oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. június 11. 06:52,  A Kabul Fried Chicken és az újraértékelt élet 345 komment

2013. június 11. 06:52 Határátkelő

A Kabul Fried Chicken és az újraértékelt élet

Igazi különlegesség a mai történet, hiszen egy olyan helyre visz el minket, ahová magyar ember nem mindennap jut el, és nehezen lehetne a külföldön munkát keresők kiemelt célországának nevezni. Afganisztán az utóbbi években szinte kizárólag a háború miatt került be a hírekbe, így aztán különösen érdekes, milyenek ott a hétköznapok. Fikusz Kukisz korábban már írt az Egyesült Arab Emirátusokból, most egy régebbi tapasztalatát elevenítette fel (fényképeket is küldve). Lássuk tehát, milyen is a KFC kabuli módra és milyenek a hétköznapok egy háborús országban!

cím_35.jpg

„A következő írást két dolog inspirálta. Az egyik az, hogy a múltkor megígértem itt, hogy írok az afganisztáni tapasztalataimról, a másik pedig az, hogy egy kicsit megtörjük az egyhangúságot, és ne csak angliai posztok legyenek. (Úgy látom, ez már kiirthatatlan toposszá vált, noha messze nem igaz... :) - Határátkelő)

A történet nem túl friss, ugyanis 2008-ban dolgoztam Afganisztánban, de az érdekesség kedvéért megosztom, hátha valakit érdekel. Ha mégsem, akkor pedig úgyis jön holnap egy angliai poszt, ami sokkal érdekesebb lesz. :)

A történet úgy kezdődött, hogy egy magyar cégen keresztül sikerült kijutnom, egy fél éves periódusokkal zajló munkára. A fél év után jött két hét szabadság, aztán el lehetett dönteni, hogy visszamegy-e az ember, vagy nem.

Őszintén megmondom, hogy gyomor kell (vagy nagyon nagy kényszerhelyzet) a második, vagy esetleg még további periódusok bevállalásához, amire azért volt példa szép számmal a kollégáim között, de ez inkább az említett kényszerhelyzetnek volt köszönhető, úgymint otthoni munkalehetőség hiánya, otthoni adósságok törlesztési kötelezettsége, stb...

Nyelvtudás nélkül felelőtlenség

A munka angol nyelvismeretet kívánt, mert mind a helyiekkel, mind a megbízó részéről a többi európaival úgy kellett (volna) kommunikálni, de a cég kihozott egy csomó angolul nem beszélő magyart is, így már az elején nehézségekbe ütköztünk, a váltások megszervezésekor. Szerencsére egyszerre ketten dolgoztunk egy műszakban magyarok, így többnyire össze tudtuk válogatni, hogy legalább az egyik beszéljen angolul.

Ez a magatartás nagyfokú felelőtlenség volt, mind a munkaadó, mind a munkavállaló részéről, mert még egy civilizált országba sem ajánlatos idegen nyelvtudás nélkül elindulni, olyan helyre ahol pedig akár az életed múlhat rajta, hogy tudsz-e kommunikálni a veled szemben álló emberekkel pedig egyszerűen elengedhetetlen.

Volt olyan srác is, aki egy fillér nélkül indult útnak, mondván, hogy a cég minden ad kint (szállás, ellátás) ami szerintem szintén felkészületlen, és ostoba hozzáállás, mert bármikor bármi történhet, és ennyire nem szolgáltathatja ki magát az ember másnak.

A történet engem igazolt, mert már az utazás során felmerült költségek (csomag-transzfer díj Dubaiban) is gondot okoztak a srácnak, és úgy kellett kölcsön kérnie, így már a megérkezéskor adóssággal kezdte a munkát.

Nem túl szép, nem túl fejlett

A fővárosban, Kabulban dolgoztunk, és ott is volt a szállásunk a városban, egy helyiek által üzemeltetett motelben. A jó oldalát nézve, Kabul 1800 méter magasan van, így a malária szúnyogtól nem kell tartani, mert oda már nem jön fel. Azért nem árt, ha az ember beszerez mindenféle oltásokat, a hepatitisz teljes skálájától kezdve, mert ott nem nagyon fogják tudni kezelni, ha valamit elkap.

környék.jpg

Az ország nem túl szép, és nem is túl fejlett. A lakosság nagy része írástudatlan, csatornarendszer nincs, elektromos áram átlagban napi 4 órát volt, a többi időben pedig a motel dízel generátora biztosított némi áramot, ami viszont olyan gyenge volt, hogy még a villanyborotvám sem mindig működött megfelelően. Először azt is hittem, hogy elromlott, de amikor hazajöttem, és kipróbáltam akkor jöttem rá, hogy semmi baja.

Akinek nincs otthon dízelgenerátora, az áram nélkül van a nap többi részében, de sok esetben egész nap, tekintve, hogy nem mindenhol van bevezetve az áram. Ennek ellenére mobiltelefonja szinte mindenkinek volt.

Kínai dömping

A város nagy, de nem egy életbiztosítás városnéző körutakat tenni, így nagy részét csak az autóból láttuk, és csak a „belvárosban" tettünk gyalogos sétákat, ami többnyire kajavásárlásból állt.

És, hogy mit lehet ott kint vásárolni? Gyakorlatilag mindent, és szinte mindent 10 dollárért... Ha valaki úgy gondolja, hogy otthon túl sok a kínai áru, akkor itt leesne az álla. Minden üzletben, piacon, és az utcán is tömkelegével árulják a hamisított kínai dolgokat, a márkásnak látszó óráktól, a késekig, és mindent nagyjából 10 dollárért lehet megvenni.

Legendák keringenek arról, hogy nem csak hamis dolgokat, de mondjuk eredeti amerikai katonai bakancsot is vett már valaki ennyiért a piacon, igaz a volt gazdájának a vére sem volt kimosva belőle. Nagy népszerűségnek örvendenek a telefon, és azok tartozékait árusító boltok is, igaz ott is a legtöbb áru hamis.

házak_1.jpg

A városban gyakorlatilag nincs úgy nevezett „zöld zóna", mint amilyen Irakban van, ahol egy magas betonfallal körülzárt kerületben viszonylagos biztonságban tudnak mozogni az ott lakó és dolgozó európaiak, amerikaiak. A belvárosba több ellenőrző ponton át lehet bejutni, de ez sem garancia arra, hogy nem jutnak be olyan alakok, akik valami rosszban sántikálnak.

A szállásunkhoz közeli indiai nagykövetséget 2 hónappal a kiutazásom előtt támadták meg egy teherautóval, ami meg volt pakolva robbanóanyaggal. A robbanás kitörte a motel ablakait is. A követségek (főleg az európaiak, és az amerikai), valamint a katonai bázisok falakkal, barikádokkal, ellenőrző pontokkal vannak általában körülvéve.

Durva hentesüzletek

De térjünk vissza egy kicsit a vásárláshoz, mert ez volt az egyik legérdekesebb, és legsokkolóbb tapasztalatom.

A piacon gyakorlatilag mindent meg lehet venni, már ha az ember nem finnyás a minőségre. A hamis kínai cuccokon kívül, amit már említettem, rengetegen árultak DVD-ket, amiken 10-20 film volt összezsúfolva, ami meglepetésre szintén Kínából származik, és a minősége is hagy némi kívánnivalót maga után, viszont olcsó, az ára kb. 2 USA dollár.

A hentesüzletek voltak a legdurvábbak, erről képeket is mellékelek. A húsáru gyakorlatilag mindenféle hűtés, és higiéniai előírás betartása nélkül kint lóg az üzlet előtt, legyek, és darazsak által körüldongva, a 30 fokos melegben is. A képek rossz minőségéért előre elnézést kérek, többnyire telefonnal, autóból, menet közben készültek. (A következő képen a dobozokban az csirkecomb).

csirkecomb.jpg

Plázázzunk!

Meglepetésre a városban van egy bevásárlóközpont is, a Kabul Plaza. Ebbe a csilli-villi áruházba detektoros kapun, és biztonsági őrökön keresztül lehet bejutni, és gyakorlatilag minden megtalálható benne a ruházattól, a piperecikkeken keresztül a műszaki cikkekig.

A nagy kérdés az, hogy kinek is építették ezt a plázát, hiszen az átlag fizetés havi 80-100 USA dollárnak megfelelő összeg, de még az is szerencsésnek mondhatja magát, aki ennyit keres, mert az emberek többségének nincs munkája.

De a lényeg, hogy van, és lehet venni egy csomó mindent, aminek nagy része kínai, így már majdnem otthon érzi magát az ember. Ez az épület igen éles kontrasztban van a város többi részével, ahol az utak járhatatlanok, az emberek koszosak és szegények, az autók pedig majdnem szétesnek.

házak 2.jpg

A helyiek

Mint írtam, a helyiek nagy része analfabéta, és a tisztes időskort sem nagyon éri meg, tekintve az elmaradott viszonyokat. Az egészségügy, az infrastruktúra, és minden alapvető szolgáltatás hiányzik, vagy igen sok kívánnivalót hagy maga után.

Azért leleményességből itt sincs hiány. A szállásunkhoz közel volt az „útlevélhivatal", ahol minden nap hatalmas sorok kígyóztak, hogy útlevelet igényeljenek. Ebben semmi meglepő nincs, hiszen aki teheti, el akar onnan menni.

Ami érdekes volt a dologban az az, hogy minden hajnalban kiült 1-1 ember az utca két végére, kisszékkel, papírok, és íróeszközök társaságában. Először nem tudtam, hogy mit csinál ott, de aztán kiderült, hogy ő az írástudó a csapatban, és pénzért segít kitölteni az útlevéligénylő formanyomtatványt az írástudatlanoknak.

Koldusok

Az utcán nagyon sok a koldus, köztük pedig feltűnően sok a gyerek. Már igen kicsi kortól kezdve, akár csecsemőként, az anyjuk karján lógva koldulnak az utcán. Sok fiatal gyerek beszélt angolul, és gyakorlatilag ők tartják el a családjukat, vagy koldulásból, vagy munkából, vagy egyéb módon, ahogy éppen tudják. Van, aki tanul mellette, de többnyire arra már nem jut idő.

Sokan voltak közöttük, akik az út szélén álltak egy ronggyal a kezükben, és találomra odarohantak autókhoz, és elkezdték őket törölgetni, amivel valójában nagyobb kárt csináltak mint hasznot, hiszen a porlepte kocsikat csak végig karcolta azzal az még porosabb ronggyal. Ezért sokan el is hajtották őket, na meg amúgy sem túl nagy a fizetőképes kereslet arrafelé.

Nősülni vagy lelépni

Munkám során sok helyivel is találkoztam, akik között volt angolul viszonylag jól beszélő is. Tőlük sikerült tájékozódni azok felől a dolgok felől, amiket mi nem láthattunk, nem ismerhettünk meg kívülállóként.

Innen tudom azt is, hogy az emberek nagy többségének két célja van, vagy a nősülés, vagy elhagyni az országot. Mindkettőhöz sok pénz kell, így elég nehéz feladat...

fegyveres afgán.jpg

A házasság nem azért kerül sokba, mert esetleg fizetni kellene a feleségért, sőt, többnyire a lányos szülőknek kell hozományt adni (ahogy az régen felénk is szokás volt). A nehézséget az adja, hogy a szokás megköveteli, hogy meghívják az egész családot, ami a legtöbb esetben több száz fős rendezvényt jelent. Ennek a költségét előteremteni sokszor egy élet munkája.

A másik cél megvalósításához, azaz elhagyni az országot, pedig még ennél is több kell. Az egyik helyi srác, aki Angliában dolgozott pár évet, így elég jól beszélt angolul, mesélte, hogy ő úgy jutott el Európába, hogy 10 ezer dollárt fizetett embercsempészeknek (ez egy gyakori módszer az ország elhagyásra, tekintve, hogy nem nagyon kapnak útlevelet, és vízumot), akik heteken keresztül utaztatták őket.

Volt, amikor napokig az erdőben bolyongva, valahol Törökország határában, és aki elfáradt és meg akart állni, azt az embercsempészek egyszerűen le akarták lőni. Végül, Bulgáriát, és Magyarországot is érintve, eljutott Angliába, ahol menekült státuszért folyamodott, és biztonsági őrként dolgozott, egészen addig, amíg el nem kellett hagynia az országot, mert nem kapta meg a menekült státuszt.

A Toyoták temetője

Az utak szinte nem is léteznek. Van, ahol van aszfaltút, de azok nagy része még viseli a háborúk nyomait, és több rajtuk a kráter, mint az ép felület, a földutak pedig ennél rosszabbak. Ez nem tudom, hogy mennyi embert zavar, mert a közlekedési morál is az utak minőségével arányos.

A legtöbb autó 20-30 éves, Indiából érkező Toyota, vagy még az oroszok által otthagyott Zsiguli. Úgy is hívják a helyet, hogy a Toyoták temetője, mert ide jönnek Indiából meghalni, miután ott már ki lettek szuperálva. Azért néhány főbb közlekedési út fel van újítva.

autók közlekedés.jpg

Az autók egy része jobb-, a másik balkormányos, így ez is rátesz egy lapáttal a káoszra. Az utak igazából teljesen mindegy, hogy hány sávosak, mert annyi autó megy rajtuk, amennyi éppen elfér, sokszor a visszapillantó tükrök csak centikre vannak egymástól.

Így például egy kétszer két sávos úton legalább 6 sávban megy a közlekedés, és a körfogalomba sem mindig abba az irányba megy be egyik-másik sofőr, mint kellene. A rozsdaette csotrogányok között azért feltűnt néha egy-egy Hummer, vagy BMX X5, vagy valami hasonló luxus terepjáró, ami többnyire valamelyik hadúr tulajdona volt, akinek fegyveres őrökkel körülvett birtoka szintén kitűnt a lepusztult házak közül.

Vannak hivatalos benzinkutak, ahol a benzin valamivel olcsóbb mint otthon (akkoriban volt itthon kb 280 Ft egy liter, ott pedig 1 USA dollár), de a legnépszerűbbek azok a „töltőállomások", ahol egy-egy viskó előtt kint van pár db. 20 literes műanyag kanna, tetején egy tölcsérrel, és bármikor meg lehet állni tankolni, ami olcsóbb mint a hivatalos benzinkúton, de nem tudom a pontos árat, mert szerencsére ezt az opciót sosem próbáltuk.

Nem is tudom, hogy egy mai autó kibírná-e, tekintve, hogy több lehet a kosz benne, mint az üzemanyag.

A Kabul Fried Chicken

Az étkezést elvileg a munkaadó állta, gyakorlatilag viszont az sem olyan volt, mint amilyen az ígéretek szerint lennie kellett volna, így kijártunk kaját vásárolni, valamint körülnéztünk, hogy milyen egyéb táplálkozási lehetőségek vannak.

A helyi büfékről már első látásra lemondtunk, viszont találtunk egy pizzériát a városban, igaz nem volt olcsó, helyi viszonyok között pedig kifejezetten drága. Egy átlagos méretű pizza (28-30 cm), ami nálunk egy egyszemélyes adag, náluk pedig családi méretnek hívnak, 8-10 USA dollárba került.

Találtunk egy KFC-t is, igaz ennek a teljes neve Kabul Fried Chicken volt, ahol a logo is meglepően hasonlított a „nagy testvéréhez", viszont a minőség nem annyira. Na, oda menjen valaki licensz jogokért reklamálni!

Van bank is, név szerint Kabul Bank, valamint Westen Union, és luxus szálloda is, ahol azért előfordulnak kisebb-nagyobb támadások, öngyilkos merényletek így ott lakni sem egy életbiztosítás.

rendőrautó_1.jpg

Ki a leghíresebb magyar?

Itt, az isten háta mögött is megtapasztalhattam azt, hogy akármilyen kis ország is vagyunk, mindenhol van olyan ember, aki be tudja azonosítani Magyarországot. Érdekes tapasztalat az is, hogy nagyon sok közel-keleti, vagy ázsiai a Nokia telefonról ismeri hazánkat, (ezt itt az Emirátusokban is megtapasztaltam), és amikor meghallják, hogy „hángeri" akkor egyből nyomják, hogy „hángeri Nokia phone is good phone".

De a legmegdöbbentőbb, és legkedvesebb az volt, amikor Kabul egyik boltjában, a kollégámmal beszélgetve vásároltam, és az 50 körüli helyi boltos, hallgatva a beszélgetésünket megkérdezte, hogy ez milyen nyelv, és honnan jöttünk, és amikor meghallotta, hogy Magyarországról azonnal rávágta, hogy „Puskás", és kiderült, hogy mindent tud róla.

Túlzás nélkül állíthatom, hogy Ő a leghíresebb magyar. Nem jártam még a világ olyan részén, ahol ne ismerte volna valaki, még akkor is, ha semmi mást nem tud Magyarországról.

Konklúzió

A hely nem túl barátságos, és nem bővelkedik a lehetőségekben. Nincs McDonald's, és autómosóba, vagy benzinkútra sem vesznek fel dolgozni, így a munkanélküli bölcsészdiplomásoknak nem ajánlott célállomás. A bűnözési ráta igen magas, így turistacélpontként sem ajánlott.

Hallani lehetett mindenféle pletykákat innen-onnan elrabolt európaiakról, és a szervkereskedelem sem ritka jelenség. Ha valaki vásárlóként szeretne megjelenni ezen a piacon, akkor más a helyzet, biztos tudják neki prezentálni a kívánt szervet rövid időn belül. Minőségi garancia természetesen nincs.

Minden összevetve hasznos tapasztalatként értékelem a kint töltött hónapokat, főleg ha az elrettentő példákat is képes az ember értékelni. Sok mindent átértékeltem az életemben, és jobban meg tudom ezután becsülni azt, amim van, mert testközelből láttam olyanokat, akiknek szó szerint semmijük nincs.

Valójában mindenkit szívesen meginvitálnék egy kéthetes kirándulásra valami hasonló országba, aki mondjuk azon sír, hogy milyen szar az élet, ha épp nem kapja meg a legújabb okostelefont, márkás cipőt, vagy számítógépes játékot. Na, és persze az örökérvényű, és unalomig ismételt mantra itt is igaz, miszerint pénz és nyelvtudás nélkül ne indulj neki (de még azzal se feltétlenül).

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Afganisztán

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr845354943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.06.11. 21:56:49

@hagyma: de a mienk vallasos volt. Szulok miatt.

BTBTBT 2013.06.11. 21:58:26

@hagyma:
Ahol adminisztráció van, ott is van apróbetűs rész is lehet, amire érdemes figyelni.

mojoking77 2013.06.11. 21:58:42

@Barátusz:@charlieharper: Nairobi amugy nagysagrendekkel rosszabb kozlekedes teren mint Kampala, ez igaz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 22:00:20

@charlieharper: ertem en
nekem egyik sem volt az a kettobol
es mindkettonk elso eskuvoje is polgari volt
na az persze egyertelmu, hogy az elsonek altalaban nagyobb feneket kerit az ember
hat igen
az elso olyan 2 ora korul kezdodott, szertartas fel ora minimum, fotozas, vacsora , pia, masnap hajnalban vegzodott
a masodik 10 perc, vacsora, pia 2 ora, jail 5 ora...

M. Péter 2013.06.11. 22:01:21

@charlieharper: Ha valaki nekem ilyen meghívót küldene, akkor adnék neki valamit nejlonsztyorban.

KanáriHajni 2013.06.11. 22:02:48

@charlieharper: És merre cirkálsz vele? Vagy nincs kedved erről csevegni? :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 22:03:16

@Barátusz: amerikaban nincs
ha nem vagy nos, vagy ferjezett percek alatt hazasodhatsz
ha valas van es nincs egyetertes, akkor jonnek az ugyvedek nem az aprobetus resz
minket ez nem erint
egyreszt nem fogunk elvalni, masreszt azonos kondiciokkal mentunk a hazassagba

mojoking77 2013.06.11. 22:03:27

@hagyma: Mondjuk sort itt is csak a liqour shop-ban vehetsz...

mojoking77 2013.06.11. 22:06:45

@charlieharper: Szerintem meg inkabb bazari, de hat nekem nagyjabol az egesz orszagrol (kiveve Iszlamabad es a Kasmir teruletek) ez a velemenyem. Es rohadjanak meg a korianderes robbantott csirkejukkel egyutt. Meg a gepen haza fele is ez volt a kaja. A mellettem ulo oreg par meg csodalkozott, hogy miert nem eszek....

2013.06.11. 22:06:58

@KanáriHajni: te vagy Spanyoloban (Katalonia) , ugye? Akartam neked irni privatban. Szerettem volna szivesseget kerni, hogy megnezned -e nalatok mennyi a kikoto egy szezonra, 23' meretre.
Spanyolo korul nyaron, foleg Islas Baleares.

2013.06.11. 22:08:04

@mojoking77: igen, korriander nemzeti fuszernek tunik, mint nalunk a so. Dhanianak hivjak ok.

2013.06.11. 22:10:38

@M. Péter: pedig ez viragnyelven a cash only az eskuvore.

2013.06.11. 22:12:42

@mojoking77: volt egy ismeros '99 kornyeken Gambiabol. O meselte, hogy akorul tettek fel az elso kozlekedesi lampakat. Oriasi kaoszt okozott, mert senki nem tudta, hogy mit jelent a piros, sarga es a zold.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 22:13:39

@mojoking77: hat sor meg bor itt mar van minden boltban meg benzinkuton is
ez NC
KY-ban is volt,, de nem minden megyeben
persze csak reggel 8 utan es vasarnap csak delutan
egyes allamokban egesz vasarnap nincs
nyugati parton meg gondolom van ejjel ketto utan is, itt nincs
kettokor minden bezar

mojoking77 2013.06.11. 22:16:50

@hagyma: NJ-ben semmi. Egyetlen nagyobb boltban, vagy benzinkuton sem. Max gyombersor... Annyira nem baj, mert elslattyogok a Bottle King-be, ott gyakorlatilag agyonnyom a valasztek a kulonbozo, finomabbnal finomabb IPA-kbol, es ALE-ekbol, plusz szenzacios kaliforniai borok max $20-ert. Hetvegen voltam Detroitban egy fesztivalon, ahol, barmilyen furcsa, a foszponzor a Budweiser volt. Haat, azert meg a hatodik utan sem birtam megallni mosolygas nelkul a King of beers feliratot a dobozon.....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 22:16:58

tomeny csak ABC-ben, vagy liqour storeban

2013.06.11. 22:17:12

@Kovermadar: igen, persze. Betettuk egy szovet szalvettaba a poharat es ugy leptunk ra.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 22:19:47

@mojoking77: ez erdekes, mert en tok megszoktam az amerikai sort
nagyon ritkan vetemedek europaira
de persze, tudom, mit mondassz egy jo cseh vagy nemet sorhoz kepest az amerikai az szinte viz
de en megkedvelltem
hetkoznapi hasznalatra tokeletes

mojoking77 2013.06.11. 22:20:11

@charlieharper: Szep lehetett..:)
Ahogy amugy a cikkben is irjak, az igazi gond akkor van, ha esozesek vannak. Lassuk be az egyenliton kicsit mashogy nez ki egy tropusi "zapor", mint otthon, radasul Kampala egy resze gy dombra epult. Kb el lehet kepzelni milyen is, amikor megindul lefele a jo kis voros fold....

KanáriHajni 2013.06.11. 22:20:17

@charlieharper: Ó, megnézem szívesen, bár én nem Cataloniaban vagyok, hanem épp Gran Canaria-n. Most amúgyis egy hajón dolgozom (és remélem hamarosan élek is), annyit már tudok, hogy nagyon változóak az árak kikötőnként. Ahol mi vagyunk (ez turisztikai zóna), egy 15 méteresre 500 eu/hó, egy ismerős viszont fent tárolja a 12 méteresét Las Palmasban (főváros, kevésbé turistás) 200/hóért.
Te csak hobbiként tartod a hajót?

váj mí 2013.06.11. 22:23:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Szerintem meg leginkább képmutatásnak jók manapság a házasságok, legalábbis a first worldban .... a tanúk és a násznép számától függetlenül.
De lehet, csak én vagyok cinikus a munkám okán ...

33621 2013.06.11. 22:23:44

@hagyma:
Az én esküvőmön(sokan) 13-an voltunk! De nem hiszem hogy azon a napon sokan házasodtak volna amikor én,1985 December 18 szerda, és én tolmács nélkül kimondtam hogy Dá.
Váj mi szerintem tudja miről beszélek! Azóta is tart a házasság.

mojoking77 2013.06.11. 22:24:04

@hagyma: Ezek amerikaiak. Direkt nem iszok olyat, ami nem helyi. Ezek kis, elso sorban kaliforniai sorfozdek sajat sorei. Olyanok, mint pl a catfish's head, a sierra nevada vagy az egyik ismertebb a Samuel Adams, mind mind nagyon jo soroket (europai viszonylatban is jokat) csinal. Tessek megkostolni a bud light helyett neha neha :)

2013.06.11. 22:24:11

@KanáriHajni: igen, csak hobbi. Kanari is erdekel, ott meg nem hajoztunk. Hosszabb tavon szeretnenk majd egy nagyobbon lakni is

mojoking77 2013.06.11. 22:25:08

@váj mí: Valoperes ugyved vagy, vagy esetleg a behajtasi osztalyon dolgozol ? :)

váj mí 2013.06.11. 22:25:25

@Kovermadar: Mi a tökömet keresel te Afrikában, pláne minimum 5 liter víz, és egy 24 darabos energiaszelet-szett nélkül?
Tudod mit? Halj éhen ... :P

váj mí 2013.06.11. 22:26:42

@mojoking77: Én ügyvéd? Annyira mélyre a büdös életben nem tudnék süllyedni! Ne sértegess jóje? ;)

2013.06.11. 22:27:16

@mojoking77: vaj mi az "adult entertainment industry"-ban dolgozik.

mojoking77 2013.06.11. 22:29:01

@charlieharper: :)
Tegnap elott lattam a fesztivalon az "I support single moms" feliratu polot egy sracon, a felirat folott egy rudtancos holggyel... Szeretem a kreativitast...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 22:29:31

@mojoking77: hotelben melozok
minden sort ismerek:)
azt hiszem
hetkoznapi hasznalatra viszont bush-natural- bud ligthot iszok
mert nagy a folyedekigenyem /is/
es ebbol lehet tobbet
SA-bol lehet mar egy kitenne a 0.8-at es vezetni is kell:)

váj mí 2013.06.11. 22:31:44

@33621: Hm, '85? Nem, váj mí-nak nem rémlik.... de lehet még túl fiatal volt. Viszont '85-ben még lófasz sem mozdult, a brassói hepajok is később voltak ... A "da"-t meg bármikor ki lehetett mondani Romániában.

mojoking77 2013.06.11. 22:32:02

@hagyma: Igaz.
Nekem meg nem sikerult levetkozni az otthonrol hozott zero toleranciat, pedig lassan 8 eve jarom a vilagot. Szombat vasarnap is teljes para voltam, pedig egesz nap folyaman ittam 3-3 budweisert

váj mí 2013.06.11. 22:33:29

@charlieharper: Na b+!, ez úgy hangzott mintha pornóznék! I officially hate you right now! :P

KanáriHajni 2013.06.11. 22:34:00

@charlieharper: Te jóég, még ennél is nagyobbon, hát hányan vagytok? :-) Na, majd még értekezzünk akkor (akár privát), most kidőlök, jóéjt!

BTBTBT 2013.06.11. 22:34:09

@mojoking77:
Biztosan jobban tudod. Nem jártam még Afrikában, de azért egy szafarira befizetnék.
A fiatalka kollégámnak az volt az apjától a nászajándék, hogy befizette az ifjú párt, és húztak Kenyába.

andaluzkutya 2013.06.11. 22:35:14

@hagyma: Stricit nem csak pasira használják? Vagy amikor azt írta, hogy száz méterről kiböki bárkinek a szemét a mellével, akkor valami fekvenyomás edzésprogramot reklámozott?:)

2013.06.11. 22:35:35

@váj mí: nem arra gondoltam pedig :)
Azt megse mondhatom, hogy "recizel". Senki nem erti, aki mar 10+ eve nem Mon el.

váj mí 2013.06.11. 22:36:31

@hagyma: Imádom, amikor imádsz! ;)
De strici nem vagyok, sajnos :(

2013.06.11. 22:37:51

@KanáriHajni: a 23 az nem meter, hanem foot. 7 meter korul van

mojoking77 2013.06.11. 22:38:50

@Barátusz: Kenya... Az az orszag, amit egyszeruen nem ertek. Marmint az orszagot ertem, azt nem, mi a fene veszi ra az europaiakat, hogy oda menjenek. Foleg, hogy abbol a penzbol amibol elmennek egy Masai mara fele, elore megrendezett szafarira egy alapvetoen koszos, budos, infrastruktura szempontjabol borzaszto orszagban, gond nelkul eljuthatnanak pl, Del Afrikaba, ahol mindennek az elmenynek (akarmire is vagynak) a sokszorosat megkaphatnak...De hat mindegy, ez az en velemenyem. Lehet csak nem szerettem Kenyat....

2013.06.11. 22:39:47

@andaluzkutya: a recepcios miota strici? Szerintem nala rendelsz, valasztasz a katalogusbol es ilyesmi.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 22:40:06

@mojoking77: 3 kis sor az 0.6 1 oraval az elfogyasztas utan
utana megy le

mirx 2013.06.11. 22:40:42

@KanáriHajni: te kanárihajni, te! hát azóta folyton nézem, és toszol blogolni. hát hogy van ez kéremszépen.

2013.06.11. 22:41:23

@mojoking77: Tansania az igazi. Es nem csak elore rendezett, koreografalt safarik vannak Kenyaban. Vigyazni kell, hogy melyik csoporttal mesz. Az teny.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 22:41:29

@andaluzkutya: miert is csak pasi lehetne
most hivjam madamenak?
@váj mí: uri strici ,de lenyegeben strici:)
nincs ezzel baj:)

BTBTBT 2013.06.11. 22:42:41

@Kovermadar:
Nem, a srác anyja néhány éve meghalt, és mivel a fiatal pár nekiállt egy "jelzálogra első lakást"-bulinak, és apuci nem akart a nagy házban egyedül maradni, kisebbre cserélte. A különbözetből meg futotta a kenyai szafarira.

@mojoking77:
Lásd fent, hogy miért ott költötték a pénzt.

váj mí 2013.06.11. 22:42:52

@charlieharper: Pont, hogy Magyarországon nem értik a "recizés", recepciós fogalmát a "házakban".
Ja, ezt csak úgy megjegyeztem ...
... különben meg, kabbe, jóje? :P

mojoking77 2013.06.11. 22:43:23

@hagyma: Ezek mondjuk 16oz-sek voltak, de azert melette ettem is meg vizet is ittam. Mindegy, nem volt semmi gond, meg nem is kellett sokat menni. Viszont Detroitban bereltem egy med size autot, napi $40-ert, erre az Alamonal hozzam vagtak egy vadonat uj Challengert... Szeretem azt a varost.. Hala a jo egnek nincs traffipax :)

33621 2013.06.11. 22:43:26

@váj mí:
Kedves Váj mi, én akkor sorkatona voltam Magyarországon és a bevonulásom előtt két héttel volt az eljegyzés. Ő egyből beadta a házassági engedély kérelmet a néptanácshoz, amely októberre jött meg, és nekem utána kellett elintéznem a szabadságot az esküvőre és hogy át tudjak menni engedély kellett a katonaságtól.
A közös időpont esett egy szerdai napra a néptanácsnál. Másnap irány Kolozsvárra a Magyar konzulátusra intézni a házastárs áttelepülési kérelmét.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 22:44:54

@mojoking77: hat en kihagyom del-afrikat is
tegnap csak cheeroki rezervatumban voltunk
1 ora innen
hat valami fantasztikus hegyek es folyok es tavak
lelegzetelallito
mennyen kenyaba akinjek 2 annya van
es meg itt van vcanada
42 masik allam, alaszka, ausztralia
hat nem, ugy fogok megdogleni, hogy nem leszek afrikaban es azsiaban
nem az en vilagom
meg albanian gondolkodom:)

mojoking77 2013.06.11. 22:45:43

@charlieharper: Sajnos Tanzania/Zanzibar kimaradt. Van egy ket ilyen orszag is Afrikaban, bar nem olyan sok :)
Ami elkepsztoen jo, az viszont Botswana/Zambia. Mind a ketto tokeletes ilyen szempontbol.

KanáriHajni 2013.06.11. 22:46:36

@charlieharper: Ja? Az más. :-)
@mirx: Biztos, hogy jó blogot nézel? 9 éve írom, mániákusan. :-) Najó, igaz, hogy elköltöztem, mer a freeblog meghalt (mellesleg a fejlécben ezt a tényt közöltem is), ettől függetlenül jól megreklámozom magam akkor itt is: www.vakuvillan.wordpress.com :-)
És most már tényleg szundi.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 22:48:57

@mojoking77: en 12-est iszom
trafipax itt sincs
csak par officer aki csekkolgat teged es a sebessegedet
kocsiberlesnel en is jartam igy
azt mondtak vigyem a ford expeditiont ugyan abban az arban
hat OK
nem jott rosszul, mert 12 oras ut volt
csak oda

váj mí 2013.06.11. 22:49:20

@hagyma: Édesem, nem a megnevezéssel van bajom, mert azt magasról, hanem a hozzá, a közfelfogásban általában társított bazi sok pénzről.
Mert az esetemben lófasz, már ahhoz képest, hogy a tulaj mennyit tesz zsebre, még az adók után is ... És ne tévedjünk, mert adóznak, igen bizony ...

váj mí 2013.06.11. 22:51:02

@33621: Hm, tök gördülékenyen ment minden... mi kellett volna nekem ebből, aki még cirka 9 éves voltam akkoriban, emlékezetes legyen?

mojoking77 2013.06.11. 22:53:52

@hagyma: Imadom oket erte. Eletemben nem vezettem meg igazi sportautot. Autopalyan 125-nel kicsit azert remegett a gyomrom, de mint irtam semmi nem tortent. A holgy a kereskedesben mondta, hogy nyugodtan szorakozgassak vele,(marmint az autoval :)) csak esszel..
Mondjuk a hosszu tavu berlesnel (3 honap) is csinaltak egy upgrade-et, az Enterprise-nal, igy egy Nissan Altima araert berlek egy Chargert, es hala egy ceges kedvezmenynek, fele annyit fizetek mint kollegam egy Corollaert..

mirx 2013.06.11. 22:55:15

@mirx: basszus, most látom a fejlécet - de esküdj meg, hogy ez csak pár napja van ott..

különben vizuális kultúrából súlyosan bukásra állsz, az tuti!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 23:00:02

@váj mí: itt az ido onallosodni
tapasztalat meg van
nyelvtudas meg van
legyel tulaj
en is sokszor mondom Marynek, nyitok egy ettermet, de kurva sok baj van vele, hiaba tudnam csinalni

váj mí 2013.06.11. 23:15:34

@hagyma: Mna, pont ezzel a "kurva sok baj"-jal van nekem is gondom. Tudom, tudom ... így viszonylag "kényelmesen ellébecolok" ... a tulajnak, akinél most vagyok, két héten belül 15 ezer euró adót kell fizetnie a negyedévre. És ez csak az egyik része a dolgoknak, amit a "kurva sok baj" fogalom alatt értünk... hát így.

33621 2013.06.11. 23:28:54

@váj mí:
Mondjuk az akkori légkör és a körülmények. Két évente külföld!
Igaz te még akkor nem ezzel foglalkoztál a korodnál fogva, legfeljebb a szüleid.

váj mí 2013.06.11. 23:45:07

@33621: Hm, mi nem kaphattunk útlevelet alapból. Sem én, sem a szüleim ... még kishatárátlépőt sem. Ismered egyáltalán a szó jelentését? Nem basztatásból, de sokan nem ismerik. Mi nagyon nagyon rendszeridegen család voltunk, anno .. bár korántsem az egyedüliek.

pappito · http://pappito.com 2013.06.12. 00:08:09

@hagyma: "
/bizony itt, /ott/ Taylorvilleben az utast is becsukjak a soforrel egyutt"

land of the free

váj mí 2013.06.12. 00:11:43

@pappito: Ez már 1492-ben sem volt igaz ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.12. 00:22:07

@pappito: a torveny az torveny
ebben a megyeben ez volt
ennyi
otthon lehet hanyni hott reszegen 16 evesen a belvarosban

land of the free

váj mí 2013.06.12. 00:28:59

@hagyma: Land of the hypocrites ...

pappito · http://pappito.com 2013.06.12. 00:45:33

@váj mí: hát ha nem igaz, minek zingölik a himnuszukban? (vagy a The Star-Spangled Banner nem az?)

Bezzeg a magyar himnuszban, nyomor, halál, dögvész és ládde, úgy is van! :)

váj mí 2013.06.12. 00:47:13

@pappito: @hagyma: ... basztatott ez az 1492-es szarság.
Találtam, igen találtam egy tökéletesen Határátkelős videót, szövegileg és képileg is passt - különösen a dunai árvizet nézve-.
Enjoy it! :DDDD

www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=uOESp4ljJfI

pappito · http://pappito.com 2013.06.12. 00:51:17

@hagyma: nem a törvény a baj pubi, hanem az, hogy az utast is becsukják, mert csak.

de csak óvatosan válaszolj, Obama ellenőrzi az adatforgalmad. netzpolitik.org/wp-upload/BMQYPE9CMAAJAZl.jpg_large.jpg

nem vagyok híve az USAbashingnak, de azért húzd ki a fejed a seggedből néha

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.12. 00:57:09

@pappito: pubi??????????
huzzam kia fejem a seggembol?????????

vegyel vissza, nem anyaddal beszelsz

váj mí 2013.06.12. 01:08:55

@pappito: A magyar himnusz az egy nemzet temetője ... mondjuk, olyan is.
Nézd meg ezt:
www.youtube.com/watch?v=tqicikxFVys
A rock-verzió a román himnuszból.... és nem, nem vitte el egyiket sem a Secu, sőt, ami még több, nem is kényszerítette egyiküket sem, hogy ott énekeljenek .... (különben elismert romániai rock-és pop-énekesek)
Románia és Magyarország között lassan az lesz a különbség, ami anno Magyarország és Románia között volt, ha érted, hogy mondom. És ha érted, hogy ez mennyire szomorú ...

váj mí 2013.06.12. 01:31:35

@pappito: @hagyma: HÉÉÉÉÉ BASSZÁTOK MEG!!!!

ÁCSÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍ!!!!!!!!!!!!!!!

Mondjátok, normálisak vagytok ti? Vagy éppen túlteng a tesztoszteron?
Közeledik a kapuzárás, vagy mijafasz, he??????

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.06.12. 02:55:43

@hagyma: és ilyenkor megmondják előre, hogy be kell ülni 5 órára; vagy csak belöknek, és majd egyszer szabadulsz?Az utóbbi az durvább lehet...

kék madár 2013.06.12. 07:08:00

@mojoking77: te ide dicsekedni jarsz ugye? hasra vagyunk esve. Soha senkit nem upgradeltek meg az autokolcsonzonel, te voltal az elso szerencses.

Void Bunkoid 2013.06.12. 08:25:21

@charlieharper: a higiéniai/kulturális szakadék esetében nem azért, de az átlag parti (tehát nem ilyen prérilakó középnyugati, és bizony a partiak vannak többségben az USA-ban) amerikai nemhogy egy afgán mészárszéket, de egy hazai hentesboltot (sőt még multis húspultot) is atomjaira hányna, ha betenné a lábát - a múltkor láttam valami ilyen facts&figures oldalon vicces tényként, hogy a 30 év alatti városlakó amerikaiak több, mint 60 százaléka még soha életében nem látott a két szemével élőben feldolgozatlan nyers húst - nekik BÁRMILYEN hentesbolt felér egy horrorfilmmel :P

andaluzkutya 2013.06.12. 08:25:26

@peacefroggg: :))
Ezeket a kifejezéseket eddig magyarul se ismertem:)

pappito · http://pappito.com 2013.06.12. 08:54:32

@Void Bunkoid: "30 év alatti városlakó amerikaiak több, mint 60 százaléka még soha életében nem látott a két szemével élőben feldolgozatlan nyers húst"

hát ezt kétkedve fogadom azért

33621 2013.06.12. 08:57:13

@váj mí:
Természetesen ismerem a kis határátlépő fogalmát, hiszen a határ menti részre jártam át. Miért voltatok rendszeridegenek? Talán a német származás miatt?

andaluzkutya 2013.06.12. 09:07:26

@Void Bunkoid: Még régebben a nővérem részt vett egy amerikai cserediákprogramban. Amikor az new-yorki lány jött hozzánk látogatóba, elvitték egy disznóvágásra, hogy megmutassák neki ezt a szép magyar hagyományt. Napokba tellett, mire újra meg tudott szólalni... :)

pappito · http://pappito.com 2013.06.12. 09:10:25

@andaluzkutya: ehm, hát azért a hagymásvéres bélmosós meg egy hentesbolt között vannak árnyalatnyi különbségek :) (vagy kellene lenniük)

kék madár 2013.06.12. 09:55:07

@pappito: mert ez egyszeruen hazugsag. De nemzeti sport az amerikaiakrol hulyesegeket kitalalni

Void Bunkoid 2013.06.12. 10:04:33

@kék madár: ne haragudj, de - hiába EGY eset történt meg, de miatta _bele kellett foglalni a használati utasításba_, hogy házi/kisállatok szárítására nem alkalmas a mikrohullámú sütő - ahol ennyire hülye népek laknak (én 8 éves voltam, amikor először mikrohullámú sütővel találkoztam, de valahogy meg sem fordult a fejemben, hogy bármilyen élőlényt BÁRMILYEN SÜTŐBE TÉVE szárítsak meg...), ott bizony néha nagyon ül a sztereotípia is :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.12. 10:11:14

@hagyma: és hogyan szűrik ki a bigámiát?

kék madár 2013.06.12. 10:26:23

@Void Bunkoid:
"ahol ennyire hülye népek laknak"
mennyire hulye? Kihez kepest? Mit tudsz roluk? Hany evet eltel koztuk?

pappito · http://pappito.com 2013.06.12. 10:34:09

@Void Bunkoid: láttam én már magyar nyelvű használati utasítást amiben az volt leírva magyarul magyaroknak, hogy ne használd a laptopot a zuhany alatt mert tökremegy...

akkor a magyarok is kőostobák?

andaluzkutya 2013.06.12. 10:58:53

@Void Bunkoid: Azt azért vedd figyelembe, hogy az USA a föld 3. legnépesebb országa, magas technikai fejlettséggel és a többi népes országhoz képest hatalmas sajtóval. Ezek így egyben az alábbiakat eredményezik:
- nagyobb esély van náluk arra, hogy egy nem túl okos ember olyan műszaki dolgokkal kerüljön kapcsolatba, ami adott esetben veszélyes lehet
- nagy esély van arra, hogy lesz olyan média, ami ezt hírként leközli.
Szerintem ez a magyarázat a jelenségre. De lehet, hogy tévedek:)

pappito · http://pappito.com 2013.06.12. 11:43:06

@andaluzkutya: szerintem simán a k-európéer kisebbrendűségi érzés (vö: kokakólamámorban fetrengő fiatalok, stb.), ámerika mindig is álom volt, hát azért se, a kutyaúristenit, ha eleget mondjuk hogy ott mindenki hülye, akkor mi okosabbnak tűnünk.

a gyakorlat, khm, másképp néz ki, de hát a tények sose zavarták meg a jó propagandát, sőt!

KanáriHajni 2013.06.12. 15:19:09

@mirx: Figy, 2 dolog van: az egyik, hogy vizuális kultúra vs. programozói tehetség nem ugyanaz. Látom én hogy csúnya, de nem tudom megoldani. :-) Különben április közepe óta van ott az infó a fejlécben, ugyanis bejegyzést írni március közepe óta nem lehetett a freeblogban, úgyhogy ígyis nagyon megdícsérnivalóan okos és ügyes és kreatív voltam, hogy oda sikerült becsempésznem az infót. Valamint amit te linkeltél, az egyetlen egy bejegyzés címe, szal ott soha nem is lehetne változás...

mojoking77 2013.06.12. 15:52:03

@kék madár: e, mi lenne, ha elmennel inkabb ideggyogyaszhoz, ahelyett, hogy itt trollkodsz, ossze vissza?
@Void Bunkoid: Hagyd a fenebe. Mondanam, hogy troll, de szerintem meg annal is rosszabb, konkretan egy idiota. Multkor is nekiallt uvoltozni velem, 7-8 levelen keresztul nem volt kepes felfogni, hogy nem en irtam azt a hsz-t, amin beporgott....

kék madár 2013.06.12. 21:35:53

@mojoking77: hat megint osszevissza beszelsz. Ne haragudj, te irtad azokat az ovodas autoberlos posztokat? En orulok, ha neked konnyu oromet szerezni ilyen aprosagokkal, csak itt kicsit egsz vele, mert sokan ezen mar tul vannak. Mikor koltozol?

mojoking77 2013.06.12. 21:41:29

@kék madár: Bocsass meg. Megerhetnelek, hogy a jovoben keruld a velem valo konfrontaciokat? Oreg vagyok mar, hogy mindenfele enyhen idegbeteg alaknak magyarazkodjak. Ha nem kizarolag a kotozkodes vezerelne, eszedbe sem jutott volna megirni azt a hozzaszolast. Furcsa, hogy senki masnak nem tunt fel, egyedul teged zavart. Igen, engem ilyen konnyu boldogga tenni. Mikor akarsz venni nekem mondjuk egy Mustangot? Az is tok boldogga tenne. Cak ugy, mint ha vegleg eltunel a hulyesegeiddel egyutt a blogrol...

kék madár 2013.06.12. 22:07:18

@mojoking77: nem zavart : ) inkabb szanalmas volt. Kerulni fogom igerem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása