oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. április 05. 06:54,  Egy megállóval a világ vége előtt 360 komment

2013. április 05. 06:54 Határátkelő

Egy megállóval a világ vége előtt

Az idei évet a legelejétől végigkísérték egy 100 napos kalandról szóló posztok. Szerzőjük, Lantos Gábor, a Magyar Rádió sportriportere lassan útja végére ér (ilyen gyorsan eltelik száz nap...), a mai itt az utolsó posztja. (Korábbi írásait itt olvashatjátok el.) Főszereplői pedig egy család három tagja, akik Turáról jutottak el egészen Nordarnøyáig.

cím_26.jpg

Hamarosan befejeződik száznapos kalandozásom északon. Az elmúlt tizennégy hétben bemutattam jó néhány magyart és egy amerikait, akik átlépve a határt errefelé kezdtek új életet.

E sorozat befejező darabjában egy olyan magyar család mindennapjaiba nyújtok betekintést, amely odahaza 2010-re a „minden mindegy" állapotba került. Zséli Norbert, Zséliné Válóczi Ildikó és Zséli Petra nekivágott az ismeretlennek majd egy megállóval a világ vége előtt horgonyzott le.

A norvég szemmel nézve is isten háta mögötti szigeten sorsuk három év alatt jobbra fordult, anyagilag egyenesbe kerültek, s ők azok, akik e száz nap alatt a leghatározottabban mondták nekem azt, hogy nem mennek haza.

Következzen a Zséli család története a Norvég-tengerben megbúvó Nordarnøya szigetéről. Mielőtt elolvassák a most következő históriát, kérem, vessenek egy pillantást a térképre, hova is viszem el az olvasót. Érdemes picit szemlélődni, eltűnődni.

család_1.jpg

„2010. augusztus 19. csütörtöki napra esett. Élesen él bennem a kép, ahogyan turai házunkban ülünk és megcsörren Norbi telefonja. A vonal végén egy barát Norvégiából. Azt mondja, akadna munka arrafelé a lazacvágóhídon. A bökkenő csak az volt, hogy négy nap múlva, azaz 2010. augusztus 22-én vasárnap a férjemnek repülőre kellett szállnia és indulna az ismeretlenbe. Nem gondolkodtunk sokat, belevágtunk. Norbi azon a vasárnapi napon, Petra lányom és én 2010. november 5-én hagytuk el Magyarországot. Sorsunk mostani állapotát és az elmúlt három évet összefoglalva, konklúzióm nem lehet más, mint az, hogy döntésünk és határátlépésünk a legjobb, mi megeshetett velünk."

Zséliné Válóczi Ildikó agya pontosan, hitelesen rögzített minden pillanatot. Norvégiába történő utazásuk előtt a Pest megyei Turán éltek egy hitellel terhelt családi házban. Ildikó és Norbi munkásemberek. Az asszony a gödöllői Napsugár étteremben főzött. Minden nap hajnali háromkor kelt, hogy két órával később már a fakanál és a lábas mellett álljon.

Férje végzettségét tekintve hentes. Norbert a Hatvan melletti Boldog község vágóhídján dolgozott, fizetése kiegészítéseként pedig a magyar építőipar egyik feketén foglalkoztatott hétvégi melósa volt. A fiatal pár (2010-ben Norbi 33, Ildi 31 éves) esténként az asztal fölött ülve rakosgatta a sárga csekkeket. Amit nagyon kellett, befizették. Amit nem tudtak, halomba pakolták. Majd azon vették észre magukat, hogy a felhalmozott csekkek csak gyűlnek és gyűlnek.

„Egyszerűen elegünk lett abból, hogy mindketten állat módjára dolgoztunk és képtelenek voltunk egyről a kettőre jutni" – mondja a fiatalasszony. „Soha nem akadtak nagy vágyaink. Beértük volna azzal, hogy tisztességes munkáért tisztességes megélhetésben legyen részünk. Nem gondoltam arra, hogy mindezt Norvégiában találjuk meg. Itt azonban olyan megbecsülés fogadott bennünket, amely odahaza elképzelhetetlen. És nem csak az anyagiakra célzok. Persze ez utóbbi is fontos. Férjemmel havonta ketten közel negyvenezer norvég koronát hozunk haza. Ez már az adózás utáni összeg, aki akarja, kiszámolhatja mennyi forint. Bár az átváltással nem érdemes bajlódni. Norvégia drága ország, de annyira nem, hogy ebből a pénzből ne tudnánk simán megélni és félrerakni. Pedig mi itt is csak egyszerű melósok vagyunk, a legalacsonyabb fizetési kategóriában. Mind a ketten a déli sziget (Sørarnøya) lazacvágóhídján dolgozunk. Norbi a csomagolórészlegen, én a vágási folyamatoknál tevékenykedem. Gépekkel vagy kézzel belezem a lazacot. Petra lányom iskolája ingyenes. A tankönyvekért sem kell fizetni. Folytassam? Nem érdemes."

halbelezés.jpg

Zséli Norbert autójában ülve megyünk a halfeldolgozóba. Odabent átöltözöm, fejemre háló kerül, nagy csizmában topogva lépek be a gépek közé. Fantasztikus látvány tárul elém. A legmodernebb masinák segítik az ember munkáját. Ezen a csöppnyi szigeten egy nap akár 100 tonna lazac is átmegy a gépeken, no meg emberek kezei között. Odakint kamionok várják a berakodást, majd irány az ország belseje. A raktérben felhalmozott és jégbe tett lazacok pár nappal később Európa és a világ különböző szállodáinak, éttermeinek asztalára kerülnek.

„A múlt héten jött a főnökömtől egy SMS, hogy a következő pár napban nem dolgozunk, a húsvétot megelőző nagy hajtást követően pihennek a gépek, s tegyük ezt mi is." – meséli Norbi. „Ilyenkor a fizetésünk nyolcvan százalékát kapjuk, azaz honorált lazításról beszélünk. Nyáron kötelezően küldenek el bennünket három hét fizetett szabadságra, azaz nem úgy van, mint odahaza, ahol a munkáltató hallani sem akar arról, hogy a dolgozó nyaralni megy.

Munkaidőnk szigorúan nyolc óra, ebből 30 perc a kötelező ebédszünet. Persze akad, amikor túlórára kényszerülünk, hiszen befuthat olyan rendelés, amikor két műszakban vágjuk a lazacot. Ebben az esetben délután háromtól este tízig 80 százalékos pluszpénzért, este tíz után pedig 100 százalékos túlórapénzért dolgozunk. Ha netán hétvégén rendelnek be bennünket, akkor az első perctől kezdve dupla a kereset."

táj_1.jpg

Akik látták a Tű a szénakazalban című filmet (Donald Sutherland főszereplésével) emlékezhetnek még, hogy Ken Follett művének fő helyszíne a Vihar-sziget, valahol Skócia északi partjai felett. Nos, a Zséli család otthona, Nordarnøya szintén kiérdemli ezt a nevet. Ha van valami, amely egy magyar família számára megszokhatatlan, akkor az az itteni kiismerhetetlen időjárás.

„Volt úgy, hogy kinéztem a konyha ablakán és sütött a nap odakint. Elfordultam kilencven fokot, hát látom, hogy a ház másik oldalán szakadt a hó. Ilyen az élet errefelé" – meséli nevetve Ildikó. „Meg olyan, hogy fókák játszanak a teraszunkon, hogy hatalmas sasok kapkodják ki a tengerből a halakat, hogy sirályok vijjognak a ház tetején. A szigetet időnként megremegteti egy-egy nagyobb szélvihar, de el nem fújja.

Nyáron az éjféli nap fényében fürdetjük arcunkat, télen a sötétség és a szürkeség óráit számoljuk, s gyönyörködünk az északi fény zöldes ragyogásában. Kevesen vagyunk, összesen talán háromszázan. De van itt minden, ami kell. Posta, bolt, iskola. Ha betegség dönt le a lábadról, jön a helikopter Bodø-ból.

Az igazán nehézkes a közlekedés. A legközelebbi nagyváros, Bodø kocsival két óra úgy, hogy a százhúsz percből negyven egy kompon telik el. Van gyorshajó is, amely negyven perc alatt repít be Bodø-be, de erre autóval nem tudsz felmenni. Bármikor megtörténhet, hogy a hatalmas szél miatt ezek a hajók képtelenek kikötni. Ilyenkor vagy visszafordulnak és Bodø-ben ragadsz (ez a rosszabbik variáció, mert szállodát kell keresned), vagy el sem tudsz indulni innen.

tenger hajóról.jpg

Ezek után más talán menekülne, nekünk egy percig sem jutott eszünkbe. Nordarnøya megszabadított bennünket a mindennapi gondoktól, bár az otthoni élet okozta stressz eltüntetése az egyik legnehezebb feladatunk. Sokat dolgozunk ezen Norbival. Például le kellene szoknunk a cigarettáról, amely a következő nagy kihívás lesz az életünkben. Csak tudja, van, amikor még mindig azt hiszem, hogy álmodom. Lányom tízéves volt, amikor kijöttünk. Fél éven keresztül nagyon nehezen viselte az ittlétet, sóvárgott a régi barátok és Magyarország után. Megértettem őt, hiszen abban a korban váltott hazát, amely egy növekvő gyermek számára az egyik legérzékenyebb.

Hat hónap elteltével egyszer csak elém állt és annyit mondott: ugye anya, mi innen már nem megyünk haza? Nem, kislányom, mi már megtaláltuk a helyünket. Petra azóta megnyugodott, most tizennégy éves, belépett a lázadó kamaszok különleges világába. Sok minden van, amiben nem értünk vele egyet, de abban soha nincs vita köztünk, hogy jó helyre érkeztünk.

Amikor betölti a tizenhatot, középiskolába megy, amely ezen a szigeten nincsen. Bodø, Narvik, vagy Tromsø jöhet szóba. Mire felnő, négy nyelvet beszél magas szinten. Norvégban és angolban is lepipál már bennünket, sokat segít, ha elakadunk, vagy nem értünk egy hivatalos levelet. Persze Norbi és én is beszéljük a helyiek nyelvét, de egy felnőttnek ezt sokkal nehezebb megtanulni, mint egy gyermeknek."

hajón.jpg

Zséliék a tenger mellett egy tipikus norvég faházban élnek. Egyelőre bérlik, de gondolkodnak azon, hogy saját ingatlanjuk legyen. Ám ezt sem hajszolják, miként más után sem rohannak. Életük lelassult, s lassan megnyugodott a piciny földdarabon.

„Lehet, hogy mi valóban csak melósok vagyunk és azok mi maradunk egész életünkben." – veszi át a szót Norbi. „Magyarországon a munkásembereknek nem sok becsületük maradt, Norvégia ebben a tekintetben is más világ. Ha már a lakásról beszélünk, errefelé sokan egész életüket úgy élik le, hogy egyetlen percig nem rendelkeztek saját ingatlannal. Minek? Nem az a lényeg, hogy legyen munkánk, megbecsüljenek és legyen egy hely, ahova haza tudunk menni?

Meggyőződésem – bár távol álljon tőlem a messzire szakadt ember okoskodása -, hogy Magyarországon sokan azért kerülnek kilátástalan helyzetbe, mert foggal-körömmel ragaszkodnak saját tulajdonú házaikhoz, lakásaikhoz. Mi is beleestünk ebbe a hibába. Turai házunkra hitelt vettünk fel, de hála Norvégiának és az itteni lehetőségeknek, hamarosan minden adósságunktól megszabadulunk.

Az északi és a norvég ember is rugalmas, mobilis. Ha az ország másik felében kap munkát, fogja a cuccát és nekiindul. De ami számomra a legfontosabb, hogy itt szinte teljesen ismeretlen a feketén történő foglalkoztatás, vagy a zsebbe fizetés. Ha van munkád, benne vagy a rendszerben. Ha pedig benne vagy, nem tudod, de nem is akarod elkerülni az adózást. S miközben tudod, hogy a pénzed egy része a norvég államnak megy, azt is látod, hogy egy ilyen pöttömnyi helyen is van hókotró, hogy a kommunális adó fejében mi mindent tesz meg érted az állam. Pedig mi nem vagyunk és nem is leszünk soha norvégok. Mi az idők végezetéig vendégek leszünk egy olyan országban, amely tárt karokkal fogadott bennünket, s amelynek nagyon sokat köszönhetünk."

Ezzel a történettel fejezem be tudósításaim sorát északról. Remélem, az itt közölt írásokkal minden olvasót sikerült közelebb hoznom e számunkra ma még nem teljesen ismert világhoz."

Lantos hallal.jpg

A magam részéről csak annyit tennék hozzá, hogy köszönöm a nagyszerű történeteket, olyan embereket ismertünk meg, akiktől és akiknek a sorsából van mit tanulni.

Azt pedig már csak remélni tudom, hogy Gábortól ez nem végleges búcsú, és találkozunk még akár itt a blogon, akár a Facebookon egy Fogadó erejéig.

És persze érdeklődéssel várom a könyvet is.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Norvégia Száz nap északon Nordarnøya

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr795196077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.06. 00:54:27

@tildy:): anglia neked ugrodeszka
nem a Te eletstilusod

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.06. 00:55:30

@tucano: argentina es venezuela nagyon futott akkoriban
hat ma nem annyira

spangola 2013.04.06. 01:01:15

@hagyma:

Ne haragudj, de pont az egyik étel, amiről híres vagyok, az a borsos tokány.

Csülkös bablevesem és a brassóim is fel lehetne szolgálni az esküvőiden.

A specialitásom mára már a cigánypecsenye. A tarjám úgy omlik szét a szájban, mint ahogy kell.

Én 47-49 kg között vagyok, de annyit eszem, mint a 100 kg-s férjem. 3 dolgot imádok az életben, szex, evés, alvás. Sorrend nincs, mindhárom az 1. helyen áll.

2013.04.06. 01:01:18

Tildy, Hagyma, ne veszekedjetek mar! Mind a ketten a 'top ten' kedvenc kommenteloim kozott vagytok, most meg egymasnak estek? Ne mar! En egyebkent nagyon birom Hagyma humorat, van egy nagyon egyeni stilusa aminek resze hogy 'almagabiztos' (az alszereny helyett), ez egy stilisztikai dolog es nem kell komolyan venni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.06. 01:01:39

@hagyma: szakmailag biztosan, emberileg mar vannak ketsegeim.

@charlieharper: viszont en nem vagyom ugy ra, mint hagyma. Hogy kb mindenaron.
Sot, lehet ez is csak ujabb rovatka a falon, hogy na, ezt is sikerult. Szeretem megmerettetni magam.

Igazandibol Kanada lenne lehet az en vilagom. Angolul is beszelnek, meg hideg is van, emberileg pedig amit eddig latok bejon, sot meg a kiralyno is ugyanaz maradna :D

spangola 2013.04.06. 01:03:37

"nem kedvelsz, latensen szinte erzelmeket keltek benned:)"

Na, arról már hallottam, hogy valaki látens homokos, de hogy látensen vagyok beléd szerelmes? Némi túlzással.

Hidd el, ebben tévedsz.
Talán kedvelnélek bizonyos körülmények között, melyek soha nem jönnének létre amúgy,
de érzelmekről szó sincs. Sorry.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.06. 01:04:44

@charlieharper: ja, es fel sem merult bennem, hogy amerikai legyek :-) Nem azert adtam be.

spangola 2013.04.06. 01:05:58

@charlieharper:

Na, egy biztos nem vagyok: hisztis. Soha nem is voltam.

Szenvedélyes vagyok.
Az más.
Az összes csillagkép közül a Szűz, az Oroszlán és talán még a Skorpió, aki bírja ezt, főleg a Szűz csillagjegyűek, azoknak kifejezetten tetszik.

A többiek menekülnek.

Amúgy a férjem Rák. És ki nem állja, hogy szenvedélyes vagyok.
De hát, mint tudjuk, annyira jól főzök, hogy eltekint tőle.

spangola 2013.04.06. 01:07:58

@Mirjam2: Én pont azt írtam, hogy sem hagyma, sem én nem vagyunk álszerények. Ebben egyformák vagyunk. Másban nem nagyon.

nem szeretem az álszerénységet, ha valamiben jó vagyok, abban jó vagyok, ezt el is mondom,
ha nem vagyok jó valamiben, azt is elmondom

montroyal ( CAN qc) 2013.04.06. 01:08:15

@spangola: férfinak felszolgálnám, egyből el akarna venni feleségül,akkor a pasid meg nem vett el? akkor ot nem sikerult megetetni... en szeretek enni de mar nos vagyok ... de a nejem is nagyon jol foz ...OK tobben is fozhetunk

csak hulyeskedek .. szerencsere vadul beindult a munkam ezert meg olvasni sincs idom mindennap, nem hogy ossze-vissza irkalni ..

2013.04.06. 01:09:09

@spangola: most komoly, hogy hiszel a horoszkopban?
Nalam a fozes egy jo indiainal kezdodik. A fozessel sok mindent el lehet am erni!

Off a lanyom azt hitte, hogy te vagy a poszt "tunderkeje" a nyuszi miatt valamelyik nap.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.06. 01:09:18

@tildy:): amerikainak lenni rovatka egy falon?
tildy ne hulyulj el
es nem minden aron
milyen minden aron?
szo nincs rola
idojarasban eszak amerika es canada kozott...
Istenn ments, hogy ide csabitsalak, Canadaba meg sokkal egyszerubben bejutsz
@spangola: me vicccelj velem
borsos tokanyban eselyed sincs, hogy akar a nyomoba lepj
a bablevesem, most figyel a hutoben
mikor csak melegitem dorombolnek a szomszedok az illat miatt hogy aggyak nekeik
@Mirjam2: en nem veszekszem, en mondtam mar sokszor, kedvelem de ezert szeretem cikizni is a tejfolevel meg a langolt kolbaszaval
ugy elottem van, ahogy ket par gyulaival enekli az Isten ovd a kiralynot

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.06. 01:11:32

@spangola: szoval dugasra van esely/ raktaroztam/
@tildy:): ha ferlmerul sem lesz egyszeru

spangola 2013.04.06. 01:12:05

@montroyal:

Jaj, ma vág az eszed, mint a borotva, montroyal!

attól még, hogy férjnél vagyok, más még érezheti úgy, hogy el akarna venni, nem?

Oké, legyen, most nem kértél képet, biztos fáradt vagy,
ezért belemegyek a közös főzésbe.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.06. 01:12:48

ez kb olyan, hogy ah lofaszt en nem akarok lottmilliomos lenni, nem akarom megdugni Camaron Diazt stb
szoval konnyu arrol lemondani amire a gyakorlati eselyed minimalis

spangola 2013.04.06. 01:13:21

@charlieharper:

"Off a lanyom azt hitte, hogy te vagy a poszt "tunderkeje" a nyuszi miatt valamelyik nap."

És remélem, hogy rávágtad, hogy: Igen. Vagy nem?

Igen, a főzéssel sok mindent el lehet érni. Én tudom.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.06. 01:14:16

@hagyma: nem langolt az te, hanem lo, vagy jo kis csipos csabai. :P
AMugy a greencardra ertettem a megmerettetest. Sikerul, akkor kiprobalhatom magam ott is, ha nem sikerul, akkor meg ez van , nem fogoka kardomba dolni:)

2013.04.06. 01:14:42

@tildy:): nem kell belevinni a proudly american B.S.-t, de ugyis kezeled ezt majd ertelemszeruen.

Szerintem jo megtapasztalni egy amerikai munkastilust, mert tud az jo lenni. Nyilvan attol fugg, hogy hol dolgozol. Nekem az amerikai munkastilus, UKban lakva jott be a legjobban. Egyszeruen csaladdal jobb UKban dolgozni, szamomra.

spangola 2013.04.06. 01:18:50

@hagyma:

"borsos tokanyban eselyed sincs, hogy akar a nyomoba lepj"

De van, a volt élettársam szerintem a borsos tokányom miatt nem tudott elhagyni, pedig szegény már menekült volna. Végül én hagytam el, mert csak kínlódott szegény.

"a bablevesem, most figyel a hutoben
mikor csak melegitem dorombolnek a szomszedok az illat miatt hogy aggyak nekeik"

Nálunk meg kihívták a rendőröket, mert annyira jó illata volt a lépcsőházban, hogy a szomszédban a gyerekek egész délután sírtak az anyuknak, hogy jöjjön át kérni belőle.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.06. 01:19:24

@spangola: jo keverjunk egyutt majd csak kisutunk valamit
szerencsere faradt vagyok ( dolgozni is kell a canadaiaknak). ezert az agyam csak ugy vag mint a borotva nyele..
mind1 megint lecsusztam valamirol...

spangola 2013.04.06. 01:20:07

@hagyma:

"szoval dugasra van esely/ raktaroztam/"

hagyma! Maximum arra van esélyed, hogy felnézzek egyszer a blogodra, nemhogy többre!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.06. 01:21:04

@tildy:): amiert igazabol merges vagyok rad az a lokolbasz
a lo nem evesre valo allat

@spangola: szivem, szolok elore
borsostokany es balevesfozesi versenyben eselyed nincs ellenem

spangola 2013.04.06. 01:22:16

@montroyal:
nyugi, nem csúsztál le semmiről!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.06. 01:22:20

@spangola: igy szokott kezdodni
felnezek a blogodra
es mi a vege........
az agy
csak Mary meg ne tudja

2013.04.06. 01:24:39

@spangola: kuldom hozzad az asszonyt tanulni. Hatha valami ehetot is tudna utana produkalni, marmint a szendvicsen kivul.
Indiai etelkre koncentralj legyszives

montroyal ( CAN qc) 2013.04.06. 01:27:43

@spangola: OK akkor nalatok v nalunk ... csak a paromnak nincs meg utlevele..

spangola 2013.04.06. 01:28:27

@hagyma:

A fősulin az élettársam állandóan hívta a haverjait, hogy borsos tokányt főzzek nekik. Aztán fősuli után is mindig azt kellett főzni. Most eldöntöttem, holnap is azt főzök.

A fősulin szinte én voltam az egyetlen lány, aki tényleg tudott főzni. Volt olyan srác, aki megkért, hogy tartsak mini főzőtanfolyamot a csajának. Tartottam is.

Olyan koleszban laktam, ami hostel is volt, legalábbis a mi szintünk, és volt olyan, hogy hétvégén pont csirkét sütöttem a közös konyhában, és volt ott kb. 6 vendég, középkorúak. És odajött az egyik férfi, és mondta, hogy valami vendéglője van, és ha nem tudnék tanárként elhelyezkedni, keressem meg, felvesz szakácsnak. Persze csak viccelt, de jól esett.

Amúgy a fősulin rendszeresen főztem sok embernek, a legtöbb kb. 20 ember volt, az étteremből kértünk akkora fazekat, hogy letakarta mind a 4 gázrózsát. Egyik haverom eredeti szakmája szakács volt, ő kommunikáció-magyar szakos volt amúgy, és vele főztünk paprikáskruplit az én nagy szülinapi bulimra.

tucano 2013.04.06. 01:28:47

@hagyma: Venezuela olyan, mint egy rémálom. Sose hittem volna, hogy valaha sikerül valamelyik országnak alulmúlnia Guatemalát, de Chavez összehozta.

spangola 2013.04.06. 01:29:41

@hagyma:

"igy szokott kezdodni
felnezek a blogodra
es mi a vege........
az agy
csak Mary meg ne tudja"

:D Hülye!

Amúgy fiatal vagyok, 50 év körüliek szóba sem jöhetnek! prosztata és egyéb problémák, tudod te azt.

spangola 2013.04.06. 01:34:20

@charlieharper:

"kuldom hozzad az asszonyt tanulni. Hatha valami ehetot is tudna utana produkalni, marmint a szendvicsen kivul."

Hú, ezen jót röhögtem! Nem vagy semmi a beszólásban!

Ha tud szendvicset csinálni a feleséged, akkor egy lépéssel feljebb -- a fokozatosság elvét betartva -- olasz bruschetta (isteni, egyszerű, gyors), mexikói guacamole házi tortillával (tök egyszerű), erdélyi padlizsánkrém, magyar körözött, tojáskrém...?

Nem válaszoltál, hogy mondtad-e a lányodnak, hogy tündérke vagyok.

spangola 2013.04.06. 01:35:26

@montroyal:

Akkor csináltass neki. És amíg én főzök a feleségeddel, ti meg söröztök? Vagy tokaji?

tucano 2013.04.06. 01:35:43

@spangola: ne idegesíts/többiek se, csak tésztát tudok csinálni és ráönteni a sugo-t és kész. Egy hónapja felváltva eszem pizzát és hamburgert, mert addig vagyok hajlandó elsétálni. Még két ilyen komment és bemegyek a szomszéd faluba enni. VAGY kibontok egy joghurtot, de ezt vehetitek fenyegetésnek is.

spangola 2013.04.06. 01:38:03

@dirtyfreebird:

Oh, drágám, hát téged vártalak. Láttam, hogy tegnap írtál nekem, de hát nem voltam fenn.

spangola 2013.04.06. 01:39:06

@tucano:

Légy szíves oszlasd el a kétségeinket, hogy te most honnan is vagy, nő vagy férfi, brazil feleség vagy ki? Nem láttad feljebb, hogy szó volt a t betűs nickkel rendelkezők beazonosításáról?

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.06. 01:39:28

@hagyma:
Milyen blog?
A nyulnak van blogja?

2013.04.06. 01:39:39

@spangola: a korozottet nem ismeri. Altalaban az agyon fuszerezett eteleket szeretem, indiai, thai, malaj (es nem maszaly!!), libanoni. Asszony meg probalkozik, volt fozotanfolyamon is, de meg nem az igazi.

Uriember ilyenre nem valaszol. Engem meg anno rendesen neveltek

spangola 2013.04.06. 01:40:36

@charlieharper:

csicseriborsóból arab humusz, vagy szezámmagból édes vagy sós tahini (nekem egyik sem jött be e kettő közül, de lehet neked igen).

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.06. 01:42:53

@spangola: Akkor megbocsatok kockasfulu nyul.
En csak azert neztem annak idejen mert szerettem ahogy nyikorog a fule a tavcso lencsejen.
Azt tudod e miert vannak cakozott fulu macskak?
egyik fulenek a vege hianyzik.

Világpolgár2012 2013.04.06. 01:43:40

@charlieharper:
Itt vidéken, a semmi közepén nehéz jó indiait találni, muszály voltam megtanulni miután már nagyon ki voltunk rá éhezve (2 évig kerestem éttermeket a környéken, mindegyiket kipróbáltuk, de egyik sem jött be). Mostanság tökéletesítettem a curryjeimet, még anyukám is azt mondta, hogy jobb, mint egy étteremben. A jó fűszert szerencsére be lehet elég könnyen szerezni. Vannak egyszerű receptjeim, ha esetleg érdekel :)

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.06. 01:44:10

@spangola:
A humusz az a termofold.
Csak szolok.
Olyan meg hogy apatehen nincs.
Csak szolok.

spangola 2013.04.06. 01:45:06

@charlieharper:

a kedvencem a házi pestó. Még a legdrágább bolti pestó sem érhet a nyomába a házinak. Drága, de intenzív íze miatt kevés kell belőle.

Olasz zöld pestót szoktam csinálni,a paradicsomos nem jön be.

Szigorúan betartom a pirított fenyőmag-parmezán kombót, nem helyettesítem az olcsóbb diókkal, mint dió, szotyi, és a parmezánt trappistával meg ilyenek, hiszen az már NEM PESTÓ!!!!!!!!!

Szigorúan csak penne tésztával esszük. Abból is a legjobb minőségűt vesszük. Mind páromnak, mind nekem (nekem gluténmentes tészta kell).

Alig várom, hogy tavasz legyen, és újra lehessen venni a piacon szép, nagy, zöld bazsalikomot, aztán jöhet a pestós tészta.

2013.04.06. 01:45:37

@Világpolgár2012: johet. A chanat kuktaban fozod?
Gondolom csinalsz onion bajit is?

spangola 2013.04.06. 01:46:06

@dirtyfreebird:

Hagymának van blogja. Ma sem tudsz szöveget értelmezni, már látom.

tucano 2013.04.06. 01:47:51

@spangola: férfi vagyok és rohadt éhes, a feleségem és a kölkök otthon suli végéig. Múlt héten mostam életemben először géppel:)
Tényleg csak tésztát tudok csinálni, meg zacskós levest. Viszont a faluban csak 1 "vendéglő" van és ott pizza van, meg hamburger. Fúj a szél, horgászni sem nagyon lehet, pedig akkor szomszéd néni oldja a sütést:)
Egyébként per pillanat Gozo-n. De gyakrabban költözünk, mint egy átlagos vándorcirkusz, szóval ez nem számít túl sokat, viszont csöpög a nyálam, ahogy a kajákról írtok. Reggel az első dolgom lesz bemenni a főfaluba és enni valami rendeset.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.06. 01:48:54

@spangola:
Az osszes nonek akinek nyula van meg tud fozni vagy kokuszgolyot gyurni mindnek van bakancsa?
Ize, parja.
Picsaba.
Megyek levagok egy nyulat mergembe.
Halottal mar nyuszit sirni?
Egyebkent nalatok legalabb 01:48-van.
Nem tudtok aludni?
Kanadaba nem tudom mennyi.

2013.04.06. 01:49:11

@tucano: akkor ott olcso a hal!

spangola 2013.04.06. 01:49:32

@charlieharper:

"indiai, thai, malaj (es nem maszaly!!), libanoni"

:D, jaj, ez a maszáj dolog nagyon megmaradt itt egy-két emberben.

Azt hiszem elég nagy reklámot csináltam a filmnek.
De hát az a gyönyörű, erős, csodás mosolyú, visszafogott maszáj férfi...

Amúgy mondd csak meg nyugodtan a kislányodnak, hogy én vagyok a tündérke, mert kettős személyiségem van, egyrészt sárkány, másrészt bújós kis cicamica, ugye NIKI LAURA?

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.06. 01:51:11

@spangola:
Ja, hogy idezet volt.
Mit tudtam en hogy mit keresnek ott az idezojelek.

spangola 2013.04.06. 01:51:34

@dirtyfreebird:

"Azt tudod e miert vannak cakozott fulu macskak?"

Nem tudom, de a múltkori nyuszi farka miért fehér alul kérdésednek sem volt alapja, mert megnéztem az én Nyuszikámét, és neki ott is ezüst.

Én is néztem a kockás fülű nyúl meséjét, de jó is volt az.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.06. 01:52:33

@spangola:
Mi van koztetek Niki Lauraval?
Kihez bujogatsz te?

2013.04.06. 01:55:10

@dirtyfreebird: nem akarlak elkeseriteni, de ez nem egy nagy halmaz:
"Az osszes nonek akinek nyula van meg tud fozni vagy kokuszgolyot gyurni"
Es nem valoszinu, hogy Watfordban lakik a fozni tudo nyultulaj holgy

tucano 2013.04.06. 01:55:25

@charlieharper: egész pontosan ingyen van:) És bitang nagy kardhalak vannak többek közt, de annak van a szezonja még egy-két hétig, meg az harcol igazán.

spangola 2013.04.06. 01:57:10

@tucano:

Jaj, szegény, akkor nem írok kajáról inkább.

Én meg leírom neked, hogy lemondanék 2 hétig a szextről, ha ehetnék egy igazi hamburgert!!!!!!!!!!!!!!!
Nem ettem már 3 éve, mivel akkor diagnosztizálták, hogy gluténérzékeny vagyok születésem óta.

A húst meg tudom itthon csinálni, az nagyon finom, de a gluténmentes zsömle mármint a bolti szó szerint szAR.
iTTHON próbálkoztam, de mivel kelt tészta, és a mi lisztünkből épp a glutén hiányzik, nekünk nehéz kelt tésztát csinálni. Szóval jó, de nem az igazi.

2013.04.06. 01:57:31

@tucano: vagy 6 honapja nem horgasztam mar. Majd, ha tavasz lesz, felpakolom a nagyobbikat es nyomas ki a hajora!
A halbelezes nem a kedvencem, dehat velejar. Es a poszt fohose ezt csinalja minden nap!

Világpolgár2012 2013.04.06. 01:59:11

@charlieharper:
Nem főzök semmit kuktában, mindent csak normál edényben vagy sütőben, még a tandoorit is. Chanaból a chana sag a kedvenc, csak normalisan megfőzöm a csicseriborsót, majd curry alapot csinálok és összekeverem a hozzávalókat. Az onion bahji-ért nem vagyunk oda, de a következő feladat a samosa elsajátítása. Az nagyon hiányzik. Előkeresek pár receptet, aztán majd elküldöm.

spangola 2013.04.06. 01:59:30

@dirtyfreebird:

Te már megint összefüggéstelenül írsz. Ez mi akar lenni?

"Az osszes nonek akinek nyula van meg tud fozni vagy kokuszgolyot gyurni mindnek van bakancsa?
Ize, parja.
Picsaba."

Milyen bakancs,
Milyen íz?

Ha még egyszer jössz a nyúlöléssel kicsinállak te sorozatgyilkos skizofrén!

Amúgy mindenki használja az idézőjeleket, ha idéz.

spangola 2013.04.06. 02:01:58

@dirtyfreebird:

"Mi van koztetek Niki Lauraval?
Kihez bujogatsz te?"

Hú, visszanéztem a kommentet, amire ezt kérdezted, és tényleg tök félreérthető volt. Épp ez az, hogy nemhogy nem bújunk egymáshoz, de még utáljuk is egymást.

Ráadásul ő nőnek adja itt ki magát, holott egyértelmű, hogy egy bunkó, hímsoviniszta, öreg pasas valahonnan az alföldi tanyák magányából.

spangola 2013.04.06. 02:03:24

@charlieharper:

"nem akarlak elkeseriteni, de ez nem egy nagy halmaz"

:D
Neked egyre jobb a szöveged! Hújjaj.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.06. 02:03:42

@spangola:
Mar a nyul farka alatt is bujkalsz?
Miket el nem erek.
De legalabb mar tudod hogy a tied ezust.
Akkor egy hibrid nyulnak ne nezd meg mert az meg teljesen feher es piros szeme van.

Na most mikor nyulrol beszeltem feher farokkal akkor a vadnyulakra gondoltam.

"A nyúl apró, bolyhos farka egyenes, általában a tomporához simul, mert fenntartva hordja. A nyúlkommunikációban játszik szerepet, például az udvarló baknyúl billegeti."

Na en ezt nem lattam, az en baknyulam csak ramaszott a csajara, majd ratata, horkanas majd mint aki szivinfarktust kapot lefordult oldalra.
Ha megfeledkezett magarol elfelejtette elengedni az anyanyul grabancat a fogaival es kitepet egy marek szort a tarkojabol.

Vicces.
Aztan mikor teszed anyava a nyuladat?

A macskakat most olvastam.
Nem tudtam rola.
Azert mert ha ivartalanitanak egy kobor macskat akkor lecsipik a fule csucsket hogy ne fogjak be megegyszer.
Na azert.

tucano 2013.04.06. 02:04:25

@charlieharper: borzasztóan kemény munka lehet egyébk. Engem nem zavar, megszoktam. De ipari méretben?

2013.04.06. 02:06:36

@Világpolgár2012: johet! Koszonom
Az E-indiai izvilag az enyem, bengali. Ha olyan a recept, halas koszonet. Raktal fel youtubera is oktatot?

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.06. 02:07:28

@spangola:
Jaj, nehez engem kovetni.
Hiaba, az IQ-m.
Meglatszik.
Szoval.
Neked parod van.
A ciponek is.
Bakancsnak is.
Nem akartam papucsot irni.
Az ize az izé akart lenni.
Ezek a himsovinisztak mar csak ilyenek.
Aztan meg te fozol 20 embernek.
A francokat pampogtal a multkor.
Ki se mozdulsz a konyhabol.

spangola 2013.04.06. 02:09:03

@dirtyfreebird:

Itt már amúgy -- kérdésedre válaszolva -- 2:05 van. És mindig sokáig fenn vagyok éjjel, hétköznap ált. éjfél vagy 1 óráig, hétvégén tovább.

Szóval tudom, hogy szexelnek a nyulak, láttam a youtube-on.
A miénk bak, ivartalanítottuk, mert állandóan rámászott a férjem karjára és szexelni akart a karjával. Persze előtte megvolt az udvarlás, körbejárta a kezét és makogott, olyan édes volt.

Aztán rá a kezére, gyors mozdulatokkal imitálta a szexet, közben persze a fogát belemélyesztette párom karjába. Úgy nézett ki, mint a tűpárna.

tUDOM, hogy amikor vége, akkor dobbantanak egyet és leesnek a lány nyusziról, ezt a párom mesélte, mert régen házi nyulakat tenyésztet, és megnéztem youtube-on is.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.06. 02:10:40

@spangola:
Ez a baj a nyulakkal erzekenyek.
En meg lemondanek a hamburgerrol egesz eletemre ket het szexert.

E van.

spangola 2013.04.06. 02:12:01

@dirtyfreebird:

Ja, akkor már értem. Bakancs=pár (amúgy férjnél vagyok másfél éve kb.).
És az íze az izé. Jól eldumálunk egymás mellett.

Én hétköznap sokszor 11 és éjfél körül főzök vagy sütök.

De a múltkor is írtam, hogy sokat főzök, és tudok is főzni.

spangola 2013.04.06. 02:14:22

@dirtyfreebird:

"En meg lemondanek a hamburgerrol egesz eletemre ket het szexert."

Ez érződik azért rajtad, már ne haragudj, már az első kommented után erre céloztam, remélem emlékszel.

ezért célozgattam a húsvéti locsolás szimbolikus jelentésével, dehát nem értetted a híres IQ-dal

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.06. 02:15:08

@spangola:
Hol a feneben volt a ferjed karja hogy a baknyul kivanatosnak talalta?
Na jo, ez "koltoi" kerdes volt.

Kihereltetted a nyuladat es meg en vagyok kegyetlen?

Es raadasul ti sajat magatok csinaltatok.
Ki fogta le a nyulat es ki fogta a kest?

Kerdezd meg a ferjed hogy o mit szolna hozza ha kiherelnek?
Lehet inkabb leugranna a hidrol.

Tud valaki jo indiai nyul receptet? Curryvel?
Valaki?

Világpolgár2012 2013.04.06. 02:16:41

@charlieharper:
Az én izlésem inkább bangladesi (hiába Londonban az van a legtöbb).

Azért annyira nem vagyok jó, hogy a youtube-ra feltegyem a főzésemet :) Viszont onnan tanultam a lazac filézést, ha már a témánál vagyunk, valamint van egy nagyon jó portugál blog is videókkal, amit gyakran használok.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.06. 02:17:20

@spangola:
A husveti locsolkodas szimbolikajaval meg mindig nem tudom mit akarsz.

De te sem erted azt mikor a onironiara es cinizmusra gondoltam.
Mivel direkt adom a lapot hogy le lehessen csapni.
De mindegy.
Igy szorakoztatom magam.

spangola 2013.04.06. 02:20:02

@dirtyfreebird:

A nyulat ki kell engedni a nyúlketrecből, hogy ne legyen elhízva és ne legyen depressziós. Ilyenkor mindig rosszalkodik, meg ugrálgat. Olyan édes.
És akkor csinálta, amikor a férjem játszott vele, vagy simogatta.

Sok érv és ellenérv van az ivartalanítással kapcsolatban.
sokat olvastam róla, mielőtt megtettük, elég sokat is töprengtünk, nem akartuk.
10 hónapos koráig vártunk vele, pedig már 4 hónaposan ajánlatos.

Muszáj volt, mert nem volt szobatiszta, és annyira szexelni akart, hogy már nem lehetett vele játszani, mert mindig ment rá a férjem karjára, és mélyesztette bele a fogacskáit.

Engem meg mindig sugárban lepisilt. Sugárban!

És nagyon hormonos volt a pisije, tehát erős szaga volt.

Ahogy megvolt a műtét, a nyúl már 2 nap múlva teljes személyiségváltozáson ment át, lenyugodott, egyből szobatiszta lett, 2 nap alatt, szóval, meglett az eredménye.

És így tovább él, kevesebb az esélye a ráknak. Ez pedig a főbetegségük.

spangola 2013.04.06. 02:22:04

@spangola:

természetesen állatorvos csinálta, minek nézel te engem?

A nyulas recepteket meg hagyd már abba, ne szadizz!

tucano 2013.04.06. 02:24:47

@Világpolgár2012: egy francesinhát is bedobnék, ha már Észak-Portugália:)

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.06. 02:30:15

@spangola:
Nem csodalom hogy szemelyiseg valtozason ment keresztul.
Akkor unokai mar nem lesznek a nyulam bulamnak.
Na, elmentem aludni.
Ne, ne is probalj visszatartani.

spangola 2013.04.06. 02:34:25

@dirtyfreebird:

:D
"Ne, ne is probalj visszatartani."

persze, maradj, hogy olvashassam a nyulas receptekre vonatkozó megjegyzéseid!

Világpolgár2012 2013.04.06. 02:44:19

@tucano:
Nézd meg ezt a honlapot, nagyon jó, van francesinha is :)

www.saborintenso.com

(Bocs, ha a link nem működik, nem tudom miért nem tudom rendesem belinkelni.)

montroyal ( CAN qc) 2013.04.06. 02:52:26

@spangola: Akkor csináltass neki. És amíg én főzök a feleségeddel, ti meg söröztök? Vagy tokaji?
nem , mi leszunk a kuktak azt nagyon ertem attol lesz jo a kaja hogyan pucolom a krumplit ... sor vagy tokaji OK ebbe a sorrendbe jo lesz ..

tucano 2013.04.06. 02:53:49

@Világpolgár2012: ettől még éhesebb lettem:) na jóéjszakát, egyébként is le kell dobnom egy tizest:)

Világpolgár2012 2013.04.06. 02:55:18

@tucano:
Nekem is, de egy portugál férfi mellett lehetetlen. Persze rajta nem látszik :) Jó éjt.

spangola 2013.04.06. 03:00:31

@montroyal:

Na, azt utálom, ha a férfi főz, nem engedek férfit a konyhámba, de azt szeretem, ha pucolja a krumplit.)

tucano 2013.04.06. 03:11:19

@spangola: "ha a férfi főz, nem engedek férfit a konyhámba"
De szépen megfogalmaztad, hogy nem enged ki a konyhából :) és most tényleg szpaty.

spangola 2013.04.06. 03:47:52

@tucano: biztos valami freudi elszólás.

Ha én főzök, nem engedek férfit a konyhába. Abból jó nem sül ki.

spangola 2013.04.06. 03:49:28

@spangola:
Egyébként úgy volt a tagolás, hogy:
na, azt utálom, ha a férfi főz

nem engedek férfit a konyhámba

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.06. 06:17:13

@spangola: prosztata?
mit erdekel teged ha dugas utan vizelesi problemaim vannak?
bar jelzem nincsenek eegyelore

2013.04.06. 06:30:14

@hagyma: Van benne valami, habér azért nem hiszem, hogy itthon mindenki ennyire kivagyi lenne.

01234567 2013.04.06. 07:36:47

@tucano: Ott is valami klán kaparintotta a kezébe a hatalmat (most valami nő a miniszterelnök) és szétlopták az országot. És még mindig teszik. Minden ország működik valamilyen szinten, a legcsóróbb is, ha a megengedhető mérték alatt becstelenek a vezetők, és hagyják az embereket élni.

tanato 2013.04.06. 08:52:40

@spangola: Egyébként a T betűs kommentelőknél majdnem talált,mind ,én az vagyok teljesen,Hogy Tilmir Svájcból pontosan mivel foglakozik azt nem tudni,ugyanígy nem tudni Tableno melyik országban él,ezekről nincs információ.Tucanóról úgy tudtam Dél-Amerikában vannak a brazil házastárssal,de most Gozo szigetét emlegeti.

Wilzor 2013.04.06. 09:43:58

Nagyon jó volt a cikk, elgondolkodtató. Itt szerintem a lényeg az hogy sokkal kevesebb a stressz, azért mert van anyagi biztonság, mert nem a magyar pesszimizmusban kell élni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.06. 10:08:26

@spangola: 3. mondjuk rólam konkrétan tudja, mert mondtam neki.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.06. 10:22:07

@dirtyfreebird: az ivartalanítottnak, hogy messziról meg tudják különböztetni.

tucano 2013.04.06. 11:16:38

@01234567: hát ott nem. Nagyon kedves guatemalai barátaim mesélték, hogy már a "legszarabb latin ország" címet is bukták, mert amikor Chávez adott egy köztörvényes amnesztiát, akkor egyszerűen rászabadított egy csomó elmebeteg bűnözőt az országra, persze pártaktivista szerepben.

tucano 2013.04.06. 11:18:10

@tanato: Minden évben költözünk meló miatt. Brazíliát úgy brusztoltam ki, hogy legalább a kölkök kicsit rendesebben megismerjék a család másik felét, de elég gyakran kb. kéthavonta vissza kell mennem.

tanato 2013.04.06. 15:24:07

@tucano: Oké ,köszi,most már értem.

DieNanny CH 2013.04.07. 11:12:40

@spangola:
Szerintem beszéljetek meg egy "randevút" nyárra Hagymával, úgyis jön Mo-ra, te meg pesti vagy. Mindketten főztök-süttök (hogy írják?), aztán majd a férjed meg Mary lesz a zsüri.

Annamari69 2013.04.08. 05:16:20

Gratulálok a családnak , sok sikert és kitartást. Azt meg szeretném kérdezni , milyen nyelven beszéltek amikor kimentek? Gondolom mikor a férj kiment még nem tudott norvégul.Angolul vagy németül kellett kint a munka-felvételnél beszélni ? És milyen szinten kérték a nyelvtudást? Köszönöm ha válaszolnak! Annamari

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.04.10. 14:39:14

Jáájj, bakker, Észak-Norvégia, annál nincs szebb hely.De kár megint, hogy nem láttam a posztot korábban...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.04.10. 15:48:46

@kozmopolita: Haha, köszönöm, hogy megírtad, nekem már nem kell.Én is el vagyok csodálkozva ettől a sok ostobaságtól, amiket itt egyesek összehordanak, mindenféle hallomásból kapott infókból.Emberek és nyáron fürödtem a sarkkörnél, héló! Ott is van meleg, meg napsütés, meg nyár, bármilyen hihetetlen.
Kár, hogy már senki nem fogja ezt elolvasni, minek is írom, nem tudom...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.04.10. 16:02:33

@anestesilege: És nem lopja el senki, nem államosítják?Hogy lehet ez? :D

De komolyra fordítva, mit csinálnak ezzel a rahedli pénzzel?Azt értem, hogy mindent megtesznek, hogy soha többé ne legyen Norvégia szegény ország.De hogyan csinálják, mibe forgatják bele?Kösz, ha tudsz infót.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása