oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. április 14. 06:46,  Országot váltani iszonyú nehéz 488 komment

2014. április 14. 06:46 Határátkelő

Országot váltani iszonyú nehéz

Igen kacskaringós utat járt be mai szerzőnk, Mária, aki a szerelme után költözött először Lengyelországba, majd onnan mentek már együtt, gyerekkel Írországba, ahol jelenleg is élnek. Van tehát összehasonlítási alapja és tapasztalata is elég, de a története nem csak azért érdekes.

Írország, Cork.jpg

„Nem vagyok már egy mai csirke, azt hiszem, életem javán már túl vagyok. Azzal kezdeném, hogy fiatal koromtól vonzódtam az idegen országokhoz. Lehet, hogy ez annak a hatása, hogy volt egy osztrák nagymamám és egy olasz dédnagymamám.

Mindig nagyon érdekeltek a történetek, amiket a nagyim mesélt nekem arról, amikor ő meg kicsi volt. A salzburgi táj aztán teljesen lenyűgözött, amikor végre serdülőként nyarakat tölthettem a rokonoknál Ausztriában.

Tökéletes nyelvtanulási lehetőség, ha az ember képtelen a saját anyanyelvén kommunikálni s a rokonok csak a saját nyelvükön beszélnek. Tehát németből kitűnően fejlődtem.

Mindig idegen leszel

Drága nagymamám közel ötven évet élt Magyarországon, kitűnően beszélte a magyart, mégis mindig kívülállónak érezte magát. A mai napig a fülembe csengenek a szavai: „...tudod, kicsim, ha nem a saját országodban élsz, mindig is idegennek fogod magad érezni, még ha nem is éreztetik veled”.

S ez így igaz. Kivándorlókent soha nem fogjuk egyenrangúnak erezni magunkat az új hazánkban. Aki mást mond, az hazudik. Persze mindenki másként éli át ezt az érzést.

Én nem tulajdonítok neki nagy jelentőséget, mert tudom, hogy ez természetes (hallgatva a nagyim történeteit). A férjemről már ezt nem mondhatom el. Ő nehezebben alkalmazkodik egy idegen országban. Magyarországon iszonyúan tudott szenvedni az ott eltöltött egy év alatt.

Az biztos, hogy gyermekeink bárhova is születnek és cseperednek fel, azt az országot fogják anyaországként elfogadni, s ők viszont már teljes értékű polgárnak fogjak érezni magukat az új országban.

Mától lengyelül beszélünk

Én közel a harminchoz hagytam el Magyarországot s mentem a szívem után először is Lengyelországba. A férjem lengyel, akivel ismeretségünk első évében angolul beszéltünk. (Ő magas szinten beszélte az angolt, én meg csak gagyogtam valamit.)

Kiköltözésem után a férjem közölte, mától lengyelül beszélünk. Ha itt élünk, meg kell tanulnom a nyelvet, nincs mese. Ő dolgozott, én meg otthon néztem a lengyel sorozatokat a TV-ben.

Természetesen megpróbálkoztam egy külföldieknek szánt lengyel nyelvtanfolyammal is, de azon kívül, hogy jókat beszélgettünk angolul a csoporttársakkal (volt közöttük holland, dán, francia, orosz, stb.), sokat nem fejlődtem, maradtam a TV-nél.

Büszkén jelenthetem ki, hogy remekül megtanultam a nyelvet. A lengyelek a mai napig dicsérnek a nyelvtudásom miatt, s vannak olyanok, akik nem is veszik észre, hogy nem vagyok lengyel.

Megszületett gyermekünk, aki természetesen két nyelven szívta magába a tudást. Bár sem a lengyel, sem a magyar nem egy világnyelv, úgy gondoltam, a gyerkőcnek igenis jót fog tenni, ha megtanulja mind a két nyelvet.

Nagypapám (aki három nyelven fordított és tolmácsolt) mondogatta mindig, hogy „annyi embert érsz, ahány nyelvet beszélsz”. S úgy gondoltam, lányomra talán a jövőben majd jobban ráragad egy harmadik, negyedik nyelv is. S ezzel óriási előnnyel indul majd az életben.

Kilenc évig éltem Lengyelországban. Nagyon szerettem az emberek kedvességét, segítőkészségét, a gyönyörű országot, a tisztaságot, a hasonlóságot a mentalitásban, a humorukat és még sorolhatnám.

Nem akartunk vegetálni

Viszont a gazdasági helyzet megváltozott Lengyelországban, s úgy éreztük, egy életünk van, nem vegetálva szeretnénk leélni, váltani kell. Bár mindenünk megvolt, lakás, kocsi, munkahely, mégis úgy éreztük, hogy elég fiatalok vagyunk még ahhoz, hogy többre vágyjunk.

Apró dolgok, de ezeket sajna mar nem tudtuk elérni Lengyelországban. Olyanok, hogy utazás, kirándulás, színházba, moziba járás, ruhák vásárlása stb. Kislányunk még elég fiatal, könnyebb lesz neki az átállás, gondoltuk. S jól gondoltuk.

Merre induljunk, melyik országot célozzuk meg? Én legszívesebben Ausztriát választottam volna. Sajnos férjem nem beszél németül, így maradt az angol nyelvterület. Egyesült Államok, Kanada, Anglia, Írország? Osztottunk és szoroztunk, végül Írországot választottuk.

Férjem, aki több diplomával is rendelkezik (humán szakok) azért a kiindulás előtt alaposan átböngészte a kinti álláshirdetéseket. Mivel tökéletesen beszél angolul, óriási előnnyel indult. Rögtön kapott is visszajelzést, hogy szükség lenne rá.

Mindezt otthonról, Krakkóból intézve. Igaz, ez majdnem 10 évvel ezelőtt volt. Pakolt és indult Írországba. Szállást egy hostelben intézett el magának az első napokra… Kilenc hónap után mi is csatlakoztunk hozzá, s együtt költöztünk be egy két hálószobás kertesházba, amit hat éven keresztül béreltünk.

Azóta itt élünk Írországban. Lányunk már nagy, s tökéletesen beszéli a három nyelvet. (Az angolt iszonyú ronda ír akcentussal.) Imádja az írt és a spanyolt. Mondjuk az írrel sokra nem megy, mert egy halott nyelv, de mégiscsak egy nyelv.

Ő mar teljesen beilleszkedett, s el nem tudja képzelni, hogy elköltözzünk innen. Ezért mi is maradunk. Talán majd öreg korunkra áttesszük székhelyünket egy kicsivel melegebb országba, ki tudja.

Elértük, amit akartunk

Országot váltani iszonyúan nehéz. Az ember életéből éveket vesz el az biztos (sok idegeskedés, veszekedés, stb.). Mi elértük, amit akartunk. Saját házzal rendelkezünk itt, amiért megdolgoztunk keményen, kocsink van, amivel végre tudunk kirándulni, évente sokat utazunk, moziba járunk, sportolunk, tanulunk, ruházkodunk, bulikat szervezünk, stb.

Így, idősebb fejjel én most szereztem meg itt, Írországban a diplomámat, amit keserves három év tanulásával értem el, napi 8 óra munka és a család mellett.

Férjem is olyat tanul most, negyvenen túl, amit mindig is szeretett volna (nem humán szak), de nem volt rá anyagi lehetősége soha. Egy világhírű egyetem diákja immáron három éve és még egy év a megálmodott diplomáig, mindez persze munka mellett.

Írország nem álmaink országa. Próbálunk beilleszkedni és élvezni az életet. Már nem döbbenünk meg, és nem kritizálunk, elfogadjuk a dolgokat, a szokásokat, a mentalitást.

Nincs tökéletes ország, nincsenek tökéletes emberek. Aki nem képes elfogadni a másságot, az nagyon keserves életre számíthat külföldön. A jó humorérzék sokat segít!!!!

Nekem könnyebb volt az elfogadás, ilyen a személyiségem. A férjemnek kb. 6 évbe telt, mire rájött, hogy könnyebb lesz az élete, ha elfogad dolgokat, amiken amúgy sem tud változtatni: megszoksz vagy megszöksz.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Osszuk meg egymással kedvenc ételeink receptjét - írjátok meg, mi a kedvencetek ott, ahol éltek, hogyan készítitek el, illetve hogyan készítitek el a kedvenc magyar fogásaitokat – hogyan pótoljátok az alapanyagokat, fűszereket, mit változtattok, ha kell. Ha mindehhez fényképe(ke)t is küldtök, akkor ez az egész nagyon hasznos és (nem utolsósorban) jó móka lesz. Várom tehát a recepteket, fényképeket, kis történettel a hataratkeloKUKAChotmail.com címre.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Lengyelország Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr956023398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.04.14. 07:09:17

Schön, schön .. de lenni nekem kicsi probléma. A nagy osztás-szorzás közepette, valahogy kimaradt a számításból, hogy a büdös életben nem fogják sem megszokni, sem megszeretni Írországot. Ok, Kanada is hideg (bár ott legalább udvariasak ;) ), az USAba akkoriban még vízum kellett, Ausztráliába meg az életben nem ugorják meg a ponthatárt egy humán diplomával és egy diploma nélküli állapottal. Szóval, tényleg maradt Írország és Anglia. Erre beválasztják Írországot, ami a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető egy "barátságos" országnak. Már, ha lehet ilyet mondani egy országra. No de, mit értek én ehhez, ugye?

Shebelle 2014.04.14. 07:20:29

Lehet ma nem keltem túl jó lábbal, de nem szeretem ha lehazugoznak ismeretlenül, mert esetleg máshogy érzek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.14. 07:23:43

Spanyolviasz,de azert tetszik.

tableno 2014.04.14. 07:37:49

@Shebelle: egyetértek. Imádom, amikor nagy svunggal általánosítja valaki a SAJÁT tapasztalatait, és a biztonság kedvéért hozzá teszi, hogy aki mást mond, az hazudik. Nehogy már bárki is vitatkozni merjen...

Morgo1229 2014.04.14. 07:37:52

@Shebelle: ha ezen a blogon logsz valszeg a szerzonek kicsit igazava van.

klappol 2014.04.14. 07:43:29

Jó napot. :)"Elértük, amit akartunk" ez a bekezdés a számomra azt jelentené, hogy nincs több elérni valóm. Érdekes.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.14. 07:45:14

A rohadék cigány Orbán diktátor hatalma már akkora, hogy már Lengyelországból is kergeti a magyarokat nyugatra!!!

:-)))

De ez csak vicc. A cikk jó.

Különösen tetszik:
- a lány megtanult írül, miközben az átlagír sem tanulja meg,
- férj idősen is valami újat tanul.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.14. 07:48:28

Szerintem nem rossz írás.
Lehet, hogy egy picit erősen fogalmazta meg az érzéseit, de van benne valami.
A tanulás dicséretes.
:)

klappol 2014.04.14. 07:50:39

@svájci sapka (ch): Szerintem is picit erős, de oksa. :)

tableno 2014.04.14. 07:50:45

@Morgo1229: értelmezés kérdése. Ha arról van szó, hogy hiába élünk külföldön, továbbra is megyarok vagyunk, akinek jól esik magyarul beszélgetni, persze, igaz. De hogy "idegennek" érezném magamat ahol élek, és főleg, hogy ez olyan iszonyatosan nehéz lenne, az nem. Legalábbis rám nem. De nem hazugozom le azt sem, aki szerint meg igen.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.14. 07:52:49

@tableno: Jó, respekt. A lehazugozás erős, de mondjuk nekem attól is feláll a szőr a hátamon, ha valaki azt mondja, hogy olyan, mintha oda született volna, annak ellenére, hogy felnőttként került x országba (nekem is van ilyen ismerősöm). :)

klappol 2014.04.14. 07:58:29

@svájci sapka (ch): Tudod, ha MO egy nagyon gazdag és magas életszínvonallal rendelkezne, akkor nem lenne ez a Blog. Nem kellene kiutat keresgélni más országokban. Akkor én is azt mondanám, mondhatnám, hogy jó helyre születtem, vagy nem?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.14. 08:00:10

@klappol: Ez is igaz. :)
A külföldre távozók közül nagyon sokan vannak így vele.
Sokkal jobban esik a káromkodás magyarul...
:D

nosuti 2014.04.14. 08:01:02

szerintem gyakran mondjuk azt hogy "aki mást mond az hazudik" és ez nem annyira erős mintha simán hazugnak hívnánk valakit. Nekem ez inkább olyan szófordulat féle, ezzel kicsit színesítve a mondatot, szöveget.
de lehet tul libsi vagyok :)

nyuszigonosz 2014.04.14. 08:11:09

Hát én mást mondok, mint a poszt írója, és nem hazudok
Nem is általánosítok.
Ezt nem kellett volna beleírni így.
Mert én nem érzem magam idegennek itt, kívülállónak sem.

klappol 2014.04.14. 08:11:47

@svájci sapka (ch): Én nem káromkodok, valahogy nem áll rá a szám. Ha azt mondom, hogy "vazze", a 9 éves fiam egyből megjegyzi, hogy" apa ez meg mi volt, nem szép!!!!!!". :D

tableno 2014.04.14. 08:14:34

@svájci sapka (ch): persze, az valószínűleg erős túlzás, viszont az az illető csak magáról beszél, és nem teszi kötelezővé mások számára, ahogy ő érez.

2014.04.14. 08:15:49

Ez itt a kulcsmondat minden hataratkelonek
"Nincs tökéletes ország, nincsenek tökéletes emberek. Aki nem képes elfogadni a másságot, az nagyon keserves életre számíthat külföldön."

2014.04.14. 08:17:52

@nyuszigonosz(D): ezen nem erdemes rugozni. O felnottkent vandorolt ki. Persze, hogy mashogy erez.

adg 2014.04.14. 08:19:22

Tetszik, jo iras. Mindig vannak uj celok. Azt, hogy elertek, amit akartak, en ugy ertelmezem, hogy volt egz celjuk mielott elhagytak Lengyelorszagot, es azt elertek. Nem ugy, hogy mostmar minden megvan, nincs mit fejlodni/elerni.

@Pink Petsch: Ausztriat emlitette, de mivel a ferj nem beszel nemetul, ezert ejtettek.

tableno 2014.04.14. 08:21:50

@charlieharper [home, sweet home]: na ezzel viszont egyetértek. Annyit tennék hozzá, hogy ez nekem Magyarországra is vonatkozik. Ott is sok olyan dolog van, amivel egyltalán nem tudok azonosulni, és "idegennek" érzem miatta magamat.

klappol 2014.04.14. 08:24:41

@charlieharper [home, sweet home]: Nem csak külhonban, de a saját országában is számíthat rá.

2014.04.14. 08:24:53

@adg [Au, Darwin]: Ja, ja, tudom, ott ahol a kenguruk élnek. Há' mit képzelsz, hülye vagyok én??? ;))))
Az angol nyelvterületeket vettem sorba, ahogy később a posztoló is (mivel a férj egy lusta dög volt németül megtanulni humános létére).

Shebelle 2014.04.14. 08:28:06

@Morgo1229: ezt kifejtenéd bővebben is, nem értem mire gondolsz.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.14. 08:30:56

@klappol: Hm.. én a gyerekektől tanultam az oviban. :(
Egyébként nekem sem rutin, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy soha. :)

Shebelle 2014.04.14. 08:37:06

Ha csak "szófordulat" volt, akkor elnézést. Ha nem, ha tényleg komolyan gondolta a posztoló, akkor eléggé beszűkült gondolkodású(el sem tudja képzelni vannak más érzésű emberek, mert csak a saját világát ismeri el igaznak) vagy szereti megmondani mit érezzen más vagy ami rosszabb tudni véli mit gondol a másik. Amin eléggé elcsodálkoztam, hisz rengeteg kompromisszumot hozott a férj javára, még ha ő a jobban kereső fél is, ezért is említette a sok veszekedést, feláldozni a saját álmot eléggé veszélyes dolog, bár mint írta nem tervezik a tartó letelepülést.
De gondolom majd megjelenik a szerző és tisztázza a dolgot. Én a szívemre vettem, hisz csak én tudhatom mit érzek....

Herr Géza 2014.04.14. 08:37:53

@klappol: Boldog ember vagy. Nálunk a mondat rendre fordított konstellációban hangzik el, mivel a fiam jobban káromkodik magyarul, mit én. Hogy hol tanulhatja itt Németországban...? :)))

Herr Géza 2014.04.14. 08:40:22

@svájci sapka (ch): Az oviban??? Jézus Mária? Bezzeg, amikor mi voltunk fiatalok... :DDDDDD

Herr Géza 2014.04.14. 08:44:13

@tableno: Idegennek legalább 25 éve nem érzem magam itt. "Otthon" viszont egyre inkább az utóbbi idöben....

klappol 2014.04.14. 08:46:31

@Herr Géza: A nagyobbik fiam kint él németben, de káromkodni azt tud :D Nem baj az, ha valaki káromkodik, mert leengedi a fölösleges gőzt egy kicsit.

@svájci sapka (ch): Mivel az ember mindig tanul, így nem rossz az, ha egy fiatalabb ossza az észt nekünk, ezzel az ő egója nő csak. Ez remek módszer. Én hagyom, hogy a kicsi tanítson engem, persze csak úgy teszek, mint ha már elfelejtettem volna dolgokat, és ő jó kedéllyel megmagyarázza, ezzel viszont jól tanul ő is. :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.14. 08:47:03

@Herr Géza: Anno domini pedagógusnak készültem, és egy rövid ideig kicsik között dolgoztam... csak lestem, hogy repkednek a "szófordulatok". :D

Herr Géza 2014.04.14. 08:50:39

@klappol: A legjobb az, hogy ö még az osztálytársait is megtanítja a zaftosabb magyar káromkodásokra, mivel németül csak nagyon halványul, már-már úri módon lehet csak káromkodni.

Herr Géza 2014.04.14. 08:55:05

@svájci sapka (ch): Anyám, iszonyatosan belassult a nyelvi reakcióidöm magyarul... Olvasom a hsz.-ed és komolyan elkezdek gondolkozni, hogy vajon mi az, hogy "domini pedagógus". Gondoltam, valami olyasmi, mint a Waldorf, vagy valami egyéb úri, esetleg vallási huncutság.... :DDDDDDDDDDDDD

klappol 2014.04.14. 08:58:31

@Herr Géza: A német nem is tud kátomkodni :D, lehet, hogy elégedett??? :)

Herr Géza 2014.04.14. 09:00:25

@klappol: Ilyen összefüggést nem mernék felállítani, de lehet, hogy ebben is van valami.... :DDD

klappol 2014.04.14. 09:05:08

@Herr Géza: Nem persze,de az ember akkor szokott káromkodni, ha valamit hirtelen nem tud megoldani, tehetetlen. Van több oka is.

klappol 2014.04.14. 09:14:54

@Pink Petsch: Majdnem, hogy csak ennyi :D

klappol 2014.04.14. 09:16:16

Ha valakit érdekel az Amazonnál töltött 3 hónapom, szívesen írok egy posztot.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.14. 09:16:41

"Kivándorlókent soha nem fogjuk egyenrangúnak erezni magunkat az új hazánkban. Aki mást mond, az hazudik."

Ha mar en is lettem hazugozva, akkor engedtessek meg nekem is: a posztolo lelkileg gyenge! Aki mast mond, az hazudik!

Ruhellem az ilyen embereket, ok tudjak, jobban ismernek latatlanban, mint en sajat magamat. Meg a lof@szt!

En is 27 voltam, mikor nekivagtunk es itt ezerszer inkabb otthon es egyenrangu vagyok, mint Magyarorszagon voltam.
Aki lelkizik, az szenvedni fog attol is, ha mas szogben sut a nap...

@svájci sapka (ch):
Pedig... :)
Nem is tudtam, hogy idegesitelek...

@charlieharper [home, sweet home]:
En is... es akkor mi van? Plane miert tudja jobban, mint en?

2014.04.14. 09:20:16

A hazudozást leszámítva nekem tetszett a poszt.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.14. 09:21:48

"S ez így igaz. Kivándorlókent soha nem fogjuk egyenrangúnak erezni magunkat az új hazánkban. Aki mást mond, az hazudik."

Nyilvan. Persze. Aki valamiben jobb es sikeresebb mint a posztolo, az nyilvan hazudik. Hat mashogy nem is lehet... kognitiv disszonancia, ugyebar.

"Országot váltani iszonyúan nehéz."
Akkor ismet. NEKTEK. Nektek iszonyu nehez orszagot valtani es ti nem tudtatok beilleszkedni. Nem kell az altalanositas...

rezsöatya 2014.04.14. 09:22:25

@Pink Petsch: vagy mutterbutter! (anyavaja!) :-))))

Herr Géza 2014.04.14. 09:22:58

@klappol: Jöhet. Három hónapot kibírtál náluk? Az se semmi...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.14. 09:23:45

@Herr Géza: :D
@klappol: neeeemmmm? gyere ki egy építkezésre.
:D :D
Igen, érdekel... naná! :)
@Kövérmadár [swe]: Nem idegesítesz. :) Azért szerintem van különbség a "marha jól érzem magam", vagy az "olyan, mintha ide születtem volna" kifejezés között. Nem???

Shebelle 2014.04.14. 09:24:08

@Kövérmadár [swe]: nem mindig szoktam, de most egyetértek :)

Herr Géza 2014.04.14. 09:27:07

@rezsöatya: Na ezt sem hallottam még, de mindent elárul a német káromkodások "cizelláltságáról"... Azt a teremburáját... :DDD

klappol 2014.04.14. 09:29:50

@svájci sapka (ch): Építkezés??? hova? csak viccelsz :d :D

eddie1977 2014.04.14. 09:30:04

A posztolónak üzenem, hogy ha a lánya tényleg beszélne írül [úgy értem, hogy folyékonyan], az óriási előny lenne, hiszen számos olyan közalkalmazotti pozíció van, ahová az ír nyelv tökéletes tudása nélkül be sem lehet kerülni. De nem csak a hivatalokban van ez így. Például egy bankba sem lehet elhelyezkedni csupán angollal.
Szóval az ír valóban holt nyelv, de ebben az országban még lehet belőle hasznot kovácsolni.
Ha valakit érdekel a hangzása, akkor hallgasson bele a helyi állami rádióadók műsorába. Kicsit arabos hangzása van, sok benne a H betű, amúgy számomra a megtanulhatatlan kategóriába tartozik. :)
www.rte.ie/radio/

Sok sikert és kitartást!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.14. 09:32:34

@klappol: dehogy. az itteni építkezésen sok német is dolgozik. már reggel 7-kor anyáznak.
Persze, a helyiek se restek...
:D

klappol 2014.04.14. 09:34:28

@svájci sapka (ch): Azt hittem tudsz munkát adni, már kezdtem örülni :( ( :D

2014.04.14. 09:36:02

@klappol: persze, erdekel.
@Kövérmadár [swe]: Madar, nem ez volt a poszt lenyege. Ami engem illet, have been called worse. De tenyleg mist egy mindaton gogtok 400+ konmenten rugozni?

LyukasBogrács 2014.04.14. 09:38:59

”Aki nem képes elfogadni a másságot, az nagyon keserves életre számíthat külföldön”

Vagy masoket fogja megkeseriteni.

eddie1977 2014.04.14. 09:38:59

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Én nem akarok egész életemben veled vitatkozni, de hidd már el, hogy sokaknak a beilleszkedés nem olyan egyszerű. Inkább te általánosítasz akkor, amikor azt állítod, hogy a beilleszkedés pofonegyszerű dolog.
Rohadtul nem az.
Magyarok vagyunk, magyar gondolatokkal, érzésekkel, magyarországi szocializációval [és ebben minden benne van, a verseink, a történelem, a szokások, a mondások, a megszólítások, de még a játszótéri homokozó is, ahol együtt hülyültünk a haverokkal].
Megérkezel egy új országba, amihez az égvilágon semmi közöd nincs. Nem itt nőttél fel.
Elmehetsz te az új kollégáiddal sörözni, és megnézhetsz zsinórban tizenöt rögbimeccset, de attól neked a Fradi meg a Vasas az Fradi és Vasas marad, és ha azt mondják neked, hogy tejbegríz, akkor azonnal fogod tudni, hogy az micsoda.
Próbáld meg elmagyarázni egy angolnak vagy egy írnek, hogy te milyen jókat kajáltál az általános iskolai menzákon, és hogy mi az a borsófőzelék.

Amíg ez nincs meg, addig a teljes asszimiláció is kizárt.
Amelyre amúgy nincs is szükség. Nézd csak meg a kínaiakat. Úgy élnek a világ minden táján, hogy eszükbe sincs teljesen behódolni az őket befogadó országnak.

Szóval próbáld már meg elfogadni, hogy amikor valaki azt írja, hogy nehéz a beilleszkedés, akkor talán ezekre a dolgokra [is] gondol.

És most ne fáraszd magad azzal, hogy megpróbálsz meggyőzni arról, hogy én egy barom vagyok, és mindent rosszul látok, mert mennem kell. Nem lesz időm [és amúgy kedvem sem] harcolni.

nosuti 2014.04.14. 09:39:39

@eddie1977: már épp meg akartam kérdezni a posztolót, hogy szerinte milyenek az írek és hányféle van :)

amúgy bankba elhelyezkedni vagy bankban?
nem kötekedés csak most hirtelen nem tudom eldönteni

Shebelle 2014.04.14. 09:41:02

@eddie1977: ez ír angol, nem? elég jól érthető, legalábbis nekem, pedig csak alapfokon mívelem. A kérdésem az lenne, szivesen belehallgatnék az írbe is, arra nincs valami link? Köszi

kicsit OFF, régebben találtam a youtube-on különböző nyelven zenéket nyelvtanulásra más-más szintekre lebontva, sajna valahogy elveszett a linkem,s teljesen lefagytam a keresésben nincs ötletem hogy keressem, esetleg valaki nem tudja miről is beszélek??! :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.14. 09:42:03

@charlieharper [home, sweet home]: "De tenyleg mist egy mindaton gogtok 400+ konmenten rugozni?"

Te mennyire vagy berúgva? :)

Morgo1229 2014.04.14. 09:42:21

@Shebelle: csak arra, hogy volt itt par honapja egy iras/tanulmany - valami kulfoldi tollabol - a staciokrol amin allitolag mindenki atmegy mikor kulfodre koltozik. Ennek a blognak a latogatasa egy kicsit arra utal nekem, hogy az illeto hataratkelo szemely nem tudta magaban elrendezni teljes mertekben a hataratkelest.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.14. 09:42:42

OFF:

Beszarás, kitette a NOL Zekha történetét a főhelyre. Van humorérzéke. www.nolblog.hu/

Annak idején ide küldtem be először álnéven, de a szerki/modi észlelte, hogy kamu. Persze, a NOL szerkije is észlelte, de mégis kitette.

Herr Géza 2014.04.14. 09:43:38

@eddie1977: ":::de attól neked a Fradi meg a Vasas az Fradi és Vasas marad,"

What the fuck is "Fradi" and "Vasas" ??? :DDDD

nosuti 2014.04.14. 09:44:08

@charlieharper [home, sweet home]: én is túlzásnak érzem a felháborodást, túl sok itt az önérzetes kommentelő

amúgy nem kellett volna belerakni, mert mindannyian mások vagyunk máshogy éljük meg, de ennyire mellre szívni elég vicces.

mint mikor az olaszoban élő csajszi megírta, hogy kellene a magyar nőknek is háziasszonyként élniük. abból is nagy kommentáradat lett.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.14. 09:44:09

@Shebelle: én is csak angolt hallottam ott, lehet hogy vannak ír nyelvű műsorok, csak nem pont most.

Herr Géza 2014.04.14. 09:45:20

@Zka: Számból vetted ki a szót !!! Charlie ?????? :DDDD

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.14. 09:46:35

@eddie1977: szerencsés lehetek, mert az összes focicsapatot utálom (vagyis inkább hidegenhagy), iskolai menzán sose ettem jót és arról sincs nagy véleményem, akinek az bejön, meg úgy általánosságban rühellem a magyar gondolkodásmódot, mert nekem nem az van. Lehet, hogy máris indulnom kéne? :)

rezsöatya 2014.04.14. 09:47:16

@Herr Géza: a raumlampengefäß-ra gondolsz??? :-)))))

2014.04.14. 09:48:14

@klappol: @rezsöatya: No, de ilyenkor már kurva idegesek ám! ;)))

nosuti 2014.04.14. 09:48:32

@Zka: a magyar gondolkodásmódban csak rossz van? semmi jó?
mert akkor elég szar magyarnak lenni

eddie1977 2014.04.14. 09:49:06

@Shebelle: Vannak ott különböző opciók. Addig kell nyomkodni a gombokat, amíg egy olyan nyelvet nem hallasz, amiből egy árva kukkot sem értesz. :)

De találtam neked egy ilyet.
www.youtube.com/watch?v=sw5EKb6pLg4

Egylabu Esernyomadar 2014.04.14. 09:49:12

@Kövérmadár [swe]: Nem lelkizés, de északabbra alacsonyabb szögben jár a nap, ergo napszemüveget kell vennem! Mert eléggé szenvedős tud lenni. :-D

Herr Géza 2014.04.14. 09:49:12

@nosuti: Ujjujjjjj. Két pont a versenyzönek. Én is reklamálni akartam nagy nyelvmüvelönknél, na meg hogy "más szemében a szálkát, ..." stb. , de nem tartottam érdemesnek a mai leütésszámomat erre pazarolni... :DDD

rezsöatya 2014.04.14. 09:49:41

@Zka:hagyjad, buszon ul, a hatso tengely felett..! :D

nosuti 2014.04.14. 09:51:00

@Herr Géza: én is elég bátortalanul jegeztem meg :)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.14. 09:53:38

@eddie1977: Felreertesz. En nem azt mondom hogy nekem sikerult tokeletesen beilleszkednem. Vicces is lenne ha ilyet allitanek egy ev utan. :D Plane hogy mostanaban a szabadidom nagy reszet lekoti a tanulas, kesz csoda hogy a heten vegre el tudtam menni a varosba a kollegakkal egyik este. Azokrol beszelek akik eseteben teljesen evidens hogy tokeletesen be tudtak illeszkedni, van ezen a blogon is jopar ilyen figura ha korulnezel.

En csak azt mondom hogy sosem szerencses az altalanositas. Ahany ember, annyifelekeppen elik meg az emigraciot. Kinek konnyebb, kinek nehezebb. De en pl. ha irok valami ilyesmit akkor mindig oda teszem hogy "szerintem", "az en esetemben", stb.

En most nem az ellen kampanyolok hogy az integracio konnyu vagy nehez, hogy kulfoldre koltozni konnyu vagy nehez. Pusztan az altalanositas ellen kampanyolok. De nem akarom elvinni a beszelgetest 2 mondat miatt, szoval peace! :)

Herr Géza 2014.04.14. 09:55:35

@eddie1977: "Amíg ez nincs meg, addig a teljes asszimiláció is kizárt."
Ki mondta, hogy a beilleszkedés, meg az "otthon érzem magam" egyenlö a teljes asszimilációval ? Mellesleg az milyen? És föleg minek? Én soha nem akarok ösnémetnek tünni.... Akkor nem lehetek beilleszkedve sem, meg nem érezhetem otthon magam??? Na ne már....

tableno 2014.04.14. 09:57:01

@Morgo1229: ez egy baromság, már elnézést. Aki határátkelő, annak kötelező minden kapcsolatot megszakítani az óhazával és (volt) honfitársaival?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.14. 09:57:24

@nosuti: nagyon erőlködve se tudok sok pozitívumot felsorolni. Negatívumot annál inkább. Nem tudom, milyen lehet így gondolkodni, de az ebből származó szerencsétlenkedést nézni és a folyamatos sírást hallgatni mocskosul frusztráló.

Herr Géza 2014.04.14. 09:59:01

@rezsöatya: Huhh, te ma tönkreteszel.... :))) Már a "booster"-t is be kellett kapcsolnom, hogy értsem.... :DDDDD

VHB 2014.04.14. 09:59:23

@Shebelle: A zöld "pötty" a gaelic. Az "h"-s hangzású, arabra emlékeztető(wtf?). www.rte.ie/rnag/

vö. bbc arab adás
tunein.com/radio/BBC-Arabic-s6866/

Ha nagyon túlozni akarok akkor a gaelic inkább a héberre hajaz, de fül kérdése. Max, szerinted?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.14. 09:59:39

@charlieharper [home, sweet home]:
Túl jó a poszt muszáj volt találni valamit amin meg lehet sértödni.
Szokásos gumicsont.
Rágják is böszen.
:))))))))))))

Shebelle 2014.04.14. 10:02:32

@Morgo1229: jaa így már érteni véllek: tehát arra gondolsz, hogy aki ezen az oldalon olvasgat, az még nem dolgozta volna fel magában a határ átlépését?! Ha tévednék, akkor bocs. Amúgy állomások az ember életében bárhol is él, itthon vagy otthon, lesznek általában.
Én véleményem pedig az, hogy aki itt van ezen az oldalon, az csupán a "hasonszőrűekkel" szeretne együtt lenni, vagy csupán érdekli más élete, boldogulása vagy s ez a kedvencem, ami a legtöbb kitölteni valón is előfordul: egyéb. :D Persze aztán meglehet neked is igazad van...

Bebbi 2014.04.14. 10:02:57

@Herr Géza: Igy is van, mindig Ujpest! :-)

Shebelle 2014.04.14. 10:03:20

@VHB: kösziii,máris nézem

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.14. 10:05:34

@eddie1977:

Igen, ez így van.

A legtöbb ember nem képes beilleszkedni, legfeljebb odaszokott idegen lesz.

Ha van egy saját közösség is, akkor a második nemzedék sem illeszkedik be. Kedvenc példám az amerikai kubaiak, akiknél az USA-ban születettek is - saját bevallásuk szerint - "külföldön" élnek.

Mo-n is így megy ez. A magyarországi kisebbségek meg leginkább az átmenet állapotában vannak, már nem x, de még nem magyar. A kedvenc szöveg: többes szám harmadik személyben beszélni mind a saját anyanemzetről, mind a magyarokról.

Herr Géza 2014.04.14. 10:06:18

@rezsöatya: @Herr Géza: Igaz TÉNYLEG nem kötözködnék, de a "búra" az inkább "Haube", vagy "Lampenhaube". Csak mentö körülményként.... :DD

Shebelle 2014.04.14. 10:07:50

@VHB: tényleg olyan "arabos"
na ebből már egy kukkot sem értettem :D

rezsöatya 2014.04.14. 10:08:58

@Herr Géza: mostanaban mindenkit tonkrereszek... persze akaratomon kivul... :-(

Herr Géza 2014.04.14. 10:12:03

@Bebbi: Na neeeee... Akkor módosítok:

What the fuck is "Fradi", "Újpest" and "Vasas" ??? :DDDD

Így már ok ?

klappol 2014.04.14. 10:13:14

@Herr Géza: De lehetne "Lampenschirm" is :)

klappol 2014.04.14. 10:14:07

@Herr Géza: Én Vasas, mivel ott születtem :) :)))))

2014.04.14. 10:14:36

@diggerdriver: Hm, hogy túl jó? A posztoló egész életében a faszija, majd a férje után loholt, az történt mindig, amit Apu akart. Az eredmény meg, élnek egy olyan országban, amelyet soha nem tudnak megszokni, hát még megszeretni.
Hogy is mondtad? Túl jó? Hm ....

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.14. 10:15:50

@VHB:

Nem. A héberben a magánhangzó kevés, az írben sok, Ez eleve nagy különbség. Aztán ott van minden mássalhangzónak a két "változata". Ez sincs a héberben.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.04.14. 10:17:22

Csatlakozom az elottem szolokhoz, nekem onnantol nem volt szimpatikus a poszt, hogy lehazugozta azokat, akik nem ugy ereznek, mint o.
Egyenrangu = magatol ertetodoen egyenrangu vagyok minden mas allampogaral az orszagban.
Egyforma = halistennek egyaltalan nem.
Szerintem a posztolo jol tenne, ha ezeket a fogalmakat tisztazna magaban.
Azt meg, hogy valaki az idegenseget hogyan kamatoztatja, es hogy elonyt vagy hatranyt kovacsol belole, az csakis es kizarolag az egyenen mulik, nem a kornyezeten. Nem a kornyezet hibaja, ha idegenkent nem fogadnak be - csakis a tied.

eddie1977 2014.04.14. 10:28:25

@nosuti: Jó kérdés.
Egy pékségbe se lehet... Egy üzembe se lehet... Egy bankba se lehet...
Egy pékségben se lehet... Egy üzemben se lehet... Egy bankban se lehet...

Nem tudom. Nekem n betű nélkül valahogy jobban tetszik. Hiszen nem konkrétan egy adott intézmény belső teréről beszélünk.

Elmegyek a bankba.
Állást szereztem egy bankban.
Jó lenne, ha felvennének ebbe vagy abba a bankba dolgozni.

Na tessék. Teljesen összezavar. :)

Bonyolult ez a magyar nyelv. :)

De az angolban is lenne különbség.

I'm going to the bank.
I'm getting job in a bank.

Jól írom?

eddie1977 2014.04.14. 10:28:25

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Na jó, de ez olyan, mintha én azt írnám, hogy a magyarországi hivatalokban morcosak a mucikák.
Felesleges lenne minden ilyen típusú mondat után azt írnom, hogy "tisztelet a kivételnek", hiszen kivételek mindenhol akadnak, tehát egyértelmű, hogy "tisztelet a kivételnek".

Ha valaki megír egy posztot saját magáról, akkor evidens, hogy a saját érzéseiről ír, még akkor is, ha azokat általánosságban fogalmazza is meg. Neki így jött le. Akinek nem inge, az úgysem veszi magára.

Szerintem neked az általánosítás olyan vesszőparipa, mint nekem a helyesírás. :)

eddie1977 2014.04.14. 10:28:25

Amúgy hadd védjem meg a posztolót.
Írország egy nagyon kedves falu. Ez a legjobb szó rá. Szinte mindenki ismer mindenkit. Halál nyugi van, az emberek nem stresszelnek.
Immár 52. hónapja élek itt, soha senkitől nem hallottam egy rossz szót sem arról, hogy mit keresek itt.
Nincs kiközösítés, nincs összesúgás a hátam mögött.
Vannak ír ismerőseim [már majdnem haverok], jóban vagyok a jelenlegi ír főnökömmel, és az összes ír kollégámmal.
Hála az égnek végre olyan melót találtam, ahol többségében írek dolgoznak [és tényleg dolgoznak, kemény srácok].
A kedvesemet is imádják a melóhelyén. Három ír menedzsere van, mindegyikkel jóban vagyunk.
Tényleg nem lehet okunk panszra.
Mégsem tartozunk ide, és soha nem is fogunk.
Ők nem értenek meg minket, és mi sem értjük meg őket. Szokásokra gondolok.
De ez nem is fontos. Lehet felszínesen is élni, itt az sem zavar senkit.
Mégsem leszünk soha otthon, még akkor sem, ha egy-egy hivatalban, vagy akár a melóhelyen is jobban bánnak velünk itt, mint ahogy valaha bántak velünk Magyarországon a "sajátjaink".
Ezek érzések, amelyek ott lapulnak a lelkünkben.
El lehet nyomni ezeket az érzéseket, de attól még ott vannak.

Ma már másodszor használom ezt a szót: szocializáció.
Nem itt nőttünk fel, és ez mindennek az alapja.
Mi itt mindig is idegenek leszünk, annak ellenére is, hogy senki nem érezteti velünk, hogy azok vagyunk.

2014.04.14. 10:33:15

@eddie1977: Hová? -ba, -be
Hol? -ban, -ben.

Egyszerű ez ...

Különben persze, hogy idegen leszel bárhol a világon, ha csak a különbözőségeket keresed. Romániában például nem volt menza az iskolákban, mégis jókat tudok röhögni a menzás horrorsztorikon. Persze, kesereghetnék is, hogy mikből maradtam ki ...

Evain 2014.04.14. 10:49:43

@eddie1977: ez a szocializáció egyébként elég érdekes dolog. Sokszor vettem észre azt, hogy a külföldi kollégáimhoz képest sokkal többet tudok egyes országok szokásairól, főleg Angliáról. Mintha rossz országba költöztem volna. :)

Múltkor céges vacsorán jót beszélgettem a skót főnökömmel ilyen szokásokról, mint a lejtőn sajtgurítás, a skótok farönkhajítási szokása, a hollandok árokátugrási szokása. A mellettünk ülő szlovák, japán és olasz kolléga meg láthatóan nem vágta, hogy miről van szó.
Bár múltkor a japán kollégát is kiakasztottam, hogy honnan tudok annyi minden hülyeséget japánról, mikor még sosem jártam ott. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.14. 10:51:06

@svájci sapka (ch):
Szerintem ez a kiindulasi allapottol fugg.
Ha valaki alapvetoen jol erezte magat Magyarorszagon (vagy ott, ahonnan szarmazik), es valami "kulso" hatas miatt kelt at a hataron (penz, politika, akarmi), akkor igazad van. Jo erzesbol, otthonrol, a hazajabol ment es erezheti magat jol (nagyon jol), nem biztos, hogy eleri a regi szintet.

Ha a sajat peldambol indulok ki, akkor allati szarul ereztem magam regen, ami itt megvaltozott. Nem csak a penz, hanem az emberek szemlelete, egymashoz valo viszonya, blablabla ( :) ), miatt is.
Ettol meg lehet, hogy en forogtam rossz korokben vagy csak nem volt szerencsem, de itt ereztem eloszor, hogy otthon vagyok, hazaertem.
Nyilvan nem erzem, hogy ide szulettem (furcsa is lenne), de olyan erzes, mintha a golya eltevedt volna 84-ben. :)

@Egylabu Esernyomadar:
Ez igaz :)

@eddie1977:
Lehet, hogy te meg sosem erezted magad olyan kutyaul, olyan idegennek, mint en magam Mo-n...

Herr Géza 2014.04.14. 10:51:58

OFF.
Ihaj-csuhaj-recece, így mulatna a magyar, de a zunijó nem engedi. Pfujjjjj.

index.hu/gazdasag/2014/04/10/vm_bele_akarnak_szolni_hogy_mire_legyunk_buszkek/
Hukk.
ON.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.14. 10:52:22

@Pink Petsch:
Mindettöl még a poszt jól van megírva.
Szerintem meg a posztoló elégedett.

2014.04.14. 10:56:19

@diggerdriver: Hát nyelvtanilag eléggé rendben van, igaz.
Szerintem meg nem, mert nem az ujjamból szoptam, hogy nem érzik jól magukat Írországban.

Muscari 2014.04.14. 10:56:36

Latom mindenki megakadt ezen a hazugozason, pedig szerintem is csak egy szofordulat volt, nem veresen komoly. Jo lenne, ha jonne a szerzo, es tisztazna ezt, meg mielott teljesen a foldbe lesz dongolve.

Amugy kar, mert nagyon jo poszt lett volna, kuzdelmekkel, sikerekkel, felnott fejjel valo tanulassal.

Ma karomkodos nap lesz egyebkent?

Azt a kupolajat! (a terem burajat ;-))

nosuti 2014.04.14. 10:56:40

@Pink Petsch @eddie1977: én meg itthon nem voltam menzás sosem, mert anyukoszton éltem.
szerintem ha rugalmas, nyitott az ember akkor tök mindegy honnan jött, jókat lehet sztorizgatni a külföldi haverokkal is. Egyszerűen új ingereket és infókat kell begyűjteni de attól még lehet nosztalgiázni, csak nem kell elvárni másoktól, hogy őket érdekeljék az én menzás fradis (nálam vidis) történeteim. Magyarországi baráti társaságban is iszonyú különbözően szocializálódott emberek lehetnek, ahol szintén érdekes lehet a jéé ti azt úgy csináljátok, úgy mondjátok beszélgetések.
Dániában sok olyannal barátkoztam, akik érdeklődtek valamennyire, hogy magyarul mi hogy és jókat dumáltunk. Akiken láttam, hogy nem érdekli annak nem hoztam fel. ennyi
mondjuk az egy nagyon nemzetközi projekt volt.
de annyi más dolog van, ami alapján lehet barátkozni, és új helyen az új barátokkal, kollégákkal, szomszédokkal új élmények, emlékek gyűlnek.
Ezért tetszett az amit a minap vki belinkelt, amit Frei osztott meg FB-n. Angol felmérés, hogy ma már annyira kinyílt a világ, hogy már nem az határoz meg hogy hol élsz, hanem mi az érdeklődési köröd, mert az alapján akár egy ausztrállal is megtalálod a közös hangot, nem kell a szomszéd utcában laknia, ugyanazt a nyelvet beszélnie, ugyanazt a szociális hátteret hoznia.

adg 2014.04.14. 10:57:51

@Pink Petsch: jaja, konnyu. :)

---------------------

Szerintem sem ugy gondolta a posztolo, hogy szo szerint mindenki hazug, akinek mas velemenye van. Csak egy nyomatekosito szofordulat. Fol sem merult bennem, hogy meg vagyok sertve.

2014.04.14. 10:59:52

@adg [Au, Darwin]: Na ugye, hogy az Ausztria? ;))))))

Muscari 2014.04.14. 11:02:05

@klappol: irjal, irjal, mindenkepp. Minden erdekel

.@eddie1977: nahat, nem gondoltam volna, hogy egyszer eguetertek veled. Mondom ezt ugy, hogy en nagyon jol erzem itt magam es nem akarok hazsmenni. De sose leszek angol, max az unokam lesz majd az.

2014.04.14. 11:03:50

@nosuti: Mna igen, valahogy így ...

tableno 2014.04.14. 11:08:07

@Herr Géza: manapság, ha egy magyar kormánytag megszólal, mindig a nagybajúszos Borat jut eszembe...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.14. 11:11:05

@eddie1977:
Bazmeg fasza gyerek vagy.
Találtál munkát mindjárt csodálatos lett Írország.
Ha kirúgnak akkor megint minden ír szar szemétláda.

Herr Géza 2014.04.14. 11:12:22

@tableno: Vigyázz, mert Borat megsértödik.... :)))))))))

eddie1977 2014.04.14. 11:12:35

@Pink Petsch: OK. Hagyjuk a különbözőségeket! Nézzük, hogy mik az egyezések!
Én is két lábon járok, szembe tudom fordítani a hüvelykujjamat a többivel, és nem fedi bunda az egész testemet.
Nagyjából ennyi.
Innen nézve tényleg könnyű a beilleszkedés.

Egylabu Esernyomadar 2014.04.14. 11:12:35

@eddie1977: Nagyrészt egyetértek. A hiányzó közös szocializálódás egy részére talán szert lehet tenni egy (több) gyereken keresztül. Ahogy ő növekszik, óvodába, iskolába megy, megtanulja a helyi mondókákat, vicceket, gegeket. Persze ezek jórészt a jelent fogják tükrözni, nem a 20-40 évvel ezelőtti múltat. De mégis csak valami, ráadásul az elvi kultúrális szocializálódás mellett lehetőség a gyakorlati szocializálódásra a többi családdal is.
Energiát és odafigyelést igényel mindenesetre a beilleszkedés, van akinek kevesebbet (mert alkatilag jön), van akinek többet.

Szép magyar szó ez a szocializálódás. :-)

Jól értem, hogy van valami új munkád a kevésbé sikeres vállalkozás után/helyett/mellett? Jól hangzik, hogy jó emberek mellé kerültél.

eddie1977 2014.04.14. 11:12:35

@Evain: Ha már felhoztad Japánt...
Én történesen jártam ott. Ha van ország, ahová soha nem tudnék beilleszkedni, akkor az Japán.
Na meg Hongkong. Attól függetlenül, hogy ez utóbbi 99 évig brit gyarmat volt, és ez a mai napig erősen érezhető. De hiába vannak brit hangzású utcanevek, mégsem Európa, de még csak nem is fehér embernek való vidék.
Él ott egy német ismerősöm [építész], de mindig is azt mondta, hogy neki HK soha nem lesz Németország.

De írok egy másik példát, bár kissé erőltetett lesz.

Dzsungel könyve.

Maugli is azért érzi jól magát a farkasok között, mert ők nevelték fel.
Mi is ismerjük a farkasok szokásait, tudjuk, hogy falkákban vadásznak, és szépen vonyítanak, amikor telihold van, de Maugli jobban ismeri őket.

Ezt értem szocializáció alatt.

Evain 2014.04.14. 11:13:08

@tableno: akarsz beszélni róla? :D

adg 2014.04.14. 11:19:07

Ugy lehet megjegyezni, hogy a kisebbiknek a neve is rovidebb. :)) Meg ott szuletett hitler is, bar a sogorok ugyesen atmarketingelek ezt a nemetekre, mig beethovent meg maguknak. Ezzel szemben a pancser ozzikat meg az egesz vilag a gyilkos pokokrol, krokodilokrok, kigyokrol, meduzakrol, gyurus poliprol, capakrol, kohalrol, az egesz muveltek meg talan meg a waltzing matildarol ismerik. Ami nem ol meg az kenguru, annak meg semmi ertelme. Raadasul a beszedjuket sem erti senki. :))

Evain 2014.04.14. 11:19:47

@eddie1977: Japán egy külön téma. Ha én oda születtem volna, nagyon szar életem lett volna nőként. Ettől függetlenül sok olyan eleme van a kultúrájuknak, ami lenyűgöz. Csak ne kelljen ott élnem. :D

Szerintem elég sokan ezt értik szocializáció alatt. Nem akarunk Mauglik lenni, mert nem is tudunk, de jó érteni, hogy Maugli miről mesél.

Apropó Maugli, múltkor láttam egy dokumentum filmet a nőről, akit majmok neveltek fel. Sajna annyira későn volt vége a műsornak, hogy nem tudtam megvárni a végét, hogy cáfolták-e a sztoriját. Na az még egy lenyűgöző történet volt. Lásd párhuzam a fajok közötti integrációról. :)

adg 2014.04.14. 11:20:01

@Pink Petsch: na ezt neked szantam, csak kimaradtal belole...

Evain 2014.04.14. 11:21:41

@adg [Au, Darwin]: kihagytad Steve Irwint meg az elrabolt nemzedéket. :)

Herr Géza 2014.04.14. 11:26:36

@eddie1977: Elég vad példákat tudsz felhozni.... :
"Él ott egy német ismerősöm [építész], de mindig is azt mondta, hogy neki HK soha nem lesz Németország."
Ezzel én is egyetértek:
Nekem Németország soha nem lesz Magyarország.
Csak hozzáteszem: hála istennek....

2014.04.14. 11:27:16

@eddie1977: Mondtam már neked, oda se kellett volna menned, ha ennyire nem bírod őket. Hogy állsz a felszámolással?

adg 2014.04.14. 11:29:45

@Evain: ja igen, tenyleg. Orvin Pistat leszurta egy raja, de az ellopott generacio megkerult, itt el Darwinban. :)

eddie1977 2014.04.14. 11:33:49

@diggerdriver: Hát nagyon örülök, hogy ismét megszólítottál.
Én nem azt mondtam, hogy jól érzem itt magam, pusztán leírtam egy példát, amivel érzékeltetni szerettem volna a beilleszkedés nehézségeit.
De látom, megint levágtad a lényeget.
Szerintem mind a ketten jobban járunk, ha békén hagyjuk egymást. Köszi!

eddie1977 2014.04.14. 11:33:49

@Egylabu Esernyomadar: Igen, jól érted. Van új melóm, hiszen nekem is élnem kell valamiből, ha már a bizniszhez hülye voltam. :)
A "szocializálódás" szót amúgy én is utálom, de itt most nagyon jól hangzott.
Az is lehet, hogy ez a folyamat gyerekkel talán könnyebb, de ebben nincs tapasztalatom.
És akkor most el lehetne menni a gyerek téma felé is.
Vajon fontos-e, hogy egy külföldön élő magyar szülő gyermeke ismerje a "csip-csip csóka, vak varjúcska" mondókát?
Vagy az már nem fontos, hogy a gyerek megértse, mit jelent a "komámasszony"?

Ezt én akárhonnan nézem, valakinek ez mindenképpen kulturális veszteség. Vagy a szülőknek, vagy a gyereknek. Hacsak nem lesz a gyerekből valódi multikulti, de ha külföldön nő fel, akkor ő is legfeljebb csak hallomásból ismeri majd a magyar iskolák fantasztikus hangulatát.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.14. 11:36:53

Szerintem minden szemelyisegfuggo, mindegy hol vagyunk.......

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.14. 11:37:35

En barhol tudom szarul erezni magam...:-))))

Evain 2014.04.14. 11:41:38

@eddie1977: ezt már kifejtettem a gyerekekkel kapcsolatban. Nem identitást adsz nekik, hanem örökséget.

A kultúrális veszteség meg elkerülhetetlen, még ha maradsz is ugyanabban az országban. A modernizáció hatására már elveszett számos kultúrális jellegzetesség. Nyilván van, amit befektetéssel mesterségesen életben lehet tartani, de nem mindent.

Evain 2014.04.14. 11:43:11

@adg [Au, Darwin]: most töredelmesen bevallom, hogy én képes voltam végignézni 3 évadot az ausztrál Masterchefből, és egy teljes évadot az ausztrál The block-ból. :(
Szörnyű!

Herr Géza 2014.04.14. 11:48:03

@eddie1977: Lehet, hogy én meg német Maugli lennék...?
Más: az én egyik régi német ismerösöm Szingapúrban él már vagy 15 éve. Esze ágában nincs már onnan hazajönni. (Igaz nem is mondott ilyen hülyeségeket, hogy neki Szingapúr soha nem lesz Németország...Nyilván megspórolhatta volna ezt a 15 évet, ahelyett, hogy ott keresi Németországot...). A lánya N.o.-ban születtett, itt járta az ált.isk. javát. A többit és a középiskolát Szingapúrban, az egyetemet Angliában és most már az USA-ban él és dolgozik. Ö vajon melyik országot keresi ott ?

eddie1977 2014.04.14. 11:48:57

@Pink Petsch: Utólag én is legalább olyan okos vagyok, mint te.

Jelenleg várunk, hiszen szeptemberben jár le a bérleti szerződésünk, és a kauciót nem szeretnénk elbukni.
Azonkívül gyűjtjük a pénzt, hogy ne csóróként kelljen magunk mögött hagyni ezt a szép szigetet.
Szóval szép lassan alakul minden.

tableno 2014.04.14. 11:50:04

@eddie1977: "Hacsak nem lesz a gyerekből valódi multikulti, de ha külföldön nő fel, akkor ő is legfeljebb csak hallomásból ismeri majd a magyar iskolák fantasztikus hangulatát." - na ezért naponta hálát adok az úristennek! :))

tableno 2014.04.14. 11:53:39

@Evain: "A kultúrális veszteség meg elkerülhetetlen, még ha maradsz is ugyanabban az országban." - hát ez az. Én például hogy a fenébe magyarázzam el egy mai magyar tizen- vagy huszonévesnek, hogy milyen volt a 80-as években gyereknek lenni?!

2014.04.14. 11:55:05

@eddie1977: Hm, tudod, a netről elég sok mindent meg lehet tudni egy országról. Hogy milyen ott az éghajlat, mekkora, milyen a táj, és hogy nagy vonalakban, milyenek az emberek, milyen a kultúrájuk. Szóval, azzal jönni, hogy "persze utólag ..." .. nem, ezt már előzőleg is fel lehet deríteni. És mivel ti annyira utáljátok az íreket, hogy nagyon, ha kicsit is utánajártatok volna ezeknek az aspektusoknak is, most nem szívnátok.
No de, vigasztaljon a tudat, hogy szeptember már közel van. És legközelebb ne válogassatok be ilyen csúnyán. Bár, feltételezem, legközelebb Magyarországról fogsz rinyálni, hogy "Már nem az, amire te emlékszel".

Herr Géza 2014.04.14. 11:58:15

@eddie1977: És vajon mitöl nem lehet a külföldi iskolának fantasztikus hangulata...? És mitöl törvényszerü az egy magyar iskolában? Egyáltalán: milyen az? Jómagam (mint a gyerekek 99%-a) meglehetösen utáltam iskolába járni. Majd késöbb rájöttem (mint a többi 99%), hogy milyen jó világ is volt az. De azt egy pillanatig nem állítanám, még utólag sem, hogy fantasztikus hangulatú volt az iskola. Igen volt fantasztikus hangulata annak az életkornak (jellemzöen az iskolán kívül, esetleg a szünetben történt eseményeknek), de nem magának az iskolának.
Szerintem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.14. 12:00:29

Samsung felhasznalokhoz egy kerdes: hogyan tudom beallitani, hogy mindeb weboldal desktop uzemmodban fusson es ne mobil nezetben?

adg 2014.04.14. 12:02:25

@Evain: Good on ya, egyikrol sem hallottam meg sosem. :) De valahogy arra kovetkeztetek, hogy nem lett kevesbe teljes az eletem.
Viszont a McLeod lanyai nem volt olyan rossz, bar engem nem kotott le, de ha valaki szereti az ilyen szomszedok jellego marhasagokat, akkor annak jo. Jo helyen jatszodik, kint a bushban, jo szinek vannak benne, meg visszafogott akcentus, hogy mas is ertse.

Sokszor eszembe jut regi angol tanarnenim, aki amerikai leany volt, es feliratot kert a krokodil dundihoz, mert nem ertette az ausztral szereplok szoveget. Az amerikaiakkal nem volt gondja termeszetesen, de a foszereploket nem fogta. :)

tableno 2014.04.14. 12:03:25

@Herr Géza: Arról nem is beszélve, hogy mekkora különbségek vannak Magyarországon belül is az egyes iskolák között. Jártam én otthon fantasztikusan jó, és iszonyatosan szar iskolába is...

2014.04.14. 12:04:34

"magyar iskolák fantasztikus hangulatát"
Ez meglepett engem is, pedig a kinti sulikért sem vagyok nagyon oda DD

Herr Géza 2014.04.14. 12:11:15

@Kövérmadár [swe]: Welcome in club... A böngészöd alapbeállításaiban. Én Chrome-ot használok, de a Firefox is rajta van (még), mindkettöben az alpmenüben van egy "Desktop-Version" jelölökocka. Pipa és kész. De minek? Rádásul egy csomó web-lap átírja a beállítást és eleve mobil módban indul. Sztem tök fölösleges a generális átállítás, max. ha valami nem okés úgy, akkor egyedileg átállítom....

klappol 2014.04.14. 12:15:11

@Kövérmadár [swe]: Milyen rendszer van a mobilodon?

eddie1977 2014.04.14. 12:15:28

A "fantasztikus hangulatú iskola" ironikus akart lenni. Kár, hogy ez az írott kommunikációban nem mindig megy át.

Sütemény1975 2014.04.14. 12:15:39

Jo reggelt, jo szurkolast mindenkinek! Straubing (D), 7 fok, esik az eso, a hajam meg tart :)
Tetszett a poszt, bar a lengyel nyelv szerintem borzalmas. Foleg mikor minden masodik szavuk a "kurva"... :)

eddie1977 2014.04.14. 12:15:56

@Pink Petsch: Hajaj. Semmit nem tudsz rólam, de azért okoskodsz. Nem baj, nem haragszom.
2010-ben egy haverom már itt élt Írországban, és mivel én angolul elég jól beszéltem [és Magyarországról le akartam lépni], ezért az úti cél adta magát. Mehettem volna Angliába is, de ott nem ismertem senkit. Amúgy akkor még mindegy volt, hogy hová, csak "el onnan, amíg nem késő".
Másfél évvel később a kedvesem ultimátumot kapott tőlem, hiszen akkor még a hazaköltözésről hallani sem akartam. Vagy ő jön ide, vagy én nem megyek oda.
Így élünk azóta is kettecskén.
Sosem mondtam, hogy utáljuk az íreket. Azt mondtam, hogy már nem érezzük itt jól magunkat.
Még valami?

Herr Géza 2014.04.14. 12:17:04

@Kövérmadár [swe]: @Herr Géza: Megnéztem, a Samsung alap-app-ben ("Internet") is megvan ua. a lehetöség... Igaz, azt az app-ot soha nem használtam, mert a Firefoxot (ami azóta kiesett a kegyeimböl) és a Chrome-ot is szinkronizálom az otthoni gépemmel (könyvjelzök, elözmények, stb. ).

nosuti 2014.04.14. 12:17:54

@Sütemény1975: ez így van.
voltam lengyel kézilabda meccsen és a szurkolókat tökéletesen megértettem :))

adg 2014.04.14. 12:18:25

@eddie1977: "Vajon fontos-e, hogy egy külföldön élő magyar szülő gyermeke ismerje a "csip-csip csóka, vak varjúcska" mondókát?
Vagy az már nem fontos, hogy a gyerek megértse, mit jelent a "komámasszony"?

Ezt én akárhonnan nézem, valakinek ez mindenképpen kulturális veszteség. Vagy a szülőknek, vagy a gyereknek. Hacsak nem lesz a gyerekből valódi multikulti, de ha külföldön nő fel, akkor ő is legfeljebb csak hallomásból ismeri majd a magyar iskolák fantasztikus hangulatát. "
Ha a szülőnek fontos, akkor simán megtaníthatja neki. Ismerük olyan szülöket, akik így tettek, és most a kamasz gyerekük rendelkezik egy teljes ausztrál kultúrális háttérrel, amit felszedett a többi gyerekektől, meg iskolából, akárhonnan, meg rendelkezik - egy kissé nyílván csökött, itt-ott hiányos - magyar háttérrel is, amivel azért ellenne otthon. Ez nagyon a szülőkön múlik.
Meg szerintem az is sokat nyom, hogy akarnak-e visszaköltözni Magyarországra. Ha igen, akkor nyílván fontosabb, ha em, akkor jóval kevésbé, akkor az a fontosabb, hogy az új helyen jobban megállja a helyét, hacsak nem a chinatown szerű kolóniák kialakulása a cél. Arra viszont a magyarok képtelenek :).

A magyar iskolák fantasztikus hangulata meg szerintem kb olyan, mint a 70-es években milyen jó volt, meg a milyen jó hétvégi telek, meg a milyen jó is volt a lada meg a trabi. Az idő megszépíti az emlékeket. Az enyémet nem, még mindig emlékszem, mennyire gyűlöltem az ált. iskolát. Középiskolában is csak a társaság egy része volt jó, az egyetem volt az első, ami valamennyire tetszett, és nem csak a társaság miatt.

négyzet 2014.04.14. 12:20:06

Nem szeretem az elnagyolt posztokat. 9 + majdnem 10 évről írni 10 bekezdésben mi értelme van?

Herr Géza 2014.04.14. 12:20:11

@Sütemény1975: Ááá, te se szoktál reklámot nézni..... :)))
Münsingen, 10 °C, mindjárt esik az esö és büdös nagy szél van, így a hajam már a Taft ellenére sem tart... :)))

Sütemény1975 2014.04.14. 12:21:39

@Herr Géza: azt tegyuk hozza halkan, hogy a cseheknel a hazi sorfozes jovedeki ado mentes.

adg 2014.04.14. 12:21:56

@eddie1977: Nekem gyanús volt, de mivel a többieknek nem, szó szerint vettem én is.
Kicsit így átértékelem az elhangzottakat most... :)

Sütemény1975 2014.04.14. 12:23:00

@Herr Géza: kb akkor neztem utoljara rendszeresen tv musort mikor ez a reklam futott ;)

tableno 2014.04.14. 12:24:16

@adg [Au, Darwin]: ...és persze ott vannak a vegyes házasságból származó gyerekek akik eleve kettős (vagy hármas) identitással indulnak.

Egon Krenz 2014.04.14. 12:24:33

@eddie1977:
Nem olvastam még teljesen vissza. Azt már leírtad, hogy:

- Ha én eddie azt mondom, hogy mindenki lúzer, aki otthon maradt akkor úgy van?

- Ha én eddie azt mondom, hogy Írország szar és jobb lenne hazamenni akkor úgy van?

- Hogy a kettő teljesen üti egymást az nem baj mert én kritizálhatatlan vagyok?

- Ha én eddie azt mondom, hogy gyereket vállalni lúzerség mert én sem vállalok akkor az úgy van?

Vagy ez később jön? :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.14. 12:27:29

@Herr Géza: Én nyertem, Zürich - szikrázó napsütés, 18 fok.
:)
A hajam meg mindig sz@r.
:D

Határátkelő 2014.04.14. 12:28:55

@Egon Krenz: Próbáljuk már meg kerülni a személyeskedést, ha lehetséges. Ez mindenki felé kérés!

Hari Seldon 2 2014.04.14. 12:31:30

@Pink Petsch:
Ezt mondjuk én sem értem, hogy miért alap az, hogy a férj igénye szerint válasszanak országot. Nem a "család" szumma érdeke dönti el, hogy ki dolgozzon (az elején, természetesen később mind a ketten) és az szerint döntenek?
Nálunk, ha az én érdekemet néztük volna mentünk volna mi is a szigetországba.

Hari Seldon 2 2014.04.14. 12:33:18

„...tudod, kicsim, ha nem a saját országodban élsz, mindig is idegennek fogod magad érezni, még ha nem is éreztetik veled”.
Annak érzed magad, aminek szeretnéd. Szerintem mindenki másként tud viszonyulni egy helyhez. Én például már kicsit magaménak érzem Réunion-t is, mert a „mi” országunkhoz tartozik. És elkezdtek érdekelni, „a volt afrikai területeink”. Most akkor mi van?!? Azt gondolom, hogy ha elkezdesz érdeklődni a hely felől, akkortól ott leszel otthon ahol éppen vagy. Szóval ezt az „idegennek érzem magam, témát szerintem le lehet zárni azzal, hogy ez tök szubjektív dolog.
„Büszkén jelenthetem ki, hogy remekül megtanultam a nyelvet. A lengyelek a mai napig dicsérnek a nyelvtudásom miatt, s vannak olyanok, akik nem is veszik észre, hogy nem vagyok lengyel.” Szép teljesítmény. Meddig tartott?
„Megszületett gyermekünk, aki természetesen két nyelven szívta magába a tudást. Bár sem a lengyel, sem a magyar nem egy világnyelv, úgy gondoltam, a gyerkőcnek igenis jót fog tenni, ha megtanulja mind a két nyelvet.” Egy plusz nyelv tudása mindig előny. Ha másért nem, mert a gyerek a nyelvtanulásnál (és bármilyen tanulásnál) rugalmasabban fogadja be az információkat.
„Olyanok, hogy utazás, kirándulás, színházba, moziba járás, ruhák vásárlása stb. Kislányunk még elég fiatal, könnyebb lesz neki az átállás, gondoltuk. S jól gondoltuk.”
Szerintem is az a jobb, minél kisebb(ek) a gyerek(ek).
„Merre induljunk, melyik országot célozzuk meg? Én legszívesebben Ausztriát választottam volna. Sajnos férjem nem beszél németül, így maradt az angol nyelvterület. Egyesült Államok, Kanada, Anglia, Írország? Osztottunk és szoroztunk, végül Írországot választottuk.”
Sokan szeretik Írországot. Egy időben nagyon nagy „divat” volt Írország. Biztosan szép lehet.
„Országot váltani iszonyúan nehéz. Az ember életéből éveket vesz el az biztos (sok idegeskedés, veszekedés, stb.).”
Kivéve ha annyira erős a elmenés vágy, hogy minden pillanatban azt gondolod, bárhová csak innen el. Akkor a sok szervezésen túl, egy nagy fellélegzés is.
„Így, idősebb fejjel én most szereztem meg itt, Írországban a diplomámat, amit keserves három év tanulásával értem el, napi 8 óra munka és a család mellett.” Ehhez is gratulálok.
’”Nincs tökéletes ország, nincsenek tökéletes emberek. Aki nem képes elfogadni a másságot, az nagyon keserves életre számíthat külföldön. A jó humorérzék sokat segít!!!!”
Közhely, de igaz: És a mosoly.

eddie1977 2014.04.14. 12:34:59

@Határátkelő: Nem gond. Bírom.
Értem a kollégát, hogy mire utal, szóval nincs harag.
Amúgy volt idő [nem is olyan rég], amikor én sem úgy viselkedtem a többiekkel, ahogy kellett volna.

Evain 2014.04.14. 12:39:20

@adg [Au, Darwin]: bakker, nem tudom milyen kapcsolat van a holland kereskedelmi csatornák meg az ausztrál között, de azt a sorozatot is vetítik! Esküszöm láttam belőle pár részt. :o

tableno 2014.04.14. 12:41:49

@Hari Seldon 2: „Országot váltani iszonyúan nehéz. Az ember életéből éveket vesz el az biztos (sok idegeskedés, veszekedés, stb.).” - szerintem a sok idegeskedés, veszekedés, stb. (valójában: sok küzdelem és problémamegoldás) nem elvesz az ember életéből, hanem MAGA az élet. Akár otthon van az ember, akár külföldön... :)

Evain 2014.04.14. 12:44:11

@adg [Au, Darwin]: sőt, mielőtt a sky channelt kódolták volna a 90-es évek elején, addig még az ausztrál e-streetet is néztem. :D

Hari Seldon 2 2014.04.14. 12:49:36

@Evain:
Ez kb az hogy milyen művelt vagy. Minél műveltebb vagy, és már korábban is minél többet tudtál egy vagy akárhány országról, annál kevésbé zavar az hogy máshol szocializálódtál.
Példa (nem dicsekvés miatt) :
Nekem például nem egy éve volt érdekes Franciaország, sokkal régebben is el bírtam sorolni vagy 8-10 fontosabb királyukat, és nagyjából belőve mikor élt, és mit csinált. Szóval nem teljesen ismeretlen volt a közeg amikor kijöttünk.

2014.04.14. 12:52:10

@eddie1977: Itt rinyáltál heteken át, hogy mennyire szar neked, nektek Írországban, így hát költői túlzás, hogy semmit sem tudok rólad. Többet tudok, mint szeretnék, vagy érdekel.

2014.04.14. 12:55:45

@Hari Seldon 2: Hm, hát ez egy Apu-vezérelte család. Apu nem érezte jól magát Magyarországon, menjen Anyu Lengyelországba, Anyu tanulja meg a nyelvet. Apu lusta dög németül megtanulni, menjen Anyu Írországba, amit a mai napig nem szoktak meg igazán. Apu meglehetősen egoista alkat ... pedig Ausztriában vígan ellehetne Apu a lengyel közösségben :P

Sütemény1975 2014.04.14. 12:57:00

@Evain: sky movies? gyerekkent ott lattam egy csomo klasszikust :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.14. 12:57:26

@Herr Géza:
Probalom, de idovel visszacsinalja :(
Nem szeretem a mobilos oldalakat, sokszor sokkal butabbak.

@klappol:
Android 4.4.2 azr hiszem.

@Sütemény1975:
Eddig toronymagasan veri az iPhone-t. Majd meglatjuk 2-3 honap mulva. Most meg csak a "mezeshetek" fazisnal tartok, hogy megmaradjon az ON jelleg :)

Sütemény1975 2014.04.14. 12:59:14

@Pink Petsch: lehet, hogy nemcsak a nemet nyelvvel volt baja,. Nem akart nemet nyelvteruleten elni. Amit en tokeletesen meg tudok erteni :))

2014.04.14. 13:01:31

@Sütemény1975: Olyan lengyel kolóniák vannak, hogy meg sem kell szólalnia németül ;)
No de, Írország marhára bejött nekik, mi? ;)))))))

Evain 2014.04.14. 13:09:20

@Hari Seldon 2: lehet, bár hasznát eddig nem nagyon vettem. Max arra jó, hogy kiakasszam a kollégáimat néha ilyen beszólogatásokkal, hogy végy egy gyertyát, szedd ki a forgótányért a mikróból, tedd középre a gyertyát, gyújtsd meg, majd indítsd el a mikrót, és gyönyörködj a saját készítésű gömvillámban. :)
Vagy mikor megkérdeztem a japán kollégát, hogy még mindig szokás-e a a gésák mizuage árverezése japánban. De nem tudta megmondani. :D

Abban viszont igazad van, hogy ez a sok haszontalannak tűnő információ segített nyitott maradni új dolgok iránt.

Sütemény1975 2014.04.14. 13:17:25

@Pink Petsch: valld be, teged itt inkabb az zavar, hogy az asszonyka engedelmesen kovette, a zurat! :))

Sütemény1975 2014.04.14. 13:19:45

@Kövérmadár [swe]: csatlakoztatod a laptophoz, rogton felismeri, maris masolhatsz ide-oda. Ugye mennyivel tisztabb, szarazabb erzes? :))

2014.04.14. 13:24:13

@Sütemény1975: Hát jah, mert ilyen félmegoldások születnek ... Jobb helyeken megbeszélni szokták a dolgokat, persze, tudom, a poszterina s említette, hogy veszekedtek. Végül is, ez is a megbeszélés egyik formája ...

2014.04.14. 13:25:02

@sodalisO [eng]: "En barhol tudom szarul erezni magam"
Ez a képességem nekem is van DD
@eddie1977: "A fantasztikus hangulatú iskola ironikus akart lenni"
Akkor bocs

klappol 2014.04.14. 13:27:18

@Kövérmadár [swe]: Ezzel próbáltad már?? "Samsung Galaxy S4 getting Android 4.4.2 KitKat "

2014.04.14. 13:28:57

@svájci sapka (ch): Hőmérsékletben verhetetlen vagyok DDD Khartoum 42 fok jaaaj

klappol 2014.04.14. 13:30:38

@Turchi: Na ne :DDDD. Gobi sivatag én 52 fok, hehe, és ez igaz

Sütemény1975 2014.04.14. 13:32:42

@Pink Petsch: nekem ez nem igy jott le. Altalanossagban ir a veszekedesrol, nem azon vitatkoztak, hogy melyik orszagba koltozzenek. De ha jon a poszterina, megkerdezzuk.

klappol 2014.04.14. 13:34:48

@Turchi: Ott voltam sajnos kiképzésen a haderőtől, ne kételkedj. 1980-ban.

Maria Dublinbol 2014.04.14. 13:36:25

@Pink Petsch: Na nem lehet mindenhol az anya a vezer! :-)
Anyunak nem volt mit sajnalnia, hogy elhagyta Magyarorszagot.Konnyu szivvel ment el. Lehet, hogy hulye tyuk vagyok, de bizony mentem a szivem utan. (Lassan husz eves hazasok vagyunk) Aztan a "diktator" apuka jo par even keresztul eltartotta a csaladot Lengyelorszagban, ahol a lusta anyuka ( bizonyara nem akart munkat talalni....) csak otthon logatta a labat ;-) A dog apuka , nem volt hajlando megtanulni nemetul (egyik oka a lengyel tortenelem...) a masik meg az, hogy rovid idon belul megtanulni egy nyelvet az alapokrol eleg nehez. Mosogatoi allasra meg mar oregek voltunk s az ambicioink is kicsivel magasabban szarnyaltak. Mivel en is beszeltem angolul ( azert a gagyogasnal kicsivel tobbet...) logikusnak tunt, hogy angol nyelvteruleten elboldogulunk. Ti magyar kozossegbe jartok? Bevallom oszinten mi nem jarunk se magyar se lengyel kozossegbe. Amugy igazad van abban, hogy apuka egoista! En is mondom neki ezt mindig...Ja, en meg piszok makacs vagyok.
:-)

Maria Dublinbol 2014.04.14. 13:36:25

@Shebelle: Bocsanat ha barkit is megsertettem. Termeszetesen szofordulat volt.

Maria Dublinbol 2014.04.14. 13:36:26

@Sütemény1975: A lengyel kicsivel talan szebb mint az orosz, na de izlesek es pofonok...Sajna a kevesbe iskolazott lengyelek minden masodik szava ez......Irritalo tud lennni.

2014.04.14. 13:36:42

@Sütemény1975: Jaja, általánosságban, de ez volt a kommunikáció egyetlen formája kettejük között, amit megemlített ...

Advanced Flight 2014.04.14. 13:36:52

Kicsit offtopic, de szörnyű, hogy a 21. században még mindig itt tartunk; ti. hogy a tehetséges, szorgalmas, okos feleség megy a férj után és alkalmazkodik. Nem mennek Ausztriába (ami pedig valszeg ezerszer jobb hely, mint Írország), mert férj nem tud németül. Az fel sem merül, hogy megtanulhatna. A nő tanulja meg lassan a kétszázadik nyelvet meg munka mellett magol, hogy legalább egy diplomája legyen....

Nem tetszik ez a poszt.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.14. 13:36:53

@Kövérmadár [swe]: Hagyjuk ezt a szokásos mondókát hogy más az emberek szemlélete, meg máshogy viszonyulnak egymáshoz. Mindenhol szemetek az emberek és csak az érdekli őket hogy az ő szekerük fusson. Amíg fut a szekered az úgynevezett barátaid is veled vannak, amint nem, úgyis elfordul mindenki. Nekem ilyen barátok nem kellenek. Nem értem miért lenne más egy svéd huszonéves mint mondjuk egy magyar. Egy kutya. Teljesen felesleges ám ideológiát gyártani az új hazához, mert nincs. Senki nem fog csodálkozni azon hogy jobban érzed magad ott mert jobb a megélhetés meg futja több mindenre. De ha elkezded taglalni hogy itt nemesebb vér folyik az emberek ereiben akkor ne csodálkozz hogy megszólnak érte. Mert ezt taglaltad előbb. Ilyenkor pedig a jóérzésű ember legszívesebben lecsapná a monitort az asztalról.

Maria Dublinbol 2014.04.14. 13:37:24

Bocsanat, ha barkit is megsertettem. Szofordulatnak szantam a "hazudik" szot. Varom a tovabbi megkovezest! ;-)
A hapsim utan loholtam Lengyelorszagba. Van egy igen hulye erzelem a vilagon, amit ugy hivnak, hogy szerelem. Sajna nem ismerheti mindenki. A nemet nyelvet a nullarol megtanulni eleg nehez ahhoz,hogy rovid idon belul az ember jo allast talaljon
pl. Ausztriaban. Mosogatashoz, takaritashoz tul "ambiciozusak " es oregek voltunk.Maradt az angol nyelvterulet. Irorszagot en valasztottam illetve szugeraltam...( EU-ban van, angolul beszelnek, gyerek szempontjabol talan biztonsagosabb mint a nagy Anglia, oriasi munkaerohiany stb.) Nem almaink orszaga. Sajna mindketten a ferjemmel szeretjuk a napot, a napsutest. S ebbol itt bizony hiany van ;-) Ez az egy dolog ami nekunk nagyon hianyzik. Semmi es senki mas. En nem vagyom tobbre az eletben igy kozel az otvenhez. Mindenunk megvan amire vagytunk. Szamomra a legnagyobb boldogsag, hogy a gyerekem boldog es egeszseges,en boldog vagyok es a ferjem is az (sot a kutyank is)... :-) Csak sok egeszseget kivanok magamnak a lanyunknak es a ferjemnek. No meg a tobbi bloggolonak is:-)

2014.04.14. 13:42:18

@Maria Dublinbol: Piszok makacsul ragaszkodhattál volna Salzburghoz ;). De tényleg ez jött le a posztból. Apunak nem tetszett Magyarország, irány haza Lengyelhonba: gyücc asszony vagy maradsz? És passz.
Második lépésként, mivel a lengyel gazdaság sem dübörög, újra dobbantás. Nem ám a kézenfekvő német nyelvterületek, nem, mert Apu nem hajlandó németül megtanulni. Történelmi okokból????? És ő a humán értelmiségi? Huhh! Ezt én most nagyon nem értem. Olyan, mintha én nem lettem volna hajlandó megtanulni románul, ugyancsak történelmi okokból. Ugyan már ...
De oké. Legyen angol nyelvterület. Írország könyörögöm? Onnan még a kurvák s menekülnek ;)))) Hm, onnan futott be az első állásajánlat, ugye?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.14. 13:45:54

@eddie1977: "Szerintem neked az általánosítás olyan vesszőparipa, mint nekem a helyesírás. :)"

Nah latod, ez valoszinuleg igy van. :)

Maria Dublinbol 2014.04.14. 13:45:56

@négyzethálós: Kozel husz eve elek kulfoldon. 10 bekezdes nem is olyan sok.....:-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.04.14. 13:46:47

@rezsöatya: Attól tiltva vagyok. Nem véletlen, hogy nem megyek Afrikába... :D

rezsöatya 2014.04.14. 13:49:05

@tableno: "valójában a sok küzdelem és problémamegoldás nem elvesz az ember életéből, hanem MAGA az élet. Akár otthon van az ember, akár külföldön... :"

Ez milyen igaz!

**mimi** 2014.04.14. 13:50:06

@Pink Petsch:
+1

nem mindenki ollan tökös csaj mint Te.........meg én :))))))))

rezsöatya 2014.04.14. 13:51:44

@Pink Petsch: egyben azert igazat adok Marianak. A szerelmemert a vilag vegere is elmennek, mindent feladva - mondom ezt 58 evesen...

Evain 2014.04.14. 13:51:59

off: egyik korábbi posztnál szóba került a nem keverős csap, erre ma ezt találtam:
acidcow.com/pics/20140414/life_is_for_living_the_dream_02.jpg

Nekem ugyan nem kéne otthonra, de mint dizájnötlet, nagyon díjazom. :D

2014.04.14. 13:53:05

@rezsöatya: Ja, de ott is élnél? :PPPP

Evain 2014.04.14. 13:53:23

@Pink Petsch: most miért piszkálod! Én is pasi után mentem, csak nem szólt érte senki, mert nyugatra, és nem északra. :D

Maria Dublinbol 2014.04.14. 13:53:43

@Sütemény1975: Egyertelmu :-) Altalanos felfokozott erzelmi allapotrol beszeltem ami neha veszekedesbe torkollott. De vannak bizonyara olyan kapcsolatok, ahol soha nem veszekednek. Irigylem oket tiszta szivembol!!!!! Azert lassan husz eves hazasok vagyunk, s ha meg kb. 30 evig veszekedunk neha, az nekem jo lesz :-).

**mimi** 2014.04.14. 13:54:16

@rezsöatya:
nagyom halkan kérdezem meg, deeee...mi van ha a szerelem elmúlik? :)))

négyzet 2014.04.14. 13:55:55

@Maria Dublinbol: lehet, hogy nem jött át, de pont ezt írtam, vagyis, hogy kevés.

2014.04.14. 13:56:08

@Evain: Hm, és te is a saját vágyaddal szöges ellentétben cselekedtél, ha kivonjuk az egyenletből a szerelmet? Szívesen éltél volna ott, ahol most élsz (mittomén hol) a pasi nélkül is?

2014.04.14. 13:57:04

@**mimi**: Huhh! Most hirtelen gyorsellenőriztem ... még nem ereszkedtek le ;)))

**mimi** 2014.04.14. 13:57:27

@Pink Petsch:
Unokaöcsém 6 éve ment ki Dublinba, szeret ott éni, tanul. dolgozik, utazik, esze ágában sincs hazajönni.
Unokahúgom 2 éve ment ki utána/hozzá ő nem bírta...itthon van.
Ki így, ki úgy....még családon belül is:)))))
Azt mondják egyébként nagyon szép, harsogóan zöld minden, csak az a qva eső ne esne állandóan ...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.14. 13:57:58

@eddie1977: Tenyleg eddie, ismerted innen a blogrol Venatort?

**mimi** 2014.04.14. 13:58:02

@Pink Petsch:

:))))))))))))))))))

akkor jóóóóóó:)))))

klappol 2014.04.14. 13:58:32

@**mimi**: nem vagyok Rezsőatya, de szerintem megtapasztalja az ember, átvállt szeretetté.

rezsöatya 2014.04.14. 14:03:01

@Pink Petsch: barhol! Komolyan!

Ebbol a szempontbol szerencses alkat vagyok. Lehet minusz 50, vagy tropusi hoseg, takaritok akar, vagy hazat tervezek, egy elet all mogottem, mar tudom, mi a fontos...!

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.04.14. 14:04:25

remélem nem szedik le az itteni írek a fejem, de az illusztrációként betett kép ugyan mely városka főutcája? remélem nem dublin :)
ez a tragikus angolszász építészet elveszi a kedvem az élettől is. állítólag szép a smaragd sziget, de nekem egyszerűen nincs kedvem odamenni ilyen képet látva.

2014.04.14. 14:04:39

@rezsöatya: Hm, nem akarnál belém szeretni? ;)

adg 2014.04.14. 14:05:21

@Pink Petsch: Megbeszélték a dolgokat, majd így döntött az ember. Van ilyen.

Volt kollégám kérdés esetén mindig szólt, hogy "várjatok, megkérdezem a véleményem", és hazatelefonált anyunak, kipuhatolni a helyes gondolkodás irányát.

Evain 2014.04.14. 14:08:04

@Pink Petsch: ez érdekes kérdés. Nem tudom határozottan azt állítani, hogy nem. Inkább azt mondom, hogy magamtól soha nem jutott volna eszembe pont idejönni. Viszont mostanra nagyon megszerettem, és ha a család nem lenne, akkor is maradnék.

@rezsöatya:
Az se semmi!
Ha milliárdos lennék, akkor a gyerekek lakosztályába a fürdőbe ezt tetetném. :D
cdn.goodshomedesign.com/wp-content/uploads/2014/01/Swan-Shape-Faucet-1.jpg
De lehet megkövezni, ez is tetszik, a hozzáillő fürdőszobával még el is fogadnám:
www.giesendesign.com/stock/dragon-head-style-antique-brass-finish-bathroom-sink-faucet.jpg
Na de off vége.

Maria Dublinbol 2014.04.14. 14:08:13

@Pink Petsch: Szia, Mennyi ido alatt tanultal meg magas szinten romanul, hogy peldaul egy fejvadasz cegnel elegendo legyen a roman nyelvtudasod? ( nem mosogatoi es takaritoi allasra gondolok....)

2014.04.14. 14:08:24

@rezsöatya: Csak az foglalt, akin éppen fekszenek ;))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.14. 14:09:02

@Pink Petsch: @Advanced Flight: "Kicsit offtopic, de szörnyű, hogy a 21. században még mindig itt tartunk; ti. hogy a tehetséges, szorgalmas, okos feleség megy a férj után és alkalmazkodik."

En termeszetesen nem latok bele a poszterina parkapcsolataba, tehat azt nem tisztem megitelni, de ez a kerdes nem minden esetben fekete-feher.

Nalunk peldaul az volt a felallas hogy alapvetoen en akartam jonni elsosorban es en kezdtem el rogton kulfoldre munkat keresni majd ugymond magammal rangattam a paromat is.
Aki utolag mar oszinten bevalotta hogy nagyon koszoni ezt mert egyedul sosem lett volna mersze belevagni es nem is tudta magat elotte elkepzelni kulfoldon, de igy hogy en unszoltam, szerencsere meglepte ezt a dolgot es azota is orul neki hogy belevagott. :)

Szoval vannak esetek ahol pont hogy jot tesz a masik felnek is hogy a parja ugymond lok rajta egyet es kilenditi a komfort zonajabol. :)

Evain 2014.04.14. 14:09:43

@adg [Au, Darwin]: ez mekkora dumaaaaa :D
Nálunk is ez megy most, méghozzá a férjem és a saját családja között. :D

rezsöatya 2014.04.14. 14:11:44

@Pink Petsch: akkor ugy fogalmazok, hogy a szivem mar valakie... Megfelel? :-)

Maria Dublinbol 2014.04.14. 14:11:58

@**mimi**: Letezik olyan, hogy szeretet, tisztelet, megbecsules stb. Vagy valas!!! :-)

adg 2014.04.14. 14:12:02

@Maria Dublinbol: Nincs semmi baj az írással, nekem tetszett. Szerintem jó volt, ha másnak más a véleménye, akkor hazudik a dög. :D

**mimi** 2014.04.14. 14:12:36

@klappol:
értem....:))))

@rezsöatya:
el, egyszer minden elmúlik, még a nátha is :))

**mimi** 2014.04.14. 14:13:08

@Maria Dublinbol:
szerencsés vagy!!! most komolyan!!! :))))

Maria Dublinbol 2014.04.14. 14:14:01

@négyzethálós: konyvet megsem irhatok erre a blogra.....:-)

**mimi** 2014.04.14. 14:14:18

@Pink Petsch:
de nagyon hölle vagy :))))))))))))))))))))))))

**mimi** 2014.04.14. 14:15:57

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
na látod....így kell ezt:))))

bárcsak rajtam is lökne valaki így egyet! :)

már várom Pinki mit fog erre reagálni :)))))))))))))

rezsöatya 2014.04.14. 14:16:04

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ok, de benne van a kalapban, hogy honnan tudja, vagy gondolja az ember, hogy a parjanak jo lesz-e az, amit o ugy gondol. Esetetekben jo volt, de sajna, balul is elsulhet...

2014.04.14. 14:19:19

@Evain: Mnaaa, ládd, hogy más a felállás ;)

Maria Dublinbol 2014.04.14. 14:19:38

@**mimi**: Koszonom! En is igy erzem :-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.14. 14:20:11

@rezsöatya: Ez igy van, benne volt a pakliban az is hogy neki nem fog bejonni. De a puding probaja az eves szerintem. :)

2014.04.14. 14:21:53

@Maria Dublinbol: Ott születtem. Ennyi előnyöm volt, de minimális román tudással is ellébecoltam volna még az egyetemen is. Székely kollégáim így tettek ;). Nyelvi környezetben 2-3 év, pláne ugye, ha humán beállítottságú emberről beszélünk ...

2014.04.14. 14:22:39

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Vannak, de nekem még most, a posztolóval való dumálgatás után sem olyannak tűnik ...

2014.04.14. 14:23:24

@rezsöatya: Erre összetöröd az enyémet. Na schööööön ... ;))))

2014.04.14. 14:24:21

@**mimi**: Most miért? Ős népi megfigyelés ;))))

Evain 2014.04.14. 14:27:10

@Pink Petsch: ha akarom igen, ha akarom nem. :D
Végülis az én férjem nem Írországba akar költözni innen, hanem Usába, Ausztráliába, Japánba (?!?!) nem ebben a sorrendben. :D

Viszont a mi kétnyelvű gyerekeink se a világnyelveket beszélik :D

Viccesen fog mutatni az önéletrajzukon: beszélt nyelvek: magyar, holland, angol, xy

:D:D:D

2014.04.14. 14:28:55

@Evain: Jóvanna, úgy értettem, hogy te nem akartál egy teljesen más országba menni inkább, de végül úgy megbeszéltétek, hogy mégis.

Maria Dublinbol 2014.04.14. 14:33:04

@Pink Petsch: Bevallom innen futott be az elso allasajanlat. Csak ide palyaztunk. Meglepeteskent ert volna, ha mashonnan kaptunk volna lehetoseget. A kurvakrol nem tudok, hogy menekulnek-e Irorszagbol, ilyen korokben nem forgunk....:-) Informaciodat honnan szerezted?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.14. 14:33:04

@**mimi**: "már megint enni fogunk? :)"

Igen, azt hiszem ez valamifele Freud-i elszolas lehetett ugyanis pont most fejeztem be egy bread pudding-ot. :)

Evain 2014.04.14. 14:33:36

@Pink Petsch: ez jogos. Anno felvetődött az az ötlet is, hogy ő költözik Magyarországra, ami aztán belőlem gazdasági okokból heves ellenkezést váltott ki :D

Evain 2014.04.14. 14:34:45

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: jut eszembe, csütörtökön csinálok ham&eggs muffint! És ez nekünk nagyon jó lesz.

tableno 2014.04.14. 14:35:35

@Maria Dublinbol: Pink hogy úgy mondjam bennfentes az iparban (bár személyesen nem érintett...)

Maria Dublinbol 2014.04.14. 14:36:57

@Pink Petsch: Koszonom a valaszt. Tehat megerted, hogy miert nem a nemet nyelvteruletet valasztottuk. Ket-harom ev nem anyanyelvi kornyezetben a ferjem nem tanult volna meg eleg jol nemetul. Az en nemet tudasom pedig nem lett volna eleg egy sima kezdeshez.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.14. 14:40:42

@eddie1977:
Jól van Eddi várd ki a szeptembert húzzál haza és Dícsérd az Urat.
:))))))))))

2014.04.14. 14:43:30

@klappol: Mondtam én hogy kételkedek?? Azt miért írtad hogy az igaz is? Vagy én hazudok úgy értetted? DD

2014.04.14. 14:43:30

@Maria Dublinbol: Angliába nem is pályáztatok?
Hm, miután a férjed nem is akart megtanulni németül, felejtős amúgy is, bár ezt a történelmi okot továbbra sem értem. A székelyeknél sem értem, nyugi ;)
Khm, hát az én köreimből van az infó ;))))))

2014.04.14. 14:44:50

@Sütemény1975: "en mar halott lennek ;)"
Én már az vagyok csak az ujjaim mozognak DD

2014.04.14. 14:45:06

@Evain: Huhh, még jó, hogy sikerült csírakorában elkapni azt az ötletet ;). No, majd a nyugdíjas éveitekre, ha még akkor is buzog ;)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.14. 14:45:16

@Sütemény1975:
Pontosan! :)
Ez nagyon hianyzott az iPhone eseten.

@klappol:
Meg nem. De ez S5.

@Thargoid:
Igen.

2014.04.14. 14:46:48

@svájci sapka (ch): Még jó hogy mi nem vagyunk olyan überelősek :-)

Evain 2014.04.14. 14:49:14

@Pink Petsch: hátőőőő, terveink között szerepel egy balatoni ingatlan vásárlása nyugdíjas korunkra. :D Télen meg sok utazgatás melegebb éghajlatra, ahogy egy jó holland nyugdíjashoz illik :D:D:D

rezsöatya 2014.04.14. 14:55:11

@Pink Petsch: hat, a Pink Herz-et nem is ismerem, kulonben is a szerelem vak (mondjak!) es hozzam kepest Stevie Wonder eleslato...! :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.14. 14:55:32

@házelőtthinta:
Most kerlek meg utoljara arra, hogy felejts el es ne foglalkozz velem, sem azzal amit leirok.
Tul buta vagy ahhoz, hogy megertsd...

@Határátkelő:
Egyszer mar megkertelek, hogy oldd meg a fenti problemat. Most megkerlek itt is: legy olyan kedves es szurd ki ennek a szerencsetlennek a hozzam irott kommentjeit (mindet), ha mar nem sikerul megoldani az uzemeltetoknek a vegleges szurest.

Koszonom!

Szpidi67 (swe) · http://gszentes.blogspot.com/ 2014.04.14. 14:56:41

Nekem tetszett. Bar sok mindenben kicsit vagy nagyon mas a velemenyem. En jol erzem magam itt, jobban mint Mo.-on. Asszimilalodni nem akarok csak integralodni :) En mindig magyar maradok, nem is akarok mas lenni, csak egy magyar, csak eppen lakhelyet csereltem, mert talaltam egy jobbat az elözönel. Halistennek kulönbözöek vagyok, es az emigraciot, mint minden mast, kulönfele keppen eljuk meg, kinek könnyebb, kinek nehezebb, ez sem fekete-feher....

2014.04.14. 14:56:55

@Evain: A déli vagy az északi parton? ;). Ja, és olyat nézzetek, hogy legyen hely a fóliasátornak a zöldhöz ;)))

2014.04.14. 14:59:46

@rezsöatya: Most már hiába magyarázol, te szívtipró, te! Hüpp!

Evain 2014.04.14. 15:00:58

@Pink Petsch: Badacsony kérlek, konkrétan Badacsony! Onnan még Hévíz sincs messze, hogy áztatgassuk öreg csontjainkat. :P

Nevazz, nincs az a zöld, amiért én valaha kertészkedni kezdjek :D Még AZ a zöld se. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.14. 15:01:05

@rezsöatya:
A Világ Végén árulnak Viagrát?
Nézz utána.
:)))))))))))))))))

rezsöatya 2014.04.14. 15:06:46

@diggerdriver: arra nekem nincs szuksegem...!

Határátkelő 2014.04.14. 15:06:47

@diggerdriver: Igen, meg. Köszi! Jelentkezem megjelenés előtt.

rezsöatya 2014.04.14. 15:07:53

@Pink Petsch: mondtam en valamit? Huseges vagyok, ennyi!

Evain 2014.04.14. 15:11:14

@rezsöatya: ha már szóba került, hétvégén néztünk megint házvásárlós angol műsort, ahol egy idősebb (értsd 70-es) házaspár akart ingatlant venni. Apjuk viccesebb formájú egyed volt, bedobott pár igen jóféle poént többek között ezt:
Tudod milyen az időskori szex? Madnem minden nap szexelünk. Majdnem hétfőn is, majdnem kedden is, majdnem szerdán is, stb.
:D

Hari Seldon 2 2014.04.14. 15:13:18

@Evain:
"Abban viszont igazad van, hogy ez a sok haszontalannak tűnő információ segített nyitott maradni új dolgok iránt. "
Igen, elsősorban erre gondoltam. (bár túlzottan körülírtam)

2014.04.14. 15:16:25

@Evain: Nem is lesztek akkor ótentikus hollandische nyugdíjasok ;)))

2014.04.14. 15:18:56

@rezsöatya: Na és, mióta keresel te logikát a női érzelmekben? ;)))))

Evain 2014.04.14. 15:21:42

@Pink Petsch: hát az már sose leszek, mert a sós medvecukrot se bírom megenni. ^^ Sőt, a stroopwafelt se szeretem!

rezsöatya 2014.04.14. 15:22:14

@Pink Petsch: na, ebbe most beletrafaltal...! :-)

rumitom 2014.04.14. 15:29:04

@eddie1977: ez +1;
De nem tudok azzal az érzéssel mit kezdeni hogy bar otthon szocializalodtam a mentalitasombol eredően határozottan nem érzem magam otthon magyarországon. Igaz, csupan eddigi életem felét éltem "otthon" es az arány évről évre romlik :D

Btw. Nemrég tertem vissza írországban egy kis időre mert sok szempontból hiányzott, jobban mint magyarország valaha is tette :)

2014.04.14. 15:29:06

@Evain: Fúúúúúú, medvecukorral a világból ki lehet zavarni. De egy kis stroopwafel, az jöhet. De tényleg kevés, mert elég édes ...

Evain 2014.04.14. 15:32:58

Jaj, majdnem elfelejtettem, Nannynek akartam túróügyben javasolni ezt, remélem olvassa:
www.swissmilk.ch/de/gesund-essen-leben/milch-milch-produkte/frischkaese/huettenkaese.html
ugyanis elég sok nagy cég forgalmaz ezen a néven túrótfélét. Picit sós, de én csináltam túrós palacsinta tölteléket is belőle anno.

Herr Géza 2014.04.14. 15:52:51

@Kövérmadár [swe]: Én aktív használója vagyok mindkettönek (privát Galaxy S3, de Android 4.3.-mal és céges iPhone 4-iOS 7). A sok-sok Nokia-Symbian után elöször az iPhone-nal találkoztam, ami nagyon idegen volt, majd egyre inkább megszoktam. Amikor lett S3-asom, akkor kezdtem értékelni az iPhone-t, majd mire belejöttem az Androidba, teljes lett a káosz. Most azt mondom, hogy a kettöböl egyet csinálva (csak az elönyöket összehordva) lenne egy szuper, igényeimre szabott telefonom. De például: az iPhone belvilágába (nem kis részben "hála" az iTunes-nak) nem jutsz be, de többek között pont emiatt zseniálisan könnyen kezelhetö, ha a hétköznapi igények szintjén maradunk. Az Android sokkal nagyobb szabadságot ad a hozzám hasonló fél-szakértöknek, de bizonyos szempontból meg túlságosan bele tudok nyúlni, ami -mivel profi azért nem vagyok- néha meg is ijeszt. Két kedvenc példám: az iPhone-ra véletlenül letöltöttem egy navigációs alkalmazást (ami akkor a Telekom-nál ingyenes lett volna akcióban, csakhogy én ugyan azt a hálózatot használtam, de egy más provideren keresztül, így ez nekem mégsem volt akciós). Azóta sem sikerült a többszáz megás alkalmazást az iTunes-ból eltüntetni, minden új app letöltésekor elindítja azt is, majd felakad....Manuálisan kell minden alkalommal kilöni... Féltem a korlátozott memóriamérettöl és a nem kivehetö akkutól, ezekkel viszont idestova három éve semmi problémám....
Android: tele volt a teló gyárilag mindenféle értelmes-értelmetlen app-al, az Android standard app-okat szintén nem tudom törölni.. Állítom a fele memória ilyen szarokkal van tele, amit soha nem használok. Ja, és az Android korábbi verzióiban egy csomó app-ot nem lehetett kitenni a memóriakártyára, így kvázi hiába volt bövíthetö a memória.
Az Apple App-Store-ban tényleg profi alkalmazások vannak, nem túl sok gagyit találni. Az Androidnál a nyílt plattform miatt meg gyözd megtalálni a használható cuccokat....A "Kies"-zel sem igazán vagyok kibékülve, permanensen nem akarja felismerni a telómat, aztán két nap múlva meg meg semmi gond.... A Samsung szinkronizálási beállításai sem éppen szimpla felhasználóknak valók, volt is az elején szívás rendesen... A hétvégén meg egy újabb vidámságot értem meg (mondjuk nem Samsung probléma), feltettem az androidos Kaspersky Mobile Security-t (a laptopokon a családban is Kaspersky-t használok évek óta), hát valami úgy megkettyentette a telefonomat, hogy kb. 30 perc alatt leszívta a full akksit. Törlés, új kísérlet, eredmény ugyanaz. Rátettem a töltöre, bakker azt kellett látnom, hogy még a töltön is fogy az akkuból a zaft.... Kaspesky kukába (pedig szeretem), helyette avast-free, ami azért nem ugyanaz...

klappol 2014.04.14. 15:54:40

@Turchi: Nem gondolom, hogy hazudsz, azt csak megerősítés képpen írtam. Elnézést, ha félreérthető volt :)

Muscari 2014.04.14. 15:56:58

@rezsöatya: ez olyan edes volt :-)

Egyebkent en is, a mai napig, 9 ev utan, bar en meg "csak" 40 vagyok.

Evain 2014.04.14. 15:59:22

@Herr Géza: jaj, ne is mondd, az okostelefonok appjaival a világból ki lehet kergetni - szolgáltatói oldalról. Olyan hibákba futottam bele alig két hónapja, hogy a fejlesztők is azt mondták, hogy ezt a bugot még nem ismerték... :s Pedig hót egyszerűnek tűnő QR kód értelmezésről volt szó, short URL továbbítással.

Sütemény1975 2014.04.14. 16:00:51

@Pink Petsch: mondom en. Az a bajod, hogy nem a no iranyit egy kapcsolatban :)

Sütemény1975 2014.04.14. 16:06:06

@rezsöatya: ott a pont! Teljesen egyetertunk.

Sütemény1975 2014.04.14. 16:14:43

@Pink Petsch: pedig nem bonyolult. En sem szivesen tanulnam egy elnyomo orszag nyelvet.

2014.04.14. 16:16:36

@Sütemény1975: Az a bajom, ha katonásdi van játszva ;).

Elnyomó ország, édesfaszom! Eltévesztettem a századot? Ez a 19.-ik lenne?

Maria Dublinbol 2014.04.14. 16:30:42

@Pink Petsch: Nem probalkoztunk Angliaban. Irorszagot vettuk celba es ennyi.De nem hiszem, hogy nehezebb lett volna 10 eve elhelyezkedni Angliaban mint Irorszagban.

montroyal ( CAN qc) 2014.04.14. 16:30:46

Ő dolgozott, én meg otthon néztem a lengyel sorozatokat a TV-ben.

sanyaru sorsa a kulfoldi ferjet valaszto torekvo holgyeknek de mire jonnek a gyerekek megszokjak ..

klappol 2014.04.14. 16:32:01

@Kövérmadár [swe]: szedd le a netről és próbáld meg.

Herr Géza 2014.04.14. 16:33:06

@rezsöatya: Na ezt bevetetjük az épületgépész kiskátéba..... Édes istenem, nagy a te állatkerted..... :)))))))))))))))))))))))))))))))))

Herr Géza 2014.04.14. 16:35:28

@klappol: Te, ezt már én sem értem: az S5-öt eleve 4.4.2-vel árulják! Akkor miért is kell neki "másik" 4.4.2 ??

2014.04.14. 16:35:36

@klappol: Pedig de jó lenne ha hazudtam volna DDD

Maria Dublinbol 2014.04.14. 16:45:30

@montroyal ( CAN qc): Ki mondta, hogy sanyaru? Megtanulni egy nyelvet nem olyan tragikus dolog, csak ido kell hozza.Eltartottnak lenni nagyon is nehez tud lenni annak aki nem szokta meg. ( nekem is hehez volt mig meg nem tanultam a nyelvet)Utana mar nem voltam eltartott. De egy idegen orszagban a nyelv tudasa nelkul nehez boldogulni.

Maria Dublinbol 2014.04.14. 16:50:11

@Pink Petsch: Kicsit nezzel korul a lengyel tortenelemben, s talan megerted. Te Romaniaban nottel fel, nem tudom ott kotelezo volt-e az orosz nyelv elsajatitasa. Hanyan tanultunk meg Magyarorszagon igazan oroszul a suliban? Valahogy mindenkiben( nagy tobbsegunkben) benne volt az ellenallas az orosz elsajatitasahoz. Miert? ( majd irod, mert ronda, nehez, stb......ez is igaz)Tortenelem?

2014.04.14. 16:56:59

@Maria Dublinbol: Én sem hiszem, éppen ezért kérdeztem, mért pont Írország?

Oh, igazán köszi. A rommagyaroknak elég faszául kijutott a történelemből. Nálunk a román volt kötelező, úgy is, mint államnyelv. De azért nem tanulni meg egy ország nyelvét, mert az illetők déd-és ükapái csúnya bácsik voltak ... hm, igen, így lehet továbbéltetni a gyűlöletet. Az értelmetlen gyűlöletet.

Maria Dublinbol 2014.04.14. 17:00:14

@Pink Petsch: Mi nem ellebecolni szerettunk volna az uj helyen, hanem uj eletet teremteni a semmibol. Ehhez keves az ellebecolos nyelvtudas (szerintem). Mas, ha az ember fiatal es nincsen senkije akiert felelosseggel tartozik. Ha mar gyerek van, ott azert felelosseg is van. Valaki kerdezte, mennyi idombe kerult a lengyel elsajatitasa. Meg ma is tanulom, s eletem vegeig fogom. Sem az angolt sem a lengyelt nem fogom soha anyanyelvi szinten beszelni.Beszelek,tanulok,vasarolok, dolgozom, hasznalom ezeket a nyelveket es elboldogulok veluk. Mindenkinek mas a merceje. En tudom, hogy soha nem leszek anyanyelvi szinten soha. Anyanyelvem a magyar, s sajnos meg itt is sokszor vetek hibat.

2014.04.14. 17:02:31

@Maria Dublinbol: És az nem volt szempont, hogy jól érezzétek magatokat az új hazátokban?

Maria Dublinbol 2014.04.14. 17:03:15

@Pink Petsch: Igazad van. Sajna a lengyelek nem felejtenek.Ezen en valtoztatni nem tudok.A romania magyarok
felejtenek? Megbocsatanak? Nem hiszem.

Világpolgár2012 2014.04.14. 17:04:33

@Evain:
Most néztem meg egy dokumentum filmet a kyoto-i utcakövekről, lehet, hogy valamikor még hasznát veszem :)

2014.04.14. 17:07:10

@Maria Dublinbol: Felejteni nem kell és nem is szabad, mert tudod ... megismételjük, ha elfelejtjük. De évtizedekre visszamenően gyűlölködni, dafke nem tanulni meg egy nyelvet? Eléggé elvetemülten fafejűnek kell ahhoz lenni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.14. 17:08:58

@mrsmihaly:
De ezt ugysem hiszi el nekunk senki. Vagy ha igen, minimum a mi hibank es mi vagyunk a rosszak. :)

Mrs. Clayton 2014.04.14. 17:09:39

@montroyal ( CAN qc): mi lett a feleséged nagykorú gyerekeivel, végül mennek Kanadába?

Egon Krenz 2014.04.14. 17:12:18

@Határátkelő: Akceptálom a kérésedet bár megjegyzem, hogy ez az öntelt hólyag ennyit minimum megérdemel.

f.nero 2014.04.14. 17:12:18

Én teljesen megértem a posztolót, már több városban éltem, otthon és külföldön is, jelenleg 4 éve vagyok Salzburgban, vannak ismerőseim, felületes barátságaim főleg a sportból eredően, de még mindig idegennek érzem magam, és már látom, hogy ez így is marad. Persze ez itt nem egy metropolisz, hanem egy nagy falu, és az emberek többsége elég zárkózott. Miért is akarnának velem megismerkedni, mikor ők itthon vannak, megvan még a gyerekkorukból származó baráti körük is, egyszerűen nincs szükségük rám. Kereslet-kínálat ugye...
Rövid távon persze kárpótol a több pénz, de ehhez az ember hamar hozzászokik, és utána már nem váltja ki azt a frenetikus hatást. Valahogy beszorultam ebbe a helyzetbe, nem vagyok túl "happy" itt, de hazaköltözni sincs kedvem, mert az visszalépés lenne. Azt hiszem többen is így vagyunk ezzel. Ezért egyelőre csinálom, majd meglátom meddig megy még a szekér.

2014.04.14. 17:12:18

Ha mindenki igy gondolkozna( megszoksz vagy megszoksz) nem lenne valtozas egy orszagban sem, nem hatnanak egymasra kulturak,nem lenne kivalo indiai konyha a ködös Albionban csak porridge es fish and chips,nem lennenek izes paprikakat forgalmazo török szupermarketek a vizizu nemet zoldsegkinalat mellett, nem lenne friss marokkoi es tuneziai gyümölcs a parizsi utcakon , nem hoznak kinai termeszetgyogyaszok,masszorok 6000 eves gyogymodjaikat a holland nagyvarosokba tömegével, nem gyozok csodalkozni,hogy röpke egy evtized alatt mennyit valtozott az orszag,ahol epp jelenleg elek,hatnak kulturak,szokasok egymasra,olyan embereknek köszönhetöen,akik at akarjak adni masoknak azt,amit otthonrol magukkal hoztak es nem szolgai modon masolni a kornyezetuket

mrsmihaly 2014.04.14. 17:14:11

@Kövérmadár [swe]: mindenki mondhato se gondoljak amit akar:). Ha hosszabb ideig tavlol vagyunk , honvagyam csak is Svedbe van. Aki akarja elhiszi, aki nem az nem. Mivel a felnött eveimböl ITT eltem többet, nekem ez a mentalitas jött be.

Hari Seldon 2 2014.04.14. 17:18:34

@Pink Petsch:
Ugyanezért utálják a magyar nacionalisták a MAI franciákat is. Mintha a mostaniaknak olyan sok közük/felelősségük lenne az első világháborúért. És ez így fog tovább menni sokáig.

Maria Dublinbol 2014.04.14. 17:20:17

@Pink Petsch: Te azert tanultal meg romanul mert ott eltel. Ha Magyarorszagon eltel volna (s mondjuk a csaladodat, nagyszuleidet kitoloncoltak volna mondjuk Nagyvaradrol Magyarorszagra, valoszinu nem tanultad volna a nyelvet csak ugy).Elnezest, ha tevedek. Amugy mar irtam,elsajatitani a nemet nyelvet par honap alatt nem lehet ugy, hogy az ember egy fejvadasz cegnel kapjon allast, mint alkalmazott.
Miert Irorszag: EU-ban van, konnyen elerheto Magyarorszagrol es Lengyelorszagbol is. Allas akadt boven. Beszeltuk a nyelvet. Biztonsagosnak gondoltuk egy kisgyerekkel. Jo kereseti lehetosegek, jo fejlodesi lehetosegek mindharmunknak, nyugis elet ( sok zold es birka.....) Ezert dontottunk igy. S jol dontottunk. A nap hianyat az utazasokkal potoljuk, megis azert jo lenne ha kicsivel tobbet sutne.....:-)

kutya vacsorája 2014.04.14. 17:20:48

rokonszenves csajszi, akit nem kicsit elnyom az ura - nekem ez jött le. (mától lengyelül beszélünk, de később ausztria nem jó, mert én "mától" nem akarok németül tanulni stb. és az utalások: sok veszekedés, nehéz alkalmazkodás stb.) remélem, boldog azért.

2014.04.14. 17:24:26

@Hari Seldon 2: Hát, a hülyeség tényleg határtalan ...

Maria Dublinbol 2014.04.14. 17:25:37

@Mmj Drtmmj: A torok, japan, indiai, arab, pakisztani, afrikai, mind mind megszokta.........s nem szokott meg a kodos Angliabol, stb. Ezert valtozatosak ezek az orszagok.nem?

kutya vacsorája 2014.04.14. 17:28:06

@maxval a gondolkodó birca: (zekhához) teller ede levelét is kitették...

rezsöatya 2014.04.14. 17:28:56

@Világpolgár2012: barikadot akarsz epiteni? :-)))

klappol 2014.04.14. 17:29:19

@Kövérmadár [swe]: Akkor: A telefonodon, böngésző- egyebek-beállítások. Itt nézz körül, ha már megtetted akkor nem tudok én se mást mondani.

Sütemény1975 2014.04.14. 17:29:56

@Pink Petsch: hol volt itt katonasdi?
A masodik mondatodat inkabb ignoralom, mert.... szal jobbam jarunk igy.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.14. 17:30:02

@kutya vacsorája: igen, kicsit en is ezt gondolom..........ismeros szitu.....

2014.04.14. 17:30:10

@Maria Dublinbol: Persze, ha Magyarországon születek, akkor nem túl valószínű, hogy megtanulok. Nem is ezért írtam, hanem ez a "történelmi okok" miatt nem tanulok meg egy nyelvet idiótaság miatt. Sok romániai magyar s elbliccelte amennyire lehetett a román nyelv megtanulását, pont ilyen hülye indok alapján.

Hm, és akkor nem lett volna jobb Anglia? Ott napsütés azért jóval több van, és biztonságosnak is biztonságos. Arra vagyok kíváncsi, hogy miért Írország lett a befutó Angliával szemben?
Vagy a férjednek Írország jobban tetszett valamiért (haragudott rájuk, mert 70 éve az angolok hagyták a németeket bulizni Lengyelországban?), és neked, szokás szerint nem volt beleszólásod?

Világpolgár2012 2014.04.14. 17:33:01

@rezsöatya:
Soha nem lehet tudni, lehet, hogy még azt is :)

2014.04.14. 17:33:36

@Sütemény1975: Amikor egy családban csak egyvalaki dönt, akkor igencsak emlékeztet rá.

Ne ignoráld ... érdekes az a nyomorult Trianon is mindig annak fáj, akinek az elődei nem is szívtak akkorát miatta. Az echte pesti Ödönnek, akinek a dédapja szabóként vagy cipészként nagyjából le sem szarta, anno, hogy kisebb lett az ország.

Maria Dublinbol 2014.04.14. 17:34:59

@kutya vacsorája:"Matol lengyelul beszelunk"- ez volt a legjobb dolog amit mondhatott. Nyelv nelkul az ember halott egy idegen orszagban. A nemet tanulast kifejtettem mar parszor:-)
" Iszonyuan boldogtalan vagyok es sebzett, no meg maganyos is. A valas kuszoben allok, anyagilag egy romhalmaz vagyok. A ferjem megcsalt egy 18 evessel es elhagyott. A gyerekem raszokott a kabitoszerre es meg sorolhatnam......" Nehany ember ettol erezne jol magat! Sajnalom Oket. S kivanom, hogy eletuk forduljon jobbra, s tapasztaljak meg milyen az amikor az ember szeret s viszont szeretik!!! Sok szerencset!

Sütemény1975 2014.04.14. 17:40:23

@Pink Petsch: mintha a Maria korabban leirta volna, hogy O valasztotta Irorszagot.

Sütemény1975 2014.04.14. 17:42:31

@Pink Petsch: trianont hagyjuk mert messzire vezet...

Maria Dublinbol 2014.04.14. 17:46:01

@Pink Petsch: :-) Miert eppen USA valakinek es nem Ausztralia?
CSAK mert igy dontottunk. A ferjem nem egy diktator ;-) ....talan neha....:-) Szoval en onszantambol hagytam el Magyarorszagot. Szuleimet fiatalon elveszitettem, tehat nem volt ami visszatartson. Nincsenek tesoim sem. Volt egy fiu, aki halasztott az egyetemen es eljott Mo-ra egy evre.Egy ev utan ugy dontottunk, hogy egyutt megyunk vissza Lengyelorszagba.O folytatta az egyetemet es mellette dolgozott, hogy eltartson engem. Ez nem egy diktatori cselekedet. Kesobb, egyutt dontottuk el, hogy orszagot valtunk, O ment elore, s teremtette meg a csaladnak az alapokat. Ez sem egy egoista beallitottsag. De irhatok barmit. Masok ugyis jobban tudjak ....:-)

2014.04.14. 17:48:06

@Sütemény1975: Hát persze, minden messzire vezet, így hagyjuk is ... áh! :P

2014.04.14. 17:48:54

@Maria Dublinbol: Ne szívd mellre ... de választ még mindig nem kaptam ...

klappol 2014.04.14. 17:49:48

@Herr Géza: én meg a Kövérmadárnak írogattam, elnézést.

klappol 2014.04.14. 17:51:16

Kedves HÁ!
nem látom a kommenteimet, valamit elnyomtam?
ránéznél? köszi

2014.04.14. 17:54:00

Jó poszt, szivesen olvastam volna részletesebben, mert átjön a sok tapasztalat és értékelem a poszterina őszinteségét is.

Az "idegenséggel" kapcsolatban - szerintem is szubjektiv érzés, és azon is múlik, hogy hogyan képes az illető beilleszkedni bármely csoportba, közösségbe (akár a szülőhazájában). Hogyan képes értelmezni másoknak fontos szokásokat, észrevesz-e bizonyos részleteket, amelyek segitségével a helyiek "összekovácsolódnak".

Nálam jó pár év eltelt amig ide jutottam, illetve oda, hogy hajlandó is voltam beszállni a "bonding" rituáléba. De a mai napig nem vettem át mindent és szerintem nem is kell ez ahhoz, hogy elfogadottnak érezd magad.

Én kimondottan szeretek "más" lenni, és előfordul, hogy néha erre felhivom a figyelmet, amikor az itteniek megpróbálnak úgy kezelni, mintha itt születtem volna. Máshol nőttem fel, mások a gyökereim, és nekem ez nagyon fontos. Mások azt gondolnak rólam, amit akarnak - ez nem fontos. Hülye emberek mindig is voltak és lesznek, mindenhol.

tableno 2014.04.14. 17:55:44

@cougarcat: "Én kimondottan szeretek "más" lenni, és előfordul, hogy néha erre felhivom a figyelmet, amikor az itteniek megpróbálnak úgy kezelni, mintha itt születtem volna." - ezzel én is ugyanigy vagyok.

Sütemény1975 2014.04.14. 17:56:33

@Pink Petsch: miert akarsz mindenaron vitazni? Nem egyezik a velemenyunk a tmaban. Ennyi. Meg nem is ide valo.

Maria Dublinbol 2014.04.14. 18:04:24

@Pink Petsch: Olvass vissza ....pontosan leirtam :-)

2014.04.14. 18:08:07

@tableno: Szerintem a bevándorlóknak van egy ilyen szerepe, hogy vállalja önmagát, és megmutassa az új országban élőknek hogy pl. az a számukra ismeretlen kis ország, kultúra is ér valamit. Ettől még lehet tisztelni, vagy felvenni alapvető helyi szokásokat, amivel megmutatod, hogy nem akarsz szegregálódni. Ha korlátolt, de alapjában véve nem rosszindulatú emberekkel találkozom, akkor elmagyarázok dolgokat, aztán vagy leülepedik, vagy nem.

blackhairlady 2014.04.14. 18:10:38

@rezsöatya: Teljesen egyetertek veled. A ferjem utan mennek meg Alaszkaban is akar, bar a hatam kozepere sem kivanom a hideget, mert ott a jo ahol o van. De ezt csak az ertheti emg akinek tenyleg van ilyen fontos ember az eleteben.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.14. 18:13:29

Hát érdekes volt. Tehát a férjnek évek kellettek az alkalmazkodáshoz, de azért elvárta, hogy a felesége a Lo-ba költözéstől kezdve lengyelül beszéljen...ő meg szegény csak szenvedett itt egy évig. Talán, ha megpróbálta volna ugyanazt, amit ő elvárt a feleségétől - a vendéglátó ország nyelvét megtanulni - nem szenvedésként élte volna meg ezt az évet...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.14. 18:14:20

@blackhair-lady: És a férjed is utánad menne akár Alaszkába is? Mert akkor mindketten nagyon szerencsések vagytok :).

Shanarey 2014.04.14. 18:18:08

@Herr Géza:

Vírusirtónak, inkább Avira-t használj, Német gyártmány és nem szórakozik a memóriával sem és az akkuval sem.

Ami appot nem tudsz kitörölni, azok általában a gyártó vackai és nem az Android sajátja. Az Androidos appok a kis robottal jelöltek(legalábbis nálam) a többi elvben törölhető, de ez gyártó függő.

Nekem van Android és van Iphone 3, ami ha a szolgáltatásait és annak használhatóságát nézem, akkor kuka pozitív. Mert nem érdekel a tőzsdeindex, ellenben szeretek zenét hallgatni, és szeretném a kedvenc zenéimet csengőhangnak használni.

A múlthéten fotóztam azt a bizonyos Wellington szobor fotót, amit ide is belinkeltem.
A telefont össze kapcsoltam a számítógéppel, és a rendszer közli hogy nincsenek újabb fotók amit menteni kellene. persze akkor jött a WTF, és a copytrans, mert az okosabb mint egy Iphone, ha képekről zenékről és egyéb pakolni való dologról van szó.
Az Android telót pedig mindezek nélkül piszkálhatom.

Android telefonról androidra se perc alatt pakolok át neveket a telefonszámokkal együtt, Androidról Iphone-ra ez nem könnyű, és elcseszi a formátumot, Így ezt ki is hagytam.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.14. 18:39:40

@Maria Dublinbol: szeri,tem az orosz nem nehezebb,mint más, viszont gyonyoru,gördülő nyelv.

blackhairlady 2014.04.14. 18:41:38

@zöldeketbeszélek: Igen. Azert is csak 4 eve koltoztunk ki ide, mert en addig nem ereztem magam kesznek a valtozasra. Igy o maradt Europaban. Amikor kozoltem vele, hogy koltozhetunk, akkor meg bizony jo parszor rakerdezett, hogy biztos-e, mert tudta, hogy nekem nehez otthon hagyni a szuleimet. Szoval igen, nagyon szerencses vagyok:) Alaszkaba meg akar holnap indulna ha azt mondanam hogy menjunk, mert nagy vagya ott elni (ragondolva is futkos rajtam a hideg:DDD)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.14. 18:42:31

@blackhair-lady: Én bezzeg mennék, imádtam a Miért éppen Alaszka sorozatot :))!

montroyal ( CAN qc) 2014.04.14. 18:48:16

@Maria Dublinbol: csak ironizalok altalanositok persze jobb lett volna ha az onzo ferj@Pink Petsch: otthon maradt volna nyelvet tanulni a TV bol es a feleseg dolgozna .... ne vegyetek komolyan csak csipkelodok ...

blackhairlady 2014.04.14. 18:50:40

@zöldeketbeszélek: A sorozatot en is, de mar Magyarorszagon is gyuloltem a havat, a hideget, depis lettem tole:(

Shanarey 2014.04.14. 18:52:38

@Babette_:

A gördülő, jelző az szerintem erős, de tényleg szép nyelv.

nyuszigonosz 2014.04.14. 19:02:09

@Babette_: @Shanarey(SCO):
Inkább melodikus, mint gördülö, Szép.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.14. 19:02:17

@Pink Petsch: Én ezt egy picit finomabban fogalmaztam meg, de a lényeg ugyanez :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.14. 19:03:11

@Babette_: Én csúnyának hallom, pedig van bennem szláv vér is. Viszont a cirill betűk mindig is tetszettek, könnyen megtanultam őket.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.14. 19:04:23

@blackhair-lady: Nekem hiányzik, hogy itthon évek óta nincs tisztességes, havas tél. Idén két napig volt Bp-en hó, szegény lányom szeretett volna szánkózni egyet, mire találtunk volna neki szánkót, el is olvadt (másnapra) a hó...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.14. 19:10:32

@Herr Géza:
Ezzel mind csak egyetérteni tudok :)
Ez a telefon most 2 évig biztosan nálam lesz, utána meglátjuk, hogy visszapártolok-e az Apple-höz vagy maradok a Samsung híve.

@Shanarey(SCO):
Akkor egy kérdés még melegében: Androidos AVG milyen? Azt telepítettem fel elsőként, de ha a másik jobb, akkor örömmel váltok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.14. 19:12:57

@rezsöatya:
A patológusé.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

Papagály (törölt) 2014.04.14. 19:19:20

@Shebelle: @tableno: szerintem csupán retorikai fordulat ez a "hazudik, aki azt mondja", nem szó szerint értendő.

DieNanny CH 2014.04.14. 19:25:16

@eddie1977:

Én 29 évesen költöztem Mo-on belül másik településre. 11 éve ott lakom, mégsem érzem magam otthon. Annak ellenére, hogy gyerekkoromban minden nyarat ott töltöttem rokonoknál, becsukott szemmel eltalálok bárhová, utcaneveket kívülről tudom.
Múlt nyáron visszamentem a szülővárosomba 1 napra. Eltévedtem! Pedig Anyukámmal voltam. Utcák máshogy vannak, új utcák vannak, van, hogy pusztaság helyett kinőtt egy városrész... Idegenül éreztem magam... Csak a nosztalgia maradt meg bennem. (És az elhatározás, hogy egyszer oda vissza fogok költözni!!!)
Szerinted tényleg van annak jelentősége, hogy ki hol él? Mert szerintem annak van csak, ki HOGYAN érzi magát ott, ahol él. Számomra ez a legfontosabb.

Shanarey 2014.04.14. 19:26:24

@Kövérmadár [swe]:

Nem tudok erre válaszolni, én avira-t használok kb 10 éve PC-re és amióta ilyen telefonom van arra is.

Annyit tudok mondani az Avira-ról hogy sosem szórakozott a gépeimmel, ellenben a Nortonnal már van rossz tapasztalatom az Avast-al is, ami időnként vak, és nem veszi észre a fáról az erdőt.

Papagály (törölt) 2014.04.14. 19:32:09

@klappol:
"ha MO egy nagyon gazdag és magas életszínvonallal rendelkezne, akkor nem lenne ez a Blog. Nem kellene kiutat keresgélni más országokban."

szerintem ez tévedés. lehet, hogy nem ilyen mértékben nőne a kivándorlás, ha magasabb lenne az életszínvonal, de akkor is létezne. a magyar kivándorlók egy jelentős része nem megélhetési kivándorló - nem elsősorban azért hagyta el az országot mert otthon nem keresett eleget.

micsoda? 2014.04.14. 19:32:09

Szerencsés alkat a poszt irója. Szerintem köze van a "nemzetközi ősöknek" , nem jellemző rá a magyaros búsulás:)

DieNanny CH 2014.04.14. 19:38:48

@eddie1977:

"akkor ő is legfeljebb csak hallomásból ismeri majd a magyar iskolák fantasztikus hangulatát."

Pár hete ugyanitt a blogon mesélte valaki, milyen terror folyt nála az iskolájában. Én meg leesett állal hallgattam, mert sem általános, sem középiskolában még csak hasonló sem ért, sőt, még csak nem is hallottam más iskolákról sem.
Akkor az a gyerek, aki szerinted kimarad egy magyar iskola hangulatából - egészen pontosan milyen hangulatot sajnálsz tőle? A terrorosat, vagy azt, amit én éltem át, az elfogadó, bátorító, fejlesztőt? Vagy valami teljesen másmilyet?

klappol 2014.04.14. 19:43:21

@Papagály: Tudom ezzel tisztában vagyok.

eddie1977 2014.04.14. 19:50:09

@DieNanny [SZ,CH]: Én ezt nem értem. Szándékosan forgatjátok a szavaimat?
Én elég sok időt töltöttem Hongkongban. Kowloon egyes részeit úgy ismerem, mint a tenyeremet. Soha nem éreztem még annyira otthon magam, mint ott. Tehát ilyen értelemben bizotsan nincs vita.
De bármennyire is így van, Budapesten nőttem fel, ott éltem 31 évet. Ismerem a Blaha Lujza tér környéki srácok gondolkodását, és már egy mozdulatukból is ki tudom olvasni, hogy mire gondolnak.
Ott jártam suliba, a Klauzál téri játszótéren rúgtam a lasztit a haverokkal, akik közül sokan még mindig ugyanabban a házban élnek, ahol felnevelkedtek.
Nekik nem volt lehetőségük elszakadni onnan, vagy soha nem is akartak. Egyre megy.
Ha találkozom velük, otthon vagyok.
Erről beszélek, nem pedig arról, hogy az elmúlt öt évben hány utcát vagy hidat neveztek át a magyar fővárosban.
Én Írországban is szerettem élni, egészen addig, amíg közel voltam a vidékhez. Dublint rühellem, mint a szart, de itt van meló, ezért érdemes itt maradni. Költözhetnénk vidékre is, ahol egy picit olcsóbbak a lakások, de nem jutnánk munkához.
Egyetértünk. Ott vagyunk otthon, ahol otthon érezzük magunkat.
Bizonyos szempontból viszont kizárólag otthon vagyunk otthon.
Ezért koptatom a billentyűzetet reggel óta.
Én az írek között soha az életben nem fogom otthon érezni magam, hiszen semmi közöm nincs hozzájuk.
Lassan öt éve lesz, hogy megérkeztem ide, de előtte [szégyen, nem szégyen] még azt sem tudtam, hogy Dublint a Liffey folyó szeli ketté.
Ha ez lett volna a 40 milliós kérdés a Legyen ön is milliomosban, simán elbuktam volna a pénzt.
Ha itt maradok még 30 évig, akkor sem lesz Dublin az otthonom. Még akkor sem, ha bizonyos kerületekben már most jobban eligazodom, mint mondjuk Rózsadombon, amelynek az utcáit még hét év budapesti taxizás után sem tudtam megjegyzeni.
Ennél érthetőbben nem tudok fogalmazni.
Lehet kötekedni [valakitől már a felfújt hólyag jelzőt is megkaptam], de nekem ez az álláspontom. Én így érzem.
Ettől még lehetnek gyökértelen emberek, akiknek mindegy, hogy melyik országban ébrednek, mert a hovatartozást belül élik meg. Másképp, mint én.

eddie1977 2014.04.14. 19:50:09

@DieNanny [SZ,CH]: Valahol fentebb már írtam, hogy a "fantasztikus" jelző ironikus volt, de legközelebb zárójelbe teszem a szóhoz tartozó hangulatot is, mert úgy látszik, hogy írásban sokszor nem megy át, amit mondani akarok.

Papagály (törölt) 2014.04.14. 19:50:15

@DieNanny [SZ,CH]: majd a temetőben, ott fogjuk magunkat teljesen otthon érezni. mindenütt rossz, de legjobb sehol. ;)
addig maradnak ezek a tökéletlen érzések.

ha meghalnak a szüleink, akkor is kevésbé érezzük jól magunkat a régi helyeken. ehhez képest az átköltözés egy hegyes-lapos-tengeres-íres-nemmagyarulbeszélős (satöbbi) helyre csak apró kényelmetlenség.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.14. 19:50:24

@Muscari:
Szia
Szombaton dolgoztok?
Megyek a Denhami carbootsra ha valakit érdekel jöhet.

rezsöatya 2014.04.14. 19:54:58

@Kövérmadár [swe]: az AVG teljesen jo! Azt hasznalom regota. Jo szolgaltatasai vannak.

rezsöatya 2014.04.14. 19:57:10

@diggerdriver: vagy valaki megkapja (a multkor irtam a donor-kartyamrol)... jol jar vele. Joszivu vagyok...! :-P

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.14. 19:59:02

@Pink Petsch:
Te, most gondolj bele hogy kibasznak az országgal aminek dacból nem tanulják meg a nyelvét.
Ész megáll.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.14. 20:04:02

@sodalisO [eng]:
Egy nő soha ne panaszkodjon azért ha nyomják...

DieNanny CH 2014.04.14. 20:06:52

@Evain:
"terveink között szerepel egy balatoni ingatlan vásárlása nyugdíjas korunkra. :D Télen meg sok utazgatás melegebb éghajlatra, ahogy egy jó holland nyugdíjashoz illik"

Ötvözzétek a kettőt. Költözzetek Hévízre! (Majdnem Balaton, + télen meleg van...) :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.14. 20:10:38

@eddie1977:
"Ettől még lehetnek gyökértelen emberek, akiknek mindegy, hogy melyik országban ébrednek, mert a hovatartozást belül élik meg. Másképp, mint én. "

Ez a legfontosabb az egészben!
Nem vagyunk egyformák, nem egyforma az értékrendünk, de még csak az sem, hogy mi az alapvető fontosságú. Ez így van jól, egészen addig, míg meg tudjuk beszélni és nem esünk egymás torkának, hogy te így gondolod, én pedig úgy.

DieNanny CH 2014.04.14. 20:11:54

@Evain:

Köszi, ki fogom próbálni!

Muscari 2014.04.14. 20:13:50

@diggerdriver: szia, en dolgozom, de a fiuk pont oda terveztek most menni. Akkor, ha nem gond, elnenk a lehetoseggel:-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.14. 20:14:22

@eddie1977:
Most írhatnám erre hogy mi itt egy dolgot biztosan tudunk, te Eddi nem vagy gyökértelen. Sőt.
Viszont nem írom mert HA megkért hogy ne személyeskedjünk úgyhogy az a néhány sor ott fent nem történt meg.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

DieNanny CH 2014.04.14. 20:15:07

@rezsöatya:

Nahát, ezt meg milyen agyatlan találta ki??? :-)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.14. 20:15:21

@Muscari:
Ok.
Én egyedül vagyok megvehetik a fél piacot.
:))))))))))))))))))))))

montroyal ( CAN qc) 2014.04.14. 20:15:30

@Jess G: fuggoben van eloszor azt mondtak, irtak a processus kell akkor is, ha valaha ki akarnak jonni az anyjuk sponzoralasaval de visszahivtam oket, akkor most kinek a felelosegere jonnek ki, ki biztositja nekik a megelhetest, lakast stb azt mondtak eloszor csinaljak meg a papirokat es ha megfelelo majd ÉN fogok alairni ertuk ... penteken mondtam meg a nejemnek hogy SOHA a hatralevo eletemet nyugodtan akarom leélni ( ha egyul is) nem pedig egy 10 eves sponzorsag ... hat most van buslakodas mert ugy bele eltek magukat ...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.14. 20:16:39

@rezsöatya:
Kétségtelen...
Lefety...lefety...
:))))))))))))))))))

montroyal ( CAN qc) 2014.04.14. 20:25:25

@rezsöatya: A szerelmemert a vilag vegere is elmennek, mindent feladva - mondom ezt 58 evesen...

én meg a sarokig se .. pedig ott csak 100$-ba kerul de egy rendes novel( feleseg) sokkal tobbe ...az egesz fizetesed az egesz eleted kell..

kb egykoruak vagyunk es Te meg mindig hiszel a tunder mesekbe?

rezsöatya 2014.04.14. 20:25:33

@DieNanny [SZ,CH]: pont, hogy volt agya! Kreativ megoldas, nem?

M. Péter 2014.04.14. 20:27:20

@Sütemény1975: Saját használatra az Egyesült Királyságban is adómentes a házi sörfőzés. Almabor és körtebor évi 7000l-ig még eladásra is adómentes.

rezsöatya 2014.04.14. 20:28:34

@montroyal ( CAN qc): en hiszek! (orok romantikus vagyok!) ;-)

rezsöatya 2014.04.14. 20:29:06

@rezsöatya: a tundermesekben kulonosen! ;-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.14. 20:30:12

Na szóval...

kepkezelo.com/images/4iv1cec2nn7ispkgaly1.jpg

Előre elnézést kérek kommentelőtársaimtól ha kicsit sarkosan fogalmazok.
Ez egy kiválóan megírt remek poszt volt egy Egy családról akik rengeteget tanultak és dolgoztak míg révbe értek.
Ennek ellenére vödörszámra dőlt rájuk a vegytiszta rosszindulat.
A szőrszálnak hasogatása a kákán való csomókeresés a miért így és miért nem úgy mindez vastagon kiforgatva.
Ha csak a kommenteket olvassa valaki akkor egy zsarnok férj képe rajzolódik ki aki terrorizálja a családját és egyébként is mindig veszekednek.
Szerencsére megjelent a poszt írója és részemről minden tiszteletet megérdemel hogy ilyen visszafogottan szólt a témához.
Charlinak volt igaza, mikor látta hogy 400kommenten keresztül a gumicsont lesz rágva akkor lelépett.
Szóval mégegyszer mondom, kiváló poszt volt és aki mást mond az hazudik.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.14. 20:32:54

@diggerdriver:
"Szóval mégegyszer mondom, kiváló poszt volt és aki mást mond..."

... azzal nem értek egyet. ;)

DieNanny CH 2014.04.14. 20:40:05

@eddie1977:

"Ha találkozom velük, otthon vagyok."

Nem inkább: "Tudok velük beszélgetni." ?
Mert úgy érzem, új kapcsolatok, barátságok kialakítására nem érzed méltónak az íreket. Próbáld meg - Dublin példájánál maradva - kézbe veszel túristakönyveket, várostérképet, elmész múzeumokba, beszédbe elegyedsz ír emberekkel - szigorúan munkán kívül -, közös érdeklődésű hogyismondják(szakkörök?)-be jársz, akár elmész egy térre focizni - tehát élményeket gyűjtesz, hogy később legyen mihez kapcsolnod. Mert Pestet is élményekhez kapcsolod, ezért érzed ott igazán otthon magad.
Bocs, ha nem voltam érthető, tényleg nehéz megfogalmazni...

Mrs. Clayton 2014.04.14. 20:42:32

@montroyal ( CAN qc): vannak dolgok,amiket te másként látsz mint én, az igaz, de ha ez rád terheket ró, azt megértem hogy nem szívesen vállalnád, emiatt nem ítéllek el ;-)

Papagály (törölt) 2014.04.14. 20:43:50

@Pink Petsch: igazi felejtés nélkül lehetetlen a megbocsátás. a megbocsátás hiánya pedig a meg-nem-bocsátónak árt csak igazán, az ő lelkét zabálja fel.

eddie1977 2014.04.14. 20:43:50

@Kövérmadár [swe]: Pontosan erről beszélek én is, de ezt ne felejtsd el akkor sem, ha olyan posztot olvasol, ahol a mesélő nem érzi jól magát a befogadó országban.
Ilyenkor nem azt kell kérdezni, hogy "akkor miért vagy ott?", hiszen a válasz szinte biztosan az lesz, hogy "pénzért".
Inkább meg kéne érteni, hogy a külföldi beilleszkedés sokaknak rohadtul nehéz mutatvány. Ez nem hiba. Ez egy belső érzés, amit nem lehet parancsszóra leküzdeni.
Ezért vagyok kiakadva arra, ha a blog hozzászólóinak egy bizonyos része azonnal lúzerezni kezdi azt, akinek kétségei támadnak.
Ezek a kétségek nem minden esetben jelentenek panaszkodást, inkább csak egyfajta csalódottságot. Nem azt kapta valaki, amit várt, pláne akkor, ha korábban elferdített igazságokkal teli fórumokat olvasgatott az adott országról.
És ez nem jelenti rögtön azt, hogy ő maga nem tett mindent a beilleszkedésért. Mert ugye a sok okosnak ez a következő mondata.

2014.04.14. 20:43:50

@sodalisO [eng]:

"En barhol tudom szarul erezni magam.."

Én mindenhol jól érzem magam. Mégis mindig elzavarnak.

montroyal ( CAN qc) 2014.04.14. 20:45:16

@rezsöatya: akkor biztos nem volt 4 feleséged mint nekem ..
elettersak baratnok , rovidebb hosszabb idore nem is szamolva...

DieNanny CH 2014.04.14. 20:45:54

@eddie1977:

Igen ám, de mi van velem, akinek valóban fantasztikus 12 éve volt a közoktatásban? Naponta tegyek szemrehányást a húgomnak, hogy a két fia itt Svájcban szerintem rosszabb iskolába jár, mint amilyenbe én jártam 25 éve? Mert lehet, az én iskolám sem fantasztikus már...
A mondókák: már egy ideje gondolkodom, hogy néhány svájci/német mondókát/dalt valahogy magyarra kellene fordítanom, mert annyira jópofák, hogy szívesen terjeszteném Mo-on is...
Hidd el, hogy a több oldalról jövő ingerek csak gazdagítani tudják a gyereket. Nem fog veszíteni semmit. Te veszítesz az álmaidból, hogy nem megy át ugyanazokon a jókon, mint amiken te keresztülmentél. Viszont más jókon meg igen, és lehet, azt meg irigyelni fogod tőle.

Sütemény1975 2014.04.14. 20:49:31

@M. Péter: errol van szo. minket meg csesztetnek a palinkaval.

klappol 2014.04.14. 20:49:42

Nem mennek el a kommentjeim :( :(

DieNanny CH 2014.04.14. 20:50:36

@rezsöatya:

Dehát a falból kijövő 2 cső távolsága szabványméretűnek néz ki - ráadásul kb 1-2 cm-t lehet is játszani a dologgal -, miért nem volt egyszerű 1!!! db csapot - a két csövet a két falból kijövőre - felszerelni,

rezsöatya 2014.04.14. 20:53:26

@montroyal ( CAN qc): hat, ketto volt, de nem egyszerre...! :-P
Amugy ennyire nem volt mozgalmas az eletem, mint neked...

De az optimizmus gyozott a tapasztalat felett es megerte!

montroyal ( CAN qc) 2014.04.14. 20:54:40

@Jess G: tudod az a baj hogy mindig csak a jora gondolunk pedig ha jon a rossz akkor az csostol jon ... es bekes nyugodt nyugdijas evek helyett gond adossag, rohanas ... mert ha nem akkor harman lennenek ellenem ... nem eri meg a kockazat ..

nem onzo v irigy vagyok hiszen magamert sem dolgoznek 1$al sem tobbet hat meg masert .. boven megvagyok kevesebbol , lelassulva csak kevesebbet dolgozzak ...
pl jovore kevesebbet akarok dolgozni es 2x2hét menni télen nyaralni es 1x nyaron...

eddie1977 2014.04.14. 20:55:45

@DieNanny [SZ,CH]: Nincs gyerekem, így ehhez a témához nem tudok érdemben hozzászólni. A részemről ez megmarad a találgatás szintjén.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.14. 20:55:46

@eddie1977:
Teljesen igazad van!
A magam részéről az szokott kiakasztani, amikor az új helyet és új környezetet fikázza valaki vég nélkül. Pedig ott ő a vendég, a dolgok pedig úgy működnek, ahogy működnek.

Mondok egy saját példát: Svédországban az autópályák jelentős részén 110-es korlátozás van. Hogy én ezt mennyire utáltam eleinte, elképzelni nem tudod. Aztán megszoktam. Végülis itt évtizedek óta ez a rend és ki vagyok én, hogy ezt kritizáljam, amikor egyébként az ország jól működik?

Másik svéd példa: szívják az orrukat, időnként szájon át megszabadulnak a sűrűjétől. Sokakat irritál és megbotránkoznak rajta. De itt ez a "szokás", nem jelent problémát a társadalom szemében. Nem jobb vagy rosszabb, mint Magyarországon, hanem más. Ezt kritizálni egy bevándorlónak szerintem pofátlanság. Nem csinálom (szívom és köpöm), de nem is zavar.

Ezek olyan dolgok, mint elmenni Szaud-Arábiába, monokinizni nőként a parton és felháborodni, hogy elvisznek a rendőrök (gondolom). Miért? Ott ezek a szabályok, akinek nem veszi be a gyomra, az keressen más országot.

A beilleszkedés vagy elatyátlanodás nem ugyanez a kategória, szerintem. Az megesik, megeshet, alapesetben nincsen benne semmi.
DE!
Hasonlítsd össze:
"Itt minden szar, nincsenek barátaim sem, utálok itt élni!"
vagy
"Nehezen megy a beilleszkedés, eléggé magam alatt vagyok, néha kiborulok emiatt."

Mindkettő ugyanazt az állapotot írja le, de az egyikre ugrom, a másikra nem.

Tiszteljük meg annyival a befogadó országot/népet, hogy csak azért, mert nem ezt szoktuk meg, még ne akarjuk mindenáron eltiporni. Különösen, hogy 1-2-5 év alatt csak a felszínt kapargatjuk.

eddie1977 2014.04.14. 20:56:04

@DieNanny [SZ,CH]: Az első gondolatom az volt, hogy hagyjuk.
Én arról beszélek, hogy a Péterfi Sándor Utcai Kórházban láttam meg a napvilágot, és onnantól kezdve [kicsi kor, óvoda, általános iskola, szakmunkás suli, gimi, melóhelyek] egészen 31 évig Magyarországon éltem.
Minden oda köt. Minden!
31 év után elhagytam az országot, de akár Írországról beszélek, akár Hongkongról, vagy bármelyik másikról, az első 31 évben szerzett szociális tapasztalatokat nem tudom néhány útikönyv segítségével magamévá tenni egy másik országban.
El lehet játszani, hogy én mostantól máshová tartozom, mint ahogy sokan meg is teszik, de attól még bizonyos dolgok megmaradnak úgy, ahogyan azok a születésünktől kezdve rögzültek.
Én nem nemzeti öntudatról dumálok, hanem a környezetről, ahol nevelkedtünk.
Mindig a gasztrónómia jut eszembe. Nekem a mákosguba azt jelenti, hogy mákosguba. Egy ír azt sem tudja, hogy miről beszélek, és ezen az sem fog segíteni, ha minden szabadidőmet azzal töltöm, hogy ír emberekkel járok sörözni és múzeumokba.
Az egész olyan lesz, mint egy olvasmányélmény. Tájékozott leszek ugyan, hiszen nyitott vagyok a világra, de valójában sosem lesz meg az "érzés", ami éreznem kéne. Az érzés!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.14. 20:56:45

@montroyal ( CAN qc):
"pl jovore kevesebbet akarok dolgozni es 2x2hét menni télen nyaralni es 1x nyaron... "

Erre én is beneveznék :D

montroyal ( CAN qc) 2014.04.14. 20:57:22

@rezsöatya: OK akkor jo Neked ..es biztos nem csak szerencses vagy ,hanem meg is erdemled..

rezsöatya 2014.04.14. 21:01:08

@DieNanny [SZ,CH]: ne kotozkodj! Ez igy szep! :-)

A megoldast pedig a napokban kitargyaltuk, a melegviz itt (UK) kisebb nyomasu, igy egy darab keverocsapteleppel nem mukodik a dolog.

montroyal ( CAN qc) 2014.04.14. 21:01:36

@Kövérmadár [swe]: aha! es elengednek van annyi szabadsagod is ? a croisier otlete Toled is van( sose voltunk) most nyaron ha bejon Alaska akkor telen egy hajos karib es egy olcsobb szigetes nyaralas ...

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.14. 21:02:50

@Kövérmadár [swe]: hat én meg élénken emlékszem,mennyit sírtál,hogy nem lehet gyorsan menni

Shanarey 2014.04.14. 21:05:21

@rezsöatya:

Ez csak ott igaz ahol nem cirko van, és a vízmelegítő eszköz az a bizonyos őskori vacak

Hari Seldon 2 2014.04.14. 21:05:55

@zöldeketbeszélek:
Nem inkább az orosz akcentus nem tetszett?
Mert szerintem a legtöbb embernek, ha nem tetszik egy nyelv, akkor az főleg a hanglejtés és akcentus miatt van.

eddie1977 2014.04.14. 21:06:08

@Kövérmadár [swe]: Nézzük másképp!
"Nehezen megy a beilleszkedés, eléggé magam alatt vagyok, néha kiborulok emiatt, mert itt minden szar, nincsenek barátaim se, utálok itt élni."
Semmi különbség nincs a mondanivalóban, legfeljebb a mondat eleje kissé árnyaltabb.
Most akkor mi a fontos? Hogy valaki őszintén kifejezze a kétségeit, vagy az, hogy mindezt úgy tegye, hogy a diplomáciára érzékeny olvasó gyomra is bevegye?
Mert a végeredmény tök ugyanaz.

És ez most nem csak a kivándorlásra igaz.
Tudod: a szar akkor is szar, ha csokipapírba van csomagolva.

Papagály (törölt) 2014.04.14. 21:06:46

@eddie1977: furcsa, eddigi hozzászólásaid alapján nem olyannak tűntél, mint akinek pátyolgatni kell a lelkét, aki megértő szavakra szomjazik egy zord világban, aki a vállunkon szeretné jól kisírni magát. most mégis, mintha a megértő szavakat hiányolnád. (amihez jogod van. nemcsak a hiányoláshoz, de a megértéshez is.)

racionálisnak akarod láttatni magad, mégse tegyük fel a kérdést, hogy miért nem tisztázod magadban, hogy mi igazán fontos neked, az otthon (akol)melege, vagy a duzzadó banxámla?

(én nem a pénzért vagyok kint, igaz, rosszul se érzem magam, sőt.)

szóval, jól összegzem a helyzeted, ha azt mondom, hogy jó lenne több pénzt keresni (találni), de túl nagy áldozat ezért a pannon tájat magunk mögött hagyni?

szerintem az itteni billentyűkoptatók között ezzel az (érvényes) véleménnyel kisebbségben vagy. nincs ezzel gond, van akinek megy a külföldön lét, van akinek nem. el kell fogadni, és alkalmazkodni a tényekhez.
nem lúzer az, akinek nem megy, és nem hazátlan az, akinek megy.

DieNanny CH 2014.04.14. 21:09:36

@eddie1977:

Értem. Köszi a választ.

Azért elgondolkodtam ám, hogy én úgymond miért vagyok "belenyugodva".
Én úgy érzem, ahhoz túl rövid az életem, hogy megváltoztathatatlan dolgokon őrlődjek. Pl az ovisaim, vagy aupair-koromból a gyerekek. Mindegyik hiányzik, ilyen szempontból már nagymama vagyok, mert egy ovisomnak gyereke is van... Bárcsak ott maradtam volna a városomban, és lehet, az "unokám" akár még az én csoportomba is járhatna. Mesélhetnék az apukájáról, milyen volt 5 évesen.
Úgy gondolom, a jelenlegi életem fontosabb, mint a múlton való elrévedés.
Jó volt tavaly a 25 éves osztálytalálkozó, felidézni a mindennapokat, de én ünnepnek fogtam fel, nem pedig sóhajtoztam, hogy bárcsak többet találkozhatnánk, ott élhetnék, stb
Persze, ez nem szemrehányás akart lenni a részemről feléd, csupán ebben látom, hogy mennyire másként gondolkodunk.

Szerintem fogd fel ideiglenesnek az Íro-i ott-tartózkodást, keresd minden napnak a legjobb percét, és nem lesz ilyen rossz kedved.
Minden jót!

2014.04.14. 21:11:56

@eddie1977: Nincs abban semmi ha csalódtál, vagy ha kritikusan nézed a jelenlegi környezeted, de a lényeg az, hogy hogyan tudnád jobban érezni magad? Ha most nagyon boldogtalan vagy, akkor változtatni kell, de ezt csak te tudod megtenni, a környezeted nem fog hozzád igazodni. Ha úgy érzed, hogy még megtalálod otthon azt a klauzálos, blahás érzést, akkor hajrá.

Egyébként a nosztalgiának óriási ereje van, főleg ahogy idősebb lesz az ember. Én már olyan régóta élek itt, hogy nekem már itteni dolgokkal kapcsolatban is kialakult nosztalgia. De sajnos nem lehet ugyanabba a folyóba kétszer belelépni.... a csalódásokat elkerülendő, maradok a jelenben, a múlt pedig egy szép emlék marad.

DieNanny CH 2014.04.14. 21:14:37

@Papagály:

"nem lúzer az, akinek nem megy, és nem hazátlan az, akinek megy."

NAGGGYON JÓÓÓ!!! 5***

Mrs. Clayton 2014.04.14. 21:27:37

@montroyal ( CAN qc): én ezt totál megértem, nem kell magyaráznod :-)
saját tapasztalatom szt is a családi viszály a legrosszabb, és ha lehet meg kell előzni

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.14. 21:30:31

@Pink Petsch: Azért valljuk be nem ő az első, én hallottam már ilyet a világtörténelemben megesni párszor......:-))
* Pink>néhány pasi szokta kicsi kéretni magát :-P
@diggerdriver: Egyetértek! :-DDD
@rezsöatya: nincsenek tündérek, nem tudtad ?? :-P
@kigyószőrecset: Érdekes amit írsz. Tulajdonképpen én is elmondhatom ugyanezt. És érdekes.....igen, mindig ott és akkor érzem magam jól maradéktalanul amikor egyedül vagyok......és mindig akkor romlik el a dolog, amikor már nem vagyok egyedül......lehet, hogy csak simán hagyom , hogy elzavarjanak magamtól??? .-DDDDDD

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.04.14. 21:34:27

@eddie1977: szerinem akik emigrálnak, általában nem azzal a gondolattal mennek el, hogy "na én most svéd leszek" vagy angol, thai, ausztrál, mittudomén. Úgyis mindenki az, ami, és vannak át nem hidalható dolgok. Nincs ezzel gond, csak azzal, ha valaki ezt nem ismeri fel vagy nem tudja megemészteni, hogy ő soha nem lesz tökéletesen odatartozó. Neked nem véletlen pont ez a bajod? :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.14. 21:37:35

@Papagály: Na ezt elteszem magamnak és olvasgatom sokat! Rám fér!!! :-P

rezsöatya 2014.04.14. 21:48:50

@sodalisO [eng]: en egyet ismerek... O csodalatos!

Papagály (törölt) 2014.04.14. 21:54:54

@maxval a gondolkodó birca:
egy érdekes grafikon (kijelölve tetszőleges időszak zoomolható) az elmúlt 2000 év gazdasági hatalmi változásairól, azaz a (GDP alapján) legnagyobb nemzetgazdaságok relatív súlya a világgazdaságban, 2030-ig történő becsléssel:
www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/datenjournalismus-die-groessten-wirtschaftsnationen-aller-zeiten-a-960937.html

eddie1977 2014.04.14. 21:54:54

@Zka: Tényleg. Mar dereng valami.
Talán harmadikos lehettem az általános iskolában, amikor a testnevelés és énekóra közötti szünetben arról beszélgettem a 9 éves haverommal, hogy egy szép napon én mindenképpen ír akarok lenni.
Ez most nem jött össze, és bevágtam a durcit.

eddie1977 2014.04.14. 21:54:55

@cougarcat: Hiszed vagy sem, Dublinnal kapcsolatban is vannak már nosztalgikus érzéseim. Elképzelem, hogy vajon mi hiányozna innen, ha lelépnék, és hát van egy-két dolog.
Furcsa lenne például a Google Maps-en megnézni a várost, és felismerni az itteni utcákat, tereket.
Az is biztos, hogy otthon már semmi sem ugyanaz. Még a régi ház sem, ahol felnőttem. Tavaly voltam ott, találkoztam néhány régi szomszéddal [akik jól meglepődtek, hogy mennyit híztam], de már minden más volt, mint korábban.
Ott már nem vagyok, itt pedig soha nem leszek.

Bár még csak 4-5 év telt el, nem 45, de a hazaköltözés felérne egy újabb "kivándorlással". Sok mindenbe nehéz lenne visszarázódni.

eddie1977 2014.04.14. 21:54:55

@Papagály: Nem kell engem pátyolgatni!
Nem teljesen értem, amit írtál, de azt hiszem, hogy jól látod.
Jó lett volna egy olyan országban élni, ahol legalább annyira békén hagynak, mint itt; ahol anyagilag is jobban meg lettem volna becsülve; és ahol az emberek is megértőbben fordulnak egymáshoz.
Igen, ez mind hiányzott otthon, és valószínűleg semmi jóra nem számíthatnék, ha hazaköltöznék.
Ez szomorú dolog.
Ugyanakkor kihívás is. :)

Papagály (törölt) 2014.04.14. 21:55:14

@Herr Géza: domini pedagóg: az igazi pedofil, aki a BDSM-et tanítja a gyerekeknek.

Papagály (törölt) 2014.04.14. 21:55:14

@montroyal ( CAN qc): ha komolyan gondolnád amiket írsz, már rég szakítottál volna a feleségeddel.

Papagály (törölt) 2014.04.14. 21:55:14

@diggerdriver: melyik rosszabb, ha valaki gyökértelen, vagy ha gyökér?

eddie1977 2014.04.14. 21:55:14

@DieNanny [SZ,CH]: Azért, mert más véleményen vagyunk, még nem jelenti azt, hogy nekem rossz kedvem van.
Nem is értem ezeket az agybeteg összekapcsolásokat. Már bocs!

Neked is minden jót!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.14. 21:59:46

@montroyal ( CAN qc): Huh, hallod te nagy fogyasztó vagy akkor ! :-))
@rezsöatya: hát sztem valamit nagyon benézel, ha azt hiszed tündér ! :-) Egy nő sosem lehet tündér alapból!!! :-D
@kigyószőrecset: attól függ mit takar az, hogy "jól" érzed magad!!!! :-P

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.14. 22:18:34

@montroyal ( CAN qc):
Az alapszabadságom 25+6 nap.
Ebből idén nyáron csak 10-et kell kivenni (2 hétre áll le a gyár), tavaly 4 hét volt, az első évben pedig egy sem.
Optimális esetben simán menne a 2-2-1 hét, még akkor is, ha ki kell venni nyáron 2 hetet, mert jól időzítve marad télire 2-2.

Az elengedés nem kérdés. Kérték, hogy szóljunk 2 hónappal a szabadság kivétele előtt. Ha ez megvan, akkor biztos vagyok benne, hogy elengednek. A nem elengedéshez olyan túlterheltség kell legyen, hogy senki sem tud beugrani az adott kolléga helyére, ami azért nálunk ritka.

@Babette_:
Ez így van. Aztán megbékéltem vele.
Örülni nem örülök, de ez van.

@eddie1977:
Szerintem nem értettük megy egymást.
Azt hiszem a szar és a jó között azért vannak még szintek.

@kigyószőrecset:
Semmi esetre sem! :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.14. 22:39:04

@eddie1977: Masreszt gyakori az hogy valaki hosszabb-rovidebb ido utan hazamegy, de mar valahogy nem talalja otthon a helyet.

Mert esetleg elszokott mar az uram-batyam rendszertol es pont egy olyan munkahelyre csoppen, ahol ez dominans. Vagy egyszeruen csak hozzaszokott a magasabb eletszinvonalhoz. OK, tudom nalatok most nincs dozsoles, de tudjuk hogy szegenyseg es szegenyseg kozott is van neha oriasi kulonbseg. Vagy lehet barmi oka, nem tudom, nem vagyok pszichologus.

Felreertes ne essek, ha hazahuz a szived, akkor menni kell es kesz (max. otthon rajosz hogy nem ilyen lovat akartam, de akkor sincs keso, meg mindig elotettek az egesz vilag :) ). Csak en gyakori problemanak latom hogy aki legalabb 1 evet elt mar kulfoldon azok kozott van egy merheto szazalek, aki mar nem tud otthon beilleszkedni... vagy nem is akar. Ezek a figurak szoktak inkabb azt az utat valasztani, hogy par honap kulfold durva sporolassal, majd par honap otthon lablogatassal. Kicsit ilyen se veled-se nelkuled allapot.

En is az elso es masodik emigralasom kozott eltem otthon kicsit tobb, mint fel evet. Igaz nem is akartam hosszu tavra berendezkedni, de gondoltam dolgozok egy kicsit, amig rapihenek a kovetkezo korre (olyan 1-2 eves otthonmaradast terveztem csak). Hat pont sikerult belenyulnom es egy olyan szar munkahelyre mentem hogy a probaido felenel el is koszontunk egymastol es elmentem a kedvem az egesz otthon dolgozastol. Inkabb rafekudtem teljes gozerovel a kulfoldi palyazasokra es eltem a tartalekombol. Megmondom oszinten, ha elotte nem eltem volna kulfoldon es kostoltam volna bele a joba, akkor lehet hogy lenyelem a bekat es turok azon a szar helyen. A jot konnyen megszokja az ember. Es tudom hogy nem vagy maradektalanul elegedett Irorszaggal, de biztos van 1-2 dolog amivel mar "elkenyeztetett" a nyugat. :)

De mondom, ha menni kell, akkor menni kell! :)

Muscari 2014.04.14. 22:40:47

@diggerdriver: jo, majd keressuk egymast.

Papagály (törölt) 2014.04.14. 22:49:19

@eddie1977:
már a nosztalgia sem a régi! - ahogy megjegyezte Beauvoir.

lehet, hogy a lelki folyamataid része ez a tiltakozunk-káromkodunk-szidjuk-az-újat, s végül aztán elfogadjuk a megváltoztathatatlant.
ésszel mintha belátnád, hogy az a 31 év elveszett, elmúlt - akár a Blahán élsz, akár a Liffey partján.
talán tudod azt is: attól, hogy tíz éve ment, nem biztos, hogy ma is ki tudnád még olvasni a helyiek gondolatait a mozdulataikból.

azt hittem, hogy most a hazaköltözés van tervben. akárhogy; a helyedben biztosan kipróbálnék más országot is, ki tudja, lehet, hogy nem veled van a baj (sőt, talán nem is az írekkel), csak egyszerűen nem jöttök ki egymással. miért nem próbáltok meg egy másik országot, amivel kapcsolatban pozitív érzéseitek vannak?

Papagály (törölt) 2014.04.14. 22:49:19

egy érdekes cég, ahol a munkavállalók egymással beszélik meg, ki mennyi fizetést szeretne, és mennyit kapjon. minden cent sorsa teljesen átlátható a cégnél (a havi bérköltség 100.000 euró felett van):
www.zeit.de/2014/15/hh-elbdudler-interview

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.14. 22:56:57

@kigyószőrecset: Hm, lehet! Ez annyira gyönyörű, "távoli csillag,magányos és lakatlan" nagyon gyönyörűűűűűséges:-))) Teccik! :-P

morsels (törölt) 2014.04.14. 22:57:34

Naszoval...
:-)

Megjelenik egy poszt es ha a posztot iro nincs itt 20 percen belul, akkor mindenki egyre jobban belelovalja magat abba, amit o 'ertett' a mondanivalobol. Sot, a kommentelok kepesek egymast erositeni abban, hogy a posztolo milyen.

Az egy mas kerdes, hogy sokszor meg a posztot sem olvassak el rendesen :-)

Szoval en sem ertem, hogy mi a problema a lengyel ferjjel. Megtanult angolul, valami professzionalis munkat vegez, vilagos, hogy ha elkoltoznek Lengyelorszagbol, akkor nem nemet nyelvterulet lesz a cel.

Es ebbol aztan ki lett kovetkeztetve mindaz, amin aztan 400 hozzaszolason keresztul lehetett beszelni. Vagyis a semmirol igazabol, ha belegondoltok.

A masik meg ugye az, hogy mindig kivulallo leszel. Es ez is igaz, persze nem azt jelenti, hogy le akarnak kopni az utcan, vagy hogy az allampolgarsagon belul van elso es masodosztalyu, meg azt sem, hogy nem lehet beilleszkedni, de teny, hogy 25 ev mulva is meg fogjak kerdezni, hogy te honnan jottel. Es eddienek is igaza van, hogy a szulovarosban lehet nosztalgiazni, az oj helyen meg csak gyujtod azokat az elmenyeket, amiken nosztalgiazni fogsz. Es hat az sosem fogja helyettesiteni azt, amit gyerekkent eltel meg.

Egyszeruen nem ertem, hogy ezt miert okoz mindig ekkora vitat.

morsels (törölt) 2014.04.14. 22:58:45

@Kövérmadár [swe]:
Nade tenyleg. Nem az miatt reklamaltal (tobbszor is), hogy te aztan tudsz biztonsagosan vezetni, mi a fasznak korlatoznak teged? :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.14. 23:06:51

@morsels:
Ez ténykérdés. De nem csak én, hanem az emberek többsége is képes lenne 110 fölött is biztonságosan vezetni.
Tetszik a szabály? Nem.
Elfogadom? Igen.
Szar ettől Svédországban élni? Nem.

El tudod képzelni, hogy milyen szintű problémáim lehetnek az országgal, ha ez az egyik legkevésbé szimpatikus dolog itt, igaz? ;)

morsels (törölt) 2014.04.15. 00:07:31

@Kövérmadár [swe]:
Itt csak arrol volt szo, hogy emlekszem en is, hogy mennyire utaltad eleinte :-)

eddie1977 2014.04.15. 00:37:27

@morsels: Erről most az jutott eszembe, amit egy itteni magyar haverom mondott.
Megszerezzük az ír állampolgárságot, majd a helyiek megkérdezik, hol születtünk.

Nagykanizsa. :)

eddie1977 2014.04.15. 00:37:27

Megpróbáltam összeszedni a gondolataimat. Ha van kedvetek, olvassátok el!
nemhordodacipomet.wordpress.com/2014/04/14/egy-mosoly-nem-kerul-semmibe/

Papagály (törölt) 2014.04.15. 00:37:28

@Papagály:
az összehasonlítás magyarországra vonatkozó összehasonlító adatokat is tartalmaz. a legkorábbi GDP adat 1870-es. ekkor az egy főre jutó norvég érték 30%-kal, a finn még kevesebbel volt magasabb, mint a magyar. azért a nyugat európai számok átlag dupláját tették ki már akkor is a magyarnak. (de hol van ez a mai 4-6-szoroshoz képest!)
afrika átlag fele volt a magyarénak, a legmeglepőbb talán az akkori sokkal csekélyebb mértékű egyenlőtlenség. igaz, akkor is az ötszöröse volt az egyesült államokbeli az afrikainak, de szerintem ma sokkalta nagyobb a különbség.
további országok:
www.ggdc.net/maddison/Historical_Statistics/horizontal-file_02-2010.xls

népességre vonatkozó adatok is vannak benne, nem gondoltam volna, hogy még az 1700-as években is csak 1,5 millió volt Magyaro. népessége. (lehet, hogy néhány év múlva ugyanennyi lesz. :) )

eddie1977 2014.04.15. 00:37:28

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: A tisztességes eljárás kedvéért a saját blogomon éppen mostanában mesélek Írországról pro és kontra.
Nekem is jól jön, ha kissé összeszedem a gondolataimat, és összegzem, hogy merre hány méter.
És azt is szeretném elkerülni, hogy csak az állandóan elégedetlenkedő embert lássák bennem az olvasók.
Írországban kétségtelenül vannak jó dolgok is, ezeket én sosem tagadtam.

eddie1977 2014.04.15. 00:37:28

@Papagály: Azért arról ne feledkezzünk meg, hogy immár nem egyedül élek, és nem egyedül döntök.
De ha rajtam múlna, akkor sem biztos, hogy vágynék máshová. Anglia szinte teljesen kizárt, semmivel nem lenne jobb ott, mint itt.
Régóta szemezgetünk ugyan Kaliforniával vagy Coloradóval, de azért meg kell maradnunk a valóság talaján.
Ott sem emelkednénk túl magasra, legfeljebb nem a kelet-európai és a pakisztáni bevándorlókkal, hanem a mexikóiakkal kéne valahogy kijönnünk.
Kalandnak jó lenne, de közben gondolnom kell a kedvesemre is, akinek még nem késő visszatérnie a hazai életbe, hiszen neki ott nem volt rossz élete.
Arról nem is beszélve, hogy akkor még távolabb kerülnénk a családtól. Már így is nehéz.

Már a hajózás is szóba került, hiszen én régen fotósként melóztam, de oda csak egyedül mennék.

Herr Géza 2014.04.15. 00:37:47

Na, jó éjszakát mindenkinek egy gyönyörü dallal:

www.youtube.com/watch?v=0Sx-XfEUV0o#t=212

Kihagyhatatlan....

montroyal ( CAN qc) 2014.04.15. 01:59:27

@Kövérmadár [swe]: biztos jo .. ehhez a szabadsag témahoz 16 eve nem tudok hozzaszolni volt hogy 2x 1honapot voltam Mo-on de amit irigyelek toled hogy Neked fizetik.. nekem meg nem, meg az is ritka amikor veszteseg nelkul v kis hasznot is hozott a muhely , nekem a koltsegeket is szamolni kell a nyaralas koltsegeihez de lehet vele élni

montroyal ( CAN qc) 2014.04.15. 02:05:44

@Papagály: vagy o rugna ki ... az en koromba kompromisszumokra kenyszerulunk vagy kenyszeritunk mast ...

skye8 2014.04.15. 04:41:00

Kedves Maria, irasodbol az jott le hogy Neked a csaladod mindennel fontosabb es ezert kuzdottel (kuzdottetek) vegig. En csak csodalni tudom a kitartasotokat. Aldozatokat mindig kell hozni valamilyen formaban,de orulok hogy revbe ertetek es van idotok elvezni is az eletet.
A beilleszkedessel kapcsolatosan, szerintem aki a gyokereit magaval viszi es apolja kulfoldon is, annak az elete megszepul,kulonlegesse valik.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.15. 04:49:49

@Kövérmadár [swe]: Igen, ezzzel én is így vagyok.Odahaza Magyarországon általában úgy vezettem, hogy menjünk gyorsan, gyorsan, haladjunk-haladjunk...Nem feltétlenül gyorshajtással (szabályosnál is gyorsabban) de szinte mindenhol az elméleti maximummal.Idekint meg pár év után lenyugodtam, beálltam a sorba, 110-120 tempomattal és kényelmesen haladunk.Az otthoni 130-140 már sokszor soknak tűnik.Mondjuk az is igaz, hogy kurvára más a két ország népsűrűsége, és emiatt itt, ha csak 100 körül megy valaki; akkor is tud haladni, mert nincs 5 kilométerenként falu, útkereszteződés, sebességkorlátozás, ifa, traktor, trabant, stb... Tehát nem kell a jól autózható szakaszokon kinyomni a szemét, hogy legyen egy jó átlagsebesség.

Az orrszívással, csulázással sincs semmi bajom, csak akkor picit, ha totálisan az út közepére teszi ki a turhát.Legalább tenné ki a fa tövébe, vagy az árokba, ahol nem lép bele az ember, nem hordja fel a lakásba, mert azt utálom.

Hari Seldon 2 2014.04.15. 05:09:27

@Papagály:
Ez tényleg csak becslés.
Nem szeretnék "elmax-osodni",de: de olyat kiírni az 1000-es évekbe hogy USSR, meg Időszámításunk kezdeténél és 1000-nél, hogy Turkey?!?
A törökök vagy 100 évvel később kezdték megszállni Anatóliát. Hol volt a világgazdaságban 4-ik vagy 3-ik helyen?

Hari Seldon 2 2014.04.15. 05:12:23

@Papagály:
OK. Te nyertél. beismerem én is így tudok egy csomót... :-)

adg 2014.04.15. 06:06:59

@morsels: "Egyszeruen nem ertem, hogy ezt miert okoz mindig ekkora vitat."
Az meg csak hagyjan, hogy ekkora vitat okoz, de hogy minden nap??? Na jo, majdnem minden nap...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 06:11:45

@Hari Seldon 2: Ezeket a nyelvtől nem lehet elválasztani, éppen úgy részei, mint a zöngés/zöngétlen mássalhangzók aránya, bizonyos magánhangzók preferálása, főnevek tipikus végződése stb. Én kemény nyelvnek érzem az oroszt, durvának.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 06:13:48

@morsels: Nem érted? Mert érzelmi kérdés. Ezekben meg nincsenek valódi meggyőző érvek, tehát kismilliószor is körül lehet járni, meg lehet csócsálni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.15. 06:22:24

@montroyal ( CAN qc):
Na igen. Vallalkozonak lenni nem mindig habos torta :)
Viszont ha megy a szeker, akkor a te zsebed dagad (es te is mehetsz csodbe).
Nekem ha esik, ha fuj, mindig ugyanannyi a fizetesem.

Arrok mondjuk nem beszeltunk, hogy itt (mashok nem tudom mi a helyzet) kapunk egy kis extra juttatast minden kivett nap utan. Nem sok, 200kr naponta (brutto), de rendes toluk :)
Ilyen forman nekem mindig nyeresegrt termel a szabadsag.

@geegee:
Teljesen egyetertek :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.15. 06:31:51

@Kövérmadár [swe]: Ezért jó a nyereségrészesedés. Ha megy a szekér és azt a dolgozó is érzi a saját zsebén, akkor egyrészt elégedettebb, másrészt még jobban húzza a szekeret :).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.15. 07:10:55

@sodalisO [eng]:
Az érdekes lenne ha egy csillag lakott lenne merthogy minden csillag egy nap.
Bár éppen ezért a lakatlan csillagokba odaküldeném a Lakatos nevüeket hogy ha eddig lakatlan volt akkor legyn Lakatos.
:))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.15. 07:31:17

@zöldeketbeszélek:
Az elso ket evben volt bonuszunk. Nem sok, par ezer korona. Az utolso 2 evben nem volt, mert veszteseggel vagy 0-val zartunk.
Az a politika, hogy inkabb igy, mint barkit is elkuldjenek.

Pl. az utolso bonusz 3500 kr volt. Vagyunk kb. 70-en. Ez 245e korona. Ebbol ki lehet fizetni 7,5 havi beret egy embernek.

De volt olyan, azthiszem 2009ben, mikor tobb, mint egy havi ber volt a karacsonyi bonusz. Sajnos arrol lemaradtam :)

Teljesen igaz a meglatas!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.15. 07:55:01

@diggerdriver: Na Lakatos az nem kell!! :-DDDD
De egy biztos, rohadt messze vannak mindentől! Annyira messze, hogy tényleg esélytelen minden. Csak világítani tudunk, hogy lássák, vagyunk, és ebben ki is merül az összes lehetőség......

Evain 2014.04.15. 08:21:15

@rezsöatya: visszaolvastam tegnap óta. Megérte, köszi ezt a jóízű rötyögést így reggelre! :D

@DieNanny [SZ,CH]: Szívesen! Ha beválik, akkor igényt tartok egy túrós palára a közvetítésért. :D

rezsöatya 2014.04.15. 09:23:11

@Evain: szivesen, de nem tudom mit koszonsz...?
En mindig ilyen vagyok, akkor is, ha (mint pl. most nehany nap ota) szar napjaim vannak. Ez nalam egyfajta tulelesi "technika", vedekezes(?)... nem tudom. De soha nem engedtem eluralkodni magamon a letargiat. Kishont Ferncet olvastal? Na, az o konyveibol sokat tanultam, tobbek kozott, hogy a halaltaborokban is volt humor, a haborut is igy elte tul...
(pl.: "epp idoben erkeztem meg Amerikabol, hogy ne kessem le az auschwitzi vonatot...").

Szoval, sose komolyodom meg...! :-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.15. 09:44:34

@rezsöatya: akarsz rola beszelni?? ;-) Ha alapbol jokedvu vagy az sokat segit! Ilyen mindig volt,van,es lesz, de ha jo a hozzallas hamar elmulik. Ne dobd el a kalapacsnyelet!! :-D

Muscari 2014.04.15. 09:56:53

@rezsöatya: jaj ne, csak nem veszekedtetek? Nem kell rola beszelned en csak szurkolok, hogy minden jora forduljon es vege legyen a rossz napoknak :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.04.15. 12:10:29

@Kövérmadár [swe]: Nekem meg eszembe jutott, hogy láttam már itt Sódertáljéban Trabantot, szép világoskék kombi, zweitakt-kékfüsttel a háta mögött.Először csak egy pillanatra, el is kezdtem magammal vitatkozni, hogy csak szemkáprázat, hogy a p!csába lenne már itt Trabant... :D Másodjára viszont mentem is mögötte, fotó is van valahol róla.És van is valami svenska trabant és ifa klubben... :D

Evain 2014.04.15. 15:56:13

@rezsöatya: Ja, hogy a lényeg kimaradt. Hát a csap linket köszöntem. :)

Nem, sajnos nem olvastam tőle még semmit. Értem amit mondasz, a humort előszerettel alkalmazom én is hasonló okokból, csak hajlamos vagyok túlzásokba esni, és ilyenkor kínos hallgatásba szokott fulladni a beszélgetés. Hiába no, az egyensúlyt még tanulni kell.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.16. 00:07:05

@eddie1977: Valami focicspatok? Sosem voltam focirajongo. Vagom mirol beszelsz, sokszor meg is visel, hogy az, amiben felnottem tok mas, mint amiben az itteniek felnottek. Eleg csak a Petroleumlampara gondolni, amit kb akkor is el tudsz dudolni, ha sosem volt a kedvenced, mikozben itt is megvana sajat " multjuk" .

Akar mese, akar mondoka, barmi. Nagyon hianyzik, hogy az itteninek nem voltam reszese.

eddie1977 2014.04.16. 09:13:54

@tildy[UK]: Hát mondjuk nekem annyira nem hiányzik, hogy az itteninek nem voltam részese, de igen, nagyjából erről beszéltem.

Lerche 2014.05.08. 15:29:14

@adg [Au, Darwin]: Örvin Pista - Istenkém, vinnyogva röhögök, és közben fulldokolva igyekszem csöndben maradni, hogy a munkatársaimat ne zavarjam a rövid kis szünetben... Egyébként a beilleszkedés abszolút egyéngüggö. Èn idén nyáron leszek negyedik éve része a kivándorlási statisztikának, de - talán szerencsémre - rögtön úgy éreztem magam, mint aki hazaérkezett. (Bár "von Lechner", meg "Grommen" nevü felmennökkel lehet, nem is csoda... Nem tudom, van-e lélekvándorlás.) Ès nem érzem, hogy éreztetnék velem a "külföldi" mivoltomat.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása