oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. december 06. 06:44,  Hollandia diákszemmel 304 komment

2013. december 06. 06:44 Határátkelő

Hollandia diákszemmel

A holland felsőoktatásba nem túl nehéz bejutni, viszont a támogatásért keményen meg kell dolgozni. Külföldiként például havonta 32 órát, ha ez nincs meg, fizetheted vissza az arra a hónapra esedékes ösztöndíjad és az utazási kedvezményt. A mai történet szerzője, Diána immár négy éve él és tanul Hollandiában.

Hollandia, egyetem, Stenden_University.jpg

„Nekem régi álmom volt mindig is, hogy Hollandiában éljek. Soha nem tudtam megmondani az okát, hogy miért, de vonzott a liberalizmus, az „easy-going" életstílusuk.

Hogyan is kerültem ki? Gimis éveim utolsó szakaszában megismerkedtem egy fríz fiatalemberrel (ők ugyanis egy külön kategóriát alkotnak még az országon belül is). Persze előtte semmit nem tudtam Frieslandról.

Egy év távkapcsolat után leérettségiztem otthon és utána döntéshelyzetbe kerültem. Megbeszéltem akkori barátommal, hogy én kiköltözöm egy évre Hollandiába, dolgozom, meglátom, hogy egyáltalán tetszik-e az egész, mi működünk-e, ha igen, és van rá lehetőségem, ott kezdek el tanulni. Ez a döntés 2009-ben született meg. Azóta is itt vagyok.

A provincia, amit a hollandok leválasztanának az országról

Akkori barátom Frieslandon élt, ami Hollandiának egy elég különc provinciája. Külön nyelvük van (fríz), külön kultúrájuk, történetük. Én akkori barátommal költöztem össze, mert saját háza volt és így meg tudtam spórolni a bérleti díjat.

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy „mennyire gazdag sráccal jöttem össze", ez az egyén egy szakmunkás diplomával rendelkezett és minimálbért keresett, a szüleivel együtt tipikusan fríz „parasztok" voltak, a szó jó értelmében. Egyszerű emberek voltak, tulipánokat termesztettek (milyen klisé...).

Frieslandon, főleg a kisebb falvakban, az árak messze alacsonyabbak, mint az ország többi részén. Mindenesetre itt ismerkedtem meg a fríz kultúrával, előnyével és hátrányával.

Nem fogadtak be

A legnagyobb hátrány, amit felfedeztem, hogy a frízek nagyon védik, ami az övék. Meglehetősen konzervatívak a hollandokhoz képest és nagyon sokszor kellett szembesülnöm azzal, hogy a család egyáltalán nem fogadott el/be, mivel én egy „keleti blokkból jött személy vagyok és félnek, hogy lelépek a kisfiúk pénzével". Itt kezdődtek a problémák, és láttam, hogy ebből nem lesz jövő. Nekem nagy tanulópénz volt mindenesetre.

Folytatva a gondolatmenetet, az első évben tehát csak dolgoztam – takarítóként irodákban és kaszinóban. Elég jó kis zsebpénznek bizonyult és amennyit tudtam, félretettem. Közben próbáltam minél több információt gyűjteni az itteni felsőoktatásról, finanszírozásáról, stb.

Sajnos utána beütött a 2010-es év, amikor egy éven belül elvesztettem nagymamámat, édesapámat. És pont ebben az évben kezdtem el tanulni is. Ismét megmutatkozott barátom családja és köztem lévő különbség – abszolút nem értették, hogy miért voltam annyira magam alatt édesapám elvesztése miatt és emellett még csak nem is támogatták a továbbtanulásom – egyszerű emberek lévén nem értették minek is pénzt költeni arra, hogy olyan „arrogáns egyetemista" legyen belőlem. 2010 végén szerencsére ennek a kapcsolatnak is vége lett és innentől kezdve élvezhettem igazán azokat az igazi egyetemista éveket.

Studiefinanciering

Beköltöztem Leeuwardenbe (Friesland székhelye, mellesleg itt rendezik meg minden évben a Dominó-napot). Egy tipikus student house-ban laktam, 4 másik emberrel.

Miből finanszíroztam mindezt? Egyrészt kaptam a holland „ösztöndíjat", a studiefinancieringot. Ez két részből áll, egy basisbeurs (alapdíj), amit aszerint számolnak ki, hogy otthon élsz-e a szüleiddel vagy nem; illetve az aanvullende beurs, amit én egy fajta szociális díjnak neveznék, ugyanis a szülők bevétele alapján számolják ki.

Ezenkívül 5 évig van jogod az „OV-chipkártyára", amivel vagy hétköznap, vagy hétvégén (amelyiket választod), ingyenesen utazhatsz az összes tömegközlekedési eszközön Hollandián belül.

Mit kellett nekem ehhez tennem? Mert ugye logikus, hogy egy idegennek nem akarják csak úgy fizetni a továbbtanulását, ami érthető is. Külföldiként havonta papíron 32 órát kellett dolgoznom. Ami az elején nem volt gond, mert megtarthattam a takarítós munkámat és minden este eljártam dolgozni pár órát.

Sajnos sokszor nagyon is megszenvedtem ezért a 32 óráért. Volt, hogy bezárt egy-két iroda, ahol dolgoztam, nem tudtam annyi órát összegyűjteni, mint kellett volna – ilyenkor elmentem minden hajnalban újságot kihordani.

A fizetés szörnyű volt, de papíron megvoltak a szükséges óráim. Volt, hogy sajnos ez sem volt elég, ezért elvállaltam promóciós munkákat (egy-két év után már szerencsére folyékonyan ment a holland, ezért egy fokkal könnyebb volt munkát találni).

A következménye ugyanis annak, ha nem dolgozol 32 órát az, hogy vissza kell fizetni az arra a hónapra esedékes ösztöndíjad (520 eurót) és amennyit abban a hónapban utaztál. Erre még hál isten nem került sor.

Hogyan tudsz bekerülni egyetemre / főiskolára?

Nagyon egyszerűen. Itt egyfajta regisztrációs rendszer működik, annyi, hogy elküldöd a középiskolai eredményeidet, és ha nem buktál meg, fel vagy véve. Ezen kívül itt különbséget tesznek az egyetem és a főiskola között. A főiskolai alapképzés 4 éves, az egyetemi 3.

Mindkét helyen Bachelor diplomát kap kézhez az ember, de az előbbi nagyon gyakorlatias a másik elméleti. Illetve ezt fel is tüntetik a diplomádon. Egyébként, ha külföldön keres utána valaki munkát, nincs különbség a kettő között, csak itt, Hollandiában. Ha jól tudom némi fizetéskülönbség fedezhető fel az egyetemi és főiskolai diplomások között, de erről még nincs tapasztalatom.

Én tehát főiskolára mentem tanulni. Nekem nagyon tetszett, nagyon gyakorlat-orientált, aminek előnyét a mostani gyakorlatom alatt érzem is. A vizsgákon (magyarként) úgy átmentem, hogy semmit nem készültem, hanem a beadandókon keresztül megtanultam mindent.

Nagyon sokat prezentáltunk, nagyon sok „élő" projektünk volt. Egyszóval imádtam és emellett az embernek energiája és ideje is maradt dolgozni. Hozzá kell, hogy tegyem, hogy az ÖSSZES holland osztálytársam dolgozott suli mellett. Nagyon becsülöm.

Diákévek

A student house-unkat másik 4 sráccal osztottam meg. Életem legjobb évei voltak, és nagy barátságokat kötöttem. Ami nagyon kivételes a hollandok között. Sajnos, a hollandok nagyon felszínes kapcsolatokat szoktak csak kialakítani, nincs meg az a klasszikus értelemben vett mély barátság, ahol órákig ültök és csak beszélgettek; hogy bármikor, minden helyzetben számíthatsz rájuk; vagy olyan, ami évekig tartana.

Ezen oknál fogva nem is nagyon alakítottam ki barátságokat a fősulin, hanem csak a házon belül, meg ha véletlenül valakivel megismerkedtem, és „klikkeltünk", ahogy a holland mondaná, akkor.

A srácok nagyon jó barátaim lettek, mindenben segítettek, főleg mivel tudták, hogy nekem Hollandián belül nincsenek gyökereim. Nyáron meg is látogattak Magyarországon és végre láthatták, hogy én honnan is jöttem. :)

Itt a csütörtök este a bulizásé, tehát az éjszakáimat ilyenkor a városban töltöttük. Vagy a kroegokban, aminek a magyar megfelelője a kocsma, de igazándiból sok olyan kroeg létezik itt, ami kocsma-diszkó keverék. Nekem sokkal jobban tetszik, mint a tipikus diszkók. Jellemzőek az alternatívabb, techno-s helyek, ahol megint csak sok időt töltöttem.

És a fű. Mert ugye ez úgy hozzátartozik a holland diákok életéhez, mint a sör. Az elmúlt év tapasztalataiból azt szűrtem le, hogy itt kétfajta ember létezik: az egyik, aki nagyon sokat iszik (olyan magyarosan) és néha-néha elszív egy joint-ot, a másik pedig ennek a fordítottja. Bár a koffie shoppokon kívül hivatalosan nem lehet szívni, azért minden szórakozóhelyen találkozni vele.

Így tengettem az első három évem a főiskolán. Minden vizsgám meglett, sokat dolgoztam és sokat buliztam és sokat is utaztam az országon belül, mert ha már itt vagyok, és ingyen van, hozzuk ki a legtöbbet belőle.

Gyakorlat

Főiskolám utolsó, negyedik évébe érve fél év gyakorlatra és fél év „diplomamunkára" van szükség. A gyakorlatban két szakmai gyakorlat, és mindkettő alatt szakdolgozatot kell írni – az első inkább bemelegítés az „éles" változathoz.

Én a gyakorlatomat 10 hónapig végzem, így a diplomám fél évvel kicsúszik, mivel ezután még egyszer el kell mennem egy másik céghez. Jelenleg Utrechtben dolgozom, a Jaarbeurs nemzetközi osztályán.

A Jaarbeurs-ről annyit, hogy Hollandia legnagyobb és legnevezetesebb börzéit szervezik. A nemzetközi főosztály pedig világszinten szervez börzéket: pl. Kína, Thaiföld, Oroszország, Törökország, Hollandia, stb.

Azonkívül, hogy valószínűleg Hollandia egyik legjobb munkáltatójához sikerült elkerülnöm, amúgy is életem legjobb döntése volt, hogy ide jelentkeztem: a csapat vérprofi, tele vannak gyakornokokkal (ha engem kérdeztek, a cég gyakornokokból él) és saját projectjeink vannak, vagyis saját felelősséggel vagyunk ellátva.

Jelenleg én koordinálom egy amerikai roadshow prezentálóit – a flyerek, poszterek elkészítését, és mindent, ami ennek a megszervezéséhez szükséges. Ezen kívül, ami számomra hihetetlen, elvárják, hogy önállóak legyünk, önállóan cselekedjünk és menjünk a magunk feje után.

Nem kell mindenről értesítenünk a csapatot – ha az az eredmény, amit elvárnak, akkor mindegy hogyan értük el. Mellesleg, ha hibázunk sincs probléma – ahogy a főnököm mondaná: „Gyakornokok vagytok. Azért vagytok itt, hogy tanuljatok. Ti sem tudhattok mindent. Ha hibáztok, szólunk és kijavítjuk. Mi is tisztában vagyunk azzal, hogy gyakornokok vagytok, nem várjuk el, hogy mindent pontosan csináljatok, de azt igen, hogy a legjobbat hozzátok ki magatokból".

Tehát a családi tragédiákat leszámítva, úgy érzem, hogy a maximálisat tudom kihozni az itt-létemből. Lehet panaszkodni, lehet szidni a hollandokat, mert mindig van olyan hely, ahol jobb, de jelenleg én rátaláltam a saját helyemre.

A holland pénzügyi rendszer lehetővé tesz mindent - csak ki kell használni. Bár sajnos a válság ide is nagyon elér(t), ha te magad 120 százalékosan megdolgozol érte, itt tényleg minden lehetséges."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: felsőoktatás egyetem Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr425677685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.06. 07:14:21

"ez az egyén"...?
a főiskola 4 éves, az egyetem meg 3...?

micsoda hely

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 07:23:02

Jo volt, tetszett! Es vegre a fu is meg volt emlitve! ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 07:25:56

@www.aonang.hu:
Egyre jobban tetszik Thaifold... :) ha az itteni fizetesembol elhetnek ott... hmmm ;)
Lehet nem veletlenul szeretik annyira a svedek!?

Link elek 2013.12.06. 07:40:26

@Kövérmadár:
Thaifoldet mindenki szereti, nem csak a svedek :)

Bebbi 2013.12.06. 07:55:48

Jo kis poszt volt ez! Sok sikert es kitartast a tanulmanyok befejezesehez majd a munkakereseshez. (Mar ha nem maradsz a gyakornoki munkahelyeden.)

Most igy nincs elottem a terkep, de az Elfstedentocht valahol a kozeletekben kerul(ne) megrendezesre? Holland kollegammal 2012-ben nagy lazban egtunk, hogy hatha sikerul megrendezni, de aztan sajna nem. Es ha mar korizas, mennyire vetted at az ilyen helyi szokasokat? (Bringazas, korizas, ...)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.06. 07:56:02

Mi az a szakmunkás diploma?
Nekem is kell olyan.
Vagy már van?

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.12.06. 08:05:58

@Kövérmadár: Na ja, rengeteg a "Nilsholgerson" errefelé. :-) Még saját svéd iskolájuk is van Krabin, no meg közvetlen repülőjárat főszezonban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.06. 08:16:55

Na, jó lesz ez.a poszterina biztosan szépen tud már hörögve-krákogva beszélni... :D Mádór, volt nálatok vihar?Mer' itt felénk spec semmi.Lehet, kissé túl lett lihegve a dolog...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.06. 08:18:05

"A vizsgákon (magyarként) úgy átmentem, hogy semmit nem készültem, hanem a beadandókon keresztül megtanultam mindent."
Rendezvenyszervezo diploma...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.06. 08:19:34

@Kövérmadár: Vegulis rajzok elkeszitesehez es cnc programok irasahoz nem kell a telephelyeden lenned. Eleg havonta benezni epar napra. Kerdezzed meg fonokod :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.06. 08:19:41

@diggerdriver: Gondolom a diploma itt mint bizonyítvány értendő...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 08:23:52

@geegee:
Itt olyasmi volt, mint mielott tombolni kezd a vihar. Par szellokes (nem, nincs osszefugges a bablevessel ;) ), kis eso, de mielott beindult volna, vege lett.
A semminel tobb, de egy viharhoz kepest semmi.

@www.aonang.hu:
Van egy magyar ismeros, thai feleseggel, meselte, hogy sajat falujuk is van + minden, ami kell.

Tudsz roluk valamit? Szeretik vagy utaljak oket a thaiok? Egyaltalan tudnak viselkedni?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.12.06. 08:23:57

@diggerdriver: Szerintem, neked már van...
:)
Nálunk is mindenfajta letett vizsgát diplomának hívnak.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.06. 08:27:28

@diggerdriver: A telhetetlenje! Nem eleg, hogy bemehetsz a sohoba? Meg olvashatsz irodalmat? :D

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.12.06. 08:32:17

@Kövérmadár: a svédekkel nincs probléma, csendes, nyugis életet élnek - és pénzük is van. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.06. 08:38:10

@Kövérmadár: Aham.Lehet akkor még Szkániában kigyengülte magát.Vagy csak elkerülte a mi régiónkat.

Ja, többiek, mindenfelé "kiküldött tudósítók" szerte a világban, lehet e kapni valahol szaloncukrot külföldön? :-)
Van itt egy jó kis cikk a történelméről

index.hu/2013/karacsony/a_tibi_csoki_meg_a_czukkedli/

Én most a reptéren láttam ezt a Szamos cukrot, kb 10 darab volt vagy 5 euró...Hát, anyátokat, gondoltam és kihagytam.Igaz a mártonpán amúgy se jön be nagyon.Meg be is voltak zárva még.
Viszont csempésztem kézipoggyászban Bonbonettit, az q finom, alig tudom abbahagyni a pusztítását... :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 08:39:18

@www.aonang.hu:
Van olyan nacio, akikkel nehez ott? Angolok, nemetek, olaszok?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.06. 08:40:15

@geegee: "Viszont csempésztem kézipoggyászban Bonbonettit" Azt miert csempeszed? Nem csak siman kihozod? :)

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.12.06. 08:41:18

@Kövérmadár: Inkább az oroszok, koreaiak, kínaiak. Bár ahol én élek (Krabi), nem olyan durva, mint mondjuk Phuket , Pattaya vagy Samui, ott aztán vannak ordenáré népek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 08:48:23

@www.aonang.hu:
Eddig egyszer voltunk Phuketen, sokan mondjak, hogy gaz, de nekunk nagyon tetszett... ezek utan elkepzelni sem tudom, hogy milyen, amikor valoban jo helyen vagyunk :)

Mar van 1-2 hely, amit ajanlottak, de toled is szivesen fogadok otleteket 8-10 napos vakaciora. ;)

Evain 2013.12.06. 08:59:39

Hümm hümm, mint szintén helyi lakos, olyan érzésem volt, mintha egy másik országról szólna. :)
Viszont érdekes volt olvasni, hogy egy diák mit lát egy teljesen más nézőpontból. :)

De.

"Meglehetősen konzervatívak a hollandokhoz képest és nagyon sokszor kellett szembesülnöm azzal, hogy a család egyáltalán nem fogadott el/be, mivel én egy „keleti blokkból jött személy vagyok és félnek, hogy lelépek a kisfiúk pénzével".
Szerintem ez nem általánosítható. Simán peches vagy, hogy egy ilyen szűklátókörű családba kerültél be. Itt van a lényeg ugyanis -> "egyszerű emberek lévén nem értették minek is pénzt költeni arra, hogy olyan „arrogáns egyetemista" legyen belőlem."
Nekünk véletlenül fríz az új szomszédunk, nagyon jókat tudunk beszélgetni velük.

"Sajnos, a hollandok nagyon felszínes kapcsolatokat szoktak csak kialakítani, nincs meg az a klasszikus értelemben vett mély barátság, ahol órákig ültök és csak beszélgettek; hogy bármikor, minden helyzetben számíthatsz rájuk; vagy olyan, ami évekig tartana."
Ez megint általánosítás. Azért, mert neked pont hollandokkal nem sikerült szoros barátságot kötni, maximum azt jelenti, hogy nem kötnek mély nemzetközi barátságokat. :D A klikkesedés nagyon jellemző rájuk, munkahelyi szinten is. Egymás közt viszont szoros barátságokat ápolnak.

Evain 2013.12.06. 09:01:02

@tilmir: Itt is, pl a kötelező úszásvizsgára is diplomát adnak. Márpedig ez a vizsga 4-5 éves korban kötelező. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.06. 09:04:29

@Mr. Long [expert .... szakerto]: Jó, hát csak viccelek, nem szóltam nekik, hogy van nálam... :) Érdekes, hogy csak az italokra van tiltás, szilárd élelmiszer nem érdekli őket...Na mindegy, én csak örülök neki.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.12.06. 09:05:57

@Kövérmadár: Húú, 8-10 napra el se indulj! :-)
Annyi helyet tudnék ajánlani, hogy hónapokat tudnál itt eltölteni. A legegyszerűbb, ha nézed a Facebook oldalamat (www.facebook.com/thaifold) és az új honlap is hamarosan kész lesz (www.thaiolo.hu) - ezeken csak olyat ajánlok, ami nekem is tetszett. :-)

rezsoatya (törölt) 2013.12.06. 09:08:21

@Mr. Long [expert .... szakerto]: @diggerdriver: meg peneszes sajtot vehetsz a Lidl-ben... a muzeumrol nem is beszelve...

Len.Mag 2013.12.06. 09:23:05

Wow, nagyon klassz volt! Gratulálok!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.06. 09:36:15

@rezsoatya: Ugy-ugy! Nem is tudja milyen jo sora van :DDDD

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.12.06. 09:38:17

Nagyon szép ez a burokból megírt, romantikus és idealizált kép, de... Fél Hollandia le van gettósodva. Nem feladata egy fiatal tanulólány posztjának szólnia erről, nem ezt mondom. De szólni kell erről is. A poszt betölti a feladatát, egészen jól, de mindig törekszem az egészképre. Többiek mit mondanak erről?

Nussz 2013.12.06. 09:38:46

Koszonom a pozitiv hozzaszolasokat :)
@Bebbi:de, az elfstedentochtot is Leeuwardenben szervezik meg, de lutri, hogy mikor :D
@mr long: nemzetkozi gazdalkodas es menedzsmentet tanulok :)

Nussz 2013.12.06. 09:39:24

@Bebbi: szia! de, az elfstedentochtot is itt rendezik meg, de hat nagyon lutri, hogy mikor :)

korizni otthon is szerettem, es itt is. A biciklim meg hozzamnott :D meg vagyok pusztulva nelkule :D otthon mindig buszoztam vagy gyalogoltam, de itt mar en is mindenhova biciklit ragadok :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 09:43:04

@www.aonang.hu:
Annal sokkal tobbre nem szeretek egyszerre elmenni. Inkabb evente tobbszor, rovidebb idore.
Thaifold elvileg telen a legjobb, nekem akkor 2 het nem fer bele (szabadsagba). Nyaron menne 4 het is, de akkor az ido nem olyan jo szerintem.

Evain 2013.12.06. 09:54:20

@Nussz: Dejó, a poszterina! Azért gondolom tegnap nem voltál bringázni ebben a laza szellős időben. :D

Ha már itt vagy, elmondod, hogy miért gondolod, hogy a hollandok nem kötnek szoros barátságot? Erre tényleg kíváncsi vagyok, hogy mitől lett ez a véleményed. :)

tucano 2013.12.06. 10:03:59

nagyon jó volt diáknak lenni Hollandiában :(, régi szép idők, könnycsepp a szem szélén elmorzsol.

Nussz 2013.12.06. 10:05:11

@Evain: de, tegnap is biciklivel tekertem haza az allomasrol :D sikerult 'lezuhanyoznom' mire hazaertem.... :D

Erre a baratsag-dologra pedig inkabb holland barataim hivtak fel a figyelmem (illetve egy magyar baratom, aki mar 12 eve itt el)- itt kint 3 olyan holland baratom van, akikben ezerszazalekosan megbizom - es amiota itt elek, azota igy van ez. A baj az, hogy nekik is csak amiota itt elek van ez.... A tobbi barataik valahogy eltuntek melloluk az evek alatt. Remeljuk, hogy en nem ebbe a kategoriaba fogok tartozni :D Mindenesetre akkor lehet, hogy tenyleg csak a szelsoseges peldaval talalkoztam eddig. Bar suliban is ezt tapasztaltam - tobb emberrel joban voltam, de amiota elkoltoztem, nulla kontakt.

Evain 2013.12.06. 10:10:46

@Nussz: mehehe, akkor biztos te is átélted, hogy bármelyik irányba tekersz, a szél _mindig_ szembe fog fújni! :D

De fura, nekem meg pont az tűnt fel a környezetemben, hogy mennyire összejárósak, hátsó kertben piknikezők, strandon a kávézóban beszélgetők. Férjem barátaival is rendszeresen összejárogatunk, holott nem élnek túl közel. Lehet ez meg a másik szélsőség lenne? Ez mondjuk egy másik generáció már a tiédhez képest. :)
A fiatalok életébe nagyon nem látok bele.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 10:11:11

@Nussz:
Nekem egyetlen kivetelevel minden baratom eltunt Magyarorszagon. Valoszinu nem baratok voltak, hanem ismerosok.
Amennyiben maguknak valo fajtak, siman lehet, hogy ismeretsegek alakulnak csak ki es nem baratsagok?
Nem?

Jarsz caffeshopokba? Meg lehet unni oket? ;)

Nussz 2013.12.06. 10:16:45

@Kövérmadár: haha, en a fent emlitett elso-kategorias koffie shoppos vagyok, ugyhogy az idejet sem tudom annak, mikor voltam utoljara :D amig suliba jartam, havi egyszer kb, vagy kethavonta egyszer elmentunk. De nem lehet megunni szerintem :) van egy hangulata. Es anelkul is, hogy valaki tudatmodositot hasznalna :P

Nussz 2013.12.06. 10:20:05

@Evain: ez nekem is feltunt, de nekem sokszor olyan erzesem van, hogy kicsit felszninesen kozelednek feled. Aztan lehet am, hogy ez tenyleg csak az en korosztalyomra jellemzo es idosebb korukra beno a fejuk lagya :D

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.12.06. 10:20:39

"„Gyakornokok vagytok. Azért vagytok itt, hogy tanuljatok. Ti sem tudhattok mindent. Ha hibáztok, szólunk és kijavítjuk. Mi is tisztában vagyunk azzal, hogy gyakornokok vagytok, nem várjuk el, hogy mindent pontosan csináljatok, de azt igen, hogy a legjobbat hozzátok ki magatokból""

Mondjuk ez baromi szimpatikus. Azt is jó olvasni, hogy nem csak hegesztésre meg hasonlókra van lehetőség odakint. Ettől függetlenül nem egy ilyen munkakör az átlag, főleg bevándorlók számára, messze nem (javítsatok ki).

BTBTBT 2013.12.06. 10:21:49

Meg csak a legelejet volt idom vegigolvasni, de ami kesik...
Havi 32 ora diakmunka? Az "oriasi" mennyiseg, nem?
A liberalizmus es az ""easy going"-eletstilus miert kerul osszehasonlitasra? A ketto nagyon nem ugyanaz.

Bebbi 2013.12.06. 10:26:54

@Kövérmadár: Hat, en mar lassan kezdem unni, hogy mindig ez a tema... :-))))))))))

Evain 2013.12.06. 10:28:29

@Nussz: Na ezt én hajlamos vagyok mostanra kettéválasztani. Hozzám, mint külföldihez (most direkt nem akartam bevándorlót írni), óhatatlanul máshogy viszonyulnak. Ezeket a társas viszonyokat igyekszem a férjemen keresztül megfigyelni, az azért autentikusabb, mint két külföldi közötti kapcsolat. :)

@Kellemes Zérókomponista: "Ettől függetlenül nem egy ilyen munkakör az átlag, főleg bevándorlók számára, messze nem (javítsatok ki). " Hát ezt ugye bevándorlója, nyelvtudása és végzettsége válogatja. :)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.12.06. 10:32:33

@Evain: hát, én mindenfele cudar sorsú takarítókat és fizikai munkásokat - szerencsésebb változatban szakmunkásokat - látok. Irodai munkát végzőről konkrétan nem tudok. Az egészre nyilván nem lehet rálátásom, ezért érdekel ti mit láttatok eddig. Valaki beesik ide, elolvassa ezt a posztot, hóhhó, szervezés-rendezkedés, önkiteljesedés egy más, jobbnak mondott vagy ténylegesen jobb miliőben - tényleg nagyon attraktív életkép. Ezzel szemben, ha nekivág, hát.. Nem gondolom, hogy értemiségi munkakörben kötne ki nagyon és nem csak a kezdeti időkre gondolok itt.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.06. 10:34:51

@Evain: "Hát ezt ugye bevándorlója, nyelvtudása és végzettsége válogatja. :)" +1

Ismerek itt spanyol mernok-marketinges hazaspart, mindenki a szakmajaban dolgozik (tudom anglia biztos mas). A sracnak (a marketinges) volt egyedul angliai munkatapasztalata, de 2 ev pincerkedes, az valahogy nem relevans szerintem a szakmajahoz, megis fel ev alatt elhelyezkedett.

Nussz 2013.12.06. 10:44:25

@Kellemes Zérókomponista: amint lathatod, en sem igy kezdtem. Negy evig takaritottam a suli mellett. Irodai(callcenteres...) munkat nem kaptam mondvan, hogy akcentusom van.

Nem fogjatok elhinni, de szupermarketekbe, eladokent boltokba pedig idos voltam (most vagyok 24...). Oda 16-17 eveseket vesznek fel (olcsobbak, de ok is meg tudjak csinalni ezt a munkat).

Evain 2013.12.06. 10:47:38

@Kellemes Zérókomponista: na ezért írtam, hogy ez egyénileg változó. Egész egyszerűen nem tudok általános véleményt mondani a munkakeresésről, ugyanis én kiköltöztem, elkezdtem munkát keresni a végzettségemnek és szakmai gyakorlatomnak megfelelően, majd 2,5 hónap múlva elhelyezkedtem annál a cénél, ahol most is vagyok, egészen pontosan 5 éve. Ebből meg mindent lehet, csak általánosítani nem. :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.12.06. 11:04:19

@Nussz: Elmondod ezt a fősuli 4 év, és egyetem 3 cuccot hogy is van?
Köszi.
:)

Latcho Rom 2013.12.06. 11:11:03

@diggerdriver: Nincs neked lopikula se nincs :)

Felodozlak fiam, pentek van, cserelj avatart :)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.12.06. 11:12:59

@Evain: nem cél és nem is volt cél az általánosítás. Kérek mindenkit, téged is, hogy ha lehet, akkor a területet is nevezd már meg.. Mert így megőrülök. Szóval hogy te mégis mit. Ha nem titok. Köszi!;)

Evain 2013.12.06. 11:21:29

@Kellemes Zérókomponista: Ja, nem titok, marketing kommunikáció + application techsupport
Szintén ennél a cégnél dolgozik egy magyar lány, csak a másik üzletágnál, ő spec tartalomfeltöltéssel foglalkozik.
Van egy kedves ismerősöm, aki a belga határ közelében él a férjével, ő spec vegyipari cégnél dolgozik, szintén irodában (pontosan nem tudom felidézni, hogy mit)
Ahol én élek, ott is élt egy ismerősöm (azóta elköltözött), aki a virágtőzsdén dolgozott alkuszként (ha jól rémlik).
Haarlemben ügyintézés kapcsán találkoztam egyszer egy vegyes házasságban élő magyar nővel, aki speciel apostilt intézett, révén foglalkozása közjegyző.
Azt sajnos nem tudom, hogyan jutottak idáig, de gondolom ez elég példának irodai munkára. :)

Nussz 2013.12.06. 11:21:58

@tilmir: tilmir, ezek az alapkepzesre vonatkoznak.

Egyetem (universiteit), 3 eves es nagyon elmeleti. A harmadik eved masodik feleveben pedig megirhatod a szakdolgozatod (kutatas), de nem kotelezo elmenned gyakornoknak.

Foiskola (hogeschool/HBO), 4 eves. Eslo 3 evben a suliban ulsz, 4. ev elso feleveben szakmai gyakorlat, masodik felev szakdolgozat (egy masodik szakmai gyakorlattal egybekotve).

Persze ettol el lehet terni - az egyetemista valaszthatja, hogy elmegy gyakorlatozni, de szamara nem kotelezo. Ha 'menetrendszeruen' folytatja valaki a tanulmanyait, akkor ennyi idobe fog telni az alapkepzes.

Ezekutan meg elmehetsz mesterkepzesre......
1. ha fosikolai alapkepzessel mesz foiskolai mesterre, az plusz egy ev
2. ha foiskolai alapkepkepzessel akarsz egyetemi mesterkepzesre menni, akkor egy ev 'felzarkoztato-ev' es ket ev mester
3. ha egyetemi alapkepzessel mesz egyetemi mesterre, akkor klasszikusan 2 ev.

Az egyetemi es foiskolai mesterkepzes kozott az idortartamon kivul meg meglehetosen nagy tandij kulonbseg is van - mig az egyetemi 1800 euro per ev, a foiskolai 7000 es 12ezer euro kozott mozog (gyakorlatiassag.....). Az alapkepzes mindket felsooktatasi helyen 1800 euro per ev.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 11:37:28

@Bebbi:
Semmi baj, vannak temak, amiket meg en unok rettenetesen...

Van egy gomb a "válasz erre" felirattol balra, az van rairva, hogy "szűres". Hasznald egeszseggel!
(sajnos minden nap meg kell ismetelni, talan surubben is, errol majd egy ITs adhat felvilagositast)

@Evain:
Boldog 5. evfordulot! :)

Evain 2013.12.06. 11:43:11

@Kövérmadár: Kösziii! Meg is ünnepeltük, sütöttem remek túróhabbal töltött kávés muffint. Nomnomnom. :)

Bebbi 2013.12.06. 11:50:26

@Kövérmadár: Igazad van, csak 9 smileyt tettem a mondat vegere, igy mindenkeppen komolyan kellett venned.

Egyebkent meg nalam nincsen ilyen szuro gomb, fogalmam sincs, mi miatt. De amugy sem az lenne a celom, hogy szurjek barkit is.

Vision 2013.12.06. 11:53:56

Ez a 32 órás munka dolog külföldieknek nagyon bántja a szemem. Szerintem kapásból EU-s jogot sért.

holkri 2013.12.06. 11:55:55

@Kellemes Zérókomponista: szinten zenesz. '98 ota vagyok itt Hollandiaban, '99-'03 kozott foiskolara jartam itt, es csak irodai munkam volt / van a mai napig. Fosuli alatt dolgoztam, mert esti kepzes volt. Szinten csak irodai munkat csinaltam, tobbnyire olyanokat, amihez mar kell foiskolai vegzettseg. De mivel beszeltem nyelveket, es csinaltam a foiskolat, ezzel nem volt problema. A fizetessel sem :). Tehat: igen, lehetseges. Sot. Helyi ismeretsegi koromben csak ebbe a kategoriaba tartozo emberek vannak. Munkambol kifolyolag egyszeruen nem is talalkozom az EU-nyitas ota bevandorolt magyarokkal, akik tobbnyire ketkezi munkat vegeznek.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.06. 12:01:54

@Vision: Nem kell dolgozni es akkor nem kapsz osztondijat, de jarhatsz iskolaba. Mi is a baj?

Nussz 2013.12.06. 12:04:32

@Vision: es ezt januartol megemelik havi 56-ra :D de en logikusnak tartom - ha ok adnak valamit, akkor tegyel le te is valamit az asztalra. havi 520 euro sok penz (megha ennek tobb mint a fele csak szallasra is megy el), plusz az ingyen utazas (leven, hogy itt jobban megeri kocsival jarni, mint tomegkozlekedni...). A hollandok kapjak, mert hollandok. En meg mint kulfoldi nehogymar kizsakmanyoljam oket. igyis sokan megteszik. Mellesleg nem kell a fizetesemet odaadni nekik, ha valakinek ez megfordult a fejeben :D Nem tudom, pontosan miert van ez a rendszer, hogyan mukodik, de nem banom. Szerintem raferne a diakokra, hogy dolgozzanak. Az mas kerdes, hogy van, ahol erre nincs annyi lehetoseg...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.06. 12:26:32

@Nussz: mekkora oraberrel talasz melot erre a havi 32/56 orara? Az adomentes? Kulfoldi diakkent hogy van egeszsegbiztositasod? Magad fizetsz valamit, vagy a diaksagoddal jar?

Ginlia 2013.12.06. 12:27:25

Kedves Posztoló!

Milyen nyelven folyt a képzés?

Nussz 2013.12.06. 12:27:57

@Ginlia: angolul :) nemzetkozi kepzes volt.

Latcho Rom 2013.12.06. 12:31:08

@Nussz: Sok sikert, remek kis poszt volt.

Ginlia 2013.12.06. 12:32:27

@Nussz: Ez jó hír. Nem volt semmilyen nyelvi nehézség a tanulás és a vizsgák idején?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 12:33:37

@Evain:
E Haarlem es a new yorki Harlem kozott van osszefugges? Innen kapta az amerikai a nevet?

Mi az a turohab? :)
Jol hangzik, en puskitat sutok majd ma este, de nem tudom milyet... meg a nyulnak valami Mikulasos repadesszertet ;)

@Bebbi:
Vacak nap, sajnalom... :(

Bongeszovel lehet gond.
Nekem pl. ha az IE van kompatibilitasi modban (barmit is jelentsen) minden oldal ugy szetcsuszik, mint svedek Ujev ejjelen ;)

@Vision:
Vannak ilyen dolgok. Svedorszagban az EU-sok vannak a taplaleklanc legaljan. A menekultek is tobbet kapnak es az allampolgarok is. Mi meg semmit. Mondjuk szivesebben is vesznek fel minket, mint a szomaliaiakat :)
Sajna' ez van...

Nussz 2013.12.06. 12:36:02

@Mr. Long [expert .... szakerto]: 23 ev felett 6.50 euro per oraval inditasz. Ez par ev alatt felmehet 10 es felre. Adomentes. De itt csak egy munkad lehet adomentes, ha van meg egy, akkor az mar nem.

Plusz, amint elkezdesz dolgozni itt, itt kell, hogy biztositva legyel (mar aki... ezt sokan vhogy elhanyagoljak, leven, hogy 90 euronal kezdodik egy honap). DE ki lehet kerni a zorgtoeslagot, ami egy reszet allja a biztositasodnak (nekem most 79 eurot). Ezert irtam a vegen., hogy a penzugyi rendszer itt sokmindent megenged :)

Nussz 2013.12.06. 12:39:55

@Ginlia: Ginglia, nem hal isten. De a tanarok nagyon megertoek. Nagyon erthetoen is magyaraznak es sokat fejlodik a nyelvtudasod (logikusan :D). Viszont amikor en kezdtem, sajnos mindenkit beengedtek a szakra, olyanokat is, akik alig tudtak angolul, es ez nemcsak nekik volt rossz, hanem nekunk is. Nagyon sokat prezentalunk, es nekik nehezsegeik voltak a nyelvvel, az orak megertesevel... Van akik ki is estek idokozben, van, aki vhogy atbukdacsolt. Mostmar irni kell egy szintfelmerot, es aszerint kerulsz halado vagy kezdobe, es elso ev vegen pedig at KELL menned az angol vizsgan egy bizonyos pontszammal. Nem tudom, hogy ez mindenhol igy mukodik-e, az en sulimban ez most igy van.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.06. 12:48:13

@Nussz: Igazabol arra voltam kivancsi mennyivel tudjak "kiegesziteni" az osztondijat, ha ezt a kotelezo minimal oraszamot melozzak.
Miert nem kernek az elejen egy angol nyelvvizsgat az angol nyelvu kepzesekhez? Tok logikus lenne. Itt minden egyetem minden szakjan kulon eloirja az IELTS (vagy hasonlo) megletet x minimum pontszammal.

Tenyleg Kartacs! Toled is kertek?

Evain 2013.12.06. 12:49:38

@Kövérmadár: Nem túl meglepő módon, igen, a mai Harlem (eredeti nevén Nieuw Haarlem) bezony a holland Haarlem után lett elnevezve. :)
Ahogy (ha nagyon akarom) New York is valaha New Amsterdam vala. :) Ha jól olvastam, 1665-ben nevezték át.

Túróhab: végy 10 deka túrót, villával törd össze, keverd össze egy tasak vaníliás cukorral, verd fel két tojás fehérjéjét habbá, keverd össze a kettőt, és tádáá. :) Na ezt töltöttem bele a kávés muffinba.

Ginlia 2013.12.06. 12:50:38

@Nussz: A nyelvvizsga házi jellegű volt, vagy valami nemzetközi?

Ginlia 2013.12.06. 12:51:40

@Evain: Sőt, NY a hollandok előtt a svédeké volt. Akkoriban meg lehetett venni városokat. :)

Evain 2013.12.06. 12:57:25

@Ginlia: Én azért szoktam ezeken rötyögni, mert ahogy minden híres ember magyar származású, mint tudjuk, úgy a hollandok is hót hangoztatják, hogy mindenhol ott vannak vagy voltak. És tényleg! :D

Kriszta D 2013.12.06. 13:19:06

@Nussz: Szia, gratulálok a poszhoz meg a sikereidhez!

Lenne nekem is néhány kérdésem (most költöztem a szomszédodba):

1. a leírt 2 féle képzés mellett van-e olyasmi mint a mondjuk angliában a college? ahova jársz mondjuk 2-3 évig és szakmát ad? Ha igen, ezeket hol lehet megtalálni? egyetemre már nem akarunk járni, de valami szakképzés még jól jönne...

2. hogy a fenébe lehet itt albit találni?? nem vagyunk diákok és nincs munkaszerződésünk, és ezek után senki nem akar nekünk semmit kiadni, hiába tudnánk kifizetni akár hónapokra előre. egyáltalán, hogy lehet olyat találni, aki a saját lakását adja ki, hogy ne kelljen ügynökségen kereszül intézni? van valami titkos honlap?

3. te hogy találtál itt egyből munkát? tőlünk mindenhol a szakképzést meg a hollandot kérik állandóan, pedig csak ilyen takarítós-ház körül javítgatós- stb munka kellene egyelőre, akár heti néhány órában, de semmit nem találunk...

Vision 2013.12.06. 13:19:51

@Nussz: Te mégis miről beszélsz? EU-s állampolgárként nem különböztethetnek meg a helyiektől.

Kriszta D 2013.12.06. 13:19:57

@Kövérmadár: Harlem: igen, és New York eredetileg New Amsterdam volt.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.06. 13:25:44

@Kellemes Zérókomponista: azt kompi, hogy jó felvetés, de ez a poszt nem a tiéd:D

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.06. 13:28:29

@Kövérmadár: a barátok is eltűnnek.
az emberek eltűnnek. amint lesz magánéletük. mintha a barátság csak pótcselekvés lenne.
a barátok is eltűnnek. ha Barát, akkor bármennyi idő elteltével ott folytatod, ahol abbahagytad, de a gyakoriság megritkul. néha nagyon megritkul.
ez a szomorú valóság.

Nussz 2013.12.06. 13:51:37

@Vision: nezz korbe a magyar jogi rendszerben - egy kulfoldinek mas jogai vannak otthon, mint neked, EU ide vagy oda :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.12.06. 14:11:19

@Nussz: Köszi, már világos.
@Vision: EU-s jog? Ugyan már... van aki ezt komolyan gondolja? :)
@Evain: Jól hangzik. Teleportálj egy pár muffint. :)

macamuca [IHUN] 2013.12.06. 14:17:21

@Kövérmadár:
"... en puskitat sutok majd ma este, ..."

Piskótát?
Vagy ez más?
Ha igen, mi?
:)))

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
"A telhetetlenje! Nem eleg, hogy bemehetsz a sohoba? Meg olvashatsz irodalmat? :D "

Olvas???
Irodalmat????
Eddig arról volt szó, hogy a Soho mellett múzeumba jár, olvasásról-irodalomról szó nem volt!!!
Digger, lebuktál....
:)))))))))))))))))))))

@Vision:
"Te mégis miről beszélsz? EU-s állampolgárként nem különböztethetnek meg a helyiektől."

Az állampolgársági jogon adott ösztöndíjat nem köteles minden eu-s állampolgárnak ugyanúgy adni.
Adhatja, ha akarja, de nem köteles. Egyik ország sem (és semmilyen más kedvezményt/jogot sem, nem csak az oktatással kapcsolatban). (pld szoc. segélyezési rendszer: országonként eltérő, hogy ki, milyen feltételek (!!) mellett, meddig, mekkora összeget/juttatást kaphat /van, ahol csak készpénz, van, ahol csak utalvány, máshol vegyesen, stb/).
Ha megnyitja a lehetőséget más állampolgároknak is, akkor szabhat feltételeket is.
Megtette: adja másnak is, HA....
Amúgy nem kötelező kérni/igényelni, éppúgy, mint bármi mást.

BTBTBT 2013.12.06. 14:22:27

@Nussz:
Ugyes vagy.
A kommentekre viszont meg nem volt idom, ugyhogy olyasmit kerdezhetek, amire mar valaszoltal:

Arrafele vannak diakszovetkezetek, amelyek segitenek munkat talalni?
A takaritokat rosszul fizetik?
Miert csodalkoztal a felsooktatasban toltott evek "nem fenekig tejfel"-jellegen? ("Így tengettem az első három évem a főiskolán.") Masra szamitottal?

Evain 2013.12.06. 14:23:25

@tilmir: most ettem meg az utolsót. :s
Recept nem elég? Muffin, tehát hamar megvan. :)
Ezitten:www.nosalty.hu/recept/kaves-muffin-turosapkaval

Nussz 2013.12.06. 14:24:22

@Kriszta D: koszonom :)

amugy itt ugy hivjak ezeket a sulikat, hogy college [kollézse] es MBO (szakmunkas) kepzeseket adnak. Azt hiszem, (csak sejtem), hogy ez az amire gondolsz. Egyebkent egyetemek/foiskolak is szoktak MBO kepzeseket ajanlani, ott kellene korbenezni.

lakast talalni egy nagyon erzekeny pont.... mondjuk foleg diakoknak van, de a kamernet.nl-en talan talalhattok valamit. en kozvetiton keresztul talaltam a mostani helyemet utrecht mellett - fajt kifizetni a kozvetitoi dijat, de legalabb olyan lakast talaltam, ami meg a honlapon sem volt fent. sajnos ebben nem nagyon tudok segiteni, mert sok lakas kb szajrol-szajra terjedve van kiadva :(

a takaritos munkamat is ismeroson keresztul..... a promos es ujsagkihordos munkat pedig kozvetiton keresztul (uitzendbureau). Ott mindenkeppen nezzetek korbe, nagy divatja van ennek itt. nem tudok semmit igerni, de az o rendszerukben is sok olyan van, ami mashol nincs megjenitve.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 14:29:16

@Nussz: Szia! Amellett, hogy természetesen én is gratulálok az elért eredményeidhez, lenne egy kérdésem. Lehet, hogy félreértek valamit, vagy én vagyok ókonzervatív, de ezt nem értem:

"Ismét megmutatkozott barátom családja és köztem lévő különbség – abszolút nem értették, hogy miért voltam annyira magam alatt édesapám elvesztése miatt és emellett még csak nem is támogatták a továbbtanulásom – egyszerű emberek lévén nem értették minek is pénzt költeni arra, hogy olyan „arrogáns egyetemista" legyen belőlem. "

Miért kellene egy vadidegen családnak támogatnia egy vadidegen embert anyagilag a továbbtanulásában? Mint írtad, amúgy sem volt felhőtlen a szülőkkel a kapcsolatod, ezzel együtt elvártad volna, hogy támogatnak a főiskolai tanulmányaidban? Írtad, hogy egy évig csak dolgoztál, ami jó zsebpénz volt neked. Ebből nekem az jön le, hogy a barátod szülei tartottak el vagy a barátod, aki minimálbért keresett.

Oké, nagyon fiatal voltál még, talán pótcsaládot kerestél, annak minden hátrányával-előnyével?

Nussz 2013.12.06. 14:31:26

@Barátusz: koszonom neked is!

diakszovetkezetek nincsenek, hanem kozvetitoi irodak (uitzendbureu), akik minden munkakeresonek probalnak munkat adni. Diak vagy nem.

a takaritokat nem fizetik egyaltalan rosszul, minimalbert kapnak, ami adomentesen, par ev munka utan, 10.50 euro per orara jon ki.

azt a mondatot nem negativan ertettem, inkabb ugy, hogy nem szakadtam meg ugy a fosulis eveim alatt, mint mondjuk otthon lett volna a helyzet :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 14:34:31

@Kövérmadár: Hát, Madár, én sem értem, hogy mit pörögsz folyton ezeken a holland kávéboltokon! Gyere haza, olyan olasz kávét kapsz akármelyik szupermarketben, hogy csuda :)))!

Evain 2013.12.06. 14:34:47

@zöldeketbeszélek: szerintem nem anyagi támogatásra gondolt. De kijavít, ha tévedek. :)

Evain 2013.12.06. 14:35:19

@zöldeketbeszélek: szerinted a kávé érdekli? :D Biiiiztos vagy benne? :D

macamuca [IHUN] 2013.12.06. 14:37:08

@zöldeketbeszélek:
"Miért kellene egy vadidegen családnak támogatnia egy vadidegen embert anyagilag a továbbtanulásában?"

Szerintem nem az anyagi támogatásra gondolt.
Tapasztalat, hogy ha nem is kér pénzt, de másként tervezi a jövőjét (más elfoglaltság/munka, stb), az sokaknál min. értetlenkedést vált ki, még családon belül is, és ha ehhez amolyan ellendrukk is járul, annak megnyilvánulásaival (megjegyzések, stb), akkor az nagyobb nehézség lehet, érzelmileg, mint adott összeg előteremtése.
(nálunk legalábbis feszt ment a fősuli alatt a "minek erre időt/pénzt/fáradságot/stb pazarolni, gyere inkább/csinálj inkább ...."-szöveg. Aztán a diplomaosztón úgy feszített Anyósom, mintha.... és azóta is nagyon büszke a kisfiára. Az én tanulmányaimat is ekként kezelte, bár rám nem lett büszke utóbb sem ezek okán: nem érti, minek kellett, mire jó.... Pedig egyébként szeret, tehát nem ez a gond).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 14:37:09

@tilmir: Minket is óva intett az olasztanárunk, nehogy a diplománkkal büszkélkedjünk, mert az olaszok csak vállat vonnak, hogy oké, van érettségid, na és? A diploma az már laurea. Én még mindig keverem :).

Nussz 2013.12.06. 14:39:06

@zöldeketbeszélek: abszolut felreertettel :) senki nem tartott el, magamat tartottam el, a mai napig mindent magam fizetek (illetve az osztondijam). De nem neveznem teljes jellegu fizetesnek azt, amit reszmunkaidoben kaptam, ezert neveztem inkabb 'zsebpenznek'. Rendesen beszalltam rezsibe, a kajaba, a magam dolgait magam fizettem/fizetem. annyi, hogy nem kellett alberleti dijat fizetnem, mert baratom sajat hazaban eltunk (nem a szuleinel)

Es nem anyagilag ertettem a tamogatast. Hanem akarhanyszor atmentem hozzajuk segiteni a munkaban (mert akarmennyire nem volt jo a kapcsolatunk, sokat segitettem nekik), mindig leszoltak. Hogy minek a tovabbtanulas, ha helyette dolgozhatsz is es penzt kershetsz. Igy mart vilagosabb a helyzet?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 14:39:09

@Evain: Engem is felcsigáztál, imádom a kávét és a túrót, de egészen másra számítottam. A túrótól nem lesz szottyos a muffin alja?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 14:40:54

@Nussz: Na így már teljesen tiszta, remélem, nem bántottalak meg a kérdésemmel, de tényleg félreérthető voltál.

De a barátod sem támogatott a továbbtanulási szándékodban? Azt írtad, hogy amikor kimentél hozzá, benne volt a pakliban, hogy ha összejön, tanulni is fogsz.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.06. 14:41:57

@Evain: Es a hollandok azt tudjak, hogy magyar szarmazasuak?

Evain 2013.12.06. 14:42:54

@zöldeketbeszélek: egyáltalán nem lett szottyos. A tojáshab miatt még össze sem keveredett a muffin tésztájával. Nem egy könnyű tészta (kb kétszerannyi cukor van benne, mint a szokásos receptekben), de nekem nagyon bejött.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 14:43:32

@macamuca: Közben válaszolt Nussz, félreértettem a mondatait. Kb. az a helyzet, ahogyan te leírtad.

BTBTBT 2013.12.06. 14:43:52

@Nussz:
Koszi a valaszt.
Ismertem olyan lanyt - Mo., 90-es evek vege -, aki szinten ilyesmit csinalt. Kora reggel keles, belvarosi irodat takaritott, szinta is a nepeket, hogy milyen trahanyak. Tudott dolgozni, nem az volt a baja, hogy takaritani kell, hanem gusztustalan dolgokat latott.

@zöldeketbeszélek:
A linkelt kep alapjan mintha csak a tetejen lenne turo, nem?

Evain 2013.12.06. 14:44:00

@Mr. Long [expert .... szakerto]: hát a kettő, aki tőlem származik, az tudja. :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 14:44:47

@Evain: Hát, talán attól is függ, mi van a kávéban :D!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.06. 14:44:48

@Babette_: Nekem van olyan baratom, akivel mindig ott folytatjuk a beszelgetestr, ahol abbahagytuk. Ha 6 honap utan, akkor akkor. :)

BTBTBT 2013.12.06. 14:45:03

@Nussz:
Es ha megvolt a reggeli takaritas, akkor irany az egyetem. Tobb mint havi 32 oraban nyomta.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 14:45:39

@Barátusz: Olvasd el a receptet és mindjárt világos lesz :)!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 14:48:24

@macamuca: Az a baj, hogy alapvetően a félig üres a pohár mentalitást képviselem (mostanában), viszont nekem a családom nagyon támogató volt és most is az. Az anyósom sem csinál problémát belőle, hogy esetleg doktorálok pár év múlva, a párom sem, anyu meg persze nagyon büszke lenne rám. Így is az, természetesen :))).

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.06. 14:48:40

@macamuca: Hat a Diggers & Wellingtons legfrissebb szamat minden honapban. :)

BTBTBT 2013.12.06. 14:50:02

@zöldeketbeszélek:
Megelegedtem azzal a szep latvanyu keppel. :)
Mondjuk nemreg ebedeltem, ugyhogy csak a szemem ehes.

De ha attol tartasz, hogy szottyos lesz a muffin alja, csokkentheted az eloirt turo mennyiseget, nem?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 14:51:01

@Barátusz: Na, megvan? A túró belesüllyed, kb. úgy néz ki a dolog, mint a tűzhányó kitörés előtt röviddel :).

BTBTBT 2013.12.06. 14:52:01

@zöldeketbeszélek:
Na, varjal csak! A turo miatt aggodtal. A receptben az van, hogy egy kicsit a tetejere. Nem ertem a problemadat. :)))

macamuca [IHUN] 2013.12.06. 14:52:10

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
:))))))))

Ejjjj-ejjjj, mivé lészen a világ....
:))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.06. 14:52:26

@Evain: Szoval javitottal a hollandok genallomanyan :D
En a nagy atlagra gondoltam, azok tudjak, hogy egy dicso nemzet leszarmazottjai? :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 14:52:36

@Barátusz: Evain szerint semmi veszély nem fenyegeti a muffint, mert a túró a könnyű tojáshab miatt nem tud elkeveredni a muffintésztával, így nem lesz szottyos. Na, ezt jól kiveséztük :).

BTBTBT 2013.12.06. 14:54:16

@zöldeketbeszélek:
Akkor csokkented a turo mennyiseget, nem? :)

Nussz 2013.12.06. 14:58:02

@zöldeketbeszélek: semmi gond, dehogyis, beszelgetunk :D

az elejen tamogatott, aztan mikor kicsit faradtabb voltam a suli/munka/haziasszonykodas miatt, a haziasszonyi teendoimet csokkentettem le es itt kezdodtek a problemak - hogy szerinte nem dolgozok eleget es hogy mitol faradtam el a suliban :)

persze mondom, nem volt olyan huzos, mint az otthoni felsooktatas, de azt sem mondom, hogy semmit nem csinaltam a 3 ev alatt :D mert nekem nem kellett sokat klasszikus ertelemben a konyv felett gornyedni, de a beadandoinkkal volt sok dolgunk es talan el sem kell mondanom, hogy a szellemi munka is tud faraszto lenni :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.06. 15:02:45

@zöldeketbeszélek: Madarat veszelyezteti Muffin, ha elkezdi tolteni turohabbal :DDDDDDDDDDDD

Vision 2013.12.06. 15:03:02

@tilmir: Igen, például az EU bírósága. Én egyébként nem tudok olyan hazai szabályozásról, amely ehhez hasonló lenne.

talján sógor 2013.12.06. 15:03:19

@Kövérmadár: Szia, akartam neked Mikulásos répadesszertet keresni, de csak ezt találtam:

http://www.google.at/search?q=mikulásos+répadesszert&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=ycmhUu6NNcrdygPrl4D4Dw&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1280&bih=902#q=mikulás+nyúl&tbm=isch&facrc=_&imgdii=_&imgrc=vt9_CaP5EONzzM%3A%3B1lXHtLafb5_J4M%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.ize.hu%252F_files%252Fpics%252F00015%252F00015752.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.ize.hu%252Findex.php%253Fsearch%253Dnyulak%3B348%3B455

bocs :)

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.12.06. 15:03:31

Megint egy egyedül is életképes nő! Úgy érzem mostanában el vagyok kényeztetve a posztokkal, olyan normális írások érkeznek!

Gratula a posztolónak!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.06. 15:06:15

@Vision: Az allampolgarainak azt ad alanyi jogon amit akar es nem kotelezo mindenkinek megadni. Ellenben az EU tagallamai kozt nem tehet kulonbseget. Vagyis nem lehet, hogy csak az angoloknak es franciaknak van ingye, a nemet fizessen erte, stb.

BTBTBT 2013.12.06. 15:11:11

@Tökfőzelék1:
Gondolod, hogy barki is a te kedvedert ir posztot? Hogy te kenyeztetve legyel? :)))

Evain 2013.12.06. 15:11:57

@Mr. Long [expert .... szakerto]: Ez nézőpont kérdése. Vagy én javítottam a hollandon, vagy ő javított a magyaron, de ugye (khm, az elfogultság) marha szép gyerekek lettek belőle! :D
(nem különlegesek ugyan, de marha szépek!) :P

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 15:14:13

@Nussz: :)))...Elárulom neked, hogy a pasik nagy része ugyanezt nyomja, amikor az ember otthon van a gyerekkel...de hát egész nap itthon vagy, mitől fáradtál el? :)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 15:15:06

@Mr. Long [expert .... szakerto]: Ne már, elképzeltem...szegény Madár! Vagy szegény nyuszi? :))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 15:16:37

@Evain: Már ne is haragudj, de a szépség nem elég! Legalább megnyerték már a kerületi, régiós, országos szépségversenyt??? Önkénteskednek a WWF-nek??? :)))

BTBTBT 2013.12.06. 15:26:36

@Evain:
Meg lehetnek kulonlegesek, nem? Hiszen meg eleg picik.

Evain 2013.12.06. 15:28:43

@Barátusz: eh, nem értted. :) Lásd @zöldeketbeszélek: kommentjét. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.06. 15:36:24

@Evain: Jaj! Hat hogy terjeszted a magyarfelsobbrenduseget igy kufoldon. Szoval, volt az elso magyar par a foldon, akiket Adam es Eva (Maxeknal Bela neven fut mondjuk a masodik fele a parnak). Na oket egy, a legosebb magyar, a Bibliaban tevesen Istennek nevezett, valojaban Magyar nevu szemely teremtette. Ennek a parnak egy elhajlott aga a sziriuszi nemzettseg. A fo agon van a holland nemzetseg vadhajtasa. Ugyhogy orulhet az orszaguk, mert a nep jo vervonalbol szarmazik. :D

BTBTBT 2013.12.06. 15:37:25

@Evain:
Nem ertenem? Akkor megmagyarazod? Vagy konyorogjek? :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.06. 15:39:50

@Barátusz: Le vannak maradva! Ennyi idosen mar valamit tenni kellett volna az emberisegert nekik, vagy legalabb egy osztondijat megnyerni.

BTBTBT 2013.12.06. 15:43:13

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Ennyit azert vagok. :)

Te miben is vagy szakerto? Mar akartam kerdezni.

Evain 2013.12.06. 15:43:34

@Barátusz: csak egy kis utalás volt a héten nagy vihart kavart kommenfolyamra. :P

Azért megnéznélek könyörögve. :D Térdenállva szoktad, vagy van valami spéci módszered? :P

@Mr. Long [expert .... szakerto]: a büdös életbe, mondom, hogy nem jól csinálom én ezt. De legalább már értem, miért él egy kicsinél fokkal nagyobb holland közösség Baranya meg Zala megyében. :D Ők a hazaköltözött magyarok!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.06. 15:46:11

@Barátusz: Well, amiben akarok. Nekem Max a peldakep :D

@Evain: Ok csak akarnak azok lenni. Idejottek, hogy felfrissitsek a vervonalukat... Meg sokat kell tanulnod a magyar - es ezaltal vilag - tortenelembol!

BTBTBT 2013.12.06. 15:47:26

@Evain:
Nem azt mondtam, hogy leterdelnek, hanem hogy konyorogjek-e. :)

Hat ne is haragudj, de egyaltalan nem menedzseled jol a gyerekeidet. Igaz, hogy meg iskolaba sem jarnak, de mar helyesirasi versenyeket kene nyerniuk. Minimum. Es akkor meg blogot sem kezdtel roluk irni. Milyen anya vagy te? :)))

Evain 2013.12.06. 15:53:51

@Mr. Long [expert .... szakerto]: megyek, és elásom magam. De kizárólag egy 500 oldalas szakkönyv olvasása, vagy digger szakértése után!

@Barátusz: ugye? Azóta aludni sem tudok rendesen!

Látod, én azt hittem könyörögni térdelve kell. :P

BTBTBT 2013.12.06. 15:57:01

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Ugy konnyu. Mar nem peldakepileg, hanem ugy, hogy "amiben akarok".

@Evain:
Talan a templomban szoktak terdelve konyorogni. Oda meg nem jarok. :)

Miert okozol magadnak almatlan ejszakakat? Tegyel az ugy erdekeben.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.06. 15:57:06

@Barátusz: Egyik baratom egy fenykepet sem toltott fel a gyerekeirol a facsera, de a felesege sem. Akkor ok rossz szulok?

BTBTBT 2013.12.06. 16:00:54

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Dehogy azok. Nem is ertem, miert lennenek?
En sem toltenek fel.

2013.12.06. 16:02:59

Deimadomhollandiat! :D Mit tanultal amugy egyetemen? Vagy benne volt a posztban csak atsiklottam felette? (Sorreee :D)

Amugy jo sztori, jo sokminden van benne, csaladi elet/love story, munka, tanulas, haverokbulifanta :D

Evain 2013.12.06. 16:05:23

Azért most elpityeredtem. Hol van a kávés muffinom ehhez képest:
acidcow.com/pics/20131206/wtf_pictures_21.jpg

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.06. 16:09:16

@Barátusz: Hat, mivel minap megtudtuk, hogy a szulonek kell blogot vezetni a fyerekrol es annak eredmenyeirol. :)

macamuca [IHUN] 2013.12.06. 16:12:14

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Egyértelmű.
Evidens, hogy nem kötődnek eléggé a sarjakhoz.
:DD

Evain 2013.12.06. 16:12:36

@Barátusz: mostantól Sheldonnak foglak szólítani. De nem azért, mert elméleti fizikus vagy, hanem mert legalább olyan remekül vágod a szarkazmust. :D

2013.12.06. 16:41:00

Egyebkent, londonosmagyaroktol kerdezhetek enis offot?

North Greenwich/O2 kornyeke mennyire durva kesoeste? (Lany vagyok...) Vagy az attol fugg, hogy milyen esemeny van az arenaban? :D (Nem szorakozni megyek egyedul, azert akkora luzer meg nem vagyok :D) Csak egy nagyonrovid idore a kornyeken kellene lennem es nem tud senki velem eljonni, igy most izgulok. Okkal-e vajon, ez a kerdes? Es amugy a kozbizonsag altalaban paras-e, a zsebesektol felek elegge...?

BTBTBT 2013.12.06. 16:41:27

@Evain:
Jaj, ne! Annal sokkal jobban ertem az eloszavas szarkazmust.
Lehet, hogy csak neked nem megy at irasban? :)))

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Ja, emlitettem, de fotot kitenni egy gyerekrol, vagy a weben dicsoiteni ot nem ugyanaz. :)

Evain 2013.12.06. 16:48:05

@Barátusz: amíg csak az enyémet nem értetted, nem is szóltam. :D

De most megyek és megnézem mit csinált ma otthon a két tökéletlenem gyönyörűségem. :)

BTBTBT 2013.12.06. 16:59:17

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Eloszoban jobban atjon a szarkazmus, konnyebb megerteni. Teneked magyarazzam? Hanyszor felreertettuk itt egymast kezdetben. :)))

@Evain:
Meg kiet nem ertettem?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.06. 17:01:08

@Barátusz: En el'o'szavas szarkazmust olvastam, nem e'l'o' szavasat :DDDDDDD

BTBTBT 2013.12.06. 17:14:55

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Hat ekezetek (ugy ertem e'kezetek) nelkul nem egyszeru. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.06. 17:16:54

@Barátusz: Annyira raallt az agyam az el'o'szavas szarkazmusra, hogy masik megoldast nem is latam a betukben...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 17:25:29

@Barátusz: Az attól függ, milyen fotót teszel fel a kis trónörökösről...

BTBTBT 2013.12.06. 17:37:24

@zöldeketbeszélek:
Nem hiszem, hogy a FB a legjobb medium a gyerek kepeinek megmutatasara.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 17:38:20

@Nussz: Üdítő kivétel vagy a sok iszonyúan öntudatos és sértődős huszonéves között :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 17:41:01

@Barátusz: Én sem! Arra céloztam, hogy kirakhatsz egy képet a 10 évesedről, ahogy mosolyogva fújja el a szülinapi tortán a gyertyákat és egy olyan képet is, ahol éppen az iskolai rajzversenyen nyert oklevéllel feszít, körülötte a művei, stb.

macamuca [IHUN] 2013.12.06. 17:46:10

@zöldeketbeszélek:
Szerintem a semmilyen a legjobb.
Amelyik rokonnak/barátnak van fész-profilja, annak van e-mail címe is.
Amelyiküknek meg akarom mutatni a gyerek szülinapi/karácsonyi/akármilyen képeit, emilben csatolmányként elküldöm. Nézheti, törölheti, mentheti.
A többieket nem fárasztom a lelkendezéssel.
Mert sokaknál ez a jellenző: pukizott a kis ügyes, grimaszolt, stb. és már megy is a fotó az oldalra.
Ráadásul sokaknál bárki láthatja.... a netezés (közte fész-használat) lehetséges (!!) veszélyeiről vagy nem tudnak, vagy úgy vannak vele, hogy áh, az csak felfújt rémisztgetés.
Ennél már csak az a jobb, amikor önálló fész-profilja van az 1-2-3-pár évesnek....
Ezt meg az übereli, amikor a házikedvencnek van önálló profilja...
Tényleg, Madár, a te nyuladnak van már fész profilja????
:DD

macamuca [IHUN] 2013.12.06. 17:48:06

@zöldeketbeszélek:
??
Ezt melyik kommentemre írtad (nem lep meg)?
Elvileg a nevemre kattintva meg kellene, hogy mutassa, de ez most valamiért nem műxik, ezért nem tudom.

BTBTBT 2013.12.06. 17:51:51

@zöldeketbeszélek:
Az ilyen kepeket - eppen a bensoseges jellege miatt - inkabb elkuldenem email-ben.

Csinaljunk egyet! Az jo lesz, ha szarkasztikus dolgot mondunk, hogy a mondat ele irjuk, hogy *szar* ? :))

A FB-vel reszben az is a bajom, amit maca leirt. Sok ember nem is tudja, hogyan allitsa be azt, hogy ne mindenki lassa a kepeket.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 18:06:02

@Barátusz: Én is abszolút kezdő vagyok FB ügyben, csak egy profilképem van fenn, meg alapadatok. Csak az talál meg, aki célzottan, névre keres.

Áh, azért ez a *szar* erős lenne :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 18:09:21

@macamuca: Komolyan, házikedvenceknek is van fész profilja??? Ha belegondolok, hogy hogyan indult ez az egész...(elolvastam a Véletlenül milliárdos című könyvet...
http://bookline.hu/product/home!execute.action;jsessionid=g+pZqAzqeZWlq6YMqhm1BA**?_v=Ben_Mezrich_Veletlenul_milliardos_Hogyan_szuletett_a_Facebook&id=98812&type=22)

macamuca [IHUN] 2013.12.06. 18:12:15

@Barátusz:
Az hagyján, hogy nem tudja: de sok nem is akarja, mármint beállítani.
Tudja, hogy van/lehetséges ez a beállítás/korlátozás, de neeeem, azt akarja, hadd lássa mindenki, hogy az ő szemefénye hogy-s-mint-stbstb.
Aztán a hírfolyamban megjelenve minden tele van effélékkel.
Meg tüncibünci kutyulikkal, cicákkal, humoros(kodó) képekkel, bölcselkedésekkel, lájkolj-és-nyersz hirdetésekkel, hasonló marhaságokkal.
Szétspammolják az oldalt, na.

macamuca [IHUN] 2013.12.06. 18:17:26

@zöldeketbeszélek:
Értem, kösz :)

Igen, láttam már párat (házikedvences profil, konkrétan blökik és cica volt).
Lehetségesnek lehetséges létrehozni, node hogy mi értelme van?? Miért nem elég, ha a saját profilján tesz közzé (akár sok-sok/rengeteg) képet a kedvencről?? Nem értem, na...

Amúgy akár ember, akár háziállat (nem röhög!! :D), 1 profillal/felhasználóval több...
Lehet, hogy cukorfiú hozza létre ezeket, a látogatottság növelése miatt?? :DD)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 18:26:47

@macamuca:
Piskóta az csak a telefonon gépelés nagyon nem megy :D

A linked alapján akkor a svédek kétszer olyan jól élnek, mint a hollantok? (1 vs 2 %) :D

Pedig ha elmesélném, hogy mennyit kell nélkülöznöm, sírva fakadnál ;)

Ha meglesz az új autóm, neki is csinálok FB profilt :)

@talján sógor:
:)

@zöldeketbeszélek:
Van itt is jóféle kávé, nemzeti hagyomány... bár az az érzésem, hogy nem helyben termő kávébab ültetvényről van szó :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.06. 18:33:22

A szarkazmus az a homoszekszuális orgazmus, nem?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 18:34:47

@macamuca:
Van neki ;)
Bár rég foglalkoztunk vele...

@Barátusz:
Egyszer csináltam kamu profilt, de törölték :( Pedig nagyon szépen kidolgoztam egy Magyarországról Izraelbe települt férfit, még képeket és albumokat is csináltam. Aztán már nem jutottam el a kuruc.info-ig, mert másnapra odalett :)

macamuca [IHUN] 2013.12.06. 18:43:32

@geegee:
Nem pontosan, de melegszik.....
(ne add fel)
:))))))))))))))))))))))))))))

macamuca [IHUN] 2013.12.06. 18:44:04

@Kövérmadár:
A nyúllal, vagy a profiljával?
Nem mindegy...
:D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 18:45:17

@Barátusz:
Miért jön át jobban a szarkazmus az előszobán?

@zöldeketbeszélek:
Szerintem nem volt félreérthető.
Az elképzelhető, hogy neked a lelki támogatás természetes, így rögtön anyagi támogatottságot feltételezel. De sajnos van, amikor a lelki támogatás hiányzik totálisan. Még családon belül is... na az az igazán sz@r.

@geegee:
Ne mondj ilyeneket, mert 16 éves lányok és anyukák is olvassák a blogot, aztán szörnyülködni fognak!

@Evain:
Szeretnéd, ha digger megszakértene téged? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 18:46:17

@macamuca:
A profiljával :)
A nyúllal nem lehet nem foglalkozni... kiharcolja a figyelmet, törődést, mindent :)
Jobb, mint egy növény vagy hal, azokat mindig kinyírom, rövid idő alatt :(

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 18:47:08

@Kövérmadár: Csak nem te is súlyosan deprimált vagy? Mi hiányzik? Hús? - ott a nyuszi! :). Fűtés? - ott a forró kávésbögre :).

macamuca [IHUN] 2013.12.06. 18:48:36

@Kövérmadár:
A fogait muszáj koptatni, ez tény..... (=kiharcolt figyelem)
:D
Tulajdonképpen jogos önvédelem, megelőlegezve....
:))))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 18:48:47

@Kövérmadár: Hogy a túróba jöttek rá, hogy kamu? Meg aranyhörcsögnek lehet, kamu izraelitának nem :))?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 18:50:25

@Kövérmadár: Most mit mondjak. Félreértettem, elnézést kértem.

BTBTBT 2013.12.06. 18:50:40

@Nussz:
Egyébként hány éves vagy, ha nem gond, hogy így direktbe kérdezek?
Csak mert a 4 év külföld az egyértelmű, de nem rémlik, hogy lett volna utalás arra, hogy mennyi idős korban kezdődött ez a kaland.

@geegee:
Így is fel lehet fogni a szar-kazmust. :)

@macamuca:
Azért a spam meg a hasonló cuccok nem azért jelennek meg a faladom, mert egyes ismerőseid megosztják a gyerekükről készült képet.

A sok közhelyes bölcsesség a halálom. Meg amikor valaki mindig szép estét/hétvégét kíván mindenkinek.

@Kövérmadár:
:)))
Eloszoban=élőszóban.

Honnan tudhatták volna, hogy kamu volt az a profil?

BTBTBT 2013.12.06. 18:53:50

@zöldeketbeszélek:
Ez kimaradt....

Sokáig vakaróztam, hogy szükségem van-e egy FB-profilra. Nagyon alap az egész, és szinte hozzá sem szólok. Arra mindenképpen jó, hogy megnézzem a lányka új képeit, ha a sógornőm föltolja őket.

De a most ásítottam/vakartam a valagamat/bámulom a tévét/szendvicset eszek-típusú kommenteket már figyelmen kívül tudom hagyni. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 18:54:22

@zöldeketbeszélek:
Na hallod... ha csak ennyi lenne... rettenetes nélkülözés minden áldott nap: nincs egy saját autóm, nincs házam, garázsom. Nem nyertem a lottón sem, dolgozni vagyok kénytelen.
Ráadásul leesett ma hajnalban a hó is.
Most mondd meg!
Az eladósodottsági mutatómról nem is beszélve, bár azt nem tudom hogyan kell kiszámolni, de biztosan rettenetesen magas.
Lehet el is megyek a jövőhéten egy pszichológushoz!
;)

Nem tudom hogyan jöttek rá... végülis mindegy, lehet jobb ez így.

@macamuca:
Tény és való.
De ilyet a hal és a növények nem csinálnak :D

BTBTBT 2013.12.06. 18:54:36

@Kövérmadár:
Véletlenül nem Zuckenberg volt a profil neve? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 18:57:53

@Barátusz:
Nem tudom.

FB: eleinte boldog-boldogtalan bejelöltem. Aztán mikor kiköltüztünk, lomtalanítottam. Így maradt 200 körül, de akikkel kapcsolatom is van, azok a kollégák és talán 10 magyarországi (családdal együtt).
A retkesszendvics-számítógépesjáték-fájapattanásom emberek kerültek először törlésre :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.06. 18:58:20

@Kövérmadár: "Miért jön át jobban a szarkazmus az előszobán?" OMG, vannak jobb megoldasok az enyemnel :DDDDDDDD

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 19:02:36

@Barátusz: Én kizárólag a bölcsi miatt regeltem, mert onnan folyamatosan tolják fel a fotókat. És olyan jó megnézni, hogy mit csinált a picur mondjuk a bölcsis születésnapján, vagy ma a Mikulással :).

Nussz 2013.12.06. 19:04:24

@Barátusz: 24. Érettségim után jöttem ki.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 19:05:11

@zöldeketbeszélek:
"hogy mit csinált a picur [...] ma a Mikulással :)."

Ezt gondold át ;)

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Nem ismerem, de első ránézésre valóban tudott valamit ;)

BTBTBT 2013.12.06. 19:06:23

@Kövérmadár:
Izrael meg a FB-tulaja, természetesen r-rel? Profiltörlés? Összeáll a kép?

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Ez nagyon beteg. RÉVedő.

@zöldeketbeszélek:
Nem tudják elküldeni email-ben?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 19:06:52

@Kövérmadár: Én nem vagyok elég szorgalmas, hogy a saját nem túlzottan karbantartott profilom mellett még kitenyésszek egy kamu profilt :). De hát vannak időmilliomos madarak is :))...

BTBTBT 2013.12.06. 19:07:47

Remélem, mindenki megjegyezte ezt a mai 24-est. Jövőbeli kritizálók is.

@Nussz:
Köszönöm. Nincs több kérdésem.

BTBTBT 2013.12.06. 19:08:46

@diggerdriver:
És ha kislány, akkor mit csinál az apuka? :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 19:10:58

@Kövérmadár: Mi van Digger, elloptad Madár nickjét? :)))
Vagy spanglisodrásra gondolsz:)?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 19:13:22

@Nussz:
Biztosan volt róla szó, de... mennyire beszélsz már hollandul? Nehéz volt? Az angolra mennyire hasonlít?

Csak mert nekem egyszer tervben volt a holland nyelv, illetve szemeztem az afrikaans-al is. Most "sajnos" már nyelvproject van folyamatban, de jó lenne megtanulni mondjuk egy kicsit hollandul... (és spanyolul is, de az egy másik poszt témája lehet :) )

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 19:15:34

@Barátusz: Áh, a fontos infókat is csak kiírják az ajtóra. Nem kívánnék tőlük ilyesmit. Egyébként egy szuper bölcsi, ez legyen velük a legnagyobb gondom. A képeket pedig egy zárt csoportba töltik fel, nem nézegetheti boldog-boldogtalan.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 19:16:08

@Barátusz:
Hülyéskedtem, nem így hívták ;)
Nem volt meg sem az irónia, sem a szarkazmus... legközelebb kimegyek az előszobába, hátha onnan jobban megy ;)

@zöldeketbeszélek:
Valamivel el kell ütni azt a 8 órát, amíg a munkahelyemen vagyok, nem?

A profil beállítgatása egyébként még a főiskolás időszakomra datálandó. Utána már csak utazós képek fel és kollégák megkeresése volt a feladat. Sokat nem flancolok vele én sem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 19:16:28

@Barátusz: Hasonlót mondtam én is...remélem, nem kell hónapokat várni egy hasonló kvalitásúra.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 19:19:29

@Kövérmadár: Annyi kockafejű van itt, senki nem kreál egy jó kis szarkazmusjelet, amit suttyomban be lehetne sulykolni a netes köztudatba? :)
És akkor nem kell az előszobából kezdeni az értelmezést ;).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 19:19:50

@zöldeketbeszélek:
24 évesre, holland posztra vagy sikeres, kitartó és ügyes posztolóra?

Nussz 2013.12.06. 19:20:10

@Kövérmadár: fú, abszolút német-angol keverék :D szerintem a nyelv úgy alakult ki, hogy egy részeg angol megpróbált németül beszélni :D

a nyelvtanja nagyon németes, a szavak meg német-angol. de az az igazság, hogy itt már a beszélt nyelvben is rendre angol szavakat használnak a holland helyett.

amúgy én két év alatt tanultam meg annyira, hogy folyékonyan ment, de hibákkal, most jutottam el odáig, hogy már fríz dialekutssal beszélek :D aminek annyira nem örülök, de hát ezt bóknak kell venni :D

BTBTBT 2013.12.06. 19:20:17

@zöldeketbeszélek:
Milyen ajtóra? A FB-éra, vagy az bölcsiére? :)

Akár már herótom is lehetne itt az élhetetlen 24-esek tutujgatásától, nem?

@Kövérmadár:
Nem jön át. Egyszerűen nem jön át. :)
A spanyol egyáltalán nem nehéz. Talán azt is mondhatnám, hogy könnyű.

Világpolgár2012 2013.12.06. 19:24:02

@macamuca: @Barátusz:
Én a hírfolyamot is korlátozom, mindenkiét, utálom, ha a falam tele van hülyeségekkel. Ja, meg persze a falamra se írhat senki rajtam kívül, ha valamit tudatni akarnak velem, írhatnak üzenetet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.06. 19:24:38

@macamuca:
Sőt, már Consullá is kinevezte:)))))))))))))))))))))

BTBTBT 2013.12.06. 19:24:48

@diggerdriver:
Bazmeg, ránéztem az avatarodra, és majdnem válaszoltam, hogy "mondja a kanadai szakértő". :)))

@mojyo:
Mennyire késő az az este? És mennyire az O2 környékén? Mán ha nem volnék vindisgréc?

Meg egyébként is: te Londonban élsz? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 19:24:49

@zöldeketbeszélek:
"(>.<) Szarkazmus jele."
De nekem inkább szorulásos erőlködésnek tűnik...

Ezt ismered:
-=>(8-{()--<--<

Ez a napszemüveges, harcsabajszos punk-néger indián...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.06. 19:26:51

@geegee:
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.06. 19:28:51

@Kövérmadár:
Ne ajánlgass. A háztáji is bőven sok:)))))))))))))))))))))))))))))))

BTBTBT 2013.12.06. 19:29:10

@Világpolgár2012:
Kb. hetente egyszer jelentkezem be rá. Aki el akar érni, és akinek fontos, hogy elérjen, az tudja a telefonszámomat meg az email-emet.

Egyébként azért nem tiltok a falon, mert egy csomó érdekes dolog is felszínre kerül, ami amúgy nem jutna el hozzám. Lajkolgatós sem vagyok.
Persze a "felpezsdül a szekszuális életem: megbasz az unalom" nevű oldalhoz nem áll szándékomban csatlakozni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 19:30:22

@Kövérmadár: A 24 évesre. Hogy normális, nem sértődős, nem ül a három méter magas lovon stb.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 19:31:51

@Kövérmadár: Nekem a felső inkább tamagocsi-figura sematikus ábrázolásának tűnik :).

Nem ismertem az alsót, de tetszik, bár sokáig tart bepötyögni. :))

2013.12.06. 19:31:57

@diggerdriver: OK koszi :)

@Barátusz: Olyan 11 korul szerintem akkor mar tuti vegzek mar csak! :D Hat elegge az O2 kornyeken, olyan 2 buszmegallonyira :D Az meg csak nem olyan veszes, igaz?

Megegyebkentis: nem elek Londonban, de voltam mar ott amugy, csak regebben :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.06. 19:33:18

@Barátusz:
Beleülteti egy lavórba.
Te férfi vagy?:)))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 19:35:04

@diggerdriver: Nem az a kérdés, hogy férfi-e, hanem hogy van-e gyereke :). Neked könnyű :))!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 19:40:54

@Barátusz: A bölcsiére, papírra, filctollal felírva. :)) De jó ez így.

BTBTBT 2013.12.06. 19:41:46

@zöldeketbeszélek: @diggerdriver:
Pelenkára szavaznék, ha asszony rám hagyná a gyereket. Kisfiúnál is, nemcsak kislánynál. Szarozzon a tököm egy 2. cumisüveggel. :)))

@mojyo:
Akkor jól emlékeztem - bár nem voltam teljesen biztos -, hogy nem felénk laksz.
Nem hinném, hogy olyan korán (este 11) ebből gondod lenne - amennyiben nem valami sikátorban lavírozol.

morsels (törölt) 2013.12.06. 19:47:23

GROUP A: Brazil, Croatia, Mexico, Cameroon
GROUP B: Spain, Netherlands, Chile, Australia
GROUP C: Colombia, Greece, Ivory Coast, Japan
GROUP D: Uruguay, Costa Rica, England, Italy
GROUP E: Switzerland, Ecuador, France, Honduras
GROUP F: Argentina, Bosnia, Iran, Nigeria
GROUP G: Germany, Portugal, Ghana, USA
GROUP H: Belgium, Algeria, Russia, South Korea

2013.12.06. 19:47:29

@Barátusz: OK akkor jo, sikatorban semmikepp :D Kosz a valaszolast.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.06. 19:47:36

@Barátusz:
Pelenkát?
Haggyadmá'
Az olyan kispolgári csökevény. Beállni a sorba... Megfelelni az asszonynak....
Az az igazi identitásvesztés:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2013.12.06. 19:49:37

@morsels: B, D, G, H eleg para, izgi lesz.

macamuca [IHUN] 2013.12.06. 19:53:25

@Világpolgár2012:
Hasonló okok miatt hasonlóképpen jártam el :)

@diggerdriver:
pedig nyeríteni sem tud.... :D

morsels (törölt) 2013.12.06. 19:56:12

@mojyo:
Ja, mindjart az elso csoportmeccsen Spanyol-Holland, a multkori donto visszavagoja :-).

BTBTBT 2013.12.06. 19:56:15

@mojyo:
Nincs mit. Azért vigyázz. Lehet, hogy a rézfaszú baglyok már vadásznak olyankor. :)

@diggerdriver:
Pelenkázni a saját gyerekemet mióta jelent egyet a "megfelelni az asszonynak"-kal? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 19:58:33

@zöldeketbeszélek:
Tehát egy emberről beszélünk... kihalóban lévő fajta :(

@Nussz:
Érdekesen hangzik, ezek alapján olyan, mint a svéd. Bár erre inkább az a jellemző, mintha egy francia akarna németül beszélni (angol szavakkal).

@Barátusz:
Akkor jó nyelvérzéked lehet :)
Nekem annyi van meg belőle, hogy "vamos", de ez is csak azért, mert a mexikóiak nem szeretik az amerikai vámost, ezért mikor feltűnik a határőr, kiabálni kezdenek, hogy vámos, vámos.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.06. 19:59:40

Na szóval...

Shakti, amit mondtam mögmondtam.
Virítsál még egy kicsit itt.
A többiek meg lemaradtak néhány télapós képről. :)))))))))))))))))))))

Aki ma megkóstolt annak ez a balerina álljon az arca fölé terpeszben és lassan ereszkedjen rá az etetőjére:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

kepfeltoltes.hu/131206/2013-12-06_184353_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A posztról.
Már számtalan alkalommal bebizonyosodott hogy ne eszünk itt embert. Nem ugrunk rá senkire, nem itt éljük ki ferde hajlamainkat, mindössze arról van szó hogy jó posztot kell írni.
Mint ez a mai.
Aztán ha a posztoló megjelenik és normális hangnemben válaszol akkor tuti siker.
Rengeteg ilyen van. Például Ennike is.
Diána 24éves létére jobb posztot írt mint nála többet megért érettebb emberek.
Ez például élő cáfolat a tegnapelőtti bezzeganya vádjaira.
Lassan mondom hogy mindenki értse,
JÓL_KELL_ÍRNI.
Ennyi.
Gratulálok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 20:00:01

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Természetesen... ők kérdezgették egy időben, hogy "Hogyér a hal?"

@zöldeketbeszélek:
Nem baj, így meggondolja az ember, hogy alkalmazza-e... értékálló szmáji :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.06. 20:02:37

@Barátusz:
Az első pillanattól.
Három gyerekem van soha nem pelenkáztam nem fürdettem és semmi olyan tevékenységet nem végeztem amire a bezzegapukák olyan büszkék.

BTBTBT 2013.12.06. 20:04:16

@Kövérmadár:
A "vamos a ver" meg hogy : "lássuk csak!"
Szakközépben tanultam.

2013.12.06. 20:04:52

@morsels: Ja ezt nem is neztem. Szerintem lesz itt sok meglepetes. :)

@Barátusz: Oket majd megprobalom lerazni hogy "nincsencigim" vagy valami ilyesmi :) (Vagy ez ilyen Hataratkelos in-joke amit nemertek........? :D)

M. Péter 2013.12.06. 20:05:49

@Vision: Attól függ, hogy van megírva a szabály. Nem hiszem, hogy állampolgársághoz lenne kötve, hanem olyasmi lehet, hogyha a diák vagy a szülei x éve Hollandiában laknak vagy dolgoznak, akkor nem kell dolgozni az ösztöndíjért. Így a Hollandiában letelepedett német hollandnak számít, a külföldről visszatérő holland állampolgár meg külföldinek. Egyébként meg jan. 1.-től havi 54 órára emelik, az már sok, ha valaki olyan szakra jár, ahol tanulni is kell, vagy egész napokat laborban kell tölteni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 20:09:55

@zöldeketbeszélek: Madár :). Ez a mit csinált a lányom a mikulással elég szexista volt, úgyhogy te jutottál rögtön eszembe, mint a hölgyek nagy hódolója :). Bocs, ha nem voltam egyértelmű :))!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 20:12:35

@Barátusz: Egy igazi férfi pelenkázás idején lemegy a kocsmába és bedob egy felest a haverokkal!!!

BTBTBT 2013.12.06. 20:14:25

@diggerdriver:
Ezt a dolgot büszkeség meg bezzegapázás nélkül is nagyon másként látjuk.

@mojyo:
A "sorrymategotnochange" is szokott működni. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.06. 20:17:33

@macamuca: @morsels: Hijj, télleg, futballsorsolás, köszi.Nyitok is egy tematikusabb honlapot... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.06. 20:18:31

@geegee: az a @macamuca link itt téves, elnézést

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 20:19:23

@diggerdriver: Szerintem Olaszmamma is jó posztot írt, de sajnos nem jelent meg.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 20:24:34

@zöldeketbeszélek:
Már többedszer veszem észre, hogy úgy bánsz velem, mint diggerrel... miért?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.06. 20:31:04

@zöldeketbeszélek:
Sőt ha tudnád hogy a Nagyapám milyen posztot írt...
Az se jelent meg...
:)))))))))))))))))))
Bazmeg
Kész vagyok:)))))))))))))))))))))))

Latcho Rom 2013.12.06. 20:32:23

@diggerdriver: tudtam en hogy tegla vagy :))

video nem mux kanadaban.

macamuca [IHUN] 2013.12.06. 20:33:40

@diggerdriver:
Huhhhhh....
Most meg wc-papír helyett tangát használ....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 20:35:11

@diggerdriver:
Én már takarítottam ki Muffint, úgyhogy én vezetek... :)
Gyereket nem pelenkáznék. :)

Nussz 2013.12.06. 20:40:11

Draga honfitarsak! Gyors vegigfutottam meg a hozzaszolasokat, igy munka utani lazitasnak es koszonom a pozitiv visszajelzeseket es as epito kritikakat. Nem szamitottam erre, mivel most irtam eloszor :)
Most megyek es tovabb elvezkedek amszterdam 'egekbe repito' elmenyeivel (magyarul iszunk :D). Ha kerdes lesz meg, probalok minel elobb valaszolni. Tovabbi szep estet es ha mar a mikulas nem fer le a kemenyen, remelem a gyerekek ajandekai celba ertek :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.06. 20:53:38

@Kövérmadár:
Nagyon kétlem.
Nekem nyolc évig volt csincsillám.
Azt én is takarítottam.
Gyereket nem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.06. 20:55:28

@Kövérmadár:
Az 50madárpókról nem is beszélve.
Meg a leopárdgekkóról meg a 150literes akváriumról.
Élned kell még:)))))))))))))))))))

Evain 2013.12.06. 21:09:55

@Kövérmadár: Nem engem kell megszakértenie teeee! Hanem az ásásomat! :D Imo virtuóz technikával csinálom, de ennek megítélésére ki lenne legalkalmasabb, ha nem digger? :)

@diggerdriver: nemnemNEMNEMNEM, te egy iható és kimondottan élvezhető cuccost linkeltél be, én meg egy fahéjas ízesítésű csipszet. Éééérteeeeed. :D

És most stílszerűen top geart nézek. Milyenanyaazilyen? :P

Nekem van egy egyrételműen fake fb accom, és soha senkit nem zavart még. :)

2013.12.06. 21:15:11

Szavaztok jövőre?

2013.12.06. 21:15:53

@Philosoraptor: Értelmesebben feltéve a kérdést: szavazni fogtok jövő évben valamelyik pártra?

Latcho Rom 2013.12.06. 21:18:58

@diggerdriver: Tuchtig, sehol egy felesleges mozdulat, semmi nem vesz karba.

Felarbocon a zaszlok Londonban?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.06. 21:19:39

@Evain:
Annál is inkább mert én is növénytermesztő iskolát végeztem bár már a szántás 12 pontjára nem emlékszem:))))))))))))))))))

Mi a baj a fahéjas csipszel?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 21:21:32

@Philosoraptor:
Akkor és csakis akkor, ha lehet szavazni a Kétfarkú Kutyapártra. Minden más esetben nem... 2018-ig kivárok, akkor pedig majd az itteni választásokon mindenképpen.

Még mindig fenntartom korábbi véleményemet: nem élek ott, nem szeretném befolyásolni az ottélők életét. Ki tudja, ha mondjuk pártszimpátia alapján szavazok és azok nyernek pont az én szavazatommal, akkor döntően befolyásoltam valamit, amihez nincsen semmi közöm.

Latcho Rom 2013.12.06. 21:24:00

@diggerdriver: :) akkor az angol zaszlo van fent.
Mandela.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.06. 21:26:47

@Kövérmadár:
Ok. Értem.
Most én összekevertem egy csokis fahéjas csipszszerű nasival.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.06. 21:28:03

@shakti_rom:
Köztörvényes bűnözőket is fogadtok?
Megvan a véleményem arról az országról:)))))))))))))))))

Latcho Rom 2013.12.06. 21:31:58

@diggerdriver: mas sincs a tv-ben.
A viskok ugyanugy sowetoban. Mozog valami? az szoljon aki elt ott, jart ott.

Koran hazaertem, xmas party volt munkaban, istentelen jo pulled malacszendvicset, mill str serrel.
Szaradjon ki aki meg meloban van :))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 21:42:24

@diggerdriver:
Mert szóbakerült a köztörvényes bűnözés és a Bözse ottani látogatása.
Összekapcsoltam a kettőt...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 21:47:29

@zöldeketbeszélek:
A leírás érdekes volt, de a stílus engem az index-es svéd fórumra emlékeztetett "Nekem sikerült, de ti már inkább ne gyertek".

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 21:48:11

@Kövérmadár: Hát ha így érzed, elnézésedet kérem, nem szándékos. Veled beszélgetek, Diggerrel néha váltok pár szót.

Egyébként talán akkor reagálok hasonlóan, ha a monomániáitok kerülnek szóba, Diggernél a szex, nálad a fű :)). Ebben hasonlóak vagytok :))).

De csakis ebben!

Latcho Rom 2013.12.06. 21:48:17

@Kövérmadár: sodorj nekem is egyet madarka
:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.06. 21:49:45

@Kövérmadár: Én a blogját is elolvastam, jó a stílusa, kár hogy nem jött csevegni. Sajnos nem csak tőle olvastam-hallottam, hogy állati nehéz ott elhelyezkedni, úgyhogy engem ez egyáltalán nem lepett meg.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 22:20:05

@zöldeketbeszélek:
:D

Igen, hallottam. Így ez a választás idén kimarad. Illetve itt szavazhatok, de csak az önkormányzati listára vagy mi az pontosan. Kommun és län, azt hiszem. Az állami listára nem voksolhatok, de majdcsak túlteszem magam rajta.

@shakti_rom:
Nem sodortam már régóta :) Most nincs rá igényem. De ha szeretnéd, tekerek egyet újságpapírból :)

macamuca [IHUN] 2013.12.06. 22:20:13

@diggerdriver:
Bár csak shaktinak szántad, megnéztem.
És köszönet érte részemről :)

Pontos, precíz mozdulatok, megfontolt, nyugodt, egyenletes tempó.
Hozzáértés minden mozdulatában és a végeredményben.

Fekete Pestis 2013.12.06. 22:59:53

@Kellemes Zérókomponista:
NL-ben csak három, a szakterületemen dolgozó magyart ismerek. Plusz egy feleséget.

Fekete Pestis 2013.12.06. 23:00:08

@Kövérmadár:
"E Haarlem es a new yorki Harlem kozott van osszefugges?"

Van.
A hollandiai Haarlemben eggyel több az "A", a NY-i Harlemben meg sokkal több a néger ;)

Fekete Pestis 2013.12.06. 23:00:23

@Nussz:

BTW : fries az nem átmenet a holland és a dán között ?

Szerintem vannak holland szavak ( pl. a stoer és a menig ) ami a dánból jönnek ( stor, mange ) talán fries közvetítéssel ?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.06. 23:35:56

@Philosoraptor:
A 4. évad utolsó része valami eszméletlen volt! Ahogy Gus kisétált az ajtón és elegánsan megigazította a nyakkendőjét :D
Walt meg a virággal...
Nagyon baró! :D

Evain 2013.12.06. 23:46:46

@Kövérmadár: te nagyon tudsz valamit, ezeken a beszólásokon kifekszem. :D

És most nem ki, hanem le. Mármint fekszem. ^^ Melegágyba, ha már az elásáshoz hű akarok maradni.

2013.12.07. 06:31:09

@Kövérmadár: Gus az egyik legjobban eltalált karakter, szvsz.

Sandor Akarki 2013.12.07. 07:08:25

"Azonkívül, hogy valószínűleg Hollandia egyik legjobb munkáltatójához sikerült elkerülnöm, amúgy is életem legjobb döntése volt, hogy ide jelentkeztem: a csapat vérprofi, tele vannak gyakornokokkal (ha engem kérdeztek, a cég gyakornokokból él) és saját projectjeink vannak, vagyis saját felelősséggel vagyunk ellátva."

LOL. Asszem még gyerekkoromban amikor business-t tanultam a Richard Daft féle könyvben volt egy k. jó job enjoyment grid vagy hasonlónak nevezett chart (csak, hogy érthetően fogalmazzak).
Az úgy nézett ki mint egy U betű, iskola és egyetem után 100%, 3-4 év alatt lement szépen 50% környékére és után a negyvenes korosztályban érte el újra a maximumot, 80% körül. Nagyjából ezt várhatod.

Sandor Akarki 2013.12.07. 07:09:09

A fríz az nem egy tejelő marha keresztezési génállomány?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.07. 09:26:25

@Philosoraptor:
Szerintem is.
Semmi hibat nem kovetett el, tokeletes karakter volt.

Kriszta D 2013.12.07. 10:06:59

Kedves Határátkelő,

valamiért másik íméllel tudok csak belépni, de egyszer már bekerültem az állandó kommentelők közé, meg lehetne oldani most is...? :)

fizikusmanó 2013.12.07. 12:11:23

Kedves Posztoló!

A Studiefinanciering-ről szeretnélek kérdezni. Az még a most beiratkozni készülőknek is érvényes? Mert én úgy értesültem, hogy az csak a holland állampolgárságú, vagy már több mint 5 éve letelepedetteknek lesz a 2014-15-ös tanévtől.
Te mit tudsz erről?
köszi

Sütemény1975 2013.12.08. 08:06:30

unszimpatikus hely hollandia

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.08. 11:34:09

@mojyo: O2 kornyeke nem veszes -szerintem -este sem, egyedul egy csajnak. Greenwichet amugy szeretem, nekem nyugis helynek tunik.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása