oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2014. január 23. 06:52,  Ausztriáról dióhéjban 358 komment

2014. január 23. 06:52 Határátkelő

Ausztriáról dióhéjban

A minap meglehetős vihart kavart Norbáj bécsi posztja (aki nem tette volna, ide kattintva tudja elolvasni), kapott hideget-meleget is néhány kommentelőktől, ezért úgy döntött, posztban válaszol, amiben összefoglalja a felmerülő kérdésekre adandó válaszokat. Jöjjön tehát a második felvonás!

Bécs 4.jpg

„Mivel láttam, hogy pár kommentelő elég komoly rágalmazással élt velem szemben, ezért úgy érzem, illene tisztára mosnom magam a vádaskodások alól, mivel nem szeretem, ha többen hazugnak, illetve balfasznak neveznek, és egyéb aranyos dolgokkal illetnek.

Sajnos ez Magyarország, hányni tudok ezektől a dolgoktól / emberektől, nem véletlenül jöttem ki, és ezért nem is keresem itt a magyarok társaságát.

A trollok kedvéért is teszem meg ezt a lépést, mivel páran, akik azt hiszik, mert egyszer szereztek egy kedvezményes buszjegyet, és kijöttek Bécsbe, hogy lássák a Chirstkindlmarkt-ot, már mindent tudnak. Kedves barátaim, tévedésben vagytok...

A nyelvtudás

Kezdjük az alapokkal, például a nyelvtudással! Nem elég tudni ragozni a der, die, das-t, meg annyit mondani, hogy: Ich möchte einen Job finden.

Én még 2005-ben közel a felsőfok szintjén beszéltem, viszont utána nem használtam, és 2013-ban az idő rövidsége miatt egy speciális tanfolyamot választottam - nem a reklám helye, és lehet anyázni, viszont nekem segített - az pedig az alternatív nyelvtanulás volt.

Elsőre igazán a változatos kiejtést kell megszokni, mivel nagyon multikulturális környezetről beszélünk, viszont ha valaki osztrákokkal próbálja meg a kontaktot felvenni (bolti eladók, megállókban idősebb emberek stb.), akkor gyorsan, és helyesen tudja a nyelvtudását fejleszteni. Illetve szókincsre hibátlan a Heute, vagy az Österreich, a két ingyenes bécsi napilap, lehet fordítani, rádiót hallgatni, például az Ö3-mat.

Saját példa, hogy rövid távon meg tudom téveszteni az itteni embereket a kiejtésemmel, de komolyabb témánál már meg szokták kérdezni, hogy honnan jöttem, úgy gondolom, ez 10 hónap alatt nem rossz.

Rasszizmus, bevándorló-ellenesség

Őszinte leszek, előfordul. Az étteremben, ahol dolgozom, van 5 ember, viszont baráti viszonyt ápolok velük. Ha meghívnak munka után sörözni, az elgondolkodtató.

Nagyon jól el lehet velük beszélgetni a rasszizmusról is, és ők azt nem szeretik, ha valaki élősködik az országukon, tehát segélyekre megy rá, illetve nem érdekli az, hogy németül értelmesen megtanuljon, hanem elég az a pár szó.

Egyébként nem találkoztam ezekkel a dolgokkal, sőt, én mindig elnézést kérek, ha valamilyen helyzetben (pl. ügyintézés) nehezebben megy a nyelv (mert zavar), és megköszönik, de hozzáteszik, hogy semmi baj, mert a lényeg, hogy látjuk, szeretné ezt csinálni.

Pénzkérdés

Na, ez egy kényes téma, mert mi történik, ha valakinek nincs elég pénze?! Egy lehetőség a munkanélküli segély igénylése Magyarországon, igen ám, de azt nem lehet kapni, ha külföldre megy az ember, azt nem támogatják.

Viszont az ügyintéző kedves volt, és mondta, hogy lehet, csak ne tudjanak róla, na, akkor máris tisztább lehet a kép, mi is lehet az a 214€ (átváltottam €-ra, mert így áttekinthetőbb).

Szállás

A következő, egyben kritikus pont, mivel Bécsben ez nem egyszerű feladat, kötélidegek kellenek hozzá. Miért is?! Mert a legtöbb olcsó lakáshoz (Gemeindewohnung) Vormerkschein kell, amit csak két éves bécsi tartózkodás után lehet kapni, szóval indulásnak felejtős.

Az albérletekről tudni kell, hogy Kaution-t kérhetnek (de nem kötelező), ami a bér (Miete) hatszorosa is lehet. Illetve személyes kedvenc az Ablöse, amit akkor alkalmaznak, ha komolyabb értékek is vannak a házban.

A képletet lehet tovább bonyolítani, hogy Warm bzw. Kaltmiete (rezsivel / nélküle) van-e az ár feltüntetve.

Nekem szerencsém volt, mert egy evangélikus ház egyik lakásának a szobáját bérelem, és a főbérlő egy nagyon kedves ember. Ezért is tudtam a kocsit lebeszélni, mert állandóan cetliket raknak az összes autóra, hogy felvásárolnák, szóval gond nélkül pénzzé lehetne tenni, - a trollok kedvéért - igen, még magyar rendszámmal is, megkérdeztem. ;-)

Meg Ausztriában létezik egy fogalom, amit magyar körökben nem hallani, az pedig a bizalom...

Ezeknek a dolgoknak az ellenszere egy speciális biztosítás, így is ki lehet esetleg védeni a nagy költekezést, igaz azért havonta kell fizetni, viszont nem mindegy mennyi marad a zsebben. Ezt a szállás kb. 2 hónap alatt találtam otthon, természetesen napi szintű kereséssel.

Három hónapon belül munka kell

Folytassuk tovább, megérkezik az ember, szállás van, pénz is valamennyi, de hogyan tovább?!

Be kell jelentkezni, hogy hahó, megjöttem, ehhez kell egy igazolás a szállásadótól. Érdemes előre megkérdezni, hogy ad-e, mert ha feketén adja ki nekünk a bérleményt, akkor megszívtuk. Evvel a papírral be a kerületi Amt-ba, ahol ingyen(!) kapunk egy Meldezettelt, ami azt mutatja, hogy hivatalosan itt lakunk.

Ez a papír fantasztikus, mert sok mindenhez kell, viszont innentől ketyeg az óra, és három hónapon belül munka kell, vagy sok pénz, máskülönben mehetünk haza. Utána rögtön irány a bank, Meldezettel, személyi, és pár nap, aztán van osztrák bankkártyánk, ami létfontosságú, mert például csak ilyenre utalják a bért.

Ezután jön a telefon, amit én később tudtam meg, hogy ilyet lehet, természetesen kedves troll barátaim lelki üdvéért jelezném, hogy semmiféle különleges papír, csak a fent említett három dolog kell hozzá.

Hol lehet ilyet kapni? Ausztriában én öt szolgáltatót ismerek, fel kell menni a honlapra, és ott le van írva minden, juppi. :-)

Az, hogy korlátlan, vagy nem, természetesen a pénztárcánktól függ, nekem a legkomolyabb előfizetésem van - kockáztatnom kellett -, de ha nem gond, akkor maradjon a többi az én titkom, hisz ez nem egy társkereső. Vagy mégis?! :-o

Munkakeresés kálváriája

A legcélszerűbb az Ams-ben munkát keresni, segítenek is, ha kell, de szerintem a legegyszerűbb, és leggyorsabb, ha az ember magán segít. Ezen kívül munkaközvetítőket is igénybe lehet venni (fizetős), illetve személyes kapcsolaton keresztül is kereshetünk.

Az állásinterjúk németül vannak :-D, és még az egyszerűbb munkánál is előfordulhat, hogy nem egy, hanem több fordulóban vesz részt az egyén, vagy akár másik telephelyre küldik, hogy ott is számot adjon, szóval ritka itt az, hogy egy interjú, és csókolom.

Munkánál meg kell említenem a „segédmunkákat". Ezek főleg úgy adódnak, hogy valaki építkezik, vagy költözik, ahhoz kell segítség, és a baráti körből adódik valaki, aki ráér pár órára.

Nos, nálam is szerencsére egy ilyen 1,5 - 2 órás lehetőség adódott, amiért nem hiszem, hogy rossz pénz a 20€, plusz a kaja. Illetve egyik osztrák barátomon keresztül is kaptam egy lehetőséget, már amikor dolgoztam, saját kocsival besegítettem, mert ez így működik, erre itt meg kiakadtak, mert nem akartam elfogadni a 30€-t, szóval a korrektség sem egy elhanyagolandó tényező.

Mi jöhet ezek után?!

Elsőre a megnyugvás, utána a szívroham, a naptárra nézve, hogy mennyi időm van még a 3 hónapból?! Nálam kettő nap maradt, azonnal be a hivatalba, brutális sorok, szóval kaja, pia alap, de azért gyorsan dolgoznak.

Itt már szükségünk lesz pénzre, máris megnézem, 29,3€, plusz jó néhány papír, mindenről másolat. Ezek a személyi, bankkártya (persze csakis osztrák), Meldezettel, Lohnabrechung, Dienstzettel.

Pár óra után kis pénzzel könnyebben, és, megnyugvással, na meg nagy vigyorral az arcunkon kilépünk az ajtón a saját Anmeldebescheinigung-al a kezünkben. Ha ez megvan, akkor munka tovább, és tanulás, de már biztonságban.

Sokan hitetlenkednek, amikor az itteni keresetekről van szó, a sajátomat nem osztanám meg, de a minimálbért mindenki örömére, szeretettel közölném – csak itt nincs ilyen, mivel ágazatonként eltérő, szóval pl. egy kezdő árufeltöltő bruttó bére 1320€. Ehhez jön a Weihnachts- Urlaubsgeld, egyszerűbben 13-14. havi bér.

Szóval a kritikusaimnak ismét segítek, ha ezzel a bérrel számolok 6 hónapot, meg mellé persze a 14. havit, az szerintem 7x1000€ nettó minimum, amit én átlag 300Ft-al szorzok be, az 2,1MFt. Ha „csak" ennyivel számolnék, már ebből kijönnének azok az adatok, amiről én írtam, viszont nekem nem ennyi a fizetésem, és Trinkgeld (borravalót) is kapok, szóval így még inkább más a leányzó fekvése... ;-)

Ennyit Ausztriáról dióhéjban, ha valakinek kérdése van / szüksége lenne tanácsra, abban szívesen tudok segíteni.

Remélem érthetően fogalmaztam meg mindent, és nem sok troll talál meg a továbbiakban, és megköszönném, ha néha gondolkodnának is a kommentjeik előtt, és nem magukból indulnának ki. A vélemény és a szólás persze szabad, de azért az ilyen típusú, hangulatkeltő, csak a lázításra jó kommentekre nem kívánok reagálni."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Bécs Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr165777594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2014.01.23. 07:01:28

"A trollok kedvéért" - minek jársz a trollok kedvében??? :-D

Norbáj 2014.01.23. 07:19:47

@www.aonang.hu (TH):
Mert ők is a barátaink, csak rosszul fejezik ki magukat. :-D:-P

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.23. 07:23:36

Norbi, nekem egyre szimpatikusabb vagy.
mert ahhoz, hogy másodszorra is írjál posztot mindenféle kérdésre (mert nyilván az elsőből sok kimarad, nem lehet tudni, mire kíváncsi részletesebben a nép), kell egy hozzáállás.
nyilván eshet rosszul néhány komment, de hát nem erről szól a világ, sosem értettem a rettegőket, hogy jaj milesz, ha csúnyán reagálnak, szóval szerintem te egy talpraesett fiú vagy, aki tudja helyén kezelni a dolgokat, úgyhogy hajrá,
és (ritkán mondom ezt a "kozhelyet", sok sikert az élethez, nagyon nagy esélyed van rá,
és ne változz meg.
:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.23. 07:24:50

@www.aonang.hu (TH):
nekem inkább öt troll, mint egy csendes liba, aki a szíve mélyén mindenkinél különbnek érzi magát.

Frőczy Sanyi 2014.01.23. 07:57:33

@Norbáj: Tökös gyerek vagy, nekem tetszik a hozzáállásod. Viszont a trollokat nem kell etetni, bár ezt az írást még emésztgethetik egy darabig :)

Énbagoly 2014.01.23. 07:59:01

Tetszett a poszt. :)
Ja, és köszönjük meg a trolloknak. :))

VHB 2014.01.23. 08:01:48

@Norbáj: két nappal ezelőtt én is belefutottam egy kis trollkodásba, egy meg nem magyarázott info miatt. (Varsó-Uk vízum) A poszterina megmagyarázta, elnézést is kértem.

A te 214 Euród is ilyen, csak számodra volt egyértelmű. Természetesen ez nem indok a személyeskedésre, de trollkodni jó. :-)

Norbáj 2014.01.23. 08:07:00

@VHB:
Ha csak az lett volna... :-D
Viszont kérdezni lehet egyértelműen, és nem úgy, hogy hazudsz, mert... és a levél.
A többieknek, meg köszönöm, negatívabb indulásra számoltam, hamár kicsit erősebben írtam. De nem kiabálom el. :-P

bpetya75 2014.01.23. 08:37:27

Kedves Norbi! Értem én, hogy belegázoltak a lelkivilágodba, de azért na.

"Sajnos ez Magyarország, hányni tudok ezektől a dolgoktól / emberektől, nem véletlenül jöttem ki, és ezért nem is keresem itt a magyarok társaságát."

Hogy kellő visszafogottsággal fejezzem ki magam; Lófaszt Papa! Ha nem lenne kiolvasható a soraidból, hogy értelmes ember vagy, ezen mondat alapján azt hinném, hogy nem.

Amúgy dicséretes a kitartás, meg sok sikert, meg ilyenek. Kár a fröccsért.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.23. 08:53:11

@bpetya75: Tudod, akinek nem inge.... :)
Ellenben sok igaza van, példa rá a tegnap "csemegém".
"Eldugult a mosogatógépem. Mit tegyek?
- Pucold ki!
-Mosogass kézzel.
Sok-sok millió nő kibírja a világon.
-engem úgy neveltek,hogy nem derogál napi 10 percet mosogatással tölteni,és utálom a felesleges kiadásokat.Annyi idő alatt,míg a gépet telerakom,pont el is mosogatok. "

Ez mi? Szerintem, elkeserítő.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.23. 08:54:16

: ha már itt tartunk..
Minden tisztelettel kérdezem, ha valami nem egyértelmű az adott szövegben, miért nem egyszerűbb megkerdezni? Pl:"Petra én igazán nem értem ezt a Varsós dolgot, kifejtened? " Számomra egyszerűbb, mint belemagyarazni dolgokat Igen, nekem egyértelmű volt, és nem is gondoltam hogy másnak nem lesz az, nyilván ebben én hibáztam.
Ez nem ellenségeskedes, kíváncsiság.

Norbáj 2014.01.23. 08:56:20

@bpetya75:
Köszi, nem gázolsz belém, megvan a véleményed, amot korrektűl leírtál, ezt köszönöm.
Azért is látom így, megy Magyarországon 12évet voltam a kereskedelemben, amit nagyon szerettem, az emberekkel való kapcsolattartás miatt. Viszont rá kellett döbbenjek arra, hogy egyszerűen az emberek egymáshoz való hozzáállása, tisztelete a 0-át sem éri el. Rossz nézni ezt, pedig ez megy otthon.
Lehet mondani, hogy itt sem megy másképp, hát azért az nem fedné a valóságot. Volt egy magyar munkatársam, és érdekes módon a vakond elbújhatott mellette, olyan munkát végzett ellenem, de nem sikerült neki.
Viszont karácsonykort találkoztam egy magyar családdal, nem találták a Naschmarkt-ot, segítettem, elmentem velülk, közben beszélgettem velük, és ők is így látják.
Ez pedig az én oldalam volt. :-)

bpetya75 2014.01.23. 09:07:51

@tilmir (ch):

Bocs Til, de ezt most nem értem. Megpróbálod kicsit dedósabban? :-P

@Norbáj:

Az előző kommentfolyam trolljaira gondoltam gázolóként ;-)

Épp most hallgattam meg az Adjon az ég című dalt. Mélyen egyetértek Lukáccsal. "Van aki ellened, van aki érted. Úgy kapod, ahogy kérted. Az életedet úgy kapod, ahogy..."

Az mondjuk biztos, hogy mivel én alapvetően nem vagyok körülvéve emberekkel a munkám során, sokkal kevesebb rossz inger ér, és könnyebb a jóra figyelnem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.23. 09:09:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Ma is sziporkazol! :D

@Norbáj:
Aterzem az allaspontodat!
Sajnos nekem is volt eleg sok rossz tapasztalatom kint elo magyarokkal. De hazudnek, ha azt mondanam, hogy jo nem volt. Pl. egeszen mas az a magyar, aki turistakent jon es mas az, aki elni. Nem ertem egeszen miert, bar vagy egy elkepzelesem :)

VHB 2014.01.23. 09:11:09

@petrasp: volt benne még egy csavar. Először csak kérdeztem, meg mások is. Aztán nem válaszoltál rá, illetve válaszoltál olyanokra, amiket később kérdeztek. Ebből fűztem tovább, hogy tőled nem fogjuk megtudni. So much for that. :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.23. 09:30:38

@bpetya75: @Kövérmadár [swe]: Bocs, siettem.
Szóval, amit ki akartam nyögni, hogy meg tudom érteni az írót, mert sok esetben olyan elképesztő stílusban írnak egyesek, hogy az már bicskanyitogató.
Tegnap elromlott a mosogatógépem, és a neten próbáltam valami okosságot találni, mi lehet a megoldás. Ott találtam a bemásolt szösszenetet. Valaki feltett egy kérdést, és csak paraszt megjegyzések érkeztek rá. De akárhonnan vehettem volna példát, akár a saját oldalamról is. :(
Nem értem, hogy miért van erre szükség? Erre élveznek, vagy mi? Bocs...

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.23. 09:31:09

@VHB: igen, most már emlékszem. Vissza is akartam kérdezni, hogy a wtf az mire vonatkozik, arra hogy az első vízum, arra hogy visszadobta, vagy arra hogy Varsó? Mert nekem meg a kérdés nem volt egyértelmű. Így inkább előbb olyanokra válaszoltam, amit értettem is, mondjuk a Te második megjegyzésed is ilyen volt. Azt értettem....:-) Vicces, milyen hamar kialakul ez!

Pernilla 2014.01.23. 09:34:45

Nem kellett volna annyira rohanni az Anmeldebescheinigunggal, azt 4 hónapon belül kell elintézni csak :)
Amúgy még szimpatikusabb lettél az előző poszt óta, így hogy tisztáztad a félreértéseket.
Informatív poszt lett, bécsiként is új infókkal szolgált (pl. hogy mennyit keres egy Billa árufeltöltő - mindig fúrta az oldalamat! :D)

Din Serpahis 2014.01.23. 09:41:48

Azt cafolnam, hogy fizesetest csak osztrak szamlara utalnak. Nekem minden tovabbi nelkul felajanlottak, hogy utaljak a magyar bankszamlamra, ha kerem.

(Nem kertem, nyitottam itt egyet, itt biztonsagban van a magyar kormanytol)

nyuszigonosz 2014.01.23. 10:09:07

@tilmir (ch): Nem értem.
Ha valahova odarakod, hogy eldugult a mosogatógéped és valaki azt válaszolja, hogy pucold ki, ebben hol a rosszindulat?
Annyi energia rászenteléssel, mint ilyet kiposztolni, megvan a tisztítása is majdnem. :-))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.23. 10:21:31

@nyuszigonosz/D/: A többit is elolvastad? Az ő energiájukkal mi van? Az rendben van, hogy ha már okosat nem tudnak írni, akkor beszólogatnak?

DieNanny CH 2014.01.23. 10:23:30

@tilmir (ch):

Ez kábé olyan, mint amikor az amerikából gyerekkel hazajött anyuka elképedve mesélte, hogy nem tudott a gyereknek diákbérletet venni. A legtöbb válasz lényege az volt: Mi az, nincs pénzed felnőttbérletre? ... ??? Nem ám a jogszabályok kuszaságán akadtak fent...!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.23. 10:25:44

@DieNanny [SZ,CH]: Na, igen. Mérhetetlen rosszindulat szorult az emberekbe. Tudom, mert olyan leveleket kapok néha, hogy nem tudom sírjak vagy nevessek. :(

bpetya75 2014.01.23. 10:25:46

@tilmir (ch):

Vannak rosszindulatú barmok, akiket leginkább a káröröm mozgat. Neki nincs mosogatógépe, annak a mocsoknak meg (aki semmivel se jobb nála (gondolja ő), nem is érdemelte meg eddig se, hogy legyen neki ilyen luxuscikke) elromlott? Hát csak mosogasson kézzel!

bpetya75 2014.01.23. 10:27:59

@DieNanny [SZ,CH]:

Bár a "vegyél felnőtt bérletet" reakció is hülyeség, de ott azért a legnagyobb probléma anyuka tankaranka mentalitása volt szerintem.

nosuti 2014.01.23. 10:29:18

@Norbáj: szerintem, és ez most épp a legfrissebb saját tapasztalatom, hogy geci emberek nem csak Magyarországon vannak. Engem próbált kifúrni innen hazugságokkal dán is és angol is (ő nagyon gusztustalanul). Nem jött össze. Akik pénzéhesek vagy irigyek azok megpróbálnak keresztbe tenni, ez nem magyar jelenség.
Szóval én ezért nem szeretem ha valaki Magyarországozik, magyarozik. Persze, eddig ilyen tapasztalatod volt csak, mert 12 évet a magyar kereskedelemben voltál. Osztrákoknál meg nem olyan régen. Magyarországon több helyen dolgoztam, valahol mindenki rendes volt, máshol 1-2 szemét volt de ettől még nem általánosítok.

Amúgy köszi az írást, tetszik a stílusod.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.23. 10:29:19

@Din Serpahis: hát én is tervezem, hogy átugrok nyitni egyet, pont ezért...

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.23. 10:31:47

@DieNanny [SZ,CH]:
(halkan jegyzem meg, hogy akkor nem az volt a gond, hanem inkább hogy miért jár külföldinek kedvezmény. pont mint a nyugdíjasoknak a tömegközlekedés.
és nem egy tavaly kiment anyukáról volt szó, hanem régóta kinn él.
nem vagyunk gazdag ország, hogy a "fejlett nyugat" állampolgárait támogassuk.
még ha jogilag jogos is...)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.23. 10:32:52

@bpetya75: lehet, hogy elfelejtette, hogyan kell:D

Norbáj 2014.01.23. 10:36:35

@Babette_:
Az ötlet jogos, de csak Meldezettelel tudsz nyitni bankkártyát, elvileg.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.23. 10:38:26

@Norbáj: Biztos? Már csak azért kérdezem, mert van olyan otthoni ismerősöm, aki ott vett fel hitelt, ahhoz meg kell a bankszámla.

DieNanny CH 2014.01.23. 10:39:19

@tilmir (ch):

(Köszi, megkaptam az emailt.)

Norbáj 2014.01.23. 10:42:40

Én 3bank ajánlatát néztem meg, és ott kellett, meg amikor nyitottam, már evvel kezdtek. Szóval szerintem igen.

bpetya75 2014.01.23. 10:43:22

@tilmir (ch):

Nem tudom mennyi az annyi. Az idióták mindig hangosabbak, mint a normálisak. Sokkal hangosabbak. Ettől aztán számosabbnak is tűnnek. Persze ez tutira nem vigasztal, ha nap mint nap beleszaladsz effélékbe.

@Babette_:

Még a végén kiderül, hogy tisztán a jóindulat vezérli őket ;-)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.01.23. 10:45:45

@Kövérmadár [swe]: Nekem általánosságként az a tapasztalatom, hogy addig nincs probléma a másik magyarral, amíg nincsen közös pénzügy. Itt Bécsben rengeteg rendezvény van táncház, túra, kórus és egyéb szabadidős tevékenységek. Általában, aki ilyen helyeken megjelenik az már lelkileg is "megérkezett" ide, van munkája,szállása és szeretné a szabadidejét tartalmasan eltölteni.

NegyLevin 2014.01.23. 10:58:54

Köszi a beszàmoloid,minden igy van ahogy irod..aki tanul belöle valamit ,annak hasznàra vàlhatnak az olvasottak..!

LyukasBogrács 2014.01.23. 10:59:07

"Minden sikeres férfi mögött áll egy nő"

Ez egyrészt nem igaz, másrészt a lecsúszott, alkoholista, depressziós férfiak mögött is ácsorog nő. Egy ideig.

2014.01.23. 11:00:27

@Babette_: www.swiss-privacy.com
Ok nem jelentenek a magyar hatosagoknak. HUF szamlajuk azt hiszem nincs, de van euro, chf es gbp

DieNanny CH 2014.01.23. 11:04:36

@Babette_:

(Egyetértek, hogy nem kellene semmilyen kedvezményt a külföldiekre is kiterjeszteni. Viszont ha létezik egy kedvezmény, akkor az illetőnek legyen joga könnyedén hozzájutni.
Bécsben - lehet, már nem így van -, a bécsi nyári iskolai szünidőben (Kb júl.1- szept. 1-ig) minden tanköteles korú - tehát 15 éven aluli -, ingyen utazhat a városhatáron belül tömegközlekedéssel. Mindegy, milyen állampolgár...)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.23. 11:06:53

@Norbáj: az kizárt. külföldiként tudnom kell nyitni bankszámlát. útlevéllel.
pont ahogy magyarországon a uniósok útlevéllel

bankaustria oldalán is találtam internationale privatkunden pontot

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.23. 11:17:22

@charlieharper (UK, de nem London!):
nem a jelentés miatt, hanem hogy ne tudják rátenni a kezüket, mint a mnyp-ra. a jelenlegi jogalkotási rendszerben simán el tudom képzelni,
minden jogi tudásom ellenére

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.23. 11:38:03

@tilmir (ch):
Mintha az utóbbi időben én is ezt tapasztalnám.

Norbáj 2014.01.23. 11:45:46

@Babette_:
Na igen, lehet van ilyen megoldás is, ezt nekem nem mondták. :-D

bpetya75 2014.01.23. 11:54:07

@tilmir (ch):

Nem értem, min csodálkozol. Azt állítod, hogy Svájcban élsz, jól boldogulsz és még csak nem is kurva vagy, hanem építőipari vállalkozó. Ez bőven elég egy átlagosan sárgult humanoidnak ahhoz, hogy epét hányjon.

Biztos engem is zavarna a helyedben, én csak azért nyígok időnként ebben a témában, amit @nosuti: is írt. Csak én vélelmezem, Ő meg tapasztalta.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.23. 12:00:37

@bpetya75: Ebben igazad van, nem is hegyeztem ki a nemzetiségre. :)
Bizonyára, ha egy helyi oldalon írnék vagy a blogot németül vezetném, akkor ott is akadna ilyen. Megkockáztatom, nem ennyi. Nézegetem a helyi oldalakat, azért ennyire nem gáz.
Egyébként meg előfordul, hogy az embernek tele lesz a hátizsákja, nekem most lett tele. :)

bpetya75 2014.01.23. 12:14:51

@tilmir (ch):

Mi a módszered a hátizsák kiürítésére?

Egyébként miért is akadna ki egy svájci azon, hogy a magyarországi benzin minőségét kritizálod akár németül? ;-)

Oldásként pár javaslat. Ha bírod a keményebb hangzást: www.youtube.com/watch?v=YgLrg2cuADA
www.youtube.com/watch?v=RUjVblEolCI

És a lágyabból is kettő:
www.youtube.com/watch?v=UPcp4yNEJu4 (ennek a klipjét is érdemes meglesni)
www.youtube.com/watch?v=VOxdqPvM3sk

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.23. 12:23:23

@bpetya75: Jó kérdés, de ha leírnám az igazságot, akkor az megint olaj lenne a tűzre, így maradjunk abban, hogy testedzéssel.
Este meg némi sétálójánossal. :)
Köszi a linket, a második nagyon jó.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.23. 12:27:32

Norbi gratulálok az eddig elértekhez, szerintem bőven még feljebb is, ha továbbra is ilyen vagány maradsz.

A két posztod együtt igen tartalmas volt, és olvasnám tovább is, pl. a mindennapjaidról, a munkádról, szabadidős programokról.

Különösen, mert Ausztria az egyik legesélyesebb célpontunk nekünk is.

Érdekelne még, hogy melyik volt az az alternatív tanulási módszer, amivel felfrissítetted a németedet?

bpetya75 2014.01.23. 12:45:52

@tilmir (ch):

Bázisugrás? Búvárkodás? Vadmotorozás? Pusztakezes téglafal bontás? Naaaaa! Olyan kíváncsi vagyok :-P

2014.01.23. 12:49:19

@charlieharper (UK, de nem London!): @Babette_: Eppen lakast probalok eladni Magyarorszagon, szerintetek atutalhatjak majd a vevok a vetelarat egyenesen az angol szamlamra? Ha mar kint van a penz az orszagbol, kerhetnek tolem a magyar hatosagok barmit? (Tobb mint tiz eve vettem a lakast, igy ugy tudom adot nem kell fizetni utana.)

Chamroe 2014.01.23. 12:50:16

Tetszett a poszt, és a múltkori is jó volt.
Értékelem a kitartásodat :)

Az alternatív nyelvtanulási módszered is érdekelne, mert szükségem lesz a németre a közeljövőben.

nyuszigonosz 2014.01.23. 12:53:01

@tilmir (ch): Hát van akinek csak annyira telik, hogy beszólogasson.
Ne vedd figyelembe.
Persze, van az az utolsó csöpp, és neked mint írod most lett a csöppekböl annyi. ( teli van a hátizsákom - írod)

Amúgy a te mosogatógéped már müködik megint? Mi baja volt?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.23. 12:59:25

@tilmir (ch):
Igen, ennyi.
Az emberek tobbsegenek keves a penze, nekik voros poszto, ha tonkremegy valamid, ami nekik nincs.

Ha azt irom, hogy hengerfejes lett a Fabiam, meg fognak erteni. Ha a Mercedesem lett az, akkor megerdemlem. Szerinted?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.23. 13:01:11

@Mirjam2:
Az angolok nem fognak kerni belole egy szeletet?

purple ragdoll 2014.01.23. 13:09:15

@Norbáj: Összeszedett poszt, az Ausztriába indulók szerintem sok hasznos infót találhatnak benne. A trollokat nem is kell felvenni. :)

@bpetya75: Bár nem nekem linkelted, de a Leander az kedvenc itt is, az Ego Fall-t is bírom. Utóbbiról ez jutott eszembe:
www.youtube.com/watch?v=S6EbatvP9f4

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.23. 13:12:55

@nyuszigonosz/D/: Nem. A fene egye meg... Az a vicc, hogy mindig rendesen tisztítom a szűrőt. Azt olvastam, hogy elképzelhető, hogy a beépítéskor nem megfelelő csövet tettek be és elzsírosodott. Már minden sz@rt beletöltöttem, fújtam, szívtam, hátha... semmi. Így marad a hétvégén a bontás. Persze, nem derogál a kézi mosogatás. :D
@Kövérmadár [swe]:
Persze, ez így van, csak meg kellene olyankor nézni a hátteret is. Sok esetben tényleg munkából van. :)
@bpetya75: Jaj, dehogy. Kinézed ezeket belőlem ? :D :D Majd megírom privátban.

Chamroe 2014.01.23. 13:17:10

Szerintetek ha én itthon álló nap német nyelvű meséket nézek, és német rádiót hallgatok, az nem lesz gáz a 15 hónapos csöppömnek, aki még magyarul sem beszél?

Tegnap a 4 évessel ültek a kanapén, én meg már megszokásból a német nyelvű Thomas a gőzmozdonyt kapcsoltam be.
Mindketten WTF?! arckifejezésel néztek rám egy darabig :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.23. 13:18:33

@Mirjam2: Az angol hatóságok fognak kérni igazolást. Ők is benne vannak a pénzmosásról szóló nemzetközi egyezményben. Szerintem ha bemutatod az adásvételit, no problem.

Jaffar 2014.01.23. 13:23:53

Nem értem, hogy mi ez a 3 hónap. Annyi ideig laksz itt, függetlenül, hogy van-e munkád, amennyi ideig akarsz. Az EU-tagság elött volt valóban egy 3 hónapos határ a tartozkodásra, de azóta nincs.
A lakás téma csak részben igaz :

Gemeindewohnung-ot csak hosszú várólistázás (2-3 év átlagban) kapni. Gondolom az Eigentum kilöve, tehát marad a Miete, vagy a Genossenschaft. A Miete sima bérlés jelent magánszemélytöl, rendszerint 3 havi kaucióval és ami a legfontosabb, minimum 12 hónapos szerzödéssel! Tehát neked minimum 12 hónapot fizetned kell, akkor is, ha elöbb kiköltöznél. Ritkák a teljesen berendezett lakások, általában vagy kalt vagy warm-ként hirdetik, ahol a warm azt jelenti, hogy van benn konyha. A fent említett ablöse azt takarja, hogy az elözö lakó szeretne bizonyos dolgokat otthagyni (konyha, bútorok etc) és ezért kell még pluszban fizetni. Ez inkább a Genossenschaft-okra jellemzö. A Genossenschaft Wohnung egy olyan hosszútávú bérlemény, ahol a bérleti díj alacsony és határidö nélküli. Tehát életed végéig ott lakhatsz anélkül, hogy félned kéne, söt a gyermeked is örökli a lakhatási jogot. Persze itt is van buktató, a kaució. A kaució új lakások esetén 40-70e€, de régebbi építéseket már 5-15e€-tól lehet találni. Jellemzöen itt is éveket kell várni egy-egy lakásra, de azért érdemes megpróbálni.
Véleményem szerint, ha valaki kijön, akkor csak a sima Miete, tehát bérlés jöhet szóba. 1 szobás lakás Bécsben kb 450€/hó-tól indul a "putri" kerületekben. Persze ki lehet fogni feketén olcsóbbat is. Az átlag lakásárak valahol 600-1000€-ig mozognak, persze a határ a csillagos ég. Erre jön rá a rezsi, ami a villany és a fütést takarja. A Miete-ben jellemzöen a szemétszállítás, házmester etc. benne van. Érdemes elolvasni a bérleti szerzödést, mert sokszor benne van, hogy a albérlönek kell pl. évente ellenöriztetni a gázkazánt (70-80€) etc.

A fizetésröl:

Általános minimálbér nincs, de van szakmánkénti minimálbér.
www.krone.at/Wirtschaft/So_viel_verdient_Oesterreich-Einkommens-Check-Story-27110
Az átlagkereset tartományonként változó. Ami a lényeg, hogy mindenhol 14 havi fizetés van. Ahol nem ezt mondják, ott valami gebasz van. Nagy különbség van fizikai (Arbeiter) és szellemi (Angestellte) között. A fizikai munkás átlagban Bécsben brutto 1800 körül keres, ami kézbe 1300€ (természetesen 14szer). Erre jön rá a túlóra. Sok túlórával akár az 1700-2000€ netto is meglehet. Ezzel szemben a szellemi munkások nagyjából a dupláját keresik Bruttóban (3200€), a határ persze a csillagos ég. Mindenestre egy egyszerü bolti eladó kb 1200-netto körül kap, de sokszor csak 4 órában alkalmazzák öket, tehát még annyit sem. A nök itt is nagyságrendekkel kevesebbet keresnek, mint a férfiak.

auntbessi 2014.01.23. 13:24:07

@Mirjam2: miert ki tiltana meg nekik, max az utalas koltsegetol dobnak majd egy hatast, jelzem baromi draga
a magyar hatosagok egy csomo mindent fognak kerni toled is meg a vevodtol is, de ez nincs mashogy GB-ben sem, az ugyved majd elmondja es valszeg be is szerzi, meg is irja amit kell mindegyik hatosagnak
az ide is belinkelt sved neni sztorija kicsit bulvarositva lett eloadva es ma mar kb esélytelen h megessen

bpetya75 2014.01.23. 13:28:10

@purple ragdoll:

Köszi a linket, majd otthon meghallgatom. A céges gépemben nincs hangkártya.

@tilmir (ch):

Ezt akartam kiprovokálni ;-)

skylla 2014.01.23. 13:34:03

@Jaffar: Ritkák a teljesen berendezett lakások, általában vagy kalt vagy warm-ként hirdetik, ahol a warm azt jelenti, hogy van benn konyha.

tessek? ezt honnan veszed? a warmmiete azt jelenti, hogy a berleti dijban benne van a fütes is.

a többivel nagyjabol egyetertek.

Norbáj 2014.01.23. 13:36:15

@nezzazegfele:
Szia!
Örülök, hogy tetszett, amit írtam, most szerintem tartok egy kis szünetet, és utána újra írogatok.
A nyelvtanulás a brainturbo, amikor alfában tolják beléd a tanyagot, részben. Ez elvileg 3hónap, egy ilyen tanfolyammal elvileg egy szintet tudsz ugrani, egyéntől is függ. Én 1hónap alatt csináltam meg, de már fogadásokat kötöttek rám, meddig bírom. :-D Fontos infó, hogy drága, ha jól emlékszem 200EFt körül mozog, szóval érdemes átgondolni.

bpetya75 2014.01.23. 13:44:49

@Norbáj:

A 3 hónapos anyagot 1 hónap alatt toltad végig? Nem volt ez nagyon megterhelő az agyadnak?

nyuszigonosz 2014.01.23. 13:47:41

@tilmir (ch): Sajnálom.
Nekem is csak a tisztítás ötletem volt, plusz Calgon vagy valamilyen ilyen vacakság belerakása.

nyuszigonosz 2014.01.23. 13:49:03

@skylla: Igen, a Warmmiete az azt jelenti, hogy a bérleti díjban benna van a fütés is.

London2009 2014.01.23. 13:54:01

@bpetya75: mibol gondolod, hogy ertelmes? Nem tartom trollnak magam, de nekem mar az elso poszt utan sem az lett a benyomasom, hogy de ertelmes ficko. Inkabb az, hogy bator, kitarto, kemeny gyerek. Ez a masodik poszt meg teljesen feleslegesen irodott. Kit erdekelnek a kommentek? Nekem a 214 euro egyertelmuen munkanelkuli segely volt, ami mar akkor sem tetszett. Sosem kaptam semmilyen segelyt vagy tamogatast egyik allamtol sem. Maradjon is igy.

London2009 2014.01.23. 14:02:32

@Mirjam2: Nagyon draga az utalas. De elvileg semmi akadalya. De van egy maximuma az utalni kivant osszegtol fuggetlenul. Azt hiszem 35 ezer forint korul lesz. Tehat ki lehet birni. De majd megirom pontosan mert engem is erint. @tilmir (ch): Igen, ez pontosan igy van. Nagyon szigoru az anti money laundering policy. Az ugyved nem fogad el 500 fontnal tobb casht. Minden penzbefizetesrol igazolas kell. Az adasveteli mindenkeppen kell es eleg is lesz.

bpetya75 2014.01.23. 14:19:31

@London2009:

Az írása alapján értelmesnek gondolom. Meg amiket még írtál róla. ;-)

Segély téma: Tud olyan mélyen lenni az ember, amikor nem nagyon foglalkoztatják etikai kérdések.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.23. 14:21:44

@Norbáj: Köszi az infót. Utána nézek.
3 havi anyag 1 hónap alatt? Nem semmi vagy... Nem volt nagyon megterhelő agyilag?
A fogadásokat mire kötötték? :D

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.23. 14:25:19

@Mirjam2:

Adót a különbözet alapján kell fizetned. Ez alól csak akkor mentesülsz, ha a pénzt ismét ingatlanba fekteted, de csak ha magyországi ingatlanba.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.23. 14:33:46

@auntbessi:

A magyar hatóság csak akkor kér papírt ha a pénzt készpénzben fizeted be. Ha eleve utalás, s azt akarod továbbutalni, semmilyen papír nem kell. A már eleve számlán lévő pénz tisztának számít és elutalható bárhová a világban engedély vagy bejelentési kötelezettség nélkül.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.23. 14:40:56

@Mirjam2: átutalhatják, természetesen, de sokkal drágább lesz nekik az átutalás, ha nem levelezőbank, akkor tízezrekbe is kerülhet. kérdezzétek meg előre, és beszéljétek meg, melyitek állja a magasabb költséget.
5 éven túl a lakás eladásából származó összeg már nem számít jövedelemnek, így adózni sem kell utána:
www.nav.gov.hu/data/cms278813/09_IF_Ingatlan_ertekesites_2013.pdf

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.23. 14:41:34

@London2009: A kommented első felével teljesen egyetértek, hozzátéve, hogy a mostani posztba meg aztán egyáltalán nem hiányoztak a 'na most megmondom nektek, gyökerek' jellegű kiszólások.

A segélyekről meg annyit, hogy örülj neki, hogy még soha nem kerültél olyan élethelyzetbe, hogy szükséged legyen rájuk. Amíg dolgozol amúgy a fizetésedből az állam ha tetszik, ha nem, levonja a munkanélküliek ellátására szolgáló százalékot is, most éppen nem tudom, mennyit. De ha már adsz, amikor kell, talán nem kell zsákot húzni a fejedre szégyenedben, ha igényled, amikor meg neked kell.

bpetya75 2014.01.23. 14:42:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99500117.TV

62. paragrafus 6-os bekezdés. ha 5 évnél régebben vásárolt a lakás, akkor nem kell adóznia.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.23. 14:43:43

@bpetya75: De a munkanélküli segély hol etikai kérdés már? Van munkád, fizeted adóban a megfelelő százalékot a szociális hálóba. Nincs munkád, igénybe veszed te is a szociális hálót. Azért van. (Most a normál üzemmódot véve alapul, nem az életvitel-szerűen űzött segélyfelvételt...)

bpetya75 2014.01.23. 14:47:04

@zöldeketbeszélek:

Külföldön igényelni itthoni segélyt. Szerintem kicsit necces etikai szempontból, de volt amikor én is nagy ívben tettem az etikára.

Az a százalék a munkaerő piaci egyéni járulék lehet? Az 1,5%.

@Babette_:

Ezt a doksit találtam meg én is, de gondoltam megnézem a jogszabályt is hozzá

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.23. 14:48:35

@bpetya75:

Lakóingatlan esetében 5 év, más ingatlannál 15.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.23. 14:49:07

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: ez sem fedi teljesen a valóságot. nagyobb összeg érkezésekor kérhetnek nyilatkozatot a pénz eredetéről, tessék megnézni az aml jogszabályokat.
akkor is, ha utalás.

Jaffar 2014.01.23. 14:49:36

@skylla:
Igen is meg nem is. Volt olyan lakásom ahol extrába ment a fütés, de a víz nem, meg olyan is, ahol ugyanez fordítva volt és mindegyik warm miete volt. De végül is mindegy. A definíció szerint valóban úgy van, hogy benn van a fütés, de azért jobb ha le van tisztázva a szerzödéskötéskor minden.

Ami még kimaradt az elöbbiböl, hogy bizony a legtöbb Miete Makler-en keresztül megy. Ami annyit tesz, hogy +2 havi Miete a Makler közvetítöi díja és igen, neked kell fizetni és az megy a levesbe. Tehát egy 600€-s Miete úgy indul, hogy 1200€ megy a Maklernek, 1800€ a kaució és 600€ az elsö hónap. Tehát ahhoz, hogy megkapd, alapból kell 3600€.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.23. 14:49:48

@Babette_:

Tehát havalami jár magyarnak, akkor EU-külföldinek is.

___________________________ (törölt) 2014.01.23. 14:50:00

Nem tudom, miért kell annyira hasraesni a havi 1000 eurón, amikor egy átlagos másfél szobás lakás 550, rezsi 50, bérlet 50, aztán lehet 350-ből megélni ugye.

Mondjuk mi jobban keresünk meg ketten vagyunk rá, nem is panaszkodom, csak azt akarom mondani, hogy attól, hogy ez Nyugat, attól még ne számítson senki más életmódra, mint otthon! Aki egyedül van és minimált keres, az bizony itt is albérletbe megy, ez nem "az" a Nyugat, ahol Al Bundy cipőbolti eladónak 3 szobás házra futja!

Powerpill 2014.01.23. 14:50:08

Egy apró kiigazítást eszközölnék csak.

Fizetést adnak osztrák és külföldi bankszámlára is, sőt készpénzben is. Utóbbit természetesen nem szeretik, de létezik, sokaknak adtunk mi is így fizetést (sok ingázót alkalmaztunk, akiknek jobb volt hazavinni a valutát).
Mivel, ha jól emlékszem, minden hónap másodikáig a dolgozó bankszámláján KELLETT lennie a fizetésének, ezért a külföldi bankszámlákra sokszor 1 nappal előbb kellett elutalni, mint a "hazaira", ezt pedig a nagyon elkényelmesedett osztrák pénzügyesek nem szeretik, de egy szót sem szólhatnak.

auntbessi 2014.01.23. 14:50:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: nem erre gondoltam, de pl az ingatlan-nyilvantartonak kellenek ilyen olyan hozzajarulasok, adobevallast kell kesziteni meg ilyesmik
mint irtam a penzzel azt csinal amit jonak lat, el is egetheti mert a kozhiedelemmel ellentetben nincs ilyen szabalysertes vagy buncselekmeny, hogy tilos a penzt rongalni

auntbessi 2014.01.23. 14:50:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: dehogy, par eve ezt eltoroltek, 5 ev utan ha eladod a kecot azt csinalsz a penzzel amit csak akarsz, mert igy is, ugy is adomentes

London2009 2014.01.23. 14:50:24

@zöldeketbeszélek: orulok is, ne ertes felre! Azert is irtam, hogy maradjon is igy...: )

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.23. 14:50:36

@bpetya75: gyakorlatilag fölösleges, a nav saját információs füzetei teljesen pontosak mindig, és nem jogvégzett ember számára sokkal érthetőbb:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.23. 14:50:59

@Énbagoly: Én az előző posztot csak elolvastam, nem kommenteltem, mert elment a téma a rasszista gumicsont rágcsálása felé, amit én már eléggé unok. De, bár a kérdések stílusa valóban durva volt, miért trollkodás az, ha rákérdeznek furcsa dolgokra a posztban? Amikor ezeket a kritikus kommenteket olvastam, bennem is felmerült, hogy vajon a posztoló nem lódít-e egy picit, csak a festőibb hatás kedvéért? Ha szóvá tettem volna, hogy nekem is furcsa, hogy segédpincéri és pincéri fizuból 6 hónap alatt minden tartozását kifizeti valaki, akkor én lettem volna a következő troll? Azt hittem, mást nevezünk trollnak.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.23. 14:54:22

@Babette_:

Jellemzően csak nyilatkozatot kérnek, azaz a számlatulaj mond valamit.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.23. 14:55:09

@bpetya75: Nekem ebből nem egyértelmű, hogy nem itthon igényelte-e még meg a munkanélküli segélyt (most már álláskeresési járadék), amit egyébként max. 90 napra adnak meg.

"Saját autóval jöttem ki, öreg, de megbízható kocsi, megrakodva főleg élelmiszerekkel, amennyit össze tudtam spórolni, 587€-val a zsebemben (segélyt kaptam utána még 214€ értékben)."

Ez a 214 euró cirka 65000 ft, kb egyhavi járadék, ha előtte nem kerestél nagyon rosszul.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.23. 14:56:39

@Shenpen: drágám, a magyar emberek többsége 350ből él itthon ÖSSZESEN.

Norbáj 2014.01.23. 14:56:51

@nezzazegfele:
Maradjunk annyiban, hogy a photoshopal nem lehet akkorát csalni, mint amekkora változást mutattam előtte ill. utána. A végén már annyira leterhelt, hogy az agyam blokkolta a németen kívűli dolgokat, ami sok vicces pillanatot szült. Pl. nem szálltam fel a buszra, németül kezdtem a kellral beszélni, néha nekimentem az ajtónak, meg hasonlók. :-D
A tanulók, meg az ott dolgozók fogadtak, hogy mikor dobja le az agyam az ékszíjat. Eleve az elején úgy kezdtem, mennyi a minimumidő, mire mondják, hogy két hónappal próbálkoznak, de az erős. Jólvan, akkor álljunk rá az egy hónapra. Elmosolyogták magukat, jólvan jó poén, aztám komorabb arccal megismételtem, na akkor már megijedtek. :-P

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.23. 14:57:55

@auntbessi:

A Földhivatal felé csak a vevőnek van dolga, az illeték miatt. De Mo-n illetéket az eladó nem fizet.

Norbáj 2014.01.23. 14:59:17

@Babette_:
Igen, alfában, de nem terhelném a blogot, dobj egy mailt, meg mit szeretnél tudni, aztán mesélek.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.23. 15:00:40

@DieNanny [SZ,CH]:

Ott a baj az volt, hogy megértette a jogszabélyt, de nem hajlandó elfogadni azt. Ami hülyeség.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.23. 15:00:45

@zöldeketbeszélek: hát azt mondta kb 500ezret vett föl, azt meg nem olyan normális fizuból kifizetni...

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.23. 15:02:30

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: te max, ne baszd föl az agyam, miért ismétled meg, amit mondok, mintha hülye lennék?

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.23. 15:03:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: te max, ne baszd föl az agyam, miért ismétled meg, amit mondok, mintha hülye lennék?

**mimi** 2014.01.23. 15:05:55

nekem is tetszett a poszt, sok hasznos infot kaptam, köszi :)

"Elsőre a megnyugvás, utána a szívroham, a naptárra nézve, hogy mennyi időm van még a 3 hónapból?! Nálam kettő nap maradt, azonnal be a hivatalba, brutális sorok, szóval kaja, pia alap, de azért gyorsan dolgoznak."

ez a 3 hónap nem teljesen tiszta nekem,ha elmagyarázná valaki...:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.23. 15:06:05

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Viszont a vevő vagyonosodási illetéket (vagy adót) fizet...Akkor is, ha csak egy lelakott panelt vett hitelre, minimális önrésszel.

bpetya75 2014.01.23. 15:07:08

@Babette_:

Jogos. Nagyon kellett néznem azt a rohadt 62-es paragrafust. Először a 62/A-val találkoztam, majd feltűnt,hogy feljebb van 62 is. nem igazán értem a jogszabályok felépítését...

@zöldeketbeszélek:

Mert nem figyelsz Kertészlány! ;-)

"Na, ez egy kényes téma, mert mi történik, ha valakinek nincs elég pénze?! Egy lehetőség a munkanélküli segély igénylése Magyarországon, igen ám, de azt nem lehet kapni, ha külföldre megy az ember, azt nem támogatják.

Viszont az ügyintéző kedves volt, és mondta, hogy lehet, csak ne tudjanak róla, na, akkor máris tisztább lehet a kép, mi is lehet az a 214€ (átváltottam €-ra, mert így áttekinthetőbb)."

De mondom, nem török pálcát, mert "Ha te állnál ott, ahol én álltam, nem lennél már ártatlan." Bródy

Norbáj 2014.01.23. 15:07:25

@Jaffar:
Elolvastam, amiket írtál, sok igazság van, benne, viszont kiegészíteném. Igaz, hogy vannak közvetítők, ami a hírdetések 80%-a, viszont mindenképp érdemes privátot keresni, mert nem hiszem, hogy sokan a két-három havi bér kidobnák az ablakon. A Warmmiete v. Gesamtmiete az a lakbér+rezsikombót jelenti. Igen, sok helyen csak lekötéssel adják, hogy ott kell maradnod x idejig, de pont ezért kell utánajárni, mert ezt sem kérik mindenhol. Szóval csak nyitott szemmel járjunk, és merjünk kérdezni! Meglepően jó dolgokat lehet így találni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.23. 15:07:38

@Babette_: ..azt meg nem olyan normális fizuból...? Nem olyan nehéz talán?

**mimi** 2014.01.23. 15:07:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
de eltelt 10 év , és úgy tudom akkor már nem adóköteles a vételből befolyó összeg

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.23. 15:09:47

@zöldeketbeszélek:

Adót, de lakás esetében csak akkor, ha nem telt el 5 év, s azt is csak akkor, ha a pénzből nem lakást vesz.

Norbáj 2014.01.23. 15:10:38

@**mimi**:
Dejó, hogy végeztem a munkával, így írogathatok. :-)
A lényeg, hogyha kijössz, akkor kell egy Meldezettel, hogy itt vagy, viszont, ha három hónapnál tovább itt akarsz maradni, be kell mutatnod, hogy rendelkezel jövedelemmel. Ez az igazolás az Anmeldebescheinigung. Láttam az infót, hogy négy hónap, lehet, én 3-ról tudtam.

bpetya75 2014.01.23. 15:10:54

@**mimi**:

Már körüljártuk a témát. :-P

Ha lakóingatlan, akkor 5 év, ha egyéb, akkor 15 év után lesz adómentes.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.23. 15:10:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: @auntbessi:
Akkor mi a helyzet az adoval, ha egy haz 50%-a mar az enyem (14 eve), majd ehhez meg megoroklom a 25%-at (mondjuk most), majd azonnal eladom?

Mert igy az eladaskor van 50% 5 evnel regebbi ingatlanom es 25% vadonatuj ingatlanom.

@Babette_:
"Dragam, a kolykok osszementek!" ;)

@Shenpen:
En pont 0-val keresek tobbet most itt, mint anno Magyarorszagon. Igaz, en eszakra jottem...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.23. 15:11:01

@bpetya75: Na várj, az teljesen mindegy,hogy hol akarja elkölteni a munkanélküli segélyét. Felvette itthon, Magyaroszágon, majd kiment Ausztriába. De ott sem volt munkája 3 hónapig, tehát a munkanélküli járadék folyósítási idejét teljesen kimerítette anélkül, hogy más jövedelme lett volna. Ha talált volna munkát (de nem talált!) akkor sincs semmi gond, 15 napon belül e-mailben bejelenti a MK-nak, hogy van meló és kérheti a maradék járadék 80 százalékának egy összegben történő kifizetését, akkor is, ha külföldön vállalt munkát.

bpetya75 2014.01.23. 15:13:47

@Kövérmadár [swe]:

@Babette_: belinkelt ebben a hsz-ében egy NAV-os doksit. Szerintem nézd át. Józan paraszti ész alapján a 25% után kell adózni, de hát ugye...

**mimi** 2014.01.23. 15:16:25

@bpetya75:
jól van bocsánat :)))))
menet közben írtam,aztán ahogy haladtam az olvasással már láttam én is..:)
mindig le vagyok maradva, mint a borravalóóóóóó:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.23. 15:17:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Igaz. Csak sajnos, ha a vétel 'szűz' pénzből van, azaz nem ingatlan eladásából, akkor bizony fizetni kell...Tudom, nem ez volt a fenti kiindulási pont, csak eszembe jutott, hogy mennyire felháborodtam ezen, amikor mi vettünk lakást. Vagyonosodtunk...ja.

bpetya75 2014.01.23. 15:17:49

@zöldeketbeszélek:

Akkor Norbi rosszul tudta, és semmi extra nincs benne, hogy Ausztriából igényelte meg a munkanélkülit?

Na jó, nem csak Ő tudta rosszul. Szerencsére még nem kellett mélységeiben megismerkednem a szolgáltatással...

auntbessi 2014.01.23. 15:18:56

@bpetya75: csak kozvetettek az informaciom, igy lehet hogy nem pont igy van, de mint ahogy a csaladi potlekot igenyelheted abbol az orszagbol ahol dolgozol, meg ha a gyerekeid pl magyarorszagon is elnek, ugy a munkanelkuli segelyt is minden tovabbi nelkul
amikor en kijottem ide, bementem a legkozelebbi jobcenterbe, ahol egy tanacsado azt mondta, amennyiben Magyarorszagon regisztralt munkanelkuli lettem volna, akkor kikoltozesem utan jogosult lettem volna az angoloktol kerni a munkanelkuli segelyt, mivel ez nem allt fenn, igy nem kaptam egy fontot sem
osszesegeben nem latom egyebkent hogy mi ebben a megvetendo
ez egy szabaly, amit el is torolhetnenek, ha akarnak

**mimi** 2014.01.23. 15:19:02

@Kövérmadár [swe]:
ha örökölted akkor az más tészta:)
vagy egyeneságiként,és akkor nincs örökösödési illeték valameddig...asszem 21 milláig, vagy ha nem egyenesági rokonként,akkor meg az örökségi illetékkel rendezted az adódat...
remélem nem jártátok megint körül a témát, mire hozzászólok :P

auntbessi 2014.01.23. 15:19:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: es mirjam kb 100x elmondta hogy a lakasat szeretne eladni, en is kecot irtam nem pedig szantot, vagy partszekhazat
ezzel szemben te adozasi kotelezettseget emlegettel
nem baj, te is tevedhetsz

bpetya75 2014.01.23. 15:19:44

@**mimi**:

Nézd, én nagyon megbocsájtó tudok lenni, de azért mindennek van ám határa! Többet ne forduljon elő!

Norbáj 2014.01.23. 15:21:29

@bpetya75:
Nem Ausztriából igényeltem meg, a masodik blogban, direkt oda is írtam, hogy Magyarország! :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.23. 15:22:00

@bpetya75: De nem Ausztriából igényelte meg, hanem itthon. Hiszen ezt csak személyesen lehet...Vagy úgy érted, hogy már kinn volt, csak hazaugrott segélyt kérvényezni? Ezt én nem látom a posztból...Az, hogy már ott kapta meg, semmi extrát nem jelent, hiszen az igénylésnek és a megítélésnek van egy átfutási ideje, plusz még az utalás is tárgyhó 8.án van, tehát ha igényel mondjuk július 10-én, akkor kb. 17-én megkapja az papírokat, majd augusztus 8-án utalnak. Addigra pedig már rég a bécsi kávét iszogatja :).

auntbessi 2014.01.23. 15:22:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: ezt is rosszul tudod, koteles vagy leadni adobevallast az eladott ingatlanod utan
ne jogaszkodj mar, ha nyelvesz vagy basszus, vagy legalabb nez utana, hogy mirol hadovalsz, mert amirol te kovetkezetesen hiszed, hogy meg mindig ugy van mint 10 eve, arrol egy magyarorszagi 15 eves is tudja, hogy mar reg nincs ugy

auntbessi 2014.01.23. 15:22:19

@Babette_: mert igy tereli el arrol a figyelmet, hogy o csunyan tevedett es baromsagott mondott ;-)

talján sógor 2014.01.23. 15:22:23

Köszönöm az új infókat, ebben már több pontos dolog van. Ha már miattam írtál egy új posztot, akkor kérlek téged is és HÁ-t is, hogy hozzászólhassak, természetesen moderálás után.

Ez a troll neked a kedvenc szavad lett, pedig én nem bántottalak, csak leírtam, hogy mit látok másképp, azt hittem, azt szabad. Még Babette is gyengének nevezte ezt a „trollkodást” - hiszen nem az volt, nem is annak szántam. Te magad korrigáltál több dolgot, vagyis úgy, ahogy először írtad, tényleg nem volt igaz. Ezt a _balfasz_ történetet visszautasítom, ilyet sosem mondtam, nem tudom, ezt honnan vetted.

Német nyelv: Azt írtad, a telefonos álláskeresésnél voltak nyelvi gondjaid, ebből valamiért nekem NEM az jött le, hogy valaha felsőfokon beszéltél. Most már ezt tudjuk, kösz a kiegészítést. Ha 10 hónap alatt meg tudod téveszteni az itteni embereket a kiejtéseddel, akkor tényleg nyelvzseni vagy, bár ezt múltkor sem zártam ki. Mondjuk ebben kíváncsi lennék Tilmir véleményére.

Segély: euróban írtad az összeget (plusz a történet időrendjéből is így értettem), úgy hangzott, mintha itt kaptad volna. De ezek szerint nekem vannak szövegértelmezési gondjaim.

Következő volt a szállás. Pár Christkindlmarkt-tal ezelőtt pont az volt a problémánk, hogy a kulcsokhoz az első havi bérleti díjon kívül még 6 havi pénzt kellett előre letenni (3 havi kaució plusz 3 havi díj a közvetítő ügynökségnek). Persze lehet ügynökség nélkül is szállást szerezni, de nekünk ez garanciát jelentett. Viszont olyat még nem hallottam, hogy kaució nélkül, munka nélkül bejelentsen a tulajdonos, de te biztos a szerencse fia vagy. Mindenesetre maradjunk annyiban, hogy ez nem általános, mint ahogyan az sem, hogy a te nevedre szóló autót elfogadják biztosítéknak (még ha eladható is lenne). A bizalom mellett pedig errefelé sokat hallani a Gesetz szót is, néha egyszerű kérdésekben is kockafejűek, ragaszkodnak a leírt szabályokhoz.

A Billával kapcsolatban: ha az egyik boltba nem vettek fel, de megpróbáltad egy másik helyen is, azt nem nevezném több (jelen esetben 5) fordulónak.

Telefon: erről ment múltkor a legtöbb vita. Az „ingyen van” típusú maszlagtól a hajam hullik, semmi nincs ingyen, ez egy marketing-duma, legfeljebb utólag kell érte fizetni. Ezen az elven a munkahelyeden is az első hónapban ingyen dolgozol, hiszen csak hó végén kapsz fizetést? (Tudom, a Trinkgeld rögtön ott van a zsebedben, nehogy ezzel gyere).

Belátom, hogy a telefontársaságok aktuális akcióival kapcsolatban nem vagyok naprakész, de pont az általad belinkelt T-Mobile oldalon szereplő ajánlatok mindegyikénél fizetni kell Aktivierungskosten-t (shop.t-mobile.at/00/1_1/10012/index.html), ami 49,90 €, tehát NINCS INGYEN. 6 évvel ezelőtt egyébként az útlevélen, a bankszámlán, a Meldezettel-en kívül tőlem kértek munkaszerződést _IS_ az előfizetéses szolgáltatáshoz. Ezen nem is kell meglepődni, hiszen 2 évre kell a telefontársasággal a szerződést aláírni és a szolgáltató biztos akar lenni abban, hogy tényleg fizetni is fogom ennyi ideig a díjat + készüléket.

Pénz: nem akarok turkálni a zsebedben, de te dicsekedtél vele, hogy eddig mennyi mindenre jutott pénzed:
szoba: 225 x 6 = 1350 €,
kaució: 225 x 3 = 675 €,
otthoni kölcsön visszafizetése: 500 000 Ft = 1670 €.
Ez kb. 3700 €, tehát mondjuk 3 havi fizetés. 6 hónap ittlét és mindezek kifizetése után maradhatott még kb. ugyanennyi pénzed, amiből 6 hónapig élned kellett (oké, az étteremben biztos olcsón tudsz enni, de azt nem hiszem, hogy kajára 0 kiadásod van), plusz vettél és felújítottál egy kocsit. Bocs, de nekem ez most sem jön ki. Esetleg hitellel, de erről nem volt szó. Ha az ezzel kapcsolatos megjegyzésem nem volt túl szellemes, akkor elnézést kérek.

Szóval nevezd trollkodásnak, ha akarod, továbbra is fenntartom, hogy kb. semmi nem volt pontos abból, amit múltkor írtál, tehát úgy nem volt igaz. Olyan volt, mint amikor azt hirdeti egy légitársaság, hogy 29 €-ért ad repülőjegyet Hawaiira. Csak az apró betűs részben szerepel még 85 féle illeték, ÁFA, ilyen-olyan plusz díj, tehát ugyan a jegy 29 €, de ennek a sokszorosáért fogsz csak repülni. Ma sokat pontosítottál, ez hasznosabb iromány annak, aki most készül elindulni.

Ígérem, befejeztem az óvodáskodást, de te beszéltél hányásról, orbitális baromságokról meg hogy ismered a fajtámat.

Ha sikerült újrakezdeni az életedet, amiben te jobban érzed magad, ahhoz gratulálok, de ezt én is megtettem, így nincs rád miért irigykednem.

auntbessi 2014.01.23. 15:22:32

@Kövérmadár [swe]: nyilvan valoan a 25%-nyi oroksegedet szerzesi idopontja lesz a mervado, ha azt a mai napon szerzed, akkor azt adomentesen a jelenlegi jogszabalyok szerint allaspontom szerint csak 5 ev mulva adhatod el, de mert kb 20 vagy 25% az ado, ezert nem biztos, hogy akkora ervagas valaminek a negyedenek a negyedet/otodet befizetni az allamkasszaba

**mimi** 2014.01.23. 15:23:19

@bpetya75:
igenis értettem!!!!
kérek engedélyt behúzni fülem.farkam :))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.23. 15:24:53

@shakti_rom: nem csuklok, mert nincs kapcsolat "a rendszer tovább próbálkozik"

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.23. 15:26:30

@bpetya75: majd egyszer elmagyarázom.
de az a lényeg a mostani problémádnak, hogy a módosításokat úgy kell bevezetni, hogy a jogsz. addigi felépítését ne zavarja (ne változzon a §, mégis a helyére kerüljön). így kerülnek bele /A szakaszok.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.23. 15:27:29

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: félmondatokkal? ugyanmár. semmit nem tettél hozzá.
hagyjuk.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.23. 15:29:37

@bpetya75: józan paraszti ész alapján meg kell osztani:)
hisz a lényeg: mikor keletkezett a bevételés mennyi idő telt el azóta.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.23. 15:32:13

@auntbessi: úgy tudom, hogy nullás jövedelemről nem kell beadni, ez az ingatlanra nem vonatkozik?

2014.01.23. 15:33:43

Max, szedd ossze magad. Ez ma nem megy

svajcineger 2014.01.23. 15:44:36

@Mirjam2:
Utalhatják, csak kicsit sokba lesz az nekik...

bpetya75 2014.01.23. 15:44:58

@zöldeketbeszélek:

Nincs. Petra nem küldött még képet, majd csak úgy két hét múlva lesz ró lehetősége, ha jól emlékszem.

Kollégákkal nézegettük, leginkább a hársat tartjuk elképzelhetőnek kéreg alapján.

@Norbáj:

Akkor azt hiszem csatlakozom @**mimi**: kérelméhez. Még egy kis hamuszórást tudok felajánlani. Bocs! ;-)

@Babette_:

Oké. Max-szon meg ne mérgelődj. Belátta, hogy nincs teljesen igaza. Onnan lehet ezt tudni, hogy kiszállt a vitából ;-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.23. 15:47:57

@bpetya75: nem mérgelődöm, csak felcsattantam:)

bpetya75 2014.01.23. 15:48:04

@bpetya75:

Max-szon... Azért tudok alkotni.

Norbáj 2014.01.23. 16:12:56

@talján sógor:
Szerbusz!
Nem értem miért vagy megilletődve azon, hogy tegnap, illetve a blogomban téged is letrolloztalak. Ne is haragudj, de minek nevezzelek, egy olyan embert, aki úgy kezdi a levelét, hogy te hazudsz, úgy, hogy nem ismersz. Gyöngyvirág? Tubarózsám?!
Nem kell nagyon öltözködnöd, ennyire nincs hideg, tegnap nem egy hasonló levelet kaptam, és az egyikben volt a balfasz jelző. Apropó a blogomban hol olvastad a neved?
A németemhez annyit, ha folyamatosan használom, mert muszáj a vendégek miatt, akkor előfordulnak olyan mondatok, kifejezések, ami gyakran előfordul, ezáltal egy idő után már az anyanyelvihez hasonlóan tudom kiejteni, ez nem meglepő szerintem. Mindemellett vannak problémáim pár akcentussal, nem értem meg, meg a szókincsemen nem árt javítgatni, de ez a nyelv nem az anyanyelvem.;-)
A segélyhez annyit, hogy lehet nálad van a kontakthiba a szövegértelmezésben, mert elég sokan megértették, meg a mobilos részt is. Mivel nem azt írtam, hogy ingyen lehet telefonálni Ausztriában, igggggggggggen, kellllllllllllll! Hanem!
Kellett egy telefon, de ingyen?! Több helyen láttam, hogy 2éves előfizetésre lehet telefont kapni az ELSŐ hónapban ingyen. Kiemeltem a lényegi részt, mivel nem volt pénzem, és emiatt nem tudtam telefonálni, amit így meg tudtam oldani! Hurrá!
Az, hogy mi volt 6éve, engem nem izgat, de az vicces, hogy ilyen infókra alapozva IS lehazugozol...
A Billa, fantasztikus, kérem szépen, akkor leírom mit jelent az 5forduló. Ha egy területi képviselővel beszélsz, és ő hív fel, mert éppen nem tudott ott lenni, de hallotta, hogy jól szerepeltem, akkor találkozzunk még egyszer, jajj, akkor még egy vezető is szeretne hallani, hoppá, vannak vezetői tapasztalataim, akkor még egy kör stb. De ez egy emberen keresztűl, akkor ez mi volt?
A lakás, a kedvencem hagytam a végére, mivel itt már beleszövöd a szerencsés szót, lehet, de azért nem mondasz igazat. Nincs értelme erre lapot húznom :-D
Jesszusom, na kaptam volna a hazug fejemre, ha kihagyom a pénzkérdést. ;-)
Őszinte leszek, bocs hazudok, szóval eléggé otthon vagyok a matekban, de basszus, ha én ebből gyököt vonok, akkor sem értem mi a francért ne lehetne, na mindegy.
Nincs fenn skypon a barátom, aki matekszakos tanár, de megígérem kiszámoltatom vele!
Szóval összegezvén a történést, nekem a legnagyobb gondom a hazugozással volt, mert jó, hogy mindenki magából indul ki, de azért ezt ne vetítsük ki másra. Lehet kérdezni, bakter nem győzök válaszolni, de az, amikor valaki kisegér módjára belerág dolgokba, mert ez-ezért, az-azért, azt már picit érdekesnek találom.

Norbáj 2014.01.23. 16:14:06

@diggerdriver:
A tökömet, nem lesz 3. poszt ebben a témában! :-D

auntbessi 2014.01.23. 16:22:26

@Babette_: en pedig ugy tudom, hogy nullas bevallast is be kell adni, kotelezo elem adasveteli szerzodesnel, hogy legyen xyz szamu apeh vagyis nav adatlap vagy mi a neve leadva

Jaffar 2014.01.23. 16:22:42

@Norbáj:

Nem. A 12 hónap törvényileg szabályozott. Utánajártam. Minden bérleményt amit privátban bérelsz 12 hónapig kell minimum bérelned. Jellemzöen 5 évre kötik a szerzödést, de benne van egy pont, hogy min. 12 hó. Persze amennyiben a szerzödés másképp szól és a föbérlö belegyezik, akkor nem probléma. Szerencsére már nem priváttól bérlem. Eleinte jó a Miete, de aki teheti, menjen Genossenschaft-ba, hosszútávon sokkal jobban jár. A saját lakásról meg inkább tegyen le, mert nem éri meg egy egész életen át gürcölni azért, hogy valami maradjon a gyerekeidnek, hogy aztán ök meg elherdálják :) Inkább élvezd az életed. Arról nem is beszélve, hogy a legolcsóbb putri is 150e€-tól indul Bécsben, s egy normálisabb 80nm-es kecó meg 250e€-töl indul. S attól, hogy megvetted, attól még nem megy le a költséged 0-ra, hisz a közös költséget, szemétszállítást meg mindenféle adót onnantól neked fizetni. A kollégámnak saját lakása van, kb 80nm. Havi 300€-t fizet rezsivel mindennel együtt.

Jaffar 2014.01.23. 16:22:58

@Norbáj:
Ez a három hónap még mindig nem világos. Az EU elött valóban 3 hónap volt a max tartózkodási idö, de azóta ilyen nincs. EU polgárként addig tartózkodsz, amíg akarsz. Ha veszel egy lakást itt, de nem dolgozol, akkor sem történik semmi. Szal nem értem ezt a 3 hónapozást...

___________________________ (törölt) 2014.01.23. 16:23:32

@Babette_: igen, de

1) "A Nyugatról" ennél azért nagyobb ívű elképzelések szoktak lenni,

2) A kiadások struktúrája teljesen más. Otthon pl. kétgenerációs családi ház a szülőkkel. Kéz alatt vett fa a fűtésre. Haver tud kamionról leesett mobilt olcsón. Kolléga bevisz kocsival dolgozni, benzin felesben. Szomszédtól fél disznó megvesz, feldolgoz. Krumplit zsákkal, amikor jönnek a teherautóval óbégatni. Csempészcigi. Gyerekholmik a szomszédtól levetve. Ezer és egy módja van a spórolásnak. Otthon senki sem él úgy, hogy mindent a Sparban vesz. Ezer és egy okos, gyakran legális, gyakran nem annyira az kerülőút van.

Ezért tudnak még emberek közmunka 47e-ből sem éhenhalni: mert öten egy fedél alatt, költségeket megosztva, mindent ilyen ügyesen csinálva valahogy kijön.

Itt igen. Ezt nem kalkulálja mindenki bele. Hogy itt tényleg semmi ügyesség nincs, nem csak trükkös, illegális nem, de normális sem. Itt ha kell egy kiló karaj, be a Sparba 10 euróért, nem a szomszédtól vett fél disznóból van. Itt ha kell egy doboz cigi, 4,5 euró. Itt nem hordószámra vesszük a bort és lepincézzük, hanem 3,5 euró a bor üvegje. Itt nincs a kínai bolt, aki valami jó eséllyel illegális trükkel 1600 forintért adja a kávé kilóját.

Képzeld el, hogy otthon ha valaki tökidegen odaköltözne, és tényleg mindent úgy venne meg, ahogy az újsághirdetésben meg a TESCOban van, mennyiből élne meg! Sokkal többől.

___________________________ (törölt) 2014.01.23. 16:23:42

@talján sógor: nekem teljesen reális az, hogy valaki irodalmi németet beszél, akkor először lepadlózik a brutális helyi dialektustól, akcentustól, de 10 hónap alatt átveszi. Nem mindegy, hogy ich habe schon gesagt, Alter vagy ii hóó schó g'sooogt, oida.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.23. 16:23:49

@bpetya75: és én hogy' megálltam, hogy ne szóljak:D

___________________________ (törölt) 2014.01.23. 16:23:55

@Jaffar: " A fizikai munkás átlagban Bécsben brutto 1800 körül keres, ami kézbe 1300€ (természetesen 14szer). Erre jön rá a túlóra. Sok túlórával akár az 1700-2000€ netto is meglehet. Ezzel szemben a szellemi munkások nagyjából a dupláját keresik Bruttóban (3200€), a határ persze a csillagos ég."

Szerintem túláraztad. Gyakorlatilag az összes ilyen eladó, konyhás, amikre szoktak menni, az 1050. A szakmunkás akkor 1300, ha képzett pl. autószerelő szaknyelvi ismerettel. A duplázás szintén túlzás. Született osztrák könyvelő is örüljön, ha bruttó 1900-at megkap. Még egy 10 éves rutinú, tényleg magasan képzett pl. programozó is 3200 már elég magas.

Az már pont az átlagfizetés, benne van a Krone-ban. 3200 bruttó az átlag de ugye az átlagéletkor meg 42! Tehát az átlagot nagyon felnyomja a sok 50-55 éves aki sokat keres. És ugye bevándorlónak olcsóbban, mert még aki szépen is beszél, azt se szeretik ügyfelek közelébe engedni, nem használ a presztízsnek. Tehát egy húszas, harmincas diplomás bruttó 3000-rel már nagyon is meg lehet elégedve. De ha elsőre 2500-at kínálnak az is már nagy szám.

Azonkívül itt gyakran többet számít a diploma, mint a tudás! Egy programozót gyakran nem úgy fizetnek, hogy mit tud, hanem hogy van-e belőle papírja.

Így aztán gyakran mindenki csak azon a területen talál állást, amit eredetileg tanult.

___________________________ (törölt) 2014.01.23. 16:24:01

@flash.gordon: fura, mi ezeket nem találtuk meg. Tudsz tippet? Mi csak ezeken a bulikon voltunk a Johnstrassén még négy éve, egyszer-kétszer, az annyira nem jött be, mert mulatós volt. Most sokat leszünk otthon, mert jön a baba, ismersz a 21. kerületben embereket, akikkel lehetne valamit csinálni?

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.23. 16:27:09

@auntbessi: nem akarok vitatkozni, mert nem tudok most 100%-os forrás hozni róla, de szerintem nem kivétel az ingatlan sem azalól, hogy nullás bevallást nem kell beadni év végén.
az egyéb szerződésmellékleteket nem tudom, nem adtam el mostanában ingatlant.

**mimi** 2014.01.23. 16:43:57

@Babette_:
azt hiszem auntbessinek igaza van, hiszen az ügyvéd az adásvételi szerződéssel egy időben valami NAV-os adatlapot is kitölt és azt is beadja a Földhivatalba. Aztán amikor a bevallást készítjük, gondolom ezt összevezetik NAV-ék, és ezért kell hogy beérkezzen hozzájuk a bevallás, még ha nullás is.
Egyébként igazad van,a nullás adóról nem kell bevallást benyújtani

Latcho Rom 2014.01.23. 16:45:45

@charlieharper (UK, de nem London!): tegnap se aratott, az ukran "terroristak" meg mindig az utcan vannak, s ugy tunik nem is mennek haza amig el nem huzott a verbe az oroszbarat rezsim.

Norbáj 2014.01.23. 16:48:48

@Jaffar:
Annyiról szól, hogyha kijössz, akkor 3hónapig azt csinálsz, amit akarsz, lényegében. Ezt a Meldezettel időpontjától számítják, ha ez után is itt akarsz maradni, akkor igazolnod kell, hogy van pénzed (akár munka, külföld, megtakarítás, tanulóknál valami más van, de erre nem emlékszem fejből), erre van az Anmeldebescheinigung, ami pl. külföldieknél a munkanélkülihez is kell. Kb. ennyi a lényege, viszont büntetnek érte, azt tudom, mert egyik volt kollegára is rávágtak picit.

blackhairlady 2014.01.23. 16:50:20

@Norbáj: "egyszerűen az emberek egymáshoz való hozzáállása, tisztelete a 0-át sem éri el."
Pontosan en is igy erzem. Olyan szinten tudjak az emberek sertegetni egymast, csak mert az jo erzes nekik, hogy az elkeserito. Persze az ilyen csendes libak mint en meg rettegnek a trolloktl aztan ha egyszer veletlenul megszolalnak, utana meg napokig szegyenlik magukat, hogy hogy mertek beleszolni a nagyok dolgaba:)

TilosazA (UK) 2014.01.23. 17:05:16

@blackhair-lady: Ezt én is meg tudom erősíteni. Szerintem azt a feszültséget vezetik le, amit napközben élőben kaptak.
Karácsonykor voltunk Mo-n kb. két hetet. Azt a stresszt, rossz hangulatot és lehangoltságot amit ott kaptam... megdöbbentő volt így sok havi kihagyás után.

Norbáj 2014.01.23. 17:10:00

@blackhair-lady:
Pedig szerintem az ilyen embereknek, mint Te, kéne többször megszólalniuk. Nem is érdemes magyaráznom, amit írtál, az sajnos úgy igaz, ahogy van. Nem megijedni, a trollok nem bántanak, látod a második posztomnál még nem volt igazi trollparádé, de várjuk ki a végét. :-D

Muscari 2014.01.23. 17:19:41

@blackhair-lady: hihi, a masik csendes liba jelentkezik :-)

En nem szeretek vitatkozni, plane meg beszolni a masiknak. Sokszor olvasom rossz szajizzel amikor ketto vagy tobb ember egymasnak esik.

2014.01.23. 17:21:51

@Jaffar: "A fizikai munkás átlagban Bécsben brutto 1800 körül keres"

Hat, nem tudom hol, nalunk a gyarban egysegesen brutto 1540 az alapber, tulora gyakorlatilag nincs. Es allitolag ez nem egy rossz hely. Egyik ismeros a Bilaban brutto 1250-et kap eladokent. Az irodaban az adminisztracioban dolgozok kapnak 1800-2000 bruttokat, de ezek mar mind osztrakok. Ok, mernokkent, IT-skent valoban sima ugy a 3000 brutto vagy felette, de azert limitalt azoknak a munkakoroknek a zsma ahol ez ralis. Tegnap volt valamelyik ujsagban, hogy valami idiota SPO politikus szerint 3000 euro egy munkas atlagbere, amire jol ra is ugrott a sajto, hogy a Statistik Austria szerint 1600 brutto az atlagfizetes, amiben ugye mar a mindenfele igen magas fizetesek is benne vannak.

nosuti 2014.01.23. 17:48:43

@Norbáj: csak tudod az is érdekes, hogy a normális hangnemben írott kritikákra meg nem mindig reagálsz. Amit én is és bpetya75 is jelzett, hogy bizonyos sérelmeid, amit Magyarországon tapasztaltál az nem csak a magyarokra igaz. Elég visszatetsző, ha egy magyar szidja általánosságban a magyarokat, csak mert a szűkebb külföldi környezete és a rövidebb idő alatt szerzett tapasztalatai mást mutatnak.
Remélem emiatt nem minősülök trollnak :)

Norbáj 2014.01.23. 17:51:36

@talján sógor:
Megjött a matekszakos tanár barátom, és kisegített a feladványban, szerencsére, nem bírom ezt a stresszt! :-D
Szóval vázolom, te írtál 3700€-t, ami a telefonszámla miatt 4000-re ugrik, rendben, remegem a kezem, mi lesz itt. Autó, ok legyen, megmondom, hogy 1900€ volt összesen, ha gondolod scannelem az adásvételit, meg a javításról a számlákat, átírást, és biztosítást. Elértünk 5900€-ra, az izgalom a tetőfokára hág, a háttérben halk dobpergés hallatszik, mindenki lélegzetfojtva vár, és igen! Megkapjuk, hogy 1100€marad, ami 183,33€ havonta! Kérdés: ez nem elég kajára, egyedül?! Egy betontömböt láncolok a lábamra és bevetem magam a Neue Donau-ba, ha ezt nem lehetne ennyiből kihozni! A másik, hogy a 40órás alapfizu több, mint 1000havonta, az enyém nem alap, és Trinkgeld. Ez sem igaz, barátom?
Tényleg dícsekedtem?! :-o Ha te mondod, neked elhiszem!

Quercus a favágó 2014.01.23. 17:56:56

@Muscari:

Már mondtam. Te egy tündér vagy.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.23. 17:57:23

@bpetya75: @auntbessi: @**mimi**: @maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

És vajon milyen módon lesz adóköteles?
Hivatalosan már ugye kijelentkeztem, ez lesz az utolsó ingó vagy ingatlan vagyontárgyam ott.
Mikor kellene befizetnem utána az adót? Ha ma megöröklöm és eladom, honnan tudja az adóhivatal, hogy nem veszek belőle másik ingatlant egy éven belül? Ha lejárt az egy év, hol fogja keresni rajtam az adóhivatal az adót? Értesíteni nem tud, adóbevallást hogyan adnék be, ha nincs hová megkapnom a nyomtatványt? Még rokonnál sem tud elérni, mert nem veszik át a leveleket úgysem. A új címem nincs megadva sehol, még az ország sem (nyilván ki lehet nyomozni).

Az adó az eladási ár függvényében változhat a nagyon kevés és a rettenetesen kevés között :)

Egyébként nemcsak az eladási és a vételár különbözetéből kell adót fizetni?
A vételárat lehet, hogy kp-ban kérem majd, akkor még követni sem lehet a mozgását...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.23. 18:07:16

@blackhair-lady: @TilosazA (En/Mum): @Norbáj: Most már tényleg szeretném tudni, hogy szerintetek ki a troll. Ha nem veszitek kötözködésnek ;).

Mert aki kételkedik, vitatkozik, netalántán beszól, de a tárgynál marad, lényegi kérdéseket tesz fel, az nem az. Szerintem. Persze csak amíg nem kezd el személyeskedni.

Norbáj 2014.01.23. 18:07:52

@nosuti:
Apu kezdődik! Kezdődik! :-D
Akkor lehet vissza kéne olvasnod, mert a legelején volt ilyen kritika, hogy miért írtam így a magyarokról, lehet a külföldi része lemaradt, hopsz.
Lehet persze osztani az ívet, hogy nem élsz ott régen, meg nem ismered, nos igen, ebben igazat adok minden kritikusomnak! Viszont miért van az, hogy nem folyamatos gyomorgörcsel ébredek, meg van kedvem munkában menni? Mert nem vakondokkal dolgozom együtt, igen vannak spionok, innen üdvözlöm a recepciós kollegínákat, de a munkatársaim normálisak, és korrektűl viszonyulunk egymáshoz, persze beszívom a szabadnapjaimmal, nehezen kapom meg, na und?
Utazgatom itt, amennyire időm engedi, és nem rosszabbak máshol sem a tapasztalataim.
Lehet ezért visszatetszést váltok ki pár emberből, hmmmm, sajnálom, de én nem változom. Ha valami fekete, akkor az, ha nem tetszik valami, nem fogok sokat agyalni, vagy köntörfalazni, hogy hát tudom nem teljesen rossz, neeeeeem, vagy őszintén, vagy sehogy, ennyi. Azért mert magyar vagyok, nem kritizálhatom az országom, vagy a magyarokat, általánosságban, nem a levegőbe beszélve, hanem a saját tapasztalataimra alapozva? Érdekes, amikor otthon voltam sem volt lila a játszótér, és boldogok az emberek, most sem azok, ez van.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.23. 18:08:28

@Muscari: Pedig néha egy jó kis vita még az egészen távolról induló nézeteket is képes egymáshoz közelebb vinni.

Larry Silverstein 2014.01.23. 18:09:07

Most hosszú7végéztem Tauplitzban, ami egy kisebb turistaparadicsom, pont középen.

Kicsit meglepődtem, hogy sok helyen magyarul beszélnek, angolul meg senki nem beszél egy qrva szót se. Ennyit a multikultiról, egy hortobágyi tanyán többre megyek az angollal mint az osztrák hegyi parasztok között.

Norbáj 2014.01.23. 18:11:06

@zöldeketbeszélek:
Pontosan megfogalmaztad! Ott a kulcsszó, amíg nem megy át személyeskedésbe. A hazugozás, balfaszozás, hogy a kettő gyöngyszemem emeljem ki, szerinted nem az? Mert ha nem, akkor meghajolok, és bocsánatot kérek!

Muscari 2014.01.23. 18:13:26

@QUERCUS: ne mar, meg elpirulok :-)

@zöldeketbeszélek: egy jo kis vita igen, de az anyazas nem.
Ettol fugettlenul nagyon szeretem olvasni a blogot, rengeteg hasznos informaciohoz jutottam mar, ismerettsegeket kotottem. Jo ez a kis tarsasag, na.

Norbáj 2014.01.23. 18:17:24

@nosuti:
Ja, most nézem, nem, nem mindíg reagálsz. Dolgozom az ügyön, de ma is dolgoztam, és próbáltam válaszolgatni, de lehet valami kimarad, ja meg kapom az e-maileket is, nem vagyok gép, hibázom, kicsit sokat kell írjak, de igyekszem, köszönöm a megértést. :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.23. 18:18:58

@Norbáj: Hát az biztos, hogy én enyhébben fogalmaztam volna meg a kételyeimet.
De talán csak egy kommentelő tette ezt, te viszont trollokat emlegetsz, trollparádét és elég rendesen általánosítasz, ami akkor is visszatetsző, ha személyes tapasztalataidra támaszkodsz.

"Sajnos ez Magyarország, hányni tudok ezektől a dolgoktól / emberektől, nem véletlenül jöttem ki, és ezért nem is keresem itt a magyarok társaságát.

A trollok kedvéért is teszem meg ezt a lépést, mivel páran, akik azt hiszik, mert egyszer szereztek egy kedvezményes buszjegyet, és kijöttek Bécsbe, hogy lássák a Chirstkindlmarkt-ot, már mindent tudnak. Kedves barátaim, tévedésben vagytok..."

Valószínűleg, ha én írom meg itt, hogy minden ír rohadt rabszolgatartó, az összes idomtalan, krumliszerű, alkoholista, pár írországban élő magyar igencsak sértőnek érezné, hát még, ha magyar hordja le a magyart mindennek...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.23. 18:22:40

@Muscari: Erről eszembe jut Vazzup, aki már az USA-ban éli a szerencsések életét :). Eleinte elég keményen vitatkoztunk, finoman szólva eltérnek a nézeteink sok mindenben. Aztán csak-csak sikerült szót értenünk egymással kulturáltan is, még ha egyetérteni nem is fogunk mindenben.

2014.01.23. 18:24:31

Nekem valamiert Hagyma jut eszembe a posztrol:) Fiatalabb lett es atkoltozott Becsbe?:) A kovetkezo posztban osszejon Maryvel? (akarom mondani Brunhildaval, a stajer parasztlannyal Kentuckybol) Varom a folytatast!!!:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.23. 18:25:49

Kedves Határátkelő, még mindig el vannak takarva az avatarok...most már így maradnak?

**mimi** 2014.01.23. 18:26:01

@Kövérmadár [swe]:
az adót valóban a vételár és az eladási ár különbözete után kell fizetni..., de azt mondtam, hogy öröklésről van szó, amit én írtam az arra az esetre vonatkozik. :)
Egyébként meg azt csinálsz amit akarsz, a NAV úgysem talál meg...vagy mégis? :)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.23. 18:27:57

@Cascabel: Hát, a srác nem nyomta feketén építkezéseken a segédpincéri állás mellett mexikói munkásokkal...a barátnője is magyar, nem lesz ebből határokon átívelő, állampolgársághoz hozzásegítő románc :). De az optimizmus stimmel :)!

**mimi** 2014.01.23. 18:28:11

hmmmmm...most már szeretném én is tudni mi is az a troll ....:)))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.23. 18:30:45

@Muscari: Már azért is idegesítő ez a csadoros avatar, mert pld. a tiéd nagyon tetszik, és ha végigpörgetem a hozzászólásokat, a kék muscari szépen kiugrik. Vagy Barátuszé, Puhacicáé pld. Diggerdriveréről már nem is szólva :). Jobban látom, hogy kik beszélgetnek éppen.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.23. 18:31:29

@Kövérmadár [swe]:

A gyakorlatban nem kell fizetni, a hatóságok nem ellenőrzik..
:-)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.23. 18:33:41

@Kövérmadár [swe]:

A különbözet az adóalap, van egy táblázat hogyan kell számítani.

Quercus a favágó 2014.01.23. 18:37:07

@Kövérmadár [swe]:

Ne becsüld le a NAV-ot. Megtalál. Az adásvételi szerződésben benne van a címed.

Annyiért add el lakást(papíron), amilyen összeg a hagyatéki leltárban, vagy a hagyatéki eljárásban szerepel. Akkor adómentes.

Norbáj 2014.01.23. 18:40:16

@zöldeketbeszélek:
Tényleg egy kommentelő volt, akkor a HÁ miért írt többes számban a legelején, meg én is miért emlékszem több emberre, akik finoman szólva sem tartották be személyes határzónát?
Akkor szerintem megvan a troll, mostmár többesszámban ok raggal.
Rendben, te enyhébben fogalmaztál volna, a lehetőség adott, én ezt a hangszínt használtam, mert ha azon agyalnék, hogy a hánynék szót, hogyan maszkírozhatnám ki, akkor már visszakanyarodnánk az előző levelemhez. Miért írjak másképp, ha így gondolom?
Tudod ez a magyar elhordja a magyart, gáz, kimondom vicc!
Most erős lesz, amit írni fogok, bár módosítottam picit: Nézzük a rendszerváltás óta a helyzetet. Minden féreg uralkodott felettünk politikai hovatartozás nélkül, és mit csinálunk? Nézünk ki a fejünkből, de fasza. Azért megy a siránkozás, saját példámból mondom, mert nem a gazdagokat, hanem az átlagot nézem, amilyen én is vagyok. Aztán kitör egy botrány, tüntetés, oké, így kéne lennie, elűzni a hatalomról, aki.ártani akar a népnek, de mi van, nagyban beleszarunk, már bocsánat, utána paszakodás tovább... Nincs igazam? Nem így volt? Tudod álljak ki a hazám mellett, mondjam azt, hogy ott jó, hát nem, ez nem igaz, nem köpöm szembe magam!

DieNanny CH 2014.01.23. 18:42:31

@Kövérmadár [swe]:
Adásvételi szerződéshez nem kell megadni lakcímet?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.23. 18:48:44

@Norbáj: Biztos igazad van, ami a személyeskedőket illeti, nincs az az isten, hogy végigolvassam a múltkori kommentfolyamot.

Figyelj, sokunknak (nyilván nem mindenkinek), akik itthon vagyunk, itt próbálunk boldogulni ebben az országban, azoknak a kritikája, akik már vették a vándorbotot és kívülről néznek vissza, sértőbb, mint ha ugyanezt a szomszédtól, a gyerek tanárnénijétől vagy a bolti eladótól hallanánk. Mert ti már nem vesztek részt az iszapbírkózásban, kívülállók vagytok valahol, ha tetszik, ha nem. Függetlenül attól, hogy a ti küzdelmeiteket jóindulattal, kíváncsisággal vagy irigykedéssel nézzük, az biztos, hogy a visszaköpködésre nem reagálunk mosolyogva és megértően bólogatva.

Tudod, mint Cyrano...

2014.01.23. 18:49:43

@charlieharper (UK, de nem London!): Nagyon koszonom!!! Elmentettem a Transferwise-t.

Quercus a favágó 2014.01.23. 18:50:52

@Mirjam2: @Kövérmadár [swe]:

Arra kell figyelni, hogy az eladási ár ne haladja meg jelentősen a szerződés időpontjában szokásos piaci értéket. Hogy mennyi a szokásos piaci érték, a NAV mondja meg. Általában az illeték alap.
Ha a szerződésben szereplő ár ennél magasabb, a kettő különbözete nem része a bevételnek, egyéb jövedelemnek minősül, és adóköteles.

Norbáj 2014.01.23. 18:53:07

@zöldeketbeszélek:
Teljesen megértem az álláspontod, igazad van, átérzem amit mondasz. Annyit, hogy én mindíg, főleg az utolsó 5évben vagyok ilyen véleményen, és ez nem azért van, mert külföldre kerültem, és akkor b..meg mindenki. A munkatársaimnak is segítek, ha úgy adódik, mert nem felejtettem el, honnan indultam, viszont azt sem miért.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.23. 18:55:02

@Norbáj: Amit a rendszerváltás utáni évekről írsz, persze igaz. De kérdezem: te vettél részt tüntetésben (akár illegálisban is), próbáltál segíteni ellenzéki, fiatal csoportosulásnak, hátha részese lehetsz egy megújulási folyamatnak? Ha igen, tudnád, hogy bizony nem mindenki csak nézett ki a fejéből...

Úgy érzem, nagyon fiatal vagy, a szoci érát valószínűleg nem a magad bőrén tapasztaltad (legfeljebb kisgyerekként). A szoci vezetők zseniálisan csináltak az emberek büszke, hajlíthatatlan gerincéből gumigerincet, a fusizók, ügyeskedők országát, a mi lopunk nagyban, benneteket hagyunk lopni kicsiben országát. Két generációnyi idő (2*25 év) sem telt még el a rendszerváltás óta...Több idő kell, hogy a régi séma szerint szocializálódott rétegek gondolkodása megváltozzon. Könnyű Ausztriával, Angliával összemérni az országot, amíg nem nézzük azt is, honnan indultunk el.

2014.01.23. 18:55:08

@QUERCUS: Huha, hol nezhetek utana hogy mennyi ez a szokasos piaci ertek / illetek alap???

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.23. 19:00:10

@Norbáj: "nem felejtettem el, honnan indultam, viszont azt sem miért. "

Nem is szabad, de időnként vissza lehet nézni, hátha valami előnyére is változik. Én még nem adtam fel...

Norbáj 2014.01.23. 19:00:21

@zöldeketbeszélek:
Nem véletlenül írok ennyire erősen, igen voltam kinn a tüntetéseken, nem a randalírozó tömegben, hanem a normálisak között, akik az igazukért harcoltak. Repült el a fülem mellett könnygázgránát, lovasrendőrök is voltak kardlappal, tudom én mi az, hisz átéltem. Pont ezért fájó pont nekem, amikor ott vagy, mint 2007-ben a véres tüntetésnél, kockáztatsz, hogy bajod esik, de kitartasz, mert tudod jönni fognak, de csak hátbaszúrást kapsz. Nagyon fájó pont ez nekem...

2014.01.23. 19:01:13

@Mirjam2: te, csodalkozom, hogy van meg ember, aki bankon keresztul utal egyik orszagbol a masikba.
@QUERCUS: na, ezt megegyszer. Mi az az illetekalap? Es ha 5 evnel tovabb tartom a lakast az eladas elott, kell -e fizetnem adot?
Most majd Maxot ignoralom, mert bekavar.

2014.01.23. 19:06:46

@auntbessi: @Babette_: @maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: es mindenki mas aki hozzaszolt, nagyon koszonom az infokat. Nem ertem miert mondja mindenki hogy az utalas sokba fog kerulni a vevoknek. Utananeztem az angol es a szaudi bankomnal es mindkettonel kb. 15 fontba kerulne ekkora osszeget masik orszagba utalni. Miert lenne Magyarorszagrol dragabb?

Adobevallas: nem hinnem hogy ehhez hozza tud szolni valaki, de en meg soha nem fizettem Magyarorszagon adot mivel erettsegi utan leleptem. Azt sem tudnam hol kezdjem az adobevallasi izet. Ha tenyleg csinalnom kell, elvileg be kell vallanom nekik a nemzetkozi jovedelmemet vagy csak a Magyarorszagrol szarmazot? Oszinten szolva azt hiszem nem fogok adobevallast csinalni, miutan eladtam a lakast mar semmi nem fog az orszaghoz kotni jogilag, nem hiszem hogy CIA-val fognak kerestetni ha nincs adobevallas. Vagy igen?...

Quercus a favágó 2014.01.23. 19:09:12

@Mirjam2:

Ha ügyvéd csinálja a szerződést, ő tudja. Ritkán szokta a NAV ezt a módszert alkalmazni. Általában akkor, ha pénzmosás gyanúja merül, föl. Na meg ma Magyarországon ingatlant eladni az esetek többségében a piaci ár alatt lehet.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.23. 19:12:12

@Mirjam2:

Senki soha nem fog keresni. Ez a magyar bürokrácia jó oldala, szarul működik, mint minden más

2014.01.23. 19:13:50

@Mirjam2: az utalasi ko,tseg egy dolog, egy masik koltseg a konverzios koltseg. Ezert is kuldtem el a site-ot, amit kuldtem. A site szerint £10k (HUF-ban) utalasnal £800 koruli osszegel huznak le a valtas es utalas miatt

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.23. 19:16:22

@zöldeketbeszélek:
Figyelj, igazat adok mindenben de azért csendben megjegyzem hogy a szoci tolvajok ezekhez a mostaniakhoz apácaneveldei angolkisasszonyok voltak.
Mos ezek nagyon nagyban lopnak a kisembert meg hagyják éhenhalni.
Az az ország SOHA nem fog megváltozni.

2014.01.23. 19:17:31

@charlieharper (UK, de nem London!): Ja igy ertem, ebben igazad van hogy altalaban nagyon rossz exchange rate-et hasznalnak a bankok. Ezentul ezt az oldalt hasznaljok utalasra Szaudibol, huhuuu!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.23. 19:17:35

@Mirjam2:

Én hat éve utaltam Mo-ról kétszer is nagy összeget
A két utalás együtt kevesebb mint 50 Euró volt. Az egyik utalást személyesen csináltam a bankfiókból, a másikat netbankon keresztül. Mindkettő Raiffeisen.

2014.01.23. 19:19:09

@charlieharper (UK, de nem London!): Na beleastam magam az ingatlannal kapcsolatos torvenyekbe. Ha erdekel, ezt talaltam: www.nav.gov.hu/data/cms278813/09_IF_Ingatlan_ertekesites_2013.pdf

cougarcat 2014.01.23. 19:20:29

@Norbáj: Norbi, én tökéletesen megértem, hogy milyen érzéseid vannak most némely honfitársadról, mert ezen a korszakon jómagam is átmentem. Ha külföldön maradsz akkor idővel valszeg jobban árnyalódni fog az álláspontod. Lehet hogy rosszul értelmeztem, de én azt vettem ki a kemény kritikából hogy te kimondottan a téged sértegetőkre és a hasonló durva, bunkó emberekre utaltál - erre a viselkedésre nincs mentség és sztem bárkinek joga van felháborodni. Én is a falnak megyek ha egy vita vagy konfliktus közben érvek és tények helyett jön a sértegetés. Irja le hogy mi a bánat a véleménye és hagyja békén a másikat.

Ha igazi vérmes trollkodást akarsz látni, nézz egyszer körül a blog.hu-n vagy az index fórumokon. Siralmas. :( Ahhoz képes ez itt a Béke Szigete és ezért köszönet jár HA-nak, mert ő kiszüri a legrosszabbakat. Úgyhogy nyugodtan irj máskor is vagy járj ide közénk. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.23. 19:21:49

@diggerdriver: Igaz, és nézd meg, honnan jöttek ezek, kiktől tanulták a 'szakmát'. Bizony, a nagy öregektől...Már az én generációm is fertőzött. Talán a lányomnak már lesz más alternatívája a szavazásnál, mint hogy a szarra vagy a még szarabbra szavazzon.

2014.01.23. 19:22:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Kosz, ezt a tanacsot fogom kovetni ha tolem telik. Remelem magahoz az adasveteli szerzodeshez nem kell adoval kapcsolatos papirokat csatolni. Ha nem, oszinten szolva le fogok lepni a penzzel... Nem szeretem felhivni magamra a magyar hatosagok figyelmet ha nem muszaj.

2014.01.23. 19:23:57

@Mirjam2: varjal, elobb nezd meg ezt, mert ez ad egy csomo osszehasonlitast. Egy csomo online lehetoseg van nemzetkozi penz kuldesre, a lenyeg, hogy ne egy sima banki termeket hasznalj.
Nezd a napi arfo,yamot a osszehasonlito site-okon es akkor tudsz egyet valasztani.
Ha UKbol csinalsz egy nemzetkozi utalast, osszegfuggoen olyan £30.
Van olyan online szolgaltato, akinel peldaul £2.5K felett nem charge-ol semmilyen dijat es jo ratat ad melle.

www.moneysupermarket.com/current-accounts/international-money-transfer/?source=GOO-74D0DB11&p=0&mckv=sBlJ8GVi7%7Cdt_pcrid_14373128274_mtype_b_kword_+compare%20+money%20+transfer_2764ri918980&uuid=40a77836-e2ba-458a-bacd-4c9358c3804d&Device=t&gclid=CNb0r8H0lLwCFZDKtAodgjYA2Q

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.23. 19:25:02

@Mirjam2: úgy tűnik, nincs egyezmény a kettős adózás elkerüléséről, nem tudsz jobbat tenni, minthogy úgy csinálsz, mintha nem lenne külföldi jövedelmed (ha jól emlékszem, nem jelentkeztél ki magyarországról)
ado.hu/rovatok/ado/mikent-adoznak-a-kulfoldon-dolgozok
www.nav.gov.hu/print/nav/ado/tarsasagi/taj_121210.html
www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/ado-es-penzugyekert-felelos-allamtitkarsag/hirek/magyarorszag-kettos-adoztatas-elkeruleserol-szolo-egyezmenyei

a kutya se fog keresni sose érte...

2014.01.23. 19:29:58

@QUERCUS: Ertem, tehat nem vizsgalnak minden adasvetelt, csak akkor ha gyanus valami? Ugyved fogja majd csinalni a szerzodest, de meg joval azelott szeretnem tudni hogy nem a 'piaci ar' feletti aron hirdetjuk-e a lakast! Nehogy mar adot akarjanak tolem beszedni. Szolj ha esetleg van valami lista a 'piaci arakrol'. Probaltam talalni egyet de jo magyar szokas szerint minden titokban van, csak a hatosagok ismerik a sajat szabalyaikat.

Quercus a favágó 2014.01.23. 19:30:19

@charlieharper (UK, de nem London!):

Az illetékalap a forgalmi érték. Általában az, ami az adás-vételi szerződésben szerepel. Ezt az összeget az adóhatóság vagy elfogadja, vagy nem. Ha nem hoz egy határozatot, amelyben megállapítja az illetékalapot. Ha nem értesz vele egyet, föllebbezhetsz(99%-ban elhajtanak), utána mehetsz bíróságra.
Ha olyan ingatlant veszel, amelynek a forgalmi értékét bíróság határozta meg, azt a NAV nem módosíthatja. Ha lakást cserélsz, az elcserélt lakások forgalmi értékének különbözete lesz az illetékalap.

A lakás céljára szolgáló ingatlanok esetén, 5 év után nincs adókötelezettség. Tehát most a 2009-ben, vagy korábban történt szerzés esetén. De ez csak a lakás céljára szolgálóingatlanokra érvényes.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.23. 19:32:45

Na szóval...

kepkezelo.com/images/dpvt96xfskbgmfzfia12.jpg
A mostani avatar Zolika kedvéért van, ellensúlyozandó a tegnapi ruhafogast.
:)))))))))))

A posztról.
Így kell ezt csinálni. Felvenni a kesztyűt és beszállni a ringbe.
Hölgyeim és uraim a második menetnél tartunk, profiknál 15ig meg se állnak reméljük utána pontozhatunk.

Norbi, Zöldpaprikának igaza van, te hazaköpködtél.
Engem nem zavar nálam is előfordult már de az otthon maradottakat jogosan sérti.
Egy dolog a jogos kritika másik az indokolatlan düh.
Jól írsz, jól fogalmazol minden tehetséged megvan hozzá hogy anyagcserezavar folyamatok nélkül is leírd ugyanazt.

A második menetet is neked írom be.

2014.01.23. 19:33:22

@QUERCUS: akkor az illetekalappal ne is foglalkozzak 5 ev utan (igen, lakas celjara szolo lakas)?

Norbáj 2014.01.23. 19:35:07

@cougarcat:
Részben jól látod, abszolút de nem szeretem az ilyen embereket, akik érvek helyett az anyád hogy van szöveggel jönnek, ezekre is van részben az erős kritikám. Viszont Magyarországról is megvan a véleményem, nem pont pozitív, de ahogy írtam, az nem most alakult ki bennem.
Köszönöm a lehetőséget, de nekem ez is elég, ami itt van, mert nem vagyok az a számítógépőrült, hogy ilyenekkel foglalkozzam. Viszont fontosnak éreztem ezt a postot, mostmár postokat feldobni, aztán megyek inkább kirándulni. :-)

GarneTT 2014.01.23. 19:35:18

www.zuwanderer-fonds.at/
Ezt próbálta már valaki? Érdemes itt kezdetnek lakást bérelni? Tudom, hogy kicsit drága, viszont úgy tűnik, korrekt, és mindig van szabad lakás.

talján sógor 2014.01.23. 19:35:18

@Norbáj:

Jól van, remélem, sokan még mindig szimpatikusnak és értelmesnek találnak.

„Nem igaz.” – Ezt Max naponta megírja valakinek és bár ő sem tévedhetetlen, mégsem akad ki tőle ennyire senki, mint te.

2014.01.23. 19:40:28

@charlieharper (UK, de nem London!): Azt nem ertem, hogy a ferjem akinek van egy MBA-je, miert nem jott erre ra. Honapok ota panaszkodik hogy milyen sokba kerulnek nekunk a banki utalasok. Mi a csudat tanitanak MBA-n? :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.23. 19:40:46

@charlieharper (UK, de nem London!): öö,
az illeték az más, de azt a szerzőnek kell fizetnie.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.23. 19:42:13

Mindenkinek köszönöm a válaszokat!

@QUERCUS:
A jelenleg nyomott piacon nem hiszem, hogy különösebb nyerészkedést lehetne összehozni. Már ha egyáltalán eladható állapotba kerül az ingatlan...

Nem becsülöm le, ezért nem zárom ki élből az adófizetés lehetőségét ;)
A címről ld. lentebb.

@DieNanny [SZ,CH]:
Ha kell is, van egy cím, amit meg tudok adni Magyarországon és ahol senki sem lakik :) Jelenleg is azt használom, ha bármilyen magyarországi, hivatalos ügyben kell leveleznem vagy ilyesmi.

Komolyan gondolom, hogy nem akarok onnan egykönnyen elérhető lenni.

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
"Ez pozitív!", ahogy a svédek mondják :)

SzZoole 2014.01.23. 19:42:15

@diggerdriver: koszi Jancsika,kedves vagy,hogy gondoltal ram,igaz hogy szeretem a noies noket,de a vegletekig nem megyek el,ez a holgyemeny inkabb hozzad illik,mint hozzam,marmint alkatilag:)))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.23. 19:43:20

@Zoole[uk]:
Nabazmeg neked semmi se jó...
:))))))))))))))))))

Quercus a favágó 2014.01.23. 19:44:06

@charlieharper (UK, de nem London!):

Ne. Nincs adókötelezettséged Magyarországon.
Ha viszont olcsón akarsz venni szép helyen ingatlant,nézz szét a Dunakanyarban.

2014.01.23. 19:44:59

@Mirjam2: Bocs, ezt Babette-nek szantam - kosz, Babette.

2014.01.23. 19:45:02

@QUERCUS: hat pedig Zamardi az eselyes

Muscari 2014.01.23. 19:45:42

@Mirjam2: @charlieharper (UK, de nem London!): Gyerekek, volt mar valaki kozuletek eskudt? Behivtak, de ugy parazok, fogalmam sincs, mit kell majd csinalnom.

SzZoole 2014.01.23. 19:45:50

@diggerdriver: jonak ez is jo,csak sok rajta a ruha:)))

2014.01.23. 19:49:23

@Jaffar: Nem lakhatsz EU-n belul sem addig amig akarsz, 3 honap utan igazolni kell hogy mibol elsz. Ez a szabaly az egesz EU teruleten, van ahol nem ellenorzik, pl. Anglia. Ezek szerint Ausztriaban ellenorzik, es ehhez minden joguk megvan.

**mimi** 2014.01.23. 19:50:15

@charlieharper (UK, de nem London!):

illetéket csak akkor kell fizetni ,ha szerzel valamit, pl. lakást veszel, akkor kiszabják a forgalmi érték alapján az illetéket. Ez vagyonszerzési illeték.

Ha eladsz valamit akkor nincs illeték,illetve annak van aki megveszi tőled, ebben az esetben van az adó ha 5 évnél fiatalabb a szerzésed, és akkor is csak a különbözet után, mármint ha nyertél, jövedelemre tettél szert,és ez is csak abban az esetben, ha ezt a jövedelmet nem fordítod ismétlakásvásárlásra

2014.01.23. 19:51:09

@Muscari: en nem. Egyik kollegam volt. Azt hittem eddig, hogy csak UK allampolgaroknak kell menni.
Annyit mondott a kollega, hogy elore nem tudod, hogy hany napot vesz igenybe a dolog. Tervezhetetlen. Nem tudom, hogy van -e jogod visszautasitani?

Muscari 2014.01.23. 19:52:34

@zöldeketbeszélek: koszi :-) Csadoros avatar, ez jo!

Te is sokszor teszel fel nagyon szepet, de te is berakhatnal egy-egy linket az avatarod kepeirol, mint Digger, mert neha alig lehet kivenni, foleg telefonon. :-)

**mimi** 2014.01.23. 19:55:11

@diggerdriver:
ez nagyon jóóóóó:))))))))))

blackhairlady 2014.01.23. 19:56:23

@zöldeketbeszélek: Amugy engem is zavar ha szidjak magyarorszagot meg ha neha igazuk is van, mert en nagyon szeretem, nem azert koltoztem kulfoldre mert gondom volt otthon. Valami miatt nekem meg az ugintezeseki gyorsan mentek, biztos szerencsem volt:))) Remelem egyszer meg visszakoltozok:)

Muscari 2014.01.23. 19:57:36

@charlieharper (UK, de nem London!): nem utasithatom vissza, mert penzbirsaggal fenyegetnek. Ha tobb nap, valamit fizetnek is, de meg nem olvastam el reszletesen, csak atfutottam.

En azert felek tole egy kicsit. Valami Criminal Court-ra kell mennem. Olyan lesz majd, mint az amcsi filmekben? Egy ember sorsa fugg majd tolem. Ez olyan felfoghatatlan...

blackhairlady 2014.01.23. 19:58:56

@QUERCUS: Ha tul alacsonynak gondolja a NAV az arat akkor kimegy szemlet tartani. Nekunk nem akartak elhinni, hogy annyiert vettuk a balatoni nyaralot amennyi a papiron volt. Aztan amikor meglattak a kis fahazat akkor rabolintottak:))

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.23. 20:00:27

@Mirjam2:

Egy ügyvéd kell, más nem. Mo-n nagyon egyszerű az ingatlaneladás. Itt pl. közjegyző kell mindenképpen és azonnal beszedik a vevőtől az illetéket.

2014.01.23. 20:01:43

@Muscari: nem akarlak idegesiteni, de nezd meg, hogy a munkaadod fizet -e, amig jury duty-zol. Mert nem koteles.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.23. 20:03:54

@Mirjam2:

Ha nem tudod igazolni, akkor sem vay kiutasítható azonban. Csak köteleznek, hogy regisztráld magad. Angliában nincs lakcímregisztráció, ezért sincs ellenőrzés.

Quercus a favágó 2014.01.23. 20:04:13

Van Angliával egyezmény a kettős adóztatásról.
2011. évi CXLIV. törvény. Érdemes tanulmányozni.

Egy érdekesség:

"24. CIKK

EGYENLŐ ELBÁNÁS

(1) Az egyik Szerződő Állam állampolgárai nem vethetők a másik Szerződő Államban olyan adóztatás, vagy azzal összefüggő kötelezettség alá, amely más vagy terhesebb, mint az az adóztatás és azzal összefüggő kötelezettség, amelynek e másik állam állampolgárai azonos körülmények között – különös tekintettel a belföldi illetőségre – alá vannak vagy alá lehetnek vetve. Ez a rendelkezés az 1. cikk rendelkezéseire tekintet nélkül azokra a személyekre is alkalmazandó, akik nem belföldi illetőségűek az egyik vagy mindkét Szerződő Államban."

Quercus a favágó 2014.01.23. 20:10:25

@blackhair-lady:

Általában mindig kimennek a helyszínre. De lehet velük "egyezkedni".

Norbáj 2014.01.23. 20:15:14

@talján sógor:
Pill, lemaradtam az egyedfejlődésben, hogy jön ide Max? Az ő véleménye, rövid, tömör, okés, evvel nincs is gond. ;-)
Vagy lehet megint kiakadtam valamin, amiről nem is tudtam?! Mostmár megbüntetem magam, hol a korbácsom?!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.23. 20:18:17

@Muscari:
Hubazmeg TÉNYEZŐ lettél.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.01.23. 20:19:03

@Muscari: En nem voltam, de biztosan erdekes! Birosagon voltam mar Londonban, nagyon elveztem, olyan szinpadias volt az egesz. Azt hiszem az a fontos hogy ne beszelj senkinek az esetrol amig nem hirdetik ki az iteletet. Ha jol tudom, el kell hogy engedjenek munkabol.

2014.01.23. 20:21:26

@Muscari: En Westminsterben (belvarosban) voltam polgari ugyon, de olyan volt mint egy film, szivesen mentem volna meg tobbszor is. Ne parazz. Hogyan talaltak meg, rajta vagy az Electoral Roll-on?? Fizetsz Council Tax-et es azon keresztul?

2014.01.23. 20:25:24

@QUERCUS: Mindig kimegy megnezni az ingatlant valaki a NAV-tol?? Ez hogy mukodik? En pl. ott sem leszek, majd az ingatlanugynok beengedi, vagy mi?

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.01.23. 20:26:29

nagyon off, de szükségem lenne a segítségetekre!!

A múltkor szó volt a criminal record check-ről, ha jól emlékszem Mr Long-nál merült fel, de nem emlékszem melyik poszt alatt volt, hogy visszakereshessem. Szükségem lenne információra ezzel kapcsolatban!!

Köszönöm!!!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.23. 20:27:41

@Muscari:
Ugyan már!
Nem kell stresszelni, mondd ki bűnösnek és kérj rá halálbűntetést... majd a többiek megvédik, ha akarják :D

@Norbáj:
Csinálj róla videót és tedd fel a youtube-ra! :)

@Zoole[uk]:
Azt mondod, hogy digger a tehénalkatúak családjába tartozik rendszertanilag?

SzZoole 2014.01.23. 20:31:34

@Kövérmadár [swe]: nem,inkabb a nagy barnamedvek csaladjaba:)))

SzZoole 2014.01.23. 20:34:42

@petrasp: TMGCRB.co uk.es ha feljott a fooldal akkor ott mar ki tudod valasztani az ablakot

Quercus a favágó 2014.01.23. 20:43:50

@Mirjam2:

Az ügyvéd kitölt egy 14B400 nevű adatlapot is, amikor a szerződést elkészíti. Ezt a szerződéssel együtt beviszi a földhivatalhoz. A földhivatal küldi meg a NAV-nak a szerződés egy példányával együtt. Ha kimennek a helyszínre, az már Téged nem érint, mert eladtad az ingatlant.

Quercus a favágó 2014.01.23. 20:52:07

@Muscari:

Ha Anglia, akkor ez büntető ügy. Majd esküt teszel, Ha jól tudom kérhetsz tolmácsot is, és arról kell döntenetek, hogy a vádlott bűnös, vagy nem bűnös. Emlékezetem szerint, már nem kell egyhangúlag dönteni. 10:2 szavazatarány elég. A büntetést a bíró szabja ki.

szaza 2014.01.23. 21:11:38

Szerintem eleg jo hozzaallasa van az ironak.
Bar en nem tudok hozzaszolni a mostani hataratkelok helyzetehez nagyon -mert en meg 1998-ban leptem le- azért le a kalappal azok elott akik ilyen nehéz helyzetekbol képesek normális hozzaallasal sikeresebbe tenni az életüket.

En is leírom talán egyszer az en sztorimat, de a trollkodas mindenképp egy visszatartó erő.. mert mindig lesznek olyanok akik jobban tudják mi, hogy, merre. En nyelvtudás nélkül, kölcsönre vett repulojeggyel, munka ígéret nélkül vágtam bele es mégis sikerült- saját vallalkozasom van, ház, autók, kényelmes élet, raadasul nagyon szép helyen.

Kitartás minden vagyakozonak, almodozonak- egyszer sikerülni fog neked is, de tenni kell érte...sokat.

Bocs az ekeztek nem jól jelennek meg...telefonról írok es meggajdult ebben a kis írás szerkesztő ablakban.

DieNanny CH 2014.01.23. 21:19:25

@Mirjam2:

Én, amikor házat vettem, a hivatalos értékbecslő mondta meg a hatóságnak, hogy mennyit ér. Azt elfogadták.

Muscari 2014.01.23. 21:32:08

@Mirjam2: Rajta vagyunk, mert mindenki azt ajanlotta, hog regisztraljunk. Mert hogy majd az allampolgarsaghoz kell.
Meg council taxot is fizetunk, nem tudom, hogy talaltak meg.

@charlieharper (UK, de nem London!): erre mindenkepp rakerdezek, koszi

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.23. 21:34:33

@szaza:
A trolloktól sose félj, úgyis megvédünk! :D
Vagy pont mi vagyunk a trollok? ;)

nyuszigonosz 2014.01.23. 21:38:36

@QUERCUS: Azt nem hiszem, hogy az esküdt tolmácsot kérhet. Ugyanis esküdt az lehet, aki beszéli az ország nyelvét.
Angliában konkrétan nem tudom, de azokban az országokban, ahol még vannak esküdtek, ott az ország állampolgárának kell az esküdtnek lennie és a nyelvet beszélnie.

nyuszigonosz 2014.01.23. 21:41:26

@Kövérmadár [swe]: Vagy pont mi vagyunk a trollok? ;)

Ez mától egy eléggé érdekes kérdés.
Eddig mindig azt hittem, kérdést feltenni, pontosítást kérni az a normális.

Quercus a favágó 2014.01.23. 21:44:19

@nyuszigonosz/D/:

Gyöngyike tudtommal még nem angol állampolgár.Mégis behívták esküdtnek. Na már most, az lehet, hogy beszél angolul, de ez nem jelenti azt, hogy a jogi szaknyelvet is megérti. De akkor hogyan dönthet felelősséggel?

2014.01.23. 21:52:56

@nyuszigonosz/D/: meg mondom oszinten, eddig en is azt hittem, hogy csak allampolgar lehet eskudt.
Nade a UKban nem ritka az, hogy egy allampolgar nem beszel angolul

blackhairlady 2014.01.23. 21:53:15

@QUERCUS: En meg nem voltam targyalason, de szerintem ott nem jogi szaknyelven beszelnek, valoszinuleg a tanuk es a vadlott sem beszeli azt, meg ha angol anyanyelvu, sem. Ott vilagosan fogalmazott kerdeseket tesznek fel inkabb, en ugy gondolom. De lehet hogy csak sok krimi sorozatot nezek:)))))

nyuszigonosz 2014.01.23. 21:53:16

@QUERCUS: Úgy tudom, az angolszász bírósági eljárásokhoz 12 esküdt kell, de 14-en vannak, ketten lényegében várakozási poszton ülik végig a birósági napokat, ha valaki az eredeti 12-böl kiesne, hogy a verdict ( az esküdtek döntése) érvényes legyen.
Na és eleve többet hívnak be, mert ezt a 12/14-et jóval több behívottból választják ki.
Úgy a védöügyvéd mint az ügyész döntenek, ki is lesz az a 12/14 személy. Egy esetleges gyenge nyelvtudás... nos nemtudom.
Meg azt sem, mennyire beszél Muscari angolul.

Majd Muscari megírja - remélem - hogy pontosan hogyan is lesz/lett vele.

2014.01.23. 21:55:41

@QUERCUS: szerintem csak nem jogi szaknyelven megy ilyen helyen az ugy. Es ha jol emlkeszem, de ha lesz idom utananezek gyilkossag meg ilyenekben nem igy megy az ugy.
Azt biztosan tudom, hogy Skocia mas, de ott csak azert mas, hogy mutassak, hogy ok Skotok!

nyuszigonosz 2014.01.23. 21:59:04

@charlieharper (UK, de nem London!): Skóciában 15 az esküdt. :-))

@QUERCUS: A jogi szaknyelv: az esküdteknél fontos kritérium, hogy ne legyenek jogászok. Nem a jogi szaknyelv az, amit tudniuk kell. A bizonyítási eljárát végighallgatni a védöügyvéd beszédét a tanúkat.... ez mind nem jogi szaknyelven van.

nyuszigonosz 2014.01.23. 22:03:18

@charlieharper (UK, de nem London!): Ez ma már majd mindegyik országra érvényes. :-))
Mármint, hogy az állampolgár nem beszéli az ország nyelvét.
Ezért is van a kiválasztás több behívottból.

2014.01.23. 22:04:12

@nyuszigonosz/D/: es nekik van "Sheriff Court"-juk es a birot ugy hivjak, hogy Sheriff.

Quercus a favágó 2014.01.23. 22:06:42

@Kövérmadár [swe]:

A magyar lakcímedhez van lakcímkártyád is? Mert az ügyvédnek ezeket dolgokat ellenőrizni kell.

Egyébként meg törvény írja elő, ha letelepedési szándékkal távozol külföldre. azt be kell jelenteni.

Quercus a favágó 2014.01.23. 22:09:44

@charlieharper (UK, de nem London!): @nyuszigonosz/D/:

Az igazat megvallva, régen olvastam valamit erről, de már nem emlékszempontosan. Minden esetre azért érdekes dolog lenne, ha olyan valaki mondhatna ki bűnösnek, aki nem beszéli tökéletesen a nyelvet.

nyuszigonosz 2014.01.23. 22:13:06

@QUERCUS: Mondjuk Angliában az esküdteknek a 12-böl 10-nek kell ugyanazon a vélményen lenni a bünösségröl vagy ártatlanságról. Skóciában 8 a 15-böl kell.
Szóval ha úgy vesszük, ha csak egy személy az, aki nem tökéletesen érti a dolgokat, még vannak ott mások is. :-)

2014.01.23. 22:14:32

Babette, elore szolok ez nem neked szol
Zopolitte, Mirjam es Fatbird es aki ebbe akarja fektetni a penzet:

Three years ago Brendan Kennedy sat his parents down to tell them of his career change. After spending almost half a million dollars on his education (a degree in architecture at Berkeley, a masters in engineering from Washington University and an MBA from Yale Management School), his mother and father – both in their eighties – were baffled by his decision to quit his well-paid job providing valuations of Silicon Valley technology companies to set up a venture capital firm that invests in the cannabis industry.
Despite living in San Francisco, Mr Kennedy’s parents missed out on the hippy era. They were too busy bringing up their seven children and holding down jobs (his father was a science teacher, his mother a relationships counsellor). They could not see the appeal to their son of an industry that was then largely illegal.
Yet Mr Kennedy was convinced. After years in Silicon Valley, researching and analysing the financial value of nascent industries, he felt that the legitimate cannabis business, like electric cars and the social media companies he had seen in their embryonic stages (“it felt like having a crystal ball to see into the future”), would also prove to be profitable and ultimately mainstream.

After discussing his idea with two peers (one from school, another from Yale) who ultimately became his business partners, he decided to start researching the idea of setting up a venture capital firm to invest in legal cannabis businesses, both medical and recreational, while he was still employed at SVB Analytics.

I had access to every industry database you could imagine and could get no information on the market. There was no research. I started to read dry legal reports.” It was “real boots-on-the-ground research”, he says. Attendees at academic and cannabis business conferences gave him a wide berth, believing that with his smart suit, athletic build and short hair, he worked for drug enforcement agencies. “I certainly met a cast of characters,” he laughs.

Reflecting on the business proposals he has received, he says: “Most propositions are awful.” The companies he came across were “immature”, the entrepreneurs behind them were “unprofessional”. A few asked him to inspect their illegal crops hidden away on farms. Others kept wads of cash. Many people approached him with the same idea, thinking they were the first to have it. “I know more about cannabis-infused chocolate than I ever thought I would,” he reflects.
The 41-year-old spent a great deal of time figuring out the legal position, given that federal law says possession, manufacture and sale is illegal but states vary in their approach.
More than three years later, the Seattle resident, whose company Privateer Holdings has raised $7m in investments and hopes to raise up to $50m more this year, believes his convictions have been vindicated. Cannabis went on sale in stores in Colorado at the beginning of this year, while Washington state is expected to allow sales later this year after voting to legalise the use and possession of cannabis for people aged over 21. The two states are among 20 to have approved marijuana for medical use. The legal market in the US is predicted to reach $2.3bn this year, according to ArcView Group, a cannabis investor network. It calculates that the market will be worth $10.2bn by 2018.

Initially, it was difficult getting investment. The founders all had backgrounds in banking, so drew on their networks and found the best way to meet potential investors was through “blind introductions”, meaning that the people they met were only told they would find the business opportunity interesting but not what it was. “We surprised a few people, but no one kicked us out,” he says. Interested investors generally opted to hold back until they knew if the legalisation initiatives in Washington and Colorado would be passed. “Once those initiatives passed in November 2012, it was much easier – investors started coming to us"

They deliberately kept their ambitions for funds modest because it was so hard to find sound investments. “We couldn’t trust them [cannabis entrepreneurs]. They had worked illegally for years. It doesn’t make them bad business people.”

A maradekot a kovetkezoben, mert tul hosszu a cikk

Muscari 2014.01.23. 22:16:45

Erdekes ez a nyelv kerdes. Nalam nem lesz gond, ha hetkoznapi nyelven beszelnek es nem jogi szaknyelven. Mindenesetre a kiserolevelet lengyeltol az arabig egy csomo nyelven elkuldtek, tehat szamitanak ra, hogy nem mindenki tud jol angolul.

Mindenkepp beszamolok majd rola, de varnotok kell marcius masodik feleig :-)

Quercus a favágó 2014.01.23. 22:18:35

@nyuszigonosz/D/:

Én tökéletesen megfelelnék. Attól, hogy nem értem mit beszélnek, még tudnék dönteni. Azt ugyan is megtanultam, akkor nyújtom a kezem, mikor mások a többség.
Vagyis oda állok, ahová a falu.

2014.01.23. 22:21:32

@charlieharper (UK, de nem London!): part 2

So far, Privateer has bought three companies: Leafly, an online ratings site for dispensaries and marijuana strains; Lafitte Ventures, a Canadian operation growing medical marijuana; and Arbormain, which will lease warehousing for legal cannabis businesses.

In all the Privateer companies’ marketing materials there are no depictions of cannabis leaves, no joints and “definitely no Grateful Dead”, he says. “We believe that by investing in smart, professional brands we can hasten change. None of us are hippies, most people who consume cannabis aren’t hippies.”

Mr Kennedy says a lot of people are in the industry because “they want access to the product and culture”. He insists that he is not interested and had not touched cannabis since the age of 19. However, when he started the business he decided he should reacquaint himself with the product. “I tried a few indicas and sativas [two types of cannabis plant] – I felt I needed to see the difference.”

It has been hard to find savvy business people willing to take the risk and work in this new and occasionally murky industry. “It’s not like we could bring a successful CEO in from a public company.” A lot of his effort has gone into building teams and “hand-holding to get things done professionally and legally”.

Mr Kennedy recently brought in a former drugs enforcement officer to work on compliance. “It is a maze even for people who know about the legislation,” he says. Banks have been cautious about getting involved with companies, fearing they might be charged under drugs racketeering or money laundering rules.

Jeffrey Miron, senior lecturer at Harvard’s economics department and author of Drug War Crimes: The Consequences of Prohibition, believes many businesses are wary because the existing laws in these states have restrictions and no one knows “how long federal tolerance will last”. He adds: “A new president, only three years away, can reimpose federal intervention. So rational businesses are still wary of legalisation because it’s not quite real legalisation.”

While Mr Kennedy is concerned with the return on investment, he is also in the business because he strongly believes in the social case for legalisation. “The damage done by the drug laws is worse than the drug itself. The war on drugs leads to high incarceration levels and cannabis prohibition perpetuates race discrimination in the country.”

The “social return” as well as the “capital return”, he says, is what unites his investors, who range from “left-leaning progressives to right-leaning libertarians who would disagree on every topic except for this”. Most prefer to be anonymous. His investors are “motivated” but perhaps, most importantly, patient.

Kris Kane, managing director of 4Front advisers, which advises high-end retailers offering medical marijuana, says the risk attached to the legal status of cannabis means those seeing it as a purely rational business investment are likely to be scared off. Yet like any high-risk business, the rewards could be high if you are able to lay the foundations and become a market leader.
Mr Kennedy says he and his co-founders feel like “agents of change”, adding: “We know cannabis prohibition will end in our lifetime.”

nyuszigonosz 2014.01.23. 22:26:11

@Muscari: Engem érdekel az ilyesmi, remélem beszámolsz majd.

2014.01.23. 22:27:51

@QUERCUS: mivel ez a UK, bizony a vadlott sem beszeli sokszor a nyelvet.

Muscari 2014.01.23. 22:28:41

@nyuszigonosz/D/: Most olvasom, hogy lesz valamifele kivalasztas. Azon akkor lehet, hogy elbukok, azert anyanyelvi szinten meg nem beszelek. Harom eve jottunk ki, akkor volt friss a kozepfokum, azota azert sokat csiszoltam rajta, de meg messze van a tokeletestol. Ha nem tul durva az akcentus, a megertessel nincs gondom.

Egyebkent a ferjerm fonoke is volt mar, o portugal es szinten nem allampolgar. Megkerdeznem a tapasztaslatairol, de most nem vagyunk joban. Nemsoka koltozunk o meg nem adott szabadsagot a ferjemnek, ezzel elegge megnehezitve a dolgunkat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.23. 22:28:43

@tilmir (ch): nem tudom mi ez, de ruhellek mosogatni. Sajnos nincs hely a konyhaban a msogatogepnek, de elkuldenem melegebb eghajlatra azt, aki azt mondja mas is kibirta. Mintha valami egeszsegugyist hallanek egy szulo nonel, hogy ne ordibaljon, mas is kibirta. WTF.

nyuszigonosz 2014.01.23. 22:33:10

@Muscari: Akkor úgy igyekezz, hogy kiválasszanak. :-))

Rotoxis 2014.01.23. 22:40:02

Elöljáróban, én is egy büdös troll vagyok (legalábbis az eddigiek szerinti értelemben).

A nyelvtudással kapcsolatban bizony osztom talján sógor álláspontját. Ha valaki egy hónap totális nyelvi képzést követően nem érti meg, a telefonbeszélgetést, akkor 8 évvel korábban nemhogy felső, de középfokon sem beszélt. Különösen akkor nem, ha csekély tíz hónap alatt olyan tökéletes lett a kiejtése, hogy az egyszerűbb témákban még a helyieket is megtéveszti. Nekem így nem kerek az egész. A válaszban szereplő hivatkozásra pedig, mely szerint felszolgálóként a vendégekkel történő kommunikáció fejleszti ilyen nagyszerűen a nyelvtudását, mosolyra húzódott a szám. Nem tudom ki hogyan van vele, de én a felszolgálóval csak akkor váltok két-három mondatot, ha évek óta ő szolgál ki, mint törzsvendéget (van ilyen). Egyszer számolja össze valaki, hogy az ételek és italok nevén kívül hány.szót beszél összesen a pincérrel. Csudálkozni fog.
Az egyetlen, amivel teljesen egyetértek, hogy B2-es nyelvismeret nélkül senki ne vágjon neki Ausztriának, legfeljebb csak turistáskodni.

Sajnos az ingyé'telefonnal is vannak gondjaim. Ingyé' nincs előfizetéses telefon. Lehet, hogy a havi előfizetési díjat utólag számlázzák, vagy esetleg el is engedik, de a szerződéskötéskor kb. 60 € induló összeget be kell fizetni. Ráadásul nem csak hat évvel ezelőtt, de 2013-ban is kértek Arbetisvertragot, sőt bankkártyát is. Bocsánat, de ez tény. A szerződés megkötése úgy történik, hogy az eladó a számítógépbe írja az adatokat és a gép a hiányzó adat nélkül egyszerűen nem engedi tovább.

Az első posztban szereplő és huszonkilencezer háromszáhatvanöt alkalommal megismételt, nem volt mit ennem-től kissé azért felfordult a gyomrom.

Az anyagi dolgokhoz (bár van véleményem) nem szólnék hozzá. Azt azonban el kell mondanom, hogy azok a kollégáim, akik külföldön dolgoznak, valamiért otthon a tényleges fizetésük dupláját adják elő.
Egyébként mindkét posztról az a véleményem, hogy erősen csillog az önfényezéstől. Nem lehet, hogy egy kicsit húzott a poszter a dolgokon?

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.23. 22:57:43

@Norbáj: Kemény lehetett. Rákerestem, érdekes lenne, csak a közelünkben véletlenül sincs.

@zöldeketbeszélek: Csatlakozom HÁ én is...

@Mirjam2: Az nem működne esetleg, hogy a vevőd rögtön arra a számlára utaljon, amire Te utalnál?
A Földhivataltól jött ki két ember fényképezőgéppel, papírral, tollal, amikor megvettük a házat. Készítettek fotókat, alaprajzot, ráírták a kb. nm-t, és a helyiség nevét. Felrajzolták a nyílászárókat és jelölték az égtájakat.
A hátsó részt semmilyen módon nem jelölték, annyira szr állapotban volt.
Mikor ezzel megvolt, megkérdezte mennyiért vettük, majd hogy biztos-e, mert sokallta... Igaza is volt, de az volt az ára, olcsóbban akkor nem lehetett házhoz jutni.
Előkapta a gépét, számolgatott és megmondta, hogy kb. mennyi illetékre számíthatunk, és hogy kérjünk részletfizetést.
Nekünk további dolgunk ezzel nem volt.
Ők jeleztek vissza az ügyvédnek is, hogy rendben lezajlott az adásvétel a ház értéke "egyezik" a kialkudottal, majd az ügyvéd mindenkitől beszedte a maga díjacskáit...
Az eladónak ezzel csak annyi rizikója volt, hogyha többre értékelte volna az ingatlant, akkor elkezdték volna keresni rajtuk a többi pénzt.

@szaza: Szívesen olvasnám.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.23. 23:05:10

@QUERCUS: Mikortól számítok letelepedőnek?
Az ideiglenes országelhagyást nem köti időlimit.
Letelepedtem, ha veszek házat pl.?
Itt meg helyből hajléktalan lesz bárki, akinek nincs állandó lakcíme... LOL.
Csak kérdezem. Érdekesek a jogszabályaink, rendeleteink... :)

@charlieharper (UK, de nem London!):

Multikulturális ítélkezési eljárás. :)

cougarcat 2014.01.23. 23:36:12

@charlieharper (UK, de nem London!): Nálatok nincs jury selection? Itt beidéznek egy csomó embert és az ügyész és a védőügyvéd meg kell egyezzen abban, hogy kit választanak. Kiszürnek mindenkit akiről úgy gondolják hogy elfogult, vagy túl sokat hallott az ügyről az újságokból, stb. stb. Úgy gondolom hogy aki nem beszéli jól a nyelvet az nem kerülne be.

cougarcat 2014.01.23. 23:42:54

@szaza: "En nyelvtudás nélkül, kölcsönre vett repulojeggyel, munka ígéret nélkül vágtam bele es mégis sikerült- saját vallalkozasom van, ház, autók, kényelmes élet, raadasul nagyon szép hely"

Pont az ilyen történetet szeretném hallani. :)

nyuszigonosz 2014.01.23. 23:55:33

@cougarcat: Nem én vagyok a kérdezett, de írtam erröl fentebb. Van ott is ilyen. Vagyishogy nem ilyen, hanem pontosan ez.

cougarcat 2014.01.24. 00:04:12

@nyuszigonosz/D/: Oh, OK - nem olvastam végig az összeset. Igy már érthető.

2014.01.24. 00:12:44

@charlieharper (UK, de nem London!):
Erdekes iras es idoszeru. Aki most lep, nagyot kaszalhat.
A Colorado es Washington allamokban tortent legalizalas es a kanadai dollar arfolyamanak esese kozott is "latok" osszefuggest: a kendertermesztes evi 20 billio (magyarul milliard) dollaros uzlet Kanadaban, aminek nagy resze exportra megy. Ennek egy resze most kiesik.
Egy erdekes video az amerikai "Cannabis Entrepreneurokrol":
topdocumentaryfilms.com/marijuana-inc-inside-americas-pot-industry/

2014.01.24. 00:23:53

@nezzazegfele: De, azt probalom majd elerni mindenkeppen hogy a vevo rogton a kulfoldi szamlankra utaljon, csak azon paraztam hogy megis majd valamilyen penzt akar tolem a NAV. Az itteni kommentek megnyugtattak, ugy tunik nincs min parazni - ezuton is koszi mindenkinek.

M. Péter 2014.01.24. 00:24:05

@Muscari: Hány évet éltél az Egyesült Királyságban? Ha összesen kevesebb mint 5-öt, akkor nem hívhatnak be esküdtnek.

2014.01.24. 00:27:18

@charlieharper (UK, de nem London!): Nagyon inspiralo cikk, koszonom hogy belinkelted. Engem komolyan erdekel ez a biznisz, mind uzletileg, mind maganalapon... Megprobalom epitgetni a kapcsolatokat itt az afgan hasismaffiaval (nem nehez...) aztan ha vegeztunk a Kozel-Keleten, profilt valtoztatok.

2014.01.24. 00:36:17

@Mirjam2:
Bator ember vagy!!:) En nem mernek belefogni, meg legalisan sem, tul sokat lattam ahhoz:(
Egyet azert soha ne felejts:
" Don't get high on your own supply! " :)

2014.01.24. 00:48:19

@cougarcat:
" Pont az ilyen történetet szeretném hallani. :) "
En is:) Szerintem Hagymanak az occse San Diegobol:)

2014.01.24. 00:53:05

@Cascabel: Igazad van, lehet hogy ez nekem tul rizikos lenne - az alkoholista kocsmaros esete...

2014.01.24. 00:54:15

@Cascabel: Hagyma occse San Diegoban van? Ne mar! :) Biztosan a muzeumok vonzottak.

cougarcat 2014.01.24. 01:00:01

@Cascabel: Hát azt nem tudom hogy köze van e Mr. Onion-hoz - ő mintha más életutat járt volna be de bevallom én azt a sztorit is kedveltem. :)

M. Péter 2014.01.24. 01:14:44

@charlieharper (UK, de nem London!): Az Egyesült Királyságot létrehozó szerződés egyik pontja, hogy Skócia megőrzi a saját jogrendszerét.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.24. 01:23:55

@Shenpen: "Krumplit zsákkal, amikor jönnek a teherautóval óbégatni. "

Ez a fajta direkt marketing még dívik odahaza? :D :D
Gyerek- és ifjúkoromban nem tudtam eleget röhögni rajtuk, manapság meg már nincs szerencsém hozzájuk... :-)

A másik meg a dalamkürtös fagyiskocsi volt, bár az inkább picit idegesítő volt.Állítólag azt jelentette a dallam, hogy szólj-anyádnak-hozzon-péééénzt... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.24. 01:46:11

@Larry Silverstein: "hortobágyi tanyán többre megyek az angollal mint az osztrák hegyi parasztok között."
Hahh, ez nagyon így van.Sőt, az én tapasztalataim szerint az egész germán régióban így van.Értem ezalatt Ausztriát, Svájcot, a németeket, még egy kicsit Észak-Olaszországot, illetve Szlovéniát.Amerre mi jártunk, gyakorlatilag sehol sem beszélik/beszélték az angolt jellemzően, még hardkór turistás helyeken sem.Szállásadókat írásban megkeresve se nagyon volt eredmény.Olaszoknál a németet, Svájcban a franciát, szlovénoknál az olaszt biztosan simán beszélik, de azt meg mi nem .Az angollal viszont kábé kitörölhettük a popsikánkat... :-( Én próbáltam néhol a svédet is, akaratlanul, az se volt sikeres... :D Tudom, mér' nem járunk Norvégiába, Dániába nyaralni... :-))

skye8 2014.01.24. 04:44:08

@Rotoxis: ha nem is loditas az egesz tortenet, de fele szerintem az. a folytatast megirni a trollok kedveert eleg nagy egorol tanuskodik. ennek tukreben azt is valoszinunek tartom, hogy poszter most mar foggal-korommel ragaszkodni fog a mesejehez. a taktika bevalt mert ahogy letrollozta a hallgatosagot, ugy ritkultak meg a kenyelmetlen kerdesek.ehhez a masodik poszthoz te szoltal hozza a legkritikusabban es talan meg 1-2-en. mindenesetre tetszett a kommented, kulturalt volt de ratapintott a homalyos reszekre.

Muscari 2014.01.24. 06:05:14

@M. Péter: csak 3eve vagyok itt, de szerintem ezt ok is tudjak. Megis behivtak. Na mindegy, majd meglatjuk, mar nem izgulok annyira.

Norbáj 2014.01.24. 09:06:38

@Rotoxis:
Nézd a nyelvtudásom a legutolsó szintfelmérő szerint, mert gondoltam rádobok egy kicsit, hamár van pénz C1/1-2 közötti, viszont a hölgy is mondta, hogy igazából a szókincsemet kéne fejleszteni.
A nyelv 3részből áll, és mindenkinek vannak gyengéi, nekem a hallás utáni dolgok, ezért is álltam rá a fejlesztésére. Szerintem kicsit nehéz az, hogy fordítva mondják a németek a számokat, meg az utcaneveket sem egy leányálom hallás után leírni, na mindegy.
Az étterem egy golf, sport, hotelkomplexumnak a része, szóval rengeteg törzsvendég van, aki odajön akár a bárhoz, akár helyel kínál, mert dumálós kedvükben vannak, főleg, ha kedves vagy velük.

Az otthoni nyelvtanfolyamot sem lehetett elvégezni 2hónap alatt, mégis 1-re levittem, nem lehetetlen. Csak az embernek vasakaratának kell lennie, mert az akarat képes legyőzni az észt, és segíthet feszegetni a határaidat. Nem nagy rejtély amit írok, ennyiről van szó.
A telefontémának tegyünk a végére pontot, ha szeretnéd, akkor jövő héte bescannelem neked a szerződést, hogy nem fizettem érte semmit akkor, sőt a munkaszerződésem is megmutatom, hogy későbbi dátumos. Ok?
Csak egy vicces adat, az első három hónapban 8kg-ot vesztettem, de persze jól éltem, csak inkább diétáztam...
Na mindegy, annyi, hogy mindent leírtam, mit miért teszek, mert nincsen takargatnivalóm, és nem szeretem, ha elég komolyan személyeskednek velem szemben, nem pedig az egóról szól, mert akkor azt is leszarnám, hogy másoknak segítsek, de lehet én érzem ezt is rosszul...
Sehol sem írtam, hogy több ezer eurot keresek, nem minimálbért, ennyi, csak feleslegesnek tartom ezt ennél inkább firtatni.

talján sógor 2014.01.24. 09:09:27

@Jaffar:
Ezt az Anmeldebescheinigung-ot már többen is írták, ha 3 hónapnál tovább akar Ausztriában maradni az ember, akkor ezt 4 hónapon belül kérni kell a Magistratsabteilung 35-nél (Dresdnerstrasse 93) (itt egy link: www.wien.gv.at/amtshelfer/dokumente/personenwesen/einwanderung/anmeldebescheinigung.html). Nem elég a Meldezettel.

Szerintem nézz utána, mi annak idején 2 héttel kicsúsztunk a határidőből és 50 euró késedelmi díjat kellett fizetni fejenként (csak a felnőtteknek, gyerekeknek nem).

Munkahelyen nem kérték, gyereknek a mostani iskolában igen, de az előzőben nem, családi pótlékhoz viszont igen!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.01.24. 10:08:43

hat nem tudom, 100+ komment utan egyedul Taljan sogor es Tokfozelek szolt hozza a poszthoz, a tobbi az offolas volt. A HA kommenteket mar nem is olvasom, nem erdemes annak, akit nem erdekel, hogy rezsoatya mit reggelizett es Svajcban hany hopehely hullt. (senkit nem akarok kipecezni, spontan ugrottak be a nevek/helynevek)

tanato 2014.01.24. 10:13:03

@Réka ‎: Na én is ezért szerettem jobban az ősrégi postr.-os Há-t,ott a hozzászólások 80%-a kapcsolódott az anyaghoz.A mostani egy kb. 50-fős csoport chat-klubja/persze általában,azért vannak postok amikor nem így van./

___________________________ (törölt) 2014.01.24. 11:48:08

@geegee: hát pár éve Sashalmon még volt ilyen. Ilyen tartalmas párbeszédek, amikor szombat nyolckor felvernek, hogy "Burgonyaaaaaaaaaaa!!!!!" "Anyádvalagaaaaaaaa!" :-DD

nyuszigonosz 2014.01.24. 12:01:21

@Réka ‎: Nézd, a poszt írója elsö posztjának ( szintén e heti) magyarázatául szolgált ez a második.
És aki nem dicsérö kommentet írt, nos az volt a troll.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.01.24. 12:04:11

@nyuszigonosz/D/: a kommentem az elso posztrol szolt, mivel itt az volt a bevezetes, hogy a sok kritikara valaszolt Norbi ezzel a poszttal. Kivancsi voltam a sok kritikus kommentre, ezert elkezdtem olvasni az elso poszt alatt, de csak a rasszizmust targyaltak, taljan sogor es toki voltak kb az elsp 150 komment alatt az egyetlenek, akik a poszthoz szoltak hozza. A tobbit meg ennek a posztnak a kommentjeit mar meg se neztem, minek? Pedig erdekelt volna.

nyuszigonosz 2014.01.24. 12:21:30

@Réka ‎: Igen, ott vbalaki azonnal elvitte más témára a kommenteket, magam csak másnap szóltam az elsöhöz azthiszem, akkor is lényegében csak annyit, hogy nem az a troll, aki kérdezni mert a részletekröl.

A tegnapi magyarázóshoz már nem volt kedvem hozzászólni, így mellékdolgokhoz szóltam, amik egyáltalán semmi kapcsoltaban nem voltak a poszthoz.

MagyarJoe 2014.01.24. 13:15:00

Szia Norbaj. Koszi a reszleteket. Aki mar atelte tudja hogy a hatarkelleshez egy kis szerencse is kell.... Par eve atutaztunk europan es Ausztria varazsolt el a legjobban..... Ami a kommenteloket es trollokat illeti.... mar csak azert is tervezem megirni sajat UKs sztorimat hogy utana a kedves trollok megmondjak, hogy mindez nem tortenhetett meg :) jaj es hol vannak a magyar helyesiras vedoszentjei? :)

szaza 2014.01.24. 16:52:35

@Cascabel: fogalmam sincs ki az a hagyma...

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.24. 16:54:23

@QUERCUS: Eddig oké. Az ideiglenes országelhagyásnak nincs időlimitje. Onnantól kezdve ki és hogyan állapítja meg, hogy valaki életvitelszerűen hol él?
Valaki nemrég az egyik poszt alatt felvetette, hogy az ügyintéző maga mondta neki, hogy nem kell bejelentgetnie semmit, kint van, aztán itthon van, aztán megint kint van.
Pl. ha én most ebben a pillanatban nekivágnék egy osztrák szezonnak, akkor mehetnék kijelentkezni, csak mert elhagyom 4-6 hónapra az országot, majd amikor újra itthon vagyok, mondjuk két hónapot (ex has) újra ez a herce-hurca, megint kimegyek pár hónapra, restart, hazajövök, akkor megint?
Én onnantól számítanám a saját esetünkben a letelepedést, hogy kint van az egész család és már legalább fél éve ott vagyunk, max. egy-két hétre ugrunk haza családlátogatás céljából.
Addig nem érzem magam letelepedettnek.
Anno, a hollandiai munkám esetében sem kérték, hogy jelentkezzek ki innen, csak mert egy másik államban lett egy ideiglenes tartózkodási helyem.

cougarcat 2014.01.24. 18:46:06

@Réka ‎: @nyuszigonosz/D/:

A sors iróniája, hogy éppen @tanato: vitte el a poszt témáját a rasszizmusra, a belinkelt cikkével, már a harmadik hozzászólásban... ;)

Quercus a favágó 2014.01.24. 18:50:47

@nezzazegfele:

Ez is egy olyan jogszabályi hely, amit nem kell komolyan venni.
Nincs szankció hozzárendelve, és ellenőrizni sem tudják. Meg nem is akarják.

cougarcat 2014.01.24. 18:54:05

@szaza: Hagyma olvtárs Ashville, North Carolina-ban él. Irt egy blogot arról hogy milyen volt amikor még illegális bevándorlóként élt az USA-ban, és hogyan jutott el addig, hogy normális munkát és állampolgárságot szerezhessen. hagymablog a neve - ha érdekel keresd meg a nickjét, érdekes olvasmány, csak sajnos nem fejezte be. Hagyma a HA-n törzstag volt és nagyon sokan cikizték (és egy páran kimondottan rászálltak) mert nyiltan szembeszállt az "amerikázókkal" - ezenkivül ő egy konzervativ gondolkodású "kisember", amire büszke volt és emiatt is kapott jócskán. No meg szeretett cukkolni másokat, szóval mindig bajba került. :) Amióta nincs itt, senki nem ir az USA-ról, és ez sajnálatos... Az én 2 centem...

Rotoxis 2014.01.24. 19:21:04

@Norbáj: Az utolsó hozzászólásod végképp meggyőzött arról, hogy egy kicsit "húztál" a tényeken. A C2-n kerek szemmel csodálkoztam. Ezt a szintű nyelvvizsgát letenni még született osztráknak sem lenne könnyed ujjgyakorlat. A bécsi nem egy különleges nyelvjárás, semmi nehéz nincs benne, talán a legegyszerűbben megérthető. Ha a telefonbeszélgetések megértési nehézségeire gondolok, akkor eszembe jutnak ama bizonyos lovag keresztes hadjáratban történő részvételi nehézségei.

A B2-es és a C1-es nyelvvizsgát gyakorlatilag csak a a szókincs választja el egymástól. Ha valakinek a számok megértése és az utcanevek írásmódja (leginkább nevek) gondot okoznak, akkor legfeljebb valahol az A2 szintjén lehet, később ez egyáltalán nem okozhat gondot, ugyanis ez a nyelv gyakorlati használatának hiányára utal. Minél jobban próbálod magyarázni, annál inkább lejjebb küzdöd magad.

Egy szép napos délután a kedves vendég egy kiadós golfpartit követően asztalához inti a pincért, hellyel kínálja, majd eltársalog vele az élet nagy dolgairól. Elképzeltem a tulaj, teremfőnök arcát és ismét széles mosolyra húzódott a szám.

Az anyagiakkal kapcsolatosan már leírtam a véleményemet, senkinek nem akarok a zsebében turkálni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.24. 19:50:38

@Shenpen: :D

Jó kis folklór ez odahaza...:-))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.24. 20:08:37

@Mirjam2: Amikor megkötitek a szerzödést, akkor térjetek ki rä, hogy ki és hogyan fizeti az ätutaläsnäl. Az utalo, a fogado, vagy pedig közösen fizeti(k) az utaläsi költségeket. Valamint, hogy te x Ft-ot, vagy y £ értékü Ft-ot szeretnél. Szerintem mär a legtöbb Mo-i bankbol is lehet az ätutaläst ugy inditani, hogy ennyi £-t akarok ätutalni, holott Ft-szämläm van.
Adozni meg nem ott kell adozni ahol egyébként is adozol?
@Jaffar: (@Norbáj:) Nem kötözködni akarok, nem Ausztriäban élek, de Sväjcban ez a 3honap ugy van (jogszabälyilag :-) ) és szerintem Norbáj is arra gondolt, hogy megérkezel, és lejelentkezel, vagy ha pl hotelban / motelban stb szällsz meg, akkor ök jelentenek be, hogy x ideig azon a cimen tartozkodsz. :-) Ha vendég jön hozzänk, akkor elméletileg nekünk is be kellene jelenteni, de ugye kijafax teszi ezt meg? :-)
Naszoval 3honapig itt sem érdekli a kutyät sem, hogy mit csinälsz, 3honap utän viszont tartozkodäsi / munkavällaläsi engedély kell, ennek hiänyäban el kell hagyni az orszägot.
Ez a hivatalos verzio Sväjcban. EU-n (Europän) belüli lakosokat viszont "nem tudjäk" ellenörizni...
Belekeverhetem még ha akarod azt is, hogy EU-sok kérhetnek mär az elsö naptol munkavällaläsi engedélyt ugy, hogy nincs munkäjuk. (Kivéve a romänokat és a bolgärokat, meg itt is vannak különbségek a régi és az uj EU-tagok között, de ez mär csak cifräzäs lenne. :-) )
@Shenpen: Hät ennek egy kicsit ellent kell mondjak...mert itt(CH) is megy okosba'...igen, ezen én is nagyon meglepödtem. :-)

Norbáj 2014.01.24. 20:17:30

@Rotoxis:
Ahogy gondolod, a szintfelmérőmön ott van a c1/1, vizsgáról szó sem volt.
Ezek után szerintem felesleges magyaráznom, tudom min mentem keresztül, hogy itt lehessek, amit, ha kéne alá is tudnék támasztani, még inkább, de ennél jobban értelmetlen lenne, hisz mindíg valamibe bele lehetne kötni.
A célom az volt, hogy a saját példámat bemutatva erőt, illetve reményt tudjak adni másoknak, akik külföldi kimenetelben gondolkodnak.
Jó érzés az, ha ilyen jellegű kommenteket olvasok, igaz kritika is akad, ami nem gond, én ennyit tudtam megtenni az ügy érdekében, többett viszont felesleges, úgysem jutnánk dűlőre.
Az utolsó kommentemben lezárnék egy fejtörőt, amit nem egyszer már leírtam:
Negatív/pozitív kritika az jó
Személyeskedő kritika-troll
Auf Wiedersehen!

M. Péter 2014.01.24. 20:23:54

@Muscari: A bíróságon csak kiválasztanak néhány embert a választói névjegyzékből, ott nem tudják ellenőrizni az összes feltételt.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.24. 21:12:40

@Rotoxis: Bocs, nem Norbájt akarom védeni. :-)
Amit ö irt az a C1-es 1es és 2es szint.
Kiväncsisägbol én is megcsinältam egy online tesztet az egyik itteni suli honlapjän...az eredmény C1 mär nem emlékszem hogy 2. vagy 3. szint. Én sajät magamat nem teszem ilyen magasra, szokincs tekintetében szerintem lenne mit fejlödnöm.
Probaként megcsinältattam a férjemmel is a tesztet. Kb füle ketté ällt, mert voltak olyan kérdések is, ahol 2jo välasz is lehetséges lett volna... közölte, hogy szerinte egy nem anyanyelvinek nem egyszerü a suli német tesztje. (erre fölbuzdulva kitöltöttünk még angolul, és ö olaszul is fölmérö teszteket)
Ja, egyszer még régebben asszem Nanny belinkelte a Rigo utcai online cuccost... hät ott a fölsöfokon a magyarrol németre elvéreztem... (az mäs kérdés, hogy pl itt ha ingatlant väsärolsz, akkor az Hypothek és nem Kredit, mint azt az egyik tesztmegoldäsban olvastam...)

Salzburg1 2014.01.25. 20:09:50

Bajorország és Svájc is érdekel.

Salzburg1 2014.01.25. 20:09:52

Nagyon szeretnék dolgozni Ausztriában masszőrként.Okleveles svéd,relax,frissítőmasszőr vagyok,hamarosan okleveles gyógymasszőr.Hotel,kórház stb. minden érdekel.Bárki aki tud segíteni,kérem írjon!

Rotoxis 2014.01.26. 14:47:07

@Salzburg1: ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=hu Amennyi csak jólesik. Ha kompatibilis szakmád és gyakorlatod van és jól (hangsúlyozottan jól) beszélsz németül.

Kardinalis 2014.05.31. 15:27:29

:) beture igaz a story... nalam pont igy volt...;) Merkurban kezdtem ... ;) ma mar a szakmamban dolgozom...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása