oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. február 12. 06:50,  Így élünk internetnomádként 381 komment

2014. február 12. 06:50 Határátkelő

Így élünk internetnomádként

Munka állandó lakhely nélkül, folyamatosan utazással, közben megismerve a világ különböző részeit – jól hangzik, ugye? Nos, az ilyen életmódot folytatók az internetnomádok. Közéjük tartozik mai szerzőnk, Rita is, aki az árnyoldalakról is beszámol.

Cím_A jelenlegi irodánk Montevideóban.jpgA jelenlegi irodánk Montevideóban

„Az én határátkelésem pontosan úgy kezdődött, ahogyan valószínűleg sok egykori egyetemistának és főiskolásnak, legalábbis mióta létezik az ERASMUS program.

Ezzel a programmal ugyanis az Európai Unió országaiban a felsőoktatásban tanulók fél vagy egy évet tölthetnek el amolyan cserediákként egy külföldi egyetemen.

2011-ben mentem ki Németországba, hogy fél évet egy kinti egyetemen töltsek, és ezzel - az államvizsgát leszámítva - be is fejezzem tanulmányaimat. A félév az egyetem mellett rengeteg bulival, más kultúrákkal és különböző nyelvekkel való ismerkedéssel, és a környék felfedezésével telt. Talán életem eddigi legintenzívebb időszaka volt.

Ennek az írásnak most nem ez a fő témája, így nem is részletezem az akkoriban történteket, ha viszont friss egyetemistáknak tippet adhatok: mindenképpen pályázzanak ERASMUS ösztöndíjra!

Kalandvágyból kint maradtam

A bajorországi egyetemi félév után az ottani életminőség és kereseti lehetőségek miatt - és persze kalandvágyamból is - Németországban maradtam, bár az élet, lakás- és munkakereső kelet-európai fiatalként kezdetben nem volt azért olyan könnyű.

Szerencsére a nyelvvel alapvetően nem volt problémám, így párszáz telefon és e-mailváltás után egy hónap múlva már lakhatással és munkával is rendelkeztem. Először turizmusban, aztán kicsit később a saját területemen kezdtem dolgozni.

Nem titkolom, hogy az utazgatás, európai híres helyek bejárása szerepelt az elsődleges tervek között, hiszen korábban főként anyagi okokból szinte sosem utaztam.

Óceánpart, Punta del Este, Uruguay.jpgÓceánpart, Punta del Este, Uruguay

Kinyílt a világ

Németország megadta a lehetőséget: egy negyven órás bejelentett munkával a szoba, élelmiszer és egyéb költségek mellett jutott pénz utazásra is. Természetesen próbáltam minél kevesebbet költeni, olcsó buszjegyeket vagy fapados járatokat választottam és utazáskor szinte mindig a CouchSurfinget, vagyis az ingyenes „kanapészörf" opciót választottam.

Mivel alapvetően a határátkeléssel nem az volt a célom, hogy pénzt gyűjtsek, és valamikor hazatérjek, így egyelőre csak annak örültem, hogy végre egy kicsit kinyílt a világ, és már nekem is vannak élményeim Rómában vagy Berlinben.

Pár hónap elteltével egy müncheni kávézóban megismertem a mostani barátomat, aki éppen arra készült, hogy önmagát szabadúszóként kipróbálja, és egy kicsit később elhagyja Németországot.

Nyugat- Európában létezik a következő kifejezés: internetnomád. Kicsit érdekesen hangzik, és előtte sohasem hallottam még. Ő akkoriban tudatosan készült arra, hogy hamarosan „modern nomádként" élje tovább az életét.

Kik is az internetnomádok?

Manapság sok ember van, aki interneten keresztül végzi a munkáját, legyen az weblapkészítés, fordítás, internetes marketing, írás minden formában vagy programozási feladatok. Egyesek szabadúszóként csinálják a felsoroltak valamelyikét, vagy akár többjüket egyszerre, és eközben útnak indulnak a világban.

Hallottam olyanokról, akik már másfél éve úton vannak, és ezalatt több mint húsz országban töltöttek már el több-kevesebb időt, miközben folyamatosan dolgoznak.

Ha nem is ennyire intenzíven, de valami hasonló volt a terve annak a srácnak, akit akkor megismertem, és aki azóta is része az életemnek. Vagyis munka állandó lakhely nélkül, folyamatosan utazással, miközben megismeri a világ különböző részeit.

Irány Dél-Amerika!

Szerencsém volt. Később kiderült, hogy nála bőven akad munka a fent felsorolt feladatokkal, még volt valamennyi félretett pénzem is, így én is be tudtam szállni az új életmóddal kapcsolatos tervezgetésbe és persze a munkába.

Gyakorlatilag tavaly július óta, tehát több mint hét hónapja ebben a rendszerben dolgozunk és utazunk egyszerre. Azóta eltöltöttünk hosszabb időt Frankfurtban, majd újra München következett, voltunk Berlinben, én utána Magyarországon is töltöttem pár hetet, majd december elején kezdetét vette az eddigi legnagyobb kaland, majd' hat hónap Dél-Amerikában, ahonnan most is írok.

Decemberben Argentínában két helyen töltöttünk el 10-10 napot, Karácsony óta pedig Uruguayban lakunk, de hamarosan indulunk tovább Brazíliába, és megyünk még Paraguayba és Chilébe is, mielőtt visszatérünk Európába.

Asado, vagyis szabad tüzön sütött hús Argentínában.JPGAsado, vagyis szabad tűzön sütött hús Argentínában

Többet dolgozunk, mint egy multinál

Szép itt az idő, hiszen éppen nyár van, szabadidőmben tanulok spanyolul, mert előtte nem beszéltem, és természetesen dolgozunk. Vannak hetek, amikor több mint 60 órát a laptop előtt töltünk, hiszen van megrendelés és munka is bőven. Ez tehát jó.

Az egyetlen, amire mindig minden szálláskeresésnél ügyelni kell, hogy legyen elérhető és gyors internet. Hiszen azon keresztül történik minden. Ha áramkimaradás van és valamit sürgősen el kell küldenem, akkor irány a helyi McDonalds vagy egy internetkávézó.

Persze félreértés ne essék: órában mérve szinte biztosan többet dolgozunk, mint mondjuk egy multinál dolgoznánk Németországban, és egyértelműen kevesebbet is keresünk.

Az élet viszont teljesen más, és mindig tartogat valami újat. Ha egy hely túl drága, vagy valamiért nem az igazi, akkor tovább lehet állni, vagy télen egy kicsit melegebb éghajlatra lehet húzódni.

Montevideo egyik terén.jpgMontevideo egyik terén

Ami nem jó benne

Természetesen vannak árnyoldalai is a dolognak, például az állandó barátok és család hiánya vagy hogy sokszor nem éppen úgy néz ki a szállásunk, ahogyan az az interneten szerepelt. Ezen kívül valamennyi plusz pénzt és idegeket mindig fenn kell tartani az esetleges nem várt kiadásokra...

Ha most megkérdeznétek, hogy pontosan meddig fog ez így menni, nem tudnék választ adni. Nyilván családot alapítani vagy komolyabb anyagi hátteret nem lehet ilyen módon megteremteni, de egy ideig még nem gondolkodunk a hosszabb távú letelepedésben. A mostani dél-amerikai túra utánra is van terv bőven, szívesen megnéznénk többek között Oroszországot és a Karibi térséget is..."

Ha szívesen olvasnál Rita további kalandjairól és terveiről, képekkel illusztrált utazó blogját ide kattintva éred el.

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország Argentína Uruguay

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr485810017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Latcho Rom 2014.02.12. 19:39:15

@Zoole[uk]: ok..tenger van, nezz korul, hatha mas is segit..
good luck bro

Latcho Rom 2014.02.12. 19:52:06

Hogy hogy lett a mai poswztbol egy penisz es vagina monolog, nem tudom.

Pedig a tavasz meg sehol.

2014.02.12. 19:52:15

@KatRi: Ha nem tetted volna be, akkor meg nem a valóságról irtál volna... Tisztában vagyok vele, hogy mivel jár a szerződéses munka - ha van munka, akkor nincs mese, nyomatni kell. :) Az rendben van, hogy neked a 9-5 a "halálod", igaz én erre különösebb okod nem látok. Nem mindenki "üldögél az irodában" aki 9-5. Szóval van annak az életformának is sok előnye, még akkor is ha neked nem nyilvánvaló. :)

KatRi 2014.02.12. 20:02:43

@cougarcat: az üldögélést nem pejoratív értelemben írtam! Nyilván sokféle irodai munka van, az én tapasztalatom nem volt olyan jó/mondhatni rossz volt/,ezért váltottam,meg persze az utazás miatt. ;-)

2014.02.12. 20:06:58

@KatRi: nagyon jo volt a posxt, remelem elvezitek Uruguayt

2014.02.12. 20:17:51

@KatRi: Az utazás és környezetváltás mindenképpen pozitivum. Új lappal kezdeni időről időre nagyon jó dolog. További sok sikert!

Quercus a favágó 2014.02.12. 20:19:17

@TilosazA (En/Mum):

2011. évi CXC. törvénya nemzeti köznevelésről

" bc) Magyarországon bejegyzett címét.

91. § (1) Magyar állampolgár engedély nélkül folytathat tanulmányokat külföldön és tankötelezettségét külföldi nevelési-oktatási intézményben is teljesítheti.

(2)256 A tanköteles tanuló tanulmányainak külföldön történő folytatását – a tanköteles gyermek nyilvántartása céljából – be kell jelenteni a lakóhely, ennek hiányában tartózkodási hely szerint illetékes járási hivatalnak, vagy, ha a tanuló már hazai iskolába beiratkozott, az iskola igazgatójának.

(3)257 A külföldi tanulmányok alatt a tanuló magyarországi tanulói jogviszonya szünetel, kivéve, ha tanulmányait magántanulóként Magyarországon folytatja."

92.§

" (9) A külföldön megkezdett és befejezetlen tanulmányok a magyar köznevelés iskolarendszerében folytathatók. A tanulmányok beszámításáról, továbbá a tanuló felvételéről az iskola igazgatója dönt.

(10) Ha a beszámítás kérdésében az iskola igazgatója nem tud dönteni, beszerzi az oktatásért felelős miniszter, szakképzés esetén a szakképesítésért felelős miniszter véleményét."

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 20:22:45

@Kövérmadár [swe]: Long intézi a hosszabbítót a serpáknál.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 20:24:07

@Mr Long: ez nálam egy taknyos szmájlinak látszik:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 20:27:24

@Zoole[uk]: a polgári jogban kiskorú, aki a 18. életévét nem töltötte be.

**mimi** 2014.02.12. 20:28:42

@Don Kartasch:

óóóóó...elég sajátos elmélet..:))))
de van benne valami :)

**mimi** 2014.02.12. 20:35:24

nahát nahát...kicsit elnéztem,és mik történtek itt:)))
Jó helyen járok?
Ez a HA vagy Valami egészen más???.)))))
Egész felvilágosult lettem (luk és keret meg miegymás ügyben )
D
itt vihogok magamban...a párom meg nem érti :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.12. 20:35:35

@skaven:
Na most rajtad kívül itt ember nincs aki szerint tévesztettem.
:)))))))))))))))))))))))

**mimi** 2014.02.12. 20:37:03

@shakti_rom:
deeee...nálunk már kopogtat a tavasz:)))
10-14 fok van,és hétvégére 17 is lehet!

Latcho Rom 2014.02.12. 20:38:57

@**mimi**: na akkor gyorsan lojj egy kepet nekunk, fagyos, sexless kanadaiaknak, lassuk! :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 20:43:08

@Zoole[uk]: szívesen.
a kiskorú / fiatalkorú elválasztása a büntetőjogban van.

**mimi** 2014.02.12. 20:44:01

@shakti_rom:
oks...de már csak holnap....mert itt besötétedett...:)
pszt....mert hamarosan jönnek a sötétségmérők, és nekem akkor annyi! :)))))))))

SzZoole 2014.02.12. 20:45:41

@**mimi**: persze hogy meleg van feletek,hiszen kozel van Paks:)))

SzZoole 2014.02.12. 20:51:35

@Babette_: Te aztan otthon vagy ebben a temaban,jogot tanulsz?

VHB 2014.02.12. 20:51:41

@shakti_rom: www.youtube.com/watch?v=rwMYcyo0slc&feature=youtube_gdata_player

Nem kép, de jó klip. Tavasz+drón is van benne, hogy ne legyek nagyon off. :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.12. 20:52:16

@puhacica: Sztori.

Valamikor ipari tanuló koromban volt egy gyakorlati tantárgyunk ami a fémmegmunkálást tanította. Fúrás faragás reszelés fűrészelés.
Például megtanították hogyan kell a vasfűrésszel bánni. Ha valaki nem húzta végig koppanástól koppanásig akkor odament a mester és azt mondta "figyelj ide azt a fűrészlapot az elejétől a végéig kifizettük, úgy használd".
Amikor fúrtunk valamit és a tanuló jelentette hogy kifúrta a lyukat akkor a mester odament vele a munkadarabhoz és azt mondta
-tapogasd meg szőrös?
-nem
-akkor furat

Tökfőzelék1 (törölt) 2014.02.12. 20:53:35

Olvastam a cikket, nem rossz, bár erős gyanúval élek, hogy csak a pasi dolgozik igazából, mivel a lány közgazdász, így ő inkább csak az utazás részét szervezi, minthogy dolgozna, illetve az egyszerűbb, különös képzettséget nem igénylő munkákat végzi ő.

"Marketinges munkák, webdesign, fordítások, reklám -és egyéb szövegek írása, SEO, vagyis keresöprogram optimalizálás, AdWords és egyéb internetes reklámkampányok, és nagyon kevés programozás is akad."
A marketinges munkákban esetleg segíthet, de ide nagyrészt kell anyanyelvi szintű német tudás, a webdesign-t valószínűleg a pasi csinálja, a fordításokban a német részt a pasi csinálja, a reklám- és egyéb szövegek esetében a német részt a pasi csinálja, a SEO-t valszeg a pasi csinálja, az AdWords-t is szerintem ő csinálja, az internetes reklámkampányokban a lány is tud valamit kezdeni a facebookon, a programozást szintén a pasi csinálja.

Annyiban dicsérendő, hogy a lány nem otthon ül és várja a sült galambot, közben pedig nem csak blogolgat. Az is árulkodó egyébként, hogy ilyen igényes blogot és hozzá facebook oldalt, valamint cikkeket is ír a lány, mert ha rogyásig lennének, illetve elnézést, maga a lány rogyásig (60 óra) lenne munkával, akkor nem szórakozna ilyenekkel.

M. Péter 2014.02.12. 21:00:47

@Mr Long: Az "honours degree" a rendes diplomát (BSc/BA) jelenti. Ha 5 éves magyar diplomád van, nyugodtan mondjad Masternek. Fontos, hogy ne hívd a diplomádat diplomának angolul, mert az egy 2 éves képzést jelent.

Valamikor az ordinary is tisztességes képzést jelentett, és az honours degree-ért emelt szintű vizsgát kellett tenni. Ma az honours degree a norma, az ordinaryt vagy a pass degree-t az kapja, aki a 3. évben megbukott, de azért néhány vizsgán átment. Skócia a kivétel, mert ott még vannak 3 éves, ordinary degree-t adó képzések, meg 4 éves, honours degree-t adók.

SzZoole 2014.02.12. 21:02:22

@Babette_: milyen iranyba fogsz szakosodni?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.12. 21:10:45

Na szóval...

kepkezelo.com/images/7zmx7z7vcnggzvlfzym.jpg

Az életben nem gondoltam volna hogy így is lehet élni de abszolút tetszik a dolog.
Tök jó poszt volt, érdekesen megírva.
Egy kicsit megint többet tudtam meg a világról.
Egyetlen lényeges momentum ami hiányzik és ez lerontja a poszt egészét.
Reggel óta nincs egy nyugodt percem mert Rita nem írta meg a lábméretét.
Ez tönkrevágta az egész írást és a napomat.
Mindent megírt értitek? MINDENT.
A lábméretét nem.
Sosebocsátommeg.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

puhacica 2014.02.12. 21:15:07

@diggerdriver: nos, mi ebbol a tanulsag? az, hogy manapsag a "furat" jellemzo. :)
na de hagyjuk is, ez nem az a blog es meg tavasz sincs, mint azt fentebb megallapitottak. :)

______________ (törölt) 2014.02.12. 21:18:59

én is hasonlót találtam ki magamnak, de szerintem érdemesebb hosszabb időt tölteni egy-egy helyen. már 11 hónapja egy helyen vagyok, de még nem unom. egy teljes évszaksorozatra a fényképezőmnek is igénye van. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 21:19:33

@Zoole[uk]: pedig az milyen jó lenne.
de sajnos a múltkor is lebeszéltek bennünket a földekről, "ne dobjuk ki a pályázatra a pénzt, megvan már annak a gazdája"...

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 21:22:38

off
hátha valaki még nem találkozott vele a fb-on:
www.youtube.com/watch?v=U7sEnH6I9Gw

SzZoole 2014.02.12. 21:22:56

@diggerdriver: ezt a csata kancat hol talaltad?Olyan mint egy Piccaso festmeny;a hona alatt hordja a mellet:)))Meg lisztben kene hempergetni hogy a lyukat,likat,lukat,odut megtalald rajta:)))

______________ (törölt) 2014.02.12. 21:24:01

@Babette_:
nyilván a szerző szerint lényegtelen a végzett tevékenység, azért nem írta le. nincs abban rossz, ha az emberek mást akarnak közölni, mint amire kíváncsiak vagyunk / lennénk.
bosszankodni sose érdemes. elvárásokat meg csak akkor illendő megfogalmazni, ha fizetünk a tartalomért. ;)

a kecsketenyésztés szerintem már évezredek óta nomád tevékenység, szóval hajrá! (magam is látens pásztor vagyok, bár "gulásként" már bizonyítottam.)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 21:26:16

@sorsolo: de próbálkozni lehet;)
látod, kaptam is választ.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.12. 21:27:46

@Zoole[uk]:
Jóvanna.
Ha ráülne a szádra akkor kapnál levegőt mikor fingik na de az micsoda levegő lenne...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.02.12. 21:31:12

@Babette_: ez igaz,ha nem vagytok eleg kozel a tuzhoz,akkor semmi esely.Hol tanulsz,Godollon vagy Debrecenben?

SzZoole 2014.02.12. 21:33:28

@diggerdriver: Digge,ez egy igazi tokgyalu,ha rad ulne le gyalulna a tokodet:)))

2014.02.12. 21:33:55

@Tökfőzelék1: Honnan tudod, hogy a lany nem tud anyanyelvi szinten irni nemetul? En pl. nem vagyok nyelvzseni es minden tovabbi nelkul el tudnam vegezni ezeket a feladatokat angolul, pedig nem az anyanyelvem. Probalkoztam is egy ideig internetnomadkodassal ami az elejen jol ment de sajnos angolul tul nagy volt a konkurencia es nem erte meg nekem tovabb csinalni. Ha nemetul tudnek anyanyelvi szinten, valoszinuleg mas lett volna a helyzet.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.12. 21:36:58

@Zoole[uk]: egyik sem;)
godollőn egyébként nincs is jogászképzés.

______________ (törölt) 2014.02.12. 21:37:42

@ChristineK: egyetértek, ráadásul ha tovább maradnak, szerintem sokkal jobban fizető munkához is lehet jutni. ráadásul nem is kell hozzá 60 órát gürizni, így idő is van nézelődni.
igaz, én másodállásban aszkéta vagyok - legalábbis egy tisztességes fogyasztóhoz képest -, de a fizetésem 3/4-ét 4/5-ét félre tudom tenni. ergo 5 év munka után a jelenlegihez hasonló "fogyasztói életszínvonalon" 15-20 év szabadság (utazás vagy bármi egyéb) vár rám.

SzZoole 2014.02.12. 21:42:57

@Babette_: igazad van Godollon csak agrar foiskola van
Akkor hol ha nem titok?

SzZoole 2014.02.12. 21:46:26

@Babette_: ertem,ezek szerint Te egy titokzatos holgy vagy:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.12. 21:49:48

@Zoole[uk]:
Petrocellinél.
Ő keveri a...a maltert.
:)))))))))))))))))))))))

UK2011 2014.02.12. 21:50:04

@Tökfőzelék1: Kedves, Draga Tokfozelek !
Kedvellek ! De tenyleg !
Kezdettol olvasom a blogot, meg ha nem is sokat szolok hozza .
Te is hozzatartozol, mint ek a reshez. Azert megis... Nem unod meg ?
Nem talalsz egyeb fogast egy-egy poszton, mint hogy a no csak henyel ? Az ember(lanya) magabol indul ki, ahogy en is. Te is ?
Ahhhh, mit nem gondolok... Te biztosan nem... De akkor mibol ?
Honnan ez a merhetetlenul nagy negativ hozzaallas ? Vigyazz ! A rosszindulat/harag/irigyseg/negativ gondolkodas mely rancokat eredmenyez. Maradj fiatal !
Amugy sok sikert neked.

A posztolonak : csak eld a neked tetszo eleted ! Ne torodj a karogokkal. Koszi a posztot, jo volt olvasni. Gratula.

Mr Long 2014.02.12. 21:51:04

@charlieharper (NY, US of A): A tegnapi IT-rol jutott eszembe, hogy miert USofA-ba mentel egy par kinaitol megkerdezni az IT macskajeleit? Nem lett volna egyszerubb londonba elmenni a Chinatown-ba? Vagy ha ott nincs itt MCR-ben van es meg ihattunk volna par ale-t is. :D

______________ (törölt) 2014.02.12. 21:55:00

@macamuca [IHUN]:
erről popper péter jut eszembe.
"A múlt már nincs. A jövő még nincs. Egyetlen valóság: a jelen."
Gondolkodásunk fegyelmezetlensége következtében rengeteg fölösleges energiát pazarolunk el azzal, hogy túl sokat időzünk a múlt és a jövő irrealitásában. Régi sérelmeinken rágódunk, vagy visszavágyódunk elmúlt állapotainkba; az elképzelt jövővel ijesztgetjük vagy vigasztaljuk magunkat. Eközben elsiklunk az aktuális valóság, a jelen felett, nem éljük át kellő mélységben és intenzitással. Ezért sokat tévedünk és mulasztunk. A jelenre kell elsősorban odafigyelni.

Mr Long 2014.02.12. 21:55:18

@Babette_: Itt is mahinal valamit :) A ceges gepen egy statikuskent jelent meg, egy elpirulosat akartam belinkelni :)

Mr Long 2014.02.12. 21:59:04

@M. Péter: 7 feleves rendes diplomam (degree) van, bsc jo minositesu.

______________ (törölt) 2014.02.12. 22:02:15

@Kövérmadár [swe]:
azért még a diófakoporsó megvásárlása előtt olvasd el ezt is
;)
oriblog.blog.hu/2014/01/25/just_do_it_897

puhacica 2014.02.12. 22:04:13

@Zoole[uk]: de ha nem is talalod, legalabb oda hajtogathatsz ra, ahova jol esik. :D na de mostmar tenyleg befogom a szamat! :)

Mr Long 2014.02.12. 22:04:39

@Zoole[uk]: Pécsen is van jogaszkepzes, ha azt keresel. A kaposvarinak meg van mezogazdasagija.

SzZoole 2014.02.12. 22:08:13

@puhacica: ne fogd be jol all neked,en tudnam tovabb fokozni,de attol felek.hogy a HA megint sargalapot adna nekem:)))

SzZoole 2014.02.12. 22:12:08

@Mr Long: nincs ilyen ambiciom,csak probaltam baratkozni a Babettel aki nagyon titokzatoskodik.

Mr Long 2014.02.12. 22:15:40

@Zoole[uk]: Baszki itt akkora szel van, hal istennek nem esik most. Asszonyt majdnem belokte a kocsik ele delutan, utana meg majdnem felborult amig ment a buszmegallohoz. Elmentunk a belvarosba ugyet intezni, de ugy fajt az arcunk az esotol, olyan volt, mintha kicsi jegdarabokat fujna az arcunkba. Nagyon durva es most rendesen beindult a szelfujas, repul monden hirdetotablatol kezdve. Az egyik sikatorba epp a vasuti hidrol esett le valami szar, amikor elmentem este mellette.

SzZoole 2014.02.12. 22:23:49

@Mr Long: ne is mond en is tapasztalom,probaltam a felesegem autojat fel tolteni ablakmosoval azt hiszed tudtam,a szel folyamatosan elfujta a folyadekot a negyedet az utcara fujta meg ram.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.12. 22:25:53

@Zoole[uk]:
Puhacickó bevállalós csaj.
Képzeld el mi lenne ha valamelyikünk nickneve úgy kezdődne hogy "puha".
:))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.02.12. 22:29:20

@diggerdriver: huha ez meresz kijelentes,hogy bevallalos:)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.12. 22:46:03

@sorsolo:
Nagyon jó cikk, de nem tudtam végeni vele (belázasodtam estere :( ).

A korábbi hozzászólásoddal csak egyetérteni tudok!

2014.02.12. 22:48:35

@Mr Long: mert az egyik lehetoseg, hogy a kinai reszt es koreat kapom keg (igen, koreaiul is tudom mar). Uj kartyalap osztas van, valaki elment tolunk...

2014.02.12. 22:57:02

@Zoole[uk]: itt nem akarnal vezetni, hidd el. Hetvegen jonnek asszonyek, allitolag ujjabb vihar jon addigra hoval.

Mr Long 2014.02.12. 23:13:23

@charlieharper (NY, US of A): Hozzal toluk egy jo szezamos csirke receptet kerlek! Jo nagy gubanc lehet, ha lelepett a pemium osztas elott, vagy marha nagyot szakit mashol.

Sütemény1975 2014.02.13. 00:48:01

@tildy[UK]: "..gendermentes neveles"...

sok remek dolog van Svédországban, de ez pont nem tartozik azok közé..

M. Péter 2014.02.13. 01:44:37

@Mr Long: Arról nyugodtan mondhatod, hogy felér egy angol 2(i) BSc-vel, ha valahol ezt kérik.

blackhairlady 2014.02.13. 03:38:54

@charlieharper (NY, US of A): Holnapra mond havat nalatok, utana nem lesz, csak egy kis hideg.

BoGyesz 2014.02.13. 03:51:41

Az utazo bloggerek eleg jol tudnak keresni, ha ismert (leginkabb angol) nyelvu blogjuk van. Rengeteg ceg es ugynokseg hirdet az ilyen oldalakon. Mi havonta tobb ezer Dollart koltunk el hirdetesekre csak utazasi oldalakon.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.13. 09:37:29

www.buzzfeed.com/laraparker/inspiring-stories-of-people-who-left-normal-life-and-emba

(11 Inspiring Stories Of People Who Left Normal Life And Embarked On An Adventure)

vannak nagyon érdekesek, akik pl sok éve 100%-ban travel bloggingből élnek útközben (nemcsak a korábbi megtakarításaikból)

Mr Long 2014.02.13. 09:45:37

@M. Péter: "egy angol 2(i)" na ezt a reszt forditsad le kerlek. 2:1-re gondoltal?

Tucanus 2014.02.13. 09:51:53

Először is üdvözölném a blog.hu kitűnően teljesítő kollégáit, remélem netnomádként egy szibériai favágótelepről tolják, hogy nem tudom előhozni a nickemet.

Szóval, ugye én is netnomádként dolgozom már 5 éve és tulajdonképpen a legjobb létforma, ha elfogadja az ember, azokat a hátulütőket, amiket a @poszt is közölt. Klasszikus, hogy sokkal többet kell dolgozni, egy idő után átalakulnak a munkák, mert hiába a teljesítés, ha nem vagy ott a munkahelyen fizikailag, akkor nem tudsz résztvenni a folyosói pletykákban, nem tudsz törtetni, tehát előbb-utóbb kikopsz. Viszont, cserébe tényleg ott élhetsz, ahol akarsz. A személyes tapasztalatom az, hogy ha "szerény "az ember, akkor nem rossz élet ez. Pl. nem a legdrágább nagyvárosba kell költözni, hanem olyan helyre, ahol olcsóbb az élet. Te dolgozhatsz onnan, míg másnak utaznia kell onnan, stb. Paradicsomba sem szabad költözni, 3 hónapig bírtam a világ egyik legszebb óceánpartján, de telemegy a gép homokkal :D, meg akkor teljesen kivonul az ember a társadalomból, nem jó ilyen munka mellett a teljes nyugalom. Szóval az ideális vmi középút, de ebben a tartományban lehet csodákat találni. Ráadásul lehet mellette még más melót is vállalni, ahol még dolgozni is lehet. Ilyen például kisebb hotelekben/panziókban a portázás. Nekem nagyon bejött, hogy elvégeztem a dolgom, vártam a vendégeket, közben pedig írtam és csináltam a melót. Így emberek között is voltam(mert különben meggárgyul az ember otthon a gép előtt idegen környezetben) és teljesítettem is.
@BoGyesz: Elárulnál egy-két szempontot, hogy milyen feltételek mellett hirdettek/hirdetnek ilyen blogokban? AKár privátban is, csak pár szót, mert nagyon érdekelne, kíváncsi vagyok, hogy kb. hány olvasó kell az ilyesmihez, stb. köszönöm szépen.

2014.02.13. 10:19:00

@tildy[UK]: 'Bejon a koedukalt wc/gendermentes neveles is , a magamfajta feminista lelkuletu embernek tokeletes hely.'

Nekem is ez a legszimpatikusabb benne, de nehogy elaruld Maxnak! :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.13. 11:16:08

@shakti_rom:

Ezekkel az a baj, hogy nem igazak. Mo-n eleve nincsenek stabil elkötelezettségű körzetek. Ez nem olyan, mint Anglia, hogy x városban 30 éve mindig valamelyik párt nyer. 1994-ben az egész ország MSZP-s volt, 2010-ben meg az egész fideszes.

Igen, lehet trükközni, de nem dönt el ez semmit.

Alapvetően a Fidesz messze a legnépszerűbb és ezért fog nyerni. Ha a ballib vezetne a Fidesz előtt, hatalmasat nyerne, UGYANEZZEL a választási rendszerrel.

Mr Long 2014.02.13. 11:38:21

@Mirjam2: Na ebben egyetertek Max-szal. A gender mentes neveles egy hulyeseg (szerintem).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 11:40:01

@Mirjam2: @tildy[UK]:
Furcsa módon nekem eddig a 2,5 év alatt soha nem szúrt szemet a feminizmus / gendermentes nevelés / bármi hasonló dolog.

Ami feltűnő, hogy több nő végez "férfias" munkát, pl. kamiont vezet (a cégnél számtalanszor látom), rendőrök, favágók (a svéd favágás is megér egy misét ugye). De erre csak azt tudom mondani, hogy ha igény van a munkájukra és nem büdös nekik csinálni, akkor sokkal jobban becsülöm őket, mint egy otthon tespedő nőt. A semmilyen munkánál bámilyen munka jobb, szerintem.

Az összes negatív dolog, amit hallottam, hogy a svéd kollégák elégedetlenek a feleségeikkel. De csak ennyi. Nem tudom, hogy pontosan mi van mögötte és így lehet a mi szemünkkel ez nem is probléma. Adunak pedig ott a import asszony, ha nagyon nem megy máshogy :)

Az egyik legfontosabb érvem Svédország mellett a népsűrűség: 20 fő/nkm. Nem sok ilyen van és érdekes módon mindig azok a helyek vonzottak, ahol hasonló vagy még kisebb (CAN, AUS).

Mr Long 2014.02.13. 11:40:02

@maxval a gondolkodó birca: Vannak elkotelezett varosok es azokban az elmult tizenx evben mindig ok nyertek. En is ilyenben laktam, asszony csaladja is ilyenben lakik es meg van sok hasonlo varos.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 11:41:39

@Mr Long:
Nem tapasztaltam ilyesmit itt, bár nem látok bele a családok belső működésébe. A lányok lányként öltöznek, a fiúk fiúként (gyerekek és felnőttek egyaránt).

Latcho Rom 2014.02.13. 11:48:34

@maxval a gondolkodó birca:

nem birlak ma reggel meghatni maximillian...talan majd a Tota

tablet.hvg.hu/w/20140213_Keleten_a_helyzet

Mr Long 2014.02.13. 11:55:47

@Kövérmadár [swe]: hat en olvastam par cikket regebben egy sved hazasparrol, akik gendermentesen neveltek, mondjuk hardcore vonalon. Konkretan olyan ruhat hordtak a gyerekek, amilyet akartak, nem zavarta oket, hogy a kisfiu kislany ruhaban van, mondtak majd a gyerek eldont mi akar lenni. Aztan majd 16 evesen Jozsika kibontja a kis szerelmet a takaro alatt es rajon, hogy Editke (XY kromoszomakkal) nem tudja befogadni rendeltetes szeru helyen a kis Jozsikat.
Nem a noi kamionsoforokkel van bajom, vagy a noi managerekkel/cegvezetokkel (amig nem lesznek total hulyek egy hetig minden honapban).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.13. 12:20:34

@Mirjam2: igazandibol mondjuk ha transznemu lennek, tuti ide mennek. Piszoarok nem voltak a wc-ben pl. es ugyanaz a wc volt noknek ferfiaknak. Hadd ne mondjam patyolattisztan.

@Kövérmadár [swe]: rengeteg apuka setalt + jattszott a gyerekevel, es azzal sem volt gond, ha epp kislany jatszott kisautoval.

Amugy parom anyukaja meg is jegyezte: miert nincsenek emberek az utcan? Tenyleg nyugis volt, pedig penteket, szombatot azt gondolna az ember, hogy porgos. De nem.
Ami meg fura volt, relative keves szupermarketet talaltunk, 7eleven persze volt tobb is, de szupermarket kevesbe.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.13. 13:00:56

@Mr Long:
Rendben, ez így egy példa. 9,6 millió ember él Svédországban. Amerikában "nemrég" volt iskolai lövöldözés. Akkor most minden amerikai gyerek lövöldöni jár az iskolába?

Értem, hogy mit mondasz, de azért nem az az általános.

@tildy[UK]:
Stockholmot nem ismerem igazán. A környékünkön az a jellemző, hogy minden nagyobb bevásárlós hely a városhatáron van.
Mi számít szupermarketnek egyébként? Magyar CBA szerű boltok vagy pl. a Tesco/Cora?
Utóbbi méretű boltot még sehol nem láttam itt :)

Mr Long 2014.02.13. 13:07:08

@Kövérmadár [swe]: Akkor orulok, hogy nem ez az altalanaos, csak amolyan idealis gendermentes csaladkent voltak feltuntetve.

@tildy[UK]: A lanyok is tudnak pisilni a piszoarba, van nekik kulon eszkoz hozza, amolyan tolcser szeru. Szoval nem hatranyos megkulonboztetes veluk szembe a piszoar, bar eleve csak ferfi wckben van, szoval nem is ertem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.13. 13:16:41

@Kövérmadár [swe]: nem kell olyan nagynak lennie, de nem off -license, mint a 7eleven. Hanem mint mondjuk tesco local, kisebb spar, meg ilyenek.

@Mr Long: Tudom, lattam mar. Amirol beszelek, hogy senkinek semmi koze , hogy adott ember milyen nemu, nyugodtan be tud menni barmely wc-be nem nezik ki. Bar nem vagyok ferfi, de ha lennek, akkor sem feltetlen lennek kivancsi mas f...ra.

Mr Long 2014.02.13. 13:21:27

@tildy[UK]: Hidd el nem nezegetni megyunk oda masokat, nekunk is van, tudjuk azt bamulni, ha akarjuk :) A csajok sem nezegetnek egymas csunyajat, ha nem lennenek falak a budik kozt gondolom.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.14. 20:41:46

@Mr Long: En elhiszem, de akkor sem lennek kivancsi masera. Nem veletlenul vannak elzart falak a wcknel.

2014.02.14. 22:49:23

@Kövérmadár [swe]: Ez elegge szubjektiv, szerintem ha barhol mashol dolgoznal a vilagon, elegedetlenek lennenek a ferfi kollegaid a felesegeikkel :) En jelenleg csak nokkel dolgozom, ha tudnad napi szinten mennyit panaszkodik a ferjerol mindenki... Ilyen az elet, ez nem feltetlenul feminizmus-fuggo. Gondolom a meleg parok is panaszkodnak egymasrol idonkent.

2014.02.14. 22:53:22

@Mr Long: Ez mar csak igy van, van akinek bejon a gender-mentesites, van akinek nem. Mindenesetre erdekes, hogy 2 nobol kettonek (Tildy meg en) szimpatikus, mig 2 ferfibol kettonek (Max meg te) nem :). Lehet hogy azert mert a nok nem szeretnek elnyomva lenni...?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása