oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. július 24. 06:47,  Barcelonai keserédes kaland 480 komment

2014. július 24. 06:47 Határátkelő

Barcelonai keserédes kaland

A mai poszt Spanyolországba (pontosabban Katalóniába, hogy meg ne bántsuk a katalánokat…) vezet, egészen pontosan Barcelonába, ahová a szerző, Ákos nagy lelkesedéssel és optimizmussal indult, alaposan megtervezve mindent. Vagy legalábbis ő akkor így érezte…

cím_110.jpg

„Már régóta követem figyelemmel a blogot, ami nagyon tetszik. Jó volt mások tapasztalatait, ha kicsit is, de megélni így a kompjúter előtt. Úgy gondoltam, én is megírom a történetem, hogy másoknak segítsége legyek.

Én is régóta terveztem, hogy nekiindulok. Ehhez sok erőt adtak az itt olvasottak, és a hazai életem alakulása is, mind közéletben, mind magánéletben történtek dolgok, amik arra késztettek, hogy most mennem kell innen.

Sokat gondolkodtam hova is vezethetne utam. Mindig is kedveltem a mediterrán vidékeket, és bár sokat nem voltam ilyen helyeken, valahogy Spanyolország mellett döntöttem, azon belül is Barcelona mellett.

Alapom is volt hozzá, hiszen azon túl, hogy elkábított az ország természeti szépsége elég jól beszéltem a nyelvet is, köszönhetően az itthon szabadidőben végzett nyelvtanfolyamoknak.

Részletes tervet készítettem

Mivel mások tapasztalatával már rendelkeztem köszönhetően ennek a blognak, semmit sem akartam elsietni. Mindent kidolgoztam pontról pontra, azért, hogy sikeresen elinduljak, munkát találjak, és hogy megtaláljam a számításaimat természetesen.

Négy hónapra elegendő, megélhetéshez szükséges félretett pénzzel rendelkeztem, számításaim szerint havi 1000 euró fedezte volna a szükségleteimet. Ami többé-kevésbé így is volt.

Sajnos a megérkezés nem volt eseménymentes, mert az összes csomagom elveszett, és kb. egy hétbe telt, mire visszakaptam őket a repülőtértől. Nyilván a személyes irataim, összes pénzben velem volt, de picit beütött, hogy nem tudom mi van a cuccaimmal.

Így az első napok ruhavásárlással, és a legszükségesebb dolgok újra beszerzésével teltek. Meglepődtem, mert azt hittem, hogy olcsóbbak lesznek a termékek itt, vagy legalább hazai áron, de nem így volt. 20-30%-al minden drágább volt, az alapvető élelmiszerektől kezdve egy egyszerű pólóig.

A munkakeresés

A munkakeresésben képzett szakácsként úgy gondoltam nem lesz nehéz dolgom, hiszen beszélek spanyolul, angolul, magyarul, így nekem ez nem lehet probléma.

Tapasztalatom szerint mindig jobb, ha személyesen járja az ember az éttermeket. De valahogy itt minden más volt. Hiába beszéltem spanyolul, sokszor nem értettem mit mondanak, mindenestre az önéletrajzom sikeresen eljuttattam azokra a helyekre, amik szimpik voltak.

panoráma_5.jpg

Mivel munkaszerződéssel még nem rendelkeztem ezért egy hostelben laktam. Bankszámlát nyitni a NIE szám nélkül nem lehet, és minden egyéb dolgot sem lehet e nélkül az azonosító nélkül.

Ez fontos infó mindenkinek, aki tervezi a kijövetelt ebbe a fantasztikus országba. Sajnos lakást sem tudtam így bérelni, szóval egy picit kiszámíthatatlan volt minden, de nem adtam fel, mert tudtam mit akarok. Elszánt voltam.

Nem voltak segítőkészek

Szóval az első pár hétben próbáltam megszokni az új környezetet, még jobban gyakorolni a nyelvet, és persze munkát találni. Mivel már beszéltem valamennyire spanyolul, úgy gondoltam minden gördülékenyebb lesz, de valahogy elég ellenségeseknek tűntek az emberek nekem. Nem voltak túlságosan segítőkészek.

Sokszor úgy éreztem, hogy ferde szemmel néznek rám, ok nélkül. Lassan áttértem a személyes melókeresésről az ügynökségekre és a netre. Ez is egy formája a munkakeresésnek. Napi 10-20 önéletrajzot küldtem el, de igazából nem kaptam pozitív visszajelzést.

A helyi magyar közösséggel is próbáltam felvenni a kapcsolatot Facebookon, de finoman szóval elég passzívak voltak.

Vannak jó tapasztalataim is

Kéthónapnyi keresgélés után, mikor már a pénzem felét feléltem, volt egy hívásom. Behívtak egy étterembe, ahol részmunkaidős szakácsként tudtam volna dolgozni.

Mivel már nagyon kellett a pénz, természetesen belementem a részmunkaidőbe is, holott teljes állást kerestem. Nagyon lelkes voltam, örültem, hogy nem a céltalan kószálások teszik ki a napjaimat.

Szóval végül is engem választottak, így elkezdhettem dolgozni két hónap után. Sajnos elég szerencsétlen voltam, mert nem kötöttek velem szerződést, így feketéznem kellett. Ez az ért gáz, mert minden bizonytalan.

Sajnos, ha jól látom, itt elég bevett szokás, hogy játszanak a szerződésekkel, nem jelentenek be, vagy alig. A pénzem mindenesetre megkaptam. Naponta fizettek ki.

Sagrada Família.jpg

Úgy tűnt minden szép és jó, amikor is egyik műszakkezdés előtt a főnök azt mondta, hogy a következő naptól nem kellek. Munkaügyisek befenyítették őket, és nem tehette meg, hogy bejelentve dolgoztasson.

Hát így léptem bele az ittlétem harmadik hónapjába. Munka nélkül, egy kis pénzzel, amit megkerestem. Sajnos már kevesebb lelkesedéssel, mint a kezdetek kezdetén.

Megint az utcán

Újra az utcákat róttam, munkát tarhálva az önéletrajzommal. Őszintén nem volt túl jó érzés, de úgy gondoltam, hogy a befektetett energia meghozza majd a gyümölcsét.

Úgy gondoltam szakácsként helyezkedem majd el, de a végén már mindent keresetem. Akár takarítói állást is. Az az igazság, hogy elég sok ember áll sorba munkáért, akiknek rendben vannak a papírjai, rendelkezik NIE számmal, és jobban beszél spanyolul, mint én.

Sok ember érkezik Dél-Amerikából, ők alapból egy jobb pozícióban vannak, hiszen van munkavállaláshoz szükséges engedélyük, és tökéletesen beszélik a nyelvet. Így az alsóbb kategóriás állások zömét, mint takarító, pincér, szakás, stb. ők töltik ki. Irodai melóról nem is álmodtam, de ezek után az infók után, egyenesen lehetetlennek tűnt.

tengerpart_11.jpg

Nem vagyok egy feladós típus, de a harmadik hónap közepére sem találtam melót, így a maradék pénzemből megvettem a visszaútra szóló repjegyet és elkönyveltem ezt azt egészet egy kalandnak, egy nagy nyaralásnak.

Hogy jót is szóljak, hazaérkezésem után el tudtam helyezkedni a szakmámban, ahol jelenleg is dolgozom. Talán Pesten nincs tengerpart, de van stabilitásom, és nem néznek le, és nem néznek rám ferde szemmel.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Barcelona Spanyolország Katalónia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr606523311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.07.24. 22:40:10

Digger, hol az uj avatar mara?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.24. 22:41:11

@Babette.:

Ha komoly lenne a dolog kivennénk egy lakást.Ilyen egyszerű. Én nem fogom palotában várni a szerelmet.Bár tudom a nőknek az imponál a leginkább. Egyébként persze, ha tetszene akkor itt is. Elférünk. Hemperegni elég a hely. Élni nem lenne elég.

@diggerdriver:

Ha a melós (bocs, betanított munkás) ledolgozza a 170-180 óráját akkor azért ki tudjon már bérelni magának egy kis lakást...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.24. 22:41:17

@Babette.:

Nyugat-Európában 250 eurót költöttünk ebben a hónapban megélhetésre testvéremmel(kaja+egyebek). Ebbe benne van a mosogatószer meg minden. És akkor most mélyen gondolkozz el azon hogy miféle nyomor az a 80 ezres ami maradna nekik a 120 ezres albérletben.Hozzátenném hogy nem nyomorgunk.Vásárolok húst (igaz a pulykemell meg csirkemell a teteje), zöldségeket,gyümölcsöket is, édességet is.Kirívó élelmiszert nem, de nem érzem úgy hogy koplalnék.Milyen ruházkodás? Havonta ruhákat kell venni?? Milyen biztosítás?

@charlieharper:

Azért mert csak a biztosítás majdnem 1/10 része(lenne) a béremnek. Azért. Nekem konzumkodás kategória.

@tableno:

Nem irigykedek senkire meg semmire.

egyébként itt az elő példa arra a jelenségre amiről hónapok óta beszélek..., puhacica...olvasgatja a blogot és azt hiszi hogy Nyugaton majd tudnak spórolni mert többet keresnek, közben meg 500 ezreket eltapsolnak havonta OTTHON.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.24. 22:42:14

@charlieharper:
Baszod, megírtad helyettem a naszóvalt így téged illet a megtiszteltetés.

2014.07.24. 22:42:49

@házelőtthinta: erdekes ez az auto-nemauto hiszti.
Par hete meg azt irtad, hogy nem akarsz gyalog jarni, mert a lovak jarnak gyalog.

Ezzel a lakas jar neked, olyan vagy, mint egy essexi chav, aki meg eleteben nem dolgozott, de minden jar neki az allamtol. Az allamot meg az olyan barmok tartjak el, mint en.

firg_firg 2014.07.24. 22:42:52

@Mirjam2: erdekes amit irsz. Az lesz ideges, aki hajlamos ra es idegesitheto.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.07.24. 22:43:25

@charlieharper: sem a perről sem erről a naziról nem tudok de lehetséges. Mindenesetre eddie blogját élmény olvasni. Figyeld meg egy év múlva már otthonról fog írni és nem lesz nála nagyobb hazafi.

Hari Seldon 2 2014.07.24. 22:46:23

@Mirjam2:
Nem én írtam azt.

Csak szóba került, és mondtam, hogy nem túl udvarias volt aki írta, de nem volt valami véres indulat.

2014.07.24. 22:47:28

@flash.gordon: majd belenezek, de Irorszagot a Fold bugyranak tartom. Nem csodalkozom, hogy nem szereti.

@diggerdriver: megkrultel? Nem akarok itthon ordibalast.

Hari Seldon 2 2014.07.24. 22:49:00

@vivike22:
"Felejtsuk mar el, hogy elore tervezunk 5-10-20 evre"

Hát izé, leírhatom? Mi tervezünk...

Hari Seldon 2 2014.07.24. 22:50:33

@Babette.:
Nem, majd elvonulnak a gradrób-ba.
Kilátszik a lábuk, és felrúgják a hűtőt...

tanato 2014.07.24. 22:51:13

@firg_firg: Csak lazán kapcsolódik "takarodj haza Borsodba"

firg_firg 2014.07.24. 22:52:35

@tableno: aham, koszonom hogy valaszoltal az ELOZO kerdesemre. Birom hogy benyogsz neha ilyen random dolgokat amirol azt se tudom honnan veszed aztan eltunsz hogy mashol maskor ujra kezd a randomizalast. Egy papagaj sugja mit kommentelj? Zavard el!

A matolcsys dologra se porogj ja, poen volt. De ez alapjan boven ki lehet jonni 200k-bol. Nem kell mindent ilyen veresen komolyan venni.

Szeretettel csak neked

www.youtube.com/watch?v=vn9XJiYYq-8

Hari Seldon 2 2014.07.24. 22:54:53

Jó reggelt… ó, és ha nem találkoznánk, akkor jó napot, jó estét és JÓ ÉJSZAKÁT!
(Truman show)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.24. 22:56:27

@charlieharper:
Mond hogy én mondtam.
:)))))))))))))))))))))))))))

tanato 2014.07.24. 22:58:57

@charlieharper: Így van,a nemzetközi vándorlás mindenképpen pozitív,akár marad akár megy az illető.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.24. 23:03:11

@puhacica: ez nagyon cukor, ballerina vagy magassarkú?

puhacica 2014.07.24. 23:04:48

@diggerdriver: ugye? szerintem is! de nem adom neked, barmennyire is szeretned! :))))))) :D

@házelőtthinta: te velem ne peldalozzal!!! foleg ne baromsagot! ket kezemen nem tudom megszamolni, hany ismerosunk, csaladtagunk el kulfoldon. szerinted toluk nem kapunk infot? nem latjuk, hogy elnek? en nem tobbet keresni akarok elsosorban, hanem kiszamithatosagot. de ha tobb a penz, az sose baj.
es meg valami. ne is almodj rola, hogy talalsz majd a konyhabol valakit! nem azert, mert kicsi, vagy mert te csoro lennel. hanem azert, mert egy igenyes, normalis lany hanyattb@ssza magat, ha meglatja azt a kupit, ami a konyhatokban van, aztan pedig fejvesztve elmenekul. es ez nem penzkerdes. es igen, bunko vagyok.

morsels (törölt) 2014.07.24. 23:13:56

@Mirjam2:
"En egy bekes ember vagyok, de H teljesen ki tudott akasztani amig nem szurtem, es most hogy szurom, meg mindig kiakaszt "

:-))

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.07.24. 23:15:20

@tanato: Hát köszönöm neked ezt a bejegyzést fel dobta az estémet. Érdemes összehasonlítani mit írt akkor és most:

- az albérletről
- az árakról
- a fizetésről
- meg az időjárásról

A magyarokról illetve a magyarságról már nem is beszélve. :D Ez már-már az élet költői igazságszolgáltatása, hogy az, aki kettő évvel ezelőtt nagy pofával kijelentette, hogy soha többet nem megy haza és azt is letagadja, hogy magyar az szépen csendben fog nemsokára hazakullogni.

A legszebb az lenne ha valaki a jövőben vhol Budapesten az orra alá dörgölné eme bejegyzését. :D

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.24. 23:20:20

@diggerdriver:

Csupán annyi hogy ezt egy betanított melós nem tudja megcsinálni.

@charlieharper: Hol írtam ilyet hogy kocsit akarok? Szerintem nem írtam. Igen, kifejeztem magam így hogy gyalog járok mint az állatok, vagy busszal. Ennyi az egész. Nem írtam hogy nekem kocsi kell vagy jár. Azért nem szeretnék amit leírtam. Drága(lenne) fenntartani.

A lakás pedig a melóért jár. Ledolgoztam 180 órát hadd legyen már egy kis lakásom, oké? Vagy ez irreális vágy? A betanított munkások éljenek csak egymás hegyén hátán?

Amúgy érdekes hogy puhacica leírta a dőzsi életét, de senki nem jegyezte meg hogy pl ilyen élet mellett ne csodálkozzon hogy nem tud megtakarítani. Én egyszer le mertem írni hogy merészeltem venni egy normállis nadrágot és azóta is azt kell hallgatnom hogy miylen hülye vagyok meg túlfogyaztó meg minden, meg hogy ilyen pazarlással(!) ne is csodálkozzak. Pedig évek óta nem vettem ruhaneműt. 7-8 éves pólóim vannak. Ja igen, vettem egy inget is, 15 euróért.

vivike22 2014.07.24. 23:20:34

@Hari Seldon 2: Nem a szo szoros ertelmeben ertettem a tervezest. Nekunk is vannak terveink nyilvan.

Pontosan mi, akik eljottunk, tudjuk azt, hogy egyik naprol a masikra megvaltozhat minden.

De nem szamithatunk arra, es olyan merteku allami vedelemre, mint ami volt regen. Ez a kiszamithato munka, kiszamithato nyugdijas evek, kiszamithato 35 evre felvett hitelek, ez elmult.

De ez csak az en velemenyem.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.24. 23:20:53

@puhacica:

Nem tudom ki etetett meg ezzel a nyugati kiszámíthatósággal de jó munkát végzett. :) Jobb a megélhetés. Ennyi. De nektek nem lenne jobb. 500 ezret visztek haza....miről beszélünk?

Azért nem kiszámítható nektek Magyarország mert túlfogyasztotok. Az én bérem is fagyott évek óta, és fagyott is lesz, és? Szerényen kell élni és akkor lesz megtakarítás. Pedig én egy mekiben dolgozom.

2014.07.24. 23:24:57

@házelőtthinta: Ugy tunik, az az alapveto problemad, es ezert ismetelgeted ennyit amivel mar mindenki agyara mesz, hogy keptelen vagy elfogadni, hogy mindennek van ara. Minimalmunkaert minimalber jar, menobb munkaert meg menobb ber.

Ha te nulla onfelaldozassal (pl. tanulassal, elhivatottsaggal, "versenyzessel") akarsz elni, azert annyi jar, amennyit most kapsz. Ha pedig egyedul fenntarthato lakasra, organikus tanyasi szinhusra, markas farmerre es etterembejarasra vagysz, akkor ahhoz tobb arat kell fizetni sajat magadbol, a szabadidodbol, agykapacitasodbol, elkotelezodesbol. Ez van.

Ha te kiesel a kulimelobol, en peldaul be tudok allni a helyedre. Kulonben peldaulspeciel en mar dolgoztam is mekiben, 15 evesen a gimiben nyari szunetben egy honapot, hogy legyen zsebpenzem. Nyilvan nem lennek olyan jo, mint te, de bele tudnek jonni. En viszont agysebesz vagyok egy svajci maganklinikan, es azert keresek milliokat*, mert ha en kiesek, engem csak olyan ember tud potolni, akinek megvan a hasonlo kepzettsege, tapasztalata es hivatastudata. Igy arazza be a munkankat a piac, nyilvan nem tiszta a rendszer termeszetesen, hiszen nagyon sokan nem kapnak eleg fizetest nagyon szakszeru munkaert, illetve sokan visznek haza egy zsak penzt a semmiert :D Ezirant nagyon fontos, hogy meg legyen fogalmazva kritika, de attol meg nagyjabol, altalaban igaz, hogy azt a penzt kapod, amennyit a piac szerint a munkad er. Ez nem azt jelenti, hogy emberileg is ennyit ernenk, hiszen ugy te is, es enis potolhatatlanok es egyforman ertekesek vagyunk, es mindenkinek jar az, hogy emberhez melto korulmenyekhez eljen, meg annak is, aki beteg, es nem is tud semennyit sem dolgozni.

Az emberhez melto korulmeny viszont nem jelenti a belvarosi napos lakast, es az etteremben evest, ezek fogyasztoi ertekek, nem univerzalisak, es nem jarnak mindenkinek. Persze amugy szerintem is kellemetlen, hogy segelybol, meg kulimelos berbol nem lehet ilyesmiket megengedni magunknak, vagy hogy egyaltalan ezek hianya kepes egyaltalan hianyerzetet es szomorusagot okozni, de az a helyzet, hogy javakat akkor lehet elvezni, ha valaki azokat eloallitotta, ugynevezett munkafolyamat altal. Ez nem is kozgazdasagi torveny, hanem fizika b*zmeg. Newton, meg termodinamika, meg ilyenek, hogy a semmibol valamit eloallitani es annak a hasznat elvezni lehetetlen, illetve, ha hiszel Istenben, akkor neki sikerult egyedul, de ha nem o vagy, akkor nincs is ertelme probalkozni :D Erted?

*OK, ez nyilvan koltoi tulzas volt, ennyire nem jott be az elet, a lenyeget akartam vele illusztralji. :D Szoval erted, a kapitalizmust, fogyasztoi tarsadalmat kritizalni alapveto, fontos, es teljesen jogos, de azt nem elfogadni, hogy a dolgoknak ara van, olyan mint a gravitacioval harcolni. Ertelmetlen, es csak felemeszti az energiat, mikozben ezt elfogadva, ezzel egyutt is kivaloan egyutt lehet elni. Kiveve persze ha harcolni akarsz egesz eletedben, sok sikert hozza, eskuszom, hogy en nem szolok bele, csak ugy tunik a blogosokat farasztod vele elegge, ezt akarjak a tobbiek szerintem elmagyarazni. :D

Ezt most nem kioktatasbol irtam, es en tenyleg, semmilyen szinte nem szolok bele, hogy te hogy eljed az eletedet es soha nem voltam veled ellenseges, csak szerettem volna megmagyarazni a valaszt arra, amit annyit ismetelgetsz, hogy a bloggazda is migrent kap tole. :D

Jah igen, PS (ez a masik uriembernek is szol): A lanyok nem a gazdag fiukat keresik, hanem azokat akikre szamithatnak es megbizhatnak bennuk. Aki fiatal az csoro, ez nem baj :D Csak erdekelje, hogy mi lesz vele kesobb, ne legyen onzo es gondoljon a jovore is, lehessen vele tervezni. ;) Ja es lehessen vele ertelmes dolgokrol beszelgetni, ne csak ugyanazt hajtogassa. :D

Nah, remelem erted, hogy mit akartam mondani, nem akartam leereszkedo lenni, kerlek szepen ne vedd bantasnak, lenezesnek, nem kell ra valaszolni, csak olvasd el. En megprobaltam, istenlassalelkemmostmartenyleg. :D

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.24. 23:31:27

@mojyo: te nem a KopaszMercis inkarnációja vagy véletlenül? Teljesen ugyanaz a stílus, némileg kevesebb b@zmeggel :)

vivike22 2014.07.24. 23:41:20

@flash.gordon: Az nem vilagos, hogy most akkor a hanyatlo nyugat, es a mocskos imprlista kapitalizmus, vagy mivanmar? A blogot es ezt a bejegyzest osszeolvasva nagy az ellentmondas.

Nekunk is voltak nagyon nagy melypontjaink itt, a munkalehetosegek, a penz miatt, sosem a honvagy miatt. Es megsem a hanyatlo nyugatot szidtuk, hanem azt mondtuk, akkor megyunk meg egyet nyugatabbra.

2014.07.24. 23:41:42

@Réka ‎: Ooooo.... nem hinnem ugyanis fogalmam sincs, hogy kiaza KopaszMercis.... remelem, ha ezt o most olvassa, nem bantottad meg, hogy hozzam hasonlitottad, nem szeretnek osszetuzesbe keveredni egy igazi kopasz mercissel. :D

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.24. 23:47:46

@Muscari: @charlieharper: Bocs, hogy belevau...
Hinta vasärnap prezentälta az egyszerü nyugati melos életét...és ott még a kocsi elengedhetetlen kellék volt az egyszerü nyugati melos életéhez.
Erre reagältam én ugy, hogy véleményem szerint a kocsi Europäban luxus.
Ezekszerint ma mär szerinte is...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.25. 00:04:10

@Babette.: ...konyhaasztal? :-)))
@tableno: :-))))
@házelőtthinta: Hinta B+! Tinit szeretnél fölszedni, vagy mi? Mert azoknak kb tényleg mindegy, hogy hol...
@mojyo: +1 (viszont megsugom, de gondolom, hogy tudtad eddig is: amit irtäl falrahänyt borso, széllel szemben pisilés...stb :-) )

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.25. 00:23:46

@Naschkatze (Mostindien / CH):

NEKEM az. Azért prezentáltam a nyugati melós életét kocsival mert a többségnek van. Az egyszerű melósoknak is. Nem írtam hogy szerintem elengedhetetlen. Csak hogy van, itt is a többségnek, meg pl Magyarországon is.

pappito · http://pappito.com 2014.07.25. 00:32:55

@flash.gordon: eddie a csávó aki ötven hétig szop, hogy rojtos a szája széle, hogy két hétig dőzsizzen valahol?

pappito · http://pappito.com 2014.07.25. 00:37:09

@charlieharper: attól függ mi a cél? ha a határátkelés, akkor a Mo-ra visszamenés az kjudarc. ha az előrelépés, akkor a poszt szerzője szerintem sikeres, megpróbált valamit, nem jött be, keresett más megoldást, ami bejött.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.07.25. 00:40:44

@pappito: Kitűnően összefoglaltad. Ezen kívül eddie a csávó, aki mindent nagy csinnadrattával és hejehujával csinál. És elvárja mindenkitől, hogy úgy gondolkozzon mint ő mert, aki nem az hülye. Tehát ha ő szégyell magyarnak lenni akkor szégyelljen más is; ha le akarja leplezni a nyugati társadalmak álnokságát és képmutatását megint csak kötelező másoknak és a HÁ közönségének is.

Hogy a két viselkedés közt van némi ellentmondás az őt nem zavarja; viszont blogjának olvasóinak felhőtlen perceket szerez vele.

pappito · http://pappito.com 2014.07.25. 00:43:21

@puhacica: "mert egy igenyes, normalis lany hanyattb@ssza magat, ha meglatja azt a kupit, ami a konyhatokban van"

de hát pont az a baj, hogy nem bassza hanyatt magát a kis alkesznak :)

i got my (törölt) 2014.07.25. 00:46:36

@mojyo:
Na ja, az inkarnációk többnyire nem tudnak róla, hogy ők inkarnációk. :)
Ezt már Borges is megírta a Körkörös romokban.

pappito · http://pappito.com 2014.07.25. 01:11:24

@flash.gordon: én ezt a turbó-önsorsrontást nem viselem jól, (panaszalapú létformák) szóval beleolvasgattam a múltkor, ahogy az iszákoséba is, és hát örülök, hogy ők is leírhatják szabadon mit gondolnak és nem szarnak más fórumokba és blogokba. oh, wait...

M. Péter 2014.07.25. 01:16:44

@tableno: Barcelonában szépen beszélik a spanyolt, szebben, mint pl. Sevillában. Katalónian még mindig megkülönböztetik kiejtésben az ll-t (lágy l) és az y-t (j), Spanyolország nagyobb részén már nem. A katalán más tészta, ez egy külön nyelv, de újlatin nyelvként hasonlít a spanyolra ugyanúgy, mint pl. az olasz. Barcelona egyes részein a katalánnal nehéz boldogulni, mert sok a bevándorló Spanyolország többi tartományából és Dél-Amerikából, akik csak spanyolul tudnak.

M. Péter 2014.07.25. 01:43:18

@charlieharper: A dél-amerikaiknak nincsenek különleges előjogaik azon kívül hogy gyorsabban tudnak spanyol állampolgársághoz jutni, munkavállaláshoz ugyanúgy állásajánlat és munkavállalási engedély kell nekik, mint bárki másnak az EGT–n és Svájcon kívülről. Chilével és Peruval van valamilyen szerződés, de a részleteknek nem néztem utána. Mint írták már mások, sok dél-amerikainak van valamilyen uniós állampolgársága, ismerek Angliában élő olasz állampolgárságú argentínokat, kolumbiaiakat és vanezuelaiakat, és persze van illegális bevándorlás is.

M. Péter 2014.07.25. 02:05:46

@Hari Seldon 2: Két ismerősöm van, aki felsőfokon tud spanyolul, mind a kettő a nyelvtudásának köszönhetően spanyol nyelvterületen üzletkötő. Angolul tudók közül hányan kaptak állást csak a nyelvtudásuk miatt? Mivel Mo.-n nagyon kevesen tudnak spanyolul, a spanyol nyelvtudás igenis nagy előny lehet. Spanyolországban mindig is magas volt a munkanélküliség, most még a szokásosnál is rosszabb a helyzet, de Dél-Amerikában van növekedés, el tudom képzelni, egy spanyolul tudó bányamérnök, geológus vagy vegyészmérnök jó állást tud szerezni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.25. 06:28:42

@házelőtthinta: es mit tennel, ha jinne egyno, es hosszutavra akarna teged?

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.25. 06:32:19

@házelőtthinta:
lakasbiztositas 2000
telefon 2*5000
bkv berlet 2"11000
elet es balesetbiztositas 2"7000
osszesen 48000
marad a 80bol 32ezer kajara, szorakozasra, ruhara, gyogyszerre, fogorvosra, egyebre.

2014.07.25. 06:41:22

@morsels: :) Igen ez engem is meglepett, de erdemes kiprobalni: szurod, de hiaba, mivel a tobbi kommentelo szo szerint bemasolja a hulyesegeit a sajat kommentjeibe es aztan orakon keresztul vitatkozik vele. Az egyetlen megoldas az lenne ha mindenki szurne es nem reagalnanak ra.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.25. 06:41:41

@Naschkatze (Mostindien / CH): "kocsi Europäban luxus. "

europai nagyvarosra gondolsz, ugye?

2014.07.25. 06:42:47

@Hari Seldon 2: Ja igy mar ertem... Szerintem sem udvarias, de meg tudom erteni hogy valakinel elszakadt a cerna :)

2014.07.25. 06:45:02

@firg_firg: 'Az lesz ideges, aki hajlamos ra es idegesitheto.'

Figyelj, te a valo eletben is egy ilyen rosszindulatu, szemelyeskedo f*sz vagy? Csak kerdezem :) - es igen, nyugodtan vedd sertesnek, mivel annak szantam. Vagy azt gondolod hogy csak te sertegethetsz mas kommenteloket, mint pl. Rekat meg engem?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.07.25. 06:47:49

@pappito: Eddie-be legjobb, hogy míg kihirdeti, hogy őt mennyire nem érdekli más véleménye mondókáiban mindig reagál az elhangzottakra. Persze kellőképpen elvéve az élét a dolognak és úgy magyarázva, hogy neki kedvezzen. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.25. 07:41:53

- Csókolom, ez a Határátkelő blog?
- Nem, kérem, ez a Trolletető blog.
- Ööööö...akkor elnézést, rossz címet kaptam...
- Nem, kedveském, csak nevet változtattunk, ez már jobban illik a profilunkba. De szívesen látjuk, ha esetleg valami kis ártatlan fixációja van...
- ???
- Tudja szorosan együttműködünk a Monománia bloggal és rendszeresen cseréljük a hozzászólóinkat, szóval, ha van valami...amivel szívesen rombolna...
- Nem is tudom. Talán a bu..
- Állj, ne mondja tovább, gendersemleges blog vagyunk. Válasszon mást. Például a fotelmarxizmus érdekli?
- Igen! Köszönöm, végre egy hely, ahol kiélhetem a frusztrációmat! De nem fognak kiutálni?
- Ugyan, kérem! Mindig van pár új hús, akik vetnek egy kis trollcsemegét a törzstrolloknak :). Szeretettel várjuk!

firg_firg 2014.07.25. 08:12:16

@Mirjam2: @Mirjam2: Hozzad nem nagyon szoltam idaig es most se serto szandekkal tettem. Arra kivantam celozni, hogy ha van itt troll, akkor az abbol el, hogy vannak emberek akiket konnyu felhuzni es akik mindenre harapnak. Dont feed the troll. A forumozas mar csak ilyen dolog.

Nem tudom mi sertot talalsz abban amit irtam, de paradox modon ezzel csak egy ujabb peldat hozol fel arra amit mondok. Vagy en vagyok buko ugy hogy eszre se veszem, vagy te latsz bele serto dolgokat.

Azt gondolom hogy ezen a blogon a sertegetes elfogadott, nem kell vedeni se rekat se a tobbieket. Egyedul hinta aki nem serteget, es most nem vedeni akarom. Nezd csak meg milyen stilusban irogatnak itt egymasnak az emberek. En se ugy kezdtem el itt kommentelni hogy kapasbol sertegettem mindenkit, de amit idaig kaptam az arra enged kovetkeztetni hogy nekem se kell visszafognom magam ha sertegetesrol van szo. Itt nem vita meg beszelgetes folyik hanem ketrecharc. Sajnos.

2014.07.25. 08:19:19

@tanato: @flash.gordon:

Eddie korabbi posztjait es kommentjeit itt lehet szemezgetni, csak mint felhivtak ra nekem is a figyelmemet, nem szabad se pro se kontra kommentalni oket, mert allitolag megallapodtak a HA-val... Nem ertem a dolgot, de ha ez van, hat ez van...

hataratkelo.postr.hu/cimke/%C3%8Drorsz%C3%A1g

2014.07.25. 08:26:17

@flash.gordon: Ugy ertettem, hogy itt barmit mondani Eddie-rol pro vagy kontra. De latom, tegnap meg senki nem szolt ratok, szoval a fene se tudja, hogy akkor most szabad-e vagy nem? :)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.07.25. 08:27:58

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Ez komoly? Hát én erről semmit sem hallottam. Mindegy, amit már akartam leírtam max majd rám szólnak ha valóban így van.

2014.07.25. 08:40:12

@flash.gordon: Csak azert erdemes beleolvasgatni, mert nagyon jol szemleltet egy szeles korben letezo jelenseget: kimegyunk, minden kint rozsaszin, kolbaszbol a kerites, otthon maradottak luzerek, az otthon ganedomb, soha tobbet haza. Majd par ev mulva kint minden szar, mindenki kocsog, kint szemet es ganedomb, a kint elok luzere, otthon jo.

Es ezzel nincs is baj (na jo, egy kicsit azert van), ha utana az ember azt mondja, tevedtem, van ilyen, vallalom. Nekem ezert tetszett a mai poszt, mert nagyon szepen szembeaalithato Eddie-vel. Nem forcsogott haza sem, es a spanyolokra sem, amikor hazajott. Csak legtobbszor sajnos nem ez van. :(

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.25. 08:43:31

@Mirjam2: álmodik a nyomor :-/
én is próbáltam szűrni, úgy csak még jobban idegesített, hogy még csak azt se értem, a többiek éppen min ugrálnak.
szerintem közben dörzsöli a tenyerét és élvezi a figyelmet, még mindig, amikor kétszázharmincharmadszor magyarázza el valaki a hambisütő és az agysebész közti különbséget.

tanato 2014.07.25. 08:57:00

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Jó ha nem szabad akkor Isten őrizz,akkor én ezt a nevet le nem írom többé.

tanato 2014.07.25. 09:06:24

@firg_firg: Sajnos van amikor elszakad a cérna,mert egyre hízik egy vonal ami lehetetlenné akarja tenni a blogot vagy valamiféle gyerehaza.com vagy kinemerjmenni.com-má akarja változtatni.Hogy ez felsőbb utasításra vagy csak magánszorgalomból ezen lehet vitatkozni.
Én magam minden fiatalnak javaslom hogy ha van nyelvtudása meg legalább egy szakmunkásvégzettsége,menjen,próbáljon ki néhány hónapot vagy évet,hasonlítson és utána döntsön a jövőjéról.Hál Istennek hogy ezt ma meg lehet tenni,sajnos az én fiatalkoromban nem lehetett.
Az meg hogy kint a fizikai dolgozónak ugyanolyan rossz mint itthon,egyszerűen szemenszedett hazugság, mert a hivatalosan bevallott félmillió kint dolgozó döntő többsége fizikai munkás.

tanato 2014.07.25. 09:15:35

@Ödenburger Wiener Schnitzel: ja,múlt hónapban voltunk Burgenlandban,beszéltem néhány mekiben meg büfében dolgozó magyarral/pl.Oberwartban majd mindegyik magyar ingázó volt Szombathely környékiek.Gondolván Hintára,alaposan elbeszélgettem többükkel.Homlokegyenest másról számoltak be mint Hinta.Pl. egyik fiatal srác mondta hogy 5 év szombathelyi Meki után most Felsőőrön sokkal kevesebb munkával sokkal többet visz haza és a napi 35+35 km ingázás sem vágja haza.Ja és kiválóan elvan a helyiekkel pl. a török lányokkal/Török büfében dolgozik/ végig jó hangulatban viccelődtek amíg ott voltam.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.25. 09:29:30

@tanato: ó milyen szépen látom, hogy ebbe a török lányba fog belekötni itt valaki...

tanato 2014.07.25. 09:32:25

@Dragonlady (now in Thailand): Na jó nyilván házasság nem lehetséges csak ha a szombathelyi fiú felveszi az igazhitet és áttér.

tanato 2014.07.25. 09:40:16

@Dragonlady (now in Thailand): Néhány éve volt a magyar TV-ben egy ilyen témájú német film.Jó vígjáték volt egy német fiú halálosan beleszeretett egy török lányba és sok nehézség,kaland után/egyszer még a lány fiútestvérei is jól elverték/ áttért az iszlámra és muzulmán szertartás szerint elvette a lányt.Sajnos a címére már nem emlékezem.

puhacica 2014.07.25. 09:51:49

@házelőtthinta: de bzmeg! ahol én dolgozom, ott nem azt jelenti a bérek befagyasztása, hogy ugyanennyi marad még 5 évig, hanem hogy elfogyott a pénz és nem utalnak fizetést. semmit. 0 azaz nulla forintot. és ez igenis bizonytalanság. mert telített a szakma, olyannyira, hogy sógorkomajóbarát nélkül esélyed sincs munkát találni. nekünk meg olyanunk nincs. mint már említettem, a saját tudásunkból, erőnkből értük el azt, amink van. és most, ha nem haragszol, én a részemről egyszer és mindenkorra lezártam ezt a meddő vitát. érveltem, magyaráztam, példákat hoztam, te meg még mindig ugyanott tartasz. annyi mondanivalóm lenne a számodra, de feleslegesen nem fogom tépni a számat. meg se akarod érteni a másikat. és mivel nincs igényed a megértésre, a másképp látásra, mindig is ilyen maradsz. uff!

firg_firg 2014.07.25. 10:20:29

@Ödenburger Wiener Schnitzel: no es hol van tudodki kinek nevet nem lehet leirni mostani blogja? Mostmar kivancsi lennek ra nem csak regi hataratkelos posttjaira

TilosazA (UK) 2014.07.25. 10:27:18

@Mr Long (UK): Mi is most megyünk "nyaralni", Mo-ra. Lehet hogy egy gépen leszünk? A vasárnap estivel megyünk, Ryanair ha jól tévedek.

firg_firg 2014.07.25. 10:28:05

@tanato: nyugi en kivandorlasparti vagyok legalabbis nem vagyok zsigerbol ellezo. Balazsnak mondjuk pont azt javasoltam volta hogy gondolja at megegyszer. Hasznosak az ilyen tortenetek a kudarcbol is skat lehet tanulni. Az ujjonan kivandoloknal meg fontos a realizmus es a nehezsegekre valo felkeszules igy szeretem ha mindket oldal lathato es merlegelheto.

Hari Seldon 2 2014.07.25. 10:37:47

@tanato:
Nekem is nagyon úgy tűnik, hogy a gyerehaza.org-osokat aktiválták.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.07.25. 10:41:01

@firg_firg:

"Azt gondolom hogy ezen a blogon a sertegetes elfogadott, nem kell vedeni se rekat se a tobbieket. Egyedul hinta aki nem serteget, es most nem vedeni akarom. Nezd csak meg milyen stilusban irogatnak itt egymasnak az emberek. En se ugy kezdtem el itt kommentelni hogy kapasbol sertegettem mindenkit, de amit idaig kaptam az arra enged kovetkeztetni hogy nekem se kell visszafognom magam ha sertegetesrol van szo. Itt nem vita meg beszelgetes folyik hanem ketrecharc. Sajnos......"

Nagy részével egyetértek! A lekurvázás, a menj a picsába , takarodj és egyéb barátságos felszólítások sajnos teljesen elfogadottak már. Egyetlen egy alkalommal sem látom HÁ felháborodott figyelmeztetését ezzel kapcsolatban, ami számomra azt jelzi, hogy ez itt bőven belefér és teljesen rendben van. Vannak kommentelők akiknek ez alapból alanyi jogon jár........Viszont Hinta már nagyon nem fér bele...........Pedig csak más a véleménye és ezt mindig parlamentáris módon tudatja, soha egyetlen alkalommal sem válaszolt bántóan, vagy tiszteletlenül vissza senkinek...Még madárnak sem.....az akaszd fel magad" jó tanácsra....ami azért sok embernél kiverte a biztosítékot!!
Én magam sem követem a " ha megdobnak kővel, dobd vissza téglával" módszert! Eddig még sikerült kibírnom!!!!
Neked is ezt javaslom Firg, próbáld meg, nem egy rossz érzés!!!!! :-))))

Hari Seldon 2 2014.07.25. 10:41:20

@tanato:
Ezt én soha nem értem meg. Miért törvényszerű, hogy a keresztény tér át? Miért ne lehetne hogy a muzulmán? Azért mert bigottabbak, miért kéne engedni nekik itt Európába?
Vagy hogy van ez? A fiúnak fontosabb volt a lány, mint a lánynak a fiú? A lánynak fontosabb volt a vallása mint a szerelme? Na, jó hagyjuk a témát.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.25. 10:42:12

@puhacica: annyit megjegyeznek, hpontatlanul fogalmaztal, a befagyasztas aztjelenti, h nncs emeles. a nem fizetest nem igy mondjuk. nem veletlwn ertette felre hat.

TilosazA (UK) 2014.07.25. 11:00:57

@Hari Seldon 2: Úgy tudom, a muzulmánok nem keresztelkedhetnek ki. Legalábbis egyes országokban halálbüntetés jár érte... ebből gondolom hogy maga a vallás nem engedi meg. Ezért hívják egy igaz hitnek. Mármint ők.

tanato 2014.07.25. 11:20:35

@Hari Seldon 2: Kihangsúlyozták a filmben hogy muzulmán nő nem térhet át, elvileg halálbüntetés jár érte.Így aztán a német fiút győzte le a szerelem.
Mindezeknek ellenére feleségem egyik felmenője úgy 150 éve/Erdélyben élő török kereskedők/ egy lány áttért a keresztény hitre egy szerelem miatt.Csausz Ilona volt a neve eredeti török név.Bár az apja azt mondta ha megteszi megöli magát.Végül aztán elfogadta a lánya döntését.Igaz akkor a törökök Erdélyben csak egy hangyaf-ian voltak,nem olyan masszív tömbben mint most Németországban.

puhacica 2014.07.25. 11:30:36

@Babette.: ez esetben elnézést kérek, de szerintem ha ez lett volna az egyetlen, amibe beleköt, nem így reagáltam volna.

@sodalisO [eng]: Hinta nem fér bele és ezt neked is látnod kell, ha olvastad a tegnapi okoskodását. én például próbáltam észérvekkel, tök normális hangnemben, példákat felhozva elmagyarázni neki, mit, hogyan, miért csinálunk és mik a terveink. de nála beakadt a lemez, hogy mi dőzsölünk, eltapsoljuk a pénzünket, hibásak vagyunk és soha nem lesz megtakarításunk. kérdem én, még ha így is lenne, ki ő, hogy ítélkezzen? de mindegy, tényleg befejezem a témát, mert nem ér annyit, hogy konfliktusba keveredjek másokkal ezen a hülyeségen.

Hari Seldon 2 2014.07.25. 12:57:48

@tanato:
" Kihangsúlyozták a filmben hogy muzulmán nő nem térhet át"
Már ne haragudj, de ilyen alapon lehet azt mondani, hogy a keresztény nem térhet át. Ez csak a "hittel" való kifogás. Valaki bigottabb, van aki nem. Ennyi a lényeg. nagyon durva lenne, ha most valakit megölnének, ha áttér.

Hari Seldon 2 2014.07.25. 12:58:38

@Hari Seldon 2:
OK. csak hangosan gondolkodom rajta.

tanato 2014.07.25. 13:13:19

@Hari Seldon 2: Régen tényleg megölték őket.A filmben pedig éppen a szerelem mondatja al ánnyal hogy térjen át a fiú,mert csak így lehetnek egymáséi szökés bujkálás nélkül.Még így is nehéz volt nekik mert először nem is akarta áttéríteni a muzulmán tanács a fiút.Csak sok kalandon keresztül.Szóval jó film volt,de a valóságból merített.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.25. 13:31:36

@sodalisO [eng]: Az emlegetett úr első megnyilvánulásaitól olvasd vissza a kommenteket. Hónapokkal ezelőtt megmondtam, hogy egy manipulátor. Lehet, hogy kulturáltan csinálja, de mitől is borulna ki, ha egyébként is tervszerűen működik? Rombolni akar és ezt el is éri. Mindig van valaki, aki beszopja a szegény ember legkisebb fia mesét és 'megeteti'.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.07.25. 14:39:18

@Ödenburger Wiener Schnitzel: Igen, és az a vicc, hogy Eddie ma minden postjában azt akarja bebizonyítani, hogy, aki nyugati jólétről beszél az mind hazudik. Pedig a régi bejegyzései az olcsó albiról és kajáról szólnak. Akkor most ő is hazudott?

Egyébként múltkor mondtad, hogy téged lehazaárulóztak. Erre így utólag azt tudom mondani, hogy az ilyen Eddie félék tevékenysége nyomán nem is csodálom, hogy sok külföldre kiment magyarról az a vélemény, ami. Tehát ezek a dolgok nem feltétlenül személyednek sokkal inkább a státuszodnak szóltak.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.25. 17:49:00

@sodalisO [eng]: soha egyetlen alkalommal sem válaszolt bántóan, vagy tiszteletlenül vissza senkinek" - ezzel nem ertek egyet, igaz hogy anyazni nem szokott, de tragarkodas nelkul is tud iszonyu serto, banto lenni a stilusa, nem kell ahhoz karomkodni, hogy valakit verig sertsen vagy provokaljon. Epp eleg az, hogy naponta tobbe-kevesbe burkoltan megkerdojelezi az epp soron levo kiszemelt aldozat minden mozdulatat. Tiszteletet vegkepp nem mutat a tobbiek fele.

Mr Long 2014.07.25. 18:22:51

@TilosazA (En/Mum): Mi mar itt vagyunk. Holnap lagziban leszunk, igy a mai geppel kellett jonni. Tele volt Hamilton szurkolokkal. Jah es mocskos draga, a tegnapira valami 320 volt darabja! A mai csak a fele folott kicsivel a jet2val.

i got my (törölt) 2014.07.25. 18:31:58

@tanato:
"Az meg hogy kint a fizikai dolgozónak ugyanolyan rossz mint itthon,egyszerűen szemenszedett hazugság, mert a hivatalosan bevallott félmillió kint dolgozó döntő többsége fizikai munkás. "

Szerintem azt még Hinta sem állítja, hogy ugyanolyan "rossz" külföldön, mint Magyaro.-n. Mintha ő maga is azt mondta volna, hogy kétszer magasabb anyagi életszínvonal érhető el. Az otthoni 80 helyett 160 ezer Ft-os fizetésnek megfelelő pénz költhető el az itteni 1000 euróból.
Ha beleszámoljuk a 13-14. havi fizetést, szerintem ez inkább háromszoros szorzó. Az átlagember durván 4-5-ször több pénzt kap itt ugyanazon munkáért, de az árak is magasabbak (különösen a lakbér és a szolgáltatások), ennek a végeredménye a 3-as szorzó.

Persze kijönni akkor is érdemes lenne szerintem, ha ugyanolyan anyagi életszínvonal várna itt az emberre. Aztán, ha hiányzik az ország, akkor haza lehet menni 1-2 év tapasztalatszerzés után. Ezzel mindenki csak nyerhet. Az egyén is, az ország is, mindenki.

TilosazA (UK) 2014.07.25. 18:43:03

@Mr Long (UK): Uh! 320! Anyám.... Gondolom boldogok voltatok mikor kiderült... Mi karácsonykor is olcsóbban szoktunk utazni, ez nagyon gáz.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.25. 19:17:04

@i got my: Hinta azt mondta, hogy Mo-n 175 ezer ft kiválónak számít, míg Ausztriában minimum 1200 euró (370 huf) kéne az emberi életszínvonalhoz.
nekem nem jön ki a matek.

i got my (törölt) 2014.07.25. 20:33:54

@Dragonlady (now in Thailand):
Épp tegnap publikálta az Economist a friss Burger-Indexet. Eszerint az osztrák hamburger csak 20%-kal drágább, mint a pesti. Ez kb. megfelel az átlagos árszínvonalbeli különbségnek is.
A (nettó) munkabérek elég közismertek: 450 Ft vs 8 Euró.
www.bild.de/geld/wirtschaft/preis/economist-erklaert-preis-unterschiede-wo-ist-der-big-maec-am-teuersten-36972680.bild.html
www.economist.com/content/big-mac-index

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.25. 21:45:19

@i got my: ezt a 20%-ot szerintem így konkrétan számszerűsítve eddig még senki nem mondta vagy nem merte mondani a H-val való vitákban és eszmecserékben, jó tudni.
"vicces" ez a burgerindex, és ezt tényleg komolyan gondolják egyesek, ahogy elnézem, hogy ez pl egyes pénzek alulértékeltségét mérheti?
esetleg a fizetéseket is össze lehetne akkor hasonlítani, hogy a kínai / indiai / thai / magyar / román stb mennyire van alulértékelve a nyugat-európaihoz képest, nemcsak azt, hogy a hamburger feleannyiba kerül. mert még kiderül, hogy a csóró keleti igaziból 3x-20x többet fizet az égvilágon mindenért, nemcsak a buriért.... elég röhejes.

i got my (törölt) 2014.07.25. 22:41:14

@Dragonlady (now in Thailand):
Igen, szerintem az élelmiszerekre átlagosan igaz, hogy 20%-kal drágábbak Ausztriában, mint Magyaro.-on. Persze, a szolgáltatásokra és a lakbérre már messze nem. Egy férfifodrász például 20-25 Euróért szolgáltat. Ennyit Magyarországon legfeljebb a nők fizetnek a fodrásznál. :)

A fizetéseket nem lehet összehasonlítani. Épp az a dolog lényege, hogy azonos költséggel járó dolgokat hasonlítsunk össze. Ezáltal az áraik is azonosak kell legyenek, a különbözet pedig a valuta túl vagy alulértékeltségének tulajdonítható. Ha a fizetéseket összehasonlítanád, akkor különböző árú dolgokat hasonlítanál össze: nevezetesen a keleti és a nyugati munkás teljesítményét. (Mellesleg éppen ennek - az eltérő bérköltségek - kiszűrésére készült az oldalon is megtalálható "adjusted index".)

i got my (törölt) 2014.07.26. 00:20:56

Volt szó arról, hogy reális-e saját házra vágyni, illetve, hogy kinek az.

Egy cikk kapcsán botlottam bele az osztrák háztartások vagyonáról szóló statisztikába. Eszerint
- felük bír 76.000 Eurónál kevesebb vagyonnal,
- kétharmaduk van 265.000 Euró alatt (ami ugye még mindig csak egy átlagosnál alig jobb lakás ára)
- tizedüknek van 542.000 Eurója
- huszaduk vagyona meghaladja az 1 millió Eurót is.
www.sozialministerium.at/cms/site/attachments/3/7/2/CH2171/CMS1353079209699/abschnitt_13.pdf

Nagyon érdekes az is, hogy a különböző vagyoni csoportok mekkora jövedelemmel rendelkeznek. Meglepő, hogy milyen - viszonylag - csekély jövedelemben mutatkozó különbség mekkora vagyonbeli eltérést eredményez. A háztartások felső 5%-ának csupán 3-szor magasabb az éves jövedelme (medián), mint az alsó 50%-nak. Míg azonban előbbi csoport nettó vagyona 1,7 millió Euró, az alsó 50% alig rendelkezik vagyonnal (10 ezer Euró).
pol.referata.com/wiki/Verm%C3%B6gensverteilung#Sozio.C3.B6konomische_Merkmale_der_Referenzperson_nach_Haushaltsgruppen

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.26. 06:15:10

@i got my: de hátmiért járna azonos költséggel egy indiai meg egy kanadai hamburger?
pont ezt reklamáltam a minap, hogy pontosan tudod, miről beszélek, és szerintem egyet is értesz vele, de csakazértis jössz a másik irányból.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.26. 07:21:39

úgyse olvassa már itt senki, de akkor is:
www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/igy_szakad_kette_magyarorszag_ennyire_szegeny_a_kozeposztaly.584324.html

jó sok grafikon is van millió számmal.
ennyit arról, hogy nyugaton is csak ugyanannyit vagy még kevesebbet engedhet meg magának az ember, hiába több a fizetése.

"Ugyanakkor - természetesen - rendkívül nagy különbségek vannak az egyes országok között abban, hogy az ugyabba a jövedelmi ötödbe tartozó háztartások mekkora pénzből gazdálkodhatnak. A jövedelmeket egy speciális pénzegységben, az ún. vásárlóerő-standardban (Purchasing Power Standard, PPS) kifejezve jól látszanak az életszínvonalbeli differenciák. A legalacsonyabb jövedelmi ötödbe tartozó háztartások számára Romániában például kevesebb mint 2000 PPS áll rendelkezésre, de a hasonló helyzetű bolgár és lett háztartások sem keresnek többet 4000 PPS-nél. Ezzel szemben a legalsó jövedelmi kvintilisbe Svájcban a 16 ezer, Luxemburgban a 17,3 ezer, Norvégiában pedig a 18,7 ezer PPS alatti háztartások tartoznak. A legfelső ötöd Romániában 5,9 ezer, Bulgáriában 8,8 ezer, Luxemburgban 39,5 ezer, Svájcban 35,6 ezer, Norvégiában pedig 34,4 ezer PPS feletti jövedelemmel rendelkezik.

Amint az az alábbi grafikonból is kiderül, Magyarország ebben az összehasonlításban sem áll túl fényesen. Csak egy példa: az itteni negyedik kvintilisbe tartozók PPS-ben számolt jövedelme a legalsó osztrák, német vagy brit kvintilis tetejének felel meg - nem véletlen tehát ezen országok népszerűsége a külföldön munkát keresők körében. "

i got my (törölt) 2014.07.26. 10:45:20

@Dragonlady (now in Thailand):
A kanadai és az indiai hamburger ugyanabból áll, ugyanolyanok, egymástól megkülönböztethetetlenek, tehát ugyanannyiba kell kerüljenek. (Egyetlen dologtól eltekintve: az összeállításukhoz szükséges élőmunka ára más. Ezt a kivételt veszi figyelembe az "adjusted index".)

Az egyenlőtlenséget boncolgató cikkhez: igen, Hinta azzal sincs tisztában, hogy amikor szegénységről beszélnek, akkor ezalatt többnyire a relatív szegénységet értik (nem pedig az abszolútot). Az pedig nem jelent mást, mint az adott ország "átlagától" való eltérést. Nyilván minden országban definiálható egy alsó tized, de ezek egymástól meglehetősen különböző színvonalon élnek. Ugyanez vonatkozik az egymillió, szegénységtől fenyegetett osztrákra (akik anyagilag magasabb szinten élnek, mint a magyar középosztály).

Mr Long 2014.07.26. 13:58:44

@TilosazA (En/Mum): Az csutortokon volt. Penteken olcsobb volt a reggeli, 180 darabja. Visszafele a ket jegy nem volt ennyi a feladott taskaval.

kutya vacsorája 2014.07.26. 16:13:32

olyan ez a poszt, mintha a miniszterelnökség gyerehaza-főosztályán írták volna. kb. annyira személyes és élettel teli. (melyik negyedben, melyik étteremben, milyen nemzetiségű tulajnál próbálkozott stb. - nem és nem tudni...)
miért gondolom? nem azért, mert nem hiszem, hogy ne akadna, akinek nem jön be a terve. hogyne akadna.
de ilyen azért kevés: jó szakmával, nyelvismerettel, kitartással. ha nem kamu az írás, akkor barátunk egy pechvogel.
történetesen pont barcelonáról más, ellenkező példákat hallottam/láttam/ismerek: magyar pultos, behívóember, callcenteres stb. bejelentve.
a vendéglátáson túli, szofisztikált irodai stb.melók állítólag valóban nehezen megszerezhetőek, pl.mert elvárják a katalán nyelvismeretet is - ebben mondjuk a magyarral egyforma eséllyel indulnak a latin-amerikai bevándorlók is;)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása