oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. október 22. 06:45,  Élet három országban 357 komment

2013. október 22. 06:45 Határátkelő

Élet három országban

A mai történet Facebookon keresztül érkezett, szerzője, Karesz három országban élt már, így van összehasonlítási alapja. A három ország ráadásul nagyon különbözik is egymástól, hiszen Írország, Ciprus és Németország más-más gazdasági és kulturális helyzet és persze a mentalitás is különböző.

Berlin 3.jpg

„Én is a külföldön élők táborát gazdagítom. Megjártam már Írországot, Ciprust, és most Berlinben élek. Persze mindegyik országra mondhatnék hideget-meleget, hiszen minden országnak megvan a maga rossz és jó oldala.

A két véglet számomra Írország a rideg időjárással és a rideg emberekkel, a másik oldalon viszont alacsony adóval és a nem túl drága élelmiszerrel, ugyanakkor a drága lakásbérléssel. Írország teljes ellentéte Ciprus, ahol ragyogó a napsütés, kék a tenger, és olcsó a szállás / lakás, ugyanakkor nagyon magasak élelmiszerárak jellemzőek.

Az arany középút Németország, pontosabban Berlin, ahol az első napokban csak meresztettem a szemem, milyen olcsó minden.

Bevásárlások

Összehasonlításképp például Dublinban a napi bevásárlás két főre kb. 20 euró, ebből hús, gyümölcs is kerül az asztalra. Cipruson ugyanez eléri a 30-35 eurót is, ugyanakkor Berlinben 10-15 euróból simán megvan.

Ha mindehhez figyelembe vesszük azt is, hogy melyik országban mennyi az átlagkereset, akkor még érdekesebb a kép. Mosogatóként például Dublinban 1300, Berlinben 1200, míg Cipruson 600 eurót kereshetsz minimum.

Ezek mellett pedig ott van Magyarország a kiemelkedően magas adókkal és kiemelkedően alacsony bérrel. Magyarországon 500 eurónyi fizetés már álomnak számít, és ez nem mosogatói bér...

Ráadásul külföldön ez a fizetés heti 40 óra munkára értendő, míg Magyarországon a heti 60-80 óra munka a minimum, és ha emellé még másodállásod is van, akkor a határ a csillagos ég! A bevásárlás két főre 30 euró átszámítva - akkor mi a fenéért legyen honvágyam??!! Ez nem tudatzavar, ez tapasztalat.

Nem csak a pénz számít

Nem egy ország van már a hátam mögött, mert keresem azt, ahol fel merek nevelni egy gyermeket anélkül, hogy rettegésben kelljen élnie, vagy anélkül, hogy nem látná a szüleit, mert azok állandóan robotolnak éhbérért.

Ráadásul mindezek csak szimpla tények: menyit dolgozol, mennyi pénzért és mit veszel belőle. Ha emellett figyelembe vesszük a közbiztonságot, akkor az a helyzet, hogy külföldön vigyáznak arra, hogy nyugodtan el tudj menni otthonról, mert tudod, hogy nem rabolnak ki, míg a dolgod végzed.

Van pénze a rendőrségnek, pedig nem állnak lesben minden piros lámpánál és nem bokorból kattintgatva szedik a pénzt a gyorshajtóktól, mégis működik, mert másabbak az emberek.

Normális munkaidőre normális fizetés

Nagyon sokféle nemzetiségű embert sikerült megismernem. Talán a görögök hasonlítanak a legjobban a magyarokhoz, szeretik halálra dolgoztatni az embert és nem szeretnek fizetni.

Persze mindenhol dolgozni kell, de egy normális országban normális munkaidőre normális fizetés jár és fizetett túlóra. Ezt az utóbbi kifejezést nem is ismertem Magyarországon... Persze azt is hozzá kell tenni, hogy Cipruson sem ismerik, de legalább a tenger mindenért kárpótol. :)

Na de nem csak nyaralásból áll az élet, Cipruson például napi 12 órát dolgoztam szabadnap nélkül, de ott ez a normális, mivel szezonon kívül nincs munka - vagyis hat hónap melót hat hónap pihenés követ. Nekem ez nem jött be, úgyhogy eljöttem Berlinbe.

Berlin, a megfelelő hely

Nem régen vagyok itt, de már most érzem, hogy ez az a hely, ahová mindig is vágytam. „Jó" fizetés mellé alacsony élelmiszerárak és olcsó lakhatás társul. Elsőre riasztónak tűnik, mert nagyon sok papírt kell beszerezni egy egyszerű munkavállaláshoz.

De hála a jól szervezett német hivatali rendszernek, pár nap alatt minden kész van úgy, hogy nem állunk sorba napokig, és van délutáni ügyintézés, így ha esetleg dolgozunk, nem kell szabadnapot kivenni. A közbiztonság pedig annak ellenére is jó, hogy nagyvárosról van szó.

Szóval a lényeg: nem bántam meg én sem, hogy külföldön vagyok és maradok is!

A kezdet mindenhol nehéz

Tudom értékelni, amim van, mindent a két kezemmel építettem fel. Nulla nyelvtudással vágtam neki a világnak, kevés pénzzel és büszkén merem állítani, hogy bárhol megállom a helyem a világban, hiszen már 3 országban sikerült.

A kezdet mindenhol nagyon nehéz, itt Berlinben sem könnyű, de szerencsére mellettem van a feleségem, akivel eddig mindent sikerült átvészelnem, pedig voltak nagyon nehéz időszakok is.

Volt olyan, hogy betegség miatt hónapokig nem tudtam dolgozni, mert műtétre vártam, de a jó szociális háló miatt ekkor sem kellett éheznem. Ha ma Magyarországon lebetegszik valaki, nagyon nehéz helyzetbe kerülhet, vagy csak a család segítségére számíthat, már ha van!

Írországban sikerült megteremteni egy alapot, nyelvet tanulva anyagi biztonságot teremteni - ma ez Magyarországon lehetetlen! Csak azt tudom tanácsolni mindenkinek, hogy tanulja a nyelet és irány Berlin!"

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország Írország Ciprus

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr535591578

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Első lépések bécsi kiköltözéskor 2013.10.25. 22:25:14

Ha az ember úgy dönt, hogy egy másik országba költözik, bizony sok nehézséggel kell számolnia... Nem akarok elijeszteni senkit, félreértés ne essék, csak a tömény rózsaszín ködöt egy kicsit széjjelebb oszlatni a szemek előtt.  Foto: Universität W...

Trackback: 99 Luftballons 2013.10.23. 21:24:26

Hast du etwas Zeit für mich dann singe ich ein Lied für dich von neunundneunzig Luftballons auf ihrem Weg zum Horizont denkst du vielleicht grad an mich dann singe ich ein Lied für dich von neunundneunzig Luftballons und daß sowas von sowas kommt Neu...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bebbi 2013.10.22. 07:14:31

Sok sikert a posztolonak Berlinebn! Azt azert nem teljesen ertem, hogy most akkor mi is a helyzet a nyelvtudassal:
- egyszer azt irta, hogy "Nulla nyelvtudással vágtam neki a világnak"
- utana meg, hogy "Csak azt tudom tanácsolni mindenkinek, hogy tanulja a nyelet és irány Berlin!"

Most akkor melyik is a jobb ut? Es hogy boldogul, milyen munkakorben Berlinben nemet nyelvtudas nelkul?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.22. 07:37:18

Ahogy írja, most érkezett Berlinbe, így a német tapasztalat még csak számszakilag mérhető.
Én azért csínján bánnék ezzel a hajrá Berlinnel.
:)
Másrészről 3 országról egy fél oldalban írni, ahol fele arról szól, hogy otthon milyen sz@r... Hm...

2013.10.22. 07:42:54

Hali
Berlinben elek a csaladommal, es igen, nekem is az az erzesem, hogy elheto, emberi, kellemes varos.
Azonban a rendorokkel kapcsolatban tevedsz... Igenis a legszemetebb helyeken sunnyognak, ketszer ketsavos autouton az ottfelejtett 50-es tabla utan, ahol se kozel se tavol nincs egy keresztezodes vagy gyalogatkelo vagy akar epulet - na, ott allnak, es gondoskodnak a bevetelrol :-/
Egyebekben meg Berlin par jellegzetessege:
- Rengeteg zoldfelulet
- Kerekparos paradicsom (mindenutt bicikliut, biciklisav)
- Nagyon-nagyon gyerekbarat, kisgyerekkel is elheto
- Jokedvu, vidam emberek (a szegenysegben is)
- Rendkivul jo tomegkozlekedes
- Szeretik a magyarokat (foleg a volt NDK reszen)
- Meg nagyon elesek a hatarok a volt Kelet es Nyugat kozott!!! Nalam a kelet javara - nem annyira tokeletes, de szerethetobb!

cristallo 2013.10.22. 07:51:30

@Bebbi: Nyilván azért írta, hogy hajrá nyelvtanulás, mert anélkül is lehet, de tapasztalta, hogy sokka nehezebb.
Asszem mosogat.

La Pantera 2013.10.22. 07:55:28

kicsit összecsapottnak érzem ezt az írást. Három ország bemutatásához igen rövidke és felületes, jobb lett volna, ha mindegyiknek külön posztot szentel a posztoló.
Berlinben olcsó a lakás? Hát ha valamelyik volt NDK lakótelepre vágyakozik az ember, akkor.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.22. 08:04:19

@Bebbi:
Hagyjuk már ezt

Én is belefutottam ebbe mikor a posztomat írtam.
Alig nyelvtudással kijöttem és óva intettem mindenkit ettöl.
Na voltam is minden...
Csak azt nem tudom miba baj vele.
A posztoló is, én is tudjuk hogy így milyen nehéz.
Azt tanácsoltuk hogy aki jönni akar tanuljon nyelvet.
Mi ezzel a baj?

2013.10.22. 08:10:45

@La Pantera: Bizony sokkal-sokkal olcsobb, mint mashol. A lakotelep meg meg annal is olcsobb, ez termeszetes.

Mighty Duck 2013.10.22. 08:18:39

Nem tudom mit evett 2 főre napi 30€-ért Magyarországon a posztoló és párja, de vagy erős fogyókúrába kezdhetett távozása után, vagy pedig a minőségben lépett kettőt hátra, legvégső esetben valami importált specialitást kellett ennie. Havi ~250ezer kajára nem kicsit vicces.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.22. 08:25:19

@Mighty Duck:
Azért itt 30eurónak megfelelő fontért egy nap 2 ember gömbölyűre eszi magát.

rezsoatya (törölt) 2013.10.22. 08:35:25

Teljesen korrekt. Karesz elindul, ahogy irja is, mindent a ket kezevel (es dolgozni akarasaval) epit fel. Kiprobal nehany orszagot, igy van osszehasonlitasi alapja is. Van celja, elkepzelese, csaladot, gyereket akar biztonsagban felnevelni.
Igen! Csak igy tovabb, Karesz!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.22. 08:39:10

@rezsoatya:
Nagyon pozitív vagy Fater.
Jól van.
:)))))))

rezsoatya (törölt) 2013.10.22. 08:41:22

@tilmir: "harom orszagrol fel oldalban irni..." most reszletezze, hogy 30 kilos volt a borondje es sirt az allomason? :D

dradix [freibürger] 2013.10.22. 08:43:11

Erre mondta hajdanában a magyartanárom, hogy "Ülj le Fiam, egyes! Holnap újra felelsz, addig amíg nem megy rendesen."

A poston felbuzdulva én is írtam egy gyors cikket, így hangzik.

"Olvass a wikipédián az országról, ami érdekel."

Szomorú lettem, mert tényleg érdekelt volna, mindhárom ország, de ez a semminél is kevesebb lett. :(

Akkor inkább meséljenek a kommentelők, hol milyen.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.22. 08:48:51

@dradix:
mesélek: Erfurtban nem értik ezek a kuka németek, hogy Kurzdrink.
mondjuk ez 30 éve volt.

2013.10.22. 08:54:22

@dradix:
> Akkor inkább meséljenek a kommentelők, hol milyen.

Kerlek.
Ahany kerulet, annyifele. Sok kis falubol, varoskabol osszeragasztott nagyvaros.
Ahol mi lakunk,. az egy kertvaros Schonefeld repuloter kozeleben, a volt NDK reszen. Baratsagos emberek, ahany haz, annyi stilus (regi keletnemet nyaralokertecskek, keletnemet hazak, uj epitesu lakoparkok, hasznositasra varo, gazos teruletek).
De van igazi torok getto is peldaul (Wedding, Moabit). Neukölln varosreszben keveredik a torok getto a tuchtig nemet kertvarossal.
Mitte: igazi vilagvaros, grandiozus epuletekkel. Marzahn: panelnegyed a rosszabbik fajtabol (sotetedes utan nem tanacsos kimenni egyedul az utcara). Wilmersdorf, Zehlendorf: Gazdag, NAGYON gazdag kertvarosok, hatalmas villakkal. Charlottenburg: Gazdag, igazi nyugati nagyvarosi resz (nem szeretem). Köpenick: Volt keleti varosresz, igazi szoci lakotelepekkel, ugyanakkor sok vizfelulet, szep villak.
Es meg folytathatnam... Az egyes varosreszeket is tovabb lehet bontani, es mindegyik jellegzetes, mindegyik teljesen masmilyen.
Nem egy unalmas varos :-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.22. 09:18:23

Szimpatikus a poszter kalandor hozzaallasa, de menjen az Berlinbe akinek 2 anyja van. :) Attol meg hogy neki bejott, nem jelenti azt hogy mindenki masnak is tetszene. Engem speciel a hideg raz minden nemet nyelvterulettol. :)

rezsoatya (törölt) 2013.10.22. 09:19:01

@tilmir: igen, de (digger szerint) pozitivan! :-)))))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.22. 09:23:06

@Babette_: Persze, ha Spirituosen-t mondtäl volna... :-))))
@rezsoatya: Ez jo volt....mint pozitiv kötözködés. ;-)
@tilmir: Pedig mär rengeteg magyar (is) megmondta...szinészeink szine-java sem tévedhet... :-)))
@jova68: Ez Sväjcban is van...és a lesböl / bokorbol valo tämadäs is. :-(

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.22. 09:28:40

@rezsoatya: @cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Akiket "ismerek", azoktól elnézem...
:D
Egyébként a magyarokra is igaz az übermensch...
:)

BTBTBT 2013.10.22. 09:36:27

Hány éves a poszter?
Mit dolgozik?
Aí írása alapján nagyon úgy tűnik, hogy túlgondolkodja a dolgokat, és csak a pénzt ismeri, mint mértékegységet.
Egyáltalán hogy érezte magát? Arról hangyafasznyi sincs itt.

"Nem egy ország van már a hátam mögött" Ez azért árulkodó. A rest kétszer (vagy többször) fárad. Ráadásul nyelvtudás nélkül. Végülis az ő élete....

"bárhol megállom a helyem a világban, hiszen már 3 országban sikerült."
Ebben azért annyira nem lennék annyira biztos. Nem azért váltott országot, mert sehol sem volt jó?

@tilmir:
De még mennyire, hogy igaz a magyarokra is. :)

nyuszigonosz 2013.10.22. 09:40:14

@Babette_: Nem a németek a kukák ezesetben.
Sokszor nem a szótár adta szóról szóra fordítás használatos egy-egy országban, nyelvterületen.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.22. 09:40:41

@Barátusz: Van a Fészen több svájci magyar csoport. Azért több, mert összevesztek (jó magyar szokás szerint),
:D
Ott annyi "okos" ember van...
ha röhögni akarok, azt olvasom.
:)

nyuszigonosz 2013.10.22. 09:42:13

@Don Kartasch: Miért ráz ki a hideg a német nyelvterületeken? :-)

BTBTBT 2013.10.22. 09:43:45

@diggerdriver:
Nekem ez jött le a posztból. Ami olyan semmilyen, mert ahogy azt már korábban megjegyezték itt ma reggel, ezt egy google-kereséssel is megtudhattuk volna.
Igaz, akkor dolgozni is kellett volna az eredményért, így meg csak készen kapjuk, és elolvassuk. :)
Remélhetőleg a mai poszter is feltűnik, és segít nekünk az írása tartalmának jobb megértésében.

@tilmir:
Itt is annyi okos ember van, nem? :)

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.10.22. 09:53:18

@dradix: A kérdés inkább az, hogy NEKED hol jó? Mindenkinek mások az igényei...
Viszont az örök igazság: Ha van pénzed, (szinte) mindenhol jó :)

tucano 2013.10.22. 09:57:12

@Barátusz: Nehéz kevés információból következtetést levonni. Mi ugye 5 országban éltünk és még a szüleim is azt a következtetést vonták le, hogy sehol nem volt nekünk jó. Pedig dehogynem. Csak attól még máshol is jó :) Nem biztos, hogy a cél az, hogy az ember találjon egy helyet és ott foggal-körömmel. Lehet utazgatni, több-kevesebb időt eltölteni, kipróbálni, stb. Posztolónál is kilengett az inga, hidegből melegbe, aztán megnézett egy középutat és egyáltalán nem biztos, hogy ott marad.

Egyébként én nagyon szeretem Berlint, minden megvan benne kulturális szempontból, amit Budapestből kiírtottak. Ahogy bezárták a Tilos az Á-t, rögtön tudtam, hogy nem leszünk Berlin. Csak ne lenne olyan k. hideg.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.22. 09:57:13

@tilmir: Min lehet osszeveszni egy svajci csoportban (barmilyen csoportban)? Mashogy ertelmeznek dolgokat, vagy valaki nem segitett munkahoz valakit?

A poszt bitos jo, csak nem tallaom az erdemi reszet, de keresem ezerrel!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.22. 10:04:34

"Ezek mellett pedig ott van Magyarország a kiemelkedően magas adókkal és kiemelkedően alacsony bérrel."

A kiemelkedően magas adószint igaz. De nem igaz a kiemelkedően alacsony bérszint,

dradix [freibürger] 2013.10.22. 10:09:47

@zebralany: Én keresném, hogy hol lenne jó, szélesíteném a látóköröm. A nagy igazság pedig nagyon-nagy igazság. :)
Ha úgy lenne, ahogy nincs, még itthon is jó lehetne. De nem az... :P

Kérdezem újra a "németbe" szakadtakat, Freiburg-Ulm-Heidelberg háromszögről van-e valakinek érdemi információja. Hol jobb a környezet, lakhatás stb. Köszi előre is...

2013.10.22. 10:09:50

> rögtön tudtam, hogy nem leszünk Berlin. Csak ne lenne olyan k. hideg.

Marmint Berlinben?
Nincs itt hidegebb, mint Magyarorszagon. Na jo, nyaron azert kevesebb a 40 fokos nap - mondjuk ezt en annyira nem is banom. A tel kb. olyan, mint Magyarorszagon, neha itt van par fokkal hidegebb, neha ott, nincs nagy kulonbseg: Berlin ugyan eszakabbra van, ugyanakkor valamivel kevesbe kontinentalis az eghajlata, mint a Karpat-medencenek.
Ami meg emlitesre melto, hogy telen kb. egy oraval rovidebbek a nappalok, mint Magyarorszagon (meghozza a nap elejen: egy oraval kesobb kel fel, de ugyanakkor nyugszik), nyaron viszont fel tizenegykor sotetedik.

(Es ha mar Tilosaz Á, akkor meg kell emlitenem, hogy itt van a Berghain :-))

2013.10.22. 10:12:00

@dradix:
Ot evet eltem Freiburgban. Gyonyoru, nyugodt, ot ev utan kisse unalmas varos, az orszagban a harmadik legdragabb lakhatassal (München es Frankfurt utan).
Repter hijan autoval jartunk haza, ami also hangon 11 ora, de a dugokkal egyutt meg tobb.
A termeszet viszont alomszep, gyonyoru, csodalatos.
Van meg kerdes? :-D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.22. 10:16:09

@Barátusz: Ott még jobb... koncentrálódnak a problémák.
:D
@Mr. Long [wannabe Briton]: Komolyan így volt. egymást anyázták...
:D
Persze, ezt csak az látta, aki mindegyiknek tagja volt. Na, abból meg lett a pletyka...
:D

tucano 2013.10.22. 10:16:59

@jova68: nekem Magyarország is nagyon hideg:) Hajlandó vagyok évi két hónapig hosszúnadrágban és pulóverben járni, de ennél többet nem! Többször (sokszor)voltam Berlinben, de nekem mindig úgy tűnt, hogy jóval hidegebb van, lehet hogy csak úgy éreztem, és Stirlitzen is mindig nagykabát volt.
Berghain? hmmm, legközelebb arra járok, akkor megnézem, de ha jól látom, akkor az működik :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.22. 10:18:09

@Don Kartasch: Nem akarsz egy posztot irni az angliai msc-re jelentkezesrol? Csak kicsitt tobb legyen, mint a "Kivalasztani a szakot, elkuldeni a jelentkezest, boldognak lenni, hogy felvettek!" egy mondatnal. Szoval ne a mai poszt stilusaban! :)))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.22. 10:19:14

@tilmir: Uhh, akkor Svajc is elesett? :) Tenyleg nem ertem ezeket az embereket...

BTBTBT 2013.10.22. 10:20:17

@tucano:
A poszter arrol regelt, hogy mar azt nezte, hogy hol lesz erdemes gyereket felnevelni, tehat ebbol elegge az jon le, hogy igenis szeretne letelepedni.

Azon tul, hogy leirta, hogy mi jo es mi rossz az emlitett orszagokban, igazabol semmi masrol nem irt. Ezert is kerdeztem, hogy a leirtakon tul hogy erezte magat.

Nem pont ugyanolyan, mint a poszter, de ismerek olyan - most mar otvenes eveiben jaro magyar pasit -, aki 15 eve eloszor a csaladjaval, aztan valas utan magaban elt, dolgozott, szenvedett a legtobb europai orszagban. Mindig volt valami alma, celja, es a legtobbe belebukott, es tovabballt, hogy "majd egy uj helyen uj lehetosegek es sikerek varnak".

BTBTBT 2013.10.22. 10:22:41

@tilmir:
(Feltehetoleg) sajat nevvel egymast anyaztak a FB-on? Nem semmi.

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Van ertelme tovabb keresni a poszt ertelmet? Inkabb abban remenykedek, hogy a szerzo feltunik. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.22. 10:24:59

@Barátusz: Kulonben dolgoznom kell! Bar igy meg nem fog duborogni az angol ipar...

rezsoatya (törölt) 2013.10.22. 10:27:11

@zebralany: orok igazsag? Ez is egyenfuggo! Nekem pl. ha sokszorosa is lenne Mo-on az itt megkeresett penzemnek (ami nem keves) nem ereznem jol magam. Akkor valasztanek olyan helyet, ami megfelel (pl.ezt itt, ahol vagyok. Na jo, esetleg 130 km-rel arrebb... :-)))) )

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.22. 10:31:10

@nyuszigonosz: Annak ellenere hogy alapszinten beszelem is, merhetetlenul taszit a nemet nyelv minden dialektusa.

Tovabba nem tetszik nekem hogy minden vegtelenul be van szabalyozva es mindenre csinalunk egy szabalykonyvet mentalitas. En meg tudok bolondulni az olyanoktol hogy mondjuk Svajcban csak evente 2X koltozhetsz masik alberletbe, amit mi fogunk megmondani hogy mikor!
Nem tetszik hogy a nemet mernokok mindenre csinalnak 30 oldalnyi sztenderd-et mielott barmibe is belekezdenenek. Nyilvan ez bagatelnek tunhet egy laikus szamara, de mivel muszaki teruleten dolgozom, igy nekem ez fontos. Es nem szimpatikus a nemet/svajci kollegak munkamodszere.

Szamomra a nemet kultura azon resze hogy mindent csakis a nagy konyv szerint lehet csinalni, elhetetlenne teszi. Kiveszi belole a kreativitast es sponteneitast.

Elfogadom hogy sok embernek nincs ezzel baja es gazdasagilag nagyon erosek, de sajnos nekem ennek tobb szabadsag-erzetre van szuksegem. :)

tucano 2013.10.22. 10:31:33

@Barátusz: van ez így, Bolygó Hollandi. Mi is azt hittük, hogy majd tovább maradunk egy-egy országban, aztán mégsem. Nem akarom védeni a posztert, fogalmam sincs arról, hogy miért költözött tovább(erről ugye nem írt), de ez egy létező modell. Szerintem embere válogatja, hogy megékezik valahová és ott nagyon odarakja magát vagy tapasztalatot szerezve levonja a következtetést és tovább áll máshová, szóval szerintem semmi baj sincs abban, ha valaki több országot is megnéz hosszabb-rövidebb időre.

Londoni mosogatókról három diplomával, legkeményebb kommentek:
www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/features/a-phd-with-your-coffee-barista-serving-your-drink-might-be-better-educated-than-you-are-8895053.html

2013.10.22. 10:34:18

> Berghain? hmmm, legközelebb arra járok, akkor megnézem, de ha jól látom, akkor az működik :D

Facekontoll van, nagyon kemeny.

2013.10.22. 10:35:54

> Szamomra a nemet kultura azon resze hogy mindent csakis a nagy konyv szerint lehet csinalni, elhetetlenne teszi. Kiveszi belole a kreativitast es sponteneitast.

Ebben reszben igazad van, de nezd a jo oldalat is: Egeszen biztos lehetsz benne, hogy pl. vasarnap reggel senki nem fog az ablakod alatt flexelni. Vagy a delutani csendespihenoben utvefurni.
Szoval van ebben jo is.
En a kreativitasomat a munkaban es otthon elem ki, nem kozteruleten :-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.22. 10:36:43

@Mr. Long [wannabe Briton]: Lesz poszt. Megmondom oszinten 2 posztot tervezek.
Egyik kimondottan a tavoktatas tapasztalatairol lesz. Mertvolt mar egy ilyen valamikor ezer evvel ezelott, de az nemet teruletrol es gazdasagi szakrol. Ugy erzem sok dologgal ki tudom majd egesziteni. :)

Illetve lesz majd egy masik akkor, ha "revbe ertem" es rateszem a tappancsom az elso offshore platformra. Egy amolyan "Elet a vilag tetejen - ezuttal nem Norbi kamuval" posztot. :D

Az elso szerintem olyan 1-1,5 ev mulva lesz esedekes, amikor mar boven lesz tapasztalatom a sulival, a masodik alkalommal jottomre 4 esztendo multan szamitsatok, eszak felol, hajnal hasadtakor...

BTBTBT 2013.10.22. 10:42:25

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Skiving? Az megy a cegnel, mi? :)))

@tucano:
Eppen ez a lenyeg. Mindketten/mindannyian csak talalgatunk az okokat illetoen.
Mindenesetre eleg sok komoly orszag es munkahely van, ahol peldaul jobb szemmel neznek a delikvensre, ha impressziv, tapasztalatokkal teli tud felmutatni, mint ha ide-oda ugral tobb orszag kozott.

Elolvasom ezt a cikket, amit lesz 10 perc szabadidom itt munka kozben.

nyuszigonosz 2013.10.22. 10:44:20

@Don Kartasch: Köszönöm a választ.

Én nem érzem Bajorországban annyira a minden szabályozását, költözhetsz amikor akarsz, ahová akarsz :-))

Igaz, szabály sok mindenre van, de nem úgy érzem, hogy túlszabályozott lenne minden. Söt, ez is változik, a mentalitás is változik, és hát Bajoroszág sok mindenben más a német átlagtól eltérö. Pozitív értelemben.

Jó én nem vagyok mérnök, tudomisén, azok hogy dolgoznak.
Az én munkám változatos, sokrétü és mindig egészen más. Ettöl persze nem könnyebb, de hát én meg ehhez értek. :-))

A német nyelv: igen, vannak nagyon randa dialektusok is.
de hol nincsenek? :-))
Amúgy meg, a müszaki nyelv az itt is az angol.

De nem meggyözni akarlak, dehogy. :-))

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.10.22. 10:45:43

@rezsoatya: Igazad van, ezért is írtam, hogy majdnem minden ország. Én most éppen itthon vagyok, megkapom a korábbi külföldi fizetésemet. Jól élek, örülök, hogy itt a a család stb... De baromira zavar amit látok körülöttem. Látom hogy él az átlagember, mi történik a politikában... 10 évet voltam külföldön és nem láttam semmi fejlődést mikor hazajöttem :(

Férjem nem tud magyarul, burokban él, baromira jól érzi magát. Lehet ez a titka? Amiről nem tud az ember az nem zavarja?!
Ha külföldre megy az ember, akkor is bekerül egy hasonló burokba. Nem ismeri a helyieket és a politikába sem folyik be. Nagyrészt persze nyelvi akadályok miatt, de az eredmény ugyanaz....

nyuszigonosz 2013.10.22. 10:49:04

@jova68:
"Egeszen biztos lehetsz benne, hogy pl. vasarnap reggel senki nem fog az ablakod alatt flexelni. Vagy a delutani csendespihenoben utvefurni."

Igen, pontosan az ilyen szabályok a jók.
Meg az is jó, hogy az autópályán nincs sebességkorlátozás.
( jó, persze helyenként van, az mindig valami miatt van)

dradix [freibürger] 2013.10.22. 10:49:18

@jova68: Nincs több kérdés, kapsz egy like-ot! +1 :D

dradix [freibürger] 2013.10.22. 10:58:40

@rezsoatya: Nagyon jó hely lenne Magyarország, ha:
1. Nincs Tv-d, vagy legyen, de ne nézz csak DVD-ket rajta.
2. Soha, de soha nem szabad újságot olvasni (kiv. Lakáskultúra, Autós magazinok, gyermekkiadványok)
3. Nem állsz le honpolgárokkal beszélgetni, mert abból 2 perc után politikai nézetek teljes körű áradata lesz.
4. Financiális helyzeted függvényében, lehetőleg folyamatosan a szebbnél-szebb helyeken lévő wellnes-, kastély- stb. szállók vendégeként tengeted sanyarú életed.
Ha ezekre odafigyelsz, gondtalanul, boldogan élhetsz Mo.-on.

Minden más esetben ott a MasterCard! :D

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.10.22. 11:02:08

@dradix: Pontosan! Én ebből első kettőt szigorúan betartom, negyediket néha, de a harmadikat nem lehet elkerülni...

2013.10.22. 11:02:31

@dradix: Koszonom, elteszem nehezebb napokra :-)

M. Péter 2013.10.22. 11:16:02

@nyuszigonosz: Inkább azt mondanám, hogy a legtöbb helyen van. Német kolléga egy 30 km-es egybefüggő szakaszról tud, ahol nincs sebességkorlátozás.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.22. 11:17:21

@Don Kartasch: De addigra legyen volvod is! :) Na lehet jobb is, majd neked id elhisszuk, mint Norbinak :DDDDD
Az viszont erdekelne elozetesben, hogy az ara a kepzesnek hogy alakul part timeban? Vagy tavoktatasban csinalod? Hogy aranylik kb a full time kepzeshez? (Nem a zsebedben akarok turkalni :D eleg az aranyszam is! )

cristallo 2013.10.22. 11:20:27

@diggerdriver: a tegnapi poszttal kapcsolatban az jutott meg eszembe, hogy volt am hadkotelezettseg Mo-on, amikor az ifjakat 1,5-2 evre berantottak a seregbe. Na ott aztan sokkal nagyobb gondjuk is volt a fijjuknak, mint hogy eleg forro-e a viz. es a tisztek is kicsit genyabbak tudtak lenni, mint egy banya :) Szerintem sokan sokat szivtak, fizetest sem kaptak, kulon szobat sem nettel, k.messze a csaladtol. Valahogy megsem hallottam, hogy nyavajognatok emiatt.....:))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.22. 11:20:28

@Barátusz: Dehogy, most is dolgoztam! Eleg komoly problemank akadt, igy jol megbeszeltuk a fonokkel, hogy a megrendelo talalja ki mit akar, mert a mi megoldasuk par millio font, masikat meg neki kell kitalalni :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.22. 11:21:22

@nyuszigonosz: "Jó én nem vagyok mérnök, tudomisén, azok hogy dolgoznak." itt beszelgetnek :)

nyuszigonosz 2013.10.22. 11:24:43

@M. Péter: Én a leggyakrabban az A6, A93, A3 és A7 pályákat használom és nem sok rajtuk a sebességszabályozás.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.22. 11:28:54

@cristallo:
Nekem mondod?:)))))
Én 1évet lehúztam és csak a 2 gyerek miatt nem másfelet.
Nákam jobban senki nem utálta az biztos.
20kilót fogytam ott.
Ettöl függetlenül hiba volt eltörölni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.22. 11:30:45

@diggerdriver: Varj, mert max meg ezt is uberelni fogja az tuti!

tucano 2013.10.22. 11:35:11

@Barátusz: jaja, önéletrajzomban 27 munkahely van:))) szoktak nézni, de mindegyikhez van referenciám, meg sok-sok szakmai elismerés, viszont firkászoknál ez inkább előny, normális helyeken évente illik váltani, mondjuk nem céget, hanem projektet, de kicsire nem adunk. Viszont így azt is tudják, hogy nem számíthatnak rám sokáig, tehát fizessenek meg :)
Bárcsak így lenne...

DieNanny CH 2013.10.22. 11:43:05

@jova68:

Ezen jellemzők 90%-át én Bécsben is megtapasztaltam! Nagyon szerettem ott lenni!

dradix [freibürger] 2013.10.22. 11:43:37

@nyuszigonosz: "nem sok rajtuk a sebességszabályozás. "

Had legyek már én is gonosz! :D
A sebességet te szabályozod, a jobb lábaddal... :)
A hatóság csak korlátozza, ha akarja. :D

Peace!

cristallo 2013.10.22. 11:44:49

@diggerdriver: szerintem is hiba volt, bar en konnyen beszelek, mert ugyebar no vagyok:)))
Mindenesetre sokat tanultak ott a fiuk es ahogy en latom, a legtobben azert nem feltetlenul utalattal emlekeznek meg azokrol az idokrol.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.22. 11:45:09

@nyuszigonosz: Felreertes ne essek. En pontosan tudom, hogy itt a hiba az en keszulekemben van. Es abszolut megertem hogy emberek millioinak tokeletes hely az eletre a nemet ajku orszagok barmelyike. Ez igy van jol. :)

Amugy valoszinu van bennem egy jo nagy adag eloitelet, amik kozott biztosan vannak alaptalanok is.

Minden esetre terveim kozott szerepel hogy mindharom orszagot (Luxembourgot kihagynam a listabol, az picit mas :)) korbeutazom mert amugy fantasztikusan szep tajaik vannak. Igaz en eddig csak kepekrol lattam, de nem hagyom magam belegyomoszolni egy koporsoba, amig nem turaztam a Schwarz wald-ban es sieltem az osztrak Alpokban. :)

Aztan lehet a nagy turistaskodas kozben majd kiderul ez nem is olyan borzaszto, mint gondoltam. :) De azert a kepzeletbeli listamon sok orszagok megelozi oket es amig valogathatok, addig valogatok. :D

cristallo 2013.10.22. 11:45:49

@DieNanny: Becsben is hasonloan kedvezoek a lakhatasi koltsegek?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.22. 11:55:31

@Mr. Long [wannabe Briton]: "De addigra legyen volvod is! :) Na lehet jobb is, majd neked id elhisszuk, mint Norbinak :DDDDD
Az viszont erdekelne elozetesben, hogy az ara a kepzesnek hogy alakul part timeban? Vagy tavoktatasban csinalod? Hogy aranylik kb a full time kepzeshez? (Nem a zsebedben akarok turkalni :D eleg az aranyszam is! )"

Amugy Volvo-Saab buzi vagyok, szoval eselyes. :D Bar a legutobbi Saab 9-3 Convertible az etalon szamomra, de a bogar arcu ujabb C70-eseknek is van egy sajatos bája. :)

Tavoktatas lesz mert Aberdeen marha messze van azert. :) A full-time a legolcsobb az olyan 7000 font korul van EU-s szemelyeknek, a part-time-ot hirtelen ha agyon utnenek sem tudnam hogy mennyi, a distance learning pedig a marha draga kategoria. :D Ez olyan 15 000 font lesz osszesen. :) Szerencsere nem egy osszegben mert abba beletorne a fogam. :)

Pontos osszegek: www.rgu.ac.uk/download.cfm?downloadfile=CB5720B0-20E5-11E1-B6AA000D609CAA9F&typename=dmFile&fieldname=filename

Engem speciel nem zavar a zsebben turkalas. Elmondok en barmi ilyesmit barkinek, attol nem leszek se tobb, se kevesebb. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.22. 11:59:28

@cristallo:
Én utáltam de kellett.
Olyan ez mint az atyai pofon.
Késöbb megköszöni az ember.

DieNanny CH 2013.10.22. 12:02:13

@cristallo:

Azt nem tudom. Jova listájában az nem volt. Viszont pl a bécsi BKV éves bérlet 365 euró. Ami kb 105 ezer Ft. Pesten 126 ezer Ft...
Tehát ha Bécsben külvárosban is laksz, akkor is olcsóbban, és hamar bent vagy a Cityben.

BTBTBT 2013.10.22. 12:03:57

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Szerintem is dolgozol, mert ma ritkan kommentelsz ide. :)))

@tucano:
De nem sorolod fel az osszeset, ha uj munkara jelentkezel, nem? Meg nem is az utolso 20 evrol irsz. Hanem csak a munkahoz relevans tapasztalatot foglalod bele. (Ne mondd, hogy mind relevans.)

Es te szakmai elismeressel teli eletrajzot tudsz felmutatni, de aki csak ide-oda vandorol (nem feltetlenul a mai poszter), annak csak az latszik - amennyiben nincs esze "megnyujtani" az alkalmaztatottsagat -, hogy sehol sem tudott megulni a seggen. Vagy kirugtak.

Manapsag jo, ha egy percet szannak egy eletrajzra errefele, akkora a tuljelentkezes.
Nyilvan fugg a munka jellegetol is, de peldaul ha ilyen itt is eltem egy kicsit meg ott is-tipusu eletrajzot latok, nem lelkesedem kulonosebben. Az mas kerdes, ha valaki ugyanabban az orszagban dolgozott tobb helyen. Az a rugalmassagarol is arulkodik.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.22. 12:04:44

@Don Kartasch: Well, akkor meg rakosgatom egymasra fontokat... Hogy a fenebe ilyebn draga a tavoktatas?

Herr Géza 2013.10.22. 12:11:16

@Babette_: Most sem fogják... Nem tanulnak az istennek sem :D.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.22. 12:19:35

@Mr. Long [wannabe Briton]: Hat hogy mivel indokoljak meg neked az nyilvan egy kerdes (plusz munkaero a tananyagot digitalizalni, a site latogatasokat interaktiv online videova valtoztatni, stb.). Szerintem valojaban arrol van szo hogy tudjak hogy dolgozol, mivel nyilvan ezert jelentkeztel tavoktatsra, ezert ertelemszeruen klasszisokkal tobb penzed van mint egy "csoro egyetemistaknak", tehat ki fogod fizetni a magasabb tandijat. :)

Eleinte magam is picit szkeptikus voltam hogyan fognak egy teljes erteku mernok diplomat leadni tavoktatasban, de engem meggyoztek: sok-sok eve nyomjak a tavoktatasos ipart, tobb kepzesuk erheto el online mint nappalison (!), az energy institute akkreditalja ezeket a kepzeseket es annyira magabiztosan a part-time es diatnce learning kepzeseiket illetoen hogy allitolag a degree certificate-ben benne sincs hogy milyen formaban kaptad a kepzest. Teljes mertekben egyenrangunak tekintik.

Hat, majd meglatjuk. :)

Herr Géza 2013.10.22. 12:29:30

@dradix: Kérdés, hogy ki mit keres? Nekem speciel -bár már rég kinöttem a korból- az egyetemi városok jönnek be a legjobban: Freiburg, Tübingen, Heidelberg (number one). Ha az egy före jutó állások száma, akkor Stuttgart és környéke. De sorolhatnám még sok más szempont alapján is tovább...

Herr Géza 2013.10.22. 12:30:46

@jova68: Hanyas vagy? Freiburg és az unalom ?? Hmmmm...

tucano 2013.10.22. 12:33:33

@Barátusz: persze szortírozok ezerrel, meg végre elhatároztam, hogy megpróbálok átmenni magánzóba, aztán lehet, hogy megint cv csiszolás jön, de hátha :)

Herr Géza 2013.10.22. 12:39:34

@Don Kartasch: A 30 oldalnyi sztenderd az ok (ld. ISO 9002), de aztán az jól elvan a fiókban és mindenki csinálja azt, amit szükségesnek tart. Én a napi rutin fenenagy lazaságában idönként elgondolkozom azon, hogy ki fogta rájuk azt a mondabéli óriási precizitást....

Herr Géza 2013.10.22. 12:49:05

@nyuszigonosz: "Meg az is jó, hogy az autópályán nincs sebességkorlátozás."
Jujj !! Ha unatkozom, megkeresem neked azt a statisztikát, hogy a teljes német autópályahálózat hány százalékán van fix (nem építkezés, felújítás, stb.) sebességkorlátozás.Meg fogsz döbbenni. (Ha jól emlékszem 60% körüli már...) Szubjektív is tudok viszonyítani: 24 éve még alapvetöen lehetett döngetni, idönként nem. Most fordítva van. A 90-es évek elején 1030 km-en jellemzöen 8-8,5 órát mentem autóval, most a 10 már szuper.

nyuszigonosz 2013.10.22. 12:56:21

@Herr Géza: Nézd, még ez is százszor jobb, mint más országokban a 130 vagy a még kevesebb.

nyuszigonosz 2013.10.22. 13:00:21

@Herr Géza: És az egész 1030-at német autópályán?
Engem a szomszéd országok, konkrétan Ausztriába a 100 a pályán, Subentöl majdnem Bécsig lassítottak le augusztusban.
Igaz, visszafelé már nem száz, hanem legalább 130 volt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.22. 13:01:50

@dradix:

Szerintem meg pozitívum, hogy az átlagember érdeklődik a közélet iránt.

cristallo 2013.10.22. 13:01:54

@DieNanny: azert ez is elgondolkodtato..:(

Grega 2013.10.22. 13:03:08

@dradix: ez úgy ahogy van, UK-re is igaz.
A 4-es pont pedig a világ összes országára, mert sehol se csak szotyi meg majális van, hanem daily grind és szürkeség.

Grega 2013.10.22. 13:03:09

Durva csúsztatások a posztban, "természetesen" Magyarország kárára, hiszen a blog lényege valahol ebben áll.
- Magyaro-n nem alap a heti "60-80 óra" meló, még a multiknál sem. A szerző összetéveszti HU-t az USÁ-val.
- Téves az átszámolása is, mert havi 250 ezer ft kajapénzt számol 2 főre, és ezt veszi normaként. Get real.
- Írországot véletlenül nagyon jól ismerem, és ott nem csak az árakkal van gond (ingatlanlufi és egyéb), hanem az emberek alapmentalitásával; van bennük valami mély cinizmus és agresszió, ennek talán történelmi okai vannak, nem tudom.

Herr Géza 2013.10.22. 13:13:01

@nyuszigonosz: Igen, alapvetöen igaz. De tény, hogy oly mértékben tele vannak az autópályák, hogy lassan már korlátozás sem kell. Két éve egy fél évig 150 km-re dolgoztam a lakástól (hétfö-péntek). Inkább elmentem vasárnap este, amikor már a család lefeküdt, mert akkor 50-55 perc alatt lenyomtam a távot (A61-A5-A8, korlátozást sem betartva, csak a fix radaroknál), míg hétfön reggel fél hatkor kellett indulnom, hogy viszonylagos biztonsággal beérjek 8 körül (!!). Pénteken délben volt elvileg fájront (h-cs tovább dolgoztunk), de inkább maradtam estig és csak 7 felé indultam el (gyülölök a dugóban tötyörögni...). Most megyek minden nap 2x45 km-t végig autópályán és gyorsforgalmin, reggel 7-9 és este 17-19 óra között min. egy óra.

cristallo 2013.10.22. 13:13:37

@Herr Géza: "Én a napi rutin fenenagy lazaságában idönként elgondolkozom azon, hogy ki fogta rájuk azt a mondabéli óriási precizitást...."
Precizek ok, csak valahogy lazan azok. Talan annak a 30 oldal anyagnak az ismerete vagy fiokban tudasa ad nekik valamifele magabiztossagot, mindenesetre gordulekenyen mennek a dolgok. Mindennek megvan a helye, ideje, talan ezt nevezzuk meg precizitasnak. Mert ugyintezesben sokkal lazabbak es sokkal kevesbe burokratikusak mint a magyar kollegak barmilyen teruletrol is legyen szo.
Egy ismerosom meselte, aki koltsegveteseket keszit az egyik polgarmesteri hivatalban, hogy fel ev utan kezdi sejteni a dolgokat, a tudastol nagyon messze van meg, de a kollegai kozul senki nincs meg csak 60 szazalekon sem, mert egyszeruen nem ismerik ki magukat a munkaban, hiaba megfelelo a vegzettseguk, egyszeruen nincsenek meg sem a targyi feltetlek, sem pedig vilagos allasfoglalast nem kapnak semmilyen ugyben fentrol. Gyakorlatilag folyamatosan improvizalnak, ami azert nem egy szerencses dolog. Lehet, hogy ha nekik is lenne egy 30 oldalas izejuk a fiokban.....:)

Herr Géza 2013.10.22. 13:14:56

@nyuszigonosz: Természetesen nem, de Ausztia, M.o. nem változott, tehát azt a plusz 1,5-2 órát a német majd 500 km-en szedem össze.

cristallo 2013.10.22. 13:16:54

@Grega: "Durva csúsztatások a posztban, "természetesen" Magyarország kárára, hiszen a blog lényege valahol ebben áll."
Szerintem itt valami felreertes van, mert senki sem csusztat itt (na jo, nehany kivetel), de ez a blog nem errol szol. Tapasztalatokat cserelunk, elmondjuk a velemenyunket pro es kontra. De hogy Magyarorszag karara csusztatnak, azert ez eleg durva, nem gondolod?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.22. 13:26:50

@Grega: ""Durva csúsztatások a posztban, "természetesen" Magyarország kárára, hiszen a blog lényege valahol ebben áll.""
Durva csusztatasok vannak a kommentben, termeszetesen a blog karara...
Nem szoktuk szidni az orszagot, max velemenyezzuk es elmondjuk szerintunk (!) min kellene valtoztatni es a javaslatainkat!

Herr Géza 2013.10.22. 13:33:33

@cristallo: Én ugyan kimondottan a müszaki (mérnök)világról beszéltem, de igazad van. A hivatalban dolgozó müszakiak meg pont azért dolgoznak ott, mert olyanok, amilyenek. Nálunk a tárgyi feltétel adott, de keresd meg magad, állásfoglalás meg nincs fentröl (oldd meg, azért fizetnek), öket csak az érdekli (sarkítva), hogy a projekted pluszos-e, és mennyire. Ha nem, és te tehetsz róla, akkor max. még két kísérleted van (vagy annyi sem). És ez így van jól. Fiatalon kerültem ide, iszonyatosan élveztem, hogy mit bíznak rám az elsö pillanattól kezdve. Olyan cégnél dolgoztam, hogy a projekt az ajánlati fázistól a garanciális idö lejártáig az enyém volt. Mindennel kellett foglakozni, egy-egy hét alatt többet tanultam, mint az öt év egyetemen. Aztán volt "szerencsém" magyar cégeknél is dolgozni. Az utolsó miatt még most is a bíróságra járok, mert egy-két fizut, meg költségtérítést "elfelejtettek" utalni. Német cégnél meg soha, egyetlen centröl sem kellett még vitatkozni sem...

DieNanny CH 2013.10.22. 13:35:39

@cristallo:

Pl nekem 9 A4-es oldalon van leírva egy általános gyerekcsősz-szülők munkakör.
Olyan apróságok is, hogy pl, ha a gyereket átengedem az osztálytárshoz játszani, még enyém a felelősség, de ha anyuka azt mondja, gyerek 5-kor átmehet az osztálytárshoz játszani, onnan ő majd hazaviszi, akkor 5 órától anyukáé a felelősség. Bele van írva, hogy betegségeknél mi a helyzet, a titoktartási kötelezettség, stb. És ez csak egy családdal kötött szerződés!
El tudom képzelni, hogy cégnél már 30 oldal kell.
Én is szeretem, hogy minden le van írva, konkretizálva; nyugodtabb vagyok, és védettebb is.

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.22. 13:47:39

@Barátusz: Ne már. Én most költözöm, az 5. országba (vagy ha UK egynek számít, akkor csak 4. ...), és oot sem szándékozom örökre letelepedni majd valószínűleg. Mi ezzel a baj? Miért kellene egy hely mellett dönteni és jól ott ragadni??

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.22. 13:56:08

@Don Kartasch: A tavoktatashoz meg egy kerdesem lenne. Ennel a sulinal is ugy mukodik a dolog, hogy a modulokat veszed meg es teljesited? Vagyis ugy haladsz, ahogy van penzed, meg idod tanulni? Valamelyik egyetem honlpjan olvastam errol a modszerrol. Egy volt kollegam csinalt gyorben tavoktatasost, de az ugy mukodott, hogy otthon tanult es amikorra kiirtak a vizsgat pesten elment egy kozpontba es a szamitogepen egy feladatsort kellett kitoltenie, a szamitasokat is multiple choice modszerrel kellet megcsinalni.
A chartered engineer statusszal hogy allsz?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.22. 14:18:02

@Babette_:
Azokat nagyon bírtuk volna a seregben.
Csak mellékesen megjegyzem hogy amíg én voltam katona az volt az egyetlen év mikor a haza meg volt védve.
Sem elötte sem azóta.
:))))))))))))

2013.10.22. 14:24:15

@Barátusz: 'Mindenesetre eleg sok komoly orszag es munkahely van, ahol peldaul jobb szemmel neznek a delikvensre, ha impressziv, tapasztalatokkal teli tud felmutatni, mint ha ide-oda ugral tobb orszag kozott.'

Ez az. Vannak olyan munkak ahol nem hatrany, sot kovetelmeny, hogy az illeto gyakran valtson orszagot. De a munkak tobbsege nem ilyen, a legtobb szakmaban szinte mindent elolrol kell kezdeni ha uj orszagba koltozol, amit nem sokan engedhetnek meg maguknak. A mosogatas, pincerkedes nem sok embernek eletcel...

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.22. 14:32:54

@diggerdriver: hallod, kétszer voltam katona, simán elhiszem neked.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.22. 14:40:54

@Herr Géza: Mondom, sanszos hogy sok bennem az alaptalan eloitelet a nemet tulszabalyozottsaggal szemben, de nem egy olyan tortenetet hallottam mar amikor valaki hivatali ugyet vagy egy jelentest adott le 2 hettel a hatarido elott es erre nem dicseretet kapott hanem lebaszast, mondvan ezt azert illik a hatarido elott 1 honappal elintezni... WTF??? Akkor miert nem hozod elorebb a hataridot? :D

Mondom, nem akarok altalanositani. Nyilvan ott is van mindenfele munkahely, de amit az Audi-nal, Bosch-nal, Siemens-nel dolgozo ismerosok meselnek a mindennapokrol, az a rendszer nekem nem az almaim netovabbja.

De hala istennek nem vagyunk egyformak. Nagyon sok kollegam azt szereti, amikor egyertelmuen megmondjak neki hogy mit csinaljon es hogyan. Ezt is meg tudom erteni. :)

2013.10.22. 14:41:03

@Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine]: 'Ne már. Én most költözöm, az 5. országba (vagy ha UK egynek számít, akkor csak 4. ...), és oot sem szándékozom örökre letelepedni majd valószínűleg. Mi ezzel a baj? Miért kellene egy hely mellett dönteni és jól ott ragadni??'

Nem kell, csak egyreszt a legtobb ember szeret egy helyen letelepedni, masreszt a legtobb karrierrel / szakmaval osszeegyeztethetetlen a suru orszagvaltas. Nyilvan vannak ilyen emberek mint te, szerintem senki nem mondta hogy ezzel valami gond van. En szemely szerint 'otthontalannak' ereznem magam egy ilyen helyzetben, ezert szamomra nehez elkepzelni, de az emberek nem egyformak.

cristallo 2013.10.22. 14:42:51

@Herr Géza: @DieNanny: és milyen megnyugtató érzés, hogy ha probléma van, akkor van mihez nyúlni, nem kell mindent hosszú évekig bizonygatni. Azért a szabályozásnak is vannak előnyei.

2013.10.22. 14:45:09

@diggerdriver:
" Nálam jobban senki nem utálta az biztos. "
En jobban utaltam!!! :)
2 evet huztam le, plusz tobbszor voltam benn tartalekoskent. Katonacsaladban, laktanyakban nottem fel, katona akartam lenni, de a sorkatonasag kijozanitott. Inkabb akarok latni useless, siros, puhany, de szabadakaratu embereket, mint megtort, rendszereto birka katonaviselteket!!!

dradix [freibürger] 2013.10.22. 14:49:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Szerintem meg nem a közélet felől érdeklődik az átlagember, hanem az egyszer megevett maszlagot habzó szájjal, vicsorogva mantrázza tovább, és nincs az az észérv (még ha saját bőrén tapasztalja is meg a hátrányokat) ami jobb/más belátásra bírná.
Gyönyörű látvány, mikor összegyűlik a tágabb család valamilyen alkalomból, majd a "közéletről" kezdenek beszélgetni és megfagy a levegő... Erre mondják, hogy: "Na, ez a buli megdöglött..."

Túl nagy súlyt kap a "közélet" a magyar átlagember életében. Ha kicsit lazábban kezelnék, nem lenne ilyen meg olyan menet...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.22. 14:50:30

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Igen, pontosan igy mukodik. 8 modul + kutatomunka / disszertacio. Mindegyiknek a felvetelenel kifizeted az osszeg felet, majd 7 hettel kesobb a masik felet. Es nincs megadott tanterv-hatarido, ugy haladsz az anyaggal ahogy neked kenyelmes. Az egyetlen kriterium hogy 3-5 ev kozott vegezned kell vele.

A szamonkeres pedig ugy megy hogy nyilvan vannak leadando muszaki tervek, megvalosithatosagi tanulmanyok, stb. Ezek olyanok mint otthon a klasszikus muszaki "hazi feladatok". Szal megcsinalod szepen megadnak otthon, majd feltoltod a rendszerukre a rajzokat/3D modelleket/dokumentaciokat.

A szobeli vizsgak mennek skype-on keresztul.

A closed book irasbeli vizsgakat pedig ugy bonyolitjak le hogy megadod nekik a vizsga idejen eppen hol vagy a vilagban es ok a kozelben keresnek egy iskolat, egyetemet, nagykovetseget, barmit es ott szerveznek neked egy ures tantermet es kieneveznek egy felugyelo tanart. Gondolom az ilyen momentumok miatt is dragabb a tavoktatas. :)

"A chartered engineer statusszal hogy allsz?"

Amit tudok, hogy kell hozza MSc es legalabb 5 ev szakmai tapasztalat (asszem kimondottan a UK-ben). Ezek nyilvan akkor teljesulnek ha ezzel a sulival vegeztem, szoval terveim szerint akkor fogok erre rarepulni. :)

2013.10.22. 14:52:47

@Don Kartasch: Nyugi nem vagy egyedul, en is utalom a nemet mentalitast / nyelvet, pedig viszonylag jol beszelek nemetul. Semmi penzert nem elnek Nemetorszagban, Ausztriaban vagy Svajcban. (Vagy Skandinaviaban.) Van aki Thaifoldon nem elne, en meg a nemeteknel nem, ez van.

2013.10.22. 14:56:02

Mellesleg nincs nagy munkanelkuliseg Berlinben? En nem tudom, csak ugy hallottam tobb forrasbol hogy mivel tele van diakokkal plusz sokak szamara vonzo celpont, nehez munkat talalni es alacsonyak a berek.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.22. 14:57:25

"An accredited Bachelors degree with Honours in engineering or technology, plus either an accredited Masters degree, or appropriate further learning to Masters level;"
Az IET oldalan ez all, de a masodik felevel vannak problemaim. Mit ertenek eloiranyzas alatt? Leteszem a nagy eskut, hogy akarok tanulni, vagy beiratkozva kell lennem egy iskolaba? Vagy szarul forditok es mast jelent?
Megkerdezhetem mennyi gyakorlati idod van a diplomad ota?

2013.10.22. 15:02:58

@Herr Géza: 'Aztán volt "szerencsém" magyar cégeknél is dolgozni. Az utolsó miatt még most is a bíróságra járok, mert egy-két fizut, meg költségtérítést "elfelejtettek" utalni. Német cégnél meg soha, egyetlen centröl sem kellett még vitatkozni sem...'

Angol cegnel sem kellett soha vitatkoznom, pedig volt egy par munkahelyem az evek soran; es most nemreg itt a Kozel-Keleten ert kellemes meglepeteskent, hogy mindent pontosan ugy fizetnek ahogy megallapodtunk, hataridore, stb. A nemetek nem olyan kulonlegesek ilyen szempontbol (inkabb az a szomoru, hogy a magyar cegekkel annyi problema van).

rezsoatya (törölt) 2013.10.22. 15:03:15

@diggerdriver: na ja. Ha te egyszer nekiállsz lövészárkot ásni...!!! :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.22. 15:04:32

@Cascabel:
Én még nem találkoztam megtört sorkatonával.
Rendszeretö sem lettem.
Viszont megtanulram merre hány méter.
Egészséges testü-lelkü fiatalnak kell az.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.22. 15:07:42

@rezsoatya:
Én bár ástam lövészárkot bundzsi voltam.
Híjj de utáltam.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.22. 15:09:49

@rezsoatya: Ha o all neki asni, ki sem latnak onnan a bakak! Azzal kezdik, hogy felepitenek az arokban egy allvanyzatot, hogy korul tudjanak nezni...

2013.10.22. 15:12:15

@Mirjam2:
>Mellesleg nincs nagy munkanelkuliseg Berlinben? En nem tudom, csak ugy hallottam tobb forrasbol hogy mivel tele van diakokkal plusz sokak szamara vonzo celpont, nehez munkat talalni es alacsonyak a berek.

Igen, nagyjabol ennyi :-o

cristallo 2013.10.22. 15:14:01

@Mirjam2: de jo is lenne tudni, hogy miert ilyen a fizetesi moral Mo-on.

2013.10.22. 15:15:12

@Mr. Long [wannabe Briton]: 'appropriate further learning to Masters level'

Nem akarok belepofazni, mert (sajnos) nem vagyok mernok, de ez szerintem azt jelenti hogy Masters-szel egyenerteku tovabbi tanulmanyok a Bachelors elvegzese utan. Pl. tanfolyamok vagy mas magasabb szintu kepesites. Az idezetbol az derul ki hogy ilyen szintu tanulmanyok sikeres elvegzese a feltetel; nem azt jelenti hogy a jovoben kell tanulnod, hanem mar befejezett tanulmanyokrol van szo (Masters vagy azzal egyenerteku). Persze ismerni kene a kontextust az igazi megerteshez.

Erdemes rakerdezni hogy mit fogadnak el Masters-szel egyenertekunek mielott elkezdesz tanulni; van egy rendszer aminek alapjan kulonbozo szintekre (level) soroljak be a kepzeseket, lasd ofqual.gov.uk/qualifications-and-assessments/qualification-frameworks/levels-of-qualifications/#

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.22. 15:17:54

@Mr. Long [wannabe Briton]: ""An accredited Bachelors degree with Honours in engineering or technology, plus either an accredited Masters degree, or appropriate further learning to Masters level;"
Az IET oldalan ez all, de a masodik felevel vannak problemaim. Mit ertenek eloiranyzas alatt? Leteszem a nagy eskut, hogy akarok tanulni, vagy beiratkozva kell lennem egy iskolaba? Vagy szarul forditok es mast jelent?
Megkerdezhetem mennyi gyakorlati idod van a diplomad ota? "

Feltetelezem nekem szolt. :)

"appropriate further learning to Masters level."

Szerintem itt arra gondolnak hogy valamilyen postgraduate papirt mar elertel. Nem tudom hogy tudod-e, de ugy mukodik UK-ben az MSc rendszer hogy a kiirt tananyag felenek a teljesitese utan kapsz automatikusan egy Postgraduate Certificate-et, majd a teljes tananyag utan kapsz egy Postgraduate Diploma-t, majd a szakdolgozat/disszertacio/kutatas, egyszoval a Final Thesis utan kapod meg a Masters Degree-t.

Szoval szerintem az azt jelenti hogy ha a fentiek kozul mar barmelyik megvan es latjak a tendenciat hogy haladsz elore, akkor lehet a Masters meglete elott is jelentkezni ra.

Szakmai tapasztalat? Szerintem itt sokan nem tudjak rolam, de az az igazsag hogy en fiatal kolyok roka vagyok meg. :)

Olyan 1,5 ev szakmait gyujtottem suli mellett, utana majdnem egy ev szakmai Norvegiaban majd most mar fel eve UK. :)
Erosen az elejen jarok meg, de valahonnan amugy nekem az remlik hogy kimondottan UK tapasztalat kell a chartered statuszhoz. Lehet rosszul emlekszem. :)

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.22. 15:18:43

@Mirjam2: Tényleg nem vagyunk egyformák, én pl. mindenhol otthon érzem magam. Magyarországot mondjuk egy kicsit klausztrofóbikusnak találtam (vajon hogy kell ezt helyesen mondani...?). Azt azért bevallom, hogy a költözködéssel járó hercehurcát már nagyon unom, úgyhogy a következő célom találni valahol valami állandó telephelyet... :)

Azzal mondjuk nem értek egyet, hogy ez a legtöbb karrierrel összeegyeztethetetlen, meg azt sem tudom mi számít 'sűrűnek' - itt pl 5 évig éltem, a következőt is minimum pár évre tervezem, aztán majd meglátjuk...

2013.10.22. 15:20:50

@cristallo: 'de jo is lenne tudni, hogy miert ilyen a fizetesi moral Mo-on.'

Erre en is kivancsi vagyok. A legszanalmasabb / legszomorubb, mikor halas uj magyar emigransok lelkendezve meselik hogy mindig idoben kapnak fizetest Angliaban. Mar tobbszor hallottam ezt, es mindig megdobbenek hogy ez milyen szokatlan nekik. Hasonloan ahhoz hogy 'kepzeld, nem is kellett az orvosnak halapenzt fizetni es megis ellatott'. Azert ez eleg szomoru, hogy ma ez egy europai orszagban nagy dolognak szamit.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.22. 15:24:22

@Mirjam2: Koszi, tanulmanyozom!

@Don Kartasch: A rendszert nem ismerem, csak felteteleztem, hogy teljesen mas, mint a vilag tobbi reszen. :D Koszi a fejtagitast!
Akkor fej-fej mellett haladunk UK tapasztalatban :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.22. 15:25:37

@cristallo:
Örkatona.
Aki a toronyban kuksol és felszólítja sündisznót hogy állj vagy lövök.
:)))))))))))))))

2013.10.22. 15:26:28

@Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine]: ' Tényleg nem vagyunk egyformák, én pl. mindenhol otthon érzem magam.'

Nagyon szerencses vagy, es ezt most komolyan mondom. En szeretnek ilyen lenni, de sajnos nem igy vagyok osszerakva. Ha ideiglenesen Anglian kivul elunk (mint pl. most par hete), nekem mindig nagyon eros honvagyam van es nagyon hianyzik Anglia, a barataim, stb. Nekem egy orszagvaltas boven eleg volt egy eletre, bar ebbe az is belejatszhat hogy elsore szerencses voltam, Londonban rogton otthon ereztem magam. Mashol ezt nem erzem, pedig sokkal konnyebb lenne az elet ha nem lenne erzelmileg helyhez kotve az ember.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.22. 15:28:19

@Mirjam2:

Minden viszonylagos.

Meséltem múltkor az EU-felmérést az állampolgárok elégedettségéről a hivatali ügyintézéssel kapcsolatban,

A hollandok nagyon elégedetlenek voltak, mert "15 pecet kellett várni az ügyintézésre", a magyarok meg kiugróan elégedettek volna, mert "alig 1 óra alatt sikerült elintézni" - ugyanazt.

Mo-ra ment bolgároktól hallottam sokszor:
- Milyen udvariasak ezek a magyar autósok: amikor az ember lelép a zebrára, megállnak, s megvárják, míg az ember átmegy!

rezsoatya (törölt) 2013.10.22. 15:29:02

@diggerdriver: és az őrtotonyból "bundzsi dzsumpingoltál"?

Muscari 2013.10.22. 15:40:22

@tucano: latom nem nagyon erkezett reakcio a belinkelt cikkhez, de en azert hozzatennem a magam tapasztalatat. Merthogy en is ebben a cipoben jarok.

A mi kavezonkban tizen dolgozunk, ebbol 7-unknek van diplomaja. Egy raadasul itt szerezte a UK-ben, megis itt ragadt. Egy pedig meg tanul levelezon.
De lattam mar behozni valakit olyan oneletrajzot, ahol az illetonek bizony ott volt a ket betu a neve elott, ahogy a cikk is irja.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.22. 15:45:13

@Muscari: En olvastattam a cikket par kollegaval is es megbeszeltuk, hogy magyarok-spanyolok-angolok (plusz nyilvan mas is) jarnak ebben a cipoben es milyen szerencsesek vagyunk. Azert van egy-ket eleg suttyo hozzaszolas a cikk alatt.

Masreszt rajottem miert rovid a cikk. a facsen kuldte az iro, ott meg nem szokas oldalakat telegepelni a pici ablakban. na jo, ez csak egy elmelet! Mekkora az idoelolodas Nemetben? Mar igazan johetne a poszttolo. Munka utan nem tudok kerdezni, mert nem vagyok sokszor neten. :(

Muscari 2013.10.22. 15:46:27

@diggerdriver: mi egy laktanya mellett laktunk kozvetlenul gyerekkoromban. Pont ott volt az ortorony a kertunk vegeben. Volt egy nagy cseresznyefank, annak az agai kozul en sok eskutetelt vegigneztem, mert be lehetett szepen latni. Meg hallani is lehetett mindent, neha meg ma is eszembe jut a "Vakpali vakpali mindent lat" Gondolom, te is meneteltel ra parszor :-)

macamuca [IHUN] 2013.10.22. 15:47:04

@Cascabel:
" Inkabb akarok latni useless, siros, puhany, de szabadakaratu embereket, mint megtort, rendszereto birka katonaviselteket!!!"

A sírós, puhány emberek tényleg hiábavalóak, semmire sem jók, akaratuk meg zéró... Az egoizmus messze nem azonos az akarattal, akaraterővel...

Családom és ismeretségi köröm katonaviselt "példányait" elnézve (ki 1, ki 1,5, ki pedig 2 évet húzott le, egységesen lakóhelytől távol, igen változatos "beosztásokban", nagyon eltérő személyiségekkel, intelligenciával, képességekkel és iskolázottsággal) egyet sem látok, akit megtört volna a katonaság, volt, aki eleve rendszerető volt, és volt, akit ott tanítottak rendre (akár apróságok szintjén is, pld saját ruházat rendbentartása, és hasonlók).
Miért baj, ha valaki rendszerető (olymindegy, ki és hol szoktatja rá)?? Ezt komolyan nem értem...
Ahogyan azt sem, hogy miért lesz birka (bocs, max) valaki attól, hogy eltöltött x időt sorkatonanként, és ettől valamelyest rendszerető (vagy legalábbis rendet tartó... a kettő nem ugyanaz) lesz??
Sorkatona ugyan nem voltam, de szeretek rendet tartani magam körül (még ha nem is molyolok minden apróságon). Akkor most én is birka, birka-mentalitású vagyok/lettem?

Herr Géza 2013.10.22. 15:50:43

@Mirjam2: Naná, a hangsúly nálam sem azon volt, hogy "német" cég, inkább úgy értendö "nem magyar". :DD

cristallo 2013.10.22. 15:53:20

@diggerdriver: igen, ilyen bundzsi haverom nekem is volt:))) gyakran lövöldözött lelekben sündisznora:)))

Muscari 2013.10.22. 15:54:20

@Mr. Long [wannabe Briton]: igen, szerencses vagy :-)
Ismerek par angolt is a cegnel, bar nem tul sokat. Tipikus eset, hogy egyetem mellett dolgoznak reszmunkaidoben, aztan mikor lediplomaznak, nem talalnak a vegzettseguknek megfelelo allast es ott ragadnak.
A masik erdekes dolog az atlageletkor. Meg regebben csupa nagyon fiatal dolgozott ilyen kavezokban, nalunk a tarsag tobb, mint fele harminc feletti, sot ketten mar a negyvenet is betoltottuk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.22. 15:57:52

@rezsoatya: Azt nem de mi pontosan tudtuk ki mit mennyit lop a laktanyában.

cristallo 2013.10.22. 16:01:25

@Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine]: en is szivesen elnek tobb helyen, de ez egyenlore nem jatszik, mert a lanyom meg tul kicsi, nem tehetem ki allando koltozesnek. De nehany ev es eleg idos lesz ahhoz, hogy tovabballjunk. Mondjuk akkor meg mar lehet, hogy en leszek tul oreg a koltozeshez.:)) Mindenesetre tervben van a dolog. 40 evig kuksoltam egy orszagban, most ugy erzem magam, mint egy gyerek a jatekboltban, mindent szeretnek kiprobalni..:)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.22. 16:01:57

@Muscari: Itt mondta egy srac multkor, hogy ket eve o volt az elso, akit felvettek ebbe az irodankba. Elotte evekig nem volt friss graduate engineer. (Kicsit eros volt a valsag, pedig sok labon all az iroda.) Es neki is az volt a szerencseje, hogy frissen vegzett, mivel a cegek amikor elkezdtek felvenni friss diplomasokat azokat kerestek akik akkor jottek ki az ajton, nem akik 1-3 eve.

cristallo 2013.10.22. 16:02:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: miert, Bulgariaban elutik a gyalogost a zebran??

rezsoatya (törölt) 2013.10.22. 16:05:04

@diggerdriver: látod, az idő szépít... nekem is vannak katona történeteim (mindenkinek, aki volt!) Majd egy idő múlva lehet, hogy Mo-ról is csak a szépre emlékezünk... mondjuk van időnk... én 36 éve voltam katona és csak néhány éve vagyok határátkelő...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.22. 16:05:27

@cristallo:

Nem, de nem állnak meg úgy, ahogy Mo-n.

Már írtam erről. Régebben hallottam egy német ismerőstől, hogy a közlekedési szokásokban egy vonalat lehet húzni, a vonal Skandináviában indul és Indiában ér véget. Minél közelebb vagyunk Indiához a vonal mentén, annál “szabadabb” vagy másként fogalmazva felelőtlenebb a közlekedési stílus. Skandináviában a sofőr inkább áll két órán keresztül a hibásan állandóan pirost jelző lámpánál, de akkor se megy át a piroson, ha az élete ettől függ. Németországban ez esetben átmennek a pirosan, de amint gyalogost látnak a zebránál, illemtudóan megállnak, várva a gyalogos áthaladását. Magyarországon a zebránál várakozó gyalogos nem fejt ki hatást a sofőrökre, de ha a gyalogos már lelépett a zebrára, akkor megállnak. A Balkánon a zebrára lelépett gyalogos érdektelen tényező a sofőrök szempontjából – lehet, hogy csak nézelődik az a gyalogos, nincs miért megállni tehát -, csak a határozottan a zebrán haladó gyalogos készteti az autóst megállásra. Az érdekesség kedvéért végigmondom. Törökországban már a zebrán haladó gyalogos is kevés, ha nem halad eléggé gyorsan. Irakban és Iránban a gyalogosnak nincs elsőbbsége (a szabályok szerint persze van, de a gyakorlatban nincs), így a gyalogos kézzel jelez az autósoknak, hogy átmehessen a zebrán. A “legszabadabb” India, ahol a kocsik semmi szín alatt nem állnak meg a zebránál, csak lassítanak és lassítva szlalomoznak az átkelő gyalogosok között. Bulgária valahol a Balkán és Törökország között van a fenti skálán. A határozatlanul zebrán lépegető gyalogosra a közeledő autók rádudálnak és rávillantanak, sőt a kicsit agresszívebb sofőrök még ki is kiabálnak, hogy pl. “gyorsabban, nem kecskét legeltetsz otthon a tanyán!”.

Muscari 2013.10.22. 16:07:39

@macamuca: nem tudom, en valahogy nem banom, hogy a fiamnak mar nem kell bevonulni. Volt neki sok iskolai problemaja, diszlexias es hiperaktiv- mondhatnam hogy volt, de ez nem mulik el. Szerintem o pl. rosszul viselte volna, igy is volt resze sok megalaztatasban.

Ferjem viszont tiszt volt, o azt mondja, a mai napig erzi a pozitiv hatasait es profital belole: ahogy te is irtad rendszeretet, fegyelem, de o ki szokta emelni a strategiai gondolkodasra valo kepesseget is. Valamint nem kerdojelezi meg az utasitasokat es akkor is vegrehajtja oket, ha nem ert veluk egyet.

cristallo 2013.10.22. 16:07:47

@Mirjam2: de, amennyire en emlekszem, ez mar nagyon regota igy van Mo-on, szinte mar hagyomanya van. Es ez az epitoiparban fokozottan igaz, a legnagyobb csoda, ha a fovallalkozo az alvallalkozot nem huzza le, vagy idoben kifizeti a penzt neki.

rezsoatya (törölt) 2013.10.22. 16:08:22

@cristallo: minél Keletebbre mégy annál inkább! :-)

itt csak közelítek a gyalogátkelőhelyhez, már megállnak... és én is ugyanezt teszem ( és nem fognak hátulról belém jönni, kikerülni, dudálni, ilyesmi! Mo-n mindhárom volt!)

Herr Géza 2013.10.22. 16:09:09

@Don Kartasch: Persze, van itt is mindenre példa. Az én munkaközi tapasztalatom alapján a német túlszabályozottság inkább az "urban legends" kategória. A Bosch-nál speciel dolgoztam én is, de M.o.-on, még a 90-es években (Budaörsi út, voltunk vagy cakk-pakk ötvenen), aztán, amikor beindult nagyon a business (költözés a Gyömröi útra, hirtelen többszáz ember, kártyaleolvasás a WC-re jutáshoz is, stb.), akkor hamar láttam, hogy az már nem az én világom. Léptem is. Itt egy multinál dolgoztam, az se jött be. Hiába, én már csak az átlátható léptékü cégeknél érzem jól magam. De munkám kapcsán van több-kevesebb rálátásom sok multira és nekem speciel az angol és ír megbízóim voltak a legkockafejübbek. A japánok meg az amerikaiak meg önmagukban is megérnek egy misét. Persze ez van, ide szocializálódtam, ha nem ez jönne be, valszeg én sem itt lennék.

cristallo 2013.10.22. 16:09:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: azert ez eleg felelmetes. De miert nem szamit a gyalogos? Ugyanolyan resztvevoje a kozlekedesnek, mint az autosok. Vagy az erosebb kutya elve ervenyesul?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.22. 16:10:57

@rezsoatya: feletek mennyi kijelolt gyalogatkelo van, nem lampas? mert itt alig akad olyan. A fekete-feher oszlop a tetejen sarga lampaval cimu dolognal siman van elsobbsegem, de abbol talan az egy kezemen megszamolom mennyi van a varosban. :)

Muscari 2013.10.22. 16:12:40

@Mr. Long [wannabe Briton]: Neha keresnek a cegek frissen vegzett jo koponyakat, akiket aztan majd ok kepeznek tovabb. Gyakoribb viszont az elvart nehany eves tapasztalat, ami egy ordogi kor, mert ha nem vesznek fel sehova frissen vegzettkent, hogyan legyen gyakorlatod?
Azt hiszem, ez egesz Europaban problema.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.22. 16:19:17

@cristallo:

A lassabban haladó alkalmazkodjon a gyorsabban haladóhoz - ez a alapelv.

Végülis ez az ősi elv: a gyalogos utat ad a szekérnek, a szekér meg a vágtató lovasnak.

cristallo 2013.10.22. 16:19:18

@rezsoatya: sajnos en is eszreveszem magamon neha, hogy figyelmetlenebb vagyok, ilyenkor korrigalok. De azert nem egyszeru ezt a nyugodt vezetesi stilust atvenni, idobe kerul. Sajna hozza vagyok szokva a magyar vezetesi moralhoz. De mar dolgozom az ugyon:))

Muscari 2013.10.22. 16:19:34

@rezsoatya: igen, de ez csak a "rendes" zebrara igaz. Ahol csak piros az aszfalt a gyalogatkelonel, ott nem allnak meg. Legalabbis en gyalogoskent ezt tapasztaltam. Sajnos nem vezettem meg itt es nem ismerem az angol kreszt sem.

A "kedvencem" az a keresztezodes, ahol az autoknak van lampa, de a gyalogosnak nincs. Itt mindig azt figyelem, mikor zold a keresztiranyu forgalomnak, hogy at lehessen menni biztonsagban. Nekem ez nagyon szokatlan volt.

TilosazA (UK) 2013.10.22. 16:19:53

Mikor februárban Pesten tanultam vezetni, csomószor volt, hogy megálltam a zebránál, és az oktató félig megőszült, és nyomta a dudát...na nem a gyalogosnak, hanem annak az autóvezetőnek aki minket készült kikerülni, és ütötte volna el az általam átengedett gyalogost. Ennyire nem érdekli az embereket a gyalogos, általában nem is lassítanak.
Még az a vicces, mikor te átengedsz valakit, és a mögötted jövő ledudál. Mégis mit képzelsz hogy szabályosan közlekedsz. Hallatlan.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.22. 16:20:28

@Muscari: Itt eleg sok a friss hus, bar ez lehet belso ceges strategia kovetkezmenye, nem tudom.

2013.10.22. 16:24:52

@Muscari:
" Valamint nem kerdojelezi meg az utasitasokat es akkor is vegrehajtja oket, ha nem ert veluk egyet. "
Ez az!!! Ezert rossz a katonasag, meg minden parancsuralmi dolog. Aki ezt megszokja, annak vege. Mint egyennek.

cristallo 2013.10.22. 16:25:50

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): en mar hallottam egy hatulrol utkozo autostól, hogy hat a hulye elottem nem megallt a piros lampanal??? :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.22. 16:26:39

@Mirjam2:

Minden így van. Ha az ember egy adott közeget szokott meg, az ottani dolgokat természetesnek tekinti, s rácsodálkozik minden másra. Az mindegy, hogy az a más rosszabb-e vagy jobb, akkor is csodálkozás van.

Sokszor láttam ilyet. Az okos ember egyszerűen tudomásul veszi, hogy "hát, másképp van, mint otthon", a butább meg felháborodik. Az utóbbi komikus helyzet szokott lenni jellemzően.

Herr Géza 2013.10.22. 16:29:26

@Muscari: Na bennem semmi pozitívum nem ragadt meg. De piszokul megtanultunk lopni, csalni, hazudni, inni, kártyázni és csupa ilyen hasznos dolgot. Rosszkor voltam rossz helyen ? Lehet. (Elöfelvételisként, 1980-81, Szeged). Ja, és a tisztek voltak a "példaképeink". És én még a konkrét idöre és helyszínre azt sem mondhatom, hogy tisztelet a kivételnek. Kvázi börtönként éltem meg, az alapszabit egyben kiadták, mert muszáj volt, a kimenö, eltáv ismeretlen szavak voltak. Persze ha ma találkozunk az ottani haverokkal, van nagy röhögés, anekdota, meg minden (tárgyát ld. fentebb), de a rendszerre még mindig haragszom azért az elb...tt idöért. És föleg azért, hogy meg is akarták magyarázni, hogy mi milyen hasznosak vagyunk - ld. jönnek a gaz "impralista" amerikaiak és le akarnak igázni. De ha beveszünk egy jódtablettát az atomvillanás elött (!), akkor semmi gond, simán túléljük.Jaaajjjj...

2013.10.22. 16:34:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Indiaban nincsenek zebrak, ismeretlen fogalom. Kiveve nehany nagyvaros belvarosi reszen, de a gyakorlatban ott sem jelent semmit. Mindenki ott es akkor halad at az uton, amikor tud (ha kozben elutnek, az pech). A legviccesebb elmenyem ezzel kapcsolatban ahhoz kotodik, amikor egy nagyvarosi gazdag indiai csaladnal vendegeskedtem. Kiderult, hogy a szolgak mindig lemennek veluk a haz ele hogy segitsenek nekik a hazzal szemben levo forgalmas uton atkelni. Ebben kb. az volt a logika hogy legrosszabb esetben az elol halado szolgat uti el az auto a 'gazdaja' helyett.

Barmennyire hihetetlen, de itt az araboknal ahol vagyunk, meg rosszabb a helyzet mint Indiaban, meg szerencse hogy ott mar valamennyire megedzodtem. Itt sincsenek zebrak, es ha meglatja egy autos hogy at akarsz kelni, neha elkezd direkt feled gyorsitani mert viccesnek talalja ahogy megprobalsz elfutni / elugrani az auto elol. Ezt meg Indiaban sem csinaljak (ott csak siman tovabbhajtanak az eredeti sebesseggel).

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.22. 16:36:44

@cristallo:

A jogszabály nem tud érdemben változtatni a szokásokon. Ha ugyanis egy közösség tömegesen nem tart be egy jogszabályt, akkor alkalmazkodni kell a közösséghez, s nem erőltetni, hogy "de miért nem tartják be a rohadékok?", mert ezzel rosszul jársz.

Mondjuk nekem könnyű, mert eleve gyerekként úgy szocializálódtam, hogy átéltem, hogy sokféle szokás van, így sosem volt nehéz megérteni ezt. De el tudom képzelni, hogy egy egyféle közegben felnőtt embernek valóban sokkoló lehet, hogy máshol nem úgy van, ahogy ő megszokta, s ezt kezdetben képtelen megérteni, mert a megszokottat alapból jónak gondolja a legtöbb esetben.

Egy példa: Európában valószínűleg Mo. a borravaló állama, se nyugatabbra, se keletebbre nincs európai ország, ahol ennyire széleskörű a borravaló-adás szokása. (Ez furcsa, mert ez eredetileg keleti szokás, mégis pl. a Balkánon kevésbé van elterjedve, mint Mo-n!) Így többször láttam magyarokat külföldön, akik feszengtek, mert nem adtak borravalót (valaki mondta nekik, hogy nem kell), s közben úgy érezték, hogy valamiféle szabályt sértenek, hiszen azt kellene adni a "józan ész" szerint.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.22. 16:40:51

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf):

Moszkvában a keresztődésnél amikor a lámpa zöldre vált, senki sem indul el, hanem vár 4-5 mp-et még. Miért? Mert tudja, hogy a keresztforgalom még áthalad, amikor nekik már piros lett, így ha rögtön zöldnél átmész, csúnya baleset lehet belőle.

Más dolog, szintén moszkvai: nem szokás elsőbbséget adni a rendőrnek és a mentőnek. Ugyanis olyan sok embernek van szirénája, más megkülönböztető jelzése, hogy az emberek megszokták, így alapból nem adnak elsőbbséget megkülönböztető jelzést használónak.

Muscari 2013.10.22. 16:44:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: azert a mozgolepcso se semmi Moszkvaban. Ott is szepen jobbra kell allni, mint itt Londonban, csak az a kulonbseg, hogy ha ott errol elfeledkezel, siman felloknek. Itt azert egy "excuse me"-vel beerik.

BTW, te voltal katona? Van valami ezzel kapcsolatos meselnivalod esetleg?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.22. 16:47:06

Magyarországon nem lehet jól keresni: -3000 pont
Magyarországon heti 500 óra a munkaidő és nem fizetnek a túlóráért: -2000 pont
A "másabb" szó használata: -5000 pont
Meghatározatlan bevásárlókosár, mindegy, csak itthon legyen a legszarabb: -3000 pont

De egyébként nem rossz ez annyira, gratulálok, hogy sikerült új életet kezdeni 3x is :)

TilosazA (UK) 2013.10.22. 16:51:49

@Zka: Köszi hogy megírtad a "másabb" -at, nekem is leakadt a gépszíj,de gondoltam nem írom meg,mert le leszek nyelvtannácizva. :)
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Hehe,ha itt angliában várnék 4-5 mp-et a zöldnél, akkor várhatnám a következő zöldet, mert addigra már piros lenne.

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.10.22. 16:55:38

@cristallo: én fordítva csinálom, először kipróbálok mindent, hogy ha már jön a gyerek, szívesen letelepedjek egy helyen huzamosabb időre... :)

Vagy a gyerek is megszokja majd a költözést, meglátjuk...

TilosazA (UK) 2013.10.22. 16:55:47

Egyébként, az én magyarországi korábbi munkahelyemen évekig fizették a túlórát. Kellett is, mert hetente kb 8-10 óra túlóra simán összejött, annyival több munkánk volt.Aztán pár éve ezt eltörölték, fel is voltunk háborodva rajta. Aztán akinek elmondtam, az kioktatott, hogy "de hát sehol sem fizetnek túlórát szinte, ez normális". Nem, nem normális... Senki sem dolgozik ingyen, ha majd én is ingyen kapok a boltban bónuszban dolgokat, meg a szolgáltatók bejelentik, hogy egy-egy számlát nem kell befizetni, akkor majd elfogadom, hogy normális lehet. Addig nem.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.22. 16:56:34

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf):

Személyesen láttam a következő jelenetet. Itt, 2 éve.

Háromsávos út, zebra. Gyalogos megy át. Belső sávban a kocsi megállt. Középsőben jön két autó. Az első lassít, meg akar állni. A mögötte lévő erre mérges lesz, s átvág a külső sávba, hogy még a gyalogos előtt átmehessen a zebrán. Azonban nem veszi észre, hogy a külső sávban érkezik már egy kocsi. így amikor a átvág a külső sávba, meglöki őt az ott haladó autó és így a lámpának csapódik. Ez után kiugrik a kocsiból más ordítani kezd a gyalogossal meg a megállt autóval a középső sávban, hogy miattuk összetört a kocsija.

Mondjuk a konkrét esetben végül pórul járt az illető. Balszerencséjére a külső sávban egy luxusdzsip lökte meg őt, benne 2 testőr kinézetű maffiózó alakkal, akik szintén megálltak, majd miután észlelték, hogy apró karcolás történt a kocsijuk elején (a másik kocsi persze sokkal rosszabb állapotba került), odamentek a másik kocsi sofőrjéhez és adtak neki pár pofont különböző káromkodások és vicces megjegyzések kíséretében (pl. "a te egész szaros életed kevesebbet ér, mint a dzsip egyik lámpája, te paraszt").

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.22. 16:57:51

@Muscari:

Hamis papírokkal mentesítettem magamat a katonaság alól.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.22. 16:58:12

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): A masabb ember az mit jelent? Mert itt csak masok az emberek vagysii nem, mert ket labuk es ket kezuk van az egy fejuk mellett (altalaban).

cristallo 2013.10.22. 16:59:12

@Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine]: neked van igazad, de en mar a lanyomat nem tudom visszatuszkolni:)) igy marad a varakozas.

2013.10.22. 17:00:54

Tul korai meg offolni ( szep hunglish szo ), hiszen csak ugy porognek a hozzaszolasok, de ma olvastam az alabbiakat:
www.origo.hu/nagyvilag/20131022-eltuntek-zurichbol-a-magyar-szexmunkasok.html
mno.hu/magyar_nemzet_k_ulf/eltuntek-zurichbol-a-magyar-prostitualtak-1191368
( a kozelmultban jelent meg egy sok vihart kavart poszt ebben a temaban )
Mas: tegnap " kalandozva " a neten egy regi, de erdekes riportba botlottam amit szeretnek megosztani a Nagyerdemuvel:)
www.es.hu/hammer_ferenc;8222;a_pszichoanalizis_mindig_is_ateisztikus_zsido_lazadas_volt8221;;2012-11-27.html
Egy regi HA tapasztalatai, eszrevetelei oktatasrol, amerikarol, angolszaszokrol, stb. Tobbek kozott az alabbi mondata fogott meg, gondolkoztatott el:
" Sokszor jár az eszemben, mi lett volna belőlem, ha itt maradok Magyarországon. Van valami nagyon vonzó Magyarországban. Állandóan érzem, de nem tudom mi az. "

TilosazA (UK) 2013.10.22. 17:01:33

@Mr. Long [wannabe Briton]: Pontosan. Kb. annyi értelme van, hogy valaki terhes, valaki terhesebb, vagy valaki halott, valaki meg halottabb.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.22. 17:02:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: De igen! (Muszaj PC-nek lennem egy nem csak sportolaskor cicanadragos "ferfival")

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.22. 17:04:25

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): NANA! Hallottam mar terhes noket majdnem oszeverekedni, hogy ki a terhesebb! Csak a babak miatt nem estek egymasnak...

TilosazA (UK) 2013.10.22. 17:05:32

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Örülök, hogy nem ott élek. Nekem már Magyarország is sok volt, állandóan el akartak ütni a kanyarodó autók a zebrán. (lámpás kereszteződésben) Nem sikerült nekik, de csak azért, mert mindig körülnézek mielőtt lelépnék, illetve néha sikerül elugranom...
Ezt már írtam korábban, de egy éve, mióta itt vagyunk, egyszer történt velem hasonló, egy szabálytalankodó autó miatt, aki átment a piroson, itt ugyanis nem engedik semelyik irányból sem rá az autókat a gyalogosok zöldjére.
Az is igaz, hogy sokkal kevesebb elsőbbsége van a gyalogosnak, lámpa és zebra nélküli kereszteződésben pl. a kanyarodó autóval szemben sincs elsőbbsége.

TilosazA (UK) 2013.10.22. 17:08:31

@Mr. Long [wannabe Briton]: Hajh azok a terhességi hormonok. Durva a természet. Lehet hogy amiatt alakult ki, hogy az őskorban a terhes nő meg tudja védeni magát. Talán még egy mamuttal is le tudna számolni egymagában. Persze csak ha kap elég lekváros kovászos uborkát.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.22. 17:12:10

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): Azota kozul nezek az egyiranyu utcakban is miota tanultam vezetni es egy koma szembejott velem... Persze az en anyukam volt vaj mi beosztotjakent nevezve, mert miutan 10 mp-ig neztunk szemet es nem akart visszatolatni leallitottam a motort es vartam. Egy perc mulva visszatolatott, persze ugy allt fere (elsore), hogy alig ferjek el mellette. Akkor megint megallitottam a kocsit felhangositottam a zenet, hogy ne halljam a kiabalasat es az anyam ismetelt szidasat. Igy megiscsak arrebb birt allni meg annyival, hogy kenyelmesen elferjek. De azota tudom, hogy az egyiranyu utca csak annyit jelent, hogy a fo iranybol nagyobb esellyel jon auto.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.22. 17:14:03

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf):

Mindent meg lehet szokni, ez az igazság.

BG-ban a legtöbb villamosmegálló is úgy van, hogy nincs megállósziget, az utasok odamennek az érkező villamoshoz az úttest közepére. Ha túl korán csinálják, az autók dudálnak. Mo-n az ilyen villamosmegálló nagyon ritka.

TilosazA (UK) 2013.10.22. 17:14:27

@Mr. Long [wannabe Briton]: :)) Amíg vannak olyanok akik szerint a KRESZ nem szabály hanem ajánlás addig ez így lesz sajna.

2013.10.22. 17:14:32

@tucano:
" Londoni mosogatókról három diplomával, legkeményebb kommentek: "
Erdekes link, kulonosen a kommentek. Egy onallo posztot is megerdemelne szerintem.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.22. 17:14:56

@Cascabel: "Van valami nagyon vonzó Magyarországban. Állandóan érzem, de nem tudom mi az."

Aki szereti a lityilötyi életmódot, szar melót csinálni szar pénzért, nulla verseny közepette, annak ideális. Sokan szeretik, még ha sírnak is a pénz miatt.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.22. 17:16:10

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): Engem nem igazan zavar a taplalkozasa, csak a legtobbol arad az arogancia. Az ok, mert terhes.
Annak idejen kosarazas kozben kibicsaklott a bokam. 3 hetig bokamerevitovel birtam csak jarni. Buszozni keptelen voltam allva, igy mindig leultem. Egyszer egy oregebb no (persze teljes harci festesben, mert az kell) szovatette nekem, hogy miert nem engedem at a helyem. Erre csak annyit mondtam, hogy egy labam van es nehet allni a muanyagon. Plusz a farmerom szarat kicsit felhuztam es csak a muanyag merevito latszodott. Annyi suru bocsanatkerest meg nem kaptam.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.22. 17:18:43

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Én Kubában tanultam autót vezetni. Aztán Európában nagyon nehéz volt vezetni, mert Kubában képtelenség megtanulni jól a túl kicsi forgalom miatt, ráadásul a belvárosban az utcák többsége egyirányú, viszont minden sarkon szabályos bármilyen irányba befordulni. Aztán még a lámpák sem ugyanazok teljesen: pl. van villogó piros is, nem csak villogó sárga.

Szóval amikor lett az első kocsim, egy ismerősöm megtanított újra vezetni, 5 napig mentünk együtt és megmutatott mindent.

TilosazA (UK) 2013.10.22. 17:19:40

@Mr. Long [wannabe Briton]: Igazából amíg nem vagy terhes, nem tudod milyen. :) De erre szerintem nem is érdemes több szót vesztegetni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.22. 17:23:15

@Cascabel:

Pár éve volt ilyen karikatúra a Népszabadságban.

Ül 2 házaspár a luxusvilla erkélyén és beszélgetnek. Az egyik férfi megszólal:
- Azt hiszem ehhez a kérdéshez érdemes lenni egy szociológus doktor vélelményét is meghallgatni.
Majd leszól a kerti medence mellett füvet nyíró munkaruhás emberhez:
- Sándor, legyen szíves abbahagyni a munkát pár percre és feljönni hozzánk, szeretnénk a véleményét kikérni.

2013.10.22. 17:25:25

Indiai forgalom: www.youtube.com/watch?v=pLUm3Q-7iZA (nem ez nem kivetel, hanem egy atlagos varosi ut).

2013.10.22. 17:28:09

@Zka:
Szerintem nem ilyen piti, negativ dolgokra gondolt az idezett szemely, az az Szasz Thomas. Van Magyarorszagban vmi, az anyanyelven, gyerekkoron, kulturan, baratokon kivul, ami vonzo, de megmagyarazhatatlan. Talan az " auraja " ? :))))) Ujabban vmi szivcsakranak vagy minek hivjak turulek. Hungaricum:)

2013.10.22. 17:38:26

@Zka:
" Aki szereti a lityilötyi életmódot, szar melót csinálni szar pénzért, nulla verseny közepette, annak ideális. "
Ilyen szempontbol Kanada is idealis:) Itt is ez van most, kulonosen az epitoiparban. Meg ugy is, hogy 25 $ - os oraberre azt mondom, hogy szar:( Mert az.

DieNanny CH 2013.10.22. 17:43:39

OFF

Nincs valaki Brüsszelből? Most van ott valami afgán menekült-lázadás, vagy mi...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.22. 17:55:28

@Cascabel:
Ezzel én is így vagyok, bármilyen hihetetlen is. Van Magyarországban valami hatalmas és megfoghatatlan dolog...
... az Alföld.

;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.22. 17:57:08

@Zka:
Az miért nulla verseny, hogy van a munkámra másik 2000, aki hajlandó megcsinálni olcsóbban is?

Nemcsak informatikusok léteznek :)

2013.10.22. 18:02:54

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Az Alfolddel kapcsolatban igazad van:) Neked elnezem, ismerem a Magyarorszaggal kapcsolatos velemenyedet. Peace:)

2013.10.22. 18:06:11

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Versenyezzen az, aki szeret versenyezni. Van, aki nezni szereti a versenyt, van aki csak egyszeruen elni akar, verseny nelkul:)

Latcho Rom 2013.10.22. 18:19:22

@diggerdriver: csak ezt a siros, jol bejaratott spinet cserelned mar le :-))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.22. 18:24:27

@Cascabel:
Latod, ezt en is pont igy gondolom. Nem szeretem a versenyt, mert csak a masik eltapisasat segiti elo.
A bekes (es kenyelmes) munkahely hive vagyok :) Biztos ezert nem viszem semmire ;)

Mondj nekem legyszives nehany kanadai, nemzeti etelt (lehetoleg halmenteset :) ).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.22. 18:30:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
A skandinav "szint" ugyan hasonlo, de azert ennyire nem komoly. :) Az mindenesetre igaz, hogy sokaig tudnak raerosek lenni.

tucano 2013.10.22. 18:32:56

@Muscari: Jesszusom!!!! Legalább van miről beszélgetni a kollégákkal. Csináltam már mindent én is, de valahogy ki kell törni. Mondjuk pont 3 éve beugrottam én is hasonló munkakörbe pár hónapra :)

@Cascabel: hát, akkor Határátkelő jön, vagy valaki, aki közelről látja a dolgot. Itt mondjuk több ezer magyar jár hasonló cipőben, pedig annyi rendes munka van, mint a szemét.

Latcho Rom 2013.10.22. 18:35:48

A posztrol: Majd irj tobbet a munkadrol, Berlinrol, sok sikert tovabbra is.

Nemetorszagban elo barataim mind azt mondjak amit te - szeretnek bennunket a nemetek. Hogy ez a ket kozosen elvesztett haboru..vagy Horn elvtars miatt van igy, nem tudom biztosan. De az utobbira tippelek.

BTBTBT 2013.10.22. 18:42:09

@tucano:
Te mivel is foglalkozol?
Mintha újságírást említettél volna a minap.

@Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine]:
"Miért kellene egy hely mellett dönteni és jól ott ragadni??"
Ki mondta, hogy KELL? És miért vetted magadra?
Életkortól és foglalkozástól is függ, de sok ember már sokszor a külföldre költözés előtt eldönti, hogy hosszútávra tervez-e.
Nyilván nem mosogatással kezdted újra 4 országban, ugye? :)

@Mirjam2:
"Ez az. Vannak olyan munkak ahol nem hatrany, sot kovetelmeny, hogy az illeto gyakran valtson orszagot. De a munkak tobbsege nem ilyen,"
Őőőő... akkor most egyetértünk?
Csak mert szerintem te is ugyanazt mondod, mint én korábban.

Shanarey 2013.10.22. 18:42:59

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Nos itt Elginben egy egy db valódi gyalogátkelőhelyet, alias zebrát láttam, azt is az ASDA parkolóban. A többi efféle az arról ismerszik meg hogy a járdaszegély le van lapítva hogy a mozgássérültek is nekilódulhassanak. Ennek örömére a helyi driverek ezt, nagy ívben le is sz*rják. Emiatt aztán nagyon otthon érzem magam :-)

rezsoatya (törölt) 2013.10.22. 18:49:35

@Mr. Long [wannabe Briton]: bocs, csak most válaszolok, néha dolgoznom is kell... :DDD

Szóval itt minden van. Értve ezalatt a gyalogátkelőhelyeket, zebra, pelican, toucan, puffin és pegasus (igen, ez az ötféle van Angliában!,s mivel bringázom is és nem mindegyiken lehet bringával is átmenni). Ha autóval vagyok, akkor a sima járdaszigetnél is megállok, ha gyalogos van és meg is köszönik. Nekem az égvilágon semmi bajom nem volt itt eddig a közlekedéssel, irtóra élvezem. Szeptemberben kocsival mentem haza, Hegyeshalomtól elő kellett szednem a "régi". magyar reflexeimet, hogy életben maradjak.

BTBTBT 2013.10.22. 18:56:59

@cristallo:
"szerintem is hiba volt, ...Mindenesetre sokat tanultak ott a fiuk "
Egyetértek. Hiba volt eltörölni. Bár katona én sem voltam, viszont az önállóság már kisgyerekkorban megvolt. Alapjáraton sincs gondom vele meg rá is kényszeredtem.

@DieNanny:
"nekem 9 A4-es oldalon van leírva egy általános gyerekcsősz-szülők munkakör."
Az nem semmi. Errefelé átlagban 2-6 oldalas munkaköri leírásokkal szoktam összefutni. A legdurvább egy menedzseri állásra 9 oldalas volt. Kész vicc!

@Cascabel:
"Inkabb akarok latni useless, siros, puhany, de szabadakaratu embereket, mint megtort, rendszereto birka katonaviselteket!!!"
Tegnap nem az volt a bajod, hogy nyafognak meg puhányok? Ma meg inkább az? Nem értelek...

@Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine]:
"Azzal mondjuk nem értek egyet, hogy ez a legtöbb karrierrel összeegyeztethetetlen,"
Nem muszáj egyetértened, de a legtöbbel összegyeztethetetlen.
Elmondod, hogy mit dolgozol/dolgoztál 4 országban?

2013.10.22. 19:01:43

@Barátusz: Hogy Diggert idezzem, lazujja' ma'! :) A kommentemnek az a lenyege hogy teljesen egyetertek veled, helyeseltem, erted? :)))

BTBTBT 2013.10.22. 19:13:34

@tucano:
Ebből a cikkból egyébként az jön le, hogy diplomásokkal vannak tele a londoni kávézók. Illetve hogy a görögökre meg a spanyolokra van kihegyezve az egész.
Illetve, hogy "miért kell szar munkát elvállalnia egy diplomásnak?" Merthogy a felhozott példák némelyikében mindennel rendelkezik a fiatal, csak éppen versenyképes diplomával nem.
Lehet, hogy csak én járok rossz helyen, vagy nemem vannak "rossz" ismerőseim, de például rengeteg Costá-ban, Starbucks-ban meg Pret-A-Manger-ben nagyrészt diploma nélküliek dolgoznak, akiknek ez az első állomás, hogy valahogy megkapaszkodjanak, szar műszakokkal és minimálbérrel.

@Muscari:
"Gyakoribb viszont az elvart nehany eves tapasztalat, ami egy ordogi kor, mert ha nem vesznek fel sehova frissen vegzettkent, hogyan legyen gyakorlatod?"
"Work experience placement" segítségével.

@Mirjam2:
De hát laza vagyok, mint a Riga-lánc. :)))
Meg akkor jól értettem, hogy egyetértünk.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.22. 19:36:07

@shakti_rom:
Megneztem mi ez... EZ A TOKELETES ETEL! Krumpli, sajt, valami szosz...

A kerdes mar csak az, hogy mikor csinalom meg ;)

A gravyvel viszont bajban vagyok. Hogy kell megcsinalni?

2013.10.22. 19:47:21

@Barátusz: Igen. En sem ertem hogyan egyeztetheto ossze a gyakori koltozes a karrierrel. Persze vannak nyilvanvalo kivetelek, pl. diplomata, nemzetkozi cegnel dolgozo felsovezeto akit idonkent athelyeznek, kulfoldiekre specializalodo angoltanar stb.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.22. 19:54:30

@rezsoatya:
Két szó, lassan írom: hü lye... ;)

Ilyesmi egyébként itt is van. 2 éve a céges karácsonyi mulatságon voltak olyan dolgok, hogy hód, medve, mindenféle szarvas... csak lestünk (magyarok) :)

Latcho Rom 2013.10.22. 19:57:17

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Megveszed keszen a grévit:-)

Sajt fontos, ha van arrafele curd sajtot vegyel vagy hasonlot :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.22. 19:58:48

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: kuldjunk por gravy-t? itt mindenfele kiszerelesben van. talan a port legjobb postazni.

@Barátusz: (nem tudok atmenni Kristina valaszara a telefonomom, azert ide valaszolok) a legtobbel osszeegyeztethetetlen. amikor egy project 2-3 evig tart nem nezik jo szemmel az "evenkenti" ugralast. max ha specialista vagy es csak resz feladatod van. plusz az elso projecten megtanulod, a masodikon mar alkalmazod a tudast. es sok szakma orszagonkent erosen eltero lehet (pl enyem), bar nyilvan gyorsabban megtanulod az uj rendszert. de sokkal nehezebb elorejutni igy.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.22. 20:12:12

@shakti_rom: @Mr. Long [wannabe Briton]:
Ez a sajt miféle? Megnéztem a neten, de sokat nem mond :(

A gravynek utána fogok nézni a boltban, mert bármi megeshet. A múltkor találtam mac&cheese-t is az egyik alsó polcon :) Imádnak mindent, ami amerikai, hátha ilyet is találok.

Ha nem találok, akkor igénybevenném a házhozszállítást ;)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.22. 20:19:16

@Mr. Long [wannabe Briton]: Ejj män! Miota is vagy itt? És még mindig nem jegyezted meg, hogy Madarsson a füvet szereti, és nem a port?! :-))))

Latcho Rom 2013.10.22. 20:19:24

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: jahogy kiwiland. Tuti van ott gravy konzervben vagy porban, ha van valasztek akkor marhabol keszultet vegyel, de a csibeszosz is jo

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.22. 20:23:18

Amugy meg...lehet, hogy a szerzö egy mäsik dimenziobol irt, mert abban a Berlinben amit én ismerek mär 20:23 van...:-( Vagy lehet, hogy tényleg mosogat, és akkor majd csak éjfél körül jön? Mindenesetre igy uncsi...
Akkor ma is digger naszoval-ja lesz a csucs?

Latcho Rom 2013.10.22. 20:31:34

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Nem moccan, megfagyott a dig valamelyik pornszájton :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.22. 20:32:03

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Igaza van Faternak, védd a fákat egyél hódot:))))))))))))))

BTBTBT 2013.10.22. 20:36:57

@Mirjam2:
IT-s munkák, projektek esetén, amelyek nagyrészt nem országspecifikusak (tehát a világon mindenütt ugyanazokat a rendszereket építik ki, csak kicsit másként), még értem is a dolgot, de például ha valaki ápolónő/tanár/villanyszerelő/miegymás, akkor heliy végzettségekkel kell rendelkeznie, szabványokkal tisztában lennie, ilyesmi.

Még az angoltanárban sem lennék annyira biztos, mert az egyik barátomnak is le kell tennie valamilyen vizsgát egy egyéves kurzus végén, hogy főállásban foglalkoztassák nyelviskolák, ne csak alkalmanként. Persze ezt Londonra értem. Máshol, más országban lehet, hogy ilyesmire nincs szükség egy angoltanárnak.

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Persze, hogy nem szeretik, ha össze-vissza ugrál a delikvens.
Mondjuk a legtöbb ember nem projekteken dolgozik, hanem 9-5-iges műszakban, irodában, üzletben, ésatöbbi.

BTBTBT 2013.10.22. 20:37:58

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Nem lehet, hogy te vagy egy másik dimenzióban? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.22. 20:38:18

@shakti_rom:
Nem Kiwiland, hanem Svédország ;) Pont a golyóbis másik csücske...

Barna szósz van, az nem tudom, hogy mennyire egyezik a gravyvel.

Mozzarella megoldható, az van mindenhol.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.22. 20:40:05

@Barátusz:
Az orvosnál a szabványt az anatómia jelenti? :)

Nem lehet könnyű egy kontinentális dokinak Angliában... a belső szervek is a másik oldalon vannak.

montroyal ( CAN qc) 2013.10.22. 20:41:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: jo ..
hasonlo;

a vizvezetekszerelo atadja a kliensnek a szamlat mire az felhaborodottan
- de Uram maga 300$ szamol orankent .. ennyit meg en se szamolok ugyved letemre!!
mire a valasz
- ja mig en is ugyved voltam en se szamoltam ennyit..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.22. 20:42:10

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131022/tumblr_melhfx0SN31rhuuuco1_500_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A mai az egy ritka semmitmondó poszt.
Némi nagyarc befigyel a többi por és hamu.
Nem derül ki hogy mit csinál az író. Az hogy hol mennyit keres a mosogató az még nem jelenti hogy mosogat.
Amit Magyarországról ír azt eddig is tudtuk, a három ország leírásától sem lettünk kandidátusok.
Ennyi.

BTBTBT 2013.10.22. 20:43:48

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Nem. Tudni kell a szerveket, gyógyszereket angolul. Illetve nagyon ajánlott valamiféle angliai végzettséggel is rendelkezni.
Illetve ha indiai dokiról van szó, azoknak már ugyis van vagy 6 rövidítés a nevük előtt. :)

Képzeld csak el: A vakbél itt balra van, nem jobbra. :)

eagles 2013.10.22. 20:45:16

@diggerdriver:

Akkor lehet, jobban jártam, hogy Joe Cocker-t hallgatok?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.22. 20:49:27

@montroyal:

Másik karikatúra a Népszabadságból a 90-es évkből:

Luxusvillában az anya beszélget a fiával:
- Először csak végezd el az egyetemet, fiam! Apád sem rögtön szippantóskocsis vállalkozóként kezdte!

Latcho Rom 2013.10.22. 20:50:11

@diggerdriver: feketebugyi a hepped az van :-)

nem tudom meloban megnezni, most szenvedek. Elvis a feher bugyikat dzsanázta.

TilosazA (UK) 2013.10.22. 20:50:37

Nekem volt egy barátnőm, aki Magyarországon mosogatott még kb 15 éve, a Vörösmarty téren. Dupla műszakban, szóval kétszer nyolc órában. Pont annyit keresett, hogy ne haljon éhen. De majdnem mindegy is volt, mert a fáradtságtól elfelejtett volna még éhen halni is, néha félre is beszélt már. Szóval otthon mosogatni nem igazán biznisz.

BTBTBT 2013.10.22. 20:51:19

@shakti_rom:
Nincs rajta bugyi. Az csak egy (feltehetően) fekete harisnyakötő. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.22. 20:53:06

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Ja ez sajt? :S En erre gondoltam: www.google.co.uk/search?q=gravy&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=HMhmUsyQCcH40gXC6ID4Cg&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=667

@Barátusz: En is 8-4 kozt irodaban dolgozom, de projecten. Amikor befejezzuk kezdodik egy uj (vagy osszeernek, ami nyilvan rossz nekunk). Rosszul fogalmaztam, nem projectre szerzodik le, hanem permanent allasra, de akkor is projecten dolgozik (en legalabb is). Mondjuk egy tervezesi munka siman eltart evekig, legalabbis a mi szakteruletunkon, foleg epitesi tamogatassal...

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): ;) pedig at kell alnia a porra, na jo esetleg tubusos, vagy konzerves, vagy uveges cuccra, ha egy gravy-rol beszelunk.

BTBTBT 2013.10.22. 20:59:23

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Értem, de te mérnök vagy, és projekteken dolgozol.
Egy csomó ember csak nem-produktív munkát végez egy irodában, vagy ilyesmi. Azok nem projektek, mert a jóembernek/jóasszonynak van egy munkaköri leírása, és minden nap/héten ugyanazt csinálja, amíg nem vált, vagy ki nem teszik.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.22. 21:02:15

@diggerdriver: Csalodtam benned! :-)
Mivan veled?! Alkotoi välsäg?

BTBTBT 2013.10.22. 21:04:06

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Nem vagyok kíváncsi más farkára. :)
Meg nem is értem, mi értelme áttetszó férfi alsónak. Ha már lekerül a nadrág, akkor tök mindegy, hogy átlátszik-e vagy sem az az alsó. A tartalmát nyilván kivarázsolják a csomagolásból. :)

A Digger avatarján lévő nőn nincsen bugyi.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.22. 21:10:27

Hm......Nekem az a bajom az ilyen és ehhez hasonló posztokkal, hogy "heprecsóré" módon össze vannak dobálva, olyan "írokmárénisvalamitmiveléniskülföldönélek" módra.
Elhadarta mi, hol, mennyibe kerül, hol miért rossz és jó lenni.....stb stb...darálva...olyan semmilyen stílusban..
Nem blamálni akarom, de szeretem ha történetbe van ágyazva egy leírás, az alanyról is meg szeretnék tudni dolgokat és arról is, hogy indult el, hogy került külföldre és mi a mostani helyzet vele.
Sajnálom, de én minden nap ilyesmire várok, de már látom, nem mostanában fogok sikítani az örömtől./Mármint napi poszt ügyileg!! / :-P
Szóval bocsi Karesz.....:-(

BTBTBT 2013.10.22. 21:12:57

@sodalisO:
"nem mostanában fogok sikítani az örömtől."
Na, mi az? Nálatok is tavasz van? :)))

Mi az a "heprecsóré"? Még sosem hallottam. Nem véletlenül a "hebrencs" szóval azonos jelentésű?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.22. 21:13:58

@Barátusz: Beirtam a google-ba, hogy ättetszö nöi fehérnemü, és az Amazon oldalän ezt is kidobta...bocsi, de nem tudtam ellenällni, hogy ne küldjem el. :-)))
De van valami rajta, mert nem börszinü. :-)
@diggerdriver: Digger! Megadom a lehetöséget a javitäsra! :-))) Van rajta bugyi, vagy nincs?
Apropo! Ez amugy is jo téma az OFF-oläsra. (Mär megint digger avatarja... :-) )

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.22. 21:15:28

@Barátusz: Nem mostanäban azt jelenti, hogy nem mostanäban...van tavasz... :-)

BTBTBT 2013.10.22. 21:18:08

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Miért baj, ha csak bőrszín van?

A tavaszosat elnéztem, na. :) Nyilván azért, mert ősz van.

Mentek mostanában moziba? Már nem koncertfilmre, hanem új bemutatóra?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.22. 21:18:54

@Barátusz:
Mondom én... :)
A tüdő meg alul van és a végbélnyíláson kell venni a levegőt. Vagy azok az ausztrálok?

@shakti_rom:
Ez örömhír! :) Akkor minden adott, már csak a sültkrumplit kell megcsinálni úgy, hogy jó legyen :D

@Mr. Long [wannabe Briton]:
A szósz, úgy látom akkor a gravy, azaz barnamártás. A sajt pedig curd néven fut, de jó mozzarella is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.22. 21:23:15

@shakti_rom:
Az ehető bugyi a heppem.
Pláne ha akkora hogy jól is lakok vele:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

rezsoatya (törölt) 2013.10.22. 21:24:30

@Barátusz: guggolj a barátod!

Heprecsóré = rántott tejbegríz
1 személynek 2 ev.kanál gríz (búzadara)2 deci tejben megfőzve egy kiskanál cukorral
Kemény legyen a massza.
Kivajazott lapos tálra öntjük 2 cm vastagon
Mikor teljesen megmeredt 4x4 ujjnyis kockákra vágjuk.
Lisztbe, tojásba, lisztbe mártva forró olajban kisütjük.
Cukorporral tálaljuk.

itt nyilván átvitt értelemben használja a "költő" :D

BTBTBT 2013.10.22. 21:27:20

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Az Ausztrália lesz. A mi szánk nem annyira büdös a végbélen át lélegzéstől. :)))

@rezsoatya:
Na, ez is új. Már a recept, nem a gugli-barát. Köszi.
Melléknévként használva értelmeztem S. mondatában, azért ugrott be a hebrencs.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.22. 21:27:36

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Belebetegedtem hogy nincs információm Sára gumicsizmájáról.
Meg hogy milyen életveszélyes kalandokba bonyolódtak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.22. 21:29:34

@sodalisO:
Egy naszóvalt megérdemeltél volna ez elé az írás elé

BTBTBT 2013.10.22. 21:30:40

@rezsoatya:
"Cukorporral tálaljuk."
Van, aki így hívja a porcukrot. Vagy ez a cukorpor valami más akar lenni?
Nem vagyok nagy sütögetős.

BTBTBT 2013.10.22. 21:32:20

@Barátusz:
Van, aki így hívja a porcukrot????
(Kérdés akart lenni.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.22. 21:32:31

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
A tudomány mai állása szerint ez egy kopasz punci bugyi nélkül.

Apropo, tudod melyik a leghosszabb szőrszál a pinán?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.22. 21:36:38

@Barátusz: Hétfön menni akartunk (tudod, häzassäg utän nincs én, csak mi... :-))))) ) TTN-t még egyszer megnézni, de mär nem jätszäk sehol Sväjcban, és Németorszägban a közelben.
Amit be van tervezve: Rush, Runner Runner, Prisoners, Behind the Candelabra, Frau Ella (ez inkäbb engem érdekel), és talän még ez: Filth.
Van amikor mozihétföt tartunk, egymäs utän 2filmet nézünk meg. :-)
Värom mär a Schwarzenegger-Stallone filmet is.:-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.22. 21:38:09

@diggerdriver: Nem. És te tudod, hogy miért van a spermänak "farka"? :-))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.22. 21:43:47

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Az a leghosszabb amelyikről utolsónak csöppen le a pisi:)))))))))))))))

Azért van farka hogy ki tudd húzni a fogaid közül:))))))))))))))))))))))))))

2013.10.22. 21:45:14

A mai kommentek kozul zopiltet lehetne kiemelni. Ma megtudtam, hogy Zurichbol eltuntek a magyar utcan strichelo prostik. Ezekszerint ok sem birtak a zurichi allapotokat, hogy egy nyavalyas mosogep nincs a lakasban, se fuggony

eagles 2013.10.22. 21:45:56

@diggerdriver:

Kuksizd meg a szőke kancát a vokálból.
Olyat tudnék vele tenni, hogy a Népszabadság egy hétig vezércikkbe hozná!

www.youtube.com/watch?v=Vyjb5CmLRew

Persze, a nóta az szuper.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.22. 21:47:14

@diggerdriver: Köszi, de nem akarom lenyúlni tőled. A prio nálad van ! :-)
@rezsoatya: Ezt meg honnan ? :-DDD Fogadjunk most találtad ki ! :-))
@Mr. Long [wannabe Briton]: Köszi ! :-) Ez most olyan " kis dög " :-)
@Barátusz: Hát nem, itt nyár, mert dörög és villámlik! :-))
A heprecsórét az Alföldön a hebrencs szinonimájaként használjuk.:-)) De igen, majdnem ugyanaz, de talán a mienk egy kicsit még lütyősebbet jelent ! :-))

BTBTBT 2013.10.22. 21:48:51

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Na, ezt megkaptad. Kellett neked ilyeneket kérdezni. :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.22. 21:52:19

@sodalisO:
Tudom csak jelezni akartam hogy bevállalnám.

Muscari 2013.10.22. 21:54:18

@sodalisO: az Alfold melyik reszen hasznalatos? Mert anyukam Bekes megyei, de en meg sosem hallottam se tole, se a rokonoktol. Hogy mi mindent lehet itt tanulni!
Azt a sutit is ismered, amit Baratusz belinkelt?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.22. 21:58:04

@Quercus58:
Tejóatyaúristen...
Azt hinném az Isten nyúlt le értem.
Te figyelj ennek a fingot a méhek hordják el a segge alól nektárnak.
Tudod mi lenne az előjáték?
Meztelenül magassarkú cipőben csak járatni... csak járatni...)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.22. 21:58:39

@Barátusz: Tudtam, hogy ismeri...ö ne ismerné? :-)

BTBTBT 2013.10.22. 21:59:08

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Persze, hogy házasság esetén "mi"-t használ a legtöbb ember.
Sajnos ismerek olyat, aki ilyen helyzetben továbbra is az "én"-re voksol.

A TTM-et már itt sem játssza senki. 2 hétig ment, oszt annyi. A Metalás barát meg sem tudta nézni.
A "Behind the candelabra" még csak most megy nálatok moziban? Nálunk már kijött DVD-n.
Captain Phillips - azt nézzétek meg, ha érdekel.

@sodalisO:
Akkor jól tippeltem a szó másik változatára.
Az ételről meg nem hallottam. Jó nekem a sima tejbegríz is. :)

@Muscari:
Mi a hebrencset Pest megyében használtuk/juk.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.22. 21:59:30

@Muscari: Szeged, és Hódmező környéke. Mindjárt nézem a Barátusz linkjét is.:-D

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.22. 21:59:45

@charlieharper: Nincs mese, muszäj neked is beszällni! :-))))

BTBTBT 2013.10.22. 22:03:34

@charlieharper:
"Zurichbol eltuntek a magyar utcan strichelo prostik"
Igen, az utcáról eltűntek.
Lehet, hogy vájmi áttette a székhelyét Svájcba, a csajok meg beköltöztek a Das Bordell-be?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.22. 22:04:08

@Barátusz: Tudod, Sväjcban minden kicsit lassabban megy... :-) Tom Hanks valahogy nem tartozik a kedvenceim közé.
@sodalisO: Én nem ismertem, pedig lenyomtam ott egy röpke 19évet. :-)

eagles 2013.10.22. 22:07:50

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):

A "témához"

A cigány meglesi, mikor megy el otthonról a szomszéd ember.
Átmegy gyorsan, majd már az ajtóba elkezdi dugni a szomszéd asszonyt. Az asszonyság figyelmezteti:
- vigyázz, be ne engedd a ge...it!
- nyugi, tartom a sarkammal az ajtót.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.22. 22:08:43

@Barátusz: Tejbegríz ide is jöhet, bármikor ! :-)
@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Hát pedig, idevalósi, az biztos, nagyanyám előszeretettel használta főleg rám,mert rossz voltam mint a szar. .-)
Óh, és még valami ! Kafatyulapela is voltam, meg Pimpörepanna!!
persze mindkettőt csak a kurva rossz kölkök érdemelték ki!:-))

2013.10.22. 22:10:20

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): nem tudnam elkepzelni mosogep es fuggony nelkul az eletet --> Svajc nem nekem valo

Latcho Rom 2013.10.22. 22:20:09

@diggerdriver: csori HA, szetbasztatok a mai napot :))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.22. 22:20:42

@Quercus58: Jaj, te, már megint témánál vagy, látom ! Persze a Digger bugyivagynembugyi"képe generált ma estére is egy kis szexuális beütést ide ! :-DDDDDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.22. 22:22:44

@charlieharper: mondjuk megneznem milyen bunteto perek lehetnek a svajci birosagokon. tiltott szinu homlokzat festes, visszaeso koran reggel hangosakat fingo, netan a jarda rossz oldalan setalo aki ezzel.megsertette az igeiglenes szabadlabra helyezeset, netan valaki indulas elott mar 15 percel beibditja a kocsit a futes miatt...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.22. 22:29:23

Erről a csajról tud valaki vájtfülő többet ? Imádom!!! De sosem hallottam róla , pedig zenebuzi vagyok ....
www.youtube.com/watch?v=9Pes54J8PVw

Latcho Rom 2013.10.22. 22:32:18

@sodalisO: nagyon jo, kicsit Amy stilben frazirozik, mint rengetegen

BTBTBT 2013.10.22. 22:35:33

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Hát ez a milfes leginkább nedveseket álmozó tini fiúknak való. :))

Meglepő, hogy egy akkora film, mint a "Gravity" nálunk is 1 hónappal az USA-bemutató után kerül csak mozikba, de a Douglas-os BTC-t nyáron vetítették.

Hanks-et én sem kedvelem (különösen a Forrest Gump miatt), de a film (és nem a valóság) nagyon ott van. Amíg a hajón vannak, addig szinte tökéletes az egész, de később veszít a lendületéből meg az izgalomból, viszont a stáblista előtti utolsó két perc valami brutálisan nagy lett.

Az ellentmondás viszont éppen ott van, hogy az igazi Phillips kapitány felelőtlen volt, és tojt a kalózveszélyre. Anno a hajón dolgozók részéről per is lett a dologból.

Tavaly volt egy Hijacking című dán film ugyanebben a témában. Azt mondják, éppen azért jobb az amcsinál, mert rövidebb.

@sodalisO:
Kűggyek neked fénypostával tejbegrízt?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.22. 22:36:02

@sodalisO:
Ártatlan vagyok.
Mások vittek rossz utakra engem...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.22. 22:39:20

@shakti_rom: Jaja, épp ezért estem bele, először azt hittem, hogy Amy, a hangja az valami hihetetlenül hasonlít rá.
@Barátusz: Most ettem meg egy vájling csirkepaprikást tejfölös galuskával, egyelőre most jkajára nem tudok gondolni.....:-D De ari vagy! :-)
@diggerdriver: Persze, muckómackó, te a kis ártatlan, na ne szívass ! :-DDDD A szemed sem áll jól !! :-))))))))))))

eagles 2013.10.22. 22:39:49

@sodalisO:

Te mama, ez kurva jó!
Ép' Train hallgattam, de ez király.

tucano 2013.10.22. 22:40:25

@Barátusz: igen, újságba már nem igazán, mert talán már nincs is. Főleg pr-ozok, bérfirkász a helyes szó

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.22. 22:43:38

@Quercus58: Ugyeugye??! Töltsd le, indítsd el és ugorj rá az asszonyra ! Jobb mint a viagra sztem ! :-))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.22. 22:43:51

@sodalisO:
Én hazahoztam ma egy Family Bargain 14 részes rántott csirkés vödröt a KFC-ből.
Húúú Charli mit kaszálna rajtam ha még meglennének a részvényei...:)))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.22. 22:47:44

@shakti_rom:
Ez egy műpicsa.
A vokálos a nyerő.
Két hétig áztatnám benne:)))))))))))))))))))))))))

eagles 2013.10.22. 22:48:53

@sodalisO:

Persze, ugráljak. Mi vagyok én, szöcske?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.22. 22:49:11

@sodalisO: Én Tüzmadärként futottam...ahol megfordultam semmi nem maradt épen. :-)
Ismered Caro Emeraldot?
@Barátusz: Räkerestem a filmre, és ezt adta ki mellette, mint még érdekelhet-et. :-)
A Gravity-re abszolute nem vagyok kiväncsi. A trailer-je egyätalän nem jött be...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.22. 22:49:28

@shakti_rom:
Azért jó hogy az asszony nem olvassa.
Kint a nappaliban műsort vezet valami internetes rádióban.

BTBTBT 2013.10.22. 22:50:20

@tucano:
Szóval reklámszövegezel? Csak mert a PR-ból meg a firkálásból az jön le.

@sodalisO:
Minek főzöl egy vájlinggal? :)
Meg nem tudnék annyit enni ilyen későn.

@shakti_rom:
Ezt a macát a Szilikon-völgyben tenyésztették?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.22. 22:50:23

@charlieharper: Pedig a te fizetési igényeidhez mär olyan häz dukäl itt is, ahol van mindkettö. :-) Azt csak a nem elitek terjesztik, hogy itt nincs egyik sem. :-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.22. 22:52:52

@shakti_rom: Lol, fertőőőőőő!!! :-DDD
@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): WOW!!! Imádom!! <3
@Quercus58: Akkor ne ugárlj, jó lesz lassan is!! :-P
@diggerdriver: Hehe :-)))))

BTBTBT 2013.10.22. 22:54:40

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Jó ideje nem nagyon mozizok (inkább az otthoni filmnézés dívik), és bár továbbra is film- de nem moziőrült vagyok - viszont eléggé várom a "Gravity"-t, mert a reklámja is ott van, meg nagyon (izgat) érdekel is, hogyan lehet ebből az űrben magányosan sodródásból ennyire sikeres másfél órás filmet készíteni.

SilentDreams 2013.10.22. 22:55:48

@charlieharper: Már miért ne lenne (lehetne) Svájcban mosógép és függöny annak, aki szeretne? Ez meg honnan...?

2013.10.22. 22:14

Latcho Rom 2013.10.22. 22:57:07

@diggerdriver: url? ha itt ciki akkor a facebookon, faszi egy barcelonai kendovel a fejen :)

eagles 2013.10.22. 22:57:33

@sodalisO:

Á, lassan nem jó. Akkor azt szokta mondani az asszony,ha végeztél, keltsél már föl.

BTBTBT 2013.10.22. 22:58:04

@sodalisO:
Fertőőőő?
És akkor ehhez mit szólsz?

galeria.velvet.hu/trend/2013/10/21/robyn_lawley_kiallitas/?openwith=5013388

@SilentDreams:
Nem engem kérdeztél, de nemrég volt egy svájcos poszt, amiben a függöny hiányát égető problémaként jelenítették meg.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.22. 23:01:00

@Quercus58: Haha, gyagya, én ugrásról, mint előző tevékenységről beszéltem!!!!! .-)))
@Barátusz: Azt hittem, legalább valami étvágygerjesztő pasit fogsz estére kelvén belinkelni egy nőnek! Nőkre nem mozdulok, látom magam eleget, igaz nem nyulakkal vagy ilyen kis rövidfülű egerekkel vagymittomén mik azok!!! .-))))))))))))))))))))))))))

Latcho Rom 2013.10.22. 23:01:01

atv-t nezem, de minek. Fityesz mindenkit perel, most a HVG-t.
Kikapcs.

eagles 2013.10.22. 23:03:40

@diggerdriver:

Műsort vezet az asszony?

Tanuld meg. Egy nő két dolgot vezessen. Háztartást,meg áramot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.22. 23:06:02

@Quercus58:
Én már annak is örülök ha nem nekem csinálja a műsort.:))))))))))))))))))))))))))))

De ha ezt olvasná akkor csinálná:)))))))))))))))))))

BTBTBT 2013.10.22. 23:06:41

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Hiába, a nyusziknak van a legjobb dolga. :)

Latcho Rom 2013.10.22. 23:08:19

@Barátusz: Nem akarlak ekezni, de ezen fiukak nagy resze a sajat nemet szereti :)

BTBTBT 2013.10.22. 23:09:42

@shakti_rom:
Az engem nem érdekel, hogy kit szeretnek, csak S. akart valami kellemeset, amiről ma éjjel majd álmodhat. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.22. 23:10:39

@shakti_rom:
Te, képzeld a blogomban volt némi ütésváltás zsidóügyileg, és az egyik hazaffy többszörösen megvádolt hogy én az ATV- szocializálódom meg azt fújom ami ott van, közben mióta kijöttem nem láttam magyar adást:)))))))))))))))))))))))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.22. 23:10:45

@shakti_rom: Multkor én is belefutottam egy gay oldalba amikor csinos fiukäkat kerestem. :-))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.22. 23:12:07

@Barátusz: Nem akarok kekeckedni, DE! Haha, nagyon édes vagy, de ezek gyerekek,igaz, gyönyörűek, de sajnos ezeket még tanítgatni kell. :-))))))))))))))
Ha lehetne kicsit korosabbakat szeretnék, please!!! :-))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.22. 23:12:14

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Melyik?
Hogy a nyúl a legjellemesebb állat?
Mert csak ül a fűben és nem szívja?
:))))))))))))))

BTBTBT 2013.10.22. 23:12:14

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
És a férjed mit szól ahhoz (már ha tud róla), hogy te csinos fiúkákat keresgélsz a neten? :))

Nem tudom, melyik viccre gondolsz, de lehet, hogy ismerem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.22. 23:14:33

@shakti_rom:
Azt ismered hogy miért nincsenek már jóképű, udvarias, figyelmes fiúk?
Mert mindegyiknek van pasija.
:))))))))))))))))

BTBTBT 2013.10.22. 23:15:26

@sodalisO:
Te tényleg válogatós vagy. Gyerekek? Deréktól lefelé már nem azok. :)))))
Ezek az idősebbeknél 5 évvel korábban kezdték tanulni a technikákat. És tovább is bírják a (lepedő)gyűrődést, mint a korosabbak. :)

Latcho Rom 2013.10.22. 23:15:27

@diggerdriver: nezem en a tobbit is, duna..m1 rtl. na ezeken dul a propahanta ezerrel, amire teszek. De van par irodalmi, zenei musor aminek nincs parja se a cbc se bbcn, politikamentesen.

Mire gondolunk holnap, huszonharmadikan?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.22. 23:15:48

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Nincs is jobb egy jó izmos férfiseggnél.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Latcho Rom 2013.10.22. 23:16:42

@Barátusz: Adj egy Klunit a szodaviz csajszinak, akkor jobban lesz :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.22. 23:16:58

@shakti_rom:
Az utolsó magyar naplójára:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

eagles 2013.10.22. 23:17:29

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):

Nyuszika és a farkas minden héten sakkoznak és mindig a nyuszi nyer. A farkas egyik héten megkérdezi a nyuszikát:
- Hogy csinálod, hogy mindig te nyersz?
- A sakkozás elött mindig elmegyek a barátnőmhőz, és jól megdugom.
A farkas elkezd gondolkozni, hogy neki is ezt kéne tennie, de mivel nincs barátnője, úgy határoz jó lesz a felesége is. Kimegy a konyhába, és hátulról letámadja a főzőcskéző feleségét, egyszercsak megszólal az asszony:
- Mi van nyuszika, mész sakkozni?

BTBTBT 2013.10.22. 23:18:51

@shakti_rom:
Az meg azért nem lenne jó neki, mert az a pasi idősebb nála. :)

23-án? Hogy felköszöntsek valakit a születésnapján.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.22. 23:19:04

@shakti_rom:
Mostmár ne magyarázkodj.
Bevallottad hogy az ATV-t nézted.
Kész.
Idegenszívű zsidóbérenc liberálbolsi vagy.
:))))))))))))))))))))))))))))

Latcho Rom 2013.10.22. 23:19:13

@diggerdriver: komolytalan vagy bameg, megyek is vacsizni, joccak

SilentDreams 2013.10.22. 23:37:48

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Akkor ennyit arról, hogy nincs Svájcban mosógép és függöny.

HA, látom pihenésre fordítod az estét és nem moderálgatásra, jól is van így, majd megjelenik ez az írás is tán holnap, mikor senki sem nézi már :)

2013.10.22. 22:56

SilentDreams 2013.10.22. 23:37:48

@Barátusz: Köszi, bár ebből még nem vágom, hogy Svájcban általánosan miért hiányozna a függöny és a mosógép. Vagy ez vicc lett volna? :)

2013.10.22. 23:03

BTBTBT 2013.10.22. 23:42:18

@SilentDreams:
Nem vicc. Halál komoly. És nem általánosságban hiányzik, csak egy poszterinának.

Itt utánaolvashatsz a "Sára csizmája" poszt "2013. június 3., hétfő"-részénél.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.22. 23:52:05

@diggerdriver: @Quercus58: Nem, hanem valami olyan kivänsägos, és a végén baknyul lesz belöle...de elfelejtettem. :-)
@Barátusz: Semmit, nem féltékeny tipus. :-)
Ez (jo)pär napja volt, amikor belinkeltem neked a google-röl pasikat. Akkor is a milyen a jo pasi volt teritéken, és ott futottam bele. De mär nem emlékszem, hogy mikor volt, és nem is annyira fontos, hogy visszakeressem.

2013.10.22. 23:52:55

@diggerdriver: @shakti_rom:
A heten kaptam otthonrol vmit, 140 hazai kabeltv csatornat tudok nezni eloben vlc mediaplayer- en, real time - ban: Duna, Duna World, HirTV, ATV, stb. Sajnos nem tud felizgatni egyik sem. ( legfeljebb az Aljazeera ) :)))) Amikor kijottem, ha pl a rovidhullamu radion vmi magyar nyelvu adast sikerult elkapnom, a mennyekben ereztem magam.

BTBTBT 2013.10.23. 00:00:49

@SilentDreams:
Ja, a link lemaradt -
hataratkelo.blog.hu/2013/10/11/lakasbol_otthon

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Semmi közöm hozzá, de miért nézeget egy vélhetően jó házasságban élő nő cuki fiúkák képeit a neten? :)))

Te pasikat linkeltél be nekem a netről? Ne hozz zavarba itt mindenki előtt. :)))
Komolyan nem emlékszem, hogy miért tettél volna ilyet.

tucano 2013.10.23. 00:20:26

@Barátusz: olyat is szoktam, most sokáig (4.5 év) egy cég marketing meg pr főnöke voltam (illetve vagyok még egy hétig) főállásban, aztán jön valami más.

tucano 2013.10.23. 00:23:25

@shakti_rom: én arra, hogy egyszer szomszédom feljelentett, mert beképzelte, hogy buliztunk és azt írta bele a feljelentésbe, hogy:
"Ahelyett hogy, csendesen, egy szál gyertyával emlékezett volna a szabadságharcunk során elesett hősökre, vad orgiát tartott"
A vad orgia egyébként az volt, hogy egyedül playstationöztem otthon és annyira vadul, hogy az akkor egy éves kisfiam nyugodtan aludt mellettem :D

2013.10.23. 00:42:10

@shakti_rom:
" Mire gondolunk holnap, huszonharmadikan? "
En peldaul Anitara fogok gondolni!!!:)
1981. okt. 23. - an egy built csinaltunk a Somlo hegyen, kiberelve a turistahazat. Lehettunk vagy 40 - en, Paparol, Ajkarol, Sumegrol, Veszprembol, fiuk, lanyok vegyesen. Zene, pia, vidamsag, minden. Akkor lattam eletemben a legszebb melleket, az Anitaet. 17 eves lehetett, mellettem fekudt egy emeletes agyon. En " hot mák " voltam. Valaki felgyujtotta a villanyt a szobaban, felriadtam es mit latok? Anita melleit! Felmeztelen volt es felult az agyon. Azt hittem, almodok! Soha sem fogom elfelejteni azt a napot!!

2013.10.23. 03:21:31

@Cascabel:
" Mire gondolunk holnap, huszonharmadikan? "
Oktober 23. - a az a nap, amikor nem akarok gondolni megboldogult es szeretett Apam-
ra, akit 56 - ban egy tuzerezred parancsnokanak valasztott a helyi Katonatanacs, amiert -
es masert is - evekig rettegve jart hadbirosagi targyalasokra. Kossuth Akademiai tiszttar-
sai - regi jutasi ormesterek, akikbol tabornok is lett - kozbenjarasara es a Feher Konyv
alairasa utan visszavettek a Nephadseregbe, ahonnan mint alezredes ment nyugdijba. Az-
ert nem akarok ezen a napon ra emlekezni, mert most mar tudom, milyen lelkiismereti val-
sagon ment keresztul halalaig 56 miatt. Amirol sohasem beszelt. Par honapja az interneten
ratalaltam a nevere 56 - tal kapcsoltaban es megtudtam, miert kellett hadbirosagra jarnia.
Legutobbi hazamenetelem egyik celja az volt, hogy ha lehet, betekintest nyerjek a targya-
lasi jegyzokonyvekbe. Jozan eszemre hallgatva es emlekere valo tekintettel letettem errol.
Vannak dolgok, amikrol jobb, ha nem tudunk. Kar a multat bolygatni. Az igazsagot ugy -
sem fogjuk megtudni sohasem. 56- nak a gyoztesei is aldozatok voltak. Ezert mondom:
Soha tobbe haborut!!!!

2013.10.23. 05:22:52

@Cascabel:
" a Feher Konyv alairasa utan visszavettek a Nephadseregbe "
A Tiszti Nyilatkozat alairasa utan vettek vissza, tevedtem. A Feher Konyv az mas volt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.23. 05:41:20

nem olvastam még a kommentek második felét, mert néha aludni / dolgozni is muszáj, de mi a baj a 3-4 országgal? ez azt jelenti, hogy sehol nem bír az ember megkapaszkodni, sehol se jó?
nem értem a logikát, de mondjuk körülöttem mind olyanok dolgoznak, akik több országot "gyűrtek" már, van, aki 2-3 évente továbbáll, van, aki itt van már 10 éve.

BTBTBT 2013.10.23. 07:42:47

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Ugyan már! Semmi gond. Azért az rémlett volna, ha valaki pasikról linkelget.

@Chang Yai:
A poszt nyugatról szólt, és bár nincsen pontosan megjelölve az írásban, a ciprusi szezonális munkából azért lejön, hogy a poszter nem 2-3 évente, hanem sűrűbben váltott országot. A munkakörökről sem tudtunk meg semmit, tehát lehet, de nem biztos, hogy érdemes a körülötted dolgozókhoz hasonlítani a helyzetet.
Azt jól látod, hogy a posztban foglalt országokban sehol sem volt jó.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.23. 12:24:18

@Barátusz: akik "rendes" nemzetközi iskolák között ugrálnak egyik országból a másikba, azokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak bármilyen országban, mert ugyanazt a curriculumot tanítják, ugyanazokra a vizsgákra készítenek fel, stb. vannak olyan rendszerek, amik az amerikai végzettégűeket szeretik, mások a britet, az elképesztően jó fizetésekért persze elvárják az otthoni végzettséget, tapasztalatot, mielőtt külföldre menne az ember. na ez az ami nekünk non-native-eknek nemigen játszik alapból. de ők úgy ugrálnak, mintha sehol nem lenne egy országhatár.
second tier iskoláknál meg mindegy, beletanul az ember, hogy eddig amerikai vagy szingapúri curriculum alapján dolgozott, most helyette GCSE-re felkészítés van, végeredményben szerintem akkora ordító különbségek nincsenek.
kis nyelviskoláknál, nem nemzetközi rendszereknél meg teljesen mindegy, a gyerek / tanuló az mindenhol nagyjából egy kaptafára készül, adnak egy könyvet, emberanyagot, aztán jussál valahova.

BTBTBT 2013.10.23. 12:33:04

@Chang Yai:
De ez megint keletre vonatkozik, nem nyugatra.

A GCSE egy mekkora szar lett Angliaban. Reformalni akarjak, mert csak a sok informaciot tanuljak meg vele, de gyakorlati kepessegekre nem tesznek szert.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.23. 14:37:30

@Barátusz: akármilyen is a GCSE, ha egyszer az kell a továbbtanuláshoz, akkor azt fogják letenni a diákok.
amennyire képben vagyok, a nemtzetközi iskolák máshol is így működnek, nyugaton is. azon kívül nyilván a németek mondjuk német angoltanárokat fognak összeszedni, nem magyarokat, de ki tudja, talán jó lenne nekik az én diplomám is, na ennek pl még soha nem néztem utána, nem érdekelt soha Európa.
habár most így hirtelen emlékeim szerint itt is van / volt olyan kolléga, aki magyar tanári diplomával került be brit iskolába non-nativeként.

Rachel Nagy 2014.05.10. 14:21:14

Én is szeretnék,kint dolgozni van egy 10 éves kislányom!!segitenétek hova forduljak segítségért!!!Dajka szociális aszisztens,kisgyerek gondozó,a szakmám,itt Magyarországon Nem tudok érvényesülni,egyedül.köszönöm:Üdv Nagy Rachel Anita

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása