oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. január 08. 06:48,  Változás minden szinten 473 komment

2014. január 08. 06:48 Határátkelő

Változás minden szinten

Mai utunk Ausztráliába vezet, ahonnan Greg küldött beszámolót. Egy éve él a Föld túlsó oldalán, saját bevallása szerint többé-kevésbé sikerült beilleszkednie, ami viszont nem egyszerű, az az állandó változás.

central.jpg

„Úgy illik, hogy először bemutatkozzam, ha már új dologba kezdek. :) Akármerre vetődtem, valahogyan mindig úgy alakult, hogy inkább a becenevemről ismertek, mint a valódiról. Ez itt sincs másként, mivel az itt élő emberek (szándékosan nem írok csak ausztrálokat) nem igazán tudják kiejteni a nevem, ezért egyszerűen csak Gregnek hívnak.

Mikor ezt a posztot írom, akkor immár tíz hónapja tartózkodom Ausztráliában, pontosabban Sydneyben.

Jött egy váratlan lehetőség

Otthon (pénzügyileg) nem volt rossz életem, ellenben a magánéletem tönkrement, de hát kinek nem, ha napi 10-12 órákat melózik, néha még szombaton is.

Elég sikerorientált ember vagyok (voltam), ezért nehezen viseltem, hogy ha jól csináltam valamit, azon nagyvonalúan átsiklott a vezetőség, viszont ha hibáztam, akkor pellengére lettem állítva. Röviden nem igazán volt veszíteni valóm, mikor jött egy váratlan lehetőség és kijöhettem ide egyedülálló férfiként.

Korábban írtam egy másik blogot, de mivel egy ideje sokkal inkább úgy gondolok Sydneyre, mint a lakóhelyemre és nem, mint egy jó nyaralásra, ezért hamarosan egy új blogba fogok, ahol az "unalmas" minden napjaimat próbálom leírni.

Jervis-bay_turista park.JPGJervis Bay turista park

Mi a szitu?

Az első hat hónapot diákvízumon, a következő kettőt pedig bridging vízumon töltöttem. Egy hónapja megkaptam a szponzorációs vízumot, amivel a következő két évet még itt tölthetem.

A beilleszkedés többé-kevésbé sikerült. Szereztem nagyon jó barátokat, akikkel lehet, lehetett együtt bulizni, vagy csak egy kávéra összefutni. Bár mostanában kicsit bajban vagyok, mert jó páran hazamentek. Ausztrália nagy előnye és hátránya, hogy mindenhez vízum kell, amíg meg nem kapod a letelepedési engedélyt, viszont odáig elég hosszú út vezet. Az itt megismert barátaim többsége azért távozott, mert lejárt a vízumuk. Nagyon bele lehet fáradni a suli – munka - alvás körforgásba.

beköltözés.jpgBeköltözés

Az itteni életet, ha egy dologgal kellene jellemeznem, akkor az a Változás. Folyamatosan változnak az emberek körülöttem. Ennek egyik oka, hogy a nagyon magasak az ingatlanárak (három hálószobás ház olyan 1-1,2 m$ azon a környéken, ahol lakom) miatt az embernek szinte esélye sincs, hogy házat vagy lakást vegyen.

Szerencsére az albérletek fizethetők, viszont mindig osztozni kell. A bérlőtársak jönnek-mennek, sőt az is lehet, hogy a tulajdonos úgy dönt, hogy eladja a lakást, akkor három hónapod van, hogy találj magadnak új helyet, új társakkal.

Néha nagyon nem egyszerű ehhez alkalmazkodni, főleg ha a lakótársaid, mondjuk nem is európaiak. Én például kifejezetten utálok filippínekkel lakni. Sajnos, a higiéniáról és az együttélés udvariassági szabályairól ők vajmi keveset tudtak és alkalmaztak.

Mindezek ellenére imádom Sydneyt! A sokszínűségével, forgatagával és a vonataival együtt. Az elmúlt hónapokban voltam Canberrában, bár ott csak egy estét, illetve Melbourne-ben egy hosszú hétvégére és azt kell mondanom, hogy ezerszer is inkább Sydney, mint bármelyik másik.

Harbour bridge es en.jpgA Harbour Bridge és én

Mi kell ahhoz, hogy sikeres légy?

Még itt tartózkodásom elején történt, hogy beszélgettem a Macedóniából hét éve kitelepült főnökömmel az ausztrál életről és karrierről, aki két gondolatot osztott meg velem:

1) ahhoz, hogy itt sikeres legyél, három dolog kell:
- tudj angolul kommunikálni (és ezalatt nem a kézzel-lábbal történő jelbeszédet értem)
- érts a számítógépekhez
- legyen jogosítványod

2) mielőtt úgy döntenék, hogy végleg hazaköltözök, fontoljam meg, hogy innen bármikor el lehet utazni Magyarországra, viszont ha egyszer elmentem, akkor nem biztos, hogy újra beengednek.

Itt a minimum kereset 15$/óra. Nekem elsőre e fölötti bért ajánlottak, de nem sokkal, viszont természetesen bejelentve. Az összeg miatt eléggé el voltam kenődve, mert többre számítottam a szakmai tapasztalatom miatt, ezért egy csomó emberrel beszéltem, mit is jelent ez valójában.

Vélemények, tanácsok:
- nem tudok róla, hogy kapott volna bárki ilyen jó ajánlatot elsőre az ismerőseim közül
- az, hogy foglalkoztatnak minden ausztrál munkatapasztalat nélkül és ezt nem minimálbéren teszik, azt jelenti, hogy jó munkaerőnek tartanak. Élj vele!
- to earn money is better than not

Szépen lassan engedett a csalódottságom. Főleg azután, hogy kiszámoltam az ittlétem költségeit és rájöttem, hogy napi négy órás munkából, ha jól gazdálkodom, akkor két hét után 1-200$-t tudok félretenni.

Talán ez a legfontosabb különbség, ha összevetem Magyarországot és Ausztráliát. Van életem és van miből élnem.

Két történet

Középiskolás koromban hallottam először azt, hogy a történelmet a győztesek írják. A jelentésével tisztában voltam, de az igazságtartalmával sokkal kevésbé. Egy ismerős ír srác, Liam mesélte, hogy megismert két kínai lányt, és ahogy lenni szokott, elindult a beszélgetés, hogy ki mit tud a másik kultúrájáról, történelméről. Valahogy kilyukadtak a második világháborúnál.

Liam meglepve hallgatta, hogy a lányok annyit tudtak erről a témáról, hogy Kína részt vett a háborúban és győztes oldalon volt. Mikor rákérdezett, tudják-e kik voltak a nácik, milyen népirtások voltak Európában, a lányok csak meredten néztek rá, hogy miről beszél.

Anna bay sivatag.jpgAnna Bay sivatag

A másik történet egy cipővásárlás alkalmával játszódott le: a boltban az eladó srác megkérdezte, hogy honnan jöttem. Miután elmondtam neki, hogy Magyarországról, akkor felnézett és következő kérdést tette fel:

- Ott az emberek szeretnek nehéz dolgokat dobálni?

Biztosan láthatta az arcomra kiülő értetlenséget, mert így folytatta:

- Az olimpiákon, az ilyen dobálós számokban mindig magyarok nyernek. :D

A közlekedés, avagy a vonatok

Errefelé a vasút álcázott HÉV, ami valójában metró. Bocs a képzavarért. Szándékos volt... Szóval, ugyanazon a vonalon közlekedik a HÉV, amin a vonatok is járnak, csak annyi köztük a különbség, hogy a vonatok messzebbre mennek.

Central Station-nél fut össze az összes vonal egyszerre, és innentől kezdve megyünk be a föld alá, mint egy metró.

A nagyobb állomások, mint a Central vagy Townhall általában háromszintesek, de jól ki vannak táblázva, illetve elég kompaktok, igy nem kell sokat sétálni, hogy az ember az egyik vonalról átszálljon egy másikra.

A másik nagy ötlet a kocsik. Amint beszállsz a vagonba, mehetsz lefelé, illetve felfelé, így máris kétszer annyi ember fér el! Az ülések támláját pedig egyetlen laza mozdulattal abba az irányba hajthatod, amerre éppen utazol, vagy ha többen vagytok, akkor kialakíthattok egy hatszemélyes ülőhelyet.

Idei tervek

Tavaly kegyesek voltak hozzám az Istenek, mert Newcastle-től Melbourne-ig szinte végig utaztam a partvonalat, valamint egy hétig Fidzsin is nyaraltam. Idén szeretnék eljutni Adelaide-be, illetve kiruccanni észak felé (Brisbane, Cairns).

Melbourne.jpgMelbourne

Ezt még mindig nagyon nehéz megszoknom. Otthon, ha az embert melegebb éghajlatra küldték, akkor mindenki délre gondolt. Itt ez északra van! Teljes káosz, nem először és nem utoljára!

Másik terv, hogy jó lenne hazamenni valamikor, legalább egy hónapra, bár ez elég húzós vállalkozás pénzügyileg, mert azon túl, hogy elköltök egy csomó pénzt, ez idő alatt fizetés nélküli szabin vagyok, de költségeim ugyanúgy vannak. Majd meglátjuk.

Ezeken kívül biztos, hogy még lesz pár utam, de ezt a véletlenre és a szerencsére bízom :)

Boldog új évet mindenkinek!"

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

reggeli kilátás fijin.jpgReggeli kilátás Fidzsin

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztrália

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr945745414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bpetya75 2014.01.08. 07:28:48

Azt a Melbourne-i képet te lőtted? Nagyon baba!

rezsoatya (törölt) 2014.01.08. 07:31:26

Jo poszt! Benne van a hataratkelos igazsag: " Van életem és van miből élnem."

tableno 2014.01.08. 07:32:00

Hát nem gondoltam volna, hogy Sydneyről lehet unalmasan írni, de itt sikerült. A posztolóról meg semmit sem tudtunk meg. Kettes alá...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.08. 07:33:59

Olvastam volna bővebben a munkáról, Az "érteni a számítógéphez" elég tág megfogalmazás. :)

Azt nem értem - itt sem -, hogy miért várjuk el a világ másik végén élőktől, hogy ismerjék Magyarországot.

Jók a fotók.
:)

bpetya75 2014.01.08. 07:35:25

@rezsoatya(eng):

Nekem a keresete miatti elkenődés kapcsán kapott harmadik tanács is tetszett.

@tableno:

De szigorú vagy! Nálam simán meg van a kettes fölé ;-)

bpetya75 2014.01.08. 07:37:59

@tilmir (ch):

Szerintem az a rész nem arról szól, hogy miért nem ismerik Magyarországot. Inkább csak rácsodálkozott, hogy mi jut eszébe az országról a srácnak.

tableno 2014.01.08. 07:44:47

@bpetya75: nálam már az elején elásta magát azzal, hogy "adódott egy lehetőség". Ennyi?! Hát ettől tényleg okosabbak lettünk...

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.08. 07:46:02

Ott fordítva megy, a sivár skandináv állapotok is délen vannak, nem északon.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.08. 07:49:21

@bpetya75: Ok, nekem tök mindegy, csak már sokadszor olvasom itt ezt a témát.
Ha most egy ausztrál vagy kínai megkérdez egy átlagembert az utcán, hogy mit tud az adott országokról, nem hinném, hogy sokkal többet mondanának magyar honfitársaink. :(

tableno 2014.01.08. 07:49:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: továbbá a nők a leggingset a fejükön hordják, és a lábukat sminkelik.

2014.01.08. 07:55:53

Mindig szivesen olvasak Oz-rol, de ez olyan semmilyen. Nem rossz, mint Sziria, de nem is jo. A posztba behelyettesitem Zimbabwet, senkinek nem tunne fel, Oz specifikus nincs benne. Kar erte.
A kepek viszont jok.

bpetya75 2014.01.08. 07:57:33

@tilmir (ch):

Teljesen máshogy fogjuk fel ezek szerint azt a részt. Nekem inkább valami olyasmi jött le belőle, hogy tök jó, hogy a világ másik felén ez jut eszébe Magyarországról valakinek.

bpetya75 2014.01.08. 07:59:07

@charlieharper (UK, de nem London!):

Szerintem a kép Melboure-ről több, mint jó. Szakmailag nem tudom megítélni, de a hangulata nagyon tetszik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.08. 08:10:06

Nem is olyan régen kaptunk egy brilliánsan jó irást Darwinból.
Az a város azért nem mérhető Sydneyhez mégis fényév a különbség a két írás között.
Önmagában a stílus nem rossz. Csak nem mond semmit.

DieNanny CH 2014.01.08. 08:10:22

Ausztrália, jó!
Nagyon szépek a képek.
Arról az állítható vonatülésről küldenél képet? Kíváncsi vagyok rájuk!

tableno 2014.01.08. 08:13:32

Amúgy beleolvastam a blogjába is, hátha az érdekesebb. Nem az. Ez a múltkori raktáros poszt ellentéte. Az egy dögunalmas és lehangoló élethelyzetről írt szórakoztatóan és érdekesen, ez meg a világ egyik legizgalmasabb helyéről úgy, hogy az ember bealszik rajta...

2014.01.08. 08:14:49

@bpetya75: en fotozasi anti-talentum vagyok. Biztos vagyok benne, hogy jobb kepet rajzolsz, mint amit en fotozok.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.08. 08:58:57

@bpetya75: Ok. :) Lehet, hogy a - nekem negatív- hangvétel miatt, érzem így. Illetve, ez a téma eddig mindig ilyen felütéssel hangzott el.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.08. 09:05:20

Nagy szerelem Ausztralia, nagyon vagytunk oda regebben (talan meg most is). Mindig orommel olvasok ottani hataratkelesekrol.

A mai sem volt rossz, kaptunk egy kicsit az "ahogy esik ugy puffan" eletetzesbol, ami nagyon tetszik.

Viszont rovid volt, nem tul informativ, de a stilus tetszett. Egy fel ev mulva egy 10 oldalas poszttal megprobalkozhatna a posztolo, szivesen olvasnam.

@tableno:
Jajjdehulyevagy! :D

@tilmir (ch):
Mert ilyen kis onerzetesek a magyarok. :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.08. 09:11:43

@Kövérmadár [swe]: Hja, mindig egyszerűbb más padlásán kutakodni. :) Egyébként pont azért is jutott eszembe, mert valaki a minap küldött egy videot, amiben mi magunk nem tudunk egy történelmi eseményt elhelyezni térben és időben (és még jókat is vihogtak rajta). Közben meg a külföldiektől várjuk el, hogy ismerjenek bennünket...

travelobee 2014.01.08. 09:20:22

Nekem csak egy kérdesém van: szponzorált vízum (feltételezem 457) engedi, hogy te fizetés nelkül szabadságolj egy hónapig otthon? Mert hogy ott van egy olyan, hogy guaranteed annual earnings, ami esni fog ha 11 a fizu, nem 12.

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2014.01.08. 09:22:49

Képek jók! A többit hagyjuk...

mirx 2014.01.08. 09:50:53

Az a kenguru nagyon David Lynch-esen néz a kamerába :))

Szerintem cuki a posztoló naivitása, a kötöttpályás közlekedésről szóló aha-élményt én kb 5 évesen éltem át, amúgy meg azért 2 hét alatt 100 dollárt spórolni azért nekem nem lenne elég motiváció, hogy egy ilyen baziszőröspókos országba költözzek, de hát kinek a pap.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 10:20:12

@tilmir (ch): Mert mi tudjuk ok merre vannak, mert az alapveto muveltseg resze, igy gondolom naluk is tudnia kellene mindenkinek :D

mirx 2014.01.08. 10:32:29

@geegee:

- a nagy varázsló (L. Frank Baum)
- Ausztrália beceneve*
- egy légitársaság
- programozási nyelv
- ounce (uncia), mértékegység

* A magyarázat a következő: az ausztrálok az "Australia" szót meglehetősen kemény, erős z-vel ejtik, valahogy úgy, hogy Óztrélija. Ebből csinált viccet a hatvanas években valami publikáció, egyszerre utalva Óz, a nagy varázsló mitikus földjére, valamint arra, hogy az ausztrálok imádnak rövidíteni. Ez az OZ aztán hamar elterjedt.

szszandra · http://ausztraliabamentem.wordpress.com 2014.01.08. 10:52:07

@travelobee: azt mar szerintem nem nagyon ellenorzik h ev vegen mennyit kaptal. Meg ha a munkaltato visszavar, odamesz ahova akarsz.
viszont en se ertem teljesen. a 15 dollaros oraber akarhogy szamolom, nem eleg a 457-eshez. en epp csak kicsit kaptam tobbet a 457es minimumanal, de azert az is kb masfelszerese volt ennek a 15 dollarnak (ha nettot irt, ami nem derul ki)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.08. 10:55:46

@geegee:
A varazslo.

@tilmir (ch):
Oszinten szolva en sosem vartam el senkitol, hogy barmit is tudjon Mo-rol. Eszmeletlen alszent dolog, amikor mi sem tudunk altalanossagban semmit Bulgariarol vagy Portugaliatol. A vilag masig vegerol nezve 10 emberbol 9,9 nem fogja tudni, hogy mi Uruguay fovarosa.
Nincs ezzel baj, az elet megy enelkul is, csak ne varjuk el, hogy barki is tudja hol van Mo. Egy ossienak ez tokmindegy. De meg egy norvegnak is huszadrangu dolog.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.08. 10:58:30

Programozóknak szóló offtopik hozzászólás következik.

Elolvastam a www.amazon.com/Java-For-Dummies-Burd/dp/0470371730 könyvet.

Tapasztalat: a harmadáig teljesen világos volt első olvasásra is. (Évekkel ezelőtt olvastam egy C++ tankönyv első 50 oldalát, de aztán abbahagytam, mert ott megrekedtem és egy szót sem értettem. Szóval volt valami kis alapom azért.) Örültem is, hogy milyen okos vagyok, s mindent értek. Aztán azonban lehűtötte a többi magabiztosságomat: kezdtek a dolgok összekutyulódni. A második harmadot csak második olvasára sikerült felfogni, hogy miről szól. A harmadik harmadot meg még most sem értem teljesen, de elolvasom ezen a héten még egyszer és talán megértem.

A gond az, hogy én az ilyen könyvek olvasásakor szeretném azonnal használni is a tudást. Mondjuk az ember szeretne valami apró kis Windows-alkalmazást írni szép gombokkal meg drop list boxokkal. Oké, de erről nem szól a könyv.

Na most, annyit azért kiokoskodtam, hogy ahhoz amit én akarok el kell mélyedni a Swing nevű Java-modulban (biztos nem "modul" a profi név). Pl. ezt www.amazon.com/Java-Swing-Second-James-Elliott/dp/0596004087/ kellene átnézni.

Ez így helyes gondolkozásnak tűnik vagy más úton kellene haladnom?

mirx 2014.01.08. 11:09:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Szerintem a javascripttel kezdd, ne a javával. Van egy tündéri kis köny, "Eloquent Javascript" a címe, egy Marijn Haverbeke nevű igen szellemes arc írta. Nekem ugyan papíralapon van meg, de megtalálod digitálisan itt is:

eloquentjavascript.net/contents.html

és a legjobb része, hogy a kis kódokat, amire tanít, itt egyből be tudod verni, és megnézni, hogy működik-e:

eloquentjavascript.net/paper.html

Én ugyan nem vagyok fejlesztő (sőt), de azért szólok, hogy van a programozásnak egy szintje, amit alapos matematikai gyakorla vagy érzék nélkül elég nehéz megugrani, azért javaslom, hogy kezdd ilyen kis vicces programok beírogatásával, ne pedig a hogyan-rakjunk-8-királynőt-egy-sakktáblára-hogy-ne-üssék-egymást problematikát próbáld egyből algoritmizálni. (bár az tulajdonképpen nem is olyan bonyolult :p)

London2009 2014.01.08. 11:13:43

Megyek Sydneybe egész pontosan 4 hét múlva. Írok egy hiánypótló útleírást. Rendi? : )

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.08. 11:14:36

@mirx:

Értem. Annak idején csináltam - a C++ könyv olvasásakor - egy bioritmus alkalmazást a feleségemnek. Beírod a születési dátumot (kiválasztod egy drop list boxban), rányomsz az OK-re és kiszámolja, hogy ma mi van. S hibaüzenet jön ki, ha nemlétező dátumot írsz be, pl. "november 31.". Ennyi. Szóval én ilyen szintre gondoltam, nem egy 1000-részes komplex valamire.

rumitom 2014.01.08. 11:16:39

@mirx: uhh, nem is tudtam az eredetéről h tényleg van köze a nagy varazslohoz. merci az infot.

érdekes h nem csak az ausztrálok referalnak magukra ozkent, hanem általánosan elterjedt angol kifejezés au kapcsán

tableno 2014.01.08. 11:17:03

@szszandra: Szia Szandra, te most épp merre vagy? (ha nem titok)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 11:17:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Eladom neked anyam tevejet. Az tudja ezt es meg tanulni sem kell hozza.

adg 2014.01.08. 11:18:15

Mintha nem írta volna, hogy mit dolgozik, de az a kicsivel több, mint 15 dollár elég hurka, még nettóban is, "kicsivel" több mint 27k évente. Az szerintem rendesen alatta van a 457-es minimumnak, bár azt sem írta, hogy 457-es, vannak más szponzorált vízumok is. Ez full time munka? Vagy mennyi a kicsi?

Az utolsó kép nagyon jó, el is mentettem magamnak.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.08. 11:22:19

@Mr Long [northerner]:

Itt a feladat lényege maga a megoldás, s nem az eredmény.

2014.01.08. 11:25:02

@tilmir (ch): Teljesen egyetertek, kivancsi lennek pl. a posztolo mennyit tud a kinai kulturalis forradalomrol, aminek legalabb olyan jelentos hatasa volt a kinai tarsadalomra mint a nacizmusnak Europara.

mirx 2014.01.08. 11:31:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: ezt simán megcsinálod a könyv kb huszada után, pont az ilyenekről szól. Nézd csak meg azt a második linket, amit küldtem, ott alul van, hogy "Chapter 1", az az első fejezet. Tudsz nyomni Run all-t, ott látod, hogy mi az első fejezet szintje: felugró ablakok OK gombbal, meg Cancellel, rákérdezés, mi a neved, ilyesmik. Tetszeni fog neked, szerintem rendeld meg. Nem drága, és sokkal jobb a könyvből dolgozni. Meg tök szép sárga borítója van :)) El is kezdtem egy magyar fordítást, de írnom kell a fickónak, hogy mit szól hozzá. Addig küzdjél az angollal. : ]

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 11:33:09

@mirx: Na ezert nem tudnak a magyar IT-sek angolul! :PPPPP

thinker_ 2014.01.08. 11:48:32

@tilmir (ch): ajánlom figyelmedbe.

www.youtube.com/watch?v=C6r1IcY1pv0

buták, mint a tök. ennél egy átlag magyar is sokkal jobban teljesít.

CJKrisz 2014.01.08. 11:48:38

Szerintem is picit szűkszavúra, zanzásítottra sikerült az írás, de ennek ellenére élvezetes olvasmány, tetszik!

mirx 2014.01.08. 11:49:15

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: a tévéd tud bioritmust számolni? az enyém még a youtube-ba is belezavarodik néha

mondjuk a "bioritmus" szó definícióját még a büdös életben nem tudta megmagyarázni senki, úgyhogy biztos valami sima véletlengenerátor van a kódban, mint a tévés horoszkópnál :D

Evain 2014.01.08. 11:49:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Unatkozol? :D Ez kb úgy tűnt, mintha a következőt kérdezted volna:
"Érdekel a téma, ezért elolvastam az carpentry for dummies könyvet, és szeretnék építeni valamit. Sejtem, hogy a famegmunkálásba kéne belemélyednem, jó irányba indultam el?"

Igen. Nem. Mit szeretnél építeni? :D Sufnit? Intarziás szekrényt? Háromlábú fejőszéket? Magaslest? Fogpiszkálót? :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 11:55:16

@mirx: Nem az enyem, anyame. :) Meglepodtem anno, amikor neztem. Amilyen okos tv az csodalkoztam, hogy tud egyaltalan txt-t, de nem ertettem, hogy miert van a menujeben bioritmus mutato (hogy hivjak ezt?).

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.08. 11:55:30

@Evain:

Szeretnék kis Windows-alkalmazásokat csinálni.

Kb. így: megjelennek különféle kérdések, azokra a felhasználó választ ad, s az alkalmazás e bírt adatokból valamit kihoz. Ez az alap.

S persze konkrétumokban száz ötletem van. A lényeg: grafikus interfészben gondolkodom. A Java for Dummies command line példái nem érdekelnek.

Szóval olyan programot nem szeretnék írni, hogy
"Add meg magasságodat!" 154
"A magasságod 154, neked S méretű ruhát kell venned!", hanem ugyanezt grafikusan szeretném.

mirx 2014.01.08. 12:05:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Szerintem a böngészőben futó kód a trend, nem a windows app, amit telepítegetni kell, meg külön elindítani. Szóval sokkal egyszerűbb, ha azt mondod a sógornak, hogy menj bircalapja.com-ra és, ott nyomigáld a menüket vagy a gombokat, az majd jól kiszámolja a bioritmusod. (Ami MICSODA is?)

mirx 2014.01.08. 12:06:46

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: jó, de én leragdtam ott, hogy MI is az a bioritmus.

értem én, hogy gőzgép, de mi hajcsa?! :d

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.08. 12:08:22

@mirx:

Szóval javascript inkább?

A bioritmus-elmélet szerint minden embernek van ciklusa, s a ciklus tetején jól teljesít, az alján meg szarul. 3 ciklus van, fizikai, érzelmi, értelmi, s ezek 21/23/33 naponként ismétlődnek.

Hozzáteszem: szerintem marhaság, mert nem lehet mindenkinek egyforma a ciklusa, ha van is ilyen ciklus.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 12:10:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: @mirx: egy fele allando ciklust ismerek, de az ram rosszabb hatassal van, mint az alanyara...

mirx 2014.01.08. 12:11:31

@Evain:

Öreg székely farag egy nyárfát az udvaron. - Mi lesz abból édesapám, kérdi a fia. - Kocsirúd! Egy óra múlva megint arra megy a gyerek, mi lesz abból, idesapám? Hát fiam, fejszenyél. Eltelik egy óra, látja a gyerek, hogy nagyon megfogyatkozott a nyírfa, hát mi lesz abbúl, idesapám, fogpiszkáló? - A'hhát, ha el nem baszom!
:o)

mirx 2014.01.08. 12:15:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Figyi, a programozás is olyan, mint a nyelvek meg a zene, nem lehet csak úgy leülni, és jövő hónap elsejétől hegedülni tudni. Szépen módszeresen csináld végig az ÖSSZES gyakorlatot az első fejezetből, és rá fogsz jönni, mi a pálya. Utána jön az, hogy lesznek részek, amikor azt gondolod, hogy "de ez engem nem érdekel", nos, azokat is meg KELL csinálni, mert hiába unalmas az alap betonozása, anélkül bizony nem lesz házad...

Ez a javascript sokkal könnyebb, mint a C meg a Java, ebbe nem fog beletörni a bicskád, ha tényleg módszeresen és szorgalmasan, fokozatosan haladsz. Meg közelebb is áll ahhoz, amit el akarsz érni.

mirx 2014.01.08. 12:19:53

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: ez a bioritmus-számolás köbö úgy működhet, mint a coelho-generátor:

instantcoelho.com/

Értelme zéró, de jól hangzik.

szszandra · http://ausztraliabamentem.wordpress.com 2014.01.08. 12:23:28

@tableno: szia :) most londonban, vasarnaptol kicsit hosszabb idore new yorkban, meg nem biztos h meddig

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 12:23:53

@mirx: Ez nekem olyan, mint a google translate...

mirx 2014.01.08. 12:25:41

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Ja, elfelejtettem, hogy a te fajtád 3 dollárt is sajnál bármilyen szellemi produktumra. Pedig letöltve, elektronikusan jóval sz..abb dolgozni vele, mint ha rendes könyved lenne. Ebayen meg amazonon találsz olyan 18-20 dolcsiért példányt, ha meggondolnád magad.

Kriszta D 2014.01.08. 12:27:47

Erről most az jutott eszembe, amikor egyszer az egyetemen nemzetközi társaságban volt egy ausztrál srác, és amikor egyszer össznépileg leültünk megnézni a Good bye, Lenin c. filmet az egészből egy több órás történelemóra lett, térképekkel,mindennel, mert fogalma sem volt róla, hogy mi is ez a 2. világháború utáni kelet-nyugat történet itt Európában :D

Nekem tetszett a poszt amúgy, további sok sikert az írójának!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.08. 12:37:28

@mirx:

Nem a pénz a gond, hanem az Amazon lassúsága. Ha meg lehetne rendelni helyben, megrendelném.

Szoktam könyvet rendelni, mert nem szeretek képernyőről olvasni.

Greg_Sydney 2014.01.08. 12:39:42

@bpetya75
a kéepk többségét instagrammal készitettem

@tableno
Szerintem egy hármast megér :)
Bár gondolom örömmel olvasol mások minden titkáról van olyan dolog, amivel meg kell elégedned: volt egy lehetőség :D

@DieNanny [SZ,CH]
Keritek egyet

@Kövérmadár [swe]
Meglátjuk, hogy sikerül-e hosszabban is irnom
Egyébként teljesen igazad van, elvárások nélkül érkeztem ide és ez az érzés még mindig tart, igy mindenre rá tudok csodálkozni ;)

@travelobee
Mivel elég sok a túlóra, főleg a hétvégi melók miatt, ezért biztosan meg fogom keresni a szerződésben adott összeget. Egyébként a főnüköm elég rugalmas, van olyan munkatársam, aki két hónapra haza ment Indiába.

@mirx
A 100-200 dolcsit diákkoromban tudtam félre tenni, heti 20 óra munka mellett.

@szszandra
A 457-en ha jól tudom most a minimum éves bér 53.900 A$, bár asszem ezt te is tudod, hiszen szeptemberig itt voltál ;)

@adg
@szszandra
Diák vizumon egy kicsivel a minimum bér felett kerestem, most már 457-en (full time) bőven fölötte vagyok ;)

@adg
Fiji zseniális!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.08. 12:41:15

@Kriszta D:

Magyaroknál is megesik az ilyesmi.

Egyszer, 10 éve egy magyar ember, kb, 30 éve komolyan megkérdezte tőlem "ugye csak Mo-n volt rendszárváltás, s mindenhol, a többi szocialista országban most is szocializmus van?". S nem tanyasi legény kérdezte, hanem budapesti, érettségizett személy.

BTBTBT 2014.01.08. 12:41:57

Egy multikulturalis kozegben miert varja el valaki masoktol, hogy mas orszagokbol jovo es hatterrel rendelkezo "muvelodestorteneti es tortenelmi geniuszokkal" legyen korulveve?

Ha valaki nem ert a szamitogepekhez, mar nem is lehet sikeres az ozziknal?

Miert utazik valaki olyan messzire a bizonytalanra?

A tukros halo ott van - csak nem egyedulallonak. :)

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
"Szóval olyan programot nem szeretnék írni, hogy
"Add meg magasságodat!" 154
"A magasságod 154, neked S méretű ruhát kell venned!", hanem ugyanezt grafikusan szeretném."

Olyat akarsz irni, hogy:
"Ma milyen szinu leggingset vegyek fel a sminkemhez?" , es azt vizualisan megjelenited?

Evain 2014.01.08. 12:45:55

@mirx: hát csak ismételni tudnám, amiket mondtál. :) A fogpiszkáló meg pont az általad írt viccre utalt, nálunk a családban szállóige. :)

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: hallgass mirxre, nagyon igaza vagyon, még ha hobbiból is próbálkozol vele. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.08. 12:53:03

egyébként ki mit szokott mondani Magyarországról azoknak, akiknek halvány lila gőzük sincs, hogy mi merre mennyi, nulla infó?

adg 2014.01.08. 12:54:29

@Greg_Sydney:
"Diák vizumon egy kicsivel a minimum bér felett kerestem, most már 457-en (full time) bőven fölötte vagyok ;)"
Diákként nem rossz. Meg a bőven sem. Sejtettem, hogy többnek kell lenni, 15-ből nem sokat utazgatnál. Sok sikert!

"Fiji zseniális!"
Ezt nem sikerült értelmeznem. :) A mondatot értem, csak az okát nem.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 12:56:46

@Chang Yai (Burma/Thailand): En technika torteneti erdekesseget. Nalunk epult a masodik metro Europaban, termeszetesen London utan (kis benyalas :). Vannak itt ismeroseim, akik erdekeltek a kozlekedes tervezesben es nekik tetszeni szokott a dolog. Meg multkor megemlitettem, hogy miert hivjak biro-nak a golyostollat.

mirx 2014.01.08. 12:59:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

nemtom, nekem angliából 2-5 nap alatt megérkeznek a biszbaszok, de rendeltem már amerikából is mindenfélét, és a legtöbb 13 nap volt (de az ilyen custom feliratú pulóver volt, szóval azt még le is kellett gyártani kvázi). most jött egy billentyűzet bostonból, megrendeléstől számított 4 nap alatt.

meg ha várhatott a programozás 40 évet...

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.08. 13:00:38

@adg:

Meghozta a legginset.

:-)

A könyvrendelés még itt se olyan gyors. Jellemzően 2 nap kell hozzá. Ma megrendelem, holnap elküldi a cég, s holnapután itt van. Kivétel ha saját futárja van a cégnek, akkor még ma, de ez nem jellemző, csak egyes számítógépes cégek csinálják ezt.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.08. 13:02:36

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:

Most nem dolgozom éppen. Jelenleg alkotói szabadságon vagyok.

Egyébként a futár jön munkahelyre is.

Tele itt az ország futárszolgálatokkal. Évek óta nem jártam normál postán.

tableno 2014.01.08. 13:03:02

@szszandra: Húha, te is jókor mész fagyoskodni a Nagy Almába! Azért most az ausztrál nyár jobb lenne, nem? :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.08. 13:03:25

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: bocs, de erre a metróra felröhögtem.
ugyanis ugye kb két hete húztunk el a Nemzeti Gödör (janem, az a Deáknál van), szóval a Keleti mellett, és mondom, basszameg ezt nem hiszem el, hogy ez a kibaszott kurva gödör még mindig pont úgy néz ki, legalábbis így kívülről, mint 7 éve.
Rubik-kocka, egyébként részemről. ja és a Katy Perry Fireworks klipben szembejött a Vár. eddig ezek jöttek itt elő az iskolában. különben nem foglalkozom a dologgal. deviszont szaloncukrot most csak az fog kapni, aki talál valami akármi random információt Magyarországról, vagy mond nekem valamit magyarul. (remélem, nem káromkodásra fognak rákeresni.)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 13:03:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Itt is. Csak kepeslapot feladni megyek postara, mert mindig elfelejtek betarazni belyegekbol.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.08. 13:04:47

@mirx:

Rosszak a tapasztalataim.

Amazon futárral - nem éri meg, annyira drága.

Normál postával meg bajok vannak. Volt már, hogy másfél hónapot vártam valamire. Ráadásul a postás bedobja itt az értesítést a kapu alatt, s aztán azt elfújja a szél.

tableno 2014.01.08. 13:06:27

@Greg_Sydney: Az teljesen OK, ha nem akarsz magadról minden infót közzétenni (én sem teszem). Az én bajom az, hogy a posztban szinte SEMMI konkrétum nincs (és úgy tűnik nem vagyok egyedül a véleményemmel), és így gyakorlatilag teljesen érdektelen. Akkor meg mi értelme volt egyáltalán megírni?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 13:07:11

@Chang Yai (Burma/Thailand): Az elso paragrafus a lenyeg. en.wikipedia.org/wiki/Line_1_(Budapest_Metro)
Hoztam szilvapalinkascsokikremes szaloncukrot, az tetszett mindenkinek. Meg a Milka feketeerdose is, gondolom az elso a pia ize miatt (kibontottam a dobozt es odatartottam a padtarsamnek egybol megjegyezte a piaszagot), a masodik meg marha cukros. Pont angol izlesnek valo :DDDDDD

BoGyesz 2014.01.08. 13:07:50

2005-ben diák vízummal $20-t kerestem kp-ben óránként mint fotós. Az akkor jónak számított. Most ausztrálként full time kb $44-et, adó után.

tableno 2014.01.08. 13:10:10

@Chang Yai (Burma/Thailand): szerintem ezt tanítsd meg nekik (bár lehet, hogy Freddie Mercury már nem sokat mond a mai fiatalságnak...)

www.youtube.com/watch?v=Fi_NGSgG1FA

mirx 2014.01.08. 13:10:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: te valami posztszoc országban élsz most?

tableno 2014.01.08. 13:11:31

@mirx: Bulgária. Nuff' said.

mirx 2014.01.08. 13:12:04

@Chang Yai (Burma/Thailand): nemtom, eddig a k..vákat meg a gulyást mindenki tudta. de az előbbit biztosan.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.08. 13:12:23

@Greg_Sydney:
Jol teszed, csak igy tovabb!

@tableno:
Szamomra kellemes olvasmany volt. Nem eleg reszletgazdag, majd a kovetkezo az lesz! :)

Nincs benne kisgyerek, gumicsizma, elitgimnazium... igazabol innentol mar csak jo lehet!

Greg_Sydney 2014.01.08. 13:13:44

@tableno:
Tiz hónapot összefoglalni nem egyszerű, főleg úgy nem, h mindenkit más érdekel. Számomra ezek tűntek olyan témaköröknek, amik talán több ember méltányolni fog.

Bár talán én se seggel állnék, az amúgy lehet, hogy értelmes kérdéseidhez, ha nem egyből fikázással kezded a véleményed.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 13:14:39

@Kövérmadár [swe]: Multkor megjegyeztem, hogy a magyar teveben lattam egy tarskereso oldal reklamjat, az elittarset, ahol x szazaleka a premium tagoknak diplomas. egy reakcio sem jott ra :(

mirx 2014.01.08. 13:15:15

@tableno: uhh. az nálam a "hol nem élnék" listán az első ötben van, rögtön moldávia, az ex-szovjetúnió államai és dél-afrika után...

tableno 2014.01.08. 13:15:57

@Greg_Sydney: Hát akkor így jártam... :)

BTBTBT 2014.01.08. 13:17:22

@Chang Yai (Burma/Thailand):
Puskas, Gera, Budapest mindig mukodik.
Aztan Rubik meg Biro is. (Leven, hogy Angliaban alig hivjak "ball point pen"-nek a golyostollat - csak "biro"-znak.)
A muveltebbek arcan ott a felismeres, amikor nekiallok felhozni a magyar/magyar szarmazasu hires embereket Houdinitol kezdve, Telleren at Tony Curtisig, es tovabb.

BTBTBT 2014.01.08. 13:19:54

@Chang Yai (Burma/Thailand):
Errefele leginkabb a feltalalok mennek.
Meg a gulyas. De a halaszlere nehanyan jocskan megrokonyodnek: "Fish soup? You really eat that?"-szinten. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.08. 13:19:58

@tableno: ez jó, tényleg, amikor rajtam gyakorolták a többi tanár interjúztatását nyelvekkel kapcsolatban, akkor ezt énekeltem nekik, más nem jutott eszembe :-) (mindenki ment valakivel beszélgetni, hogy milyen nyelven álmodik, meg hogy tanult meg angolul, meg írjon-ezt azt a saját nyelvén, stb stb stb, akkor volt egy olyan kérdés, hogy énekeljen valamit az anyanyelvén)

tableno 2014.01.08. 13:20:28

@Greg_Sydney: Amúgy szerintem a minimum szükséges infó az lett volna, hogy

- Otthon mit csináltál (sokat dolgoztál, OK. De mit? kőfaragó voltál vagy balettáncos?)
- Miért pont Ausztrália? Milyen lehetőség? (OK, nem akarod elárulni)
- Ott kint mit tanulsz? (tanultál?)
- Mit dolgozol?

Ezek nélkül az egész poszt csak lóg a levegőben, kontextus nélkül.

szszandra · http://ausztraliabamentem.wordpress.com 2014.01.08. 13:24:48

@tableno: hetvegere mar +10C lesz. ja, jobb lenne a nyar, de most 1-2 evig maradnek szivem szerint eszaki felteken, akkor meg egyszer csak at kell allni. parom azzal szokott huzni, h nyugodjak meg,majd ha itt jo ido lesz, megyunk delre a telbe

Kriszta D 2014.01.08. 13:26:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: te jó ég. Mondjuk az ausztrál srác eléggé tájékozott és érdeklődő személy, csak éppen náluk nem volt téma ez a szocializmus, szóval nem lehet neki nagyon felróni... na de hogy valaki azt ne tudja, hogy mi van a szomszédban??

tableno 2014.01.08. 13:30:27

@szszandra: Január New Yorkban, Július Dunedinban (NZ)? :)

2014.01.08. 13:34:21

@Mirjam2:
" a posztolo mennyit tud a kinai kulturalis forradalomrol "
Azt is megkerdeznem, hogy mennyit es mit tud Kina vagy mas azsiai orszagok Japan altali megszallasarol, az elkovetett atrocitasokrol nem is beszelve. Annak is voltak olyan kovetkezmenyei - ha nem nagyobb - mint a kinai kulturalis forradalomnak. Ha ugy vesszuk, a kinai kulturalis forradalom is reszben a Japan megszallas kovetkezmenye.

bpetya75 2014.01.08. 13:34:33

@charlieharper (UK, de nem London!):

Ne legyél biztos benne. Én ugyanis rajzolási antitálentum (is) vagyok.

szszandra · http://ausztraliabamentem.wordpress.com 2014.01.08. 13:37:21

@tableno: haha. vicces lenne az biztos. de nem tartom valoszinunek. mondjuk az alternativa se sokkal melegebb, gondoltuk h nyaron meglatogatunk par eszaki baratot skandinaviaban (norvegia, svedorszag, finnorszag). majd meglatjuk sikerul-e.

2014.01.08. 13:38:25

@Cascabel: Persze, lehetne meg tovabb ragozni, a kulturalis forradalom volt az elso ami hirtelen eszembe jutott. De ha a posztolo nem is, legalabb te kepben vagy kelet-azsiai tortenelemmel kapcsolatban! :)

mirx 2014.01.08. 13:41:04

@Greg_Sydney:

Tényleg kicsit hiányoznak a konkrétumok, nem tudom, attól félsz-e, hogy felismernek (aki ismer, az amúgy már rég rájön a stílusból, hogy te vagy), de így most: van egy srác, aki valamit dolgozik, és mellette valamit tanul, és egy szobában lakik, ahol van egy fehér szekrény, meg vannak barátai, ja és vannak vonatok meg azokon forgatható ülések.
Ezt azért beláthatod te is, hogy elég soványka...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.08. 13:44:23

@Cascabel: ez egyébként benne van a magyar érettségi / egyáltalán középiskolai/ anyagban?
bocs, nem vagyok képben, ahol én érettségiztem, ott két évig csak a 20. századot toltuk, nagyon részletesen, az összes nyomasztó diktatúrával (meg persze ha már Ázsiában él az ember, akkor olvas mindenfélét, pl nagyon tetszett néhány 2. világháborús témájú malajziai regény).

rezsoatya (törölt) 2014.01.08. 13:45:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: szerintem ezt gondold át még... aki 154 cm magas nem biztos, hogy S-es ruha kell neki! Legalábbis itt, jó, ha rámegy némelyikre az XXXL-es. Sokszor könnyebb átugrani, mint körbeszaladni... :D
nehéz a programozók élete, na!

2014.01.08. 13:57:07

@Mirjam2:
Nem kotozkodes miatt irtam:) Sajnos nem vagyok annyira kepben, mint ahogy kellene: a kultularis forradalomra nagyon emlekszem, mar amit Magyarorszagon olvashattunk rola annak idejen. A Japan megszallasrol olvastam keveset - pl a nankingi tomegmeszarlasrol - de eleg is volt, vetekedik a nemetek altal elkovetett buntettekkel:( Sorolhatnam a koreai nok esetet, a hadifogolyokon vegrehajtott kiserletezeseket, stb:(

2014.01.08. 14:01:29

@Chang Yai (Burma/Thailand):
En is csak Europara emlekszem leginkabb a kozepiskolai tortenelemoktatassal kapcsolatban. Azsiarol alig tanultunk.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.08. 14:02:04

@rezsoatya(eng):

Igen, bele lesz téve a súly is. S a hajszín is. Ha a felhasználó beírja, hogy "szőke", az alkalmazás tanácsot fog adni a haj befestésére is.

2014.01.08. 14:05:35

@Chang Yai (Burma/Thailand): egy ilyen kerdes idegesit, igy a standard valaszom a Burundi es Malawi kozott, budhista allam.

Nekem volt olyan kinai osztalytarsam, aki nem tudta hol van Tibet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.08. 14:10:09

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Emlekszem ra, de nem tudtam mit mondani ra.
Ismerek olyan diplomas, vezeto beosztasu 3x eves not Mo-n, aki ilyen oldalakon ismerkedik.
Ha erre vagyik valaki, lelke rajta.

adg 2014.01.08. 14:12:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Mi a baj a szőkékkel? :)
Mi lesz azzal, aki beleírja hogy 192 cm, 68 kg, szőke, zöld szem, no smink, leggings? :D

tableno 2014.01.08. 14:13:09

@charlieharper (UK, de nem London!): egy kínai szemében Tibet nem létezik, mint önálló entitás.

2014.01.08. 14:19:07

@tableno: tudom, de azt se tudta, hogy eszik -e vagy isszak

bpetya75 2014.01.08. 14:26:28

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:

Miyen reakciót szerettél volna kapni?

@Greg_Sydney:

Akkor az az általam dicsért kép kicsit tuningolt? Akkor is tetszik ,-)

tableno 2014.01.08. 14:41:32

@charlieharper (UK, de nem London!): még ez sem lep meg. Szerintem a kínai oktatás kínosan kerüli a Tibet-kérdést.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 14:47:53

@Barátusz [UKCaLCM]: Lehet azota van extra premium tagsag es o a bevalogato :)

@bpetya75: Hatha ramozdul a tomeg es beindul a kozos gondolkozas. :)

Meg az jutott eszembe, hogy meseltem multkor Szechenyi angol wc csempeszeserol, ez tetszett nekik, meg Clark Tierney (Clark Adam) budapesti munkairol. Az epiteszetunk szokott nekik tetszeni, amikor varoskepeket mutogatok. Ezeket nem eroltetem rajuk, csak ha beszelgetes soran felmerul.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.08. 14:51:02

@charlieharper (UK, de nem London!): valszeg azért kínaiul tudta, csak angolul nem, nem?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.08. 15:04:53

@mirx: Áhám, köszi, érdekes.Én még úgy magamtól az Ojzélandra gondoltam, de azért ez nem kicsit hülyeség... :D

2014.01.08. 15:11:02

Az ozzis posztokat szeretem, mindig elolvasom, raadasul te Fijin is jartal, szoval most csorog a nyalam az irigysegtol :D

Arrol van valamid, ugye? Fotod, peldaul, leccilecci? :D

travelobee 2014.01.08. 15:11:03

@szszandra: hat nem tudom, az en vizumom azt irja, hogy a "guaranteed annual earnings" meg kell legyen. Ezenkivul persze mehetsz, csak legyen meg. Ha jol ertem Gergonek megvan a tulorak miatt.

M. Péter 2014.01.08. 15:13:09

Ez a “kimentem Londonba mosogatni, 9 pakisztánival lakom egy házban, és nagyon sikeres vagyok” ausztrál változata, annyi különbséggel, hogy pakisztániak helyett Fülöp-szigetiekkel lakik együtt.

M. Péter 2014.01.08. 15:17:56

@tableno: Pedig még a kínai kormány szerint is létezik egy Tibeti Autonóm Tartomány.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 15:19:14

@VHB: " Munkahelyét szereti, lazának, nyitottnak érzi, ráadásul ingyen kajálhat a menzán."
Volt mar itt olyan penzugyesunk, akinek az ingyen kaja erv volt a tulorara...

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.08. 15:20:57

@tableno: és az autójáról még nem is beszéltünk...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 15:26:36

Ebedszunet alatt pont szobakerult Ausztralia. Az onnan idekoltozo kolleganom azt mondta, hogy az egyetlen jo dolog az orszagban az olcso benzin. 10.5 eve jott az UK-ba es szerinte az egyik legjobb hely :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.08. 15:28:15

@mirx:
Valamit mintha lattam volna a Szechenyi elott (kepen), de nem biztos. :)

BTBTBT 2014.01.08. 15:43:42

Most nincs idom utana keresni: Valaki meg tudna mondani, hogy az a 15 AUD/ora mire eleg? Ehenhalasra, vagy ennel tobbre? Koszi.

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Vagy Toki nem elegge elit ahhoz a tarskeresohoz, vagy a tarskereso szinvonala nem er fel Toki "elitsege"-hez. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.08. 16:01:23

@adg:

Az ilyen adatokat megadó felhasználónak az alkalmazás kényszerzubbonyt és kitántorgást Skandináviába javasol.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.08. 16:03:28

@tableno:

Ezt rosszul tudod, a tibeti elismert kisebbség Kínában és. Tibet autonóm.

mirx 2014.01.08. 16:19:01

@Barátusz [UKCaLCM]:

A múltkor volt egy tök jó ausztráliás poszt, abben ez volt:

"Ausztrália marha drága. Magyar pénzből. Darwin még drágább, itt a lakások olyan áron vannak, mint Sydneyben, elfogadható 2 szobás lakást 500-tól, házat 600 dollár felett kapsz, hetente.

Drága a kaja is, hiszen ami nem itt terem, azt 1000 kilométerekről kell idehordani. Egy rendesebb hétvégi bevásárlás ritkán áll meg 200 dollár alatt, 3-400 dollár marad a boltban hetente kajára.

(A kíváncsiak kedvéért tej: 3-5$/3liter, húsok 7-30, felvágottak 10-30, kenyér 2-5, zöldségek-gyümölcsök 2-7, halak 10-40, vacak ing 15, jó ing 70, közepes ing nincs, egy fagyizás a családdal 50, nem rossz étterem 20-50/fő, fogtömés 180, benzin 1.60, új kisautó 12-15.000, új nagyautó 40-70.000, szar fizetés 35-50.000, jobb fizetés 50-100.000, jó fizetés 150.000+, új átlaglakás jó helyen 4-600.000 (2-3 háló, ~150m2), használt nem rossz ház jobb helyen 500.000+(3 háló, medence, ~200m2), autóbérlés 2 perc és nem kell biztosíték.)"

Emlékszem, le is hidaltam, hogy valaki mondjuk keres évi 100 000 dolcsit, akkor az legyen 7600 havonta, abból elmegy 600 a lakásra meg 400 a kajára, akkor ezek valami kőgazdagok lehetnek! háromhavonta új kocsit tudsz venni frankón.

(nekem ez azért gyanús egy kicsit. lehet, hogy ezek bruttó fizuk? mik az olyan helyek a világban, ahol a lakbéred a fizud kevesebb, mint 10%-a, mert én nem sok ilyen helyről tudok...)

mirx 2014.01.08. 16:23:46

@mirx: Ehh, megvan, mit értettem félre. Úgy utálom, mikor emberek a százötvenezret 150.000-nek írják, ezeknek áltisiben nem volt mateklecke?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 16:31:22

@mirx: mivan? nem ertem a 150000 vs 150.000 problemat

mirx 2014.01.08. 16:33:42

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: a 150.000 az bizony százötven. de sebaj, biztos szépen énekelt meg rajzolt az isiben :))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 16:34:38

@mirx: ok, de hogy jon ide, mit ertettel fere?

BTBTBT 2014.01.08. 16:38:52

@mirx:
Koszi.
Emlekeztem, hogy a darwini posztban sok adat volt, de most nem jutottam el odaig, hogy keresgeljem.
Felenk £150,000-nek (vagy £150,000.00-nek) irjak a szazotvenezret. A szazotvennel csak ket nulla van: £150.00. Meg Mo.-on sem lattam 3 nullat a tizedes utan.

morsels (törölt) 2014.01.08. 16:46:53

@mirx:
"600 a lakásra meg 400 a kajára"

Nem havonta, hetente ennyi. Legalabbis ezt irta a posztolo.
Szamold ujra :-)

rumitom 2014.01.08. 16:55:58

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: azért ha man neki menő hely vhonnan az au sivqtagbol kellett jönnie. no offense :)
vagy csak utalja a természetet

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 16:56:34

@morsels: a fenti arak alapjan etterembe kell hogy egyen 400$-ert.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 16:59:38

@rumitom: Perth az mennyire sivatag? Londonbol koltozott ide eszakra, de szerintem foleg melo miatt. Szerinte altalaban jobb Anglia/UK, nem kizarolag mcr. Unalmasnak talalta Oz-t.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.08. 17:01:53

@Barátusz [UKCaLCM]:
Szerintem sehol sem írnak 3 nullát a tizetes után. Ahhoz olyan váltópénz kellene, amiből nem 100, hanem 1000 az alappénznem. Ilyenről így hirtelen nem tudok egyet sem (de nem zárom ki a lehetőségét annak, hogy van).

Amit meg tudtam nagyon lepődni, hogy pl. az USA-ban centben írják ki az üzemanyag árát (vagy megint benéztem valamit :) ). De még Németországban is, ahol a magyar kiíráshoz mérten állatira drágállottam a benzint (170 eur/liter azért súlyosnak tűnik) :)

rumitom 2014.01.08. 17:02:55

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: vannak fura emberek. nekem is van oz ismerősöm euban, de nem perthbol es nem manban lakik :)

perth állítólag a legjobb oz város

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.08. 17:03:03

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Azt mondod az a tökéletes világ? :D
Minél kevesebb ember, minél kevesebb zaj, minél nagyobb távolságok... ez kell nekem! :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 17:03:45

@Kövérmadár [swe]: Itt is nehany kuton pennyben van kiirva az ar. Vagy csak nem latszik a pont :)
Viszont vicces, hgy a magyar bankok meg szazad forintot hasznalnak a szamlavezetesnel, miota nincsn filler... (legalabbis az OTP)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 17:05:29

@Kövérmadár [swe]: Na pont ez nem tetszett neki, tul unalmas... Mellesleg megjegyezte a kultura hianyat ott :) allitolag unalmas a zenei felhozatal, nincsen eleg szinhaz, stb

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 17:07:31

@rumitom: A legjobban az tetszett, hogy a bbc-t nezik meg az iojaras jelentes miatt, mert a helyi meterologusok megbizhatatlanok. Bar nem ertem mi lehet a problema. 32 vagy 38 fok lesz aznap?

morsels (törölt) 2014.01.08. 17:13:26

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Hat en csak azt tudom, amit o irt:
" Egy rendesebb hétvégi bevásárlás ritkán áll meg 200 dollár alatt, 3-400 dollár marad a boltban hetente kajára."

BTBTBT 2014.01.08. 17:15:38

@Kövérmadár [swe]:
Angliaban fontos a "," es a "." hasznalata. Valahogy igy:
£1.00
£ 100 (vagy £100.00)
£ 1,000 (vagy £ 1,000.00)
£ 100,000 (vagy £ 100,000.00), stb.
A zarojeles format leginkabb penzugyi tranzakcioknal (elszamolas, "payslip") szoktak hasznalni, de ha mondjuk van egy allashirdetes, akkor ott ilyesforman adjak meg: £ 31,470 pa.
Ha viszont valami kevesebbe kerul 1 fontnal, akkor 37p, 61p, ilyesmi, nem £0.37 / 0.61.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.08. 17:21:19

@Barátusz [UKCaLCM]:
Ez így teljesen emészthető.

Volt a főiskolán egy tanárunk, aki egy Egyesült Államokban is tanított és az volt a dilije, hogy az általad leírt tizedes és ezres-csportosítás a jó.
Nem kevés embert kivágott első ZH-n, mert (szerintem érthető módon) a magyarországi formátumot használta.

mirx 2014.01.08. 17:47:15

Úgy emlékeztem, azt a posztot egy családanya írta. én a havi 1200 dollárt egy négyfős család kajapénzének képzelem

no, lássuk csak, akkor elköltenek 2400-at még a lakhatásra, 6-800-at a betegbiztosításra (ezt csak feltételezem, nem tudom, hogy működik a TB), még mondjuk 800-at a kocsilízingre, ha apa megkeres mondjuk 7000-et, akkor is marad minimum 3000 pénz, ami rengeteg, jó, a kölyköknek ruha kell, meg telefon, meg elektromos trombita meg távirányítós daru, de akkor is. szerintem nagyon jódóguk lehet. egykeresős családként is.

DieNanny CH 2014.01.08. 17:47:41

@Kövérmadár [swe]:

Svájcban is a benzin árát úgy írják: 184/liter. (Ami rappen. 100 rappen 1 sFr. Az pedig kb 235 Ft.) Vagyis kb 435 Ft/liter.

szszandra · http://ausztraliabamentem.wordpress.com 2014.01.08. 17:51:39

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
mert nem szamolod bele a tobbi koltseget. mondjuk darwinek asszem PRral mentek, de mondjuk NSWben asszem a PR-osoknak is kell fizetni a suliert, vagy ha nincs suli koltseg, van mas. Persze lehet jol keresni, de az atlag ozzi mondjuk el is kolti nagy reszet. Pl. fiatalok 20-25 ev kozott mondjuk megkeresnek ha ugyesek 900-1000 dollart hetente, ebbol felelnek mondjuk 600-at, a maradekbol evente elutaznak egyszer kozelbe, egyszer meg messzire de akkor 2-3 honapra. Ha egy "atlag" ozzi csalad 2-3 gyerekkel el akar menni sielni (mert igen, el akar) az van h 7-10 napra 3-4000 dollar. repjegyekkel meg mindennel, NZre vagy Snowy Mountainsbe - volt au csalad beszamoloja alapjan

mirx 2014.01.08. 17:52:16

@Barátusz [UKCaLCM]: Hát én nem tehetek róla, de a tizedespont azért tizedespont, mert az után már nem egész értékek jönnek. Szóval nekem a 150.000 az ugyanúgy 150, mint a 150.0000000000
Csak az utóbbi hosszabban van ábrázolva :))

DieNanny CH 2014.01.08. 17:52:57

@mirx:

Kaja: 1200
lakás: 2400
TB: 800
kocsi: 800

Ez 5200. 7 ezerből marad 1800...

morsels (törölt) 2014.01.08. 17:54:14

@mirx: Szerintem az a 7000 az brutto. Amennyiben az a netto, akkor az tenyleg nagyon jo penz, akkor nemsokara megveszi a millios hazat :-).

Namost nem tudom, hogy az osszegek, amiket irtal azok mennyire valosak, de hasznaljuk a te szamaidat:
1200+2400+600+800=5000
A 7000-bol nem fog minimum 3000 megmaradni :-)

Es akkor meg TV, internet, telefon, benzin, nem tudom, hogy a berlesben mi van benne (gaz, viz, villany) es igy tovabb.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 17:55:13

@szszandra: en csak a heti 400$ kajakoltseget sokallom. Bar lehet gyerekekkel, stb kijon.

morsels (törölt) 2014.01.08. 17:57:43

@mirx:
A magyar tizedesvesszot hasznal, nem tizedespontot.

mirx 2014.01.08. 17:59:41

@DieNanny [SZ,CH]: de 7000 az évi 91 000. A posztoló meg azt írta, hogy az 50-100 az az "oké" fizetés, a 100 fölötti a jó fizetés.

Amúgy nem a zsebükben akarok turkálni, de szerintem ez mindenkit érdekel. Meg pláne engem azért, mert nagyon hasonlónak tűnnek az összegek a svájciakhoz - pl lakás, kaja, minden akár frankban is lehetne -, kivéve, hogy semmit nem tudunk a TB-ről, mert itt szerintem egy négyfős család általában nem oldja meg 800 frankból, vagy csak valami elég ócska konstrukcióban. (A gyerek egészségén meg azért elég kevesen spórolnak.)
Az sem biztos, hogy kocsit lízingelnek. Szóval én csak nagyjából számolgattam, lehet, hogy totál el vagyok tévedve.

mirx 2014.01.08. 18:00:42

@morsels: a bölcsész az igen! :)))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 18:03:39

@mirx: :) nem csak... (bar ugy hekyes az allitas, hogy magyarul hasznal tizedesvesszot)

mirx 2014.01.08. 18:03:57

@morsels:
De mi értelme van egy határátkelő blogon bruttó fizetésről beszámolni? Hát úgy hogy fogja tudni az olvasó, hogy mennyi marad a playstationre meg a párizsi útra? Vagy gondolta, hogy majd mindenki kiguglizza az ausztrál adójogszabályokat? Don't make no sense to me

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 18:04:07

@Kövérmadár [swe]: csak alacsonyabb prioritast kaptal, ne ess ketsegbe :DDDDDDDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 18:05:18

@mirx: Zarojelben meg kellene azert emliteni, mert megiscsak jol jon, ha az ember hirtelen felindulasbol rakeres allasajanlatokra csak erdeklodeskepp.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 18:07:18

@Chang Yai (Burma/Thailand): Azt elfelejtettem, hogy kivulrol ugy nez ki, de bellulrol azert masabbb, igaz lassan egy eve voltam lent utoljara.

morsels (törölt) 2014.01.08. 18:10:31

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Ja vilagos, en sem ugy ertettem, hogy aki magyar, az tizedesvesszot hasznal :-).
Hanem ugy, hogy a magyar helyesirasi szabaly szerint tizedesvesszo van.
Csak hulyen fogalmaztam :-).

mirx 2014.01.08. 18:11:21

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:na akkor egy kis kopipészt

"Magyarul a tizedes törtek egész és tört részét vesszővel választjuk el (például 126,32), helytelen tehát a pont használata (még akkor is, ha az angol Wikipédiában így volt írva). A tizedesvesszőt ismerik fel a magyar nyelvű táblázat- és adatbázis-kezelő programok is, és jól megkülönböztethető a szorzás pontjától is (ami a pont egyetlen felhasználása a magyar számírásban)."

A Wikipédia cikkeiben elkövetett legsúlyosabb hibák közé tartozik A SZÁMOK HELYTELEN TAGOLÁSA PONTOKKAL ÉS VESSZŐKKEL, mert ez nem javítható géppel, és a szócikkel kapcsolatos tárgyi ismeretek nélkül sokszor nem is értelmezhető.

Tehát a százötvenezret 150 000-nek kell írni, és nem 150.000-nek meg 150,000-nek, mert az egy nyomorult tizedesvessző vagy tizedespont, és NEM TAGOLÓJEL, banyek!

helyesírás rant over.
:o)

BTBTBT 2014.01.08. 18:12:57

@mirx:
Ertem. En is ugyazezt irtam.
Ami a tizedespont utan van, az mar nem egesz ertek. Viszont Angliaban vesszot is hasznalnak (ahogy Madarnak is reszleteztem), es fontos, hogy jol hasznaljak, maskulonben felreertheto. :)

@Kövérmadár [swe]:
Pedig ez igy baromsag: ha Mo.-on vagy, magyar sztenderd szerint kellett volna vennie, ha az USA-ban (vagy barhol mashol), akkor aszerint.
De hat a foiskolai tanarok, akik kiskiralynak kepzelik magukat...

morsels (törölt) 2014.01.08. 18:13:19

@mirx:
Hat mindenhol brutto fizetesekrol van szo altalaban (kiveve Magyarorszagon :-)), mert az ado sok mindentol fugghet, akar orszagon belul is.

morsels (törölt) 2014.01.08. 18:14:39

@Kövérmadár [swe]:
Neked sem szoktam beszolni, csak erzekeny vagy.
:-)

nyuszigonosz 2014.01.08. 18:17:11

@Kövérmadár [swe]: Lényegében 4 számjeggyel írják az üzemanyagot a benzinkutak: ma mondjuk: 1.479 € Az annyi, hogy majdnem 1.48 csak így tünik olcsóbbnak. :-))

mirx 2014.01.08. 18:20:38

@Barátusz [UKCaLCM]: Igen, tudom, én csak azon lamentáltam, hogy a csaj baromira nem tizedes számot akart írni, hanem egy jó nagy egész számot. Amit a hülye pont miatt benéztem 150-nek, és azt hittem, az a lakbér, és hogy milyen fain olcsó.

@morsels: Most blogspecifikusan írtam, mert aki el akarna gondolkodni, hogy megéri-e neki Ausztráliába költözni, az nemigen tud mit kezdeni egy bruttó fizetéssel. Szerintem tök fölösleges egy ekkora listát publikálni akkor egy posztban a tej árával, a lakbérrel, a kocsival, de még a fogtömés is ott volt - csak azt nem tudjuk, hogy nettó 7000-ből kell-e akkor kijöjjünk, vagy 4500-ből... ami eléggé nem mindegy.

Persze most ki lehet google-lal keresni, hogy vajon sidneyben egy mittomén egyedülálló nem vallásos mennyit adózik, de mivel én tutter nem akarok ausztráliába menni, ehhez lusta vagyok. De azért érdekelt volna. Greg meg biztos még alszik.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.08. 18:24:15

@mirx:
Bevallom, bűnös lélek vagyok, mert tagolásra használom a pontot. Igaz, csak pénzösszegnél...

Ha dolgozom, akkor az 7845 mm. Ha költségvetést csinálok a hónapra (vagy az évre), akkor viszont 1.345 kr. Itt a tizedesvesszőnek nem sok jelentősége van, már nincsen öre, a boltban pedig kerekítenek.

mirx 2014.01.08. 18:25:05

@Kövérmadár [swe]: Én is visszakerestem, de ahhoz képest, miket szokott pl az én fejemhez vágni, úgy minősítettem, hogy á, ez morselnél még nem a beszólás-kategória! :d

szszandra · http://ausztraliabamentem.wordpress.com 2014.01.08. 18:26:12

@mirx: eves fizu alt (99%) brutto, havi alt. netto. havi netto 7000 abszolut realis is lehet vezeto pozicioban. en evi 53000et kerestem (brutto), az 3600 korul volt nettoban. plusz nekem evvegen visszajott egy negyjegyu osszeg tax return neven. a savos adozas, az evente valtozo savok, a mennyit dolgoztal egy evben tobbismeretlenes egyenletek miatt kb. 2012/13ban ez igaz volt, nagyjabol most is ez lehet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.08. 18:26:59

@morsels:
Megyek is mindjárt sírdogálni egy kicsit ;)

@nyuszigonosz/D/:
Igen, a csodás lélektani "hadviselés" :)
Azt hiszem Magyarországon is kiírták a fillért a végére, valami ilyen módon: 398,9
De nem biztos.
Svédországban (ma pont megnéztem :) ) csak simán az ára van kiírva: 13,86 (így, póriasan, koronában, literenként :) ).

mirx 2014.01.08. 18:30:00

@Kövérmadár [swe]: hát kérdés, milyen súlyos következményei vannak, ha az ember elqr egy számot. hogy is volt azzal a géppel, ami levágta a kezed? :o)

mirx 2014.01.08. 18:41:14

@szszandra: köszi szépen

Megnéztem a blogod, és tök értelmesen leírtad (remélem, nem baj, ha bemásolom):

"Ha a jövedelmed ennél magasabb, akkor az adóköteles, és nagy valószínűséggel PAYG (pay as you go – menet közben) módon fizetsz adót. A $18 201 és $37 000 közötti részre 19%-ot, a $37 001 és $80 000 közötti részre 32,5%-ot, 80 és 180 közöttire 37%-et, és a $180 000 feletti részre 45%-ot. Ha ugyanez érdekel táblázatos formában is, akkor az ATO honlapján érdemes nézelődni.

Szóval a PAYG lényege ugyebár, hogy az ember kapja évközben a nettó fizetését, de úgy, hogy feltételezik, hogy az egész évet ledolgozza. Na most ha ez nem így van, akkor a sávos rendszer miatt nagy valószínűséggel többet tartottak vissza a béréből (adóra), mint igazából kellett volna, és a különbséget vissza tudja igényelni."

Magyarán egy bruttó évi 100 000-es állásból 3571.81+ 13974.675+7400 AUD, azaz kb 25 000 dollár az éves adó, ami azt jelenti, hogy a nettód kb 75%-a a bruttódnak, ami elég korrekt. Tehát 6250 lesz a nettó.

Hogy működik a betegbiztosítás? És hova költöztetek, és írsz másik blogot? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.08. 18:41:20

@mirx:
A gép nem levágta, hanem összezúzta a kézfejemet :)
Semmi köze nem volt hozzá a számoknak, tisztán az én hülyeségem okán történt.
Nálunk különböző kimenetele lehet egy elírásnak. Vegyünk egy 0,5mm.es elírást (vagy benézést). Volt olyan munkánk, ahol amikor szóltam a főnökömnek, hogy ez itt kicsit nagyobb lett... mintegy 3mm-rel, akkor csak legyintett.
Volt olyan munkánk is (nem én csináltam szerencsére), aminél az említett 0,5mm-es letérés miatt ki kellett dobni a munkadarabot (500.000 koronás veszteség - ~70.000 CHF) Abban az évben nem sok bónuszt kaptunk Karácsonykor :)

2014.01.08. 18:41:59

@mirx: csinalj egy findreplacet, ha ennyire zavar. Angol kornyezetben termeszetes a vesszo. Szellel szemben pisilsz mind a helyesiras dologgal, mind a vesszovel.

mirx 2014.01.08. 18:46:12

@charlieharper (UK, de nem London!): Minden zavar, ami slendriánul, pontatlanul és igénytelenül van megírva. 2 másodpercig. Én szóltam, hogy rossz, ha nem olvassa, nem az én bajom.
Reméljük, a banki szerződéseit megfelelően értelmezi...nehogy 150 dollár legyen a nyugdíja harminc év múlva. :p

mirx 2014.01.08. 18:50:19

@Kövérmadár [swe]: de valahogy megbillentél vagy ilyesmi, vagy nem tartottál be valami munkavédelmi előírást? mert szerintem az ilyen megbotlások az nem "hülyeség"... az bárkivel előfordulhat. amúgy meggyógyultál teljesen?

az ilyen malőrök szerintem mindehol előfordulnak, még mindig jobb az anyagi kár, mint amikor a doktorúr bennefelejti a csipeszt a betegben...

BTBTBT 2014.01.08. 18:50:52

@Kövérmadár [swe]:
A 9/99 vegzodesu ar csak marketing eszkoz. Ugy erzed, hogy kevesebbe kerul a termek. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.08. 18:53:52

mit kell ennyit nyöszögni a vesszők meg pontok miatt :-( amikor kicsit figyelmesebben olvasva egyértelmű lesz.
engem ez is ugyanúgy idegesít, mint z meg y a billentyűzeten. francér kell nekünk szembemenni a világgal.
amikor angol nyelvű iskolába kerültem, kurva gyorsan meg kellett szokni a tizedespontot, és nem vagyok hajlandó azóta sem másképpen magyarul sem. nem érdekel, hogy helyes-e vagy helytelen, ha egyszer a világ nagy része így számol, így értelmezhető a neten stb minden.

szszandra · http://ausztraliabamentem.wordpress.com 2014.01.08. 18:55:19

@mirx: a betegbiztositas fokent attol fugg, hogy allando lakos vagy-e vagy ideiglenes. ha allando (PR), akkor kapsz medicaret, ami egy ilyen altalanos betegbiztositast fedez, de extrakat altalaban nem. tehat pl. fogasz, vagy specko mutet etc. ezekre fizethetsz magadnak havi par dollartol parszazig szinte akarmit.
ha ideiglenes vagy, diak vagy munkavallalo, koteles vagy magadnak egy minimum szolgaltatast fizetni, ezt a vizumod mondja meg, h melyik biztositast veheted. egy vizumkategorian belul alt. van 6-7 szolgaltato, abbol lehet valogatni. vannak szorasok meg szintek, nem megyek bele, de eves szinten ez is altalaban negyjegyu egy embernek.

most epp atutazoban vagyunk, nem is irok addig semmit, amig nem maradunk a fenekunkon valahol legalabb 6 honapot. talan azutan... (de jelenleg londonban, jovo hettol new yorkban)

mirx 2014.01.08. 19:03:53

@Chang Yai (Burma/Thailand): ne zavarjon, hogy az volt a probléma, hogy nem tizedes számról volt szó.

mirx 2014.01.08. 19:06:30

@szszandra: fú, cigányélet... huszonévesen bírtam, most már agyf...t kapnék szerintem

egy állandó lakosnak automatikusan van TB-je? ha nem dolgozik, akkor is? tiszta kommunizmus :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.08. 19:08:48

@mirx: ne zavarjon, hogy az egész rendszer összefügg, minden mást jelent, nemcsak a pont meg a vessző, és ezért.

2014.01.08. 19:11:59

@Chang Yai (Burma/Thailand): 'ez a kibaszott kurva gödör még mindig pont úgy néz ki, legalábbis így kívülről, mint 7 éve'

Ez az elmult 8 ev miatt van. (Csak azt nem tudom, melyik 8.)

mirx 2014.01.08. 19:21:14

@Chang Yai (Burma/Thailand): Igazából tök nem érdekel az olyanok véleménye, aki szerint mindegy, hogy hányjuk oda a mondanivalónkat, mert "aki akarja, érti", és nem kell magyarul sem szépen, mívesen megpróbálni írni és beszélni, mert "nem az a lényeg", meg ez az egész silány hozzáállás valahogy nem kenyerem, tőlem aztán úgy írsz, ahogy akarsz, csak többet elolvasni nem fogom, oszt jóvan.

szszandra · http://ausztraliabamentem.wordpress.com 2014.01.08. 19:26:16

@mirx: hja tudom.
igen elvileg igy van, legjobb tudomasom szerint. de majd vki megcafol ha nem.

mirx 2014.01.08. 19:26:57

Amúgy akit érdekel, a szandra társblog-listján találtam egy másik ausztráliás blogot, amin nagyon faintos fotók vannak:

lentalant.blog.hu/

Az mondjuk Ausztráliában tök nagy fless lehet, hogy minden olyan más. A hajók, az állatok, a buszok, a táblák, a slozi, a növények, a monorail... mondjuk az egyik fotón pont van egy kispolszki. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.08. 19:31:28

@mirx:
Nem, sem megbillenésről nem volt szó, sem semmi egyéb "sorstól" kapott dologról.
Mindössze annyi történt, hogy szerszámcserélés előtt láttam, hogy el fog törni egy műanyagcsövet a fej. Gondoltam egy merészet és meg akartam menteni a csövet, mert utálom cserélni és azt hiszem nem is volt már elegendő. Azt hittem elég gyors leszek, de nem voltam. A többit már tudod :)

Mit jelent a meggyógyulás? November végén volt a 8. vagy 9. műtétem (már nem tudom). Maradandó károsodás van bőven, de azért a teljes életet élés menni fog, ha nem is olyan egyszerűen, mint korábban. A lényeg a pozitív hozzáállás, nemigaz? :)

Igen, az anyagi kár mindig sokkal jobb, mint ami sérüléssel jár (legyen az bennfelejtett szike).

@Barátusz [UKCaLCM]:
Ha komolyan azt gondolod, hogy ezt nem tudom, akkor valamit nagyon elszúrhattam... vagy csak ki kell rúgjam a marketingesemet ;)

BTBTBT 2014.01.08. 19:34:30

IT-s segítséget szeretnék kérni az egybegyűltektől.

Új routerem/szolgáltatóm van, és amíg a régivel nem volt ez a gond, most a rendszer minden alkalommal, ha mind a 2 gépem (laptop/desktop) hálózaton van, hibaüzeneteket küld "IP address conflict"-címén. Ettől még működik a netem (bár lehet, hogy lassabb?), de van valami egyszerű módja annak, hogy ezt kiküszöböljem?
Az érdekes, hogy mindegy, hogy melyik géppel csatlakozom először, mindig a másiknál írja ki a hibaüzenetet.

Előre is köszi.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.08. 19:34:37

@mirx:
Nincs nagyon hová ragozni a dolgot: gyönyörű ország!

Remélem egyszer lesz lehetőségünk megnézni, huzamosabb ideig. 3-4 hét vajon mire elég ott?

BTBTBT 2014.01.08. 19:37:41

@Kövérmadár [swe]:
Nem tudtam, hogy tudod ezt a "vásárlói ár"-ról, mivel eddig nem beszéltünk róla.
Most viszont akkor élhetünk annak a 80-as években a hazai mozikban futott francia filmnek a címével, hogy: "Tudom, hogy tudod, hogy tudom". :)

VHB 2014.01.08. 19:40:17

@Barátusz [UKCaLCM]: Első blikkre úgy hangzik, hogy mind a két gép ugyanazt a lan oldali ip címet használja.

Próbáld ki, hogy:

start menu
run
cmd
ipconfig /release
ipconfig /renew

Ha szerencséd van akkor nem kell a routerben kotorni és/vagy fix ip használnod.

2014.01.08. 19:41:41

@mirx: storm in a tea cup

mirx 2014.01.08. 19:43:44

@Barátusz [UKCaLCM]: Beírtad már a google-ba a router pontos típusát, és mellé még (lehetőleg idézőjelben és szó szerint pontosan) a hibaüzenetet? mert ha ismert jelenség/konfigurációs/firmware hiba, tuti találsz fórumot, amin kitárgyalják.

Most abból indulok ki, hogy nincs pl egy olyan fix IP adva az egyik gépnek, ami nem lett kivéve a router DHCP-tartományából. Ebben az esetben nyilván az van, hogy a router megpróbálná kiosztani a címet a B gépnek, miközben az A gépnek már ugye ez a címe...

A hiba fellépésekor futtass egy ipconfig parancsot a parancssorban (windows futtatás - win gomb + r - ablakba írd, hogy cmd és enter, ad egy ilyen dosos prompt-szerűséget), mind a két gépen. A parancs eredménye kiírja az IP-címet. Ellenőrizd, hogy valóban van-e konfliktus?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.08. 19:44:39

@Barátusz [UKCaLCM]:
:)

Nem biztos, hogy van értelme annak, amit mondok, de nem lehet, hogy a routered úgy van konfigurálva, hogy mindig ugyanazt az IP-t akarja kiosztani? Mondjuk a 192.168.2.1-t minden géphez.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 19:45:08

@Mirjam2: Kivancsi vagyok mikortol kezdik majd ugy mondani, hogy az elmult 12-8 ev miatt. Tuti, hogy a szavazoik nagy resze nekiall az ujjukon szamolgatni :)

nyuszigonosz 2014.01.08. 19:47:14

@Barátusz [UKCaLCM]:
Ez érdekes, és nem azért szólok hozzá, mert szakember lennék, dehogy vagyok, söt!
Most akkor neked a router nem úgy van, hogy a lakás területén akármennyi géppel netre mehetsz WLan?

2014.01.08. 19:48:09

@Chang Yai (Burma/Thailand): nem, tenyleg az eletben meg nem hallott rola

mirx 2014.01.08. 19:48:35

@VHB: Egyszer láttam egy olyan fisifosi csájníz routert, hogy 2 külön DHCP-tartományt meg lehetett adni, egyet a Wirelessnek, és egyet a kábeles LAN-nak.
De a dolog szépsége az volt, hogy engedte ugyanazt a tartományt beírni :D és persze kapásból az aljáról kiosztotta ugyanazt a címet mindenhova. Amúgy addig nem is volt gond, amíg nem próbáltál netezni...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 19:50:08

Valaki meg tuddja mondani, hogy az easyjetnel mekkora lehet a kezipoggyasz sulya? Vegigolvastam az angol es magyar nyelvu leirast, de csak a meretet talaltam, meg szamitasi metodusokat a csomagok sulyelosztasahoz...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 19:50:43

tuddja egy d, csak most vettem eszre, hogy elutottem...

mirx 2014.01.08. 19:53:44

@charlieharper (UK, de nem London!): exactly

@Kövérmadár [swe]: ó, te szegény :(
de azzal a kezeddel tudsz autót vezetni meg fogat mosni, vagy mindent meg kellett tanulni a másikkal? én nagy bajban lennék egy csomó mindennel, az tuti. egér, főzés, ú banyek, most, hogy belegondolok, nem lehetett egyszerű

2014.01.08. 19:54:37

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: te, nem tudom. Olvasom a kommenteket. Meg mindig shockban vagyok. M.Peti a HA eleteben eloszor ma egy kifejezetten vicces kommentet irt.

BTBTBT 2014.01.08. 19:54:40

@VHB:
@mirx:
Köszi. Nézem.
A Link local IPv6 és az IPv4 address-ekben van eltérés.

@nyuszigonosz/D/:
Fogalmam sincs. Nem vagyok ájtís. Csak egy felhasználó.
Tudod, ami érdekel, abba beleásom magamat, ami meg nem, attól elvárom, hogy rendeltetésszerűen működjön. :)

VHB 2014.01.08. 19:55:28

@mirx: az nagyon beteg! :-)

BTBTBT 2014.01.08. 19:55:34

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
20 kiló. 20 és félig még nem ráncolják a homlokukat, de fölötte megfizettetik veled a súlyfelesleget.

BTBTBT 2014.01.08. 19:57:48

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Akarom mondani: 20 kiló fölött extra költséggel megy a játék, és egészen 32-ig mehetsz, de arra már rámegy a gatyád.

Ezt nézted?
www.easyjet.com/EN/Planning/baggage

VHB 2014.01.08. 19:58:09

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: nem esküszöm meg rá, de ameddig beleférsz a méretkorlátozásba, unlimited a súlyhatár. Viheted az ólomkatona gyűjteményed, nyugodtan.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 20:01:03

@Barátusz [UKCaLCM]: Ez nem volt tiszta nekem. Ezt akkor felvihetem magammal a gepre. Valoszinuleg veluk repulunk a gumicsimma orszagbe es meg nem utaztam veluk.
@charlieharper (UK, de nem London!): What kind of shock?

VHB 2014.01.08. 20:01:44

@VHB: http://support.easyjet.com/faq/en/request.do?view()=c{61667aa0-ced8-11e2-ef6e-000000000000}

BTBTBT 2014.01.08. 20:02:59

@Barátusz [UKCaLCM]:
Nem megy ez most nekem: 1 csomag max. 32 kiló lehet, és általában 2, de legfeljebb 3 csomagod lehet (plusz a kézipoggyász), de az már tényleg betyár feláron megy.. :)

Quercus a favágó 2014.01.08. 20:05:25

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:

Mg. tornacipőt nem vigyél. Azzal is kevesebb a súly.

BTBTBT 2014.01.08. 20:07:06

@Kövérmadár [swe]:
Nemtom. Biztos igazad van. :)

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Azon én is meglepődtem, hogy M. Péter vicceset írt, és még nem is linkelt hozzá.

"Hold luggage"-ról van szó, amit nem vihetsz magaddal az utastérbe.
A "hand luggage" annyi lehet, amit "baleset okozása nélkül saját magad be tudsz emelni a fejed fölötti tartóba az utastérben". (Nekem egyszer 15 kiló volt, de általában legfeljebb 10.) A kézinek nem mérik le a súlyát, csak (az egyre csökkenő) méretét.

Fogalmam sincs, hogy mondják magyarul az "overhead locker"-t. Csak mert az a neve.

mirx 2014.01.08. 20:07:19

@Barátusz [UKCaLCM]: be tudod másolni a 2x három sort ide?

ezek kellenének egyelőre

IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.108
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1

(Mivel a nyomi Microsoft még mindig nem csinálta meg, hogy ki tudjál simán az egérrel jelölni a parancssorban, mondom, hogy kell: az ablak fejlécén jobbgomb, onnan az Edit menü, és onnan Mark
ekkor engedi, hogy KIJELÖLJ
és aztán megint Edit > Copy
totál béna, de csak így lehet. aztán ctrl-v -vel be tudod másolni egy notepadbe vagy valami.)

2014.01.08. 20:11:10

@QUERCUS: ja, de biccesen! En addig azt hittem, hogy o egy program, nem elo szemely

DieNanny CH 2014.01.08. 20:11:11

@mirx:

Szerintem is úgy kéne, hogy nettót ír valaki. Vagy, mind a kettőt. Így legalább kb betekintést kapunk az adólevonásokról is.

mirx 2014.01.08. 20:11:13

@VHB: Elképzeltem Mr. Long-ot az ólomkatona-gyűjteménnyel tipródva reptéri mérleg előtt :d

mirx 2014.01.08. 20:13:33

@DieNanny [SZ,CH]: Szerencsére közben szszandra tiszta vizet öntött a nyílt kártyákba.

Azon gondolkodom, hogy hol adóznak még kevesebbet, mint nálunk. A Vatikánban kell adózni?

Quercus a favágó 2014.01.08. 20:14:19

@charlieharper (UK, de nem London!):

Hát ha program, akkor vírus. Ha meg élő személy, akkor a pincébe jár mosolyogni.

mirx 2014.01.08. 20:15:06

@charlieharper (UK, de nem London!): Én mindig egy ilyen lódenkabátos, könyökfoltos zakós, napra sötétedő szemüveges, bajszos történelemtanárnak képzeltem, aki az anyjával él.

2014.01.08. 20:18:12

@mirx: en meg azt, hogy o a "fact checker" program.

2014.01.08. 20:20:04

Digger, te is igy toltod fel a lefagyasztot?

DieNanny CH 2014.01.08. 20:26:20

@mirx:

Hát, ha az adó kevés is, de a tb drága. Nekem, mert én tízévente járok orvoshoz...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 20:30:45

@VHB: koszi

@QUERCUS: varosba megyek :) szalloda es iroda kozt ingazva, talan mar van ott kovesut :D

@Barátusz [UKCaLCM]: nekem mostanaban nem merik a kezipoggyaszom meretet. Bar kedvesen mosolygok a repulo emlosokre (hogy eleg fimsovinisztan fogalmazzak)

2014.01.08. 20:30:47

@mirx: Andorra, Caymans, BVI, UAE, Bahrain
Bahamas, Quatar, Szaudi, Mongolia
Meg keresek, ha erdekel

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.08. 20:32:30

Na szóval...

kepkezelo.com/images/fyljeqkriz3bgs2vha.jpg

Nincs miről írni.
Néhány remek képhez kaptunk gy semmitmondó kísérőszöveget.
Egyébként az egész poszt stílusából látszik hogy ennél többre tellene.
Ennyi.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.08. 20:33:46

@mirx:
A bal kezem sérült meg szerencsére. Tudok vezetni gond nélkül. Terhelnem nem szabad, hidegre érzékeny, motorikus gondok vannak leginkább (pl. a hüvelykujjamnál csak az az izület működik, ami a "legalján" van). Némi idegi károsodás, de az már csak hab a tortán :)

Az evés tud nehézkes lenni, illetve minden, ami kétkezes, precíziós dolog.

Quercus a favágó 2014.01.08. 20:35:28

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:

És ha meghívnak Sáráék egy erdei piknikre? Ott állsz mg.tornacipő nélkül.

2014.01.08. 20:37:25

@mirx: Malajziaban igy probaltak tehenet lopni, mai ujsagban van

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 20:37:51

@QUERCUS: nekik sincs, en is tulelem :D Saraek hol laknak,lehet be kellene kukkantanom hozzajuk :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 20:39:24

@charlieharper (UK, de nem London!): te milyen ujsagot olvasol? mi foglalkozik a malaj tehen szallitassal?

2014.01.08. 20:39:59

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: amelyik hazban nincs fuggony. Vigyel mar neki egy gumicsizmat ajandekba

Quercus a favágó 2014.01.08. 20:41:56

@charlieharper (UK, de nem London!):

De lefűrészelt csövűt! Abba csak bele kell ugrania.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 20:44:41

@charlieharper (UK, de nem London!): Fujd fel! Melyik varos? Annyi csimma nem fer bele a taskamba, hogy az orszag osszes fuggony nelkuli lakasaba vigyek ajandekba, plusz idom sem lesz vegigjarni az orszagot :D

2014.01.08. 20:52:54

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: 'tuddja egy d, csak most vettem eszre, hogy elutottem...'

Ebbol az eletben nem magyarazod ki magad! :) Easyjet kezipoggyasznal szerintem suly nem szamit, csak meret. De ebben nem vagyok 100% biztos.

svajcineger 2014.01.08. 20:56:45

@mirx:
Én azért elég sokat fizetek.... Mármint, helyi szinten.

mirx 2014.01.08. 20:57:58

@charlieharper (UK, de nem London!): Pedig a Koránban is benne van, hogy az állatokkal szépen kell bánni, úgyhogy biztos majd jól levágják a töküket, vagy valami.

svajcineger 2014.01.08. 20:59:16

@Mirjam2:
Jól tudod! Kézipogyónál csak mérethatár van, súlyhatár nincs.

mirx 2014.01.08. 20:59:44

@svajcineger: Én is szívtam a fogam, mikor évekig 320-at fizettem, de amióta voltam sürgősségin, meg utána rendes osztályon fekve, és részem volt az ellátás minőségében, azóta nem sokallom.

mirx 2014.01.08. 21:00:30

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: A Daily Mail természetesen, a felhőtlen szórakozás kiapadhatatlan forrása :-)

2014.01.08. 21:02:56

@mirx: nem azt olvastam. Nemcsak ok hoztak le

2014.01.08. 21:05:25

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: ha a Swiss-szel repulsz es nem sleasyjettel, akkor csokit is kapsz

svajcineger 2014.01.08. 21:06:53

@mirx:
Várjál, most miről beszélünk? Mert én az adóról, nem a Krankenkasse-ról. :)
A svájci egészségügy, meg.... Inkább hagyjuk! Fizetek havonta egy valag pénzt, de ha valami bajom van, akkor inkább hazajövök.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 21:07:25

@charlieharper (UK, de nem London!): csak a swiss £267, a easy meg £99 returban, plusz jobb idopontban repul.

svajcineger 2014.01.08. 21:09:14

@svajcineger:
Persze, nem a technikai színvonalról, meg az ellátás színvonaláról beszélek, hanem inkább a dokikról. A helyieknek szerintem nem sok lövésük van a dolgokhoz...

morsels (törölt) 2014.01.08. 21:12:20

@mirx:
Ez sem szuksegszeruen az, amit nettoban kezhez kapsz.
Mondok peldakat:
1. Levon az allam nyugdijra.
2. Levon az allam egyfajta biztositast, ami a munkanelkulisegre megy.
3. A cegnek kulonbozo benefitjei vannak, amikhez te is hozzajarulsz.
a) Peldaul van eletbiztositas, ha ki akarod terjeszteni a csaladtagokra, az plusz levonas.
b) korhazi ellatas 'upgrade'.
c) pension plan

Es igy tovabb. Ez cegektol fugg, szoval ezert hasznaljak alatalaban a bruttot. De ahogy latom, te egyreszt nem szereted azt, ha valami nem egyszeru (es ez mindig a masik hibaja), masreszt utana meg szereted terjeszteni az informaciot, mert te ertesz hozza :-).

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.01.08. 21:12:53

amúgy én nem értelek titeket. minden poszthoz amiben nem csilliós fizetésekről van szó meg húdenagy karreierről azt lehurrogjátok. hogy azt képzeli sikerember mert megél de nincsenek jelentős pénzei félretéve meg stb. megélni nem elég? meg a gúnyolódásoakt nem értem. ha valaki boldog angliában, németben, bárhol mert pl mosogat, mekizik és megél, azt minek leszólni? mert krumplit sütni otthon is lehet, mondjátok ti.valaki leírná nekem hogy 65 ezerből hogy élsz meg ha mondjuk nincs nagyid ahol ehetsz, vagy legalább anyukád aki segít? ha valaki csak meg tud élni külföldön és nincsenek eurótízezrei az maga a sikertelenség? otthon azért sokszor a megélés is kihívás. mivel posztszocialista ország és arra van berendezkedve hogy van lakásod.

mirx 2014.01.08. 21:22:26

@svajcineger: közben rájöttem, hogy az adóról beszélsz

szerintem neked még nem volt igazán bajod, ha haza akarsz menni ellátatni magad. én lebeszélnélek. velem állati rendesek voltak, és azért külön hálás voltam, hogy az orvos leült konzultálni, és megmondhattam (én!) hogy operáljanak-e vagy ne

és legfőképpen, nem én a beteg voltam 1. a HIBÁS 2. a fölösleges, zavaró tényező, aki feltartja őket 3. az alsóbbrendű idióta, akit az utolsó nővér is a s..ből húzott ki. ellenkezőleg.
ja és volt gumikesztyű, szappan, vécépapír, másik tű, gyógyszer, normális étel, kádkilépő, papucs, köpeny, meg amit kértél, még az almalevet is tálcán hozták be, de előtte megkérdezték, hogy hideget vagy meleget kérek... ezzel szemben budapesten totális horrortapasztalataim voltak, különösen a soha el nem érhető és nem látható orvosok rémesek, akiknek soha 30 másodpercük nincsen, hogy beszéljenek veled. egy csomó betegnek még a diagnózist sem mondják el. a mosdók és fürdők és egyebek higiéniai és tisztasági állapotáról, fertőzéses esetekről most ne is beszéljünk.
persze tőlem menj haza, ha akarsz, ha ezt látod jónak... én soha nem tenném.

amúgy adó:nemtom, te vállalkozol? én ugyanezzel a munkával a mostani fizetésem kb 0.8-szorosát keresném németországban, csak ott a nettóm nem a bruttóm 83%-a lenne, hanem a 69%-a, szóval nem sírok.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.08. 21:26:41

@mirx: " de 7000 az évi 91 000. A posztoló meg azt írta, hogy az 50-100 az az "oké" fizetés, a 100 fölötti a jó fizetés."

Te 13 hónappal számolod az évet?

2014.01.08. 21:27:54

@mirx: egyszeru a megoldas, keress egy orvos professzor rokont, kozeli ismerost. Maris jobb ellatasban lesz reszed a magyar korhazban.

mirx 2014.01.08. 21:30:14

@morsels: Most szólok, hogy még egyszer arról szól a kommented, hogy engem minősítgess (mint mindig), akkor szűrés lesz, úgyhogy most add ki magadból az összes nemtommilyen okból belédszorult keserűségedet, piszkálódási vágyadat vagy irigységedet vagy nemtom, mi a tököm ez, mert lehet, hogy nemsokára nem fogom elolvasni ezeket a hiánypótló, tartalmas gyöngyszemeket. Mindenki jobban jár szerintem. :o)

@Babette_: mi úristen?

svajcineger 2014.01.08. 21:31:36

@mirx:
Mondom, nem az anyagi-technikai dolgokkal van a gondom, hanem az orvosok szakértelmével. Ezt egyébként nemcsak én tapasztalom, hanem több itteni ismerősöm is.
Haza pedig nem műtétre, kórházi ellátásra járok, hanem "csak" magán szakrendelésre, ahol természetesn fizetek, ezáltal normális szolgáltatást kapok.
Az adóról: mint írtam "helyi szinten" fizetek sok adót, nem más országokhoz képest. A fizetésem nekem is itt a legjobb (ezért vagyok itt, nem a tehenek, vagy a hegyek miatt), tehát én sem sírok, csak észreveszem azt is, ha valami nem stimmel itt. :)

mirx 2014.01.08. 21:32:28

@geegee: ó, látod, a megszokás. igen! merthogy nálunk az éves bruttót 13 részletben osztják. van 13. havi fizu, hogy a hülye svájci évvégén be tudja fizetni az adóját.
(nekünk külföldieknek tiszta kánaán, mert mi évközben eleve a nettót kapjuk, szóval a decemberi pénznek full a s...re lehet verni)

svajcineger 2014.01.08. 21:32:38

@geegee:
Errefelé annyival számolják. :)

morsels (törölt) 2014.01.08. 21:33:34

@mirx:
Akkor szamoljunk megint.
Hasznuljunk 100ezret kiindulasi alapnak, mert ugy konnyebb

100000 x 0.89 = 89000, szoval marad 11000.
Nemetorszag:
80000 (ugye 100000 x 0.8) x 0.69 = 55200 , szoval marad 24800

Vagy valami ossze lett keverve?

morsels (törölt) 2014.01.08. 21:34:11

@mirx:
Nem ertelek teged. Mivel minositettelek?

svajcineger 2014.01.08. 21:35:12

@mirx:
"(nekünk külföldieknek tiszta kánaán, mert mi évközben eleve a nettót kapjuk, szóval a decemberi pénznek full a s...re lehet verni)"

Már, ha nem "C"-s papírod van. :)

morsels (törölt) 2014.01.08. 21:36:46

@geegee:
Na, ez is uj nekem.
Ezt fel sem merult bennem :-)

mirx 2014.01.08. 21:37:38

@charlieharper (UK, de nem London!): @svajcineger:

de nekem nincs olyan orvos ismerősöm, aki kéne. egy ismerős ismerősének az ismerőse ajánlotta fel, hogy 1 millió forintért megcsinálja. egy adheziolízist vaze. most jó, hogy egy komplikált dolog az is, vagyis ügyes kéz kell hozzá, meg hosszú idő, de azért nem egy szívátültetés. hát most akkor fizessek még haza 4000 frankot, mikor ennyi egy évi TB-m? nekem ez nem éri meg. szerintem egy csomó sebész meghallha, hogy svájci, úgy megnyomja a ceruzát, hogy csak nézel. nyilván egy magánrendelő, ahol listaárak ki vannak lógatva a falra, az nem így működi, de ott nem csinálnak nagy hasi műtéteket például.

mirx 2014.01.08. 21:40:48

@svajcineger: most adom be márciusban a kérelmet, remélem, nem kezdik kérdezgetni, hogy ki volt a tell vilmos, meg hogy mit jelent az ässämässlä :d

morsels (törölt) 2014.01.08. 21:41:59

@morsels:
Ja, ertem.
Szoval tobb penzbol tobb marad, mint nemetorszagbol kevesebb.
Nadeha 89% neked megmarad, akkor miert irtad azt, hogy sok adot fizetsz?

mirx 2014.01.08. 21:44:01

@morsels: elfelejtettél nicket váltani :D

BaloghM 2014.01.08. 21:45:52

off

Üdv mindenki! A véleményeteket szeretném kérni egy dologban.

Rövid előzmény és infók:
-Első éves főiskolás (közgazdász képzés) vagyok. Szüleim hatására beleegyeztem, hogy (továbbtanulás idején) felsőoktatásban tanuljak tovább.
-Sose szerettem volna oda menni, inkább a fodrász szakmát tanultam volna és abban fejlődni, megélni...
-A zh-kon és most a vizsgákon sorra bukom.
-Szüleim minden nap ezt mondták: "semmi nem lesz belőled ha nem lesz diplomád", vagy "csak a papír a lényeg" és ehhez hasonló idézetek.

Érdekelne, hogy Ti mint világot látott és tapasztalt emberek, mit javasoltok, mit kéne csinálnom? Mivel járnék jobban?
Ha netán a későbbi időkben sikerülne megcsinálnom a főiskolát 2-esekkel jobban megérné, mintha a szakmámban lennék jó?

Egyértelművé vált számomra, hogy külföldön találjam meg a boldogulás kulcsát (diplomával vagy anélkül), épp ezért is gondolkodtam Németországon, Svájcon vagy Svédországon.
Az is egyértelmű (szerintem), hogy 2-es diplomával senki nem fog foglalkoztatni, viszont egy jól kitanult szakmával (szerintem) többet érnék.

Plussz infók:
-19/férfi
-tanult nyelvek: angol(felsőfok), német(közép)

Válaszokat előre is köszönöm!

off

morsels (törölt) 2014.01.08. 21:45:56

@mirx:
Mire kellett volna valtanom?

svajcineger 2014.01.08. 21:45:56

@mirx:
Ismétlem: NEM műtétről, kórházi beavatkozásról beszéltem.

svajcineger 2014.01.08. 21:47:16

@mirx: Nem kérdeznek semmit. Legyen folyamatosan munkád, meg legyen meg a nyelvvizsgád és (elvileg) megadják gond nélkül.

svajcineger 2014.01.08. 21:50:09

@svajcineger:
Ja, és persze, legyen minimum 5 éve "B"-s Bewilligungod.

mirx 2014.01.08. 21:50:39

@svajcineger: hát a fogorvos egy dolog, azért én is hazamegyek, de most hirtelen nincs ötletem, hogy mivel kéne magánrendelésre járni, úgy látszik, még nincs elég betegségem a nagy jódogomba :D

@morsels: édesfijam, nem én írtam, hogy sok az adó, hanem svájcinéger kartárs, de még nekem se sikerült megértenem, hogy miért sokallja, mert nem írt semmi konkrétumot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.08. 21:52:41

@házelőtthinta:
A hozzászólásod élő cáfolata az én postom.
Nincs benne csodás karrier nincs benne pénz nincs benne sikerember mégsem szólták le. Sőt.

mirx 2014.01.08. 21:52:59

@svajcineger: két dolog megvan, de hogy kell nyelvvizsgázni? van valami hivatalos központ? ha C-d van, mesélj már valamit erről a "nyelvvizsgáról", utoljára a rigó utcában láttam nyelvvizsgát kb 1994-ben.

morsels (törölt) 2014.01.08. 21:55:03

@mirx:
Erosen ketlem, hogy az anyam lehetnel, de igazad van, nem te irtad.

2014.01.08. 21:59:15

@mirx: par perec adtam be az adobevallasomat a HMrC-nek. Az ado lattan biztosan felment a vernyomasom. Segitek, nem 11% volt.

svajcineger 2014.01.08. 22:02:11

@mirx:
Akkor segítek, hogy megértsd! :) Nem az adó mértékét sokallom, hanem azt a százalékot, amit én fizetek a többi munkavállalóhoz képest.
Ez abból adódik, hogy nem vagyok (már) nős, a gyerekeim Mo-n élnek, ezáltal én vagyok az a típus, aki a legtöbb adót fizeti.
Nálam többet talán csak a nők fizetnek. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.08. 22:05:09

Csak arra akarnék kilyukadni hogy amikor leminősítünk egy posztot akkor ezer indokot előhoznak a poszt írói, legfőképpen a személyeskedésig menő rosszindulat és egyéb témaköröket de soha még senki nem mondta hogy ok tényleg szar volt amit írtam.
Amikor viszont beesik egy jó poszt mint a Darwin-i például amit egekbe magasztalunk oda ugyanezek a szar posztot írók már nem írnak. Ott megbukik minden érv amit felhoztak saját förmedvényük védelmében.

svajcineger 2014.01.08. 22:08:19

@mirx:
Vannak helyi (svájci) nyelviskolák, ahol a szükséges nyelvvizsgát le lehet tenni, de elfogadják a magyarországi A2-es nyelvvizsgát is.

mirx 2014.01.08. 22:09:44

@BaloghM:
Magyarország: Megszerezhetsz egy kamudiplomát, ami Magyarországon kellhet, hiszen az utolsó takarítónői álláshoz is azt kérnek (totál fölöslegesen).
Az általad felsorolt országokban viszont egy normális tanult szakmával lehet normálisan keresni, élni.

Svájc: konkrétan azt tudom mondani, hogy
1. nem szeretnek semmilyen külföldi iskolát, végzettséget elismerni, még egy tanárt vagy egy építészt is képesek mindenféle különbözetire kényszeríteni, szóval lehet, hogy itt kéne megcsinálni a fodrászsulit
2. Svájcban elvileg nem lehetsz itt, csak 3 hónapot munkakeresőként, utána kivágnak, ha nincs munkád (Svájc nem EU)
3. A kezdő és fiatal fodrászok elég szarul keresnek, annak dacára, hogy valami elbaltázott drága a fodrász, én már hagytam ott 230 frankot is (ez most komoly), oké, bazi hosszú haj, meg melír, de akkor is. Mégis nem ritka a 3000 frank körüli fizetés egy szalonban. A jó hír: lesz népszavazás a 22 frankos minimál órabérről - és szerintem át fog menni -, úgyhogy akkor a minimum 3500 meglenne. Hogy ez hogyan mire elég, kifejtem, ha érdekel.
Az idősebb fodrászok persze azért jóval többet keresnek, különösen, ha teljes bejáratott, elégedett vendékörük van.
4. Muszáj egészen folyékonyan tudnod németül, és ami a legrosszabb, ennek tetejében érteni, amit ezek svíccertücsökül makognak, persze amíg csak hajat mosol meg sepersz, addig elég, ha a főnökkel elboldogulsz.
De tudod, milyenek a vendégek, pofázni akarnak! :))

Nekem az amúgy a személyes véleményem, hogy annak kell tanulni, aki SZERET tanulni. Ha a hajvágásban leled örömöd, akkor azt kell csinálni, oké, lehet, hogy kicsit csóróbb leszel, de még az se biztos. De nem leszel depressziós boldogtalan, akit excel táblázatokkal cseszeget a főnöke az irodában, meg minden reggel úgy kel fel, mint a fogát húznák. Nincs annál jobb, ha az ember szereti a munkáját. Szerintem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.08. 22:09:46

@mirx: @svajcineger: Jaaa, értem.De akkor ez nem igazi 13. havi fizetés, hanem csak egy "átverés" ha jól értem... :D
Persze az vili, hogy így könnyebb takarékoskodni.

svajcineger 2014.01.08. 22:12:41

@geegee:
Nem átverés, teljesen valós. Más kérdés, hogy nettoban mégsem marad annyi, mintha két külön fizetést kapnál...

DieNanny CH 2014.01.08. 22:13:39

@svajcineger:

Nekem osztrák B2 van. Gondolom, így ez nyert ügy. C-t először 4 év múlva igényelhetek.

rumitom 2014.01.08. 22:13:51

@charlieharper (UK, de nem London!): haha. hat ha m.petie vicces volt, ez plane. hangosan felnevettem. megyek is a dolgomra mielott illetlenne valok

mirx 2014.01.08. 22:14:02

@svajcineger: Dehát egy átlag svájci családos férfinak el kell tartani a 2 büdöskölkét, az asszonyt, meg az egészszégbiztosítást is fizetnie, úgyhogy szerintem logikus, hogy ők kevesebb adót fizetnek, és még így se lehet egy nagy diznilend anyagilag (mondjuk a szingliség után).

Az én nettóm 83%-a bruttómnak, neked kevesebb? És nő vagyok, mondjuk kirchensteuert nem fizetek, még csak az kéne, hogy még az egyház perselyit is tömjem (MERT MÁR AZ ISTEN PÉNZE NEM ELÉG?!, mondta hofi :D).

svajcineger 2014.01.08. 22:14:34

"...oké, bazi hosszú haj, meg melír..."
Bammeg, Te csaj vagy??? Vagy fiú, csak focista? :)))

mirx 2014.01.08. 22:14:46

@svajcineger: de nekem igen. hát hol dolgozol te?

svajcineger 2014.01.08. 22:15:59

@DieNanny [SZ,CH]:
Az teljesen jó lesz! 5 év "B" után lehet próbálkozni. Illetve, már egy pár hónappal előtte.

DieNanny CH 2014.01.08. 22:16:12

@DieNanny [SZ,CH]:

Mármint C-engedélyt. A B2 meg nyelvvizsga. - Komolyan, tiszta betűleves!

mirx 2014.01.08. 22:17:04

@svajcineger: én kérem egy női hölgy vagyok! a focistát kikérem magamnak, a focisták buták.

2014.01.08. 22:17:10

@svajcineger: az hagyjan, a zurichi lakasaban van fuggony (ami a svajci posztok szerint kincs Svajcban) es mosogep (!) is

svajcineger 2014.01.08. 22:18:37

@mirx:
Ugye, ez az adó-dolgog (mint sokminden más is) kanton-függő. Egy "jó" kantonban nekem is megmaradna annyi, de egy "rosszban" lakom (SG), ezáltal 80 se marad...

svajcineger 2014.01.08. 22:21:50

@mirx:
A függöny, az még csak hagyján, de hogy mosógép is. Az már tényleg luxus itt! :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 22:23:49

@morsels: HEEEEEEEEEE! Nem vesszot kene hasznalni? Magyar forumra irsz oreg!!! :DDDDDDD

mirx 2014.01.08. 22:24:03

@charlieharper (UK, de nem London!): bizony. a mosógép az igazán, ami kiemel a plebszből és az elitbe helyez. a saját mosógép az űbercoolság. az upper middle class csimborasszója. mindig ezzel vágok fel, nem is a bömbivel.

DieNanny CH 2014.01.08. 22:24:58

@mirx:
... Van férfi hölgy is? :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.08. 22:25:17

@BaloghM: Hmm, ez érdekes, hogy a szüleid akarják megmondani, hogy mit "kell" tanuljál...

Szerintem manapság egy jól kiválasztott szakma, és abban egy megfelelően képzett, karbantartott szaktudás és a fenti vagy egyéb, szintén kívánatos nyelvek simán érnek annyit, mint egy diploma.Vagy akár többet is.Külföldön nem az van, hogy a "kétkezi" ember sehogy se tud megélni, mert sz@rért-h*gyért dolgoztatják.Ha jó valaki valamiben, kézről kézre adják, és olyan óradíjak vannak, hogy ihaj.Persze, ebből adót is kell fizetni, az is igaz.

Ez csak az én véleményem, ami semmikép sem rábeszélés, vagy útmutatás.De elgondolkozni érdemes...

morsels (törölt) 2014.01.08. 22:27:18

Allitolag rossz nicket is hasznalok. Ahhoz kepest egy vesszo nem oszt, nem szoroz.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 22:27:21

@charlieharper (UK, de nem London!): gondolom csak kicsivel volt tobb, mint digi es az en eves fizum egyutt :DDDD De sajnallak, en sem szivesen fizetnek annyit!

33621 2014.01.08. 22:27:32

@mirx: Jól beszélsz! A srácnak nehéz lesz döntenie főleg a szülei akaratával szemben. Nekem a nagyobbik fodrász a kisebbik egyetemre jár, de mi nem szóltunk bele a jövőképükbe. Nagyobb az esély hogy a kisebbik diplomás lesz esetleg majd friss munkanélküli.

svajcineger 2014.01.08. 22:28:21

@mirx:
A Bömbivel ne is vágj fel! Minden török, jugó azzal jár. :)

BTBTBT 2014.01.08. 22:29:25

@mirx:
Bocs, hogy eltűntem, de váratlan vendég érkezett.
Köszi a tanácsokat, gugliztam egy jókorát, és ráncba szedtem az IP-címeket. Most már okés a dolog.

Neked is seggig érő hajad van, mint az egyik kolléganőmnek? (Ő nem melíroztatja.)

Ez a Tótisz-fordítás brutális volt. Ha így fordítja az "overhead locker"-t, akkor inkább nem is töröm a fejemet, hogyan is ültethetném át magyarba. Jó lesz maga az angol kifejezés. :)

@charlieharper (UK, de nem London!):
Az Inland Revenue nem hűlt el, amikor meglátta az óriási bruttót, amiből 11-nél több százalékot vont?

@diggerdriver:
@Kövérmadár [swe]:
Csatlakozhatom az együtt sajnáláshoz?

@BaloghM:
Ha fodrász szeretnél lenni, és Anglia érdekel, akkor keresd meg SodalisO-t. Ő biztosan sok hasznos tanáccsal tud majd szolgálni neked.
Egyébként meg a te életed. Azt csináld, amit szeretsz, még akkor is, ha nem egyszerű megfelelni a szülői elvárásoknak. :)

svajcineger 2014.01.08. 22:30:15

@geegee:
Amiket írsz, azok pl. Svájcra nagyon is igazak!

rumitom 2014.01.08. 22:31:23

@BaloghM: van egy ismerosom, pesten. van diplomaja, de nem szerette, most profi fodrasz, vacirol nyilik a szalon ahol dolgozik, tobb hajvagodizajn akarmi versenyre jar es rettenet elvezi.
ha fodrasz akarsz lenni. akkor tegyel meg mindent hogy fodrassza valj! egy jo fodrasz otthon is tud jol keresni. "londonban" meg plane ;)

keves embernek adatik meg hogy tudja mit is szeretne valojaban, es fel eleten at szenved, mert nem tudja mit is csinalna szivesen, csak erzi, hogy amiben van az nem az o hivatasa.

egyszer elsz es ki tudja meddig. kar elvesztegetni olyasmire amiben nem erzed jol magad.

mirx 2014.01.08. 22:32:10

@DieNanny [SZ,CH]: A "női hölgy" kifejezés a Svejck című opuszból származik, olvasd el, ha van rá lehetőséged, vicces és jókis cseh szatirikus irodalom.

mirx 2014.01.08. 22:33:59

@svajcineger: ezért is nem bömbim van. vagyok annyira sznob, hogy ne azzal járjak, mint az albán zöldségesem, érted. :p

svajcineger 2014.01.08. 22:36:46

@mirx:
Helyes! C Merdzsó rulez! :)

nyuszigonosz 2014.01.08. 22:38:25

@mirx: Jó vagy, perszehogy nem elég az isten pénze.
Mert az ugye az istené.
A földi helytartóknak kell a sokkal több, annyit az istentöl sem kapnának, ezért is a Kirchensteuer. :-)

2014.01.08. 22:38:52

@mirx: es ha most azt mondod, hogy meg szaritogeped is van, akkor virtualisan leborulok elotted

svajcineger 2014.01.08. 22:40:07

@nyuszigonosz/D/:
Tőlem ugyan nem látnak egy fillért (rappent) se! :)

mirx 2014.01.08. 22:41:07

@svajcineger: azzal meg a magyar zöldségesek jártak régen, nem? :))

@Barátusz [UKCaLCM]: dehogy így fordítja, én csináltam egy mémgenerátorral. mert szegény tótisznak (közben meghalt, bár ez mit sem változtat azon, hogy egy orbitális p.cs volt) még dedikált mémes oldala is volt, a fuckyeahtoteas.tumblr.com/

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 22:43:22

@svajcineger: ekkora sz@rt... alig fer bele dinnye! ha, mire lehet ezt hasznalni?

rumitom 2014.01.08. 22:46:05

@mirx: hah, nem birom megallni hogy ne spoiloljam a svejket.
az elso 200 oldalon szarra rohogod magad
a masodik 200 oldalon hummogsz, meg mindig vicces, de mar nem hat az ujdonsag erejevel
a harmadik 200 oldalon mar elore tudod a poenokat es hogy svejk hogyan fog reagalni az adott szituaciora
a 4. 200 oldalt csak azert olvasod, hogy megtudd mi lesz a vege
es mi a vege: meghal Hasek, es a mondat kozepen bumm. the end. jegyzetek hijan mas sem folytatja. soha nem tudjuk meg hogyan veszelte hat Svejk az 1.vh-t

mirx 2014.01.08. 22:46:35

@nyuszigonosz/D/: de azt láttad, hogy milyen rengeteg? zürichben, ha katolikus vagy, banyek 14% az egyházadó. 14!!! nem hülyék ezek a papok, komolyan. ki a péklapát fizet ki ennyit, hogy valami tök sötét, hideg helyen latinul mormolgasson? jó, tudom, birca például. de ő egy birca :o)

mirx 2014.01.08. 22:48:35

@rumitom: jogos. azért 14 évesen tök szórakoztató volt. most már nem biztos, hogy végig bírnám nyomni 3 nap alatt.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 22:50:13

@mirx: dehogy fizet, inkabb letolti... De ez mi mar, a fizud 14 SZAZALEKAT ODAADOD NEKIK??????????? Es en meg a magyarok katolikusokra voltam felhaborodva, amikor anyu intezte mama temeteset es azzal kezdtek, hogy megneztek a nagykonyvbe, hogy befizette-e az adot nagymutter. Anyunak meg adtak egy csekket, hogy ha befizette mutassa be a feladovevenyt es utana foglalhat idopontot a szertartasra...

@svajcineger: mondjuk abbol fer bele :)

BTBTBT 2014.01.08. 22:51:16

@rumitom:
Az rendben van, hogy ti szeretitek (már ha jól vettem ki a szavaidból), de személy szerint nem voltam elájulva a Svejktől.
Nem mondom, hogy kicsit sem volt vicces, de mint regény, nem jött be.

@mirx:
Emlékszem, te linkelted be ezt az oldalt nyáron. Halál ide vagy oda, volt/van mit röhögni rajta, az biztos.

2014.01.08. 22:51:41

@Barátusz [UKCaLCM]: @Kövérmadár [swe]: @Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: @diggerdriver: Gents, az asszony meg egyikotoknek sem mondta, hogy nincs empatiatok?!
Diggernek a gumino

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 22:54:20

@charlieharper (UK, de nem London!): most komolyan... Olyan vagy, mint az egyszeru posztolo. Kiirsz magadbol nekunk valamit es "felhaborodsz", hogy nekunk mas velemenyunk van :DDDDDDDDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.08. 22:56:23

@charlieharper (UK, de nem London!):
Mi bajod a guminővel?
Annak sose fáj a feje:)))))))))))))))))))

BTBTBT 2014.01.08. 22:57:05

@charlieharper (UK, de nem London!):
Egyik-másik asszony mintha említett volna ilyesmit. :)

@nyuszigonosz/D/:
És ha nem vagy gyakorló katolikus, akkor nem kell fizetni?

mirx 2014.01.08. 22:57:07

@nyuszigonosz/D/: nagy francok ezek a papok, mindig tudják, hol az üzlet.

2014.01.08. 22:57:15

@diggerdriver: es a retikuljet se kell tartanod amig ruhat probal a boltban

2014.01.08. 22:58:57

@diggerdriver: azzal nem fajdalmas egesz nap ulni egy pici fulkeben?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 23:00:54

@Barátusz [UKCaLCM]: mondjuk itt 14 szazaleknyi penzert egy kellemes golf klubban is ucsoroghetek, az nem talan izgalmasabb, mint a templomban :D

2014.01.08. 23:01:21

@diggerdriver: egyebkent nekem meg isijasz (igy irjak?) kezdodes. Talaltam egy jo csontkovacsot, megadom, de fent van Cambridgeben. Egy sikh srac, allitolag csodakat muvel a hataddal

nyuszigonosz 2014.01.08. 23:01:44

@Barátusz [UKCaLCM]: Mondjuk idejössz Németországba és bejelentkezel, valahol megkérdik a vallást. Adóhvatal, munkaadónál a bérfejlesztök vagy tudomisén ki és hol most.
Ha azt mondod, hogy nincs, akkor nem is kell sehová se Kirchensteuert ( szószerint Templomadó, de a normális fordítás az a vallási adó) fizetned.
Attól még járhatsz bármilyen templomba. :-)

adg 2014.01.08. 23:02:52

Hű, ez a pont/vessző dolog tényleg teljesen érthetetlenné teszi a világ működését. Keres valaki 100 dollárt évente, de hétvégenként 200-at költ kajára. Na mindegy. (itt egyébként így írják: 12.115,32 pl, majd legközelebb így fogom: 12115,32/12115.32/12,115.32/tizenkettőezer-egyszáztizenöt egész harminckettő század)
Nincs olyan leírás, ami minden minimális részletre az utolsó minimális részletig kiterjed, akkor még könyvnek is hosszú lenne egy poszt.
Azt elfogadom, hogy leírhattam volna, hogy brutto fizetések, de az én esetemben pl. tök mindegy, és ez elég általános. Nekem a fizetésem fölé jön a nyugdij 9% (9,00 vagy 9,00 vagy kilenc egész kereken, a teljes fizu 9 %-a), tehát ez pluszban van. Ami adót levonnak, az meg az nekem nagyjából vissza is jön adóbevallás után, mint visszatérítés. Egy közepes fizetésnél hazaviszel 4-6000 (4-6.000 vagy 4-6,000, ami nem azt jelenti, hogy 4 mínusz 6000) dollárt.
Konkrét matek:
Azt írtam 50-100k a nem rossz fizetés, vegyük az átlagát.
75 ezer, ebból hazamegy kb. 1200 hetente nettóban.
kiadások pl:
4-600 lakás
3-400 kaja
25 net
25 villany, 0 víz
80 magán eü
a maradék meg utazás, meg egyéb filléres apróságok, ruhától a moziig.
És ki is fújt. Adózás után meg két havi fizetés visszajön (Ami egy kb. új kisautó ára).
Ez egy egykeresős, 6 fős család, nem állampolgárként, nem állandó lakosként, nem spórolva, de nem is rettenet pénzeket félrerakva.
Namost ha ketten keresnek, és a másik is hozzátesz kb. heti mondjuk 800 nettót, meg állandó lakosként/állampolgárként kap a család még vagy heti 3-500 körüli állami juttatásokat is, akkor az szerintem nem rossz, akkor már közel egy ezrest félre lehet tenni nyaralni, vagy autót venni, hitelt fizetni, akármi.

Remélem, nem volt túl slendrián...

nyuszigonosz 2014.01.08. 23:04:21

@mirx: Mindig is tudták, hol az üzlet. :-)
Meg ugye kell a 24 karátos csapokra a duplanagyságú kádaikhoz meg ilyen jó helyekre. ( Franz Peter Tebartz van Elst az csak úgy szórta a pénzt, de nincs ezzel egyedül)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.08. 23:04:35

@charlieharper (UK, de nem London!):
Bal szélső körömmel mindent vállalok.
Csaxólok.
:)))))))))))))))))))))))))))))

BTBTBT 2014.01.08. 23:06:11

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Vagy elutazgatod azt a 14 százalékot. Bár a tegnapi sapkás kép alapján egyre inkább úgy tűnik, hogy a te golfklubok irányába tendálsz.

@nyuszigonosz/D/:
Értem.
És ha mondjuk nem gyakorlóként szeretnél egy fehér uszályos esküvőt valamelyik templomhajóban, akkor visszamenőleg fizettetik veled ezt az adót?

2014.01.08. 23:07:13

@nyuszigonosz/D/: es ha van vallasod, de nem vagy gyakorlo?

mirx 2014.01.08. 23:07:22

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: egy golfklubban ücsörgést hogy kell elképzelni amúgy? gondolom, az nem egyenlő a kint golfozással, mert akkor az nem ücsörgés lenne.

ilyen elit nagy házat kell elképzelni a pázsiton, madeira csipketerítővel, csodálatos teával, amit porcelán szettben szervíroznak, és a helyi arisztokrácia betér két lovaspóló meccs között, eldicsekedni az új bentleyvel?

vagyizé, agyamra ment a nagy gatsby meg jane austen.

rumitom 2014.01.08. 23:07:34

@nyuszigonosz/D/: ezt nagyon simlisen csinaljak.
mikor frankfurtba bejelentkeztem, a holgy nem latta a nemet, masik tartomanybeli cimemet, mert nincs osszekotve a rendszer, igy nekem kellett megadnom hogy onnan kijelentsenek.

a bejelentkezeskor a vallasra megadtam a katolikust, biztos allami statisztikahoz kell gondolvan, aminek nem szeretnek az elrontoja lenni. raadasul a magyarsagomat is beismertem.
egy het, es jon a frankfurti magyar katolikus kozossegtol level az uj cimemre. nezem mi fene, ezek meg honnan tudnak rolam.

tanulsag: hamarabb jelentenek le az egyhaznak mint a tartomanyok egymas kozt

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.08. 23:08:44

@charlieharper (UK, de nem London!):
Reggel betesznek a fülkébe este meg kivesznek.:))))))))))))))))))))

nyuszigonosz 2014.01.08. 23:09:10

@Barátusz [UKCaLCM]: Nemtudom.
Gondolom visszamenöleg nem, meg hát ha legalább az egyik házasulandó fizeti az adót, akkor az is elég talán.

BTBTBT 2014.01.08. 23:10:10

@nyuszigonosz/D/:
"Adóhvatal, munkaadónál a bérfejlesztök"
Ezeknek lehet bármi köze is az embör vallásához? Az kemény!

2014.01.08. 23:10:43

@mirx: nem, single malt szokott lenni csipkes teazo asztal nelkul.
Attol fugg, hogy rendes palya vagy "csak" driving range

Amugy a golf "is a good walk ruined by a stick".

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 23:11:10

@Barátusz [UKCaLCM]: :) Hamar utazgatas, hetvegen elmegyekLiverpoolba, valaki csatlakozik?

@mirx: nem tudom, nekem olyan lenne, mint a templomban ucsorges, csak ott lehetne pialni nyugodtan.

nyuszigonosz 2014.01.08. 23:11:14

@rumitom: Na nekem is azért van.
Mert mikor annak idején ideköltöztem, és kérdezték, hát tudta a fene, hogy erre is,, és legföképp erre kell.
Mondtam, hogy katolikus.
Ez van.

nyuszigonosz 2014.01.08. 23:13:52

@Barátusz [UKCaLCM]: Igen lehet köze. :-)
Tudod miért: mert pont a Kirchensteuer miatt.
De pl. sok sok munkahely valamiképp egy egy valláshoz is tartozhat: pl. óvodák, öregotthonok, meg ilyenek, és akkor szeretnek olyanokat alkalmazni, akik ugyanahhoz a felekezethez - valláshoz tartoznak.

mirx 2014.01.08. 23:13:58

@adg: Már ezek a dolgok közben kiderültek (számomra legalábbis). Azt az egy dolgot még mindig nem értem, hogy miért "hetiben" van egy csomó minden, csak nem hetente kapjátok a fizetést, meg "heti 3-500 állami juttatásokat"?

Amúgy ezt totál nem is értem, egy mondjuk nettó 5000-es fizu mellé még kap az ember havi 1200-2000 (!!) dollárnyi állami juttatást, amellett, hogy a TB is ingyen van? Hogy nem megy csődbe az ausztrál állam? Vagy ezt csak azért kapjátok, mert mittomén 4 gyerek van.

Bocsi, de annyira nem természetes szerintem sehol egy 2000 dolláros havi állami juttatás, legalábbis a föld többi országában szerintem rohadtul nem.

rumitom 2014.01.08. 23:14:45

@charlieharper (UK, de nem London!): a golfnal keves jobb ivos jatek van. kulonosen a pitch and putt a kedvencem (gyors, egyszeru, ivassal is megy), csak ott nincs golf kocsi :(

BTBTBT 2014.01.08. 23:15:36

@rumitom:
Látod mennyivel jobb errefelé? Angliában legfejlebb az állásjelentkezésekhez csatolt "equal opportunities form"-on kérdeznek rá a vallásodra, és ott is van "prefer not to say" opció.

@nyuszigonosz/D/:
Lehet, hogy hülyén hangzik, de ti éltek ott: ha már elkövettétek ezt a hibát, hogy (nem gyakorló) katolikusnak vallottátok magatokat, nem lehet később azt mondani, hogy kezitcsókolom, többé már nem vagyok vallásos, és nem akarom fizetni ezt az adót?

nyuszigonosz 2014.01.08. 23:16:28

@charlieharper (UK, de nem London!):
Ha nem akartsz Kirchensteuert fizetni, akkor eleve jobb mondani, hogy nincs vallásod, és akkor nem kell ezt fizetned.
Az lénygetelen, hogy gyakorló vagy vagy nem, ha egyszer azt mondtad, hogy katolikus/ evangélikus vagy, akkor adófizetöje is vagy az ilyen adónak.

rumitom 2014.01.08. 23:16:58

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: templomban ingyen van a bor. a protestansoknal legalabbis, romkatnal csak kenyer jar

nyuszigonosz 2014.01.08. 23:17:07

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: De lehet. Eltart egy ideig, papírozás oda-vissza, de megtehetö dolog.

2014.01.08. 23:18:01

@rumitom: akar a halal dress code-ozni meg a hetvegen is.
Volt az elozo munkahlyemen egy ugyfel, akit vinni kellett golfozni, a golf clubjaba nagyjabol ilyesmi volt (mint az egyik guildfordiban)

The following are not permitted in the Clubhouse at any time: hats or caps; tracksuits, sports trainers (e.g. running shoes), rugby and football shirts and beachwear.

Mobile Phones: Mobile phone calls may be made or taken in the car park and the players or pro shop foyers, but not within the clubhouse or on the course. Silent browsing of texts and e-mails is permitted within the clubhouse.

The Club Management hold the right to determine what is considered appropriate smart/casual dress and will log and monitor adherence to the Club dress code, on an on-going basis, to ensure standards are maintained.

mirx 2014.01.08. 23:19:25

@nyuszigonosz/D/: Hú, engem megpróbált beugratni az ügyintéző néni, kétszer is szúrópróbaszerűen rákérdezett, már miután beadtam a papírt, amin tök nyilvánvalóan beikszeltem, hogy egyik egyházhoz sem tartozom. És utána is gyanakvóan nézegetett, csak akkor hagyta abba, amikor mondtam, hogy a szüleim direkt nem kereszteltek meg, hogy majd szabadon választhassak magamnak vallást, de én nem választottam, és ez szeretném, ha így is maradna, és akkor megenyhült. De totál láttam a fején, hogy megpróbálja mindig a sok csaló istenhívőt megszorongatni :)))

2014.01.08. 23:19:45

@nyuszigonosz/D/: ez csak keresztenyeknel van Nemetorszagban? Budhista, zsido, szcientologus, krishnasnal is?

nyuszigonosz 2014.01.08. 23:19:55

@Barátusz [UKCaLCM]: Hát akkor lehet kijelentkezni az egyháztól.
Mint fentebb Long-nak írtam.
Amúgy elég mindegy dolog, mert amikor adóbevallás után kapsz az adóból vissza, akkor pont a Kirchensteuerból szintén elég sokat.

Szóval nem vettem a fáradtságot kijelentkezni. :-))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 23:21:12

@charlieharper (UK, de nem London!): en multkor az egyik klub honlapjan sokkal reszletesebb leirast talaltam. Ott meg a nadrag szaranak hosszara is kitertek, de a zokni hossza is emlitve volt.

2014.01.08. 23:21:17

@mirx: ezt keresztenyeknel eljatszhatod. Zsidonak viszont szuletsz

rumitom 2014.01.08. 23:23:03

@charlieharper (UK, de nem London!): nem ilyen sznob helyre kell menni. vmi jo kis hegyoldalba, kilatassal, napsuteses delutan, ami nem csak members only, tehat eleve lazabb, vinni kell egy 8 packet, es lehet a szabadban oromkodni, meg bokorba utott golflabdakat keresni

nyuszigonosz 2014.01.08. 23:24:37

@charlieharper (UK, de nem London!): Ezt most tényleg nem tudom. Majd utánanézek.

Viszont ahogy ezt akartam keresni, kiderült, hogy én nem is 9 hanem csak 8 % adót fizetek, mert Bajorországban és Baden Würtenbergben ennyi.
( meg amúgy is le lehet írni az adóbevallásnál más kiadásként és egy része így visszajön)

BTBTBT 2014.01.08. 23:24:56

@nyuszigonosz/D/:
Hát a fene se akarna olyan cégnek dolgozni, ahol a vallásosságom (vagy annak hiánya) is nyom a latba, és a munkáltatóm/pénzügy azzal foglalkozik, hogy fizetem-e az egyházi adót.
(Mondja egy egyházellenes. :D)

Egyébként hogyan kell bizonyítani, ha valaki ki akar hátrálni az egyház féltőn óvó kötelékéből? Tanúnak hívod a szomszédot vagy a kollégádat?

Felénk az önkéntes nyugdíjpénztári tagságra van jó kis adókedvezmény.

nyuszigonosz 2014.01.08. 23:27:54

@mirx: Nem csodálkozok ezen. :-)
Már mindegy is nekik, hogy hívö vagy, vagy nem az vagy, sokszor csak azt kérdik meg vagy keresztelve vagy, vagy nem, és az ember automatikusan azt mondja, hogy persze igen.... és horgon van. :-)
Ügyes vagy, hogy sikerült kibeszélned magad.

nyuszigonosz 2014.01.08. 23:29:52

@Barátusz [UKCaLCM]: Nem kell tanú. Írásban beadod az egyházhoz, hogy ilyen- olyan- amolyan -akármilyen okból kilépsz az egyházból.
Még senkit nem tartottak vissza.

nyuszigonosz 2014.01.08. 23:33:50

@Barátusz [UKCaLCM]: Ez a "cég" csak az egyház, ahol nyom a latba, milyen vallású vagy.
Viszont sok óvoda, és öregotthon az övéké.
Az is igaz, hogy vallási okokból nem utasíthatnak vissza. És nem dobhatnak ki. Ha csak ezért tennék, perelhetöek, mert van erre precedens a szövetségi bíróságtól.
Szóval ha ök nem vesznek fel, nagyon fognak ügyelni arra, hogy az elutasítás ne vallási okokból legyen. :-))

Mindenhol máshol mindegy a vallásod.

adg 2014.01.08. 23:36:22

@mirx: nem tudom, miért hetente, így alakult ki valahogy. A fizetés általában két hetente van, de akárhogy lehet.
A tb nem ingyen van, vonják a fizetésedből, 1,5 % egy bizonyos fizetésig (nem tudom, nem érint), az felett meg valamivel több.
Itt is nyírbálják mostanában a juttatásokat, de még azért mi is kapunk ezt-azt. Pl. ingyen iskola, vagy ilyen-olyan voucherök. Gyerekek pl. nemrég kaptak egy-egy 75 dolláros utalványt, hogy menjenek sportolni, idén is fognak. Ami lehet, hogy megéri az államnak, ha hosszabb távon gondolkodik, mint a költségvetési év. (ugyan ide tartoznak a filléres vagy ingyenes sportolási lehetőségek is)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 23:38:47

@adg: a renteket (pl lakas) is hetente fizeted, vagy mondjuk negy hetente?

BTBTBT 2014.01.08. 23:44:01

@adg:
"itt egyébként így írják: 12.115,32"
Érdekes ezek az angolszász hátterű országokban lévő eltérések.
Nálatok pont fordítva használják a pontot meg a vesszőt a pénzösszegeknél, mint nálunk.
A dátumot meg az USÁ-ban hó/nap/év-nek írják, amíg itt a nap/hónap/év-változat honos.

@nyuszigonosz/D/:
(hangos, megkönnyebbült sóhaj :D )

Ettől függetlenül nem hiszem, hogy volna értelme Németo.-ba költözni, no meg nem lenne energiám megtanulni németül. A "der tisch/das auto/die flughafen"-szinttel úgysem lehetek ott sikeres. :)))

adg 2014.01.08. 23:45:31

A cociális juttatást elírtam, az kétheti.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 23:46:24

@Barátusz [UKCaLCM]: Me? Ide is jo vagy mosogatni, azoknak az ubermensheknek me' nem lenne jo? :DDDDD

adg 2014.01.08. 23:48:11

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: rentet kéthetente kell fizetni, mert úgy kapom a fizetést is, de heti összegben számolják. Amit fent írtam, az heti.

BTBTBT 2014.01.08. 23:48:33

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Aszittem, németül másként kell mosogatni. :)

nyuszigonosz 2014.01.08. 23:48:44

@Barátusz [UKCaLCM]:

Én szeretek itt élni, Németország, de ezen felül Bajorország egy nagyon is élhetö és szép hely. :-))
Meg az angollal itt jól el lehet boldogulni, míg az ember átvált németre.

( der Flughafen )

nyuszigonosz 2014.01.08. 23:51:01

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Én fel nem fogom ezt az Übermensch dolgot is.:-))
Itt senki sem viselkedik Übermensch-ként, az ilyet én csak magyar fórumokon olvasok. :-))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 23:55:48

@Barátusz [UKCaLCM]: tudod, a masik iranyba kell dorzsolni :DDDDD
@nyuszigonosz/D/: Ez azert van, mert jol titkoljak elotted, hogy ne vedd eszre es ne pereld be oket kirekesztesert. De MI MAGYAROK okosak vagyunk es tudjuk ezt :DDDDD

BTBTBT 2014.01.08. 23:59:18

@nyuszigonosz/D/:
Az igeragozás miatt sokkal nehezebb németet tanulni, mint angolt. Öreg vagyok én már az ilyesmihez.
Gondolod, hogy nem néznének ki a közértből/szupermarketből, ha angolul kérnék egy kiló kenyeret?

A legfeljebb 100 (+nemzetközileg is használatos) szavas szókincsem (hú, ez bénán hangzik!) még hatodikos koromban ragadt rám, amikor néhány hónapig ismerkedtem a nyelvvel egy úttörőházban tartott szakkör keretein belül.

Ja persze: ha odaköltözöm, akkor "die flughafen"-ről elvisz "das auto", és aztán ehetek egy jót a szálláson, "der tisch"-nél. :)))

BTBTBT 2014.01.09. 00:01:06

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Tudhattam volna. Taníts, (mosogató) mester! :)))

@nyuszigonosz/D/:
Egyébként Németország biztosan élhető és szép hely, de ha nem beszélem a nyelvet, nem akarnék ott élni. Nekem alapfeltétel, hogy tudjak rendesen kommunikálni az emberekkel.

mirx 2014.01.09. 00:01:14

@Barátusz [UKCaLCM]: én is egy csomó névelőt elb..ok. tökre nem foglalkoznak vele amúgy. mondjuk tegnap kiröhögött egy német, mert azt mondtam többeszszámban, hogy Kabels. de ha egyszer egy kábel is meg a több kábel is Kabel, akkor valahogy mégiscsak biztosra kell menjek, hogy kettőt hozzon, különben mehet le szerencsétlen a raktárba megint.

BTBTBT 2014.01.09. 00:03:05

@nyuszigonosz/D/:
Der helyett die. Már másodszorra írom rosszul, látod? :)
De hát mitől hímnemű egy reptér, ugye?

mirx 2014.01.09. 00:04:41

@charlieharper (UK, de nem London!): és ha akarok, se lehetek zsidó, ha az anyám nem volt az? akkor madonna vagy ki hogy vehették fel a zsidó vallást? ahelyett, hogy örülnének, hogy szaporodnak a hívek, még itt elitizálnak meg arisztokratáskodnak :d

BTBTBT 2014.01.09. 00:08:14

@mirx:
Most tényleg ne gondold, hogy gúnyolódom, mert nem, de rólad, aki annyira ugrik a magyar helyesírási hibákra, nem egyszerű elhinni, hogy a németnél mégis ilyen hibákat vétesz.

nyuszigonosz 2014.01.09. 00:08:53

@Barátusz [UKCaLCM]: A tökéletes nyelvtudás nem elvárás.
Kenyeret is kapsz, ha angolul kéred, meg mondjuk az itt állomásozó amerikai fegyveres eröknek is kellenek civil es angolul beszélö emberek különbözö munkákra.
Der Flughafen.

nyuszigonosz 2014.01.09. 00:10:36

@Barátusz [UKCaLCM]: Mitöl himnemü egy reptér?
Attól, hogy nem nönemü.:-)

BTBTBT 2014.01.09. 00:13:31

@nyuszigonosz/D/:
Ha más számára nem is, de számomra elvárás, hogy minél jobban/tökéletesebben beszéljek egy nyelvet. Ettől függetlenül angolban is vétek, főleg azért, mert megyek a beszédben hibázók után.
Nem azt mondtam, hogy nem kapnék kenyeret, hanem hogy kinéznének az üzletből. Mindenesetre nem érezném jól magamat, ha nem tudnék egy olyan egyszerű mondatot kinyögni, hogy "1 kiló ezt/azt/amazt legyen kedves." :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.09. 00:14:31

@Barátusz [UKCaLCM]: Attol, hogy hosszu izeja van neki, amin fel-le jarkalnak a repulok. (bar azok is himnemuek...)

BTBTBT 2014.01.09. 00:16:02

@nyuszigonosz/D/:
"az itt állomásozó amerikai fegyveres eröknek is kellenek emberek különbözö munkákra"
A kantinba? Mosogatónak? :)))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.09. 00:17:02

@Barátusz [UKCaLCM]: Latod-latod! Minden ut a csaphoz vezet :DDDDDDDDD

mirx 2014.01.09. 00:18:34

@Barátusz [UKCaLCM]: Pedig egyértelmű, hiszen sosem tanultam akadémiai úton németül, anyámék kirángattak minket gyerekkoromban egy évre, aztán ennyi volt a némettanulásom, kergettük a szomszéd csajt a ház körül, meg a német falusi áltisi is inkább ilyen akkor most elmegyünk az uszodába, meg kimegyünk biciklizni, hogy megtanuljátok a kreszt, meg ebihalakat fogdosunk az erdőben, és aztán felneveljük otthon egy befőttesüvegben-jellegű.

Mikor idejöttem dolgozni, és meg kellett csinálni egy prezentációt, megpusztultam. Hiszen az én szókincsem a nyalóka, ki nevet a végén, a legódaru, a házifeladat és a "ma a pöttyös szoknyát akarom felvenni" halmazat körül kulminálódott, kb egy évig izzadtam is, mint k..va a templomban, ha beszélni kellett, vagy írni valamit. Az ilyen szavakon, mint a "Leistungsmerkmale" (=feature) a mai napig áhítattal nézek, hogy ezek miket ki nem képesek találni.

mirx 2014.01.09. 00:19:27

@mirx: de amúgy working on it, csak előbb most még svájcinémet-tanulás van, mert rájöttem, hogy az fontosabb.

nyuszigonosz 2014.01.09. 00:24:37

@Barátusz [UKCaLCM]: Mosogatót azthiszem meg nem kerestek.:-)
Szakmunkákra, épitkezések, felujitások, de akár angol-német tolmácsok, meg mindenféle.

Az elözö hsz-ra: értem , hogy fontos azt a nyelvet jól beszélni-tudni, ahol élsz, de pont az angollal itt sokáig jól el lehet lenni.:-)

BTBTBT 2014.01.09. 00:28:14

@nyuszigonosz/D/:
Amikor spanyolt tanultam, legalább egyértelműbb volt, hogy az a-ra végződő főnevek nőneműek, az o-ra végződők pedik hímneműek, és aszerint nyomtam elé "la"-t meg az "el"-t. A kivétel erősíti a szabályt.

Eddig még nem kerestek mosogatót? Akkor eljött az én időm! :DDD
Értem én, hogy jól el lehet boldogulni az angolla is, de ha már német nyelvterületen vagyok, akkor szeretnék németül beszélni. Ez csak az én maximalista hülyeségem.

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Na jó, te beszélsz? Nem is tudom, ki emlegette a "kedvesen mosolygó repülő emlősök"-et? :)))

Nem kerülhetem el a (mosogató) sorsomat. Ugye, rendesen betanítasz? :)

@mirx:
Oké, de ez csak számodra volt egyértelmű. Nekem erről fogalmam sem volt.
Ha nem akarod, ne mondd el, de ha az angolod is jobb volt, akkor miért mentél olyan országba, ahol ennyit kellett küszködnöd a némettel?

nyuszigonosz 2014.01.09. 00:31:46

@Barátusz [UKCaLCM]: Nos a spanyolt kõnnyebb tanulni.

Holnap is lesz nap, ugyhogy mar itt sem vagyok.

BTBTBT 2014.01.09. 00:34:24

@mirx:
I szink ájm szinking.

Ez az általad ajánlott végén volt -
www.youtube.com/watch?v=EDx5FVHg8jo

@nyuszigonosz/D/:
Jó éjt!

mirx 2014.01.09. 00:39:47

@Barátusz [UKCaLCM]: egyrészt mert azt hittem, hogy sokkal jobban tudok (vagyis hamarabb visszarázódom bele), csak nem számoltam igazán azzal, hogy ezek ráadásul még tücskül is fognak hozzám beszélni, és akkor nekem hochdeutschul kéne válaszolni, és ez a konstrukció azért nagyon ááá!
(most már belejöttem)

másrészt közbiztonság, kedvesség, udvariasság, megbízhatóság, jóindulat, kultúrált viselkedés, IGÉNY a tisztaságra (akkor sem dobják a földre a vonaton a kólásflakont, ha nem látja senki), barátságosság, és hát rend és fegyelem, mert nekem az is bejön :D

blackhairlady 2014.01.09. 00:44:16

@diggerdriver: "Ott megbukik minden érv amit felhoztak saját förmedvényük védelmében."
Elore bocsajtom, kedvellek, de ez egy nagyon durva mondat volt toled. Hogy lehet formedvenynek nevezni egy posztot? Az iroja megtisztel bennunket azzal, hogy bemutatja elete egy reszet. Jol vagy kevesbe jol megirva, nem lehet mindenki akkora tehetseg mint te. Azt is nehez eldonteni, hogy az olvasok, mi, mire vagyunk kivacsiak, mi erdekel. Fugg attol, hogy esetleg cel orszag-e valakinek, vagy csak erdekes olvasni rola.
De azt irni, hogy formedveny, ez nem volt elegans toled.

BTBTBT 2014.01.09. 00:55:44

@mirx:
Oké, így már érthető. :)
Bár a szemetelés nekem is ellenemre van, és itt hozzászoktam a kedvességhez, jóindulathoz és udvariassághoz (az igazi angolok részéről egy jókora adag diszkrét távolságtartással fűszerezve), de ez a bennem - talán tévesen - élő németes túlszabályozottság képzete nem jön be annyira.

BTBTBT 2014.01.09. 00:58:33

Nnnnnaaa!

ez = ennek
túlszabályozottság = túlszabályozottságnak a

mirx 2014.01.09. 00:59:17

@Barátusz [UKCaLCM]: a németek a svájciakhoz képest egy cigányputri :o)

BTBTBT 2014.01.09. 01:13:25

@mirx:
Biztosan így van. Nincsen összehasonlítási alapom.
Viszont ha a svájci még a németnél is szabályozottabb, akkor az már közelít a sterilhez, nem? :)

BTBTBT 2014.01.09. 01:44:05

Kanadaiak!
Ismeritek Tim Harris-t Albuquerque-ből?

www.youtube.com/watch?v=y6He0FWoFj0

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.09. 03:08:44

@Barátusz [UKCaLCM]: Az oroszban, emlékeim szerint nem csak a nagymama, hanem a nagypapa is nőnemű szó... :D

BTBTBT 2014.01.09. 03:37:53

@geegee:
Jó estét, bagoly kolléga! :)))

Negyedikes koromban, amikor - jó néhány ezer más diákhoz hasonlóan - megkezdtem az orosz tanulmányaimat, a tanárnő kérte, hogy a következő órára hozzunk be 3 (kék=hímnem, piros=nőnem, sárga=semleges nem) színű kartonból készült (tartós) kártyát.
Aztán nekiálltunk a főnevek tanulásának, és amikor a gyevuskára (kislány) nagyon hasonlító gyeduskára (nagypapa) eleinte a piros kártyát lendítettük a magasba, a tanárnő mondogatta, hogy: "Még nem láttam olyan nagypapát, aki szoknyát viselt volna." :))

Greg_Sydney 2014.01.09. 04:33:19

Ennem irtam sehol, h sikeres vagyok, foleg nem otthonrol nezve, ahol ha nem vagy manager akkor semmi vagy es ezt nap mint nap ereztetik is veled. Itt a fonokom leul velem es a tobbiekkel egyutt ebedelni, hetente legalabb egyszer megkerdezi, hogy minden rendben van-e. Volt ketszer is, hogy megszaladtak a koltsegeim es a sajatpenzebol adott kolcson.
Egyszeruen boldogabb es elegedettebb vagyok itt.
Mindentheti penzben szamolunk, szerintem azert mert a vendeg latasban, ahol a bevandorlok tobbsege dolgozik, altalaban heti fizetes van. Mi a hazert ahol lakunk 620dolcsitfizetunk hetente. Jelenleg harom fele osztjuk. A viz kb 3,5$, az aram 7$, az adsl internet 4$hetente, fejenkent.

2014.01.09. 05:48:00

@Barátusz [UKCaLCM]:
" Kanadaiak!
Ismeritek Tim Harris-t Albuquerque-ből? "

Miert kellene ismernunk egy amerikait New Mexicobol? Nem ertem. Ha azt kerdezted volna, hogy North Carolinaban ismerunk-e egy Teddy Onion nevu hillybillyt, akkor pozitiv lenne a valasz:)

pappito · http://pappito.com 2014.01.09. 07:45:32

nem sok értelme van a bruttón kívül másról beszélni, millió változótól függ, hogy mennyi lesz a nettód (sávok, egyedülálló, vagy sem, gyereke van-e v sem, stb.)

a nettót tán van értelme leírni, ha valaki meg akarja mondani, hogy ennyi jön be és eből mennyi marad a lakás, kaja ,rezsi, közlekedés, eü bizt. stb. után. de ez sem túl informatív, tekintve, hogy másnak nem ennyi lesz, sok különbség van a városokon belül is, hogy hol lkasz, mit dolgozol, stb.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.09. 07:52:32

@Barátusz [UKCaLCM]: Na itt elvi tevedes van! En mosolygok kedvesen az emlitett holgyekre es ok meg nem vizslatjak a taskam terfogatat, sulyat :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.09. 08:25:57

@mirx: néha szoktam nézni az Embarrassing bodies-t, hát lehet, hogy mindenre paracetamolt adnak a brit orvosok, de legalább emberszámba vesznek...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.09. 08:27:11

@blackhair-lady:
Teljesen igazad van elnézést kérek minden érintettöl.
Mindettöl függetlenül mi is megtiszteljük a poszt íróját hogy elolvassuk és véleményezzük mégis számtalanszor nevezték már a kritikánkat rosszindulatú fröcsögésnek de mint mondtam igazad van.
Nem kellett volna ezt a szót használnom.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.09. 08:28:35

@BaloghM:
"egy jól kitanult szakmával (szerintem) többet érnék."

szerintem is
főleg ha szereted is

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.09. 08:34:54

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: másik úristen

nem gondoltam, hogy ezt lehet még fokozni

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.09. 08:38:36

@nyuszigonosz/D/: mondjuk itthon is van valamennyi, de nem ez a baj, hanem hogy a Temetőben nem temetnek el, ha nem fizettél nekik valamennyit, hiába nem vagy vallásos.

Taxomükke (UK) 2014.01.09. 09:05:57

@charlieharper (UK, de nem London!): Ha csontkovács, pontosabban gyógymasszőr kell valakinek (hátfájás, nyakfájás, hasonló nyavalyák esetén), a feleségemet tudom ajánlani. Stainesben lakunk.

BTBTBT 2014.01.09. 11:18:46

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Na de már akkor másként nézel ezekre az "emlősök"-re, ha az asszony nincs veled. Meg persze a reptériek is rád. :)

@Cascabel:
Tőled akkor azt kérdezném, hogy ismersz-e legalább 5 hillybillyt a környéken? :))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.09. 12:27:49

@Barátusz [UKCaLCM]: Na de hát ha egyszer a-ra végződött...Pedig esküszöm, nekünk így tanították, hogy nőnemű szó. De télleg röhej... :-)

M. Péter 2014.01.09. 13:19:20

@charlieharper (UK, de nem London!): A jelentősebb keresztény egyházak és egyes zsidó szervezetek szednek be egyházi adót az államon keresztül a német alkotmánynak, egy, a korábbi alkotmányból átvett cikkelye alapján. A másik lehetőség az, hogy egy vallási közösség lekéri az adóhivataltól a tagjainak jövedelmét és adóját, és maga szedi be az egyházi adót, így megspórolja az államnak fizetendő költségeket.

blackhairlady 2014.01.09. 13:22:48

@diggerdriver: Ok, sejtettem, hogy nem volt ez zzandekos a reszedrol, nem vallana rad. Remelem nincs harag, csak ugy ereztem, hogy ezt muszaly szova tennem:))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.09. 16:56:58

egyértelmű, hogy a reptér hímnemű. hát ott van az az irányítótorony, mire hasonlít?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása