oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. január 05. 06:47,  Százmillió Wang nem tévedhet 50 komment

2014. január 05. 06:47 Határátkelő

Százmillió Wang nem tévedhet

Ellenben adhat egészen elképesztő keresztneveket a gyermekének, hogy megkülönböztesse a többi 99 millió 999 ezer 999-től. Ebből aztán adódhatnak kényelmetlenségek, különösen, ha az ember magyar tanár és úgy kell kisilabizálnia a neveket a vizsgalapokon. A mai menü: egy kis vizsgázás és keresztnév-őrület Kínából, papucsmustra Törökországból, majd végül megnézzük, hogyan teltek az ünnepek Brazíliában (egy kis esküvővel fűszerezve).

kínaiak.jpg

Kezdjük tehát Kínával, Veve blogja ugyanis kifogyhatatlan forrása az érdekességeknek. Eddig azt gondoltam, csak szerintem hívnak minden kínait ugyanúgy, most kiderült, hogy ha ez költői túlzás is, azért van némi alapja. A történet a vizsgákkal indul, majd átcsapunk a keresztnevek okozta őrületbe.

„Lezajlott az utolsó, egészen rövidre szabott órám is, minden diák megkapta a vizsgaeredményt. Köszönhetően az alacsony elvárásoknak, a pontátlagok egészen magasak lettek, s mindössze négy másodéves, s három elsős (közülük egy meg sem jelent) kényszerül a tárgy újbóli felvételére.

A három legjobb eredményt elért diákot minden osztályban megjutalmaztam valami aprósággal, aminek nagy sikere volt. Ők tényleg mind nagyon jók voltak, úgyhogy megérdemelték kivétel nélkül.

(...)

Kínában elsősorban az utónevek terén lehet brillírozni, így a szülők igyekeznek is a lehető legkacifántosabb és különlegesebb karaktereket megtalálni ezekre a célokra. Hiába kértem, hogy gyöngybetűkkel írják le a neveiket a vizsgalapokra, azért fejtörést így is okoztak bőven.

Kevés kivétellel majdnem mindegyik név hemzsegett a túlbonyolított, máshol soha nem használt írásjegyektől, így a szemeim majd kiégtek, mire a gépelés során (nagyon sokszor kizárásos alapon) kiválogattam a megfelelőeket.

(...)

Kínában a(z egyébként a név elejére írt) családnevek száma nagyon alacsony. A leggyakrabb száz családnév alá tartozók nagyjából lefedik a teljes lakosságot, de még ez is torz adat: a két legelterjedtebb külön-külön közel 10%-kal rendelkezik a nevek piacán. Az én kínai családnevem, a Wang (王) az egyike ennek a kettőnek. Majdnem százmillió ember Wang.

Kína igencsak tekintélyes mértékű lakossága folytán, ha csak a fenti Wangokból indulunk ki, óhatatlanul adja magát, hogy pusztán ez alapján nehéz elkülöníteni egymástól az embereket. Kreatívkodásra így a keresztnevek területén kerülhet sor.

A keresztnevek ugyanis teljesen szabadon formálhatóak. Jellemzően egy vagy két karakter (írásjegy, s ebből következően szótag) hosszúak, de nincs államilag megállapított hivatalos utónévtár meg a nevek engedélyezésével foglalkozó bizottság. Mindenki annak hívja a gyermekét, ami neki jól esik. Ennek megfelelően pusztán név alapján legfeljebb következtetni lehet valakinek a nemére, de bizonyosat nem lehet tudni."

Akit érdekelnek a kínai névadás rejtelmei, az kattintson, rögtön három posztot is ajánlok itt, itt és itt!

Az oroszlános lábmelegítő esete a focival

török focis papucsok.jpgAki látott már olyan focimeccset, amelyen török csapat is játszott, az pontosan tudja, hogy kevés olyan nép van, amely a törököknél fanatikusabban szurkolna a csapatának. Márpedig az igazi szurkoló nem csak szurkol, hanem a hétköznapokban is tudatosítja mindenkivel, kinek teszi. Itt kapcsolódunk rá az Isztambul infó blog legutóbbi posztjára.

„Török focis rajongói ajándéktárgyakból (és őrült kacatokból) már eddig is láttunk sokat. És bár a mostani nem fogja megdönteni a rekordot (Fenerbahçe mosógép), de a hidegre való tekintettel mindenképpen jól jön.

Itt láthatunk Galatasaray oroszlános lábmelegítőt. Nem is egy fajtát! Mindjárt hármat: cuki juniort, olyan felnőttes (vagy inkább tinédzser) oroszlánost, meg vad karmosat.

Ami mindháromban megegyezik, hogy a már megszokott hangulatos piros-sárga színekben tipeghetünk, amennyiben az irodában ezt húznánk fel. Ami egyébként melegen ajánlott, mert mégiscsak hideg van.

Az ügyfeleket meg majd ellátja az oroszlán. Ami szintén mindhárom változatnak a jellemzője.

Ezen kívül még felfedeztünk más hasonlóságot is, minthogy mindhárom papucs, és egyik sem helikopter!"

Persze nem csak a Galatasaray létezik, hanem a Besiktas is, akit érdekel, mi mindent árulnak utóbbi klub színeivel, az kattintson!

Brazíliai ünnepek

Végül, de nem utolsósorban egy kis képes beszámoló Brazíliából, ahol az évvégi őrületen túl még egy plusz ünnep is volt, méghozzá egy esküvő. Minderről Teo számolt be pár képpel, amiből egyet elloptam ide, a többit pedig kattintás után nézhetitek meg!

Brazília ünnep.jpg

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Brazília Kína Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr35734338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsoatya (törölt) 2014.01.05. 08:24:31

A nevadasrol:
ket szamitastechnikus beszelget:
- megorultel, te a jelszavadat adtad a kutyad nevenek?
- miert, mi van abban, hogy ajK#:5&bfDP1 ?

A focirajongasrol: rettenet, amikor ki van aggatva a zaszlo, sal, meg ki tudja meg mi az autora, de ez legyen az o bajuk, nem erdekel a foci...! A papucsrol nem is beszelve...

Brazilia: (lehetne tobb kep is, mert erdekelne) a hazi hal olyan, mint a hazi csirke? Otthon nevelik?

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.05. 08:56:06

HÁ, ebbe a posztba nem sok energiát fektettél...

ffüttyfürütty 2014.01.05. 09:55:59

Hogy van ez a külföldieknek névadás? Miért pont Wang és miért pont 'szépséges békalencse' ??? Mindenki kötelezően kap egy ilyet arrafelé?
A mamuszokkal kár hogy nem találkoztam errefelé, így csak egy jávorszarvasos ikeásat sikerült beújítani.

Ennike (DK) 2014.01.05. 10:47:09

off
Tegnap delutan felemas elvarasokkal es erzesekkel, megneztem Lars von Triels Nymphomaniac cimu filmjet. 4 oras maratoni 2 reszes vetites 20 perc szunettel. Minden elvarasomat felulmult, semmifele hianyerzetem nem maradt a film megnezese utan, kerek volt, jol megirt es megrendezett mestermu. Nem a pikans szexjelentek tettek azza... A kulonleges filmeket szeretoknek ajanlom, de termeszetes, izlesek es pofonok, de szamomra az utobbi Antikrisztus es Melancolia utan, csak ez tetszett.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.05. 11:03:52

@Ennike (DK):
" Minden elvarasomat felulmult, semmifele hianyerzetem nem maradt a film megnezese utan, kerek volt, jol megirt es megrendezett mestermu. Nem a pikans szexjelentek tettek azza... A kulonleges filmeket szeretoknek ajanlom"

www.keptelenseg.hu/keptelenseg/brutal-akciohos-80756

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

rezsoatya (törölt) 2014.01.05. 13:03:12

@diggerdriver: ez az új autód? :-)))))))))))

(nekem ilyen volt az első még '86-ban, csak a kopoltyús változat és az a szép szovjet-mustársárga színű...)

valami ilyen:
totalcar.index.hu/images/tortenelem/zapi/zapi_04.gif

egyszer Ausztriában jártam a családdal - ezzel a járgánnyal, - és a derék osztrákok kérdezték, én építettem-e. Mondtam, hogy nem, ezt így lehet kapni! Mondták, hogy milyen ügyes ember vagyok és milyen vicces is...! :D

BTBTBT 2014.01.05. 13:37:15

@Ennike (DK):
Az Antikrisztusnál is naturalistább?

@rezsoatya(eng):
Záporjóska?

morsels (törölt) 2014.01.05. 13:42:43

@diggerdriver:
Ez olyan, mint a kalasnyikov, csak autoban :-)

**mimi** 2014.01.05. 13:48:36

@rezsoatya(eng):
oooóóóóóó...zápor jóska! :)))))))

33621 2014.01.05. 14:22:17

@diggerdriver: Szegény Digger idáig süllyedtél hogy ilyen akció filmeket nézel! A mult rendszerben Romániában vetítettek sok hindu filmet, ott nagy sikerük volt.

Ennike (DK) 2014.01.05. 14:25:58

@diggerdriver: ezen nevetni sem tudok annyira gaz...
@Barátusz [UKCaLCM]: velemenyem szerint igen

Latcho Rom 2014.01.05. 14:49:18

@Ennike (DK): Antikrisztus nem jott be, Melancolia igen, felrtam ezt a listamra, koszonet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.05. 14:51:53

@Ennike (DK): Bocsi de pont azután néztem ezt a kiválóságot hogy olvastam a hozzászólásod és az a pár sor amit idéztem pont ráillik:)))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.05. 14:55:18

@morsels:

Nana, a kalasnyikov a legnagyobb példányszámban eladott legmegbízhatóbb kézifegyver.
Ez egyik sem illik a Zapóra.
:)))))))))))))))

morsels (törölt) 2014.01.05. 14:59:50

@diggerdriver:
Hat mert nem lattak ezt a videot.
:-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.05. 15:03:41

@33621:
Az igazi klasszikus a legnagyobb ász,
A valódi nagyágyú az ez.
Ez mindent visz.

www.keptelenseg.hu/keptelenseg/hiperszuper-akciojelenet-27216

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.05. 15:07:18

@morsels:
Na ez igaz.
Ha látják akkor a Zapó az évszázad tömegpusztító fegyvere.
Így is sok embert kivégzett. Idegileg.
Rezsőfater a nagy túlélő mert megedződött rajta és azóta csak szarabb autói voltak, vannak de őneki már a Zapó után meglepetést nem tudnak okozni.
:))))))))))))))))))))))))))))))

morsels (törölt) 2014.01.05. 15:09:19

@diggerdriver:
Szoval akkor nem kapod meg azt, amikor uzenetet kuldok itt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.05. 15:14:20

@morsels:
Ha nem írod itt hogy küldtél akkor csak akkor látom ha az emailjeimet megnézem.
Válaszoltam megkaptad?

BTBTBT 2014.01.05. 15:29:52

@Ennike (DK):
Jóból is megárt a sok. :)
Mákod lehet (vagy csömöröd?), hogy felétek mind a két részt egyben levetítik. Felénk egyenlőre csak az elsőre van megjelenési dátum.
Nálam az "Idióták" - vége - verte ki a biztosítékot.

rezsoatya (törölt) 2014.01.05. 16:23:34

@diggerdriver: hat ja...! Nagy ut vezetett idaig, hogy ismet V motoros autom legyen! Igaz V4 helyett V6-os es a hengerur-terfogat is tobb, mint duplaja... De annak is volt negy kereke es elvitte a kis csaladot A-bol B-be. Az a benzinkalyha, mint futes...! Digger, nem tudod, mibol maradtal ki...! :D

rezsoatya (törölt) 2014.01.05. 16:26:46

@diggerdriver: de csak mert a Zaz limitalt szeria volt!!! :-DDD

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.05. 17:15:35

@rezsoatya(eng): "- és a derék osztrákok kérdezték, én építettem-e. "

Na ilyet nekünk is kérdeztek apámtól a 353-as Wartungra, valahol az NSZK-francia határnál, szintén a 80-as években... :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.05. 17:25:15

@ffüttyfürütty:
Ez kész. Azt hittem hogy az enyémet nem lehet űberelni.
Az érdekes az hogy egy Star Wars tökugyanez csak mi meg azért rajongunk.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.05. 17:31:36

Ha már kocsik:

totalcar.hu/magazin/hirek/2014/01/03/ot_tonna_gurulo_brutalitas_-_jegbol/

Ühnyje... :-o

De biztos olcsó a kasznimunka...csak ne várd meg vele a tavaszt... :D

BTBTBT 2014.01.05. 18:21:56

@geegee:
A minap Hosszú úr belinkelte a képet "őrült kanadaik" címszóval. :)

@diggerdriver:
Hogy a fenébe vagytok képesek ilyen szarokat nézni? :)
Szinte fizikai fájdalmat okoznak, annyira rosszak.

www.youtube.com/watch?v=9HolQD34HW4

33621 2014.01.05. 19:27:46

Bedobom ezt a linket ide hátha feldobja egy kicsit a blog forgalmát!
Nem épen jó vélemény a magyar határőrökről!
www.erdon.ro/brit-lap-gyanakvas-es-bizalmatlansag-kiseri-a-roman-munkavallalokat/2449169

Egy kis Angliai munkakeresési lehetőség!
www.haon.hu/hetfon-indul-a-nagy-allasvadaszat/2449116

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.05. 19:45:41

@Barátusz [UKCaLCM]:
Ha egy kicsit mélyebben belegondolsz ezek a filmek semmivel sem maradnak alul egy olyantól amiért például te rajongsz.
Mennyivel különb ennél a Star Wars?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.05. 20:56:26

Ma Január hatodikán Vízkeresztkor kell leszedni a karácsonyfát.

Én megtettem.
Nem volt nehéz.
:))))))))))))))))))))))))

kepkezelo.com/images/nyq0x2qkvgpstz4twoty.jpg

33621 2014.01.05. 21:01:27

Hahó valaki életben van még a földön rajtam kívül!
Máskor ha valaki belinkel ide három ilyen cikket, akkor legalább 100 kommentár lesz utána, de most úgy látszik mindenki meghalt már rajtam kívül. Kár pedig szeretem itt olvasni és linkelni, de holnaptól csak magam leszek. Talán a HA még él és akkor lesz több poszt!
De csak én olvasom majd egyedül?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.05. 21:02:05

Ami igaz az igaz.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
www.youtube.com/watch?v=L3FiPUOhyME

33621 2014.01.05. 21:04:23

Jé Digger te még élsz! Hála a jó istennek nem vagyok egyedül akkor!

**mimi** 2014.01.05. 21:27:01

@diggerdriver:
:))))))))))))))))))))))
az objektum...az fontos...

www.youtube.com/watch?v=2oKh0-mb770

**mimi** 2014.01.05. 21:27:04

@33621:
nofene....."két parlamenti képviselő fogadta"...micsoda megtiszteltetés :))))

puhacica 2014.01.05. 21:28:17

@Ennike (DK): kepzeld, lattam egy riportot, a boldogsagrol szolt. van egy felmeres, ami szerint Dania lakoi a legboldogabbak. Magyarorszag a 110. a listan. Egy fiatal srac is nyilatkozott, akinek dan az apukaja es magyar az anyukaja, kint nott fel, viszont par eve itthon el. na es itt jon a lenyeg: ez a "kolyok" olyan okosan beszelt a ket orszagrol, a kulonbsegekrol, hogy csak lestem. es nyilvan nem en kellek ahhoz, hogy tudd, de azert igy latatlanban is ki merem jelenteni, hogy nagyon jo helyen vagy. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.05. 21:39:32

@33621:
Máma ciánoztak itt baszod.
Én is mindjárt megyek a repülőtérre a családért.
Vége a jóvilágnak.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

ffüttyfürütty 2014.01.05. 22:19:11

@**mimi**: +1 megelőztél! biztos te is veszed ki a vizbül a zoxigént! :)

33621 2014.01.05. 23:52:33

Úgy látom mára be lehet zárni a blogot érdektelenség vagy valami járvány miatt ami a kommentelőket sújtja.
Kedves HA vajon ez negatív rekord a kommentek számát illetően?

rezsoatya (törölt) 2014.01.06. 00:10:05

@33621: figyelj! A Kinaba emigraltak Wang-ekkal kuzdenek. Az amerikaiak a hoval, mi itt a roman invazioval. Digger a karacsonyfaval harcol, elmondjuk neki, hogy meg nincs vizkereszt, mert csak otodike van? Szerinted tuleli a sokkot?
Es akkor csodalkozol, hogy kevesen vagyunk... :-)

nyuszigonosz 2014.01.06. 00:45:31

@33621: Úgy látszik sokan meg a tegnapi és azelötti témáknál vannak, a Wangokhoz meg nem értek ide.:-)

DieNanny CH 2014.01.06. 08:31:21

@33621:

Mivel egy cikk arról szólt, hogy legtöbben az év első hétfőjén kezdik beváltani az újévi fogadalmat, ezért elképzelhető, hogy az előtte való este még egy utolsót "bűnöznek". Nem?
:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.07. 14:51:31

És posztzárásként egy utolsó: Mi az, hogy 100 millió Wang nem tévedhet?Hát már hogy a 'csába ne tévedhetne?
Akkor azt is mondhatjuk, hogy egyen mindenki tehénsz@rt, hisz 100 milliárd légy nem tévedhet...Na? :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása