oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. május 18. 06:59,  Útnak kellett indulni 309 komment

2013. május 18. 06:59 Határátkelő

Útnak kellett indulni

Mai utunk Németországba, Augsburgba vezet, és kiderül, miért indul útnak egy mérnök és egy közalkalmazott, feladva mindent. Zsuzsáéknak szerencséjük is volt, hiszen egy baráti család az elején segítette őket, és viszonylag hamar találtak munkát is, bár a nehézségek csak utána kezdődtek.

Németország, Augsburg.jpg

„Elkezdem én is a történetünket. Hogy miért írom le, az remélhetőleg a végére kiderül.

Párommal 6 éve élünk együtt, a kapcsolatunk tökéletes. Ő mérnök informatikus, és a szakmájában dolgozott 15 évet közalkalmazottként. Ebből talán már mindenkinek sejthető, hogy az utóbbi pár évben a fizetése konvergált a katasztrofálishoz.

Nekem csak érettségim van, de az élet és a szerencsés kapcsolatrendszerem úgy hozta, hogy mindig nagyon jó munkáim voltak, melyek elég jó fizetéssel is párosultak.

Nos, a közös életünket mi is egy lakásvásárlással kezdtük. Nem kell a torkomnak ugrani, de igen, devizahitellel. Úgy számoltuk, hogy a lakásra a hitelünk kb. 20 ezer forinttal lesz több, mint az albérletünk, és ha még emelkedik is a törlesztő részlet, akkor is ki tudjuk fizetni.

Szóval úgy gondolom, hogy nem meggondolatlanul vágtunk bele. Ezt a részét nem akarom hosszúra fogni, a lényeg, hogy az országban történt változások miatt a kiadási oldal csak folyamatosan nőtt, míg a bevételi oldal vagy csökkent, vagy az értéke lett egyre kevesebb. Eljutottunk oda, hogy nagyjából minden hónapot - 50.000 forinttal kezdtünk. A helyzet nyilván tarthatatlan volt. Útnak kellett indulni.

Nyelvismeret nélkül vágtunk bele

Hogy miért Németország és azon belül Augsburg lett a kiszemelt cél mikor németül én nagyon alap szinten, a párom meg semennyire nem beszélt? Hát a fő indok az volt, hogy a párom gyerekkori barátja és annak családja (Ők német állampolgárok) ott éltek.

Bevallom, valamennyire felelőtlenség volt nyelvismeret nélkül nekivágni, de mivel tőlük is azt az infót kaptuk, hogy munkalehetőség van bőven, így hát a döntés megszületett.

A lakásunkat kiadtuk albérletbe, és cirka 1000€-val vágtunk neki az ismeretlennek. Az volt tuti, hogy a lakhatásunk meg van oldva, illetve én még itthonról kinéztem egy multit, aminek Augsburgtól 25 km-re van az egyik raktára, és mivel az ott dolgozó magyaroknak volt egy Facebook-csoportjuk, így már előre megtudakoltam, hogy van-e felvétel és egyebek. Az év vége volt, ami ott bődületes hajtással jár, így volt felvétel korlátlan számban.

Papírok, ügyintézés

Kiérkezésünk után az első dolog, amit el kellett intézni, a lakcímre történő bejelentkezés. Ez nekünk kb. 10 perc volt. Bankszámlát kellett nyitni természetesen, arra kell befizetni nyitáskor pénzt, de ez lehet akár 10€ is, csak azért írom, hogy ilyen költség is van.

Ja igen, persze a német telefonszám is lényeges, ha azt szeretné az ember, hogy állás ügyben el tudják érni. Erre rengeteg lehetőség van, hiszen kismillió mobilszolgáltató cég van. A T-Mobilost nem ajánlom, mert az iszonyat drága. Érdemes olyat választani, amivel 9 centért lehet hívni a külföldi számokat. Ilyen is van rengeteg, pl. a Kauflandos kártya, de sokan használják itt ezt a Lebarát is, állítólag arról is nagyon kedvezményes Magyarországot hívni.

Ami fontos még ugye, az az adószám, amit a Finanzamt-ban lehet igényelni. Nyilván fontos még hogy legyen betegbiztosításod is. Amíg nincs munkád addig az otthon megigényelhető EU-s egészségbiztosítási kártya megteszi, de ha szerződésed van, akkor mindenképp kell egy kinti betegbiztosító is.

Amit erről tudok, hogy az AOK-t NE válasszátok. Nagyjából semmit nem támogatnak, és a sok visszajelzésből az jött le, hogy bunkó egy banda. Nekünk a Knappschaftnál van a biztosításunk és tökéletesen meg vagyunk vele elégedve.

Ha a cég, amelyik alkalmazna, esetleg az orrod alá dug szerződéskor egy betegbiztosítást, és esetleg az AOK-s, akkor nyugodtan utasítsd vissza, és nyiss Te egyet egy általad választott biztosítónál.

Freizugigkeitbescheinigung!

Ugye milyen szép neve van? Én egy napig gyakoroltam, hogy ha megyünk a Landratsamt-ba (itt kell megigényelni), akkor baki nélkül ki tudjam mondani, de aztán persze nem sikerült. :-) Ennek az elintézéséhez nekünk a lakcímigazolónk kellett, a munkahelyi szerződésünk és a személyes okmányok. Cirka 15 perces procedúra volt ez.

Hogy ez a szép nevű papír miért kell? Igazából ez a letelepedési kérelem / engedély, ami EU-s állampolgároknak nem kéne, de mégiscsak kell. Erre két példa. Mikor a párom most áprilisban nem kapott szerződéshosszabbítást (erről majd bővebben lejjebb) akkor bejelentkezett a munkaügyi hivatalba és ott is elkérték, illetve a legnagyobb meglepetés az volt, amikor egy ismerős pár férfi tagja, aki szintén nem kapott szerződéshosszabbítást, nem volt jogosult semmilyen segélyre, ellátásra, (pedig a ledolgozott ideje megvolt hozzá) ennek a papírnak a hiányában. Ráadásul a hatóságok adtak neki egy nem túl hosszú határidőt, hogy bizonyítsa miből él az országban, ellenkező esetben kitoloncolják.

Szóval ez a vicces nevű A4-es lap igenis fontos.

Robotmeló hálásan

Mondhatom, hogy szerencsénk volt, mert október 6-án érkeztünk, és október 26-án munkába álltunk annál a multinál, amit már ugye Magyarországról nézegettem. Mind a ketten kaptunk szerződést, igaz nem sokáig, csak dec. 31-ig.

A pénz ahhoz képest, hogy úgymond betanított munkás vagy, nem rossz, mert 1250€ nettóra jön ki. Mi elvállaltuk az állandó éjszakázást az év végi időszakra (éjszakás műszak csak ekkor van) és azzal meg még több volt, szóval ez nem volt rossz.

Hát a meló az meg olyan amilyen. Ha célod van, csinálni kell. Nem kellemes két olyan embernek, akik irodában dolgoztak és kreatív munkát végeztek nagyobb megkötöttségek nélkül, hogy gongra kezdesz, gongra szünetelsz, és kb. robot melót csinálsz, de hálásnak kellett lenni érte, hogy ez is van ráadásul komolyabb nyelvtudás nélkül.

Ja, igen, október 26-ig, a munkába állásunkig, meg még utána pár hétig csináltunk minijob-ban lépcsőház takarítást is, csak aztán az állandó éjjelezés mellett ez már nagyon fárasztó volt, így azt utána visszamondtuk.

December végén ugye jött a szorongás, hogy most mi lesz, kapunk-e szerződést, nem kapunk. Mi lesz, ha nem... Ezt nem kívánom senkinek. Cirka 4000-en dolgoztunk az év végi hajtásban, de januárban csak olyan 1500-an maradhattak.

A belünket kidolgoztuk, mert azt gondoltuk, hogy ha minél jobban dolgozol, annál biztosabb a helyed. Hiába mondták ott a régiek, hogy ennél a cégnél (hangsúlyozom ennél a cégnél) ez nem így van, sajnos nem hittük el. A lényeg, kaptunk hosszabbítást, de csak ez év árpilis 13-ig, ahogy nagyon sokan mások is. Kicsit letörtünk, hogy miért nem véglegest, de sajnos ez van.

A végleges szerződés nem azért kellett volna, mert itt akarnánk megöregedni ennél a vállalatnál, hanem azért mert a lakásbérlés (amiről mindjárt írok) némileg egyszerűbb lett volna.

Itt maradtunk egy darab fix munkával

A lényeg, hogy húztuk az igát továbbra is, mindketten nagyon jól dolgoztunk, de az áprilisi hosszabbításnál csak én kaptam tovább szerződést, a párom nem. Sajnos kiderült az, hogy itt a főnökeidnek se beleszólásuk, se tudomásuk nincs arra nézvést, hogy ki marad és ki nem. A HR-en meg kb. kihúzzák egy kalapból, hogy ki kap szerződést és ki nem.

No, mindegy, nem akarom bántani a céget, mert végül is, ha ez a cég nincs, akkor nem tudom, hogy alakult volna az életünk idekint, de lehet, hogy sokkal nehezebb lett volna.

Szóval itt álltunk áprilisban egy darab fix. munkával... Párom szerencsére úgy reagált, ahogy kellett. Még többet tanult, járta a várost, a munkaközvetítőket és ennek következményeként egy hét alatt volt másik munkája.

Igaz, munkaközvetítőn keresztül, így a pénz nyilván kevesebb, mint amit előtte keresett, de legalább van. Nem tudjuk meddig lesz, de mivel jól dolgozik a munkaközvetítős is és a cég vezetője is meg van vele elégedve, így biztosan lesz másik munkája is, ha ez véget ér.

Annyit még hozzátennék, hogy ha munkaközvetítőn keresztül mész el dolgozni, akkor a fizetésed 8,49 (vagy 8,19? Elnézést, most erre pontosan nem emlékszem) bruttó óránként. Ha jobb a hely, akkor fizetnek bejárást és még valamicske napi díjat (étkezés) Ha nem, akkor csak fent említett összeg van.

Ha kapcsolatba kerültél egy munkaközvetítővel, és felhívnak, hogy ez és ez a munka lenne, ekkor kell kezdeni, stb..., akkor mindenképpen menj el! Ha nem mész, akkor bizony nagy valószínűséggel nem fognak többet hívni.

Mit tegyünk munka nélkül?

Ha már van ledolgozott időd itt Németországban és elvesztetted az állásod, akkor a munkaügyi hivatal is segít keresni munkát. Oda ebben az esetben mindenképp be kell menni beregisztrálni. Elmondod, mihez értesz stb.

Érdemes kitölteni a munkaügyi központ oldalán a saját profilodat is, mert a munkáltatók keresgélnek ott és megkeresnek, ha a szaktudásod pont érdekli őket. A segélyekről nem írok, sem arról, hogy mi kell hozzá és hol lehet intézni, mert (most egy naiv mondat jön) biztos vagyok benne, hogy senki nem azért jön ebbe az országba.

Munkát lehet találni, nem mondom, hogy nem jár utána járásba, és nem kell talpra esettnek lenni hozzá, de ha nem abban merül ki a munkakeresésed, hogy kiírod a Facebook-oldalakra, hogy munkát keresek, németül nem beszélek, és utána kiakadsz, ha nem válaszol senki, akkor biztosan sikerülni fog.

Konyhai kisegítő munkákra hasznos lehet az önéletrajz szórása vendéglátóhelyekre. Egyéb betanított munkákra a munkaközvetítő cégek, az újsághirdetések és a munkakereső weboldalak a célravezetőek.

A cégek direktben megkeresése is hasznos lehet. Értem ez alatt, hogy a nyakadba veszed a várost, bemész különböző cégekhez, ahol valamiféle gyártás folyik és megkérdezed, hogy van-e munka.

Az albérlet, mint lottóötös

Na, ez a nehéz ügy itt. Németországban egy lakás kivétele felér egy lottó ötössel... Augsburg nagyon közel van Münchenhez, ahol irgalmatlanul magasak a bérleti díjak, így az ott dolgozók is ezen a környéken keresnek lakást és inkább bejárnak minden nap.

Ennek következményeként rengeteg jelentkező van egy-egy lakásra, és hát azt kell mondjam, hogy külföldiként nem indulsz előnnyel ebben a meccsben. Mi novembertől februárig napi szinten jelentkeztünk az összes lehetséges lakásra, nagyon sokat elmentünk megnézni is és hát persze nem mi kaptuk meg.

Ez nagyon rossz volt és erre nem is lettünk felkészítve, úgyhogy óriási csalódás volt és persze egy nagy stressz is, hogy mikor lesz már végre egy saját kis zugunk.

Végül január végén óriási szerencsénk volt. Egy kolléganőmék / barátaink hívtak fel, hogy a házban, ahol laknak, megüresedett egy lakás és érdekel-e minket? Elmentünk, megnéztük, és bár kisebb kompromisszumokat kellett kötni magunkkal, főleg az anyagiakat tekintve, de mivel a tulaj szimpinek talált minket kiadta volna nekünk, ezért nem volt mese és kivettük. Február 4-e volt a jeles nap, mikor be tudtunk végre költözni.

Albérletárak

Egyébként az ingatlanárak nagyjából úgy alakulnak, hogy cirka 400€-tól a csillagos égig + rezsi. A miénk egy három szobás lakás, 430€ a bérleti díj, 70€ a nebenkosten, amiben a víz, közös költség, szemét díj tartozik bele. Ezen felül 235€ a fűtés és a villany.

A kint élők, amíg nem találnak lakást, vagy ha csak idénymunkára jönnek, panziókban is tudnak szobát bérelni, bár én elég magasnak találom az árakat. A legutóbb egy pár mondta, hogy 600€-t fizetnek egy szobáért egy hónapra, és ez nem is Augsburgban van, hanem valami kis faluban. Hát igen, a szükség nagy úr és lakni kell valahol.

Arra készüljön fel mindenki, hogy minimum két, de legtöbbször három havi kauciót kérnek. Ez tehát 1000-1500€ között mozog. Ehhez hozzájön még az első havi bérleti díj, szóval jól teszed, ha 2000€-t erre kalkulálsz. Számolj azzal is, hogy a legtöbb bérleményben nincs beépített konyhabútor. Ez azt jelenti, hogy még mosogató sem.

Nyilvánvaló, hogy ezt is mihamarabb be kell szerezned. Erre a legjobb megoldás szerintem az Ebay. Innen nagyon olcsón és szuper dolgokkal be lehet rendezni a lakást, de ez akkor is egy plusz költség.

Alapvető szükségletek

Élelmiszer

Azt vettem észre, hogy az árak nem sokban különböznek a magyarországi áraktól. Mi hetente elmegyünk nagy bevásárolni, és akkor cirka 100€-t hagyunk a boltban, de az kitart egy hétig, szóval nagyjából 400€ hármunkra az élelmiszer, tisztálkodási cuccok stb. (Azért hármunknak, mert ahogy lett saját lakásunk, a 17 éves fiam is kiköltözött. Ő egy integrációs kurzusra jár, hogy tanulja a nyelvet.)

Üzemanyag

Az üzemanyagárak változóak. 1,50-től 1,65-ig terjed általában. Az árak naponta változnak, és persze a kutak között is van különbség. Általában a Jet kutak szoktak lenni az olcsóbbak.

Tömegközlekedés

Nos, ebben a témában annyira nem vagyok kigyúrva, de amit tudok: Minden nagyobb város zónákra van osztva. Ha jól emlékszem 1,20€ egy jegy, amivel egy zónát mehetsz, de azon a zónán belül válthatsz utazási eszközt. Egy gyűjtőjegy cirka 10€, amiben 9 jegy van. Ha bérletet veszel annak az ára is változik, attól függ hány zónára veszed.

A tömegközlekedés egyébként jó, gyakran járnak és tiszták a közlekedési eszközök. Bliccelni nem éri meg, mert 40€ a büntetés, és még azt sem lehet eljátszani, hogy lyukasztasz, ha felszállnak az ellenőrök, mert a rendszer automatikusan lezárja a jegykezelő automatákat ilyenkor. J

Az egészségügy

Ide tartozik még az orvos. Itt nálunk, de szerintem más nagyobb városokban is találhatsz magyar vagy magyarul beszélő háziorvost. Ez nagy segítség, mert azért az anyanyelvén mindenki jobban és pontosabban el tudja mondani a baját.

Az első látogatáskor 10€-t kell fizetni, attól függetlenül, hogy van biztosításod. Ha már másodszor vagy többedszer mész, akkor ez már nincs. Egyébként orvos, fodrász, kozmetikus és egyéb szolgáltatások miatt is érdemes megkeresni a kitelepülni vágyóknak a különböző Facebook-oldalakat. Van a müncheni és az augsburgi magyaroknak is saját oldala (több is és gondolom a többi nagyvárosnak is, ahol magyarok élnek), ahol rengeteg hasznos információ van már felrakva és ahol szívesen válaszolnak a kérdéseitekre.

Nem kíváncsiak a melankóliára

Amíg nem beszéled a nyelvet és nincs egy jó (keresett) szakmád, addig tedd félre az önérzetedet és vállald el a munkát, ami szembe jön (persze, csak ha szerződést adnak) csináld szeretettel és ne utálattal, mert neked is könnyebb lesz.

Figyelj minden beszélgetést, mert abból lehet a legjobban tanulni. Segíts (amiben tudsz) a honfitársaidnak, hogy később te is segítséget kapj. Sajnos (ezt már többen leírták) nem vagyunk egy összetartó nemzet, sőt inkább egymásnak betartó népség vagyunk. Ez nem jó, mert sokkal többre jutnak azok a népek, akik segítik egymást, és összetartanak. Ezt látom nap, mint nap a munkahelyen is.

Azt is látom, hogy mi, magyarok irdatlan nagy önérzettel rendelkezünk, pedig ha valakinek kilóg a feneke a gatyóból és országot kell váltania a megélhetése miatt, ráadásul még a nyelvet sem beszéli, akkor az minden lehet, csak önérzetes nem.

Itt elfogadnak, ha kedves vagy, segítőkész és pozitív érzés sugárzik rólad. Nem kíváncsi itt senki sem a magyar melankóliára. Alapszabály, hogy ha segítség kell, akkor szépen kérjük attól, aki segíteni tud. Ha viszonozni nem is tudjuk, akkor is megköszönjük, és utána nem tartunk be neki.

Örülj neki, ha barátot találsz egy idegen országban, és becsüld meg. Sajnos nagyon sok konkrét példát tudnék felhozni a fent leírtak ellenkezőjére. Mi szerencsére elég sok magyar (most már elmondhatom) barátot találtunk idekint. Segítjük egymást mindenben, amiben tudjuk. Ez nagyon jó érzés, mert kevésbé vagy egyedül az országban, de hangsúlyozom ezért tenni is kell.

Mi szeretjük ezt az országot, nem akarunk visszaköltözni. Nem dúskálunk a javakban mi sem egyelőre, de ez lesz majd jobb. A lényeg a kilátásokban van. Itt van, Magyarországon nincs. Ez az, ami érdekében az ember elviseli a robot melót, amiért tanul egy új kultúrát és egy új nyelvet 35-ön felül, mert van esélyed a jobb életre.

Én mindenkit csak arra bíztatok, hogy persze próbálja meg külföldön, de óva intek attól, hogy ezt felelőtlenül tegye. Ha nincs ismerős, barát, akinél ellakhatsz egy darabig, akkor nagyon sok pénz kell hozzá, hogy itt elindulj. Remélem, amiket leírtam segítenek ennek kiszámolásában.

Kívánok minden Határátkelőnek és otthonmaradónak sikeres és boldog életet!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország Augsburg

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr755305585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.05.19. 01:32:39

ez elég off itt, de szerintem azok, akik ott szakértenek, ahol nem profil az IT, jobban meg vannak becsülve, a határ kb a csillagos ég, pl az említett SAP experteknek. ahol a fejlesztés a profil, mint nálunk, ahol éppen 12 egy tucat a magamfajtából, ott azért korlátos a fizetés. szóval nem mindegy, hogy milyen terület, milyen cégnél, de a fenti összegek nem elérhetetlenek.

bobsys 2013.05.19. 02:17:54

@tildy:): 2011ben jottem el Magyarorszagrol. 750 brutto + 50K cafeteria + mobil + laptop volt a juttatas. Amcsi multi, angol nyelvtudas, meg 8 ev munka es mellette tanulas, szepen alulrol sima rohangalos rendszergizdakent kezdve. 3an voltunk a csapatban, gondolom a tobbiek is hasonlo penzt kaphattak, miutan eljottem az uj kollega is hasonlo penzt kapott.
Masik multinal, helpdesken angol nyelvtudassal 280 brutto kezdo es ezt feltudta tornaszni az agent 350 kornyekere. Ha az angol mellett tudott mondjuk hollandul akkor 500 brutto siman osszejott, helpdeskeskent.

PannonBoy 2013.05.19. 03:34:16

@mirx: @droid_: @Disszidens: Nem, ez egyáltalán nem átlagos fizu. A 7-800k-s fizetés akkor jön össze, ha 5+ év szakmai tapasztalatod van multinál, legalább 2 nyelven beszélsz és mondjuk IT-s esetben valami nagyon speciális tudásod van, pénzügy területen legalább menedzser vagy.
De ez még multis körben sem az átlagos fizetés.

A pályakezdő fizetés multinál olyan 200-250k között van, ennél többet csak IT területen lehet remélni, mivel a válság elég erősen hatott a bérekre is. (Értsd, ugyanannyi vagy kevesebb pénzből, sokkal több jelentkezőből tudnak válogatni a vállalatok.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.19. 05:58:14

@diggerdriver: kifejezetten egyedi es jo a humorom, es a humorerzekem is mukodik,ha a humor jo
ha szar, akkor nem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.19. 06:02:36

@Wendriner Piroska sakál és balerina: annyit nem er, majd megunja
en nem olvasom ,ahogy meglatom, szurom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.19. 06:08:39

@diggerdriver: ezt a szobaberlest en is csinaltam a kezdetek kezdten
hosszutavon nem lehet birni, pedig kifejezetten alkalmazkodo termeszetem van, de ahogy annyit felretettem, hogy sajat apartman, az volt az elso, mondjuk a kocsi utan

ggaborx 2013.05.19. 06:18:32

Öröm nézni, mikor a rabszolgák arról vitatkoznak, hogy melyik uraságnak jobb robotolni és közben még egymás torkának is esnek emiatt. Gusztustalan világban élünk. Egyszerűen felháborító, hogy 30-40 évet a legtöbben napi 8-10-12 óra kényszermunkával töltenek csupán azért, hogy ezzel egy szűk körnek biztosítsák a saját életük ellenkezőjét, az urasági életvitelt. És a slusszpoén az egészben az, hogy egy-két fillér különbséget hatalmas megbecsülésnek sőt egyenesen sikernek tart a többség, ami alapján különbnek érzik magukat a többi rabszolgától.

Mindeközben meg a fejlett világ kapitalizmusa mint rendszer hosszú évek óta válságban van és a nagy játékosok is, a főméltóságú uraságok is egyre gyakrabban nyilatkoznak a fenntarthatatlanságról.

ggaborx 2013.05.19. 06:22:05

Azt majdnem elfelejtettem, hogy az uraságok is attól lesznek mérhetetlen gazdagok, hogy ugyanezen rabszolgák veszik tonnaszámra az éhbérért előállított szükségtelen kacatokat.

wotan 2013.05.19. 07:07:53

...ha nem keresel nettó 2500-at (x 2), elfelejtheted a német paradicsom elönyeit. Azaz, marad az igényesség, pontosság, tisztaság, az sem semmi. Minden más kb. ugyanaz. 25 év ++ Németországi tapasztalat (söt még most is) után irom ezt. A bölcs hozzászólóknak mennyi van?

2013.05.19. 07:10:40

@diggerdriver: Fölösleges magyarázni a bizonyítványt. Szobában lakni leadás az ember igényeiből.

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2013.05.19. 07:23:53

@Disszidens: akinek megvan hozza a tapasztalata, profi egy adott teruleten annal ez az osszeg kb a targyalasi alap. ez nem a general IT tudasra vonatkozik, meg azokra, akik ha ismertek valakit, aki latott mar egy SQL scriptet es beirjak a CV-be hogy ok DBA-k. sok ilyen van de ez nem informatikus mernok, vagy nevezd akarhogy.

ha kikupalod magad egy mostansag divatos programnyelvbol vagy ha nem developer venad van, akkor peldaul egy alkalmazasbol, megszerzed az elso allast, kb 2-3 ev es neved lesz, teged keresnek. de valoban, van az IT-nek egy betanitott munkas jellegu populacioja, akinek szaktudasa, kreativitasa es problemamegoldokepessege nincs, de vegre tudja hajtani amit megmutattak neki husszor.

ez a futoszalagmelo, csak a multiknal adnak neki valami fancy nevet, hogy jol nezzen ki es mivel mindenkinek diplomaja van, aki ott akar elhelyezkedni, beirjak hat a poziciohoz azt is.

DieNanny CH 2013.05.19. 07:35:02

@charlieharper:

Óhajod HÁ-nak parancs!
(Már fent van a mai Sámán-poszt)

siskalaszlo · http://vulgarian.blog.hu 2013.05.19. 08:44:27

Teljesen egyetértek az írással. Én 1 évet voltam kint németbe, mert mikor befejeztem a sulit, nem kaptam melót itthon, így hát München környékén egy raktárba dolgoztam közvetítő által. Engem szerettek a dolgozók, pedig nem beszéltem a nyelvet, mégis mindent megcsináltam.
A magyarok tényleg nem összetartók, de ha van ismerős, vagy egy jó közvetítő, és az ember itthon munkanélküli, akkor menni kell. Meg kell próbálni nincs mit veszíteni. Elhatározás kérdése, és ki kell tartani a magunk előtt kitűzött célt, bármennyire is nagy a honvágy! Sajnos a pénz az úr!

lakol3 2013.05.19. 09:25:58

Hosszú komment lesz, mert a posztoló sokmindent jól leírt. Pár gondolat egy ITs szemszögéből - aki szintén német nyelvtudás nélkül került ki:
- Ellátás-bürokrácia: a németek szeretnek erről sokat panaszkodni. Kb. ua. mondják, mint otton mi, legalábbis a szavak szintjén. Ami fontos: az arányok. Itt én eddig azt tapasztaltam, hogy lehet, az ügyintéző a halál izéjére kíván, de végsősoron akkor is azért van ott, hogy az ügyedet intézze. És ez nagy megkönnyebbülés...
- Nyelv: németországban a multikulti nyelve a német. Az IT szektorban is. Ez azt jelenti, hogy hacsaknem valamiért angoltudással is kellesz - pl. ritka területen vagy otthon -, nehéz jó állást találni. Az otthoni munkatapasztalat pedig beugró, itt nem fogják az első körben nagyra értékelni. Ellenben ha kiderül, hogy tényleg tudod, amit állítasz, onnan sínen vagy. Azaz: lehet blöffölni, csak tudni kell, mit tudsz teljesíteni.
- Kereset: úgy 1400 EURból már ki lehet két embernek jönni, ha talál lakást és van munkája. E fölött minden már megspórolható, csak akarat kérdése.
- Lakás: először nehéz. Igazolni kell pl., hogy az előző helyen mindent rendesen fizettél. Ha nem volt korábban lakcímed-lakásbérleted bejelentve Németo.-ban, akkor a dolog döcögősebb. Ha nincsen munkaszerződésed, akkor meg ismerős nélkül nagyon. Ilyenkor kell keresni egy WGt ( lakóközösség ), és ott elkezdeni. Ez amúgy kezdetnek jó, a nyelvtanulásban is segít és olcsóbb. Ellenben nagyon résen kell lenni, mert gyorsan elkelnek a szobák.
- Válság: a németeknél nincs válság. Meg kell nézni a mutatóikat. ( Vagyis nem látom, hogy lenne... vagy jól titkolják. )
- Kilátások: akik arról írnak, hogy de ezt otthon is meg lehet így meg úgy - lószart. Ha van _bejelentett_ állásod, alapesetben normálisabb a hozzáállás.
Amennyiben sikerül kvalifikált szakmában elhelyezkedni egy nagyobb, nem startup cégnél, van mindig annyi időd, hogy fejlesszed magad, vagy hogy a cégen belül keressed azt, ami neked megfelelőbb. Vagyis megvan a lehetőséged arra, hogy fejlődj. Érdekes módon a cégnél lévő középvezetők kivétel nélkül jó és intelligens szakemberek. ( A HR minden cégnél a karbantartó alatt van - az utóbbi ugyanis ért valamihez, a HRes meg szükséges rossz rendszerint. )
- Ráadásul az érezhető, hogy tudod, miért fizetsz adót és tb-t. Egyszerűen el kell menni egy fogorvoshoz, meg kell nézni a tömegközlekedést - Berlinben elképesztően jó -, egy kicsit tudni, hogy a rendőrök hogyan és milyen háttérrel dolgoznak ( közbiztonság ) és tudni összehasonlítani azzal, ami otthon megy.
Ha csak ezt nézem, akkor ha ugyanazt csinálod itt, mint otthon, már megérte.
- Mentalitás: ált. mindenki udvarias és közvetlen. Itt ez a stílus, nem neked szól. Amúgy sokkal nehezebb tőlük azokat a 'keresztbesegítéses' kis együttműködéseket kicsikarni, ami otthon természetes. Nem bírják a harsány viselkedést, két ember között a baráti fizikai távolság az, ami otthon két idegen között: vagyis ne lépj túl közel hozzá, mert diszkomfortot okozol (proxémia). Nem véletlen, hogy az itteni keleti-déli (ukrán, orosz, román, görög ) kollégáimmal alakult ki elsősorban egy jó személyes kapcsolatom. Az ember eleinte figyeljen, ha valami ötlete van, nagyon visszafogottan, de nagyon pontosan levezetve adja elő. És ha nem megy át, akkor tovább kell lépni. Ugyanis a németek elég rugalmatlanok és konformisták, nem szeretik a változásokat, olykor egyszerűen be kell bizonyítanod azt, ami számodra egyértelmű. Vsz. ebből fakad, hogy a németek stressztűrése általában a miénk alatt van.
Vagyis: ha óvatos vagy - végülis egy idegen kultúra -, pontos - és hogy pontos legyél, megkapod az idő és eszközbeli hátteret -, és van valami alapvető pszichológiai ismereted a gyakorlati életből, elég jók az esélyeid. Az utóbbihoz csak még egy komment: én itt értettem meg, hogy azok a managerpszichológiai, csapatépítő és konfliktuskezelési elképzelések, amikre otthon némi mosollyal nézünk, valóban működnek - itt. És ha az ember okos, rájöhet, hogy az ettől való függetlenség nagy előny is lehet. Ettől még persze meg kell tanulni az itteni viselkedési normákat - és ebben én is elkövettem jópár hibát.
- A keletebbi részen még mindig pozitívan állnak hozzánk - köszönhetően, hogy pl. a Balaton találkapontvolt a keleti és a nyugati németek között, a kaput meg mi nyitottuk meg először. Ez annyit jelent, hogy nem arctalan - valami lengyel, orosz, keleti - idegen vagy, sok németnek van erre DDR története, etc. Ez némi pszichológiai előny a többi idegennel szemben. Nem lesznek kedvesebbek, csak nem lesznek elutasítóbbak a lelkük mélyén.
...
- AOK: én az AOK Nordosttal elégedett vagyok, egy berlini, nagyon régi és régóta itt élő ismerősöm ajánlotta, aki náluk van sok éve. Drágább a többinél indulásnál, ellenben a korral - rizikófaktor - haladva nem növekszik úgy, mint egy sor, alacsony indulóösszegű biztosítás, ami a fiatalokat csábítja.

Disszidens (törölt) 2013.05.19. 09:34:51

@user137: Nem brutto 400-rol volt szo, hanem o azt mondta, hogy 700-800e brutto a normalis.

a 800e az nem egyenlo 400e-el...

Kisse mas a leanyzo fekvese, ha 400-rol van szo, az mar korrekt osszegnek tunik, sot meg azt mondom, hogy multiknal 450-500 is.
De a 800ezer bruttot nem hiszem meg most sem, hogy atlagos lenne.

Disszidens (törölt) 2013.05.19. 09:38:09

@PannonBoy:
Na vegre valaki aki realisan latja a kepet - hozzam hasonloan.

Mint mondtam, 400-450e brutto meg azt mondom, hogy elmegy multinal, de a 700-800e (valamint meg hatvan kolleganak ugyanannal a cegnel) ... - nekem kisse irrealisnak tunik a jelen magyarorszagi viszonyokhoz kepest, es hatasvadasznak.

Mint mondtam, ha ilyen fizuk lennenek Mo-on, akkor Osztrakoktol jarnanak at dolgozni a diplomasok, ugyanis OTT SINCS ennyi fizu!!!

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2013.05.19. 09:47:16

@Disszidens: nem volt szo atlagfizurol, arrol volt szo, ha valaki 15 eve IT-ben dolgozik akkor a 800e nem irrealis, sot. az allit ki szegenysegi bizonyitvanyt, ha 15 ev utan kezdofizuval van meg mindig valahol.

bocsanat, a szegenysegi bizonyitvanyt arra ertettem, hogy velhetoleg nem az a szakma valo az embernek, ha 15 ev alatt annyit nem tudott kepezni magan, hogy elorebb jusson annal.

Disszidens (törölt) 2013.05.19. 09:49:25

@omfgomgzor:

Sok momentuma van a hozzaszolasodnak ami igaz, - nagyjabol minden a fizun kivul. :)

Meg mindig vitatkoznek:

- Szerintem "egy nem betanitott jellegu IT-s", SEM keres meg Magyarorszagon ennyit. (800ezer brutto, vagy efelett).
Es ezt most nem a sajat tapasztalatombol irom, hanem tudom.

Hiaba vagy profi DB-s, meg programozo, ha NINCS allas. Nincs allaskiiras.... Namarmost. Ha egyszer egy allaskiiras becsoppen, akkor a munkanelkuliek szazaval fogjak ontani a cv-t. Nyilvan nem mind profi DB-s, meg programozo, de a nagy szamok torvenye alapjan egyre tobb az is a pakliban, amibol vallogatni tudnak a nagyszeru HR-es kollegak.

Namarmost, ki az, aki ilyen viszonyok kozott a 800 bruttot meg akar multinal is realis atlagfizetesnek tartja?
Ez a fizu multinal is mutyifizunak szamit, azaz valakinek a valakijet beteszik valamilyen poziciora, lehetoleg olyanra ahol semmit nem kell csinalni, es jol megtomik a zsebet, amennyire csak lehet.
Na ezt inkabb el tudom kepzelni magyarorszagrol, minthogy tudas alapu tarsadalom lenne, amelyben egy atlagos informatikus 800 bruttot kap.

Zedder 2013.05.19. 09:50:33

@Disszidens: "Hulyesegeket beszelsz, nem akarok veled vitaba szallni, inkabb megkerdeznem itt a kedves kommenteloket, hogy Mirx-en es a (szerinte) szam szerint 60 kollegajan kivul ki szerint termeszetes az, hogy "valaki" (mondjuk 2 nyelv targyalasi szint, jo szakma, diploma) 700-800 bruttokat keres magyarorszagon?"

Én nem minősítem az írásod, pedig könnyen megtehetném. Multis IT tapasztalat, Budapest.

Cirka 850 bruttót kerestem havi szinte levontva (az éves bónuszt kb. kiátlagoltam. de is lehet 860 volt. ne köss bele), amikor 2012 végén otthagytam az országot. Ezen felül volt SZÉP kártya, egészségpénztár, céges autó, telefon, internet, kutyafüle. Mikor sok-sok éve kezdtem ugyanannál a cégnél kvázi juniorként, akkor is 500 bruttóról indult a történet.

Akkor a fizetés pipa.

A fizetési kategória pedig multiknál kb. belőhető a job level / job grade-ek miatt. Tehát ez is pipa.

Egyéb problem?

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2013.05.19. 09:53:19

@Disszidens: miert gondolod hogy allaskiirasrol kell beszelni? nyilvan nem fogjak kezdofizunak adni, csak akkor, ha van eleg tapasztalatod az adott teruleten, es amit tudsz az tenyleg ertekes.

en tapasztalatbol irom, ES tudom hogy nem irrealis, sot elvarhato merteku fizetes a 800e ha megvan hozza a tudas

ahol az IT csak egy helpdesk szintu szarrazas egy cegnel, ott valoban a hr-es fog szelektalni, de ahol szaktudas kell ott a szakmai vezeto tudja mire van szukseg es az mennyibe kerul.

Zedder 2013.05.19. 09:56:02

@Disszidens: "Na ezt inkabb el tudom kepzelni magyarorszagrol, minthogy tudas alapu tarsadalom lenne, amelyben egy atlagos informatikus 800 bruttot kap. "

Látom még tovább dolgozik benned a kognitív disszonancia, hiába hoztunk néhányan ellenpéldákat.

Ezért leírnám, hogy se nem voltam menedzser, se nem volt hátszelem, semmilyen ismerős/nyalás nem játszott be, csak a tudásom és a tenniakarásom. Nem panaszkodni meg hitetlenkedni kell... Lehet utánam csinálni, csak akkor tudni kell ám azt is, hogy ennek megvan az ára! Igaz túl sok magánéletem sem volt, többek között ezért is pattantam le.

Még annyi, hogy 10 éves iparági tapasztalatom még nincs meg, de lassan elérem azt a kerek számot.:) Mielőtt azzal jönne bárki, hogy "deakkormegtuti 20 éve dolgozol".

Zedder 2013.05.19. 09:59:19

@Disszidens: még egy ehhez... Igen, nincs sok álláskiírás, HIVATALOSAN. Ellenben magyarfölde kis ország, a szakmában úgy-ahogy ismerik egymást az emberek (ha a mezei IT-s nem is rendelkezik óriási kapcsolati hálóval, attól még a menedzsereid tudnak ajánlani), MEGBÍZHATÓ és KÉPZETT szakemberre pedig szükség van továbbra is. Csak megpróbálják lecsekkolható, már bizonyított munkaerővel feltölteni a heyleket. Na ez a két feltétel elég erős szűrő. Szóval nyugi, el lehet helyezkedni továbbra is, feltéve ha megvannak a kvalitások.

Emi2 2013.05.19. 10:00:01

Az AOK-t miért is nem kell választanom? Ismered az AOK-t, hogy ilyen (teljesen hamis) információkat írsz róla? A német egészségügy a magyarnál fényévnyivel jobb állapotban, és helyzetben van, és teljesen nyilvánvaló, hogy aki az AOK-nál biztosított, minden ellátást meg fog kapni, amire persze a biztosítása kiterjed. Ennek kell utánajárni, és tisztázni. Nem lesz olyan, mint otthon, hogy egy vizsgálatra 4-6 hónapot kell várni, ez is biztos. Tessék nyugodtan az AOK-t választani, nem lesz ott sem gond, mondjuk a TKK-t rugalmasabbnak tartják. De nem ez a lényeg, szerintem ilyet nem írhat le valaki ami itt a cikkben szerepel

Zedder 2013.05.19. 10:00:16

Te jó ég, most nézem, hogy egy trollal kezdtem vitába. Shit.

Disszidens 0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban

multi84 2013.05.19. 10:04:03

Mérnök Informatikus, nyelvismeret nélkül 15 év közalkalmazottként. WTF? Ezzel a papírral tuti Mo.-n is lehet találni jól fizető állást. Persze a magyar előbb költözik 2000 kilométerrel odébb mint 100 kilométerrel....
Nem bántásként vagy kritikaként mondom csak mindig furcsállom az ilyen dolgokat.

Az ilyenekről mindig egy volt kollégám jut eszembe aki Gépészmérnök + minőségbiztosítási mérnök(bsc) és az alföldön dolgozik valami szír szar cégnél csak mert ott élt eddig is és nem akar Pest vagy vonzáskörébe költözni, persze az ő döntése de ha nekem ilyen szakmám lenne Mo-n is szarrá kereshetném magam....

Sok sikert a párnak..

Disszidens (törölt) 2013.05.19. 10:11:32

@Zedder: ha ennyit kerestel, akkor mar csak egy kerdes fogalmazodott meg bennem: miert dobbantottal kulfoldre. Amennyivel kulfoldon tobbet kapsz ennel, azt boven elviszi a megelhetesi kulonbseg Mo-hoz kepest...???

Disszidens (törölt) 2013.05.19. 10:17:58

@Zedder:

"Csak megpróbálják lecsekkolható, már bizonyított munkaerővel feltölteni a heyleket. Na ez a két feltétel elég erős szűrő. Szóval nyugi, el lehet helyezkedni továbbra is, feltéve ha megvannak a kvalitások."

:)

Aggalyaim vannak azzal kapcsolatban, hogy a jo kis Mo-i HR-esek mennyire elfogulatlanul es a tenyekhez igazodo "referenciat" adnak a dobbantani kivant kollegatol.
Merthogy ez itt nyugaton mukodik, es igy mukodik az OK.
De, hogy ez mo-on nem igy mukodik, az is tuti. :)

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2013.05.19. 10:21:22

@Disszidens: en ennel tobb keresettel dobbantottam, mert bar megvolt a letbiztonsag es a jo fizu, de a kistilu seggfejeket es a szakmaiatlan donteseket nem tudtam elviselni. kint tobbet keresek (tenylegesen es aranyaiban is), nyugodtabb az elet, nem basztat folyamatosan az allam minden baromsaggal, kiszamithato az elet, rendes a kozellatas, a rendor nem azert van, hogy szopasson, stb stb.

ez nem jelenti, hogy itt maradunk (csaladostul), most epp jo itt, de ha mozdulunk, akkor sem hazafele. rohadtul zavar a kendozetlen korrupcio a nagyobb multiknal, amikor a beszallitok kozul nem a kompetenst hanem azt valasztjuk, aki valamelyik fonoknek tobbet csurgat vissza..

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2013.05.19. 10:24:14

@Disszidens: fejezd mar be ezt a HR-re mutogatast. normalis cegeknel a HR egy kiszolgaloszervezet, nem pedig donteshozo szerv. a kivalasztas rendes cegeknel szakmai szinten tortenik, meg a fizu alkudozas is, a HR pedig leadminisztralja amit kell neki.

ha olyan helyre mesz, ahol a hr-el kell interjuzni, az nem komoly IT allas.

Zedder 2013.05.19. 10:25:41

@Disszidens:

"miert dobbantottal kulfoldre."

Az anyagiak nem minden. Komoly árat fizettem egy olyan fizetésért, amit nyugaton körberöhögnek, odahaza meg vérgőzös szemekkel irigykedve hallgatnak az emberek. Emellett a munkába is megrekedtem, tovább kellett lépnem. Most nyugis magánéletem van, szakmailag is kielégít az új meló, ez a személyes oldal. A politikai-társadalmi-élhetőségi vonalba pedig inkább nem megyek bele, hosszú lenne.

"Aggalyaim vannak azzal kapcsolatban, hogy a jo kis Mo-i HR-esek mennyire elfogulatlanul es a tenyekhez igazodo "referenciat" adnak a dobbantani kivant kollegatol. "

Nem tudom hogy jönnek ide a HR-esek! Szakmai menedzserekről beszéltem. Miért kérdezne meg bárki egy HR-est??? Azok semmit sem tudnak az egyénről, max évente kiküldik a bónusz-értesítőt.

Ugyanígy felvételinél a HR az, aki adja a fizetési ajánlatot. Minden mást szakmai emberekkel beszélsz meg a jobb helyeken. Nem nagyon tudom felidézni a HR-es interakcióimat, ők csak elvannak a háttérben, oszt ennyi. És ez így is van jól.

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2013.05.19. 10:26:23

@omfgomgzor: javitok: a hr max jelen van az interjun es kozbekerdez, de nem o dont. egyszeruen nem kompetens a temaban.

Zedder 2013.05.19. 10:27:58

@omfgomgzor: pontosan. Végre valaki, aki reálisan látja ezt a világot, és lejön az írásából, hogy tudja miről beszél. Üdv!:)

élhetetlen 2013.05.19. 10:32:10

@macsek33: Csak egy mondat. A 17 éves miatt már érdemes volt kimenni.

user137 2013.05.19. 10:46:45

@Disszidens: nem minden a kereset. a Te szinteden (bocsánat), biztos nehéz lehet elhinni, h az évi 10M feletti fizuval meg cégautóval "mit akarhatunk még többet", de igazából mindegy, h 300 nettót vagy 600 nettót keresel, ha elraksz évi 3M forintot, azzal is 10 év egy lakás Pesten, 2-3 év egy kocsi, és akkor se nyaralás, se telelés.... saját céget indítani meg elérhetetlen pénzügyi kockázatnak tűnt... és bármikor lábonlőhet a politika valami képtelen faszsággal. Én eljutottam oda, h "én ezeknek egy vasat se akarok adózni", pedig világéletemben minden fillérem bejelentett volt, a diákéveim alatt is.

Mo-on a multiknál nincs annyira karrierperspektíva, mert "near shore" ország vagyunk, otthonról nehéz cégen belül emigrálni, mert mondjuk Németországból vagy Svájcból ugyanazt a melót fogod végezni nagyobb önköltséggel, és ezt nem igazán akarják. Ezért akit a cég nem tud külföldre okosítani, annak magának kell menni a karrierje után - ezt tettem én is.

user137 2013.05.19. 10:52:41

@Disszidens: "Namarmost, ki az, aki ilyen viszonyok kozott a 800 bruttot meg akar multinal is realis atlagfizetesnek tartja?
Ez a fizu multinal is mutyifizunak szamit"

tudod van az a mondás, h mindenki annyit keres, amennyire tartja magát. Én nem vállaltam el otthon 1-2 állást világvezető IT cégeknél, mert 10-12 órázásért ajánlottak volna 650 bruttót, cserébe "igen, de mi vagyunk a NagyPirosMulticég" és hogy milyen jól mutat majd a CV-ben. Hát lófaszt... a cég jól mutat, de minden HR-es tudni fogja majd, h milyen keveset kerestél... :-)

Szóval ha te *tudod*, h a tudásod megér havi 1M bruttót, akkor meg is fogod kapni. És természetesen ezek az állások a legritkább esetben vannak kiírva a profession.hu-n, pláne fizetéssel együtt. Ha csak álmodozol erről a régióról, akkor még nem vagy készen rá.

Disszidens (törölt) 2013.05.19. 10:54:43

@user137:

" a Te szinteden (bocsánat), biztos nehéz lehet elhinni"

:)

Nem ulsz te egy kicsit magas lovon, oreg? Honnan tudod, hogy mi az en szintem?
Honnan tudod, hogy en honnan irok, mennyit keresek, mivel foglalkozom?

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2013.05.19. 11:00:59

@user137: @Disszidens:

ez a "te szinteden"-t en is picit erosnek erzem... lehet valaki barmekkora asz, de azert latatlanba ledegradalni valakit, picit tul fenyes egora vall.

Disszidens (törölt) 2013.05.19. 11:04:32

@user137:

"tudod van az a mondás, h mindenki annyit keres, amennyire tartja magát. Én nem vállaltam el otthon 1-2 állást világvezető IT cégeknél, mert 10-12 órázásért ajánlottak volna 650 bruttót, "

Aha. Stimmt. 650-ert nem vallaltal melot, hanem ehelyett te is gondolom 800-at vagy 1 misis pozit "vallaltal", es kizarolag a "nemanyagi" dolgok miatt dobbantottal. Na persze. :)

"Szóval ha te *tudod*, h a tudásod megér havi 1M bruttót, akkor meg is fogod kapni. "

Mesevilag. Ha ez igy lenne magyarorszagon, akkor senki nem menne el kulfoldre.
Ez amit irsz ezt te is tudod, hogy nem a magyar valosag...

user137 2013.05.19. 11:08:02

@Disszidens: "Nem ulsz te egy kicsit magas lovon, oreg?"

nem vagyok öreg, sőt talán disznót sem őriztünk még együtt.

"Honnan tudod, hogy mi az en szintem?"

nem szakmailag értettem, hanem a fizetési skálán. ha ennyire hihetetlen amit írunk, akkor nálad valami sztm nem stimmt a karrierutadban, nem jó szakon vagy (nem IT, vagy nem a megfelelő IT részleg/célterület), nem jó egyetemet végeztél vagy nem Pestről beszélünk - vagy csak eddig sikeresen a sötétben tartottak a munkáltatóid. Így értettem a "te szintedet", nem a személyes kvalitásaidat akaram becsmérelni. Elnézést, ha rosszul jött ki.

Disszidens (törölt) 2013.05.19. 11:08:57

@user137:

"Szóval ha te *tudod*, h a tudásod megér havi 1M bruttót, akkor meg is fogod kapni. "

Meg annyit ehhez, hogy ha ez igy lenne, akkor magyarorszag tudas alapu tarsadalom lenne, ahol az embernek erdemes kepeznie magat, mert tudja, hogy x befektetett tudassal y-ra viheti magat (fizuban, elismeresben, pozicioban).
Ehelyett tudod mi a valosag?
Az, hogy barhogy is torod magad, ha nincs "osszekottetes", akkor hiaba a feszko, meg az x diploma, mely szaktudas, stb, labdaba sem fogsz rugni, es azt veszed eszre, hogy az adott pozit egy olyan seggfej kapta meg, akinek mar bocs fingja nincs az egeszrol, csak csokos volt.
EZ MO.

...

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2013.05.19. 11:09:26

@Disszidens: azert, mert te nem ezt tapasztaltad, nem jelenti, hogy mas lenne a valosag.

mashol/mashogy kell keresgelni. az utobbi 1 oraban csak harman adtunk neked peldat az ellenkezojere, de neked meg sem fordul a fejedben, hogy eddig te kerestel rosszul vagy rossz helyen es hogy nem mi probalunk ok nelkul meggyozni az ellenkezojerol.

fourgee 2013.05.19. 11:09:31

@Kellemes Zérókomponista: "Nehezen tudom elképzelni, hogy betanított munkásokként soha nem tervezitek a visszaköltözést. Komoly lyukat képez(het) a személyiségben a kiteljesedés hiánya, (időszakos) lehetetlensége."

Kiteljesedni szerintem csak egy kreatív munkával lehet, ahol az ember alkothat. Ilyen szempontból annyira mindegy hogy betanított munkás, bíró, vagy háziorvos. Nem véletlen hogy minden oros ismerősöm vagy zenél, vagy valami mást csinál a munkája mellett. Ha ők meg nyugodtan élnek betanított munkásként, stressz nélkül és mellette kiteljesedhetnek, akkor mi a gond? :)

Zedder 2013.05.19. 11:12:50

@Disszidens: "Az, hogy barhogy is torod magad, ha nincs "osszekottetes", akkor hiaba a feszko, meg az x diploma, mely szaktudas, stb, labdaba sem fogsz rugni, es azt veszed eszre, hogy az adott pozit egy olyan seggfej kapta meg, akinek mar bocs fingja nincs az egeszrol, csak csokos volt.
EZ MO."

Ezen még mindig nem tudsz túllépni? A saját kis világodon kívül is van ám élet. Hányan mondjunk még ellenkező tapasztalatot, amíg nem látod be, hogy nincs nálad a bölcsek köve?

user137 2013.05.19. 11:15:13

@Disszidens: <"Szóval ha te *tudod*, h a tudásod megér havi 1M bruttót, akkor meg is fogod kapni. "

Mesevilag. Ha ez igy lenne magyarorszagon, akkor senki nem menne el kulfoldre.
Ez amit irsz ezt te is tudod, hogy nem a magyar valosag...>

ez a mérnöki IT-ban dolgozó jólképzett, jó szakemberek szűk köre, akit meg tudok ítélni. Közvetlen barátaim közül úgy 50% van külföldön, az egyetemi évfolyamról is úgy 25-30% elment úgy, h lefogadom, h egyiknek sem volt anyagi gondja otthon.

Disszidens (törölt) 2013.05.19. 11:17:08

@user137:

"nem szakmailag értettem, hanem a fizetési skálán. ha ennyire hihetetlen amit írunk"

oszinten? tobb eve kulfoldon elek, amit irtal fizetest a tobbszoroset kapom, nincsenek anyagi / elismeresi gondjaim. ITT.
MO-on mas volt a helyzet, viszont ott sem kerestem rosszul.
Azaz: ha vitaba szallok a Mo-i fizetesekkel kapcsolatban, az nem azt jelenti,hogy "nekem nem ez a szintem" fizetesben, csupan azt probaltam ecsetelni, hogy nem a 800-as brutto magyarorszagi fizetes az "atlag".
Ha valaki valamit ir, akkor azt nem feltetlenul azert irja, mert "neki ez magyarorszagon nem jott ossze".

Es most az, hogy 2-3 an vagytok, akik ennyit kaptatok magyarorszagon megis dobbantottatok - hiaba probaltok "gyozkodni" nekem nem tekintheto ezek utan sem reprezentativ atlagnak, mert van sok sok olyan ember, aki ezt a blogot olvassa, nem ir hozzaszolast (mint ahogy eddig en sem irtam) - de megis nekem ad igazat, ugyanis ok is a VALOS magyarorszagi helyzet miatt dobbantottak - ami nem a 800ezres brutto.

Es ezert meg ne haragudjatok ram.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.05.19. 11:17:20

@PannonBoy: ezen az átlagos témán csak ti rugóztok. de meg is lehet fordítani. mennyi az átlagos munkatapasztalata a multinál dolgozó IT-snek? hány nyelven beszél átlagosan?
ez a kezdőbér - nem kezdőbér téma is megérne egy misét. nekem az a tapasztalatom, és kollégák akikkel beszéltem, ugyanezt mondták, hogy cégen belül lassabban jutsz előre fizuban, mint ha váltasz. cégen belül ugyanabban a munkakörben évente kapsz egy 5%-ot maximum, ha 2 év után elmész állásinterjúra és azt mondod, +30%, akkor azt mondják, legyen inkább +20%...
de nem hiszem, hogy van értelme folytatni, úgy látszik, ti jobban tudjátok, hogy mi mennyiért dolgozunk.

Disszidens (törölt) 2013.05.19. 11:19:04

@user137:

"lefogadom, h egyiknek sem volt anyagi gondja otthon. "

a lefogadom, hogy egyiknek sem volt gondja az = azzal, hogy 1 Misis fizujuk volt otthon?

ketlem... :)

Disszidens (törölt) 2013.05.19. 11:21:24

@droid_:

EGYETERTEK MAXIMALISAN!

Mesevilag, hogy valaki 500br-val kezd multinal, es ugy "beindul" az evenkenti emelesben, hogy azt veszi eszre, hogy par ev mulva 800-nal van. :)
Na persze...
:)

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2013.05.19. 11:23:23

@Disszidens: nem haragszik rad senki, csak nem jol latod a helyzetet. ha nekem sikerult normalis allast talalnia IT szektorban, jo fizetessel akkor barki kepes ra, nem hinnem hogy en csak egy szerencses lennek, ugyanigy az IT-ben dolgozo ismeroseim sem.

Disszidens (törölt) 2013.05.19. 11:24:52

@omfgomgzor:

:) Nosza: te is 1Misit keresel magyarorszagon? :)

Zedder 2013.05.19. 11:26:58

@Disszidens: "
Mesevilag, hogy valaki 500br-val kezd multinal, es ugy "beindul" az evenkenti emelesben, hogy azt veszi eszre, hogy par ev mulva 800-nal van. :)"

Mivel a számokból magamra ismertem. Továbbra is igyekszem mellőzni, hogy minősítselek, bár bizsereg az ujjam a billentyűzeten.

Annak fényében, hogy állítólag menő ember vagy külföldi tapasztalattal, még mindig nem vágod ezt a multis témát.

Képzeld, Magyarországon is egy-az-egyben ugyanaz a multis struktúra van, mint külföldön. Azaz vannak job levelek, és ahhoz tartozó fizetések - képzeld, házon belül is lehet ám előlépni.

Mint írtam, juniorként kezdtem. Két előléptetésem volt 6 év alatt. Olyankor nyilván nem 5%-ot dobtak a fizun. De hát minek is magyarázom, te eleve eldöntötted, hogy mi itt néhányan kamuzunk...

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2013.05.19. 11:27:23

@Disszidens: mult idoben, de volt alatta is felette is, de akkozelben. es nem egy allasban, nem 3 honapkig, stb. tehat azt se lehetne mondani hogy egyszer szerencses voltam. mondjuk akkor lehet hogy tobbszor voltam szerencses.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.05.19. 11:28:02

@Disszidens: ezzel azt akartam mondani, hogy a kezdőbéren nagyon sok múlik, és ha valaki akkor nincs észnél, megszívja. volt egy kezdő fejlesztő kollégám most nemrég, kb 3 hétig, aztán felmondott, mert +100K-t ajánlottak neki helpdesken másik cégnél. kiderült, hogy a +100K-val lett meg neki a 300K körül. azaz bevállalta 200K-ért nálunk. ez nem azért történt, mert ennyit lehet kapni, hanem azért mert a szerencsétlennek fogalma nem volt a saját áráról. ennyit kért, hát ennyit kapott.

user137 2013.05.19. 11:29:38

@Disszidens: innentől trollkodás amit csinálsz, úgyhogy én elköszöntem. Éld csak a magyar rögvalóságot külföldről, ha az neked jó. :-p Senki nem írta, h ez az átlag (sőt), senki nem írta, h egyetlen cégnél egyetlen poziban el lehet érni egy 2-3x-ozást 10 éven belül, de mindenki azt írta, h ez lehetséges. Nekem pl 2 cégen belül 3 munkakör kellett a duplázáshoz és nagyon jókor voltam jó helyen mindig. A "mutyit" egy erkölcsileg magasabb szinten úgy hívják, h szakmai megbecsülés, mert a jó szakemberek kevesen vannak, a második cégnél úgy kapkodtuk össze a legjobb embereket, amikor Mo-n elindult. Ezt hívhatod mutyinak, ha akarod, mi csak a (szakmailag) legjobb kollégákkal akartunk dolgozni.

Külföldi fizetést nem írt senki, az, h külföldön havi 3000 eurónál többet kapsz, az még nem szint, olyan 80-100k EUR-nál van ugyanaz a fizetési szint, ami itthon a havi 1M bruttó.

De te miért nem osztod meg a történetedet inkább ahelyett, h osztod a kognitív disszonanciát, mint a fruttit?

user137 2013.05.19. 11:35:07

@droid_:
jól beszélsz :)

nekem volt olyan évfolyamtársam, aki elismert fejlesztőként elment egy céghez egy adott X fizuért dolgozni és örült. Majd egy másik évfolyamtársat is behívták, és mivel ő nem akart nagyon odamenni, 3X fizut kért az előzőhöz képest (megbeszélték egymás közt a fizetést). Erre neki is azt mondták, h akkor mikor tudna kezdeni... (emiatt a tény miatt az első srác fel is mondott 2 hét múlva. :-p)

A beugrófizu hosszútávú kulcs az ember anyagi karrierjéhez minden cégnél.

Disszidens (törölt) 2013.05.19. 11:39:56

@user137:

"Külföldi fizetést nem írt senki, az, h külföldön havi 3000 eurónál többet kapsz, az még nem szint, olyan 80-100k EUR-nál van ugyanaz a fizetési szint, ami itthon a havi 1M bruttó. "

:)

A havi 30.000.000 Ft-nak megfelelo kulfoldi fizetesedet megkerdezhetem, hogy hol es milyen pozicioban szerzed meg?

hogyismondjam... kicsit "borsosnak" tunik... Nekem.

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2013.05.19. 11:42:54

@Disszidens: senior manager szint nemzetkozi cegnel. ha szoftverceg akkor senior developer/senior engineer. egyeb kerdes?

Zedder 2013.05.19. 11:43:02

@Disszidens: te tényleg troll vagy. A 80-100k TOTÁL egyértelműen éves fizu, ezt jelezni sem kell külön.

Disszidens (törölt) 2013.05.19. 11:45:03

@Zedder:

"Külföldi fizetést nem írt senki, az, h külföldön havi 3000 eurónál többet kapsz, az még nem szint, olyan 80-100k EUR-nál van ugyanaz a fizetési szint, ami itthon a havi 1M bruttó. "

Eloszor havi fizetest emlitett a tag. Szerinted magatol ertetodik, hogy ha a tagmondat elso feleben havi fizut ir osszehasonlitasi alapnak, akkor a masodik tagmondatban emlitett osszeg az eves fizunak minosul? :)

Nane.

Zedder 2013.05.19. 11:46:32

@Disszidens: ha tényleg külföldön élsz, akkor tudhatnád, hogy a legtöbb helyen éves fizut mondanak. Arról nem is beszélve, hogy a havi 3k-ból nyilván nem havi 100k lesz pár szóval később... Hagyjuk inkább, további jó trollkodást.

Disszidens (törölt) 2013.05.19. 11:46:39

@user137:

"Külföldi fizetést nem írt senki, az, h külföldön havi 3000 eurónál többet kapsz, az még nem szint, olyan 80-100k EUR-nál van ugyanaz a fizetési szint, ami itthon a havi 1M bruttó.

"

Amugy megnyugtatoan nyugtazom, hogy ha ez eves szint, akkor benne vagyok.

Disszidens (törölt) 2013.05.19. 11:48:44

@Zedder:

hiaba lovagosz azon, hogy mit hogyan kellene erteni, ha rosszul van leirva, akkor rosszul van leirva.
Tudod, az ember akkor ert valamit, ha jol irjak le.
A havi 1 misit is megadhattad volna evesben, akkor a masodik kulfoldi fizut is nyilvan eleve igy ertelmeztem volna...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.05.19. 11:49:13

@user137: hát ez mondjuk elég durva különbség, de pont azért történhet meg, mert (@Disszidens: hsz-ével vitatkozva) van állás, olyannyira van, hogy több van, mint alkalmas jelentkező.

Disszidens (törölt) 2013.05.19. 11:52:16

Amugy az is megerne egy miset, hogy a 80-100k EUR kulfoldon (eves) az tenyleg a Mo-i havi 1 Misis fizuval konkurral -e.
Szerintem a 80-100k-s kulfoldi fizu kevesebb realertekben kulfoldon mint a magyar 1 misis havi brutto (mar amit megkapsz belole).
Kulfoldon sokkal nagyobb kiadasokkal kell szamolni.

Es szerintem meg mindig irrealis a magyar havi 1 misis fizu. :)

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2013.05.19. 11:52:48

@Disszidens: tenyleg troll vagy, komolyan senki nem irhat ilyeneket, azt hittem van ertelme (jo ertelemben) vitatkozni a temarol, de lathatoan nincs.

olyanrol irsz amiben nem dolgoztal, amirol max csak hallomasbol van tapasztalatod (IT/telco), ezert amit mondasz az a velemenyed, nalunk a tenyeknek tobb az erteke, az alapjan lehet koherens velemenyt alkotni.

tovabbi jo trollkodast.

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2013.05.19. 11:53:47

@Disszidens: "szerintem" - na ez itt a kulcs. ettol meg nem igy van, neked ez a benyomasod, nem tudom mire alapozva, de lathatolag nem az iparagi tapasztalatokra.

Disszidens (törölt) 2013.05.19. 12:17:01

OK. A vegere kiderultek az alabbi tenyek:

- Mo-on minden szep es jo
- Sok allas van, jol fizetoek, szinte embert nem talalni a meghirdetett (IT) poziciokra, misis nagysagrendu fizeteseket lehet keresni
- Nincs "mutyizas", sem osszekottetesek, minden felvetel szigoruan szakmai szinten zajlik, azaz magyarorszag egy tudas alapu tarsadalom, ahol is ha tudsz, akkor elismerik mind anyagilag, mind erkolcsileg

Kb ezek az infok azok, amelyeket hirtelen osszeszedtem azokbol a hozzaszolasokbol, amelyek mint "ellenvelemenyek" a hozzaszolasaimmal kapcsolatban elhangoztak.

Ha ez igy van, akkor azt nem ertem, hogy a kedves ellenvelemenyeket hangoztato kommentelok miert kulfoldon rontjak a levegot, miert nem ebben a szuper orszagban elnek, ahol minden tokeletesen mukodik?

user137 2013.05.19. 12:19:35

@omfgomgzor:

don't feed the troll, srácok :-)

További kellemes vasárnapot mindenkinek!
Mingyá kezdődik a WTCC, úgyhogy én off.

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2013.05.19. 12:23:18

@Disszidens: tenyleg az utolso reakcio, hogy kerek legyen a kep:

leirtam miert vagyok kulfoldon. attol, hogy te szelektiven olvasol es nem vagy hajlando felfogni, hogy mas ok is lehet a kivandorlas mellett mint amiket leirtal, meg nem jelenti, hogy nem igy van. ahogy masok mar leirtak ez valoban a kognitiv disszonancia ekes peldaja. semmit nem akarsz megerteni ami a vilagkepeddel ellentetes, minden annak ellentmondot kizarsz a tenyek kozul, csak azon tenyeket veszed szamitasba amik a te teoriadat igazoljak.

@user137: sorry, csak egy utolso falatot, indulok ugyis, ha lenne ertelme maradnek meg vitazni :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.19. 12:23:45

@bobsys: Hat valojaban mar en is 21 evesen bekerultem operatornak egy internetszolgaltatohoz, az mas teszta, hogy diploma utan sehol nem akartak felvenni kezdo fejlesztoi gyakornoknak, hiaba volt OTDK helyezesem , satobbi.

Na ez van, el kell fogadnom, otthon luzer voltam. Fura modon itt viszont beindult a karrierem.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.05.19. 12:32:50

@Disszidens: hát ha annyira sarkítani szeretnéd, hogy van ez, meg van ennek a totál ellenkezője, akkor inkább ez igaz. legalábbis multi, IT szempontból.

(én itthon dolgozom jelenleg is és egyelőre nincs terv a távozásra)

Zedder 2013.05.19. 12:38:18

@Disszidens: " A vegere kiderultek az alabbi tenyek:"

Maximum a te fejedben, de azzal nem tudunk mit kezdeni, ha nem tudod értelmezni a leírtakat.

" Mo-on minden szep es jo"

Ilyet senki sem írt. Azt ellenben sokan leírták, leírtuk neked, hogy miért hagytuk el az anyaföldet.

"Sok allas van, jol fizetoek, szinte embert nem talalni a meghirdetett (IT) poziciokra, misis nagysagrendu fizeteseket lehet keresni"

Ezt kivételesen jól értetted meg. Mi anno arra vetemedtünk (még 2011-ben!), hogy a külföldre szakadt ex-kollégákat kerestük meg újra, annyira nem találtunk MEGFELELŐ magyar munkaerőt. A misis nagyságrend mondjuk nem stimmel (már ha érted a nagyságrend szó jelentését), de 500-1000 khuf összegek azért elhangzottak.

"Nincs "mutyizas", sem osszekottetesek, minden felvetel szigoruan szakmai szinten zajlik"

Ahol én dolgoztam, ez így volt. Sajnálom, hogy te rossz közegbe kerültél. És ezt nem ironikusan vagy gúnyosan mondom, tényleg sajnálom.

"Ha ez igy van, akkor azt nem ertem, hogy a kedves ellenvelemenyeket hangoztato kommentelok miert kulfoldon rontjak a levegot, miert nem ebben a szuper orszagban elnek, ahol minden tokeletesen mukodik? "

Megérted, ha újra és újra nekifutsz az ominózus hozzászólásoknak, és addig küszködsz, amíg fel nem fogod, hogy miről beszéltünk.

Egyébként szépen terelsz, mert az egész mintha onnan indult volna ki, hogy nem voltál hajlandó annyira nyitottal gondolkozni, hogy elfogadd: bizony lehet 500 khuf felett is keresni odahaza, tisztességes munkával. Amikor ezt páran megcáfoltuk, akkor jött a terelés, csúsztatás, csubakka-érvelés és minden más.

Ignore on.

Disszidens (törölt) 2013.05.19. 12:47:03

@Zedder:

a gond az, hogy ezt ti paran igy latjatok, de van egy nagy tobbseg, - nevezetesen azok akik most csendben vannak es nem kommentelnek, akik kb ugyanugy latjak a dolgokat mint en.

Ezert, mint irtam ez a veletek kb 3-4 hozzaszoloval folytatott "eszmecseret" nem tartom sem relevansnak, sem reprezentativnak.

A gond az, hogy most azok akiknek ellenvelemenye van - marmint veletek szemben: azok csendben vannak. De ez nem baj, ugyanis en is csak olvasni szoktam, kommentelni nem.
(most nehogy azt mondd, hogy jobban tennem, ha ezek utan is inkabb csak olvasnek... ;)

A fizukra utoljara visszaterve pedig:
Szerintem te vagy eltevedve:
Beallitottad a valaszodban az 500.000-1.000.000 szorasat, holott nem errol irtam.
Vegig azt hangoztattak itt az ellen-kommentelok, hogy 800.000-1.000.000 brutto a normalis fizu IT berkekben, amire en irtam, hogy IRREALIS.
Ha 500.000 hangzott volna el, az mar sokkal jobban hanzott volna, ez speciel meg nem utotte volna ki nalam a biztit, az 500e -re azt mondom, hogy elerheto fizu.
Es azt sem mondtam, hogy nincs 800.000-es fizu mo-on. Van, biztosan. De NEM EZ A JELLEMZO.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.05.19. 13:08:46

@Disszidens:
"van egy nagy tobbseg, - nevezetesen azok akik most csendben vannak" :DDD

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.19. 13:23:46

@Disszidens: En egyetertek veled, lehet hogy ennyi lenne a jo, vagy megfelelo, de nekem 3 ev PHP fejlesztes, ezzel egyutt osszesen 7-8 ev IT tapasztalattal is elerhetetlennek tunt otthon brutto 500-800as , netan 1 millas brutto savba kerulni. Es ahogy lattam, egy ket kiveteltol eltekintve lassan lepdeltek fel ismerosi korben is.

Semmifelekepp nem kezdo fizu. a kezdo fizu IT-ban kb 200-250 brutto. Attol fugg hol kezd( videken, varosban) az ember. Mondjuk ez remelhetoleg 2009 ota azert emelkedhetett.

Tudom, a PHP-s nem is programozo ( ellenben annyifele nyelvet , szintakszist kell hasznalni a PHP mellett, hogy neha csak lesek) , bar nem hinnem, hogy ezekutan nagy nehezseg lenne mas probramnyelvre atallni. Az , hogy epp PHP-ban kell lekodolni, egy dolog, valoszinuleg menne JAVA-ban vagy C#-ban is kis gyakorlassal.

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2013.05.19. 13:31:28

@tildy:): nyilvan ahol tulkinalat van, ott alacsonyabbak a fizetesek. PHP fejlesztobol tipikusan nagyon sok van, igy engem nem lep meg amit irsz. az is teny, hogy tobben dolgoznak azon reszen az IT spektrumnak, amibol tulkinalat van, de ugye ez a mondat onmagat magyarazza.

java es c fejlesztobol is sok van, ezert is inkabb azok a keresettek, akiknek ez csak egy skill a sok kozul es komplexebb integracioban tudjak kamatoztatni. egy skill nem skill ahogy mondani szoktak.

Disszidens (törölt) 2013.05.19. 13:52:51

meg a vegen kiderul, hogy
- egy bizonyos tipusu
- 88 programnyelvet profin erto
- koder

:D

na:
Ezek keresnek 800ezer-1M ft bruttot. Stimmt.

...es egyebkent meg amugy minden IT-sbol (ezeken kivul persze) tulkinalat van alacsony fizetesekkel.

Na, igy mar akkor egyetertek, csak akkor meg az santit, hogy a kedves hozzaszolok miert a fent leirt programozot a megadott kompetenciakkal tartjak az "atlag magyarorszagi IT-snak"...

:D

Disszidens (törölt) 2013.05.19. 13:55:58

@droid_:

Tudod Droid, ez ugy van, hogy vagytok ti 3-4-en akik szerint Magyarorszagon az atlag IT fizetes ugy 800.000 - 1.000.000 Ft kozott mozog, meg van egy csomo olyan ember (nem 3-4), aki ugyancsak olvassa ezt a blogot, de rohog nem rajtam, hanem azon amit ti irtok, nevezetesen, hogy tul keves az IT-s magyarorszagon, meg aki van azt is 800.000-1.000.000 Ft havi bruttoval kell alkalmazi, mert nincs aki elvallalja a melot.
Na szerintem abbol az emberbol van tobb, aki ezen rohog. :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.05.19. 14:24:52

@tildy:): szerintem a kezdő fizut más értelemben használjuk, használjátok.
pályakezdőként (= 0 releváns tapasztalattal) szerintem ma is beajánlanak 200-250K-t, főleg magyar kkv-nél vidéken (ahol beleígérnek még a zsebedbe is valamennyit). a közalkalmazotti bért ne is említsük. ezeket szerintem senki nem vitatta.
multinál, kezdő (=belépő) bérként, néhány év tapasztalattal vagy legalább a kellő képességek felmutatásával (és természetesen legalább használható nyelvtudással, mivel multiról van szó) ennek a duplájáról is lehet indulni, ha a jelentkező megfelel a feladatra. ez nem kivételes szerencse, hanem tájékozódásra alapított alku kérdése.
innen feljebb (1M közelében) már komoly tapasztalat és/vagy speciális terület ismerete kell, de 10+ év alatt ezt is meg lehet szerezni.
ezen felül van még az IT sokfélesége.

@Disszidens: sehol nem írtam, hogy átlagosan 800-1.000.000 a fizetés. mivel a hazudozást könnyen tetten lehet érni az írott kommunikációban, nekem meg nincs kedvem idézgetni, én is befejeztem veled.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.19. 16:02:10

@droid_: Nekem csak az volt a fura, hogy oke, atlag alatt kezdtem itt, frissen kijove, alap angol tudassal, de 2-3 ev utan mar beertem az atlagot. Otthon legalabb ketszer ilyen nehezen mentek szamomra a dolgok.

Popescu Ion 2013.05.19. 16:27:31

én, mint kétkezi melós, alsó-közepes szinten éltem Mo.-n, amit valahogy elviseltem volna továbbra is, de a fasiszta fidesz kormány tevékenysége megadta végső lökést, és szintén augsburgban kötöttem ki.
a posztban leírtak nagyjából stimmelnek.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.05.19. 16:45:18

@tildy:): az tényleg furcsa, hogy cégen belül nem értékelik annyira az ott töltött éveket, mint a következő állásinterjún.

PannonBoy 2013.05.19. 17:27:01

@droid_: Nézd, engem abszolút nem érdekel, hogy személy szerint ki mennyiért dolgozik, nem fogok más zsebében turkálni.
Amiről szó van, hogy ne általánosítsunk, hogy minden IT-s 7-800 ezreket keres. Tény, hogy vannak ilyenek (úgy látom, a hozzászólók között is), de azért akkor sem általános. Tény, hogy az IT-s pozíciókat remekül megfizetik. De nem mindenki keres ilyen jól.

Ne felejtsük el, hogy a multik nemcsak azért jöttek ide, hogy profitot csináljanak, hanem, hogy az olcsóbb munkaerőt igénybe vegyék. Különben akár otthonról is alkalmazhatnának embereket.

Amúgy tök jó, hogy itt ennyire sok IT-s van, de azért ne felejtsük el, hogy nem lehet mindenki IT-s. :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.05.19. 17:30:32

@PannonBoy: "minden IT-s 7-800 ezreket " - ki állított ilyet? te hány multinál dolgoztál már IT-sként? de konkrétan.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.05.19. 17:41:07

@droid_: "Ne felejtsük el, ... hogy az olcsóbb munkaerőt igénybe vegyék"
ne felejtsük el, hogy ez a nyugati bérnél még mindig jóval kevesebb.

2013.05.20. 02:55:59

@Disszidens: Sztem igazad van, nem is érdemes tovább vitatkozni. :)

A Posztirónak: Nagyon jó a hozzáállásod, biztos vagyok benne hogy el fogod érni a céljaidat. Nagyon sok sikert hozzá!

telkoe 2013.05.20. 04:05:25

@Disszidens: az elmult 1 evben tobbszor kertek hogy ajanljak diploma + 2 nyelv + tapasztalat szakemberek 700 koruli poziciokba (multi, nem kell megszakadni munkakorok, bejelentett penz). Leginkabb csak vallvonogatas volt azoktol az ismerosoktol akiket megkerdeztem, ennyiert nem mozdulnak. Lehet rohogni.

Naki vagyok kerdojel 2013.05.20. 10:36:48

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. 22 év munkatapasztalattal (IT), azon belül 11 év multi környezetben, reálisan mennyi bért lehet kérni ? (Németország) Német és angol nyelvtudás, MS SQL szakértő (adminisztrátor és fejlesztő). Ki kéne tölteni azt a fránya fizetési igény rublikát.... Nettó és bruttó összeget is mondjatok légyszi, mert az adózás elég bonyolult.
Előre is köszönöm.

Zedder 2013.05.20. 11:06:29

@Naki vagyok kerdojel: Németország hatalmas, erre nem lehet egzakt választ adni, az egyes városok-tartományok között akár 50%-os eltérés is lehet a fizetésekben ugyanarra a munkára!

Célszerű lenne a netes fizetési adatbázisokban kutakodnod, annak idején én is azok alapján lőttem be a fizetési igényemet. Sajnos többet nem tudok segíteni, DBA / dev túlságosan messze áll tőlem.

Naki vagyok kerdojel 2013.05.20. 11:17:38

@Zedder: Köszönöm. (Berlin lenne a cél.) Tudnál konkrét oldalakat ajánlani?

Naki vagyok kerdojel 2013.05.20. 11:32:03

@Zedder: Google megvolt. Azokon az oldalakon, ahol én jártam vagy a kezdők fizetését adták meg, vagy nem ebben az IT munkakörben dolgozókét. :o) Konkrétan azon az oldalon, ahol a berlini IT fizetéseket taglalták, 2000-től 11.000-ig volt a szórás. De ezekben sem volt MS SQL szakértői fizu.
De más oldalakon is kb. hasonló volt a felhozatal (konkrétan Berlinre szűrve, ha volt rá lehetőség) Gondoltam meggyorsítom a folyamatot egy kicsit. :o) Nagyon köszönöm a segítséget!

Yesicoster 2013.05.20. 15:06:40

Szia. Látom egy helyen dolgoztunk és ugyanakkor járt le a szerződésünk is. A "Mit tegyünk munka nélkül?" résszel nem értek egyet. Tapasztalatból. Az ugyanis csak akkor igaz, ha beszélsz németül. Ha nem, esélyed nincs. Én angolul beszélek alapfokon, mégsem találtam a mai napig munkát, nem beszélve arról, hogy a munkaügyi központban is megmondták, hogy nem tudnak semmit ajánlani. Szivesen mondanám, hogy elfogadnám a segítségedet ez ügyben, de tartok tőle, hogy te sem tudnál segíteni. Viszont nagyon fontosnak érzem azt, hogy bárki, aki németországban dolgozik és állás nélkül marad, tudja azt, hogy nem kell ész nélkül hazarohannia. Mert pl. amennyiben valakinek van egy éves munkaviszonya (nekem pl 7 hónap német és 6 hónapnyi magyarországi munkaviszonyom volt) az kap munkanélküli segélyt. A netto fizetésének a 60 %-át. Persze kell hozzá egy ember aki segit (aki beszél németül) és türelem, mert az első naptól, amikor bejelentkezel a munkaügyi hivatalba, a második beszélgetésen keresztül az összes kitöltött papír leadásáig akár másfél hónap is eltellhet, és addig bizony lakbért kell fizetni és enni is kell. A másokkal való beszélgetés alapján úgy látom, hogy átlag két hónap, amig az ember megkapja az első járulékát. Hallottam gyorsabb és hosszabb ügyintézésről is. Nem tudom, mitől függ. Ez a lehetőség nyilván nem a kiskapukra játszóknak lett kitalálva, hanem azoknak akik ugyan dolgoztak, de elvesztették az állásukat. Szociális biztonság.. Azért hogy anyagilag ne kerüljenek a padlóra. Fontos még tudni azt is, hogy a munkaügyi központ csak azoknak tud bármilyen munkát ajánlani, akik beszélnek németül. Viszont aki nem beszél, az részt vehet az integrációs programjukban, hogy megtanulhassa a nyelvet. Ha pedig valaki arra használja fel pl. a 6 hónapig járó munkanélküli segélyét, hogy intenzíven, napi 5 órában németül tanuljon, hát szerintem az önmagában sem kis dolog. Aki ennyi energiát fektet a tanulásba, hogy utánna dolgozni tudjon, az megbecsülendő. Ezen kívül létezik az ugynevezett szociális segély, azok számára akik nem rendelkeznek elegendő munkaviszonnyal, itt viszont nagyon kemény feltételeknek kell megfelelni, viszont ha ez megvan, akkor fizetik a lakhatásod egy részét és biztos lehetsz abban is, hogy nem halsz éhen. Viszont erre is igaz, hogy átlag 2 hónap.. Tehát akinek itt németországban állása van, az mindenképpen, már az elejétől kezdve próbáljon meg 2 hónapra elegendő tartalékot összegyűjteni, ha netán ugy alakul a sorsa, hogy megszunik az állása. Ezt a jótanácsot érdemes megfogadni.. Privátban, bárkinek, bármiben segitek, ha tudok. Ami az egymás segítését illeti, hát arról jót én nagyon keveset tudok mondani. Egy kezemen meg tudom számolni, hogy hányan segítettek önzetlenül, ha szükség volt rá. A maradék a pénzről és a felelőtlenségről szólt. Fura...

DominoFX 2013.05.20. 21:37:00

Az IT fizetésekkel kapcsolatban ezt a cikket ajánlom a T. kommentelők és a (kevésbé T.) trollok figyelmébe:

rhea.jobpilot.hu/palyacsucs/index.php/fizetes/keresetek/48-keresetek/759-itfizetes07.html

Néhány idézet belőle:
"A Java fejlesztők, a C++ programozók, a vállalatirányítási rendszerfejlesztők és tanácsadók fizetése bruttó 400 ezer forintnál kezdődik, ráadásul még keresettek is az álláspiacon."

"a junior, vagyis a 3-4 év tapasztalattal rendelkező SAP tanácsadók bére 600-700 ezer forint, a tapasztaltabb, senior SAP tanácsadók pedig bruttó 1-1,5 millió forintot kapnak havonta. A Java fejlesztők bruttó 400-600 ezer forintot kereshetnek meg havonta, a rendszergazdák pedig felelősségtől függően bruttó 300-600 ezer forintot.

A junior C, C# programozók fizetése 300-400 ezer, a senioroké pedig 700-800 ezer forint."

Zedder 2013.05.21. 07:18:46

@DominoFX: köszi a cikket. Csak egy fontos komment: egy 6 éves írást linkeltél, tehát mindenki annak fényében tekintsen a számokra!

DominoFX 2013.05.21. 17:30:32

@Zedder: Jogos észrevétel! Itt van egy frissebb, 2012-es:
rhea.jobpilot.hu/palyacsucs/index.php/fizetes/keresetek/4808-mennyit-keres-egy-informatikus.html

"A pályakezdő informatikusok bruttó fizetései átlagosan havi 300-350 ezer forintról indulnak. (...) 2-4 év szakmai tapasztalattal már havi bruttó 500-600 ezer forintra kúszik fel az összeg. Ugyanezen a területen, 5-7 éves szakmai múlttal a tarsolyban és mindezt némi vezetői tapasztalattal kiegészítve pedig akár havi bruttó 1 millió forint körüli fizetés is elérhető."

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.05.22. 17:10:51

@DominoFX: na. mar csak bele kell szamitani a fent targyalt multi kategoriat, ami az atlagot nyilvan felfele viszi, ellensulyozando a kkv-s "vegyes" fizeteseket, es el is erkeztunk oda, ami mar "irrealis", pedig meg csak par eve tapasztalatrol beszelunk, utolso negerkent a cegnel.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása