oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. május 26. 06:52,  Mindenki féltett, mégis elindultam 556 komment

2013. május 26. 06:52 Határátkelő

Mindenki féltett, mégis elindultam

Aki rendszeresen követi a blogon megjelenő történeteket, alighanem emlékezik még Ókidlire, aki tavaly küldte el (meglehetős vihart kavart) történetét Németországból, ahol au pair-ként dolgozott. Most ismét írt, ezúttal isztambuli tapasztalatait mesélte el, egyebek mellett az is kiderül, mi a dolga egy tesztlopónak...

Törökország, Isztambul, cím.jpg

„Egyszer már voltam au pair: Észak-Németországban töltöttem egy fél évet egy kétgyerekes családnál. Nagyon enyhén fogalmazok, ha azt mondom, hogy nem éppen szép élményekkel gazdagodtam.

Mégis nekivágtam még egyszer, mert au pairként viszonylag egyszerű megismerni a világ egy másik darabkáját, új kultúrákkal, nyelvekkel, emberekkel megismerkedni. Három hónapot töltöttem Isztambulban egy német-török családnál és most erről szeretnék beszámolni.

Aggódó szülők

Mielőtt elindultam, fogalmam sem volt, hogy mire számítsak. Persze ott vannak a sztereotípiák, amik nem feltétlenül igazak, de valamelyest jó kiindulási pontot nyújtanak, ha az ember olyan helyre megy, ahova ugyan turisták milliói mennek évente, ám majdnem ugyanennyien is vándorolnak ki az országból.

A szüleim jobban örültek volna, hogy ha egy nyugati, "biztonságosabb" országot választok, mint pl. Svájc, Ausztria vagy Németország, mindenki féltett, de meghoztam a döntést, éreztem, hogy nekem most ott a helyem, alig vártam, hogy belevethessem magam a városba, amit majdhogynem kétszer annyian laknak, mint Magyarországot.

Persze első dolgom volt kint élő magyarokkal felvenni a kapcsolatot. Szerencsére nekem kizárólag jó tapasztalataim voltak a kint élő magyarokkal. Összejött egy nagyon vegyes csapat, mind foglalkozást, mind korosztályt tekintve: tanárok, Erasmus-diákok, egyéb ösztöndíjasok. Együtt mentünk mindenhová, kisebb kirándulásokat szerveztünk, hihetetlenül jól éreztük magunkat, segítettük egymást, ahol tudtuk.

Az emberek

De nem csak a magyarokkal értettem meg jól magam, a törökök eszméletlenül kedves és segítőkész emberek. Amikor vittem a gyereket óvodába, állandóan segíteni akartak az aluljáróknál vagy a lépcsőknél, folyamatosan mosolyogtak a kislányra, még a fiatalok is hihetetlenül gyerekbarátok. Ha azt látják, hogy a buszmegállóban lévő térképet bámulod és külföldiül tanakodsz, kérés nélkül odamennek segíteni és alap, hogy a buszon mindenki átadja az időseknek a helyét.

A férfiak tipikus macsók, nagyon szeretnek udvarolni vagy csak úgy odavetni egy-egy bókot. Szívesen ismerkednek másokkal, ha pedig külföldi nő vagy, akkor nagyon érdekes leszel számukra, hiszen egy „európai" nő egészen más értékrendet képvisel a fejükben, mint a török nőké.

Ahogy egy nagyon jó ottani barátnőm, Márti mondta: a török pasik számára két féle nő létezik: a török nő, akivel házasodni lehet és az európai nő, akivel pedig ágyba bújni.

A fejkendőnek és a hosszú szoknyáknak pontosan az a funkciója, hogy eltakarja a női idomokat, a török nők gyönyörű hosszú haját és ezáltal ne keltsen feltűnést és bűnös gondolatokat a férfiakban.

Nagyon kell arra figyelni, hogy mellőzzük a miniszoknyákat, a kivágott felsőket és a kihívó viselkedést, mert az ő felfogásuk szerint ha nem árulsz semmit, akkor nem is rakod ki a kirakatba (ami valljuk be, logikus).

Engem ezalatt a három hónap alatt, de az ott élő barátnőimet 7 év alatt sem érte semmilyen kellemetlen helyzet a férfiakat illetően, ugyanis ha nem adod senki alá a lovat, akkor nagyon is értik a nemet.

Az árak

Isztambul az árait tekintve nagyon-nagyon vegyes. A bazárok tele vannak ruhákkal, cipőkkel, ételekkel, itt nagyon olcsón be lehet szerezni a dolgokat. Eredeti H&M-es, C&A-s, Zarás stb. dolgokat lehet 3,5-10 líráért (1 líra=130 Ft) venni, de cipőből, táskából és kiegészítőből és hatalmas a választék és ezek nagyon olcsóak. Hajgumikat, csatokat, gyűrűket, karkötőket lehet már fél líráért is venni.

Ami nagyon drága az az alkohol. Egy fél literes sör a boltban 4,5 líránál kezdődik, ezt kocsmában 8-9 líráért lehet megvenni, egy üveg bor pedig 20 líránál kezdődik.

Törökország, Isztambul, bazár.jpg

Közlekedés

A közlekedés az árakat tekintve becsapós dolog, ugyanis egy vonaljegy 2 lírába kerül csupán, ám ahhoz, hogy eljuss egyik pontból a másikba, biztos, hogy minimum kétszer-háromszor át kell szállni. Ott nincs havi bérlet (csak diákoknak), hanem van egy kártya, amire automatákban és kisebb trafikokban pénzt lehet tölteni, majd ezeket kell lecsipogtatni minden egyes alkalommal. A kártya érzékeli az átszállást, és ha ez egy órán belül történt, akkor a második útért már nem kell teljes árat fizetni (kb. 1.70 lírát).

A közlekedés nagyon sokrétű, ugyanis vannak autók, buszok, metrobusok, minibuszok, dolmusok, kompok, taxik, metrók és villamosok. Ezek közül talán a minibusz és a dolmus a legérdekesebb: ki van írva rájuk, hogy milyen útvonalon mennek és mi a célállomás, ezeket bárhol leintheted, ha van hely még benne, akkor megáll, beszállsz, megmondod, hogy meddig utazol, odanyújtod neki az út árát, majd ha ki akarsz szállni, akkor előrekiáltasz.

Hihetetlenül praktikusak, ugyanis ezeknek fix útvonaluk van, ám ha valahol baleset történt vagy dugó alakult ki, akkor ugyanúgy folytatják az útjukat a kisebbnél kisebb utcákon (nem számít, hogy behajtani tilos vagy hogy piros a lámpa). Szabályok vannak ugyan, de nem igazán tartják be: senkit sem érdekel, hogy piros a lámpa, ha senki sincs az utcákon és a sebességkorlátozó táblákat sem szokták figyelembe venni.

Kicsit káoszszerű az egész, viszont szuperül el lehet jutni mindenhova ezen közlekedési eszközök kombinálásával. Ha át szeretnénk jutni az európai részről az ázsiaira, vagy fordítva, akkor érdemes a kompot választani, ugyanis azok mindig pontosan és gyorsan közlekednek, viszont nem lehet kihagyni éjszaka a kivilágított Boszporusz-hídon való átutazást.

Specialitások

Aki bele akarja vetni magát a török konyhába, azt előre figyelmeztetem, hogy készüljön fel a plusz kilókra! Nyilván mindenki ismeri a dönert vagy a kebabot, a baklavát, de ezeken kívül olyan sok török étel van, hogy nem tudtam 3 hónap alatt mindent kipróbálni. Rengeteg húsos étel friss zöldségekkel, mutatós édességek, péksütemények, halételek, levesek. Érdemes kipróbálni minél többet, nekem nagyon ízlett minden!

Italok terén a török háztartásban elengedhetetlen az ízesítetlen fekete tea. Ahova csak megy az ember, mindenhol ezt isszák idősek és fiatalok egyaránt. Tulipán alakú teáspoharakban kínálják és lehet kérni erősen, közepesen erősen vagy gyengén is. (Nekem meg kellett szokni az ízét, de azóta itthon is cukor és citromlé nélkül iszom a teát.)

A legmeglepőbb italuk talán az ayran, ami egy enyhén sózott és felvizezett natúr joghurtnak felel meg. Nagyon finom, de azért gyorséttermi ételekhez nehezemre esett ezt inni, holott ez náluk teljesen természetes.

Vallás

A török népesség jelentős része muszlim, de Isztambul egy hihetetlenül színes város, tele van mecsetekkel, ugyanakkor rengeteg keresztény templomot és zsinagógát is lehet találni. Napjában ötször imádkoznak a muszlimok, ezt végig lehet követni bárkinek, ugyanis a mecsetekből szóló müezzin hívja imára a hívőket.

Nem egyszer voltunk szemtanúi, hogy a bazárban a müezzint hallva letakarták árujukat az eladók és indultak imádkozni. Talán a müezzin teszi fel arra a bizonyos i-re a pontot és ad egy igazi keleti löketet még.

Isztambul cicái

Nem hiszem, hogy bármelyik posztban is olvastam volna állatokról szóló részt, de ha Isztambulról beszélünk, akkor egyszerűen muszáj őket megemlíteni, hiszen szerves részét képzik a városnak. Akármerre jár az ember, macskákba botlik.

Míg Magyarországon az utcán sétálva talán látunk egy-két kóbor cicát, Isztambulban ezt a mennyiséget 2-3 perc alatt lehet látni. Lustán kifekszenek az utca közepére, hozzádörgölőznek a piros lámpánál álló emberekhez, nézelődnek a fűben, de boltok kirakatában is ott ülnek a cicák.

Bármikor oda lehet menni megsimogatni őket, ugyanis hozzá vannak szokva, etetik és szeretgetik őket. Nem félnek az emberektől, mert tényleg senki sem bántja őket, már az iskolában is tanítják, hogy az utca állatait gondozni kell. És ezt mindenki meg is teszi.

Életemben nem láttam ilyen nagydarab macskákat, nagyon jó életük van, egészségesek és szépek, és én csak ámulok, hogy a parkokban odatelepednek egy-egy ember ölébe és kölcsönösen kedveskedik egymásnak ember és állat.

Turisták

Rengeteg turista érkezik a városba és az ottaniak fel is vannak készülve rájuk: a látnivalók környékén beszélnek angolul, de az egész városban segítőkészek a turistákkal szemben.

A jövőben odalátogatóknak mindenképpen ajánlanám, hogy a standard látnivalók után, mint Hagia Sophia, Kék mecset, Topkapi palast, Elsüllyedt palota, Fűszer bazár, Dolmabahce palota, Sapphire tower, Istiklal utca és még nagyon hosszan sorolhatnám, mindenképp menjen át az ázsiai oldalra, ugyanis egészen más oldalát mutatja meg a város, mint a nevezetességekkel teli európai oldal.

A nyelv

A török nyelv ugyan nyelvtanát tekintve hasonlít a magyarhoz, nekem mégis hatalmas nehézségeim akadtak vele. Jó nyelvérzékkel rendelkezem, de a török szavakat nagyon sokszor el kellett ismételni, mire meg tudtam jegyezni. Eltelt kb. két hónap, mire megszokta a fülem a nyelvet és elkezdtek rám ragadni a szavak és a kifejezések.

Mivel csak rövid ideig maradtam, így nem láttam értelmét nyelvsuliba járni, főleg mivel egy tanfolyam többe került, mint egy havi zsebpénzem és a szülők nem fizették volna. A mindennapi boldogulásoz szükséges kifejezéseket azonban sikerült elsajátítanom.

Veszélyzóna

Annak idején az apuka nekem azt mondta, hogy Isztambul pontosan olyan, mint bármelyik nagyváros, akár mint Budapest: nagyváros, amit fel kell fedezni, viszont vannak olyan részei, ahol nem érdemes éjszaka egyedül sétálgatni. Teljesen igaza volt, ugyanezt tapasztaltam.

Soha nem éreztem magam veszélyben, sosem féltem az utcán még éjszaka sem, mert ha az ember ésszel teszi a dolgokat, akkor nem történhet olyan nagy baj. Érdemes a szegény negyedekbe is ellátogatni, mert Isztambul részei annyira különbözőek, mint ha nem is egy város lenne az egész.

Vannak nagyon modern, felhőkarcolókkal és bevásárlóközpontokkal teli negyedek, vannak látnivalókkal teli óvárosi részek, de ott vannak az omladozó házakkal teli szegény kerületek is.

A család

Ha már au pairként éltem Isztambulban, akkor csak illik pár szót a családról és a munkámról is mondanom. A szülők török származásúak, viszont Németországban nőttek fel, sőt, az anyuka már ott is született.

Egy négyéves kislányra kellett vigyáznom, akit reggelente oviba kellett vinnem, délután pedig hazahoznom, illetve besegíteni egy kicsit a házimunkába pl. kiteregetni, beszedni a ruhákat, mosogatógépet ki- és bepakolni illetve egy héten kétszer felporszívózni, egyszer pedig felmosni. Fizikailag nem voltam leterhelve, a hétvégéim kivétel nélkül szabadok voltak, inkább lelkileg volt nehéz ez a három hónap.

A szülők nagyon rendesek voltak velem, mindig segítettek, programokat ajánlottak, tudtam, hogy bármikor fordulhatok hozzájuk bármivel. Az egyetlen nehézség a kislánnyal volt, ugyanis még életemben nem láttam ilyen furcsa gyereket.

Nyilván az sem könnyítette meg a dolgomat, hogy egyke volt, így alapból nem kellett soha semmin osztozkodnia, de még egy au pairt is fizettek neki a szülei, hogy lényegében elszórakoztassák és kiszolgálják a gyereküket egész nap.

Ha gyurmázni van kedve, akkor elő a gyurmával, ha barbizni akar, de én még nem vagyok kész a rajzommal, akkor is össze kell rámolni és irány babázni. A kapcsolatunk egy hatalmas hullámvasút volt: vagy olyan tündérke volt, hogy majd megzabáltam, majd a következő pillanatban gyilkos szemekkel nézett rám és kiküldött a szobájából, egy óra múlva pedig már megint jött és bújt hozzám.

A szülők is adták alá a lovat, ugyanis amikor a kislány hisztizett, csak mosolyogtak, hogy milyen kis viccesen játssza a drámakirálynőt. Bármi is történt az oviban, a mérgét, csalódottságát vagy dühét mindig rajtam élte ki, úgyhogy nem volt egy könnyű eset és akkor szépen fogalmaztam.

Tesztlopó voltam

A munkaköri leírásomban nem szerepelt mielőtt kimentem a családhoz, de idő közben más feladatoknak is eleget tettem: tesztlopáson vettem részt. Az apuka a vezetője a törökországi Deichmannak és folyamatosan képzik az eladókat mindenféle esetekre, többek között lopások kivédésére is.

Bizony tesztelik is az eladókat, amit - mint kiderült - mindig az aktuális au pair csinált: be kellett menni a kiszemelt boltba egy speciális táskával (nem adnék tippeket, hogy mi a „nem csipogás" titka), nézelődni, majd doboz nélkül belecsúsztatni egy pár cipőt és kijönni. Mindezt egymás után hatszor.

Az a lényege az egésznek, hogy másodjára feltűnik-e az eladóknak, hogy már jártam az üzletben és hogy reagálnak-e a megfelelő módon (pl. a nyomomba szegődnek, megkérdezik, hogy miben segíthetnek stb.).

Volt, hogy egymás után hatszor tudtam elhozni egy-egy pár cipőt, de volt, hogy egyből a nyomomban voltak és egy cipőt sem tudtam elvinni a közben máshol rám várakozó apukának. Lebukás esetére a zsebemben volt az apuka névjegye, amin rajta állt, hogy tesztlopás folyik. Az első alkalommal eléggé paráztam, de utána már-már rutinszerűen mentem lopni.

Összegzés

Mindent egybe vetve annak ellenére is mínuszban jöttem ki, hogy a lakhatásom és az otthoni étkezésemet a család állta. A havi 250 euró, amit zsebpénzként kaptam semmire sem volt elég: rengeteget kellett közlekedésre költeni illetve a nevezetességekbe való belépő sem túl olcsó.

De nem bánom, mert ez a három hónap fantasztikus volt és nagyon remélem, hogy még vissza tudok majd menni oda és újra átélni ezt a mediterrán, keleti érzést."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: au pair Törökország Isztambul

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr475318295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BTBTBT 2013.05.26. 22:00:41

@mirx:
Igazán nem akarok beléd kötni, meg a max-szal folytatott vitába se belefolyni, de a diszfunkcionalitás és a deviancia nem az, hogy egy meleg pasi nem nőket dug, és hogy punci helyett végbélbe nyomja? (Arról nem beszélve, hogy manapság sokak számára nőn is a végbél az új punci.)
Értem persze úgy, hogy a két fen említett jellemző a pedofílra IS érvényes.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.26. 22:02:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ez egy baromsag megint
a homoszexuaklitast elfogadjak a tarsadalmak java resze, ha ket felnott kozott letesul
/engem sem erdekel, csak ne lassam es na hazasodhassanak/
a pedofilia munkodik heteroben es homoban is
ezt nem fogadhatja el a tarsadalom, mert buncselekmeny, aminek meg van az oka
meg ha lenne is ilyen gen, hogy 8 eves kisfiut vagy kislanyt kell megdugni, akkor is az elkovetonekk tudni kell nem teheti es verje ki rajuk a computeren
nem kell mindent genetakialag megmagyarazni, mert akkor en genetikailag gondolkodo birkakat kell hogy lelojjek, akkor az OK?
ha megcsalt a szerelmem es szazszor hasbaszurom az OK, mert hevesebb vagyok?
a torvenyeket be kell tartani
homonak is heteronak is
aki erre nem kepes, azt ki kell vonni a tarsadalombol
ezt bortonnek hivjak

BTBTBT 2013.05.26. 22:03:45

@Kovermadar:
"Egyébként a háborúzó elnök-békedíj párhuzam visszássága volt a lényeg."
Obama Nobel-békedíjat kapott, miközben ő az az háborús elnök, aki a legtöbb drón háborúba küldésére adott parancsot.
Az nyilván jó egy drón esetében, hogy távirányítású, de sokkal több ember életét hivatott kioltani.

Fejesrob 2013.05.26. 22:04:43

@mirx: Genetikai probléma, ahogy a pedofília is. Ezért teljesen természetes, hogy el kell fogadni, nem szabad büntetni, amúgy sincs társadalmi veszélyessége mint a pedofíliának.

Persze úgy feltüntetni, mint valami társadalmilag hasznos unikumot, marhaság, a homokos nem több mint bárki más, sőt mivel egy genetikai probléma, fizikailag (azaz nem mentálisan) kevesebb, hiszen nem csinálhat gyereket.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.26. 22:05:49

@hagyma:
Miért ne házasodhassanak?

Az egyházi esküvő még érthető, mert blabla.
De polgári miért nem? A törvény előtt a melegek nem lehetnek egyenlők? Nem járhat nekik ugyan azon juttatás, mint egy hetero párnak.

A ne mutogassukkal egyetértek, melegfelvonulás gáz.

mirx 2013.05.26. 22:07:13

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Rosszul látod, a homoszexualitást triggerelő géncsoportnak nagyjából olyan jelentősége van, mint mondjuk a vörös hajnak vagy a fekete bőrnek. Egy emberi tulajdonság a sok közül.

Egyesek ugyan lenézik, stigmatizálják, alsóbbrendűnek vagy betegnek tartják ezeket (ld babonák: "vörös ember sose jó", vagy a Ku-Klux-klán, a homofóbok), de valójában ezek csak az emberi génállomány egyik csoportja, annyi jelentősége van körülbelül, minthogy valakinek ötdioptriás a szeme vagy hullámos a haja vagy van-e Darwin-csomó a fülén. Szóval nem sok.

Ha valaki meleg, az kb egy olyan fícsőrje neki, minthogy nekem meg barna egyenes hajam, és remek hallásom van. Ez jutott a génruletten. Én nem tartom a botfülűeket meg a szőkéket betegnek, csak azért, mert én nem vagyok az. ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.26. 22:07:45

@Barátusz:
Akkor értem és nem látom a problémát vele.
A halál a háború velejárója. A háború szükségessége már egy másik dolog, semmiképpen sem szeretnék belefolyni... :)

Peace & Love :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.26. 22:11:04

@Barátusz:
Nobel-békedíjat az kap, aki semmi tudományosat nem ért el, de nyalni akarunk neki :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.26. 22:11:15

@Kovermadar: mert a hazassag intezmenye egy ferfi es egy no koztti kapcsolat egyhazi, vagy polgari intezmenyesitese
nem ket egynemuje
parkapcsolatban elhetnek, mit banom en, de ne nevezzuk hazassagnak ha lehet
nevezzuk barhogy
szerzodesnek
partnerkapcsolatnak akarmi, de az nem hazassag ha 2 ferfi osszbutorozik

BTBTBT 2013.05.26. 22:11:15

@Kovermadar:
Azt, hogy "nem látod vele a problémát", a drónokra értetted, vagy arra, hogy egy háborúzó elnök békedíjat kap?

Fejesrob 2013.05.26. 22:12:48

@Kovermadar: Ja, kb. én is ezt osztom.

Nincs annál gusztustalanabb mint amikor valami libsi párt 200 díszbuzit felvonultat, ebből 190 prosti, 10 álbuzi, hiszen a homokosok többsége nagyon is értelmes, nem fog olyanokkal keveredni, akivel a hasonló értelmes sem keveredik.

miegysmàs 2013.05.26. 22:12:50

"Kiadták törökül az Egri Csillagokat

Igazi törőhír. Gárdonyi regényét Erdal Şalikoglu, Magyarországon tanult orvos fordította le, és az isztambuli Török-Magyar Baráti Társaság gondozásában, a magyar külügy támogatásával jelent meg. (MTI) Kapcsolódó hír, hogy Jumurdzsák, azaz Bárdy György éppen ma 92 éves."

forras !!!444!!!

mirx 2013.05.26. 22:14:22

@Barátusz: A deviancia stimmel, azonban diszfunkcionalitás alatt itt azt értjük, hogy a páciens nem képes ellátni a mindennapi tevékenységét, dolgozni menni, háztartást fenntartani, ésatöbbi. A "pszichésen beteg" létrejöttéhez MIND a négy dolognak állni kell - a homoszexuális pusztán deviáns a vonzódása miatt, de semmi más, tehát ők nem számítanak pszichiátriai betegnek.

Fejesrob 2013.05.26. 22:14:29

@Kovermadar: Ezzel is egyetértek. Az igazán ciki az volt, amikor az USA és Izrael egyszerre kapta meg, miközben az egész palesztin probléma konzerválása miattuk van.

Mintha két bajkeverőt még jól meg is dicsérnének.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.26. 22:16:22

@Barátusz:
A drónokra :)

A Nobel-békadíjról már írtam kicsit lentebb :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.26. 22:17:25

@Fejesrob:
Az egyik kedves meleg ismerősömet kérdeztem egyszer, hogy megy-e a felvonulásra. A válasz: "Dehogy megyek, azok hülye buzik!"

2013.05.26. 22:19:07

@Fejesrob: "Az igazán ciki az volt, amikor az USA és Izrael egyszerre kapta meg,"
mirol beszelsz? Melyik ev?

BTBTBT 2013.05.26. 22:21:08

@mirx:
Láttam, hogy a "pszichésen beteg" kifejezést használtad, bár engem a 4 felsorolt jellemző gondolkodtatott el.

"a páciens nem képes ellátni a mindennapi tevékenységét, dolgozni menni, háztartást fenntartani, ésatöbbi." Ez hogy is jön a szexuális mássághoz? Vagy még mindig a pszichés betegnél tartunk?

Te valami orvosféle vagy, vagy sokat olvasott a témában?

mirx 2013.05.26. 22:26:09

@Barátusz: Egész más kapcsán már utánanéztem, hogy mi a "betegség" definíciója, de mondjuk számomra egyértelmű is volt, hogy a homoszexualitás nem az, hiszen egészséges, funkcionáló, sokszor boldog, kiegyensúlyozott emberekről beszélünk, akiknek legfőbb problémájuk leginkább az elfogad(tat)ásuk körül van. Azért hoztam fel, mert birca betegezik egyfolytában.

mirx 2013.05.26. 22:28:31

@mirx: Nem voltam egyértelmű, tehát az orvosilag pszichésen beteg az a korábban felsorolt mind a négy dolgot magáénak mondhatja, deviáns, nem bír funkcionálni, rosszul érzi magát, és veszélyes. Tehát pl látszik, hogy miért számít pszichés betegségnek az alkoholizmus.

2013.05.26. 22:29:39

@Kovermadar: '94-ben kapta Arafat/Peres/Rabin kozosen. Amerika es Izrael soha nem kapott egyszerre beke Nobelt. A kurucinfon biztos mas hir terjeng

GERI87 2013.05.26. 22:31:44

@Kovermadar:

"A törvény előtt a melegek nem lehetnek egyenlők? Nem járhat nekik ugyan azon juttatás, mint egy hetero párnak."

Akkor házasodhasson 2 férfi meg 1 nő és fordítva, vagy több férfi és több nő mondjuk egy tucat...
Kik vagyunk mi hogy 3-4..8 ember egymás iránti szerelmét megkérdőjelezzük?:)

@mirx:

"a homoszexualitást triggerelő géncsoportnak nagyjából olyan jelentősége van, mint mondjuk a vörös hajnak vagy a fekete bőrnek."

A pedofíliának és más devianciáknak is...csak a pedofília káros mert nem két egyenrangú felnőtt ember között áll fenn, (a zoofilia is káros lehet az állatra és sokszor ezért büntetik),a buziság meg nem...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.26. 22:34:37

@charlieharper:
Az az izraeli-palesztin konfliktus is olyan nevetseges. Inkabb el kellene zavarni mindenkit es odaadni a helyet a buddhistaknak, UjTibet neven.

Egy allitolagos szent foldhoz meltatlan a gyermeteg haboruskodas...

BTBTBT 2013.05.26. 22:46:30

@mirx:
Így már értem. Persze Max korábbi blogokban is megkapta a magáét, sokszor sokkal durvábban, ezért a nézetéért.

Bár az utólagos magyarázatod alapján nem jön le, hogy miért - és kire - is veszélyes, és miért nem tud funkcionálni egy alkoholista?
Vagy a kivétel itt is erősíti a szabályt?

montroyal ( CAN qc) 2013.05.26. 23:38:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hasonlot en is furcsallom
pl ha fiatalkoruak sexet ( nem gyerek) nezem mert pedofil vagyok akarok lenni?
ha allatos sexet nezek .. az nekem tetszik en is allattal fogom csinalni?

na akkor az ellentmondas: ha bankrablasos filmet szeretem - en is bankot fogok rabolni? ha gyilkos vagy horror filmet nezek azert mert en is azt akarom csinalni...
persze nem ennyire sarkos es osszehasonlithao de tul hamar itelunk neha...

2013.05.26. 23:44:54

@montroyal: nem vagy te ennyire buta. Gondold ezt vegig megegyszer.

montroyal ( CAN qc) 2013.05.26. 23:50:48

@Mirjam2: gyakrabban vadolnak ezzel ferfiakat, illetve szinte sakkban tartjak oket

azert mert novedelem van es elnek, visszaelnek vele ..
viszont ferfi vedelem nincs ...alakul nehany szervezet de inkabb csak nevetsegesse teszik oket..

ha egy no serelmez valamit joggal vagy jog nel kul birosagra megy.. egy ferfi max felmaszik egy hidra es fenyegetozhet ongyilkossaggal.. na meg azert is megbuntetik..

egyenjogusag ??

ha egy no meztelen az utcan- rogton minimum negyen szeretnek megdugni.. ha egy ferfi teszi ugyanezt- rogton 4 rendor elviszi..

montroyal ( CAN qc) 2013.05.26. 23:52:42

@charlieharper: persze kicsit santit a pelda de csak arra hogy tul gyorsan elitelunk valakit valamiert ami talan nem is igaz vagy veszelyes..

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.27. 00:33:50

@montroyal: Ez mindent elmond nemely ferfi mentalitasarol.
Amugy jesszus mi megy mar megint itt. Senkinek semmi koze , hogy kit es hogyan dug a haloszobajaban, ha az nem fiatalkoru, es beleegyezett a szexbe.
Jesszusom, komolyan.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.27. 00:35:25

@hagyma: csak szolok, par evtizede meg az afroamerikaiakat sem vettek emberszamba, meg a nok sem szavazhattak. MErt az a ferfiak dolga. Remelem erted a parhuzamot.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.27. 00:37:07

@Kovermadar: hat nalam az sem fer bele, aki vallasos es templomban hazasodna, mert az SZEP. Hat b.ssza meg, nem szegyell hazudni a papnak, hogy eskuszik, hogy a kereszteny hitnek megfeleloen el, ugy neveli gyerekeit, stb? PErsze nincs kozom hozza, de ez egy undotio alszent, hazug viselkedes. Ha a melegek a normal hazassag nem lehet, akkor ne legyen ezeknek a kepmutatoknak se egyhazi.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.27. 00:37:46

@tildy:): ize, aki NEM vallasos es ugy hazasodna templomban.

M. Péter 2013.05.27. 01:01:10

@hagyma: Ugye Észak-Karolinában élsz? Ott 1971-ig ez volt az alkotmányban: "All marriages between a white person and a Negro or between a white person and a person of Negro descent to the third generation inclusive are, hereby, forever prohibited.”

Shanarey 2013.05.27. 01:17:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Bocs de ez nagyobb mint egy hörcsög, ez inkább tengeri malac

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 01:29:10

@tildy:):@M. Péter: nem, mert nincs parhuzam
30 eve sem erdekelt a dolog, mikor a keletinel szedtek fel egymast, most sem erdekel
de a hazassag egy ferfi es egy no kozott letrejott egyhazi /es/ vagy polgari szerzodes
tolem elhet egyutt 6 arab 4 goroggel, nalam az nem hazassag, hanem egy eletforma
Isten nem veletlenul nem ket Adamot teremtett

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 01:41:17

az ateistak kedveert, Darwin es a termeszet sem az egynemuek hazassagat tamogatja
d nekem voszem
csak az nem hazassag
egyutteles
kizarolag szexualis alapon kidulledt szemekkel
nincs ezzel baj, minednki ugy el ahogy akar
nem orulok, hogy egyre tobb helyen teret nyer a hazassag intezmenye kozottuk, de nem is zavar
nekem vicces, ha egy ferfi elvesz egy ferfit, de hat ez van
remelem kotelezo nem lesz

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.27. 02:02:25

@hagyma: te valami alomvilagban elsz. Fogalmad sincs, hogy lehet olyan kapcsoalt ferfi es ferfi, vagy no es no kozt, amely a szexualitason kivul meg nagyon is szeretetteljes, stb.

Megint szelsosegekben gondolkodsz. Vagy megint ironizalsz, de azt meg most igencsak hulyen.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.27. 02:03:24

@hagyma: amugy mar miert ne lenne parhuzam? Akkor is megmondta a tobbseg, mi a normalis, mi nem. Feketenek a busz elejeben ulni nem. Szerintem meg ilyet mondani, kitalalni szimpla fas(z)sag.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.27. 02:41:44

@tildy:): jat mindenen ember egyenlo akar milyen szinnel szuleteik
/elvileg/ az eselyek sokszor masok, de ez mas kerdes
hogy szerintem a heteroszexualitas a normalis azt engedd meg nekem
ettol semmi bajom a homoszexualisokkal, de nem tartom normalisnak
mert a normalis az, ha egy ferfi egy novel el egyutt es csaladot alapitanak es gyerekeket nevelnek fel
aki mas utat jar be, az jarja be, engem nem zavar, csak az nem csalad szamomra

kék madár 2013.05.27. 03:01:41

nem tudom hanyadik szazadban elunk, de aki a homoszexualitast sulyos betegsegnek tartja, az kb egy kategoria az evolucio, a holocaust, a globalis klimavaltozas tagadasaval.

montroyal ( CAN qc) 2013.05.27. 03:16:02

@tildy:): : Ez mindent elmond nemely ferfi mentalitasarol.

bocs en Mirjam2-nek irtam aki nemely noi mentalitasrol irt..

egyebkent tobbszor elofordult ez a hidra felmaszas hatalmas feliratokkal harcolva a ferfiak jogaiert sajat gyermekukhoz ... comment nelkul csak hogy ilyen is van..

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.27. 03:20:24

@montroyal: azert meg mindig gyakoribb, hogy ferfi eroszakol meg not, mind forditva.

A gyerekelhelyezessel kapcsolatban egyebkent a te velemenyed osztom.

montroyal ( CAN qc) 2013.05.27. 04:17:10

@tildy:): akkor en nem vagyok veszelybe .. de ha megis hagynam magam..

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 04:57:50

hú, mi zajlik itt? melegházasság, pedofilság, mindenkiből kijött a hobbiszociológus és a fotelpszichiáter :)

Amúgy a poszt jó volt, szívesen megnézném törökországot, bár a macskákat utálom, szóval hozzám ne dörgölőzzön az utcán semmiféle koszos kóbor bolhafészek.

Egyébként a török konyha tényleg észbontó. Meg amit Törökország csinál a kurdokkal pl. (csak, hogy offoljak én is egy jót)

Valamit, sokadszor is rájöttem, hogy én nem tudnék bébiszittelni, néha a saját gyerekeimtől is lábrázást kapok pedig hol vannak még a tinédzserektől :)

pappito · http://pappito.com 2013.05.27. 04:59:55

ja, és én szerencsére olyan országban élek, ahol egyneműek is házasodhatnak és az állam nem ugat bele, hogy két felnőtt szabad akaratából mit csinál egymással : www.pappito.com/2013/04/18/gay-marriage-bill-passed-new-zealand/

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.05.27. 06:35:14

@Shanarey: Írtam én valahol, hogy könnyű? Ha elolvastad volna a másik hozzászólásomat, ott utaltam rá, hogy nem való mindenkinek ez a munka. Továbbmegyek szűrni kellene az alkalmasságot. A gyereknek sem mindegy ki vigyáz rá...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 07:41:59

@montroyal:

Hozzátenném azért: a pedofilt nem a gyerekek szexe érdekli. Ő akar szexelni gyerekekkel.

Éppen olvastam a múlt hónapban egy "pedofil" katolikus papról. Kiderült: 15-16 éveseket késztetett szexre és azt videóra vette, ő maga nem nyúlt a gyerekekhez. Nos, ez nem egy pedofil (eleve nem lehet az, hiszne nem gyerekek voltak, hanem tinédzserek), ez egy voajorista (= olyan ember, aki mások szexének nézésétől kap szexuális kielégítést).

Persze az ilyen papot gyorsan ki kell rúgni a fenébe, ez tény, de mindenesetre az illető nem pedofil.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 07:45:45

@tildy:):

A házasulók lelkiismeretén múlik ez. Nem mondhatja a pap "nem tetszik a pofátok, nem esketlek meg benneteket".

Én pl. csak a polgári házasságom 15. évfordulóján kötöttem egyházi eskövőt. Nem akarok nagyon dicsekedni, de engem személyesen egy érsek esketett. (Nem mintha ezzel nagyobb súlya lenne a házasságnak, de azért büszke vagyok erre.)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 07:47:21

@Shanarey:

Oké. Bevallom én még nem kóstoltam. Bár gyerekként 3 évig Peruban éltem, s ott is népszerű étel ez, sosem kóstoltam meg. Valahogy taszít, hogy látszik az állat formája az ételnél.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 07:50:46

@hagyma:

Igen, pontosan így van! A "melegházasság" eleve értelmezhetetlen szóösszetétel.

Egy amerikai-izraeli konzervatív szerzőtől olvastam nemrég: diszkriminációnak nevezni, hogy azonos neműek nem házasodhatnak ugyanaz mint diszkriminációnak nevezni azt, hogy a focipályán nem lehet golfozni. Nagyon találó hasonlat!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 07:52:24

@kék madár:

A holokauszt egy történelmi esemény.

A globális melegedés egy elmélet. Az evolúció is.

S a homoszexualizmus egy betegség-

2013.05.27. 11:34:33

@Mirjam2: igen ez olyan meseszeru elem mirjam a titkarnoim viseltek csak miniszoknyat:)))))
De hajra,hatha a muzumlan negyedben sikerul nemi figyelmet kicsikarnod a miniddel,hajra:))

2013.05.27. 13:53:36

@Mmj Drtmmj: Istenem de primitiv vagy :). Teljesen normalis noi viselet Londonban a miniszoknya, semmilyen figyelmet nem kelt meg a 'muzulman negyedben' sem. Sztenderd irodai viselet. Politkusoknak, diplomataknak megfelel, Theresa Maynek is megfelel - pedig kicsit idosebb nalam: fashionmomentswiththeresamay.tumblr.com/; de nyilvan a te magas elvarasaidnak nem felel meg. Egyebkent a 'muzulmanok' nem mind szexre kiehezett allatok, hanem normalis emberek mint barki mas, de ugy tunik te nem tudsz eljutni odaig hogy ezt felfogd.

PannonBoy 2013.05.27. 16:35:55

@kék madár: Ha ez most közösségi oldal lenne, tuti hogy like-olnám a hozzászólásod. Én is pont így gondolom! :)

@All: Bírom, ahogy Maxwal erőlködik, mintha az ő véleménye lenne az objektív megállapítás a homoszexualitásról. Azt nem tudom, hogy mennyire képzett, mihez ért, de ebben a dologban TÉVED.

Shanarey 2013.05.27. 17:12:27

@tilmir:

Részemről, csak annyi, hogy azok a szülők akik baby sintért kerítenek maguknak, három csoportra oszthatóak.

1. Akinek a gyerek fontos, de nem ér rá mert olyan a munkája.
2. Akinek a gyerek egy "Na ez is megvan" kategória, és majd csak lesz valahogy.
3. Aki nem törődik a gyerekével de azt sem szereti ha más nevelni próbálja.

Nos ez a munka már csak emiatt is nehéz.

Grafogirl 2013.05.27. 17:13:20

@hagyma: A házasság szimpla gazdasági közösség. Arról szól, hogy a házasságba bevitt vagyont, a házasságban élők örököljék és ha a házastárs kórházba van, akkor a másik házastárs gond nélkül látogathassa, (hiszen ehhez közeli hozzatartozonak kell lenni, hivatalos papírokat közeli hozzátartozó írhat alá pl. komolyabb műtét stb.), ha elhalálozik vmelyik, akkor ne legyen gond a közösen nevelt gyerekekkel, ingóságokkal. Ebből a szempontból talán érthetőbb, hogy a melegek miért is ragaszkodnak a polgári házasságkötéshez.

Shanarey 2013.05.27. 17:15:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Én a névből vettem le hogy ez nem lehet hörcsög.

Amúgy igencsak húsevő kategória vagyok, de a Kutya Macska Ló, és egyéb házikedvenc kategória mint a hörcsög, nálam nem kaja kategória, inkább vomit kategória

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.05.27. 17:16:55

@Shanarey: Na, igen. Az már egy másik kérdéskör, hogy miért van rá szükség, egészséges-e? Stb.
Bonyolult kérdés.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 17:34:11

@Grafogirl:

Ha a házasság csak gazdasági közösség lenne, akkor semmi akadálya sem lenne, hogy pl. az itteni összes kommentelő egymással házasságot kössön. De anyámmal is házasodhatnék anyósommal. Meg a kutyával.

Grafogirl 2013.05.27. 18:09:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ok nem akartam részletezni, mivel a gazdasági a lényeges, de gazdasági és szexuális közösség, de tekintve, hogy bizonyos házastársak, jobbára csak gazdasági közösségben élnek, ezért hangsúlyoztam a "gazdasági " részt. Továbbá anyáddal nem kell és nem is lehet házasságot kötnöd, hiszen ő családtag, ezt tiltja a törvény is, a hogy a bigámiát is sok-sok országban így nem lehet mindenkivel házasságot kötni. Kutyával sem házasodhatsz, tekintve, hogy házasodni, csak emberrel lehet, de bármilyen állatot örökbe fogadhatsz és még örökölhet is a kutya, ha ezt a végakaratodban jelzed.Továbbá a zoofilia is tilos, ha erre fényderül.
De viccet félretéve szerintem értetted, mit akartam hangsúlyozni, hiszen ha két azonos nemű együtt él, akár a kórházzal, akár az örökléssel is gond lehet és ez a fő probléma. Esetleg a gyerekek pl. a sosem látott akármilyen rokonhoz kerülhetnek, nem maradhatnak annál, aki felnevelte őket.

tanato 2013.05.27. 18:11:54

@Shanarey: @tilmir: Egyet kihagytatok,amikor a babyszitter tartása csak látszólag a gyerekfelvigyázásról szól,inkább a nemszeretem ,időrabló és mindig újratermelődő házimunka átruházása egy másik nőre.

Grafogirl 2013.05.27. 18:16:25

@pappito: Itt Dél-Amerikában a katolikus országok sorra szavazzák meg az azonos neműek polgári házasságát, hiszen ez két ember magánügye és jobbára a gazdasági közösségről szól.

2013.05.27. 19:58:33

@Mirjam2: dehogyis! egy primitív,hazudozó liba vagy nagyképűsködsz,nevetségessé teszed magad, miközben sorozatos önellentmondásba keveredsz:D:D
tudod, egy bizonyos diploma mennyiség felett már nem miniszoknyával akarja felhíni magára a figyelemet egy nő:D ez így van Londontól New Yorkon át Vanuatuig:D
na tartsd meg az ostobaságod magadnak,én nem vagyok rá kíváncsi tovább nagyravágyó Pincérnő:D

kék madár 2013.05.27. 20:03:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"A globális melegedés egy elmélet. Az evolúció is."
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!
az meg egy teny, hogy a te agyad megrekedt a kozepkorban. A globalis felmelegedes nem elmelet, hanem megtortent esemeny, szinten, ami folyamatosan tortenik

Meg egyszer, ha kiderul egy gyerekedrol hogy meleg, maris a vilag legtermeszetesebb dolganak fogod tartani.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 20:11:11

@kék madár:

Attól, hogy a nagyanyámnak hasnyálmirigyrákja van, még nem gondolom, hogy a hasnyálmirigyrák a világ legtermészetesebb dolga.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 20:12:09

@kék madár:

A globális melegedés tény, nem vitataja senki. A vita abban van, hogy a folyamat jó-e vagy nem, ill. abban, hogy az emberi tevékenység okozza.e.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 20:17:20

@Grafogirl:

A sorra megszavazás azt jelenti, hogy már a 12 dél-amerikai országból 3-ban van úgynevezett homokos "házasság"?

kék madár 2013.05.27. 20:20:05

@PannonBoy: maxval neha felvilagosult embernek tunik, de ebbol is latszik, a muveltsegedtol meg lehetnek eletveszelyes nezeteid, sot ugy csavarod a tudasod, hogy azzal a beteges elmeleteid tamogasd.
de ha valaki pl. a globalis felmelegedest tagadja, attol nincs is tobb kerdesem, az gyakorlatilag letagadja a napot az egrol, vagy sulyos beteg, vagy elvetemulten gonosz, vagy sotet mint az ejszaka

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 20:21:01

@Grafogirl:

Ja, a zoofília. Arról is sokat beszélhettem van. Hollandiában létezik zoofil érdekvédő szervezet, mely a zoofilek diszkriminációja ellen küzd.

Erről jut eszembe.

Múltkor adtam egy puszit a kutyának a parkban.
Egy arra járó ember rám szólt:
- Szex is szokott lenni köztetek?
Mire én:
- Szex a saját lányommal??? Ne viccelj!
Erre az ember megrázta a fejét, az egyik ujjával a terkójára mutatott, majd elment szótlanul.

kék madár 2013.05.27. 20:21:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: 3 a 0-nal mennyivel tobb? Meg Del-Amerika is felvilagosultabb mint te.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 20:21:46

@kék madár:

A globális melegedés EMBEROKOZTA jellegét tagadom, nem magát a folyamatot.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 20:25:19

@kék madár:

Az EU-ban jelenleg ez ahelyzet:
- homokos "házasság" van: 7 ország
- házasság nincs, de van élettársi viszony: 9
- semmi nincs: 11

kék madár 2013.05.27. 20:25:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"A globális melegedés tény"
szedd ossze magad, feljebb azt irtad, hogy elmelet. Azt hogy jo-e csak a nagyon hulyek es barmok allitja, ez nem valodi vita. Azt se vitatja mar normalis ember, hogy mi okozza.
De ezt az alvitat en befejeztem veled, az emberiseg igen remenytelen 1 szazalekat kepviseled, akik tevekenysegebe, mentalitasaba a 100 szazalek fog beledogleni

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 20:26:23

@kék madár:

Nem vagyok híve a felvilágosodásnak, sokkal több negatívuma volt, mint pozitívuma. Bár persze elismerem a pozitívumokat.

kék madár 2013.05.27. 20:27:20

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: meg abba gondolj bele:
egyre kevesebb orszagban engedelyezett a meleghazassag vagy egyre tobb. (ez ilyen grafikon erted, amin az x tengely az ido, az y meg az orszagok szama)

Oops.

kék madár 2013.05.27. 20:28:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: a "valodi" vita masik oldalan allok fo erve is ez: tevedsz. Valos erveik nincsenek.

kék madár 2013.05.27. 20:29:48

"A globális melegedés EMBEROKOZTA jellegét tagadom, nem magát a folyamatot."

hat igen egyszerubb tagadni, mint elfogadni a tenyeket, mert azok bizony makacs dolgok.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 20:42:15

@kék madár:

A jó nem szavazás és demokrácia kérdése. Azaz mindegy, hogy hány országban van hülyeség. Mi akkor se fogjuk elismerni SOHA: Vannak kérdések, melyekben nincs kompromisszum, hanem acélos álláspont van.

tanato 2013.05.27. 20:54:08

@kék madár: Személy szerint én nem hiszek a globális felmelegedésben,ezt akkor "találták föl" amikor az én kamaszkoromban,rettentően enyhe telek voltak vagy 20 éven keresztül,/úgy 70-től 90 ig/havat fagyot alig láttunk.Én inkább azon tudósoknak hiszek akik a meteorológia ciklusos jellegét állítják azaz egy bizonyos mennyiségű meleg időszakot egy bizonyos mennyiségű hideg korszak követ és így tovább.Kamaszkoromban a globális melegedés híve azt állították teljesen komolyan hogy mostanra MO. éghajlata az olaszországihoz fog hasonlítani,enyhe telekkel ,forró száraz nyarakkal és az Alföld el fog sivatagosodni.Készültek a tervek a Balaton" csapvízzel "való feltöltéséről és szárazságtűrő mediterrán gyümölcsök meghonosításáról.Azután egyszer csak hopp a 90-es évek elejétől kezdve jöttek a hosszan tartó k-va hideg és havas telek és az Alföldet belepte a belvíz sivatag helyett.

kék madár 2013.05.27. 20:55:56

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
ellentmondasba keveredtel, eloszor azzal ervelsz, hogy milyen keves orszagban engedelyezett, utana meg azzal, hogy mindegy hany orszag, azok hulyek. Most szamit, hogy hany orszag (mert keves) vagy nem szamit, hogy sok, mert azok mind hulyek. Meg ervelni se tudsz normalisan.

"acélos álláspont"
oszinte reszvetem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 20:59:05

@kék madár:

Nincs ellentmondás.

Egy részről, még csak az országok kis részében van ilyesmi. Az emberek világszerte tiltakoznak a homokos lobbi egyre növekvő szemtelensége ellen.

Más részről, sok országban be lesz vezetve, mert egyre több a buta ember és Sátán egyre erősebb.

kék madár 2013.05.27. 21:03:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hat amit itt irsz az mar egy ordibalo ellentmondas, most a melyik szamit, a Satan vagy a tiltakozas?
Ez a vilagszerte tiltakozas az agyad szulemenye, elmaradott es/vagy fasizalodo orszagokban tiltakoznak.
Ne haragudj, feladom, nem birom "kovetni" a logikadat.

Grafogirl 2013.05.27. 21:14:01

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: :D:D ez jó. Amúgy a zoofiliához az elcsépelt mondás illik, ugye amiről nem tudnak.. az ugye nem bűn. De a az állatokkal való pajzánkodás elfogadása-elítélése is mindig változott. Lásd ugye a görögöknél Zeusz előszeretettel állat "képében" csábított el lányokat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 21:15:16

@kék madár:

A jó embarek próbálnak ellenállni, de számuk egyra kevesebb. Sátán egyre több embert csap be.

Franciaország nagyon elmaradott állam...

kék madár 2013.05.27. 21:23:13

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
a jo emberek tudjak, hogy mindenkinek mi a jo zaszlo alatt mar sok tomegmeszarlast sikerrel levezenyeltek, egyre sulyosabb gondolatok ezek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.27. 21:34:04

@kék madár:

Értem. Aki nem tapsol a homokos lobbinak, az tömeggyilkos. Logikus teljesen!

GERI87 2013.05.27. 21:36:52

@kék madár:

Tény hogy az éghajlat változik, hullámzik, volt már ennél hidegebb és melegebb az elmúlt 1000 évben is...pedig ember is kevesebb volt és max fával tüzelt, nem voltak gyárak, se autók...
Szóval igencsak necces hogy a változás nem a mi művünk, az hogy jó e vagy sem, hülyeség, ahhoz kell alkalmazkodni ami van, mert befolyásolni nem tudjuk...

@tanato:

"vagy 20 éven keresztül,/úgy 70-től 90 ig/havat fagyot alig láttunk"

Érdekes, más meg mindig azt mondja: "olyan enyhe a tél...bezzeg régen 20-30 éve akkora hó volt a kerítés tetejéig ért"

tanato 2013.05.27. 21:50:42

@GERI87: Pontosan nagyon zord telek voltak a 60 években egészen 71.ig akkor fordult.Emlékezem mert gyermek és kamaszkoromban nagyon vártam a havas teleket de sosem jöttek el.Eljöttek viszont amikor már a hátam közepére sem kívántam úgy 93-tól.

kék madár 2013.05.27. 21:52:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: sajnos a "dot"-ok ott vannak, es a tortenelem sorak mar sokan osszekotottek oket. A te nezeteid nem jobbak egy veresszaju szektavezerenel.

tanato 2013.05.27. 21:53:47

@GERI87: Akkor viszont már a nagy hó az ellenségemmé vált mert munkám során nagyon sokszor megszenvedtem a hó miatt,sokszor elakadtam benne.Mivel háziorvos vagyok és rengeteg tanyasi külterületi beteghez kell járnom.Volt hogy a tűzoltók szedtek ki a hóból,máskor meg vagy ló vagy traktor segített a továbbjutásban.

GERI87 2013.05.27. 22:17:11

@tanato:

Az hogy mennyi hó van pl...ezek csak minimális kilengések,
ha nagyobb változások is lesznek ami még mindig természetes... és több ezer éves viszonylatban nem szokatlan... akkor nem tudom mi lesz, összeszarják magukat a zöldek, és kilobbiznak valami teljesen értelmetlen és drága baromságot...."a probléma kezelésére".

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Régen a lobbi legalább a befolyásos gazdagok és tehetségesek módszere volt, ma már a devianciák és szimpla retardált hülye kisebbség eszköze a nyomoruk terjesztésére...

tanato 2013.05.27. 22:19:30

@GERI87: Jó lenne látni a jövőt meteorológiai szempontból persze,amúgy nem igazán.Persze találgatni lehet,de hogy mi lesz az eredője,ki tudja.

kék madár 2013.05.27. 22:31:16

@GERI87: szerintem bircaval jol ellennel. Mind a ketten gyulolitek a vilagot, es osszevissza beszeltek, es a logika a nagy ellensegetek. Neked a korod meg a mentseged.

GERI87 2013.05.28. 00:27:52

@kék madár:

Hülyeségeket beszélsz, mitől lenne ez gyűlölet?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása