oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. március 24. 06:46,  Svájc 2.0 518 komment

2014. március 24. 06:46 Határátkelő

Svájc 2.0

Igazán érdekes utat járt be Tamás, aki egyszer már jelentkezett itt Luganóból (aki anno nem olvasta volna, az ide kattintva pótolhatja), majd – talán nem túlzás, ha azt mondom: általános meglepetésre – az egyetemet felfüggesztve visszatért Magyarországra. Most ismét Svájcban van, hogy mi történt vele, és milyen most az élete, azt megtudhatjátok a mai posztból. (A képeket ezúton is köszönöm neki.)

cím_98.jpg

„2012 késő őszén halasztottam tanulmányaimat, Svájcból Magyarországra költöztem és Kedvesemmel terveztem új életet kezdeni. A közös tervek ellenére a Karácsonyt már külön töltöttük. Ő hozott egy döntést, amit először túl kellett élnem, aztán elfogadnom, felfognom.

Miután visszaköltöztem (kb. 2013. január) korábbi budapesti „bázisomra“, némi vegetálás után megélhetés után néztem. 400-500 önéletrajz kiküldése után Magyarország egyik piacvezető könyvesházánál sikerült elhelyezkednem.

Eleinte mint bolti eladó, későbbiekben mint a tulaj személyi titkára / asszisztense. A cégnek nagyon sokat köszönhetek, aminek csak az egyik fele, hogy (új) életet adtak.

Új élet

Számomra a tavasszal jött – Kikelet Hava. Egyrészt volt szerencsém magam mellett / mögött tudni egy maréknyi embert, aki próbált életet lapátolni belém, kirángatni a gödörből (ebben az időszakban nagyon messze voltam a vérszerinti családomtól).

Másrészt Szirmai Anna (pszichológus) hathatós segítségével először kimásztam a depresszióból (kb. 2013. április) majd túlléptem a testképzavaromon (is) és már akarattal / tudatosan készültem az új (mostani) tanévemre. Anna (kb.) 6 hónap alatt homokból házat épített, a közös munka áprilissal fog véget érni.

Svájc 2.0

2012 nyarán kocsival segítettek kicuccolni, másodszorra teljesen egyedül akartam belevágni. Tisztán tudtam és éreztem, hogy most egyedül akarok menni. 2013 szeptemberével 3 táska társaságában célba vettem Milano Malpensát, hogy onnan utazzak tovább Luganóba.

tó nappal.jpg

Az első hónapokban nagyon sok segítséget kaptam egy perzsa (iráni) lánytól (Sahar), Nála laktam sokáig, Ő rajta keresztül találtam lakást (március végével költözöm át egy másik lakásba), ebben az első időszakban sok szeretet kaptam tőle, párjától és egy (mostanra) közös baráttól (Farid).

Volt nagy nemzetiségi kavarodás, egyik este történt, hogy három perzsával, egy olasszal ültem a vacsoraasztalnál. Jelentem, hogy a magyar lányok szépsége Perzsiába (Irán) is eljutott!

„Édesapám sokat utazott a világban. Egyszer járt Magyarországon, Budapesten. Azt mondta, hogy csodálatosak a magyar nők. Élettel teliek és gyönyörűek. Ezt onnan tudom, hogy egyszer otthon a villamoson egy hölgyre azt mondta: Már majdnem olyan szép mintha magyar lenne.“ (Elfeledett nevű, 60-as éveiben járó perzsa hölgy, 2013 ősze)

Tavaly megismertem egy itteni erdélyi férfit, vele (is) természetesen felvettem a személyes kapcsolatot. Amíg Magyarországon voltam addig is leveleztük, így könnyebb volt újra beszélgetni.

Suli, egyetem

Hát... volt nagy örömködés. Még az első tanítási nap előtt sokat gondolkodtam rajta, hogy: (1) mégis milyen lesz ott lenni megint? (2) hogy fognak fogadni a tavalyi ismerősök, társak? (3) hogy fognak fogadni a tanárok?

Ahogy azt elképzeltem pont úgy ugrott a nyakamba egyik tavalyi csoporttársam (az elme teremtő ereje .... (?)) az első napon, hasonló kedvességgel fogadtak a többiek is. Meglepetten hallottam, hogy a tavalyi csoportból egy lány öngyilkossági kísérletet hajtott végre pár héttel azután, hogy én halasztottam.

Jelenleg 7-en vannak a második évfolyamon / végzősök – meg is lepett, hogy a mostani csoportom 15 fővel indult. Svájci, amerikai, orosz, olasz, spanyol román nagyváradi, thai csoporttársak vannak.

Az első félévem eredményével elégedetlen vagyok (7.25-ös tanulmányi átlag, 10-es skálán, ahol 10 a legjobb), még ha ez a suli legnehezebb mesterképzésén vagyok is (mások elmondása szerint).

Semmi sem tökéletes

Kavarodás, félre/mellé –szervezés akad itt is. Elfelejtették mondani azt az „apróságot“, hogy a mi csoportunknak a 2. félévben lehet tanulmányi programokkal (Erasmus, Swiss Mobility, Bilateral agreement etc.) elmenni másik egyetemre (ha akarunk), mivel a 3. félévben vannak a szakmai tárgyak, ellentétben más képzésekkel.

Mindezt megtudtuk decemberben, amikor már minden határidő lezárult. A 2012-ben elnyert ösztöndíjam érvényes, így a 2. félévem tandíjmentes. (Tavaly az első félévem felét visszautalták.)

Legtöbbször érdekes tárgyaim vannak, megfelelő előadásban. Nagyon sok hatás, inger ér az egyetemen, akár a tanulásban, tanuláson keresztül, akár kulturálisan is. Úgy érzem, hogy picit megtaláltam a helyemet, elfogadnak a csoporttársaim, könnyen megtaláljuk a közös hangot.

Rádöbbentem, hogy a keletiekkel (oroszok, ukránok, indiaiak, kínaiak stb.) sokkal könnyebben megtalálom a hangot, mint a „nyugatiakkal“. Számomra nehéz volt együtt dolgozni az amerikai, zürichi lánnyal. Nem is jött ki jól az a csoportmunka, a tanár az első beadandó után majdnem elkaszált minket.

Kirajzolódott bennem, hogy a kórházakkal, azok működésével, felépítésével szeretnék foglalkozni. Nagy eséllyel ebből fogom írni jövőre a szakdogámat, de már ebben (második) félévben el fogok kezdeni kutakodni, olvasni.

Lehet, hogy „csak“ jövőre kezdem, de itt illik 70-80 oldal körül alkotni („tudományos angolul“), másrészt szeretnék ezen a területen PhD-ni (Hospital/Health service management). Terveim szerint a PhD-t az Egyesült Királyságban fogom megkezdeni, az egyetemet már kinéztem – a neve nem publikus. :)

Jövőkép 2.0

Az első lehetőséget már felvázoltam (PhD), a második opció, ha nem jönne össze a PhD akkor vagy Dubaj, vagy a Királyságok (Egyesült, Északi (Norvég, Dán, Finn stb.)) egyike.

A jelenleg zajló háborútól függetlenül szeretnék (idővel) keletre (Belső-Ázsia) menni, a késztetés megvan bennem évek óta. Én úgy érzem, hogy ott vannak a gyökereim, oda is húz a szívem.

Ősszel döbbentem rá, hogy mennyire csodás a magyar néphagyomány, táncok, versek. Amikor erre ráeszméltem, elszégyelltem magam. Kellett 1.500 km, hogy szíven üssön. Szeretnék egy (megfelelő) magyar lányt, társat találni, elköteleződni – más nemzetiség nem jön szóba nálam.

Luganói magyar kereszt.jpgLuganói magyar kereszt

Szeretnék a Hazámnak is visszaadni a jövőben - bár „szellemileg fegyvertelenül“ (alapképzés) kerültem ki ide, de ettől még szeretem a hazámat. Jelenleg nem érzem, hogy a következő években Magyarországra költöznék életforma szerint, de ez nem zárja ki a visszaadás lehetőségét. Másrészt a térképek átrajzolás alatt vannak, (nagy eséllyel) jön a „balkáni tavasz“ is.

Érdekesség

A mostani lakásba még az ősz során betörtek, meglepő, hogy semmit nem vittek el. Benéztek a szekrénybe és ott hagytak mindent, ami a polcon volt (egy üveg pálinka, fényképezőgép, kb. 100 euró stb.) ahogy lakótársam MacBook-ja is a helyén maradt. Furcsa volt.

A zárat a biztosító kontójára kicserélték, azóta csend van az életemben. Még furcsább volt, hogy egy héttel később a (korábbi) budapesti „bázisomba“ is betörtek. Szintén nem vittek el semmit.

Tanulom az olaszt, a mindennapi életemhez szükséges. Nagyon sok az (Észak-Olaszországból) áttelepült munkavállaló, aki nem beszél az olaszon kívül semmi más nyelvet. A nagyon sok 30.000 feletti szám.

Megdöbbentett, hogy a bankban, hivatalokban a legelső kérdésem a „Parle inglese?“ (Beszél angolul?) volt. Ebben a kantonban összesen 300 magyar él – eléggé szétszórva és javarészt idősek.

Másrészt az itteni (diák)közegben hülyének érzem magam, hogy csak angolul beszélek. Itt mindenki beszél még legalább 1 releváns (német, orosz, francia, kínai, olasz) nyelvet.

tó este.jpg

Egy itteni PhD annak ellenére sem fordult meg a fejemben, hogy az egyetem feltörekvő, egészségügyi központtá próbálják tenni a kantont (egyrészt sok a klinika, kórház, másrészt sok az egészségügyi cég is + új kampusz épül, biokémiai képzéssel (is)).

Amikor Magyarországra kerültem a Házon kívül műsorban velem is volt egy rövid riport, meglepett, hogy még nyáron (2013) megállítottak és elmondták, hogy mennyire meglepte őket a döntésem.

Mit tanultam?

Az ember határtalan és nincs lehetetlen. Határtalan vagyok, és nem létezik számomra lehetetlen. Minden az elmében, tudatos teremtéssel kezdődik. Megtanultam szeretni magamat (oké, oké még tanulom...), megtanultam, hogy csoportban repülni könnyebb (minden szempontból).

Vannak olyan emberek, akikkel össze vagyunk kötve, távolságtól függetlenül. „Csak” velem vannak, segítjük egymást. Nagyon hálás vagyok a(z) sorsnak / életnek / Istennek a 2013-as évért, nagyon sokat tanultam.

Köszönöm azoknak, akik 2013-ban is velem maradtak, segítettek. Egyszer élünk örökké gyerekek!

Aki szeretne picit többet tudni, olvasni rólam annak ajánlom a blogomat, vagy annak Facebook-oldalát.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: felsőoktatás egyetem Svájc Lugano

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr525876049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

______________ (törölt) 2014.03.24. 22:01:38

@Pink Petsch: aha. na, ennek még lenne is némi értelme (ha nem ígyis-úgyis ugyanazzal mosnál fogat - az ellen nem véd, viszont egy kiadós szellőztetés remekül megoldja a problémád - hajtogatás nélkül :) ). az én lakótársnőim a deszkalehajtást favorizálták, a fedél nem érdekelte őket.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.24. 22:01:40

@Pink Petsch:
Na most itt álljunk meg egy baráti szóra.
Minden takarítónő tudja hogy a munkahelyi és nyilvános WC-kben a női szakaszok nagyságrendekkel piszkosabbak mint a férfi részleg.
Minden tekintetben.
Ez közismert tény minden takarító között.
Akkor hogy is van ez?

______________ (törölt) 2014.03.24. 22:02:16

@Pink Petsch: bocs, félreértettem, azt hittem, hogy az eggyel későbbi kérdésre volt ez a válasz.

2014.03.24. 22:02:50

@sorsolo: Mert még nem láttak fogkefét mikroszkóp alatt ;).

______________ (törölt) 2014.03.24. 22:05:47

@Pink Petsch: mondjuk az is igaz, hogy ott külön vécé volt. te láttál már? (nehogy azt mondd, hogy mikrobiológus a hobbid! :) )

2014.03.24. 22:06:03

@diggerdriver: Mert vannak mocskos, trehány, ostoba nőszerű lények is, akik azt hiszik, hogy a nyilvános wc-deszkáról a combjukon keresztül elkapnak valami "csúnyaságot". Na ezért fölé guggolnak, de célozni még annyira sem tudnak, mint a férfiak, utána meg már "pfújocska" a kényes lelkecskéiknek. Hát nagyjából, így van ez ;).

2014.03.24. 22:06:40

@sorsolo: Jahooogy, oké ....

Quercus a favágó 2014.03.24. 22:07:22

Felírat egy étterem férfi wc-jében:

"Ne dobd a csikket a piszoárba. Ugyan az a kéz szedi ki, aki a kajádat készíti."

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.24. 22:08:21

@Pink Petsch: Csatlakozom, kib@szott finom ez az ázott foGhagymaszecska.Simán eszem grillezett hús mellé, kanalazva.Ilyenkor mindig van helyem a buszon hazafelé... :D
(Csak poén, mindenhová kocsival járok...)
De ez a micss valahogy nem jön be, valamiért túl sósnak érzem, bárki csinálja.(Nagyvárad és környékiek a fél család és ismerősi kör, kizárt, hogy mindenki sz@rul csinálná...)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.24. 22:09:05

@Pink Petsch:
Hoppá hoppá...
Jaaa hogy ti sem ültök rá?
Ugyanúgy körbehugyozzátok?
Miről beszélünk itt már oldalakon keresztül?
:))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.03.24. 22:09:28

@sorsolo: Nekem nem, de a lakótársnőm viszont ... ;). Szórakoztunk azzal, hogy teljesen hétköznap tárgyakat, meg a keresztmetszetüket bámultuk a mikroszkópja alatt. Tudtad, hogy vannak nagyon cuki bacik is? ;) :DDDD

2014.03.24. 22:11:25

@diggerdriver: Én ráülök, mondom vannak idióták ...

2014.03.24. 22:13:43

@geegee: Persze, sült húsok mellé is megy a muzsdéj.
Hm, hát keverd meg magadnak a húst, és akkor annyira sózod, amennyire te szereted. Lehet, a rokonság sósabban kedvel, vagy tálcás miccset vesznek, amit gyárilag kevernek, és az neked túl sós.

______________ (törölt) 2014.03.24. 22:17:14

@Pink Petsch: várjál. igaz, nem mikro-, de biológia, csodás állatvilág fejezet.
az amazonasba ha belepisilsz, akkor vannak olyan lények, amik a vizeleted sugarán - visszafelé (!) - bejutnak a szervezetedbe. ugyan a női vécék flóráját kevésbé ismerem, mint az amazonast - pedig az se a szakterületem -, a fantáziám szárnyán utazva a fogkefédnél is messzebb tudok repülni.
(találós kérdés: hány képzavar volt az utóbbi mondatban?)

______________ (törölt) 2014.03.24. 22:18:15

@sorsolo: (az amazonas faunájáról nem is szólva)

2014.03.24. 22:18:26

@sorsolo: Mit kapok, ha összeszámolom? :D

______________ (törölt) 2014.03.24. 22:20:02

@Pink Petsch: engem arra tanítottak, hogy idegen bácikkal ne álljak szóba... ha cuki, az ráadásul különös aggodalomra okot adó jel.

2014.03.24. 22:23:04

@sorsolo: Amíg meg nem stírölöd, nem tudhatod, hogy idegen-e vagy sem ;)

Ááá, az nem köll kösz, cserélhető feje van, és a budit lehajtott fedéllel húzom le :P

2014.03.24. 22:27:03

@sorsolo: De gonooooosz! :DDDDDD

______________ (törölt) 2014.03.24. 22:29:09

mai hír a haldokló nyugatról:
- ausztriában havi 17.800 euróban fontolgatják maximálni a nyugdíjakat

33621 2014.03.24. 22:32:02

@geegee: Pedig arra finom Mititét szoktak csinálni!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.03.24. 22:34:54

@sorsolo: ez ugyanaz az Ausztria, ahol 60 csilliard euro a mosogatok minimalbere?

2014.03.24. 22:35:06

@sorsolo: Na látod, igaza van Hintának, hiszen 45 év múlva, mint munkában megfáradt, műanyag hambikat gyártó szakiparos, még nyomorult 18 ezer eurót se kaphasson havonta nyugdíjként, amikor az ő apfel-taschéja volt a legtökéletesebb az egész láncban? Hát igazság ez? Bezzeg Keleten! Na ugye .... :P

33621 2014.03.24. 22:35:22

@diggerdriver: Ez a KO a nő i nemmel kapcsolatban! Lehet hogy ö is mellé csurgat néha csak nem figyel rá!

______________ (törölt) 2014.03.24. 22:40:02

@Réka ‎: nem tudom pontosan a mosogató fizetéseket, de gondolom, úgy havi 1000-1300 euró körül lehetnek.
ha jól értettem a cikket, kb. 10.000 főt érinthet ez a most bevezetni tervezett korlátozás.

2014.03.24. 22:40:04

@33621: Hát persze, mivel én hívtam rá a figyelmet, tuti! :P Tudod, vannak ezek az egyszer használatos wxc-ülőke borítók. Na, egy ilyen csomag mindig van a táskámban, így még a vonaton sem fordulhat elő, amit pedig előszeretettel szoktak körbepisálni, mindkét nembeliek... :P

skylla 2014.03.24. 22:43:05

@Pink Petsch: elmondanad meg egyszer, mekkora a mellbögesed? csak hogy a kesöbb erkezök/ujak is tisztaban legyenek vele. mar aki nem olvasta elegszer a vaj mi nevü nicknel.

33621 2014.03.24. 22:45:13

@Pink Petsch: Biztam benned egy Erdélyi lány alapból megteszi azt amit a táposok nem tudnak. Elvégre keményebben edződtek annak idején !

2014.03.24. 22:46:16

@skylla: Igazán elnézést kérek, amiért a testi adottságaim borzolják a kedélyedet. De nem én tehetek róla, hanem te. Bocsikaaaa :P

33621 2014.03.24. 22:47:12

@skylla: Ez most irigység vagy csak poén a részedről?

skylla 2014.03.24. 22:53:59

@Pink Petsch: tudtam, hogy ilyesmi valasz lesz, de furcsa, hogy te vagy az egyetlen, aki a mellevel jön mindig. van jo par nönemü itt, akinek nem fontos ezt közhirre tenni. es nem, nem vagyok irigy csak billignek tartom.

@33621: se nem irigyseg, se nem poen. csak kinos.

2014.03.24. 22:56:02

@33621: Állítólag pasiknál létezik péniszirigység, háááát ez valami izé, olyasmi lehet, csak nem péniszre. Pedig korántsem buli, mert azon felül, hogy kurva nehéz normális felsőt, és fehérneműt találni, elég sokszor okoz egészségügyi problémákat s, a fájdalomról nem is beszélve. Éppen ezért csodálom, azokat az 50 kiló vasággyal típusú csajokat, akik felrakatják maguknak a D-s vagy nagyobb köbcentiket. Vagy bátrak, vagy vakok ...
De tény, jól mutat.... ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.24. 23:01:48

@sorsolo:
:)
Ezt most vegig fogom csinalni. Illetve nem vegig, mert az nem jo kifejezes. Az eletmodvaltas eddig sikeres, ha elertem a kivant sulyt, akkor johet a kov. szakasz (kicsit izmosodni).

Soha veget nem ero fokyamat, nagyon nem kapkodhatok vele.

Gyozzon a jobb! (zsir vs izom) ;)

2014.03.24. 23:02:10

@skylla: Ruhákról beszélgettünk, onnan indult, ha még emlékszel. És hidd el sokszor szeretnék belefolyni, olyan csevegésekbe, hogy zara vagy promod, mert a standard, átlagos 36-38-as méretekre dolgoznak, de ez nekem idegen. És bocs, hogy nekem mást osztott a genetika, de ez van. Nem dicsekvés, tény. Le sem tudnám tagadni. De ha ki akarod próbálni milyen, rögzíts magadra két kisebb, úgy 1 kilós sárgadinnyét, és próbálj velük létezni pár órán át. De mondom, igaz, jól mutat ...

33621 2014.03.24. 23:04:08

@Pink Petsch: Van a családba olyan aki szívesen faragna a ciciéből, és van olyan is aki szívesen venne át egy kis pluszt is, hogy jobban nézzen ki ill nőiesebb legyen! Jó lenne ha lehetne így egymásnak passzolni!

2014.03.24. 23:08:46

@33621: Én két kosárméretet simán passzolnék ;). De komolyan. Valszeg, később, kelleni fog az a műtét, ha már a gerincem nem lesz a régi :(.

2014.03.24. 23:10:04

@skylla: Én végtelenül .. de tényleg nem annyira buli. Pláne kamaszkorban, amikor neked már C-s van, a többieknek meg leginkább semmi ...

skylla 2014.03.24. 23:19:55

ruhazkodast el lehetett volna intezni ket mondatban, de hat hagyjuk. megmondtam, amit akartam, a többit gondoljatok hozza kedvetek szerint, vegül is ez a lenyeg egyre inkabb ezen a blogon ;)

33621 2014.03.24. 23:24:03

@skylla: Na most talán tisztázzuk már hogy te Nő vagy, vagy esetleg Férfi? Innentől kezdve kezd érdekessé válni a te hozzáállásod! Valljál szint!

skylla 2014.03.24. 23:25:45

@shakti_rom: köszi, ez jo, lenyugod :)

2014.03.24. 23:29:41

@skylla: Meg, persze megmondtad, és ez volt számodra a lényeg. Más meg nem érdekel. Értettem. Tudod, mit nem értek? Mi a frásznak szóltál hozzám? Kértem én? Nem. Most meg jössz ezzel a bullshittel.

@33621: Vagy nő, vagy meleg pasi. Már a logikája szerint.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.03.24. 23:33:03

@Réka ‎: Nektek ennyiből állnak az országok? Hol a több a minimálbér? Ahol több az jobb? Akkor miért nem Norvégiába mentél pénzt gyűjteni...

eddie1977 2014.03.24. 23:40:56

A saját anyanyelvű párválasztáshoz: sok vitám van ebből, bár nem is én lennék, ha nem vitatkoznék. :)
Szóval a SZERETLEK az szeretlek! Ennyi.

El lehet játszani, hogy egy "idegennel" is boldog az ember, hiszen az érzések nem ismernek nyelvi határokat, de a kifejezések már igen.
A kulturális különbségekről már nem is beszélve.
Szerintem.

Hiába mondanám én azt egy ír lánynak, hogy "Elkúrtad. Nem kicsit, nagyon.", nem igazán értené a dolog iróniáját.

Amúgy egy halál jó kis poszt volt, tele rejtett kétségekkel, amelyek még megoldásra várnak.

Sok sikert!

Latcho Rom 2014.03.25. 00:08:08

@skylla: Nem az az igazi reggeli nóta, de hátha megy a kávédhoz..
jóreggelt

vimeo.com/24750213

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.25. 00:16:25

@skylla: Nem csak o. Nekem is rendszeresen gond. Aki meg azt hiszi baromi jo, csatoljon elore magara ket darab ket kilos dinnyet, aztan utana beszelunk.

@Kövérmadár [swe]: ez erdekes, en folyamatosan vekonynak gondolom magam. Pedig nem vagyok az, de egyszeruen vekonyabbnak "erzem" magam belulrol, mint amit a tukor mutat.

Latcho Rom 2014.03.25. 00:36:14

@tildy[UK]: This is great.

Akkor holnap téged fog itt csöcsörészni digger and sancho?

Sütemény1975 2014.03.25. 01:31:09

@Pink Petsch: tehat aki nem kurvazik, vagy felhaboritonak talalja, az gyava vagy csoro.

Latcho Rom 2014.03.25. 01:35:33

Ezt sanchonak - tudod ki vagy - a múltkori témához.
Facebookon van egy srác, embereket fotóz new yorkban. Humans of New York, kérd meg a nejed hogy jelölje be.

kepfeltoltes.hu/140325/image_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Itt a fülszöveg hozzá:

We met when she came into the thrift store where I worked.
We both loved clothes and dancing. She is my best friend, my room mate, my wife.
We've been legally married for 14 years.

Latcho Rom 2014.03.25. 01:37:44

@Sütemény1975: Ő maga irta hogy szánalmasak a kliensek.

Muscari 2014.03.25. 06:04:55

@eddie1977: ez a tema mar leragott csont, Eddie. Miert ne lehetne valaki boldog egy mas nemzetisegu emberrel? Millio peldat ismerek.

A nyelvi utalasokat, apro poenokat az ember az evek elteltevel egyre jobban erti, a kulturalis kulonbsegek is csokkennek.

Az persze nem mindegy, hogy hany eves az ember. A korral mindenki csontosodik, merevedik, kesei hataratkelesnel valoszinuleg nem "idegen" part talal majd maganak az ember. Szerintem a te velemenyed is innen taplalkozik.

De gondolj bele. Aki a fiatal felnott eletet mar egy masik orszagban kezdi, ne adj Isten ott jar iskolaba, rengeteg olyan dolgot felszed, amire nekunk mar eselyunk sincs, illetve addigra, mire ez kialakulna, rendesen beilleszkednenk a tarsadalomba, mar venek leszunk.

Ezzel nem azt mondom, hogy ven f. vagy, mert szerintem en idosebb vagyok nalad ;-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.25. 06:15:39

@Muscari:
Egyetertek.
Van egy magyar kollegam, akinek sved felesege van (100% sved). Az elozo nejenek a szulei 56-os magyarok.
Azt mondja, hogy soha tobbe magyar not, el vannak szallva maguktol.

A "szeretlek" csak egy hangsor, ami egy univerzalis erzest fejez ki. Ezt az erzest ki lehet fejezni tobb szaz hangsorral. Akkor meg minek ragaszkodni hozza?

Ez a dolog megint tul van misztifikalva...

@tildy[UK]:
Szerintem a te eseted a ritkabb :)

tableno 2014.03.25. 07:36:25

@eddie1977: én, aki lassan 10 éve élek együtt egy teljesen más, még csak nem is európai kultúrából jött nővel, azt hiszem jogosan mondhatom, hogy tévedsz. Nem azt mondom, hogy könnyű áthidalni a különbségeket, még most is vannak vitáink és veszekedéseink kulturális félreértésből adódóan, de boldogok vagyunk egymással, és nem cserélnénk el a másikat egy azonos nemzetiségű párra.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.25. 08:27:26

@diggerdriver:

Igen, ez valóban felháborító. Manapság egyes nyugati országokban már az ártatlan kisiskolásokat megrontja a homoklobbi. A fiúkat lánynak öltöztetik, genderekről hadoválnak, a normális nemi szerepeket tiltják, homoklobbista ábrákat mutatnak a kisgyerekeknek, stb.

nyuszigonosz 2014.03.25. 08:28:33

@eddie1977: Nézd, ez a te véleményed. Te élj ez szerint.

2014.03.25. 08:34:00

@szaszo71(D): Akkor ők nem tekinthetőek férfinak vagy nőnek.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.25. 08:38:47

@charlieharper:

Jó, hogy felhívtad a figyelmemet erre a rendkívül fontos kérdésre. Míg annak idején marxizmussal tömték a gyerekek fejét, manapság egy sokkal nagyobb veszély leselkedik rájuk. az intézményes homoklobbista agymosás.

Családellenes homoklobbista propaganda: www.bnp.org.uk/sites/default/files/images/stonewallfamilies.jpg

Vannak akik képesek még a közismerten homofób Jézust is bemocskolni... cdn.darkmoon.me/uploads/jesus-loves-gays.jpg-4a.jpg

Szerencsére mindig van ellenkampány is. Míg korábban Amerikában leginkább egyes újprotestánsok voltak a homoklobbiellenes felvilágosító kampány vezéralakjai, ma már a hagyományos kereszténység is felismerti a veszély komolyságát, ez itt egy ortodox keresztény kötődésű amerikai honlap vonatkozó cikke: www.orthodoxytoday.org/blog/2013/06/queering-education-its-worse-than-you-think/

Ugyanaz a cikk megjelent egy katolikus honlapon is: catholicexchange.com/the-new-school-homosexual-propaganda-and-your-kids

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.25. 08:41:53

Szerencsére a 2014-es év a kereszténység győzelmével kezdődött. Hiába minden homoklobbista gyűlölködés, lásd pl. americansfortruth.com/uploads/2014/01/Sochi-Winter-of-Hate.jpg az olimpia teljes sikerrek zárult, s sem a nyugati sportolók, sem a nyugati nagytőke nem fogadott szót a homoklobbinak.

2014.03.25. 15:32:08

@**mimi**: Nekem is rögtön ez jutott eszembe hogy a depresszió nem mindenkinél csak afféle hobbi, vagy úri betegség, bele lehet abba rendesen rokkani, akár egy hormonváltozás miatt is vagy bármi más okból. Ettől még nekem tetszik @diggerdriver: és @QUERCUS(a favágó): hozzáállása és hozzászólásaik, szerintem ők ketten adták most a hangulatot, legalábbis nekem. Aki igazán volt már depressziós, annak meg nem kell besértődni a megjegyzéseiken, mert ők pont azért nem azok, mert ilyen a stílusuk, ami nekem nagyon tetszik, még akkor is, ha voltam már érintett a depresszióval kapcsolatban. A posztot meg vissza kellett olvasnom mert a hozzászólások után azt is elfelejtettem hogy miről szól DD

DieNanny CH 2014.03.25. 17:59:55

@diggerdriver:

Mi tűrés-tagadás, én is hallottam ezt már több takarítónőtől is. De nem tudom: miért???

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.25. 18:02:54

@DieNanny [SZ,CH]: Én az ellenkezőjére tudnék példát mondani...brrrrr.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.03.25. 18:05:22

@Pink Petsch: Még nem ettél tzatzikit? Az is joghurt+uborka:).

______________ (törölt) 2014.03.25. 18:40:07

@eddie1977: én meg voltam győződve, hogy nonszensz más anyanyelvűvel összejönni, hiszen így is van elég félreértés, hát még ha nem is egy nyelven beszélünk!
aztán ezt az elméletileg kimunkált - és tökéletesen megalapozatlan - véleményem akkor dobtam sutba, miután összejöttem egy amerikaival.
ma meggyőződésem, hogy a szerelem nem ismer nyelvi korlátokat.

______________ (törölt) 2014.03.25. 18:51:54

@eddie1977: elárulom, hogy csak addig nem ismeri, amíg nem mutatod meg neki. (mármint a szöveget.) az én kedvesem már a megismerkedésünk után pár nappal elkezdett magyarul tanulni, máig megvan a video, ahogy tanulja a számokat - miközben vezetünk észak felé.

a kft "buta lány ez az elizabet" kezdetű számát például elég gyorsan kívülről énekelte, miután gyakran hallotta tőlem :) .

még egyetlen rövid történet: magyarországon többek között óvodában is tanított angolt. a kedvencem az volt, amikor mondta a kislánynak, hogy "look, there is a squirrel", amire a kislány: az nem squirrel (tökéletesen megismételve a helyes kiejtést), hanem szkvírel (ahogy a másik - magyar anyanyelvű - óvónénitől korábban tanulta)! :)

______________ (törölt) 2014.03.25. 19:02:51

@maxval a gondolkodó birca: milyen ábrákra gondolsz? kaphatunk abból is ízelítőt? meglepve látom, mennyi felvilágosító anyag talál meg téged. ez valami perverz mazochizmus, vagy természetes mazochizmus nálad? ;)
hálás vagyok érte, az elmúlt két évtizedben együtt sem találkoztam annyi illusztrációval, amennyit már eddig is bemutattál. valóban nagyon érdekesek!

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.25. 19:13:28

@sorsolo: az ősidőkben volt egy gyakornokom, igen jó angollal és usa háttérrel, az első szó kiejtése, amit megtanított nekem, ez volt, órákig mondogatta velem:)

eddie1977 2014.03.25. 19:14:05

@sorsolo: Akkor hadd írjak én is egy példát.
A kedvesem is a Blahától néhány száz méterre nőtt fel, csak úgy, mint én.
Ha én azt mondom neki, hogy Blaha, az teljesen más érzést fog kiváltani belőle, mint abból az "idegen" lányból, akit felszedek mondjuk Írországban, hazacipelem, és megumtatom neki, hogy ez a Blaha.
Nem tudom, hogy érthető-e.
Nem a szerelemről beszéltem, és még csak nem is arról, hogy fel tud-e állni a farkam egy idegen nemzetiségű lányra, hanem a gyökerekről, és azokról a tapasztalatokról, amik szavak nélkül is össze tudnak kötni két embert.
Számomra az ír vidék maximum szép, de nem itt nőttem fel, nem itt jártam suliba, nem itt fociztam a haverokkal, és nem itt csókolóztam először életemben. Röviden: nem ez a "homeland". Ugyanez érvényes akkor is, ha párválasztásról van szó.
Számomra elképzelhetetlen, hogy a magyar agyamban megfogalmazódó magyar gondolatok és mély érzések más nyelven legyenek kifejezve. Erőlködhetek én az angollal, mint ahogy mondjuk egy ír lány is erőlködhetne a viccesen hangzó magyarral, de az rohadtul nem ugyanaz, mint amikor én azt mondom Gingernek, hogy "Zabálnivaló vagy!".
Én megértem a posztolót.

______________ (törölt) 2014.03.25. 19:19:11

@eddie1977: elvileg és minden józan belátás szerint neked van igazad. de a vegyes párok milliói az életükkel cáfolják az érveid. :)
nincs ezzel baj, meg azzal se, ha te maradsz a hazainál. virágozzék száz virág! :)

eddie1977 2014.03.25. 19:34:25

@sorsolo: Én egy szóval sem mondtam, hogy igazam van, csak azt, hogy megértem a posztolót.
Nemzeti érzelemnek is hívhatnám ezt a jelenséget, de félő, hogy ezt sokan félremagyaráznák, hiszen manapság a multikulti a trendi.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.25. 19:42:59

@sorsolo:

Figyelemmel kell kísérni Sátán tevékenységét.

______________ (törölt) 2014.03.25. 19:44:38

@maxval a gondolkodó birca: szerencsére ezt a terhet leveszed a vállunkról. vajon hány blogolvasó lelki üdve szárad a lelkeden? ;)

tableno 2014.03.25. 19:48:28

@eddie1977: na most ezen meghatódnék, ha nem tudnám, hogy egy éve még homlokegyenest ellenkező nézeteket képviseltél ugyanilyen vehemensen. :)

2014.03.25. 19:49:07

@Sütemény1975: Pontosan, my dear ...

@zöldeketbeszélek: Dehogynem, és sajnos szeretem ....;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.25. 20:05:39

@Turchi:
Figyelj ide...
Ezt próbálom már 100éve elültetni itt.
Könnyedén lazán venni a dolgokat, kiröhögni a nehézségeket és élni bele a világba.
Te is megjártad a hadak útját én is de ez nem jelenti azt hogy besavanyodott magunk elé meredő faszfejek legyünk.
Teljesen jól látod a dolgokat.

Szudáni poszt készül már?
:))))))))))))))))))))))))))

eddie1977 2014.03.25. 20:24:14

@tableno: Miért? Én nem változhatok?
Egy éve még teljesen más benyomások értek, mint most. Ehhez képest a világlátásom is változik.

2014.03.25. 23:28:16

@diggerdriver: Jaj, most nem készül poszt, nagyon depis vagyok, elhagyott a szerelmem 1 hete itt: kepkezelo.com/images/x8x3q6yij1mc45m19uim.jpg
DD

GERI87 2014.03.26. 00:53:34

@maxval a gondolkodó birca:

Miért nincs a 'Sátán' előtt névelő?
Ez olyan 'izé' mint hogy (a) 'Vajdaság' előtt sincs?:)

Egyébként meg a homoklobbit, LMBT terrort és hasonlókat ignorálni kell a francba, ez a legjobb megoldás...nekik úgy is nagyobb a pofájuk most, meg menő, trendi elfogadni és támogatni (nem pedig csak tolerálni) minden érdekes, fura "másságot' manapság a nyugati világban...
A korszellem mellettük áll.
Ki kell várni csak, a szar nem lebeg örökké....

Amúgy pedig sem MO-on sem pedig Bulgáriában nem akkora ennek a társadalmi elfogadottsága hogy nap mint nap ezzel legyen bajod....főleg hogy ha jól sejtem Bulgária még talán vallásosabb is...

Szóval 'házhoz mész a lófaszért' sokszor, semmi értelme ennek!

eddie1977 2014.03.26. 01:05:00

@tableno: Figyu!

"Ha akarom, olyan vagyok, mint egy szőrpamacs. Vagy paróka. Vagy egyujjas kifordított bunda kesztyű. Vagy szobafestő pemzli. Vagy papucs orrán pamutbojt."

Értesz, ugye? Hát persze, hogy értesz. Te értesz engem.

Élhetsz te 100 évet is boldogan az "idegen" kedveseddel, akkor sem fog akkorát dobbanni a szíve a fenti mondatokat hallva, mint mondjuk neked vagy nekem.

Hogy ez nem fontos? Lehet.
De ha ez nem, akkor mi?

2014.03.26. 08:47:43

Ezen kár makkolni hogy más országból valóval élni jobb vagy nem, mindenkinél más.

tableno 2014.03.26. 10:32:01

@eddie1977: nem az a baj, hogy az idővel változik a véleményed, az természetes. Viszont az nem biztos hogy jó, hogy egyik szélsőségből a másikba lendülsz, és az éppen aktuális nézeteidet egyedüli és örökérvényű igazságként hirdeted. Na jó, tudom hogy nem pont ezt teszed, de a stílusod mindig ellentmondást nem tűrő.

Ami az "idegen" kedvesemet illeti, pont azért vagyunk 10 éve együtt, mert sokkal több közös van bennünk, mint bármelyik magyar ex-barátnőmmel volt, a közös anyanyelv és kultúra ellenére. Ez van.

eddie1977 2014.03.26. 13:47:09

@Turchi: Ezzel az erővel azon is kár makkolni, hogy más országban jobb-e élni vagy sem, mindenkinél más.
Innentől kezdve az egész blog jelentőségét veszti, és nem marad más belőle, csak beteg emberek játszótere, akik bármit is olvasnak, kiforgatják, belekötnek és megmagyarázzák az elhangzottak ellenkezőjét.

2014.03.26. 15:54:54

@eddie1977: Az első mondatotoddal tökéletesen egyetértek. Mindenkinek máshogy alakul az élete, attól függ hogy hol és hol érzi magát jobban. A következő bejegyzésednek viszont nem látom értelmét, bár sokat nem olvasom a blogot, így nem tudom éppen a te személyedhez mi köthető. Érdekes írások vannak, okos és nem okos kommentek. Mindeki kihámozza belőle azt ami neki tetszik, és ami a lényeg, rengeteg infó cserél gazdát. Ha másért nem, már ezért megérte a blogot létrehozni. Szerintem most pont te forgattad ki a szavaimat, azt az egy mondatot is, s mivel nem vagyok blogokon nem szoktam vitatkozni, akkor ezt szerintem túl is tárgyaltuk. Üdv

2014.03.26. 16:00:13

@Turchi: "mivel nem vagyok blogokon nem szoktam vitatkozni" helyett: Mivel blogokon nem szoktam vitatkozni, "Mindeki" helyett: Mindenki. Sajnos összekeveredtek a szavak, hámozzátok ki belőle a lényeget DD

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása