oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. április 16. 06:46,  Önkéntesetek Belfastból 390 komment

2014. április 16. 06:46 Határátkelő

Önkéntesetek Belfastból

Igazi különlegesség a mai történet, hiszen mi másnak is lehetne nevezni azt, amikor egy fiatal lány elmegy Belfastba önkéntesnek, hogy varrógépeket és más gépeket javítson, amiket aztán Afrikába küldenek a rászorulóknak? Márpedig BeBoval éppen ez történt.

Belfast.JPGBelfast

„Immár fél éve élvezem az észak-ír vendégszeretetet EVS önkéntesként Belfastban. Olyasmivel töltöm a hétköznapjaimat, amellyel korábban soha: kommunikációs diplomával varrógépeket javítok egy vegetáriánus, Afrikáért munkálkodó szervezet nemzetközi csapatában. Közben igyekszem feltérképezni a csodás ír tájakat, megszokni a belfasti szlenget, gyűjteni a páratlan fényképeket és a feledhetetlen zenei élményeket.


EVS elejétől a végéig

Az önkéntesség és az önkéntes munka mondhatjuk, hogy korábban is az életem részét képezte, de komolyabban 2012 őszén kezdett el csillapíthatatlanul izgatni az EVS (European Voluntary Service) vagyis az Európai Önkéntes Szolgálat.

Ez dióhéjban azt jelenti, hogy Európa (de akár Európán kívül is) egyik országában hosszabb vagy rövidebb ideig egy általad kiválasztott szervezetnek dolgozol. Fizetést nem, viszont ellátást és némi zsebpénzt kapsz cserébe. De talán, ami ennél fontosabb; életre szóló kalandokat, munkatapasztalatot és nyelvtudást nyerhetsz vele.

Számomra vonzóvá tette továbbá az egész programot az, hogy kicsit kiszakadhatok a jól megszokott, kényelmes környezetemből („komfortzónámból”) és egy másik kultúra, ország mindennapjainak szerves része lehetek annak minden kihívásával együtt.

Azt be kell vallanom, hogy én elsősorban nem a „buli” oldaláról ragadtam meg a dolgot, mint sokan (bár nyilván az is benne van), hanem tényleg hasznos és hatékony része akartam lenni egy csapatnak egy jó ügy érdekében.

Biztosan mindenkinek van elképzelése arról, hogy hol szeretne dolgozni, élni, így nekem is volt. Még 2007 nyarán újságíró gyakornokként egy hónapot töltöttem az Ír Köztársaságban, egy Bray nevű városkában, amely Wicklow megyében, Dublintól nem messze található.

A csodálatos Írország

Azt addig is tudtam, hogy Írország egy bámulatos hely, de azóta kifejezetten azt vallom, hogy a világ egyik legszebb pontjáról van szó. A smaragdzöld tájakkal, egymást érő mesebeli kastélyokkal és misztikus tavakkal szerelem volt első látásra, melytől – sajnos vagy nem sajnos - mind a mai napig nem tudtam megszabadulni.

Így, amikor elkezdtem böngészni az EVS adatbázist fogadó szervezet után kutatva, nem is volt kérdéses, hogy melyik országgal kezdem. Egyébként az adatbázisban mind fogadó, mind küldő szervezeteket lehet találni (mindkettőre szükség van ahhoz, hogy pályázni tudjon az ember).

Tekintélyes mennyiségű projekt és szervezet között lehet válogatni, nagyon sokféle témában a környezetvédelemtől a fogyatékkal élőkkel való foglalkozáson át egészen a művészeti és kulturális tevékenységekig.

Írországon kívül Észak-Írországba, Skóciába, Walesbe, Angliába, Spanyolországba és Izlandra adtam be a jelentkezésemet. Ez utóbbit olyan formában, hogy elküldözgettem az angol nyelvű önéletrajzomat és motivációs levelemet.

Azzal a jó tanáccsal tudnék szolgálni a pályázni vágyóknak, hogy minden egyes szervezet tevékenységét alaposan nézzék át és egyenként, szervezetre szabott motivációs levelet tessék írni, ne pedig egy sablont küldözgessenek, mert az emberek többsége ezt csinálja és nem célravezető. Időigényes, macerás, de megéri.

El kell mondanom, hogy én körülbelül 50-60 helyre adtam be és olyan 30 esetben kaptam bármiféle visszajelzést (mondjuk azt, hogy most épp nem keresnek önkénteseket vagy már meg is találták azokat).

A jelentkezők többsége szerintem az Egyesült Királyságba szeretne eljutni, így nem egyszerű a dolog. Őszintén megvallva, idegtépő, amikor az ember lánya csak küldi, küldi, de egyáltalán nem biztos benne, hogy jut valamire.

Amikor megjön a levél…

Végül az én igyekezetemet is siker koronázta, mert április 10-én e-mail érkezett a belfasti Tools For Solidarity nevű, első pillanattól szimpatikus NGO-tól, mely szerint engem választottak. Madarat lehetett volna velem fogatni természetesen.

Ekkor a következő lépés az volt, hogy a TFS felvette a kapcsolatot a küldő szervezetemmel, az Életművész Ifjúsági Egyesülettel és velük egyetértésben megírták a pályázatot, melyet május 1-i határidővel adtak be az ezzel foglalkozó brit nemzeti irodához (egy évben három ilyen határidő van).

Ezt ismét egy hosszú - és az idegekre újfent csak nem túl jótékony hatást gyakorló - három hónapos várakozás követte. Ez alatt leabszolváltam, elvesztettem a diákmunkámat és fel kellett mondanom az albérletemet, így minden adott volt egy igazi tabula rasához.

Végül augusztus 1-én (a névnapomon) jött a hír, hogy a pályázatunk sikerrel járt és én ősszel egy évre Észak-Írországba költözhetek. A fogadószervezetem megvette a repülőjegyet, így nekem már csak azzal a logisztikai problémával kellett foglalkozni, hogy miként pakolok be egy 20 kilós bőröndbe egy kerek esztendőre.

Gombóc a torokban

Meglehetősen nagy izgalommal és a pótolhatatlan családom és barátaim őszinte támogatásával indultam el egy szeptember végi vasárnap délután Belfast felé. Először a szokásosnak mondható Sopron-Budapest vonatúton igyekeztem visszafogni a torkomban egyre csak növekvő gombócot. Majd a reptéren, ahol minden „becsekkolásnál” és cipő-levételes ellenőrzésnél ezerszer nehezebb azokat otthagyni, akik kikísértek oda.

Az úttal kapcsolatban azt a mókás esetet el kell mesélnem, melyet egy ösztönös védekezési mechanizmusom eredményezett (lévén, hogy nem vagyok éppen egy sasszem). Szóval, úgy gondolom, a legjobb mindent megkérdezni - és lehetőleg a legelső szembejövő embertől.

Nos, ahogy felértem a fedélzetre, le is támadtam a látókörömbe először beleeső személyt, hogy ugyan igazítson már útba mi fán teremnek itt a sorok. Szerencsémre, szerencsétlenségemre, az első ilyes valaki rögtön a pilóta volt.

Természetesen nem magyar, így amellett hogy talán azt se értette miért szólok egyáltalán hozzá, azt pláne nem, amit magyarul próbálok stand-upolni neki. De összeszedett nekem egy hostesst, így végül mindenki a helyére került.

A dublini buszmegállóban gondoltam ismét alkalmazom a fenti módszert, és kapásból leszólítottam a szintén a belfasti buszra várakozó leendő sofőrt, aki garantálta, hogy végül pontosan oda jutottam, ahova eredetileg indultam.

Castlewellan.JPGCastlewellan

Jó helyre kerültem

Fogadó szervezetem, a Tools For Solidarity olyasmivel foglalkozik, amelyet, ha történetesen egy újságban olvasna az ember, biztosan fejét csóválva továbblapozna azzal a megjegyzéssel, hogy „persze, persze.”

Ugyanis a környékről varrógépeket és a garázsban kallódó, nem használt szerszámokat gyűjtünk be, majd egyenként nagyon részletesen átnézzük, szétszedjük, kitisztítjuk, megolajozzuk, és szükség esetén javítjuk őket. A kész gépeket és eszközöket évente kétszer hajóra tesszük és Afrikába (Tanzániába és Ugandába) szállítjuk.

De ennyinél még nem áll meg a dolog: a szervezetünk építette a varróüzemeket is, amelyek megélhetést jelentenek a helyieknek, traininget biztosít számukra és különös figyelmet szentel annak is, hogy lehetőleg minél több nőt és hátrányos helyzetű dolgozót vegyenek fel. Emellett két-háromévente egyszer valaki a TFS-től pár hónapra ki is utazik Afrikába, hogy a saját szemével ellenőrizze, tényleg minden rendben megy.

Októberben már én is a csapat tagját képeztem, amikor küldtünk egy ilyen szállítmányt. Egy egész hetes munkát jelentett, ahogy bekonténereztünk 290 varrógépet, több tucat láda szerszámot, cérnát, ruhaanyagokat, de még bicikliket és ágyakat is csomagoltunk azoknak, akik a betanító tanfolyamot tartották.

Olyan legapróbb részletekre kiterjedő figyelmet jelent ez, hogy nem küldhetünk például elektromos tárgyakat, mert sok esetben még áram sincs ott, ahol használni fogják őket.

A főnökök sem kapnak fizetést

A Toolst egyébként 30 évvel ez előtt egy testvérpár, John és Stephen Wood alapította. A motivációs erőt egy személyes élmény szolgáltatta; John és még néhány önkéntes nem csak a belfasti kényelemből dolgoztak Afrikáért, hanem konkrétan el is mentek Tanzániába vízvezetékeket fektetni.

Ekkor jöttek rá, hogy az egyik legalapvetőbb problémát az jelenti, hogy az embereknek nincsenek megfelelő szerszámaik. Ahogy hazatértek, el is kezdtek ez ügyben munkálkodni.

A TFS-nél csak és kizárólag önkéntesek dolgoznak, többségében az EVS program által, de a világ minden tájáról fogadnak lelkes jelentkezőket. Így csatlakozott például hozzánk legutóbb egy amerikai lány, aki a barátja miatt költözött Belfastba.

Ez a „csak és kizárólag” valóban mindenkit magában foglal, így még a két főnökünk sem kap fizetést. Tudom, ez hihetetlenül hangzik, de valóban így van. Sőt, egyáltalán nincs hierarchia: egyenrangú munkatársakként dolgozunk együtt – nekem például rendszeresen John magyarázza el igen türelmesen, hogy mit is kellene csinálnom, amikor elakadok egy szívós masinával.

Semmi sem lehetetlen

Mert bizony én a varrógépes szekcióba kerültem. Itt el kell mondanom, hogy az újságírói tanulmányokkal és ötéves kommunikáció- és médiatudomány alap, majd mesterképzéssel a hátam mögött nem vagyok egy kifejezetten praktikus, kétkezi alkat, aki bármikor megjavítja a hűtőt vagy megoldja az eldugult lefolyó problémáját.

Egész konkrétan, korábban egy csavarhúzó nem volt a kezembe, de még egy egyszerű villanykörte kicserélése is komoly fejtörést okozott. Most pedig szép lassan ott tartok, hogy több szerszám nevét tudom angolul, mint magyarul és csukott szemmel atomjaira szedek és összerakok egy komplett varrógépet – néha még az esetleges problémákat is felismerem és kijavítom. Azt hiszem, erre mondják, hogy a világon semmi sem lehetetlen.

Whitehead.JPGWhitehead

Ezen felül akadnak más tevékenységi körök, amelyekbe bekapcsolódhattam. Én felelek azért, hogy a hozzánk újonnan érkező varrógépek típus szerint legyenek szortírozva és helyet kapjanak a „back roomunk” polcain (magyarul raktáros vagyok).

De hogy maradjak kicsit a kaptafánál (pennánál) is, a kommunikációs csapat szerves részét is képezem: én lettem a koordinátor. Néha zargatom az embereket, hogy időben adják le a cikküket a negyedéves hírlevélhez, küldjenek képeket és persze én is írok bejegyzéseket, cikkeket, valamint kezelésbe vettem a kissé elhanyagolt Twitter oldalunkat is.

A szent tea és ebédkészítés váltva

A munkaidő 9:30-17:00-ig tart és közben van 2 szigorúan betartott tea- és egy ebédszünet. Azt már észrevettem, hogy Nagy-Britanniában a tea tényleg szent és sérthetetlen, már-már az alapvető emberi jogok egyike. Ha elmegyek egy nyilvános rendezvényre (legyen az például csak egy színházi bemutató vagy egy pár órás konferencia), az borítékolható, hogy a tea és a kávé biztosítva lesz.

A mindennapok szerves részét képezi továbbá, hogy az önkéntesek felváltva főznek ebédet a társaságnak. Ezt két körülmény nehezíti: az egyik, hogy a megállapodás szerint a munkahét ideje alatt vegetáriánus életmódot folytatunk. A hét 5 napján egyáltalán nem eszünk húst egyik étkezés alkalmával sem. Hétvégén viszont lehet legálisan állatokat fogyasztani.

A másik, hogy az egyik munkatársunk lisztérzékeny, így azt gondolnánk, kissé szűkösek a lehetőségeink a tekintetben, hogy mi mindent készíthetünk. De valójában roppant találékonyak tudunk lenni.

Ráadásul, lévén, hogy egy nemzetközi csapatról van szó, mindenki igyekszik belecsempészni a nemzete konyhájának sajátosságait az ételekbe. Az én nem mellékes aggodalmamat tovább fokozta az első alkalmakkor, hogy nem vagyok éppen egy szakácsok gyöngye (vagyis inkább csak soha sem gyakoroltam igazán).

Viszont minden félelmem ellenére, sokkal jobban megy a dolog, mint reméltem és nem is olyan kemény dió 15-20 emberre főzni, mint mondjuk megjavítani egy elromlott orsót. Készítettem már nekik magyaros krumplifőzeléket húsmentes kolbásszal és tojásos nokedlit is.

Hogy hogy állok a vegetarianizmussal? Nos, be kellett látnom, hogy sokkal több zöldséget szeretek, mint ahogy azt korábban gondoltam. Csak a hal hiányzik néha, de azt be is szoktam szerezni egy-egy vasárnapi ebéd alkalmával.

Nemzetközi brigád

Ami a lakhatást illeti, egy tipikus, piros ajtós, kétemeletes vöröstégla házikót osztok meg hat önkéntessel, akik egyben a munkatársaim is. Én vagyok az egyetlen magyar, a többiek spanyolok, olaszok, portugálok, franciák és németek.

A hét talán kicsit soknak tűnik, de mindenkinek van külön szobája. Az enyém például elég tágasnak mondható, még kandalló is van benne, melyet viszont sajnálatos módon, nem lehet használni (noha elkélne, mert nem kényeztetnek errefelé Celsiusokkal).

Hogy reggel minél hamarabb eljussunk a gyárba, mindenki kapott egy biciklit. Ez viszont az észak-ír, kissé őrült vezetők mellett mindig egy külön kihívást jelent.

Amikor egy EVS-training alkalmával találkoztam más önkéntesekkel is, hallgatva a beszámolóikat, arra jutottam, hogy a mi családias kis Tools közösségünk tényleg igazán egyedülálló és minden tekintetben jól működik.

Hogy csak néhány példát említsek: annyi zsebpénzt kapunk, amennyit megígértek (nem minden szervezetnél van ez így), és abból ki is lehet jönni. Én nem csak, hogy a munkatársaimmal élek, de a szabadidőmet is örömmel töltöm a társaságukban: velük megyek kirándulni, szórakozni és mindig akad, aki szóljon hozzám két kedves szót.

Közösen főzünk, gond nélkül megy a házimunka beosztása (még a fiúknak is) és a szelektív hulladékgyűjtés sem jelent különösebb megerőltetést. Igazi olajozott gépezetként zakatolunk együtt, ahol a fogaskerekek egy irányba és egy tempóban haladnak, és senki sem akar letérni a pályáról.

Belfaston innen és túl

Mielőtt elutaztam, sok embernek újságoltam, hogy végül Belfast lesz az elkövetkező egy évem színhelye. Többen rögtön rávágták, hogy "Jaj, az IRA! Hű, vigyázzak nagyon magamra!”

Nincs mit tagadni, ha Észak-Írországra gondolunk, sajnos rögtön az elmúlt 30 év értelmetlen és elkeserítő katolikus-protestáns kölcsönös öldöklései jutnak eszünkbe. A véres évtizedek során háromezernél is többen vesztették életüket. Ez azért is rengeteg, mert az ország lélekszáma nem túl magas: Nagy-Britannia lakosságának (kb. 62 millió) alig 3%-át teszi ki.

Igyekszem egyre mélyebbre ásni magamat az itteni volt és jelenleg is némileg valós konfliktusokban. Nos, attól még távol állok, hogy azt merjem állítani, megértettem és átlátom az egészet - szerintem egy külföldi igazán soha nem is fogja -, de már talán némiképp beljebb vagyok.

Gian's Causeway.JPGGiant's Causeway

Néha azt gondolom, hogy az embereknek szimplán csak túl sok a szabadidejük és azt a határozottan kreatív módot választják annak eltöltésére, hogy felkavarják maguk körül kicsit az állóvizet. Szerintem egy nagyon szűk réteg az, akik még mindig balhéznak alkalom adtán. Az emberek többsége békét és nyugalmat szeretne végre. Igazán veszélyt jelentő zavargások nincsenek.

Nem érzem magam veszélyben

A beöltözős, hangszeres demonstrációk viszont meglehetősen gyakoriak errefelé – de számomra ez már egy teljesen hétköznapi jelenséggé vált. Karácsony környékén (a zászlós mizéria évfordulójának idején) ugyan volt némi bombariadalom, rendőri készültség és felhajtás.

Az is igaz, hogy évente egyszer, a júliusi protestáns Orániai Rend felvonulásakor (amely annak állít emléket, hogy Orániai Vilmos a 17. században leverte az írországi katolikus lázadást) jobb elkerülni a belvárost.

Emellett az ember tud olyan apróságokat, hogy lehetőség szerint nem flangál „I Love Ireland” feliratú, smaragdzöld színű pólóban a Shankill úton. De én mindezzel együtt nem érzem azt, hogy veszélyben lennék.

Derry-Londonderry (a név körüli cirkuszba inkább bele se kezdenék) városában, a krétával megjelölt, szürke házak és a városon végighúzódó fal mentén járva történetesen sokkal nyomasztóbb hangulat fogott el, mint Belfastban bárhol. Belfast szerintem alapvetően egy élhető, de nem egy tipikus főváros. Turistaparadicsomnak ugyan nem nevezném, de el lehet itt tölteni néhány kellemes napot.

Wee, dead on

A helyi szóhasználat és akcentus (már, ha ezt lehet annak nevezni) hírhedten sajátságos. Emlékszem, az első pár alkalommal, amikor taxit próbáltam rendelni, végül inkább letettem a telefont, mert egyáltalán nem jutottunk dűlőre a diszpécserrel.

Mára már megtanultam, hogy amikor a kasszás fiú a Tescoban „my love-nak” meg „my dearnek” hív, akkor nem kikezdeni akar velem, csupán udvarias. Ha három Belfastra jellemző kifejezést kellene mondanom, őket választanám: wee (pici), dead on (oké) és craic (jó móka, buli). Ha ezeket ismered, könnyen beolvadhatsz a britesen ír masszába (mely geometriai adottságait tekintve, nagyon ír, a rendszer viszont kifejezetten brit).

De nem csak munkából áll a hét, így, amikor csak tehetjük, kapjuk a hátizsákot és igyekszünk feltérképezni a „Smaragd Sziget” minden rejtett és kevésbé rejtett kincsét – elvégre is, az a bizonyos utánozhatatlan zöldség csábított ide.

Láttam sejtelmes labirintust Castlewellanben, színesházas tengerpartot Whiteheadben, kártyavárként sziklára omló kastélyt és Észak-Írország legnagyobb turisztikai vonzóerejét, a valóban lélegzetelállító Óriások Útját.

Az igaz sztereotípia

Az Ír Köztársaság fővárosába, Dublinba is többször adódott alkalmam visszamenni - hiába, az ottani pezsgő életnek nincs párja. A Guinnesst pedig nem lehet megunni! Erről jut eszembe, az a sztereotípia, mely szerint az írek sokat isznak, saját empirikus tapasztalataimra alapozva, igaznak mondható. Sokat és korán kezdik (mind napszak, mind életkor szempontjából). Valószínűleg ez a magyarázata annak is, hogy a legtöbb bár és szórakozóhely éjjel 1 óra körül bezár.

Mivel meglehetősen zenebolond vagyok, keresem a lehetőséget, hogy minél több ismert és kevésbé ismert brit és ír együttes fellépését csípjem el a környéken (de messzebb is hajlandó vagyok elmenni). Elvégre is Nagy-Britannia az igazán minőségi zene bölcsője.

Így jutottam el életemben először az egyik kedvenc zenészem, Glen Hansard belfasti koncertjére is, melyre otthon esélyem sem lett volna. De hangulatos élőzenés pubokba, tehetséges utcai zenészekbe botlik az ember, ha csak végigsétál egy átlagos estén Belfast utcáin – ennél már csak Dublinban könnyebb a fülünket kényeztetni.

Egy év bizony hamar elröppen, így feltett szándékom minden percét kiélvezni, minden lehetséges programban részt venni (legyen az egy Európai Unióról szóló konferencia vagy egy színes karácsonyi vásár).

Emellett feltett szándékom olyasmiket is kipróbálni, amelyekre eddig esetleg még nem nyílt alkalmam – így bowlingoztam életemben először a múlt héten.
Egész egyszerűen képtelen vagyok betelni azzal a sok szépséggel, amelyet ez a mesés vidék kínál, legyen az egy szimpla parkbeli ücsörgés vagy egy hosszú tengerparti séta.

Immáron fél éve tengetem észak-ír hétköznapjaimat, és eddig még nem kerített hatalmába az a bizonyos szívet tépő honvágy. Nem mintha a családom és a barátaim nem hiányoznának, de valahogy minden érzékem le van kötve.

Még ugyanennyi van hátra és őszintén szólva egyre inkább foglalkoztat a gondolat, hogy az EVS periódus végével megpróbáljak Írországban vagy az Egyesült Királyságban munkát találni, elhelyezkedni. Persze addig még sok víz lefolyik a Laganen.

Az észak-ír hétköznapokról, kalandokról és tapasztalataimról blogot is vezetek, melyet ide kattintva tudtok elérni.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Osszuk meg egymással kedvenc ételeink receptjét - írjátok meg, mi a kedvencetek ott, ahol éltek, hogyan készítitek el, illetve hogyan készítitek el a kedvenc magyar fogásaitokat – hogyan pótoljátok az alapanyagokat, fűszereket, mit változtattok, ha kell. Ha mindehhez fényképe(ke)t is küldtök, akkor ez az egész nagyon hasznos és (nem utolsósorban) jó móka lesz. Várom tehát a recepteket, fényképeket, kis történettel ahataratkeloKUKAChotmail.com címre.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: önkéntesség Észak-Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr406042384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.16. 07:12:44

Nekem is van egy haverom aki ezen a területen tevékenykedik. Íme rövid önvallomása:

"Életem abból áll, hogy erőt nem kímélve a közjó és az emberiség nevében tüntessek a világ legkülönbözőbb pontjain. Szerencsére mindig van alkalom, ha meg nincs, kitalálunk egyet a haverokkal.

Most is szóltak, hogy összeült a G-8 vagy az EU vagy a Nemzetközi Félhold vagy valami más, kit érdekel mi ül össze, a lényeg, hogy megyünk tüntetni!

Kezdtem is csomagolni. A szokásos holmik már eleve össze is voltak készítve: tibeti zászló, sarlókalapács, Greenpeace- és WWF-logó, Che-póló, horogkereszt, palesztín fejkendő, valamint amerikai és izraeli zászlók nagyobb mennyiségben (ezekből azért kell több, mert fogyóeszközök, ugyanis égetve lesznek).

Küldtem apámnak – aki egy multinacionális cég ügyvezető igazgatója – egy emailt, hogy fogytán a pénzem, s legyen szíves átutalni aranykártyámra egy kisebb zsebpénzt, mondjuk 50 ezer dollárt, mert csak valahogy meg kell élnem a két hét alatt, míg a tiltakozás tart. Apám erre csak 40 ezret utalt át – hát, ez csak növelte antiglobalista elszántságomat és gyűlöletemet a multinacionalista cégek ellen!

Mondták, hogy most kell csomagolni homoszexuális szivárványzászlót is. Ettől kicsit megijedtem, mert én csak a lányokat szeretem, de azokat nagyon. Ha egy buzi esetleg megpaskolná a seggemet, hát azonnal bevernék a pofájába. De aztán a haverok megnyugtattak, hogy nem kell ténylegesen is homoszexuálisnak lennem, csak távolról kell őket támogatni. Ja, hát így más. Ha nem próbálnak kikezdeni velem, örömest támogatom őket, s lengetem zászlójukat.

Kérdeztem, hogy kell-e vinni festéksprét, de mondták, hogy most nem, mert ezúttal nem fogunk festéket spriccelni szőrmekabátot viselő járókelőkre ily módon kiállva a hódok és az oposszumok polgári és politikai szabadságjogaiért, hanem mi magunk fogunk szőrmébe öltözni: egyik részünk pandának lesz öltözve, másik részünk jegesmedvének. Állítólag a XXI. sz. végéig a tengerek vízszintje fél kilométert emelkedik, s csak a Himalája marad szárazon, ami sérti a jegesmedvék és a pandák jogait, s mindezt a rohadt világcégek csinálják, mert szemét üzleti érdekük, hogy magas legyen a vízszint!

A haverok állati jók. Az egyik haverom tavelyelőtt még neonáci volt, aztán megunta és kommunista lett, de most már azt is megunta, így jelenleg meggyőződéses reformbudhista és minden idejét a partravetődött bálnák megmentésének szenteli. A másik haver eddig hat szektában volt tag, de mind megunta, most éppen ateistaként küzd a pandák emberi jogaiért. Hárman együtt lépcsőzetes éhségsztrájkot tartunk immár 10 hónapja: én nem eszem három órán keresztül, majd az egyik haver nem eszik három órán keresztül, s így tovább.

Szóval nagyszerűnek igérkezik a tüntetés. Két hétig fog tartani, persze majd esténként visszamegyünk ötcsillagos szállodai szobánkba, mégiscsak meg kell mosakodni, meg erőt gyűjteni a következő napra.

Nekem legjobban az tetszik, amikor drogozunk, majd megkeressük a legközelebbi McDonalds-gyorséttermet, s bezúzzuk az ablakait, majd felborogatunk közeli autókat.

Amikor a rendőrség elkap minket, akkor meg azt mondjuk, hogy polgári engedetlenséget gyakorlunk, s egyébként meg a rendőrség a multinacionális korporációk bábja. Ha ezután sem engednek szabadon, telefonálunk apámnak, aki majd küldi az ügyvédjét."

adg 2014.04.16. 07:13:56

Deja vu érzésem van...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.16. 07:31:18

"az elmúlt 30 év értelmetlen és elkeserítő katolikus-protestáns kölcsönös öldöklései"

Értelmetlennek ezt azért nem mondanám. A konfliktus eleve nem vallási, ez csak a látszat. Ez egy megoldhatatlan politikai konfliktus.

A két fél álláspontja összeegyeztethetetlen.

Az egyik fél szerint Írország egységes, s a független Írországnak magában kell foglalnia az egész szigetet, mert ez a többség akarata. Arra is hivatkoznak, hogy északon a többség azért ellenzi az Írországhoz csatlakozást,mert ott a többség nem ír, hanem a brit gyarmatosítók által betelepített skót és angol nemzetiségű megszállók utódai.

A másik fél szerint pedig az emberek akaratát megyénként kell figyelembe venni, nem országosan. S közismert, hogy északon a többség nem akar Írországhoz csatlakozni, hanem szeretne az UK része maradni. Ezen álláspont szeret nem lehet az aktuális lakosság akaratát nem figyelembe venni zavaros történelmi érvek miatt.

Szóval ugyanaz a vita, mint sok más országban a világban. Lásd arab-zsidó, vagy mostanában orosz-ukrán.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.16. 07:40:11

@tableno:

Minden a kijevi puccsista kormánytól függ. Ha tovább szítják a háborús dobverést, nemcsak Kelet-, de Dél-Ukrajna is elszakad és visszatér Oroszországhoz.

Az alap az, hogy a nyugat, élén az USA-val egyre veszélyeztetve látja hegemóniáját a világban, melyet a SZU összeomlása óta élvez.

A fő akadály Kína és Oroszország. Kisebb mértékben más államok is, pl. Brazília, az arab világ, Irán. A kisebb ellenfelek semlegesítése sikeres többnyire: lásd Irak, Egyiptom, Líbia nyugati megszállását.

Kína ellen az USA nem tud mit kezdeni.

Oroszország a legveszélyesebb ellenfel, mert bár gazdaságilag gyengébb Kínánál, katonailag a legerősebb ellenfél.

A nyílt konfrontáció nem éri meg a nyugatnak, így apró helyi konfliktusok szításával megy Oroszország bekerítése.

Ennek volt része az Oszétia elleni grúz agresszió is 6 éve amerikai sugalmazásra, s ennek része az idei ukrajnai puccs is.

Oroszország viszont már nem a gyengekezű, népszerűtlen, totál alkoholista, idős és beteg Jelcin kezében van, hanem Putyin kezében, aki mindennek az ellenkezője. S Putyin Oroszországa nem hagyja magát, hanem reagál a támadásra.

Az egész a 2008-as oszétiai háború mintájára megy. A nyugatnak esze ágában sincs bombázni, sőt, semmilyen katonai akciót sem terveznek. Ugyanaz, mint amikor Grúzia agressziót követett el Oszétia ellen, mire az oroszok megvédték Oszétiát. A nyugat akkor is csak felbújtó és felfegyverző volt, de nem vett részt közvetlenül semmiben.

A nyugat nem akar kockáztatni. Ha bejön az oroszellenes manipuláció, akkor örülnek. Ha meg nem, akkor visszavonulnak és cserben hagyják ukrán fasiszta haverjaikat. Mint Grúziában. Ma már Szaakasvili, az USA legnagyobb barátja, nem elnök, Washington cserben hagyta, miután elvesztette az oszétiai háborút.

Pillanatnyilag ez megy. Ez a csata folyik éppen. Ha a kijevi puccsisták nem tudják legyőzni az orosz kisebbséget, Washington és Brüsszel ejteni fogja őket. Viszont nem vethetnek be komoly fegyvereket sem, mert akkor Moszkva kénytelen lesz ellentámadni. Így a kijevi puccsista kormányzatnak igencsak nehéz a dolga. Valójában megegyezni szeretnének, legalábbis a puccsisták mérsékeltebb szárnya (Jacenyuk és társai) ezt szeretnék, viszont ebben saját radikálisaik is ellenfeleik.

Morgo1229 2014.04.16. 07:48:10

@adg [Au, Darwin]: nekem is deja vum van. De nem maxrol. Ez a varrogepes sztori volt mar nem ?

Morgo1229 2014.04.16. 07:50:00

@svájci sapka (ch): nekem is nagyon tetszett az iras. En csipem ha valaki nem veszi magat tul komolyan.

adg 2014.04.16. 07:51:51

@Morgo1229: Arra gondoltam en is, nagyon ismeros a sztori, bar nem olvasta vegig. Gyanitom, hogy nem tul sokan gyujtenek varrogepet karitativ celra.

Morgo1229 2014.04.16. 07:56:04

@adg [Au, Darwin]: jo de, miert nem ugrik be? Es mar sokszor van ez velem. Pedig itt reggel 8 van. Lehet kezdodo leepulesem van.

VHB 2014.04.16. 07:59:15

Nem a mi történt azóta sorozat bevezető (ismétlő) része?

tableno 2014.04.16. 08:08:01

@maxval a gondolkodó birca: és nem veszed észre, hogy itt te vagy az egyetlen igazi fasiszta? Na jó, kiszálltam...

tanato 2014.04.16. 08:13:20

@tableno: Max olyan mint a proletariátus,a nyugati rendszer sírásója.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.16. 08:13:50

Nah, meg egy kis varrogep butykoles es ha a holgy johet is hozzank turbina szervizmernoknek, ugy kikupalodik. :D

(Szerintem volt mar itt egy varrogepes poszt par honapja, de nem ugyanez.)

Evain 2014.04.16. 08:32:06

@adg [Au, Darwin]: ha ez ismétlés, akkor kiderült anno, hogy miért közelező a vegetarianus ebéd, és miért küldenek elektromos varrógépeket olyan helyekre, ahol az elbeszélés szerint nincs áram? :)

Azt meg már csak félve kérdezem meg, hogy minderre honnan gyűjtenek pénzt? ^^

Herr Géza 2014.04.16. 08:49:11

Látom többeknek ismerös a poszt, én valószínüleg lemaradtam róla. Jó az írás, élvezettel olvastam. Ezt az EVS sztorit elemezgettük már itt szintén egy hatalmas nagy arc poszter spanyol sztorija kapcsán, azért ez lényegesen kultúráltabb. Egy helyen viszont majd szembeköptem a monitort a reggeli kávéval: amikor azt olvastam, hogy "Életmüvész Ifjúsági Egyesület"... :))))) (De legalább öszinték...)
Ja, és még valami:

"Azt addig is tudtam, hogy Írország egy bámulatos hely, de azóta kifejezetten azt vallom, hogy a világ egyik legszebb pontjáról van szó. A smaragdzöld tájakkal, egymást érő mesebeli kastélyokkal és misztikus tavakkal szerelem volt első látásra, melytől – sajnos vagy nem sajnos - mind a mai napig nem tudtam megszabadulni."

Ugye mennyivel másabb felütés, mint az, hogy "hideg, nedves, borús, stb" ??

Herr Géza 2014.04.16. 08:51:56

@Evain: Ki mondta, hogy elektromos a varrógép ?? Te még nem láttál lábbal hajtós, szimpla mechanikus verziót ???

Evain 2014.04.16. 08:58:46

@Herr Géza: Dehogyneeeeem, mennyit hintáztam én az akkor hatalmasnak tűnő pedálon kislányként! :D nekünk még az asztal méretű Zinger volt. Az a szép fekete, íves formájú.
A leírásból valahogy nekem elektronyos gépek jöttek le, aztán könnyen lehet, hogy tévedek. :)

Ja, az életművész szervezeten én is elvigyorodtam magam :D

Herr Géza 2014.04.16. 08:59:35

Oszt, hogy mára is jusson egy gyöngyszem:

kozszolgalat.kormany.hu/bekoszono-2014-aprilis

Hát ehhez képest a Rákosi-éra személyi kultusza csak elöjáték volt. És az ilyen még újságírónak nevezi / hiszi magát ??? A szakma Arany Málna díját verseny nélkül simán megkaphatja... Broáf.

2014.04.16. 09:01:14

Jajj, istenem, használt varrógépek, meg varrodák Afrikába! Hát, ja pont az hiányzik onnan. Gondolom, van télikabát részlegük is.

Herr Géza 2014.04.16. 09:04:28

@Evain: @svájci sapka (ch): Én meg Csepelen tanultam varrni annó nagyon régen... (Igen, jól tetszetek olvasni.... :)))) )

Herr Géza 2014.04.16. 09:06:56

@Pink Petsch: Morgen Pink Lady, ballábbal tetszett kelni ?? Afrikában meleg van, stimmt, de azért ott sem mindenki jár egy szál ágyékkötöben..... (Na persze télikabátban sem...) :DDDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.16. 09:08:12

Erdekes poszt, szuper kepekkel! :)
Az biztos, hogy en nem csinalnam...

@maxval a gondolkodó birca:
Egy nagyon OFF kerdes: kollegak idonkent eroltetik a finn-magyar nyelv hasonlosagat. Ma meg azt is megkerdeztek, hogy megertjuk-e egymast. (mondtam, hogy persze, felteve, ha angoluk beszelunk mindketten).
Vegul jott a kerdes: melyik nyelv hasonlit a magyarra? Szerintem egyik sem, kerdes hogyan definialjuk a hasonlosagot.
Lehet hasonlo a sved es a norveg. A spanyol es a portugal. A nemet es a holland. De a magyar?

Szerinted?

Sütemény1975 2014.04.16. 09:11:48

Pinky kotekedo napjait eli mostanaban :)) A magyar csaj miert ment a lengyel ferje utan, ezek minek kuldenek varrogepet... :)

Sütemény1975 2014.04.16. 09:13:00

Amugy nagyon tetszett a poszt, tartalmas, jol megirt darab.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.16. 09:14:03

Nagyon jó írás! Süt a poszterinából az életkedv! Bírom ha ez nem párosul harácsolással és a mindenkin való átlépésnek a vágyával! Egészen megmelengette a szívem így korán reggel.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.16. 09:14:27

@Herr Géza: Tiszteletem... Apán is tud rajta... :) Na, majd mondom a zUramnak is... nem is fog hülyének nézni...
:D

bpetya75 2014.04.16. 09:15:10

@Herr Géza:

Hogy keveredsz ilyen oldalakra? Émelyítő írás volt, nem tudom megköszönni, hogy megosztottad.

2014.04.16. 09:15:15

@Herr Géza: Konténerszámra mennek oda a ruhaszállítmányok. Ivóvíz, kaja, elektromosság, utak ... mna, és aztán az 1752.-ik probléma talán az, hogy ne a kis Jason levetett Nike pólóját hordja a kis M'bala, hanem a helyben készültet.

2014.04.16. 09:16:58

@Sütemény1975: Nyald meg a fülem, jóje?! :PPPPPP

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.16. 09:17:01

@tableno:
Ha szeretem a fasirtot, akkor fasirtiszta vagyok?

Azert rossz dolog minden -izmus, mert ha nem hiszel bennuk, akkor jonnek az izmusra gyurt legenyek es jol megvernek. Mindig ez van. A kozepkorban kardussal jottek a torokok, Hitlerek tankussal, az oroszok puskussal.

Errol jut eszembe egy regi vicc.
A moszkvai Jurij elvtars felhiva a budapesti Szasa elvtarsat es megkerdezi:
- Mit kuldjunk iden a dicso Szovjetunio nepszerusitese celjabol? Tolsztojt vagy Puskint?
- Kalasnyikovot!
- Az mit irt?
- A nepet!

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.16. 09:18:57

@Kövérmadár [swe]:

Meg kell mondani az igazat.

Igen, a magyar és a finn rokonnyelvek.

Ha egy svéd kérdézi tőled, mondhatod neki azt: a magyar és a finn rokonsági foka kb. olyan, mint a svéd és az albán rokonsági foka. Kérdezd meg tőle megérti-e az albán beszédet. Na, pont így érti meg egy finn a magyart .és fordítva.

nyuszigonosz 2014.04.16. 09:21:32

Csodálatos képek!
Meg amíg az ember fiatal, addig érdekes dolog ilyeneket csinálni.

Herr Géza 2014.04.16. 09:29:37

@bpetya75: Szívesen. :DDD Gondolhatod, hogy nem a napi betevöm az oldal... Az FB-n olvashattam eme újságírói gyöngyszemet (???). Nem is olyan régen még párhuzamosan olvastam a Népszabit meg a Nemzetet (hadd lássam mindkét oldal álláspontját), de ma már én is csak ritkán keveredek ilyen helyekre. Nem veszi be az öregedö gyomrom, még elrettentö példaként sem. De azért tudnunk kell, hogy milyen jövö vár ránk.....

klappol 2014.04.16. 09:31:21

Jó reggelt :)

Nekem is tetszik az írás meg a szép képek, köszi.

Erre rákerestem, mert érdekelt a fazon, és ezt találtam:
Stephen Wood Wins National Award. Gratula

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.16. 09:32:52

@Kövérmadár [swe]:

"sved es a norveg. A spanyol es a portugal. A nemet es a holland. De a magyar?"

Oké, akkor résztesebben.

Az indoeurópai nyelvcsaládban van tucatnyi ága: germán, szláv, kelta, indiai, iráni, stb.

A svéd és a norvég ugyannak az ágnak két tagja, sőt két közeli tag.

A magyar nem tagja az indoeurópai nyelvcsaládnak. A magyar az uráli (egyesek szerint: uráli-altáji) nyelvcsalád tagja. Ennek a nyelvcsaládnak is vannak ágai: finnségi, lapp, szamojéd, permi, obi ugor, magyar, volgai, stb.

A magyar önálló ág, azaz a magyarnak nincs közeli rokona. Kb. mintha az egyetlen germán nyelv a svéd lenne.

A finn és az észt érti egymást nagyjából, mert ugyanazon ághoz tartozik a két nyelv, kb. mint a svéd és a német. De a magyar ágán nincs más nyelv, így kb. olyan, mint a svéd-spanyol, svéd-orosz, svéd-albán, svéd-görög rokonsága.

A magyarhoz legközelebbi ág az obi-ugor, mely 2 kihalófélben lévő nyelvet jelent. Itt elég sok szó megérhető már, de itt is hiányzik a magyarral a kölcsönös érthetőség. Itt megnézheted a manysi (az egyik obi-ugor nyelv) és a magyar számok összehasolítását: en.wikipedia.org/wiki/Mansi_language#Numbers

MIndjárt küldök még egy linket, meg kell keresnem.

klappol 2014.04.16. 09:34:07

@Herr Géza: Te varrónőnek is tanultál?? :))))))))))) Remek mikor az ember több lábon áll, vagy ül :D:D:D

Nem félreérteni :)))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.16. 09:36:47

@Kövérmadár [swe]:

Ennek a viccnek van egy izraeli verziója. Pár éve olvastam.

Tel-Avivban megnyitják a Kaffka Könyvesboltot. Egy járókelő megkérdezi:
- Ó, tehát a könyvesbolt a híres prágai zsidó írónkról van elnevezve?
- Nem, ez csak névegyezés, ez a Kaffka nem prágai, hanem new-yorki.
- S ő mit írt?
- Csekket.

nyuszigonosz 2014.04.16. 09:36:48

@házelőtthinta: Te Hinta, gondolom az ilyen önkénteskedés neked is jó lenne.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.16. 09:42:12

Sajnos egy kivalo peldaja a magyar "dogoljon meg a szomszed tehene" mentalitasnak.

www.vezess.hu/magazin/szelkerek-tesla-per-elektromos-auto/51446/

Mert ha az onkormanyzat pereskedik az egy dolog. De amikor a szomszed feljelent pusztan irigysegbol mert nem tudja a kitalalt panaszait alatamasztani... undorito! Tobbek kozott az ilyenek miatt is hagyjak ott annyian az orszagot.

"Hat ne bassza mar meg hogy meg van penze szelturbinat epiteni a kertjebe! Persze, akkor ezen tul meg az aramert sem kell fizetnie, mi? Meg meg tan a szolgaltato fog neki fizetni, nem? Igy is milyen kurva draga kocsival jar. Hat ennek sosem fogy el a penze? Hogy rohadjon meg! En meg itt szopok a kisnyugdijambol az akcios csirkefarhatakkal..."

Kivanom az ilyen joakaratu szomszedoknak, hogy ami karteritest nyernek a pereskedessel, azt koltsek gyogyszerre az utolso fillerig!

ditta75 2014.04.16. 09:44:55

@Pink Petsch: "Konténerszámra mennek oda a ruhaszállítmányok. Ivóvíz, kaja,..."
Azért a poszter azt is leírta, hogy nemcsak a varrógépeket küldik, hanem varrodákat üzemeltetnek, szakmát tanítanak az ottaniaknak, az némileg nagyobb segítség, mint kiküldeni pár konténer kaját, ami 1 hónap múlva elfogy és ugyanott vagyunk, ahonnan indultunk... Egyébként meg ami ott elkészül azt nem feltétlenül kell ott használni, bár nem sokat tudok az afrikai ruha exportról, de el tudom képzelni, hogy van/lesz ilyen.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.16. 09:44:58

@Kövérmadár [swe]:

Ha emlékszel, a tavalyelőtti eurovíziós fesztiválra, azon Oroszország egy udmurt nyelvű számmal vett részt (95 % udmurt, 5 % angol szöveg). Az udmurt közelebb áll a magyarhoz, mint a finn. www.youtube.com/watch?v=WKNRGc71hjc - megértesz belőle valamit? Na, ugye hogy nem.

Amennyi érdekes benne: van egyfajta magyaros hangzása, mintha magyarok halandzsáznának.

Hari Seldon 2 2014.04.16. 09:48:09

Nagyon jó írás. Kicsit szektahangulata van a helynek, de ha nem "ragad ott", akkor tényleg úgy érezheti, hogy tett valamit az afrikai éhezőkön.

Azért is jó az írás, mert szépen ellenpontozza, azt a jó mélyen berögzült dolgot, hogy a nyugat milyen rossz, és csak a maga hasznát nézi, stb ,stb stb...

Ahogy kitűnt az cikkből sok ilyen önkéntes szervezet van, és a jelentkezők is csak drukkolhatnak, hogy éppen őt veszik-e fel. (érdekes? már itt is verseny van? nem csak a "pénz világában"?)

A posztoló pedig miután elég fiatal, kicsit visszahozott valami régi feeling-et, amikor tízen- huszonévesen először csetlettem-botlottam külföldön. tényleg ilyen volt. Az ember, egyből meg akar kérdezni mindent és azonnal, mert tudnia kell, biztosna kell lennie hogy jó helyre megy stb, stb...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.16. 09:51:14

@Kövérmadár [swe]:

Itt van jobb minőségben www.youtube.com/watch?v=BgUstrmJzyc - különösen 0:55-től érdemes hallgatni a szöveget.

klappol 2014.04.16. 09:51:31

@maxval a gondolkodó birca: Akkor ezt értsem úgy, hogy egy magas szintű újságíró vagy???

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.16. 09:54:59

@klappol:

Nem. Isten haderejében szolgálok, szerény altiszti rangban.

Herr Géza 2014.04.16. 09:55:15

@svájci sapka (ch): Az én apám is tudott varrni, nem is akárhogy... A titok nyitja csak annyi, hogy az apai nagyanyám varrónöként keresett egy kis mellékest (a néhai KTSZ világ, vagyunk itt páran, akik még tudjuk mi volt az...), mi meg eltanultuk töle. Kiegészítve persze azzal, hogy ha elromlott a varrógép, meg is tudtuk javítani. Hozzáteszem, hogy ettöl a nagyapámtól a kömüves szakma alapjait, az anyai ági nagyapámtól az asztalos alapfogásokat, anyámtól fözni, apámtól a villanyszerelést tanultam el. Mindig mondom a feleségemnek, hogy velem megütötte a fönyereményt, bár ö néha nem annyira helyesel... :))))
Ja egy nagymama kimaradt: töle káromkodni, inni és dohányozni tanultam.... Így kerek az élet! :DDDDD

Hari Seldon 2 2014.04.16. 09:58:25

@Hari Seldon 2:
Egyébként még ennél is sokkal nagyobb dobás volna a Tesla itt Európában, ha nem volna olyan igénytelen amerikai belső kiképzése. (legalábbis szerintem az amerikai autók belső kiképzése nagyon igénytelen)

klappol 2014.04.16. 09:58:42

@maxval a gondolkodó birca: Akkor inkább ezt nézd meg :)))))) szerintem sokan ismerik már, mert régebbi.

www.youtube.com/watch?v=Otcj0rLZpYc

2014.04.16. 09:59:28

@ditta75: Khm, félreértettél. Ruhaszállítmányok mennek oda konténerszámra, nem kaja. Az ivóvizet, kaját, utakat, áramszolgáltatást, egészségügyet kellene első szinten megoldani, ha már annyira a szívükön viselik "szegény afrikaiak" sorsát. A varroda kb. az 1752.-k problémájuk ott a népeknek.

nyuszigonosz 2014.04.16. 09:59:52

@ditta75: Van ilyen re-import dolog: Afrikában készült kézimunkákat, táskákat lehet vásárolni pl. az Alle Welt Laden üzletekben, egyházi bazárokon is, elég magas áron, mivel ez a pénz is aztán visszajut Afrikába.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.16. 10:00:39

@Herr Géza: Shőni.. :)
Régmúlt, szép múlt...
A múltkoriban érintettük már a témát...én is ezért tudok kaszálni, meg fejni.
A másik ág kék vérű volt, na onnan is van ökörség, akarom mondani örökség.
:D

klappol 2014.04.16. 10:03:11

Azt gondoltam, hogy nincs szégyelni valóm, így a jelenlegi avatáromon rajta vagyok a fiaimmal. Nem bújok el az avatár mögött. :D:D:D

nyuszigonosz 2014.04.16. 10:04:44

@Pink Petsch: " A varroda kb. az 1752.-k problémájuk ott a népeknek."

Tévedsz. Az afrikai nök is szeretnek szépen öltözködni, örülnek, ha van mivel és hol saját kreációkat varrni és eladni is.

klappol 2014.04.16. 10:06:10

@maxval a gondolkodó birca: Azt nem ismerem" isten hadereje", istennek nem volt asszem hadserege? :D:D

Pernilla 2014.04.16. 10:07:02

@maxval a gondolkodó birca: az rendben van, hogy a finn a legközelebbi rokona a magyar nyelvnek (most nem veszem szamitasba az obi-ugor es tarsai kihalofelben levö nyelveket). De melyik lehet az a nyelv, amelyikkel ma a legtöbb hasonlosagot mutat a magyar nyelv? Tekintve hogy az elmult evszazadokban eleg jelentös behatast gyakoroltak a szomszedos nepek nyelvei is a magyar nyelvre. Bar ahogy belegondolok ezzt valoszinüleg nem lehet pontosan meghatarozni.

2014.04.16. 10:08:58

@nyuszigonosz(D): Biztos szeretnek, és biztos sokkal jobb érzés hasmenést kapni szép ruhában a tiszta ivóvíz hiánya miatt, mint egy second hand ruhában.
Fontosság sorrend ... erről pofázok már mióta....

Evain 2014.04.16. 10:12:23

@Herr Géza: apropó, varrásról meg nosztalgiáról jutott eszembe, még rémlik gyerekkoromból a kötőgép is (80-as évek). Akkor volt nagy divatja. Hát biznisz nem lett belőle, de lett jópár kötött sapkánk :D:D:D

Rinna 2014.04.16. 10:19:23

Nagyon szimpatikus a poszter és az írása is :) Lehet ha hazajön varrógépeket fog árusítani? :D :D

Hari Seldon 2 2014.04.16. 10:19:37

@Pink Petsch:
Nem tudom, hogy merre viszik a varrógépeket. De feltételezem, hogy olyan helyekre, ahol már azért van valamilyen út. Logikusan azt feltételezném, hogy miután egyszerre úgysem lehet Afrikát felhozni, ezért inkább létrehoznak kis fejlesztési régiókat, ahol lehet, hogy egy kicsit jobb lesz, és majd idővel ez a régió magával húzza a többit valamennyire. Legalábbis ha fejlesztésről beszélünk én így csinálnám, és nem mindenhova egy kicsit, mert az tényleg eltűnik.
Ráadásul, ami még jó benne, hogy ezzel nőknek adnak munkát!! Adnak nekik önbecsülést, társadalmi megbecsülést, saját keresetet. Ezáltal egy kicsit jobban kiszakadnak a szokásos "törzsi hierarchiából" és nem lesznek kiszolgáltatva a férfiaknak. Tudom, hogy ezek kis lépések, de ez elindít egy szemlélet váltást, ami fontos lehet nekik is a következő 20-30 évben.

Ennike (DK) 2014.04.16. 10:19:56

@Herr Géza: Vilageletemben ilyen ferfira vagytam, ezermester, intelligens, hatalmas humorral, irigylem is a felesegedet szent irigyseggel, mond meg neki am ...;)))(kacsint)

Aye aye 2014.04.16. 10:20:21

@Herr Géza: hát ez a "közszolgálati" cikk... áááá.. gondoltam rákeresek erre a Petró Ildikóra, aki írta, erre mi az első, ami feljön? ​"Minden idők legnagyobb Orbán-popónyalója Petró Ildikó".
Ezt mondjuk magamtól is észrevettem...
kössz a cikkért, már éppen kezdtem elgondolkodni azon, hogy mi lenne, ha mégse költöznénk (megakadtam ezzel a norvég nyelvvel és a lustaság nagy úr), de ez most új lendületet adott. Bolond az, aki nem menekül innen!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.16. 10:21:25

@Pink Petsch: szerintem meg idegbeteg lennek ha osszefo@nam a 60 fontos cuccot pl. Akkor Mar inkabb egy 3 fontosba menjen!!!!!

Evain 2014.04.16. 10:22:07

@nyuszigonosz(D): had kíváncsiskodjak, jártál valaha Tanzániában? Nem a nagyvárosokban, hanem azokon kívül.

Speciel az ivóvíz kapcsán igazat adok Pinknek, és azt is elismerem, hogy szerszámok továbbítása önkéntes alapon sokkal hasznosabb, mint pénzt formájában segélyt küldeni az említett területekre.

nyuszigonosz 2014.04.16. 10:22:16

@Hari Seldon 2:
Pont ilyen választ írtam volna, köszönöm, hogy megtetted helyettem.
A nöknek a saját kereset saját munkából, az nagyon fontos Afrikában is.

klappol 2014.04.16. 10:22:22

@Rinna: Nem nem, nincs eladás, ajándékba mennek a Singerek. :))))))))))

Aye aye 2014.04.16. 10:22:23

Bár most esik le, hogy biztos a cinken olvastad..

Pernilla 2014.04.16. 10:23:06

Ja, rögtön offoltam, de hogy on is legyek, nem tetszik a poszt. Rossz ugyan nem volt, reszletes a leiras, de engem nem hoz lazba ez az önkentes bohockodas.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.16. 10:24:22

@klappol:

Volt, angyalokból álló serege, ma is van.

De mára szükség lett egy szerény, szürke, földi haderőre is.

Aye aye 2014.04.16. 10:25:02

Amúgy a poszt tetszett. :) Nagyon irigylem, hogy ilyen jó bütykölő lett a poszterinából. Én is ezen az úton járok, az emberem ugyanis egyáltalán nem az a bütykölős fajta sajnos. Hogy az ilyesmit hogy lehet előhozni a férfiakból? Talán belőle egyszerűen hiányzik.. :(

nyuszigonosz 2014.04.16. 10:25:53

@Evain: Én életemben nem voltam Afrikában.
Afrikai diákjaim voltak évekig, lányok is. Egy részük gazdag családból származott, ahol az óriási házaik mellett az úszómedence is standard volt, mások alapítványok ösztöndíjasaiként tanulhattak Európában.

Herr Géza 2014.04.16. 10:26:40

@Evain: Bizony, bizony. A Gorenje fagyasztók meg a számítógépek alkatrészenkénti "importja" elött az volt az egyik sláger a valutát innen-onnan összekaparni tudók között. A kapitalizmus netovábbja volt otthon a balatoni lángossütö/palacsintás, a müanyagfröccsöntö kisiparos után a maszek kötödés.... :))
Az általuk kreált undorító diszkóstílusú meg Ferrari emblémás csiricsáré pulcsikat meg vittük kilószám eladni az NDK-ba, ott meg már az állomáson elkapkodták a kezünkböl. (A hivatalos HUF-DDR Mark árfolyam 7:1 volt, az 500 Ft-ért a Keletinél / Garay-téren vett pulcsikat meg 350-400 DDR-Mark-ért adtuk el. Jó biznisz volt.... A Budapest-Berlin repjegyért meg akkor diákként valami 100 DDR-Mark-ot fizettünk oda-vissza, a vonat meg 50.- volt szintén oda-vissza...

2014.04.16. 10:27:22

Nagyon tetszett a poszt. Igen, hasznos dolog a varrógép. A használatának megtanulása munkalehetőséget ad, árulni tud, pénzt szerezhet vele, megélhetést. A boltokban a ruhák nagyon drágák ezért a piacokon vásárolnak az emberek többnyire és attól hogy meleg van még nagyon sok ruha kell mert állandóan cserélik, mossák.

klappol 2014.04.16. 10:27:36

@maxval a gondolkodó birca: Haderő idehaza nincs, azt csak katonaságnak nevezik :D Haderő az USA, orosz és és.

Vagy pap vagy!

Herr Géza 2014.04.16. 10:28:37

@Ennike (DK): Jajjaj, én meg pirulok ezerrel..... :DDDD

tucano 2014.04.16. 10:28:40

@Pink Petsch: ne légy ilyen. Nem kevés olyan ország van, ahol egy darab ruhája sincs pl. a gyerekeknek és ezért meztelenül mászkálnak. Még a fejlődő világ motorjának számító Brazíliában is. Afrikában meg pláne.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.16. 10:29:46

@maxval a gondolkodó birca:
Koszonom a kimerito valaszt!
A videot delutan tudom csak megnezni.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.16. 10:30:23

@Pernilla:

Kérdés milyen hasonlóságokra gondolsz,

Nyelvtani szerkezet tekintetében a magyar uráli szinte teljesen. Bár egyes dolgokban kilóg az uráli nyelvek közül, pl. az összes uráli nyelv közül csak a magyarban vannak névelő.

Az alapszókincsben is dominál az uráli alap.

Hangtanban megvan a magyarban a magánhangzóharmónia, ami az összes uráli nyelvben is megvan (kivéve: észt).

Az igazi válasz: a magyarnak NINCS közeli rokona, csak távoliak vannak.

Shebelle 2014.04.16. 10:30:37

@Pink Petsch:
Pinki csillapodj kicsit :) , szerintem küldenek oda általad nevezett fontosabb dolgokat, cikkeket, szakembereket is. Csak pont nem az a cég ahol a posztoló van. Mint írta a varrógépek mellé más is kerül a konténerbe. Nagyon valószinűnek tartom, hogy a szaktudást is biztosítják, ahhoz pedig gépek kellenek. Nem küldhet mindenki vizet, ételt stb. Rengetek karitatív szervezet van csak Nagy Britanniában. Minden csoport azt adja, amit tud. S ne hidd hogy nincs víz, források Afrikában, csak a megfelelő összefogás és kiépités szükségeltetik, de ezt olyan helyen ahol háborúk dúlnak, instabil a helyzet nagyon nehéz kiépíteni illetve fenntartani, s megvédeni vandalizmustól, lopástól stb......nem kell messzire menni, hisz nálunk is mi folyik...

Herr Géza 2014.04.16. 10:30:38

@Aye aye: Mi volt Eddie elsö blogjának a címe ? El innen, amíg nem késö..? Na ebben legalább igaza volt.... :)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.16. 10:31:51

@klappol: ne aggódj, semmi nem látszok belőle:)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.16. 10:33:04

@klappol:

Sokan papnak hisznek, ezt elismerésnek tartom, de nem vagyok az. Civil önkéntes vagyok, pont mint e cikk írója, csak én nem varrógépekkel foglalkozom Afrikában, hanem Isten igéjével az interneten.

2014.04.16. 10:33:08

@Hari Seldon 2: Ahham, azért kell arra figyelniük nehogy a nagyanyám-féle villanyvarrógépeket konténerezzék be, hanem mechanikusakat, mert a fejlettebb régiókba viszik.
Hát persze, társadalmi megbecsülés, meg önérzet. Csakhogy tudod mi a baj? Hogy mi az 1. világ mércéjével nézzük, ami ott kurvára nem áll. Néhány év vagy hónap, kitör egy törzsi villongás, aztán megnézhetik a társadalmi megbecsülésüket ...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.16. 10:33:41

@Kövérmadár [swe]:

Igen, a munkahely gonosz adminje letiltotta YT-ot...

2014.04.16. 10:37:40

@Shebelle: Nem vagyok ideges :))). Tudom, hogy van víz Afrikában, teee! ;) Éppen az infrastruktúra hiányzik, és amint a posztoló is írta, a szervezete alapítói épp vízügyben jártak arra, láthatták, hogy mi a helyzet. Erre varrógépek, meg varrodák ... Mehh!

2014.04.16. 10:39:58

@tucano: Egen, de nagyobb baj, hogy nincs tiszta ivóvizük, és legbanálisabb betegségekbe is képesek belehalni. Mondom, fontosság sorrend, ha már annyira segíteni akarunk.

Rinna 2014.04.16. 10:41:25

@klappol: Tudom, nem úgy gondoltam :) Hanem hogy annyira megszereti a szerelést, kütyülgetést, hogy beindítja az ipart :D :D :D

Shebelle 2014.04.16. 10:41:25

@Turchi:
egyetértek. Valakinek hatalmas örömet okoz majd az a gép. Lehet ezen múlik a létfenntartása, hogy az élete hogyan alakul stb. Igaz nem jártam még az országban, de rengeteg dokumentumfilmet néztem Afrikával kapcsolatban, mert érdekel, s elmondhatom(talán itthon fel sem fogjuk) milyen szerencsések vagyunk.

Shebelle 2014.04.16. 10:42:30

Nem teljesen idevág, vagy talán mégis.... nagy hatással van az emberre a 14 kilométer című film, csak ajánlani tudom.

...hogy elmondhasd milyen szerencsés is vagy!

Shebelle 2014.04.16. 10:45:10

@Pink Petsch: ja értelek mosmá :))))
azt majd biztosítja más cég, vannak ott páran. A belső viszályokkal ők sem tudnak mit kezdeni. Meg a közbiztonság....

Rinna 2014.04.16. 10:45:34

@Pink Petsch: Ne haragudj, de mit teszel TE, az afrikaiakért ;)

Egyébként tudod 'hálót kell adni, nem (csak) halat.

Pernilla 2014.04.16. 10:45:49

@maxval a gondolkodó birca: itt most kifejezetten nem a rokonsagra, hanem a hasonlosagra gondoltam, azon belül is a mai nagyobb europai nyelvekre.
De valoban, ez a hasonlosag is annyira sokretü lehet (nyelvtan, hangtan, atvett szavak, idiomak stb.), hogy baromi nehez lenne megmondani, melyikkel van a legtöbb hasonlosag.

2014.04.16. 10:46:43

@Turchi: @Shebelle: Egen, biztosan, csak azon siklottatok át, hogy olyan vidékekre mennek ezek a cuccok, ahol még áram sincs. Biztos, hogy a varrógép a legfontosabb dolog arrafelé? Egy varrógép lehet segít egy családon, az áramszolgáltatás meg az egész településen, mondjuk ....

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.16. 10:49:59

@Pernilla:

Nyelvtan: eredeti uráli.

Hangtan: uráli, erős szláv hatással.

Szókincs: az alapszókincs uráli-altáji, sok szláv jövevényszóval, szintén jelentős számban német és latin hatás.

Idiómák: itt a német hatás óriási.

Evain 2014.04.16. 10:51:44

@nyuszigonosz(D): Ha megteheted, akkor egyszer látogass el az egyik kevésbé fejlett országba, akár szafari címén is. Megpróbálhatom elmondani azt a brutális szélsőséget az általad említett úszómedencés körülmények és a vidéki falvak között, ahol a csúcs árucikk a használt autógumiból készült papucs, de nem fogom tudni érzékeltetni. Nem a saját otthonodhoz képest sokkoló a különbség, hanem egy országon belül.
Amikor a lakosság 10-20%-a HIV fertőzött a törzsi szokásoknak és az oktatás hiányának köszönhetően, akkor az ember elgondolkodik prioritásokon.
De ez csak az én véleményem. :)
Ettől függeltenül Afrikába tényleg érdemes ellátogatni egyszer az életben. :)

Pernilla 2014.04.16. 10:54:39

@maxval a gondolkodó birca: köszi, erre gondoltam. Szokincsben es idiomakban magam is eszrevettem a nemet hatast, csak nem voltam benne biztos hogy valoban olyan jelentös-e.

2014.04.16. 10:55:19

@Pink Petsch: Nem siklottam át rajta. Minden segítség hasznos. Nyilván nem azért viszik hogy ott kidobják. Mindenki azzal járul hozzá amivel tud, és biztosan okkal viszik. A fontossági sorrendet nyilván ismerik ezek a szervezetek, sokkal jobban mint mi. A posztoló olyan helyre került ahol ezzel segítenek. Ez nem zárja ki azt hogy más, fontosabb dologban ne lenne segítség máshol. Hol itt a baj?

2014.04.16. 10:57:15

@Shebelle: Hm, nos magánvéleményem, hogy hagyni kellene őket a fenébe, egyik nap még világi barát, másnap kitör valami törzsi háború, és a felkelők meg szépen kivégeznek, mert segítettél az előző kormánynak. Oldják meg. De ha már mindenképpen játszani akarjuk a jóságos fehér embert, akkor némileg egységesen kellene tenni, hogy értelme is legyen

nyuszigonosz 2014.04.16. 10:59:59

@Evain: Én ezt mind elhiszem neked.
Csak azt nem értem, miért rossz, ha varrógépeket kapnak az Afriakiak.
Nemrég pl. itt, használt szemüvegeket, hallókészülékeket tettek rendbe önkéntesek, szintén Afrikába ment a küldemény, orvosok vitték, akik ingyenes egészségügyi ellátásban részesítik az embereket Afrika különbözö országaiban.

Nos, akkor azt se kellene? Mert majd akkor öltözködjenek és lássanak, halljanak, amikor tiszta vizük is lesz? Addig ne?
Természetesen nagyon fontos az ivóvíz. Meg sok minden más is.

2014.04.16. 11:00:00

@Rinna: Én, semmit. Ha már tenni akarnék valamit, akkor a saját földrészemen néznék szét. Ez most trendi, most erre mennek rá, mert ebből lehet pénzt csinálni (jó, tudom, a poszter szervezete éppen nem, de ez a ritka kivétel).
Ja, pontosan, halászni kell megtanítani, nem öltözködni.

tucano 2014.04.16. 11:01:43

@Pink Petsch: persze, ha tudatosan tudsz és akarsz is segíteni az más.

2014.04.16. 11:02:53

@Turchi: Erre mondtam fentebb, hogy ha már játsszuk itt a jóságost, akkor egységesen kellene a prioritások mentén, mert ez így csak tüneti kezelés, hogy ebből is egy kicsit meg abból is egy kicsit.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.16. 11:04:36

@Pernilla:

Nem tudok németül, így csak a tankönyvekben olvasott megállapítást ismételtem el.

2014.04.16. 11:06:24

@tucano: Miért, másként mi értelme van? Már azon kívül, hogy a segélyszervezetek vezetőinek legyen bevétele?

Ennike (DK) 2014.04.16. 11:06:50

off: Tegnap ejszakai nyugodt muszakomban, olvastam a posztot es a hatalmas kommentozont. Lexrex, es Morsels, kommentjei, szemelyesen erintenek, mindkettojuket lajkolom. Maganyos szivek klubja..., alarcok, felvett szerepek a nickek mogott, kulonbozo generaciok, kulonbozo vilagnezetei, a hatterek, a celok, a megvalosult, es szetfoszlott almok, a fennt es a lenntek. Sokat gondolkodtam, hogy a novemberi posztom utan, ami talan pozitiv kicsengesu volt, irjak-e, irhatnek-e egy nagyon szemelyeset a hullamvolgyekrol? Mert Sodalis is jol mondta, o barhol szarul is tudja erezni magat, es ez igy van.
Hadd idezzek egy kis Marait: " A szomorusag nagy ero. Messzebrol latsz mindent, mintha vandorlas kozben csucsra ertel volna.. a dolgok sejtelmesebbek, egyszerubbek es igazabbak lesznek ebben a nemes kodben es gyongyszin derengesben. Egyszerre emberebbnek erzed magad. Mintha zenet hallanal, dallam nelkul. A vilag szomoru is. S milyen aljas, milyen trivialis, milyen bofogo es kibirhatatlan lenne egy teljesen elegedett vilag, milyen szomoru vilag lenne a vilag szomorusag nelkul!"
Aztan elhessegtettem a gondolatot, tul privat dolgokat nem akarok megosztani a nagy kozonseggel, hisz ez egy szorakoztato, es ismeretterjeszto platform nem lelkizos csoportosulas. A mosolygos, napsugaras enem, kopik es egyre nehezebben viseli a keresztjet de, ameddig a humorerzekem mukodik, nincs akkora baj....
Mult heten Pesten jartam, felhivtam a bankot, 14 milliobol 8 at befizettem, es meg 22 millaval tartozom, nem tudom sirjak, vagy kacagjak, vagy orditsak, vagy belehaljak. De jo volt "otthon" is lenni egy kicsit, es szemelyes kalauzkent pavaskodni a dan kolleganomnek. On

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.16. 11:07:01


a cím direkt van így írva?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.16. 11:08:03

@maxval a gondolkodó birca:
Telefonomrol netezek, de a gepeken sincs tiltva semmi :)

Videokat nem szoktam itt nezni, mert zaj van. Otthon kenyelmesebb.

Evain 2014.04.16. 11:10:42

@nyuszigonosz(D): Nem a varrógép a lényeg. Szerintem speciel a fent leírt szervezet teljesen jól működik, és már írtam fentebb, hogy sokkal hasznosabbnak ítélem, mint pénzt küldeni.

Amit próbálok érzékeltetni (és szerintem Pink is), hogy a nyugati társadalom áldatlan tevékenységének köszönhetően egy országon belül olyan szélsőséges helyzet alakult ki, amit nem lehet már a világ többi pontjáról pofozgatni.

Abban igaza van Pinknek, hogy amíg a nagyobb városokban a legújabb okostelefon megszerzése a legnagyobb dilemmája a bwana N'xaunak, közben 60 km-el arrébb M'botu éppen batátát akar eladni a poros pokrócról a helyi piacon, ahol speciel áram sincs, akkor talán máshogy kéne hozzáfogni, és nem a nyugatot odavinni, hanem megadni nekik a lehetőséget, hogy MAGUK végimenjenek a fejlődés útján.

Lehet profi orvosokat küldeni, meg a legújabb fejlesztésű vakcinákat is, de ez tüneti kezelés lesz csak, és függővé teszi a lakosságot.

2014.04.16. 11:12:52

@Pink Petsch: Nekem nincsenek pontos információim ezekről hogy kinek mi megy és mennyi, ezért nem is kritizálom a helyzetet. Gondolom te sem tudsz kapásból adatokat hogy a segélyezési rendszer hogy megy. Ez a varrógép dolog egy a sok közül. Nem hinném hogy aki ebben benne van az a játsszunk jóságost kategória. Nem értünk egyet úgyhogy fölösleges tovább egymást győzködnünk. Részemről lezártam a témát. Meg éppen időm sincs több most. Majd este megnézem hol tart a téma. Én mindenesetre tisztelem azokat az embereket akik ezzel foglalkoznak, és a megjegyzésem erre a posztra és erre a posztolóra vonatkozik.

Pernilla 2014.04.16. 11:14:18

@maxval a gondolkodó birca: en tudok nemetül, szoval ami nekem feltünt, hogy sok idiomat hasznalunk szo szerinti forditasban magyarul. Valamint sok összetett szot is.
A masik dolog egy kicsit mas teszta: a magyar köznyelvben rengeteg kifejezetten osztrak szo fordul elö (bar a legtöbbje kezd kimenni a hasznalatbol). Ez mondjuk nem meglepö, de fel sem tünt addig, mig nem Ausztriaban eltem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.16. 11:16:22

@Ennike (DK): "14 milliobol 8 at befizettem, es meg 22 millaval tartozom,".
És ki akarod fizetni????

bpetya75 2014.04.16. 11:17:43

@Ennike (DK):

"felhivtam a bankot, 14 milliobol 8 at befizettem, es meg 22 millaval tartozom, nem tudom sirjak, vagy kacagjak, vagy orditsak, vagy belehaljak."

Most kicsit patetikus leszek. Nézd meg, hogy kiknek a lábai előtt hullasz a porba. El tudnád fogadni tőlük az utolsó csapást? Én nem. A 10M-ből 5-öt törlesztettünk már, vissza van még 15. Az is meg lesz valahogy. A 9mm-es megállít. A kés is, meg az is, ha a testem felmond. De ezek nem fognak kifektetni.

Ennike (DK) 2014.04.16. 11:18:14

@svájci sapka (ch): nem tudok megszabadulni tole, sehogy sem, a vegen mar 100 millat kell torlesztenem...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.16. 11:20:24

@Ennike (DK): Hááááát... mondjuk, ha haza akarsz menni, akkor talán...
...én biztos nem fizetnék egy kanyit sem.

Ennike (DK) 2014.04.16. 11:20:48

@bpetya75: Engem sem fognak kicsinalni ezt megigertem magamnak, de, hogy tudatosan, vagy tudatalatt lassan emesztget, azt erzem

2014.04.16. 11:22:47

@Turchi: Felőlem... én nem akarlak meggyőzni semmiről. Véleményem szerint pedig vastagon benne van a "játsszuk a jóságost" érzés, legalábbis az önkéntesek részéről, mert az milyen trendi, hogy a szegény afrikai családokon segítünk. A saját városában meg átlép a csövin, ha egyáltalán észreveszi. A vezetők és alkalmazottak részéről meg csak üzlet.

2014.04.16. 11:24:12

@Evain: Ahham, valami ilyesmi ...

Hari Seldon 2 2014.04.16. 11:29:54

@Pink Petsch:
Nem az lenne a nemes cél, hogy közelítsük a normákat az első világhoz?
Meg, honnan tudod, hogy hova megy? lehet, hogy Kampala vagy Dar es Salaam külvárosába, ahol azért már van valamiféle civilizáció. Ott is fel kell emelni a nőket, hogy ne gyerekszülő gépként legyenek elkönyvelve. Ez áttételesen csökkenti a gyerekszámot is.
Harmadrészt, ahogy olvashattad, rengeteg ilyen önkéntes szervezet van itt a "bűnös nyugaton". Egyik ezt csinál, a másik azt. (pl. lehet, hogy van amelyik víztisztító gépeket gyárt, és szállít le időnként)
Honnan tudhatod, hogy miért varrógép? - Lehet, hogy főnök varrógépszerelő kisiparos volt? Vagy valami varrógéppel foglalkozott. Aztán jött az ötlet, hogy segíteni is szeretne a hobbijával, és megszervezte ezt a karitatív dolgot.

Hari Seldon 2 2014.04.16. 11:34:04

@Evain:
"és nem a nyugatot odavinni, hanem megadni nekik a lehetőséget, hogy MAGUK végimenjenek a fejlődés útján. "
Éppen azt tettük (mármint a nyugat) a hatvanas években.
És mi lett?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.16. 11:34:23

@maxval a gondolkodó birca:
:))))))))))))))))))
Namenjapicsába
:)))))))))))))))))

2014.04.16. 11:34:30

@Hari Seldon 2: Nem, azt mindig meg szokta szívni a harmadik és a sokadik világ.
A főnökök, mint azt olvashattad a posztban éppen vízügyi témában mászkáltak arrafelé. Szóval ....
De rendben, emeljünk meg hasonlók. Emeljünk akkor az indiai meg az arab világokon is, mert normákban kb. 1000 évvel vannak lemaradva, és ott is jobbára gyerekszülő automatákká vannak degradálva a nők ... Ja, hogyha ezt megemlíted, akkor egy rasszista szemét állat vagy? Szóval?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.16. 11:37:12

@Herr Géza:
Jaa hogy te egy fönyeremény vagy a feleségednek.
Megütött?
:))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.16. 11:38:53

@svájci sapka (ch): @bpetya75:

tegnap a bíróságon várakozás közben a hirdetőtáblát nézegettem.
micsoda sorsok vannak mögötte.
50 milliós jelzáloghitel tartozások 20 milliós házra
2 milliós tartozás (városgazdálkodás felé, ahol a pórnépnek rendszerint szemétszállítás van csak - ?)- viszi az egymilliós hétvégi házat
rengeteg, rengeteg végrehajtás, 99,99999% jelzálog, rezsidíjak, és az ehhez kapcsolódó illetékek végrehajtása (=vagyis azt a párezer forintot sem tudták fizetni), minden végrehajtási hirdetményen legalább 5 követelés
összesen 2 db cégárverezést láttam, meg kb 3 hirdetményi kézbesítést, az egész fal átlagemberek házának árverezésével volt tele.
az ember szíve belefacsarodik

Egon Krenz 2014.04.16. 11:39:18

@Herr Géza: Ez a kemény nem a húsvágó deszka. :)

bpetya75 2014.04.16. 11:41:10

@Ennike (DK):

Persze. Dőreség lenne azt állítani, hogy nem rongál meg bennünket ez a helyzet. Ezért kell tudatosan törekedni a kompenzálására.

Egy durva példa: https://groups.google.com/forum/#!topic/miklosdobai/MCuLwBeiF3I

Nem a vallásosság miatt linkelem, hanem ezért: "Örömolimpia – Tehát a második szabály: a kis örömöket keresni kell. Mert ebben a mi nyomorúságukban is annyi apró öröm van."

@Pink Petsch:

Egyetértek veled. Bár engem sem hatnak meg a csövik. Nem tudok sokat segíteni, de azzal a kevéssel olyanon akarok, aki megteszi a magáét.

klappol 2014.04.16. 11:46:12

Csak, hogy ne maradjak ki én se, 6.5 millit vettünk fel anno (CH) -ban, visszanyomtunk 8 millit és még van 12 milli. én se tudom, hogy mi lenne jobb, sírni vagy nevetni, de inkább szégyeljék magukat a bankrendszerek.

klappol 2014.04.16. 11:47:04

@diggerdriver: Te agglegény vagy tudom. :D:D:D

Evain 2014.04.16. 11:47:24

@Hari Seldon 2: "Nem az lenne a nemes cél, hogy közelítsük a normákat az első világhoz?"
Látod én pont ezzel nem értek egyet. :)
Nestlé bojkott eredetét ismered? Az nagyon jó példa erre.

Most őszintén bevallom, hogy nem tudom mire utalsz a 60-as évekkel. Vannak linkelhető forrásaid? Szívesen elolvasnám.

Mrs. Clayton 2014.04.16. 11:47:34

@Babette_: most akkor mondjam azt h bennünket napjában hívnak behajtó cégek a felvett és vissza nem fizetett payday loanok miatt, meg nem egy fizetési letiltásra felhívó levelet iktattam már, mert közmű vagy hasonló tartozásuk van embereknek
sokan vannak nagy szarban a világon az a helyzet

klappol 2014.04.16. 11:48:56

@Jess G: Én is szarban vagyok, a többivel együtt.

Mrs. Clayton 2014.04.16. 11:50:43

@klappol: hát mesélj, öntsd ki a szíved, mi a baj?

2014.04.16. 11:51:33

@bpetya75: Különösebben engem sem. De érted, ha már annyira buzog valakiben az önzetlen segíteni akarás, akkor a saját településén is megtalálhatja a hajléktalanszállót, ahova beállhat önkéntesnek, vagy a hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó szervezeteket. Persze, ezek nem trendik ...

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.16. 11:51:41

@Jess G: igen. az ember tudja, hogy mi a helyzet,
csak azt mondom, ott állni, és szembesülni vele ilyen mennyiségben, az valami döbbenetes élmény

és ott állva nem érv az sem, hogy ki miért jutott ebbe a helyzetbe, meg mennyire vethet magára, az érzés, hogy mennyi embernek keserű az álma mostanában, az letaglózó...

bpetya75 2014.04.16. 11:51:53

@Babette_:

Hát igen, vannak durva sztorik.

Bár én azért látok ellenkező előjelűeket is bőven, főleg erdőterületekkel kapcsolatosan. Megveszi a tag hitelre az erdőt, és a bank ad a pölö 50M-s értékű területre 35M hitelt, holott az érték 90%-át a rajta lévő faállomány adja. És mi történik? Amit pár év alatt le lehet termelni, azt levágják, aztán eltűnés esete forog fenn.
Minek hiteleznek olyan területen, amiről lövésük sincs? Gondolom jó pár milliárdot buktak így fejenként, és azt is a nyomi lakossági hiteleseken szednék be, mert azok nem tudnak felszívódni...

klappol 2014.04.16. 11:52:05

@Jess G: Ami neked dettóóóóóóóóóóó.:)

klappol 2014.04.16. 11:53:33

@Babette_: Szerintem "ott állni, és szembesülni vele ilyen mennyiségben, az valami döbbenetes élmény"

nem élmény az :)

bpetya75 2014.04.16. 11:54:43

@Evain:

"Nestlé bojkott eredetét ismered? Az nagyon jó példa erre. "

Leírnád?

@Pink Petsch:

Így igaz. Kimondani sem trendi, hogy ez gáz ;-)

Mrs. Clayton 2014.04.16. 11:55:27

@Babette_: persze értem, csak amikor azt mondják, h a magyarok mekkora pénzügyi analfabéták, meg nyakra főre veszik fel a hiteleket, akkor nézzük már meg egy kicsit, h a nagyon okos angolok is kb ugyanazt csinálják, ugyanolyan hibákat követnek el, itt is felveszik az un. "Provident" hitelt 500% kamatra, itt sem tudják kifizetni sokan a villanyszámlát stb-stb
sztem ha lett volna rá lehetőség ezek is felvették volna az olcsóbb ám rizikós deviza hitelt és itt is ugyanúgy árvereznék az egyszerű ember házát, mert naná, hogy ő bukott volna bele
ezzel nem védek vagy támadok senkit, pusztán a problémák ugyanazok mindenhol

Mrs. Clayton 2014.04.16. 11:57:13

@klappol: üüüüüüüüüüüüüüüm gondolkodom mi lehet a bajom? ja, hogy senki nem ajánlotta máig fel h elvisz Ari atollra? hát vannak akiknek ilyen komoly problémái vannak, de jelentkezőket továbbra is várok :-D

klappol 2014.04.16. 11:59:05

@Pink Petsch: Vannak lábbalhajtósvarrógépek :D:D, de ezt írta is a posztban, átsiklottál??

klappol 2014.04.16. 12:00:13

@Jess G: Én Samoára mennék, én is várom a segítőket. Ps:a családom is jönne :))))

bpetya75 2014.04.16. 12:01:19

@klappol:

Hitelfelvétel, illetve törlesztés-átütemezés miatt két bankra haragudtam meg anno. Az Unicreditre, mert nem adtak hitelt, és a K&H-ra, mert elzárkóztak mindenféle könnyítéstől. Utólag belátom, hogy az Unicreditnek igaza volt, a K&H-s hiteltől meg meg tudtunk szabadulni (úgy, hogy kifizettük az eredeti ütemezés szerint), mert nem hagyták, hogy elhúzzuk a törlesztést. Szóval most már ez a kettő az, amelyikre nem haragszom ;-)

Mrs. Clayton 2014.04.16. 12:02:04

@klappol: ha sokat írogatod itt még a végén összejön egy szponzor, ki tudja, egyébként rászorulók vagytok?

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.16. 12:02:13

@Jess G: teljesen világos

(én most csak az érzésről beszéltem)

Ennike (DK) 2014.04.16. 12:02:46

@bpetya75: koszi petya, elolvastam, ezek megerositenek, es jo utravalok.

Evain 2014.04.16. 12:03:14

@Babette_: Egen, ez pont az a kategória, hogy a saját házunk táján is van mit javítgatni, nem kell pont szomszéd kontinensen segédkezni.
Mi a helyzet a kisebbségek integrációjával? A bevándorlók kérdésével?

Most nagyon szarkasztikus leszek. Jah, hogy az átlagembernek könnyebb a lelkiismerete azáltal, hogy beadott x forintot/eurót/frankot az afrikai segélyezésbe, mert az itteni problémák megoldásához sem az ismerete, sem a végzettsége, sem a tőkéje nincs meg, holott benne él.

Kérdés: mi lenne a jobb? Hangsúlyozom, jobb, nem egyszerűbb megoldás. Ha a CH hitelesek összes tartozását kifizetné egy fejlettebb társadalom, vagy lehetővé válna természetes fejlődés útján, hogy a CH hitelkonstrukció károsultjai (és mindenki más) tanulva az esetből ellehetetlenítené a jövőben hasonló konstrukció létrejöttét?

Elolvastam a szélerőműves cikket. Ismétlem, van a saját házunk táján is mit javítgatni.

2014.04.16. 12:03:23

@bpetya75: Hm, hát ez az ... ja, meg ott szemtől szembe találkozna a nyomorral a saját településen, azt meg a cizellált lelkek nem szokták bevenni ;)

@klappol: Nem, nem siklottam... vagy olvasd végig a kommentjemet, vagy ne ragadj ki egyet, csak úgy .. :PPPPP

bpetya75 2014.04.16. 12:04:08

@Jess G:

Az alapján, amit eddig olvasgattam erről, nekem is ez jött le. De azért jó a megerősítés olyantól, aki saját, külhoni tapasztalatokkal bír a témában.

Mrs. Clayton 2014.04.16. 12:04:23

@Babette_: ja, én is sok mindent és sok mindenkit sajnálok, engem sajnál vajon valaki? mert ha igen elküldhetne a fentebb említett helyre :-)
na jó mára befejezem

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.16. 12:05:18

@bpetya75: mi az erstére haragudtunk meg megbocsáthatatlanul, egy kisebb hitelünket mondták fel értesítés nélkül, nem reagáltak semmiféle tárgyalási kísérletre sem, majd kifizettünk (éppen volt rá módunk), végül pedig többszöri felszólításunkra sem adtak nullás igazolást róla semmiféle formában.
vérlázító viselkedés.

klappol 2014.04.16. 12:06:25

@Jess G: A sponzorra??? igen nagyon.

@Pink Petsch: Ja te nyertél, bocs :P

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.16. 12:07:01

@Jess G:

félreértesz. nem sajnáltam őket.
hanem volt egy mélyebb empatikus flessem, olyan mély, hogy a lábam belegyengült.
nekünk sem méznyalás az élet, és az ember be van zárva általában a saját problémáiba, meg életmegoldásaiba,
de az egy érdekes pár másodperc volt számomra.

bpetya75 2014.04.16. 12:07:31

@Ennike (DK):

Örülök, hogy megoszthattam. Kicsivel jobb azért a helyzetünk, mint annak, aki annak kellett örüljön, hogy motozásnál a fején maradhatott a sapkája.

Nem tudom, hogy ír-e róla, de más forrásból úgy tudom, hogy azok közül, akik részt vettek ezen az örömolimpián, szignifikánsan többen tértek haza.

Mrs. Clayton 2014.04.16. 12:07:33

@bpetya75: sztem az átlagember sehol sem okos sem pénzügyekben sem semmiben, örül ha él
jó, egyesek elmennek nyaralni fehér homokos tengerpartra, máshol meg a Balaton is nagy szó, de ha nagyon belegondolsz, azért a különbség nem akkora, még ha a fényképen azért a Seychelle szigetek jobban is mutatnak valamivel

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.16. 12:07:48

@Babette_: Értesítés nélkül nem lehet felmondani hitelt. Max. nem vettétek át a levelet. Az meg sajnos nem mentesít.
Ha nem adnak ki igazolást, fel kell őket jelenteni a Bankfelügyeletnél.

klappol 2014.04.16. 12:08:40

@bpetya75: Én Unicredites vagyok, voltam, ma már a behajtóké :(:(

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.16. 12:08:45

@Evain: én erre egyetlen választ találtam magamban.
mivel minden problémát nem tudunk megoldani, nem is feladatunk, mindenki csinálja azt, ami neki jólesik.
összességében úgyis kiegyenlítődik minden
:)

Mrs. Clayton 2014.04.16. 12:09:20

@Babette_: egyszer szét lettem itt kapva, amikor elmondtam, hogy régebben kisvárosi nyugdíjasoknak karácsonyi csomagot osztottam és a gyomrom fordult ki olyan állapotokat láttam
azt hiszem tudom miről beszélsz

bpetya75 2014.04.16. 12:11:14

@Babette_:

"volt egy mélyebb empatikus flessem"

Ez de nagy! :-)

Nekem ilyesmim akkor volt, amikor álltam a kőröshegyi temetőben és néztem három sírkövet. A születési évük alapján nagyapa, apa, fiú. A gyerek '16-ban halt meg. Az apja '17-ben, az öreg '18-ban. Gondozott sírok voltak. Erős nők élhettek abban a családban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.16. 12:13:05

@svájci sapka (ch): nekem mondod?:)
nem jött értesítés. amikor kértük, hogy akkor tájékoztassanak, hogyan történt megkeresés, akkor Sem kommunikáltak velünk.
sehogyan sem kommunikáltak velünk. érted? ezért mondom, hogy vérlázító.
megengedhetetlen.

nem mehetek sehova, pszáfhoz, mnb-hez, bankfelügyelethez, az emberem notórius konfliktuskerülő:)

(már meséltem egyszer, a boltban sem mehetek reklamálni, hogy a pénztárnál magasabb árat számoltak, ha ő ott van. mindegy, őt választottam, ez legyen a legnagyobb hibája.
mindenesetre a jövőben remélem, kicsit enyhül, mivel egy komoly ügyben sikerült megtörnöm az ellenállását, és végül sikerült is érvényt szerezni az igazunknak.
de ő jellemzően nem hajlandó ilyenekre energiát pazarolni.
én meg tiszteletben tartom ezt.
akkor meg azt mondta, ki tudjuk fizetni, az erste meg menjen a picsába)
ennyi történt.:)

2014.04.16. 12:13:30

@klappol: Ok, meghívhatsz egy sörre ... ;))))

Ennike (DK) 2014.04.16. 12:13:52

@bpetya75: Nem voltam meg olyan kritikus helyzetben, ahol a sajat korlataimat megismerhettem volna, en nem tudom hogyan reagalnek ilyen helyzetekben, de szivem szerint nem is kivanom megismerni, ill. megtudni. Am azt tudom, hogy tudok erot meriteni masok eletpeldajabol, akar pozitiv, akar negativ elojelu a pelda.

2014.04.16. 12:17:05

@klappol: Hm, most éppen merre vagy?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.16. 12:17:26

@Babette_: ok, világos. ez nyomós ok.
:)
Egyébként az összes menjen a p@csába.
:)

bpetya75 2014.04.16. 12:17:44

@Babette_:

Na, ők velünk is kibasztak... Mégis nekik termeljük majd a legtöbb zsét...

@Jess G:

Egy ismerősöm lőtt pár nagyon tuti fotót a veszprémi platóról. Alig akartuk elhinni, hogy nem valami egzotikus helyen járt ;-)

@klappol:

Volt egy autóhitelünk, amivel bedőltünk. Egy másik leasingcégnél dolgozó cimborám adott egy tippet, hogy adjuk el a kocsit úgy, hogy a vételárat a vevő a központban befizeti a pénztárba, a cég kiadja neki a törzskönyvet, velünk meg kötnek egy technikai hitelt a fennmaradó részre. A vevő nem hitte el, hogy működni fog, becsületére legyen mondva, azért eljött. A végrehajtó se hitte el, hogy működni fog, de azért ő is ott volt. És működött. A végrehajtó konkrétan megköszönte nekünk, hogy értesült erről a lehetőségről!!!

Hari Seldon 2 2014.04.16. 12:18:09

@Evain:
Majd keresek. A lényeg, ahogy a "gyarmati" rendszer felbomlott, lelassult a felzárkózás. Hiszen "békén hagytuk" őket.
Rengeteg forrás van, de most ruhásszekrényt kell szerlenem a gyerekeknek.
Olvastad a "A józan optimista" című könyvet Matt Ridley-től? Ha lehente kötelező olvasmánnyá tenném. Rengeteg szempontból megvilágítja a nyugat és világ töbi részének kapcsolatát.
Most mennem kell, mert megint vár az egyik gyerek...

Mrs. Clayton 2014.04.16. 12:21:32

@bpetya75: aha, ezt elhiszem, ha menő nyugdíjas lehetek, akkor egy Balaton felvidéki házat simán el tudok képzelni
meg egy vitorlást is, meg egy boros pincét is szőlővel is
de most a legsúlyosabb problémám, h 5 napot internet nélkül ki lehet-e vajon bírni
és ez én mondom igen súlyos gond, ezért elmegyek intézkedni :-D

bpetya75 2014.04.16. 12:24:02

@Ennike (DK):

Ez a jó hozzáállás, én is erre törekszem.

@Babette_:

Kicsit irigylem az emberedet ;-)

Enyim asszonyka nem tolerálta a konfliktuskerülő magatartásomat. Így, mivel ragaszkodtam a nőhöz, bevállalósabbá kellett váljak. Mivel közben ő is engedett a kezdeti szögletességéből, azt hiszem nem vált kárunkra a dolog.

Hari Seldon 2 2014.04.16. 12:32:56

@Hari Seldon 2:

akkrt.hu/1397/tudomany/szociologia/a_jozan_optimista

www.socio.hu/8pdf/3bencze.pdf

"Valószínűleg kevesen gondolnák azt is, hogy az inflációval korrigált átlagkereset ma Botswanában magasabb, mint 1955-ben
Finnországban volt, és Nepálban jelenleg alacsonyabb a gyermekhalandósági ráta, mint 1951-ben Olaszországban."

2014.04.16. 12:34:13

@klappol: No, ha még júliusban is ott leszel, akkor majd Pesten ;)

Evain 2014.04.16. 12:36:43

@bpetya75: elég részletes, nem tudom pár sorban összegezni. Ha angolul jó, akkor itt el tudod olvasni. Nem a bojkott a lényeg, hanem a kiváltó ok.
en.wikipedia.org/wiki/Nestl%C3%A9_boycott

Hari Seldon 2 2014.04.16. 12:37:42

@Hari Seldon 2:

Természetesen nem csak itt vannak adatok, de most megint mennem kell, a gyerekek a IKEA darabok körül játszanak...

Evain 2014.04.16. 12:43:32

@Hari Seldon 2: nem olvastam, de leszedem, köszi!

Cserébe küldök egy linket, szerintem értékelni fogod (ha még nem ismered). :)
www.ted.com/

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.16. 12:48:08

@Zka:

Ez vitás kérdés. Mert ha a magyart uráli-altáji nyelvnek tekintjük, akkor ezek nem jövevényszavak.

klappol 2014.04.16. 13:01:21

@bpetya75: Az oksa, egy autót azért könnyebb eladni, mint egy házat.

klappol 2014.04.16. 13:02:22

@Pink Petsch: Leszek szerintem, de Pestre menni, nem tudom 1 sörért, mikor nem is szeretem a sört :D

ditta75 2014.04.16. 13:04:25

@Pink Petsch: De pont ez a lényeg, hogy szerintem rosszul látod a sorrendet. Egy akármilyen országnak/földrésznek nem úgy kell(ene) fejlődnie, hogy azt várja, hogy a fejlettebb, gazdagabb ország oda hord konténerszámra mindent, megépíti az utat, stb. Hanem iparosodással saját magának kitermelnie a dolgokat. Ennek egy lépése a varroda, és a szakképzés, amit nyújtanak. Persze, tudom, ettől nem lesz tiszta ivóvízük, igazad van, de ha építesz egy faluba vízvezetéket, meg mindent, ami kell, attól még azt fenn is kellene tartani valahogy és üzemeltetni... Ez a gyár meg bevételt hozhat államnak is, falusi néninek is, szerintem ez mindenképpen pozitív és nem sokadrendű dolog.

Pernilla 2014.04.16. 13:10:43

@maxval a gondolkodó birca: akkor sem, ha ezek a szavak nagyreszt csak a török uralom alatt epültek be a magyar nyelvbe?

bpetya75 2014.04.16. 13:10:46

@Evain:

Oké, köszi!

@klappol:

Nem is azért írtam. Érdekes élmény volt, hogy a végrehajtó nem tud egy ilyen lehetőségről. Az ügylet végén azt mondta, hogy sajnálja, hogy nem tudott korábban erről, egy csomó embernek jelenthetett volna megoldást a problémájára. Kérdeztem tőle, hogy a leasincégnek nem az lenne az érdeke, hogy ha máshogy nem, így működjön a dolog? Azt mondta, hogy szerinte de, mégsem tudott az egészről semmit.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.16. 13:18:06

@Pernilla:

Pont az a helyzet, hogy a török uralom alatt alig pár szó került a magyarba,

Hari Seldon 2 2014.04.16. 13:22:55

@Evain:
Köszönöm. Még nem volt időm megnézni a honlapot.

Sajnos, a könyvet viszont nem találtam meg pdf-ben.

Pernilla 2014.04.16. 13:28:18

@maxval a gondolkodó birca: Ez most meglepett. Mar sok helyen olvastam, hogy mennyi török szavunk lett ebben az idöszakban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.16. 13:28:32

OFF:

Ismétlődik a krími helyzet. Az ukrán katonság sorra tagadja meg a kijevi puccsisták parancsainak teljesítését. Az orosz felkelők ellen kiküldött ukrán katonák átállnak. A Szlavjanszkba bebonult ukrán katonai egység felvonta az orosz zászlót, ezzel jelezte a felkelők támogatását, s a kijevi puccsista vezetés elutasítását.

Hari Seldon 2 2014.04.16. 13:35:06

@maxval a gondolkodó birca:
És te mint jó bulgár, most is szépen az oroszoknak (drukkolsz" (mást akartam írni, de megelégszem ezzel)
A bulgárok, mindig az orosz medvétől vártak mindent. Úgy látszik, 1878 óta semmit sem változott ott semmi.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.16. 14:00:20

@Hari Seldon 2:

Az igazság oldalán állok. Ez nem nemzetiségi/származási kérdés. Sok oroszellenes bolgár is van.

Herr Géza 2014.04.16. 14:06:21

@svájci sapka (ch): Az a baj kispajtások, hogy elöbb-utóbb nagyon össze lesznek drótozva a bankok ilyen "piszlicsáré" (mármint nekik) ügyekben is. És nem akarok pesszimistáskodni, de hamarabb lesz EU-s fekete adóslista, mint azt szeretnénk.... És akkor bizony az otthoni "pár" millió miatt egyszer csak itt sem kapsz hitelkártyát, EC-kártyát, de még egy mobilelöfizetést sem, söt Amazon, Ebay nuku, két pár zoknit is úgy fogsz tudni rendelni online, ha elöre kifizeted (vagy utánvéttel). Aztán már csak egy kis lépés, hogy be is hajtsák akár külföldön is. Szar jövö.....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.16. 14:37:07

@Herr Géza:
Azt nem tudod veletlenul, hogy olyan ingatlant, amin haszonelvezet is van, elarverezhet-e bank?

Morgo1229 2014.04.16. 14:43:33

Multkor volt a CNN-en egy riport film. Azok az onkentesek csak melltartokat gyujtottek es transportaltak Afrikaba. Itt a link, aki szeretne kuldeni hasznalt melltartot.

thecnnfreedomproject.blogs.cnn.com/2013/02/12/bras-offers-lifeline-to-rescued-slaves/

bocs, hogy nem tudok linket kuldeni, hogy is kell ?

adg 2014.04.16. 14:44:59

@Babette_: Valóban nagyon durva, hogy szaros villanyszámlák, meg közös költségtartozások miatt mennek végrehajtások. Nemegyszer merő rosszindulatból is.
Pont az egyik kedves végrehajtó barátunknál várakoztunk, amikor mellettünk ült egy elég öreg néni. Elmesélte, hogy 2 hónapot volt kórházban, és mikor kiengedték, ott volt a végrehajtó levele, az eljárási költségekkel felturbózott 2 HAVI KÖZÖS KÖLTSÉGRE, így szerencsétlen fizethette kb a dupláját. Jól látszott rajta, hogy bőven több, mint a nyugdíja. Aztán bent az irodában még megnézhettük, ahogy a művelt és nyilván talpig uriember , kb 25 éves segédvégrehajtó helyettes őméltósága porba alázza a nénit, hogy miért nem fizetett közös költséget.

Na mindegy. A legjobb minden esetre, amikor te is rajta vagy a hirdetőtáblán. Vagy amikor ott állsz az autód árverésén, és kétségbeesetten próbálod feljebb tornázni az árat a sok becsületes autókereskedő közt. Nem, vicceltem. Annyira azért nem jó.

Ha már itt tartunk, InterEurópa-(legge)CIB, 10,5 fel, 24 vissza, meg vagy 6-8 bukta két lakáson és két autón. Forinthitel, évekig törlesztve a 24-en felül, és évekig tartó kefeevés. Eredmény: Ezért vagyunk itt, majd kiderül, pár év múlva, hogy most akkor jó-e. Sokat tanultunk sokmindenről és sokmindenkiről. Furcsa módon nagyon sok pozitív tapasztalatunk volt, olyan emberi érzéseket, megnyílvánulásokat tapasztaltunk, amit elképzelni sem tudtam korábban, most is feláll a szőr a vállamon. :) Másokról meg mást tanultunk.

Nagy élmény egy ilyen, de azért inkább nem kívánom senkinek.

Morgo1229 2014.04.16. 14:49:26

@Evain: multkor valaki itt irta, hogy olyan ez CH hitel, hogy mondjuk ha elmesz a dokihoz es ad a betegsegedre gyogyszert es nem hasznal a gyogyszer, esetleg meghalsz tole vagy akar csak rosszabbul leszel, akkor azert a dokinak is van felelossege.

Ezen az analogian a bankok a felelosek es nem a tobbi ember, akik nem is vettek fel ilyen hitelt.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.16. 14:51:47

@adg [Au, Darwin]: "Na mindegy. A legjobb minden esetre, amikor te is rajta vagy a hirdetőtáblán. Vagy amikor ott állsz az autód árverésén, és kétségbeesetten próbálod feljebb tornázni az árat a sok becsületes autókereskedő közt. Nem, vicceltem. Annyira azért nem jó."

Annal mar csak az a szebb, amikor az ingatlanod arverese beteved egy "becsuletes ingatlanfejleszto" 2-3 napszemuveges, meglepoen nagy, morcos, kopasz "vallalkozo partnerevel", akik finoman jelzik a potencialis vasarloknak hogy most inkabb menjenek es ebedeljenek egyet mert a fonok szeretne aron alul megvenni a kecot... nem kitalaltam, ismeros meselte...

Mrs. Clayton 2014.04.16. 14:53:21

@adg [Au, Darwin]: az oreg neni tortenete nagyon meghato, csak kizart h igaz legyen ebben a formaban

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.16. 14:53:43

@adg [Au, Darwin]: van másik oldala is az érmének. Én pl kedvelem a ki mennyivel tartozik a közös költségből listákat. Nálunk a főkolompos vagy 2éve nem fizet, de futja kocsira, motorra (nem babetta), kutyákra és márkás ruhákra.

adg 2014.04.16. 14:55:18

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Volt egy hajatlan figura nálunk is, de sikerült elkerülni az árverést. 2-3 nappal hamarabb lett vevőnk.
Ma már szerencsére majdnem minden ingatlant elektronikusan árvereznek.

adg 2014.04.16. 14:56:29

@Zka: Jaja, nem arról van szó. Ott teljesen jogos.

Evain 2014.04.16. 14:59:28

@Morgo1229: folytasd a fejtegetést, ugyanis nem ez volt a lényege, hanem az, hogy mi a jobb, ha egy külső segítő meggyógyít, és semmi más nem történik (azon kívül, hogy a doki jól járt), vagy mind te, mind más, nem érintett, de ugyanahhoz a dokihoz járó ember tanul az esetből, és személyesen bizonyosodtok meg arról, hogy a doki máskor ne azt a gyógyszert írja fel, ami neki érdeke, hanem ami a betegen segít.
Így érthetőbb? :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.16. 14:59:53

@adg [Au, Darwin]: Jaja, ezt jo 10 evvel ezelott meselte az egyik csaladi ismeros.

Evain 2014.04.16. 15:01:34

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Apropó, BBC: Houses under the hammer c. sorozat. Na pont az általad leírt jelenetet képzeltem oda is az aukciókra. :D

adg 2014.04.16. 15:05:48

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Mi van a földrengéses turbináddal? Sikerült megoldani? Ha már itt tartunk :)

blackhairlady 2014.04.16. 15:06:25

OFF a Mercedes kedveloknek. Egy ilyen, szamomra eddig ismeretlen tipusat lattam ma reggel az iskola elott. Szerintem boduletesen ronda fajtaja a Mercedesnek:(

**mimi** 2014.04.16. 15:09:42

nekem tetszett a poszt, kár hogy az én fiatal időmben nem voltak ilyen lehetőségek...
a kommenteket csak átpörgettem , időzavarban vagyok, közeleg a 20-ka , ÁFA bevallások dolog van....

Ennike, nem találom már a hozzászólásodat, de ugye nem akarod kifizetni neki még a 20 milliót is?????????

**mimi** 2014.04.16. 15:10:20

@blackhair-lady:
nemáááááá...nekem teccik :))))))))))))))))

Morgo1229 2014.04.16. 15:13:06

@Evain: jo, ok, ertem. Most ahogy igy olvasom leirva, plussz meg jol meg is buntetnem, hogy ilyen szar gyogyszert irt fel. :-)

Morgo1229 2014.04.16. 15:15:31

@Evain: kulso segitseg ellenes vagyok amugy. Mer ez olyan, mint a panelprogram meg a gazar-tamogatas. Abbol se kapott a sok videki, aki faval fut a legszegenyebb helyeken.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.16. 15:17:20

@blackhair-lady:
Reszvetem, ez tenyleg rettenetes! :(

Hol vannak ezek egy S vagy E klasstol?

@adg [Au, Darwin]:
Latod latod?
Autoban lehet aludni, de munkaba jarni nem lehet egy hazzal ;)
Kell venni egy fullextras lakoautot, kiallni a tengerpartra es kesz a luxuslakas. Ha megunod, odebb gurulsz vele...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.16. 15:18:36

@Herr Géza: "hamarabb lesz EU-s fekete adóslista, mint azt szeretnénk."
Többek között ezért zártam ki, hogy az EU-ba menjek.

Herr Géza 2014.04.16. 15:24:12

@Kövérmadár [swe]: Hát annyira azért nem vagyok szakértö, de szerintem igen. (Hála istennek, mi kifizettük a CH hitelt és nem tudom mi ment nálunk jobban, de számításaim szerint még mindig nem buktunk túl nagyot az akkori forinthiteles konstrukcióhoz képest, amit akkor persze nem is adtak meg - papíron akkor mindketten minimálbéres vállalkozók voltunk, na ja.)
Az már más kérdés persze, hogy haszonélvezettel duplán van szopóág, mivel az a tény az egyébként is "vicces" árverési értéket tovább csökkenti....

Herr Géza 2014.04.16. 15:25:31

@svájci sapka (ch): Ugye-ugye , milyen fifikás tud lenni az ember fia-lánya... :DDDD

adg 2014.04.16. 15:25:57

@Kövérmadár [swe]: Az ötlet nem rossz, majd ha kirepülnek a gátló tényezők, akkor tervezünk ilyet a mamával. Ha nem is lakni, csak utazgatni.
Elképzeléseim vannak dögivel.

Herr Géza 2014.04.16. 15:27:58

@svájci sapka (ch): Bár jobban belegondolva sajnálni fogom Svájcot. Ha ezt megneszeli a devizahiteles magyar, akkor ezentúl nem csak az fog Svájcba "menekülni", akinek k. sok pénze van, hanem az is, akinek k. sok bedölt hitele van... :)))

Evain 2014.04.16. 15:29:16

@Kövérmadár [swe]: az ötlet jó, remek, de honnan veszed az áramot, és hova üríted a sz... szennyvizet? :)

M. Péter 2014.04.16. 15:29:18

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Erre jó az internetes vagy telefonos árverés.

bpetya75 2014.04.16. 15:37:14

@M. Péter:

Érdekes ez az internetes árverés is. Tavaly nyáron figyeltem egy erdőárverést, mert közel volt, jó áron, jó befektetésnek tűnt. Öcsém tudott volna rá pénzt adni. Regisztráltam is, aztán a licitzárás előtt fél órával nézem az árverést, és majd leesett az állam. Az elég kedvező minimum ár négyszeresénél tartott a licit, ami már bőven a normál piaci ár fölött volt. Ránéztem a licittörténetre, aznap reggel valaki tett egy indulólicitet, ami már túl volt azon, amennyit én adtam volna a területért, aztán a tag eltűnt, és hárman küzdöttek egymással. A "győztes" végül betette a pénzét kb 25 évre évi 1-2 százalékos hozamra egy néhány hektáros akácosba.

Hogy ez a korábbi tulajon kívül kinek volt jó üzlet, azt elképzelni nem tudom.

Ennike (DK) 2014.04.16. 15:40:14

@**mimi**: .mond, mit csinalnek, ha megallok a fizetessel, akkor csak no a kamatok kamatja, amit meg mindeg rajtam akarnak behajtani, mert tudjak az itteni cimem, bujdosni nem akarok, Uruguayba telepulni sem, mert az lehetne a megoldas. Ezt mindenesetre beszoptam, de alaposan, zsakutca. Megtehetnem, hogy heti 28-32 orat dolgozzak, es eleldegeljek belole, de nem kenytelen vagyok itt is magambol a maximumot kihajtani, az otthoni torlesztes miatt. De kepzeld el, ha otthon elnek 140 ezerbol es a lakas torlesztes 165 ezer lenne, mert 2 evvel ezelott kertem az arfolyamgatat, ezert "csak" havi 116-119 ezret fizetek, ezt az osszeget itt is vidaman es egyebekre elkolthetnem... szoval a mindenkori kozerzetemen ez nem segit na....

adg 2014.04.16. 15:40:43

@Evain: Nem jártál még nálunk, ugye? :) Van a parton csap, zuhany, budi és még bbq sütő is. Pár száz méterenként. A barbinak van rendesen teteje, olyan mint egy kis esőbeálló, szobányi méretű, szoktak aludni ott.

Evain 2014.04.16. 15:44:01

@adg [Au, Darwin]: még nem, de bakancslistás! :)
Bár a kempingbuszokkal nincs túl jó élményem. Anyósomék vettek egyet 1,5 éve használtan. 10 éves votl akkor. Na annak fizikailag max 100 km/h az utazósebessége, ugyanis afölött halálfélelmed lesz benne, úgy zörög. :s
Az volt az a járgány, amire azt mondtam a férjemnek, hogy bocs, de ezt NEM vagyok hajlandó vezetni.

adg 2014.04.16. 15:46:43

@Evain: Én is inkább a lakókocsit preferálom. Nem kell összepakolni, ha mehetnéked van. Meg szerintem kényelmesebb is egy rendes autó.
Ahh, még ráérek utánajárni. :)

blackhairlady 2014.04.16. 15:51:01

@Pink Petsch: Most ugyan azt a hibat koveted el ami ellen itt sokszor szot emelsz: altalanositas. Egysegesnek kezeled Afrikat, holott ott is vannak kulonbsegek a regiok, orszagok kozott.
En biztos vagyok benne, hogy elozoleg felmertek, hogy van-e szukseg a varrogepekre, nem csak ugy hasrautesszeruen kuldozgetik ki.
Ami a tobbi fajta segitseget illeti, biztos vagyok benne, hogy parhuzamosan a varrogep projkttel, van viz, aram, ut es meg ki tudja milyen mas segitseg is. A posztolo a sajatjarol irt, nagyon jol, erdekesen.

Herr Géza 2014.04.16. 15:52:31

@bpetya75: Majd meglátod. Hamarosan pl. autópálya fog menni a közelben, átminösítik lakóövezetté, ott épül a felcsúti klán legújabb stadionja, stb., stb. ....... :)))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.16. 15:53:30

@adg [Au, Darwin]: "Mi van a földrengéses turbináddal? Sikerült megoldani? Ha már itt tartunk :)"

Uhhh, basszus, ne haragudj hogy nem irtam vissza neked teljesen kiment a fejembol a leveled.
A gond amugy az, hogy akitol atveszem a munkat most, az a srac sem igazan volt benne biztos hogyan is kene szamolni a terheleseket. De a svajci fejlesztokozpontunkba talaltam egy epitomernokot, aki ehhez hasonlokat szamol mar jopar eve igy o adott utmutatokat. DIN szabvanynak megfeleloen 0.3G-s gyorsulast kell kibirnia a vasnak. Az abszolut nem veszes amugy.

Amikor a rotorrol elszall egy lapat es belefurodik a turbinahazba belulrol az egy nagysagrenddel nagyobb eroket ebreszt a rendszerben. :D

Kollegak meseltek hogy anno Budapesten a regi Lang Gepgyarban teszteltek turbinakat "overspeeding"-re. Egy alkalommal elszallt egy lapat es elbucsuzott az uzemablakon keresztul. 2 metromegalloval fentebb, a mostani Duna Plaza helyen talaltak meg egy mezon... nagy mazli hogy senki nem setaltatott kutyat arrafele. Azota zart, felhenger alaku, specialisan megerositett acelszerkezetes epuletben mennek az overspeeding tesztek. :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.16. 15:54:46

@M. Péter: "Mi van a földrengéses turbináddal? Sikerült megoldani? Ha már itt tartunk :)"

Nyilvan ez mostmar elerheto opcio, de ez az ezredfordulo kornyeken tortent egy kisebb varosban. Nem tudom mik voltak a lehetosegek akkor.

Hari Seldon 2 2014.04.16. 15:55:32

@Evain:
Hát nézzük sorban és szedjük szét:
Nestlé bojkott honnan indult ki? USÁ-ból.
Kinek volt érdeke, hogy a Nestlé ne tudjon betörni az amerikai piaca? A Nestlé amerikai konkurenseinek.
Az afrikai nőknek melyik célszerűbb? természetes szoptatás, vagy az amúgy is szegény nőknek további pénzeket költeni tápszerre? Szerintem azért mert adnak ingyenes attól még nem valószínű, hogy az amúgy megszokott és kényelmes eljárást egy macerás megoldással helyettesítsék. - Saját példa: mi is tudjuk, milyen vacakolás volt, amikor az ikrekkel voltunk. Éjjel kevergettem a tápszert három óránként. (nem volt elég tej kettőnek) Gondolod, ha valaki teheti majd ezzel vacakol? Szerintem nem.
Ez szerintem pont olyan mint az egy időben elterjedt káros oltásellenes bűnöző Wakefield esete.
index.hu/tudomany/egeszseg/2014/01/23/terkepen_lathato_az_oltasellenesseg_hatasa/?utm_source=facebook&utm_medium=share&utm_campaign=index
Valaki felkap egy témát, és miután az emberek nem néznek utána, az első egyszerűnek tűnő magyarázatra rávehetők.
Azóta persze kiderült, hogy a Wakefield-et pénzelték az aljasságért.
Csak arra akartam rámutatni, hogy ez is hasonló eset. Egyszerűen kihasználják azt, hogy az emberek nem néznek utána a dolgoknak, és szeretik elfogadni az egyszerű magyarázatot.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.16. 15:59:20

@blackhair-lady: Vicces hogy pont neked nem tetszik mert ezeket a sportosabb mini-SUV-okat amugy direkt a fiatalos csaladanyaknak talaltak ki. :D

Persze az izles meg a dizajn mindig szubjektiv. :)

(Nekem amugy bejon a GLK formaja.)

2014.04.16. 15:59:41

@blackhair-lady: Tudom, de éppen ezért. Ha már arról van szó, hogy belenyúlunk egy egész földrész életébe, mint jóságos nagybácsi, akkor ésszel kellene tenni. Varrógépek meg varrodák, 30 kilométernyire onnan meg nincs ivóvizük az embereknek. Hát ja ...
De, mint említettem, én egy cinikus fasz vagyok, aki szerint hagyni kellene az afrikaiakat békén, és a saját földrészen buzogni ennyire önkéntes munkában, ha már annyira odavan valaki érte. Ugyanis saját földrészen is van mit buzogni...

adg 2014.04.16. 16:00:11

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Jó sztori. Az egyetemen mesélték annó, hogy feszítőpászmát teszteltek, és sikerült elszakítani. Szerencsére senki nem állt az útjában, mert átütötte a falat. Csak egy nem túl vastag téglafal volt, de ha valakit nyakonvág, az elveszti a fejét hamar.
Németországban meg mutattak olyan szélerőművet, ami szintén túlpörgött, mert meghibásodott a fékezőrendszere. Gyakorlatilag "kiugrott" a helyéről, és arrébb repült kicsit. Jól nézett ki a képeken, eléggé átalakult.

Hari Seldon 2 2014.04.16. 16:08:48

@Hari Seldon 2:
Egyébként azt hiszem pont a Nestlé bojkottról is van a könyvben szó. (de már nem nagyon emléxem pontosan mi van róla)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.16. 16:09:47

Itt mindenki rongyá van adósodva? Nagyon szép. Engem meg baszogatnak hogy az anyámékkal élek.

eddie1977 2014.04.16. 16:09:56

"Én nem csak, hogy a munkatársaimmal élek, de a szabadidőmet is örömmel töltöm a társaságukban..."

Akkor ez helyesen: Én nemcsak hogy a munkatársaimmal élek, de a szabadidőmet is örömmel töltöm a társaságukban...

Van még néhány vesszőhiba is, de azokat most nem idézem be.

Ne haragudjatok, hogy megjegyeztem, de engem a tartalmon kívül érdekel a posztoló személye is.
Azt írja: "ötéves kommunikáció- és médiatudomány".

Szerintetek egy ilyen ember esetében nem jogos elvárás a helyesírás?

A poszthoz: Bray nem Wicklow megyében található, hanem Wicklow és Dublin megye határán fekszik. A város egyik része itt, a másik ott.

blackhairlady 2014.04.16. 16:27:11

@Kövérmadár [swe]: En ugy tudom, hogy igen, es a tulajdonos megvaltozik, de a haszonelvezet megmarad tovabbra is. Kerdes, hogy ki akar megvenni egy ilyen ingatlant? A haszonelvezonek talan tobb joga mint a tulajnak.

Herr Géza 2014.04.16. 16:27:24

@eddie1977:
"Bray nem Wicklow megyében található, hanem Wicklow és Dublin megye határán fekszik. A város egyik része itt, a másik ott."
KÖSZI! Most már sokkal jobban fogok tudni aludni.... :)))

blackhairlady 2014.04.16. 16:33:21

@**mimi**: Tenyleg? Komolyan? Akkor megyek izles leckeket venni, mert ez annyira nem illik a Mercedes kinezetbe:))

blackhairlady 2014.04.16. 16:34:42

@Kövérmadár [swe]: Ugye? Akkor jo van, megnyugodtam, visszafordulok, nem megyek semmilyen tanfolyasra:)))

Herr Géza 2014.04.16. 16:35:18

@adg [Au, Darwin]: Ma reggel a szomszéd faluban nagy csödület, két hatalmas autódaru az út mellett: látom ám, hogy az egyik építkezés toronydaruja az éjjel (este még állt) elfáradhatott és "lefeküdt aludni". :-( Még jó, hogy nem az útra, meg a szemben lévö házak felé dölt, mert akkor nagy eséllyel emberéletet is követelt volna.... Így csak a 2. födémtöl kezdhetik visszabontani és újraépíteni az öregek otthonát..... :-) Az a röhej, hogy tegnapelött viharos szél volt, így egy nappal hamarabb nem is csodálkoztam volna akkorát...

blackhairlady 2014.04.16. 16:40:15

@adg [Au, Darwin]: Nalunk mar megvan a pontos forgatokonyv, milyen RV-t veszunk, hova megyunk eloszor, mennyi ideig tartozkodunk egy helyen, milyen masik autot veszunk amit az RV huz mag mogott, stb... :)))))))

blackhairlady 2014.04.16. 16:44:19

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Egy SUV legyen SUV, de a Mercedes nem csinaljon SUV-t:)))
Amugy nincs baj a formajaval, azzal van bajom, hogy ez Mercedes, ha erted mire gondolok.

blackhairlady 2014.04.16. 16:45:45

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ja, es en fiatalos csaladanya vagyok, es camarroval szallitom a kolkot a suliba:))))))) (nem am, csak majd fogom:DDD)

rezsöatya 2014.04.16. 16:47:20

@Morgo1229: arra gondolsz, hogy a doki hashajtot ir kohogesre?
- es hatott a gyogyszer, kohog meg?
- hat merek, doktor ur?!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.16. 16:52:32

@blackhair-lady: Hat ha valaszthatnek en is inkabb egy camaroval vinnem a kolkoket, mint egy SUV-al. Nincs is annal szebb, mint amikor a delutani foglalkozasokra kilinccsel elore erkezik meg anyu. :D Legalabb a hatul ulo gyerekek nyaka jo izmos lesz mire felno. :D

@házelőtthinta: "Itt mindenki rongyá van adósodva? Nagyon szép. Engem meg baszogatnak hogy az anyámékkal élek."

Gyerek hinta, ne busulj, veszunk neked egy istallot felesbe, 0% onerovel, jo? Ki ne maradj mar a jobol! :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.16. 16:56:38

@adg [Au, Darwin]: "Németországban meg mutattak olyan szélerőművet, ami szintén túlpörgött, mert meghibásodott a fékezőrendszere. Gyakorlatilag "kiugrott" a helyéről, és arrébb repült kicsit. Jól nézett ki a képeken, eléggé átalakult."

Uhhh, azok nagyon durvak tudnak lennie. Foleg amikor ilyen orkan ereju szelben megy tonkre a vezerles... meg az a jobbik eset, amikor a lapatokat a sajat tornyara csavarja fel mert ha csak siman leszakad es elindul a 60-70 meteres lapat felfedezo korutra a kornyeken az nem egy szerencses dolog (igaz, kompozitbol keszulnek, de akkor is van lendulete egy ekkora repulo targynak).

tanato 2014.04.16. 16:57:05

@rezsöatya: Hasmenésre morfiumot ír fel egy doki,kérdezi egy hét múlva a betegét, szűnt a hasmenése?Állandóan. f-ok,de kit érdekel,olyan boldog vagyok. a gyógyszerétől.

tanato 2014.04.16. 16:59:40

@Pink Petsch: www.parokia.hu/hir/mutat/5456/
Na ilyen kb. egy önkéntes munka Afrikáért,Afrikában.A hétvégén hallhattam a doktornő előadását életéről, és munkájáról egy ref.Kongresszuson a Kálvin téri templomban.

klappol 2014.04.16. 17:02:35

@eddie1977: Ne aprólékoskoggyá:D:D:D igazad van tudni kellene pontosan írni. Majd kíváncsi leszek, mikor az én posztom bejön, majd akkor hogy fogtok cikizni engem :D:D

rezsöatya 2014.04.16. 17:04:34

@házelőtthinta: en nem hagytam hatra adossagot + 18 evesen elkoltoztem es felepitettem egy hazat.
Igy a "mindenki" nem allja meg a helyet...
Ja es nem is ba...gattalak... ott elsz, ahol akarsz! Csak akkor ne panaszkodj, hogy nem vesznek komolyan a csajok...

rezsöatya 2014.04.16. 17:05:37

@tanato: :-)
en ezt andaxinnal ismertem...

rezsöatya 2014.04.16. 17:16:08

@tanato: nekem legalabbis azt irt fel a doki... :-))))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.16. 17:19:15

@Herr Géza: Én mondjuk a köztes megoldás miatt választottam. Nincs sok lé, de az legyen biztonságban.
:D

Herr Géza 2014.04.16. 17:19:32

@házelőtthinta: @rezsöatya: Ja, nem is baszogatna senki, ha csakis anyagi okok miatt élnél anyáddal, de hát ugye más volt a sztori....

tanato 2014.04.16. 17:20:26

@rezsöatya: Nem volt az rossz gyógyszer,de mára már kivonták a forgalomból.

Herr Géza 2014.04.16. 17:20:57

@svájci sapka (ch): Csak ne CHF-ben tartsd.... Ki tudja, rossz ómen. :XXD

2014.04.16. 17:27:30

Nagyon jó irás (látszik hogy kommunikációs szakos irta, haha!), szimpatikus poszterina, aki valszeg még sokat el fog érni az életben.

Nem hinném hogy ennek a kis non-profitnak lenne a feladata az összes afrikai probléma megoldása. Ők nem politikusok és nem képesek az ilyesmit se megszervezni, se finanszirozni. Szerintem a varrógépek felajánlása jó ötlet - egy ötlet a sok közül, "take it or leave it". Egy szegény országban, ahol az emberek nem mindig tudnak kész holmit venni, még a javitgatásból, átalakitásokból is lehet valami pénzt keresni. De a gyerekének is meg tudja varrni a ruhát, ezzel is spórol.

Szerintem mindenki annak és ott segit, ahol akar, és nem kell rögtön arra gondolni, hogy önzésből teszi. Én pl. nem fókuszálok más országokra, még akkor is ha ott nagyobb szükség van a segitségre. Elsősorban az SPCA-t akarom segiteni, mert állatvédő vagyok, ebben hiszek is. Utána pedig a helyi szegényeket segitő szervezetet, mert tudom hogy nagy szükség van a munkájukra.

Az első kanadai munkaadóm Burundiban létesitett egy árvaházat - multimilliomos volt és erre költötte a vagyonának egy részét mielőtt rákban meghalt. Megoldotta ezzel Burundi problémáit? Nem. De ettől még nagyon is lehet értékelni amit tett, mint ahogy lehet értékelni a varrógépes önkénteseket is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.16. 17:30:20

@házelőtthinta: nem mindenki es én nem bantottalak egy szoval sem.

2014.04.16. 17:32:52

@tanato: Hát ja, leszedve a vallásos maszlagot meg a megszólításos gyerekmesét, igen, valami ilyesmi. Ha már mindenképpen Afrika.
(Varrógépek, baszod!)

rezsöatya 2014.04.16. 17:34:14

@tanato: lehet, nem tudom. nem elek gyogyszerrel. A legerosebb szer, amit eletemben bevettem, az a kalmopyrin volt... :-)

2014.04.16. 17:35:01

@klappol: Nagyoooooooooon :DDDD

tanato 2014.04.16. 17:37:03

@Pink Petsch: Persze itt a vallás csak a keret,a lényeg az elhivatottság meg a segíteni akarás.

tanato 2014.04.16. 17:37:36

@rezsöatya: Akkor nagyon egészségesen élhetsz.

2014.04.16. 17:42:43

@tanato: Hát jah, valamibe csomagolni kell.... Node, a hozzá hasonlókat még tisztelni is tudom, odamegy, és teszi, amit tehet, meg amire elhivatottságot érez. Meg az olyan önkénteseket is tudom tisztelni, akik 1-1 évet töltenek különböző afrikai országokban. Lehet bárkinek jelentkezni, Londonban van a központ, 3 hónapos képzés, és lehet utazni, önkénteskedni a helyszínen.
(De varrógépek, baszod! Aztán a CV-ben meg milyen jól mutat az a kis buli)

rezsöatya 2014.04.16. 17:46:11

@tanato: csakis az angol konyha miatt jottem ide...! :-))))))

nyuszigonosz 2014.04.16. 18:01:55

@blackhair-lady: Ez egy négykerékmeghajtású terepjáró. Nem adnám vissza, ha kapnám.

Shebelle 2014.04.16. 18:09:13

@Pink Petsch: nekik nem kell a varrógép, :) emide meg igen :)

Herr Géza 2014.04.16. 18:12:15

@petrasp: A legjobb az, hogy az egyik büfésnéni simán tudta a válaszokat. Ez nekem egy kicsit átértelmezi a "büfészakot" ..... ;XXD

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.04.16. 18:21:01

@Herr Géza: jó, a Marx-os kérdést passzoltam, mert nem voltam soha a Corvinusban, de megdöbbentő, hogy ezek a fiatalok nem tudták a többit, pedig nemrég fejezték be a középiskolát, én meg már lassan 20 éve jártam utoljára suliba..és igen, a "büfészak" más értelmezést nyerhet, de akkor minek hívjuk ezeket a magasan képzett értelmiségieket?? :D Akik ráadásul a legmenőbb egyetemek hallgatói...:(

2014.04.16. 18:21:15

@Herr Géza: Áh, ne izgulj, amikor majd megpróbálják feltölteni az okostelójukat a vonatok borotvákhoz igazított konnektoraiban, akkor rájönnek, hogy létezik olyan is, hogy áramfeszültség ;)
(Láttam ilyet, és csak kicsit röhögtem :DDD)

@Shebelle: Mé' nekik nem kő' ruha, he? ;))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.16. 18:21:38

@házelőtthinta: Szerintem ez az olvasmany tetszene neked.

444.hu/2014/04/16/thomas-piketty-egyenlotlenseg/

Nem mondom hogy nincs igaza, de az a baj hogy megoldast ez sem kinal. Persze, tok jol hangzik a globalis vagyonado es az emberek 99%-a orulne neki ha ilyesmi megvalosulhatna, de ahogy elkepzelem hogy odaallnak a nyugati vilag kepviseloi az arab sejkek ele hogy akkor most ode kene szepen adniuk a vagyonuk 90%-at Afrikanak es Azsianak... haaaaat, nem tudom...

Sütemény1975 2014.04.16. 18:27:05

@Herr Géza: ugy felunk attol a jovotol, hogy ossze vissza rettegjuk magunkat ;)

eddie1977 2014.04.16. 18:32:10

@klappol: Félreértesz, nem akadéskodok, de vannak olyanok, akiktől ez simán elvárható. Ilyenek például a tanárok, orvosok, ügyvédek, vagy azok, akik éveket töltöttek kommunikáció szakon.
Tényleg nem kötekedni akartam.

**mimi** 2014.04.16. 18:43:02

@Ennike (DK):
számolni kéne...mennyit vesztesz ha most leállsz a fizetéssel és viszi a bank a lakásodat, vagy mennyit akkor, ha tovább fizetsz

négyzet 2014.04.16. 18:49:23

@Herr Géza: abszurdisztán napi híreiből ez a legjobb ma, szvsz:
index.hu/gazdasag/2014/04/16/mnb-csr/
nem tudom, hogy inkább :'-( vagy :'-)

**mimi** 2014.04.16. 18:53:23

@blackhair-lady:

inkább velem van a hiba, látod Madárnak se tetszett...én meg a sportosabb autókat szeretem, különösen a városi SUV-okat...

klappol 2014.04.16. 18:57:51

@eddie1977: Dehogy értelek félre. nem láttad a soraim közt azt a sok ":D", meg " jeleket? de azt is írtam, hogy igazad van. Na olvassááááá :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))999

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.16. 19:42:49

@blackhair-lady:
Próbáltak az ML-ből meg a G-osztályból egy öszvért csinálni.
Nekem tetszik. Az ML-nél karakteresebb az biztos.
Viszont múltkor megállt előttem egy autó amire először azt hittem valami WV Poló származék aztán kiderült hogy az új A osztály.
Hááát...
Ők tudják...

klappol 2014.04.16. 19:47:44

@diggerdriver: Off: Ugye még nem vagy házas? :D:D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.16. 19:51:13

@rezsöatya:
Majd talál egy lányt, aki mindennél jobban vágyik egy gyerekre, de nincs kedve szülni ;)

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Ha jól emlékszem, akkor itt már valaki egyszer levezette, hogy miért butaság a teljesítmény nélküli juttatás (mint pl. az alapjövedelem).

Mire fel kellene Afrikának bármit is odaadni? Mit tesznek érte, azon kívül, hogy vannak és halomra ölik egymást a törzsek?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.16. 19:52:14

@diggerdriver: "Viszont múltkor megállt előttem egy autó amire először azt hittem valami WV Poló származék aztán kiderült hogy az új A osztály.
Hááát...
Ők tudják..."

Na es igy? :)

s1.cdn.autoevolution.com/images/news/gallery/mercedes-a45-amg-edition-1-got-on-sale-photo-gallery_1.jpg

GERI87 2014.04.16. 19:57:31

@tableno:

Szerintem ebben márpedig igaza van!

HA Szlovákiában magyarellenes, szélsőséges soviniszta "nácik"-kal (SNS) puccsot hajtana végre nyugati segítséggel egy csoport és magyar (kisebbség) ellenes kormány alakulna, amely potenciálisan veszélyezteti a magyarságot, nyelvhasználatát...akkor nem lenne itt senkinek baja azzal ha MO-ág beavatkozik a szlovákiai belügyekbe, leválasztja mondjuk a Csallóközt és támogatja a dél-szlovákiai magyar többségű felkelőket...és azok autonómia/föderációs vagy szeparatista törekvéseit.

Kicsit tovább kéne gondolni a dolgot...és nem az oroszok miatt zsigerből, érzelmi alapon rinyálni!

-------

"az önkéntesek felváltva főznek ebédet a társaságnak. Ezt két körülmény nehezíti: az egyik, hogy a megállapodás szerint a munkahét ideje alatt vegetáriánus életmódot folytatunk. A hét 5 napján egyáltalán nem eszünk húst egyik étkezés alkalmával sem."

Biztos érdekes, meg új ez sokaknak, de emiatt speciel kiröhögném őket:)
Mégis mi célja van ennek? Gyerekes és komolytalan dolog.
Márpedig gyerekes és komolytalan szervezet az nem jó munkahely.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.16. 19:57:56

@Kövérmadár [swe]: Olvasd el a cikket. Most nem az alanyi jogon jaro alapberekrol volt szo, hanem egy lehetseges (de amugy soha a budos eletben meg nem valosulo) globalis progressziv vagyonadorol, amivel a szupergazdag felso 1 szazalektol lehetne a vagyon egy reszet visszavenni. Azt allitja ez az uj kozgazdasz elmelet hogy a felso 1% tul nagy vagyont halmozott fel, amin csak ucsorognek, ezt vissza kene tenni a gazdasagba hogy forogjon mert a gazadasagi fejlodes mar nem tud lepest tartani ezeknek a szupergazdagoknak a vagyon-gyarapodasaval.

Nem mondom hogy nem latok benne fantaziat, de az a baj hogy pont az a felso 1% diktalja a tempot es a szabalyokat, akiknek a fenekre akarnak csapni. :)

2014.04.16. 20:03:38

Úgy látom vagytok itt egy páran, akik nem kis bajba kerültek az deviza alapú hitelnek nevezett átverés kapcsán. Kár, hogy a liberális megmondó emberek most csendben vannak. Azok, akik szerint mindig a kölcsönfelvevők a hülyék,mert nem értenek a pénzügyekhez. Lehet, ennyi embert már nem mernek lehülyézni.
Sajnos jelenleg az a helyzet, hogy bár ezek a szerződések egyértelműen semmisek, sőt jelentős részüknél fönnáll a bankok részéről elkövetett bűncselekmény gyanúja, sem az ügyészség, sem a Kúria nem fog ebben lépni.
Ugyan is az ügyészek, és a bírák is vettek föl ilyen kölcsönt. Csak ők nem húztak sorszámot, és nem vártak az ügyintézőre. És főleg nem olyan feltételekkel kapták, mint a mezei polgárok.
Persze ezért cserébe kértek tőlük valamit. Most teljesítik a kérést.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.16. 20:09:11

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Azt hiszem, hogy nagyon messze vagyok attól, hogy benne legyek a felső 1%-ban, de akkor sem érzem a dolog jogosságát. Azok az emberek valahogyan, valamiért szert tettek erre a vagyonra és ezt senkinek nincsen joga elvenni.

Gondolj bele, ha el lehet venni a leghatalmasabbaktól, akkor el lehet venni tőlünk is. Én lennék hajlandó azért dolgozni, hogy a megtakarításomat vagy annak egy részét elvegyék és odaadják olyanoknak, akik még az ég-világon soha-semmit sem csináltak, csak nők csiklóit vagdosták le.

A másik végletet sem tartom jónak (egy kulcsos adó, bár az helyi és nem globális dolog). Valahol a kettő között, mint Magyarországon is volt 3 kulcs és Svédországban is van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.16. 20:24:55

@adg [Au, Darwin]:
Az élet akkor kezdődik mikor a gyerekek elköltöztek és a kutya is megdöglik.
:)))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.16. 20:35:34

@blackhair-lady:
A haszonélvezet erősebb jog a tulajdonjognál.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.16. 20:43:45

@Herr Géza: :D
Hát, majd alakul.
:)
Köszi a linket, jó.
:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.16. 20:52:03

@klappol:
Persze hogy nem.
Meg mostmár minek?
Már csak a derekam merevedik.
:)))))))))))))))))))))))))))))

2014.04.16. 21:11:43

@Kövérmadár [swe]:

Haszonélvezeti joggal terhelt ingatlant is el lehet árverezni. A tulajdonos váltás a haszonélvezeti jogot nem érinti. Van azonban két kivétel. Az egyik, amikor a haszonélvezeti jog jogosultja a követelés kielégítéséért felelős, a másik, amikor a haszonélvezeti jog a jelzálogjog keletkezése után szerződéssel jött létre.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.16. 21:18:11

Na szóval...

kepkezelo.com/images/ezecz1r4lb6zssyazltp.jpg

Egészen elképesztően jó poszt volt.
Ahogy Hari mondta kicsit szektaszerű de azért jó.
Olyan elképesztő mértékű pozitív kisugárzás jött belőle hogy Egyből adtam az utcai koldusnak 1penny-t.
A fanyalgókhoz lenne néhány szavam.
"Tegyél valamit. Mindegy hogy mit de végre tegyél már valamit".
Ha Afrikába valamelyik segélyszervezet szalvétagyűrűt küld vagy hajsütővasat az pont annyival több a semminél.
Egy normális embernek örömet okoz hogy segíthet másokon.
Mert adni jó. Adni öröm.
Van akinek ez nem élete alkalmankénti epizódja hanem maga az élete.
Mint a posztot írónak.
A varrógép több okból jó ötlet.
Azon kívül hogy praktikus, hasznos ajándék gondoljunk bele. Miért jobb az ha kidobják a szemétbe mert van valami kis hibája de nem éri meg foglalkozni vele?
Ha pedig valaki a megunt varrógépét odaadja mert egy modernebbet kinézett akkor ez munkahelyeket teremt.
Persze a fanyalgóknak tök mindegy hogy varrógép vagy három tonna marhabélszín nekik mindig készen van a válasz rá, miért pont....
Azért bazmeg mert adunk. Mindegy mit de TESZÜNK valamit.
Sokkal sokkal többet mint én például de legalább nem fikázom őket.
Mindig arról megy a duma hogy ne halat adjanak nekik hanem tanítsák meg halászni.
Na itt van tessék. A varrógép pont egy kiváló halászháló.
Nem ruhát(halat) adnak hanem varrógépet(hálót).
Már ez is baj?
Atomerőművet nem adhatunk baszod.
Az majd száz év múlva jön amikor megjárták az utat aminek egyik állomása a varrógép.
Csodálom hogy kevesen akadtak fenn az ötnapos vega kaján.
Meg voltam győződve hogy az lesz a mai gumicsont.
Szerencsére nem így lett.

Sütemény1975 2014.04.16. 21:34:48

Adtam a tesco elott keregeto bacsinak 1 fontot. es vegre vettem rendes cheesecake-et. Mindenki jol jart :)

2014.04.16. 21:45:01

@diggerdriver: Azzal, hogy megnyugtattad a lelkiismereted, kevésbé praktikus dolgok adományozásával, magadon kívül még nem igazán segítettél senkin. Legeslegjobb esetben is raktál egy szépségflastromot egy gennyes sebre. De tetszeleghetsz immár nyugodt lelkiismerettel a jóságos filantróp szerepében.
Hát, én inkább vállalom, hogy egy cinikus szemétláda vagyok.

bpetya75 2014.04.16. 21:48:34

@Herr Géza:

Piszkosul meg lennék lepve, de majd figyelek ;-)

klappol 2014.04.16. 21:55:03

@diggerdriver: Akkor már csak a képeket tudod nézegetni és semmi?? :D:D:D de a képeket szereted? :D:P:P

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.16. 21:55:57

@Sütemény1975:
Mi az összefüggés a kettő között?
A cheesecake-ért haragszom! (én is ennék már valamit ilyesmit, de nagyon-nagyon-nagyon)

@lexrex:
Csak legyen, aki megveszi. Bár gondolom annak, aki ebből él nem okoz különösebb problémát a haszonélvezőt "meggyőzni", hogy mondjon inkább le a jogáról.

@diggerdriver:
Mi a baj a vega kajával?
OK, "sok" benne a szénhidrát, de azért jobb, mint a csokoládé :)

Ezt az adni jó dolgot holnap felvetem a főnökömnek, fizetésemelés címszóval. Meglátjuk, hogy ő is így gondolja-e :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.16. 21:58:27

@Pink Petsch:
Ketten vagyunk...
Küldjünk egymásnak zsebkendőt, egyeztessünk és sírjuk tele egyszerre.

klappol 2014.04.16. 21:58:43

@Kövérmadár [swe]: A fizu az nem jótékony adomány, azért teszel valamit, vagy nem? :)))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.16. 21:58:47

@klappol:
Ja. Félig impotens vagyok.
Húzni még tudom de tolni már nem.
:)))))))))))))))

klappol 2014.04.16. 22:00:44

@diggerdriver: Fél impotencia nincs. De amit írsz az is sz@r. :)))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.16. 22:00:54

@Kövérmadár [swe]:
Nekem semmi mindenki azt eszik amit akar.
Csak azt hittem ráugranak hogy mi értelme öt napig vegának lenni utána meg két napig húst hússal.

klappol 2014.04.16. 22:02:18

@diggerdriver: Te egy cicifetisiszta vagy :D::D:D:D:D

2014.04.16. 22:02:33

@Kövérmadár [swe]: Csak ha a szegény afrikai családok megsegítéséért zokoghatjuk tele.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.16. 22:03:14

@klappol:
Miért ne lenne?
Ha van olyan félnótás aki azt hiszi csak nőtlen ember tehet fel csöcsös avatarokat....
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

klappol 2014.04.16. 22:06:40

@diggerdriver: Van öltözőszekrényed és oda is vannak puci csajok ragasztva?? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.16. 22:06:49

@klappol:
Nehogy azt hidd.
Nekem a kedvenc női alkatrészem a hosszú karcsú nyak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.16. 22:07:07

@Evain:
Mondjuk toitoi WCbe és generátorral. Tehát ToiToi WC-ből áram, a generátorra meg sz.runk :)

@diggerdriver:
A májkrém húsnak számít?
Ha nem, akkor bizony megeshet, hogy mi is hasonlóan étkezünk. Nem vagyunk vegák, nincs különösebb oka, csak nem mindig hiányzik a hús. Tojást, sajtot minden nap eszem, de van, amikor a hátam közepére nem kívánom a főzést és inkább összedobok egy főzeléket :)

@klappol:
Most lebuktam :)

Ezek szerint van jó adomány és rossz adomány is. A jó adomány az, amit ellenszolgáltatás nélkül adunk, a rossz pedig amiért kapunk is valamit?
Ha megígérem, hogy az emelésért nem fogok többet/jobban dolgozni, akkor az jótékony adománynak számít?

klappol 2014.04.16. 22:10:11

@Kövérmadár [swe]: Hát le vazze, mint a kövérmadár a ponponban :))))))))))))))

Na nem offolok, vagy trollkodok tovább, ez mind csak vicc volt,

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.16. 22:10:50

@diggerdriver:
Nem akarom tudni, hogy mire gondolsz az állatkertben a zsiráflány mellett ;)

Tessék, napi pornó:
2.bp.blogspot.com/_vhDvBW90W0Y/SlIPyGNtKtI/AAAAAAAAAGY/wOjASU8i324/s1600-h/giraffe.jpg

@Pink Petsch:
Mindenképpen! A legjobban azok miatt szorul össze a szívem, akik megcsonkíttatják a saját gyerekeiket. Őket sajnálom a legjobban, nekik Gilettet küldök minden évben.

Be Bo 2014.04.16. 22:13:35

Sziasztok! Először is, köszönet mindenkinek, aki végigolvasta a bejegyzést és vette a fáradságot, hogy ilyen vagy olyan formában hozzászóljon! Ahogy hazaértem a varrógépszerelésből, rögtön neki is fogtam az olvasásuknak.

Nem hiszem, hogy én vagy akár a szervezetem képesek lennénk megváltani a világot. Azt viszont igen, hogy - ahogy azt többen is írtátok - a kis dolgok is számítanak és valahol el kell kezdeni. Amikor ezt a szervezetet és ezt a projektet választottam, még keveset tudtam az egészről. Egyedül az volt csak biztos, hogy egy évig ki szeretném próbálni magamat külföldön és olyasmivel foglalkozni, amely talán valahol valakit boldoggá tesz . Többen említettétek azt is, hogy kezdhetném esetleg a saját településemen is. Igazság szerint ezt is tettem: a gimnáziumi éveim alatt egy aktív ifjúsági csoport részeként szemetet szedtünk, öregek otthonába és értelmi fogyatékosokkal foglalkozó iskolába jártunk és tettük, amit tudtunk. Emellett, ami a bejegyzésből kimaradt (és a blogomon sem szoktam részletesen kitérni rá, mert nem gondolom, hogy ez olyasmi, amelyet elsődleges attribútumomként kellene említenem), hogy én magam is kaptam nem kevés segítséget életemben, mivel gyengénlátó vagyok. Ebből a segítségből kicsit szerettem volna törleszteni. Hogy ez épp Afrika és épp Belfastban, csupán részletkérdés - legalább is az volt, amikor fogadó szervezet után kutattam. De az első perctől kezdve érzem, hogy jó helyre kerültem és érdemes nap mint nap bejárni dolgozni.

A kiküldött varrógépekért és szerszámokért természetesen nem kérünk pénzt. Illetve itt valóban nem áll meg a dolog. Ezekben a hetekben például épp azt szervezzük, hogy valaki Belfastba tudjon jönni 5 hónapra Afrikából, aki majd betanítja az embereket az új varróüzemben, amelyet Ugandában létesítünk. Ősszel pedig 3 hónapra Tanzániába és Ugandába utazik az egyik főnökünk, hogy a saját szemével ellenőrizze, hogy a rendszeresen küldött beszámolók megfelelnek-e a valóságnak. A varrógépek pedig valóban megélhetést, munkát és önbecsülést jelentenek. Szoktunk például szövőgépeket is biztosítani, amelyek igazi kincsnek számítanak, mert iskolai egyenruhákat lehet velük készíteni, amelyeket aztán el lehet adni példának okáért az Egyesül Királyságban. Az áramkérdés nem mindenhol problematikus, viszont olyan tényező, amellyel szintén számolni kell (de nem vagyok szakértő). Nem csak annyiról van szó, hogy hajóra pakolunk egy tucat szerszámot és gépet, aztán menjenek Isten hírével. Nem szeretnék senkit meggyőzni, mindenkinek joga minderről pozitív vagy épp negatív véleményt formálni. De, ha valakit részletesebben érdekel a téma, nagyon szívesen válaszolok bármilyen kérdésre.

@eddie1977: Teljesen igazad van! A kommunikáció szak ellenére (ahol egyébként sem helyesírást, sem stílusgyakorlatot nem tanítanak), bármennyire is szeretném elkerülni, olykor képtelen vagyok észrevenni a szarvas hibáimat. Örülök, hogy van, akinek mindez játszi könnyedséggel megy.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.16. 22:13:52

@klappol:
Ha lenne biztos hogy lennének de otthon a műhelyem fala tele van plakátolva velük az igaz.
Meg is vádoltak már vele hogy nem fér össze a bölcs jómunkásember imázsával az öltözőszekrényes képek.
Lehet, Sztahanov képét kéne kiraknom:))))))))))))))))))))))))))))))))
Na most mivel csak ketten vagyunk és tudom te diszkrét ember vagy megmondom neked őszintén ezek mind polgárpukkasztásra feltett képek.
Az a röhej hogy mindig vannak itt olyan nyárspolgárok akik pukkadoznak a képek láttán.
Na ettől vagyok boldog.
Ez éltet.
Én vagyok az első cicitroll.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

klappol 2014.04.16. 22:17:18

@diggerdriver: Most erre mit válaszoljak??? :D:D:D

Vicces ficek vagy :))))))))))))))))))))) és elég szókimondó, ez teccik :)

morsels (törölt) 2014.04.16. 22:18:29

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Tenyleg erdekes, bar szerintem sem fog megvalosulni, kulonbozo okokbol sem (kapasbol csak az, hogy nincs ilyen globalis ellenorzo szerv, kik kezelnek a 'superadot', kik osztanak es milyen iranyelvek szerint es ez meg mindig csak alap problema).

De ket dolog jutott errol eszembe.
Az egyik az, hogy most is van peldaul Warren Buffett, aki letrehozott egy tarsasagot a super gazdagoknak, ahol a vagyonuk nagy reszet ilyesmikre lehet felajanlani. Bill Gates peldaul a tagja, meg joparan masok.

A masik meg az, hogy valamikor, mondjuk az ujkor elott is mindig volt az az 1%, akiknek a kezeben volt a 'vilag iranyitasa'.

A kulonbseg talan az az akkori (modern kor elotti) hatalmon levokkel, hogy ok tamogattak egy csomo dolgot. Muveszeket; zeneszeket, festoket, szobraszokat - Epiteszeket; templomok, kastelyok, hidak, utak es igy tovabb.

A mostani 'super rich' tobbsege ezekbe a regen letrehozott mukincsek megvasarlasara kolti a penzet, masreszt meg ugye a regi 'super rich' sem azon aggodott, hogy az altaluk ismert vilag nagy resze hogyan eli a mindennapjait (rabszolgak, jobbagyok, egyeb)

Szoval tenyleg erdekes lenne, hogy a mostani 'super rich' mire lenne kepes, ha tenyleg osszefognanak. Es most nem a harmadik vilag megsegitesere gondolok, meg nem is a muveszetek, tudomanyok (az mar kulonben is uzleti kerdes) teren, hanem tenyleg valami olyat, ami az emberiseget (az altalunk ismert vilagot) tehetne jobba.

Sci-fi szintu otletek jutnak csak eszembe most, nadehat... valamikor minden sci-fi volt.

morsels (törölt) 2014.04.16. 22:21:48

@Be Bo:
Csak azt aruld el nekem, hogy miert kell mindenkinek veganak lenni a hetkoznapokon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.16. 22:22:08

@33621:
Hűha. Nagyon drámai.
Hatásvadászat felsőfokon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.16. 22:24:37

@Be Bo:
Sok sikert barátom.
Nagyszerű ember vagy.

2014.04.16. 22:30:07

@Be Bo: Ez pontosan igy van, kis dolgok is szamitanak, meg a hetkoznapi "random acts of kindness" is, ezert vagyunk emberek, tobbek kozott, szerintem. :)

A helyesirasi hibak - ehhh, a kommunikacioban az a lenyeg hogy az uzenet atjojjon. Nekem atjott. :) (nem vagyok kommunikacios szakos, nem haza beszelek)

@diggerdriver: "Atomerőművet nem adhatunk baszod."

Ez kesz! :))))) LMFAO (bocs, nincs ra jobb kifejezes)

2014.04.16. 22:32:11

@Be Bo: Szarvas hiba? :))) Oke, csak viccelek... Koszonjuk a posztot.

blackhairlady 2014.04.16. 22:40:07

@diggerdriver: Ezt irtam en is azt hiszem. Legalabbis ezt akartam. (A haszonelvezetrol)

Amikor meglattam ezt a Mercit, akkor BNW terepjaroja jutott eszembe, ami sokkal szebb. Ez valahogy olyan se nem sportos se nem terepjaros, olyan semmilyen. Persze ez csak az en velemenyem.

2014.04.16. 22:47:16

@Ennike (DK):

Azért beszélj egy dán ügyvéddel. Nem olyan egyszerű dolog külföldön a behajtás, még az unión belül sem. Mindenképpen tudd meg hogyan rendelkeznek erről a dán törvények. Van ugyan egy uniós irányelv(2008/55/EK), ami lehetővé teszi a kölcsönös segítség nyújtást, de ennek minimális összeghatára 1500 euro. Ha nincs a két ország(Magyarország és Dánia) között egyezmény az adott tárgyban, szinte lehetetlen, hogy be tudják rajtad hajtani a tartozást. Én nem tudok ilyen egyezményről.

Be Bo 2014.04.16. 22:49:41

@morsels: Ez egy amolyan kompromisszum-féle: a két főnökünknek van egy hosszas elmélete arról, hogy a húsfeldolgozás (és így a húsfogyasztás is) az egyik legpazarlóbb tevékenység a világon. És mivel a hét 5 napjában együtt eszünk velük, így tiszteletben tartjuk ezt a nézetüket. Persze, ha valaki nagyon tiltakozna, hogy "már pedig ő húst akar enni" és gondoskodna az ebédjéről, akkor biztosan nem tiltanák meg neki, mert alapvetően elég rugalmasak (bár erre eddig még nem akadt példa). A hétvége minden értelemben szabad.
Egyébként én nem bánom a dolgot: elég alkalmazkodó képes vagyok és tényleg csak a hal hiányzik. A vegetáriánusok valahogy úgy kompenzálják a hús hiányát, hogy roppant kreatív receptekkel állnak elő és nagy hangsúlyt fektetnek a fűszerezésre. És itt jöttem arra is rá, hogy a zöldségekkel kapcsolatban szerintem elég sokan csak finnyásak vagyunk - én is az voltam.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.16. 22:51:57

@morsels: Igen, ezen en is gondolkodtam mar. Hogy talan ehelyett valami ertelmesebbet is ki lehetne talalni:

www.deluxecar.hu/brunei-szultan-auto-gyujtemeny/20100728

Ugyanakkor nem egyszeru mert most is ott tartunk hogy joval tobb ember van mar igy is a Foldon, mint ahanynak hasznos munkahely jut. Es egy meroben uj technologia jo esellyel csak rontana ezen a helyzeten.

Ha valaki eloallna a teleporttal akkor hany ember valna szep lassan munkanelkulive a kozlekedesben es a jarmuiparban? Vagy ha valaki epit egy perpetuum mobilet, akkor most rugjanak ki mindenkit az energiaiparbol?

Szerintem az urkutatas es a bolygo-kolonizacio lehetne hosszu tavon az egyik olyan nagy attores ami rengeteg problemat megoldana (globalis felmelegedes, tulnepesedes, elfogyo nyersanyagok, munkahely-hiany, stb.)

Nem veletlen szerintem hogy Elon Musk (akit en a XXI. sz. Nikola Tesla-janak tartok) es Richard Branson is eroteljesen az uripar fele kacsintgat. :)

morsels (törölt) 2014.04.16. 22:53:42

@Be Bo:
Akkor ez tenyleg valami cult fele :-)
Na es mi az az Életművész Ifjúsági Egyesület? :-)

2014.04.16. 22:53:52

@diggerdriver: laughing my fucking ass off!! :))

morsels (törölt) 2014.04.16. 22:58:55

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
En is az urkutatasra es mas bolygokon emberi kolonizaciok kialakitasara gondoltam, ezert irtam azt, hogy sci-fi.

A fold mar jelenleg sem tudja igazabol fenntartani a lakossagot. Ugy ertem, ha valami katasztrofa beut (szarazsag, tuzek, aradas, fagy), akkor feldol a piac. Az elelmiszer egyre dragabb lesz. Az az elelmiszer, amit a fejlett vilagban a harmadad kidobjak a szemetbe.
Mashol meg milliok halnak ehen, vagy nem jutnak vizhez.

Igen, Musk es Branson, meg a Google alapitok Bryn meg Larry Page, meg masok is, de egy ilyesmi dologhoz tenyleg kene a vilag 1%-a. A brunei szultan is, meg a tobbiek.

Na, ez nem fog megtortenni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.16. 23:05:44

@morsels: "Csak azt aruld el nekem, hogy miert kell mindenkinek veganak lenni a hetkoznapokon."

Van jopar tanulmany, ami szerint az ember taplalek-bevitele, akkor a legidealisabb hosszu tavon ha nem eszel mindig hust. Ezek a tanulmanyok azt allapitottak meg hogy a hus olyan az emberi szervezet szamara mint a benzintanknak 1-1 nagy gazfroccs. Nagyon sok energiat tarol fajlagosan kis helyen, igy viszonylag keves hussal is csucsra tudod jaratna a szervezeted ha szukseged van ra, de a folyamatos tulzott husfogyasztas hamarabb lemeriti a tankod (magas koleszterin, infarktus, belrendszer megterhelese, stb.)

Hogy mennyire igaz, azt nem tudom, de annyiban igazat adok ennek hogy ha megnezed, azok a nepek ahol magas a varhato elettartam (pl. Japan, del-kelet azsiai orszagok, Olaszorszag, Izland, stb.) azok jellemzoen inkabb halat fogyasztanak es zoldsegeket, gyumolcsoket.
Mig ahol tombol a hus-kultusz (pl. Magyarorszag, US, UK) a fejlettseguk ellenere joval hatrebb vannak a varhato eletkor alapjan.

Persze nyilvan kozrejatszik a stressz meg az egeszseges eletmod egyeb faktorai is, de teny hogy az ember a hussal konnyen el tud telitodni, az emesztese elegge lefoglalja a szervezeted. Szerintem lehet valami igaszsag a dologban. :)

En nem vagyok vega (mert az ember alapvetoen mindenevo tehat ertelemszeruen szuksege van a husra is), de szerencsere husimado sem, igy pusztan veletlenul ugyan, de szinte minden heten alakul 1-2-3 nap, amikor nem eszunk hust.

Be Bo 2014.04.16. 23:07:08

@morsels: Ők elsősorban azzal foglalkoznak, hogy fiataloknak szerveznek táborokat, képzéseket és különböző kreatív programokat főként a Velencei-tó környékén. Emellett különböző nemzetközi táborokhoz gyűjtenek résztvevőket.
artistoflife.gportal.hu/

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.16. 23:11:38

@blackhair-lady:
Szerintem a BMW X5 az egyik legjellegtelenebb autó amit valaha gyártottak.
Akármelyik koreai SUV jobban néz ki.

morsels (törölt) 2014.04.16. 23:14:10

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Ne haragudj, de ezt alapvetoen nem hiszem el. A proteinra szukseg van (azon persze lehet vitatkozni, hogy mennyi proteinra van szuksege egy szamitogep zombinak, meg mik a megfelelo helyettesitok, amik potolhatjak azt a mennyiseget), aminek a legjobb szarmazasi helye a hus.
Leszamitva a gasztronomiai erteket (amit en azert nem hanyagolnek el szemely szerint, sot, kifejezetten ragaszkodom hozza)

A tobbi meg statisztika. Falusi magyarok is igen tekintelyes kort ertek el, a nagyvarosi polgarokkal szemben. Persze elso latasra ez marha jol hangzik, de onmagaban kb. annyira erv, hogy akar a 10 parancsolatban is lehetne.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.16. 23:14:28

@morsels: Amugy az a baj a mostani tech vilagban hogy annyira csucsra jarattak ezt a vegletekig elcsepelt startup dolgot hogy mindenki csak ebben tud gondolkodni.

Nincs semmi bajom a Facebook-al, Instagrammal, Youtube-al meg osszes ilyen jellegu cuccal, de legyunk oszintek, a mai startupok 99%-a a szorakoztatoiparra epul. Ami nem rossz, de az emberiseg szempontjabol nem is olyan fantasztikusan jo.

Mig a XX. szazadban az volt a "meno" ha fizikailag letrehoztal valamit ami megkonnyitette az emberek eletet, elorebb vitte az emberiseget, addig napjainkban a startupok vilaga inkabb arrol szol hogy tokmindegy milyen "crappy" otleted van, ha mar minimalisan is egyedi, akkor kerits valami befektetot es marketinggel probald meg lenyomni az emberek torkan, hatha beepul a koztudatba es el tudod passzolni 1-2 evvel kesobb par millio dollarert azt a ceget, ami amugy az ertekesitheto reklamfeluleteken tul amugy nem tud felmutatni semmilyen kezzelfoghato erteket.

OK, kicsit sarkosan fogalmazok, de az a lenyeg hogy szerintem rengeteg szuper koponya van odakinn, akik ahelyett hogy letennenek valami tenyleg innovativat az asztalra, inkabb Flappy Bird-ot fejlesztenek mobilra mert sajnos olyan fura vilagban elunk hogy az jobban fizet...

morsels (törölt) 2014.04.16. 23:15:28

@Be Bo:
Ez alapjan vagy valami regi KISZ-tabor uj valtozata, vagy a Jehova tanuinak egyfajta szervezete :-)

Be Bo 2014.04.16. 23:18:25

@morsels: Ezek közül inkább az előbbire szavaznék hasonlatképp! :-)

morsels (törölt) 2014.04.16. 23:24:46

@Be Bo:
Nade a KISZ taborban mi ehettunk hust :-)

Be Bo 2014.04.16. 23:33:17

@morsels: Ahogyan az Életművész táboraiban is - ők magyarok! :-)
(Már majdnem azt hittem, hogy sakk-matt!)

morsels (törölt) 2014.04.16. 23:34:05

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Ehhez a kapitalista gazdasagi rendszre alapjait kell erteni.
Gyakorlatilag a befektetok arra fogadnak, hogy a jovoben te hasznot hozol nekik. Ezert kell a fejlodes (es ugye kerdes, hogy meddig fejlodhet az adott rendszer az adott keretben), a stagnalas mar megoli a lehetoseget a fejlodesnek, a reszeccio meg egy olyan spiralba taszitja, amit orvenykent lehet leirni.

Szoval a kapitalizmus (mint gazdasagi rendszer) alapveto lenyege az allando fejlodes. Amihez befektetes kell, az a gambling (mert tenyleg nem jobb, mint a lotto vagy a kaszino), amit az emberek hajlandoak kockaztatni es amig stabil a kornyezet (a lehetoseg), addig kockaztatni is fognak.
Nyilvanvalo modon ha biztosra mesz, akkor kevesebbet nyersz, ha nagyobbat kockaztatsz, akkor viszont kurva nagyot lehet nyerni. Es itt jon be a start-up.

A start-up elad egy otletet, amirol aztan okosok eldontik, hogy ebbol lehet-e penzt csinalni. Csak ugye egeszen mas az, amikor ujrahasznosithato energiarol, vagy zoldovezetrol, vagy hasonlo technologiakrol beszelunk. Nem, a gyors es egyszeru az a webes alkalmazasok halmaza, aminek mostanara a kockazati tenyezoje ahhoz hasonlo, mint mondjuk 3 ev alatt egy olyan ceget hozol letre, ami versenyezhet olyan cegekkel, mint mondjuk autoban a Mercedes.

De ezzel nem hoznak letre uj technologiat, csak kihasznaljak a jelenlegi piac lehetosegeit... amit ha belegondolsz, akkor first world szorakoztato es kiszolgalo ipar.

Most ebben van a penz.

morsels (törölt) 2014.04.16. 23:37:17

@Be Bo:
Nem akartam sakk-mattot adni :-)

De tenyleg... nem cikizni akarlak, nadehat az Eletmuveszek biztos jo fejek, valoszinuleg el is szivnak par jointot a Velencei tonal, de 5 ev iskola utan egy varrogepjavito szakmunkaskepzo Irorszagban volt a legjobb lehetoseg?

Es ebbol a charity angle az, amit tudsz igazabol haszalni, ugye? Marmint ha majd munkat keresel.

Shanarey 2014.04.16. 23:39:45

@házelőtthinta:

Nem nyertél pici huszár, nem mindenki.
2009-ben kifizettem az autómra felvett kölcsön maradékát, pedig még azt sem mondhatom hogy elszállt a törlesztő, ahogy másoknak. Volt miből és tudtam hogy a csodás gazdaságunk csak rosszabb lesz így ez volt a jó megoldás, nem pedig az hogy havonta fizetem a maradék két évet tovább.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.16. 23:51:48

@morsels: Persze, en ertem hogy pusztan befektetes szempontjabol nagyon csabito otlet a startup. Csak vannak bizonyos reszei a tech vilagnak ahol egy olyan rendszert epitettunk fel (a kapitalizmus bizonyos vadhajtasai reven) ami nem szorgalmazza elegge az innovaciot.

Richard Branson is szamtalanszor panaszkodik az eletrajzi konyveben arra hogy mennyire tele volt a toke azzal miutan tozsdere vitte a ceget, hogy minden egyes lepesnel argus szemekkel kellet figyelni a tozsdet es a befektetok erdekeit. Nem mondhatta azt hogy most belefogunk egy nagy volumenu fejlesztesbe ami 10 even at durvan veszteseges lesz, cserebe utana megvaltjuk vele a vilagot mert a reszvenyesek osztalekot akarnak es reszveny aremelkedest.
De pont errol szol a Company Men cimu film is, hogy neha a tozsde es a befeketetesek vilagaban elvesz az ertekteremto munka eszmeje.

De felhozhatnam a marhara nevetseges Apple-Google pereskedest is, aminek csak az lett az eredmenye hogy a szabadalmi perekbol befolyo penz es dicsoseg miatt addig utottek egymast a birosagon hogy a telefongyartok mar lassan fingani sem mernek mert az valakinel mar tuti le van vedve... ahelyett hogy mereszet es nagyokat lepnenek.

Nah sebaj, kisirtam a banatom. :) Megyek, elteszem magam holnapra mert kezdek picit "el-hintasodni" igy ma este. :D

Be Bo 2014.04.16. 23:53:19

Annak tekintetében, hogy mindebből mit tudok majd hasznosítani akkor, amikor ott állok majd egy állásinterjún - már ha egyáltalán eljutok addig. Bár, ha csak az angolt, akkor már megérte. Nem tudom ki hogy van vele, de én nem vagyok az a típus, aki otthon a könyv mellől el tud sajátítani egy nyelvet.
Őszintén szólva, ezen a ponton, ahol most vagyok, a jövő kissé homályos. Ami biztos, hogy nap mint nap új embereket ismerek meg és kaptam egy évet, hogy bejárjak egy szigetet, amelyet mindig is szerettem volna. Közben pedig ragad rám valami gyakorlatiasság, ami soha sem árt. Nyártól pedig határozottan nekilátok a munkakeresésnek és meglátjuk mennyire találom fel magam mindazzal, amim van. (Remélem nem keltettem a tanácstalan fiatal képét, mert az szerintem soha sem voltam!)

morsels (törölt) 2014.04.16. 23:57:26

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
De mondok mast. Mas megkozelites.
Ha mondjuk Musk, meg a Google alapitok Brin es Page sikerrel jarnak, akkor tenyleg az lesz, hogy elektromos autok, kamionik, kesobb hajok, repulok mukodnek igy... es emberi beavatkozas nelkul. Jo, nem mostanaban, de idovel. Szoval nem lesz szukseg soforokre. Nem arrol van szo, hogy ha te akarsz menni valahova, akkor az autod elvisz teged barhova (es akar ihatsz is), hanem a transzport cegek (nemzetkozi fuvarozas, varosi kozlekedes, taxik, minden) soforok nelkul mukodhet.

Amig a harmadik vilag azert konyorog, hogy ehetni tudjon, az elso vilagban is komoly feszultsegek fognak kialakulni.

Persze a tozsdeknek a nagy resze meg mindig a commodity (tehat energiahordozok, elelmiszer) az alapja, de a szolgaltas es a 'business' koltsegeinek csokkentese az, ami erosodo tendencia. Es ez az elso vilag lakosainak sem jelent jot.

Mondok egy peldat (tudom, ez is meg elegge messze van, de csak peldanak), mi van akkor, ha egy faszi 10 digger gepet tud iranyitani egy irodabol.
Nem is kell kimennie a teruletre, mert minek.
Es a technologia mar most megvan ehhez.

morsels (törölt) 2014.04.17. 00:05:34

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
A kapitalizmus arrol szol, hogy ki fektet be abba, amit te jo otletnek tartasz. Es ez vonatkozik Zuckerbergre, Bransonra, meg mindenki masra. A befekteto akarja a penzet, meg a nyereseget.

Ez a kapitalizmus.

2014.04.17. 00:35:19

@Be Bo: Ez valójában fizetetlen munkagyakorlat, amit szerintem Nyugat Európában is értékelni fognak. Máris van egy külföldi referenciád, ha arra van szükség. Épited a kapcsolataidat, ismerkedsz a szokásokkal. Rengeteg "transferable skills" jön ki abból amit most csinálsz, csak mélyebben el kell gondolkodni rajta és úgy irni a resumét hogy ezt mások is lássák. A csapatmunkától kezdve a kommunikációs készségig, szervezésig, stb. stb. sok mindent ki lehet vetiteni egy interjún...

Be Bo 2014.04.17. 00:45:14

@cougarcat: Igazad van, köszönöm! Igyekszem majd kihozni belőle, amit lehet! :-)

adg 2014.04.17. 01:43:47

@diggerdriver: Ez jo szoveg. :)
A kutyat meg eddig sikerult megusznum, bar a gyerekek nagyon akarnak. Es persze gondoznak, meg setaltatnak, meg osszeszednek a szart is a kertben. En meg ismerem oket. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.17. 03:41:34

@Herr Géza: És a több ezer-tízezer ddr-márkát hogy váltottátok át forintra?Mert én emléxem, gyerekkoromban jártunk arra (Csehszlovákia-NDK) és a két szomszédos ország is eléggé korlátozottan váltotta be egymás pénzét...

A legjobban azt bánom esküszöm, hogy kimaradtam a 80-as évek végi - 90-es évek elejei nagy csencselésekből... :D Amiket te is írtál, meg az első nyugati roncsok behozatala Magyarországra, kissé kipofozva, majd eladva aranyáron; meg a jugó benzinbizniszek, igaz ez később volt.Szóval arany élet lehetett... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.17. 04:57:09

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Végre már, hogy másnak is teccik a lapjával haladás. :-)))
Én is bőszen gyakorlom, bár csak telente, mert spúr vagyok a gumikat szétb@szni, meg amúgy is csak a kézifék van, lévén, hogy elsőkerekes szegényke.De a 3 éves lányom már kacarászik örömében, mikor "szánkózunk" az autóval...Fog kelleni venni valami hátulkaparóst, most már ketten vagyunk az asszony ellenében... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.17. 05:04:07

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Én úgy tudtam, hogy ezek ventillátorok, vagyis feszültséget kapcsolnak a pólusaira, elkezd forogni, és ezáltal a nagy marha nyári melegekben klimatizálva vannak a vidékek.A dániai tengerpartokon rogyásig állnak ilyen ventillátorok a vízben, meg is van a kurv@ nagy szél, könnyen tudnak pl a vitorlások közlekedni.Ez már az új korszak, az elektromos hajózás érája.Pluszban még kánikula sincsen... :-)

Papagály (törölt) 2014.04.17. 06:18:34

@bpetya75: @Herr Géza:
én köszönöm a megosztást, vidám perceket szerzett!
persze, más az optikánk, messziről felszabadultabban vigyorog az ember. no meg, minden ilyen cikk egy újabb megerősítés, hogy jobb helyen vagyok, s a melegség által elöntött lelkű háziállatok között csak egyre jobban feszengenék.
kérünk még, ha lesz hasonló!

Papagály (törölt) 2014.04.17. 06:18:34

@Herr Géza: én viszont reggelig röhögök, ha így folyatod... :)

Papagály (törölt) 2014.04.17. 06:18:34

@maxval a gondolkodó birca: én azt szoktam mondani, hogy sokkal régebben vált el a finn a magyartól, mint az angol a némettől.

Sütemény1975 2014.04.17. 09:04:50

@Kövérmadár [swe]: ha mar a jotekonykodasrol volt szo egesz nap :)
En is haragszom magamra, mert nem kene ennem, de gyenge vagyok.

Hari Seldon 2 2014.04.17. 10:42:53

@diggerdriver:
Legalábbis, a nős nem mer feltenni...

Hari Seldon 2 2014.04.17. 10:47:48

@Be Bo:
Nehogy azt hidd!
Berakja a magyar nyelvű word-be, és kidobja a hibákat. Legtöbbször én is ezt csinálom.
:-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása