oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. január 25. 06:43,  Felnevelni, elengedni és visszahozni 367 komment

2014. január 25. 06:43 Határátkelő

Felnevelni, elengedni és visszahozni

A mai poszt kiindulópontja elsőre talán furcsának tűnhet, de reményeim szerint menet közben kiderül majd, milyen sok köze is van minden idők egyik legnagyobb futballistájának a határátkeléshez. Johan Cruyff nem csak csodálatos labdarúgó és zseniális edző, hanem legalább ennyire fontos teoretikus is, mostani filozófiája pedig szerintem kifejezetten érdekes és vitára ingerlő. Úgyhogy azok is bátran vágjanak a mai posztba, akiket nem érdekel a futball!

Johan Cruyff.jpg

Az érthetőség kedvéért kénytelen vagyok pár gondolatot írni Johan Cruyffról, de ígérem, nem fog fájni! :) Minden idők legnagyobb holland sztárja (és bár én már nem láttam játszani, de alighanem befér minden idők 5 legjobb futballistája közé a világfutballban is) klubszinten játékosként és edzőként megnyert gyakorlatilag minden fontosabb trófeát, és magáénak tudhat egy világbajnoki ezüstérmet is.

Két klub, a holland Ajax és a spanyol (pardon: katalán) Barcelona is története legnagyobbjai között tartja számon, azaz ha valaki, ő aztán tud egyet s mást a határátkelésről és a külföldön elért sikerekről.

Ami ennél is fontosabb, hogy a futballról alkotott filozófiája alapjaiban határozta meg mindkét egyesületet, a Barcelona a 90-es évek elejétől gyakorlatilag arra a gondolkodásmódra épül, amit ő képvisel. (Filozófiájára egyetlen példa: „A futball egyszerű játék, csak éppen bonyolult egyszerűen játszani." Egy másik idézet: „Egész pályafutásom során azt próbáltam alkalmazni, amit tőle tanultam. Az egész világon ő gyakorolta a legnagyobb hatást a futballra, először játékosként, aztán edzőként" – ezt pedig nem más mondta, mint a jelen egyik legnagyobb edzője, Pep Guardiola.)

Hazavitte a legjobbakat

De hogy a témára térjek, Johan Cruyff négy éve visszatért nevelőegyesületéhez, az Ajaxhoz és igazi forradalmat indított el azzal, hogy a klub korábbi, külföldön (Olaszországban, Spanyolországban és Angliában) is sikereket arató játékosait helyezte kulcspozícióba.

A vezetőedző például Frank de Boer (1988-1999 között játszott a klubban 328 mérkőzésen, majd játszott a Barcelonában, a skót Rangersben és a török Galatasarayban is), a helyettese Dennis Bergkamp (1986-1993, 185 meccs, majd az olasz Inter és az angol Arsenal következett, ahol legenda lett), a védőket Jaap Stam edzi (ő csak pályafutása utolsó szezonjában játszott az Ajaxban, előtte az angol Manchester United, és az olasz Lazio és Milan világsztárja volt), a technikai igazgató Marc Overmars (1992-1997, 135 meccs, majd jött az Arsenal, és a Barcelona), a marketingigazgató pedig az az Edwin van der Sar, aki 1990-1996 között 226 meccsen védte az Ajax kapuját, majd az olasz Juventusban, Angliában pedig a Fulhamben és a Manchester Unitedben is sztár lett.

Ennél is fontosabb talán, hogy Johan Cruyff hatására az Ajaxnál úgy döntöttek, nem fizetnek ki többet hatalmas pénzeket a sztároknak, helyettük inkább a saját nevelésű fiatalokra építenek, akiket aztán hatalmas pénzekért eladnak spanyol, angol, olasz, francia, német kluboknak.

Barátként elengedni

Most jön a lényeg: Cruyff szerint azzal, hogy az Ajax komoly karrierhez (és az ezzel járó hatalmas fizetésekhez) segít játékosokat, egyúttal örök barátokat is szerez.

Ezek a sportolók ugyanis egyfelől valamikor a jövőben visszatérnek majd a klubhoz, hogy megosszák vele külföldön szerzett hatalmas tapasztalatukat (és itt nem csak a játékról, hanem életmódról és világlátásról is szó van), akár futballistaként, akár edzőként – mondjuk éppen a fiatalokat képezve.

Ha belegondolunk, ugyanez a tapasztalat és filozófia alkalmazható (lenne...) a határátkelésre is: nem megnehezíteni, kiátkozni, hanem támogatni kellene, ösztönözni mindenkit, főleg a fiatalokat, hogy menjenek, próbálják ki magukat külföldön. Szerezzenek értékes tapasztalatot, lássanak világot, harcoljanak meg a helyükért egy, a magyarnál sokkal nagyobb piacon, és tanuljanak!

Ha ezt komolyan vennénk, akkor ez nem csak a külföldön letelepedő, munkát vállaló határátkelőknek lenne jó, hanem az otthon munkát keresőknek is, hiszen a jól végzett munka külföldi lehetőséggel és több pénzzel kecsegtetne. Az az ország, amelynek szülöttei közül sokan érnek el sikereket külföldön, vonzóvá válik a külföldiek szemében is.

Jöjjön az Ajax-filozófia!

A határátkelésnek persze egy ország szempontjából lehetnek rövid távú hátrányai. Ugyanakkor Magyarország tíz éve tagja az Európai Uniónak, és én nem nagyon tapasztalom, hogy a dumán kívül nagyon sok minden történne az „Ajax-filozófia" alkalmazása terén.

A határátkelők nyújtotta lehetőségeket egy okos ország kihasználná. Kihasználná, hogy Európa-szerte ott vagyunk, tanulunk, dolgozunk, más kultúrát, életmódot, világlátást és filozófiát tapasztalunk, és még ha nem is jövünk haza, segíteni akkor is tudnánk, ha azt látnánk, hogy érdemes.

Az Ajax az elmúlt három holland bajnokságot megnyerte. A fiatalokat képző akadémiája elismerten a világ egyik legjobbja, játékosaiért kapkodnak a nagy európai klubok, de egyre többen vannak olyanok is, akik inkább maradnak, mert látják a lehetőséget. A lehetőséget, amit az teremtett meg, hogy a holland klub úgy tudta elengedni külföldre a legjobbakat, hogy lélekben megtartotta őket.

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia Ajax Johan Cruyff

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr675780273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2014.01.25. 22:24:16

@**mimi**: hat az kicsit valoban messze van,de se baj jobb kesobb,mint soha,hatha egyszer Te is haza arulo leszel,mint mi:)))
Mar fentebb irtam de elmondom megegyszer En az itteni zsidoktol hallotam hogy a flodni Magyar zsidoktol szarmazik.

**mimi** 2014.01.25. 22:31:47

@charlieharper (UK, de nem London!):
Biztosan lehet kapni, én eddig nem is kerestem,hisz nem tudtam, hogy létezik olyan , hogy flódni, de utána fogok járni....meg kell kóstolnom!!!!!:))))

**mimi** 2014.01.25. 22:33:47

@Zoole[uk]:

készülök, készülök:)))
Első lépésben megfigyelek, tanulok, gyűjtöm az infokat itt :)

Jaaa...és néha bele is kotyogok :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.25. 22:34:34

@Zoole[uk]:
Küldj egy post code-ot. Megpróbáom beüzemelni a Garmin navigációmat

2014.01.25. 22:40:32

@**mimi**: zsido magyar konyhaban ketto jolismert sutemeny van, az egyik a flodni, a masik a macesztorta. Esznek tobbet is, de ezek a legjobban ismertek a regi yiddish konyhabol. Magyarorszagon jol ismert volt, de igazabol egesz kelet-europaban volt flodni a zsido kozossegekben. Ez a macesztorta
fuszereslelek.blog.hu/2009/04/02/macesztorta_paszkatorta

Egyik sem nagyon edes, a regi zsido konyhaban (nem a 19. szazadi, hanem a nagyon regiben), nem volt cukor. Igy edesitesre mezet hasznaltak. Ezert, a zsido sutik jellemzoen nem az a nagyon edesek.

**mimi** 2014.01.25. 22:44:57

@charlieharper (UK, de nem London!):
A maceszről már hallottam, köszi a linket :)

SzZoole 2014.01.25. 22:45:07

@**mimi**: a Te kommentjeidel(belekotyogasdal)nincs is kulonosebb problema,de vannak olyan szemelyek otthonrol,akik jobban tudni velik az itteni dolgokat,mint Mi akik mar tobb eve itt elunk ja es Ok nem kerdeznek,hanem allitanak dolgokat az itteni eletrol,sajnos vannak itt ilyenek

SzZoole 2014.01.25. 22:48:21

@charlieharper (UK, de nem London!): vajon Te honnan tudsz ilyeneket?kozben a felesegemet kerdezgetem.mert O jobban kepben van ebben a temaban es azt mondja hogy 100%-ig igazad van:)))

SzZoole 2014.01.25. 22:52:35

@diggerdriver: elkuldtem emailban,nezd meg

**mimi** 2014.01.25. 22:53:02

@Zoole[uk]:

Igen, sajnos olvasom...osztják páran az észt, pedig nincs mire, néha kimondottan kellemetlenül érzem magam, olvasva mennyire elszabadulnak az indulatok.

Itthon elég cudar világ van, szerintem aki teheti menjen, jól teszi!!!!

Nem véletlen az, hogy én is idetaláltam erre az oldalra, aztán meg itt ragadtam:)))))

SzZoole 2014.01.25. 23:02:22

@**mimi**: tudom,hogy mi van otthon,mivel ketto harom havonta haza jarok az idos szuleim miatt es tenyleg eleg gyomorforgato es bicskanyitogato ami otthon tortenik demokracia neven,most legutobb 5.-ke es 15.-ke kozt voltam otthon,de ami a tevekben megy fomusoridoben az valami botrany,nem hiszem el hogy ez kell a nepnek

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2014.01.25. 23:50:01

Nagyon elfoglaltak vagyunk, de minden rendben. Akarok még írni, Montessori iskoláról, balettről, meg ezer más hülyeségről, és a Pottert is be kéne fejezni, meg még mennyi mindent.

Lassan két éve próbálok lefordítani egy könyvet, és igazából az fog vissza minden mást. De már hátha nem sokáig.

Latcho Rom 2014.01.25. 23:56:17

hat felraktak az elso harom Pava selejtezot - az elo adasrol lemaradtam, az elsot megneztem, kulonosebben nem szerettem bele senkibe
se

itt van la: www.mediaklikk.hu/musor/pava/

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.25. 23:58:52

@rezsoatya(eng):
Fateeeeeeer.
Skodáááááááááááááááááááááában????????????????????????
Műbőrkalapom nincs baszod

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2014.01.26. 00:01:38

@Chang Yai: @Naschkatze (Mostindien / CH): És hogy a poszthoz is hozzászóljak:
A hazamenéssel két probléma van. Az egyik a pénz, természetesen - az itteni fizetés feléért már hazamennénk, de az még mindig sokkal több az otthon elérhetőnél, és nekünk nincs otthon semmilyen egzisztenciánk, hát eleve ezért jöttünk el, mert gyakorlatilag esélytelenek voltunk otthon. Másfelől, a hazacsábításunkra szánt pénzekkel az a gond, hogy például voltak (lehet hogy még vannak is ) ezek a mindenféle ösztöndíjak, amelyekkel kipótolva versenyképesebbé tehető a hazai fizetés; ebből meg az lesz, hogy hazamegy az egyetemi oktató, kapja az otthoni fizetést meg a hálistennek-hazajöttél ösztöndíjat, és ezzel duplaannyit keres mint a kolléga, nagyszerű hogy az ő fizetése így versenyképes a nyugattal, de megint abba lett belerúgva aki otthon maradt. Az ő fizetése miért nem versenyképes?
Summa summarum, az egyik baj a pénz.

A másik meg egy bizonyos inkompatibilitás; biztos olvastátok nemrég a Díványon a koraszülöttes cikket, a doktornő hazavitte a külföldi szemléletet de nagyon nehéz volt neki a szemlélettel, a gyakorlattal, a mindenben-csak-mi-lehetünk-a-világszínvonal magyar mentalitással megküzdeni; a külföldről hazavitt rugalmasság betonkemény hazai koreográfiákba üközik, nagyon nehéz így és nem biztos, hogy az egyénnek megéri a fáradságot. A pénz hagyján, de emberileg is alkalmasnak kell lenni egy ilyen misszióra, és nem midnenki alkalmas.

Nem könnyű, na.

vundergraf (törölt) 2014.01.26. 00:34:49

Amikor épp lángolnak Bécs utcái....

Akkor azt állítani, hogy jobb hely pl. Ausztria érdekes felállás.
Épp így nem jobb Anglia, Írország, Németország, stb, stb sem!

Csak aki kimeg RÁKÉYNZSRÜÉ ls MEG IS TESZ!!!! illetev ELFOGAD sok-sok olyasmit, amit itthon nem... ezért lesz sikeres kint.

- intenzíven keres melót
- és BÁRMIT !!!! elvállal és csinál
- önképzi is magát érte, egy szaros raktáros, segédpincér állásért is...
- beéri az itthonihoz képest ócska lakhatással
- kevesebbet költ magára és a létfenntartására

Ha, ugyanígy állna hozzá itthon is....
Itthon és éppúgy sikeres lenne hasonló idő alatt.

De, innen még van hová elmenni-menekülni.
Ezért aztán külföldön esik meg vele a csoda
Mert onnan már nincs tovább hová futni.. változnia kell.
Így aztán persze úgy érzi a külföld sokakl jobb hely.
Pedig csak ő maga nőtt fel és alakult jobbá...

Ha, hazajön utána már itthon is megy neki a dolog :-)
Mert megtanulta, hogyan kell csinálni ...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.26. 00:46:12

@vundergraf:
Akkor tételesen.
Otthon nem kellett melót keresnem mert volt
Nem kellett bármit elvállalnom mert a szakmámban dolgozom.
Nem kellett képeznem magam mert elég képzett voltam.
Hasonló körülmények között lakom mint otthon.
Sokkal többet költök mind magunkra mind a létfenntartásra.
A lakhatás minden költségével együtt tehát a lakbér és a rezsi úgy aránylik az otthoni fizetésemhez mint otthon a tehermentes családi házamnak CSAK a rezsije.
Egyéb érv?

vundergraf (törölt) 2014.01.26. 01:12:21

Itthon úgy havi netto 120-150 eFt-ot lehet keresni
az angliában is szokásos "alja" melókkal és munkaóra számmal.

Ez már kicsit jobb életvitelt enged meg itthon, mint a cirka 900-1100 font ami összejön odakünn ezekből a kinti melókból....

blackhairlady 2014.01.26. 02:32:34

@diggerdriver: "Lenne piaca a szikkasztóknak."
Posze vagy?:)))))))))))))))))))))))))))

blackhairlady 2014.01.26. 02:55:08

@Kövérmadár [swe]: Pedig a Magyar vandor is nagyon jo film:)
J.I. Joe Rise of the Cobra
Red I, II
The Following (ez sorozat, de szerintem brutal)

blackhairlady 2014.01.26. 03:05:41

@érthetetlen chris: Otthon is megy ez a sorozat Gyilkos elmek cimen, valoszinuleg ezt a reszt is le fogjak adni. Bar az igaz, hogy ha emlekeim nem csalnak, 10 ora utanra teszik altalaban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.26. 04:21:21

@Kövérmadár [swe]: Bróhahhj, rám aztán várhacc, én szőkenő vagyok a konyhában... :D
Meg azért szomszédnak se mondanám azt a 100 km-t... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.26. 04:22:30

@QUERCUS: Megállítjuk a hathuszas gyorsvonatot? :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.26. 04:23:55

@Zoole[uk]: Nyamm, kurv@finom lehet... kérek egy vödörrel. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.26. 04:26:46

@Zoole[uk]: Mi az öregisten a flódni?Valami főnévi igenév? Elmentünk flódni...

Ez simán almáspite, nem?Vagy az ugyanaz?Nem vagyok jó zsidó...:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.26. 04:32:36

@Felicitasz: Én ezt úgy szoktam mondani, hogy jelenleg nekünk nem megy olyan jól, hogy lemondhassunk a magyar és a kinti fizetések közt levő különbségről... :D

DieNanny CH 2014.01.26. 07:57:37

@shakti_rom:

A Forrásba pedig bele lehet... 28 éve még én is tagja voltam...

tableno 2014.01.26. 08:44:48

@vundergraf: ime egy poszt a mai blogajánló egyik blogjából. Nem londoni mosogató írta.

ourdaysinwashington.blogspot.hu/2014/01/munka-tema.html

DieNanny CH 2014.01.26. 08:48:56

@vundergraf:

Továbbképzés, meg lejjebb adás? A középfokú német nyelvtudásommal, és 11 éves osztrák aupair-i gyakorlattal (valamint előtte 7 év Mo-i+diploma) jelentkeztem német nemzetiségi óvodába.
Tudod, mi volt az elutasítás oka? (Pedig üres volt az állás.) Hogy nem német nemzetiségi főiskolán szereztem a diplomámat.
1200 km-t kellett jönnöm, hogy a meglévő tudásomat elismerjék.
Még mindig nem adtam fel a hazai álmaimat. Van is egy másoddiplomás képzés, ami félévente 200 ezer Ft, plusz 3 hetente 200 km-t autózni az otthoni lakhelyemtől a főiskoláig, ott 3 napig lakni, stb.
Otthoni fizetésből ezt bajos megoldani. Tehát ott kezdődik a kérdés: miből képezzem magam tovább?

tableno 2014.01.26. 08:54:11

@érthetetlen chris: a fenti bejegyzést neked is ajánlom. És a "kintsejobb, csak a szerencsétlen emigránsok köpködnek haza, hogy önigazoljanak" kórus összes tagjának.

Még egy kérdés: most tényleg olyan jó Magyarországon? Az összes vonatkozó felmérésben (boldogság, élettel való elégedettség, jövőben bízás) a világ egyik legrosszabbul teljesítő országa vagyunk, olyan helyek előznek meg mindket, ami vastagon a harmadik világ (gyakran még várható élettartamban is). biztos, hogy nem kéne valamit másképp csinálni? Biztos, hogy nem lehetne valamit tanulni más országoktól? Esetleg olyan magyaroktól, akik kint élnek, így ismerik ezt is meg azt is? Á dehogy, felejtsétek el. Mindenki hülye, csak Magyarország helikopter.

tanato 2014.01.26. 09:39:30

@charlieharper (UK, de nem London!): www.port.hu/antikvar_konyv_-_magyarorszagi_zsido_etelek/pls/w/document.document_page?i_document_id=115323

30 éve volt egy könyvsorozat a világ konyhái,nagyon sok ország ételei külön-külön.Én már akkor is szerettem a hasam,meg is vettem majdnem mindet Finn konyha,francia konyha mexikói,zsidó,marokkói stb. Érdekesség hogy 34 ft. volt darabja.Sok színes kép is van bennük.Ennek része a belinkelt speciálisan /magyar/zsidó ételek.

tanato 2014.01.26. 09:46:18

@Felicitasz: Nagyon jó a belinkelt orvosi cikked.Azért az orvosegyetemek igyekeznek kiküldeni majd mind ott dolgozó fiatal szakembert több évre neves külföldi társintézménykehez.Probléma viszont hogy idővel többen kint is ragadnak,mint az én kissé távol unokatestvéreim akiket anno még a SZOTE küldött ki 20 éve Svájcaba,USA-ba meg Angliába és mind kint ragadt az ottani egyetemeken kutatónak.

**mimi** 2014.01.26. 10:04:14

@tableno:
Nagyon-nagyon nem jó :(
Egy kedves ismerősöm ma reggel írta, hogy a férje reggel 5-kor elindult Svájcba munkát keresni, mert itthon nem talált, ő azóta egyfolytában bőg :(
Két kamasz fiúval, 45-50 közöttiek.
Ez van.
DE Magyarország jobban teljesít.....
Írhattam volna neki sok-sok közhelyet, hogy majd lesz jobb, meg a nehézségek azért vannak, hogy leküzdjük őket, stb., de nem tudtam....csak összeszorult a torkom.

tanato 2014.01.26. 10:05:28

@charlieharper (UK, de nem London!): www.youtube.com/watch?v=oJFXu7sjTK0
Na még egy kis off zsidó témában,Tegnap éjjel volt a magyar 1 csatornán egy nagyon izgalmas háborús film holokausztos,zsidós,partizános így röviden,de a lényeg hogy megtörtént eseményt dolgoz fel,a film végén közli is hogy mi történt a főhősökkel.Egy speciális zsidó menekülttáborról szól Belorussziában 1941-ben a tömeges kivégzések elől az erődbe szökött zsidókról szól akik nagyon kemény fegyveres harcokat folytattak a rájuk vadászó németekkel és belorusz rendőrökkel szemben .Ugyan támogatták őket valamilyen szinten a helyi kommunista orosz partizánok is,de az oroszokban is meglévő erőteljes antiszemita érzések miatt azért csak szőrmentén./Pl. amikor az egyik zsidó partizán az oroszok latrináját használta,nagyon megverték,nem szarunk a zsidókkal egy helyre felkiáltással./És ráadásul túlélte a tábor nagyja a 3 háborús évet /öregekkel,gyerekekkel,nőkkel/bár sok halottjuk volt.Szóval,nagyon véres nagyon brutálisan realista de nagyon izgalmas film vol.

**mimi** 2014.01.26. 10:10:48

@tanato:
Sajnálom, hogy nem láttam...
Címe?
Hátha valahol fellelhető!

**mimi** 2014.01.26. 10:11:21

@tanato:
megint lekéstem...:))))))))))
bocsi...

érthetetlen chris 2014.01.26. 10:18:59

@blackhair-lady: Leadták már nálunk is egy roma ismerősöm hívta fel rá a figyeltem. A hangsúly azon van, hogy mi lenne, ha ezt Magyarok készítik szórakoztatás címen.

Quercus a favágó 2014.01.26. 10:22:23

@**mimi**:

Írd meg a hölgynek: A győztesek azok a vesztesek, akik fölálltak a padlóról, és újra kezdték.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.26. 10:41:02

@blackhair-lady:
A Magyar vándor az egy nagyon nagyon jó film.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.26. 10:51:34

@QUERCUS:
Erről Németország jut eszembe aki elvesztette a háborút és megnyerte a békét.

tableno 2014.01.26. 11:11:43

@érthetetlen chris: ugyanaz, mintha Amerikában indiánokkal csinálnák meg. Mindenhol vannak kényes témák, amihez csak óvatosan lehet nyúlni. Általában jó okkal.

DieNanny CH 2014.01.26. 11:11:56

@Zoole[uk]:

De azért a receptet szeretném elkérni, ha nem családi titok!

vundergraf (törölt) 2014.01.26. 11:41:20

@diggerdriver:

Mire nem futja a netto 130 eFt/hóból... amire az 1000 fontból igen?!

Latcho Rom 2014.01.26. 12:17:39

@tanato: oo7 volt a foszereplo? azt hiszem lattam...

tableno 2014.01.26. 12:17:54

@vundergraf: semmire. Mi mind szarul élünk, csak a pofánk nagy.

Latcho Rom 2014.01.26. 12:20:07

@vundergraf: kap levegot, nem kell (sokat) szarhazi politikusokkal foglalkoznia, tudja hogy egy jo elete lesz/lehet a gyerekenek, unokajanak.
Vunderbar.

Latcho Rom 2014.01.26. 12:21:34

@shakti_rom: s ott vasarolhat a charityben ahol az antik roadshow keszul :))

2014.01.26. 12:35:27

@vundergraf: ne viccelj. Az egyszobas lakasom van nagyon barati aron kiadva 50ezer + rezsi, Budapest, metrovonal gyalog kozel. Es ez nagyon barati ar, mert ismeros es evek ota ugyanaz a szemely lakik benne, aki vigyaz a lakasra. Neki olyan havi 70ezerre jon ki, de ez csak egy egyszemelyes, max 2 szemelyes lakas. Nem egy csaladnak valo.
A maradek 60-70-bol kaja es kozlekedes egy honapra rendesen nem jon ki. Arrol mar nem is beszelve, hogy autot fenntartani vagy esetleg neha elni is kene.

Latcho Rom 2014.01.26. 13:33:20

@DieNanny [SZ,CH]: Magos tetszik, kulonosen ahogy a lany enekel.
M a talan megnezem a ket masik reszt is.

DieNanny CH 2014.01.26. 13:53:39

@shakti_rom:

Bár ebben kezdtem, de csak 1 évig jártam. Inkább áttendáltam a gyerekkórusba. Ez a Nagyforrás, az akkori Kisforrásba a kisebbik húgom járt 20 évig... (5 éves korától.)

vundergraf (törölt) 2014.01.26. 14:47:30

@charlieharper (UK, de nem London!):

Ahogy olvasom Londban az 1000 fontba pl.
NEM FÉR BELE egy ilyen önálló egyszobás lakhatás!!!
A lakás minőségről nem is beszélve....
Az önálló autó sem.

----

Szóval engem az zavar, hogy megy itt a mosogatók, raktári munkások, gyümölcsszedők, segédpincérek részéről a duma, hogy kurva jól élünk Londoban , Írországban... alja melósként.

Miközben sokkal többet melóznak naponat, az alja munkát végezve és magukat ÖSSZHÚZVA éldegélnek, gyakran tömeg szállásokon... vagy ócska lakóhelyeken.

MESSSZE!!!! a kinti normális életnívó alatt tengődnek.
Valami lyukban, soxor többedmagukkal lakva...

HA, ugyenezzel beérnék itthon is....
Akkor ezt a félnyomor szintet itthon is simán hoznák.
De itthon ugye a normális ÖNÁLLÓ lakás, autó stb. az elvárásuk.

Londonban/Írországban miért érik be jóval kevesebbel?!!!
Aztán rámondják, hogy ez kevesebb is jobb ...ami csak vicc!

vundergraf (törölt) 2014.01.26. 14:47:41

@shakti_rom:

Itthon sem kell foglalkozni a politikával ..minek?!

Kimész reggelente pl. a moszkvatéri emberpiacra.
Napi 6-8 eFt nettot kapsz egy napra, melótól függően.
Dolgozol 24 napot havonta >> 140-190 eFt netto...

Semmivel nem rosszabb, sőt jobb mint a Londosni 1000 Font :-)

És rohadtul nem kell a politikusokal foglalkozni közben ...

morsels (törölt) 2014.01.26. 15:22:11

@vundergraf:
Te mit csinalsz?
Vesztek fel embereket?

tableno 2014.01.26. 16:11:58

@vundergraf: perszepersze. Mindenben teljesen igazad van. Remélem ettől jó napod lesz!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.26. 16:31:25

@vundergraf:
Na nézzük csak.
Alsó hangon 50ezer forint a ház rezsije.
Egy hónapban egy tank üzemanyag 20ezer.

Itt az a fizetés ami otthon 130ezer forint az kb 1800font.
Lakás mindennel együtt ezer font.
Egy tank üzemanyag 70font.

Otthon marad heti 15ezer.
Itt marad heti 180font.
Az élelmiszer ára nagyjából ugyanannyi.
Miről is beszélünk?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.26. 16:41:53

@vundergraf:
Jó. Tegyük fel hogy elfogadom amit mondasz.
Egyetlen kérésem van.
Vázoljál fel egy jövőképet Magyarországon.
Mondjuk nekem mint 20éves szakmunkásnak.
Mikor miből lakásra kocsira egyáltalán munkára?
Lehet hogy ide kijönnek sokan nyomorogni.
Mi egy turistaszállón kezdtük két hétig hatan 8négyzetméteren. Aztán ketten egy kis szobában két hónapig.
Aztán hárman egy garzonban egy évig.
Aztán most egy a garzonnál háromszor nagyobb lakásban.
A Jövő Reménye az ami idehozza az embereket.
Várom hogy mondd el nekem milyen jövőt tud ígérni Magyarország?

Quercus a favágó 2014.01.26. 17:03:27

@diggerdriver:

Erre én is kíváncsi vagyok. Érdekel a jövőm. Benne szeretném ugyan is leélni az életem.

vundergraf (törölt) 2014.01.26. 17:33:31

Ettől csak jobbat!

Ma a magadfajta markolós népek
itt az Alföldi VIDÉKEN 200 netto körül visznek haza ..

Amiből van saját házuk, autójuk, futja a kölöknek is normális dolgokra. Időnként nyaralnak.

Szóval ez olyan ~3000 Fontos élet Angliában ...

-----

De, egy valamire való, önálló burkoló, asztalos, festő, ács, kőműves, mosógépjavító sem keres 250-300 alatt ...
Minősített hegesztő, CNC-s 300 körül kap.

pincér 160-180 körül... visz haza+kaja
mezőgazdasági melós napi 5-7 eFt netto+kaja
kőműves segéd, árokásó, ilyesmi napi 5-6 eFt itt vidéken is!

Szóval aki, egy kis hajtásal en mhoz össze itthon 150-200 eFt-t havonta az valamit nagyon elkúr... válogat, kényelmes, lusta.

Aztán kimegy londonba és ..... rájön, hogy ott
- nem válogathat >> elvállal bármit
- nem lehet kényelmes >> lenyomja a sok órát és él tömeglakásban
- nem lehet lusta sem...

Ha, itthon is ÚGY dolgozna-élne mint kint,
akkor itthon JOBBAN élne és JOBB kilátásai lennének!!!

Példa erre az ország többsége :-)
Akik bizony jobb lakásokban élnek és kevesebbet dolgoznak,
mint az 1000-1300 Fonttal magukat sikeresnek mondó kint élők... tengődök.

vundergraf (törölt) 2014.01.26. 17:33:33

@diggerdriver:

Mikorra jósolod, hogy
betudsz költözni agy lakásba kint...

- amiben csak te/családod laksz
- eléri a hazai lakótelepi lakások szintjét

Mennyibe kerül ez ott havonta?

tanato 2014.01.26. 18:05:05

@shakti_rom: Valószínűleg láthattad ,5 éves a film csak most adta le a magyar tv

M. Péter 2014.01.26. 18:16:56

@charlieharper (UK, de nem London!): Dél-Afrikában biztosan a braai valamilyen formája a hagyományos zsidó étel.

MagyarJoe 2014.01.26. 19:15:16

@vundergraf: igazad van... de:

1) UKs minimalberen Londonon kivul ket kereso felnott mar el tud eldegelni de gazdag nem lesz. Es errol a posztotk tobbsege tanuskodik

2) mar csak buszkesegbol sem fogja senki elismerni hogy idejottek es nyomorognak... a magyarok tobbsege akit en ismerek (tisztelet a kivetelnek!!! nem akarok senkit bantani) ott ragad a mosogatoban es a takaritasban ha nem beszeli a nyelvet vagy nem tanul tovabb. De hat a munka az munka es itt nem szegyen mosogatni vagy takaritani.

A hataratkeles foleg a nyelvet beszelo/megtanulo valamiben kepzett emberkeknek jon ossze.

M. Péter 2014.01.26. 19:34:22

@charlieharper (UK, de nem London!): A Metropolitan Police adatai a letartóztatottak számát tartalmazzák, nem az elítéltekét.

Az állampolgárság nyilván bemondásra megy, ezért vannak antarktikaiak, ádeniek, kelet-németek, meg sok egyéb már nem létező helyről valóak.

Az írekkel meg több gond is van. Egyrész Éiret és az Irish Free State-t is az írekhez kell számolni, másrészt az Egyesült Királyságban élő írek száma egy nehezen megfogható dolog, nagyon függ attól, hogy pontosan mit és hogyan kérdeznek. A népszámlálásban a születési hely objektív, de nem mindig azonos az állampolgársággal. Egyes felmérések szerint csak magában Londonban majdnem 1 millió ír él, más nagyvárosokban is 10% körül, de a nagy többségük brit állampolgár is.

tableno 2014.01.26. 19:51:30

@vundergraf: write-only üzemmód? Épp az előbb írta, hogy a családjával önállóan bérelnek egy normális lakást, nem is rossz helyen. Londonban, a világ egyik legdrágább helyén.

2014.01.26. 20:16:41

@M. Péter: namost, nem vagyok ugyved, se rendor, de, ha letartoztatnak, nem kotelesek a kovetseget ertesiteni kulfoldiek eseteben?
Hat, ja, Irorszag az erdekes eset.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.26. 21:02:30

@vundergraf:
Most lakok egy olyan lakásban amiben csak én és a családom lakik.
Ez egy nagy ház amiben három szint és három lakás van.
Alul lakik a tulaj egyedül.
Felül egy kanadai házaspár egy kisgyerekkel. Középen mi.
Nem szándékozok innen elköltözni még nagyon sokáig.
Ezer fontba kerül mindennel együtt.
Tehát a mikorra a válasz, egy évvel ezelőtt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.26. 21:05:14

@vundergraf:
Viszont te nem válaszoltál a kérdésemre?
Jövőkép?

vundergraf (törölt) 2014.01.26. 21:46:35

@diggerdriver:

1000 Font csak a lakhatás... és most tegyük mellé, hogy
mennyit is keres a kint dolgozó magyarok zöme?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.26. 22:18:17

@vundergraf:
Maradjunk annyiban hogy fogalmad sincs az itteni megélhetésről.
Még mindig nem válaszoltál a kérdésemre.
Mondjál valami reménykeltőt valami biztatót valamit amire lehet építeni valamit ami megállítja a kivándorlást.

vundergraf (törölt) 2014.01.26. 22:35:37

@diggerdriver:

Tehát kb. mennyit keres a kint melózó tömeg-magyar
- mosogató
- segédpincér
- gyümölcsszedő
- raktári melós
- takarító

vundergraf (törölt) 2014.01.26. 22:35:49

@MagyarJoe:

Itthon sem szégyen... az ilyen meló.

Csak itthon az ezzel járó életszínvonal nem fogadják el azok, akik kint viszont igen... mert kint jönnekr: erre képesek csak.
.
Aztán persze itthon/fórumon pedig nyomatják közben a hamiskás "micsoda siker" dumát :-(

Két hazai mininálbérből, mellesleg itthon is kijön az életnívó,
mint kint az ottani két minimálból.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.26. 22:59:10

@vundergraf:
Mihelyst válaszoltál a kérdésemre folytathatjuk a beszélgetést.

Latcho Rom 2014.01.26. 23:09:54

@vundergraf: Kalefon aruljam magam, aszondod?
32 eve tettem utoljara, egy itteni napi temp ugynoksegnek.
Akkor valtoztattam / angolositottam a keresztnevem, nem tudtak kimondani az istennek se..s ezert sokszor mentem ures kezzel haza. Erted vunderbar elvtars, nem mukodne mar nekem a moszkva ter :)

Van valami mas otleted szamomra hogy vegre hazaterhessek? :)

Latcho Rom 2014.01.26. 23:18:43

Vonat elhajtottak a Hyde park hordojaig.

Voltak azert hataratkelt szimpatizansok is.

"
A közönség túlnyomó része az itteni magyar kolónia kétkezi munkásai közül került ki: építőipari munkásokkal és a vendéglátásban dolgozókkal beszéltünk, akik elmondásuk szerint már otthon is jobbikosok voltak, és sokat jelent nekik, hogy Vona Gábort (és Pörzse Sándort) itt, Londonban is meghallgathatták. Újat nemigen hallottak, de nem is igazán azért jöttek, hanem, ahogy egyikük fogalmazott, hogy "megint kicsit büszkék lehessünk arra, hogy magyarok vagyunk".

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.26. 23:21:42

@diggerdriver:

...hát igen, itt szokott vége szakadni a beszélgetésnek.
Könnyebb a külföldet ócsárolni mint a hazát dicsérni.

Latcho Rom 2014.01.26. 23:24:45

@DieNanny [SZ,CH]: megneztem a masodikat is, eros mezony lesz az iden is :)

M. Péter 2014.01.27. 01:39:00

@charlieharper (UK, de nem London!): Ha jól értem, a letartóztatott kérheti, hogy értesítsék a konzulátust, de a rendőrségnek nem kell erre felhívni a figyelmét. Ezenkívül a konzuli segítség nem olyan, mint az ügyvédhez való jog, a letartóztatott személyt ki lehet hallgatni a konzulátusi alkalmazott megérkezése előtt.

tableno 2014.01.27. 07:00:50

@diggerdriver: azért az szép, amikor valamelyik "aljamunkázó" el is hiszi a baromságait. Értetlen kollégán legalább érezhető volt, hogy nem hülye, csak trollkodik. Még meg is értettem az állaspontját valamennyire, hisz azért mi is nyomunk itt kemény szövegeket, ami nem biztos hogy jól esik,az otthoniaknak, még ha jogos is (illetve főleg akkor nem). De ez a vundergraf vagy igazi bérkommentelő, vagy a faék hozzá képest iPhone.

2014.01.27. 07:46:27

@charlieharper (UK, de nem London!): 'ha letartoztatnak, nem kotelesek a kovetseget ertesiteni kulfoldiek eseteben?'

Nem. Ha kotelesek lennenek, Londonban pl. kb. megallna az elet mert a rendorsegnek annyi ideig tartana letartoztatni valakit, es minden konzulatusnak fel kene vennie egy csomo extra embert csak arra hogy ezekkel az esetekkel foglalkozzanak. Plusz sokan kettos vagy tobbes allampolgarok. Ha a letartoztatott keri, a rendorseg - civilizalt allamokban - elobb-utobb ertesiti a kovetseget, akik elobb-utobb megprobalnak kapcsolatba lepni az illetovel.

nyuszigonosz 2014.01.27. 08:03:57

@M. Péter: A rendörség köteles a külföldi letartóztatott esetében felhívni a figyelmet arra jogára, hogy értesíthetik nevében a követséget.
A letartóztatott személy dönti el, kéri az nagykövetség értesítését, vagy nem, söt azt is, hogy csak a letartóztatás tényét, vagy azt is miért történt.

Az értesítés formális, de elöírás.

nyuszigonosz 2014.01.27. 08:07:01

@nyuszigonosz/D/: @M. Péter: Még itt hozzátenném: a kihallgatáshoz nem kell, hogy bárki is a konzulátosról ott legyen, az ilyen szinte nincs is, mert a konzulátus nem ilyenekkel törödik.

Viszont abban az esetben, ha a letartóztatott személy kéri a konzulátus segítségét pl. abban, hogy ügyvédet ajánljanak neki, akkor a rendörség eleget tesz a kérésnek.

2014.01.27. 08:08:53

@Mirjam2: a UK & mas orszag allampolgaranak nincs joga tudtommal a masik orszagtol segitseget kernie, ha UKben van a letartoztatas. Ugyanugy, hogy neked sem fog segiteni UK, ha Magyarorszagon tartoztatnsk le.

Egyebkent, ertesitesrol beszeltem. Nem hiszem, hogy a MET statisztika bemobdasra keszult, ahogy M.Peti sugallta. Meg kell adni adatok, mint DoB meg helyet es talan apolgarsagot?

nyuszigonosz 2014.01.27. 08:27:52

@charlieharper (UK, de nem London!): Igazad van, a statisztika sosem készülhet csak úgy bemondott és nem ellenörzött adatokkal.

Ugyanis ha bárki le van tartóztatva, akkor elöször is a személyi adatait ellenörzik,

Amúgy meg, csodát nem lehet várni egy ország nagykövetségétöl sem. :-)
Tény, hogy nyilvántartják a nekik küldött adatokat, mármint a letartóztatottakról, esetenként elölegeznek pénzt a hazajutásra, de ez kölcsön, amit vissza kell fizetni.

2014.01.27. 08:53:50

@charlieharper (UK, de nem London!): Ugy ertettem a kettos allampolgart, hogy valakinek 2 vagy tobb nem-UK allampolgarsaga van (pl. horvat-ausztral) es UK-ben tartoztatjak le. Az a statisztika amit belinkeltel egyertelmuen bemondasra keszulhetett, sot talan velelmezesre (?) a rendor reszerol, mivel (mar) nem letezo orszagok vannak tobbek kozott felsorolva. UK-ben nem kotelezo ID-t hordani magadnal, az utlevelet szinte senki nem hordja maganal minden nap, igy konnyen lehet hogy meg ha akarna sem tudna a rendor letartoztataskor ellenorizni az allampolgarsagot (arrol nem is beszelve ha az illetonel egynel tobb van). Nem hiszem hogy van olyan kotelezettsege a rendorsegnek hogy ertesiteni kene a kovetseget a letartoztatasrol. Talan iteletrol igen, de ebben sem vagyok egyaltalan biztos.

2014.01.27. 08:58:32

@nyuszigonosz/D/: 'Igazad van, a statisztika sosem készülhet csak úgy bemondott és nem ellenörzött adatokkal.'

Nem elsz veletlenul Nemetorszagban? :) Dehogynem keszulhet bemondott adatokkal, max. Nemetorszagban lehet hogy nem. Angliaban igen, mas orszagokrol nem is beszelve...

2014.01.27. 09:08:02

@Mirjam2: Na, utananeztem: legal.un.org/ilc/texts/instruments/english/conventions/9_2_1963.pdf

'if he so requests, the competent authorities of the receiving State shall, without delay, inform the
consular post of the sending State if, within its consular district, a national of that State is arrested or
committed to prison or to custody pending trial or is detained in any other manner. Any communication
addressed to the consular post by the person arrested, in prison, custody or detention shall be forwarded
by the said authorities without delay.'

Az a lenyeg hogy akkor ertesitik csak a kovetseget ha az illeto kifejezetten keri ezt. Kotelesseguk felhivni a letartoztatott figyelmet arra hogy ha akarja, kerheti, hogy ertesitsek a kovetseget, es ha kerik, kotelesseguk ertesiteni oket. De ez nem automatikus. Nyilvan sokszor nem keri az illeto az ertesitest mivel az erdekei ellen szolna - nem akarja hogy az allampolgarsaga szerinti orszaga megtudja ha buncselekmennyel gyanusitjak. Csak akkor fogja kerni hogy ertesitsek oket ha segitseget remel toluk. Ez a Vienna Convention on Consular Relations a vilag legtobb orszagaban ervenyes.

dr. trafik nomac 2014.01.29. 22:16:28

Ja, hogy majd visszajonnek ;)
Magyarorszagot barmilyen szineten nyugattal osszehasonlitani ostobasag. Ugyanigy a nyugaton valo "nyomorgast" is. Amit paran itt irnak az anyaorszagrol az nevetseges. Minimalberbol siman jol elsz nyugaton, lehet nem Londonban, de nem csak London letezik. Viszont MO minimaberbol sehol nem elsz meg, ez mondhatni egy aprocska kulonbseg.

Aztan mindig akad olyan, aki nem erzi magat jol az uj hazaban, lehet mert pechje van, vagy csak rossz uj otthont valasztott.
Az meg, hogy valaki kint dolgozik de hazajar, akar 1-2 evre is, mert kint csak a kutatast vegzi, az valojaban kint el, csak meg nem szembesult vele. Aztan van aki hazajon, es legtobbje elobb-utobb ugy erzi kar volt.

Az, hogy a valasztasok mar el vannak csalva a kulfoldon ero magyarok szamara, na az sem sokat lendit a hazatelepulesen. Mert ha mast nem is lat a kint elo, ezt viszont titsztan.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása