oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. április 24. 06:44,  Egy másik Kolumbia 535 komment

2014. április 24. 06:44 Határátkelő

Egy másik Kolumbia

Kolumbiáról a legtöbb embernek általában elsőre a kábítószer és Pablo Escobar jut az eszébe, és ennél tovább már ritkán jutunk. Ezért is örültem meg Barbi írásának, aki a dél-amerikai országban él argentin férjével és onnan (egészen pontosan a dallamos nevű Cartagena de Indiasból) küldött egy számomra nagyon érdekes és élvezetes beszámolót.

cím_Cartagena a Castillo San Felipe erődből, Boca Grande felhőkarcolói.jpgCartagena a Castillo San Felipe erődből, Boca Grande felhőkarcolóival

„Szerintem érdemes onnan kezdeni a sztorit, hogy mi ösztönzi az embert arra, hogy egyáltalán megforduljon a fejében, hogy nem Magyarországon fogja leélni az életet.

Az én esetemben a dolognak abszolút semmi köze nem volt az otthoni politikai vagy gazdasági helyzethez. Én egyszerűen világot akartam látni. Egész pici koromtól kezdve szinte minden nyáron külföldön nyaraltunk a szüleimmel és az öcsémmel, és mire betöltöttem a 18. életévemet már bejártam fél Európát.

A gimnázium utolsó előtti évében felmerült egy éves cserediák-program lehetőség a dél-afrikai Johannesburg városában, amit mindenfele gondolkodás nélkül el is fogadtam. Onnantól már nem volt visszaút, megfertőzött az „én bizony megyek világot látni” vírus.

Spanyolország és egy argentin fiú

Az egyetemi gyakorlatomat már stílszerűen külföldön, spanyol nyelvtudásomat fejleszteni akarván, Alicante városában töltöttem, a Costa Blancán, Spanyolországban.

Jó fél évet voltam kint, még két magyar sráccal is jó barátságot kötöttem, volt szerencsém kicsit utazgatni velük a veszett olcsó R betűs légitársaságnak köszönhetően. Sosem fogom elfelejteni a Sevillában töltött augusztusi szülinapomat, amikor az árnyékban 45 fok volt.

Spanyolországi tartózkodásom utolsó hónapjában megismerkedtem egy nagyon szimpatikus argentin fiúval, aki ma már a férjem. Több hónapos sikertelen munkakereséses spanyol hónap után együtt hoztuk meg a döntést, hogy mi márpedig ki (férjemnek vissza) költözünk Buenos Airesbe. Ő ekkor már tíz éve lakott Európában.

Argentína után Kolumbia

Két évig laktunk Buenos Airesben. Annyi elég is volt belőle. Az ember hogyan tervezzen friss házasként közös jövőt a párjával egy olyan országban ahol 30%-os az éves infláció és nem lehet legális úton külföldi valutát vásárolni?

Nem sikerült kimatekoznunk a dolgot, úgyhogy fogtuk magunkat és tavaly továbbálltunk. A célország most Kolumbia volt, azon belül is Cartagena de Indias városa, Bolívar megyében, a Karib-tenger partján, férj uram itt kapott munkalehetőséget.

Gabriel García Márquez rajongóknak ismerősen csenghet a neve, nagy tiszteletnek örvend is itt mindenfelé az író. A legtöbb embernek azonban Kolumbia említésekor még mindig Pablo Escobar neve jut először az eszébe.

Róla annyit, hogy az utca embere a mai napig hőskent tekint rá, lépten-nyomon árulják a pólót, sapkát, kulcstartót stb. Escobar nevével. Valószínűleg kevesen tudják, de Escobar itt a jótékonyságáról lett először híres országos szinten; rengeteg focipályát, egész lakónegyedeket, iskolákat építtetett a rászorulóknak Medellinben es az országban mindenfelé.

Csak évekkel később derült ki róla, hogy honnan is van ennyi mindenre pénze. A helyi kereskedelmi tévé egyébként már másodjára ismétli főműsoridőben az életét feldolgozó naponta jelentkező szappanoperát óriási sikerrel. Idén már Argentínában is elkezdték vetíteni.

Néhány érdekesség Cartagenáról

A klíma trópusi, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag nincsenek évszakok. Az időjárás csak annyiban változik, hogy májustól októberig napi szinten esik az eső és nem fúj a szél, az év többi részében pedig a tenger felől fúj a szél és egyáltalán nem esik az eső. Kb. három hónapja egy csepp eső nem hullott errefelé.

A pulóvereket és farmernadrágokat ki sem szedtem a bőröndből az érkezésem óta, éjjel sem ment még soha 26 fok alá a hőmérő higanyszála. Napközben meg általában fixen 30-32 fok van.

Luxus házikó egy ici pici szigeten Rosario szigetcsoport.jpgLuxusházikó a Rosario-szigetcsoport egy pici darabján

A kolumbiai bioritmus merőben eltér az európaitól. Követik a napot, korábban kelnek reggel, 8 órakor már szinte mindenki dolgozik, a hivatalok 7.30 – 8-kor már nyitnak is. Délben 12-14 óráig bezárnak szinte mindenhol és utána még nyitva vannak 18-ig.

Az éjszakai életet nagyban befolyásolja, hogy egész évben este hatkor már tök sötét van, a helyiek legkésőbb 7 órakor már vacsoráznak is, és 10-kor már alszanak, mert ugye reggelente itt korán kelés van.

A diszkók nyitvatartása is előrehozott (legalábbis Magyarországhoz képest), a táncos lábúak este 8-tól már ropják is a salsát. Bolivar megyében, a spanyolok által behurcolt afrikai fekete rabszolgák leszármazottjai hozták magukkal az afrikai táncot, zenét is. A zene és tánckultúra nagyrészt afrikai ritmusokra épül, sokban emlékeztet a Dél-Afrikában hallgatott törzsi dallamokra.

Index helyett duda

A Kolumbiában beszélt spanyol országrészenként annyira eltérő, hogy a bogotai ismerőseim elmondása szerint néha még ők maguk sem értik a karib-tengeri tájszólást.

Óriási távolságok vannak egyébként az országon belül, Cartagena-Bogotá az egy több mint 20 órás kocsi út például. A belföldi légiközlekedés meglepően fejlett és nem eget rengetően drága, főleg mióta a korábban említett R betűs légitársaság megnyitotta itteni fapados leányvállalatát. Kicsit lejjebb is mentek a repjegyárak.

Johny Depp is megirigyelné ezt a hajót.jpgJohnny Depp is megirigyelné ezt a hajót

Itt a taxisok, motoros taxisok és úgy általában mindenki gépjárművezető a dudát használja a keze, indexe és lámpája helyett. Ennek következtében az utcán sétálni komoly fülsüketítő mutatvány, de az ember egy idő után megszokja.

Léteznek például tömegközlekedésszerűen működő taxik: az ember beül egy taxiba, bevárja a másik 3 embert, aki ugyanarra megy, és a buszjegy áráért légkondis taxiban robog az úticélja felé. Ez felettébb hasznos mikor minden nap 30-35 fokos hőséggel és 80% körüli páratartalommal küzd az ember.

Buszmegálló, mint olyan nem létezik, konkrétan ki kell állni az utcára, ahol megy a busz és szépen komótosan le kell inteni. A jegyszedő kolléga meg ordít ki a buszból az utcára, magyarázza lelkesen, hogy merre is megy a busz.

A leszállás is hasonló, az ember feláll a székéből, ráordít a jegyszedőre, (muszáj túlordítani a rádióból bömbölő karibi dallamokat) hogy itt szállok le, és a busz azon nyomban meg is áll. Ezt az ember egy többsávos útkereszteződés kellős közepén is eljátszhatja mindenféle gond nélkül, a busz ott is meg fog állni egyből.

Az ételekről

A karibi konyha nagyon ízletes, sok halat, marhahúst es a meleg ellenére rengeteg levest esznek. Ebédre és vacsorára is főtt étel a menü, amihez a köret szinte kivétel nélkül rizs.

A szokványos reggeli az egy marhahússal, csirkehússal vagy sült tojással töltött olajban kisütött lepény, trópusi gyümölcsökből készült itókával. Mániákusan adnak hozzá minden gyümölcsléhez tonnaszámra cukrot, pedig a legtöbbje alapból is édes, lásd például a mangó, ananász, papaya.

Tipikus ebéd.jpgTipikus ebéd

Egyébként a kolumbiai vendégszerető nép, főleg a helyiek. Nem is csoda, hiszen a helyi lakosság túlnyomó többsége a turizmusból él közvetve vagy közvetlenül. December és január a fő turista szezon, fél Bogota itt nyaral a tengerparton.

Amúgy a kolumbiaiak nagy többsége nem tud úszni, ami számomra teljességgel érthetetlen mert két oldalról is tenger / óceán határolja őket. Ezt egyből kiszúrja az ember a strandon, mert csak a külföldi turisták mennek be a mélyebb vízbe úszni.

Népszerű lagzihelyszín

Cartagenában járva kötelező turista úticél a Rosario-szigetcsoport, ami huszon-egynéhány kisebb nagyobb szigetből áll. Ma már természetvédelmi terület, de azért sok sziget a mai napig magán kézben van.

Lásd csatolt kép, ami épp csak akkora, hogy elfér rajta a házikó, a víz kristálytiszta, a homok hófehér és Némó és barátai úszkálnak a korallzátonyon. Ezek a magánszigetecskék egyébként az ország legbefolyásosabb emberei kezében vannak.

Tudni kell még Cartagenáról, hogy az elmúlt időszakban nagyon népszerű lagzi színhely lett és nem csak a kolumbiaiak körében. Csak a múlt hétvégén négy esküvő volt az óvárosban, az ember lépten-nyomon fotózkodó ifjú párokba botlik esténként.

Főleg helyi hírességek, és gazdag USA-beli fiatalok házasodnak itt össze. Az óváros kifogástalanul fel van újítva, teljességgel visszaröpíti az embert a 16-17. századi spanyol gyarmati állapotokba.

Hova lett a meleg víz?

Másik furcsaság a meleg víz hiánya. A hoteleket és drágább, újabb építésű lakásokat leszámítva szinte sehol nincsen vízmelegítő berendezés. A csapvíz éjjel-nappal langyos, kb. tökéletes hőmérsékletű egy frissítő zuhanyhoz, az edények elmosogatásához meg árulnak mindenféle ultra-szerű krémes cuccokat, ami elég hatásos a zsíros dolgok elmosásához.

Én csak a ruhák mosásával szenvedek, mert a mosógépen csak három hőfok közül lehet választani: hideg, langyos vagy meleg víz, amiből csak az első verzió létezik, meleg víz hiányában a többit nem tudom használni.

Visszasírom a Magyarországon árult mosógépeket ahol az ember csak beállítja hogy akkor ezt 60 fokod mosd és kész. Itt a komolyabb foltokat így kénytelen az ember kézzel mosni, sokat áztatva a langyos vízben.

Amivel viszont nem tudok betelni az a trópusi gyümölcs kínálata. Első, a szupermarketbe vezető utam jórészt azzal telt, hogy végigszagolgattam minden, életemben azelőtt sose látott gyümölcsöt, és egyesével elkezdtük kipróbálni őket.

Kedvenceim: maracuja, mangó, kuruba, a görögdinnye és a fekete málna is isteni finom. A gyümölcsök nagy részét csak turmix formájában esszék / isszák, mert nehéz őket csak úgy megenni, mert vagy sok bennük a mag vagy túl rostosak. Esetleg túl savanyúak, keserűek vagy kényelmetlen kihámozni őket a héjukból.

Remélem sikerült színes karibi képet festeni Cartagenáról, innen is csók a családnak.”

Aki szeretne még többet olvasni Kolumbiáról, annak őszintén ajánlom Barbi blogját, amit ide kattintva érhettek el.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kolumbia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr876075746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2014.04.24. 07:10:18

Nagyon jo, tetszik. Vegre egy normalis klimaju orszag, ahol nem fagy be.Itt is hasonlo klima van. Nekunk is a mango a nagy kedvenc gyumolcs, most kezd viragozni, meg a maracuja helyett inkabb a papaya, ez mar lassan erik. Meg a pici banan.
A melegviz hianya szerintem nem olyan nagy tragedia, en honapok ota nem hasznaltam. Egyedul mosogatashoz hasznal a parom, en ahhoz sem. (Mondjuk ket nagysagranddel kevesebbet mosogatok.) A mosogep is elvan a 30-35 fokos “hideg” vizzel.

Jo volt nagyon, koszi!

---------------
Es akkor, hogy a lenyegre torjunk hamar:
- A nyugat haldoklik
- A homoklobbi nem engedi a leggingsens noket sminkelni
- A munkasok ugyanugy ehberen szivnak mindenhol
- Nyelvtani hibak
- Jo, megyek mar a francba.

Akkor most letudtuk a sokasos hozzaszolasok felet, ugye? 

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.24. 07:16:15

Kerunk szepen meg ilyen posztot!!! :)

Ez a Castillo San Felipe nagyon nepszeru arrafele, San Juanban is van egy, az valami eszmeletlen.

Posztolo mit csinal?
Helyiek befogadtak / konnyen befogadjak az idegent?
Spanyol nelkul (angolul) lehet boldogulni vagy akar munkat talalni?

Tudnek ott elni, szerintem :)

rezsöatya 2014.04.24. 07:17:22

@adg [Au, Darwin]: jo reggelt! Jajj te! Elveszed egyesek napi jatekat? :-)))))

Itt (UK) nincs olyan meleg de pl. a bocik nem panaszkodnak...

kepfeltoltes.hu/140424/20140424_061226_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

tableno 2014.04.24. 07:36:58

Remek kis beszámoló. Mindig is mondtam, hogy Kolumbia sokkal jobb hely, mint azt a legtöbb európai hiszi.

tableno 2014.04.24. 07:39:17

@Kövérmadár [swe]: a latin-amerikaiaknál kevés befogadóbb nép létezik, ha egyáltalán.

tableno 2014.04.24. 07:44:32

@Kövérmadár [swe]: viszont spanyoltudás nélkül nem jutsz messzire. A jó hír, hogy viszonylag könnyen megtanulható nyelv (legalábbis a svédnél könnyebb...)

tableno 2014.04.24. 07:47:20

@adg [Au, Darwin]: Érdekes kérdés, hogy Latin-Amerika Nyugatnak számít-e?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.24. 08:01:02

Teljesen fals információim voltak Kolumbiáról.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.24. 08:01:42

@tableno:
Csak annyira mint Helsinki:)))))))))))))

Shebelle 2014.04.24. 08:13:28

Tényleg jó kis poszt, olvasnám még!!! :)
Engem is érdekelne h. könnyen befogadták e a környezetében:? stb.....

A mosógéphez csak annyit,ha szabad, hogy nem igazán értem, hisz itthon is a hideg vizet használják a gépek, s ők maguk melegitik fel a kívánt hőmérsékletre.... Lehet körül kéne nézni a boltokban, hogy nem kapható e ilyen mosógép?! Persze lehet ott ilyen nincs is?!

tableno 2014.04.24. 08:16:44

@diggerdriver: mondjuk Kolumbia hatalmas ország, azért vannak kevésbé barátságos részei is.

2014.04.24. 08:18:59

Érdemes a blogjába is belenézni, nagyon jó, mint a posztja.
@adg [Au, Darwin]: :-)

2014.04.24. 08:26:26

Huuhh, én megpusztulnék ott, az a klíma! Az szerintem nem fehér embernek való ... :( Ettől eltekintve, turistaként egyszer szívesen meglátogatnám az országot.
Ha a posztoló netalántán előkerülne, érdekelne, hogy mivel foglalkozik?
Szerintem a befogadással nem voltak gondjai, a mediterrán-stílusú népeknél ez nem szokott általában problémát okozni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.24. 08:30:47

Nagyon tetszett! Erdekes es kulonleges hely. :)

Engem mondjuk meg erdekelne hogy milyen a helyi lakossag viszonya a kokain exporthoz.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.24. 08:36:58

Barbiiiiiiii, ez nagyon jo volt, csak rohadt rovid. Irjal meg legyszi , mindenrol.Elkepzeltem a buszos utazast, hat behaltam a rohogestol,vicces lehet. A klima pont nekem valo lenne...nagyon tetszett a poszt, es erdekes , eddig nekem sem volt tul sok infom Kolumbiarol .....Koszi Barbi, vigyazz magatokra. ;-))))

Herr Géza 2014.04.24. 08:42:26

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Los Kokos Impexos ? Szerintem van minden faluban, csak nem annyira táblázzák ki.... , gondolom a nem hivatalos GDP 25%-át biztos az adja ki. De ez ügyben igazán a DEA lenne kompetens. :))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.24. 08:46:46

A napi mangót mindenképp irigylem. Az a legjobb cucc, az ananásszal és pomeloval megosztott első helyet élveznek nálam.

Herr Géza 2014.04.24. 08:47:15

Barbi, ez csillagos ötös... :DDD
Bár a csillagon gondolkodom még, mert nem tudtam meg, hogy mennyibe is kerül 1 liter laktózmentes tej... :)))))))))))

Apropó, azt ismeritek, hogy:

A "vegán" egy ó-indián szó, jelentése: Rossz Vadász ???? :XDD

Quercus a favágó 2014.04.24. 08:48:00

@Pink Petsch:

Csatlakozom. Vannak dolgok amiket útálok. Ezek közé tartozik a meleg, és a rizs.

Herr Géza 2014.04.24. 08:50:05

@QUERCUS(a favágó): Akkor neked a meleg rizs maga a horror ??? Szegény..... :)))

Quercus a favágó 2014.04.24. 08:53:28

@Herr Géza:

A hideg rizs is horror, ha meleg tálalja föl.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.24. 08:55:00

Jó írás. Emberközeli világ.

Csak azt nem értem miért titkos a légitársaság neve, miért kell R betűsnek hívni. Gondolom a ruandai légitársaságról van szó.

Quercus a favágó 2014.04.24. 08:56:20

@maxval a gondolkodó birca:

Azért titkos, mert nem csak utast, hanem kokót is szállít.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.24. 08:57:34

@adg [Au, Darwin]:

"A nyugat haldoklik"

Ez tény.

"A homoklobbi nem engedi a leggingsens noket sminkelni"

Nem, ezt a feminista lobbi csinálja. Ebben éppen vétlen a homoklobbi.

"A munkasok ugyanugy ehberen szivnak mindenhol"

Definíció kérdése ez. Az éhbért kellene definiálni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.24. 08:59:17

@tableno:
Ezt mire alapozod?

Probalkoztam a spanyollal, de kinlodas volt a ragozasa :)
A sved az angollal vetekszik egyszerusegben. Kerdes, kinek mi az egyszeru.

Beszel itt valaki spanyolul? Milyen?
Ha mar kesz vagyok a sveddel, az a kovetkezo terv.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.24. 08:59:19

@tableno:

Kulturális értelemben nagyon is az. De civilizációs értelemben nem az. Így Latin-Amerikát nem érinti a hanyatlás.

2014.04.24. 09:00:41

@QUERCUS(a favágó): Egy tál forró rizottó Burmában? Hm, hogy hangzik? ;))))))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.24. 09:01:16

@tableno:

"A jó hír, hogy viszonylag könnyen megtanulható nyelv"

Ez egy mítosz.

Minden nyelv könnyen megtanulható és nehezen megtanulható egyszerre.

Anyanyelvi szint spanyolból nem könnyebb mint bármely más nyelven.

Magyar szempontból a spanyol annyival könnyebb az angolnál, hogy kevesebb a nehéz hang.

Herr Géza 2014.04.24. 09:03:28

@maxval a gondolkodó birca: Ez olyan, mint gyerekkorunk egyik nagy sutkája: nem mondom meg pl. az autó nevét, de segítek: "L"-lel kezdödik és "ada" a vége...

Herr Géza 2014.04.24. 09:06:02

@Kövérmadár [swe]: "Ha mar kesz vagyok a sveddel, az a kovetkezo terv."
Te sem tobzódsz akkor rövid távú tervekben. A nyelvkönyvekbe akkor elég lesz úgy 10-15 év múlva beruházni.... :DDDDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.24. 09:14:14

@maxval a gondolkodó birca:
Pusztan elmeleti sikon: ha abbol indulunk ki, hogy barmilyen szintu nyelvtudas ertek, illetva az akcentusnak a nyelvtudas hasznossagat tekintve nem sok jelentosege van (specialis esetben biztosan fontos, de az atlag felhasznalonak nem annyira), akkor az angol "nehez hangok" es a spanyol "nehez nyelvtan" eseten egyertelmu az angol konnyusege.

A sved kiejtes horror, a nyelvtan a nullahoz konvergal. A nemet kiejtes konnyu, a nyelvtan horror. Melyik a konnyebb nyelv?

Szoktak mondani, hogy a ragozos nyelvek egyszerubbek, de szerintem a magyar nyelvtan is feler egy emberiseg ellen elkovetett buncselekmennyel :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.24. 09:16:08

@Herr Géza:
Nem vagyok ebben biztos. Svedbol mar eljutottam oda, hogy kenyelmesen megertetem magam es ugy tanulom az uj szavakat, ahogy ramragadnak.
Meg 2-3-4 ev es siman kezdhetek valami ujat tanulni.

tableno 2014.04.24. 09:19:22

@maxval a gondolkodó birca: pedig a homoklobbi már ott is nagyon erős!

tableno 2014.04.24. 09:21:01

@maxval a gondolkodó birca: arra alapozom, hogy nekem eléggé könnyen megy. Igaz, én már beszéltem más latin nyelvet is előtte.

tableno 2014.04.24. 09:21:35

@Kövérmadár [swe]: alapozom, hogy nekem eléggé könnyen megy. Igaz, én már beszéltem más latin nyelvet is előtte.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.24. 09:22:05

@Kövérmadár [swe]:

A nyelvtan csak tanulás és gyakorlás kérdése. Minden nyelvtan megtanulható.

Ellenben a kiejtés sok esetben megtanulhatatlan, biológiai okokból.

Azaz ha a cél az anyanyelvi szint, akkor a könnyebb kiejtés előny.

Hari Seldon 2 2014.04.24. 09:23:01

"Az én esetemben a dolognak abszolút semmi köze nem volt az otthoni politikai vagy gazdasági helyzethez. Én egyszerűen világot akartam látni."

nem tudom ki emléxik a Truman Show című filmre?
Ott volt egy jelenet, amikor a kis Truman az iskolában csillogó szemmel mondta a tanárnőnek: - Ha nagy leszek felfedező leszek mint a nagy Magellán... A tanárnő meg egyből rávágta: Késő, mindent felfedeztek!

Kicsit, ilyen lelkes volt a poszoló gyerekkorában. Szerencsére nem vették el a kedvét az utazgatástól. :-)

Hari Seldon 2 2014.04.24. 09:27:21

Egyébként az ottani klíma! Itt sokan mondják, hogy milyen jó lenne neki. Szerintem ez addig van így, amíg odamész turistáskodni, egy két három hétre. Akkor tudod, hogy vissza tudsz jönni normális éghajlatra. De amikor valaki szembesül azzal, hogy most már örökre így lesz, és minden nap csurog róla a víz, akkor az már nem olyan nagy buli. (Mondjuk én nyaranként a két-három hetes kánikulát sem bírom elviselni. Második nap, már tök ideges vagyok tőle.)
Szóval fürödni, nyaralni jó lehet, de ott élni... Nekem nem menne, szerencsére a posztoló nem ilyen. :-)

tableno 2014.04.24. 09:39:24

@maxval a gondolkodó birca: mikor jártál utoljára arrafelé, hogy ilyen jóltájékozott vagy? A 80-as években?

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.24. 09:40:26

hát én ilyen kis sablonos, általánosító vagyok, nem mennék oda, ezek a kartellek veszélyesek.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.24. 09:42:00

@tableno:

Figyelemmel kísérem a térség fejleményeit.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.24. 09:44:10

@Hari Seldon 2:

Amikor kimentem Kubába 1980-ban, az első héten biztos voltam benne, hogy nem fogom kibírni az időjárást. A második héten már észre se vettem. A harmadikon meg már tetszett. 1986-ig éltem ott. Aztán hiányzott.

Kubában sokkal hidegebb az éghajlat, mint Kolumbiában.

tableno 2014.04.24. 09:44:15

@maxval a gondolkodó birca: Ja, én is. Csak sokkal közelebbről, mint te.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.24. 09:45:30

KEDVES HÁ, szeretném javasolni a homoklobbi szót felvenni a tiltott szavak listájára, valahol ott van az adminfelületen. én tényleg hányok már ettől a szótól, ha meglátom. és az sem segít, ha maxot szűröm.

klappol 2014.04.24. 09:45:42

Kellemes jó reggelt. Ez a poszt nagyon jó. Az embernek kedve támadna oda költözni.

Iskola, munka, internet....ezek hogy mukszenek ott?

A nejem itt tudna élni, a meleg miatt, nekem nehezebb dolgom lenne a klímával.

@Herr Géza: a vega nem eszik húst, ha nem ejt vadat, nem is adtak neki?? :D:D:D és a végén mindenkit túl élt :D:D:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.24. 09:46:03

@Hari Seldon 2: na igen, én szeretem a meleget, de azért az, hogy éjjel sincs hűs szellő, az durva lehet.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.24. 09:46:47

@Hari Seldon 2:

Igen, minden korban azt hiszi az emberiség, hogy már nincs mit felfedezni, mert már minden fontos dolog megvan, s most már csak másodrendű apróságok maradtak.

Ezt hitte az emberiség Jézus korában is, a középkorban is, s a XIX. sz. végén is ez volt a tudomány álláspontja. Ugye vicces? Na, pont ugyanolyan vicces ma ezt hinni.

klappol 2014.04.24. 09:47:08

@Babette_: na ne személyeskedj, mert jön a második rész :D:D:D

Kecskéket megetetted??? :))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.24. 09:47:18

@klappol: nana, felénk is azt mondják, aki nem vadászott, nem eszik húst.
(segítség: vadászatnak számít bármilyen fizikai munka;))

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.24. 09:47:55

@klappol: már készen vagyok a reggeli műszakkal, most készül az idei szezon első sajtja.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.24. 09:48:01

@Babette_:

A hányás nem segít. Hiába dugod a fejed a homokba, attól még a valóság nem változik.

klappol 2014.04.24. 09:50:23

@Babette_: Ezt hobbiból csinálod, vagy ez a megélhetésed?

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.24. 09:51:24

@klappol: mindkettő. vagy a kettő között. szeretem, szeretnék megélni belőle, de még nem hoz annyit.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.24. 09:52:09

még az jutott eszembe, küldjek egy hidegvizes energomatot?:D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.24. 09:53:47

@Kövérmadár [swe]: "A nemet kiejtes konnyu" feltéve, ha valaki jó a nyelvtörőkben :D
De most tényleg, az angol NEM könnyű, csak ha megelégszel a nyelv egyszerűsített formájának az elgagyogásával. De szerintem ez a téma is volt már párszor :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.24. 09:53:55

"karibi kép"

kolumbia karibi országnak számít, vagymi?

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.24. 09:55:34

@Kövérmadár [swe]: egyszer csináltam itt közvélemény-kutatást, az lett a vége, hogy a spanyol a legkönnyebben tanulható nyelv (az elején mármint, szóval hamar jön a sikerélmény)

tableno 2014.04.24. 09:55:53

@maxval a gondolkodó birca: viszont akkor fölösleges olyasmiken vitatkoznunk, amit én tudok jobban. :)

tableno 2014.04.24. 09:56:43

@Babette_: igen, legalábbis van egy karibi része.

2014.04.24. 10:01:44

@maxval a gondolkodó birca:

Javaslom, ezentúl a tengerparti fövenylobbi kifejezést használd.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.24. 10:04:59

@Zka: @Babette_:

Budapesti kínai kereskedők között végzett felmérésem szerint a világ legkönnyebb nyelve a magyar, mert pl. azt mondom "ez cipo otszáz folint" és mindenki megérti.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.24. 10:08:42

@tableno:

Ez örök vita.

A tapasztalat az, hogy a spanyol nyelvű, karibi tengerparttal rendelkező dél-amerikai országok elsősorban dél-amerikainak definiáljék magukat, s csak másodsorban karibinak.

Míg a nem spanyol nyelvű, karibi tengerparttal rendelkező dél-amerikai országok elsősorban pont fordítva: elsősorban karininak definiálják magukat, s csak másodsorban dél-amerikainak.

Hasonló van Közép-Amerika kontinentális részén (egy kivételével az összes államnak van karibi tengerpartja): ott is a spanyol nyelvűek nem szokták magukat karibinak mondani, míg a más nyelvúek (egyetlen ország) meg igen.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.24. 10:09:50

@lexrex:

Maradjunk a hétköznapi szóhasználatnál. Persze egy tudományos igényű cikkben én is más szót választanék.

Muscari 2014.04.24. 10:11:18

De szivesen elnek en is ott! En egyaltalan nem banom a meleget, kibirnam, hogy nem kell pulcsit hordani :-)

Ismerek en is valakit, aki jart msr Kolumbiaban, oszerinte sem olyan gaz a kozbiztonsag, Nehany veszelyes hely van, de oda meg nem kell odamenni. A nyolckerben sem setaltam soha a sotetben egyedul

Es mit dolgozik a posztolo? Es a ferje? Milyen az isolarendszer, az egeszsegugy? Chilerol irtak regebben, hogy amig egyedul, vagy parban megy az ember, addig oke, de gyerekkel msr nem ajanljak. Ugyanez all Kolumbiara is?

Remelem, jon a posztolo.

Off: nagyon jo lett az elso kenyerem, csak kicsit tul konnyu, majd ki kell kiserletezni, hogy tomorebb legyen. Mindenesetre meg vagyok elegedve.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.24. 10:13:39

@tableno:

Sokszor madártávlatból jobban szembetűnnek a nagy összefüggések, ezt ugye tudod?

Quercus a favágó 2014.04.24. 10:16:00

@Muscari:

Gyöngyike. Kend meg zsírral,és tegyél rá újhagymát. Úgy nehezebb lesz.

tableno 2014.04.24. 10:19:38

@maxval a gondolkodó birca: bizonyos dolgokban, viszont a melegek elfogadottsága sokkal jobban megítélhető, ha az embernek van néhány latin-amerikai meleg ismerőse, egy latin-amerikai családja, és amúgy is rendszeresen ellátogat arrafelé.

klappol 2014.04.24. 10:20:53

@Babette_: Még bejöhet, invesztálj többet. Néha jobb.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.24. 10:22:16

@klappol: hogy ez nekem miért nem jutott eszembe:/P

2014.04.24. 10:23:06

@maxval a gondolkodó birca: Máskor meg pont az ellenkezője mellett kardoskodsz. Ahogy neked éppen jobb, mi? :PPPPP

klappol 2014.04.24. 10:25:58

@Babette_: Ha csak meg szeretnél élni belőlle, semmi nagyzolás, akkor ne invesztálj. De te ezt már rég csinálod ezt a kecskézést ugye?

klappol 2014.04.24. 10:27:01

Jól be OFFOLTAM itt, Babette-vel :D:D elnézést.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.24. 10:27:54

@Pink Petsch:

Nem, itt összefüggésekről beszélünk, nem konkrétumokról. Az egyiknél a madártávlat segít, a másiknál nem.

Herr Géza 2014.04.24. 10:28:07

@Kövérmadár [swe]:
"A nemet kiejtes konnyu,..." - Annyira, hogy széllel szemben is kiszúrom még az 56-os magyarokat is.... Az "e-é" és "a-á" hangok kiejtése mindig elárulja a nem ideszületett magyart (nem is beszélve az "ä"-röl), pedig azt hisszük, hogy nem lehet egy nagy csoda "rendesen" (értsd: németesen) megtanulni. Természetesen én vagyok a kivétel, de ezt gondolom rögtön sejtettétek.... LOL !!

Mr Long 2014.04.24. 10:28:17

@maxval a gondolkodó birca: ""A homoklobbi nem engedi a leggingsens noket sminkelni"

Nem, ezt a feminista lobbi csinálja. Ebben éppen vétlen a homoklobbi."

Neked UK lenne a kanaan! A nok egy szal leggingsben es sminkelnek ezerrel. Bar haldoklik az orszag ez teny.

Londinerek:
Ha London belsejet fedeznenk fol egy napra az Eustonrol kiibndulva es oda visszaerve este, akkor erdemes venni overground/underground/bus Zone1-2 travelcardot £9/foert?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.24. 10:32:42

@maxval a gondolkodó birca:
Akkor hasonloan latjuk, csak a cel mas. Kommunikalni akarok tudni, nem szavalni :)

@Zka:
Ugyanazt mondom, mint bircanak is: ha valaszthatok, akkor inkabb beszelek 10 nyelvet egyszerusitett formaban, mint 2t irodalmi tokeletesseggel.

Megalkottam a sajat nyelvvizsga szinfemet: ha mar tudok 15 percig, folyamatosan beszelni a focirol es idojarasrol, akkor kijelenthetem, hogy beszelem a nyelvet. Ha megy ugyanez 3 tomeny utan is, akkor kifejezetten jol beszelem az adott nyelvet. :)

@Babette_:
Annyit tudok, hogy ¡Vamos! (Ezt kiabaljak, mikor hatatort latnak az usa mexikoi hataron, biztos magyarok az osok) es azt, hogy "el rey" :)

Homoklobbi: az arab olajtermesztok politikailag nyomjak a nyugatot :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.24. 10:35:15

@maxval a gondolkodó birca:
A madartavlatos dolgot alairom, en mar csak tudom :)

@Herr Géza:
Nezd meg a svedet. Neha a bennszulottek sem tudjak, hogyan irjak le a szavakat :)

2014.04.24. 10:36:24

@maxval a gondolkodó birca: Ahham, hát persze .. mondom én ;)))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.24. 10:36:41

@Herr Géza:

Szinte mindig a magánhangzók árulják el leginkább az idegent. A magyaroknál különösen így szokott lenni. S nem az "a" típusú hangok okozzák a bajt, ezeket szinte minden magyar gyorsan megtanulja. A fő gond a magánhangzóredukció, ezt sok magyar képtelen megtanulni (ezért is jó a spanyol, mert ott sincs ilyen redukció), s az e-típusú hangok. A magyar é hosszú, a magyar el meg túl nyitott sok európai nyelv hasonló hangjaihoz képest, pl. a legtöbb magayr nem képes rendes spanyol e hangot mondani.se hangsúlyosan, se hangsúlytalanul.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.24. 10:38:52

@Kövérmadár [swe]: "10 nyelvet egyszerusitett formaban, mint 2t irodalmi tokeletesseggel."

Ezzel egyetértek. Mi itt a vita tárgya? :)

2014.04.24. 10:40:27

@Herr Géza: Rögtön meg lehet ismerni a németül beszélő magyarokat, a hangsúlyozásról ;))). Nekem is van akcentusom, de általában nem tudják beazonosítani, valszeg amiatt, hogy kétnyelvű környezetben nőttem fel, és nincs az a kifejezett magyaros hangsúlyozásom.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.24. 10:40:53

@Mr Long:

Ez a brit feminizmus erőtlenségét mutatja, ami mindenképpen pozitív tényező.

Éppen a napokban olvastam egy Moszkvában élő amerikai nő cikkét, melyben az Oroszországba érkező amerikaiaknak ad tanácsot, az egyik pont az volt:
- lehet, hogy te a női függetlenség kifejezésének tekinted, ha átlagos öltözékben és smink nélkül mész el valahová, ezt minden orosz nő az igénytelenséged jeleként fogja értékelni, s ha nem alkalmazkodsz, te leszel az összes összejövetelen a legrosszabbul kinéző nő.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.24. 10:42:21

@Babette_: +1000000000

@Mr Long: Mi lenyomtunk tavaly, Karacsony elott egy napos korutat gyalog, Eustontoltol Eustonig. Es eleg sokmindent lattunk:

London Euston - British Museum - Picadilly Circus - Trafalgar Square - London Eye - Big Ben + Parliament - Westminster Abbey - St. James Park - Buckingham Palace - Green Park - Harrods - Hyde Park - Marble Arch - Oxford street (ezen egy atlago hetkoznap is eleg kalandos vegigsetalni, nemhogy Karacsony elott...) - London Euston

Ez egy napba belefer meg gyalog is es a latvanyossagok egy jo reszet lefedi. Meg megvan az az elonye, hogy gyalog menve azert menetkozben is lat az ember dolgokat. Mi peldaul teljesen veletlenul futottunk igy bele a kiralyi lovas testorseg orsegvaltasi ceremoniajaba. Igaz estere ugy elfaradtunk a sok setatol, hogy estunk ossze, de napkozben eszre sem veszi az ember, annyi az 'input'. :)

Mr Long 2014.04.24. 10:45:20

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Tenyleg, ezt mondtad. Kineztem a vonatjegyet har het mulva szombatra, ket fore £60.70, igaz vettem hozza egy evre ervenyes two together travelcardot £30-ert. Bar igy kapasbol sporoltam a jegyeken £44-et :)

2014.04.24. 10:45:27

@maxval a gondolkodó birca: Mondjuk, az orosz nők tudnak úgy kinézni, amit mi szimplán csak közönségesnek hívunk. A lányok nem "öltöznek" meg sminkelik magukat olyan lotyósra, mint némelyek, mondjuk egy nyaraláson.

2014.04.24. 10:47:42

@tableno: Maxval volt ott. 3 eves koraban

nyuszigonosz 2014.04.24. 10:52:27

A poszt: az nagyon tetszik. Kolumbiába maximum turistáskodni mennék, de érdekes olvasni ilyen helyekröl. A legjobban a buszra felszállás és a föleg leszállás tetszik. :-))

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.24. 10:54:11

@klappol: új csóka vagy itt, ugye? :) már rég "elpanaszkodtam" itt mindenkinek, hogy pont az a probléma, hogy egyrészt nincs miből invesztálni, másrészt képtelenség földhöz jutni.

London2009 2014.04.24. 10:57:09

Szerintem sem kifejezetten nehéz nyelv a spanyol, bár én is beszéltem már másik latin nyelvet amikor elkezdtem spanyolul tanulni. De abban egyetértünk, hogy csupán az elején könnyű, utána viszont a spanyollal is meg kell szenvedni, hogy igazán jól menjen. Ettől függetlenül a kedvenc tanult nyelvem. Imádom, mindenkineki ajánlom!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.24. 11:00:08

@Mr Long: En meg nem tudtam megfejteni a logikat a vonatjegyek arszabasa mogott. London Midland-et es Virgin-t szoktunk hasznalni. Tudok a 'peak time' rendszerrol is, es megis, volt mar hogy hetkoznap felmentem csucsidon kivul Londonba £6.5-ert, most meg peldaul asszonynak ugyancsak hetkoznap, csucsidon kivul £18 volt egy single ticket ugyanazzal a szolgaltatoval.

Nekem neha ugy tunik, mintha az arkalkulatorban dolgozna egy eroteljes random faktor. :D

tableno 2014.04.24. 11:00:37

@Babette_: Mi az, hogy képtelenség földhöz jutni?! Hát pesti kutyakozmetikusoknak és trafikosoknak is sikerült!

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.24. 11:02:09

@tableno: hát ugye az lehet a baj, hogy se kutyakozmetikus, se trafikos nem vagyok.
ha emlékszel, meséltem a múltkor, hogy nézegettem a földalapos földeket, aztán közölték velem, hogy kár kidobnom a regisztrációs díjat, mert megvan előre, ki kapja.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.24. 11:03:10

@tableno: egy ismerőstől meg most vettek el 60 hektárt.
nem csak kishantoson van ilyen...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.24. 11:04:23

@Zka:
Hogy lehet-e a fasirtot tejfollel enni?

@London2009:
Kellene egy jo spanyol konyv :)

@Pink Petsch:
Biztosan viccesen beszelsz magyarul is :)

2014.04.24. 11:06:30

Nagyon jò poszt volt, köszönjük hogy megosztottad velünk a tapasztalataidat! Nekem nagyon tetszene, hogy lehetne salsázni agyba-főbe, tudom ezért nem költözik valaki egy országba, de amikor Kubában jártam ott is az tetszett a legjobban ahogyan a zene és a latin ritmusok a szerves része volt a mindennapoknak.

2014.04.24. 11:06:30

Szerintem ha valaki tökéletességre törekszik a nyelvtanulás területén, akkor a kiejtés és nyelvtan mellett a hanglejtés is fontos. Én a mai napig kiszúrom ha valaki magyar és angolul beszél, akármennyire jòl beszéli a nyelvet, a hanglejtés miatt.

klappol 2014.04.24. 11:07:04

@Babette_: Igen elég új vagyok itt, értelek. Ne panaszkodd el még1-szer, nem fognak bennünket szeretni.

Torgyán idejében :D:D

Mr Long 2014.04.24. 11:10:33

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Gondolom hasonlo, mint az auto bisztositas :) Ahogy kollegam modta "Veletlenszeruen mondanak egy szamot." :)

@charlieharper [home, sweet home]: Lehet kiprobaljuk, csak asszony nem szeret varosban bringazni.

klappol 2014.04.24. 11:10:45

@andika421: A legjobban köztük lehet megtanulni igazán, persze, ha tanulni is akar a zember.

Quercus a favágó 2014.04.24. 11:12:43

@London2009:

Mi a helyzet a portugál nyelvel? Könnyű, vagy nehéz?

tableno 2014.04.24. 11:13:14

@Babette_: A végén még kiderül, hogy Kolumbia kevésbé korrupt, mint Magyarország... Mondjuk vállalkozni sokkal könnyebb arrafelé, az tény.

2014.04.24. 11:13:23

@Kövérmadár [swe]: Hát egy "tápos" fülnek biztos ;). Nem, nincs székely akcentusom, de kérésre tudom produkálni ;))))

Quercus a favágó 2014.04.24. 11:13:50

@Babette_:

És még csavartak a dolgon egyet. A zártkerteket is bevonták a földtörvény hatálya alá.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.24. 11:14:53

@Zka:
Tokeletes valasz, koszonom! :)

@andika421:
Van, aki kepes az osei miatt orszagot valtani... szerintem a szalszazhatnek is tokeletes alap ehhez. A lenyeg a kaland, nem? :)

Quercus a favágó 2014.04.24. 11:14:58

@Pink Petsch:

"de kérésre tudom produkálni ;)))) "

Előtte, közben, vagy utána?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.24. 11:16:02

@Pink Petsch:
Hinnye!
Kuncsaftok is szoktak kerni?
Egyebkent vannak magyar vendegeitek?

Mr Long 2014.04.24. 11:17:18

@London2009: Nem tudom, akarhanyszor, ha spanyolt hallok nekem egy haladzsa nyelvnek tunik :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.24. 11:20:39

@Mr Long: mert minden második mássalhangzó H, azért :)

Herr Géza 2014.04.24. 11:22:24

@nyuszigonosz(D): De nekem nagyobb van, beeee.... :))))

2014.04.24. 11:32:12

@andika421:
A cumbia sokkal nepszerubb Kolumbiaban, mint a salsa.
Szerintem is a hanglejtes nagyon fontos, kulonosen a spanyol nyelv eseteben. Nekunk, magyaroknak kulonosen nehez, mert nagyon dallamtalan, monoton a nyelvunk.

2014.04.24. 11:32:43

@QUERCUS(a favágó): @Kövérmadár [swe]: Feláras :DDDDD

Nem, magyarok nem nagyon, nekik kissé drága valszeg ...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.24. 11:32:50

"Óriási távolságok vannak egyébként az országon belül, Cartagena-Bogotá az egy több mint 20 órás kocsi út például. "

Hmm, ez érdekes, szerintem ez az 1000 km még nem óriási távolság, a hozzá szükséges 20 óra inkább a pocsék útminőségnek, vagy a rettenetes mennyiségű forgalomnak tudható be.Itt a svédeknél is vannak ekkora távolságok és csak fele ennyi idő kell hozzá.Pedig nagyon kevés az autópálya és ott is csak 110 a szabályos max. sebesség...Na mindegy, csak elgondolkodtam...

tableno 2014.04.24. 11:38:03

@geegee: Ennek nem csak az utak minősége az oka, hanem a földrajz is: magas hegyek, dzsungel, katonai ellenőrző pontok...

London2009 2014.04.24. 11:39:37

@QUERCUS(a favágó): Oh, a portugalt is nagyon szeretem. Azt irottan, ha beszelsz spanyolul meg franciaul, akkor minden gond nelkul megerted. Amugy en a portugal portugalokat megertem ha beszelnek es egy beszelgetest is konnyeden tudok kovetni, de spanyolul valaszolok nyilvan. Szerintem fel ev alatt magamra tudnam kapni. A brazil portugalt viszont sajnos alig ertem, hiaba figyelek. Portugalul meg kellene amugy tanulni, de most nem erek ra : )

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.24. 11:39:51

@Zka: akkor azért hiányzik minden második hang.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.24. 11:40:46

@tableno: meg az adómentes termékek palettája is szélesebb.....

London2009 2014.04.24. 11:42:25

@Mr Long: Szerintem a magyar hangzik igazi halandzsaul! Nem veletlenul hasznaltak egy csomo filmben misztikus, foldontuli nyelvkent. Multkor mondtam a baratomnak magyarul, hogy Isten utjai kifurkeszhetetlenek! 10szer megismeteltette, majd vegul leirattatta velem...majd kozolte, hogy ez kizart, hogy ertelmes, jelentessel biro mondat : ))

SzZoole 2014.04.24. 11:44:54

@QUERCUS(a favágó): elarulok neked egy titkot
Muscarit nem Gyongyikenek hivjak:)

London2009 2014.04.24. 11:45:28

@andika421: ez igy van. Egy hello utan tudom ha magyar az illeto. Csomoszor volt sertodes belole, hogy "de honnan tudod, hogy magyar vagyok"? Onnan tudom mert egyreszt en is magyar vagyok, masreszt meg hallom a hanglejtesen okostojas : )

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.24. 11:47:12

@Zoole[uk]: elárulok neked egy titkot: a muscari latin nevű virág magyar neve gyöngyike:D

SzZoole 2014.04.24. 11:48:12

@Mr Long: en mindenkeppen ajanlanam.
De,ha idegenvezetore lenne szukseged szivesen fel ajanlom szolgalataimat,ingyen es bermenteve:)))

SzZoole 2014.04.24. 11:52:08

@Babette_: elhiszem neked,ezzel is okosabb lettem,koszi:)
Akkor most mar ertem,hogy miert szolitja Gyongyikenek.
Bar en ugy vagyok a viragokal,hogy nekem mindegyik szep zold:)))

2014.04.24. 11:52:50

@London2009:
En meg a "manyi" szo hallatan megmondom, hogy az illetonek mi az anyanyelve:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.04.24. 11:53:57

szerintem az indonéz/maláj a legkönnyebb nyelv. de mondjuk a lustaságon még ez sem segít. :-)

Mr Long 2014.04.24. 11:56:17

@Zoole[uk]: Na majd kitalalom, de lehet marad a foldfelszin. :)
Majd legkozelebb, ha celiranyosabban megyunk dolgokat megnezni, most csak egy atfogo kepet szeretnenek kapni. Nekem az elso alkalom lesz, hogy kimozdulok az euston vonzaskorzetebol (eddig legmesszebb a british museumig mentem).
Koszi, de nem vennem igenybe :D Nem, termeszetesen nem azert, mert magyar vagy, aztan a vegen te leszel felhaborodva, hogy kihasznaltalak ingye :DDDD

Ginix 2014.04.24. 11:58:30

ó, kolumbia, végre, végre!!!
nagy szerelem az az ország! és cartagena, jaj, oda terveztem egy időben én is a költözést.
az emberek annyira végtelenül kedvesek (de kicsit sem tolakodóan), hogy az ember úgy érzi, valszeg vmi kandi kamera v a barátai fizették le őket v nemtom.
a melegkedvelőknek (időjárás) sztem nem olyan nagy cucc megszokni a klímát, plusz tenger plusz trópusi gyümölcsük plusz salsa, isteni. a cumbia is nagyon megy, de a buszokon (ahol mindig szól a zene, akkor is ha puccos, légkondis meg akkor is, ha drótozott ajtajú ablaktalan) többször megy a salsa.
az oktatás a környező országokhoz képest kifejezetten jó, bár nincs egységes tanrend az országra nézve. szóval egy költözés során igen nagy eltéréseket tapasztalhat egy iskolás srác.
amit a 80-as években műveltek a kartellek, hát ahhoz képest sehol nincsenek, az utóbbi tizen-húsz évben nagyon felfejlődött az ország és ez azóta is tart. persze a paramilitary sem sokkal jobb mondjuk az indiánoknak, de az összképet tekintve sokkal biztonságosabb, mint régen és a turistaként kifejezetten biztonságérzete van az embernek (mondjuk peruhoz képest és bár ez személyes benyomás, de rengeteg turistától hallottam ugyanezt).
a drogot nagyon szorítják vissza (az előző elnök, uribe izmozott rajta sokat)és a gerilla mozgalmat is. míg bolíviában teljesen legális a cocalevél árusítása, peruban 2 zacskónyi lehet büntetlenül az embernél, addig ez kolumbiában elképzelhetetlen.
az emberrablások meg inkább korlátozódnak a helyi gazdag rétegre, mint turistákra (nem nagyon beszélnek idegennyelvet).
gyönyörű ország, lendületesen fejlődik, iszonyúan kedves emberekkel, álom, komolyan mondom! csak sárgulok itt magamban:)

2014.04.24. 11:59:31

@geegee: Igen, erre én s felfigyeltem, mert ez szerintem nem óriási távolság. Romániában is simán van ennyi az ország szélétől a közepéig. De aztán rájöttem, hogy a posztoló Magyarországhoz viszonyít, amit 5 óra alatt keresztül lehet utazni kocsival ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.24. 12:00:12

@Kövérmadár [swe]: Igen a vamos az valszeg a határon lebzselő pénzügyőrt jelentheti.Nyilván nem akarnak vámot fizetni nála....
:-))))))))))

2014.04.24. 12:01:18

@London2009: :DDD
Igen, elég halandzsául hangzik a latin, szláv, germán tengerben :).

Muscari 2014.04.24. 12:02:10

@QUERCUS(a favágó): koszi a tanacsot, a maradek husveti sonkat ettem meg vele. De a kacsazsiros kenyeret is imadom. A mai kenyerem pedig mar olivaolajjal es rozmaringgal keszul, de ott kellett hagynom, mert dolgoznom kell :-(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.24. 12:02:44

@tableno: Oké, de ezeknek vajmi kevés közük van a hatalmas távolságokhoz...már pedig így írta a posz-toló.Kétszáz km-en is lehet sok domborzati magaslat, katonaság, vagy sok kanyar.De nem kötexem, csak furcsának tűnt...

SzZoole 2014.04.24. 12:04:41

@Mr Long: gyalog eleg faraszto lessz,de Te tudod.
Ahogy gondolod,csak segiteni probaltam,eleg jol ismerem London belvarosat,mind autoval,tomegkozlekedesel es gyalog is es az idombe is belefer.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.24. 12:06:53

@maxval a gondolkodó birca: Oké, sok sminkelés, vannak nyilván előnyei.De az ilyen, vadul kisminkelt nőkre szokták mondani, hogy egy éjszaka alatt is már rengeteget csökken a szépsége... :D
A férfiszépség viszont állandó... :-))

Bocs a többiektől, de nem lehetett kihagyni.

Mr Long 2014.04.24. 12:07:15

@Zoole[uk]: :) Koszi, legkozelebb talalkozhatunk, majd ugy szervezzuk.

2014.04.24. 12:07:23

@Muscari: Úgyis hűlnie kell még ;)

2014.04.24. 12:08:29

@Zoole[uk]: Tipikus pasi :))))))

SzZoole 2014.04.24. 12:09:38

@Pink Petsch: mar megint miert?Semmi rosszat nem irtam:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.24. 12:11:17

@Kövérmadár [swe]: "Hogy lehet-e a fasirtot tejfollel enni?"

Te, marh@ könnyen, fogog, villával feldarabolod, és belemártogatod.Télleg nem bonyolult... :-))))))))

Mi a baj a fasírttal, meg a tejföllel?

tableno 2014.04.24. 12:11:59

@geegee: A kérdésed az volt, hogy miért telik olyan sok időbe megtenni 1000 kilómétert? Hát ezért.

2014.04.24. 12:12:42

@Zoole[uk]: Minden virág zöld, mi? ;))))))

Mr Long 2014.04.24. 12:12:59

@Zoole[uk]: Milyen volt az ut?

Herr Géza 2014.04.24. 12:13:12

Most akartam felnyomni egy linket ide olyanoknak, akik éppen iPad Air-re ácsingóznak. 12.00-kor indult a Deal, erre 12.09-kor már egy darab sincs. SHIT !

www.notebooksbilliger.de/angebote

(Lehet, hogy késöbb már le is veszik, szóval: iPad Air, 64 GB, Wi-Fi 555.- €-ért. B+ !)

2014.04.24. 12:13:58

@geegee: Külön-külön semmi, együtt ... hát, érdekes ízvilág lehet, maradjunk ennyiben ;)

Hari Seldon 2 2014.04.24. 12:16:12

@Kövérmadár [swe]:
"Megalkottam a sajat nyelvvizsga szinfemet: ha mar tudok 15 percig, folyamatosan beszelni a focirol es idojarasrol, akkor kijelenthetem, hogy beszelem a nyelvet. Ha megy ugyanez 3 tomeny utan is, akkor kifejezetten jol beszelem az adott nyelvet. :)"

Szerintem meg 3 tömény után mindenki jól beszéli az adott nyelvet! :-)

- legalábbis aki mondja, az tudja hogy jól elmondta, az meg hogy nem értik az legyen az ő bajuk :-)

Muscari 2014.04.24. 12:20:52

@Mr Long: szerintem igen. Nezd meg az Oystert is, mert a kartyanak van ugyan dija, de vissza is veszik. Ha tobb napra jon az ember, mindenkepp erdemes oystert venni. Es igen, a Zone 1-2 eleg lesz, annal kijjebb nem fogtok ugyse menni, ha csak nem akarjatok megnezni mondjuk a RAF muzeumot Colndale-ben, mert az mar negyes zona.

SzZoole 2014.04.24. 12:21:16

@Pink Petsch: figyelj,lehet,hogy ezert kapni fogok,de az en szememben nem sok erteke van.Sokkal szivesebben veszek egy holgynek parfumot,bon-bont vagy valami ruhanemut,hasznosabbak a viragnal.A viragra ki adok egy csomo penzt egy hetig szep,utanna lehet kidobni,Te melyiknek orulnel jobban?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.24. 12:21:17

@Hari Seldon 2: nekem is jobban megy pár sör után minden.
Először hosszabban angolul a különféle wc fajták előnyeiről és hátrányairól (fröccsen-nemfröccsen-nyomot hagy-e stb) beszélgettem egy kanadai sráccal, végülis az is egyfajta minőségi mérce volt :D

SzZoole 2014.04.24. 12:22:46

@Mr Long: hosszu es faraszto,de minden rendben volt.

Muscari 2014.04.24. 12:23:09

@charlieharper [home, sweet home]: jo lett a kenyerem, este elkuldom neked a receptet es hogy milyen lisztet es elesztot hasznsltam.

Quercus a favágó 2014.04.24. 12:26:14

@Zoole[uk]:

Mé? Te egy hétnél tovább együtt vagy egy nővel?

SzZoole 2014.04.24. 12:27:18

@Muscari: igen a RAF muzeumot nem szabad kihagyni,megunhatatlan,szerintem akar hanyszor megy az ember,mindig talal valami ujdonsagot.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.24. 12:28:48

@tableno: nem, a kérdésem az volt, hogy miért nevez a poszt-toló ezer kilométert hatalmas távolságnak...de hagyjuk, túlbeszéltük a dolgot.

Hari Seldon 2 2014.04.24. 12:28:53

@Herr Géza:
Már nem vagyok nagyon képben Apple ügyben. Ez most sok vagy kevés. (Mi éppen tegnap vettünk HP nootbookot 300-ért)

SzZoole 2014.04.24. 12:30:12

@QUERCUS(a favágó): most mar igen,de 20 evel ezelott eleg volt egy orahossza is:))))
(Na most kapok Pinkytol)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.24. 12:30:20

@Mr Long: @Pink Petsch: Nem próbáltam még, de nem okozna gondot megenni.Elég sok mindent eszünk tejföllel...

Ginix 2014.04.24. 12:31:07

@Zoole[uk]: a vágott virágot én sem szeretem. levágott lábú mókust sem ajándékoz senki a kedvesének. akkor már legyen cserepes, ha mindenképpen virág.

Hari Seldon 2 2014.04.24. 12:31:17

@Hari Seldon 2:
Még Magyarországon volt Apple-m, itt Franciaországban már Androidos a telefonom.

Quercus a favágó 2014.04.24. 12:32:41

@Muscari:

Ne csigáz Gyöngyike, ne csigázz!!! Imádom a friss kenyeret. A kacsazsírosat meg főleg!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.24. 12:33:09

@Zoole[uk]: RAF: red army fraction vagy royal air force?Vagy valami harmadik?

SzZoole 2014.04.24. 12:34:41

@Ginix: Te fiu vagy,vagy leany?
Mert,ha lany akkor furcsa toled ilyet hallani,mert a nok szeretik a szep rozsacsokrot:)

2014.04.24. 12:34:44

@geegee:
A migra gyakoribb szo a fronteraban, mint a vamos:) (honapokig dolgoztam a Sonora-Arizona hatartol 100 meterre)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.24. 12:35:12

@Hari Seldon 2:
Na hallod... mikor tanfolyamon voltunk Nemetorszagban, a kocsmaban odault mellenk egy nemet nyugdijas.
A kollegak szerint egesz este vele beszelgettem nemetul. Masnap vallottam be, hogy nem tudok nemetul :)

Igen, ittas voltam, de meg emlekszem ra, hogy a nyugdijrol beszelgettunk :)

Mr Long 2014.04.24. 12:37:07

@geegee: En korabban kefirrel ettem sok mindent. Azzal a higabb ivossal, bar a darabos danonet is kedvelem.

SzZoole 2014.04.24. 12:37:22

@geegee: Royal Air Force,nagyon erdekes a kezdektol napjainkig minden van repulok,helikopterek vadaszgepek,minden ami a repulesel kapcsolatos,kihagyhatatlan,ha valaki Londonban jar.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.24. 12:43:01

@Ginix: Haha... :D Ezzel mondjuk én is így vagyok, igaz én fószerként adom a virágot.De sokkal jobb befektetés egy cserepes, az eltart legalább 1-2 hónapig, míg a vágott meg csak pár nap...Igaz a sok cserepes meg egy idő után kiszorít a lakásból.

Bár egy 2 évvel ezelőtt megviccelt bennünket egy csokor vágott virág.Magam se hinném el, ha nem láttam volna, de hónapokig jó volt (=nem hullajtotta el a leveleit, és nem kókadt le), minden héten kapott friss vizet.Kb egy fél év után már nem adtunk neki friss vizet, valahogy pusztuljon már el....Mikor teljesen elpárolgott az utolsó adag víz, akkor meg elkezdett mumifikálódni, száraz virág lett belőle.Jól kib@szott velünk. :-)))Aztán egy éves korában azért kidobtuk, mert sok port összegyűjtött.
Ilyet még sose láttam, pedig sok mindent megéltem... :D

Quercus a favágó 2014.04.24. 12:45:23

@geegee:

Max azokat a nőket szereti, akik festékboltban veszik a sminket, vödrös kiszerelésben.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.24. 12:45:58

@Cascabel: Jajj, ebből nem sokat értek, kb csak a kötőszavakat... :-) Ja a Frontera az megvan, az egy Opel terepjáró.... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.24. 12:47:41

@Mr Long: A kefir nálam a "selejtes" tejföl...Értsd: rosszul sikerült, savanyú-keserű lett. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.24. 12:49:53

@Zoole[uk]: Aham, köszi, azt megnézném.Mondjuk a terroristásat is, ha van olyan... :D Az a hadihajó a Temzén, látogatható?HMS nemtudommi a neve... :D Tudom, pont ez utóbbi lenne a lényeg...

SzZoole 2014.04.24. 12:50:34

@QUERCUS(a favágó): ez qva jo:)))
A lanyom(18 lessz),ha neha kisminkeli magat megkerdezem tole;mi van bele estel a festekes vodorbe?:)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.24. 12:52:15

@QUERCUS(a favágó): :D

Na de abbahagyom, sok lesz már belőlem...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.24. 12:56:56

@Zoole[uk]:Amikor nőknek veszünk dolgokat akkor nem gazdasági szempontokat nézünk :D

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.24. 12:56:57

@Herr Géza: telefon 550 euróért? köszi...maradok a 20 eurós kacatomnál. Konzum világ.

enrobag 2014.04.24. 12:56:57

@Pink Petsch:
Elhiszem neked, hogy nincs akcentusod, de korodhoz képest (még nem vagy 40, ha jól emlékszem), sok avíttas szót, fogalmat használsz. Ezt te nyilván nem érzékeled, de ebből azonnal lehet érezni, hogy nem Magyarországon szocializálódtál.

2014.04.24. 12:58:51

@geegee:
Frontera=hatar, migra=border patrol vagy bevandorlasi hivatal (regi neven)

Herr Géza 2014.04.24. 13:02:06

@Hari Seldon 2: Hát a német Apple Store-ban 659 € egyébként, de máshol sem láttam eddig 610.- alatt...
Na ja, az Apple US-nél dollárból visszaosztva szintén ennyi most, de az ugye messze van...

Quercus a favágó 2014.04.24. 13:03:13

@házelőtthinta:

A nőknek a duma kell. Próbáld ki egyszer: Hatalmas kagyló gyűjteményem van, amit szétszórva tartok a világ különböző tengerpartjain.

Herr Géza 2014.04.24. 13:08:39

@házelőtthinta: Kakukkmarci, ez nem telefon söt... Csak telefonálni nem lehet vele.... Okooooos fiú! Hol élsz te? Keress rá a wikipédián (de lehet az értelmezö szótárban is), hallottad már az a szót, hogy "tablet" ? Tudod, az olyan tapizós számítógép... LOL.
Mellesleg telefon is van akár 800-ért is.... Söt aranyozva és gyémántokkal kirakva csillió euróért is (nálunk olyan van a gyereknek is, nehogyámmá', megspóroltuk neki kéthavi fizuból. Ja, de nem a Mekiben dolgozok...)
Brrrrrrrrrrrr......

Herr Géza 2014.04.24. 13:13:56

@házelőtthinta: Most akkor "konzum világ", vagy sem ??????

Herr Géza 2014.04.24. 13:17:03

@Mr Long: Hát tud egyet, s mást.... Gyakorlatilag egy komplett távfelügyelet pl. a lakásodba.....

Mr Long 2014.04.24. 13:21:13

@Herr Géza: A markaja/tipusa tetszett :)
A csajok ilyen implantatumot ultettettek be maguknak es attol elvileg elmultak a kirohanasaik, ingadozasaik :) Ennyire megvisel hinta?

2014.04.24. 13:21:21

@Zoole[uk]: Ha meghívnál sörözni ;))))
A parfüm, bon-bon, ruhanemű meg nagyon veszélyes, mert ízlés kérdése, és ha nem ismered az illető hölgy ízlését pontosan, akkor nagyon mellé tudsz fogni. A virággal nem nagyon, hacsak nem krizantémot veszel ;)))

2014.04.24. 13:23:42

@enrobag: Jaj, dehogynincs akcentusom, csak nem az a tipikus magyarországi magyar akcentusom van.
Egyébként, mondj már pár példá, légy szíves, az avíttas szavakra, kifejezésekre, amiket használok. Tényleg kíváncsi vagyok rá. Komolyan. Köszi :)

SzZoole 2014.04.24. 13:25:12

@házelőtthinta: latod ebben egyet ertunk:)
En inkabb veszek £45-ert egy Armani Code parfumot a felesegemnek,mint egy csokor rozsat £30-ert.

Mr Long 2014.04.24. 13:27:34

@Zoole[uk]: Mi minden heten veszunk friss viragot az etkezo asztalra. Az aldibol £2-ert. :)
Inkabb a parfum, mint a virag szinten.

Quercus a favágó 2014.04.24. 13:27:59

@Pink Petsch:

Krizantémot az anyósnak kell venni. És lehetőleg fekete öltönybe kell átadni.

2014.04.24. 13:29:11

@Herr Géza:
Nalunk 720 CAD (64G) vagy 820CAD(128G)
De szerintem megeri csak 16 Gigasat venni, mert van wireless portable hard drive vagy card reader is, amivel a tarolo kapacitas 32G-1T-ra bovitheto.

SzZoole 2014.04.24. 13:30:52

@Pink Petsch: ismeretlen holgyeknek nem viragot veszek,hanem lyukat beszelek a labuk koze:)))(tudom,tipikus pali)

SzZoole 2014.04.24. 13:32:58

@Mr Long: a nejem is,minden penteken van nagy bevasarlas es O is akkor vesz ilyen £2-os viragokat az ebedlo asztalra.

2014.04.24. 13:34:41

@QUERCUS(a favágó): Hülye :DDD

@Zoole[uk]: Aaaaz :PPPP. Mna, igen gondolhattam volna ;). Hm, szóval, ez azt jelenti, hogy sörözni meg nem hívsz meg???? ;)))

SzZoole 2014.04.24. 13:35:34

@QUERCUS(a favágó): egy vicc
A vo hosszan beszelget az aposaval telefonon a vegen megkerdezi;
Es apuka tessek mondani anyuka hogy van?
De fiam,anyosod mar 3 eve meghalt!
Tudom apuka,de olyan jo hallani:)))))))

2014.04.24. 13:36:43

@Zoole[uk]: Cserepest, én azt szoktam, van mellé táp cucc is, egy hónapig kitart.

SzZoole 2014.04.24. 13:37:20

@Pink Petsch: nem szeretem a sort.
De mar irtam egy parszor,hogy barmikor johetsz,szivesen fogadlak:)))

2014.04.24. 13:38:47

@Zoole[uk]: Nem is azt mondtam, hogy te idd ;))))

SzZoole 2014.04.24. 13:41:09

@Pink Petsch: gyere Te sorozol en meg hazipalinkazok,csak gyere,mindig csak beszelsz rola:))))

2014.04.24. 13:43:40

@Zoole[uk]: Össze fog az jönni, előbb-utóbb ;)

Herr Géza 2014.04.24. 13:50:05

@Mr Long: Ebben a témában nem voltam otthon... Mik múltak el? A kirohanásaik ? Ide vele, hol kapható ?????????
Mellesleg hinta: igen, megint megvolt a mai okossága.... :-(((((((

33621 2014.04.24. 13:52:04

@Zoole[uk]: Én szívesen pálinkáznék veled ha volna rá mód! Csak mesze vagyunk egymástól. Basszus most jut a fejembe hogy nemrég itt voltál tőlem 50 Km-re, ráadásul Húsvét is volt és lett volna indok inni is! Na majd talán legközelebb. Te biztosan hamarabb jössz erre megint mint én arra. Van finom Újfehértói almapáleszem.

Mr Long 2014.04.24. 13:52:18

@Herr Géza: Jess es Pink tu valaszolni neked ebben a temaban :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.24. 13:59:07

@Kövérmadár [swe]: és arra még emlékszel, hogy egyszer felhívtál minket miközben kocsmáztunk, te meg be voltál tépve, kihangosítottuk a telkót és kiraktuk az asztal közepére, oszt nyomtad vagy 1 órán át a hülyeséget? :) Vagy az nem te voltál? :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.24. 14:03:18

Olvastatok mar a cikket, amit Hataratkelo Facebookon kitett?

Ideznek belole:

"A hivatalos spanyol statisztikák szerint csak tavaly mintegy 90 ezer brit döntött úgy, hogy számára véget ért a spanyol álom és állt tovább, menekülve az eurózóna válsága, a magas munkanélküliség és a továbbra is padlón lévő ingatlanárak elől.

A 87 880 távozás mellett döntő brit ráadásul egy tanulmány szerint sokkal boldogtalanabb, mint azok a honfitársai, akik az ellenkező irányba (azaz Skandináviába) indultak, vagy akik otthon maradtak.

A Leicester Egyetem kutatói 256 belga, svájci, német, holland és francia, valamint 73 brit migránst kérdeztek meg, akik Spanyolországba, Portugáliába, Görögországba és Ciprusra költöztek.

Azt szerették volna megtudni, hogy egy 1-10-es skálán mennyire érzik magukat boldognak. Az így kapott eredményeket összehasonlították 56 ezer, Észak-Európában élő bevándorló válaszaival.

Mint kiderült, a mediterrán országokban élők boldogtalanabbak (7,3 pont a 10-es skálán), mint azok, akik északon élnek, mi több, az átlagnál (7,5) is rosszabb eredményt értek el..."

Ugyebar a meleg mediterran orszagokban mindenki boldog es gondtalan, mig a csunya hideg orokkesotet eszakon mindenki csakis depresszios es szomoru lehet.

Es akkor, hogy egy megfelelo, hiteles, kimert lezarast adjak ehhez a cikkhez:

Deal with it, bitches! :DDD

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.24. 14:11:36

@maxval a gondolkodó birca: várj, kitalálom, ez a cikk valójában... a nyugat hanyatlásáról szól! :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.24. 14:21:05

@Zka: Nem latom max-ot, de gondolom az en kommentemre reagalt valamit.

De hallod, tenyleg nem erdemes vele ebbe a vitaba belemenni. Annyiszor de annyiszor megprobaltuk mar mindannyian elmondani neki hogy hulyesegeket beszel. De olyan mintha egy buta kiskakasnak probalnad a szorzotablat elmagyarazni. Mondhatsz te barmit, mutathatsz barmilyen adatot, ugyis ugyanazt fogja kukorekolni. :)

Sosem ertettem azokat az embereket akik azt hiszik hogy mindenki mas hulye a vilagon, csak o helikopter. De ez legyen max baja... mondjuk van neki eleg gondja igy is az eletben...

GERI87 2014.04.24. 14:27:10

"Az ember hogyan tervezzen friss házasként közös jövőt a párjával egy olyan országban ahol 30%-os az éves infláció és nem lehet legális úton külföldi valutát vásárolni?... úgyhogy ....továbbálltunk. A célország most Kolumbia volt,"

:)
hehe.
Egyenesen Bolíviába kellett volna menni vagy Venezuelába.

"Valószínűleg kevesen tudják, de Escobar itt a jótékonyságáról lett először híres országos szinten; rengeteg focipályát, egész lakónegyedeket, iskolákat építtetett a rászorulóknak Medellinben es az országban mindenfelé."

A focipálya az fontos, tudjuk ezt mi is, lám volt kitől tanulni.
(cigány) telepek is szépen épülnek itt is.

"a hivatalok 7.30 – 8-kor már nyitnak is. Délben 12-14 óráig bezárnak szinte mindenhol és utána még nyitva vannak 18-ig."

Jobb letudni a munkát minél előbb, nemhogy még 6-ig vacakoljon az ember...
délben 2 óra meg mire elég? enni maximum.
De az meg 20 perc, nem kell tökölni.

7-kor vacsora, 10-kor fekvés?
"rideg, robot világ ez!"

"Itt a taxisok, motoros taxisok és úgy általában mindenki gépjárművezető a dudát használja a keze, indexe és lámpája helyett."

Gyárilag nem szerelnék a harmadik világ országaiba exportált járművekbe kürtöt és gigavámot raknák rá, majd csak leszoknak.
Kollektív népnevelés kell nekik.
Nem zajongani mint egy csoport óvodás.

"A leszállás is hasonló, az ember feláll a székéből, ráordít a jegyszedőre, (muszáj túlordítani a rádióból bömbölő karibi dallamokat) hogy itt szállok le, és a busz azon nyomban meg is áll."

Jézusom.
Rádió lehalkít, pofon kioszt.
Nem volt ezeknek anyjuk ott a messzi délen?

"élhetetlen, forró, birka világ ez"

Latcho Rom 2014.04.24. 14:29:49

@Pink Petsch: Példát akarsz?

"világi barátod lesz"

:-)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.24. 14:29:49

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Északon a pénzt szeretik, Délen a napfényt. A pénzt többen szeretik. Csak ennyit jelent ez a kimutatás.

enrobag 2014.04.24. 14:29:49

@Pink Petsch: Jó, majd figyelem. Így kapásból pl. arra emlékszem, hogy gyakran emlegeted a Szomszédok c. sorozatot. A lányom kb. egyidős veled, de valszeg nem is emlékszik rá, pedig nyilván látott belőle részeket, de azt hiszem a te korosztályod Magyarországon eléggé cikinek tartotta. Aztán itt vannak ezek a hangulatfestő szavacskáid:-)) A mna és a he, hát ezek is meglehetősen kilógnak a mai fiatal értelmiségiek szókészletéből. Ilyesmikre gondolok. Nem baj ez, ráadásul egyéni, csak azt írtad, hogy nincs székely akcentusod, és arról jutott eszembe, hogy ezek az apróságok annak ellenére elárulnak. De nem érdemes ezzel többet foglalkozni,mert nincs jelentősége. Ha már egyáltalán szóba kerültek ezek a dolgok, azért arra vigyázhatnál, hogy kevesebb ordenáré kifejezést használj. Nekem mindegy, csak időnként rossz olvasni is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.24. 14:31:04

@Zka:
Teljes mertekben en voltam!

@Herr Géza:
Dehulyevagy :)

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Latod latod?
En tudom, hogy mindenki mas helikopter es csak en vagyok hulye...

SzZoole 2014.04.24. 14:31:09

@Pink Petsch: hat inkabb elobb mint utobb,de jobb keson mint soha:))))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.24. 14:32:36

@GERI87: a szieszta számomra is rejtély. Kevésnek sok, soknak kevés - nem tudom mire használják, de el nem tudom képzelni hogy kimenjek a légkondis irodából a napra, csak hogy kicsit később visszamenjek, aztán estig bent legyek, ahelyett, hogy családoznék otthon.

Ginix 2014.04.24. 14:32:56

@Zoole[uk]: leány (olyan szép ez a szó) vagyok

csak mivel halott dologról beszélünk, azt nem tudom szépnek látni. legyen cserepes, de még annál is jobb a csoki:)!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.24. 14:33:17

@házelőtthinta: te meg a kettő között vagy, nem is szeretsz semmit, csak keseregni :D

Ginix 2014.04.24. 14:35:41

@geegee: ez klassz, nekem egy cserepes virágom halt meg, de lustaságból nem dobtam ki a földet és kb fél évig olykor loccsantottam rá egy kis vizet, mert épp arra jártam ivás közben és soha nem gondoltam komolyan, h ebből bármi lesz, de 6 hónap után kibújt egy kis hajtás és szép nagy növénnyé cseperedett.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.24. 14:36:34

@házelőtthinta: "Északon a pénzt szeretik, Délen a napfényt. A pénzt többen szeretik. Csak ennyit jelent ez a kimutatás."

Igy-igy. A vilag ennyire egyszeru. Van a fekete meg van a feher. Te melyik vagy hinta? Fekete vagy feher? :)

Eddig neked is hiaba irtam barmire ervet es tenyeket. Idejosz, bedobod az iget aztan annyi volt. Ha valaki megcafol, az mar nem erdekes...

Minden kimutatas es felmeres szerint a vilag 10 legelhetobb es legboldogabb orszagai kozott csupa skandinav orszag van meg Kanada meg ilyen hideg szar helyek... de az nyilvan baromsag. Minden baromsag ami nem azt mutatja amit te akarsz latni...

Egyre erosebb a gyanum hogy te leszel max. 2. nickje ugyhogy szerintem lassan teged is szurlek.

SzZoole 2014.04.24. 14:37:01

@33621: a mult heten valoban lett volna ra alkalom,de majd augusztusban:)))
Tai almapalesz???Ismerem a keszitoit,inkabb nem,annak ideen nagy uzlet volt,450-ert kevertek ki egy litert,en meg 750-ert kozvetitettem tovabb,heti 80 ezret kerestem vele tisztan,hejjj azok a regi szep idok:)))

SzZoole 2014.04.24. 14:40:09

@Ginix: egyhullam hosszon vagyunk,ha erre jarsz vendegem vagy egy nagy tabla Cadbury csokira:)))

Mr Long 2014.04.24. 14:41:56

@házelőtthinta: Mi a baj a penz szeretetebol? A napfeny az miert jobb???

Mr Long 2014.04.24. 14:48:55

@Zoole[uk]: B+! Mekkora hordoval a honod alatt jartal?

Ginix 2014.04.24. 14:51:10

@Pink Petsch: parfümmel, ruhaneművel egyetértek, bon-bon legyen vegyes, csak akad olyan, ami bejön a hölgynek, na de mikor au-pair voltam még a múlt században angliában és anyuka kiborult, mert a csokor virág, amit apuka hozoztt narancsszínű volt és apuka igazán tudhatná már x év után, h ő azt a színt nem szereti... hát ezen meglepődtem...nem kicsit.

Ginix 2014.04.24. 14:53:22

@Zoole[uk]: jaj, köszi:) nem akarlak megijeszteni, de pont jövő héten megyünk a uk-be család/barát látogatóba, de ha cadbury's látok, majd úgy eszem, mintha tőled kaptam volna:)

2014.04.24. 14:55:56

@shakti_rom: Hm, ez most tényleg annyira gáz?

@enrobag: Ez attól lehet, már a Szomsza, hogy épp ma reggel néztem újra egy részt belőle ;)
Nem, székely akcentusom valóban nincs, beszédben. Könnyen átveszem, ha arról van szó, de egyébként nincs. Nem ott nőttem fel. A "mna"-t szoktam élőbeszédben is, a "he"-t, meg a "mi"-t azért nem. Kissé közönséges ugyanis, de néha jól esik. ;) Akárcsak a trágárabb kifejezéseim ... bár, a "váj mí"-s korszakom óta sokat finomodtam ;))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.24. 14:57:06

@Mr Long: Egyebkent egyszeru.

A napfenybol nem lehet venni sokmindent. Max napkollektorokkal csinalsz belole egy kis elektormossagot. :)

A penzbol meg tudsz venni sokmindent. Peldaul napfenyt, oda utazol ahova akarsz. :)
De ami megjobb, tudsz belole venni jet-skit! Es azt mindenki tudja, hogy fizikailag lehetetlen, hogy egy jet-skin szomoru legyen valaki. :) A jet-skin ha akarsz sem tudsz szomoru lenni, az olyan mint a 0-val valo osztas, nem letezik. :)

fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/q71/564659_732588113442174_1150607034_n.jpg

2014.04.24. 14:57:27

@Zoole[uk]: Hogy te mennyi közhelyet ismersz, woáuhhh! ;))))))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.24. 14:59:05

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

Én tényeket írok. A tényeket pedigen nemigen érdekli, hogy hisz-e bennük valaki.

Van egy vicc:

A kapun lópatkó. A szomszéd megkérdezi a tulajt:
- Maga hisz az ilyen babonákban???
- Dehogy hiszek! Racionális ember vagyok. De azt hallottam, segít hit nélkül is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.24. 15:01:00

@maxval a gondolkodó birca:
Hanem arrol, hogy a leggingses homoklobbi osszeallt a fasinisztakkal (fasiszta feministak), megfenyegettek a statisztikudokat, hogy ha nem hozzak ki eszakot boldogabbnak, soha tobbe nem sminkelnek.

En mar atlatom az osszefuggeseket :)

Mr Long 2014.04.24. 15:01:27

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: A napfenybol lesz paradicsom, igaz kell hozza nehany kozvetito anyag, mondjuk penzert magot venni...

2014.04.24. 15:01:50

@Ginix: Ugyehogy, ugye? ;). Nekem nagyon ritkán találják el a parfüm-ízlésem, ami egészen pontosan Kenzo Blue (csak úgy megemlítettem ... ;) ). Ruhaneműt meg utoljára anyám vett nekem, valami napraforgó-sárga szörnyűséget, brrr!!! Persze, játszós ruhákat kaptam az exemtől ;)))
No de, ez a narancssárgán való kiakadás ... hát izé, tegye az erkélyre, ott nem látja. Különben mi volt, gerbera?

Mr Long 2014.04.24. 15:02:21

@maxval a gondolkodó birca: Cenzuraz teged, ird meg privatba is neki! :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.24. 15:04:42

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Nana.
Az élhetö ország meg a boldog ország köszönö viszonyban sincs egymással.

klappol 2014.04.24. 15:07:01

OFF Babette számára. Ezt leltem:REJTŐ Lexikon - rejtolexikon.hu/
2013. december 10.
Kedves Ti!
Karácsonyi játékot hirdetünk, amivel Lexikont lehet nyerni. Hogy mit kell tennetek érte? Rajzolni!
Rajzoljátok le
Babette anyót
vagy
Piszkos Fredet
vagy
Troppauer Hümért
bármilyen technikával (használhattok olajat-vásznat, zsírkrétát, paintet, lényegében bármit). Digitalizáljátok, és küldjétek el az info@quattrocentokiado.hu e-mailcímre vasárnap (2013.12. 15.) délelőtt 10 óráig, saját nevetekkel ellátva.

2014.04.24. 15:09:48

@klappol: Így lehet ingyen illusztrációkhoz jutni ... :PPPP

klappol 2014.04.24. 15:10:32

Csak a meleg kedvéért:

a nagy melegben ugye isztok eleget?
"–… Adj egy pohár vörösét, Kvörens, de ne tisztán, hígítsd valamivel.
Kvörens hátraszólt:
– Két deci vörösbort, három deci rummal hígítva."

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.24. 15:10:42

@diggerdriver: "Nana.
Az élhetö ország meg a boldog ország köszönö viszonyban sincs egymással."

Hat a felmeresek szerint a ketto eroteljesen fedesben van:

media2.intoday.in/indiatoday/images/stories//2013september/worldhappinessreport2013_online-23_660_091113090214.jpg

SzZoole 2014.04.24. 15:10:59

@Mr Long: semekoraval,csak kozvetitettem telefonon keresztul a kocsmaros es a gyarto kozt a tobbit lerendeztek egymas kozt,kesobb a gyarto hozta a jutalekot:)))

SzZoole 2014.04.24. 15:13:48

@Ginix: megbeszeltuk,de ha Hemel Hempstead fele jarsz ugorj be es megkinalak egy kis magyar hazi sonka kolbasz es teperto kombinaciora:)))

Ginix 2014.04.24. 15:14:00

@Pink Petsch: mondom, h múlt századi a story, ki emlékszik már? de vmi olyasmi lehetett. mondjuk mikor elmentünk kirándulni és fáradtan meg éhesen betértünk vmi innbe, anyuka egy pohár üdítő után közölte, h nem tetszik neki a dekoráció, itt nem esne jól megebédelni, menjünk máshova. nem hittem el...

tableno 2014.04.24. 15:15:02

@Kövérmadár [swe]: Elölűűűűla faaasiniszta, hátul meg a krumplifejű maxibirca!

2014.04.24. 15:15:37

@klappol: Ööööhm, Három testőr Afrikában?

2014.04.24. 15:16:38

@Ginix: Édesjóistenem! És apuka hetente hányszor járt a lányokhoz?

Ginix 2014.04.24. 15:17:17

@Zoole[uk]: hát ha nem egyeznek meg és lesz metrós sztrájk, akkor még esély is lesz rá, és akkor tutira rádírok, de akkor már késő lesz, hihi

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.24. 15:17:57

@Kövérmadár [swe]:

Azt hiszem tényleg bele kell kezdenem régóta elgondolt szemfelnyitó nyilatkozatomba, mert láthatóan sokan nem képesek átlátni az általam felfedezett összefüggéseket, hanem csak innen-onnan csemegéznek viccelődve a hozzászólásaimból.

A gond az, hogy ez a nyilatkozat legalább 12 részes lesz, egyenként 10 oldalon, s kell hozzá pár hónap. Nekem nincs elég időm, de lassan elkezdem majd felvázolni piszkozatban.

tableno 2014.04.24. 15:19:11

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Én ezekben a boldogságindexekben egyáltalán nem hiszek. Már csak azért sem, mert minden kultúrában mást jelent a "boldogság".

tableno 2014.04.24. 15:20:17

@maxval a gondolkodó birca: hajrá! A Konteoblog biztosan szívesen leközli majd! :)

SzZoole 2014.04.24. 15:22:16

@Ginix: ahh,sose keso,a metros sztrajk az nekem jo,ugyanis fuvaroznek a munkamat illetoen egy szep nagy fekete vaj bor belsos pobedaval:)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.24. 15:23:20

@tableno: Nincs is ezzel semmi baj, amugy sok statisztikat manipulalnak szerintem is. Csakhat en meg azon szoktam mosolyogni, amikor megy a vita valamirol. Az egyik fel mondja a magaet minden erv nelkul, a masik betesz egy statisztikat. Es erre jon a valasz, hogy ohhh, az csak statisztika. Kamu az osszes. :DDD

Felreertes ne essek, nem a mostani esetre gondolok. A legkevesbe sem. Ez csak ugy altalanossagban eszembe jutott, hogy vannak ilyen arcok.

2014.04.24. 15:23:50

@Zoole[uk]: A kommentedre, amire reagáltam ;))))

2014.04.24. 15:24:58

@tableno: Jah, a magyar ilyen jellegű sóhivatalt meg is szüntették ;)))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.24. 15:25:03

@Zka:

Olvastam politikai hitvallását. Ezer oldal felett van! Bár vannak benne érdekes elemek, összességében tévút. Cselekedetei kontraproduktívak voltak eleve.

2014.04.24. 15:26:07

@maxval a gondolkodó birca: Te, én nem bánom, csak ne itt tedd! :DDD

artbrigitta 2014.04.24. 15:28:47

@Kövérmadár [swe]: a spanyol tök jó nyelv :)
s szerintem nem túl nehéz

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.24. 15:30:24

@Pink Petsch:

Pedig a különböző blogkommentekre kapott reakciók is nagyon segítenek a dolgok letisztázásában.

Mr Long 2014.04.24. 15:32:42

@maxval a gondolkodó birca: Akkor a nyilatkozat tucilisikre lesz osztva es egy tucilis tovabb oszthato decilisekre?

2014.04.24. 15:33:06

@maxval a gondolkodó birca: Ez biztosan így van, de ez nem az a felület, ahol meg kellene tenned. Szerintem. Itt bejelentetted a szándékod. A saját blogodn meg megvalósíthatod. Ez így okés. A marketingfelületed itt megvolt. Akit érdekel bővebben, az meg majd megtalál.

Mr Long 2014.04.24. 15:34:27

@tableno: Remelem angolul is elerheto lesz, hgy a kollegak ne unatkozzanak korulottem.

Ginix 2014.04.24. 15:37:20

@Pink Petsch: megkért párszor, h ha anyu telefonál, akkor ne tudjam már, h hol van, mert amúgy randin. hálaég nem kérdezte, utálok hazudni.

2014.04.24. 15:38:41

@Ginix: Nem csodálom, már hogy megkért. Ilyen egy hisztis libát, atyaég! Szegény csóka .....

Ginix 2014.04.24. 15:43:48

@Zoole[uk]: pedig vmi bringa v tuk-tuk jobb lenne, akkor kibérelnénk 2 napra...állítólag 2 mérföld 45 perc olyan tumultus van a felszínen a metro nélkül. na de bízzunk a legjobban!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.24. 15:51:28

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nem értelek. Leírtam hogy szerintem miért ott a legboldogabbak nagy átlagban. Ti is attól vagytok boldogok hogy tele a zsebetek. Persze ezt szokás tagadni meg kiforgatni meg elferdíteni de a lényeg úgyis ez.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.24. 15:51:28

@Mr Long: pl azért jobb mert a napfény csak úgy van és nem kell érte izzadni.

Latcho Rom 2014.04.24. 15:51:28

@Pink Petsch: Nem gáz, egyáltalán nem az.

2014.04.24. 15:51:28

@Pink Petsch: Pont ezt mondtam en is, csak nem lattam a te kommentedet! Orulok, hogy egyezik a velemenyunk ezen a teren, a hangsulyozas nagyon fontos.

2014.04.24. 15:51:28

@klappol: igy van, szivesen kiprobalnam kozottuk, tuti jol megporgetnenek :-)

2014.04.24. 15:51:28

@Kövérmadár [swe]: eleg kalandvagyo vagyok es szivesen valtanek orszagot szalsza miatt, ha meg csak 6 honapra is :-) De hogy hosszu tavano csak az mennyire lenne elegendo, az mas kerdes..

Zelke 2014.04.24. 16:00:30

Sziasztok!
itt Barbi a szerzo!
Akkor igyekszem minden kérdésre válaszolni!
Posztoló egy hotelben dolgozik az óvárosban, recepciós. Szerencsémre nem kellett pályát módosítanom mikor külföldön kezdtem élni, turizmust és idegenforgalmat tanultam anno a fősulin és mindig ebben az iparban dolgoztam.

A helyiek nagyon befogadóak, sokkal nyitottabbak, mint mondjuk az argentinok, legalábbis szerintem. Viszont sokkal sokkal pletykásabbak is! Tegyuk fel pl h epp megismerkedtel valakivel, kb 5 perccel késobb már meg fogja kerdezni ,hogy mennyit keresel, mennyi a lakbered es boldog-e a hazassagod. Eleinte kicsit zavarba ejtoek a kerdesek, de amikor elkezdesz te is visszakerdezni hatrabb vesznek az agarakkal egy kicsit.

Spanyol nélkül nem lehet boldogulni, én azért is találtam viszonylag hamar melót mert folyékony beszélek spanyolul és angolul is. De itt csak nagyon kevesen tudnak jó szinten angolul. Egy átlagos hivatalban senki nem beszél idegen nyelven.

A spanyol véleményem szerint az angolnál nehezebb nyelv, de tanulható, nem vészes.

Mosógép ügyben üzenem, hogy nincsen olyan ami itt felmelegíti a vizet, egyszerűen ilyen buták a mosógépek...

A klíma néha tényleg kegyetlen, főleg felhős napokon, mikor a páratartalom a leggyilkosabb, olyankor vágyom haza a hóesésbe egy kicsit!

A lakosság viszonya a kokain exporthoz: életük része, mint otthon a túrórudi. Mindenkinek van vmi ismerőse aki általában csempészés/árusítás miatt éppen börtönben ül vagy most szabadult, igen ezt komolyan mondom!

Iskola rendszerrol nem tudok nyilatkozni. Munka foleg turizmusban van, ezen kivul elegge korlatozottak a lehetosegek. Van egy ipari park Mamonal nevu varoszreszben, ott elvileg van valami olajfinomito/szallito ceg, es egysmas import export ceg, de kb ennyi. Van ipari kikotojuk de ne nagyot kepzeljetek el.
Viszont fontos cruise ship kikoto a varos, ugyhogy napkozben akad boven turista,foleg amerikai nyugdijasok.

blackhairlady 2014.04.24. 16:05:04

@Kövérmadár [swe]: " fasinisztakkal"
Azt tudod ugye, hogy van ilyen szo? Marshalls es a TJ maxx reklamjaiban szerepel:)))))

A tejfol meg mindhez jo, nem tudtad? Benne van az alaptorvenyben:DDD

A vamost en csak ugy hallottam, hogy Vamos RAFA!!!!!!:)))))))))

tableno 2014.04.24. 16:08:07

@Zelke: Szia! A férjed is a turizmusban dolgozik?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.24. 16:08:40

@házelőtthinta: En aztan nem tagadom hogy elvezem a penzt. Hulye lennek azt hazudni hogy ez nem igaz. :) Nezd meg a jet-skis kommentem Long-nak. :D

Mindig azt szoktam mondani, hogy aki szerint a penz nem boldogit, az csak egyszeruen nem tudja jol elkolteni. :)

(Azert halkan jelzem, hogy ez nem azt jelenti, hogy nekem csak a penz szamit es semmi mas. Ez kozel sem igaz. Nagyon sok mas dolog van, ami fontosabb a penznel.)

SzZoole 2014.04.24. 16:09:07

@Pink Petsch: ok,de mi volt abban a kozhely?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.24. 16:09:58

@artbrigitta:
Akkor mar csak a sveden kell tullenni.
Spanyollal konnyebb lesz a kovetkezo El Camino is :)

@andika421:
Ez a beszed! Szalszara fel!
(csendesen hozzatennem, hogy nem tudok tancolni)

@maxval a gondolkodó birca:
Samani hidegverrel kuldd be ide! HA biztosan kiteszi majd.

@tableno:
Latom mar nem csak nekem van hetvege :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.24. 16:11:25

@Zelke: "A lakosság viszonya a kokain exporthoz: életük része, mint otthon a túrórudi. Mindenkinek van vmi ismerőse aki általában csempészés/árusítás miatt éppen börtönben ül vagy most szabadult, igen ezt komolyan mondom!"

Azert ez eleg kemeny. Es akkor ok szivuk szerint legalizalnak? Vagy nem szeretik ok sem a kokaint, csak a megelhetes miatt csinaljak? Fogyasztjak is a helyiek?

Mr Long 2014.04.24. 16:11:32

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: "Nagyon sok mas dolog van, ami fontosabb a penznel."
Do you mean meg tobb penz? :DDDDDDDDDDD

blackhairlady 2014.04.24. 16:14:29

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Pl. a meg tobb penz, esetleg minden nagy valautabol egy jo kis koteg:)))))))

2014.04.24. 16:14:36

@shakti_rom: Köszi :))))

@andika421: Mna igen, a hangsúlyozásról általában fel lehet smerni a magyarokat .. nekem legalábbis eddig mindig sikerült ;). Ha meg nem, akkor ugye, nem tudtam róla :DDDD

@Zoole[uk]: Ne már.... ez a 'jobb később ..." meg a többi .. aranyos ;)))

2014.04.24. 16:18:16

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Hinta is tudná élvezni, ha lenne neki.
Én valamennyire kedvelem Hintát, de benne van vastagon a, csúnya kifejezéssel élve, "proli" irigysége, aki annyira azért értelmes, hogy belássa, a jelenlegi szintjétől aligha viszi többre. És tök szerencsés, hogy a halódó Nyugatra született, mert a feltörekvő Balkán-Keleten éhen halna leginkább.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.24. 16:19:25

@Mr Long: @blackhair-lady: Na, mondhatom szepek vagytok... hat hova gondoltok, nincs nekem szivem? Hat tudjatok meg hogy van... es elado! :)

Muscari 2014.04.24. 16:19:40

@Pink Petsch: epp ma beszeltem egy erdelyi lannyal. Miutan kiderult, hogy mindketten magyarok vagyunk es atvaltottunk magyarra, azonnal tudtam, hogy erdelyi. Olyan szep izesen beszelt :-)
Az angol akcentusa is kicsit kulinbozik a mienktol

klappol 2014.04.24. 16:19:58

Mint ahogy az író írja
"– Akar dolgozni?
– Nem.
– Miért?
– Elvesztettem a meggyőződésemet.
– És ez mitől jön?
– Tavaly Nápolyban loptam egy kockás felöltőt, és azóta úgy érzem, hogy úrnak születtem. Elhatároztam, hogy többé nem dolgozom.
– Azelőtt dolgozott?
– Nem. De hiányzott az elhatározás."

2014.04.24. 16:26:09

@Muscari: Ajjjaaaj, ideje van a tisztázásnak .. hargitai volt, kovásznai vagy vásárhelyi? Mert legfeljebb rajtuk érzed az ún. "ízes" beszédet. De Erdély több, mint ez a 3 megye. Szóval, egy zilahin, váradin, szatmárin, temesvárin, brassóin, nem fogod. Legfeljebb azzal "árulja el magát", hogy nem vágja a legújabb magyarországi szlenget ...

Muscari 2014.04.24. 16:26:52

@Zoole[uk]: magyarul furtos gyongyike nevre hallagatok. Ugye, milyen szep nev?

Egyebkent meg welcome back!

2014.04.24. 16:28:05

@klappol: Ez könnyű! :) Piszkos Fred, a kapitány.

Zelke 2014.04.24. 16:29:20

A táncokról annyit, hogy van itt salsa, cumbia, ( a valodi, nem az argentin tragar szoveges verzioja) ballenato, champeta, és még kb 10 másik fele helyi latin tanc aminek meg a nevet se tudom, nemhogy tancolni oket. Nem vagyok egy Michael Flatley de miota jarok zumba orara mar lassan kezdem felvenni a latin tancritmusokat. Egyebkent alap h itt mindenki tud (szerintem) profin tancolni, engem kulfoldikent eleinte megmosolyognak de azert akad mindig valaki aki lelkesen megmutatja az alaplepeseket.

A Cartagena - Bogota tavolsag azert olyan lassan jarhato mert nincsen tul sok autopalya, es a fout konkretan atmegy az osszes falun ahol le kell lasitani, meg az egesz hegyeken vezet at, kacskaringós, ugyhogy nem lehet gyorsan haladni. Mondjuk en konkretan nyiregyhazi vagyok, ugyhogy nekem felmenni pestre ami 3 orara van vonattal mar nagy tavolsagnak szamitott anno! :)

SzZoole 2014.04.24. 16:32:11

@Muscari: koszi:)
Babette volt olyan kedves es elmondta,hogy mit jelent a nicked azt mar ertem,de en a favago baratunknak azt akartam sugalni,hogy en a valos neved is tudni velem,de nem reagalt ra:)))

Zelke 2014.04.24. 16:32:37

@tableno: nem, a férjem nem dolgozik a turizmusban, konkrétan ipari búvár, úgyhogy mindenféle vízalatti építkezéseken, meg hajókon szokott dolgozni

33621 2014.04.24. 16:33:52

@Zoole[uk]: Nem hiszem hogy ez az lenne, már több mint tíz éve tőle veszem a páleszt ő főzeti, amúgy meg a kollégám, és van neki gyümölcsöse. Nyár végén szokott neki lenni sárgabarack is ha jó a termés, karácsony előtt meg szilva is.

SzZoole 2014.04.24. 16:34:34

@Zelke: szia,en is nyiregyhazi vagyok azonbelul is Josavarosi a Csotany(Ungvar)Setanyon laktunk:)))

Zelke 2014.04.24. 16:38:36

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: rendes dolgozó emberek alapvetoen drogellenes allasponton vannak, de jozan ember belatja, hogy a kozeljovoben nehez lesz kiirtani a drogkereskedelmet az orszagbol, mert a drogkartellek keze nagyon magas politikai szintekre eler es el is fog erni meg sokaig.
Nemegyszer az ovarosban setalva konkretan utanam orditottak h Polvo ( ez szo szerint port jelent magyar), ertsd arulnak akarmit....

SzZoole 2014.04.24. 16:39:04

@33621: ujfeherto ket dologrol hires a magpiritasrol es a szesz keszitesrol.En voltam ott ket fajta szesz keszitoben is lenyegesen a kulombseg a ketto kozt:)))
Nekem Tarpan es Penyigen vannak jo kapcsolataim az en forrasom onnan szarmazik:)))

2014.04.24. 16:41:26

@Zelke: Köszi a válaszokat, azokat is, amiket az előző kommenetedben írtál.
Hűűű, te, hát én ezt nem nagyon bírnám, márhogy ennyire közvetlenek arrafelé a népek. Az meg, hogy rögtön a melód meg a körülményeid felől érdeklődnek, háááát ... nekem ez elfogadhatatlan.
Jó, igaz, nekem már a bajorok "bratyizása" is sok. Talán éppen ezért érzem magam jól a svábok között ;)))

montroyal ( CAN qc) 2014.04.24. 16:43:34

Escobar itt a jótékonyságáról lett először híres országos szinten; rengeteg focipályát, egész lakónegyedeket,

mindha ismerosen csengene ez ... focipalyak ... ocsai lakotelep( a deviza hiteleseknek de befulladt

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.24. 16:44:03

@Zelke: "nem, a férjem nem dolgozik a turizmusban, konkrétan ipari búvár, úgyhogy mindenféle vízalatti építkezéseken, meg hajókon szokott dolgozni"

O, hogyaza... bar ne mondtad volna! :D
Nem szeretnel belole kicsikarni egy pusztan szakmai jellegu posztot? Nem is kell ide, a Hataratkelore feltolteni, en varom szivesen emailben, johet angolul is. :)
Bolondulok az ilyen jellegu ipari buvaros dolgok irant. :)

Zelke 2014.04.24. 16:44:04

fogyasztasrol nem tudok nyilatkozni, egyik itteni ismerosom se drogozik, (legalabbis ha igen akkor nem kototte az orromra eddig)
legtobb ember csupan azert kereskedik mert az konnyu megelhetest biztosit, viszonlag alacsony riziko faktorral. csak hogy legyen osszehasonlitasi alapotok, a minimalber 589.000 kolumbiai peso.
par hete volt a hely ujsag cimlapjan, hogy a kikotoben lefoglaltak két tonna folyékony kokaint, amit Guatemalaba keszultek kikuldeni... nem kicsiben nyomják itt a csempeszetet.... www.eluniversal.com.co/sucesos/policia-se-incauta-de-mas-de-dos-toneladas-de-cocaina-en-cartagena-157135

Muscari 2014.04.24. 16:45:33

@Zoole[uk]: en meg nem voltam aRAF muzeumban,, kepzeld el, pedig igazan kozel lakunk hozza. A gyerekek mar megneztek, nagyon tetszett nekik. Hamarosan sorra kerul, de most szombaton a Science Museumba megyunk, mert nemsoka bezarva CERN kiallitas es meg akarjuk nezni.
@Pink Petstsch Legkozelebb mrgkerdezem

tableno 2014.04.24. 16:45:41

@Zelke: az már igen! Poénos szakma és biztos jól is keres vele.

Zelke 2014.04.24. 16:45:46

@Zoole[uk]: nagy falu ez a Magyarorszag! en Örökösföldön nottem fel!!

2014.04.24. 16:49:47

@Muscari: Áh, hagyd, annyira nem fontos. Nehogy megbántsd. De ha te "ízes" magyar nyelvet hallottál, akkor esélyes, hogy a 3 tömbmagyar megyéből való.
Csak azért mondom el mindig, ahányszor csak lehet, hogy a rommagyarság nem az a három megye, mert ez a sztereotípia égett bele a tudatokba. Holott 20 romániai megyében élnek magyarok.

M. Péter 2014.04.24. 16:51:26

A posztolóval szemben az a tapasztalatom, hogy a legtöbb útvonalon a LAN-nak és Aviancának van duopóliuma, és az ár kb. 2-szerese annak, amit Európában fizetne az ember. Vasúti személyszállítás nincs, ezért a legtöbb ember busszal utazik, mert a repülőt nem tudja megfizetni. A távolsági busz elég lassú, 40-50 km/h átlagsebességgel lehet számolni, a megengedett legnagyobb sebesség eleve csak 80 km/h, bár ezt nem nagyon tartják tiszteletben, de nagy a forgalom, sok a dugó, a hegyi utakon tényleg nem lehet gyorsan menni, Bogotába bejutni vagy onnan kijutni legalább 1 órát ad az utazási idejéhez. Menetrend, jegyelővétel nincs, az ember kimegy a buszállomásra, ha szerencséje van, akkor van hely a 10 perc múlva induló buszra, rossz esetben órákat várhat, vagy csak a következő napra van jegy. Viszont sok busztársaság van, és sűrűn járnak a buszok

Medellinban van metró, Bogotában van a Transmilenio buszhálózat, ezen kívül a helyi tömegközlekedés egyetlen formája a buseta, ez kb. 20 üléses busz, az elején ki van írva, hogy merre megy, a jegy kb. 170 Ft-nyi peso. Térkép nincs, úgyhogy helyismeret nélkül nehéz használni. A taxi viszont olcsó, és sok van belőle.

A városokban az utcák nagyon kátyúsak, Barranquilla talán az egyetlen kivétel.

A klíma nagyon függ a tengerszint feletti magasságtól, a tengerparton nagy a meleg, és magas a páratartalom. Bogotában 2600m magasan már hűvös van. Szerintem 1000 és 1500m között van kellemes klíma.

SzZoole 2014.04.24. 16:51:31

@Zelke: melyik reszen?Csalad utca Fazekes J. Ter vagy a Szallag utcai reszen?

Zelke 2014.04.24. 16:52:02

@Pink Petsch: megszokod egy ido utan, tolem naponta kb 10x kerdezik meg a boltban, az utcan, az etteremben, hogy hova valosi vagyok. Erre azt szoktam valaszolni, hogy talald ki,... Eddig osszesen 2x talaltak ki segitseg nelkul h Magyarorszag. Es szamomre meg egyre vilagosabb hogy az atlagembernek lovese nincsen Europa meg ugy egyaltalan a vilag foldrajzarol...
Jokat mulatok, amiker bevágják hogy Jugoszlávia vagy Csehszlovakia?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.24. 16:54:43

@Mr Long:
Szerintem a megbizhato bankokra gondol, ahol a sok penzt tarolja.

@Pink Petsch:
Ugyerted a tehetetlen rosszindulat?
Mert en is csak egy munkas vagyok es semmifele ellenerzesem nincsen sem a nyugattal, sem a gazdagokkal szemben. Sot...

@Zelke:
Hogy allnak a fuhoz? Megy az is vagy csak a por?

33621 2014.04.24. 16:55:19

@Zoole[uk]: Na igen a Tarpai szilva az elismert pálinka!
Most gondolj bele egy Cívis és egy Tirpák leül pálinkázni, mi lesz ott?

2014.04.24. 16:55:49

@Zelke: Én ezt soha. Napi szinten semmiképp. Igaz, én itt beleolvadok az "őslakosságba" kinézetre (gondolom, te meg nem). Néha vicces, de csak úgy, mint írtad boltban, utcán stb ... hűűűű, hát azt inkább ne!
Szerintem, az átlag európainak is lennének gondjai a földrésszel ;)))

SzZoole 2014.04.24. 16:56:14

@Muscari: pedig erdemes megnezni,tobbszor is,de akar ossze is hozhatnank egy kisebb HA talalkozot Ti,Diggeek,Rezsoek meg mi,ja es persze aki meg jonni akar aki olvassa es aki a kornyeken tartozkodik:)))

2014.04.24. 16:57:00

@Kövérmadár [swe]: Azért írtam "prolit" te majom, te! :DDDD

Ginix 2014.04.24. 16:58:42

@Zelke: érdekes, nekem az összes helyi ismerősöm az ellenkezőjét mesélte, de az is tény, h ők jóval bentebb élnek az országban, cartagena meg kikötőváros, ott sztem csak az nem foglalkozik vele, aki nem akar.
ideiglenesnek tervezitek v végleg? mompósban jártatok már? minden vágyam oda elmenni (eddig 2x próbáltam, de nem jött össze).
sokat utaztatok már az ország többi részén is vagy egyelőre "csak" a karibi rész? mesélj még!

SzZoole 2014.04.24. 17:00:33

@33621: rosszul hatarozod meg magad,Te hurkas vagy nem civis:))))
Nem tortenne semmi,mint mar irtam van egy jo par ismerosom Debrecenben,sokszor ossze ultunk mar es soha nem tortent semmi:)))

Ginix 2014.04.24. 17:01:55

@Pink Petsch: pont kolumbiában nem gond a bőr meg a hajszín, egy egész megyényi német leszármazott van, szóval amíg meg nem szólal az ember lánya, addig nem derül ki, h nem helyi (na jó, a hátizsák azért be tud zavarni). annyi természetes szőke meg fehérbőrű szeplős meg vöröshajú van, mint égen a csillag. ecuadorban bezzeg hiába a kreolosabb bőr meg a sötét haj, hófehérkeként világítasz ha európai vagy.

2014.04.24. 17:07:55

@Ginix: Nu, ezt sem tudtam ;). Régi náci bűnösök leszármazottai? Oder?

Zelke 2014.04.24. 17:11:33

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: férjuram spanyolon kivul nem beszél semmilyen nyelven, úgyhogy kicsit nehézl lenne! fordítast nem vallalok mert fogalmam nincsen a buvar szaknyelvrol semmilyen nyelven :D

Zelke 2014.04.24. 17:15:19

@Zoole[uk]: laktam a Lobogó utcán, utána a Törzs utcán, anyukámék most a Ráday Pál utcában laknak. Melyik gimibe jártál?

33621 2014.04.24. 17:19:09

@Zoole[uk]: Szerintem meg történne valami! Leittasodnánk és sokat beszélnénk sok mindenről! :-)

Zelke 2014.04.24. 17:22:18

@Kövérmadár [swe]: abszolut nem vagyok kepbe fogyasztas szinten, nem tudok neked mit mondani. Nalunk megszallo turistakrol hallottam h a strandon kb mindent meg lehet venni, ja es minden sokkal olcsobb mint europaban

SzZoole 2014.04.24. 17:24:15

@Zelke: azert van lenyegi kulombseg a Lobogo,Torzs es a Raday kozt,de egyik sem rosszabb a Fazekas J. ter 20-21 tol:)))
En a 110-esbe jartam '88-'92-ig.

Zelke 2014.04.24. 17:26:06

@Pink Petsch: nehéz bele olvadni az afrikai sotetboru lakossagba, 173 cm-es termeszetes szoke hajammal es hofeher borommel :D

SzZoole 2014.04.24. 17:26:38

@33621: ja,hogy ugy erted az biztos,hogy lenne mirol beszelgetni,bar en jozanon merem szidni a Ti Lali kiralyotokat:)))

Latcho Rom 2014.04.24. 17:26:45

@Pink Petsch:
Nézd, az én magyar szlengem is avitt, ami uj azt a neten szedtem ossze..akinek nem tetszik, vagy akinek az eros magyar akszentem problemás itt..az jo bo nyállal, s kész :-)

Latcho Rom 2014.04.24. 17:26:45

ballenato = vallaneta? A harmonikás/dobos folk? Imádom!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.24. 17:26:45

@Pink Petsch: Nem vagyok irigy senkire. Nekem is van azért pénzem. Igaz, nem olyan sok mint nektek, de nem vagyok telhetetlen. A kicsinyes hobbijaimra futja. Nőkre meg ugye nem kell költenem. ! :D

Zelke 2014.04.24. 17:28:12

akarom mondani 173 cm magas vagyok, nem olyan hosszu a hajam bocsi..

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.24. 17:29:29

@Zelke:
Ott van nekik a tanc, a zene, a napfeny es a szerelem. Megis kit erdekelne, hogy hol van Europa?

Tolem is kerdeztek mar, hogy hol van Magyarorszag... erre az a sablon valasz, hogy addig jo neked meg nem tudod :)

@Pink Petsch:
Majom, majom, troli majom :)

Zelke 2014.04.24. 17:33:11

@Ginix: mivel kapcsolatban mesélték az ellentétet?
Egyelore voltunk Santa Martaban turazni a nemzeti parkban, az gyonyoru szep!
Voltam meg Barranquillaban, de az csak nagy ipari varos, konkretan semmi turistalatvanyossag nincsen..
Ezenkívül jártam több szigeten itt a Rosario szigetcsoportból, na azok lélegzetelállítóan gyönyöruek!!!!
Momposban meg nem voltam, de tervezem. vendegektol hallottam jot is rosszat is, allitolag ott a legdurvabb a meleg es a szunyoginvazio de nagyon bajos a falucska!

puhacica 2014.04.24. 17:45:31

@Kövérmadár [swe]: "Annyit tudok, hogy ¡Vamos!" - pár éve itthon volt tesóm a spanyol párjával, bóklásztunk Pesten, közben hozzánk csapódott unokatesóm, akit Janinak hívnak. egyszer aztán Jose gondolt egyet, és azt mondta, "vamos Janos!". na azóta hívjuk unokatesómat Vámos Jánosnak. :D

tanato 2014.04.24. 17:49:00

@Zelke: Nagyon szép országba kerültél,gratulálok.Tartósan fogtok maradni ott?Gyerekvállalás tervbe van véve?Magyar polgár mennyi van ott nálatok ?Egyáltalán az országban van értékelhető számú magyar ajkú közösség?Maga Kolumbia etnikailag inkább indián vagy európai külsejű emberekből áll.?Afrikai származásúak vannak?Oda hurcoltak rabszolgákat anno?

2014.04.24. 17:49:39

@Zelke: Mna igen, így kissé problémás lehet ;))))))

@shakti_rom: Áh, nem arról volt szó, hogy kinek tetszik, vagy se nem. Csak őszintén kíváncsi vagyok azokra a fordulatokra a magyar beszédemben, amelyek avíttasnak számítanak. Ennyike :))))

@házelőtthinta: Néha azért előbukkan belőled, hogy nem engedheted meg magadnak, hogy két hetet egy óceánjárón tölts, nyaralásként (például), és lazán elverj erre 2000 eurót. Mert nem engedheted meg magadnak. Persze, jobban élsz, mint ha otthon gyorséttermeznél, az igaz.

@Kövérmadár [swe]: :DDD

VHB 2014.04.24. 17:54:51

@Pink Petsch: Beszótá` megin` hintának? Nem arról van szó, hogy nem engedheti meg magának, hanem bojkottál! K. nagy különbség! :)))

A haverjáról meg itt a lényeg:
index.hu/gazdasag/2014/04/24/minden_taxis_adocsalo/

tableno 2014.04.24. 18:00:55

@shakti_rom: helyesen: vallenato. Igen, ez az a zene, Carlos Vives a nagy sztárja.

puhacica 2014.04.24. 18:05:44

@Zelke: szia! tesóm mesélte, hogy Spanyolországból tömegével vándorolnak most el az angolul jól beszélő fiatalok Dél-Amerikába és a Karib-térségbe, hogy nagy szállodaláncoknál vállaljanak munkát. állítólag ott "nyugati" fizetést kapnak, az élet viszont olcsó. te tapasztalsz ebből valamit?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.24. 18:06:49

@VHB:
Bojkottál, pont ahogy én a Maserati-t... beleférne, kettő is, de nincs kedvem hozzá :)

@puhacica:
Bruhaha!! 8)

@Pink Petsch:
Mikor az Iguacu-nál voltunk, az idegenvezetőnk egy 2m körüli, szőke, kékszemű brazil srác volt... mikor rákérdeztünk, hogy biztosan helyi őslakos-e, mondta, hogy a szülei (vagy talán a nagyszülei, már nem emlékszem) a világháború után jöttek Németországból. Onnantól nem nagyon firtattuk a dolgot :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.24. 18:08:24

@Zelke:
Pedig az minden kétséget kizáróan érdekes lett volna :)

2014.04.24. 18:11:07

@VHB: Dehogy szóltam .. ahhoz képest, amiket itt kapni szokott, én tavaszi balzsam voltam most ;).
A taxisok meg, naná. Másként tönkremennének. Otthon ugye egyéni vállalkozók, még ha céges taxisok is, nem a cég alkalmazottai, mint itt.

@Kövérmadár [swe]: Régi bűnök árnyéka messzire nyúlik ;))))

2014.04.24. 18:15:43

@andika421:
" ooohh a cumbia-rol meg nem hallottam, ha hazamegyek belehallgatok :-) "
www.youtube.com/watch?v=t6mlgT2aWNs
@puhacica:
"Annyit tudok, hogy ¡Vamos!"
Erdekes, 5 evig eltem es dolgoztam Mexikoban, de ezt a szot, hogy "vamos" meg nem hallottam. Mi leginkabb a "Vamanos"-t hasznaltuk helyette. Kedvenc mondasom volt munkaido vegen hogy "¡Vámanos a la verga!" :) (nemhiaba vallom magam prolinak)

Latcho Rom 2014.04.24. 18:19:09

@Zelke:

ballenato = vallaneta? A harmonikás/dobos folk? Imádom!

Latcho Rom 2014.04.24. 18:19:09

@Pink Petsch:

"őszintén kíváncsi vagyok " :-))

Mondhattad volna ugy is hogy erosen kíváncsi vagy, az is rogton bejelol :-)

Latcho Rom 2014.04.24. 18:19:09

@tableno:

www.youtube.com/watch?v=yLbkhVLwoJE

Nezz korul a PBS-n, azt hiszem az egesz dokumentum film ott van..

Zelke 2014.04.24. 18:21:22

@tanato: tartósan nem tervezünk maradni Kolumbiában, már erosen kacsingatunk Panama felé. Ugyhogy hamarosan tovabballunk. Nyilvan gyerektema es egyre gyakrabban felmerul, egyelore meg csak elmeleti szinten :)
Magyar polgarok szama Cartagenaban az 1, vagyis en egyedul. Kolumbiaban még magyar nagykovetseg, konzuli hivatal sincsen. Elvileg Brasilia varoshoz tartozok, ha valaha szuksegem lenne konzuli segitsegre, nah hat az sem a szomszedban van. Egyebkent van egy tiszteletbeli konzul holgy Bogotaban, vele egyszer mar talalkoztam szemelyesen is. O elmondasa szerint van egy mareknyi magyar Bogotaban, aztan annyi.
Multheten futottam bele zumba oran két skociaban elo magyar csajba akik eppen atutazoban voltak. Ezenkivul miota itt vagyok nem beszeltem eloszoban senkivel magyarul.
Kolumbia etnikailag nagyon valtozatos, belsobb esoerdos teruleteken indian, nagy varosokban europai feher bevandorlok leszarmazottjai, karibi tengerparton meg foleg afrikai behurcolt rabszolgak leszarmazottai, ertsd fekete boru afrikai kinezetu emberek. Most nyilvan altalanositok, mindenhol van mindenfele ember, de ez a tobbseg.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.24. 18:22:15

@házelőtthinta: "A kicsinyes hobbijaimra futja. Nőkre meg ugye nem kell költenem. ! :D"

Nah, akkor mar miert nem inkabb a hobbidrol meselsz. Hogy valami pozitiv is legyen. Pokerezel meg mindig? Vagy valami mas?

@Pink Petsch: Azert azt se felejtsuk el hogy ez az internet. :)

romston.com/wp-posts/14-02-08-On_internet_nobody_knows_you_re_a_dog_Nobody/On_internet_nobody_knows_you_re_a_dog_Nobody_Img01.jpg

Az is benne van a pakliban, hogy hinta amugy igazgatoi szinten van mondjuk a Roche-nel es egesz egyszeruen csak kiadja magat valaki masnak es a bolondjat jaratja velunk. Neha 2 incentive igazgatoi utazas kozott, amikor kicsit unatkozik, akkor felnez ide es eljatsza a karakteret es kozban nagyokat rohog a markaba. :) Sosem lehet tudni. :)

tableno 2014.04.24. 18:24:53

@shakti_rom: és őket ismered? Kicsit más stílus, Panamából.

www.youtube.com/watch?v=P-MDHFpDx0Q

tanato 2014.04.24. 18:26:23

@Zelke: Köszönöm a részletes információt,tényleg változatos ország lehet úgy etnikailag mint geográfiailag.

Zelke 2014.04.24. 18:30:45

@shakti_rom: www.youtube.com/watch?v=kEAPMmWXS0g
itt egy tipikus klasszikus vallenato
a modernek a munkatarsam szerint nem olyan jok! o mar csak tujda :)

Zelke 2014.04.24. 18:37:01

@puhacica: nem sikerult semmilyen nagy szallodalanchoz bekerulni, itt a pici hotelben ahol dolgozom nem keresem magam halalra, pont annyit keresek mint a tobbiek, akik idevalosiak.
az élet kolumbiai viszonylatban cartagenaban a legdragabb, itt ertsd lakber etterem utazas stb. ugyhogy azt kell mondjam nem olcso egyaltalan semmi.
na jó most mondok egy ellenpeldat, a banan kiloja 120 Ft :D

2014.04.24. 18:44:24

@shakti_rom: Kabbe-ja-faxom! Mnnaaaaaa, ez mennyire jelöl be, he? :DDDDDDDDDDDD

2014.04.24. 18:46:03

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Benne van, de nem. Hidd el, ő Hinta. :)

2014.04.24. 18:47:41

@Zelke: Te, tényleg, hogy a fenében bírod azt az éghajlatot tartósan?

33621 2014.04.24. 18:50:07

@Zoole[uk]: Nekem se kell inni hozzá! De még vagyunk így egy páran.

Zelke 2014.04.24. 18:59:48

@Pink Petsch: az éghajlatot turom egyelore jol, viszont az a furcsa hogy az ember elveszti az idoerzeket. Peldaul el kell gondolkodnom neha h milyen honap is van, mert nyilvan az osszes ugyanolyan. Nem ugy mint otthon, hogy emlekszel decemberben milyen hideg volt es ahhoz kotod az emlekeket mert ezt meg azt csinaltad. Kicsit olyan mintha itt megallna az ido.
Az emberek peldalul alapvetoen lassabban setalnak az utcan, mert ha rohansz halalra izzadsz mire akarhova odaersz. Hajlamosak kisebb tavolsagokat is taxizni gyaloglas helyett a meleg miatt.

klappol 2014.04.24. 19:04:54

Miért vette meg Putyin a facebookkot????

Off off :))))))))))))))))

klappol 2014.04.24. 19:06:48

Már az oroszt értem, orosz face.

2014.04.24. 19:11:34

Ez nagyon tetszett! Ilyet meg! Enis akarok Del-Amerikaba menni vilagot latni :_))) Meg olyan halas valamit is enni ami a kepen van

klappol 2014.04.24. 19:16:02

@33621: én nem is bírnék. :)))))))

klappol 2014.04.24. 19:18:55

Én azt szeretném még kérdezni, hogy ott a kávé milyen? Kávéfüggő vagyok.

2014.04.24. 19:19:18

@Zelke: Jah, a klíma gondolom erősen kihat a tevékenységre is. A "holnap" országa ... mindent majd holnap ;)

klappol 2014.04.24. 19:20:37

@Pink Petsch: Ha a ma leszaladt, akkor már csak a holnap marad :)))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.24. 19:21:32

@VHB:
Minthogyha hötyögtem volna valamit a taxisok becsületességéről anno.
:)))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.24. 19:37:16

Na szóval...

kepkezelo.com/images/vyl2gpjrudjeipysekoi.jpg

Nagyon találó a címe a posztnak. Valóban egy másik Kolumbiáról szól mint ami a köztudatban van.
Egy egzotikus országról megírt rendkívül érdekfeszítő posztot olvashattunk.
Úgy látom tetszett mindenkinek és ez rácáfol a blogot ért támadásokra hogy szétszedünk mindenkit.
Sokadszor mondom egyszerűen jó posztot kell írni. Mint ez a mai.
Informatív, gördülékeny olvasmányos.
Így kell ezt csinálni.

2014.04.24. 19:37:25

@klappol: Ja, ez neked szólt, egyébként ;)

2014.04.24. 19:40:59

@diggerdriver: Te, neked valami fétised van a prostik irányában? Ezt már rég meg akartam kérdezni, csak most amúgy is leült a beszélgetés, így belefér ... ;)

Zelke 2014.04.24. 19:43:07

@klappol: a kávé a kávéhoz értők szerint mennyei, én nem kávézom, úgyhogy nem tudok nyilatkozni
viszont a helyiek nem úgy isszák a kávét mint otthon ismerjük, hanem sokkal hígabbra főzik és így naponta megisznak belőle kettőt hármat simán
az utcán sétalgató árusok termoszból árulják ezt a híg kávét, kb 60 forintba kerül egy kis adag, és már alapból édes.
kávé választék egyébként óriási, van például a starbucksra emlékeztető kolumbiai flancos kávéházlánc aminek Juan Valdez a neve. ők például árulnak mindent kávés csészétől a kávészsákot cipelő plüss szamaron keresztül. A turisták imdádják, itt is van belőle 4 vagy 5 Cartagenaban.

SzZoole 2014.04.24. 19:45:07

@33621: akkor ugy latszik mar nem olyan nepszeru mint 15 evel ezelot.

klappol 2014.04.24. 19:46:44

@Pink Petsch: Szinte gondoltam, te :D:D csakazérse.:))))))))))))))))))

2014.04.24. 19:48:20

@klappol: Mnaaaa... csak azért se, mit? ;)))))

klappol 2014.04.24. 19:48:53

@Zelke: Köszi a választ. Kár, hogy nem iszol koffit, pedig jobb mit a langyosvíz :D:D :)))))))))))))))))))

Latcho Rom 2014.04.24. 19:51:19

@tableno: Majd este megnézem, itt nincs jutube sajnos...

Sokan csinaljak texasban, californiaban is..san diegoban fesztivalok is vannak..
Erdekes modon a tangoherflieket a nemetek vittek oda...

@Zelke: Koszonet a linkert.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.24. 19:51:19

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Mostanság nem, de lassan megint újra elkezdem. Szeretek online pókerezni. Igaz, mínuszokban úszom, de nekem nem erről szól. Örömöt okoz a játék. Másnak meg a bagó okoz örömöt.

Latcho Rom 2014.04.24. 19:51:19

@Pink Petsch: kapja be néked a vacogos, szorostalpu, deszkankeszult napszámos! :P

klappol 2014.04.24. 19:51:27

@Pink Petsch: belezavartál, magyarázd lszi.

2014.04.24. 19:54:18

@Zelke: Huhh, apropó kávé .. én viszont kávés vagyok. És nekem, az itt (Németországban) árult kolumbiai (vagy annak mondott, hát mit tudhatom én, ugye, bár a Tschibo-ról nem feltételezném, hogy a nem a megfelelő kávékeveréket tölti be ...) kávé ... szóval, nah az onnan származó kávé, eszpresszó kivitelben (mert kávéként én csak úgy iszom) nem igazán jön be. Savanykás.... Én meg jobban szeretem a robusztusabb, keserű fajtákat.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.24. 19:54:32

@Zoole[uk]: köszi, alighanem erre gondoltam...

@Cascabel: így már könnyebb, neked is köszi

@QUERCUS(a favágó):

hahaaa, ez jó, megjegyeztem... :-)))))))))

@Ginix: jéé, de jó ez is...érdekesek ezek a gaz gazok.

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: dehogynincs, isten is osztott már nullával párszor, ott keletkeztek a világegyetemben a fekete lyukak... :-)
és hát igen, a gyetszkij...az egy csuda dolog, ki kéne már próbálni.Úgy mint a snöskotert.

2014.04.24. 19:55:17

@shakti_rom: Ahham, szóval semennyire ... :PPPPP

2014.04.24. 19:56:53

@klappol: Hát, te jelentetted ki előzőleg, hogy csak "azértse". Erre kérdeztem rá, hogy mit? mert szívesen egyetértek, avagy sem, csak tudjam már m a stájsz ;))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.24. 19:58:24

@Pink Petsch:
Miért az avataron felismertél valakit a Házból?
:)))))))))))))))))))

klappol 2014.04.24. 20:01:11

@Pink Petsch: Jaj dehogy én néztem férre. azt gondoltam, hogy a helyesírásommal volt gond :D

mondjuk van is. :))))))))))))))))

klappol 2014.04.24. 20:03:51

@Zelke: Ahol most laktok, ott sok ember művel koka háztájit?

VHB 2014.04.24. 20:05:13

@diggerdriver: Arra próbáltam harmatosan utalni, hogy néha te is ráhibázhatsz :))))

Latcho Rom 2014.04.24. 20:07:06

@Pink Petsch: :-)

jajnekem :DD

http://www.lifebuzz.com/funny-texts/#!FDemr

2014.04.24. 20:07:09

@diggerdriver: Azt éppen nem, de stílus ugyanaz ;), Szóval, bejönnek a "rossz lányok"? :DDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.24. 20:11:16

@Pink Petsch:
Ilyen stílben nyomják nálatok?
El kell mennem ott oda.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.04.24. 20:11:48

@diggerdriver: Ja, ezt még neked. Ne tévesszen meg a cím, pornósok :DDD
9gag.com/gag/ay5Z4GV

2014.04.24. 20:23:15

@klappol: Mi vagyok én baszod, eddie????? Hűűűűűűűűűű!!!!

klappol 2014.04.24. 20:23:24

@Pink Petsch: meg nekem, meg mindenkinek aki itt van :D:D

Az a két férfi alól, az meg mi???? :)))))))))))))))))))))))))))))

klappol 2014.04.24. 20:23:59

@Pink Petsch: :D:D:D remélem nem:)))))))))))

M. Péter 2014.04.24. 20:24:37

@Zelke: A Csendes-óceán partján van sok néger és néger származású, Chocó lakosságának kb. 80%-a.

33621 2014.04.24. 20:27:21

@klappol: Mit nem bírnál inni vagy beszélni?

klappol 2014.04.24. 20:28:43

Ma én is korán megyek szundizni, kipróbálom a columbiai stylt, meg nem is vagyok ma ott a szeren, ez a tavasz, csőváz nektek. :)))))))))))))))))))))))))))))

klappol 2014.04.24. 20:29:27

@33621: Inni :D:D. ma már beszélni se nagyon :D:D

SzZoole 2014.04.24. 20:34:08

@geegee: nincs mit,nagyon szivesen:)

2014.04.24. 20:35:04

@klappol: Az egy darab férfi, úgy amúgy, és már nem annyira fénykorában is ilyeneket tudott ;))) Tőled idősebb itt ...
www.youtube.com/watch?v=9OPnFKSfSxw
De megkeresheted a fiatalabb kori videót is, direkt nem azokból linkeltem be, hogy lásd, ilyen "vén" korban is mennyen kíváncsiak egy emberre ;))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.24. 20:36:18

@Pink Petsch:
Most mit vársz? A kardomba dőljek vagy végleg meg kéne undorodnom a női nemtől?

M. Péter 2014.04.24. 20:38:15

Második rész kolumbiai benyomásaimról:
Engem a kolumbiai konyha nem nyűgözött le, az ételek minősége nem arányos a beléjük fektetett munkával. Mindenhez kötelező a rizs, még akkor is, ha krumpli is van az ételhez. Ami jó: lechona (sült malac), ajiaco (csirkehúsleves háromféle krumplival, kukoricával, kapribogyóval), tamal, chigüiro (vízidisznó, bár most a szárazság miatt sok elpusztult¸ és tilos árusítani), sült banán, bocadillo (guavából készült, birsalmasajthoz hasonló dolog), cholado (gyümölcsökből és krémből készült jeges édesség), és a sok egzotikus gyümölcs. Banán, papaya, mangó, ananász mind 200Ft/kg körül van a piacon. Nagyon ízlett még az uchuva (perui földicseresznye) és a granadilla, ez utóbbit Európan még nem láttam. Vannak jó péksütemények, a kenyér viszont túl fehér és túl puha. Annak ellenére, hogy Kolumbia nagy kávétermelő, nem főznek jó kávét. A feketekávét tintónak hívják, ez a spanyolul tudókat megzavarhatja, mert másutt vörösbort jelent. A refajo a sör és a Colombiana nevű üdítővel keveréke, szintén kedvelt ital. Szeszesitalból van még aguardiante (a helyi pálinkaféleség) és rum.

A városokban a házak teljesen össze vannak építve, európai jellegű kertes házat csak Barranquillában láttam. A tetőn van a mosókonyha, ott mosnak reggelenként a háziasszonyok és pletykálnak. Mindenütt rács van az ablakokon, a kocsit pedig bent a házban tárolják, a garázs nincs elkülönítve a ház többi részétől. A sok kocsikijáró miatt a járdán alig lehet járni, kerekesszékkel pedig egyenest lehetetlen. Van sok “gated community” típusú lakópark is, amely teljesen körbe van kerítve, és portás vigyázza a bejáratot. Érdekesség, hogy az ingatlanokat 7 osztályba (extrato) sorolják az értékük szerint, és magasabb osztályban magasabbak a közüzemi díjak.

A közbiztonság sokkal jobb, mint kb. 10 évvel ezelőtt, de Calinak még mindig nagyon rossz híre van, és Buenaventuráról hallottam még sok rosszat. Vigyázni kell az értékekre, és nem villogtatni a legújabb Samsung telefont vagy a köteg százdollárost. A FARC és társai leginkább csak a távoli tartományokban, pl. Nariñóban, és az őserdőben tevékenykednek. Van kb. 5 Magyarországnyi terület 500000 lakossal, ott jól el lehet bújni. A városokban sok a rendőr, az utakon gyakori a rendőrségi vagy katonai ellenőrzőpont, de több hónap alatt egyszer állítottak csak meg.

Sok a koldus és az utcai árus, a külföldinek kinézőket még jobban zaklatják. Piros lámpánál is szoktak árulni gyümölcsöt, péksüteményt, édességet. Utcai parkolónál mindig vagy egy ember, aki segít beállni, ha kell segítség, ha nem, majd utána “vigyáz” a kocsira, az ilyeneknek néhányszáz pesót szoktak adni. Még egy kolumbia sajátosság. hogy sok helyen ki van írva “Minutos” meg az ár, 100, 150, 200 vagy 300 peso, innen lehet telefonálni. Az átlagkolumbia inkább csak hívásfogadásra használja a mobilját, hívni olcsóbb a minutosból.

Nagy a korrupció, az ügyintézés lassú, sok mindenhez kell “palanca” (protekció).

Az üzletekben az áruellátás jó, nagy a kontraszt a Venezuelával, ahol alapvető élelmiszerek, liszt, cukor, olaj, rendszeresen eltűnnek a boltokból.

2014.04.24. 20:40:30

@diggerdriver: Dehogy, ajándéknak szántam, neked.
Persze Alice Coopert leszámítva, az csak a gag-oldal jelleg matt van ott ;)

puhacica 2014.04.24. 20:51:57

@Cascabel: Jose is hasznalja a 'vamonos' kifejezest. felvaltva a vamossal, mikor hogy jon ki. en a karomkodasaikat birom, hogy mindenbe belesz@rnak. pl. a sos tengerbe. :)

@Zelke: akkor meg nem kezdem el orult modjara tanulni a spanyolt. bar a gyumolcsok es a klima elegge vonzo. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.24. 20:56:05

@montroyal ( CAN qc): és mindenki: Érdekes, én erre az ócsai lakótelep-dologra azt hittem, hogy oda lesznek száműzve a bedőlt hitelesek.Már mint, hogy nem kérdés lesz, hogy akarják-e, hanem elveszi a bank az ingatlanjukat, kényszerértékesítik, stb, és a kilakoltatottaknak lesznek Ócsán azok a házak...Néztem is, hogy milyen f@sza kis kecók azok, és hogy engem miért nem akarnak majd kitelepíteni oda.Hogy megint kimaradok valami jó buliból. (akkor talán még otthon laktunk...).De akkor ezexerint nem pont így mennek/mentek a dolgok.Otthoniak, vagy aki tudja;télleg teljesen megált ez a project?Mondjuk én se sokat látok mostanában ilyesmi híreket, de simán tovasikolhattam is rajta.
Mostanában azon kapom magam, hogy néha 2-3 napig se nézek magyar híreket.Ez már lehet, hogy a gyökértelenedés kezdete...? :-/

2014.04.24. 21:02:50

@geegee: Lehet kiröhögsz, de én is pont ezt gondoltam, hogy majd a deviza-hiteles idióták felső krémjét (nagynéni unokaöccse) odatelepíti a kormány, és azért van ez az egész. Aztán, mikor már jó mélyen belelógott a kezem a bilibe, rájöttem, hogy ez csak egy újabb projekt volt, amit az EU finanszírozott (ami ugye pfúúúúúj!!! :P), és amiből a Vitya és bandája leszedte a már szokásos sápját.
És egy ilyen senkiházi, istenverte majmot képesek voltak újfent megválasztani. Hát, ehhez a jóllakott ovishoz képest a Gyurcsány a Gentlemen's Club kimagasló tagja .. pedig, amúgy az is egy leginkább selyemkötélre érett ...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.24. 21:24:02

@M. Péter:
Mostmár megkérdezem, hogy mit csináltál Kolumbiában? :)

@geegee:
Nem tudom minek az oka, már én is leszoktam róluk... de a svédekről is :) Ami fontos, azt a kollégáktól úgyis megtudom. Ami nem, arra pedig minek pazaroljak időt? :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.24. 21:28:54

@Pink Petsch: Mi ez a rommagyar szó?Először aszittem, hogy elírás, és romamagyar (magyar tzigán) akar lenni.De a többszöri alkalom, illetve a szövegkörnyezet nem ezt támasztja alá.Akkor viszont? :-)

Papagály (törölt) 2014.04.24. 21:30:35

@Babette_: nem kéne megenni az összes kecskesajtot... ;)
no meg, meg kéne végre tanulni a magyar játékszabályokat. nem bonyolult a földvásárlás és az előrejutás, nagyon egyszerűek a szabályok...

Muscari 2014.04.24. 21:32:14

@Zoole[uk]: :-)
Voltam am a felsegedeknel, vettem finom sutiket meg kenyeret. A legistenibb a turosbatyu volt, hiaba, megis csak hazai iz. A kenyervalasztekuk sem semmi!

2014.04.24. 21:35:02

@geegee: Romániai magyar ... összevonva ;)

2014.04.24. 21:35:45

@Papagály: Ja, le kell fizetni az illetékest ..

nyuszigonosz 2014.04.24. 21:43:27

@M. Péter: Ez, úgy mint az elsö rész is nagyon jól és érdekesen összeszedett információ-csokor. Jó volt olvasni, még akkor is, ha nem készülök oda.

**mimi** 2014.04.24. 21:52:24

@Pink Petsch:
olyan négyzetméter árakon, mint ott, még senki nem épített lakásokat!
felháborító ami ott ment!

Nekem is dejavu érzésem volt, amikor a focipályát olvastam...
Vajon Mo is koko nagyhatalom lesz?? :)

A poszt nagyon tetszett, napsütés, meleg, tenger, salsa, déli gyümik...ott a helyem ! :)))))))))

Köszi Barbi, és a blogod is klassz! :)

2014.04.24. 21:59:22

@**mimi**: Jaja, aztán én is utánaolvastam, nemcsak úgy felületesen .. mna, akkor ért le a kezem a bili aljára :DDD
Ne féljetek otthon élő magyarok! Amíg Vitya a miniszterelnökötök, az ország EU tag lesz.
Ugyanis, ha Putyintól lopna annyit, mint az EU-tól, a tökénél fogva lógatnák fel. Minimum.

SzZoole 2014.04.24. 22:00:32

@Muscari: miert nem kerested a nejem O tudott volna ajanlani 1-2dolgot meg tippet,hogy mikor mi fog keszulni.Altalaban 3-ig bent van.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.24. 22:04:25

@Pink Petsch: Nahát, nem röhöglek ki, bár csak megerősíted a félreértésemet.Fura egy ország az otthoni, az biztos...

@Kövérmadár [swe]: :-) Amit viszont tudok, hogy az Oka egy ruszki folyó... :-))

2014.04.24. 22:06:30

@Zoole[uk]: Te, jut eszembe.. Nem akarnátok inkább augusztusban errefelé nyaralni? Tudod, Baden-Baden, a bódeni tó, a híres Fekete-erdő, ilyesmik .. ;)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.24. 22:07:44

@Pink Petsch: Értem.Sejtettem, hogy valami ilyesmi lesz, de inkább kérdezek... :-)

@**mimi**: köszönöm, el fogom olvasni.és nem is túl régi a cikk...

2014.04.24. 22:08:23

@geegee: Jah .. és nagyító alatt szemlélve biztonságos távolságból, okés is ...

2014.04.24. 22:10:06

@geegee: Ahham, kérdezz bátran .. és, hogy megelőzzem a pc-parát ... ez a kifejezés már jó 2 évtizede elterjedt ;) Bátran lehet használni :DDDD

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.24. 22:10:26

@Mr Long: Tankcsapdaval hogy allsz? Majus 4-en Manchesterben lepnek fel. ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.24. 22:16:30

@**mimi**: Elolvastam.Bakker, ez bicskanyitogató.Én már az egész alapötletet se értem: hogy a p.csába gondolták azt, hogy egy épp bedőlt lakáshitelű ember, akinek az ingatlana eladáskor se ér szinte semmit, tekintve hogy erős válság van; majd pont egy új, másik ingatlant akar venni.Miből?Másik hitelből?Adna neki bármelyik bank?Tökönszúrná mégeccer magát a delikvens a deviza-alapú bűncselekmény újra felvételével?
Vagy csak bérelték volna az ócsai lakásokat?A korábbi lakáshitel-törlesztés mellett?Kinek lett volna annyi pénze?Ha van annyi pénze, be se dőlt volna...Vagy mit nem értek?Gyanítom semmit...

2014.04.24. 22:17:22

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Jézusatyaúregyisten!!!!
A Tankcsapda utolsó értékelhető albuma, az első volt:
www.youtube.com/watch?v=eobNMCVgsJo

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.24. 22:19:31

@Pink Petsch: Úgy valahogy, sajnos...

Pc-para: oké! :-)

Ginix 2014.04.24. 22:19:48

@Zelke: én ismerek még egy hölgyet cartagenában, a legnevesebb helyi oktatási központban dolgozott pár éve, úgy tudom, még most is ott van.

a droggal kapcsolatban mesélték nekem sokan, h mennyire nem egyszerű hozzájutni és hogy milyen szinten megy a felszámolása. de erre mondtam, hogy egy kikötővárosban valszeg tök más a helyzet.

szerintem amennyit lehet, utazzatok az országban, csodálatos! santa martaban letoltátok a ciudad perdida túrát? az kemény, de örök élmény!
nekem még nagyon bejött a zona cafetera is, de úgy cakkumpakk az egész országot imádom:)

Latcho Rom 2014.04.24. 22:22:43

@tableno: Nem, őket nem, de perdülök táncra :)

Latcho Rom 2014.04.24. 22:22:43

@tableno: Ő megvan, ezt a nótát nagyon szeretem..

youtu.be/65sxU1UgB9g

2014.04.24. 22:23:14

@tanato: Azon lepődtem volna, ha nem egy fegyver lett volna a nyitóképen .. mna, utána már nem is érdekelt. Tudom, a homokba, bele ... :P

**mimi** 2014.04.24. 22:23:18

@geegee:
hát ez az..pofátlanság...
én anno azt kérdeztem, miért nem lehet ezt a rengeteg pénzt arra fordítani, hogy vegye meg az állam a bedőlt hitelesek lakásait, és maradjanak benne a lakók mint bérlők (nyilván nem a luxus villákra gondolok )

csak bérlésről volt szó az ócsai lakásoknál is

2014.04.24. 22:26:03

@geegee: Most júliusban lesz az utolsó alkalom, hogy én oda turistaként megyek ... ezentúl az évi 2-3 több hetes pihenőszabadságomat máshol fogom eltölteni. Például a Zolee-nál ;)))

2014.04.24. 22:28:29

@geegee: @**mimi**: Mert a végtelenségig naivak vagytok. Ócsában volt nyereség, Vityáig felmenően. Nem jótékonykodni akartak. Ki beszélte ezt be nektek???

Quercus a favágó 2014.04.24. 22:35:10

@**mimi**:

Ezt úgy hívják hogy speciális magyar követelés kezelés. A bankok nem bukhatnak. Ez nem csak az úgynevezett "deviza alapú hitel" átverésre érvényes, hanem a bankadóra is. Ezt is visszakapják a bankok. Az egész egy színjáték.
Na jóccakát.

www.youtube.com/watch?v=6Whgn_iE5uc

SzZoole 2014.04.24. 22:36:22

@Pink Petsch: Te,oszinte leszek nekem pont eleg annyi No.-bol,mig azt a kozel 700 km at vezetek rajta oda utanna meg vissza.

**mimi** 2014.04.24. 22:36:28

@Pink Petsch:
tudom én azt, hogy jó páran megszedték magukat ezen vastagon...de én mindig ilyen hülye vagyok, hogy komolyan veszem, ha segíteni kell valahol, és végtelenül felháborít ez az egész, az hogy ennyire nyíltan tömték meg a zsebüket, persze nem először, és nem is utoljára.

2014.04.24. 22:40:17

@QUERCUS(a favágó): Lófaszt! Azért húznak el, illetve csökkentik a tevékenységüket a bankok Magyarországon. Már a nemzetköziek. Mert a Kinizsi banknak, biztos jó ...
Baszod, az OTP, ai a legszarabb bank Magyarországon, Romániában (figyelem, nem a Nyugaton) kedvezőbb feltételeket biztosít, mint otthon. Tele is vannak a határ-menti fiókok határ-menti magyarországi magyar kliensekkel ... Megfordult a kocka ... a magyarországiak kutatják a rokonságot a határmentén a bejelentett lakcímért :P

SzZoole 2014.04.24. 22:43:38

Ezt nezzetek meg hulyere rohogtem magam a jovo nemzedeke.
Riportot keszitettek ket "hires"magyar egyetemen.
www.facebook.com/photo.php?v=686622264735806

2014.04.24. 22:44:59

@Zoole[uk]: Hát az autópályából baszottul nem ismered meg .. csak mondom ;) Ez olyan, mintha azt mondanám, hogy Magyarországból baszottul elég nekem az M7-M1-M3 500 kilométeres szakasza, amíg haza-haza jutok. Na, mit látok az országból? Lófaszt sem ...

2014.04.24. 22:46:12

@**mimi**: Szóval, mikorra is tervezd, hogy ott hagyod őket a fenében? ;)))

SzZoole 2014.04.24. 22:50:27

@Pink Petsch: ja,de azt elfelejtettem irni,hogy mindezt ejszaka veztem le:)))
Tudom,hogy sok szep resze van No.-nak,ha nyari szabadsag ideje alatt nem is a telirol meg beszelhetunk:)))

**mimi** 2014.04.24. 22:52:03

@Zoole[uk]:

jaaaa...én már láttam, elég ciki

**mimi** 2014.04.24. 22:52:41

@Pink Petsch:
ezt majd megbeszéljük személyesen, amikor kávézunk:))))))

2014.04.24. 22:54:36

@Zoole[uk]: Nem tüökmindegy? Minden autópálya igyekszik lapályon menni. Kurva egyhangú. Nagyjából mindegy, hogy Regensburg-München, vagy Győr-Budapest, a táj ugyanaz ... Szóval, nah.. azt kijelenteni, hogy neked Némnetországból elég a 700 km. autópálya, mert az ország is biztos olyan egyhangú, meglehetős hülyeségre vall.
Legközelebb menjetek vonattal, és látsz majd sok csodát :PPPPP

2014.04.24. 22:55:13

@**mimi**: Igaz is! Már várom! :)

**mimi** 2014.04.24. 22:57:25

@Pink Petsch
én is :)

Ginix 2014.04.24. 22:58:39

@M. Péter: granadilla rulez! svájcban van néha, mondjuk darabja annyi, mint kolumbiában egy kilo, de néha elcsábulok és nosztalgiázok egyet. dolgoztál arra vagy hátizsákkal bejártad a környéket?

SzZoole 2014.04.24. 23:05:13

@**mimi**: latod es ezek lesznek a jovo kozgazdaszai,szegyen:((((
A kis Matolcsik:(((

2014.04.24. 23:09:27

@Zoole[uk]: Jah,láttam ... figyelj, ez nem az ő hibájuk, hanem az általános oktatásé. Már írtam Gejzának is. Legkésőbb akkor rájönnek az áramerősségre, amikor egy vonat budijában próbálják meg feltölteni a 110 voltról az okostelójukat ... mi még a könnyebb úton tanultunk ...

SzZoole 2014.04.24. 23:11:58

@Pink Petsch: Te,ne huzd fel ugy magad,mert meg ossze esel es szaladgalhatunk rajtad korbe,hogy mi bajod lehet:)))))))
Mar irtam,hogy vannak nagyon szep reszei,pl.a fekete erdore mar gyerek korom ota kivancsi vagyok,mert a Klinika cimu sorozatban nagyon szep kepeket lattam es mar akkor elhataroztam,hogy oda el kell jutnom egyszer,szoval ne szivd ugy mellre,mert nem fogsz tudni hason aludni :))))))))))

2014.04.24. 23:16:36

@Zoole[uk]: Első szinten: kabbe! :PPP
Másodszinten meg utazz, mondjuk az Ulm-Offenburg vonalon IRE vonattal, akkor a schwarzwaldbahn (feketeerdei vonal) vonalon utazol, ahol a Klinikát is forgatták. Kurva szép a táj! :)

SzZoole 2014.04.24. 23:17:12

@Pink Petsch: de ezek annyira altalanos alap dolgok,hogy en a sokak altal 6 elemis falusi bunko paraszt gyerek is tudom:)))
Sot a meg bunkobnak tartott panelproli paraszt gyerknek titulalt digger is tudja:))))

SzZoole 2014.04.24. 23:22:42

@Zoole[uk]: mikor es hol?:)))
Ha egyszer el is jutok arra,marpedig miert ne,az biztos,hogy nem vonatal lessz,jobban szeretem az autot hasznalni ilyen kirandulasokra,pl.most vasarnap a Rezsofaterek fele fogunk elnezni,meg az is lehet,hogy bekoszonunk neki:)

2014.04.24. 23:23:07

@Zoole[uk]: Nekünk szívem, nekünk .. mert nekünk megemlítették fizika-órán ...

SzZoole 2014.04.24. 23:24:15

@Pink Petsch: ez neked cimeztem volna:)
]: mikor es hol?:)))
Ha egyszer el is jutok arra,marpedig miert ne,az biztos,hogy nem vonatal lessz,jobban szeretem az autot hasznalni ilyen kirandulasokra,pl.most vasarnap a Rezsofaterek fele fogunk elnezni,meg az is lehet,hogy bekoszonun

Muscari 2014.04.24. 23:24:32

@Zoole[uk]: Tenyleg nem lenne rossz egy ilyen talalkozo. Majd talaljatok ki valamit, mi benne vagyunk :-)

SzZoole 2014.04.24. 23:29:00

@Muscari: ok Diggerel osszehozzuk,szerintem o is benne lenne,tenyleg hol van Digge?

2014.04.24. 23:30:55

@Zoole[uk]: Jahogy.. szerintem meg vonattal sokkal inkább buli. Én például imádom az alagutakat, és Baden-Württembergben rengeteg az alagút, mert fasza dombos vidék. Azon kívül, utazni nagyon buli, érted .. csak úgy utazni, semmi mással nem törődni (hogy indexel-e, hogy befordul, hogy mekkora láma ... és különben is hol kapta jogsiját?). Itt még a személyvonatok is nagyon kényelmesek. Tök buli utazni! :D

SzZoole 2014.04.24. 23:33:38

@Pink Petsch: hat,kinek a pap kinek a papne,nekem a Pinky:))))
Amugy szoktad nezni az email fiokod?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.24. 23:37:41

@Mr Long: En amugy szeretem a zenejuket, de sajna pont masnap delelott vizsgazom. Es tekintve, hogy ez lesz az elso angol nyelvu egyetemi vizsgam, picit izgulok. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.24. 23:39:09

@Pink Petsch: En birom a Tankcsapdat. Igaz, olyan 2007 ota mar nem kovetem az uj albumokat (van egyaltalan?), de az elotte valokat szeretem. :)

2014.04.24. 23:39:12

@Muscari: @Zoole[uk]: Mnaaa, látjátok, én itt szép csendben, mondhatni, fű alatt összehozom a mini-blogtalit :). Jövő héten Pandával, aztán a jövő hónap végén mimi-ékkel! Már alig várom! :DDDD
Sőt, ha a svejci sapekék meglátogatják az anyóst legközelebb, talán velük is. Huhhh, de jó lenne! :)

Muscari 2014.04.24. 23:41:08

@Zoole[uk]: majd legkozelebb megketesem. De sajnos nem emlekszem a nevere.

BTW, keszul mar a posztja? Nagyon szetetnem mar olvasni. Ha meg nem fejezte be, kerlek, surgesd meg.

2014.04.24. 23:42:26

@Zoole[uk]: M amég nem néztem rá? Miért?

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Khm, az konkrétan 1994-es album, már, amit belinkeltem. És szerintem az egyetlen fogyasztható alkotásuk ... Nagyjából, ma is abból élnek ... mondanám, ha gonosz lennék, de én nem vagyok olyan ám. ;)))

SzZoole 2014.04.24. 23:45:47

@Muscari: Judit nevre hallgat:)))
Keszul,keszul,mint a Luca szeke:)))De egyszer biztos,hogy kesz lesz:)))

Muscari 2014.04.24. 23:47:38

@Zoole[uk]: koszi szepen :-) Valamelyik nap majd elmegyek megint.

SzZoole 2014.04.24. 23:47:59

@Pink Petsch: csak azert mert kuldem egy mailt tegnap is meg ma is.

2014.04.24. 23:49:12

@Zoole[uk]: Most nézzem meg, vagy ráér holnap is?

SzZoole 2014.04.24. 23:51:48

@Muscari: szolj,hogy mikor,mert en minden reggel fel 9 es 9 kozt a szemkozti sarki olasz kavezoban toltom az idom,tudod kave udito es az az napi Sun olvasasa:)))

SzZoole 2014.04.24. 23:53:11

@Pink Petsch: ahogy uri kedved ugy kivanja:)))

2014.04.24. 23:58:39

@morsels: Hát nah ... különben úgyis tudom, hogy csak dicsekedni akar .. ugye @Zoole[uk]: szívem? Mna, mesélj, mi jót hoztál, mert tuti azt küldted át képekben is... te majom!!!! ;)))))

SzZoole 2014.04.25. 00:02:41

@Pink Petsch: nem,azokrol nem merek kepeket kuldeni,mert a latvanytol is hizasnak indulnal,de ha akarod kuldok:)))

2014.04.25. 00:06:20

@Zoole[uk]: Sose féltsd te az én alakomat! :PPP
Mnaaa, de akkor miről küldtél képeket, hm? ;)

Sütemény1975 2014.04.25. 00:10:11

@Zoole[uk]: integettem H. Hempsteadnel :)

SzZoole 2014.04.25. 00:11:56

@Sütemény1975: az Te voltal?
Azt hittem,hogy valami hajotorot:)))

Muscari 2014.04.25. 00:14:52

@Zoole[uk]: te Sunt olvasol? Most csalodtam benned ;-)

Szerintem kesobb megyek, tiz -tizenegy fele, nem szeretek koran kelni, ha nem muszaj.

Majd osszehozunk egy HA talalkozot valamikor, tenyleg jo lenne.

SzZoole 2014.04.25. 00:18:30

@Muscari: ahh,csak a harmadik oldalt,tudod ahol a csajok vannak:)))
Marpedig ha,akarsz velem kavezni akkor fel9-re ott kell lenned:)))

2014.04.25. 00:31:08

@Zoole[uk]: Woááááuhhhh! Fasza!!!. Bár még látszik, hogy friss. Színezteted is?

2014.04.25. 00:37:37

@Muscari: Ahham, de ha Financial Timest olvasná, már 8-kor ott lennél .. ;)))))))))))))))))

2014.04.25. 00:42:30

@Zoole[uk]: Te meg basszus, ha értelmiségi bulákra hajtasz, akkor minimum egy Timest vigyél magaddal, vagy egy National Geographicot, attól függően, hogy emberekről vagy állraokról tudnál inkább beszélgetni abban az előjátéknak is felfogható 10 percben ;))))
Én tanítsalak csajozni, baszod? ;)))))

montroyal ( CAN qc) 2014.04.25. 02:52:34

@geegee: bele olvastam ..szoval az Oka nalunk egy parc( furdes camping stb egy ilyen nevu indian teruleten es a falu is errol van elnevezve

www.sepaq.com/pq/oka/

Latcho Rom 2014.04.25. 04:24:25

@Pink Petsch: ennek a majom dolognak is brassói jelölése van :)

apropó brassói, sóhajtás :)

skye8 2014.04.25. 05:38:25

szivesen elcserelnem a kandai telet a kolumbiaira :D

SzZoole 2014.04.25. 08:06:20

@Pink Petsch: dehogy szineztetem nem vagyok en bohoc:)))

SzZoole 2014.04.25. 08:11:25

@Pink Petsch: nem kell tanitanod,en meg tudom,hogy mi az az udvarlas,da amugy sem csajozok mar regen,en csak a felesegemnek elek:))))))

SzZoole 2014.04.25. 08:14:30

@Sütemény1975: maskor integes idoben,hogy tudjunk talalkozni az egyik piheno helyen a kornyeken:)

M. Péter 2014.04.25. 13:46:59

@Kövérmadár [swe]: @Ginix: Először üzleti úton voltam többször, majd turistaként is visszamentem. Összesen vagy 4 hónapot töltöttem Kolumbiában, de nem éltem ott állandó jelleggel, ezért nem tudom, hogy munkavállaláshoz vagy bevándorláshoz mi kell, mennyi az átlagfizetés, az adó, lakbér vagy a közüzemi díjak.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.25. 23:24:37

@Zoole[uk]: Azért kérdezd meg az atyát merre lesz, nehogy épp gyóntasson! /vihog/

SzZoole 2014.04.25. 23:37:19

@sodalisO [eng]: nem pont az o falujaba egy kicsit feljebb Wallington-ba,St.George napi falu nap lesz,jo rendezvenyekel:)
A fatert majd egyszer Diggevel egyut szeretnem meglepni:)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása