oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. szeptember 04. 06:45,  Haza már nem szeretnék menni 296 komment

2014. szeptember 04. 06:45 Határátkelő

Haza már nem szeretnék menni

Niki élete gyakorlatilag egy hét alatt fordult meg, bár már régóta tervezgette a határátkelést, az szinte egyik napról a másikra történt meg vele. Így jutott ki Németországba, ahol sok minden kiderült, például az, hogy a nyelvtudása nem sokat ér. Az első időszak nehézségei most már múlóban. (A képeket szokás szerint köszönöm neki.)

cím_116.jpg

„Sokat olvastalak titeket, és már régóta vártam, hogy én is megírhassam a kis történetem. Remélem lesz, akinek erőt ad az induláshoz.

Kezdjük az elején. Hét éve vagyok együtt a vőlegényemmel, aki Amerikában született magyar szülőkkel, így ő kettős állampolgár (6 éves kora óta él Magyarországon).

Szinte a kapcsolatunk legeleje óta tervezzük a kiköltözésünket az Egyesült Államokba. A követségen mindennek utána jártunk (vízum nekem stb.), s egy biztos volt, ehhez a projekthez nagyon sok pénz kell, de még annál is több.

Életünk legrosszabb döntése

Itthon sokáig egész jó anyagi helyzetben éltünk, mígnem nyitottunk egy kereskedelemmel foglalkozó vállalkozást. Életünk legrosszabb döntése volt. Biztosan mi is hibáztunk, de egy biztos, ma Magyarországon vállalkozónak lenni - főként kereskedelmi területen - kész öngyilkosság.

Ekkor indultunk meg a lejtőn lefelé, az addig biztos anyagi hátterünk szépen lassan eltűnt, a tartalékaink pedig a vállalkozásunkban voltak, azt a keveset, ami volt pedig feléltük. A helyzetünk egyre rosszabb lett, a kilátástalanság és a tartozásaink pedig egyre nagyobb.

A párom eddig bármi baj volt mindig megoldotta, mindig az ő vállára nehezedett a teher, a sok probléma, mert ő úgy érezte, hogy férfi lévén az ő kötelessége ezeket megoldani. Mikor már odáig stresszelte, és hajtotta magát, hogy a végkimerültség miatt rosszul lett és kórházba került, akkor döntöttem úgy, hogy ezt nem hagyhatom tovább. Mindig mindent ő oldott meg, most én jövök.

Ekkor már a vállalkozásunkat megszüntettük, és én egy végzettségemnek megfelelő helyen dolgoztam. Logisztikai diplomával rendelkezem, s mégis ma Magyarországon 120.000 Ft- ot kerestem a cafetériát is belevéve. Elegem lett.

Ezért tanultam összesen 16 évig? Azért, hogy 1000 Ft-os problémáink legyenek? Ekkor már elkezdtem komolyabban foglalkozni az ország elhagyásával. Annyira el voltam keseredve, hogy ott tartottam, hogy fogom az utolsó 10.000 Ft-om, felülök a vonatra és elmegyek Ausztriába munkát keresni.

A munkaközvetítő

Ekkor egy ismerősöm, aki 2 éve dolgozik már Németországban megosztott egy ottani állásközvetítői oldalt. Rögtön rá is írtam az ismerősömre, mennyire megbízható ez a közvetítő? Mert én ezeket sosem tartottam megbízhatónak, annyi rosszat hallani.

Ekkor jött a jó hír: teljesen megbízható, mert az ő párja csinálja, aki már 12 éve Németországban él. Ennek nagyon megörültem. Ki is töltöttem a jelentkezést, s másnap már hívtak is, hogy még egy-két dolgot töltsek fel (bizonyítványok stb.), mert szeretnék megpályáztatni egy munkára. Felszolgálót keresnek egy szálloda éttermébe.

Szuper, gondoltam magamban, de én nem beszélek annyira jól németül, mondtam is neki, hogy én utoljára érettséginél használtam a németet, így először valami takarításra, mosogatásra gondoltam. Mondta, hogy ne aggódjak, a kollégája, aki kint él (aki az ismerősöm párja), le fogja tesztelni a nyelvtudásom, pár perc beszélgetésből gyorsan megmondja, milyen szinten beszélem a nyelvet.

Minden nagyon gyorsan történt

No, hát 1 óra múlva már csörgött is a telefonom, a szám +49-cel kezdődött. Hevesen dobogott a szívem... féltem. Pár mondat beszélgetés után mondta, hogy látja, hogy az erős alap megvan. Ő úgy gondolja, hogy ez elegendő, mert kint nagyon segítőkész a munkáltató, s ez egy olyan jó hely, amit muszáj megcsípni.

Másnap már Székesfehérváron voltam, a magyarországi irodájukban, egy interjúfélén, amin megbeszéltük a munka részleteit, és megmutatták a szálloda weboldalát. Bruttó 1600 EUR fizetés + jatt + napi 3x étkezés, illetve szállás havi jelképes 100 euró fejében (egy szoba általában 200-250 euróba szokott kerülni). Nagyon örültem a lehetőségnek, bár nem hittem, hogy összejöhet.

Minden nagyon gyorsan történt ezután, rá egy hétre már megvolt a munkaszerződésem, és egy levél a munkáltatótól, hogy nagyon örül, hogy megyek, nagyon várnak, ne aggódjak, és ne féljek, van még két magyar lány a szállodában, akik mindenben a segítségemre lesznek.

Még mindig nehezen hittem el, hogy ez ennyire egyszerűen sikerülhet. Rá is írtam gyorsan az ismerősömre: ez tényleg ennyire egyszerűen és gyorsan ment? Ilyen gyorsan valóra válik az évek óta - én külföldre fogok menni - dédelgetett álmom?

A következő 1 hét izgalmas várakozással, csomagolással és a család részéről szomorkodással és aggódással telt. A párom sokszor csak bámult rám és kérdezte - ugye nem mész el? A választ tudta ő is, hiszen a problémáinkra gyors megoldás kellett, ami Magyarországon kivitelezhetetlen lett volna.

A nyelvtudásom a gyakorlatban semmit nem ért

Eljött az utazás reggele. Egy kisbuszos utaztatós céggel jöttem ki. Az út 12 óra volt. A busz tömve volt rosszarcú emberekkel. Nem baj, gondoltam, ezt is túlélem. Megérkeztem. Itt már várt rám az ismerősöm párja.

Másnap reggel átvittek a szállodába, ahol dolgozni fogok. A fogadtatás nagyon kedves volt. Megkaptam a szobám egy ún. personalhaus-ban. Egy sötét lyukra számítottam. Ehelyett kaptam egy nagy, gyönyörű, világos szobát hűtővel, tv-vel mindennel. Tiszta volt és szép.

Dél körül átmentem a szállodába ebédelni. Hamar kiderült mivel munka közben és a szállodában csak németül lehet beszélni - még a honfitársakkal is -, hogy nyelvtudásom a gyakorlatban semmit nem ér. Ennek ellenére türelmesek voltak és tanítanak a mai napig. Már rengeteget fejlődtem.

Az otthoni nyelvoktatás finoman szólva is hagy némi kívánni valót maga után. Itt már 1 hét alatt többet tanultam, mint otthon évek alatt.

Ezt követően bejelentkezés, bankszámlanyitás. Egy hét alatt megjött minden szükséges papírom. Az ügyintézés 2 napomba telt. Mindkét napból 1-1 óra maximum. Rá egy hétre már rendelkeztem telefon előfizetéssel (az internet miatt fontos volt). A munkáltatómtól az első munkanapomon megkaptam az aláírt munkaszerződésem, az EÜ kasszás papíromat stb.

cikk.jpg

Nagyon kemény meló

Itt vagyok két hónapja. Az első munkahetem nem tudom leírni mennyire nehéz volt. Eddig irodai munkát végeztem, nos azért ezután egy felszolgálói rohangálós meló elég kemény volt.

A munka úgy alakul, hogy heti 1 szabadnapom van, 14 órára megyek dolgozni és addig maradunk, amíg van vendég. Ez általában fél 12, de volt már hajnali 2 is. A munkaidő így általában 10-12 óra. Heti 6 nap. Szóval nem egy sétagalopp, de havi nettó 315.000 Ft körüli összegért plusz a jatt, ami szintén szép összeg - hát elviselem. :).

Az első hetemet végig sírtam itthon a szobámban. Hiányzott a vőlegényem, a családom, a kiskutyám, aki nagyon fontos nekem. Aztán elkezdtem belerázódni, már nincs izomlázam egy-egy munkanap után, s nem fáj annyira már a lábam sem.

Újra elölről mindent

Azóta már a vőlegényem kiköltözését tervezzük. Persze még kicsit odébb van, hiszen otthon még sok a fizetni való. Mindent le kell tudnunk először. Aztán elkezdeni itt felépíteni egy új életet. Újra elölről mindent. Azzal a különbséggel, hogy itt hagynak élni és egy gazdaságilag erős országban élheted mindennapjaid és tervezheted a jövőd. Más, nagyon más.

Egy biztos. Aki szeretne anyagiak tekintetében biztonságot maga körül az gondolkodás nélkül induljon neki. Azonban én is csak azt tudom hangoztatni, ahogy sokan mások. Alap nyelvtudás nélkül NE! Szánjuk rá azt a fél évet otthon. Tudom, sokszor azonnali megoldás kell a problémákra, de ha nincs nyelvtudásod kihasználnak, aztán kulloghatsz haza lelkileg megtörve.

Én nem szeretnék többet Magyarországon élni. Hazalátogatok majd biztos sokszor, de úgy „haza” már nem szeretnék menni. Oda én nem szülök gyereket, ahol nekem 24 évesen nincs jövőm. Szép ország, gyönyörű. De belülről rohad. Ez a szomorú valóság. A végállomás pedig nekünk még lehet, hogy az USA lesz.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr216666923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.04. 07:02:04

Klasszikus történet jó adag szerencsével.
Nekem tetszett.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.09.04. 07:05:46

Én nem is értem miért nem US-ben kezdtek közös életet?
A továbbiakhoz pedig kitartást! Remélem látszik már az alagút vége.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.04. 07:06:08

Csatlakozom.
:)
De azt a diplomát nem kellene hagyni. Ha már biztos a német, érdemes lenne próbálkozni a szakmában elhelyezkedni.
Sok szerencsét!

wuaaa 2014.09.04. 07:18:56

Ugródeszka lesz ez, remélem. Gondolom a szerző se szeretne havi majd´ 300 órát dolgozni hosszabb ideig. Főleg nem ennyiért. Sok sikert a folytatáshoz, eljön majd az idő, amikor erre az időszakra mint "kezdetekre" mosolyogva fog visszagondolni.

adg 2014.09.04. 07:22:48

Sok sikert, majd kialakul. Embert ne hagyd egyedul otthon sokaig. :)

Az a baj amerikaval, hogy hiaba az allampolgarsag, ha az utobbi x evben nem lakott ott az allampolgar, akkor nem fogadjak el szponzornak, es vagy konkret allasajanlatot meghatarozott minimumfizetessel kernek a vizumhoz, vagy egy eleg massziv osszeget keszpenzben. Es csak keszpenz jo nekik. Ilyenkor a hazastars honositasa sem egyszeru.
Ausztralok hasonlo fedezetet kertek, de ebbe bele lehetett szamolni minden ertekelheto tulajdont, ingatlant, autot pl., ami mindjart megkonnyiti a dolgokat.

----------
El ne felejtsem, kulimunkasnak ott sem jut kozmuves steg a yachtkikotoben, pedig legjobb a kulfoldon megkeresett penzt Lajosmizsen elkolteni.

**mimi** 2014.09.04. 07:33:12

jó történet, bátor lépés :))
sok sikert, biztos vagyok abban, hogy összejön :)

Morgo1229 2014.09.04. 07:38:43

Vegulis ugyanannyit keres mint otthon csak itt dupla annyit dolgozik. A rairni es rohad szavaktol borsozik a hatam.

adg 2014.09.04. 07:54:05

@Morgo1229: "Vegulis ugyanannyit keres mint otthon csak itt dupla annyit dolgozik"

Azt hol irta, hogy otthon mennyot dolgozott? A sorok kozott? :)

A mondatod elso felere meg:
"Magyarországon 120.000 Ft- ot kerestem a cafetériát is belevéve"
es
"havi nettó 315.000 Ft körüli összegért plusz a jatt, ami szintén szép összeg"

firg_firg 2014.09.04. 08:10:36

Nem latom a jattot a fizuban...

szaszo71(D) 2014.09.04. 08:18:11

Csak az én figyelmemet kerülte el, vagy nincs is benne, hogy pontosan hol van? Mármint tartományilag.
Amúgy szerencsés, a kintélő magyar munkaközvetítőkkel általában vigyázni kell, (kivétel erősíti a szabályt). Én ismerek itt olyan családot, aki a saját unokatestvére csábított ki, hogy a német férje gyárában dolgozzon, és olyan lakást szerzett nekik (nem ingyen!), ami penészes volt, a gyerekek állandóan betegek voltak. De a kevés fizetésből nem nagyon tudtak új lakást kaucióval kifizetni. Szerencsére elég talpraesettek voltak, sikerült, de azért tényleg vigyázni kell.
Ja a "ráír"-tól én is frászt kapok. Mikor a fiam először mondta, azt hittem, megint szó szerint fordítja a németet. (schreiben an jdn.)

**mimi** 2014.09.04. 08:21:54

@firg_firg:
itt van....
"Heti 6 nap. Szóval nem egy sétagalopp, de havi nettó 315.000 Ft körüli összegért plusz a jatt, ami szintén szép összeg - hát elviselem. :)."

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.04. 08:25:47

@Morgo1229: miért, nem rohad? A büdös komcsi maffia most teszi rá a pudvás kezét a piakereskedelemre is. Igazán jó lehet kiskereskedőnek lenni ismét. Remélem, ezek között is volt pár szó, ami nem tetszett.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.04. 08:27:05

@szaszo71(D): "kivétel erősíti a szabályt"
Ha már a szavakon lovaglunk. Ugye mindenki tudja, hogy ez a közmondás félrefordítás eredménye?
hu.wikipedia.org/wiki/Kiv%C3%A9tel_er%C5%91s%C3%ADti_a_szab%C3%A1lyt

Sütemény1975 2014.09.04. 08:28:24

@Zka: a budos komcsi maffia most ellenzekben van :))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.04. 08:31:37

"A munkaidő így általában 10-12 óra. Heti 6 nap. Szóval nem egy sétagalopp, de havi nettó 315.000 Ft körüli összegért plusz a jatt"

heti 60 óráért 1000 euró havonta? Remek... Minek forintosítani? Na jó, inkább megyek dolgozni. Szép napot!

Din Serpahis 2014.09.04. 08:31:49

@adg [Au, Darwin]: Hat en is valahogy ketelkedek benne, hogy olyan jol jart... A 315k HUF nyilvan tobb, de ha azt vesszuk, hogy 40 ora helyett ezert dolgozik mondjuk 60-at hetente, akkor mar joval problemasabb a leanyzo fekvese.

Aztan add hozza a joval magasabb nemet koltsegeket (amig persze a szallodaban lakik addig kevesbe veszes, de nem biztos, hogy mindig igy lesz)

szaszo71(D) 2014.09.04. 08:33:13

@Zka: Elolvastam, nem tudom, hogy nekem van-e még nagyon korán, de azt szűrtem le a cikkből, hogy rossz szavakat használunk ebben a közmndásban, de nekem a jelentés ugyanaz:

"Pontosan megfogalmazva: a kivétel léte bizonyítja a szabály létezését a nem kivételes esetekre.

Röviden: A kivétel szabályt teremt."

Egyébként németül is így van: Ausnahmen bestätigen die Regel.

Határátkelő 2014.09.04. 08:33:46

@Zka: @Sütemény1975: No, ez az a pillanat, amikor ezt a vonalat be kellene fejezni. Kösz.

Határátkelő 2014.09.04. 08:34:52

@házelőtthinta: @Din Serpahis: felhívnám a figyelmet ugyanannak a mondatnak a második felére is: "plusz a jatt, ami szintén szép összeg". Csak azért, nehogy az legyen, hogy kiragadtok részleteket.

PeTTeR 2014.09.04. 08:36:17

jó a poszt, sok sikert!

2 db kérdés engem is érdekelne.

Tartományilag, helységileg, hol van az illető hölgy?
Illetve, ha nem túl titkos, akkor melyik ez-az iroda?

szaszo71(D) 2014.09.04. 08:37:14

@Din Serpahis: Németországban (is) a gasztronómia a legrosszabbul fizetett terület. De érthető, hogy a posztoló örül, mert neki most az a lényeg, hogy gyűjtsön pénzt, úgy látom, szinte mindegy, milyen áron - vannak ilyen élethelyzetek, nekem is ismerős. Magyarországon hiába vállalna el bármit, nincs lehetőség pénzt gyűjteni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.09.04. 08:37:56

Szerintem kevésbé lényeges, hogy mennyit keres és heti hány órát dolgozik. Sokkal fontosabb, hogy - joggal - úgy érzi, saját kezébe vette a sorsát és most már csak rajta/rajtuk múlik, hogy mennyire lesznek sikeresek.

Sütemény1975 2014.09.04. 08:39:11

Ha jol szamolom, akkor a kozel 500 ezres bruttobol lesz 315 netto?

szaszo71(D) 2014.09.04. 08:41:47

@Réka ‎: Ugyanabban a percben ugyanazt írtuk:)))

szaszo71(D) 2014.09.04. 08:44:11

@Sütemény1975: Lehet, hogy a szállásköltséget már eleve levonják, azt nem kapja kézhez, így nem számolja bele a nettoba. Egyébként az olyan paraméterekkel, mint ő rendelkezik, (egyedülálló gyerektelen) a legmagasabb adókulcs szerint adózik.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.04. 08:45:42

@Sütemény1975: mire akarsz kilyukadni? Itthon 500 bruttó kerül a munkaadónak 642-be és 327-et vihetsz haza belőle. Nem látom a nagy eltérést azon kívül, hogy a Németeknél ebből nem balkáni színvonalú ellátást kapsz.

adg 2014.09.04. 08:47:14

@Din Serpahis: Na igen, az, hogy mennyire jart jol, egy dolog, de Morgo konkretan azt mondta, hogy ugyanannyit keres, ami meg nagyon nem igaz. Nem tudom, mennyi a jatt, ami szep osszeg, de kb minimum a haromszorosat kapja az otthoni fizetesenek, ugy, hogy nem igazan kell koltenie. Ez nem egy orokre szolo munka, en azt vettem ki a sorokbol.
Es azt add hozza, hogy otthon nem talal munkat, ha talal, akkor 120-ert, itt meg megmaradhat neki szerintem kb 250-300 tisztan, amit lehet hazakuldeni, es fizetni belole a szamlakat. Azert ez szerintem sokkal jobb.

@házelőtthinta: "heti 60 óráért 1000 euró havonta? Remek... Minek forintosítani? "
1000+jatt+szallas+kaja (60 oraert meg igy sem egy alomfizetes persze), es azert forintositani, mert nem ott eli fel, hanem otthon, es igy lehet jobban osszehasonlitani a korabbi helyzettel. Majd ha mindketten elkotoznek valahova, akkor nyilvan nem fog forintositani, es maskepp lesz minden.

vivike22 2014.09.04. 08:54:12

@Zka: Ezt a hirt epp most olvastam, el sem hiszem, nem lehet hogy valami kacsa megint???

Nagyon jo poszt, sok sikert, fiatalok vagytok meg boven, barmerre mehettek! A csalad hianya, igen, nagy ur, de abbol a fizetesbol biztosan nem lesz akadalya meglatogatni oket. :)

Józsi01 2014.09.04. 08:54:19

De jó már úgy hiányzott egy rohadt Magyarország írás!!!!!!!

Ezért kár volt energiát pazarolni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.04. 08:56:08

@Józsi01: ellenben a hozzászólásodra megérte, mi? :)

NIKI LAURA 2014.09.04. 09:12:50

"Magyarországon vállalkozónak lenni - főként kereskedelmi területen - kész öngyilkosság."

..ez igy,ebben a formaban nem igaz.
Valaki 100ft- bol 100 millkat csinal,a masiknak adhatsz 100 millkat,egy ev alatt nulla marad.

Egyszeruen sokan hulyek a kereskedelemhez- ok ezert mindent szidnak,kiveve magukat- egyesek mindenbol penzt tudnak csinalni.

Kozgazdasagi teny: effektive csak munkabol nehez profitra,extraprofitra szert tenni,
Kereskedelem - olcson venni,dragabban eladni ugy,hogy termeket sose hozunk letre- sokkal konnyebb felhalmozni,ami tul keppen a gazdagodas utja.

Ez nem orszag specifikus,mindenhol igy mukszik a vilagban.

2014.09.04. 09:18:32

@Zka:

Na, ezzel speciel nekem nincs bajom, a dohannyal sem igazan volt. Ha jol tudom, a svedeknel es a norvegoknal is egeszen jol mukodik a rendszer. Mondjuk Osloban kicsit idegesito volt, amikor kiderult, hogy este 8 utan csak a kocsmaba vagy a vendegloben lehet piat venni, boltban mar nem, de hat ez van.

Az persze baj, hogy ez is a sajat gazdasagi hatalom novelesenek egyik eszkoze lesz, de maga az otlet, hogy kulon pia es dohany bolt legyen, szerintem nem ordogtol valo.

NIKI LAURA 2014.09.04. 09:20:41

". Telivolt a busz rosszarcu emberekkel"

Was is bedeutet?

...bajszos,szakallas,rossz/ hianyzo fogsoru?
Elkeseredett,kover- sovany,budos nikotin szagu?

Mit jelent hogy rossz arcu?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.04. 09:23:28

@Ödenburger Wiener Schnitzel: mi lesz azokkal a vállalkozásokkal, amik a saját készítésű italaikat maguk árusítják: sörfőzdék, borászatok? Lehet, hogy északon ezeknek eleve nem volt hagyományuk, de itt van és az utóbbi évtizedben szépen fejlődtek.

NIKI LAURA 2014.09.04. 09:32:50

@házelőtthinta: jo meglatas!

Sajnos az elkeseredett embernek MINDIG MINDEGY,CSAK BARMI LEGYEN!

Teljesen ertheto egy borodi romanak a gyerekek mezitlab rohangalnal,az aramot reg kikotottek,nincs kenyer,gyogyszer,tuzifa...ebben a helyzetben mindegy,csak menekules!( bar egy osztrak siterepen levo gasthausba sose nyer felvetelt egy ciganyjany,az tuti...)

De hogy egy europai ertekrendben szocializalodott embernek ...

Egy biztos: USA iszonyatos csalodas lesz ha megy,NY- europa sokkal,sokkal jobb,elhetobb hely minden szempontbol!

Aye aye 2014.09.04. 09:40:10

Jó poszt, a konklúzióval pedig tökéletesen egyetértek.
Hajrá, kitartas, tovabbi sok sikert nektek!

Frőczy Sanyi 2014.09.04. 09:42:09

UK agencyknél mennyire esélyes itthonról munkát találni? Vagy csak akkor foglalkoznak az emberrel, ha már kint van?

2014.09.04. 09:55:51

@Zka: Nem hiszem, hogy oket barki akarna bantani, ok amolyan hungarikumkent inkabb a kedvencek koze tartoznak. Es biztos vagyok benne, hogy eszakon is voltak kis sorfozdek meg vodkakeszitok.

SzZoole 2014.09.04. 09:57:39

Nemetorszagban elok,valaki le tudna irni,hogy egy jol felszerelt szoba berlese mennyi egy honapban?
Meg azt hogy 1 embernek mennyire jon ki az etkezese napi 3x egy honapban?De rendes ennivalora gondolok,normalis reggeli.fott ebed es vacsora.Mert ezeket az osszegeket hozza lehet adni az alap fizetesnel es akkor rogton nem €1000-ra jon ki.
A fizetese majdnem alap,de a borravalo sokszor eleri a fizetest,sot egy-egy jobb honapban tul is haladja.
Van 1-2 baratom akik ebben a szakmaban dolgoznak(forgalmas hotel)ha Ok hazudtak akkor en is.

firg_firg 2014.09.04. 09:58:39

@**mimi**: a nemetek nem arrol hiresek hogy sokat jattolnanak. Ott az a felfogas hogy a pincer a fizetesebol el es nem a jattbol.

firg_firg 2014.09.04. 10:01:09

Egyebkent kiraly hogy ha valaki konkret osszeget ir le egy posztban akkor beindul a matekozas a kommentekben :))))

Hari Seldon 2 2014.09.04. 10:04:01

Eleg bizakodo iras. A volegeny tud nemetul? Vagy most ez csak egy hosszabb megallo lesz Amerika fele?

SzZoole 2014.09.04. 10:18:23

@firg_firg: nem rosszindulatbol irtam,csak hintat allitast szeretnem cafolni.
En csak a UK tapasztalatokra tudok tamaszkodni.A baratom az egyik Marionette Hotelben dolgozik,room services,ejszaka dolgozik.Az alap fizetese £8 de a borravaloval egyutt a fizetese £2200-2400 kozt van.ez azert nem is olyan rossz penz.Ja es az etkeztetese is ingyen van.

nyuszigonosz 2014.09.04. 10:20:19

@Zoole[uk]: Erre a kérdésedre szinte lehetetlen örökértékü választ adni. :-) De még csak egy hét értéküt sem. :-)

Ugyanis: attól függ, hol Németországban a szoba. Szóval drágább-olcsóbb környéken. Szobát meg nem is tudok, lakás- házbérlés, amit hamarabb, de az is attól függ hol és milyen.

Kajakérdés: ugyanaz, csak másképp. Mert kinek mi a jó kaja.
És saját maga föz az ember, vagy készételeket vesz vagy hol veszi az alapanyokat.

Ha a poszttal kapcsolatban kérdezed: ahogy olvastam, a hölgynek szállást és étkezést biztosítanak, ami persze nem lehet ingyenes.

hiirvi piirvi 2014.09.04. 10:26:11

Gyakorlatias írás- nekem tetszik!
Szinte a buszon érzem magam a "rosszarcú emberekkel".
DE tudomásul kell venni , hogy Mo-n a 70-100 ezerért megalázott emberek tönkremennek, szétesnek, és ez ráül az arcukra is.Nem voltak ők rossz arcúak, csak az EU rossz végében születtek.

Pernilla 2014.09.04. 10:28:12

@Zoole[uk]: Hat ja, ez rohadtul nem mindegy, mert maskor azon megy a siras-rivas, hogy az ilyen minimalberes melokkal keresett penz pont a szallasra+kajara eleg. Ha ezek itt valoban mind benne vannak, akkor ez egy nagyon jo fizetes. Ha a borravalo keves is, azert havonta az is kitesz egy jelentösebb összeget.

Kiég3tt 2014.09.04. 10:32:52

Orulok, h a poszterina (OFF:hivatalosan letezik ez a szo egyaltalan?!) felismerte a lehetoseget es megragadta. Ugyes, h boldogul es a szemlelete is szimpatikus.
Ettol viszont ovnek mindenkit, h megfogadja:
"Aki szeretne anyagiak tekintetében biztonságot maga körül az gondolkodás nélkül induljon neki."
Isten orizz!!! Gondolkodni kell, tervezni kell, szamolni kell es atragni, aterezni, h lelkileg is menni fog-e. Na, utana meg mindig utnak lehet indulni, ha a merlegeles eredmenye pozitiv volt.
Ebben a tortenetben azert van egy eszmeletlen NAGY mazlifaktor:
"Ekkor egy ismerősöm, aki 2 éve dolgozik már Németországban megosztott egy ottani állásközvetítői oldalt. (...) teljesen megbízható, mert az ő párja csinálja, aki már 12 éve Németországban él. "
Aki nem rendelkezik ilyen kapcsolatokkal annak jo esellyel ez nem megy ilyen flottul...
Ami meg a vallalkozas lehetosegeit illeti, en hiszek Schobert Norbinak:
"Szerintem három nagyobb rétege van a hazai üzletembereknek. Van egy szélesebb réteg, akiket a privatizáció nyerteseiként emlegetünk. Ők azok, akik a rendszerváltáskor pártállami politikai tőkéjüket szemfülesen üzleti tőkére váltották, és a helyzeti előnyből adódóan máig a sikeres vállalkozók szerepkörében tündökölhetnek. A másik réteg azokból áll, akik az európai uniós és hazai állami támogatások új nyertesei. Ők szintén jó politikai kapcsolatokkal rendelkeznek, és gyakorlatilag a hazai adófizetők pénzéből váltak sikeressé, nagyon rövid idő alatt. Azt gondolom, hogy ezek nem feltétlenül valós gazdasági sikerek, mert úgy jutnak versenyelőnyhöz, ahogy az egyszerű magyar kisvállalkozó soha, és a milliárdos cégérték leginkább a személyes kapcsolati tőke értékét fejezi ki. És van egy harmadik, szűkebb vállalkozói réteg, aki tisztán a piacról, valós üzleti eredményeket felmutatva, lassan gyarapodik az évek során. Ebbe a szűk rétegbe tartozom én is."

Kiég3tt 2014.09.04. 10:43:09

@Józsi01: Ha majd jot lehet irni, akkor jot fognak az emberek irni rola.
Pont olyan mint az idojaras... ha esik es fuj, az emberek szidjak, ha sut a nap es kellemes az ido, akkor mindenki omleng rola... Az az igazsag, h Magyarorszagon egy jo ideje nagyon szar ido van. - kepletesen fogalmazva.

NIKI LAURA 2014.09.04. 10:51:24

@firg_firg: pontosan.
A nemetek igazi spur g..ik,ezert van penzuk.Pont.

firg_firg 2014.09.04. 10:51:46

@Zoole[uk]: nem konkretan neked irtam hanem altalban.

Azt viszont ketlem hogy a nemeteknel a jatt duplazna a fizut, angoloknak vagy USAban lehet. Nemeteknel mas a felfogas. Majd a nemetesek leirjak. Egy nemet pincer hozzaszolo meg jobb lenne. :))

firg_firg 2014.09.04. 10:53:36

@NIKI LAURA: azt hittem a nemeteknel azer nem divat a jatt mert ugyis kap rendes fizut a pincer.

Mr Long 2014.09.04. 11:03:52

OFF
Lakasvasarlas volt ma mar tema?
Reggel mondom kollegamnak, hogy talaltam egy fasza lakast, jo helyen, kozlekedes rendben, stb. Kerdese "Megveszed?" O.o Nem, csak berlem, a lakasvasarlas komoly dolog. "Igen, de erdemesebb venni."
Szoval ezek szerint itt "nem" divat a vasarlas lakhatasra, nem befektetesnek...
ON

Mr Long 2014.09.04. 11:05:25

@NIKI LAURA: En is spur vagyok. Irjak oda, hogy felszamolnak 10%-ot a vegen es nem problema. Nekem sem ad az ugyfel jattot azert mert dolgozok.

szaszo71(D) 2014.09.04. 11:08:10

@firg_firg: Nem vagyok ugyan pincér, de a fiam dolgozott 2 hetet egy étteremben, mikor 9.-ben a munka világával kellett ismerkedni.
Szerinte nem mindenki ad borravalót, de szinte minden nap volt olyan, aki a szülinapját ünnepelte nagyobb társasággal, ők viszont nagy borravalót adtak.
Saját tapasztalatom alapján, amit ugyan Magyarországon szereztem, de mint tárlatvezető, többek között német csoportokat vezetve, azt mondhatom, hogy mint mindenhol,e bben a kérdésben is fontos a tartomány. Pl. a bajorok mindig nagyon gálánsak, a svábok meg pont az ellenkezője. (Szóval itt a sztereotípia beigazolódik:) A többi meg egyénfüggő.
Ha itt németekkel együtt megyek valahova, azt tapasztalom, hogy valamennyi borravalót adnak, de nem 10%-ot, mint mi.

skaven 2014.09.04. 11:19:46

@NIKI LAURA: "kozgasdasagilag" mi a fene az az extraprofit?

SzZoole 2014.09.04. 11:21:14

@nyuszigonosz(D): hat,ja.Jo lenne ha ilyenkor megjelenne a poszterina,mivel delutan dolgozik ilyenkor tudna valaszolni.
Az arak itt is varosokent valtozik,de azert koszi:)

Pernilla 2014.09.04. 11:23:29

@szaszo71(D): Na ugy latszik az osztrakoknal ez is eleg mas, itt ugyanannyira divat a borravalo, mint nalunk, 10% körül, en legalabbis ezt latom. Söt, ha csak pultnal rendelsz, akkor is szoktak adni (bar ezzel otthon is gondban vagyok, hogy ilyenkor kellene-e, mikor egy nemet baratom nalunk jart, nem ertette a jelenseget, hogy miert kene barmit is adni pultnal rendeleskor :-)). Na mondjuk emellett fogalmam sincs az osztrak pincer fizukrol.

**mimi** 2014.09.04. 11:26:59

@firg_firg:
azt írta a jattról, hogy nem kevés....én nem tudom, nekem nincs tapasztalatom

szaszo71(D) 2014.09.04. 11:27:44

@Pernilla: Igen, tudom, szerettem is az osztrák csoportokat:)))
Szerintem egyébként a bajorok sokkal inkább az osztrákokra hasonlítanak, mint a többi németre. Ez a borravalóval is így van.

SzZoole 2014.09.04. 11:29:05

@Pernilla: igen,en is erre gondoltam.
Teszem fel a szallas kb.€200-300 az etkezes,ha normalisan akar enni az is kb.€200 korul lehet egy embernek es ha ezt hozza adjuk az €1000-hoz akkor mar rogton€1400-1500-ra jon ki,plusz a tipp,ugy amit lehetetlen behatarolni,de ha csak egy atlagot veszunk az is lehet €500/ho.Igy meg mar €1900-2000/ho es tisztan mert kajara es szallasra nem igazan kell fizetnie,csak azt a jelkepes €100.

Na hinta erre mit lepsz?

SzZoole 2014.09.04. 11:32:07

@firg_firg: nem tudom,en nem ismerem a Nemet viszonyokat.
Eddig csak at utazoban voltam,de ha megalltunk egy piheno helyen kavezni/enni,en mindig hagytam tipp-et:)

Pernilla 2014.09.04. 11:32:45

@szaszo71(D): söt, tovabbmegyek, itt pl. a Würstelstandnal is latom, hogy borravalot adnak. Na erre sose vetemednek.
Gondolom a mekiben azert nem szoktak :))

szaszo71(D) 2014.09.04. 11:34:47

@Pernilla: Azt ugye van itt, aki tudja, de az nem én vagyok:)))

2014.09.04. 11:38:03

@firg_firg: Csak a szokásos zsebben turkálás. Ez is olyan igazi hungarikum. :))))

2014.09.04. 11:42:01

@szaszo71(D): "Csak az én figyelmemet kerülte el, vagy nincs is benne, hogy pontosan hol van? Mármint tartományilag. "

Teljesen lényegtelen információ, amúgy gondolom, nem akarta a posztoló senkinek sem az orrára kötni, hogy hol is van éppen. Irreleváns információ ebben az esetben, meg amúgy sincs senkinek semmi köze hozzá. A fizetését sem kellett volna leírnia, jó lesz ezt észben tartanom, ha majd egyszer én is bedobok egy posztot.

szaszo71(D) 2014.09.04. 11:44:17

@Philosoraptor: Attól még engem érdekelhet. Sokkal jobban, mint hogy pontosan mennyit keres.

2014.09.04. 11:44:59

@NIKI LAURA: Aham, és a magyar állam 100 forintból hányat is vesz el tőled? Vagy úgy érted a sikeres vállalkozás alapjait, hogy feketén dolgoztatok, a létező összes adót elcsalom, amit csak tudok, és a végletekig kihasználom a dolgozóimat?

nyuszigonosz 2014.09.04. 11:45:43

@szaszo71(D):

Mert a bajorok azok nem is németek. :-)

2014.09.04. 11:47:30

@szaszo71(D): Írsz a Határátkelőnek, hogy szeretnéd elkérni a hölgy email címét, és akkor ha kiadja, megtudod tőle kérdezni személyesen. :)

2014.09.04. 11:49:10

@Józsi01: Pedig jó lenne, ha végre elfogadnák a tényeket azok is, akik a saját kis világukban élnek, és nem vesznek tudomást arról, hogyan rohad le ez az ország (képletesen).

2014.09.04. 11:52:40

@skaven: Egy fideszes kifejezés. Olyan profit, amit nem ők tesznek zsebre, és ezért dühösek. A következményeket ismerjük. Még több adó, vagy államosítás.

2014.09.04. 11:54:35

@diggerdriver: Akkor már érthető, hogy miért fakadt ki.

szaszo71(D) 2014.09.04. 11:55:41

@Philosoraptor: Egyszerűbbnek láttam itt megkérdezni, ha nem titok, válaszol itt, ha meg nem, akkor nem. Azért annyira lényeges, hogy emiatt személyesen zaklassam, csak érdekelt volna.
Egyébként meg nem kell utasítgatni. Bocs.

SzZoole 2014.09.04. 12:01:02

@Philosoraptor: mar egyszer leirtam,engem nem erdekel senkinek az anyagi helyzete,mig otthon eltem akkor sem erdekelt.
A hinta felveteset probaltam cafolni,de mar banom,hogy bele mentem az egeszbe.Ja es a masokra tett megjegyzes az nem 'hungarikum'?

Elizabeth72 2014.09.04. 12:19:27

Bátor vagy, ügyes és okos, gratulálok és sok sikert!

adg 2014.09.04. 12:20:03

Ha megnezunk egy ingat, akkor lathatjuk, hogy a kozepponjatol mindig ugyanakkora tavolsagra van. Hiaba lokod jobban, vagy kevesbe, sosem jut tovabb, mindig ugyan az a pont korul mozog, Lehetetlen kibillenteni a palyajarol, semmi nem valtoztathat rajta, mehet elorebb, vagy hatrabb kicsit vagy jobban, de lenyegeben mindig egy pont korul porog.

Meg kell hagyni, Hinta nevvalasztasa kikezdhetetlen.

2014.09.04. 12:24:46

@szaszo71(D): Mi volt ebben az utasítás? :S Akárhogy is olvasom, nekem nem tűnik parancsnak az, amit javasoltam.

2014.09.04. 12:35:49

@Zoole[uk]: A "másokra" tett megjegyzés egy vélemény, nem pedig kinyilatkoztatás, ettől sokan sajnos képtelenek elvonatkoztatni és vérben forognak a szemeik. :D

Elég régóta élek Mo.-n ahhoz, hogy tapasztaljam azt, amit írtam, és lám-lám visszaköszön itt is, amiről beszélek, habár szerencsére itt a blogon sokat javult a helyzet. Sajnos élőben nem ezt tapasztalom, nem akarok belemenni, mert úgyis azt mondják majd itt az okosok, hogy szubjektív a véleményed, meg amúgy is kicsi a merítés. :) A zsebben turkálás mellett még a másik kedvenc emberi vonásom az életmód tanácsadás. Ehhez is nagyon sokan értenek, igen itt is...

2014.09.04. 12:36:45

@adg [Au, Darwin]: Szerintem ő valakinek a másodregje és/vagy troll.

DieNanny CH 2014.09.04. 12:41:01

@adg [Au, Darwin]:

Ez pár napja nekem is eszembe jutott... :-)

Sesamelmo (Q) 2014.09.04. 13:01:16

Off

Nem határátkelés, külföldi munka. Harmadik turnusra is kiment, pedig az elsot, sem fizették ki. ????
index.hu/gazdasag/2014/09/03/amikor_remalom_lesz_a_kulfoldi_munkabol/

SzZoole 2014.09.04. 13:08:47

@Philosoraptor: de velemenyed nekem is cimehetted volna,nem masnak megjegyezni..
Ha eddig megfigyelted volna sem eletmod tanacsadot sem gazdasagi szakertot nem jatszottam.
A kommentem amit irtam es amit Te a masok zsebeben turkalasnak vetted,csak is hinta kommentjenek megcafolasara irtam,ismetlem semmi rosszindulat(hungarikum)nem volt benne.

TilosazA (UK) 2014.09.04. 13:13:10

OFF: Ausztráliában, Új-Zélandon vagy Kanadában élők: ha alkohol tartalmú italt nem lehet kapni, csak kijelölt boltokban, a kistermelők hogy élnek meg? Mondjuk egy ausztrál bortermelő, aki nem palackoz nagy tételben. Vagy ez az ágazat akkor ki is múlt? és Dániában?

program készítő 2014.09.04. 13:16:53

A történet sántít kicsit,két hónap után kijelenteni.nem szeretnék többet Magyarországon élni,ezt kitől lehet tanulni,.a pénz a minden,német viszonylatban nem a legjobb fizetés,mellesleg kinn vagyok én is,csak nem dolgozni és mennék haza dolgozni--akár 40 ezerért is,amit az a blogomon látható is.

GepidaPampass 2014.09.04. 13:17:17

Osztrák-Német Chef de Rang /magyarul :pincér,csálinger,Főúr,/JELENTKEZIK!!!
A posztoló hölgy havi 200-1000 euro,vagy még ennél is több borravalót vihet haza.Ha a fotó netán a munkahelyről /is/ készült,kisvárosi-falusi helyen sokszor csinálnak sportot a jattolásból! Voltam olyan helyen is,hogy a publikum a tulaj nyomására minden alkalommal adta a trinkgeldet,csak hogy legyek ÉN is megelégedve,le ne lépjek. Persze ilyen melóra(heti 60-70 óra allroundkraft) SOHA nem találnak helyi erőt!

SzZoole 2014.09.04. 13:21:27

@adg [Au, Darwin]: @DieNanny [SZ,CH]:
Ezt mar en is felvetettem,sot tovabb megyek,en azt is feltetelezem,hogy hinta a HA negativ nickje:)

SzZoole 2014.09.04. 13:24:08

@GepidaPampass: Four,fizetek:)))
Koszi a kiegeszitest,megerositettel a felvetesemben amit fentebb le vezettem hinta komment tarsnak:)

TilosazA (UK) 2014.09.04. 13:27:04

@Zoole[uk]: Szerintem birca másik nickje. Onnan gondolom, hogy ő volt olyan, aki csak a vita kedvéért is cukkolta a nagyérdeműt, ráadásul hinta sok kommentjében lehet látni, hogy egyáltalán nem hülye.

SzZoole 2014.09.04. 13:33:04

@TilosazA (En/Mum): lehet,nem tudom,hinta csak a nyugat hanyatlasara hajaz,semmi homofob duma nincs nala,ami viszont bircanak az egyik kedvence volt.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.04. 13:43:00

"Én nem szeretnék többet Magyarországon élni. Hazalátogatok majd biztos sokszor, de úgy „haza” már nem szeretnék menni. Oda én nem szülök gyereket, ahol nekem 24 évesen nincs jövőm. "

írja a posztoló. De nézzük mire cserélte ezt fel?

"14 órára megyek dolgozni és addig maradunk, amíg van vendég. Ez általában fél 12, de volt már hajnali 2 is. A munkaidő így általában 10-12 óra. Heti 6 nap. "

Bruttó 1600 EUR fizetés + jatt + napi 3x étkezés, illetve szállás havi jelképes 100 euró fejében"

Mindezt heti 6x. Valószínűleg a szállás lakott területtől távolabb van így az egy maradék szabadnapon se ideje (de energiája sincs) elmenni sehova.

"Az otthoni nyelvoktatás finoman szólva is hagy némi kívánni valót maga után. Itt már 1 hét alatt többet tanultam, mint otthon évek alatt."

Ez az első 2 hónapban igaz is lehet de utána már nem. Mikor megtanulta azt a 300 mondatot, ami a felszolgáláshoz kell (azt is hibásan mert a munkatársainak 90%-a nem beszél normálisan németül) a nyelvi fejlődése be is fejeződik. Hacsak nem a 12 ledolgozott óra után ül neki tanulni.

Persze azért ne legyünk igazságtalanok: A fizuja 90%-át félrerakhatja. Kérdés meddig tudja/akarja ezt csinálni?

2014.09.04. 13:46:28

@Zoole[uk]: Ha magadra veszed (alaptalanul), majd pedig jól megsértődsz ezen, akkor nem tudom, hogy pontosan mit is csináljak. Nem rád értettem, nyugodj meg....

szaszo71(D) 2014.09.04. 13:48:00

@program készítő: És a blogodat is ilyen stílusban írod? Mert akkor jó fárasztó lehet olvasni.

2014.09.04. 13:52:10

@flash.gordon: "Kérdés meddig tudja/akarja ezt csinálni?"

Ameddig akarja, v. tudja. :D

Bizonyára nem onnan fog nyugdíjba menni, szvsz amúgy sem lehet ezt a fajta beosztást éveken keresztül csinálni, legalábbis én biztosan kiégnék, és keresnék mást. Annak semmi értelme, hogy az életedben semmit sem tudsz élvezni, csak dolgozol állandóan. Se Mo.-n, se külföldön.

SzZoole 2014.09.04. 13:55:39

@Philosoraptor: nem sertodtem meg,csak mivel nem nevesitetted,hogy ki turkal a posztolo zsebeben es en anyagi jellegu kommentet irtam annak a sunyi hintanak,mert ugye ilyenkor nem szolal meg,igy magamra is vehettem a kommented.
De semmi gond az egeszseges szocsatakban mindig benne vagyok:)))

Igaz Barát 2014.09.04. 14:04:00

@TilosazA (En/Mum): Én megtaláltam Facebook-on, nem volt nehéz, egyszer megmondta a keresztnevét, a többi kulcsszó adott volt :) Szerintem az a regisztráció nem kamu, létező személy, de ettől függően lehet hogy csak provokál :)

tintamin 2014.09.04. 14:17:05

Most hogy reális esély, hogy nemsokára újra határosak leszünk a Szovjetúnióval (és itthon mintha elfelejtette volna egy egész nemzedék azt a 40 évet...), elgondolkodtam a dolgon erősen.

Miért kell nálunk feketeöves könyvelő egy mezei vállalkozáshoz, azt mondja meg valaki? Meg miért az az százfajta adó?

Eléggé vállalkozásellenes ez a környezet itthon....

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.09.04. 14:36:57

@Frőczy Sanyi: az attól függ mi a szakmád és mennyi gyakorlatod van benne (azaz mennyire vagy keresett).

labirintus1 2014.09.04. 14:46:53

@Zoole[uk]: Németországban nem vagyok annyira tájékozott, mert én a szomszédban, Belgiumban lakom.

A kajával kapcsolatban saját, belga tapasztalataim alapján, havi 200 euróból ki lehet jönni, ha van lehetőség főzni és hajlandó az ember messzebbre is elmenni bevásárolni (piac, Aldi, Lidl, stb.). Két embernél ez kb. 300 euró.

Ez ha valaki Németországban egy nagyobb városban lakik, akkor simán lehet kevesebb is, mert No-ban alacsonyabb az élelmiszerek áfája és a verseny is nagyobb mint Belgiumban. Innen simán átmennek vásárolni az emberek Aachenbe. Egy 4 tagú családnál már észrevehető megtakarítás, ha havonta egyszer átmennek és nem csak kaját, hanem pl. mosószereket meg hasonlókat is vesznek.

Muscari 2014.09.04. 14:48:08

Egy kis off, bar nem is annyira, itt van 13 szuperul megfizetett nem irodai munka az USA-bol. Mino meglepetes majdnem mind mernok vagy orvos, de azert erdemes belekukkantani.

hvg.hu/itthon/20140903_13_szuperul_megfizetett_nem_irodai_munka

2014.09.04. 14:50:05

hvg.hu/kultura/20140613_Kepesinterju

Ebben az interjúban is sok minden benne van.

Muscari 2014.09.04. 14:54:26

@tintamin: "feketeoves konyvelo" Ez tetszik, talalo kifejezes.

A valasz egyebkent az, hogy a kisvallalkozasokbol akarjak kipreselni azt az adobevetelt, amit a haveri cegek segitsegevel ellopnak. Ilyen ecceru :-)

Hari Seldon 2 2014.09.04. 14:54:41

@tintamin:
Szazfajta ado, azert kell, mert igy biztosan saros legyen mindenki valamennyire.
Akinek pedig saros adougyei vannak, az ugye nem mer a hatalommal ujjat huzni, vagy ha megis mindig lehet talalni valamit.
A tobbi meg szepen megtanulja, hogy jobb ha ugy viselkedik, ami a hatalomnak tetszik.

blackhairlady 2014.09.04. 14:55:18

@házelőtthinta:
OFF:

www.msnbc.com/msnbc/fast-food-workers-nationwide-plan-strike-thursday

Kepzeld, itt Amerikaban, orszagszerte strajkolnak a gyorsettermi dolgozok, 15$-os orabert szeretnenek teljes munkaidoben.

ON

SzZoole 2014.09.04. 15:10:54

@labirintus1: koszi:)
Ezek szerint tul becsultem a €200/ho,de legyen akkor €100/ho,szerintem az is jo meg takaritas.

blackhairlady 2014.09.04. 15:13:53

@házelőtthinta: Szerintem azert forintosit, mert kuldi haza a penzt (forintban atvaltva) az otthoni adossagokra.

2014.09.04. 15:27:38

@labirintus1: @Zoole[uk]:

Hat, nem tudom, nem eloszor hallom, hogy 200-300 eurobol ki lehet jonni, de eskuszom, nem tudom hogy csinaljatok. Nekem az a tapasztalatom (Becs), hogy napi 1 meleg etkezessel szamolva minimum 10 euro korul van per nap csak a kaja. Egy menzas ebed alsohangon 4-5 euro... Plusz a haztartas egyeb koltsegei. Biztos, hogy otthonfozve, nagyon szetnezve, nincs sor, nincs pizza, nincs vendeglo uzemmodban meg lehet csinalni 300 alatt is a honapot, de mi ertelme ugy az egesznek? Vagy csak en vagyok nagyon elszallva?

Sobo 2014.09.04. 15:27:51

Nem értem miért story az, h kimegy vki és kap €-t, $-t, £-t???
Ki többet , ki kevesebbet.
Nincsenek határok, nem kell vízum, lehet menni busszal, kocsival, stoppolva. Pénzzel, pénznélkül.

Hát tessék menni!
Legyen boldog és éljen soká!
Jöjjön látogatóba majd kölcsönzött Maseratival és fikázzon mindenkit.

És akkor mi van?
Miért kell erről itt olvasnunk?

Ez miféle szindróma vajon?

Muscari 2014.09.04. 15:36:41

@blackhair-lady: itt nem lattam meg gyorsettermi sztrajkot. Igaz, nalunk szakszervezet sincs, mig a ceg amerikai reszlegenel van. Nem is nagyon tudunk mit tenni, barmit talanak ki odafont, le kell nyelni.

SzZoole 2014.09.04. 15:37:51

@Ödenburger Wiener Schnitzel: nem nem,felre ertesz,itt nem rolam van szo.En csak azt kerdeztem a No.eloket,hogy 1 embernek mennyire jon ki egy havi elelmezese,ha normalis kajakat eszik.A kerdes is csak azert tettem fel,hogy a poszterina mennyit tud sporolni azon,hogy a hotelben napi 3 etkezest kap terites mentesen.
A kerdest meg azert tettem fel,mert hinta szerint kar volt elhagyni Mo. 1000 euros fizetes miatt,de fentebb mar levezettem,hogy nem is €1000 az az €1000 hanem ha osszeadunk mindent majdhogynem a duplaja,es ebben @GepidaPampass:meg is erositett a kommentjevel.

blackhairlady 2014.09.04. 15:38:14

@tintamin: " feketeöves könyvelő"
Ezt meg nem hallottam, de nagyon jo, es foleg nagyon igaz!:D

2014.09.04. 15:40:11

@Zoole[uk]:

ja, akkor tenyleg felreertettelek, elnezest. :)

SzZoole 2014.09.04. 15:43:05

@Ödenburger Wiener Schnitzel: semmi gond:)
Hinta mar megint megkavarta az allo vizet es ilyenkor soha nincs itt.

2014.09.04. 15:43:23

@tintamin: Sok az adó, hogy választást tudjanak nyerni a bőkezű, osztogató politikusok. Mert ugye valahonnan el kell vonni a pénzt, hogy másnak odaadják. Ilyen kiszámíthatatlan jogi és gazdasági állapotoknál én még őszintén csodálkozom, hogy ennyi működőképes vállalkozás (kkv) van még itthon. Persze az megint más kérdés, hogy mi ennek az ára. Átmennek szürkegazdaságba, vagy adót csalnak, mert rákényszeríti őket az állam.

2014.09.04. 15:44:37

@Hari Seldon 2: Jó meglátás, sajnos ezek tények.

TilosazA (UK) 2014.09.04. 15:50:05

@Mr Long (UK): Melyik városrészbe költöztök?

blackhairlady 2014.09.04. 15:50:35

@Muscari: Hat meg en sem lattam. A hirek a tv-ben, radioban ujsagban, neten most ezzel vannak tele. ma direkt elfogok menni egy Mekibe, hogy sajat szememmel lassam hogyan is zajlik ez. (Imadom a csavaros fagyijukat:D)
Ma a reggeli radiomusorban konkretan a musorvezeto elrohogte magat amikor a 15$-os orabert kimondta.

Jut eszembe, mar akartam kerdezni, d emindig elfelejtem. A ti kavezotok dolgozoi kapnak borravalot?

TilosazA (UK) 2014.09.04. 15:53:33

@Ödenburger Wiener Schnitzel: :) hehe, mi nem igazán iszunk sört, talán ha 6 doboz elfogy egy hónap alatt, és én főzök. Biztos hogy olcsóbban jövünk ki, mintha házhoz szállítós ételt ennénk, menzán vagy étteremben ennénk. Én nem érzem ezt annyira gáznak...de mindenkinek mások az igényei. Néha mi is el szoktunk menni vacsorázni, vagy hétvégén beülni pubba ebédelni, de ez nem túl gyakori (havonta egyszer v.kétszer), merthogy elég egészségtelen is...
Mondjuk így magamat visszaolvasva nagyon gázok vagyunk. :D

TilosazA (UK) 2014.09.04. 15:54:41

@blackhair-lady: A 15 dollár az nagyon soknak számítana nekik? Mi az átlag?

TilosazA (UK) 2014.09.04. 15:56:42

@Ödenburger Wiener Schnitzel: jó rész, bár igen bátor volt Sheldon hogy sál nélkül kiállt, baromi nagyot üt egy ilyen golyó, nekem a lábam tele volt tenyérnyi lila foltokkal mikor játszottam (még az őskorban).

montroyal ( CAN qc) 2014.09.04. 16:00:38

@diggerdriver: klaszikus történet jó adag szerencsével.

erdekes 24 eves csinos lanyoknak mindig oriasi szerencsejuk van pincerkent elhelyezkedni .. semmi baj ezzel en sem szeretem a nyugdij elott allo 50-60eves syndikalt pincernoket bamulgatni

TilosazA (UK) 2014.09.04. 16:01:18

@montroyal ( CAN qc): Várjál már, hol van az hogy csinos? :)

2014.09.04. 16:03:21

@TilosazA (En/Mum):

Oszinten bevallom, meg soha nem paintballoztam, de sok embertol hallottam, hogy tud kek-zold foltokat okozni... :)

Sesamelmo (Q) 2014.09.04. 16:04:48

@Ödenburger Wiener Schnitzel: nekem minden találat azt okozott. Erzékeny a bőröm. ( nem szimpatikus játék)

martineden 2014.09.04. 16:10:19

@NIKI LAURA: ,, Egy biztos: USA iszonyatos csalodas lesz ha megy,NY- europa sokkal,sokkal jobb,elhetobb hely minden szempontbol ! ".........Fogadjunk ,hogy meg nem jartal az USA egyetlen allamaban sem?

2014.09.04. 16:10:45

@TilosazA (En/Mum):

En csak azert csodalkozom, mert mi Sopronban koltunk kb. 400 eurot 2 fore, ugy, hogy hetvegente fozunk otthon, es abbol altalaban hetfore is marad. Es mi kb. 20-30%-ban vasarolunk Ausztriaban (foleg kenyeret, sajtokat, felvagottat es mosoport), a maradekot Mo-on. Igaz, mi azert be szoktunk esni neha vendeglobe, szoktam neha estere pizzat rendelni, meg hat sajnos en a jo borokat sem vetem meg, es neha azert az is fajoan sok tud lenni... :D

blackhairlady 2014.09.04. 16:12:13

@TilosazA (En/Mum): A cikk szerint igen. A legtobben minimalberert dolgoznak, ami 7$ valamennyi cent, a belinkelt cikkben pedig valaki emliti, hogy egy evtized utan is csak 9$ az orabere. Es legtobbszor nem dolgozhatnak teljes, csak reszmunkaidoben, igy nem jar nekik semmifele plussz juttatas.

2014.09.04. 16:12:34

@TilosazA (En/Mum):

Ha nem titok, egybkent hol van az az En/Mum? :)

TilosazA (UK) 2014.09.04. 16:13:25

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Egyszer ki kell próbálnod, adrenalin bomba. Én nem vagyok egy milicista fajta, sőt, inkább békepárti, de nagyon izgalmas "levadászni" egymást. Főleg így, tudva hogy nem lesz senkinek komolyabb baja...de azért fáj ha eltalálnak, szóval jobb ha fedezéket keresel. :)

blackhairlady 2014.09.04. 16:14:01

@Sesamelmo (Q): Nem, Muscari munkahelye, de nem akarom leirni a nevet, mert eddig o sem tette:)

TilosazA (UK) 2014.09.04. 16:15:52

@Ödenburger Wiener Schnitzel: En-gland. :) A "mum" az a foglalkozomásom. Tényleg,azt írtam, hogy még mikor a lányom elkezdett óvodába járni, az óvónő csinált magának egy magyar-angol szótárat, hogy hátha megérti, mit szeretne a lányom. Ki is szótárazta a mummy-t, mint múmia. :))

TilosazA (UK) 2014.09.04. 16:18:57

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Ja, hát kérem, bor, sör, pizza... :) Régi szép idők. Innen is látszik hogy öregszem, mióta lányom van próbálom hanyagolni az egészségtelent. Mégiscsak meg kell neki alapozni az egészséges életvitelt. Vagy mi.

2014.09.04. 16:20:21

@TilosazA (En/Mum):

Ahh, ertem, koszi! :) Es miert En, miert nem UK? Van ennek valami oka, vagy csak ugy? :)

vivike22 2014.09.04. 16:22:34

Na, latom, megint szaporodnak a trollok. :)

Hogy miert forintosit a poszterina? Mert meg rovid ideje van kint. Az elso 2-3-6 honapban sztem mindannyian szamoltunk at mindent forintra, a kiflitol a szinesteveig, a fizetesrol nem is beszelve.

TilosazA (UK) 2014.09.04. 16:23:19

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Semmi komolyabb oka nincs... talán csak pontosabb. Bár az is oly mindegy lenne hogy Skócia vagy Írország vagy akármi. Még azóta nem írtam át a nickem, mikor mindenki kiírta, hogy hol mit csinál hány éves.... és nem, még egyszer mondom, a mummy nem a múmiát jelenti,és nem a koromra utal. ;)

TilosazA (UK) 2014.09.04. 16:25:45

Nnna, jól átírtam. :)

2014.09.04. 16:26:09

@vivike22:

Ott a pont! :) Ez mondjuk nem jutott eszembe, de tenyleg, legtobbszor azok szamolnak forintban, akik rovidebb ideje vannak kint... :)

2014.09.04. 16:28:42

@TilosazA (UK):

Nem azert kerdeztem! :) Csak van egy igazi tosgyoker angol ismerosom (mar a nagyapja is Brightonban szuletett :), es o hangsulyozza mindig, hogy o angol, o nem brit! :) Es en ezen mindig jokat mosolygok, de o azert mindig lelkesen kifejti, hogy mi a kulonbseg... :)

Mr Long 2014.09.04. 16:32:21

@TilosazA (UK): Csak kozelebb a belvaroshoz valoszinu. Kozlekedes miatt jobb lenne. Nekem kozelebb lenne a ceghez, asszonynak meg nem tudjuk hol lesz munkaja (elbiralas alatt vannak palyazatok), de onnan barhova konnyebb utazni. Vasut, buszok, villamos megallok kozelsege fontos, mivel nincs kocsi, nincs jogsija.
Bar en vagy egy kis faluba koltoznek a Peak Districtbe, vagy Salford Quays-be, az tetszik nagyon meg.

TilosazA (UK) 2014.09.04. 16:35:12

@Ödenburger Wiener Schnitzel: tősgyökér... :D hát én azért még magyar vagyok, bár nincsen népviseletem sem, meg pödörhető bajszom sem (na az már komoly hormonprobléma lenne). Fene tudja.
Én is hallottam pár helyről, hogy aki welszi, az welszi kérem, nem összekeverendő. Esetleg talán britt, de első sorban welszi... Nekem mondjuk oly mindegy... Férjemnek volt tegnap egy érdekes élménye, másik osztály főnöke odahívta egy lengyel honlap elé, hogy segítsen már neki, mert nem érti. Férjem: dehát ez lengyel! Válasz: na jó, dehát ugye lengyel-magyar... ...Erre csak egy felhúzott szemöldököt kapott válaszul. Ja meg hogy írja be a google fordítóba. Szóval mi sem szeretjük ha egy kalap alá vesznek a szomszédokkal.

TilosazA (UK) 2014.09.04. 16:37:41

@Mr Long (UK): Salford Quaysbe? :) Egy ismerősöm ott lakik. Azt hiszem 1000 font/hó a lakásbérlése...
Lassan én is utazási gondokkal fogok küzdeni, amint én is találok állást. De mi nem költözünk sehova.

marczy 2014.09.04. 16:42:49

A kedves cikkíró igazán elküldhetné a közvetítő cég mélcímét...
Németország egy reális alternatíva számomra, ha végre végleg kijutok, nem hiszem, hogy olyan nagyon hiányozna nekem a Nagy Magyar Ugar. (Ady Endre látnok volt...)
Ja, és a Vikiboy helyében csak Németországban végzett és ott dolgozott embereket ültetnék a Parlamentbe, meg néhány Amerikába, Angliába szakadt magyart az elit egyetemekről (de nem túl sokat, mert a német rendszert a magyar társadalom képes elfogadni, az amerikait meg nem igazán és egyébként is mindenkinek herótja van már attól...). Sajnos a magyar állam önmagát nem fogja megreformálni, ez most már nagyon látszik.

Mr Long 2014.09.04. 16:44:49

@TilosazA (UK): Van alatta, kb £700/ho korul. A kozepso basins-oknal (na ezt magyarul, vagy angolul tegyem tobbesszamba...) vannak 3 szintes tarsashazak. Azok lenyegesen olcsobbak, mint a toronyhazak. Plusz kellemesebb zart udvaruk van. Nemelyikhez meg rendes garazs is tartozik - van hely a flexnek, hogy otthonos legyen :)

TilosazA (UK) 2014.09.04. 16:48:50

@Mr Long (UK): :D a flexnek. Aham. És a ló? Hát a tikok?

nyuszigonosz 2014.09.04. 16:52:01

@Zoole[uk]: 200€ / hó - ból nem lehet kijönni. Irreális.

blackhairlady 2014.09.04. 16:54:01

@TilosazA (UK): Jott egy kosovoi holgy amunkahelyemre, megorultunk egymasnak, mivel mas europaival nem igen talalkozok itt. Erre a marokkoi kollegano megjegyzi: legalabb jol eltudtok beszelgetni a kozos nyelveteken. Nem akarta megerteni, hogy csak azert mert europai, meg nem mindenki beszeli uyazazt a nyelvet:D

nyuszigonosz 2014.09.04. 16:57:41

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Most látom csak, amit te írtál.
Én nem tudom, ki a fene tud 200/hó-ból kijönni, föleg, ha a kérdés az volt, hogy 3 rendes kaja per nap: szóval reggeli meleg ebéd meg vacsora.
Nálam nincs ennyi étel naponta és jóval több, mint 200 per hó.

Muscari 2014.09.04. 16:57:48

@blackhair-lady: nagyon minimalisat igen. Van egy kis doboz a kassza mellett, abba dobjak az aprot. Kb havi 10-15 font jon ki fejenkent :-(

Muscari 2014.09.04. 17:04:36

@TilosazA (UK): nem gaz, mi is igy csinaljuk. Mi raadasul negyen vagyunk, ket nagy, felig felnott gyerekkel. Ha mindenki beulos helyen ebedelne, ramenne a gatyank is, a fiam raadasul annyit tud enni, mint mi harman osszesen :-)

TilosazA (UK) 2014.09.04. 17:04:49

@blackhair-lady: Nekem volt egy olyan beszélgetésben részem, ahol két angol volt és én, és nem igazán értették meg, hogy én miért németet tanultam korábban. Annak meg mi értelme van? Ugye az ő szemszögükből idegen nyelvet tanulni kb. annyi értelme van, hogy nyaraláskor ne adjanak el Spanyolországban,vagy Franciaországban. Egyéb esetben mindenki beszél angolul. Nade ki menne nyaralni Németországba?! :)

blackhairlady 2014.09.04. 17:17:45

@Muscari: Ezek szerint ugyan az a helyzet mint nalunk. Ha keszpenzzel fizetnek akkor a centeket beledobjak, de 99%-ban kartyaval fizetnek az emberek es semmi borravalo akkor.

nyuszigonosz 2014.09.04. 17:18:52

@TilosazA (UK): A fél világ jön nyaralni Németországban. Nagy részük pont Bajorországba.

blackhairlady 2014.09.04. 17:20:41

@TilosazA (UK): " Nade ki menne nyaralni Németországba?! :)"
Hat ezt kerdezem en is!!!!!:)))))))))))
(Csak vicceltem:D)
Azt tudom, hogy regen a zen osztalytarsaim, barati korom (szaz evvel ezelott) mind nemetul tanult, mert kozel laktunk a Balatonhoz, es sokan ot takartak dolgozni nyaranta amikor elozonlottek bennunket a nemetek.

TilosazA (UK) 2014.09.04. 17:21:31

@nyuszigonosz(D): Tudom, én is mennék. Csak az angol felfogást és hozzáállást próbáltam felvázolni az idegennyelv tanuláshoz. Ill. bocs, ez nem általános, csak két kicsit szűkebb látókörű egyén felfogása.

kardio1 2014.09.04. 17:35:13

@Muscari: érdekes, hogy az orvos, az orvosprofesszor és az aneszteziologus 3 különféle kategoria: ez nem igazàn vilàgos nekem.

kardio1 2014.09.04. 17:42:26

@blackhair-lady:
Nekem is volt hasonlo élményem az elején: bemutattak nekem egy szentpétervàri orosz orvosnôt, aki vmi gyakorlatfélén volt itt, hogy beszélgessünk, biztos hiànyzik nekem valaki, akivel szot tudok érteni, mondvàn, ô is az én vidékemrôl valo: el kellett magyaràzni, hogy az orosz és a magyar nem érti meg egymàst, màsrészt, hogy mindkettô "Pays de l'Est" (=minden, ami a vasfüggönyön tùl volt anno), de én ugyanannyira laktam Szentpétervàrhoz, mint Aquitàniàhoz, amig Magyarorszàgon éltem (azaz csekély 2000 km-re). Jaa ?!
Vannak hàtrànyai is a gyakorlati jellegû oktatàs kizàrolagossàgànak :))

M. Péter 2014.09.04. 17:43:40

@TilosazA (UK): Olyan 31 millió turista megy évente Németorrszágba, egy kicsivel több, mint az Egyesült Királyságba vagy Spanyolországba.

kardio1 2014.09.04. 17:50:44

Viszont kevesebb, mint Franciaorszàgba. A legutobbi statisztika alapjàn, amit làttam, ide jön a legtöbb turista a vilàgon. Bàr kérdés, ki finanszirozta ezt a statisztikàt ? :)

labirintus1 2014.09.04. 18:05:32

@Ödenburger Wiener Schnitzel:
Szerintem, rosszul tettétek fel a kérdést. Én szigorúan csak kaját számoltam. Ebben természtesen nincsenek benne pl. a háztartási cikkek és a szórakozás sem. Így nem számoltam bele, hogy elmész sörözni vagy pizzát enni egy étterembe.

Ebbe általában nem fér bele az sem, hogy menzán egyél. Pontosabban ezt is menzája válogatja. Belgiumban kb. 5 euró egy ebéd, de Németországban (Nürnberg) voltam olyan közintézményben, ahol dotált volt a menza és mivel nem lehet senkit megkülönböztetni, ezért a sima lakosság is bemehetett. Ebédidőben tele volt a hely nyugdíjasokkal, mert a 2,70-es menü nekik is megérte. Szóval, ha valakinek szerencséje van, akkor egy ilyen helyet is kifoghat és nem kell mindig magának főznie.

De ha van hol főzni, akkor viszel magaddal kaját. Nálunk pl. zöldségen-gyümölcsön nagyon sokat lehet spórolni, ha pl. nem a boltban veszed a narancsot 3 EUR/kg-ért, hanem a piacon 1 euróért. Meg húst sem akkor kell venni, amikor megkívánod, hanem amikor akciós, ehhez viszont kell fagyasztó. Egy idő után lesz annyi tartalékod, hogy ha pont csirkét ennél, akkor tudsz elővenni csirkét, vagy halat, vagy akármit.

Ebbe a 200 euróba szerintem, havi egy étterem is belefér. Itt egy itallal egy közepesebb helyen olyan 25-30 euró/fő.

Azért tudom ennyire az kaja árakat, mert azt vettem észre, hogy iszonyat pazarlok. Hülyeségeket vásároltam és ki is dobtam kaját. Úgy döntöttem, hogy ez így nem mehet tovább, ezért júniusban napi 10 eurót költöttem csak kajára. Volt egy külön kajás pénztárcám és csak abból fizettem ételt.

Közel 100 euróm maradt a hó végére pedig pár menza is becsúszott. És egyszer sem volt, hogy baromira kívántam valamit, de nem vettem meg. Relatíve egészségesen is kajálok, sok salátával meg hússal. Mondjuk alkoholt nem iszom. Ezt a hónapot megpróbálom heti 50 euróból kihozni. Még csak pár nap telt el, de eddig jól megy.

kardio1 2014.09.04. 18:06:32

Fôleg Németorszàgban élôkhöz szol a kérdésem: A frankfurti reptéren 45 perc elég àtszàllàsra, ha az elsô gép az 1. Terminàlra érkezik, és a màsodik is onnan indul tovàbb? A reptér honlapjàn lévô térkép alapjàn ez nekem nem tûnik sima ügynek.

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2014.09.04. 18:06:34

Engem az ilyen postokban az zavar -sőt az egész blogban- hogy kb. mindenki elismeri ez egy szép ország. Jó adottságokkal, miegymás. Mégis elvágyunk innen, de miért is? Pár idióta megélhetési bünöző miatt akik jelenleg az országot a saját királyságuknak tekintik. Mi lenne ha őket tennénk lapátra, és mi maradnánk egy élhető országban? Nem olyan nehéz ám, csak végre meg kéne indulni és kisöpörni a szemetet.

SzZoole 2014.09.04. 18:12:15

@nyuszigonosz(D): akkor Te is megerositesz abban a feltevesemben,hogy a kajan is sporol minimum €200-300 mivel a hotel biztosit neki napi 3x etkezest.Igazabol az lenne a jo,ha poszterina megjelenne.

TilosazA (UK) 2014.09.04. 18:16:08

@M. Péter: Neked is csak azt tudom írni, mint az előző hozzászólónak. :)

tanato 2014.09.04. 18:20:31

@kardio1: Jó meglátás,a franciák tőlem is sokszor megkérdezték hogy cirill betűkkel írunk-e,meg hogy ortodox valláson vagyunk e bizonyosan.Na meg egy órával előrébb vagyunk biztos,úgy is hívtak .pl. ha előre megbeszélt időben skypoltunk.5h helyett négykor.Az USA orvosi pénzek az igen az jól hangzik.És még náluk is hiány van belőlünk az általános elöregedés és a hosszabbodó élet miatt.Viszont ott fokozni akarják a képzést is.Olvastam a net.-en hogy munkanélküli egyéb diplomásokat kívánnak rávenni az orvosi elvégzésére,meg az eü.bevándorlást is könnyíteni akarják.
3.pont:Örülök hogy aktivizáltad magad te maradtál már csak orvosként itt a blogon.Andalúzkutya eltűnt,én is ritkábban vagyok jelen.

Muscari 2014.09.04. 18:23:05

@blackhair-lady: itt sokan fizetnek kp-val, kb ketharmad aranyban, de csak kevesen adnak borravalot. Pedig en eleg gazdag kornyeken dolgozom. Etteremben biztosan mas, mondjuk kivancsi lennek.

Tenyleg, van valaki aki tudja, hogy Angliaban/Londonban mennyi tipet tud osszeszedni egy pincer? Lehet, hogy volt mar rola szo valamelyik posztban, nem emlekszem.

M. Péter 2014.09.04. 18:25:55

@kardio1: Az ENSZ Turisztikai Világszervezete.

Muscari 2014.09.04. 18:26:31

@kardio1: tenyleg, most hogy mondod, igy van. Fura.
Nalunk szegeny aneszteziologusok a sor vegen kullognak, legalabb is halapenzt biztosan nem szokas adni nekik, Amerikaban meg elokelo helyen allnak.

tanato 2014.09.04. 18:28:41

@Muscari: Annyira már MO.on sem rossz,kevesen vannak és vállalkozásban csinálják sokszor szabadúszóként,több kórháznak dolgozva.

nosuti 2014.09.04. 18:28:47

@kardio1: Nekem eddig egy esetben nem sikerült de akkor az első gép sokat késett es öt percen maradt. Mission impossible. Aludhattam a Lufthansa egyik hoteljeben. Szerintem 40 perc elég

blackhairlady 2014.09.04. 18:29:14

@Muscari: Etteremben 100%, hogy mas, mivel az nem pultnal torteno kiszolgalas, ez miatt is kerdeztem, nem igazan voltam tisztaban vele, hogy kell-e, illetve mennyit kell adni ilyen helyeken. Mert en egy borravalofizeto emberke vagyok:)

kardio1 2014.09.04. 18:32:13

@tanato: read only üzemmodban vagyok àltalàban, irni nincs nagyon idôm, meg sokszor kedvem se.

TilosazA (UK) 2014.09.04. 18:32:33

@Muscari: én úgy tudom, hogy 10-20% közötti összeget illik adni borravalóként, 10-et akkor ha nem igazán voltál megelégedve a kiszolgálással. Nem tudom ezt mennyire tartják,szerintem kicsit sok.

blackhairlady 2014.09.04. 18:34:11

@kardio1: Ez a lista az eves kereset alapjan keszult ha jol latom, es gondolom eleg nagy kulonbseg van orvos es orvos kozott is. Bar ezt te tudod jobban, de gondolom eleg nagy szoras van a fizetesi skalan attol fuggoen mely teruleten dolgozol, mennyi szakvizsgad es egyeb vizsgaid vannak.

SzZoole 2014.09.04. 18:34:22

@Muscari: meg delelott irtam,az en baratom az egyik Marriott hotelben room services,az alap orabere £8 a havi tiszta fizetese £2200-2400 kozt van.O is 10-12 orakat dolgozik egy muszakban,de nem izzad meg a munkaban,plusz a kajat is a hotel biztositja.

kardio1 2014.09.04. 18:34:32

@M. Péter: Akkor ôket biztos a franciàk pénzelik! A gonoszok ! :))
@nosuti: Ez biztato. Vagy ez az alternativa (45 perc), vagy 5h15p...

blackhairlady 2014.09.04. 18:35:57

@Muscari: Egyebkent az en lanyom naponta atlag 100$ borravalot szed ossze, neha persze csak 60-70$, de eleg sokszor felmegy 130-140$-ra is. Viszont itt meg a minilbert sem kapjak meg a pincerek.

kardio1 2014.09.04. 18:36:13

@blackhair-lady: igen, biztosan nagy az orvosok közti különbség, nem mindegy, ki mit dolgozik pontosan, és hogy hol teszi azt.

tanato 2014.09.04. 18:37:02

@kardio1: Hát,persze először olvasni szokták a blogot,azután szánják csak rá magukat az írásra.Én is voltam így sokáig.

blackhairlady 2014.09.04. 18:37:27

@kardio1: Szerintem nagy lutri. Eleg egy kis keses es mar le is kested a kapcsolodo jaratot.

SzZoole 2014.09.04. 18:43:08

@TilosazA (UK): mi eloszeretettel jarunk etterembe,tobbnyire a Harvester-be,altalaban £60-70-re jon ki a szamla negyunknek,mindig £5 tippet adok es orulnek neki a pincerek.
Szerintem a 10-20% soknak tunik.

wuaaa 2014.09.04. 18:45:10

@kardio1: A frankfurti reptérrel kapcsolatban megírnám én is a véleményem, mert van tapasztalatom bőven, mivel én is ott szoktam átszállni. A Németországban élőket kérdezheted ugyan, de nem hinném, hogy ott szoktak átszállni, esetleg onnan indulnak, ami nem ugyanaz.

Tavasz-nyár-ősz - ha egyedül vagy, vagy legalábbis gyerek nélkül, akkor éppen eléred a következőt, feltéve ha az érkezés gate-hez lesz (és a folyosón be a terminálba). Ha stand-en parkol a gép és jön a tíz perc buszozás és nem jutsz be az első buszba, mert mondjuk a gép második felében, vagy a közepén ülsz, és csak a második vagy harmadik buszba jutsz be (nincs mindig lépcső a hátsó ajtóhoz, attól függ mennyi ideig áll a gép a következő indulásig), ami meg fog várni mindenkit, az összes kisgyerekest és járókeretest beleérve, akkor csak a szerencsén múlik majd, hogy eléred-e a következőt. Szóval bookolj a lehetőleg minél előbre, hogy benne légy az első buszban, ha nem tudod biztosan, hogy a terminálra érkeztek-e.

Tél - ha reggeli géppel mész, vagy nulla körül vagy alatt lesz, akkor megy a gép a de-ice-ba az indulás előtt, 45 perc ebben az esetben irreális, ha csak a második gép nem késik.

TilosazA (UK) 2014.09.04. 18:56:04

@Zoole[uk]: Nekem is soknak tűnik, a tanárunk mondta mikor erről volt szó. Simán lehet hogy senki nem ad ennyit, jöhetne egy pincér elmondani.

Muscari 2014.09.04. 19:07:40

@blackhair-lady: tudom, errol meg Hagyma irt kimeritoen annak idejen. Itt mas, a minimalbert mindenkepp megkapjak, de altalaban azert tobbet

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.04. 19:14:33

@nyuszigonosz(D):

mikor 200 euróval számoltam kosztot, az ausztriai melós élet fejtegetésénél, sokan leszóltak hogy 200 az nagyon sok ételre! Szerintem pedig nagyjából a minimum ha NORMÁLISABBAN eszel és MINDIG főzöl magadra. Tehát eszel gyümölcsöket is rendesen, hetente mondjuk háromszor húst, és nem csak darálthúsban merül ki a hús.És a legfontosabb : mindig otthon eszel. A heti 50 eurós büdzsé nagyjából csak így tartható. Aki egy nyugati országban heti 50 eurótól kevesebbet költ ételre az szerintem koplal/nélkülöz. Én mindig elnyomok ennyit és egyáltalán nem veszek drágaságokat, egész olcsó ételeken élek... a leghúzósabb amit veszek az a marhalábszár, meg a csirke/pulykamell.

@NIKI LAURA:

Erről beszélek hónapok óta. A világon Nyugat-Európában a legmagasabb az életszínvonal! Senki ne akarjon menni a messzi helyekre, mert semmi értelme magát szivatnia! Szabadon vállalhatunk munkát, ott vállaljunk ha már külföldre szakadunk! De a sok amerikai filmen felnőtt figura ezt úgysem hiszi el. Az USÁban hatalmas a szegénység, majdnem akkora arányaiban mint pl nálunk. Németországgal pl összehasonlíthatatlan... ott 4-5 % nélkülöző felsőhangon, USÁban ez bőven 15 % felett van. Ha Nyugat-Európa gazdagabb országait nézzük akkor köröket vernek az usára...a középosztály életszínvonala irreveláns.. azok itt is meg ott is jól élnek, tény hogy az usában nagyobb a bőség, konkrétan, több pénzük van. De az életszínvonal nem a középosztályról szól, hanem arról hogy hogyan él a takarító, a mosogató, a kukásfiú, a postás, meg a tanár.

@Zoole[uk]:

Mit lépjek?? Én mindig mosolygok az ilyen ingyen szállás ingyen kaja dolgon és megkérdezem : fizetik a sörömet is? bélszínt adnak? vagy mégis mit? nem tudnék éttermi koszton élni állandóan... inkább bérlek egy lakást és akkor legalább van normálisan bejelentett lakcímem, jogosult vagyok ellátásokra, stb. Ezekre is gondolni kell. Nem csak arra hogy mindent fizetnek és félrerakom a fizetésem 150% át.. Bár megértem, el van adósodva neki most ez a léyneg hogy minél többet szórjon vissza belőle...

+Ahol apám mosogat ott is sokat keresnek a pincérek..rengeteg a jatt.. konyhások között úgy osztják szét hogy a mosogató kap 10-20 eurót :DDDD a pincéreknek meg marad több száz. roppant igazságos ez is.

@vivike22:

Én sose számoltam át a fizetésemet forintra, az első hónapokban se. Önbecsapás.

@diggerdriver:

és?? Nem nehéz egy mekisnél jobban keresni szerintem :) De novembertől emelkedik a kuliszektor (hotel/gastwerbe) és már 1100 eurókat fogok keresni!

egyébként írtam hogy megyek dolgozni..write only módban toljátok ti is?:D

unax 2014.09.04. 19:14:40

@adg [Au, Darwin]: hahaha ezt nagyon eltaláltad :D

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.04. 19:14:52

@blackhair-lady:

Olvastam már róla. Ez is azt bizonyítja hogy bizony az usában a sima melósnak rosszabb mint ny-európában. Itt azért nem flangálnak az emberek az utcán hogy nem tudnak megélni a bérükből. És nem hiszem hogy azért nem mert ennyivel hülyébbek lennének mint a jenkik. Szóval nem álom az a 7,25 dolláros szövetségi minimálbér. Egyáltalán van olyan nagyobb városka ahol meg lehet élni kulimelóból az usában? Tehát 400 dolláros albérlet és mellé az 1000 dolláros mekis állás.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.04. 19:14:59

@Zoole[uk]:

10 % ot szokás legalább adni. Ezt még én is tudom, pedig sose járok étterembe kb :) Miből járjak?...

Muscari 2014.09.04. 19:17:08

@tanato: ez nagyon erdekes. Nyilvan tul sokan nincsenek, de ha beszelnek nyelveket szerintem nyert ugyuk van.

Muscari 2014.09.04. 19:20:33

@házelőtthinta: honnan tudod, hogy Angliaban mi a szokas?

blackhairlady 2014.09.04. 19:27:33

@házelőtthinta: Nem alom, de talan valahogy, nagyon szerenyen kihuzzak a honap vegeig. A baj az, hogy nem dolgozhatnak 40 orat, igy joval kevesebb jon be, mindenkinek van masod, harmad meloja is. A munkatarsaim nagy reszenek is, mert hat a mi allasunk is kulimelonak szamit, es en mosogatok is mindennap sok szaz edenyt, talcat:)

Valoszinuleg azert van itt tobb tuntetes, mert van szakszervezet, illetve jobban mukodik.
De azert a kozlekedesben Europaban is igen gyakori a sztrajk.

tanato 2014.09.04. 19:30:47

@Muscari: Na igen ,arányaiban nagyon nagy az anesthesiológusok kivándorlása.

SzZoole 2014.09.04. 19:35:19

@házelőtthinta: nevezheted ingyen szallasnak is,de szerintem ez a hotel alltal biztositott nagyon szep szoba berendezve havi %100-ert meg mindig jobb mint egy konyhaban lakni,nem?
Abban is biztos vagyok,hogy a sore is ingyen van,felteve,hogy sorozik e egyatalan.Gondolom ha steak a vacsora a hotelben,mert elofordulhat,akkor a steak is ingyen van neki.
Ja es amit irtal,hogy €1000-ert kar volt eljonni otthonrol az egyik kommentemben levezettem neked,hogy ha mindent ossze adsz akkor joval tobbre jon ki es tisztan.
Tudod a szukseg neha torvenyt bont.
Ha a pincerek olyan jol keresnek Te miert nem valtasz,olyan szep nagy szal legeny vagy:)

SzZoole 2014.09.04. 19:38:01

@házelőtthinta: a 10% realis de a 20%-ot soknak tartom.
Gyere el ide meg hivlak egy nagy veres rib eye steak-re vagy amit szeretnel:)

2014.09.04. 19:39:11

@marczy: "Sajnos a magyar állam önmagát nem fogja megreformálni, ez most már nagyon látszik."

A szavazók tudják reformálni, 4 évente. Láthatóan azonban nem érdekli az embereket a dolog, másrészt sokan nem is tudnak elszakadni a választott oldaltól, életük végéig, és körömszakadtáig védik azt. Szvsz a magyar társadalomnak tökéletesen megfelel az, ami van. Akiknek nem felel meg, azok szoktak külföldre menni.

TilosazA (UK) 2014.09.04. 19:39:46

@Zoole[uk]: Jaaaj, Zoole, hát azért nem, mert neki ez a karrier álma. Van aki mozdonyvezető szeretne lenni, más bróker, tanár, ő gyorséttermi dolgozó. Ennyi. Erről már beszélt korábban, nem figyeltél? ;)

SzZoole 2014.09.04. 19:43:32

@TilosazA (UK): ja igaz,majd el felejtettem,de azert a steak meghivas all:)))

2014.09.04. 19:46:04

@bunny.hu: Nagyon szép gondolat, de ez szvsz békés eszközökkel nem megvalósítható. Nem hiszem, hogy bárki is azt szeretné, hogy vér tapadjon a kezéhez... De ha még így is lenne, a magyar társadalmat akkor sem tudod megváltoztatni. Ki kell halnia pár generációnak, és akkor talán majd lehet változás.

vivike22 2014.09.04. 19:56:52

@házelőtthinta:
"Én sose számoltam át a fizetésemet forintra, az első hónapokban se. Önbecsapás."

Persze, ezt mindjart gondoltuk. Ketsegem sem volt efelol.

Egyebkent nem onbecsapas, hanem szembesites. Szembesites pl azzal, hogy itt egy havi fizetes Magyarorszagon fel evi munka fizetese volt. Ez a valosag.

"Mit lépjek?? Én mindig mosolygok az ilyen ingyen szállás ingyen kaja dolgon és megkérdezem : fizetik a sörömet is? bélszínt adnak? vagy mégis mit? "

Igen. Ibizan dolgoztam tobb szezont hotelben, en is a ferjem is. Adtak sort pl, nem szamoltak, mennyit iszol, kolat, uditot sem. Az etterem konyhajaban dolgozott a ferjem, a melos kajat is ok keszitettek. Sok keleteuropai volt, babgulyastol kezdve minden. De pl a szuletesnapomkor kapott 4 ora szabad orat, hortobagyi husos palacsintakat csinalni a szulinapi meglepetes bulimra, 6 szemelyre. Fenykep is van rola, de tudom, igen, hazudok.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.04. 19:57:09

@Zoole[uk]: nemetorszagban egy csomo olyan munka van. amit egy ilyen eros ferfi el tud vegezni. 2-3000 eurokert...

senkiember 2014.09.04. 19:57:27

" s egy biztos volt, ehhez a projekthez nagyon sok pénz kell, de még annál is több." (USA bevándorló vízum)

- Hát azért ez túlzás, az I-130 petíció kb 400$, a többi belefét 600$-ba, úgyhogy 1000$- ból kijön az egész cirkusz (hiteles fordítások, orvosi viszgálat, oltások, interjú, zöldkártya 165$ ..stb) ... de ok, legyen a duplája, még az is csak 500eFt, ami egy usák bevándorló vízumért nem pénz - szvsz.

blackhairlady 2014.09.04. 20:11:19

@senkiember: Ne is a vizumhoz kell sok penz, hanem a lakasberleshez, autovasarlashoz es egyeb jarulekos koltseghez amikor mar itt vagy.

SzZoole 2014.09.04. 20:11:39

@Babette.: meg szerintem ott Ausztriaban is talalna jobbat,egy 2 meter 4 centis 130 kilos ember biztonsagi orkent konnyen talalna munkat az sem valtozatos de nem izzad a suto mellet es nem minimal beres fizetest kapna.

mrsmihaly 2014.09.04. 20:28:50

@adg [Au, Darwin]: miert kell allandoan forintban szamolni a fizetest, amit idegen orszagban keres ? Ezt SOSEM fogom megerteni. Euroban kapja a fizetest, es Abbas is fizet, nem pedig forintban az uzletben. Szerintem mar ezt meglehetne tanulni. Azt kell nezni, hogy az adott orszagban mennyi a vasarlo erteke a megkeresett fizetesenek!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.04. 20:40:18

@Zoole[uk]:

Mizantróp vagyok, azt hiszem ezzel mindent megmagyaráztam.

@Babette.:

Pl mit lehet végezni erős férfiként 2-3 ezerért németben? a legtöbb meló bére egyessel kezdődik...túloztok..állandóan..

bogi77 2014.09.04. 20:41:29

Én 6 évet éltem az USA-ban, 10 éve hazaköltöztem, mert nem bírtam hogy ha ott voltam hazavágytam, viszont ha hazajöttem két hét után futhatnékom volt vissza. Mindig volt munkám, irodai is, felszolgálói is, a megélhetés sem volt nehéz, a mentalitás is jobban tetszett mint az itthoni, mégis hazahúzott valami. Azóta bánom, szinte minden nap!!!! Nem akarok részletekbe belemenni, számokat hasonlítani, egyszerűen hülye voltam, már nem is értem miért adtam fel mindent ott.

Határátkelő 2014.09.04. 20:42:33

@házelőtthinta: Azért amikor másokra írod, hogy állandóan túloznak, annak megvan a maga diszkrét bája, remélem érzed... :)

Határátkelő 2014.09.04. 20:43:05

@bogi77: Azt hiszem, a holnapi poszt téged nagyon érdekelni fog.

SzZoole 2014.09.04. 20:51:19

@házelőtthinta: es sajat magad nem gyulolod/ utalod?
Vagy azert sajat magadal jol ki josz 1-2 sor mellet:)

marczy 2014.09.04. 20:53:12

@Philosoraptor:
A szavazók meg azért nem tudják, mert nincs kire szavazni. Nem kívánom vissza az ún. baloldalt sem. A Kádár-rendszer káros öröksége miatt sem, az ország eladósítása miatt sem, 2006 óta meg végképp nem. De a jobboldalon is nagyon elromlott valami, mert tudjuk: onnan vesznek el pénzt, ahonnan a legkevésbé szabadna. Egészségügy, oktatás...
Oktatáspolitika? Áhhhh...

Nincs reális alternatíva.

Kívülről beleszólni ebbe a duális rendszerbe meg szinte lehetetlen. Úgyse téged fognak nyomni, és ha mégis, akkor is felülről megmondják, mit mondhatsz párttagként, mit nem.
Akinek egy csepp esze van, ezért tartja távol magát a politikától. De a kutyaközönséges állami alkalmazottak lecserélése is évtizedekbe telne, hogy legalább az állam rendesen működjön...

Aki teheti, 18 évesen lelép az országból, és mindenkit erre biztatok... Skócia, Ausztria, Németország előnyben. Onnan még van esélyed hazajönni is, mert nem vered magad kifizethetetlen adósságokba, mint Angliában, vagy főleg Amerikában.
(Van egy sejtésem: akik néhány éve Angliában a háromszorosára emelt egyetemi tandíj miatt törtek-zúztak (jogosan), azok közül most sokan az Iszlám Állam sorait erősítik... Mekkora lenne, ha kiderülne, hogy igazam van...)

Nzoltan 2014.09.04. 20:53:16

Hát én nem látom azokat a nagy pénzek a cikkben, amiért érdemes kimenni külföldre.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.04. 21:02:59

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Nem csak te, én se értem ezeket a számokat.Jó, mi mondjuk nem a germán részeken vagyunk, de el nem tudom képzelni, hogy lehet ennyiből kijönni.

wuaaa 2014.09.04. 21:08:32

@blackhair-lady: "Ne is a vizumhoz kell sok penz, hanem a ..., autovasarlashoz .... "

Biztos sok pénz kell ott az autóvásárláshoz, mert :
- pl. a Münchenben gyártott bmw amit áthajóztatnak oda olcsóbb ott, mint a gyárhoz legközelebbi kereskedésben Németországban
- bizonyos típusokat még úgy is megéri onnan használtan európába szállítatni, hogy még vámot is kell fizetni érte és bizonyos mértékben át is kell alakítani.

vontod75 2014.09.04. 21:15:17

@GepidaPampass: Én NRW-ben küzdök mint paketzusteller a DHL-nél. Ez nem az a tipikus trinkgrldes szakma, de havi 100 itt is összejön. Karácsony környékén ennek akár a duplája is beeshet.

vontod75 2014.09.04. 21:15:17

@Nzoltan: Nyilván relatív kinek mi számít nagy pénznek. Én az otthoni fizetésem 2,5*-ét keresem meg most. Ami nagy különbség, hogy:
Ad. 1 több pénzem marad a kötelező kiadások után mind %-osan, mind összegszerűen.
Ad. 2 német nyugdíj.

blackhairlady 2014.09.04. 21:20:24

@wuaaa [nor]: Lehet, hogy olcsobb ott (itt), de akkor is meg kell venni ha csak par ezer $. Egyebkent meg az autovasarlast csak kiemelted a szovegbol, de ha hozzaveszed a lakasberlest, a rezsit, akkor azert par szazezer forintbol nem jossz ki ugy mint egy europai orszagban.

vontod75 2014.09.04. 21:23:07

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Én konkrétan napi 5 ojróban (pro Kopf)húztam meg a határt. Mai menü :
1 csomag nektarin (1 kg) 0,85 ojró
1 db "lidlis" lasagne (1 kg) 2.95 ojró
üdítő : saját készítésű tea kb 0,20-0,30 ojró

wuaaa 2014.09.04. 21:29:49

@blackhair-lady: Pont erre számítottam, csak arra voltam kíváncsi, hogyan fogod forgatni, hogy a végén neked legyen igazad.
:)

M. Péter 2014.09.04. 21:36:08

@kardio1: Azt szeretném tudni, hogy pontosan mit és hogy számolnak.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.04. 21:41:09

@vontod75:

Ez konkrétan koplalás. Kell legalább havi 200. Nem eszel sose normálisabb húsokat?

vivike22 2014.09.04. 21:41:09

@házelőtthinta: Silos kamionnal lehet belfoldezni, 2200 euro alapfizetesert.

zobod 2014.09.04. 21:41:09

Meglep ez a mentalitás. 24 évesen a poszternél kevesebbet kerestem pályakezdőként (kétezres évek eleje), nyilván volt azóta infláció, de mai árakon jó ha lenne 130e-150e max. az egykori kezdőfizum, de inkább annyi sem. Miért várná egy pályakezdő hogy szénné fizetik, kicsit nem értékeli túl magát? Majd ha tisztába kerül vele hogy a szakmájában miképp kell érvényesülni, és tud piacképes eredményeket produkálni, akkor majd jöhet az, hogy meg is fizetteti mindezt. De azért ez már tipikusan inkább a 30-as éveitől kezdve jön el, nem pályakezdőként... persze, jó az ha a polgár perspektívája nem arra a 100e km2-re korlátozódik, amit Magyarországnak hívnak, ezzel én is így voltam, de hogy tarthatja előrelépésnek egy diplomás ember, hogy a háta mögött hagy családot, otthont, éppen induló szakmai pályafutást és elmegy bentlakásos kulimunkára több száz vagy ezer km-re egy hotelbe? Vannak ezen a blogon időnként szép személyes sikerek, a kedvencem a végül Portugáliában cukrászdát nyitó erdélyi lány (ha jól emlékszem), de ez a poszt számomra inkább kudarctörténet, kissé izzadtságszagú önigazolási kísérlet.

alfacharlybravo 2014.09.04. 21:41:09

300 EUR a rezsije egy lakásnak 600 EUR egy pici lakás bére 3 hónap kaukció letétbe helyezve és távozáskor a lakást tip top állapotban kell leadni, mert abból fedezi a tulaj a felújítást.
Waiblingenben a kocsmárosok harcoltak a begyes vonzó pincérlányokért mert az nagyon feldobja a hely forgalmát. Hát nem tudom ezért elhagyni végleg az országot?

wuaaa 2014.09.04. 21:49:02

@házelőtthinta:
"Usában is van bmw gyár nem?"

Van. Egy darab, ahol csak X3, X4, X5, X6 készül. Szóval az összes többi szedán, kombi, kupé és kabrió import.

Forrás : wikipédia, BMW.
hu.wikipedia.org/wiki/BMW#Gy.C3.A1rak.2C_telephelyek
www.bmwusfactory.com/manufacturing/factory-products/plant-spartanburg-vehicle-models/

2014.09.04. 21:50:10

@marczy: Oké, de mindenki nem tud és nem is mehet el. Velük mi lesz? Maradnak a mocsárban és szenvednek tovább. (?)

M. Péter 2014.09.04. 22:01:44

@wuaaa [nor]: Egyes amerikaiak, pl. Németországban állomásozó katonák meg Európában vesznek kocsit és azt szállttatják át az USA-ba.

vontod75 2014.09.04. 22:05:12

@házelőtthinta: Esetenként Bratwurst, virsli is becsúszik, mikor melyik hús akciós, de eszem marha és sertéshúst is. A koplalásról meg ennyit:
1 kg nektarin kb 450 kcal
1 kg lasagne 1600 kcal
cukros tea kb 200 kcal
ja és az elmaradhatatlan mogyorós csoki 400 kcal
ez együtt 2650 kcal. Ami azért elég távol áll a koplalástól.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.04. 22:05:12

@vivike22:

ELőbb még segédmunkáról volt szó, amit lehet végezni erős férfiként 2-3 ezerért, most meg már kamiont írtok? szerintem még ez a 2200 is bruttó :D:D

@Philosoraptor:

te szenvedsz? éhezel? nem eszel elég húst? mit nélkülözöl? a szép lakást és a bmwt leszámítva. Az ország nagy része nem szenved.

wuaaa 2014.09.04. 22:13:43

@M. Péter: Kérdezd meg tőlük, hogy miért éri meg nekik így. Talán majd elmondják, hogy ha megfelelő rangban és funkcióban vagy, akkor mi mindenre kapnak támogatást. Nem is keveset. Ja, és a szállítás is ingyen van. Miért állnak Rammsteinben az u.s. légierő Gulfstream-jei? A bakákat utaztatják jetekkel?
Ne is válaszolj, biztosan neked van igazad.

i got my (törölt) 2014.09.04. 22:14:03

néhányan szokták a magyarokat ostorozni, szinte bármi negatív tulajdonság kerül elő, mondván: "tipikus magyar mentalitás". jelentem, az önostorozás se tipikus magyar mentalitás! :)

egy osztrák újságcikkben írnak arról, hogy örülni kellene, hogy a (frissen kinevezett) pénzügyminiszter milliomos, hiszen így legjobb belátása szerint cselekedhet, nem kell tartania a fizetése elvesztésétől. s így folytatja az újságíró:
"ehelyett mit teszünk? cseszegetjük. ez ausztria."

http://www.salzburg.com/aboepaper/PHP-Files/showclust.php?Ref=DText/s-j0vjjf0xm*z39s4e6gwb$&PageRef=DSArchiv/x*7k48*wpr9fa-g5r0p-3ao&Clip=48,68,904,229&Display=web

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.04. 22:14:03

@Babette.:

Egyik se 2-3 ezer euró, miért sarkítasz? Meg ne magyar oldalakat linkelj, hanem német oldalakat. Én amsen szoktam állásokat böngészni, zsíros fizikai munkák se tejelnek 2 ezer nettó felett.A reptéri rakodó meg kb olyan hogy műszak végére összeszarnám magam. Megéri ez 1400 euróért? Szerintem nem. Inkább a meki.

Ica64 2014.09.04. 22:14:03

Kedves Honfitársam!

Az otthoni helyzetet nem kell ismertetned. A kimenetelt már én is nagyon akarom, de még eddig nem jött össze semmi.
Ha netán megadnád az email cimedet, szivesen irnék neked privát üzenetet.

várom válaszod.

köszönöm
Ica

blackhairlady 2014.09.04. 22:22:32

@wuaaa [nor]: Nem kell nekem igazamnak lenni, en nem erzem ugy, hogy mindent tudok, ezert nyugodtan ellent lehet mondani, elfogadom. Nem erzem ugy, hogy forgattam volna a szavaidat, de ha te ugy erzed akkor elnezest. Elkepzelheto, hogy konnyebb az uj elet kezdese itt az USAban mint Europaban, en nem probaltam egyiket sem, igy nem akarok veled vitatkozni errol.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.04. 22:22:44

@blackhair-lady: Mér' nem mondtad az idiótájának, hogy annyira van közös nyelv, mint a marokkói meg a dél-afrikai között... :-))

kardio1 2014.09.04. 22:35:13

@M. Péter: Ez a kérdésed pontosan mire vonatkozott?

kardio1 2014.09.04. 22:37:03

@wuaaa [nor]: Végülis 3H30p-t hagytam rà, ez volt a màsodik legkevesebb vàrakozàsi idô.

blackhairlady 2014.09.04. 22:46:43

@geegee: Mert amugy egy nagyon kedves holgy, segitokesz, aranyos, nem szerettem volna meg veletlenul sem mebgantani:)

M. Péter 2014.09.04. 22:53:27

@kardio1: Arra, hogy a turisztikai statisztikákban levő számok pontosan mit jelentenek.

2014.09.04. 22:57:43

@házelőtthinta: Nem testileg, hanem lelkileg. Vannak sajnos olyanok is, akik testileg is, mert éheznek v. nem jut hónap végén pénz kajára. Mi még ott nem tartunk szerencsére.

Tudom, szörnyű dolog többet akarni az élettől, elérni az álmaidat, és nem pedig életed végéig csináld azt, amit amúgy is utálsz, szánalmas fizetésért. Részben ezzel is magyarázható a Mordor fíling Mo,-n.

kardio1 2014.09.04. 22:58:46

@M. Péter:
Nem tudom pontosan. Régen vendégéjszakàkat szàmoltak, de az sem pontos. Ha vki kocsival utazik Europàn belül màshovà, és pl. ismerôsnél szàll meg, semmi nyoma, hogy turistautat tett az adott orszàgban.

vivike22 2014.09.04. 23:08:06

@házelőtthinta: Ez netto. Csak szolok. Altasd magad, es susd a hamburgerhust. Bar mar azt sem hiszem el neked, tobbet vagy a blogon, mint munkaban.

vivike22 2014.09.04. 23:08:06

"Pl mit lehet végezni erős férfiként 2-3 ezerért németben? a legtöbb meló bére egyessel kezdődik...túloztok..állandóan.."

Ez volt a kerdesed.

A szelektiv olvasast mar jol kifejlesztetted, csak azt latod meg amit akarsz.

megatoner.hu · http://megatoner.hu 2014.09.04. 23:35:47

olyat olvasnék már szívesen, hogy valaki itthon is jól megélt és kiment és ott maradt.

99% olyan hsz van, hogy itthon minden szar, mindenki hibás - csak az ember nem, aki nem él meg.

posztoló is ugyanilyen. diplomája van, aztán nem tudta kiszámolni előre, hogy a vállalkozása haszonkulcsa nem lesz elegendő a pozitív működéshez.
most másfélszer annyit dolgozik, persze több pénzért, és ingyen van a szállás. biztos az ingyenszobába akar gyereket szülni majd. ja, hogy akkor majd lakást kell bérelni és az ő keresete meg kiesik - nem lesz leányálom. ott se.

na de mindegy. mindig más a hibás, a magyarok, a mentalitás, a viktor, a állam. sosem az ember.

i got my (törölt) 2014.09.04. 23:35:47

@Babette.: egy elhízott, jóval 30 feletti BMI-vel rendelkező ember ha akarná se bírná a kemény fizikai munkát. hát még ha nem is akarja... :)
egyébként egy jó szakember, egy igazi melós tényleg keres 2000 felett bruttóban, de a képzetlen segédmunkások nem.

SilentDreams 2014.09.04. 23:44:17

@i got my: Ez nem netto akart lenni véletlenül?

@megatoner.hu: Jól megéltem otthon is (nem dőzsölve, de nem voltak problémáim), kijöttem, itt is jól megélek, s nem is mentem vissza :) Vannak jó páran ilyenek is, még ha nem is főleg mi írunk posztot :)

Ami a különbség: szakmailag rengeteget tanultam/tanulok, nyelvtudást is erősítem, sok érdekes embert megismertem, akiket "otthon maradva" nem ismertem volna meg, sokkal többet utazhatok a világban, ami az egyik kedvenc tevékenységem és kinyílt a világ, megtapasztalhatom, hogy milyen az, ha egy "kicsit" átgondoltabban csinálják a dolgokat...

SilentDreams 2014.09.04. 23:53:55

Vagy elveszett, amit írtam, vagy kiestem a belső körből.... Mindkét eset nagyon sajnálatos :)

M. Péter 2014.09.05. 00:39:03

@kardio1: Ez a statitsztika egyértelműen embereket számol, nem éjszakákat. Annyit sikerült kiderítenem, hogy az a turista, aki legalább 1 éjszakát eltölt, de úgy tűnik, hogy az utazás célját nem veszik figyelembe.

adg 2014.09.05. 00:42:05

@senkiember: @blackhair-lady: Itt szerintem nem ez a szituacio. A par hiaba amerikai allampolgar, ha mar sok eve nem el az usaban, akkor annyi segitseget jelent az allampolgarsaga, hogy soron kivul kap vizumot a magyar fel. De vagy munkaajanlat kell nekik egy meghatarozott fizetessel, vagy szponzor, es a ferj nem jo, mert nem el az usaban, ha ezek nincsenek, akkor keszpenz fedezet.
Nem hinnem, hogy ez tul sokat valtozott 2 ev alatt. Nalunk valami kozel 100 ezer dollarnyi fedezetet kertek volna.

Egesz mas a helyzet, ha az amcsi fel kint el eleve, vagy nemreg jot el, vagy van munkaja...

adg 2014.09.05. 00:50:08

@mrsmihaly: "miert kell allandoan forintban szamolni a fizetest, amit idegen orszagban keres ? Ezt SOSEM fogom megerteni. Euroban kapja a fizetest, es Abbas is fizet, nem pedig forintban az uzletben. Szerintem mar ezt meglehetne tanulni."

Ez mar volt kerdes korabban, ezt irtam ra: "es azert forintositani, mert nem ott eli fel, hanem otthon, es igy lehet jobban osszehasonlitani a korabbi helyzettel. Majd ha mindketten elkotoznek valahova, akkor nyilvan nem fog forintositani, es maskepp lesz minden. "
Ezek egyertelmuen kovetkeznek a posztbol. Megkeresi a penzt, kap szallast, kajat, ergo koltenie nem kell, ebbol fizetik az otthoni szamlakat. De ezt te persze "SOSEM" fogod megerteni, mert ahhoz el kellene olvasni a posztot, es ertelmezni kellene azt. Nem csak belekotni.
Altalanossagban igaz amit irsz, magma sem szamolok at semmit, de lehetnek kiveteles helyzetek, es ez pontosan az.

montroyal ( CAN qc) 2014.09.05. 01:24:45

@TilosazA (UK): hol van az hogy csinos? :)

ha ilyen konnyen elhelyezkedett- megelolegezem neki , foleg hogy magyar lany ..

montroyal ( CAN qc) 2014.09.05. 01:29:44

@tanato: Na már a hajózó személyzet is vándorol el.

mert nem tudnak tengereszek lenni a Dunan...

montroyal ( CAN qc) 2014.09.05. 01:43:01

@házelőtthinta: . Az USÁban hatalmas a szegénység,

csak ki kell menni a turista helyekrol a nyomortelepekre gettokba vagy a kis falukba ... egy ismerosunk floridaba menet lescrappolta az autojat es busszal jott vissza ,minden kis falun keresztul , azt mondta soha nem lattot olyan szegenyseget, romos csoves falukat ..,

ellenben most jottunk vissza New Portbol( Rhodes island adoparadicsom). Cape Annbol ..ilyen gazdagsagot, ennyi palotat nem lattam , az egesz varos abbol all.. es ha mar szamok 8$ egy tolcser fagyi , 30$ a parkolo ..2 szobas lakas 2-3 millio de van sajat jacht parkoloja ... a nagy hazakat nem neztem , mert egy jo lotto nyeremeny se lenne eleg hozza ..

blackhairlady 2014.09.05. 01:46:32

@adg [Au, Darwin]: Szerintem nem kap soron kivul vizumot a feleseg, en legalabbis nem kaptam, 11 honapot vartam ra.

montroyal ( CAN qc) 2014.09.05. 01:47:28

@házelőtthinta: hogyan él .........a kukásfiú, a postás, meg a tanár.

na vigyazat -ezek az agyonfizetett syndikalt allami allasok ...

blackhairlady 2014.09.05. 01:48:31

@montroyal ( CAN qc): Na ezek mar arak:) Mindjar megnezem nyertem-e a lotton:))) (bar oda akkor sem koltoznek, mert hideg a tel:D)

adg 2014.09.05. 02:00:34

@blackhair-lady: Nekunk azt mondtak, nem kell kivarni, amig less hely. Ugye normal esetben feltesznek egy listara, es egyszer sorra kerulsz. Engem a lista elejere tettek volna, ha az anyagi fedezetunk megvan.
Legalabbis ezt modtak a kovetsegen, meg en is ezt olvastam ki minden hivatalos tajekoztatobol. A mi helyzetunk szorol szora megegyezik a posztban szereplovel.
Nem az ugyintezes volt 11 honap? Azt is siman el tudom kepzelni. :)
De kozben megerkezett a level ausztraliabol, hogy szponzoraltak, igy hagytuk az usa vizumot.

adg 2014.09.05. 02:02:50

less = lesz, job = job, cask = csak, Magyar = magyar, stb... majom explorer azt hiszi, jobban tudja a nyelftantot :)

blackhairlady 2014.09.05. 02:10:19

@adg [Au, Darwin]: Nem igazan ertem amit irsz, de ez az en hibam:)))))))))))
Szoval amerikai allampolgar ferj. Allasajanlat juniusban, o koltozik juliusban, es a pairokat azonnal be is adja . Szinte azonnal meg is jon az elfogado e-mail (nem tudom hogy hivjak), kozben ilyen-olyan papirokat kell fordittatni es kuldeni (mar nem emlekszem pontosan miket). Az ugyintezes szamaval nyomon kovetjuk hol tart az ugy, a honlap szerint kb. 11 honap az ugyentezesi ido. Es mit ad Isten, pontosan 11 honap mulva jott az ujabb e-mail, hogy mikor mehetunk vizum interjura a nagykovetsegre, ahol kb 3 perc alatt meg is kaptuk.

Akkor nem tudom te mire ertetted a sor elejere vetelt:)

blackhairlady 2014.09.05. 02:11:38

@adg [Au, Darwin]: Nekem fel sem tuntek a hibak:) Errol az a kiserlet jutott eszembe amikor azthiszem a maganhangzokat hagytak ki a szavakbol, es siman, folyekonyan olvashato volt ugy is a szoveg.

adg 2014.09.05. 02:31:40

@blackhair-lady: Ugyanarrol beszelunk majdnem. :) Nem kellett kivarnod a sort. Ha nincs amerikai parod, cask siman szeretnel usaba koltozni dolgozni, akkor vagy lottozol, vagy szerzel egy allasajanlatot, vagy bizonyos szakmak eseten mehetsz ezek nelkul is, de akkor kell vagy szponzor, vagy fedezet, es megadott mennyisegu ember kap vizumot evente. Vagyis feltesznek egy listara, es egyszer sorra kerulsz, lehet, hogy evek mulva. Ezt mondjuk azert rendesen leegyszerusitettem most, de mar nem is emlekszem mindenre sajnos pontosan. :)

Mivel neked amerikai ferjed van, nyilvan kapsz vizumot "gyorsan", cask az ugyintezesi idot kell kivarni, nem kell megvarni amig less szabad hely.
Es a ferjednek volt allasajanlata, ami nagyon sokat jelenthet, ha mar reg nem el az usaban.

A posztban valoszinuleg, a mi esetunkben pedig biztosan, ilyen nem volt. A felesegem hiaba allampolgar, 30 eve nem el az usaban, allasajanlat nem volt, szponzor nem volt, ezert kellett a keszpenz fedezet. De az allapolgarsaga miatt en is megkaptam volna a vizumot soron kivul (cask az ugyintezesi idot kellett volna kivarni, mint neked, papirok, forditasok, orvosi vizsgalatok, stb...)

Na most figyeld a hibakat, most nem javitottam ki utolag. :D

montroyal ( CAN qc) 2014.09.05. 02:32:06

@blackhair-lady: en sem koltoznek oda ... nem lattam hogy van-e szolo az udvarokba de biztosan savanyu szolo lehet..DD

egyebkent az a quebeci vonatkozas, hogy a media cezarunk(ujsagok TV telefon), aki a jelenleg vezeto nelkuli ellenzek part elnoksegere palyazik, a céget ott jegyeztette be ...hogy fogja ezt beadni a valasztoknak ....

blackhairlady 2014.09.05. 02:54:56

@adg [Au, Darwin]: Ertem mostmar:)

A ferjem expatkent dolgozott a tengerentulon 15 evig, de ugyanannal a cegnel, es a ceg tulajdonkeppen felajanlott neki egy senior menedzseri allast a ceg kozpontjaban, szep irodaval meg ami vele jar, tulajdonkeppen en az o elorelepese miatt vallaltam a koltozest. Ha nem teszem akkor azt hiszem mindig is furdalt volna a lelkiismeret, hogy a karrierje utjaba alltam. szoval a ceg mindig is ugyanaz volt, csak a helyszinek valtoztak az evek soran, kb 6 orszagban dolgozott.

blackhairlady 2014.09.05. 02:56:45

@montroyal ( CAN qc): Oh, biztos megoldaj, ne aggodj:)))

En az a zold gazzal benottet valasztanam:D

tanato 2014.09.05. 06:48:26

@montroyal ( CAN qc): Az én fiatalkoromban még voltak magyar tengerjáró hajók is.

2014.09.05. 06:53:00

@megatoner.hu: Az az emberek hibája, hogy egy ilyen maffiaállamban kell élnie? Vagy az, hogy az állam elveszi a fizetésük felét?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.05. 07:03:03

nemértem, mi van, nem működik a "profilom" infó, helyette blog.hu főoldal jön fel :-/
csak át akartam írni a helymeghatározásomat :-/
forintban számolás: mindenkinek csont nélkül megy itt euróban, dollárban, svájci frankban, argentin pesóban?
szerintem simán azért is lehet, hogy átszámolja valaki, mert azt akarja, hogy másoknak is értelmezhető legyen.
ha meg 80%-ban otthoni adósságokra megy a fizetés, akkor pláne nagyon nem mindegy.....
vállalkozások: persze mindenki lúzer, ha nem megy neki, és nem az van, hogy az első százezreket minden hónapban be kell tolni az államkasszába, akár marad neked egy cent (fillér?) is, akár nem. szerintem elég jól dokumentált online, hogy hosszú évek alatt mivel és hogyan kényszerítettek embereket a feketegazdaságba, szürkegazdaságba, vállalkozást hagyni a fenébe.
Hinta szerintem is simán lehet Birca, kár, hogy HÁ ezt biztosra tudhatja az IP-k miatt, és mégse fog soha semmit se mondani :-/
a kajáról jut eszembe megint, hogy itt (Thaiföldön) milyen jó, hogy nem eszeveszett drága (a csóróknak sem!) utcai árusoknál venni valamit vacsorára, ha az ember nem akar főzni.
de mondjuk én curryvel szarakodni még soha nem láttam senkit, azt a gazdagabbak is simán megveszik úton haza egy olyan árusnál, akinek ez a specialitása, frissen csinál minden nap egy nagy kondérral. állítólag Európába vetődő thaioknak nagy sokk,hogy "de mit esznek itt az emberek?!"

Disznó Úr 2014.09.05. 09:00:44

@NIKI LAURA: Kérlek szépen, a definíció gyakorlati felállításához javaslom bármely tetszőleges és forgalmas budapesti helyszín felkeresését, pl. a Blaha Lujza teret, de szeretnék büszkélkedni szűkebb pátriámmal a XIII. kerülettel is, ahol a Béke tér meglátogatását ajánlom:)

wuaaa 2014.09.05. 09:14:41

@kardio1: Megpróbálhatod "elérni" azt a 45 perc múlva induló járatot, meglátod hogyan alakul, mennyi időd lesz. A transzferes utasokról van a boardingkor információjuk, szóval látják azt is, ha már leszálltál és szoktak annyi időt várni amennyi ahhoz kell, hogy sietve még odaérj.
Ha nem a legalacsonyabb kategóriájú jegyed van, akkor még az is lehet, hogy beraknak a korábbi járatba, ha szerencséd van, van hely a gépen és annyi időd, hogy ezt elintézd. Ki kell tapasztalnod.

szabomarta 2014.09.05. 09:38:49

Azért az elég necces, hogy a posztíró fel van háborodva, hogy 16 éven keresztül tanult, miközben kiderül, hogy mindössze 24 éves... Azért az általános iskolai és középiskolai (érettségi, nem szakképzés) tanulmányokra hivatkozva (12 év) nem kellene "verni az asztalt", hogy az mekkora befektetett energia volt, hiszen szerintem az ALAP, hogy az embernek megvan a 8 általánosa, majd a szakmunkásképzője/érettségije. Én még nem láttam olyan embert, aki azt mondaná, hogy elvégezte az általánost/középiskolát, hú, mekkora befektetett energia volt, ez már valami! A másik, hogy említette, hogy van már egy diplomája, ami után a kezdő fizetése nettó 120 ezer Ft volt. Megértem, hogy ez kevés, de frissdiplomásként egy olyan területen, ahol évente több száz ember kerül a munkaerőpiacra, a kereslet-kínálat törvényei alapján valószínűleg hasonló fizetések találhatóak - ismétlem, kezdőként. Ideális esetben, nagyobb cégnél azért ez növekszik idővel. Minden relatív, azért ahhoz képest, hogy ügyvédjelöltként 80-90 ezerért dolgozik valaki évekig, a 120 még mindig jobb, bár az is igaz, hogy egyik sem elég a megélhetéshez, csak viszonyítás miatt mondom.
A nyelvtudásra utalva, írta, hogy utoljára érettségihez kellett használni a németet (tehát eltelt 4-5 év), de közben felhozza, hogy semmit sem ért az itteni nyelvoktatás... ha nem használta évekig, akkor persze, hogy semmit sem ér. Amellett, persze, igaza van, hogy a középiskolai nyelvoktatás (kivéve a kéttannyelvű sulikat) nem igazán ad stabil nyelvtudást (értsd: erős középfok), de ezt csoportosan, heti 4-5 órában nem is adhatja meg. A konklúzióban, mely szerint itthon nehéz élni, nem tud az ember gyereket vállalni, stb. nem mondom, hogy nincs igaza, de kicsit úgy érzem, ezek szájába rágott szavak és inkább a türelmetlensége (nem volt benne elég ambíció munkahelyet/szakmát váltani, belevágtak vállalkozásba vakon) mondatja vele. Végül, pedig utoljára ismét felhozom a relativitást: az, hogy ő Németországban vendéglátásban dolgozik, magyar szemmel nézve jó fizetésért, relatív siker. Ha ő úgy érzi, hogy ez neki az, számára már megérte. A helyében azért nézném a kinti logisztikás munkalehetőségeket is, mert egy ideig az embert viszi előre a jó fizetés, de egy idő után nem perspektíva "munkásszállón" lakni, ha már 16 évet tanult. Drukkolok neki és örülök, hogy volt ismerőse, aki segített.

2014.09.05. 10:46:32

@vontod75:

Nalam ma pl.:
- Reggeli: Schokocroissant a Der Mann-ban €1.70, kave cegnel ingyen
- Ebed: valami ChefMenu-s fagyasztott a Billabol, kb. €3, utana kave
- 4-5 korul 1 banan (nem tudom mennyibe kerul, otthonrol hoztam)
- Vacsora otthon.

Ok, lehet, hogy ez igy kijon 7-8 eurobol is... Mivel otthon vacsorazom es a delutani gyumolcsot is mindig otthonrol hozom, igy passz...

kardio1 2014.09.05. 10:56:39

@wuaaa [nor]: Köszi, de most màr megvettem a màsik jàratra a jegyet, ez meg olcso, nem modosithato fajta.

senkiember 2014.09.05. 11:16:29

@adg [Au, Darwin]: Ez így van ahogy mondod, magam is ismerem a helyzetet mert várólistán vagyok az USA-ba testvéri alapon (már rövidesen esedékes, de elég nagy cirkusz:-).
Egy baráti házaspár ezt úgy intézte, hogy a feleség állampolgár, aki visszaköltözött Floridába és onnan indította a férj bevándorlását, A szponzorálási feltétel nem túl magas, kb 20ezer$ évi jövedelem, és meglehetősen gyorsan intézik az ügyet (a többihez képest).

wuaaa 2014.09.05. 13:47:15

@kardio1: Jobb lesz ez így, hidd el.

kardio1 2014.09.05. 14:59:29

@wuaaa [nor]: Szerintem is, fôleg, hogy decemberben utazom, a tél meg tudja tréfàlni az embert. Hàtràny, hogy igy hajnalban kell kelnem, hogy elérjem a gépet.

wuaaa 2014.09.05. 15:12:11

@kardio1: Ha tél lesz ott, ahonnan indulsz és a gépek sorban fognak állni reggel a de-ice-hoz, akkor örülni fogsz majd, hogy korábban keltél.. :)

montroyal ( CAN qc) 2014.09.05. 17:26:16

@tanato: akkor olyan idos lehetsz mint én ... en fiatal koromban voltam tengeresz a Dunan a FOKAnal, es ott volt vizsgam hajoskonyvem ,mint gepkezelo matroz (tengerre is jo) ,de csak 8 honapig birtam ...,

tanato 2014.09.05. 21:09:00

@montroyal ( CAN qc): 55 éves vagyok, a bátyám szeretett volna tengerész lenni sokáig aztán mégsem mert nekivágni.De egy rokon belevágott,egy évig bírta csak.

kardio1 2014.09.05. 21:30:37

@wuaaa [nor]:
Toulouse-bol indulok és odafele Frankfurtban, visszafele Münchenben szàllok àt. Ha Münchenben lenne csak 45 percem az àtszàllàsra, azt még vàllaltam volna, ott nem kell sokat menni egyik helyrôl a màsikra, de igy nem.

Határátkelő 2014.09.06. 09:55:22

Sokan kértétek a közvetítő elérhetőségét, Niki elküldte: jobxpro.com/

kutya vacsorája 2014.09.07. 08:38:53

@házelőtthinta: eddig (magyarországon) heti 40 óráért kapott 120 ezret = 380 euró.
szerinted?

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.07. 11:55:39

@Határátkelő:

a tisztánlátás kedvéért (megnéztem és regisztráltam), bár már biztosan kevesek olvassák:
az adott oldal nem "ottani", hanem székesfehérvári,
nem közvetítő, hanem inkább fejvadásznak tünteti fel magát,
állások nincsenek az oldalon, csak a cv-t lehet feltölteni,
és a munkavállalótól kérik a közvetítés díját.

moby76 2014.09.10. 13:01:50

A nyelv tudás sokan érthető okokból szajkózzák. A tanulás fontos a hogyan talán

sokan néhány bevet gyakorlatot követnek. Rá kell szánni az időt és a pénzt melyik neked a megfelelő.

Úgymint Pl.: 200 szót vagy mondat szerkezetet 2 hónap vagy 4 hónap alatt tanulsz meg nem mindegy. Mind az idő mind a ráfordított pénz miatt.

Példa : lány iskola társam Latint tanult a gimiben Évekkel ezelőtt utána az olasz vagy a spanyol tanulása jóval könnyebben ment.

Amennyiben már letettél valamit az asztalra vagy papírod van róla kiváló de gyakorolni kell szinten tartani.

Ez már nem annyira sok pénz mind inkább idő.

Idegen nyelvű társaságba (kell) menni vannak ilyen társalgós összekövetelek akik a nyelv gyakorlása miatt vagy mert másokkal megismerkednének és ezt a nyelvet beszélik legyen ez angol, német, spanyol vagy latin.... .

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása