oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. április 16. 06:46,  Önkéntesetek Belfastból 390 komment

2014. április 16. 06:46 Határátkelő

Önkéntesetek Belfastból

Igazi különlegesség a mai történet, hiszen mi másnak is lehetne nevezni azt, amikor egy fiatal lány elmegy Belfastba önkéntesnek, hogy varrógépeket és más gépeket javítson, amiket aztán Afrikába küldenek a rászorulóknak? Márpedig BeBoval éppen ez történt.

Belfast.JPGBelfast

„Immár fél éve élvezem az észak-ír vendégszeretetet EVS önkéntesként Belfastban. Olyasmivel töltöm a hétköznapjaimat, amellyel korábban soha: kommunikációs diplomával varrógépeket javítok egy vegetáriánus, Afrikáért munkálkodó szervezet nemzetközi csapatában. Közben igyekszem feltérképezni a csodás ír tájakat, megszokni a belfasti szlenget, gyűjteni a páratlan fényképeket és a feledhetetlen zenei élményeket.


EVS elejétől a végéig

Az önkéntesség és az önkéntes munka mondhatjuk, hogy korábban is az életem részét képezte, de komolyabban 2012 őszén kezdett el csillapíthatatlanul izgatni az EVS (European Voluntary Service) vagyis az Európai Önkéntes Szolgálat.

Ez dióhéjban azt jelenti, hogy Európa (de akár Európán kívül is) egyik országában hosszabb vagy rövidebb ideig egy általad kiválasztott szervezetnek dolgozol. Fizetést nem, viszont ellátást és némi zsebpénzt kapsz cserébe. De talán, ami ennél fontosabb; életre szóló kalandokat, munkatapasztalatot és nyelvtudást nyerhetsz vele.

Számomra vonzóvá tette továbbá az egész programot az, hogy kicsit kiszakadhatok a jól megszokott, kényelmes környezetemből („komfortzónámból”) és egy másik kultúra, ország mindennapjainak szerves része lehetek annak minden kihívásával együtt.

Azt be kell vallanom, hogy én elsősorban nem a „buli” oldaláról ragadtam meg a dolgot, mint sokan (bár nyilván az is benne van), hanem tényleg hasznos és hatékony része akartam lenni egy csapatnak egy jó ügy érdekében.

Biztosan mindenkinek van elképzelése arról, hogy hol szeretne dolgozni, élni, így nekem is volt. Még 2007 nyarán újságíró gyakornokként egy hónapot töltöttem az Ír Köztársaságban, egy Bray nevű városkában, amely Wicklow megyében, Dublintól nem messze található.

A csodálatos Írország

Azt addig is tudtam, hogy Írország egy bámulatos hely, de azóta kifejezetten azt vallom, hogy a világ egyik legszebb pontjáról van szó. A smaragdzöld tájakkal, egymást érő mesebeli kastélyokkal és misztikus tavakkal szerelem volt első látásra, melytől – sajnos vagy nem sajnos - mind a mai napig nem tudtam megszabadulni.

Így, amikor elkezdtem böngészni az EVS adatbázist fogadó szervezet után kutatva, nem is volt kérdéses, hogy melyik országgal kezdem. Egyébként az adatbázisban mind fogadó, mind küldő szervezeteket lehet találni (mindkettőre szükség van ahhoz, hogy pályázni tudjon az ember).

Tekintélyes mennyiségű projekt és szervezet között lehet válogatni, nagyon sokféle témában a környezetvédelemtől a fogyatékkal élőkkel való foglalkozáson át egészen a művészeti és kulturális tevékenységekig.

Írországon kívül Észak-Írországba, Skóciába, Walesbe, Angliába, Spanyolországba és Izlandra adtam be a jelentkezésemet. Ez utóbbit olyan formában, hogy elküldözgettem az angol nyelvű önéletrajzomat és motivációs levelemet.

Azzal a jó tanáccsal tudnék szolgálni a pályázni vágyóknak, hogy minden egyes szervezet tevékenységét alaposan nézzék át és egyenként, szervezetre szabott motivációs levelet tessék írni, ne pedig egy sablont küldözgessenek, mert az emberek többsége ezt csinálja és nem célravezető. Időigényes, macerás, de megéri.

El kell mondanom, hogy én körülbelül 50-60 helyre adtam be és olyan 30 esetben kaptam bármiféle visszajelzést (mondjuk azt, hogy most épp nem keresnek önkénteseket vagy már meg is találták azokat).

A jelentkezők többsége szerintem az Egyesült Királyságba szeretne eljutni, így nem egyszerű a dolog. Őszintén megvallva, idegtépő, amikor az ember lánya csak küldi, küldi, de egyáltalán nem biztos benne, hogy jut valamire.

Amikor megjön a levél…

Végül az én igyekezetemet is siker koronázta, mert április 10-én e-mail érkezett a belfasti Tools For Solidarity nevű, első pillanattól szimpatikus NGO-tól, mely szerint engem választottak. Madarat lehetett volna velem fogatni természetesen.

Ekkor a következő lépés az volt, hogy a TFS felvette a kapcsolatot a küldő szervezetemmel, az Életművész Ifjúsági Egyesülettel és velük egyetértésben megírták a pályázatot, melyet május 1-i határidővel adtak be az ezzel foglalkozó brit nemzeti irodához (egy évben három ilyen határidő van).

Ezt ismét egy hosszú - és az idegekre újfent csak nem túl jótékony hatást gyakorló - három hónapos várakozás követte. Ez alatt leabszolváltam, elvesztettem a diákmunkámat és fel kellett mondanom az albérletemet, így minden adott volt egy igazi tabula rasához.

Végül augusztus 1-én (a névnapomon) jött a hír, hogy a pályázatunk sikerrel járt és én ősszel egy évre Észak-Írországba költözhetek. A fogadószervezetem megvette a repülőjegyet, így nekem már csak azzal a logisztikai problémával kellett foglalkozni, hogy miként pakolok be egy 20 kilós bőröndbe egy kerek esztendőre.

Gombóc a torokban

Meglehetősen nagy izgalommal és a pótolhatatlan családom és barátaim őszinte támogatásával indultam el egy szeptember végi vasárnap délután Belfast felé. Először a szokásosnak mondható Sopron-Budapest vonatúton igyekeztem visszafogni a torkomban egyre csak növekvő gombócot. Majd a reptéren, ahol minden „becsekkolásnál” és cipő-levételes ellenőrzésnél ezerszer nehezebb azokat otthagyni, akik kikísértek oda.

Az úttal kapcsolatban azt a mókás esetet el kell mesélnem, melyet egy ösztönös védekezési mechanizmusom eredményezett (lévén, hogy nem vagyok éppen egy sasszem). Szóval, úgy gondolom, a legjobb mindent megkérdezni - és lehetőleg a legelső szembejövő embertől.

Nos, ahogy felértem a fedélzetre, le is támadtam a látókörömbe először beleeső személyt, hogy ugyan igazítson már útba mi fán teremnek itt a sorok. Szerencsémre, szerencsétlenségemre, az első ilyes valaki rögtön a pilóta volt.

Természetesen nem magyar, így amellett hogy talán azt se értette miért szólok egyáltalán hozzá, azt pláne nem, amit magyarul próbálok stand-upolni neki. De összeszedett nekem egy hostesst, így végül mindenki a helyére került.

A dublini buszmegállóban gondoltam ismét alkalmazom a fenti módszert, és kapásból leszólítottam a szintén a belfasti buszra várakozó leendő sofőrt, aki garantálta, hogy végül pontosan oda jutottam, ahova eredetileg indultam.

Castlewellan.JPGCastlewellan

Jó helyre kerültem

Fogadó szervezetem, a Tools For Solidarity olyasmivel foglalkozik, amelyet, ha történetesen egy újságban olvasna az ember, biztosan fejét csóválva továbblapozna azzal a megjegyzéssel, hogy „persze, persze.”

Ugyanis a környékről varrógépeket és a garázsban kallódó, nem használt szerszámokat gyűjtünk be, majd egyenként nagyon részletesen átnézzük, szétszedjük, kitisztítjuk, megolajozzuk, és szükség esetén javítjuk őket. A kész gépeket és eszközöket évente kétszer hajóra tesszük és Afrikába (Tanzániába és Ugandába) szállítjuk.

De ennyinél még nem áll meg a dolog: a szervezetünk építette a varróüzemeket is, amelyek megélhetést jelentenek a helyieknek, traininget biztosít számukra és különös figyelmet szentel annak is, hogy lehetőleg minél több nőt és hátrányos helyzetű dolgozót vegyenek fel. Emellett két-háromévente egyszer valaki a TFS-től pár hónapra ki is utazik Afrikába, hogy a saját szemével ellenőrizze, tényleg minden rendben megy.

Októberben már én is a csapat tagját képeztem, amikor küldtünk egy ilyen szállítmányt. Egy egész hetes munkát jelentett, ahogy bekonténereztünk 290 varrógépet, több tucat láda szerszámot, cérnát, ruhaanyagokat, de még bicikliket és ágyakat is csomagoltunk azoknak, akik a betanító tanfolyamot tartották.

Olyan legapróbb részletekre kiterjedő figyelmet jelent ez, hogy nem küldhetünk például elektromos tárgyakat, mert sok esetben még áram sincs ott, ahol használni fogják őket.

A főnökök sem kapnak fizetést

A Toolst egyébként 30 évvel ez előtt egy testvérpár, John és Stephen Wood alapította. A motivációs erőt egy személyes élmény szolgáltatta; John és még néhány önkéntes nem csak a belfasti kényelemből dolgoztak Afrikáért, hanem konkrétan el is mentek Tanzániába vízvezetékeket fektetni.

Ekkor jöttek rá, hogy az egyik legalapvetőbb problémát az jelenti, hogy az embereknek nincsenek megfelelő szerszámaik. Ahogy hazatértek, el is kezdtek ez ügyben munkálkodni.

A TFS-nél csak és kizárólag önkéntesek dolgoznak, többségében az EVS program által, de a világ minden tájáról fogadnak lelkes jelentkezőket. Így csatlakozott például hozzánk legutóbb egy amerikai lány, aki a barátja miatt költözött Belfastba.

Ez a „csak és kizárólag” valóban mindenkit magában foglal, így még a két főnökünk sem kap fizetést. Tudom, ez hihetetlenül hangzik, de valóban így van. Sőt, egyáltalán nincs hierarchia: egyenrangú munkatársakként dolgozunk együtt – nekem például rendszeresen John magyarázza el igen türelmesen, hogy mit is kellene csinálnom, amikor elakadok egy szívós masinával.

Semmi sem lehetetlen

Mert bizony én a varrógépes szekcióba kerültem. Itt el kell mondanom, hogy az újságírói tanulmányokkal és ötéves kommunikáció- és médiatudomány alap, majd mesterképzéssel a hátam mögött nem vagyok egy kifejezetten praktikus, kétkezi alkat, aki bármikor megjavítja a hűtőt vagy megoldja az eldugult lefolyó problémáját.

Egész konkrétan, korábban egy csavarhúzó nem volt a kezembe, de még egy egyszerű villanykörte kicserélése is komoly fejtörést okozott. Most pedig szép lassan ott tartok, hogy több szerszám nevét tudom angolul, mint magyarul és csukott szemmel atomjaira szedek és összerakok egy komplett varrógépet – néha még az esetleges problémákat is felismerem és kijavítom. Azt hiszem, erre mondják, hogy a világon semmi sem lehetetlen.

Whitehead.JPGWhitehead

Ezen felül akadnak más tevékenységi körök, amelyekbe bekapcsolódhattam. Én felelek azért, hogy a hozzánk újonnan érkező varrógépek típus szerint legyenek szortírozva és helyet kapjanak a „back roomunk” polcain (magyarul raktáros vagyok).

De hogy maradjak kicsit a kaptafánál (pennánál) is, a kommunikációs csapat szerves részét is képezem: én lettem a koordinátor. Néha zargatom az embereket, hogy időben adják le a cikküket a negyedéves hírlevélhez, küldjenek képeket és persze én is írok bejegyzéseket, cikkeket, valamint kezelésbe vettem a kissé elhanyagolt Twitter oldalunkat is.

A szent tea és ebédkészítés váltva

A munkaidő 9:30-17:00-ig tart és közben van 2 szigorúan betartott tea- és egy ebédszünet. Azt már észrevettem, hogy Nagy-Britanniában a tea tényleg szent és sérthetetlen, már-már az alapvető emberi jogok egyike. Ha elmegyek egy nyilvános rendezvényre (legyen az például csak egy színházi bemutató vagy egy pár órás konferencia), az borítékolható, hogy a tea és a kávé biztosítva lesz.

A mindennapok szerves részét képezi továbbá, hogy az önkéntesek felváltva főznek ebédet a társaságnak. Ezt két körülmény nehezíti: az egyik, hogy a megállapodás szerint a munkahét ideje alatt vegetáriánus életmódot folytatunk. A hét 5 napján egyáltalán nem eszünk húst egyik étkezés alkalmával sem. Hétvégén viszont lehet legálisan állatokat fogyasztani.

A másik, hogy az egyik munkatársunk lisztérzékeny, így azt gondolnánk, kissé szűkösek a lehetőségeink a tekintetben, hogy mi mindent készíthetünk. De valójában roppant találékonyak tudunk lenni.

Ráadásul, lévén, hogy egy nemzetközi csapatról van szó, mindenki igyekszik belecsempészni a nemzete konyhájának sajátosságait az ételekbe. Az én nem mellékes aggodalmamat tovább fokozta az első alkalmakkor, hogy nem vagyok éppen egy szakácsok gyöngye (vagyis inkább csak soha sem gyakoroltam igazán).

Viszont minden félelmem ellenére, sokkal jobban megy a dolog, mint reméltem és nem is olyan kemény dió 15-20 emberre főzni, mint mondjuk megjavítani egy elromlott orsót. Készítettem már nekik magyaros krumplifőzeléket húsmentes kolbásszal és tojásos nokedlit is.

Hogy hogy állok a vegetarianizmussal? Nos, be kellett látnom, hogy sokkal több zöldséget szeretek, mint ahogy azt korábban gondoltam. Csak a hal hiányzik néha, de azt be is szoktam szerezni egy-egy vasárnapi ebéd alkalmával.

Nemzetközi brigád

Ami a lakhatást illeti, egy tipikus, piros ajtós, kétemeletes vöröstégla házikót osztok meg hat önkéntessel, akik egyben a munkatársaim is. Én vagyok az egyetlen magyar, a többiek spanyolok, olaszok, portugálok, franciák és németek.

A hét talán kicsit soknak tűnik, de mindenkinek van külön szobája. Az enyém például elég tágasnak mondható, még kandalló is van benne, melyet viszont sajnálatos módon, nem lehet használni (noha elkélne, mert nem kényeztetnek errefelé Celsiusokkal).

Hogy reggel minél hamarabb eljussunk a gyárba, mindenki kapott egy biciklit. Ez viszont az észak-ír, kissé őrült vezetők mellett mindig egy külön kihívást jelent.

Amikor egy EVS-training alkalmával találkoztam más önkéntesekkel is, hallgatva a beszámolóikat, arra jutottam, hogy a mi családias kis Tools közösségünk tényleg igazán egyedülálló és minden tekintetben jól működik.

Hogy csak néhány példát említsek: annyi zsebpénzt kapunk, amennyit megígértek (nem minden szervezetnél van ez így), és abból ki is lehet jönni. Én nem csak, hogy a munkatársaimmal élek, de a szabadidőmet is örömmel töltöm a társaságukban: velük megyek kirándulni, szórakozni és mindig akad, aki szóljon hozzám két kedves szót.

Közösen főzünk, gond nélkül megy a házimunka beosztása (még a fiúknak is) és a szelektív hulladékgyűjtés sem jelent különösebb megerőltetést. Igazi olajozott gépezetként zakatolunk együtt, ahol a fogaskerekek egy irányba és egy tempóban haladnak, és senki sem akar letérni a pályáról.

Belfaston innen és túl

Mielőtt elutaztam, sok embernek újságoltam, hogy végül Belfast lesz az elkövetkező egy évem színhelye. Többen rögtön rávágták, hogy "Jaj, az IRA! Hű, vigyázzak nagyon magamra!”

Nincs mit tagadni, ha Észak-Írországra gondolunk, sajnos rögtön az elmúlt 30 év értelmetlen és elkeserítő katolikus-protestáns kölcsönös öldöklései jutnak eszünkbe. A véres évtizedek során háromezernél is többen vesztették életüket. Ez azért is rengeteg, mert az ország lélekszáma nem túl magas: Nagy-Britannia lakosságának (kb. 62 millió) alig 3%-át teszi ki.

Igyekszem egyre mélyebbre ásni magamat az itteni volt és jelenleg is némileg valós konfliktusokban. Nos, attól még távol állok, hogy azt merjem állítani, megértettem és átlátom az egészet - szerintem egy külföldi igazán soha nem is fogja -, de már talán némiképp beljebb vagyok.

Gian's Causeway.JPGGiant's Causeway

Néha azt gondolom, hogy az embereknek szimplán csak túl sok a szabadidejük és azt a határozottan kreatív módot választják annak eltöltésére, hogy felkavarják maguk körül kicsit az állóvizet. Szerintem egy nagyon szűk réteg az, akik még mindig balhéznak alkalom adtán. Az emberek többsége békét és nyugalmat szeretne végre. Igazán veszélyt jelentő zavargások nincsenek.

Nem érzem magam veszélyben

A beöltözős, hangszeres demonstrációk viszont meglehetősen gyakoriak errefelé – de számomra ez már egy teljesen hétköznapi jelenséggé vált. Karácsony környékén (a zászlós mizéria évfordulójának idején) ugyan volt némi bombariadalom, rendőri készültség és felhajtás.

Az is igaz, hogy évente egyszer, a júliusi protestáns Orániai Rend felvonulásakor (amely annak állít emléket, hogy Orániai Vilmos a 17. században leverte az írországi katolikus lázadást) jobb elkerülni a belvárost.

Emellett az ember tud olyan apróságokat, hogy lehetőség szerint nem flangál „I Love Ireland” feliratú, smaragdzöld színű pólóban a Shankill úton. De én mindezzel együtt nem érzem azt, hogy veszélyben lennék.

Derry-Londonderry (a név körüli cirkuszba inkább bele se kezdenék) városában, a krétával megjelölt, szürke házak és a városon végighúzódó fal mentén járva történetesen sokkal nyomasztóbb hangulat fogott el, mint Belfastban bárhol. Belfast szerintem alapvetően egy élhető, de nem egy tipikus főváros. Turistaparadicsomnak ugyan nem nevezném, de el lehet itt tölteni néhány kellemes napot.

Wee, dead on

A helyi szóhasználat és akcentus (már, ha ezt lehet annak nevezni) hírhedten sajátságos. Emlékszem, az első pár alkalommal, amikor taxit próbáltam rendelni, végül inkább letettem a telefont, mert egyáltalán nem jutottunk dűlőre a diszpécserrel.

Mára már megtanultam, hogy amikor a kasszás fiú a Tescoban „my love-nak” meg „my dearnek” hív, akkor nem kikezdeni akar velem, csupán udvarias. Ha három Belfastra jellemző kifejezést kellene mondanom, őket választanám: wee (pici), dead on (oké) és craic (jó móka, buli). Ha ezeket ismered, könnyen beolvadhatsz a britesen ír masszába (mely geometriai adottságait tekintve, nagyon ír, a rendszer viszont kifejezetten brit).

De nem csak munkából áll a hét, így, amikor csak tehetjük, kapjuk a hátizsákot és igyekszünk feltérképezni a „Smaragd Sziget” minden rejtett és kevésbé rejtett kincsét – elvégre is, az a bizonyos utánozhatatlan zöldség csábított ide.

Láttam sejtelmes labirintust Castlewellanben, színesházas tengerpartot Whiteheadben, kártyavárként sziklára omló kastélyt és Észak-Írország legnagyobb turisztikai vonzóerejét, a valóban lélegzetelállító Óriások Útját.

Az igaz sztereotípia

Az Ír Köztársaság fővárosába, Dublinba is többször adódott alkalmam visszamenni - hiába, az ottani pezsgő életnek nincs párja. A Guinnesst pedig nem lehet megunni! Erről jut eszembe, az a sztereotípia, mely szerint az írek sokat isznak, saját empirikus tapasztalataimra alapozva, igaznak mondható. Sokat és korán kezdik (mind napszak, mind életkor szempontjából). Valószínűleg ez a magyarázata annak is, hogy a legtöbb bár és szórakozóhely éjjel 1 óra körül bezár.

Mivel meglehetősen zenebolond vagyok, keresem a lehetőséget, hogy minél több ismert és kevésbé ismert brit és ír együttes fellépését csípjem el a környéken (de messzebb is hajlandó vagyok elmenni). Elvégre is Nagy-Britannia az igazán minőségi zene bölcsője.

Így jutottam el életemben először az egyik kedvenc zenészem, Glen Hansard belfasti koncertjére is, melyre otthon esélyem sem lett volna. De hangulatos élőzenés pubokba, tehetséges utcai zenészekbe botlik az ember, ha csak végigsétál egy átlagos estén Belfast utcáin – ennél már csak Dublinban könnyebb a fülünket kényeztetni.

Egy év bizony hamar elröppen, így feltett szándékom minden percét kiélvezni, minden lehetséges programban részt venni (legyen az egy Európai Unióról szóló konferencia vagy egy színes karácsonyi vásár).

Emellett feltett szándékom olyasmiket is kipróbálni, amelyekre eddig esetleg még nem nyílt alkalmam – így bowlingoztam életemben először a múlt héten.
Egész egyszerűen képtelen vagyok betelni azzal a sok szépséggel, amelyet ez a mesés vidék kínál, legyen az egy szimpla parkbeli ücsörgés vagy egy hosszú tengerparti séta.

Immáron fél éve tengetem észak-ír hétköznapjaimat, és eddig még nem kerített hatalmába az a bizonyos szívet tépő honvágy. Nem mintha a családom és a barátaim nem hiányoznának, de valahogy minden érzékem le van kötve.

Még ugyanennyi van hátra és őszintén szólva egyre inkább foglalkoztat a gondolat, hogy az EVS periódus végével megpróbáljak Írországban vagy az Egyesült Királyságban munkát találni, elhelyezkedni. Persze addig még sok víz lefolyik a Laganen.

Az észak-ír hétköznapokról, kalandokról és tapasztalataimról blogot is vezetek, melyet ide kattintva tudtok elérni.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Osszuk meg egymással kedvenc ételeink receptjét - írjátok meg, mi a kedvencetek ott, ahol éltek, hogyan készítitek el, illetve hogyan készítitek el a kedvenc magyar fogásaitokat – hogyan pótoljátok az alapanyagokat, fűszereket, mit változtattok, ha kell. Ha mindehhez fényképe(ke)t is küldtök, akkor ez az egész nagyon hasznos és (nem utolsósorban) jó móka lesz. Várom tehát a recepteket, fényképeket, kis történettel ahataratkeloKUKAChotmail.com címre.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: önkéntesség Észak-Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr966042384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsöatya 2014.04.16. 17:46:11

@tanato: csakis az angol konyha miatt jottem ide...! :-))))))

nyuszigonosz 2014.04.16. 18:01:55

@blackhair-lady: Ez egy négykerékmeghajtású terepjáró. Nem adnám vissza, ha kapnám.

Shebelle 2014.04.16. 18:09:13

@Pink Petsch: nekik nem kell a varrógép, :) emide meg igen :)

Herr Géza 2014.04.16. 18:12:15

@petrasp: A legjobb az, hogy az egyik büfésnéni simán tudta a válaszokat. Ez nekem egy kicsit átértelmezi a "büfészakot" ..... ;XXD

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.04.16. 18:21:01

@Herr Géza: jó, a Marx-os kérdést passzoltam, mert nem voltam soha a Corvinusban, de megdöbbentő, hogy ezek a fiatalok nem tudták a többit, pedig nemrég fejezték be a középiskolát, én meg már lassan 20 éve jártam utoljára suliba..és igen, a "büfészak" más értelmezést nyerhet, de akkor minek hívjuk ezeket a magasan képzett értelmiségieket?? :D Akik ráadásul a legmenőbb egyetemek hallgatói...:(

2014.04.16. 18:21:15

@Herr Géza: Áh, ne izgulj, amikor majd megpróbálják feltölteni az okostelójukat a vonatok borotvákhoz igazított konnektoraiban, akkor rájönnek, hogy létezik olyan is, hogy áramfeszültség ;)
(Láttam ilyet, és csak kicsit röhögtem :DDD)

@Shebelle: Mé' nekik nem kő' ruha, he? ;))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.16. 18:21:38

@házelőtthinta: Szerintem ez az olvasmany tetszene neked.

444.hu/2014/04/16/thomas-piketty-egyenlotlenseg/

Nem mondom hogy nincs igaza, de az a baj hogy megoldast ez sem kinal. Persze, tok jol hangzik a globalis vagyonado es az emberek 99%-a orulne neki ha ilyesmi megvalosulhatna, de ahogy elkepzelem hogy odaallnak a nyugati vilag kepviseloi az arab sejkek ele hogy akkor most ode kene szepen adniuk a vagyonuk 90%-at Afrikanak es Azsianak... haaaaat, nem tudom...

Sütemény1975 2014.04.16. 18:27:05

@Herr Géza: ugy felunk attol a jovotol, hogy ossze vissza rettegjuk magunkat ;)

eddie1977 2014.04.16. 18:32:10

@klappol: Félreértesz, nem akadéskodok, de vannak olyanok, akiktől ez simán elvárható. Ilyenek például a tanárok, orvosok, ügyvédek, vagy azok, akik éveket töltöttek kommunikáció szakon.
Tényleg nem kötekedni akartam.

**mimi** 2014.04.16. 18:43:02

@Ennike (DK):
számolni kéne...mennyit vesztesz ha most leállsz a fizetéssel és viszi a bank a lakásodat, vagy mennyit akkor, ha tovább fizetsz

négyzet 2014.04.16. 18:49:23

@Herr Géza: abszurdisztán napi híreiből ez a legjobb ma, szvsz:
index.hu/gazdasag/2014/04/16/mnb-csr/
nem tudom, hogy inkább :'-( vagy :'-)

**mimi** 2014.04.16. 18:53:23

@blackhair-lady:

inkább velem van a hiba, látod Madárnak se tetszett...én meg a sportosabb autókat szeretem, különösen a városi SUV-okat...

klappol 2014.04.16. 18:57:51

@eddie1977: Dehogy értelek félre. nem láttad a soraim közt azt a sok ":D", meg " jeleket? de azt is írtam, hogy igazad van. Na olvassááááá :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))999

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.16. 19:42:49

@blackhair-lady:
Próbáltak az ML-ből meg a G-osztályból egy öszvért csinálni.
Nekem tetszik. Az ML-nél karakteresebb az biztos.
Viszont múltkor megállt előttem egy autó amire először azt hittem valami WV Poló származék aztán kiderült hogy az új A osztály.
Hááát...
Ők tudják...

klappol 2014.04.16. 19:47:44

@diggerdriver: Off: Ugye még nem vagy házas? :D:D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.16. 19:51:13

@rezsöatya:
Majd talál egy lányt, aki mindennél jobban vágyik egy gyerekre, de nincs kedve szülni ;)

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Ha jól emlékszem, akkor itt már valaki egyszer levezette, hogy miért butaság a teljesítmény nélküli juttatás (mint pl. az alapjövedelem).

Mire fel kellene Afrikának bármit is odaadni? Mit tesznek érte, azon kívül, hogy vannak és halomra ölik egymást a törzsek?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.16. 19:52:14

@diggerdriver: "Viszont múltkor megállt előttem egy autó amire először azt hittem valami WV Poló származék aztán kiderült hogy az új A osztály.
Hááát...
Ők tudják..."

Na es igy? :)

s1.cdn.autoevolution.com/images/news/gallery/mercedes-a45-amg-edition-1-got-on-sale-photo-gallery_1.jpg

GERI87 2014.04.16. 19:57:31

@tableno:

Szerintem ebben márpedig igaza van!

HA Szlovákiában magyarellenes, szélsőséges soviniszta "nácik"-kal (SNS) puccsot hajtana végre nyugati segítséggel egy csoport és magyar (kisebbség) ellenes kormány alakulna, amely potenciálisan veszélyezteti a magyarságot, nyelvhasználatát...akkor nem lenne itt senkinek baja azzal ha MO-ág beavatkozik a szlovákiai belügyekbe, leválasztja mondjuk a Csallóközt és támogatja a dél-szlovákiai magyar többségű felkelőket...és azok autonómia/föderációs vagy szeparatista törekvéseit.

Kicsit tovább kéne gondolni a dolgot...és nem az oroszok miatt zsigerből, érzelmi alapon rinyálni!

-------

"az önkéntesek felváltva főznek ebédet a társaságnak. Ezt két körülmény nehezíti: az egyik, hogy a megállapodás szerint a munkahét ideje alatt vegetáriánus életmódot folytatunk. A hét 5 napján egyáltalán nem eszünk húst egyik étkezés alkalmával sem."

Biztos érdekes, meg új ez sokaknak, de emiatt speciel kiröhögném őket:)
Mégis mi célja van ennek? Gyerekes és komolytalan dolog.
Márpedig gyerekes és komolytalan szervezet az nem jó munkahely.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.16. 19:57:56

@Kövérmadár [swe]: Olvasd el a cikket. Most nem az alanyi jogon jaro alapberekrol volt szo, hanem egy lehetseges (de amugy soha a budos eletben meg nem valosulo) globalis progressziv vagyonadorol, amivel a szupergazdag felso 1 szazalektol lehetne a vagyon egy reszet visszavenni. Azt allitja ez az uj kozgazdasz elmelet hogy a felso 1% tul nagy vagyont halmozott fel, amin csak ucsorognek, ezt vissza kene tenni a gazdasagba hogy forogjon mert a gazadasagi fejlodes mar nem tud lepest tartani ezeknek a szupergazdagoknak a vagyon-gyarapodasaval.

Nem mondom hogy nem latok benne fantaziat, de az a baj hogy pont az a felso 1% diktalja a tempot es a szabalyokat, akiknek a fenekre akarnak csapni. :)

2014.04.16. 20:03:38

Úgy látom vagytok itt egy páran, akik nem kis bajba kerültek az deviza alapú hitelnek nevezett átverés kapcsán. Kár, hogy a liberális megmondó emberek most csendben vannak. Azok, akik szerint mindig a kölcsönfelvevők a hülyék,mert nem értenek a pénzügyekhez. Lehet, ennyi embert már nem mernek lehülyézni.
Sajnos jelenleg az a helyzet, hogy bár ezek a szerződések egyértelműen semmisek, sőt jelentős részüknél fönnáll a bankok részéről elkövetett bűncselekmény gyanúja, sem az ügyészség, sem a Kúria nem fog ebben lépni.
Ugyan is az ügyészek, és a bírák is vettek föl ilyen kölcsönt. Csak ők nem húztak sorszámot, és nem vártak az ügyintézőre. És főleg nem olyan feltételekkel kapták, mint a mezei polgárok.
Persze ezért cserébe kértek tőlük valamit. Most teljesítik a kérést.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.16. 20:09:11

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Azt hiszem, hogy nagyon messze vagyok attól, hogy benne legyek a felső 1%-ban, de akkor sem érzem a dolog jogosságát. Azok az emberek valahogyan, valamiért szert tettek erre a vagyonra és ezt senkinek nincsen joga elvenni.

Gondolj bele, ha el lehet venni a leghatalmasabbaktól, akkor el lehet venni tőlünk is. Én lennék hajlandó azért dolgozni, hogy a megtakarításomat vagy annak egy részét elvegyék és odaadják olyanoknak, akik még az ég-világon soha-semmit sem csináltak, csak nők csiklóit vagdosták le.

A másik végletet sem tartom jónak (egy kulcsos adó, bár az helyi és nem globális dolog). Valahol a kettő között, mint Magyarországon is volt 3 kulcs és Svédországban is van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.16. 20:24:55

@adg [Au, Darwin]:
Az élet akkor kezdődik mikor a gyerekek elköltöztek és a kutya is megdöglik.
:)))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.16. 20:35:34

@blackhair-lady:
A haszonélvezet erősebb jog a tulajdonjognál.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.16. 20:43:45

@Herr Géza: :D
Hát, majd alakul.
:)
Köszi a linket, jó.
:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.16. 20:52:03

@klappol:
Persze hogy nem.
Meg mostmár minek?
Már csak a derekam merevedik.
:)))))))))))))))))))))))))))))

2014.04.16. 21:11:43

@Kövérmadár [swe]:

Haszonélvezeti joggal terhelt ingatlant is el lehet árverezni. A tulajdonos váltás a haszonélvezeti jogot nem érinti. Van azonban két kivétel. Az egyik, amikor a haszonélvezeti jog jogosultja a követelés kielégítéséért felelős, a másik, amikor a haszonélvezeti jog a jelzálogjog keletkezése után szerződéssel jött létre.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.16. 21:18:11

Na szóval...

kepkezelo.com/images/ezecz1r4lb6zssyazltp.jpg

Egészen elképesztően jó poszt volt.
Ahogy Hari mondta kicsit szektaszerű de azért jó.
Olyan elképesztő mértékű pozitív kisugárzás jött belőle hogy Egyből adtam az utcai koldusnak 1penny-t.
A fanyalgókhoz lenne néhány szavam.
"Tegyél valamit. Mindegy hogy mit de végre tegyél már valamit".
Ha Afrikába valamelyik segélyszervezet szalvétagyűrűt küld vagy hajsütővasat az pont annyival több a semminél.
Egy normális embernek örömet okoz hogy segíthet másokon.
Mert adni jó. Adni öröm.
Van akinek ez nem élete alkalmankénti epizódja hanem maga az élete.
Mint a posztot írónak.
A varrógép több okból jó ötlet.
Azon kívül hogy praktikus, hasznos ajándék gondoljunk bele. Miért jobb az ha kidobják a szemétbe mert van valami kis hibája de nem éri meg foglalkozni vele?
Ha pedig valaki a megunt varrógépét odaadja mert egy modernebbet kinézett akkor ez munkahelyeket teremt.
Persze a fanyalgóknak tök mindegy hogy varrógép vagy három tonna marhabélszín nekik mindig készen van a válasz rá, miért pont....
Azért bazmeg mert adunk. Mindegy mit de TESZÜNK valamit.
Sokkal sokkal többet mint én például de legalább nem fikázom őket.
Mindig arról megy a duma hogy ne halat adjanak nekik hanem tanítsák meg halászni.
Na itt van tessék. A varrógép pont egy kiváló halászháló.
Nem ruhát(halat) adnak hanem varrógépet(hálót).
Már ez is baj?
Atomerőművet nem adhatunk baszod.
Az majd száz év múlva jön amikor megjárták az utat aminek egyik állomása a varrógép.
Csodálom hogy kevesen akadtak fenn az ötnapos vega kaján.
Meg voltam győződve hogy az lesz a mai gumicsont.
Szerencsére nem így lett.

Sütemény1975 2014.04.16. 21:34:48

Adtam a tesco elott keregeto bacsinak 1 fontot. es vegre vettem rendes cheesecake-et. Mindenki jol jart :)

2014.04.16. 21:45:01

@diggerdriver: Azzal, hogy megnyugtattad a lelkiismereted, kevésbé praktikus dolgok adományozásával, magadon kívül még nem igazán segítettél senkin. Legeslegjobb esetben is raktál egy szépségflastromot egy gennyes sebre. De tetszeleghetsz immár nyugodt lelkiismerettel a jóságos filantróp szerepében.
Hát, én inkább vállalom, hogy egy cinikus szemétláda vagyok.

bpetya75 2014.04.16. 21:48:34

@Herr Géza:

Piszkosul meg lennék lepve, de majd figyelek ;-)

klappol 2014.04.16. 21:55:03

@diggerdriver: Akkor már csak a képeket tudod nézegetni és semmi?? :D:D:D de a képeket szereted? :D:P:P

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.16. 21:55:57

@Sütemény1975:
Mi az összefüggés a kettő között?
A cheesecake-ért haragszom! (én is ennék már valamit ilyesmit, de nagyon-nagyon-nagyon)

@lexrex:
Csak legyen, aki megveszi. Bár gondolom annak, aki ebből él nem okoz különösebb problémát a haszonélvezőt "meggyőzni", hogy mondjon inkább le a jogáról.

@diggerdriver:
Mi a baj a vega kajával?
OK, "sok" benne a szénhidrát, de azért jobb, mint a csokoládé :)

Ezt az adni jó dolgot holnap felvetem a főnökömnek, fizetésemelés címszóval. Meglátjuk, hogy ő is így gondolja-e :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.16. 21:58:27

@Pink Petsch:
Ketten vagyunk...
Küldjünk egymásnak zsebkendőt, egyeztessünk és sírjuk tele egyszerre.

klappol 2014.04.16. 21:58:43

@Kövérmadár [swe]: A fizu az nem jótékony adomány, azért teszel valamit, vagy nem? :)))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.16. 21:58:47

@klappol:
Ja. Félig impotens vagyok.
Húzni még tudom de tolni már nem.
:)))))))))))))))

klappol 2014.04.16. 22:00:44

@diggerdriver: Fél impotencia nincs. De amit írsz az is sz@r. :)))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.16. 22:00:54

@Kövérmadár [swe]:
Nekem semmi mindenki azt eszik amit akar.
Csak azt hittem ráugranak hogy mi értelme öt napig vegának lenni utána meg két napig húst hússal.

klappol 2014.04.16. 22:02:18

@diggerdriver: Te egy cicifetisiszta vagy :D::D:D:D:D

2014.04.16. 22:02:33

@Kövérmadár [swe]: Csak ha a szegény afrikai családok megsegítéséért zokoghatjuk tele.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.16. 22:03:14

@klappol:
Miért ne lenne?
Ha van olyan félnótás aki azt hiszi csak nőtlen ember tehet fel csöcsös avatarokat....
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

klappol 2014.04.16. 22:06:40

@diggerdriver: Van öltözőszekrényed és oda is vannak puci csajok ragasztva?? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.16. 22:06:49

@klappol:
Nehogy azt hidd.
Nekem a kedvenc női alkatrészem a hosszú karcsú nyak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.16. 22:07:07

@Evain:
Mondjuk toitoi WCbe és generátorral. Tehát ToiToi WC-ből áram, a generátorra meg sz.runk :)

@diggerdriver:
A májkrém húsnak számít?
Ha nem, akkor bizony megeshet, hogy mi is hasonlóan étkezünk. Nem vagyunk vegák, nincs különösebb oka, csak nem mindig hiányzik a hús. Tojást, sajtot minden nap eszem, de van, amikor a hátam közepére nem kívánom a főzést és inkább összedobok egy főzeléket :)

@klappol:
Most lebuktam :)

Ezek szerint van jó adomány és rossz adomány is. A jó adomány az, amit ellenszolgáltatás nélkül adunk, a rossz pedig amiért kapunk is valamit?
Ha megígérem, hogy az emelésért nem fogok többet/jobban dolgozni, akkor az jótékony adománynak számít?

klappol 2014.04.16. 22:10:11

@Kövérmadár [swe]: Hát le vazze, mint a kövérmadár a ponponban :))))))))))))))

Na nem offolok, vagy trollkodok tovább, ez mind csak vicc volt,

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.16. 22:10:50

@diggerdriver:
Nem akarom tudni, hogy mire gondolsz az állatkertben a zsiráflány mellett ;)

Tessék, napi pornó:
2.bp.blogspot.com/_vhDvBW90W0Y/SlIPyGNtKtI/AAAAAAAAAGY/wOjASU8i324/s1600-h/giraffe.jpg

@Pink Petsch:
Mindenképpen! A legjobban azok miatt szorul össze a szívem, akik megcsonkíttatják a saját gyerekeiket. Őket sajnálom a legjobban, nekik Gilettet küldök minden évben.

Be Bo 2014.04.16. 22:13:35

Sziasztok! Először is, köszönet mindenkinek, aki végigolvasta a bejegyzést és vette a fáradságot, hogy ilyen vagy olyan formában hozzászóljon! Ahogy hazaértem a varrógépszerelésből, rögtön neki is fogtam az olvasásuknak.

Nem hiszem, hogy én vagy akár a szervezetem képesek lennénk megváltani a világot. Azt viszont igen, hogy - ahogy azt többen is írtátok - a kis dolgok is számítanak és valahol el kell kezdeni. Amikor ezt a szervezetet és ezt a projektet választottam, még keveset tudtam az egészről. Egyedül az volt csak biztos, hogy egy évig ki szeretném próbálni magamat külföldön és olyasmivel foglalkozni, amely talán valahol valakit boldoggá tesz . Többen említettétek azt is, hogy kezdhetném esetleg a saját településemen is. Igazság szerint ezt is tettem: a gimnáziumi éveim alatt egy aktív ifjúsági csoport részeként szemetet szedtünk, öregek otthonába és értelmi fogyatékosokkal foglalkozó iskolába jártunk és tettük, amit tudtunk. Emellett, ami a bejegyzésből kimaradt (és a blogomon sem szoktam részletesen kitérni rá, mert nem gondolom, hogy ez olyasmi, amelyet elsődleges attribútumomként kellene említenem), hogy én magam is kaptam nem kevés segítséget életemben, mivel gyengénlátó vagyok. Ebből a segítségből kicsit szerettem volna törleszteni. Hogy ez épp Afrika és épp Belfastban, csupán részletkérdés - legalább is az volt, amikor fogadó szervezet után kutattam. De az első perctől kezdve érzem, hogy jó helyre kerültem és érdemes nap mint nap bejárni dolgozni.

A kiküldött varrógépekért és szerszámokért természetesen nem kérünk pénzt. Illetve itt valóban nem áll meg a dolog. Ezekben a hetekben például épp azt szervezzük, hogy valaki Belfastba tudjon jönni 5 hónapra Afrikából, aki majd betanítja az embereket az új varróüzemben, amelyet Ugandában létesítünk. Ősszel pedig 3 hónapra Tanzániába és Ugandába utazik az egyik főnökünk, hogy a saját szemével ellenőrizze, hogy a rendszeresen küldött beszámolók megfelelnek-e a valóságnak. A varrógépek pedig valóban megélhetést, munkát és önbecsülést jelentenek. Szoktunk például szövőgépeket is biztosítani, amelyek igazi kincsnek számítanak, mert iskolai egyenruhákat lehet velük készíteni, amelyeket aztán el lehet adni példának okáért az Egyesül Királyságban. Az áramkérdés nem mindenhol problematikus, viszont olyan tényező, amellyel szintén számolni kell (de nem vagyok szakértő). Nem csak annyiról van szó, hogy hajóra pakolunk egy tucat szerszámot és gépet, aztán menjenek Isten hírével. Nem szeretnék senkit meggyőzni, mindenkinek joga minderről pozitív vagy épp negatív véleményt formálni. De, ha valakit részletesebben érdekel a téma, nagyon szívesen válaszolok bármilyen kérdésre.

@eddie1977: Teljesen igazad van! A kommunikáció szak ellenére (ahol egyébként sem helyesírást, sem stílusgyakorlatot nem tanítanak), bármennyire is szeretném elkerülni, olykor képtelen vagyok észrevenni a szarvas hibáimat. Örülök, hogy van, akinek mindez játszi könnyedséggel megy.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.16. 22:13:52

@klappol:
Ha lenne biztos hogy lennének de otthon a műhelyem fala tele van plakátolva velük az igaz.
Meg is vádoltak már vele hogy nem fér össze a bölcs jómunkásember imázsával az öltözőszekrényes képek.
Lehet, Sztahanov képét kéne kiraknom:))))))))))))))))))))))))))))))))
Na most mivel csak ketten vagyunk és tudom te diszkrét ember vagy megmondom neked őszintén ezek mind polgárpukkasztásra feltett képek.
Az a röhej hogy mindig vannak itt olyan nyárspolgárok akik pukkadoznak a képek láttán.
Na ettől vagyok boldog.
Ez éltet.
Én vagyok az első cicitroll.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

klappol 2014.04.16. 22:17:18

@diggerdriver: Most erre mit válaszoljak??? :D:D:D

Vicces ficek vagy :))))))))))))))))))))) és elég szókimondó, ez teccik :)

morsels (törölt) 2014.04.16. 22:18:29

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Tenyleg erdekes, bar szerintem sem fog megvalosulni, kulonbozo okokbol sem (kapasbol csak az, hogy nincs ilyen globalis ellenorzo szerv, kik kezelnek a 'superadot', kik osztanak es milyen iranyelvek szerint es ez meg mindig csak alap problema).

De ket dolog jutott errol eszembe.
Az egyik az, hogy most is van peldaul Warren Buffett, aki letrehozott egy tarsasagot a super gazdagoknak, ahol a vagyonuk nagy reszet ilyesmikre lehet felajanlani. Bill Gates peldaul a tagja, meg joparan masok.

A masik meg az, hogy valamikor, mondjuk az ujkor elott is mindig volt az az 1%, akiknek a kezeben volt a 'vilag iranyitasa'.

A kulonbseg talan az az akkori (modern kor elotti) hatalmon levokkel, hogy ok tamogattak egy csomo dolgot. Muveszeket; zeneszeket, festoket, szobraszokat - Epiteszeket; templomok, kastelyok, hidak, utak es igy tovabb.

A mostani 'super rich' tobbsege ezekbe a regen letrehozott mukincsek megvasarlasara kolti a penzet, masreszt meg ugye a regi 'super rich' sem azon aggodott, hogy az altaluk ismert vilag nagy resze hogyan eli a mindennapjait (rabszolgak, jobbagyok, egyeb)

Szoval tenyleg erdekes lenne, hogy a mostani 'super rich' mire lenne kepes, ha tenyleg osszefognanak. Es most nem a harmadik vilag megsegitesere gondolok, meg nem is a muveszetek, tudomanyok (az mar kulonben is uzleti kerdes) teren, hanem tenyleg valami olyat, ami az emberiseget (az altalunk ismert vilagot) tehetne jobba.

Sci-fi szintu otletek jutnak csak eszembe most, nadehat... valamikor minden sci-fi volt.

morsels (törölt) 2014.04.16. 22:21:48

@Be Bo:
Csak azt aruld el nekem, hogy miert kell mindenkinek veganak lenni a hetkoznapokon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.16. 22:22:08

@33621:
Hűha. Nagyon drámai.
Hatásvadászat felsőfokon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.16. 22:24:37

@Be Bo:
Sok sikert barátom.
Nagyszerű ember vagy.

2014.04.16. 22:30:07

@Be Bo: Ez pontosan igy van, kis dolgok is szamitanak, meg a hetkoznapi "random acts of kindness" is, ezert vagyunk emberek, tobbek kozott, szerintem. :)

A helyesirasi hibak - ehhh, a kommunikacioban az a lenyeg hogy az uzenet atjojjon. Nekem atjott. :) (nem vagyok kommunikacios szakos, nem haza beszelek)

@diggerdriver: "Atomerőművet nem adhatunk baszod."

Ez kesz! :))))) LMFAO (bocs, nincs ra jobb kifejezes)

2014.04.16. 22:32:11

@Be Bo: Szarvas hiba? :))) Oke, csak viccelek... Koszonjuk a posztot.

blackhairlady 2014.04.16. 22:40:07

@diggerdriver: Ezt irtam en is azt hiszem. Legalabbis ezt akartam. (A haszonelvezetrol)

Amikor meglattam ezt a Mercit, akkor BNW terepjaroja jutott eszembe, ami sokkal szebb. Ez valahogy olyan se nem sportos se nem terepjaros, olyan semmilyen. Persze ez csak az en velemenyem.

2014.04.16. 22:47:16

@Ennike (DK):

Azért beszélj egy dán ügyvéddel. Nem olyan egyszerű dolog külföldön a behajtás, még az unión belül sem. Mindenképpen tudd meg hogyan rendelkeznek erről a dán törvények. Van ugyan egy uniós irányelv(2008/55/EK), ami lehetővé teszi a kölcsönös segítség nyújtást, de ennek minimális összeghatára 1500 euro. Ha nincs a két ország(Magyarország és Dánia) között egyezmény az adott tárgyban, szinte lehetetlen, hogy be tudják rajtad hajtani a tartozást. Én nem tudok ilyen egyezményről.

Be Bo 2014.04.16. 22:49:41

@morsels: Ez egy amolyan kompromisszum-féle: a két főnökünknek van egy hosszas elmélete arról, hogy a húsfeldolgozás (és így a húsfogyasztás is) az egyik legpazarlóbb tevékenység a világon. És mivel a hét 5 napjában együtt eszünk velük, így tiszteletben tartjuk ezt a nézetüket. Persze, ha valaki nagyon tiltakozna, hogy "már pedig ő húst akar enni" és gondoskodna az ebédjéről, akkor biztosan nem tiltanák meg neki, mert alapvetően elég rugalmasak (bár erre eddig még nem akadt példa). A hétvége minden értelemben szabad.
Egyébként én nem bánom a dolgot: elég alkalmazkodó képes vagyok és tényleg csak a hal hiányzik. A vegetáriánusok valahogy úgy kompenzálják a hús hiányát, hogy roppant kreatív receptekkel állnak elő és nagy hangsúlyt fektetnek a fűszerezésre. És itt jöttem arra is rá, hogy a zöldségekkel kapcsolatban szerintem elég sokan csak finnyásak vagyunk - én is az voltam.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.16. 22:51:57

@morsels: Igen, ezen en is gondolkodtam mar. Hogy talan ehelyett valami ertelmesebbet is ki lehetne talalni:

www.deluxecar.hu/brunei-szultan-auto-gyujtemeny/20100728

Ugyanakkor nem egyszeru mert most is ott tartunk hogy joval tobb ember van mar igy is a Foldon, mint ahanynak hasznos munkahely jut. Es egy meroben uj technologia jo esellyel csak rontana ezen a helyzeten.

Ha valaki eloallna a teleporttal akkor hany ember valna szep lassan munkanelkulive a kozlekedesben es a jarmuiparban? Vagy ha valaki epit egy perpetuum mobilet, akkor most rugjanak ki mindenkit az energiaiparbol?

Szerintem az urkutatas es a bolygo-kolonizacio lehetne hosszu tavon az egyik olyan nagy attores ami rengeteg problemat megoldana (globalis felmelegedes, tulnepesedes, elfogyo nyersanyagok, munkahely-hiany, stb.)

Nem veletlen szerintem hogy Elon Musk (akit en a XXI. sz. Nikola Tesla-janak tartok) es Richard Branson is eroteljesen az uripar fele kacsintgat. :)

morsels (törölt) 2014.04.16. 22:53:42

@Be Bo:
Akkor ez tenyleg valami cult fele :-)
Na es mi az az Életművész Ifjúsági Egyesület? :-)

2014.04.16. 22:53:52

@diggerdriver: laughing my fucking ass off!! :))

morsels (törölt) 2014.04.16. 22:58:55

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
En is az urkutatasra es mas bolygokon emberi kolonizaciok kialakitasara gondoltam, ezert irtam azt, hogy sci-fi.

A fold mar jelenleg sem tudja igazabol fenntartani a lakossagot. Ugy ertem, ha valami katasztrofa beut (szarazsag, tuzek, aradas, fagy), akkor feldol a piac. Az elelmiszer egyre dragabb lesz. Az az elelmiszer, amit a fejlett vilagban a harmadad kidobjak a szemetbe.
Mashol meg milliok halnak ehen, vagy nem jutnak vizhez.

Igen, Musk es Branson, meg a Google alapitok Bryn meg Larry Page, meg masok is, de egy ilyesmi dologhoz tenyleg kene a vilag 1%-a. A brunei szultan is, meg a tobbiek.

Na, ez nem fog megtortenni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.16. 23:05:44

@morsels: "Csak azt aruld el nekem, hogy miert kell mindenkinek veganak lenni a hetkoznapokon."

Van jopar tanulmany, ami szerint az ember taplalek-bevitele, akkor a legidealisabb hosszu tavon ha nem eszel mindig hust. Ezek a tanulmanyok azt allapitottak meg hogy a hus olyan az emberi szervezet szamara mint a benzintanknak 1-1 nagy gazfroccs. Nagyon sok energiat tarol fajlagosan kis helyen, igy viszonylag keves hussal is csucsra tudod jaratna a szervezeted ha szukseged van ra, de a folyamatos tulzott husfogyasztas hamarabb lemeriti a tankod (magas koleszterin, infarktus, belrendszer megterhelese, stb.)

Hogy mennyire igaz, azt nem tudom, de annyiban igazat adok ennek hogy ha megnezed, azok a nepek ahol magas a varhato elettartam (pl. Japan, del-kelet azsiai orszagok, Olaszorszag, Izland, stb.) azok jellemzoen inkabb halat fogyasztanak es zoldsegeket, gyumolcsoket.
Mig ahol tombol a hus-kultusz (pl. Magyarorszag, US, UK) a fejlettseguk ellenere joval hatrebb vannak a varhato eletkor alapjan.

Persze nyilvan kozrejatszik a stressz meg az egeszseges eletmod egyeb faktorai is, de teny hogy az ember a hussal konnyen el tud telitodni, az emesztese elegge lefoglalja a szervezeted. Szerintem lehet valami igaszsag a dologban. :)

En nem vagyok vega (mert az ember alapvetoen mindenevo tehat ertelemszeruen szuksege van a husra is), de szerencsere husimado sem, igy pusztan veletlenul ugyan, de szinte minden heten alakul 1-2-3 nap, amikor nem eszunk hust.

Be Bo 2014.04.16. 23:07:08

@morsels: Ők elsősorban azzal foglalkoznak, hogy fiataloknak szerveznek táborokat, képzéseket és különböző kreatív programokat főként a Velencei-tó környékén. Emellett különböző nemzetközi táborokhoz gyűjtenek résztvevőket.
artistoflife.gportal.hu/

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.16. 23:11:38

@blackhair-lady:
Szerintem a BMW X5 az egyik legjellegtelenebb autó amit valaha gyártottak.
Akármelyik koreai SUV jobban néz ki.

morsels (törölt) 2014.04.16. 23:14:10

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Ne haragudj, de ezt alapvetoen nem hiszem el. A proteinra szukseg van (azon persze lehet vitatkozni, hogy mennyi proteinra van szuksege egy szamitogep zombinak, meg mik a megfelelo helyettesitok, amik potolhatjak azt a mennyiseget), aminek a legjobb szarmazasi helye a hus.
Leszamitva a gasztronomiai erteket (amit en azert nem hanyagolnek el szemely szerint, sot, kifejezetten ragaszkodom hozza)

A tobbi meg statisztika. Falusi magyarok is igen tekintelyes kort ertek el, a nagyvarosi polgarokkal szemben. Persze elso latasra ez marha jol hangzik, de onmagaban kb. annyira erv, hogy akar a 10 parancsolatban is lehetne.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.16. 23:14:28

@morsels: Amugy az a baj a mostani tech vilagban hogy annyira csucsra jarattak ezt a vegletekig elcsepelt startup dolgot hogy mindenki csak ebben tud gondolkodni.

Nincs semmi bajom a Facebook-al, Instagrammal, Youtube-al meg osszes ilyen jellegu cuccal, de legyunk oszintek, a mai startupok 99%-a a szorakoztatoiparra epul. Ami nem rossz, de az emberiseg szempontjabol nem is olyan fantasztikusan jo.

Mig a XX. szazadban az volt a "meno" ha fizikailag letrehoztal valamit ami megkonnyitette az emberek eletet, elorebb vitte az emberiseget, addig napjainkban a startupok vilaga inkabb arrol szol hogy tokmindegy milyen "crappy" otleted van, ha mar minimalisan is egyedi, akkor kerits valami befektetot es marketinggel probald meg lenyomni az emberek torkan, hatha beepul a koztudatba es el tudod passzolni 1-2 evvel kesobb par millio dollarert azt a ceget, ami amugy az ertekesitheto reklamfeluleteken tul amugy nem tud felmutatni semmilyen kezzelfoghato erteket.

OK, kicsit sarkosan fogalmazok, de az a lenyeg hogy szerintem rengeteg szuper koponya van odakinn, akik ahelyett hogy letennenek valami tenyleg innovativat az asztalra, inkabb Flappy Bird-ot fejlesztenek mobilra mert sajnos olyan fura vilagban elunk hogy az jobban fizet...

morsels (törölt) 2014.04.16. 23:15:28

@Be Bo:
Ez alapjan vagy valami regi KISZ-tabor uj valtozata, vagy a Jehova tanuinak egyfajta szervezete :-)

Be Bo 2014.04.16. 23:18:25

@morsels: Ezek közül inkább az előbbire szavaznék hasonlatképp! :-)

morsels (törölt) 2014.04.16. 23:24:46

@Be Bo:
Nade a KISZ taborban mi ehettunk hust :-)

Be Bo 2014.04.16. 23:33:17

@morsels: Ahogyan az Életművész táboraiban is - ők magyarok! :-)
(Már majdnem azt hittem, hogy sakk-matt!)

morsels (törölt) 2014.04.16. 23:34:05

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Ehhez a kapitalista gazdasagi rendszre alapjait kell erteni.
Gyakorlatilag a befektetok arra fogadnak, hogy a jovoben te hasznot hozol nekik. Ezert kell a fejlodes (es ugye kerdes, hogy meddig fejlodhet az adott rendszer az adott keretben), a stagnalas mar megoli a lehetoseget a fejlodesnek, a reszeccio meg egy olyan spiralba taszitja, amit orvenykent lehet leirni.

Szoval a kapitalizmus (mint gazdasagi rendszer) alapveto lenyege az allando fejlodes. Amihez befektetes kell, az a gambling (mert tenyleg nem jobb, mint a lotto vagy a kaszino), amit az emberek hajlandoak kockaztatni es amig stabil a kornyezet (a lehetoseg), addig kockaztatni is fognak.
Nyilvanvalo modon ha biztosra mesz, akkor kevesebbet nyersz, ha nagyobbat kockaztatsz, akkor viszont kurva nagyot lehet nyerni. Es itt jon be a start-up.

A start-up elad egy otletet, amirol aztan okosok eldontik, hogy ebbol lehet-e penzt csinalni. Csak ugye egeszen mas az, amikor ujrahasznosithato energiarol, vagy zoldovezetrol, vagy hasonlo technologiakrol beszelunk. Nem, a gyors es egyszeru az a webes alkalmazasok halmaza, aminek mostanara a kockazati tenyezoje ahhoz hasonlo, mint mondjuk 3 ev alatt egy olyan ceget hozol letre, ami versenyezhet olyan cegekkel, mint mondjuk autoban a Mercedes.

De ezzel nem hoznak letre uj technologiat, csak kihasznaljak a jelenlegi piac lehetosegeit... amit ha belegondolsz, akkor first world szorakoztato es kiszolgalo ipar.

Most ebben van a penz.

morsels (törölt) 2014.04.16. 23:37:17

@Be Bo:
Nem akartam sakk-mattot adni :-)

De tenyleg... nem cikizni akarlak, nadehat az Eletmuveszek biztos jo fejek, valoszinuleg el is szivnak par jointot a Velencei tonal, de 5 ev iskola utan egy varrogepjavito szakmunkaskepzo Irorszagban volt a legjobb lehetoseg?

Es ebbol a charity angle az, amit tudsz igazabol haszalni, ugye? Marmint ha majd munkat keresel.

Shanarey 2014.04.16. 23:39:45

@házelőtthinta:

Nem nyertél pici huszár, nem mindenki.
2009-ben kifizettem az autómra felvett kölcsön maradékát, pedig még azt sem mondhatom hogy elszállt a törlesztő, ahogy másoknak. Volt miből és tudtam hogy a csodás gazdaságunk csak rosszabb lesz így ez volt a jó megoldás, nem pedig az hogy havonta fizetem a maradék két évet tovább.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.16. 23:51:48

@morsels: Persze, en ertem hogy pusztan befektetes szempontjabol nagyon csabito otlet a startup. Csak vannak bizonyos reszei a tech vilagnak ahol egy olyan rendszert epitettunk fel (a kapitalizmus bizonyos vadhajtasai reven) ami nem szorgalmazza elegge az innovaciot.

Richard Branson is szamtalanszor panaszkodik az eletrajzi konyveben arra hogy mennyire tele volt a toke azzal miutan tozsdere vitte a ceget, hogy minden egyes lepesnel argus szemekkel kellet figyelni a tozsdet es a befektetok erdekeit. Nem mondhatta azt hogy most belefogunk egy nagy volumenu fejlesztesbe ami 10 even at durvan veszteseges lesz, cserebe utana megvaltjuk vele a vilagot mert a reszvenyesek osztalekot akarnak es reszveny aremelkedest.
De pont errol szol a Company Men cimu film is, hogy neha a tozsde es a befeketetesek vilagaban elvesz az ertekteremto munka eszmeje.

De felhozhatnam a marhara nevetseges Apple-Google pereskedest is, aminek csak az lett az eredmenye hogy a szabadalmi perekbol befolyo penz es dicsoseg miatt addig utottek egymast a birosagon hogy a telefongyartok mar lassan fingani sem mernek mert az valakinel mar tuti le van vedve... ahelyett hogy mereszet es nagyokat lepnenek.

Nah sebaj, kisirtam a banatom. :) Megyek, elteszem magam holnapra mert kezdek picit "el-hintasodni" igy ma este. :D

Be Bo 2014.04.16. 23:53:19

Annak tekintetében, hogy mindebből mit tudok majd hasznosítani akkor, amikor ott állok majd egy állásinterjún - már ha egyáltalán eljutok addig. Bár, ha csak az angolt, akkor már megérte. Nem tudom ki hogy van vele, de én nem vagyok az a típus, aki otthon a könyv mellől el tud sajátítani egy nyelvet.
Őszintén szólva, ezen a ponton, ahol most vagyok, a jövő kissé homályos. Ami biztos, hogy nap mint nap új embereket ismerek meg és kaptam egy évet, hogy bejárjak egy szigetet, amelyet mindig is szerettem volna. Közben pedig ragad rám valami gyakorlatiasság, ami soha sem árt. Nyártól pedig határozottan nekilátok a munkakeresésnek és meglátjuk mennyire találom fel magam mindazzal, amim van. (Remélem nem keltettem a tanácstalan fiatal képét, mert az szerintem soha sem voltam!)

morsels (törölt) 2014.04.16. 23:57:26

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
De mondok mast. Mas megkozelites.
Ha mondjuk Musk, meg a Google alapitok Brin es Page sikerrel jarnak, akkor tenyleg az lesz, hogy elektromos autok, kamionik, kesobb hajok, repulok mukodnek igy... es emberi beavatkozas nelkul. Jo, nem mostanaban, de idovel. Szoval nem lesz szukseg soforokre. Nem arrol van szo, hogy ha te akarsz menni valahova, akkor az autod elvisz teged barhova (es akar ihatsz is), hanem a transzport cegek (nemzetkozi fuvarozas, varosi kozlekedes, taxik, minden) soforok nelkul mukodhet.

Amig a harmadik vilag azert konyorog, hogy ehetni tudjon, az elso vilagban is komoly feszultsegek fognak kialakulni.

Persze a tozsdeknek a nagy resze meg mindig a commodity (tehat energiahordozok, elelmiszer) az alapja, de a szolgaltas es a 'business' koltsegeinek csokkentese az, ami erosodo tendencia. Es ez az elso vilag lakosainak sem jelent jot.

Mondok egy peldat (tudom, ez is meg elegge messze van, de csak peldanak), mi van akkor, ha egy faszi 10 digger gepet tud iranyitani egy irodabol.
Nem is kell kimennie a teruletre, mert minek.
Es a technologia mar most megvan ehhez.

morsels (törölt) 2014.04.17. 00:05:34

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
A kapitalizmus arrol szol, hogy ki fektet be abba, amit te jo otletnek tartasz. Es ez vonatkozik Zuckerbergre, Bransonra, meg mindenki masra. A befekteto akarja a penzet, meg a nyereseget.

Ez a kapitalizmus.

2014.04.17. 00:35:19

@Be Bo: Ez valójában fizetetlen munkagyakorlat, amit szerintem Nyugat Európában is értékelni fognak. Máris van egy külföldi referenciád, ha arra van szükség. Épited a kapcsolataidat, ismerkedsz a szokásokkal. Rengeteg "transferable skills" jön ki abból amit most csinálsz, csak mélyebben el kell gondolkodni rajta és úgy irni a resumét hogy ezt mások is lássák. A csapatmunkától kezdve a kommunikációs készségig, szervezésig, stb. stb. sok mindent ki lehet vetiteni egy interjún...

Be Bo 2014.04.17. 00:45:14

@cougarcat: Igazad van, köszönöm! Igyekszem majd kihozni belőle, amit lehet! :-)

adg 2014.04.17. 01:43:47

@diggerdriver: Ez jo szoveg. :)
A kutyat meg eddig sikerult megusznum, bar a gyerekek nagyon akarnak. Es persze gondoznak, meg setaltatnak, meg osszeszednek a szart is a kertben. En meg ismerem oket. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.17. 03:41:34

@Herr Géza: És a több ezer-tízezer ddr-márkát hogy váltottátok át forintra?Mert én emléxem, gyerekkoromban jártunk arra (Csehszlovákia-NDK) és a két szomszédos ország is eléggé korlátozottan váltotta be egymás pénzét...

A legjobban azt bánom esküszöm, hogy kimaradtam a 80-as évek végi - 90-es évek elejei nagy csencselésekből... :D Amiket te is írtál, meg az első nyugati roncsok behozatala Magyarországra, kissé kipofozva, majd eladva aranyáron; meg a jugó benzinbizniszek, igaz ez később volt.Szóval arany élet lehetett... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.17. 04:57:09

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Végre már, hogy másnak is teccik a lapjával haladás. :-)))
Én is bőszen gyakorlom, bár csak telente, mert spúr vagyok a gumikat szétb@szni, meg amúgy is csak a kézifék van, lévén, hogy elsőkerekes szegényke.De a 3 éves lányom már kacarászik örömében, mikor "szánkózunk" az autóval...Fog kelleni venni valami hátulkaparóst, most már ketten vagyunk az asszony ellenében... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.17. 05:04:07

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Én úgy tudtam, hogy ezek ventillátorok, vagyis feszültséget kapcsolnak a pólusaira, elkezd forogni, és ezáltal a nagy marha nyári melegekben klimatizálva vannak a vidékek.A dániai tengerpartokon rogyásig állnak ilyen ventillátorok a vízben, meg is van a kurv@ nagy szél, könnyen tudnak pl a vitorlások közlekedni.Ez már az új korszak, az elektromos hajózás érája.Pluszban még kánikula sincsen... :-)

Papagály (törölt) 2014.04.17. 06:18:34

@bpetya75: @Herr Géza:
én köszönöm a megosztást, vidám perceket szerzett!
persze, más az optikánk, messziről felszabadultabban vigyorog az ember. no meg, minden ilyen cikk egy újabb megerősítés, hogy jobb helyen vagyok, s a melegség által elöntött lelkű háziállatok között csak egyre jobban feszengenék.
kérünk még, ha lesz hasonló!

Papagály (törölt) 2014.04.17. 06:18:34

@Herr Géza: én viszont reggelig röhögök, ha így folyatod... :)

Papagály (törölt) 2014.04.17. 06:18:34

@maxval a gondolkodó birca: én azt szoktam mondani, hogy sokkal régebben vált el a finn a magyartól, mint az angol a némettől.

Sütemény1975 2014.04.17. 09:04:50

@Kövérmadár [swe]: ha mar a jotekonykodasrol volt szo egesz nap :)
En is haragszom magamra, mert nem kene ennem, de gyenge vagyok.

Hari Seldon 2 2014.04.17. 10:42:53

@diggerdriver:
Legalábbis, a nős nem mer feltenni...

Hari Seldon 2 2014.04.17. 10:47:48

@Be Bo:
Nehogy azt hidd!
Berakja a magyar nyelvű word-be, és kidobja a hibákat. Legtöbbször én is ezt csinálom.
:-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása