oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. február 11. 06:48,  A járdán parkolni kötelező 297 komment

2014. február 11. 06:48 Határátkelő

A járdán parkolni kötelező

Mai szerzőnk, Fikusz Kukisz nem aprózza el, hiszen ez a negyedik posztja, és immáron a harmadik országból írja. Ezúttal Ciprus az úti cél, ahol sok egyéb mellett az is kiderült számára, hogy Magyarország szép és olcsó. Meg még sok egyéb más is...

cím_87.jpg

„Előzőleg már írtam három posztot, két különböző országból ide (az afganisztáni posztot ide kattintva olvashatjátok el), a Határátkelőre, így ez lesz most a negyedik poszt, és a harmadik ország, amiről írok, bár valójában az országokból is 4 van, a mostanit is beleértve, ahol az elmúlt 6 évben dolgoztam / dolgozom.

Páran talán emlékeztek, hogy fontolgattam az Emirátusokból való eljövetelt (a másik Emirátusokról szóló írás itt olvasható), családi okokból kifolyólag. Nos, 3 év után végre tett is követte a szót, és amikor lejárt a 3 éves vízumom, felmondtam a munkahelyemen. Igaz, először még beadtam a vízumhosszabbítási kérelmet, de azt is inkább csak a biztonság kedvéért, hátha mégis másképp alakulnak a dolgok.

A családom nélkül nem

Szóval tavaly novemberben adtam be a felmondásom, és elkezdtem letölteni a 30 nap felmondási időt. Ez alatt az otthoniakkal próbáltuk megtervezni a hogyan továbbot, de nem volt semmi kézzelfogható tervünk.

Egyet tudtam biztosra, mégpedig azt, hogy nem akarok több időt a családom nélkül tölteni. A fiam már elmúlt 2 éves, és alig ismer. Úgy voltam vele, hogy bárhová elmegyek, bármit megcsinálok, de azzal a feltétellel, hogy vihessem a családomat is.

A felmondási idő alatt nekiálltam munkát keresgélni, otthon is, és külföldön, szakmá(i)mon belül, és azon kívül egyaránt. Az otthoni kilátások nem voltak valami fényesek, csak úgy, mint azelőtt, mielőtt elindultam külföldre.

Be kellett látnom ismét, hogy nincs rám igény. Elküldtem pár jelentkezést ide-oda, és a végén Ciprusról jeleztek vissza, hogy interjúznának velem. Ez összejött, és kaptam egy állás ajánlatot, januári kezdéssel.

Decemberben hazautaztam, de mivel az ünnepekre való tekintettel semmi fontos dolgot nem tudtam elintézni kértem még 2 hét haladékot, amit megkaptam, így sikerült 1 hónapot otthon, a családommal tölteni.

A hobbim lett a munkám

Január közepén aztán elindultam, és 2 nap múlva már dolgoztam az új munkámban. A munka maga elég érdekes, főleg azért mert rengeteg újat tanulok, arról, ami egyébként is érdekelt már egy ideje.

Hogy pontosabban fogalmazzak, olyan munkát sikerült találnom, ami nem a szakmám ugyan, de foglalkoztam a témával az elmúlt 3 évben, mondhatni hobbi szinten, és most megkaptam a lehetőséget, hogy ezt, mint szakmát kitanuljam, miközben még fizetnek is érte. Ez a része vonzó, és érdekes, még ha sokat is kell dolgozni. Napi 10-12 óra az irodában, több tucat kollégával, a világ minden tájáról.

Mondjuk ez a része túl nagy újdonsággal nem szolgált, mert az előző munkahelyemen is volt vagy 1200 alkalmazott, legalább 40 országból, és a 12-15 órás munkanapok sem voltak ritkák. Igaz, ott sokat kellett utazni, és nem egy helyen volt az ember mindig.

Na, de a pozitívumok kb. itt ki is merülnek. Mármint nem a napi 12 óra munkában, hanem a lehetőségben, hogy tanulhatok valami újat, ami érdekel is.

utca_3.jpg

A városról már közel sincs annyi mesélni való, legalábbis az eddigi tapasztalatom az nem pozitív egyáltalán. Már elindulás előtt igyekeztem információt szerezni az internetről, így nem ért annyira váratlanul a dolog, sőt 4 éve Görögországban is dolgoztam, így a helyi mentalitás is ismerős, de valahogy mégis más testközelből megtapasztalni azt, amiről az ember előtte csak olvas, vagy van némi, halovány, idealizált emlékképe.

Az élővilág

Azt már az indulás előtti információszerzés közben megtudtam, hogy az itt igen gyakori, és minden háztartásban előforduló csótányok komoly gondot okoznak a frissen idetelepült idegeneknek (a helyiek már megszokták), ezért fel is vérteztem magam profi csótányirtó szerrel még otthon.

Hamar kiderült, hogy erre szükségem is van, mert a szinte új lakásban, amit kibéreltem, igen sok apró, és nem túl gusztusos lakótárs fogadott. Nekiálltam szépen, módszeresen kiirtani őket, az otthonról hozott csodaszerrel, így egy hét alatt eltűnni látszanak, ami remélem fenn is marad egy darabig.

A műveletet tervezem rendszeresen megismételni, mert amint hallottam, a nyár közeledtével őrületes mértékben elszaporodnak ezek a fránya kis szörnyek mindenhol. Szerencsére a ház, amiben lakom, nem túl nagy, csak 4 lakás van, valamint üzletek a földszinten, így remélem, hogy a szomszédban sem terem túl sok belőlük, és nem fognak mind átlátogatni hozzánk. Lehet, hogy érdemes lenne másodállásban felcsapnom rovarirtónak. :)

Szomszédok, és egyéb állatfajták

Az emeletünkön csak két lakás van, így egy szomszédom van csak. Pontosabban egy család, akik első ránézésre nem tűnnek extrémnek. Egy idősebb férfi, egy középkorú nő, valamint tinédzser lányuk. A konszolidált külső viszont néha csalóka, és a ház tőlük zeng minden nap.

Amíg egyedül vagyok nem zavar, de ha itt lesz a család is, lehet, hogy le kell halkítanom őket egy kicsit majd. Bár valószínű, hogy ez teljesen normális, és a helyi „kultúra" része, és nekem kéne alkalmazkodnom. Majd kipróbálom egyszer.

Közlekedés

Kezdjük ott a történetet, hogy Limassolban a tömegközlekedés egy szinte nem létező fogalom. Egyszer sikerült elcsípnem egy buszt, így eljutottam vele a város szélén lévő bevásárlóközpontba, de a buszon szerzett útikalauz szerint 15 percenként induló buszra vártam kb. fél órát.

Pontosabban sétáltam 15 percet a főúttal párhuzamosan, anélkül, hogy egyetlen árva busz is jött volna rajta, utána beálltam a buszmegállóba, és vártam még 15 percet, mire jött a busz. Igaz, erre is felhívták előtte a figyelmem, hogy ajánlatos egy autót beszerezni már az elején, mert máshogy nem jut el az ember sehová.

És itt kezdődik a második probléma. A görögös közlekedési morálról már van némi tapasztalatom, sőt, az arabról is, így elvileg nem kéne, hogy meglepődjek, de aztán mégis megteszem újra, és újra, minden nap.

Nem elég, hogy a rossz oldalon közlekednek, így mindig a másik irányból jön az autó, mint várom, de itt nem divat megállni a zebra előtt, sőt, sokan még a piros lámpa előtt is csak lassítanak, aztán szépen becsorognak a kereszteződésbe, és átslisszolnak, ha van annyi rés a keresztirányú forgalomban. Ezt a helyi járatos buszsofőr is simán megcsinálta.

Érdekesség az is, hogy nem minden lámpás kereszteződésben van lámpa a gyalogosoknak, így sokszor hazárdjátékkal felérő mutatvány átmenni a túloldalra. Szóval van kereszteződés lámpa nélkül, van, ahol az autósoknak van lámpa, a gyalogosoknak nincs, és szerencsére van néhány olyan is, hol van lámpa minkét közlekedő félnek.

Hol a gyalogos lámpa.jpgHol a gyalogosok lámpája?

Ami viszont a legjobban kiveri nálam a biztosítékot, az a notórius járdán parkolás. Ezt a mutatványt űzi idős, fiatal, férfi és nő egyaránt. És nem csak a fél autóval állnak fel, vagy a fél járdát foglalják el, hanem legtöbbször teljes szélességében, úgy, hogy nem csak a nálunk megszokott 2 méter nincs meg, hanem jószerével egy kismacska sem lenne képes elmenni a fal és a járdán parkoló autók között.

Van, amikor egész kocsisor parkol a járdán, szépen libasorban, mintha csak az lenne a parkoló. Bele sem merek gondolni, hogy egy babakocsit toló szülő kényszerül ezért az úttesten tolni a gyermekét, csak, mert a helyi parasztoknak (elnézést a parasztoktól a hasonlat miatt) derogál pár méterrel arrébb megállni a kocsival, és sétálni egy kicsit.

Parkoljunk a járdán 1.jpg

Parkoljunk a járdán 2.jpgParkoljunk a járdán! Lehetőleg mindkét oldalon!

Igaz, gyalogosból sincs túl sok, mert, részben kivagyiságból, részben a tömegközlekedés hiánya miatt, szinte mindenki autóval jár, és a gyalogos egy másodrendű állatfaj.

Egyelőre, és valószínűleg még egy jó darabig, én is ebbe a másodrangú, „puhatestű" kategóriába tartozom, mert egyszerűen képtelen vagyok megszokni a fordított közlekedést, és a hozzá párosuló közlekedési morált, így nem fogok autót vezetni egyhamar.

Bürokrácia

A közlekedéssel legalább egyenrangú probléma a helyiek munkához való hozzáállása, és ezzel párhuzamosan a hivatali ügyintézés. A jó Isten mentsen meg bárkit attól, hogy itt kelljen hivatali ügyet intéznie. 9-10 előtt még nem dolgoznak, 12 után már nem dogoznak, és közben sem szakadnak meg.

A Velük való találkozás elkerülhetetlen, ugyanis a közműveket át kell íratni a bérlő nevére, lakásbérléskor, egy nem kis összegű letét elhelyezése mellett. Nekem szerencsém volt annyiból, hogy csak a villanyt kellett, a víz maradt a tulaj nevén.

A helyi elektromos művekhez az ingatlanügynök társaságában mentem, tekintve, hogy semmi helyismeretem nem volt. 11 óra után tudtam elszabadulni a munkahelyről, és fél 12 körül kerültem sorra. Miután befizettem a 100 eurót az átíratásra, közölték velem, hogy rendben van, de más csak holnap kapcsolják be az áramot a lakásban, mert már délután van, én pedig későn jöttem.

Amikor finoman szóltam, hogy még bőven 12 előtt vagyunk, így nem beszélhetünk délutánról, akkor elmagyarázták, hogy igen, de nemsokára elmennek a kollégák ebédelni, aztán majd valamikor 2-3 körül visszajönnek, utána pedig már nem mennek ki címre. Ez annyira megtetszett, hogy azonnal megkérdeztem, hogy nincs-e felvétel a cégnél, de sajnos nemleges választ kaptam.

Az internet-mizéria

A következő élmény az internet beköttetése az adott lakásban, mivel, a közművekhez hasonlóan, ezek nem járnak a lakáshoz, hanem neked kell elintézni magadnak.

Böngészésem eredményeként 3 szolgáltató jöhetett volna szóba, akik vezetékes internetet, valamint kábeltévét szolgáltatnak. Ebből egy hamar kiesett, mert kiderült, hogy abban az épületben, ahol én béreltem lakást, nem nyújtanak szolgáltatást. Sajnáltam, mert az ő díjcsomagjaik viszonylag megfizethetőek voltak.

A második cég egyhónapos határidővel vállalta volna bekötést, így azt is dobtam, így maradt a nemzeti kábeltévé és internet szolgáltató, akik viszont horror áron szolgáltatnak. Valószínűleg színarany kábelen jöhet a tv és az internet, mert az áraik a legjobb jóindulattal sem nevezhetőek mérsékeltnek.

A bekötési díj lett volna kb. 170 euró + a díjcsomag havidíja, ami a választott csomag függvényében változó, de kb. 45 és 85 euró között mozog. Ezek természetesen olyan sebességű internetre érvényesek, ami nálunk talán Mátyás király idejében lehetett, így a legszerényebb számításaim szerint is ötszörös-tízseres áron van az internet, az otthonihoz képest. Rá kellett jönnöm, hogy el vagyunk ezekkel a dolgokkal kényeztetve Magyarországon.

Végső megoldásként a helyi mobilszolgáltatóhoz is benéztem, és megérdeklődtem, hogy milyen lehetőségek vannak. Bár van vezetékes internetük is, természetesen az én épületemben az nem elérhető, viszont kínáltak egy új mobil internet csomagot, mindössze havi 30 euróért 50 GB adatforgalomig, amivel a helyi viszonyok között gyorsan és kényelmesen lehet internetezni.

Persze, ehhez meg kell venni magát a dobozt, potom 130 euróért, így ezen nem spóroltam sokat a vezetékes internet bekötéséhez képest, de legalább mobil, és nem kell egy hónapot várni... Hittem én.

Mint kiderült, nem tudok ilyet venni, mert nem tudok prezentálni egy postai úton befizetett közüzemi számlát. Hiába volt nálam bérleti szerződés (kvázi lakcímigazolás, amit még a bankban is elfogadnak), a közművek átírásáról szóló szerződés, és kp-ben befizetett csekk, valamint fél tucat arcképes igazolvány, nem tudtam megvenni a csomagot.

Hiába mondtam, hogy a legelső számlám csak 2 hónap múlva jön, és csak akkor lesz befizetett postai csekkem, ez az apró tény nem hatotta meg őket annyira, hogy ne ragaszkodtak volna a dologhoz.

Elmentem tehát ugyanennek a cégnek egy másik üzletébe, ahol még rosszabb volt a helyzet, ugyanis tartózkodási engedély nélkül (amit a hosszú távon itt dolgozóknak kell kérni, ún. „yellow slip") semmit nem voltak hajlandóak adni. Érdekes, mert ennek a papírnak a hiánya nem merült fel az első helyen, sőt, máshol sem.

Nem adtam fel a dolgot, és elmentem egy harmadik üzletbe is, ahol hajlandóak voltak adni nekem egy ilyen internet csomagot, a meglévő dokumentumaimra is. A bibi ott kezdődött, amikor kiderült, hogy a cucc nem működik.

Három óra próbálkozás, és a telefonos ügyfélszolgálat többszöri hívása után (ahol persze nem tudtak érdemben segíteni) elmentem a másodjára meglátogatott üzletben, ahol még további 2 órán át próbáltuk életre kelteni a dobozt, de nem jött össze.

Valami isteni csoda folytán másnap mégis nekiállt a cucc működni, így azóta van internetem, ami a civilizációval való kapcsolattartás elengedhetetlen kelléke, valamint részben munkaeszköz is.

Árak - lakhatás

Ezt a részt röviden is meg tudnám fogalmazni: drága minden! Azért azoknak, akik ennél kicsit részletesebben kíváncsiak a témára, írok egy rövidebb listát.

Albérletet lehet találni 350 eurótól a csillagos égig. Az első kategória természetesen az egy szobás, bútorozatlan, nem túl jó környéken és / vagy épületben levő lakásokra értendő. A viszonylag normálisabb lakások 450 euró körül kezdődnek.

Aki nem évekre tervez, annak érdemes inkább bútorozott lakást kibérelni, mert mind a bútorok, mind pedig a háztartási gépek igen drágák. Igaz, van egy adok-veszek weboldal (bazaraki), ahol lehet vadászni olcsó használt cuccokat, de a minőség nem garantált.

Én egy bútorozott 70 nm-es, 2 szobás lakást bérelek 450 euró + rezsi áron, amiben minimális bútorzat van. Ezzel kapcsolatban is meggyűlt a tulajjal a bajom, mert amikor megnéztem a lakást, a bútorok fele nem volt ott, és mondták, hogy ha kiveszem, akkor hozzák.

Naivan belementem a dologba, a tulaj meg úgy gondolta, hogy a bútorozott lakás fogalma kimerül abban, ha a nálunk lomtalanítás idején kidobott bútoroknál rosszabb állapotú törött székeket, félig leszakadt ágyat, valamint nem működő mosógépet tesz be, és majd szedi be a bérleti díjat.

Ezen apró nézetkülönbség feloldása még mindig folyamatban van, a székek ki lettek cserélve, a mosógép pedig megjavítva, így már csak az ágy dolgában kell megegyeznünk, ami szerencsére nem annyira sürgős, mert csak akkorra fog kelleni, amikorra a családom is kiérkezik (a másik ágy szerencsére működik, bár az sem volt itt, amikor beköltöztem).

Azért arra kíváncsi leszek, hogy ha lakbérfizetéskor annyival kevesebbet adok, amennyibe egy használt franciaágy kerül, akkor is ennyire nyugodt, és ráérős lesz-e a tulaj.

A bútorok, háztartási gépek szintén drágák újonnan, így aki bútorozatlan lakást szeretne kivenni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, vagy böngészni a használtcikk oldalakon.

Kiadó lakás, és üzlethelyiség amúgy van bőven, mert a válság idején sokan hagyták el az országot.

Bevásárlás

A közeli hipermarketbe járok vásárolni, így az ottani árakat ismerem. Sok teszkós termék van náluk, amit viszont elvből nem veszek, így az afeletti, mérsékelt árú dolgokat szoktam vásárolni.

Van sok kisbolt is, amik későig tartanak nyitva, és tartós élelmiszerek, meg tartós egyebek kaphatóak, valamivel drágábban, mint a nagyáruházakban. Van Carrefour is, de oda, autó hiányában, még nem jutottam el.

Szóval, nálunk a hiperben az árak:

Kenyér 1-2.7 €
Péksütemény : 1-2 €
Joghurt, 3 db-os: 2,7-3 €
Kefír: 1,5-2 €
Tej, 1,5 liter: 1,9-2.1 €
Vasaló, kávéfőző, kenyérpirító, szendvicssütő: 25-30 €-tól (egy kis összehasonlítás: otthon a párom vett egy kis kávéfőzőt 1300 Ft-ért, itt ugyanaz kb. 20-25 €)
Ásványvíz, 6X1.5 liter: 2 €
Müzli, cornflakes: 2-4 €
Pick téliszalámi (!), 70 gramm: 3 €
Dobozos gyümölcslé, 1 liter: 1-2,5 €
Dobozos sör: 2-3 €
Sertéshús, csont nélkül: 5 €

Egyéb árak:

Buszjegy: 1,5 €
Gyros, kebab, egyéb ilyesmi, pitában: 4,5-6 €
Egész grill csirke körettel: 9,9 €
Pizza: 7-12 €
Friss gyümölcslé: 3-5 €
Mosógép, új: kb. 300 €
Ágy matrac, franciaágyra, új: a legolcsóbb helyen 200 €. Átlagos ár: 300 €-tól.
Komplett franciaágy (keret+matrac): a legolcsóbb helyen: 400 €. Átlag ár: 700 €-tól a csillagos égig.

Hogyan tovább?

Mint írtam, a váltás oka az volt, hogy a családom velem lehessen. Ez még nem történt meg, mert ők még mindig otthon vannak, de ha minden a tervek szerint halad, akkor 1 hónap múlva (március első felében) már itt lesznek velem.

Eredetileg a terv az volt, hogy hosszú tárva rendezkedünk be, olyan országban, ahol mindketten tudunk dolgozni, a fiunk pedig az otthoniaknál jobb körülmények között, több lehetőséggel a kezében nőjön fel.

A dolgok jelen állása alapján ez nem az az ország lesz, de azért megpróbáljuk, hogy meddig fog menni. Erre őszig van időnk. Addig ki kell találnunk, hogy itt tudunk-e maradni hosszabb távon, vagy hazamenjünk, vagy esetleg egy másik országban próbáljunk meg boldogulni.

Ha esetleg mégis a hazamenetel mellett döntünk, akkor sem leszek csalódott. Az elmúlt évek tapasztalataival, valamint a félretett anyagiakkal gazdagabban tervezhetjük a jövőt, ami mindenképpen több mint amivel elindultunk."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ciprus

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1005808219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morsels (törölt) 2014.02.11. 21:10:43

@geegee:
Hat persze. Eleg sokan, kulonben nem csinaltak volna. De ugy latszik ujra kezdtek.
A legtobb ember nem ert annyira a szamitogephez, hogy rogton atlasson a trukkon. Hatarozott fellepes, iranyitani akar egy olyan vallalat neveben, akiben elvileg megbizol es kulonbozo trukkokkel elhiteti veled, hogy o jot akar.
Szoval az alap szerintem nagyon jol ki van dolgozva, raadasul az eros indiai akcentus sem feltuno, hisz mindenki tudja, hogy sok cegnek van ott call centerje. Valoszinuleg ezert van az, hogy angol nyelvu orszagokba mentek ezek a hivasok leggyakrabban.

Szoval igen, konnyen el tudom kepzelni, hogy sok ember (plane idosebbek) elhiszik. Raadasul valami adatbazishoz is hozzafertek, merthat tudjak, hogy mi a neve annak, aki majd felveszi a telefont.

SzZoole 2014.02.11. 21:13:56

@Mr Long: dehogy,csak kivancsi vagyok az arakra,nem hiszem,hogy uzletelnek veluk,ahogy L von Richthoven irta "igazi"uzletemberek,meg egyebkent ettol jobb nem kene,mint ami most van:))))

morsels (törölt) 2014.02.11. 21:14:02

@UK2011:
Semmi baj, inkabb kerdezz haromszor, mint egyszer atverjenek.
De alapvetoen ez mindenre vonatkozik.
Peldaul van olyan scam, amikor egy e-mailt kapsz, amiben a bankod akar valami infot, be is tesznek egy linket, amire ha raklikkelsz, akkor az ugy nez ki, mintha tenyleg a sajat bankod (vagy mas szolgaltato) lenne.

Az alap hozzaallas az ilyesmihez mindig az, hogy a bankod (meg a tobbi szolgaltato) sosem ker semmilyen informaciot e-mailben. Maximum olyasmit tesznek, hogy latogass el egy linkre, amihez viszont be kell loggolnod. De ha felhivod oket es rakerdezel, nem fognak megsertodni.

Better safe than sorry.

smile750 2014.02.11. 21:16:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Egy keveset igen. És létezik törvényi előírás arra, hogy 2 m-t kell hagyni a gyalogosoknak. Naponta láttam közterületeseket büntetni is a parkolási szabályok be nem tartása miatt. Sőt, már azért is büntetnek, ha az út szélén a menetiránnyal szemben áll az autó, és nem menetirányt. Igaz, érdekes módon olyankor viszont mindig a közteres az ellenség, és nem a tilosban, vagy szabálytalanul parkoló. Itt, Limassolban viszont nem létezik közteres, és nem láttam még, hogy bárkit is megbüntettek volna ilyesmiért.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.11. 21:16:58

@diggerdriver:
Nem tudtam, de köszönöm az információt!

És te tudtad, hogy St. Thomas-on az út bal oldalán vezetnek, de a kormány is a bal oldalon van?
A taxis szerint azért, mert az út bal oldalával a britek előtt tisztelegnek, az autó bal oldalán lévő kormánnyal pedig a jelenlegi amerikai "uralom" előtt...

Érdekes...

morsels (törölt) 2014.02.11. 21:22:44

@borzimorzi:
Ja, meg akkor meg nem tudtam, hogy ez egy scam, csak egyszeruen hihetetlen volt a tortenet, amit eloadott (hogy egy Microsoft departmen hiv engem, mert jelzest kaptak, hogy virusos a gepem), aztan jott az Eventlog, meg hogy toltsek le egy programot, amivel megoldjak a problemamat.
Akkor mondtam neki, hogy 'you must be kidding' :-)

Es nem voltam a gepnel, egyszeruen oda akart ultetni. Tenyleg ramenosek, elhiszem, hogy at tudnak verni gyanutlan embereket. Elsore (mint emlitettem, nem hallottam errol a scamrol elotte) engem is meglepett, szoval el tudom kepzelni, hogy sokakat ra tudtak beszelni. Kidolgozott formatum volt, kb. olyan, mint amikor tech supportot hivsz es le vannak irva nekik a lepesek, amit adott esetben vegig kell csinalniuk.

wuaaa 2014.02.11. 21:27:32

@diggerdriver:
"....svédek csak 67ben tértek át a jobboldali közlekedésre?.."

..és erről már 55-ben népszavazást tartottak és akkor a nép 83%-a ellene is volt a változásnak. Aztán 7 évvel később mégis.. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.11. 21:27:41

Na szóval...

kepkezelo.com/images/kp2qkq1a6jhpbeqz4s69.jpg

Először is szeretném megköszönni mindenkinek a születésnapi jókívánságokat. A három nappal idősebb vén trotty nevében is.
:)))))))))))))))))))

A posztról.
Teljesen jó.
Mi a probléma? Az hogy nincs pozítív üzenete?
Végre valaki leírta hogy ugyan jó munkája van de minden egyéb szar.
Na aki ezen fanyalog az pontosan az akinek semmi se jó.
Egy őszinte poszt. Van eleje van vége van tartalma. Minden lényeges dolog le van írva benne.
Hol itt a hiba?
Figyelj ide barátom.
Ne hallgass másra csak rám. Egy fél évszázad heroikus küzdelme van mögöttem.
Jól írsz ne hátrálj meg. Tudom miről beszélek. Még ennyi Guinness után is.
Várjuk a következőt.

33621 2014.02.11. 21:31:45

@QUERCUS: Szerintem már belőled csak bányásszák! :-))))

puhacica 2014.02.11. 21:33:16

azt tudja valaki, hogy miert a szigeteken jellemzo inkabb a "forditott" kozlekedes?

33621 2014.02.11. 21:33:59

@puhacica: Nem rosz ge nem is jó!

33621 2014.02.11. 21:36:34

@Chamroe: Köszönöm és sok sikert az új állásodban!

smile750 2014.02.11. 21:38:02

@puhacica: Igen. Azért mert ez volt az eredeti közlekedés, és a kontinensen változtatták meg. A szigeteken, úgy mint Nagy-Britannia és Ciprus, nem voltak rákényszerülve, mert nem olyan nagy a határokon átívelő forgalom, így megtartották a baloldali közlekedést.

smile750 2014.02.11. 21:39:28

@diggerdriver: Ó, köszönöm.
Vedd úgy, hogy a születésnapodra sírtam össze ezt a posztot. ;)

Mr Long 2014.02.11. 21:40:08

@33621: Az elobbi link (diddi ajandeka) neked is szol!

morsels (törölt) 2014.02.11. 21:40:42

@puhacica:
Az igazsag az, hogy sokaig Europaban is baloldali kozlekedes volt, aztan azt hiszem a franciak miatt egyre tobben atvettek a jobboldalit. Magyarorszagon is csak 1941-ben vezettek be a jobboldali kozlekedest.

Namost a szigeteknel ez nyilvanvaloan nem volt olyan fontos, mint a kontinensen. Egyszeruen azert, mert nem voltak utak, ahol a hataron hirtelen at kellett menni az egyik oldalrol a masikra :-).

2014.02.11. 21:44:07

Koszonet a posztert. Europabol szamomra csak Szlovenia, Spanyolorszag illetve Gibraltar tunik elhetonek a Mediterran vilagbol. Meg Spanyolorszag is az eletvitelemnek hatareset.

SzZoole 2014.02.11. 21:47:34

@charlieharper (NY, US of A): mit csinalsz Te New Yorkban,ingatlant nezel?

L von Richthoven 2014.02.11. 21:49:18

@Zoole[uk]:
Ez az ország nem teljesen digitális még, hirdetéseket nézegetni felesleges, mert a fentiek alapján el tudod kepzelni, hogy mindegyik legalábbis a főnyereménnyel egyenlő árat kér a kecskeszaros, lelakott teknöjéért.... A leghatásosabb vásárlási stratégia az, hogy az utcán lerakott és rajta egy cédulával hirdetett autó tulajdonosát felhivod, ha tiz percet mond akkor egy ora múlva oda is ér... Megnézed, kerülsz vele egyet, ha gondolod, hogy megfelel akkor mondjuk ha kér ötezret, akkor azt mondod, hogy adok érte 2800 készpénzt, amit az orra alá is dugsz, hogy érezze a szagát...
Tízből kilenc belmegy, mert már ugyis adósságai vannak, az autót már hetek óta nem tudta megtankolni stb. stb. Kicserélitek a papírokat, te elmégy az autóval kitakarittatni a dzsuvát, Ő pedig betér az első fogadóirodába vagy internetkaszinóba ahol gondolván, hogy megduplázza, de inkább elveri az összes pénzt.... Ez itt így megy!

UK2011 2014.02.11. 21:49:18

@morsels: ilyen emailt mar kaptam par eve... azonnal el is takaritottam. Aztan mar nyertem az amcsi lotton is ! Ott annyira kilogott a lolab, hogy valoban hangosan nevettem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.02.11. 21:49:18

@smile750: "És létezik törvényi előírás arra, hogy 2 m-t kell hagyni a gyalogosoknak. Naponta láttam közterületeseket büntetni is a parkolási szabályok be nem tartása miatt."

Sajnos a törvényi előírás egy dolog, a valóság egy másik. Nem mondom, hogy Budapesten mindenhol megsértik ezt a előírást, de ahol nem elég széles a járda, ott rutinszerűen. Nincs annyi közterületes, hogy minden szabálysértőt megbüntethessenek.

Kb. 25 évet éltem Budapesten, de lehet, hogy te és én teljesen eltérő helyeken jártunk. :)

L von Richthoven 2014.02.11. 21:49:18

@smile750:
Törvényi előírás? Ne röhögtess!!!!!
Abban az országban ahol a Legfelsőbb Bíróság ítéletét egy minisztérium nem akarja betartani, és ez a természetes, ott ne várj arra, hogy parkolási problémákkal foglalkoznak majd.
Egyetlen veszély van csak, ha tudják rólad, hogy külföldi vagy, akkor jobb vigyázni, mert természetesen léteznek törvények, de az évek során ugy látom ezek csak a külfödiekre vonatkoznak....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.11. 21:55:08

@Mr Long:
Köszi. Jó lenne kettőnknek.
Mármint a csajnak meg nekem.
:))))))))))))))))

SzZoole 2014.02.11. 22:11:16

@L von Richthoven: koszi,kozben mar neztem a autotrader cyprus oldalat,es csak egy olyat talaltam,mint amilyen nekem van,de az is dragabban van mit itt es a rendszama is angol volt ha jo lattam,nem latok benne uzletet,de azert koszi.
Erdekes mentalitasu emberek elnek ott,Te hogy birod oket?

SzZoole 2014.02.11. 22:13:22

@diggerdriver: ugyan Digge,Te korodnal fogva,mar nem biztos hogy birnal vele:)))))

2014.02.11. 22:16:51

Ha esetleg valakit erdekel, ez kinaiul az IT: 信息科技

33621 2014.02.11. 22:19:40

Egy kis ország imázs, vagy inkább Budapest imázs! Tudom hogy nem a leg újabb de szerintem nem rossz.
budapest.postr.hu/oruletesen-lelkes-video-budapestrol

Mr Long 2014.02.11. 22:21:39

@charlieharper (NY, US of A): Az IT nem ket betu? Ez kicsit hosszabb...

morsels (törölt) 2014.02.11. 22:22:15

@charlieharper (NY, US of A):
Tenyleg, eleg nehez elkepzelni, hogy acronymokat lehet irni kinai jelekkel.
Nade amit ide tettel, azt hogyan kell olvasni? Balrol jobbra, jobbrol balra, vagy fenntrol lefele?

na4 2014.02.11. 22:23:24

Ciprus = görög moslék. Nem csoda, hogy itt tartanak. Ebbe rendesen belehúztál.

2014.02.11. 22:26:37

@Mr Long: @morsels: jogos. En sem hittem el, ugyhogy letettem tobb kinai ele is, de kindenki ugyanazt mondta. Csak az elejere emlekszem hogy mondom; szin (osszeszoritott szajjal), a masik szotagra nem. Az egesz kimondva 2 szotagnak hangzik.
Meg sem mertem kerdezni, hogy irom le, hogy egy Big Macet, krumplival

01234567 2014.02.11. 22:26:52

@smile750: Az arabbal zrikolódtam, csak ezt az egy írásod olvastam, nekem furcsa volt hogy olyan dolgokon kiakadsz amik egy ilyen kultúrájú(mediterrán-balkáni-déli)országban szerintem hétköznapiak. Nem értettem akkor miért nem Skandináviában, Svájcban, Ausztriában próbálkozol. Azt meg aztán végképp nem értettem mitől kulturáltabb, élhetőbb sokkal Mo. Ciprustól neked. Vagy rég jártál itthon, vagy jobban körbe kéne nézned, mert már itt sem jobb.

puhacica 2014.02.11. 22:30:52

@smile750: @morsels: hat ez soha eszembe se jutott volna! :) koszonom!

morsels (törölt) 2014.02.11. 22:31:31

@charlieharper (NY, US of A):
Hat mivel a kinai irasjelek szimbolumok, igy azt hiszem nekik az acronym, vagy abbreviation ertelmetlen.
Az angolszaszok (foleg amerikaiak) meg imadnak mindent roviditeni :-)

SzZoole 2014.02.11. 22:39:29

@Mr Long: "az IT ket betu nem?"
Nem.A kinaiak jol irjak negy betu: AJ TI:)))))

2014.02.11. 22:39:37

@morsels: na itt van 信息科技

信 - trust, believe; letter
息 - rest, put stop to, end, cease
科 - section, department, science (na gondolom ez itt az information)
技 - skill, ability, talent, ingenuity (ez olyan toltelek szonak nez ki)
处 - place, locale; department (ez magatol ertedodik, ez a jel ok)
Az elso ket jelet akar el is lehetne hagyni, de igazabol megsem!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.11. 22:42:53

@charlieharper (NY, US of A): a kínai írásjelek szótagok. ez négy szótag. nyilván az information technology fordítása, nem az, hogy ájtí. hű milyen érdekes meg fura, hogy más nyelveken másképpen mondanak dolgokat.
kicsit röhejes.

2014.02.11. 22:44:44

@Chang Yai: biztosan furcsa lesz, de teljesen tisztaban vagyok vele.

morsels (törölt) 2014.02.11. 22:50:16

@charlieharper (NY, US of A):
Szerintem meg nem.
Gondolj bele a te ceged IT departmentjebe.
You have to trust them, believe in them and they put everything to rest, stop everythind, end everything (intruders)... that's their job.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.11. 22:51:07

@Zoole[uk]:
Igazad van, én már félig impotens vagyok.
Húzni még tudom de tolni már nem.
:)))))))))))))))))))))))))

2014.02.11. 22:53:35

@morsels: mar valaszolni sem merek, megint fogok kapni valami condescending kommentet

33621 2014.02.11. 22:55:24

@diggerdriver: Vagyis a puhaságod sem a régi már:-)
Mit mond a nagyképű impotens?
Az enyém már verhetetlen!

morsels (törölt) 2014.02.11. 22:57:02

@charlieharper (NY, US of A):
Najo, en sem mertem irni azt, hogy mennyire lehet megbizni az IT-ban... ben.
Meghat kinek mit jelent.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.11. 22:58:22

@33621:
Itt most mit kéne nézni?
Látok egy vasútépítést.
Az előtérben egy összeszerelt sínpár amit majd a helyére tesznek.
Vagy a Nyugati Téri felüljárót kéne belelátnom?
:))))))))))))))))))))

smile750 2014.02.11. 23:00:33

@01234567: Nem akadok ki, csak összevetem a különbségeket. :)
Személy szerint szívesen mennék skandináv országba, ezen kívül pedig Hollandia, vagy Németország állna hozzám közelebb, mint mondjuk Ciprus, de itt kaptam munkát, így itt vagyok. Remélem egyszer majd leszek abban a helyzetben, hogy mind az országot, mind a munkát én választhatom meg, teljesen szabad elhatározásból, hogy hol, és mit akarok csinálni. Addig pedig maradnak a kompromisszumok. Jó országban, jó melót végezni nem kunszt. Szar országban jó melót, vagy jó országban szar melót végezni már nagyobb kihívás, mert ott elviseled az egyiket a másikért cserébe. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.11. 23:02:11

@charlieharper (NY, US of A): gondolom, ezért sem értem ezt a cinikus vonalat itt. de biztos, mert hajnal van már megint.
egyébként kínaiul is működik az, hogy a sandwich az nem feltétlen homokos boszorkány, csak mert a szótagjai együtt véletlen pont úgy hangzanak. (kínai szendvics - sanmingzhi, szétszedve csak úgy három fény gyógymód lenne). még az is lehet, hogy a fenti jelek közül a két első együtt teljesen mást jelent, mint külön-külön (ahogy a szar+vas is más, mint a szarvas). nem néztem utána. ahhoz még most is lassú a net :-(

2014.02.11. 23:11:21

@smile750: Afghanisztan, Dubai, Ciprus. Azert latszik a javulo tendencia. Elobb utobb kikotsz egy olyan orszagban, ahol szeretsz is dolgozni!

morsels (törölt) 2014.02.11. 23:12:02

@Chang Yai:
Mondjuk ahhoz kepest, hogy gyerekekkel foglalkozol, eleg gyorsan felkapod a vizet. Vagy pont azert?

Ilyenkor szoktak megkerdezni (es vicc, szolok elore), hogy iszol te eleget?

morsels (törölt) 2014.02.11. 23:13:26

@charlieharper (NY, US of A):
Azert latszik, hogy ki figyel a tendenciara :-)

Latcho Rom 2014.02.11. 23:14:54

@Zoole[uk]:kicsit kesve de gyuhet a kv, szetfagytam..-21 korul

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.11. 23:18:03

@morsels: biztosan igazad van. és ilyenkor szoktam megfogadni, hogy nem kommentelek többet.
meg se akarom megpróbálni elmagyarázni, mi a bajom.
tendenciák, na itt is vannak. hogy mi a kis aranyos hátbaveregetem vicceske, meg milyen országokkal és témákkal lehet szalonrasszistázni. még pont itt is.
hagyjuk.
holnap alszom és kussolni fogok és megpróbálok szépen elhúzni a fenébe, mert tényleg egyre több minden csak irritál.

SzZoole 2014.02.11. 23:22:54

@shakti_rom: ha az esti gepet elered,reggelre ide ersz,en friss forro kaveval foglak varni:)))
-21,az nem semmi,itt +6 volt ma,de az eso majdnem vizszintesen esett,akkora szel volt

morsels (törölt) 2014.02.11. 23:25:09

@Chang Yai:
Volt egy kanadai munkatarsam, akivel hulyultunk.
Egyszer magyarazok neki valamit, aztan ramnez es az en akcentusomat utanozva azt mondja nekem:
"I don't understand a word what you are saying".
Szotagolva, lassan.
Persze tudtam, hogy ertett mindent.
En meg felmutattam a kozepso ujjamat es kerdeztem tole, hogy:
"Do you understand this?"
Mire elkezdett rohogni es mondta, hogy:
"I understand perfectly"

De nemreg volt egy kinai kollegam, aki fotokat mutatott, mert a csaladjaval Kinaba latogatott es mutatja nekem, hogy ez az iskola, ahova jart.
En meg kerdezem tole, hogy honnan lehet tudni, hogy ez iskola? Mire mondja, hogy hat oda van irva a falra.
Mondom neki, hogy ahhh.... azt hittem graffiti.
Es nem sertodott meg, eszebe sem jutott, hogy rasszista lennek, meg hat en sem azert mondtam, mert az lennek.
De te valami miatt mindenbe belelatod.

morsels (törölt) 2014.02.11. 23:27:53

Most tenyleg eltunt egy hozzaszolasom?

2014.02.11. 23:30:36

@morsels: most ujra atolvastam, amit irtam. Biztosan szuksegem van egy Diversity trainingre, merthogy ebven nem latok semmi rasszistat. Persze lehet, ja azt mindom sotetedik az egbolt, mar nem kek, az is rasszista.
Majd megkerdezem itt a HR vezetot

morsels (törölt) 2014.02.11. 23:34:07

@charlieharper (NY, US of A):
Nos, volt itt jopar hozzaszolas, amit lehet rasszistanak minositeni, ha epp arra erzekeny, de a tiedbe eleg nehez lenne szerintem is belemagyarazni.
Persze en nem vagyok HR-es.
Meg most a magyar, vagy a burmai HR-est kerdezed meg?

Latcho Rom 2014.02.11. 23:36:29

@Zoole[uk]: csak a nyari angliat ismerem egy kicsit, ernyot nem kellett nyitni..
a joisten igazsagos, ladde..mindenutt ad az embereknek egy kis szart, mert attol leszunk jobbak..NOT :)

tudom te nem londoni vagy, de van a varosban magyar templom, templomok?

2014.02.11. 23:41:46

@morsels: szerintem itt nincs magyar HRes.

33621 2014.02.11. 23:45:35

@diggerdriver: Lehet hogy a Nyugati téri felüljáró szerű problémáról van szó. Ha egyenesbe húznák a két sínpárt akkor lenne esetleg benne egy irány hiba, ami valószínűleg nem jó és nem megengedett, főleg egy nagy sebességű pályán.

SzZoole 2014.02.11. 23:46:03

@shakti_rom: van egy- ketto,ha jol tudom,de ezek csak kozosegek inkabb nem tudom,hogy van e templomuk,miert kerdezed?

Latcho Rom 2014.02.11. 23:48:01

@Zoole[uk]: erdekel. Istenrol jutott eszembe...

SzZoole 2014.02.11. 23:51:45

@shakti_rom: meg neztem a keresoben,fel hoz egy par talalatot,nezd meg magyar templomok londonban

SzZoole 2014.02.11. 23:57:01

@shakti_rom: meg neztem a keresoben,fel hoz egy par talalatot,nezd meg magyar templomok londonban

Latcho Rom 2014.02.12. 00:00:24

@Zoole[uk]: elobb pizzatime van itt :)

SzZoole 2014.02.12. 00:03:24

@shakti_rom: miert nem eszel rendes fot kajat?en holnap zuza porkoltot fozok nokedlival:)))

Latcho Rom 2014.02.12. 00:32:58

@Zoole[uk]: probalunk csak ketnaponta fozni, de jon valamelyik fiunk s felzabaljak..:)

Meg sok ilyen van, nezz korul, hatha segit:

youtu.be/naODk9VmVjQ

2014.02.12. 00:33:39

@Mr Long: Pontosan ez történt velem is. :)

@01234567: Igy van.

@Kövérmadár [swe]: Milyen volt az út? :)

2014.02.12. 00:40:52

@shakti_rom: Igen, ez nagyon szép volt... Nemsokára kezdődik itt a napi összefoglaló....

Latcho Rom 2014.02.12. 00:47:32

@cougarcat: tv5 megy epp, Obamane franciaul :)

oh well :)

Latcho Rom 2014.02.12. 01:34:31

@cougarcat: Nem vagyok downhilles, meg -10 korul kimegyek a folyohoz kis cross countryra, de nem ertem, kerdezd meg az embert hogy az istenbe lehet 5 szalto utan hattal foldet fogni, nem eltaknyolni...wow.
Nem vagyok nagy hive ezeknek a mogul, slalom, extrem sportoknak az olimpian, de ez egy csuda!

Cas? olvasol legalabb?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.12. 02:58:04

@holl gold: Üdv.Nem tudod kirakni valahová a netre ezt a párbeszédet?Nagyon elolvasnám... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.12. 03:04:45

@morsels: Aham.Igen, közben én is arra gondoltam, hogy az angol lehet csak az erősségük, ezért nem futottam bele se Magyarországon, se idekint.De majd kiokítom az öregeket otthon, sose lehet tudni.

blackhairlady 2014.02.12. 03:16:49

@puhacica: Magyarorszagon is "forditott " kozlekedes volt a haboruig.

blackhairlady 2014.02.12. 03:31:49

@Chang Yai: En kedvellek teged, tenyleg, de mi volt abbana szalonrasszista, hogy Charly megmutatta hogyan irjak kinaiul az IT-t? Nekem pl. ez egy erdekesseg volt. Es tenyleg nem bantani akarlak:)

smile750 2014.02.12. 05:58:00

@charlieharper (NY, US of A): Ja, majd Albánia, vagy valami hasonló. :)
Amúgy volt Görgország is, még az UAE előtt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.12. 06:16:52

@cougarcat:
Melyik resze? :)
A szigetek fantasztikusak, sokkal jobban tetszettek, mint az elozo ut soran pl. Honduras. Kivetel talan a barbadosi kikoto, ami egy ipari kikoto volt a maga minden csufsagaval (de az oriasteknosok karpotoltak). Az emberek mindenhol aranyosak voltak :)

A repules viszont hosszu volt. 20 oran at jottunk haza, igaz 2* szalltunk at, de igy is sok.

2014.02.12. 06:40:47

@Kövérmadár [swe]: Szóval klassz volt. :) A hazafelé repülőutat én is mindig rühellem, főleg Európából ide. A tiétek is jó hosszú út volt, na de ez jár a nyaralással!

@shakti_rom: A freestyle-osoknak tornász háttere van, valszeg már kisgyerek koruk óta dobták a szaltókat, később megtanultak sielni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.02.12. 06:56:22

@cougarcat:
Igy igaz.
Idefele jobb volt, ejszaka repultunk. Visszaallni viszont meg nem sikerult. Tegnap 2 orat, ma mar 4-et sikerult aludni...

2014.02.12. 06:58:34

@Kövérmadár [swe]: Hát az nem jó. :( Ilyenkor Melatonint szedek be, egy órával lefekvés előtt, az segit átállitani. Plusz napközben mozgás friss levegőn.

Mr Long 2014.02.12. 07:39:25

@Kövérmadár [swe]: 人力資源部 Ez egy hosszabb valtozata, mert le lehet irni csak 4 jelle is, de az hulyeseg :DDDDDDDDDD

Mr Long 2014.02.12. 07:40:16

@diggerdriver: Az a taliga kepes a helyere emelni a vaganyt am!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.12. 08:07:27

@Mr Long:
Én pontosan tudom.
Az a sín csak oda van készítve ami majd beemelésre kerül.
Csak úgy néz ki mintha két irányból építenék és nem találkozott volna.

borzimorzi 2014.02.12. 17:38:42

@morsels: Abszolút őrület, tuti, hogy baromi pénz van benne, azért is nem hagyják abba. Még az a szerencsém, hogy ilyen ismeretekkel jól eleresztett emberkék vannak körülöttem, különben bedőlhetnék én is. Bár, a tekintetben vissza tudtam volna kérdezni, hogy mikor is vettem a gépet ill. mikor telepítettem rá a bármilyen programjukat/oprendszerüket, és ha nem tudja, akkor tuti, hogy nem onnét hív. Biztos, hogy nagyon sok a gyanútlan ember és hatalmas biznisz. India önmagában is elég nagy, és marha nehéz kideríteni, melyik az illetékes bíróság, ahová a keresetet címezheted. De lehetnek bárhol a Földön, a büdös életben senki se fogja őket beperelni, azt se tudni, hol vannak fizikailag és ott melyik állam joghatósága érvényes.

Üdv:
b

holl gold 2014.02.12. 18:40:06

@geegee:
Nem tudod kirakni valahová a netre ezt a párbeszédet?

Sajnos kidobtam a levelezest (lehet hogy nem kellett volna)...de erdekes jatek volt (olyat is irtam hogy elvittem a postara a cuccot feladni de a posta nem vette fel mert "hibas volt" a megadott iranyitoszam/postfack nr./bankcim/kertem ottani bankpecsetes igazolast az itteni vamkezeles reszere/kitalaltam mindenfele baromsagot...Az "egyre idegesebb" valaszlevel mindig 1-2 oran belul jött....(regen volt valami progi ami megmutatta egy lancon vegigkiserve a level elkuldesenek a helyet, letezik ilyen ma is???)...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása