oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. szeptember 26. 06:43,  Ovi és sulikezdés Svájcban 260 komment

2013. szeptember 26. 06:43 Határátkelő

Ovi és sulikezdés Svájcban

Egy hete indult útjára egy új kezdeményezés itt, Ildikónak hála naplószerűen követhetjük egy család beilleszkedését a svájci mindennapokba. Ma folytatódnak a kalandok, nem is akármilyen nehézségekkel, hiszen megtudhatjuk, hogyan sikerült a gyerekek első napja az óvodában és az iskolában egy teljesen új környezetben, országban. Még valamit szeretnék hangsúlyozni, amit szeretném, ha figyelembe vennétek: ez egy személyes napló, ami elsősorban közeli ismerősöknek készült, így stílusában, hangulatában, információtartalmában más, mint az írások többsége – nekem ezért (is) tetszik. (A képekért pedig köszönet Ildikónak!)

Winterthur szívében.jpg

2013. május 21., kedd

"Hej, Óvoda, óvoda!"

...visszacseng a fülemben, amikor Vackorról olvastam mesét a gyerekeknek.
Vackor megszerette, vajon Barni is?

Tegnap este, Kostanzból hazafelé tartva már egyre többször jött szóba, hogy holnap lesz a nagy nap, Barni megkezdi a svájci ovit! Öt éves kicsi fiam izgatott volt, lefekvéskor már bújóssá vált, érezte, hogy a holnap más lesz, mint az eddigi nyugodt, felhőtlen, együtt töltött napok.

Gábor május elején kapta meg a svájci hivataltól azt a levelet, ami arról szólt, hogy Barnit és Sárit május 21-én szeretettel várják az új oviban, ill. iskolában. Már ez nagyon megnyugtató és szimpatikus volt. Később érkezett egy újabb levél, hogy Sára 1 nappal később kezdhet.

Akkor még nem gondoltam, hogy ez mekkora szerencse lesz, de ma már tudom! Igencsak bajban lettünk volna, hogy ma reggel 8 óra 10 perckor egyszerre legyek Barnival az oviban, illetve a suliban Sárival. Meg kellett ugyanis ígérnem mindkettőjüknek, hogy ott leszek velük. Nem mintha ez kérdés lett volna, én magam is kíváncsian vártam a mai napot és a holnapit is.

karnyújtásnyira az erdő.jpg

Barni azt is szerette volna, ha a Lányok is elkísérik, így ma reggel 7-kor ébresztőt fújtunk, reggeliztünk, majd 8 órakor elindultunk a tőlünk 5 percre található oviba. Szemerkélt az eső és amilyen szomorkás volt az idő, olyan szomorkás volt Barni is.

Ismerős volt a nézése, az érdi ovi első éveiben láttam ilyennek. Folyamatosan beszéltem hozzá, biztattam. Előttünk a járdán gyerekcsoport sétált, kis táskával az oldalukon, nyakukban a narancsneonszínű közlekedési szalag. Ők is odatartottak, követtük őket.

Nem a külső számít (Barni ovija).jpgA külső nem minden - Barni ovija

Kívülről az épület nem egy szépség, belül annál inkább. Beléptünk: 2 óvó nénit, sok kisgyereket láttunk, akik ahogyan sorra érkeztek egyedül az oviba, kezet fogtak az óvó nénivel és köszöntötték egymást. 1-1 csoportszoba jobbra és balra, 2 öltöző, egy idősebb és egy fiatalabb pedagógus a nagy előtérben.

Némi kedves eligazítás után megismertük Barni fiatal óvó nénijét. Először nehezen értettem, mert switzerdütschöt=svájci németet beszélt, de aztán váltott és már hochdeutschon=irodalmi német nyelven folyt a beszélgetés.

Barni jele az érdi oviban Autó volt, itt a Mókus és Süni jelek közül választhatott. Egyértelmű, hogy a Süni mellett döntött (otthon Süni csoportos volt)! A nap legjobb híre pedig az volt, hogy Frau Brütsch megengedte, maradjak egész nap "Barnabasszal", ha szeretné.

Amikor elmondtam az én sírdogáló Barnimnak a jó hírt, a lefelé görbülő szája végre mosolyra fakadt és a hatalmas barna őzike szemei sem voltak már olyan szomorúak és könnyesek! Cipőt váltott, majd elköszöntünk a Lányoktól, akik hazasétáltak, én pedig bementem Barnival a szép, tágas, világos terembe.

Ovi - csoportszoba.jpg

Ami a legszimpatikusabb volt, hogy az ajtótól nem messze, körben kis székek álltak, rajtuk 1-1 párna, melyeken a gyerekek jele volt felfestve. Megpillantottam egy gitárt is, aztán körbejárva a termet több kis kuckót, ahol festeni, rajzolni, társasjátékozni, ejtőzni lehet.

Ahogy így bámészkodtunk, egyszer csak egy kislány kapta el a kezem és Unózni hívott minket. Lilly-Lunanak hívták, nagyon édes volt, egyből a szívembe lopta magát. Kis játék után megpendült a gitár, az óvó néni ezzel hívott mindenkit a székéhez.

Barni leült a sünis székre, én mellé egy másikra, majd Barni jó szorosan mellém húzódott. Hegyeztem a fülem, amikor switzerdütschön megszólalt Frau Brütsch, de azért kb. megértettem, hogy arról mesélt a többi 18 gyereknek, hogy új kis társat kaptak, "Barnabaszt" Magyarországról, akinek most nagyon nehéz, mert többek között semmit nem ért németül... majd elővett egy táblát, amin annyi csipesz volt jellel ellátva, ahány kisgyerek. Ezen jelölték ki, hogy a héten ki miért lesz felelős.

Ovi - gyurmázás.jpgGyurmázás az oviban

Így kapott Barni két kis „Pillangót", akiknek az lesz a feladata, hogy segítsék őt a beilleszkedésben - ez mennyire jó! A csoport idősebb, úgymond 2. osztályos tagjai a Pillangók, akik idén augusztusban már iskolába mennek. Akik még maradnak, az elsősök - Barnit is beleértve - az ún. kis „Hernyók", akik egyszer majd szintén Pillangókká válnak.

10 óráig énekeltek, beszélgettek, közben számoltak, majd volt szabad játék, amikor újra Unóztunk, de már hatosban, aztán gyurmáztunk szintén körben ülve, volt kendős tánc, kavicsos mondókázás - leírni sem tudom, milyen változatosan telt az a pár óra!

10 órakor az asztal mellett várta őket a saját kis táskájuk, mindenki leült, elővette a tízóraiját. Verdás hátizsákunk volt, de ropin kívül más nem, vagyis erre még nem voltunk felkészülve. Ez sem volt gond, az óvó nénitől kaptunk sós kekszet.

Ahogy megfigyeltem, többnyire banánt, almát, paradicsomot, sajtot, sós kekszet, száraz kolbászkát, pisztáciát ettek és vizet ittak a gyerekek. Semmilyen édeset nem szabad vinni, kivéve, ha valakinek születésnapja van.

Aki befejezte, kimehetett játszani az udvarra (hiába szemerkélt az eső), vagy bent kézműveskedett. Ma papír-szélforgót készítettek. Barkácsolásra, rajzolásra, festésre egy földre helyezett nagy táblát/asztalt használnak, mindenkinek van saját spirálfüzete, tolltartója, abban ceruzák, ragasztó, olló.

Barni a nap során egyre oldottabb lett, a közös játékokban is részt vett és a mai napot egy szép színes szélforgó készítéssel zártuk. 11.50-kor kézfogással elköszöntünk az óvó nénitől, majd minden kisgyerek hazaindult.

Akinek mindkét szülője dolgozik, az a 2. emeleten található Hortba=Napközibe ment. Nekünk is felajánlották, de egyelőre nem aktuális, hisz Szofival otthon vagyok. Furcsa volt, hogy ovi csak délig van, nem ehhez voltunk szokva eddig.

Itt egy héten csak egyszer mennek vissza a gyerekek ebéd után az oviba. Keddenként a Hernyók, csütörtökönként a Pillangók. Ilyenkor 13.45-től 15.40-ig tart a foglalkozást. Mi a mairól elkértük magunkat, mert várjuk az IKEÁ-s bútorokat.

Ovi - tízórai.jpgTízórai

Az órarendjükben van még torna, kirándulás az erdőbe, holnap pedig olyan napot tartanak (Freundschaftszüni), amikor mindkét ovis csoport együtt ül le egy asztalhoz, ahol közösen fogyasztják el a tízórait, és minden kisgyerek megkínálhatja a másikat.

A szabad játék és a kinti levegőzés alatt is sokat van együtt a két csoport, nincsenek úgy elkülönítve, mint otthon. És az a sok kinti játék? Amikor megláttam a tárolót, nem akartam hinni a szememnek! Barninak persze a kis traktor tetszett a legjobban, de az volt egyben a legkapósabb is a fiúk körében.

Az oviban egyébként nem kell fizetnünk semmiért. Váltócipőn, tornafelszerelésen, fogmosáshoz szükséges poháron-fogkefén és znünin=tízórain kívül nem kell vinnünk semmit. És dadus néni sincs. Az óvó néni az egy személyben.

Én teljes megnyugvással és elégedettséggel vettem búcsút az ovitól, büszke voltam Barnira, amiért ügyesen kitartott, és ami a legfontosabb, úgy láttam, az ő kis lelke is nyugodt volt.

Otthon már büszkén mutogatta az alkotásit a Lányoknak, hangsúlyozva, hogy ezeket Ő készítette. Szerdán még együtt lehetünk az oviban, de utána már egyedül kell boldogulnia. Hogy fog-e sikerülni? Ilyen kedves, türelmes óvó nénivel, barátságos kisgyerekekkel egészen biztos! Ha Vackornak sikerült, Barninak miért ne sikerülne?

Kedvenc játszóterünk.jpgKedvenc játszóterünk

2013. május 22., szerda

"De nehéz az iskolatáska..."

Tegnap délután, estefelé, miután lecsendesedett bennem a Barnival töltött, jól sikerült első ovis nap, a tudatalattim előhívta ezt az örökzöld Demjén-slágert. Csak dúdolgattam magamban a refrént és Sára holnapi iskolakezdésére gondoltam. Bevallom, jobban izgultam, mint az ovi miatt, de Sárának nem mutattam. Nem akartam kizökkenteni az eddigi nyugodt lelkiállapotából. Olyan jól van most, pedig nehéz időszakon vagyunk túl!

De nézzük csak, hogyan szól a mi dalunk: eljött a szerda, borongós, szürke, hűvös reggelre ébredtünk. Sára mindent előkészített este, az iskolatáskája sohasem volt ilyen könnyű! Sem ébredéskor, sem a készülődés alatt, sem induláskor nem láttam rajta izgalmat, de én jártamban - keltemben megsimogattam és puszit nyomtam az arcára.

Fél 8 után, amolyan „annapetisen" indult el az egész család (visszaszaladás Barni sapijáért, anyának esernyőért, majd lakáskulcsért), kocsival. A reggeli sűrűbb városi forgalmat nem ismervén, 8.10 helyett 8.20-kor kopogtattunk az „Aufnahmeklasse" ajtaján. Nem voltam büszke magunkra, ismerve a svájciak pontosságát.

Sára első napja a svácji suliban.jpgAz osztályterem

Sára 10 és fél éves, az érdi iskolában befejezte a negyediket, ahol angolt kezdett el tanulni, németül egyáltalán nem tud. A svájci regisztrálás során ezt figyelembe véve vették fel egy olyan osztályba, ahol különböző korú, németül nem beszélő külföldi gyerekek tanulnak. Általában 1 évet töltenek itt, majd a német tudásuknak megfelelően kerülnek át a "normál" osztályba, ami már a lakáshoz legközelebbi iskolában van.

Belépve a terembe, egy családias gyerekcsoportot láttunk középen. Körben ültek egy fiatal, helyes, kedves, mosolygós tanító nénivel együtt. Frau Rohner rögtön elénk sietett, leültette Sárát 4 fiú mellé, akiknek a szeme sem állt jól és "belecsaptak a sűrűjébe", ill. folytatták az órát.

Mi is bent maradhattunk, leültünk és kíváncsian figyeltük őket. A többiek bemutatkoztak Sárának németül, majd a nyolcadik és egyben utolsó tanuló után Sára is megpróbálta elmondani, honnét jött. Rögtön előkerült egy földgömb, azon meg is nézhették, hogy hol van Magyarország.

A beszélgetés a hétvégi pünkösdi beszámolóval folytatódott, ahol kiderült számomra, hogy a 4 külföldi lány és 4 külföldi fiú már egész jól beszél németül, és ha hibáztak, akkor a tanítónő gyönyörű német kiejtéssel javította ki őket. Míg az oviban svájci németet használnak, az iskolában „hochdeutsch"-ot beszélnek! Nagyon örültem neki, mert tudtam, hogy így tudok segíteni Sárának!

Sára első napja a svácji suliban terem.jpg

A bevezető társalgás után mindenki a saját asztalához ment. Sárát az asztalán várták a nevével felcímkézett taneszközök: dosszié, füzetek, feladatlapok, Első németkönyve. Hát nem fantasztikus? Rögtön kapott is feladatot, én pedig szintén megkaptam azt a kis paksamétát, amit az oviban is: néhány kitöltendő adatlapot, Sára órarendjét, tájékoztatót a Jokernapokról és egy 3 napos kirándulásról!

Az órarend nagyon érdekes, amolyan "iskolaotthonos" módszerű: szerda kivételével minden nap 8.10-11.50-ig, ill. 13.45-16.20-ig van órájuk. A köztes ebédidőt a gyerekek otthon tölthetik, de a mi esetünkben ez elég necces. Mire Sári busszal hazaérne (kb. 45 perc), már indulhatna is vissza.

Az ilyen esetekre találták ki a Gyermekgondozást / Napközit (Kinderbetreuung / Hort), ahol nem csak az ebédet fogyaszthatják el, hanem házi feladatot csinálhatnak, játszhatnak. Amikor erről érdeklődtem a tanítónőnél, ő jobbnak látta, ha átkísér abba az épületbe, ahol ez van, így jutottunk el a nagyon kedves, orosz származású vezetőhöz, aki addig nem engedett el, amíg ki nem töltöttük a jelentkezési lapot, amivel majd be kell mennem egy hivatalba, ahol Gábor fizetésének megfelelően kiszámolják, mennyit kellene havonta fizetni ezért az ellátásért.

Ehhez kell még Gábor munkahelyétől is egy igazolás, szóval itt is van bürokrácia, de valahogy nem érzem azt, hogy „az agyamra megy" a sok papírmunka. A hivatalos menetrend szerint csak június 1-től vehetnénk így igénybe ezt az ellátást, de a vezetőtől nagy örömömre úgy váltunk el, hogy Sára már holnaptól ott ebédelhet!

Amíg Sára tanult, apa dolgozott, addig mi Szofival és Barnival egy nagyon színes, érdekes napot töltöttünk az oviban. Miután Sárát elkísértük együtt az iskolába és megkaptam az iskolával kapcsolatos dossziét, mindent bepakoltam gyorsan a hátizsákba, millió puszit nyomtam Sári arcára, majd elköszönés és irány vissza Oberwinterthurba, Barni ovijába.

virágos park és gyerksziget a Belvárosban.jpgVirágos park és gyereksziget a belvárosban

Apa ma nem rohant, ránk szánt egy kis időt, így Barni alig várta, hogy neki is megmutathassa az új öltözőt és a csoportszobát. Boldog volt, amikor észrevette, hogy most már minden Süni jel mellett ki volt írva a neve, és hogy ő is megkapta a vadiúj neonos nyakbaakasztót, amivel biztonságosabban közlekedhet! Apa ámult és bámult, majd elengedtük dolgozni.

Barni gyorsan tanul, így első dolga volt kézfogással köszönteni az óvó nénit, majd átadta a Süni jellel ellátott fogmosópoharát, fogkeféjét, amit tegnap este együtt választottunk a Migrosban. Itt kellett megvennünk a tízórais dobozt is, amire szintén olyan édes sünit rajzoltam, hogy Barni nem győzött hálálkodni. Úgy élvezem, ahogy mindenért lelkesedik, és ahogy tud örülni!

A második ovis nap különleges volt. Nemcsak azért, mert Szofi is velünk volt, hanem sokkal inkább azért, mert megnézhettünk a másik csoportban egy bábelőadást, a 2 csoport együtt tízóraizott, majd kint játszottunk az udvaron, végül a saját csoportszobában meghallgattunk egy mesét, melyet az óvó néni úgy mesélt el, hogy közben az ujjai között keltek életre agyagból a mese szereplői: egy kastély, hercegnők, tükrök, egy piros labda, fantasztikusan jó volt!

A mesének nem volt még vége, holnap folytatják, de az első részt úgy dolgozták fel, hogy a gyerekek a saját rajzoló füzetükben lerajzolhatták, milyennek képzelik a tükrökkel kirakott kastélyt. Barni némi bizonytalankodás után csodaszép kastélyt rajzolt és ügyesen vagdosta ki fóliából a tükröket.

Barni nagy napja.jpg

Az alkotásokat félbe kellett hagyni, mert eljött az ebédidő, haza kellett menni. Felöltöztünk és felvérteztem magam az előttünk álló túrára: indultunk Tössbe Sáriért. A gyaloglás – buszozás - gyaloglás a Kicsikkel fárasztó volt, kezdtem lemerülni, egy finom kávéra és arra vágytam, hogy végre otthon legyünk!

A tanítónő és Sára már vártak minket, csupa jót hallottam az én nagy lányomról és éreztem, hogy töltődöm. Az ebéddel kapcsolatos utánajárás még egy órát igénybe vett, de amíg én „intéztem", a gyerekek játszhattak a gyönyörűen berendezett teremben, ahol szebbnél szebb játékok, pihenősarok várja azokat, akik nem tudnak ebédidőben hazamenni.

Szofit alig lehetett kirobbantani a babakonyhából, ahol még színes, fából készült nyalóka, fagyi is van! Már az 1-es buszon ültünk, amikor Sára csak mesélt, mesélt, mesélt, mutatta a kis dossziéit, a napi alkotását, a házi feladatot... én pedig élvezettel hallgattam.

Bár esőben sétáltunk haza, a karom majd leszakadt a magát cipeltető Szofitól, de a lelkem szárnyalt és boldog voltam, hogy Sára első napja is olyan jól sikerült, mint Barnié! Ebéd és rövid ejtőzés után nem kellett noszogatni a házi miatt, önként vette elő a matematika, angol, német feladatlapokat, és csak akkor segítettem, amikor kérte. Most pedig Szofinak barkácsolt ugyanolyan papírdobozt, mint amit az iskolában készített.

S hogy mi lesz holnap és azután? Csak remélni tudom, hogy az esze és a szíve is balra húzza őt!

2013. május 24., péntek

„Jaj, de csendes,
jaj, de csendes eső esik...."

Ötödik napja esik az eső. A nap csak pár percre bújik elő, de aztán eltűnik – biztosan másfelé van dolga. Még jól bírom, csak akkor vagyok iszonyú mérges, amikor épp sétálunk a buszhoz és rákezd esni, de olyan Isten igazából! Így legalább kiderült, hogy mi az, ami nem teljesen vízálló rajtunk.

Tegnap nem volt erőm, időm írni. Megkezdődött a nagybetűs ÉLET, ami bár teljesen más, mint otthon volt, de hasonlóan fárasztó. Lelkileg is. Amikor elindulsz egy új úton, vonz az ismeretlen, az, hogy milyen lehet ott, ahol még nem jártál. Azt gondolod, ott biztosan másképp süt a nap, más ízű az étel, mások a szagok, illatok, másképp szólnak hozzád, és ez mind igaz.

Suli - udvar 2.jpgA suli udvara

Felvértezed magad a megoldandó problémákra, hiszel és bízol magadban, hogy képes vagy megcsinálni, nem lesz semmi baj, és csak haladsz előre. Szépen alakulnak a dolgok, egy ideig minden kerek, de csak addig, amíg el nem kell engedned azokat a kis kezeket, amiket eddig erősen fogtál és ők érezték ezt.

Hétfőtől megváltozott kicsit az életünk: négy kezecskét kell minden reggel elengednem, két szomorkásabb arcot kell megpuszilnom, akik alig várják, hogy délután újra együtt lehessünk. Sára szerdától iskolába jár, Barni pedig csütörtöktől egyedül marad az oviban.

Sári jól érzi magát, ügyesen veszi az akadályokat, nem panaszkodik, sőt, inkább szívesen mesél az újdonságokról. Mivel több órája van egy nap, mint az érdi suliban volt, ezért rajta inkább a fáradtságot látom. A társai állítólag kedvesek, közvetlenek, a Lányok pártfogásukba vették, délben egy kínai kislánnyal együtt megy napközibe. Persze egy kukkot sem ért, de a testbeszéd működik.

Az 1-es trolibusz amivel Sári naponta utazik.jpgAz 1-es troli, amivel Sári utazik

Tegnap újra együtt utaztunk hazafelé, mutattam neki, mikor hol kell leszállnia és ma EGYEDÜL fog hazajönni!!! Nagyon várom már a 4 órát, akkortájt kell érkeznie.

Barnabás kisebb, érzékenyebb, az otthoni oviba is lassabban szokott be. Nehéz volt mindig az elválás, sokáig sírva ment be a többiekhez, így most sem csodálkozom azon, hogy hasonlóan göröngyös utat kell bejárnunk. Erős lelki hullámokkal nézünk szembe.

Reggelente ugyanazokat a jeleneteket éljük meg az oviban, mint korábban, amikor Kiscsoportos volt. Próbálok erős maradni, de úgy tűnik, én sem vagyok fából, nekem is van lelkem, ami érzékeny, mint egy kis fűszál. Hol lengedez, hol elhajlik...

Épp, hogy megtalálta legjobb barátját, Noriszt az oviban, épp, hogy igazi Középsős-Nagycsoportos fiú vált belőle, ezzel a költözéssel mindent elvágtunk. Többszöri ölelkezés, visszafutás után tudunk csak elválni egymástól és meg kell ígérnem, hogy nagyon pontosan ott leszek 11.50-kor, amikor végeznek.

Winterthur házak és barik.jpg

Nagyon megígérem, kilépünk az ajtón, aztán potyognak nekem is a könnyeim. Épp jól esne kisírnom magam, hogy könnyítsek a lelkemen, mire egy kis kéz erősebben megszorítja a kezem, ránt egyet rajta, majd felnéz rám és azt kéri picit sírós hangon: „Anya, ne sírjál!" Na, ilyenkor legyen okos az ember.

Mit tehetnék: gyorsan szárazra törlöm a szemeim, utolsó pillantást vetek a csoportszoba ablakára, majd Szofival kézen fogva bandukolunk hazafelé és az eső újra szemerkél.

A dél gyorsan eljön, ma már 11.40-kor ott toporogtunk Szofival az öltözőben, és amikor kinyílt az ajtó, egy mosolygós kisfiú szaladt elénk. Kezében egy kék papír-kígyó, meg valami csillogó matrica. Az óvó néni szerint a mai nap már kicsit jobb volt, kint az udvaron Barni is bújócskázott a többiekkel!

Vidáman sétáltunk hazafelé és csak akkor szakadt le az ég, amikor már az ebédet melegítettem. De akkor nagyon, még borsószem nagyságú jég is esett! De ki bánta?! Három nyugodt kis lélek kanalazta a zöldséglevest és tömte magába a nokedlit pörkölttel. Mert itt is ez a kedvenc, ahogy Magyarországon."

Winterthur rét.jpg

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr655533931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.26. 23:04:43

@charlieharper:
Persze, ez így van jól.
A Facebookon is olvastam a kommenteket, ott is ősanyához méltó vehemenciával védték a posztolót. Pedig senki sem bántotta.

Ha igény van rá, legyen. Akinek nincsen rá igénye, az is elmondhatja, hogy nem tetszik neki. Nincs ebben semmi. De vicces, amikor pillanatemberek jönnek, beregisztrálnak és jelzik a jelenlévők felé, hogy "el lehet menni". Szívük joga, de akkor a kritikát is viseljék ugyan ilyen lelkesedéssel.

Én ráadásul már az elején jeleztem, hogy lelketlen vagyok :)

Mirxről lemaradtam.

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Jó kérdés, nem tudom :)
Ahol már "kiforrott kulturája" van a dolognak, ott lehet egyszerűbb. De pl. Svédországban nem tudom megmondani senkiről... itt engem találtak meg ezzel mindig (OK, mind a 2-3 esetben).

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.26. 23:05:01

Amugy az ovi és sulikezdéstöl most kicsit visszafelé haladtunk... :-) Vagy elörefelé?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.26. 23:07:10

Az ovi és sulikezdéstöl most kicsit visszafelé haladtunk... :-) Vagy elörefelé?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.26. 23:08:02

Nälam kiakadt a blogmotor... :-(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.26. 23:08:47

@charlieharper: Vajmit sajnálom.
A saját hülyeségének köszönheti.

Chamroe 2013.09.26. 23:09:12

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Köszi! :) Ha még otthon laknánk, tuti a Tenkes csárdában tolnám befelé a libamájat.
De szép is lenne...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.26. 23:09:35

Blogmotor monnyon le! :-(
Vagy 2komment elküldése között... vagy 501-es hiba jelenik meg...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.26. 23:10:24

Jé, eltűnt a "szűrés" opció.
Eltűnt az utolsó kommentem és az avatárom is... :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.26. 23:11:40

Mi lett a blogmotorral?
Se avatár, se komment, viszont omolgat az oldal.

Lehet komolyan vette HÁ, hogy ne kommenteljek és ne is olvassak? :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.26. 23:30:13

@diggerdriver: Jól van na, azért még szépérzékem lehet, nem ?! Rusnya, kövér, narancsbőrös és fel vagyok háborodva mert nem ezt szoktuk meg tőled. A tegnapi sokkal de sokkal kellemesebb volt ! Csak úgy mondom.....:-D

nyuszigonosz 2013.09.26. 23:34:29

@Kovermadar: Én egy hosszú és összetett nap után kezdtem el most este olvasni a kommenteket: a tieid jók!

Na és közben meg szétment az oldal! Most talán összeszedte magát.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.26. 23:35:29

@charlieharper:
Tudom! Szóltam előre, hogy lelketlen, szívtelen, gonosz jószág vagyok :)

Ugyanakkor azt hisze,, hogy ha bárki kijelentheti, hogy "máshol játszunk", mert éppenséggel nem tetszik a napi poszt, akkor mi is bátran elmondhatjuk a véleményünket.

Ha ezt nem tudja feldolgozni... van ilyen. Mindenki szokott kapni hideget / meleget, nincs ebben semmi. Én is kaptam, de túléltem.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.26. 23:38:59

Blogmotor monnyon le! :-(
Vagy 2komment elküldése között... vagy 501-es hiba jelenik meg...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.26. 23:39:52

@nyuszigonosz:
Na most aztán már tényleg odáig vagyok a boldogságtól :)

El is vonulok, hogy teret engedjek az NLC szekciónak.

Jó éjt mindenkinek!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.26. 23:43:04

@sodalisO: Nekem eddig a fän nö fekszik macska megközeliti tetszett a legjobban... mär ha véleményezni lehet az avatarjait. Az indiänlänyos is jo volt.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.26. 23:43:55

@Kovermadar: Naaaa ne csinäld mä'! Most te is besértödté'? :-)

eagles 2013.09.26. 23:48:29

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):

Oldalra néztem. Nőm fekszik mint egy darab fa. Lelombozom magam mellé.

Jóccakát!

nyuszigonosz 2013.09.26. 23:49:52

@charlieharper: Jó, az addig rendben is lenne, hogy egy más rétegnek is szeretné a Há a blogot nyitni.
Csak hol is az a másik réteg? Szerintem a Kilencedik frissen regisztrált gumimedve is valamilyen családtag- barátnö vagy akár a poszt írója maga volt.
Lehethogy nincs igazam.

Természetes és logikus, hogy mindekinek más tetszik, vagy talál egy-egy posztban hasznos információt, Akkor megírja, hogy tetszett.

Nekem nem jön be ez a stílus, nem olvastam végig.
Mivel remélhetöleg szólás szabadság van, ezt is ide lehet írni anélkül, hogy a poszt írója azonnal a nagy ágyút kezdje puskaporral tölteni. ( vagy tudomisén mivel kell azt tölteni)

2013.09.27. 00:03:22

@nyuszigonosz: ha a Sziria posztnak volt itt helye, akkor ennek is.
Az uj nickeknek meg semmivel nem kevesebb a velemenye (meg ha rokon, akkor sem), mint barki masnak.
Felreertes ne essek, szerintem is jobban tenne a HA, ha ilyet nem publikalna, de ez az o blogja. Legfeljebb keresek masikat, ha nagyon elegem van mar a gugyogesbol.

Chamroe 2013.09.27. 00:06:50

@nyuszigonosz:
1. puskapor
2. tüske
3. ágyúgolyó
4. fojtás
De majd ha maxvel erre jár, kifejti bővebben :D

Egyébként igazad van, szólás szabadság van, én sem érzem úgy, hogy bárki bántóan írt volna a poszt írójának.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.27. 00:24:52

@sodalisO: Neked viszont jok a pin up-os avatarjaid. :-)

River_Of_No_Return 2013.09.27. 06:10:59

Nekem tetszett, és szívesen olvasnám a folytatást, pedig nem vagyok se új nick, se rokon, se barát.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.27. 06:24:40

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Nem, csak faradt voltam :)

@charlieharper:
Az a fura, hogy eddig ha kritika erte a posztolot, akkor minden rendben volt.
Most, hogy paran leirtuk, hogy koszi, de nem jott be, hirtelen feje tetejere allt a vilag?

Ki ez a posztolo, hogy himestojaskent kell banni vele?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.27. 07:33:47

@Kovermadar:
A HA rokona vagy ismeröse.
:)))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.27. 07:36:11

@Zka:
Ugyehogyugye.
A hozzánemértö duplacsövüek mondják meg hogy nekünk mi tetszen.
Ha ha.

Evain 2013.09.27. 09:22:55

Nos, nekem legjobban a Verdás táska ropival szúrta a szemem, de nem vagyunk egyformák ugye. :)

Meg hogy Sára osztájában a fiúknak a szeme se állt jól. Direkt végigolvastam, hogy miért, de nem jöttem rá. Mi volt a gond a fiúkkal? :s

Bonjour 2013.09.27. 09:23:31

@sodalisO: azzal nem lenne baj, hogy van rajta hus. Minel oregebb egy pasi, annal tobb husit akar latni egy non, es ez a szerencses, mert erik vele a nokepe, a korban hozzaillo, ugye. Ne tinikre bukjon a nagypapa, hanem husos combu milfre vagy karbantartott vagany nagyira (aki nem nez ki nagyinak ugye).
De ez a kep elettelen. Fekete feher nem illik ide, egy kicsit a szepia iranyaba el kellett volna vinni a szinarnyalatot.

ilkafirka 2013.09.27. 09:27:25

@nyuszigonosz, @Kovermadar és a többiek: Tudom, hogy már új lemez forog, de ma még vetettem egy pillantást a tegnapi kommentekre. Sajnálom, hogy úgy tűnt, megsértődtem, talán a reakcióm sem volt megfelelő. Még bocsánatot is kérek ezért. Én ezt annak tudom, be, hogy "friss hús" vagyok, nem ismerem, hogy milyen mederben mennek itt a dolgok. Nem azzal volt bajom, hogy kaptam negatív véleményt, hanem azzal, amilyen stílusban. Egyre - számomra - durvább megjegyzések voltak, ami bevallom, rosszul esett. Coelhohoz, Jókaihoz hasonlítani még ok, de hogy Sára az ufokkal, meg a hüvelygomba....Egymás alá adták a lovat a kommentelők, vitték egy teljesen más irányba és ha jött egy-egy pozitív bejegyzés, akkor meg azt gondolták, hogy a rokonaim. Egyetlen emberről sem tudok a családban, ismerősök között, aki miattam regisztrált volna ide. Nem is hiszem, hogy szükség lenne erre. És ha a szólás szabadsága megillet bárkit, akkor illessen meg mindenkit és ti se rágjatok be, ha valaki "beszól". Ami nem beszólás lett volna, senkit nem akartam sehová küldeni, csak jelezni szerettem volna, hogy nem muszáj olvasni a posztot, vagy ha mégis, hát modortalan stílusban reagálni rá. Az empátia teljes hiányát éreztem, de lehet, hogy ezt hiába is ragozom. Nem vagyunk egy hullámhosszon. Részemről nincs sértődés, harag, de ugye ti sem haragszotok, ha nem olvasom a kommentjeiteket a jövőben? Egyébként láttátok, hogy 400 fölötti a like? És nem én voltam ;)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.27. 09:28:09

@Bonjour: Persze, én ezt nagyon jól tudom, hogy a pasik imádják a "fogni " valót, legyen egy kis cuccos mindenütt amibe lehet kapaszkodni!! :-DDD De igazad van, tényleg olyan élettelen, / jobban megnéztem/ olyan hullás benyomást kelt. Lehet , hogy egy halott dagi felültetve ?!

bpetya75 2013.09.27. 09:39:24

@ilkafirka:

A helyzet az, hogy személyes történet jelent meg egy nem igazán személyes jellegű csatornán. Szerintem többeknek már az is sok volt, hogy a gyerekek névvel szerepelnek. Innentől borítékolható volt a probléma, hiszen így könnyebben átcsaphat a kritika személyeskedésbe, vagy inkább "személyeskedés"-be. Hiszen a Sára az ufókkal már annak hat, a kislány az ufókkal meg sokkal kevésbé. Szerintem.

Chamroe 2013.09.27. 10:01:38

@ilkafirka: bpetya nagyon jól megfogta a lényeget.
Ha elfogadsz egy tanácsot, szerintem a következő posztot ne egy az egyben másold, hanem szerkeszd meg egy kicsit.
Más a célközönség, mások az igények.
Nekem tetszett, mert sok információt tartalmazott, de tényleg sok volt benne az érzelem.

"Amikor elmondtam az én sírdogáló Barnimnak a jó hírt, a lefelé görbülő szája végre mosolyra fakadt és a hatalmas barna őzike szemei sem voltak már olyan szomorúak és könnyesek! Cipőt váltott, majd elköszöntünk a Lányoktól, akik hazasétáltak, én pedig bementem Barnival a szép, tágas, világos terembe."

Pl: A beszoktatást könnyebbé tette, hogy pár napig lehetőségünk volt ott maradni a fiammal az oviban. Minden segítséget megkaptunk, hogy ezt az időszakot könnyen átvészeljük.

Valami ilyesmi :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.27. 10:06:57

@ilkafirka: nyugodj meg, az írásod nem hasonlít coelho-hoz:D

Evain 2013.09.27. 10:14:43

@Evain: aztakurva, megyek elásom magam, osztályt j-ve írni. :s
Fenének jászik az olyan hajnali egyig, akinek másnap dolgozni kell. Fuj.

@ilkafirka: szerintem nem vagy hozzászokva egy kommentelhető bloghoz. A legtöbb blogon ez van, ahol vannak törzskommentelők. Aki runtintalan, az nagyon hamar belefut ebbe. Nézz meg pl egy bezzeganyát. Ha szerinted itt durvák voltak a kommentek, oda nézz be, hogy ott mi megy néha, és máris kebledre öleled az ide írogatókat. :)

bpetya75 2013.09.27. 10:20:02

@Evain:

Na az nekem is szemet szúrt, de meggyőzően szórod a hamut a fejedre ;-)

A ba nekem is etalon leoltás szempontjából. Mivel játszottál hajnali egyig?

Evain 2013.09.27. 10:34:05

@bpetya75: ja, teljesen elszörnyedtem rajta, nem szoktam ekkora hibákkal írni. :s Össze is törtem rendesen. :(

Wow. Siege of Orgrimmar patch. Mazóztam egyet, és csináltam egy looking for raidet az új instára. Aki wowozik, az érteni fogja, hogy ez miért mazo. :D

Chamroe 2013.09.27. 10:35:39

@Evain: Még az első terhességem elején ajánlotta valaki a BA-t, hogy milyen szuper, sok rutinos anyuka, tuti lesznek jó tanácsaik, tippjeik, ha valami nem világos.
3 nap után feladtam, kispályás voltam én oda :D
Ráadásul rámhozták a parát rendesen a horror sztorijaikkal, még az élettől is elment a kedvem, nem csak a szüléstől.

bpetya75 2013.09.27. 10:40:03

@Evain:

A WoW kimaradt az életemből, szóval ez nekem kínai volt ;-)

Evain 2013.09.27. 10:47:45

@Chamroe: hát én mázlimra csak a második születése után kezdtem olvasgatni. :D Vannak néha érdekes cikkek.

@bpetya75: sose sajnáld, elég addiktív, 8 éve játszom. :D

Evain 2013.09.27. 10:50:42

@Chamroe: most elképzeltem, ha ugyanez a poszt ott jelent volna meg. Kb tartanának olyan 5-600 hozzászólásnál, és még a keresztvizet is leszedték volna róla, és olyan dolgokba kötöttek volna bele, ami másnak eszébe se jutna. :)

bpetya75 2013.09.27. 11:01:45

@Evain:

Fogékony vagyok az addikcióra, ezért bele se mertem nézni a játékba. Asszony így is agylobbot tud kapni néha, pedig éjfél után ritkán játszom :-)

@Chamroe:

Ne hiszem, hogy kispályás lettél volna. Én is pár napon belül lekoptam onnan, pedig nem tartom magam annak ;-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.27. 11:43:05

@Bonjour:
Most akkor elegánsan levénfaszoztál?
:)))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.27. 11:44:53

@sodalisO:
Aki nem tud arabusul az ne beszéljen arabusul.
:))))))))))

Chamroe 2013.09.27. 11:58:02

@bpetya75: De bizony az voltam. Most 2 gyerekkel már megedződtem eléggé :D
Hiába ugye, 30-on túl... :DD

Herr Géza 2013.09.27. 12:18:58

@Chamroe: MegaLOL ezért a tegnap esti csörtéért és ugyanez @diggerdriver-nek is. Szétszakadtam a röhögéstöl...

Evain 2013.09.27. 13:08:25

@ilkafirka: No, utolsó megjegyzésem a témában. Egy poszt vagy egy személy népszerűségét facebook like-ban mérni nagyon veszélyes.

bpetya75 2013.09.27. 13:16:48

@Chamroe:

Most látom, hogyaszongya: Boldog születésnapot!

Vagy, ahogy nagylányunk mondta kicsi lány korában: "Bódog szüetésjapit!"

Chamroe 2013.09.27. 13:24:00

@Herr Géza: Igazán nincs mit, bármikor állunk rendelkezésedre :)
Én meg @Kovermadar kommentjeivel voltam ugyanígy, feldobta az estémet :)

Chamroe 2013.09.27. 13:26:44

@bpetya75: Köszönöm szépen! :)
Kérdezte reggel a fiam, hogy mikor születtem, mondtam neki, hogy már harminc éve, mire Ő: "Jaaaajj, az már nagyon tegnap volt!"
(Nála van a tegnap, a holnap, és ami ezen kívül esik, az a nagyon tegnap, és a nagyon holnap...)

Zka77 2013.09.27. 13:40:56

@Evain: áááá egy WoWos csaj! :) Én mostanság jöttem rá, hogy végleg ráuntam valószínűleg. 8 hónapja nem játszottam. Kaptam most egy 7 napos ingyen próbalehetőséget, voltam bent kb 2 órát pedig lassan már letelik. Egyszerűen nem izgat már. Régen őrült jó volt, vagy csak őrülten tetszett. De mostanra teljesen kommercializált lett az egész és a raidek is átmentek ügyességi játékba.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.27. 13:46:36

@Herr Géza:
Chamroe érdeme.
Benn van a klubban:)))))))))))

Chamroe 2013.09.27. 14:07:30

@diggerdriver: Akkor most csatlakoztam a krémhez :D

Evain 2013.09.27. 14:36:32

@Zka77: Naja, én is az eredeti kiadása óta ismerem, 1 évig hc gamer is voltam, viszont amit elismerek, az a Blizzard profizmusa, hogy egy termékből ennyit kihozzon. 9 éves game ennyi előfizetővel nem sok van. Ha a cég szempontjait nézem, teljesen jól csinálták, hogy a casual playerek számára elérhetővég tették az új tartalmat. Pl én tuti nem tudnék rendszeresen raidelni, és nem is akarok, viszont alkalmanként a LFR funkció lehetővé teszi.
De ez már nagyon off. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.27. 15:21:04

@Evain: persze, profi meg minden. De pár éve én is casualnak minősülök, még saját guildet is csináltam, hogy 21 óra után raidelhessek (nem volt ilyen későnraidelő magyar guild) oszt mégis elvesztettek :)

Evain 2013.09.27. 15:30:57

@Zka: Neeeem, ha saját raidelő guilded volt, akkor az pont nem casual. :D Casual az olyan gamer, mint én, aki heti egy-két alkalommal beloggol, tolja az új tartalmat, néha raidel egyet aztán csókolom. :)

Egyébként gyanítom, hogy Blizzardnak nem a magyar előfizetők a célközönség :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.27. 15:34:17

@Evain: de, pont ez volt a lényeg hogy heti 3x 3-4 órára belogoltunk raidelni és azon kívül minden opcionális. Ennél casualabb módon nehéz raidelni. LFRt meg normált lehet persze heti 2 órában is, csak azt én nem tartottam kielégítőnek.

Evain 2013.09.27. 15:50:25

@Zka: Látod, nekem a heti fix 3x alkalom túl kötött lenne, erre két gyerek mellett képtelen lennék, és nem is akarnám. :) LFR pont arra jó, hogy te is lásd az új raidbossokat. Vanillában ezt nem lehetett, eleve hc guild kellett ahhoz, hogy egy sima MC-be bejuss. Úristen, most belegondoltam, milyen volt, mikor heti 6 este raideltünk, 40 fős raidekben. :D

Na, szóval én vagyok az ideális célcsoport, mivel érdekel annyira, hogy előfizessek rá, de nem annyira, hogy minden este mániákusan bejelentkezzek. :)

ffüttyfürütty 2013.09.27. 17:05:42

@gumimaci9: Próbáltam építő jellegű lenni, ezért írtam a vasárnapi blogajánlót, ott te is megtalálnád. Nekem nem jön be a stílusa, a témát meg meg lehetne írni rövidebben is. Ezért kérdeztem a múltkori posztnál, hogy lesz-e olyan rész amit majd Apa ír meg.

ui: vegyél be nyugtatót, mert még megárt a sok felkiáltójel-nyomkodás :) aztán mi lesz az édibédicuncimókus pocaklakókkal?

ffüttyfürütty 2013.09.27. 17:06:37

@ffüttyfürütty: ja és képzeld az is kommentelhet akinek nem tetszett a poszt

2013.09.27. 17:12:51

@ilkafirka: Nálad ugyanaz a probléma mint egy bizonyos Sámán nevü posztolónál, hogy egy nagyon szük körnek irsz (saját magad, rokonok, barátok) és hogy a kommentelők túlnyomó része éppen nem ebbe a körbe tartozik. Nyilvánosan publikált irásnak az olvasókhoz kell szólnia.

Kaptál visszajelzéseket de erre az a válaszod hogy nem érdekel, én igy csinálom. Persze, a Facebook-on belájkolnak csakhogy nem ezek az emberek itt a kommentelők. Vannak nagyon jó posztok itt amit a Facebook-on fikáznak. Itt van egy olvasó törzsközönség aki kedvel egy bizonyos stilust és szinvonalat. A te naplód totálisan nem illik ebbe bele de nyilvánvaló hogy vannak fórumok ahol ez tökéletes lenne. Az is igaz hogy van akinek tetszik, de amint látod, sokaknak nem.

Én se kedvelem a személyeskedő megjegyzéseket ami a gyereket érte. Csak amikor eltúlzol valamit (túltengenek az érzelmek), akkor gyakran igy reagálnak rá az emberek.

Még mindig azt mondom a téma jó és kell is. Én is azt ajánlanám hogy szerkeszd át, vedd ki belőle a személyes érzelmeket és a felesleges részleteket. Nekem tetszik hogy olyan sok mindent megfigyelsz, de az irásodban elveszik a lényeg.

Mindenesetre sok sikert nektek. (Igaz közölted hogy nem olvasol már minket)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.27. 17:43:09

@ffüttyfürütty:
Ez valami olyasmi lehet, mint amikor a filmekben nem halhat meg soha kisgyerek...
Kritizálni sem szabad az anyuka-típusú posztereket.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.27. 17:47:38

@cougarcat:
Mond meg légyszives, hogy ki és mikor írt személeskedő dolgot? A gyereket különben sem érte semmi, mert valószínű nem olvassa. Ha igen, akkor meg majd feldolgozza, ahogyan minden más gyerek is.

Kiváncsi vagyok, hogy azt is megírják-e, hogy "na, a kis Tihamérkának ma megjött az első... eltettük az első kiesett fogacskája mellé"

(húhúú, ezért mit kapok majd ;) )

2013.09.27. 17:57:21

@Kovermadar: Olvasd el Ilkafirka kommentjét és megtudod....

Persze, a gyereket nem érte semmi, de attól még nem a gyereket kéne célpontnak venni, hanem az irást. Egyébként ha figyelmesen elolvastad volna a kommentemet akkor láthatnád hogy erre is kitértem: a túltengő stilus vonzotta az ilyen megjegyzéseket.

Nem értem miért vetted magadra, azok után, hogy tegnap végül is a te hozzászólásodat támogattam. Good day.

ffüttyfürütty 2013.09.27. 17:57:22

@Kovermadar: mert azt hiszi hogy a témának szól, pedig csak a poszt gané (komolyan vártam már hogy az iculipiculi popócskáján megjelent három pörsenésecskére mit adott a tündérmackó babadoktornénikécske) blöe :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.27. 18:18:40

Továbbra is fenntartom nem az írás rossz bár a stílusa nekem sem tetszik hanem a müfaja.
A napló az ilyen.
Érdekfeszítö naplót csak Csák Norrisz tudna írni.
Ezért jobb a blog müfaj.
Írok valamiröl amiröl azt gondolom hogy érdekes.
A napló az kényszer.
Írni kell ha tetszik ha nem ha történt valami ha nem.
Persze az írója mindenáron megpróbálja vonzóvá tenni.
Például érzelmeket visz bele.
A célközönség a nök persze ráharapnak.
Mindegy mit csinál attól még napló marad vele pedig a dögunalom nyakonöntve bö nyálazással.

Chamroe 2013.09.27. 18:29:10

@diggerdriver: Olvasnád csak az én naplómat, ami ha lenne :D
Még éjjel is felzokognál :DD

ffüttyfürütty 2013.09.27. 18:32:12

@Chamroe: ilyen rémisztőeket írsz bele? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.27. 18:36:01

@Chamroe:
Vezesd elö.
Nötöl még úgysem olvastam pornót.
:))))))))))
Bár most hogy mondod ebben a naplóban volt egy mondat...
:))))))))

Chamroe 2013.09.27. 18:36:58

@ffüttyfürütty: A műfaját tekintve burleszk lenne.

"Olyan bohózatfajtát jelöl, amely képtelen helyzetekre, torzításokra, kiélezett helyzetkomikumokra épít. A hősök esetlenek, irreálisan viselkednek és ebből bonyodalmak adódnak."

ffüttyfürütty 2013.09.27. 18:38:09

@diggerdriver: Bizony Kicsi Csákk már az első ovis napján kettéharapta!
...
...
...
A nápolyit! (úúúúúúúúúáááááááááá) :D

ffüttyfürütty 2013.09.27. 18:38:55

@Chamroe: Jobban indul mint eme Zanyanapló :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.27. 18:43:52

@cougarcat:
:)

Nem azért mondtam... :)
Mindig, mindent magamra veszek ;) Egyébként igazad volt a kommentedben.

Elolvastam Ilkafirka kommentjét is, de abban sem találtam (nem emlékszem) konkrét, súlyos beszólásra, személyeskedésre.

Mikor szóba került Muffin annak idején pl. egy napig ment a nyúlpörközés. Nem vettem magamra, nem kezdtem vertyogni, pedig nyilván nem esett jól. Van ilyen...

@Chamroe:
:D

@ffüttyfürütty:
Jól van, látom te is annyira vagy csak normális, mint én! :D

River_Of_No_Return 2013.09.27. 18:48:13

A javaslat, hogy alakítsa át a stílusát, hogy a törzskommentelőknek tetsszen, szerintem a „farok csóválja a kutyát” esete. Új témákat és posztolókat találni valószínűleg nehezebb, mint törzskommentelőket szerezni, ők jönnek maguktól is. Ráadásul azok, akik tegnap hisztiztek, továbbra is itt lesznek, mivel nem a napi poszttól függ, hogy megjelennek-e, hanem itt élik a társasági életük egy részét, és még valószínűleg élvezték is, hogy most kicsit szórakozhatnak.
Egy anonim blogon nyilván nem kell nagy bátorság ahhoz, hogy valaki beszóljon a neki nem tetsző dolgoknak, és ezért könnyebben születnek negatív vélemények, de szerintem ezért ne uniformizáljuk már a világot, és biztassunk mindenkit arra, hogy olyan stílusban írjon, ami a beszólogatós rétegnek is tetszik.

Chamroe 2013.09.27. 19:09:08

5 perc alatt celebráltam a vacsit.
Eddig tartott kicsomagolni a kebapot és a pizzát, amit a futár srác hozott, és még a tápszert/kábszert is összedobtam a kicsinek.

@ffüttyfürütty: Szeretem én a gyerekeimet, de keményen az életre nevelem őket :)
A világból tudnék kifutni, amikor valaki gügyög a gyerekhez, szegény olyan védtelen még :D El sem tud futni..

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.27. 19:12:41

@kalandortexasi: de akkor ő se jöjjön ide, hogy megmondja mihez mit szóljunk :)

2013.09.27. 19:19:00

@kalandortexasi: nem valtottatok allamot? Akkor uj nick lesz?

Hat elferne itt tobb kommentelo. Nagy inbreeding lett az uj eraban. Hagymanak igaza lett. Bingo club

2013.09.27. 19:24:08

@Kovermadar: Jóvanna. :) Ilkafirka felhozta hogy bántotta hogy a gyerekkel volt kapcsolatos némely komment (Sára és az ufo, stb.). Én erre reagáltam. Egy szülő nemigen tudja az ilyemit tolerálni. Egyetértek, személyesen nem bántotta ilkafirkát senki - ezt el is ismerte.

@kalandortexasi: A javaslat az csak javaslat, egy vélemény. Miért pont erről az irásról ne lenne kritika amikor nagyon sok más posztnál is van? Most mindenki leirta a véleményét pro és kontra. Aztán végül is ilkafirka is, meg HA is azt csinál amit akar (meg én is).

2013.09.27. 19:25:55

@charlieharper: "Hat elferne itt tobb kommentelo. Nagy inbreeding lett az uj eraban. Hagymanak igaza lett. Bingo club"

Bingo! :) Némely érdekes figura teljesen eltünt...

2013.09.27. 19:48:34

@diggerdriver: Jöttek, ebben igazad van, de számomra nem olyan érdekesek mint egy-két régebbi figura. Az lett volna jó ha a régiek is maradnak és az újak is jönnek.

2013.09.27. 20:15:12

@cougarcat: kevesebben jottek, mint mentek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.27. 20:20:09

Elég látványosan kevesebben vagyunk szerintem is. :(
Régebben nem volt ritka a 3-4-500 komment és be-be csúszott néha egy-egy 1000-es is.

Most viszont?!

River_Of_No_Return 2013.09.27. 20:31:07

@charlieharper:
De igen, váltottunk, az ország másik végében vagyunk az egyik Kanadával határos államban. Gondoltam rá, hogy csinálok új nick-et, de szerintem annyi hozzászólásért, amennyit én írok, felesleges.

@Zka: @cougarcat:
Én nem írtam arról, hogy ki kihez hogyan szóljon, ezek a dolgok úgy is leszabályozzák magukat egy közösségben. Én csak azzal a véleménnyel nem értettem egyet, hogy a nagyobb hangú, kritikusabb kommentelő réteghez kellene alkalmazkodnia a stílusában. Nekem tetszik a változatosság, és nem zavarnak a különböző stílusok, szerintem kár lenne, ha a különböző egyéniségeket bedarálnánk azért, hogy kevesebb legyen a konfliktus. Ennek érdekében kicsit felszólaltam a másik oldalról, és most visszavonulok a csendes olvasótáborba.

2013.09.27. 20:37:55

HA, most komolyan az (ex) texasi csaj kommentjet visszatartod szuresre, aki irt ide posztot is???
Eszem megall.

2013.09.27. 20:40:49

@kalandortexasi: gratulalok,es udvozlet a civilizacioban, igen, a mason-dixon felett.
En sem ertek egyet azzal, mert valaki azert ne szoljon be, mert "par napos nick". Na es?

Latcho Rom 2013.09.27. 20:51:31

@charlieharper: @charlieharper: hagyd mar csori oniont. S kulonben is, biztos talalt már mas helyet a neten ahol mondhatja a maryperkeltet a puskait s aaaamerikat :-)

2013.09.27. 20:55:09

@shakti_rom: nem hianyoltam. Ideztem tole, be kell ismernem, hogy igaza lett.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.27. 21:31:32

@Chamroe: @Evain: BA-t én is csak olvasgatom. 1-2szer szoltam hozzä idäig, volt h nekem is beszoltak, de nem vettem magamra, mert olyantol jött, akit mär adigra kiismertem, h beszologatos. (Muci) Arra viszont nagyon elkerekedett a szemem, ahogy Amarante-nak beszoltak... :-(
Sztem eléggé belterjes a kommentelötäbor, bär amikor ezt megkaptäk az arcukba, akkor nagyon föl voltak häborodva. :-)
@kalandortexasi: Én még emlékszem, h hogy beszologattak neked... :-( Nem tudom, h ilkafirka egy olyanra hogy reagält volna? Mert azt boritékolhatom, h tuti nem lett volna annyira nyugodt, mint te!
@charlieharper: Sztem meg, itt is, mint ahogy mäshol is, rengeteg a read only. :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.27. 22:52:21

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
A "read only" egy blog hozzászólásai esetén olyan, mintha folytatásos teleregényt olvasna az ember? :)

Nem szól bele, nem alakítja a történéseket, de minden nap jön és nézi, ahogy diggerdriver nőket posztol? Nem tudja mi lesz másnap, de a szomszéd nénivel megbeszélik minden nap, hogy mi volt előző este?

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.28. 10:14:45

> "Én csak azzal a véleménnyel nem értettem egyet, hogy a nagyobb hangú, kritikusabb kommentelő réteghez kellene alkalmazkodnia a stílusában. Nekem tetszik a változatosság, és nem zavarnak a különböző stílusok, szerintem kár lenne, ha a különböző egyéniségeket bedarálnánk azért, hogy kevesebb legyen a konfliktus. Ennek érdekében kicsit felszólaltam a másik oldalról, és most visszavonulok a csendes olvasótáborba."

egyetértek, engem is elriaszt ez a hozzáállás, csak azért, mert más stílusban, mársról írt valaki.
fogtam, hogy a törzsgárdának meg az volt a baja, hogy elküldte őket a posztoló máshol beszélgetni, ha nem tetszik nekik. na azt sem kellett volna.

BTBTBT 2013.09.28. 10:59:08

@ilkafirka:
"láttátok, hogy 400 fölötti a like?"
Neked ez az ertekmero? Ne viccelj.

@Chang Yai:
Ahogy @bpetya75: es @cougarcat: pontosan megfogalmaztak: nem kell ennyire szemelyesen irni egy blogra. Ha meg valaki ennek ellenere is, akkor nem kell a sertodottet jatszani, ha nem tetszik a stilus es/vagy a tartalom.

@Kovermadar:
Szinten hianyolom a nagyszamu hozzaszolasokat. Ha jol emlekszem, julius kozepe ota nemhogy foljebb ment volna barmelyik poszt, de a kozelebe sem jutott 1000 kommentnek.
Es az meg az uj rendszer elott volt. Persze nyar meg ilyenek... Arrol nem is beszelve, hogy sokan honapokig, evekig nem szolnak hozza, csak olvasnak serenyen.
Talan a posztok nem annyira megosztok?

@charlieharper:
Nem kellett ahhoz atomfizikusnak lenni, hogy barki tudja, hogy ilyen jellego folyamatnal belterjesseg bekovetkezese varhato. Legfeljebb hagyma nyilatkozta ki verbalisan. Na, es?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.28. 11:16:14

@Barátusz:
Nem tudom. Ez a gumicsizmás poszt szerintem az volt. De hiányzik innen pár ember, akik "vitték" a beszélgetés fonalát. Akikkel lehetett vitatkozni.

Mára nem maradt senki ilyen, mert az ittlévők már annyira megszokták egymást, hogy nem tudnak miről vitatkozni. Hagymával össze lehetett veszni remekül, ment az oltogatás, de milyen hülyén venné ki magát, ha ugyan azt a stílust adnánk elő mondjuk diggerrel?

"@ilkafirka:
"láttátok, hogy 400 fölötti a like?"
Neked ez az ertekmero? Ne viccelj."

Nem, neki az értékmérő a guicsizma. A likeok azok, amiket a gumicsizmával mér.
1 gumicsizmányi like megfelel 5 liter tömény szesznek...

2013.09.28. 18:40:03

@Kovermadar: "Nem tudom. Ez a gumicsizmás poszt szerintem az volt. De hiányzik innen pár ember, akik "vitték" a beszélgetés fonalát. Akikkel lehetett vitatkozni.
Mára nem maradt senki ilyen, mert az ittlévők már annyira megszokták egymást, hogy nem tudnak miről vitatkozni."

Ezenkivül még nem tartom hasznosnak hogy a kommentelők soraiból felbukkannak önjelölt moderátorok akik megdorgálnak ha nem érzelmi támogatás a kommented mondanivalója.
De sebaj, a @Barátusz:-tól kapott lista segit majd, hogyan kell úgy beszélni hogy az ellenkezőjét mondjuk annak amit gondolunk:

todayilearned.co.uk/wp-content/uploads/2012/12/what-the-british-say-and-what-they-mean-translation-guide-739x1024.jpg

Script-re példa:

"Nagyon érdekes. Egész jól meg van irva. Biztos velem van a baj de nem vettem ki a lényeget. Egy kis csalódást okozott a stilusa. Csak egy pár apró észrevételem lenne ezzel kapcsolatban. Remélem a következő 5 évben minden héten lesz ilyen, várom a folytatást."

:))

(kulcshoz lásd link)

BTBTBT 2013.09.28. 19:14:13

@Kovermadar:
Lenne itt nagyobb élet, ha a ritkán hozzászólók jobban odatennék magukat.
Biztos, hogy mindannyian hiányolunk néhány eltűntet, és néhány másik eltűnésének örülünk. Nem vagyunk egyformák.

@cougarcat:
Meg tudjuk védeni magunkat az ilyen dorgálóktól, nem?

A nagy kedvencem a "You must come for dinner/It's not an invitation. I'm being polite./I will get an invitation soon." :DDD

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása