oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. január 20. 06:47,  A nulláról felkapaszkodva Bécsben 338 komment

2014. január 20. 06:47 Határátkelő

A nulláról felkapaszkodva Bécsben

Mindig jó ausztriai történetet kapni, hiszen ahhoz képest, hogy milyen közel van és milyen sok magyar dolgozik ott (akár csak ingázóként is), viszonylag kevés az osztrák poszt. Norbáj mai története ráadásul azt is megmutatja, hogy érdemes az utolsó (az ő esetében talán az utolsó utáni) pillanatig kitartani, mert bármikor sikerülhet.

Ausztria, Bécs, étterem.jpg

„Az érthetőség kedvéért egy kis előzmény: 2012 decemberében véget ért egy 5 éves kapcsolatom. Már korábban is felmerült bennem a gondolat, mi lenne, ha... Viszont az akkori párommal ez megvalósíthatatlan volt, most már belátom, szerencsére.

Az élet fintora, hogy 10 napon belül mellém sodort egy lányt, akivel csak barátként ismerkedtünk egymással, de nagyon sok hasonlóság van közöttünk, és az ő lelkesedése rám is átragadt, aztán együtt terveztük a kijövetelt.

Nos, az igazság szerint morális okai vannak, hogy nem akartam már tovább otthon élni, egyszerűen nem éreztem már jól magam. Idegesít, hogy értékek nélkül élünk, önző emberek vesznek körül, akik minden rossz érzés nélkül eltapossák a másikat.

Kereskedelemben dolgoztam összesen 12 évet, mert az iskola mellett is avval foglalkoztam, és bocsánat, de gusztustalan, ami abban a szektorban (is) folyik, és mindezt havi 80 ezerért.

Utánam a vízözön

Nyeltem egy nagyot, legyen, egy német tanfolyammal visszahoztam a régi tudásnak a töredékét, felvettem hitelt, és indulásra készen álltam.

Ekkor jött az első baj, mert akivel kijöttem volna, kapott egy jónak ígérkező lehetőséget Magyarországon, amit elfogadott, szóval egyedül maradtam. Tudtam nincs visszaút, felmondtam, amit lehetett felégettem magam mögött, bevetettem sóval, mert nem akartam tovább így élni, és utánam a vízözön, elindultam.

Bécsi kalandjaim a munkáig

Saját autóval jöttem ki, öreg, de megbízható kocsi, megrakodva főleg élelmiszerekkel, amennyit össze tudtam spórolni, 587€-val a zsebemben (segélyt kaptam utána még 214€ értékben).

Szerencsémre találtam egy olcsó szállást 225€-ért, és a tulajjal le tudtam beszélni, hogy kaució nélkül, max. a kocsit megkapja, ha baj történik. :-D, illetve amint van munka, fizetem.

Már Magyarországon elkezdtem pályázni, aztán itt is ezt folytattam tovább, mert nem értettem meg jól a telefonbeszélgetéseket, ezért sem volt igazán bátorságom, mert úgyis felesleges, ha nem értjük meg egymást.

Alig kaptam visszajelzést, és hamarosan elment az első hónapom úgy, hogy alig léptem előre valamit. Volt kártyás telefonom, rendben, akkor megpróbálok telefonálgatni boltoknak, hátha lesz valami.

Szerencsémre a Billából visszahívtak, rendben, első állásinterjúm németül, rengeteget készültem rá, nagyon jól ment, elindult egy jónak ígérkező folyamat, ahol 5 fordulóig eljutottam, ott 3 jelölt maradt velem együtt, de sajnos az utolsó körben kiestem.

Mélyponton

Evvel nem csak még egy hónapot vesztettem, hanem megtört a lelkesedésem, mert nagyot hibázva a végén beleéltem magam, hogy sikerülhet. Mélypontra kerültem, elfogyott a pénzem lényegében, kajánál is bajok voltak, vissza kellett még inkább fognom mindent, hogy egy minimális esély még maradjon.

Szerencsémre az egyik lakótársamon keresztül kaptam egy építkezésen egyszeri munkát, és nagyon rendes volt az ember, mert mondta, hogy jól dolgoztam, és meghív kajálni. Na, ekkor ettem valami értelmeset, ha a gyorsétterem annak számít, kicsit több mint két hónap után...

20€-t kaptam, amiből fel tudtam tölteni a telefonom, jól van, irány az ams, nézzünk potenciális helyeket! Egyik sem jött be, telefon kilőve, közben munkaerő-közvetítőkön keresztül is próbálkoztam, és már személyesen is mentem önéletrajzzal, hátha lesz valami.

Hát nem lett, eljött a 3. hónap vége, ekkor a totális mélypont, kaptam az aggódó hívásokat otthonról, hogy nincs elég kajád, gyere haza, a kapcsolattartó barátom is mondta: veszélyes, amit magaddal csinálsz, gyere haza.

Nem volt szinte semmi pénzem, kaja alig, készültem, a kocsiban is el lehet aludni, nem lesz gond. Beszéltem a szállásadóval, mi van, mondta, hogy sokat segítettem neki, meghitelez egy hónapot.

A legnagyobb dilemma

Életem dilemmája volt, ha hazamegyek, akkor kocsi nélkül, stoppal, mert nem lenne pénz benzinre, a leégetett romokból kell kiinduljak, egy több, mint félmilliós adóssággal a nyakamban, vagy maradok, szinte kaja, és pénz nélkül, plusz adóssággal, amit nem is biztos, hogy vissza tudok fizetni.

Nem volt egyszerű, de eldöntöttem elhagyom a szülőhazám, rengeteget megtettem, hogy itt álljak, a lehetőségek kapujában, amit már majdnem be tudok rúgni, ha lenne erőm hozzá :-D, persze megelégszem, ha beléphetek rajta, nem adhatom fel, előre!

Megemeltem a tétet

Újratervezés következett, végigtekintettem mit tettem idáig, mik voltak a hibáim, mit kell korrigálnom, mi az új irány. Telefon nélkül nem megy, kell egy, de ingyen?! Lehetetlen! Vagy mégsem?

Felfedeztem, hogy sok helyen adnak telefont kétéves előfizetéssel, az első hónapban ingyen, na ekkor éreztem, hogy az élet rulettasztalán meg kell emeljem a tétet, hát megtettem.

Korlátlan osztrák beszélgetés, net, minden a rendelkezésemre állt, amit rögtön elkezdtem kihasználni, kopjon le az ujjam, hajrá! Félelmetes mennyiséget eltelefonáltam, a rekord egy nap alatt kb. 3200 hirdetés átnézése, és kb. 200 telefon.

Villámcsapás: sikerült!

Csak nem akart összejönni, kezdtem elveszteni a reményt, kb. 5 nap, és nem lesz mit ennem, napi újság, pizzafutár, saját autóval, hát az van, kell, jöjjön a büntetés a magyar rendszám miatt! Állásinterjú hétfőn, jól van, felvettek, szombaton kezdek, mi van?! Villámcsapásként vágott belém, hogy sikerült!

Megyek haza boldogan, csöng a telefon, felveszem, felvettek egy étterembe, holnap szerződés, utána kezdek, azta, az még jobb! Bemegyek, kérdezik, én kerestem pincér állást? Rávágom persze, utána gondolkodom, hogy a Kellner az nem mosogatót jelent. :-D

Hozzák a szerződést, jelzem a főnöknek, hogy nem annak jelentkeztem, és nincs tapasztalatom, mire a válasz, nem gond, németül tudsz, mert beszélünk egymással, a többi majd jön, hoppá, na, ez a hozzáállás!

Itt kezdtem el dolgozni, nem panaszkodásból, rengeteget szenvedtem a némettel, sokféle kiejtés, minden újdonság, szóval nem egyszerű, de nem érdekelt, ha elértem a célom, akkor irány tovább.

Adósság kifizetve és a magánélet is alakul

Meg is lett az eredménye, mert segédpincérként kezdtem, felküzdöttem magam és két hónap után pincér lettem. Azóta eltelt még 4 hónap, minden adósságom, kaució ki lett fizetve, sőt vettem egy autót is, amit felújítottam.

Az élet fintora, hogy még ami korábban nem működött, az is elkezdett javulni. A már említett lánnyal folyamatosan kapcsolatban maradtam, és pár hónapja, amikor majdnem feladtuk, hogy nem lehet ebből semmi, pedig ritka szép kapcsolat, megkapta a gyújtólángot.

Minden sikeres férfi mögött áll egy nő. Ez az én esetemben sem volt másképp, hisz a lány végig támogatott lelkiekben, és segített átvészelni a nehéz pillanatokat. Lehet, kellett ehhez nagy elszántság, de igazából a párom nélkül nehezen írhatnám le Nektek ezeket a sorokat.

Szegény ugyanúgy érzi magát otthon, mint én is, így eldöntötte, hogy kijön, és költözzünk össze májusban, addig pedig megy a spórolás, hogy utána ő is azt tudja mondani, amit én nektek:

Megérte."

UPDATE: A kommentekre Norbáj hosszabban is reagál, amit csütörtökön olvashattok. 

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: turizmus Bécs Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr755770741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2014.01.20. 07:23:26

"Minden sikeres férfi mögött áll egy nő" - pedig nem. :-)

33621 2014.01.20. 07:24:18

További sok sikert és kitartást!

tableno 2014.01.20. 07:48:51

Norbáj??? Az nem Norbi? :)))))

tableno 2014.01.20. 08:03:56

@tanato: jó cikk, és egybevág az itteni kommentelők tapasztalataival,

tanato 2014.01.20. 08:09:07

@tableno: Egyre több már az idevágó cikk a neten,szinte mindennap van újabb ebben a témában.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.20. 08:56:27

@tanato:

Napról napra növekszik a rasszizmus, a xenofóbia Angliában.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.20. 08:57:24

@QUERCUS:

Napról napra növekszik a rasszizmus, a xenofóbia Nyugat-Európában.

tanato 2014.01.20. 09:05:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: és az az érdekes hogy nem a más kultúrájú más bőrszínű nehezen beilleszkedő menekültekre haragszanak hanem az UNIO-s állampolgár kelet-európaiakra.,akik azonos bőrszínűek és hasonló kultúrájúak.Valszeg még a hidegháború szelleme/szovjet block/

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.20. 09:08:48

@tanato:

A fő ok a tudatlanság szerintem. A vasfüggöny miatt az átlag nyugat-európai kevesebbet tudott Kelet-Európáról, mint más kontinensekről.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.20. 09:10:32

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Nem tudom...

Rasszizmus szerintem az, amikor azt mondom: utalom a negereket, mert fekete a boruk. Mindegy, hogy dolgozik-e, milyen vegzettsege van. A lenyeg, hogy mas (nem feher).

Ahogyan Svedorszagban latom, itt nem azert utaljak a szomaliaiakat (negereket), mert feketek, hanem azert, mert:
a) eszuk agaban sincs dolgozni;
b) lelakjak a szocialis rendszert;
c) a legminimalisabb mertekben sem hajlandoak europai normak szerint elni (ellentetben pl. az azsiaiakkal vagy az arabok szerintem 80-90%-aval).

"Nem szeretlek teged, mert meglopod a tarsadalmat" nem rasszizmus. Szerintem.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.20. 09:14:03

@Kövérmadár [swe]:

Ezen az alapon a magyar cigányellenesség sem rasszizmus, hiszen a dolgozó, nem balhézó cigánnyal a legtöbb magyarnak nincs baja.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.20. 09:15:49

@Kövérmadár [swe]:
Engem meg soha, semmilyen hatranyos megkulonboztetes nem ert, amiert kelet-europai vagyok. Sem a hivatalban, sem a munkahelyemen, sem boltban vagy az utcan vagy barhol.

Az pedig, hogy magaban mit gondol nem fontos. Mi talan jobbak vagyunk? Mert ugye azt regota tudjuk, hogy minden roman cigany, minden ukran maffiozo, minden olasz anyahomorito, minden francia csigazabalo, minden angol no ronda, minden sved alkoholista...
Ez mi, ha nem rasszizmus?
Es milyen jogon serelmezzuk azt, amikor visszanyal a fagyi?

tanato 2014.01.20. 09:16:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Persze,meg a Szovjetunió volt a fő ellenség a Gonosz Birodalma/együtt a csatlós államokkal pl velünk./aki a nyugati társadalom életére tör./és eben sajna van is igazság,elég ha csak azt a nem kis számú menekülteknek álcázott magyarokat nézzük,akik a szovjeteknek kémkedtek anno./

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.20. 09:18:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Nem is az...

De ha az ingyenelok es tolvajok utalata rasszizmus, akkor vallalom ezt a cimket, mert valoban tobb vagyok ezeknel az embereknel (nem a ciganyoknal vagy a szomaliaiaknal, hanem a bunozoknel es szandekosan segelyen eloknel, mert hiaba nagy az atfedes, nem ugyanaz).

Quercus a favágó 2014.01.20. 09:20:43

@Kövérmadár [swe]:

A baj az, hogy egy idő után már senki nem fogja nézni, hogy ki a fehér, ki a fekete, ki az aki dolgozik, ki az aki adót fizet, és ki az aki csak élősködik a szociális rendszeren. Egyformán gyűlölni fognak mindenkit.

Norbáj 2014.01.20. 09:30:57

@tableno:
De, jól látod, ez az egyik becézése, vagy inkább csak nálam. :)

Hari Seldon 2 2014.01.20. 09:30:57

@tanato:
Szerintem nem így van.
Szerintem inkább csak a PC miatt van, miután nem merik hangoztatni, hogy nem szeretik az arabokat, meg a négereket, próbálnak valami "puhább" boxzsákot ütni.
Szóval ez inkább csak egy feszültséglevezető szöveg.

Gyakorlatban is így van, ha félünk egy csoporttól, de a másiktól nem (mert gyengébb/kevesebben vannak/ egyéb ok) akkor azzal demonstráljuk a bátorságunk, hogy a gyengébbe rendszeresen berúgunk.

tanato 2014.01.20. 09:39:40

@Hari Seldon 2: Ez már pszichológia,tényleg jó volna már elfelejteni a szovjet block-ot,de szerintem ez csak akkor lehetséges,ha már az utolsó még a szovjet érában élt ember is eltávozik majd az örök vadászmezőkre./A vasfüggöny mindkét oldalán egykor élőkre gondolok/

2014.01.20. 09:51:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Rasszizmus, xenofobia Angliaban, ez nevetseges. Anglia a vilag egyik legkevesbe rasszista orszaga - latszik hogy soha nem eltel ott. Nyilvan azt irsz amit akarsz, de nagyon bantoak ezek a megjegyzeseid egy olyan tarsadalomrol amit nem is ismersz. Ha a brit tarsadalom annak idejen maskepp reagalt volna, a nacizmus jutott volna uralomra es sokan, mint pl. en, meg sem szulettunk volna illetve minden kelet-europai masodrendu allampolgarkent, szolgakent letezne valamilyen naci birodalomban.

2014.01.20. 09:54:45

@tanato: Nem tudom, miert olyan nehez megerteni, hogy pl. egy jamaikai vagy indiai nyelvileg es kulturalisan kozelebb all egy brithez mint egy kelet-europai. Pont ez a rasszista megkozelites, hogy azt feltetelezed, csak azert mert az angolok / irek / skotok is feherek, rogton kozosseget fognak erezni a kelet-europaiakkal, pedig nem igy van. Nyelvileg, kulturalisan nagy szakadek van barmilyen kelet-europai es egy brit kozott.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.20. 09:59:27

@Mirjam2:

Sajnos a dolgok változnak. Olyan kelet-európai ellenes hecckampány, mint Angliában, egyetlen más nyugat-európai országban sem volt. Ezek a tények, a tények magukért beszélnek...

2014.01.20. 10:01:59

A poszt nekem nagyon tetszett, romantikus tortenet, a legjobbakat kivanom a posztolonak illetve a baratnonek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.20. 10:07:51

@QUERCUS:
Kik azok az ok es kik a mindenki?

Azt hiszem, hogy nem pont a legjobb iranyba halad a vilag. Divat lett butanak, szerencsetlennek, elnyomottnak es uldozottnek lenni. Tanulni, dolgozni senki sem akar, mindenki az allamtol vagy mas allamtol var segitseget.

Az olyan orszagok is saskajarasszeruen le lesznek lakva, amiket a "nagyapaink" epitettek, azzal, hogy bearamlanak az segelyert kuncsorgok. Minden, amiert 1-2-3-x nemzedek dolgozott, a semmive lesz. Es ez senkit sem zavar, mert "jajj, szerencsetlenek".

De akkor felmerul a kerdes: minek dolgozzak en? 10 koronaval tobbert? Vagy 30-cal kevesebbert?
Probalok erteket teremteni, beleadni a kozosbe. Cserebe annyira nem kepesek sokan, hogy ne verjek szet a kukakat vagy hangoskodjanak este (mert van meg, aki reggel dolgozni megy).

Jo ez igy?

tanato 2014.01.20. 10:08:08

@Mirjam2: Na jó ne legyen rasszizmus,legyen csak sima idegen-ellenesség amit kihasznál az aktuális politika.Annak ellenére hogy a fent említett népek mind az angol impérium részei voltak azért a kelet-európaiak úgy vallásban min t hagyományokban csak közelebb volnának hozzájuk/karácsony,húsvét stb./De mint írtam a szovjet éra azért betette a kulcsot,ellenségek lettünk.És ezt nehéz legyőzni.

2014.01.20. 10:11:41

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: A teny az, hogy egyetlen mas tarsadalmat sem erint annyira a kelet-europai bevandorlas mint a brit tarsadalmat. Ez vegigeltem az elso hullamot mert mar Londonban eltem 2004-ben, es tapasztalatbol tudom hogy mennyit valtoztak a dolgok az elmult tiz evben, nagyreszt negativan. Nyilvan en szemely szerint a nyertese vagyok az EU-csatlakozasnak, de ettol meg latom hogy a legtobb brit viszont a vesztese.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.20. 10:13:59

@Mirjam2:

Ez nem igaz. Pl. románok hatalmas számban mentek Olaszországba, Spanyolországba, Portugáliába. Mégsem volt ott ekkora xeonofób médiakampány.

2014.01.20. 10:19:31

@tanato: Pont ez az, hogy egy britnek pl. termeszetes hogy sokan nem unnepelnek karacsonyt / husvetot hanem mas unnepeik vannak. Tipikus pelda. A lengyel kolleganom panaszkodott Londonban hogy miert kell Diwalit unnepelni az iskolaban a gyerekeknek. Arrol is hallottam, hogy lengyel szulok panaszkodtak hogy a tanarok egy resze fekete az iskolaban illetve miert kell a gyerekeiknek feketekkel egy osztalyba jarniuk. A briteknek termeszetes hogy az emberek kulonbozo borszinuek, tobbfele fesztivalt unnepelnek, tobbfele vallast kovetnek. Egy templomba jaro, hithu katolikus lengyel (foleg ha emelle meg rasszista is es torve beszel angolul) 'idegenebb' egy tipikus britnek mint egy pakisztani muszlim. En sajat magam tapasztaltam hogy angolul alig beszelo lengyel bevandorlok rasszista megjegyzeseket tesznek emberekre Londonban. Nyilvan nem mindenki ilyen, de az ilyenek hivjak fel magukra a figyelmet.

Nigro notanda lapillo 2014.01.20. 10:22:44

Uraim! Még szerencse, hogy Kelet-Európában rohamosan csökken a rasszizmus és a xenofóbia. ;p

A Posztolónak további sok sikert és kitartást.

2014.01.20. 10:23:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Gondolom ez azert van, mert vagy nyelvileg / kulturalisan kozelebb allnak ezekhez a nepekhez (nyelvileg egyertelmuen igen), vagy az o tarsadalmukban nem okoztak negativ valtozasokat ezek a bevandorlok. Ezt mi nem tudhatjuk mivel nem elunk ott. Nem tudom miert olyan nehez neked elfogadni hogy Nagy-Britanniaban sok szempontbol negativ valtozasokat okozott a tomeges kelet-europai bevandorlas. Azt meg vegkepp nem tudom mire erted hogy 'nem igaz', en sajat magam tapasztaltam ezeket a valtozasokat.

tableno 2014.01.20. 10:27:35

@Mirjam2: Rosszul tudod a történelmet. A rasszizmus, mint ideológia ugyanis angol találmány, a Brit Birodalom kifejezetten rasszista alapon működött. Hallottad azt a kifejezést, hogy "the white man's burden"? - a brit gyarmatosítás ideológiája volt ez, miszerint a fehér embernek isteni küldetése leigázni az "alacsonyabbrendü" népeket, és "civilizálni" őket (nem ismerős a szöveg?). Persze minden hódító birodalom így gondolkodott, már a rómaiaktól kezdve, de elsőként a britek helyezték ezt faji (bőrszín) alapra. Nem véletlen ám, hogy a fehér lakosságú gyarmatok (Kanada, Ausztrália, Új-Zéland) kaptak elsőként autonómiát, majd függetlenséget.

Persze azóta már rengeteget változott a világ, és azt aláírom, hogy a MAI Nagy-Britannia nem rasszista. De a történelmi tények azok tények maradnak.

2014.01.20. 10:27:52

@Mirjam2: Jut eszembe, nem pont Olaszorszagbol deportaltak kelet-europai ciganyokat par evvel ezelott? www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/10/11/AR2010101106428.html. De biztos ez is csak a rasszista, politikailag motivalt hecckampany resze, csakugy mint a francia deportalasok: www.bbc.co.uk/news/world-europe-11258439

tableno 2014.01.20. 10:36:44

Viszont arról meg vagyok győződve, hogy a mostani kelet-európai bevándorló-ellenes hiszti pár éven belül le fog csengeni.

2014.01.20. 10:43:14

@tableno: Nem hiszem hogy tortenelemorara van szuksegem. Ez egyaltalan nem igaz hogy a britek helyeztek faji alapra mas nepek leigazasat, alapveto emberi dolog hogy minden csoport idegenkedik mas borszinu, kulturaju emberektol es 'barbaroknak' tekinti oket. A britek tobbet tettek annak erdekeben hogy ez megvaltozzon mint sok mas nep. Rengeteg peldat lehetne felhozni arra hogy a brit gyarmatositas elott es utan is 'faji' alapon brutalizaltak embereket, pl. a spanyolok kiirtottak az indianokat akiket nem tekintettek embernek mivel mas nepcsoporthoz tartoztak, vagy az arabok - pl. Szaudi Arabiaban a hatvanas evekben toroltek el hivatalosan a rabszolgasagot es gyakorlatban ma is rabszolgakent tartanak embereket illetve nyilt rasszizmus van, nem hinnem hogy ezt a britek talaltak ki.

Latcho Rom 2014.01.20. 10:44:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: az ideiro happy go lucky trogerek es trogerinak az utolso lehelettukig tagadni fogjak, termeszetesen...

Nigro notanda lapillo 2014.01.20. 10:48:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: ó dehogynem, pl. Emlékezzünk Németországra ahol 2004-ben azt vízionálták egyesek, hogy lengyel víz-és gázszerelôk lepik majd el a német munkapiacot és kiszorítják a német szakikat

tableno 2014.01.20. 10:53:37

@Mirjam2: sajnos úgy tűnik, hogy de. A spanyolok például egyáltalán nem faji, hanem vallási alapon gyarmatosítottak (és népirtottak). Erre bizonyíték az is, hogy a spanyolok keveredtek is az őslakosokkal (ezért "mesztic" Latin-Amerika lakossága, vagyis európai-indián keverék). Az angol gyarmatosítók SOHA SEHOL nem keveredtek a helyi, szinesbőrű helyi lakossággal, hanem teljesen elkülönülve éltek. Sajnálom, amúgy én kifejezetten imádom Angliát és az angolokat, de ők sem angyalok, sőt!

tanato 2014.01.20. 10:55:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Naná hogy a latin államokat támadták le e románok milliós nagyságrendben,hisz maguk is latin nyelvet beszélnek.A többiek meg Angliát mivel az idegennyelv oktatásban kelet-Európában az angol a domináns,a német másodrendű a francia meg csak harmadrendű.

London2009 2014.01.20. 11:05:17

Ez az egész cirkusz attól függ, hogy milyen körökben szocializálódsz. Egyszer voltam South Enden (többszer sem) és akkor meg is kaptam, hogy én kelet euróapi bevándorló mit képzelek. Mindezt egy fogatlan, alkoholista, munkanélküli angoltól. Ezen kívül még egyszer ért attrocitás, amikor egy essexi nő „le citybirdözött”. Ami különösen vicces, miután én akkoriban pont a Cityben dolgoztam és a kollégáimmal szórakoztam, ő pedig bevonatozott Essexből egy gazdag bankárért. Na és ennyi attrocitás jut eszembe az itt eltöltött 5 év alatt. Budapesten 5 nap alatt több érne. Ez egy felfújt, teljesen jelentéktelen propaganda duma. Majd a választások után csend lesz megint.

2014.01.20. 11:10:29

@tableno: Bocs de ez egyszeruen nem igaz. Irhatnek ide egy hosszu ertekezest, de nem teszem, nezz utana a tenyeknek ha erdekel. Csak nehany pelda arra hogy az angolok is keveredtek a gyarmatositott lakossaggal: Anglo-Indians, Eurasians.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.20. 11:10:59

@tanato:
Es ha tudnak azt, hogy leginkabb onmagunk ellensegei lettunk...

@Nigro notanda lapillo:
Ugye? ;)
A rasszizmus legszebb, kelet-europai iranyzata, hogy a kulfoldon elo magyar a masik kulfoldon elo magyarnak senkit es semmit sem utal jobban :)

Hari Seldon 2 2014.01.20. 11:18:08

Nem ismerem a Brit helyzetet, de amit írtam valós, ösztönös reakció. Még az állatvilágban is létezik olyan, hogy a veszélytelenebbet ütik, ezzel erősítik az ego-t.
Ezt most a brit kormány kihasználja, és csökkenti a "paki-ellenes" közhangulatot.

A cél üdvözlendő, mármint a idegenellenesség, de a módszer, hogy más csoport felé fordul, az nem.

Kis adalék: pont most fél órája hozott fel nekünk 5 üveg lekvárt, mert nagyon sokat csinált! Ebben a lakásban itt vagyunk 3 hónapja, és ilyen szinten befogadtak! Igaz ez Franciaország, és lehet, hogy itt mások a szokások mint Angliában.

wuaaa 2014.01.20. 11:18:29

@tableno:
" Norbáj??? Az nem Norbi? "

..talán a poszthiány miatti, a HÁ saját bullshitgenerátorában keletkező írásoknak ez az ismertetőjele, hogy Norbi a főhős ? :)

tableno 2014.01.20. 11:19:28

@Mirjam2: lehet, hogy volt néhány kivétel, de ezek kivételek voltak. Különben a volt angol gyarmatok lakossága is ugyanolyan kevert vérű lenne, mint Latin-Amerika. És nem az. Legalábbis csak az utóbbi 50 évben indult meg a keveredés, az is a bevándorlóknak köszönhetően. Azt sem kéne elfelejteni, hogy például Ausztráliában még a 60-as években is nyílt rasszista diszkrimináció folyt (egyrészt az Aboriginee-k ellen, másrészt deklaráltan csak fehér bevándorlókat engedtek be).

Azért ezt olvasd el:
en.wikipedia.org/wiki/White_man%27s_burden

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.20. 11:28:36

@Hari Seldon 2:
A pszichohistoria atyja nem erheti be egy "talannal"! 8)

Quercus a favágó 2014.01.20. 11:35:38

Norbi! Gratulálok a kitartásodhoz. Sok sikert!

Egyébként mindig vártam az osztrák posztokat. Számomra az egyik célország volt. Az utóbbi időben azonban egyre inkább az a meglátásom, ha valaki menni akar, ne Európa legyen a cél.
Ausztrália, NZ, Kanada szerintem a jó irány. Bár érdekes, hogy Kanadából csak az "öregek" vannak itt a blogon. Nem emlékszem, hogy kommentelt volna olyan, aki nem régen ment ki. Na meg talán Kanada az, amiről viszonylag keveset tudunk. Pl. hogyan lehet kitelepülni, munkavállalás feltételei, a lakhatási feltételek, stb.
Persze lehet, hogy csak elkerülte a figyelmemet.

peacefroggg 2014.01.20. 11:40:20

@London2009: mit takar a city bird? ez valami szleng? rákerestem gyorsan, de nem találtam semmit.

2014.01.20. 11:50:27

@tableno: Nem akarom itt virtualisan a bizonyitvanyaimat lobogtatni, de maradjunk annyiban hogy kicsit tobbet olvastam (es irtam) a temarol mint nehany Wikipedia-cikk. A kevert lakossag egyaltalan nem csak annak a jele lehet hogy a feherek egyenrangunak tekintettek es csaladot alapitottak az oslakosokkal, hanem pl. az lehet az egyik ok hogy a feher ferfiak tomegesen megeroszakoltak, szexualisan kihasznaltak a helyi noket. Tehat ez nem igazan bizonyit semmit. Nyilt rasszizmus meg sok tarsadalomban van a mai napig, ez nem a brit gyarmatositok sajatossaga.

tanato 2014.01.20. 11:50:47

@tableno: @Mirjam2: Na most itt az a lényeges kérdés,hogy jó az angoloknak mint országnak a sok kelet-európai bevándorló gazdaságilag vagy káros?

London2009 2014.01.20. 11:51:19

@peacefroggg: London üzleti része ugye a “City”. A bird briteknél meg csajt jelent. De van benne egy pici negatív hang. Tehát ha valaki azt mondja például, hogy “és vele volt a bird-je” az nem jelent mondjuk barátnői státuszt. A Citybe jár egy csomó nő gazdag hapsit felszedni. Na mondjuk Canary Wharf-ra is. Elég vicces, hogy te kijössz az irodából hulla fáradtan egy kosztümben. Ezek a nők meg teljes harci díszben konkrétan lógnak a hapsik nyakán. Platform cipő, múszempilla, műhaj, kis miniruha télen is, ja és a borzalmas essexi akcentus, innit?. Na ezek a CityBirdök! : )

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.20. 11:54:00

@Mirjam2:
Teljesen igazad van.
A lengyekek elképesztöen rasszisták.
Ezt például nem gondoltam volna de így van.

London2009 2014.01.20. 11:57:51

@diggerdriver: magyarok ugyanolyan rasszisták. Mondjuk szerintem az angolok is. Csak ők maguk között beszélik ki. A felszínen pedig mást mutatnak. De nekem, mint bevándorlónak, ez pont elég.

2014.01.20. 11:58:13

@Mirjam2: Arrol nem is beszelve, hogy sok kulturaban a helyi lakossag nem keveredik feherekkel, pl. Indiaban es mas azsiai kulturakban elrendezett hazassagok vannak nagyon szigoru szabalyok alapjan, 'tisztesseges' csaladok a mai napig nem egyeznenek bele hogy a gyerekeik feherekkel hazasodjanak.

2014.01.20. 12:02:55

@London2009: Nyilvan embere valogatja, de pl. az angol ferjem negyszemkozt sem szokott olyanokat mondani hogy menjenek vissza a dzsungelbe a negerek, stb. Egyszeruen fel sem merul benne, vagy akar a 80 eves, Eszak-Angliaban elo anyosomban hogy lenezzen valakit a borszine miatt.

tableno 2014.01.20. 12:04:37

@Mirjam2: Ezen most inkább ne vesszünk össze. Soha nem mondtam, hogy KIZÁRÓLAG az angolok (voltak) rasszisták, csak azt, hogy a Brit Birodalomban a rasszizmus komoly szerepet játszott (amit én sem csak a Wikipediából tudok, hanem például apám elmondásából, aki annak idején bejárta Afrikát, és megdöbbentette a különbség, ahogyan például a franciák és az angolok viszonyultak a helyi fekete lakossághoz - nem az angolok javára...). De mégegyszer, nem akarom az angolokat ördögöknek beállítani, mint mondtam, kifejezetten kedvelem az brit kultúrát, és azt sem mondom, hogy a Brit Birodalom egyértelműen és minden szempontból rossz volt a gyarmatosítottaknak.

Csak azzal vitatkozom, hogy teszerinted meg "Rasszizmus, xenofobia Angliaban, ez nevetseges. Anglia a vilag egyik legkevesbe rasszista orszaga" - ami nem igaz.

tableno 2014.01.20. 12:07:08

@tableno: helyesbítek: lehet, hogy manapság már igaz, de nem volt ez mindig így, sőt.

2014.01.20. 12:09:30

@tanato: Joval tobbrol van szo mint a gazdasagrol, pl. a UKIP-politikusok mondtak nemregen hogy nem zavarja oket ha par szazalekkal csokken a GDP a bevandorlas leallitasa miatt, fontosabb szempontok is vannak mint a gazdasagi novekedes.

London2009 2014.01.20. 12:09:51

@Mirjam2: Ez érdekes. Nekem teljesen más a tapasztalatom.

Taxomükke (UK) 2014.01.20. 12:10:57

Maxval, Kubában mi (volt) a helyzet, létezik/létezett ott rasszizmus?

2014.01.20. 12:13:19

@tableno: Elhiszem hogy volt ilyen tapasztalat a csaladodban, ettol fuggetlenul nem hinnem hogy a franciak altalaban kevesbe rasszistak mint az angolok, foleg most nem, nyilvan nem tudom mi tortent a gyarmatositas alatt. Nekem ket kollegam is volt Londonban - egy arab, egy fekete - akik Franciaorszagban nevelkedtek, francia allampolgarok voltak, de Angliaban telepedtek le felnottkent mert nem talaltak ertelmisegi munkat Franciaorszagban a diszkriminacio miatt. Ha pedig mindenkeppen Wikipedia-cikkeket vagdosunk egymashoz, itt van egy Del-Amerikaval kapcsolatban: en.wikipedia.org/wiki/Casta

emiGrant 2014.01.20. 12:14:19

Szerintem az angolok kb. ugyanannyira rasszistak, mint a magyarok vagy barmely mas nacio. Van aki abszolute liberalis, ertelmes es tolerans es vannak ignorans barmok is. Jelenleg, persze, ugyanugy ahogy a Fidesz itthon a Jobbikkal kacerkodik, az angol Toryk meg a UKIP-nek gazsulalnak. Politikusok is egyformak a vilagon mindenutt.

Errol jut eszembe most olvastam ezt es talan eleg relevans ahhoz, hogy ide masoljam a linket:
hvg.hu/gazdasag/20140120_Magyar_bevandorlok_utaljak_UK

London2009 2014.01.20. 12:15:01

@Mirjam2: Nekem volt egy kolléganőm aki mauritiusi indiai volt. Hozzáment itt Londonban egy indiai hapsihoz. Senki nem fogadta el az indiai srác családjában mondván, hogy “túl sötét”. Nem értette senki, hogy ha már itt él Londonban, miért nem tudott elvenni egy szép fehér nőt. Mert ott az a szép. Minél fehérebb, annál nemesebb. Nem tudom sajnos India melyik részéről származik a srác. Gondolom lenne jelentősége mert ezek szerint ott is nagy különbségek lehetnek régiónként, családonként.

Quercus a favágó 2014.01.20. 12:16:56

@tableno:

Az angolok gentleman-ok. Nem tesznek nyíltan rasszista megjegyzéseket a volt gyarmataik állampolgáraira. Mert ugye hogyan nézne az ki, hogy az ő nyomorukból, kizsákmányolásukból felépítették a jóléti társadalmukat, most meg leköpik őket.
Mi kelet-európaiak más tészta vagyunk. Innen csak a búza kell.Az ocsú meg maradjon otthon.

2014.01.20. 12:18:15

@London2009: Marmint a te anyosod rasszista? :) Nem azt akarom mondani hogy senki nem rasszista Angliaban, nyilvan vannak akik azok, de nem hinnem hogy ez a jellemzo. Engem is ert rasszista inzultus feher angolok reszerol tobbszor mikor azsiaiak tarsasagaban voltam Londonban, tehat tudom hogy elofordul, illetve azert is szoltak be hogy kelet-europai vagyok (utobbi azt hiszem ketszer fordult elo tobb mint tiz ev alatt).

emiGrant 2014.01.20. 12:18:41

@tanato
Bocsi, nem vettem eszre, hogy ezt a cikket amit en most itt belinkeltem, Te mar megtetted reggel fel nyolckor. Hat ez a baj azzal, ha az embernek csak delutan van ideje HA-t olvasni es nem eleg figyelmesen nezi meg a kommenteket! :-)

London2009 2014.01.20. 12:25:25

@Mirjam2: Az anyósom nem, de az apósom el szokott morogni a bajsza alatt egy két megjegyzést. Amire persze mindenki mondd valamit, hogy ne már, hogy mondhattad ezt, de persze ugyanúgy mosolyog a viccen. Nekem az a tapasztalatom, hogy míg mi magyarok nyíltan vagyunk rasszisták, addig az angolok zárt ajtók mögött. Akinek nem inge, ne vegye magára persze. : )

2014.01.20. 12:28:07

@London2009: Nincs kulonbseg, minden indiai csalad azt szeretne ha a gyerekuk a sajat 'kasztjan', nepcsoportjan stb. belul hazasodna, es ezen belul minel vilagosabb boru emberrel, mert minel feherebb valaki annal jobb (de csak a sajat csoporton belul). Europaiaknak lehet hogy minden indiai sotet borunek tunik, de nagyon nagy kulonbsegek vannak es ez nekik nagyon szamit, hogy mennyire vilagos vagy sotet boru valaki. A mauritiusiaknak egyebkent kevesbe szamit a sajat csoporton belul hazasodas mivel ok mar kevertek, nemzedekekkel ezelott elszakadtak az eredeti kulturajuktol, a nepcsoportok / kasztok osszekeveredtek miutan elhagytak Indiat. Tehat ott a borszin valoban jobban szamit mint barmi mas, nekem is van skot baratnom akinek mauritiusi ferje van es a ferj csaladja nagyon buszke ra hogy milyen szep feherek a gyerekek.

Quercus a favágó 2014.01.20. 12:33:03

@London2009:

Van olyan nemzet a világon, amelyik nem rasszista?

2014.01.20. 12:34:13

@QUERCUS: 'Mi kelet-európaiak más tészta vagyunk. Innen csak a búza kell.Az ocsú meg maradjon otthon.'

Tudod hogy milyen nehez egy overseas, nem-eu allampolgarnak letelepedni Angliaban, milyen szigoru pontrendszer van aminek alapjan csak magasan kepzett, magas keresetu nem-eu allampolgarok maradhatnak Angliaban? Es hogy hanyezer fontot fizetnek a vizumokert, milyen megalazo proceduran kell keresztulmenniuk minden alkalommal ha hosszabbitani szeretnenek? Tudod hogy ha egy britnek nem-eu hazastarsa van, az csak akkor elhet vele Angliaban ha tudjak igazolni hogy van hol lakniuk, van annyi jovedelme a brit felnek hogy eltartsa a masikat, stb.? Emiatt csaladok szakadnak szet. A legtobb 'szinesboru' bevandorlo akit Angliaban latsz nem uj, hanem mar nemzedekek ota ott el.

peacefroggg 2014.01.20. 12:35:08

@London2009: ma is tanultam valami, kösz a kimerítő magyarázatot :)

2014.01.20. 12:37:05

@London2009: Nyilvan vannak akik zart ajtok mogott rasszistak, de messze nem mindenki. Masreszt meg mindig inkabb igy legyen rasszista valaki mint nyiltan. Tarsadalmilag egyertelmuen nem elfogadott a rasszizmus Angliaban, mig sok mas orszagban igen.

tableno 2014.01.20. 12:54:41

@Mirjam2: érdekes a belinkelt cikk, köszönöm. Azért van benne egy pár részlet, ami engem (is) igazol:

"In today's historiography, the term "criollo" means only the white people born in the Americas, who had unmixed Spanish or European ancestry both matrilineal and patrilineal. In the reality of the period, as noted, many criollos ended up interbreeding with the financially successful mestizos, known as castizos, who physically appeared white, but had some native ancestry. The knowledge of mixed ancestry was usually disregarded for families that had maintained a certain status and they were accepted as criollos.[15]"

"The regional Native nobility, where it existed, was recognized and redefined along European standards by the Spanish and had to deal with the difficulty of existing in a colonial society, but it remained in place until independence. Amerindians could belong to any economic class depending on their personal wealth.[17][18]"

"Mestizos: Persons with one Spanish parent and one Amerindian parent. The term was originally associated with illegitimacy because in the generations after the Conquest, mixed-race children born in wedlock were assigned either a simple Amerindian or Spanish identity, depending with which culture they were raised. (See Hyperdescent and Hypodescent.) The number of official Mestizos rises in censuses only after the second half of the 17th century, when a sizable and stable community of mixed-race people with no claims on being either Amerindian or Spanish appeared."

A mondanivalóm lényege egyébként a következő: a mai értelemben vett rasszizmus nem létezett a gyarmatosítások előtt, és azzal párhuzamosan, fokozatosan alakult ki. Mondhatjuk azt is, hogy a rasszizmus a gyarmatosítás "ideológiája" volt, hiszen valamivel meg kellett indokolni, hogy az európaiaknak miért van joguk más népeket leigázni, és/vagy rabszolgasorban tartani. Az első gyarmatosítók (spanyolok, portugálok) még főként vallási alapon tartották magukat felsőbbrendűnek a helyi "pogányoknál", és a keresztény hitre tért helyi "nemesség" egy részét befogadták maguk között. Természetesen szigorú feudális osztálytársadalmat hoztak létre, amiben a származás (de nem kifejezetten a bőrszín) volt a döntő.

London2009 2014.01.20. 13:01:44

@Mirjam2: Így gondolom én is. A saját házában viszont mindenki azt mond, amit akar. De azzal maximálisan egyetértek, hogy ez sehol máshol nem elfogadott.

tableno 2014.01.20. 13:08:37

@tableno: később, elsősorban a fekete rabszolgák tömeges Amerikába telepítése révén kezdett kialakulni az emberek között bőrszín alapján való különbségtétel. Ez ugyanúgy volt az USA déli államaitól kezdve Braziliáig, de még itt is elsősorban arról volt szó, hogy a sötét bőrszín alacsony (rabszolga) társadalmi státusra vagy származásra utal. Az igazi rasszizmus, ami szerint a különböző bőrszínű emberek "genetikailag" magasabb vagy alacsonyabbrendűek egymásnál, csak a 18-dik század végétől, de inkább a 19-dik században alakult ki. Például az amerikai Délen feketének számított az, akinek akár egyetlen fekete őse is volt ("one drop of blood" rule), a bőrszínétől függetlenül. És bizony a "modern" rasszizmus kialakulásában az akkori vezető világhatalomnak, a Brit Birodalomnak ebben komoly szerepe volt (persze nem kizárólagos). Aztán persze ugyanezek a (volt) gyarmatosítók voltak az elsők, akik meghaladták és megtagadták a rasszista ideológiát, és váltak a legtoleránsabb társadalmakká. Ami természetes, mert nekik már sokkal régebb óta volt kapcsolatuk más kultúrákkal, és voltak bevándorlóik, mint mondjuk a németeknek (a II VH-ig) vagy a magyaroknak (mostanáig).

Szóval ez az egész csak azt mutatja, hogy a történelem nem fekete és fehér (bocs:), hanem egy nagyon összetett és kusza folyamat, és minden népnek (főleg a "nagyoknak") vannak erényei és hibái/bűnei.

London2009 2014.01.20. 13:11:28

@Mirjam2: de náluk pont az indiai férj családja volt felháborodva a sötét mauritiusi menyasszonyon.

2014.01.20. 13:14:33

@tableno: Sok igazsag van abban amit mondasz, de azzal tovabbra sem ertek egyet hogy a rasszizmus kimondottan az europai gyarmatositashoz kapcsolodik. Mas kulturakban is kialakult hasonloan eros rasszizmus az europaiaktol fuggetlenul, talan a legnyilvanvalobb pelda az arab rabszolgakereskedelem ami egyertelmuen faji alapon mukodott illetve vallasi elemekkel keveredett: www.bbc.co.uk/worldservice/africa/features/storyofafrica/9chapter3.shtml. Sajnos napi szinten latom magam korul hogy sok arab a mai napig hogy banik mas 'fajhoz' tartozo emberekkel, kulonosen afrikaiakkal. Mas tarsadalmakban is vannak hasonlo jelensegek, pl. Indiaban altalaban lenezik a sotet boru embereket, foleg azokat akik torzsekhez tartoznak, es ez nagyon regen igy van naluk, semmi koze a gyarmatositashoz.

tableno 2014.01.20. 13:16:24

@QUERCUS: Valószínűleg nincs, fokozatok vannak.

2014.01.20. 13:18:14

@London2009: Ja hat azon nem csodalkozom, sotet bor mindig nagy hatrany indiaiaknak, kulonosen nok eseten.

Roden333 2014.01.20. 13:20:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Tökéletesen egyetértek. A minap a leendő feleségem munkatársa (Kredit Kontroller) 45 év körüli, megkérdezte ( jönnek a nyári lagzinkra) Budapesten van tengerpart mint Barcelonában? :D
Tökéletesen mutatja az oktatási rendszer itteni -Angol- hasznos tevékenységét :)
És ezek az emberek még úgy-ahogy kb értelmesebbek.
Brenda nevü munkatársa (kb 55 körüli) nem tudja hol van Magyaland :)
Namost ezeket úgy befolyásolja, vezeti félre az itteni kormány ahogy csak akarja!
Valahogy, sajnos ez az irány rajzolodik ki a magyar oktatás irányából is. :(

Quercus a favágó 2014.01.20. 13:24:09

Az egyének, csoportok diszkriminációja, megkülönböztetése, az rasszizmus?

tableno 2014.01.20. 13:25:19

@Mirjam2: Indiában a sötét bőrű embereket azért nézik le, mert a sötét bőr hagyományosan az alacsony társadalmi státus jele. Egyrészt mert a napon dolgozó parasztok jobban lebarnulnak, mint az előkelőek, akik nem végeznek fizikai munkát, másrészt az Észak-Indiai "árják" évszázadokon át dominálták a déli, sötétebb bőrű dravidákat. Szóval ez sem "igazi" rasszizmus, hiába bőrszín alapján megy.

Az arabok is eredetileg vallási alapon tekintették alacsonyabbrendűeknek a törzsi fekete-afrikaiakat, és ezért is lehetett őket rabszolgának alkalmazni. A muszlim feketéket általában nem nézték le (ez manapság már lehet, hogy másképp van), egy mali vagy mauritániai elvileg egyenrangúnak számított mondjuk egy világos bőrű szíriaival vagy libanonival.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.20. 13:26:28

"amit már majdnem be tudok rúgni, ha lenne erőm hozzá :-D"

Itt elgondolkodtam, hogy ha nincs pénze enni, miből rúg be. Nagyon gáz vagyok? :)

Amúgy jó post, gratula a sikerhez, költözzetek össze és legyen nektek jó!

tableno 2014.01.20. 13:26:53

@QUERCUS: nem feltétlenül. Rasszizmus az, ha a diszkriminált csoportot rasszként (főleg bőrszín alapján) határozzák meg.

2014.01.20. 13:33:28

@London2009: @Mirjam2: Erdekes riport errol a temarol: www.aljazeera.com/indepth/features/2013/09/india-fair-skin-dark-campaign-das-20139181353151512.html

Azert a legtobb indiai szulo meg mindig nem megy el addig hogy egy 'teljesen' feher hazastarsat akarjon a gyerekenek :). Nyilvan vannak kivetelek, illetve az Indian kivul letelepedett indiaiak valtoznak. Az biztos, hogy ha mar mindenkeppen 'idegen' a hazastars tehat nem sajat csoporton beluli, akkor mar inkabb legyen feher (europai) mint sotet boru.

Quercus a favágó 2014.01.20. 13:34:01

@tableno:

Értem. Tehát akkor amit Mirjam ír az nem rasszizmus.

"Tudod hogy milyen nehez egy overseas, nem-eu allampolgarnak letelepedni Angliaban, milyen szigoru pontrendszer van aminek alapjan csak magasan kepzett, magas keresetu nem-eu allampolgarok maradhatnak Angliaban? Es hogy hanyezer fontot fizetnek a vizumokert, milyen megalazo proceduran kell keresztulmenniuk minden alkalommal ha hosszabbitani szeretnenek? Tudod hogy ha egy britnek nem-eu hazastarsa van, az csak akkor elhet vele Angliaban ha tudjak igazolni hogy van hol lakniuk, van annyi jovedelme a brit felnek hogy eltartsa a masikat, stb.? Emiatt csaladok szakadnak szet."

De akkor mi?

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.20. 13:35:43

@Kövérmadár [swe]: de az igen,hogy a ciganyok naplopók. Meg ha igaz is.

tableno 2014.01.20. 13:39:51

@QUERCUS: Ez semmi különös, egyszerűen megszűrik a bevándorlókat, mint mindenhol máshol is. Egy fehér amerikaira ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint egy ázsiaira vagy afrikaira.

2014.01.20. 13:40:12

@tableno: 'A muszlim feketéket általában nem nézték le (ez manapság már lehet, hogy másképp van)'

Hat hogy regen hogy volt azt nem tudom, most nem erdeklik oket vallasi szempontok, ha fekete vagy az rossz, ha azsiai az is rossz de kevesbe gaz mintha fekete lennel, ha feher vagy (foleg szoke, kek szemu) az jobb de meg mindig messze nem olyan jo mintha arab lennel. Ja es arabokon belul is szigoru hierarchia van. Egyebkent szerintem az indiai rasszizmus semmivel nem kevesbe 'faji' alapu mint az europai rasszizmus, pont azert amit irsz: a sotet bor alacsony kasztokhoz kotodik (meg ha a gyakorlatban ez sokszor nincs is igy), akik szuletesuknel fogva alacsonyabb rendunek szamitanak mint masok. Az afrikaiakat is faji alapon nezik le az indiaiak, azt gondoljak hogy kevesbe intelligensek stb.

tableno 2014.01.20. 13:42:24

@Babette_: azért, mert származási alapon döntöd el, hogy ki a naplopó. Ha azt mondod, hogy a "cigányok között sok a naplopó", akkor az igaz. De az, hogy "a ciganyok (így általában) naplopók, akkor az rasszizmus, mert egyrészt nem minden cigány naplópó, másrészt nem minden naplopó cigány.

2014.01.20. 13:43:07

@tableno: Igy van - a torvenyek diszkriminaljak a nem-eu allampolgarokat. Azota szigoritottak meg drasztikusan ezeket a torvenyeket, miora annyian jottek az EU-bol, amit nem lehet legalisan korlatozni, tehat az osszletszamot csak ugy tudjak csokkenteni hogy szigoritjak az overseas bevandorlast. Ennek sok brit nem orul, mivel eros kulturalis kotodesuk van nem-eu allampolgarokhoz es inkabb azt szeretnek hogy ok vandoroljanak be tobben es kelet-europaiak kevesebben.

2014.01.20. 13:45:27

@QUERCUS: Egyebkent azoknak a hivatalnokoknak a jelentos resze, akik szivatjak a vizumot megujitani probalo bevandorlokat, nem feher, hanem fekete / azsia brit (sajat tapasztalat, nekem meg kellett jarni annak idejen Croydonba a kozpontba ahol ezeket intezik, es az ugyintezok nagy resze nem feher).

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.20. 13:47:39

@tableno: ezt mondom én is.
bar sokak szerint ez csak tapasztalat.

tableno 2014.01.20. 13:49:49

@Mirjam2: igen, ez már igazi rasszizmus, csak van egy erős érzésem, hogy ezt az európai gyarmatosítóktól tanulták el (így most hirtelenjében nem tudom ezt bizonyítani, de meg vagyok győződve róla).

tableno 2014.01.20. 13:56:24

@tableno: persze az indiai kasztrendszer az jóval régebbi a gyarmatosításnál, de az nem ugyanaz mint a rasszizmus. Persze nem is jobb, de más.

2014.01.20. 13:56:47

@tanato:
" elég ha csak azt a nem kis számú menekülteknek álcázott magyarokat nézzük,akik a szovjeteknek kémkedtek anno. "
Lehet, hogy volt koztunk "alcazott kem" is, en egyrol sem tudok. Nagyon haraptak az ilyenre, kulonosen az osztrak elharitas. Mindenkit kihallgattak, karantenba tettek, amig nem nyomoztak le a multjat. Becs a hideghaboru idejen a kemek Mekkaja volt, foldrajzi, politikai, tortenelmi helyzetebol kifolyolag. Ket magyar kemrol tudok, akik menekultek voltak, es lebuktak. Tudok egy Kanadaban szuletett magyar sracrol is, aki az oroszoknak kemkedett, otthon szerveztek be, lebukott a 80-as evekben, 9 evet kapott.

skaven 2014.01.20. 14:12:04

annyit mondjuk hozzatennek, hogy ezekben a szuperhasznos ujsagokban minden fel van fujva. most telen mar volt vagy harom evszazad vihara, halalos ozonviz, iteletido es minden mas baromsag. es akkor meg csak az idojarasrol beszeltunk. minden cikk ilyen. persze biztos van egy olyan reteg aki ezt komolyan veszi, de az emberek nagy resze csak rohog rajta.
amugy magyarorszagon mi is lett a szazezer roman munkavallaloval akiktol annyira kellett rettegni nehany eve? azoktol meg mindig felunk? (fuggetlenul attol hogy nagy hagyomanya van a romanok utalasanak, ami persze nem rasszizmus, hiszen ok is feherek, csak sok kozottuk a cigany vagy mi, de majd meg ezt kimagyarazzuk valahogy ket magyar vendegszeretos-jo konyhas beszelgetes kozott).
ja most jut eszembe hogy a ciganyozas is gond, de persze a munkas-dolgos cigannyal semmi gond nincs, csak a segelyen elovel. mondjuk jobb lenne, ha a dolgozo cigany se koltozne a szomszedba mert azert az mar kellemetlen. meg a buzik is csak a negy fal kozott buzuljanak, de azt se a mi lakotelepunkon.
lehetne ezt meg sorolni, de aki arrol beszel hogy a haldoklo nyugaton mennyire terjed a xenofobia, az nem tudom hogy mire is gondol valojaban. evtizedekkel van igy is magyarorszag elott a nyugati orszagok nagy resze ezekben a temakban.
ezzel nem azt mondom hogy annyira tokeletes lenne a helyzet, de csoppet szanalmas ujjal mutogatva szornyulkodni a teman, foleg olyanoknak, akik nem is itt elnek.

2014.01.20. 14:13:48

@tableno: A borszin alapjan valo megkulonboztetes a kasztrendszerhez kotodik, osszefugges van a sotet borszin es alacsony kaszt kozott (gyakorlatban sokszor nem, de tortenelmileg igen).

Szivesen beszelgetnek meg tovabb itt a rasszizmusrol, mert erdekes tema, de sajnos lejart a munkaidom, rabszolgahajcsaraim 6 kemeny, internetezessel toltott ora utan vegre hazaszallitanak :). Kellemes tovabbi napot.

2014.01.20. 14:19:53

@tableno:
Egyszer beszeltem egy sziriaival Los Angelesben a gyarmatositasrol. O mondta, hogy a franciak iskolakat epitettek nekik, amit az utanuk jovo brit megszallok leromboltak:(
A spanyolok az oslakossagot indios-nak hivtak, ami annyit jelentett, hogy Istenhez hasonlo. Semmi koze nincs Indiahoz. Azt az angolok talaltak ki:)
A britek E-Amerikaban nem igen keveredtek az oslakosokkal, ellenben a skotok, irek annal jobban:)
Az, hogy a lengyelek "elozonlottek" Angliat a hideghaboru megszunese utan, tortenelmi okokra is visszavezetheto: Anglia elarulta oket a II. vh. elott es utan. Az angol "buntudatra" alapoztak, be is jott nekik. Az igaz, a lengyel hadsereg nagy resze a britekhez menekult, jo volt a kapcsolat a ket hadero kozott.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.20. 14:52:04

@Taxomükke:

Igen, van. A fehér a főnök, a néger az alja, s középen a mulattok. Amikor a mulatt négerrel házasodik, megjegyzik róla, hogy hülye, mert feketíti a családot, ahelyett,hogy fehérrel házasodva fehérítené.

Hari Seldon 2 2014.01.20. 14:52:34

@Kövérmadár [swe]:
Sajnos nincsenek még meg a kvadránsok... :-)

nosuti 2014.01.20. 15:00:45

@London2009: lehetne, hogy úgy védjük meg Londont, hogy közben nem húzzuk le Budapestet?
Mert egy ilyen beszúrt mondat, hogy Budapesten több atrocitás érne, ez egy feltételezés. Jöhetnék azzal, hogy sok éve Budapesten élek és semmilyen atrocitás nem ért, de ez lényegtelen, mert egyéni. Budapest egy nagyon is élhető város, de nem összehasonlítható Londonnal...hogy is mondják almát a körtével

London2009 2014.01.20. 15:07:22

@nosuti: Nézd, szerintem ide mindenki azt ír, amit akar. Ha neked nem tetszik a komment, akkor ne olvasd. De reagálni, meg tényleg teljesen fölösleges. A véleményemet meg fenntartom. Ha kiderül, hogy magyar vagy, de nem otthon élsz, már akkor céltáblának teszed ki magad.

nosuti 2014.01.20. 15:16:09

@London2009: ok, akkor bocs, hogy reagáltam, bár azt hittem, erre van a "Válasz erre", és ez a lényege, hogy reagáljak, kommenteljek.
de tényleg, bocs, ha esetleg támadó jellegű lett, nem volt szándékomban, de visszaolvasva sem tűnik annak, csak lehet túl lokálpatrióta vagyok.

csak hát szeretem Budapested és nem értem, ha egy másik városhoz mérik, mikor tök mások a körülmények, a lakosok, a megélhetés, a kultúra, a közlekedés, az épületek, a fák, a biciklisek, a kutyák stb. És még csak nem is vagyok tősgyökeres :)
Az, hogy atrocitás ér az nem azért van, mert Budapesten vagy.
Az, hogy valaki azért szól meg, mert nem Magyarországon élsz, az megtörténhet Szegeden is. Attól függ milyen emberekkel találkozol.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.20. 15:17:54

@Hari Seldon 2:
Ez nagyon szomoru!
Majd mr. Dornick segit!

@Babette_:
Nekem eleg az, ha valami igaz. Azert nem tagadok le valamit, mert az masnak kellemetlen.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.20. 15:32:31

@London2009:
"Ha kiderül, hogy magyar vagy, de nem otthon élsz, már akkor céltáblának teszed ki magad."

Eddig csak az interneten bantottak a turbomagyarok. Mikor Magyarorszagra latogattunk, soha semmilyen attrocitas sem ert. Mondjuk jellemzoen az utca embere nem tudta (honnan tudta volna), talalkozni pedig csak a noveremmel es az ugyveddel talalkoztam. Oket nem zavarta a dolog :)

London2009 2014.01.20. 16:00:52

@nosuti: Oh ne érts félre, én is imádom Budapestet!
De nem a két várost hasonlítottam össze. Az ott lakók hozzáállását. Na és abban találok sok kivetnivalót.

London2009 2014.01.20. 16:01:37

@Kövérmadár [swe]: Oh, hát ebből nem indulj ki dear fatbird! : )

Latcho Rom 2014.01.20. 16:02:31

@Kövérmadár [swe]: epp a turbomagyarsag kezdeteirol neztem egy kituno doku filmet Gyarmathytol, a Ter a cime. 2005, turulszobor.
S mar mar ez intezmenyes, akkor csak nyilasok tomboltak erte.

Ereztetik veled otthon hogy te mar nem vagy igazi magyar - en szoktam erezni. Nem bantos, de megis.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.20. 16:10:40

@London2009:
Nincs mas viszonyitasi alapom. :)
Mikor eloszor latogattunk vissza, sokkal rosszabbra szamitottam. OK, a vonat rettenetesen lepusztult es budos volt (regi vonatok Fot-Vac iranyaba). Pozitiv csalodas volt szinte minden.
Legkozelebb nem tudom mikor jarok arra, nyaron tervben van a noveremek meglatogatasa (2 ev utan), de ez meg keplekeny. Majd beszamolok :)

@shakti_rom:
Tudod milyen lelkis vagyok, siman nem veszem eszre ;)
Az etteremben es a boltban "orulni" szoktak a fizeto vendegnek.

blackhairlady 2014.01.20. 16:35:00

Nekem nagyon tetszett a poszt, nagyon at tudtam erezni a helyzetedet. Nem lehetett egyszeru, a kitartasod elismerest erdemel. remelem azota mar kiheverted a sok izgalmat, es jol bekajalsz mindennap:))) Nagyon sok sikert kivanok neked a jovoben.

svajcineger 2014.01.20. 16:48:45

Miután én elég sűrűn járok haza (legalább egyszer havonta), így van némi tapasztalatom: soha senkit nem bántott az, illetve engem sem bántott senki, hogy én külföldön vagyok. Igaz, "turbomagyarokkal" nem tartok fenn semmiféle kapcsolatot. :)

Frőczy Sanyi 2014.01.20. 17:06:33

@www.aonang.hu (TH): Vagy, ahogy Bödõcs Tibor mondta: "Minden sikeres férfi mögött egy nõ áll, aki ku*** jól járt.

tanato 2014.01.20. 17:11:30

@Cascabel: Ne vedd magadra de voltak szép számmal akik a szovjeteknek kémkedtek.Igaz sokukat az itthon ,élő hozzátartozójuk esetleges kellemetlenségeivel fenyegettek,azzal sikerült együttműködésre késztetniük.Én is ismertem egy házaspárt ilyet Ausztráliából.Meg az osztrák határon egykoron szolgáló volt városombeli sorkatonák is mesélték hogyan "nyitottak rést" amikor kifelé menő ügynököket küldött a BM/és rajtuk keresztül a KGB természetesen/ menekültnek álcázva őket.Általában éjjel történt a "határnyitás" és főleg az ötvenes évek végén meg a hatvanasok elején.

London2009 2014.01.20. 17:15:00

@Kövérmadár [swe]: Nem tudom milyen lehet két év után hazalátogatni, de gondolom semmilyen. Miután én gyakran megyek, ezért nem számítok semmire. Nem érzek semmilyen változást, hiszem mi tud változni pár hónap alatt? Maximum én. : ) Mindenesetre én úgy tudom a leginkább bármilyen felmerülő kételyem könnyedén elintézni, hogy olyan még nem volt, hogy ne szívesen jöttem volna vissza. Mindig várom a visszautazást. Ez meg önmagáért beszél. Az, hogy ennek magánéleti, anyagi vagy egyéb okai vannak, teljsen irreleváns. Addig míg örömmel megyek haza és még nagyobb lelkesedéssel jövök vissza, gond egy szál se. Evribodi bumbum itan dájse.

Latcho Rom 2014.01.20. 17:17:14

@Kövérmadár [swe]: tudom tough guy, ezert ebredsz fel minden oraban..

tanato 2014.01.20. 18:03:45

www.sonline.hu/somogy/kek-hirek-bulvar/rasszista-tamadasert-bortont-kapott-a-kaposvari-szkinhed-534713
Egy kis hétköznapi rasszizmus szerény kis hazánkból:egy sri-lankai diákot vert hülyére egy bunkó neonáci állat Kaposváron,mert cigánynak nézte.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.20. 18:14:44

Van ilyen amerikai vicc: két dolgot utálok, a rasszizmust és a négereket.

A magyar verzióban antiszemitizmus és zsidók vannak.

tanato 2014.01.20. 18:21:17

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Ja,micsoda aljas rágalom,nemzetközi összeesküvés,országunk lejáratása hogy Magyarországon élő antiszemitizmus van.Hogy takarodna el az összes mocskos zsidó innen vissza Izraelbe.

talján sógor 2014.01.20. 18:25:23

Jajj, ez fájt. Nem tudom, másoknak mi tetszett a posztban, nekem kb. semmi. De a legnagyobb bajom vele az, hogy több helyen állít valótlant.

1. Indulás előtt egy német tanfolyammal visszahoztad a régi tudásod töredékét. Hát, ez vagy sz.rt se ért, vagy egy nyelvzseni vagy. Itt pont azt tapasztalom, hogy legtöbbször szinte tökéletes nyelvtudás, de akcentus hallatán is elhúzzák a szájukat, persze ettől még másnak lehetnek más tapasztalatai.

2. Elhiszem, hogy 578 euróval jöttél Bécsbe, de nagyon érdekelne, hogy honnan kaptál 214 euró segélyt. Rögtön, megérkezésed örömére, ezzel várt az osztrák állam, vagy mire föl? Hálás lennék, ha elárulnád, hol osztogatnak akár csak ennyi pénzt is a habokra.

3. Én még errefelé nem láttam olyat, hogy kaució nélkül lehessen szállást bérelni. A te nevedre szóló, magyar rendszámú öreg autó meg egy röhej, nem biztosíték egy normális gondolkodású bérbeadónak.

4. Ez egyre jobb lesz. A Billából az 5. körben estél ki. Hát, ha otthon 80 000-ért melóztál, akkor bocs, de nem hiszem, hogy itt nyelvtudás nélkül üzletágvezetőnek jelentkeztél volna. Márpedig olyan a világon nincs, hogy egy árufeltöltőt 5 körben tesztelnek.

5. Na, az építkezés hihető történet, mondjuk ha 20 eurót kaptál, akkor elég tréül dolgozhattál (vagy esetleg csak 3-4 órát). Persze nagy csodákat biztosan nem művelhettél, hiszen akkor esetleg visszahívtak volna.

6. "Felfedeztem, hogy sok helyen adnak telefont kétéves előfizetéssel, az első hónapban ingyen, (...). Korlátlan osztrák beszélgetés, net, minden a rendelkezésemre állt, amit rögtön elkezdtem kihasználni, kopjon le az ujjam, hajrá! Félelmetes mennyiséget eltelefonáltam, a rekord egy nap alatt kb. 3200 hirdetés átnézése, és kb. 200 telefon."

Hát komám, ez az, ami úgy hazugság, ahogy van. 2 éves szerződést + telefont CSAK AKKOR adnak, ha van érvényes munkaszerződésed (legalább a két évre, vagy határozatlan munkaidős) ÉS bejelentett osztrák lakcímed (ugye, hogy utolérhető legyél, ha nem fizeted a havidíjat/számlát). És a beszélgetés nem korlátlan, hanem 1000 perc hó + 1000 SMS / hó kb 10 euróért havonta, mondjuk a net az tényleg korlátlan, bizonyos értelemben.

7. A csúcspont pedig ez: "Meg is lett az eredménye, mert segédpincérként kezdtem, felküzdöttem magam és két hónap után pincér lettem. Azóta eltelt még 4 hónap, minden adósságom, kaució ki lett fizetve, sőt vettem egy autót is, amit felújítottam."

Aham. Akkor te menj el lécci Mo-n pénzügyminiszternek, ha egy (segéd)pincéri állásból 6 hónap alatt visszafizettél egy félmillás hitelt (azt írtad, otthon ennyit fettél fel), 3 x 225 eurót (ez ugye a kaució), vettél egy autót, meg még éltél is. Ha ez igaz, akkor te vagy az ország megmentője, te kivezeted a világot is a válságból.

Bocs kedves Norbi, de szerintem nem jött be a kamu-ügynökséged, amivel norvég fúrótornyokba közvetíttél volna palimadarakat borsos ügynöki díjért, ezért inkább azt a mesét próbálod most beadni, hogy Ausztriában mosogatni micsoda biznisz, és te nyilván segítesz mindenkinek, aki munkát keresne.

rezsoatya (törölt) 2014.01.20. 19:07:28

@talján sógor: lehet egy szemelyes(kedo) kerdesem? Ilyenkor te mit erzel? :-)
(amugy a habok az habók... bocs!)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.20. 19:08:04

Tul az elso "power" walking-on. Annyira nem lett power, de ketsegtelenul setaltam :)
A -6 fokot eszre sem lehetett venni.

@London2009:
Nem allitom, hogy ertettem az utolso mondatot ;)

Ha a noveremek nem lennenek ott, valoszinu nem fordulna meg a fejemben a latogatas. Haza mindig szivesen jovunk, meg nyaralasbol is. Ilyet korabban Mo irant nem ereztem, igaz, ott nem volt kialakult eletem/eletunk, sajat otthonom/otthonunk.

@shakti_rom:
Azt mondod?
Ez igy van mar legalabb 20 eve. Nem ertem, de igazan mindegy is, legalabb gyorsan magamhoz terek ebredes utan :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.20. 19:12:13

Tudunk mar valami kozelebbit arrol, hogy mikor kapjuk vissza az avatarokat? ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.20. 19:52:40

Na szóval...

kepkezelo.com/images/oil4m7vt0ztg7uhigax.jpg

Nem vonom kétségbe a poszt igazságtartalmát.
Az emberekről eleve a jót tételezem fel.
Volt már többször hogy gyanús posztot olvastam mégis mindig úgy döntöttem hogy a legjobbat feltételezem és eszerint
írtam a hozzászólásom.
A Hófehérkéről is tudnék egy naszóvalt írni ha itt megjelenne posztként.
Nekem a poszt tetszett.
A hozzászólások alig említik tehát jó.
Nagyon nehéz utat járt be, iszonyú lehetett a bizonytalanság hónapokig.
Én csak további sok sikert tudok neki kívánni.

Úgy látom az egész nap a rasszizmusról szólt.
Szerintem, sem az idegengyűlölet sem a cigánygyűlölet nem rasszizmus.
Ugyanis nem bőrszín alapján, nem rassz alapján történik hanem viselkedés alapján.
A többségnek semmi baja azokkal a cigányokkal akik becsületesen dolgoznak.
Ahogy mondani szokták a cigányokról "nem azért utálom aminek született hanem ami lett belőle".
Már nagyon sokszor kitárgyaltam itt hogy a magyar ember világelső a másik ember legkülönbözőbb indokkal megmagyarázott lenézésében.
Mit eszik, mit néz, mit olvas, hol vásárol, milyen autója van, és mostmár egy közelmúltbeli poszt óta azt is tudjuk hogy beletartozik a sorba hogy hol dolgozik.
A magyar ember specifikus sajátossága hogy a belső világában szigorúbb kasztrendszert állít fel mint a legelmaradottabb indiai faluban volt 200évvel ezelőtt.
A magyar ember osztályoz, szelektál, kasztokba rendez, alá és fölérendeltségi viszonyokat állít fel és ezek szerint ÍTÉL.
Ha a rasszizmus eredeti jelentését átkonvertáljuk mondjuk nem bőrszín hanem BÁRMI szerinti megkülönböztetéssé akkor a magyar ember a legrasszistább a világon.

tableno 2014.01.20. 20:08:50

@diggerdriver: ezt nem azért írom, hogy vitatkozzak veled (bár szerintem amit a magyarokról írsz, az más nemzeteknél is megvan valamennyire), de a rasszizmus definíciója a rassz (elsősorban bőrszín) szerinti diszkrimináció. Van másfajta diszkrimináció is, de azt nem rasszizmusnak hívják (hanem szexizmusnak, homofóbiának, antiszemitizmusnak, stb.). Olyan ez, hogy minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár.

2014.01.20. 20:11:15

Meghibbant a blog.hu, filyamatosan Maxval userid-jai jonnek fel nalam, mknt Fidesznyik Liba, meg hasonlo.
@diggerdriver: a francokat, ez nem csak magyar tulajdonsag.

nosuti 2014.01.20. 20:21:50

@diggerdriver: mintha csak a német főnökömet jellemezted volna :)

2014.01.20. 20:22:13

@Kövérmadár [swe]: valamelyik developer charityben elvallahatna ezt a blog rendberakast
@diggerdriver: amirol irsz, az az elitizmus es sznobizmus. En meg nem talakoztam olyan orszaggal, ahol ne lenne. Igen, a hol vasarolsz es hova jarsz iskolaba

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.20. 20:33:52

@tableno:
Tudom. Azért mondtam hogyha a szót átkonvertálnák BÁRMILYEN megkülönböztetéssé.

gauge 2014.01.20. 20:47:00

A posztolonak respect.
A rasszizmushoz es az angolokhoz: a kollegaim is sajnos ugyanezt a notat fujjak, es amikor megjegyzem, hogy "Jag är en invandrare, akkor jon a de te fizetsz adot stb. nota.

Latcho Rom 2014.01.20. 20:51:25

@charlieharper (UK, de nem London!): Torzsek, csaladok, varosok, nepek, mind-mind hasznal szocialis jeleket, ndszereket, kulonben oskaosz lenne a eletben, s a fejekben is.
irt itt valaki a lengyelekrol, nem rasszistabbak ok, csak butan ki is hangsulyozzak.
Elitizmus neha nem art, az elet rovid, nem lehet minden sudribunkoval cserelgetni az eszmet, mert te is lehujulhetsz
az o csokonyos de ecceru szintjukre :)

2014.01.20. 20:53:06

Most olvasom az unabb tervezetet a segelyek megnyirbalasara.
A Labour angol, matek es IT teszthez akarja kotni a segelyt

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.20. 20:59:08

@gauge:
Jól van, akkor te is szoktad provokálni őket :D

Nekem két bejáratott mondatom van:
"Jag vet att jag är en jävla invandrare"
"Jag är liten och obetydlig så jag får inte tänka"

Ettől a legmarconább kolléga is megértővé válik :)

@shakti_rom:
Jó, hogy mondtad! ;)

Tökfőzelék1 (törölt) 2014.01.20. 20:59:55

mostanában sajnos nincs időm ide írogatni (előléptettek :)), de ez egy akkora orbitális baromság, hogy muszáj valamit szólnom

szerencsére ízekre szedte már vki a posztot, mégpedig
@talján sógor:
teljes mértékben igaza van, eléggé jól ismerem Bécset, gyakran járok ott és ez teljességgel lehetetlen, amit leírt a posztoló
minden ponttal egyetértek!

@rezsoatya(eng): tudod nem örül mindenki bután, zombi módjára minden posztnak és ujjong a legnagyobb butaságoknak is

valaki meg is érti és elgondolkodik azon, hogy miről írt a posztoló, van-e értelme annak, amit leírt és megvalósítható-e

jelzem, hogy ez utóbbi nem te vagy

ui: tudom, hogy az angolszász világban mindennek nagyon kell örülni, a rossz dolgokat nem szabad kimondani, tombol a PC-ség, meg mindenki látszólag happy és rögtön a barátod, aztán pár év után meglepődnek a bevándorlók, hogy mindenki csak a szerepét játszotta a saját érdekeit szem előtt tartva, közben pedig a hátad mögött kibeszélt pont úgy, ahogy veled kibeszélt egy másik kollégát, segítségnél pedig érdekes módon majdnem mindenki eltűnik közülük és azon is meg szoktak lepődni, hogy vannak rasszista angolok is (akkor is, ha nem mondják ki)
éppen ezért szeretem a germánokat, mert ők legalább kimondják, amit gondolnak (nagyrészt) és nem burkolóznak hamis örömmámorba folyton folyvást
úgy érzem, hogy a kommentelők között is elburjánzott az utóbbi időben ez a káros angolszász hozzáállás, hogy nem mernek szólni, ha hülye volt a posztoló, esetleg kihasznál valakit anyagilag és ő maga nem dolgozott meg a magas életminőségért vagy csak simán szerencséje volt a hülyeségei ellenére vagy hazudik a posztban, hogy okosabbnak/ügyesebbnek tüntesse fel magát a valósnál

arra buzdítalak benneteket, hogy merjetek szólni, őszintén írjátok le a gondolataitokat, legyetek nyugodtan kritikusabbak, a legrosszabb, ami történhet, hogy a HA ellenőrzi a hozzászólásaitokat

szerintem amúgy ő is átvette ezt mentalitást, azért tűnik neki túl durvának, nyersnek és gorombának az én modorom, pedig legtöbbször csak arról van szó, hogy nem kertelek feleslegesen, mert az csak viszi az időt és rontja a hatékonyságot, ha pedig mások szerint nincsen igazam, akkor úgyis lehülyéz mindenki, én is átgondolom, hogy nem mondtam-e hülyeséget (ha igen, természetesen beismerem és korrigálni is szoktam), viszont ha szerintem igazam van, akkor kiállok és okosan érvelek az álláspontom mellett

éppen ezért tartom károsnak a moderálást bármilyen fórumon, mert éppen a kritikától lehet fejlődni, minél több a hozzászóló és a nézőpont, annál érdekesebbek és produktívabbak a beszélgetések és esetleg a posztoló, valamint az olvasók is tanulnak valamit belőlük

az indokolatlan dicsérgetések viszont nem visznek sehova

2014.01.20. 21:00:28

@shakti_rom: de ez nem magyar sajatossag. Amit Digger irt, az nem csak a magyarok jellemzoje
"A magyar ember osztályoz, szelektál, kasztokba rendez, alá és fölérendeltségi viszonyokat állít fel és ezek szerint ÍTÉL."

Határátkelő 2014.01.20. 21:02:34

@Tökfőzelék1: Basszus, pedig már éppen gratulálni akartam az előléptetésedhez. Akkor indokolatlanul PC lennék???? Kínzó a dilemma... ;)

Latcho Rom 2014.01.20. 21:05:49

@charlieharper (UK, de nem London!): pont ezt irtam, ahogy kulonbozo nepek felvezetik, esetleg cenzurazzak magukat, mint a draga jo britek, vagy nem, lasd lengyelek, magyarok, az a kulonbseg.

Latcho Rom 2014.01.20. 21:07:27

@Kövérmadár [swe]: osztan...almokra ebredsz, vagy hugyalni kell gyakran, mi a helyzet?

**mimi** 2014.01.20. 21:08:38

Nézzétek el nekem tudatlanságomat. de...mit jelent a PC-ség?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.20. 21:09:32

@Tökfőzelék1:
"arra buzdítalak benneteket, hogy merjetek szólni, őszintén írjátok le a gondolataitokat, legyetek nyugodtan kritikusabbak, a legrosszabb, ami történhet, hogy a HA ellenőrzi a hozzászólásaitokat"

Te akartad... gratulálok az előléptetésedhez! 8)

Quercus a favágó 2014.01.20. 21:11:20

@**mimi**:

Amikor úgy beszélsz, hogy megtapsolnak érte. Vagyis nem azt mondod amit gondolsz, hanem azt amit elvárnak tőled.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.20. 21:12:38

@shakti_rom:
Egyik sem.
Álmodni nagyon ritkán szoktam (vagy csak nem emlékszem rájuk). Semmi külöösebb oka nincsen az ébredésnek, egyszerűen kinyílik a szemem. Aztán pár perc és visszaalszom.

@**mimi**:
Politikai Korrektség, amikor nem mondjuk, hogy néger, mert az bántó lehet.
Erre mondja egy kollégám (svéd), hogy azért mondja, hogy "nigger", mert a "svart" (fekete) nem PC :) Nem mintha a nigger az lenne :D

Quercus a favágó 2014.01.20. 21:13:47

@Tökfőzelék1:

Előléptettek? Dögöljek meg, azt hittem eddig, fölötted már csak a Jó Isten van....... Csak nem.... Uram Atyám!!!!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.20. 21:14:29

@shakti_rom:
Jah... hülye! :D
Fele annyi vagyok, mint te... nincs vizelettartási problémám vagy prosztata megnagyobbodásom :D
Nekem még nem kezdtek bele az utolsó nótámba ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.20. 21:15:56

@QUERCUS:
A jóisten alatta van. Egy olyan nő, mint Tökfőzelék nem adja át az irányítást, lovagolni szeret (és közben bőszen sarkantyúz... vagy ilyen esetben farkantyúzásnak hívják?)

Quercus a favágó 2014.01.20. 21:17:43

@Kövérmadár [swe]:

Akkor viszont nem tudja:
"Habár fölül a gálya, alul víznek árja, azért a víz az úr"

2014.01.20. 21:17:58

Nekem Tokfozelek megmyilvaulasai a "guilty pleasure" kategoria
Feldobja a kommenteket

2014.01.20. 21:21:01

Nem masolom be az egeszet, csak az elejet, news.sky.com-on a politics alatt

Jobless immigrants will be denied housing benefit under Government plans to tackle immigration and prevent the welfare system from being exploited.

Home Secretary Theresa May and Work and Pensions Secretary Iain Duncan Smith said the move would come into force from April.

It follows legislation rushed through Parliament to prevent migrants from claiming out-of-work benefits until they have been in Britain for three months.

Meanwhile, in her first major speech as shadow work and pensions secretary, Rachel Reeves will later outline Labour plans to strip benefits from unemployed people who lack basic English, maths and IT skills unless they take up training.

Speaking on Sky News Mr Duncan Smith said: "These are strong measures to make sure that British taxpayers don't subsidise people who want to do a bit of benefit tourism."

He said that the Government had introduced rules so that from January 1 this year immigrant would not be able to claim out-of-work benefits until they had been living in the UK for three months.

Building on this he said that from April 1 the Government would be removing entitlement to housing benefit altogether for this group.

He added that EU migrants would only be able to claim jobseekers' allowance for six months but would then have to leave the country.

Mr Ducan Smith highlighted figures showing the number of Britons in jobs fell by 413,000 between 2005 and 2010, while the number of working foreigners increased by 736,000.

morsels (törölt) 2014.01.20. 21:21:24

Most olvastam :-)

"A zosztrákok két dologra büszkék: 1) hogy Beethovenböl osztrákot csináltak, 2) meg hogy Hitlerböl németet..."

**mimi** 2014.01.20. 21:24:39

@Kövérmadár [swe]:
áááááááááá...így már világos a PC :)

Latcho Rom 2014.01.20. 21:25:25

@Kövérmadár [swe]: Kopp-kopp minden muxik, pont ezert csodalkoztam hogy egy ilyen fiatal takonynak mint te miert vannak alvas problemai, hacsak nem lelki erdetuek. Az meg meg ugye nem lehet, hisz egy tokos csavo vagy :))

Latcho Rom 2014.01.20. 21:26:38

Lisztbol meg magyar repteret.

Quercus a favágó 2014.01.20. 21:32:02

@Kövérmadár [swe]:

Nem baj madár! Ha minden kötél szakad, elmehetsz éjjeli őrnek. Ők is így csinálják. Fölébrednek,kinyílik a szemük, szétnéznek, aztán pár perc múlva újra alszanak.

tableno 2014.01.20. 21:33:45

@Tökfőzelék1: ha már őszinteség: én például nem hogy azt nem hiszem el, hogy előléptettek, de azt sem hogy egyáltalán létezel. ;-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.20. 21:34:51

@**mimi**:
A másik tippem a personal computer rövidítése volt...
"Ha személyi számítógép akarok lenni, akkor azt mondom: roma" Ízlelgetem, ízlelgetem, de valahogy csak nem látom az értelmét :)

@shakti_rom:
Jajj, nem kell itt az oltogatás, nagyfater ;)
Te is tökös vagy, én is tökös vagyok. A különbség csak a tökeink távolsága a talajszinttől... de ebben is vezetsz, nincs mit tenni, meghajlok nagyságod előtt! ;D

Te kis butus! Repülőteret cemetből csinálnak... lisztől kenyeret sütnek! Áhh...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.20. 21:35:54

@QUERCUS:
Lehet, hogy valóban egy éjjeliőr veszett el bennem :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.20. 21:37:03

@Tökfőzelék1: csak egyszer ne legyél simulékony, és máris rádsütik, hogy nem tudsz jót mondani...
csak figyelj.

tableno 2014.01.20. 21:38:24

@Babette_: ááá, olyan nincs, hogy Töki ne lenne simulékony!

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.20. 21:39:49

@tableno: nem is őróla beszéltem, hanem magamról. a minap megtalált valami liba. épp csak azt nem mondta ki, hogy nem vagyok szívesen látott vendég itt.

2014.01.20. 21:41:43

@Babette_: black hair ladyrol beszelsz?
@tableno: ilyen karaktert kitalalni nem lehet. Letezik

Latcho Rom 2014.01.20. 21:43:50

@Kövérmadár [swe]: Mint ejjelior meg behozhatsz a sok uldogelessel ;-)))

Quercus a favágó 2014.01.20. 21:46:26

@Kövérmadár [swe]:

Tudod mi a jó az öregségben? Hogy már nem hallhatunk meg fiatalon.

tableno 2014.01.20. 21:49:34

@charlieharper (UK, de nem London!): hát te jobban otthon vagy investment banker körökben, de nekem inkább egy remekbeszabott paródiának tűnik... :)

morsels (törölt) 2014.01.20. 21:55:05

@charlieharper (UK, de nem London!):
Ja. El tudom kepzelni, hogy mikor 'roadshowra' mennek, akkor milyen oszintek, meg kerteles nelkuliek.

:-)

tableno 2014.01.20. 21:55:16

@Babette_: én általában kifejezetten élvezem, ha valaki megpróbál beszólogatni nekem. Akkor lehet "párbajozni", hogy ki tud szellemesebb sértéseket vágni a másik fejéhez, persze nem anyázásra gondolok, hanem vicces alázásra, hogy a közönséget is szórakoztassuk. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.20. 21:55:49

@charlieharper (UK, de nem London!):
Ok te ismered az angolokat meg még néhány nációt rendben van.
De egy angol kialakít valakiről véleményt az alapján hogy mit eszik?
Milyen autója van?
Egy raktári melósra monda azt hogy agyhalott zombi?

tableno 2014.01.20. 21:57:23

@diggerdriver: a sznob eredetileg angol kifejezés...

M. Péter 2014.01.20. 21:57:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Mulatt kubai barátom szerint a mulattokon belül is volt "haladó" meg "visszamaradott". Lehet találgatni, hogy melyik volt a világosabb és melyik a sötétebb bőrű.

Latcho Rom 2014.01.20. 22:00:02

@diggerdriver: te meg minek orulsz hereservbajnok? :-)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.20. 22:00:57

@Tökfőzelék1:
Isten óvja azt aki alattad van.
Bármilyen értelemben:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Quercus a favágó 2014.01.20. 22:02:02

@shakti_rom:

Minek örül,minek örül. Annak, hogy szeretik a nők.Mert már olyan öreg, hogy nem tud nekik fájdalmat okozni.

2014.01.20. 22:02:43

@diggerdriver:
De egy angol kialakít valakiről véleményt az alapján hogy mit eszik? - Igen, sot, hogy hol vasarolja az etelt. Credit crunch bejovetekor a cikkezes ment, hogy a frissen elbocsatottaknak tul ciki az Asaba/Icelandbe vasarolni. Hogy ne tudjak meg a szomszedok a Waitrose-os szatyrokkal jarnak es olyankor a kocsibol kipakolaskor a szomszed nem tudja meg, hogy valojaban egy olcsobb kozertben volt*
Milyen autója van? - Igen, miazhogy!
Egy raktári melósra monda azt hogy agyhalott zombi? - Nem, ilyet meg nem lattam

Viszont, hogy hova jart iskolaba, az nagyonis szamit

*nem UKban eloknek, az Asda es az Iceland a nagyon olcso kozert. A Waitrose draga, szeles folyosokkal benne, nem utkozok ossze a kocsival bent a kozerten belul.

Latcho Rom 2014.01.20. 22:03:24

@QUERCUS: Igy van. Penze se sok, abszolut csikk magnet :-))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.20. 22:03:51

@Kövérmadár [swe]:
Most arra utaltál hogy olyan daliás termetű hogy kivont karddal rohangál a szőnyeg alatt?
A talaj menti fagy megcsípi a fülét?
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Latcho Rom 2014.01.20. 22:04:56

@charlieharper (UK, de nem London!): Keverednek nalatok a feketek, szortirozzak egymast aszerint hogy kinek feherebb a bore, mint az amerikai feketek?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.20. 22:05:48

@charlieharper (UK, de nem London!):
Ja HA folytat párbeszédet saját magával.
Ha én lennék a bloggazda tuti hogy itt lennék valami agyament karakterrel.

Quercus a favágó 2014.01.20. 22:06:19

@charlieharper (UK, de nem London!):

"nem utkozok ossze a kocsival bent a kozerten belul."

Azért ez már túlzás egy kicsit. Kocsival mentek be a boltba vásárolni. A parkoló minek van?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.20. 22:09:17

@tableno:
Nnna végre egy elvtárs.
Ugye milyen jó az?
Finoman elküldeni a picsába?
Nem azt mondani neki hogy egy fasz vagy hanem hogy olyan merev vagy mint én húsz évesen.
:))))))))))))))))))))))))

Latcho Rom 2014.01.20. 22:10:20

@diggerdriver: " lennék valami agyament karakterrel. "

Lennél??? :-)))))))))))))))))

2014.01.20. 22:10:26

@QUERCUS: ok, ok, tudod mire gondolok, na. A bevasarlokocsira

Visszaterve az elitizmus/kasztosodasra, a legelkepesztobb formajat a Tavol-Keleten lattam. Talan Tableno-san tudna rola tobbet.
Az hogy, emailben megszolits valakit, mar kulon hosszu procedura. A nevjegy meg attol fuggoen fenyezett es csillogo, hogy a cegnel az illeto milyen rangban van.

@shakti_rom: nem vettem eszre, de nem igazan figyelem. A mi reszunkon inkabb asian van (UKben az "asian" az ex-India; bagladesh, pakisztan es jelenlegi india)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.20. 22:11:14

@QUERCUS:
Így van. A múltkor mikor az orvos mondta hogy mutassam meg a nemiszervem kiöltöttem a nyelvem.

2014.01.20. 22:11:28

@morsels: penznel mindenki kemenyen odakerdez. Nincs nagyon PC

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.20. 22:13:05

@charlieharper (UK, de nem London!):
Na megint megtudtam valami újat.
Ezt nem gondoltam volna.

Quercus a favágó 2014.01.20. 22:14:00

@charlieharper (UK, de nem London!):

" A nevjegy meg attol fuggoen fenyezett es csillogo, hogy a cegnel az illeto milyen rangban van."

Szerintem a seggével ugyan ez a helyzet.

2014.01.20. 22:14:05

@shakti_rom: mi pontosan a kerdes? Nem tudom pontosan mire vonatkozik

Latcho Rom 2014.01.20. 22:15:05

@tableno: Latinbol.
Sine nobilitate, azaz nemesseg nekuli, ujgazdag, uborkafas, alapok(nemesseg nelkuli).

Latcho Rom 2014.01.20. 22:16:05

@charlieharper (UK, de nem London!): Hogy az azsiai szomszedok, s a negyed ahol eltek, felso vagy middle class. Mar ha nem titok...

2014.01.20. 22:17:14

@QUERCUS: ahh, kulon wc van rangnak megfeleloen Sing-ben, Japanban es Koreaban. Erdekes modon Hong Kongban nem volt kulon wc a munkahelyen, minden rangunak egytipusu volt. Lehet, hogy tul mely ott a brit orokseg

2014.01.20. 22:17:49

@shakti_rom: attol fugg, hogy definialod

Latcho Rom 2014.01.20. 22:19:21

@charlieharper (UK, de nem London!): nem ismerem a del-afrikai definiciokat. Ok..legyenek professionals, orvos, ugyved, mernok, penzugyesek.

Latcho Rom 2014.01.20. 22:22:29

@shakti_rom: ..@Határátkelő: Valszeg csak egy hard returnot kene tenned az avatar es a hozzaszolasok koze, ha engedi a config.

Latcho Rom 2014.01.20. 22:23:41

@shakti_rom: Vagy a hozzaszolast: justify to the top, not to the middle.

blackhairlady 2014.01.20. 22:27:38

@**mimi**: En egyszer megkerdeztem, es Baratusz ugy kioktatott, hogy mi az hogy nem tudom, hisz az USAban elek mar 3 eve, teljesen elszegyelltem magam:)))))
Nem irom le, mert gondolom mostanra mar sokan felvilagositottak:)

2014.01.20. 22:27:49

@shakti_rom: jaah, ha SA-t kerdezed, ahol anyosekmvannak, ott gyakorlatilag csak feherek vannak, foleg portugalok es burok.

tableno 2014.01.20. 22:28:13

@shakti_rom: tudom, de először az angolok használták, mégpedig az elit public schoolokban a nem nemesi származású diákok megkülönböztetésére.

blackhairlady 2014.01.20. 22:34:09

@Tökfőzelék1: Igazad van abban, hogy merjuk kimondani ha valami nem tetszik, nem ertunk egyet. No de te nem kimondod sokszor amit gondolsz hanem kihanyod. Szerintem az inteligencia resze az is, hogy legyen vitakulturank. Hogyha bantoan (nem nyersen, bantoan) fogalmazol azzal egyszeruen megfojtod a vitat, mert anyazasba fullad, vagy egyszeruen abba marad, es pont a lenyeg veszik el, hogy a vita soran megismerjuk egymas allaspontjat es esetleg revidialjuk azt ha az ervek meggyoztek bennunket.
Amugy tenyleg gratulalok az eloleptetesedhez.:)

Latcho Rom 2014.01.20. 22:37:03

@tableno: Hasznaltak a magyarok is, megtalalod Jokainal, Aranynal is. A sznob rovidites valoban az angoloké.

blackhairlady 2014.01.20. 22:39:15

@Babette_: Nem vagyok liba, es nem talaltalak meg. Nem irtam bantoan, csak megkerdeztem, hogy miert vagy mindig mindenkivel ellenseges. Erre kozolted, hogy szalljak le rolad, En megtettem, erre te most ujbol felhozod a temat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.20. 22:40:09

@shakti_rom:
....meg a családi címeredben
:)))))))))))))))))))))))))))

2014.01.20. 22:43:34

@shakti_rom: van nalunk minden, orvos, penzugyes, farmer, Partner, amit akarsz. Nagy a szoras. Nincs viszont filmszinesz vagy enekes, semmi ilyen milliardos hiresseg, viszont egy bizonyos TVbol ismert mesterszakacsnak tolunk nem messze van egy maganlakja :)
UKben a farmerek gazdagnak szamitanak. Ha itt azt mindod, hogy farmer vagy folddel, akkor mindenki egy jolszitualt, muvelt embert kepzel. A helyi farmernal szoktunk neha madarra loni es idonkemt beallit hozzank egy facannal. Szerencsere meg megcsinalja elotte a tollazast, mert azt nem tudom hogyan kell.

Latcho Rom 2014.01.20. 22:53:22

@charlieharper (UK, de nem London!):

"UKben a farmerek gazdagnak szamitanak. "
Nalunk nem. Bar ez is valtozik, az uj, fiatal, organicfarmer hipszterek mas kategoria mint a nyugati gabonafarmerek, vagy az itteni tejesek. Nagy penz nincs benne a fiataloknak sem, inkabb az eletmod dominal..

tableno 2014.01.20. 22:57:21

@charlieharper (UK, de nem London!): a japán nyelvben legalább öt szó van arra, hogy "én". Attól függ, hogy melyiket kell használnod a beszélgetésben, hogy milyen a rangbéli viszony közted és a beszélgetőpartnered között. A "magabiztosabb" változatokat ráadásul csak férfiak használhatják.

2014.01.20. 23:00:52

@tableno: nekem az a kornyek fullasztoan hierarchikus tarsadalom, amivel egyuttjar az elittizmus.

NIKI LAURA 2014.01.20. 23:03:01

Szinte hihetetlen!
Hogy juthat el egy magyar(nem roman,bulgar,russki,szerb)egy ilyen szintre,ahol se kaja,es kocsiba kell aludni!

Az a vagany,hogy ezt nem pesten,hanem becsbe csinalja?
Itthon nincs olyan allas,amibol a kaja + occso szallas kijonne?
vagy aki itthon is balfasz,az mindenhol Az !?

2014.01.20. 23:03:12

@shakti_rom: itt government subsidy megy

2014.01.20. 23:04:15

@tableno: a heberben meg vagy 6 vagy 7 (nem emlekszem pontosan) szo van arra, higy I-ten

Latcho Rom 2014.01.20. 23:13:11

@charlieharper (UK, de nem London!): Itt is kapnak - kulonosen ha aszalyok sujtjak oket. De gazdag farmerkrol nem tudok, talan akik marhakat tenyesztenek...Kaszkador bacsi errol biztosan tobbet tud.

2014.01.20. 23:23:45

A poszt cuki, a rasszistakabritek/PCgonemad vita is erdekes, en csak annyit tennek hozza, hogy szerintem ennek a konfliktusnak az az egyik magja, hogy angolszasz kultura sokkal inkabb az illemet tartja fontosnak, es azt, hogy kivulrol minden OK legyen, mint a tobbi nyugati kultura. Eppen ezert a "masok" nagyon sokaig nem igazan fertek ebbe bele. Viszont emiatt a kulso kenyszeredes miatt szerintem az angolszaszok sokkal szofogadobbak, vagyis jobban betartja a mainstream "iranyitast" a tobbi nyugati kulturahoz kepest, es ha egyszer eldontik, hogy PC-n beszelunk, akkor ugy lesz, ezert erezheto a valtozas az attitudokon is a nehany evtizeddel ezelottihez kepest. Viszont ez egy eleg gyors es eroltetett valtas volt a korabbi allapotokhoz kepest, meg a par evtizede a gyerekmondokakban voltak mindenfele gunyolasok mindenfele rasszok es fogyatekossagok irant, ahhoz kepest par honapja mar a "mental" mint melleknev betiltasarol cikkezett a sajto, mert serti a psziches betegek onerzetet. Szoval ez a par evtizedes irany valtas egy csomo embernek termeszetellenesen hat, foleg az idosek kozott akik emlekeznek ra, hogy milyen volt a PC kultura elott, es az UKIP ezert nepszeru, es a kelet-europai ellenesseg szerintem ennek a hozzaallasnak az egyik kituremkedese, mert a kelet-europaiak, es az altaluk bevitt valtozasok is ennek a felulrol kenyszeredett befogadasnak az eredmenye.

A kontinentalis nyugaton nekunk itt tobb szomszedunk van, tobb volt szerintem a keveredes es a ki-be vandorlas elfogadottabb volt, es a kulonbozoseg se volt annyira megbelyegezve (a nacikat leszamitva de az felulrol iranyitott agymosas volt es rovid ideig tartott hala istennek), ill. a szabadsag fontosabb mint az illem, ezert nem erzik ugy, hogy a kelletenel PC-bbnek kene lenniuk, viszont ettol kicsit rasszistabbnak/xenofobnak is tunhetnek mint az angolszaszok es gyakrabban ugy is viselkednek, pl a francia vagy akar a holland sajtoban v muveszetben sokkal durvabb dolgokat mondanak ki szerintem, velemenykent, mint amit a britek valaha megengednenek maguknak, viszont nem is csinalnak belole ugyet (mig a brit sajto tuti ket hetig irna akarmilyen megjegyzesrol). Szoval roviden, az egyik szabad de ez azzal jar, hogy durvabb, a masik visszafogja magat, viszont ez azzal jar hogy frusztralja magat. :D Szoval ez most nem itelet, nem tudom melyik a jobb v rosszabb, ez egyszeruen csak megfigyeles :D

Nem tudom, ertheto-e, nem akartam ilyen hosszas eszmefuttatast, de mar olvasgattam egy ideje ezt a britek kontra kelet-europai mumussagot, talan HA poszt is volt rola mar nem is egyszer meg ide linkelitek a cikket meg beszelgettek rola.... szovalhat nekem ez az elmeletem rola, en igy latom. :D

Latcho Rom 2014.01.20. 23:32:53

@mojyo: Ertheto, s ez a mai "leg" poszt. Irhatnal surubben is :)

tableno 2014.01.20. 23:41:13

@mojyo: mindig is mondtam, hogy az angolok Európa japánjai! :)

Norbáj 2014.01.21. 00:11:46

@NIKI LAURA:
Szia!
Egyszerű a válaszom, miért is jutottam el oda, hogy akár még a kocsiban alvásra is hajlandó lettem volna. Az pedig az, hogy hiába van 3szakmám -mert munka mellett is tovább tanultam- nem lehet igazából érvényesülni, és a társadalom egy olyan szinten van jelenleg, ahol az a napi rutin, hogy hátbaszúrjuk a másikat, és sajnos nagyon sok embernél ez okoz örömöt, és ez Magyarország 2013-ban (mivel akkorról vannak tapasztalataim utoljára).
Így én nem akartam tovább élni, ezt bárminek lehet nevezni, de életnek nem.
Bocsáss meg, de én bárhol is állítottam, hogy ez vagány? Vagy szerinted azért dobtam fel a történetet, mert attól vagányabb, és ezáltal elégedettebb leszek?! Segítek, nem, ez csak példa arra, ha valaki el akar érni valamit, akkor kellő kitartással sikerülhet, tehát egy ösztönző levélnek szántam, viszont hazugság nélkül, hogy mindenki lássa, azért nem veszélytelen.
Szóval lehet van olyan állás, amiből meg lehet élni, csak próbáld megszerezni, ja, és akkor ne beszéljünk a jövődről, barát, család, ilyenek...
Ha valakit balfasznak tartasz, mert felismeri, hogy rossz irányba tart az élete, és ezért meg akarja változtatni azt, akkor sajnos nálad is problémák vannak.
Viszont én ennyivel itt is lezárnám a beszélgetést, mert úgy érzem felesleges többet erről írnom.
Voltak, akik megértették, és átérezték a történetem, köszönöm nekik ezúton a kedves szavakat.

auntbessi 2014.01.21. 00:11:51

@diggerdriver: nem, ezt nem illik mondani, viszont amikor nem latja a melos egy olyan grimaszt fog elereszteni, mint ha a traktoros gatyadban mennel be az Andrassyn a Gucci boltba
kiveve persze, ha te asod neki az alapot, akkor joban fog veled lenni, addig...

Norbáj 2014.01.21. 00:12:03

@talján sógor:
Kedves Talján!
Tudod én ismerem a fajtádat, már a leveledből azonnal le lehet szűrni, hogy te a külföld szót, még szótárból sem ismered, máskülönben nem írnál ekkora orbitális baromságokat.
Válasz helyett, mert feleslegesnek tartom, inkább küldök neked, kedves troll barátom egy videót, mi is a megoldás a problémádra:www.youtube.com/watch?v=AArr8gObS3A&feature=youtube_gdata_player

sdani 2014.01.21. 00:12:08

@www.aonang.hu (TH): "Minden sikeres férfi mögött áll egy nő"
Szerintem az okozza a legnagyobb félreértést, hogy azt az apróságot elhallgatják, hogy nemcsak a sikeres, hanem a sikertelen férfi mögött is áll egy nő... :D

Tökfőzelék1 (törölt) 2014.01.21. 00:12:14

@Határátkelő: szerintem félreértelmezted a politikai korrektség fogalmát vagy csak nem figyeltél és tévesen használtad

semmi baj, segítek: de.wikipedia.org/wiki/Politische_Korrektheit

talján sógor 2014.01.21. 00:12:20

@rezsoatya(eng):

én csak azt érzem, hogy több ponton nem mondott igazat a posztoló. Bocs, hogy ezt elmondtam, de ha te úgy látod jobbnak, akkor elmegyek a sarokba pityeregni.

@diggerdriver: Tiszteletben tartom a véleményed, de nem hiszem, hogy egy poszt attól jó, hogy alig szólnak róla a kommentek...

Shanarey 2014.01.21. 00:24:24

@Norbáj:

Én inkább egy linket kérnék ahhoz a csodálatos telefon előfizetési lehetőséghez, amely okán annyit tudtál ingyen telefonálni.

Latcho Rom 2014.01.21. 00:37:59

@Shanarey(SCO): 45 evesen nincs penzed telefonra..
Na te valoban rabasztal skociara, reszvetem.

2014.01.21. 00:52:04

@charlieharper (UK, de nem London!): 'A Labour angol, matek es IT teszthez akarja kotni a segelyt'

Huha. Mi lesz azzal a rengeteg angol munkanelkulivel akik nem mennek at a teszten - deportaljak oket Romaniaba??

2014.01.21. 01:25:50

@tableno:
Latod, ezert hianyolom Hagymat:) Jo kis "punching bag" volt:)
@shakti_rom:
Ne bacsizz kerlek, erre az egyre erzekeny vagyok:) Az itteni farmerok altalaban nagyon tehetosek. A High River-i kozepiskolanal vezetett el az utam nap mint nap amikor meg dolgoztam, lattam a farmerok 16-18 eves gyerekeit kijonni az iskolanap vegen, legtobb vadiuj pick up truckkal: 40-60 ezer dollaros Toyota Tundra, GMC Sierra, stb. 16 eves lanyok is ilyenekkel jarnak.

Shanarey 2014.01.21. 01:26:51

@shakti_rom:

Nem tudom milyen tudat módosítót használsz de ha már a hatása alatt állsz, inkább ne kommentelj.
Neked, tegnap is sikerült többször mellényúlni.

Mi a rossebnek kellene nekem Skóciában osztrák előfizetés?
Van itt nekem kettő mobilszámom, és megvan még az otthoni mobil számom is.

Részemről csak érdekelne hogy is van ez, mert itt is van ilyen de nem olyan egyszerűen, havi 20 fontos előfizetéssel, és persze kellenek hozzá igazolások hogy az illető tudja is fizetni.

Norbáj 2014.01.21. 02:27:41

@Shanarey(SCO):
Ama csodálatos előfizetés nem bonyolult, bár inkább írtam egy következő posztot a trolloknak. Ha érdekel, akkor figyelmedbe ajánlom pl. az A1, T-Mobile osztrák oldalát, na ott mindent megtalálsz erre vonatkozólag. Természetesen németül nem árt tudni ezekhez. Ha figylemesen olvasol, semmi sem ingyenes, csak az első hónapban nem kell fizetni érte. Egyébként 3dolog kell, Personalausweis, österreichische Bankommatkarte, Meldezettel.
Ezt rühellem a magyarokban -hamár írok- hogyha valaki őszintén leírja, ami megtörtént vele, akkor jönnek az irígykedők, meg a trollok, meg a sok idóta a baromságaival, mert ők a kib..ott okosok, na persze, gratula nekik...

Latcho Rom 2014.01.21. 03:48:58

@Cascabel: maybe just for the show. monthly payements..does it means wealth? nem feltetlenul

rezsoatya (törölt) 2014.01.21. 05:21:06

@Shanarey(SCO): (anno) ket honapja eltem az UK-ban es epp Skociaban. A T-mobile-nal kotottem szerzodest, bankkartya kellett mindossze, hozza a cimet bemondasra elfogadtak, nem kellett semmi igazolas. Unlimited hivas az osszes UK szamra, unlimited SMS, es internethasznalat. Es ingyen hozzam vagtak egy Galaxy 2-t. Es az elso honap vegetol kellett fizetni a havidijat. Miert ne lehetne Ausztriaban is hasonlo csomag?
@talján sógor: ne menj pityeregni, nem bantottalak, csak a lelkivilagodat elkepzelem, ahogy egy posztot elolvasva pontrol pontra azt nezed, mibe lehet belekotni... ez olyan magyar... :-P
Tokfozelek, Niki Laura hozzaszolasaira pedig nem is reagalok, @Norbáj: szerintem Te is hagyd oket a francba, nem ernek annyit!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.21. 05:47:00

@diggerdriver: Úristen, de gyönyörű...nincs még több kép róla?
Ilyen szépet a természet csak a jókedvében tud alkotni. :P

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.21. 06:55:33

@QUERCUS:
Es tudod mi a rossz benne? Ketto is van:
1) en meg lehetek oreg, shakti viszont mar sosem lesz fiatal;
2) en meg meghalhatok szex kozben ;)

@diggerdriver:
Pontosan! :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.21. 07:49:36

@rezsoatya(eng):
Így van Fater.
Ha top upos még bankszámla sem kell.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.21. 07:56:24

@M. Péter:

Így van.

Külön vicces dolog, hogy a kommunizmus előtt TÖBB nem-fehér volt a hatalomban, mint a kommunizmus alatt. Batista mulatt volt, világos mulatt, míg a Castro-család hófehér.

tableno 2014.01.21. 08:13:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: ez nem lep meg, hiszen az oroszoknál rasszistább nép kevés van...

2014.01.21. 08:19:37

@Mirjam2: elkuldik oket valami "skills course"-ra. Lehet, hogy keverem es ez a skills course Theresa May agyszulemeny

tableno 2014.01.21. 08:22:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: hát Castroékat ők tartották hatalomban pár évtizedig, nem? A kubai kommunizmust is nagyrészt a szovjetekről mintázták.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.21. 09:12:50

@tableno:

Nem, nem így volt. A kubai kommunizmus mindigis független volt a szovjetektől. Ezért is nem bukott meg a szovjet bukással egyszerre.

2014.01.21. 09:21:44

Aham értem. Tehát a posztolónak nem volt piacképes tudása, ezért pfujj Magyarország, milyen köcsög itt mindenki, na megy nettó 80-at kap... Kiment oda, ahol móka és vidámság az élet, mert mindenki Teletubbi, és a szaktudást nem igénylő munkával hajj de szép a világ...

Jobb szeretem azt olvasni, amikor valaki itthon is meg tud állni a lábán, kimegy és odakint is. Szakmailag képzett és nem mosogatófiúnak/felszolgálónak/pizzasütőnek/mekisnek menekül ki.

Behajtó70 2014.01.21. 09:21:57

@Kövérmadár [swe]: ahogy meg en latom: A svedek mindenkit leneznek, a bevandorlo csak here, azert van , hogy valaki a szar munkat is elvegezze! Csak jo a sved marketing, pedig az egyik legrasszistabb nep. Emellett Stockholmban siman virit az ut mellett a gizgaz, pl a legdurvabb allergetikus novenyek, kosz van, tomeg van, es gyakorlatilag nem erzi magat otthon az ember. Pl Londonban nem ereztem magam kulfoldinek, Stockholbol meg azt se tudtam hogy menekuljek.

nyuszigonosz 2014.01.21. 09:31:04

@Norbáj: Nos, egy érdekes írás a tiéd.
Hollywood köszön belöle.
MIkor minden ajtó becsapódott és az ég is elszürkült feletted, fogtad az öreg négykereküt meg a hamuban sült pogácsát és nekiindultál a világnak. Megváltani saját magadat.
Éheztél is, meg a lelked is fázott, de mindezen sikerült tültenned magad, mert emlékeidben élt egy hölgy kedves mosolya.
Mindent megtettél, kicsavartad magadból az energia utolsó citromcseppét is, és egyszeribe megváltozott a világ körülötted: a csoda megtörtént! Eltüntek a felhök az égröl, elöször csak óvatosan, de elért a napsugár téged is, felmelegítette a lelked és
mára már biztos léptekkel haladsz a fény felé.
Ha így igaz, így igaz.
Nézd, én nem cáfolom, hogy ilyen is van/lehet, mint a te történeted.
Részletkérdések ugyan maradnak az olvasóban, és ezért is kérdik meg.
Nem az a troll, aki kérdez töled valamit.

Norbáj 2014.01.21. 10:10:25

@nyuszigonosz/D/
Az nem gond, ha megvan valakinek a véleménye, nem is baj, ha valakinek nem tetszik, viszont annál inkább gond nekem, ha valaki/k elkezdenek magyarkodni. Mit is jelent ez? Ha valaki erőfeszítést tesz, hogy jobb legyen az élete, az vagy ok, vagy pedig lehülyézik, viszont az igazi csavar akkor jön, amikor el is ér valamit. Mert akkor szétcincálják az embert minden gondolkodás nélkül, és nem a józan ész hataráin belül, hanem előtör a jó magyar irígység.
Pl. Tarjánnál, mert azt írja, hogy kaució nélkül találtam szállást, ez a mondat mutatja a helyzet komolyságát, és égetően kiérződik, hogy mire megy ki a játék.
Kérdezni lehet, de ne hozzuk a bunkó, szarozós formát! Meg eleve levelet úgy kezdeni, hogy hazug vagyok, meg balfasz, ilyenkor csak megerősítve érzem magam, hogy eljöttem Magyarországról.
@HUN_Sector:
A piacképes tudásom megvolt, elboldogultam otthon, nehezen, de ment, viszont ismét a kedvenc szavam a magyarkodás, amikor a munkahelyen mennek a pletykák, meg ő 10Ft-al többet kapott, akkor k...ja a főnököt, meg egymás hátbaszúrása, hogy érvényesülni tudjon a semmire, pedig egy hajóban evezünk, akkor miért nem tudjuk támogatni egymást, vagy kicsit jobbá tenni a másik napját?!
Miért kell tipikus magyarnak lenni, széthúzni, és értéktelen, bunkó, senkiházi köcsögöknek lenni?!
Ezt nem bírtam, ezt írtam le, mert sajnos hányok a saját nemzetem viselkedésétől, én nem tudok ezzel azonosulni! Aztán lehet ezért is szídni, ide lőjjetek!
Lehet engem anyázni, de Kedves Magyarország ideje felébredni!
@rezsoatya(eng):
Igazad van, teljesen, csak ritka hülye ember vagyok, mert még vannak érzéseim, amit nem tudott kiölni belőlem ez az ország, és bántott a dolog, hogy ennyit ér a szavam, de igazad van, én befejeztem, értelmetlen tovább erről írnom. Ha valaki értelmesen is tud kérdezni, arra válaszolok, de az anyád, meg a hazug szarozósra nem kívánok több karaktert pazarolni.

tableno 2014.01.21. 10:16:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: a frászt volt független. Évi több milliárd dollár "baráti" segélyt kaptak. Össze is omlott a gazdaságuk a 90-es évek elején.

DieNanny CH 2014.01.21. 10:22:16

@charlieharper (UK, de nem London!):

Egy időben jártam az ausztriai Oberwaltersdorf Fontana lakóparkjába talarítani (ez egy luxuslakópark) egy orosz milliomoshoz, és a felesége megkért, hogy ne az emeleti mosdót használjam, hanem a földszintit... Khm. Kicsit néztem...

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.21. 10:28:41

@tableno:

Önállóan jutottak hatalomra. A szovjet segítség későbbi volt. Most is hatalmon vannak, szovjetek nélkül is. S a szovjetekkel a viszonyuk szövetség volt, nem csatlósi viszony, mint a magyar eset.

tableno 2014.01.21. 10:38:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: tudom, hogy önállóan jutottak hatalomra. Tudom, hogy most is hatalmon vannak (most épp venezuelai pénzből). De a szovjetek nélkül nem tudták volna kihúzni az egész hidegháborút az USA-tól 100 kilóméterre. És de, ugyanúgy csatlósok voltak, csak ők önként, mi meg nem.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.21. 10:44:54

@tableno:

Hányszor mondott ellen Kádár a mindenkori szovjet vezetésnek? Soha.

Hányszor mondott ellen Castro a mindenkori szovjet vezetésnek? Sokszor.

nyuszigonosz 2014.01.21. 11:02:33

@DieNanny [SZ,CH]: Mert a személyzet nem használja/ használhatja a család vécéjét.
Arra van - általában a bejárathoz közel - egy vendég vécé. :-))

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.21. 11:05:28

@tableno:

Az angolai bevatkozás. Nicaragua. Atomfegyver Kubában. Kultúrpolitika. Szöuli olimpia.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.21. 11:13:14

@Behajtó70:
Stockholmban en sem elnek, de igazabol egyetlen 8-10e fonel nagyobb varosban sem. Kell a fenenek a sok ember. Inkabb videk es autozas.

Tehat szar munkanak szamit a mernok, orvos, marketinges vagy akar a technikus is... sosem hittem volna :)

(a feketek kepzettsege pedig milyen kvalifikalt munkara lenne eleg? Persze, hogy ok nyerik meg a takaritast/rakodast)

tableno 2014.01.21. 11:14:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: na várjál. Angola ok (bár az sem volt a szovjet érdekek ellenében). Nicaraguát a szovjetek is támogatták. Na de atomfegyver Kubában? Nem épp arról volt szó, hogy pont a szovjetek akartak oda atomfegyvert telepíteni (Castro egyetértésével, persze)? Majdnem ki is tört miatta a harmadik világháború. Amikor Hruscsov végül megállapodott Kennedyvel, az Castronak nem tetszett, de semmit sem tehetett az ügyben, bele kellett nyugodnia, hogy a nagyok játszmájában kuss a neve.

nyuszigonosz 2014.01.21. 11:19:20

@Norbáj: Nos, akkor sok szerencsét a továbbiakban.
Kérdés, amire nem kell válaszolni: mi van hölggyel?

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.21. 11:20:39

@tableno:

Angolába Castro bement, szovjetek megkérdezése nélkül. A szovjetek kényszerből kerültek a helyzetbe.

Nicaraguában a szovjetek a helyi komcsikat támogatták, Castro meg a szandinistákat.

A szovjetek elvitték az atomot Kubából, Castro tiltakozott ez ellen.

Norbáj 2014.01.21. 11:32:54

@nyuszigonosz/D/:
Köszönöm.
Értelmes kérdésekre mindíg is szívesen válaszolok. :-D
Szépen alakul a kapcsolatunk, egyre több érzelem bontakozik ki, ezért mindinkább szenvedünk egymás hiányától, mivel maximum csak 2x tudunk találkozni havonta. Viszont ez valahogy megerősit, és erőt ad a tovőbbiakban. Ő pedig egy banknál dolgozik, viszont hasonló problémákkal küzd otthon, mint én is tettem, de neki tavaly nem úgy alakult az élete, hogy velem tudjon tartani. Viszont mostmár szerencsére ez sokat változott, így ő is ki szeretne jönni, csak ahhoz pénz kell, mert lakásbérlés 5-600€, meg kaució. Szóval spórolni kell kicsit.

tableno 2014.01.21. 11:43:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: ezt mondom én is. Tiltakozott, he hiába. Pofázni azt hagyták, meg belemehetett pár világforradalmi kalandba, de igazából úgy táncolt ő is, ahogy Moszkva fütyült. Ha igazából felbosszantotta volna a macit, egyszerűen felfüggesztik a nekik nyújtott "baráti segítséget". Persze az oroszoknak nagyon jól jött egy kommunista állam Uncle Sam hátsó udvarán, úgyhogy Castrot hosszabb pórázon tartották, mint a k-európai csicskásaikat, akik között szintén voltak komoly különbségek, hogy kinek mit szabadott és mit nem. Magyarország például gazdaságpolitikában kapott sokkal nagyobb mozgásteret a többieknél (pl IMF-tagság már a 80-as években), Ceaucescu nem vonult be Csehszlovákiába 68-ban, stb.

2014.01.21. 12:17:51

@Norbáj: Ne hidd hogy külföldön mások az emberek, ez nem magyar specialitás. hanem az ember alapból ilyen. Sok külföldivel dolgoztam együtt, ez mindenkiben ugyanúgy megvan egyazon kultúrkörön/valláson belül. Minden emberben más a szintje, de megvan bennük. Talán egy buddhistánál nem, de azok meg nem NY-E-ban tobzódnak.

talján sógor 2014.01.21. 12:19:41

@Norbáj: Kedves Norbaj,
nekem nincs az eg vilagon semmi problemam veled, enmiattam azt csinalsz, amit akarsz, de talan nem veletlen, hogy a kritikara (amit orbitalis baromsagnak nevezel) ilyen hevesen reagaltal. Tovabbra sem hiszem el egyetlen szavadat sem, de ettol meg mindketten nyugodtan fogunk aludni. Ettol meg nem biztos, hogy hazudsz, csak szerintem nem mondasz igazat. Kivancsian varom a kovetkezo posztodat, addig is minden jot.

tableno 2014.01.21. 12:25:37

@talján sógor: "nem hiszem el egyetlen szavadat sem" - gratulálok, ez igen építő és hasznos kritika.

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2014.01.21. 13:20:24

Becsülendő kitartás, én erre a szintre már biztos nem mentem volna le. Mondjuk ezért nem is indulok el, mert tartok tőle, hogy ezt kéne megélnem, ennél meg az is jobb ami most van itthon. Hát igen, a veszélyes langyos pancsi.

talján sógor 2014.01.21. 13:20:30

@tableno: biztos nem lattad, tegnap este leirtam, hogy mit miert nem hiszek el. Ettol meg mas elhiheti.

Határátkelő 2014.01.21. 13:24:29

@talján sógor: kedves sógor, most már nagyon sokszor leírtad, hogy nem hiszed el, ez mindenkinek bevésődött, talán most már kár rá több szót vesztegetni.

tanato 2014.01.21. 13:32:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Bementek Etiópiába is a kubaiak,és emlékezem az akkori Usa elnök/nem tudom ki volt éppen akkor/ felszólította a szovjet vezetést hogy ne küldjön több kubai katonát Afrikába.

Latcho Rom 2014.01.21. 13:36:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Hany rubelt kapott evente Kuba a ruszkiktol? Na ugye - amiket irtal azok csak kozmetikai dolgok.

Chavez nincs tobbe, Kuba valtozik, lassan becsukhatod a regi brossuraidat. Szerintem...

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.21. 13:57:02

@shakti_rom:

A szovjet segítség mennyiben cáfolja azt, amit én írtam?

tableno 2014.01.21. 14:03:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: annyiban, hogyha egy ország teljes és egyoldalú gazdasági függőségben van egy másiktól, akkor nem lehet egyenrangú "szövetséges", csak csatlós. Castroék csak annyit értek el, hogy az egyik Nagy Testvért (USA) felcserélték a másikra (SZU).

Latcho Rom 2014.01.21. 14:07:54

@tableno: Jol tettek.

Egy rem szimpatikus amerikai parral beszelgettunk mexikoban, minnesotabol jottek - kerdeztuk toluk Kubat is, mehetnek mar oda...stb..csend lett, nem akartak errol beszelni, annyira fajo pont nekik, a lazaknak/ertelmeseknek is, nemcsak a bigott jobbereknek.

Baldessarini 2014.01.21. 14:11:12

@www.aonang.hu (TH): pedig de! Az enyém szöszi, göndör, és te is ismered.

Dimitrij Medvegyev. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.21. 14:19:15

@shakti_rom:

A tények mást mutatnak. Kuba sosemvolt csatlósállam, ezen a gazdasági függés nem változtatott.

Latcho Rom 2014.01.21. 14:26:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Maszatolsz...azt irtad hogy Kuba nem volt szovjet fuggo, ezt megcafoltam.
$ talks, bar nem tudom hogy muxik-e bulgariaban.

tableno 2014.01.21. 14:26:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: igazad van, Kuba szabad ország, szabad emberekkel, és azt csinálják, amit szabad... :)

tableno 2014.01.21. 14:49:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: az, hogy a kubai külpolitika is kb annyira volt szabad és független, mint a kubai emberek. Észak-Korea, na az már igen! Dzsucse van, senkitől sem függnek. Ööö izé, de, csak Kínától, akik ugyanúgy az USA sakkban tartására használja fel őket, mint anno a szovjetek Kubát. Persze a Kimek is néha megcibálják kicsit a sárkány bajszát, de épp csak annyira, hogy azért ne zárják el a gázcsapot, mert akkor nekik harangoztak. Ugyanez volt a helyzet Kuba és a SZU viszonyában. Lehetünk néha csintalan kisgyerekek, de a végén úgyis az lesz, amit a papa mond...

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.21. 15:17:29

@tableno:

Dehát nem igaz. A kubai politika önálló volt a szovjettől. Sokszor egyezett, a hasonló érdekek miatt, deHavannába nem ment sosemutasírás Moszkvából. S igen, megesett az is, hogy Kuba kénytelen volt a szovjeteket támogatni gazdasági okból, de bizony alegtöbb esetben nem ez történt. Castro mindig tudta, hogy a szovjetek le fogják nyelni önállóskodását, ideológiai okokból, s ezt ki is használta. Szóval nem csatlósállam volt Kuba, mint amilyen Mo. vagy BG volt.

NemNick 2014.01.21. 15:22:04

Én meg csak elolvastam és gratulálni szeretnék Norbáj-nak. Nem a posztért - a bátorságért meg az egyenesbe rakott életért.

Nem is tudja, milyen sok mindenkinek fontos üzenet ez...

tableno 2014.01.21. 15:33:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: "a szovjetek le fogják nyelni önállóskodását, ideológiai okokból" - egy bizonyos pontig. De a nagypolitikában kőkemény nagyhatalmi érdekek vannak, amik simán felülírják az ideológiát. Lásd a kubai rakétaválság esetét.

Norbáj 2014.01.21. 16:16:59

@NemNick:
Szia!
Danke dir! Vagyis köszönöm neked, ezért írtam, hogy más esetleg erőt tudjon ebből meríteni, ahogy én is tettem, mielőtt elindultam volna.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.21. 17:52:52

@tableno:
viszont az ember így tanul.
ha megégeti a kezét a tűzben, többet nem nyúl bele.
ha megmarta egy kígyó, óvakodik a kígyótól.

csak az embernél nem lehet ezt alkalmazni...de legalábbis ha kimondod, megbélyegeznek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.21. 17:54:18

@Kövérmadár [swe]: csak hogy ha pl munkáltató vagy, és nem veszel fel cigány embert, bírságra is számíthatsz...

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.21. 17:56:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: ó, ott remek kis négeres viccek vannak, még nevetni is lehet rajtuk, ha az ember nem veszi a lelkére...

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.21. 17:59:27

@tableno: én nem élvezem, de azt tudom negligálni.
a szívből jövő, őszinte gondolatot, miszerint ez a blog nem nekem íródik, azt már nem.

Latcho Rom 2014.01.21. 18:00:05

@Babette_: Ha kimondod a belyeget. Mindjart elsirom magam mucika :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.21. 18:06:46

@Norbáj: nehogy lelkedre vedd, nekem se szokták elhinni, hogy 2000 forinttal indultam el a vakvilágba, oszt mégis itt vagyok:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.21. 18:07:19

@shakti_rom: egy ilyen férfi, mint te, nem sír :P

Norbáj 2014.01.21. 18:18:51

@Babette_:
Dehogy veszem, köszi, csak hiába figyelmeztetett a Párom, hogy vigyázz, mert jönnek majd a negatív kommentek, nem gondoltam volna, hogy ilyen erősségű lesz. :-D
Viszont én itt vagyok, nekem ez a fontos, hogy a trollok meg irígykednek, hát így jártak...
2000Ft-al kimenni? Ez is mutatja, hogy az akarat csodákra képes, gratula ehhez!

Shanarey 2014.01.21. 19:01:41

@Norbáj:

Nos a kérdésem két okból történt, bár a linket nem tetted be.
Az egyik hogy ezzel igazold hogy Talján sógornak nincs igaza, a másik van egy bátyám aki mostanában szeretne oda kitekeredni, és netán ez őt is érdekelné.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.21. 19:06:44

@Norbáj:
szerintem ez még itt gyönge is volt.D
de ez ezzel jár,

ne KI, hanem EL. másik városba. szállás, munka, támogatás nélkül. csak ami a szakadt autómba fért, azt vittem.

Norbáj 2014.01.21. 19:07:18

@Shanarey(SCO):
Akkor a linkek:t-mobile.at/aktuelles/alle-smartphones-um-0-euro/index.php
www.a1.net/handys-telefonie/smartphone-neuheiten-bestseller
Bocs, kicsit sok volt a troll, aztán úgy éreztem ez is abba az irányba tendál. Nem fogom itt magamat védeni, megírtam egy hosszabb levelet, abban minden részlet benne van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.21. 19:10:13

@Babette_: Milyen férfiről beszélsz???
@shakti_rom: személyi száma másféllel kezdődik.
:))))))))))))))))))))))))))))))))
Azért vándorolt ki mert szégyellte.

Norbáj 2014.01.21. 19:13:05

@Babette_:
Hát igen, nem egyszerű dolog, amikor az ember a semmiből meglépi ezeket, de látom hasonlóan toltad te is, mindent az autóba, visszapillantók leszakítva :-D, és EL!
Kíváncsi lennék a történetedre, nem tudom, hogy fennt van-e itt, mert nem emlékszem mindegyikre, de érdekelne.

Shanarey 2014.01.21. 19:14:45

@Norbáj:

Nekem a Német nem erősségem (ezért is nyomulok ott ahol), a tesómnak viszont jó lesz, neki a Német az ami nekem az Angol.
Köszi.

Shanarey 2014.01.21. 19:19:46

@rezsoatya(eng):

Nekem ez az előfizetési forma nem játszik, majd ha lesz kit korlátlanul hívogatni, akkor igen. Netezni pedig jobb szeretek számítógépen.

Na meg van két okos telefonom, és mindkettő tud valamit amit a másik nem, így most egy darabig nem szükséges nekem egy újabb.

S hogy mennyit telefonálok U.K területen belül 10 font az több mint két hónap nekem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.21. 20:15:06

@diggerdriver: szeretnél te olyan férfi lenni, mint ő

:PPPPPP

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.21. 20:16:07

@Norbáj: pontosan így.

nem nincs fenn, csak városhatár van benne, nem állam:D

Latcho Rom 2014.01.21. 20:16:34

@Babette_: probalkozik a szerencsetlen, mar pc videokat is hoz ide :))))

Latcho Rom 2014.01.21. 20:18:04

@Shanarey(SCO): van neked minden shanana.

adjon mar neki valaki egy ingyenes sms szajtot, had kommenikaljon o is :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.21. 20:32:20

mondjuk attól dobtam egy hátast, hogy mennyi pénzt sikerült seperc alatt elkölteni sms-re és telefonálásra Magyarországon.... meg ez az egész kártyafüggő dolog, nanemár. x családtag csak telefonnal együtt tudott nekem értelmes konstrukcióban kártyát venni (ok, másnak amúgy is kellett a tel, én meg fogtam a kártyát és minden faxni nélkül bele a thai/indonéz/burmai/maláj szabadon használható szimpla kis okostelefonomba, miközben meglepődött családtagok néznek, hogy jéééé, ilyen is van?!)
szóval ehhez képest sok helyen kb ingyen vágják már a reptéren az emberhez a jó kis sim-kártyákat. vagy 8 dollárért olyat, amiből 7 dollár lebeszélhető, 1000 ingyen sms, meg két hónap alatt nem sikerült elfogyasztani a szintén velejáró 3G adatforgalmat.
van még ahol divat a magyar szinten lenyúlós mobilszolgáltatás?
az, hogy az én burmai sim-kártyám 100 dollár volt, az nem játszik. mert mivel két éve még egyáltalán nem volt ilyen, ennek mindenki úgy örül, mint majom a farkának. ja, ez a feketepiac. a másfél dolláros igazi hivatalos árúakat lottón sorsolják ki a szerencséseknek.

DieNanny CH 2014.01.21. 20:45:55

@nyuszigonosz/D/:

Csak én ezt előtte egyik családomnál sem, meg a családok barátainál sem tapasztaltam...

M. Péter 2014.01.21. 20:57:10

@rezsoatya(eng): Valószínűleg valamelyik credit reference agency-nél utánanéztek, hogy tényleg ott laksz-e.

M. Péter 2014.01.21. 20:58:20

@Chang Yai (Burma/Thailand): Még olyan is van, hogy ingyenes SIM kártya 50 penny egyenleggel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.21. 22:20:11

@Babette_:
Mi van dobtad az erdészt egy kóklerért?
Hamar váltottál.
:)))))))))))))))))))))))))

Shanarey 2014.01.22. 00:31:45

@shakti_rom:

Már megint drogoztál, hogy nem kopsz le rólam?
Az nem lenne baj ha normálisan szólsz hozzám, de ez neked, úgy látszik nem megy, mivel úgy szóltam neked vissza ahogy te beszóltál nekem. Sebaj, magadat minősíted ezzel.

2014.01.22. 04:14:27

@Norbáj: Köszi hogy megosztottad a történeted, tisztelet jár neked amiért kiverekedted magad abból a nehéz helyzetből. Csak egy pár fanyalgó talált meg, az igazán nem számit itt soknak. :) A blogot sokkal többen olvassák és szerintem elérted a célod, már ami mások ösztönzését illeti. További sok sikert kivánok.

2014.01.22. 04:20:54

@Chang Yai (Burma/Thailand): Nekem úgy tünik az itteni mobilszolgáltatás elég drága. Ha nem lenne kedvezményes csomagom féláron a munkáltatómtól, akkor szivhatnék rendesen.

Norbáj 2014.01.22. 08:03:13

@cougarcat:
Köszönöm, a dícsérő szavaidat!

2014.01.22. 08:04:40

@Shanarey(SCO):

Ennek a fazonnak egyetlen célja van. Leamortizálni a blogot. Ez eléggé egyértelmű. Naponta beleköt emberekbe, megpróbálja elüldözni őket.
A kérdés az. Nem látja, vagy nem akarja látni ezt a bloggazda.

2014.01.22. 08:07:03

@diggerdriver:

Nem ismerem egyik úriembert sem, de a kommentjeik alapján ez olyan, mintha téliszalámiról váltanék száraz kenyérre.

dzsibuty 2014.01.31. 16:40:00

Szia Norbáj!
Nekem szimpatikus, amit írtál!
Privátban hogyan tudnék írni neked?
Köszi!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása