oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. február 12. 06:50,  Így élünk internetnomádként 381 komment

2014. február 12. 06:50 Határátkelő

Így élünk internetnomádként

Munka állandó lakhely nélkül, folyamatosan utazással, közben megismerve a világ különböző részeit – jól hangzik, ugye? Nos, az ilyen életmódot folytatók az internetnomádok. Közéjük tartozik mai szerzőnk, Rita is, aki az árnyoldalakról is beszámol.

Cím_A jelenlegi irodánk Montevideóban.jpgA jelenlegi irodánk Montevideóban

„Az én határátkelésem pontosan úgy kezdődött, ahogyan valószínűleg sok egykori egyetemistának és főiskolásnak, legalábbis mióta létezik az ERASMUS program.

Ezzel a programmal ugyanis az Európai Unió országaiban a felsőoktatásban tanulók fél vagy egy évet tölthetnek el amolyan cserediákként egy külföldi egyetemen.

2011-ben mentem ki Németországba, hogy fél évet egy kinti egyetemen töltsek, és ezzel - az államvizsgát leszámítva - be is fejezzem tanulmányaimat. A félév az egyetem mellett rengeteg bulival, más kultúrákkal és különböző nyelvekkel való ismerkedéssel, és a környék felfedezésével telt. Talán életem eddigi legintenzívebb időszaka volt.

Ennek az írásnak most nem ez a fő témája, így nem is részletezem az akkoriban történteket, ha viszont friss egyetemistáknak tippet adhatok: mindenképpen pályázzanak ERASMUS ösztöndíjra!

Kalandvágyból kint maradtam

A bajorországi egyetemi félév után az ottani életminőség és kereseti lehetőségek miatt - és persze kalandvágyamból is - Németországban maradtam, bár az élet, lakás- és munkakereső kelet-európai fiatalként kezdetben nem volt azért olyan könnyű.

Szerencsére a nyelvvel alapvetően nem volt problémám, így párszáz telefon és e-mailváltás után egy hónap múlva már lakhatással és munkával is rendelkeztem. Először turizmusban, aztán kicsit később a saját területemen kezdtem dolgozni.

Nem titkolom, hogy az utazgatás, európai híres helyek bejárása szerepelt az elsődleges tervek között, hiszen korábban főként anyagi okokból szinte sosem utaztam.

Óceánpart, Punta del Este, Uruguay.jpgÓceánpart, Punta del Este, Uruguay

Kinyílt a világ

Németország megadta a lehetőséget: egy negyven órás bejelentett munkával a szoba, élelmiszer és egyéb költségek mellett jutott pénz utazásra is. Természetesen próbáltam minél kevesebbet költeni, olcsó buszjegyeket vagy fapados járatokat választottam és utazáskor szinte mindig a CouchSurfinget, vagyis az ingyenes „kanapészörf" opciót választottam.

Mivel alapvetően a határátkeléssel nem az volt a célom, hogy pénzt gyűjtsek, és valamikor hazatérjek, így egyelőre csak annak örültem, hogy végre egy kicsit kinyílt a világ, és már nekem is vannak élményeim Rómában vagy Berlinben.

Pár hónap elteltével egy müncheni kávézóban megismertem a mostani barátomat, aki éppen arra készült, hogy önmagát szabadúszóként kipróbálja, és egy kicsit később elhagyja Németországot.

Nyugat- Európában létezik a következő kifejezés: internetnomád. Kicsit érdekesen hangzik, és előtte sohasem hallottam még. Ő akkoriban tudatosan készült arra, hogy hamarosan „modern nomádként" élje tovább az életét.

Kik is az internetnomádok?

Manapság sok ember van, aki interneten keresztül végzi a munkáját, legyen az weblapkészítés, fordítás, internetes marketing, írás minden formában vagy programozási feladatok. Egyesek szabadúszóként csinálják a felsoroltak valamelyikét, vagy akár többjüket egyszerre, és eközben útnak indulnak a világban.

Hallottam olyanokról, akik már másfél éve úton vannak, és ezalatt több mint húsz országban töltöttek már el több-kevesebb időt, miközben folyamatosan dolgoznak.

Ha nem is ennyire intenzíven, de valami hasonló volt a terve annak a srácnak, akit akkor megismertem, és aki azóta is része az életemnek. Vagyis munka állandó lakhely nélkül, folyamatosan utazással, miközben megismeri a világ különböző részeit.

Irány Dél-Amerika!

Szerencsém volt. Később kiderült, hogy nála bőven akad munka a fent felsorolt feladatokkal, még volt valamennyi félretett pénzem is, így én is be tudtam szállni az új életmóddal kapcsolatos tervezgetésbe és persze a munkába.

Gyakorlatilag tavaly július óta, tehát több mint hét hónapja ebben a rendszerben dolgozunk és utazunk egyszerre. Azóta eltöltöttünk hosszabb időt Frankfurtban, majd újra München következett, voltunk Berlinben, én utána Magyarországon is töltöttem pár hetet, majd december elején kezdetét vette az eddigi legnagyobb kaland, majd' hat hónap Dél-Amerikában, ahonnan most is írok.

Decemberben Argentínában két helyen töltöttünk el 10-10 napot, Karácsony óta pedig Uruguayban lakunk, de hamarosan indulunk tovább Brazíliába, és megyünk még Paraguayba és Chilébe is, mielőtt visszatérünk Európába.

Asado, vagyis szabad tüzön sütött hús Argentínában.JPGAsado, vagyis szabad tűzön sütött hús Argentínában

Többet dolgozunk, mint egy multinál

Szép itt az idő, hiszen éppen nyár van, szabadidőmben tanulok spanyolul, mert előtte nem beszéltem, és természetesen dolgozunk. Vannak hetek, amikor több mint 60 órát a laptop előtt töltünk, hiszen van megrendelés és munka is bőven. Ez tehát jó.

Az egyetlen, amire mindig minden szálláskeresésnél ügyelni kell, hogy legyen elérhető és gyors internet. Hiszen azon keresztül történik minden. Ha áramkimaradás van és valamit sürgősen el kell küldenem, akkor irány a helyi McDonalds vagy egy internetkávézó.

Persze félreértés ne essék: órában mérve szinte biztosan többet dolgozunk, mint mondjuk egy multinál dolgoznánk Németországban, és egyértelműen kevesebbet is keresünk.

Az élet viszont teljesen más, és mindig tartogat valami újat. Ha egy hely túl drága, vagy valamiért nem az igazi, akkor tovább lehet állni, vagy télen egy kicsit melegebb éghajlatra lehet húzódni.

Montevideo egyik terén.jpgMontevideo egyik terén

Ami nem jó benne

Természetesen vannak árnyoldalai is a dolognak, például az állandó barátok és család hiánya vagy hogy sokszor nem éppen úgy néz ki a szállásunk, ahogyan az az interneten szerepelt. Ezen kívül valamennyi plusz pénzt és idegeket mindig fenn kell tartani az esetleges nem várt kiadásokra...

Ha most megkérdeznétek, hogy pontosan meddig fog ez így menni, nem tudnék választ adni. Nyilván családot alapítani vagy komolyabb anyagi hátteret nem lehet ilyen módon megteremteni, de egy ideig még nem gondolkodunk a hosszabb távú letelepedésben. A mostani dél-amerikai túra utánra is van terv bőven, szívesen megnéznénk többek között Oroszországot és a Karibi térséget is..."

Ha szívesen olvasnál Rita további kalandjairól és terveiről, képekkel illusztrált utazó blogját ide kattintva éred el.

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország Argentína Uruguay

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr235810017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.12. 07:06:56

Ez igen, gratulalok!
Pontosan ilyen eletre vagyunk mi is... ritkan irigykedek, de most nem is kicsit!

Tovabbi jo utazgatast kivanok!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.12. 07:30:08

Tisztelettel kérdezem 50 fölött hülyül az ember?
Merthogy ma meg egy órával előbb jöttem dolgozni.
Most akkor a múlt hét szerdai elkéséssel ÁTLAGOSAN rendben vagyok de érzem hogy valami nem jó.
:))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.12. 07:31:41

@Kövérmadár [swe]:
Az én munkámat nem lehetne valahogy így csinálni?
:)))))))))))

VHB 2014.02.12. 07:39:23

@diggerdriver: Nem kell a smiley, diggerkoma. Gondolom már hallottál a hírekből a távirányítású drónokról. A te szakmád, no meg az enyém is max 20 éven belül végetér, megszűnik.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 07:44:31

értem én, de mi az istent dolgoztok?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.02.12. 07:47:58

Huszonévesen oké, de én öreg vagyok már ehhez.
:)

rezsoatya (törölt) 2014.02.12. 07:49:14

@diggerdriver: igen! Erre itt vagyok bizonyiteknak! Mire annyi leszel mint en... na de hagyjuk! :-)))))

Aztan miert me lehetne? Vandor-markolosrol meg nem hallottal? :D

VHB 2014.02.12. 07:50:18

@diggerdriver: az gyorspecások módszere. Szóval a boigodat olvasva kiderül, hogy a munka nem folyamatos, időnként meg-megáll. Ez holtidő a cégnek, így te közben az operátori szobából átkapcsolsz egy másik távirányítású munkagépre. Nem kell többé kimenned helyszínre.

@Babette_: én teherautót vezetek.

Latcho Rom 2014.02.12. 07:54:53

@Babette_: light internet coding, design - ugy runik az irasbol.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.12. 07:55:17

@rezsoatya:
Figyelj ha olyan gyorsan és olyan mértékben fogok leépülni mint te akkor már most felakasztom magam.
:))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.12. 07:57:37

@VHB:
Szerencsére ez soha nem lesz megoldható.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 08:02:24

@VHB: h azt lehet nomádként, akkor a kecsketenyésztést is. el is kezdek kutatni, hogyan kell

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 08:03:22

@shakti_rom: ne tűnjön. írja le.
tényleg bosszantó, hogy emberek úgy írnak posztokat, hogy pont a lényeg hiányzik belőle, mintha csak egy odaköpött komment lenne.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.12. 08:12:13

@rezsoatya:
Mi mindent meg tudunk csinálni a géppel.
Ha epeköved veseköved van csak nekem szóljál.
A bal szélsö körömmel mindent vállalok.
Agymütétet is.
:))))))))))))))

Latcho Rom 2014.02.12. 08:13:58

@Babette_: ok..nem tunik, de egyertelmu hogy webes melorol van szo. Ha konkret otleteket akarsz, irhatsz a szerzonek.

ugy tunik nekem :)

Poszter, olyan jol fizet ez hogy megeri hotelezni, dragan - vagy diakszallasokon, s hasonlo helyeken nyomultok?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.12. 08:15:19

@Babette_:
''Csak''egy teljes fejezet szól arról mit dolgoznak.

Latcho Rom 2014.02.12. 08:15:58

@maxval a gondolkodó birca: french frybol epit kartyavarat. kecsop on the side.

rezsoatya (törölt) 2014.02.12. 08:17:22

@diggerdriver: az utobbira, tudod mar nemigen van szuksegem... :-)

VHB 2014.02.12. 08:18:47

@Babette_: automatizálva lesz/van. A Google kocsija 1m mérföldet futott baleset nélkül, GPS-re és szenzorokra hagyatkozva.

@diggerdriver: óvatosan bánnék a sohával. A telefon amiről írod a kommented sokkal erősebb, a holdraszálláshoz használt rendszernél.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 08:20:00

@shakti_rom: @diggerdriver:
szívecskéim, ha nektek ilyen egyértelmű, akkor meséljetek:)

egy kis segítség, csak választanotok kell:
szoftver kódolás
szoftver tervezés
folyamatszervezés
weboldal készítés
grafikai tervezés
korrektúra
kiadványszerkesztés
call center
bérkommentelő pártoknak
kutató (bármilyen projekthez)

stb.

és ott van még a kérdés: alkalmazott? vállalkozó? megbízási szerződésben? ha nem alkalmazott, akkor hogyan kap megbízást?

nem olyan egyszerű a világ, hogy "interneten dolgozom"

Latcho Rom 2014.02.12. 08:23:27

@Babette_: de, programozokmak ilyen egyszeru. usznak szabadon, s ha ilyen lazak mint s poszter, bejarjak a fel vilagot.

40 orarol ir, olvasd el megint, ergo szerzodes van.

coding, etc

lassan irom hogy megertsd...

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.02.12. 08:24:38

Lehet én is túl öreg vagyok már ehez, de nem értem az értelmét. Ha het 60 órát vagy többet a gép elött ülve verik a billentyűt akkor 10 nap alatt mennyit látnak az adott helyből, városból? Ha egy-egy adott városban eltöltenének 6-12 hónapot akkor talán valóban látnának is valamit. Igy még a felszint se karcolgatják. Vagy mindez mindegy kit érdekelnek a mélységek, csak elmondhassák ők ott is jártak?

Latcho Rom 2014.02.12. 08:25:08

@Babette_: az internet csak a munka leszallitasanak a modja, ha erted.
INTERNET-EN
:)

Latcho Rom 2014.02.12. 08:26:17

@ChristineK: en se ertem, de venebb vagyok mint a digger :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 08:26:39

@shakti_rom:
ne legyél majom, a 40 órát az első németországi munkájáról írja.
baszogasd diggie-t, ő szereti.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.12. 08:27:27

@VHB:
Nem a hardveres részét kétlem hanem a logisztikait.

macamuca [IHUN] 2014.02.12. 08:27:30

@diggerdriver:
Múlt hét szerda: késés.
Most szerda: korábbi kezdés.

Készülj, jövő héten ismét tovább alhatsz egy órával.

Fő a rendszeresség.

:)))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 08:27:30

@ChristineK: hétvégén kirándulnak. vagy ilyesmi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.12. 08:31:12

@ChristineK:
Megoldható.
A 60 óra nem kiszabott tól ig munkaidö.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.02.12. 08:40:11

Én megtehetném ezt az utazgatás-dolgozgatás dolgot, csak van család. De amíg nem volt, nem vágytam utazgatni. Most meg már késő, úgyhogy csak ülök otthon :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.02.12. 08:41:59

@Babette_: bármilyen IT meló megfelel erre, de lehet reklámbevételekből, írásból, alkalmi melókból is élni. Ld pl www.wanderingearl.com/

macamuca [IHUN] 2014.02.12. 08:45:53

Poszthoz:
Úgy tűnik, élvezik azt a kötetlenséget, amit ez a vándoréletmód jelent.
Kalandként élik meg, a szükséges pénzért megdolgoznak, ez viszont (feltételezem) mégis csak jelent "némi" kötöttséget (határidők, stb), ráadásul igencsak sok időt töltenek munkával (olymindegy, fix irodában, vgy 1-2 hetente/havonta változó helyszínen ülnek a sz.gép előtt). És ez számomra is felveti azt a kérdést, hogy vajon tényleg megismerik az adott országot/helyet, vagy csak elmondhatják, hogy ott is jártak...

Sokáig lehet így élni, az átlagembernél jóval több helyre el lehet jutni.
Változatos helyszínek, sok kaland, kiszámíthatatlanság.
Amíg élvezik, miért ne?

Az igazi kérdés az, hogy ha egyszer, majd, valamikor, akár 10-15-20 év múlva egyikük/mindketten megállapodnának, akkor képesek lesznek-e rá?
Mindent meg lehet szokni, és ha ráadásul egy addig szívesen folytatott életmódot szeretnének megváltoztatni, ráadásul gyökeresen (vándorlás helyett megállapodás), az enyhén szólva is nem könnyű.
Nem piszkálódásként, de tényleg kíváncsi lennék arra, hogy ezt majdan hogyan élik meg...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.02.12. 08:46:58

@ChristineK: heti 60 óra nem olyan sok ám rugalmas munkaidőben, főleg ha nagyrészét mondjuk eltöltheted tengerparton vagy egy távoli nagyváros főterén egy kávézőban. Érted :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.12. 08:49:26

@macamuca [IHUN]:
Fiatalok.
Gondolod hogy ilyen mélyenszántó kérdéseken törik a fejüket hogy mi lesz holnap?
ÉLNEK.

Latcho Rom 2014.02.12. 08:51:41

@Zka: te kepes lennel,sql szkripteket, vagy barmit kodolni a tengerparton? en biztos hogy nem...:)

Latcho Rom 2014.02.12. 08:53:08

@macamuca [IHUN]: nem lesz az 15 ev, 5 maximum de az is iffy.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 09:04:09

@Zka: nem ott van a hiba, hogy mit lehet, egy csomó mindent lehet, hanem hogy nem árulja el. az egész posztnak ez a témája, de ő nem, ezt a lényeges pontot nem árulja el.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.12. 09:07:13

Erdekes, hogy sokszor kerul elo a "megallapodni" dolog. De vajon miert rossz az, ha valaki nem erre vagyik?

Miert elvaras az egy helyben maradas? Haz / auto / ket gyerek / stb?

Kicsit nekem ugy tunik, hogy amikor valaki nem azt csinalja, amit a tobbseg, akkor az szornyuseg. Pedig senkinek sem art, nem bunozok...

Furcsa...

Latcho Rom 2014.02.12. 09:08:08

@Babette_: szabad ugy fogalmazni hogy a szamodra lenyeges pontja, ugy hogy ne vedd bactatasnak?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.02.12. 09:10:30

@diggerdriver: Beállítottság kérdése is, nem minden fiatalnak van zabszem a seggében.
:)

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.02.12. 09:12:47

Szerintem nagyon sokan irigykedünk a posztolóra, mèg ha nem is mindenki vallja be... Fiatalok, dolgoznak, utazgatnak, megismerik a vilàgot. Majd ha eljön az ideje letelepednek és családot alapítanak, de addig élvezik ezt az életformát. Ha 10 éve hallok ilyenről, valószínűleg én is így csináltam volna.

macamuca [IHUN] 2014.02.12. 09:17:56

@diggerdriver:
Igen, az "élj a mának!" életérzés....
Holnap is majd lesz valahogy, hisz tegnap sem foglalkoztunk a mával, mégis lett/van.
Egy picikét mégis van (számomra) egy kis önbecsapás-mellékíze a dolognak: nem kellenek tervek, hosszabbtávú (félév-1 év, pláne több) tervek meg végképp nem, miközben a munka miatt mégiscsak muszáj tervezniük (elvállalni, megcsinálni, határidőket betartani, net-elérhetőséget biztosító szállást/helyet keresni, stb).
Nem akarnak tervezni, de mégis megteszik, eközben átrohannak a fél (egész..) világon, mondván, ismerik, hisz már jártak ott, ott laktak (=dolgoztak..) 1-2-pár hétig.
Inkább benyomásokat szerezhetnek, a megismeréshez idő kell(ene), de épp az nincs: munka van+menni kell, oly sok helyen nem jártak még...

Nincs ezzel bajom, hisz különbözőek vagyunk, és úgy tűnik, élvezik, hát akkor miért ne?
Csak éppen eszembe jutott, hogy mint mindenki, ők is megpróbálnak úgy élni, ahogyan szeretnének: szabadon, kötöttségek nélkül.
Eközben picit hajszoltnak tűnnek: kis idő itt, kis idő ott, gyerünk tovább, vár a világ...
Mintha önmaguk elől menekülnének....

De ezek az én megérzéseim, nem minősíteni akarom a posztolót, csak leírtam, mi jutott eszembe...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.12. 09:18:31

@Zka: "heti 60 óra nem olyan sok ám rugalmas munkaidőben, főleg ha nagyrészét mondjuk eltöltheted tengerparton vagy egy távoli nagyváros főterén egy kávézőban."

Ha rosszmaju lennek akkor most mondhatnam hogy mar kezdem erteni az IT szektorban miert kiemelkedoen rosszak a statisztikak a projektek hataridore valo teljesitesevel kapcsolatban. :DDD

Nyilvan csak elceledom, en is tudom hogy igazabol egy inspiralobb kornyezetben konnyebb dolgozni es csak ugy repul az ido. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.02.12. 09:23:26

@Babette_: nem értem miért pörögsz ezen :) Egyrészt nagyon sok postból nem derül ki, mit dolgozik az írója. Másrészt ők elmondták indirekt módon: "Manapság sok ember van, aki interneten keresztül végzi a munkáját, legyen az weblapkészítés, fordítás, internetes marketing, írás minden formában vagy programozási feladatok."

Kicsivel utána "Később kiderült, hogy nála bőven akad munka a fent felsorolt feladatokkal"

Én pedig informatikusként tanúsítani tudom neked, hogy ez a szakma (és még sok másik is) nagyon kötetlen térben és időben, ergo semmi csoda nincs abban, hogy valaki nomád életmódban tolja.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.12. 09:26:27

@tilmir (ch):
Persze.
Azt csinálják amit szeretnek.
Faszt se érdekelnek a társadalmi elvárások.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.02.12. 09:26:51

@Don Kartasch: tessék minket sajnálni, ennyit dolgozunk de így se vagyunk kész időben :))) Tudnék komolyat is írni az okokról, de offtopic és nem hiszem, hogy közérdeklődésre tart számot.

macamuca [IHUN] 2014.02.12. 09:29:32

@shakti_rom:
5 év hamar eltelik (pláne ilyen tempó mellett), ugyanakkor kb ennyi idő alatt nagyon hozzá lehet szokni bármihez (még nem-szeretem dolgokhoz is, a szeretett valamihez meg főleg).
Mindegy, azért pár év múlva szívesen olvasnék egy beszámolót tőlük :)

@Kövérmadár [swe]:
Nekem nem szörnyűség, egyszerűen csak különbözőek vagyunk (mármint minden ember), eltérő vágyakkal.
Szerencsére.
Az, hogy valaki elmondja-leírja, hogy számára mi a furcsa valamiben, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy ellenzi is, vagy pláne utálja-szörnyűségnek tartja.
Tökéletes megoldás/életmód tán nincs is, olyan biztosan nem létezik, ami mindenkinek egyformán jó lenne = eltérő vélemények mindig lesznek, szörnyülködés nélkül. (ok, van, aki eleve elítéli az övétől eltérőt=gondolom, az ilyen ember tökéletes, vagy legalábbis annak érzi magát...)
:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.12. 09:44:56

@Kövérmadár [swe]:
Te Madár, ha egyszer nagyon el akarnálak küldeni a picsába akkor csak annyit írok ''véleményezze a posztodat Babette''
:))))))))))))))))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.12. 09:57:08

@Zka: "Tudnék komolyat is írni az okokról, de offtopic és nem hiszem, hogy közérdeklődésre tart számot."

Most epp Projekt Menedzsmentet tanulok az egyetemen szoval en is kepben vagyok valamennyire az IT projektek hatulutoivel es nehezsegeivel. Csak kotozkodtem kicsit. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 10:04:11

@Zka: nem kell neked mindent érteni;)

**mimi** 2014.02.12. 10:06:04

de jóóó nekik..nekem tetszik:)))
hmmmm...nem lehetnék 25 évvel fiatalabb?????

Határátkelő 2014.02.12. 10:06:51

Szerintem pár évig jó lehet így élni. A munka mellett azért nyilván van idő szétnézni is, megismerni új helyeket, kultúrákat - arról nem is beszélve, hogy mindig lehet olyan helyet választani, ahol meleg van. :))))

Mr Long 2014.02.12. 10:08:38

@Zka: Na ja, haveromoeknal (IT) is azert esett le a produktivitas, mert bekerult egy helyes szoszi a csapatba. Jo munkaero, nem is az o termelekenysegevel lett baj :) Meg a kornyezo csoportok is gyengebben kezdtek dolgozni...

**mimi** 2014.02.12. 10:09:42

@Kövérmadár [swe]:
"Erdekes, hogy sokszor kerul elo a "megallapodni" dolog. De vajon miert rossz az, ha valaki nem erre vagyik?"

nem rossz, fiatalok vagytok még,éljetek, élvezzétek, próbáljátok ki magatokat!:)))

De szerintem pont ezt teszitek, és igazatok van.

Mr Long 2014.02.12. 10:14:10

@Kövérmadár [swe]: Nem rossz, de mindenki huje, aki az enyemtol eltero velemenyt kepvisel! :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.02.12. 10:17:50

@Mr Long: akkor már értem, miért nem vesznek fel ide helyes szösziket :)

csello70 2014.02.12. 10:28:03

OFF :
Szabad mozgás: a külföldre költöző uniós polgárok beilleszkedése

Az uniós polgárok leginkább a munkalehetőségek miatt költöznek másik tagállamba, és az új országban letelepedő polgárok fiatalabbak és gazdaságilag aktívabbak az átlagnál, erősítette meg az Unión belüli szabad mozgás jogának hatásait elemző, ma közzétett, független tanulmány. A tanulmány 6 olyan európai város – Barcelona, Dublin, Hamburg, Lille, Prága és Torino – esetét vizsgálta, ahol többnemzetiségű a lakosság (1–2. melléklet). A tanulmány szerint a fiatal, munkaképes korú uniós polgárok beáramlása mind a hat városban kedvező hatásokkal járt. Torinóban például egy helyi elemzés szerint a külföldi állampolgárok által befizetett adók összességében 1,5 milliárd euró nettó bevételt jelentettek az államháztartás számára (3. melléklet). A tanulmány arra is rávilágít, hogy az újonnan érkezők segítenek betölteni az üresen maradt álláshelyeket a helyi munkaerőpiacon, hozzájárulnak az új ágazatok növekedéséhez és az elöregedő népesség „megfiatalításához”. A mobil polgárok viszont gyakran túlképzettek, esetenként kevesebbet keresnek a helyieknél, és nem mindig férnek hozzá azonos feltételekkel a lakhatással és az oktatással kapcsolatos szolgáltatásokhoz.
Teljes cikk itt :

europa.eu/rapid/press-release_IP-14-137_hu.htm

ON :
A posztolonak hatalmas gratula, szerintem minden fiatal kezdhetne igy ! Micsoda nyitott, es konnyen alkalmazkodo ember valik beloluk ! Eloiteletmentes gondolkodas stb. Koszonom a cikket, tovabbi sok sikert kivanok !

Sütemény1975 2014.02.12. 10:37:20

Ez az életforma nekem halál lenne. Semmi pénzért.

Mr Long 2014.02.12. 10:42:26

@VHB: Milyenek az utak? Mashol nagyobb ho esett?

VHB 2014.02.12. 10:49:22

@Sütemény1975: North West only. Stoke - Lancaster, Manchester - Anglesey

@Mr Long: Most Fleetwoodban vagyok, és erre semmi.

2014.02.12. 10:53:46

Off:
Nemreg beszelgettunk a magyar oktatasrol, ehhez kapcsolodik egy tegnap megjelent cikk:

hvg.hu/itthon/20140211_Magyar_Akkreditcios_Bizottsag_kormany

'Az ENQUA - European Assotiation For Quality Assurance in Higher Education - január 17-én jelezte, hogy nem hosszabbítja meg a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) tagságát, mert komoly kétségei vannak annak független működését illetően.'
'Ha mégis törlik a MAB tagságát, akkor megkérdőjeleződhet a magyar diplomák nemzetközi elismerése, ami nyilván azzal járna, hogy nem jönne hozzánk külföldi diák tanulni, már csak azért sem, mert az Egyesült Államokban például állami támogatást csak olyan ország egyetemein folytatott tanulmányokra lehet nyerni, amely rendelkezik ENQUA-tagsággal. Az már csak hab a tortán, hogy Magyarország korábban egy másik európai felsőoktatási minőségbiztosítási rendszerben, az European Quality Assurance Register For Higher Education-ben (EQUAR) is elveszítette tagságát. Oda egyszerűen nem fizette be a kormány a tagdíjat.'

VHB 2014.02.12. 10:58:47

@Mirjam2: Oda egyszerűen nem fizette be a kormány a tagdíjat.'
Rezsicsökkentés! :-)

Mr Long 2014.02.12. 11:00:29

@Mirjam2: Nevetseges... Nem fizetnek be tagdijat, talan igy akarjak ellehetetleniteni a kulfoldi munkavallalast?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.12. 11:03:52

@macamuca [IHUN]:
Mindig szimpatikusak voltak a kuloncok. Azok, akik ugy tudnak masok lenni, hogy az a tobbieknek nem art. Biztos azert, mert en is erre vagynek, de nem voltam hozza eleg bator, mostanra pedig mar beszippantott a kozepszeruseg :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.12. 11:08:50

@Mirjam2:

Valószínűleg az állhat az egész mögött, hogy a MAB túl független. Aztán a kormány a választások után majd felállít helyette egy kormányközelibb szervezetet, az ügyre hivatkozva.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.12. 11:09:19

@Mr Long:

A kormánynak érdeke, hogy minél többen menjenek dolgozni külföldre.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.12. 11:20:04

A posztolok helyeben en egy picit megnyomnam iden a munkat hogy beessen par zsiros, jol fizeto melo es akkor mar be lehetne ruhazni egy muholdas internetre.

Annak meg van az a szepsege hogy semmilyen infrastrukturahoz nem lennenek kotve. Ezzel aztan egy ujabb szintet lephetnenek a szabadsag iranyaba.

Muholdas vevo-router a hatizsakba aztan lehet debug-olni Nepalban a sokezer meter magas fennsikon, ucsorogve egy alpakka csorda kozepen, pokerezve a sherpakkal. :) Az lenne aztan csak az igazi szabadsag. :)

Sütemény1975 2014.02.12. 11:22:30

@VHB: Szoktam arra járni én is. Manchester környékén több állandó címünk is van.

Mr Long 2014.02.12. 11:34:53

@Don Kartasch: Meg egy valag akkumulatort felcipeltetni a sherpakkal :)

Egy kerdes, hatha te jobban ertesz hozza. Ha honours diplomat kernek a felvetelihez, akkor az milyen "magyar" diplomat jelent? Annyit sikerult kihamoznom, hogy ez magasabb, mint a pass degree (ami szinten nem tiszta :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.12. 11:40:28

@Mr Long:
Kollegam meselte, hogy mar a gyereket se viheted kulfoldre, hiaba megy mindket szulo :)
Nem tudom mi igaz belole...

Mar csak egy lepes a kinti jovedelembol szedett jarulek/illetek/barmi, ami ado, de megsem az a neve.

Mindenki huzzon bele a kulfoldi allampolgarsag megszerzesebe! ;)

@diggerdriver:
:D
"Kedveskedjen neked a Tokfozelek!"
"Utazz egyutt Niki Lauraval!"
"Moss ruhat a patakban hagymaval!"

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.12. 11:42:52

@Don Kartasch:
Az aramot hozza majd a Szeles fele sotetseggenerator szolgaltatja? ;)

macamuca [IHUN] 2014.02.12. 11:44:13

@Kövérmadár [swe]:
:DDDD

""Moss ruhat a patakban hagymaval!" "
Szárítógéppel könnyű.....
:DDD

VHB 2014.02.12. 11:44:54

@Sütemény1975: Milyen gyakran vagy Mcr-ben? És eredetileg hol laksz ?

macamuca [IHUN] 2014.02.12. 11:45:59

@Kövérmadár [swe]:

-Jó estét! Meghoztuk, szereljük!
- Mit?!
- Hát a sötétségmérőt. Pardon, szabad?
- Miféle sötétségmérőt?!
- Hogyhogy mifélét? Nem tetszett papírt kapni?
- Nem én!
- Akkor tessék.
- Nekem ne szereljenek ide semmit! Van nekem már mindenem! Gázóra, villanyóra, hőmérőből kettő, vekker...
- Sötétségmérője is?
- Az nincs, de...
- Na látja. Hol van még a minden.
- ... és mit mér ... ez?
- Hát sötétet. Hova szereljük?
- ... talán oda ... a sarokba...
- Nem lesz ott neki túl sötét?
- Nem az kell?
- Nézze, túl sötétben könnyen tönkremehet. Nem szabad túlterhelni. Meg aztán ... maga is rosszabbul jár.
- Miért?
- Nagyobb lesz a sötét számla.
- Mi?! Még fizessek is a sötétért?!
- Miért? A villanyért nem fizet?
- Azért igen, de...
- Akkor meg ne csodálkozzon. Szóval, ha a sarokba tesszük, ott többet mér majd, bár tehet elé egy lámpát, csak akkor a villanyszámla lesz nagyobb.
- Jó, tegyék az ablak elé.
- Rendben. De ... akkor meg a szoba lesz egy kicsit sötét.
- Ettől a kis vacaktól?
- Dehogy. Ez csak a mérőhelybemérő.
- És mekkora a mérő?!
- Kétszer négyszer feles.
- ...méterben?
- Igen.
- Nincs kisebb?!
- Csak nagyobb. Hatszor kettes, hétszer hármas meg nyolcszor négyes. De az már közületi.
- És miért ilyen nagyok?
- Hogy ne tudják ellopni. Meg aztán kell a hely a fogaskerekeknek, a plombának, a hangszigetelésnek. Így is dübörög.
- Mi?!
- De sokat csodálkozik. Bizony vége az éjszakai nyugalmas csöndnek. Na, behozzuk.
- Leolvasni tudja?
- Azt is nekem kell?
- Igen. Kevés az emberünk. Szóval, nem könnyű leolvasni, mert világosban nem mutat semmit. Sötétben meg maga nem lát semmit. Egyedül él?
- Szerencsére.
- Ez esetben nem az. El kell végeznie a leolvasó tanfolyamot.
- ...jaj...
- Nyugi. Mindenki átmegy. Előbb-utóbb. És csak két hónap. A lényeg az ugrás.
- Milyen ugrás?
- Hát a villanykapcsolótól a mutatóig. Leolvasás előtt felkattintja a villanyt, aztán uzsgyi! Fénysebesség plusz egy picire kapcsol, hogy elérje a mutatót.
- De ha gyorsabb vagyok a fénynél, ekkor még sötétben érek oda és nem látom, hogy mennyi sötét van.
- Azt nem. De meg tudja fogni a mutatót, hogy ne menjen vissza nullára, mikor odaér a fény. Mondom, nem nagy ügy. Ugrik, igyekszik, és már csak várja a fényt, meg leolvas.
- ...és ha nem egyedül élnék?
- Akkor a társa kezeli a villanykapcsolót, maga meg a mutatót fogja.
- És mi lenne, ha elemlámpával csinálnám? Megfogom a sötétben a mutatót, és rávilágítok.
- Szabálytalan. A lámpa a lábára eshet. Volt már ilyen. Megijedtek az adattól.
- Én szorosan fognám a lámpát.
- Biztos?
- Biztos.
- Na jó. Akkor adunk egy beutalót az elemlámpafogó táborba.
- Hova?
- Hát a lámpafogó kiképzőbe. Jó a hortobágyi?
- Nem tudom, még sohasem voltam benne...
- Nagyon jó. Amerikai módszerekkel képeznek. Először faágon gyakoroltatják a markolást, aztán felkerül a lámpaszimulátorra, végül pedig levizsgázik éles elemessel.
- Tetszik a program, de tényleg jól tudok fogni.
- Uram, én elhiszem, de ha nincs róla igazolása a sötétség-leolvasás ellenőr megbüntetheti.
- Ő is fog jönni?
- Hogyne. Keddenként. Akkor mindig itthon kell lennie. Ne nézzen rám ilyen sötéten, mert magasabb lesz a számla!
- ...ez a ... ellenőr pontosan mit ellenőriz?
- Hát, hogy maga szabályosan tud-e leolvasni. Nem hajol-e túl közel a géphez.
- Miért, mi történik, ha túl közel hajolok?
- Még ezt sem tudja? Beüti a fejét!
- ..jaj...
- Jaj bizony. De igényelhet leolvasó sisakot.
- Na jó, feladom. Nézzék ... nem lehetne, hogy maguk nem találtak engem itthon?
- Hát...
- Kétezer?
- Rendben. Viszlát.

SzZoole 2014.02.12. 11:50:19

@Kövérmadár [swe]: "Mar csak egy lepes a kinti jovedelembol szedett jarulek/illetek/barmi, ami ado, de megsem az a neve."
Szolidaritasi illetek neven szeretnenek bevezetni,remelem csak szeretnek
Aprilisban megyunk haza,latogatni a szuloket,akkor vissza fele felnem kellesz,hogy a gyerekeket nem engedik vissza?
Ez eleg nevetseges lenne.

Mr Long 2014.02.12. 11:53:06

@Zoole[uk]: @Kövérmadár [swe]: Honap vegen jon faterom meg ocsem meglatogatni. Milyen papirokat hozzon magaval? Ugyanis elvalt a felesegetol (ocsem anyjatol).

SzZoole 2014.02.12. 11:57:25

@Mr Long: ha egy neven vannak akkor semmit,meg fugg attol is hogy hany eves a tesod a wizz-el 14 ev felett egyedul is utazhat
Transfer kell,adok discontot:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.12. 11:57:26

@Zka:
Gyözd meg Diggert az igazadról.
:))))))))))))))))))))

Mr Long 2014.02.12. 12:01:33

@Zoole[uk]: OK, manchester airport, belvaros, kiszallasi dijat ne szamolj fel :) Osszehasonlitaskent az itteni taxi ajtotol ajtoig £20. Ha megeri neked, akkor megegyezhetunk :D
16, egy neven vannak.

Mr Long 2014.02.12. 12:07:42

@diggerdriver: Gyozd meg diggert, hogy nem olhetunk meg allatokat!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.12. 12:14:39

@Zka:
"Latogass el bircaval egy melegbarba majd koltsetek el $100-t egy romantikus vacsorara"

@Zoole[uk]: @Mr Long:
Gondolom csak a letelepedes eseten lehet gond, sulit keresni, ilyesmik. Mondott torteneteket Spanyolorszagbol es Nemetorszagbol is. Pontosabbat nem tudok, lehet kacsa is, bar a gyamhivatalbol sokat kinezek :)

Jarulek: talan tanato irta, hogy a valasztasok utan varhato a dolog. Kerdes mi alapjan es hogyan hajtjak be?
Nehezen hiszem, hogy pl. a svajci allam onkent vonna a fizetesbol es utalna a sajat GDP-darabkajat Mo-nak. Fenyegetni mivel tudnak? Semmivel...

SzZoole 2014.02.12. 12:15:08

@Mr Long: az nekem nem uzlet,az uti koltsegem csak £100 oda-vissza es akkor nem kerestem semmit.
Ha 16 eves akkor egyedul is utazhat,senki nem kerdez tole semmit.

Mr Long 2014.02.12. 12:18:56

@Zoole[uk]: Hat jo, akkor nem keresel rajtam penzt :)

@Kövérmadár [swe]: Ja igen, akkor gond es siman vanak olyan jo fejek, hogy nemzetkozi korozest adnak ki ellene :D

Ha lesz gyerekem ezert nem lesz magyar allampolgar, engem ne szopassanak ilyenekkel.

**mimi** 2014.02.12. 12:23:16

@macamuca [IHUN]:

:)))))))))))))

elképzeltem.....

és ami viszont nem vicces, még sor kerülhet valami hasonlóra is

**mimi** 2014.02.12. 12:25:11

@Kövérmadár [swe]:

valamit én is hallottam, nagyon sok felháborodott cikket láttam (de nem olvastam ) ezzel kapcsolatban...keresek...ha találok linkelek

Mr Long 2014.02.12. 12:27:40

@**mimi**: Ha az adoztatasrol beszelsz, az 2012-ben volt tema nagyon, mostanaban nem jelentek meg a mediaban ujabb cikkek.

**mimi** 2014.02.12. 12:29:28

ezt találtam:
"Az EU tagállamai között szabadon mozoghat, költözhet, és vállalhat munkát ma bárki. De Magyarországon ahhoz, hogy egy kiskorú gyerek is kivándoroljon a szüleivel, az illetékes gyámhivatal engedélye szükséges."

www.nlcafe.hu/csalad/20140207/kulfoldre-koltozes-gyamugy-szulok-gyerek/

**mimi** 2014.02.12. 12:29:58

@Mr Long:

nem, nem...a gyerekkel való költözésről

**mimi** 2014.02.12. 12:33:05

azért érdekes,,,,

"A jogi anomáliákkal kapcsolatban dr. Gaál Edina családjogász az RTL Klub 8:08 című műsorában pénteken reggel elmondta, hogy jelenleg az egy évet meghaladó külföldi tartózkodáshoz valóban a gyámhivatal engedélye kell. Akkor is, ha a gyerek mindkét szülője kiköltözik, vagy ha az itthon maradt másik szülő beleegyezik. A jogász hozzátette, hogy tapasztalata szerint az engedélyeket eddig mindig megadták, ez általában csak adminisztráció kérdése, akkor is, ha a szülők késve kérnek a távozáshoz jóváhagyást. Tény, hogy mindez ellentmond néhány európai uniós alapelvnek, így a szabad mozgásnak és a szabad munkaerő-áramlásnak is."

még jó hogy az enyém már 22 éves :)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.12. 12:34:58

@Kövérmadár [swe]: "Az aramot hozza majd a Szeles fele sotetseggenerator szolgaltatja? ;)"

Madar-madar, muszakis letedre nem hallottal meg beepitett akksikrol? :D

Amugy nem kitalalt dolog:

www.gizmodo.co.uk/2014/02/this-little-mi-fi-can-get-you-online-anywhere-in-the-world/

Nyilvan ez nevetsegesen lassu betarcsazos sebesseget ad meg csak, de jol mutatja hogy par even belul a fennt vazolt scenario sem elkepzelhetetlen mar. :)

Mr Long 2014.02.12. 12:36:44

@Don Kartasch: De nem az internettten kodol, hanem a gepen, ami meg zabalja az aksit heti, legalabb 60 oraban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.12. 12:37:59

@Zoole[uk]:
Jajj tenyleg, azt el is felejtettem!

Elobb fog korberajzolni a Doszpot Peter, minthogy en oda onkentes alapon penzt kuldjek ;)

@**mimi**:
Valami ilyesmi, igen. A kovetelmenyrendszer pedig eleg komoly, idiota kerdesekkel (pl. van-e sajat mosogep -> So-ban, lakasban ez ritka)... (hallomasbol "tudom" csak)

@Mr Long:
Ertheto. Ha kell neki, miattad ugyis kulon cirkusz nelkul megkapja, ha felno. Addig megy ugysem tud egyedul visszakoltozni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.12. 12:38:35

@Mr Long: "Egy kerdes, hatha te jobban ertesz hozza. Ha honours diplomat kernek a felvetelihez, akkor az milyen "magyar" diplomat jelent? Annyit sikerult kihamoznom, hogy ez magasabb, mint a pass degree (ami szinten nem tiszta :)"

Az honours az tulajdonkeppen olyasmit jelent a mi vizsgarendszerunkben hogy nem egy kegyelem kettest kaptal a diplomadra. :)

A first class (1st) kb. a mi 5-osunk, a second class (ket altipus is van naluk, upper meg lower) az nagyjabol a mi 4-esunk es igy tovabb.

Persze nem ennyire fekete-feher a rendszer mert nalunk altalaban csak az evfolyam meghatarozott felso szazelaka kaphat meg egy adott vegzettseget, de vegso soron ha 4-es 5-os diplomad van, akkor jo vagy. :)

en.wikipedia.org/wiki/British_undergraduate_degree_classification

Mr Long 2014.02.12. 12:40:21

@Kövérmadár [swe]: Tudod, majd kis koraban nem a csicsimekekkel es egyebb szornyecskekkel, hanem a magyar betyarokkal ijesztgetem :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.12. 12:41:50

@Don Kartasch: @Mr Long:
Tudtok adni olyan bolti elerhetoseget, ahol adnak olyan belso akksit, amit nem kell kesobb tolteni / nem merul le?

Szep dolog a Himalajan kodolni... 3-5 orat, aztan lehet lemaszni az elso aramforrasert. Vagy vinni rogton 20 laptopakksit es azzal kihuzni a 60 orat a hegyen. Vegulis?!

Mr Long 2014.02.12. 12:45:05

@Don Kartasch: Jah, akkor en is kiirom a nevem moge, az ugyis nepszeru (ezek szerint meno, ha nem csak atengedtek) :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.12. 12:46:27

@Kövérmadár [swe]: Ha ma hosszu tavra tervezel felcipelhetsz az egy lama hatan egy napkollektort. :)

KatRi 2014.02.12. 12:46:39

@macamuca [IHUN]:

Szia macamuca,

érdekes, amit írsz. Én nem igazán érzem, hogy nagyon rohannánk.:-) Argentínában például nem szerettünk volna most sokat maradni, hiszen az ország éppen összeomlóban van, és a közbiztonság eléggé romlik, ezért csak 20 napot maradtunk összesen. Buenos Airesben láttam mindent, amit érdemes, buliztunk és sok idöt töltöttünk a helyiekkel. Nekem például ez még a látványosságoknál is fontosabb. Most már több,mint hat hete vagyunk Uruguayban, és itt is ez a helyhez. Már barátaink is akadnak böven,és elég sok mindent láttunk.
Egyébként nem írtam a cikkben, hogy nem szeretünk tervezni. Dehogynem, emellett az életmód mellett elengedhetetlen, hogy az ember tervezzen, söt többet is kell, mint korábban bármikor (már csak a repülöjegyek vagy az ügyfelek miatt is).!Az egy más kérdés, hogy most nem tudom megmondani, hogy 2 év és 3 hónap múlva valahol lakást veszünk és "letelepszünk".
:-)

Üdv,
Rita
a cikk írója

KatRi 2014.02.12. 12:46:51

@Babette_:

Szia Babette,
a posztban direkt nem szerepel -csak általános utalásként- a munkánk pontos leírása. De ha ilyen kíváncsi vagy, akkor leírom:-) Marketinges munkák, webdesign, fordítások, reklám -és egyéb szövegek írása, SEO, vagyis keresöprogram optimalizálás, AdWords és egyéb internetes reklámkampányok, és nagyon kevés programozás is akad.Én emellett internetes újságoknak is írok cikkeket.
Ha érdekel, itt a honlapunk: brainhive-ethical-marketing.com/
Itt megtalálsz mindent. Magyar verzió sajnos nincs, mert a párom nem beszél magyarul.
Vállalkozóként dolgozunk egyébként,több ügyfelünk is van.

Üdv,
Rita
a cikk szerzöje :-)

Sütemény1975 2014.02.12. 12:46:58

@VHB: Mo-n lakom, magyar cégnek dolgozom, gyűjtő fuvarozást csinálunk magyar-angol-magyar viszonylaton. Hogy mikor leszek legközelebb Mrc környékén azt nem tudom, mert járjuk az egész szigetet Aberdeentől, Exeterig :) Ha úgy alakul egyszer összefuthatnák egy dumálásra! :)

Mr Long 2014.02.12. 12:47:16

@Kövérmadár [swe]: Mondjuk ott sut a nap a felhok folott, nem tudom mekkora kapacitasa van a napelemes toltoknek.
Arra irtam a serpakat, hogy cipelik fol es le a feltoltott aksikat, vagy fektetnek le egy marha hosszu hosszabbitot.

Mr Long 2014.02.12. 12:58:13

@Babette_: ? remelem ma nem en leszek a szemelyes kedvenced :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 13:08:54

@Mr Long: te mindig kedvenc vagy, már a neved is tetszik:D
meg az a hosszú hosszabbító, azt nagyon elképzeltem.

SzZoole 2014.02.12. 13:29:51

Basszus gyomorforgato es bicskanyitogato ez a gyamugy:((((((((
Azt tudom hogy 14 ev alatt szamit kiskorunak egy gyerek,de ha az en fiam 15 eves a lanyom pedig 17 eves elmult akkor ok mar fiatal koruaknak szamitanak,a gyamugy keze ebben az estben is elerheti oket???

Taxomükke (UK) 2014.02.12. 13:31:10

@shakti_rom: Nem AKARJA megérteni.
Világos? ;)

**mimi** 2014.02.12. 13:37:12

@Zoole[uk]: 4
nem hiszem...
egyébként a kulcs meg a végleges szóban lehet...
még nem végleges a letelepedés...ebben az esetben nem szólhatnak bele...gondolom

Na mi újság, Wágner úr? 2014.02.12. 13:39:07

@Zoole[uk]: Csak azt érhetik el, akiről tudnak. Nem tudom, ki áll sorba a pofonért és megy el a gyámügyhöz önként - mire mindnyájunkat lenyomoznak, kis szerencsével nyugdíjba is mennek a gyerekeink.

VHB 2014.02.12. 13:44:03

@Sütemény1975: ok, dobj egy üzit ha erre jársz. :-)

Mr Long 2014.02.12. 13:45:41

@Na mi újság, Wágner úr?: Ellenbenha kiderul (mondjuk az iskolas kori gyerek nem megy iskolaba) siman keresik a szuloket es korozest adnak ki ellenuk. Aztan a repteren, vagy akarhol lekapcsoljak oket.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.12. 13:51:30

@KatRi:
Szuperul csinaljatok, csak igy tovabb!!!
Hova valosi a parod?

A vilaglatasnal egyetlen jobb dolog letezik: a lajosmizsei eperfoldek! ;)

@Mr Long:
En tobb, rovid hosszabbitora gondoltam, azok tetszolegesen szetszedhetok :)
Polgari neven: rovidito ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.12. 13:53:50

@Babette_:
Mert a meret nem szamit, mi? Felteve ha min. 20 centi a hossza es ket tenyer kell az ateresehez ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.12. 13:54:02

@Mr Long:
Haggyadmá.
Küldöt nekem egy gifet.
Abban már megcsillant a humor halovány szikrájának árnyéka.
:)))))))))

Na mi újság, Wágner úr? 2014.02.12. 14:06:00

@Mr Long: Nem tudom, mi egy évig magántanuló státuszban tartottuk a gyerekeket a suliban, aztán szóltunk, hogy nem jövünk vissza, és kész. Komlyan, még ha fel is jelent valaki a gyámhatóságnál, minden külföldön lévő, be nem jelentett gyereket le fognak tartóztatni családostul? Hány tízezer emberről lehet szó? Szerintem sokkal veszélyesebb felhívni magadra a figyelmet azzal, hogy engedélyt kérsz. De persze mindenki maga tudja.

Herr Géza 2014.02.12. 14:06:14

@shakti_rom: "...Poszter, olyan jol fizet ez hogy megeri hotelezni, dragan - vagy diakszallasokon, s hasonlo helyeken nyomultok?"

Nix hotel, Couchsurfing, you know??

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.12. 14:08:19

@Mr Long: Most tenyleg pont neked magyarazzuk hogy old meg az elektromossagot egy nepali fennsikon?

Elhozol melobol kabeldobnyi "folosleges" vezeteket. Az egyik veget a fennsikon hozzakotod az egyik lama labahoz aztan leguritod a kabeldobot, majd odalent Ali bedugja valahova a masik veget. Csak fogd erosen a lamat, le ne rantsa a kabeldob mert akkor cipelheted fel az egeszet ujra...

Latcho Rom 2014.02.12. 14:09:03

@Mr Long: Condom factory is closed? where is my daily rubber? :-)

Latcho Rom 2014.02.12. 14:10:23

@Herr Géza: gozom sincs..csovezes haveroknal? kapish

**mimi** 2014.02.12. 14:12:00

@shakti_rom:
kanapészörfözés...
de gondolom ez nem megy hosszútávon

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.12. 14:12:40

@**mimi**: Erre hol van torvenyi link? Mert ideiglenes kulfoldon tartozkodasnal eddig nem kellett bejelenteni a gyamhivatalhoz. Akkor sem, ha 3 ho, akkor sem ha ket ev.

2014.02.12. 14:13:41

@KatRi: Koszonjuk a posztot, nekem kulon erdekes volt mert par eve probalkoztunk ezzel az internetnomad eletmoddal (long story...) illetve talalkoztam jopar ilyen emberrel utazas kozben. Egy valami van amit nem ertek. Ha nem 'programozast' csinalsz, akkor hogyan lehet belole megelni, hogy lehet hogy a nemzetkozi konkurencia mellett is kepes vagy nyugat-europai arakon dolgozni? Remelem nem ertesz felre, tudom hogy sokat dolgoztok es biztosan jok vagytok abban amit csinaltok, de ha megnyitod az Elance / oDesk tipusu oldalakat, rogton tobb szaz jelentkezot talalsz minden ilyen jellegu munkara (marketing / AdWords / cikkiras / forditas stb.) akik Europan kivul elnek es hajlandok fillerekert elvegezni a feladatot. Hogy latod a jovot? Szamitotok arra hogy ebbol hosszu tavon nem lehet megelni, vagy csak en latom rosszul az egesz helyzetet?

Mas: nem ertem ezeket a kommenteket hogy 'en nem tudnek igy elni' stb.; nem is kerte senki hogy eljetek igy, csak bemutatta valaki hogy igy is lehet. En pl. nem tudnek Svedorszagban elni, megis erdekelnek a Svedorszagrol irt posztok. Azokat sem ertem akik szerint csak fiatalon lehet igy elni; nem mindenki akarja egy helyen leelni az egesz eletet, nem feltetlenul vonz mindenkit a haz-auto-ket gyerek modell.

SzZoole 2014.02.12. 14:15:22

@**mimi**: hat ezaz mi veglegesen jottunk el,bar hamarabb jottunk volna vagy 10 evel

2014.02.12. 14:19:03

@Herr Géza: @shakti_rom: Gondolom majd a posztolo reszletesebben leirja, de az a lenyeg hogy nem csak hotelt lehet berelni rovid tavra hanem szinte minden orszagban adnak ki emberek lakast hetekre-honapokra, informalisan vagy pl. olyan weboldalakon keresztul mint az Airbnb.

SzZoole 2014.02.12. 14:22:17

@Na mi újság, Wágner úr?: rolunk valoszinu,hogy tudnak,mert mi az APEH -tol is kijelentkeztunk az csaladi potlek jaratasat is megszuntatuk hivatalosan, meg a gyerekek orvosi kartonjat is ki kertuk az iskolabol,mert az itteni GP-nek es iskolanak szuksege volt ra,sot az otthoni iskola igazolast is kert az itteni iskolatol,hogy a gyerekek ide jarnak suliba(rendesek voltak mert elfogadtak az angol nyelvu igazolast) es ez mind 2010-ben meg tortent,azota semmi level sehonnan.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.12. 14:24:28

@Mirjam2:
Nem ezt mondom en is?
Kulonoskeppen, hogy orok fiatal akarok maradni es 90 evesen egy Camaroval fogok jarni!

;)

SzZoole 2014.02.12. 14:28:36

@Kövérmadár [swe]: miert pont camaroval?azt amit beterveztel merfoldekel jobb egy camaronal,higy nekem,mindketto autobol van tapasztalatom:))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.12. 14:29:41

@Zoole[uk]:
Ezt a kort en is lefutottam, apeh, oep, okmanyiroda. De arrol hallgattam, hogy "merre lesz a seta".

Lattam az amerikai utlevelet nyaralas alatt, szerintem fantasztikusan nez ki. Nem tudom miert jutott az eszembe :)

**mimi** 2014.02.12. 14:30:41

@Zoole[uk]:
amig a gyerekek nem nagykorúak, mondjátok azt, hogy még nem végleges...

@tildy[UK]:
nem hivatkoznak sehol törvényre..:(

"Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) Szociális és Gyámhivatalának 2011. szeptember 1-jétől 2012 júliusáig tizenkét esetben kellett döntenie arról, engedélyezi-e a „gyermek végleges külföldre távozását” – tájékoztatta a hvg.hu-t a BFKH sajtófőnöke, Szivák Bernadett."

hvg.hu/itthon/20130207_gyamugy_el_lehet_menni

gondolom a BFKH-nál tudnak mondani törvényi hivatkozást,de én nem hívnám fel magamra a figyelmet..

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.12. 14:31:24

@Zoole[uk]:
Az is meglesz! 8)
A Camaro egy hetvegi jatszos auto lenne, az MB-vel pedig bejarnank ujra Europat (vagy azt a kontinenst, ahol eppen elunk) :)

**mimi** 2014.02.12. 14:32:45

@tildy[UK]:
ideiglenesnél továbbra sem kell!!

KatRi 2014.02.12. 14:37:12

@Mirjam2:
Igen, jó a megközelítés. Az elance,stb oldalakhoz annyit, hogy mi is próbáltunk ott "olcsó" munkaeröt szerezni, de sajnos 10-böl 10 próbálkozás valahol elakadt. Elég megbízhatatlanok /vagy más elképzelésük van a munkáról:)/ ezek a fillérekért dolgozó indiaiak,stb. Másik, hogy nagy részük nem tud németül, és ha tud is, nem olyan szinten, vagy abszolút nem ismeri a német nyelvü piacot. A mi ügyfeleink 90%-a német vagy svájci, és többnyire hosszú távú projektekkel (3-6 hónap) bíznak meg minket, amelyek során több dolgon csinálunk párhuzamosan. Pl weblap készítés,ehhez tartozó social media projektek, posztok, stb, cikkek írása, azoknak terjesztése, vendégcikkek írása,stb. Szóval nem egy bizonyos adminisztrációs feladat jön ki hozzánk például, hanem tevékenyen "jelen" vagyunk az adott cégben.
Persze akadnak baromi unalmas feladatok is,amit egy indiai olcsóbban megcsinálna helyettem, de a németek/svájciak legelsö sorban megbízhatóságra, és "mindent egy helyen" megoldásra törekednek :-)

skaven 2014.02.12. 14:37:53

@Zka: mmint azon kivul hogy a programozok nagy resze Programozokent gondol magara, mikozben a 90%uk keptelen az analitikus gondolkodasra, barmilyen, a hello worldnel bonyolultabb dolog IszonyatosanKomolyProgramozasiFeladatkent van kommunikalva a kulvilag fele, emellett a munkaido felet netezgetessel toltik? :)

fel lehet amugy kerekedni csaladdal is, csak a posztban vazolt eletstilust nehez osszehozni. de amugy a te tudasoddal vallalhato nyugat europai melokkal siman hozhato lenne a rendszeres utazgatas a szabik alatt. szoval vilagot latni lehetne, csak nem ilyen nomad modban tolnad. de teny hogy celszerubb a gyerkoc elott elindulni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.12. 14:46:25

@Kövérmadár [swe]: "Kulonoskeppen, hogy orok fiatal akarok maradni es 90 evesen egy Camaroval fogok jarni! ;)"

Mondjuk sanszos hogy mire te 90 leszel addigra elektromos/hidrogen hajtasu lesz a camaro is. Sebaj, majd a mernokok ugyis csinalnak mesterseges V8-as rotyogos hangokat ala mindenfele noise generatorokkal, ahogy mar ma is lehet ilyet kerni. :)

2014.02.12. 14:47:28

Huuuuh hat en kb megpukkadok annyira irigy vagyok :DDDD Ez nekem nagyon tetszik, az en elveimmel ez teljesen megegyezik ("Csak wifi legyen meg melegviz" :D).... egyszer majd enis igy fogok elni csak meg gyujtok a lakokocsira hogy legyen mobil studiom :D

Azt meg szabad kerdezni, hogy mivel foglalkoztok, ill. a felsoroltakon kivul mi az a szakma amivel internetnomadkent lehet igy elni? Ez nagyon jo, majd Irjatok meg sokat, mindenhonnan, kepeket is kerunk ha vannak meg ilyesmik....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.12. 14:50:48

@Don Kartasch:
Az mar csak alig 60 ev... :)
Nincsen szebb a V8-as oblos hangjanal...

KatRi 2014.02.12. 14:55:32

@Kövérmadár [swe]: Igyekszünk. Német, frankfurti eredetileg. Voltam már a lajosmizsei eperföldön, lehet egy blogposztot megérne!!:-)

Mr Long 2014.02.12. 14:55:32

@Kövérmadár [swe]: En anno beszeltem az apeh/nav-val es akkor azt mondtak, hogy adjak be mindent es ok megcsinaljak, mert nincs formanyomtatvanyuk.
Akkor nem foglalkoztam vele, majd most beadom es jovore nem kuldok mar nekik semmit.

Mr Long 2014.02.12. 14:57:38

@Don Kartasch: "Mondjuk sanszos hogy mire te 90 leszel addigra elektromos/hidrogen hajtasu lesz a camaro is." Lesznek meg normalis emberek es igy normalis autok akkor is (remelem) :)

Mr Long 2014.02.12. 14:59:24

@KatRi: "többnyire hosszú távú projektekkel (3-6 hónap)" LOL Nalunk ez csak apro modositas valamiben :DDDDD

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.02.12. 15:00:07

@skaven: igazából az időelbaszási hajlandóságot kár is lenne tagadnom, viszont nem sok programozót ismerek, aki ilyen állásban van és ne tudna megoldani egyszerűbb feladatokat sem. A legnagyobb problémát ez a comic elég jól ábrázolja: www.comp-fu.com/wp-content/uploads/2012/09/what-the-customer-wanted.jpg

Az utazgatást jelenleg az itthon keresett pénzből is meg tudnám oldani csak tekintve hogy ez az ország mennyire instabil, egyszerűen nem merem eltapsolni a pénzt.

33621 2014.02.12. 15:00:30

@Mirjam2: Én már tegnap belinkeltem de akkor senki sem reagált rá.

KatRi 2014.02.12. 15:05:48

@Mr Long: na jó, akkor hónapokig tartó projektek! amúgy 6 hónap nekem már hosszú projektnek számít,akár hiszed,akár nem:D

nigara 2014.02.12. 15:08:27

@Mirjam2: a nemzetközi akkreditációval elég gyéren állunk, még a neves egyetemeken is alig van képzés, ami akkreditált.
Pl. a Corvinuson egyet tudok csak, ami az EPAS (European Programme Accreditation System) által akkreditált.

nigara 2014.02.12. 15:09:09

OFF:

"A német munkaügyi hivatal (BA) adatai alapján a közép- és kelet-európai uniós tagállamokból származó, teljes munkaidőben dolgozó munkavállalók 53 százaléka az úgynevezett alacsony keresetű szektorban tudott elhelyezkedni – írja az MTI az SWR hírügynökségre hivatkozva.

A dél- és délnyugat-európai - görög, olasz, spanyol, portugál - bevándorlók körében ugyanez az arány jóval kisebb, 25,4 százalékos, valamennyi németországi munkavállalót együttvéve pedig csupán 19,7 százalékos."
Index.

Mr Long 2014.02.12. 15:10:24

@KatRi: :) Mondjuk iparaga valogatja, ha rosszul tervezunk meg valamit, akkor az nagyon sokba faj, igy kell is idot szanni ra.

Na mi újság, Wágner úr? 2014.02.12. 15:11:36

@Zoole[uk]: ezt mind mi is megcsinaltuk, sot, volt pofank egy altalam krealt angol / magyar iskolalatogatasi papirral magyar diakigazolvanyt igenyelni mult nyaron, hogy olcsobb legyen a kozlekedes, amig otthon nyaralnak a lanyok. Gyamugy meg nem jelentkezett, egyelora le se tartoztattak. En komolyan nem hiszem, hogy
a. osszeer az egyik es a masik szamitogepes rendszerben levo info,
b. van apparatus a kulfoldon levo gyerekeket uldozni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.12. 15:13:24

@**mimi**: "„gyermek végleges külföldre távozását” – tájékoztatta a hvg.hu-t a BFKH sajtófőnöke, Szivák Bernadett.""

Ott van benne: VEGLEGES kulfoldre tavozas.
Ez nem ugyanaz, mint amikor ideiglenesen tavozol kulfoldre ( amit msot mar be sem kell jelenteni.

Quercus a favágó 2014.02.12. 15:22:57

@tildy[UK]:

1952. évi IV. törvény 77.§

"(3)113 A szülőnek a gyermek végleges külföldre távozására vonatkozó nyilatkozatához a gyámhatóság jóváhagyása szükséges."

149/1997. Korm. rendelet

"A gyermek végleges külföldre távozása

22. § (1) A gyermek végleges külföldre távozására vonatkozó nyilatkozat jóváhagyása [Csjt. 77. § (3) bek.] iránti kérelemhez csatolni kell azokat az okiratokat (különösen: a külföldi hatóság által kiállított környezettanulmányt, iskolalátogatási igazolást, jövedelemigazolást, befogadó nyilatkozatot), amelyekből megállapítható, hogy a gyermek nevelése, tartása, ellátása, tanulmányainak folytatása külföldön biztosítva van.

(2) A gyermek végleges külföldre távozására vonatkozó jognyilatkozat elbírálása során mérlegelni kell, hogy a kapcsolattartást szabályozó bírósági vagy gyámhivatali határozat végrehajtása nemzetközi szerződés vagy viszonosság hiányában biztosítható-e.

(3) Ha a különélő szülők a gyermek külföldi tartózkodási helyének kijelölésében nem tudnak egyezségre jutni, a gyámhivatal tájékoztatja a feleket a bírósági eljárás megindításának lehetőségéről.

(4)86 A gyermek végleges külföldre távozása esetén a gyámhivatal

a) határozatában tájékoztatja a gyermek törvényes képviselőjét a lakcímváltozásra vonatkozó jogszabályban előírt bejelentési kötelezettségéről, továbbá arról, hogy kérheti a kapcsolattartás újraszabályozását,

b) határozatában tájékoztatja a kapcsolattartásra jogosult szülőt arról, hogy a külföldre költözést követő 3 hónapon belül kérheti a gyámhivataltól a kapcsolattartás szabályozását, újraszabályozását, ha a gyermek a törvényes képviselőjével az Európai Unió valamely tagállamába jogszerűen távozik,

c) az engedélyező határozatot közli a családtámogatási ellátást folyósító szervvel."

SzZoole 2014.02.12. 15:23:45

@Na mi újság, Wágner úr?: csak azt nem ertem hogy egy 1978-as (nem biztos)jogszabalyt miert nem helyeznek mar hatalyon kivul,ami ra adasul unios szabalyokba is utkozik.
De ujj alkotmanyt 1 honap alatt tudtak takolni es at is vittek az orszag gyullesen:((((

**mimi** 2014.02.12. 15:28:45

@tildy[UK]:
igen,így van...
végleges esetén jön a procedura...
de felvetődik a kérdés, hogy mikortól végleges egy kiköltözés?

SzZoole 2014.02.12. 15:31:14

@Mr Long: ja,mint a criminal organization,ott is vannak piotitasok:)))
Feletek milyen az ido?mert itt vizszintesen esik az eso,meg az automat is mozgatja a szel,pedig az 2 tonna feleti a sulya.

**mimi** 2014.02.12. 15:33:02

@tildy[UK]:
mit vettél a Luis Vuittonban?? :))))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.02.12. 15:33:37

@tildy[UK]: klassz! Próbáltam hozzászólni a FIKÁshoz de azt írja, hogy ezt a képet már törölték és nem lehet :) Érdekes ez a faszbúk :)

auntbessi 2014.02.12. 15:36:33

@tildy[UK]: teljesen tok mindegy, a gyamhatosag ha szivatni akar, akkor ha ideiglenesen nem vagy otthon a gyerekkel es ideiglenesen nem jar otthon iskolaba is szivathat
egy a lenyeg, amig Magyarorszag az EU tagja, addig az EU altal hozott minden eu-s orszagra kotelezo ervenyu rendelettel a magyar jogszabalyok nem lehetnek ellentetesek
innettol kezdve pedig konkretan szarni kell ra, hogy Manyika vagy a cikkben szereplo nyilvan valoan inkompetens ugyvedno mit hadoval, mert meg valamelyik erintett beperli a Magyar Allamot jo kis karteritesert
ennyi erovel azzal is johetnenek, hogy halalra itelik a szuloket, habar erre joguk nincs, de ezek szerint Magyarorszagon egyes hivatalnokok annyira tulbuzgoak, hogy azt hiszik, nekik meg ezt is ezt is lehet, na jo hogy mar nem
es innen nem erdekel, hogy Manyika szerint a kormany csinaljon valamit, aztan majd o is valtoztat a gyarkorlatan, mert Manyika mint hivatlnok tisztaban van azzal, hogy a kozossegi jog magasabb rendu, mint a magyarok elcseszett jogszabalya, igy az nem ervenyes, pont, ervenytelen jogszabalyra meg hivatkozzon a pokolban

**mimi** 2014.02.12. 15:38:26

@Zka:
nekem is azt írta ki, hogy a képet már törölték...
de azért láttam :)

Mr Long 2014.02.12. 15:38:56

@Zoole[uk]: Kerd meg digit tegye ra a kanalat, az lenyomja a kocsidat :)
Itt van azert nagy szel rendesen, meg most kuldtek egy kozponti emailt (orszagosan a cegnek), hogy csak veszhelyzetben mehet barki is ki a terepre 16 utan.
33mph-s szelet mondanak mara, az lesz a csucs.
Az eso nem esik (epp), de gyrsabban mennek a felhok az egen, mint te a kocsiddal tudsz, igy barmi lehet meg :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.12. 15:42:09

@**mimi**: En erre anno kaptam valaszt: onnetol , hogy valaki azt bejelenti.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.12. 15:45:25

@QUERCUS: Bocsanat, de ez csak a veglegesrol ir. A kedves ugyvedno meg nem errol beszelt ("A jogi anomáliákkal kapcsolatban dr. Gaál Edina családjogász az RTL Klub 8:08 című műsorában pénteken reggel elmondta, hogy jelenleg az egy évet meghaladó külföldi tartózkodáshoz valóban a gyámhivatal engedélye kell. ) hanem csak siman 12 honapot meghalado tartozkodasrol beszelt.
Tehat a a veglegesrol szolo torveny nem egeszen relevans ide. MErt siman lehetek 12 honapnal tovabnb kulfoldon anelkul is, hogy vegleges kulfoldre tavozasrol nyilatkoztam volna.

SzZoole 2014.02.12. 15:46:40

@Mr Long: mit szoktatok terpen dolgozni?

Latcho Rom 2014.02.12. 15:47:50

canada - usa noi hoki: 3-2

:-)

maxim maximovics: sok dyke van koztuk :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.12. 15:48:17

@Kövérmadár [swe]: Kire gondolsz? A szoke hosszuhaju sracra? O a kedvesem:)
tobbiek: elvileg nem toroltem egy kepet sem, viszont valoszinuleg a beallitasok miatt nem tudtok hozzaszolni.

Mr Long 2014.02.12. 15:49:09

@Zoole[uk]: En nem, de vannak akik igen.

Mr Long 2014.02.12. 15:50:41

@Zoole[uk]: Ezt beneztem, azt olvastam, hogy "Ti szoktatok..."
Felmeres, helyszini egyeztetes, stb. Ilyeneket kell csinalni a terepen.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.02.12. 15:51:01

@tildy[UK]: de ha a beállítások miatt nem tudok hozzászólni, miért van ott a komment box és miért kamu hibaüzenetet ad? Szoftvertervezésből elégtelen :) Tudom, nem a te hibád, csak úgy költői kérdés volt.

Quercus a favágó 2014.02.12. 15:51:10

@**mimi**:

Azt hogy mikortól végleges a külföldre távozás, azt mindenki maga dönti el. Általában azt jelenti, hogy nincs visszatérési szándék, tehát örökre. A fenti procedúrát csak ilyenkor kell végig járni. De ilyenkor vannak más kötelezettségek is(lakcímnyilvántartás, stb).

A dolog egyszerűen megoldható. Ha a gyerek kiskorú, be kell jelenteni a jegyzőnél, hogy ideiglenesen külföldre költöztök a gyerekkel, így a tankötelezettségének külföldön fog eleget tenni.

Akkor macerás a dolog, ha a szülők elváltak.

SzZoole 2014.02.12. 15:51:30

@shakti_rom: why,I don't get it...egy orru:)))

Mr Long 2014.02.12. 15:53:33

@QUERCUS: "Akkor macerás a dolog, ha a szülők elváltak." Ez csak a szulokon mulik. Legjobb baratom szulei elvaltak, de mindig szivesen latott vendeg, meg a srac mamaja is szereti a volt vejet. Bar vannak csunya tortenetek is.

SzZoole 2014.02.12. 15:54:21

@Mr Long: milyen muszerel dolgoztok?

2014.02.12. 15:56:59

@33621: Bocs, nem vettem eszre a linket tegnap.

puhacica 2014.02.12. 15:57:44

@tildy[UK]: úristenmennyihajadvaaaaan!!!! :) az a tengerészeti múzeumszerűség nagyon jó lehet! meg egyébként is, olyan az egész album, mint egy igazi roadmovie, állóképekben. :)

@Mirjam2: @Kövérmadár [swe]: azt hiszem, én kb. 2 évre vagyok kalibrálva, legyen szó munkahelyről, lakóhelyről, albérletről... :)
és ilyenről álmodom:
cheapcarcareproducts.com/wp-content/uploads/2013/12/muscle-car-dodge-chargeramerican-muscle---1968-dodge-charger-rt---dodge-charger---zimbio-5v6lll8y.jpg

Latcho Rom 2014.02.12. 15:58:35

@Zoole[uk]: egyorru??? kicsi es pisze :-)

Quercus a favágó 2014.02.12. 16:00:16

@Mr Long:

A kiskorú gyerek külföldre vitelénél gondoltam.

Mr Long 2014.02.12. 16:01:05

@Zoole[uk]: Most kihallgatason vagyok? :) Az en szakteruletemen mi lezeres tavolsagmerot fole, meg meroszalagot. Mas felmerest point cloud keszitest, geodeziai felmerest kulso ceg csinal nekunk (illetve az anyagecnek vannak nagyon komoly merorendszerei)

Mr Long 2014.02.12. 16:02:24

@QUERCUS: Pont arra mondtam, hogy a szulok kapcsolatan mulik. Normalisak meg tudjak beszelni, masoknal meg megy a macera.

2014.02.12. 16:03:07

@tildy[UK]: Nem vagyok tajekozott a kerdesben, de ugy tunik abbol amit leirsz hogy kulonbozo magyar hivataloknak egymasnak ellentmondo szabalyai vannak, vagy csak talalgat mindenki (az ugyvednot / gyamugyet is beleertve). Ez valamiert nem lep meg... Kulonben elvileg lenne ertelme hogy ellenorizzek hol van a gyerek, pl. lattam egy dokumentumfilmet roman csaladokrol akik kenyszeritettek a gyerekeiket arra hogy Londonban kolduljanak, iskolaba nem jartak evekig. Ugy tunt hogy ez a roman hatosagokat a legkevesbe sem erdekelte. Persze mas kerdes, hogy ha tenyleg ezt akarna csinalni egy csalad, valoszinuleg meghamisitanak az osszes papirt akkor is ha a helyi gyamugy kerne toluk valamit.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.12. 16:07:14

@tildy[UK]:
Az az, Thor... ;)

@puhacica:
Jofele szemelygepjarmu! :)
Remeljuk parkapcsolati szempontbol kitolodik a kalibracios ido; bar ez jellemzoen a karbantartas fuggvenye ;)

SzZoole 2014.02.12. 16:13:18

@shakti_rom: 'kicsi es pisze'?
Like your co...?

blackhairlady 2014.02.12. 16:14:00

@Don Kartasch: "Muholdas vevo-router a hatizsakba aztan lehet debug-olni Nepalban a sokezer meter magas fennsikon, ucsorogve egy alpakka csorda kozepen, pokerezve a sherpakkal. :) Az lenne aztan csak az igazi szabadsag. :)"
Huhh, ezt elkepzeltem, es legszivesebben mar most megvennem azt a kutyut. A baj csak az, hogy nem ertek az IT-hez, csak nagyon alap felhasznaloi szinten:((((( Viszont molst azonnal beiratom mindharom gyerewkemet valami komolyabb IT-s iskolaba, aztan irany a nagyvilag:)

puhacica 2014.02.12. 16:17:29

@Kövérmadár [swe]: ó igen, "párkapcsolati szempontból" a 2 évenkénti váltás nem jellemző. ;)

olvastam egy interjút Richard Pembroke-kal, a Discovery Networks programigazgatójával. ezt mondta rólunk többek között:
"Ahogy én láttam, Magyarország határozottan előre tekint, a lakói maguk mögött hagyták a múltjukat, és nem akarnak többé visszanézni. Számomra a magyaroknak sikerült bebizonyítaniuk, hogy a világ egyre kisebb és kisebb lesz, ennek pedig örülnünk kell."
őrá nem lehet szavazni áprilisban? :)

Mr Long 2014.02.12. 16:18:15

@blackhair-lady: Valogathatsz is! MIT, Stanford elsonek jo lesz :) Aztan az ELTE doktorinak :DDDD

2014.02.12. 16:18:19

@KatRi: 'A mi ügyfeleink 90%-a német vagy svájci'

Igy mar ertheto, koszonom a valaszt! Erdekes, most hogy mondod, az internetnomadok nagy resze akikkel en talalkoztam szinten nemet anyanyelvu volt, gondolom hogy nemet nyelvteruletre dolgoztak fokent.

puhacica 2014.02.12. 16:18:39

@shakti_rom: régebben hallottam valami olyasmit, hogy a férfiak csúnyájára nagyon nagy százalékban lehet következtetni az orrukról. :P :D

2014.02.12. 16:20:46

@auntbessi: 'ennyi erovel azzal is johetnenek, hogy halalra itelik a szuloket'

:))) Mar meg sem lepodnek ezen... A gyerekeket meg taborokba zarjak ahol hazafias kikepzest kapnak. Hol is hallottam ilyenrol? :)

Mr Long 2014.02.12. 16:23:31

@puhacica: Engem a "barataim" allandan lezsidoznak (nem azert mert gazdag lennek) :DDDDDDD

SzZoole 2014.02.12. 16:23:58

@Mr Long: nem,felkerdezesen:)))
13 ev foldmeresi tapasztalatom van,dolgoztam szintezovel,lezeres tavmerovel es muholdas (gps)rendszeru gepekel is mind kulteruleten es belteruleten egyarant,akkor most en is mernok ur vagyok?:))))

Mr Long 2014.02.12. 16:28:59

@Zoole[uk]: A foldmerok mernokok azt hiszem, a muegyetem kepzi oket.

2014.02.12. 16:31:22

@tildy[UK]: Gyonyoru kepek! Sajnos a hideg miatt nalam Skandinavia kizarva, de tenyleg nagyon szep, latszik hogy nagyon jol ereztetek magatokat.

puhacica 2014.02.12. 16:31:26

@Mr Long: te csak ne büszkélkedjél itt! :D

Mr Long 2014.02.12. 16:34:36

@puhacica: Miert? Nem lehetek buszke a nagy orromra? :DDDDDDD

SzZoole 2014.02.12. 16:37:38

@Mr Long: szekesfehervaron van foiskolai es egyetemi kepzes is,nekem nem tanult szakmam,csak belecseppentem,eloszor csak figuras voltam,kulteruleten karot vertem,prizmat hordtam a szallagnal,meg csak a nullat foghatam,de kesobb mar mertem is mert a foldmerok nagyreszt alkoholistak voltak,igy megtanultam a szakmat,ra voltam kenyszerulve.

puhacica 2014.02.12. 16:38:35

@Mr Long: hááát, ha nincs más, amire büszke lehetnél... :D

2014.02.12. 16:38:40

@**mimi**: 'felvetődik a kérdés, hogy mikortól végleges egy kiköltözés?'

Ez a 'vegleges' koltozes eleve egy nagy hulyeseg. Hogyan donthetne el egy magyar allampolgar hogy 'veglegesen' elhagyja az orszagot? Kulonosen a kiskoru gyerekei neveben? Nyilvan barmikor megvaltozhatnak a korulmenyei es visszakoltozhet. Jogilag nonszensznek tunik ez a fogalom hogy egy orszagot 'veglegesen' elhagy valaki aki tovabbra is allampolgar.

Latcho Rom 2014.02.12. 16:39:04

@puhacica: a pisze kanyar stimmel, de az orrom jo husos..:-)

Mr Long 2014.02.12. 16:39:32

@Zoole[uk]: Erdekes szakma kulonben, a szivemhez kozel all, mert szeretem a terkepeket is.

Latcho Rom 2014.02.12. 16:40:18

@puhacica: labmeret inkabb, nem? az 41-es

Mit akarsz meg tudni makka? :-)

SzZoole 2014.02.12. 16:40:46

@Mr Long: akkor lehetne a nicked cyrano de bergerac:)))

**mimi** 2014.02.12. 16:41:02

@Mr Long: @puhacica:

szétültetlek benneteket! :))))))))))

puhacica 2014.02.12. 16:41:28

@shakti_rom: a "jo husos" után már inkább semmit! :DDD

Latcho Rom 2014.02.12. 16:41:34

HA
get them off of my dick!!!!!! nembirom! :D

Mr Long 2014.02.12. 16:42:43

@Zoole[uk]: Azert nem ennyire :D

@**mimi**: HE! Meg nem is "ultunk" ossze!

Latcho Rom 2014.02.12. 16:43:56

@Zoole[uk]: kollega :-) voltam figurans az atkosban :-)

SzZoole 2014.02.12. 16:44:50

@Mr Long: a terkep olvasasban en is jo vagyok,szivesen dolgoznek ezen a vonalon,de nem tudom hogy kezdjek hozza,meghat a szakmai angolom sem a legjobb.

puhacica 2014.02.12. 16:45:04

@**mimi**: fiatalság, bolondság :D

Mr Long 2014.02.12. 16:47:56

@Zoole[uk]: Hat ebben sajnos nem tudok segiteni :( Az anyacegunk egy reszlege komplex lezeres merorendszereket keszit, ami mar inkabb programozas, mint meres, forgofejes lezer szkennelest csinalnak foleg. A rendes foldmerok meg olyan messze vannak ebben a projectban tolunk, hogy nem is talalkozom veluk szerintem sosem (de meg fonokom sem, kis halak vagyunk)

SzZoole 2014.02.12. 16:48:15

@shakti_rom: csak voltal?most mi vagy?:))))

Sütemény1975 2014.02.12. 16:49:31

@diggerdriver: nem, nyerges szerelvénnyel szállítunk, általában palettás árukat.

blackhairlady 2014.02.12. 16:50:46

@Mr Long: szerintem az MIT-hoz kellene valami eloiskolazotsag, a sportmenedzser szak nem biztos, hogy megfelelo belepo oda:))))))

blackhairlady 2014.02.12. 16:51:40

@puhacica: "férfiak csúnyájára "
Ez annyira aranyos:))))

SzZoole 2014.02.12. 16:55:13

@Mr Long: don't worry:)))
Most igy visszaemlekezve,eleget dolgoztam hoban,sarban,esoben,szelben meg tuzo napsutesben,mar nem is nagyon akarnam csinalni:)))A kenyelmes automban,jobban erzem magam:)))

puhacica 2014.02.12. 16:59:02

@diggerdriver: csúnyája válogatja, hogy csúnya-e. :)

blackhairlady 2014.02.12. 16:59:10

@tildy[UK]: Tildy, nagyon jo kepek, tenyleg szep helyen jartatok. En mondjuk telen biztos nem mennek, fazos vagyok, de nyaron barmikor:) Jo lehetett ez a hajon alvas, a muzeum is klassz, es ugy latom, ott is van 7 Eleven:)

Mr Long 2014.02.12. 16:59:51

@diggerdriver: mert meg csak csunyat lattak ezek szerint :D

Latcho Rom 2014.02.12. 17:00:56

@Zoole[uk]: torok kovet
kint torok kovet..

Mr Long 2014.02.12. 17:00:57

@Zoole[uk]: Na ezert mentem en is tervezonek par ev utan :DDD
Bar neha jo lenne azert kimenni, sokkkal egyszerubb a tepei sracokkal megbeszelni a dolgokat, mint a korlatozott mernokokkel :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.12. 17:03:38

@blackhair-lady: "es ugy latom, ott is van 7 Eleven:)"

Eszakon (Svedorszag, Norvegia, Dania, Finnorszag) szinte minden 50 000 lakos folotti telepulesen van legalabb egy. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.12. 17:07:07

@puhacica:
Ha csúnya akkor miért vagytok oda érte annyira?
:)))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.02.12. 17:07:31

@**mimi**: Az en sajatsagos elmeletem az hogy akkor elsz igazan kulfoldon valahol ha elmesz a helyi fodraszhoz. :)

Gondold vegig, meg ha 1-2 honapra is kuldenek valahova akkor sem mesz el a fodraszhoz, mondvan hogy majd "otthon" ugyis elmegyek a jol bevalt helyre. Inkabb nojon meg kicsit jobban, mint szokott. Ha valahol mashol elmesz fodraszhoz akkor az azt jelenti hogy mar te ott elsz. :)

Ez az en elemeletem, de persze a vegleges letelepedesre ez sem ad valaszt sajnos. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.12. 17:07:38

@puhacica:
Akkor én csak árja lehetek :)
Persze nem szégyen az, oda is befér, ahová @Mr Long: már nem... csak ne lenne az a kínos párbeszéd mindig:
- Szúr a szőröd... :(
- Az nem szőr!
- Jajjh ... ... ... húúúdenaaagy!

blackhairlady 2014.02.12. 17:09:13

@Don Kartasch: Megneztem kozben az oldalukat, valoban az egesz kontinensen megtalalhatoak. Dallasi a ceg.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.12. 17:09:17

@Don Kartasch:
Anyósom vágja a hajamat, aki a szomszéd utcában lakik... ilyenkor mi van? Azt jelenti talán, hogy még nem is költöztünk el? :)

2014.02.12. 17:12:13

Hat ez nagyon jo! Es Uruguay!!!! Jo volt olvasni

Mr Long 2014.02.12. 17:17:09

@Kövérmadár [swe]: :DDDDDDDDDDDDDDDDDD Mindig is kedvesek szoktak lenni a nok es korrigaljak a tevedesuk :DDDDDDD

SzZoole 2014.02.12. 17:17:53

@Kövérmadár [swe]: ja,meg azert olyan kicsi es puha,hogy ne fajon:))))
Masik:ha tudom hogy szuz vagy,tobb idot szanok rad.Ha tudom hogy tobb idod van akkor leveszem a harisnyat:))))

Latcho Rom 2014.02.12. 17:26:01

@Zoole[uk]: megnezted a tegnapi jogas linket/tegnapi topikban, vagy jopofizol itt egesz nap? :-)

SzZoole 2014.02.12. 17:27:49

@shakti_rom: kesobb,megyek a gyerekeket begyujteni.

2014.02.12. 18:10:26

Tetszett a poszt, fiatal koromban én is csináltam volna ilyesmit, ha lett volna rá lehetőségem, bár a heti 60 óra egyáltalán nem vonzó, némelyik ország sem. Ez egy alternativ életforma és akkor jó, ha valaki ezt önként és dalolva felvállalja, vagyis nem kényszeritő okokból. A posztolónak élvezi, ez a lényeg. :)

Az viszont érdekes hogy sokszor a kötött munkaidőben és biztos állással rendelkezőket illetik a "rabszolga" jelzővel. :) Szerintem épp a heti 35 órára lekötött, biztos állás a luxus, ahol duplán fizetnek, amint átlépted az óraszámodat. A hétvégékre, szabira, tervezni lehet, és a pihenő idő rendszeresen van beiktatva, ami az egészség szempontjából sem utolsó.

Ezt nem azért irom mert versenyezni szeretnék a kül. életformákkal, csak eszembe jutott. Mindennek van jó és rossz oldala...

2014.02.12. 18:11:17

@cougarcat: posztoló élvezi (dammit)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.12. 18:18:28

@**mimi**:

Akkor végleges, amikor te azt mondod. Ez nem vicc.

Latcho Rom 2014.02.12. 18:22:16

@maxval a gondolkodó birca: Mi a helyzet az EP valasztasokkal bulgariaban, max?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.12. 18:30:58

@Mirjam2: sajnos majdnem vegig esett az eso. Mi direkt telen mentunk, mert havat akartunk. A repulorol lattuk is. Skandinav tura elobb utobb befigyel, addig meg irigylem Kovermadart.
Nagyon kedvesek az emberek, segitokeszek, es minden tiszta!

Bejon a koedukalt wc/gendermentes neveles is , a magamfajta feminista lelkuletu embernek tokeletes hely. Nem veletlenul oda keszultunk.

A hajos muzeum pedig a Vasa museum, rogoton kifutas utan elsullyedt a hajo, mert felul voltak a nehezagyuk, a szel meg megbillentette.

puhacica 2014.02.12. 18:46:50

@diggerdriver: titekert, ferfiakert is odaig vagyunk, pedig allitolag eleg, ha csak egy fokkal vagytok szebbek az ordognel. ki ert ezt...? ;)

@Kövérmadár [swe]: :DDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.12. 18:55:29

@puhacica:
A közhiedelemmel ellentétben mi sem a lukért vagyunk oda.
Minden luk egyforma.
De a KERET, az más.
Azért vagyunk oda.
Minél többféle anál jobb.:)))))
Aztán lehet mondani hogy ''nekem elég az én jól megszokott aranykeretes tömöttszörüm''
Az csak rizsa.
:))))))))))))))

TilosazA (UK) 2014.02.12. 19:00:40

@@**mimi**: Mirjam2: Én úgy tudom, hogy akár 40 évig is lehetsz ideiglenesen külföldön. Már nem kell egyébként jelenteni sehol. Viszont ha van az embernek gyereke, aki otthon iskoláskorúvá válik, akkor el fogják kezdeni keresni, hogy ugyan hol van, és ilyenkor jön ez, hogy külföldön, nade akkor gyámhivatal, helyszíni szemle, stb. Dacára annak, hogy tulajdonképpen ideiglenesen élsz külföldön.
Azt meg lehet mondani, hogy igen, az uniós jogot kell figyelembe venni a magyarral szemben, ha nincs jogharmonizáció, de ez nem nagyon fog vigasztalni, ha a határon letartóztatnak, ahogy azt a Spanyolországban élő párt is. Utána már elég kényelmetlen elmagyarázni, és tisztázni hogy mi is van, még ha neked is van igazad. :/

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.12. 19:05:01

@TilosazA (En/Mum): Ok vegleges kulfoldre tavozast valasztottak, ott tenyleg szolni kellett volna.

Quercus a favágó 2014.02.12. 19:05:20

@puhacica:

A férfiak istenek.
A nők meg ateisták.

TilosazA (UK) 2014.02.12. 19:10:23

@tildy[UK]: Nade mi lesz ha annak válik 6 évessé a gyereke aki ideiglenesen költözött külföldre? És elkezdik keresni, merthogy nem vagy köteles szólni hogy EU-n belül hol vagy?

Latcho Rom 2014.02.12. 19:14:16

@QUERCUS: Ket labbal a penztarcadban jaro foldi angyalok.

KatRi 2014.02.12. 19:15:47

@cougarcat: Hehe, ha tudtam volna, hogy ekkora port kavar a "60 óra", nem is írtam volna a cikkbe. Szóval, eddig talán kétszer fordult elö, hogy ilyen sokat dolgoztunk egy héten, szerencsére nem ez az általános. /azt hiszem, nem is általános igazságként szerepel az írásban/. Az már sokkal többször elöfordul, hogy szombaton vagy akár vasárnap is dolgozunk. De azért nem 8-10 órát..
Persze embere válogatja, nekem/ nekünk inkább a "ninetosix" irodában üldögélés volt a halál, és ezért (is) váltottunk.
De ne tessék a 60órát általánosnak tekinteni!!:-)

Üdv,
Rita, a poszt írója

Latcho Rom 2014.02.12. 19:19:17

@KatRi: Irj mar valamit arrol hogy mi a konkret munkatok, nyelv amiben kodoltok, mielott draga jo Babettunk megpusztul :-)

Jo kis poszt volt, koszonet Kati.

KatRi 2014.02.12. 19:22:35

már válaszoltam neki, meg is köszönte, azt hiszem, mindenki elégedett:)

KatRi 2014.02.12. 19:27:36

Egyébként ezek mellett drónvideókat készítünk még, többek között a meglátogatott helyekröl is. (kisrepülögéppel készített légifelvételek)
A blogomon fenn vannak a videók, ha kíváncsiak vagytok!;)

Üdv,
Rita (ritravel.eu)
a cikk írója

puhacica 2014.02.12. 19:28:51

@diggerdriver: rettenetes tevedesben vagy, de felvilagositalak: minden lyuk mas!!! :)

@QUERCUS: nem hiszem en azt! :)

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.02.12. 19:30:04

És hol adóznak? Vagy hol válik adókötelessé a jövedelem?

skaven 2014.02.12. 19:30:14

@diggerdriver:

"Minél többféle anál jobb."
Freud sikongatva tapsikolna most. :)

SzZoole 2014.02.12. 19:36:35

@shakti_rom: na itt vagyok,megneztem a videot,de ezeket a modszereket mar ismerem es alkalmazom is minden nap fejmaszirozasal egybekotve,segiteni segit,de nem szunteti meg,csak enyhiti az en problemam mas jellegu,mint mar irtam a balesetkor serult az agyam es muteni is kellet.azert koszonom:))))

Latcho Rom 2014.02.12. 19:39:15

@Zoole[uk]: ok..tenger van, nezz korul, hatha mas is segit..
good luck bro

Latcho Rom 2014.02.12. 19:52:06

Hogy hogy lett a mai poswztbol egy penisz es vagina monolog, nem tudom.

Pedig a tavasz meg sehol.

2014.02.12. 19:52:15

@KatRi: Ha nem tetted volna be, akkor meg nem a valóságról irtál volna... Tisztában vagyok vele, hogy mivel jár a szerződéses munka - ha van munka, akkor nincs mese, nyomatni kell. :) Az rendben van, hogy neked a 9-5 a "halálod", igaz én erre különösebb okod nem látok. Nem mindenki "üldögél az irodában" aki 9-5. Szóval van annak az életformának is sok előnye, még akkor is ha neked nem nyilvánvaló. :)

KatRi 2014.02.12. 20:02:43

@cougarcat: az üldögélést nem pejoratív értelemben írtam! Nyilván sokféle irodai munka van, az én tapasztalatom nem volt olyan jó/mondhatni rossz volt/,ezért váltottam,meg persze az utazás miatt. ;-)

2014.02.12. 20:06:58

@KatRi: nagyon jo volt a posxt, remelem elvezitek Uruguayt

2014.02.12. 20:17:51

@KatRi: Az utazás és környezetváltás mindenképpen pozitivum. Új lappal kezdeni időről időre nagyon jó dolog. További sok sikert!

Quercus a favágó 2014.02.12. 20:19:17

@TilosazA (En/Mum):

2011. évi CXC. törvénya nemzeti köznevelésről

" bc) Magyarországon bejegyzett címét.

91. § (1) Magyar állampolgár engedély nélkül folytathat tanulmányokat külföldön és tankötelezettségét külföldi nevelési-oktatási intézményben is teljesítheti.

(2)256 A tanköteles tanuló tanulmányainak külföldön történő folytatását – a tanköteles gyermek nyilvántartása céljából – be kell jelenteni a lakóhely, ennek hiányában tartózkodási hely szerint illetékes járási hivatalnak, vagy, ha a tanuló már hazai iskolába beiratkozott, az iskola igazgatójának.

(3)257 A külföldi tanulmányok alatt a tanuló magyarországi tanulói jogviszonya szünetel, kivéve, ha tanulmányait magántanulóként Magyarországon folytatja."

92.§

" (9) A külföldön megkezdett és befejezetlen tanulmányok a magyar köznevelés iskolarendszerében folytathatók. A tanulmányok beszámításáról, továbbá a tanuló felvételéről az iskola igazgatója dönt.

(10) Ha a beszámítás kérdésében az iskola igazgatója nem tud dönteni, beszerzi az oktatásért felelős miniszter, szakképzés esetén a szakképesítésért felelős miniszter véleményét."

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 20:22:45

@Kövérmadár [swe]: Long intézi a hosszabbítót a serpáknál.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 20:24:07

@Mr Long: ez nálam egy taknyos szmájlinak látszik:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 20:27:24

@Zoole[uk]: a polgári jogban kiskorú, aki a 18. életévét nem töltötte be.

**mimi** 2014.02.12. 20:28:42

@Don Kartasch:

óóóóó...elég sajátos elmélet..:))))
de van benne valami :)

**mimi** 2014.02.12. 20:35:24

nahát nahát...kicsit elnéztem,és mik történtek itt:)))
Jó helyen járok?
Ez a HA vagy Valami egészen más???.)))))
Egész felvilágosult lettem (luk és keret meg miegymás ügyben )
D
itt vihogok magamban...a párom meg nem érti :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.12. 20:35:35

@skaven:
Na most rajtad kívül itt ember nincs aki szerint tévesztettem.
:)))))))))))))))))))))))

**mimi** 2014.02.12. 20:37:03

@shakti_rom:
deeee...nálunk már kopogtat a tavasz:)))
10-14 fok van,és hétvégére 17 is lehet!

Latcho Rom 2014.02.12. 20:38:57

@**mimi**: na akkor gyorsan lojj egy kepet nekunk, fagyos, sexless kanadaiaknak, lassuk! :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 20:43:08

@Zoole[uk]: szívesen.
a kiskorú / fiatalkorú elválasztása a büntetőjogban van.

**mimi** 2014.02.12. 20:44:01

@shakti_rom:
oks...de már csak holnap....mert itt besötétedett...:)
pszt....mert hamarosan jönnek a sötétségmérők, és nekem akkor annyi! :)))))))))

SzZoole 2014.02.12. 20:45:41

@**mimi**: persze hogy meleg van feletek,hiszen kozel van Paks:)))

SzZoole 2014.02.12. 20:51:35

@Babette_: Te aztan otthon vagy ebben a temaban,jogot tanulsz?

VHB 2014.02.12. 20:51:41

@shakti_rom: www.youtube.com/watch?v=rwMYcyo0slc&feature=youtube_gdata_player

Nem kép, de jó klip. Tavasz+drón is van benne, hogy ne legyek nagyon off. :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.12. 20:52:16

@puhacica: Sztori.

Valamikor ipari tanuló koromban volt egy gyakorlati tantárgyunk ami a fémmegmunkálást tanította. Fúrás faragás reszelés fűrészelés.
Például megtanították hogyan kell a vasfűrésszel bánni. Ha valaki nem húzta végig koppanástól koppanásig akkor odament a mester és azt mondta "figyelj ide azt a fűrészlapot az elejétől a végéig kifizettük, úgy használd".
Amikor fúrtunk valamit és a tanuló jelentette hogy kifúrta a lyukat akkor a mester odament vele a munkadarabhoz és azt mondta
-tapogasd meg szőrös?
-nem
-akkor furat

Tökfőzelék1 (törölt) 2014.02.12. 20:53:35

Olvastam a cikket, nem rossz, bár erős gyanúval élek, hogy csak a pasi dolgozik igazából, mivel a lány közgazdász, így ő inkább csak az utazás részét szervezi, minthogy dolgozna, illetve az egyszerűbb, különös képzettséget nem igénylő munkákat végzi ő.

"Marketinges munkák, webdesign, fordítások, reklám -és egyéb szövegek írása, SEO, vagyis keresöprogram optimalizálás, AdWords és egyéb internetes reklámkampányok, és nagyon kevés programozás is akad."
A marketinges munkákban esetleg segíthet, de ide nagyrészt kell anyanyelvi szintű német tudás, a webdesign-t valószínűleg a pasi csinálja, a fordításokban a német részt a pasi csinálja, a reklám- és egyéb szövegek esetében a német részt a pasi csinálja, a SEO-t valszeg a pasi csinálja, az AdWords-t is szerintem ő csinálja, az internetes reklámkampányokban a lány is tud valamit kezdeni a facebookon, a programozást szintén a pasi csinálja.

Annyiban dicsérendő, hogy a lány nem otthon ül és várja a sült galambot, közben pedig nem csak blogolgat. Az is árulkodó egyébként, hogy ilyen igényes blogot és hozzá facebook oldalt, valamint cikkeket is ír a lány, mert ha rogyásig lennének, illetve elnézést, maga a lány rogyásig (60 óra) lenne munkával, akkor nem szórakozna ilyenekkel.

M. Péter 2014.02.12. 21:00:47

@Mr Long: Az "honours degree" a rendes diplomát (BSc/BA) jelenti. Ha 5 éves magyar diplomád van, nyugodtan mondjad Masternek. Fontos, hogy ne hívd a diplomádat diplomának angolul, mert az egy 2 éves képzést jelent.

Valamikor az ordinary is tisztességes képzést jelentett, és az honours degree-ért emelt szintű vizsgát kellett tenni. Ma az honours degree a norma, az ordinaryt vagy a pass degree-t az kapja, aki a 3. évben megbukott, de azért néhány vizsgán átment. Skócia a kivétel, mert ott még vannak 3 éves, ordinary degree-t adó képzések, meg 4 éves, honours degree-t adók.

SzZoole 2014.02.12. 21:02:22

@Babette_: milyen iranyba fogsz szakosodni?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.12. 21:10:45

Na szóval...

kepkezelo.com/images/7zmx7z7vcnggzvlfzym.jpg

Az életben nem gondoltam volna hogy így is lehet élni de abszolút tetszik a dolog.
Tök jó poszt volt, érdekesen megírva.
Egy kicsit megint többet tudtam meg a világról.
Egyetlen lényeges momentum ami hiányzik és ez lerontja a poszt egészét.
Reggel óta nincs egy nyugodt percem mert Rita nem írta meg a lábméretét.
Ez tönkrevágta az egész írást és a napomat.
Mindent megírt értitek? MINDENT.
A lábméretét nem.
Sosebocsátommeg.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

puhacica 2014.02.12. 21:15:07

@diggerdriver: nos, mi ebbol a tanulsag? az, hogy manapsag a "furat" jellemzo. :)
na de hagyjuk is, ez nem az a blog es meg tavasz sincs, mint azt fentebb megallapitottak. :)

______________ (törölt) 2014.02.12. 21:18:59

én is hasonlót találtam ki magamnak, de szerintem érdemesebb hosszabb időt tölteni egy-egy helyen. már 11 hónapja egy helyen vagyok, de még nem unom. egy teljes évszaksorozatra a fényképezőmnek is igénye van. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 21:19:33

@Zoole[uk]: pedig az milyen jó lenne.
de sajnos a múltkor is lebeszéltek bennünket a földekről, "ne dobjuk ki a pályázatra a pénzt, megvan már annak a gazdája"...

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 21:22:38

off
hátha valaki még nem találkozott vele a fb-on:
www.youtube.com/watch?v=U7sEnH6I9Gw

SzZoole 2014.02.12. 21:22:56

@diggerdriver: ezt a csata kancat hol talaltad?Olyan mint egy Piccaso festmeny;a hona alatt hordja a mellet:)))Meg lisztben kene hempergetni hogy a lyukat,likat,lukat,odut megtalald rajta:)))

______________ (törölt) 2014.02.12. 21:24:01

@Babette_:
nyilván a szerző szerint lényegtelen a végzett tevékenység, azért nem írta le. nincs abban rossz, ha az emberek mást akarnak közölni, mint amire kíváncsiak vagyunk / lennénk.
bosszankodni sose érdemes. elvárásokat meg csak akkor illendő megfogalmazni, ha fizetünk a tartalomért. ;)

a kecsketenyésztés szerintem már évezredek óta nomád tevékenység, szóval hajrá! (magam is látens pásztor vagyok, bár "gulásként" már bizonyítottam.)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 21:26:16

@sorsolo: de próbálkozni lehet;)
látod, kaptam is választ.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.12. 21:27:46

@Zoole[uk]:
Jóvanna.
Ha ráülne a szádra akkor kapnál levegőt mikor fingik na de az micsoda levegő lenne...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.02.12. 21:31:12

@Babette_: ez igaz,ha nem vagytok eleg kozel a tuzhoz,akkor semmi esely.Hol tanulsz,Godollon vagy Debrecenben?

SzZoole 2014.02.12. 21:33:28

@diggerdriver: Digge,ez egy igazi tokgyalu,ha rad ulne le gyalulna a tokodet:)))

2014.02.12. 21:33:55

@Tökfőzelék1: Honnan tudod, hogy a lany nem tud anyanyelvi szinten irni nemetul? En pl. nem vagyok nyelvzseni es minden tovabbi nelkul el tudnam vegezni ezeket a feladatokat angolul, pedig nem az anyanyelvem. Probalkoztam is egy ideig internetnomadkodassal ami az elejen jol ment de sajnos angolul tul nagy volt a konkurencia es nem erte meg nekem tovabb csinalni. Ha nemetul tudnek anyanyelvi szinten, valoszinuleg mas lett volna a helyzet.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 21:36:58

@Zoole[uk]: egyik sem;)
godollőn egyébként nincs is jogászképzés.

______________ (törölt) 2014.02.12. 21:37:42

@ChristineK: egyetértek, ráadásul ha tovább maradnak, szerintem sokkal jobban fizető munkához is lehet jutni. ráadásul nem is kell hozzá 60 órát gürizni, így idő is van nézelődni.
igaz, én másodállásban aszkéta vagyok - legalábbis egy tisztességes fogyasztóhoz képest -, de a fizetésem 3/4-ét 4/5-ét félre tudom tenni. ergo 5 év munka után a jelenlegihez hasonló "fogyasztói életszínvonalon" 15-20 év szabadság (utazás vagy bármi egyéb) vár rám.

SzZoole 2014.02.12. 21:42:57

@Babette_: igazad van Godollon csak agrar foiskola van
Akkor hol ha nem titok?

SzZoole 2014.02.12. 21:46:26

@Babette_: ertem,ezek szerint Te egy titokzatos holgy vagy:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.12. 21:49:48

@Zoole[uk]:
Petrocellinél.
Ő keveri a...a maltert.
:)))))))))))))))))))))))

UK2011 2014.02.12. 21:50:04

@Tökfőzelék1: Kedves, Draga Tokfozelek !
Kedvellek ! De tenyleg !
Kezdettol olvasom a blogot, meg ha nem is sokat szolok hozza .
Te is hozzatartozol, mint ek a reshez. Azert megis... Nem unod meg ?
Nem talalsz egyeb fogast egy-egy poszton, mint hogy a no csak henyel ? Az ember(lanya) magabol indul ki, ahogy en is. Te is ?
Ahhhh, mit nem gondolok... Te biztosan nem... De akkor mibol ?
Honnan ez a merhetetlenul nagy negativ hozzaallas ? Vigyazz ! A rosszindulat/harag/irigyseg/negativ gondolkodas mely rancokat eredmenyez. Maradj fiatal !
Amugy sok sikert neked.

A posztolonak : csak eld a neked tetszo eleted ! Ne torodj a karogokkal. Koszi a posztot, jo volt olvasni. Gratula.

Mr Long 2014.02.12. 21:51:04

@charlieharper (NY, US of A): A tegnapi IT-rol jutott eszembe, hogy miert USofA-ba mentel egy par kinaitol megkerdezni az IT macskajeleit? Nem lett volna egyszerubb londonba elmenni a Chinatown-ba? Vagy ha ott nincs itt MCR-ben van es meg ihattunk volna par ale-t is. :D

______________ (törölt) 2014.02.12. 21:55:00

@macamuca [IHUN]:
erről popper péter jut eszembe.
"A múlt már nincs. A jövő még nincs. Egyetlen valóság: a jelen."
Gondolkodásunk fegyelmezetlensége következtében rengeteg fölösleges energiát pazarolunk el azzal, hogy túl sokat időzünk a múlt és a jövő irrealitásában. Régi sérelmeinken rágódunk, vagy visszavágyódunk elmúlt állapotainkba; az elképzelt jövővel ijesztgetjük vagy vigasztaljuk magunkat. Eközben elsiklunk az aktuális valóság, a jelen felett, nem éljük át kellő mélységben és intenzitással. Ezért sokat tévedünk és mulasztunk. A jelenre kell elsősorban odafigyelni.

Mr Long 2014.02.12. 21:55:18

@Babette_: Itt is mahinal valamit :) A ceges gepen egy statikuskent jelent meg, egy elpirulosat akartam belinkelni :)

Mr Long 2014.02.12. 21:59:04

@M. Péter: 7 feleves rendes diplomam (degree) van, bsc jo minositesu.

______________ (törölt) 2014.02.12. 22:02:15

@Kövérmadár [swe]:
azért még a diófakoporsó megvásárlása előtt olvasd el ezt is
;)
oriblog.blog.hu/2014/01/25/just_do_it_897

puhacica 2014.02.12. 22:04:13

@Zoole[uk]: de ha nem is talalod, legalabb oda hajtogathatsz ra, ahova jol esik. :D na de mostmar tenyleg befogom a szamat! :)

Mr Long 2014.02.12. 22:04:39

@Zoole[uk]: Pécsen is van jogaszkepzes, ha azt keresel. A kaposvarinak meg van mezogazdasagija.

SzZoole 2014.02.12. 22:08:13

@puhacica: ne fogd be jol all neked,en tudnam tovabb fokozni,de attol felek.hogy a HA megint sargalapot adna nekem:)))

SzZoole 2014.02.12. 22:12:08

@Mr Long: nincs ilyen ambiciom,csak probaltam baratkozni a Babettel aki nagyon titokzatoskodik.

Mr Long 2014.02.12. 22:15:40

@Zoole[uk]: Baszki itt akkora szel van, hal istennek nem esik most. Asszonyt majdnem belokte a kocsik ele delutan, utana meg majdnem felborult amig ment a buszmegallohoz. Elmentunk a belvarosba ugyet intezni, de ugy fajt az arcunk az esotol, olyan volt, mintha kicsi jegdarabokat fujna az arcunkba. Nagyon durva es most rendesen beindult a szelfujas, repul monden hirdetotablatol kezdve. Az egyik sikatorba epp a vasuti hidrol esett le valami szar, amikor elmentem este mellette.

SzZoole 2014.02.12. 22:23:49

@Mr Long: ne is mond en is tapasztalom,probaltam a felesegem autojat fel tolteni ablakmosoval azt hiszed tudtam,a szel folyamatosan elfujta a folyadekot a negyedet az utcara fujta meg ram.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.12. 22:25:53

@Zoole[uk]:
Puhacickó bevállalós csaj.
Képzeld el mi lenne ha valamelyikünk nickneve úgy kezdődne hogy "puha".
:))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.02.12. 22:29:20

@diggerdriver: huha ez meresz kijelentes,hogy bevallalos:)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.12. 22:46:03

@sorsolo:
Nagyon jó cikk, de nem tudtam végeni vele (belázasodtam estere :( ).

A korábbi hozzászólásoddal csak egyetérteni tudok!

2014.02.12. 22:48:35

@Mr Long: mert az egyik lehetoseg, hogy a kinai reszt es koreat kapom keg (igen, koreaiul is tudom mar). Uj kartyalap osztas van, valaki elment tolunk...

2014.02.12. 22:57:02

@Zoole[uk]: itt nem akarnal vezetni, hidd el. Hetvegen jonnek asszonyek, allitolag ujjabb vihar jon addigra hoval.

Mr Long 2014.02.12. 23:13:23

@charlieharper (NY, US of A): Hozzal toluk egy jo szezamos csirke receptet kerlek! Jo nagy gubanc lehet, ha lelepett a pemium osztas elott, vagy marha nagyot szakit mashol.

Sütemény1975 2014.02.13. 00:48:01

@tildy[UK]: "..gendermentes neveles"...

sok remek dolog van Svédországban, de ez pont nem tartozik azok közé..

M. Péter 2014.02.13. 01:44:37

@Mr Long: Arról nyugodtan mondhatod, hogy felér egy angol 2(i) BSc-vel, ha valahol ezt kérik.

blackhairlady 2014.02.13. 03:38:54

@charlieharper (NY, US of A): Holnapra mond havat nalatok, utana nem lesz, csak egy kis hideg.

BoGyesz 2014.02.13. 03:51:41

Az utazo bloggerek eleg jol tudnak keresni, ha ismert (leginkabb angol) nyelvu blogjuk van. Rengeteg ceg es ugynokseg hirdet az ilyen oldalakon. Mi havonta tobb ezer Dollart koltunk el hirdetesekre csak utazasi oldalakon.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.13. 09:37:29

www.buzzfeed.com/laraparker/inspiring-stories-of-people-who-left-normal-life-and-emba

(11 Inspiring Stories Of People Who Left Normal Life And Embarked On An Adventure)

vannak nagyon érdekesek, akik pl sok éve 100%-ban travel bloggingből élnek útközben (nemcsak a korábbi megtakarításaikból)

Mr Long 2014.02.13. 09:45:37

@M. Péter: "egy angol 2(i)" na ezt a reszt forditsad le kerlek. 2:1-re gondoltal?

Tucanus 2014.02.13. 09:51:53

Először is üdvözölném a blog.hu kitűnően teljesítő kollégáit, remélem netnomádként egy szibériai favágótelepről tolják, hogy nem tudom előhozni a nickemet.

Szóval, ugye én is netnomádként dolgozom már 5 éve és tulajdonképpen a legjobb létforma, ha elfogadja az ember, azokat a hátulütőket, amiket a @poszt is közölt. Klasszikus, hogy sokkal többet kell dolgozni, egy idő után átalakulnak a munkák, mert hiába a teljesítés, ha nem vagy ott a munkahelyen fizikailag, akkor nem tudsz résztvenni a folyosói pletykákban, nem tudsz törtetni, tehát előbb-utóbb kikopsz. Viszont, cserébe tényleg ott élhetsz, ahol akarsz. A személyes tapasztalatom az, hogy ha "szerény "az ember, akkor nem rossz élet ez. Pl. nem a legdrágább nagyvárosba kell költözni, hanem olyan helyre, ahol olcsóbb az élet. Te dolgozhatsz onnan, míg másnak utaznia kell onnan, stb. Paradicsomba sem szabad költözni, 3 hónapig bírtam a világ egyik legszebb óceánpartján, de telemegy a gép homokkal :D, meg akkor teljesen kivonul az ember a társadalomból, nem jó ilyen munka mellett a teljes nyugalom. Szóval az ideális vmi középút, de ebben a tartományban lehet csodákat találni. Ráadásul lehet mellette még más melót is vállalni, ahol még dolgozni is lehet. Ilyen például kisebb hotelekben/panziókban a portázás. Nekem nagyon bejött, hogy elvégeztem a dolgom, vártam a vendégeket, közben pedig írtam és csináltam a melót. Így emberek között is voltam(mert különben meggárgyul az ember otthon a gép előtt idegen környezetben) és teljesítettem is.
@BoGyesz: Elárulnál egy-két szempontot, hogy milyen feltételek mellett hirdettek/hirdetnek ilyen blogokban? AKár privátban is, csak pár szót, mert nagyon érdekelne, kíváncsi vagyok, hogy kb. hány olvasó kell az ilyesmihez, stb. köszönöm szépen.

2014.02.13. 10:19:00

@tildy[UK]: 'Bejon a koedukalt wc/gendermentes neveles is , a magamfajta feminista lelkuletu embernek tokeletes hely.'

Nekem is ez a legszimpatikusabb benne, de nehogy elaruld Maxnak! :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 11:16:08

@shakti_rom:

Ezekkel az a baj, hogy nem igazak. Mo-n eleve nincsenek stabil elkötelezettségű körzetek. Ez nem olyan, mint Anglia, hogy x városban 30 éve mindig valamelyik párt nyer. 1994-ben az egész ország MSZP-s volt, 2010-ben meg az egész fideszes.

Igen, lehet trükközni, de nem dönt el ez semmit.

Alapvetően a Fidesz messze a legnépszerűbb és ezért fog nyerni. Ha a ballib vezetne a Fidesz előtt, hatalmasat nyerne, UGYANEZZEL a választási rendszerrel.

Mr Long 2014.02.13. 11:38:21

@Mirjam2: Na ebben egyetertek Max-szal. A gender mentes neveles egy hulyeseg (szerintem).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 11:40:01

@Mirjam2: @tildy[UK]:
Furcsa módon nekem eddig a 2,5 év alatt soha nem szúrt szemet a feminizmus / gendermentes nevelés / bármi hasonló dolog.

Ami feltűnő, hogy több nő végez "férfias" munkát, pl. kamiont vezet (a cégnél számtalanszor látom), rendőrök, favágók (a svéd favágás is megér egy misét ugye). De erre csak azt tudom mondani, hogy ha igény van a munkájukra és nem büdös nekik csinálni, akkor sokkal jobban becsülöm őket, mint egy otthon tespedő nőt. A semmilyen munkánál bámilyen munka jobb, szerintem.

Az összes negatív dolog, amit hallottam, hogy a svéd kollégák elégedetlenek a feleségeikkel. De csak ennyi. Nem tudom, hogy pontosan mi van mögötte és így lehet a mi szemünkkel ez nem is probléma. Adunak pedig ott a import asszony, ha nagyon nem megy máshogy :)

Az egyik legfontosabb érvem Svédország mellett a népsűrűség: 20 fő/nkm. Nem sok ilyen van és érdekes módon mindig azok a helyek vonzottak, ahol hasonló vagy még kisebb (CAN, AUS).

Mr Long 2014.02.13. 11:40:02

@maxval a gondolkodó birca: Vannak elkotelezett varosok es azokban az elmult tizenx evben mindig ok nyertek. En is ilyenben laktam, asszony csaladja is ilyenben lakik es meg van sok hasonlo varos.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 11:41:39

@Mr Long:
Nem tapasztaltam ilyesmit itt, bár nem látok bele a családok belső működésébe. A lányok lányként öltöznek, a fiúk fiúként (gyerekek és felnőttek egyaránt).

Latcho Rom 2014.02.13. 11:48:34

@maxval a gondolkodó birca:

nem birlak ma reggel meghatni maximillian...talan majd a Tota

tablet.hvg.hu/w/20140213_Keleten_a_helyzet

Mr Long 2014.02.13. 11:55:47

@Kövérmadár [swe]: hat en olvastam par cikket regebben egy sved hazasparrol, akik gendermentesen neveltek, mondjuk hardcore vonalon. Konkretan olyan ruhat hordtak a gyerekek, amilyet akartak, nem zavarta oket, hogy a kisfiu kislany ruhaban van, mondtak majd a gyerek eldont mi akar lenni. Aztan majd 16 evesen Jozsika kibontja a kis szerelmet a takaro alatt es rajon, hogy Editke (XY kromoszomakkal) nem tudja befogadni rendeltetes szeru helyen a kis Jozsikat.
Nem a noi kamionsoforokkel van bajom, vagy a noi managerekkel/cegvezetokkel (amig nem lesznek total hulyek egy hetig minden honapban).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.13. 12:20:34

@Mirjam2: igazandibol mondjuk ha transznemu lennek, tuti ide mennek. Piszoarok nem voltak a wc-ben pl. es ugyanaz a wc volt noknek ferfiaknak. Hadd ne mondjam patyolattisztan.

@Kövérmadár [swe]: rengeteg apuka setalt + jattszott a gyerekevel, es azzal sem volt gond, ha epp kislany jatszott kisautoval.

Amugy parom anyukaja meg is jegyezte: miert nincsenek emberek az utcan? Tenyleg nyugis volt, pedig penteket, szombatot azt gondolna az ember, hogy porgos. De nem.
Ami meg fura volt, relative keves szupermarketet talaltunk, 7eleven persze volt tobb is, de szupermarket kevesbe.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 13:00:56

@Mr Long:
Rendben, ez így egy példa. 9,6 millió ember él Svédországban. Amerikában "nemrég" volt iskolai lövöldözés. Akkor most minden amerikai gyerek lövöldöni jár az iskolába?

Értem, hogy mit mondasz, de azért nem az az általános.

@tildy[UK]:
Stockholmot nem ismerem igazán. A környékünkön az a jellemző, hogy minden nagyobb bevásárlós hely a városhatáron van.
Mi számít szupermarketnek egyébként? Magyar CBA szerű boltok vagy pl. a Tesco/Cora?
Utóbbi méretű boltot még sehol nem láttam itt :)

Mr Long 2014.02.13. 13:07:08

@Kövérmadár [swe]: Akkor orulok, hogy nem ez az altalanaos, csak amolyan idealis gendermentes csaladkent voltak feltuntetve.

@tildy[UK]: A lanyok is tudnak pisilni a piszoarba, van nekik kulon eszkoz hozza, amolyan tolcser szeru. Szoval nem hatranyos megkulonboztetes veluk szembe a piszoar, bar eleve csak ferfi wckben van, szoval nem is ertem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.13. 13:16:41

@Kövérmadár [swe]: nem kell olyan nagynak lennie, de nem off -license, mint a 7eleven. Hanem mint mondjuk tesco local, kisebb spar, meg ilyenek.

@Mr Long: Tudom, lattam mar. Amirol beszelek, hogy senkinek semmi koze , hogy adott ember milyen nemu, nyugodtan be tud menni barmely wc-be nem nezik ki. Bar nem vagyok ferfi, de ha lennek, akkor sem feltetlen lennek kivancsi mas f...ra.

Mr Long 2014.02.13. 13:21:27

@tildy[UK]: Hidd el nem nezegetni megyunk oda masokat, nekunk is van, tudjuk azt bamulni, ha akarjuk :) A csajok sem nezegetnek egymas csunyajat, ha nem lennenek falak a budik kozt gondolom.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.14. 20:41:46

@Mr Long: En elhiszem, de akkor sem lennek kivancsi masera. Nem veletlenul vannak elzart falak a wcknel.

2014.02.14. 22:49:23

@Kövérmadár [swe]: Ez elegge szubjektiv, szerintem ha barhol mashol dolgoznal a vilagon, elegedetlenek lennenek a ferfi kollegaid a felesegeikkel :) En jelenleg csak nokkel dolgozom, ha tudnad napi szinten mennyit panaszkodik a ferjerol mindenki... Ilyen az elet, ez nem feltetlenul feminizmus-fuggo. Gondolom a meleg parok is panaszkodnak egymasrol idonkent.

2014.02.14. 22:53:22

@Mr Long: Ez mar csak igy van, van akinek bejon a gender-mentesites, van akinek nem. Mindenesetre erdekes, hogy 2 nobol kettonek (Tildy meg en) szimpatikus, mig 2 ferfibol kettonek (Max meg te) nem :). Lehet hogy azert mert a nok nem szeretnek elnyomva lenni...?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása