oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. január 08. 06:48,  Változás minden szinten 473 komment

2014. január 08. 06:48 Határátkelő

Változás minden szinten

Mai utunk Ausztráliába vezet, ahonnan Greg küldött beszámolót. Egy éve él a Föld túlsó oldalán, saját bevallása szerint többé-kevésbé sikerült beilleszkednie, ami viszont nem egyszerű, az az állandó változás.

central.jpg

„Úgy illik, hogy először bemutatkozzam, ha már új dologba kezdek. :) Akármerre vetődtem, valahogyan mindig úgy alakult, hogy inkább a becenevemről ismertek, mint a valódiról. Ez itt sincs másként, mivel az itt élő emberek (szándékosan nem írok csak ausztrálokat) nem igazán tudják kiejteni a nevem, ezért egyszerűen csak Gregnek hívnak.

Mikor ezt a posztot írom, akkor immár tíz hónapja tartózkodom Ausztráliában, pontosabban Sydneyben.

Jött egy váratlan lehetőség

Otthon (pénzügyileg) nem volt rossz életem, ellenben a magánéletem tönkrement, de hát kinek nem, ha napi 10-12 órákat melózik, néha még szombaton is.

Elég sikerorientált ember vagyok (voltam), ezért nehezen viseltem, hogy ha jól csináltam valamit, azon nagyvonalúan átsiklott a vezetőség, viszont ha hibáztam, akkor pellengére lettem állítva. Röviden nem igazán volt veszíteni valóm, mikor jött egy váratlan lehetőség és kijöhettem ide egyedülálló férfiként.

Korábban írtam egy másik blogot, de mivel egy ideje sokkal inkább úgy gondolok Sydneyre, mint a lakóhelyemre és nem, mint egy jó nyaralásra, ezért hamarosan egy új blogba fogok, ahol az "unalmas" minden napjaimat próbálom leírni.

Jervis-bay_turista park.JPGJervis Bay turista park

Mi a szitu?

Az első hat hónapot diákvízumon, a következő kettőt pedig bridging vízumon töltöttem. Egy hónapja megkaptam a szponzorációs vízumot, amivel a következő két évet még itt tölthetem.

A beilleszkedés többé-kevésbé sikerült. Szereztem nagyon jó barátokat, akikkel lehet, lehetett együtt bulizni, vagy csak egy kávéra összefutni. Bár mostanában kicsit bajban vagyok, mert jó páran hazamentek. Ausztrália nagy előnye és hátránya, hogy mindenhez vízum kell, amíg meg nem kapod a letelepedési engedélyt, viszont odáig elég hosszú út vezet. Az itt megismert barátaim többsége azért távozott, mert lejárt a vízumuk. Nagyon bele lehet fáradni a suli – munka - alvás körforgásba.

beköltözés.jpgBeköltözés

Az itteni életet, ha egy dologgal kellene jellemeznem, akkor az a Változás. Folyamatosan változnak az emberek körülöttem. Ennek egyik oka, hogy a nagyon magasak az ingatlanárak (három hálószobás ház olyan 1-1,2 m$ azon a környéken, ahol lakom) miatt az embernek szinte esélye sincs, hogy házat vagy lakást vegyen.

Szerencsére az albérletek fizethetők, viszont mindig osztozni kell. A bérlőtársak jönnek-mennek, sőt az is lehet, hogy a tulajdonos úgy dönt, hogy eladja a lakást, akkor három hónapod van, hogy találj magadnak új helyet, új társakkal.

Néha nagyon nem egyszerű ehhez alkalmazkodni, főleg ha a lakótársaid, mondjuk nem is európaiak. Én például kifejezetten utálok filippínekkel lakni. Sajnos, a higiéniáról és az együttélés udvariassági szabályairól ők vajmi keveset tudtak és alkalmaztak.

Mindezek ellenére imádom Sydneyt! A sokszínűségével, forgatagával és a vonataival együtt. Az elmúlt hónapokban voltam Canberrában, bár ott csak egy estét, illetve Melbourne-ben egy hosszú hétvégére és azt kell mondanom, hogy ezerszer is inkább Sydney, mint bármelyik másik.

Harbour bridge es en.jpgA Harbour Bridge és én

Mi kell ahhoz, hogy sikeres légy?

Még itt tartózkodásom elején történt, hogy beszélgettem a Macedóniából hét éve kitelepült főnökömmel az ausztrál életről és karrierről, aki két gondolatot osztott meg velem:

1) ahhoz, hogy itt sikeres legyél, három dolog kell:
- tudj angolul kommunikálni (és ezalatt nem a kézzel-lábbal történő jelbeszédet értem)
- érts a számítógépekhez
- legyen jogosítványod

2) mielőtt úgy döntenék, hogy végleg hazaköltözök, fontoljam meg, hogy innen bármikor el lehet utazni Magyarországra, viszont ha egyszer elmentem, akkor nem biztos, hogy újra beengednek.

Itt a minimum kereset 15$/óra. Nekem elsőre e fölötti bért ajánlottak, de nem sokkal, viszont természetesen bejelentve. Az összeg miatt eléggé el voltam kenődve, mert többre számítottam a szakmai tapasztalatom miatt, ezért egy csomó emberrel beszéltem, mit is jelent ez valójában.

Vélemények, tanácsok:
- nem tudok róla, hogy kapott volna bárki ilyen jó ajánlatot elsőre az ismerőseim közül
- az, hogy foglalkoztatnak minden ausztrál munkatapasztalat nélkül és ezt nem minimálbéren teszik, azt jelenti, hogy jó munkaerőnek tartanak. Élj vele!
- to earn money is better than not

Szépen lassan engedett a csalódottságom. Főleg azután, hogy kiszámoltam az ittlétem költségeit és rájöttem, hogy napi négy órás munkából, ha jól gazdálkodom, akkor két hét után 1-200$-t tudok félretenni.

Talán ez a legfontosabb különbség, ha összevetem Magyarországot és Ausztráliát. Van életem és van miből élnem.

Két történet

Középiskolás koromban hallottam először azt, hogy a történelmet a győztesek írják. A jelentésével tisztában voltam, de az igazságtartalmával sokkal kevésbé. Egy ismerős ír srác, Liam mesélte, hogy megismert két kínai lányt, és ahogy lenni szokott, elindult a beszélgetés, hogy ki mit tud a másik kultúrájáról, történelméről. Valahogy kilyukadtak a második világháborúnál.

Liam meglepve hallgatta, hogy a lányok annyit tudtak erről a témáról, hogy Kína részt vett a háborúban és győztes oldalon volt. Mikor rákérdezett, tudják-e kik voltak a nácik, milyen népirtások voltak Európában, a lányok csak meredten néztek rá, hogy miről beszél.

Anna bay sivatag.jpgAnna Bay sivatag

A másik történet egy cipővásárlás alkalmával játszódott le: a boltban az eladó srác megkérdezte, hogy honnan jöttem. Miután elmondtam neki, hogy Magyarországról, akkor felnézett és következő kérdést tette fel:

- Ott az emberek szeretnek nehéz dolgokat dobálni?

Biztosan láthatta az arcomra kiülő értetlenséget, mert így folytatta:

- Az olimpiákon, az ilyen dobálós számokban mindig magyarok nyernek. :D

A közlekedés, avagy a vonatok

Errefelé a vasút álcázott HÉV, ami valójában metró. Bocs a képzavarért. Szándékos volt... Szóval, ugyanazon a vonalon közlekedik a HÉV, amin a vonatok is járnak, csak annyi köztük a különbség, hogy a vonatok messzebbre mennek.

Central Station-nél fut össze az összes vonal egyszerre, és innentől kezdve megyünk be a föld alá, mint egy metró.

A nagyobb állomások, mint a Central vagy Townhall általában háromszintesek, de jól ki vannak táblázva, illetve elég kompaktok, igy nem kell sokat sétálni, hogy az ember az egyik vonalról átszálljon egy másikra.

A másik nagy ötlet a kocsik. Amint beszállsz a vagonba, mehetsz lefelé, illetve felfelé, így máris kétszer annyi ember fér el! Az ülések támláját pedig egyetlen laza mozdulattal abba az irányba hajthatod, amerre éppen utazol, vagy ha többen vagytok, akkor kialakíthattok egy hatszemélyes ülőhelyet.

Idei tervek

Tavaly kegyesek voltak hozzám az Istenek, mert Newcastle-től Melbourne-ig szinte végig utaztam a partvonalat, valamint egy hétig Fidzsin is nyaraltam. Idén szeretnék eljutni Adelaide-be, illetve kiruccanni észak felé (Brisbane, Cairns).

Melbourne.jpgMelbourne

Ezt még mindig nagyon nehéz megszoknom. Otthon, ha az embert melegebb éghajlatra küldték, akkor mindenki délre gondolt. Itt ez északra van! Teljes káosz, nem először és nem utoljára!

Másik terv, hogy jó lenne hazamenni valamikor, legalább egy hónapra, bár ez elég húzós vállalkozás pénzügyileg, mert azon túl, hogy elköltök egy csomó pénzt, ez idő alatt fizetés nélküli szabin vagyok, de költségeim ugyanúgy vannak. Majd meglátjuk.

Ezeken kívül biztos, hogy még lesz pár utam, de ezt a véletlenre és a szerencsére bízom :)

Boldog új évet mindenkinek!"

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

reggeli kilátás fijin.jpgReggeli kilátás Fidzsin

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztrália

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr365745414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.01.08. 23:01:21

@diggerdriver: egyebkent nekem meg isijasz (igy irjak?) kezdodes. Talaltam egy jo csontkovacsot, megadom, de fent van Cambridgeben. Egy sikh srac, allitolag csodakat muvel a hataddal

nyuszigonosz 2014.01.08. 23:01:44

@Barátusz [UKCaLCM]: Mondjuk idejössz Németországba és bejelentkezel, valahol megkérdik a vallást. Adóhvatal, munkaadónál a bérfejlesztök vagy tudomisén ki és hol most.
Ha azt mondod, hogy nincs, akkor nem is kell sehová se Kirchensteuert ( szószerint Templomadó, de a normális fordítás az a vallási adó) fizetned.
Attól még járhatsz bármilyen templomba. :-)

adg 2014.01.08. 23:02:52

Hű, ez a pont/vessző dolog tényleg teljesen érthetetlenné teszi a világ működését. Keres valaki 100 dollárt évente, de hétvégenként 200-at költ kajára. Na mindegy. (itt egyébként így írják: 12.115,32 pl, majd legközelebb így fogom: 12115,32/12115.32/12,115.32/tizenkettőezer-egyszáztizenöt egész harminckettő század)
Nincs olyan leírás, ami minden minimális részletre az utolsó minimális részletig kiterjed, akkor még könyvnek is hosszú lenne egy poszt.
Azt elfogadom, hogy leírhattam volna, hogy brutto fizetések, de az én esetemben pl. tök mindegy, és ez elég általános. Nekem a fizetésem fölé jön a nyugdij 9% (9,00 vagy 9,00 vagy kilenc egész kereken, a teljes fizu 9 %-a), tehát ez pluszban van. Ami adót levonnak, az meg az nekem nagyjából vissza is jön adóbevallás után, mint visszatérítés. Egy közepes fizetésnél hazaviszel 4-6000 (4-6.000 vagy 4-6,000, ami nem azt jelenti, hogy 4 mínusz 6000) dollárt.
Konkrét matek:
Azt írtam 50-100k a nem rossz fizetés, vegyük az átlagát.
75 ezer, ebból hazamegy kb. 1200 hetente nettóban.
kiadások pl:
4-600 lakás
3-400 kaja
25 net
25 villany, 0 víz
80 magán eü
a maradék meg utazás, meg egyéb filléres apróságok, ruhától a moziig.
És ki is fújt. Adózás után meg két havi fizetés visszajön (Ami egy kb. új kisautó ára).
Ez egy egykeresős, 6 fős család, nem állampolgárként, nem állandó lakosként, nem spórolva, de nem is rettenet pénzeket félrerakva.
Namost ha ketten keresnek, és a másik is hozzátesz kb. heti mondjuk 800 nettót, meg állandó lakosként/állampolgárként kap a család még vagy heti 3-500 körüli állami juttatásokat is, akkor az szerintem nem rossz, akkor már közel egy ezrest félre lehet tenni nyaralni, vagy autót venni, hitelt fizetni, akármi.

Remélem, nem volt túl slendrián...

nyuszigonosz 2014.01.08. 23:04:21

@mirx: Mindig is tudták, hol az üzlet. :-)
Meg ugye kell a 24 karátos csapokra a duplanagyságú kádaikhoz meg ilyen jó helyekre. ( Franz Peter Tebartz van Elst az csak úgy szórta a pénzt, de nincs ezzel egyedül)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.08. 23:04:35

@charlieharper (UK, de nem London!):
Bal szélső körömmel mindent vállalok.
Csaxólok.
:)))))))))))))))))))))))))))))

BTBTBT 2014.01.08. 23:06:11

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Vagy elutazgatod azt a 14 százalékot. Bár a tegnapi sapkás kép alapján egyre inkább úgy tűnik, hogy a te golfklubok irányába tendálsz.

@nyuszigonosz/D/:
Értem.
És ha mondjuk nem gyakorlóként szeretnél egy fehér uszályos esküvőt valamelyik templomhajóban, akkor visszamenőleg fizettetik veled ezt az adót?

2014.01.08. 23:07:13

@nyuszigonosz/D/: es ha van vallasod, de nem vagy gyakorlo?

mirx 2014.01.08. 23:07:22

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: egy golfklubban ücsörgést hogy kell elképzelni amúgy? gondolom, az nem egyenlő a kint golfozással, mert akkor az nem ücsörgés lenne.

ilyen elit nagy házat kell elképzelni a pázsiton, madeira csipketerítővel, csodálatos teával, amit porcelán szettben szervíroznak, és a helyi arisztokrácia betér két lovaspóló meccs között, eldicsekedni az új bentleyvel?

vagyizé, agyamra ment a nagy gatsby meg jane austen.

rumitom 2014.01.08. 23:07:34

@nyuszigonosz/D/: ezt nagyon simlisen csinaljak.
mikor frankfurtba bejelentkeztem, a holgy nem latta a nemet, masik tartomanybeli cimemet, mert nincs osszekotve a rendszer, igy nekem kellett megadnom hogy onnan kijelentsenek.

a bejelentkezeskor a vallasra megadtam a katolikust, biztos allami statisztikahoz kell gondolvan, aminek nem szeretnek az elrontoja lenni. raadasul a magyarsagomat is beismertem.
egy het, es jon a frankfurti magyar katolikus kozossegtol level az uj cimemre. nezem mi fene, ezek meg honnan tudnak rolam.

tanulsag: hamarabb jelentenek le az egyhaznak mint a tartomanyok egymas kozt

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.08. 23:08:44

@charlieharper (UK, de nem London!):
Reggel betesznek a fülkébe este meg kivesznek.:))))))))))))))))))))

nyuszigonosz 2014.01.08. 23:09:10

@Barátusz [UKCaLCM]: Nemtudom.
Gondolom visszamenöleg nem, meg hát ha legalább az egyik házasulandó fizeti az adót, akkor az is elég talán.

BTBTBT 2014.01.08. 23:10:10

@nyuszigonosz/D/:
"Adóhvatal, munkaadónál a bérfejlesztök"
Ezeknek lehet bármi köze is az embör vallásához? Az kemény!

2014.01.08. 23:10:43

@mirx: nem, single malt szokott lenni csipkes teazo asztal nelkul.
Attol fugg, hogy rendes palya vagy "csak" driving range

Amugy a golf "is a good walk ruined by a stick".

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 23:11:10

@Barátusz [UKCaLCM]: :) Hamar utazgatas, hetvegen elmegyekLiverpoolba, valaki csatlakozik?

@mirx: nem tudom, nekem olyan lenne, mint a templomban ucsorges, csak ott lehetne pialni nyugodtan.

nyuszigonosz 2014.01.08. 23:11:14

@rumitom: Na nekem is azért van.
Mert mikor annak idején ideköltöztem, és kérdezték, hát tudta a fene, hogy erre is,, és legföképp erre kell.
Mondtam, hogy katolikus.
Ez van.

nyuszigonosz 2014.01.08. 23:13:52

@Barátusz [UKCaLCM]: Igen lehet köze. :-)
Tudod miért: mert pont a Kirchensteuer miatt.
De pl. sok sok munkahely valamiképp egy egy valláshoz is tartozhat: pl. óvodák, öregotthonok, meg ilyenek, és akkor szeretnek olyanokat alkalmazni, akik ugyanahhoz a felekezethez - valláshoz tartoznak.

mirx 2014.01.08. 23:13:58

@adg: Már ezek a dolgok közben kiderültek (számomra legalábbis). Azt az egy dolgot még mindig nem értem, hogy miért "hetiben" van egy csomó minden, csak nem hetente kapjátok a fizetést, meg "heti 3-500 állami juttatásokat"?

Amúgy ezt totál nem is értem, egy mondjuk nettó 5000-es fizu mellé még kap az ember havi 1200-2000 (!!) dollárnyi állami juttatást, amellett, hogy a TB is ingyen van? Hogy nem megy csődbe az ausztrál állam? Vagy ezt csak azért kapjátok, mert mittomén 4 gyerek van.

Bocsi, de annyira nem természetes szerintem sehol egy 2000 dolláros havi állami juttatás, legalábbis a föld többi országában szerintem rohadtul nem.

rumitom 2014.01.08. 23:14:45

@charlieharper (UK, de nem London!): a golfnal keves jobb ivos jatek van. kulonosen a pitch and putt a kedvencem (gyors, egyszeru, ivassal is megy), csak ott nincs golf kocsi :(

BTBTBT 2014.01.08. 23:15:36

@rumitom:
Látod mennyivel jobb errefelé? Angliában legfejlebb az állásjelentkezésekhez csatolt "equal opportunities form"-on kérdeznek rá a vallásodra, és ott is van "prefer not to say" opció.

@nyuszigonosz/D/:
Lehet, hogy hülyén hangzik, de ti éltek ott: ha már elkövettétek ezt a hibát, hogy (nem gyakorló) katolikusnak vallottátok magatokat, nem lehet később azt mondani, hogy kezitcsókolom, többé már nem vagyok vallásos, és nem akarom fizetni ezt az adót?

nyuszigonosz 2014.01.08. 23:16:28

@charlieharper (UK, de nem London!):
Ha nem akartsz Kirchensteuert fizetni, akkor eleve jobb mondani, hogy nincs vallásod, és akkor nem kell ezt fizetned.
Az lénygetelen, hogy gyakorló vagy vagy nem, ha egyszer azt mondtad, hogy katolikus/ evangélikus vagy, akkor adófizetöje is vagy az ilyen adónak.

rumitom 2014.01.08. 23:16:58

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: templomban ingyen van a bor. a protestansoknal legalabbis, romkatnal csak kenyer jar

nyuszigonosz 2014.01.08. 23:17:07

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: De lehet. Eltart egy ideig, papírozás oda-vissza, de megtehetö dolog.

2014.01.08. 23:18:01

@rumitom: akar a halal dress code-ozni meg a hetvegen is.
Volt az elozo munkahlyemen egy ugyfel, akit vinni kellett golfozni, a golf clubjaba nagyjabol ilyesmi volt (mint az egyik guildfordiban)

The following are not permitted in the Clubhouse at any time: hats or caps; tracksuits, sports trainers (e.g. running shoes), rugby and football shirts and beachwear.

Mobile Phones: Mobile phone calls may be made or taken in the car park and the players or pro shop foyers, but not within the clubhouse or on the course. Silent browsing of texts and e-mails is permitted within the clubhouse.

The Club Management hold the right to determine what is considered appropriate smart/casual dress and will log and monitor adherence to the Club dress code, on an on-going basis, to ensure standards are maintained.

mirx 2014.01.08. 23:19:25

@nyuszigonosz/D/: Hú, engem megpróbált beugratni az ügyintéző néni, kétszer is szúrópróbaszerűen rákérdezett, már miután beadtam a papírt, amin tök nyilvánvalóan beikszeltem, hogy egyik egyházhoz sem tartozom. És utána is gyanakvóan nézegetett, csak akkor hagyta abba, amikor mondtam, hogy a szüleim direkt nem kereszteltek meg, hogy majd szabadon választhassak magamnak vallást, de én nem választottam, és ez szeretném, ha így is maradna, és akkor megenyhült. De totál láttam a fején, hogy megpróbálja mindig a sok csaló istenhívőt megszorongatni :)))

2014.01.08. 23:19:45

@nyuszigonosz/D/: ez csak keresztenyeknel van Nemetorszagban? Budhista, zsido, szcientologus, krishnasnal is?

nyuszigonosz 2014.01.08. 23:19:55

@Barátusz [UKCaLCM]: Hát akkor lehet kijelentkezni az egyháztól.
Mint fentebb Long-nak írtam.
Amúgy elég mindegy dolog, mert amikor adóbevallás után kapsz az adóból vissza, akkor pont a Kirchensteuerból szintén elég sokat.

Szóval nem vettem a fáradtságot kijelentkezni. :-))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 23:21:12

@charlieharper (UK, de nem London!): en multkor az egyik klub honlapjan sokkal reszletesebb leirast talaltam. Ott meg a nadrag szaranak hosszara is kitertek, de a zokni hossza is emlitve volt.

2014.01.08. 23:21:17

@mirx: ezt keresztenyeknel eljatszhatod. Zsidonak viszont szuletsz

rumitom 2014.01.08. 23:23:03

@charlieharper (UK, de nem London!): nem ilyen sznob helyre kell menni. vmi jo kis hegyoldalba, kilatassal, napsuteses delutan, ami nem csak members only, tehat eleve lazabb, vinni kell egy 8 packet, es lehet a szabadban oromkodni, meg bokorba utott golflabdakat keresni

nyuszigonosz 2014.01.08. 23:24:37

@charlieharper (UK, de nem London!): Ezt most tényleg nem tudom. Majd utánanézek.

Viszont ahogy ezt akartam keresni, kiderült, hogy én nem is 9 hanem csak 8 % adót fizetek, mert Bajorországban és Baden Würtenbergben ennyi.
( meg amúgy is le lehet írni az adóbevallásnál más kiadásként és egy része így visszajön)

BTBTBT 2014.01.08. 23:24:56

@nyuszigonosz/D/:
Hát a fene se akarna olyan cégnek dolgozni, ahol a vallásosságom (vagy annak hiánya) is nyom a latba, és a munkáltatóm/pénzügy azzal foglalkozik, hogy fizetem-e az egyházi adót.
(Mondja egy egyházellenes. :D)

Egyébként hogyan kell bizonyítani, ha valaki ki akar hátrálni az egyház féltőn óvó kötelékéből? Tanúnak hívod a szomszédot vagy a kollégádat?

Felénk az önkéntes nyugdíjpénztári tagságra van jó kis adókedvezmény.

nyuszigonosz 2014.01.08. 23:27:54

@mirx: Nem csodálkozok ezen. :-)
Már mindegy is nekik, hogy hívö vagy, vagy nem az vagy, sokszor csak azt kérdik meg vagy keresztelve vagy, vagy nem, és az ember automatikusan azt mondja, hogy persze igen.... és horgon van. :-)
Ügyes vagy, hogy sikerült kibeszélned magad.

nyuszigonosz 2014.01.08. 23:29:52

@Barátusz [UKCaLCM]: Nem kell tanú. Írásban beadod az egyházhoz, hogy ilyen- olyan- amolyan -akármilyen okból kilépsz az egyházból.
Még senkit nem tartottak vissza.

nyuszigonosz 2014.01.08. 23:33:50

@Barátusz [UKCaLCM]: Ez a "cég" csak az egyház, ahol nyom a latba, milyen vallású vagy.
Viszont sok óvoda, és öregotthon az övéké.
Az is igaz, hogy vallási okokból nem utasíthatnak vissza. És nem dobhatnak ki. Ha csak ezért tennék, perelhetöek, mert van erre precedens a szövetségi bíróságtól.
Szóval ha ök nem vesznek fel, nagyon fognak ügyelni arra, hogy az elutasítás ne vallási okokból legyen. :-))

Mindenhol máshol mindegy a vallásod.

adg 2014.01.08. 23:36:22

@mirx: nem tudom, miért hetente, így alakult ki valahogy. A fizetés általában két hetente van, de akárhogy lehet.
A tb nem ingyen van, vonják a fizetésedből, 1,5 % egy bizonyos fizetésig (nem tudom, nem érint), az felett meg valamivel több.
Itt is nyírbálják mostanában a juttatásokat, de még azért mi is kapunk ezt-azt. Pl. ingyen iskola, vagy ilyen-olyan voucherök. Gyerekek pl. nemrég kaptak egy-egy 75 dolláros utalványt, hogy menjenek sportolni, idén is fognak. Ami lehet, hogy megéri az államnak, ha hosszabb távon gondolkodik, mint a költségvetési év. (ugyan ide tartoznak a filléres vagy ingyenes sportolási lehetőségek is)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 23:38:47

@adg: a renteket (pl lakas) is hetente fizeted, vagy mondjuk negy hetente?

BTBTBT 2014.01.08. 23:44:01

@adg:
"itt egyébként így írják: 12.115,32"
Érdekes ezek az angolszász hátterű országokban lévő eltérések.
Nálatok pont fordítva használják a pontot meg a vesszőt a pénzösszegeknél, mint nálunk.
A dátumot meg az USÁ-ban hó/nap/év-nek írják, amíg itt a nap/hónap/év-változat honos.

@nyuszigonosz/D/:
(hangos, megkönnyebbült sóhaj :D )

Ettől függetlenül nem hiszem, hogy volna értelme Németo.-ba költözni, no meg nem lenne energiám megtanulni németül. A "der tisch/das auto/die flughafen"-szinttel úgysem lehetek ott sikeres. :)))

adg 2014.01.08. 23:45:31

A cociális juttatást elírtam, az kétheti.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 23:46:24

@Barátusz [UKCaLCM]: Me? Ide is jo vagy mosogatni, azoknak az ubermensheknek me' nem lenne jo? :DDDDD

adg 2014.01.08. 23:48:11

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: rentet kéthetente kell fizetni, mert úgy kapom a fizetést is, de heti összegben számolják. Amit fent írtam, az heti.

BTBTBT 2014.01.08. 23:48:33

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Aszittem, németül másként kell mosogatni. :)

nyuszigonosz 2014.01.08. 23:48:44

@Barátusz [UKCaLCM]:

Én szeretek itt élni, Németország, de ezen felül Bajorország egy nagyon is élhetö és szép hely. :-))
Meg az angollal itt jól el lehet boldogulni, míg az ember átvált németre.

( der Flughafen )

nyuszigonosz 2014.01.08. 23:51:01

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Én fel nem fogom ezt az Übermensch dolgot is.:-))
Itt senki sem viselkedik Übermensch-ként, az ilyet én csak magyar fórumokon olvasok. :-))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.08. 23:55:48

@Barátusz [UKCaLCM]: tudod, a masik iranyba kell dorzsolni :DDDDD
@nyuszigonosz/D/: Ez azert van, mert jol titkoljak elotted, hogy ne vedd eszre es ne pereld be oket kirekesztesert. De MI MAGYAROK okosak vagyunk es tudjuk ezt :DDDDD

BTBTBT 2014.01.08. 23:59:18

@nyuszigonosz/D/:
Az igeragozás miatt sokkal nehezebb németet tanulni, mint angolt. Öreg vagyok én már az ilyesmihez.
Gondolod, hogy nem néznének ki a közértből/szupermarketből, ha angolul kérnék egy kiló kenyeret?

A legfeljebb 100 (+nemzetközileg is használatos) szavas szókincsem (hú, ez bénán hangzik!) még hatodikos koromban ragadt rám, amikor néhány hónapig ismerkedtem a nyelvvel egy úttörőházban tartott szakkör keretein belül.

Ja persze: ha odaköltözöm, akkor "die flughafen"-ről elvisz "das auto", és aztán ehetek egy jót a szálláson, "der tisch"-nél. :)))

BTBTBT 2014.01.09. 00:01:06

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Tudhattam volna. Taníts, (mosogató) mester! :)))

@nyuszigonosz/D/:
Egyébként Németország biztosan élhető és szép hely, de ha nem beszélem a nyelvet, nem akarnék ott élni. Nekem alapfeltétel, hogy tudjak rendesen kommunikálni az emberekkel.

mirx 2014.01.09. 00:01:14

@Barátusz [UKCaLCM]: én is egy csomó névelőt elb..ok. tökre nem foglalkoznak vele amúgy. mondjuk tegnap kiröhögött egy német, mert azt mondtam többeszszámban, hogy Kabels. de ha egyszer egy kábel is meg a több kábel is Kabel, akkor valahogy mégiscsak biztosra kell menjek, hogy kettőt hozzon, különben mehet le szerencsétlen a raktárba megint.

BTBTBT 2014.01.09. 00:03:05

@nyuszigonosz/D/:
Der helyett die. Már másodszorra írom rosszul, látod? :)
De hát mitől hímnemű egy reptér, ugye?

mirx 2014.01.09. 00:04:41

@charlieharper (UK, de nem London!): és ha akarok, se lehetek zsidó, ha az anyám nem volt az? akkor madonna vagy ki hogy vehették fel a zsidó vallást? ahelyett, hogy örülnének, hogy szaporodnak a hívek, még itt elitizálnak meg arisztokratáskodnak :d

BTBTBT 2014.01.09. 00:08:14

@mirx:
Most tényleg ne gondold, hogy gúnyolódom, mert nem, de rólad, aki annyira ugrik a magyar helyesírási hibákra, nem egyszerű elhinni, hogy a németnél mégis ilyen hibákat vétesz.

nyuszigonosz 2014.01.09. 00:08:53

@Barátusz [UKCaLCM]: A tökéletes nyelvtudás nem elvárás.
Kenyeret is kapsz, ha angolul kéred, meg mondjuk az itt állomásozó amerikai fegyveres eröknek is kellenek civil es angolul beszélö emberek különbözö munkákra.
Der Flughafen.

nyuszigonosz 2014.01.09. 00:10:36

@Barátusz [UKCaLCM]: Mitöl himnemü egy reptér?
Attól, hogy nem nönemü.:-)

BTBTBT 2014.01.09. 00:13:31

@nyuszigonosz/D/:
Ha más számára nem is, de számomra elvárás, hogy minél jobban/tökéletesebben beszéljek egy nyelvet. Ettől függetlenül angolban is vétek, főleg azért, mert megyek a beszédben hibázók után.
Nem azt mondtam, hogy nem kapnék kenyeret, hanem hogy kinéznének az üzletből. Mindenesetre nem érezném jól magamat, ha nem tudnék egy olyan egyszerű mondatot kinyögni, hogy "1 kiló ezt/azt/amazt legyen kedves." :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.09. 00:14:31

@Barátusz [UKCaLCM]: Attol, hogy hosszu izeja van neki, amin fel-le jarkalnak a repulok. (bar azok is himnemuek...)

BTBTBT 2014.01.09. 00:16:02

@nyuszigonosz/D/:
"az itt állomásozó amerikai fegyveres eröknek is kellenek emberek különbözö munkákra"
A kantinba? Mosogatónak? :)))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.09. 00:17:02

@Barátusz [UKCaLCM]: Latod-latod! Minden ut a csaphoz vezet :DDDDDDDDD

mirx 2014.01.09. 00:18:34

@Barátusz [UKCaLCM]: Pedig egyértelmű, hiszen sosem tanultam akadémiai úton németül, anyámék kirángattak minket gyerekkoromban egy évre, aztán ennyi volt a némettanulásom, kergettük a szomszéd csajt a ház körül, meg a német falusi áltisi is inkább ilyen akkor most elmegyünk az uszodába, meg kimegyünk biciklizni, hogy megtanuljátok a kreszt, meg ebihalakat fogdosunk az erdőben, és aztán felneveljük otthon egy befőttesüvegben-jellegű.

Mikor idejöttem dolgozni, és meg kellett csinálni egy prezentációt, megpusztultam. Hiszen az én szókincsem a nyalóka, ki nevet a végén, a legódaru, a házifeladat és a "ma a pöttyös szoknyát akarom felvenni" halmazat körül kulminálódott, kb egy évig izzadtam is, mint k..va a templomban, ha beszélni kellett, vagy írni valamit. Az ilyen szavakon, mint a "Leistungsmerkmale" (=feature) a mai napig áhítattal nézek, hogy ezek miket ki nem képesek találni.

mirx 2014.01.09. 00:19:27

@mirx: de amúgy working on it, csak előbb most még svájcinémet-tanulás van, mert rájöttem, hogy az fontosabb.

nyuszigonosz 2014.01.09. 00:24:37

@Barátusz [UKCaLCM]: Mosogatót azthiszem meg nem kerestek.:-)
Szakmunkákra, épitkezések, felujitások, de akár angol-német tolmácsok, meg mindenféle.

Az elözö hsz-ra: értem , hogy fontos azt a nyelvet jól beszélni-tudni, ahol élsz, de pont az angollal itt sokáig jól el lehet lenni.:-)

BTBTBT 2014.01.09. 00:28:14

@nyuszigonosz/D/:
Amikor spanyolt tanultam, legalább egyértelműbb volt, hogy az a-ra végződő főnevek nőneműek, az o-ra végződők pedik hímneműek, és aszerint nyomtam elé "la"-t meg az "el"-t. A kivétel erősíti a szabályt.

Eddig még nem kerestek mosogatót? Akkor eljött az én időm! :DDD
Értem én, hogy jól el lehet boldogulni az angolla is, de ha már német nyelvterületen vagyok, akkor szeretnék németül beszélni. Ez csak az én maximalista hülyeségem.

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Na jó, te beszélsz? Nem is tudom, ki emlegette a "kedvesen mosolygó repülő emlősök"-et? :)))

Nem kerülhetem el a (mosogató) sorsomat. Ugye, rendesen betanítasz? :)

@mirx:
Oké, de ez csak számodra volt egyértelmű. Nekem erről fogalmam sem volt.
Ha nem akarod, ne mondd el, de ha az angolod is jobb volt, akkor miért mentél olyan országba, ahol ennyit kellett küszködnöd a némettel?

nyuszigonosz 2014.01.09. 00:31:46

@Barátusz [UKCaLCM]: Nos a spanyolt kõnnyebb tanulni.

Holnap is lesz nap, ugyhogy mar itt sem vagyok.

BTBTBT 2014.01.09. 00:34:24

@mirx:
I szink ájm szinking.

Ez az általad ajánlott végén volt -
www.youtube.com/watch?v=EDx5FVHg8jo

@nyuszigonosz/D/:
Jó éjt!

mirx 2014.01.09. 00:39:47

@Barátusz [UKCaLCM]: egyrészt mert azt hittem, hogy sokkal jobban tudok (vagyis hamarabb visszarázódom bele), csak nem számoltam igazán azzal, hogy ezek ráadásul még tücskül is fognak hozzám beszélni, és akkor nekem hochdeutschul kéne válaszolni, és ez a konstrukció azért nagyon ááá!
(most már belejöttem)

másrészt közbiztonság, kedvesség, udvariasság, megbízhatóság, jóindulat, kultúrált viselkedés, IGÉNY a tisztaságra (akkor sem dobják a földre a vonaton a kólásflakont, ha nem látja senki), barátságosság, és hát rend és fegyelem, mert nekem az is bejön :D

blackhairlady 2014.01.09. 00:44:16

@diggerdriver: "Ott megbukik minden érv amit felhoztak saját förmedvényük védelmében."
Elore bocsajtom, kedvellek, de ez egy nagyon durva mondat volt toled. Hogy lehet formedvenynek nevezni egy posztot? Az iroja megtisztel bennunket azzal, hogy bemutatja elete egy reszet. Jol vagy kevesbe jol megirva, nem lehet mindenki akkora tehetseg mint te. Azt is nehez eldonteni, hogy az olvasok, mi, mire vagyunk kivacsiak, mi erdekel. Fugg attol, hogy esetleg cel orszag-e valakinek, vagy csak erdekes olvasni rola.
De azt irni, hogy formedveny, ez nem volt elegans toled.

BTBTBT 2014.01.09. 00:55:44

@mirx:
Oké, így már érthető. :)
Bár a szemetelés nekem is ellenemre van, és itt hozzászoktam a kedvességhez, jóindulathoz és udvariassághoz (az igazi angolok részéről egy jókora adag diszkrét távolságtartással fűszerezve), de ez a bennem - talán tévesen - élő németes túlszabályozottság képzete nem jön be annyira.

BTBTBT 2014.01.09. 00:58:33

Nnnnnaaa!

ez = ennek
túlszabályozottság = túlszabályozottságnak a

mirx 2014.01.09. 00:59:17

@Barátusz [UKCaLCM]: a németek a svájciakhoz képest egy cigányputri :o)

BTBTBT 2014.01.09. 01:13:25

@mirx:
Biztosan így van. Nincsen összehasonlítási alapom.
Viszont ha a svájci még a németnél is szabályozottabb, akkor az már közelít a sterilhez, nem? :)

BTBTBT 2014.01.09. 01:44:05

Kanadaiak!
Ismeritek Tim Harris-t Albuquerque-ből?

www.youtube.com/watch?v=y6He0FWoFj0

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.09. 03:08:44

@Barátusz [UKCaLCM]: Az oroszban, emlékeim szerint nem csak a nagymama, hanem a nagypapa is nőnemű szó... :D

BTBTBT 2014.01.09. 03:37:53

@geegee:
Jó estét, bagoly kolléga! :)))

Negyedikes koromban, amikor - jó néhány ezer más diákhoz hasonlóan - megkezdtem az orosz tanulmányaimat, a tanárnő kérte, hogy a következő órára hozzunk be 3 (kék=hímnem, piros=nőnem, sárga=semleges nem) színű kartonból készült (tartós) kártyát.
Aztán nekiálltunk a főnevek tanulásának, és amikor a gyevuskára (kislány) nagyon hasonlító gyeduskára (nagypapa) eleinte a piros kártyát lendítettük a magasba, a tanárnő mondogatta, hogy: "Még nem láttam olyan nagypapát, aki szoknyát viselt volna." :))

Greg_Sydney 2014.01.09. 04:33:19

Ennem irtam sehol, h sikeres vagyok, foleg nem otthonrol nezve, ahol ha nem vagy manager akkor semmi vagy es ezt nap mint nap ereztetik is veled. Itt a fonokom leul velem es a tobbiekkel egyutt ebedelni, hetente legalabb egyszer megkerdezi, hogy minden rendben van-e. Volt ketszer is, hogy megszaladtak a koltsegeim es a sajatpenzebol adott kolcson.
Egyszeruen boldogabb es elegedettebb vagyok itt.
Mindentheti penzben szamolunk, szerintem azert mert a vendeg latasban, ahol a bevandorlok tobbsege dolgozik, altalaban heti fizetes van. Mi a hazert ahol lakunk 620dolcsitfizetunk hetente. Jelenleg harom fele osztjuk. A viz kb 3,5$, az aram 7$, az adsl internet 4$hetente, fejenkent.

2014.01.09. 05:48:00

@Barátusz [UKCaLCM]:
" Kanadaiak!
Ismeritek Tim Harris-t Albuquerque-ből? "

Miert kellene ismernunk egy amerikait New Mexicobol? Nem ertem. Ha azt kerdezted volna, hogy North Carolinaban ismerunk-e egy Teddy Onion nevu hillybillyt, akkor pozitiv lenne a valasz:)

pappito · http://pappito.com 2014.01.09. 07:45:32

nem sok értelme van a bruttón kívül másról beszélni, millió változótól függ, hogy mennyi lesz a nettód (sávok, egyedülálló, vagy sem, gyereke van-e v sem, stb.)

a nettót tán van értelme leírni, ha valaki meg akarja mondani, hogy ennyi jön be és eből mennyi marad a lakás, kaja ,rezsi, közlekedés, eü bizt. stb. után. de ez sem túl informatív, tekintve, hogy másnak nem ennyi lesz, sok különbség van a városokon belül is, hogy hol lkasz, mit dolgozol, stb.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.09. 07:52:32

@Barátusz [UKCaLCM]: Na itt elvi tevedes van! En mosolygok kedvesen az emlitett holgyekre es ok meg nem vizslatjak a taskam terfogatat, sulyat :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.09. 08:25:57

@mirx: néha szoktam nézni az Embarrassing bodies-t, hát lehet, hogy mindenre paracetamolt adnak a brit orvosok, de legalább emberszámba vesznek...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.09. 08:27:11

@blackhair-lady:
Teljesen igazad van elnézést kérek minden érintettöl.
Mindettöl függetlenül mi is megtiszteljük a poszt íróját hogy elolvassuk és véleményezzük mégis számtalanszor nevezték már a kritikánkat rosszindulatú fröcsögésnek de mint mondtam igazad van.
Nem kellett volna ezt a szót használnom.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.09. 08:28:35

@BaloghM:
"egy jól kitanult szakmával (szerintem) többet érnék."

szerintem is
főleg ha szereted is

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.09. 08:34:54

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: másik úristen

nem gondoltam, hogy ezt lehet még fokozni

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.09. 08:38:36

@nyuszigonosz/D/: mondjuk itthon is van valamennyi, de nem ez a baj, hanem hogy a Temetőben nem temetnek el, ha nem fizettél nekik valamennyit, hiába nem vagy vallásos.

Taxomükke (UK) 2014.01.09. 09:05:57

@charlieharper (UK, de nem London!): Ha csontkovács, pontosabban gyógymasszőr kell valakinek (hátfájás, nyakfájás, hasonló nyavalyák esetén), a feleségemet tudom ajánlani. Stainesben lakunk.

BTBTBT 2014.01.09. 11:18:46

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Na de már akkor másként nézel ezekre az "emlősök"-re, ha az asszony nincs veled. Meg persze a reptériek is rád. :)

@Cascabel:
Tőled akkor azt kérdezném, hogy ismersz-e legalább 5 hillybillyt a környéken? :))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.09. 12:27:49

@Barátusz [UKCaLCM]: Na de hát ha egyszer a-ra végződött...Pedig esküszöm, nekünk így tanították, hogy nőnemű szó. De télleg röhej... :-)

M. Péter 2014.01.09. 13:19:20

@charlieharper (UK, de nem London!): A jelentősebb keresztény egyházak és egyes zsidó szervezetek szednek be egyházi adót az államon keresztül a német alkotmánynak, egy, a korábbi alkotmányból átvett cikkelye alapján. A másik lehetőség az, hogy egy vallási közösség lekéri az adóhivataltól a tagjainak jövedelmét és adóját, és maga szedi be az egyházi adót, így megspórolja az államnak fizetendő költségeket.

blackhairlady 2014.01.09. 13:22:48

@diggerdriver: Ok, sejtettem, hogy nem volt ez zzandekos a reszedrol, nem vallana rad. Remelem nincs harag, csak ugy ereztem, hogy ezt muszaly szova tennem:))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.09. 16:56:58

egyértelmű, hogy a reptér hímnemű. hát ott van az az irányítótorony, mire hasonlít?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása