oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. május 04. 06:45,  A beilleszkedés nehézségei 395 komment

2014. május 04. 06:45 Határátkelő

A beilleszkedés nehézségei

A mai, szokásos vasárnapi blogajánlóba olyan írásokat válogattam, amelyek valamilyen módon mind a beilleszkedésről szólnak. Akad köztük olyan, aki éppen kerek évfordulóját ünnepelte a határátkelésnek, akad olyan is, aki nemrég kezdett új életet, és akad olyan is, aki már a negyedik évét tapossa. Ami közös bennük, hogy mindannyian földrajzilag, vagy kulturálisan messze kerültek Magyarországtól.

cím_Törökország.jpg

Az első ajánlott poszt a Tede in Turkey blogról származik, melynek szerzője, Dalma 2010 végén költözött Törökországba, és legutóbb a beilleszkedés nehézségeiről írt.

„Milyen volt hátrahagyni mindent és idejönni? Nem egyszerű. Szerintem lényegtelen, hogy mi a motiváció, ez soha nem könnyű döntés és lépés. A beilleszkedés nekem nagyon nehezen ment, annak ellenére is, hogy egy igazán szerető és elfogadó családba kerültem.

Nem csak Törökországba jöttem, de rögtön a zűrös délkeleti országrészbe. Ha mindez még nem lenne elég, egy katonai övezetben éltünk, ami enyhe kifejezéssel élve is egy teljesen más világ. Az ottani mindennapokat kismillió furcsa, íratlan szabály határozza meg, ahol a rang az egyik legfontosabb tényező.

Azt, hogy vajon elég-e az otthon biztonsága és melege a kinti másság leküzdésére, nehéz általánosságban megválaszolni. Egyfelől ez adja a stabil alapokat – nekem legalábbis feltétlenül -, másfelől viszont azt gondolom, hogy egyéni vérmérséklettől függ, ki-ki hogyan boldogul a másság feldolgozásával.

Az első időszakban még minden az újdonság varázsával hat, érdekes, izgalmas, aztán előkerülnek a hétköznapi dolgok, amiket valamilyen szinten muszáj elfogadni, ha az ember hosszabb távon képzeli el egy más beállítottságú országban. Én azt gondolom ez a kulcs: hogyan sikerül elfogadni a másképp működő dolgokat. (...)

Szerintem pozitív hozzáállással, kellő kitartással igenis lehetséges megtalálni azt a saját utat, ami én vagyok, de mégis illeszkedik az itteni rendszerbe. Sok idő kell hozzá és valószínűleg néhány párnát telesír az ember éjszakánként, de ha a cél az, hogy ebben a pillanatban itt és nem máshol, akkor menni fog. (...)

Hogy milyen áron? Mérlegelni kell, ehhez viszont bele kell kóstolni. Azt hiszem, nem mindenki tudja feldolgozni a környezettől kapott „más” impulzusokat, nem mindenki képes külföldön – akár Törökországban – élni, ha konkrétan fel akarjuk címkézni a dolgot.

A poszt első részében említettem, hogy ha nem a férjemhez költözök ki, akkor biztosan nem ezt az országot választottam volna, nos, ez tényleg igaz. Ettől tovább azonban nem gondolkodom, mert számunkra most ez az ország nyújt megélhetést, itt kezdtük a közös életünket, itt keressük az utunkat, ezt teszem én magam is, egyéni szinten. Tudatosan próbálom megtalálni a pozitívumokat az élethelyzetemben (még akkor is, ha ez sem mindig egyszerű), és igyekszem azokat megismerni, megragadni.”

Ízelítőül tehát ennyit a Tede in Turkey posztjából, ám őszintén ajánlom, hogy kattintsatok ide és olvassátok el az egészet, mert nagyon érdekes írás!

Három év Izraelben

Szeretem a Mishpaha blogot, rendszeresen jók rajta a posztok (és itt a hangsúly ott van a rendszeresen és a jón is…), mint most kiderült, a szerzők éppen határátkelésük harmadik évfordulóját ünneplik (amihez sok boldogságot kívánok ezúton is).

Izrael_3 év.jpg

„Három év után már mi sem számítunk igazán olé hadasnak (új bevándorló), többé-kevésbé belesimultunk az izraeli hétköznapokba, ha nem is minden tekintetben, mert ugye ide is születni kell…

Kismillió dolog történt velünk, hogy mi minden? Éltük az életünket, úgy, mint te. Csak máshol, más ingerek közepette, más keretek között és talán más hozzáállással - többek között ezekről szól a blogunk.

És pont ez a sok „más” az, amitől a mi hétköznapjaink izgalmasabbak és kívülről nézve attraktívabbak - meg persze a blog miatt, ahová naná, hogy azok a dolgok kerülnek ki, amik rajtunk kívül másoknak is érdekesek lehetnek. Így nézve cseppet sem kérdés, jól döntöttünk, amikor három éve felkerekedtünk. Ma sem tennék másként!

De három év nagy idő, az újdonság varázsa természetes módon megkopik. Olyan ez, mintha a világ legjobb nőjével/pasijával kötnéd össze az életed, akire ha évek múltán ránézel, ugyanolyan átlagosnak látod, mint akárki mást, viszont az együtt töltött idő megszépíti a szarkalábakat. Izrael is ilyen.”

Remélem, a részlet felkeltette az érdeklődéseteket, ha igen, akkor ide kattintva tudjátok elolvasni a teljes bejegyzést!

A cipőbolt és a köszönések

A mai harmadik poszt szerzője, Ági, az előző két blog íróihoz képest még csak ismerkedik a külföldi élettel, hiszen tavaly november óta él (a blogja címe szerint is a világ végén) Új-Zélandon. Lássuk, milyenek a tapasztalatai az emberekkel!

Új-Zéland cipőbolt.jpg

„Elkezdtem dolgozni, ami eléggé meghatározza a hétköznapjaimat és sokszor a hétvégéket is. A cipőboltos meló kemény, nem is gondolnátok mennyire, én legalábbis nem gondoltam. Megterhelő fizikailag, főleg amikor napi 9 órát állni kell... (...)

Aztán megterhelő idegileg, ugyanis itt kemény elvárások vannak ám… meg van minden nap határozva boltra és személyre szabva, mennyi bevételt kell elérni. Úgyhogy azt vettem észre magamon, hogy lassan többet idegeskedek a bevételen, mint anno a szállodában vagy a „kedvenc” éttermemben. És ez „csak” egy részmunkaidős, cipőboltos munka. (...)

Az emberek itt sem kedvesebbek, mint otthon, sőt… itt senki nem köszön, ha bejön a boltba vagy kimegy a boltból. Egy kötelező, kellemetlen tartozéknak tekintenek, aki segít, ha kell. Ami vicces, hogy itt is rögtön a leértékelt cipőket nézik meg először. (...)

Biztos van, akiben felmerül a kérdés, nem derogál-e cipőboltban dolgoznom. A válasz: nem, mert sokszor még ez is nagy kihívás, főleg, ami az angolt illeti. Minden nap, amikor elmegyek a plázába WC-re és látom a takarítónőt dolgozni, arra gondolok, hogy milyen szerencsés vagyok, mert lehetett volna ez sokkal rosszabb is.

Egy weboldalon olvastam kommentben, hogy aki külföldre kerül, az milyen hamar feladja az önbecsülését és büszkeségét. Valószínűleg a kommentelő még soha nem próbált külföldön boldogulni...

Igazából az a baj, hogy a fiatalok nincsenek felkészülve a valóságra és álomképeket kergetnek. A legtöbben belekerülnek Magyarországon egy kilátástalan, perspektíva nélküli életbe és azt gondolják, hogy külföldön biztosan minden könnyebb. Elmenekülnek a hazájukból, aztán egy olyan kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek, ahol nincs már helye a büszkeségnek.

Nem egy diplomás fiatal végez megalázónak számító (és ezt szándékosan írtam így) munkát külföldön és jobban megél belőle, mint otthon. Ez most kinek a hibája: a fiataloké vagy az országé?

Komoly dilemma ez: csináld, amit szeretsz otthon vagy csináld, amiért megfizetnek külföldön? A szerencséseknek a kettő együtt jár, de ha nem vagy szerencsés?

És bár tegyük fel, felépítesz külföldön egy anyagilag stabil életet, de a szíved és lelked félig mégis otthon marad, hiszen ott van a családod és a lelkiismeret-furdalás, hogy Te nem vagy velük. Egyébként most nem magamról írok, sokak dilemmája ez, amivel meg kell tanulni együtt élni!”

Azt gondolom, Ági posztjában (melyet a maga teljes egészében ide kattintva tudtok elolvasni) jó sok kérdés merül fel, és ahogy ismerlek titeket, meg is válaszoljátok majd őket… :)

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Izrael Új-Zéland Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr916115189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsöatya 2014.05.04. 07:04:02

"Olyan ez, mintha a világ legjobb nőjével/pasijával kötnéd össze az életed, akire ha évek múltán ránézel, ugyanolyan átlagosnak látod, mint akárki mást..."

Ezzel azert vitatkoznek... es ez igaz emberre es orszagra is! Ha a kedvesedet egy ido utan atlagosnak latod, benned van a hiba. Ha egy orszagot, akkor is. 55 evig eltem Mo-on de az utolso evekben is fedeztem fel a szepsegebol. Szerettem ott elni, most itt szeretek. Most Anglia szepsegeit fedezem fel es mindennap talalok valamit, aminek orulni tudok meg akkor is, ha sokszor nem fenekig tejfel az elet.
Ugyanezt tudom mondani Agi posztjara is. Bizony, barmilyen munkaban oromet lelheti az ember, meg akkor is, ha az nem "diplomas" munka.

33621 2014.05.04. 07:44:41

A cipőboltos Ági mintha már irt vagy kommentelt volna itt a blogon.
Ha már Új -Zéland, papító nagyon eltűnt innen a blogról.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.04. 07:54:41

az a titka, hogy nem a vilag legjobb pasijat kell valasztani, hanem az igazit.
abbol sosem lesz hetkoznapi.

rezsöatya 2014.05.04. 07:58:19

@Babette_: +1!
De meg nem talaltam meg az igazi pasit, igy hat "kenytelen" voltam az igazi csajszit megtalalni...! :DDD

kutya vacsorája 2014.05.04. 08:01:47

voltam en gevben pár éve pár napot látogatóban. nagy élmény volt (bár a szenes hanna kibbuc a földközi tenger partján pl. puccosabb, érdekelne, hogy oda pl.kik mehetnek?), éjjel hangokra ébredtem, azt hittem ufók vagy síró asszonyok. sakálok voltak. meg tudnám szokni:)
a bloggerek bevehetnék a gyik-ba: csak zsidók mehetnek? úgy értem hosszabb távra, dolgozni. a nem zsidóknak mik a feltételek?

Sütemény1975 2014.05.04. 08:27:10

Jo reggelt, Belgium! Battice, 12 fok, szikrazo napsutes.
Jo posztajanlok, szet is nezek mindjart. Dalmanak egy picike helyreigazitas, de ezt sokan elvetik. Katonaeknal nem rangok, hanem rendfokozatok vannak. Rangja a hercegnek, grofnak van.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.04. 08:53:23

Valójában csak a harmadik igazi kitántorgó. Az első kiment a férjéhez. A második meg zsidó, aki "hazament". Alapvetően ezek speciális kategóriák.

2014.05.04. 09:02:12

Törökország nem. Izrael akkor sem, ha pisztolycső lenne a fejemnél. NZ jó hely. Na de azért elmenni 10 000 km-re, hogy egy cipőboltban eladó legyek....hát.....

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.04. 09:03:03

@kutya vacsorája:

Vannak munkaajánlatok. Én ismertem embereket, akik pl. építőmunkásként dolgoztak Izraelben, s nem zsidók. De betegápolóról is hallottam. De bevándorolni nehéz, sőt talán még kicsit nehezebb is mint máshová. Ennek oka politikai: így is évről évbre csökken a zsidók aránya Izraelben, ezért a kormány ezt nem szeretné még külön elő is segíteni nem-zsidók könnyű bevándoroltatásával.

Magyarul: kell találni egy izraeli munkaadót. Enélkül semmi esélye az egésznek. S engedély nélküli munkáért meg azonnal deportálnak az országból, amint elkapnak. Szóval nem úgy megy, mint Kanadában és az USA-ban, hogy odamegy az ember turistaként és aztán elkezd illegálisan dolgozni, majd idő után valahogy rendezi a helyzetét.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.04. 09:15:49

@lexrex:
NZ-nek van egy oriasi, behozhatatlan elonye mindem mas orszaggal szemben: nincs meg egy olyan hely, ami ilyen messze lenne Europatol es Magyarorszagtol ;)

Kulonleges allatvilag, fantasztikus foldrajz, mas kultura. Az USAban is ez fogott meg: vegre mas epuletek, nem ugyanazok a szamomra dogunalmas varosok. Stockholm epuletei akar Bp-en is lehetnenek, nem nagyon tunne fel. Komplett utcak sem. De ha a 5th avenue kerulne at az Andrassy helyere, azert szemet szurna :)

2014.05.04. 09:24:49

@Kövérmadár [swe]:

Nem áll szándékomban kivándorolni, de ha meggondolnám magam, Európa szóba sem jöhetne. Az USA sem. NZ, Canada, Dél-Amerika, Azori-szigetek viszont igen.

Mr Long 2014.05.04. 09:46:42

@Kövérmadár [swe]: " NZ-nek van egy oriasi, behozhatatlan elonye mindem mas orszaggal szemben: nincs meg egy olyan hely, ami ilyen messze lenne Europatol es Magyarorszagtol"
Nincs neked uldozesi maniad? :)

Foldes Gazda 2014.05.04. 09:47:40

"" Ha Rómában élsz élj római módra """ ha tetszik ha nem vagy elbuksz.Ez szerintem mindíg is a túlélés alapja volt - most is az -lessz.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.04. 09:51:35

@Kövérmadár [swe]:

25 éve magam is fontolgattam az emigrációt. Akkor az egyetlen számba jöhető szempontom Új-Zéland volt. Még a papírokat is beszereztem. De végül nem léptem.

2014.05.04. 09:56:49

@kutya vacsorája: na de miert akarna egy nem zsido Izraelbe menni? Szereted az ovohely design-at, vagy a raketajelzok hangjat? Vagy a nyari 50 fokot? Mi vonz? Mert az epiteszetet nehezen hiszem, ok, tel aviv bauhaus, de a tobbi....

SzZoole 2014.05.04. 10:12:16

A cipobolti eladokrol mindig Al Bundy es rem rendes csaladja jut eszembe.

nyuszigonosz 2014.05.04. 10:12:56

A beilleszkedés: szerintem elöször is el kell fogadni azt a környezetet, amibe jött az ember. Mert az már itt volt, és hát nem a más ország és népei jöttek hozzám haza, én jöttem hozzájuk.

Meg nem a rosszat a nekem nem megfelelöt kell keresni, hanem az érdekeset, szépet, jót.
De ez mindennel így van.

szaszo71(D) 2014.05.04. 10:30:05

@Zoole[uk]: Nekem is:)))
De egyébként lehet, hogy a WC-s néni munkája sem rosszabb, legalábbis kevésbé stresszes. Nem kell agyalni a bevételen.
Én néha besokallok, pl. az elmúlt 4 hétben 2 tanfolyam keresztezte egymást és heti 50 órát tanítottam (most már vége ennek), ilyenkor mindig irigylem a WC-s néniket.

DieNanny CH 2014.05.04. 10:32:59

@lexrex:

Nem azért ment 10 000 km-t, hogy cipőboltban eladó legyen. A barátjával ment ki, aztán mikor vízumot kapott, munkát keresett, és ezt találta.
A blogját még nem olvastam végig...
Ha angolul tanultam volna, lehet, 10 éve már én is vagy ott, vagy Au-ban lennék...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.04. 10:44:12

@Mr Long:
Tudod komám, ha az embernek joga van érzelmileg kötődni, akkor joga van a nem-kötődéshez is. Nincs harag, nincs gyűlölet, bár, ahogy mondod, bizalom sem a mindenkori magyar kormány iránt.

"Mindenhol jó, de a legjobb minél messzebb!" :)

@maxval a gondolkodó birca:
NZ-vel és AU-val mi is próbálkoztunk, de sajnos nem sok sikerrel. Meglátjuk. Sosem késő az országváltáshoz :)

@nyuszigonosz(D):
Na igen, ezt nem igazán szokták felfogni az emberek. Sem azt, hogy az új helyen, sok ezer km-re nem lesz ott a család és a régi barátok. Aki ezen a kitelepülés után lepődik meg, az hülye :)

SzZoole 2014.05.04. 11:03:36

@szaszo71(D): ne irigyeld,szerintem nem irigylesre melto.A korbe fosott es pisalt wc-ek tisztitasahoz jo gyomor kell,na meg azert egy wc-es neni havi bevetele......
Inkabb tiszteletre melto.

Theg 2014.05.04. 11:44:23

@Sütemény1975:
"Rangja a hercegnek, grofnak van."
Én ezt úgy ismertem, hogy a mátrixnak és a bárcás k...nak. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 11:55:42

@lexrex: Ha választani lehetne hogy Budapesten legyek cipőbolti eladó vagy Új-Zélandon én az utóbbit választanám.
Még az anyagi okokat mellőzve is.
ÚZ kurva jó hely szerintem, nekem csak az erősen tsikosh-gulasch pusztaromantikára hajazó maori hagyományőrzés nem tetszik bár az minden országban megvan.

Mr Long 2014.05.04. 12:01:54

@charlieharper [home, sweet home]: Beszeltem lengyel kollegammal, szerinte a kefir a slept milk. :) zsiadłe mleko, ez a kefir.
De megemlitette hasonlonak a maślanka-t, ami angolul a buttermilknek felel meg.

szaszo71(D) 2014.05.04. 12:02:26

@Zoole[uk]: A másik opcióm a gyártósori összeszerelő. Néha egyszerűen valami olyasmire vágyom, amin nem kell otthon agyalni.

nigara 2014.05.04. 12:11:38

@maxval a gondolkodó birca: +1

@DieNanny [SZ,CH]: na de oda nem lehet csak úgy menni, macerás a vízum... Szóval nagyon nem biztos, hogy ott lennél.

nigara 2014.05.04. 12:13:21

@charlieharper [home, sweet home]: +1 (és még hozzátenném, hogy nem annyira szeretik azt, aki nem közéjük való)

SzZoole 2014.05.04. 12:13:42

@szaszo71(D): tudok jobbat,gyere ide a UK-ba hozzank,itt mindenki mosogat az kicsit valtozatosabb,mint a szallag mellet allni:)))

nigara 2014.05.04. 12:15:27

Törökországban szerintem akkor nehéz beilleszkedni, ha családba kerül valaki, mivel az ugye nagyon más.
Kivándorolni és abszolut mennék.

szaszo71(D) 2014.05.04. 12:15:34

@Zoole[uk]: Na jó, de ez csak rövid szakasz szokott lenni (1-2 hét). Egyébként kinek tanítanék ott németet?

2014.05.04. 12:19:04

@diggerdriver:

Ha csak ez lenne a választási lehetőség, én is NZ-t választanám. De miután itthon is nyugisan meg lehet keresni alaphangon havi 5-600 000 ezret tisztán, így nem perspektíva.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.04. 12:19:43

@diggerdriver:
Óh, a hagyományőrzés nekem sem a kedvencem, de legalább egy olyan dolog, amit ki lehet kerülni, ha az ember nem vágyik rá.

Itt is van ilyen és bár nem vagyok járatos sem a magyar, sem a svéd népi dolgokban, első ránézésre kisértetiesen hasonlítanak.

Ugyanakkor számomra a hagyományőrzési "időtáv" a 70-es évekig terjed, ami annál régebbi, az "nemgyerebe" :)

Viszont, bár megrögzött modernség párti vagyok, ősszel megyünk Beethoven konvertre (5.), mert az jó. Még a (9.) is érdekelne, de nem találtam olyat a környéken :(

SzZoole 2014.05.04. 12:25:23

@szaszo71(D): minek tanitanal itt nemetet?
Itt mindenki mosogat,csak magyarokkal dolgoznal egyutt,jo kis kozoseg,onzetlen segitökész mindenki mindenkivel:)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.04. 12:26:08

@lexrex:
Boltban, eladóként?
CNC-s alkalmazottként?

Biztos vagy ebben? :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.04. 12:31:45

@Babette_: Kivetelesen teljesen egyetertek :D @Kövérmadár [swe]: "Az USAban is ez fogott meg: vegre mas epuletek, nem ugyanazok a szamomra dogunalmas varosok" Valakinek meg ezeka "dogunalmas" varosok jonnek be, mert ez a megszokott. Nekem epp esszel felfoghatatlan lenne, hogy vannak olyan varosok, ahol jarda sincs, ahol egy gyaloglora ugy tekintenek, mint 1. vagy bevandorlo., 2 lerobbant a kocsija....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.04. 12:33:31

@diggerdriver: Most volt ismerosom egy honapot arrafele, en nagy rajongoja vagyok annak az orszagnak, tenyleg gyonyoru taj, de Svedorszaggal ellentetben kepek alapjan nem fogott meg az ide koltozzunk, de azonnal erzes.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.05.04. 12:36:14

@rezsöatya: "Bizony, barmilyen munkaban oromet lelheti az ember, meg akkor is, ha az nem "diplomas" munka."

Telejsen egyet tudok érteni! Azzal is, hogy a világfalu bármelyik pontján rácsodálkozhatunk szép és új dolgokra!

Otthon is, máshol is!

Sütemény1975 2014.05.04. 12:40:48

@lexrex: milyen meloval lehet ennyit keresni?

2014.05.04. 12:42:57

@maxval a gondolkodó birca:

Lehet, miután Portugáliához tartozik.. De ami megnyugtató, hogy sem autóval, sem vonattal, de még csak komppal sem lehet megközelíteni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 12:43:31

@lexrex:
Teljesen igazad van.
Én ha a felét kerestem volna az általad beírtnak még mindig otthon lennék.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.04. 12:44:13

@lexrex:

"Lehet, miután Portugáliához tartozik."

Nem, nem azért.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 12:45:38

@Kövérmadár [swe]:
Jó hát azért Beethoven nem azonos a fejükön borosflaskát egyensúlyozva táncoló magyar "hagyományőrzőkkel"

2014.05.04. 12:46:37

@maxval a gondolkodó birca:

Ebben Te vagy a profi. Én nem szeretem az agyam olyannal terhelni, amiből nincs haszon.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.04. 12:47:12

@tildy[UK]:
Különbözőek vagyuk, nincsen ebben semmi rossz. Ráadásul autóban nőttem fel, így számomra az az alapértelmezett, hogy van egy autóm. Gyalogolni sportolási céllal kell, nem azért, hogy munkába járjak :)

Szeretek kiszakadni a megszokottból :)

szaszo71(D) 2014.05.04. 12:47:55

@Zoole[uk]: Hát sajnos a némettanítás a mániám:)) Aközben is lehet találkozni magyarokkal. (Újabban még itt K-Németországban is.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 12:49:22

@Saman:
Jól szóltál Sámli...
Bár ha egy kicsit jobban kifejtenéd a keretösszefüggéseket a világjóléti decilissel annak mindannyian nagyon örülnénk itt a blogon.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Azért milyen jó hogy országok választanak el kommentelőtársaimtól.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

rezsöatya 2014.05.04. 12:59:53

@rezsöatya: (szigoruan min 83 cm atloju keprnyon es 7.1-es hanggal nezendo! :-) )

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.04. 13:05:35

@Kövérmadár [swe]: es csak ugy gyalogolni , mert jo? Nem sportolasi celbol, hanem emrt jolesik? Kb 20 eves voltam, mikor faterom megvette elso autojat: egy trabantot.

2014.05.04. 13:06:46

@Kövérmadár [swe]: @Sütemény1975: @diggerdriver:

A jogszabályok betartásával sok pénzt keresni Magyarországon szellemi munkával(megfelelő végzettség) lehet, mint munkavállaló. A másik lehetőség a mező,vagy erdőgazdálkodói tevékenység. 100 ha-tól fölfelé kényelmesem meg lehet élni.
Ha nem tartod be a jogszabályokat(adójog elsősorban), van tőkéd, szeretsz kockáztatni, megvan a magadhoz való eszed, akkor szintén sok pénzt tudsz keresni. Persze jó ha naprakész vagy jogszabályismeretből. Nem azért, hogy betartsd, hanem, hogy előre föl tudj készülni(ezért kell már a tervezetet ismerni), illetve, hogy megtaláld a kiskaput, na meg hogy megfelelő ellenfél legyél a hatóságoknak.

Digger. Van egy barátom. Vállalkozó. Kisteherautó, egy öreg Komatsu, egy Bobcat. 6000 Ft-os órabérért dolgozik a gépekkel. Mellette fuvarozik is. Rossz hónap, amikor nincs tisztán 600 000.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.04. 13:07:28

@lexrex: Meg lehet keresni, de kb. min 10 ev tapasztalattal. Hozzateszem en sem jartma meg a kozeleben sem. Nemhogy a enttonak, meg a bruttonak se , mikor Magayrorszagon eltem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.04. 13:09:51

@lexrex: Jahm es persze en ugy ertem, hogy torvenyesen, enm kiskaput keresve, jogszabalyokat betartva, de ez azt hittem mindenkinel alap.

Hogy en mennyire gyulolom ezt a sogorkomajobarat, mutyizzunk mar dolgot ebben az orszagban. Ha egy orszag arra kenyszerit, hogy dobjam el a a gerincem, es csaljak, "lopjak" , hazudjak, keruloutakat keressek, nos annak az orszagnak en nem akarok a tagja lenni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.04. 13:11:36

@lexrex: btw ez az ismerosod jol megerdemelne, hogy megtalaljak a hatosagok, mert azokat karositja meg, akik tisztessegesek....

Multkor egyik angol topikban tema volt a kinti autbiztositas. Ott is behazudnak mindenfelet, hogy kibujjanak a nagy biztositasi osszeg alol. Szegyen :(

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.04. 13:16:54

@Kövérmadár [swe]: "Kulonleges allatvilag, fantasztikus foldrajz, mas kultura. Az USAban is ez fogott meg: vegre mas epuletek, nem ugyanazok a szamomra dogunalmas varosok. Stockholm epuletei akar Bp-en is lehetnenek, nem nagyon tunne fel. Komplett utcak sem. De ha a 5th avenue kerulne at az Andrassy helyere, azert szemet szurna :)"

Tenyleg nem vagyunk egyformak. :) De nincs ezzel semmi baj.
Nekem pont ezert unalmas US. Nincs tortenelme. Modern irodahazak vannak mindenfele. Ami a XX. sz. elejen epult naluk, az mar osoregnek szamit.
Itt, a videki Angliaban (de mas europai orszagokban is), kicsit elkoborolsz, aztan siman belebotlasz egy kozepkori romba, varba. Vagy egy 1000 eves templomba.

US-ben ezzel szemben nem sok kultura akad. Ha gonosz akarnek lenni, akkor azt mondanam hogy a teljes amerikai kulturalis muzeum elfer 3 nm-en, ahol bemutatjak a ragogumi feltalalasat. :D

Nekem pont azert tetszik az oreg kontinens, mert oreg. Van tortenelme, ami meglatszik az eletben is (kultura, epuletek, etelek, divat, stb.)

Tavaly voltunk Milton Keynes-ben, ami egy 1960-as evekben mestersegesen letrehozott varos. Olyan mint barmelyik amerikai varos. Haaaat, egyszer erdekes volt ilyet is latni, de nekem ez nem tetszik. Kb. mintha egy felnotteknek szolo Disneylandben lettem volna. :)

Papagály (törölt) 2014.05.04. 13:24:20

@Babette_: igazi nincs, illetve sok igazi van. az igazi "benned" van: ha készen állsz valaki mellett lehorgonyozni, akkor megtaláltad az igazit.

Papagály (törölt) 2014.05.04. 13:24:20

@Kövérmadár [swe]:
"Itt is van ilyen és bár nem vagyok járatos sem a magyar, sem a svéd népi dolgokban, első ránézésre kisértetiesen hasonlítanak."

miután megjegyezted, hogy komplett stockholmi utcák lehetnének akár budapesten is, igazából nem lep meg, hogy a matyó hímzést is "svédesnek" látod. :)
jó neked, eséllyel egyetlen európai ország múzeumába se kell már elmenned, hiszen, ha egyet láttál, mindet láttad!

Sexual Harassment Panda 2014.05.04. 13:26:57

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: igazad van.Euròpa kultùràlis szempontbòl sokkal jobb.
Emlèxem amikor skòciàban voltam, nyitottam egy bankszàmlàt, ès a bank èpūlete 600èves volt..na az a nem mind1.
Voltam olyan szàllodàban ami 500èves volt, ès a lehető legtöbb dolgot megtartottak.A kapura rà volt ìrva hogy "made by x y, 1689."

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 13:27:23

@lexrex:
Figyelj, én ezt értem.
De miért nem lehet azt megérteni hogy nem mindenki akar abban a "vállalkozásbarát" környezetben vállalkozni?
Mi van ha valaki mezei alkalmazott akar lenni és a szaktudásából tisztességes életet biztosítani a családjának?
Nem akar hadakozni a hatósággal nem akar naponta új jogszabályokat tanulni és nem akar gyomorideget.
Nem akar a munkáért embereket korrumpálni mindössze élni akar.
Tisztességesen.
Mint én itt most.
Rossz hónap ha nincs meg tisztán a 600ezer.

2014.05.04. 13:44:15

@tildy[UK]: @diggerdriver:

Magyarország egyszerű hely. Vagy munkavállaló vagy, és megelégszel azzal, amit keresel, vagy vállalkozó vagy, és kijátszod a jogszabályokat,mert másképpen nem tudsz talpon maradni, vagy elmész az országból.
Mindenki maga hozza meg a döntést. Én megértem azt is aki megy, és azt is aki marad.

SzZoole 2014.05.04. 13:47:37

@maxval a gondolkodó birca: Max,eskuszom neked,hogy nem azert emlitettem,viszont a lotton a jackpotom igy jonne be,tudtam,hogy nem hagyod szo nelkul:)))

SzZoole 2014.05.04. 13:49:49

@diggerdriver: na ezt nem kellet volna kerned tole:)))

SzZoole 2014.05.04. 13:51:51

@rezsöatya: nekem csak 116 centis tv-m van es 9 hang szoros hifi,akkor az nem jo?:)))))

Sexual Harassment Panda 2014.05.04. 13:54:20

@lexrex: ez mashol is ìgy van.Gondolod, az àltalad bezzegorszagoknak tartott helyekről nem vàndorolnak ki?
Nem okoskodik a vàllalkozò?
Ugyan màr.

**mimi** 2014.05.04. 13:55:04

@lexrex:
jaaaaaaaa..vagy úgy :)))))
akkor én se mennék

rezsöatya 2014.05.04. 13:56:55

@Zoole[uk]: ajjajjj! Rossz hirem van: azon csak Szomaliat lehet nezni...! :-)))))

rezsöatya 2014.05.04. 13:59:06

@lexrex: a vilag szamos orszaga meg egyszerubb hely! Dolgozol - barmi legyen is az - es tisztesseggel megelsz belole, meg a jogszabalyokat sem kell kijatszanod...!

kutya vacsorája 2014.05.04. 14:00:03

@charlieharper [home, sweet home]: nekem tetszett az ország, és nem csak a turistalátványosságok, hanem az is, hogy hogyan lehet erős elhatározással elérni a lehetetlent. pl. öntözéses földművelést a sivatagban. vagy vidám, bulizós, "fiatal" tel-avivot állandó háborús fenyegetettség közepette. rokonszenves, ahogy törődik a saját népével, pl. állami nyugdíj azoknak is, akik már nyugdíjkorúként érkeztek. meg az apróságok: hogy nincsen a nagyközönség elől elzárt tengerszakasz (a földköziről beszélek, a vöröset nem tudom), az ötcsillagos hotel partján is sétálhatsz, fürdőzhetsz, piknikelhetsz, még a kutyáddal is (vö.balatont, a fizetős, éjjelre bezárós strandokkal) jó ország, ha az ember elfelejti az előítéletes seggfejséget és csak arra koncentrál, amit tapasztal a saját szemével. a meleg klíma nekem nem probléma, sőt. bár azt tapasztalom, télen az ilyen országokban lehet a legjobban fázni: nincsen ui.olyan fűtésrendszer, amihez mi szoktunk hozzá.
@maxval a gondolkodó birca: köszönöm a választ. mivel az oroszok között elég sok a gyanúsan kamuzsidó (disznót is náluk lehet kapni pl.), arra gondoltam,h.esetleg a palesztin/nem palesztin arányok javítása a fő cél, és ebből a szempontból egy európai "keresztény" is megteszi esetleg;)
nem ez a fő target, de érdekel ez is.

Sütemény1975 2014.05.04. 14:12:10

@kutya vacsorája: jordania felol mar nem ilyen szep az elet. cimboram jart arra, tudna meselni...

DieNanny CH 2014.05.04. 14:18:45

@nigara:

Hát, aupair-ként kezdve, aztán "ottragadva"...

Shanarey 2014.05.04. 14:20:29

@lexrex:

Magyarországon mint cég, vagy vállakozó, soha többé.
Csináltam mindkettőt. Elegem is lett belőle.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 14:21:52

@lexrex:
Igen ez a három lehetőség van.
Elég szégyen ez az országra nézve.

kutya vacsorája 2014.05.04. 14:25:26

@Sütemény1975: úgy érted, a határnál? vagy jordániai származásúnak izraelben? vagy jordánia maga?
én átmentem megnézni petrát 24 órás vízummal (petra csodaszép, de ez mindegy is most), megrázó volt a különbség a két ország között. azoknak, akik szerint az izraeliek jenkipénzből élnek jól, mondanám, hogy valszeg a környékbeli arab országok is kapnak az olajmonarchiáktól, csak épp máshogyan hasznosul. ez azért elgondolkodtató szerintem. és nem fajelmélet, dehogy, inkább mentalitás kérdése: hogy x dollár mekkora hányadát költöm kalasnyikovra/uzira, lopom el és hagyom meg mondjuk oktatásra vagy infrastruktúra-fejlesztésre. nyilván mindegyik van mindenhol, de az arány nem mindegy.
és igen, dráma a békétlenség, és dráma, ahogyan (ebből következően) biztonsági ellenőriztek visszafelé az eilati határátkelőn. és igen, megalázónak éreztem, hogy az amerikai útlevéllel érkezőknek kisebb volt a tortúra (mégis rosszabbul viselték, hja igen, aki lépett már át lengyel-csehszlovák határt a nyolcvanas években, azt annyira nem lepi meg ez sem). mégis kedvelem, megértem izraelt. az álmom egy eilat-akaba öbölátúszás lenne. love, peace and harmony:)

2014.05.04. 14:28:39

@Sexual Harassment Panda:

A vállalkozó mindenütt "okoskodik". Csak sokan úgy gondolják, ha magyar vállalkozó csinálja, az adócsalás. Ha német, vagy angol, az adóoptimalizálás.
Egyébként nekem nincs bezzeg országom. Vannak országok ahol tudnék élni. Ennyi.

SzZoole 2014.05.04. 14:36:49

@rezsöatya: a kozep afrikai koztarsasagot vagy eszak koreat jobban preferalom:))))

2014.05.04. 14:43:08

A törvényesség, és a tisztesség fellegváraként emlegetett Németországban a Cosa Nostra uralja az építőipart. Fiktív számlázások, pénzmosás.A német üzletemberek hosszú távon nem tudnak velük versenyezni. A Camorra a hamis márkajelzésű árú cikkekben utazik, szintén Németországban. A német pizzériák közül közel 300 az olasz maffia irányítása alatt áll.
Csak, hogy árnyaljam a képet.

rezsöatya 2014.05.04. 14:50:12

@lexrex: csereld csak ki a neveket!?

"Europa zaszloshajojakent emlegetett Magyarorszagon a kozgep uralja az epitoipart. Fiktiv szamlazasok penzmosas. A bekemenet hamis szlogenekben utazik. A nemzeti dohanyboltok a fidesz maffia iranyitasa alatt all.

Csak hogy arnyaljam a kepet...! :-)))))

Sütemény1975 2014.05.04. 14:50:41

@kutya vacsorája: inkabb arra gondolok, hogy izrael mennyire gatlastalan politikat folytat a szomszedaival szemben. de jobb ha nem megyunk ebbe bele, mert ugye kritizalni nem lehet oket....

Sütemény1975 2014.05.04. 14:53:07

@rezsöatya: kb annyira, hogy nem egy helyi dohanyboltos panaszkodik a szar forgalom, a rengeteg ertelmetlen szabalyozas miatt... jo kis "maffiozok" lehetnek....

2014.05.04. 14:55:10

@rezsöatya:

Ezen a blogon nem Magyarországtól, hanem Németországtól vannak elájulva.

Sütemény1975 2014.05.04. 14:56:23

@lexrex: igen, ilyenkor mindig eszembe jut pl az Apple. sok szazmilliard keszpenztartalekkal rendelkezik, az usan kivul! haza nem viszi, mert akkor adoznia kellene. es ez torvenyes, ezt lehet. amit irtal is: adooptimalizalas...

rezsöatya 2014.05.04. 14:57:31

@Sütemény1975: ezek meg ahhoz sem ertenek... mondd, csinaltak valamit jol?

Markos-Nadas jut eszembe:
- papa, most mondja meg, mi az amit tiztessegesen vegigcsinalt az eletben!
- tegedet, fiam...!
:D

2014.05.04. 15:00:29

@Sütemény1975:

A dohánytermékeken az árrés 3% volt. Fölemelték 10%-ra. Ez visszafelé számolva 9%. Akinek van kedve számolja ki, mennyi napi bevételnek kell lenni egy dohányboltban, hogy legalább egy sima "napszámot" kitermeljen. Arról nem is beszélve hogy hány milliót kell árúban tartani.
Aki egy kicsit is jártas volt ebben, az tudta, elvetélt ötlet. Persze most meg fogják erősíteni őket a szeszforgalmazással. Szerintem még úgy sem buli.

2014.05.04. 15:03:29

@Sütemény1975:

Már egyszer kifejtettem itt régebben az offshore lényegét.Nem arattam vele osztatlan sikert.

kutya vacsorája 2014.05.04. 15:06:58

@Sütemény1975: mindent lehet, miért ne lehetne? az más kérdés, hogy én mást tapasztaltam, és a hírekben is mást látok. öngyilkos merénylők által felrobbantott iskolabuszokat pl. (és elfogultnak sem lehet mondani, nem hogy izraeli nem vagyok, de még csak zsidó sem, mint ez már kiderülhetett.)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.04. 15:18:04

@Sütemény1975: És legfőképpen, milyen melóval lehet ennyit találni?Mert a keresés az még édeskevés...

Valszeg valami minősített fehérgalléros bűnözés, bankrablás...
Vagy kell hozzá 30 év munkatapasztalat, 2 diploma, meg 3 nyelvtudás...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.04. 15:19:47

@diggerdriver: Bazzeg, ne hergeld, ne bosszantsd fel... :-)))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.04. 15:25:55

@tildy[UK]:
Ha a helyvaltoztatas a cel (menni valahova), akkor csak auto.
Ha setalok, akkor azert teszem, mert Norival setalunk. Ha gyaloglok, akkor sportolasi cellal teszem (zsiregetes, turazas). De funkcio nelkul setalni nem tudnek.
Par fiatal kollegam szokott cruisingolni. Minden funkcio nelkul menni korbe-korbe az autoval. Ezt sem tudnam csinalni.

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Nekem pont ez tetszik benne. Lehet tiszta lappal kezdeni az egeszet :)
Minden uj, barmibol lehrt meg barmi. Es mas, az utcak elrendezese is, minden.

@Papagály:
Lass is, ne csak nezz ;)

Jartam jopar europai varosban. Mind mas, de megis hasonloak.
Aztan nezd meg mondjuk Miamit. Ha igy hasonlitod ossze, akkor EU es EU szinte kisertetiesen hasonlo, mig USA szinte minden reszletben eltero.
Nyilvan az ottani varosok hasonloak, de az EUhoz kepest masok. Engem ez vonzz, a massag, az eltero, nem az, amiben felnottem, mert az mar nem okoz kulonosebb ujdonsagerzetet.

Nepviselet = bohocruha, barhol is hordjak :) nem bantasbol, csak nem mozgat meg.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.04. 15:29:12

@lexrex:
Ha mindenki fehergalleros lenne, megallna a vilag.
Nekem ugyan van diplomam, meg nyelveket is beszelek, de ott nen lenne eselyem az itteni eletszinvonalamat elerni.

Ettol meg elhiszem, hogy igy van...

Muscari 2014.05.04. 15:32:42

@rezsöatya: ez gyonyoru. Nagyon tetszik Uj-Zeland, de egyreszt mi ugyis oregek vagyunk mar a vizumhoz, masreszt az idojaras is lehetne melegebb. Mint ahogy itt Angliaban is.

Ettol fuggetlenul gyonyoru egy orszag.

Sütemény1975 2014.05.04. 15:33:44

@kutya vacsorája: eeegen, meg az izraeli raketaval szetlott palesztin telepesek, megolt kisgyerekek stb. letrehoztak egy mesterseges orszagot, allandoan harcban vannak a korulottuk levokkel.....nos, hogy rovidre zarjam, nem kimondottan kedvelem oket.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.05.04. 15:34:58

@lexrex: Volt a parom vallalkozo uk-ben. Nem, nem okoskodott, befizette , amit kell.

Muscari 2014.05.04. 15:37:07

@Papagály: ezzel nem ertek egyet. Abban igazad van, hogy neked is keszen kell allni ra, de alapvetoen a masik feledet kell megtalalni. En tudom, nekem masodjara sikerult.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.05.04. 15:38:01

Hej, amerikások, hozzáértők.

galeria.index.hu/kulfold/2014/04/29/legi_fotok_a_tornado_pusztitasarol/

Itt vannak ezek a képek.Én nem értem ezt.Nem kellene már elgondolkozni, hogy kőből építsék a házakat, legalább a különösen tornádóveszélyes helyeken?
Van annak értelme, hogy pár évente eltűnik a komplett épület, és lehet elölről kezdeni mindent?Vagy akár árvíz, cunami, akkor is látni, hogy úszik egyben az egész komplett épület.Van még ott biztosító, aki köt ingatlanbiztosítást?Nem tűnik reálisnak...

Ugyan ez a kérdésem lenne, csak hatványozottan a Fülöp-szigetekiekhez.Olvastam, hogy ott évente többtucat kisebb-nagyobb tornádó, hurrikán, miegymás megy végig az országon.Ha csak minden ötödik redukálja nullára a teljes vidéket, az is kurvadurva.Ott persze nem elvárás a kőből építkezés, mert szegények, mint a templom egere.
Azon csodálkozom, hogy még nem szerveztek egy komplett exodust az egész néppel, valahová bárhová.Az a hely a Föld egyik élhetetlen területe, sajnos.

Bocs az offért, csak belefutottam a hírbe és régóta érdekelnének a válaszok...

Muscari 2014.05.04. 15:39:31

@Sexual Harassment Panda: Horvatorszagban Splitben van egy bank, ami egy majdnem 2000 eves epuletben van. A belso terben is meghagytak a romai kori oszlopokat, valami elkepesztoen szep.

Amerika ehhez kepest sehol sincsen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 15:41:24

@Kövérmadár [swe]:
A népviselet nekem nagyon tetszik.
Amennyiben valaki valóban eredeti funkciójában viseli.
Amennyiben turistakábítási céllal pénzszerzéssel párosulva viselik máris visszataszító.
Valamikor jártam a Magas Tátrában.
Ott láttam tiroli népviseletet hordó bácsikat. Nekik ez volt a természetes.

Muscari 2014.05.04. 15:42:10

@lexrex: sajnos teljesen igazat kell adnom neked. Orulok, hogy te a szerencses kevesek koze tartozol es megis ilyen belato vagy, sokan a te helyzetedben nem ertenek, hogy masoknak miert nem megy.

rezsöatya 2014.05.04. 15:43:42

@Muscari: engem Skociara emlekeztet...

Mi az, hogy oregek??? Milyen duma ez? :-)
Az ember annyi, amennyinek erzi magat!

Itt Angliaban...? 14 fok van, szomszedek felmeztelenul napoznak a kertben (jo, a feleseg nem!) Sztem tok jo az ido!

rezsöatya 2014.05.04. 15:45:35

@diggerdriver: sorry, de a tiroli nepviselet sztem nem ott "honos"...:-(

nyuszigonosz 2014.05.04. 15:48:16

@lexrex: Tényleg? És neked mondták el?

nyuszigonosz 2014.05.04. 15:49:18

@diggerdriver: Itt is normális a népviselet hordása.

Muscari 2014.05.04. 15:49:59

@rezsöatya: Oke, erezni nem erzem magam oregnek, de az eletkorra is pontszamot adnak, es negyven felett mar nem szivesen latnak senkit. Erre ertettem az oreget :-)

Sajnos en husz fok fole vagyok kalibralva, nem az idojaras miatt kotottunk itt ki. Most is fazom.

Papagály (törölt) 2014.05.04. 15:52:48

@Muscari: szerintem számos "másik feled" van. egy csomó lehetséges partnerből lehet "igazi". nem egy van, hanem sok. természetesen azért nem mindenki / bárki! :) de néhány hónap után kiderül, hogy egy "igazival" találkoztál-e vagy egy nem-igazival.

Muscari 2014.05.04. 15:54:42

@lexrex: mi annak idejen szamolgattuk, hogy napi hany dozoz cigit kene eladni ahhoz, hogy megerje. Nem emlekszem pontosan, de sok millio forintnak kene az arukeszletben allnia. Biztos vannak helyek, ahol valamennyire megy, de altalanossagban szerintem nem valami jo uzlet.

Regen a kis boltok azert tartottak a cigit, mert tobb vasarlot behozott, akik aztan esetleg mast is vettek. Na, ok most nagyon megszivtak.

Muscari 2014.05.04. 15:55:42

@Papagály: en az elso talalkozasnal tudtam :-)
De mi nagyon szerencsesek vagyunk, tudom.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.04. 16:17:17

@kutya vacsorája:

Amikor két fél között feloldhatatlan ellentét van, akkor háborúznak. S ha az egyik fél túl erős, akkor a másik ilyen eszközökhöz nyúl. Mndig így volt, mindig így lesz.

2014.05.04. 16:19:47

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Amit a tortenelem es kultura hianyarol irtal az USA-ban az olyan szinten hulyeseg, hogy nem is tartom erdemesnek vitara. Inkabb megyek palacsintat sutni reggelire. Ertem en, neked rossz velemenyed van az USA-rol, nem kedveled - tavol alljon tolem hogy megprobaljak barkit is meggyozni az ellenkezojerol, de azert ne probaljuk a valosagot az ideologiankba eroltetni.

Muscari 2014.05.04. 16:24:33

@diggerdriver: szerintem te a Tatraban nem tiroli nepviseletet lattal, az ugyanis Ausztriaban van :-)

Sokat jartam a Tartaban, de neviselethez meg nem volt szerencsem. Ami ott nekem nagyon tetszik, azok a monarchia kora beli gyonyoru villak. Vagy ez a romos szalloda, nagyon regota lakatlan, de gyonyoru:

https://www.google.co.uk/maps/@49.166031,20.280153,3a,75y,157.81h,84.79t/data=!3m4!1e1!3m2!1sTlwgoOFnZQLfgVSssNLedg!2e0

2014.05.04. 16:24:56

@cougarcat: Ja es hogy minden epulet modern irodahaz - hat nagyon nem. Honnan vesznek ilyesmit emberek? :)))

Muscari 2014.05.04. 16:32:50

@cougarcat: szerintem o csak ugy ertette, hogy nincsen annyi regi tortenelmi emlek, ami igaz is, leven fiatal orszagokrol beszelunk. Sehol nem fog sokszaz eves varromokat es kastelyokat talalni Amerikaban, de ez nem nem jelenti a tortenelem es a kultura hianyat. Egyszeruen mas.

Eszak-Amerikaban engem a termeszeti szepsegek vonzanak, na abban szerintem siman veri Europat. A Sziklas hegyseg, a Grand Canyon, a Monument Valley vagy a Yellowstone Park - sorolhatnam sokaig.

BTW, az indian rezervatumokban van valami turisztikai latnivalo? Ertem ez alatt a falumuzeum-szeruseget, ami bemutatja a hagyomanyaikat vagy hasonlot.

Muscari 2014.05.04. 16:34:00

@Muscari: valamiert ez a link nem mukodik, megprobalom meg egyszer.
https://www.google.co.uk/maps/@49.166031,20.280153,3a,75y,157.81h,84.79t/data=!3m4!1e1!3m2!1sTlwgoOFnZQLfgVSssNLedg!2e0

Muscari 2014.05.04. 16:35:01

@Muscari: remek, akkor ha valaki meg akarja nezni, legyen szives a karaktersort a bongeszosavba masolni, ugy muxik.

2014.05.04. 16:41:25

@nyuszigonosz(D):

figyelo.hu/cikkek/402585-az-olasz-maffia-nemetorszagban

A cikk végén ott van a forrás. Te németben élsz. Tudod ellenőrizni.

Papagály (törölt) 2014.05.04. 16:50:34

@rezsöatya: ne vitatkozzunk már ilyesmiken! tirol a tátrában van és kész! máris elfelejtetted tegnapi megvilágosult felismerésed? olvasd vissza, tiszta nagybetűvel írtad! ;))))

Papagály (törölt) 2014.05.04. 16:50:40

@nyuszigonosz(D): mi ebben a furcsa; élcelődsz? ahelyett, hogy megköszönnéd, hogy bennfentes információhoz juttatnak? ;))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.04. 16:54:53

@cougarcat: Nem azt mondtam, hogy US-ben nincs kultura. Nyilvan a ragogumi csak egy vicc volt. Ott a smiley a vegen. :)

En csak azt mondom, hogy par szaz ev nagyon-nagyon nehezen veszi fel a versenyt jo par ezer evvel. Es amugy en ezt mar hallottam ottaniaktol is, hogy ne legyek egyoldalusaggal megvadolva. Jottek mar kanadai rokonok es amerikai ismerosok is hozzank. Amikor kerdeztem, hogy mi tetszik errefele Budapesten kivetel nelkul mind mondtak, hogy kimondottan elvezik, hogy itt kezzel foghato a tortenelem es a mult. Amirol ok odaat max. csak konyvekben tudnak olvasni, azokat itt meg tudjak fogni kezzel es latjak a szemukkel. Vagy mutass nekem egy franko kozepkori varat Eszak-Amerikaban. :D De ezen nem veszunk ossze, OK. :)

@diggerdriver: "A népviselet nekem nagyon tetszik.
Amennyiben valaki valóban eredeti funkciójában viseli."

Norvegiaban a nagy nemzeti unnepukon (maj. 17) a lakossag 90%-a a nepviseleteben van. Nagyon szep ruhak egyebkent es regionkent mindegyik picit mas. Azt hiszem az az okolszabaly, hogy mindeki annak a regionak a ruhajat viseli, ahol meg az o anyja szuletett (tehat nem azet, ahol sajat maga).

2014.05.04. 16:55:55

@lexrex:
Pont tegnap olvastam a hirekben, hogy a kanadaiak 170 milliard dollart tartanak offshore cegekben, bankokban:
www.bnn.ca/News/2014/5/2/Canadians-offshore-tax-haven-holdings-rise-10-percent-to-170B.aspx
Idojaras jelentes Calgarybol: tegnap 10 cm ho esett, most is havazik kicsit, +2C a homerseklet. No comment:(
@geegee:
" Van annak értelme, hogy pár évente eltűnik a komplett épület, és lehet elölről kezdeni mindent? "
Van ertelme, a termeszeti katasztrofak is segitik az epitoipart:) A lenyeg: a legolcsobb anyagokbol legdragabb hazak epitese. Ha kobol, betonbol epitenek a csaladi hazakat, senki sem tudna megfizetni. Fa még van dogivel:( Hogy holnap mi lesz, kit erdekel:(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.04. 16:59:17

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Nincs tortenelme, nincs kulturaja es megis hol jobb elni? A gazdag tortenelmu Magyarorszagon vagy az USAban? ;)

Ertem en, hogy szepek a kek szemeim, de attol meg a pofam rusnya es az osszkep nem tul szerencses :)

Papagály (törölt) 2014.05.04. 17:08:18

How can I know who I am until I see what I do?
How can I know what I value until I see where I walk?

érdekes cikk arról, hogy neveljünk "jó" gyereket.
hogyan dicsérjünk és szidjunk helyesen?
mi a különbség a szégyen és a bűntudat között?
mi a hatása a prédikációnak és a tettekkel adott példának?

www.nytimes.com/2014/04/12/opinion/sunday/raising-a-moral-child.html?_r=0
In an Israeli study of nearly 600 families, parents who valued kindness and compassion frequently failed to raise children who shared those values.

Sexual Harassment Panda 2014.05.04. 17:10:13

@Kövérmadár [swe]: erre nincs valasz.
Usaban is vannak csoringerek, Magyarorszagon is van aki igen jòl èl.
Èn a fèl karomat odaadnàm hogy Dèl-Amerikàban èlhessek pàr èvet, vagy pl Àzsiàban..

2014.05.04. 17:19:29

Senkinek nincs joga felelősségre vonni azokat, akik Magyarország határain kívül keresik a boldogulásukat. Ha ez tömeges méreteket ölt, akkor az éppen regnáló kormánynak kell önvizsgálatot tartani. Ha ez az önvizsgálat azzal az eredménnyel zárul, hogy a kormány mindent megtett/megtesz annak érdekében, hogy ezt a problémát megoldja, de rajta kívül álló okok ezt nem engedik, egy dolgot tehet. Elmondja az embereknek, mik ezek a rajta kívülálló okok, és a polgárokkal közösen keresi a megoldást.
Vannak ilyen külső okok.
A politikai elitizmus, a mutyi, a korrupció, a protekcionizmus nem a kormányokon kívül álló ok. Magyarország elmúlt 25 éve azonban erről szólt. A mai nap is erről szól.

Sexual Harassment Panda 2014.05.04. 17:22:52

@lexrex: szò sincs tömeges L-vàndorlàsròl.
Règiòs összehasonlìtàsban nem kivàndorlò tìpus a magyar.
De majd Max megerősìt.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.04. 17:26:22

@Kövérmadár [swe]: "Nincs tortenelme, nincs kulturaja es megis hol jobb elni? A gazdag tortenelmu Magyarorszagon vagy az USAban? ;)"

Ha mar parhuzamot vonsz, akkor inkabb Europa vs. Eszak-Amerika.
DE! Erre nincs 'fit for all' valasz. :) Egyeni preferenciak es izlesek vannak. Ez most olyan, mint hogy van, aki a modern interiort szereti a lakasban, meg van, aki a regies butorokat. Nincs helyes univerzalis valasz izles teren.

En maximalisan elfogadom, hogy neked ezert bejon US. Az eg vilagon semmi gond nincs ezzel. :)

A fenti kommentet csak arra fel irtam couger-nek mert azt mondta, hogy szerintem nincs kultura Eszak-Amerikaban. Ez nem igaz, hogyne lenne. Eleg ha csak olyan hivoszavakat dobunk be, mint a 'western' vagy a 'pin-up'. Van kultura US-ben.
En csak azt mondom, hogy ennek a kulturanak mas a 'melysege' Amerikaban es mas Europaban (idoben mennyire nyulik vissza).

De hogy ki melyik mellett teszi le a voksat az az eg egy adta vilagon semmit nem jelent. Van, aki a feher bort szereti, van aki a voroset. :)
En csak elmondtam a velemenyem, hogy (egyelore) kiallok a jo oreg Europa mellett mert nekem szimpatikusabb az o pofija. :D

Sexual Harassment Panda 2014.05.04. 17:30:29

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: hàt, aki màr volt dèl-Euròpàban, Marseille, Barcelona, vagy pl Szicìliàban az nem vàgyik el onnan!
(vicceltem)

nyuszigonosz 2014.05.04. 17:46:32

@lexrex:
Természetsen tudom, hogy mint mindenhol máshol, itt, Németországban is van bünözés, szervezett bünözés, adócsalás, hamisítás, gyilkosság és minden.
Az olasz maffia tényleg itt is megtalálható. Az építöiparban a maffia által végzett fiktív számlázások és pénzmosás is létezö dolog. A Spiegel cikkben leírt dolgok Èszak -Rajna-Vesztfáliában voltak.
Söt, bizonyára ma is van, máshol és másféle bünözés is.
Ennek ellenére nem lehet ennyire általánosítani, mint ahogy ezt te írásban tetted:

"A törvényesség, és a tisztesség fellegváraként emlegetett Németországban a Cosa Nostra uralja az építőipart. Fiktív számlázások, pénzmosás.A német üzletemberek hosszú távon nem tudnak velük versenyezni. A Camorra a hamis márkajelzésű árú cikkekben utazik, szintén Németországban. A német pizzériák közül közel 300 az olasz maffia irányítása alatt áll."

Ez így eléggé félrevezetö.

nyuszigonosz 2014.05.04. 17:54:22

@Papagály: Távol áll tölem az élcelödés.
Mivel itt élek, azt is tudom, hogy van bünözés és annak mindenféle formája.
De ennek ellenére nem lehet ennyire általánosítani, úgy fogalmazva, mintha itt csakis ez lenne.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.04. 17:55:48

@Sexual Harassment Panda:
"L-vàndorlàsròl."

ez az írásmód mire jó? egy darab karaktert nem spórolsz vele.

nyuszigonosz 2014.05.04. 17:56:40

@Sexual Harassment Panda: Mondtam én valami ilyesmit vagy hasonlot? Vagy így érthetöt?
Nem, nem mondtam.

2014.05.04. 17:57:16

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Teged nagyon is ertekellek es ezert szigorubb vagyok hozzad mert toled tobbet varok el! :))

Persze, nincs kozepkori var. De miert kell hogy legyen? Van pl. petroglyph, az indianoktol. A tortenelem az tortenelem, szerintem nem lehet merlegre tenni es hasonlitgatni. Ilyen erovel az egyiptomiak azt mondhatnak hogy a UK-ben nincs semmi tortenelem. :) Kulonben is, hol vannak a piramisok, mondhatna az egyiptomi. :))

@Muscari: Kanadaban van, pl. itt a szigeten Duncan-ban a Cowichan torzsnek van egy nagyon szep szabadteri muzeuma ahol bemutatjak a kulturajukat, szokasaikat:

kepfeltoltes.hu/view/140504/133_3311_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/view/140504/133_3313_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/view/140504/133_3314_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/view/140504/133_3317_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/view/140504/133_3319_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/view/140504/133_3320_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

nyuszigonosz 2014.05.04. 17:59:14

@rezsöatya: @Muscari: Attól még láthatta ott a Digger. Mert a Tátrába artak/járnak osztrák, német turisták is.

2014.05.04. 18:14:38

@nyuszigonosz(D):

Nem állt szándékomban általánosítani. Tisztelem a németeket.

blackhairlady 2014.05.04. 18:17:40

@Kövérmadár [swe]: "Sem azt, hogy az új helyen, sok ezer km-re nem lesz ott a család és a régi barátok. Aki ezen a kitelepülés után lepődik meg, az hülye :)"
Ez nem igazan igy van. Az ember el tudja kepzelni, hogy milyen lesz, de megelni nem. Sokszor a realitas sokkal kemenyebb mint az elkepzelt valosag. Es nagyon sokzor valasztani is kell ket szeretett szemely kozott, es az sem konnyiti meg a helyzetet. Akinek nincs kit otthon hagyni (akarhol is van az otthon) annak ez egyszerubb es neha erthetetlen is.

2014.05.04. 18:20:01

Nem tudom hogy Agi milyen cipoboltban dolgozik. Ha bemegyek a fo utcaban egy kisebb boltba akkor nagy bunkosag lenne levegonek nezni az eladot. Tobbnyire az elado koszon eloszor es amikor tavozom akkor meg nekem illik eloszor bucsut mondani -aztan az elado megkoszoni hogy betertem. Nagyobb uzletben, ahol tobb elado van, nem elvart a koszones amikor bemesz... Itt az eladok ha latjak hogy nezelodsz, akkor odamennek es koszonnek, megkerdezik miben segithetnek - ilyenkor illik visszakoszonni, mielott udvariasan lerazod oket. Mindenesetre a jovoben megprobalok jobban odafigyelni erre... Az elelmiszerboltban pl. en mindig koszonok az arufeltoltoknek. Ezek az emberek mindig olyan kedvesek, segitokeszek, pedig alacsony fizetesert rohangalnak egesz nap. Megerdemlik hogy eszrevegyem oket - nekem is jobb a napom igy...

2014.05.04. 18:21:16

@lexrex: @nyuszigonosz(D): Az altalanositas monnyon le. :)

mayree 2014.05.04. 18:21:49

@Zoole[uk]:
Csak amiatt nézünk tv-t :)

SzZoole 2014.05.04. 18:26:24

@mayree: lehet,hogy ki fogsz nevetni,de online tobszor visszaneztem minden evadnak az osszes reszet :)

rezsöatya 2014.05.04. 18:29:20

@nyuszigonosz(D): igaz. En is a matyomintas mellenykemben es boszaru csikósgatyaban szoktam arra kirandulni..
:DDD

klappol 2014.05.04. 18:29:30

Szép jó estét :)))))))))))

@maxval a gondolkodó birca:"Amikor két fél között feloldhatatlan ellentét van" A második világháború, erre az állításra nem igaz.
Ott a ruszkik és a hideg intézte el Adolf seregeit.

Muscari 2014.05.04. 18:31:32

@nyuszigonosz(D): turistak kantaros gatyaban es kalapban? Bar nem elkepzelhetetlen...
En mondjuk leginkabb olyanokkal talalkoztam akiken jofele turabakancs meg Columbia dzseki volt :-)

klappol 2014.05.04. 18:32:09

@maxval a gondolkodó birca: Persze :D:D mesterséges minden ország:D:D:D

2014.05.04. 18:33:28

@Cascabel:

Az Oxfam International becslése szerint világszerte 18 500 milliárd dollár lehet adóparadicsomokban, ennek nagyobb része pedig teljesen láthatatlan az adóhatóságok előtt. A becslések szerint éves szinten 156 milliárd dollárnyi adóbevétel hiányzik az illetékes hatóságok büdzséjéből. A kormányok az állami kiadások, a fejlesztési pénzek visszafogásáról beszélnek, miközben ez az orbitális méretű csalás az orruk előtt folyik, és semmit nem tesznek ellene.

Mr Long 2014.05.04. 18:34:22

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Jol nezhettel ki magyar nepviseletben koztuk :DDDDDDD
Valahol olvastam, hogy pl a Star Wars megalkotasa kozben is dolgozott bennuk a nem letezo mondavilag helyettesitese. Sikerult, meg egyhazuk is lett...

UKban ugyan ugy okoskodna, vesztegetnek, max nem olyan nyiltan. Konkretan a tarsashazunk managementje is okoskodik, mondjuk feketen dolgoztat nyugdijast. Ezt a nyugdijas mondta nekem.

Sütemény1975 2014.05.04. 18:35:10

@Kövérmadár [swe]: ez Mo fobia eleg durva nalad. azert picit ra is jatszol? ertem en, hogy sokkal jobb svedben, de hogy minden masodik hozzaszolasodban ki kell hangsulyoznod az utalatotad Mo fele, azt nem....

nyuszigonosz 2014.05.04. 18:35:32

@Muscari: Tényleg nem elképzelhetetlen, söt. Láttam én már különbözö helyeken osztrákokat, németeket népviseletben, mert az ugyanúgy megfelel a hegyekben, mint a sörkertben, templomban vagy hivatalban.

2014.05.04. 18:37:02

Nagyon tetszik Tede irasa - oszinte, pozitiv a hozzaallasa es szerintem sokunkra igaz a tapasztalata. Nem kotelezo bubanatban es depresszioban elni az eletunket csak azert mert eppen nem ott elunk ahol szeretnenk vagy mert a kozvelemeny szerint nem meno hely az ahol elunk. Ez nem azt jelenti hogy zaszlot lobogtatva kell ujjongani, de azert meg lehet talalni kis dolgokat, ami napi szinten kellemesse teszi az eletet, akar hol is vagy. Maskulonben elvesztegeti az ember az eletet, higyjetek el ezt Cougar mamatoknak. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.04. 18:38:30

@Sütemény1975:
Ra is jatszom :)
Ha mas lovagolhat a rothado nyugaton es a mindenhol mashol csak rossz lehet, akkor en is.
Vagy csak nekem nem szabad? :)

2014.05.04. 18:39:35

@cougarcat:

"Az altalanositas monnyon le."

Majd beszélek Torgyánnal(ismerem), hogy mozduljon rá a dologra.

Mr Long 2014.05.04. 18:39:46

@cougarcat: Szep az indian kultura, ma is lattam a Market streeten :)
De egy atlag amerikainak mit jelent az indian kultura? Semmit. Mig egy francinak mondjuk van multja, tradicioja.

mayree 2014.05.04. 18:43:16

@Zoole[uk]:
Kinevetni? Dehogy!
Mi csatornákon követjük, amikor az egyiken vége van az adott évadnak, akkor tuti egy másik csatorna elkezdi :)
(Utoljára a prizmán volt esténként)

Muscari 2014.05.04. 18:43:20

@cougarcat: koszi, tok jok ezek a totemoszlopok, ilyesmit biztosan nem hagynek ki, ha arra jarnek.

Agi blogjahoz annyi hozzafuznivalom lenne, hogy ez ket emberen all. En kavezoban dolgozom, nalunk is elvart, hogy koszonteni kell a vasarlot es mosolyogni. En azt tapasztaltam, hogy talan 1-2%-a a vasarloknak az, aki bunko, nem koszon, vagy nem koszoni meg az italat.

Tudjatok, amilyen az adjonisen, olyan a fogadjisten.

2014.05.04. 18:45:45

@lexrex: "orbitális méretű csalás az orruk előtt folyik, és semmit nem tesznek ellene."

Itt mar igen...

www.huffingtonpost.ca/2013/06/25/tax-havens-government-rules_n_3498464.html

Papagály (törölt) 2014.05.04. 18:45:52

@lexrex:
ugyan a figyelő bulvár, de a spiegel nem az. egy egész cikksorozat szólt a maffia németo.-i tevékenységéről. nem hangzik túl jól. :(
www.spiegel.de/thema/mafia_in_deutschland/
Mehr als 1200 mutmaßliche Mitglieder, Unterstützer und Sympathisanten der italienischen Mafia leben in Deutschland.

Papagály (törölt) 2014.05.04. 18:45:59

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
"Eleg ha csak olyan hivoszavakat dobunk be, mint a 'western' vagy a 'pin-up'. Van kultura US-ben."

ez maximum "popkultúra". de magaskultúra is van, kedvencem henry david thoreau. vagy hogy egy mai nevet mondjak: daniel quinn. en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Quinn

nyuszigonosz 2014.05.04. 18:46:11

@rezsöatya: :-))
Tudod az osztrák és bajor népviselet, az az Alpokban élök viselete ( is). És abban minden nélkül lehet hegyi túrára indulni.

GERI87 2014.05.04. 18:46:37

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

"Modern irodahazak vannak mindenfele."

Jó is az:)
Nem a már unalomig ismert "monarchiabeli" , "cári" "birodalmi" "oszmán" (romladozó) épületek...ami mellé, elé, mögé az épp aktuális jobbágyleszármazott frusztrált hatalom oda nem rakta a saját "ősrégibb" de "új építésű" kultúrizéját...

'Ami a XX. sz. elejen epult naluk, az mar osoregnek szamit."

Nálunk is, itt sem kell messzire menni a XVIII. századnál tovább...
"Karakószörcsök nevezetessége a 18.században épült katolikus templom"
És még vagy 3000 másik településének...

"Itt, a videki Angliaban (de mas europai orszagokban is), kicsit elkoborolsz, aztan siman belebotlasz egy kozepkori romba, varba. Vagy egy 1000 eves templomba."

Ó azok a templomok, romok...a régi buszos kirándulások miatt egy életre elegem lett a templomokból, óvárosokból, "ugyanolyan" mind...:)
Egy vár még oké, bár MO-on az is leginkább pár kő vagy földhalom....ami nem azt is kipótolták vöröstéglával (gondolom megmaradt az ólépítésból) vagy már elhordták a környékbeliek.

"US-ben ezzel szemben nem sok kultura akad."

Végül is pl a könnyűzenei szféra nagyja onnan származik, (vagy Angliából és oda mentek), a mai modern, globalizált világ képét is ők, vagy onnan határozták meg az utóbbi időkben, semmiség:)
Ehhez képest itt kérem VÁRAK vannak:)

Muscari 2014.05.04. 18:47:39

@cougarcat: ebben teljesen igazad van, de en azert egy kis keseruseget is felfedezni veltem Tede irasaban. Szerintem neki eleg komoly kultursokkja van, remeljuk, a szerelem mindent legyoz.

2014.05.04. 18:48:13

@Muscari: Sosem ertettem az ilyen embereket, akik szant szandekkal udvariatlanok - a sajat napjat rontja el, mert gondolom a dolgozonak nincs ideje ilyesmivel torodni, meg hozza is vannak szokva mindenfele emberhez.

klappol 2014.05.04. 18:48:36

@Papagály: Ez így van.

MO maffia bandájának a DON-ja Pintér Sanya. Elég szomorú.

2014.05.04. 18:53:35

@Muscari: Nalam is bejatszott a kultursokk, meg a honvagy is, de atvergodtem rajta. Az a ket es fel ev az eszak kanadai elszigetelt kisvarosban nehez volt de ugy ereztem hogy ha aldozatnak tekintem magam akkor meg rosszabb....

Mr Long 2014.05.04. 18:56:43

@GERI87: "Végül is pl a könnyűzenei szféra nagyja onnan származik, (vagy Angliából és oda mentek), a mai modern, globalizált világ képét is ők, vagy onnan határozták meg az utóbbi időkben, semmiség:)"
Ezt foleg a nyelvnek koszonheti. Lehet barki barmennyire jo enekes, ha magyarul enekelsz max 15 millio emberhetsz erhetsz el, de ha angolul kb "mindenkihez".

Muscari 2014.05.04. 18:56:47

@cougarcat: persze, a pozitiv hozzaallas sokat segit. Foleg ugy, hogy gondolom neked sem volt visszaut.

Mennyi ido utan erezted ugy, hogy teljesen beilleszkedtel?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 18:59:32

@Muscari:
Bazmeg nem hiszem el...

Pontosan tudom mi a tiroli népviselet.
Mi olyan elképzelhetetlen benne hogy bőr rövidnadrágos idős tiroli bácsik túrázzanak a Tátrában?
Máig emlékszem hogy a botjuk telis tele volt verve különböző kiránduló helyek fém emblémáival.

Sőt mi több Londonban is láttam már magyar népviseletű embert.

2014.05.04. 19:00:10

@cougarcat:

Szerintem ezt a problémát azon nemzetek polgárai tudják könnyebben áthidalni, akik külhonban is összetartanak(lengyel, kínai, stb). Sajnos a magyar nem ilyen.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.04. 19:02:39

@GERI87: Neked mas tetszik, mint nekem. OK. De azert ha nem veszed zokon en nem fogok ugyanigy nekimenni a kommentednek es belekotni minden mondataba mert nem ertek vele egyet, nem baj ugye?

Csak egyet emelnek ki.

"Végül is pl a könnyűzenei szféra nagyja onnan származik, (vagy Angliából és oda mentek), a mai modern, globalizált világ képét is ők, vagy onnan határozták meg az utóbbi időkben, semmiség:)"

Igen, ahogy Papagaly is irta folottem ezt hivjak "popkulturanak".
Ha te ezt egy szinten kezeled a szepirodalommal, az evszazadokon ativelu muveszettorteneti korszakokkal, klasszikus zenevel, gorog es romai okori hitvilaggal es egyiptomi jelkepekkel, kelta szokasokkal ... nos, meg azzal sincs gond, csak tarsasagban ne nagyon hangoztasd mert lehet furan neznek majd rad. ;)

Kb. annyi kozuk van egymashoz mint a nyerges vontatos kamionnak es a kisszerias egzotikus sportautonak. Mindketto kereken gurul...

2014.05.04. 19:03:16

@GERI87: A konnyuzenen tul, az USA-ban vannak opera hazak, szinhazak, konyvtarak, muzeumok, stb (nemelyik vilaghiru). Azt se lehet mondani hogy az amerikai kultura semmit nem adott a vilagnak,pl. gondoljunk a vilaghiru irokra (Singer, Steinbeck, Capote, stb.). Persze nincs mindez jelen minden kisvarosban, na de a magyar vagy angol faluban se lenne. Az hogy ki mit szeret, persze szubjektiv es en elfogadom ha valakinek mindez nem tetszik, csak azt nem tudom elfogadni hogy tenykent megallapitjak hogy az kevesbe kultura.

klappol 2014.05.04. 19:04:08

@diggerdriver: én meg Brémenben mikel jackson előtt álltam, ő + a saját népviseletében :))))))))))))))))))))))))))))), aztán jött az őr és közénk állt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 19:04:47

@Muscari:
Észak Amerikában talán csak a pueblo indiánok falui maradtak fenn mivel a többi nomád vándorló életet élt.
A magyarokon is nehéz lenne számon kérni levédiai építészeti emlékeket.
Közép Amerikában a Maja Piramisok vannak és Dél Amerikában talán az egész amerikai kontinens építészeti csúcsa a perui Machu Picchu.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.04. 19:05:00

@Sütemény1975:
Aaaa... en egy velejeig romlott, lelketlen, gonosz es rettenetesen buta ember vagyok. :)

klappol 2014.05.04. 19:05:57

@Cascabel: zek baromi jól néznek ki.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.04. 19:06:02

@Mr Long: "Jol nezhettel ki magyar nepviseletben koztuk :DDDDDDD"

Bar nem volt rajtam bocskai, de megmondom oszinten zavarban voltam picit. Sima oltony volt rajtam, de a fonoktol kaptam egy norveg mintas szalagot, amit ilyenkor feltuznek, mint mi a kokardat marc. 15-en.

Picit odzkodtam tole, de mondta hogy viseljem csak batran, most itt vagyok, en is norvegnak szamitok. Feltettem hat. Megmondom oszinten, nagyon jol esett, csakhat kozben picit olyan faramuci volt a helyzet mert egy ertelmes osszetett mondatot nem tudtam norvegul. :D

klappol 2014.05.04. 19:06:48

@Kövérmadár [swe]: Na, nem kell ez az önlebecsűlés :))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.04. 19:09:11

@cougarcat: "Teged nagyon is ertekellek es ezert szigorubb vagyok hozzad mert toled tobbet varok el! :))"

Attol felek tulsagosan is jol sikerult felepiteni az itteni nickem mogotti imidzsem. Mar neha ugy erzem, hogy az emberek valamifele "olvasott embernek" gondolnak. :)

Ahhh, tobb hulyeseget kell beszelnem a jovoben, ez mar biztos! :D

2014.05.04. 19:09:55

@lexrex: Valo igaz, hogy itt nem tartunk ossze es bevallom, en is ilyen vagyok, mert nem keresem kimondottam a magyar kozosseget. De mivel pont ilyen vagyok, rakenyszerultem hogy mas nemzetiseguekkel, es idovel kanadaiakkal baratkozzak - nem volt ez feszultsegektol mentes dolog de megerte. A kulturamat igy sem vesztettem el, kulonben nem jarnek erre a blogra sem.

A kinaiak itt tenyleg osszetartanak viszont mar olyan szinten amit leginkabb onszegregacionak lehet nevezni. Megvan ennek a tortenelmi oka, mert a regi idokben eleg sok megkulonboztetes erte oket, csak ezen most mar nyugodtan tul lehetne lepni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.04. 19:11:12

@Kövérmadár [swe]: "Aaaa... en egy velejeig romlott, lelketlen, gonosz es rettenetesen buta ember vagyok. :)"

De legalabb a testzsir-szazalekod jol nez ki. :DDDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 19:11:25

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Sajnos ezt a népviselet viselési tradíciót valahogy Magyarországon kiölték az emberekből.

Muscari 2014.05.04. 19:12:11

@diggerdriver: Jovanna.
En nagyon sokat jartam arrafele, de egyszer sem lattam ilyesmit, nemet szot se nagyon hallottam. Oroszt annal tobbet, meg magyart is.

O, miert is kellett felemlegetni! Annyira hianyoznak a hegyek itt Londonban, szerintem ha hazamegyunk muszaj lesz valami hegymaszast is beiktatni.

puhacica 2014.05.04. 19:12:49

elore szolok, nem leszek kedves, annal inkabb szubjektiv, de! ha valakinek megadatik, hogy a vilag egyik legszebb, legjobb gazdasagi helyzetu, legelhetobb, leg-leg orszagaban eljen, az miert nyekereg ennyit? az "uj-zelandi" poszterina mar a multkor sem volt igazan szimpi. elegge szerencses/felkeszult ahhoz, hogy vizumot szerezzen oda, megsem jo. lehet, ki kellene probalnia Ukrajnat. az egyik legkedvesebb baratnom fel evig elt Uj-Zelandon, de egyszer se meselt bunko helyiekrol, ellenkezoleg! szoval nem ertem. biztos 2 NZ van.

es hogy kicsit pozitiv is legyek: cougarmammanak pacsi a visszaterese oromere. :)

Muscari 2014.05.04. 19:14:12

@Cascabel: nahat, ezek nagyon jok, koszi.

2014.05.04. 19:14:21

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nekem az a benyomasom hogy egy nyitott, modern gondolkodasu ember vagy.... meg a Tesla auto jovojeben is hiszel, mikor mi Nagy Oregek egy egesz litaniat vagyunk kepesek felhozni ellene. :)))

2014.05.04. 19:16:13

@puhacica: Pacsi

OFF: Sajnos az egyik puhacicam beteg, szemmutetje lesz es szovettan. :(

Sütemény1975 2014.05.04. 19:20:05

@GERI87: " a mai modern, globalizált világ képét is ők, vagy onnan határozták meg az utóbbi időkben, "
ez meg is latszik a vilagon....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 19:20:14

@nyuszigonosz(D):
Nem, nem járhattak.
Mint az itt jelenlevőktől megtudhattuk ki vannak tiltva népviseletet hordó emberek a Tátrából. A ráutaló magatartást is tiltják.
A "hínnye" "ihaj" szavakat külön büntetik.

2014.05.04. 19:20:52

@klappol:
Jo dragak is. Rendkivul melegek es nehezek. Ezek mar birka gyapjubol keszulnek, az eredeti indian sweaterek boleny gyapjubol.

klappol 2014.05.04. 19:21:12

@puhacica: Mehetne pl az Amazonhoz??? :))))))))))))))))))))))))))))))

puhacica 2014.05.04. 19:21:28

@cougarcat: oooo! valami fertozes? kuldjuk a puhacicacsít!

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.04. 19:22:15

@klappol:

Ez nem ellenérv. A németek egyszerűen vesztettek, ezzel megoldódott a kérdés.

klappol 2014.05.04. 19:22:29

@Cascabel: De jó lenne 1 belőlle :(:(:(:( mennyi az áruk, nem akarok googlizni.

nyuszigonosz 2014.05.04. 19:23:32

@diggerdriver: Jóvanno, így veszem mostantól tudomásul.
A Tátrában nagyon sokat jártam, és akkor még nem volt ez a tilalom. Dehát, változnak az idök.

klappol 2014.05.04. 19:24:14

@maxval a gondolkodó birca: Azt gondoltam általánosítottál,

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 19:25:56

@nyuszigonosz(D):
Ááá nincs ilyen. Az csak népviseletnek látszó tárgy volt.
A németek-osztrákok ki sem teszik a lábukat az országukból népviseletben.
Star Wars egyenruhát hord mind külföldön.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.04. 19:27:40

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Igy van :)
Legalabb jol nezzek ki, ha mar belul szolidaritasi rothadast folytatok a nyugattal es a leggingses ferfiakkal :)

SzZoole 2014.05.04. 19:32:44

@mayree: nekem "sajnos"nincs magyar tv-em,de nem is vagyom ra:)))

Sexual Harassment Panda 2014.05.04. 19:33:12

@maxval a gondolkodó birca: akkor az csak hisztèria, hogy "menekülnek" az orszàgbòl..

mayree 2014.05.04. 19:35:16

@Zoole[uk]:
Sejtettem :D
De mi sem vágyunk rá! DVD/BR vagy Bandy, erre való a tv :)

2014.05.04. 19:35:22

@diggerdriver:
Nem csak maya piramisok vannak: Toltec, Aztec, Tarascan, Olmec, stb.

klappol 2014.05.04. 19:36:46

@Sexual Harassment Panda: Szerintem Max a régi Magyar népet idézte, a mostani kivándorlás meg egyfajta menekülés. Régen az 56-os időben mentek el sokan. Akkor is gáz volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 19:36:49

@Cascabel:
Ezek kúrva jók.
Gyapjúból vannak?
Pézsmatulok szőréből is árulnak valamit?

2014.05.04. 19:39:25

@klappol:
cowichansweaters.wordpress.com/pricing/
Nem olcsok. Az eredetiek termesztesen, de az utanzatok sokkal olcsobbak. Kulonosen a Made in China:)

Papagály (törölt) 2014.05.04. 19:41:07

@nyuszigonosz(D): azt elhiszem, hogy - főleg a bajorok - népviseletben parádéznak otthon. de komolyan gondolod, hogy egy tiroli dirndlben / trachtban megy szlovákiába hegyet mászni?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 19:41:25

@Muscari:
Én egyszer jártam ott 1980-ban.
Pontosan azért maradt meg bennem mert nekünk furcsa volt hogy valakik csak úgy mindennapos viseletnek hordanak népviseletet.
Ja és zergetollas kalapjuk volt.
Tudod mi a zergetoll?
:))))))))))))))

2014.05.04. 19:41:32

@diggerdriver:
A cowichan sweaterek birkagyapjubol keszulnek, a prerin bolenygyapjubol. Pezsmatulok gyapjubol keszultekrol nem tudok, biztosan vannak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 19:42:46

@cougarcat:
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.05.04. 19:43:09

@mayree: a masik sorozat amit sokszor vissza nezek a You Rang M'Lord,azt sem birom megunni:)))

klappol 2014.05.04. 19:43:44

@Cascabel
: "Large Adult Sweaters
50-52 $ 350-400 $300-350

54-56 $450-500 $400-450" ez lenne a méretem.

Nem occó, de a kínai nem kellene, mondjuk az igazit csak eccer kell megvenni.

Ha gazdag leszek kimegyek és veszek :D:D

mayree 2014.05.04. 19:46:32

@Zoole[uk]:
Igeeen! Meg az a francia ellenállós, meg a Black Adder, meg az első világháborús Bean, meg a South Park, meg a... :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 19:47:27

@Cascabel:
Tudsz valamit arról hogy mit készítenek pézsmatulok gyapjából és hol árulják?

2014.05.04. 19:51:46

@puhacica: Valami oknal fogva megnagyobbodott az egyik szemmirigye es kibuggyant a harmadik szemhely alol (cherry eye). A szemorvos tegnap megprobalta visszagyomoszolni de nem maradt a helyen. Sajnos meg kell azt is nezni hogy nehogy valami rosszindulatu daganat legyen... De amugy teljesen normalisan viselkedik, eszik, nincsenek fajdalmai, ugyhogy bizakodom. Itt egy regebbi kep a betegunkrol:

www.kepfeltoltes.hu/view/140504/IMG_1950_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

@diggerdriver: A mai "Nagy Oregek" nem a terdkalacsukrol meg az izuleteikrol picsognak hanem az elektromos autorol. Megiscsak van fejlodes! :)))

SzZoole 2014.05.04. 19:55:46

@mayree: a South Park nekem is nagy kedvencem,egy igazi gorbetukor a tarsadalmnak,a kedvencem a faszbukos resz,azon behaltam:)))
Amit meg majd' minden nap nezek az a Family Guy,minden nap adjak este 11-tol,regi es ujj reszeket egyarant.

2014.05.04. 19:59:26

@klappol:
En mar nem lakok a kornyeken, de talan Cougercatnak van osszekottetese vagy tud olcsobban is, esetleg utanzatot:) A Hudson Bay is arul hasonlo pulovereket, olcsobban.
@diggerdriver:
Szerintem Alaszkaban vagy a Northwest Territoriesban talalhatok pezsmatulok gyapjubol keszult dolgok, ha vannak.

2014.05.04. 20:06:10

@klappol: @Cascabel: Eloszor a hasznalt boltokban kell korulnezni, pl. Value Village. Talan 50 dollarert mar lehet talalni hasznaltan es a Cowichan pulover eletre szolo minoseg.

Amugy orulok neki hogy ennyi penzt el tudnak kerni az uj puloverekert. Vegre nem foldimogyorot kapnak a kezmuves munkajukert. Ha en gazdag lennek akkor rengeteg mindent vennek - kisebb totem oszlopot, maszkokat, fa- es kofaragasokat, kenut, pledeket, stb. stb. Eszmeletlenul gyonyoru a Coast Salish nepmuveszet...

klappol 2014.05.04. 20:11:43

@Cascabel: Rendes vagy, de Klappol csak álmodozik :)))))))))))))

klappol 2014.05.04. 20:15:17

@Cascabel: Na ezeknek is + van az áruk. Azok az állatok pompásak, maga az erő, amikor összekoccannak, még nekem is fáj :))))))))))))))))))))

2014.05.04. 20:19:41

@klappol:
Ahogy Cougercat is irta, hasznalt ruhazati boltokban lehet talalni relative olcson, 50 $ korul. A Kinaban gyartottakbol nagy botrany volt a vancouveri teli olimpia idejen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 20:19:58

@Cascabel:
Köszi.
Hihetetlen anyag a pézsmatulok gyapjú.
Egy pulóvert egy gyűrűn át lehet húzni miközben elképesztő hőszigetelő képessége van.

**mimi** 2014.05.04. 20:21:05

@diggerdriver:
még nem is hallottam róla...

2014.05.04. 20:21:19

@**mimi**: Koszi, es nagyon jo termeszete is van, szelid, dorombolo, nyugodt - bizom benne hogy meggyogyul...

DieNanny CH 2014.05.04. 20:24:47

@nyuszigonosz(D):

Sőt, még fogadásokon is megengedett! Még az Operabálra is engedik! (Egyik családom szülőpárosa ment, abban az évben pont Opernball-Barbie-t ajándékoztak a nőknek, férfiaknak már nem tudom. 2 kislány volt a családban, úgyhogy szereztek még egy ilyen babát... Ilyet: www.google.ch/search?q=opernball-barbie&num=50&es_sm=122&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=iIVmU7PbAsWd0QW2yIHQCw&ved=0CDUQsAQ&biw=1264&bih=647&dpr=1#facrc=_&imgrc=suQhtvZJUKY0vM%253A%3BqRQCIhf2r2QSpM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.mattel.de%252Fimages%252Fpr%252Fvienna05.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.mattel.de%252Fspielzeug%252Fpresseinformation%252F45_Jahre_Barbie_Traum_Sehnsucht_Schoenheit_Mode%252F1068710767%252Fy%3B180%3B252 )

Amúgy pl a Bocskai-viselet is megengedett.

2014.05.04. 20:29:19

@Mr Long: Ebben igazad van, az atlag amerikainak nem mond semmit az indian kultura, de a sajat, amerikai kulturaja igen - es ez is letezik, ahogy Gerrynek irtam. Na persze nem baj, ha ezt ott Europaban nem ismerik (bar akit komolyan ertekel a kultura ugy altalaban, sok mindent ismerni fog), de teny, hogy ettol meg letezik. :)

nyuszigonosz 2014.05.04. 20:29:50

@DieNanny [SZ,CH]: Természetesen, hogy mindenhová lehet menni itteni népviseletben.
Ez itt a nép viselete és kész.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 20:35:12

@nyuszigonosz(D):
Míg ugyanakkor Magyarországon egy magyar népviseletet hordó embert megbámulnak megmosolyognak és ami a legrosszabb turbómagyarnak magyarkodónak népnemzetinek tartanak.

2014.05.04. 20:39:58

@**mimi**: Cukik! :) A cirmos macska itt szinte ismeretlen, nem is tudom miert. Pedig nagyon birom a vadmacska kepuket.

Ez a masik, a tesoja:

kepfeltoltes.hu/view/140504/IMG_1949_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

**mimi** 2014.05.04. 20:41:26

@cougarcat:
huh de szép, benne van minden abban a nézésben :)

2014.05.04. 20:46:31

@diggerdriver: Nagyon birtuk amikor Graz-ban jarva epp egy fesztivalos hetvege volt amikor mindenki nepviseletbe oltozott - fiatal, gazdagabb, foldmuvesek, akarki, es buszken jartak-keltek igy a varosban. Mi ereztuk ugy hogy bohocok vagyunk, mert a mi turista "jelmezunk" volt az ami kilogott a sorbol.

2014.05.04. 20:48:39

Volt mar naszoval?

blackhairlady 2014.05.04. 20:51:33

@Kövérmadár [swe]: Inkabb nem volt szerencsed. mert nem volt otthon senki fontos szemely az eletben. Persze lehet, hogy nem is vagytal ra, es akkor meg semmi baj. Igazabol lattam a smajlit a mondt vegen, csak jo volt kototzkodni meg okosnak latszani 1 percre:DDDD

SzZoole 2014.05.04. 20:52:34

@charlieharper [home, sweet home]: het vegen nincs naszoval,csak hetkoznap

blackhairlady 2014.05.04. 20:52:57

@cougarcat: Amen:) Igazad van egyebkent. De azert neha olyan jo rinyalni meg hisztizno, csak a figyelem miatt:)))

2014.05.04. 20:53:56

@**mimi**: Tole bereljuk a hazat :)

2014.05.04. 20:57:18

@DieNanny [SZ,CH]: errol te jutottal eszembe
kepfeltoltes.hu/view/140504/1047836644image_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Az van rairva, hogy "megettem a 9 eves tulajdonosomnak a muveszeti projektet. Marshmallow (az a vattaszeru edesseg) volt benne - nem tudtam ellenallni"

**mimi** 2014.05.04. 20:57:25

@cougarcat:
jaaaaa, ez ismerős :)))
megtűr benneteket? :)

Muscari 2014.05.04. 20:59:08

@diggerdriver: a wiki szerint a zerge felborzolodott szore.

Gyerekek, a majus 4. van, es az ITV-n a Csillagok Haboruja megy :-)))))))

May the force be with you!

Avagy:

May the 4th be with you!

Mr Long 2014.05.04. 20:59:41

@charlieharper [home, sweet home]: Irtam neked itt delelott, nem tudom mennyire segit, mert eleg szellel belelt lengyelre futotta csak nekem...

puhacica 2014.05.04. 21:00:48

@cougarcat: huh, akkor ez ijesztobben nez ki, mint amennyire komoly, hacsak nem rosszindulatu. meg jo, hogy nincsenek fajdalmai. drukkolok! nagyon kis cuki, a tesoja pedig rettento fenseges! :)

@**mimi**: micsoda paros! :)

puha ur:

kepfeltoltes.hu/view/140504/20140302_141052_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/view/140504/2014-03-03_22.48.19_www.kepfeltoltes.hu_.png

2014.05.04. 21:02:12

@blackhair-lady: Ebben igazad van, sot neha a legegeszsegesebb strategia, hogy az ember kihozza magabol a negativ erzeseket, nem fojtja el, mert abbol csak problema lesz. Ha panaszkodunk vagy hisztizunk idonkent (ugy hogy nem mindig egy valakire omlesztjuk) es ez megkonnyebbulest okoz, akkor ez meg nem gond - amit en karosnak tartok az az "idult" negativ gondolkodas. Eloszor is ilyen helyzetben nem erzi az ember jol magat (tapasztalatbol tudom), masodszor elriasztja maga mellol a pozitiv embereket. Persze az ember nem mindig kepes befolyasolni az erzeseit - azok csak ugy vannak, ilyenek-olyanok, de ha rosszul erzem magam, akkor azert jo arra torekedni hogy kitorjek ebbol az allapotbol. Na en sem vagyok ennek a bajnoka, csak megprobalok e szerint elni....

nyuszigonosz 2014.05.04. 21:02:42

@Papagály: Gondolom nem nöt látott dirndlben a Digger, vagy alkalomadtán én valahol a hegyekben.
Férfiak viszont minden nélkül, hiszen a háromnegyedes börnadrág, erös cipö és kockás ing plusz kalap ( a népviselet hétköznapi formája) megfelelö hegyi túrákra.

blackhairlady 2014.05.04. 21:04:23

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Texasnak erdekes tortenelme van, bevallom, nem ismertem mielott idekoltoztem, sok tortenelmi heleyt bejartunk azota. Bar romvarban nem voltunk, de romos epuletben ahol a fuggetlensegi harcok folytak, ott igen.
Ketsegtelen, hogy mas, de redekes. Foleg, hogy a ferjem hazaja, igy meg inkabb erdekes.
Engem egyebkent egyarant vonz a regi es a modern is, en mindenre ra tudok csodalkozni:)

nyuszigonosz 2014.05.04. 21:04:58

@Mr Long: Én is utánakérdeztem még, és ugyanazt a választ kaptam, mint te. Kefír vagy mašlanka.

2014.05.04. 21:07:51

@Mr Long: ok, akkor ma nem torlom ki az emaileket.
Holnap vajon nyitva lesznek a lengyel boltok? Megprobalok beszerezni aludt tejet
A kefir, az nem aludt tej, igaz?

@cougarcat: OFF huuu, ma olyat trimaranoztam, hogy huuuuhaaaa. ON

2014.05.04. 21:07:54

@**mimi**: Igen, probalunk megfelelni az elvarasainak. :)

@puhacica: Hu de megsimiznem ot is! A kis makaroni tolvaj. :))

2014.05.04. 21:09:17

@nyuszigonosz(D): higy ejted ezt a maslankat? Mászlánká?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.04. 21:14:42

@Sütemény1975:
Ezt csak azt jelentheti, hogy van még mit csiszolnod az emberismereteden ;)

Az élet minden területén buktam már meg (van ahol többször is), ha nagyon buta nem is vagyok, de az "emberi értékem" gyakorlatilag nulla. Ez legalább annyira ténykérdés, mint amennyira az, hogy az ég kék, a víz pedig nedves.

2014.05.04. 21:15:18

@charlieharper [home, sweet home]: En meg csak nem is lattam olyat, csak catamaran-t... guglizott kepek alapjan nagyon klassz. De rogton ami eszembe jut: dupla kikotoi dij! :)) mert olyan szeles...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 21:17:33

@cougarcat:
Komolyan irigylem az olyan nemzeteket ahol ez természetes.
Szerintem a skót népviselet is TÖK jó.

2014.05.04. 21:21:41

@cougarcat: igen, olyan draga, hogy egy kulso buoy-hoz van kikotve. Dinghyvel kell odamenni hozza.
Egyebkent meg mindig szedulok, ulve is, jobban erezni rajta a hullamokat, mint egy sima vitin.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 21:23:00

@charlieharper [home, sweet home]:
Nem Charli nem volt.
Blogbejegyzésekre nehéz írni mélyenszántó gondolatokat meg amúgyis ma a sajátomba írtam.
Egyébként meg bekóstoltak itt hogy emberek márpedig a saját országhatáraikon kívül nem hordanak népviseletet.
Most hogy így belegondolok akor Golders Green főutcáján is csak a hallucinálok mikor látom a malomkeréknyi szőrkucsmás kaftános zsidókat. Vagy én vagyok Izraelben.

puhacica 2014.05.04. 21:24:45

@charlieharper [home, sweet home]: ugy olvastam: trianonoztam. na mondom, ot is elvesztettuk! :)

@cougarcat: @**mimi**: idonkent nagy gezenguz :)

2014.05.04. 21:24:54

@diggerdriver: na varjal, az egyenruha....

33621 2014.05.04. 21:26:09

@Cascabel: Ezek nem Norvégmintás pulóverek! :-)

2014.05.04. 21:28:06

@diggerdriver: Amikor mi gyerekek, tinedzserek voltunk, akkor a nepviselet lenezes es rohej targya volt. Az egesz videkiek lenezese a fovarosiak altal borzaszto dolog volt - en valosaggal "titkoltam" a falusi csaladomat mert gyerekkent szegyelltem hogy ilyenek vagyunk, akiket az osztalytarsaim leneztek es kifiguraztak (a belvarosban laktunk). Persze lehet hogy ez mar teljesen megvaltozott, de nekem ez volt a tapasztalatom.

2014.05.04. 21:29:27

@diggerdriver: es a nepviselet nagyonis elterjedt. Londonban szeptembertol aprilisig a nok az eszkimo hagyomanyokat orzik az inuit indianos csizmajukkal. Tudod melyik; az ormotlan, szoros, amiben biztos, hogy bebudosodik a labuk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 21:31:03

@puhacica:
Bazmeg:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 21:32:44

@cougarcat:
Igen, sajnos ez így volt.
Most annyiban változott hogy a népviseletet egyfajta politikai hovatartozáshoz kötik.
Ez még rosszabb.

blackhairlady 2014.05.04. 21:40:44

@Cascabel: Az a kapucnis zipzaras a hosszu fekete haju holgyon nagyon tetszik, olyat elfogadnek egyet ajandekba:)

Muscari 2014.05.04. 21:41:24

@diggerdriver: acsi, nem is Izraelbol valo a haszid viselet, hanem Kelet-Europabol. Raadasul az nekik a mindennapi ruhazatuk.

hu.wikipedia.org/wiki/Haszidizmus

Es nem azt mondtam, hogy nem hordhatnak nepviseletet az orszagukon kivul, hanem hogy en meg nem lattam :p

@charlieharper [home, sweet home]: :-)

szempontcsuzli 2014.05.04. 21:41:49

Ki akar izrealbe koltozni???

33621 2014.05.04. 21:52:18

@diggerdriver: Te nem javulsz öcsém! Lizának meg nagy DDD-je van!

2014.05.04. 21:52:36

@diggerdriver: lattam ma egy gyonyoruen karbantartott Ford T-t

DieNanny CH 2014.05.04. 21:57:08

@charlieharper [home, sweet home]:

:-D
Múlt héten kérdeztem a 6 évesemet: Miért sóztál rá az öcsédre???
Erre ő: Mert visszaütött!
(Majdnem elröhögtem magam...)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 21:57:26

@blackhair-lady:
Ugye?
Azt a kapucnis zipzaras hosszu fekete hajú hölgyet elfogadnám ajándékba.
:))))))))))))))))))

blackhairlady 2014.05.04. 21:58:12

@diggerdriver: A vicc az, hogy ezt a csizmat itt texasban is hordjak a fiatal lanyok, akar meg 20 fokban is tavasszal.

blackhairlady 2014.05.04. 21:59:41

@diggerdriver: Varj, kinyomtatom, kivagom, es elkuldom neked :)))

DieNanny CH 2014.05.04. 21:59:46

@Muscari:

Mályvacukornak is hallottam már. Vagy az valami más?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 22:03:01

@charlieharper [home, sweet home]:
Az az autó AZ autó.
Az állította kerékre Amerikát.
Egyszerű mint a fakocka még csak nem is nagyon megbízható de mégis legenda.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 22:06:33

@blackhair-lady:
Itt is. Egész évben.
Leggings-el.
Pont tegnap ült le mellénk egy fiatal csaj ugg csizmában vékony fekete leggings-ben amin átlátszott a piros bugyi.
Mindezt 120kilósan 160centisen előadva.

blackhairlady 2014.05.04. 22:07:51

@diggerdriver: Csinos lehetett:((((((((((((((((((

33621 2014.05.04. 22:08:58

@blackhair-lady: Na akkor ott van az a bizonyos használt gumicsizma szag a csizmában meg lehet fölötte is!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 22:09:38

@charlieharper [home, sweet home]:
A közhiedelemmel ellentétben a Magyar Galamb József nem az egész autót tervezte csak a bolygóműves sebességváltót.
Viszont az egyik legkiválóbb mérnöke volt Fordnak.

GERI87 2014.05.04. 22:10:13

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: @cougarcat:

"ezt hivjak "popkulturanak".
Ha te ezt egy szinten kezeled a szepirodalommal,"

Nem kezelem.
Csak nem képzeled hogy minden sorát teljesen komolyan is gondolom?:)
Ugyan...

@Sütemény1975:

Eléggé rühellem ezt a tapiszaros, faszbukos, buzis, kurvás, férgekkel teli közeget ami ma van.
Hogy ki hibája? Szerintem ez rossz kérdés, nem céltudatos ez a romlás...a nyugati világ elkényelmesedett, unalmas, kiüresedett stádiumba ért....és ebből fakad.
szerintem.

@Mr Long:

Hát, angolul kell alkotni és kész.
Másoknak is ment.
Mi gátol meg egy magyar énekest, zenekart hogy angolul tevékenykedjen, főleg a könnyű zene terén, ahol nem számít a nyelv mint kulturális elem? Semmi.
Nem annyira jók és ennyi.

33621 2014.05.04. 22:10:35

@diggerdriver: Ugye ráizgultál azért?

Muscari 2014.05.04. 22:13:31

@DieNanny [SZ,CH]: az is az, en gyerekkoromban pillenek ismertem.

Mr Long 2014.05.04. 22:17:49

@charlieharper [home, sweet home]: "higy ejted ezt a maslankat? Mászlánká?"
Persze, mindent mi deritsunk ki neked??? :DDDDDDDDDD

Mr Long 2014.05.04. 22:21:14

@charlieharper [home, sweet home]: Trimarannal nagy sebessegnel kiemelnek 2 testet (hogy hivjak oket?) a vizbol, mint a katamarannal egyet?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.04. 22:21:35

@blackhair-lady:
Egyetlen volt, ő néha meglátogat minket (Nóri anyukájának a férje az apja a srácnak - bonyolult :) ).

Azt már sosem fogjuk kideríteni, hogy vágytam volna-e erre vagy sem, nem ismerem az érzést. Amiről pedig nem tudunk, az nem is hiányozhat / fájhat, igaz?

2014.05.04. 22:23:09

@diggerdriver: az inuit indianok nepviseletenek hodolnak. Az eszkimok legfobb exporta UKba.
Ez volt a masik, amit mondtam a gyereknek. Ha csizmas Pocahontas akar lenni, azt majd Halloweenkor

Mr Long 2014.05.04. 22:25:27

@charlieharper [home, sweet home]: Nem az UGGra gondolsz? Ha jol tudom az Ausztraliabol jott.

2014.05.04. 22:26:58

@Mr Long: a kozepet "hull"-nak hivod. A ket szelet meg "amas"-nak.

2014.05.04. 22:36:07

@GERI87: Az USA-nak kultura szempontjabol rossz az imazsa, mivel a pop kulturaban tobb penz van es ez az iranyzat joval tobb figyelmet kap - tavolrol talan hogy ugy tunik hogy mas mar nincs is. Az az igazsag hogy akit igazan erdekel a kultura az az USA-ban is konnyeden ratalal, akit meg nem, arra meg talan kar is lenne eroltetni.

Ha mar az eszak amerikai kultura szoba jott, egy erdekesseg... Alice Monroe, kanadai Nobel dijas irono a ferjem Sunday school kindergarten tanito nenije volt a 60-as evek elejen, Victoriaban. :)

2014.05.04. 22:37:43

@Mr Long: @diggerdriver: remelem, hogy aki kitalalta, annak egesz nap a laban rohad a Bondi Beachen

GERI87 2014.05.04. 22:38:09

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

A lényeg: ironikus akartam lenni, csak nem sikerült, vagy te nem értetted, más meg talán igen...nem tudom.

Kulturálisan Európa nyilván nem kullog senki után, sőt.
Mint történelem hobbista ezt talán én is tudom.

Nekem Észak-Amerika "külsőleg" jobban bejön, mert Európa "zsúfoltságát" és "történelemben túltengését" már megszoktam, bizonyos elemeit meg talán unom is...

--------

popkultúra:
Vannak értékes oldalai is a szemét mellett, csak egyre kevesebb...ezt aláírom.
Hogy milyen "szinten" van az más tészta....én nem kezelném feketén-fehéren ezt a dolgot.

Amúgy Észak-Amerika is angolszász/latin kultúra (bevándorlók) tehát eleve hülyeség "Európával" meg annak kultúrájával szembe állítani...mikor tőlünk erednek, csak ez egy "másik ága" a nyugati, európai kultúrának...ma a meghatározóbbik.
Max mint állam és nemzet "új" , de tradíciókból nincs hiány.

33621 2014.05.04. 22:42:31

@diggerdriver: Bíztam az ízlésedben! :-)

blackhairlady 2014.05.04. 22:49:28

@33621: Erdekes, hogy nem erztem szagot egyszer sem, pedig alltam kozvetlen mellettuk. Gondolom amikor levetette otthon, mar nem volt olyan kellemes az illat:(

2014.05.04. 22:49:58

@cougarcat: Meg annyit hogy tanultam egy keves amerikai irodalmat az egyetemen (kotelezo targy az English 102), es bizony vert izzadtam a verselemzesekkel - pl. a Walt Whitman versek ugyanolyan melyek es komolyak mint barmelyik europai....

Vagy Samuel Barber - Adagio for Strings - gyonyoru klasszikus zene - ha ez nem kultura, akkor mi az? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 23:00:54

@charlieharper [home, sweet home]:
Állítólag az auszik nem kültéri használatra találták ki.

GERI87 2014.05.04. 23:05:17

@cougarcat:

A pop(tömeg) kultúrában mindig is több pénz lesz, mivel több embert érint.
Pont ezért kéne tartani egy szintet, ami alá nem mennek, (ezt meg olyan nem anyagi vonzatú dolgok teszik lehetővé mint az erkölcs, meg a lelkiismeret, morál..de hát ilyen már nincs lassan) mert láthatóan nincs az a szar amit be ne nyelne a plebs...mert valahol egyszerű ösztönlények vagyunk csak...pont ezért undorító hogy erre rámennek és kihasználják.

"Az USA-nak kultura szempontjabol rossz az imazsa,"

A legnagyobb, legnépesebb, legbefolyásosabb, leggazdagabb nyugati állam/társadalom, így ott "csinálják" a globális tömegkultúrát, ez nem meglepő...
Ha Oroszország lenne ebben a helyzetben akkor onnan folyna a szar..

Azért ne feledjük azt sem hogy Amerika a vallási türelmetlenség elől menekülő protestáns közösségek hazája is, sok tekintetben konzervatívabb is mint mi.
Van egy ilyen oldala is.

GERI87 2014.05.04. 23:05:17

@cougarcat:

"Walt Whitman versek ugyanolyan melyek es komolyak mint barmelyik europai...."

Mert a Walt Whitman egy nagyon európai név:)

Én szerettem a verseket, bár sose értettem minek elemezni...
(gondolom megvan mikor tanárnő elemez és mondja a költő hogy "gondolta a fene":) )
Arra van hogy élvezd, neked jelentsen valamit, elgondolkodj...és akkor dögunalom legyen, mert valami hülyének jegyet kell rá adnia:)

2014.05.04. 23:06:23

@diggerdriver: Az itteni indian baranypremes mokasszinokat allitolag lehet hoban is hasznalni de ma mar inkabb otthoni mamuszkent viselik. Amikor eszakon eltem en is vettem ilyet - aztan az elso cicam letamadta a nyuszipremet es hulyere ragcsalta az egeszet. Cica maradt, termeszetesen, mamusz repult. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.04. 23:08:38

@GERI87: Bocs, tenyleg nem jott at, hogy nem gondolod komolyan. Ugy fest lemerult az ironia-detektorom, de mar kurblizom. :D

2014.05.04. 23:11:21

@GERI87: Na de aki feher annak mind "europai" a neve, attol meg amerikai az aki itt szuletik, itt no fel. :) Walt Whitman izig verig amerikai, talan ezert is esett nehezemre megerteni - nem az en kulturam. Persze hulye is vagyok a versekhez ugy altalaban. :) Igen, szerintem is csak "erezni kellene" az irodalmat, utalom az esszeirast, a kotelezo ertelmezest, meg ilyesmit, oruljenek hogy elolvasom. :))

2014.05.04. 23:12:52

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nekem meg az a tanulsag hogy legkozelebb kave es reggeli elott ne reagaljak senkire! :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 23:21:41

@cougarcat:
Én azért elgondolkodtam volna...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.05.04. 23:31:23

@diggerdriver: Nem gondolkodas nelkul? :)) Puhulsz mar! :))

Mr Long 2014.05.04. 23:31:59

@charlieharper [home, sweet home]: Akkor ugy teszem fel a kerdest kiemelik az egyik amast es/vagy a hullt a vizbol nagy sebessegnel?

2014.05.04. 23:33:38

@cougarcat: az utobbi kijelentes termeszetesen a lagyszivusegre vonatkozik...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 23:35:18

@cougarcat:
Igaz. Ez már az öregség jele.
Öregszem én vagyok az Öreg Sam.
:)))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 23:36:09

@cougarcat:
Hijjj de gonoooooooooooooosz...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.04. 23:38:49

@cougarcat: Ahhh, ugyanmar, az a fajta vagyok, hogy ha szandekosan akarnak sem igazan tudnak megbantani. :)
Az eletben joval komolytalanabb vagyok en annal, hogy felhuzzam az orrom... szinte barmin is. :)

2014.05.05. 00:37:28

@diggerdriver: sajnos felreertheto volt :))

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Jo termeszeted van, szerencsemre :)

blackhairlady 2014.05.05. 01:07:57

@cougarcat: Pedig aztan ha valahol hat itt Amerikaban az essze iras az nemzeti sport. barhova mesz suliba, az elso, hogy irj egy esszet errol arrol, az oreganyad terdekalacsarol is:)))

blackhairlady 2014.05.05. 01:10:22

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Az Eszak-amerikaban elok legalabb annyira felhordulnek a kulturajukra, tortenelmukre tett negativ kijelentesekre mint a UK-sek a mindenki mosogat teoriara:))))))

2014.05.05. 01:51:09

@blackhair-lady: Felsooktatasban ugyanez, legalabb is a "distance ed" ilyen. Kinomban kidolgoztam egy rendszert - ennyi es ennyi direkt idezet, ennyi es ennyi atirt idezet, egyeni velemeny modjaval. :) Rettenetesen idoigenyes, viszont nem kellett magolni semmit, ennyi az elonye. A gyerekeknek meg eleg hosszu napjuk van az iskolaban, mikor van idejuk annyi esszeirasra, kutatasra?

___________________

Ahogy elnezem magam kudarcot vallottam a blogfuggoseg megszuntetes kiserlettel. Vissza velem terapiara.... :)

blackhairlady 2014.05.05. 03:11:27

@cougarcat: Te csak ne terapiazz hanem maradjal itt, okes?:)

Hat delutan, hetvegen, stb... Adnak eleg idot altalaban, es szerencsere a hazi feladatok fent vannak az iskola honlapjan, igy sem elfelejteni sem letagadni nem tudjak a kolkok, mert anya, apa ellenorzi:)
de en foleg a kulonbozo vizsgakra gondoltam, angolbol mindig az egyik vizsga essze. A nagyobbiknak essze kellett az angol tanfolyam besorolasahoz, majd az erettsegikor is, aztan a compass teszten mielott a collegeba jelentkezett, stb stb...

Sütemény1975 2014.05.05. 03:41:45

@Kövérmadár [swe]: definiald majd nekem egyszer az "emberi erteket". tenyleg erdekelne.

Sütemény1975 2014.05.05. 03:43:22

@Kövérmadár [swe]: abban viszont igazad van, hogy az emberismeretem gyenge. Foleg igy, szemelyes ismeretseg nelkul.

pappito · http://pappito.com 2014.05.05. 04:32:31

@33621: "Ha már Új -Zéland, papító nagyon eltűnt innen a blogról."

olvasgatok, csak sajnálom az időt max meg digger* off marhaságaira

*= nem sorrend és a lista se teljes :)

pappito · http://pappito.com 2014.05.05. 04:38:15

@lexrex: más opciók is vannak.

igazából azt nem értem, hogy ha nem érzi jól magát cipőbolti eladóként, akkor miért nem csinál mást?

meg az, hogy az emberek nem köszönnek, hát nem tudom, amióta itt élek én azt tapasztalom, hogy az emberek sokkal civilizáltabban kommunikálnak egymással, mint Mo-n. Persze nem állok 9 órát egy cipőboltban, szóval csak más tapasztalatom alapján beszélhetek.

pappito · http://pappito.com 2014.05.05. 04:42:09

@diggerdriver: "ÚZ kurva jó hely szerintem, nekem csak az erősen tsikosh-gulasch pusztaromantikára hajazó maori hagyományőrzés nem tetszik bár az minden országban megvan."

el lehet kerülni, és egy átlag újzélandernek sokkal kevésbé hangsúlyos ez, mint a médiának/turistáknak. szóval itt kevéssé zavaró. egy egészséges határig meg abszolút helyénvaló.

GERI87 2014.05.05. 06:59:32

@cougarcat:

"aki feher annak mind "europai" a neve, attol meg amerikai az aki itt szuletik, itt no fel. :) "

Persze, csak gondolom nincs akkora különbség az Amerika és európai költészet mint mondjuk az nyugati és ázsiai költészet között:)

"nem az en kulturam"

De pl Walt hasonló műfajban írt mint mondjuk Petőfi...(megnéztem), ő meg nem olyan ismeretlen nekünk:)

FutureFry 2014.05.05. 06:59:58

@blackhair-lady: Texas + történelem: Régen (talán most is?) a texasi általános iskolai történelem tananyag egy db nagy + vastag köny volt, a címe valami olyasmi, hogy "Texas történelme". Mintha más történelem nem is létezett volna. Nemcsak hogy a világ, de semmilyen más állam nem volt "említésre méltó". Na jó, Mexikó az Alamo miatt.
Van egy nagyon jó karikatúra erről, még a "kis-Bush" alattról ahol a világ közepe "Texania" a többi csak olyasmi államok/országok mint "over there" meg "hippieland". Sajnos nem találom az "internets"-en...

tanato 2014.05.05. 08:02:30

@pappito: 4 32,31-es hozzászólásoddal egyetértek,ennyi off hozzászólást nem szabad elolvasni.

pappito · http://pappito.com 2014.05.05. 08:30:27

@tanato: én nem mondtam, hogy szabad v nem szabad. mindenki azt tesz amit akar, mindenki olvas ami érdekli.

tanato 2014.05.05. 08:34:39

@pappito: Szabadni szabad,de nem érdemes,én már egy ideje sajnálom rá az időt,6-700 komment már meghaladja a rá fordítható energiámat és időmet.

pappito · http://pappito.com 2014.05.05. 08:37:35

@FutureFry: az a "az usában mindenki kopp hülye és az iskolában összeadni se tanulnak meg" duma elég komoly tájékozatlanságot jelez, tekintve, hogy azok az ostoba amerikaiak azért üzemeltetnek a világ 10 legjobb egyeteméből hetet. Vajon miért nem a borzasztóan tájékozott diákok által látogatott pázmány a menő? Ami mondjuk az első ötszázba se képes felkaparni magát...

A valóságban meg ugye csak az a végzettség ér többet amit mondjuk a Princetonon meg az MIT-n szerez a nép...

pappito · http://pappito.com 2014.05.05. 08:40:51

@tanato: világos, mire én odajutok általában, hogy elolvassak egy HÁ posztot, már van 5-700 komment, ha kiszűröm gyorsan azt a párat akit alapból ki szoktam, még mindig maradt 200 :)

amúgy semmi baj ezzel, csak én kimaradtam ebből a belterjes csetszobás kommentelgetésből, és csomószor nem is értem mire célozgatnak egymásnak a legények-leányok.

tanato 2014.05.05. 08:49:01

@pappito: Szerintem csak unatkoznak és hülyéskednek.

pappito · http://pappito.com 2014.05.05. 08:51:59

@tanato: persze

de látod, az új posztnál a tizenpáradik már a feminizmusbashing meg a fene tudja mi. Egyszerű képlet ez, ha a poszthoz tartozó és/vagy releváns kommentek kiszelektálása a csacsogásból tovább tart, mint a tűrőképességem, akkor becsukom az egészet a fenébe. Aztán hetekig ki se nyitom. (ha meg kinyitom, megtudom, hogy a cipőboltban mindenki bunkó :)

tanato 2014.05.05. 08:59:39

@pappito: Igen a szextéma,feminizmus,homokosság,perverzitások,mind olyan témák amiket jellemzően jobban ki tudnak tárgyalni az azok iránt erős érdeklődést mutatóak anonym módon mint pl. személyes beszélgetéseken élőszóban.

pappito · http://pappito.com 2014.05.05. 09:02:11

@tanato: hát, ezzel nekem semmi bajom, csak nem értem miért nem emailban beszélik meg, vagy erre a célra szakosodott fórumokon :)

de hát nem baj, mindenki érezze jól magát :)

lavór 2014.05.05. 09:05:15

Alapvető gondolkodásbeli hiba a megalázó munka kifejezés életben tartása. Egy Higiéniai szakfelügyeleti és hibaelhárító alkalmazott, cipőbolti termékmenedzser semennyire nem megalázó foglakozás.

pappito · http://pappito.com 2014.05.05. 09:13:26

@lavór: +1

amúgy a megalázó munka kifejezésnek megvan az értelme, pl. kényszermunka, kényszerített prostitúció, stb. A cipőbolti eladó az nem az, az csak szimplán munka.

tanato 2014.05.05. 09:14:27

@pappito: Szerintem az erre szakosodott fórumokat figyelik és ezt tudják azok akiket nagyon érdekel a téma.

pappito · http://pappito.com 2014.05.05. 09:15:45

@tanato: ki figyeli?

az általad felsorolt témákban már rég nincsenek tabuk meg titkok :)

tanato 2014.05.05. 09:18:01

@lavór: Az én véleményem az ,hogy akkor megalázó munka valami ha a főnök megalázóan bánik a beosztottjával,és ez nem fizikai munka függő. Pl. én orvos létemre végzésem után két évig nagyon megalázó munkát végeztem,mert velünk kezdőkkel nagyon megalázóan bántak az idősebbek,akár a seregben az öregek a kopaszokkal,anno.

tanato 2014.05.05. 09:20:51

@pappito: Hát itt néha még a gyerekpornó is szóba került nem is kevésszer.Mindenesetre azért sokan szeretnek anonymitásba bújni ilyen témákkal kapcsolatban.

pappito · http://pappito.com 2014.05.05. 09:24:17

@tanato: hát az már más lépték, a gyerekpornó mindenhol bűncselekmény (civilizált országokban) és nem tudtam, hogy itt is népszerű...
azt meg végképp nem tudom, hogy hog kerülhetett itt szóba :(

tanato 2014.05.05. 09:29:27

@pappito: Sajnos néhányszor érintőlegesen szóba került a blogon a pedofília,persze nem direktben.

tanato 2014.05.05. 09:33:23

@pappito: Természetesen a blog színvonala továbbra is magas,csak a kommentek gyakran nagyon felhígulnak,szerencsére a nagyon személyeskedő kommenteket igyekszik a HÁ kimoderálni.

lavór 2014.05.05. 10:12:19

@tanato:

Szerintem akkor sem a munka a megalázó, a kollégáknak és a főnöknek vannak mentális gondjai. Az esetedben mindig az a kérdés, hogy követed-e a rossz példájukat az újoncok kezelésében, vagy felülemelkedsz és emberi méltóságukban nem sértve kezeled a felügyeletedre bízott utánpótlást kinevelni.

Muscari 2014.05.05. 10:21:38

@pappito: gyerekporno vagy pedofilia ugyben egyetlen ember aktiv, ot te alapbol szurod, meg meg nagyon sokan.
Az osszes tobbi kommentelonek is elege van ezekbol a temakbol, hidd el.

tanato 2014.05.05. 10:53:37

@lavór: Így van,a második munkahelyemen már szó sem volt ilyesmiről,nagyon jó munkahelyi légkör volt ott.

2014.05.05. 11:02:43

@Mr Long: igem termeszetesen. Az aerodinamikanak megfeleloen viselkedik. Mi nem mentunk olyan gyorsan, de lattam mar a levegoben hasitani.

FutureFry 2014.05.05. 13:00:10

@pappito: Én az általános iskoláról beszéltem. Abból is a texasi változatról. És még azt se mondanám, hogy színvoltalan volt, csak nagyon (túlzottan is) lokálpatrióta. Az egyetemek pedig tényleg világszínvonalúak, a texasiak is (sőt!)

blackhairlady 2014.05.05. 15:17:03

@FutureFry: Nem tudom mi volt regen, de most biztosan nem igy van. Az en lanyom pont 5.-ben kezdte itt, most 8.-os. Tehat kepben vagyok az oktatassal kapcsolatban.
%. osztalyban US tortenelmet tanulnak, teht a felfedezes, allamok kialakulasa, melyik mikor csatlakozott US-hez.
6.-ban vilag tortenelem, a kontinenesek, azok orszagai. Nem, bauxit es koolajleloheleyeket nem kellett tanulni, bben biztos vagyok. Viszont szinte az egesz ev projetezesbol allt, az eppen aktualis kontines orszagaibol kellett felkeszulni megadott temak szerint. Jo sok volt.
7. osztaly a Texas tortenelem, ebben az evben tanuljak csak altalanosban, (illetve ez mar itt nem altalanos hanem junior high school) az allam tortenelmet.
8. osztaly szinten US tortenelem.
Abban igazad van, hogy csak egy nagy vastag konyvuk van amit haza sem hoznak. Minden tantargybol igy van. van egy spiral fuzetuk minden 6 hetre (itt hat hetes periodusok vannak), abba jegyzetelnek, illetve mindig van fenymasolt anyag, ezekbol kell tanulni.
Tehat nem igaz, hogy csak Texas tortenelmet tanulnanak a gyerekek.
Bar abban nem vagyok biztos, hogy neked mit jelent az altalanos iskola, 5. osztaly elott fogalmam sincs, hogy mi a tortenelem tananyag, talan nincs is meg nekik (illetve social study, mert ugye itt egyutt tanitjak a foldrajzot es a tortenelmet).

blackhairlady 2014.05.05. 15:19:23

@pappito: Itt a legjobb az egesz oktatasi rendszerben, hogy kepesseg szerint 3 szinten tanulhatjak a tantargyakat, figyelnek nagyon a kiemelkedo kepesseguekre is, nem kallodnak el a nagy tomegben.

FutureFry 2014.05.05. 16:20:34

@blackhair-lady: Jogos. Tényleg jópár éve volt (és valószínű egy kis szelektív memória szűrő is volt a dologban - lehet pont az a 7-es Junior High év ugrott be :))). Habár Texas továbbra is "állam az államban", azért manapság már az internet/globalizáció miatt talán kevésbé "befelé forduló"

DieNanny CH 2014.05.05. 18:25:02

@cougarcat:

Ez biztos a várostól is függ. Az én 20 ezres városomban alakult egy néptáncegyüttes, hát, minden gyerek oda akart járni, minden kislány növesztette a haját, és még a fiúk sem tartották cikinek... Szóval, a környezet dönt.

2014.05.05. 20:46:29

@blackhair-lady: Gondolom iskolánként változik az oktatási rendszer. Az hogy az otthoni nem jó ezt nem is kell bizonygatni. Most éppen az amerikai iskolával küzdünk de nagyon. A modern oktatást kicsit félre értelmezik. Nincs egy rohadt lista hogy mit tanulnak abban az évben. Az anyagok nem kapcsolódnak egymáshoz. Hétpecsétes titok néha hol, mikor, miért osztályoznak. Jó hogy Szudán, de amerikai igazgató és amerikai tanárok. Komolyan kardomba dőlök. Előtte angliai, na az is egy rettenet volt, előtte kanadai, az mondjuk közepes. A projektek is jók, csak nem tanítják meg hogyan kell. Milyen legyen, hosszúság, szélesség, tartalom, stb. Menet közben meg mikor már készen vannak valamivel akkor rájön a tanár hogy nem így kellett volna, kezdik újra.

blackhairlady 2014.05.05. 22:59:08

@FutureFry: Semmi gond, csak mivel eppen ezeket az eveket eljuk meg, ezert tisztaba akartam tenni a dolgokat.
Nem tudom, hogy mennyire mas a mas allamokhoz kepest, en 4 ev utan meg nem nem latok bele ennyire. Viszont azt tenyleg latom amit te is irtal, hogy localpatriotak.
Viszont egyben biztosan kulonbozik a tobbi allamtol:
"The Constitution of 1845, which was the resolution that allowed Texas into the Union, stated that Texas had the right to divide into 4 states in addition to the original Texas. That legal right still remains true."

blackhairlady 2014.05.05. 23:04:01

@Turchi: En azt mondanam, hogy allamonkent valtozik.
Nalunk minden online megy. Ott tudom ellenorzni mindig a gyerek jegyeit (amik nem is jegyek hanem %-ok), az egesz heti hazi feladat is fent van, es a tananyagot is le tudjuk tolteni a netrol. Mi akkoir szenvedtunk ezzel sokat amikor idekoltoztunk, es meg nem volt olyan rutinunk a nyelvben es a tanulasban. De keresre odaadtak a tankonyvet.
Tehat az Interneten en mindent le tudok ellenerozni, mindent megtudok onnan. A hianyzast is ott jelzem az iskola fele.
En nagyon megvagyok elegedve az itteni iskolaval, es szerintem ok is velem, mert mult csutortokon kaptam egy "the volunteer of the year" elismero oklevelet:)

blackhairlady 2014.05.05. 23:06:03

@Turchi: Egyebkent sajnalom, hogy ilyen rossz tapasztalataid vannak, talan te kritikusabb szemmel is nezed oket mivel te magad is pedagogus vagy. Biztos itt is vannak hibak, csak en azokat nem veszem eszre. Es hat jo tanulo a gyerek, ez a legfonosabb:)

2014.05.05. 23:12:55

@blackhair-lady: Szerintem maga a rendszer jó lenne de elég egy hanyag vezető és már borul minden. Nekem nincsenek nagy elvárásaim, amit bent nem tanítanak meg és szerintem kell azt én megtanítom, de amikor még azért is nyomoznom kell hogy mit tanulnak és hogy, akkor én is csődöt mondok. Éppen most írok egy posztot mert szóvá mertük tenni hogy egy kicsit szervezettebben kellene csinálni a dolgokat és azt találta mondani az igh. hogy ilyen a modern oktatás. Még jó hogy nem voltam ott mert megjutalmaztam volna egy .....-val. Na de ez van, beleszaladtunk, és igazad van, pedagógus szülőnek nem jó lenni DD

2014.05.05. 23:19:37

@blackhair-lady: Nem vettem észre az első válaszod, hmmm, akkor visszafelé megyek D. Itt is elvileg online mennének a dolgok de a tanárok alig használják, csak a jegyeket hajlandók beírni, néha még azt sem. Van 1-2 jobb tanár, érdekes ők felrakják a házit, kommenteket írnak, tehát akár működhetne is a dolog, de a többség nem ilyen. Volunteer ?? Én ha kapnék oklevelet a sulitól biztos az lenne ráírva hogy kötekedő rossz stílusú banya, aki még tanár is DD. Érdekes hogy ahol jó volt a suli, kairó, kanadai, ott engem sem tartottak banyának. Jó hangulat volt, viszonylag szervezetten, de nem agyontanulva mentek a dolgok. Itt meg nem.

blackhairlady 2014.05.06. 00:43:58

@Turchi: Itt a mi sulinkban az igazgato egy szuper noci:) Olyan jol megszervez mindent, hogy csuda. Minden tanar, staff tudja adolgat, olajozottan folyik a munka.
A szuloket pedig szinten online, a Sign-up Genius nevu csoda oldalon toborozzak, pontosan leirva, hogy hanytol hanyig, milyen munka, hany ember kell, mit kell vinni, mennyit, a mi dolgunk csak az, hogy felirjuk sajat magunkat. Mindig mindenre jelentkezik eleg ember.
Abban pedig igazad van, hogy sozlni kell, mert csak ugy tudjak meg ha gond van. En is szoltam mar ha valami nem volt vilagos vagy en maskepp gondoltam.
Erdekes, az ember azt hinne, hogy tobbszorosen meg vannak fizetve ezek a tanarok a kulfoldi kikuldetesben, talan a munkajukat is jobban csinaljak. Ezek szerint nem.

2014.05.06. 08:41:09

@blackhair-lady: Hát akkor az nekem való lenne. Itt ezt azért tehetik meg mert van 2 olyan iskola, ahova egyáltalán menni lehet, nincs konkurencia, még a két iskola között sem, pont elbírják a létszámot, terjeszkedni nem tudnak mert a területük behatárolt. Így tehát azt csinálnak amit akarnak. Kairóban azért volt más a helyzet mert rengeteg külföldi, nagyon jól felszerelt iskola volt, luxus kategóriában és érdekük a gyerekek megszerzése és megtartása. Ott el tudtam volna vinni máshova, bár nem akartam, akárcsak otthon, itt meg nem. Ezt undorítóan kihasználják.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása