oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. augusztus 14. 06:47,  Kalandvágyból Madridba és Dublinba 249 komment

2014. augusztus 14. 06:47 Határátkelő

Kalandvágyból Madridba és Dublinba

Első ránézésre Spanyolország és Írország manapság nem a legjobb választás határátkelésre, ám amikor mai szerzőnk, Orsi belevágott, még minden másképp volt, de keresett szakmával ma sem olyan rossz a helyzet. A mai poszt érdekessége a két ország közötti ellentétek és párhuzamok. (A képeket ezúttal is köszönöm.)

cím_Dublin.jpgDublin

„Orsi vagyok, 28 éves közgazdász Budapestről. Mindig is szerettem utazni, nyelveket tanulni és különböző kultúrákat megismerni. Sok mindenkivel ellentétben én nagyon szerettem Budapesten lakni, kalandvágyból jöttem el otthonról.

2005-ben 19 évesen, érettségi után költöztem Madridba, ahol sikeresen felvételiztem Business Management and Administration szakra a Rey Juan Carlos egyetemre. Ezen a szakon az oktatás fele angolul, a fele pedig spanyolul folyt.

Az egyetemi évek alatt, a szülői támogatás mellett hostesskedtem az Atlético de Madrid focimeccsein a VIP-páholyban és angolt tanítottam gyerekeknek. 2005 és 2008 között a spanyolok nagyon jól éltek, jók voltak a munkafeltételek, az utak tele voltak új autókkal, sok ismerősöm vett lakást nagyon drágán, de akkoriban a bankok mindenkinek adtak hitelt és sokan meggondolás nélkül vették fel az óriási hiteleket.

A fiatal diplomásoknak van állás, de kevés pénzért

2010-ben végeztem az egyetemen, akkor már javában tartott a krízis, a munkanélküliség pedig már 25 százalék körül volt. Szerencsére gyorsan találtam állást, 2010 és 2013 között több multicégnél is dolgoztam, business operations, adminisztráció és logisztika részlegen és mindenhol hasonlóak voltak a tapasztalataim.

Aki fiatal, friss diplomás és beszél nyelveket, az talál állást Madridban, de a havi nettó 1000 eurónál többre nem számíthat. Előrelépési lehetőség számomra csak úgy adódott, hogy céget váltottam.

Madrid 1.jpgMadrid

A spanyolok általában nagyon kedves, vidám emberek, befogadóak, de a munkahelyeken jelen van a feszültség és a félelem is attól, hogy elveszítik az állásukat és nem találnak mást.

A munkáltatók kihasználják a helyzetet, sokszor túlórázni kell, mondanom sem kell, hogy azért nem fizetnek, és az emberek nem mernek ellenkezni, mert félnek az elbocsátástól.

Az egyik multicégnél a munkaidő szerződés szerint heti 40 óra volt, de gyakorlatilag reggel 9-től este 8-ig ott kellett lenni. Egyszer fél 7-kor hazamentem és a főnököm felhívott a mobilomon 7-kor, hogy hol vagyok, majd másnap leszidott, mert túl korán mentem haza.

Ha “korán” el kellett mennünk, mert fogorvoshoz vagy fodrászhoz volt időpontunk, akkor előre szólni kellett. Innen három hónap után elmentem egy másik multihoz.

A 20 perc pihenőt is elvették

A következő munkahelyem jobb volt, magasabb fizetés és fél 7-kor általában hazamehettem, de innen is elmesélnék egy-két anekdotát. Mikor 2011-ben elkezdtem itt dolgozni, az ebédszüneten kívül volt 20 perc pihenőnk, ami alatt kimehettünk az épületből.

Majd egy évvel később közölték velünk a főnökök, hogy mivel nem vagyunk elég hatékonyak, ezt a 20 perc pihenőt ideiglenesen eltörlik, majd akkor kapjuk vissza, ha produktívabbak leszünk (mondanom sem kell, hogy a volt munkatársaim a mai napig nem kapták vissza a 20 percüket).

Tavaly májusban ismét pánik tört ki a cégnél, mert egy hétfői napon behívtak 20 embert egy meetingre, és közölték, hogy csökkent a munka, ezért valakit ki kell rúgniuk pénteken, és ez az ember bárki lehet közülünk.

Kicsit úgy éreztük magunkat, mintha valami Big Brother-szerű TV-programban vennénk részt. Csak találgattunk, hogy vajon kit fognak kirúgni, majd pénteken a munkaidő után megtudtuk.

Madrid 2.jpgEz is a spanyol főváros

Az volt a főnökeim kedvenc szövege, hogy mindenki helyettesíthető, aki fizetésemelést kért, arra az volt a válasz, hogy krízis van, örüljünk, hogy van munkánk, és hogy nem csökkentik a fizetésünket.

Másodszor már könnyebb volt a határátkelés

Tavaly ősszel a barátom, aki madridi és informatikus, kapott egy állásajánlatot Dublinban és úgy döntöttem, hogy ideköltözöm vele és szerencsét próbálok itt is.

Másodszorra már könnyebb volt országot váltani, Dublinban egy hónap után már itthon éreztem magam. A munkakeresés is könnyen ment, az elejétől fogva hívtak interjúkra.

Dublinban nagyon sok amerikai multinak van az európai központja, így sok a munkalehetőség. Itt a multicégeknél az interjúztatás egy elég hosszú folyamat, általában háromfordulósak az interjúk és egy hónapig is elhúzódhat folyamat.

Három hónappal az ideköltözésünk után kezdtem dolgozni, kaptam több ajánlatot is és egy junior project manageri pozíciót választottam egy amerikai multicégnél, amelynek itt van az európai központja.

A munka a madridi munkáimhoz képest sokkal nyugodtabb, több ember van ugyanannyi feladatra. Általában napi nyolc órát dolgozom, a főnökök tisztelik és megbecsülik a munkámat, figyelnek arra, hogy jól érezzem magam a cégnél és ne menjek el. A fizetésem a legutóbbi madridi fizetésemnek a duplája, igaz, hogy Dublinban drágább az élet, az árak kb. a madridi árak 1,3-szorosát teszik ki.

Mi lesz a következő állomás?

Az írek nagyon rendesek, a spanyolokhoz hasonlóan nyitottak és befogadóak. Természetesen ők is panaszkodnak, hogy az elmúlt pár évben csökkentek a fizetések és emelték az adókat, de még ezek mellett is nagyon magas életszínvonalon élnek. A sok munkalehetőséget az is bizonyítja, hogy jelenleg négy madridi volt csoporttársam dolgozik Dublinban.

A munkahelyi kellemetlenségeket leszámítva nagyon jól éreztem magam Madridban töltött nyolc év alatt, sok barátot szereztem, sok szép helyre utaztam Spanyolországban. Szívesen visszaköltöznék pár év múlva, amikor elindul a gazdasági növekedés, akkor talán javulni fognak a munkahelyi viszonyok is. Sőt, az is lehet, hogy valamikor hazaköltözöm Budapestre.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Felhívás! Örömmel várnék írásokat az iskolakezdésről, ahol éltek hogyan zajlik, mit kell beszerezni és mit ad az iskola, miben nehezebb vagy könnyebb mint Magyarországon, és általában véve is lehet szó az oktatásról, mennyire nehéz vagy könnyű iskolát választani az adott országban – természetesen várom azok írását is (szokás szerint a hataratkelo@hotmail.com címre), akiknek gyermeke most kezdi a sulit külföldön. Előre is köszönöm!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Spanyolország Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr86597183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2014.08.14. 16:22:50

@Mr Long (UK): Meg az is lehet, hogy vallalnak a szponzoralast is, de statikus kellene, raadasul magashaz tapasztalattal.

2014.08.14. 16:32:45

@Hari Seldon 2:

31 milliard!!! euro az a teljes orosz jegybanki devizatartalek kb. 8-10%-a!!! Es ott allnak mar sorban a cikkben felsorolt bankok, es ki tudja meg hany nagy ceg, akirol nem is tudunk... Ha csak a fele igaz annak, amit a cikk allit, akkor nagy kaki kezd lenni a nagy testveri es felebarati putyini birodalomban... Ugy, hogy mind kiderult az agrarimporttal is kb. ugyanakkor kart okoznak maguknak, mint az EU-nak, ha nem nagyobbat... Komolyan nem ertem ezeket az ororszokat...

tableno 2014.08.14. 16:40:18

@Ödenburger Wiener Schnitzel: @Hari Seldon 2: Oroszországtól mindig tartani kell. Nem lenne az első eset a történelmükben, hogy irracionális döntéseket hoznak nemzeti büszkeségből. És kérdés, hogy meddig feszítik tovább a húrt - ugye itt a végső határ az atomháború...

tableno 2014.08.14. 16:45:10

@Réka ‎: "a disznofeju nemileg tobbet kockaztat, es tobb felelosseget vallal, mint a padlon dolgozo melos." - ez a kis- és középvállalatokra igaz, de a nagy multikra már nem. Egyrészt ki a "disznófejű"? A tulajdonosok? Azok általában kis- és nagyrészvényesek megfoghatatlan tömege. Az igazgatók? Hát lehet, hogy ELVILEG nagy a felelősségük, de valójában sokkal kevesebbet kockáztatnak, mint az egyszerű melós. Ha egy nagyvállalati igazgatót kirúgnak, általában annyi végkielégítést kap, amiből élete végéig kényelmesen megél. Ez ugye a melósnál távolról sincs így...

2014.08.14. 16:45:29

@tableno: Igen, ez valoban bennuk van, de hat csaknem mennek el a falig... az nagyon nem lenne jo senkinek. Viszont, ha meg enged nekik az USA-EU, akkor meg verszemet kapnak, es az sem jobb...

tableno 2014.08.14. 16:49:45

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Azért olyan félelmetes a jelenlegi helyzet, mert egyik fél sem tud engedni komoly arcvesztés nélkül. Ami Putyin esetében könnyen a pozíciójába (és akár az életébe) kerülne, ugyanis az orosz birodalom vezetője nem mutathat semmilyen gyengeséget, mert elsöprik a riválisok. Szóval az USA-EU részéről ez tényleg egy tojástánc.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.08.14. 16:54:52

@tableno: hat nem tudom... persze, a vezerigazgato nem fizetesrol fizetesre el es nem fogja bebukni a lakashitelet, ha menesztik. De ha belegondolok, hogy o es az igazgatotanacs felelosek a teljes ceg iranyitasaert, merre kell elmozdulni, hogy a konkurrenciaval lepest tartsunk, mire kell fektetni a hangsulyt, hany emberre van szukseg, milyen termekcsaladra lesz kereslet 2 ev mulva... en egyszerre 4-5 ugyfelert vagyok felelos, o tobb millioert. Nem kene az o munkaja :) es akkor "csak" egy cegvezetorol beszeltunk, a cegalapitokrol, akik tenyleg a vagyonukat, megelhetesuket teszik kockara egy-egy otletert, nem is volt szo.
Arrol nem is beszelve, hogy egy jol meno ceg munkahelyeket teremt. A magamfeleknek :)
En inkabb also-es kozepvezetoben latom neha azt, hogy nem elnek rosszul es neha teljesen inkompetensek es evekig ellaviroznak felfedezes nelkul, az o hulyesegeiket altalaban mi visszuk el a hatunkon.

Quercus a favágó 2014.08.14. 16:57:11

@Ödenburger Wiener Schnitzel:

"Komolyan nem ertem ezeket az ororszokat... "

Mit nem értesz?

tableno 2014.08.14. 17:01:51

@Réka ‎: Persze, ez is igaz. Jó főnöknek lenni az egyik legnehezebb meló. Elvileg maga a kapitalizmus és a verseny is arra szolgál, hogy az inkompetensek és lusták automatikusan kiszelektálódjanak a rendszerből. A baj manapság az, hogy a legnagyobb cégek tulajdon- és adójogilag, valamint piaci szempontból gyakorlatilag kikerültek mindenfajta ellenőrzés alól. Ezért kialakult egy "érinthetetlen" szupergazdagok kasztja, akiknek mindent szabad, és semmibe sem tudnak belebukni. Persze az is tény, hogy ez Nyugaton még mindig kisebb probléma, mint a sokak által ajnározott Keleten (Kínát beleértve), ahol az oligarchák hatalmának aztán tényleg semmilyen korlátja nincs. De ez mindenképpen az egyik oka a jelenlegi globális gazdasági problémáknak.

Sesamelmo (Q) 2014.08.14. 17:24:03

@puhacica: nem. :( senki se válaszolt. De nemsokára kiderül.

M. Péter 2014.08.14. 17:59:08

@Réka ‎: Fred Goodwinról mi a véleményed?

M. Péter 2014.08.14. 18:01:57

@házelőtthinta: Mért nem alapítasz egy hamburgersütő szövetkezetet a kollégáiddal? Nem lenne kizsákmányolás, tietek lenne az egász haszon.

2014.08.14. 18:19:12

@tanato: Hat Niki Laura Kanadarol meg nem irt semmi ertelmeset, az biztos. Leginkabb azt a frusztraciojat fejezi ki, hogy itt nem jott be neki. Az meg hihetetlen hogy az eddigi munkassaga alapjan egyaltalan barki elhisz neki valamit, mitobb erdemi beszelgetes folyik vele. Ugy latszik a mese nepszerubb mint a realitas...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.08.14. 18:20:34

@M. Péter: egy ellenpelda, sot tobb ellenpelda meg nem donti meg a velemenyemet. En igy latom.

2014.08.14. 18:23:53

@Giddy Lamb: Igen, ilyen megtortenhet Eszak-Amerikaban. En speciel ismertem egy indiai csaladot akik mint bevandorlok eloszor egy Pizza Hut-nal dolgoztak mint melosok, aztan ahogy osszegyult egy kis penz, beszalltak a franchaise-ba.

2014.08.14. 18:33:42

A fizetetlen tulorat nalunk a torveny tiltja, de ha eppen kiszolgaltatott helyzetben vagy, akkor bizony elofordulhat. En onkentesen vallaltam ezt az elso allasomban, elfogadtam mert nem volt nagy mozgasi lehetosegem. Ahol kollektiv szerzodes letezik ott ez normalisan szabalyozott, de magan szektorban, minel kisebb a munkaltato, annal nagyobb a valoszinusege hogy elofordul fizetetlen tulora. A kozalkalmazottaknal dupla bert vagy dupla szabadsagidot adnak tuloraert, es vissza is utasithato. Kivetel management, mert ok joval tobbet dolgoznak mint a heti 35 ora, ezenkivul allandoan valaszolgatniuk kell emailekre meg telefonhivasokra.

puhacica 2014.08.14. 18:49:27

@Sesamelmo (Q): hm. van egy tippem. szombaton lesz a zero nap, majd elmondom akkor, hogy helyesen tippeltem vagy sem. :)

tanato 2014.08.14. 19:29:16

@cougarcat: Tényleg érdekes hogy egy világot járt, 4-es állampolgárságú pilóta,pont Lajosmizsén érezze jól magát a tanyavilágban.Más pilóták azért nem így vannak vele./Ismerek néhány pilótát a kecskeméti reptérről./

montroyal ( CAN qc) 2014.08.14. 19:32:45

fizikai munka vs diplomas akta tologatas
diplomaval csak tulorazzatok fizetes nelkul mert ,ugye azert tanultatok, hogy ne keljen dolgozni , csak eltoleni a munkaidot tiszta kezzel .... es kozben imadkoztok, nyaltok, sohajtoztok a fonok elott , nehogy a kovetkezo kirugott legyetek .. mert akkor megint x honap amig benyaljatok magatokat barmi modon a kovetkezo lablogato, aktatologato telefonos, heplpdeskes allasra ..

csak az en szakmamba a melosom 9 korul erkezik 4 kor mossa a kezeit ( igen koszos lesz).. hetvegen soha nem jon be ,,nem tulorazik ... ha el b@.. valamit ,majd en kijavitom... kirughatom a pic.... ba .. holnap 5 helyen kezdhet en meg 3-4 honapig nem talalok senkit vagy csak drogos alkot akit eppen most rugtak ki a masik helyrol
ja es volt aki egy het utan itthagyott mert 200$ napi tisztan (naponta fizetve) nem eleg neki ..

na ide jutottunk a sok bufeszakos , diplomas oltonyos aktakukacokkal

2014.08.14. 19:55:51

@NIKI LAURA: Niki, ha olyan useless a sok diplomas, akkor miert kuldod a fiadat Vancourbe az egyetemre? Miert nem inkabb vizvezetekszerelonek tanul?

Quercus a favágó 2014.08.14. 19:59:45

@tsabus:

Hát az index-től nem is nagyon lehet mást várni.
Pedig a dolog még a LONDONI ELEMZŐKNEK is tetszik(a londoni elemző kifejezés használatakor illik percenként legalább két orgazmust produkálni).

www.napi.hu/magyar_gazdasag/ez_var_magyarorszagra_igy_latszik_a_jovonk_londonbol.585288.html

Persze értem én, egy szar, tróger ország, és ha megfeszül sem tud olyat produkálni, hogy az az index baráti körének megfeleljen.

2014.08.14. 20:00:32

@cougarcat: errol a 35 oras munkahetrol a hollandok jutnak eszembe, akik 5.00-kor toljak kifele az ajtot. Es nem ertik, hogy miert nem viszunk oda munkat.
Egyebkent ez a tulora kultua a spanyoloknal, teljesen "face time". Effektive nalunk nem tesznek tobbet le az asztalra, csak sokat vannak az irodaban.

montroyal ( CAN qc) 2014.08.14. 20:09:07

@tanato: nagyon jo baratom piota , ami ota a MALÉVnek vege o is imadkozik, hogy a vilag akarmelyik tarsasagahoz felvegyek , persze mindig csak par honapos szerzodest kap 2x volt itt ,de csak a teli idoszkra alkalmazzak az udulo jaratokra, 6 honapot dolgozik abbol el él a masik 6 honapot Mo-on de mar a masodik gyerek jon es 2 babaval ez a vandorelet nem megoldas es allandoan felelni a keresett penzt ...

Mrs. Clayton 2014.08.14. 20:19:01

@tanato: miben? hogy hogyan szerezzunk ketkezi munkat kulfoldon? ehhez azert olyan nagy tudas nem szuksegeltetik
megjegyzem, ha te bekopognal hozzank h itt vagy jottel Mo-rol es szeretnel mondjuk office admin lenni valszeg felvennelek ismerve az oneletrajzodat
en ha nem is tokeletesen de belelatok a repulesbe, nem egy pilota ismerosom van kisebb es nagyobb legitarsasagoknal sot szemelyes ismerosom az egyik amerikai repulogepgyar europai igazgatoja
ezek tukreben azt kell mondanom, h kevesse valoszinu, h NL valaha is hivatasos pilotakent repult volna, hiszen kulonben ma pilota iskolaja, vagy egyeb repulos cege lenne, esetleg privat gepeken repulne nem pedig 2000 fontert Vauxhallokat butykolne egy angliai garageban

2014.08.14. 20:25:43

@tanato: Hat ezen mondjuk nem akadok fenn, nem jartam meg Lajosmizsen de az hiheto hogy o pont ott erzi jol magat. :) Az viszont kar hogy nem osztja meg velunk normalisan a tapasztalatat. Na persze lehet ugy felfogni hogy csak ugratas, stb. - nekem idonkent teljesen az agyamra megy, neha meg humorosnak talalom. Tulajdonkeppen NL egy vallalkozo akinek ugy tunik nem megy rosszul, szoval nem ertem hogy miert ilyen negativ masok fele. Valszeg tul sok idot toltok itt, bennem van a hiba. :)

@charlieharper: Nicsak, kimasztatok mar a dobozok alol? :)

Tulajdonkeppen mar arrol is szo volt hogy csokkentsek a 35 orat mert orara fizetnek minket. De a teljesitmenyre szukseg van, ezert nem tudjak - mar igy is szakadasig feszul a hur. Az USA-ban nemely allamban a kozszolgalat bevezette a 4 napos munkahetet, azt nem tudom hogy veglegesen-e vagy csak a valsag hatasara.

tsabus UAE 2014.08.14. 20:34:00

@QUERCUS: A londoni elemzőknek minden tetszik, amivel lehet egy kis pénzt csinálni rövid távon, de igazán még nem nagyon sikerült beletrafálniuk a valóságba az előrejelzéseikkel. Kb. az a szint, mint az "angol tudósok új felfedezése szerint" kezdetű mondatok.
Szóval, ha beazonosítható, tudatos intézkedések, tervezett és fenntartható eredménye lenne ez, plusz még lenne bármi hatása a mindennapi életre, akkor örülnék is neki.
Értem én, hogy a Fidesz baráti körének minden pozitív szám után tüzijátékot kell rendezni, de azért kezeljük már helyén ezt az adatot...

2014.08.14. 20:36:05

@charlieharper: Sogorom fia aki matematikus mint te, az HSBC-hez kerult most Vancouverben, na ott hajtani kell. Viszont a fizetese szuper, legalabbis kanadai viszonylatban...

montroyal ( CAN qc) 2014.08.14. 20:42:47

@cougarcat: ahogy osszegyult egy kis penz, beszalltak a franchaise-ba.

amikor eleg tapasztalatot szereztek ... mert a penzt mar hoztak magukkal nem az alkalmazotti fizetesbol sporoltak .. es nem a csoro ehezo indiai csalad tud canadaba emigralni .. es felvasarolni hazakat businesst

puhacica 2014.08.14. 20:44:01

@montroyal ( CAN qc): gratulalok, bolcs, okos es felvilagosult ember vagy. ja, nem is!
nem baj, hogy a kifizetetlen tulora nem kepzettseg- vagy szakmafuggo, ugye? na meg aztan milyen jo lenne, ha csak auto-, vizvezetek-, villanyszerelok... szaladgalnanak a vilagban. nem lennenek konyvek, bankok, filmek, muzeumok... jol hangzik, ugye?

2014.08.14. 20:50:18

@cougarcat: dehogyis. A mostani ideiglenes, amig talalunk egy nagyobbat. Mert par honap mulva jonnek az uj babak, igen tobbesszamban :)))

montroyal ( CAN qc) 2014.08.14. 20:55:40

@tableno: Ha egy nagyvállalati igazgatót kirúgnak, általában annyi végkielégítést kap, amiből élete végéig kényelmesen meg él..

es maris megy kapcsolatok utjan egy masik igazgatoi szekbe .. lehet teljesen mas szektor , halvany fingja sincs mi lenne a munkaja, de az nem is fontos mert az ott levo beosztottjai vegzik igazan a teendoket ..
pl nalunk tegnap a fofo rendor atment az aramszolgaltatohoz valami igazgatonak ... kellett oda ember ? hiny volt .. nem de csinalnak neki helyet ... mint a ministerjein 3 honap itt 3 honap egy masik ministerium ... szakmaja vegzetsege homlokegyenesen mas ...

2014.08.14. 21:07:32

@charlieharper: OMG! :))) Gratulalok! :))))

@montroyal ( CAN qc): O persze ez igaz, a csoro indiai nem jut el ide, de pl. Hinta nem szamit csoronak egy csoro indiaihoz kepest. :) 100 euros farmert vett!! :)) Ezt a penzt az indiai felretenne... De igazad van, penzt mindenki hoz magaval, anelkul ma mar ide se lehet jonni.

montroyal ( CAN qc) 2014.08.14. 21:07:34

@puhacica: nem vagyok nagyokos csak melos ... es inkabb az allaskereses nyomorat nem tudom megerteni ,ezzel a sok lablogatos diplomas irodai munkaval ahol tulajdonkeppen bilifuleket kell eladnotok egy multi hasznara (nagyon kis resze a muveszek orvosok tanarok stb hasonlitva a vilag hatalmas millio es millio irodahazaban barhogy is idot eltolto lablogatokkal ) .. mig a szakmakra amire szukseg van nem talalnak embereket , mert nincs utanpotlas ... olvastam hogy pont canada jar az elen mert valoban aki a kozepiskolat elvegzi , szinte a teljes osztaly foiskolara egyetemre megy ... akkor csak pitizzenek az allasokert es mutassak meg a fonoknek hogy ok adjak el a legtobb bilifulet ...

pamut 2014.08.14. 21:09:58

@montroyal ( CAN qc): és szabad tudni melyik az a remek szakma ahol napi 200 dolcsi még kevésnek számít?

pamut 2014.08.14. 21:15:53

@Réka ‎: Hát érdekesen használod a fogalmakat, az egyenlő indulás és tiszta verseny elve pont a liberális piacgazdaság alapelve, aztán a célba jusson mindenki érdemei-képességei szerint, avagy "győzzön a legjobb". A szociális szempontok ezt versenyt értelemszerűen szociális alapon torzítják, a konzervek meg versenyt sem akarnak csak a status quo-t fenntartani, de ha már kényszer a verseny akkor pont letojják az egyenlő indulási feltételek elvét.

2014.08.14. 21:16:41

@montroyal ( CAN qc): Nezd, en valahol megertem hogy rosszallo szemmel nezel a diplomas dolgozokra. De oka van annak hogy az emberek efele gravitalnak. Itt altalanossagban veve nagyobb a letbiztonsaga es magasabb az eletszinvonala annak, aki ilyen vonalon nyomul. Az tenyleg nem jo dolog hogy nincs megfelelo szakmunkas kepzes. Diplomasbol is hiany van, pl. nincs eleg orvosunk, vagy gyermekpszichologusunk... Na most lehet azt mondani, hogy ezekre az emberekre nincs szukseg.... de a tarsadalom meg azt mondja hogy van.

montroyal ( CAN qc) 2014.08.14. 21:17:27

@pamut: karosszeria lakatos fenyezo ... es tudod pont arrol beszelek (nem lebecsulom a diplomas irodakukacok szemelyet) hogy ezert kell megfizetni egy jo szakmunkast mert nincs , a sok diplomas meg nem talal allast vagy talal, engem csak annyiban erint hogy neha 200 ert sem talalok szakembert ...

puhacica 2014.08.14. 21:20:52

@montroyal ( CAN qc): a melosnak is lehet esze. nekem nem kell "bilifuleket eladnom", nem is szeretnem azt csinalni, de nem is itelkezem, ha valakinek az a foglalkozasa. miert kell mindig mindent valami elleneben nezni? szerintem meg szukseg van a melosra is es a diplomasra is. eleg nagy a vilag, hogy elferjen benne mindenki szepen egymas mellett.

@charlieharper: ikreket vartok? gratulalok!!!! :)))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.14. 21:21:17

@charlieharper:
Gratulálok Charli. Szép munka volt:))))))))))))))))))))))))))))))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.08.14. 21:25:58

@montroyal ( CAN qc):

Ezen én is elmosolyodtam. Hogy lehet összespórolni meki franchisera burgerforgatóként? Otthon is súlyos tízmilliók ezek. Nem hogy Nyugaton.

2014.08.14. 21:38:24

@házelőtthinta: Hat pl. ugy, hogy nem iszol, nem veszel 100 euros farmert. :) Aztan elolepsz assistant manager-re, kesobb manager leszel. A fizetesed egyre tobb. Ebbol veszel hitelre egy hazat. Ezt collateral-nak hasznalva meg kapsz vallalkozoi kolcsont.

Simon Hasonmasa (TW) 2014.08.14. 21:39:09

@montroyal ( CAN qc):
Huh, mnnyit is kell ezert tulorazni?:)))))))
www.whichfranchise.com/franchisorPage.cfm?companyId=275
Kiemelnem:
The cost to become a Domino’s franchisee is £280,000 and applicants will need access to around £120,000 of their own money. In return, Domino’s will provide a store and all the necessary support to help a new franchisee run a great business with good financial rewards.
Hajra!

montroyal ( CAN qc) 2014.08.14. 21:42:58

@cougarcat: tenyleg nem vagyok nagyokos de most akkor 1 termelo v szolgaltato munkas mennyi diplomast tud eltartani mibol lesz a penz ha mindenki annak a szerencsetlen munkas termelesebol akar megelni . es akkor eliteljuk hogy indiaban rabszolgakent dolgoztatnak gyerekeket ...

OK a lanyom sem dolgozik varrodaban ,hanem menager egy TV reklam cegnel , o ossza szet a reklamokat melyik melyik csatornara legyen felteve eladva ..

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.08.14. 21:48:06

@charlieharper: Gratula! :-) Mennyi az a pär honap még? :-)
OFF
Multkor eszembe jutottäl. Kollégäm berakta a Die Antwoord nevü együttes albumät. Azt hittem, tudok angolul (nem). Majd ebben kételkedtem, majd megint nem, majd megint. Aztän räjöttem, hogy ezek nem csak angolul nyomatjäk. :-))))
ON
@puhacica: Cica! amazinglytimedphotos.com/time-to-relax/#.U-0R-JqKCUk :-)
@diggerdriver:
Ezt soha nem értettem, hogy miért kell megdicsérni a férfit, ha a felesége ikreket vär, hogy szép munka volt. Mintha ö "tehetne" rola... :-))))

Quercus a favágó 2014.08.14. 21:52:02

@montroyal ( CAN qc):

Londoni elemzőnek kell tanulni teso, nem karosszéria lakatosnak.
Ez ma a csúcs. Ülsz a City-ben, egy légkondis irodában, kurva jól megfizetve, és elemzéseket készítesz a világ különböző országairól. Úgy, hogy jelentős részükről alapvető dolgokat sem tudsz, soha nem jártál ott, sőt esetek többségében azt sem tudod, hol van.
Aztán ezeket az elemzéseket, mint isteni kinyilatkoztatásokat terjeszti a sajtó, -"a londoni elemzők szerint"-, az adott országok hülye politikusai ezt vagdossák egymás fejéhez........

Persze aztán a dolgok soha nem úgy történnek ahogyan a londoni elemzők kinyilatkoztatták. De ezt ki nem szarja le.
Nem jött be? Nem baj, van másik!

puhacica 2014.08.14. 21:53:51

@Naschkatze (Mostindien / CH): ok, megyek is pihenni. nagyon cuki, koszi! :)
a masik temahoz: tudod te, milyen nehez lehet ikreket csinalni? :D

montroyal ( CAN qc) 2014.08.14. 21:56:27

@Simon Hasonmasa (Roch): de azert el kell menni dolgozni egy kicsit mert indiaban csak kovon sult kenyeret ismertek , a penz mar meg van csak egy kis tapasztalat kell ..

pamut 2014.08.14. 21:57:14

@montroyal ( CAN qc): köszi. igazából azt se tudom mit csinál aki ezt csinálja, de hát nem is keresek napi 200-at.

@charlieharper: ha nem bánod így ismeretlenül is gratulálok és minden jót kívánok nektek :)

2014.08.14. 21:58:17

@montroyal ( CAN qc): "tenyleg nem vagyok nagyokos de most akkor 1 termelo v szolgaltato munkas mennyi diplomast tud eltartani mibol lesz a penz ha mindenki annak a szerencsetlen munkas termelesebol akar megelni"

Mert nem a "szerencsetlen munkas" termelesebol el meg. Ez egy oriasi tevedes hogy ok "tartjak el" a diplomasokat. Tulajdonkeppen mindannyiunkat leginkabb a gazdag emberek tartanak el. De ez mar vilagnezeti hitvita, en ebbe nem akarok belemenni...

montroyal ( CAN qc) 2014.08.14. 22:00:25

@QUERCUS: na akkor en megmondom a tutit minek kell tanulni .... elmesz grofinasnak es amikor elvegzed felszabadult grof leszel , de mehetsz grof mesternek is .. na itt szurtam el hogy karosszaria inasnak mentem nem grofinasnak ... ennyi gyakorlattal mar rég grof lehetnék ..

FutureFry 2014.08.14. 22:03:49

@QUERCUS: Ez úgy hangzik mint egy nagyon jól fizetett meteorológus.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.08.14. 22:11:45

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Körülbelül olyan ez mikor gratulálnak a terhes nőnek és megsimogatják a hasát. Az én farkamat miért nem simogatják?
Ugyanakkora az érdeme a nagy hasban nem?
:)))))))))))))))))))))))))))))

Quercus a favágó 2014.08.14. 22:13:51

@FutureFry:

Na igen.
Azt szokták mondani, a gazdaság alakulása annyira függ a közgazdászoktól, mint az időjárás a meteorológusoktól.

Quercus a favágó 2014.08.14. 22:16:01

@puhacica:

" tudod te, milyen nehez lehet ikreket csinalni? :"

Bizony. Villámgyorsan el kell sülni kétszer egymás után, vagy háromszor, vagy......
Na erre nem sok férfi képes.

Muscari 2014.08.14. 22:16:53

@charlieharper: Charlie, gratulalok, ez fantasztikus hir :-)

Errol hallottal mar?

hu.m.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1di_zsinag%C3%B3ga

A multkor hallottam egy riportot a radioban a madi zsinagogarol, ami Europa egyetlen barokk stilusu zsinagogaja. Kar, hogy mikor arra jartam evekkel ezelott, nem tudtam meg rola, nagyon szep.

Quercus a favágó 2014.08.14. 22:18:23

@diggerdriver:

Minek simogatnák. Felállni már nem tud, dorombolni még úgy se.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.08.14. 22:19:50

@puhacica: Nem, de megkérdezem anyämat. :-))) (Öcséim ikrek, csodaszämba ment anyäm a 80-as évek végén, mert 32évesen szülte hüvelyi uton öket. Mindketten 3kg fölött voltak. Anyäm hétfö reggel még dolgozni indult otthonrol, aztän szülés lett belöle. :-))) )
@diggerdriver: Hät kb. :-))) (Mondjuk azt mégsem mondhatjäk, hogy öszinte részvétem... )

2014.08.14. 22:21:16

@cougarcat: @puhacica: @diggerdriver: @Naschkatze (Mostindien / CH): @pamut: @Muscari: koszonom! Meg nem tudatosult igazan. Majd akkor fog, mikor ketto tandijrol irom a csekket. Nem baj, addigra a nagyobbik mar kirepul.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.08.14. 22:24:36

@charlieharper: :-))))
Problémamentes terhességet, és könnyü szülést kivänok a feleségednek!
Apropo! USA Eü-i helyzetjelentés terhesgondozäs és szülés egy apa szemszögéböl poszt? :-) (Mondjuk ez inkäbb BA téma lenne, de ott tuti szétcincälnänak. :-))) )

2014.08.14. 22:33:28

@Naschkatze (Mostindien / CH): a BA itt ugye nem a British Airways?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.08.14. 22:35:12

@montroyal ( CAN qc): No és mi van azokkal, akik diplomásak de soha nem túlóráznak? És akik diplomásak, de egy napot nem töltenek irodában ülve (szervízmérnökök, építésvezetők például) és akik diplomásak és nálad jóval "koszosabbak" lesznek (sebész) és akik diplomásak, de nincs főnökük (szabadúszók, contractorok).

Miért kellett a diplomásnak mára egy szitokszóvá kinőnie?

A tény, hogy az embernek középfokú vagy felsőfokú végzettsége van még nem határoz meg semmit önmagában. Se szektort, se iparágat, se szakmát. Szakmunkásként is lehet irodában rohadni naphosszat és diplomával is lehet a szabadban, számítógép használata nélkül dolgozni. Ez a kettő nem függ össze.

De összességében elmondható szerintem, hogy azért a diplomások jellemzően többet keresnek ugyanabban a szakmában. Banki szakügyintéző vs. diplomás közgazdász. OKJ-s AWI hegesztő vs. hegesztő szakmérnök. Látod hasonló munkakörök, de ugye nem kell mondanom melyik keres jobban...

BTW én is "diplomásnak" számítok, de csak akkor túlórázom ha éppen úgy tartja kedvem )lehet vele szabadnapot gyűjteni, ezért néha szoktam), de ha csinálok is túlórát kifizetik +25%-os felárral, a főnököm soha nem csesztet (havonta ha egyszer megkérdezi a kantinban összefutva, hogy "és amúgy hogy állok a melóval, minden rendben?"), nem kell nála nyalnom és ma is eljöttem 15:45-kor. Nem, nem kellett elkéreckednem, ez tök normális nálunk, fél 4 tart a törzsidő. :)

Furos 2014.08.14. 22:37:21

@charlieharper: gratula Charliebacsi.
te mit csinalsz munkaidoben? HFT?

montroyal ( CAN qc) 2014.08.14. 23:02:43

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: nincs mit hozzatennem ..+1

Miért kellett a diplomásnak mára egy szitokszóvá kinőnie?

nem szitok szo csak abbol indultam ki ha diplomas vagy es semmit nem ero diplomad van nehez munkat keresni , megtartani , mig egy jo szakmabol allando a hiany ...

ha bullsh.. diplomad van es megakarod tartani a lablogato munkadat( mert szazakat talalnak helyetted barmelyik orszagbol) akkor csak tulorazz fizetes nelkul ... semmi szitok szo es foleg nem pejorativ a diploma ..

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.08.14. 23:03:26

@cougarcat:

Ugye ezt nem írod komolyan? Az étteremvezető nálunk 1400 eurókat keres...a kis műszakvezetők 1200 őt...micsoda karrierlehetőség ugye? Ezért nyeljem éveken át a stresszt hogy többet kapjak 30 % al? Nem éri meg.

montroyal ( CAN qc) 2014.08.14. 23:06:43

@cougarcat: tenyleg de akkor hogy lett a gazdag ember... hosszu.. boldoguljon mindenki ahogy tud ... csak mint irtam nem hat meg ha valakinek nem fizetik a tulorajat ..( pedig tanult erte...)

montroyal ( CAN qc) 2014.08.14. 23:15:00

@QUERCUS: talan amikor fiatal voltam ... csak annyit mondtam allj vagy lovok ... allt is meg lott is... hu de rég volt ..

2014.08.14. 23:17:44

@házelőtthinta: Eloszor is Eszak Amerikarol volt szo, masodszor probald elkepzelni azt, amikor egy indiai csalad minden tagja gurizik alacsonyan fizetett allasokban mint bevandorlo valami magasabb celert. Ok hajlandoak ezert aldozatokat hozni. Az rendben van hogy te nem vagy ilyen, de attol meg letezik. Ide nagyon sok bevandorlo jon aki itteni mercevel a "dolgozo szegeny" kategoriaba tartozik. Elvallalnak mindenfele nehez munkat es onnan nyomakodnak felfele, vallalkoznak. En elismerem hogy nem tudnam csinalni de ezert meg le a kalappal elottuk.

@montroyal ( CAN qc): Sokfelekeppen, pl. ugy is hogy van egy intellektualis termeke, lasd Bill Gates. De ebben egyetertunk: boldoguljon mindenki ahogy tud. :)

2014.08.14. 23:20:53

@házelőtthinta: Ha ugy gondolod hogy a plusz 30 % nem eri meg, akkor tenyleg remenytelen.... Mit gondolsz, minden kisvallalkozo 5-10 ezer dollaros fizetesekkel szaladgal mielott belevag? Kolcsont vesznek fel az emberek, kockazatot vallalnak.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.14. 23:35:47

@NIKI LAURA: "Erkolcsileg olyan az a diplomas,akit az adofizetok- az allam -penzen tanult,majd kulfoldon elhelyezkedett,mint az aki beall a mozgasserult parkoloba.(raszorultsag nelkul)" ilyen alapon ugyanez all elo azzala tanarral, jogasszal, kerteszmernokkel es meg sorolhatnam, aki beall a szlaag melle tevet, telefotn szerelni. Nem?
@charlieharper: sok sikert. 3 honapon mar tul vagytok? Akkor nagy baj nem lehet. En sajnos most mar ertem, miert nem mondjak el sokan 3 honapig. :S Csori viking, 1.5 -2 napig lebeghetett csak a fold felett.

rumitom 2014.08.14. 23:56:43

@NIKI LAURA: ezt en is fizetem mar vagy 10 eve. pedig csak egyszer voltan otthon orvasnal es azert is kulon fizettem.
megy az allando atutalasi megbizas, es nincs idom/lusta vagyok lemondani az apehnal. balhet meg nem akarok kesobb, mert meg nem dobtam el a magyar utlevelem.

jo hazafikent ennyivel jarulok hozza a mutyihoz.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.15. 00:15:16

@M. Péter: Haha, erről az jut eszembe, hogy volt egy időben a Nyugatinál lévő mekkdönci előtt egy üvegtigris-utánfutó, amiből szintén hambit árultak.És az volt a neve, hogy McZsolt's...
:-))))
Aztán egy idő után eltűnt... na vajon miért?
Nem most volt ez, hanem olyan 20 éve.

blackhairlady 2014.08.15. 00:37:33

@Naschkatze (Mostindien / CH): Munkaidoben?:)))))))))
@charlieharper: Gartulalok, jo egeszseget kivanok!:) Akkor ok amerikai allmpolgarok lesznek, vagy kervenyeztek magya/del-afrikait is?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.08.15. 01:06:03

@blackhair-lady: Hät az is "munka"... :-))))
Mär nem is tudom, hogy hol olvastam azt, hogy ebédidöben lehet hotelszobäkat bérelni. Ebéd helyett / elött / utän egy kis edzés. :-)
Nem talältam meg, helyette viszont ebbe futottam bele:
velvet.hu/szex/2011/08/21/bizarr_szextorvenyek/

M. Péter 2014.08.15. 02:00:22

@blackhair-lady: A gyerekek automatikusan amerikai-magyar-brit hármas állampolgárok lesznek (Charlie brit állampolgár is, ha jól emlékszem), a dél-afrikait is megkaphatják, ha anyakönyveztetik a születést a dél-afrikai hatóságoknál.

blackhairlady 2014.08.15. 02:56:29

@M. Péter: Szerintem a magyar szuletesi anyakonyvi kivonatot kerni kell a nagykovetsegen, nem adjak automatikusan.

tanato 2014.08.15. 07:59:53

@montroyal ( CAN qc): Erről van szó, ha mondjuk kap 6 hónap szerződést valamelyik arab vagy ázsiai társaságnál,kizárt dolog hogy tudjon mellette komolyan gazdálkodni az Alföldön,akkor neki addig pl. Dubaiban kell lakni mint ahogy írták már régebben itt is több postban is

tanato 2014.08.15. 08:17:40

@Jess G: Erről van szó,NL szerintem egy nagy álmodozó,van azért valamilyen repülési tapasztalata esetleg sportrepülő vagy mg.repülő volt egy ideig fiatalkorában.A repülésnek sok szerelmese van,apám is az volt annak ellenére hogy csak egyszer sikerült repülnie egy belföldi légijáraton az 50-es években.de fiatalkorában pilóta szeretett volna lenni,szerencsére a nagyapám nem egyezett bele,nem adott szülői hozzájárulást még 43-ban,így nem lett apám háborús hősi halott.
Apósom dettó,ő is pilóta akart lenni legénykorában több tíz vagy százezer társával egyetemben,de ő sem jutott tovább egy belföldi légijárati repülésnél szintén a Rákosi rendszerben.
És vannak azután akik később elhitetik a környezetükkel hogy pilóták voltak.Nekem 3 ilyen ismerősöm volt,akik sokáig etették a környezetüket repülő múltjukkal.
Egyik közeli rokon a háború alatt őrszem volt egy hadirepülőtéren és eltanult nagyon sok szakkifejezést,és nagyon sokáig mesélt a rokonságnak háborús repülő kalandjairól amíg egy tényleges volt pilóta le nem buktatta.Nem volt rossz ember ebben élte ki magát mint egy gyerek a fantázia világában.
A másik egy kicsit aljasabb volt,egy autószerelő aki apósom kocsiját javította és megtudván hogy az öreg a repülés szerelmese,előadta hogy leszerelt repülős főhadnagy volt Szolnokon,,mindig mesélt neki a repüléseiről,így csalt ki nagyobb összegeket tőle.Azután persze kiderült hogy repülőgépszerelő volt néhány évig és ezért vágta a szakkifejezéseket.
Meg volt még egy idős ember aki mindig mesélte,hogy aktív pilóta volt és minden héten hívják különböző harci feladatok elvégzésére még így 70 felett is.De ő is rendes ember volt csak álomvilágban élt.

tanato 2014.08.15. 08:20:51

@cougarcat: Az biztos hogy jól érzi magát Lajosmizsén.A többi része a mondandójának az a nem biztos.Meg a negativisztikus hozzáállása sok dologhoz az nem szerencsés.

Mrs. Clayton 2014.08.15. 09:58:33

@tanato: hat igen a notorius hazudozok jellemzoje hogy tenyleg el is hiszik, hogy amirol meselnek az veluk megtortent

egyszer egy ugyfelem elhitette velem, hogy ketrecharcos es valami vilagbajnoksagon vagy hasonlon indul
amikor vegigneztem ejjel az adast kicsit furcsa volt, hogy a kozvetites Japanbol jon, de az illeto allitotta, hogy Ausztriaba megy, az meg furcsabb volt, hogy magyar indulo nem is volt, de meg en ereztem magam kellemetlenul, annyira hihetoen adta elo, hogy o bizomy ott volt, sot meg video felvetelrol is meselt, ami az autoja kesztyutartojaban van, persze soha nem mutatta meg, csak a legendas seruleseirol meg az ellenfeleirol meselt

de felolem NL akar nyugdijazott Malev pilota is lehet, csak szerintem kizart

M. Péter 2014.08.15. 10:03:47

@blackhair-lady: Már az alkotmányban van, hogy "Születésével a magyar állampolgár gyermeke magyar állampolgár". Akkor is magyar állampolgár a gyerek, ha nincs bejelentve, anyakönyvezve Mo.-n.

montroyal ( CAN qc) 2014.08.15. 16:10:58

@tanato: en egy baratomrol irtam aki pilota es ossze-vissza dolgozik a vilagban ilyen 6 honapos szerzodesekkel .NL nem ismerem o gazdalkodik talan de a baratom nem vegetel a megkeresett penzen amikor nincs szerzodese ..

tanato 2014.08.15. 17:06:08

@montroyal ( CAN qc): Erről van szó,főállású óstermelő parasztgazda meg főállású vándorpilóta meg a 4-es állampolgárság nálam nem áll össze.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.15. 17:24:04

@tanato: nem mondom, hogy általános, de én csak ezért nem zárnám ki a valóságosságát. az én életem is ilyen "ellentétekkel" van tele.

tanato 2014.08.15. 17:38:47

@Babette.: Sosem fogjuk megtudni kit rejt ez a nick.De van benne egy jó adag trollkodás meg negativizmus az biztos.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.15. 18:35:22

@tanato: engem nem is erdekel. aki erdekel, es nyitottak erre, azokkal tobbsegeben megismerkedem szemelyesebb forumon is. a tobbiekkel kesobb, amikor alkalom adodik;)

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.15. 18:36:00

@tanato: es eddi csak egy ember eseteben csalt meg a szimpatiameterem;)

tanato 2014.08.15. 19:38:50

@Babette.: Persze ez egy anonym blog,Engem csak az érdekel,hogy valós személy-e akivel beszélek,illetve az-e akinek mondja magát.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása