oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. február 22. 06:45,  Fordított határátkelés 354 komment

2014. február 22. 06:45 Határátkelő

Fordított határátkelés

Amikor migrációról esik szó, érthető módon a legtöbbször a keletről nyugatra irányuló határátkelésről beszélünk, pedig van mozgás fordított irányban is. A jövő héten terveim szerint lesz is erről egy személyes poszt itt, a blogon, most azonban egy olyan városról lesz szó, ahol igen komoly olasz közösség alakult ki.

Lengyelország, Wroclaw.jpg

A lengyelországi Wroclaw történelmét nehezen lehetne nyugodtnak nevezni, hiszen a város (korábbi magyar nevén Boroszló) magán viseli a térség történelmének teljes lenyomatát: tartozott már Csehországhoz, a Habsburg Birodalomhoz, a Porosz Királysághoz, a Német Birodalomhoz és természetesen Lengyelországhoz is.

Az utóbbi időszakban azonban nem emiatt került a média figyelmének középpontjába, hanem az ott élő olasz közösség miatt. Az egyik legnevesebb olasz lap, a La Repubblica nemrégiben négy (4!!) teljes oldalt szentelt a „lengyel Kis Itáliának”, amit aztán persze villámgyorsan átvettek a lengyel, majd a német lapok is.

A cikk és a jelenség kapcsán komoly vita bontakozott ki egy olyan országban, amely a mai napig sokkal inkább az el- mint a bevándorlásról ismert (ugye senkinek nem kell felemlegetni a Nagy-Britanniában a helyiek szemében „lengyellé váló” közép-európai határátkelők történetét). Pár hete a lengyel miniszterelnök-helyettes is megszólalt a témában, további fiatal olaszokat invitálva az országba.

De mit keresnek olasz fiatalok egy lengyel városban?

Az egyszerű válasz: mert ott találnak munkát.

Az egyszerű válasz bonyolultabb változata úgy hangzik, hogy a régiós olasz befektetések nyomán komoly igény támadt a munkaerőre, nem csak az iparban, hanem a folyamatosan fejlődő szolgáltató szektorban is, márpedig ennek egyik európai központja Wroclaw.

Csupán ízelítőként pár név az elmúlt tíz évben Wroclawba települt nagyvállalatok közül: Credit Suisse, HP, IBM, Google, majd legutóbb a Quatar Airways – ezek a cégek a HR-részlegüket, az ügyfélszolgálati központjukat és az IT-t is a lengyel városba telepítették.

Ezeket a multikat követték olasz vállalatok is, amiket a válság költségeik visszafogására kényszerített. Miután az olasz fiatalok körében magas a munkanélküliség, így a kínálkozó munkalehetőségre (akár rosszabb anyagi feltételekkel és más országban) lecsaptak. Nagy előnyük, hogy olaszként nincs problémájuk sem a nyelvvel, sem a vállalati kultúrával.

Indulásnak jó

Így lett Wroclaw az olasz határátkelők egyik célpontja. A külföldnek nekivágó olaszokról talán kevesebb szó esik, pedig nincsenek kevesen, ráadásul jórészt fiatalok. A tipikus olasz határátkelő fiatal, jól képzett, több nyelvet beszél, nagy valószínűséggel részt vett az Erasmus-programban (azaz tanult és élt külföldön).

Sok esélyük otthon nincs: a fiatalok körében a munkanélküliség aránya közelít a 40 százalékhoz, így aztán rengetegen (egyes adatok szerint közel kétharmaduk) fogja magát és Európa más országaiban próbálja meg beindítani karrierjét.

Más kérdés (és itt jön a történet kevésbé fényes része), hogy hiába olasz valaki, attól Wroclawban a helyi fizetést kapja, ami ritkán haladja meg a 3000 zlotyt, azaz a 750 eurót (230 ezer forintot), ami azért nem egy nyugat-európai szint, ráadásul általában nagyon nagy emelésre nem számíthatnak.

Egyszóval Wroclaw kezdetnek, tapasztalatszerzésnek jó, és így talán nagyobb eséllyel találnak munkát Olaszországban vagy máshol Nyugat-Európában. A lengyel város tehát inkább egy átmeneti lehetőség, mint hosszú távú opció, és tökéletes példája annak, miként is működik a munkaerőpiac az Európai Unióban.

Mi következik mindebből nekünk?

Wroclaw és az olasz fiatalok történetéből szerintem két dolog következik számunkra: az egyik, hogy Magyarország is elindulhatna ebbe az irányba, hiszen az idevonzott fiatal külföldi munkaerő, még ha el is hagyja utána az országot, megismeri, remélhetőleg meg is kedveli, ez pedig a későbbiekben (mondjuk amikor a karrierjében döntéshozói pozícióba kerül) akár még sokat is érhet.

Ennél talán még fontosabb, hogy ideje lenne elfogadni, hogy így működik a modern Európa: mindenki ott keres munkát, ahol tud, pár évre letelepszik, aztán esetleg tovább áll – hazamegy, vagy átköltözik egy másik országba.

Megbélyegezni azonban ezért senkit sem kell, csak (haza)vonzó feltételeket teremteni. Persze ez a nehezebb út…

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: olasz Lengyelország Wroclaw

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr565826337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quercus a favágó 2014.02.22. 07:29:47

Az ötlet maga nagyon jó. A legjobb megoldás az lenne, ha a fejlett, demokráciában élő országok kormányai a világ minden részéről tanulmány útra küldenék ide fiataljaikat.
Így azok személyesen megtapasztalhatnák, mi az a korrupció, a kliensrendszer, az éhbér, a munkavállaló kizsákmányolása, a hatalombarát közigazgatás, stb.
Visszatérve hazájukba, a demokrácia igazi védőbástyájává válhatnának. Ők ugyan is már pontosan tudnák, mitől kell azt megvédeni.

Hari Seldon 2 2014.02.22. 07:34:19

@QUERCUS:
Nagyom jó. Pontosan így van.

Hari Seldon 2 2014.02.22. 07:35:21

Mondjuk hozzánk jöhetnének az olaszok, a maffia itt is meg van.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.22. 07:36:00

Erdekes,ha az olaszok mennek egy helyre,az jo, ha a magyarok,az rossz.

Hari Seldon 2 2014.02.22. 07:38:42

@Babette_:
Kinek, kinek a szemszögéből, jó vagy rossz?

Hari Seldon 2 2014.02.22. 07:57:53

Mai példa, hogy mennyire nem ismerik a nyugatiak a keletieket:

"Janukovics elhagyta Kijevet és az Ukrajna keleti részén található Harkovba utazott, hogy stabilizálja ottnai támogatottságát - írja a Guardian."

Nem Gurdian barátocskám, megszervezi az ottani oroszbarát tüntetőit (az ottani "B közepét" vagy "Zsil völgyi bányászcsapatát" ahogy tertszik)
És felviszi a tömeget Kijevbe és egy egymásnak uszítja őket, és beveti a katonaságot, arra hivatkozva, hogy zavargások vannak.
Ez a kelet-európai szokás.

Quercus a favágó 2014.02.22. 08:55:32

@Hari Seldon 2:

Na igen. Az azért érdekes lenne, ha Janukovics Putyinnal a háta mögött, csak úgy elmenekülne.

2014.02.22. 09:10:30

Erdekes poszt, fogalmam sem volt errol hogy az olaszok Lengyelorszagba koltoznek stb. A konkluzioval nem ertek egyet, nem tudom miert bizonyitja ez hogy a szabad munkaero-aramlas jo dolog. Pl. lehet hogy ha nem lenne az EU, akkor ezek a cegek nem telepulhettek volna olyan konnyen Lengyelorszagba es kenytelenek lennenek Olaszorszagban munkat ajanlani az olasz fiataloknak, esetleg meg tobbert is mint 750 euro havonta. Tehat a cegeknek jo akik sporolni akarnak, de a munkasoknak?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.22. 09:54:15

@Hari Seldon 2:

Szerinted csak az egyik félnek van joga tüntetnie? A másiknak kuss?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.22. 09:56:37

@Mirjam2:

Ez a globalizáció pozitív fejleménye. Az életszínvonal kiegyenlítődik lassan. Oké, a túlfizetett lusta nyugatiaknak ez szar, de ilyen az élet: a nyugat 500 éven keresztül lerabolta a világot és ehhez hozzászokott, most meg csodálkozik, hogy vége az ingyenes aranyerőnek.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.22. 10:07:38

@maxval a gondolkodó birca: "Oké, a túlfizetett lusta nyugatiaknak ez szar, de ilyen az élet: a nyugat 500 éven keresztül lerabolta a világot és ehhez hozzászokott, most meg csodálkozik, hogy vége az ingyenes aranyerőnek."

Uhhh, ebben az egy mondatban volt annyi kozhelyes altalanositas mint egy atlagos Vona beszedben! :DD

marciasuroma 2014.02.22. 10:10:28

Tehát a posztoló levonta azt a következtetést, hogy
1) az olasz gazdaság sz@rban van és az olasz fiatalok is elhagyják a hazájukat, mint a kelet-európaiak
2) mivel beszélnek olaszul, ezért olyan cégekhez mennek, ahol erre szükség van
3) ezek a cégek az olcsóbb munkaerő reményében már kelet-európába költöztek
4) így tehát az olaszunk ugyanazt a munkát a hazájától távol, kevesebb pénzért végzi el.

ígytehát @Mirjam2-mal egyetemben én sem értem, hogy ez miért bizonyíték arra, hogy a munkaerő szabad áramlása jó dolog :)

@Hari Seldon 2: úgy érted, hogy a velejéig korrupt Timosenko, az Ukrajnában alig élt Klicsko, vagy a helyi szélsőjobb (Szvoboda), aki a kisebbségek b@szk*rálásában éli ki magát, jobb, mint Janukovics?

Nem vagyok benne biztos, hogy Janukovicsnak nem nagyobb a támogatottsága a teljes Ukrajnára nézve, mint az ellenzéknek. Csak az ő támogatóit nem pénzelik, hogy tüntessenek. (megnézem, hogy Ukrajnában kinek van lehetősége 2 hónapig kimaradni a munkahelyéről, hogy 'demokratikus jogait érvényesítse'. Segítek: nagyobb a szegénység, mint Mo-n. Csakhogy ha a tüntetésen való részvételért megkapja a minimálbér kb. 150%át naponta meg mellé ingyen kaját, akkor máris jó biznisz.

Nem mondom, hogy Janukovicsék szentek, de hogy a média egyoldalú tájékoztatása valami hihetetlenül nevetséges, az is biztos...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.22. 10:10:41

@maxval a gondolkodó birca:
Mindig tudtam, hogy rosszkor és rossz időben születtem :)

tanato 2014.02.22. 10:11:27

@maxval a gondolkodó birca: @Mirjam2: Csak egy kis történelem:100-150 éve Lengyelország és Magyarország is simán verte életszínvonalban az olaszokat/főleg a délieket/

Hari Seldon 2 2014.02.22. 10:11:40

@maxval a gondolkodó birca:
Tudom Bulgáriából másképp látod,és lehet hogy a jövő neked ad igazat, de ha már a tüntetőkre lőnek éles lőszerrel, meg halottak vannak, akkor az már tömeggyilkosság.
Másrészt pont ahogy mondtad a globális folyamatok ott is éreztetik a hatásukat, és előbb-utóbb (jó lehet, hogy 100 év) de a nyugati civilizáció értékrendje fog győzni. Egyszerűen azért mert ez az "eszme-rendszer" ad legtöbb teret az emberek boldogulására. Mondom, én sem tudom, hogy kinek van igaza. De látható, hogy arra megy ki a játék, hogy fellázítsa a keleti részeket.
Egyébként az is lehet egy forgatókönyv, hogy az Oroszok megkapják a Donyeck vikéket, és Ukrajna ténylegesen is eltávolodik tőlük.
Egyébként ez lenne mind az ukránoknak mind az oroszoknak ez lenne a "legtisztább", legalábbis rövid távon ez lenne a célszerű.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.22. 10:12:46

@tanato:

A cikk ignoráns. Grúziába nem vonultak be az oroszok, ill. csak néhány napra miután a grúzok megtámadták Dél-Oszétiát.

Egyébként nem orosz érdek a határok megkérdőjelezése, csak a legvégső esetben foglalnák el a Krímet.

Hari Seldon 2 2014.02.22. 10:14:58

@Hari Seldon 2:
Hú, elnézést, most látom, hogy ez túl "Sámános" lett.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.22. 10:17:18

@Don Kartasch:

Nyilván általánosítás van benne, dehát ez a logika módszere.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.22. 10:18:06

@Kövérmadár [swe]:

Nem tudom. Gondold bele, hogy milyen lett volna a mai műszaki fejlettség nélkül.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.22. 10:20:18

@Hari Seldon 2:

A fasiszták ugyanígy lőnek a rendőpökre, de ez nincs benne az elfogult médiákban.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.22. 10:21:03

@Kövérmadár [swe]: Most olvastam a munkanelkulesig tamogatasi rendszerekrol szolo posztodat. Nagyon tetszett hogy ennyi fele opcio kozul lehet valasztani es az osszegeket sem talalom nagyon elrugaszkodottnak.

Azt akartam kerdezni hogy van nalatok is ilyen valamifele ceg altal tamogatott nyugdij-elotakarekossag? UK-ben - meg tudtommal egy par nyugat-europai orszagban - nagy divat lett az utobbi evekben a minden fele pension scheme bevezetese. Ez azt jelenti hogy meg a fizud bruttojabol felajanlasz a nyugdijkasszadba x%-ot, amit minden honapban atutalnak oda (altalaban te valasztod meg olyan 3-10% kozott) es ehhez a ceg minden honapban hozzatesz munkahelytol fuggoen X/1.5X/2X %-ot. Van ilyesmi Svedorszagban, nem tudod?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.22. 10:23:11

@Hari Seldon 2:

Az oroszok arra lépnének így fel, ha Ukrajna tényleg szétszakad, de ennek kezdeményezése nem orosz érdek. Oroszországnak sokkal jobb egy egységes, független Ukrajna, mely baráti viszonyt ápol Oroszországgal.

A SZU szétbomlása után az oroszok SOSEM próbáltak etnikai alapon hódítani a volt szovjet területeken, pedig etnikailag bizony lett volna erre számtalan érv.

tanato 2014.02.22. 10:26:02

@maxval a gondolkodó birca: Én is nagyon bízom hogy az orosz hadsereg nem fog beavatkozni.A szovjet is az afgán háború miatt került padlóra.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.22. 10:28:21

@tanato:

Eleve abszurd lenne az orosz kisebbség miatt beavatkozni.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.22. 10:32:33

@maxval a gondolkodó birca: Mélységesen egyetértek, szerintem is mostanság van a fordulópont. Magyarország is iszonyatosan tempóban jön fel a Nyugathoz, ennél jobban csak az előző évtized utolsó éveiben éltek otthon az emberek. Viszont még mindig felesleges Nyugathoz mérni magunkat. De azon valóban mélységesen el kéne gondolkodni mindenkinek hogy ha 1 óra munkáért adnak 2 kg kenyeret meg fél kiló húst (és ez nagjyából az alja) akkor az minden csak nem szegénység. A kényelmeinkre költünk a legtöbbet. Nem akarunk 20 nmen élni hanem nekünk palota kell, nem akarunk másokkal élni mert nekünk intim légtér kell. Ha viszont nominálisan nézzük pl egy átlagmagyar vásárlőerejét akkor nagyon is jól látható hogy jobban él mint valaha.

Egyébként ennek a cikknek nem sok helye van itt szerintem, vagyis helye van, csak senkit nem érdekel. Itt fegyverrel se lehetne kényszeríteni az embereket hogy ők 750 eurért dolgozzanak. Olyan kijelentések után hogy 175 ezer éhbér Magyarországon... itt mindenkinek csak az számít hogy minél gyorsabban minél többet. Tudom, trollnak néztek, de akkor is ez az igazság.

Arra meg harapni fognak hogy a dicsőséges Nyugat kizsákmányolja a többit, főleg digger :D ők úgy gondolják hogy jobban és többet dolgoznak ezért vannak túlfizetve.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.22. 10:35:28

Allitolag mar Berkut-os arcokat is lehet itt-ott latni a rendorok kozott. Roluk eleg annyit tudni hogy a Spetznaz utan Europa masodik legbrutalisabb kulonleges katonai alakulata. Jellemzoen haborus veteranokbol es felszadista allatokbol allo kulonitmeny. Szerintem sokat elmond roluk hogy meg a legelvetemultebb ukran focihuliganok is ugy felnek toluk mint a tuztol. Ha valahol felbukkannak azonnal fekszik mindenki a foldre...

Hari Seldon 2 2014.02.22. 11:13:17

@maxval a gondolkodó birca:
Igen, ha Ukrajna tuvábbra is Orosz csatlós, az az érdeke hogy maradjon egybe. De ha nem tudja ezt "biztosítani" akkor jó lesz neki a gazdaságilag erősebb keleti iparvidék.

Hari Seldon 2 2014.02.22. 11:16:56

OK. szerintem is hagyjuk a témát.

Én csak azért hoztam, fel, hogy látható, hogy a nyugat mennyire NEM érti a keleti világot.

És jó, hogy jönnek az olaszok, legalább látják ami itt van, és jobban értékelik a szerencséjüket. (Megértsék a keleti világot)

Lásd: QUERCUS első hozzászólása.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.22. 11:17:09

@Don Kartasch:
Nem tudom, hogy pontosan mire gondolsz.

A nyugdíjrendszer itt 3 "pillérből" áll. Van egyszer az adómból fizetett nyugdíj, ami az egész alapját adja. Ennek egy részéről én döntöm el, hogy mit kezdjenek vele.
A második részt a cég fizeti utánam. Ez nem tudom, hogy kötelező elem-e, de nekem fizetik. Ezt feloszthatom 2-3 részre és eldönthetem, hogy mi legyen vele (részvény, kötvény, betét, akármi).
A harmadik rész pedig az opcionális privát megtakarítás. Ezt én fizetem magamnak, gyakorlatilag havonta egy jelképes összeget elteszek későbbre, amihez szerencsére nem férek hozzá :)

@házelőtthinta:
Kezdesz eszméletlenül fárasztó lenni... elhiszem, hogy szar az életed és túl hülye voltált fiatalon ahhoz, hogy tanulj, de ne próbáld mar megmagyarázni azt, hogy mindenki más a hülye, akiből mérnök, orvos, közgazdász vagy bármilyen más szakmával bíró ember lett...

"Olyan kijelentések után hogy 175 ezer éhbér Magyarországon... itt mindenkinek csak az számít hogy minél gyorsabban minél többet. Tudom, trollnak néztek, de akkor is ez az igazság."

Neked ez lehet elég lenne, de nekem nem. Ez van. Ha neked ez így jó, akkor csináld, de már kib@szottul kezd elegem lenni abból, hogy pár arctalan ember azt erőlteti, hogy ezzel másnak is meg kell elégednie. Nekem ez kevés, ennél többet akarok. Ennyi. Meghagyom neked az "iszonyatosan kezd felzárkózni Magyarországot", élj ott boldogan, nekem ez nem sikerült.

Hajrá!

@maxval a gondolkodó birca:
Fene tudja. Kiegyeznék egy 40-es, 50-es években való megszületéssel, Amerikában, így mára már nyugdjas lennék vagy közel ahhoz álló és a fénykorban lehettem volna fiatal :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.22. 11:24:33

@Kövérmadár [swe]: Aham ertem, akkor mashogy epul fel a rendszer de vegulis ott is van nyugdij elotakarekossag, az jo.

Amugy meg persze hogy olvasom! Johogy! :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.22. 11:36:34

@házelőtthinta:
anno volt 2400 a fizetésem és 3,60 a kenyér
most az átlagfizetés 150 000 és 300 a kenyér

számold ki

Quercus a favágó 2014.02.22. 11:48:40

@házelőtthinta:

Na akkor egy pár statisztikai adat a kurva jól élünk, és jövünk föl ezerrel teóriádhoz.

1960-as évet vesszük bázisnak.
1988-ban 317% (GDP) és 367% (ipari termelés) szintet értünk el, ahonnan a visszaesés sem mutatkozik óriásinak. (GDP 259% 1993-ban, ipari 274% 1992-ben.)
2007-ben az ipari növekedés 850%, a GDP 380-400% növekedést mutat. Ezek a mutatok gyakorlatilag ma is érvényesek.
Ez a fejlődés azonban nem fordítható le a jövedelmi viszonyokra.
Szintén 1960-at választva bázisnak, az egy főre jutó reáljövedelem a gengszterváltás idejére is csak a 150%-os szintet érte el, azaz nem követte a GDP vagy az ipari termelés növekedését. A visszaesés is sokkal nagyobb volt. A jövedelmek értéke egyharmadával zuhant.
Ma a 60-as évekhez viszonyítva a reáljövedelmek 170-180%-os szinten mozognak. Tehát alig élünk jobban, mint a gengszterváltáskor.

Csüggedésre azonban nincs ok. A közmunka ki fog húzni bennünket a szarból.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.22. 11:57:36

@Babette_:
Úgysem érti meg ez a szerencsétlen, hogy miről szól ez az egész... be van szűkülve, mint új rab a zuhanyzóban.

Persze akinek nincs családja, mert a nők pénzéhes ribancok (vagy csak biztonságot szeretnének a gyerekeiknek?), annak tökéletesen elég a 150e/300 kombináció.
Klassz lehet vágyak, álmok és lehetőségek nélkül élni... pont erre vágyik minden normális ember ;)

@Don Kartasch:
Még vagy 40 évem van hátra nyugdíjig, addig annyi minden fog változni, hogy nem látom értelmét nagyon belemélyedni. A jelenleg is elérhető önkéntes magánnyugdíj fizetése szerintem fontos, mert vízválasztó lehet majd amikor arra kerül a sor.

Ezen kívül is takarékoskodok, hátha sikerül kicsit előbb elmenni nyugdíjba :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.22. 12:01:05

@QUERCUS:
Jajj ne, számokat és tényeket ne mondj!
A számokat nem ismeri, a tényeket nem fogadja el.

Tucanus 2014.02.22. 12:01:26

Van egy iszonyú hülyüke, de nagyon szórakoztató olasz vígjáték arról, hogy Olaszország 2030 vagy40? körül megint szétszakad részekre (Szicíliai Kalifátus, stb:). És megint jönnek a nagy országegyesítő férfiak, akik persze igazi lúzerek. Na mindegy, abban van, hogy éppen csatát vesztenek és menekül mindenki, amerre csak lát. És a társaság értelmes fele elmegy Magyarországra pizzériát nyitni :D
Egyébként az olasz fiatalkori munkanélküliség teljesen magyar. Annyira összecsengenek a történetek, a lehetőségek, minden. Sokkal közelebb állnak hozzánk, mint gondolnánk, főleg a dél-olaszok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.22. 12:10:55

@Tucanus:
Svédországban is magas a fiatal munkanélküliek száma... attól, hogy valaki megszületik még nem jár hozzá egy munkahely is. Ezért nem értem a nagykló nélküli szaporaságot, sem a vállaljunk gyereket minél fiatalabban.

40 évesen bőven ráér ez, akkor 60 lesz a szülő, mire kell a gyereknek a hely... esetleg apáé a gyárban/irodában. A köztes generáció mi a fenét csinál?

Tucanus 2014.02.22. 12:12:29

@maxval a gondolkodó birca: @tanato: Pont azt írtam, mint tanato. Sőt, még a 80-as években is simán összehasonlítható volt Taljániával Magyarország, nem véletlenül jártunk oda annyit, mi magyarok. Dél-Olaszország meg jóval szegényebb volt és megint nagyon gyorsan ugyanebbe az irányba mennek a dolgok. Egészen döbbenetes, hogy vannak olyan városok, amelyek kitörtek a szegénységből és felvirágoztak, majd 2007-től villámgyorsan visszatért a nyomor és a maffia. És persze köszi Berlu, hogy rugdosná fenéken felváltva minden olasz.

Tucanus 2014.02.22. 12:16:00

@Kövérmadár [swe]: Pl. olaszoknál van egy olyan hatalmas réteg, ami nálunk nincs, mert kiirtották. Ezek a családi vállalkozások. Nagyon sok barátom végzett egyetemet, aztán ment vissza sütni a focacciát :) Ugyanez a spanyoloknál. Olaszoknál még az is van, hogy egy férfi 60-70(!!!) évesen van szakmai karrierje csúcsán, eszükben sincs átadni a gyeplőt. Így gyakran nagyon ráér egy fiatal, hogy elkezdje az életét, sőt mindig van hová hazatérni, a viszonylagos biztonságba. Na, ez teljesen hiányzik Magyarországról. Ott a döntés: vándor vagy koldusbot.

2014.02.22. 12:21:14

Az a baj ezzel a Hinta- illetve Max-fele gondolkodassal, hogy nem ertik meg, az emberek donto tobbsege nem elegszik meg a kozepszeruvel. Ha ok boldogok attol hogy eppen hogy megelnek, nem eheznek de alig van tartalekuk, az szuper. Viszont az emberek nagyon nagy resze tobbre vagyik ennel. Vannak akik sikeresek, vannak akik nem. Mindig voltak, vannak es lesznek gazdagok es szegenyek. Ha az atlag bert lenyomjuk egy orszagban vagy regioban mert 'ugysincs olyan sok penzre szuksege az embereknek', attol valojaban senkinek nem lesz jobb, illetve egy kisebbsegnek jobb lesz - a tulajdonosoknak akik tobb profiton osztoznak -, a nagy tobbsegnek, a dolgozoknak, rosszabb. Arra kene torekedni hogy mindenkinek magasabb legyen a fizetese, nem arra hogy mindenkinek kevesebb. A penz nem egy megszabott mennyisegben jelen levo dolog amibol nem lehet tobb, nem egy termeszeti eroforras ami egyszer csak el fog fogyni aztan majd nezhetunk. Miert ne torekedne arra minden normalis ember hogy minel tobb penze legyen, es ezaltal minel tobb lehetosege az eletben? Nem mindenkinek az alma napi tizenket orat dolgozni a gyarban es panelban lakni, biciklivel jarni, stb. Vannak olyan nagyravagyo emberek akik tanulni, utazni akarnak, ertelmes, erdekes munkat vegezni stb.

2014.02.22. 12:24:49

Az Ukrajna-sztoriban azt nem ertem kezdettol fogva, hogy miert nem irnak / irtak ki elore hozott parlamenti valasztasokat? Mi akadalyozza meg oket ebben? Akkor kiderulne mit akar a tobbseg. Vagy inkabb nem akarjak tudni?

Quercus a favágó 2014.02.22. 12:28:25

@Mirjam2:

Mert bármilyen eredmény születne, azt a másik oldal nem fogadná el.

Quercus a favágó 2014.02.22. 12:37:41

@Tucanus:

Te Brazíliában élsz ugye? Most olvasom, hogy kurva nagy aszály van, a kávétermésnek annyi, ráadásul rohamosan nő az igény a kávé iránt, mert a kicsi sárga emberek Kínában is rákaptak az ízére.
Aranyárban lesz. Tehát madár, nem utazgatni, hanem spájzolni kávéból. Aztán a megfelelő pillanatban piacra dobni.
Utána vehetsz egy szigetet magadnak.

Egy kicsit árnyalja a képet, hogy tavaly ilyenkor ugyan ezt vizionálták. Lehet úgy vannak vele,mint meteomókusok. Egyszer csak bejön az előrejelzés.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.22. 12:42:54

@QUERCUS: En azt olvasom mar vagy 4 eve folyamatosan a kaveval es a kakobabbal is. Hogy kovetkezo honaptol mar luxuscikk lesz a KV meg a csoki... sose legyen igazuk! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.22. 12:54:05

@Mirjam2:
Hinta nem középszerűséget akar, hanem totális minimalizmust... középszerű talén én vagyok... a luxus és nagyravágyás még nagyon messze van tőlem :)

Tucanus 2014.02.22. 12:55:46

@QUERCUS: Most éppen nem ott élek :) Viszont ha ott élnék, akkor is nagyon vigyázni kell a kofival. Egyrészt érteni kell hozzá, másrészt meg elviszik a terményt, mint BAZ megyében. Amint jó biznisz lesz a kv és sikerülne vhogy világpiacra juttatni, azonnal lecsap rá a brazil kormány és szétadóztat. Per pillanat nem olyan jó hely az üzletelni, sztem. Pont mi a többi BRIC ország, ha vki kiskirály, akkor nagyon jó, egyébként szopacs.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.22. 13:00:46

az olaszok is lehazaárulózik rutinszerűen azokat a fiatalokat, akik külföldre mennek dolgozni, ideiglenesen vagy hosszabb távra?

Tucanus 2014.02.22. 13:11:31

@Chang Yai: dehogy, büszkék rájuk. Bár vannak helyek, ahonnan nagyon elfogytak a fiatalok és persze sajnálják, de nem mérgesek rájuk, sőt. Itt van a témáról egy igen szép szám, a zenét persze érheti kritika, de a szöveg, meg a táj gyönyörű, Salento szívem egyik csücske :)
www.youtube.com/watch?v=Q2q2QJHufJM

Tökfőzelék1 (törölt) 2014.02.22. 13:41:25

A posztban leírtak esetében ugyan határátkelésről van szó, de nézzük a tények mögé.

Egyszerűen azért mennek a cégek Lengyelországba, mert ott kevesebbet kell fizetni a munkaerőnek, az olasz fiatalok meg azért mennek oda, mert otthon nincsen munka (részint valószínűleg a kiszervezés miatt is).
Kényszerből mennek és nagyon valószínűsítem, hogy a legtöbben nem hosszú távra, mivel senki sem olyan őrült, hogy sokkal kevesebb pénzért és alacsonyabb életminőségért elhagyja a hazáját (bár a délen az olaszoknál is elég nagy szegénység van).

Én nagyon nem szeretem az összeesküvés-elméleteket, de az EU bővítések igencsak nagy részben a cégeknek jó (kiszervezés könnyítése, olcsó bevándorlók, adóoptimalizálás, árfolyamkockázat megszűnik a leányoknál, stb. ), a nyugati közép és alsó osztály az igazi vesztesek.

Már az is nagy kérdés, hogy miért és kinek éri meg az EU-t tovább-bővíteni olyan tagokkal, mint Montenegró, Szerbia és Törökország (ezekkel folynak tárgyalások + Izlanddal). Kinek előnyös bevenni olcsó, fejletlen, korrupt és szegény országokat bevenni a közösbe, hogy azután támogassuk őket és szabadon vándorolhassanak Nyugatra?

Tökfőzelék1 (törölt) 2014.02.22. 13:41:49

@Tucanus: sajnos ezzel ellentmond az, amit néhány hónappal ezelőtt találtam Görögországról

a görögök hány százaléka él a szegénységi küszöb alatt:
www.zerohedge.com/news/2014-01-06/chart-day-greek-poverty

nagyon gyanús lenne, ha az olaszoknál a gyerekek csak lustaságból nem dolgoznának, miközben pörög az édesapa üzlete

"Ott a döntés: vándor vagy koldusbot. "
A cikkből pedig pont ez derül ki, hogy az olaszok folyó jövedelme is annyira lecsökkent, hogy sokaknál már ez a kérdés, inkább elmennek egy szegényebb országba, ahol a nyelvet sem beszélik (feltételezem sokan nem tudnak lengyelül) alacsonyabb pénzért, csak hogy nem haljanak éhen.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.22. 13:42:01

@Kövérmadár [swe]: Nekem vágyaim, álmaim. De nem anyagi jellegűek, magasztosabbak.

@Mirjam2: Kérlek meséld el nekem hogy hogyan alakulnak ki a munkabérek. szerinted azt bárki állítgatja? Te miért keresel 1500 fontot? Tudod az okát? egyébként meg nem kell minket sajnálni, tök jól elvagyunk a szürke középszerűségben.

fhdgy 2014.02.22. 13:42:40

Tudjátok-e, hogy 2013 évvégi adatok szerint Wroclawban kb. 1000 ( azaz egyezer ) olasz élt? Hogy mennyire érdemes erről egy posztot írni, döntse el mindenki saját maga!

Sütemény1975 2014.02.22. 13:42:50

@Babette_: csak azt ne felejtsd el, hogy az egy allamilag dotalt kenyerar volt.

Sütemény1975 2014.02.22. 13:42:58

@Kövérmadár [swe]: unokat meg mar nem kell megismerni? szvsz nem jo gondolat...

skye8 2014.02.22. 13:45:20

tegnap kerdezte a kanadai hazinenim az ukran zavargasok kapcsan hogy miert nem lehet europabol egyetlen nagy orszagot csinalni tobb tartomannyal :D

nyuszigonosz 2014.02.22. 13:46:24

@Tökfőzelék1: " Már az is nagy kérdés, hogy miért és kinek éri meg az EU-t tovább-bővíteni olyan tagokkal, mint Montenegró, Szerbia és Törökország (ezekkel folynak tárgyalások + Izlanddal). "

Izland tegnap visszavonta a belépési kérelmét.

Quercus a favágó 2014.02.22. 13:49:10

@skye8:

Mond meg neki,hogy dolgoznak rajta. Úgy fogják hívni: Európai Egyesült Államok.

Quercus a favágó 2014.02.22. 13:51:37

@Tökfőzelék1:

Mert kell az olcsó, kizsákmányolható munkaerő, kell a piac, na meg ha van ott valami konkurencia gyanús alakulat, azt ki kell iktatni.
Ez a mi esetünkben is így működött.

Mr Long 2014.02.22. 13:53:07

OFF
Mivel vannak Kindle birtoklok/bitorlok ittt igy kis kacagasert linkelek:
weknowmemes.com/2014/02/its-over-book/
ON

@házelőtthinta: Hidd el nem csak a magyarok akarnak nagy hazban lakni es nem csak ok nem akarnak masokkal egyutt elni.
Mo-n is kezd divatba jonni, hogy egyedulallo fiatalok kozosen berelnek lakast (tobbet is ismerek), de itt is csak addig laknak egyutt masokkal, amig nem butoroznak ossze a parjukkal. Es itt is meno a nagy auto es azt akarnak. Meg kerti medencet, bar azt nem ertem mi a tokomnek...

nyuszigonosz 2014.02.22. 13:53:44

@Chang Yai: A lehazaárulózást csakis amiatt, hogy valaki határátlép, azt eddig csakis magyar nyelven hallottam. Jó, nem beszélem a Föld összes nyelvét, olaszul sem tudok. :-))

Tucanus 2014.02.22. 14:12:27

@Tökfőzelék1: "nagyon gyanús lenne, ha az olaszoknál a gyerekek csak lustaságból nem dolgoznának, miközben pörög az édesapa üzlete"
Nem is ezt írtam :) Hanem azt, hogy van egy igen jelentős réteg, aki majd továbbviszi a családi üzletet. És azt is, hogy a fiatalok nem kapnak munkát, mert az öregek nem adják át. Azt sehol sem írtam viszont, hogy lustaságból nem dolgoznak :D

2014.02.22. 14:12:58

@nyuszigonosz/D/: Mert csak Mo.-n vannak ilyen frusztrált, idióta emberek? :D

2014.02.22. 14:16:52

@házelőtthinta: Szerintem ott fogunk lassan tartani, hogy a magyar társadalom két részre fog szakadni: lesznek csórók és lesznek jómódúak. Ebből pedig az fog következni, hogy még nagyobb szakadék lesz magyar és magyar között.

Nettó 175 ezer forint egyáltalán nem nagy pénz, mégis a többség a közelében sincsen...

skye8 2014.02.22. 14:40:21

@QUERCUS: lol ez meg a marxista utopianal is utopikusabb.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.02.22. 14:42:31

@Tucanus: én a 90es években többször voltam Olaszországban, csereüdülésen is, azaz családnál éltünk. Csak néztem, mennyivel gazdagabbak. Bár volt, aki csóró családhoz került akik úgy éltek, mint a magyarok :)

@Philosoraptor: itthon világviszonylatban nagyon kicsik a vagyoni különbségek. Szóval aki most sír emiatt az csatolja be a biztonsági övet :)

33621 2014.02.22. 14:43:43

@Philosoraptor: 33 év munkaviszony után, 30% műszakpótlékkal kapok nettó 135-145 ezret készhez. Én is örülnék a 175 ezernek.
A feleségemről nem is beszélve az ö 90-100 ezréhez képest milyen jó lenne az a 175.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.22. 14:44:06

@nyuszigonosz/D/: azért kérdeztem itt is, mert igen, ugyanez, eddig a környezetemben egyszerűen még csak érteni sem értik az emberek a koncepciót, hogy miért lenne hazaáruló valaki ezért.

2014.02.22. 15:05:39

@Tökfőzelék1: Ezt is megertuk, 100%-ig egyetertek veled :). Kulonben hogy s mint, hogy erzed magad az uj munkakorodben?

2014.02.22. 15:10:13

@Zka: Jaj, ne fárasszál. Igazad van, világviszonylatban mi gazdag ország vagyunk, csak az EU-ban vagyunk csórók... :) Nem a fizetésbeli különbséggel van a gond, hanem azzal, hogy sokan éhbért keresnek.

2014.02.22. 15:11:46

@33621: De az miért nem elég neked? :DDD Bőven sok is, itt is van pár idióta, aki ezt szajkózza.

Latcho Rom 2014.02.22. 15:12:24

@maxval a gondolkodó birca: csak... arrol nevezetesek hogy csak par napig maradnak egy orszagban.
Ugye.

2014.02.22. 15:15:10

@házelőtthinta: Nem sajnallak, viszont idegesito hogy folyton 'beszolsz' azoknak akik esetleg balga modon tobbet akarnanak keresni parszaz euronal. En azert keresek tobbet, mert vegiggondoltam hogy milyen munkakra, vegzettsegekre van kereslet, ezek kozul megszereztem nehanyat ami a szemelyisegemhez is kozel allt, es oda koltoztem ahol a legtobbet fizetik az en vegzettsegemnek megfelelo munkaert. Ezt mas is megtehette volna, aki pedig nem tette, azt nem tudom sajnalni, bocs.

skye8 2014.02.22. 15:16:02

@QUERCUS: ''A bizottság szupremáciával bírna a tagállami kormányzatok felett, az Európai Parlament képviselői is kiszorítanák a tagállami parlamentek képviselőit a terv szerint, melyet egyébként az uniós intézmények többsége támogat. A nemzeti vezetők szerepe, így az Európai Tanácsé is csökkenne, csupán konzultatív erővel bírnának, mint a brit felsőház képviselői.''

ha ezt kepesek eladni,akkor le a kalappal :P

morsels (törölt) 2014.02.22. 15:34:34

@Chang Yai:
Magyarorszagon is viszonylag ujkeleto dolog ez. Az internetes szelsoseges haboruk egyik eredmenye.

2014.02.22. 15:52:54

@Mirjam2:
" Miert ne torekedne arra minden normalis ember hogy minel tobb penze legyen, es ezaltal minel tobb lehetosege az eletben? Nem mindenkinek az alma napi tizenket orat dolgozni a gyarban es panelban lakni, biciklivel jarni, stb. Vannak olyan nagyravagyo emberek akik tanulni, utazni akarnak, ertelmes, erdekes munkat vegezni stb."
A " normalis " embernek az az alma, hogy napi 8 orat dolgozzon, teto legyen a feje felett, ne ehezzen es igen, jarhasson biciklivel is, ha akar. Az emberiseg 90% - a ilyen. Nem nagyra es kalandra vagyoak, nem akarnak erdekes munkat, nem akarnak utazni es tanulni is csak annyit akarnak, amennyire szukseguk van. Mindenkinek mast jelent a boldogsag. Kenyszerbol mennek mas orszagokba dolgozni, a megelhetesert. Az itt kommentelok 90% - a sem kelt volna at a hatarokon, ha otthon is nyugodtan, bekessegben elhettek volna, lett volna munkajuk, stb. Az emberek tobbsege nem akar versenyezni sem, csak boldogan elni.

2014.02.22. 15:59:22

A poszt erdekes, ez az internetes keletnyugatozas viszont k*rvara idegesito. :D

A poszt is arrol szol: fiatalokrol van szo. Felnott egy globalizalt, minden eddiginel mobilisabb generacio akik oda mennek ahol van lehetoseg + onmegvalositas nagyobb prioritas lett. Az, hogy most ez kelet vagy nyugat az nem fontos mar ennek a generacionak, csak a "regieknek", akik csak ebben tudnak gondolkodni... En nem, meg ezek az olaszok sem, sot, a tunteto thaiok meg brazilok sem, meg a huszeves ukranok sem, megha ott meg is van a keletnyugat toresvonal, az is errol a generaciorol szol akinek elege van a korrupcio altal lehatarolt lehetoseghianyos rendszerekbol. Ilyen generacio most epp mindenhol van, az egesz vilagon.

Szoval unalmas mar ez a politizalas, lesz*rom, hogy a kelet vagy a nyugat lesz-e a nyero, en szivesen beszelek oroszul, de a kinaiaktol se ertem miert kell felni, a felemelkedessel a korrupcionak ugyis csokkennie kell mert meg eroszakal sem fenntarthato azon a szinten amilyenen most van, keleten is van ilyen generacio akinek ez nem kell. (Igen, radikalisok is vannak koztuk, ukranoknal is, araboknal is, ez is kovetkezmenye annak, hogy ennyire magaval volt elfoglalva a korrupcio es magara hagyta a gyerekeket.) Szoval ez ido-beli kerdes es nem terbeli, szerintem, ezert is abba kene hagyni mar ezt a fotelhideghaboruzast, inkabb dolgozzunk mar, na.

GERI87 2014.02.22. 16:01:39

Na és hányan vannak ezek az olaszok? mert ha csak pár száz az azért kevés és max egy olasznak érdekes és ér meg 4 oldalt erről...
Pár száz főnyi "idegen" minden városban van, főleg ideiglenesen ott lakó...

"Ennél talán még fontosabb, hogy ideje lenne elfogadni, hogy így működik a modern Európa: mindenki ott keres munkát, ahol tud, pár évre letelepszik, aztán esetleg tovább áll – hazamegy, vagy átköltözik egy másik országba."

Hogy 'megteheti" az jó!
De az oka Borzalmas! (hosszú távon) ilyen jövőt csak egy szűk kisebbség akar. ha ez Európa jövője akkor el kell húzni innen.

______________ (törölt) 2014.02.22. 16:23:23

@házelőtthinta:
" Magyarország is iszonyatosan tempóban jön fel a Nyugathoz"
:))

bizonyára alá tudod statisztikákkal is támasztani ezt az állítást, ugye?

Quercus a favágó 2014.02.22. 16:23:28

Ez így igaz öreg barátom. Csakhogy aki nem akar versenyezni, aki nem annak akarja szentelni az életét, hogy napi 24 órában megfeleljen az elvárásoknak, akinek nem arról szól minden perce, hogy még följebb, és még többet, az nem motivált. Ergo nem felel meg a modern piacgazdaság alapvető elvárásainak.

GERI87 2014.02.22. 16:26:27

@Philosoraptor:

"Nettó 175 ezer forint egyáltalán nem nagy pénz, mégis a többség a közelében sincsen... "

Nem sok, de ha két ember keres ennyit egy háztartásban akkor azért már nem rossz...főleg ahhoz képest hogy most a 90-100 az átlag.
Bár ha arra gondolok hogy 100-as nettó mellett mennyien isznak, drogoznak, cigiznek...és költenek hülyeségekre, 'villantós' fasságokra...akkor nincs bennem sajnálat, valójában 70-et keres, a többit elbassza hülyeségekre...de a saját ostobasága miatt.

M. Péter 2014.02.22. 16:34:18

@Babette_: Viszont 100000 Ft-ért ma olyan számítógépet tudsz venni, amely többet tud, mint az akkor egy sokmillióba kerülő gép,

skylla 2014.02.22. 16:34:38

@házelőtthinta: lattad a richard nixon merenyletet? ajanlom neked :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.22. 16:40:02

"hiszen a város (korábbi magyar nevén Boroszló) magán viseli a térség történelmének teljes lenyomatát: tartozott már Csehországhoz, a Habsburg Birodalomhoz, a Porosz Királysághoz, a Német Birodalomhoz és természetesen Lengyelországhoz is."

Micsoda világlátott emberek lehetnek ezek...pedig lehet, hogy a kertjük, házuk kapuját sem hagyták el... :D

Tucanus 2014.02.22. 16:42:53

@Cascabel: köszi, nagyon jók! És persze érdekesek is!

morsels (törölt) 2014.02.22. 16:46:23

@Mirjam2:
"Az Ukrajna-sztoriban azt nem ertem kezdettol fogva, hogy miert nem irnak / irtak ki elore hozott parlamenti valasztasokat? Mi akadalyozza meg oket ebben? Akkor kiderulne mit akar a tobbseg. Vagy inkabb nem akarjak tudni?"

Ezt tenyleg komolyan kerdezted? :-)
Ukrajnaban sem az a kerdes, hogy a tobbseg mit akar. A tobbseg ugyanazt akarja, mint barhol mashol. Megelni, lehetoleg minel jobban. A kerdes az, hogy ki iranyit es innentol kezdve a tobbsegnek nemigen van beleszolasa :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.22. 16:47:31

@Mirjam2:
"az emberek donto tobbsege nem elegszik meg a kozepszeruvel"

ez nem igaz, Mirjam. pont a nagytöbbség elégszik meg a középszerrel, a mindennapokkal, és örül, hogy luk van a seggén.

______________ (törölt) 2014.02.22. 16:47:59

@Chang Yai: @Tucanus:

a legnagyobb magyar szélkakas a múlt héten épp büszke volt a fiatal hazaárulókra. nem tartatok lépést az aktuális széljárással:
www.youtube.com/watch?v=uYzaq9rZp_k

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.22. 16:49:40

@Sütemény1975: aminke az ára az államhoz ment, és olyanok vették meg, akik az állam gyáraiban termeltek az államnak, majd megkapták érte a fizetésüket.

GERI87 2014.02.22. 16:49:42

"Az, hogy most ez kelet vagy nyugat az nem fontos mar ennek a generacionak, "
"Ilyen generacio most epp mindenhol van, az egesz vilagon."

Dehogynem fontos, csak épp Lengyelország mégis inkább nyugat, meg unió mint pl Belorusz...nem gond a munkavállalás és nincs vízum stb, de attól még kényszer.

Régen is mentek németek százezrei Katalin cárnő Oroszországába letelepedni, nem biztos hogy jó ha visszajön ez...:)

Ha a "mobilitás" azt jelenti hogy "mindenhol szar és úgy kell keresni a munkát mint tűt a széna kazalban"...az miért lenne pozitív?
ha a globalizáció a "kollektív szopás" akkor inkább azt várnám el a fejesektől hogy menjenek gyarmatosítani, "érdek érvényesíteni" erőforrásokat szerezni....nekünk legyen jó és kész! (szemét vagyok, de ez a "mindenki lakjon jól" nem működik, majd rájönnek...)

A nyugaton legyen liberális demokrácia, jólét, "irreálisan magas" fizetés..stb. ha ez máshol (is) bekövetkezik akkor nekünk csak szarabb lesz! dehogy kell "exportálni"!

Latcho Rom 2014.02.22. 16:49:57

@QUERCUS:
S ugy erzed hogy ez meg is fog tortenni? Eros ketelyeim vannak.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.22. 16:50:27

@skye8: mondtad neki, hogy in progress?:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.22. 16:50:57

@Babette_: Ahogy a vicc is mondja: lesz még majd megint 3,60 a kenyér...Euróban...Bár valszeg hamarabb bedől az egész Eu, mint hogy a közös pénzt bevezessék Magyarországon.Szóval akkor mégse lesz 3,60 a kenyér... :D

2014.02.22. 16:54:50

@Tucanus:
A masik ket nagy kivandorlo nemzetnek - a mexikoiaknak es ireknek - van meg nagyon sok szep dala a kivandorlasrol. Arra azert kivancsi lennek, hogy a kinaiak hogy elik meg ezt az esemenyt:)

______________ (törölt) 2014.02.22. 16:55:27

@geegee: úgy érted a temetőjük kapuját, ugye? mert akik élőben szolgálhatták a porosz birodalmat, azok már alulról szagolják az ibolyát...

skylla 2014.02.22. 16:55:52

@geegee: 10 eve azt olvasom, hogy a következö negy evben beveztik az eurot. mar nevetseges

M. Péter 2014.02.22. 16:58:00

@Tucanus: Beszélgettem egy olasz kollégával. Amikor leírtam neki a magyarországi helyzetet, azt mondta, hogy ez tisztára olyan, mint Olaszország.

Azt is mondta, hogy az apja köztisztviselő volt, és mindenki azt gondolta, hogy ő is odamegy majd abba hivatalba dolgozni, csinálnak neki egy állást, nem számít, hogy ért-e hozzáa vagy nem, és nagyon meg voltak lepve attól, hogy a saját erejéből akar boldogulni.

Tucanus 2014.02.22. 16:58:08

@sorsolo: húú én igazából nem nagyon tudom, hogy mi történik otthon valójában, csak az online hírforrásokból tájékozódom. De azt látom, hogy innen is eltűntek a korábbi rendszeres ócsárlók, lehet hogy a kommentrendszer miatt csak, de akkor is.

@Cascabel:
Nekem ez a nagy kedvenc, mondjuk linkeltem ide pár tucatszor, de nem baj most sem fog ártani :D
www.youtube.com/watch?v=rSEUH4KRfN8

Mr Long 2014.02.22. 17:02:32

" Más kérdés (és itt jön a történet kevésbé fényes része), hogy hiába olasz valaki, attól Wroclawban a helyi fizetést kapja"
Miert kapna tobbet?

2014.02.22. 17:08:30

@GERI87: Ezt most komolyan irtad? :D

skye8 2014.02.22. 17:10:09

@Babette_: nem akartam hazudni, rendes neni ;)

Tucanus 2014.02.22. 17:12:09

@M. Péter: Régen tanultam, hogy a magyar társadalom felépítése "lineáris", azaz van egy vezető, annak van egy embere, annak van egy embere és így tovább lefelé. Ha a felső ember bukik, akkor az egész vonal lefelé egy mozdulattal kikerül a rendszerből. A tanár úr szerint 2 klasszikusan ilyen ország van Európában, Magyarország és Itália. Ráadásul nem is teljesen önhibájukból, hanem a Habsburgoknak így felelt meg a rendszer, hogy könnyebben irányítsanak :( Nem tudom, hogy tudományosan mennyire megalapozott tézis, de hogy igaz, az tuti :D

______________ (törölt) 2014.02.22. 17:16:04

@skylla: ha figyeltél, akkor mostanában már nem ezt mondják. de lehet, hogy pár év múlva mégis bevezetik. a rubelt, vagy valamilyen ideológiailag kívánatos ország valutáját.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.22. 17:17:05

@Sütemény1975: Hahh, ő meg az unoka??Na ne humorizáljunk, kérem...:D Kb egy csörgőtől is feláll a hátán a toll... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.22. 17:19:42

@sorsolo: Na, ja, persze, azt is lehet érteni alatta.Amúgy volt ilyen falu tudtommal az exmagyar területen is.Tartozott a monarchiához, Csehszlovákiához, Magyarországhoz, Szovjetúnióhoz és most talán Ukrajnához...Döbbenetes lehetett... :-o

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.22. 17:20:58

@skylla: Tudtommal most már céldátum sincsen...eddig legalább télleg volt.De legalább nem hitegetik az embereket, ez is egy pozitívum, még ha kurv@ra nem megyünk vele semmire, akkor is...
:-/

**mimi** 2014.02.22. 17:24:20

@QUERCUS:
már akinek jut közmunka, mert az se jut mindenkinek...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.22. 17:26:11

@morsels: Pontosan emlékszem, hogy mikor és hogyan hallottam először, 2002-ben, amikor netezni / fórumozni / blogolni kezdtem, és éppen Tajvanon dolgoztam. Akkoriban még szó sem volt nem ideiglenes határátkelésről, és mégis kaptam a pofámra, és tudom, hogy nagyon érzékenyen érintett, mert egyszerűen nem értettem. Szóval ezért tudom, hogy ez nem az utóbbi pár éve hordaléka csak, azóta is rendszeres.

Quercus a favágó 2014.02.22. 17:27:05

@**mimi**:

Ja kedves, azt ki kell érdemelni.

tanato 2014.02.22. 17:27:09

@geegee: Persze,egész Kárpátalja végigment ezen országváltásokon.Euró:Nincs céldátum,nem akarja bevezetni egyik kormányzat sem,nem tudnának akkor manipulálni az árfolyammal meg az inflációs plusz bevételekkel.

Quercus a favágó 2014.02.22. 17:34:21

@geegee:

Amikor elkezdték etetni a népet az úgynevezett "deviza alapú hitellel", még két lényeges dolog része volt a beetetésnek.
Az egyik az árfolyamsáv. A másik meg az ejuro. Hogy majd bevezetjük, aztán semmi gond nem lesz, mert akkor már gyakorlatilag megszűnik az árfolyamkockázat.
Na ezzel szemben megszüntették az árfolyamsávot, bevezetni meg a lófaszt vezették be a seggünkbe, nem az ejurót.

2014.02.22. 17:34:31

@Cascabel: es Babette, szerintem nem igy van, en nem ezt veszem eszre magam korul. Ha nektek lenne igazatok, a vilagon mar regen kialakult volna egy kommunizmushoz hasonlo rendszer amiben mindenki 'jol elvan'. Ezzel ellentetben szinte mindenhol szegenyek es gazdagok vannak, illetve en azt latom hogy az emberek jelentos reszeben megvan az az ambicio hogy ok vagy a gyerekeik magasabb kepesitest szerezzenek, magasabb tarsadalmi pozicioba jussanak, mint amiben jelenleg vannak. Nyilvan vannak kivetelek, de en azt veszem eszre hogy a szegenyek altalaban javitani probalnak a sorsukon, a kozep- es felsoosztaly meg mindenaron igyekszik megorizni a statuszat. Nagyon keves embert ismerek akinek van pl. egy kis lakasa, nem tul erdekes munkaja, nincs vagyona, es nem is vagyik tobbre illetve azt sem szeretne ha a gyerekeinek tobb lenne.

morsels (törölt) 2014.02.22. 17:36:34

@Chang Yai:
Nem is azt irtam, hogy par ev hordaleka, hanem azt, hogy viszonylag ujkeletu a dolog, az internetes haborus idoszakra vezetheto vissza.
A 2002 kb stimmel, tobb okbol is. Egyreszt addigra mar kialakultak az internetes forumok oldalai, meg a Fidesz kb. akkoriban kezdett eltolodni a hazafiassag zonajaba. Marmint hogy akkoriban kezdodott az, hogy ki a magyar. Marmint szavazatok alapjan.

**mimi** 2014.02.22. 17:37:44

@QUERCUS:
úgy van :)))

vagy kell egy kis " támogatás" hozzá...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.22. 17:41:41

@mojyo: innen nézve Mo nagyon is nyugat, egyik előnye Ázsiának, hogy nem látják Európát a komcsi-nyugatiak tengely mentén, fogalmuk sincs róla, nem hallja az ember állandóan az ezzel kapcsolatos sztereotípiákat, mi mind gazdag fehéremberek vagyunk :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.22. 17:46:22

@sorsolo: tudom, nem udvarias belinkelt dolgokat nem megnézni ;-) de youtube reménytelen innen.... szóval nem tudom, kiről és miről van szó.

2014.02.22. 17:49:25

@GERI87: Pontosan, miert 'kell ezt elfogadni'? En szemely szerint csak nyertem - rengeteget - az unios csatlakozassal mert igy egy olyan orszagban tudtam letelepedni ahol otthon erzem magam (Anglia), de nem szeretnem az eletem hatralevo reszet azzal tolteni hogy kulonbozo europai orszagok kozott vandorlok... Ez nem olyan mint Amerika, minden orszagnak mas a nyelve, mas hagyomanyok, mentalitas, stb. Nem szeretnek par evig pl. Franciaorszagban elni mert csak ott van munka, aztan Maltan, aztan Gorogorszagban, stb. stb. Biztosan vannak akik szeretnenek igy elni, de nem hiszem hogy ez lenne az altalanos vagy idealis.

2014.02.22. 17:50:30

@Mirjam2: "Az a baj ezzel a Hinta- illetve Max-fele gondolkodassal, hogy nem ertik meg, az emberek donto tobbsege nem elegszik meg a kozepszeruvel"

Ezt én is igy látom. Abban sztem igaza van Maxnak, hogy folyamatban van az a bizonyos "kiegyenlitődési folyamat", de még mindig elég messze vannak a felzárkózandó országok a nyugati életszinvonaltól (és ide nemcsak fizetés tartozik, hanem sok minden más is).

Ha elfogadjuk, hogy Nyugaton véget ért az eddig megszokott "jólét", az sztem annyit jelent, hogy nagyobbak lesznek a különbségek bizonyos rétegek között, nem lesz "egyenlősdi". Viszont a tehetségesek, ambiciózusak, képzettek továbbra is előre fognak jutni, és élvezni fognak egy magasabb életszinvonalat (megintcsak, nemcsak pénzről van szó).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.22. 18:09:27

@Sütemény1975:
Ez tarsadalmi berendezkedes kerdese. Ha ez lenne a megszokott, akkor nem lenne problema, nem lenne igeny az unokat ismerni. Nem lenne jobb vagy rosszabb, csak mas.
Viszont talan kevesbe lenne problema a tulnepesedes. Talan.

En sem ismertem a nagyszuleimet (illetve nem nagyon) es tulelheto. A lelkizest meghagyom hintanak :)

______________ (törölt) 2014.02.22. 18:13:31

@Chang Yai:
ilyen könnyen nem úszod meg. persze így az őszinte gesztusokról lemaradsz.

a magyar miniszterelnök február 3-i felszólalása az ország házában (parlamenti jegyzőkönyv):

(ORBÁN VIKTOR miniszterelnök:)
Szeretnék szólni néhány szót a fiatalokról is, mert rendszeresen azt hallom itt a Házban, hogy önök megpróbálják a fiatalokat gazdasági menekültnek beállítani. Ezt nem először hallom. Ismét szeretném kérni az önök körültekintését ebben az ügyben. Olybá tűnik, ahogy itt hallgatjuk, minthogyha a külföldön dolgozó emberek valami rosszat tennének a hazájukkal.

Bizonyára látták azokat a számokat, hogy a külföldön dolgozó magyarok az elmúlt évben, 11 hónap alatt több mint kettőmilliárd eurónyi pénzt utaltak haza. (Közbeszólás az MSZP soraiban: Kettő-négy.) Egy dolgunk van itt, hogy köszönetet mondjunk nekik, tisztelt hölgyeim és uraim (Dr. Józsa István: Így van!), nemcsak a Fidesz, a szocialisták is, a Jobbik is meg az LMP is; köszönjük meg nekik, hogy nem a munkanélküli-segélyt választották itthon, hanem fogták magukat, vállalták a versenyt (Közbeszólások az ellenzéki pártok soraiban.), nagyon nehéz körülmények között, idegenben vállalták a versenyt, és nemcsak hogy dolgoztak és magukat eltartották, hanem hazaküldtek komoly összegeket Magyarországra. (Gőgös Zoltán: Ezt magyarázd meg a nagyszülőnek, aki fél éve nem látta az unokáját!) És miért akarjuk megtámadni azokat a fiatalokat, akik egyébként lassan már - Európában ez nem szokatlan - az élet természetes részének tekintik, hogy egyébként más országokban vállalnak munkát? (Közbeszólások az ellenzéki pártok soraiban, köztük dr. Gaudi-Nagy Tamás: Kényszerből, nem jókedvükben mennek el!)

ELNÖK: Mi az izgalom tárgya ellenzéki oldalon, képviselő urak? (Közbeszólások az ellenzéki pártok soraiban.)

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Szeretném jelezni önöknek...

ELNÖK: Szávay képviselő úr, legyen szíves megnyugodni! (Szávay István: Megnyugodok.)

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: ...hogy nemcsak Közép-Európából mennek fiatalok más országokba dolgozni, hanem franciák is sokan vannak Londonban, aztán Németország is tele van spanyolokkal.

ELNÖK: Elnézést kérek, Szávay képviselő úr.

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Miért kell azokat a fiatalokat, akik vállalják, egyébként az életkoruknak megfelelő, nagyon komoly kalandot, hogy elmennek dolgozni, és idegenben próbálnak helytállni, miért kell őket állandóan megbélyegezni itt a parlament ülésén azzal, hogy menekültnek nyilvánítják őket? (Közbeszólások az ellenzéki pártok soraiban.) Önök igazságtalanok, tisztelt hölgyeim és uraim; azt kell mondanom, hogy úgy tűnik, a modern idők szavát sem értik.

Ennek ellenére nekünk egyetlen dolgot azonban itt a fiatalokkal kapcsolatban mint erkölcsi kötelességet érdemes azért megemlíteni: ez pedig az, hogy nekünk olyan Magyarországot kell építeni, ahova a fiatalok, amikor akarnak, haza tudnak jönni; amikor haza akarnak jönni, akkor értelmes élet lehetőségét találják itt, Magyarországon. S azt kell mondanom, hogy abban biztosak lehetnek önök is meg a választópolgárok is, hogy a mi kereszténydemokrata-Fidesz-koalíciónk a következő években egy ilyen Magyarországért fog dolgozni.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Nagy taps a kormánypártok soraiban.)

www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_naplo.naplo_fadat?p_ckl=39&p_uln=339&p_felsz=14&p_szoveg=&p_felszig=20

2014.02.22. 18:15:45

@Tökfőzelék1: Tökéletesen igazad van, jó elemzés. A keletről nyugatra irányuló bevándorlás is a gazdasági elitnek kedvező, nem a középosztálynak. Ezért is képesek egyes politikusok negativ érzelmeket kavarni a bevándorlók ellen.

@skye8: :)))) A franciákat is bevette volna? :)

@Cascabel: Az igaz hogy nagyon relativ, hogy kinek mi a "középszerü". A maguk módján az itteni kisemberek közül is sokat "többre vágynak". Az hogy 90 %-ot csak a minimum megtermetése érdekli, nem tudok egyet érteni, mert ezt a szinvonalat még a segély is biztositja.

2014.02.22. 18:16:17

@GERI87: Az legyen az ő bajuk. De nem azokból a hülyékből kell kiindulni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.22. 18:23:52

@házelőtthinta:
Beszélgessünk.
Melyik a kizsákmányolóbb rendszer a jelenlegi magyar vagy a bármelyik nyugati?
Te szerinted kizsákmányolás az egyenlő a haszonszerzéssel?
Minden haszonszerzés kizsákmányolás?
Ha neked van alkalmazottad akkor te kizsákmányoló vagy?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.22. 18:25:51

@sorsolo:
Elfogadom Orrmany Viktor miniszterelnok ur lemondasat... ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.22. 18:27:28

@QUERCUS: Igen, igen, sajnos télleg így volt.. :D Bár nem nevetni, hanem sírni kéne ezen...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.22. 18:31:55

@diggerdriver:
Teljesen remenytelen, meg nem jottel ra? :)
Nem hisz a materialis javakban, nem hisz a penzben. Kar, hogy amit nem termel meg maganak, azt a tarsadalom dobja ossze neki...
Egy butuska kisfiu meg, nulla onallosaggal az anyu szoknyaja mellol. Mar ha igaz. Ha nem, ugyis tok mindegy.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.22. 18:33:42

@sorsolo: Köszi, hogy begépelted.Nekem jobb így, olvasni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.22. 18:38:14

@Tucanus:
Teljesen ugyanolyan párhuzamot lehet vonni Kelet és Nyugat Magyarország között mint Észak és Dél Olaszország között.

Quercus a favágó 2014.02.22. 18:39:55

@Kövérmadár [swe]:

Hinta pókerjátékos. Az életben is. Blöfföl, aztán kíváncsian várja, hányan dőlnek be a blöffnek.

Egyébként madár. Fölhatalmazol arra, ha összefutok a Miniszter Elnök Úrral, tájékoztassam Őt arról, hogy Téged ne várjanak, nem fogsz visszarepülni a fészkedre?
Te ugyan is kakukk madár vagy.

Latcho Rom 2014.02.22. 18:47:02

@maxval a gondolkodó birca: ez pontosan passzol a te latasmododhoz.

www.szombat.org/hirek-lapszemle/ukrajna-forabbija-menekulesre-biztatja-a-kijevi-zsidokat

kerdezi itt valaki butus modon hogy miert nem hoztak elore a parlamenti valasztasokat. Elore hoztak, tobbszaz aldozattal, s a nepvandorlas is meg fog indulni, a partemberek, oligarhak mar felhuztak a nyulcipot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.22. 18:51:57

@Mirjam2:
Akkor én vagyok a kivétel.
Megelégszem azzal amit elértem nem vágyok többre és nem bántom nem irigylem azokat akik többet akarnak.
Aki többet tanult mint én jogosan kap többet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.22. 18:54:37

@QUERCUS:
Hűűű de megérezteeeem.
Ma vettem egy 300grammos Nescafét 5fontért az ALDI-ban akciósan.
SZIGETET VESZEEEEK!!!!!

2014.02.22. 18:56:55

@shakti_rom: OFF

Bent vagyunk a hoki döntőben és most már én is izgulok. Ha nyerünk akkor "cougarcat eats dirt", mert megjósoltam hogy nem fogunk. Már megbántam... :(

______________ (törölt) 2014.02.22. 19:04:07

@cougarcat:@Mirjam2:

szerintem félreértitek a dolgot egy kicsit. nem az maxék problémája, hogy sokat akarnak az emberek és ez erkölcstelen. nem az ambíciót kérik számon rajtuk.
maxnak és hintának van egy képe a jövőről, amiben részben osztozom velük: eszerint a nyugatra jön a dér, a hideg napok. és hogy a legokosabb, amit tehetünk, ha idejekorán leszállítjuk az anyagi igényeinket, mert ha ezt önként tesszük, akkor talán nem a világ végeként fogjuk megérni a következő évtizedekben várható anyagi jómód jelentős csökkenését.

erkölcsileg is helyesnek tartom a nyugati társadalmak következőkben várható komoly fogyasztáscsökkenését, de persze nem erkölcsi tények fogják kikényszeríteni, hanem fizikaiak: a bolygó ökoszisztémájának állapota, és a demográfiai viszonyok. a "nyugat" egyre erősebben rászorul, hogy beengedje a világ többi részét a saját kuckójába (különben a mai harmincasok generációja nyugdíjas korában éhenhalna, mert nem lenne, aki eltartsa). egyre kevésbé tud a "nyugat" visszaélni erőfölényével.
a saját tapasztalataim szerint magasabb a munkakultúra, sokkal jobb a szervezés, s így hatékonyabban dolgoznak az emberek nyugaton, mint keleten. de mondjuk magyaro. és ausztria viszonyában ez a szorzó messze nem 4-5-szörös, mint ami a bérek tekintetében az átlag.

2014.02.22. 19:04:39

@diggerdriver: Dehogy vagy kivetel :). Ha neked a minimalberen valo tengodes is jo lett volna Magyarorszagon, nem lennel ott ahol vagy. Nem arrol szol az ambicio hogy bantasz masokat, hanem hogy magadnak, a csaladodnak, a gyerekeidnek tobbet, jobb lehetosegeket akarsz. Nekem ugy tunik, benned megvan ez. Nagyon helyesen, szerintem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.22. 19:06:21

@sorsolo: ja, hogy a pénzem kéne neki átutalva, lehetőleg egyenesen az Államkincstárba, meg menjek haza majd egyszer? napersze.
habár nemrégiben nagyobb összeget toltam bele a magyar junkfood szektorba, mert vettem pár kiló szaloncukrot itt fűnek-fának osztogatni :-)
(és ha kéne a családból valakit támogatni, persze megtenném.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.22. 19:06:29

@fhdgy:
Szerintem az egy jelentős arány egy olyan kisvárosban.
Én például nem tudtam és nem gondoltam volna hogy nyugatról keletre is van vándorlás még ha igen kis százalékban is.

______________ (törölt) 2014.02.22. 19:07:24

@geegee: azért ekkora áldozatot nem vállaltam volna. :) a végén ott a link.

______________ (törölt) 2014.02.22. 19:10:35

@diggerdriver: szerintem meg nudli. mert nem egy "olyan kisvárosban", hanem az egész országban se lehet sokkal több olasz bevándorló. (ugyanis másutt nyilván nem hemzsegnek az olasz "szolgáltató központok".)

2014.02.22. 19:11:49

@sorsolo: Félreérthető lehettem, az én hozzászólásom Mirjam mondanivalóját támogatta, miszerint az emberek nem elégszenek meg a középszerüvel. Hintát nem olvasom, max-szal meg részben egyet értettem. De a hozzászólásom inkább pro Mirjam volt mintsem antihinta, antimax. :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.22. 19:13:37

@shakti_rom:

Volt már egyszer ilyen Ukrajnában. Akkor is győzött s nacionalista-fasiszta puccs, hivatalos nevén narancsforradalom. De a nép bölcs és a végén csúnyán megbuktak. Most is így lesz. De előtte a fasiszták még szétszakadnak frakciókra és egymás halálos ellenségei lesznek.

Egy valamit nem értek, miért lelkendezik a Jobbik ukrán testvérpártja sikerének a teljes magyar ballib tábor.

A rabbinak meg igaza van.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.22. 19:16:09

@sorsolo:
Ibolya hires no, sokan szagoltak alulrol...

@QUERCUS:
A felhatalmazast megadom! :)

M. Péter 2014.02.22. 19:18:02

@skye8: Micsoda meglepetés, hogy az uniós intézmények többsége támogatja a saját hatalmának növelését.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.22. 19:19:34

@geegee:

Az én anyai nagymamám apai ága évszázadok óta ott élt, így személyesen is kissé érintett vagyok. Én magam is 1/8 részben ruszin vagyok.

Aki sokat élt, az simán lehetett arrafelé 5 ország állampolgára úgy, hogy ki se mozdult szülőhelyéről.

1918-ig: Osztrák-Magyar Monarchia,
1918-1938: Csehszlovákia
1938-1945: Magyarország
1945-1991: Szovjetúnió
1991-től: Ukrajna

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.22. 19:22:24

@Mirjam2:

Nem kell megelégedni a középszerűvel, ilyet sosem mondtam. Sőt, a törekvés a többre nagyon fontos.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.22. 19:23:07

@Mirjam2:

Amikor van egy tüntetés, kötelező automatikusan új választást tartani?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.22. 19:28:21

@Tökfőzelék1:

Valójában az EU megéri mind a két félnek, a gazdagnak és a szegénynek is.

A gazdag kapja az új piacot és az olcsóbb munkaerőt.

A szegény meg a befektetést a gazdagtól.

Kölcsönösen jó.

Kinek nem jó?
Nem jó a gazdag ország egyszerű munkavállalójának, mert a cégek elmennek, csökkennek a munkahelyek, esnek a bérek.
S nem jó a szegény ország vállalkozójának, mert nem képes harcolni a gazdagabb ország versenyképesebb vállalkozójával.

Mit csinál a nyugati demagóg? Maradjon a keleti piac, de a cégek ne fektessenek be ott. Mit csinál a keleti demagóg? Jöjjön a befektetés, de ne menjen csődba a saját vállalkozó,

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.22. 19:31:04

@GERI87:

Igen, még a 2009-ben elhunyt moszkvai pátriárka is német nemzetiségű volt.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.22. 19:34:01

@sorsolo:

Nem is fizikai az ok, hanem gazdasági. Az ok a globalizáció.

Az antiglobalista idióták téveszméje ellenére a globalizáció hosszú távon a világ szegényebb részét segíti, nem a gazdagabbat.

______________ (törölt) 2014.02.22. 19:41:01

@maxval a gondolkodó birca:
szerintem nem lesz idő rá, hogy a globalizáció lassan mossa el a nyugatot.
a globális környezeti problémák hatásukban sokkal radikálisabbak lesznek. a globalizáció réme hozzájuk képest csupán egy tündérmese.

2014.02.22. 19:45:51

@Mirjam2: Gondolj bele abba, hogyha a távozók többsége megtalálta volna itthon a számításait, akkor vajon hányan mentek volna el Mo.-ról.... Digger is írta régebben, hogy xy fizetésnél maradt volna.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.22. 19:46:29

@Mirjam2:
Igen igazad van de hogy mennyi a haza visszatartó ereje ahhoz hozzáfűzném hogyha akkor ott 50ezer forinttal többet ajánlanak akkor még most is ott élek.
Most négyszer annyit keresek.
Az emberek különbözőek.
A magamfajta ember ha elér egy szintet akkor nem vágyik többre és van aki igen.
Nincs ezzel baj.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.22. 19:48:49

@sorsolo:
Nem érted a lényeget.
Milliók vándorolnak nyugatra a jobb élet reményében, ha csak két ember megy keletre nyugatról már az is figyelemreméltó.

Herr Géza 2014.02.22. 19:59:33

@sorsolo: Hogyne, a Nemzeti Statisztikai Nemzeti Hivatalának fönöke, O.V. bácsi bemondta a televizijóban....

Herr Géza 2014.02.22. 20:02:58

@diggerdriver: Én meg egy hete 200 gr.-osta Ausztriában 3,99 €-ért, bibiiiii...

Quercus a favágó 2014.02.22. 20:05:23

@maxval a gondolkodó birca:

Az ukrán helyzetet talán Karl Kraus osztrák író mondása jellemzi a legjobban.

"A háború először a remény, hogy utána jobb lesz; aztán az elvárás, hogy a másiknak rosszabb lesz; aztán az elégedettség, hogy tényleg nem lett jobb neki; s végül a meglepődés, hogy mindenkinek rosszabb lett."

2014.02.22. 20:09:11

@diggerdriver: Persze hogy nincs ezzel baj, de a te szinted sok embernek még nálunk is, maga a nirvána.

Én nem tudom elfogadni, hogy bizonyos szinten az emberek nem akarnak többet - nekem az a tapasztalatom,hogy még szegénységben, nehéz viszonyok és önrontó életforma közepette is vannak az embereknek álmai, vágyai, mint bárki másnak. Tulajdonképpen ez az a belső indittatás amire épiteni lehet, amikor próbálunk valakit segiteni, hogy valaki változtasson...

A bevándorló is azért akar idejönni egy szegény országból (nem Mo. szint) mert többet akar, mint ami neki adatott - az hogy ez a nyugati középosztálynak "középszerünek" számit, sztem mellékes,

______________ (törölt) 2014.02.22. 20:11:21

@diggerdriver: tényleg nem. mert pár ember nem statisztikai sokaság.
akkor szólok, hogy magyarországon is van szerintem többezer, de inkább többtízezer nyugati "bevándorló".
az egyének motivációi sokfélék. kalandvágy, "jó levegő", stb. a sógorom pl. albionból vándorolt be - a húgom kedvéért. sőt, évekig volt egy kaliforniai barátnőm, aki szintén magyarországon élt évekig a kedvemért.

ha tényleg tendenciává válik, hogy meló miatt mennek a nyugatiak keletre, akkor érdemes lesz odafigyelni, addig ez kuriózum és "kis színesként" inkább a blikkbe kívánkozik.

______________ (törölt) 2014.02.22. 20:14:38

@Herr Géza: németország olcsóbb. te mégis átjársz vásárolni?

______________ (törölt) 2014.02.22. 20:15:28

@Herr Géza: az ráadásul lehet, hogy a zsebtévé volt, móka mikivel. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.22. 20:22:10

@sorsolo: Jaaa, oké, úgy is jó.Azt már nem néztem. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.22. 20:23:31

Bakker, otthon megint/még mindig nyár lesz a jövő 7en.Lassan be lehet vezetni a sziesztát/fiesztát, mert mediterrán régió lesz Magyarország. :-o

______________ (törölt) 2014.02.22. 20:26:13

@cougarcat:

persze, azért megy a bevándorló, mert többet akar. és persze, vannak álmai és vágyai.

de ahhoz, hogy országot váltson, óriási szakadéknak kell lennie a vágyai és a lehetőségei (szubjektív kilátásai) között.
az, hogy a szegény országok lakosságának milyen csekély aránya (néhány százalék) indul neki a világnak, mutatja, hogy mekkora szakadéknak kell látszódni a kettő között. lényeges, hogy nem a két ország életszínvonala közötti különbség a döntő. hanem a saját pillanatnyi élete és a közép- és hosszútávú kilátásai. az, hogy úgy érzékelje, lássa, higgye, hogy otthon is reális az esélye arra, hogy "egyről kettőre" jusson.
pont ez, ami miatt mostanában megsokszorozódott a magyarországról kilépés dinamikája. mert nincs jövő, legalábbis az emberek úgy érzékelik, hogy itt húsz év múlva is ugyanilyen (khm..., minőségű) lesz az élet.

GERI87 2014.02.22. 20:27:26

@mojyo:

Ha belegondolsz ez a normális, évszázadokig ez ment.
Az hogy eltolódik a gazdasági, politikai egyensúly és egyesek jobban mások emiatt szarabbul élnek nekünk nem feltétlen jó az biztos.
Az is természetes volt mindig hogy aki erősebb, gazdagabb az is akart maradni.
Vagy lesz a nyugatnak egy válasza erre hogy megtartsa az erős középosztályt és életszínvonalát (reméljük: mert ha nem, akkor az erre adott válasz szélsőséges lesz, jön a "kísérletezgetés" az ostoba társadalmi, gazdasági ideológiákkal.) azon az áron hogy másokat gátol a fejlődésben....vagy jön a egy hanyatló korszak.

@Mirjam2:

"Biztosan vannak akik szeretnenek igy elni, de nem hiszem hogy ez lenne az altalanos vagy idealis. "

Én se vagyok kivándorlás ellenes. Senki nem köteles szarul élni, meg ott ahová született, csak épp a folyamatos hontalanság és kiszolgáltatottság sem normális a többség számára.

@Philosoraptor:

rengeteg ilyen hülye van sajnos.

@maxval a gondolkodó birca:

"a globalizáció hosszú távon a világ szegényebb részét segíti, nem a gazdagabbat. "

Tehát nekünk annyira mégse jó.
(főleg hogy MO-ot te a gazdag kategóriába sorolod).

Latcho Rom 2014.02.22. 20:27:31

@sorsolo: nem blikk ez sors ur, ahogy az sem hogy hany amerikai el,s,dolgozik még mindig pragaban, ljubjanaban+, nem asnak arkot, mind you.

Latcho Rom 2014.02.22. 20:27:40

@maxval a gondolkodó birca:

Minden politikat felreteve draga max, remelem olyan vege lesz ennek az urnak mint kadaffinak. Kis fiatokat en is szeretem, regit is ujjakat is. Golfban kutyauto vagyok, de meg probalkozom.

www.origo.hu/nagyvilag/20140222-a-latogatok-kepei-viktor-janukovics-ukran-elnok-rezidenciajarol.html

Latcho Rom 2014.02.22. 20:27:50

@maxval a gondolkodó birca: Most se maskent.

Tudja a rabbi az orosz kancsukakat is, hogy idekossem a masik irasodat is.

Latcho Rom 2014.02.22. 20:27:53

@cougarcat: reggel haromkor nyitnak a BC kocsmak, nalunk 6am...
fel fogsz kelni? en ugyis fent leszek :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.22. 20:28:03

@Kövérmadár [swe]: remélem jó sokáig az maradok, nem akarok felnőtt életet. felnőtt életet ami másról csak hogy harácsoljunk szerelmet, pénzt, utazást. nem akarok semmit keresni. El akarok menekülni a világ elől mint Smith a hosszútávfutó magányosságában.

Latcho Rom 2014.02.22. 20:28:05

@maxval a gondolkodó birca: Nem pártoknak orul a magyar zsidosag, nem ertesz semmit max.

Hari Seldon 2 2014.02.22. 20:28:16

@skye8:

Igen, én is szkeptikus vagyok. Azért vagyok szkeptikus, hogy el tudják-e adni ezt a szuper európai Egyesült Államokat.
Nekem tetszene. Akkor az olyan keleti kis maffiáknak, mint a magyar román szlovák stb stb... ("majdnem" tetszőlegesen kiegészíthető továbbiakkal) nem lenne lehetőségük további "tombolásra".

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.22. 20:30:39

@maxval a gondolkodó birca: Jajaja, mindenki csak a számára jót szeretné kicsemegézni... :D Nem hülye senki se, csak a másikat nézi annak... :-))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.22. 20:36:02

@sorsolo:
Ez így van. A döntő ok a jövőkép hiánya.

skye8 2014.02.22. 20:37:39

@cougarcat: az angolul beszeloket biztosan... :D

skye8 2014.02.22. 20:38:29

@M. Péter: meglepetes....neked ? :P

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.22. 20:39:22

@GERI87:
Jelenleg kevés ország van Európában ahol kiszolgáltatottabb az ember mint Magyarországon.
Miért kiszolgáltatott egy nyugatra kivándorló ember?
Még ha mosogat akkor is emberibb életet él.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.22. 20:41:23

@VHB: Nagyon szép, jó minőségű kép, mivel készült?Azon kívül, hogy mivel le akartad fotózni... :-)

skye8 2014.02.22. 20:42:28

@Hari Seldon 2: ha romaniaban is garantalna ny-europai szintu minimalbert, en is megszavaznam az europai egyesult allamokat. de csak ezzel a feltetellel.

2014.02.22. 20:45:56

@sorsolo: "de ahhoz, hogy országot váltson, óriási szakadéknak kell lennie a vágyai és a lehetőségei (szubjektív kilátásai) között. "

Persze, ezzel egyetértek, legalábbis én igy éltem meg...

@shakti_rom: Hajnalban kezdődik, ilyenkor minden normális hegyi oroszlán a másik oldalára fordul, esetleg oldalba böki a horkoló férjét.:) Bár az is lehet hogy fel fogunk ébredni, mert sztem lesz tülkölés az úton, azoktól akik a vendéglátóipari egységekbe igyekeznek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.22. 20:50:04

@Hari Seldon 2:
Néhány hete írtam egy hosszabb értekezést a három hatalmi központról, úgymint Távol Kelet, USA, és Európa.
Levezettem hogy mi várható.
Valamint az Egyesült Európa szükségességéről írtam.
Próbáltam visszakeresni és nem találom.
A francba.

GERI87 2014.02.22. 20:55:02

@diggerdriver:

"Miért kiszolgáltatott egy nyugatra kivándorló ember?"

Én ezt arra írtam hogy ha arra kényszerül hogy állandóan helyet változtat, máshol él, az nem épp egészséges dolog a többség számára...

GERI87 2014.02.22. 20:55:24

@sorsolo:

"a demográfiai viszonyok. a "nyugat" egyre erősebben rászorul, hogy beengedje a világ többi részét a saját kuckójába "

Igen, még mindig jobb ha ők jönnek ide a fejletlenebb részről és tartják fenn a gazdagságot, jólétet...mint fordítva.

Csak épp meg kéne nézni kit engednek be, nem kéne olyat is beengedni aki aztán nem integrálódik, asszimilálódik , tehát "gettósodik".

Hagyma lehet nem értene ezzel egyet, de én arról sem vagyok meggyőződve hogy pl az USA jelenlegei bevándorlási rendszere helyes megoldás: több ázsiai tud bevándorolni mint európai...az arányok meg így eltolódnak...értem én hogy most "integrálódik" mert gazdagság van, meg tolerancia, jólét, boldogság....csak épp jöhet még olyan helyzet hogy egy spanyol ajkú, barna bőrű pedró inkább majd mexikói lesz megint mint amerikai, aztán majd lehet nézni nagyokat......
Egy krumplizabáló írt vagy egy "hunky"-t (K-európait) azért mégiscsak könnyebb beolvasztani és hosszútávon pláne jobban járnának.
De hát megint az van hogy kurva PC-nek kell lenni...

GERI87 2014.02.22. 20:55:29

@maxval a gondolkodó birca:

Ahogy nézem Tallinni, tehát balti német ősei voltak, nem oroszországi..ők még jóval az orosz uralom előtt telepedtek le ott...

en.wikipedia.org/wiki/Baltic_Germans

...német 'származásúak' voltak tehát az ősei. ő és közvetlen felmenői már nem németek.

en.wikipedia.org/wiki/Alexy_II_of_Moscow

"Alexey Mikhailovich Ridiger's father Mikhail Ridiger (1902–1962), born in Saint Petersburg, was a descendant of a Baltic German family. His ancestor Captain Heinrich Nicolaus (Nils) Rüdinger, the commander of a Swedish fortification in Dünamünde, Swedish Livonia, was knighted by Charles XI of Sweden in 1695."

Én az Ukrajnába és a Volga vidékére kitelepült németekre gondoltam inkább.

en.wikipedia.org/wiki/Black_Sea_Germans

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1d/Volksdeutsche_Schwarzmeerdeutsche.jpeg/739px-Volksdeutsche_Schwarzmeerdeutsche.jpeg

en.wikipedia.org/wiki/Crimea_Germans

en.wikipedia.org/wiki/Volga_Germans

Tökfőzelék1 (törölt) 2014.02.22. 20:55:36

@Mirjam2: Köszönöm, megvagyok, még nagyobb a terhelés és érdekesebbek a feladatok. Összességében jól érzem magam.
Azonban a HA-re ritkábban járok azóta.

2014.02.22. 21:00:08

Breaking News!!!!!
Mexikoban elfogtak "Chapo" Guzmant, a vilag elsoszamu korozottjet, tobbszoros milliardost!!!! El sem akarom hinni. (raadasul kedvenc varosomban, Mazatlanban)

2014.02.22. 21:05:46

Lengyelorszag betolti Europaban a back-office, HR es egyeb low- risk munkakoroket. Egyre tobb bank es egyeb ceg viszi oda ezeket a feladatokat. Ugyfelszolgalat, HR, helpdesk, etc. A client-facing szerepek es az ugynevezett high risk (vagy akar egy product control) munkakorok maradnak Ny-Europaban.
Amit ugye felvetett Tokfozelek is, ez azt jelenti, hogy a munkat viszik ki UK/Svajc/Nemetorszagbol az alacsony berkoltsegu orszagokba. Jo ez? Hat jobb minosegu, nem visszapofazo munkast kapok (egy ideig), munka minosege jellemzoen jobb, mintha maradt volna Ny-Europaban.
Ennek a hatulutoje, hogy egyre nehezebb nem magasabb vegzetsegu (a.k.a. Tokfozelek) munkahelyet talalni baki es szolgaltatoszektorban. Gyartast gyakorlatilag mar elvittek UK-bol (ok, tudom M.Peti egy keves meg maradt mutatoba), igy egyre nagyobb tomeg van TARTOS munkanelkulisegben.

Osszesegebben, ha a tulajdonos vagyok, orulok. Munkavallalokent ez nem jo tendencia.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.22. 21:09:06

@VHB: Aham, ilyesmit tippeltem volna, hogy csúcstelefon, vagy már fényképező.

______________ (törölt) 2014.02.22. 21:10:18

@diggerdriver:
"Jelenleg kevés ország van Európában ahol kiszolgáltatottabb az ember mint Magyarországon."

miért is?

Herr Géza 2014.02.22. 21:11:54

@sorsolo: Neeem, hazafelé húztam és véletlenül láttam meg. Itt most 6,49-be kerül, ott meg (az elöbb rosszul is írtam): 7,49 volt 2 db 200 gr-os. Nagyfogyasztók vagyunk, nem hagyom ott...

Mr Long 2014.02.22. 21:12:14

@VHB: NEkem pont az elobb csuszott le egy uveg Old Speckled Hen. :)

Quercus a favágó 2014.02.22. 21:13:26

@diggerdriver:

"Valamint az Egyesült Európa szükségességéről írtam."

Erről valami Churchill nevű fazon is beszélt 1946-ban a zürichi egyetemen.

Quercus a favágó 2014.02.22. 21:16:02

@Mr Long:

" NEkem pont az elobb csuszott le egy uveg Old Speckled Hen. :)"

Remélem nem öblös üveg volt. Az kifelé tud kellemetlen perceket okozni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.22. 21:20:06

@sorsolo:
Nincs annál nagyobb kiszolgáltatottság mint mikor kénytelenek emberek elvállalni szar munkát szar fizetésért pusztán a megélhetésért és naponta tűrni a feljebbvalóktól a megaláztatásokat ami lehet csak annyi hogy "Nem tetszik? El lehet menni döngetik a kaput akik ide akarnak jönni"
Tudod hogy nincs más lehetőséged mint nap mint nap összeszorított foggal utálkozva bemenni és tűrni.
Keresel 70ezeret és ha nem tűröd akkor mehetsz közmunkára 50ezerért.
Nekem meg azt mondják minden nap hogy "Thank you Dzsanos good job"

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.22. 21:23:51

@Mr Long:
Én mióta lent voltam Furós barátomnál rászoktam az I.P.A. (Indian Pale Ale) sörökre.
Merthogy keserűbb mint a többi.
Ma is azt vettem az ALDI-ban.

Fekete Pestis 2014.02.22. 21:25:41

@maxval a gondolkodó birca:

az életszínvonal SOHA nem fog kiegyenlítödni.
Túl nagyok a kulturális, pénzügyi és technológiai különbségek.

Max. a különbség fog csökkenni [egy ideig].
Példa: KKE.

Mrs. Clayton 2014.02.22. 21:25:48

@diggerdriver: én nem mondom, hogy nem láthatod helyesen a világgazdaság folyamatait, de azért egy picit nem érzed magadat a földtől elrugaszkodva, amikor értekezést írsz a 3 gazdasági tengely témában? azért legközelebb a GP-nek említsd meg ha ott jársz, jézus ereje ne hagyj el

Latcho Rom 2014.02.22. 21:25:53

@Cascabel: halleluja fonok ur!

Miert is jo ez nekem a madarcsicsergos, olvados ottawaban?

Latcho Rom 2014.02.22. 21:25:59

@GERI87: Mi ebben a PC? azsiaik, indiaiak jobban kepzettek, kulonosen IT-ben, mint a hunkik vagy a micks.

Moslek melora jonnek a latinok, balkaniak feketen, illegalisan, nincs rajtuk mit asszimilalmi, egy jo ideig, hagymak, polakok, arokasok.

Ne feledd hogy amerika egy praktikus orszag ma is, annak ellenere hogy az amerikai alomnak metszett a szeme, s kinaban keccsol.

Latcho Rom 2014.02.22. 21:26:12

@cougarcat: Harmadik helyen vagyunk ermekben, ugy tunik ez marad is igy.
Bubuval voltunk a mallban delutan, argus szemekkel nezte a kitomott macikat a boltban, a vancouveri olimpia tartozasara megy a bevetel. Kapott egyet :)
Nem tudtak eladni condoknak az olimpiai epuleteket, vagy az is keves volt?

2014.02.22. 21:27:14

@Fekete Pestis: technologia viheto. Konkurencia mar quantsokat vesz fel belso Kinaban a vilag vege utan kettovel. Persze nem londoni fizetesert.

______________ (törölt) 2014.02.22. 21:30:04

@diggerdriver: tény, hogy nincs rálátásom európa legtöbb országára, és az is, hogy magyarországon sem tartoztam a kiszolgáltatott réteghez, így nem találkoztam ezzel a problémával.

albániában, szlovákiában, romániában, horvátországban máshogy reagálják vajon le a hasonlóan gyenge érdekérvényesítő képességgel rendelkezők "felvetéseit"?

feltéve, hogy igazad van, és ez a mentalitás ("problémakezelés") magyar sajátosság, mi lehet az oka?

2014.02.22. 21:33:04

@diggerdriver: nem hiszem el, hogy olyan regiokban, ahol magas a munkanelkuliseg, alternativa nincs, lasd Spanyolorszag, ott ne ugyanez a mentalitas lenne. Marminthogy "nyeljel csak, ha nem tetszik mehetsz es lesz helyetted mas"

Masik, amit Tucano irt az olaszokrol. Egyre csovesebbek. Ezen nincs mit csodalkozni. Hiaba van csaladi ceges model. A csaladi ceg csak akkor megy, ha van kereslet. Egyre kisebb a belso keresletuk, a csaladi cegekre is ez hatassal lesz/van mar.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.22. 21:34:54

Raadasul az otthon maradtaknak a media sem sokban segit. Most olvastam hogy valamelyik reality showban (van olyan hogy edes elet?) az egyik (sikkasztas miatt birosagi eljaras alatt allo szereplo) most vett 20 millios verdat meg 10 millios 10 orat mert ahogy o fogalmazott "egy kis kenyesztetest megerdemelt".

Namarmost, az atlag magyar ugyis tudja hogy van a felso 10 000, akik nagyon mas problemakkal kuszkodnek mint az akcios farhatert sorban allas. Nyilvan a felso 10 000 egy bizonyos szazalekanak megkerdojelezheto forrasbol van vagyona. De tenyleg nem ertem hogy ezt miert kell szerencsetlenek arcaba tolni. Ez mar tenyleg ilyen szandekos uszitas a joerzes ellen...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.22. 21:36:27

@Don Kartasch: Tehat egy darab 10 millios orat. Felreertesek elkerulese erdekeben. Faradok...

Quercus a favágó 2014.02.22. 21:43:06

@**mimi**:

Tudod kedves, a hatalom olyan mint Kirké. Állattá változtatja az embert.

M. Péter 2014.02.22. 21:48:36

@Tucanus: Ha a Monarchia miatt van, akkor viszont Ausztria meg Csehország miért nem ilyen? Olaszországnak meg csak kis része volt a Monarchia része.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.22. 21:50:38

@Jess G:
Igazad van.
Hogyan is merészel egy hozzám hasonló szarfaszú proli véleményt mondani világgazdasági történésekről.
Bocsánatot kérek hogy élek.
Bocsánat hogy agyhalott zombiként fel merem emelni tekintetem a nagyságos kutyabőrös DIPLOMÁS urakig.
Valóban túlértékeltem magam.
Alantas munkát végző senki vagyok aki világlátása legfeljebb a KFC pult magasságáig terjedhet.
Megértettem a feddő szót nagyuram.
Kérek engedélyt meghunyászkodni.

M. Péter 2014.02.22. 21:53:25

@sorsolo: Ha ilyen jó, hogy a magyarok külföldre mennek dolgozni, akkor mért vezették be a diplomások röghözkötését?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.22. 21:56:26

@charlieharper:
Látod ezt nem tudom.
Nem tudom hogy máshol hogyan beszélnek a munkavállalóval.
Az én mintám csak két országra korlátozódik.
Bár az hogy máshol hogyan beszélnek az nem menti a magyar munkaadót.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.22. 21:59:13

@sorsolo:
Nem tudom, de ha nem magyar sajátosság az sem menti a magyar munkaadót.

2014.02.22. 21:59:21

@sorsolo: "ami miatt mostanában megsokszorozódott a magyarországról kilépés dinamikája. mert nincs jövő, legalábbis az emberek úgy érzékelik, hogy itt húsz év múlva is ugyanilyen (khm..., minőségű) lesz az élet."

Amíg vannak olyan emberek, akik tapsikolnak egyik-másik pártnak, imádattal beszélnek róluk, mindenbe belenyugszanak, nem tudják félretenni az önzésüket egy közös ügy érdekében (lásd széthúzás), addig nem lesz gyökeres változás. Mire változás lesz, addigra nagyon sok fiatal fogja elhagyni Mo.-t. Visszafog ütni ez évtizedek múlva.

2014.02.22. 22:02:09

@GERI87: Igen, és mellette vannak normálisak is, mint pl. én. :D
Habár szarul keresek, de nem költök se cigire, se piára. Nincsen szükségem 150 ezer forintos telefonra, hitelre persze. És még lehetne sorolni a dolgokat. Mégsem tudnék egyedül megélni a jelenlegi fizetésemből, kellene még 80 ezer ahhoz.

2014.02.22. 22:09:54

@shakti_rom: A kivándorlásuk még többe...

2014.02.22. 22:11:52

@Don Kartasch: Ha van kínálat, akkor valahol lennie kell keresletnek is. Legalább megtudja beszélni Ilonka meg Jucus a munkahelyén a történteket. Addig sem olyasmin gondolkodni, hogy miért élnek egyre szarabb körülmények között.

**mimi** 2014.02.22. 22:29:13

@QUERCUS:
sajnos tudom....érdekes, ha értéktelen, semmilyen embereknek hatalom kerül a kezükbe mivé lesznek...

______________ (törölt) 2014.02.22. 22:32:04

@diggerdriver:
egyetértek, hogy rossz, és attól se lesz kevésbé rossz, ha máshol is az. tenni kell ellene.

de fontos, hogy ne túlozzuk el a dolgot, és ne keltsük azt a látszatot, mintha sehol se lenne olyan rossz, mint orbanisztánban. mert azzal pont a jogos kritikákat devalválnánk.

M. Péter 2014.02.22. 22:32:14

@shakti_rom: De állítólga több hasznot hajtanak, ha külföldről utalják a pénzt.

______________ (törölt) 2014.02.22. 23:01:33

@M. Péter: semmi szükség se lenne röghözkötésre, ha mindenkivel kifizettetnék a tényleges képzési költségeket.

milyen alapon kapnak a diplomások az államtól többévi ingyenes képzést, ösztöndíjat, miközben a szakmunkások meg a segédmunkások ez idő alatt (is) a gyárban robotolnak? ráadásul a diplomások fizetése két-háromszorosa a középfokú végzettségűekének.
ezt hihetetlenül igazságtalannak és indokolatlannak tartom. az egész életében nehezebb munkát végző réteg a hátán cipeli a képzetteket. mert ugye az ő adójukból is megy a diplomások képzésére.

bonyolítja a problémát, hogy egyre inkább globális (de legalábbis európai) "piacon" versenyez az ország, tehát nem alakíthatja a saját belső szabályait úri kedve szerint, mert ha azok sokkal kedvezőtlenebbek, mint a szomszédos országokéi, akkor egy pillanat alatt tovaröppennek a polgárai (és akkor még a nemzetközi jogi kötelezettségeket és EU-s direktívákat nem is említettem). hazaszeretetre meg hűségre nem lehet számítani. talán ódivatúakká váltak ezek a fogalmak, talán csak a lehetőségek nyíltak tágabbra.

szerintem jogosan intenek be az orvosok, amikor azt várják tőlük, hogy orbanisztánban az osztrák / német / angol / svéd fizetés tizedéért robotoljanak - sokkal rosszabb körülmények között. de jogosan int be az állam is, hogy osztrák / német / angol / svéd orvosokat képezzen a magyar adófizetők pénzéből.

a helyes megoldásnak egy jól működő, korrekt diákhitelrendszert tartanám. olyan rendszert, ami a havi fizetés néhány százalékánál nem visz el többet, s ha mondjuk nyugdíjas korodig se tudtad visszafizetni, akkor elengedik. szerintem ez lenne fair a társadalommal szemben.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.22. 23:01:40

@Philosoraptor: Hat, remelem akkor a nezok tobbsege igy eli meg... bar vannak ketsegeim.

GERI87 2014.02.22. 23:07:20

@Philosoraptor:

"És még lehetne sorolni a dolgokat. Mégsem tudnék egyedül megélni a jelenlegi fizetésemből,"

Nyugodj meg, én se...

@shakti_rom:

"Mi ebben a PC?"

Az hogy az arányos rendszer miatt több ázsiai, indiai vándorol be mint európai, "túlságosan egyenlő(tlen) a rendszer" , neked kevesebb esélyed van legálisan bejutni európaiként. Nekik kedveznek ezzel...a családegyesítés miatt meg viszik be a többi rokont, többet szülnek és többen lesznek...ami hosszú távon meg az angolszász Amerika végét jelenti...ami nekünk (akárki akármit mond) nem jó!

Az I.VH idején azért aggódtak hogy a sok német bevándorló és leszármazott miatt nem tudnak hadba lépni, most egy Indiával, Kínával szimpatizáló USA lakosság jobb lenne? nem hinném.

"Ne feledd hogy amerika egy praktikus orszag ma is, annak ellenere hogy az amerikai alomnak metszett a szeme, s kinaban keccsol. "

Ez a baj, a pillanatnyi előnyöket nézik csak.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.22. 23:11:49

@sorsolo: Valamikor par honapja volt egy poszt a HA facebook falan hogy az egyik angol korhazban kb. az orvosok harmada magyar volt.

Nah persze nem kellett sokaig varni hogy megerkezzenek az elegedetlenkedo early bird-ok hogy "es a kepzesuket ki fogja kifizetni?"

Most mar lusta vagyok visszakeresni a posztot meg a kommentem, de ha gondolod nezd meg. Ott levezettem a rendelkezesre allo csekelyke statisztikai informacioim alapjan jozan paraszti esszel hogy ha az osszes kulfoldon dolgozo magyar orvos visszafizetne az osszes tandijat, az akkor sem erne el a GDP 0,1%-at sem...

Hidd el hogy ha mind hazautalnak sem ott kotne ki a penz, ahol helye lenne...

Nem mondom hogy az ingyenes felsooktatas megoldas, mert nem az. Otthon nem az. Mo. nem engedheti meg maganak ezt a tomenytelen kiadast, de azon vegkepp kar ragodni hogy az emigraltak mennyi "befektetett toket vittek ki a know-how-jukkal".

En is egy mukodokepes diakhitelt latok esszerunek. Akkor ezzel parhuzamban viszont be kene epiteni egy minosegbeli ugrast is. Mert akkor ha mar ugyis hitel, akkor legyen 2-3X annyi a tandij mint most, de legyenek megfizetve az oktatok hogy a versenyszferabol becsabitsuk a jo koponyakat, legyenek felszerelesek es futes az egyetemen es legyen penz a K&F-re is mert az mar jo ideje a 0-hoz konvergal. Es konyorgom, vegre egy hozzaerto szakemberekbol allo garda dontson a fejlesztesekrol. Leginkabb egy nemzetkozi kunzultans ceg. Allitom hogy meg ok is megcsinaljak feleannyibol mint amennyit a holdudvar felszippant...

M. Péter 2014.02.22. 23:17:23

@GERI87: Mi ez az "arányos rendszer"?

______________ (törölt) 2014.02.22. 23:20:41

@M. Péter: bocs, de a szöveg nem erről szól. nem azt mondja orbán, hogy az a jó, ha minden fiatal elmegy.

hanem azt mondja, hogy
1. nem ördögtől való, nem hazaárulás a külföldi munkavállalás, hanem európában manapság természetes,
2. nem kárhoztatni kell a külföldön munkát keresőket, hanem megköszönni nekik, "hogy nem a munkanélküli-segélyt választották itthon, hanem (...) idegenben vállalták a versenyt, és (...)hazaküldtek komoly összegeket"

a 2-es pont öngól egyébként, hiszen beismeri, hogy otthon képtelenek munkát biztosítani számukra.

de azt egy szóval se említi, hogy a kivándorlás a követendő példa, vagy hogy ez előnyösebb az országnak, mintha otthon dolgoznának. egyszerűen pragmatikus beismerése annak a kormányzati kudarcnak, hogy kellő számú munkahelyet teremtsenek. megjegyzem: lehet, hogy ez nem is valódi kormányzati kudarc, csupán a hibás orbáni államfelfogás - a mindenható, paternalista állam - szemüvegén át látszik annak. normális helyeken nem állami feladat a munkahelyteremtés.
(persze, a vállalkozást ösztönző gazdasági környezet megteremtése valóban állami feladat lenne, s ebben jócskán van szégyenkeznivalója az ország első számú szellemi törpéjének.)

______________ (törölt) 2014.02.22. 23:31:29

@Don Kartasch: én se gondolom, hogy hirtelen megdupláznák a béreket, ha a kivándoroltaktól visszaszednék a képzési költségeiket.
arról van szó, hogy célszerű-e a következő évtizedekben egyre nagyobb sebességgel "rossz irányba futni".

de az már önmagában is bőven elég ok lenne a szabályok megváltoztatására, hogy igazságtalanok és lehetnének sokkal igazságosabbak, az ország érdekeit szolgálók.

és természetesen egy igazságosabb rendszer se fogja megoldani a felsőoktatás egyéb problémáit vagy az ország korruptságát. de legalább a jó irányba tett lépés lenne.

2014.02.22. 23:41:22

@sorsolo: "tenni kell ellene"

Mit lehet tenni azon kívül, hogy elhúzol? Ha nem számoljuk azt, hogy mérnök/profi IT-s leszel...

2014.02.22. 23:43:08

@shakti_rom: Mivel jelenleg egyik párt sem tud felmutatni semmi olyasmit, ami esetleg halványan emlékeztetne a gazdaságpolitikára, marad a demagóg faszság. Sajnos abból nem lehet megélni.

2014.02.22. 23:44:00

@shakti_rom: Jah és még valami. Amit hazautalnak a kint élők az itthoniaknak, az mind megy áfába, abból meg ugye lehet lopni... :)

Herr Géza 2014.02.22. 23:45:12

@sorsolo: "milyen alapon kapnak a diplomások az államtól többévi ingyenes képzést, ösztöndíjat, miközben a szakmunkások meg a segédmunkások ez idő alatt (is) a gyárban robotolnak? ráadásul a diplomások fizetése két-háromszorosa a középfokú végzettségűekének.
ezt hihetetlenül igazságtalannak és indokolatlannak tartom. az egész életében nehezebb munkát végző réteg a hátán cipeli a képzetteket. mert ugye az ő adójukból is megy a diplomások képzésére."
Ez aztán a klasszikus über-demagóg duma.
Kezdjük talán azzal, hogy gyárakban manapság segédmunkások nincsenek, max. betanított munkások. Szakmunkás már addig is keres, amíg a jövendö diplomás egyetemre jár, így mire az belép a munkába már öt év elönye van. A kezdö diplomás M.o.-on (egy-két szak kivételével) jellemzöen kevesebb fizuval indít, mint amennyit addigra egy immár öt éve dolgozó szakember kap, azaz el kell telnie még egy pár évnek, mire az olló összezár. És miért is vinne engem a hátán a "nehéz munkát végzö" réteg?
1. Csak a fizikai munka lehet a nehéz ? Ugyanmár... Gondolj már egy mérnök, egy orvos, uram bocsá egy pedagógus felelösségére pl. ! Ugyanúgy felzabálja az embert, mint a fizikai munka, csak a tünetek másak...
2. Miért tanulna egy diplomás más pénzén ? Pont az általad "kifogásolt" késöbbi magasabb jövedelme után többet is fog adózni, kamatostól fogja neked is visszafizetni azt a pénzt... Ez megint ugyanolyan idióta duma, mintha azt mondanám, hogy én ugye fizetem a TB-t és soha nem vagyok beteg. X.Y. gyermeke meg rákos, milliókba kerül a gyógyítása, X.Y. viszont annyi TB-járulékot egész életében nem fizetett be, most akkor nehogyámmá' én fizessem a gyerek gyógyítását... Én a saját pofámat kezelném meg a szívlapáttal, ha ezt komolyan gondolnám, Te meg ezt állítod pepitában..
Maradjunk már annyiban, hogy a melós is rá van utalva a mérnökre, orvosra, pedagógusra, stb. és ök is éhen halnának a melós nélkül. Az emberiség java része ezt régóta tudja is, de mindig vannak fordítva gondolkozók...

2014.02.22. 23:52:46

@sorsolo: "semmi szükség se lenne röghözkötésre, ha mindenkivel kifizettetnék a tényleges képzési költségeket"

Hány átlagfizetésből élő család engedheti meg, hogy zsebből kifizessék az x millió forintokat 3/5 év alatt?

"milyen alapon kapnak a diplomások az államtól többévi ingyenes képzést, ösztöndíjat, miközben a szakmunkások meg a segédmunkások ez idő alatt (is) a gyárban robotolnak? ráadásul a diplomások fizetése két-háromszorosa a középfokú végzettségűekének.
ezt hihetetlenül igazságtalannak és indokolatlannak tartom. az egész életében nehezebb munkát végző réteg a hátán cipeli a képzetteket. mert ugye az ő adójukból is megy a diplomások képzésére."

Nem a diplomások tehetnek róla, hogy a szakmunkás fizetés Mo.-n a béka segge alatt van, akárcsak a megbecsültségük. Egy jobb diplomával és nyelvismerettel (ha eltud helyezkedni...) a szakmunkásbér többszörösét is megtudja keresni, arról nem is beszélve, hogy mennyivel többet tud fogyasztani.

"hazaszeretetre meg hűségre nem lehet számítani. talán ódivatúakká váltak ezek a fogalmak, talán csak a lehetőségek nyíltak tágabbra."

Mit veszel a boltban hazaszeretetből meg hűségből?

"szerintem jogosan intenek be az orvosok, amikor azt várják tőlük, hogy orbanisztánban az osztrák / német / angol / svéd fizetés tizedéért robotoljanak - sokkal rosszabb körülmények között. de jogosan int be az állam is, hogy osztrák / német / angol / svéd orvosokat képezzen a magyar adófizetők pénzéből.

a helyes megoldásnak egy jól működő, korrekt diákhitelrendszert tartanám. olyan rendszert, ami a havi fizetés néhány százalékánál nem visz el többet, s ha mondjuk nyugdíjas korodig se tudtad visszafizetni, akkor elengedik. szerintem ez lenne fair a társadalommal szemben."

Szerintem az lenne a normális, ha a diplomás fizetésen kívül is lenne perspektíva sok fiatalnak, és lennének szakmunkások, megfelelő bérezéssel. Nem csoda, hogy a fiatalok diplomát akarnak, miért lenne bárki is a saját maga ellensége? Egy értékes diplomával légkondis irodában tudsz lenni szuper fizetéssel, és nem kell szarért-húgyért dolgoznod.

2014.02.22. 23:53:54

@Don Kartasch: A Barátok Közt-nek is van egy 1-1,5 (?) milliós tábora. Nem azért, mert szeretem fikázni, de iszonyat gagyi az egész... És mégis vannak vevők rá.

______________ (törölt) 2014.02.22. 23:54:15

@Philosoraptor: hát, a kiszolgáltatott dolgozó sajnos nem sokat tud tenni ellene. legfeljebb szerveződik. engem meglepett, hogy ausztriában milyen erős, jól működő és - a munkáltatók körében "rettegett" - a munkavállalót védő intézményrendszer: szakszervezet, üzemi tanács, arbeitskammer.
ezen a téren talán a "mezei" munkás is tudna tenni valamit magyaro.-on.

de tény, hogy elsősorban a ranglétrán feljebb lévők tehetnének azért, hogy a dolgozóhoz ne ez a kommunikációs stílus jusson el. persze, az egész országnak, a mentalitásnak kéne hozzá változni, hogy ha már egyszer mindenki nyomás alatt van, legalább feleslegesen ne keserítsük egymás életét azzal, hogy rúgunk egyet a másikon - jellemzően ugye az alárendelt szerepűn, hiszen az tud a legkevésbé "visszaütni".

ismét egy konkrét példa: hatalmas pörgés és erős nyomás van mostanában a munkahelyemen (határidő, élesüzembe állás, stb.), de a főnököm nem nehezíti azzal a dolgunkat nekünk, akik az első vonalban "harcolunk", hogy továbbadja a nyomást. próbálja tompítani, és ha valami nem jön össze, akkor is inkább nevetünk (kínunkban). mennyivel lenne jobb, ha üvöltözne velünk? ezt a hozzáállást kéne eltanulnunk nyugatról. garantáltan hatékonyabb eredményre vezet, nem beszélve a résztvevők mindennapi közérzetéről.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.22. 23:58:15

@sorsolo:
Hallod ez netto hulyeseg... :)

Ne akard megmagyarazni, hogy a fizikai munkasok munkaja nehezebb, mert korberohoglek. Vegeztem fizikai es szellemi munkat is. Jelenleg epp fizikait vegzek. Nagysagrendekkel osszetettebb, farasztobb, felelossegteljesebb volt, amikor technikuskent dolgoztam.

Ebbol egy olyan ember, aki b@szott tanulni vagy csak nem volt eleg ertelmes annyit lat, hogy egy irodaban, kenyelmes szekben, szamitogepet nyomogatok. Hat baromira nem!
De megint konnyu rafogni, hogy szegeny jomunkasemberek dolga olyan nagyon nehez, borzalom.

Ettol fuggetlenul Mo-n irrealis a ket reteg kozotti szakadek, ez nem vitas. Ez a szakadek nyugaton kisebb.

A masik az oktatas ingyenessege: nem tartom jonak azt, hogy a diak nem fizet erte legalabb egy jelkepes osszeget. Ahogyan azt sem, hogy evi 100e ember ment foiskolara, hogy utana 20e ebbol el is vegezze. Na azoktol behajtanam az utolso fillert is, akik abbahagyjak. Az kidobott penz volt.

2014.02.23. 00:02:53

@sorsolo: "hát, a kiszolgáltatott dolgozó sajnos nem sokat tud tenni ellene. legfeljebb szerveződik. engem meglepett, hogy ausztriában milyen erős, jól működő és - a munkáltatók körében "rettegett" - a munkavállalót védő intézményrendszer: szakszervezet, üzemi tanács, arbeitskammer.
ezen a téren talán a "mezei" munkás is tudna tenni valamit magyaro.-on."

A mezei munkás a másikkal van elfoglalva, nem azzal, hogy fellépjen közösen a többiekkel, a közös érdek miatt. Írtam erről korábban, a széthúzás tipikusan magyar sajátosság A magyar munkáltatónak nem érdeke, hogy erős és független szakszervezet működjön, ez teljesen nyilvánvaló, mert a munkavállalónak kuss a neve és ne kérdezzen, csak teljesítse a parancsot. :)

"de tény, hogy elsősorban a ranglétrán feljebb lévők tehetnének azért, hogy a dolgozóhoz ne ez a kommunikációs stílus jusson el. persze, az egész országnak, a mentalitásnak kéne hozzá változni, hogy ha már egyszer mindenki nyomás alatt van, legalább feleslegesen ne keserítsük egymás életét azzal, hogy rúgunk egyet a másikon - jellemzően ugye az alárendelt szerepűn, hiszen az tud a legkevésbé "visszaütni". "

Egyszer biztos fog változni a mentalitás, csak nem a közeljövőben. A "dögöljön meg a szomszéd tehene" is tipikusan egy magyar sajátosság. Vagy hívhatjuk rosszindulatnak is akár.

"ismét egy konkrét példa: hatalmas pörgés és erős nyomás van mostanában a munkahelyemen (határidő, élesüzembe állás, stb.), de a főnököm nem nehezíti azzal a dolgunkat nekünk, akik az első vonalban "harcolunk", hogy továbbadja a nyomást. próbálja tompítani, és ha valami nem jön össze, akkor is inkább nevetünk (kínunkban). mennyivel lenne jobb, ha üvöltözne velünk? ezt a hozzáállást kéne eltanulnunk nyugatról. garantáltan hatékonyabb eredményre vezet, nem beszélve a résztvevők mindennapi közérzetéről."

Minket mostanság úgy motiválnak, hogy rendre elmondják, hogy szarul dolgozunk. :DDD

2014.02.23. 00:06:42

@Kövérmadár [swe]: És odajutunk, ahol a part szakad. Nem kell mindenkinek diplomásnak lennie, sőt. De mivel szakmunkásként valószínűleg kevesebbet keresel, addig a diploma a kitörés kulcsa sok fiatalnak.

Latcho Rom 2014.02.23. 00:07:55

@GERI87: Uzlet, gazdasag nem szimpatian, vagy PC alapokon nyugszik, cselekszik.

Fekete Pestis 2014.02.23. 00:09:00

@sorsolo:
"milyen alapon kapnak a diplomások az államtól többévi ingyenes képzést, ösztöndíjat, "

befektetés.
az állam befektet a polgáraiba.
ha a befektetést jól menedzseli, akkor adó formájában szoxorosát szedheti vissza.
ha meg elkúrja a dolgokat, akkor az emberek [a befektetései tárgyai] elhúznak külföldre.

megoldás: jól [ésszerüen, gondolkodva] kell a befektetést menedzselni.

Fekete Pestis 2014.02.23. 00:09:00

@charlieharper: \\valóban, technológia vihetö.

de nézd. szerintem nem véletlen, hogy nem Kina fedezte fel (gyarmatosította) a fél világot és nem ök rakták le a mai természettudomány alapjait. Hanem a fehérember.

Megjegyzem, szerintem a sárgák átlagban sokkal intelligensebbek mint a fehérek, és sokkal szorgalmasabbak is. De ettöl a fenti tény még tény marad.

Lényeg az absztrakt gondolkodásra való képesség, a problémamegoldó képesség, az önálló gondolkodás képessége, inherens intellektuális kiváncsiság, kockázatvállalás [na ebben jók a kínaiak] stb.

Latcho Rom 2014.02.23. 00:09:01

@M. Péter: Azt hiszem 2-3 orvos ir ide kintrol, talan oket kellene megkerdezni.

Az kiderult korabbi beszelgetesekbol hogy az ideirok nagyresze fizet otthoni hitelt, segit szuloket..etc.

Latcho Rom 2014.02.23. 00:09:01

@M. Péter: Nincs semmilyen kvota, csak a vizum lottoban.

Feher europaiak nem mennek amerikaba, elenyeszo a szamuk a kepzett azsiaiakhoz kepest - kanadaban hasonlo a helyzet.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.23. 00:09:01

Sorsoló kicsit túlmisztifikálod a témát. A kivándorlás nem annak a kritikája hogy nincs elég munkahely. Az leginkább arról szól hogy sok helyen jobb a megélhetés. pont. Meg azért itt az igények is az egekben vannak már, elég ha elolvasod Kövérmadárt, akinek már 200 ezer se lenne elég hogy a hazájában dolgozzon és éljen.

Latcho Rom 2014.02.23. 00:09:01

@sorsolo: Job creation a mantra mindenhol, osztonozve a privat cegeket, kedves Sors. Mindenhol.

Fekete Pestis 2014.02.23. 00:09:01

@charlieharper (tudja mi az a fereglyuk):
"A client-facing szerepek es az ugynevezett high risk (vagy akar egy product control) munkakorok maradnak Ny-Europaban."

Sajnos nem feltétlenül.
A Morgan Stanley nemcsakhogy a product control, modelval és egyéb riszkes és ICT-s dolgokat telepitette M.o-ra, de most már az algotradinggel próbálkozik, márpedig az core activity. {onnan tudom, hogy megkerestek}

Idem a Citibank [asszem] Lengyelország viszonylatában.

Szar ügy, ha így megy tovább lassan mehetünk Indiába a curryszagú tahrírbasírok közé C++-t kódolni, 2X ezer dolláért évente ;)

______________ (törölt) 2014.02.23. 00:25:06

@Herr Géza:

ha "ingyenes" a képzés, azaz a képzendő személy nem fizet érte, akkor a társadalom egésze fizeti meg a képzés árát. miközben a képzés gyümölcseit az egyén aratja le (részben úgy is, hogy külföldre viszi a tudását, ha úgy tartja úri kedve).

ha nem nehezebb a munkája / rosszabbak a munkakörülményei a melósnak, akkor az azt jelenti, hogy te ugyanolyan szívesen aszfaltoznál, mint mondjuk hidat terveznél, ugye?

elfogadom, hogy különbözőek vagyunk, különböző igényekkel, képességekkel. és szükség van sokféle munkára. de azt nem látom be, hogy miért értékeljük le egy takarítónő munkáját a mérnöki munka felére. elfogadom, hogy lehet nehéz mindkettő, persze másként. de ez is épp amellett szól, hogy hasonlóan legyenek megfizetve.

az egészségügyi példád azért sántít, mert ott hasonló kockázatok vannak mindenkinél. a te gyereked ugyanannyi eséllyel lesz rákos, mint a szomszédé. az oktatásban ezzel szemben szisztematikusan eltérőek, aszimmetrikusak az esélyek: ha valaki felsőfokú végzettséget szerezhet, akkor ezzel minimum a duplájára nő az élete során várható jövedelemmnennyiség. ezért indokolatlan, aránytalan és igazságtalan, hogy azonos hozzájárulást fizessenek az oktatásért, mint az, aki élete során sokkal szerényebb juttatással, életszínvonallal kell, hogy beérje.

nem vitatom, hogy egy kívánatos társadalomban vannak mérnökök és melósok is. nem mindenki akar mérnök lenni, talán nem is mindenki képes rá. hasonlóképpen melós se akar mindenki lenni, és nem is lenne rá képes. stephen hawkingból például kutyaütő útépítőmunkás lett volna, de lehet, hogy einstein se igazán vált be szabadalmi tisztviselőként.
azt viszont vitatom, hogy akkora eltérések indokoltak a jövedelmekben, amik jelenleg uralkodók.
a múltkor röhögtél a statisztikákon, hogy kilőttél a középosztályból. pedig ez is csupán annak a jele, hogy a társadalom átlaga jóval kevesebbet keres és sokkal közelebb van a szegénységi küszöbhöz, mint a diplomások.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.23. 00:27:38

@Philosoraptor:
Itt ha szakembert hivok valamit megcsinaltatni, akkor brutto 1000 korona alatt nehez meguszni orankent... az en brutto oraberem ettol nagyon messze van (es nem folfele :) ).

Az, hogy ma Mo-n nincsen megfizetve egy reteg nem azt jelenti szerintem, hogy arra a retegre nincsen szukseg. Marpedig ha mindenki diplomas, ki fogja megjavitani a futest a hazamban?

Meg mindig azt gondolom, hogy a dolog ott van elcseszve, hogy a munkas kap 150e ftot, a fonoke meg 500e ftot. A munkajuk erteke kozott nincsen ekkora kulonbseg.
Mast csinalnak, de munkas nelkul nincs termeles. Mernok nelkul nincs tervezes. Marketing nelkul nincs eladas. Vezetoseg nelkul nincs az egesz egy mukodokepes keretben osszefogva. Mindenki ertekes tagja az egesznek, barmelyik reteg esik is ki a vallalatnak vege. Akkor viszon becsuljuk mar meg azt, aki azert dolgozik napi 8-10-12 orat a muhelyben, hogy nekunk meglegyen a luxusautonk.

Magyarorszag a 10 millio diplomas orszaga... ma mar diplomat kap mindenki. Diplomas cukrasz, diplomas wc-s neni, diplomas ujsagkihordo, diplomas "menuben mehet?" emberek...

Ez vezet valahova?

______________ (törölt) 2014.02.23. 00:28:57

@Philosoraptor: amiket elmondtál, szinte mind azzal summázható, hogy "hát, akkor meg is érdemlik". :(

______________ (törölt) 2014.02.23. 00:39:55

@Kövérmadár [swe]: hol állítottam, hogy nehezebb a fizikaiak munkája?
egyébként azt gondolom, hogy számomra nehezebb lenne.
de bizonyára másnak meg pont fordítva.

viszont azt gondolom, hogy sokkal rosszabb munkakörülmények között dolgoznak a fizikai munkások.

nem látom, hogy miért kellene a "szellemit" a "fizikaihoz" képest duplán jutalmazni.

nem fogadom el, hogy az egyik tevékenység kétszer annyit ér, mert egymásra utaltak, egymás nélkül értelmetlenek. értelmetlen megtervezni egy hidat, ha nincs aki felépítse.
egyszerűen értelmetlenné válna minden munka társadalom és további szereplők híján.

holl gold 2014.02.23. 00:47:41

Erdekes ez az elvandorlas a munka miatt es ezzel kapcsolatban most olvastam egy statisztikat hogy Svedorszagbol (az igeret földjeröl), csak Stockholm (län) megyeböl tavaly több mint 16 ezren mentek (vandoroltak) kulföldre dolgozni....vagyis megy a nepvandorlas mindenfele...

______________ (törölt) 2014.02.23. 00:57:15

@házelőtthinta:
pont félreérted, ha azt hiszed, hogy pusztán a jobb megélhetésért megy el a többség. ma már egyszer leírtam:

persze, azért megy a bevándorló, mert többet akar. és persze, vannak álmai és vágyai.
de ahhoz, hogy országot váltson, óriási szakadéknak kell lennie a vágyai és a lehetőségei (szubjektív kilátásai) között.
az, hogy a szegény országok lakosságának milyen csekély aránya (néhány százalék) indul neki a világnak, mutatja, hogy mekkora szakadéknak kell látszódni a kettő között. lényeges, hogy nem a két ország életszínvonala közötti különbség a döntő. hanem a saját pillanatnyi élete és a közép- és hosszútávú kilátásai. az, hogy úgy érzékelje, lássa, higgye, hogy otthon is reális az esélye arra, hogy "egyről kettőre" jusson. pont ez, ami miatt mostanában megsokszorozódott a magyarországról kilépés dinamikája. mert nincs jövő, legalábbis az emberek úgy érzékelik, hogy itt húsz év múlva is ugyanilyen (khm..., minőségű) lesz az élet.

szerintem sokan a munkahely-hiány, illetve a megszerezhető, elérhető munkahely által kínált létbizonytalanság miatt mennek el az országból.

azzal, hogy n-edszerre lovagolsz a 175 meg a 200 ezer forinton, a sorsot hívod ki magad ellen (aki pedig még nálam is veszélyesebb), csak jelzem. :)
azzal még csak kibékülnek az emberek, hogy nem érted meg a mondanivalójukat, de az, hogy állandóan ugyanazt szajkózod, idegesíti is őket, amit szerintem nem akarsz, hiszen nem vagy te troll. javaslom, lendülj ezen túl. fogadd el, mint az élet egyéb axiómáit - mint például, hogy levegő kell az életben maradáshoz - hogy vannak, akiknek magasabbak az igényeik, mint neked. ameddig megtalálja hozzá a munkáltatót és mondjuk nem tőled szed "védelmi pénzt", miért bánt ez téged? hidd el, én lehet, hogy a tiédnél is alacsonyabb igényekkel rendelkezem, például nincsenek bútoraim se, nincs ágyam. mégse bántja a csőröm, hogy más meg bőr ülőgarnitúrát rendel 3000 euróért. könnyitsd meg az életed azzal, hogy nem kifogásolsz olyasmit, ami másnak nem árt.

______________ (törölt) 2014.02.23. 01:07:15

@Fekete Pestis:
szerintem ez igen rossz befektetés, mert az, hogy az emberek elhúznak-e külföldre, messze nem az állam hatáskörében dől el. hiába végez kiváló munkát, a történelmi örökséget nem tudja befolyásolni. nem emelheti az orvosok fizetését a tízszeresére, se a tanarakét hatszorosára, hiába szeretné. és ez nem annak a jele, hogy "elrontotta a dolgokat".
ezen felül általában évtizedes időtávban érik be a jó munka eredménye. (más kérdés, hogy most - ráadásul - extrém rossz munkát végez az állam.)

szóval az ingyenes képzés nem csak igazságtalan, de irracionális és pazarló is.

holl gold 2014.02.23. 01:14:10

@Kövérmadár [swe]:

Ertem en hogy Hinta mit akart mondani csak maskepp fogalmazott. Azt hogy otthon mindenki sir (okkal vagy ok nelkul) hogy nincs zsozso es szarul elnek (sajnos ilyen is sok van, meg a szocik, ballibek is ezt nyomjak ejjel nappal) ugyanakkor a Spa hotelek hetvegeken, Karacsonykor, Szilveszterkor (meregdraga) meg 3-4 napos unnepeken fullra vannak jaratva (nem kulföldiekkel hanem belföldiekkel), nem lehet a varosban autozni meg parkolni a sok kocsi miatt, ha van ho akkor sem a Matraba mennek sielni (mert az nem sikk) hanem ”franciaba, osztrakba, olaszba”. Hetköznap ha elmesz a nagy kajauzletekbe (nem fizetesnapokon) akkor is tele vannak rakva az egyre nagyobb meretu bevasarlokocsik (es latszik rajtuk hogy momentan ez nem a havi egyszeri nagybevasarlas), elektronikai uzletekben, mobil uzletekben pörög az aru ezerrel pedig nem is olcsok es megis elfogynak (vagy ellopjak :D ). Minden orszagban vannak szegenyebbek meg tehetösebbek. En azt nehezmenyezem de nagyon hogy a TV sokszor azt mutatta hogy nemelyik ”agyhalott” celeb vagy ismert szemely hogyan szorja de ket kezzel a penzt es erröl musorokat csinalnak…ez nagy hiba.

Lehet hogy rosszul gondoltam de nekem ez jött le belöle...

Sütemény1975 2014.02.23. 01:14:40

@Kövérmadár [swe]: pedig a családnál nagyobb érték nincsen.

Sütemény1975 2014.02.23. 01:14:42

@Babette_: egy mesterségesen fenntartott, látszat rendszerben volt 3,6 a kenyér. remélem nem sírod vissza...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.23. 01:23:06

@sorsolo:
Akkor igazabol ugyanarrol beszelunk :)

@holl gold:
Nem olvastam errol, de erdekes.
Sok kollegam elegedetlen. Amikor a fiatalokat kerdezem, hogy hova mennenek, ha mennenek, akkor California szokott a befuto lenni.

A masik, ami szinte mindig visszater: magas adok, rossz egeszsegugy. Igy is meg lehet elni a dolgokat ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.23. 01:27:26

@Sütemény1975:
Normalis csaladban felnove, normalis emberek kozott ez biztosan igy van.
Amilyen csalad nekem jutott mikor gyerek voltam, ez sajnos nem igaz.

Ma mar mas a helyzet, a sajat csaladom szamomra is olyan, amilyennek lennie kell, de ettol a mult nem valtozik meg.

Egy jo csaladnal nincsen jobb. Egy rossznal viszont a semmilyen is jobb.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.23. 01:36:44

@Kövérmadár [swe]: Ez így van.De már munkaadói oldalon is, ugyanis a legutolsó portás pozíciókra is elvárják a diplomát.Ha valaki belátja a korlátait, illetve mégsem lenne alapból célja a diploma annak esélye sincs egy sima érettségivel elhelyezkedni...Vagyis saját farkába harap a kígyó.

holl gold 2014.02.23. 01:39:28

@Kövérmadár [swe]:
A masik, ami szinte mindig visszater: magas adok, rossz egeszsegugy...

Sajnos az utobbi evekben nagyon sokat romlott az egeszsegugy es ez reszint a sok kötelezö sporolassal meg az elvandorlasokkal is magyarazhato...Emlekszem hogy az sved EU csatlakozas elött egy magyar orvosnak ujra kellett vizsgazni (egyetemet jarni) ha itt akart dolgozni (szemelyes tapasztalat a fogorvosommal)...ma meg örulnek ha valaki idejön kulföldröl söt todoroznak is idönkent...

2014.02.23. 01:51:16

@házelőtthinta: 200 ezer mióta számít komoly fizetésnek? Amikor 80 ezer elmegy rezsi+albérlet kombóra, ha nem akarsz putriban lakni...

2014.02.23. 01:53:55

@Kövérmadár [swe]: Sajnos ezt a munkáltatók nem látják be. Azt tegyük hozzá, hogy nagyon sokat kell adózniuk nekik is...

2014.02.23. 01:55:21

@holl gold: Olyat is lehet olvasni, hogy pár év múlva visszatérnek, viszik haza a tapasztalatot meg a how know-t.

2014.02.23. 01:56:07

@Philosoraptor: Fordítva: know how. Na, csak hajnal van már. D:

Herr Géza 2014.02.23. 01:58:32

@sorsolo: Látod pont nagyon rossz példát hoztál, de tökéletesen kkifejezi a lényeget: ha nagyon muszáj, én simán tudnék aszfaltozni (bár szerintem nincs is olyan, hogy aszfaltozó szakmunkás), ö viszont, ha feje tetejére áll sem tudná az én munkámat elvégezni...

Tudod én a szakmámban mindig azt látom, hogy a szaki ugye dolgozik pl. 7-töl 4-ig, de 16.00-kor jó esetben elejt mindent, ami a kezében van, rosszabbik esetben már lezuhanyozva, átöltözve sorakozik az ajtóban. Marad ö szívesen tovább is, de azt az idöt kökeményen fizetni kell neki. Bejön akár hétvégén is, 50-100% túlórapénzért. Én soha életemben túlóráért még nem kaptam egy vasat sem, nálunk általánosan elvárt, ill. benne van a "horribilis" fizetésünkben, hogy a munkaidö addig tart, míg a munka kész nincs. Nálam milliószor elöfordul, hogy szorít a határidö, így este a családi vacsi után még visszaülök a géphez és nyomom tovább nem egyszer reggelig. Nem sírok ezért, mert tudomásul vettem, hogy az én fizetésemben ez benne van. Tudod fizetést én is szívesen cserélnék pl. Dieter Zetschével (Mercedes fögóré, tavaly 18mió eurót keresett - csak fizetésröl beszélünk), de munkakört már nem biztos.
Pont Te ágálsz az ingyenes felsöoktatás ellen, akkor hadd kérdezzem meg én is, Te miért nem tanultál tovább ? Neked sem került volna pénzbe !
Miért keres feleannyit egy takarítónö, mit egy mérnök ? Ez komolyan kérdés? Gondolkodj már el azon, kinek mit kell tudnia ?
Nem hajolsz Te veszélyesen a kommunista tanok irányába ??

2014.02.23. 02:00:35

@holl gold: Ők azok, akik nem a megélhetésért küzdenek, ezért futja ilyen dolgokra is. Csak nem belőlük kell kiindulni, hanem az átlagból.

______________ (törölt) 2014.02.23. 02:24:12

@Herr Géza:
furcsa, nálunk nem csak a nem-diplomások kapnak rendesen túlórapénzt. bár, állítólag itt is terjednek erősen az all-in szerződések. de ennek valójában semmi köze a lényeghez.

miért gondolod, hogy a magasabb elvárt tudással magasabb fizetés jár együtt?
ha viccelődni akarnék, azt válaszolnám: gondolkodj már el, azon, kinek mennyit kell hajolgatnia!
miért gondolod, hogy nem a hajolgatásért kell (duplán) díjazni az embereket?
megbeszéltük, hogy erre is szükség van, meg arra is. egyik se működik a másik nélkül, azaz nem fontosabb tevékenység a motortervezés, mint a wc-sikálás.

2014.02.23. 07:48:56

@Tökfőzelék1: Szuper, meg egyszer gratulalok es tovabbi jo munkat.

paráznabillegető 2014.02.23. 08:25:02

jópár kommentelő ősei forognak a sírjukban, ha kikelnének, tockost adnának ivadékaiknak!
haza? olasznak,magyarnak? bászki, valamikor eleitek - majd mindenkié, az enyémek is! - európa (vagy más földrészek) egészen más részein laktak, és azért mentek messzi tájakra, mert ott úgymond jobb volt a föld, na meg az adókedvezmények, és az urak/hatóságok sem viszálykodtak. ja, hogy a nyelvet nem beszélték? az nem volt tétel. amúgy nekik a haza ott volt, ahol éltek. éltek, ez a kulcsszó.
aztán valami barom kitalálta a nacionalizmust, amit sokan beszoptak jól. ráadásul sokan igeként is terjesztik. itt is.
na most mikor jobb?
nyilván most, csak bizonyos dolgokkal nem kell törődni.

skylla 2014.02.23. 09:02:00

@sorsolo: " de lehet, hogy pár év múlva mégis bevezetik. a rubelt"

:)
igazad van, mostanaban nem figyeltem. de tegnap azt hallottam, a csirkecomb mar 900 forint. van itten megis fejlödes.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 09:17:13

@sorsolo: Számtalanszor leírtam már hogy a pozitív inspiráció mindennél jobban ösztönöz a munkára. Még a pénznél is jobban.
Ennek az ellenkezője az általános Magyarországon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 09:29:40

@Kövérmadár [swe]:
Nagyon nagy hiba úgy szembefordítani a rétegeket hogy ki dolgozik többet vagy ki fárad el jobban.
Még én is tudom hogy a szellemi munkában legalább úgy el lehet fáradni mintha szenet lapátolok egész nap.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 09:37:44

@házelőtthinta:
Alapvetően tévedsz.
A munkahely hiánya lefelé nyomja a béreket és ez vezet a kivándorláshoz.
A sok munkahely munkaerő keresletet generál.
Egy évvel ezelőtt másfél fonttal kevesebb volt az órabérem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 09:43:09

@sorsolo:
Arról amiről beszélsz hogy a munkás a paraszt és a mérnök ugyanannyit keres már túl vagyunk.
Kommunizmusnak hívták azt a rendszert.
Emlékeim szerint nem jött be.

Rich.mond 2014.02.23. 09:43:28

Nem azért, de Budapest tele van fiatal olasz, francia, spanyol srácokkal, akik ugyanazt csinálják, mint a wroclawiak, csak kicsit több pénzért

2014.02.23. 09:44:34

@charlieharper: Igy van, es ezzel parhuzamosan egyre tobb 'low skilled' munkaero aramlik be UK-be akik hajlandoak ugyanazt a munkat rosszabb feltetelek kozott, kevesebb penzert elvegezni. Semmikeppen nem jo hir az atlag brit dolgozonak (persze a vallalkozoknak, cegtulajdonosoknak lehet hogy jo).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 09:55:48

@Herr Géza:
Na azért a szakik helyzete itt az építőiparban nem ilyen egyszerű.
8-tól este 6-ig van a munkaidő.
Két félórás szünet van amiből az egyiket fizetik.
Mivel az építőipari dolgozók legnagyobb része vállalkozó ezért nem jár túlóra nekik.
A művezetők ezt szokták kompenzálni úgy hogy szombaton 2óráig van munka és teljes napot írnak be.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 09:59:29

@sorsolo:
Azért kérlek szépen mert a hajolgatáshoz nem kell tanulni.
Tanulni nehéz, ahhoz képességek is kellenek.
Ha valaki választhat hogy tanul és sokszor annyit keres mint egy hentes vagy választhat hogy tanul és ugyanannyit keres mint egy hentes akkor melyiket választaná a jó képességű ember?
Mondom hogy az a rendszer megbukott.

skylla 2014.02.23. 10:53:05

@QUERCUS: kirke jo fej, neha összejövünk egy restinara, es jokat röhögünk az odü legenysegen :)

Herr Géza 2014.02.23. 11:12:18

@diggerdriver: Na jó, de ott a kulcsszó: vállalkozó. Az más világ...

**mimi** 2014.02.23. 11:29:57

@sorsolo:

"milyen alapon kapnak a diplomások az államtól többévi ingyenes képzést, ösztöndíjat, "

???????

Lehet nem egy országban élünk??

egyre kevesebb az egyetemeken tanulók ingyenes képzése, keményen fizetni kell a tandíjat!! ( nekem is a lányomét)

**mimi** 2014.02.23. 11:32:39

nálunk nem olyan régen zajlott a tovább tanulási mizéria, rengeteg fiatal ment külföldi egyetemre tanulni, mert olcsóbb a tandíj, mint itthon!

Fekete Pestis 2014.02.23. 11:34:52

@sorsolo:
Nézd, a vita nem arról szól szvsz, hogy az államnak kellene/kellett volna megfelelöen gazdálkodni/viselkedni. Persze, hogy kellett volna. Persze, hogy nem viselkedett : az ostobaság, a kivagyiság és a kapzsiság keverékét mutatták be az elmúlt 2X év alatt.

A vita arról szól szvsz, hogy jelenleg Magyarországob lehetne-e normális politikát folytatni úgy, hogy azt a "választó" el is fogadja.
Szerintem nem lehetne, ami az elmúlt 2X év alatt történt, az a magyar "néplélekböl" [precepciókból, kulturális kódból, stb] egyenesen következik. [Emlékszem, amikor a 90s években az elöprivatizációt szidtam, szellemes beszélgetötársaim csak azt mondták, hogy van aki ceruzát lop a gyárból, másvalaki meg az egész gyárat lopja el. Hehehe. Általában "okosnak" "élelmesnek" tartották azt, aki gyárat lop, ami egyébként is "morális kötelessége", mármint a családjával és gyerekeivel szemben.]

"akkor a társadalom egésze fizeti meg a képzés árát. miközben a képzés gyümölcseit az egyén aratja le (részben úgy is, hogy külföldre viszi a tudását, ha úgy tartja úri kedve).

ha nem nehezebb a munkája / rosszabbak a munkakörülményei a melósnak, akkor az azt jelenti, hogy te ugyanolyan szívesen aszfaltoznál, mint mondjuk hidat terveznél, ugye?"

Ez nem igaz, ugyanis visszafizeti a képzése árát, a magasabb SzJA formájában, indirektee meg abban, hogy ö is az adott ország "talent pool"-jának a része, így kicsit ö is hozzájárul a kedvezö gazdasági klíma kialakításához.

Az hogy a mérnök többet keres, mint a takarító, az egyszerü kereslet-kínálat törvénye. Takarítónak többen akarnak elmenni/kevesebb rá a kereslet/kisebb a takarító által elöállított haszon, mint a mérnök esetében.

Megjegyzem, mérnökünk is megszenved a több pénzéért, mert ugye, állandóan lépést kell tartani a szakmával, kell látnia a trendeket, képezni kell magát, otthon [INGYEN!] kell olyan projekteken dolgoznia 7végén, aminek meg kell lenni 6áridöre, stb.
Ellenkezö esetben tudása elévül, és elmehet takarítani.

Egyébként [nevetni fogsz!] a pénzügyi pálya az, ahol leginkább csak a teljesítmény számít, börszín, állampolgárság [stb] csak másodlagos. Általában 1X-5X jelentkezö közül nyerik el az állást, az interjú igen kemény, stb. És mindenki beadhatja a jelentkezését - aki megfelel a követelményeknek.

2014.02.23. 11:36:04

@**mimi**: És a lehetőségek sokkal nagyobb esélyt biztosítanak arra, hogy megtud élni majd a munkájából.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 11:45:40

@Herr Géza:
Nem. Itt teljesen más a vállalkozói státusz.
Nincsenek plusz terhei csak TB-t és SZJA-t fizet ami összesen max 20% de inkább kevesebb. Minden költségét leírhatja az adóalapjából.
Szinte semmi adminisztrációval nem jár csak az adóbevallást kell megcsinálnia vagy megcsináltatnia.
Ez a self employed inkább a szabadúszó státuszának felel meg.

Tucanus 2014.02.23. 11:51:05

@M. Péter: Fogalmam sincs, egyébként nem olyan kicsi rész tartozott a monarchiához, illetve előtte is a Habsburgok azért hatalmas területeket uraltak, egészen le a csizma sarkáig.

@sorsolo: Ööö trollközponti véleményed van. Kifizetem, hogy a gyermekeim és akár mások kölkei is ingyen tanuljanak. Az sem zavar, ha feleslegesen. Csak ne maradjanak legalább annyira hülyék, hogy /megosztó/korrupt/varacskosdisznó politikusoktól idézgessenek egy kivándorló fórumon. Ez minden erőfeszítést megérne nekem.

______________ (törölt) 2014.02.23. 12:17:07

@**mimi**:
igen, szerencsére már nem egy országban élünk. :)

viszont még mindig a szakok nagy részén a hallgatók kb. fele államilag támogatott ("ingyenes") képzésben vesz részt nálatok.

______________ (törölt) 2014.02.23. 12:22:38

@Tucanus:
jó válasz! :)))

megnyugtatlak, nem hinném, hogy szignifikánsan rosszabb véleményed lenne a vezető magyar politikusokról, mint nekem.
de ha elolvasod az előzményeket, megérted, hogy miért idéztem. (pontosan azt illusztrálandó, hogy a miniszterelnök egy szélkakas és a napi érdekeknek megfelelően változik a véleménye: eszerint február harmadikán éppen nem számítottunk hazaárulónak.)

fhdgy 2014.02.23. 12:25:07

@diggerdriver: Igen, kis város! Egyedül nagyobb, mint Magyarország második és harmadik városa együtt!

Tucanus 2014.02.23. 12:32:16

@sorsolo: óh, akkor bocsánat a hirtelenharagú véleményért :(

______________ (törölt) 2014.02.23. 12:42:03

@diggerdriver:
Véleményem szerint helytelenül vázoltad az általam kívánatosnak rendszerben a tanulást követően kínálkozó választási lehetőségeket.
A választási lehetősége nem abban áll, hogy keveset vagy sokat akar-e keresni. Hanem abban, hogy a képességeinek megfelelő, számára kihívást jelentő, érdekes, kellemes munkakörülményekkel járó munkát akar-e végezni, van-e egyáltalán választási lehetősége a kínálkozó munkák közül, vagy nem tanul, nem szerez képzettséget és olyan munkát végez, amilyen jut neki.
Ne sértődj meg egy személyes kérdésen. Ha WC-s bácsiként ugyanennyi fizetést kapnál, mint a CAT nyergében, szívesebben járnál naponta WC-t pucolni?

Egyáltalán nem az egyenlősdi mellett vagyok. Azt gondolom, hogy helyes és kívánatos az ambíciókat társadalmilag kívánatos irányba terelni - s ehhez a jövedelmi ösztönzőket is felhasználni. És ha tényleg úgy lenne, hogy ellepnék az emberek a wc-felügyelői pozíciókat attól, hogy ott is majdnem ugyanannyit lehet keresni, akkor javasolnám is, hogy csökkentsék ott a kínált fizetést. Hiszek a kereslet-kínálat törvényében.

Amiben nem hiszek, az az az óriási jövedelmi különbség, amik jelenleg olyan emberek között áll fenn, akik mindannyian képességeik legjavát nyújtva szolgálják a társadalmat - tudásuk legjavát nyújtva.

Nem hiszek benne, hogy 2-6-szoros fizetéskülönbséggel kell ösztönözni az embereket, hogy tanuljanak. Bizonyára nem vagyok átlagos (senki sem az). De én akkor is tanultam volna, ha semmivel se keresek többet az így elérhető pozícióval, csak izgalmasabb munkát végezhetek, és többet érthetek meg a világból.

Egyetértek Hinta úrral, hogy hagyományosan túlbecsült az anyagi ösztönzők szerepe. Fontos, mert szerezni vágyó állatok vagyunk. De nem annyira fontos, hogy az egész társadalom alapjait erre kellene fektetni.

______________ (törölt) 2014.02.23. 12:43:00

@Tucanus: semmi gond, viccesen volt megfogalmazva, tetszett! :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.23. 13:23:56

@diggerdriver: ne is vedd magadra tökikettőtől...

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.23. 13:30:02

@Sütemény1975: nézd, erre nem tudok határozott választ adni.
ami a legfőbb kritikám a jelenlegi rendszerrel szemben*, az felettébb mellette szól

*
-stressz
-fogyasztói társadalom/mesterségesen gerjesztett vágyak
-kilátástalanság
-nem lehet előre tervezni

GERI87 2014.02.23. 14:52:18

@M. Péter:

"Az 1965-ös törvény a számszerű korlátozást - 1968. július 1-jei életbe léptetéssel - a nyugati félteke vonatkozásában is kiterjesztette s az innen befogadhatók számát évi 120.000
főben állapította meg, miközben az országonkénti maximumot egyelőre nem jelölte meg és a preferencia-rendszert sem alkalmazták. A faji és etnikai diszkrimináció nyomait a
bevándorlók szelektálásában 1965-ben úgy távolították el, hogy megtartottak mennyiségi korlátokat. E reformok közrejátszottak abban, hogy 1965 óta az Egyesült Államokba irányuló
bevándorlás regionális forrása Európából Latin-Amerikába és Ázsiába tevődött át és ezzel egy közel két évszázados irányvonal változott meg. Az 1988-as költségvetési évben az összes bevándorló 41%-a már Ázsiából, 30%-a pedig Észak-Amerikából érkezett és csak 10%-a jött Európából az USA-ba. "

"Az 1965. évi Immigration and Nationality Act alaptörvénynek nagyszabású revízióját képezte az 1990-ben elfogadott Immigration Act,:"

" A legális bevándorláson túlmenően, az 1990-es Bevándorlási Törvény nagyszabású revízióját adta az Immigration and
Nationality Act, alap bevándorlási törvénynek. A nemzeti hovatartozáson alapuló kvóta-rendszer visszavonásának is szerepe volt abban, hogy óriási eltolódás következett be e
bevándorlók földrajzi forrásaiban, etnikai összetételében. Az 1980-as években többségük már nem Európából, hanem Ázsiából és Latin-Amerikából származott."

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 18:15:35

@sorsolo:
Amiről itt beszélgetünk az a félig tele vagy félig üres pohár esete.
Attól függ honnan nézzük.
Persze hogy a CAT nyergében jobban érzem magam.
Viszont ha annak idején lett volna tehetségem a továbbtanuláshoz és most műszaki ismereteket oktatnék a Müszaki Egyetemen ennek a fizetésnek a duplájáért akkor azt szívesebben csinálnám.
Lényeg a lényeg szerintem aki tanul az többet érdemel mint aki nem tanul.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 18:18:20

@Babette_:
Figyelj csak, hogy lehet itt megkeresni egy régebbi hozzászólást?
A keresőbe ha beütök néhány kulcsszót csak a posztokat adja elő a kommenteket nem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.23. 18:36:20

@diggerdriver: gőzöm sincs.
ha másként nem megy, próbáld meg úgy, hogy a gugliba beírod a kulcsszavakat, utána space és "site:http://hataratkelo.blog.hu/"

______________ (törölt) 2014.02.23. 18:56:50

@diggerdriver:
bocs, de az, hogy szívesebben tanítál a műegyetemen az érdekes info bár, de abszolút nem érinti azt a kérdést, amiről eddig vitatkoztunk. (vagy ha mégis, nekem nem világos, mit akarsz vele mondani.)
a wc-bácsi-kérdéssel arra akartam rávilágítani, hogy attól, hogy tisztességes fizetést kapnának a társadalomban jelenleg kevésre becsült szereplők is, nem kellene attól félni, hogy hirtelen mindenki megrohanná ezeket a pozíciókat és senki se akarna többé főnök lenni.

eddig sem vitattam, hogy jutalmazni / motiválni kell azt, aki tanul. ebben nincs vita köztünk.

egyébként lehetséges, hogy nem is elsősorban a hosszú-ideig-képzett vs rövidebb-ideig-képzett (diplomás vs szakmunkás) tengely mentén van a törésvonal, hanem a vállalkozásból szerzett jövedelmek extrém magasak a munkajövedelmekhez képest.
engem abszolút nem zavarnának a magánrepülőgépek és -yachtok, meg a százmilliós gyűrűk, ha nem lenne a világon 1 milliárd ember, aki éhezik. viszont mivel van egy elég széles réteg, aki nemhogy a legújabb iphone-t nélkülözi, meg nem tud havonta elmenni moziba, hanem effektíve éhenhal, vagy az éhenhalás szélén egyensúlyozik - nos, emiatt úgy érzem, hogy ez a jövedelemkülönbség nem vezethető vissza az egyének teljesítmény-különbségeire, meg az országok szervezettségének különbségére.

most volt ez a what's app történet, az ukrán bevándorló srác által alig öt éve alapított cég esete a facebookkal. a német blikkben volt egy cikk, hogy mennyi is az a pénz, amit fizetett az egyébként még 30 év alatti cukrosbácsi (FB-főnök) az ötvenfős cégért. az egyik maradt meg bennem: a német kancellár éves fizetését 60.000 évig tudnák belőle állni. gondolom mindenki sejti, hogy Angela Merkel sem éhezik a fizetéséből.

valószínűleg az adókulcsok rosszul vannak beállítva. hiszen az a kis messenger programocska, ami a what's app mögött van nem önmagában értékes, hanem attól, hogy félmilliárd ember használja. tehát a társadalom nélkül ez az érték alig lenne valami.

egyetértek azzal, hogy kiemelkedően kell jutalmazni a feltalálókat és vállalkozókat. de nem gondolom, hogy ez a kiemelkedő összeg többtízezer éves fizetést kell hogy jelentsen. nem hiszem, hogy a motiváló erő kisebb lenne, ha mondjuk ötvenévnyi fizetésről lenne szó.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 19:36:39

@sorsolo:
Nézd te a WC-s bácsi Cat összefüggésre hivatkoztál én a CAT és egyetemi tanár összefüggésre.
Nézőpont kérdése.
Most viszont súlyos dolgot mondok.
Engem egy hangyafasznyit sem érdekel a világ sorsa. Nem érdekelnek az éhező milliók-milliárdok sőt a környezetvédelem sem meg hogy kinek van iphone-ja és kinek még hideg vize sem.
Én jó helyre születtem a még jobb helyért meg saját erőből tettem.
Nem tudnám úgy élni az életemet hogy mikor kétpofára falom a marhapörköltet arra gondoljak hogy abban a pillanatban hányan halnak éhen.
Kurvára érzéketlen vagyok az ilyen problémák iránt.

______________ (törölt) 2014.02.23. 20:00:14

@diggerdriver:
őszinte válasz, díjazom! :)
van ez így, van akit a saabok meg a hockey hagynak hidegen, mást meg a társadalmi igazságtalanságok. nem vagyunk egyformák.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 20:01:53

@sorsolo:
Szeretem az ilyen kulturált beszélgetést.

______________ (törölt) 2014.02.23. 21:02:12

@diggerdriver:
ilyen kulturált emberek képtelenek lennének másra! ;))

talán két ok miatt szoktak félresiklani a dolgok. a humorérzék hiányától és attól, hogy az emberek szeretnek mindent túl komolyan venni.
ha az ember nem vesz mindent halálosan komolyan, és képes magán nevetni, akkor sokkal kisebb az esélye a karambolnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 21:19:48

@sorsolo:
Ez nagyon így van.
Semmi sem tud úgy kikészíteni mint a humortalan és legfőképp MEREV emberek.
Annyira ismerek már itt mindenkit annyira tudom hogy kitől milyen reakcióra számíthatok pontos személyiségelemzést írhatnék mindenkiről.
Érdekes hogy a nők sokkal merevebbek mint a férfiak.
Nem tudom miért.
Néha bepróbálkozok némelyiknél.
Ha nem ez a válasz hogy "menj a picsába Digger" akkor már tudom hogy kár volt.
:)))))))))))))))))))))))

______________ (törölt) 2014.02.23. 21:34:54

@diggerdriver:
"Érdekes hogy a nők sokkal merevebbek mint a férfiak."
ez mondjuk elég nagy szégyen a férfiakra nézve...

"pontos személyiségelemzést írhatnék mindenkiről"
szerintem érdekes, és főleg szórakoztató lenne. izgatottan várom a sorozatot.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.23. 21:42:08

@sorsolo: a sorozat első darabja:
diggie bunkó módon beszól valakinek, és amikor elküldik melegebb helyre, kijelenti, hogy a másiknak nincs humorérzéke.
az még nem derült ki, hogy diggie mit kompenzál ezzel.

______________ (törölt) 2014.02.23. 21:47:59

@Babette_: dehogynem, pont az előbb vallotta be, hogy a nők merevebbek, mint a férfiak. elég egyértelmű, hogy mit kompenzál, nem? ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 21:53:06

@sorsolo:
Ááá nem merem megtenni.
:))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 21:56:35

@Babette_:
Na de baszod pont azt írtam hogy NEM küldenek el melegebb éghajlatra mert olyan merevek.
Ha elküldenének akkor az bizonyítéka lenne a humorérzéknek.
Például pont nálad.
Mond ki hogy menj a picsába Digger.
MOND KIIIII!!!!!!!!!!!!!!!!
:))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 21:57:22

@sorsolo:
Mondtam már hogy félig impotens vagyok.
Húzni még tudom de tolni már nem.
:)))))))))))))))))))))))))

______________ (törölt) 2014.02.23. 22:07:14

@diggerdriver: ha ilyen nyúl vagy, van egy ötletem. megírod, de név nélkül: nem írod le, hogy kiről szól. ha jó a jellemzés, akkor az olvasók a név említése nélkül is ki tudják találni, kiről írtad. :)

______________ (törölt) 2014.02.23. 22:08:23

@diggerdriver: a korábbi vallomásod fényében azt kell mondanom, hogy ez is szép teljesítmény! ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 22:11:39

@sorsolo:
Haggyadmá így is elég megosztó vagyok eszemben sincs még további "híveket" szerezni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.23. 22:13:23

@diggerdriver: nem mondok olyat, amit nem gondolok úgy.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 22:24:28

@Babette_:
Lazujjáááá
Sírva könyörgök lazujjááááááááááááá

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.23. 22:29:55

@sorsolo:
Ugye?
Csak hogy tudd nekem már félig megvolt Babette is.
Én akartam...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

**mimi** 2014.02.23. 22:51:10

Babette...mond már neki hogy...kaja beeee :)))))))))

**mimi** 2014.02.23. 22:53:43

sorsolo...nem voltam egész nap, csak most pörgettem át a kommenteket...azt írod, hogy Mo-n kb. a fele egyetemi képzést állja az állam..biztos vagy ebben?

Szerintem sokkal kevesebbet...

a pécsi jogon pl. egyáltalán nem indult támogatott képzés ( 2 éve )

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.24. 11:34:04

@**mimi**:

Félig te is megvoltál.
:))))))))))))))))))?)

______________ (törölt) 2014.02.24. 20:01:42

@**mimi**: biztos nem vagyok benne, mert szerencsere mar nem erint, de ugy remlik, kb 10 szakon (pl jogasz, kozgazdasz) nagyon durvan megnyestek a tamogatott helyeket, de az osszes hallgatok tobb mint fele meg mindig allamilag tamogatott kepzest kap.

**mimi** 2014.02.27. 13:27:53

@diggerdriver:
mih?????:)))))
mi vagyok én fél embör??? :)))

@sorsolo:

nem tudom ennyire konkrétan a számokat, de az biztos, hogy a pécsi jogon 2 éve egy darab támogatott képzés se indult...
persze az én gyerekem hova akart menni...naná, hogy oda!!! :)

**mimi** 2014.02.27. 13:29:53

@diggerdriver:

óóóóó..visszaolvastam...érdekelt ez a félig...de már megvan :))))

húzzad fiam húzzad, apád is ezt húzta...:))))))))))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása