oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. május 04. 06:45,  A beilleszkedés nehézségei 395 komment

2014. május 04. 06:45 Határátkelő

A beilleszkedés nehézségei

A mai, szokásos vasárnapi blogajánlóba olyan írásokat válogattam, amelyek valamilyen módon mind a beilleszkedésről szólnak. Akad köztük olyan, aki éppen kerek évfordulóját ünnepelte a határátkelésnek, akad olyan is, aki nemrég kezdett új életet, és akad olyan is, aki már a negyedik évét tapossa. Ami közös bennük, hogy mindannyian földrajzilag, vagy kulturálisan messze kerültek Magyarországtól.

cím_Törökország.jpg

Az első ajánlott poszt a Tede in Turkey blogról származik, melynek szerzője, Dalma 2010 végén költözött Törökországba, és legutóbb a beilleszkedés nehézségeiről írt.

„Milyen volt hátrahagyni mindent és idejönni? Nem egyszerű. Szerintem lényegtelen, hogy mi a motiváció, ez soha nem könnyű döntés és lépés. A beilleszkedés nekem nagyon nehezen ment, annak ellenére is, hogy egy igazán szerető és elfogadó családba kerültem.

Nem csak Törökországba jöttem, de rögtön a zűrös délkeleti országrészbe. Ha mindez még nem lenne elég, egy katonai övezetben éltünk, ami enyhe kifejezéssel élve is egy teljesen más világ. Az ottani mindennapokat kismillió furcsa, íratlan szabály határozza meg, ahol a rang az egyik legfontosabb tényező.

Azt, hogy vajon elég-e az otthon biztonsága és melege a kinti másság leküzdésére, nehéz általánosságban megválaszolni. Egyfelől ez adja a stabil alapokat – nekem legalábbis feltétlenül -, másfelől viszont azt gondolom, hogy egyéni vérmérséklettől függ, ki-ki hogyan boldogul a másság feldolgozásával.

Az első időszakban még minden az újdonság varázsával hat, érdekes, izgalmas, aztán előkerülnek a hétköznapi dolgok, amiket valamilyen szinten muszáj elfogadni, ha az ember hosszabb távon képzeli el egy más beállítottságú országban. Én azt gondolom ez a kulcs: hogyan sikerül elfogadni a másképp működő dolgokat. (...)

Szerintem pozitív hozzáállással, kellő kitartással igenis lehetséges megtalálni azt a saját utat, ami én vagyok, de mégis illeszkedik az itteni rendszerbe. Sok idő kell hozzá és valószínűleg néhány párnát telesír az ember éjszakánként, de ha a cél az, hogy ebben a pillanatban itt és nem máshol, akkor menni fog. (...)

Hogy milyen áron? Mérlegelni kell, ehhez viszont bele kell kóstolni. Azt hiszem, nem mindenki tudja feldolgozni a környezettől kapott „más” impulzusokat, nem mindenki képes külföldön – akár Törökországban – élni, ha konkrétan fel akarjuk címkézni a dolgot.

A poszt első részében említettem, hogy ha nem a férjemhez költözök ki, akkor biztosan nem ezt az országot választottam volna, nos, ez tényleg igaz. Ettől tovább azonban nem gondolkodom, mert számunkra most ez az ország nyújt megélhetést, itt kezdtük a közös életünket, itt keressük az utunkat, ezt teszem én magam is, egyéni szinten. Tudatosan próbálom megtalálni a pozitívumokat az élethelyzetemben (még akkor is, ha ez sem mindig egyszerű), és igyekszem azokat megismerni, megragadni.”

Ízelítőül tehát ennyit a Tede in Turkey posztjából, ám őszintén ajánlom, hogy kattintsatok ide és olvassátok el az egészet, mert nagyon érdekes írás!

Három év Izraelben

Szeretem a Mishpaha blogot, rendszeresen jók rajta a posztok (és itt a hangsúly ott van a rendszeresen és a jón is…), mint most kiderült, a szerzők éppen határátkelésük harmadik évfordulóját ünneplik (amihez sok boldogságot kívánok ezúton is).

Izrael_3 év.jpg

„Három év után már mi sem számítunk igazán olé hadasnak (új bevándorló), többé-kevésbé belesimultunk az izraeli hétköznapokba, ha nem is minden tekintetben, mert ugye ide is születni kell…

Kismillió dolog történt velünk, hogy mi minden? Éltük az életünket, úgy, mint te. Csak máshol, más ingerek közepette, más keretek között és talán más hozzáállással - többek között ezekről szól a blogunk.

És pont ez a sok „más” az, amitől a mi hétköznapjaink izgalmasabbak és kívülről nézve attraktívabbak - meg persze a blog miatt, ahová naná, hogy azok a dolgok kerülnek ki, amik rajtunk kívül másoknak is érdekesek lehetnek. Így nézve cseppet sem kérdés, jól döntöttünk, amikor három éve felkerekedtünk. Ma sem tennék másként!

De három év nagy idő, az újdonság varázsa természetes módon megkopik. Olyan ez, mintha a világ legjobb nőjével/pasijával kötnéd össze az életed, akire ha évek múltán ránézel, ugyanolyan átlagosnak látod, mint akárki mást, viszont az együtt töltött idő megszépíti a szarkalábakat. Izrael is ilyen.”

Remélem, a részlet felkeltette az érdeklődéseteket, ha igen, akkor ide kattintva tudjátok elolvasni a teljes bejegyzést!

A cipőbolt és a köszönések

A mai harmadik poszt szerzője, Ági, az előző két blog íróihoz képest még csak ismerkedik a külföldi élettel, hiszen tavaly november óta él (a blogja címe szerint is a világ végén) Új-Zélandon. Lássuk, milyenek a tapasztalatai az emberekkel!

Új-Zéland cipőbolt.jpg

„Elkezdtem dolgozni, ami eléggé meghatározza a hétköznapjaimat és sokszor a hétvégéket is. A cipőboltos meló kemény, nem is gondolnátok mennyire, én legalábbis nem gondoltam. Megterhelő fizikailag, főleg amikor napi 9 órát állni kell... (...)

Aztán megterhelő idegileg, ugyanis itt kemény elvárások vannak ám… meg van minden nap határozva boltra és személyre szabva, mennyi bevételt kell elérni. Úgyhogy azt vettem észre magamon, hogy lassan többet idegeskedek a bevételen, mint anno a szállodában vagy a „kedvenc” éttermemben. És ez „csak” egy részmunkaidős, cipőboltos munka. (...)

Az emberek itt sem kedvesebbek, mint otthon, sőt… itt senki nem köszön, ha bejön a boltba vagy kimegy a boltból. Egy kötelező, kellemetlen tartozéknak tekintenek, aki segít, ha kell. Ami vicces, hogy itt is rögtön a leértékelt cipőket nézik meg először. (...)

Biztos van, akiben felmerül a kérdés, nem derogál-e cipőboltban dolgoznom. A válasz: nem, mert sokszor még ez is nagy kihívás, főleg, ami az angolt illeti. Minden nap, amikor elmegyek a plázába WC-re és látom a takarítónőt dolgozni, arra gondolok, hogy milyen szerencsés vagyok, mert lehetett volna ez sokkal rosszabb is.

Egy weboldalon olvastam kommentben, hogy aki külföldre kerül, az milyen hamar feladja az önbecsülését és büszkeségét. Valószínűleg a kommentelő még soha nem próbált külföldön boldogulni...

Igazából az a baj, hogy a fiatalok nincsenek felkészülve a valóságra és álomképeket kergetnek. A legtöbben belekerülnek Magyarországon egy kilátástalan, perspektíva nélküli életbe és azt gondolják, hogy külföldön biztosan minden könnyebb. Elmenekülnek a hazájukból, aztán egy olyan kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek, ahol nincs már helye a büszkeségnek.

Nem egy diplomás fiatal végez megalázónak számító (és ezt szándékosan írtam így) munkát külföldön és jobban megél belőle, mint otthon. Ez most kinek a hibája: a fiataloké vagy az országé?

Komoly dilemma ez: csináld, amit szeretsz otthon vagy csináld, amiért megfizetnek külföldön? A szerencséseknek a kettő együtt jár, de ha nem vagy szerencsés?

És bár tegyük fel, felépítesz külföldön egy anyagilag stabil életet, de a szíved és lelked félig mégis otthon marad, hiszen ott van a családod és a lelkiismeret-furdalás, hogy Te nem vagy velük. Egyébként most nem magamról írok, sokak dilemmája ez, amivel meg kell tanulni együtt élni!”

Azt gondolom, Ági posztjában (melyet a maga teljes egészében ide kattintva tudtok elolvasni) jó sok kérdés merül fel, és ahogy ismerlek titeket, meg is válaszoljátok majd őket… :)

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Izrael Új-Zéland Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr916115189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blackhairlady 2014.05.04. 21:40:44

@Cascabel: Az a kapucnis zipzaras a hosszu fekete haju holgyon nagyon tetszik, olyat elfogadnek egyet ajandekba:)

Muscari 2014.05.04. 21:41:24

@diggerdriver: acsi, nem is Izraelbol valo a haszid viselet, hanem Kelet-Europabol. Raadasul az nekik a mindennapi ruhazatuk.

hu.wikipedia.org/wiki/Haszidizmus

Es nem azt mondtam, hogy nem hordhatnak nepviseletet az orszagukon kivul, hanem hogy en meg nem lattam :p

@charlieharper [home, sweet home]: :-)

szempontcsuzli 2014.05.04. 21:41:49

Ki akar izrealbe koltozni???

33621 2014.05.04. 21:52:18

@diggerdriver: Te nem javulsz öcsém! Lizának meg nagy DDD-je van!

2014.05.04. 21:52:36

@diggerdriver: lattam ma egy gyonyoruen karbantartott Ford T-t

DieNanny CH 2014.05.04. 21:57:08

@charlieharper [home, sweet home]:

:-D
Múlt héten kérdeztem a 6 évesemet: Miért sóztál rá az öcsédre???
Erre ő: Mert visszaütött!
(Majdnem elröhögtem magam...)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 21:57:26

@blackhair-lady:
Ugye?
Azt a kapucnis zipzaras hosszu fekete hajú hölgyet elfogadnám ajándékba.
:))))))))))))))))))

blackhairlady 2014.05.04. 21:58:12

@diggerdriver: A vicc az, hogy ezt a csizmat itt texasban is hordjak a fiatal lanyok, akar meg 20 fokban is tavasszal.

blackhairlady 2014.05.04. 21:59:41

@diggerdriver: Varj, kinyomtatom, kivagom, es elkuldom neked :)))

DieNanny CH 2014.05.04. 21:59:46

@Muscari:

Mályvacukornak is hallottam már. Vagy az valami más?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 22:03:01

@charlieharper [home, sweet home]:
Az az autó AZ autó.
Az állította kerékre Amerikát.
Egyszerű mint a fakocka még csak nem is nagyon megbízható de mégis legenda.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 22:06:33

@blackhair-lady:
Itt is. Egész évben.
Leggings-el.
Pont tegnap ült le mellénk egy fiatal csaj ugg csizmában vékony fekete leggings-ben amin átlátszott a piros bugyi.
Mindezt 120kilósan 160centisen előadva.

blackhairlady 2014.05.04. 22:07:51

@diggerdriver: Csinos lehetett:((((((((((((((((((

33621 2014.05.04. 22:08:58

@blackhair-lady: Na akkor ott van az a bizonyos használt gumicsizma szag a csizmában meg lehet fölötte is!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 22:09:38

@charlieharper [home, sweet home]:
A közhiedelemmel ellentétben a Magyar Galamb József nem az egész autót tervezte csak a bolygóműves sebességváltót.
Viszont az egyik legkiválóbb mérnöke volt Fordnak.

GERI87 2014.05.04. 22:10:13

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: @cougarcat:

"ezt hivjak "popkulturanak".
Ha te ezt egy szinten kezeled a szepirodalommal,"

Nem kezelem.
Csak nem képzeled hogy minden sorát teljesen komolyan is gondolom?:)
Ugyan...

@Sütemény1975:

Eléggé rühellem ezt a tapiszaros, faszbukos, buzis, kurvás, férgekkel teli közeget ami ma van.
Hogy ki hibája? Szerintem ez rossz kérdés, nem céltudatos ez a romlás...a nyugati világ elkényelmesedett, unalmas, kiüresedett stádiumba ért....és ebből fakad.
szerintem.

@Mr Long:

Hát, angolul kell alkotni és kész.
Másoknak is ment.
Mi gátol meg egy magyar énekest, zenekart hogy angolul tevékenykedjen, főleg a könnyű zene terén, ahol nem számít a nyelv mint kulturális elem? Semmi.
Nem annyira jók és ennyi.

33621 2014.05.04. 22:10:35

@diggerdriver: Ugye ráizgultál azért?

Muscari 2014.05.04. 22:13:31

@DieNanny [SZ,CH]: az is az, en gyerekkoromban pillenek ismertem.

Mr Long 2014.05.04. 22:17:49

@charlieharper [home, sweet home]: "higy ejted ezt a maslankat? Mászlánká?"
Persze, mindent mi deritsunk ki neked??? :DDDDDDDDDD

Mr Long 2014.05.04. 22:21:14

@charlieharper [home, sweet home]: Trimarannal nagy sebessegnel kiemelnek 2 testet (hogy hivjak oket?) a vizbol, mint a katamarannal egyet?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.04. 22:21:35

@blackhair-lady:
Egyetlen volt, ő néha meglátogat minket (Nóri anyukájának a férje az apja a srácnak - bonyolult :) ).

Azt már sosem fogjuk kideríteni, hogy vágytam volna-e erre vagy sem, nem ismerem az érzést. Amiről pedig nem tudunk, az nem is hiányozhat / fájhat, igaz?

2014.05.04. 22:23:09

@diggerdriver: az inuit indianok nepviseletenek hodolnak. Az eszkimok legfobb exporta UKba.
Ez volt a masik, amit mondtam a gyereknek. Ha csizmas Pocahontas akar lenni, azt majd Halloweenkor

Mr Long 2014.05.04. 22:25:27

@charlieharper [home, sweet home]: Nem az UGGra gondolsz? Ha jol tudom az Ausztraliabol jott.

2014.05.04. 22:26:58

@Mr Long: a kozepet "hull"-nak hivod. A ket szelet meg "amas"-nak.

2014.05.04. 22:36:07

@GERI87: Az USA-nak kultura szempontjabol rossz az imazsa, mivel a pop kulturaban tobb penz van es ez az iranyzat joval tobb figyelmet kap - tavolrol talan hogy ugy tunik hogy mas mar nincs is. Az az igazsag hogy akit igazan erdekel a kultura az az USA-ban is konnyeden ratalal, akit meg nem, arra meg talan kar is lenne eroltetni.

Ha mar az eszak amerikai kultura szoba jott, egy erdekesseg... Alice Monroe, kanadai Nobel dijas irono a ferjem Sunday school kindergarten tanito nenije volt a 60-as evek elejen, Victoriaban. :)

2014.05.04. 22:37:43

@Mr Long: @diggerdriver: remelem, hogy aki kitalalta, annak egesz nap a laban rohad a Bondi Beachen

GERI87 2014.05.04. 22:38:09

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

A lényeg: ironikus akartam lenni, csak nem sikerült, vagy te nem értetted, más meg talán igen...nem tudom.

Kulturálisan Európa nyilván nem kullog senki után, sőt.
Mint történelem hobbista ezt talán én is tudom.

Nekem Észak-Amerika "külsőleg" jobban bejön, mert Európa "zsúfoltságát" és "történelemben túltengését" már megszoktam, bizonyos elemeit meg talán unom is...

--------

popkultúra:
Vannak értékes oldalai is a szemét mellett, csak egyre kevesebb...ezt aláírom.
Hogy milyen "szinten" van az más tészta....én nem kezelném feketén-fehéren ezt a dolgot.

Amúgy Észak-Amerika is angolszász/latin kultúra (bevándorlók) tehát eleve hülyeség "Európával" meg annak kultúrájával szembe állítani...mikor tőlünk erednek, csak ez egy "másik ága" a nyugati, európai kultúrának...ma a meghatározóbbik.
Max mint állam és nemzet "új" , de tradíciókból nincs hiány.

33621 2014.05.04. 22:42:31

@diggerdriver: Bíztam az ízlésedben! :-)

blackhairlady 2014.05.04. 22:49:28

@33621: Erdekes, hogy nem erztem szagot egyszer sem, pedig alltam kozvetlen mellettuk. Gondolom amikor levetette otthon, mar nem volt olyan kellemes az illat:(

2014.05.04. 22:49:58

@cougarcat: Meg annyit hogy tanultam egy keves amerikai irodalmat az egyetemen (kotelezo targy az English 102), es bizony vert izzadtam a verselemzesekkel - pl. a Walt Whitman versek ugyanolyan melyek es komolyak mint barmelyik europai....

Vagy Samuel Barber - Adagio for Strings - gyonyoru klasszikus zene - ha ez nem kultura, akkor mi az? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 23:00:54

@charlieharper [home, sweet home]:
Állítólag az auszik nem kültéri használatra találták ki.

GERI87 2014.05.04. 23:05:17

@cougarcat:

A pop(tömeg) kultúrában mindig is több pénz lesz, mivel több embert érint.
Pont ezért kéne tartani egy szintet, ami alá nem mennek, (ezt meg olyan nem anyagi vonzatú dolgok teszik lehetővé mint az erkölcs, meg a lelkiismeret, morál..de hát ilyen már nincs lassan) mert láthatóan nincs az a szar amit be ne nyelne a plebs...mert valahol egyszerű ösztönlények vagyunk csak...pont ezért undorító hogy erre rámennek és kihasználják.

"Az USA-nak kultura szempontjabol rossz az imazsa,"

A legnagyobb, legnépesebb, legbefolyásosabb, leggazdagabb nyugati állam/társadalom, így ott "csinálják" a globális tömegkultúrát, ez nem meglepő...
Ha Oroszország lenne ebben a helyzetben akkor onnan folyna a szar..

Azért ne feledjük azt sem hogy Amerika a vallási türelmetlenség elől menekülő protestáns közösségek hazája is, sok tekintetben konzervatívabb is mint mi.
Van egy ilyen oldala is.

GERI87 2014.05.04. 23:05:17

@cougarcat:

"Walt Whitman versek ugyanolyan melyek es komolyak mint barmelyik europai...."

Mert a Walt Whitman egy nagyon európai név:)

Én szerettem a verseket, bár sose értettem minek elemezni...
(gondolom megvan mikor tanárnő elemez és mondja a költő hogy "gondolta a fene":) )
Arra van hogy élvezd, neked jelentsen valamit, elgondolkodj...és akkor dögunalom legyen, mert valami hülyének jegyet kell rá adnia:)

2014.05.04. 23:06:23

@diggerdriver: Az itteni indian baranypremes mokasszinokat allitolag lehet hoban is hasznalni de ma mar inkabb otthoni mamuszkent viselik. Amikor eszakon eltem en is vettem ilyet - aztan az elso cicam letamadta a nyuszipremet es hulyere ragcsalta az egeszet. Cica maradt, termeszetesen, mamusz repult. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.04. 23:08:38

@GERI87: Bocs, tenyleg nem jott at, hogy nem gondolod komolyan. Ugy fest lemerult az ironia-detektorom, de mar kurblizom. :D

2014.05.04. 23:11:21

@GERI87: Na de aki feher annak mind "europai" a neve, attol meg amerikai az aki itt szuletik, itt no fel. :) Walt Whitman izig verig amerikai, talan ezert is esett nehezemre megerteni - nem az en kulturam. Persze hulye is vagyok a versekhez ugy altalaban. :) Igen, szerintem is csak "erezni kellene" az irodalmat, utalom az esszeirast, a kotelezo ertelmezest, meg ilyesmit, oruljenek hogy elolvasom. :))

2014.05.04. 23:12:52

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nekem meg az a tanulsag hogy legkozelebb kave es reggeli elott ne reagaljak senkire! :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 23:21:41

@cougarcat:
Én azért elgondolkodtam volna...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.05.04. 23:31:23

@diggerdriver: Nem gondolkodas nelkul? :)) Puhulsz mar! :))

Mr Long 2014.05.04. 23:31:59

@charlieharper [home, sweet home]: Akkor ugy teszem fel a kerdest kiemelik az egyik amast es/vagy a hullt a vizbol nagy sebessegnel?

2014.05.04. 23:33:38

@cougarcat: az utobbi kijelentes termeszetesen a lagyszivusegre vonatkozik...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 23:35:18

@cougarcat:
Igaz. Ez már az öregség jele.
Öregszem én vagyok az Öreg Sam.
:)))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.04. 23:36:09

@cougarcat:
Hijjj de gonoooooooooooooosz...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.04. 23:38:49

@cougarcat: Ahhh, ugyanmar, az a fajta vagyok, hogy ha szandekosan akarnak sem igazan tudnak megbantani. :)
Az eletben joval komolytalanabb vagyok en annal, hogy felhuzzam az orrom... szinte barmin is. :)

2014.05.05. 00:37:28

@diggerdriver: sajnos felreertheto volt :))

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Jo termeszeted van, szerencsemre :)

blackhairlady 2014.05.05. 01:07:57

@cougarcat: Pedig aztan ha valahol hat itt Amerikaban az essze iras az nemzeti sport. barhova mesz suliba, az elso, hogy irj egy esszet errol arrol, az oreganyad terdekalacsarol is:)))

blackhairlady 2014.05.05. 01:10:22

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Az Eszak-amerikaban elok legalabb annyira felhordulnek a kulturajukra, tortenelmukre tett negativ kijelentesekre mint a UK-sek a mindenki mosogat teoriara:))))))

2014.05.05. 01:51:09

@blackhair-lady: Felsooktatasban ugyanez, legalabb is a "distance ed" ilyen. Kinomban kidolgoztam egy rendszert - ennyi es ennyi direkt idezet, ennyi es ennyi atirt idezet, egyeni velemeny modjaval. :) Rettenetesen idoigenyes, viszont nem kellett magolni semmit, ennyi az elonye. A gyerekeknek meg eleg hosszu napjuk van az iskolaban, mikor van idejuk annyi esszeirasra, kutatasra?

___________________

Ahogy elnezem magam kudarcot vallottam a blogfuggoseg megszuntetes kiserlettel. Vissza velem terapiara.... :)

blackhairlady 2014.05.05. 03:11:27

@cougarcat: Te csak ne terapiazz hanem maradjal itt, okes?:)

Hat delutan, hetvegen, stb... Adnak eleg idot altalaban, es szerencsere a hazi feladatok fent vannak az iskola honlapjan, igy sem elfelejteni sem letagadni nem tudjak a kolkok, mert anya, apa ellenorzi:)
de en foleg a kulonbozo vizsgakra gondoltam, angolbol mindig az egyik vizsga essze. A nagyobbiknak essze kellett az angol tanfolyam besorolasahoz, majd az erettsegikor is, aztan a compass teszten mielott a collegeba jelentkezett, stb stb...

Sütemény1975 2014.05.05. 03:41:45

@Kövérmadár [swe]: definiald majd nekem egyszer az "emberi erteket". tenyleg erdekelne.

Sütemény1975 2014.05.05. 03:43:22

@Kövérmadár [swe]: abban viszont igazad van, hogy az emberismeretem gyenge. Foleg igy, szemelyes ismeretseg nelkul.

pappito · http://pappito.com 2014.05.05. 04:32:31

@33621: "Ha már Új -Zéland, papító nagyon eltűnt innen a blogról."

olvasgatok, csak sajnálom az időt max meg digger* off marhaságaira

*= nem sorrend és a lista se teljes :)

pappito · http://pappito.com 2014.05.05. 04:38:15

@lexrex: más opciók is vannak.

igazából azt nem értem, hogy ha nem érzi jól magát cipőbolti eladóként, akkor miért nem csinál mást?

meg az, hogy az emberek nem köszönnek, hát nem tudom, amióta itt élek én azt tapasztalom, hogy az emberek sokkal civilizáltabban kommunikálnak egymással, mint Mo-n. Persze nem állok 9 órát egy cipőboltban, szóval csak más tapasztalatom alapján beszélhetek.

pappito · http://pappito.com 2014.05.05. 04:42:09

@diggerdriver: "ÚZ kurva jó hely szerintem, nekem csak az erősen tsikosh-gulasch pusztaromantikára hajazó maori hagyományőrzés nem tetszik bár az minden országban megvan."

el lehet kerülni, és egy átlag újzélandernek sokkal kevésbé hangsúlyos ez, mint a médiának/turistáknak. szóval itt kevéssé zavaró. egy egészséges határig meg abszolút helyénvaló.

GERI87 2014.05.05. 06:59:32

@cougarcat:

"aki feher annak mind "europai" a neve, attol meg amerikai az aki itt szuletik, itt no fel. :) "

Persze, csak gondolom nincs akkora különbség az Amerika és európai költészet mint mondjuk az nyugati és ázsiai költészet között:)

"nem az en kulturam"

De pl Walt hasonló műfajban írt mint mondjuk Petőfi...(megnéztem), ő meg nem olyan ismeretlen nekünk:)

FutureFry 2014.05.05. 06:59:58

@blackhair-lady: Texas + történelem: Régen (talán most is?) a texasi általános iskolai történelem tananyag egy db nagy + vastag köny volt, a címe valami olyasmi, hogy "Texas történelme". Mintha más történelem nem is létezett volna. Nemcsak hogy a világ, de semmilyen más állam nem volt "említésre méltó". Na jó, Mexikó az Alamo miatt.
Van egy nagyon jó karikatúra erről, még a "kis-Bush" alattról ahol a világ közepe "Texania" a többi csak olyasmi államok/országok mint "over there" meg "hippieland". Sajnos nem találom az "internets"-en...

tanato 2014.05.05. 08:02:30

@pappito: 4 32,31-es hozzászólásoddal egyetértek,ennyi off hozzászólást nem szabad elolvasni.

pappito · http://pappito.com 2014.05.05. 08:30:27

@tanato: én nem mondtam, hogy szabad v nem szabad. mindenki azt tesz amit akar, mindenki olvas ami érdekli.

tanato 2014.05.05. 08:34:39

@pappito: Szabadni szabad,de nem érdemes,én már egy ideje sajnálom rá az időt,6-700 komment már meghaladja a rá fordítható energiámat és időmet.

pappito · http://pappito.com 2014.05.05. 08:37:35

@FutureFry: az a "az usában mindenki kopp hülye és az iskolában összeadni se tanulnak meg" duma elég komoly tájékozatlanságot jelez, tekintve, hogy azok az ostoba amerikaiak azért üzemeltetnek a világ 10 legjobb egyeteméből hetet. Vajon miért nem a borzasztóan tájékozott diákok által látogatott pázmány a menő? Ami mondjuk az első ötszázba se képes felkaparni magát...

A valóságban meg ugye csak az a végzettség ér többet amit mondjuk a Princetonon meg az MIT-n szerez a nép...

pappito · http://pappito.com 2014.05.05. 08:40:51

@tanato: világos, mire én odajutok általában, hogy elolvassak egy HÁ posztot, már van 5-700 komment, ha kiszűröm gyorsan azt a párat akit alapból ki szoktam, még mindig maradt 200 :)

amúgy semmi baj ezzel, csak én kimaradtam ebből a belterjes csetszobás kommentelgetésből, és csomószor nem is értem mire célozgatnak egymásnak a legények-leányok.

tanato 2014.05.05. 08:49:01

@pappito: Szerintem csak unatkoznak és hülyéskednek.

pappito · http://pappito.com 2014.05.05. 08:51:59

@tanato: persze

de látod, az új posztnál a tizenpáradik már a feminizmusbashing meg a fene tudja mi. Egyszerű képlet ez, ha a poszthoz tartozó és/vagy releváns kommentek kiszelektálása a csacsogásból tovább tart, mint a tűrőképességem, akkor becsukom az egészet a fenébe. Aztán hetekig ki se nyitom. (ha meg kinyitom, megtudom, hogy a cipőboltban mindenki bunkó :)

tanato 2014.05.05. 08:59:39

@pappito: Igen a szextéma,feminizmus,homokosság,perverzitások,mind olyan témák amiket jellemzően jobban ki tudnak tárgyalni az azok iránt erős érdeklődést mutatóak anonym módon mint pl. személyes beszélgetéseken élőszóban.

pappito · http://pappito.com 2014.05.05. 09:02:11

@tanato: hát, ezzel nekem semmi bajom, csak nem értem miért nem emailban beszélik meg, vagy erre a célra szakosodott fórumokon :)

de hát nem baj, mindenki érezze jól magát :)

lavór 2014.05.05. 09:05:15

Alapvető gondolkodásbeli hiba a megalázó munka kifejezés életben tartása. Egy Higiéniai szakfelügyeleti és hibaelhárító alkalmazott, cipőbolti termékmenedzser semennyire nem megalázó foglakozás.

pappito · http://pappito.com 2014.05.05. 09:13:26

@lavór: +1

amúgy a megalázó munka kifejezésnek megvan az értelme, pl. kényszermunka, kényszerített prostitúció, stb. A cipőbolti eladó az nem az, az csak szimplán munka.

tanato 2014.05.05. 09:14:27

@pappito: Szerintem az erre szakosodott fórumokat figyelik és ezt tudják azok akiket nagyon érdekel a téma.

pappito · http://pappito.com 2014.05.05. 09:15:45

@tanato: ki figyeli?

az általad felsorolt témákban már rég nincsenek tabuk meg titkok :)

tanato 2014.05.05. 09:18:01

@lavór: Az én véleményem az ,hogy akkor megalázó munka valami ha a főnök megalázóan bánik a beosztottjával,és ez nem fizikai munka függő. Pl. én orvos létemre végzésem után két évig nagyon megalázó munkát végeztem,mert velünk kezdőkkel nagyon megalázóan bántak az idősebbek,akár a seregben az öregek a kopaszokkal,anno.

tanato 2014.05.05. 09:20:51

@pappito: Hát itt néha még a gyerekpornó is szóba került nem is kevésszer.Mindenesetre azért sokan szeretnek anonymitásba bújni ilyen témákkal kapcsolatban.

pappito · http://pappito.com 2014.05.05. 09:24:17

@tanato: hát az már más lépték, a gyerekpornó mindenhol bűncselekmény (civilizált országokban) és nem tudtam, hogy itt is népszerű...
azt meg végképp nem tudom, hogy hog kerülhetett itt szóba :(

tanato 2014.05.05. 09:29:27

@pappito: Sajnos néhányszor érintőlegesen szóba került a blogon a pedofília,persze nem direktben.

tanato 2014.05.05. 09:33:23

@pappito: Természetesen a blog színvonala továbbra is magas,csak a kommentek gyakran nagyon felhígulnak,szerencsére a nagyon személyeskedő kommenteket igyekszik a HÁ kimoderálni.

lavór 2014.05.05. 10:12:19

@tanato:

Szerintem akkor sem a munka a megalázó, a kollégáknak és a főnöknek vannak mentális gondjai. Az esetedben mindig az a kérdés, hogy követed-e a rossz példájukat az újoncok kezelésében, vagy felülemelkedsz és emberi méltóságukban nem sértve kezeled a felügyeletedre bízott utánpótlást kinevelni.

Muscari 2014.05.05. 10:21:38

@pappito: gyerekporno vagy pedofilia ugyben egyetlen ember aktiv, ot te alapbol szurod, meg meg nagyon sokan.
Az osszes tobbi kommentelonek is elege van ezekbol a temakbol, hidd el.

tanato 2014.05.05. 10:53:37

@lavór: Így van,a második munkahelyemen már szó sem volt ilyesmiről,nagyon jó munkahelyi légkör volt ott.

2014.05.05. 11:02:43

@Mr Long: igem termeszetesen. Az aerodinamikanak megfeleloen viselkedik. Mi nem mentunk olyan gyorsan, de lattam mar a levegoben hasitani.

FutureFry 2014.05.05. 13:00:10

@pappito: Én az általános iskoláról beszéltem. Abból is a texasi változatról. És még azt se mondanám, hogy színvoltalan volt, csak nagyon (túlzottan is) lokálpatrióta. Az egyetemek pedig tényleg világszínvonalúak, a texasiak is (sőt!)

blackhairlady 2014.05.05. 15:17:03

@FutureFry: Nem tudom mi volt regen, de most biztosan nem igy van. Az en lanyom pont 5.-ben kezdte itt, most 8.-os. Tehat kepben vagyok az oktatassal kapcsolatban.
%. osztalyban US tortenelmet tanulnak, teht a felfedezes, allamok kialakulasa, melyik mikor csatlakozott US-hez.
6.-ban vilag tortenelem, a kontinenesek, azok orszagai. Nem, bauxit es koolajleloheleyeket nem kellett tanulni, bben biztos vagyok. Viszont szinte az egesz ev projetezesbol allt, az eppen aktualis kontines orszagaibol kellett felkeszulni megadott temak szerint. Jo sok volt.
7. osztaly a Texas tortenelem, ebben az evben tanuljak csak altalanosban, (illetve ez mar itt nem altalanos hanem junior high school) az allam tortenelmet.
8. osztaly szinten US tortenelem.
Abban igazad van, hogy csak egy nagy vastag konyvuk van amit haza sem hoznak. Minden tantargybol igy van. van egy spiral fuzetuk minden 6 hetre (itt hat hetes periodusok vannak), abba jegyzetelnek, illetve mindig van fenymasolt anyag, ezekbol kell tanulni.
Tehat nem igaz, hogy csak Texas tortenelmet tanulnanak a gyerekek.
Bar abban nem vagyok biztos, hogy neked mit jelent az altalanos iskola, 5. osztaly elott fogalmam sincs, hogy mi a tortenelem tananyag, talan nincs is meg nekik (illetve social study, mert ugye itt egyutt tanitjak a foldrajzot es a tortenelmet).

blackhairlady 2014.05.05. 15:19:23

@pappito: Itt a legjobb az egesz oktatasi rendszerben, hogy kepesseg szerint 3 szinten tanulhatjak a tantargyakat, figyelnek nagyon a kiemelkedo kepesseguekre is, nem kallodnak el a nagy tomegben.

FutureFry 2014.05.05. 16:20:34

@blackhair-lady: Jogos. Tényleg jópár éve volt (és valószínű egy kis szelektív memória szűrő is volt a dologban - lehet pont az a 7-es Junior High év ugrott be :))). Habár Texas továbbra is "állam az államban", azért manapság már az internet/globalizáció miatt talán kevésbé "befelé forduló"

DieNanny CH 2014.05.05. 18:25:02

@cougarcat:

Ez biztos a várostól is függ. Az én 20 ezres városomban alakult egy néptáncegyüttes, hát, minden gyerek oda akart járni, minden kislány növesztette a haját, és még a fiúk sem tartották cikinek... Szóval, a környezet dönt.

2014.05.05. 20:46:29

@blackhair-lady: Gondolom iskolánként változik az oktatási rendszer. Az hogy az otthoni nem jó ezt nem is kell bizonygatni. Most éppen az amerikai iskolával küzdünk de nagyon. A modern oktatást kicsit félre értelmezik. Nincs egy rohadt lista hogy mit tanulnak abban az évben. Az anyagok nem kapcsolódnak egymáshoz. Hétpecsétes titok néha hol, mikor, miért osztályoznak. Jó hogy Szudán, de amerikai igazgató és amerikai tanárok. Komolyan kardomba dőlök. Előtte angliai, na az is egy rettenet volt, előtte kanadai, az mondjuk közepes. A projektek is jók, csak nem tanítják meg hogyan kell. Milyen legyen, hosszúság, szélesség, tartalom, stb. Menet közben meg mikor már készen vannak valamivel akkor rájön a tanár hogy nem így kellett volna, kezdik újra.

blackhairlady 2014.05.05. 22:59:08

@FutureFry: Semmi gond, csak mivel eppen ezeket az eveket eljuk meg, ezert tisztaba akartam tenni a dolgokat.
Nem tudom, hogy mennyire mas a mas allamokhoz kepest, en 4 ev utan meg nem nem latok bele ennyire. Viszont azt tenyleg latom amit te is irtal, hogy localpatriotak.
Viszont egyben biztosan kulonbozik a tobbi allamtol:
"The Constitution of 1845, which was the resolution that allowed Texas into the Union, stated that Texas had the right to divide into 4 states in addition to the original Texas. That legal right still remains true."

blackhairlady 2014.05.05. 23:04:01

@Turchi: En azt mondanam, hogy allamonkent valtozik.
Nalunk minden online megy. Ott tudom ellenorzni mindig a gyerek jegyeit (amik nem is jegyek hanem %-ok), az egesz heti hazi feladat is fent van, es a tananyagot is le tudjuk tolteni a netrol. Mi akkoir szenvedtunk ezzel sokat amikor idekoltoztunk, es meg nem volt olyan rutinunk a nyelvben es a tanulasban. De keresre odaadtak a tankonyvet.
Tehat az Interneten en mindent le tudok ellenerozni, mindent megtudok onnan. A hianyzast is ott jelzem az iskola fele.
En nagyon megvagyok elegedve az itteni iskolaval, es szerintem ok is velem, mert mult csutortokon kaptam egy "the volunteer of the year" elismero oklevelet:)

blackhairlady 2014.05.05. 23:06:03

@Turchi: Egyebkent sajnalom, hogy ilyen rossz tapasztalataid vannak, talan te kritikusabb szemmel is nezed oket mivel te magad is pedagogus vagy. Biztos itt is vannak hibak, csak en azokat nem veszem eszre. Es hat jo tanulo a gyerek, ez a legfonosabb:)

2014.05.05. 23:12:55

@blackhair-lady: Szerintem maga a rendszer jó lenne de elég egy hanyag vezető és már borul minden. Nekem nincsenek nagy elvárásaim, amit bent nem tanítanak meg és szerintem kell azt én megtanítom, de amikor még azért is nyomoznom kell hogy mit tanulnak és hogy, akkor én is csődöt mondok. Éppen most írok egy posztot mert szóvá mertük tenni hogy egy kicsit szervezettebben kellene csinálni a dolgokat és azt találta mondani az igh. hogy ilyen a modern oktatás. Még jó hogy nem voltam ott mert megjutalmaztam volna egy .....-val. Na de ez van, beleszaladtunk, és igazad van, pedagógus szülőnek nem jó lenni DD

2014.05.05. 23:19:37

@blackhair-lady: Nem vettem észre az első válaszod, hmmm, akkor visszafelé megyek D. Itt is elvileg online mennének a dolgok de a tanárok alig használják, csak a jegyeket hajlandók beírni, néha még azt sem. Van 1-2 jobb tanár, érdekes ők felrakják a házit, kommenteket írnak, tehát akár működhetne is a dolog, de a többség nem ilyen. Volunteer ?? Én ha kapnék oklevelet a sulitól biztos az lenne ráírva hogy kötekedő rossz stílusú banya, aki még tanár is DD. Érdekes hogy ahol jó volt a suli, kairó, kanadai, ott engem sem tartottak banyának. Jó hangulat volt, viszonylag szervezetten, de nem agyontanulva mentek a dolgok. Itt meg nem.

blackhairlady 2014.05.06. 00:43:58

@Turchi: Itt a mi sulinkban az igazgato egy szuper noci:) Olyan jol megszervez mindent, hogy csuda. Minden tanar, staff tudja adolgat, olajozottan folyik a munka.
A szuloket pedig szinten online, a Sign-up Genius nevu csoda oldalon toborozzak, pontosan leirva, hogy hanytol hanyig, milyen munka, hany ember kell, mit kell vinni, mennyit, a mi dolgunk csak az, hogy felirjuk sajat magunkat. Mindig mindenre jelentkezik eleg ember.
Abban pedig igazad van, hogy sozlni kell, mert csak ugy tudjak meg ha gond van. En is szoltam mar ha valami nem volt vilagos vagy en maskepp gondoltam.
Erdekes, az ember azt hinne, hogy tobbszorosen meg vannak fizetve ezek a tanarok a kulfoldi kikuldetesben, talan a munkajukat is jobban csinaljak. Ezek szerint nem.

2014.05.06. 08:41:09

@blackhair-lady: Hát akkor az nekem való lenne. Itt ezt azért tehetik meg mert van 2 olyan iskola, ahova egyáltalán menni lehet, nincs konkurencia, még a két iskola között sem, pont elbírják a létszámot, terjeszkedni nem tudnak mert a területük behatárolt. Így tehát azt csinálnak amit akarnak. Kairóban azért volt más a helyzet mert rengeteg külföldi, nagyon jól felszerelt iskola volt, luxus kategóriában és érdekük a gyerekek megszerzése és megtartása. Ott el tudtam volna vinni máshova, bár nem akartam, akárcsak otthon, itt meg nem. Ezt undorítóan kihasználják.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása