oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. február 27. 06:42,  Így lelkesíti a magyar állam a határátkelőket 377 komment

2014. február 27. 06:42 Határátkelő

Így lelkesíti a magyar állam a határátkelőket

A sok kedvesség, amivel a magyar kormány a Dél-Afrikában élő magyarokat elhalmozza, ha összességében nem is sok, de a helyiek szemében rengeteg – írja egy ottani határátkelő, aki beszámol arról is, hogyan zajlik állami segítséggel a közösségépítés.

Dél-Afrika, Pretoria,  magyar nagykövetség (Fb).jpgA magyar nagykövetség épülete Pretoriában

„Miután az online igényelt külképviseleti névjegyzékbe történő átvételemre szépen rendben megkaptam az elfogadó határozatot a megadott email-címre, tehát ezzel kapcsolatosan nem tudok semmi érdekeset írni, és mivel 40 km-re lakom a követségtől, tehát még a távolságra se panaszkodhatok, gondoltam, mégis megosztom azt a pár történést, ami az itteni magyar populáció szavazását hivatott segíteni és/vagy befolyásolni.

A tavalyi év közepétől hőn szeretett kormányunk kiemelt figyelmet fordított a dél-afrikai magyar populáció állampolgárság nélkül maradt tagjaira. Külön előadásokat, követségi roadshowt szerveztek a főbb csomópontokban, úgymint Fokváros, Johannesburg és azt hiszem, Durban sem maradt ki a sorból.

Az igazán érintett generáció

A lelkesítő előadások hallatára annyian vélték hirtelen felfedezni rég elfeledett állampolgársági igényeiket, hogy külön plusz embert kellett Magyarországról Dél-Afrikába irányítani. Egy követségi intéző majd három hetet töltött Fokvárosban, csak ezzel a kérdéssel foglalkozva.

Mivel az itteni magyarok nagy többsége 1956-ban érkezett, és a kisgyerekeik még rendelkeztek magyar állampolgársággal, az igazán érintett korosztály a következő generáció. Azok, akik már itt születtek, vagy azok gyerekei, akik alig vagy éppen hogy nem beszélnek már magyarul.

Számukra a magyar állampolgárság legfontosabb és legnagyobb előnye, hogy így sokkal egyszerűbben jutnak be az EU-ba, mintha dél-afrikai állampolgárként kéne kérvényezniük.

A schengeni határ nagy úr, saját magam is tapasztaltam, amikor a barátomat (1 hónap múlva férjemet) először próbáltam kis hazánkba látogatóba vinni. Nem túl bonyolult vízumot szerezni, de drága, és elég sok papírmunkával jár.

Közösségépítés magyarországi segítséggel

Visszakanyarodva az eredeti gondolatmenethez, az utóbbi időben több egyéb látogató is járt itt. Rendeztek gazdasági fórumot, a HITA tényleg kitett magáért, igaz, november óta várok egy válaszra tőlük, de azt már a fórum után kérdeztem, nem volt már lényeges nekik.

Volt itt több prominens látogató is, ami szintén nagyon szívet melengető azok számára, akikkel az előző években nem sokat foglalkozott az anyaország. És akik szerint amúgy otthon kolbászból van a kerítés...

Hasonló, a kormánytól induló jótétemény, hogy tavaly meghirdettek egy pályázatot, ami által 6 hónapra érkezett egy lány Magyarországról a közösséget segítendő, újra összekovácsolandó. Tényleg sokat tett a közösségért a lány, minden elismerésem. Olyan embereket is mozgósított, akikről a Hungarian Alliance már „lemondott”.

Propaganda vagy segítség?

A napokban a South African Hungarian Alliance Facebook oldalán jelent meg egy bejegyzés, miszerint végre elindult a várva várt követségi Facebook oldal, lájkoljuk csak bátran.

Nem kétlem, hogy szükség volt ilyen oldalra, elvégre a magyar követség más országoknak is besegít az ügyintézésben, de ez is inkább csak a propaganda miatt kell szerintem. Legalábbis az egyik első bejegyzés OV csodálatos évértékelőjére vonatkozik, mi szerint otthon még jégesőkor is süt a nap.

Úgy vélem, hogy a sok kedvesség, amivel a kormány az ittenieket elhalmozza, ha összességében nem is sok, de a helyiek szemében rengeteg, és mindenképpen a kormány malmára hajtja a vizet.

Félre ne értse senki, szerintem nagyon szép dolog a külföldön élők felé fordulni, akiket szinte „elfelejtett” az ország, csak az időzítésből kikövetkeztethető szándék nem túl szimpatikus számomra...

Feltételezem, hogy több más olyan országban, ahol főleg régi kitelepülők és nem gazdasági menekültek élnek, például Brazília, hasonlóan jártak el.

Nem tudom, hogy a levelem mennyiben nyújt új információkat, de azért remélem, hogy nem volt haszontalan.”

Neked is van hasonló történeted? Kérdéseid vannak a választással kapcsolatban? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: választás Dél-Afrika

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr785833524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2014.02.27. 07:09:38

Ez mi ez? Tok jo, hogy ez meg az tortenik, kapunk utlevelet, kozosseget kovacsolnak nekunk, stb, de biztos csak azert mert jonnek a valasztasok, es kell a szavazat OV-nek.

Vagyis nagyon jo, de dogoljenek meg akkor is? Nem ertem...

"Úgy vélem, hogy a sok kedvesség, amivel a kormány az ittenieket elhalmozza, ha összességében nem is sok, de a helyiek szemében rengeteg, és mindenképpen a kormány malmára hajtja a vizet." Vagyis inkabb nem kene a tenyleg rengeteg es hasznos segitseg. Inkabb szivjunk, mint hogy barmi a kormany malmara hajtsa a vizet.

Eleg erdekes...

A dubajos csaj jobb volt tegnap...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.02.27. 07:33:39

Hm... mindenhol megy a lobbizás a szavazatokért.

Én inkább azt kérdezném: van-e "jogalapja" szavazni annak, aki nem él otthon?
Itt most nem arra gondolok, hogy állampolgárként van-e, hanem arra, hogy etikus-e?
Pláne, ha valaki régóta nem él otthon/nem is tervez hazatérést.
Hm?

adg 2014.02.27. 07:49:39

@svájci sapka (ch): Szerintem igy nem feltetlenul. Talan az volna jobb, ha lenne valami kulfoldi magyarokat kepviselo kepviselocsoport, vagy omudsman, es azt lehetne megvalasztani a kulfoldon eloknek. Az viszont nem szavazna belpolitikai kerdesekben. Viszont nyomulhatna olyan dolgokban, mint pl a gyerekekkel koltozok szivatasa a gyamhivatal reszerol...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.02.27. 08:21:30

@adg [AU]: Egyetértek.
Hetek óta olvasom a FB ilyen-olyan csoportjaiban, hogy sokan arról érdeklődnek, hol-hogyan lehet szavazni.
A legjobb az volt, amikor indokként valaki azt írta: "megkértek az otthoniak hogy szavazzak".
Kb, mintha valami tehetségkutatóra kellene voksolni...

adg 2014.02.27. 08:29:07

@svájci sapka (ch): En pl ha akarnek, sem tudnek szavazni. Van magyar lakcimem, igy levelben nem lehet, Canberra meg 4000 km-re van. (Lehet, hogy mashol is lehet, nem neztem utana, de a legkozelebbi fovaros, Adelaide is 2200 km, de ketlem, hogy ott lehetne szavazni)
De mindegy, mert nem is akarok. Majd ha egyszer megint Magyarorszagon elek...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.02.27. 08:37:25

Hála a Jó Istennek, ide senki nem jön Magyarországról választási propagandázni!
D

nigara 2014.02.27. 08:37:54

Szívesebben olvastam volna valami érdekesről Dél-Afrikában...
Egyébként értem a posztolót, és tényleg gáááz....

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.02.27. 08:39:25

@svájci sapka (ch): Teljesen igazad van. Mi pl. ezért nem fogunk elmenni szavazni. Szavazzon az Magyarország sorsáról, aki ott él. Ugyanis azok leendő sorsáról lesz szó, akik ott élnek.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.27. 08:43:39

"Félre ne értse senki, szerintem nagyon szép dolog a külföldön élők felé fordulni, akiket szinte „elfelejtett” az ország, csak az időzítésből kikövetkeztethető szándék nem túl szimpatikus számomra..."

De most komolyan, jozan paraszti esszel vegiggondolva, egy kepviselo hol nem szarja le hogy az evtizedeken at kulfoldon elo emigrans diaszporaknak hogy megy a soruk. Egy politikus egyetlen dolgot akar a "neptol", a tmogatottsagat elvezni, szavazat formajaban. Ezen tul abszolut nem erdekli hogy mi a frasz tortenik veluk. Orszagon belul se, nemhogy kulfoldon. Teljesen evidens hogy ez is a kampanyrol szol. Nem is szolhat masrol, mert nincs is mas...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 08:43:48

Te nem ismered a magyar követségek működését! A jellemző hozzáállás az, hogy NE segítsünk senkinek és NE intézzünk el semmit. Te meg itt segy MŰKÖDŐ követségről írsz, s elégedetlen vagy.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 08:45:29

@svájci sapka (ch):

Mivel a szavazati jog az állampolgárság alapeleme, így eleve nincs etikai probléma,

Szerinted etikus, hogy a Mo-n élő külföldiek nem szavazhatnak?

Bebbi 2014.02.27. 08:46:21

Tegnap pont errol beszeltunk a felesegemmel, hogy vegre egy valasztas, amirol alig hallunk, ami alig erezteti hatasat rajtunk. Mar csak 5-6 het van addig hatra, szoval az is gyorsan el fog telni. Szerintem nem is erdemes tul sok szot erre a temara vesztegetni, nekunk peldaul eszunkbe sem jut szavazni. :-)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 08:51:33

@svájci sapka (ch):

Aki külföldön él, azoknak a nagy többsége nem érdeklődik a belföldi politika iránt, s nem is megy el szavazni. Mo-n még a belföldön élők között is óriási a szavazástól való távolmaradás!

Aki viszont érdeklődik a belföldi politika iránt és külföldön él, az meg is érdemli a szavazati jogot.

Most sokan fognak szavazni, különösen azok akik nemrég lettek magyarok. HIszen az emberek ki fogják próbálni. S eleve a szomszédos országok magyar közösségeiben az emberek inkább érzik magukat magyarnak, mint helyinek. Távolabbi országokban viszont a szavazási arány minimális lesz.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.02.27. 08:52:13

@Bebbi: NANA! D Ha a Kétfarkú Kutya Párt indulna, mi azért kísértésbe esnénk a szavazást illetően... D

Csak, hogy kinyilvánítsuk a véleményünket a többi magyar politikusról.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.27. 08:56:45

ez most miről szól tulajdonképpen?

Herr Géza 2014.02.27. 08:56:54

@adg [AU]: Az ötlet maga talán nem is rossz. De egy fecske köztudottan nem csinálna nyarat... , föleg ebben a parlamentben nem.
Aztán meg van egy sztorim még a 2000-es évek elejéröl, az ilyen "érdekképviselök" hozzáállásáról. Erdélyben volt egy munkánk, egy erdélyi magyar cégének dolgoztunk, akinek akkor már komoly vállalata volt Magyarországon és ott, Erdélyben is épített egy üzemet, amihez nekünk sikerült leszállítanunk egy fontos alkatrészt hibásan. Mindez pár nappal a gyár indulása elött derült ki, nagy káosz, SOS újragyártás, N.o.-ból privátként, tetöcsomagtartón hoztam a "még meleg" új alkatrészt fél Európán és három vámon át, M.o.-n csatlakozott hozzám a cég egyik, állítólag románul is tudó alkalmazottja, mert a kritikus pont a román vám volt (ha belekerül a hivatalos vámolási procedúrába, akkor jónéhány napos csúszás lett volna). Odaértünk, sajna rögtön kiderült, hogy a kolléga annyit tud románul, hogy azt még én is könnyedén überelhettem volna. El is akadtunk rendesen, mert a román vámosok "nem beszéltek" magyarul. Egyszer csak feltünt egy komolyabb Merdzsó, a soför jattolt a román szervekkel, a kollega meg hirtelen földerült, mondván, hogy ez P.M., a Magyarok Világszövetségének elnöke, akit a fönöke és ö maga is jól ismer. Biztos segít "tolmácsolni", ha megkéri. Oda is ment hozzá, a fickó mondta, hogy no problem, az útlevélkezelés után félreáll a parkolóba és jön. Aztán csak a kövér gázt hallottuk a Merciböl és leesett pofával nézhettük, amint a hátsó lámpák villámgyorsan eltünnek a román éjszakában.... Nekem meg ismét bebizonyosodott, hogy idönként nem igazán jogos büszkének lenni a magyarok "összetartására"....

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.02.27. 08:58:49

@Bebbi: Egyébként az előző választás előtt volt egy másik kezdeményezés is, ami utána az önkoris választásoknál, valamint a későbbi állampolgároknak kiküldött kérdőíveknél is élt:
szavazzfasszal.blog.hu/

Mivel azért kúltúrembernek tartom magam, ezt azért nem csinálom :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.27. 09:00:21

@svájci sapka (ch): most olvastam a fb-on, hogy van, akit nem vettek fel a névjegyzékbe, mondván, van magyarországi bejelentett lakcíme (szerinte meg nincs), és a gyerekeinek is, akik viszont már külföldön születtek....

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 09:00:39

@svájci sapka (ch):

Értem, de nem értek egyet. Nagy különbség.

Ismét: a 28 EU-tagállam gyakorlata:
- a külföldön élő állampolgár szavazhat ugyanolyan jogokkal, mind a belföldön élő állampolgár: 16 ország,
- a külföldön élő állampolgár szavazhat, de korlátozások vannak, azaz nem ugyanúgy, mind a belföldön élő állampolgár: 5 ország (köztük Mo.).
- a külföldön élő nem szavazhat: 7 ország.

S az utolsó csoportban is jellemzően csak az nem szavazhat, akinek nincs belföldi címe.

A két véglet Írország és Ausztria.

Írországban aki nem tud helyi érdekeltséget felmutatni, az nem szavazhat (kivéve ha Angliában él, az ugyanis belföldnek számít), csak az ír diplomatákra és brüsszeli EU-tisztviselőkre van kivétel.

Ausztriában pedig még az önkormányzati választásokon is szavaznak a külföldön élő osztrákok.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 09:02:04

@Babette_:

Arról, hogy milyen szörnyű dolog, hogy a pretoriai magyar követségen dolgoznak az alkalmazottak, ahelyett hogy lustálkodnának.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 09:03:49

@Babette_:

Nem szüntette meg a lakcímét.

Sokan pl. azt hiszik, hogy ha be vannak jelentve egy lakcímen, ami az ő tulajdonuk, s eladják a lakást, akkor megszűnik a lakcím is. Pedig a kettőnek egymáshoz semmi köze.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.27. 09:06:23

@maxval a gondolkodó birca: lehet, de a gyerekek be se voltak jelentve...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 09:06:31

Akit érdekel részletesen hogy miként megy a szavazás az egyes EU-államokban, annak javaslom maxval1967.files.wordpress.com/2013/08/szav.png táblázatomat, még másfél éve készítettem egy elemzéshez.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.02.27. 09:11:35

@maxval a gondolkodó birca: Ok, világos.
Nem kell egyetérteni.
:)
Én úgy gondolom, hogy bár törvényileg megtehetném, mégsem illik szavaznom/belepofáznom az otthoni dolgokba, alapul véve, hogy nem szándékozom visszatérni.

Na, meg ez a "család megkért rá", kiverte a biztosítékot.

Herr Géza 2014.02.27. 09:16:41

@svájci sapka (ch): Azt lehet tudni, hogy ennek a "család által felkértnek" melyik irányba kellene szavaznia? Csak úgy érdekelne...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 09:18:11

@svájci sapka (ch):

De, szerintem illik. Pont ezzel nem értek egyet.

Ez kb. olyan, mintha azt mondanád: nem illik igénybe venni a nyugdíjas kedvezményt a vonaton, mert nem teljesítettél fiatalon sorkatonai szolgálatot. Hülyeség, mert a kettőnek egymáshoz semmi köze.

Herr Géza 2014.02.27. 09:19:40

Mellesleg @HÁ néhány hete felkérte a tisztelt csapatot, hogy a blogon mellözzük a politikai "csörtéket". Na most kérdezem én, egy ilyen posztra mégis mit kellene reagálni? Hogy van-e Túró Rudi Dél-Afrikában, ill. ott hogy lehet élni nélküle?? :DD

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 09:20:50

@svájci sapka (ch):

"Na, meg ez a "család megkért rá", kiverte a biztosítékot."

Nevetni fogsz, de valahogy így szavazott a nagymamám az 1990-es bolgár választásokon. A nagymamám 4 éves kora, 1924 óta élt Mo-n már, én meg mondtam neki 1990-ben menjen el szavazni az első szabad választásokon. Ő meg elment. Szavazás előtt telefonált nekem még egyszer, mert elfelejtette közben kire kell szavazni.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 09:22:38

@Herr Géza:

Oké, kezdjük el a vitát!

Szerinted a pretoriai követségen az alkalmazottak szeretik a túrórudit?

:-)))

Hari Seldon 2 2014.02.27. 09:31:02

@Jani haverja:
Elvileg még igazad is van, de gondolom van azért még pár rokonod/családtagod, aki nem örül a maffiauralomnak, és a kedvéért ennyit azért megtehetsz. Magam részéről: úgy vagyok vele, hogy ezt megteszem a családért.
Mondjuk mi elmegyünk Magyarországra autóval azon a héten, reggel szavazunk, és AZONNAL jövünk haza.
Utána egy percet sem maradunk.
Persze, ki ki maga dönti el, hogy mennyire van messze a követség, és megéri neki ezt.

OK, ez kicsit OFF volt, de szerintem a mai téma amúgy is erre fog menni ki.

Ennike (DK) 2014.02.27. 09:31:50

Megint állampolgárság, megint szavazás...Megint vélemények. Nos, itt az enyém is:
Teljesen mindegy ki mit gondol Magyarországról és a magyar állampolgárságról, de nekem, számomra az identitásom része, az a tény, hogy nekem 9 evvel ezelőtt vizsgázni kellett alkotmányjogból és 30000 forintot le kellett pengetni, a megszerzéséért, már akkor jogtalan volt, de megérte, mert meg-, illetve visszakaptam azt, amit mindig is magaménak éreztem, csak nagyon későn. Ezért én nem vagyok hajlandó lemondani róla ha egy másik ország állampolgárságának felvételéért ezt kérnék, tőlem.
Szimpátia, ide, vagy oda, politikai előny, ide vagy oda, soha nem fogom elfelejteni, és talán megbocsájtani sem, hogy, volt Magyarországnak, egy olyan miniszterelnöke, aki leszavazta, a határon kívüli magyarok ezen jogát.
De a szívem, a lelkem, a gondolataim, az érzéseim, a világom az MAGYAR, és ez így is marad. Nagyon jó érzéssel, tölt el, hogy magyarul olvashatok, írhatok, gondolkodhatok, és, már harmadik dán kolléganőmet vihetem Budapestre, így személyes "guide"-juk lehetek.

Azt tapasztalom itt Dániában, hogy a sok örökbefogadott, mind identitászavarral küzd, nagy százalékuk, kíváncsi a gyökerekre, és bármit megtennének, hogy felderítsék.

A harmadik, negyedik generációs "magyarnak" is nagyon fontos lehet a magyar állampolgárság és az ezzel járó útlevél.

És, hagyjuk, már a választási propagandát, és riadalmakat, mert ez ugyanolyan,mint a 23 millió román esete, akik mind Magyarországra özönlöttek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.27. 09:31:58

Erdekes poszt, bevallom tetszet... Del Afrika miatt :)

Egy dolgot nem ertek: miert "elfeledettek" azok, akik anno (vagy most) onkent tavoztak?
Hoztak egy dontest, ahogy azok is, akik 56-ban maradtak. Nincs ebben semmi extra.
89 utan, akinek fontos volt a hazaja gond nelkul haza is mehetett. Akinek nem, vagy kenyelmesebb volt, az maradt. De ezek utan elvarni, hogy az ohaza szorakoztasson minket?!

Minket, hataratkeloket, senki sem felejt el. Mi vagyunk, akik felejtunk (vagy sem).
Ha nekem valami fontos, akkor csinalom / apolok / a mai vilagban kigugkizom. De a magyar allam, a magyar adofizetok penzet ne koltse mar ram (programok, levelek a vajdatol, stb), mert ez goreny dolog a Magyarorszagon elokkel szemben. Inkabb koltsek egeszsegugyre, oktatasra, fenymasolopapirra vagy barmire, az orszaghataron belul... Szerintem.

@svájci sapka (ch):
Mindig is azt a tabort erositettem, aki szerint nincs. Nem elek ott, nem fizetek ott adot, nem hasznalom az allami szolgaltatasokat. Nem tartom etikusnak, hogy mas fulevel verjem a csalant. Meg igazabol nem is erdekel az egesz, minek szavazzak, ha az eredmeny nincsen ram hatassal?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.27. 09:38:25

@Ennike (DK):
Nem ertunk egyet :)

Allampolgarsag annak jar, aki ott el vagy elt. Ha az erdelyieknek kell, koltozzenek at es eljenek ott. Ha ennyit nem er, akkor mire fel az egesz?

Az allampolgarsag egy politikai / gazdasagi kerdes es nem erzelmi. Erzelminek ott a nemzetiseg.

Vagy jogos kernem az ukran, orosz es mongol allampolgarsagot, mert az osok arrol a videkrol jottek, szulethettek a mai orszagok teruleten?

Azt gondolom, hogy ha kell valami az eletben, akkor tenni kell erte. Semmi sem jar ingyen.

Herr Géza 2014.02.27. 09:40:07

@maxval a gondolkodó birca: Legyen! A jobbos vagy a balos (??) alkalmazottakra gondolsz ?? :DD

Ennike (DK) 2014.02.27. 09:43:25

@Kövérmadár [swe]: Mert az erdélyi az magyarnak érzi magát, a legkevésbé románnak, a határokat meg nem ő húzta meg...Van, akinek a családja, összes rokona, az egész élete oda köti. Nem mindenki annyira mobilis, mint te, vagy én.

Bebbi 2014.02.27. 09:43:34

@Kövérmadár [swe]: Fura, erre meg igy nem gondoltam, de elegge tetszik a gondolatod, hogy: "Allampolgarsag annak jar, aki ott el vagy elt. Ha az erdelyieknek kell, koltozzenek at es eljenek ott. Ha ennyit nem er, akkor mire fel az egesz?"

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 09:44:24

@Kövérmadár [swe]:

Minden állam költ számtalan dologra. Ebből kiemelni a külföldi magyarokat abszurdum. Ha felesleges költségeket akarsz keresni, akkor azokat elsősorban belföldön keresd.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.27. 09:44:52

@Ennike (DK):
"A harmadik, negyedik generációs "magyarnak" is nagyon fontos lehet a magyar állampolgárság és az ezzel járó útlevél."

Pontosan errol van szo!
Elnek rokonaim az USAban. Fontos lenne egy amerikai utlevel, mert a hataron ugy gyorsabb atjutni es meg tervezunk oda utat. Nem mellesleg amerikainak erzem magam, megdobban a szivem a csillagos-savos lobogo lattan, az alkotmanyt is megtanulom, ha kell.

Kaphatok amerikai allampolgarsagot? Leccileccilecci!!! Igerem a demokratakra fogok szavazni, ha megkapom az allampolgarsagot!

Erted, mi a gondom ezzel az egesszel?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.02.27. 09:45:41

@Hari Seldon 2: Az csak az egyik gondom, hogy nem tartom jogosnak azt, hogy mi - akik nem élünk Magyarországon - szavazhassunk-szavazzunk. De ha jogosnak tartanám, akkor sem tudnék nyugodt lelkiismerettel kire :( Nem tudnék olyan szóbajöhető pártra szavazni (mert nincs) a jelenlegi Magyarországon, amelyikről nyugodt szívvel tudnám állítani, hogy legalább annyira előremozdítaná a Magyarországon lévő rokonaim - ismerőseim (és ezáltal Magyarország) sorsát, hogy legalább hagyná őket normálisan élni. Még ennyit sem tudok egyik pártról sem elmondani. Normális gazdaságpolitikáról meg inkább ne is beszéljünk... :(

Hari Seldon 2 2014.02.27. 09:45:42

@maxval a gondolkodó birca:
Sajnos nem tudom hogy lehet-e dölt betűt vagy aláhúzottat szerkeszteni, gyanítom sehogy, mert még nem láttam. :-)

Na mindegy, a lényeg: hétfő munkanap, és 12 óra az út vissza.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 09:45:45

@Kövérmadár [swe]:

Minden ország maga állapítja meg a saját állampolgársági szabályait. Miért ne vennéd fel a mongol állampolgárságot, ha a mongol szabályok szerint jogosult lennél rá?

Mr Long 2014.02.27. 09:45:48

@Bebbi: Lehet az en nemtorodomsegem, de azt sem tufom pontosan mikor lesz a valasztas. Es ez igy jo is nekem.

Herr Géza 2014.02.27. 09:46:38

@Kövérmadár [swe]: Ne felejtsd, áttételesen azért érinthet a szavazás eredménye és annak további fejleményei. Amíg nem vagy svéd állampolgár, addig kellemetlen meglepetésekben lehet részed, ha pl. M.o.-t "valami örült kivezeti" az EU-ból.... Pl. egyszer csak munkavállalási meg tartózkodási engedély fog kelleni, és bár ne hiszem, hogy speciel a svédek kiebrudalnának Téged, de más országokban akár még ez is elöfordulhat....

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 09:47:33

@Kövérmadár [swe]:

Az amerikai állampolgárságnak megvannak a maga szabályai. Ha élni tudsz valamelyik szabállyal. felvennéd? Vagy azt mondonád, hogy nem, mert nem élsz ott?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 09:48:22

@Hari Seldon 2:

Akkor oké, értelek.

Én is így csináltam 1990-ben: csak a választás miatt utaztam.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 09:49:22

@Herr Géza:

Előbb fog az EU szétesni, mint hogy Mo. kilépjen.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.27. 09:51:28

@Ennike (DK):
A hatarokat soha nem az emberek huzzak meg. Lehetnek olasz allampolgar is (vagy romai), ha nem bomlik szet a Romai birodalom. Vagy angol, esetleg francia, ha ugyesebbek. Nemet, ha Hitler nem veszit es beolvasztja Magyarorszagot.
Amerikai, ha az en oseim is rajta lettek volna a Mayflower-on.

A hatarok csak egy keretet adnak. Ha nem tetszik a kapott keret (mint nekem), akkor ki kell bujni belole. Tenni erte, pontosan ugy, ahogy egy jobb vegzettsegert vagy allasert vagy parkapcsolatert tesz az ember.

Ugy hallottam, hogy "nincs lehetetlen, csak tehetetlen".

@maxval a gondolkodó birca:
Ott is vannak, sokkal tobb is. De azert jottem el, mert nem akarok annak a resze lenni. Akkor meg ne keressenek.
Ha majd ujra erdekel, visszakoltozom es ujrahonosittatom magam. Ha nem fog, akkor ugyis mindegy es feleslegesen kidobott penz.

Herr Géza 2014.02.27. 09:51:44

@maxval a gondolkodó birca: Na valami hasonlót én is mondtam az NSZK és az NDK "közösüléséröl" annak idején, oszt tessék...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.02.27. 09:51:55

@Kövérmadár [swe]: Erre a hozzászólásodra is csak azt tudom írni, hogy pontosan így gondolom én is.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 09:53:28

@Herr Géza:

Pedig annak idején nyílt titok volt: ha a kommunizmus megszűnik német földön, az NDK is megszűnik. Azaz csak az történt, amire számítani lehetett.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.02.27. 09:54:43

@maxval a gondolkodó birca: Hát azért a két dolog nagyon fej-fej mellett halad...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.27. 09:56:39

@maxval a gondolkodó birca:
Mert mi a fenenek? :)
Nem elek ott, nem is akarok.

Az amerikai allampolgarsag mar erdekesebb. Ha megkapnam, megprobalnam. Ha nem megy, visszajovok es megy a levesbe az utleveluk.

@Herr Géza:
Ez meg ket ev. Utana leadom a magyart es tobbe nem "banthatnak".

Itt nem sok jelentosege lenne es szerintem sok esetben mashol sem, ha az ember mar ott van. EUban semminepp sem, szerintem.

De az alapveto felteves jogos, ezert is adom le majd a magyart. Nem kell, hogy hatrany erjen, meg ha kicsi az esely is ra.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.27. 09:58:21

@maxval a gondolkodó birca:
Aposom kapott levelet Mo-rol a valasztasok kapcsan.

En nem kaphattam, mert nem tudjak hol vagyok (biztosan de, de hivatalosan nem adtam meg). Nem veletlenul :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 10:00:32

@Jani haverja:

Erősen kétlem. Mo-nak nem érdeke a kilépés. Ha szétesik az egész, akkor az a gazdag EU-tagok irigysége miatt lesz, s nem a szegény országok miatt.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 10:02:21

@Kövérmadár [swe]:

Ha nem adod meg a címedet egyetlen magyar szervnek sem, nem kapsz levelet. Én nem adtam meg soha semmilyen címet magyar hatóságnak, így nem is kapok semmit.

2014.02.27. 10:02:24

@svájci sapka (ch): Ez egy erdekes kerdes amire valoszinuleg nincs 'jo vagy rossz' valasz. Ami bennem felmerult, hogy mennyire etikus olyannak szavazni aki soha nem elt az orszagban? Tehat papiron allampolgar, de maximum nyaralni volt ott? Ha valaki pl. az orszagban nott fel es kesobb mashova koltozott, meg ha nem is szandekozik visszamenni, legalabb valamennyire tisztaban lehet a tarsadalmi viszonyokkal, partokkal stb., azzal ellentetben aki soha nem elt ott.

Ennike (DK) 2014.02.27. 10:04:45

@Kövérmadár [swe]: Madár, szíved joga, úgy gondolkodni, ahogy.

Ez ugyanolyan meddő vita és téma, mármint az erdélyi magyarok és az ő állampolgárságuk, mint az erdélyi magyar és román közötti. Itt mindenki elmondhatja szabadon, én is megtettem, mint más is.

Egész életemben stigmaként hordozom, akárcsak a zsidók, utállak, mert magyar vagy Romániában, és ha átköltöztél, akkor azért utállak, mert te román vagy Magyarországon, és véget nem érő, vörös kakas mese. De ez is mint minden más, minden embernél másképp csapódik le, személyiség függő.

nigara 2014.02.27. 10:06:14

@Herr Géza: Pontosan!!!! Ezt kellene tudnia minden külhoninak, aki nagyhangon veri a mellét, hogy őt nem érinti már semmi. És ezért kell szavazni is.

M. Péter 2014.02.27. 10:08:23

@svájci sapka (ch): A magyar külpolitika mindenképpen érint. Pl. Mo. hadat üzen Svájcnak, téged meg internálnak mint ellenséget. Az EU-n kívül a legtöbb országban magyar egészségügyi adót kell fizetni az ott dolgozó magyaroknak.

Ennike (DK) 2014.02.27. 10:10:16

@Kövérmadár [swe]: @Ennike (DK): és, hogy ez mennyire igaz, itt a posztom után is, a FB-on pont ilyen irányú támadások értek, semmi sem változott, főleg az előítélet nem.

Nigro notanda lapillo 2014.02.27. 10:16:10

@svájci sapka (ch): kettôs àllampolgàrként egy harmadik orszàgban élek. A màsik àllampolgàrsàgom szerinti orszàg törvényei biztosítjàk szàmomra a szavazàst az elnökvàlasztàson(ô mindenkit képvisel), àm a parlamenti vàlasztàson külön listàra szavazhatok, nagy régiókban elosztott, külfôldön élô àllampolgàrokat képviselô jelöltekre.
Szerintem ez így logikus mivel nem élek az adott orszàgban, nem "szólok bele" abba aminek nem viselem az esetleges kôvetkezményeit.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 10:18:44

@Mirjam2:

A belföldön élők zöme sincs tisztában a magyarországi politikával. Az emberek indulatok alapján szavaznak. Racionális szavazó nagyon kevés van.

Ballib törzsszavazó: csak Orbánt ne!
Fideszes törzsszavazó: csak a ballibeket ne!
Egyikőjüket sem érdekli se program, se terv, se semmilyen adat.

Herr Géza 2014.02.27. 10:26:14

@maxval a gondolkodó birca: Na azt ne mondd már, hogy Te már a 80-as évek elején tudtad, hogy a kommunizmus (mellesleg sztem. továbbra is szocializmus) megszünik, másnap a falat elbontják és a belnémet határok megszünnek... Mellesleg ha erre még fel is tettél volna néhány fontot a brit bukiknál, akkor ma valószínüleg nem Szozopolba járnál napozni meg pancsizni.... Méghogy "számítani" lehetett rá... Ember, én ott (NDK) éltem 1981.-86. között, sokmindenre lehetett ott akkor számítani, de nem a fal elbontására!

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 10:29:49

@Herr Géza:

Nem, a kommunizmus bukására nem számítottam én sem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.27. 10:49:41

@maxval a gondolkodó birca:
A ketto jellemzoen ossze van kapcsolva.

Ha azt mondom, hogy megy a levesbe az utlevelem, akkor azt ertem alatta, hogy szakitok az orszaggal es az allampolgarsaggal is. Szamomra az utlevelen kivul nem sok gyakorlati haszna van barmilyen allampolgarsagnak (jelen pillanatban).
Itt ap nelkul is jar az TB, nyugdij, oktatas. A tobbi csak maszlag. Ezert nem ragaszkodom a magyarhoz, nem hasznalom a szolgaltatasokat, akkor meg minek? Sved utlevel ugyanannyira jo, mint a magyar.

@Ennike (DK):
Sosem foglak megitelni az alapjan, hogy melyik orszagban szulettel vagy milyen nemzetisegunek vallod magad. Jelentektelen dolgok ezek.
Az alapjan itellek meg, hogy milyen ember vagy.

A szememben egy Daniaban elo apolono vagy, tisztesseges, becsuletes (amennyire innen meg tudom itelni). Ezen kivul a szemelyiseged is pozitiv benyomast kelt.
Ha ezek utan egy japan nemzetisegu zsidonak vallod magad es fekete a borod, de Del Afrikaban szulettel... az a te dolgod, engem sosem fog erdekelni es sosem foglak pozitivan vagy negativan megkulonboztetni emiatt.

Az ember "minoseget" nem a szarmazasa hatarozza meg. Sem az, hogy buszke-e arra vagy sem. Vannak ezeknel fontosabb dolgok is.

Herr Géza 2014.02.27. 10:50:05

@maxval a gondolkodó birca: Igen, abban igazad van, hogy ezt a mondatot

"...sokmindenre lehetett ott akkor számítani, de nem a fal elbontására!"

helyesen így kellett volna fogalmaznom:

"...., de nem a "kommunizmus" megszünésére!

Pusztán a szerintem is helyes logikai lánc miatt... :DD

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2014.02.27. 10:52:35

@Herr Géza: Dél-Afrikában csak akkor találsz Túró Rudit, ha viszel magaddal. :) Még a lengyel boltban sincs....

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2014.02.27. 10:57:14

Egyébként megjegyzem, hogy ott is most lesznek választások, de ott nem igazán hajtanak arra, hogy a külföldön élők szavazzanak.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.02.27. 10:58:12

@maxval a gondolkodó birca: Miért? Van bármelyik oldalnak programja? Meglepne... D

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.02.27. 11:04:54

Valaki írjon már egy jó kis hatàràtkelős posztot, lègyszi!!

(Vajon a választások után itt is kevesebb lesz a politikai tartalmù poszt??)

nosuti 2014.02.27. 11:05:26

@maxval a gondolkodó birca: engem most érdekelne a program, de úgy látom egyiknek sincs igazán. Pár héttel a választás előtt nem frankó.

amúgy egyetértek veled, abszolút kötelességemnek érzem, hogy szavazzak. Az, hogy esetleg nem élek ott, nem indok számomra, mert nem csal belpolitikából áll egy ország. Tudom én ehhez kicsi vagyok, de ha lehet nem szeretnék még egy baltás gyilkost hazaengedni meg hasonlók.

Mr Long 2014.02.27. 11:08:11

@Jani haverja: Persze. +10% arra, amit mas iger... Meg kanaant 2 idoegysegen belul.

Mr Long 2014.02.27. 11:11:25

@Szilvana1: Delutan atlepem a varoshatart es miutan vegeztem a tescoban hazaterek. Leirjam a belul lejatszodo folyamatokat, amint elhagyom a lakasom egy idore es amint ujra feltunik a szurkesegben?

2014.02.27. 11:20:49

@maxval a gondolkodó birca: Ebben sajnos teljesen igazad van, legalabbis igy volt mikor meg ott laktam. Nem tudom mennyit valtozott a helyzet, valoszinuleg nem sokat. Emlekszem, egyszer meg nagyon regen, mikor kerdeztek a barataim hogy kire akarok szavazni, mondtam hogy az MDF-re. Erre dobbenten meredtek ram, hogy de hat 'mi' (en meg a barati korom) 'baloldali liberalisok' vagyunk, igy MSZP vagy SZDSZ - hogyan juthat eszembe egy masik part? Probaltam valamit magyarazni hogy szimpatikus nekem az MDF programja de tovabbra is ugy neztek ram mint az ufora. Program? Kit erdekel?

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.02.27. 11:20:53

Igen, kérlek. Esetleg ecsetelhetnèd, hogy a Tesco-t csak a bankkàrtya szàmod érdekli, hogy útközben eljàtszottàl a szavazàs moràlis kèrdèseivel és persze hogy nem kivànhatnàl többet az èlettől mint a megbecsült mosogatòi munkàd és Ozman, a szobatàrsad.

2014.02.27. 11:27:39

Nekem nagyon tetszett a poszt, oszinten szolva nem is gondoltam volna hogy ilyen aktiv magyar kozossegi elet van / alakul Del-Afrikaban. Arra lennek kivancsi hogy kb. hany magyar allampolgar el ott, es ezek kozul mennyien regi es uj bevandorlok? (Vagy ez kiderult a posztbol es csak az en figyelmemet kerulte el?)

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.02.27. 11:28:48

@Mr Long: hupsz, az előző nekem ment. :)

Ennike (DK) 2014.02.27. 11:40:22

En nem tudom ti kinnt, hogy vagytok, de en rendszeresen kapok a magyar kovetsegtol levelet, amiben mindenfele meghivo, es tajekoztatas van, koncertekrol, szinhazi muhelyek eloadasairol, vagy barmi mas magyar vonatkozasu, vagy magyar szarmazasu muvesz eloadasairol, ezen kivul minden evben meghivnak a kovetsegre okt 23-ai recepciora, ahol magyaros kajakat szolgalnak fel. En 1x voltam, nem nyerte el a tetszesemet, es ritkan van az emlitett musorkinalatbol is,ami engem erdekelne, de ettol fuggetlenul en orulok, hogy tajekoztatnak.
Csak zarojelkent a kulkepviselet munkajarol.

labirintus1 2014.02.27. 11:41:21

@maxval a gondolkodó birca: Mi ez az optimista hozzáállás nálad? :-)

Nem tudjuk, hogy a követség hogy működik. Csak annyit írt, hogy nagy buzgalommal oszt állampolgárságot olyanoknak, akinek a nagyszülei állampolgárok voltak.
De arról szó nem volt, hogy mit csinálnak, ha valaki beesik, hogy ellopták az útlevelét, vagy ha gyereke született és anyakönyvezni szeretné.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.27. 11:44:42

@nosuti:
En szivesen megszavaznek egy kormanyt, amelyik hadat uzen Svedorszagnak ;)
Kicsit felporgetne a gazdasagot itt es ugysem lenne kerdes a vegkimenetel. :)

A G8-akon kivul ugyan kinek van nemzetkozi ertelemben is sulya? Magyarorszag ket dolgot tehet: hepciaskodik es akkor kirohogik vagy simulekony es kaphat par csontot. A tobbi opcio a 90-es evekben eluszott...

Hari Seldon 2 2014.02.27. 11:46:27

@maxval a gondolkodó birca:
"Ha szétesik az egész, akkor az a gazdag EU-tagok irigysége miatt lesz, s nem a szegény országok miatt. "
Ebben valószínűleg igazad van. De még sokára lesz hivatalos álláspont a kétsebességes Európa. Még legalább 20 évig fenn kell / fenn fogják tartani a látszatot.
Aztán majd Magyarország (is) mehet a NB2-be játszani.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.27. 11:46:44

@Ennike (DK):
Ilyenrol itt nem tudok. Lehet, hogy jelezni kell, hogy erdekel az ilyesmi vagy olvastak a blogomat es rajottek, hogy kar a belyegert ;)

Mr Long 2014.02.27. 11:47:14

@Ennike (DK): Lehet nalatok jofej a kovetseg. Szerintem itt UK-ban orulnek, hogy kiszabadultak Mo-rl es kerulnek mindent, ami a magyarokhoz koti oket :)
Mint megtudtam itt MCR-ben van spanyol kozetseg (vagyis kihelyezett reszlege). Osszesen egy emberbol all, miota par ve megkurtitottak a koltsegvetest es elkuldtek egy csomo embert. Allitolag elotte sokan dolgoztak itt. Bar most mekkora jo lehet a faszinak, hisz egyedul van, megszakadni nem szakad meg (spanyol kollegak mondtak ezt).

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.02.27. 11:47:36

@Herr Géza: asszem balra. :)
@maxval a gondolkodó birca: :) semmi baj, nem először nem értünk egyet.
@Kövérmadár [swe]: +1
@Mirjam2: érdekes kérdés, az én elméletem szerint nem etikus az sem.
@M. Péter: Azért ez meglehetősen elvont példa. :) (megjegyzem az egyéni szoc. problémám lenne). A járulékot itt fizetem, otthon csak privátot tudok igénybe venni.
@Nigro notanda lapillo: respekt.

Egyébként, én senkit nem akarok győzködni, csak felmerült bennem a kérdés. Leírtam, hogy látom, még az is lehet, hogy rosszul. :)
Ellenben eléggé elvetemült vagyok, ha eddigi életemben eddig egyszer (először-utoljára-soha többet) szavaztam, ez már nem fog megváltozni. Pláne úgy, hogy nem élek ott.

La Pantera 2014.02.27. 11:51:26

@Ennike (DK): át tudom érezni, amit mondasz, nagyon sok határon túli ismerősöm van és családtagok is. Ők valamilyen meseországnak képzelték Magyarországot, magyar iskolába jártak, magyarul beszéltek otthon, magyar könyveket olvastak, magyar tévét néztek (már aki tudott) aztán hatalmas pofon érte őket, amikor áttelepültek és lerománozták /szerbezték /szlovákozták, stb. őket.
Egyetértek a kormány azon törekvésével, hogy könnyíti számukra az állampolgárság megszerzését, a szavazati joggal viszont nem.
Én se fogok szavazni, mert már nem veszek részt az ország életében, úgy érzem, nincs jogom beleszólni.

Ennike (DK) 2014.02.27. 11:51:44

@Kövérmadár [swe]: 6 evvel ezelott, az akkori munkakozvetitonk regisztralt bennunket a kovetsegen, emailben ertesitenek, a levelet a meghivoval csak okt. 23-an kuldik.

Mi "nagyon" hivatalosan jottunk, itt vartak bennunket, es mindent "megtettek" ertunk :) Aki csak ugy eljon, annak nem az az elso gondolata, hogy jelezze magat a kovetsegen, kezicsokolom megerkeztem tessek nyilvantartasba venni :)

tsabus UAE 2014.02.27. 11:51:52

Az első idekint töltött években még azonosulni tudtam a sokat emlegetett elvvel, miszerint "külföldön élek, külföldön adózok, nem szólok bele az otthoni dolgokba" - tehát nem is szavazok otthon.
Azóta viszont rokonaimmal/ismerőseimmel arrogánsan és undorító módon bánt az új vezetés, embereket tettek tönkre, és végül másodrendű külföldi lettem (magyar lakcímmel nem rendelkező, új állampolgárok levélben szavazhatnak, nekem regisztrálni kell). Ha ők felrúgták a fair play szabályait, akkor én is. Csak azért is szavazni fogok !
...és igen, indulatból. Nem igazán látok programot egyik oldalon sem, de az biztos, hogy ez nem mehet így tovább. Sejtem, hogy ez nem sok mindent változtat a helyzeten, mégis kíváncsi vagyok, mi lesz az eredmény. Ha a magyarok többsége a mostani, végtelenül cinikus, tapló stílusú ciklus folytatását szeretné, akkor ennyi. Ez lesz az utolsó erőfeszítésem ezügyben.

Ennike (DK) 2014.02.27. 11:56:51

@La Pantera: igen ez pontosan igy van, szavazni en sem szavazok 2x szavaztam eletemben, miutan bebizonyosodott, hogy semmi nem teljesul az igeretekbol, ezert le is mondtam, 1x Romaniaban, !x Mo-on
@Mr Long: koltseghiany miatt... tipikus

SzZoole 2014.02.27. 11:58:11

@Kövérmadár [swe]:

Sosem foglak megitelni az alapjan, hogy melyik orszagban szulettel vagy milyen nemzetisegunek vallod magad. Jelentektelen dolgok ezek.
Az alapjan itellek meg, hogy milyen ember vagy.

A szememben egy Daniaban elo apolono vagy, tisztesseges, becsuletes (amennyire innen meg tudom itelni). Ezen kivul a szemelyiseged is pozitiv benyomast kelt.
Ha ezek utan egy japan nemzetisegu zsidonak vallod magad es fekete a borod, de Del Afrikaban szulettel... az a te dolgod, engem sosem fog erdekelni es sosem foglak pozitivan vagy negativan megkulonboztetni emiatt.

Az ember "minoseget" nem a szarmazasa hatarozza meg. Sem az, hogy buszke-e arra vagy sem. Vannak ezeknel fontosabb dolgok is."
Ezzel a kommentedel 100%-ig egyet ertek,en is igy gondolkodom es a gyermekeimet is erre az elvre es hozza allasra nevelem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.27. 12:04:13

@Ennike (DK):
Igy mar ertem :)

Bele is bolondulnek, ha jeleznem kellene, hogy megjottem. A svedek tudnak rolam, a magyarok tudjak, hogy kulfoldre tavoztam. Ennyi legyen eleg.
Meg az kellene, hogy jelenteseket irjak, hogy mikor, milyen volt a szekletem ;)

@tsabus:
Ez azert van, mert neked ez meg mindig fontos.
En is hazaarulo lettem, de csak nevetek rajta. Ha a Viktor nyer 8/9-eddel, azon is csak nevetek majd. Ha a masik oldal (azt sem tudom ki a masik oldal, van-e egyaltalan), akkor is csak nevetek. A maradek "vagyonom" kihozatalanak jot tenne egy eros forint, de oszinten szolva a megszabadulas fontosabb, mint 10% arfolyamveszteseg.

Inkabb segits a rokonoknak is hataratkelni. Aki maradni akar, az vallalja a problemakat is, ne foglalkozz vele.

Latcho Rom 2014.02.27. 12:06:15

@Babette_: tabletrol parabolikus antennaval szivem.
:)

gabcigirl 2014.02.27. 12:06:21

Tsabusnak igaza van. Az ő álláspontja ok. Más hozzáállással meg ne szavazzanak külföldről, oszt kész :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.27. 12:06:51

@Zoole[uk]:

"@Kövérmadár [swe]: ...A szememben egy Daniaban elo apolono vagy, tisztesseges, becsuletes (amennyire innen meg tudom itelni). Ezen kivul a szemelyiseged is pozitiv benyomast kelt..."

Tudom hogy csak melle ment, de Kovermadar mint egy csinos dan apolono... muhahaaa! :DDD

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.27. 12:10:29

@Kövérmadár [swe]: "En szivesen megszavaznek egy kormanyt, amelyik hadat uzen Svedorszagnak ;)
Kicsit felporgetne a gazdasagot itt es ugysem lenne kerdes a vegkimenetel. :)"

Az! Rogton rakuldenenek a magyar Grippenekre egy "remote software update"-et amiutan valahogy nem akar a gazturbina begyulladni. :DDD (en is tudom hogy nincs ilyen)

Herr Géza 2014.02.27. 12:11:07

@zebralany: Miért, lengyel bolt van???? Nem is lennék nagyon meglepödve... :DD

Ennike (DK) 2014.02.27. 12:11:44

@Zoole[uk]: @Kövérmadár [swe]: en is egyetertek, igy kellene lennie, de .....nem igy van, de..... tiszteletem a kiveteleknek:)

SzZoole 2014.02.27. 12:15:23

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ja,mint Ursula a Dr.Bubobol:)))
Jut eszembe Te azt irtad valamelyik nap,hogy miskolci vagy a Mata csalad nem ismeros neked?Regen a Vorosmarty utcan laktak a Szinva abc-vel szembe,nem fontos,csak egy kerdes.

**mimi** 2014.02.27. 12:23:43

@nosuti:
engem is érdekelne a programjuk, de nem igazán van nekik, ha csak azt nem veszem annak, hogy, hogy ki tudja jobban sárba taposni a másikat!

El fogok menni szavazni, mert én itt élek...de jó érzéssel nem tudom kire!!!

nincs alternatíva...:(

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.27. 12:30:36

@Mr Long: "Vagy pont hogy begyullad..."

Ehehhe :)

@Zoole[uk]: Nem, nem ismeros. Amugy bar szuleimnek van egy kiado paneljuk, ami tortenetesen pont a Vorosmarty-n van, de nem Mata-k laknak benne. Mas csaladot meg nem ismerek onnan.
En a varos eszaki reszerol jovok (Szentpeteri kapu).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.27. 12:36:38

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Ne gondold, hogy nincs bennuk olyan biztonsagi res, amit a gyarto ismer csak :)
Hiba lenne, ha nem lenne...

@Ennike (DK):
Persze :)

@**mimi**:
Ma nagyon nepszeru vagyok... most kellene abbahagynom :)

SzZoole 2014.02.27. 12:38:30

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: nekem az unokatesom lakik ott a csaladjaval a 10 emeletes sorban.
Ismerem az eszaki reszt is mert az edesapam novere szentpeteren lakik a gyermekeivel,sokat jartam arra is,ja es a tapolcai barlangfurdo,nagyon sokszor voltunk,nagyon jo hely:)))

**mimi** 2014.02.27. 12:45:17

@Kövérmadár [swe]:
magasról lehet nagyot puffanni :)))) :P

abaya-oman 2014.02.27. 13:13:02

@svájci sapka (ch): Ezt en sem ertem, miért szavazhat olyan aki nem el Magyarországon? Könnyű annak szavazni akinek nem kell vállalni a döntés következményét. Végülis kibicnek semmi se drága.

Nekem a külföldön élők szavazati jogáról az uj-zelandi törvények tetszenek legjobban. Akkor szavazhatsz kulfoldon elve, ha az előző választások idejen meg otthon szavaztál. Ha több mint egy választási időszakot töltöttel kulfoldon akkor elveszited a választási jogod mindaddig, míg ujra haza nem költőzol. Ez igy logikus.

Netuddki. 2014.02.27. 13:13:10

Rosszul állhat a fidesz szénája ha ennyire rámozdultak az innen elszármazott magyarokra. Ezek szerint úgy kell nekik minden szavazat mint egy falat kenyér.

Engem meg mint itt, Magyarországon élő állampolgárt azért egy kissé zavar, hogy olyanok döntenek ki vezesse ezt az országot akik nem viselik a következményeit a választásoknak. Ráadásul el nem tudom képzelni mi alapján döntenek melyik pártot válasszák. A "köz" média eléggé egyoldalúan tájékoztat, a fidesz is összevissza hazudozik, közpénzen kinyalja a kivándoroltak valagát.
Szóval én azt tanácsolnám, inkább ne szavazzanak a "külföldiek", ne szóljanak bele az itteniek dolgába. Persze ki nem szarja le a véleményemet...

abaya-oman 2014.02.27. 13:19:11

@kovi1970: Teljesen igazad van. Szerintem aki tisztességes az nem is fog szavazni hamar egy ideje nem otthon el.

Mr Long 2014.02.27. 13:21:26

Kulonben kerhetnem a T. Kormanytol/Partotl, hogy ne kulfoldon elo magyarkent hivatkozzanak ram?

**mimi** 2014.02.27. 13:22:55

@Mr Long:

háthanem hogy??? :))))

Latcho Rom 2014.02.27. 13:26:08

@Zoole[uk]: Jeles.

Már kezdtem aggodni erted fulesbagyoly, nem lattalak itt par napig..all ok?

Mezga Geza (törölt) 2014.02.27. 13:38:40

@kovi1970: en kulfoldon elek es most eloszor szavazok amiota eljottem. Tudod miert? Mert a szuleim magyarorszagon maradtak. Csak zarojelben jegyzem meg hogy a manyup penzt tolem is elloptak tehat tettem a kalapba hogy szavazhassak.

Szpidi67 (swe) · http://gszentes.blogspot.com/ 2014.02.27. 13:40:12

3 eve elek itt, pontosan a fent megfogalmazott indokok miatt nem fogok szavazni; mert nem elek otthon es mert maceras. Viszont azt is tudom, hogy az otthoni törtenesek hatassal vannak rank is: otthon levö haz, rokonok, stb...Ha hazhoz jönne az urna nagyobb bajban lennek tudom...

Itt mint Mölndali lakos, habar nem vagyok sved allampolgar (meg), jogom van az önkormanyzati valsztasokon szavazni mert itt elek, ide vagyok bejelentve. A parlamenti valasztashoz mar kell az allampolgarsag.

2014.02.27. 13:40:37

@maxval a gondolkodó birca: Szerintem tutira megolvad a melegben a Turo Rudi. Vagy elrabolhatjak toled (ugy tudom veszelyes orszag!). Nem idealis terep a Turo Rudi-rajongok szamara. Szerintem minden magyar koltozzon haza onnan (azok is akik meg nem voltak Magyarorszagon es nem beszelnek magyarul), ha masert nem, a T.R. miatt.

Lucky Larry Silverstein 2014.02.27. 13:40:44

POSZT

'Azok, akik már itt születtek, vagy azok gyerekei, akik alig vagy éppen hogy nem beszélnek már magyarul.

Számukra a magyar állampolgárság legfontosabb és legnagyobb előnye, hogy így sokkal egyszerűbben jutnak be az EU-ba, mintha dél-afrikai állampolgárként kéne kérvényezniük.'

Ezt a szar hazudozást..:) Magyar állampolgár senki sem lehet a magyar nyelv ismerete nélkül.

Lucky Larry Silverstein 2014.02.27. 13:45:51

@Szpidi67 (swe): 'Itt mint Mölndali lakos, habar nem vagyok sved allampolgar (meg), jogom van az önkormanyzati valsztasokon szavazni mert itt elek, ide vagyok bejelentve.'

Ez Mo-n is pontosan így van, az önkorin a külföldiek is szavaznak, ha ott élnek.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2014.02.27. 13:46:03

@abaya-oman: Ez tetszik nekem.

A posztban valószínűleg egy Kőrösi-ösztöndíjas küldött szerepel.
Olyan jó lenne, ha az erre fordított összeg országon belül lenne elköltve, a mi magyarságunk megőrzésénél sokkal égetőbb szükségletekre.

Mr Long 2014.02.27. 13:46:43

@Lucky Larry Silverstein: Biztos vagy benne? Hallottam hireket azt hiszem a szerbeknel adtak puszira (meg penzre).

Lucky Larry Silverstein 2014.02.27. 13:50:02

@Mr Long: Ja én meg ismerem az eljárás tv-i hátterét és gyakorlatát.

Lucky Larry Silverstein 2014.02.27. 13:50:04

@Mr Long: A szerbek is adnak magyar állampolgárságot? Még mit hallottál?

Lucky Larry Silverstein 2014.02.27. 13:50:15

@Mezga Geza: Büntess Géza! Hol voltál amikor Dopeman egyedül tüntetett Londonban a demokráciáért?

Szpidi67 (swe) · http://gszentes.blogspot.com/ 2014.02.27. 13:50:56

@Lucky Larry Silverstein: Köszi, ezt nem tudtam. Ez szerintem is jo gyakorlat. De mivel Mo.-n magyarkent eltem, nem tudom mi jar otthon egy kulföldinek, ezt most tapasztalom itt kulföldikent :)

Hari Seldon 2 2014.02.27. 13:52:56

@**mimi**:
Szerintem már régóta nem az a kérdés, hogy kire.
Hanem inkább kire nem.

Sajnos, a téma miatt szerintem a nap végére a fórumon a vita eléggé el fog fajulni. Ne legyen igazam.

Mr Long 2014.02.27. 13:53:52

@Lucky Larry Silverstein: Hallittam hireket, hogy segitett az ottani magyar kepviselet a papirok elitezeseben.
Kulonben magyar allampolgar gyerekenek is tudnia kell magyarul a papir megszerzesehez? Siman megkapna a gyerekem a magyar utlevelet akkor is, ha nem tanitom meg magyarul, majd az o gyereke is megkapna az apja allampolgarsaga alapjan, majd az o gyerekei is. Vagy nem?

**mimi** 2014.02.27. 14:06:24

@Hari Seldon 2:
hát igen...én is így fogok dönteni...kire nem...

ne legyen igazad, de majd ha nagyon elfajulnak a dolgok, akkor HA rendet tesz :)

Muscari 2014.02.27. 14:07:08

Mi nem fogunk szavazni, nem mintha nem szivesen kuldenem el ezt a bandat melegebb eghajlatra. Raadasul az en kezem is benne van a ketharmadban, nem gondoltam volna, hogy ez lesz belole.

Kulhoni magyarok: allampolgarsag OK, szavazati jog nem (bocsi Ennike), ezzel olyan dologba szol bele egy csomo ember, ami csak nagyon tavolrol erinti oket, ellenben kivaloan alkalmas arra, hogy a merleg serpenyojet az egyik iranyba billentse. Tudjuk, merre.

Az azert nekem is feltunt, hogy hirtelen milyen fontosak lettunk, hazaarulobol hirtelen vallalkozo kedvu kulfoldon dolgozok lettunk, akik voltak olyan kedvesek es elmentek kulfoldre ahelyett, hogy otthon vennek igenybe a munkanelkuli segelyt.

Azert az nagyon erdekes, hogy a multkor nehany ember le lett cseszve, mert politizalt, erre meg ma kapunk egy ilyen posztot. Nem baj, most mindenki kielheti magat :-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.27. 14:07:50

@Kövérmadár [swe]: "Ne gondold, hogy nincs bennuk olyan biztonsagi res, amit a gyarto ismer csak :)
Hiba lenne, ha nem lenne..."

Hmmm, nem tudom, ez egy fogos kerdes.
Egyik oldalrol nyilvan minden orszagban nagyon szigoru nemzetbiztonsagi szabvanyok vannak hogy csak olyan technologiat lehet alkalmazni amire a gyartonak nincs utolagos rahatasa.

Masreszrol feltetelezem ezekrol a cegekrol hogy vannak olyan szinten hogy - ha akarnanak - bele tudnanak nyilni bizonyos rendszerekbe. Mondjuk a Lockheed Martin-rol vagy a BAE Systems-rol talan hamarabb felteteleznek ilyesmit mint a Saab-Gripen vonalrol, de ez csak puszta eloitelet. :)

Mindenesetre eleg necces jatek mert ha egyszer ilyesmi kiderul egy gyartorol akkor onnantol eleg csunyan visszaesnek az eladasai. Szoval ilyen "once in a lifetime" lehetoseg. Mondjuk a Lockheed-bol kinezem hogy igy arulja a rendszereit es egy esetleges nagy vegso, elkeseredett nemzetkozi hajcibalas soran eleseti. Nem tudom, nem igazan ertek annyira hozza. :)

Lucky Larry Silverstein 2014.02.27. 14:14:19

@Mr Long: Eltünt a kommentem.

Namég1x.

Egyedi ügyek elképzelhetők, de nem hiszem hogy tömegesen megéri követségi dolgozókat + anyakönyvvezetőket + köztársasági elnök hivatalának dolgozóit lefizetni.

'Kulonben magyar allampolgar gyerekenek is tudnia kell magyarul a papir megszerzesehez?'

- ha nem magyar állampolgár a gyerek akkor igen.

'Siman megkapna a gyerekem a magyar utlevelet akkor is, ha nem tanitom meg magyarul'

- mint újszülött igen, de ha már külföldi állampolgár akkor vuizsgát kell tennie magyar nyelven alapvető állampolgári ismeretek + töri stb.

Mezga Geza (törölt) 2014.02.27. 14:14:37

@Lucky Larry Silverstein: en nem nagyon kovetem mit csinalnak ezek az arcok. Ezek szerint the igen. Meselj meg!

Muscari 2014.02.27. 14:14:54

@Hari Seldon 2: @**mimi**: valoszinuleg lesznek durva dolgok, foleg, hogy kint van a poszt a Zindexen a blogktrecben.

A fiam most lenne elso szavazo, kerdeztem tole, hogy szeretne-e elmenni, de negativ valaszt kaptam. Azt mondta, ot mar semmi nem koti Magyarorszaghoz. (20 eves!)

**mimi** 2014.02.27. 14:18:37

@Muscari:

Mi nem fogunk szavazni, nem mintha nem szivesen kuldenem el ezt a bandat melegebb eghajlatra. Raadasul az en kezem is benne van a ketharmadban, nem gondoltam volna, hogy ez lesz belole.

hmmmmmmmmm....:)))

Az azert nekem is feltunt, hogy hirtelen milyen fontosak lettunk, hazaarulobol hirtelen vallalkozo kedvu kulfoldon dolgozok lettunk, akik voltak olyan kedvesek es elmentek kulfoldre ahelyett, hogy otthon vennek igenybe a munkanelkuli segelyt.

na ugye hogy ugye??? :)

Lucky Larry Silverstein 2014.02.27. 14:25:41

@Muscari: 'Kulhoni magyarok: allampolgarsag OK, szavazati jog nem (bocsi Ennike), ezzel olyan dologba szol bele egy csomo ember, ami csak nagyon tavolrol erinti oket, ellenben kivaloan alkalmas arra, hogy a merleg serpenyojet az egyik iranyba billentse.'

Ezért van csak listás szavazatuk. Neekd, akit a dolog, saját akaratodból szintén távolról érint, 2 szavazatod van. Pedig ők(felmenőik) nem dönthettek arról, hogy vegyék el a magyar állampolgárságukat.

Mo-n se megy el a választópolgárok fele szavazni. Csak az szerez állampolgárságot, aki érdekelt benne. Csak az megy el az állampolgárok közül szavazni, aki érdekelt benne.

És ez elég megszokott nk-i gyakorlat még a nem speciálisan a határ mentén élő kisebbségi tömbökkel rendelkező országokban is, Mo. jól lemaradt ebben a kérdésben.

Latcho Rom 2014.02.27. 14:25:47

Ez egy nagyon liberális, magyar es amerikai egyetemeken tanito zenész barátom maganfelmerese. Remelem hogy nem lesz igy...

kepfeltoltes.hu/140227/vote_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Na mi újság, Wágner úr? 2014.02.27. 14:29:37

Szerintem, ha akár csak elvi szinten valaha vissza akarhatunk térni Magyarországra, vagy szeretnénk, hogy a gyerekeink visszatérhessenek, ha akarnak, akkor kötelességünk szavazni, azaz megtenni, ami tőlünk telik, hogy Magyarország újra élhető hely legyen. És az ottmaradottak miatt is kötelsségünk. Én külföldön is figyelemmel kísérem az ország sorsát, magyar állampolgárként igenis érint, hogy ki vezeti, hilyen irányba, minden jogom és okom megvan rá, hogy szavazzak, és fogok is.

Mr Long 2014.02.27. 14:29:59

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Siman megeri nekik beleepiteni es egy nagy hajcibalas kozepette elsutni. Gondolj bele, hogy mennyibe fajna egy vilaghaboru meretu harc (hagyomanyos hadviselesnel maradva) es mennyire egyszeru lenne az ellenfelet egy kis radioadassal foldon tartani. Gondolom nem tul sok ceg van a avilagon, aki harci/szallitorepulo gyartassal foglalkozik. Siman megerne a megsporolt osszeg 10%-ert is, mivel utana mire az ellenseg megint venne ezektol a gyartoktol termekeket addigra elmulik 50-60 ev es nem hiszem, hogy egy mai menedzsment gondolkodik ilyen tavban (max a nyugdij kezelok...).

Mr Long 2014.02.27. 14:33:37

@shakti_rom: Azert "vicces", hogy az egesz bal oldal (a mu LMP-t leszamitva) ennyit tudna elerni. Foleg, hogy keptelenek lennenek erdemi koaliciot kialakitani...

Muscari 2014.02.27. 14:37:41

@shakti_rom: azt akarja mondani, hogy ketto kivetelevel minden egyeni helyet a Fidesz nyerne meg? Nagggyon szomoru.

Lehet tudni valamit a felmeres keszitesenek korulmenyeirol? Mennyire reprezntativ?

Mr Long 2014.02.27. 14:38:53

@Mr Long: Bocsanat, helyesbitek! Pontosan: ...mivel utana mire az ellenseg megint kepes lenne venni ezektol a gyartoktol termekeket...

Latcho Rom 2014.02.27. 14:52:05

@Mr Long: Ahogy Quercus s mások is irták itt, emberek félnek..nem feltétlenul mondják meg hogy kire fognak szavazni...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.27. 15:11:54

@**mimi**:
Ez is benne van, igen :)

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
En sem, de vicces lenne, ahogy minden kulfoldi JAS a sved legteret atlepve potyogna lefele :)
Mondjuk nem sok orszag vett eddig...

@Muscari:
Igen, most mar szeretnek minket... de ezek engem inkabb ne szeressenek (meg a tobbiek sem) :)

puhacica 2014.02.27. 15:13:00

@Ennike (DK): sose voltam még erdélyi magyar, nem tudhatom, hogy érez, gondolkodik, aki az, és megbántani se akarlak, de ha "az erdélyi az magyarnak érzi magát", akkor az papír nélkül is annak érzi magát, nem? nem egy útlevéltől leszel magyar, nem attól, hogy fizettél meg vizsgáztál, hanem mert annak születtél. és ezt marhára nem befolyásolja, hogy ez hol történt. nem? (számomra ez kicsit olyan mint a házasság, nekünk nem kell papír meg anyakönyvvezető vagy pap ahhoz, hogy boldogok legyünk és szeressük egymást. lehet, hogy sántít a példa, de ezzel tudom párhuzamba helyezni.)

@maxval a gondolkodó birca: talán mert se program, se terv nem valósul meg soha és az adatokból se lehet túl sok pozitívumot levonni.

Globetrotter2014 2014.02.27. 15:19:00

Itt is indult egy nagykövetségi FB oldal, és kifejezetten jó. A szokásos "propaganda" (követségi események, kulturális és politikai rendezvények) mellett néha kifejezetten hasznos információkat is olvasok, mint a helyi jogszabályok változásai.

Szóval ez egy jó kezdeményezés.

A fent vázolt roadshow is jó dolognak tűnik, van pár ökörség a mostani magyar politikában de szerintem attól még fontos kiemelni a jó dolgokat is.

montroyal ( CAN qc) 2014.02.27. 15:23:17

a posthoz es a kommentekhez .bar e abszolut nem erint engem hanyok ettel az OV manipulaciotl a szavazatokert...de el kell ismerni jol megcsinaltak akik valamilyen negativum miatt elmentek az orszagbol azoknak megnehezitik a szavazast ( ugysem szavaznanak a bandajukra)... akik viszont allampolgarsagot utlevelet kulombozo SEGELYEKET JUTTATASOKAT (beiskolazasi segelyek slovakiaba)kaptak istenitik OV-t es szavaznak ra ...

és amit senki nem vett eszre milyen nagy buli ez kulfoldi kikuldetes nagy penz nyaralas lebzseles a sogor koma jobaratoknak ...

orulok hogy nem élek otthon és nem kell ezen bosszankodnom ... nincs magyar utlevelem allampolgarsagom es amikor a nejem utlevelet inteztuk a kovetsegen megkerdeztek hogy akarnam-e ... koszi NEM...

**mimi** 2014.02.27. 15:25:49

@shakti_rom:
én se mondom meg......:)))))))))
nem mintha nem lehetne kitalálni a kommentjeimből:)))
aztán majd jönnek a titokban olvasók, és jól seggbe rúgnak...:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.27. 15:30:09

@Na mi újság, Wágner úr?:
Magyar allampolgar vagyok, de nincs okom szavazni. Nincs okom az orszag felviragoztatasaert barmit is megtenni. Nem viselem a szivemen a sorsat.

Az orszag, illetve a nep benne arra is keptelen, hogy egy korrekt politikai elitet kitermeljen. A veszett fejsze nyelevel meg foglalkozzon, aki akar, az en egyetlen eletem, a csaladom egyetlen elete ennel kategoriakkal fontosabb a szamomra.

En nem leszek Don Quijote, nem fogok szelmalomharcot vivni...

**mimi** 2014.02.27. 15:31:07

@Kövérmadár [swe]:
és az sorsomat se viseled a szíveden????
Teeeee galád :)))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.27. 15:39:04

@**mimi**:
Mindenki a sajat cseresznyejenek a pogacsa... :)

Mondd, kire szavazzak, hogy neked jobb legyen? ;)

Latcho Rom 2014.02.27. 15:39:25

@Muscari: Utánanézek, ma reggel tette fel a haver a facebookra.

**mimi** 2014.02.27. 15:42:57

@Kövérmadár [swe]:
heheheeeee...rám:)))
nem mondtam még , hogy indulok???:)

Aye aye 2014.02.27. 15:49:08

@Lucky Larry Silverstein:
"Magyar állampolgár senki sem lehet a magyar nyelv ismerete nélkül. "
Ezt most valami vicc?? Vagy a nem magyar állampolgárok is kapnak magyar útlevelet? Az ugyanis születés után jár, bárhol élsz, és nagyon sokan egy kukkot sem tudnak magyarul. Több ismerősömnek is így van magyar útlevele, sőt a gyerekeiknek is. Az egyik pl pont dél-afrikai, magyar és brit útlevelekkel utazgat. Egyébként ő Mo-on nyaralgatva személyi igazolványt is igényelt szórakozásból, csak már nem volt türelme kivárni, mire elkészül. Annyit tudott a srác magyarul, hogy "Egesssegedre!"

tsabus UAE 2014.02.27. 15:50:21

@Kövérmadár [swe]: Ugyan nem hátsó kapu, hanem bug, de (ha jól emlékszem) az F-16 Falcon első szériájának a programozásában volt egy hiba és mikor átlépték az egyenlítőt, a vezérlés a hátukra fordította a gépeket. :-D
Egyébként, a hadiiparban elég gyilkos konkurenciaharc van. Ha valakinek a termékében felfedeznének egy hátsó kaput, az egyből búcsút mondhatna a piaci részesedésének - szerintem.

montroyal ( CAN qc) 2014.02.27. 15:53:25

@Ennike (DK): @puhacica: az erdélyi az magyarnak érzi magát, a legkevésbé románnak,

lehet nem jol latom de ez lehet az a nagy magyar erzes .. magyar mert NEM roman szembefordulas a romanokkal (bizonyosan jogosan ) a nejem aki erdelyi (20év ott 20év Mo) ide quebecbe is athozta ezt az ellenallast, csak itt a francia ami dominal(francia terulet) de nehogy ..mar miert nem angol..nekem ne mondjak meg mint romaniaba erdelybe ..

Mr Long 2014.02.27. 16:02:52

@montroyal ( CAN qc): Egy "elmeny" lehet orok harcban elni az orszagokkal :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.27. 16:12:32

@**mimi**:
Meg nem, de ha tudom, nem adom le a szemelyimet :)

@tsabus:
Ez mokas lehetett, kulonosen az elso eszlelo szamara :)

montroyal ( CAN qc) 2014.02.27. 16:21:24

@Mr Long: még nem sikerult megertetnem a kulombseget

ez itt mindig is francia terulet volt a lakosok nagy reszben franciak és kulombozo torvenyekkel, rendelkezesekkel akarjak megtartani megvedeni orokseguket kulturajukat(?) nyelvuket.. az o szemszogukbol semmi rossz nincs ebbe , masok jottek ide emigraltak alkalmazkodjanak .... erdely egesz mas: magyar lakta magyar terulet volt kulturajukkal nyelvukkel stb es a romanok jottek rajuk a torvenyeikkel .... azert a masodik, harmadik stb generacio mar romaniaba szuletett es ha ott marad ??? szavazni Mo-on ?? na ebben nem tudok csak kivulallo lenni ...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 16:22:34

@Lucky Larry Silverstein:

Csak EU-állampolgárok szavazhatnak az önkormányzati választásokon. 2004-ben lett korlátozva, addig minden külföldi szavazhatott.

blackhairlady 2014.02.27. 16:24:54

@Mirjam2: Szerintem nem derult ki, es engem is erdekelne.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 16:25:10

@Aye aye:

Kevered a születés jogán kapott állampolgárságot a honosítással. Csak az utóbbihoz kell nyelvtudás.

blackhairlady 2014.02.27. 16:26:10

Szerintem lehet ugy is a nemkivanatos partok ellen szavazni, hogy egy egy kis partra tesszuk le a voksunkat, gyengitve ezzel az eselyeiket a tobbinek.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 16:29:52

@montroyal ( CAN qc):

40 éve komolyan Felmerült, hogy Québec lépjen ki Kanadából és csatlakozzon Franciaországhoz. De az összes népszavazáson a Kanada-pártiak nyertek.

Így ma már az egykor hatalmas észak-amerikai francia birodalomból csak pár kis sziget maradt.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 16:35:19

@Muscari:

Képtelenség. Az MSZP még 2010-ben is nyert 2 egyéni mandátumot, pedig akkor nagyon lent voltak.

Én pár nagyvárosban ballib győzelemre számítok, esetleg még az erősen jobbikos vidékeken is (ahol sok a cigány).

Összesen lehet 35-45 közti balllib egyéni mandátum a 106-ból.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 16:41:21

@puhacica:

Kelet-Európában nemzetállamok vannak. Egy kisebbségi sosem lehet emiatt teljesen integrált. Ezért törekszik az átlag határontúli magyar is magyar állampolgárságra, ez számára egyfajta biztosíték. Más kisebbségekkel is így van. Mo-n is így van ez.

Aye aye 2014.02.27. 16:57:44

@maxval a gondolkodó birca:
"Kevered a születés jogán kapott állampolgárságot a honosítással. Csak az utóbbihoz kell nyelvtudás. "
Pont azt írtam én is, hogy nem kell a nyelvtudás.

Latcho Rom 2014.02.27. 16:57:54

@maxval a gondolkodó birca:

Marhaság max, franciak de gaullon kivul sosem tamogattak hogy a ket oszrag egyesuljon.
O se igazán. Kikopte hogy "Vive le Quebec libre", de mast nem.

Oceán?

40 eve a referendum csak arrol szolt hogy elszakadjon-e quebec kanadatol, s formaljon saját orszagot...esetleg szorosabb szálakkal a franciakkal, de egyesulni??
Bullsh@t my friend

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.27. 17:00:37

@blackhair-lady:
A kis partokra leadott szavazatok valoszinu elvesznek. A kis partok sokszor be sem kerulnek az 5% folotti savba.

@maxval a gondolkodó birca:
Nem ertem, hogy miert jobb mindig egy kis, jol elkulonulo csoporthoz tartozni, mint egy minel nagyobbhoz...
"Godolloi vagyok", "kispesti vagyok", "magyar vagyok"... mitol biztonsagosabb ez, mint "europainak lenni" vagy csak egyszeruen "embernek"?

Minel inkabb tendalunk egy nagyobb egyseg fele, annal jobban leszunk reszei az egesznek, annal jobban el leszunk fogadva es leszunk biztonsagban.

Mr Long 2014.02.27. 17:06:16

@Kövérmadár [swe]: ""Nem ertem, hogy miert jobb mindig egy kis, jol elkulonulo csoporthoz tartozni, mint egy minel nagyobbhoz...
"Godolloi vagyok", "kispesti vagyok", "magyar vagyok"... mitol biztonsagosabb ez, mint "europainak lenni" vagy csak egyszeruen "embernek"?"
Mert Europaibol a sok x milliobol csak egy vagy. Ellenben az x ezer godolloibol lenni csak egy sokkal jobb arany. Plusz sok ember nem tudna mirol beszelgetni mondjuk egy franciaval, bar mindketten europaiak. Ellenben mennyire megorulnek, ha talalkoznak egy magyarral a penztar soraban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.27. 17:12:48

@Mr Long:
Ez nem kulonosebb problema egy amerikainak, kanadainak vagy ausztralnak.
Nem mellesleg egy vagyok a het milliardbol... nem jo arany, de nekem tokeletesen megfelel :)

Semmivel sem tudok tobbet vagy jobbat beszelgetni egy veresegyhazival, mint a hajon pl. az amerikaiakkal. Ok annyiban meg jobbak is, hogy mas nezopont, mas kultura, mas ertekrend, mas problemak es nem 'just the same "shit"' ;)

Mr Long 2014.02.27. 17:16:27

@Kövérmadár [swe]: Hat jo, de ezt ne nekem magyarazzad, en annyira jovok lazba egy magyartol, mint egy amerikaitol, vagy kinaitol.

M. Péter 2014.02.27. 17:19:03

@Lucky Larry Silverstein: A nyelvtudás igazolását is meg lehet oldani okosba, ha a sajtónak hinni lehet, ez különösen a szerbeknél népszerű.

M. Péter 2014.02.27. 17:26:40

@Mr Long: Konzulátus volt, de kb. 3 éve bezárt, nemrég kineveztek egy katalán ügyvédet tiszteletbeli konzulnak.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2014.02.27. 17:31:03

@montroyal ( CAN qc):
"ez itt mindig is francia terulet volt "

Kivancsi lennek mit szolnak ehhez a helyi indianok?
Arra is mekkora igazabol az a mindig is francia terulet?

Mr Long 2014.02.27. 17:32:03

@M. Péter: Kollegano mondta, hogy itt van ez az egyszemelyes kepviselet es milyen jo. Nekik minden sz@rt be kell jelenteniuk az allam fele, a lakcim valtozasatol kezdve, angol adobevallast. Nekem meg nem akarta elhinno, hogy semmit nem kell inteznem.
Akkor nem csak en almodtam a szerb okossagrol. :D

Mr Long 2014.02.27. 17:35:31

@ctboy: Annyira, mint ahogy a karpat medence is mindig magyar volt. Megfelelo idoablakot kell vizsgalni. :D

Quercus a favágó 2014.02.27. 17:42:25

@maxval a gondolkodó birca:

Valamit meg kellene értened, max. A szavazást megelőzi a választás. Ki kell választanod a lehetséges jelöltek közül, hogy kire akarsz szavazni.
De ha nincs olyan, akire jó szívvel szavazná, akkor nem kell elmenned. Na így vagyok most én is. Pedig eddig minden szavazáson részt vettem.

Quercus a favágó 2014.02.27. 17:48:52

@Jani haverja:

" Miért? Van bármelyik oldalnak programja? "

Van. Dögöljön meg a másik.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 17:50:00

@ctboy:

Kanadában az első szervezet államok az európaiak által alapítottak voltak, az indiánok és eszkimók nem jutottak el az államiságig.

**mimi** 2014.02.27. 17:50:28

@QUERCUS:

De ha nincs olyan, akire jó szívvel szavazná, akkor nem kell elmenned

én is így vagyok vele...:(
erre mondták a múltkor többen itt, hogy a kisebbik rosszra

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 17:52:24

@QUERCUS:

Nekem egyik magyar párt sem tetszik, de taktikai okokból az LMP-re szavazok.

Latcho Rom 2014.02.27. 17:56:24

@ctboy: Tobb mint fele quebecnek indián terulet...volt.
Eladták, kicselezték toluk a nagy részét

Ha a regi "szent" sirhelyeikre akarnak epiteni a quebekiek abbol nagy botranyok szoktak keletkezni.

wuaaa 2014.02.27. 17:56:32

@maxval a gondolkodó birca:
"Ezért törekszik az átlag határontúli magyar is magyar állampolgárságra, ez számára egyfajta biztosíték.."

Bullshit of the day.

Latcho Rom 2014.02.27. 17:56:45

@montroyal ( CAN qc): Kanadába jottek, kvebek tartomanyba, ezt sose feledd - kiveve ha el tud szakadni La Belle Province.

Elszakadni a transfer paymentektol, kanadai utleveltol, kanadai nyugdijtol..?

Emlékszel amikor az utolso referendum elott Chretien meglengette az utlevelet, 1 nappal a referendum elott?
Volt hatása..nem olyan rossz utleves ez.

Latcho Rom 2014.02.27. 17:56:51

@Mr Long: latod..maxnak kizaroloag az "allamisag" jelent valami féle jogot a foldhoz..

Quercus a favágó 2014.02.27. 18:03:07

@maxval a gondolkodó birca:

A választás igazi nyertese a Jobbik lesz. És pontosan azért, amiért a Fidesz 2010-ben.

Latcho Rom 2014.02.27. 18:13:14

@maxval a gondolkodó birca: Evente hany hetet, honapot toltesz MO-n hogy ugy erzed moralis jogod van ott szavazni?

Nem akarlak bantani, csak erdekel...

SzZoole 2014.02.27. 18:16:33

Az automosoba ahova jarok roman fiatalok dolgoznak,mikor meg tudtak,hogy magyar vagyok elkezdtek lobogtatni a magyar szemelyi igazolvanyukat es a magyar utleveluket,mikor megkerdeztem,hogy honnan van ilyen nekik elmondtak,hogy valamelyik nagyszulo magyar szarmazasu volt es nekik csak igenyelni kellet es meg is kaptak.Ok meg jottek is azonnal ide munkat valalni,mert a magyar utlevelel konnyen elintezhetnek itt mindent,mig a roman utlevelel betartottak nekik mindenhol.De,azt is mondtak,hogy oket nem erdekli a szavazas Magyarorszagon es nem is fognak szavazni.
A legerdekesebb az egeszben,hogy a magyar szokincsuk max.10 szobol all.
Az OV.es zenekara mi mindent megtesz a voksokert,csak nem biztos,hogy ez celba fog erni vele,mert akik mar megkaptak a magyar utlevelet azok mar regen leleptek es szarnak az egesz valasztasra.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.27. 18:20:38

@Aye aye: miért van echte burmai neved? :-)

Quercus a favágó 2014.02.27. 18:23:33

@**mimi**:

A gengszterváltás óta eltelt időszakban, mi magyarok még mindig valaki/valami ellen szavaztunk. Ez most is így lesz. Olyan, hogy program, gyakorlatilag egy pártnak sincs. Ráadásul most olyan sem nagyon van, hogy kampány(nem is hiányzik).

Nekem ez az egész választás arról szól, hogy én vagyok a köztársasági elnök, és el kell döntenem, melyik bűnözőnek adjak amnesztiát.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.27. 18:30:16

@ctboy:
:D

@maxval a gondolkodó birca:
Ez egyrészt igaz, másrészt akkor ne is törekedjünk rá, ha idő (hosszú idő) kell hozzá?

SzZoole 2014.02.27. 18:38:02

@shakti_rom: ne agodj tesokam jol vagyok,itt vagyok minden nap,csak nem tudok mindig hozza szolni,mert vagy mar leirta mas,ami az en velemenyem is lenne,vagy olyan dolgokrol megy a beszelgetes,ami engem nem erdekel.
Ma peldaul tudok tapasztalatot es velemenyt irni,mert van.
A valasztasokrol is van,de azt inkabb nem irnam le,mert letiltananak a blogrol:)))

**mimi** 2014.02.27. 18:38:23

@QUERCUS:

kötelet mindnek! :)))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.27. 18:47:02

hm, juteszembe, vajon Szlovákia is osztogat így állampolgárságot, hogy nagyszülők jogán? akkor is, ha persze ezek a felmenők kb egy szót se tudtak szlovákul, csak őket is bedarálta a történelem?
ha az említett nagyszülők a mai napig érvényben levő törvények szerint háborús bűnösök csak a nemzetiségük miatt, és végül megfosztották őket az állampolgárságuktól, akkor gondolom stornó.
amilyen körülmények között zajlott az egész huszadik században a magyar kisebbségek sorsa, még a ma középkorú generációé is gyerekkorában, nem tudok senkit se hibáztatni, ha papírt is szeretne arról, hogy magyar. egy ideális világban nem számítana.
ez az egész nemzetállamosdi egy gyilkos dolog.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2014.02.27. 19:07:50

@shakti_rom:
Hogy mekkora teruletrol van szo tenyleg erdekel (amelyik kivalna Kanadabol).

Ket eve Kingston, ON-ban szoba kerult a tema. Ott azt hallottam, hogy sok francia anyanyelvu is azonnal atkoltozne Ontario-ba, az angol nyelvuekrol es a frissen bevandoroltakrol nem is beszelve.
Azt is ketsegbe vontak, hogy a surun lakott "deli" ovezeten kivul barki mas is francia fennhatosag alatt akarna elni. (Kozep es eszak Quebec Kanada maradna egy nepszavazason)

Mi errol a velemenyetek?

2014.02.27. 19:20:54

@ctboy: A mostani indiánok előtt más népek éltek itt akiket ezek leszoritottak Közép-Amerikába, vagy még délebbre. (A magyarok se egy lakatlan területet foglaltak el.) A fehérek szerződéseket kötöttek az indiánokkal és ennek értelmében azóta is jár nekik munka nélkül anyagi kompenzáció, ingyen lakhatás, ingyen felsőoktatás, adómentesség, stb. A területeikkel nem tudnak mit kezdeni, kevés a tanult, szakképzett ember, a törzseken belül nagy a hierarchia és korrupció. Bár személy szerint én inkább kompenzálnám őket egyszer és mindenkorra és szüntessük meg az Indian Act által biztositott privilégiumokat. De erről az őslakosok hallani sem akarnak...

montroyal ( CAN qc) 2014.02.27. 19:29:58

@ctboy: mit szolnak ehhez a helyi indianok? ja igaz.
.@maxval a gondolkodó birca: egyet en is megertem .. nagy circus volt 51-49 re nyertek a federalisok
.@shakti_rom: ma is a hirekbe volt egyre tobb anglophon koltozik vagy tervezi csak az esetleges veszelyre
egyebkent mar az utolso referendumnal igen csalos volt a kerdesnem egyertelmu igen v nem .. kb hogy akarod-e hogy quebec onallo legyen canadaval szovetsegbe megtartva az elonyeit ... ez teljesen false volt es meg igy se gyoztek ..

montroyal ( CAN qc) 2014.02.27. 19:38:21

@shakti_rom: 40 eve a referendum..

azt nem tudom de 80 es 95ben volt amire emlekszem ...

2014.02.27. 19:48:13

Hiába vagyok magyar állampolgár, ahhoz hogy ezt bizonyitani tudjam, érvényes útlevél kell, az útlevelet meg csak úgy adják, ha én fizetek egy állampolgársági vizsgálatért ami hónapokig tart. Inkább lemondok róla. Fogadok, hogyha a kormány akarná valami okból bizonyitani, hogy magyar állampolgár vagyok (mert pl. valami kötelességem van), akkor egyből azzá válnék, mindenféle vizsgálat nélkül. :)

montroyal ( CAN qc) 2014.02.27. 19:48:14

@ctboy: mekkora teruletrol van szo tenyleg erdekel (amelyik kivalna Kanadabol)
1.667000 negyzet km de soha semmi nem lesz belole csak a szajkarate ...
a napokba bukik a kissebsegi kormany es sajnos eddigi peldaknal a valasztas utan mindig tobbsegi lett... de referendum nem lesz ...

______________ (törölt) 2014.02.27. 19:53:14

kis színes:

A hét magyar régióból négy viszont megtalálható a húsz legszegényebb európai között, ahol összesen immár 273 régió van.
A legszegényebb továbbra is Észak-Magyarország, ahol az egy főre jutó GDP mindössze 40%-a az EU-s átlagnak, ezzel a kilencedik legszegényebb régió lett a 273-ból öt bolgár és három román régió után.

A leggazdagabbnak egy belső londoni kerület számít, ahol az egy főre jutó GDP az EU-átlag több mint háromszorosa - derül ki az Eurostat friss, immár az új EU-tag Horvátországgal kibővített jelentéséből. Pozsony az ötödik és nagyon elhúzott, Prága a tizedik, Bécs a tizenkettedik leggazdagabb régió.

A visegrádi országokat tekintve érdekes, hogy Pozsony az utóbbi években erősen elhúzott Prágától, a válság előtt a cseh főváros számított gazdagabbnak, Pozsony viszont 2009-ben beelőzte Prágát, de még Stockholmot is.

www.portfolio.hu/gazdasag/a_husz_legszegenyebb_kozott_negy_magyar_regio.195954.html

2014.02.27. 19:53:15

@ctboy: Nemcsak arról van szó, hogy Quebec maradna vagy sem, hanem arról is, hogy a többi tartomány hajlandó-e Quebec ittmaradásáért plusz anyagi áldozatokra. A válasz erre egy nagy "no" és "B'Bye Quebec". :) Quebec időnként zsarolni próbál de az angolszász tartományokban nincs ez iránt szimpátia.

montroyal ( CAN qc) 2014.02.27. 19:54:31

@cougarcat: en azt se tudom az vagyok-e keresesre azt valaszoltak latjak ki vagyok szemelyi szamomat hol laktam de minden torolve lett... na nem is eroltetem .. ellenem meg az atkosban eljaras volt de a reszleteit nem tudom ... a vagyonomat elkoboztak de atirtak a felesegem nevere aki fele tulajdonos volt ...

**mimi** 2014.02.27. 20:16:25

@sorsolo:
nem gondoltam Pozsonyról...valamit jól csinálhatnak...

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2014.02.27. 20:18:07

@cougarcat: @montroyal ( CAN qc):

Koszonom a valaszokat. Nagyon tanulsagos.

Az eszak-del quebec ellentet is valos?

2014.02.27. 20:35:03

@montroyal ( CAN qc): Még a régi időkben kobozták el a vagyonodat? Ez kemény...

@Kövérmadár [swe]: Nem elég, az viszont kell a vizsgálathoz, mint igazoló dokumentum, jó ugye? :))

@shakti_rom: "Ha a regi "szent" sirhelyeikre akarnak epiteni a quebekiek abbol nagy botranyok szoktak keletkezni."

Itt a Departure Bay-ben, ahol lakom, volt valamikor az indián falu. Egy pár éve a nyilvános stranddal szemben álló üres telekre valami épületet akartak tenni - kávézót, ilyesmit, ami jól jönne a túristáknak, a turizmusból élőknek és persze azoknak, akik a környéken laknak. Kivonult a Snuneymuxw band, ásattak és persze találtak néhány csontváz maradványt. Rögtön szent temető lett a területből. Azóta is ott áll üresen, gazosan, használatlanul. Nincs gondozva, nincs emléktábla, nincs semmi jele annak hogy ez fontos az indiánoknak azon kivül, hogy a társadalom többi tagjának tilos odamenni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 20:44:46

Na szóval...

kepkezelo.com/images/scb5hah506empes1dn.jpg

A mai nap a szavazás volt a téma én is arról írnék.
Nekem egy dolog nem tetszik ebben a mai beszédfolyamban.
Véleményem szerint mindenkinek megvannak az indokai miért szavaz külföldről vagy miért nem.
Számtalan ok lehet amiért a szavazás mellett dönt valaki.
Nekem például az életem munkája van ott mozdíthatatlanul.
Saját önálló családi házam amit szó szerint a tíz körmömmel kapartam össze.
Van akinek a családja boldogulása fontos és van aki törvény adta jogával él. Van olyan is aki azért szavaz mert csak.
Előrebocsátanám én nem szavazok.
Egész egyszerűen lusta vagyok elmenni szavazni.
Viszont soha nem bélyegezném vagy minősíteném azokat akik szavaznak.
Soha nem tennék olyan kijelentést hogy nem etikus.
Ha ezt mondanám akkor etikátlannak nevezném azokat akik szavaznak.
Kérem szépen ha én azt mondanám hogy szeretkezni csak misszionárius pózban elfogadott, és minden más póz erkölcstelen akkor a világ népességének nagyobbik részét erkölcstelennek nevezném.
Miért jó ez nekem?
Milyen hátrányom származik belőle ha valaki más pózban szeretkezik?
Milyen hátrányom származik belőle ha valaki él törvény adta jogával és szavaz?
Milyen indokkal mondhatom az egyikre hogy erkölcstelen és a másikra hogy etikátlan?

Elmondom hogy hogyan történt az utolsó szavazásunk négy évvel ezelőtt.
Még madárpókos időszakomból volt egy húsz centis etetőcsipeszem meg vittem egy munkáskesztyűt.
Az iskola kapujában felhúztam a kesztyűt megfogtam a csipeszt a másik kezemmel kézen fogtam akkor 5 éves fiamat és bementünk.
Az aulában ott ültek a szavazóbizottság emberei.
Amikor odaértünk leguggoltam a fiam mellé és azt mondtam jól halhatóan.
"Nézd meg fiam ezeket az embereket.
Miattuk van hogy te már az életedet nem ebben az országban fogod leélni.
Ami előttük van, az a papírdarab a világ legmocskosabb irománya.
Mi ezt nem vagyunk hajlandók csupasz kézzel megfogni de még csak kézzel sem."
Kesztyűs kézzel aláírtam a jelenléti ívet majd a csipesszel elvettem a szavazólapot és a fülkében beikszeltem és a csipesszel betettem az urnába.
Akkor az egyik talán Jobbikos fószer megkérdezte hogy "és a hazaszeretettel mi lesz?"
Azt mondtam " a hazaszeretet a legerősebb konvertibilis valuta ami bárhol beváltható és mindenhol elfogadják ahol élek."
A rendszerváltás óta minden szavazáson részt vettem de ez a négy évvel ezelőtti volt az utolsó Magyarországon.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.27. 20:47:37

@diggerdriver: Digger, az a kep ez emberiseg elleni buntett! Talalkozunk a Hagai birosagon!

2014.02.27. 20:49:43

@diggerdriver: ahasonlat a misszionarus poz vs ki hol szavaz erosen santit.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.27. 20:54:17

@cougarcat:
Mindenesetre érdekes... viszont ha ilyen nehezen adják, akkor tegyék az ablakba.

@diggerdriver:
"Milyen hátrányom származik belőle ha valaki él törvény adta jogával és szavaz?
Milyen indokkal mondhatom az egyikre hogy erkölcstelen és a másikra hogy etikátlan?"

Tegyük fel, hogy az összes határon túli magyar szavaz. Tegyük fel, hogy mind egy olyan viccpártra szavaz, mint a Jobbik. Tegyük fel, hogy ezért a Jobbik megnyeri a választásokat. Tegyük fel, hogy a határon túl élő magyarok nem szándékoznak visszköltözni.

Mi az eredmény? Megszavaztak egy dilettáns idiótákból álló bandát egy olyan ország vezetésére, amiben nem élnek.

Megtehetik? Persze.
Már füle tövével verik a csalánt? Igen.
Jó dolog ez? Szerintem nem.

Az, hogy ki és hogyan szexel, semmilyen hatással nincsen rád. Ugyanúgy, mint a melegek házassága maxvalra.
De a választás emberek millióinak az éetére van közvetlen hatással, csak pont azokéra nincs, akik nem élnek ott.

Lehet mondani, hogy rokonok, barátok, élet munkája, de az első két csoport magáért szavaz, nem kell nekik segítség. Az élet munkáját pedig önként hagytad ott.

De igazából nem sok jelentősége van, mert
1) joga van mindenkinek ehhez, ezt a jogot nem vonhatjuk kétségbe;
2) Magyarországon akar (vagy nem akar) szavazni a külhoni magyar, így rám nincsen hatása (ha ide akarnának szavazni, azt azért sérelmezném)
3) van még olyan, aki nem tudja, hogy mi lesz a választás kimenetele?

puhacica 2014.02.27. 20:54:18

@montroyal ( CAN qc): faraszto lehet ez az orokos ellenallas.

@maxval a gondolkodó birca: biztositek mire?

puhacica 2014.02.27. 21:00:22

@Kövérmadár [swe]: "Az, hogy ki és hogyan szexel, semmilyen hatással nincsen rád. Ugyanúgy, mint a melegek házassága maxvalra.
De a választás emberek millióinak az éetére van közvetlen hatással, csak pont azokéra nincs, akik nem élnek ott." - szambol vetted ki a szot.

@diggerdriver: szep cicik! :D

Latcho Rom 2014.02.27. 21:05:05

@ctboy: Ha kivalna quebec elzárná az orszagot a keleti parttol.

Hogy a ket entity megallna-e a labat, anelkul hogy belecsuszna amerikaba, az kerdeses.

Latcho Rom 2014.02.27. 21:05:05

@ctboy: Szabadon koltozhet mindenki, mindenhova.

Latcho Rom 2014.02.27. 21:05:05

@montroyal ( CAN qc): Bukik Marois?

Jos beszeljen beloled mon ami..en mast hallottam .

Latcho Rom 2014.02.27. 21:05:05

@montroyal ( CAN qc): Ugyan..mar masnapra lezartak volna a hatarokat, a Van Doos harci egysegek maradtak volna nalatok.

Ehelyett Parizeau berugott mint allat, s jot zsidozott publikusan, halistennek azota nemigen lattam a malacpofáját. zsidozas=etnik vote..igen ebbe sokan belefertek, anglok, emigransok, zsidok.

Latcho Rom 2014.02.27. 21:05:05

@ctboy: "Az eszak-del quebec ellentet is valos?"

Errol nem tudok.
Vannak faluk, kisvarosok szetszorva quebecben, akiket joforman csak angolnyelvuek lakjak, pld az eastern townships. Veluk biztosan nem bannanak kesztyus kezzel a franciak ha el tudnanak szakadni, s sokan elmenekulnenek onnan.

Latcho Rom 2014.02.27. 21:05:05

@charlieharper: Tudsz te jobban is fogalmazni Karel, duráld magad neki, megint. Tagoltan, magyarul..vs nelkul :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 21:13:39

@charlieharper:
Csak te nem látod az összefüggést.
Ne a póz és a szavazás között keresd.

Amúgy a hétvégén egyik rokonom csomagot kapott otthonról és...

kepkezelo.com/images/abpcmmj97su7vczd.jpg

kepkezelo.com/images/ui2piaia724uqqxm97i.jpg

montroyal ( CAN qc) 2014.02.27. 21:15:28

@cougarcat: egy papirt kaptunk az elkobzasrol de mire sor kerult volna ra 89 utan megvaltoztattak es a felesegem nevere irtak (a masik felet mert fele az ove volt )
@ctboy: eszak del viszaly ? ilyenrol nem hallottam de az eszaki Quebec city es a déli Montreal vetelytarsak de nem komoly ..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 21:16:16

@Kövérmadár [swe]:
Mi a faszért cáfolsz hat bekezdésen át mikor utána három is elég hogy igazat adj nekem?
:))))))))))))))))))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.27. 21:19:43

@diggerdriver: "...a képnek van gazdája."

Kill it! Kill it with fire before it lays eggs!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 21:19:47

@puhacica:
Ugyan már. Ne nézzük már egymást hülyének.
Ki feltételezi hogy a külföldi magyarok szavazata bármit is eldöntő tényező lesz?
Az ilyen "tegyük fel" meg "mi van ha" kezdetű mondatokat jobb nem forszírozni.

montroyal ( CAN qc) 2014.02.27. 21:20:56

@shakti_rom: bar off csak annyi hogy a nepbutitas itt is megy a szavazatokert ..de igen bukik de felek hogy felfele a valasztasi tablakat fenykepekkel mar megcsinaltak de hivatalosan a kormany meg nem jelentete be azt is az ellenzek hibajanak fogjak betudni ...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 21:23:52

@Kövérmadár [swe]:

"Tegyük fel, hogy az összes határon túli magyar szavaz. Tegyük fel, hogy mind egy olyan viccpártra szavaz, mint a Jobbik. Tegyük fel, hogy ezért a Jobbik megnyeri a választásokat. Tegyük fel, hogy a határon túl élő magyarok nem szándékoznak visszköltözni.

Mi az eredmény? Megszavaztak egy dilettáns idiótákból álló bandát egy olyan ország vezetésére, amiben nem élnek."

Tegyük fel hogy a Jobbik helyett bármelyik induló párt nevét teszed oda.

Megváltozik a mondanivalód lényege?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 21:25:35

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Remélem jelentkezik.
Engem halálos fenyegetéssel vett rá hogy kirakjam avatarba.
:))))))))))))))))

SzZoole 2014.02.27. 21:26:42

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: ugyan mar Don,vald be hogy, csak irigykedsz a Digge csajara,hiszen ez minden ferfi alma az egyiket parnanak hasznalod a masikal meg betakarozol:)))))

puhacica 2014.02.27. 21:45:26

@diggerdriver: ne stresszeld magad, senki nem nez hulyenek senkit. de lassuk be, az, hogy en fejenallva szexelek a mosogepen az urammal, ugy, hogy kozben a macska a szennyestartorol tanulmanyozza a produkciot, senkire nincs semmifele hatassal. az, hogy emberek a szavazatukkal befolyasoljak az aprilis 6. utani helyzetet, teny. kulonben minek tartananak valasztasokat? az is igaz, hogy kb. mindegy, kire szavaz az istenadta nep, mert program meg terv az nincs, csak cel: jol megtomott bankszamlak.

Mr Long 2014.02.27. 21:51:48

@diggerdriver: Az milyen ora a monitor alatt?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 21:54:04

@puhacica:
Te is félreérted mint Charli.
Véletlenül sem a szavazást hasonlítottam össze a dugással.
A szavazás MINŐSÍTÉSÉT.

**mimi** 2014.02.27. 22:01:18

@Mr Long:
azt én is kiszúrtam...:)

**mimi** 2014.02.27. 22:02:11

@diggerdriver:

ez olyan mint a nesze semmi...fogd meg jól..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 22:06:38

@**mimi**:
Akkor összefoglalnám.
Nem megyek szavazni.
Aki akar az menjen.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.27. 22:10:14

@diggerdriver:
Semmin nem változtat... a lényeg az, hogy olyanok vannak befolyással a végeredményre, akiken nem csattan az ostor, ha balul sül el a dolog.

Bar abban igazad van, hogy az utóbbi évek kormányai mind balul sültek el, tehát igazából teljesen mindegy :D

Mr Long 2014.02.27. 22:13:37

Hama'r szex! Torekedjunk a biztonsagra!
m.9gag.com/gag/a4425py?ref=fbp

puhacica 2014.02.27. 22:13:54

@diggerdriver: de talan ha kisebb lendulettel jossz nekem, akkor is megertem. lehet, csak masodszor, de azert sikerul. hiresen okos es szellemes vagyok, viszont neha faradt is. ;) es nem minositek senkit, kiveve azt, aki ezt a kreten rendszert kitalalta.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.27. 22:17:04

@diggerdriver:
Ma megrendeltem az új telefonomat... csak sikerült kivárnom az új verziót :)
Veszek hozzá 1 kg rizst, azzal töltöm majd ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 22:21:53

@Kövérmadár [swe]:
Egyébként Maxnak teljesen igaza van.
Egy ember mikor nagykorú lesz szavazati jogot kap.
A ti logikátokat követve amint elköltözik az országból meg kéne hogy szűnjön ez a szavazati joga.
OK de melyik ország ad neki azonnal szavazati jogot ha odaköltözik?
Na de hát ott él oda adózik milyen felháborító már hogy nincs semmi beleszólása a dolgokba?
Ja hogy ott már nincs itt meg még nincs.
Tehát van egy felnőtt, szavazójoggal felruházott ember aki szerintetek ne szavazzon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 22:23:24

@Mr Long:
De kemééééény:))))))))))))))))))))))))))

Mr Long 2014.02.27. 22:24:33

@Kövérmadár [swe]: Milyen? Te Apple-os vagy, ha jol emlekszem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 22:28:23

@puhacica:
Olyan gyengéd és figyelmes voltam mint... mint...
mint amikor a bivaly baszik.
:))))))))))))))))))))))))

morsels (törölt) 2014.02.27. 22:31:10

@diggerdriver:
Ez igy hulyeseg :-)

Mondjuk ducimadar vilagpolgar, egyike a 7 milliard foldlakonak, utlevelre csak azert van szuksege, mert kulonben nem tudna utazni, ez egy ilyen hulye elvaras, ezutan viszont valakinek ki kell allitania azt az utlevelet...

Namost tegyuk fel, hogy megszunik az utlevel problema az egesz vilagon, mint ahogy mar Europaban sem kell utlevel ahhoz, hogy egyik orszagbol a masikba menj.

Es akkor hol szavazol? Meg mire?

2014.02.27. 22:31:31

@diggerdriver: a ketto kozott van atmenet, ne legy szelsoseges. M.Peti es Max par honappal ezelott leirta a UK szabalyt. Ha egy brit tavozik a UKbol es 10 (vagy 15, nem emlekszem) ev alatt nincs rajta egyszer sem a szavazo regiszteren, akkor a parlamenti valasztasokon elveszti a szavazati jogat.
Leegyszerusitve; hosszu evek tavollete utan, UKban nem szavazhatsz a parlamenti valasztasokon.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.27. 22:39:57

@diggerdriver:
Nem ismerem a különböző országok jogszabályait, de itt pl. szavazhatok majd idén.
3 lap van: helyi, megyei és országos. Ebből az első kettőre mindenki szavahat, aki itt él, a harmadikra (országgyűlési listára) viszont csak az állampolgárok.

Így gyakorlatilag itt élve beleszólhatok a dolgokba.

@Mr Long:
Az voltam, de eljött a váltás ideje.
A kiszemelt áldozat egy Samsung Galaxy S5.

Nem volt rossz az iPhone 4S sem, de sokszor (különösen a szinkronizálásoknál) többször kaptak görcsrohamot, mint nem. Az SGs5-nél csak betolom a memóriakártyát a gépbe, felmásolom rá, ami kell és kész. Ez mondjuk a legnagyobb ellenérzésem volt az Apple termékekkel kapcsolatban.

"Te milyen vasat viszel?" :)

**mimi** 2014.02.27. 22:42:10

@diggerdriver:
értettem...:)

a szavazás olyan mint a nesze semmi fogd meg jól...

2014.02.27. 22:42:25

@Kövérmadár [swe]: nekem nagyon tetszik a Samsung kepernyoje es designa, de az androidot nem tudom elviselni. A masik gond, hogyan viszem at az itunesos zeneimet nem iphone- ra (legalisan), meg nem neztem utana.

2014.02.27. 22:42:33

@charlieharper: "Ha egy brit tavozik a UKbol es 10 (vagy 15, nem emlekszem) ev alatt nincs rajta egyszer sem a szavazo regiszteren, akkor a parlamenti valasztasokon elveszti a szavazati jogat."

Aki nem itt él az nálunk 5 év után elveszti a szavazati jogát.

2014.02.27. 22:43:41

@cougarcat: igen, nekem ez teljesen pragmatikus felfogas. Errol beszelek

Mr Long 2014.02.27. 22:47:41

@Kövérmadár [swe]: Alcatellel nyomom.
@charlieharper: "A masik gond, hogyan viszem at az itunesos zeneimet nem iphone- ra (legalisan), meg nem neztem utana." Kb sehogy (az a sanda gyanum).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 22:47:43

@morsels: @charlieharper:
Ok. Meggyőztetek.
Aki külföldön él és szavazni merészel az morálisan elítélendő etikátlan ember.
Nincs probléma, értek én a szóból.

2014.02.27. 22:47:53

@charlieharper: Már eleve nagy viták vannak arról, hogy ki számit állampolgárnak. Arra tippelek, egyre több lesz ezzel kapcsolatban a korlátozás. Nagyon sokan élnek külföldön, főleg bevándorlók, akik itt dolgoztak, megszerezték az állampolgárságot, aztán visszaköltöztek végleg az anyaországba.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.27. 22:48:17

@charlieharper:
Még sosem volt Androidom, majd meglátjuk, hogy milyen lesz :)

Való igaz, hogy a megvásárolt zenékkel és programokkal mi történik majd? Gondolom elvesznek, ez lehet nem is kérdés. De vajon "jogosan" vesznek-e el?

Túl sok fizetős iTunes cuccom nem volt (nem volt feltörve sem a telefon), így talán nem lesz érvágás a váltás. Úgyis megtartom a régi telefont is, jó lesz még valamire biztosan :D

2014.02.27. 22:48:41

@diggerdriver: most az anyosommal beszelek? Direkt nem akarod erteni?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 22:50:09

@Kövérmadár [swe]:
Akkor mégsem vagy teljes jogú szavazópolgár?
Ott élsz oda adózol és nem szavazhatsz korlátozás nélkül?
Hogy van ez?

morsels (törölt) 2014.02.27. 22:50:25

@ctboy:
Eleg megosztott ez, meg nagyon sok mulik azon, hogy hol el az ember, vagy epp kivel beszel :-)

Csak erdekessegnek:
Kanada ketnyelvu, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a federal kormany ketnyelvu; minden kanadainak, barhol az orszagban joga es lehetosege van angolul es franciaul intezni a kozponti kormanyhoz tartozo ugyeit. A tartomanyok mar nem egyformak, vannak ketnyelvu tartomanyok, de peldaul Quebec nem tartozik kozejuk, ott a francia a hivatalos nyelv. Ezen belul lehetnek varosok, amik ketnyelvuek.

Aztan persze ott van a 'penz', mint peldaul Bombardier, ami azert eleg jo allami segitseget is kap. Mi tortenne veluk, ha Quebec kvialna? Mi tortenne a csomo federal dolgozoval, ha Quebec kivalna? Es ez meg mindig csak a felszin.

Szoval igen, a montreali 'penz' (peldaul Bombardier) inkabb kanadahoz huz, a separatistak meg fuggetlenek akarnak lenni.
Aztan ennek a fuggetlensegnek is kulonbozo szintjei vannak.
Ezert nem sikerult egyik referendum sem (bar az utolso 50.5-49.5 szazalek volt, szoval igen kozel), de annyit mindenesetre elertek, hogy akik az orszag nyugati reszen elnek, azok mar nagyon unjak :-)

Persze semmi sem ilyen egyszeru, egy csomo francia elvesztene a munkajat, akik Ontarioba jarnak at, ez valoszinuleg igaz.
Az is igaz, hogy sokan koltoznenek at, vagy kieroszakolnak, hogy az o varosuk Kanadahoz tartozik, nem az uj Quebechez. Szoval nem egyszeru, az biztos.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 22:53:18

@charlieharper:
Még egyszer magyarázd el mert elsőre lehet nem értettem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.27. 22:53:41

@diggerdriver:
Kicsit finomitok a példádon, hátha úgy átmegy a dolog lényege: eldöntöm helyetted, hogy holnaptól 4 éven keresztül csak kutya pózban szexelhetsz. Sehogy máshogy. Akkor sem csinálhatod másként, ha történetesen nem vagy oda érte.

Van rám hatással ez? Nincsen. Mégis én döntök erről.
Szép dolog a részemről, hogy ebbe bele akarok szólni, még akkor is, ha jogom van hozzá? Szerintem nem.

2014.02.27. 22:55:37

@cougarcat: amikor olyan kb 10 eve volt a libanoni balhe, hortelen Libanon orias resz kanadai papirokat lobogtatott es kerte a kovetsegtol a kimenekitest es seglyeket. Ha jol emlekszem, eleg sok embernel kiverte a biztositokot, hogy nagy reszuk vagy 20 eve az anyaorszagban elt es eszuk agaban sem lett volna visszamenni Kanadaba.

morsels (törölt) 2014.02.27. 22:55:51

@diggerdriver:
Nezd, nekem aztan tok mindegy.
En csak azt probaltam mondani neked, hogy en szemely szerint nem tartom etikusnak azt, hogy magyarorszagi valasztasra adjam le a voksomat.
Ez nem zarja ki azt, hogy valakinek (ahogy itt olvastam vannak joparan rajtad kivul) mint mondjuk neked lehetnek indokaid.

En nem tartom magam olyannak, aki barmilyen erkolcsi mercet allitson masoknak csak azert, hogy aztan palcat torhessen felettuk :-)

A dolgok ritkan fekete-feherek. En nem szavaznek (de mondjuk en joval regebben mentem el Magyarorszagrol, mint te), nincs ott semmi olyan, ami szamomra ertek lenne, hogy vedjem.

Ettol meg magyar vagyok, barmilyen hulyen hangzik :-)

Latcho Rom 2014.02.27. 22:56:57

Nem digger, aki kulfoldon vendegmunkas, annyi cuccal otthon mint neked van, annak nem etikatlan otthon szavazni. S a hataratkelok tobbsegenek ugyanigy.

Ha valaki mashova nosult, lasd max, lepattant az atkosbol s nem akar hazakoltozni - annak etikatlan.

morzsak es karel butasagokat bugyborekolnak.

Latcho Rom 2014.02.27. 22:56:58

@puhacica: centrifugaval jobb, s hagyd a fejenallast :-)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.27. 22:56:58

@charlieharper: vagyok, persze, csak nem szokták kiengedni az írásaimat, de igyekszem! :)

Mit óhajtasz?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.27. 23:01:12

@Mr Long:
Azokat nem ismerem... mondjuk túl sok telefonhoz eddig nem volt szerencsém. Nokiám volt több is még a hőskorban, aztán HTC, most az Apple és áprilistól a Samsung.

@diggerdriver:
Nem vagyok teljesjogú választópolgár, de nem okoz bennem lelki törést.
Ha holnaptól csak 140-es IQ fölött lehet szavazni és pont lecsúsznék róla, akkor sem dőlnék a kardomba.

Az viszont zavarna, ha olyan szavazhatna, aki nem itt él (nem tudom a külhoni svédek szavazhatnak-e, gondolom igen).

De mondok még egy jót: van mondjuk 190 ország. Csináljuk azt, hogy kiválasztunk 189 országból találomra 10-10 embert és ől szavaznak a 190. ország választásán. Aztán vesszük a 189. országot és ott szavaztatunk meg 10-10 ember minden más országból.
Végülis miért ne? Ha mind Afrikából származunk, akkor végsősoron közösek az őseink, így mind rokonok vagyunk, tehát rokoni alapon minden állampolgárság jár nekünk, hiszen nem a mi hibánk, hogy valakik, valahol, valamikor húztak egy vonalat a térképen...

Aztán ott a majmok kérdése is. Tőlük származunk, rokonok vagyunk, nekik is jár szavazati jog ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 23:03:46

@Kövérmadár [swe]:
Ok maradjunk ennél a példánál.
Mi a különbség hogy otthon döntöd el vagy külföldön hogy én milyen pózban szexelhetek?
A végeredmény ugyanaz.

A másik verzió.
Mi van ha eddig Magyarországon csak egyféle pózban lehetett és a külföldiek szavazatán múlik hogy minden póz elérhető legyen?
Csak megfordítottam a kérdést.

morsels (törölt) 2014.02.27. 23:04:46

@ctboy:
Azt hiszem errol konyvet lehetne irni egyebkent :-)

Volt egy kollegam, separatista srac, egyebkent jofej. Tole kerdeztem egyszer, hogy haver, en nem akarok beleszolni, en csak egy bevandorlo vagyok, egy volt szocialista orszagbol.
Es ahogy en nezem, nektek minden megvan, amit akartok; mit tud adni egy onallo orszag, amit kanada nem?

Es az igazsag az, hogy erre nem tudott valaszolni. Csak az onallosag volt a lenyeg. Es hat azzal nem lehet vitatkozni.

2014.02.27. 23:05:26

@diggerdriver: azt probalom magyarazni, nyilvan rosszul, hogy ha egy allampolgar az orszagatol hosszu evek ota tavol van, annak szerintem nem jogos a szavazasa. Ez nem az jelenti, hogy 1-2 ev utan bekovetkezik. Hosszabb idotavrol beszelek, ami azt erdmenyezi, hogy a "helyi helyzettol" eltavolodott az illeto. Internetrol nem jon at sok minden, amit a valo eletben a kozertben/piacon/munkahelyen/iskolaban/utcan tapasztalsz. Meg persze a fo ugyek, amirol majd az uj parlament dont; gazdasagi, oktatasi, belugyi dontesek rad, mint 10-15 eve kulfoldonelore nem hatnak.
Ezert hoztak meg UKban es Kanadaban (lasd cougar irasat) azt a torvenyt, hogy X eve tavollet utan, nem szavazhatsz a helyi parlamenti valasztason. Az X evrol kell, hogy legyen konszenzus. En 23 ev tavollet utan nem erzem magam feljogositva a szavazashoz. Mas lenne, ha visszakoltoznek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 23:06:02

@morsels:
Sokadszor mondom, én sem szavazok de eszem ágában nem lenne etikai kérdést csinálni belőle.
Ezt próbálom már itt elmagyarázni.

2014.02.27. 23:07:18

@házelőtthinta: egyutt vacsoraztam egy JPMes volt kollegaval. Kitetted a minap, hogy toluk szarmazott a bankrendszer osszeomlas pletyka.
Az ott dolgozok nem tudnak a pletykarol.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 23:08:58

@Kövérmadár [swe]:
Sőt az egysejtűeknek is...
Ja hogy azokra szavazunk?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.27. 23:11:10

@morsels:
Ezek a kiválásos dolgok nekem furcsák. A spanyol is, a kanadai is.

Mert ha Quebec dönthet így, akkor én miért nem? Veszek egy darab földet valahol, majd kikiáltom a függetlenségemet. Gondolom jól kiröhögne az adott ország.

Namost, hasonló esetben nem röhögné-e ki Kanada Quebecet és mondaná, hogy "OK, bilibe lóg a kezetek, egy ország vagyunk, nem tudtok kiválni és kész".

morsels (törölt) 2014.02.27. 23:11:39

@diggerdriver:
Ok, ertem hogy mit mondasz, nade amig a szex kulonbozo arnyoldalai torveny altal szabalyozottak, a lelkiismereti dolgok az etika temakorebe tartoznak, ezert hasznaltam az etikai problemat az en esetemben.

Namost az etika sem egy alapveto human erzes, persze szeretik annak tekinteni, bar legtobbszor kiderul, hogy valamilyen vallasi filozofia az alapja annak, amit neked belulrol kell erezned :-)

En egyszeruen amikor azt mondom, hogy nem tartanam fairnek, hogy egy magyar valasztason szavazzak, akkor a 'fair' szot etikusnak forditom le. Szamomra ennyit jelent, nem tobbet.

Ezzel en nem itellek el teged, vagy barki mast.

morsels (törölt) 2014.02.27. 23:12:53

@Kövérmadár [swe]:
Hat latod haver, egy onallo allam akkor lesz az, amikor azt elismerik annak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 23:13:34

@charlieharper:
Ok Charli teljesen értem mit mondasz sőt abszolút egyetértek vele.
Te így gondolod, én így gondolom de aki nem így gondolja és joga is van azt én nem vagyok hajlandó megbélyegezni.
AZ Ő SZAVAZATI JOGÁT SZINTÉN VÁLASZTÓPOLGÁROK ÁLTAL AZ Ő KÉPVISELETÜKET ELLÁTÓ TEHÁT AZ Ő AKARATUKAT KÉPVISELŐ EMBER ADTA.

A nagybetű véletlen.

2014.02.27. 23:15:46

@diggerdriver: magamrol beszeltem, hogy nem tartanam fairnek a szavazasomat. Nem masokrol.
Megjegyzem, hogy UKben sem szavazok, pedig lehetne.

morsels (törölt) 2014.02.27. 23:16:29

@Kövérmadár [swe]:
Egyebkent azon is volt vita, hogy Quebecnek van e joga ilyen referendumot csinalni; es ha valamit megszavaznak (mert ugye a kivalas sokaknal nem ugyanazt jelentette), akkor az pontosan mit fog jelenti az egyennek.

Az igazsag az, hogy Quebec mint onallo allam, valoszinuleg eletkeptelen lenne; legalabbis ami a sajat jegybankot, hadsereget, hasonlo dolgokat illeti.
Ezert is unjak Kanada nyugati reszen ezeket a fenyegeteseket es azt mondja, hogy hat menjenek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 23:17:42

@morsels:
Értem.
Én azt mondom két eset van egy tevékenységre azt mondom hogy etikus vagy nem etikus. Ha nem etikusnak ítélem akkor azok akik gyakorolják azt a cselekvést etikátlanok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.27. 23:19:33

@charlieharper:
Mert kimosták az agyukat ;)

A diggernek szánt érvelésed kifogástalan!

@diggerdriver:
Így igaz, minden egysejtűnek jár a szavazati jog! És jól mondod, az egysejtűek 89 óta választhatóak is ;)

Felvetéseid:
a) a te szexuális életed a te hatásköröd, ebben az esetben te és a feleséged vagytok otthon (házon / területen belül) és mindenki más külföldön.

b) ha eddig ez volt a szabály, akkor az embereket, az ott élőket nyilván nem zavarta... ha majd zavarja őket, szavaznak másra.

Kintről szavazni olyan kicsit, mintha mi akarnánk lenni a bölcs bátyus, aki majd megmenti az öcsikét... de az öcsike már nagyfiú, megmenti magát, ha akarja.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 23:20:09

@morsels: @charlieharper:
Akkor megegyezünk abban hogy egyikünk sem megy el szavazni.
Vita lezárva.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.27. 23:20:16

@charlieharper: A nyakamat nem tennem ra de szerintem szinte minden OS tud szinkronizalni zenet iTunes-bol nem csak iOS.

@Kövérmadár [swe]: pbs.twimg.com/media/BhT1WSPIAAA9Jt1.jpg:medium

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 23:21:23

@Kövérmadár [swe]:
Neked is csak egyet tanácsolok. Ne szavazzál. Én sem teszem.

morsels (törölt) 2014.02.27. 23:23:13

@diggerdriver:
Ok, igazad van.

De ha belegondolsz, akkor az erkolcsi hozzaallas is egyfajta szocializalodas kerdese, nem valamifele egyetemes etikai torveny betartasanak szuksegessege... legalabbis szerintem.

De igazad van, felreertheto, egyszeruen csak hozzaszoktunk fogalmakhoz, amiknek a jelentese, jelentosege valtozik; sokszor fugg attol is, hogy hol el az ember :-)

Szoval en nem tartom fairnek azt, hogy valaki oda adja le a szavazatat, ahol nem el.
De azt el tudom fogadni, hogy te mondjuk 3 eve elsz Londonban es van komoly hattered Magyarorszagon is, vagy barmi mas... innentol kezdve neked lehet komoly erved arra (mint ahogy masoknak is volt itt), hogy szavazz.

Szoval nem vagy perverz a szememben csak ezert :-)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 23:23:48

@diggerdriver:

Az egész egy kitalált probléma. Valaki kitalálta pár éve, hogy az adózás összefügg a szavazással, s sok buta ember azóta is ezt a lemezt nyomja, pedig ennek semmi alapja.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 23:26:55

@morsels:
Csak és kizárólag annyiban tér el az álláspontunk hogy én egy sima "csak" választ is elfogadhatónak tartok amiért valaki innen szavaz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 23:31:39

@morsels:
Ezekkel a kiválásokkal mindig vigyázni kell.
Egy országon belül gyakran vannak különböző fejlettségű régiók amibe a kormányzat önti a pénzt a felzárkóztatásukhoz.
Képzeld el hogy 50év múlva a Tiszántúl ugyanolyan fejlett lenne mint a Dunántúl.
Iszonyú pénzeket belefeccölve.
Aztán azt mondanák hogy ők akkor most leválnának és Debrecen a fővárosuk.
Nem hiszem hogy tapsikolnának akiknek a pénze odament.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 23:31:40

@morsels:

Én azt tartom unfairnek, ha valaki más termlszetes és törvényes joggyakorlását unfairnek minősíti.

Miféle szemtelen unfair alak ez Béla bácsi, hogy igénybe veszi a buszon a nyugdíjaskedvezményt, pedig sosem volt sorkatona!

morsels (törölt) 2014.02.27. 23:31:54

@maxval a gondolkodó birca:
Pedig a szavazas azzal fugg ossze, hogy kinek van joga (allamilag meghatarozott torveny szerint) szavaznia.

Namost van, aki torvenyt kerdojelezi meg. Ez baj?

morsels (törölt) 2014.02.27. 23:35:03

@diggerdriver:
Nezd, ha a torvenyek lehetove teszik, akkor azoknak joga van szavazni. Ez nem kerdes.

Innetol kezdve nekem kell megmagyarazni, hogy en miert nem akarok es en igy magyarazom. Nem elek ott, nem erzem ugy, hogy jogom lenne beleszolni. Ezt az erzest irom le ugy, hogy etikailag nem tartom elfogadhatonak.

Ezzel nem itellek el teged, vagy barki mast.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 23:35:19

@morsels:
A törvényt meg lehet kérdőjelezni csak aki él vele azt kell békén hagyni.
A törvényt egyféle módon lehet megkérdőjelezni ha a törvényhozót leváltjuk.
Akár a határon túlról szavazva:)))))))))))))))))))))))

morsels (törölt) 2014.02.27. 23:36:41

@maxval a gondolkodó birca:
Te most viccelsz, ugye?
A torvenyek a tortenelem soran nagyon sokat valtoztak, pont azert, mert voltak, akik nem tartottak elfogadhatonak valami okbol kifolyolag.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 23:38:28

@morsels:

Ez esetben a kérdésem: hogyan kellene meghatározni az aktív választójogot? Pl. ha valaki kizárná a külföldön élőket, hogyan definiálná a külföldön élést? Pontos meghatározás nélkül ugyanus ez értelmetlenség.

morsels (törölt) 2014.02.27. 23:40:41

@diggerdriver:
Ez igaz, nade en (es ismetlem a sajat szempontombol) miert akarnam levaltani a torvenyhozot?
Engem nem erint igazabol semmilyen modon.

Igen, figyelemmel kovetem en is, hogy mi tortenik Magyarorszagon. Igen, tudok orulni es tudom csovalni a fejem.

Nade tenyleg az kell, hogy en beleszoljak? Szerintem nem. De mondom, en ezt igy latom, ezzel nem akarok bantani senkit, aki nem igy latja.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 23:41:31

@morsels:

Mindent lehet, de minek? Kell valamilyen koherens indok. Nekem van ilyenem, amivel a bárhol élő állampolgár szavazati jogát támogatom. Viszont az ellenoldalnak nincsenek koherens érvei.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 23:43:20

@maxval a gondolkodó birca:
Nem lehet pontosan meghatározni.
Ezrek dolgoznak osztrákiában és adóznak oda. Sőt ott vásárolnak ott fogyasztanak csak aludni járnak haza. Azok hova tartoznak?
A vendégmunkásoknál utlevél pecsét nélkül nem lehet meghatározni hogy melyik országban éltek többet otthon vagy Németországban.
Számtalan példát lehetne hozni.

morsels (törölt) 2014.02.27. 23:44:49

@maxval a gondolkodó birca:
Oszinten, engem nem erdekel, hogy a torveny hogyan valtozik :-)

Minden orszagnak megvan a torvenye es aki akar, az el vele, aki meg nem, az nem el vele.
Aztan mindenkinek megvan a maga oka, hogy miert teszi vagy az egyiket, vagy a masikat.

En nem akarok semmit valtoztatni a magyar torvenyeken, mert ez (hogy ki szavazhat es ki nem) nem oszt vagy szoroz igazan.
Az orszag jolete, fejlodese nem ezen mulik, ahhoz meg szavazhatnak akarhanyan, akarhonnan, nem fogja jo palyara allitani.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 23:45:16

@morsels:
Például azért akarnád leváltani mert unfairnak tartod a törvényt miszerint külföldön élő is beleszólhat a Magyarországi történésekbe.

Latcho Rom 2014.02.27. 23:46:58

Bombardier ellene csak quebeci segitseggel is, nekem ugy tunik ebbol a cikkbol..

www.financialpost.com/story.html?id=c38e81c0-4fb3-4e7c-8b89-dcf461b76fbe

Latcho Rom 2014.02.27. 23:46:58

@charlieharper: hazahoztuk oket, de sok dolog megvaltozott azota, itt kell elni ahhoz hogy valaki segitseget kerhessen kovetsegeken, egy bizonyos idot..

Latcho Rom 2014.02.27. 23:46:58

@morsels: Nem volt egy nagy lumen a srac.

Mondhatta volna Cartiert, azt hogy ok voltak itt elobb, mondhatta volna hogy fuggetlenseg nelkul hiaba a vajaskenyer, s ha szeretjuk ha nem Quebec egy orszag, hiszen mindenuk megvan hozzá.

Latcho Rom 2014.02.27. 23:46:58

@Kövérmadár [swe]: Elfogadna Kanada ha igy dontenenek.

lenne utana sok szarozas, cseh-szlovak modon, de vér nem folyna...

Sütemény1975 2014.02.27. 23:46:58

@Hari Seldon 2: nehogy maradjatok, meg megarthat, ha sokat vagytok itthon ;)

Latcho Rom 2014.02.27. 23:47:09

@morsels: Felretajekoztatod a nepet morsels.

Van Doos s mas quebeci garrisonok a IGEN utan quebehez tartoztak volna, s az uj határra voltak vezenyelve. Kész volt a forgatonyv, csak a YES szavazatok voltak kevesek.

en.wikipedia.org/wiki/Quebec_referendum,_1995

Az 1980-as referendumra nem keszult fel ennyire Levesque.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 23:47:37

@morsels:
Teljesen igazad van ezért nem értem az olyan felvetéseket hogy "mi lenne ha a szavazatoddal a Jobbik győzne"
Ezek teljesen értelmetlen kérdésfeltevések.

2014.02.27. 23:48:28

@charlieharper: Igen, ennél az incidensnél hallottam erről a témáról először. Ez az akció elég sok pénzébe került az adófizetőnek, úgyhogy a korlátozás sztem tényleg pragmatikus okokból történt meg . A Charter nem változott, de az értelmezése igen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.27. 23:50:54

@Sütemény1975:
Én sem tennék másképp a helyükben.
Egy újabb kétharmad fideszéknek és másnap lezárják a határokat.

morsels (törölt) 2014.02.27. 23:51:46

@maxval a gondolkodó birca:
Latod, te azt kerdezed tolem, hogy szerintem hogyan kene torvenybe foglalni azt, amit en gondolok.
En meg azt mondom, hogy nem kell torvenybe foglalni.

Eleve, mifelenk a kis kozossegeknek is vannak dontesi joguk. Hogy mire koltik az adoba befizetett penzt, meg egy csomo dolog, mikozben egy nagyobb egyseghez tartoznak.

Magyarorszagon meg ujra centralizalnak mindent. A telepulesek, varosok, megyek gyakorlatilag a kozponti kormanytol fuggnek, nincs onallo dontesi joguk semmiben.

Innentol kezdve annak sincs sok ertelme, hogy szerintem ahol el az ember, ott legyen lehetosege befolyasolni a kornyezetet, aztan attol fuggoen, hogy mennyire vesz reszt az orszag eleteben, legyen lehetosege abba is beleszolni.

Persze ez igy eleg nagyvonalu, tudom en is, viszont nem is all szandekomban torvenyalkoto lenni...

De pont ezert irtam azt kovermadart hozva peldanak, hogy ha valaki vilagpolgar akar lenni, akkor azt hogy torvenyezed be? Es hat pont ezen a nyugon megy keresztul Europa.

morsels (törölt) 2014.02.27. 23:57:02

@diggerdriver:
Tudod, en azt nem ertem, amikor itt sokan birkaznak.
Mert mindenki egyedi. Es mindenki mas birka. Vagy legalabbis azt sugalljak.

Kozben meg ok is birkak... csak jobban elnek.

Az emberek arra szavaznak, amit az adott helyzetben jobbnak latnak. Ez lehet akar a Jobbik is.
Hogy mi tortenik? Hat azt nem tudom. De az biztos, hogy akik elottuk voltak, azok nagyon elbasztak.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.27. 23:57:10

@morsels:

E gondolatmenet vége a vagyoni cenzus ismételt bevezetése lenne, ami Mo-n 1918 előtt volt. Aki többet adózik, annak legyen több szavazata. Aki meg túl keveset, annak nne legyen szavazati joga.

Agond: ellenkezik az EU alapelveivel.

morsels (törölt) 2014.02.28. 00:01:42

@maxval a gondolkodó birca:
A vagyoni cenzus dolgot hogyan vezetted le? :-)

Mondok egy egyszeru peldat.
Van egy telepules, az emberek akarnak csatornat, iskolat, ilyesmit. Fizetnek adot, abbol elintezik ezeket.
Szoval ha egy ilyen telepulesen elek, akkor persze, bele akarok szolni.
Hogy jon ide a vagyoni cenzus?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.28. 00:04:37

@morsels:

Te fizetsz 1 millió adót évente, én meg semmit. Igazságos, hogy mindkettőnknek azonos beleszólásunk van az adók elköltésébe?

morsels (törölt) 2014.02.28. 00:13:50

@maxval a gondolkodó birca:
Ahh... nade birca, egy kozosseg az attol kozosseg, hogy emberek kulonbozo feladatot hajtanak vegre reszben a kozosseg erdekeben.
Mert azert az, aki 1 millio egyseget fizet adoba, annak is tudnia kell, hogy a tobbiek nelkul az o egysege nem er semmit. Vagy nem is lenne.

Mire akarsz kilyukadni :-)
Hogy a kommunizmus rossz, de szavazni barki szavazhat akkor is, ha a rendorok ledontik a bodejat, ahol meghuzta magat? Vagy mi?

En azt probaltam neked mondani, hogy en hogyan latom. Hogy mi alapjan dontom el azt, hogy jol es miert szavazok.

Nem pedig azt, hogy milyen torvenyeket kene hozni ahhoz, hogy kik szavazhassanak.

morsels (törölt) 2014.02.28. 00:15:23

@morsels:
"hogy jol es miert szavazok."

ez pontosan: hogy hol es miert szavazok

Latcho Rom 2014.02.28. 01:57:27

@shakti_rom: Vagy...nem akart vitatkozni egy argumentativ pasassal, aki se a nyelvét, se a kulturajat nem ismeri.
Ez egy gyakori viselkedésforma mint a francia mint az angol kanadai kulturában.

Latcho Rom 2014.02.28. 01:57:27

@maxval a gondolkodó birca: Természetesen, foleg ha belolem is jon a jovedelmed az 1 milliós adódhoz.

Latcho Rom 2014.02.28. 01:57:27

@ctboy: Itt találsz sok erdekes adatot, az eszak-deli problemara.

A masik kerdesedre- hogy elhagynak-e quebecet franciak is elszakadas eseten: vannak federalistak koztuk is, de nem hiszem hogy nagy szamokban hagynák el

en.wikipedia.org/wiki/Partition_of_Quebec

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.28. 03:20:58

@Mr Long: Jah, télleg, ha már említed, szoktál járni odakint focimeccsekre?A ManU minden évben a Dalnokok Ligája krémjéhez (kenőcséhez...? :D ) tartozik; most már a városi "kiscsapat" (a Cici..) is igencsak kinőtte magát, ugye.Minden évben viláxtárok garmadája fordul meg a szép ződ gyepükön.Én ha ott élnék, valahogy nagyon nem bánnám, hogy nem tévén, hanem élőben kellene néznem őket... :D
Bár gondolom a jegyek biztos vagyonokba kerülhetnek.
Bocs, ez sehogy se tartozik ide, csak eszembe jutott... :-)

adg 2014.02.28. 03:44:18

Jo, eldontottem. :)
Akkor csinaljuk azt, hogy mindenki szavazhat (ha kesztetest erez):
- helyhatosagi valasztasokon, a telepulesen, ahol tenylegesen lakik, hogy tudja befolyasolni annak eletet
- azon orszagok parlamenti valasztasan, amely orszagoknak allampolgara, mert azert eltekintve egy relativ kis tomegtol, a tobbsegnek koze van az allampolgarsagat ado orszagokhoz. (De itt pl lehetne akar valamennyire korlatozott a szabadsag az altala nem lakott orszagokban.)
- nagyobb konglomeracio vezeteserol, fontosabb ugyeirol, EU, USA, stb, ha erintett benne, ld. 2. pont.
- ha Svajcban el, akkor pluszban a szomszed kutyajarol, az epitesi engedelyekrol, a postas biciklijerol, tehen szinerol, meg amirol csak eszebe jut.

Lesznek itt paran, akiknek minden hetvegere jutna egy valasztas. :)

montroyal ( CAN qc) 2014.02.28. 03:53:07

@shakti_rom: meg nincs hivatalosan bejelentve es apr 5-10 korul .. a kovetkezo napokban lesz hivatalosan elutasitva a budget ami a kormany bukasat eredmenyezi .. erdekes a valasztasi plakatok kepek mar kesz vannak ..

montroyal ( CAN qc) 2014.02.28. 03:59:18

@shakti_rom: az sem tiszta meg canada szeretne 2 harmadot qc 50+1 errol is meg vitatkoznak ...

bocs a mai offert de igazabol soha semmi nem lesz ebbol nagyon ugy nez ki ..ha a manipulaciot nezzuk amit OV gangje csinal nalunk is van hasonlo agymosas: pl felvetettek 16 evtol szavaznanak ... az idiota nacionalista felelotlen eretlen fiatalokra szamithatnanak hogy legyen sajat orszaguk ...

skye8 2014.02.28. 05:09:25

erdelyi magyarkent nagyon orulok hogy megkaptam a magyar allampolgarsagot. szavazni nem fogok de elszomorit ez a rosszindulatu hozzaallas,hogy az erdelyiek fogjak a szavazas kimenetelet eldonteni Mo.-on. en magyar iskolaba jartam,a csaladban magyarul beszelunk,anyanyelvem magyar es roman barataim elott is nyiltan magyarnak vallom magam. kinek artok azzal ha megszerzem a magyar allampolgarsagot? nem erdekel hogy a magyar allam miert hozta ezt a dontest, szamomra az identitasom resze,hogy magyarnak mondhassam magam hivatalosan is es orulok hogy hamarosan letehetem az eskut.

adg 2014.02.28. 05:21:25

@skye8: En orulok a magyar allampolgarsagodnak. Nonszensz megtagadni azert, mert vannak visszaelesek. Ennyi erovel a tomegkozlekedest, vagy a cegalapitast is meg lehetne tagadni.

Szokasos valasztasok elotti cirkusz.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.28. 05:39:33

ezeken a követségi fogadásokon szokott lenni gulyás meg rétes meg mákostészta meg túrórudi? :-)
nekem azért se fordult meg a fejemben a szavazás, és a múltkor sem, mert egyszerűen nincs olyan banda, amire igent tudnék mondani. ez a mostani választás olyan, mintha választhatna az ember, hogy leütik egy bézbólütővel és kirabolják, avagy szétverik a fejét és elveszik mindenét. kicsit se cinikus. szerintem emberiség elleni bűntett, amit művelnek. egytől egyig mind.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.28. 06:55:46

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Nagyon meno :)

Majd veszek egy rantotthusos - turorudis hatlapot ;)

@diggerdriver:
Sajnos nem megy :(
Mar megigertem miminek, hogy ra szavazok...

@shakti_rom:
A hiszti azert van, mert ok franciak es nem angolok vagy azert, mert Kanada gazdagabb tartomanya es nem szeretnek tovabb fizetni a kecsuahmuhaha indian torzs eltartasat Sáskacsőr tartomanyban?

@Chang Yai:
Turorudi csak akkor, ha szimpatiktus a nagykovet bacsi 8)

@skye8:
Felteertrd a dolgot.
Semmi baj nincs az allampolgarsagoddal.
Az "eldonteni" dolog nem Erdely specifikus, hanem kulfoldon elo magyar specifikus. Termeszetesen vonatkozik rad is, de pont annyira diggerre vagy ram is. Ez nem ellened szol!

@adg [AU]:
:)

Mr Long 2014.02.28. 07:52:44

@geegee: Nem szoktam nezni oket, mert nem szeretem a foci. :) Bar sok magyarorszagi baratomat piszkalom azzal, hogy "hetvegen megint lesz meccs, de nem megyek, bar megtehetnem" :D Nem szoktak orulni nekem :DDDD
Most neztem meg, pl a Hull ellenei meccsre a felnott jegy £47 (ezt szamold at neked ertelmezheto valutara). De a jegyek kb ugy fogynak, mint amikor meghirdetnek egy koncsertet. Kb egy nap alatt elmegy a 99%. Utana meg lehet nehany szektorba jegyet venni, de egyesevel, elszortan.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.28. 08:45:49

@morsels:

A kérdés ismét az marad: hogyan határozzuk meg az adott közösséget.

**mimi** 2014.02.28. 08:48:20

@diggerdriver:
erről van szó...
ezért kéne minél többen szavazni, hogy ne legyen meg az újabb 2/3-ad..
különben meg teljesen igazad van, mindenki maga dönti el, hogy mit csinál..saját belső ügye...

**mimi** 2014.02.28. 08:54:23

@Kövérmadár [swe]:
már el is döntöttem milyen színekben indulok...az idiótákat és töketleneket fogom képviselni...:)))

Mr Long 2014.02.28. 09:34:37

@**mimi**: Akkor komoly kunkurenciara szamithatsz a meglevo partok szemelyeben :D

**mimi** 2014.02.28. 09:56:03

@Mr Long:
:))))))))))

szerintem isss...

Latcho Rom 2014.02.28. 10:51:54

@Kövérmadár [swe]: Irtam fel oldalt, de eltunt a bejegyzes..., illetve meg se jelent.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.28. 11:13:23

@maxval a gondolkodó birca:
Emberek kozossege. Nem aprozzuk el, az loser dolog ;)

@shakti_rom:
Nem baj, koszonom ;)

@**mimi**:
Jol teszed, sok szavazod lesz :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.28. 15:58:41

@Mr Long: Óbakker, szívatod őket keményen... :D

Elég jó kis jegyárak vannak, bár igaz, hogy a foci is sokkal magasabb szintű, még a svédnél is.Itt annyiból már lehet menni EB-VB selejtezőkre is.Itt eddig a rekord a svéd-portugál pótselejtező volt, 13 perc alatt fogytak el a jegyek.Jó, igaz, az ötvenezres arénában huszonötezer jegyet a támogató cégek kaptak és csak a maradék ment a sima, kétfülű embereknek.Azért ez keményen pofátlanság volt...
Azért egyszer el kell jussak egy MU-Cselzi v agy hasonló meccsre.
Meg egy Bőrszalonna-Real Margitra is, Inter-Milanra is... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.28. 15:59:49

@geegee: na szóval az angol foci jóval magasabb szintű, mint akár a svéd, nem hogy a magyar...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.28. 16:02:40

@shakti_rom: itt a blog.hu-n mindig kell kopipászte a szövegről, mielőtt elküldöd.Mindig.Ha nem csinálod, akkor hétszentség, hogy elszáll.Így is elszáll, de seperc újra küldeni.

Latcho Rom 2014.02.28. 16:08:10

@geegee: Jaja, de más gond is van Hinta státuszba hintázom :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.28. 17:36:43

@geegee:
"Meg egy Bőrszalonna-Real Margitra is,"
Hogy te milyen rettenetesen hülye vagy?! :D

Latcho Rom 2014.02.28. 17:50:03

Utanaolvastam hogy hanyszor fuggesztettek fel a parlamentet a brit koronaval egyuttmukodve, sokkal tobbszor mint en az gondoltam. Tulnyomo reszben ceremoniális ez a lépés,

Harper lépése eros indulatokat váltott ki mind a Liberalis mind a Tory(konzervative) adofizetok kozott. NDP pedig ugy sirt mint a furdoskurvak :-)

en.wikipedia.org/wiki/Prorogation_in_Canada

Quercus a favágó 2014.02.28. 18:13:56

@**mimi**:

"már el is döntöttem milyen színekben indulok...az idiótákat és töketleneket fogom képviselni...:)))"

Töketleneket puncival? Anya, rád fogok "melegedni"

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.28. 20:00:27

@Kövérmadár [swe]: Ne bókolj, bakker, lehet, hogy a fejembe száll... :-))))))))

holl gold 2014.02.28. 20:33:27

@Kövérmadár [swe]:
Ha azt mondom, hogy megy a levesbe az utlevelem, akkor azt ertem alatta, hogy szakitok az orszaggal es az allampolgarsaggal is.

Ha a svedek nyernek aranyermet es jatszak a sved himnuszt...
Ha a magyarok nyernek aranyat es jatszak a magyar himnuszt...
Melyikre vagy buszkebb ???
Ha a magyarok jatszanak a svedek ellen...Melyiknek drukkolsz??

**mimi** 2014.02.28. 20:35:51

@QUERCUS:

jóvanna...nem kell mindent szó szerint érteni :)

tökösök különben meg ki tudnak állni magukért...:)

holl gold 2014.02.28. 20:40:56

@skye8:
szamomra az identitasom resze,hogy magyarnak mondhassam magam ...

Nagyon jol gondolod es kitartast hozza...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.28. 21:56:59

@geegee:
Hjajj :)

@holl gold:
Ez egy ravasz kérdés. Nincsen rá egyetemes válaszom.
Ha pl. vizilabda / kézilabda / jégkorong meccs van, akkor örülök a magyar győzelemnek, mert tudom, hogy micsoda eszméletlen munka áll mögötte. De ha a svédek nyernek, akkor is örülök. Ha a két csapat egymás ellen játszik, az probléma és zavart okoz az erőben...

Ha viszont footballról van szó, akkor bárkivel is játszik a magyar csapat, az ellenfélnek drukkolok, mert egész egyszerűen a szánalmasnál a szótárban a magyar football válogatott fényképe van. A Hollandia elleni 8-1-nél (a Microsoft ajánlásával ;) ) sikítófrászt kaptam, úgy röhögtem. De ez nem a magyasrágnak szól, hanem annak a 11 szerencsétlennek.
A svéd meccseken mindig a svédeknek drukkolok, de ha pl. a németekkel vagy angolokkal játszanának tétmeccset, megint zavar lenne az erőben :)

Bármely más sportág esetén nem érdekel, mert nem érdekel a többi sport. Kivétel az NFL, de az kiesik az összehasonlíthatóságból.

A himnusz minden esetben lényegtelen, bármelyiket is játszák.

A büszkeség egy harmadik kérdéskör. Büszkeséget nem érzek ilyen esetben, mert az eredmény eléréséhez szükséges munkából semmilyen szinten nem vettem ki a részemet. Büszke arra tudok lenni, amihez közöm van. Pl. ha a támogatásom segítségével ért el valamit valamelyik családtagom/rokonom/barátom... vagy arra, amit én érek el (ilyen még nem volt ;) ).

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása