oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. május 31. 06:42,  Ezer 626 komment

2014. május 31. 06:42 Határátkelő

Ezer

Nagyon nehéz bármit is írni a mai poszt elé, hiszen a blog nagyon komoly mérföldkőhöz érkezett, a mai ugyanis az ezredik poszt (a kezdetek még a postr.hu-n zajlottak, itt). Őszintén mondom, hogy soha nem gondoltam volna, hogy egyszer lesz ilyen, pláne, hogy kevesebb, mint 3 év alatt. Mivel mindez nektek, a történeteiket megosztóknak és az azokhoz hozzászólóknak köszönhető, ezért úgy gondoltam, talán az lenne a legméltóbb ünneplés, ha megkérek pár olyan embert, aki szinte a kezdetektől velünk van, hogy írjon pár sort a blogról és arról, hogyan változott az élete az indulás óta. Ezeket olvashatjátok ma, kiegészítve egy olyan történettel, ami nekem különösen kedves, hiszen arról szól, hogy szövődtek barátságok a Határátkelőn keresztül.

Szóval köszönöm nektek, ígérem, rajtam nem múlik a folytatás és akkor lássuk az írásokat.

1000.jpg

Mit jelent nekem a Határátkelő?

Az első Roxy, aki Spanyolországban él, és szinte az első pillanattól követi a blogot, aktív szerző is.

A blogot akkor kezdtem el követni, amikor már átkeltem a határon 3 éve. Nagyon sok érdekes és tanulságos történetet olvasok. Nekem sokat jelent, hogy szubjektív szemen keresztül ismerhetek meg más tájakat, kultúrákat. Bevallom, hogy ha tetszik egy-egy poszt, ránézek a posztíró blogjára, illetve utánanézek az országnak a neten is.

A kommenteket nem szoktam követni, nagyrészt időhiány miatt, de azt látom, hogy van egy „kemény mag” a kommentelők között, ami szerintem nagyon jó, mert az állandó kommentelők tudnak olyan véleményeket mondani, ami valóban meghatározó lehet azoknak, akik a határátkelést fontolgatják, illetve (gondolom) a posztíróknak és a blog szerkesztőjének is fontosak a véleményeik.

Furcsa, de néha nagyon elkeserít, amikor látom, hogy jó magyar módjára elszabadulnak az indulatok, a mai napig nem tudom megérteni, miért múlik ENNYI valakinek a kommentjén. Szerencsére a moderálás nagyon sokat segített a helyzeten, ezért külön köszönet a Határátkelőnek.

Tetszik, hogy a Határátkelő nem fedi fel magát, - én a mai napig nem tudom, kivel levelezek - ugyanakkor úgy érzem, hogy mivel ez a blog a határátkelésről és az ezzel kapcsolatos tapasztalatokról szól, nem magát, hanem a posztolókat és a kommentelőket helyezi előtérbe, ami számomra rendkívül pozitív és szimpatikus hozzáállás.

Sokszor nem értettem / értem, hogy sokan a Facebookon vagy a blogon kommentben kérnek olyan ismétlődő információt, amit ha vennék a fáradságot ahhoz, hogy elolvassák az előző posztokat, akkor megtalálnák a megfelelő válaszokat, ha pedig valaki ezt javasolja nekik, még meg is sértődnek. De hát nem vagyunk egyformák.

Szintén furcsállom, amikor a tipikus „minden nélkül indulnék bárhová, és kellene meló, koszt és kvártély” jellegű hozzászólásokat olvasom - azt hiszem, ebből sosem fogunk kinőni, legalábbis páran biztosan nem.

A határátkelés tanított meg arra is, hogy mennyi olyan ember van, aki csak a sült galambot várja, hogy majd valaki mindent elintéz helyette, és ő már csak megy ki a „tutiba”.

Sajnos a mai napig sokan képtelenek arra, hogy önerőből, önmaguk tegyenek valamit az életük jobbításáért. (Rosszabb esetben, ha repül feléjük a sült galamb, gondosan elhajolnak előle, nehogy véletlenül eltalálja őket.)

A határátkelést a mai napig nem bántam meg, sőt, most még inkább csak erre buzdítanám azokat, akik fontolgatják – természetesen ésszerű keretek között (értsd: nyelvtudás, szervezés, B-terv, stb.).

Talán sokan azt gondolják, hogy a határátkelés egyfajta hátat fordítás az otthoni helyzetnek, de sajnos, amíg az értelmes tenni / változtatni akarók és tudók vannak kisebbségben, addig a határátkelés a megoldás. (Nem anyagi értelemben, de úgy is igaz).

Nem tervezem a hazaköltözést, az elkövetkező 4 évben biztosan nem. Viszont hazalátogatni gyakrabban szeretnék, legutóbb két év után májusban voltam otthon.

A kifáradás jelei

Roxy után jöjjön egy Maxval, aki néha igencsak felpaprikázza a hangulatot a kommentekben (néha még engem is fel tud paprikázni, ami nem kis teljesítmény…), de aki olvasta valamelyik bolgár posztját, az azt is tudja, hogy nagyon jól ír.

„Bevallom, nekem már az eredeti helyén is tetszett a Határátkelő, de csak a blog.hu-ra való átkelés után kezdtem hozzászólni, mert az eredeti rendszer műszaki megoldása nem tetszett.

Ott gyakorlatilag követhetetlenek voltak a hozzászólások, így jellemzően csak a cikkeket olvastam, a hozzászólásokat nem, s összesen tíznél kevesebb hozzászólásom volt.

A cikkekben érdekes adatok vannak különböző országokról, s a kommentelők sokféle helyről írnak, ez a blog fő ereje.

Sajnos az utóbbi időben a blogon a kifáradás jeleit érzem. Kialakult egy törzsközönség, s ennek tagjai már előre tudják ki mire mit fog reagálni.”

Otthon maradva

Maxval rövid hozzászólása után jöjjön olyasvalaki, aki a kezdetektől meghatározó alakja a blog törzsközönségének. Akik a postr.hu-s időktől követik a Határátkelőt, azoknak alighanem örökre Pedró atya marad, pedig már egy ideje Bpetya75 ő.

„HÁ kedves levele miatt úgy döntöttem, megnézem, hogy is indult számomra ez az egész határátkelőzés. Végigpörgettem az első 10 postr-es posztot, keresve az igazi őskommentelőket.

Nagy meglepetésemre tanatóval és amarantéval (aki itt már sajnos nem nagyon exponálja magát) együtt én is felbukkantam a második napon, Dr Kutya és tableno viszont már az első posztra rezonáltak. ;-)

Hogy mi hozott ide, az egyértelmű. 2011-ben még nagyon kérdésesnek tűnt, hogy talpon tudunk-e maradni itthon, benne volt a pakliban, hogy külföldre kell vennem az irányt.

Ez a blog jó tanulási, infógyűjtési lehetőségnek tűnt számomra, nem akartam úgy járni, mint amikor Új-Zélandot nézegettük, és még értelmes kérdést sem tudtam feltenni Pappitóéknak.

Érdekes volt a mostani kommentfolyamhoz képest az, hogy sokkal több volt a hosszú, egy-egy kérdést komolyabban körüljáró hozzászólás. Úgy gondolom, hogy aki most kezdi csipegetni a morzsákat az elindulás előtt, jobban jár, ha inkább a postr-es HÁ posztokat és kommenteket kezdi el olvasgatni és csak később jön át ide.

Ahogy telt-múlt az idő, szerencsére fokozatosan javultak a körülményeink, így egyre kevésbé fenyegetett bennünket a család szétszakadásának veszélye.

Viszont mire idáig eljutottunk, már mondhatni életem részévé vált a blog olvasása, túl voltam az első posztomon is, valamint a kommentfolyamokban egy halom értelmes beszélgetésen, vitán, szórakoztató évődésen.

Mivel a munkám miatt sokszor nem vagyok gép előtt, megcsömörlenem sem sikerült, így aztán változó intenzitással harmadik éve követem a blogot, és egy darabig ez még biztosan így lesz.

Úgy érzem, hogy a blog induláskori szerepe átalakult, de nincs ezzel semmi baj, hiszen a régi események is fellelhetőek, a határátkeléshez szükséges infókat szinte csak erről a blogról össze lehet gyűjteni a legkedveltebb célpontok esetében.

HÁ felhatalmazott rá, hogy írjak kicsit arról is, mi történt velünk az elmúlt években, úgyhogy személyes rész jön, haszontalan információkkal. :-P

Ahogy éljük az életünket és olvasgattam/gatom az itteni posztokat, véleményeket, szép lassan felismertem és elfogadtam azt, hogy nekünk nincs dolgunk a nagyvilággal.

Az a dolgunk, hogy itthon éljünk meg, itthon neveljük fel a gyerekeinket, az itthoni lehetőségekhez képest adjuk meg magunknak és nekik, amit tudunk. Szép lassan jöttek a megerősítések, hogy jó úton járunk. Sok segítséget kaptunk másoktól, legtöbbször nem anyagi értelemben, és most már időnként mi is tudunk másokat segíteni.

A minap utaltam rá, hogy egy újabb komoly bizonyságát kaptuk annak, hogy jó helyen, jó emberek között vagyunk. Most ezt kicsit bővebben kifejtem. Körülbelül a blog indulása idején tértünk meg feleségemmel együtt egy nagyon jó katolikus családmozgalomnak köszönhetően. Na jó, ők voltak a Jóisten eszközei, akiken keresztül szólt hozzánk. ;-)

Már akkor felmerült, hogy be kéne pótoljuk az elmaradt egyházi esküvőt, de hagytuk azért érlelődni a dolgot magunkban egy darabig. Tavaly egy piszokkal megkereszteltük a három lányt, idénre meg jól beterveztük az esküvőnket.

De teltek a hetek, meg a hónapok, és nem léptünk semmit, na, annyi előrelépés azért történt, hogy legalább felnőtt hittanra elkezdtünk járni. Végül egy teljesen más eset kapcsán feleségem megkérdezte a papunkat, hogy mivel tudnánk kifejezni a Jóisten iránt érzett hálánkat, mire Ő: „Mivel? Mivel? Összeházasodhatnátok végre!”

Így aztán szokásunkhoz illően (anno a polgári esküvőre és a lagzira 2,5 hónapunk volt, mert pont vettünk egy gyönyörű ruhát és nem szerettük volna, ha asszonykám kinövi a lagziig) a végleges döntés megszületését követő harmadik szombatra sikerült belőnünk az esküvőt, amire a pénzszűke miatt számunkra megrendezhetetlen lagzi okán senkit nem hívtunk meg.

Közben zajlott az életünk a maga pörgős módján, így az esküvő hetének hétfőjén merült fel bennem először a gondolat, hogy azért valami szolid vacsorára csak meg kéne hívni a tanúinkat.

Sikerült meggyőzni anyósomat, hogy a segítsége nélkül ez nem jön össze, így végül Ő és Apám volt hivatalos a lagzit helyettesítő, gyerekekkel együtt 13 fős vacsorára.

Az első meglepetés akkor ért bennünket, amikor a templomba bevonultunk és a karzatról énekelni kezdett a kórusunk. Aztán kilépve a napfényre újabb ismerősök bukkantak fel, a szomszédos közösségi ház ajtaja nyitva, ínycsiklandó illatok a levegőben.

Szerintem kábé megszületésemkor lepődhettem meg ennyire, bár most annyi önkontrollom volt, hogy nem sírtam fel. A lényeg, hogy a barátaink szerveztek nekünk egy batyus lagzit, amin majd ötvenen voltunk.

Nagyon remélem, hogy elkerül az Alzheimer, mert erre a napra életem végéig emlékezni szeretnék.”

Barátságok Határátkelőn innen és túl

Most pedig jöjjön egy részlet a fent már említett posztból (teljes egészében itt olvashatjátok el), ami azért áll közel a szívemhez, mert nagy öröm arról olvasni, hogy emberi kapcsolatok születnek egy blogon keresztül.

„Szóval egyszer volt, hol nem volt, voltam én, aki néhány posztot írtam a Határátkelőre az Egyesült Államokból, azon belül is Kaliforniából. Köszönhetően a blog egyre nagyobb olvasótáborának és népszerűségének, az én bejegyzéseimet is elég sokan elolvasták, többen megkerestek emailben, tanácsokat kértek, vagy egyszerűen kíváncsiak voltak arra, milyen itt az élet.

Egy alkalommal kaptam egy hosszabb, bemutatkozó levelet A-tól, aki – kicsi a világ – kiderült, alig 2 órányira lakik tőlem, és Kaliforniába költözésének története sokban hasonlított az enyémre. Néhány email váltás után Facebook-on is megkerestük egymást.

A történet ezután olyan fordulatot vesz, amiről, ha nem történt volna meg, azt mondanám, ilyet csak nagy fantáziával rendelkező szappanopera-forgatókönyvírók szoktak kitalálni.

A. meglepetéssel fedezte fel, hogy van egy közös ismerősünk, aki mellesleg szintén az USA-ban él már évtizedek óta, és rákérdezett, honnan ismerem. Az illető általános iskolai barátnőm, akiről több mint 20 évig semmit nem tudtam, csak annyit, hogy az USA-ban lakik.

Amikor a következő emailt kaptam A-tól, alig akartam elhinni, amit olvastam. :) Kiderült, a közös ismerős az ő középiskolai legjobb barátnője, akiről ő sem hallott már időtlen idők óta!! Ezek után ők is boldogan egymásra találtak, és itt a vége, fuss el véle.... na, nem egészen, mert nincs vége a történetnek, és ez a legjobb benne.

A-val és SZ-el sikerült közös skype-olást megejteni, és annyi idő után „élőben” és beszélgetni. SZ-től hasznos lakberendezési tanácsokat kaptam, ugyanis ő időközben lakberendező lett, én pedig kapva kaptam az alkalmon, mivel építkezés kellős közepén voltunk.

A-val jó barátnők lettünk, együtt izgultam velük lélekben, amikor a zöldkártya-interjún voltak a férjével, gyakran beszélünk telefonon vagy FB-on, megvitatjuk a napi aktuális dolgokat, együtt tanultunk A. KRESZ-vizsgájára, vagy éppen telefonon együtt „sütöttünk” tortát. Mindezt közvetve Határátkelőnek köszönhetjük. :)

Szintén Határátkelőn keresztül keresett meg G., aki házasságkötés és Kaliforniába költözés előtt állt. Praktikus tanácsokra volt szüksége ügyintézéssel, papírokkal kapcsolatosan, így váltottunk pár emailt.

Néhány hónappal később örömmel újságolta, hogy megérkezett, és gyorsan sikerült akklimatizálódnia a dél-kaliforniai élethez, nem utolsósorban menyasszonyának és családjának köszönhetően. :)

Azóta is tartjuk a kapcsolatot, sőt az Állami Népi Együttes itteni fellépésére időzítettük személyes találkozásunkat. Azóta megszületett a kislányuk is, G. pedig már most megkezdte a nyelvi alapozást, így magyarul olvas meséket a kis Sienának, és tiszteletbeli tagja a Kaliforniai Magyar Anyukák (és Apukák) FB-csoportnak. :)”

Amire képtelenek voltak megtanítani

Végül, de nem utolsósorban következzen BandiRepublic, akinek nagyon szeretem a blogját (elég gyakran idézgetek is belőle vasárnaponként).

„1984-ben, 9 éves koromban voltam először „nyugaton”. Egy hetet töltöttem a szüleimmel Ausztriában, s ez az élmény nagyon mély nyomokat hagyott bennem. Gyerekként is éreztem, hogy valami csúnya igazságtalanság lehet a háttérben, mert az nem létezik, hogy 3 órányi autóúttal nyugatra ennyivel szebb az élet.

Aztán 5 évvel később minden magyar megkapta a mágikus útiokmányt, melybe büszkén beleírták: a világ összes országába érvényes. A gazdagabb szülőkkel rendelkező ismerőseim egy-egy évet töltöttek USA-ban, Belgiumban és egyéb egzotikus helyeken a középiskola alatt, s én éreztem, hogy valami nagyon fontos dologról maradok le, ha nem tudok huzamosabb időt külföldön tölteni.

A családi kassza nem támogatta a terveimet, ezért az egyetlen járható megoldás az izraeli kibuc programon való részvétel volta, ahol fél évet töltöttem. Egy nap munka, egy nap nyelvtanulás, s így fedeztem a költségeimet. Ott kinyílt előttem a világ, mert ugyan egy zárt környezetben voltam, de vagy 30 különböző országból voltak fiatalok Bolíviától Dél-Afrikán át Ausztráliáig.

Világossá vált számomra, hogy muszáj szereznem a magyaron kívül egy másik állampolgárságot is, mert ugyan még csak 1996-ot írtunk, de nem volt türelmem kivárni, míg megérkezik Pestre a várva-várt Kánaán - szerencsétlen szüleink is 60 évet vártak rá hiába.

Amerikába szerettem volna kijutni nagyon, de ’99 környékén megelégelték a sok kelet-európai illegális túltartózkodót, és elutasították a vízum kérelmemet. Így lett megint Izrael a dologból, ahol ezúttal már állampolgárságért folyamodtam.

A letelepedői státuszom mellé azonban egy katonai sorozás is járult, ami az akkoriban kitörő palesztin viszályokkal vegyítve halálos kombináció volt számomra, ezért hazamentem. Az apátia éveinek a 2004-es EU csatlakozás és egy svédországi magyar lánnyal való szerelembe esés (aki ma a feleségem és gyermekem anyja) vetett véget. Kinyílt megint a világ.

Három évvel ezelőtt merült fel a gondolat, hogy kiköltözünk Stockholmba, s akkoriban kezdtem el blogokat keresni külföldön élő magyarokról. Így találtam rá a Határátkelőre, ami remek muníciót szolgáltatott az elrugaszkodáshoz, ami valamiért még mindig nagyon nehéz magyarként.

1000 határátkelős bejegyzés és számtalan komment után is az a benyomásom, hogy mi magyarok túlságosan is röghöz kötöttek vagyunk. Nem tudom, hogy mikor lett ebből a hátrafelé nyilazó, kalandozó nemzetből ennyire a szülőhelyéhez ragaszkodó társaság.

Talán a hűbérúri rendszer idején változott meg a hozzáállás, és nyilván a szocializmus sem a nyitottságról és társadalmi, illetve fizikai értelemben vett mobilitásról szólt, de úgy látom, hogy mára ez a génjeinkbe van kódolva – aki igazán magyar és szereti a hazáját, az otthon marad.

Legalábbis az otthon maradtak nagy része szerint.

Pedig óriási hiba ez alapján kategorizálni az embereket. Sőt, tök fölösleges ebből ügyet csinálni. Ha megnézed egy hagyományosan sokat mocorgó nemzet fiait (Anglia, USA stb.), akkor azt látod, hogy nem is téma a szülői háztól akár egy kontinensnyivel arrébb élni és dolgozni. Ez nem nyom semmilyen bélyeget az illetőre. Lehet, hogy az egész életét külföldön éli le, lehet, hogy 5-10-15 év után hazaköltözik.

Mindig a saját érdekeiket tartják szem előtt, és oda mennek, ahol a legjobb lehetőséget találják a boldogulásra. Nincs itt semmi látnivaló, kérem, haladjunk tovább!

Ehhez képest a magyarok képesek csúnyán gyűlölködni a HÁ és hasonló blogok kommentjeiben annak kapcsán, hogy néhány (rengeteg) honfitársuk képes volt elhagyni a szent szülőhazát.

Ez engem nagyon elszomorít, mint sok más otthoni folyamat. A külföldi magyarok blogjainak olvasása az első években erőt adott, de mára egy nem kívánatos visszahúzó erővé vált számomra. Nem akarom a külföldi életem minden napját az otthoni szempontrendszer szerint értékelni.

Otthonról elköltözni egy másik országba nem könnyű. aki még sosem próbálta, annak a fejében hamis kép élhet erről a témáról. Ezt a képet többek közt ez és az ehhez hasonló blogok olvasgatása alakítja ki.

Tisztában kell lenni azzal, hogy rengeteg hasznos infót lehet és kell összeszedni a határátkelőktől, de mindenkinek egyedi az esete, s a tiéd is az lesz.

A minap égy svéd egy bennszülött barátunkkal ebédeltünk, s elkezdett kérdezgetni Magyarországról. Azt vettem észre, hogy fizikai rosszullét környékezett meg egy idő után, ahogy egyre inkább belelovaltam magam a politikai- és üzleti kultúra, illetve az egészségügy és az oktatás tematikába.

Már otthon éreztem az utolsó években, hogy fogy el körülöttem a levegő, hogy a buborék, amiben élünk módszeresen zsugorodik, mielőtt végleg kipukkadna. Nagyon intenzív volt az a félelmem, hogy Magyarország megöl – szó szerint.

Erre majdnem két év elteltével, amikor beszélek az otthoni élményeimről fizikailag is érzem, ahogyan a régi félelem letaglóz.

Nem azért mentem keresztül rengeteg nehézségen, hogy magammal vigyem ezt a terhet életem végéig. Meg kell tanulnom a saját jólétemre koncentrálni, mint ahogyan azt a „nyugaton” szocializálódott emberek teszik. Ez az, amire Magyarország és a szüleink sajnos képtelenek voltak megtanítani.”

UPDATE: Közben befutott Tanato írása is, úgyhogy beillesztem gyorsan.

"Én már gyermekkorom óta fogékony voltam a távoli országok, más kultúrák iránti ismeretek megszerzésére. Mindig érdekelt a földrajz, történelem. Ha nem vettek volna fel anno az orvosira, biztosan földrajz-történelem szakra mentem volna.

Már apai nagyapámat /sajna az anyai meghalt születésem előtt/ is mindig a kényszerű első világháborús határátkeléseiről faggattam, ő katonaként nagyon sok helyre eljutott a Balkántól kezdve a Dnyeperig. Már ő is beszélt pl. a színes muzulmán világról, amit a Balkánon látott, meg pl. az orosz városokról, falvakról ahol átment a sereggel. Később szüleimmel utazgattunk, persze a Kádár kornak megfelelően csak Csehszlovákia, Románia, Lengyelország irányában.

Szerencsémre 77-ben felvettek az egyetemre és olyan kollégiumba kerültem ahol rögtön külföldi fiúkkal kerültem egy szobába, legelőször egy dél-jemeni meg egy jordániai, azután persze évente mindig másokkal. Így a nagyvilág iránti érdeklődésem termékeny talajra talált.

Legjobban egy etiópiai fiúval barátkoztam össze, aki Bahir-Darból érkezett a Tana-tó partjáról. Neki köszönhetem a nickemet is. /Meg a feleségemet is, mert ő rángatott el a kollégiumi Mikulás party-ra, ahol megismertem leendő nejemet./

Ezen kívül még az egyetemen voltak magyarországi nemzetiségiek /Békés megyei szlovákok, románok, szerbek, meg jugoszláviai magyarok is, így ilyen irányban is tágult a látóköröm, mert én teljesen magyar környezetben nőttem fel addig./ A lényeg az, hogy megtanultuk elfogadni egymást, más kultúrákat, ételeket, szokásokat. Jó tolerancia és antirasszista iskola volt az az időszak.

Később már a családommal, gyerekeimmel sokat utazgattunk Európa-szerte a rendszerváltás után, ritkábban egy-egy Európán kívüli út is összejött, Törökország, Marokkó, meg egyszer a nejemmel ketten sikerült eljutnunk egy hétre Közép-Amerikába, Guatemala, Beliz, Mexikó egy kis floridai kirándulással /tranzit közben/, mindenhol egy-egy napot töltve csak.

Azután jött az EU-csatlakozás, a szűkebb családból is többen felkerekedtek immár munkavállalási célból. Érkeztek az információk tőlük is. Bejött közben az Internet világa is. Először az Origón indult IWIW-el a világ körült kezdtem el olvasgatni 2007-től, /mint a HÁ szellemi elődjét/ majd ez sajnálatos módon néhány év múlva megszűnt.

De szerencsére nemsokára indult a Határátkelő és persze majdnem a kezdetektől erre is rácuppantam. Először mint olvasó, néhány hónnappal később mint rendszeres kommentelő is. Azóta is rajta vagyok, több-kevesebb hévvel.

Az indexes váltás óta kicsit kevésbé vagyok aktív, a borzasztó nagy kommentszám és a nagyon sok oda nem illő offolás miatt. Szerencsére a bloggazda a nagyon brutál, rasszista, trágár, személyeskedő, bajkeverő kommenteket és kommentelőket igyekezik kiszűrni.

Időközben a nagyobbik lányom is kiment Párizsba először egyetemre Erasmussal, később ott vállalt munkát, így fokozódott az érdeklődésem a téma iránt. Elég sok kommentelővel, posztíróval privátban is felvettem a kapcsolatot, legalább 20-30-cal, akivel időnként levelet váltunk, a világ négy sarkából, Dél-Amerikától kezdve az arab világon meg Izraelen át délkelet Ázsiáig.

Egy magyarországi posztíróval már személyesen is találkoztunk, egy norvégiai kommentelőre meg ráismertem, hogy a hajdani szomszédom lehet, írtam neki az IWIW-en és tényleg ő volt az. Nagyot nézett, honnan tudom. Mondtam neki, hogy a nicked elárult, meg a kommentjeid. A lányom párizsi tartózkodása alatt meg sokat segített neki egy szintén innen a HÁ-ről megismert párizsi magyar kommentelő és posztíró.

Magam is foglalkoztam, foglalkozom azért a határátkeléssel, voltam is kint két éve 3 hónapot egy franciaországi kórházban tapasztalatokat szerezni, szétnézni. Lehet vissza is mentem volna, de időközben a lányom hazaköltözött váratlanul /főleg szerelmi téma miatt/, így most én is itthon maradtam, de ki tudja, mit hoz a jövő. Most a kisebbik lányom megy külföldre tanulni, terv szerint, így azért mindig van valaki, aki érintett személyesen is a családból.

Tehát továbbra is maradok a blog hűséges olvasója időnként kommentelője. Érdekel továbbra is a nemzetközi migráció és interetnikai kapcsolatok, legyen az akár kifelé vagy befelé irányuló vándorlás.

Javasolnám még HÁ-nek, hogy szólaltasson meg 2011-ben íródott posztok szerzőit, hogyan alakult azóta az életük. A moderálás jól működik, időnként persze eloffolják /eloffoljuk/ a vezérfonalat, de végül is nem probléma, akár történelem, akár párkapcsolati problémák vagy gyermeknevelés irányában csak ne menjen le a színvonal kocsmaiba, durvába, személyeskedésbe.

Szóval sokat jelent nekem a blog, majd’ minden nap itt vagyok és remélem még sokszor ezer poszt után is él, és virulni fog, és mint egy jó szappanoperát még gyermekeink és unokáink is olvasni, írni, szerkeszteni fogják, ha mi már nem is leszünk."

Hát ennyi lenne mára, szívem szerint megköszönném mindenkinek külön-külön (különösen azoknak, akik oly régóta kitartanak, Tilmir, Pappito, Tableni és még hosszan sorolhatnám, de ilyenkor mindig félek, hogy kihagyok valakit), de ez eltartana egy ideig. :)

Az 1000 poszt egyúttal persze arra is jó, hogy az ember végiggondoljon dolgokat, és elgondolkozzon azon, min lenne érdemes változtatni – ehhez is várom tőletek az ötleteket, akár itt a kommentekben: mit látnátok szívesen, milyen irányba mozduljon el a blog, stb.

Ha minden jól megy, hamarosan (talán már a 3. születésnap környékén) lesz némi (remélem: kellemes) meglepetés is, de erről majd máskor.

Szóval még egyszer köszi és persze szokás szerint: Ti jöttök!

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Spanyolország Svédország Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr86238884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shanarey 2014.06.01. 00:34:18

@maxval a gondolkodó birca:

Hogy én mit akarok, az téged nem érdekel. Hogy itt többen mit akarunk az téged szintén nem érdekel.
Nos akkor miért is kérdezel?

Sütemény1975 2014.06.01. 00:50:11

@Kövérmadár [swe]: 2.0 TDCI Focusom van. imádom :) izzítás, gyakorlatilag nincs már, mindig pöccre indul, 6.5 liter városban, és alkatrész ügyileg sem drága. vezérlés + vízpumpa szereléssel együtt volt 55.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.01. 00:57:34

@Sütemény1975:
Az irigylesre melto!
Nekem talan 5 eve volt a komplett vezerles csere (szijak, gorgok, vizpumpa) 100e a TBbe.
Ebbol a vezermuszij talan 35e, majdnem pont a duplaja, mint egy benzinese.
Mondtam is ra, hogy kulonleges auto, gyemantveretes vezermuszij van benne.

tableno 2014.06.01. 01:08:37

@blackhair-lady: szia! Én mint nagy öreg, úgy emlékszem, hogy "kalandortexasi" néven írtál régen! Talált?

Muscari 2014.06.01. 01:45:13

@bpetya75: en is szeretnek gratulalni az eskuvohoz es .mindenhez, amit utana kaptatok. Nagyon jo helyen elsz, ugye tudod?

Herr Géza 2014.06.01. 01:52:33

Sziasztok! Majdnem lemaradok itt a buliról: ezer csók HÁ-nak a blogért (persze ha kandúrból van, akkor csak óvatosan, mert nagy labdát adnánk B. úrnak). Szóval hajrá a következö ezerhez !!!

Herr Géza 2014.06.01. 01:58:59

@diggerdriver: Benzinest, nagy motorral?? Ott is occsóért van a benzin ?? A csapból folyik ???

blackhairlady 2014.06.01. 02:18:59

@cougarcat: It vagyok.:)
En nem hadakozom senkivel, nem is szoktam Max beszolasaira reagalni, nem is tudom miert irtam le amit leirtam.
Az ominozus valasza, hogy orul neki, az arra vonatkozott, hogy a homofob vonal nem fog kihalni egyhamar, nem arra, hogy ongyilkos lesz a gyerek. Ennek sem orulok, de azt hiszem, hogy a korrektseg megkivanja, hogy ezt leirjam es elismerjem.

Herr Géza 2014.06.01. 02:21:29

@Zoole[uk]: Van azért benne némi igazság (mármint az automata váltóról szóló megjegyzésben). A német (eléggé csillagos homlokú) szakújságírók szerint is a Merci igencsak lemaradt az aut. váltók terén . Megjelenése óta a BMW (ill. a ZF) nyolcfokozatú váltója az etalon. Az új (csak azért is eggyel több fokozatú) Merci-váltónál is megint a lomhasága lett az egyetlen kritikus pont. A BMW-hez volt szerencsém, egy 530-as dízellel párosítva. Mit ne mondjak: meghatározó egy élmény a mai autótechnika csodáiról...

2014.06.01. 02:24:07

@blackhair-lady: Orulok hogy itt vagy. :)
Birca kommentje igy is helytelen volt. A lenyeg - nem szabad olvasni, vagy komolyan venni. Vannak emberek akik bar intelligensek, keptelenek empatiara. Ez szomoru, de mit lehet tenni....

Herr Géza 2014.06.01. 02:27:31

@blackhair-lady: Felejtsük már el B. urat... Az a lényeg, hogy te ITT vagy ismét.... :DDD

blackhairlady 2014.06.01. 02:27:34

@Pink Petsch: Nem vagott ki HA, nem tudtam bejutni a blogmotor miatt, utana a nevemen sem engedett kommentelni a blog.

blackhairlady 2014.06.01. 02:45:05

@Határátkelő: Koszi!:) Nem, a feltamadast az idonkenti "eszvesztes" utani jobb hangulatu kommentelesre ertettem:)

Elnezest kerek, hogy igy beleronditottam a multkori kommentemmel a mai unneplesben, tenyleg nem volt szandekos es nem jellemzo ram!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.01. 02:45:59

@Der echte Weinachtsmann: a hátétépé is legyen benne, továbbá a wiev nélküli sort rakd be, akkor nem nyitja meg kattintáskor a sok marhaságait...sok sikert. :D

blackhairlady 2014.06.01. 02:51:39

@QUERCUS(a favágó): :))))) Ez jo!:) Tenyleg ez lehet az oka, nem ismernek tobb europai allamot. Bar azt sem tudhatjak, hogy Europabol jottem-e. Na mindegy, ez mar szerintem igy marad amig itt elek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.01. 03:14:18

@Kövérmadár [swe]: Ha jól tudom a Fordnak az egynyolcas dízele (turbódízele?) egy különlegesen szarul sikerült motor, olvastam már más horrorsztorikat is.Aztán ha meg nem jól emléxem, akkor kijavít valaki...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.01. 03:37:41

@Kövérmadár [swe]: Ez nem jó?

totalcar.hu/tesztek/2014/05/14/mercedes_cla_45_amg_2014/

Ha vársz egy pár évet, a 21 milla helyett már 6-7ért "utánadvágják"... LOL :D
Az már csak 200ezer sek.Addig össze is tudod kuporgatni...Na? :-)

blackhairlady 2014.06.01. 05:06:20

@bpetya75: En is nagyon sokszor gratulalok neked, nektek, biztosan nagyon meghato lehetett, hogy annyi barat meglepeteskent osszejott :)

blackhairlady 2014.06.01. 05:17:53

@tableno: Nem, o mas valaki. Szerintem o most is ezen a neven kommentel.
En nem kalandozni jottem ide:) Tenyleg nem emlekszem.

adg 2014.06.01. 06:16:34

@blackhair-lady: "A multkor a Wendy'sben vettem egy hamburgert, csak annyit mondtam, hogy number one please, es a kovetkezo masodpercben mar jott a kerdes, hogy are you from Russa? Egy szimpla mondatbol."
Hihetetlen fülük van. Múltkor megállított egy koma, köszönt, én meg visszaköszöntem, hogy Hi. És már kérdezte is, hogy honnan jöttem.
Nem lehet rejtve maradni. :)
Bár a múltkor meg egy indiai csaj ausztrálnak nézett. Na azon azért meglepődtem.

adg 2014.06.01. 06:42:29

És én is szeretnék gratulálni, nem semmi az ezer. Még kommenből sem.

A régi írásokat nem akarod ide beillesztgetni a megfelelő orszagokhoz?

bpetya75 2014.06.01. 07:19:27

@Muscari:

Igen, tudom. Meg azt is, hogy nem a hely, hanem az emberek teszik különlegesség ;-)

@blackhair-lady:

Köszi! Igazából nem is meghatódtam. Inkább egy hatalmas megajándékozottság érzés töltött el. Nagyon jó volt megélni.

Quercus a favágó 2014.06.01. 07:54:47

@bpetya75:

Én is gratulálok kolléga, és sok sikert, boldogságot kívánok.

bpetya75 2014.06.01. 08:33:46

@QUERCUS(a favágó):

Köszönöm! Értékelem, hogy nem jössz a "Na, majd meglátod!" dumával.

Én is sok sikert kívánok neked, remélem sikerül ötről hatra jutnod!

2014.06.01. 09:05:01

@Papagály: Elhiheted nekem, meg meg egy jo par angol anyanyelvunek aki jelen volt, hogy 'shagging'-et mondott (raadasul jo hangosan, amerikai modra: 'shaaa-ging' :))). Utana tisztaztuk a felreertest, es megerositette hogy mast ertett ezen a szon mint mi :).

2014.06.01. 09:10:27

@Mirjam2: @Papagály: Egyebkent egy csomo ilyen vicces felreertes adodik abbol hogy britek es amerikaiak vannak egyutt a csapatban. Pl. par napja tortent, hogy az egyik brit csajnak kilatszott a farmere also szegelye az abaya alol, es az egyik amerikai kolleganonk viccesen megjegyezte, 'I can see your pants'. A csaj meg teljesen bepanikolt, azt hitte, valamilyen vegzetes wardrobe malfunction folytan lathato a fehernemuje az abaya alatt :).

Matula néne 2014.06.01. 09:11:54

Kicsit megkésve bár, de én is sok szeretettel gratulálok! És ha végre - remélem 1 éven belül - megvalósul a határátkelésünk, azt a határátkelőnek is köszönhetem: Ugyan ritkán kommentelek, de a posztokat minden nap elolvasom! Köszönöm HA a munkádat és a kommentelőknek is az aktív részvételt!

2014.06.01. 09:18:28

@M. Péter: nem hiszem. Inkabb a british gasos balhe lesz mogotte szerintem. Tudod, amikor felepitettek egy wind farmot es utana rajottek, hogy ooops, rossz helyen van!
Es senkit nem rugtak ki/fegyelmeztek meg a tervezo csapatbol.
Mar regota mondom, tervezest outsourceolni kell a nemeteknek

2014.06.01. 09:25:13

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: a nyereseg szazalekaval en sem ertek egyet.
Azt hiszem a UKban valami fix osszeget kell letenniuk az esetleges karok miatt, vagy ezt csak a vonaton gondoltam ki?.....

A texasi vizmergezesnel pedig a regulacio hianyat emlegetik. Ugte pont texas nem akar regulaciot. Irony

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.01. 09:40:58

@blackhair-lady:

"Az ominozus valasza, hogy orul neki, az arra vonatkozott, hogy a homofob vonal nem fog kihalni egyhamar, nem arra, hogy ongyilkos lesz a gyerek."

Végre valaki megértette amit írtam!

tableno 2014.06.01. 09:46:18

@maxval a gondolkodó birca: én is megértettem. És nem látok benne semmi különbséget, hogy a gyerek halálának örülsz, vagy a halálát okozó szekatúrának. Bottal nem piszkálnálak meg, annyira visszataszítónak tartalak.

micsoda? 2014.06.01. 09:54:22

Szeretem azokat a posztokat amelyek az ország szokásait kultúráját, a kint élő életvitelét mutatja be. A fentiek közül legjobban a "Barátságok Határátkelőn innen és túl" tetszett, mert politikamentes.
Ha már politika, én például annak idején jártam Angliában, Ausztriában, Finnországban, nem a szocialista táborba tartoztak:)
Bizonyára így van jól, de nekem a Határátkelő kicsit belterjes, ami a kommenteket illeti. Igaz, én Magyarországon élek.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.01. 09:55:02

@cougarcat:

"Birca kommentje igy is helytelen volt."

Ez nézőpont kérdése,

"Vannak emberek akik bar intelligensek, keptelenek empatiara."

Mi az empátia definíciója? Egyetérteni veled?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.01. 09:56:26

@tableno:

Ajánlom figyelmedbe ezt a mondatot: "Az ominozus valasza, hogy orul neki, az arra vonatkozott, hogy a homofob vonal nem fog kihalni egyhamar, nem arra, hogy ongyilkos lesz a gyerek.". Most már érted?

tableno 2014.06.01. 09:59:52

@maxval a gondolkodó birca: persze, világos mint a nap. Boldog vagy, hogy a jövőben is lesznek olyan tinédzserek, akiket a halálba kergetnek a nemi identitásuk miatt.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.01. 10:05:44

@tableno:

Érdekes, @blackhair-lady: megértette, de te nem. Mivel nem tűnsz buta embernek, azt hiszem, direkt nem akarod megérteni.

tableno 2014.06.01. 10:32:36

@maxval a gondolkodó birca: egyszerűen végigkövetem a mondandód logikáját. Ha pont egy ilyen tragédia kapcsán látod szükségét a homofóbia iránti egyetértésed kifejezésének, az azt jelenti, hogy a következményeinek is örülsz. Most már hiába próbálsz maszatolni, inkább kérnél bocsánatot.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.01. 10:37:00

@geegee:
Ebben igazad lehet, annal rosszabb konstrukciot meg nem hordott a hatan a Fold.

A CLA class nekem sportosabb autonak tunik, a belseje nem tetszik.

Most lattam par S classt 220e koruli aron. Hogy azok milyen gyonyoruek!!! :)

Mar latom a problemat: C-re lesz penzem, ezert majd E-t akarok. Ha osszejon egy realis alap az E-re (100e beugro kb.), akkor majd S-t fogok akarni. :)

tableno 2014.06.01. 10:42:24

@Kövérmadár [swe]: megoldás: gyűjtsél rögtön S-re! :)

pappito · http://pappito.com 2014.06.01. 10:42:30

grat HÁ, szép eredmény.

Well done.

Shanarey 2014.06.01. 11:54:30

@maxval a gondolkodó birca:

A helyedben én sem akarnám érteni.

SzZoole 2014.06.01. 12:14:31

@Herr Géza: igen a ZF-ez kepest lassab sot a DSG-hez kepest is,de semmi kep nem mondanam lassunak,2 ev es tobb 10 ezer miles tapasztalat S Classbol.A 7G Tronic egy joval korabbi konstrukcio az elozo kettonel.
Majd vissza terunk erre a kerdesre,ha ki jon a 9 G Tronic.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.01. 12:42:47

@Kövérmadár [swe]:
Na figyelj Madár.
Nézzük a lehetőségeket.
A Mercedest választottad, rendben van kiváló választás.
Neked egy exluzív élményautó kell amit a Svéd hosszú egyenesekben és kanyarokban ki tudsz használni.
Három dolgot nézzél meg mindenképpen mikor választasz.
A karosszéria nagyságát, a súlyát és a lóerőt.
A lényeg a súly lóerő arány.
A lóerő önmagában semmi ha tonnákat kell cipelnie.
Én azt mondom hogyha ragaszkodsz az E osztályhoz akkor kétajtóst nézzél.

SzZoole 2014.06.01. 12:52:13

@Kövérmadár [swe]: nem zaklatsz,de kerdezheted Charliet is.
1eve nyaron itt voltak a tesomek,a tesom ferje 36 eve autoszerelo sajat muhely kb.10 ember dolgozik neki,ugyhogy van egy kiss tapasztalata.Mar tobbszor ult az automban es mikor mentunk a tengerpartra meg altunk egy benzinkuton tankolni es kavezni,le akasztom a gazolaj pisztolyt es elkezdem a tankolast,mikor ram kerdez,hogy miert gazolajt tankolok,mire en mondom,hogy azert mert ez diesel auto azert,mire O,ez diesel?csendesebb mint nemelyek benzines.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.01. 12:53:22

@Zoole[uk]:
A hatajtóssal nem a halottat szállítják hanem a hozzátartozókat.
Általában van a speciális Jaguar halottaskocsi és 2-3 hatajtós Jaguár a flotta.
Ugyanígy láttam már Vauxhall Insignát halottaskocsinak és hatajtós Insignát ami követte a kuncsaftot a hozzátartozókkal.
Ezek flottánként vannak. Van ilyen Rover flotta is.
A múltkor meg oldalkocsis motort láttam aminek az oldalkocsija volt a koporsószállító.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.01. 12:54:32

@tableno:

Bocsánatot kérni, mert nem támogatom egy betegség propagálását? Gondolom azért is kérjek bocsánatot, hogy a cukorbetegség ellen szedek gyógyszert?

SzZoole 2014.06.01. 12:57:48

@diggerdriver: "Az a jag amit Te lattal a paredesnak oltozott soforel az altalaban a temetobe szalitja az elhunyt csaladtagjait"
Ugyanazt irtam en is,mi van veled anyosod megzavart az erto olvasasban:))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.01. 13:05:19

@Zoole[uk]:
Mér' nem ezt mondom én is?
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.01. 13:05:19

@diggerdriver:
Az exluzivitást nem vitatom, de az élmény nekem kimerül abban, hogy kellemesen ringatózik és jó nagy.
Itt, ahogyan @Shanarey(England): is írta, nincs értelme a sportautónak. Egyrészt drága a bírság, másrészt az autópályán is 110 a megengedett legnagyobb sebesség (néhol 120). Ezért gondolkodom egy 200-230 lovas autóban az E-class méretéhez. Még így is fürgébb lesz szerintem, mint a 134LE-s Beetle (Nóri autója).

@Zoole[uk]:
Meggyőzhető vagyok, ki fogok próbálni dieseleket is. Ezeket már télen elkezdem nézegetni, mert az nem tűnik művészetnek, hogy nyáron elinduljanak :)

SzZoole 2014.06.01. 13:10:41

@diggerdriver: de ezt irtad Te is,csak nekem cimezve,a Don nincs tisztaban,hogy mire hasznaljak.
Meddig marad anyosod?

tableno 2014.06.01. 13:13:44

@maxval a gondolkodó birca: szokás szerint hülyeségeket beszélsz. 1. A homokosságra nincs gyógyszer. 2. A cukorbetegeket nem szekálják halálra a diabetifóbok.

Rebarbaraa 2014.06.01. 13:16:22

@Kövérmadár [swe]: Igazad van amugy, nem olcsobb a repjegy Mo.-n vasarolva. Ha csak azt veszem, hogy a 2 perccel ezelott letesztelt wizz air a kovetkezot mutatta:

London(Luton)---Budapest (retur jegy vasarlasi illetekkel) £100 (36000ft!!!)
Budapest ----London(Luton) (retur jegy vasarlasi illetekkel) 60.000 ft

36ezer vs 60ezer

Jo kover kulonbseg!

tableno 2014.06.01. 13:17:25

@maxval a gondolkodó birca: viszont a veled való gyomorforgató beszélgetést befejeztem, mert ma még enni is akarok.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.01. 13:22:14

@tableno:

Az, hogy valamire nincs még gyógyszer, nem jelenti, hogy annak tapsolni kellene.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.01. 13:23:27

@tableno:

Ez a te problémád, nem az enyém.

Engem nem hoz zavarba a gyomorforgató szöveged, megszoktam az ilyesmit.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.01. 13:23:50

@Rebarbaraa:
Ez valóban nem sovány.
Fapadosokat nemigazán néztem, mert nem repülnek innen oda, ahová mi mennénk.
Repülőjegyet egyébként az mrjet-en nézünk mindig, azok elég olcsóak szoktak lenni.

Quercus a favágó 2014.06.01. 13:31:18

@Zoole[uk]:

"Meddig marad anyosod?"

Már vágja a centit.

Rebarbaraa 2014.06.01. 13:35:18

@Kövérmadár [swe]: Egy tanacs. A repjegyet mindig a legitarsasag oldalan vedd meg es ott is nezd, mert a gyujtooldalak ugynevezett ugynokok, tesznek ra jutalekot. Ezt tobbszor is tapasztaltam. Es nem is keves jutalekot

SzZoole 2014.06.01. 13:36:47

@QUERCUS(a favágó): latod,mindig itt kakaskodik,mint kakas a tyukudvarban:)
Most,meg csizma magasagban kozlekedik,mint a cirkuszi foka:)))

SzZoole 2014.06.01. 13:58:00

@Kövérmadár [swe]: @Rebarbaraa: bocs,hogy kozbe szolok,de had osszak meg valamit.
Kedden vettem a Wizz oldalarol jegyet.
06.14.Luton-Debrecen
06.25.Debrecen-Luton
Oda-vissza £44.78.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.01. 14:07:24

@Zoole[uk]:
Nem rossz, bár nem sokat utazom ezen az útvonalon :)

Pocky 2014.06.01. 14:16:23

Gratulálok az 1000. bejegyzéshez!
Ez valamit bennem is megmozgatott, mert már postr.hu-n is követtem a blogot, olvastam a hozzászólásokat, de valamiért sosem kommenteltem (lehet, hogy a regisztráció miatt, nagyon nem szeretek regisztrálgatni).
Lényeg a lényeg, hogy üdv mindenkinek és igyekszem picikét aktívabb lenni ezek után. Mert tényleg. 1000 bejegyzés. Meg majd' 3 év. Le a kalappal! :)

Rólam: a határátkelés régóta érdekel, London a szívem csücske és rengeteg hasznos infót meg tudtam innen. És most úgy tűnik, hogy 1 hónapon belül elindulok végre :)
*lekopogja*

adg 2014.06.01. 14:27:44

@Kövérmadár [swe]: Gondolom, az én véleményem meghatározó, ezért gyorsan el is mondom. Én veled vagyok, biztos benzinest vennék. Évi 15e km-re mindenképp, nem spórolnál olyan rengeteget a dízellel. Kevesebbet eszik, és a maiak tényleg nagyon kultúráltak, húznak mint az állat, össze sem hasonlíthatók az 1,8-as mondeo dizeljével, de drágább is, meg a javítása is több, ha egyszer kell. Egy szép nagy kövér benzinmotort választanék, akkor is, ha 3-5 literrel többet eszik.
Nekünk otthon két nagy benzines volt, amibe befért mind az összes gyerek (ez nálad talán nem olyan erős szempont), az egyik 3,3-as, a másik meg 3,8-as v6 volt. Én imádtam őket, pedig ezek nem élményautók egyáltalán, hanem lomha egyterűek. A mostaniban meg egy sor 6-os 4,0 literes dohog, 230 le-vel. Ez mondjuk megy is, bár egy mercihez képest lós..r.

Csak érdekesség, ez nem áll meg az eu-ban, de itt így osztályozzák az autókat:
- dízel: teherautóba, kivéve a toyota SUV-ok és egy két UTE v8-as dízelje, az menő
- benzines 2,0 alatt, gyereknek, vagy fűnyíróba
- 2-3 l, anyának rohangálós-bevásárlós-gyerekhordós autó
- 3,5-4,0 l családi autók, kombik
- 4+ l apának játszóautó, suv, ute, és egyéb élményvasak

Mostmár elég sok kisautó van, de ezekben is kevés a dízel, és a tényleg kis motoros autó. Pl a yarisokban sem 990 ccm-vel indulnak, hanem 1,4-1,6.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.01. 15:03:12

@adg [Au, Darwin]:
Valóban, azért ha álomautót kell választanom, akkor az enyében is egy 3 liter körüli benzines szív dobogna. :)

Gondolom ott azért valamivel olcsóbb az üzemanyag, mint itt.

Herr Géza 2014.06.01. 17:51:49

@Zoole[uk]: Hát Pont ez az: Itt már a 9-est tesztelték pont két hete, és ott is megvolt a lomhaság, na persze a jelenlegi etalonhoz képest (ami nyilván nem azt jelenti, hogy a mercié szar...). Egyszerüen a BMW/ZF kombó lett nagyon eltalálva.

2014.06.01. 18:25:24

@maxval a gondolkodó birca: Te beteg vagy - fordulj szakemberhez. Amugy nem szoltam hozzad, legyszives te se tedd.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.01. 18:30:32

@Zoole[uk]:

meddig marad, anyuka?
amig szivesen lattok.
hat mar egy kavet se tetszik meginni?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.01. 18:38:38

@cougarcat:

Rossz jel, amikor egy társadalomban betegnek mondják azokat, akik elutasítják a betegséget. Ez a nyugat züllésének része.

2014.06.01. 19:14:09

@maxval a gondolkodó birca: Ertetlen vagy, mint mindig es latom keresem ellenere buzgon provokalsz - gondolom arra hajtasz hogy HA engem vagjon ki.

Utoljara - nem a homofob velemenyeddel van problema, hanem azzal, hogy nem vagy kepes felmerni, ez milyen hatast valt ki mas emberekben ezen a blogon. Mint ahogy nem vagy kepes felmerni, milyen tragediahoz vezethez az, ha egy gyereket (vagy eppen felnottet) mentalisan uldoznek homofobok, vagy hogy egy anya hogyan erezhet, ha ilyen helyzetben van a gyereke. Nem vagy kepes ertekelni a viselkedesedet, vagy azert felelosseget vallalni. Nem vagy kepes elfogadni HA kereset a homofob temakkal kapcsolatban. Azt hittem legalabb racionalis alapon sikerul a fenti hianyossagokat athidalnod, de ugy latszik tevedtem.

Es ezzel befejeztem es feladom, sot belatom, hogy ez a blog mindig is a homofobia jatszotere lesz - nem fogom a fejem a falba verni es magam nap mint nap felidegelni ilyen hulyesegeken.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.01. 19:20:20

@cougarcat:

Nem akarok senkit kizáratni. Mit nyernék ezzel?

A homofóbia valójában a homokosokat is segíti, értsd meg, s nem fordítva. Az igazi humanista a homofób keresztény, mert ő akar igazán segíteni homokos embertársának.

Egy homokos gyerekben azt kell tudatosítani, hogy beteg, ez segít neki, s ez vezet el a legjobb megoldáshoz. Pont ez NEM vezet öngyilkossághoz.

Hogy érez egy anya? Igyekszik gyermekét egészségesen nevelni. Mint ahogy minden más betegség esetében is.

A HÁ egyetlen témát sem zár ki, csak civiizált hangnemet kér. Azt hiszem, ennek megfelelek.

Quercus a favágó 2014.06.01. 19:29:01

@maxval a gondolkodó birca:

"
A HÁ egyetlen témát sem zár ki, csak civiizált hangnemet kér. Azt hiszem, ennek megfelelek."

Ez igaz Max. Én pl. szeretek politikáról, gazdaságról, jogról polemizálni. De megértettem, hogy a blog közösségét ezek a témák nemigazán érdeklik. Ha esetleg felmerül ilyen gondolat, és van véleményem,persze elmondom. De megpróbálom visszafogottan tenni,és nem erőltetni a dolgot.
Szerintem ezt kellene tenni neked is. Ez csak egy baráti tanács.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.01. 19:34:48

@QUERCUS(a favágó):

Ez oké. Sosem erőltetek semmit. Ha senki sem reagál, nem szoktam újra szóba hozni ugyanazt. Pont mint ahogy ezt mindenki más is teszi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.01. 21:46:15

@Zoole[uk]:
Holnap megy haza.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.01. 21:53:58

@Zoole[uk]:
Namenjteapicsába...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.01. 22:15:24

Végre elolvastam minden kommentet.
Néhány ember nagyon szégyellhetné magát. Az hogy egy alkoholbogár piásan milyen ámokfutást rendez itt az egy dolog viszont ami megdöbbent hogy általam nagyon tisztelt nagyrabecsült emberek milyen zsigeri gyűlölettel tudnak reagálni dolgokra.
Még ezt is elnézném ha nem egy ilyen alkalomkor tennék.
Ezektől az emberektől inkább a tűz oltását vártam volna mint a szítását.
Méltatlan volt mindez a mai naphoz.
Sajnálom.

2014.06.01. 22:29:07

@diggerdriver: Ezt gondolom reszben nekem celoztad. Ne aggodj, nem fogok a jovoben ide jarni. De azt kikerem magamnak, hogy velem kapcsolatban barki "zsigeri gyuloletrol" beszeljen - ez a homofob haverodra illik inkabb. Az meg rohej hogy azokat vadolod, akik az igazsagtalansag ellen felszolalnak es nem azt, aki azt elkoveti. A meltatlan az ezredik poszthoz az volt, hogy Birca osztogatta benne az eszt a blog "kifaradasanak jeleirol".

SzZoole 2014.06.01. 22:38:42

@Herr Géza: az igaz,hogy BMW/ZF-es nem vezettem igy nincs osszehasonlitasi alapom,de a7G Tronic nem lassu,sem felfele sem lefele,pl.100 km/h vezetek az auto 7.-ben van,odalepek neki 7-bol egybol visszavalt 5-be es ha meg le is padlozom akkor 3-ba a masodperc toredeke alatt es ekozben a gyomrod a torkodban es nem tudsz elorehajolni az ulesben.

Muscari 2014.06.01. 22:42:56

@cougarcat: ne menj el kerlek, nagyon hianyoznal sokunknak. En hal Istennek csak utolag olvastam az egeszet ma, ertelme nem lett volna hozzaszolnom mar. Blackhair Lady is itt van koztunk.

Nekem nagyon hianyoznanak a bolcs meglatasaid, olyan elettapasztalatod van, amit erdemes megosztani masokkal.

Szurd, akit ugy erzed, hogy szurni kell es kesz.

Muscari 2014.06.01. 22:54:06

@diggerdriver: szerintem B. atlepett egy hatart, hiaba is magyarazza a bizonyitvanyat, Eddig is sok volt mar a homofobiajabol, egyszeruen nem erzi, hol a hatar.

En mar nem tudok ra ugy tekinteni, mint mondjuk egy eve. En is sajnalom, es nem szeretnem, hogy meg tobb ertekes ember hagyja itt a blogot azert, mert ez a baromsag nap mint nap tema.

tableno 2014.06.01. 23:31:54

@diggerdriver: lássátok feleim szümtükkel, pontosan mire is reagálunk "zsigeri gyűlölettel". A birka által propagált keresztényi humanista homofóbia megvalósulása a gyakorlatban (a BBC dokumentumfilmje):

www.youtube.com/watch?v=V0FiLblNLfM

Papagály (törölt) 2014.06.02. 00:38:05

@tableno:
a gulág és sztálin nem elegendő ok a szocializmus eszméjének elítélésére. ez logikailag hibás okfejtés.

az ügy szerintem túl van lihegve. maxval eddig is ugyanilyen volt, semmilyen plusz határt nem lépett át. ahogy az ominózus napi megszólalása alatt is írtam, szerintem egyszerűen félre lett értve a közlése (ami arra vonatkozott, hogy örül, hogy vannak homofóbok).

ettől még ellenzem a homofóbiát, ahogy eddig is. és normális hangnemben, normális gyakorisággal lehetne is róla beszélni. persze nem maxvallal, hiszen ő sokszorosan elénktárta a véleményét, és bizonyította, hogy képtelen az érvek befogadására. (véleményem szerint általánosságban a logikai alapokon álló vitára is. ettől még engem nem zavar, ha elmondja a véleményét. sőt, az zavarna, ha a véleménye miatt kitiltanák.)

a közönségen múlik, hogy reagál-e az újabb és újabb, következetesen ismételt és kiszámíthatóan bekövetkező kirohanásaira. hölgyek, urak! ne tessenek maxval ezirányú felvetéseire reagálni. ilyen egyszerű lenne a megoldás... de az önkontroll - úgy látszik - nem csak maxvalból hiányzik.
ő nem floodol, bedobja a gumicsontot és a sok intelligens olvasó nem tudja megállni, hogy ne reagáljon rá - ezredszer is. az olvasó semmivel sem okosabb, mint maxval: az olvasó is naponta bizonyítja, hogy előző nap sem sikerült semmit tanulnia a tapasztalatokból (miszerint maxvalnak beszélni: falrahányt borsó)...

szóval: változtasd meg élted! és megváltozik a világ körülötted. :)

2014.06.02. 02:39:39

@Muscari: Koszi, de Diggerdriver megjegyzese vegkepp kivagta a biztositekot. A Birka egy dolog, de tole nem vartam volna el. A szures nem megoldas mert naponta, posztonkent es ablak kinyitaskent kellene elvegezni.

@Papagály: Elegge kepmutato a megjegyzesed ahhoz kepest hogy a minap pont te vontal kerdore, hogy miert nem szoltam hozza Birca tapintatlan kommentjehez. De toled nem is vartam mast.

tableno 2014.06.02. 07:45:33

@Papagály: és Auschwitz vajon elég ok-e a nácizmus elítélésére? Ez amúgy tényleg érdekes kérdés, csak persze nem erre a blogra való. Amit a trolletetésről írsz, az igaz, én is többször megfogadtam rá, hogy a birkát szűröm, nem reagálok rá, stb. Csak ugyanakkor bizonyos szövegek után, amiket itt (és persze minden más lehetséges fórumon) lenyom, szinte már én érzem mocskosnak magam, hogyha kommentár nélkül hagyom. Vétkesek közt cinkos, aki néma alapon, ugye. Nehéz helyzet ez.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.02. 07:54:03

@Papagály:

Ez tévedés. Minden alkalommal érveket írok.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.02. 07:58:04

@tableno:

Ez tipikus csúsztatás.

Kb. olyan, mint amikor egy vegetáriánus-húsevő vitában a húsevő fél azt az érvet hozza fel, hogy Hitler is vegetáriánus volt, azaz aki nem eszik húst, az náci.

Sokszor elmondtam: mind a homoklobbisták, mind a homoklobbisták között vannak radilkálisok és mérsékeltek is. Igen, van olyan ember, aki szerint a verés az egyetlen megoldás. S ilyen ember MINDKÉT táborban van.

Csak elég nagy csúsztatás azt a benyomást keltetni, mintha az ellentábor csak ezekből állna. Én pl. sosem állítom ezt az ellentáborról.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.02. 08:00:49

@Muscari:

Nem kell a bizonyítványomat magyarázni, mivel nem követtem el semmit. A keresztény nézőpontot mutattam be. Az, hogy manapság a keresztény nézőpont botrányosnak minősül, nos, ez nem az én problémám.

Papagály (törölt) 2014.06.02. 19:06:30

@cougarcat: szerintem összetévesztesz valakivel. senkit se szoktam kérdőre vonni, főleg nem azért, mert NEM reagál maxval hozzászólásaira. de ha mégis így tettem volna, kérlek idézd be, s ígérem, elgondolkozom rajta, hogy tényleg képmutató vagyok-e. (nem kizárt, de eddig ezt nem tudtam magamról.)

@tableno:
igen, auschwitz elég ok a nácizmus elítélésére. a nácizmus mint eszme korrupt, a tézisei negatív, elfogadhatatlan eredményre vezetnek. a kommunizmus mint eszme szerintem nem elvetendő, lehetne jól csinálni, vezethet kívánatos eredményhez.

szerintem egy blogon nem várható el, hogy az ember mindenre reagáljon, amit tarthatatlannak és tűrhetetlennek tart. nem áll az a hétköznapi életben szokásos dolog, hogy a hallgatás beleegyezést jelent.
de ha mégis szükségesnek érzed, elég lenne egy "nyilatkozatot" egyszer megírni és azt mindannyiszor VÁLTOZATLANUL bemásolni, amikor bedobatik valamelyik gumicsont.

tableno 2014.06.02. 21:03:48

@Papagály: "elég lenne egy "nyilatkozatot" egyszer megírni és azt mindannyiszor VÁLTOZATLANUL bemásolni, amikor bedobatik valamelyik gumicsont." - lehet, hogy megfogadom a tanácsot! :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.03. 05:30:21

@Kövérmadár [swe]: Hát ja, ez egy ilyen játék.Az sose kell, amire igazából futná... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.03. 05:33:46

@Zoole[uk]: Jó, oké, csomag nélkül én is utaztam már Stockholm-Bp-Stockholm távot kb 30 euróért...De ilyen kb egyszer van egy életben...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.03. 05:41:19

@adg [Au, Darwin]: Hát ja, ez kb így kéne legyen mindenhol normális, meg mondjuk az usa benzinárai(oz benzinárakról lövésem sincs...)...Kapásból én is vennék valami nagy tepsit 4000-s motorral, amiben legalább elférek.De ezek a kib@szott európai benzinárak, meg kocsiadók, kocsiárak rohadtul nem támogatják...Ez van.Fákk. :-((

2014.06.03. 12:10:16

@Határátkelő: Gratulálok az 1000. poszthoz !

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása