oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. március 14. 06:46,  Egy másik élet Vikingföldön 356 komment

2014. március 14. 06:46 Határátkelő

Egy másik élet Vikingföldön

Mai szerzőnk, Zsófi tavaly május óta él Svédországban, úgyhogy már elég jó rálátása van a sundsvalli életre. Két dolog segített sokat a beilleszkedésében: a szerelem és hogy előtte már hobbiból tanult svédül, így nem okozott neki gondot a nyelvtudás hiánya. A svédekről kiderül, hogy nagyon kedvesek tudnak lenni, de azért a magam részéről a rohasztott heringet némi fenntartásokkal kezelném…

cím_97.jpg

„Ha szerencsénk van a menetrenddel, akkor egy nap alatt eljuthatunk Budapestről Sundsvallba. Nem kell mást tenni, mint elrepülni Stockholmba, majd három és fél órán keresztül vonatozni észak felé.

Első utamon az volt az érzésem, hogy a világ végére tartok, pedig Sundsvall csak Svédország közepén, a keleti parton fekszik. De mind közigazgatásilag, mind mentalitásban Norrlandhoz tartozik.

Tavaly májusban költöztem ki Budapestről Sundsvallba. Visszatekintve az elmúlt majdnem egy évre, jó döntést hoztam. A legtöbb határátkelőhöz képest könnyebb dolgom volt, mert a szerelmemhez költöztem ki. Tehát a letelepedés és a beilleszkedés is gördülékenyebben ment. De így is akadt probléma, például a bevándorlási hivatalnak fogalma sem volt róla, hogy Magyarország az EU tagja...

Hobbiból svédül

Budapesten tanultam meg svédül, részben tanfolyam keretében, részben pedig magánúton. Indíttatásom nem volt más, mint hobbi, érdeklődés az ország és a kultúra iránt. Jól használható nyelvtudással kezdtem a sundsvalli életemet, a svédeknek imponált, hogy külföldön is meg lehet tanulni az anyanyelvüket.

Bár itt mindenki tud angolul, a munkahelyen mégis elvárják a svéd nyelv ismeretét. A napi rutinhoz tartozó reggeli értekezlet és a közös kávézások svédül zajlanak.

2_19.jpg

Ezek egyfajta átmenetet képeznek a szakmai és a magánbeszélgetések között. Sok használható ötlet ilyenkor születik, továbbá a vezetőség is folyamatosan képben van a hirtelen felmerülő problémákat illetően.

A svéd főnök gyakorlatilag egy a kollégák közül. Ugyanúgy részt vesz a napi teendőkben, mint mi, de a segítségünkre van, ha nem tudunk tovább lépni. Nem törekszik arra, hogy neki legyen igaza, hiszen tudja, hogy a beosztottja csupán más szemszögből látja ugyanazt a problémát. A svéd főnök elismeri a jó munkát és nem a hiányosságokat hangsúlyozza ki.

Nem hidegek és nem is zárkózottak

Bár a svédekről azt tartja a hiedelem, hogy hideg, zárkózott emberek, én ezt nem tapasztaltam a mindennapok során. Gyakran kap az ember egy-egy kedves szót a boltban, vagy az utcán vad idegenektől. Az ismerősökre és barátokra mindig lehet számítani, nem ígérgetnek felelőtlenül.

5_7.jpg

Itt, a lakóközösségben különösen jó társaság gyűlt össze, nyáron menetrendszerű a grillezés, kempingezés, télen a vendégségek. Igaz, maguk is elismerték, hogy ez nem általánosítható egész Svédországra.

Hogyan töltsük el a szabadidőt?

Sundsvallban és környékén a természet nyújtja a legtöbb kikapcsolódási lehetőséget. A téli sportok különösen kedveltek errefelé: néhány perces autóút után hódolhatunk a korcsolyázás, a lesiklás vagy a sífutás örömeinek, illetve szurkolhatunk a helyi jégkorong csapatnak.

1_28.jpg

Nyáron népszerű a kirándulás és a bogyószedés, illetve a gombászás. Sokan lakóautóval vagy lakókocsival kelnek útra, mivel nagyok a távolságok. Ráadásul Svédországon belül bárhol letáborozhat az ember.

De aki kulturális élményekre vágyik, az is megtalálja a számítását Sundsvallban. Rendszeresen vannak jó koncertek, színházi előadások, könyvbemutatók. A norrlandiak akár egy-két órát is hajlandóak autózni egy-egy jó program érdekében, ez számukra nem akadály.

Tíz érdekesség Norrland-ból

1. Nyáron este és éjszaka is világos van, ilyenkor nem kapcsolják fel a közvilágítást. Télen épp az ellenkezője, csak néhány órára jön fel a nap és alacsonyan jár.

2. Az autósok biztonságosan tudnak vezetni a csúszós, jeges utakon. Míg Svédország déli részén általánosak a balesetek, itt, északon büszkék rá az emberek, hogy több méter hó esetén sem áll le a közlekedés, nem zárják be az iskolákat.

3. A régióban különösen kedvelt a surströmming, azaz a rohasztott hering fogyasztása. A legnépszerűbb konzervet Sundsvalltól 40 km-re állítják elő. Nem, itt nem érezni semmit a szagból.

rohasztott hering.jpg

4. Kevesen cigarettáznak, de annál többen használnak rágódohányt, azaz snus-t (sznűsz), mely az EU többi országában annak ellenére tiltott, hogy nem sikerült bebizonyítani a rákkeltő hatását.

5. Norrlandi svédekkel beszélgetve megfigyelhető, hogy az „igen” szó használata helyett, egyetértésük jeléül megszívják a fogukat. Valahogy úgy, mint a Beatles-dalban, csak rövidebben.

6. Télen az idősek, a kocogók, de néha mások is cipőre szerelhető csúszásgátlóval mennek ki az utcára, így elkerülhetőek a balesetek.

7. A környék erdeiben szabadon élnek a jávorszarvasok, hiúzok, medvék, farkasok és a kígyók is.

3_19.jpg

8. A helyiek többsége elégedett az állami alkoholáruház, azaz a Systembolaget rendszerével. Igaz, ott főleg csak sört és bort vásárolnak péntek délutánonként, a „töményet” lehetőség szerint külföldről szerzik be, olcsóbban. Vagy maguk készítik.

9. A sundsvalliak (de nyilván a többi svéd is) órákig képesek beszélgetni a hokiról. Áhítattal elemzik az elmúlt meccseket, latolgatják az esélyeket. Továbbá szívesen tréfálkoznak a nyelvjárásokkal. Különböző térségek képviselői egymással ellen, kontra birodalmi svéd. Nehogy komolyan vegyük!

10. A norrlandiak télen szívesen száguldoznak a hómobillal, de óvatosnak kell lenni, különben borulás a vége.”

Akinek tetszett Zsófi írása, az kattintson bátran a blogjára, ahol még több vikingföldi beszámolót találhattok.

4_11.jpg

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr655859350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.03.14. 07:26:21

Jo iras! Szepek a fotok is. Jo reggelt, mi ez a csend? :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.14. 07:42:17

A rohadt heringből csinálnak kenyérre kenhető krémet is, ugye?

Frőczy Sanyi 2014.03.14. 07:43:18

Jó kis élménybeszámoló. Ugye írta a posztoló, hogy maguk a svédek is elismerték, hogy az a kedvesség, amit ő tapasztalt sajnos nem általános. Gondolom az is sokat számít, hogy mekkora városban lakik (jó, mondjuk Magyarországon ez egy kisvárosban sem általános). Az pedig, hogy a főnök csak egy a kollégák közül és nem minden áron a saját igazát bizonygatja - finoman fogalmazva - sem általános.
Amit hiányoltam az az, hogy nem igazán derült ki, hogy most akkor kóstolta-e már a rohasztott heringet Zsófi vagy sem? Kíváncsi vagyok mihez lehetne hasonlítani az ízét.

Rinna 2014.03.14. 07:47:26

Gyönyörű ez a hely Zsófi :) A bringázással hogy állsz? Nekem az első emlékem Svédországból, amikor letett a Malmöi transzferbusz, megláttam egy akkora bicikliparkolót mint 2 futballpálya telis-tele :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.14. 08:10:09

Tetszik hogy egyre surubbek az eszaki posztok, csak lennenek kicsit hosszabbak. Ez is nagyon rovid volt, max. eloszo. :)

szaszo71(D) 2014.03.14. 08:13:57

Nekem néhány dolog hiányzik:
Pl. érdekelt volna,hogy mit dolgozik Zsófi.
Ha már belekerült egy svéd családba, arról is szívesen olvastam volna. Nem magánjellegű dolgokat, hanem pl. hogy mennyire szoros a kapcsolat a generációk között stb.
Más: Arról, hogy Magyarország az EU tagja, nekem is fel kellett világosítanom Németországban néhány hivatalnokot. (Mondjuk még 2008-ban).

Herr Géza 2014.03.14. 09:11:49

Háát, nekem is egy kicsit katonásan szükszavú, na meg én egy munkahely és egy (?) fönök ismerete után biztos nem írnék rögtön általánosítva a svéd fönökök alkalmazottakhoz való hozzáállásáról... (Csak annyi hiányzott a mondat elejéröl, hogy "az én munkahelyemen"....)
És igen, én is kíváncsi vagyok, hogy kóstolta-e a rohasztott heringet, föleg ha a bevezetöben egy kicsit már ki lett erre a heringre hegyezve a poszt.... Mondjuk arra is kíváncsi lennék, hogy az említett rohasztott-hering-gyárban vajon mekkora a benszülött svédek aránya a rohasztórészlegben (valami egészen infernális büzt képzelek el, de lehet, hogy kitaláltak már rá valami zárt technológiát)... :DD
Szóval kicsit talán túl kompakt a poszt, szívesen olvastam volna még hétköznapibb részleteket, hogy ne csak Dagimadarunk szemszögéböl ismerjük meg a svéd hétköznapokat.....

Muscari 2014.03.14. 09:12:43

Kicsit kevesnek talalom en is. Hogy sikerult munkat talalni, tudott-e neki segiteni a baratja?
Nem fazik? Hogy birta a hosszu es sotet telet?

Ezt mindrn Svedorszagban lakotol kerdezem: hany fokot tartotok a lakasban? Csak ugy kivancsisagbol...

Csabulator 2014.03.14. 09:34:43

Jajj, de jó egy ismerős helyről olvasni! :) Ez most nagyon feldobta a napomat! Köszönöm!

MagyarJoe 2014.03.14. 09:34:43

Sok sikert a posztolonak... kulon dicseret azert hogy csak a jot irta le... ez mar a sikeres beilleszkedes bizonyiteka :)

A heringesektol kerdem... van kulonbseg a rohasztott hering es az ecetes savanyu hering kozott?

Zsofir · http://sundsvallzsofi.blogspot.se/ 2014.03.14. 09:34:50

@maxval a gondolkodó birca: nem tudom, de majd megnézem a boltban és beszámolok róla! :)

Mr Long 2014.03.14. 09:35:20

" a svédeknek imponált, hogy külföldön is meg lehet tanulni az anyanyelvüket."
...
Bár itt mindenki tud angolul, a munkahelyen mégis elvárják a svéd nyelv ismeretét. A napi rutinhoz tartozó reggeli értekezlet és a közös kávézások svédül zajlanak."
Hogy mik vannak...

Zsofir · http://sundsvallzsofi.blogspot.se/ 2014.03.14. 09:36:11

@Frőczy Sanyi: A rohasztott heringről itt olvashatsz bővebben: sundsvallzsofi.blogspot.se/2013/06/surstromming-azaz-rohasztott-hering-ne.html

Nem a kedvességről, hanem a szomszédokkal való "bandázásról" írtam, hogy nem általános. Dehát a Szomszédok c. sorozaton kívül nem sok lakótelepen tapasztalni ilyet Magyarországon sem. :)

Sajnálom, hogy peched volt a főnökkel (mikor, melyik városban Svédországon belül?). Magam ilyesmit nem tapasztaltam, sőt, a környezetemben sem láttam ezt. Itt simán lehet beszélni a főnökkel, érvnek számít, ha egy munkáról, feladatmegoldásról azt mondod, hogy "nem jó érzés". Ettől még persze meg kell csinálni, de a főnök partner, hogy esetleg másképp álljunk neki, netán átdolgozzuk a tervet.

Zsofir · http://sundsvallzsofi.blogspot.se/ 2014.03.14. 09:36:59

@Rinna: Köszönöm! Sajnos rosszul, félek a bringától. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.14. 09:37:18

Jo rovid poszt, nem nagyon van mibe belekotni :)

@svájci sapka (ch):
Dolgozik :)

@Muscari:
Amennyit a foberlo beallit :)
Volt, amikor rossz volt a futes, akkor 14-16 fok volt novemberben. Ilyenkor bekapcsolunk 1-2 elektromos radiatort es minden szep es jo.
Ma meselte egy kollega, hogy ugyanabban a hazban most 23 fok van, tarva-nyitva az ablak.

Nalunk 19 es 21 fok kozott ingadozik, hajnalban es ejjel 19, maskor 20-21.

A hosszu, sotet tel annak gond, aki unatkozik. Aki dolgozik, sportol, hobbija van, annak teljesen mindegy (nekem pl. teljesen irrelevans).
Egyebkent mar vilagos van, mikor munkaba indulok (6:20). Egyaltalan nem olyan szornyu, mint azt sokan hiszik, raadasul el lehet menni a tel kozepen 2 hetre valami meleg helyre es mar fel is toltodott az ember.

@szaszo71(D):
Sokan nem tudjak. Mikor en inteztem a papirjaimat (2008) akkor sem tudtak. Ez ilyen, miert tudna barki barmit egy kis kelet-europai orszagrol?
Pl. vajon hagy magyar tudja, hogy Svedorszag EU, Norvegia meg nem? Es hogy Norvegia NATO tag, So pedig nem?

Zsofir · http://sundsvallzsofi.blogspot.se/ 2014.03.14. 09:39:03

@svájci sapka (ch): Megmondanád, hogy véleményed szerint mi számít igazi határátkelésnek?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.14. 09:43:33

@Mr Long:
Hallod?!
Volt mar aki ugy kert segitseget, hogy svedul nem tud, cserebe angolul sem igazan, de barmit elvallal... erre mit mondhat az ember?

@Zsofir:
3 ev alatt nekem is 99% jo tapasztalataim voltak. Sok mulik az egyenen is (bevandorlon).
Ha nyitott es hajlando alkalmazkodni, akkor 2perc alatt elfogadjak. Ha nem, akkor soha.
Ezt mi sem csinaljuk maskent, maximum rosszulesik, amikor visszanyal a fagyi.

Szomszedokkal valo bandazas: sirva is fakadnek, ha jonnenek bandazni :)
4 masik lakas van a lepcsohaziukban, a heten talalkoztam eloszor az egyik lakoval :) (egy eve koltoztunk ebbe a hazba). Ez pont eleg is :D

Zsofir · http://sundsvallzsofi.blogspot.se/ 2014.03.14. 09:44:53

@szaszo71(D): Érdekes felvetés! Amit magam tapasztaltam, hogy a svédek sokáig élnek, így nem ritka, hogy egy gyereknek nem csak mind a négy nagyszülője, de egy vagy több dédszülője is él. Úgy látom, hogy a svédek tartják egymással a kapcsolatot. Előfordul, hogy az ország másik végében lakik a család egy része, így esetleg több, mint ezer km-es utazást is jelenthet egy-egy családi program.

Először ügyfélszolgálaton dolgoztam, most pedig svédet tanítok.

szaszo71(D) 2014.03.14. 09:48:49

@Kövérmadár [swe]: Én például mindezeket tudom, pedig nem is a bevándorlási hivatalban dolgozom:)))
Mondjuk a német hivatalnokok amúgy sem állnak a helyzet magaslatán. Mikor én a munkavállalási engedélyt kértem, a férjemnek már végleges volt, így a törvény szerint nekem is rögtön az járt. Erre jött a válasz, hogy várnom kell 3 évet stb. Megírtam neki a törvényi helyet, sőt be is idéztem, ami rám vonatkozik. Ekkor írta, hogy az "új ismeretek alapján" mégis megkapom a munkavállalásit. De legalább nem szívóznak direkt:)))

Herr Géza 2014.03.14. 09:48:54

@MagyarJoe: Igen van, hajjaj... Nem lehet összetéveszteni a kettöt szerintem. Az ecetes savanyú heringet civilizált emberek is fogyasztják, míg a rohasztottat..... :XDD

Zsofir · http://sundsvallzsofi.blogspot.se/ 2014.03.14. 09:49:07

@Herr Géza: nem csak egy munkahely után írtam, de a környezetemet is figyelem, ott sem általános a hülye főnök, akivel nem lehet beszélni.

Tippem szerint a surströmming gyárban csak benszülött svédek dolgoznak, mert más nem tudja elviselni a bűzt. :)

szaszo71(D) 2014.03.14. 09:49:55

@Zsofir: Akkor szinte kollégák vagyunk:)))

Herr Géza 2014.03.14. 09:50:59

@Zsofir: "...most pedig svédet tanítok." Azért nyugtass meg, hogy nem svédeknek ugye ?? Mondjuk így se semmi... :D

Zsofir · http://sundsvallzsofi.blogspot.se/ 2014.03.14. 09:55:08

@Muscari: Igen, tudott segíteni, de ez kétélű dolog. Ha ugyanis nem lennének elégedettek velem, akkor ez rá is visszahat. Mondjuk úgy, hogy segített megtenni a kezdőlépést, de a hétköznapokban nekem kell helytállni. Nem is szeretném másképp.

Most itt is enyhe tél volt, talán csak egy hétig volt míniusz 15-20 fok, a helyi viszonyokhoz képest is hó is alig. Nem tudom, központi szabályozás van, 20-22 fok lehet a lakásban, de a felsőbb emeleteken mindig melegebb van. Inkább a hűvösebb májusi napokon fáztam.

A sötétséget ki lehet bírni, cserébe gyönyörű napfelkeltéket lehet látni délelőtt fél 10-kor. :)

VHB 2014.03.14. 09:56:50

@Herr Géza: Miért? Azt csak a heringen felnőtt emberik tehetik? De ha gonoszkodni akarsz, akkor gondolj csak az "aki tudja..." kezdetűre :)

Shakter mester
ezt ismered? www.kplu.org/listen-live
Tegnap találtam és örvendezék vala.

Zsofir · http://sundsvallzsofi.blogspot.se/ 2014.03.14. 09:58:45

@MagyarJoe: Köszönöm a "diagnózist"! :) Az ecetes hering elég jó, inkább a pác ízét érezni. Itt minden ünnepen előkerül. Kezdőknek a mustáros heringet javaslom, alig érezni a hal ízét, inkább csak a mustárét. Magam is ezt szoktam enni.

Herr Géza 2014.03.14. 10:01:04

@Zsofir: Tudom, kötözködö vagyok, de sztem sem a hülye, sem a szuper fönök nem általános sehol a világon..... Mondhatom mindezt két országban idestova 30 év alatt, "x" munkahelyen szerzett tapasztalat alapján. Jutott ilyen is, olyan is böven.... :D

Zsofir · http://sundsvallzsofi.blogspot.se/ 2014.03.14. 10:07:37

@Kövérmadár [swe]: Te merre laksz?

Milyen igaz, talán nem csak a hideg miatt kedveltek itt a téli sportok, de elfoglaltság is kell a sötét idején! :) Ja és itt még elég általános, hogy szoktak olvasni az emberek.

Ó, nekem nincsenek ilyen elvárásaim, hogy az átlag svéd tudjon mindent Magyarországról, de a hivatalnoknak legyen róla fogalma és nem küldözgessen jobbra-balra. Több esetben úgy láttam, hogy nem állnak a helyzet magaslatán. Még belegondolni is szörnyű, hogy mi történik szerencsétlen szomáliaiakkal, akik egy kukkot sem tudnak svédül!

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.14. 10:09:29

@Kövérmadár [swe]:

"Pl. vajon hagy magyar tudja, hogy Svedorszag EU, Norvegia meg nem? Es hogy Norvegia NATO tag, So pedig nem?"

Mindenki aki olvas lapokat, az tudja.

Svéd és finn semlegesség, ez közismert, így nyilván nem NATO-tagok. Inkább abban szokott hiba lenne, hogy sokan Izlandot is semlegesnek hiszi, pedig a NATO alapító tagja. Ugyanez fordtíva Írország esetében: sokan tévesen NATO-tagnak hiszik.

szaszo71(D) 2014.03.14. 10:09:44

@Herr Géza: Szerintem sem országfüggő a főnöki hülyeség. Én ha a saját tapasztalataim alapján akarnék általánosítani,inkább a női főnökötől mentsen meg az ég. Pedig én is nő vagyok:))) (Vagy lehet,pont az a baj?)

Zsofir · http://sundsvallzsofi.blogspot.se/ 2014.03.14. 10:10:02

@Kövérmadár [swe]:

"3 ev alatt nekem is 99% jo tapasztalataim voltak. Sok mulik az egyenen is (bevandorlon).
Ha nyitott es hajlando alkalmazkodni, akkor 2perc alatt elfogadjak. Ha nem, akkor soha.
Ezt mi sem csinaljuk maskent, maximum rosszulesik, amikor visszanyal a fagyi. "

Ez így van, örülök, hogy Te is így látod!

Mr Long 2014.03.14. 10:12:57

@Kövérmadár [swe]: "Még belegondolni is szörnyű, hogy mi történik szerencsétlen szomáliaiakkal, akik egy kukkot sem tudnak svédül!"
NA velemeny? :DDDDDDDDDDDDDDDDD

@maxval a gondolkodó birca: Olvasok lapokat, megsem tudom ki NATO tag es ki nem.
Tavaly itt sem tudta a HR, hogy kell-e vizum nekem, vagy nem a munkavallalashoz. De meg a fejvadasz is rakerdezett nalam, amikor elkedtunk levelezni.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.14. 10:14:31

@szaszo71(D):

"Más: Arról, hogy Magyarország az EU tagja, nekem is fel kellett világosítanom Németországban néhány hivatalnokot."

Van ilyen, ez tény.

Egy vicces eset. A Bacardí rum készítője (az igazi, mely elmenekült Kubából a Castro-Che banda hatalomra kerülése után) Mo-ra küldött pár anyagot egy magyar partnercégnek. Nagyon kedvesek akartak lenni, ezért OROSZ nyelvű prospektusokat küldtek. A magyarok visszaszóltak: jobb lenne angol, spanyol és német nyelven. A jóakaratú amerikai-kubaiak meg őszintén megdöbbentek, ugyanis azt hitték Mo. a SZU egyik tagköztársasága volt 1990-ig és mindenki tökéletesen beszél oroszul.

Herr Géza 2014.03.14. 10:17:14

@Kövérmadár [swe]:
"...a heten talalkoztam eloszor az egyik lakoval :) (egy eve koltoztunk ebbe a hazba). Ez pont eleg is :D"
Akkor neked a barlang igazi továbblépés... :DD

"..maximum rosszulesik, amikor visszanyal a fagyi."
Igen, ez nagyon igaz! Én végigcsináltam itt azt a világot is, amikor az "Ausländer raus!" tüntetések bizony ránk is vonatkoztak keményen és sokan a fél kezüket adták volna a munkavállalási/tartózkodási engedélyért. Aztán igen fura kvázi ugyanazok szájából most otthon hallgatni, hogy menjenek a külföldiek a pi...ba.

Zsofir · http://sundsvallzsofi.blogspot.se/ 2014.03.14. 10:17:42

Köszönöm a válaszokat, véleményeket és kritikákat! A poszt valóban rövid, mert egyrészt nem szeretek visszaélni senki idejével, másrészt ez inkább egyfajta összefoglaló az eddigi tapasztalataimról.

Ha igény van rá, írok majd részletesebben is.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.14. 10:21:23

@Mr Long:

Hát, nem tudom, hogy ez része-e az általános műveltségnek. Én ebben nem vagyok objektív, mert mint földrajzmániásnak nekem ez alapkérdés és csodálkozni szoktam, ha valaki nem tudja.

Könnyű megjegyezni egyébként, csak a kivételeket kell megjegyezni:
- csak NATO-tag, de nem EU-tag: Izland, Norvégia, Törökország, Albánia, s persze a két észak-amerikai NATO-tag: Kanada, USA,
- csak EU-tag, de nem NATO-tag: Írország, Svédország, Finnország, Ausztria, Ciprus, Málta,
- az összes többi mindkettőnek a tagja.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.03.14. 10:22:44

@Zsofir: Nem megsérteni akartalak, de ezt a beszámolót inkább egy utazási oldalon tudom elképzelni. :) Annak nagyon jó. Rövid összefoglalás az országról.

Itt hozzászoktunk, hogy kapunk egy kis betekintést a szerzőről is (tanulmányok, munka, stb.).
Én ezt hiányoltam.
:)
Ennyi és nem több, "písz".

szaszo71(D) 2014.03.14. 10:23:03

@Mr Long:" @Kövérmadár [swe]: "Még belegondolni is szörnyű, hogy mi történik szerencsétlen szomáliaiakkal, akik egy kukkot sem tudnak svédül!"
NA velemeny? :DDDDDDDDDDDDDDDDD"

Elmennek Zsofirhoz és megtanulnak svédül.

Tucanus 2014.03.14. 10:23:07

@Zsofir: Szép írás!
Amit nem értek, hogy miért lenne tiltott a snüssz? Még Magyarországon is lehet kapni, meg mindenhol. Amit tiltanék az a k. bagó, ugye az a valódi rágó dohány, amit nagy harapásokkal tol az ember a szájába és utána nincs is szebb, amikor 2 decis barna csulát pattint ki az ember a falra, ami lassan lecsorog. Bocsánat a túl érzékletes fogalmazásért, de ez történik, jaaaaaajjjjj de gyűlölöm

Herr Géza 2014.03.14. 10:26:30

@szaszo71(D): :XDD Nekem nöi fönökböl "csak" egy jutott, elöször vinnyogtam is rendesen... Más szakmából jött, ez a része nem is ment neki, ellenben emberileg/nöi fönökileg pozitiv meglepetés ért. Szóval én ebböl az egy tapasztalatból még azt sem mondhatom, hogy ments meg isten a nöi fönöktöl. Igaz ugyan, hogy szegényke kinézete alapján mondjuk inkább férfi volt, mint nö... :XDD

Herr Géza 2014.03.14. 10:27:50

@Tucanus: Brrrrr, nagyon élethü volt a szemléltetés....

Zsofir · http://sundsvallzsofi.blogspot.se/ 2014.03.14. 10:33:56

@svájci sapka (ch): Nem tartom fontosnak ezeket a poszt szempontjából, de azt is megértem, ha Te/Ti igen, hogy el tudjátok helyezni a posztolót.

Zsofir · http://sundsvallzsofi.blogspot.se/ 2014.03.14. 10:35:07

@szaszo71(D): Remek ötlet, tulajdonképpen erről szól a munkám! :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.03.14. 10:37:24

@Zsofir: Ok, akkor majd legközelebb írj arról is részletesebben. Kíváncsiak vagyunk RÁD is.
:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.14. 10:39:02

@szaszo71(D):
Nagyon tudnak kavarni :)

Volt, hogy 3 ugyintezo 3 kulonbozo dolgot mondott vagy papirt kert. Ezert szoktam ra arra, hogy barmit intezek, az osszes fellelheto iratomat viszem majd az ugyintezovel valogattatom ki, hogy mit szeretne :)

@Zsofir:
Flen, Södermanland län

Fel eve jartam Strömsundban, egy kollegat koltoztettunk le Bettnaba. Kisteherautoval picit tobb, mint 24 ora volt pakolassal es par ora alvassal. A kornyek (Jämtland) valami kaprazatos!

"Még belegondolni is szörnyű, hogy mi történik szerencsétlen szomáliaiakkal, akik egy kukkot sem tudnak svédül!"

Nem igazan kedvelem a szomaliaiakat. Nagyon sok problema van veluk a kornyeken es szemmel lathatoan beilleszkedni sem akarnak. Cserebe hangosak es sokba kerulnek.
Szerintem nem Svedorszagba valok, hanem inkabb valami deli orszagba (mindjuk olaszokhoz, spanyolokhoz).

SFIbe nem jar mindegyik, sokan csak makognak svedul, pedig van, aki 10-15 eve el itt.

Feltetelezem, hogy te oket (is) tanitod, nyilvan masok a tapasztalataid.

@Herr Géza:
Kedvelem a barlangokat :)

@maxval a gondolkodó birca:
Nem ertek egyet.
75%, aki olvas lapokat mar eleve csak a sportrovatot olvassa. Biztos vagyok benne, hogy a magyar lakossag kb. fele nem tudja ezeket.

Zsofir · http://sundsvallzsofi.blogspot.se/ 2014.03.14. 10:39:25

@Tucanus: Az EU-direktívák szerint tiltott, bár a neten én is láttam magyar nyelvű sznűsz honlapot. A dohányboltokban még nem jártam, ott lehet kapni?

Én sem értem, hogy mért tiltott a sznűsz, ráadásul jobb, mint a pöfékelés, mert nem zavarjuk vele a másik embert.

szaszo71(D) 2014.03.14. 10:40:59

@Zsofir: Lehet, hogy egyedül állok ezzel a kéréssel, de engem bővebben is érdkelene ez a munka része. Mivel én is ezt csinálom itt, csak németül. (Kersztbe-kasul minden "rétegben": menekülteknek, olyanoknak, akiknek egyszerűbb munkához kell - most épp azért van pár szabad délelőttöm, mert épp gyakorlaton vannak a cégeknél -, orvosoknak, szóval nem lehet megunni.)

Mr Long 2014.03.14. 10:44:03

@Kövérmadár [swe]: " Biztos vagyok benne, hogy a magyar lakossag kb. fele nem tudja ezeket."
Szerintem ez altalanosan igaz, nem csak a magyarokra. Maskulonben miert kellene tudni? Nem csak hogy nem napi tema, de meg sohasem beszelgettem senkivel a NATOrol.

Tucanus 2014.03.14. 10:45:57

@Zsofir: nahát, ez érdekes, nem tudtam. Magyarországon biztosan lehet kapni, Olaszországban és Portugáliában is, meg Máltán is szinte minden dohányboltban.

@Kövérmadár [swe]: nekem vannak szomi barátaim, sztem nagyon jó fejek. Írtam ide még pár évvel korábban az egyikről, aki 7000 eurót fizetett a csempészeknek, hogy behozzák az EU-be, majd 14.000-et, hogy kivigyék, mert ez egy szar börtön, ahol semmit sem lehet csinálni, ami jó vagy rendes pénzt hoz :D Meg vannak gyönyörű lányaik a törzsi tetkókkal, meg döbbenetesen szép szemekkel. Itt meg egy csomó volt kalóz van, persze hivatalosan nem azok, de valójában tisztességes pirátkodással szedték össze az átcsempészési pénzt. Ők se rossz arcok, csak szomik. Így jártak, nem születhet és nőhet fel mindenki olyan elit helyeken, mint Ózd :D

Zsofir · http://sundsvallzsofi.blogspot.se/ 2014.03.14. 10:48:32

@Kövérmadár [swe]: Őket is és még több más nációt. A kezdeményezés a kisgyerekes anyukákat célozza meg, mivel ők nem jutnak el az sfi-be. "Nálam" gyerekfelügyelet mellett tanulhatnak. Nekem eddig jó tapasztalatom volt a szomáliaiakkal.

A svédek inkább a finnekre szoktak morogni, hogy harminc éve itt élnek és egy kukkot nem beszélnek svédül.

Az, hogy egymás mellett laknak, azt néha a svédek is emlegetik, de aztán belátják, hogy így könnyebben segítenek egymásnak. A svédek is egymás mellé költöztek Amerikában annak idején.

szaszo71(D) 2014.03.14. 10:51:34

@Zsofir:" A svédek inkább a finnekre szoktak morogni, hogy harminc éve itt élnek és egy kukkot nem beszélnek svédül." -ez érdekes, a svéd még Finnországban is hivatalos nyelv.

Zsofir · http://sundsvallzsofi.blogspot.se/ 2014.03.14. 10:51:51

@szaszo71(D): szívesen állok rendelkezésedre privátban: sundsvallzsofi@gmail.com

Zsofir · http://sundsvallzsofi.blogspot.se/ 2014.03.14. 10:55:19

@szaszo71(D): Finnország egy részén legalábbis. De a finnesek majd kiigazítanak.

Mr Long 2014.03.14. 10:57:26

@Zsofir: @szaszo71(D): Nem akarok beleugatni, mert csak magyarul tudok, de a wiki szerint hivatalos nyelv.

szaszo71(D) 2014.03.14. 10:59:03

Én finn-szakos is voltam az egyetemen, biztos,hogy hivatalos nyelv. Minden lektorunk tudott svédül is, ők is mondták, hogy kell tudni.

MagyarJoe 2014.03.14. 11:12:29

@Zsofir: "a hal iz"-et altalaban a hal bore adja... attol kell megszabadulni

Amugy mennyire nagy sport a horgaszat nalatok?

Ott talalhato az ejjel vilagito giliszta :) es onnan exportalnak valami csoda tapot is ami a tobbi gilisztat zoldre szinezi

Zsofir · http://sundsvallzsofi.blogspot.se/ 2014.03.14. 11:26:05

@szaszo71(D): Én azt tapasztaltam, hogy a "kell tudni" azt jelenti, hogy tanulják az iskolában. Finnország egy részén beszélik, ezért hivatalos nyelv. Helsinkiben is megértik, de változó, ki, mennyire tud válaszolni. De pl. van svéd nyelvű színházuk, ott mindenki tud svédül. (De a csúcs mégiscsak az volt, amikor egy finn nő hátrafordult a helsinki svéd színházban és magyarul szólt hozzánk. A helsinki egyetemen tanult magyarul, folyékonyan, választékosan beszélt, szinte alig hibázott.)

Zsofir · http://sundsvallzsofi.blogspot.se/ 2014.03.14. 11:28:26

@MagyarJoe: sajnos nem tudom, de a téli lékhorgászatról azért hallani errefelé. Sőt, a jégre még egy mobil házikót is felhúznak, így nem fáznak horgászás közben (de ilyet még csak képről láttam).

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.14. 11:33:36

@Zsofir: te nem olvasod ezt a blogot, ugye?:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.14. 11:45:42

@Tucanus:
Szamomra mas vilag es ezert nem is keresem a tarsasagukat. :)
Ha mindenaron baratkozni szeretnek, akkor a helyieket reszesitem elonyben, bar vannak palesztin es afgan ismerosok is.

Errefele a szomaliai egyet jelent a csuhasokkal... lehet ott is vannak nem muszlimok, veluk lehet kijonnek, de aki erosen vallasos, azzal egymas idegeire megyunk :)

@Zsofir:
Vannak finn kollegaim, mind beszel svedul :)

Tucanus 2014.03.14. 11:50:12

@Kövérmadár [swe]: persze, minden népben van sok hülye, emberi tulajdonság :)
Én sem népek szerint barátkozom, egyszerűen kit sodor a közelembe a karma :D

Bebbi 2014.03.14. 11:55:02

@maxval a gondolkodó birca: Illetve ugye Svajc meg egyiknek sem tagja.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.14. 11:58:18

@Bebbi:
De mindegyik Svajcban tartja a penzet, igy oket senki sem akarja megtamadni :D

A svajci hadero is Romaban allomasozik ;)

peacefroggg 2014.03.14. 12:06:47

@maxval a gondolkodó birca: ez vicces egyébként, Izland NATO-tag, de nincs saját hadserege. Egy szerződés értelmében az USA védi meg őket támadás esetén (volt ahol UK-t írtak), cserébe kaptak támaszpontot. Ez gondolom fontos volt (vagy azzá válhatott volna) a hidegháború idején.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.14. 12:08:23

Egy nem is annyira OFF kerdesem lenne a helyiekhez:

Hogyan lehet megoldani azt, hogy ne zaklasson telefonon egyetlen kufarceg sem Svedorszagban?

Marhara irrital, hogy kepesek azert este / hetven is felhivni, hogy vegyek valami elofizetest / szolgaltatast amire vagy nincs szuksegem, vagy ha megis, akkor az internetnek nevezett woodoot hasznalva utananezek magam...

Mar bekerultek tiltolistaba az ilyen szamok, de mindig akad uj... jo lenne kozpontilag tiltani a telemarketinges dolgokat.

Mr Long 2014.03.14. 12:11:22

@Kövérmadár [swe]: Milyen az S4? Megerte megvenni?

Zsofir · http://sundsvallzsofi.blogspot.se/ 2014.03.14. 12:35:33

@Kövérmadár [swe]: én mindegyik számot fölvettem és mindenkinek megmondtam, hogy nem. Néhány hónap alatt sikerült leráznom az összes ilyen céget. Úgy vettem észre, hogy ezek a netes regisztrációkra, nyereményjátékokra repülnek rá (már elnézést a madaras hasonlatért :D).

Tucanus 2014.03.14. 12:44:14

@Kövérmadár [swe]: "A svajci hadero is Romaban allomasozik"
Erről már voltak itt komoly vitáink hagymával, tényleg hová tűnt? Svájc Európa egyik legmilitarizáltabb országa, óriási haderővel, felszereltséggel és felkészültséggel. Egyszerűen nem merik megtámadni őket, pedig minden szomszédja rajta lenne a nagy bankrablás projekten, történelmi kortól függően :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.14. 12:47:07

@Mr Long:
Nem tudom, mert S5-et veszek es csak jovo honapban kapom meg 8)

Mindenesetre az iPhone-nal biztosan jobb lesz, mert mar hulyet kapok tole.

@Zsofir:
A telefonszamaink fent vannak a neten. :)
Nem tudom hogyan lehet levetetni, bar en kertem, hogy ne szerepeljek a telefonkonyvekben.

Netes regisztracioban csak akkor adom meg a szamot, ha muszaj. Nyeremenyjatekot sosem probaltam. Webshopok tudjak meg a kiszallitas miatt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.14. 12:49:48

@Tucanus:
Hagyma mult nyaron lelepett. :)

Valoszinu az amerikai haderohoz kepest nem is olyan oriasi, ezen akadhatott fenn.
Nekem semmi informaciom nincs errol, igy passzolom :)
A mondat vegen volt smiley, a svajci gardistakra probaltam utalni.

Zsofir · http://sundsvallzsofi.blogspot.se/ 2014.03.14. 12:50:21

Igen, tudom, de mióta külön nem adom meg a számomat, azóta nem halásznak a netről.

Szpidi67 (swe) · http://gszentes.blogspot.com/ 2014.03.14. 13:05:23

Zsofi köszi az irast, jo lett. Nekem talan mashogy jött le a poszt, mivel többe-kevesbe olvasom a blogodat :)

Mivel en is az orszagban elek, egy kicsit megszolitottnak erzem magam is. Jöjjön az en erösen szubjektiv valaszom egy-ket kerdesre. :)

Annak ellenere, hogy itt Göteborgban gyakorlatilag nem eszik a rohasztott heringet, en mar kostoltam. Az Izeböl gyakorlatilag a rengeteg sot erezni, en magaban ettem kenyerrel, nem ugy ahogy eszakon szoktak, tejfölös krumpliban elrejtve :) Igazabol csak az illata egy kicsit zavaro :)

Központi futesunk van, 22-24 fok van a lakasban telen-nyaron.
De itt a tenger miatt enyhe a tel, alig par napot volt ho, es -7 volt a leghidegebb.

En 3 eve vagyok kint, autoipari cegnel dolgozom, a Volvonak szallitunk. Beszelek svedul, de nem annyira, ahogyan en azt 3 ev utan elvartam. A munka angolul folyik, mind nalunk, mind a vevönel annyira nemzetközi a csapat, hogy ha egy kulföldi is beteved a meetingre vagy az irodaba, mar angolra is kapcsol mindenki, es nagyon szivesen beszelnek angolul. Masnak furcsanak tunhet, hogy valaki több eves itt let utan nem beszel "tökeletesen" svedul, de itt tenyleg el lehet boldogulni az angollal, a svedeknel a 26-44 eves korosztalyban 95% beszel jol angolul, es 45%-a masik idegen nyelvet. Termeszetesen en is ugy tartom, hogy aki egy masik orszagot valsztott maganak, annak kutya kötelessege megtanulni tisztessegesen azt a nyelvet.

A fönök: az en közvetlen fömökom Nemetorszagban ul, de itt az irodaban is van egy, aki az adminisztartiv fönököm. Ö egy közulunk, vegzi a dolgat es ha kell segit, elenged szabira, adja a fizetes emelest, stb...es eszreveszi, hogy nem kapok plusz nyugdijaralekot a nyugdij szamlara, ami adhato a munkaltato reszeröl, de nem kötelezö, es kijarja nekem minden keres nelkul.
Aki ugyanannyit keres mint en, es nem a sokszorosat, csak azert mert ö a fönök.

Horgaszat: a tengerre es az 5 legnagyobb tora nem kell engedely, a többi terulet az önkormanyzatok es egyesuletek kezen van. Az en Göteborgi engedelyem, 54 to es folyoszakaszra ervenyes, a vasarlastol egy eveg el, nem kell vizsgazni vagy egyesuleti tagnak lenni, 350 SEK volt. En föleg tengeri pisztrangra, makrelara, laposhalra, illetve a tavakban keszegre, pisztrangra horgaszom.

Keretlen telefonos reklamok (Madarnak): magyarul valaszolok nekik, vagy csak megemlitem hogy meg nincs pn-em :)

...tölem is lehet kerdezni, a sajat poszthoz meg nem gyujtöttem eleg eröt :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.14. 13:05:56

Diggernek uzenem hogy ugy fest az elkovetkezendo evekben nem fog unatkozni, lesz munka boven Londonban. :)

www.gizmodo.co.uk/2014/03/london-is-building-230-new-towers-and-80-per-cent-of-them-are-housing/

Tucanus 2014.03.14. 13:06:59

@Kövérmadár [swe]: tényleg még tavaly nyáron, dzsízisz hogy repül az idő ezen a blogon :D
Mi még azon kaptunk össze, hogy szerinte a németek nem akarták megtámadni Svájcot, mert túl sokat töltöttek a fejébe ott a tengerentúl és bármi, ami túlterjedt a cnn-en alul folyó hírcsíknál, az már neki elfogadhatatlan volt :D

Zsofir · http://sundsvallzsofi.blogspot.se/ 2014.03.14. 13:12:11

@Szpidi67 (swe): Szia Szpidi, örülök, hogy "látlak"! :) Köszönöm a hozzászólást és a kiegészítést! Remélem, egyszer összeszeded az erődet egy saját poszthoz! :)

Latcho Rom 2014.03.14. 13:17:37

@Tucanus: Szolj ha lehet menni az ellopott aranyakért, jovok egy uzival s zsákkal :-)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.14. 13:23:36

@Bebbi:

Csak Svájc? Fél Európa nem tagja egyiknek se.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.14. 13:56:33

@Tucanus:
Ugye ugye? :)

@Szpidi67 (swe):
Nem rossz :) Legkozelebb kiprobalom. Majd kiabalom azt is, hogy Allah, Allah, bomba, bomba! :)

montroyal ( CAN qc) 2014.03.14. 13:59:13

@Zsofir: ez szerelmemhez (svéd?) koltoztem ki .... ez tudatos volt az otthon sved tanulas, mint befektetetes a tovabbi befekteteshez ... csak azert kerdezem ,hogy tudjam mi az igazi hataratkeles a noknek , es mit kell csinalni a ferfiaknak hogy nekik is termeszetes legyen hogy kikoltoznek a szerelmukhoz ..
jo van csak irigykedek hogy szuletesnel nem repedtem szet ott..

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.14. 14:02:07

@montroyal ( CAN qc):
Mindig tudtam, hogy a legertekallobb es legstabilabb valuta a #%$@ :)
Akinek van belole, az mindent elerhet.

(posztolo nehogy magara vegye ;) )

montroyal ( CAN qc) 2014.03.14. 14:11:13

@Kövérmadár [swe]:
persze oda -vissza amig losz@. van addig veréb is van v forditva ...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.03.14. 14:21:37

@Muscari: a legtöbb lakasban, ahol eddig jartam, központi futes volt. Jellemzoen en sok lakasban fazom telen, 19-20 fok lehet. Az enyemben halistennek nem fukarkodnak a futessel, maximumra feltekerve 21-22 fok lesz bent es zimankos napokon ez pont eleg.
@Kövérmadár [swe]: google, NIX registret :)

nyuszigonosz 2014.03.14. 14:22:52

@Szpidi67 (swe):
Ez a mai poszt, amit te írtál. :-)

Sütemény1975 2014.03.14. 14:24:16

@szaszo71(D): 99ben jartam Helsinkiben. minden utcanevtabla svedul is ki volt irva, illetve a moziban egymas felett volt a finn es sved felirat :)

2014.03.14. 14:27:22

@montroyal ( CAN qc): @Kövérmadár [swe]: Ne irigykedjetek fjjjjúúúúg! Így jártatok! ;)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.03.14. 14:28:41

@Herr Géza: eddig azt hiszem 4 posztot irtam ide, többet mint Madár, igaz en kevesebbet is kommentelek, mint o :) de szoval korantsem egyoldalu a sved felhozatal!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.14. 14:29:48

@Babette_:
Ez volt a hónap kérdése.
:))))))))))))))))))))))))))))))

eddie1977 2014.03.14. 14:34:17

És akkor azok a kedves emberek az utcán most "vad idegenek" vagy "vadidegenek"?
Van egy kis különbség.
A svéd helyett talán ideje lett volna megtanulni magyarul.

Herr Géza 2014.03.14. 14:35:09

@Réka ‎: Jó-jó, bocs, én is a kommentmennyiségre/-gyakoriságra gondoltam igazán.... :))

Herr Géza 2014.03.14. 14:37:06

@eddie1977: Na hála istennek. Ha nincs Hintapalinta, jön helyette Eddie, a sas.... Welcome! (De tudok ám magyarul is!)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.14. 14:39:49

@Szpidi67 (swe):
Nem baj írd meg mi majd lehúzzuk.
:)))))))))))

eddie1977 2014.03.14. 14:43:49

@Herr Géza: Azt hiszem, hogy egyetlen embertől sem nagy elvárás [még egy külföldre szakadt magyartól sem], hogy ismerje a saját anyanyelvét, és használni is tudja azt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.14. 14:44:08

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Ne is mond...
Soha annyian nem keresnek munkaajánlattal mint most .
Napi 10 a minimum.
A csúcs 16font per óra volt.
Erösen mennek fel az òrabérek.
Jöhet a lufi duma:)))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.14. 14:47:50

@Kövérmadár [swe]:
Tiszteld a nöket mert náluk van az összes pina.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.14. 14:48:03

@diggerdriver: Orommel hallom akkor hogy nem unatkoztok. :)
Latod-latod, jo szakmaba csoppentel te. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.14. 14:49:43

@Kövérmadár [swe]:
Hogy értékálló e azzal azért vitatkoznék.
Tudnék mutatni neked erösen elinflálódottat.
:))))))))))

Herr Géza 2014.03.14. 14:57:53

@eddie1977: Nincs is ezzel semmi gond. Csak a stílusidat ismerve, te a másik véglet vagy. :DD

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.14. 15:00:00

@eddie1977: "Köszönöm az IQ 0 reakciót!"

Szivesen maskor is. Dobj meg be ilyen hasznosabbnal hasznosabb kommenteket es akkor kapsz mindre egy jopofa meme-t tolem. ;)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.14. 15:00:24

@diggerdriver:

Területileg biztosan, hiszen Európa területének 65 %-a Oroszországban van...

Zsofir · http://sundsvallzsofi.blogspot.se/ 2014.03.14. 15:04:41

@eddie1977: Rosszul írtam, köszönöm, hogy szóltál! De azért nem kéne úgy tenned, mintha az egész poszt tele lenne helyesírási hibákkal!

eddie1977 2014.03.14. 15:15:29

@Zsofir: Igazán semmiség! Örülök, hogy segíthettem.
Elnézést kérek, ha kissé nyersre sikerült a hozzászólásom!
Természetesen nem az egész posztot minősítettem, mindössze egyetlen hibát emeltem ki, amin megakadt a szemem.
Szép napot és sok sikert kívánok!

Muscari 2014.03.14. 15:21:34

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ez nagyon jo hir, az en fiam is az epitoiparban tevekenykedik. Ossze nem lehet hasonlitani Magyarorszaggal, eg es fold a ketto. Eleg, ha korulnezel Pesten es Londonban es megszamolod hany toronydarut latsz.

Herr Géza 2014.03.14. 15:24:50

Egy kis OFF.
"A külföldön élö magyar a frissen kiérkezettek farkasa. Csak a magyaroktól tartsd távol magad!"
Ismerjük ugye ezeket az elméleteket. Most éppen fordítva futottam bele. Egy távoli rokon már régóta nyaggatott, hogy a "kánaánban" ülve ugyan segítsek már neki állást találni, mert devizahitel, meg éhenhal a család, meg négy gyerek, meg stb. Segítettem. Nem kellett volna. Két hónap után remegö hanggal hívott fel munkaadója (pék), hogy ez az überokos mindent jobban akar tudni, hiába mutatja meg neki x-edszer, utána is rosszul csinálja, konkrét anyagi károkat okozott, szóval kénytelen megválni töle, mert ö már az idegösszeomlás határán van... Még ezek mellett is segített volna neki új melót találni, de az egyelöre (4 hét) nem jött össze (ja: gyakorlati nyelvtudás nulla, pedig azt állította, hogy alapfokon beszél németül). Természetesen a lakást is én szereztem neki a pék hathatós segítségével. Ma a föbérlöje hívott fel, hogy nem kapta még meg az e havi lakbért, mi a helyzet. Fölhívom a srácot, hát lazán (sunyiban) a múlt hétvégén hazaköltözött... WTF?? Kérdezem erre, hogy mi lesz úgy mégis a "romeltakarítással", mire hót komolyan azt mondja, hogy: "a kulcsot majd visszaküldöm, mondd meg a föbérlönek, hogy nincs pénzem..." Az agyam eldobom.... És nem egy gyök per kettö IQ-jú ember, a felesége meg ráadásul jogász. Aki mellesleg azt terjeszti a rokonságban, hogy rálöcsöltem a férjére egy szar albérletet, aki úgy írta alá a bérleti szerzödést, hogy egy szót sem értett belöle. Persze: minden mondatot lefordítottam neki magyarra, a 3 hónapos felmondási idöre meg külön felhívtam a figyelmét még privát is.... A lakást meg látta elöre.
Szóval nem térek magamhoz. SCHEISSEEEEE...
Bocs, ON.

eddie1977 2014.03.14. 15:29:53

@Herr Géza: És neked még csak egy ilyen történeted van? Kapd össze magad! Nagyon le vagy maradva. :)

Herr Géza 2014.03.14. 15:38:20

@eddie1977: Nem, nem egy van olyan, hogy segítettem és annyit nem mondtak, hogy kösz. De hogy egy rokon ilyen szinten kib@...n velem is (a pékkel és a föbérlövel is nap, mint nap találkozom, nem rám haragszanak, de mégsem tudok öszintén a szemükbe nézni), ilyen még nem volt. Nem is lesz!

nyuszigonosz 2014.03.14. 15:38:23

@Herr Géza: Szörnyü! Hát nem irigyellek, ember.
Francba, most neked fog kelleni a lakást üríteni meg lakbért... ?
fenébe.

Szerintem a lakástulajnak feljelentést kellene tenni, minden lomtakarításról számlát ilyeneket.. na és majd jöjjön el a saját tárgyalására, ha nem jelenik meg az plusz pár ezer büntetés és majd szépen elücsörög a rácsok mögött ha nem fizet.

nyuszigonosz 2014.03.14. 15:40:46

@Herr Géza: Persze, mert neked végtelenül kellemetlen, de hidd el, a pék és a föbérlö egyáltalán nem rád haragszanak. Tudom, hogy tudod.
Legrosszabb, hogy még család is. Meg hogy persze otthon mást terjesztenek.

2014.03.14. 15:44:22

@eddie1977: Ebbol a korbol nem maradhatok ki - szolj be nekem is!! Hadd provokaljalak: 'nyelvtannaci!'

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.14. 15:46:39

@Sütemény1975:
Ez jó!
Még az angol kellett volna és nem átszik a film :D

@diggerdriver:
Értékálló... persze ha a gazdája nem figye oda rá, akkor a $100 bankjegy is használhatatanná válik és veszít az értékéből. De sosem így kezdik pályafutásukat... ;)

Javaslom váltsunk témát :)

@Herr Géza:
Akkor elmondhatjuk, hogy jó tett helyébe tetthely... ;)
Azt vettem észre, hogy egy igazi határátkeéshez is kell egy minimum intelligencia. Nem mindenki alkalmas arra, hogy külföldön kezdjen új életet.
Aki meg így le tud lépni, az valószínű Magyarországon is csak egy hulladék volt...

Devizahitel + 4 gyerek + éhenhalás széle már előre jelzi, hogy bizony nem erős a család fejben :D

MagyarJoe 2014.03.14. 15:48:18

@eddie1977: nem segitetttel semmit... csak egy jo nehanyunkat felhuztal :)

En peldaul nem szakadtam kulfoldre hanem tudatosan elkoltoztem .... es itt nalunk vannak vad idegenek es vadidegenek is az utcan :)

MagyarJoe 2014.03.14. 15:48:18

@Herr Géza: lehet hogy mar nem tudsz jol magyarul es felreertettetek egymast a rokonnal ? ;)

eddie1977 2014.03.14. 15:50:23

@Herr Géza: Tudod, én sem ma kezdtem.
Félre ne értsd, nem a te rokonaidat szeretném minősíteni, de a saját tapasztalatom eddig mindig az volt, hogy százszor inkább egy idegen, mint egyszer egy rokon.
Egy rokonnak nem tudod azt mondani, hogy "nem", mert "mit szól majd hozzá a család", míg egy idegent semmi perc alatt elküldesz az anyjába, vagy legalábbis számonkérheted, ha valami nagy baromságot csinál.

eddie1977 2014.03.14. 15:52:00

@MagyarJoe: Vad idegenek itt is vannak. :)

Herr Géza 2014.03.14. 15:54:35

@nyuszigonosz/D/: Köszi az együttérzést. "Szerencsére" lomolni nem kell, mert mindent elvitt (remélem nem többet), én meg nem fogom a hátralékát rendezni, mert én biztos nem tudom rajta behajtani, míg a föbérlönek azért inkább van esélye. Bár már hallottam is, hogy négy gyerek mellett egy fizuból (a feleségééböl) úgysem lehet letiltani semmit..... A srác ugyanis otthon szigorúan csak feketén dolgozik, ha dolgozik egyáltalán. Ki van ez találva rendesen....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.14. 15:55:30

@eddie1977:
Látod?! Engem meg megszóltak, amiért ha tudom, hogy magyarok vannak a környéken inkább svédül/angolul beszélek :)
Kell a fenének egy ilyen szivességre való felkérés vagy hasonló nyomulás. :)

(döglődik a billentyűzet, ha kimaradnak betűk az nem azért van, mert teljesen analfabéta vagyok ;) )

@Herr Géza:
Ölni tudnék egy pék ismerősért! :D

@Mirjam2:
Nyelvtannaci? Az olyan, mint a kockanaci? :)

@nyuszigonosz/D/:
És éhenhani sem fog már :)

Herr Géza 2014.03.14. 15:58:02

@eddie1977: Ó, nyugodtan minösítsd öket, én is azt teszem. Engem azért a rokoni "kapcsolat" nem gátolt meg abban, hogy leüvöltsem a fejét és elküldjem az anyjába.... :D

2014.03.14. 15:59:18

@Kövérmadár [swe]: Nem tudom mit jelent. Mar nem tudok magyarul! Provokalni probaltam, de elsore nem jott be. Tovabb probalkozok. Ezt figyeld:
vad idegen
vad hajtas
vad nyugat!

Herr Géza 2014.03.14. 16:00:22

@MagyarJoe: Tényleg lehet, hogy bennem van a hiba... :XDD Máris elkezdek egy "Ungarisch für Ausländer" kurzust ! :DD

nyuszigonosz 2014.03.14. 16:01:52

@Herr Géza: Akkor is érdemes lenne megpróbálni, - mármint a beperelést - mert még az abszolút bevétel nélkülieket is valamin meg lehet fogni.

nyuszigonosz 2014.03.14. 16:03:11

@Kövérmadár [swe]: Igen, kaja és fedél a feje felett meg aludni is van hol. :-)

Herr Géza 2014.03.14. 16:03:34

@Kövérmadár [swe]:
" Ölni tudnék egy pék ismerősért! :D"

Részemröl áll a deal. Megadom a manusz nevét, címét, cserébe tiéd a pék... :DDDDDDDDDDDDD

Mrs. Clayton 2014.03.14. 16:04:08

@montroyal ( CAN qc): nem tudom, de olyan fura vagy ezügyben, én annyira el tudnám mondani, h mi a hátránya a nőnek levésnek, és hogy a férfiak hogy kihasználnak bennünket,de mégsem teszem
értem, hogy ez már csak úgy rád ragadt, h te vagy itt a kihasznált és többször eldobott hím
de azért majd megnéznélek akkor is, amikor szültél 2-3 gyereket, vasaltad a férjed ingeit, vacsorát főztél meg reggelit készítettél miközben gondosan ügyeltél, hogy szexi, anyuka, meg házvezetőnő is legyél, a hajad a legutóbbi divat szerint belőve, soha nem voltál több 50 kg-nál, a gyermekágyat nem ismerted, még akkor is kialudt és üde voltál, amikor a gyereketek 3 órát sem hagyott aludni, majd 10 év után a férjed azt mondja, hogy most menj amerre látsz, pénzt egy forintot sem kapsz, mert ő dolgozott mindenért, míg te otthon a seggedet meresztetted, egyébként meg már 60 kg vagy és 40 éves, neki meg beújult egy 20 éves 48 kg-s kis maca
persze tudom, csak lesz.pnál pár f.szt és minden menne tovább, de megnyugtatlak, hogy nem ilyen egyszerű
szóval csak azt akarom mondani, hogy tűrhetnéd emelt fővel is, hogy pár nő hülyére vett és ezt te hagytad, mert nem vet rád jó fényt hogy ennyi idő után is lenézed/megveted a komplett női nemet
hidd el fölösleges

nyuszigonosz 2014.03.14. 16:04:44

@Kövérmadár [swe]: Ki szólt meg?
Nézd én meg nem is ismerek magyarokat erre. :-)

Herr Géza 2014.03.14. 16:05:18

@nyuszigonosz/D/: Pontosan ezt fogom élböl javasolni a föbérlönek. Ma este megyek hozzá "krízisülésre"....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.14. 16:06:40

@eddie1977:
Engem kifejezetten nem érdekel, hogy mit szól a család, mert az én bőröm és az én életem.
Ha valakinek ez nem tetszik, le is út, fel is út. Nincsen oldhatatlan kötelék, a család nem egy kényszerközösség.

DieNanny CH 2014.03.14. 16:07:54

@Tucanus:

Ó, a svájci katonák nagyon udvariasak, ez a gyenge pontjuk. Múltkor megálltam a zebra előtt, pont jött egy nagy konvoj, gránátvetőkkel, egyéb harckocsikkal - erre mindegyik megállt, hogy átkelhessek az úttesten...
Az ellenségeiknek csupán egy zebrát kellene felfesteniük valahol...

2014.03.14. 16:10:21

@Herr Géza: Oszinte reszvetem. Tudom ez nem vigasztal, de nem te vagy az egyetlen - sokan jartunk mar igy akik 'segiteni' probaltunk. Nem csoda hogy sokan nem segitenek.

2014.03.14. 16:11:52

@DieNanny [SZ,CH]: zebra - ez jo :))) Lehet hogy az oroszokkal is mukodik, remelem az ukran oldalon festik mar a zebrakat.

nyuszigonosz 2014.03.14. 16:12:09

@DieNanny [SZ,CH]: Mert a zebra az zebra, még a konvojnak is.
Amúgy ez még semmi, itt ha az amerikai katonaság manövereket csinál ( és van belölük jó sok ) akkor nemhogy a zebránál megáll az egész, hanem többször megtörtént már, hogy valahol egy mellékútról szerettem volna a föútra térni kocsival, ahol is a konvoj ment és bizony lassítanak, intenek, , hogy "beállhatok", szóval nem kell száz évig várakozni.

eddie1977 2014.03.14. 16:15:29

@Kövérmadár [swe]: A probléma gyökere inkább az [legyen szó családról vagy "vad idegenről" :)], hogy egy csomó emberből egyszerűen hiányzik a tisztesség.
Itt most nem a magyarországi adóelkerülésre gondolok, mert az szinte már kötelező, hanem arra, hogy ezeknek az embereknek a fejében meg sem fordul, milyen kellemetlen helyzetbe hozzák azt, aki segített nekik.
Magyarul leszarják, és csak addig dörgölőznek, ameddig az érdekük úgy kívánja. Az már csak hab a tortán, hogy utána még jól pofán is köpnek minket.
És ezek után mindannyian hajlamosak leszünk általánosítani, és már azokat sem akarjuk észrevenni, akik valóban megérdemelnék a támogatást.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.14. 16:18:34

@Jess G:
Azt add a férfinak, amit szeretne... ez a kulcsa mindennek.

"vasaltad a férjed ingeit, vacsorát főztél meg reggelit készítettél"
"meg házvezetőnő is legyél,"

Ezekre én is képes vagyok, minek csináltatnám mással? Nekem egészen más az igényem ;)

@nyuszigonosz/D/:
A blogomon kaptam érte egyszer :)

@Herr Géza:
Mo messze van és nem tervezzük az utazást :)

2014.03.14. 16:25:17

@Herr Géza: Áh, kezdő vagy ;). Engem majdnem a saját albérletemből sikerült kirakatnia egy ilyennek. Azóta, senkinek semmit. Ott az internet meg a google maps. Találja fel magát.

Herr Géza 2014.03.14. 16:33:17

@Pink Petsch: Az se rossz !! Hogy csinálta? Hadd tanuljak már én is valami "csibészséget"... :)) Beengedted a saját albérletedbe ??

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.14. 16:40:43

@Réka ‎:
Olvastam mar roluk, de mintha ok csak a vezetekes szamokkal varialnanak. De lehet felreertettem valamit :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.03.14. 16:42:23

@Kövérmadár [swe]: nemrég vezették be mobilra is a szolgáltatást:
nixtelefon.org/

Nu kan du även spärra din mobil! Ring 077 228 00 00 …
om du vill spärra din telefon för obeställda telefonsamtal i marknadsförings-, försäljnings- eller insamlingssyfte. (Gäller all telefoni, oavsett teknik.) Att spärra din telefon kostar ingenting mer än samtalskostnaden.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.14. 16:58:19

nekem a "kedvenc" határátkelőm még mindig aza magyar lány, aki hozott otthonról sampont és mosogatószert, mert hátha ilyesmit itt nem lehet kapni.
mondjuk szerencsére nem vert át, meg semmi nem történt, sőt, még a maradékot is rámhagyományozta. :-)
de ezen azóta is röhögök.

montroyal ( CAN qc) 2014.03.14. 17:05:43

@Jess G: +1... ez is hozza tartozik .. ez az erem masik oldala ..legkozelebb nonek szuletek es akkor mas lesz a velemenyem..kulomben ertekelem amit egyes nok tesznek .. amugy fozni mindent tudok takaritani is mosni a gep mos ... tehat marad az a kis lukas hus ... azert ennyit szivni .. a nejem nyakon vagott hogy meg is erdemeljuk , mi szaladunk utanna ..

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.14. 17:21:42

@Réka ‎:
Már le is tiltottam minden telefont a lakásban :D
Nincs többé försäljning a reggeli kávé mellé :)

@Chang Yai:
Ettől hangosan felröhögtem :D

@montroyal ( CAN qc):
De egy nőt mennyivel több dolog mozgat meg, nem? :)
Nekünk csak egy valami kell, könnyű kitalálni minden gondolatunkat... velünk egyszerű :)

2014.03.14. 17:47:42

@Herr Géza: Hát voltam olyan oltárian nagy vadbarom, hogy be. Persze, nem vadidegen vagy vad idegen(?) -össze vagyok már teljesen zavarodva itt :D- volt, hanem gyerekkori barát. Nem az volt baj, hogy ott lakott átmenetileg, mert az nem volt tilos. Na de, én ugye sokat utazom, napokra nem vagyok ott, neki meg sikerült időközben kiviselnie magát. Pl. kiment a főbiztosíték, így a lakás áram nélkül maradt. Az a marha meg nemhogy felhívta volna a gondnokságot, hanem kiment a táblához, és épp a szomszédét csavarta ki, amikor lebukott. Meg volt még pár húzása.

2014.03.14. 17:48:19

@Chang Yai: Nem mondod! Ez kész! :DDD

Mrs. Clayton 2014.03.14. 17:48:19

@Kövérmadár [swe]: ha ilyen egyszerű lenne, akkor sztem soha senkit nem csalna meg a párja/házastársa/akije
majd beszéljünk az első válásod után, ok?
@montroyal ( CAN qc): ok, azért értékelem, h kis belátásod azért idővel kialakult, de kétlem, h csak a punci lenne oka a dolognak, sztem egy kapcsolat jellemzően azért többről szól
@Mirjam2: @**mimi**: cheers girls

2014.03.14. 18:16:52

@Jess G: Szegény Madár, ne csináld már ezt vele ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.14. 18:38:57

@Jess G:
Nem tervezek válni (még házas sem vagyok), de rendben.
Biztos vagyok benne, hogy a válások/elhidegülések/megcsalások legalább 75%-a azért történik meg, mert az egyik fél elkezd konkrétan sz@rni arra, amit a másik szeretne. És az esetek túlnyomó részében ez szexuális jellegű dolog (szerintem).

Tapasztalatom mondjuk nincsen, azt hiszem nem is szeretném, hogy legyen :)

@Sütemény1975:
Bármit! Jöhet kalács, friss fehér kenyér, pogácsa (mindegy milyen, csak sok legyen), óriási sóskifli... :)

montroyal ( CAN qc) 2014.03.14. 18:45:13

@Jess G: persze hogy belatom azert hagytam magam befuzni negyedszerre ... ( a tobbieket hosszab rovideb idot nem szamolva ..)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.14. 18:57:23

@Herr Géza:
Húúú ez a kemény nem a Tarzan sarka...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.14. 18:59:14

@Herr Géza:
Akkor nekem szerencsém van mert nekem mindig megköszönték.

Mrs. Clayton 2014.03.14. 19:09:06

@Pink Petsch: micsodát ne csináljak vele? mindenki az első koppanásig van nagy arccal, hiszi, h tud gyereket/kutyát nevelni, vagy h ért a férfiak/nők nyelvén, mi kell a főnökének és kizárt h őt a gyereke leköpje/ kutyája megharapja/ a főnöke kirúgja/a társa megcsalja, mert ő megadja neki amire vágyik
ugyan már, ez a folyó erről az oldaláról nézve kva gyerekes, és röhejes
csak aki odaát van még nem tud semmit

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.14. 19:10:01

@Mirjam2:
Én sokszor segítek, de soha nem halat adok hanem megmutatom hogyan kell halászni.

mrsmihaly 2014.03.14. 19:15:23

@Muscari: nalunk plusz 22 C-ra van beallitva a fütes, tehat automatikusan bekapcsol a fütes ha csökken a hömerseklet a hazban. Kellemes meleg van, vagyis rövidujju poloban vagyunk itthon, telen nyaron.

2014.03.14. 19:22:16

@Jess G: De gondolj csak bele, ugye, még emlékszel, mennyire jó az az érzés, amikor az ember még a folyónak ennek az oldalán van. Ne dobd már bele, szegény Madarat a folyóba. Lehet nem is tud úszni ... ;).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.14. 19:22:44

@diggerdriver:
Oroszországnál... ami attól is nyugatabbra van, az már nem is létezik ;)

Tarzan sarka? Dehülyevagy! :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.14. 19:23:04

@Jess G:
Azt kell mondanom igazad van.
Betegre röhögöm magam mikor itt ezen az oldalon a nők elmondják hogy az ő párjuk a leg... meg a leg... meg hogy mi a házasság titka mert az egymásra figyelés és a harmónika bla bla bla...
Aztán mindenki elvált már minimum egyszer.
Nem olyan hosszú az út az ásó-kapa-nagyharangtól hogy a volt feleség hülye kúrva legyen vagy a férfi egy brutális barom.

mrsmihaly 2014.03.14. 19:25:36

@szaszo71(D): a tolmacs hasznalata minden hivatalban ingyenes. Vagyis a Sved allam alja a költsegeket. Ezert, meg az iskolaba is tolmacsot kernek a tanarral valo beszelgeteshez. Nem törik magukat a nyelv megtanulasahoz, mert " ugy is haza fognak költözni" a jelszavuk. :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.14. 19:25:58

@Jess G:
Na ácsi :)
Itt valami félreértés van. Nem azt mondtam, hogy tudom mi kell egy nőnek, hanem azt, hogy pontosan tudom, hogy nekem mi kell és ez nem olyan bonyolult dolog :)

Pont azt mondom, hogy a nők halálosan bonyolult lények, sokkal nehezebb őket jó belátásra bírni. A férfiak esetén ez egyszerű, AZT kell megadni nekik úgy és akkor, amikor éppen rájuk jön és ennyi. Ezzel egy életre meg vannak fogva :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.14. 19:28:18

@mrsmihaly:
És azt nem tudják, hogy mégis mikor húznak már vissza a prérire? :)

blackhairlady 2014.03.14. 19:28:42

@Kövérmadár [swe]: Uzenetrogzitot kell hasznalni, aztan elobb utobb megunjak, hogy nem tudnak elo emberrel tarsalogni:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.14. 19:32:18

@blackhair-lady:
De attól még látom, hogy csörög és ez utálatos dolog. Különösen, hogy valamiért eltűnt a telefonról a hívás megszakítása gomb így vagy felveszem vagy hagyom csörögni, amíg meg nem szakítja a túloldal a hívást.
Eszméletlen egy ótvar ez az iPhone :(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.14. 19:34:58

Na szóval...

kepkezelo.com/images/lmhsj6xe6sv95mw3o8p.jpg

Jó poszt volt. Kicsit rövid de jó.
A szerző megjelent, abszolút szimpatikusan válaszolt mindenre.
Rendben van ez így.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.14. 19:37:12

@diggerdriver:

Izland és Grönland között északon, majd le az Azori-szk. majdnem nyugati széléig, onnan tovább Madeiráig, A Kanári-szk. már Afrika.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.14. 19:41:26

@Kövérmadár [swe]: nálunk annó egy évek óta már meghalt, és egyébként is 90 éves családtagot kerestek ezek a vakondszerű lények (ok, tudom, szerencsétlen minimálbéres rabszolgák), mert az ő nevén volt a telefon, elég gyorsan le lehetett őket rázni azzal, hogy "meghalt", velem utána már nem akartak beszélni első nekifutásra, aztán mire észbe kaptak volna, már késő volt.
na amikor bejelentkezett Orbán Viktor hangja, na az nálam levert minden lécet. ráadásul valami szombat reggel nyolckor.
de ezen meg most én is röhögök, bocs, hogy miaz, hogy nem lehet kinyomni a telefont? :-) letiltani számot? látod előre, hogy olyan, amit nem szeretnél felvenni, vagy semmi ismeretlent nem veszel fel?

Pernilla 2014.03.14. 19:42:13

Nagyon jó kis poszt lett, inkább ismeretterjesztő, bár a svéd posztokkal kapcsolatban elfogult vagyok :)
Egy valami nem tiszta (vagy csak nem olvastam elég figyelmesen): Zsófi teljesen hobbiból kezdett svédül tanulni, aztán a párjához költözött már ki. Nem nagyon értem a közbenső lépcsőt. A svéd párja miatt kezdett svédül tanulni, vagy svédül tanult és teljesen véletlenül rábukkant svéd párjára (hol)?

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.14. 19:42:36

@diggerdriver: háddenem?? hát nem mindig azon sírunk, hogy rövidek a posztok, erre idejön és azt mondja, hogy nem akar untatni, meg ha lesz igény.
hát én ezzel úgy vagyok, mint egyszeri bácsi a rasszizmussal: nincs a faluban, de lenne rá igény.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.14. 19:53:08

ja, időjárásjelentés: ha 27 fok alá állítom a légkondit, fázok :-) ki is kapcsolnám a dögöt, de anélkül nincs oxigén se, nem szellőzik rendesen a szoba.

SzZoole 2014.03.14. 19:56:38

@diggerdriver: huha,mar megint a dinnyefoldon dolgoztal:)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.14. 19:56:54

@Chang Yai:
Egész egyszerűen egy nagy zöld gomb van, amivel fel tudom venni, nincs sehol a piros :) Biztos én vagyok a hülye :D
ShitPhone :)

Jellemzően egyszer felveszem és ha saleses, akkor bekerül egy "Blocked" nevű contact alá, ami le van tiltva. Így többé nem is csörög. De jellemzően a stockholmi telefonszámok ilyenek.

A hivatalok titkosított számíról hívnak, az ismerősök száma megvan. A maradék meg úgyis kufár :)
Nemzetközi számokat értelemszerűen fel szoktam venni, de olyan sem sűrűn van és akkor is +36-os.

blackhairlady 2014.03.14. 19:58:33

@diggerdriver: Azt tudod, hogy ma van a Valentin nap feriaknak?Marmint hogy a nok unneplik ezen a napon a ferjeiket, barataikat:DDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.14. 20:02:29

@Chang Yai:
Utánajártam a dolognak, azt írják, hogy valóban nincs "reject" gomb akkor, ha a telefon éppen készenléti állapotban van (sötét képernyő).
Érted ezt? És csodálkoznak, hogy elveszítik a versenyt? sorozatban bugos hulladékot állítanak elő...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.14. 20:04:37

majd valaki biztos megszakérti neked, én még csak nem is láttam ilyen telefont. :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.14. 20:07:46

@Chang Yai:
Nem veszítettél sokat! Szép, de buta, mint a föld :)

Már nem annyira érdekes, mert még 28 nap és kapom az újat :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.03.14. 20:09:52

öööö, és az az új jobb lesz? :-D ki tudja, hátha azon már zöld gombra se futotta nekik :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.14. 20:13:18

@nyuszigonosz/D/:
Majd meglátjuk :)

@Chang Yai:
Ezek az új okostelefonok már felveszik magukat és válaszolnak is helyettem :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.14. 20:14:01

@Zoole[uk]:
Nézd én hallgatok a szóra.
Tegnap valakinek nem tetszett az avatarom.
Nem tart semeddig lecserélni, miért ne tenném?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.14. 20:18:20

@Kövérmadár [swe]:
Itt az ügynökségek tudnak olyat hogy küldenek egy munkaajánlatot és a következő sms ugyanazon a számon jön de az utolsó szám eggyel nőtt.
Aztán minden sms ilyen. Ha küldött húsz ajánlatot akkor mindig egyel feljebb ugrott az utolsó szám.
Nem tudom mi értelme van.

SzZoole 2014.03.14. 20:23:16

@diggerdriver: ha azt mondjak,hogy ugorj a kutba akkor is halgatsz a szora:)))

Mr Long 2014.03.14. 20:23:32

@blackhair-lady: Ma a nemzetkozi PI nap van. 3.14

holl gold 2014.03.14. 20:23:46

@MagyarJoe:
A heringesektol kerdem... van kulonbseg a rohasztott hering es az ecetes savanyu hering kozott?

Ecetes heringet kibontod a lepcsöhazban (lakasban) nem törtenik semmi de ha ugyanezt teszed a rohasztott hallal a lepcsöhazat hetekig szellöztetheted es ne adj isten ha veletlenul kicsöpögne a leve a lakasban akkor katasztrofasujtotta terulette nyilvanitjak a helyet, ezert szoktak inkabb szabadban nyitni, enni de sok tömeny szesz kell az elviselesehez...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.14. 20:30:02

@Zoole[uk]:
Mé' hátha sör van benne...
:))))))))))))))))))

______________ (törölt) 2014.03.14. 20:33:50

@Zsofir: a szomáliakra vonatkozó pozitív (együttérzést sejtető) megjegyzéssel egy életre elvágtad magad madárnál. ;)

UK2011 2014.03.14. 20:38:57

Kellemes, kicsit rövidke poszt. Azért köszönjük. Sok boldogságot és sikeres életutat !

Egy kis off
Napokban jöttem vissza Mo-ról. A reptéren kérdezgették az utasokat, hogy Mo-n élnek-e. Elsőre úgy tűnt, segítik az utasokat, terelik őket ahová menniük kell, de a kérdésnél megakadt egy kissé a szempillåm, s a mosolyom nem volt őszinte. A válaszom igen. Le is pattantak rólam azonnal.
Volt valakinek hasonló tapasztalata mostanában ?
On

Mrs. Clayton 2014.03.14. 20:39:03

@Pink Petsch: a helyzet az, h ez talán az egyetlen dolog, amit nem lehet előre megtanulni és nagyon nem m1 h milyen a másik
ugyanis egy jó váláshoz két ember kell, egy szarhoz elég egy köcsög is
és bármennyire is azt hiszi az egyik, h ő kilép mert van más, kvára tudja zavarni, ha az ex is így gondolja
és egyébként igen, baromi jó érzés azt hinni, h mi vagyunk a tökéletes pár, mindenki bennünket irigyel, és örökké fog tartani
sztem semmi sem tart örökké, ha mégis, akkor basszák meg

Mrs. Clayton 2014.03.14. 20:39:07

@diggerdriver: két dolog van ezek szt amiben egyet értünk, és ezek a japán autók és a házasság ;-)
azért ez nem semmi, de komolyan

2014.03.14. 20:39:17

@Kövérmadár [swe]: Blokkold az ügynökhívásokat. Igaz, hogy ezeket ki tudd szűrni, legalább egyszer beszélned kell velük. Ez a hátulütője :(. De legalább 2-3 hónap múlva nem találnak meg megint.
Ja, és persze a szám nélküli hívásokat alapból tiltsd le. Bár nem tudom, ott mennyire elterjedt, hogy ügynökék szám, nélküli hívjanak.

holl gold 2014.03.14. 20:41:45

@Kövérmadár [swe]:
Hogyan lehet megoldani azt, hogy ne zaklasson telefonon egyetlen kufarceg sem ...

Egyszeru dolog, azt mondod hogy most eppen nem ersz ra de visszahivnad öket ez ugyben....soha, soha, soha nem adnak telefonszamot...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.14. 20:43:59

@Kövérmadár [swe]: "De attól még látom, hogy csörög és ez utálatos dolog. Különösen, hogy valamiért eltűnt a telefonról a hívás megszakítása gomb így vagy felveszem vagy hagyom csörögni, amíg meg nem szakítja a túloldal a hívást.
Eszméletlen egy ótvar ez az iPhone :("

De amugy le is lehet tiltani adott szamokat iPhone-on azt ugye tudod? Olyan formaban hogy meg csak ki se csong nalad, SMS-t se kapsz rola. A vonal masik felen ugy jelez mintha ki lennel kapcsolva.

Persze ha rejtett szamrol hivnak, akkor ez nem segit.

Zsofir · http://sundsvallzsofi.blogspot.se/ 2014.03.14. 20:45:41

@Pernilla: Igen, ez utóbbi, svédül tanultam és közben találkoztam a későbbi élettársammal. A "hol" elég hosszadalmas, de a lényeg, hogy véletlenek sorozata történt egymás után, a végeredmény pedig a kiköltözés. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.14. 20:47:30

@Kövérmadár [swe]: "Utánajártam a dolognak, azt írják, hogy valóban nincs "reject" gomb akkor, ha a telefon éppen készenléti állapotban van (sötét képernyő).
Érted ezt? És csodálkoznak, hogy elveszítik a versenyt? sorozatban bugos hulladékot állítanak elő..."

De az ugye megvan hogy ha lenyomod a sleep gombjat az iPhone-nak akkor nem rezeg/csorog tovabb. :)

Sütemény1975 2014.03.14. 20:57:44

@Kövérmadár [swe]: semmi akadalya! mivel sofor is vagyok, meg ki is tudom szallitani :)
azert kicsit hianyzik a pekseg... 18 ev hosszu ido ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.14. 20:58:27

@Pink Petsch:
Szám nélkül hivatalok szoktak hívni vagy a korház. Azt nem tiltanám le.
A számok egyesével már tiltva vannak, Nórinak viszont régi (3gs) iPhone-ja van, azon nincs ilyen opció sajnos.
De a Réka által linkelt NIX jó megoldás lesz, remélem...

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Ld. fent :D

Az megvan, persze... de letenni miért nem lehet? Fapados telefon? :)

holl gold 2014.03.14. 21:02:37

@Zsofir:

Az elsö par evben "csak" turista vagy, sok mindent maskeppen itelsz, latsz most mint majd kesöbb fogsz, ha majd lehuzol 20-30 evet ugyanott akkor tudod mi a fontos es mi nem az orszag megiteleseben...
Segitökeszek addig amig sokkal lejjebb vagy mint ök de utana mar ...
Szemtöl szembe nemigen mondanak velemenyt, de a hatad mögött...
A "kulföldi" kerdesben soha nem a dan-sved-finn-norvegra gondolnak hanem a "többiekre"... igaz szoktak huzni egymast a skandinavok de az nem komoly...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.14. 21:04:23

@Kövérmadár [swe]: Nemtom, ha egyszer lenemitom akkor engem mar nem zavar hogy nem tudom letenni. Ha akarja, csorgesse nyugodtan istenuntaig. En nem eszlelek belole semmit. :)

De oks, izlesek és igenyek. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.14. 21:06:58

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: rokonom villmernok de evekig villszerelokent dolgozott, ugy lattam eleg komolyan veszik epitoiparban a vizsgakat, es nem is olcsok.

2014.03.14. 21:10:50

@Kövérmadár [swe]: mi az, hogy nem tudod letenni a telefont? Iphone?

pontiustolpilatusig 2014.03.14. 21:18:45

@Herr Géza: Persze megpróbálsz segíteni, de gyakran valóban nincs köszönet benne.Példa: Prágában laktunk feleségemmel a Ládví városrészben, egy (Jitka nevű) tanárnő lakásában,aki egykori jugoszláv-konfliktusból-menekült férjével tekergett a nagyvilágban, nekünk eléggé sikerült "etablálódni", bár én kizárólagos éjszakai munkában dolgoztam, a feleségem a nagykövetségeket kiszolgáló cégnél dolgozott (magyar-német-cseh-orosz nyelvtudással). Egy magyar nő ismerősünk, akivel Prágában ismerkedtünk meg, kérte a segítségünket, mert pici gyermekével él albérlteben, szintén magyar férje Prágában állandóan "between two jobs" volt, és a férjét inkább csak a sör meg a füvezés érdekelte (az utóbbit Cseho.-ban eléggé lazán veszik hatóságilag, mintegy félig legális). Nem volt mosási lehetősége az albérletébern, ezért bevállaltuk, hogy a lakóházunkban, ahol közös mosókonyha volt, moshat, bár tudtuk, hogy ez nekünk is gond lehet. Persze elképesztő mennyiségű mosnivalót hozott mindig, és nekünk vele kellett lenni, mert idegen nem lehetett a mosókonyhában, a mosogép pénzbedobásra működött, azt is bevállaltuk helyette, és végig szobroztuk a mosást, mintha ő csak egy ismerős lenne, aki a mi mosásunkat asszisztálja végig beszélgetésképpen. A közös képviselő persze kiszúrta, hogy mi mindig "állófogadás-szerűen" mosunk, ezután már a mosnivalóját is mi cipeltük le a mosókonyhába. Megjegyzem, ez lett a vesztünk, ez az excesszív mennyiségű mosás, Jitka kirúgott bennünket az albérletből, miért mosunk állandóan gyerekruhákat, ha gyerek nincsen. Ráadásul feleségem szerzett az ismerősünknek (Ildikónak) magyar idegenvezetői munkát hétvégére. Ildikó az ottani főnökkel nagyon jól összejött, igazi egzotikus olaszos magyar szépségnek számított, aki elütött a szöszke cseh lányoktól (bár a lakóházunkban megkaptuk, hogy idegen cigány nő jár hozzánk), szóval ezután teljes foglalkoztatásban lett idegenvezető, ráadásul az utazó turista magyarok, jó szokás szerint "kollektát" csináltak-csinálnak általában az idegenvezetőnek, azaz minden alkalommal összedobnak részére egy jó kis összeget. Mindezt lldikótól, és egész élete történetét, válását, stb. stb a mosókonyhai rendszeres állófogadásokon tudtuk meg, aztán közölte, hogy "főnöke" szerzett neki egy jobb albérletet, amelyről levakarhahatlan ex férje nem tud. Többé nem láttuk, minket pedig pontosan akkorra kirúgtak a lakásból, Jitka telefonált Floridából, hogy mennünk kell. Nagy nehezen szereztünk egy másik lakást, azzal a trükkel, hogy csak 6 hónapra kell, mert senki sem akart hosszabb időre lakást kiadni, így 6 havonta költöztünk. Ildikóval feleségem még egyszer találkozott véletlenül,azonban az, aki miatt kirúgattuk magunkat a társasházból, akinek fizettük és végig asszisztáltuk a valós és lelki szennyes mosásait, és akinek a feleségem állást szerzett, úgy csinált, mint ha nem ismerné meg őt, feleségem barátságosan mosolyogva odament hozzá, mert ezt nem tudta elhinni, erre Ildikó csak kelletlenül odavetett néhány szót neki. Tehát így segíts valakinek. OFF után ON.

Muscari 2014.03.14. 21:21:44

Koszonom mindenkinek a kimerito szobahomerseklet-infokat. Ezek szerint Svedorszagban sem kell megfagyni a lakasban :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.14. 21:22:57

@Sütemény1975:
Pék voltál? Hol?
És miért váltottál?

@charlieharper:
Igen.
Ha pl. netezés közben hívnak, akkor van piros gomb, ha "locked screen" alatt, nincs.

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
De ha nem tudom letenni, akkor csörgés ideéig használhatatlan a telefon. Erre kicsi az esély, de ez is egy pont mínusz. Sok van már a rovásán :(

@holl gold:
Ezt meg tudom erősíteni én is.
Ugyanakkor van egy elidegeníthetetlen előnyük: jó fizetést adnak. Addig meg a többi úgysem érdekel igazán :)

2014.03.14. 21:25:26

@Kövérmadár [swe]: te most viccelsz? En siman leteszem. Kuldjel fotot a keprenyorol.

Sütemény1975 2014.03.14. 21:33:06

@Kövérmadár [swe]: csaladi uzemunk volt 18 evig. aztan eladtuk, mert nem ugy ment ahogy kellett volna. rajtunk kivul allo okok is kozrejatszottak (konkurencia, arharc, stb.) de igy visszagondolva mi sem tettunk meg mindent a sikerert.
majd egyszer meg csinalok egy kis pekseget, ha leszallok errol a nagy vasrol :)

______________ (törölt) 2014.03.14. 21:34:10

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: nem mondod, hogy te el se olvastad a posztot??? hát nem arról szólt végig, hogy hogyan lehet a villanymérnök úkában villanyszerelő (miután kitanulta a marsallbotot meg a toronydaruzást)?

Muscari 2014.03.14. 21:37:50

@diggerdriver: volt egy het szunete, meg beteg is volt egy par napig, de mar ujra dolgozik. Megszaporodtak az sms-ek is, de sok messze van, ma pl. a stansteadi repterre kerestek embert. Bele fog jonni, nem aggodom.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.14. 21:48:16

@sorsolo: nagyon nem ertekelem a humorod. Igen, nem irtam svedorszaggal kapcsolatban semmit, toronydarukrol se. Ha meg csak rohogni akarsz rajtam , azt sem ertekelem.

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: amugy tobb dologra is. Leginkabb arra, hogy lehet sok epitkezes van, folyamatosan, de ahogyan en latom, elfogadtatni otthoni papirokat nem is olyan egyszeru, tobb esetben pedig itteni szabvanyokat, es vizsgakat kernek. Hiaba >10 ev tapasztalat, megis , tobb ezer fontos tanfolyam szukseges.

Kivancsi vagyok diggernel hogyan fogadtak el a tapasztalatot. Amugy meg valaki reagalt arra a hozzaszolasodra , muscari talan, es ugy gondolom, a villanyszereles is valamilyen reszben resze az epitoiparnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.14. 21:50:10

@Muscari:
Erről van szó.
Egy fontosat még elfelejtettem mondani.
Ha egy-két hónapot dolgozik egy helyen akkor kérje el a művezető telefonszámát referenciának.
Most kell bedolgoznia magát mert szárnyal az építőipar.
Nem baj ha több helyen dolgozik az kezdetekkor mert az meghozza a gyümölcsét később.
Akiknek dolgozott azokat külön ki kell gyűjteni és oda már csak küldeni kell az smst ha nincs meló.

Pernilla 2014.03.14. 21:52:30

@Zsofir: Pedig pont érdekelne hogy hogy történt ez a megismerkedés, de ha nem akarod, nem firtatom :)
Én is hozzád hasonlóan hobbiból tanultam meg svédül, de aztán a végén nem Svédországban kötöttem ki. Vagyis egyelőre nem :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.14. 21:53:47

@tildy[UK]:
Sehogy nem fogadták el.
A lőtéri kutyát nem érdekelte itt a 30év gyakorlatom.
Van itteni gépkezelői kártyám? Nincs.
Akkor szevasz.
Ha van akkor minden kapu kinyílik.
1200fontba került a vizsga.
Otthoni papír senkit nem érdekel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.14. 21:57:01

@tildy[UK]:
Viszont ha valaki lent akarja kezdeni groundworkerként annak minimális költség.
Aztán onnan lehet szép lassan feljebb lépkedni.

______________ (törölt) 2014.03.14. 21:58:03

@tildy[UK]: nem kell mellre szívni, nincs semmi gond az offal sem, természetesen. viszont mivel még egy hivatkozást se tettél be, tényleg úgy tűnt, mintha pár nappal eltévedt volna a kommented (amikor tényleg az általad említett téma volt villanymérnökkel meg -szerelővel). örülj inkább, hogy kellemes perceket szereztél másnak: win-win.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.14. 22:02:50

@tildy[UK]: Jo OK, de en ezt kimondottan diggernek kuldtem. :) Neki megvan minden papirja meg olyan szakmai multja hogy ha megtalaljak a Frigyladat, tuti ot fogjak hivni hogy assa ki.

Amugy par napja pont volt egy srac aki villamosmernokkent dolgozik epitoiparban. Azt nem mondom hogy olcso es rogton megvannak a papirok, de amint az o peldaja is mutatja nem lehetetlen. :)

2014.03.14. 22:03:31

@Kövérmadár [swe]: Hivatalok meg kórház szám nélkül??? Miféle elcseszett egy módi az arrafelé? Nálam alapból blokkolva vannak az ilyen hívások, ugyanis "Unknown" nevű ismerősöm nincs. A hivatalok meg vezetékesen hívnak, számmal kijelezve. Kórházhoz meg még hál'istennek nem volt szerencsétlenségem, így azt nem tudom.

Mrs. Clayton 2014.03.14. 22:03:39

@shakti_rom: te vagy a Széchenyi dijazott Snétberger Ferenc? baromira hasonlít legalábbis ez ez 1x1-es fotó

2014.03.14. 22:03:47

@pontiustolpilatusig: Hát tudod, majdnem én is így jártam, az gyerekkori "jó barátommal". Na, és persze, miután kiraktam a fenébe a lakásból, ki volt a szemét? Na ki? Én perszehogy.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.14. 22:08:00

@Pink Petsch: UK-ben is az osszes egeszsegugyi szerv rejtett szamrol hiv.

nyuszigonosz 2014.03.14. 22:19:25

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nahát! De miért?
Itt még a biztonsági szervek is nyitott számmal hívnak.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.14. 22:21:47

@nyuszigonosz/D/: Hat, volt mar hogy a GP (korzeti orvos) menet kozben, a mobiljarol hivott hogy masnapra egyeztessunk idopontot. Feltetelezem nem akarja hogy visszahivogassa az ejszaka kozepen ugyes-bajos dolgaival mindenki.

Hogy a korhazi vezetekes szamok miert rejtettek, passz.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.14. 22:24:26

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ott ugy tunt, hogy most akarja tanulni. Ahogy szamolgattunk , kb 5000 fontnal jarunk, ami csak a papirok itteni elvegzese lenne.

Viszont vicces, mert a foiskolai diploma meg itt akkreditalt mar evtizedek ota.

@diggerdriver: :( Hihetetlen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.14. 22:25:43

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Köszi de eddig csak bombákat ásattak ki velem.Azért találok néha kincseket:

kepkezelo.com/images/e7y3b2vqr2a1irs4uofz.jpg

kepkezelo.com/images/iok7iz9l7iygr9yp1d.jpg

Ez a néhány méter kábel 700font értékű rezet tartalmazott.

Ez itt a kábelfeldolgozó műhely figyelőemberrel:

kepkezelo.com/images/g91298p0tzkjv0rhy9f7.jpg

A finomság:

kepkezelo.com/images/ahvxhpe54ztytgrh8m7x.jpg

Most meg van őrülve minden ügynökség, mindenki embert keres.
Van hogy este 10kor küldenek smst.

nyuszigonosz 2014.03.14. 22:27:03

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: A körzeti orvost azt még megértem, de hogy egy kórház?

2014.03.14. 22:31:24

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Hm, és van ennek a rendszernek valami logikus magyarázata? Mert egyébként kurvára bosszantó lehet, pláne, ha mondjuk egy fontos hívást vársz, és betalál egy vigéc, mert kénytelen vagy felvenni az ilyen szám nélküli sunyisanykat.

______________ (törölt) 2014.03.14. 22:35:37

@tildy[UK]: szerintem nem véletlen az 5000 font. ez a modern piacvédelem. nem szeretnék, ha a jól fizető, bennszülöttek által is szívesen végzett munkákra huncut bevándorlók jelentkeznének.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.14. 22:37:10

@tildy[UK]:
Nézd, Magyarországon fűnek fának lehet gépkezelői papírja.
Akinek a nagyapja látott markolót az kap.
Tíz emberből akinek papírja van jó ha 3 tud dolgozni valójában géppel.
Itt ugye ügynökségek közvetítenek ki.
Mi lenne ha egy ügynökség odaküld valakit egy munkára amire rá van szervezve minden emberi és tárgyi eszköz, aztán odamegy a gépkezelő és kiderül hogy soha nem ült még gépben.
Ki rendelne többet attól az ügynökségtől?

A felháborító az ár.
Négyszáz font a tolmács aki ott van egy órán keresztül.
Nyolcszáz font a vizsga ami összesen másfél óra.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.14. 22:39:24

@sorsolo:
Ez az érvelés ott hibádzik hogy óriási hiány van ezekből a szakmákból.
Inkább könnyíteni kellene mint nehezíteni.

Muscari 2014.03.14. 22:40:35

@diggerdriver: jo, koszi, ezt fogom majd neki tanacsolni.

Latcho Rom 2014.03.14. 22:43:02

@Jess G: Igen, az ő képe az.

Sütemény1975 2014.03.14. 22:45:49

@nyugtával dicsérd a navot: ne is mond! volt "szerencsem" az alban minoseghez.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.14. 22:45:52

Megnéztem mi az a Steak and BJ day.
A menyország...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.03.14. 22:48:51

@diggerdriver: Az teljesen ertheto, ha ettol megprobaljak vedeni a rendszert.
De aki mar tobb eve, netan tobb tiz eve a szakmaban dolgozott, attol miert? Nem ertem.

______________ (törölt) 2014.03.14. 22:49:37

@diggerdriver: ezek a struktúrák nem rugalmasak, ergo majd akkor változik valami, ha 5-10 éves távlatban folyamatosan nagy túlkereslet lesz.
valójában meg a drágán mért papírok eredetileg nem elsősorban a bevándorlók ellen védenek, hanem a körön (szakmán) belülieket "védik" a körön kívüliektől. egyszerű versenykorlátozás adminisztratív eszközökkel.
ugyanúgy, ahogy az összes többi szakmánál a papírok szinte semmi mást nem szolgálnak, mint a tűz közelébe jutottak védelmét az odafurakodni akaróktól.

Mr Long 2014.03.14. 22:50:38

@charlieharper: magat nem okolhatja, hogy nem tudja letenni, igy marad a telefon :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.14. 22:54:46

@tildy[UK]:
Mivel bizonyítom?
Az ügynökökkel soha nem találkozom valaminek lenni kell ami bizonyítja hogy ténylegesen tudok dolgozni.
Ez a CPCS kártya.

nyuszigonosz 2014.03.14. 22:55:45

@diggerdriver: " A felháborító az ár.
Négyszáz font a tolmács aki ott van egy órán keresztül."

Most nem leszek népszerü, de ezt a pacni pénzt meg lehetne (lehetett volna) spórolni.
Ha meg nem, akkor meg nem, de akkor ez saját szükséglet, és nincs min felháborodni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.14. 23:02:18

@nyuszigonosz/D/:
Persze. Elfogadom, mi mást tehetnék.
Behozta már az árát.

nyuszigonosz 2014.03.14. 23:03:38

@diggerdriver: Na, akkor nincs is min felháborodnod. :-)

Mrs. Clayton 2014.03.14. 23:04:27

@shakti_rom: személyesen v csak mint rajongó használod? ha az előbbi, akkor gratulálok, bár ha jól sejtem volt már hasonlóan rangos díjjal megtisztelve

______________ (törölt) 2014.03.14. 23:04:45

@nyuszigonosz/D/: ezzel a gondolkodásmóddal a négyszázezer fontos tolmács-óradíjon se szabadna felhábörodni, ugye?

nyuszigonosz 2014.03.14. 23:06:59

@sorsolo: Mármint az én gondolkodásmódom? Vagy hogy érted?

______________ (törölt) 2014.03.14. 23:08:39

@nyuszigonosz/D/: igen, arra értettem. de nem a személyességen van a hangsúly. úgy is mondhatnám: "ezzel a logikával".

nyuszigonosz 2014.03.14. 23:17:27

@sorsolo: "ezzel a logikával", mármint az enyémmel, én nem fizetnék tolmácsköltséget.
Ha egy nyelven egy vizsgát akarok letenni, akkor elöször megtanulom a nyelvet.
Ha mégsem tanultam meg a nyelvet, akkor egy nem elszállt árú tolmácsot keresek.
Valahogy így.
Mert nem tudom, milyen alapon kér a tolmács 400 fontot egy óra munkáért, de ezek szerint megkapja, ha kéri.

holl gold 2014.03.14. 23:28:30

@Pink Petsch:
Hivatalok meg kórház szám nélkül???

Nem tudom melyik orszagban vagy de itt a Hivatalnak, Korhaznak, Egyebb intezmenyeknek sajat központja (växel) van es annak a szobanak ahonnan hivnak nem mutatja ki a szamat a szamkijelzö nalad otthon de meg a mobilodon sem. (igaz vannak neha kivetelek ).....

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.14. 23:53:53

@nyuszigonosz/D/: +1
Egy barätnömnek az öccse (+volt pasija) dolgozott itt szürkén. A szerzödése 1vicc volt, nem az volt az összeg a szerzödésen, mint a fizetési papiron (kézbe meg megint mäs, ugye...), meg persze a heti pär ora helyett 100%-ban dolgozott. Az épitési vällalkozo kirugta, fölmondäsi idö, tulora kifizetése persze nuku. Nekem az elsö kérdésem, amikor még ezeket nem is tudtam az volt: Rechtsschutz? Ja, az nincs. Eddig még nem volt rä szükség... (Nem reménytelen az ügy, még ugy sem, hogy kb semmi sincs a kezükben, mert jelenléti ivet csak ök töltöttek ki sajät maguknak)
Tudod mit mondott erre a férjem? Pont az ilyenek miatt (is) lett megszavazva februär 9.-e. (Masseneinwanderung stoppen) Mert az olasz részen is az a legnagyobb gond, hogy ätjärnak az olaszok, és harmadäért feketében elvällaljäk a munkäkat. :-(
OFF: Lättad az "uj" EDEKA reklämot? :-)
@Kövérmadár [swe]: Madär! nem tudom, hogy milyen telod van, de kb 1hete uj update van. :-) Mostmär ha hivnak baloldalon zöld, jobboldalon piros X van, amit el kell huzni az ellentétes iränyba, ha nem akarod fölvenni. :-) Férj régebben megnyomta fölül a gombot (a kikapcsoläsét, de nem olyan hosszan, hogy kikapcsoljon), és elnémult a készülék (de addig "csörgött" némän, amig a mäsik le nem rakta). Az én megoldäsom régebben az volt, hogy fölvettem, majd azzal a mozdulattal le is raktam. :-)
@Zsofir: Jo volt a poszt! És én is csatlakozom a bövebben szeretnék olvasni täborhoz.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.03.15. 00:02:11

@diggerdriver: "kepkezelo.com/images/iok7iz9l7iygr9yp1d.jpg

Ez a néhány méter kábel 700font értékű rezet tartalmazott."

Gondolom sajnos itt nincs olyan szabaly mint a hobbi buvaroknal hogy amit te szedsz ki magadnak, azt megtarthatod. :)

nyuszigonosz 2014.03.15. 00:05:57

@Naschkatze (Mostindien / CH): Nem láttam. Milyen?

A Rechtsschutz, hat az ilyen "szürke" dolgokban nem tudom mennyit segit, de szerintem Svajcban is van Armenrecht, szóval AZ ügyvéd költséget elölegezi - átveszi az állam.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.15. 00:44:27

@nyuszigonosz/D/: www.youtube.com/watch?v=8Etv6R2Civk
Es ist einfach Supergeil... :-) Ha vevö vagy az ilyen humorra...
Mär kideritettük, hogy hovä is kell(ene) neki(k) menni...természetesen nem lesz azért olyan egyszerü dolog, mert a nyelvtudäs sajnos enyhény hiänyos...:-( A jo hir az az, hogy az ilyen ügynek nincs elévülési ideje. (De elöször ugyis a volt munkaadonäl kell kezdeni a fizetési fölszolitässal...Betreibungsamt emlegetése szokott segiteni... :-) )

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.03.15. 00:46:50

Jó dolgokat írt de nem biztos hogy tudnék ott élni.

Latcho Rom 2014.03.15. 00:46:50

@Jess G: Csak mint fan. Érdekes dolog, régóta ismerem, de csak az elmúlt pár évben fogott meg a zenéje ugy igazán.

Latcho Rom 2014.03.15. 00:46:50

@nyuszigonosz/D/: Jo üzlet londonban tolmácsolgatni a tömegével érkező, nyelvet nem biró vendégmunkásoknak..400 font, huhh..megkérik az árát jól.

Latcho Rom 2014.03.15. 00:46:50

@Jess G: Most olvastam hogy Kossuth dijjat kapott.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.15. 03:37:50

Hahh, svéd poszt és én csak most érek ide, fakk.De majd jól széjjeltrollkodom, csak olvassam át a kommenteket is.
Jó hely az a Középfölde, sok sikert a poszt-tolónak.Majd megsasolom a saját blogját is! :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.15. 03:43:50

@Muscari: Mi olyan hőfokot tartunk a lakásban, amilyen meleget a szolgáltató eljuttat ide... :D Tavaly-tavalyelőtt kellett használni pluszban villanyradiátort, mert csak 19-20 fok volt jópárszor.Ez kevés egy 1-2 éves gyereknél.Idén már fűtöttek rendesen, 23-24 fok is simán volt, rövidgatyában ülök a gép előtt szinte mindig... :D

Büszkén jelentem, hogy a rohasztott halat már kóstoltam, átestem a tűzkeresztségen.Az íze röviden: rettenetes.Hagymával meg kenyérrel kellett kísérni.De már a konzerv kinyitásakor is rosszul van az ember.Ráadásul néha robbanásveszélyes, mert a fejlődő gázok felpúposítják, túlnyomás alá helyezik a cuccot.Szóval nem egyszerű... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.15. 04:04:05

@Kövérmadár [swe]: Hjahajjj, drága barátom, úgy lehet megoldani, hogy telefonszámot cserélsz... :D Én is egybe qrvaanyáztam már egy ideje és ez lett a vége.Nyomatékosan felszólítottam a telefonboltban az eladót, hogy nem teheti ki a számot semmilyen adatbázisba.És lőn, nem is hívogat senki.De hogy komolyabbra vegyem, nem tudom, a munkaidő utáni némításon, kikapcsoláson kívül mit lehet.Állítólag a hittában be lehet állítani, hogy milyen aadatok jelenhessenek meg rólad...de ez még nem garancia ugye.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.15. 04:32:09

@Réka ‎: Hmm, ez érdekesnek tűnik, köszönöm.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.15. 06:15:49

@Zsofir: Szia.Olvasgattam a blogodat, de nem lehet, csak reg után hozzászólni.A regisztrációkkal meg már tele a púpom, úgyhogy ott sanjos kimarad.De itt kérdeznék valamit:.

Írsz egy posztban a lakótelepi közös költségekről.Mekkora összegek ezek?Mi ahol eddig éltünk, sehol nem tudtuk, hogy a havi bérletből mekkora a közös költség?

A karácsonyi-újévi szalmakecskék bizony nekem is izgatnák a fantáziámat, hogy felgyújtsam... :D
De a jólneveltségem megakadályoz benne azért... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.15. 06:29:44

Ja, és mellesleg izomból hófúvás, másfél fok plusz, de a frizura még mindig tart... :D

Gerilgfx 2014.03.15. 07:54:36

svédország. ahol nem az utakat takarítják le először, hanem a járdákat, mert a nők többségében járdákon járnak, a férfiak meg autóznak, ezért a járdákat kell letakarítani, mert éljen a punci, az meg le van szarva, ha a mentő nem tud elmenni az úton a hótorlasz miatt?

szerintem csodálatos ország lehet, bár csak itt is svédország lenne.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.15. 08:38:15

@Gerilgfx: Hát nem tudom, merre felé élsz (nem lepődnék meg, ha nem is a svédeknél...), de felénk a legutolsó dolog a járda letakarítása....Sok helyen fel se takarítják, csak a letaposott hóra, jégre rászórják a kőzúzalékot...vagy még azt se.

kutya vacsorája 2014.03.15. 08:39:10

a szomszédokkal sütögetni, na az a falanszter. brrrr

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.15. 08:39:27

@geegee: Meg az eddigi korábbi lakóhelyeinken is ez volt, felteszem, hogy általános az egész országban...

2014.03.15. 08:46:07

@holl gold: Németország. Ja, félreérthető voltam, ők hívnak vezetékesről, engem mobilon. Ha látom, hogy vezetékes szám hív, akkor biztos lehetek benne, hogy valamelyik hivatal vagy az albérletet kezelő cég. Kórházat nem tudom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.15. 10:36:22

@nyuszigonosz/D/:
A dolog nem ennyire egyszerű.
A tolmács szerintem nem kapott ennyit.
A vállalkozó aki bonyolította a vizsgát az gondolom tisztes haszonnal dolgozott de érdekes hogy majdnem három év múlva ugyanannál a vállalkozónál ugyanez a tarifa.
Volt egy magyar srác akinek segítettem és nemrég vizsgázott náluk.

A nyelvtanulásról.
Milyen érdekes hogy rengeteg történet kering arról hogy kijönnek emberek és szakmát hazudva maguknak amiben soha nem dolgoztak boldogulnak.
Nyelvet beszélik, ugyan még soha szakácsruha nem volt rajtuk de mostantól szakácsok.
Nekem is van ilyen ismerősöm.
Ezekről az emberekről általában elismeréssel beszélnek hogy a jég hátán is megélnek.
De bezzeg aki profi szakmával 30év gyakorlattal idejön viszont nyelvtudás nélkül az egy elítélendő felelőtlen ember.
Mert miért nem tanulta meg a nyelvet?
Amott soha nem hangzik el hogy miért nem tanulta meg a szakmát.
Érdekes.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.15. 10:45:09

@geegee:
Én imádom a halat. Legszívesebben halat ennék hallal de egyszer hozott a sógornőm Japánból olyan guppy nagyságú szárított halat. Na akkor majdnem megutáltam:)))))))))))))))))

nyuszigonosz 2014.03.15. 10:52:13

@diggerdriver: Hidd el Digger, nem téged elítélendöen írtam, amit írtam.
Kiakadtam a 400 Fontos egy órás tolmács pénzen, és arra gondoltam, hogy én ennyit nem adnék.
Most, hogy írod, hogy vállalkozó bonyolítja le az egész dolgot, hát azért arról is megvan a véleményem, mert nagyon jól kereshet ezek szerint.
Mert szerintem kihasználja azt, hogy azok, akiknek vizsgára van szükségük, kifizetik a kért összeget.
Persze, mindennek van ára, és aki ezzel foglalkozik, annak is valamiböl élnie is kell meg másokat ( ezesetben a tolmácsot ) is fizetnie. De akkor is nagyon felárazott a dolog.

Nézd, soha nem mondtam, mégcsak nem is gondoltam/gondolom, hogy egy jó szakember, akár nyelvtudás nélkül is, egy elítélendö ember lenne. Mert miért lenne az?
Akkor lenne az, ha nyelvtudást hazudva pl. tolmácsnak vennék fel. Ne nevess, ilyen is van.
Például a te szakmád nem a nyelvtudásról szól, te azt anélkül is profi módon elvégzed.
Neked segítene a hétköznapokban valamivel több nyelvtudás, de ennyi idö alatt szerintem már van is egy tudás benned, érted, amit körülötted beszélnek, és mi szükséges, azt el is tudod mondani.

Úgyhogy Digger, nem téged akartalak bántani.

morsels (törölt) 2014.03.15. 10:54:11

@diggerdriver:
Volt egy ilyen mondas a regi amerikas magyarokrol, hogy egy csomo hajomernok volt koztuk.
Az Europabol Amerikaba tarto hajon lettek mernokok :-).

nyuszigonosz 2014.03.15. 11:17:52

@morsels: Azok akkor, mások most:
Nemrég nyugdíjkérelmet rendeztem németül nem tudó német állampolgárnak ( orosz bevándorló) Ö mérnök, mondta.
Jó. Végzettsége: 1,5 év - szóval soha be nem fejezett, mert nem tetszett - termelöszövetkezi valamilyen tanonciskola.
Aztán 3 év szovjet hadsereg, ahol megtanult tankot meg teherkocsit vezetni. Egész életében teherkocsi soför volt, de "inzsenír"-nek szólították a többiek.
Nos, nagyon nem tetszeik neki, hogy most meg ezek a "hülye németek" nem ismerik el a mérnökséget és nem adnak többezres nyugdíjat, hanem öregkori szociális segélyt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.15. 11:31:06

@geegee:
Van egy alapvetően jó telefonszámom, nem fogom ezek miatt a megélhetési köcsögládák miatt lecserélni.

Majd egközelebb ha ilyen van elkezdek üvölteni és kurvaanyázni. Hátha... :)

Itt meg izomból napsütés, hó sehol :D

Már törlöm az adatainkat a hittaról, eniroról és mindenhonnan, ahonnan csak lehet... kib@szott maffia! :D

holl gold 2014.03.15. 11:32:06

@geegee:
Irsz egy posztban a lakótelepi közös költségekről.Mekkora összegek ezek?Mi ahol eddig éltünk, sehol nem tudtuk, hogy a havi bérletből mekkora a közös költség?

Tanacsi (hyresrätt) lakasra vagy Tarsashazi (bostadsrätt) lakasra gondoltal ???

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.15. 11:46:39

@nyuszigonosz/D/:
Persze. Értem amit mondasz én csak a közvélekedést hoztam fel példának.
Az tökös gyerek aki szakmát hazudik és boldogul de aki nyelvtudás nélkül boldogul az hamar megkapja hogy miért nem tanulta meg.
Amúgy érdekes ez.
Sokan elfelejtik a tanulóévek nehézségeit.
Sok kollégám is bagatellizálja. Én tudom hogy vért izzadtam mire megtanultam.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.15. 11:51:25

@geegee:
Az eniro.se és a hitta.se kilőve.
A bullshit.se-ről nem lehet lekerülni, mert valami törvény írja elő, hogy bárki megnézhessen. De ott nincs telefonszám, csak cím és születési dátum.

Kiváncsi vagyok ez és a NIX milyen hatással lesz a zaklatóinkra :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.15. 11:55:39

@Kövérmadár [swe]:
Jó, persze egy bevezetett számot, amit sokan ismernek, nehéz lecserélni.Én épp cseréltem butáról okostelefonra (kábé utolsóként a Földön...) és így külön jól jött a dolog.

Igen,sajnos döbbenet, hogy mit tud rólunk a wéwéwé...és ez a svédeknek simán belefér.

Jó, most már itt sincs hó, csak gyilkos szél, meg napsütés... :-)
Ezért nem is értettem ezt a nagy télbefordulást. Menjen a p!csába a tél, nem március közepén kéne észbekapnia, hogy nem volt még idén... :-[

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.15. 12:06:52

@holl gold: Hááát, bármelyikre, és elég akár csak százalékosan.Kösz, ha van infód...

nyuszigonosz 2014.03.15. 12:09:55

@diggerdriver: Tudod, hogy sokan nem csak szakmát hazudnak, hanem boldogulást is?
Régen élek már itt, és közben mennyi marhaságot hallottam olyanokról, akik ideszaladtak és azonnal - velem ellentétben - szinte harmadnapra félig milliomosok is lettek, én meg hallgattam otthonról, hogy mit tart nekem minden annyi ideig.
Sok ilyen nagyon elismerten "sikeres"-röl aztán kiderült, hogy nincs is munkájuk, lakhatásuk, jobb esetben itt-ott feketén müködnek zsebbe fizetésért vagy önkénteskednek kaja+lakhatásért valahol.
Vagy a menedzser munkahelyröl kiderült, hogy call center...vagy a hoteldirektor munkahelyröl, hogy egy hotelban dolgozó fickó harmadik szeretöje valaki....

Nos nekem már mindegy a köz vélekedése.
Én végzem a munkám és kész.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.15. 12:10:39

@Kövérmadár [swe]: bullshit.se??? :D

És beírtam, de csak egy fehér lap jön be, a törzsmezőben is csak a cím van megismételve...

2014.03.15. 12:11:27

@Kövérmadár [swe]: le volt zarva a telefonom. Megcsorrent. Felvettem es le tudtam rakni. Piros gomb, rairva, hogy END.
Iphone.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.15. 12:15:20

@Kövérmadár [swe]: Ja, ha már, a lágg till nya uppgifternél kell kitölteni, ugye?

Én csak attól félek, hogy ha kitöltöm, akkor megtudják az új számomat is, és az egész dolog kontraproduktív módon még rosszabb lesz... :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.15. 12:19:15

@geegee:
Tudod, a patkányszaros oldal... ratsit.se nah ;)
Pont neked kell magyarázzam? :)

@charlieharper:
Félreértettél akkor.
Ha lezárt állapotban csörög, akkor nem tudom letenni anélkül, hogy felvenném.

Itt a screenshot:
kepfeltoltes.hu/140315/1255010010unnamed_www.kepfeltoltes.hu_.png

Tisztán látszik, hogy nincs "hívásmegszakítás" gomb, nem tudom megnyomni a pirosat, hogy a túloldalon a jellegzetes "bip bip bip" hang jelentkezzen.

@diggerdriver:
Neked SGS-ed van, ha jól emlékszem... le tudod tenni a telefont, ha valaki hív?
Univerzális jelzés arra, hogy "nem vagyok kíváncsi rád"...

2014.03.15. 12:25:15

@Kövérmadár [swe]: ketszer egymas utan nyomod meg a felso gombot, az az elutasitas

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.15. 12:25:23

@diggerdriver:
"mindenki elvált már minimum egyszer"

pont azért tudjuk.

Ugyandehogy (törölt) 2014.03.15. 12:28:12

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: wp-n a rejtett számokat letiltani a legkönnyebb. a többit egyenként kell,

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.15. 12:28:45

@geegee:
Igen.
Nem egyszerű, de ha megvan még a régi számod, akkor mehet.

Úgy csináltam, hogy ahol kötelező volt másik számot megadni, ott megadtam a vezetékes számot. Ugyanis nincs a lakásban telefon csak vezetékes szám a net miatt. Azt meg hívhatja, aki akarja :)

Az aktivációs kódot pedig a korábban megadott számra küldték, azaz a valós mobilszámomra.
Volt, ahol a korábban megadott számok valamelyikéről kellett felhívni őket és azzal nyugtáztam a változásokat (ez is a valós mobilszámom volt).

És próbált meg a NIXet is, hátha segít... nagyon bízom bennük :)

Gerilgfx 2014.03.15. 12:29:54

@geegee: én sehol, ezt a dolgot azt hiszem, hogy ezen az oldalon olvastam egy cikkben :P

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.15. 12:31:09

@charlieharper:
Wow!
Ez ilyen hidden feature? Mint az autóban a szervizszámláló nullázása? :)

Működött, köszönöm!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.15. 12:32:27

@geegee:
Nálunk takarítják a járdát is és az utat is. Először az úton tettek rendet és utána a járdára hányt havat kotorták be a susnyásba. Szerintem egészen logikus rendszer.

2014.03.15. 12:49:08

@nyuszigonosz/D/: Messze nem fizetnek 400 fontot orankent :))) magyar-angol tolmacsnak. Annyira keveset fizetnek, hogy nem eri meg egyaltalan. Vannak ilyen ugynoksegek ahol regisztralhatsz az adatbazisba es neha hivnak hogy akkor pl. holnap raersz-e delben egy orat tolmacsolni mondjuk 15 fontert (Londonon belul utazas siman lehet 1-2 ora egy iranyba, koltsegekrol nem is beszelve). Vicc az egesz, nem tudom egyaltalan hogy talalnak olyan embert aki ezt elvallalja. Digger eseteben nyilvan a vallalkozo zsebre tette a Digger es sorstarsai altal fizetett penz 80%-at. Ezt hivjak ugy mifelenk hogy 'rip off'.

nyuszigonosz 2014.03.15. 12:51:09

@Mirjam2: Igen, Digger már írta, hogy nem a tolmácsnak fizette az összeget.

2014.03.15. 12:53:14

@diggerdriver: En csak tisztelni tudom azokat, akik felnott korukban megtanulnak egy teljesen uj nyelvet nyelvi kornyezetben. En meg husz eves korom elott atestem ezen az angollal, es akkor is nagyon nehez volt, el sem tudom kepzelni milyen kesobb. Konnyu mondani hogy tanulja meg valaki a nyelvet, gyakorlatban annal nehezebb, foleg mikor a legtobb embernek nincs penze es ideje tanarhoz jarni.

2014.03.15. 12:55:50

@nyuszigonosz/D/: Nagy pofatlansag viszont, hogy ennyi penzt elkertek tole ezen a cimen. Biztosan a tobbi tetel sem kerult kozel sem annyiba mint amennyit fizetettek vele. De mit mondjak, jovo heten megyek kozjegyzohoz, egy alairas hitelesiteseert (tiz perces munka...) 100 fontot kernek. Nekem meg ki kell fizetnem, nincs mas valasztasom. Ez van.

holl gold 2014.03.15. 14:30:57

@geegee:
lakótelepi közös költségekről...

Tanacsinal ma nincs kulön feltuntetve de regen tudom hogy volt egy lakber es az volt rairva meg a papirra hogy ebböl 600 Skr/ho a futes-melegviz (telen-nyaron egyforma mert elosztottak az evest). Annyit tudok meg hogy egy 3 szobas összkomfort, 89 m2 + futött teremgarazsban a parkolas a haz alatt ma 6500 Skr/ho (ebböl a garazs 450 Skr/ho), ehhez jön a villany meg a többi sallang mint biztositas, tel. Tv-net, stb.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.15. 14:34:49

@Kövérmadár [swe]: Nahát, ratsit, egyre jobb... :D
És nem, ezt se ismertem...olyan mint a hitta, nem?

Egyelőre még nem kavarok a nixxel, most csend és nyugalom van, nem hívogatnak, asszonyt se.De ha elkezdik újra, akkor begorombulok rendesen... :-))

Úttakarítás: Akkor megint mázlid van, mint sok mindennel...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.15. 14:45:40

@holl gold: Ahol eddig mi laktunk sehol se volt részletezve, hogy mennyi a rezsi, vagy a közös ktg, vagy a cég haszna.Volt egy összeg feltüntetve oszt jónapot (godafton... :-) ).

Az a 6500 fűtött garázzsal egész korrekt.Nekünk fűtetlen garázzsal is több...És egy lepusztulófélben lévő 40 éves lakás, amit b@$znak karban tartani.Pedig ez még nem is a főváros.

@Kövérmadár [swe]: Ja Madár, kiégett a csillár a hüttőben, be lett jelentve kb egy hónapja, azóta nem voltak képesek kijönni kicserélni.Ha meg én nyúlok hozzá, akkor meg meg vagyok büntetve.De különben is, szerelgessen a faxom egy bérlakásban, ingyen...Meg lehetnék akár halbiológus is, ugye.
A csap meg újra folyik, bár most majdnem egy évig is bírta.Szuper munkát végeznek ezek a svéd "szakemberek".A házkezelőcég meg megb.szná a kutyát két őréért, egy rohadt új csap már kijönne 500 vagy 7-800 koronából, ehelyett inkább javítgatják a 40 évest alkalmanként ugyanennyiből...agyhalott banda.

Szóvall becsüld meg a ti bérlakós-cégeteket.
Mi meg hamarosan költözünk, ha igaz...Remélem nem kell többet híreslágenhetben laknunk...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.15. 14:57:54

@Kövérmadár [swe]: Amúgy meg van egy olyan sejtésem, hogy a sokszor ok nélkül lenézett kisvárosokban sokkal patentebben, feszesebben működnek a dolgok.De nekünk jelenleg nem pálya kiköltözni aglóba és onnan naponta vissza.Ha lehetne helyben dolgozni, az más lenne.
Talán majd ha a gyerek kirepült (15 év mondjuk...) akkor esetleg.Csak hát pont hogy kicsi korában lenne igazán jó egy kertes ház...fákk. :-(
Öregen meg télleg inkább nyűg, füvet nyírni, levelet söpörni, havat lapátolni...ehh, nem jó ez sehogy.

holl gold 2014.03.15. 15:15:05

@geegee:
Ha a ceg kicsi es keves lakasa van (akar privat tulaj) akkor gaz mert nem akar sokat fektetni a karbantartasra, az is nyereseg amig huzza-halassza (neha van olyan hogy tvångförvaltning mikor mar kiesik ablak-ajto de akkor sem akarjak megcsinalni.No ilyenkor kötelezi a birosag a ceget vagy kirendelnek egy gondnokot.). Nalunk a ceg nagy, tul nagy, sok 100 lakassal, nem erdemes szarakodni, sporolni filleres karbantartassal mert az hosszutavon többe kerul.
Ha bejelentunk valami hibat (e-mail vagy telefonon) masnap, harmadnap mar jönnek es csinaljak vagy tovabbjelentik egy megfelelö cegnek akivel kapcsolatban vannak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.15. 16:03:58

@geegee:
Ratsitről mindenféle pénzügyi dolgot is le tudnak kérni, de annak nyoma van és, azt hiszem Réka mondta, hogy ha illetéktelen kérdezősködik, akkor gyorsan a kezére koppintanak.

Jellemzően autóval járok, így a járdát csak akkor használom, amikor már olyan az idő, hogy tudok futni/sétálni sportolási célzattal.

Bérlakás: csak jókat tudok mondani, mondjuk a Flens Bostads AB jó hírű cég a környéken. Mosógéppel (lakásban) volt gond, jöttek egy hét múlva (addig szabadságon volt a gondnok). Jönnek időnként ellenőrizni ezt-azt (szellőzés, ablakok), néha cserélnek dolgokat (kilincs, zár, konyhapulton kapaszkodók). Szavam nem lehet.

Agglomeráció: innen Stockholm 1 óra 5 perc vonattal. Ha ott dolgoznék sem költöznék közelebb, ez még kényelmesen tartható távolság.
Munkahelyem 17km, 15 és 25 perc között változik, hogy mennyi idő beérni.

Mondjuk Magyarországon is Veresegyházon laktunk és minden nap Budapestre ingáztam (középiskola, főiskola, munka). Rutinosan kezelek napi 2*1 - 2*1,5 óra utazást. Aludni úgyis csak 5-6 órát szoktam hétköznap, így nem sokat módosít a hasznosan töltött időn. Persze a kevesebb utazás jobb, ez tény.

(A tulaj Brommából ingázik minden nap... pénteken posztolt egy képet, 3:48-kor indult el munkába :) ).

@holl gold:
Nálunk is hasonló. 6000 fős városka, de majdnem az összes lakás az övék. A "mi" házunkban ban 30 lakás. Van az utca innenső oldalán 10 ilyen ház, ez 300 lakás. És nem csak ez az övék. Még nem láttam volna, hogy spórolnak bármivel is.

blackhairlady 2014.03.15. 17:01:25

@nyuszigonosz/D/: Errol a nyelvtudas nelkuli tolmacsolasrol tudnek meselni hosszu sztorikat. Az amcsiknal Taszaron Dunat lehetett volna rekeszteni beloluk. Aztan meglepodtek amikor az acsnak nem tudtak leforditani, hogy hanyszor hanyos fatablakat pakoljanak fel a z autora, vagy mulyen tipusus zarra csereljek le az elromlottat, es meg hosszu orakig sorolhatnam:)) Vagy inkabb szomoru szmajlit kene tennem a vegere.

blackhairlady 2014.03.15. 17:04:53

@geegee: Nem vagy az utolso, nekem meg mindig nincs, es nem is vagyom ra. Pedig altalaban szeretem az uj technikat, de erre valahogy meg nem volt szuksegem. Szoval mar ketten vagyunk, illetve valoszinuleg egyedul maradok ha te valtasz:DDDD

holl gold 2014.03.15. 17:22:42

@Kövérmadár [swe]:
Réka mondta, hogy ha illetéktelen kérdezősködik, akkor gyorsan a kezére koppintanak.

Nem hiszem hogy ez buntetendö. A Ratsit ad infokat szemelyekröl (van amit penzert) de ugyanakkor a lekerdezett is kap papirt hogy ki az aki erdeklödött utana...es ha ismerösröl van szo akkor talan nehez megmagyarazni neki hogy miert voltal kivancsi pl. a tavalyi adobevallasara...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.15. 17:23:28

@Kövérmadár [swe]:
Ebben a pillanatban próbáltam ki.
Igen, a piros ikont oldalra húzom és már le is tettem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.15. 17:31:08

@Mirjam2:
Igen, a legtöbben megmaradnak ennél a "Miért nem tanultad meg" verziónál.
Én 45éves koromig egy szót sem tudtam angolul, most 50vagyok és még nagyon messze attól hogy tudjak.
Ez van.

morsels (törölt) 2014.03.15. 18:46:19

@diggerdriver:
29 eves voltam, mikor kijottunk, egy szot nem tudtam angolul.
Az elso evem gyakorlatilag a nyelvtanulassal ment el, ebbol 3 honap volt intenziv (napi 7 oraban, 5 nap egy heten).
Utana beiratkoztam a foiskolara. Tobben mondtak, hogy meresz lepes, nem is volt egyszeru az elejen, de sikerult.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.03.15. 19:00:59

@morsels:
Ha én napi hét órában nyelvet tanulok akkor ki tartja el a családot?
Az építőiparban nincs 8órás munkaidő.
Napi 12órát vagyok távol és bizony fáradtan megyek haza.

morsels (törölt) 2014.03.15. 19:04:29

@diggerdriver:
Csak mondtam, hogy en sem tudtam egy szot sem.

Egyebkent a nejem tartotta el a csaladot.
Najo, hordtam az ujsagot hajnalban, reggel 3-kor keltem, 7-re vegeztem, de az csak kiegeszitesnek volt jo.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.15. 21:57:23

@diggerdriver: Nyuszinak szäntam a kommentemet, de ha mär ilyen kedvesen räkérdeztél: Rechtssutz = Jogvédelem
Éves dija van, mint minden mäs biztositäsnak éves dija van (ez nälunk 300-400között van), ezért kb bärmiben segitenek, ha kell.
Mikor én még otthon éltem, fingom nem volt rola, hogy létezik egy ilyen dolog, itt tanultam meg a nevét is, mert ha bärmi gäz van, az elsö kérdés kb: Van Rechtssutzod?
Mär van otthon is :das.hu/szolgaltatasok/

morsels (törölt) 2014.03.15. 23:51:46

@nyuszigonosz/D/:
Ohh... erdekes idok voltak, az biztos :-)

morsels (törölt) 2014.03.15. 23:56:24

@Kövérmadár [swe]:
Persze, de tenyleg csak azert irtam diggernek azt, amit, mert tudom milyen az, amikor nulla nyelvtudassal kell megelned.

Az ujsaghordas... szoval az ugy mukodott, hogy akik kaptak az ujsagot, azok vagy a cegnek fizettek (elofizetok), vagy nekem adtak a penzt, amit aztan nekem le kellett adni.
Nyilvanvalo modon az elofizetest akartak az ujsagnal is, de igy is vagy 40% inkabb nekem adta a penzt. Ez ugy mukodott (jo esetben), hogy kethetente hagytam egy kis boritekot a penznek, kovetkezo nap meg kiraktak az ajtora benne a penzzel.
Viszont sokszor volt az, hogy nekem kellett 'behajtani a tartozast'. Na, azt nagyon utaltam. Gyakorlatilag nem tudtam angolul, de vagy 25 embernel volt 85 dollar, amire nekem szuksegem volt, szoval mennem kellett delutan, este es megprobalni elmagyarazni, hogy tartoznak nekem :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.16. 00:10:30

@morsels: Hät igy akkor érthetö, hogy tuti gyorsan megtanultad a nyelvet. :-)

morsels (törölt) 2014.03.16. 00:31:58

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Dehogy :-)

Kellett vagy 4 ev, mire ugy ahogy tudtam kommunikalni. A passziv nyelvtudasom eleg jo volt, meg persze tanultam is sokat, de a kommunikacionak kulonbozo szintjei vannak, amiket eleg nehezen masztam meg.
A mai napig nem mondanam azt, hogy tudok angolul.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.03.16. 01:38:08

@morsels: Na ezt azért nehezen hiszem el, hogy nem tudsz angolul! :-) (A föiskola elvégzése azért nem semmi!)
Az egyik legjobban szerintem akkor lehet megtanulni egy idegennyelvet, amikor az érdekeidet kell megvédened. :-)
Az viszont valo igaz, hogy ahogy a mondäs is tartja: Holtäig tanul az ember. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.16. 09:47:52

@holl gold: Aham, kösz, ezt mondjuk el tudom képzelni...

@Kövérmadár [swe]: Jó, persze, gyerek nélkül én is belesz@rnék az ingázásba.De gyerekkel más, pont az a napi 2-3 óra hiányozna az otthoni foglalkozásból, tanulásból, stb.

Ezen nem tudunk változtatni, generációs különbség van a kettőnk felfogása közt... :D

Lehet, hogy léteznek ilyen korrekt híreslágenheter-cégek, csak mi nem találkoztuk még velük.
Fent Lulujóban viszonylag felújított volt a lakás, ahol laktunk, de hogy időnként kijöjjenek ezt-azt ellenőrizni, az ismeretlen fogalom volt.Viszont ott volt egy keret, amit a lakbérből kezeltek és állítólag lehetett volna kérni apróbb felújítást belőle ha kell.De nem volt végül ilyen tapasztalatunk, hogy mit csináltal volna.Az ablakok húztak, mint az állat a kinti -28 fokban, de az nem fért volna bele, hogy kicseréljék.Meg áthallatszott minden a szomszédból...Na mindegy, ez most már így marad, remélem az új hely jó lesz.

holl gold 2014.03.16. 14:01:50

@geegee:

Bostadsrätt-be vagy hyresrätt-be költözöl ?

A bostadsrätt-nel szokott az lenni hogy elkulönitenek a lakberböl havonta egy összeget amit azutan összegyujtve es egy bizonyos idö utan a lakasra lehet forditani (tapetazas, uj hutö, javitasok, stb.). Nagy ceg-több lakas-jobb karbantartas...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.16. 19:30:56

@geegee:
Generációs különbség? Mennyi idős vagy? :)

Mondom én, hogy tudatos tervezés eredménye az önkéntes gyerektelenség. Sokkal egyszerűbb az élet ;)

Itt is évente kb. egyszer jönnek ellenőrizni... de legalább jönnek :)
Már megint szerencsénk volt... kezdem unni, hogy mindig csak nekünk van szerencsénk ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.17. 00:38:31

@holl gold: Bostadba.De amit én említettem ott az híres volt.

@Kövérmadár [swe]: 40 voltam egy hónapja.
De az a 10 év úgy látszik pont elég... :D

De nem baj ez, nincs ezzel semmi gond, hogy másképp látjuk.
Ha ez vigasztal, nekem szinte sosincs szerencsém, a balfaszság mintapéldányát rólam formázhatnák...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.17. 00:41:30

@Kövérmadár [swe]: De azért nagyon fogok röhögni rajtad, ha asszonyod egyszer csak elkezdi feszegetni a gyerek-projectet...főleg, ha meg is osztod velünk.Saját bevallásod szerint ő fiatal még, könnyen akarhat még gyereket. :-))
De be is fejeztem a személyeskedést.

holl gold 2014.03.17. 21:02:42

@geegee:
Maradtok fönt vagy lejjebb jöttök ? Baromi hideg lehet arrafele fönt, nekem mar itt lent is hideg es egy tapodtat sem lennek hajlando feljebb mozdulni. Persze a munka a fontos es ha ott van akkor örul az ember hogy egyaltalan van. Ebben az orszagban is vannak nehezsegek e teren es itt sem fenekig tejfel ahogyan azt sok kivulallo hiszi.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.17. 21:11:03

@geegee:
Huhh... vajon miért hittem azt, hogy korombeli vagy? Lehet a sok "hülyeség" és életvidámság, ami árad belőled... :)
Mindenesetre boldog születésnapot utólag is! :)

Feszegetheti, bár nem az a fajta, aki feszegetné... ha mégis, akkor is a jövő problémája lesz és nem kell még ma megoldani. :)

@holl gold:
Södertälje az miért fönt?

holl gold 2014.03.17. 21:24:46

@Kövérmadár [swe]:
Södertälje az miért fönt?

Azt hittem Luleo (fent Lulujóban)....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.03.17. 21:35:22

@holl gold:
Ott kezdték a svéd pályafutásukat, aztán leköltöztek Sóderbányába...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.03.18. 08:37:32

@Kövérmadár [swe]: Köszi! :D

@holl gold: Jaja, Madár jól írja, Norrbottenből költöztünk Stockholm mellé.Odafent Narvik volt a legfelsőbb város, amit "bevettünk" és persze télen.Hát ja, hideg az előfordul néha, olyan két hónapra -25-35 fok, de jó is az... :D
Itt meg lóf.sz sincs, nem hogy hideg, de lassan 5 centi hó is csodaszámba megy.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása