oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. április 06. 06:48,  Fejjel lefelé… egy időre 310 komment

2013. április 06. 06:48 Határátkelő

Fejjel lefelé… egy időre

Mai szerzőnk, Csuvi észrevétele, hogy a posztok többsége (nagyobb) városból érkezik. Nos, ő alaposan belepakol a mérleg másik serpenyőjébe, hiszen ausztráliai lakhelye a legközelebbi településtől 42 km-re van, és Lake Grace-t is nehéz lenne nagyvárosnak nevezni a maga 530 lakosával. Irány tehát Ausztrália, ott is a semmi közepe! (A képek Csuvi Facebook-oldaláról valók.)

cím_27.jpg

„Sok oka lehet annak, hogy az ember miért hagyja el Magyarországot. Megkockáztatnám, hogy kimondottan érdemes is, aztán ha az ember szétnézett, mérlegeljen maga és hallgasson meg mindenkit, de ne hallgasson senkire.

Én több dolog miatt is döntöttem úgy, hogy most legalább egy időre elhagyom az országot. Mindenesetre egy YouTube video megosztása komoly szerepet játszott a döntésben.

Jelenleg egy agrárgyakorlati programban veszek részt Ausztráliában, de hasonló lehetőségek vannak Új-Zélandon, Kanadában, az Amerikai Egyesült Államokban és még jó néhány helyen is.

Ahogy a blogot olvasgatom, a legtöbb cikk nagyvárosokban lakó szerzők műve. De a legtöbb ország azért rendelkezik vidékkel is.

A semmi közepén

Amikor elindultam ide, egy dolog volt biztos: a legközelebbi nagyváros nagyon messze lesz. Már korábban is sejtettem, de itt meg is tanultam, hogy a semmi nagyon sokdimenziós dolog és rengeteg közepe van. Ahol én lakom, az is az egyik.

A legközelebbi település innen Lake Grace, ahol 530-an laknak. Egy bolt, egy kocsma, benzinkút, meg néhány lakóház és ez is 42 km-re!!!!! Lefordítva: elég sokat kell menni, ha az ember meg akar inni egy sört. Szerencsére Ausztráliában nem a „zéró tolerancia" elve működik a vezetésben.

Kicsi a hely és ennek köszönhetően közösségben élnek az emberek, ismerik egymást és segítenek is. Mivel jó nagy területekre (Németország, Japán, Nagy- Britannia méretről beszélek, és ez még nem is fedi le teljesen Nyugat-Ausztráliát) jut viszonylag kevés ember, munka viszont van bőven, az egész termelés és működtetés alapja a backpackerek és az önkéntesek.

1_9.jpg

Itt a mentősök is önkéntesek, tehát ha riasztás van, akkor végigtelefonálnak egy listát, hogy ki az, aki éppen menni tud. Ilyen a tűzoltóság is. Az egyik vasárnap délután, amikor Szent Heverdel napját ünnepeltem, egyszer csak csörgött a telefon, hogy megyünk tüzet oltani. Mentünk is, körülbelül 40 ember (mindegyik helyi lakos) jelent meg tűzoltóeszközökkel a helyszínen.

Amikor nálunk gyulladt ki a bozót, folyamatosan hívtak a szomszédok, hogy induljanak-e. Hasonló volt a helyzet akkor is, amikor az egyik szomszéd megbetegedett és nem tudott aratni. Mi a kombájnjain arattunk, az egyik szomszédasszony a magszállító kocsit vezette (bele a mai napig szerelmes vagyok), és akadt olyan is, aki a raktárba vitte a termést.

Milyen egy „elhagyatott" helyen lakni?

Ez attól függ, hogy az ember mennyire szociális, én nem nagyon vagyok az – ezt minden barátom igazolni tudja -, így csak olyan 10 hónap elteltével akartam beleőrülni. Mindenesetre eléggé nyugodt egy hely, ha zavarna, hogy a szomszéd hangosan hallgatja a zenét, akkor olyan hangnyomásról beszélnénk, amibe ő már rég belehalt.

A hozzám legközelebbi - emberek által - lakott épület 7 km-re van. Annyi előnye mindenképpen van, hogy látod a csillagokat, mert hát fényszennyezés annyi van, amennyit te magadnak csinálsz.

Néha a ház körül, konkrétan a ruhaszárító alatt tanyáznak a kenguruk és minden este hallgatod a tetőtérben rohangáló egereket, miközben valami nagyobb épp őket akarja vacsorára.

2_5.jpg

A hétköznapok itt is nyugodtan, munkával telnek, és már szerdán várod, hogy vége legyen a hétnek, aminek pénteken örülsz is, aztán jön a szombat, és vele az átlagos hét fénypontja, a bevásárlás!!!

Ugyan plázának hívják, de ezt nem kell komolyan venni, szombatra ez is csak egy kiürült élelmiszerüzlet. Aztán hazamegy az ember, kipakol és rájön, hogy semmit nem tud csinálni olyan 150 km-es körben, szóval vagy sokat autózik vagy várja a hétfőt...

Az élet lassabban megy

A backpackerek jórészt „working holiday" vízummal itt dolgozó fiatalok (magyarok nem igényelhetik ezt a vízumtípust). Ez mindenképpen fontossá teszi a helyi kocsma rendszeres látogatását, hogy tisztában legyünk azzal, kik is vannak épp a pult mögött.

Mindenesetre hozzá kell szokni, hogy az élet kicsit lassabban megy, mint egy városban. Mivel a legtöbben farmerek, minden élethelyzetben állandó téma az időjárás. Ha épp esett, akkor mindenki azt kérdezi nálatok mennyi volt a csapadék.

A lassúság alól egyetlen kivétel akad: a közlekedés. Bár az utak jó része murva vagy sóder (kis kövek, a városiak kedvéért) borítású, mindenhol 110 km/h-val mennek, függetlenül attól, hogy a jármű 700 kg vagy 70 tonna.

út_1.jpg

Munka vagy vezetés közben általában rádiót hallgat mindenki. Abból errefelé kettő jön be. Kicsit Kossuth-Petőfi párhuzam. A „Petőfi" azt állítja magáról, hogy a legnagyobb választékot játssza, ennek ellenére az All Summer Long-hoz simán lehet órát állítani.

Az állatokról

A helyi állatvilágra jellemző, hogy 10 mérges állatból 8 Ausztráliában él. Kígyók, pókok, skorpiók, édes és sósvízi krokodilok, cápák, amit csak akarsz. Az utak közepén állandóan gyíkok sütkéreznek, amiket nem szeretünk elütni, na, nem mintha védettek lennének, de nem ártanak senkinek.

A kenguruk viszont jelentős problémát okoznak, errefelé ők nem az aranyos erszényesek, hanem kártevő és a közlekedést veszélyeztető elemek. Felénk vannak nagy hülye csirkék is (azaz emuk), gyakran előfordul, hogy kijön eléd az útra és fut előtted vagy 1,5 km-t, jobbra-balra nézelődik, de elfordulni a jó égnek sem akar.

A helyi varjak meg nemhogy levelezőn végezték az énekesmadár-képzést (a viccet félretéve, a varjak énekes madarak), de rossz jegyzeteket is kaptak. Konkrétan a bagzó macskák hangját utánozzák.

Mindemellett viszonylag sok a színes, de idegesítő papagáj. Leginkább viszont a legyektől kapsz idegbajt. (Leszámítva a birkákat, mert ha birkákkal dolgozol, akkor ők a legnagyobb stressz-tényező.) Valamint minden ute (ejtsd jút, itt így hívják a pick-up-ot) hátulján ül vagy fekszik legalább egy kutya és élvezi az arcába fújó szelet.

Mivel errefelé elég sok a külföldi, a helyiek egyáltalán nincsenek rossz véleménnyel róluk. Ha az úton szembetalálkozol egy másik autóval, valószínűleg intéssel üdvözöl. Ha pedig az utcán vagy egy üzletben, akkor még rád is mosolyog és megkérdezi mi a helyzet, és akármennyire is világgyűlölő közép-kelet európai vagy, hamar átveszed ezt a szokást.

Meglepő lehet, de hideg van

Ami az időjárást illeti, Ausztrália egy HIDEG ország!!!!! Igaz, hogy nyáron nem ritka a 40 fok, de a tél... Előfordul, hogy a nap -1,5 fokkal indul, de bőven kevesebbnek érzed, befagy az ember hátsója, amikor elindítja a traktort, de délben már rövid ujjúban dolgozol.

traktor.jpg

A házak alapvetően nem szigeteltek, ennek ellensúlyozására kb. fél centiméteres hézagokat hagynak a nyílászárók környékén, hogy a hideg szél átjárhassa.

Az leszel, amit megeszel!

Ha a fenti mondás igaz, akkor az ausztrálok birkák, mivel itt ebből van a legtöbb, így értelemszerűen ezt is fogyasztják leginkább. Ha nem szereted, akkor EZ AZ ORSZÁG NEM NEKED VALÓ!!!

Azért a kényszer nagy úr, és a helyiek is megtanulták ehetővé tenni ezt az állatot, például csinálnak belőle kolbászt, na, nem a füstölt verziót, de az kimondottan jó, főleg ha az egyetlen ausztrál gasztro jellegzetességgel, a BBQ-val (barbecue-val) kapcsolatba hozzák. Olyan, hogy ausztrál konyha egyébként gyakorlatilag nem létezik.

Minden élelmiszerboltban találkozhatsz Hungarian Salamival. Ha honvágyad van, és magyar ízekre vágysz, akkor nem ez a termék a megoldás. Egyébként lehet kapni itt is pálinkát és magyar borokat is. Túró Rudi nincs, de ezt én magam nem is bánom.

Bankszámla, mobil

Megérkezés után azonnal vettem mobilt és mobilnetet. A telefon kb. 10 perc alatt került a kezembe, a mobilnet meg olyan 50, de az csak azért, mert gondjuk volt a saját rendszerükkel. Mondjuk azzal az ügyintézővel 150 percet is szívesen eltöltöttem volna...

Adószámot a neten igényeltem kb. 15 perc alatt és a következő postával meg is jött. Bankszámlát helyben nyitottam, ami szintén maximum 10 perc alatt sikerült. Az adóbevallásom kitöltése időrabló volt, legalább 20 perc. Úgyhogy az ausztrál bürokrácia eddig megtapasztalt oldala elég felhasználóbarát.

Összességében ez az ausztráliai lehetőség többféleképpen is felfogható, de azért úgy látom, mindenképpen fiataloknak való. Lehet akár ugródeszka is, hiszen ha jól végzed a dolgod, akkor fel ajánlhatják, hogy szponzorálják a maradásod, de lehet egy egyszerű kaland is, kicsit megtapasztalni a „mást" komolyabb kötöttségek nélkül."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztrália Lake Grace

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr975203504

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tapasztalatok az Universität Wien nyílt napjáról 1. rész 2013.04.06. 22:16:02

A Bécsi Egyetem 2013. 04.04-05-én rendezte meg kétnapos rendezvényét UniOrientiert címmel, amelynek keretében az érdeklődő diákok megismerhették az egyetem képzési kínálatát és az egyéb egyetemi lehetőségeket. Reggel 6.00-kor bezártam a lakás bejárati...

Trackback: Tapasztalatok az Universität Wien nyílt napjáról 1. rész 2013.04.06. 22:15:59

A Bécsi Egyetem 2013. 04.04-05-én rendezte meg kétnapos rendezvényét UniOrientiert címmel, amelynek keretében az érdeklődő diákok megismerhették az egyetem képzési kínálatát és az egyéb egyetemi lehetőségeket. Reggel 6.00-kor bezártam a lakás bejárati...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.07. 01:11:03

@spangola: ja .. mert messze vagy .. es messzirol jott ember...

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.07. 01:21:40

@mzgldr: Koszonom a segitseget. A falugazdasz is jo otlet.
Meg mondja valaki hogy nincs gyakorlati haszna a HA-nak.

zopilote 2013.04.07. 01:22:08

@montroyal:
Egyaltalan nem volt car, sot nagyon is izgalmas volt a lagerelet: Kelet - Europa fiatalsa-
ganak az alja jott ossze a traiskircheni Hiltonban. Lengyelek, csehek, romanok, de a leg-
kemenyebbek a magyarok voltak: ha meguntak egymas vereset biciklilanccal - ezt " ke-
menyitesnek" hivtuk, az elottunk varo eletre celozva - akkor kovetkeztek az albanok,
csehek, szlovakok, de az osztrakok is kaptak sokat. Romma zuzott szorakozohelyek,
torott bordak jeleztek a magyar bandak ausztriai rablo hadjaratait:) Sajnos en kevesben
vettem reszt, egy osztrak csaladnal dolgoztam Winerwaldban, csak hetvegere jartam be
a Hiltonba. A kemenyites hatasara a disszidensek min. 50 % - a inkabb a hazamenetelt
valasztotta, vagy konyorgott, hogy helyezzek ki oket penzioba. Regi szep idok!!!:)))
Maig is sok Rejto - fele karakterre emlekszem abbol az idobol. Visszagondolva leg -
tobbunk azert nem is vitte semmire Kanadaban, mert mindent keszen kaptunk, elke -
nyelmesedtunk, nem szenvedtunk meg semmiert, kiveve a " kemenyitest". Egy veget
nem ero Nagy Kalandnak vesszuk meg most is az egeszet:) Mi, a traiskircheni fiuk:)
Akik mara ven faxok lettek:(

zopilote 2013.04.07. 01:26:18

@montroyal:
Eleg rossz hiruk van az amerikaiaknak Mexikoban, kulonosen a " spring break " idejen, amikor aprilis korul fiatal foiskolas, egyetemista hordak ozonlik el Mexikot, es ott kivetkoznek emberi mivoltukbol. Szegyenkeznek is miattuk a mexikoiak:)

zopilote 2013.04.07. 01:27:32

@ctboy:
OK, Mayflower:) Azert thx:) De megse Koppany vagy Dozsa:)

montroyal ( CAN qc) 2013.04.07. 01:31:22

@zopilote: en viszont az utcan illegalitasba megtanultam yulelni ( nem kaptam kajat zsebpenzt szallast orvosi ellatast akarmilyen is volt) feketeztem sokat es bar volt penzem adtam -vettem de neha csk egy zsmlet ettem parizsval mert arra gondoltam hova kerulok es mire kellhet még a penz.... de szerettem csaszarkodni a Mariahilferen mindenkit ismertem es ismertek engem is .. mindennap gyolog mentem at a Kertneren a duna canal partjan laktam ... szoval szep emlekek... hu de reg volt .. talalo az utolso mondatod..

mzgldr 2013.04.07. 01:32:40

@ctboy: Nincs mit!

@zopilote: Az ilyen sztorikat igazán leírhatnád bővebben egy saját blogon (azt nem mondom hogy könyvben mert kár vele vesződni), neked nem semmi életed lehetett.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.07. 01:34:38

@zopilote: ja ez nem cikizes es nem Hagymat sertegessuk de ezt a vilagon. europaban mindenhol ismerik hogyan viselkednek a nyaralo amerikaiak...

zopilote 2013.04.07. 01:40:20

Hogy a poszthoz is hozzaszoljak: az angolszasz nepek kozul a legvidamabb, legnyiltabb
az ausztral. Akiket eddig megismertem vagy akikkel egyutt dolgoztam, mind ilyen volt.
Az atlag kanadai fiatal is Ausztraliaval kezdi a vilagjarast: raadasul min 1 evig ott is marad,
mivel 30 ev alatti Commonwealth tagallammbol szarmazo 1 evig dolgozhat egy masik tag-
allamban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.07. 01:47:46

@zopilote: hahahaha
az egyik legzarkozottabbak
ausztral humorral van tele az inetrnet es t v-k

zopilote 2013.04.07. 01:53:44

@mzgldr:
Benne van a tervben, de nem csak a traiskircheni evek leirasa. Ezert kellene mar kicsit visszabb vennem es a munkara koncentralni, hogy talajak egy nyugodt helyet, ahol gond nelkul le tudnek ulni irni. Mit gondolsz, miert tanultam ki a nyomdasz szakmat? :) Sajnos, nem tudom eldonteni, hogy hova menjek, Magyarorszagra, Newfoundlandra vagy Mexikoba kecsket tenyeszteni es hydroponic kerteszkedni. 6 honap alatt az anyagi fedezetet is meg tudnam teremteni a kezdeshez, de pl ma sem mentem dolgozni, pedig 5 -kor felkeltem, es megigertem a fonokomnek, hogy bemegyek, de meggondoltam magam:( Talan holnap, vasarnap. :)

spangola 2013.04.07. 01:56:05

@montroyal:

ha képet küldenék, lesnél, mert kiderülne, hogy minden igaz, amit írok...

spangola 2013.04.07. 01:56:57

@hagyma:

mi ennyi? remélem nem rám céloztál

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.07. 01:59:16

@spangola: hat ha kvebecbe akarsz menni mint franica bunozo, akkor igen
ha nem akkor nem:)

spangola 2013.04.07. 02:02:49

@hagyma:
ja, azt hittem azt kérdőjelezted meg, hogy igazat mondok

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.07. 02:04:14

Tõkre igaz amiket írtok, ne izgujjatok!

zopilote 2013.04.07. 02:05:18

@montroyal:
Te, montroyal, talan meg kozos ismeroseink is vannak:) Nagyon sok haverom ott maradt Ausztriaban, es azokban az evekben (80- as evek vege) a Maria Hilferen strasszaltak:) Voltak koztuk embertelen fazonok, illetve csak azok voltak:) Egy haverom, akivel a taborban jottem ossze, Montrealban lett reformatus pap, az Atya, de szerette a szerencsejatekokat, ezert kirugtak. Torontoban talakoztam vele veletlenul kb 10 eve, nagyon lenn volt, a Salvation Armyban lakott. Sok magyar ment Parisbol is Montrealba, azok is erdekes fazonok voltak, ismertem kozuluk is parat.

hothead 2013.04.07. 02:10:44

@Árpád Csuvár: vegre ausztral poszt! nem is akarmilyen! semmi nyafogas, es meg a stilusa is tetszett! rank fert mar egy ilyen, koszi.
meddig lehet egy ilyen programmal au-ban maradni? utana van lehetoseged egyeb vizummal tovabb maradni? mar ha szeretnel egyaltalan...

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.07. 02:11:23

@zopilote: Erdekes amit mondasz.
Sok evvel ezelott egy angol, aki nemetorszagban tanult filozofiat, majd zenet, kesobb lengyelorszagban elt es onnan szerzett feleseget, visszakoltozott angliaba, es szisztemetikusan 5 evenkent ceget valtott. Kerdeztuk tole mikor mar itt volt az ideje a valtasnak, hogy mi a kovetkezo allomas? Ausztralia?
Azt mondta semmii esetre sem. Az Ausztral egydimennzios tarsadalom es gondolkodasmod. Ott O nem birna elni.
Kesobb egy masik angol erre a tortenetre ugy reagalt az USA-ban, hogy amerika gondolkodasmodja is egydimenzios, de maximum 1,5

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.07. 02:11:54

@spangola: sose tennem
nem szeretnek mar bimbozo kapcsolatunk hajnalan vaddisznokent berontani szerelmunk viragoskertjebe

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.07. 02:17:02

@zopilote: mitõl válik többdimenzióssá?

spangola 2013.04.07. 02:18:20

@Kellemes Zérókomponista:
én nem is izgulok, izguljon hagyma a dörömbölő küszöbön imádkozó szomszédjaival

hothead 2013.04.07. 02:19:43

@hagyma: turista vizummal johetnel barmikor, de munkavallalasra, netan letelepedesre nincs mar lehetoseged, miutan elmultal 50 eves.

spangola 2013.04.07. 02:22:25

@hagyma:

nincs olyan, hogy bimbózik a kapcsolatunk.
sem hajnalban, sem napnyugtakor

nincs olyan, hogy szerelmünk virágoskertje
sem szerelem, sem virágoskert

amúgy megülte a bab a gyomrod, hogy ma nem mondtad el, hogy nézd, én amerikai állampolgár vagyok 17 napja?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.07. 02:24:14

@hothead: nem ismerem az ausztral bevandorlasi torvenyt
annyit tudok
barmikor mehetek
/azert arra nem vennek merget, hogy nem csinalhatnek 52 evesen valami uzletet/
letelepedni meg eszem agaban nincs ott
en amerikai vagyok
ki az a barom aki innen kivandorol?
meg az kene nekilatni egy ausztral allampolgarsagnak...
bar tuti meg tudnam csinalni

spangola 2013.04.07. 02:24:54

@spangola:

az a vaddisznós hasonlat viszont talált

spangola 2013.04.07. 02:26:02

@hagyma:

jaj, bocs, épp most írtad le, hogy amerikai vagy:) hehe

anyám, segíts, most már minden nap ez lesz?

jól főzök

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.07. 02:26:26

@spangola: na latod olvass egyel lejjebb:)
olvasok a gondolataidban
mi ez ha nem bimbozo szerelmunk ?
ertem en hogy tiltakozol, meg itt van a paprikaskrumli kerdese
de ahol erzelmek vannak, ott nincs mit tenni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.07. 02:28:21

@spangola: amugy tenyleg 17 mapja
Te konyvelsz engem

spangola 2013.04.07. 02:28:58

te meg olvass eggyel feljebb!

amúgy eldönthetnéd már végre, hogy ez csak szex,
vagy csak érzelem,
vagy szex és érzelem

Mary most mit is csinál amúgy? Üdvözlöm

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.07. 02:29:43

Le akarjátok tesztelni a melegházasságot?

spangola 2013.04.07. 02:29:53

@hagyma:

Ne hazudj, nem hiszem, hogy 17 napja, szivatsz! Ezzel is csak a bimbózó szerelmünket akarod rám erőszakolni!!!!!!!!!!!

spangola 2013.04.07. 02:31:10

@Kellemes Zérókomponista:

Ki akar melegházasságot tesztelni?

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.07. 02:32:05

A vak is láthassa. Egymás felé húztok. :)

spangola 2013.04.07. 02:32:41

@Kellemes Zérókomponista:

bocs, hozzám beszélsz? használd már a komment előtt a nevet, akinek írsz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.07. 02:32:56

@spangola: dolgozik
azert logok itt
en holnap 11-re megyek
nagy-nagy eskuvonk lesz/ mar nem nekem, hanem azon fogok melozni/
otthon mar lehet 18
marcius 19-en delelott 11kor tettem le az eskut

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.07. 02:34:13

ez mar masnap volt, kicsit atmulatott ejszaka utan

spangola 2013.04.07. 02:35:39

akkor 19 napja vagy amcsi, nem?

Ugye, hogy nem követem a pályafutásod!
Ne fogjá' már rám mindenféle hülyeséget!
Ne rágalmazz!

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.07. 02:36:51

@Kellemes Zérókomponista:
Arra ertette, hogy az ausztralok szerinte csak igen/nem tipusu gondolatokat tudnak kovetni.
O (mint europai/angol) peldaul nem erzi jol magat attol, hogy tele van a hasa es sut a nap,ha nincs kivel beszelgetnie, ha nincs olyan akivel meg tudna osztani a gondolatait. Attol felt hogy az aussik nem hallottak meg Mozartrol, nem tudjak ertekelni a kulturat ami az O eletenek resze volt. Mas az oktatasi rendszeruk egysikuan csak gyakorlatias dolgokra keszit fel.
Azt hitte, hogy az O komplex vilagat nem ertenek meg es nem tudna beilleszkedni.

hothead 2013.04.07. 02:36:58

@hagyma: "nem ismerem az ausztral bevandorlasi torvenyt" azt sejtettem, azert mondom, hogy errol lekestel, hiaba gondolod ugy, hogy amerikaikent mar barmit lehet. a kort ott is evekben szamoljak :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.07. 02:38:20

@spangola: attol fugg milyen idozonabol nezzuk
szerintem ausztraliabol nezve lassan 19
kerlek ne tiltakozz bimbozo kapcsolatunk ellen
az ember tehetetlen ha jonnek az erzelmek

spangola 2013.04.07. 02:40:49

@hagyma:

na, hoppá, teljesítetted ígéreted, és belinkelted a fotódat?
Szóval így nézel ki.

Én nem linkelem be sem magamról a képeket, sem az ételeimről (szoktam az ételeimről képeket készíteni).
Ha montroyal még tovább nyomul, akkor lehet neki küldök egyet.

Amúgy tetszik a kép a falon. Meg az a szép tárgy a néző szemszögéből jobb oldalt a kandalló legszélén, mint valami üvegkancsó.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.07. 02:42:03

@hothead: nem nezek ra, de csodalkoznek, ha pl holnap elvennek egy ausztaral Maryt /eszemben sincs, nekem boven eleg ez a no Kentuckybol/ nem lehetnekk siman ausztral allampolgar
@Kellemes Zérókomponista: nezd
15 eve itt elek
nem rossz, hogy van egy fantasztikus felesegem es, hogy amerikai allampolgar lettem
ezt nem tagadom
valami ket hete
de meg mindig mondom neha magamnak
bazmeg amerikai vagy!
a magyart nem kell mondani, az a genekben van

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.07. 02:45:45

Kaját fotózni azért elég beteg, nem? Magam is rendszeresen..
Hagyma bazmeg, amerikai vagy!!:D Megcsináltad.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.07. 02:46:29

@spangola: a kep egy magyra feso muve
a cime teli falu
oh szivem
barki aki akart mar latott rolam 1000 fotot, videot
en nevvel cimmel fotoval feleseggel,gyerekkel videoval feny vagyok a neten
ez peldaula afiam a husveti vacsora elott
sphotos-b.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/392812_426970224053574_991109706_n.jpg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.07. 02:48:12

@spangola: en jobban@Kellemes Zérókomponista: en nem akartam semmit megcsinalni
igy jott ossze
ertsd mar meg
talalkoztam egy fantasztikus novel
ha nem talalkozom, akkor is hazamegyek ha zoldkartyat dugnak az arcomba

spangola 2013.04.07. 02:50:44

@hagyma: na hát ez az, hogy én nem olvasom a blogod, és nem nézegetek rólad ezer fotót, videót

én sem akartam jól főzni, de anyám jól főzött, én meg örököltem, nem tehetek róla, értsd meg!!!!!!!!!!!4

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.07. 02:51:25

ma meg semmi eselye, hog valaha is hazakoltozzek
mert amerikaiva valtam
papiron es fejben is

spangola 2013.04.07. 02:52:09

@hagyma:

gondolom a "fény vagyok a neten" nem véletlen gépelési hiba volt

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.07. 02:53:26

@hothead: igen fontos szempont. Szinte sehol sem látom emlegetve. Talán beszippantja a kint maradtakat a munkásosztály érdektelensége, s feketelyukként megtartják maguknak az effajta attribútomokat, ezért nem kapunk visszajelzést? Bár az angolokra is mi lett írva, aztán abból is mi lett. Azért én továbbra is nehezen hiszem, hogy ilyen szinten homogenizálni lehetne egy egész népnemzetet.

spangola 2013.04.07. 02:54:38

@hagyma:

uh, hagyd már abba, oké, amerikai vagy papíron és fejben is, sőt, lélekben, testben is!
Adj már egy ölelést! Tudom, még tanulnom kell, és meg kell találnom a saját utam, de hiszek magamban! Minden nap azon fogok dolgozni, hogy hasznos tagja legyek a nagy amerikai egyesült államoknak! úúú, mindjárt sírok

jól főzök papírról és fejből is

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.07. 02:55:53

@spangola: ha lesz idod szanyjal ra 2 orat
jol irok
sok foto mar eltunt, meg video, de meg nezheto
anyam fantasztikusan foz
tole tanulta az elso felesegem
en meg csak sasoltam neha
utana azt hittem, hogy en vagyok a kiraly
de Mary kurva jol foz
ritksn fozunk itthon de ha igen akkor kurva jol foz
valahogy eleve maskeppen nyul a marhahoz

hothead 2013.04.07. 02:56:45

@hagyma: eleg, ha elhiszed, amit irok, es nem gondolod, hogy teged varnak. az "amerikai leszek/vagyok" utan ez a leggyakoribb hozzaszolasod a posztokhoz. az csak veletlen, hogy ez pont au poszt. amugy ha nekem nem hiszel, higgy egy bevandorlasi ugynoknek: www.bertok.com/csaladegyesites/hazassag/

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.07. 03:02:01

@hagyma:
"valahogy eleve maskeppen nyul a marhahoz"
Ezt kire ertetted?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.07. 03:02:10

@hothead: azert nem erdekel mert
egy tortenet
nem akarok ausztraliaba menni
tudok neked filmeket es regenyeket hozni, hogy mi tortent hazassag eseten, kivel mi de ettol en teljesen sima utom kevesebb mint 4 ev alatt a hazassagom utan allampolgar vagyok
persze ha valaki kamuzik annak beneznek az agya ala is
en az egyenes uterol beszeltem
legkevesbe hiszek egy bevandorlasi ugynoknek
az elso lepeskot mi is fogadtunk egy ugyvedet
kidobott penz volt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.07. 03:03:08

@ctboy: ez a leiras pillanataban is erezhetoen magas labda volt, de a steakre gondolta,:)
ereztem is de nem akartam atirni

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.07. 03:04:53

@hagyma: En is "cask" azert reagaltam, hogy lasd, figyeljuk minden szavadat, bolcs gondolatodat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.07. 03:07:02

@spangola: de elutes volt
fent vagyok nem feny
ennyi
bar vegul is...

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.07. 03:10:45

@hagyma: Vizualisan beugroahogy maskepp nyul.
Tegnap ezt olvastam a HVG-ben.

Semjén Zsolt bezzeg megadta a módját az ünneplésnek. Borzongva összébb húzta magán a bocskait, ahogy átült az Audiból a lóra. Ez tetszeni fog nekik, a székelyek felnéznek a lovas emberre – gondolta magában, és felötlött benne, milyen jó lenne, ha így, lovon ábrázolnák őt, amikor szobra lesz, és ő majd egy felhő csücskén kalimpálva gyönyörködik benne. Elhatározta, hogy ezt megcsinálja otthon magának gyurmából, addig is........
A falu népe vidáman köszöntötte, Zsolt majd elolvadt a kedvességüktől. Old Shatterhandnak képzelte magát és de Gaulle-nak és Napóleonnak, aztán dinoszaurusznak és végül kentaurnak. Eszébe jutott Jézus, és majdnem elnevette magát: micsoda lúzer lehetett a kehes szamarán.

Nagyon készült erre a belovaglásra, már napokkal előtte be volt sózva. Kiválasztotta és kipróbálta a megfelelő lovat, illegette magát díszmagyarban a tükör előtt, és igyekezett hinni benne, hogy délceg lovagnak fog kinézni, nem pedig úgy, mint egy ritka lóbetegség.

Ez a lobetegseg annyira tetszett, hogy alig birtam - masodszori nekirugaszkodasra - felolvasni a felesegemnek a rohogestol.

hothead 2013.04.07. 03:17:52

@hagyma: "nem akarok ausztraliaba menni" megis folyton ez a tema. mondom, turistakent barmikor. "en az egyenes utrol beszeltem" en is. nem azt mondtam, hogy bizz meg egy ugynokot (mi sem tettuk), de hasznos es viszonylag naprakesz az oldala. ja es a bevandorlasi ugynok nem ugyved. na, reszemrol nincs mit hozzafuzni a temahoz, olvasd a belinkelt oldalt, ha erdekel au, ha meg nem, akkor ne mantrazd folyton, hogy te barmikor, barmit tehetnel legalisan.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.07. 03:18:41

@spangola:
"fény vagyok a neten"
ezt Rakosi Matyas sem tudta volna szeben mondani

montroyal ( CAN qc) 2013.04.07. 03:53:12

@zopilote: igen szep bécsi évek 88-90
kozben megneztem az Argo-t jobb dolgom nincs szombat este..

mzgldr 2013.04.07. 04:34:44

@montroyal: egy rakás szar volt az a film

@spangola: @hagyma: nem mennétek inkább szobára?

zopilote 2013.04.07. 05:32:05

@hothead:
mit varsz egy agyament amerikaitol? :)
hagyd ra:)
meg Kanadaba sem engednek be, nem hogy Ausztraliaba:)
(legfeljebb Kentuckyba, de oda is utlevellel)

zopilote 2013.04.07. 05:39:11

@hagyma:
" mert amerikaiva valtam
papiron es fejben is "
meg az a szerencse, hogy nem minden amerikai ilyen idiota, mint te:) (mar regebben meg akartam kerdezni, elvezed, hogy egy szellemi punching bag vagy? )
Szebb Jovot!!

zopilote 2013.04.07. 05:46:44

@zopilote:
ritkan sertek meg vagy hulyezek le embereket az interneten, de Hagyma hozzaszolasai alapjan nincs mas valasztasom (bar ezt lehet, hogy dicseretnek veszi, azert csinalja, vagy csak egyszeruen mazochista)

KJ. 2013.04.07. 08:39:38

Már én is nagyon régóta olvasom a HÁK.őt,de most regisztráltam is,ennek az ausztrál írásnak a hatására,az eggyik legjobban sikerült sztem.,élvezet volt olvasni...!!Sok sikert .

Árpád Csuvár 2013.04.07. 09:01:08

@hothead: Ezzekel a programokkal max 1 évig maradhatsz, aztán ha kell a host-nak ember és meg van elégedve a munkáddal, akkor elképzelhető, hogy szponzori vízumot ajánl neked. Ez az alkalmazón múlik.

Mrs. Clayton 2013.04.07. 09:38:12

@charlieharper: olvasom,h menjek a coscoba, gondolkodom, mondom azok ilyen hajózási-szállítási vállalat, de rákeresek, hát tényleg, de rájöttem, h a costcoba akartál küldeni :-D

2013.04.07. 09:40:24

@Jess G: biztos a hajon is kapsz csirket
Termeszetesen a masikra gondoltam. Keson volt, na!

ffüttyfürütty 2013.04.07. 10:15:18

@spangola: szia! miért elérhetetlen AU ha hiányszakmátok is van? financiális dolog?

málnabálna 2013.04.07. 10:37:18

@hagyma: "evente ketszer krumpliagyon megsutok majorannas csirkecombokat
nagyon kozkedvelt
mikore loszor sutottem Marynek, nezett kikerekedett szemekkel, mert ugy ertette marihuanas csirkecombokat fogok kesziteni:)
az akcentusom ugye:)"

ettől lehidaltam :DDD

DieNanny CH 2013.04.07. 12:13:56

Engem az érdekel, ott a semmi közepén milyen az internet? Mert Mo-on a Mezőföldön, Dunától 2 km-re a mobil internet letöltési sebessége 0,04 szokott lenni... :-( Márpedig én minden nélkül tudok élni, ha van internet...
Mert gondolom kábelt nem fektetnek a sivatagba?

DieNanny CH 2013.04.07. 12:21:15

@hagyma:
Könyörgöm, találkozzatok nyáron, és csináljatok főzőversenyt!!!! Légyszi!!! Aug. 5-től 2 hétig én is otthon vagyok. Menjek zsürinek?

spangola 2013.04.07. 13:04:24

@ffüttyfürütty:

úgy volt, hogy ki kellett tölteni egy iszonyatosan részletes kérdőívet, több oldal volt.
ÉN rohadt gyorsan gépelek, de így sokáig tartott.
Ezt a bevándorlási ügynöknek csináltam.
Mi munkavállalási vízummal akartunk kimenni.

Nem részletezte, csak annyit írt vissza korrekten, hogy esélyünk nincs. Őszinte volt, értékeltem. Amúgy a bevándorlási ügynök díja 800 ezernél kezdődik családonként, csak szólok. És még ők is évekig intézik, minimum olyan másfél év.

Aztán volt valahol egy honlap azoknak, akiket érdekel az ausztráliai kitelepülés, ahol fenn volt egy egyoldalas nyomtatvány, és azt ha kitöltöd, akkor megtudod, hogy van-e esélyed vízumra AU-ba vagy nincs. Azt hiszem 60 vagy 120 pont volt a max., nem tudom, mert pont előtte változtatták egyikről a másikra.

A lényeg, hogy nincs sok kérdés, ezért ha már csak egynél is elbuksz, nincs meg a pontszámod. Viszont rohadt nehéz úgy kitölteni, hogy minden kérdésnek meg tudj felelni.

Mi 30-35 év közötti fiatalok vagyunk, ezzel már egy jó pár pontot veszítettünk, mert a pontrendszerben ez már úgymond hátrány volt. Max. pontot a fiatalok, azaz 20 évesek kapnak. De az meg hogy felel meg a szakmai követelménynek???

A szakmai rész oké volt. Hiányszakmás listán rajta vagyunk. 3 év gyakorlat oké.

IELTS nemzetközi nyelvvizsgánk nincs angolból, hogy ne kapjunk 0 pontot, beikszeltem, hogy van, mármint, hogy majd úgyis lesz, ha úgy döntünk.
Tehát ez oké. Amúgy esetleg nekem lett volna, páromnak nem.

De e nélkül viszont nem mehetsz ki.

Aztán még ilyen kérdések, hogy mennyi lóvéd van???
Hát, nekünk nem voltak 10 millióink. Újabb pontvesztés.

Aztán ami nekem durva volt, hogy rákérdeznek, hogy van-e Ausztráliában szerzett végzettséged vagy munkatapasztalatod, erre már nem emlékszem, de természetesen nincs. Pontszám ugrik.

Volt még az, hogy milyen más nyelvet beszélsz?
És talán az, hogy milyen más országban szereztél már külföldi munkatapasztalatot?

Van egy tök jó honlapja a bevándorlási ügynöknek, ahol mindent tök részletesen leír, mindent meg lehet tudni, és az au magyarokról is szó van.
Egy hölgy leírta tételesen, hogy mennyibe is került nekik az, hogy kitelepültek innen AU-ba.
Elárulom, hogy olyan 6 millió körül, ha jól emlékszem.

Szóval, ahogy olvastam, hogy kik mentek ki, és körüljártam a témát, és ismerősi körömben is hallottam ezt-azt,
rá kellett jönnöm, hogy a csóró melósnak esélye nincs.

Ausztráliába a módos közép- vagy felsőosztálybeli rétegeket várják. Másképp esélyed nincs. Max. turistavízummal, aztán jöhetsz haza.

spangola 2013.04.07. 13:06:29

@DieNanny:

oké, én állom! Gyere zsűrinek.

Szerintem hagymával kiegyezhetünk a borsos tokányban, legyen az a versenyfogás.

spangola 2013.04.07. 13:07:13

@mzgldr:

Hagymával max. konyhára mennék, nem szobára!!!!!!!!

ffüttyfürütty 2013.04.07. 13:46:23

@spangola: köszönöm szépen a hosszú választ!
valószínűleg szerencse kérdése is, pl. hotheadék ha jól figyeltem villanyszerelős munkára kaptak vízumot, meg volt a mérnöklány aki kalandosabban jutott ki - turistaként keresett szponzort, de összejött neki. no persze ez még nem reprezentatív arány :)

spangola 2013.04.07. 13:50:52

@ffüttyfürütty:

igen, de emlékezz vissza, hogy a turista lány leírta, hogy jó anyagi helyzetből származott a családjának köszönhetően, és több millió forintja ment rá, mire talált szponzort.

IELTS-nyelvvizsgája is megvolt, ha jól emlékszem.

Nem véletlen, hogy hiába volt egy kis pénze, nyelvvizsgája, végzettsége (konkrétumot nem írt, de célzott rá, hogy kb. 3-4 millája volt, ha jól emlékszem) turista vízummal tudott csak így is kimenni. Bevállalta, bátor volt, ügyes volt, sikerült szponzort találnia.

De kinek van ma a szegény átlag magyarok közül kockáztatni való több millió forintja?

ffüttyfürütty 2013.04.07. 13:56:59

@spangola: értem én persze, tudom a mérnöklány dolgozott családi vállalkozásban és erre gyűjtött ha minden igaz. viszont ha pl. elindulsz EU-n belül és az ottani fizuból teszel félre erre akkor máshonnan indulsz pénzügyileg pl. Persze egyszerűbb lenne rögtön a tutiba pottyanni, de sajna az nem mindenkinek járható.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.07. 14:35:19

@hothead: ugyse tudsz meggyozni, hogy 52 ev folott nem legalizalhato egy hazassag, de ha ugy van akkor eleg kocsog torveny
@spangola: en a konyhaban is veszelyes vagyok

mzgldr 2013.04.07. 15:21:11

@spangola: csak azért mondtam, mert már napok óta megy ez a "de én jobban főzök" "nem is, mert én főzök jobbat Marynek" hihihi-hahaha, "meg akarsz dugni" "dehogy akarlak" "de igen hihihi-hahaha"

Árpád Csuvár 2013.04.07. 22:14:01

@DieNanny: Ami nekem volt az mobilnet lassú és ííííííííííííszonyatosan drága. A főnöknél volt valami kábeles, mert vannak kábelek, de nem tudom pontosan milyen. És nem sivatag!!!!!!!! tavaly is leesett vagy 250 mm, normálisan meg vagy 350.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.08. 00:03:22

@mzgldr: igaz... ha nem csinaltak volna meg az emberiseg semmit sem vesztett volna..

mzgldr 2013.04.08. 01:15:45

@montroyal: semmi feszültség nem volt benne mert ugye a végét tudni lehetett, manipulatívan ábrázolták az irániakat (egy szimpatikus iráni nem volt - a takarítónőt kivéve - mindegyik géppisztollyal ordítozott) és a végén még az amerikai zászló is lobogott ahogy hazatért Ben Affleck. A túszok jellemábrázolása hiányzott, semmit nem tudtunk meg róluk. Az egyetlen érdekes dolog a hollywoodi cselekményszál volt. Azt már csak utánaolvasva tudtam meg, hogy eléggé szabadon kezelték az eseményeket - valójában a kanadaiak rizikóztak sokat, egy kicsit ki is akadtak emiatt a premieren.

hothead 2013.04.08. 04:27:48

@spangola: a bevándorlási ügynök csak olyan eseteket vállal el, ahol az ügyfél majdnem biztos, hogy vízumot kap a végén (kivételek mindig vannak, ugye). ha elvállal, az azt jelenti, hogy az ő segítsége nélkül is boldogulsz... igen, kell az angol, kell sok pénz, na és rengeteg türelem. a szabályok pedig egyre szigorúbbak lesznek (pl nekünk "még csak" 5-ös IELTS kellett, ma már 6-os kellene), annak ellenére, hogy még mindig fogad az ország menekülteket (mo-ról nem kapsz menekült státuszt). mi kb. 3.5 évet vártunk a vízumra (pr), eladtuk a házunkat, autónkat, hogy megfinanszirozzuk a letelepedést.
a villanyszerelő és a víz-gázvezeték szerelő a két legjobban megfizetett szakmunka au-ban, de a bürokrácia itt is paradox néha. bő 1 évvel a megérkezésünk után kapott a férjem licence-t, amivel vállalhat villanyszerelő munkát. közben el kellett végeznie egy tanfolyamot, majd vizsgát tenni, és még így sem volt sima ügy. kezében a licence-szel már pár hét alatt el tudott helyezdedni, szóval happy and.

hothead 2013.04.08. 04:43:35

@ffüttyfürütty: annyit pontosítanék, hogy nem konkrét munkára kaptuk a vízumot (van olyan típusú vízum is), hanem a szakmának köszönhetően, ami akkor hiányszakma volt au-ban (most nem vagyok képben, de valószínűleg most is az).
ahogy szandra kijött, az is egy megoldás, de bizonytalan kimenetelű (ezt ő is tudta), ráadásul a szponzori vízumnak is különböző típusai vannak, nem biztos, hogy állandó lakosi (nem tudom, neki milyen lett végül.

pappito · http://pappito.com 2013.04.15. 02:53:09

@zopilote: " raadasul min 1 evig ott is marad,
mivel 30 ev alatti Commonwealth tagallammbol szarmazo 1 evig dolgozhat egy masik tag-
allamban."

nolámcsak. Ezt valami hivatalos forrással alátámasztanád kérlek?

pappito · http://pappito.com 2013.04.15. 03:02:45

@hothead: "ráadásul a szponzori vízumnak is különböző típusai vannak, nem biztos, hogy állandó lakosi (nem tudom, neki milyen lett végül."

eléggé megkomplikálták az oz bevándorlást, vannak vízumok amire onshore nem is applikálhatsz... nem könnyű olyan szabályozást csinálni, ami biztosítja, hogy csak azok jöjjenek/jöhetnek akire tényleg szükség is van

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása