oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. április 04. 06:47,  A sóválság megoldása 682 komment

2014. április 04. 06:47 Határátkelő

A sóválság megoldása

Ma folytatom a gasztrosorozatot, péntek lévén hátha valakinek még segíteni is sikerül a hétvégi főzőcskézés előtt. A mai két történetet egy komoly alapprobléma köti össze: hogyan találjunk nem sós túrót (ez elvezet egészen a Túró Rudi kérdéshez, de ezt most nem firtatnám) és margarint, illetve mivel lehet őket pótolni. A felhívás továbbra is él, küldjétek a fényképeket, recepteket arról, ti hogyan és mit készítetek el külföldön, mit kell változtatni a magyar recepteken, vagy mi a kedvenc helyi ételetek!

reggeli_1.jpg

Kezdjük Ancsival, aki Floridában él, és aki szinte mindent el tud készíteni a magyaros ételek közül, igaz, néha némi kompromisszum árán. Külön ajánlom figyelmetekbe a virslis reggelit!

„A családunk Magyarországon maradt tagjai is besegítenek sokszor némi hazai pudingporral, vaníliás cukorral, egyéb aprósággal. Nehezen találtuk meg az „édes” sütéshez használatos vajat (a legtöbb margarin sós!), de amióta rábukkantunk, gyerekjáték a sütés, főzés.

Csináltam már töltött káposztát, igaz éppen német savanyú káposztából, ettünk túrós csuszát, rengetegszer az igazi magyar palacsintát, és még sorolhatnám. Egy egész menüt nem tudtam még lefotózni, talán majd legközelebb.

Fagyi szelet

fagyi szelet.jpg

Ez diós piskóta tésztából, vaníliás krémmel és tojáshabbal a tetején - az amerikai kollégáim nem győzték falni. :)

Isler-linzer kombó

isler.jpg

Mivel még nem érkezett meg otthonról a linzer-kiszaggató forma, egy stampós és egy normál pohárral oldottuk meg a feladatot.

Risotto helyi garnélából

risotto.jpg

Virslis reggeli kompozíció (férjem kreálmánya - lásd a nyitóképen)

Kakaós csiga

kakaós csiga.jpg

Ezt is gyakran sütöm, aztán amikor elfogy a kakaó, és nincs időm boltba menni, akkor csak fahéjat szórok a tésztába.”

A túróválság

Országot és kontinenst váltva Ausztráliába röppenünk, ahonnan Bernadett írt. (Blogot is vezet, amit ide kattintva tudtok elérni!) Ő is a sós ízzel küzdött meg, csak az ő esetében a margarinon kívül a túróval is akadt némi gond.

túrótorta.jpg

„Mi 3 és fél éve élünk Nyugat-Ausztráliában, és örömmel jelentem, hogy a magyar kaják nem hiányoznak, mert mindent meg tudunk itt csinálni, mindenhez meg tudjuk venni az alapanyagot.

Itthon szinte csak magyarosakat főzünk: pörkölt, nokedli, rakott krumpli, zöldborsófőzelék, lángos, fánk, beigli, stb... Valamint nagyon sokat emel az életszínvonalon a kelet-európai hentes.

Az otthoni recepteket egy az egyben tudjuk használni, de azért érdemes picit figyelni a hozzávalókra, első tortasütésem például nem sikerült túl jól sós túróból és vajból.

Először is, a túró eleve más itt, mint otthon, egyesek szerint ez nem is túró. Egyrészt sokkal folyékonyabb, másrészt pedig sós. De nagyon. Kőrözöttnek tökéletesen megfelel, de sütinek annyira nem. A sós ízt megpróbáltam több porcukorral elfedni; hát nem lett jobb.

Másrészt otthon kocka Ramát szoktunk használni sütéshez, hát itt kellett keresni helyette valami mást. Viszont sajnos a margarinok is sósak.

Harmadrészt pedig nem elég, hogy a túró alapban folyékony volt, még ki sem vártuk a szokásos egy napot, hogy a zselatin kicsit összefogja, hanem (mivel vendégek voltak nálunk) már aznap felvágtuk a tortát.

Röviden: a torta sós volt, és még le is folyt a piskótáról.

A férjem ötlete volt, hogy próbáljuk meg sótlan ricottával, margarin helyett pedig sótlan vajat használtam, a biztonság kedvéért szűrőn lecsöpögtettem a ricottát, hogy ne legyen túl puha a krém.

Jelentem, a torta szuperül sikerült (igaz azért túróval lenne az igazi), és a kiwi nagyon megy az ízéhez!”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gasztronómia Ausztrália Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr835891799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.04. 07:29:33

Lányok, döntsétek már el, hogy vaj, vagy margarin. A margarin nem vaj, még ha annak nevezitek is, hanem hidrogénezett növényi olaj. Egy 'tisztességes' süteménybe nem rakja az ember (hacsak nincs rá egészségügyi indoka), nagymamáink is azért kezdték el használni, mert a hiánygazdálkodásban a margarint meg tudták venni, vajhoz meg csak aranyáron lehetett jutni. Ez most is így van.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.04. 07:32:38

Ja, a ricotta szuper dolog, csak nem magyar cuccot kell belőle csinálni, hanem mondjuk olasz túrótortát:

guidecucina.pianetadonna.it/ricetta-torta-alla-ricotta-e-limone-187455.html

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.04. 07:41:31

@zöldeketbeszélek:
Ez igy van! :)
Hozzateszem, a margarinban csak zsir van, a vajban van egy pici feherje is. Hosszu tavon nem mindegy!

Fejezzem be? ;)

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.04.04. 07:42:02

Ez nem sok màra... Éhes maradtam.

adg 2014.04.04. 07:51:41

@zöldeketbeszélek: Pont ezt akartam en is mondani. :)
Szerintem a margarin meg a doboza ugyanaz az anyag, csak mas keszultsegi fokban, egyik sem alkalmas emberi fogyasztasra. Mondjuk mostmar vannak talan eheto valtozatok is, de biztos ami biztos, mi betiltottuk evekkel ezelott, es meg mindig elunk.

adg 2014.04.04. 08:09:36

Bernadettet kiegeszitenem annyival, hogy nincs nalunk rendes pudingpor, azt importalni kell. Lehet, hogy ny ausztraliaban van, de itt vilagvegen nincs. Fel evig mondtuk az otthoniaknak, hogy kuldjenek, mire hajlandoak voltak, mert azt hittek szorakozunk. Itt ilyen vanilias feliratu, izetlen, kisse budos szart lehet kapni, az a pudingpor megfeleloje. pocsek. Erdekes, hogy elkeszitve lehet kapni, az meg tok jo.
Meg nyilvan nincs szarazkolbasz, de azt nem is vartam. Amugy a tejtermekek meg a husok es a gyumolcsok szerintem minimum olyanok, mint otthon, de inkabb jobbak, a husok mindenkepp. A marha az marha jo, a kenguru is jo, miutan rajottunk, hogy kell csinalni. (Ettunk mar krokodilt is) Belsosegeket csak a kutyakajapultrol lehet venni, meg nem probaltuk. Turo itt sincs, csak rikotta.
Gyakorlatilag mi is magyar kajakon elunk tovabbra is, csak akkor eszunk valami mast, ha vendegsegbe megyunk. Itthon nem kiserletezunk.

DonTintoretto 2014.04.04. 08:32:21

A Rama kérdés nálunk is felmerült. Aztán elintézük annyival, hogy van "édes" vaj és itt nem luxus a vaj margarin helyett... Sokkal finomabbak így a tészták!

Rinna 2014.04.04. 08:39:10

Fura nekem ez a sok fából vaskarika. Tapasztalatom szerint hamar megszokja/megszereti az ember az adott ország ízeit és átáll. De nem vagyunk egyformák :)

Azért ez a pundingpor naaaaaaaaaaaa :D :D küldjek pudingreceptet? pudingpor nélkül is kb 15-20 perc megfőzni

Herr Géza 2014.04.04. 08:39:14

Hát bizony, nagy kihívás magyarosch-at fözni idegen alapanyagokból, érik az embert nem várt meglepetések. Mi magas szinte integráltuk a sváb konyhát a mindennapjainkba, de azért az ember néha tényleg beindul egy-egy honi kajára. Túl van a túró-tejföl klasszikus problémakörön, de nekünk a krumplival támadt bajunk. A gombóc-sztrapacska jellegü dolgokról ugye tudjuk, hogy "lisztes" krumpli kell hozzá, az elsö kudarc után meg is találtuk, de hát az is még mérföldekre van a "jó kis" szöttyedt, alig hámozható, itt ott már csírázó magyar öregkrumplitól. Úgy a harmadik nekifutásra már sikerült az otthon megszokott arányokat is úgy módosítani, hogy a gombóc nem esett szét atomjaira a forró vízbe merítésnél... :)))
Egyébként a német krumpli természetesen gyönyörü, szép sárga színe is van, de jónéhány fajta megfözve katasztofálisan édes lesz. Na ezzel is volt gondunk elég. Szóval itt a krumplikánaánban bizony vadásznunk kell az ízlésünknek megfelelö fajtákat...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.04. 08:53:56

Errefelé gyakorlatilag csak egyetlen olyan magyar termék van, ami ismeretlen, ez a gesztenyepüré. Meg lehetne csinálni, mert gesztenye van, de nem érdemel akkora fáradozást.

adg 2014.04.04. 08:55:01

@Rinna: Tudok en is ra receptet, de mi igy szeretjuk. (Tudom azt is, hogy a zacskoban csak ket kanal kukoricakemenyito meg egy kis aroma van.) Mindig kerdik, hogy mit kuldjenek otthonrol, hat ezt. Akarmit ugysem tudnak, mert eleg mokas karantenszabalyok vannak.
De ha mar igy felajanlottad, kuldjel receptet, hatha a tied jobb, mint amiket eddig probaltunk. Koszi

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.04. 08:57:07

Ma van április 4. A fiatalabbaknak ez nem mond semmit, de 1948-1989 között ez volt Mo. nemzeti ünnepe. Hála Istennek, már nem is ünnep, sőt a többség el is felejtette.

2014.04.04. 08:57:54

@Herr Géza: Rája van írva a zacskójára te, hogy mire használható leginkább az adott fajta. Amin azt látod, hogy pürének, abból jó lesz a gombóc meg a sztrapacska is ;)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.04. 09:07:57

Múltkor valaki kérdezte itt mit jelent a homoklobbi intoleranciája. Ma láthatja az index címoldalán index.hu/tech/2014/04/04/lemondott_a_mozilla_vezerigazgatoja/ is.

Rinna 2014.04.04. 09:08:14

@adg [Au, Darwin]: Mindenkinek van becsípődése :D :D Páromnak a nesquik kakaó

Én tápiókapudingot szoktam csinálni, itt a recept, de a tápiókalisztet keményítőre cserélheted.

Elkészítése: Melegíts 3 deci tejet, fokozatosan kevergetve adj hozzá 5 evőkanál tápiókalisztet, kevergesd 8 percig. Ekkor add hozzá az előre kikevert 2 tojássárgájából, 1 evőkanál cukor/édesítőből, 1 evőkanál vaniliáscukorból és fél deci narancsléből álló keveréket, ezzel kis lángon további 3 percig keverd a pudingodat. Oszd el tálkába, hűtsd le legalább szobahőmérsékletűre és irány rémítgetni az amcsi gyerekeket :)

2014.04.04. 09:09:14

@Rinna: Jó, jó, de mnden nap eierspatzle meg kolbász meg káposzta meg maultaschen? ;)

Rinna 2014.04.04. 09:12:48

@Pink Petsch: Jójó, tudom hogy én vagyok az "ünneprontó" :)

De aaaaaaaanyira unom már, hogy mindenki azon nyavajog (persze szíve joga), hogy jaaaaaaaaj a túrórudi, meg a tejföl hüpphüpp...

Katell ma troll :D de már abba is hagyta

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.04. 09:14:04

@zöldeketbeszélek: az én nagymamám idejében nem volt aranyáron a vaj, a margarint azért használták, mert hűtőből kivéve is egyből lehetett kenni.

@Kövérmadár [swe]: a margarinban nincs zsír. a margarinban hidrogénezett olaj van, tejpor, színezőanyagok, aromák, tartósítószer.

Herr Géza 2014.04.04. 09:15:07

@Pink Petsch: Kiskacsódat csókolom, ezt én is tudom ("mehligkochend" :DD). De ha jobban megnézed a zacsit, egy csomó fajtánál rajta van a teljes paletta.... Pont az volt a gond, hogy hiába vettünk "mehligkochend" fajtát, mégsem az az igazán lisztes fajta volt. Pont ezért ilyet már nem veszek supermarkt-elörecsomagolt verzióban, hanem csakis zöldségesnél.

2014.04.04. 09:17:14

@Rinna: Ok, ok ;). Hát túró rudi nem hiányzik, annyira sose voltam érte oda. A tejfölt meg megoldottam, mert ritkán kapni a megszokott 20%-osat, így összekeverem a 24%-os schmandot a 10%-os sauer rahmmal. Valami olyasmi jön ki belőle.

Herr Géza 2014.04.04. 09:18:44

@Babette_: Növényi zsíradék=hidrogénezett (szökített !! :DD) olaj. És akkor mindenkinek igaza van.....

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.04. 09:22:52

@Rinna: En maximalisan megertem az allaspontod.
A kinnt toltott cirka 1 evem alatt eddig talan 1 egyszer vettem turot es egyszer kovaszos uborkat a lengyel boltbol. Nah, ebben ki is merult kb. a magyaros kaja iranti imadat.

Dehat miert is enne az ember (szerintem) minden hetvegen rantott hust huslevessel, mikor itt annyi mas konyha is van, amivel otthon max. a Paprika TV-ben talalkozni (indiai, pakisztani, tuneziai, karib, spanyol, stb.).

Imre apó 2014.04.04. 09:23:26

@Szilvana1: Főleg, ha egyből beindul a kritika.

2014.04.04. 09:24:35

@Herr Géza: Jóvanna ;). Az lehet a bibi, hogy ugye több krumplifajtából is lehet pürét készíteni, így ha megtalálod azt, amely elég lisztes számodra, akkor azontúl csak azt kell vadásznod ;). A gratint, sült krumplit, leves, nyokkit tényleg ráírják több csomagolásra is, mivel azokat rengeteg fajtából lehet készíteni. De a pürének való lisztes fajták csak egy csomagoláson szerepelnek.

Chamroe 2014.04.04. 09:25:59

@Babette_: Már vajból is lehet olyat kapni, ami azonnal kenhető (én a Lurpak-ot szeretem). Van sima, és sózott is.
Mondjuk a 200 gramm majd' 700 ft, de nem iszom, nem dohányzok, nekem ez a luxus :-D

2014.04.04. 09:26:32

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ha kovászos uborkára hajazó savanyúságot szeretnék, akkor sós-kapros ubit veszek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.04. 09:26:56

@Babette_:
Az olaj, ha lebontod az alapveto tapanyagok szintjere, akkor zsir.

Nezd meg a dobozat: 100g margarin kb. 900 kcal (0 feherje, 0 szenhidrat es 100g zsir). A mi margarinunkon ez van.

@Herr Géza:
Koszonom :)

Rinna 2014.04.04. 09:27:06

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Igen, én is így gondolom, hogy inkább azt szeretem enni, amit ott lehet, és mindent kipróbálni,
mint kínnal keservvel tök más alapanyagokból összehegeszteni valamit, ami olyan, mintha....

Mrs. Clayton 2014.04.04. 09:29:03

nem értem mi volt a cél ezekkel a kifejezetten rossz, már-már gusztustalan kajafotókkal, mert képnek rondák, kajának ehetetlenek
ettől kb az étvágyam ment el

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.04. 09:30:54

@Chamroe:

Én is a Kupi Luwak vajat szeretem. Az olyan, hogy cibetpandákat etetnek tejjel, azt kihányják (mert nem szeretik a pandák a tejet), majd összegyűjtik gondos kezek a hányást, majd azt telihold alatt érlelik és köpülik. Ebből lesz a Kupi Luwak vaj.

tanato 2014.04.04. 09:32:52

@maxval a gondolkodó birca: Az itt jelenlevők 1989 ben még vagy meg sem születtek,vagy nagyon kis gyerekek voltak még,nem tudatosult bennük április 4. mint ünnep.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.04. 09:36:21

@Jess G:

Ezek nem gurmet étkezések profi fényképekkel. Szóval nem olyan, hogy bemész az ötcsillagos étterembe és kapsz 300 euróért három tányért, mindegyiken egy 5 centis valamivel, ami után duplaéhes maradsz és mész azonnal a közeli McDonald's-ba rendelni két szuperszájz menüt.

Nem, ez más. Ezek egyszerű dolgos kitántorgók ételei, akik napi 8-14 órában mosogatnak, gyermekeket felügyelnek, atomerőművet fejlesztenek, bankot igazgatnak. Nekik kell az energia, így a hangsúly az ízen és mennyiségen van, nem a kinézeten.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.04. 09:37:36

@tanato:

Igen, én is erre tippeltem. Így jár Gloria Mundi a tranzitban, ahogy ezt az ősi rómaiak mondták.

2014.04.04. 09:40:24

@Jess G: Azért a kakaós csiga jól néz ki, na ;)

swGuru 2014.04.04. 09:42:34

Mikor állandósult a 210/120 vérnyomásom gyógyszerek mellett, kitiltottam otthonról a margarint. 1 hónap alatt visszaállt. Szóval csak bátran egyétek! Túrót meg a legegyszerűbb csinálni, aludni kell hagyni a tejet (nem UHT), és kipréselni a levét egy textilpelenkában. Szerintem.

Mrs. Clayton 2014.04.04. 09:45:03

@maxval a gondolkodó birca: és szemmel láthatóan a minőség is huszad rangú
a leggusztább a tojásos virsli
na jó a kakaós csiga nem gáz csak homályos
még a rizottó is elmenne, ha az egy fotogén kaja lenne
a legsikerültebb hangulatkép a linzer
balra mosogatószer a háttérben pár ecset vmi, de azért jobbra bekerült egy borospohár, h teljes legyen az összhang
na elmegyek dolgozni, mert felidegesít, h emberek hogyan állnak a kajához meg annak divatos fényképezéséhez

2014.04.04. 09:46:14

@swGuru: Hm, nem vagyok róla meggyőződve, hogy akár a bio 3,8%-os tejből is (ez a legmagasabb zsírtartalmú, amit itt kapni lehet), valami néven nevezhető túrót lehetne kapni. Magas zsírtartalmú házi tejet meg honnan? A margarinban meg egyetértünk, háború utáni olcsó pótkaja, az ínséges időkre tervezve.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.04. 09:46:43

Na, akkor ma jön:
a margarin v. vaj v. zsír....főzzünk vagy vegyük meg készen , instant kaja fast food, shitfood ,mit kapsz a magyaros stílushoz, halal, kóser vagy együnk szart hagymával
igényesen vagy igénytelenül
spórolósan vagy addkinekihaddszóljon
túrórudolf, gesztenyepüré, faszamagyaroskóbász, mit hol, merre, hol vannak a boltok név, utca, házszám.....
na rágjuk!!! :-)))
Nagyanyám mondta vala: "önni köll. sz....ni muszály,b.....ni meg nagyon jóóóóóóó:-)))))"
Na pussz!

Herr Géza 2014.04.04. 09:47:09

Ha már így szóba kerültek a képek: szerintem semmi gáz, nyilvánvaló, hogy nem profi ételfotók, amik a "Fözzünk külföldön, de okosan" c. nagyívü kiadványba készültek. De! Azért a linzeres képnél kitoltam volna azt a flakon mosogatószert a képböl, mert így azt suggalja a kép, hogy abból is van benne egy kevéske..... :DDD

Herr Géza 2014.04.04. 09:48:41

@sodalisO [eng]: Kedves kis "polgári" nagymamád lehetett.... :DDD Olyan igazi finom dáma ???

Herr Géza 2014.04.04. 09:50:12

@Jess G: Na bocs, "plagizáltalak". Még nem láttam a kommented, amikor írtam az enyémet.... :)))

Evain 2014.04.04. 09:52:17

@tanato: most öregnek érzem magam, hogy egyből beugrott az áááprilis nééégyrőőől szóóóljon a zéééének, felszabadultan zengje a nééééép... ^^

Mondjuk nekem még tán a szovjet himnusz is megmaradt. Oroszul.

@Jess G: az ételfotózás egy külön szakma. Szakácskönyvekhez amiket lefotóznak, az kvázi az ehetetlen kategória, annyi plusz anyagot tesznek rá, hogy a fotón jól nézzen ki. Már létezik food stylist szakma is. Bal lábbal keltél, hogy ebbe képes voltál belekötni? :D Ez kvázi olyan, mint egy nyaralós strandfotóba belekötni. :)

@zöldeketbeszélek: +1, ezen én is mindig mosolyogni szoktam. :)
Bár én annyi főzős versenyt néztem az elmúlt 5 évben, hogy többet tudok az alapanyagokról, mint szeretném. :D

2014.04.04. 09:52:38

@Jess G: az nem kakaoscsiga, a kakaoscsiga lapos es nincs agyon porcukrozva a teteje.
Mna (vaj misan), megyek ki a reterre felszallni a red eye-ra.

Herr Géza 2014.04.04. 09:53:06

@tanato: Nono. Nem mindenki! Hogy stílszerü legyek, nekem az már a 27. április 4.-ém volt.... :))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.04. 09:54:10

@Herr Géza: Hát nem, édesem. Igazi falusi parasztaszzony volt.:-)))))
Tudom, az igazi finom dáma jobban hangozna és hát a papír is sok mindent elbír, ebben az arctalan, virtuális világban akár mondhatnám azt is , hogy "igen,bizony, egy nagyon finom úrihölgy volt, csak épp szabadszájú kicsit...." :-D

La Pantera 2014.04.04. 09:54:28

@zöldeketbeszélek: igen, én is mindig csodálkozom, amikor a férjemék családjában a margarint is vajnak hívják és csak azt használják. Kb. 25 deka megy a sütitésztába + 25 deka a krémbe. Brrr....
Összehasonlíthatatlanul finomabb egy süti igazi vajjal.

La Pantera 2014.04.04. 09:56:30

@Pink Petsch: a maultaschen az valami szitokszó nálad? :)

Herr Géza 2014.04.04. 09:57:55

@sodalisO [eng]: Csak azért ugrott be, mert az én egyik nagyanyám konkrétan nagypolgári származású volt, de a család (némi szerencsjátékra való hajlam és egyebek miatt) enyhén lecsúszott, ö maga a 2. VH idején már trafikos és házmester (!) volt, majd vidéken közel 30 évre parasztasszonnyá változott. Na neki voltak ilyen dumái.... :)))

2014.04.04. 10:01:09

@La Pantera: Hááát, mindenesetre nagyon hasonló jelentéssel bír nálam, mint a leberkase brötchen ;)

Evain 2014.04.04. 10:01:09

@La Pantera: egyetértek. Van egy isteni kávés kakaós krémreceptünk. Eddig minden szülinapra ezt főztem torába. Aztán az egyik gyerekről kiderült, hogy tejallergiás. Sállálááá. Azóta kétnaponta mandulát fejek.

Muscari 2014.04.04. 10:02:21

De jo, hogy most reggelizem eppen, fincsi croissant-t forro csokival.

En a rakott krumpliban valtottam ki a kolbasz chorizoval, kevesbe megterhelo a gyomornak, tejfol hrlyett meg mar regota creme freche-t hasznalok mindenbe, sokkal finomabb. Ferjem annyira szereti, hogy szokta kiskanallal enni es csak harap hozza egy kis kenyeret.

A poszt kulonben jo lenne, csak nagyon rovid :-(

Evain 2014.04.04. 10:04:31

@Herr Géza: emlékeztet a dédanyámra, igazi alföldi tanyasi lány volt, imádtam. Tőle ilyen nótákat tanultunk gyerekként:
Kertünk alatt szól a haris,
Megfogom a csecsed, Maris.
Ha megfogod, én nem bánom,
Csak lehessél az én párom.

Kertünk alatt szól a haris,
Megfogom a csecsed, Maris.
Ha megfogod, mit érsz véle?
Megtelik a markod véle.

2014.04.04. 10:04:49

@Muscari: Éppen tegnap adtam elő a rakott krumplit csípős chorizoval ;). Ma és holnap is ez lesz a kaja, aztán egy hónapig biztos nem csinálok újra :)

macamuca [IHUN] 2014.04.04. 10:06:56

@Kövérmadár [swe]:
1945. április 4.-én "zavarták ki" az uccsó német csapatot Mo. területéről, Nemesmedvesnél (a dátum a hivatalosan megállapított-elfogadott időpont, hogy tényleg ezen a napon, vagy néhány nappal korábban-később történt, a lényeg szempontjából szerintem mellékes).
Ezt az eseményt ünnepelte az ország néhány évtizeden keresztül.
Mivel a németek kizavarása után helyükre jöttek a szovjetek, és a németekhez hasonlóan ők is kegyetlenkedtek egy sort (=mint háborúban minden katona, katonai vezetés), ezért sokan úgy vélték-vélik, hogy nem ad okot örömre-ünneplésre az, hogy Mo. területén véget értek a harci események = továbbvonult a front, megszűnt lövöldözés-stb. Gondolom, azok, akik konkrétan átélték ezt, azok picit másként vélekednek = érthető, ha szívesen ünnepelték ezt a történést.
Hogy a front továbbgördülését követő másik-újabb megszállás szintén rossz volt az országnak, azt nem vitatom, ugyanakkor emiatt "nem örülni"-pfújolni annak-arra, hogy megszűnt a fasiszta megszállás + lövöldözés: no, ez nekem nem megy a fejembe. Mint amikor a törött bal lábad meggyógyul, leveszik a gipszet, és ugyanazon a napon eltöröd a jobb lábadat, ezért nem örülsz annak, hogy a másik lábad rendbejött.... (ok, ehhez kéne egy kis optimizmus-féleség is, és akkor nem lehetne folyamatosan búsongani azon, hogy "szegény Magyarország, mindig van valami rossz!" ....)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.04. 10:10:51

Na, csak, hogy én is tevékenyen kivegyem a részem a mai érdekfeszítő témából, egy kis helyszíni tudósítás innen, konkrétan a tegnapi napról. Mi főtt ? Hát körömpörkölt!!!! Meg sertés orja leves igazi magyar csigatésztával. A körmöt hentesnél vettem, pár kacsacombot , orja leves csontot, semmivel nem volt drágább mint a tescóban vagy az Asdaban. Viszont rohadék szőrös volt, perzselőt sosem látott, 14 évig kellett pucolni........szóval lehet, hogy soha többet!! :-)) De, miután minden hozzávaló magyar volt, ezért természetese full extrás lett, isteni. A húsleveshez csak lengyel boltban vásárolt leveszöldséget használok, így közel hasonló ízű lett ,mint otthon.
De, igaziból engem fáraszt , és kimerít, hogy a maradék napi 3 szabad órámban azon gondolkozzam, mit honnan szerezzek be, tervezzem meg a vásárlás optimális útvonalát ahhoz, hogy ehető és jó ízű minőségi kaját gyártsak magamnak......De hát én ebben is egy különleges csoki vagyok.......ahogy azt már itt sokan tudják.......
és el ne kezdjétek nekem itt sorolni, hogy de hát ez jó, az is jó, próbáld ki ezt , meg azt meg amazt......túúúúúddooooommmm :-)))))

Herr Géza 2014.04.04. 10:16:05

@Evain: Háát, egy kicsit más, mint a boci-boci tarka. :))) A másik nagymamám nekem is igazi falusi lány volt (zsákfalu, Mátra). Náluk is mentek a "perverz" nóták, csak sokkal szofisztikáltabbak voltak. Az elvont tartalmat csak jóval késöbb értettük meg... Én náluk káromkodásként is max. egy "aztahétszázát" hallottam. De: a nagymamám még a nyolcvanas években is a sparhert mellett evett a hokedlin, mert az asztalhoz csak az "emberek" (értsd: férfiak) ülhettek. No meg a vendégek... A másik nagymamám meg "hétköznap" káromkodott,mint a kocsis, biciklizett, dohányzott, ivott (!), de társaságban még mindig nagyon átjött valami a "burzsoázia diszkrét" (néhai) bájából....
Volt részünk gyerekként élményekben, mert a nyarat sokáig fele-fele arányban leosztva töltöttük a két nagyszülöi házban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.04. 10:17:48

ON...

Ma krumplifozelek lesz ebedre, piritok hozza egy kis bacont is.

OFF...

@maxval a gondolkodó birca:
Nem banom!
En meg lehetek oreg, de... 8)

@macamuca [IHUN]:
Koszi!
Fenn akadt a szemem a "vagy nehany nappal korabbanon". Bekenyszerult a fejembe, hogy pont idealis lenne az idopont: bolondok napja: az utolso nemet katona ki, az elso szovjet katona be.
Cseppet sem vicces, de talalo.

@charlieharper [seoul, south korea]:
Itt nem talaltam meg csigat, de Mo-n ugy ettuk, hogy megkentuk margarinnal a meg meleg csiga tetejet. Fogyokuras!!! :)

La Pantera 2014.04.04. 10:18:23

@Pink Petsch: hát igen, a Leberkäse-t "szokni kell" :)

La Pantera 2014.04.04. 10:19:51

@Muscari: a Creme fraiche viszont inkább édes, nem? Én sütibe szoktam rakni tejszín helyett.

macamuca [IHUN] 2014.04.04. 10:29:40

@swGuru:
"Túrót meg a legegyszerűbb csinálni, aludni kell hagyni a tejet (nem UHT), és kipréselni a levét egy textilpelenkában."

Nem egészen.
Az aludtejet felforralni (=nem főzni, csak "rottyantani" egyet rajta), majd semmi préselés, hanem szűrés (legjobb a sűrűszövésű gézháló, 2-3 rétegben hajtva, vagy az említett textilpelenka: laza szövése miatt eredeti funkciójában használva -a mai darabok...- pillanatok alatt tönkremennek, de túrószűrésre-csöpögtetésre pld kiválóan alkalmasak), szűrés után pedig csöpögtetés = a kendő sarkait összefogni/kötni, majd felkötni valamire, rögzíteni, alátenni egy edényt, és hagyni, hogy a savó teljesen kicsöpögjön a masszából.
Az alapanyagként használt nyers tej tetejéről le lehet szedni a tejzsírt = frissen leszedve tejszín, savanyodva (1-2 nap után, időjárás/hőmérséklet függvénye) tejföl az eredmény.
A házi sajt készítése sem ördöngösség az így kapott túróból.
:)

@Pink Petsch:
3,8-as zsírtartalmú tejből is készülhet túró (fontos, hogy nyers tej legyen = ne forralt, homogénezett, stb), csak kevesebb túró lesz belőle, mint mondjuk egy 4,5 % zsírtartalmúból.

@Evain:
"Azóta kétnaponta mandulát fejek."
:)))))))
(ugyanakkor :((((((( ........)

@sodalisO [eng]:
:)))
Tegnapi menünk:
tegnapelőttről maradt hideg vegyesgyümölcsleves (alma+körte)
hot-dog, rántotta.

Mai menünk:
francsetuggyamég....

Evain 2014.04.04. 10:30:24

@Herr Géza: azaz, mi is rengeteget nyaraltunk falun a nyolcvanas években. Pesti lányként egyértelműen imádtam. A forró betonlapokból kirakott járdákat A meztelen talpunk alatt. A nulla válaszékú közértet, ahol vettük a vizeskiflit meg a párizsit reggelire. A szakadt mozit, ahol néztük a csillagok háborúját. :D A 100+ éves mini ablakú vályogfalú házat, a frissen meszelt kerti árnyékszéket, a nejlonnal utca felöli oldalon takart gangot (ez volt a fürdőszoba, lol).

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.04. 10:31:40

@macamuca [IHUN]: Hát én most egy hétig ezt eszem!!! Ahogy általában, ha főzök....:-))))

DieNanny CH 2014.04.04. 10:33:08

@Jess G:

Szerintem ezek a képek házi használatra készültek (esetleg elküldeni rokonoknak, barátoknak), nem a nyilvánosságnak.

2014.04.04. 10:35:28

Beszarás hogy egyesek rosszindulata még ebben a posztban is benne van. Jók a képek és kész. Ettől még nem művésziek, de nem is kell hogy azok legyenek. Nekem igenis hiányoznak az otthoni kaják. Ez mitől rinyálás? Ezzel miért van bárkinek baja? Az ötleteket meg én is fogom használni amiket itt olvasok, de azért nem kell belehányni a képembe hogy miért szeretem az otthoni ételeket jobban. Csak. Igaz, posztot sem írok belőle hogy hiányzik. Csak hozzászólást. Remélem az nem baj. Ha a reptéren a több kiló áthozott kolbásszal és szalonnával valami bajuk lenne, mondjuk eltűnne vagy nem lehet ne bevinni, azért ölni tudnék. Ettől még nem éhezünk és nem is fogyunk. Sajnos :-(. Mármint a fogyásra gondoltam.

2014.04.04. 10:36:30

@La Pantera: Azt én sosem fogom ;) Valahogy nem jön be, a sült virslire emlékeztet, és a virsliért sem vagyok oda ...

@macamuca [IHUN]: Aludttejet már csináltam belőle, az okés lett, na de a túró ... túl macerás. Palacsintába rikottát használok (emlékeztet kissé az ordára) egy kis Körnigerrel fellazítva. Sós kajákhoz, meg fordítva Körniger, kis rikottával sűrítve, még jól is adja ki magát az a kis édeskés mellékzönge ;)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.04. 10:46:26

@Pink Petsch: "Ha kovászos uborkára hajazó savanyúságot szeretnék, akkor sós-kapros ubit veszek."

UK-ban speciel nem kell megalkudni mert a lengyelek is ismerik, lehet kapni a lengyel boltban. Nem olyan jo savanyu mint a hazi, de egy magyar tucat-menzas kovaszos uborkaval felveszi a versenyt. :)

adg 2014.04.04. 10:49:06

@Rinna: "Igen, én is így gondolom, hogy inkább azt szeretem enni, amit ott lehet, és mindent kipróbálni,
mint kínnal keservvel tök más alapanyagokból összehegeszteni valamit, ami olyan, mintha...."
Koszi a receptet, fogalmam sincs, mi az a tapoikaliszt, hogy van angolul, es hogy lehet e itt kapni. De mindenkeppen kiprobalom majd:)
A fentire: na pl mi nem kevergetunk ki semmilyen hazai izeket, hanem csak siman azt fozzuk, amit az elmult kozel husz evben is. Elfogadjuk, hogy van par kaja, amirol le kellett mondani, meg hogy a tobbinek nem olyan az ize pontosan.
Es hogy miert nem nagyon kiserletezunk? Lassuk csak, munka, tanulas, gyerekek, iskola, stb. Egyszerubb a megszokottat gyorsan osszeutni, aztan kesz. Ha csak ketten lennenk, akkor nyilvan tobb tere lenne a kiserletezesnek. Azert most is probalkozunk, csak eleg keveset. Lehet, hogy igenyunk sincs ra, hogy kiismerjuk a komplett azsiai konyhat.
Etterembe meg nem jarunk, mert nem szeretjuk a kolykoket itthon hagyni este, ha visszuk oket, akkor meg agyverzest kapok. Es persze a rendszeres ettermezes anyagilag sem piskota egy ekkora csaladdal, es nem is fontos nekunk.
csak a sutemenyekkel kiserletezgetunk jobban, mert amit keszen lehet kapni, az vagy sos, vagy ehetetlenul csomor edes, vagy egyszerre mindketto, feleseg meg nagyon jo sutiket tudott otthon varazsolni, kar veszni hagyni a tehetseget.

Szoval nem biztos, hogy mindig a foggal korommel a hazaihoz ragaszkodasrol van szo, bar van olyan is. A turorudi fuggoseget en sem ertem, de legjobban a halaszlekocka meg apiros arany, meg ilyenek borzasztanak el. :)

Evain 2014.04.04. 10:54:17

@adg [Au, Darwin]: Tápióka tuti lesz felétek, ugyanis ázsiai boltok szabvány választéka. Hasonló hatást produkál, mint a keményítő. Általában fehér gyöngy formában árulják (kb mint a hungarocelgolyók). Minél kisebb az átmérője, annál hamarabb puhul. Kerest tapica pearl néven: filipino-store.com/images/uploads/tapioca_pearl.JPG

Evain 2014.04.04. 10:55:30

@Evain: meh, még el is írtam. Szóval tapioca pearl.

Mr Long 2014.04.04. 10:55:45

@adg [Au, Darwin]: Egyszer foztem porit, neg brassoit. Ezek voltak az osszes tradicionalis magyar kajank. Mondjuk rendszeresen van sulthus, de az szerintem nemzet fuggetlen dolog.

Mr Long 2014.04.04. 10:57:44

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:Mi a szeletelt szendvics uborkara kaptunk ra, foleg asszony. Az a fajta, ami hosszaba van szeletelve es edeskes es ecetes egyszerre az ize.

2014.04.04. 10:58:02

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Sajna, lengyel bolttal még nem találkoztam errefelé, Géza, a Herr ajánlott egy boltot Stuttgartban, ami reményeket adhat, de az, azt hiszem, orosz.
Végeredményben, a sós-kapros ubi sem rossz, az állaga hajaz a kovászoséra, az íze is okés, ha nem sózzák el. De persze, nem savanyú :(

La Pantera 2014.04.04. 11:00:52

@adg [Au, Darwin]: sokszor szerintem időhiányról is szó van. Egy többgyerekes családanyának nincs nagyon ideje órákat receptek böngészésével tölteni, plusz lehet, hogy nem is fog sikerülni az új kaja, hiszen tulajdonképpen fogalma sincs, milyen ízt is kéne produkálni. A magyar kajákat meg általában fejből tudja valaki.
Én már vettem egy bajor szakácskönyvet, de még nem mertem nekiállni elkészíteni valamit. Mondjuk itt Németországban nincs nagy gond a hozzávalók beszerzésével, ha magyarosan akarok főzni. Juhtúrót is tudok venni a román boltban.

Mr Long 2014.04.04. 11:03:44

@La Pantera: Olyan izt kell produkalni, ami a szakacsnak tetszik/izlik (ez nem vonatkozik a hivatasosokra, csak a haziakra). Szoval lehet a bajor szomszedodnak nem jonne be, mert nem a megszokott, de nem is o eszi.

adg 2014.04.04. 11:05:46

@Evain: Megnezem, koszi. Ha azsiai cucc, akkor biztos van. :)

@Mr Long: Igazából nem is tudom, mi az, hogy tradicionalis magyar kaja. Mi csak siman azt főzzük, amit otthon főztünk, és itt is lehet. pöri, mindenféle tészták, krumplis húsos tepsis dolgok. Van viszont amiben 1 mp alatt átálltunk az ittanire, az a rizs. Olyan f..a rizsek vannak, nem lehet megunni. Meg persze a gyümölcsök.

Ha vendégségbe megyünk, akkor eszünk amit kapunk, az általában valami ázsiai kaja, az ausztrálok arra vannak rágerjedbe. Meg a barbira, ami ráfér a bbq-ra, azt megsütik rajta, mindegy mi az. :)

Mr Long 2014.04.04. 11:12:21

@adg [Au, Darwin]: Akkor.gondolom kisgyerekkel senki sem megy vendegsegbe, hisz rafer az is :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.04. 11:13:38

@Mr Long:
A sult bacon nem annyira veszes dolog. Az egesz dieta lenyege, hogy mertekkel kell enni a dolgokat.
Sokkal tobbet art, ha megvonok mindent magamtol es vagyodom etelek utan, mint a korabbi adag felet bevallalni, majd cserebe picit tobbet mozogni aznap.

Most nincs elottem a tablazatom, de a net szerint:
100g bacon = 37g P, 1.4g CH es 42g F (541 kcal).
Namost, egy zacsko 80g, van benne 7 szelet. 1 szeletben akkor a fenti ertekek 11.4%-a van: 4.2g P, 0.16g CH es 4.8g F. Mondjuk bevallalok 2 szeletet. Az 110 kcal (a tobbit szamold ki).
Meg ezzel is alatta leszek az 1400kcal-nak es beleferek a 160/160/35 aranyba is. Tehat semmi sem tortent :)

Ezert szamolom az alkatreszeket es nem a kcalt.

La Pantera 2014.04.04. 11:16:51

@Mr Long: az ilyen kísérletekből jön ki pl. a német gulasch kaliforniai paprikával csirkehúsból...:)

adg 2014.04.04. 11:27:04

@Mr Long: Ott kell maradni mellettük. :DD

2014.04.04. 11:30:57

@La Pantera: Ó basszus! Ne is emlegesd, mert még vele álmodom ...

Mr Long 2014.04.04. 11:32:20

@Kövérmadár [swe]: Friss haziasszony ferje hazamegy a munkabol.
-Mi a vacsora dragam?
-Toltott csirke, voltam a piacon vettem egy csirket.
-Es mivel toltotted meg?
-Ohh, nem kellett, mar eleve tolyve volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.04. 11:32:27

@La Pantera:
Kaliforniai paprikából kurva jó lecsó van.
Tegnap az volt.

macamuca [IHUN] 2014.04.04. 11:39:07

Főzésnél a szükséges hozzávalók helyettesítése:
1. felfogás:
ha nem az van a kajában, ami az eredeti (=főzőcskéző által ismert, használt, megszokott!!) receptben van, akkor az eredmény nem jó, vagy "nem olyan" (=ehető is, meg végül is jóízű is, de nem xxx kaja, mert "abba nem ez kell, az nem így készül!") = elutasítja a helyettesítést (akár kényszerből, akár újítás/próbálkozás miatt történik), ragaszkodik a megszokotthoz ételben/ízekben (is...), ha változás van, azt nem szereti.
Szeret enni, természetesen csakis az általa jónak-finomnak tartott ételeket (a megfelelőnek tartott alapanyagokból a megfelelő módon elkészítve...), életében nagyon fontos szerepe van az evésnek/ízeknek, sok esetben e körül forog az élete. Büszke erre, konyházásban nem tűr ellenvélemény, hisz ő tudja, amit tudni kell, minden más téves. Finomakat süt/főz, és akit kínál, az 1: mindent meg kell, hogy egyen, akkor is, ha nem éhes, különben sértődik a készítő 2: elvárja a dicséretet (különben sértődés/neheztelés lesz a reakció) 3: szereti emlegetni, hogy milyen profi is ő (erre buzgó helyeslés a helyes reakció, különben...), és hogy időt-fáradságot nem kímélve készítette el az ételt (család esetén sűrűn előfordul az önfeláldozás emlegetése is.... akkor is, ha a család ezt nem várná el...)

2. felfogás, "a" alcsoport:
Több-kevesebb rendszerességgel helyettesít/pótol, jellemzően kényszerből (nincs rá pénz /hó vége-egésze/, nincs idő elmenni beszerezni, netán eü.-i okok miatt mellőzendő x alapanyag, vagy nem beszerezhető).
Mivel a helyettesítés/pótlás alapvető oka kényszer, így nemtetszéssel fogadja a végeredményt, hasonlóan az 1. pontban leírtakhoz.
Ha huzamosabb ideig (=évekig) csinálja, akkor vagy megszokja-elfogadja az így létrehozott ízeket, és ezt tekinti utána "eredeti"-nek (netán kimondva vagy kimondatlanul "magyarázza" is a kialakult alapanyag-listát = "így olcsóbb, minek megvenni a drága akármit!" ; "így egészségesebb" /utóbbi némely esetben ráadásul helytálló is lehet, de ettől még nem változik a tény, hogy kényszerből és nem önként kezdte el lecserélni adott alapanyagokat/, vagy nem szokja meg, fintorogva fogyasztja (ugye, enni muszáj... :)) ), és nosztalgikusan emlegeti azokat az időket, amikor még az "eredeti" hozzávalókkal készült xy étel...
Szeret enni, általában jól főz, felfogása mindezekkel kapcsolatban hasonló, mint az 1. csoportbelieké.

"b" alcsoport: akár kényszerből (lásd előzőek), akár önként kezd el variálni, érdeklődéssel és kíváncsian fogadja a végeredményt, és nem dől a kardjába, ha netán ehetetlen (=számára lefogadhatatlan) lesz az eredmény. Próbálja mással-másként, ha sikerül, oké, ha nem, akkor szívfájdalom nélkül lemond adott kajáról, eszik mást (amit szintén érdeklődve fogyaszt, mi több, akár meg is kedvel).
Jellemzően szeret enni, de nem az étel/hozzávalói képezik élete központi részét, mi több, legtöbbször fogalma sincs arról, hogyan foroghat mások élete az evés-ízek körül. Pedig tud finomat főzni-sütni, de a konyhai tevékenységen túl érdekli még más is = azokra a dolgokra is szán időt, nem hajlandó minden szabadidejét "eredeti" hozzávalók beszerzésére/utánajárásra, majd x étel "eredeti" recept szerinti elkészítésére fordítani.
Az ételen/ízeken kívül más örömforrása is van.

(pardony :DDD)

adg 2014.04.04. 11:39:28

@La Pantera: Nemrég egy uj-zélandi oldalon olvastam gulash receptet, addig jutottam, hogy az összetevők közt megjelent a fahéj. Akkor gyorsan bezártam.
Itt egy másik, ebben is van, és a képet is érdemes megfigyelni: www.cookuk.co.uk/ethnic/hungarian/goulash_hungarian-recipe.htm

@Mr Long:
- Gyere drágám, itt a vacsora.
- Kösz, nem vagyok éhes, ettem a gyárban.
- És mit ettél?
- Üzemi koszt.

Muscari 2014.04.04. 11:40:51

@Herr Géza: A krumplival en is gondban voltam. Aztan ratalaltam a Maris Piper-re, ami nagyon finom sutni es purenek, ha meg valamibe bele akarom fozni, olyat veszek, ami nem fo szet.
Gombocot meg nem probaltam.

macamuca [IHUN] 2014.04.04. 11:44:41

@Mr Long:
Friss menyecske első főztje.
Férj hazatérve kérdezi:
- Mit főztél, drágám?
- Mákos bablevest.
- ????
- Kikerestem a bableves receptjét a recepteskönyvből, elkezdtem főzni, és ez lett belőle, ugyanis csak a végén vettem észre, hogy valamikor menet közben a huzat lapozott egyet a szakácskönyvben.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.04. 11:45:26

@Mr Long: A gherkinre gondolsz vagy valami masrol beszelsz?

@M. Péter: Nem tudom, lehet nem teljesen egyforma a kinalat minden Tescoban. En kerestem az itteniben, a lengyel szekcioban is, de meg nem talaltam, csak a dedikalt lengyel boltban. De az is lehet csak elkapkodtak es roszkor kerestem. :)

@Kövérmadár [swe]: Teljesen atmentel mar Schobert Norbiba. :D
Lesz majd "Madar Titok" c. fogyokuras best seller konyv is? Dedikalsz majd nekem egy peldanyt? :)

TilosazA (UK) 2014.04.04. 11:48:12

@zöldeketbeszélek: Én amióta kijöttünk Angliába, margarin helyett vajat használok a pogácsába. És nem olyan jó, mint margarinnal, édesebb és nincs annyi íze. Jobban hasonlít az itteni édes scone-ra mint az otthoni pogácsára. Szóval nem értek egyet, a margarin igenis jó sütéshez. (Bár másra nem nagyon.)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.04. 11:48:54

@Mr Long:

- Idesanyam, ha' nem lett valami savanyu ez a szikelykaposzta!
- Mer' amit eszel az makos teszta.
- Jah, hat annak mondjuk eleg savanyu...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.04. 11:51:14

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
:)
Nem hiszem, hogy letezik univerzalis megoldas a fogyokurara es az eletmodvaltasra (sem azonos lehetoseg a mozgasra).
Szivesen elmondom / leirom, hogy nekem hogy sikerul(t), de ez 50% szerint hulyeseg, 50% szerint jo. Nekem eleg az is ha mukodik :)

Nem lesz konyv, se "Madar szelet", se "Madar vitamin" :)

2014.04.04. 11:53:22

@adg [Au, Darwin]: Olívaolaj, basszus, meg lisztbe forgatott hús! Tovább nem is olvasom ...

Evain 2014.04.04. 11:53:23

@adg [Au, Darwin]: hát, jaj. Menjünk trollkodni és mondjuk meg nekik, hogy mennyire gulyás ez! :D

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.04. 11:53:37

@Mr Long:

Mint az amerikai háziasszonyos vicc.

- Miért tartott olyan sokáig az amerikai háziasszonynak olyan sokáig a pulykasütés?
- Mert az állt a receptben "süsd kilónként 15 percig", ő meg 120 kiló.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.04. 11:54:42

@Babette_: A kenyérnél még megértem (bár egy vajaskenyér élvezet, egy margarinos csak táplákék :)), de a sütiket is margarinnal sütötte?

adg 2014.04.04. 11:55:32

@Pink Petsch: @Evain: Érdemes tovább olvasni. Ott a fahéj, meg János kommentje a csúcs. Neki a nagyapja magyar volt, és János még zöld banánt is tesz bele.:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.04. 11:56:29

@TilosazA (En/Mum): Én itthon is vajat használok, vagy a pogácsa jellegétől függően zsírt.

Mrs. Clayton 2014.04.04. 11:59:04

@Herr Géza: no probs :-)
@Evain: én nem a mekdonalsz hamburgereit szeretném látni, hanem rendes kajákról készült rendes fotót, ami szintén igényel némi tudást, nem gondolom h Adrian Ferra ételeiről készült fotón bármi mű lenne, de m1
annyira tolja mindenki az arcomba a gusztustalan otthoni főzésükről készült silány fotóikat, mintha kényszerítené őket bárki
a női aktfotók is tudnak szépek, szemet gyönyörködtetők lenni, mégsem készít mindenki a feleségéről akt fotót és kürtöli vele tele a netet
sőt senki nem küld rajzpályázatra pálcikaemberekről készült műveket azzal, hogy istenem én ilyet tudok, ez is rajz
az, de nézegesse otthon, anyukájának biztosan öröme lesz ebnne
ezek itt se nem ételek, se nem fotók, legalábbis nem olyan minőségű
@charlieharper [seoul, south korea]: ek, amiket mutogatni kellene
drágám, ételeket nem a külalakjukról ismerünk fel feltétlenül, vagy ha te igen, gondolom nem jársz Hestonhoz, mert ő szereti megviccelni az embereket
az az egy étel néz ki ehetőnek egyébként, még ha a fotót nehéz is képként értelmezni
@DieNanny [SZ,CH]: én ezt értem, de mint mondtam a rajzaimat sem küldöm be blogoknak, habár én egész jól rajzolok, de nem gondolnám közlésre alkalmasnak, sőt az aktjaimat sem osztom meg a se fészbúkon, se máshol, habár némi esztétikai értékkel bír egyik másik
egyszerűen csak idegesít, amikor ezek az életlen, homályos fotók jönnek szembe, lefényképezni egy virslit tojásssal, meg recésre vagdalt virslit, meg majonézes kukoricát, meg krumplis tésztát hülyeség, közzé tenni baromság, gasztronómiai értékűnek gondolni meg idiotizmus
a legjobb, amikor piros, fehér, zöld a kaja
broáf

2014.04.04. 11:59:48

@adg [Au, Darwin]: Zöld banán!!! Nagypapa vágta volna ki tányérostól.....
A fahéj nem ördögtől való húsok fűszerezésére, úgy egyébként, de ezek jellemzően szárnyashúsok. És leginkább akkor érvényesül, ha currysan vagy gyümölcsökkel vannak elkészítve.
Speciel, a gulyás ízvilágához kurvára nem passzol, meg a húshoz sem.

La Pantera 2014.04.04. 12:08:35

@adg [Au, Darwin]: lehet, hogy köményt akart írni, csak google rosszul fordított. Legyünk jóindulatúak! Mondjuk én fokhagymát se szoktam beletenni, bár talán ez kisebb bűn, mint az olívaolaj:)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.04.04. 12:09:12

@Jess G: hat ami azt illeti, a virslis horror nyitokepet meglatva nekem sem tamadt kedvem megnyitni a posztot :(

Mrs. Clayton 2014.04.04. 12:18:23

@Réka ‎: vannak ismerőseim, akik valamiért a gyorsan olcsó kaja.hu vagy hasonló nevű oldal receptjeit teszik közzé
na ott csak ilyenek vannak, komolyan azt gondolom, hogy az egy fogyókúrás lap, mert a virsliből formált fej, a piros fehér zöldre színezett szendvics, a tükörtojásból répákkal és piros arannyal feldíszített bohócfej nem étvágygerjesztő

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.04.04. 12:26:40

(egyetértek, hogy ok, nem szükséges gourmet magazinba való színes-szagos fotó, de azért legalább úgy nagyjából legyen már éles, amit kihajigálunk ide.... vagy ok, ha valakit elrabolnak az ufók, vagy megjelenik a kertjében a jeti, és ez az egyetlen dokumentum, egy ilyen fájl, megértem.... de a kaja még csak el se szalad, m int egy kiskutya, hogy ne lehetne kikísérletezni, hogyan....)

Rinna 2014.04.04. 12:27:17

@adg [Au, Darwin]: Tapioca angolul is, a maniókaliszt gyökeréből csinálják.

Megértem, hogy főleg családdal, igyekeztek a megszokott dolgokat csinálni, abszolút :) Ráadásul az ázsiai konyha nagyon más is, mint amihez az európai gyomor szokott

2014.04.04. 12:27:47

@Réka ‎: @Jess G: Ne legyetek már ennyire negatívak nah ;). Nem kimondott alkotások ezek a kaják, meg a fotóik sem, de nem is annak készültek. Helyükön kell kezelni a dolgokat, a beküldők amatőrök, akik vagy "szappantartóval", vagy telefonnal fotóztak. Hát ilyen lett, nah!

Evain 2014.04.04. 12:30:15

@adg [Au, Darwin]: olvastam, olvastam, ilyenkor a kommentek a legjobbak. :D

@Jess G: Szerintem párszor már leírták, hogy miért irreális ez az elvárás egy blogon, ahol sem a bloggazda, sem az írogatók nem a profiljukba vágó anyagokat tesznek közzé. Lehet ezen felhúzni magad, de ha mindenkinek ez lenne a hozzáállása, akkor lassan nem lenne senkinek kedve posztolni. Ha ebből, meg eddie elvárásaiból indulunk ki, akkor csak tökéletes magyarsággal és profi fotókkal lehetne írásokat megjelentetni. Ja, és nem árt, ha az író a zsurnalisztikához is ért kicsit, hogy a stílusba se lehessen belekötni.
Anyámborogass. :D

2014.04.04. 12:30:38

@Babette_: Viszont van benne transzzsírsav... :)))

2014.04.04. 12:36:10

@Evain: Áh, a stílusba szoktak a leginkább belekötni, ha már egyébként semmibe sem lehet, már ha zsurnalisztáról van szó. Ilyenkor szokott az jönni, hogy "én általános iskolában is jobban fogalmaztam, mint ..., és még ő a profi, aki ezért pénzt kap" meg a többi majomság. Believe me, used to be a journalist! ;)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.04.04. 12:36:24

@Pink Petsch: nagyon ritkan kritizalom mas fotoit, egyreszt hogy ne vadoljanak nagykepuseggel, masreszt meg mert remelhetoleg a helyen tudom kezelni a dolgot es tenyleg tudom ertekelni mas "turista" fotoit erdekes helyekrol, helyzetekrol stb. De amikor kifejezetten etvagygerjeszto celu fotokat latok, akkor igenis legyen meg a fotosban egy minimalis izles, szeperzek (fejlesztheto!) es igenyesseg es tisztelet reszben az etel, reszben a celkozonseg irant. Nem a technika bosszant, hanem a hanyagsag, pongyolasag.

adg 2014.04.04. 12:37:13

Na itt egy hibátlan ételfotó: kepfeltoltes.hu/view/140404/DSCN4225_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Lányomhoz jöttek a barátnői, akkor készült. Valamiért elfordult 90 fokkal, a gépen jól áll.

2014.04.04. 12:42:38

@Réka ‎: Jóvanna, de érted, ezek az emberek csak úgy lefotózták az ételeket, nem gondoltak a kompozícióra, beállításra például, hogy ne lógjon be a mosogatószer a képbe. Merthogy sosem foglalkoztak ilyesmivel, és nem tudják, mire kellene odafigyelni. Ha meg elkezdjük őket a kommentekben fikázni, hogy fúj-de-igénytelen-bottal-sem meg hasonlók, akkor egyrészt, mi is épp telibe szarjuk a munkájukat, másrészt egy életre elvesszük a kedvüket. Persze, el lehet mondani normálisan, hogy legközelebb talán erre meg amarra figyelni kellene, de ha túl sok a negatív jelző, akkor sokat nem használunk a kritikánkkal, akkor sem, ha igazunk van.

Evain 2014.04.04. 12:44:18

@Pink Petsch: igen, kezdjük is el fejtegetni, hogy mennyit keres HA ezzel a tuti profitorientált bloggal! :D
Hát, biztos rossz napja van annak, aki felháborodik azon, hogy életlen és nem profi ételfotókat tettek fel az általa rendszeresen látogatott blogra. :D Tarthatatlan! Tűrhetetlen! A nyugati társadalom hanyatlásának egyértelmű jele!
Legyen meg az ő joguk az ő véleményükre, addig nem izgat, amíg van poszt olvasni. :)

@macamuca [IHUN]: Ez elég találó volt. :) Anyukám nagyon 1-es típus, mikor nálunk főz, állandóan ezt hallgatom, hogy nem lett tökéletes. :) Ami ugye engem öléggé hidegen hagy, és ugyanúgy lefagyasztom az általa itt főzött töltöttkáposzta maradékát, amit hetekkel később iszonyat jó étvággyal el is fogyasztunk. :D

2014.04.04. 12:48:50

@Evain: Úúúú, basszus! El is felejtettem, hát tényleg, HA is hülyére keresi magát rajtunk, mi dobjuk össze neki a mindennapi vesepecsenyéjét és liter koktélját. Nahát! Fújj! ;)

Mr Long 2014.04.04. 12:50:51

@Réka ‎: A szeperzek relativ dolog nem?

DieNanny CH 2014.04.04. 12:53:39

@Réka ‎:

A fotó célja szerintem nem az étvágygerjesztés volt, csupán archiválás. Csak megmutatni a családnak, hogy 14ezer km távolságból mi sikerült neki.

DieNanny CH 2014.04.04. 12:54:59

@adg [Au, Darwin]:

Hű, de guszta! Csokiba mártogattátok?

tanato 2014.04.04. 12:55:20

@Herr Géza: @Evain: Persze azért néhányan vagyunk itt a nagy időt megéltek közül is.

Herr Géza 2014.04.04. 12:57:36

@La Pantera: Mármint melyik Google ? A UK Google ? Mert az "enyém" tökéletesen fordítja magyarról angolra... A gulyásba (föleg,ha van benne krumpli) teszünk köményt, de ha nem, az akkor is gulyás. Na de a fahéj, az komplett vicc. Tényleg sok kajába lehet tenni az ízek megbolondítására, de a gulyás pont nem azok közül való... Más: a klasszikus gulyás vagy leves, vagy egytálétel. Itt meg még a végén rizzsel is tálalja (nem akármilyennel: long grain or wild rice...) Brrrrr!
Aztán meg: "teaspoon dried mixed herbs". Elképzelem, ahogy a pásztorlegények a bográcsozáshoz a bö gatyában "mixed herbs"-et gyüjtöttek a Hortobágyon. :))) Még jó, hogy vaniliás pudingpor nincs benne (csak úgy az állaga "végett").
Mondjuk leírja, hogy a UK ízléshez igazított verzióról van szó... Hát fene jó ízlésük van... :)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.04. 12:57:50

Amugy nekem is gyanus hogy az a kakos csiga valamifele beepitett kem lesz, ahogy nezem "danish pastry" alruhaba bujt. :)

adg 2014.04.04. 13:00:21

@DieNanny [SZ,CH]: Áá, nem volt itt arra idő. 1 perc alatt elfogyott. :)

(Mi inkább ,mókásnak találtuk, mint gusztusosnak. A csajoknak nagyon tetszett mindenesetre.)

Herr Géza 2014.04.04. 13:01:04

@Chang Yai: 1A :))) (Vagy arrafelé hogy vannak az osztályzatok? Van egyáltalán? )

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.04. 13:01:58

@Herr Géza: A gulash Mo.-n kivul szinte mindenhol mashol porkoltet takar.

Ennek egyszeru oka hogy a lengyelek anno valahogy felreertelmeztek ezt a magyar gasztronomiai koltemenyt es naluk a porkoltet gulash-nak hivjak.

Ezt pedig szepen lassan a vilagon mindenhol atvettek ahol jelentosebb lengyel diaszporak utottek fel a fejuket (tehat a Husvet-szigeteken es Antarktiszon kivul mindenhol).

Barmikor le lehet nyugozni egy kulfoldit azzal ha elarulod neki hogy a gulyas amugy suru leves es nem egy stroganoff allagu cucc korettel. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.04.04. 13:03:56

@Herr Géza: (százalékok, amiket én eddig láttam, leginkább.)

2014.04.04. 13:04:34

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Hm, miből gondolod, hogy a Húsvét-szigeteken és az Antarktiszon nincsenek magyarok, he? Tudvalevően, mindenhol ott vagyunk ;)

Herr Géza 2014.04.04. 13:06:29

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Ja, OK. De itt mégis volt valami halvány sejtés az originálról, mert van benne krumpli. Az meg ugye nincs a pörköltben... Legfeljebb mellette (ungarische vadrizs helyett). :)))

Herr Géza 2014.04.04. 13:08:46

@Pink Petsch: Mármint lengyel diaszpórák nincsenek ott, te... (legalábbis ezt állítja Kartács kartársunk.. Nyilván inkább a poén kedvéért....) :)))

2014.04.04. 13:10:05

@Herr Géza: Jabasszus, félreolvastam! :D

Mr Long 2014.04.04. 13:13:52

@Herr Géza: Vegulis a lengyelek is a magyarokbol szarmaznak, hisz Adam es Eva is magyar volt. Eleg megnezni a nevuket :D

Herr Géza 2014.04.04. 13:14:43

@Pink Petsch: És tudod miért nincsenek lengyelek a Húsvét-szigeteken? Mert Árpád odaküldte az elöörsöt, akik mindenhova leterítették a piros-fehér-zöld törülközöiket ..... :)))))))))))))))))))))))

bpetya75 2014.04.04. 13:14:46

@sodalisO [eng]:

Jó olvasni, hogy neki is jó volt b@szni. Lehet ezzel kapcsolatban sok csúfságot hallani abból az időből... ;-)

2014.04.04. 13:18:13

@Herr Géza: Ahham , és milyen címer volt a fehér mezőben? ;)

Herr Géza 2014.04.04. 13:19:27

@Pink Petsch: Egy kör, keresztben ékírással, hogy "foglalt".

2014.04.04. 13:26:09

@Herr Géza: Hülye :D Na de, a lengyelek honnan ismerték a magyar ékírást?

Herr Géza 2014.04.04. 13:28:46

@Pink Petsch: Honnan, honnan, volt tolmácsuk. Úgy hívták Sztaniszlaw Guglej.

Mrs. Clayton 2014.04.04. 13:29:44

@Evain: szerintem te abszolut felreertesz, mert egy muveszi etelfoto meg egy homalyos elmosodott paca, vagy mosogatoszeres flakon kesek, borospoharak meg mittomen mi tarsasagaban leledzo valami kozt azert meg lehetne talalni egy kozeputat
egyaltalan egy ilyen turos izerol miert kell feltetlen kepet kozolni?
en azt gondolom hogy a kozlesnek az a celja, hogy informaciot atadjak, valamit bemutassak, ha leirja h cottage cheesbol keszult pitet mindenki el tudja kepzelni, ehhez nem ad plusszban hozza a mosgatoszeres flakon, meg a homaly sem
en ezert mondom, h a magyar gasztorkultura a beka segge alatt van, mert a parizsis szendvicset mar le kell fotozni es kozze kell tenni
legkozelebb varom az itt kommentelok rajzait
mindenki fesse meg, milyen az elet kulfoldon
aztan kuldjetek be
mondjuk azokon legalabb lehetne rohogni
mert ezek a kajak nem etvagygerjesztoek, akinek az, azt sajnalom, mert szar neki
de most jutott csak eszembe, anno volt egy blog ahol gyonyoru sutik hazi reprodukcioirol tettek kozze kepeket, na az is vicces

Herr Géza 2014.04.04. 13:32:00

@Herr Géza: Aztán a történelem egy kicsit megkavarta a Guglej családot, de az ö szép-ük-dédunokája a Szergej Brin. Aki Larry Page-dzsel megalapította a Google céget. Vágod már?

Evain 2014.04.04. 13:33:35

Na most annyira off leszek. Ezennel megkövetem hintát. Az általa leírt álommeló létezik!
acidcow.com/pics/20140404/acid_picdump_11.jpg

2014.04.04. 13:35:20

@Herr Géza: Ahham, tökre kimerítő volt ;)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.04. 13:35:28

@Herr Géza: Az man akkor valami hibrid cucc lesz. :)

@Pink Petsch: Alabecsultem volna magunkat? Meglehet. Franc se tudja hogy a Sziriuszrol erkezven hol landolhattak az elso ursiklok...

Herr Géza 2014.04.04. 13:36:40

@Evain: No para, no stressz... Király! Hol van??

Herr Géza 2014.04.04. 13:38:13

@Pink Petsch: Kicsit Madártól pislogtam le az absztrakt³ levezetést...

macamuca [IHUN] 2014.04.04. 13:39:50

Időközben megszületett a mai (és részben a holnapi) menü.
Boltban találtam egy szép darab húst, 1,5 kilónyi lett, ebből itthoni aprítás után egy adag szelet hús ment a fagyóba, a többiből:

fokhagymás szelet vegyeszöldséges rizzsel (borsó+kukorica)
pörkölt (ebből holnap lesz tarhonyás hús, mellé ecetes uborka/céklasaláta/fejessaláta, kinek-kinek gusztusa szerint)

Leves nyista.
Fotó detto.

Mrs. Clayton 2014.04.04. 13:42:59

@Pink Petsch: Pinky ne idegelj :-)

egyebkent kerdezem a gyumolcskosaras csendelet szerzojet, h a kis uvegben a kesek es a mosogatoszer kozott az liofilizalt malna?

escapeadulthood.com/blog/2013-04-10/ugly-cake-initiative-the-results.html

itt mindenki kedvere nezegethet jobbnal jobb kepeket

Evain 2014.04.04. 13:44:24

@Jess G: Lehet. Vagy esetleg te értelmezed úgy, hogy a HA felhívására páran nekiültek főzni, és beállítgatták a kaját fotózásra. Holott feltehetően pont fordítva történt, azaz volt pár kajafotó a gépen, és ahhoz írták le a történetet?
Ahogy korábban is írtam, számomra ezek pont annyira személyes darabok, mint egy strandolós tengerpartos kép a Mari néniről. Ergo nem is várok tőle kompozíciót vagy tökéletes fény/árnyék beállítást.
Egyszerűen mások az elvárásaink. :)

Mrs. Clayton 2014.04.04. 13:45:39

@macamuca [IHUN]: kosz h megkimeltel, ennyi epp eleg
egyebkent elmodod h mi alapjan parositod a fokhagymahoz a kukoricat es a borsot? kb mintha kekre festened a szemhejadat a hajadat meg vorosre, de nekem m1, ha nektek izlik egyetek

macamuca [IHUN] 2014.04.04. 13:47:13

@macamuca [IHUN]:
(a fűszeres pecsenyezsír pedig du-este kenyérre kenődik, mellé van hónapos retek, uborka, paprika)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.04. 13:47:21

@macamuca [IHUN]:
Szurni foglak, csaxolok ;)

@Herr Géza:
Valamire legalabb jo vagyok 8)

Evain 2014.04.04. 13:48:29

@Herr Géza: hátőőőő, a névből meg az építészeti stílusból Japánra következtetek. Könnyen lehet, hogy nem ott van. :)

Mrs. Clayton 2014.04.04. 13:49:14

@Evain: nekem az etelekkel is bajom van es elsosroban azokkal, na jo, a risotto rakkal elmegy szottyosnak is szottyos, bar a citromkarikat nem tudom a tejen ertelmezni
egyebkent amikor eletkepeket kuldenek be a poszterek, akkor miert nem kuldenek olyat, amin a gombas kormet aztatja a tengerben mindezt egy bemozdult homalyos fenykepen?

2014.04.04. 13:49:34

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Tuti az Antarktiszon, ott volt az egyik Csillagkapu is ;)

2014.04.04. 13:50:47

@Herr Géza: Madár univerzális! Eredettől a fogyókúráig mindent! Meg sem tudjuk igazán becsülni! :)

2014.04.04. 13:52:08

@Jess G: Na, de most komolyan, ezen idegeled magad? Hát megéri? Hát nem. Naugye ;)

Evain 2014.04.04. 13:53:10

@adg [Au, Darwin]: ha már ausztrál grillezés, ilyet vajon grilleznek-e felétek? :D
acidcow.com/pics/20140404/acid_picdump_56.jpg

2014.04.04. 13:55:04

@Jess G: A szarvasos tortaféleség nem is annyira ronda .... ;)

macamuca [IHUN] 2014.04.04. 13:57:06

@Jess G:
A hajam vörös (őszülés okán, a zöld szemszínemhez állítólag jól is áll...), és ha kék színű felső/öltözék van rajtam, akkor megesik, hogy kékre pingálom a szemhéjamat. Nopersze, a kék színnek sok-sok árnyalata van, éppúgy, mint a vörösnek = nem pirosas-vörös haj+bilikék szemhéj/ruhadarab kombó az eredmény.

Úgy tűnik, te vagy az az ember, aki a korábbi kommentemben leírt 1. csoport tipikus képviselője vagy: tudod a tutit, aki másként vélekedik, az tuti téved/hibázik/vét (=ízléstelen, rossz, helytelen, stb., akár kaja a téma, akár öltözködés/megjelenés, akár más).

Kaland az élet, kár, hogy számodra ez a szó negatív tartalommal bír.
Pedig kellemes meglepetések is érhetik bevállalóit = most mondd, mi lenne, ha megkóstolnád a leírt ételt, és az ízlene? És mi lenne, ha nem? Ennéd máskor is, vagy soha többé.
Mások ízlése mennyire van hatással a tiedre?
Netán másoknak kellene a tiedet átvenni?.....
Ennyire eccerű....

2014.04.04. 13:57:19

@Jess G: A hús fokhagymás te, nem a kukoricás-zöldborsós rizs. Az a köret. Hűűűűű, de ritka szar napod lehet ma, mi húzott fel ennyire? ;)

Evain 2014.04.04. 13:58:18

@Jess G: az ételek kedvelése aztán meg pláne teljesen szubjektív. Teszem azt ha macamuca most halas ételek receptjét írogatta volna kommentekbe, akkor Madár nem fenyegetné szűréssel. :)
De gyanús is vagy nekem, átlag kommentelő nem szokta Hestont emlegetni. Pláne nem így, hogy per Heston. :D

2014.04.04. 13:59:16

@Evain: Űűűűűű, támadnak a kalóriák! :D

Herr Géza 2014.04.04. 14:00:12

@macamuca [IHUN]: Már bocs, de mi az, hogy "találtál" ? Zöldségboltban voltál, mert akkor értem... ?:))) (Nekem rögtön az öskor ugrik be, amikor anyám elküldött a húsboltba, aztán vagy volt hús (értsd: karaj, comb, tarja), vagy nem. Akkor kezdödött így a beszámoló, hogy "képzeld, kaptam" húst... :)))) )
Más. Ilyen egyszálbélü lennél ? 1,5 kila húsból három kaja ? (Mondjuk én egy kiló alatt a pörköltöt el sem kezdem....) :DDD

adg 2014.04.04. 14:01:49

@Evain: Nem akarom tudni. :D

La Pantera 2014.04.04. 14:06:25

@Pink Petsch: én a szarvasoson röhögtem el magam igazán. Szép meglepetés volt a férjnek, igazán étvágygerjesztő.

Mrs. Clayton 2014.04.04. 14:06:59

@Pink Petsch: nem huzott fel, csak ertetlenkedem, h fokhagymas hus melle miert borsos meg kukoricas rizst eszik valaki, nekem fura, kicsit sok

@Evain: mert hogy kene emlegetnem? Mr. Heston, vagy hogy?
nala ebedelek minden nap, nem, egyszeruen nem tetszik az igenytelenseg, se kajaban, se ruhaban, se sminkben, se hajviseletben, se lakberendezesben
en ertem, h valakik otthon linzert sutnek, miert ne, de bemaszalja valahogy vmi mazzal es azt kiteszi a netre, hat az igenytelen, miert ha o ranez a fotojara szted tetszik neki, meg az a legszebb suti, amit eleteben latott, szte olyan maga a suti is h mutogatni, meg reklamozni kell? en ertem, h az illeto szivvel-lelekkel csinalt egy turos izet, amire ratette h happy birthday es ennek valaki orult, de nezzen mar ra, nem is illik erre a sutire az a felirat, hogy nez mar ki, meg a kiszedett szelet helyen a nedves talca...
ha ronda kajafotot akarok latni felmegyek a nosaltyra

2014.04.04. 14:08:44

@La Pantera: Ugye? A többi szimplán csak ronda, főként azokkal a neon ételfestékekkel, mint a szivárvány torták ...

Mrs. Clayton 2014.04.04. 14:11:51

@macamuca [IHUN]: inkabb nem mondok semmit :-)
szerintem jobb igy, ne haragudj de rohogok, igy beletrafalni...
@Pink Petsch: nem talalom azt a gyujtemenyt ahol cukraszok tortait utanoztak volna le otthon, az kva vicces
miert a szarvasosra megjott a gusztusod?
asszem este megsutom :-D

2014.04.04. 14:15:06

@Jess G: Hát én amellé vagy csak sima rizst, vagy sima sült krumplit (mondjuk lerben sültet, nemcsak a hagyományos olajban sültet), esetleg enyhén hagymás krumplisalátát, vagy egyszerűen csak salátát tudnék elképzelni. Mert, hogy így élvezhető ki igazán a hús íze. Na de, ha valaki turbózni szeretné ... Mondjuk nekem a borsós-kukoricás rizs már önmagában is túl sok. A rizibizit amúgy sem igazán szeretem, a kukoricás rizs meg inkább nekem ázsiai kajákhoz passzol. No de, hát ízlések, ugye ...

2014.04.04. 14:16:59

@Jess G: Öhhöm, az jópofán béna :) És, ha az alapanyagok minőségiek, akkor bármikor ;)
Jaja, vannak ezek a "nailed it" oldalak :D

2014.04.04. 14:17:56

A posztot es hozzaszolasokat olvasva jovok ra, hogy kaja szempontjabol milyen szerencsesek vagyunk itt Kanadaban. A multikultura elonye. Szinte minden magyar kaja alapanyaga elerheto aron beszerezheto. Savanyukaposzta fej szinte majd' minden nagyobb elelmiszer uzletlanc polcain talalhato, de fustolt csulok, debreceni es europai virsli is. Fustolt kolbasz, szalonna, teperto, disznozsir a horvat es nemet delikben allandoan van. Igaz, regen ingyen adtak a zsirt, ma mar 5 dollart kernek 1 kg-ert. Magyar TV paprika a piacokon szinten kaphato, igaz, csak nyaron. Dolgoztam magyar kertesznel, 2 hektaron csak soroksari paprikat termelt. Nem gyozte a megrendeleseket, meg az USA-bol is jottek at hozza, tobb szaz kilometerrol. Amikor egy melegebb napon delben ki kellett ugrani 100 kg paprikat leszedni, az szornyu volt: +45C arnyekban. Igaz, fel ora alatt ketten leszedtunk annyit, de nem sok hianyzott ahoz, hogy hogutat kapjunk. (British Columbia, Okanagen volgy, Ossoyoos nevu varoska) Regi szep gondtalan idok:)
Sajnos par eve lekerult a polcokrol a szaraz turo, baker cottage cheese volt a hivatalos neve. Egy valami nincs: az a retes liszt :( Nem mintha tudnek retes tesztat nyujtani - fozni sem fozok evek ota, nem hogy sutni - de akkor is:)
Most pedig irany Darany, varnak a gyapotfoldek:( Szerencsere vege a telnek - tegnap meg esett a ho - ma du. +10C lesz!

macamuca [IHUN] 2014.04.04. 14:19:33

@Kövérmadár [swe]:
Szúrni vagy szűrni?
Lássuk be, nagyon nem mindegy...
Pedig most tolom be a fejembe a szelet húst, hozzá a nyers uborka+hónapos retek karikákat, cafatokra tépett fejessalátával (diéta okán, a rizs a kiccaládnak készült)....
:))))))

@Herr Géza:
Úgy "találtam", hogy hús mindig van a közeli boltban, de szép hús nem mindig: hetente 2-szer kapnak húst (hétfő+csüt), aznap-másnap vannak szép darabok, utána már csak kisebb, nem feltétlenül szép darabok (jobban szeretek egy nagy darabot megvenni, azt itthon kedvemre aprítani -egy részük megy a fagyasztóba, mint most is-, kisebb daraboknál ez nem igazán műxik, és ha már 3 napja van a hűtőpultban a bő félkilós, vagy kisebb darab, háááát, már nem annyira szép...)
Amúgy egyáltalán nem vagyok egyszálbélű, sőt, inkább duci, ezért is fogyózok perpill (szerencse, hogy imádom a zőőccsíget, nyersen is, de a húsról nem tudnék lemondani = tuti nem maradok éhes).
6-8 tenyérnyi, féltenyérnyi szelet hús bőven elég hármunknak egy evésre, jut a negyediknek is (lányom barátja), ez meg kb félkiló. A többi, amit nem lehetett szelni, abból lett a pörkűtt, ami önmagában (körettel) kevés lenne, de tarhonyáshúsként (vagy rizseshúsként, node ma is rizs készült) már elég egy ebédre. Ha pörkölt a menü, akkor én is kilónyi mennyiséggel indítok, ami nem fogy el, abból másnap gulyásleves készül (ide lőjetek! :D )
:))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.04.04. 14:22:43

pedig épp fel akartam tenni egy halas képet a megosztóra, de most látom, hogy belóg a tetején egy éppen töltő mobiltelefon, aztán nehogy itt kiakasszam valakinek a szépségérzékét :-D
(nekem igaziból csak a homályos kép ami nagyon bántja a szemem....)

tanato 2014.04.04. 14:23:33

@maxval a gondolkodó birca: www.nyest.hu/hirek/mit-adtak-nekunk-a-szovjetek
Egy kis nyelvészeti érdekesség április 4 alkalmából,tényleg jó cikk.

Evain 2014.04.04. 14:23:45

@Jess G: Nem kell miszterezni. De kíváncsi lennék, hány HA olvasó tudja elsőre, gugli nélkül, hogy ki az a Heston. :) Na ezért hoztam fel, mert láttam némi összefüggést a Hestonozás és a fotók és ételek kritizálása között. Nálunk speciel a gyerekek dzsémi bácsiznak, és igen, ez sokat mond a konyhánkról. :)

Esküszöm 3 kommentel ezelőtt akartam neked a nosaltyt ajánlgatni, mint nem túl jó fotókkal teli gasztro portált. :D

2014.04.04. 14:24:24

@Herr Géza: Ja, élnél egyedül, mindjárt tudnál 200 grammból is főzni ;))))))

2014.04.04. 14:25:46

@Evain: Én tudom, én tudom! Jár a piros pont? ;)

Mrs. Clayton 2014.04.04. 14:26:30

@Pink Petsch: akkor most mit nem ertettel, ha valojaban ugyanazt gondolod mint en? :-P
egyszeruen nem illik a fokhagymas hushoz sem a cukorborsos, sem a kukoricas rizs, a kettovel egyutt meg plane nem, de ezek szt vki szereti
egyebkent anyam ilyen, jellemzoen az 50-es 60-as korosztaly az aki szt ha sok mindent felhasznalunk egy etelhez, akkor az kulonleges lesz, ja csak azt ugy mondjuk h szar
foleg a kukoricas rizs kulonleges, mert az olyan mexicoi

Nigro notanda lapillo 2014.04.04. 14:28:14

@Evain: ha màr ez a mai téma: ez a tortakrém érdekelne. Elküldenéd a receptjét, kérlek?

Mr Long 2014.04.04. 14:33:09

@Jess G: Szeretem a kukoricas rizst es porkolthoz, rantott sajthoz is. Most mi a baj ezzel?

Mrs. Clayton 2014.04.04. 14:34:21

@Evain: sztem Adran Ferra kevesbe ismert, de nagyobb szakacs, jo a habos szmotyi az o kajajan is gusztustalan, meg ha finom is
de mondhatnam az salzburgi Ikarusban fozo barmelyk chefet, sztem Hestont mindenki ismeri
de itt van egy pasi aki guszta bisztro feelinget visz
www.melbournefoodandwine.com.au/get-inspired/stars/bertrand-grbaut-447

2014.04.04. 14:35:32

@Jess G: Hát, hogy mi a töknek húzod fel magad rajta? :D Annyit nem ér. Nekik ilyen körítéssel ízlik, hát oké, rendben. Oszt jónapot! ;)
Huuhh, a MB kaják! Mna igen, azok ritkán sikerülnek jóra, legfeljebb egy római tálban, de az egy másik műfaj ;)

Mrs. Clayton 2014.04.04. 14:36:42

@Mr Long: semmi, ha nem akarod velem megetetni a porkolt melle, es nem rakod tele a netet a fotojaval
mindenki azt eszik amit akar, azt nez a moziban amit akar, de ne akarjuk mar a Hold sotet oldala, vagy a Nirvana c filmet mozitorteneti mualkotasnak eladni, csak azert mert 1 napnal tovabb ment barmelyik valamelyik falu mozitermeben

Evain 2014.04.04. 14:37:35

@Pink Petsch: csak ha gugli nélkül leírod (nem a receptet), hogy mi a croquembouche :D

@Nigro notanda lapillo: persze, ha írsz egy mailt a publikusra, küldöm válaszul (de csak hétvégén, most nincs nálam ugye). :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.04. 14:41:06

@tanato:

Nagyszerű cikk. Talán a legklasszikusabb szó a közért.

Az oroszban a rövidítéshalmozás eleve nagyon szokásos, a szovjet korban meg túlzásba is volt víve.

Mrs. Clayton 2014.04.04. 14:41:51

@Pink Petsch: nem huzom fel magamat, csak ne akarjuk mar megmagyarazni, h normalis a kozepszerunel is szarabb izekrol fotokat mutogatni
tudod miert nem jarok osztalytalalkozora?
mert ruhellem az eskuvoi meg a csecsemos fotokat nezegetni, miert, mert a csaladnak biztos erdekes, de szamomra gusztustalan es nem is erdekel mas maganelete, meg a magankajai sem
ilyenkor titokban kimegyek a wc-be hanyni, a masik meg mert rantott hust kell enni hasabburgonyaval meg uborkasalataval
na a kistokom

Mr Long 2014.04.04. 14:46:08

@Jess G: Ok, mashogy gondolkodunk a kajarol. Nekem a kedvenc kajaldam Kapolasnyeken a 7es ut mellett egy kolbaszsuto. :D Eddig ott ettem a legjobbakat, szoval nekem nem jelent semmit az etteremkritika.

Evain 2014.04.04. 14:47:02

@Jess G: Látod a habos dekor az nálam pl tuti kiveri a biztosítékot. Felőlem lehet 15 mislen csillaga, akkor sem lesz soha számomra gusztusos. Mint már mondtam, ez teljesen szubjektív. :)
Nekem pl tuti eszembe nem jutna egy Heston féle truffelt összeütni otthon, ellenben szívesen végigeszem egy 10 fogásos gourmand vacsorát, ha a megfelelő ember készíti. Otthonra jobban szeretem a rusztikusabb ételeket.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.04. 14:47:29

Egyebkent azon tenyleg folosleges rugozni hogy ki mit mivel eszik. Nekem is voltak mindig is fura parositasaim.

Gyerekkorom nagy favoritja volt a bananos szendvics akit korulottem senki nem ertett. :)

Mostansag pedig attol tepi a parom csomokban a hajat hogy mindenhez, ird es mond MINDENHEZ, gyumolcsos joghurtot eszek. Ez amugy egy nagyon regi kronikus szenvedelyem. Ugyanugy megeszem szendvics melle vagy rantottahoz, de szoktam sulthusos koretes etelek melle is neha es beleteszem a tortilla-ba is tejfol helyett mert egyszeruen imadom. Nem tudom megunni. :)

Ettol masnak lehet borsodzik a hata, de en meg merhetetlenul magasrol teszek ra mert nekem igy izlik. A falat kaparom ha nincs otthon gyumolcsos joghurt. :)

Mr Long 2014.04.04. 14:48:54

A szakacs meg nem muvesz, ahogy az epitesz sem!

Mrs. Clayton 2014.04.04. 14:52:12

@Mr Long: en imadok ilyen kifozdekbe jarni es kezzel enni, egy kaja nem attol jo, hogy az etterembe 1 evre elore be kell jelentkezni, es a gasztronomia szeretete az nem sznobsag, nem is vagyok az es foleg Mo/n nagyon is sokat jelent az etteremkritika mert 100 kolbaszsutobol 99,9-ben ehetetlen mocsingos kolbaszt adnak
@Evain: szerencsere a hab kimenni latszik a divatbol, az nekem is hanyinger kelto, de Adrian Ferra kezdte el es egy muvesznek az ember elnez ilyen aprosagot

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.04. 14:54:56

@Jess G:
Ennel meg csodalatosabbak a szulesi kepek/videok. Veres-cafatos, halalosan gusztustalan :)

Aztan egy jo mehlepeny pastetom!

La Pantera 2014.04.04. 14:55:30

@Mr Long: ehhez először azt kéne definiálni, mi az, hogy művész:) a szakács egyébként engem sem hat meg, de pl. teljesen le tud nyűgözni az asztalosság, ha valaki el tud készíteni egy szép bútordarabot mondjuk.

macamuca [IHUN] 2014.04.04. 14:57:27

@Mr Long:
Az, hogy szar étel. Önmagában is, mással együtt meg főleg.
Most már én is tudom, node eddig tudatlan nyanya voltam (konkrét életkor nem releváns).

És már megint tipródom, lelkiválságba taszultam, mertmivelhogy az ízlésem/kiccaládom ízlése szarnak lett minősítve (étellel együtt).
Éhen fogunk pusztulni előbb-utóbb, mert mostmár semmit nem fogok tudni-merni elkészíteni: ilyen ízlésficammal még a végén halálra idegelném a kommenttársat.
Azt meg nem bírnám lelkileg.

Rohadt élet, hogy miért ilyen nehéz....

@Kövérmadár [swe]:
Két pont, vagy egy vonal?
Most miattad is tipródhatok...

Áhh, valaki aggyon egy darab kötelet, lécci!!
(Vagy az is snassz? Lúg? Borotva? Duna? ??????)

2014.04.04. 15:02:01

@Jess G: Nem feltétlenül az, és nem is ez a standard, de néha belefér. Sztárolt gasztroblogokon is vannak hasonló szintű fotók. Tudom, tudom, amiért ott megjelennek ilyenek, azért .. De ez nem gasztroblog, belefér, nah. Figyeld elnéző mosollyal, és gondolj arra, te is milyen béna voltál, mikor elkezdtél fotókat készíteni ;).
Jah, érettségi találkozó, huhh! Háromszor voltam, először, utoljára, és soha többet! A menü volt a leginkább elviselhető ;)

Evain 2014.04.04. 15:02:43

@Jess G: keresztkérdés. UK-ban szoktak rendezni versenyt profi szakácsoknak. A tét és a téma rendszeres fesztiválok, rendezvények a nyertes készítheti a menüt. Pl királyi vacsora, olimpiai vacsora, nagy utcai fesztiválok, stb. Ezt a BBC szokta leadni sorozat formájában. Szoktál ilyesmit nézni?

2014.04.04. 15:03:16

@diggerdriver: Híjjjjj! Ha már az én véleményem normális .... ;)

2014.04.04. 15:06:30

@Evain: Űűűűű, basszus! Megfogtál! Valami desszert, olyan képviselőfánkra hajazó, karamelles.
Desszertekben nem vagyok jó, sorry ...

Evain 2014.04.04. 15:08:24

@macamuca [IHUN]: te, én szeretem a kukoricás rizst! Meg a borsósat is! Van kötelem is! :) Csináljuk kollektíven :)

2014.04.04. 15:11:18

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Keblemre tezsvír!!! :D Igaz, én a gyümölcsös joghurt ivólével vagyok így, de tényleg mindenhez nagyon passzol. Víz helyett, tea helyett, gyümölcslevek helyett, édesség helyett. És minden változata érdekel. :)

Evain 2014.04.04. 15:11:20

@Pink Petsch: Heh, nehogy komolyan vedd. Csak azért hoztam fel, mert mostanában a főzőversenyek nagy részében ezzel szivatják a versenyzőket. Marha nagy meló normálisan összerakni, az égési sérülések száma meg a 100%-hoz közelít a versenyzőknél. :)

2014.04.04. 15:13:35

@Mr Long: Pedig én akkor s művész leszek benne, meglásd! ;)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.04. 15:16:20

@Jess G: Az ugye megvan hogy a Hataratkelo KERTE az olvasokat hogy mutassak meg es irjak le miket szoktak OTTHON kesziteni es hogyan helyettesitik a magyar etelekben az otthon megszokott alapanyagokat.

Azzal nincs semmi baj hogy te nem eltel ezzel a lehetosegeddel, de szerintem nem muszaj feltotlenul leolni az illetot es megfurodoni a vereben annak aki jofejsegbol leirta, amit kert HA. No offense! :)

Most oszinten, ezt olvasod inkabb vagy Sara citromsarga gumicsizmajanak fordulatos es porgos elettortenetet? Naugye! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.04. 15:17:10

@macamuca [IHUN]:
Bekened a botelet luggal, hogy utana meg tudd borotvalni?

A ragban benne a valasz :)
De egyik sem: ket vonal! ;)

Szurlak u-vel (ez csak ű-vEl lehet). Ha szúrnalak, akkor az ú-vAl lenne.

Elnezest, pentek van ;)

morsels (törölt) 2014.04.04. 15:18:22

@Mr Long:
Nem vagy eleg szofisztikalt :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.04. 15:18:56

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Igazsag szerint csodalkozom, hogy meg van, aki cikket kuld be... olyan szinten tudunk ordenare bunkok lenni, hogy eszmeletlen. :(

2014.04.04. 15:19:05

@Evain: Komolyan, én? Ugyanmár ... ;) Amennyire emlékszem, ilyen kis gubicsok, asszem kétféle tészta, meg karamellszósz, és még valami, gondolom, tejszín? Sosem lennék jó cukrász ;)

montroyal ( CAN qc) 2014.04.04. 15:19:36

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: @Pink Petsch:

felenk a koser pultba( minden boltba van) levo uborka teljesen kovaszos ubi izu . persze minden eu boltba is van ..

macamuca [IHUN] 2014.04.04. 15:20:21

@Evain:
Jó.
Igazad van, társaságban minden sokkal jobb :))))
Mit gondolsz, Mr Long csatlakozik hozzánk?
@Mr Long: , van kedved? Desszert helyett lógunk egy kicsit.... :))))

"Aaaagyatok egy kanalat, főbe lövöm magamat!"

2014.04.04. 15:22:39

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Aaaaz ... :)

@montroyal ( CAN qc): Hm, hogy kell az irigy smle-pofát beszúrni? Mert most az vagyok ;)

**mimi** 2014.04.04. 15:23:25

@maxval a gondolkodó birca:
én felejtettem el....április 4.-én szoktam a téli gumit nyárira cserélni, sőt november 7.-én meg vissza:)))
Nekem így megmaradtak a régi "ünnepnapok"

Mr Long 2014.04.04. 15:23:32

@macamuca [IHUN]: Mindig is nokkel akartam meghalni :D

morsels (törölt) 2014.04.04. 15:24:11

@Mr Long:
Hat... biztos vagyok benne, hogy nem jarsz minden nap Hestonhoz ebedelni :-)

macamuca [IHUN] 2014.04.04. 15:24:11

@Kövérmadár [swe]:
"pentek van "

Jé, itt is! Ha már ott is, akkor tényleg vége a világnak = a nyugat végképp lehanyatlott, ugyanott tart, mint a volt cucilista blokk :DDDD

(teljesen meghasonlottam, kezdek idegösszeomlani, tán a lógás kisimítja cöppet az idegeimet is...)
:DD

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.04. 15:25:01

@morsels: "Csinalj rola egy fotot :-)"

Marmint mirol, ez melyik kommentre jott?
Ahogy leolom Ancsit Floridaban es megfurdok a vereben? :)

morsels (törölt) 2014.04.04. 15:27:07

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Nem, hanem ahogy a tortillara rateszed a gyumolcsos joghurtot.
Aztan tedd be ide :-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.04. 15:27:07

@montroyal ( CAN qc): Errol mar en is hallottam tobbszor, marmint hogy a zsido gasztronomia is ismeri a kovaszos uborkat. Csak sajnos nalunk, a kornyeken en meg semmifele ilyen kosher boltot/hentest nem talaltam eddig.

**mimi** 2014.04.04. 15:27:38

@swGuru:
én is így szoktam túrót csinálni, és valami isteni finom!
Csak arra kell figyelni, hogy jó zsíros tejet altassunk meg, és ne legyen UHT.

macamuca [IHUN] 2014.04.04. 15:29:00

@Mr Long:
Nosza, itt a remek alkalom!
Lógás után van kedvetek fagyizni? (nemmondommeg,hogyacitromfagyiakedvencem)
"Nyalni csak úgy lehet, ha élvezzük az ízeket"

(dalosjókedvemlett,nótaszórafogoklógni,detudokadninektekfüldugót,hakértek)

:)))

montroyal ( CAN qc) 2014.04.04. 15:29:57

@Mr Long: régi ez is de aki nem ismeri

a rendor felesege elo tyukot vesz, lakotelepen laknak ezert a beleket bedobja a wcbe de elfelejti lehuzni
haza jon a rendor ,rohan a wcre hasmenese van ... amikor kijon falfehér ..
- te asszony én kisza...tam a belemet ..
- te jo ég ! és fajt ?
-az nem .. de amikor visszaraktam ..

Evain 2014.04.04. 15:31:33

@Pink Petsch: Aha, olyasmi. Képviselő fánk tésztája. Főzött vaníliás kérmmel van az eredeti töltve, és karamellel van kúp formába építve és dekorálva. Marha jól tud kinézni, de csinálja meg otthon, akinek hat anyja van. :D

@macamuca [IHUN]: előbb együnk egyet. Teli hassal minden jobb. :D

off: rohadtélet, az eső elmosni látszik a vasárnapi grill vacsoránkat. Irgumburgum.

2014.04.04. 15:32:02

Mna, tolom be a sütőbe a rakott krumplit melegedni. Sós-kapros uborka lesz mellé, meg egy fél flakon barackos-maracujás buttermilch ;)

2014.04.04. 15:34:41

@Evain: Hűűűhh, még olvasni is .... a képviselőfánk kurva macerás, emlékszem nagyim keverte a tésztáját, és amikor már szakadt le a karja (robotgép? milyen robotgép?), akkor átpasszolta nagyapámnak. Hát, az öregnek nem volt igazán őszinte a lelkesedése, hogy besegíthet ;)

Mr Long 2014.04.04. 15:37:02

@morsels: Altalaban a vajas-margarinos (ezt a kenocsot igy egyben aruljak), sonkas, sajtos, salatas, dijoni mustaros szenyamat eszem zacskos levessel ebedre. Vacsira asszonnyal fozunk, ez a kozossegi programunk.

montroyal ( CAN qc) 2014.04.04. 15:38:04

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
nalunk minden nagy elelmiszer boltba van koser pult (kotelezo?) de ami nem ott van , ha figyelmesen megnezed, azon is ott a koser jel ... volt egy kormany bizottsag amin az elfogadott megkulomboztetesek ellen vizsgalodtak , es valaki felvettette miert vagyok koteles koser cerealt venni mert mas nincs ( kulon felugyelo van a boltba alkalmazva hogy csak koser aru legyen)

mire gyorsan leultettek a pasit -- uj le neked nincs jogod beszelni antiszemitea vagy !!!

OK OK leulok de nem vagyok antiszemita ..

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.04. 15:38:25

@morsels: A kozeljovoben nem terveztem ilyesmit, de majd igyekszem eszben tartani. (En a telefonban nem tarolok csak ugy kajafotokat).

Amugy ma meg sima barany kebab lesz este sok-sok salataval es jalapeno paprikaval meg gherkinnel. Az meg nem olyan esztetikus vagy kulonleges, van minden sarkon.

Mondjuk azt meg nem dontottem el hogy beverek-e hozza egy nagy citromos joghurtot vagy sem. :D

Herr Géza 2014.04.04. 15:38:35

@macamuca [IHUN]: Mindent érteni... Én a kamasz fiamból indulok ki, neki a sült hús 5 szelet (már ca. 40 dkg), de csak azért, mert nem kap többet... :))

Mr Long 2014.04.04. 15:40:07

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: "En a telefonban nem tarolok csak ugy kajafotokat" Ez mondjuk nem hiba, hisz teloval nem tudsz rendes kajafotokat csinalni! Vegyel szepen egy Canon, vagy Nikon gepet, teljes vakurandszerrel es egy mac-et, hogy utana szepen beallithassad a kepeket es szerkeszthessed!

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2014.04.04. 15:40:34

@Herr Géza:
A pörkölt - történeti elemzések szerint - bécsi kiskocsmákból származik a monarchia idejéből.
Marketing okokból hívták "magyar(os)" -nak, mert az egzotikusnak számított.

A csóró pásztoroknak biztosan nem volt pénzük színhúsból (borjú) ételeket készíteni. A drága import helyett (pl. fekete bors) pedig minden bizonnyal helyi fűszereket használtak az ételekben, mint a borsikafű vagy csombor.

Herr Géza 2014.04.04. 15:40:40

@Pink Petsch: Én akkor sem tudtam. Jó, sült húst igen, de pörküttet nem. Igaz, azt eszem napokig is (hidegen, melegen)..:)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.04. 15:41:03

Ha mar kaja a tema es gusztusos etelfotok.

Nyomatekosan felhivom a figyelmet hogy ha ehes vagy mar amugyis, akkor semmikeppen ne kattints a linkre! Senki ehhalalert nem vallalok felelosseget. :)

Ha jol laktal mar, csak akkor nezd meg ezt az oldalt. Madar, te meg nagyon nagy ivben keruld el!!! :DDD

pornburger.me/

adg 2014.04.04. 15:44:55

Van egy csomó honlap, ami nem tetszik nekem. Még olyan is van, ahol ronda képeket mutogatnak, vagy még rosszabb, édibédi kiscicuskákocskákoat.
Biztos velem van a gond, de valahogy olyankor rákattintok arra a kis x-re ott fent, és megoldódik a probléma.

Herr Géza 2014.04.04. 15:47:23

@ctboy: Na jó, de a borjúpörkölt az már a gourmet verzió... Van azért pl. körömpörkölt is... Sztem. meg a pásztoroknál gyakran volt beteg/sérült állat (ld. kényszervágás), szóval nem lehetett túl ritka dolog azért még a színhús se.... Nyilván nem minden nap ihaj-csuhaj. Másrészt a pörkölt classicban nincs is bors. Hús-zsír-hagyma-paprika-só, oszt annyi.
Mindenesetre érdekes sztori a bécsi eredet, még nem találkoztam ezzel az elmélettel, attól persze lehet igaz is....

morsels (törölt) 2014.04.04. 15:48:10

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Egyebkent en csak a gherkint vagyok hajlando megenni, a kovaszos uborkat nem szeretem.

Bar van itt egy deep fried pickles (gyakorlatilag savanyu uborka panirozva es kirantva) cucc, ami kovaszos ubarkahoz hasonlo dologbol keszul, adnak hozza kapros martast is, amibe tunkolni kell, na az nem rossz :-)

2014.04.04. 15:50:08

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: A joghurtot ki ne hagyd ;) Van a mövenpicknek egy citromos-lime-os változata. Hűűű, az milyen finom!

2014.04.04. 15:53:45

@Herr Géza: A sült hús, smafu, az szeletekre van ;). Persze, vannak kaják, amiket nem lehet kis adagban, ezért eszek én napokig mondjuk rakott krumplit, töltött káposztát és paprikát, vagy leveseket, és hát azért a pörkölt is ilyen, meg a paprikás. Rosszul mutat kis mennyiségben ;)

SzZoole 2014.04.04. 15:54:02

Basszus!
Mi van ma itt?Ugylatom egyeseknek most fog megjonni,vagy mar megjott.
A felesegem is kuldott a HA-nak fotokat es recepteket,de a mai kommenteket elolvasva valoszinu,hogy kerni fogja,hogy ne tegye ki a HA.

2014.04.04. 15:55:38

@morsels: Húúúú, azt megkóstolnám! A kapormártást amúgy is imádom. Jobban hangzik, mint a rántott Mars szelet ;)

2014.04.04. 15:56:49

@Zoole[uk]: Ne már ... imádok kajákról beszélgetni ;)

Mrs. Clayton 2014.04.04. 15:59:46

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: őőőőőőőőőő, ha lehetne egyiket se
de egyébként visszakérdezek, ha a totalcaros fijúk azt kérik az olvasóktól, hogy tegyék fel a kocsijuk képét, akkor te feltöltöd, a kifakult, rozsdás ám frissen mosott zsigulid homályos fényképét, amikor épp a szomszéd lova lócitromot ereget a háttérben? na ugye hogy nem
de eszembe jutott a Vaterás bácsi, aki el akarta adni a mikróját, majd beguggolt elé, mert hogy letette a földre és lőtt egy fasza fotót, igaz a mikro ajtajában tükröződtek a rövidgatyájából kilógó heréi, de hát istenem, ő se volt egy művész

Herr Géza 2014.04.04. 16:02:23

@Evain: Mi ezzel a gond? A grillezett Marshmallow ismerete után már semmire nem tudok rácsodálkozni...
Képzeld el azt, amikor más népek a pacalpörköltünk fotóit mutogatják egymásnak elborzadva... Meg hozzá elmesélik, hogy az melyik alkatrésze is a marhának... :))) De a szalontüdö meg a herepörkölt sem piskóta...:))))))

Herr Géza 2014.04.04. 16:03:30

@Jess G: Hol az a kép ??? Akaroooom... :))))))))))))))))))))))

macamuca [IHUN] 2014.04.04. 16:04:23

@ctboy:
"A csóró pásztoroknak biztosan nem volt pénzük színhúsból (borjú) ételeket készíteni."

Nem a pénzen múlt, hanem a hűtő-hűtés hiányán.
A gulya mellett (annak nagyságától függően) néhány ember volt (gulyás+bojtárjai), ezért nem vágtak le egy borjút sem, nemhogy egy nagy marhát: az összes hús "picit" sok lett volna nekik, arról nem is szólva, hogy saját marhájuk nemigen volt.
Bérük egy részét utólag kapták meg (pénz, búza/búzaliszt, takarmány /pld. kukorica, a faluban lévő portájukon a feleség ezzel (is) etette a hízót, szárnyasokat/, ruhaszövet, stb), egy részét előre, és bérük része volt az is, hogy ellés után pld szabadon fejhették a tejelő teheneket.
Hogy mit-mennyit-mikor kaptak, az változó volt, a kontraktustól függött (mármint hogy mit tudtak kialkudni).

Ételeik jellemzően száraz, hűtés nélkül is tárolható alapanyagokból készültek: száraztészta (lebbencs, tarhonya), füstölt kolbász, szalonna, só, hagyma, fokhagyma, némi zöldség, gyümölcs.
Gulyásnak zömmel házasembert fogadtak meg (az már megállapodott=megbízhatóbb, mint a legény, aki ki tudja, hova keveredik/nősül, no és katonaviseltség is szempont volt /házasodni is jellemzően katonaság után házasodtak/).
Tavasztól őszig a férj kint a legelőn a gulya mellett, ahova aztán a feleség hetente "kisétált", és vitte magával a heti ellátmányt: ételt/alapanyagokat, tiszta ruhát, friss híreket a faluból.
Friss húst akkor ettek, ha a nej vitt nekik rántott csirkét.

Fentebb írtam, hogy holnap tarhonyáshús lesz: nekem az bántja a szememet, amikor a tarhonyáshúst pásztortarhonya néven tálalják. Fentiek okán a pásztortarhonya nem tartalmaz friss húst, helyette füstölt kolbász+tarhonya a fő elemei.
:)

Mrs. Clayton 2014.04.04. 16:08:56

@Zoole[uk]: hát ha túrósszelet, meg bableves volt a téma béna fotókon megörökítve, akkor azt tényleg főzze inkább csak neked meg nézegessétek ti a fotókat, mert nyilván a saját családja nem fogja kritizálni, ha viszont olyan képei vannak, amelyekre kép alapján bárki beleharapna, ne hezitáljon, ossza meg őket
de ugye énekversenyre se jelentkezik mindenki, aki gyerekként elénekelte 2x a Börtön ablakába soha nem süt be a nap kezdetű örökzöldet

Evain 2014.04.04. 16:11:41

@Herr Géza: nekem spec semmi gondom nincsen vele azon túl, hogy nem vagyok oda a sült banánért. :) Csak érdekességképp tettem be, hogy na magamtól ezt a kombót se jutott volna eszembe grillezni, pedig hát látod. :)
Ha valamit nem csipázok, azt oda szoktam írni. Lásd habfürdőhabnak tetsző dekor a kaján. :D

Mellesleg a csoki+banán kombó nem is rossz, múltkor csináltam a tejnemevő csemetém miatt ál csokipudingot, és ledöbbentem, mennyire ehető volt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.04. 16:12:05

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Ki az az Ancsi?
Minek mesz Floridaig a furdeshez?

@Zoole[uk]:
Ugye?
Paran megint megfogtak a dolog kvintesszenciajat... :(
Nekem kuldhetsz kepeket!!! ;)

Mrs. Clayton 2014.04.04. 16:13:26

@Herr Géza: a mikrosat? emlékeim szt a Homáron, de a Sóbert Norbinak is van egy ilyen rudis képe, sőt egy személyes ismerősöm albumában láttam, amikor Londonban egy hotelszobát örökített meg, a tükrös szekrényben nem vette észre h lefotózta magát pucéron álló farokkal
alig röhögtem, amikor megláttam, mondom melyiket nézzem, a szobát vagy téged, az meg csak hebegett, szegény felesége, hogy égett

2014.04.04. 16:14:01

@Jess G: Nem láttál te mostanában ilyen énekversenyes válogatókat, úgy látszik ;)

Evain 2014.04.04. 16:16:09

@macamuca [IHUN]: tarhonyát emlegetvén eszembe jutott, múltkor azon filóztam, hogy mennyi történelmi köze lehet a kuszkusznak a tarhonyához. Gyaníthatóan semmi, de érdekes volt belegondolni. ^^

SzZoole 2014.04.04. 16:19:33

@Jess G: nem fogod elhinni a felesegem olyat kepvisel amit itt kevesen.Nem csak egy egyszeru cukrasz.Megcsinalta a mestervizsgat,karamell cukraszatban es bon-bon keszitesben is jeleskedik es 24 eve a szakmajaban dolgozik.
Ketto evel ezelott benevezett egy versenyre Best of British kategoriaban a tortaja a 3.helyet hozta el.Ja es nem csak 3 indulo volt.

2014.04.04. 16:20:17

@Evain: És melyik tarhonyát preferálod? Az "úttörőgombócot" vagy a kézileg bizgeráltat? ;)
Mna, ez az, ami tényleg hiányzik, a tarhonya ... persze, a kuszkusz némileg hajaz rá. De csak némileg, azért pörkölt mellé nem ideális. ;)

SzZoole 2014.04.04. 16:21:26

@Pink Petsch: en is,meg egyebb masrol is:)))
Ha erted mire gondolok:)))))))))))))

Evain 2014.04.04. 16:23:47

@Pink Petsch: csakis a kézibizergáltat! Az úttörőgalacsint megutáltatták velem a menzán suliban. :)
Érdekes, mi rászoktunk a kuszkuszra szószos húsok mellé. Amihez a rizs megy, amellé simán ezt is be szoktam tenni változatosságnak. Mondjuk a paprikás, paradicsomos, pörköltes cuccok jobban esnek vele, mint a tejszínesek, az tény.

SzZoole 2014.04.04. 16:24:55

@Kövérmadár [swe]: dehogy kuldok neked kepeket,ugy el kezdeni csorogni a nyalad,hogy kiszaradnal:)))

2014.04.04. 16:29:23

@Zoole[uk]: Őszinte elismerésem a kedves nejnek. Pláne a cukrász mivoltának ;)

2014.04.04. 16:30:42

@Zoole[uk]: Értem. Érteeem? Érteeeeeeeeeeeem? ;)

2014.04.04. 16:33:24

@Evain: Hm, ez lehet a szerencsém, hogy nálunk nem volt menza, mert nekem a gépi jobban bejön, egyenletesebben pirul meg, valahogy jobban átfő, mint a különböző méretű kézi. És valahogy "egységesebb". Bár ez hülye kifejezés.
Hm, mazsolás kuszkusz, ananászos currys csirke mellé? ;)

Evain 2014.04.04. 16:33:28

@Zoole[uk]: nekem se? Egész nap emellett kampányoltam! :D

Nade most elhúzok haza. Prózai spenótfőzeléket enni tükörtojással. Merazjó. :)

SzZoole 2014.04.04. 16:35:55

@Pink Petsch: koszonom at adom,bar o is olvasa
De abban is biztos vagyok,hogy abba is bele fognak kotni,azert azt nem arulom el hogy o milyen nickel van itt,mert kivancsi leszek a reakciokra.

Evain 2014.04.04. 16:36:28

@Pink Petsch: nemnem, mazsola az a másik vörös posztó nálam. Ha van a csomagoltban, átmegyek hamupipőkébe. :D

SzZoole 2014.04.04. 16:37:16

@Evain: de de nem is veled van a gond:)))

2014.04.04. 16:39:03

@Zoole[uk]: Na és? Kihívás nélkül, mit ér az egész? ;)
Én már várom, hogy HA megjelentesse.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.04. 16:39:16

@Jess G: Egyetertunk abban hogy nem ertunk egyet. :)

Ha a Totalcaros fiuk azt kerik hogy pusztan lakossagi monitorozas szempontjabol toltsunk fel egy kepet arrol a verdarol amivel napi szinten ingazunk, akkor en bizony feltoltom a rozsdas szetrohadt zsigulim (marha benne lennek a Totalcaros korforgasban). Miert ne, hatha en egyszer ezzel jarok? Szegyellnem kene?

Az emberek egy jelentos resze neha kivancsi mas emberek eletere. Hogyan telnek mindennapjaik, mit esznek, mit isznak, mivel jarnak, stb. Neha a gazdagakra kivancsiak hogy csorgassak a nyalukat, neha a szegenyekre hogy halat adjanak erte hogy mennyivel jobb helyzetben vannak...

Ez az alapja napjaink szorakoztato iparanak, a celebeknek es a valosag showknak. Rovid idore bepillantast nyerni 1-1 ember eletenek valamely szegmensebe. Valahol errol szol a HA maga is, nem mindig minden happy es sunshine. Neha megosztjuk egymassal a vilag fajdalmat is. Es ha en egy szakadt zsigulival jarok akkor az en vagyok, ez ugyanugy hazzatartozik az utcakephez.

Az mar valoban egy vitathato allaspont hogy a fokuszgombbal mi tortent a fenykepezon. De szerintem csak azert nekiesni mert o olyan kajakat fenykepezett le, amilyeneket valoban eszik... nem kene.

Persze nincs azzal semmi baj ha ez teged nem erdekel, csak szerintem nem kene azert lecseszni a posztert mert a HA kereset teljesitette. De ugysem fogjuk meggyozni a masikat a sajat igazunkkal, szoval sztem peace out! :) Ne vedd sertesnek, nem annak szantam.

DieNanny CH 2014.04.04. 16:39:20

@Jess G:

Mi ősszel az osztálytalálkozón paprikás krumplit csináltunk bográcsban, amibe mi pucoltuk a krumplit. És mind a tizenhatan megnéztük a többiek összes családi - főként gyerekekről - készült fotóit. És a fiú oszt.társak többen voltak, mint a lányok...
Ez a 25 éves általános iskolai találkozónk volt. 29-ből ennyien voltunk.

edina. 2014.04.04. 16:39:28

En abszolut megertem mikor emberek jo dolgokat, amiket minosegi modon is el lehet kesziteni - hianyolnak. De margarin????? Egeszsegtelen f.s. A jo kis angol vaj miert nem jo? Szamomra a sutik is jobb izuek vajbol. Persze, ha vki laktozerzekeny, az mas

SzZoole 2014.04.04. 16:39:56

@Pink Petsch: tudod mit?
Kuldok neked kepeket,ha Te is kuldesz:))))
Deal?

2014.04.04. 16:40:33

@Evain: Jahooogy...! :D Hm, akkor próbálj ki egy csilis-citromos verziót. Egy édeskés curry mellé, nagyon fasza! :)

2014.04.04. 16:41:15

@Zoole[uk]: Nem csinálok ételfotókat :P

SzZoole 2014.04.04. 16:42:43

@Pink Petsch: nem is arra gondoltam:)))

tanato 2014.04.04. 16:45:38

chezsandra.cafeblog.hu/
Egy kis kajablog,Szandra férjével dolgoztam kint egy francia kisváros kórházában.Nekem tetszik a blogja.

2014.04.04. 16:52:09

@Zoole[uk]: Na, majd kapcc a zasszonytól a fejedre rá! :PPPP

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.04. 16:54:12

@Evain: hát tök eltérő a készítési módjuk....

macamuca [IHUN] 2014.04.04. 17:01:33

@Herr Géza:
"Sztem. meg a pásztoroknál gyakran volt beteg/sérült állat (ld. kényszervágás), szóval nem lehetett túl ritka dolog azért még a színhús se.... "

A gulyás felelőssége volt többek között az állatok egészsége, annak megőrzése is (adott esetben a gyógyítás is: állatorvos nemigen volt...).
Kihajtáskor szó szerint egyesével vette át az állatokat, épp azért, hogy egy beteg nehogy megbetegítse a többit (hazahajtáskor pedig éppígy, egyesével adta át őket, szaporulattal együtt).
És ezt igen komolyan vette = sok esetben a saját kára volt, ha elhullott egy állat (pld lábtörés miatti kényszervágás), mert kártérítéssel tartozott = levonták utólag a járandóságából (a megkötött egyezség függvénye).
Komoly érték volt a gondjára bízva, ennek megőrzését (darabra és állapotra egyaránt) komolyan vette a gulyás is, és a rá állatokat bízó gazda is = a marha nagy értékű vagyontárgy volt.

Táplálkozásuk nem volt változatosnak mondható, kalóriadúsnak inkább, ez az akkori korban nem volt szokatlan: a friss hús (akár csak a csirke is, a faluban lakók számára) nem volt szokásos része az étkezéseknek. Kacsát, libát tartottak, tömtek, ősszel vágták-ették őket (nomeg a tolluk, tépéssel, párnába-dunyhába), kivéve, ha eladták a városi nípeknek. Csirkét felnevelték, lett belőle tojótyúk (a tojás sűrűbben előfordult az étrendben, és el is adták, szinténa városi piacon), a kiöregedett tojótyúkot, kakast vágták le, de belőlük sem tellett minden hétre, egész évben. A rántanivalóként ismert kb kilós csirke levágása ritkaság volt = kevés húst (bár finom) és eggyel kevesebb tojótyúkot jelentett, tehát inkább ünnepi alkalommal, ritkán került rá a sor (és nem volt egész évben, a kotló csak egyszer költött ki csibét).

:)

Morgo1229 2014.04.04. 17:02:12

@macamuca [IHUN]: mar tegnap is kedvet kaptam Toled a gyumolcsmartashoz. Nalunk ugy volt a menzan - ja en voltam uttoro is - hogy kaptunk a gyumolcsmartashoz fott darat (buzadarat) es daralt fott hust bele a cukros martasba.

En ezt tudom reprodukalni bar sajnos, a buzadara az, amit importalnom kell majd mert elfogyott es az nagyon nehezen potolhato. (hollandia)
Husdaralot meg mar millio eve tervezek venni, hogy legalabb tudjam mi van a daralthusban. Mert most ugye nem tudom.
Jovo honapban megveszem talan. Lattam olyat is aminek a vegen van egy ilyen kolbasztolto cso es akkor mar toltom is a kolbaszt. :-)
Fustolom nincs. :-(

Imre apó 2014.04.04. 17:05:26

@Pink Petsch: én meg inkább enni a kaját :D

Imre apó 2014.04.04. 17:05:26

@macamuca [IHUN]: egy néprajzos veszett el benned :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.04. 17:06:00

@Evain: Én tavaly jelentkeztem is szakács képzésre :). Fel is vettek, de végül nem tudtam elkezdeni...nagyon bírom a főzős műsorokat, na nem mindegyiket, de nagyon sok igazán profi sorozat van. Sajnos egyik sem magyar...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.04. 17:08:09

@macamuca [IHUN]: Az még hozzá tartozik, hogy sokkal nagyobb mértékben használták a gyümölcsöket, mint most. Például minden háznál csináltak ecetet, az aszalványok természetes ízesítők és édesítők voltak, a cukormentes lekvárok, a 'gyümölcsbőr' minden háztartásban kötelezően előfordultak.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.04. 17:10:56

@Herr Géza: Nekem az igazi krumplikánaán Írország volt, sehol olyan jóízű burgonyát nem ettem, mint ott. És olyan dödöllét rittyentettünk belőle, hogy az Őrségben is megirigyelték volna :). Tejfelt persze a lengyel boltban vettünk hozzá :).

2014.04.04. 17:11:34

@Imre apó: Oké, az az utolsó állomás ;)

**mimi** 2014.04.04. 17:12:11

érdekes cikk....

gepnarancs.hu/2014/04/isten-hozott-testver/

"Aki nem teheti, mert nincs olyan szakmája, mert nincs nyelvtudása és bátorsága sem a tanuláshoz, aki nem képes az anyagi fedezetét megteremteni, aki fél újra kezdeni az életét, az marad.

Marad és csúszik egyre lejjebb, egyébként az ország felével együtt.

Mert ma már az ország fele él létminimum alatt.

Ez a szám csak növekedni fog."

**mimi** 2014.04.04. 17:13:20

bocs, nem illik a kajához, de ma ilyenekbe botlok bele...

SzZoole 2014.04.04. 17:13:35

@Pink Petsch: nem hiszem,o jofej nem szallt a fejebe a dicsoseg attol,hogy egy kicsit(na jo nem kicsit)jobban megy,megmaradt olyan szerenynek mint regen volt:)))

2014.04.04. 17:13:53

@Morgo1229: Almamártás, megvan? ;) Nem a szósz, hanem a mártás, almadarabokkal, amihez az édeskés-savanykás fajták a legjobbak, mert azokhoz nem kell semmilyen adalékanyag, max. pár csepp citromlé, és némi fahéj ...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.04. 17:14:23

@macamuca [IHUN]: Ez nagyon jó volt :))!

Akkor én is hozzáteszek egy típust:

Aki nem is próbál helyettesíteni, elfogadja és szereti az adott ország gasztronómiáját, szívesen tanulja és készíti az új ételeket. Ha székelykáposztára vagy dobostortára vágyik, hazalátogatásakor azt 'rendeli' a mamánál :).

2014.04.04. 17:15:19

@Zoole[uk]: Hm, nem is arra gondoltam ... :PPPPP

Morgo1229 2014.04.04. 17:17:33

@Pink Petsch: Igen, ez is nepszeru a csaladban, csak nalam nem, mert a fahejat utalom.
Bezzeg az ikeas almaszoszt a husgomboccal megeszem. :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.04. 17:24:44

@macamuca [IHUN]:
Te miről beszélsz? :D

@**mimi**:
Attól függ... ha egy lábosba csúszik bele az ország fele, akkor még akár ételről is beszélhetünk ;)

**mimi** 2014.04.04. 17:27:14

@Kövérmadár [swe]:

:)))))))))

mindig meg tudsz nevettetni :)

2014.04.04. 17:29:47

@Morgo1229: Hát nem muszáj fahéjjal, ha neked nem jön be az íze. A szegfűszeg és a szegfűbors is nagyon megy az almával. Meg lényegében minden olyan fűszer, ami a forralt borhoz is jó ;).

2014.04.04. 17:35:29

@zöldeketbeszélek: Én így álltam hozzá alapvetően, de a sváb konyha, bár jó, de túl sok változatosságot nem nyújt. Igen, a leberkase is finom, meg a maultaschen is, meg a sváb krumplileves is. Egy baj van, hogy eléggé szegényes. Ha lenne 100 ezer euróm, nyitnék egy fúziós kifőzdét, ahol a magyar és a sváb ételeket kombinálom. Olyan messze nem áll egymástól a két konyha, csak a magyar sokkal változatosabb, de az ízviláguk, nem igazán eltérő.
Nagyon furcsa, de Stuttgartban nincs magyar étterem. Ez egy baszott nagy piaci rés. Bár az én kifőzdém inkább magyar-román-sváb lenne. Oké, kivettem a kezem a biliből ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.04. 17:37:11

@**mimi**: Tetszett, csak éppen ez a folyamat nem most kezdődött el, hanem úgy 10-12 éve, ahogy én látom. Persze kampányidőszakban rá lehet húzni mindent az aktuális hatalomra, de ez maszatolás, még ha igaz is.

**mimi** 2014.04.04. 17:38:45

@zöldeketbeszélek:

jogos, nem most kezdődött, de sajnos igaz :(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.04. 17:42:35

@zöldeketbeszélek:
Az jutott eszembe, hogy ha most még kapna 4 évet a Fidesz, akkor fel lehetne sorakoztatni a két nagy párt szimpatizánsait egymással szemben és mindkettő üvölthetné telitorokból, hogy "Elmúltnyó'cév!"

Soha nem látott egyetértés lenne, szerintem :D

macamuca [IHUN] 2014.04.04. 17:46:51

@Evain:
Hát küllemre hasonlítanak, de semmi másban. Más az alapanyag (dara, ill. liszt), az elkészítés (félkész=gőzölt/párolt darából apró "golyót" bizgerélni, ill. sima lisztből+tojásból kemény tésztát gyúrni, majd lereszelni és szárítani), és a felhasználás is (kuszkusz édes és sós étellé is válhat, lehet belőle egytálétel is, némi ezzel-azzal "tuningolva, de köret is, míg a tarhonyát jellemzően sós étel mellé főzték meg, köretként).
De nem csodálom, hogy a külső hasonlóság miatt eszedbe jutott :)

@Morgo1229:
Halkan és félve súgom meg, hogy én is kedvelem. Pssszt, el ne mondd senkinek! :))))

@Imre apó:
Vagy meg :)))))
(Ha már eccör a zalfődön nőttem fel, Hortobágy szélén, nomeg a famíliám is paraszt volt és a marhatartás "szokásuk" volt /a '80-as évek végéig magam is gondoztam őket, jártam tejcsarnokba, stb/, akkor nem olyan meglepő, ha ismerem valamelyest a témát :) )

@zöldeketbeszélek:
Gyümölcs.
Ismered a mondást: amiből lekvárt lehet, abból pálinkát is :)))
Így hát a döntő tényező az volt, hogy
1: a feleség vagy a férj szava volt a döntő ezügyben (páronként/háztartásonként változott)
2: a család ízlése (mennyire szerették a gyümölcsöt-belőle készült lekvárt, sütit, aszalványt, stb), vagy anyagi helyzete volt a meghatározó (a befőttet, lekvárt, aszalványt éppúgy el lehetett adni, és el is adták, mint bármi mást, akár a pálinkát is, bár ha a családfő szava volt a döntő az ételekkel-kertben megtermelt dolgokkal kapcsolatban, és ő pálinkát főzött-főzetett a gyümölcsből, akkor azt meg is itta, nem eladásra szánta).

Gyümölcséréskor ették a gyümölcsöt, de nem volt ritka, hogy ahogy ért, úgy készítették el belőle (folyamatosan) a befőttet, aszalványt (lekvárt inkább egyben, nagy mennyiségben főztek, leginkább szilvából, jó "öregre"-keményre), a hullott gyümölcs meg ment a cefrébe.
A gyümölcsecet is elkészült, de azt meg sok helyen inkább gyógykészítményként használták, kanalasként, borogatásnak, stb, illetve a tartósításhoz, bár nem volt jellemző az ecetes savanyúság (nyáron kovászos uborka, télre hordós káposzta, a leggyakoribb savanyúságok ezek voltak). A manapság egészséges étrend részeként preferált gyümölcsecet pld salátához akkoriban ismeretlen volt.

Szóval, a gyümölcs leginkább időszakos csemege volt, nem tudatos és fontos része a táplálkozásnak, a belőle készült befőtt/lekvár/aszalvány szintén csemegének számított, és a parasztságban csak a tehetősebbek engedhették meg maguknak, hogy a csemege (bármilyen is), illetve a hozzávalók (pld süteményhez lekvár) a háztartás fontos kellékei legyenek.
Márpedig a módos gazda, nagygazda réteg csak egy szűk rétege a parasztságnak = az ő gyümölccsel kapcsolatos szokásaik nem mondhatóak általánosnak és jellemzőnek. Sajna...
Később (II. vh. után) viszont elterjedtek ezek a szokások, és sokan ezt a szokásrendszert tekintik általánosan jellemzőnek, mint paraszti szokást (úgy általában az étkezés terén ez nagyjából mindenre elmondható, nem csak a gyümölcsre).

Jogos a kiegészítés, legyen ez a 3. csoport :)))

2014.04.04. 17:47:19

Tetszik ez a kajalos sorozat, HA jo diplomata - amikor elharapozik a keletnyugatozas, be kell dobni egy olyan temat amibol kevesebb offolas es konfliktus szarmazik, megis mindenkit erint es van rola velemenye (es relevans is, marmint a hataratlepeshez-nemzetkoziseghez is kapcsolodik.) :D

Majd ha ezt a sorozatot vegig ettuk, lehetne ilyen mas temakkal is, marmint, nem csak a kaja ilyen, persze az elegge alap es szinte kimerithetlen :D De pl engem erdekelne mar az a beigert epuletes/epiteszes poszt is, vagy a (vizualis) kultura mas megnyilvanulasai... muveszet, szinhaz, konyvek, media, magazinok, es egyebek, vagy a sport, attol fugg persze ki mit fogyaszt az o orszagaban :)

macamuca [IHUN] 2014.04.04. 17:55:18

@Kövérmadár [swe]:
Azóta már program lett belőle, Evain+Long+én csoportosan lógunk (előtte még jóllaktunk, úgy jobban esik :D), én közben dalolok, nekik adtam füldugót, ha végeztünk, akkor fagyizás lesz.
Kimondottan jót tesz a lógás, már nem vagyok "idegállapotba" :DD
Ja, és neked is megbocsátottam, hogy tipródásba taszajtottál :DDD

eddie1977 2014.04.04. 17:57:00

Hát azért az "offolás" itt sem maradt el.
"ha most még kapna 4 évet a Fidesz"

De igen, a hazai ízek mindig jó téma. Már ha van hozzájuk alapanyag.
Írországban a termékek egyszerűen eltűnnek a polcokról.
A legutóbb a kedvenc Lipton teánkkal jártunk így.
Az egyik héten még fel van töltve a Tesco polca, a másik héten már hűlt helye van a cuccnak.

Arról nem is beszélve, hogy az ír ízlés miatt [ami gyakorlatilag a zéróval egyenlő] az összes hazai cuccot [vagy ahhoz erősen hasonlítót] valamilyen lengyel boltból kell beszereznünk.
Akár főzésről, akár sütésről van szó.

Érdekes volt látni, hogy az egyik közeli Polonez nevű lengyel áruházba négerek is járnak vásárolni, mert már ők is rájöttek arra, hogy a kelet-európai ízvilág nem olyan rossz.
Írek nem járnak oda.
Nekik az is jó, ha két szelet "fűrészporos" kenyér közé betesznek egy banánt.
Mint minden másban, úgy az étkezésben is roppant igénytelenek.

eddie1977 2014.04.04. 18:00:56

OFF

Most olvastam a hírt, hogy az egyik legkedvesebb mesemondó elhunyt. Szabó Gyula 83 éves volt. Béke poraira!

ON

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.04. 18:08:03

@macamuca [IHUN]:
Jajj, szent isten, savanyúcukor! :D
Rettenetesen, roppantmódon röstellem! ;)

@eddie1977:
Szánom bánom, felmondok! :)

@mojyo:
Na akkor...
A kínai szezámmagos csirke vagy a német sültkolbász a jobb? :)

macamuca [IHUN] 2014.04.04. 18:22:00

@Kövérmadár:
Gondolom, diétás savanyúcukker.
Mert akkor ide is guríthacc belőle egy (-két-há'-négy = csak a tempó kedvéért...) szemet.
És akkor tied a totális feloldozás is (a bűnbocsánat mellé, természetesen).
:))))))))))

macamuca [IHUN] 2014.04.04. 18:30:16

@Kövérmadár [swe]:
@Kövérmadár:
Gondolom, diétás savanyúcukker.
Mert akkor ide is guríthacc belőle egy (-két-há'-négy = csak a tempó kedvéért...) szemet.
És akkor tied a totális feloldozás is (a bűnbocsánat mellé, természetesen).
:))))))))))

Sütemény1975 2014.04.04. 18:30:31

@maxval a gondolkodó birca: ez tenyleg szanalmas. Egy megfelelo vezetonek ilyen miatt ellehetetlenitik a munkajat. Tamogatnod kell a melegeket, kulonben nincs helyed a cegnel. Nevetseges...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.04. 18:31:08

@macamuca [IHUN]:
Most éppen protein-szelet fogyasztása történik :D De ez az utolsó, nem tudom átküldeni :(

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.04. 18:39:38

@eddie1977: Jut eszembe, Eddie, errol mi a velemenyed?

www.szeretlekmagyarorszag.hu/a-20-legtutibb-hely-a-jo-elethez-a-18-budapest/

A 16. helyen Dublin all.
"Írország fővárosa a legjobb helyek listáján. Hogy miért ajánlják? Jó a sör, az osztriga és Írország lassan kiheveri a válságot. Az ingatlan ára persze alacsonyabb, mint Barbadoson."

Mi a helyzet az ir osztrigaval? En soha nem kostoltam meg a nem-ir osztrigat sem :). Mondjuk azzal nehez vitatkozni hogy olcsobb, mint Barbados. :D

mrsmihaly 2014.04.04. 18:40:57

@maxval a gondolkodó birca: miert felejtenem el? Ma van a szulinapom :)

Sütemény1975 2014.04.04. 18:54:28

@Jess G: amugy vannak neked barataid? Ott fenn?

SzZoole 2014.04.04. 19:13:00

@Pink Petsch:hat mi masra?az amolyan kepre amit en szeretnek?
Hidd el nem okozna problemat,mar 22 eve egyut vagyunk ismeri az elo eletem nem zsakba macskat kapot,ugyhogy csak nyugodtan:))))

Quercus a favágó 2014.04.04. 19:13:55

@maxval a gondolkodó birca: @Sütemény1975:

Majd vasárnap eldől, mi is ebben az irányban haladunk-é. Remélem nem.
Addig is:

Adjon az Isten!

**mimi** 2014.04.04. 19:23:01

@VHB:
ez nagyon érdekes...nem értettem pontosan mit csinált a szemüveges csaj, aki a végén beszélt...beköltözött valahova, és kiírta hogy ott él??? ilyen van?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.04. 19:23:33

@Jess G:
Most néztem meg, a Magyar Értelmező Kéziszótárban a sznob szinonimájaként a te neved szerepel.
Azanyámúristenit...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.04.04. 19:24:08

penzugyiszemle.blog.hu/2014/03/26/amikor_egy_jegybank_kiszur_a_vilaggal

közgazdászok? vélemény? Mi fog történni ha leáll a pénznyomda? Összeomlik az egész világ?

Imre apó 2014.04.04. 19:24:08

@macamuca [IHUN]: Így persze egész más, értem akkor, hogy honnan, csak a fogalmazásod nagyon jó volt, mint ha tényleg néprajzos írta volna. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.04. 19:27:50

@Pink Petsch:
Csodálkoztam is rajta...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Mrs. Clayton 2014.04.04. 19:31:02

@Sütemény1975: bocs, elmentem oniontatent sütni goat cheessel, hol vannak-e barátaim?
nem, alapvetően mindenki utál mert ronda, utálatos lény vagyok a gyerekeim is csak akkor szólnak hozzám, ha pénz kell nekik
egyébként meg nem értem miért jelent gondot az őszinte kritikám, bezzeg Ana Bognarot meg a sárgagucsizmás anyukát mindenki elküldte a francba, mert h az írás minősíthetetlen
ebből nekem csak az jön le, hogy igazam van, nincs ételkultúra, minden jöhet alapon az átlag magyar bármi szart megeszik, legyen az sütemény, főétel, leves
de gondolom, majd ez is 20 év alatt megváltozik
addig nézegessétek a virsliből meg ketchupból formált fejet mert az jó kaja, meg a piros fehér zöld nemzeti lobogós párizsis zsemlét, mert az is olyan eredeti

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.04. 19:31:12

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Arra a kebelre ráficcennél azt hinnéd az Isten nyúlt le érted.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))

VHB 2014.04.04. 19:32:10

@házelőtthinta: A mellékelt ábra akkor is igaz, ha a sz@r a ventillátorba pottyan.

blog.michaelmichelini.com/wp-content/uploads/2010/06/management-levels.jpg
Ez a válasz az összes olyan kérdésedre, amelyek úgy kezdődnek, hogy "Mi lesz/Hogy lesz".

Mrs. Clayton 2014.04.04. 19:33:36

@diggerdriver: nézd, ha neked a bolti paradicsomos húsgombóckonzerv kaja, akkor inkább sznob vagyok
mondjuk ezt az angol főnököm is mondta már, lehet van benne valami, még mindig jobb mint igénytelennek lenni

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.04. 19:35:08

@diggerdriver: :DDD

Kicsit ugy vagyok mar ezzel hogy nagyobb a fustje mint a langja. Amennyit beszeltek rola. :D

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.04. 19:35:18

@QUERCUS(a favágó):

Remélem, ez a kérdés fel se merül Mo-n. Jelenleg csak a DK áll ki a homoklobbi mellett.

Mrs. Clayton 2014.04.04. 19:40:31

ez épp most jött szembe velem a fészen, ok az 5-ös felejthető
de mondjuk ha legközelebb a résztvevők legalább ilyet küldenének, kevesebb kritikám érné őket, de sztem mindenki lehetne annyira igényes h ennél szarabb képet/ételt nem posztol sehová
www.nosalty.hu/ajanlo/7-olcso-recept-amit-imadni-fogsz

Mrs. Clayton 2014.04.04. 19:46:36

@eddie1977: na most a grammár nácit felhomályosítom, hogy a filteres tea nem tea, aki azt iszik szemetet iszik, ugyanis csak nyomokban tartalmaz tealevelet, abból is csak a legszarabbat, csupa csersav, szar, tele szárral, meg amit a földről összesöpörnek vegyél rendes teát

DieNanny CH 2014.04.04. 19:50:05

@Pink Petsch:

Én most vettem szilvás-fahéjas joghurtot (Denner). Isteni!

eddie1977 2014.04.04. 19:51:50

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Az a véleményem, hogy ha választhatnék a listáról, akkor a nyomor és a kőgazdagság együttes jelenléte ellenére is Hongkongot választanám.
Azon belül [vagy inkább kívül] is a Cheung Chau nevű apró szigetet/halászfalut, ahol minden alkalommal olyan nyugalmat találtam, mint még sehol máshol a világon.
És a sok helyi étterem mellett még egy meki is van a dokkal szemben. :)

2014.04.04. 19:51:52

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: "Nem is hinnénk, hogy Michelin-csillagos éttermekkel is büszkélkedhet Tokió."

:DDDD

Végül is tényleg hihetetlen, hiszen a japán konyha világhírű, akárcsak a francia vagy az olasz.

DieNanny CH 2014.04.04. 19:53:24

@Jess G:

De figyelj. Valaki, valamikor, családi használatra lőtt néhány fényképet. Aztán a kaját megették.
Ha autóról kérnek képet, mondjuk van 500, de mind sz@r. Fogom magam, kimegyek, beállítom a gépet, és lövök egy elfogadhatót.
Na de a kaját nem fogom csak ezért újra megfőzni???!

eddie1977 2014.04.04. 19:55:41

@eddie1977: Oh, helyesírás.
Ezt vajon jól írtam? "dokkal szemben".
Mert szerintem nem. Dokk-kal. De ez meg így hülyén néz ki.
Hát, ebből is látszik, hogy én sem tudok mindent, de még csak megoldást sem találtam rá.
Szóval a "kikötővel szemben". :)

Mrs. Clayton 2014.04.04. 20:03:41

@DieNanny [SZ,CH]: én, hapublikálni akarom, akkor levőzöm 5x is vagy nem teszem közzé
én nem látom a különbséget a szar írás, a szar fotó és a szar kaja közt
egyszerűen mind szar
a fentiek közül mint írtam ételként a risotto illetve a kakaóscsiga értelmezhető
fényképként gyakorlatilag egyik se
ételfotóként az összes szar
nézd már meg, van egy ketchuppal díszített a közepén tükörtojás virsli szív, mi ez ha nem vicc, kajának nem nevezném
aztán van egy tepsi süti, amiről a készítője levágta a csücskét mert h ez majd dizájnos lesz s a kivágott darabot egy tányérra tette, ezen röhögök reggel óta, hogy ez hogy jutott eszébe, nem lett volna elég a két szelet a tányéron
aztán ott van a mosogatószer a tálca süti meg a pohár bor háttérben a késekkel, meg gyümölcskosárral
azta, ezt le kéne festeni
miért nem látom ezeket a kompozíciókat fotósoktól?
továbbra is azt mondom, h ha kritikát fogalmazunk meg olyan írásokkal szemben, amit a beküldője se stilisztika, se tagoltság, se mondanivaló, se információ szinten nem gondolt át csak úgy beküldte, ami először eszébe jutott, akkor legyen már más tartalmú bejegyzéseknél is elvárás, hogy minimális értékkel bírjon már a szerzemény

eddie1977 2014.04.04. 20:08:58

@Jess G: Az a baj, hogy pofoz az élet, és rendes teára nem telik.
Ha például otthon vagyok, nemcsak filteres teát iszom, hanem a vizespárizsit is jó étvággyal fogyasztom, annak ellenére, hogy van némi elképzelésem arról, hogy mit sörpörnek bele a földről.
De ha még sokáig maradunk Írországban, akkor a végén úgy lecsövesedünk, hogy a kukából kell majd kiszednem azt a maradékot, amit te dobtál bele.
Ez van. Mi rosszabbul élünk, mint négy éve.

2014.04.04. 20:09:13

@eddie1977:

Jó a dokkal. Egyszerűsítő írásmód elve. Vö. tollal, hallak stb.

Ma békülékeny hangulatúnak tűnsz, úh megragadom az alkalmat: a helyesírás, ugyebár, olyan, mint az illem. Emiatt tök fontos hogy az államfő ne "álamfő"-t írjon, de posztokban meg blogokban a helyesíráson rugózni szerintem nem igényesség, hanem (pardon, nem bántásiból, de) dedósság. Peace.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.04. 20:12:30

@eddie1977: Nekem talan Bretagne tetszik legjobban a listarol. :)
Csak ne franciaul beszelnenek Franciaorszagban. :( Olyan jo hely lenne! :DDD

@Philosoraptor: Nah, SzeretlekMagyarorszagos cikk, szoval nem kell tul magasra tenni a lecet. Az arak tekinteteben is boven felelottek. Mindenhol ugy fogalmaznak mintha egy kommersz 180 nm-es csaladi haz kerulne annyiba, holott azok az arak inkabb a Château-kra es villakra vonatkoznak... :P

2014.04.04. 20:12:54

@Zoole[uk]: Hát hogyne, aztán ha türk a fejeden a palacsinta sütő, majd én leszek az oka ... na neeeem, jobb a békesség :P

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.04. 20:13:39

@Jess G:
Csendben megjegyzem, hogy a mondatokat nagybetűvel (pl. A) szokás kezdeni és a végüket gusztus szerint ponttal (.), felkiáltójellel (!) vagy kérdőjellel (?) szokás lezárni. "Én"-nel (sem "én"-nel) nem kezdünk mondatot.

Mert ugye nincs különbség a szar írás, a szar fotó, a szar kaja és a szar központozás/helyesírás között. Egyszerűen mind szar.

2014.04.04. 20:14:19

@diggerdriver: Kabbbéééé :P ;)))))

2014.04.04. 20:17:49

@DieNanny [SZ,CH]: Jah, a szilvás s fasza! :) De van, asszem a müllernek tejberizse (ok, tudom, már nem joghurt, csak a szilvásról jutott eszembe), amit ők milchreis kompot-nak neveznek, de persze nem kompót, a mi értelmezésünk szerint. Natúr tejberizs, és szilvás, egreses meg kökényes jóságot lehet hozzáadni falatonként. Huhh! ;)

Mrs. Clayton 2014.04.04. 20:20:04

@Kövérmadár [swe]: hol van az leírva, h énnel, de akárcsak éssel nem kezdünk mondatot?
pontos forráshely megjelölést kérnék
most mondom, h ilyen szabály nincs, nem volt és nem is lesz

SzZoole 2014.04.04. 20:21:12

@Pink Petsch: persze,mindig a kifogasok,vald be,hogy csak irigy vagy es sajnalod tolem azt a kis oromot:))))))))

2014.04.04. 20:21:37

@Jess G: Te, ezek nem fotósok. Érted? Ez a különbség.
Nem igaz, anyámé, hogy reggel óta ezen kattogsz. Tavasz van,, baszod, menj már ki a levegőre sétálni. De komolyan ...
Vagy ez nálad ilyen tavaszi túlpörgés? Mert, akkor nem szóltam ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.04. 20:25:19

@Jess G:
Valóban!
Ezesetben a kevesebb több lett volna.
Központozás? Mondatkezdő nagybetű? ;)

Mrs. Clayton 2014.04.04. 20:25:43

@eddie1977: akkor drága Eddie nagyon megszívod, ha az én kidobott maradékomra ácsingózol
ugyanis nálam olyan h kidobott kaja nincs
erre nagyon allergiás vagyok
a szegényeknek elnézzük, h kénytelenek ipari hulladékot enni, sőt még gyűjtünk is nekik
de legalább ők nem posztolják 2 percente a fészre/instagrammra a párizsis zsömlyéjüket, mint szuperérdekes gasztrohírt
küldjek a karamellizált hagymás, kecskesajtos tartból nektek némi balzsamecettel pár falatot?
jó lett, de a képet nem közölném

2014.04.04. 20:25:58

@Zoole[uk]: Basszus, ha az én képem jelent neked örömöt, akkor imádkozz, hogy az asszony ezt most ne olvassa :PPPP

Mrs. Clayton 2014.04.04. 20:28:48

@Pink Petsch: én már rég abbahagynám, de mindig alám kérdeznek
muszáj megvédenem egy tisztességes pórés, diós penne parmezánnal tisztességes böcsületit
@Kövérmadár [swe]: haggyámá edd az extrudált kenyeret inkább

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.04. 20:29:08

@macamuca [IHUN]: Amiről írsz, az a XIX. századi paraszti életforma, a skanzenekben is általában ennek a tárgyi emlékeit látjuk. Amiről én írtam, az a folyószabályozás előtti életforma, amikor a gyümölcs (termesztett és vadon termő) még egészen más helyet foglalt el a paraszti táplálkozásban, mint az 1830-as évektől. Andrásfalvy Bertalan (Duna) és id. Bellon Tibor (Tisza) kutatásai egyértelműen ezt támasztják alá. (diplomatémám volt az ártéri gazdálkodás, gyümölcsészeti szemszögből és még érdekel.)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.04. 20:31:34

@Jess G: Ebben neked kell igazat adnom. Persze nem várható el senkitől sem művészi igényességgel kivitelezett fotó (ha nem a hivatása), de azért egy alapvető szépérzékkel el lehet kerülni az általad felsorolt hibákat. Azért mentségként hadd mondjam, hogy a Nosalty sem ment ezektől, pedig azért oda meggondoltan töltögetik fel a fotókat, recepteket.

2014.04.04. 20:33:31

@Jess G: :DDDDD Hülye :DDDDDDD

SzZoole 2014.04.04. 20:36:48

@Pink Petsch: itt ul melettem a masik tabal a kezeben es mosolyog:))))

2014.04.04. 20:38:40

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Aki a cikket írja, annak kellene magasra tennie a mércét. Vagy pedig válasszon magának másik szakmát.

**mimi** 2014.04.04. 20:38:58

@Kövérmadár [swe]:
én szeretek a mondatok végére pontokat tenni...több pontot...:)
nagy baj???? :))

Mrs. Clayton 2014.04.04. 20:42:54

@zöldeketbeszélek: @Pink Petsch:
kösz, végre van két ember aki lát is és evett már ételt
na, itt kiszálltam
mi van a buzikkal, meg a választásokkal?
kisminkelt leggingsesek voltak erre?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.04. 20:43:42

Az járt a fejemben, hogy az én problémám pont a poszt fordítottja. Ugye már mindenféle népség szakácskönyve kapható a piacon, nagyon profi kivitelben. De hiába van 200 remek recept mondjuk egy Oliver könyvben, ha a fele friss tengeri kagylót, halat, mindenféle speckó ánglius élelmiszert kíván meg. Nem egyszerű ezek helyettesítését kiókumlálni, még akkor sem, ha az alap dolgok (szószok, fűszerek) egyre több helyen kaphatók.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.04. 20:47:27

@DieNanny [SZ,CH]: De miért is ne? Egyik sem valami gasztronómiai mestermű a Cordon Bleu-ből, hogy ne lehessen rekonstruálni fél-egy óra alatt a család nagyobb megelégedésére :)!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.04. 20:48:18

@Jess G: Nagyon hiányoznak :)? Mert kereshetek neked valami idevágót :))!

2014.04.04. 20:48:40

@Zoole[uk]: Jah, egyelőre ... :PPPPP

eddie1977 2014.04.04. 20:50:10

@Th's child: Hűha! Ezek szerint ideje beülnöm egy magyar nyelvtanfolyamra, mielőtt hazacuccolok. :)
Esküszöm, hogy nem tudtam, milyen szabály vonatkozik a fenti példára.
De hát holtig tanulok. Szóval peace! :)

Egyébként ez a "dedó" nagyjából egy éve tart. Egy külföldre vándorolt magyar blogger indította el bennem a lavinát, aki eredeti foglalkozása szerint tanár, ma már csak egy kitartott feleség, pocsék helyesírással.
Ekkor fogalmazódott meg bennem először, hogy egy diplomás embernek [pláne egy tanárnak, bármilyen szakon is tanítson] igazán illene ismernie a helyesírási szabályokat.
Aztán szép lassan rászálltam mindenkire, de ezt már te is láthattad.
Hát így.

2014.04.04. 20:51:30

@zöldeketbeszélek: Hm, talán, mert nincs 100 ezer euróm ;). Lehet, lottóznom kellene :). Ötletem millió, és legtöbbje működne is ... befektetőket várok! :DDD

eddie1977 2014.04.04. 20:54:37

@Jess G: Akkor legalább egy valamiben biztosan egyetértünk.
Kaját én sem dobok ki.
De ha látnád, hogy a kaja-multik mit művelnek!
Még akkor is, ha alapvetően "szemetet" árulnak.
Felháborító!
És ezt most nagyon komolyan mondtam.

Mrs. Clayton 2014.04.04. 20:56:49

@zöldeketbeszélek: ha nem férsz ezekhez hozzá, attól még nézegetni nagyon szép könyv lehet, helyettesíteni meg nem érdemes a vénusz kagylót májkrémmel, mert semmi értelme
általában, ha a magyar piacról beszélünk, akkor érdemes olyan könyvet venni használatra, amely felkészültségi szintednek is meg az elérhető alapanyagoknak is megfelel, nekem van sok szakácskönyvet, amit csak nézegetek, mert olyan szépen fényképezett
egyébként metroban a halválaszték nagyon jó
a minap majdnem vettem kenguru steaket
de rájöttem, h azt csak a hülyéknek árulják, mert max cipőtalpat lehet belőle sütni, mivel totál zsírmentes a hús
de Ossieban élők elmondhatnák, ha mégis megér egy próbát

morsels (törölt) 2014.04.04. 20:57:40

@Jess G:
Mennyibe kerul egy ebed a Fat Duckban?

SzZoole 2014.04.04. 20:58:51

@Pink Petsch: nekem van,csak a felteteleket kell meg beszelni
Van egy masik hely ahol a nicknevem the usurer:)))

Mrs. Clayton 2014.04.04. 20:59:22

@eddie1977: erre van egy tök izgi mozgalom, mármint ezen ehető "hulladék" megevésére
nem jut eszembe anevük, de ők összeszedik és megeszik ezeket a kidobott, de fogyasztható cuccokat
ilyen hippi izé, de sztem menő
mondjuk én nem kukáznék, de izgalommal vegyes csodálattal nézek azokra, akik igen

2014.04.04. 20:59:35

@Jess G: Én, anyámé már mindent, menza szinttől a degusztációs menüig, sok csillaggal. Még Ramsay éttermében is ;) Hm, nekem valahol a kettő között jött be igazán, de ez privát nyavalya. És láttam már ezeknél is szörnyűbb ételfotókat, meg olyanokat is, amelyeket az ember legszívesebben azonnal leenne a képernyőről, holott tudja, ehetetlenek, sőt mérgezőek esetenként, de profik. Hát, ne szívd mellre, anyámé :DDDD
A többi kérdésedre meg baszottul nem tudom a választ ;).

morsels (törölt) 2014.04.04. 21:00:25

@eddie1977:
Te, Ginger ekezetek nelkul irt ide a napokban :-)

Mrs. Clayton 2014.04.04. 21:01:06

@morsels: miért? jó sokba, egyébként egy jó színházjegy is drága, nyaralni sem olcsó

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.04. 21:01:38

Van 3 csúcsgasztro könyvem, meg pár háziasszony szinten is használható. Én is szeretem nézegetni :).

Na most egy olyanba futottam bele, hogy J.O. 30 perces receptjei között van egy nagyon jóféle sült kolbászos egytálétel tormás krumplipürével, sült almával (ha jól emlékszem). Egyszerűen nem kapok jó sütőkolbászt, amiben nincs pirospaprika. A grillkolbászként címkézett cuccok meg szerintem köszönő viszonyban sincsenek egy valódi sütőkolbásszal. Tehát már ilyen egyszerű hozzávalónál is megakadhat az ember.

2014.04.04. 21:03:53

@zöldeketbeszélek: Az a baj velem, hogy nem vagyok egy vezető típus. Nagyon hatékony tudok lenni szervezésben, kreatív is vagyok, de irányítani, "főnöknek" lenni, az nem fekszik nekem. A mostani melómban is, ha elő kell adnom a "főnököt" (persze előadom, nem arról van szó), utána, úgy magamban, hülyén érzem magam.

eddie1977 2014.04.04. 21:03:53

@morsels: Szét is mentünk majdnem. :)

2014.04.04. 21:05:15

@Zoole[uk]: Ez valami új! :DDD Régen az ilyen öregurak (:P) még nyalókákat kínáltak :P

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.04. 21:05:18

@Jess G: vajaskenyer.blog.hu/

A séf - magyar lány - a Hind's Head-ban dolgozik/dolgozott, most éppen nem vagyok naprakész.

Mrs. Clayton 2014.04.04. 21:05:45

@Pink Petsch: én is bisztro párti vagyok, a túl sok csillagot sem vetem meg, de rendszeresen inkább Bib gourmand vagy 1 csillag, de ez sem annyira fontos, a szar, ehetetlen, igénytelen kaját nem bírom

morsels (törölt) 2014.04.04. 21:06:14

@Jess G:
Egyebkent a fotok olyanok, amilyenek, a kajak is (mondjuk eleve az a virsli, amit igy lehet hajtogatni, meg virslinek sem lehet jo :-)), nadehat ez nem gasztro blog, nem is fotos blog, egyszeruen valaki bekuldte, hogy kulfoldre tevedve hogyan alkalmazkodnak a lehetosegekhez, esetleg mit mivel helyettesitenek, ilyesmi.
Szerintem sem a fotok, sem az etelek milyensege (minosege) miatt nem kene cikizni a posztolot, mert ugye nem valamifele ismeretterjesztesre, tanitasra vallalkozott,
Ez kb. olyan, mint amikor Toki nyomja az okossagot.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.04. 21:06:39

@Pink Petsch: Akkor egy jó társ kellene, aki szeret irányítani, de a kreatív részét inkább rád hagyja.

morsels (törölt) 2014.04.04. 21:08:15

@Jess G:
Csak kivancsisagbol kerdezem. Az, hogy jo sokba, azt gondoltam, mert a weblapjukon csak egy 'The tasting menu' van, ami majd 200 font, de gondolom nem ugyanezt eszed minden nap ebedre :-)

Mrs. Clayton 2014.04.04. 21:09:26

@zöldeketbeszélek: látod, ezt a képet is vki telóval lőtte, de a vizet innen képről bekortyolnám, ez egy nézhető kép, a helyen nem voltam és talán nem is leszek, de olvasom hogy otthon is jönnek fel az ilyen klafa kis beülős helyek és nő fel az új szakács generáció, ami szuper, mert kikopik a citromkarikával és petrezselyemmel díszített fűrészporos rántotthús, végre

morsels (törölt) 2014.04.04. 21:09:58

@eddie1977:
Ezert is lepodtem meg.
Sot. Ledobbentem.
:-)

Muscari 2014.04.04. 21:11:33

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: A gulyasrol. Egyszer leirtam mar, hogy nem az van, hogy mi tudjuk jol es mindenki rosszul, hanem eredetileg a porkolt bizony gulyas volt. Trianon utan kezdtek el a porkolt elnevezest terjeszteni, hogy megkulonboztessek a szomszed nepek eteleitol.

Nemreg hallgattam Rejto Jeno Boszorkanymester c konyvet. Ebben az egyik szereplo gulyast eszik kenyerrel es kovaszos uborkaval. Direkt meghallgattam meg egyszer, ketlem, hogy a leveshez enne az uborkat :-)

morsels (törölt) 2014.04.04. 21:11:39

@Jess G:
Ettel mar jo rantott hust?
Mondjuk teny, Becsben erdemes megprobalni, de akkor is kivancsi vagyok, mert mintha a rantotthus szitokszo lenne :-)

Mrs. Clayton 2014.04.04. 21:14:11

@morsels: nyilván nem járok oda ebédelni minden nap, tekintve h autópályán sincs valami közel
de 200 font plusz service díj plusz bor kb az 400 font is lehet vagy több, de ez 4 óra élvezet

2014.04.04. 21:15:37

@Jess G: Ez az! A bistro-stílus! Igen, nekem is ez jön be leginkább. Persze, néha jó egy-egy csillagos helyet is felkeresni, de állandóra akkor sem tenném, ha mondjuk anyagilag megengedhetném. Ezek amolyan kalandok, amelyek leginkább egyszeriek ;)
Mna, azt én sem. Bár egyszer voltam annyira éhes, hogy bekanalaztam egy adag Főzelékfalós tökfőzeléket, fasírtnak hazudott feltéttel. De tényleg kurva éhes voltam, és per pillanat az volt a legjobb választás. 2 napig fájt a gyomrom utána, a lisztes cucc .... :(

2014.04.04. 21:17:25

@zöldeketbeszélek: Igen, pontosan! :) Aki adja a főnököt, meg viszi az adminisztratív szarságokat. Ideális lenne ;)

Mrs. Clayton 2014.04.04. 21:18:03

@morsels: a fliglmüllernél kva jó
de amit én csinálok is van olyan
nem a rántott hús vagy az egyszerű kaja a baj, én imádom a rántott borjúlábat is meg a sült malacfarkat is, a sertéspofát is, hanem az igénytelenség zavar
amikor kiklopfolják az amúgy is vékony húst napszemüveg vékonyra majd ujjnyi panírban, természetesen avas morzsából, szarrá sütik

Mrs. Clayton 2014.04.04. 21:20:30

@Pink Petsch: van a főzelékes ferinek blogja, kicsit uncsi mert mindig ugyanazt az 5 zöldséget nyomatja curryvel, de néha vannak jó ötletei
na a csirizes borsófőzeléktől konkrétan hányok

morsels (törölt) 2014.04.04. 21:21:50

@Jess G:
14:06
"Mr. Heston, vagy hogy?
nala ebedelek minden nap"

Ezek szerint ebedre is ez az egyik entrée van? Vagy van mas is? Szoval csak ezert kerdeztem. Mert feltetelezem ebedre azert eleg kevesen tudnak ennyit kolteni naponta, bar nem ketlem, hogy vannak olyanok :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.04. 21:22:51

@**mimi**:
Egyáltalán nem.
Igazság szerint Jess-nél sem lenne baj sem a pontok, sem a nagybetűk hiánya. Nem szeretem azokat az embereket, akik attól érzik magukat valakinek, hogy másokat leszólnak. Különösen nem jelentéktelen dolgokban.

Mert ha mondjuk én írnék egy értelmetlen értekezést Adyról, akkor joggal lehetne a szememre vetni, hogy ez igénytelen munka volt és minek kellett. De amikor valaki önszántából, "a mi szórakoztatásunkra" bevállalja, hogy közszemlére teszi a munkájának eredményét (amely munkában nem kevés energia lehetett 1-2 képet elnézve), akkor primitív dolog leszarozni.

@Jess G:
Nem eszem extrudált kenyeret.
Te is egész jól ellovagoltál a képek és ételek minőségén itt egész nap, hát mi is lovagolhatunk kicsit rajtad. Nincsen ebben semmi, nem?
Aki ide ír, az vállalja, hogy kritika éri... ;)

@zöldeketbeszélek:
Nem aggódok. :)

SzZoole 2014.04.04. 21:23:37

@morsels: azt meg megjegyeznem,hogy ketto honap a elofoglalasi ido es £350 csak a foglalas ara,gyakorlatilag £500-£600-bol egy 4tagu csalad jol sem lakik:(

Mrs. Clayton 2014.04.04. 21:24:36

@morsels: olvasd tovább, vmi ilyet írtam, h na nem, de..., egyébként az a szó h vicc mondd valamit

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.04. 21:25:22

Ma amugy a helyi fish&chips shopban megtalaltam a magyar konyha kvintesszenciajat. Azt a szintet, amit eddig meg egyetlen olajfritozon nevelkedett balatonparti 158kg-os langosozos sem mert megostromolni, csak titokban almodoznak rola mint egy unikornisrol, verejtekezve forgolodnak az agyukban mikozben ujra es ujra eszukbe jut a non-plusz-ultra:

deep-fried sausage, aliasz rantott kolbasz! :D

Sztem a vasarcsarnokok es piaci kifozdek kornyeken hatalmasat lehetne robbantani vele Mo.-n. :D

morsels (törölt) 2014.04.04. 21:25:34

@Jess G:
Persze, el lehet baszni barmit, de nekem ugy jott le, mintha az mar leverne a minoseg utan ahitatozok sznobos lecet.

2014.04.04. 21:25:45

@Jess G: Én háromszor ettem ott, úgy vagyok vele, mint az érettség találkozóval ... tudod ;). Szar és legalja. A főzelék megcsúfolása. És inkább leszarom a blogját, mert ha kommentelném, akkor baszott hamar kitiltana. A legeslegutolsó, csajágaröcsögei menza szint az egész Főzelékfaló. Ja, egy kurva rossz napon.. :P

morsels (törölt) 2014.04.04. 21:27:43

@Jess G:
Azt nem talaltam :-)
De mondjuk nem is erdekel, hogy milyen gyakran ebedelsz ott. Arra voltam kivancsi, hogy mennyibe kerul ott egy ebed :-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.04. 21:27:54

@Muscari: Erdekes amit mondasz. Egyszer utanaolvasok mar ennek a kerdeskornek. :)

@Philosoraptor: "Aki a cikket írja, annak kellene magasra tennie a mércét. Vagy pedig válasszon magának másik szakmát."

Ohh, szerintem te is tudod hogy ha csak azok irnanak cikkeket, akik ertenek is az irashoz, akkor a hirportalok 85%-at rogton be lehetne zarni. :)

Mrs. Clayton 2014.04.04. 21:29:02

@Kövérmadár [swe]: szóltam én egy szót?
@Zoole[uk]: az El Bulliba fél év év, ha bejutsz, de alegtöbb sokcsillagos helyre hosszú időt kell várni, biztosan mert csak bekapnak egy falatot, aztán mennek
megnézem én azt amikor 4 óra kajálás alatt nem laksz jól ,maradj már, és nem is erről szól, nem elsősorban jóllakni mennek az emberek
életedben nem ettél még 4 órán át folyamatosan

SzZoole 2014.04.04. 21:32:30

@Jess G: szerintem rossz fat probalsz lehugyozni
Azt gondolod,hogy csak Te vagy snob ezen a bologon?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.04. 21:36:21

@morsels: Persze hogy kitalaltak mar, hat mondom, ott mosolygott ram a pultban. Bar nem igazan tudtam hirtelen mit reagalni ra. :D

Mindenesetre en csak azt mondom hogy kene egy bator vallalkozo jellem aki ezt bevezeti Mo.-n mert tekintve, hogy mekkora kultusza van otthon a kulonfele kolbaszoknak es a rantott kajaknak, en ugy erzem hogy itt egy magyar gasztronomiai szupernova lehetne kialakuloban. :D

Sütemény1975 2014.04.04. 21:36:32

@Jess G: ezt akkor megbeszeltuk. Eszem is szelet rantott hust, uborka salival, es megnezegetem kozben a nyaron keszult svajci fotokat

Mrs. Clayton 2014.04.04. 21:36:51

@morsels: nincs erről szó, és nem is vagyok sznob, habár nem zavar, ha annak néznek, mert még mindig jobb mintha ótvar igénytelennek
én imádok a hentesnél húsokat válogatni, imádok bármilyen egyszerű alapanyaggal pepecselni csak azért, hogy a végeredmény tökéletes legyen, nincs szar vagy szint alatti kaja
csak igénytelen elkészítés
párizsit is nyilván lehetne csinálni színhúsból megfelelő technikával, csak senki nem venné meg, virslit is lehet csinálni, de az sem olcsó, viszont erre a nép egyszerű fia azt mondja, nem veszi meg a párizsit 2000-3000 Ft/kg áron vagy mittomén mennyiből jönne ki
aztán lehet sütni cibattat otthon, venni francia pékségben, bele lehet kenni rendes vajat és bele lehet tenni a tökéletes párizsit, ez valszeg finom lenne egy szendvics szintjén egy levél endíviával

2014.04.04. 21:37:40

@morsels: Ó basszus! A koleszterinszintem meghaladta a halálos dózist, már csak a képek láttán... Azért, van, amit kétpofára ennék ;)

morsels (törölt) 2014.04.04. 21:38:31

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Nem ugy ertettem, hogy azt kitalaltak, amit te irtal, hogy a linken van 75 dolog, amit meg kitalaltak, azon kivul.
(vagy azt is, nem tudom)
:-)

Mrs. Clayton 2014.04.04. 21:39:39

@Zoole[uk]: én egyáltalán nem vagyok sznob, ezt egyesek akarják rám húzni, azért mert nem estem hanyatt az idegenbe szakadtak leharapott szélű fujtós túróspitéjétől, amit valami sós cottage cheeseből hoztak össze, én meg max bólogatok hozzá

morsels (törölt) 2014.04.04. 21:39:41

@Jess G:
Hat azert Heston nevevel (hogy ott ebedelsz rendszeresen) dobalozni, az vagy sznobsag, vagy megteheted.
De meg mindig nem arultad el, hogy mennyibe kerul egy lunch :-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.04. 21:40:04

@morsels: Bar ebben a listaban is vannak meredek dolgok. Most hogy nezem, OMG! :) "Deep fried soda"-nal meg csak elismeroen csettint az ember a kreativitast latvan, de a "deep fried bacon"-nel mar az en koleszterinem is kert egy 5 perces csendespihenot... :D

morsels (törölt) 2014.04.04. 21:42:32

@Jess G:
Probaltal mar kecskesajtot kortevel kombinalni? Persze olyan korte kell hozza... ami nalunk van, az az Aba Fetel, amit szeretek venni.
Szoval fustolt lazac, a kremsajt helyett kecskesajt es a hagyma helyett egy darab korte.

Akkor meg csak dicsekedni szeretsz. Jon a poszt, neked rogton az kell, hogy hat... mondom, pontosan mint Toki.

Mrs. Clayton 2014.04.04. 21:42:40

@morsels: csodálatos fotók csodálatos ételekről, a rántott snickers állítólag nem szar annyira

morsels (törölt) 2014.04.04. 21:44:07

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Deep frying makes everything better :-)

Egyebkent ilyen deep fried pulykat ettem. Mondjuk nem ennem minden heten, de erdekes :-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.04. 21:44:18

@morsels: Most megtalaltam a listan a "deep fried apple"-t es zavarba jottem. En azt hittem hogy gyerekkorom egyik kedvenc kajaja, a rantott jonatan alma, fahejas cukorban az egy ismert es kommersz magyar edesseg. Parom jelezte hogy aligha, mert eleteben nem hallott rola. Szoval kozvelemenykutatas:

Emberek, ki evett mar Mo.-n rantott almat fahejas porcukorral?

Mert en imadom! :D

/Mekkorat fogok rohogni ha senki mas :D/

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.04. 21:45:20

Na szóval...

kepkezelo.com/images/xnue7cdgsfuqn05dayio.jpg

Jó kis poszt volt nincs vele baj.
Több országot bemutat többféle megoldást hogyan lehet pótolni hazai alapanyagokat.
A fotókkal meg pláne nincs baj.
Viszont egy profi fotósnak amatőr képeket bírálni...
Nem akarok erős szavakat használni de maradjunk annyiban hogy (...)
Ha egy hozzá nem értő sznobizmusból leszólja az az illető sznobizmusából fakad viszont mikor valaki ugyanezt teszi aki hobbiból professzionális szintre jutott az minősíthetetlen (...).
Ez körülbelül ugyanaz a szint mint mikor a gyerekek kicsúfolják sántának született osztálytársukat.
A gyerekek ezt kinövik.
Megtanulják a társadalmi együttélés szabályait.
Egy profi nem tehet ilyet.
Azért mert profi.

Ételek.
Ugye régi közhely hogy ízlések és pofonok különbözőek.
A tahóság csimborasszója mikor ételekkel kapcsolatban kifejti valaki hogy mi ILLIK és mi nem.
A bunkóság Mount Ezerest-je mikor ételekkel kapcsolatban kifejti valaki hogy mi az igénytelen.
A gasztronómia a világ talán legszerteágazóbb, legváltozatosabb mindennapi tevékenysége.
Önmagában már az is botrány hogy valaki szabályokat fektet le a témában.
Mi az hogy nem ILLIK?
Ki határozza meg és milyen alapon hogy mi illik?
Mi mihez illik?
Miért zavar valakit az hogy MÁS, mondom egy MÁSIK EMBER mit eszik?
Mit mivel eszik?
Hol vette?
Mit tartalmaz?
Hangsúlyozom egy MÁSIK emberről van szó akinek VALAKI meg akarja mondani hogy mit mivel egyen.
Én is beleszólhatok annak a valakinek az életébe?
Figyelj VALAKI nyeld le, ne köpd ki.
Nem illik. Ha kiköpöd igénytelen vagy.
Ja hogy te alapból lenyeled?
Jól van. Úgy kell.

Mit jelent az hogy igénytelen valaki?
Mi határozza meg az igényességet?
Az ár?
A legrosszabb Fish & chipset egy kóser étteremben ettem 15 fontért.
A legjobbat egy PUB-ban a SOHO-ban 6fontért.
A tartalom?
A legrosszabb pizzát az egyik legfelkapottabb OLASZ vendéglőben ettem. Volt abban minden mégis rossz volt.
A 40penny-s húsgombóc mitől igénytelen?
Az ártól vagy a tartalomtól?
Tisztelt IGÉNYES, te vajon tudod hogy egy kifőzdében vagy egy puccos étteremben mit eszel?
Honnan van?
Mikori?
Mennyibe került?
Tudod hogy mi van a kolbászban?
A fasírtban?
A hús honnan származik?
IGÉNYESEN eszel IGÉNYES helyen.
Azt HISZED hogy milyen IGÉNYES vagy.
Képzeld tisztelt IGÉNYES hogy én olyan igénytelen vagyok hogy margarint eszek.
Mérgezem magam. Tudatosan.
Képzeld el hogy olyan igénytelen vagyok hogy 45penny-s E-betűsekkel teleszórt narancslének nevezett retteneteket iszok.
Tudod, ez az a termék ahol a tartalom és a csomagolóanyag, a palack ugyanazon a gyártósoron készül ugyanabból a kőolajszármazékból.
Én már csak ilyen igénytelen vagyok és kúrva nagy ívben teszek minden IGÉNYES fejére.
A lőtéri kutyát nem érdekli hogy ki mit mivel eszik.
Vannak viszont akik perverz késztetést éreznek hogy megmondják MÁSnak hogy mi ILLIK.
Hogy mi IGÉNYES.
Csak egy kérdés.
MIÉRT?

Mrs. Clayton 2014.04.04. 21:45:29

@morsels: ez finom, de milyen krémsajt és milyen hagyma?
dicsekedni? mondom h vicceltem basszus, oda is írtam jó nem iylen nagy betűkkel, de azt hittem átjön
dicsekedjek? mert tudok, ha annyira muszáj, van mivel

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.04. 21:45:32

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Lehet, hogy rosszul látom, de a kolbászoknak éppen, hogy nincs kultusza Mo-n. Persze, mindenki odavan a jó paprikás füstölt kolbászért, de olyat, hogy citromos kolbász és egyéb ínyencségek, már nem is tudom, hol lehet egyáltalán kapni. Na de nem volt ez mindig így:

"Mivel Krúdy Gyula szerint „könnyebb egy színdarabról véleményt alkotni a színházi premieren, mint a fűszerek elegendőségéről a disznó feldolgozásánál”, a szakértőhöz fordulunk tanácsért. Beck Viktor a szepességi Késmárk hentese egy 1929-ben kiadott szakácskönyvben (A huszadik század szakácsművészete) osztotta meg tapasztalatait az olvasókkal. Ebből megtudhatjuk, hogyan készítette ő a fűszeres sonkákat, a citromos kolbászt, a kardamomos kolbászt, a májast, a vérest, a disznósajtot, a különféle szalámikat és füstölt húsokat. Bizonyára szemet szúrt a citrom és a kardamom ebben a sorban, hiszen ezeket az ételeket mi már csak pirospaprikával tudjuk elképzelni. Pedig ez korántsem olyan régi hagyomány, mint gondolnánk! A 16-18. századi kolbászok még nyomokban sem tartalmazták ezt a fűszert, és később is idő kellett annak, hogy minden mást kiszorítva egyeduralkodóvá váljon."

korkep.sk/cikkek/mindennapjaink/2013/11/19/regi-uj-kolbaszok

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.04. 21:46:00

@Jess G: Nezd, kivel van dolgod, a kedvedre teszek. Parancsolj! :)

pornburger.me

Azert itt dolgoznak a nyalmirigyek rendesen. :)

morsels (törölt) 2014.04.04. 21:46:23

@morsels:
Ja, a deep fried turkey...

Ez tipikusan az, amit nem a hazban csinalnak :-) Van egy nagy lapas, amit ra lehet kotni a gazpalackra. Feltoltod olajjal, felhevited a megfelelo hofokra es a pulykat leereszted az olajba. Kell neki kb. fel ora es kesz :-)

2014.04.04. 21:46:27

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: A bogarakhoz, mit szólsz? ;). Különben én a gyümölcsöket, a fagyit meg a junk foodok többségét bármikor. Igaz, vagy 2 napig nem ennék semmit utána, szerintem ;).
Bár az almakarikák, ugye, ismerősek ....
Amit nagyon nem, az az egyébként is édességek, mint az Oreo, vagy Snickers vagy ravoliba vagy mibe csomagolt és rántott Snickers.. mna, az már túú máccs! ;)

Mrs. Clayton 2014.04.04. 21:47:34

@M. Péter: ez is jó, de amit én kerestem, az egy ilyen ilyet csinált a cukrász ilyet meg én, kár h nem találtam meg, mindenki szakadna a röhögéstől

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.04. 21:47:56

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Palacsintatésztában, nem a hagyományos módon liszt-tojás-prézli kombóban szerintem többen ráismernek :).

SzZoole 2014.04.04. 21:48:39

@Jess G: ok,csak az elozo kommentedre reagaltam,nem tudhatod,hogy en milyen helyeken jartam, ettem,vendegeskedtem es kikel,persze nem dicsekvesnek szantam,ilyen a munkam.
Nem is ertem mi van veled ma,maskor egesz jol el lehet veled is beszelgetni.

morsels (törölt) 2014.04.04. 21:49:20

@Jess G:
Hat, tolem dicsekedhetsz, de szerintem mar igy is az jott at mindenkinek, hogy lenezel mindenkit, aki nem ert veled egyet.
Mert szerinted a posztolot le kell huzni, aztan ha mas szerint nem kene, akkor az is igenytelen.
Szoval gyakorlatilag te maradtal az igenyesseg faklyaja, amit paran elfogadtak... mert azt hiszem nem erted, hogy masok mirol beszelnek.

Szoval nem jartal meg Hestonnal ebeden? Ezt akarod mondani? :-)

Mrs. Clayton 2014.04.04. 21:50:22

@Zoole[uk]: szerintem ma is, csak te előre besértődtél, h lehordanám az asszonykád dobostortáját így látatlanban
pedig ha jót csinál és valaki szépen lefotózza biztosan nem fogom szétcikizni

M. Péter 2014.04.04. 21:51:25

@Jess G: Az El Bulliba már nehezen jutsz be, mert 2011-ben bezárt. Most a gironai El Celler de Can Rocat tartják a világ legjobb éttermének.

33621 2014.04.04. 21:52:20

@Herr Géza: Válasz a kaja hús mennyiségére! Volt egy gyerekkori barátom aki sajnos már meghalt, de amikor még élt, valamikor a 90-évek elején elküldte az asszony vásárolni húst. Éppen együtt mentünk motorral a henteshez és tanúja voltam a vásárlásának is, az asszony mondta hogy vegyen darált húst a töltött káposztához. Tudni kell hogy két felnőtt és két olyan 8 és 5 éves gyerek volt akkor a családban és szabolcsi töltött káposztát akartak csinálni. Én majdnem leestem a motorról amikor a barátom ki jött a hentestől írd és mond 30dkg hússal!!! Most mi van? A Szabolcsi töltött káposzta .nem olyan mint a Hajdúsági és több benne a rizs mint a hús.Szegény feleségét még azóta is évente legalább egyszer ugratjuk ezzel a témával kapcsolatban. Nállunk ebben az időben hasonló korú leány gyermekekkel azért legalább 1Kg hússal készült a töltött káposzta.

morsels (törölt) 2014.04.04. 21:53:36

@Jess G:
Szoval a fustolt lazac...
Altalaban rye bread, arra semleges cream cheese, arra a smoked salmon, majd arra egy kis oliva olaj, a tetejere meg lila hagyma (vekony szeletek).
Eloetelnek. Nem ismered?

morsels (törölt) 2014.04.04. 21:54:31

@Jess G:
hat... ahogy irtal, en is ugy olvastam, hogy innentol kezdve a legjobb, ha senki soha tobbet nem ir kajarol posztot.
Mert ugye ki tud versenyezni Hestonnal :-)

Mrs. Clayton 2014.04.04. 21:54:49

@morsels: de, tökéletesen értem, és igény irén sem vagyok mint arra kövérmadár rámutatott
nem, nem akarom azt mondani
szerintem nem nézek le senkit
de hadd röhögjem már ki, aki annyira béna hogy feltol ide egy homályos, vagy mosogatószerrel fotózott, leharapott szélű sütit
miért szted ez normális, vagy legközelebb is mindenki küldje csak az almacsutkával meg koszos késsel fotózott szalámis zsömlét mint gasztro fotót?
de én már leszálltam erről a témáról kb fél órája

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.04. 21:55:27

@zöldeketbeszélek: A "kultusza van" reszt ugy ertettem hogy a legtobb magyar szereti es gyakran fogyasztja a kolbaszt. De igazad van, nem fogekonyak az inyencsegekre.

Nezd, en ugy latom - minden bantas nelkul, mert ebben a sajat csaladom es barati korom is vastagon benne van - hogy a magyar ember rettenetesen konzervativ a gasztronomia teren. Tulsagosan is.

Salatat ugyebar csak a nyulak esznek, hust-hussal es az is legyen porkolt vagy rantva. Allitom neked ha 10 magyart megkerdezel veletlenszeruen hogy a vilag osszes konyhajabol valaszthat, azt kerhet ebedre ma, amit csak szeretne, szerintem 7 valami magyarosat kerne...

Nagyon raferne egy alapos verfrissites a magyar gasztronomiara. Mert tok jo hogy Budapesten sorra nyilnak a fuzios ettermek es gourmand bisztrok, de amig ezeket a helyeket ugyanaz a 4000 ember latogatja, kozben meg videken a vasarnap=husleves+rantott hus+krumplipure komboval, addig en nem latom a valtozast.

En ketpofara ennem a citromos kolbaszt mar csak elkepzeles utan is, de az atlag magyar nem szereti az uj es szokatlan izeket. Sajnos en ezt lattam magam korul. Es ami a legszomorubb hogy nem csak az idosebbek kozott, a sajat korosztalyomon is. Huszoneves, fiatal baratok es az istennek nem tudom oket elrangatni sushizni vagy egy jo indiait enni...

Mrs. Clayton 2014.04.04. 21:56:31

@morsels: nem, ebben a formában nem ismertem
de biztos mert nem szeretem a lazacot
bár füstölt lazac az jöhet, azt igen, de kaporral meg vajjal szoktam

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.04. 21:57:38

@zöldeketbeszélek: Jah, igen, ezt kifelejtettem. Csak siman tojasos bundaban vannak az almak, nem a prezlisben. :)

Latcho Rom 2014.04.04. 21:58:51

@morsels: Még ki se hült a helyem de már kipécéztél magadnak valakit megint te paranoid fuck. Szállj magadba egy kicsit.

Ugye.

Mrs. Clayton 2014.04.04. 21:59:12

@M. Péter: na az a sznobság, h ilyen szinten kiválasztjuk a legjobbat
bevallom az El Bulli közelében sem voltam
de lassan olyan hibákat fogok véteni, h kiderül étteremben sem voltam

morsels (törölt) 2014.04.04. 21:59:13

@Jess G:
Nadehat ez a blog nem gasztro blog. Nem a foto a lenyeg.
Ettol fuggetlenul igazad van, a fotok nem jok.
Nade erre bedobni Hestont??

SzZoole 2014.04.04. 21:59:34

@Jess G: mar evek ota nem csinalt dobos tortat ez anglia az angolok nem kivancsiak a dobos tortara,soha nem is probalt rajuk eroltetni a "vilaghiru"magyar termekek et,ha erdekel elkuldom neked a munkairol keszult portfoliot

morsels (törölt) 2014.04.04. 22:01:21

@Jess G:
Fustolt lazacrol irtam.
Kaprosan szereted? Akkor probald meg a sved gravlax-ot. Szerintem kiralysag :-)

Mrs. Clayton 2014.04.04. 22:02:41

@morsels: nem Hestonnal kell versenyezni, mert az eléggé keveseknek megy, hanem ne már ilyen béna sütiket meg szar fotókat küldjenek
bár értem én h magyar konyhából nem egyszerű jót is meg szépet is és még a fotó is sikerüljön, de a kaja részben az esztétikumról is szól, nem?

2014.04.04. 22:02:44

@Zoole[uk]: Engem érdekel, de ha lehet posztban, úgy jobb, mert lehet dumálni róla.

morsels (törölt) 2014.04.04. 22:03:08

@Jess G:
Ja, a Fat Duck is koltozik. Hat honapra, Ausztraliaba :-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.04.04. 22:03:25

Mondjuk akkor most ezzel a sztorival felteszem az i-re a pontot es le is koszonok mert mennem kell.

Kb. 3-4 eve tortent, Miskolc, egy lepukkant kulvarosi ejjel-nappali elott varakozok. Kis ciganyfiu jon kifele nagy kajan vigyorral a kepen. Vagy 14 eves a kolyok, meg melle vagy 85kg. :D

Kezeben fel literes Coca-Cola. Nem cukormentes, nem dietas, nem light es nem 2 literes. Mondom ismet, 0.5l-es natur, piros cimkes Coca-Cola. Ha meselik nem hiszem el. Kupakot lecsavarta es zsebbol elokaparva belenyomott 3 kockacukrot majd kupak vissza, alapos osszerazas es utana betolta huzora... azt hittem ott helyben leteszem a hajam... :D

Mrs. Clayton 2014.04.04. 22:04:58

@morsels: még nem volt bátorságom, meg annyira nem hangzik izgisen a rohadt hal
értettem h füstölt lazacról írtál, de eleve nem vagyok lazacos, nekem túl zsíros
évente1x csinálok, demindig megállapítom, h egy tonhal, egy tengeri sügér 10xjobban megéri, de mondtam a füstölt lazac nem rossz
egyébként a tenyésztett lazacnak van csak szar íze, zsíros, tömény szar, na

SzZoole 2014.04.04. 22:06:44

@Pink Petsch: mar irtam,valamit valamiert,de nem ertesz a szep szobol a penzem se kell az uzletre,nem ertelek:)))))))))

Mrs. Clayton 2014.04.04. 22:06:57

@morsels: bassza meg 6 éve egyszerű honpolgárnő vagyok, aki néha bejár dolgozni nem töltöm a fél életemet 3 csillagos éttermekben, baszki nem vagyok valami gasztroújságíró se, de megtisztelő h nálam ennyire emelitek a lécet

morsels (törölt) 2014.04.04. 22:08:02

@Jess G:
Mondjuk ez sem igaz, mert lehet a magyar konyhabol is jo eteleket es szep fotokat csinalni.
De a posztolo egyszeruen nem gasztro blogra csinalt egy bejegyzest, hanem HA keresere irt egy posztot, keresett regi fotokat (amik olyanok, amilyenek, de biztos nem a nagykozonsegnek szanta). Plane nem arrol van szo, hogy ezt kovetni kene.

Az esztetika resze... igen, igazad van, az etelnek jol kell kineznie. Dehat a hetkoznapokban az ember nem ad ugy az esztetikara talalast illetoen, mint mondjuk egy Michelin csillagos etteremben a chef. Ezek a fotok meg egyertelmuen nem ehhez a poszthoz keszultek, ez nyilvanvalo. Igazad van, nem jok a fotok, dehat nem is arrol van szo, hogy ettermet mukodtetnek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.04. 22:08:23

@zöldeketbeszélek:
Én csináltam citromos kolbászt.
A citromos kolbi csak sütnivaló, én úgy csináltam hogy egy karika májas egy karika véreshurka egy karika citromos kolbász és be a fagyasztóba.
30 zacskóval.
A lényeg hogy citromhéjat kell belereszelni egy nagyon kis mustárt és gy pohár vizet beleönteni és összegyúrni.
Rendkívül finom.
Ha valaki fasírtot csinál tegyen bele egy kis reszelt citromhéjat.
Nem bánja meg.

Mrs. Clayton 2014.04.04. 22:11:03

@morsels: de úgy látom te is ettél már normális kaját,akkor meg nem értem, ha gyakorlatilag ugyanúgy nem a fujtós túróspite nálad sem az etalon, akkor meg miért engem izélsz
én végig azt mondtam, h értem h a férje, lánya örült annak a pitének, de hát ha nem egy remekbe szabott darab,és a fotó se sikerült, akkor miért én vagyok a hülye?

morsels (törölt) 2014.04.04. 22:11:35

@Jess G:
A lecet te emelted fel :-)
Hogy is irtad? 10-re, 11-re mesz dolgozni?
Az azert nem az egyszeru polgarno kategoria :-)

morsels (törölt) 2014.04.04. 22:14:05

@Jess G:
Igen, ettem mar normalis kajat.
De a HA nem egy gasztro blog (irom ujra), ahol a posztolo 'dicsekszi'.
Hanem HA keresere ugy gondolta, hogy hat ir egy ilyen bejegyzest. Nem tudom, miota el kulfoldon, nem tudom, hogy mi a hattere, nem tudom, hogy milyen lehetosegei vannak.
Tenyleg az a fasza megoldas, hogy rogton le kell baszni es kirohogni?
Vagy veszekedjunk azon, hogy mi az igazi lecso???
(mondjuk en nem szeretem a lecsot)

Mrs. Clayton 2014.04.04. 22:14:14

@morsels: én nem is azt vártam el, h csukják be az éttermüket
és a magyar ételről is nem azért nem lehet jó fotót lőni mert szar, hanem mert a pörkölt meg a mákos tészta annyira nem fotogén
azt is értettem, h nem erre az alkalomra csinálták, világos, de akkor feltétlen csatolni kellett? nehogy már én legyek a lüke, mert szóvá teszem
de már megint itt vagyunk
térjünk vissza a gravlaxhoz

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.04. 22:14:28

@diggerdriver:
Ez így korrekt!

Annyival bővíteném a listát, hogy nem csak az étkezési szokásokba való beleszólás tirpákság, hanem az élet bármely már területén az, ha kéretlenül történik.

Más az, amikor megkérdezem, hogy, "Te Digger, lazacot csinálok, szerinted hogyan süssem meg?" és más az, amikor azt mondod, hogy "A te módszered igénytelen és szar és ami szar, az szar!"

Étkezés tekintetében szerintem nem is lehetnénk ennél különbözőek. Mégis meg tudjuk beszélni és még egyikünk sem mondta a másiknak, hogy ne csinálja. Ez így van jól...

morsels (törölt) 2014.04.04. 22:16:29

@diggerdriver:
Fasirtba citromhej?
Ezt meg nem hallottam.
Erdekesen hangzik :-)

Mrs. Clayton 2014.04.04. 22:17:00

@morsels: feladtam...
egyébként kicsit szégyellem is magam, mert ellenezni szoktam a bénák kiröhögését, nem elegáns, de attól még nekik is van szemük láthatták mit tesznek közzé
magyarul házhoz jöttek pofonért

Muscari 2014.04.04. 22:17:38

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: en ettem, mi bundas almanak hivtuk. A francba, megeheztem megint.

A Dragam raksalatat csinalt ma oroszosan, hatalmas adagot, egesz nap azt esszuk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.04. 22:17:48

@Zoole[uk]:
Van Edmontonban egy cukrázda.
Először azt hittem magyar mert kürtőskalács meg dobostorta meg piramis szelet meg képviselőfánk is van de nem beszélnek magyarul.
Nem is ez a lényeg hanem a dobostorta.
Annak is a teteje.
Égetett cukormáz ahogy elő van írva, az íze is az.
DE és ez a DE a lényeg.
NEM kemény hanem puha krémes.
A cukormáz.
Na az a dobostorta kúrva jó.
Nem túl édes olyan amilyennek lenni kell és még a fogadról a koronát sem emeli le.

2014.04.04. 22:18:26

@Zoole[uk]: Majd az asszony elmagyarázza, csak egyszer merészeld komolyan gondolni! :DDDD

morsels (törölt) 2014.04.04. 22:19:05

@Jess G:
Hat mert amikor valaki etelrol beszel, akkor egy kep tobbet mond ezer szonal :-)
(a rossz kep is, ezert nem szerencses, ebben igazad van :-))

2014.04.04. 22:19:19

@Jess G: Te, Jess, téged itt ma szétszedtek .. hát hiányzott ez neked? ;)

Mrs. Clayton 2014.04.04. 22:20:01

@morsels: ezt mondtam már reggel Charlienak h nekem nem a külalakja, v az összetevői határoznak meg egy ételt
nem tudsz velem veszekedni azon hogy miből van a lecsó
mert felőlem lehet paprika paradicsomos, lehet padlizsánnal meg tojással is és egy csomó mindent elbír

Mrs. Clayton 2014.04.04. 22:21:34

@Pink Petsch: nem érzem így, mert aki kicsit értelmes legalább részben elismeri h igazam volt abban, hogy némelyik "fotó" röhejes

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.04. 22:22:09

@Kövérmadár [swe]:
Kezd visszatérni beléd az élet Madár.
Már okosakat írsz.
Hízol vissza vagy mi van?
:))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.04. 22:23:06

@morsels:
Figyelj, csak egyszer kóstold meg.
Komolyan mondom nem bánod meg.

morsels (törölt) 2014.04.04. 22:24:03

@Jess G:
En biztos nem fogok veled veszekedni a lecsorol, pont ezt mondtam :-)

Bar... azert lecsoba padlizsan...
:-)))

Mrs. Clayton 2014.04.04. 22:25:05

@morsels: na kösz, végre
a Hestont, meg mittomén mit már ti nagyítottátok oda, meg magyaráztátok bele, nem az volt a mondanivalóm lényege
de ma úgy felpörgettetek itt, h zúg az agyam mint aki bespeedezett, így folytathatjátok a kakaós csigával
az pedig biztos finom volt, mert jól néz ki még a homályban is

morsels (törölt) 2014.04.04. 22:25:11

@Pink Petsch:
Nezd meg ezeket a fazonokat.
Meg persze Kartachnak is :-)

Epic Meal Time
www.youtube.com/results?search_query=Epic+Meal+Time

Mrs. Clayton 2014.04.04. 22:25:43

@morsels: ezt a fransziáknak mondd :-)

Latcho Rom 2014.04.04. 22:25:48

@Jess G: nem olvastam végig a morsels gizdáskodását, se a posztot, most megnéztem a képeket, igénytelen, rosszul fotózott, gusztustalannak tűnő kaják.

Mára ennyit belőlem, ez is túl sok :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.04. 22:26:06

@morsels:
Most ettem meg a tegnapi lecsó maradékát.
Háromszínű kaliforniai paprikából volt.
Én cukrot teszek rá és négy főtt tojást beleszeletelek.

Muscari 2014.04.04. 22:29:25

@diggerdriver: kerjuk az edmontoni cuki cimet, ha lehet, please.

Muscari 2014.04.04. 22:31:30

@diggerdriver: szegeny draga nagymamam ette a lecsot rizzsel es cukorral. Mi meg minding tojassal, ugh hogy belesuti az ember a felvert tojast.

morsels (törölt) 2014.04.04. 22:32:08

@Jess G:
Irtam mar korabban is, hogy az elso foto, amin a virsli sziv alakba van hajtva, benne a tojas, rajta a ketchup... hogy hat ha egy virslit igy lehet hajtogatni, akkor az mar valoszinuleg virslinek is megkerdojelezheto, legalabbis szerintem :-)

Te ugy erezted, hogy pofonert jott (amit aztan ki is osztottal rendesen), en meg ugy, hogy hat... ez egy poszt :-)

morsels (törölt) 2014.04.04. 22:33:51

@Jess G:
Te.. en szinte barmit hajlando vagyok megprobalni, legfeljebb nem izlik :-)

Alapvetoen a zoldsegekkel ugy vagyok, hogy disz. Diszt meg nem eszik az ember, ugye :-)

morsels (törölt) 2014.04.04. 22:35:13

@diggerdriver:
Egeszsegedre :-)

Mondom, en nem szeretem a lecsot, szoval nem szamitok, de azt tudom, hogy a lecson hetekig tudnak vitatkozni emberek :-)

Mrs. Clayton 2014.04.04. 22:36:37

@morsels: ne már bassza+, tök jó, hogy végül is mindenki látta azt amit én, de mégis én vagyok szemét, meg sznob, meg hülye
ok, én nem bánom, ha van alapja, ha hülyeségeket beszélek, bár általában nem szoktam
erre így egy nap után mégiscsak kiderül h a király végig meztelen volt, ráadásul a pöcse is csak 2 cm és egy hatalmas herpesz is van rajta
kösz
elmegyek lepihenni
kb mint egy bírósági tárgyalás, ez olyan volt

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.04. 22:40:02

@Muscari: Igen anyám is tett bele egy kis főtt rizst.
Edmontonban megkeresitek a bevásárlóközpontot az Edmonton Store-t
Aztán onnan felhívtok.
Holnap délután megyünk ha valaki jön van hely.

2014.04.04. 22:40:46

@Jess G: Mindegyik az, akkor is, ha félprofi szemmel nézi az ember. Ezzel szerintem itt mindenki tisztában van. Olyan ez, amikor eddie beleköt a központozásba egy poszt kapcsán, mert másba nem tud. De nem így kell nézni. Ezek amolyan "nailed it" fotók, nem is lényegesek, csak az apropó, amit adnak ...

33621 2014.04.04. 22:40:48

@Pink Petsch: Én nagyon szívesen lennék a szponzorod ebben az étterem projektben, csak még nem nyertem meg az ötös lottó főnyereményét sajnos!

morsels (törölt) 2014.04.04. 22:43:11

@Jess G:
Nem errol van szo. Ezt meg te nem erted.

2014.04.04. 22:44:30

@morsels: Netto, baszod, Netto? Miért nem mindjárt Vegetás Laci bácsi?

SzZoole 2014.04.04. 22:44:43

@Jess G: nem az a baj hogy megjegyezted,hanem az ,hogy,hogy.
Latod a Morsels pillanatok alatt beforgatot ugy,hogy eszre sem vetted en mar az elso kerdeseibol tudtam,hogy mire megy ki a jatek,pedig nem is ismerjuk egymast es lasd mi tortent,vissza tert az a jess akivel jokat lehet dumalni es aki altalaban ki all a gyengebbekert.
Nem szegyen ez csak kellemetlen.

morsels (törölt) 2014.04.04. 22:45:53

@Pink Petsch:
Azt hiszem hogy ez egy jo vegszo.
:-)

Latcho Rom 2014.04.04. 22:45:57

@Jess G: jóccak s ne edd magad idiótákon.
sicc alunni :)

ja és facebook! :)))))))

Muscari 2014.04.04. 22:47:32

@diggerdriver: oh, koszi szepen, de nem erunk ra, munka van. Gyujtom a jo cukraszdakat, mert neha rankjon a sutiehetnek. Sajnos nincs tul sok beloluk :-(

SzZoole 2014.04.04. 22:48:57

@diggerdriver: nem ismerem pedig sokat jartam Edmontonban,de hisz tudod,ha magyar cukraszdaba akarsz menni akkor ott van toletek nem messze,Hampsteadben a Luis cukraszdaja ott meg az eladok is magyarok.

Muscari 2014.04.04. 22:49:09

@diggerdriver: tudod, hogy megszunt a magyar bolt Hendonban?

Muscari 2014.04.04. 22:52:06

@Zoole[uk]: Jo a Luis, de a sutik egy kicsit masok, mint amit mi megszoktunk. Karacsonyre viszont isteni bejglit lehet naluk kapni. Olcsonak nem mondanam, de nagyon finom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.04. 22:53:45

@Zoole[uk]:
Én egy lépést se teszek magyar cukrászdáért.
Ebbe belebotlottunk aztán néha bemegyünk.

2014.04.04. 22:53:53

@morsels: Mnaaaa, azt a 2 és fél percet az életemből, na azt add vissza! Azonnal!!!

morsels (törölt) 2014.04.04. 22:55:07

@Pink Petsch:
:-))
Elnezest, az arra nem vagyok kepes :-)

SzZoole 2014.04.04. 22:56:35

@Muscari: nincs tul sok,mennyit soroljak fel neked?
A nejemel egy csomot be kellet jarnunk:)

2014.04.04. 22:59:04

@morsels: Az az égett bacon!!! Csak azt tudnám feledni! Ha vele álmodok, megátkozlak. Úgy ám! :P

SzZoole 2014.04.04. 23:00:48

@Muscari: akarsz egy magyar bolt cimet?Watfordban van,ha erdekel belinkelem,nagyon nagy valasztekuk van,epp ma jott meg a husveti sonka kolbasz szalitmanyuk:)

morsels (törölt) 2014.04.04. 23:00:57

@Pink Petsch:
Ohh... egy atokkal tobb... mar nem oszt, nem szoroz :-)

2014.04.04. 23:01:30

@morsels: Már a banda itt? Á, tök normális. Nem láttál még hard-core troll-hordát. Azok között a mi Maxunk is csak belépő szintű kisinas ;)

2014.04.04. 23:02:12

@morsels: Hiszed te! De az enyém fog is :P

Muscari 2014.04.04. 23:03:49

@Zoole[uk]: Emlitettel vslamit a Notting Hill-en, azt felirtam valahova.
Megirhatnad esetleg priviben, hogy hol dolgozik a feleseged. Nagyon kozel lakunk (marmint Edgware-hez), szivesen megkostolnek valamit az alkotasai kozul.
Sajnos mostanaban nem nagyon van idonk elmenni sehova, mert sokat dolgozunk, raadasul ellentetes beosztasban.

morsels (törölt) 2014.04.04. 23:04:12

@Pink Petsch:
Nem nem... csak azt hittem, hogy a 'Fuggony' irasod arra szolt, ami linket betettem.
En hibam, elneztem, elnezest :-)

Tudom en is, hogy vannak meredekebb helyek a magyar blogvilagban. Regebben erdekelt az olyasmi, most mar nem.

SzZoole 2014.04.04. 23:04:34

@diggerdriver: elhiszed,hogy en sem,nekem hazhoz jon a magyar cukraszda.
Ha edes ehes vagyok akkor kinyalom a cukrasz .....:)))))))))))

morsels (törölt) 2014.04.04. 23:06:12

@Pink Petsch:
Najo... a te eleted ket perce is az en lelkemen szarad.
Hidd el, hogy ezzel nem vagy bennt a legjobb 100-ban :-)

2014.04.04. 23:07:03

@morsels: Az átokról továbbra is megfeledkezel ... :PPPP

Muscari 2014.04.04. 23:07:42

@Zoole[uk]: jo, legyszi. A legkozelebbi, amit tudok, az Wood Greenben van.

Mostanaban egyebkent roman boltba jarok, jo sok mindenuk van, petrezselyem gyoker peldaul. Meg kurtos kalacs, igy, ezzel a nevvel, csak sajnos nem friss.

macamuca [IHUN] 2014.04.04. 23:08:40

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
"Emberek, ki evett mar Mo.-n rantott almat fahejas porcukorral?"

Halkan jelentkezek, de azért hallod, ugye?
Normál panírral is, meg palacsintatésztásan is (utóbbi szimpibb volt).
Még halkabban súgom: szerettem.
:))))

(adtál egy tippet, köszi :) )

SzZoole 2014.04.04. 23:09:18

@Muscari: Notting hillben egy magyar leanyzo csinalja Eszter,csak bio dolgokal dolgozik finom,csak kicsit huzos az ara.
A cimet kuldom:)

morsels (törölt) 2014.04.04. 23:10:54

@Pink Petsch:
Hogy tudnek megfeledkezni..
Egyszeruen csak nem tudok vele mit kezdeni :-)

2014.04.04. 23:13:35

@morsels: Nos, fohászkodj, hogy ne álmodjak arról a gasztronómiai bűntettről, amellyel 2 és fél percet elraboltál a földi létezésemből :P

SzZoole 2014.04.04. 23:13:42

@Pink Petsch: ezt nezd meg,olyan hazi kolbaszuk van hogy csak na itt van 15 percre tolunk.
www.magyarboltlondon.co.uk/

Latcho Rom 2014.04.04. 23:16:14

@Pink Petsch: Ha ezzel a kutyarcú kikupálódott tahóval együtt álmodsz engem..mindennek vége koztünk!!! :DD

ez miatt és az miatt is :)))

macamuca [IHUN] 2014.04.04. 23:18:30

@Pink Petsch:
Van még felvétel főnök+adminisztrátor pozira?
Bárkit letolok (főnökként, beosztottakat) és bárkit lerázok (adminisztratíve, külsősöket), sőt, a két stílust/szókészletet sosem keverem össze!
Meg még értek egyhez-s-máshoz.
De a konyhába kizárólag evési szándékkal fogok belépni!!!
:)))

SzZoole 2014.04.04. 23:18:57

@shakti_rom: le tahoztal Te bazselas rom:)))))
Hol voltal egesz nap,ennyire huz az agy?

Muscari 2014.04.04. 23:20:43

@Zoole[uk]: koszi szepen. Jo ejt, en kidoltem.

morsels (törölt) 2014.04.04. 23:21:01

@Zoole[uk]:
:-))
Ez mar megint nekem szolt, nem neked.

M. Péter 2014.04.04. 23:23:21

@zöldeketbeszélek: Az írek a 19. században majdhogyen kizárólag krumplin éltek, állítólag egy felnőtt férfi napi 6kg krumplit evett, ezért volt akkora katasztrófa, amikor a krumpli elpusztult egy kártevő miatt.

Peruban, Ecuadorban, Kolumbiában sok olyan fajta krumpli van, amelyet másutt nem is ismernek.

2014.04.04. 23:28:15

@Zoole[uk]: Megnéztem. Hm, inkább a lengyel bolt, ha van olyanotok a közelben. Bocs, de tényleg. A parenyicán meg a nádudvari túrón kívül semmi érdekes (abból is a zsírszegényt forgalmazzák a majmok). A füstölt áruk még igen, de azok meg szemtelenül drágák. Mna, annyit azért nem ér, de tényleg. Ennyiért, euróban, az itteni Culinarisban vásárolok.

2014.04.04. 23:29:16

@shakti_rom: Nem vele, te majom, hanem az általa linkelt gasztronómiai merényletről ;)

2014.04.04. 23:30:30

@macamuca [IHUN]: Hozod a pénzt, olyan pozíciót kapsz, amilyet akarsz. Én viszem a boltot, te csak legyél főnök, meg adminisztrálj ;)

Latcho Rom 2014.04.04. 23:31:29

@Pink Petsch: achh so :)

jó hétvéget cicafej, got to go :)*

2014.04.04. 23:31:40

@morsels: Ó, dehogynem, dehogynem! :P

Latcho Rom 2014.04.04. 23:32:32

@Zoole[uk]: Meló volt, kedv se vót sok.

later bro

2014.04.04. 23:32:43

@shakti_rom: Gyógyulj meg, majompofa! :)

SzZoole 2014.04.04. 23:34:45

@morsels: tudom,csak probalom oldani a feszultseget:)
Bar semmi kozom a Ti dolgaitokhoz.
A jesst ugyesen beforgattad ez sok mindent elmond rolad,tudtam,hogy beleszalad elore nevettem,ha tovabb csinaltad volna tobb mindent bevallot volna:)

2014.04.04. 23:40:58

@morsels: Jajj, fijjjúúúúúg, ne már! Inkább tegyétek ki, és mérjétek össze. Úgy tiszta lesz a helyzet. De ezt ne! Mindenkinek vannak az életében szar dolgok, sötét időszakok, ezeken talán nem lenne túl szerencsés "versenyezni". Ugye? Naugye ...

macamuca [IHUN] 2014.04.04. 23:42:56

@Pink Petsch:
Én aggyak mani???
Bakker, tényleg végképp szétrohadt a nyugat!
Mo.-on annyit-amennyit, de fizetnek a dolgozónak = még (!!) nem a dolgozók fizetnek.
Tényleg itt a világvége: tényleg jobban élünk, mint szegény nyugatiak.

Max, bocsánatodért esedezem: igazad volt, mindenben igazad volt!

:DDDDDDDDDDDDDDD

SzZoole 2014.04.04. 23:46:13

@Pink Petsch: tudom,hogy dragak megis jol megy nekik pl;
£6 egy nyolcas csomagulasu debreceni
Kerdezik miert nem veszek,mondom nezd meg mi van ra irva 46%hustartalom a tobbi ki tudja mi mire ok kerdezik,miert az angol jobb,mondom igen az angol 96% hustartalmu es £1 fontert 5db.a csomagban akkor igy melyik eri meg jobban vagy a kacsa zsir a 200 gramos magyar majdnem £4 az angol 200 gramos £1.60 kerdem miert vegyek toletek,nem vagyok a penzem ellensege,mire ok azert mert magyar,erted ezt,azert mert magyar,idiotak:)))))

Imre apó 2014.04.04. 23:47:26

@zöldeketbeszélek: Csinálj magadnak kolbászt, azt tudsz?

Imre apó 2014.04.04. 23:47:26

Azért az nagy lustaság, hogy sokan a billentyűzetet nem tudják, vagy nem akarják átállítani magyarra. A megszokás hatalma? :D

Imre apó 2014.04.04. 23:47:26

Nagyon jó lehet moderátornak lenni, nézek itt, mindenki írása bepattan, de engem nem enged. Na mind 1 kiszállok az oldaladról, kiskirály, szórakozhatsz a többivel, amúgy meg elég uncsi tii.

2014.04.05. 00:02:05

@macamuca [IHUN]: Mondtam, hogy minden megvan, csak az a 100 ezer euró hiányzik ... no meg egy valaki, aki főnökösködne ;))))

Határátkelő 2014.04.05. 00:08:15

@morsels: @shakti_rom: Csak most néztem bele a kommentekbe. DE ha nem fejezitek be egymás nyílt anyázását a blogon, akkor mindkettőtöket leveszlek a listáról vagy kitiltalak. Senkinek semmi köze a kettőtök dolgához, intézzétek el egymás között, ahogy akarjátok, de ne itt, és főleg ne így.

2014.04.05. 00:08:30

@Zoole[uk]: Jah, különben, itt is a Markthalléban az a 3 magyar stand a legdrágább. Érted, idehozza a 40 forintért megvett túrórudit, és el akarja adni 1 euróért. Hát, muhahaha!!!! :DDDDD A 300-500 forintos, tokajis címkével ellátott borokért meg van pofájuk kérni 6-7 eurót. Az aszúért meg majd' 40-et. Barmok! :P De olyan angyon nem mehet nekik, mert a múltkor, mikor arra sétáltam egy barátnőmmel, és dumáltunk, az eladócsaj leszólított, és elkezdte kínálgatni az árut. Pedig ez itt kurvára nem szokás ... De nem is értem, miért töri magát, amikor mini-jobos, azért a havi 400 euróért, amit ezért melóért kap, gazán nem kellene hülye helyzetbe hoznia magát ...

2014.04.05. 00:10:24

@morsels: Hadd ne én legyek már az óvónéni, fijjúúúg, de tényleg, na!

morsels (törölt) 2014.04.05. 00:10:44

@Határátkelő:
Vallvonas.
Tegy ugy, ahogy jonak latod.

SzZoole 2014.04.05. 00:12:22

@Pink Petsch: ja,a magyarok mar csak ilyenek:)
Ja jut eszembe kuldtem neked mailt.

2014.04.05. 00:12:48

@Imre apó: Te, mi lenne, ha szólnál a bloggazdának, hogy valós időben szeretnél kommentelni? De ha unsz minket, akkor nem s kell. Igazad van. Pá.

morsels (törölt) 2014.04.05. 00:13:38

@Pink Petsch:
Ez mar messze nem ovoneniseg kerdese :-)
Meg persze nem is arrol van szo, hogy reszese legyel az egesznek. Csak unom. En is.

2014.04.05. 00:20:15

@Zoole[uk]: Huhh! Köszi szépen. Éppen tobzódom bennük ;)

2014.04.05. 00:21:18

@morsels: Hm, akkor talán valamelyikőtöknek abba kellene fejezni... oder? ;)

SzZoole 2014.04.05. 00:31:13

@Pink Petsch: mit kell azon tobzodni,nem vagyok en szatir:)))
Semmi rosszat nem irtam.

Latcho Rom 2014.04.05. 00:33:11

@Határátkelő: Da tavaris ucsityelnyíca, je suis tout a fait d'accord avec vous :)

au revoir, peut etre.

2014.04.05. 00:33:45

@shakti_rom: Csóri feje.. már a Nigellának, valahogy nem sikerülnek a dolgai mostanában ..

2014.04.05. 00:34:19

@Zoole[uk]: Attól én még tobzódhatok ;)

SzZoole 2014.04.05. 00:38:51

@shakti_rom: nem lehetne magyarul,vagy angolul?
Ezt a cigany nyelv jarast nem ertem:))))))
(Tudom francia)

morsels (törölt) 2014.04.05. 00:52:02

@Pink Petsch:
Hat persze.
Majd legkozelebb jelzem neked, amikor beszol es en nem szolok. Jo? :-)

Latcho Rom 2014.04.05. 00:56:06

@Pink Petsch: szép nő volt, jókat is tud főzni..aztán elfordult tőle minden..

2014.04.05. 00:59:00

@morsels: Hm, inkább rakjátok ki, és centizzétek le .. de komolyan :)

2014.04.05. 01:00:16

@shakti_rom: Most se ronda, de a magánéletére nagyon rácseszett ...

2014.04.05. 01:02:10

@Pink Petsch:
En veletlenul fedeztem fel jo 20 eve, hogy az olasz "Acini de pepe" lenyegeben magyar tarhonya (az un. uttorogomboc), csak valamivel kissebb. A pearl pasta merete valamivel nagyobb. A hazi keszitesu tarhonya angolul egg barley vagy egg drops. A torokoktol (tarhana) vagy a perzsaktol (tarkhane) kerult hozzank.

morsels (törölt) 2014.04.05. 01:02:43

@Pink Petsch:
Szerintem neki nagyobb van.
Ez igy megfelel? :-)

Latcho Rom 2014.04.05. 01:07:48

@Pink Petsch: tobzikám :))

Tény és való, kell egy adag exhibicionizmus hogy a szinpadon tudj zenélni, van aki ezzel születik, én félénk kölök voltam, dolgozni kellett ezen, szakmámban is, zenében is.

Nos ezen a képen két kedvenc gitárom van, nem kis pénzbe kerültek, egyszer le fogom fotózni az összes hangszerem, mandolinok, hegedűk, benzsok, még egy oud is van.

Vajon neked megvan az a gitár amit én álitottam be neked, jó depis voltam éppen mert szorított az élet.

Van az úgy

kepfeltoltes.hu/140330/376071672image_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

2014.04.05. 01:07:52

@Cascabel: Hm, erről az olasz tésztaféléről nem is hallottam. A dajcsoknál nincs itteni változata a tarhonyának. Pedig, de jó lenne ... Így marad a kuszkusz ;)

Latcho Rom 2014.04.05. 01:09:41

@Pink Petsch: ritka nagy asshole volt a faszi..

farkamról le lehet akadni, itt van a szemérmes Cas papi is :))

Mrs. Clayton 2014.04.05. 01:10:05

@Zoole[uk]: mit kellett bevallanom? itt sztem mindenki tudja, h nem vagyok bunkó, csak ezek a képek kicsit kiverték nálam a biztosítékot, a sznobságot sem én találtam ki, hanem egyszer csak estére ti aggattátok rám mert leírtam 2 chef nevét még valamikor reggel, meg életemben voltam pár jó étteremben, és akkor?
most még gyere azzal, h szegény se vagyok, úgyhogy ne szóljak bele
egyébként fetrengtem időközben a röhögéstől:

www.pinterest.com/mathomson/nailed-it/
aki nem érez némi párhuzamot a fenti és a linken szereplő képek között az sótlan

2014.04.05. 01:10:20

@morsels: Nekem bármi, ha abbafejezitek :)

adg 2014.04.05. 01:13:02

@Jess G: Kangának annyi a titka, hogy nagyon rövid ideig kell sütni, mert aztán megkeményedik. Csak félve fejtem ki, de én úgy szoktam, hogy nagyon forró platnin pár perc mindkét oldalán, hogy kicsit kérges legyen, majd sokkal kisebb tűzön még pár perc. Ez elég is egy pár centi vastag szeletnek. Nem olyan száraz, mint elsőre tűnik.
Egyébként kb szarvas szerű hús, talán a szarvas és a marha közt. Van itt egy csávó, aki pörköltnek szereti.
Krokodilt kétszer próbáltuk, nem mi csináltuk, hanem kajáldában, mindkétszer jó rágós hal volt. Az nem jött be, én nem adok érte több pénzt.

Latcho Rom 2014.04.05. 01:13:36

@Pink Petsch: a falon az a Klimt van ahova Max dedikált képe kerül ha a fityesz veszít :)
Klimt out Max in :)

Latcho Rom 2014.04.05. 01:14:47

@Jess G: nem leszek mingyá ne szállj be a mókuskerékbe megint :)

2014.04.05. 01:21:07

@morsels: És ez nyújtson vigaszt.. ;)

Mrs. Clayton 2014.04.05. 01:21:20

@adg [Au, Darwin]: kösz az infót, kb én is így gondoltam, max a tudat dobhat fel egy kangaroo staket, már aki annyira odavan az ötletért, h feltétlen mindent megegyen, ami korábban mozgott
mondjuk nem tudom, ezeket tenyészti valaki mint levágni való állatot?
azt tudom, h irtani szokták őket mert sok kárt okoznak
vagy honnan van a kanga hús?
@shakti_rom: miért? arra mennyi az idő? v elvi okoból? sztájkolsz?

2014.04.05. 01:23:49

@Jess G: Hm, a virslis muffin nincs olyan nagyon elcseszve. (Már eltekintve attól, hogy virsli meg muffin 2in1..;) ).

Latcho Rom 2014.04.05. 01:24:30

@Pink Petsch: szőrős hát!!!!!

jóccak :)

Mrs. Clayton 2014.04.05. 01:30:22

@Pink Petsch: a bajuszos köröm irtó nagy, meg pár gru süti komolyan folynak a könnyeim nem bírom abbahagyni, pedig reggel fel kell kelnem, na m1
meg volt egy sünös protkóval is, leestem az ágyról
nem szégyen ha valaki béna, csak tudjon rajta nevetni
bocs, de én a fenti képeken is nevettem ma

2014.04.05. 01:30:24

@Pink Petsch:
Olasz tesztafajtak:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_pasta
Imadom a tesztakat, szerencsere Kanada tele van olaszokkal, hoztak magukkal az etkezesi szokasaikat. A csoroge fankrol is azt gondoltam, hogy hungaricum, de az olaszok is csinaljak, ugyan olyan, mint a mienk. A birsalma sajtot peldaul Mexikoban is hasonloan keszitik, mint mi, dioval.
@shakti_rom:
Megjottem melobol, vege a hetnek. Kedden +17C lesz, ugy nez ki, megerkezett a tavasz ide is.
Off: ne basztassatok mar egymast a Morsellel, mire jo az? :( En egek miattatok, mint kanadai magyar:)

SzZoole 2014.04.05. 01:30:51

@Jess G: sehol nem irtam,hogy bunko vagy
A snobsagot meg Te emlitetted,hogy a fonokod is annak nez neha amit Te nem bansz tulajdonkeppen
Azt sem irtam,hogy szegeny lennel
A vegen Te magad irtad,hogy tulajdonkeppen megszoktad vedeni a gyengebbeket es nem kritizalni kell oket
Azt peldaul tudtad,hogy ugyan abbol a receptbol otthon teljesen mas eredmeny jon ki a boltbol vasarolt alapanyagokbol,mint profin jol felszerelt cukrasz muhelyben profi jo minosegu alapanyagokbol?
Nem kellene letorni a kedvuket a lelkes amatoroknek.

adg 2014.04.05. 01:34:14

@Jess G: Mi szeretjük. Ha nem is túl sűrűn, de kb havonta egyszer rákerül a tányérra. Úgy tudom, hogy tenyésztik is, meg írtják is. De nem okoz az olyan sok kárt. Meg a kicsi fajtákból több van, azok meg kicsik enni.
Az abók a farkát eszik, egyszer a suliban volt ilyen harmónia day nevő össznépi nagyon píszí mindenkimindenkitszeret buli, oda vitt az egyik abó kiscsaj nagymamája egy komplett farkat. Az pl úgy készül, hogy levágják a gazdájáról és bedobják a tűzbe, úgy ahogy van. Amikor a szőre-bőre leégett, akkor kipiszkálják, a kokszot lekaparják róla, és kész.

Egy pár éve a tevehúst próbálták bevezetni a piacra, mert ők is rettenetesen elszaporodtak, de nem jött be a gondolat az ausztráloknak. Asszem kutyakaja lett belőlük. Nem tudom, hol tart a projekt, de valami 2 millió tevét akartak kiírtani.

A főgonosz viszont a nyúl, esély sincs a kiírtására. Milyen jó, hogy be lett telepítve. :)

Mrs. Clayton 2014.04.05. 01:39:06

@Zoole[uk]: persze, nyilván nem lehet kezdőként sem, meg gyakorlat nélkül sem olyan sütiket összehozni otthon, mint egy profi cukrász
nem akarom ezt hajnalban folytatni, meg már 1000x elmondtam
és meggyőződésem is, h totál ti magyaráztatok belém olyat amit nem én mondtam/gondoltam
ugyanakkor sztem nem szégyen kiröhögni, aki nekiáll totál amatőrként egy baromi bonyesz, precíz cápás, fodros vizes tortát megcsinálni, majd kijön belőle egy baromság, mert naná, h elveszti a fonalat, hiszen nem cukrász, vagy csak irtó béna
egyébként vágod, h ezekre a fotókra egy komplett internet épül, sőt a bénák is a nevetés kedvéért teszik közzé a torzszüleményeiket?

2014.04.05. 01:39:11

Azt hiszem, regebben mar emlitettem, hogy langost a kinaiak is csinaljak, salty stick a neve. Levesbe martogatva eszik. Gyerekkoromban, amikor a nagymamam sutotte a kenyeret a kemenceben, mindig csinalt langost, libazsirral kente meg, nagyon finom volt. Maskulonben finom langos keszitheto fagyasztott kenyer- vagy pizzatesztabol.

Mrs. Clayton 2014.04.05. 01:42:08

@adg [Au, Darwin]: hát komolyan ezen a kengurufarkon kb úgy nevetek mint az eltolt sütiken, a gasztronómia csúcsa lehet a szutyokból kivakart cafat hús :-)
szegény zsebibaba :-(
nyúl az itt is van rengeteg, cukik, a kakájuk már nem annyira

Mrs. Clayton 2014.04.05. 01:44:46

@Cascabel: ja, azt úgy híjják h langalló, meg most lehet hülyeséget mondok, de töki pompos, mert most az a menő magyar fesztivál kaja
még sosem ettem, de nyilván jó, eleve rossz nem lehet, ha kenyér

morsels (törölt) 2014.04.05. 01:46:11

@Jess G:
Marhafarkat ettel mar?
Nekem az a kedvenc levesem :-)

2014.04.05. 01:46:55

@Jess G:
Gondolom, egeszsegesebb is, hiszen nem zsirban - vagy ami meg annal is rosszab olajban - van kisutve.

2014.04.05. 01:54:38

@morsels:
Elso olvasasra nem esett le a "nyeles langos":( De megvilagosodtam, hiszen kenyersuto lapattal tettek be a kemencebe, ami lenyegeben nyeles:) Talalo kifejezes.

SzZoole 2014.04.05. 01:55:11

@Jess G: most oszinten,en is megmosolyogtam,de magamban es meghagyom oket abban a hitben,hogy jo dolgot keszitettek
De mindegy szivedjoga,hogy kit rohogsz ki es ha a Te kritikadat kritizaljak az mar nem olyan nevetseges.
Mit irtal a multkor,milyen autoval jarsz egy ford s max vagy galaxy?
Nem fogod elhinni en egy 4eves S Class-al jarok mar 2 ket eve,amit nem hitelbol vettem,hanem egyosszegben fizettem ki a szalonban,most akkor mindenkit rohogjek ki,hogy egy kisebb autoval jar mint en?

Mrs. Clayton 2014.04.05. 01:57:03

@morsels: osso bucco? önkritikát gyakoroltam és végignéztem a fészen a kajafotóimat, 2-3 gáz, a többi kva jó, meg a kaják is
megosztanám őket, de megbeszéltük, h nem dicsekszünk
hidd el én imádok főzni és tudok is

SzZoole 2014.04.05. 01:58:54

@morsels: en mar ettem szurke marha farktovet es farkat,de en bogracsban porkoltkent:)

Mrs. Clayton 2014.04.05. 02:03:02

@Zoole[uk]: a kocsi kérdést már párszor lefightoltam Charlieval
nekem a merga nem kocsi, az automata váltója nagypapáknak való, a bőr amit beleraknak szerintem egy gány, bár lehet egy S-be találnak valami elfogadhatót
én nagyon szerettem a lexusomat RX400h
anno 14 milliórt vettük újonan, nekem attól drágább kocsi nem kellene még egy meg jobb se,mert csak fölösleges pénzköltés, amit nem preferálok
én a férjemmel összevesztem,mert nem szíveltem h havi 2 millió ment csak a hobbiból fenntartott rallyautóra, autókaban is annyira jó vagyok mint kajában, csak szólok és legalább olyan meggyőződéssel állítok dolgokat mint gasztroban
engem lehet kritizálni, ha jogos meg is szoktamadni a pontot

morsels (törölt) 2014.04.05. 02:03:41

@Jess G:
Az osso bucco inkabb sult marhafarok, elegge hasonlit a porkolthoz.
En levesrol beszeltem, de az alkatresz ugyanazz :-)

Mrs. Clayton 2014.04.05. 02:06:52

@morsels: azt kérdezted ettem-e, én meg mondtam egy másikat, ja ettem, főzök rendszeresen, levesnek annyira nem jön be, de a hús ott van, igazság szt nem vagyok leveses
mondjuk az angol főzelék leveseket pl szeretem

morsels (törölt) 2014.04.05. 02:11:46

@Jess G:
Igaz.
A leves onnan jott, hogy mondtam hogy en szeretem a marhafarok levest.
De az osso bucco is jo. Azt is szeretem, ha jol csinaljak :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.05. 02:13:29

@Pink Petsch: minimum kétféle tarhonya van. A gépi, ami apró, meg a kézzel készített, amit te is el tudsz készíteni otthon

morsels (törölt) 2014.04.05. 02:16:05

@tildy[UK]:
Ez gyakorlatilag az osszes tesztara igaz, nem csak a tarhonyara :-)

SzZoole 2014.04.05. 02:16:50

@Jess G: latod lehet jo dolgokrol is beszelni en tiszteletben tartom,hogy Te a japan autokat szereted otthon en is egy Toyota avensist hasznaltam,eleg megbizhato autok a japan autok.Nem tudom,hogy hany eves az autod,de 7-8 eves koraban nem art majd odafigyelni az aksijara,mert kb.annyi idot birnak ki(autos szakmam van evekig dolgoztam egyszerre tobb autokereskedesnek)de a gastrorol is beszelgethetunk,mert anyam szakacs volt a nejem meg cukrasz.

Mrs. Clayton 2014.04.05. 02:17:02

@morsels: épp egész nap erről beszélek, h én csak jól szeretem csinálni, én elszórakozom coq au winnel is 6 órán keresztül egyesével blansírozok, glasszírozok
karácsonykor 4 óra alatt lett kész a somlói galuskám, aki evett belőle a mai napig sír a gyönyörtől
nem vicc
fotóm nincs róla

SzZoole 2014.04.05. 02:19:05

@morsels: ok,de azt is elmondod,hogy mi az a osso bucco?

Mrs. Clayton 2014.04.05. 02:19:18

@Zoole[uk]: ez hosszú történet és nem is tartozik ide, de nagyon sok mindenem nincs meg ami anno megvolt, hiába lehet nem kellett volna a férjjel a havi 2 millán veszekedni, akkor nem lép le 18 év után egy szó nélkül

morsels (törölt) 2014.04.05. 02:19:24

@Jess G:
Kar, hogy a poszt nem rolad szolt :-)

morsels (törölt) 2014.04.05. 02:22:31

@Zoole[uk]:
Ohh... az osso bucco marhalabszar. olya 5-6 centi vastagsagu es ugy sutik ki. Tobb oran keresztul. Nagyon finom, puha hs lesz, ha jol csinaljak.

Mrs. Clayton 2014.04.05. 02:22:47

@morsels: megjegyzem, az egész téma hülyeség volt, mi az h mivel helyettesítem a túrót,meg a pirosaranyat
számomra a kérdés gasztro szempontból értelmezhetetlen
tekintve h paprika krémet jobbat lehet venni mint a piros arany
a túrót meg egyszer kipróbáltam én is cottage cheessel de értelmezhetetlen lett
azóta megtanultam h lengyelül a túró tvarog, így baj nem lehet

SzZoole 2014.04.05. 02:24:41

@Jess G: igy mar ertem,de nem kell mindenkivel ilyen tuskesnek lenned ez a sok vedekezes paranoida fog tenni,ha mindenkiben a rosszt latod(sajnos tapasztalat)

morsels (törölt) 2014.04.05. 02:29:18

@Jess G:
Tudod, ezen mar gondolkodtam en is, hogy mit mivel lehet helyettesiteni es meddig marad az, amit az ember csinalni akart az elso helyen :-)
Az hiszem, hogy az adaptation a kulcsszo.
A kinai kaja a legjobban adaptalhato. Aztan vannak meg kajak, amiket lehet adaptalni mas kornyezetekbe es ezek lesznek nemzetkozileg ismertek, mint peldaul a pizza.

Ezen kivul vannak technikak, amiket lehet alkalmazni, mint peldaul a fustolest, confitalast, meg ilyesmit, de alapvetoen nem a pirosarany a lenyeg.
Szoval igazad van, vannak dolgok, amik ertelmezhetetlenek. Azokat hivjak fusionnak :-)

SzZoole 2014.04.05. 02:29:29

@morsels: hu a marhalabszar az egyik kedvencem,egy het mulva megyunk haza,anyam ma vett ket kilo szurke marha lab szarat,de en bogracsban fogom megcsinalni csulokel:)

Mrs. Clayton 2014.04.05. 02:31:18

@Zoole[uk]: egyáltalán nem voltam tüskés
komolyan annyira amatőr volt némelyik fotó, meg hát a sütik is
még direkt írtam is h tudom h mindnek örült otthon valaki, és az illető nyilván szeretettel csinálta, de nem fogom fel h vki miért tölt fel netre béna képeket
van egy ismerős pár
szegények olyan csúnyák, h még
és feszt posztolják magukat uszodában, erdőben, ölelkezve amit akarsz
már kínomban kérdeztem a lányomtól, h nem látják, h csúnyák? ne már nekem kelljen szólni nekik, h vizuálisan szennyezőek
persze ennyire tényleg nem vagyok kretén, h közöljem, de téged az ilyen nem idegesít?
mondjuk engem mostanság az is,h feszt le kell szavazni a fideszt, v el kell zavarni a fideszt,

SzZoole 2014.04.05. 02:32:19

@morsels: tudod mi a jo adoptacio?
Csirke labbol halaszlevet kesziteni:)))

Mrs. Clayton 2014.04.05. 02:33:27

@morsels: tudod mi a vágyam? egy hideg és egy meleg füstölő az udvarba
már van egy csomó videóm, h hogyan kell megépíteni
ja imádok ilyeneket szerelni is

morsels (törölt) 2014.04.05. 02:39:11

@Jess G:
Jajj, a fustolo egy egeszen uj univerzum a gasztro vilagban :-)

Mrs. Clayton 2014.04.05. 02:39:15

na fiúk lányok leléptem, mert reggel viszem a sarjat szombati suliba

Mrs. Clayton 2014.04.05. 02:43:29

@morsels: különböző fák aromának, hidegen melegen, halat, húst, sajtot, áááááááá
tényleg mentem
azért egy gömb barbim van, otthon a szomszédom amerikai faszi volt feszt grileztünk

SzZoole 2014.04.05. 02:44:36

@Jess G: de idegesit es zavarnak az ilyen dolgok,de mig otthon beszoltam boldog boldogtalanak,itt mar nem,otthon,ha buzikat lattunk a strandon megvertuk oket,itt meg Brighton az egyik kedvenc helyunk es elviselem oket,bar en homofob vagyok.
Ha jol emlekszem a lanyaink kozel egy idosek (18)pl.a lanyom allandoan a face-n nyomul,selfizek,vagy mi a to..t csinalnak en attol megbirok veszni,ma vacsora kozben azt hittem hogy a telefonjat a falhoz vagom,de mit csinaljak vele tanulasban jo A level sixth form
Ahh,anyway.mentem aludni.
Jo ejt mindenkinek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.04.05. 05:05:40

szóval homályos kajafotókat szóvátenni bunkóság, de a sárga gumicsizmás posztolóba október óta napi szinten belemászni még, az nem?
gratula minden toleranciabajnoknak :-/

2014.04.05. 07:23:20

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nem a hozzáértésüket kérdőjelezem meg, hanem azt, hogy felületesen írnak bármiről cikket.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.05. 07:34:06

@diggerdriver:
Nem tudom ezt mibol szurted le, de semmifele eletkedvem nincsen...
Mindenesetre orulok, ha kifele legalabb ez latszik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.05. 09:34:46

@morsels:
Micsodaaaaa???
Az ököruszályleves az egyik legfinomabb étel.
Egy baj van vele, nem tudod előre milyen idős volt a gazdája é meddig kell főzni.
Volt hogy 8órán keresztül főztük na de az aztán a leves.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.05. 09:38:12

@tildy[UK]:
A kéziből viszont van többféle méret.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.05. 09:41:36

@morsels:
Marhanyakból vagy marhalábszárból van a legjobb pörkölt.
Már ha tényleg pörköltnek csinálják és nem paprikásnak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.05. 09:56:05

@diggerdriver:
Orulok, hogy aggodsz, de senki sem mondta, hogy a fogyokura az oka...
(es hozzad hasonloan nem akarok rola beszelni)

SzZoole 2014.04.05. 11:11:03

@diggerdriver: lofejbol halaszle?ezt nem tudtam.
En ugy tudom azt masra hasznaljak fel,mondjuk nem egy jo elmeny egyut ebredni vele:)))))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.05. 12:03:54

@morsels: otthoni szarvacska tesztat meg nem lattam. Lehet hogy van, de meg nem lattam. Makaronit sem.

A puskalovedek tarhonyat en pl ki nem allhatom. Ellenben rendszeresen gyartok csipetketarhonyat itthon.

morsels (törölt) 2014.04.05. 12:30:21

@tildy[UK]:
Azt irtad, hogy van gepi, meg kezi tarhonya.
Erre irtam azt, hogy ez az osszes tesztara igaz :-)
Vagy kezzel csinaljak, vagy geppel.

A szarvacska tesztat nem ismerem.

morsels (törölt) 2014.04.05. 12:34:10

@Chang Yai:
Nem, nem az a bunkosag.
A hetkoznapisag lenezese az, ami nem szep. Az emberek tobbsege hetkoznapian el (kinek mi a hetkoznapi, peldaul neked is mas, mint nekem), es erosen ketlem, hogy a tobbseg Heston szinten nyomja az otthoni konyhat.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.04.05. 12:59:00

@morsels: a gumicsizma is egy igen hétköznapi történet volt....
emlékszem még, hogy egy hajón olvastam 5-6 nap internet off után, amikor visszajött a 3G, és tetszett :-)
pont azért, mert az ilyen hétköznapiságok is határátkelések, vagy pont, hogy már annyira ott van az ember, hogy nincs határ.
engem az is bántott, ahogy szétszedték.
mindegy. :-) elvagyok a saját kis életemmel, mint mindenki.

morsels (törölt) 2014.04.05. 13:15:07

@Chang Yai:
En azt sem kritizaltam. Valahol ertettem is a hozzaallast, dehat az a fajta megkozelites nem igazan HA compatible.

Az emberek kulonbozoek. Vannak, akik mindenre erzekenyek es minden aprosagot fontosnak tartanak, amit ha masok olvasnak, akkor nem ertik, hogy ennek miert van jelentosege. Aztan vannak azok, akik gyakorlatiasak, meg vannak olyanok, akik kihasznaljak ezeket.

En szivesen olvasok minden posztot. Nem azert jarok ide, mert klasszikusokat akarok olvasni, vagy hogy valaki majd megvilagosodast hoz nekem a varazspalcajaval. Emberek tortenete az, ami erdekes. Marpedig ezek a tortenetek kulonbozoek. A tied is erdekes, meg charlie is, meg eddie is.

En igy nezem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.04.05. 13:21:40

@morsels: fogalmam sincs, ki kritizálrta, ki nem, nem strigulázok semmit, cska azt tudom, hogy még most is másnaponta valaki beszól a gumicsizma témában.

morsels (törölt) 2014.04.05. 13:30:50

@Chang Yai:
Igen, egyafajta szalloige lett, amivel peldalozni lehet :-)
Teny, hogy en sem olvasnam a blogjat naponta, de ennek leginkab b az az oka, hogy az olyan tipusu tulcsordulo erzelmek nekem mar... tul sok :-)
Es hat igy csapodott le az itteni kozonsegben.

Tudod, ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy gyakorlatilag mindenki szivesen birkazik, marmint hogy masok a tomeg resze, az ideirok mindegyike viszont egyedi; pedig hat mindannyian resze vagyunk valaminek, amit megelunk valahogy.
Marpedig a megeles nem csak fizikai letezes kerdese. Sot, inkabb lelki. De azt is lehet ugy csinalni, mint a fotokat. Homalyosan, ertelmezhetetlenul, vagy egy elkapott pillanat megorokitesekent.
Vegulis ugyanabbol indul ki, csak az egyik irrital, a masik meg elakasztja lelegzetet.

2014.04.05. 13:43:57

@Chang Yai: en voltam az egyik. Gumicsizma, Saman, Sziria. Ezek a blog torteneteben a melypontok. Szamomra. Sziria aranyermes.
Gumicsizma ugyan csak bronz, de sorozat volt belole!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.04.05. 13:46:24

@morsels: igen, mert nem mindegy melyiket nem kapni a nemeteknel. Ha gepit nem talal, de szereti a kezit, azt meg tudja otthon is csinalni.

Nem ismered a szarvacskat? www.lacsiboltja.hu/termek/1865.Gyermelyi_4_tojasos_szarazteszta_500_g_szarvacska

morsels (törölt) 2014.04.05. 13:51:28

@tildy[UK]:
Ja, hogy ez a szarvacska? Nem tudtam :-)

morsels (törölt) 2014.04.05. 13:53:48

@morsels:
Ja.. es ezt meg lehet csinalni kezzel is?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.04.05. 20:02:15

@Chang Yai: Mert nem értik, vagy nem akarják sokan érteni, hogy nem az a probléma, hogy amatőrök fotósok amatőr képei vannak a posztban, hanem az, hogy hiányzik egy minimális igényesség mint saját maguk, mint az az olvasók irányába. Mert abból, hogy egy kép nem a nyilvánosság számára készült eredetileg, annak kellene következnie, hogy nem is kerül nyilvánosságra...lehet az ételeket reprodukálni, átgondolni a kompozíciót (csak annyira legalább, hogy mosogatószer és hasonlók ne legyenek már a képen) és uccu neki, bármilyen masinával lehet róla lőni kétszázat.

rezsöatya 2014.04.05. 20:27:31

@morsels: igen, csak kanyarfuro kell hozza! :DDD

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása