oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. április 05. 06:54,  Egy megállóval a világ vége előtt 360 komment

2013. április 05. 06:54 Határátkelő

Egy megállóval a világ vége előtt

Az idei évet a legelejétől végigkísérték egy 100 napos kalandról szóló posztok. Szerzőjük, Lantos Gábor, a Magyar Rádió sportriportere lassan útja végére ér (ilyen gyorsan eltelik száz nap...), a mai itt az utolsó posztja. (Korábbi írásait itt olvashatjátok el.) Főszereplői pedig egy család három tagja, akik Turáról jutottak el egészen Nordarnøyáig.

cím_26.jpg

Hamarosan befejeződik száznapos kalandozásom északon. Az elmúlt tizennégy hétben bemutattam jó néhány magyart és egy amerikait, akik átlépve a határt errefelé kezdtek új életet.

E sorozat befejező darabjában egy olyan magyar család mindennapjaiba nyújtok betekintést, amely odahaza 2010-re a „minden mindegy" állapotba került. Zséli Norbert, Zséliné Válóczi Ildikó és Zséli Petra nekivágott az ismeretlennek majd egy megállóval a világ vége előtt horgonyzott le.

A norvég szemmel nézve is isten háta mögötti szigeten sorsuk három év alatt jobbra fordult, anyagilag egyenesbe kerültek, s ők azok, akik e száz nap alatt a leghatározottabban mondták nekem azt, hogy nem mennek haza.

Következzen a Zséli család története a Norvég-tengerben megbúvó Nordarnøya szigetéről. Mielőtt elolvassák a most következő históriát, kérem, vessenek egy pillantást a térképre, hova is viszem el az olvasót. Érdemes picit szemlélődni, eltűnődni.

család_1.jpg

„2010. augusztus 19. csütörtöki napra esett. Élesen él bennem a kép, ahogyan turai házunkban ülünk és megcsörren Norbi telefonja. A vonal végén egy barát Norvégiából. Azt mondja, akadna munka arrafelé a lazacvágóhídon. A bökkenő csak az volt, hogy négy nap múlva, azaz 2010. augusztus 22-én vasárnap a férjemnek repülőre kellett szállnia és indulna az ismeretlenbe. Nem gondolkodtunk sokat, belevágtunk. Norbi azon a vasárnapi napon, Petra lányom és én 2010. november 5-én hagytuk el Magyarországot. Sorsunk mostani állapotát és az elmúlt három évet összefoglalva, konklúzióm nem lehet más, mint az, hogy döntésünk és határátlépésünk a legjobb, mi megeshetett velünk."

Zséliné Válóczi Ildikó agya pontosan, hitelesen rögzített minden pillanatot. Norvégiába történő utazásuk előtt a Pest megyei Turán éltek egy hitellel terhelt családi házban. Ildikó és Norbi munkásemberek. Az asszony a gödöllői Napsugár étteremben főzött. Minden nap hajnali háromkor kelt, hogy két órával később már a fakanál és a lábas mellett álljon.

Férje végzettségét tekintve hentes. Norbert a Hatvan melletti Boldog község vágóhídján dolgozott, fizetése kiegészítéseként pedig a magyar építőipar egyik feketén foglalkoztatott hétvégi melósa volt. A fiatal pár (2010-ben Norbi 33, Ildi 31 éves) esténként az asztal fölött ülve rakosgatta a sárga csekkeket. Amit nagyon kellett, befizették. Amit nem tudtak, halomba pakolták. Majd azon vették észre magukat, hogy a felhalmozott csekkek csak gyűlnek és gyűlnek.

„Egyszerűen elegünk lett abból, hogy mindketten állat módjára dolgoztunk és képtelenek voltunk egyről a kettőre jutni" – mondja a fiatalasszony. „Soha nem akadtak nagy vágyaink. Beértük volna azzal, hogy tisztességes munkáért tisztességes megélhetésben legyen részünk. Nem gondoltam arra, hogy mindezt Norvégiában találjuk meg. Itt azonban olyan megbecsülés fogadott bennünket, amely odahaza elképzelhetetlen. És nem csak az anyagiakra célzok. Persze ez utóbbi is fontos. Férjemmel havonta ketten közel negyvenezer norvég koronát hozunk haza. Ez már az adózás utáni összeg, aki akarja, kiszámolhatja mennyi forint. Bár az átváltással nem érdemes bajlódni. Norvégia drága ország, de annyira nem, hogy ebből a pénzből ne tudnánk simán megélni és félrerakni. Pedig mi itt is csak egyszerű melósok vagyunk, a legalacsonyabb fizetési kategóriában. Mind a ketten a déli sziget (Sørarnøya) lazacvágóhídján dolgozunk. Norbi a csomagolórészlegen, én a vágási folyamatoknál tevékenykedem. Gépekkel vagy kézzel belezem a lazacot. Petra lányom iskolája ingyenes. A tankönyvekért sem kell fizetni. Folytassam? Nem érdemes."

halbelezés.jpg

Zséli Norbert autójában ülve megyünk a halfeldolgozóba. Odabent átöltözöm, fejemre háló kerül, nagy csizmában topogva lépek be a gépek közé. Fantasztikus látvány tárul elém. A legmodernebb masinák segítik az ember munkáját. Ezen a csöppnyi szigeten egy nap akár 100 tonna lazac is átmegy a gépeken, no meg emberek kezei között. Odakint kamionok várják a berakodást, majd irány az ország belseje. A raktérben felhalmozott és jégbe tett lazacok pár nappal később Európa és a világ különböző szállodáinak, éttermeinek asztalára kerülnek.

„A múlt héten jött a főnökömtől egy SMS, hogy a következő pár napban nem dolgozunk, a húsvétot megelőző nagy hajtást követően pihennek a gépek, s tegyük ezt mi is." – meséli Norbi. „Ilyenkor a fizetésünk nyolcvan százalékát kapjuk, azaz honorált lazításról beszélünk. Nyáron kötelezően küldenek el bennünket három hét fizetett szabadságra, azaz nem úgy van, mint odahaza, ahol a munkáltató hallani sem akar arról, hogy a dolgozó nyaralni megy.

Munkaidőnk szigorúan nyolc óra, ebből 30 perc a kötelező ebédszünet. Persze akad, amikor túlórára kényszerülünk, hiszen befuthat olyan rendelés, amikor két műszakban vágjuk a lazacot. Ebben az esetben délután háromtól este tízig 80 százalékos pluszpénzért, este tíz után pedig 100 százalékos túlórapénzért dolgozunk. Ha netán hétvégén rendelnek be bennünket, akkor az első perctől kezdve dupla a kereset."

táj_1.jpg

Akik látták a Tű a szénakazalban című filmet (Donald Sutherland főszereplésével) emlékezhetnek még, hogy Ken Follett művének fő helyszíne a Vihar-sziget, valahol Skócia északi partjai felett. Nos, a Zséli család otthona, Nordarnøya szintén kiérdemli ezt a nevet. Ha van valami, amely egy magyar família számára megszokhatatlan, akkor az az itteni kiismerhetetlen időjárás.

„Volt úgy, hogy kinéztem a konyha ablakán és sütött a nap odakint. Elfordultam kilencven fokot, hát látom, hogy a ház másik oldalán szakadt a hó. Ilyen az élet errefelé" – meséli nevetve Ildikó. „Meg olyan, hogy fókák játszanak a teraszunkon, hogy hatalmas sasok kapkodják ki a tengerből a halakat, hogy sirályok vijjognak a ház tetején. A szigetet időnként megremegteti egy-egy nagyobb szélvihar, de el nem fújja.

Nyáron az éjféli nap fényében fürdetjük arcunkat, télen a sötétség és a szürkeség óráit számoljuk, s gyönyörködünk az északi fény zöldes ragyogásában. Kevesen vagyunk, összesen talán háromszázan. De van itt minden, ami kell. Posta, bolt, iskola. Ha betegség dönt le a lábadról, jön a helikopter Bodø-ból.

Az igazán nehézkes a közlekedés. A legközelebbi nagyváros, Bodø kocsival két óra úgy, hogy a százhúsz percből negyven egy kompon telik el. Van gyorshajó is, amely negyven perc alatt repít be Bodø-be, de erre autóval nem tudsz felmenni. Bármikor megtörténhet, hogy a hatalmas szél miatt ezek a hajók képtelenek kikötni. Ilyenkor vagy visszafordulnak és Bodø-ben ragadsz (ez a rosszabbik variáció, mert szállodát kell keresned), vagy el sem tudsz indulni innen.

tenger hajóról.jpg

Ezek után más talán menekülne, nekünk egy percig sem jutott eszünkbe. Nordarnøya megszabadított bennünket a mindennapi gondoktól, bár az otthoni élet okozta stressz eltüntetése az egyik legnehezebb feladatunk. Sokat dolgozunk ezen Norbival. Például le kellene szoknunk a cigarettáról, amely a következő nagy kihívás lesz az életünkben. Csak tudja, van, amikor még mindig azt hiszem, hogy álmodom. Lányom tízéves volt, amikor kijöttünk. Fél éven keresztül nagyon nehezen viselte az ittlétet, sóvárgott a régi barátok és Magyarország után. Megértettem őt, hiszen abban a korban váltott hazát, amely egy növekvő gyermek számára az egyik legérzékenyebb.

Hat hónap elteltével egyszer csak elém állt és annyit mondott: ugye anya, mi innen már nem megyünk haza? Nem, kislányom, mi már megtaláltuk a helyünket. Petra azóta megnyugodott, most tizennégy éves, belépett a lázadó kamaszok különleges világába. Sok minden van, amiben nem értünk vele egyet, de abban soha nincs vita köztünk, hogy jó helyre érkeztünk.

Amikor betölti a tizenhatot, középiskolába megy, amely ezen a szigeten nincsen. Bodø, Narvik, vagy Tromsø jöhet szóba. Mire felnő, négy nyelvet beszél magas szinten. Norvégban és angolban is lepipál már bennünket, sokat segít, ha elakadunk, vagy nem értünk egy hivatalos levelet. Persze Norbi és én is beszéljük a helyiek nyelvét, de egy felnőttnek ezt sokkal nehezebb megtanulni, mint egy gyermeknek."

hajón.jpg

Zséliék a tenger mellett egy tipikus norvég faházban élnek. Egyelőre bérlik, de gondolkodnak azon, hogy saját ingatlanjuk legyen. Ám ezt sem hajszolják, miként más után sem rohannak. Életük lelassult, s lassan megnyugodott a piciny földdarabon.

„Lehet, hogy mi valóban csak melósok vagyunk és azok mi maradunk egész életünkben." – veszi át a szót Norbi. „Magyarországon a munkásembereknek nem sok becsületük maradt, Norvégia ebben a tekintetben is más világ. Ha már a lakásról beszélünk, errefelé sokan egész életüket úgy élik le, hogy egyetlen percig nem rendelkeztek saját ingatlannal. Minek? Nem az a lényeg, hogy legyen munkánk, megbecsüljenek és legyen egy hely, ahova haza tudunk menni?

Meggyőződésem – bár távol álljon tőlem a messzire szakadt ember okoskodása -, hogy Magyarországon sokan azért kerülnek kilátástalan helyzetbe, mert foggal-körömmel ragaszkodnak saját tulajdonú házaikhoz, lakásaikhoz. Mi is beleestünk ebbe a hibába. Turai házunkra hitelt vettünk fel, de hála Norvégiának és az itteni lehetőségeknek, hamarosan minden adósságunktól megszabadulunk.

Az északi és a norvég ember is rugalmas, mobilis. Ha az ország másik felében kap munkát, fogja a cuccát és nekiindul. De ami számomra a legfontosabb, hogy itt szinte teljesen ismeretlen a feketén történő foglalkoztatás, vagy a zsebbe fizetés. Ha van munkád, benne vagy a rendszerben. Ha pedig benne vagy, nem tudod, de nem is akarod elkerülni az adózást. S miközben tudod, hogy a pénzed egy része a norvég államnak megy, azt is látod, hogy egy ilyen pöttömnyi helyen is van hókotró, hogy a kommunális adó fejében mi mindent tesz meg érted az állam. Pedig mi nem vagyunk és nem is leszünk soha norvégok. Mi az idők végezetéig vendégek leszünk egy olyan országban, amely tárt karokkal fogadott bennünket, s amelynek nagyon sokat köszönhetünk."

Ezzel a történettel fejezem be tudósításaim sorát északról. Remélem, az itt közölt írásokkal minden olvasót sikerült közelebb hoznom e számunkra ma még nem teljesen ismert világhoz."

Lantos hallal.jpg

A magam részéről csak annyit tennék hozzá, hogy köszönöm a nagyszerű történeteket, olyan embereket ismertünk meg, akiktől és akiknek a sorsából van mit tanulni.

Azt pedig már csak remélni tudom, hogy Gábortól ez nem végleges búcsú, és találkozunk még akár itt a blogon, akár a Facebookon egy Fogadó erejéig.

És persze érdeklődéssel várom a könyvet is.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Norvégia Száz nap északon Nordarnøya

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr295196077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tableno 2013.04.05. 07:24:19

Norbi Norvégiában 2.0! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.04.05. 07:27:45

Pontosan ígylàtom èn is ahogy Zséli-ék.
A nyugalom a megbecsülés a legfontosabb és a gyerek jövője.
Ez mind hiánycik Magyarországon.

tableno 2013.04.05. 07:31:12

Amúgy jó poszt volt, szokás szerint.

2013.04.05. 08:00:34

A poszt jó volt, amit meg mondtak Magyarországról, az eléggé elkeserítő.

Furos 2013.04.05. 08:06:50

Sok sikert Norvegiaban!
Amikor lattak, hogy halamba gyulik a sarga csekk akkor kia\amoltak azt is hogy mennyit koltenek dohanyzasra?!

100 nap északon 2013.04.05. 08:13:14

@Furos: Igen, kiszámolták. Sőt, beszélgettem velük erről is. Elmondtam az érveimet. Mind a ketten azon vannak, hogy letegyék a cigit. És ahogyan megismertem őket, erre sem kell sokat várni.

2013.04.05. 08:23:58

@Furos: Ők legalább belátták a hibájukat...

VHB 2013.04.05. 08:27:30

@Furos: Te cigiztél valaha? Tudod milyen k nehéz lejönni róla? Egyébként meg Mo legnépszerűbb cigije a Priluki és gombokért megvehető, azaz sokkal kevésbé vagy motivált, mint a norvég cigi árak mellett, ráadásul a világ végén kötve hiszem, hogy van csempész cigi.

NIKI LAURA 2013.04.05. 08:29:25

Nehány gondolat.
Tipikus sztereotípiák:,munkás család,hitel,családi ház,maguk egyszerűséget (nem pejoratívan)hirdető emberek.

Végig az járt az szemben:lehet így élni,de érdemes?
Mert a pénz,nem minden.
Mit ér,ha nincs napfény
Meleg
Virágok
Emberek
Barátok

Meg persze,a kisTurai házat darabokra bontják itthon,ha nem lakják,nem fűtik,nem tartják karban.
Hagyni kellett volna,had vigye a bank,persze ez függ a hitelből,és az esetleges előszereteti értéktől.

Egy jó hozadéka van ennek az életnek,persze a lachson kívül.
A gyermek. Nyelvtudása.

100 nap északon 2013.04.05. 08:35:32

@NIKI LAURA: Kedves Niki! Látogass el hozzájuk. Ott vannak a koordináták. Szívesen fogadnak, hidd el nekem. Utána írd majd le a véleményedet. Messziről másképp látszik ez. CSak annyit még: gondolkodtam, hogy beiktassam-e ezt a kitérőt az utamba, mert Norbiék menet közben hívtak meg magukhoz. Most azt mondom, nagy hibát követtem volna el, ha nem tettem volna meg.

Zka77 2013.04.05. 08:43:13

Kicsit kötekednék én is a dohányzáson. Az fejenként havi 10-15 rongy átlagos esetben. Ha megélhetési gondok vannak, tényleg nem lehet letenni? Nem kívülállóként kérdezem, én 4-5 éve leszoktam egyik napról a másikra, mert találtam megfelelő motivációt hozzá. Azt gondolnám, hogyha nem telik kajára vagy rezsire, az elég erős motiváció, nem?

Itthon azért nem mobilisek az emberek, mert iszonyú szar fizetések vannak, nem éri meg átkelni az országon érte, százezreket elkölteni az utazásra. Maximum az csinál ilyet, akinek semmilyen munkája nincsen jó ideje és a családja se köti. Vagy ha olyan fizut ajánlanak neki, amiről eddig csak álmodott. De az ilyesmi nyilván nem gyakori.

100 nap északon 2013.04.05. 08:46:14

@Zka77: Szia. A mobilitás csak szekunder kérdés. Az elsődleges a saját tulajdonhoz való eszement ragaszkodás, amely sok családot döntött/dönt nyomorba. A cigi. Igen, ebben a helyzetben valóban felesleges luxusnak tűnhet. De Norbiék megtehették volna, hogy nem beszélnek nekem erről. Ők vállalták ezt a "hibájukat" is ebben a cikkben. Szerintem ez megsüvegelendő.

Alice in Wonderland 888 2013.04.05. 08:47:35

Gratulálok, jó poszt, ismét Gábor. Más kérdés, hogy tőlem is nagyon távol áll az a világ és hiányozna, amit NIKI LAURA már leírt:
a napfény, a virágok..stb...viszont pár hétre biztosan szenzációs élmény! Nekik pedig ott jött be az élet! Sok sikert nekik!

/Én már itt is nagyon várom a tavaszt és nem vagyok ezzel egyedül!;)/

Alice in Wonderland 888 2013.04.05. 08:50:31

Illetve felmerült bennem még egy kérdés, Gábor.
Te hogy vagy a kis kalandod után? Csak pár szóban, mit változtatott meg benned ez a 100 nap?
Lenne még sok kérdésem, de a könyv előtt ezekre lennék leginkább kíváncsi.:)

100 nap északon 2013.04.05. 08:51:40

napfény is van, virágok is lesznek. kicsit később, mint nálunk és kicsit hamarabb elhervadnak.

100 nap északon 2013.04.05. 08:52:14

@Karinette: az én állapotom most azt hiszem megfogalmazhatatlan :)

Alice in Wonderland 888 2013.04.05. 08:54:48

@100 nap északon: Sejtettem, hogy kitérsz ..:) Sok sikert!

100 nap északon 2013.04.05. 08:55:35

@Karinette: nem tértem ki. van még 6 napom.ráérek utána gondolkodni

bpetya75 2013.04.05. 09:02:33

Jó poszt volt, sok sikert a családnak!

Amit nem értek, az az, hogy hogyan tudnak a norvégok olyan béreket fizetni halfeldolgozásért, hogy a legalacsonyabb fizetési kategóriában simán megélnek és még félre is tesznek.

2013.04.05. 09:03:14

Szep tortenet, kitarto csalad. En nem tudnam csinalni, viszont tamogatom oket, mert sok norveg lazacot eszunk.

zopilote 2013.04.05. 09:04:10

@Furos:
" Amikor lattak, hogy halamba gyulik a sarga csekk akkor kia\amoltak azt is hogy mennyit
koltenek dohanyzasra?! "
Megint ez a dohanyzas fobia. Neked csak ez jott le ebbol a posztbol? A lazac mar nem is
erdekel? Pedig szimboluma is lehetne nehany hataratkelonek: a csendes - oceani lazac kikel
egy edesvizu patakban vagy folyoban, leuszik az oceanhoz, becsavarogja a fel vilagot es a
vegen visszamegy oda elpusztulni, ahonnan elindult. Felejthetetlen elmenyem volt, amikor e -
losszor lattam a Fraser folyo es mellekagai partjan tizezer szamra hevero lazactetemeket.
Nemelyik volt 15 -25 kg is saccra. A Csendes - ocean partjan a lazac halaszata es feldol -
gozasa ideny jellegu, mig Europaban folyamatos, mivel 90 % - a halfarmokrol szarmazik.
Amikor Vancouver Islandon laktam, lejartunk a kikotebe friss lazacot venni, 60 cent volt
fontja. Nem lehetett megunni. Barmikor megyek haza, mindig viszek egy - ket doboz fustolt
lazacot a rokonoknak, haveroknak. Meg itt is, az oceantol tobb, mint 1000 km - re heti 3 -
4 alkalommal eszek lazackonzervet. De a cigi fontosabb a szamomra, pedig 3X annyiba ke -
rul egy dobozzal, mint egy lazac konzerv:) Heti 100 $ - t koltok cigire, de ha felemelnek az
arat, akkor is szivnam, legfeljebb tobbet dolgoznek vagy kevesebb lazacot ennek:) Bar in-
kabb az utobbit valasztanam:)

andaluzkutya 2013.04.05. 09:04:51

Annyival vitatkoznék, hogy tudtommal Norvégiában összehasonlítva a több északi, vagy nyugat-európai országgal, arányaiban több a saját tulajdonú lakás/ház. Mivel drága a bérlés, és mivel a kifizetett kamat csökkenti az ember adóalapját, ezért ha az embernek van megfelelő önrésze, akkor érdemesebb venni. Más kérdés, hogy egy 30 évesen kiköltözött gyerekkel rendelkező családnak úgy, hogy csomó adóssága van Mo.-n (és azt ki is akarja fizetni), minimális az esélye arra, hogy összegyűjtse az önrészt...

2013.04.05. 09:06:16

@zopilote: a kanadai lazacnak mas az ize, mint a norvegnak

bpetya75 2013.04.05. 09:08:27

@zopilote:

Ha halomban áll a befizetetlen csekk, akkor azért jogos a felvetés, nem?

Te meg nem semmi vagy. Azért havi 400-500$-t elfüstölni nem gyenge. ;-)

Furos 2013.04.05. 09:08:59

@VHB: Nem. Viszont nagyon szeretem a single malt whiskeyt meg a jegkremet. Egy halom befizetetlen szamla mellet elgondolkoznek azon mi a fontosabb.
Jah es nem evekig gondolkoznek rajta....
Csupan ramutattam az alapveto ertekrendbeli problemara.
Amint megtudtuk mar rajta vannak az ugyon es sok sikert nekik.

Furos 2013.04.05. 09:13:27

@zopilote: A tobbi resze a tortenetnek teljesen rendben van. En is sok lazacot eszem tehat az is erdekelt :)
Mas a helyzet ha valaki meg tudja venni a fustolni valot...
Reszemrol akkor is elitelem, de nem az egyent hanem a dohanyzast.

Hari Seldon 2 2013.04.05. 09:14:04

1. Norbi.
2. Bodó.
3. Csak az olajfúró torony nem stimmel.

De ha nem lehet valaki olajmunkás azért fantáziálhat róla. :-)
OK. Csak poén volt.

NIKI LAURA 2013.04.05. 09:14:34

@zopilote: azt tedd hozzá,hogy ennyiért csak nyesedéket kapsz.

Ki voltam akadva,hogy a Torontói piacon horror árban adták a lazacot,több volt mint itthon.(otthon)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.05. 09:15:17

Tetszett az iras es sok sikert a "szomszedoknak"!

Anyádlóháton 2013.04.05. 09:15:33

Jó poszt... mint mindig! Gratula a családnak. Mertek és nyertek.
A "Vihar sziget"... nos ez a képzelet szüleménye, mivel ilyen nevű sziget nem volt és ma sincs itt fent északon. Az időjárás viszont stimmel. Hozzá lehet szokni ehhez is. Bő két éve vannak kint.... kíváncsi lennék a véleményükre két év múlva megint! Eljön majd az idő, mikor hiányozni fog sok minden ... mert a pénz nem minden!
Sok sikert és kitartást a családnak!
Gábornak is jár egy nagy köszönet! Jó volt olvasni soraidat. Sajnálom, hogy a "szoknyás férfiak" földjére nem jöttél el.... No, de majd legközelebb ....mikor is lesz az?? :-)

Zséliné Válóczi Ildikó 2013.04.05. 09:21:27

@NIKI LAURA: Igen lehet igy elni es erdemes ha vannak celjaid. Az is igaz a penz nem minden de jo ha van foleg ha nem csak magad miatt csinalod es felelossegel tartozol egy gyerek sorsaert,eleteert. Itt is van nyar,viragok es barmilyen hihetetlen meg meleg is igaz nem 40 fok mint Magyarorszagon!!! Baratokra barhol lelhet az ember ez nem orszag fuggø plane az internet vilagaban :) A Turai håzrol pedig anyit rendben van tartva ,telen futes stb.

fizikusmanó 2013.04.05. 09:23:21

Kedves Gábor!

Gratulálok!
Ezek igaz történetek és ne foglalkozz azokkal, akik a cigizésen akadnak fenn. Én ugyan nem cigizek, de van ezer más rossz szokásom (és ez ugyanúgy igaz mindenkire), amiről vagy egyáltalán nem, vagy csak nehezen tudnék leszokni.
Jellemző a hozzáállásra itt a hazai berkekben, keresd a rosszat! :-(
Végig figyelemmel kísértem a blogbejegyzéseidet, persze nem önzetlenül, nekem is vágyam, hogy Norvégiában dolgozhassunk. Mi mindketten mérnökök vagyunk (nem olajipari!). Sok hasznos infót gyűjtöttem be tőled is és másoktól is.
Nagyon szurkolok a családnak, és ha lehet írják le, hogy milyen praktikákkal küzdöttek ők személyesen a több hónapos éjszakai depresszióval.

zopilote 2013.04.05. 09:24:44

@bpetya75:
Igyekszem:) 43 eve szivom, arra a hatralevo kis idore nem is akarok rola leszokni. Nem iszom, nem nozok, nem drogozok, kell valami orom az eletben, nem? Nekem a motivacio a cigi es a kave. Ha nem telik ra, elmegyek dolgozni:) Ezert is szeretek Mexikoban dolgozni, ott egy napi fizetesert vehetek 250 doboz cigit!!! Igaz, a legolcsobbat szivom. De tavaly Mexico Cityben a piacon talaltam taiwani es hong kongi csemepesz cigit, 50 cent/db. Vettem is 10 kartonnal egybol:) Itt Kanadaban annyiert meg kartonnal sem adnak. De talaltam egy kubai dohanyuzletet is, ott is bevasaroltam szivarbol, cigarattabol. (ami embertelenul eros, meg nekem is) De talaltam kubai kaveuzletet is, vettem vagy 3 kg - ot, haveroknak, rokonoknak, magamnak. Szerintem a legfinomabb kave a kubai a vilagon (utana a kolumbiai jon)

100 nap északon 2013.04.05. 09:26:54

@fizikusmanó: ahol ők élnek, ott nincs több hónapos éjszaka. bár egy rövid ideig a nap nem jön fel a látóhatáron, de az év legrövidebb napján is van pár óra világosság

zopilote 2013.04.05. 09:29:00

@NIKI LAURA:
halaszhajorol friss lazac volt, kb 5 kg - os, en pucoltam, fileztem. sajnos csak 3 hetig tartott az ideny
a csendes - oceani lazac 90 % - a vad, az az nem farmon nevelt

bpetya75 2013.04.05. 09:34:51

@Zséliné Válóczi Ildikó:

Szia! Jó hogy itt vagy :-)

Ha már említetted a barátokat. Az azért érdekelne, hogy egy olyan helyen, ahol ti hárman adjátok a népesség 1%-át, milyen lehetősége van egy kamasznak ismerkedni, barátkozni, lázadni, hülységet csinálni?

bpetya75 2013.04.05. 09:38:30

@zopilote:

Pedig Churchillnek a whisky is kellett a szivar mellé a hosszú élethez ;-)

Zséliné Válóczi Ildikó 2013.04.05. 09:41:12

@Zka77: Mi az indulas eløtti napon leptunk ki a munkahelyunkrol az utolso percig dolgoztunk ugy hogy køzben az uj eletunket szerveztuk.Nem az eh- halal kuszøben voltunk de maga a lehetoseg amit felkinalat a sors jobbnak bizonyult es megtettuk ezt a nagy lepest.

zopilote 2013.04.05. 09:43:22

@100 nap északon:
Az eszaki nyar karpotlas a sotet telert: este 10 - kor meg itt Calgaryban is lehet olvasni a teraszon vagy az erkelyen lampa nelkul,junius vegen. Reggel 3 - kor pedig beindul a madarcsicserges, ahogy jon fel a Nap, az is jo dolog am! Mexikoban azt nem tudtam megszokni, hogy juniusban is 7 - kor jon fel a nap, este 8 - 9 korul mar sotet van

NIKI LAURA 2013.04.05. 09:43:44

@Zséliné Válóczi Ildikó: ebben az esetben elnézést kérek,mindenki saját maga tudja,hogy mit jelent a boldogság.

A házra azért utaltam,mert van holland ismerősöm,akinek szó szerint elhordták a tanyáját,amig nem volt itt.

Azt én is tapasztaltam.hogy az élet mindig benyújtja a számlát,amit ad,azt el is veszi valamilyen formában.
Vagy jó fizetés,de mostoha körülmények,vagy épp fordítva.

Ismerős 20 éves fiacskája koktélt keverő munkáról álmodozik a Karibi térségben,közben randizgatna milliomos amerikai csajokkal,mind e közben 2-3e dodot akar keresni.

Ingyen leves sosincs,valamit valamiért..

Zséliné Válóczi Ildikó 2013.04.05. 09:45:54

A dohanyzås igen nagyon rossz dolog de mi legalabb felvallaljuk a hibåinkat es megprobalunk tenni ellene.Nem csak sirankozunk mint sok mas ember Magyarorszågon es nem mastol vagy masoktol varjuk a megoldast hanem mi magunk oldjuk meg a gondjainkat problemainkat.

2013.04.05. 09:46:54

@NIKI LAURA:

"Végig az járt az szemben:lehet így élni,de érdemes?"

Hát nem'tom. Szerintem én imádnék így élni. Már nem a munkássztereotípiákra gondolok, hanem egy kis norvég szigeten a lazacbelezésre. Nem viccből mondom, tényleg.

@Furos:

Én sosem dohányoztam, és nem is teljesen értem, hogy aki csinálja, az miért csinálja. De a stresszes élethelyzetek pont nem azok szoktak lenni, amikor az ember leszokik akár erről, akár a piálásról, nem? Szóval szerintem nem értékrendbeli probléma ez.

VHB 2013.04.05. 09:49:56

@Zséliné Válóczi Ildikó: Ildi, most esik le. Szerintem én már hallottam rólatok, mégpedig a Szedlákéktól (autszer Zsolti és biosz Orsi) Stimmel? Kicsi a világ?

Norbert Zseli 2013.04.05. 09:51:49

Kedves kommenteløk :) a cikk rolam es a csalådomrol szol.koszønjuk a pozitiv es a negativ posztokat is ,egy picit fura hogy a dohånyzåson vagytok fel akadva nem az itteni eletszinvonalon.Ha azt mondom Gåbornak ne irja bele a cikkbe nem teszi.Mi felvållaltuk.a Magyar håzunk felugyelet alatt åll es jo haza menni.Nem vågtuk el a gyøkereinket,es nem a cigi miatt maradtunk el a sårga csekekkel :)

zopilote 2013.04.05. 09:52:26

@bpetya75:
A napokban toltottem le egy Churchill eletrajzot, nem volt meg idom belelovasni. Nem igazan peldakepem amugy, csak a szuletesnapunk egyezik ( nem evben) :)
Mennem kell lefekudni, reggel melo, igaz holnap csak 8 - kor kezdek es fizetesnap is:) (rendes a horvat munkaadom, neha meg a penteki napot is kifizeti aznap, ha delutan jon kiirni a csekket)

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.05. 09:52:48

Vegre valaki leirta hogy mennyit lehet keresni.
A tobbiek biztosan felnek hogy elveszik toluk hogy nem mondjak.

Jaj, szerencsesek lesznek a norveg fiuk......

Cigit meg letenni ti szenvedelybetegek. Irgum-burgum.

Norbert Zseli 2013.04.05. 09:55:52

@szedlak zsolti es orsi a szembe szomszedaink Turån es jo baråtok :)VHB:

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.05. 09:57:44

@Norbert Zseli:
Az oszinteseg jo dolog.
Maradj is mindig az.
De az oszintesegnek a kovetkezmenyeit is viselni kell sajnos.
Azert nehez oszintenek lenni neha.

A cigin azert vannak kiakadva, mint en is, mert vagyonokat koltesz egy semmit ero dologra.
A szenvedelyedre.
A cigaretta fuggoseg a jatekszenvedelyel es az alkoholizmussal van egy szinten.
Akarmit is mondasz.

Rakd be azt a penzt a csinos lanyodnak a bankba minden fizetesnapkor.
Vagy koltsd el nyaralasra.
Na de cigire?

Oromteli hogy benez az is akirol a blogot irtak.

Sok sikert a tovabbiakban is.
Ha lazacot eszem majd ratok gondolok.

Zséliné Válóczi Ildikó 2013.04.05. 09:58:47

@bpetya75: Van az ismerkedesre is lehetøseg de az en gyerekem tizenevesen nem drogozik nem iszik es nem fog disco balesetben mehalni mint Magyarorszagon sok fiatal!! Minket anno 18 evesen engedtek el bulizni nem hiaba es nezz kørul most mi van .....erdemes nagyon fiatalon kezdeni???

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.05. 09:59:53

@Norbert Zseli:
A gyokerekkel meg hagyjal mar mert osszekaparom magam.
Pont az tetszet benne hogy nem az a sirva vigados tortenet hogy jaj de jo lenne Magyarorszagon.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.05. 10:03:37

@zopilote:
A vad lazacok harapnak is es ledobjak az embert a hatukrol? (-:

2013.04.05. 10:06:10

@bpetya75: Valószínűleg szerepe van benne az olajnak is.

bpetya75 2013.04.05. 10:09:53

@Zséliné Válóczi Ildikó:

Nem drogra meg piára gondoltam, hanem hülyeségekre, amiket a korosztályával követ el az ember, Én pl 17 évesen az egyik osztálytársammal éjszakánként tetőkön, építkezéseken járkáltunk meg felmásztunk a város legmagasabb kéményére. Bár a lányotok még csak 14. Majd ha bejár a városba... ;-)

tanato 2013.04.05. 10:10:10

@Norbert Zseli: Gratulálok a családod új életéhez és a cikkedhez is.Volt benned kurázsi rendesen,nekivágni az ismeretlennek.Persze kellett hozzá az hogy a barát csörögjön,hogy érdemes indulni,van lehetőség.Ez a hólabda effektus,a kint régebben élők felszívják hólabdaként az itthoni rokont,jó barátot,ezért tudnak menni egyre többen.Persze így is hatalmas bátorság kellett hozzá.De a bátraké a szerencse vagy mondhatni segíts magadon és az Isten is megsegít.

Petra Zséli 2013.04.05. 10:11:27

Baratok vannak, attol mert kis hely meg van lehetőség eljárni, ismerkedni,barátokat szerezni és nem hiszem hogy lenne okom lázadásra hisz megvan mindenem és én boldog vagyok így :)

bpetya75 2013.04.05. 10:13:40

@Philosoraptor:

Ez bennem is felmerült, no de hogyan? Korábban azt írták (talán pont Gábor egyik posztjában volt róla szó), meg máshol is találtam erre utalást, hogy az olajbevételek talán 97%-a megy valami alapba.

Meg aztán a halfeldogozás miért lenne képes magasabb jövedelmek kitermelésére attól, mert van az országban egy nagyon jól menő ágazat? Nem kötözködni akarok, csak "hangosan" gondolkodom, hátha valaki kiokosít ;-)

zopilote 2013.04.05. 10:14:55

Egyszer Sacramentotol egyutt utaztam egy csapat kozepkoru sraccal Seattleig. Nagy zsa -
kokkal voltak, szoba elegyedtunk: Seattlebe igyekeztek, onnan mentek tovabb lazachala-
szatra, lazacfeldolgozoba. Ok meseltek, hogy nagy penzeket csinalnak ( tobb, mint 10 ezer
$ havonta, mint segedmunkasok) de nagyon keserves elet, embertelen korulmenyek. A kis
halaszhajokon is megy a szerencsejatek, pia, drog. Kesobb talalkoztam Seattleben egy Mu-
zsikas koncerten egy magyar sraccal, o is volt Alaszkaban, gepesz volt egy halaszhajon, de
nem sokaig birta, allat volt a legenyseg. Azert 3 honap alatt megkereste egy fel haz arat.
Egy masik ismerosom Vancouver mellett dolgozott egy lazacfeldolgozoban, olyan halszaga
volt, hogy a folyoson is lehetett erezni, ha jott haza, pedig vagy 6 lakassal odebb lakott. Er -
dekes, o is hazament, es halimporttal foglalkozott Angliabol. Talakoztam vele kb 5 evvel ke-
sobb, eleg jol megelt belole.

bpetya75 2013.04.05. 10:15:36

@Petra Zséli:

Ez a lázadás nem olyan, mint amikor a hajó legénysége fellázad a kapitány ellen, lelövik az elsőtisztet, az öreget meg kirakják egy lakatlan szigeten ;-)

zopilote 2013.04.05. 10:18:44

@dirtyfreebird:
Most kotozkodni teccik?:) A wild, az az nem fishfarmon neveltre gondoltam. Plusz eleg kesore is jar mar. Telleg, hogy kellene helyesen mondani magyarul azt, hogy wild?

zopilote 2013.04.05. 10:23:20

@tanato:
Erdekes ez a holabda effektus: a mexikoiak is altalaban egy helyen dolgoznak az egy falubol valok. Egy elkezdi, megy a hir vissza a faluba es a tobbi is ott kot ki.

tanato 2013.04.05. 10:25:06

@zopilote: Mondjuk ez természetesnek hangzik,csak mi magyarok még nagyon a kezdetén vagyunk az emigrációs próbálkozásoknak,igazán csak 2004-től indultunk meg igazán.

zopilote 2013.04.05. 10:32:26

@bpetya75:
Szerintem azert tudnak jo bereket fizetni, mert a norvegok elenjarok a tengeri haltenyesztesben, es esetleg azert, mert az olajipar felszivja a munkaero tetemes reszet, igy a halfeldolgozasra kevesebben mennek, munkaerohiany lesz

nyuszigonosz 2013.04.05. 10:35:33

@100 nap északon: Nagyon szép lett az írás, Gábor!
Meg amúgy is, csakis gratulálni tudok a 100 naphoz abban a fehér-kék jeges világban!
Minden jót!

zopilote 2013.04.05. 10:35:33

@nyuszigonosz:
en is azt irtam eredetileg, de a vad lazac ledobja az embert a hatarol es raadasul harap is:)

tableno 2013.04.05. 10:36:13

@bpetya75: a halászat és halfeldolgozás nagyon jó üzlet, Izland is abból élt a pénzügyi buborék előtt, és most is ahhoz tértek vissza. Nemrég olvastam például, hogy Japánban egy halárverésen (ott olyan is van, bizony!) valami 100 ezer dollárért kelt el EGYETLEN tonhal. Ennek persze sajnálatos mellékhatása, hogy túlhalásszák a tengereket, ami hatalmas biológiai katasztrófát idézhet elő, ha nem tesznek sürgősen ellene... :(

nyuszigonosz 2013.04.05. 10:38:02

@Norbert Zseli: Sok sikert a világ ezen gyönyörü szép, de jegesen félelmetes helyén!

kirándulóutak · http://kiranduloutak.blogspot.hu/ 2013.04.05. 10:39:05

@Norbert Zseli: gratulálok a kitartásotokhoz! Ezen a kietlen vidéken élni és ezt a nehéz munkát végezni elképesztő teljesítmény!! Sok sikert kívánok a jövőben is:)

nyuszigonosz 2013.04.05. 10:39:46

@zopilote: Késöbb olvastam vissza és akkor láttam. :)))
Érdekes azért, hogy a vad lazac mégis hagyja magát megfogni és megenni a nagy barnamedvéktöl. :))))

zopilote 2013.04.05. 10:49:58

@tableno:
az exem mielott felesegem lett, egyutt elt valakivel sajat hajojukon, buvarkodtak. tengeru sunoket gyujtotettek tengerfenekrol, amiket japanok vettek meg, kp - ert, es atlagban napi 1000 dollart csinaltak (ami elment a kaszinoban) jo 15 eve mar vedett lett a sea urchin (tengeri sun), annyira lehalasztak azt hiszem, evente 3 napra adnak engedelyt, raadasul az is draga (egy crab licence Brit Kolumbiaban 200 ezer dollar, de evek ota nem adnak ki ujat)

zopilote 2013.04.05. 10:53:56

@nyuszigonosz:
lattam halaszo medveket, ugy elkapja oket a szenvedely, hogy nem erdekli semmi mas, csak a koncentralas a halra. a kornyezo fakon pedig bald eagle -ok ( most irjam, hogy kopsz sas, ami szinten magyartalan) szazai figyelnek

kriosz 2013.04.05. 10:56:11

Gratulálok a családnak.
Tegyük azért azt hozzá hogy azért nem mindenki bírja ezt a nagyon északi klímát, hangulatot és életformát. Szinte akárki aki ott fönt dolgozik lényegesebben többet keres mert kevés az ember, a norvégok is inkább költöznek el onnan. Aki bírja mert olyan a természete és nem fordul be egy idő után a klimától, a bezártságtól az biztos szuperül érzi magát.
Viszont lehet hogy mert arrafelé kevesebben élnek, az északról ideköltözött norvégok lényegesebben barátságosabbak mint mondjuk egy idevalósi.
Ahogy olvasom a fiatalok nagyrésze inkább elfelé megy onnan, persze az elején természetes is h iszen már csak ugye a sulihoz is máshova kell menni. A fiataloknak még az itteni falu is unalmas /tényleg az/ nemhogy egy északi sziget. Talán visszatér majd egyszer családostól.

bpetya75 2013.04.05. 11:00:02

@tableno:

Ezek szerint akkoriban, amikor Norvégia még szegény halászország volt, még nem volt akkora pénz a halban, most meg már sokkal nagyobb üzlet?

Mondjuk a túlhalászás ilyen árak mellett tényleg borítékolható.

bpetya75 2013.04.05. 11:01:37

@kriosz:

Itt van például Max. Élhetetlen, rideg vidék!

Illetve még nincs itt, de majd jön, és megmondja :-D

kriosz 2013.04.05. 11:15:10

@bpetya75: :)
Én sem tudnék huzamosan ott élni, kell a tavasz, a napsütés, a meleg......Egy idő után rájön az ember hogy nyinnyegésnek tűnik más problémák mellett de akkor is nagyon fontos.Sőt.

bpetya75 2013.04.05. 11:18:28

@kriosz:

Itthonra is kéne már a tavasz, de nagyon!

Sokkal jobban függünk a Naptól, mint hinné az ember. Pár éve volt novemberben egy bő 2 hetes időszak, amikor nem bújt ki egyáltalán a felhők közül. Úgy emlékszem, hogy nem csak az én kedélyállapotomon látszott meg a hiánya.

kriosz 2013.04.05. 11:29:05

Teljesen más hangulatban kezd hozzá az ember a napjához ha süt a nap.Én ma már nem bagatellizálom ezt el.

Ez is olyan hogy jönnek ugye mondjuk az anyagi gondok hogy ezt megoldjuk ,bevállalunk ugye sok mindent,szar helyen élünk, éjjel dolgozunk, stb., oké szuper, szép lassan egyenesbe jön az ember mondjuk anyagilag , onnantól kezdve majd szép lassan előjönnek azok a dolgok amiket bevállaltunk az anyagi boldogulásért és elkezdünk azon filózni hogy biztos hogy megéri? A végén pedig lehet hogy pont a jobb anyagi boldogulást feladjuk más dolgokért.

Zizifull 2013.04.05. 11:30:38

Sok szerencset nektek!
Zizifull (egy Dios Turarol, aki szinten nem Magyarorszagon el)

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.05. 11:31:17

@nyuszigonosz:
Olyat meg nem lattal hogy 50 lazac raveti magat a medvere es a nagy fogsorukkal leragjak rola a hust?

Az a medve aki veletlenu tuleli az beleoszul es elkoltozik a delo sarkra. Mert ott nincsenek lazacok.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.05. 11:32:29

@Zizifull:
Te tenyleg Zizi vagy.
Hogy egy orok klaszikust idezek What does this katymas mean?

kozmopolita 2013.04.05. 11:40:11

Félelmetes, hogy milyen kép él az északi országok klímájáról és faunájáról azokban, akik még nem, vagy csak télen jártak arra. Rideg, jeges... csak kapkodom a fejem :)

10 évet éltem Finnországban, ezalatt sokfelé elmászkáltunk, fel egészen a Barents-tengerig. Azért ez még nem a sarkvidék! :)

Döbbenetes mennyiségü fa nö a Skandináv-félszigeten, rengeteg a tó, szikla, az egész régió egy óriási vadregényes kirándulóhely. A nyarak csodálatosak tudnak lenni, sok napfénnyel (bár úgy ötévente beüt egy-egy esösebb is), nemegyszer tapasztaltam 30 fokos meleget, volt lyan idöszak, hogy munka után minden nap a tengerparton voltunk, és úszkáltunk az egyik öböl 24-25 fokosra melegedö vizében még este 10 után is, mert még akkor is sütött ránk a nap. A déli vidékeken a tengerhez közel még télen is ritkák az extrém hömérsékletek, és arrafelé legalább még van hó mindig.

Azzal egyetértek, hogy a magyar emberek többsége 5-10 évnél nem bírja tovább a megszokottnál hosszabb és sötétebb teleket, de néhány évet mindenképpen érdemes rászánni egy északi országra, ha valaki nyugodt és szép helyen akarja megteremteni az anyagi biztonságát.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.05. 11:40:44

@Zséliné Válóczi Ildikó: ez a beszed!!!

Nem tudom, hogy miert hiszik azt annyian, hogy nem lehet kulfoldon baratkozni.
Nekem szorosabb a kapcsolatom az itteni emberekkel (svedekkel, finnekkel es osszesen 2 magyarral a csaladomat leszamitva), mint Mo-n volt. Akkor pedig nincs mi miatt sopankodni.

Az itteni idojaras is jobban tetszik, mint a magyar es meg sorolhatnam.

A lenyeg, hogy jol erzitek magatokat! Mi is igy cagyunk ezzel, a tobbi nem szamit ;)

Zséliné Válóczi Ildikó 2013.04.05. 11:44:33

@Zizifull: Køszønjuk!!! Te merre elsz? (Dios... kicsit kozelebbit priviben??)

anestesilege 2013.04.05. 11:46:56

@bpetya75: Az oljefond nem hozzåferhetetlen, max. 4%-a felhasznalhato a køltsegvetesben (az iden ez a max 4% 150 milliard NOK (kb. 26 milliard USD), ez nem keves egy 5 millios orszagban).Nem csak az olaj megy, tenyesztett lazac tekinteteben Norvegia vilagelsø, es a vilag lazacallomanyanak mindøssze 3%-a el vadon. Hogy a fizuk miert jok az kicsit nehezebb kerdes, mert tørvenyben garantalt minimal ber nincs, ugyanakkor a legjobban kereso 10% fizetese csak a 2,2 szerese (!) a legrosszabbul kereso 10 %-nak, (ez mas orszagokban 5-6 szoros, ha jol tudom otthon is). Netto 20 000 NOK-nal (kb. 800 000 HUF) nem nagyon hallani kisebb fizetesrøl, ez persze csak a teljes munkaidøre vonatkozik. Ahogy a fønøkøm (13 eve el itt) szokta Norvegiat definialni: "a føld utolso kommunista orszaga, ami az olaj miatt nem fog bedølni"...

kozmopolita 2013.04.05. 11:49:02

@kozmopolita: Talán az kavar be sokaknak, hogy Gábor télre idözítette az északi útját, és ezért téli képeket posztolt, ahol a fák csupaszok, és még mindenütt hó van.

De ha itt kinézek az ablakon (Zürich mellett), itt se nagyon rügyeznek még a fák, és egy hete még hó is esett :)

Zséliné Válóczi Ildikó 2013.04.05. 11:54:37

@Kovermadar: Igazan ezt csak az erti aki åt eli tapasztalja az itteni eletformat :) Koszonjuk nektek is minden jot kivanunk!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.05. 11:56:58

nem tudom, miert hiszi mindenki, hogy az elet bulizasboles napos tengerpartbol all
igen meg lehet talalni a nyugalmat es boldogsagot barhol
hazamegy a munkabol, bekepcsolod a tv-t az internetet es kitarul a vilag
mi sem jarunk minden nap etterembe vacsorazni
nagyon jol tettek, hogy kimentek, szerintem sokkal szebb eletuk van, mint aki londonban keccsol, vagy szakacs portugaliaban
attol, hogy hidegebb az eghajat nem kell deptessziosnak lenni
en hamarabb lennek depresszios valahol afrikaban

a cigit 15 ev utan tettem le, nagyon egyszeruen
hazamentem ejfelkor a melobol, szivtam, a felenel elnyomtam
hulye vagy TE?
es soha tobbet nem gyujtottam ra de mar 2 honap utan olyan szintre jutottam, hogy ha a kornyekemen ragyujtottak elmenekultem a fusttol
inkabbb vodkazzatok:)/mertekkel
vagy sorozzetek
ugy gondolom jo dontes volt
es a lenyeg benne van az irasban
dolgozom es onnantol meg tudom venni amire szuksegem van
emlekszem otthon szinte tervezni kellett, hogy vegyunk egy par cipot....

tableno 2013.04.05. 12:05:20

@bpetya75: "Ezek szerint akkoriban, amikor Norvégia még szegény halászország volt, még nem volt akkora pénz a halban, most meg már sokkal nagyobb üzlet?" - így van. A kulcs az ázsiai (először japán majd kínai) kereslet óriási növekedése az utóbbi 30 évben.

Zséliné Válóczi Ildikó 2013.04.05. 12:10:43

@hagyma: Igy igaz køszønøm mi is pontosan igy gondoljuk!!! :)

Zséliné Válóczi Ildikó 2013.04.05. 12:13:42

@kozmopolita: Teli kepek igen mindenkit megteveszt de csak nezzetek meg a mi fotoinkat van itt is nyar ejjfelkor napozni nem mindenhol lehet!! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.05. 12:14:36

es az is nagy igazsag, hogy otthon a a melos nem ember
vagy diploma kell, vagy vallakozas, kulonben senki vagy

nyuszigonosz 2013.04.05. 12:14:44

@dirtyfreebird: MIndig is készültem, hogy egyszer elmegyek élöben nézni, hogy falatoznak a medvék. Majd ha ott leszek és éppen egy medvét rágó vad lazacot látok, igérem, képek is lesznek.

kutya vacsorája 2013.04.05. 12:29:53

húúú, rossz állapotomban olvastam, mert majdnem megríkatott. dejó írás, még sok boldogságot a családnak.

bpetya75 2013.04.05. 12:30:08

@anestesilege:

Köszi az infót!

Nagyon korrekt ez a 2,2-es szorzó. Nálunk szerintem simán 10 fölött van...

@tableno:

Na igen. Erősen tolódik keletre a gazdasági erő. Ha van ilyen egyáltalán ;-)

tableno 2013.04.05. 12:30:23

@nyuszigonosz: a medvét rágó vadlazac az új-zélandi vérbirka rokona.

bpetya75 2013.04.05. 12:31:54

@anestesilege:

Még egy kérdés. Az olajalap ezek szerint úgy működik, hogy a teljes bevétel bemegy, és az évi bevétel max 4%-a az, ami felhasználható?

kriosz 2013.04.05. 12:32:23

@anestesilege: pedig sajnos hallok kisebb fizuról is és állami dolgozók.

bpetya75 2013.04.05. 12:33:32

@tableno:

Fene gondolta volna, hogy pappitoék vidékén is élnek veszélyes állatok :-D

anestesilege 2013.04.05. 12:43:08

@bpetya75: Teljesen odamegy, igy van, de a teljes allomany 4%-a felhesznalhato, de nem mindig elnek ezzel a mazimummmal. Viszont be mindig tøbb megy mint a max. 4%-os kivet, igy folyamatosan hizik.

bpetya75 2013.04.05. 12:43:35

@tableno:

Azt hiszem, ez nem az a film, amit meg fogok nézni, de azért köszi a trailert ;-)

bpetya75 2013.04.05. 12:45:09

@anestesilege:

Aha. Tehát nem az éves bevétel, hanem a teljes alap százalékában adják meg a felhasználhatósági plafont.

bpetya75 2013.04.05. 12:47:04

@Jaffar:

Ne légy kirekesztő! ;-)

anestesilege 2013.04.05. 12:50:12

@kriosz: persze, az en kørnyezetemben is van egy csomo ilyen (aboszolut kincstari szektorban dolgozom), csak eppen kozuluk szinte egy sem 100%-os fast stilling, reszfoglalkozasban meg miert ne lehetne kevesebb?

think different 2013.04.05. 12:55:14

"soha tobbet nem gyujtottam ra de mar 2 honap utan olyan szintre jutottam, hogy ha a kornyekemen ragyujtottak elmenekultem a fusttol"

Kicsit hasonló volt, egy buli után azt mondtam, hogy nekem nem kell ez az utóíz minden reggel, a büdös ruha és haj, nem akarok tönkretenni a ínyemet és utána nem gyújtottam rá többet.
Nem is bírtam dohányzók közelében maradni, mert hányingerem lett a szaguktól. Valami nagyon átkattant bennem, mert a mai napig undorodok a szagától és kicsit máshogy is kezelem a dohányzókat. Nem lenézésnek vagy megvetésnek nevezném, de nem szeretek a közelükben lenni.
Hasonlóan érzek az alkoholt fogyasztókkal kapcsolatban, bár kicsit toleránsabb vagyok velük. Tehát 1 pohár vagy bor vagy akármi belefér, de aki ebből rendszert csinál vagy alkalmanként átesik a személyisége és viselkedése az elfogyasztott mennyiség hatására egy bizonyos, még megtűrhető viselkedési norma határán, azt képes vagyok szánalmas lényként elkönyvelni.

Ami nem szép dolog, de sajnos én így működök.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.05. 12:55:53

@Zséliné Válóczi Ildikó: na álljunk meg egy szóra. Norvégia nem EU-tag. Norvégiába nem könnyű bekerülni. Bizony mondom néktek, ha nem lett volna az a barát, ti még ma is a siránkozók táborát hízlalnátok. Divatosan háttérbe küldött "kis" momentum ez.. Arra kérnék mindenkit - mivel nem kicsit sarokpontja az effajta nagy, életmegváltozásoknak - ne hagyjuk ki, ne feledjük ki az érv- és véleményrendszerből. Súlyozzuk megfelelőképp, ahogyan azt megérdemli.

tableno 2013.04.05. 12:59:01

@Kellemes Zérókomponista: látom nem csak irígy vagy, de tájékozatlan is. EU országbeliek szabadon vállalhatnak munkát Norvégiában.

tanato 2013.04.05. 13:01:10

@Kellemes Zérókomponista: Egyáltalán nincs háttérben,én is felfigyeltem rá,amit írtam is a hólabda-effektus kommentemben.A barát invitálása volt az origó a történetben anélkül nem indult volna el a dolog.Egy jó barát ezerszer többet ér egy átlagos rokonnál.

tanato 2013.04.05. 13:03:06

@tableno: Na látod ezt én sem tudtam,bár azért gondoltam a viszonylag sok norvég kommentelő jelenléte miatt.De azért a barát telefonhívása tényleg jókor jött.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.05. 13:07:37

@nyuszigonosz: igen, jó írásról beszélhetünk. Nem lehetne, hogy NE MINDENRE a szép meg a gyönyörű szavakat használd véleményezésnél? Van ott más is. Lehet szép egy kép, egy táj, egy ember, de egy írás.. Ne már. Köszi, ha figyelsz erre. (Minden nő, mindenkor ezzel a 2 szóval nyilvánul meg, kicsit elég már.)

01234567 2013.04.05. 13:12:04

VÉGRE EGY MELÓS ÍRÁS!!!!! Örülök neki, és nagyon jó, nagyon szép írás!!!!!Engem azért is megfogott, mert a legjobb barátom, és a családja nagyon hasonlít az itt szereplőkre. Azzal együtt, sajnos én nagyon időjárás függő emberként, ott kb. 1 hónap után elásnám magam.
Ami a kommenteket illeti: Mint mondtam, ez egy Melós írás, olyan emberekről szól, akik Magyarország 70%-át adják. És az látszik itt is, mint sok más fórumon, az itt kommentelők jó ha 5-10%-a az. Egyszerűen nem is értik a világukat, az életüket, a gondjaikat.
1. Mo.-n pont ennek a rétegnek van a legnagyobb szüksége saját ingatlanra. Miért?
a., egy biztos támpont, mivel az ő fizetésük minden hol 90ezer, max 100. abból albérlet és spórolás nem megy, akkor már sajátra menjen a pénz.
b.,ha az egyiknek akad is máshol munka, ott nem valószínű a másiknak is.
c.,albérletben lakni Mo.-n kis jövedelműként, családosként nagyon nagy rizikófaktorokat hordoz magában.
2. A cigi? Ezekkel az emberekkel Mo.-n úgy bánnak lassan mint az állatokkal. Ami stresszt el kell viselniük, amilyen körülmények között, a cigi a legkevesebb.
3. Egy szerűen nem értik itt meg sokan, ma itthon mivé lett ennek a rétegnek az élete, akik az ország 70%-át jelentik.
Az viszont a posztban szereplőknél látszik, kezdik elfelejteni, ami otthon volt, és nem is sejtik 3 év alatt mennyivel rosszabb lett. De ez pozitív, ne is tapasztalják meg soha.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.05. 13:14:01

@tanato: jó, akkor vállalhatnak, ebben alultájékozottá nyilvánítom magam ezennel (meglepett). Igen, te felhoztad (akkor még nem tartottam ott), de ez mit sem változtat a posztoló hozzászólásán. Te hoztad fel, nem ő. Biztosan jó emberek, biztosan rendben vannak, de álszentnek érzem, hogy segítséggel mentek ki és pont, pont ez a tény diszkrét elhallgatásra kerül valahogy szinte mindig. Nem feltétlenül álszent, de az, úgy és ott szúrta a szemem. A történetben ott volt, de a 2pofára elveket hirdető kommentben nem. Nem róluk van szó, általánosságban van szó.
Demagóg hülyeségeket meg hagyjuk, nem vagyok irígy, erre meg különösen nem (nem szeretem a hideget). Remélem sikerül helyén kezelned az észrevételem, belemagyarázások és elszállás nélkül. Nem szoktál te ilyeneket írni.

kriosz 2013.04.05. 13:15:00

@anestesilege: ja, ezek sajnos teljes állásban vannak.
Na mindegy, errefelé legalábbis egyre kevesebb a meló, egyre több bolt zár be,egyre többszőr hallod hogy erre v. arra nincs pénz kezd egyre nehezebb lenni a dolog.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.05. 13:15:47

Bocs, összevontalak benneteket. Sziámiikrekként élhettek tovább.

tanato 2013.04.05. 13:17:26

@Kellemes Zérókomponista: Azt nem írtam hogy irigy meg tájékozatlan vagy.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.05. 13:18:20

@think different: en is igy vagyok vele
a reszegeket kifejezetten utalom
a cigiseket nem, csak ne mellettem szivjak
ket kollegam is dohanyos, de rogton a cigi utan /amit persze kint az utcan szivnak el/ mar veszik be a mintset vagy ragot akarmit

tucano 2013.04.05. 13:21:04

Sok boldogságot nekik, nekem tetszett a poszt.
Egyébként szigeten lakni szerintem jó dolog. Kis közösség, de az biztosan összetart. Jó szigeteken mindenhol nagyon jó a közbiztonság. Kis közösség a saját ügyeit is gyakran sokkal jobban tudja intézni, mert ugyanazok a prioritásaik. Amikor leszállok a kompról, mindig olyan, mintha egy pillanat alatt lelassították volna a felvételt:) Kérdeztem egyszer a boltost, hogy ugyan már miért nyit és zár mindig máskor? Egyszerűen képtelen vagyok belőni, hogy mikorra menjek. Erre mondta, hogy nyugodtan hívjam fel, szívesebben veszi fel a telefont, mint hogy félbehagyjon egy meccset vagy letegyen egy jó könyvet az izgalmas résznél. Arról nem is beszélve, hogy tenger mellett lakni, mindig is nagyon kellemes dolog volt, jót tesz az embernek a sok víz. A hideget viszont nem bírom :D, pont azt néztem a képeken, hogy milyen átlátszó mindenki :)

tanato 2013.04.05. 13:22:03

@Kellemes Zérókomponista: Igen észrevettem TT komplexusod volt.Semmi gond,egyébként én a hólabda-effektust pozitív elemként élem meg,mint ahogyan Zopilote is írt erről a mexikói emigránsokkal kapcsolatban.

tanato 2013.04.05. 13:23:42

@Kellemes Zérókomponista: Egy másik postnál meg Tablenóra fogták rá hogy én vagyok,nem is oly régen.

Zséliné Válóczi Ildikó 2013.04.05. 13:30:05

Kedves ;Kellemes Zerokomponista!!! Mikor kommentelsz barmit (itt nem csak a sajat tortenetunkre gondolok!!) kerlek eløbb nezz magadba irigy,ønzø ember vagy aki mast se csinal csak masokat bant es kritizal nem gyengen (elolvastam a gondolataid) en olvasnek szivesen a te eletedrol .... te mire vitted mert csak sajnalni tudlak tele vagy keseruseggel!! Szerintem te is csak a sirankozok taborat erosited sok rosszindulat van benned!! Ja igen buta kerdesre buta valaszt lehet adni Norvegia nem Eu tag igaz de sok unios szabaly itt is el ,es szabad munkavallalas van.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.05. 13:39:05

@Zséliné Válóczi Ildikó: kerdezhetek?
mik a terveitek?
nem gondoltok ra hogy eladjatok a turai hazat es vesztek egyet norvegiaban?
fel akarjatok-e venni a norveg allampolgarsagot?
vagy ugy vagytok vele, hogy gyujtjuk a penzt es lehet hazamegyunk egyszer?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.05. 13:52:10

@zopilote: bald eagle -ok ( most irjam, hogy kopsz sas
bald eagle=kopsz sas=Feherfeju halaszsas

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.04.05. 13:57:13

@Zséliné Válóczi Ildikó: ugyan már, hagyd, nem érdemel annyit. Azt várta volna, hogy az összes kommentetek arról szóljon, hogy ti végülis nem vittétek semmire, minden csakis a baráti segítség miatt volt. (Mert ugye a történetben "divatosan" elhallgattátok a baráti segítséget, bár ugyan benne volt, de nem kellőképpen hangsúlyosan és hamutszórva-ruhátsztaggatva.) Mi normális emberek viszont az ilyen kommentektől sírva kaparnánk ki a szemünket, szóval írj csak tovább a tényleges életetekről, nagy élvezettel olvastam a posztot és a hozzászólásaitokat is. És szenzációs, hogy mind a hárman megjelentetek és hozzáadtatok a történethez a saját szavaitokkal is. Üdvözlet Stockholmból!

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.05. 13:58:01

@bpetya75:
Szupermarketben
0.5 kilo csirek egyben $1
0.5 kilo csirek mell $2.5
0.5 kilo marhahus $2.5-5.0

0.5 Tengeri hal $6.0-15.00

Aztan persze megy egyre feljebb mindegyik kategoria a bio, vad es egyeb besorolas szerint. A hal sokkal dragabb mint az egyeb husfele.

Zséliné Válóczi Ildikó 2013.04.05. 14:01:21

@hagyma: ,Soha ne mond hogy soha, -ez a valasz a kerdeseidre nem tudni mit hoz meg a jøvø de nem all szandekunkba innen elmenni (Norvegiabol). Allampolgarsag ...talan nem sok mindenen valtoztatna igy is( 1-2 dolog kivetelevel ) ugyanazok vonatkoznak rank mint a Norvegokra. Haza? Bar nem vagyok talan soha nem is leszek allampolgar de egyre inkabb ezt az orszagot erzem a hazamnak. Szomoru de igaz!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.05. 14:02:46

@Réka ‎: igy van
en is a hus-ver torteneteket szeretem ,nem a kamut
mindenkinek meg van a sajatja, csak sokan szeretnek vetiteni
ez a csalad nem teszi es tuti kemenyen meloznak odakint, de latjak, hogy van eredmenye

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.05. 14:06:14

@tucano: Meg tegnap akartam irni de el kellett mennem.

"@hagyma: tudom, te látatlanban el tudod dönteni, ki mit vesz le 10 másodperc alatt és mindig igazad van. "

Tucano:
Par honapja a cegunk gorog-amerikai ugyvedje elarulta a titkot.
Mindenki aki amerikai foldon szuletik, 20 IQ ponttal tobbet kap annal mint aki nem. Ezert tudnak az ameriakiak mindig, mindent jobban.
Ezt bizonyitja a lanyom esete is.
Anyja magyar apja magyar de O mar amerikai. 14 eves de mar minden tud.. Nem is ertem miert kell meg iskolaba jarnia.

Hagyma most lett amerikai nem regen.
Valoszinuleg az esku szovege olyan frekvenciakat mozgat meg a levegoben, ami az IQ-t genetikailag visszamenoleg megnoveli. Vagy mind a 20 extra IQ pontot hasznositani tudja (tudjuk), vagy legalabb idoaranyos reszet.
Szamomra biztato a dolog, mert bar en meg nem erzem a hatast, de ha Hagymanal mukodik a dolog, nalam is fog megha kis kesessel is.

Egyebkent neked is jobb lenne inkabb ha ertekelned a feled arado bolcsesseget, ahelyett hogy kritizalod amit ir.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.05. 14:07:49

@Zséliné Válóczi Ildikó: magam miatt is kerdeztem
2 hete lettem amerikai
elotte evekig zold kartyam volt, szinten ugyanaz a statusz
de valahogy igy jobban erzem magam, hogy elmondhatom, amerikai vagyok, nem csak itt elek, hanem amerikai vagyok
jo azt vegyujk figyelembe ,en 15 eve elek itt es a sors amerikai feleseggel aldott meg
bar itt szeretnem kozolni mindenkivel, hogy soha de soha ne vegyetek el amerikai not, kulonosen Kentuckybol:)
/ bircanak ebben kivetelesen igaza volt, az a hazad amit annak erzel, mar en is itt vagyok itthon/

M. Péter 2013.04.05. 14:08:54

@anestesilege: Honnan van ez a 2,2? www.ssb.no/en/iffor/ adatai szerint kb 5.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.05. 14:10:15

@ctboy: ah fenet
hulyeseg
en leirom a velemenyemet
erre sok lehetseges reakcio van
a leggyakoribb
osztod az eszt amerikabol
mar megszoktam
ha otthon mondom egy kocsmaban, akkor OK
ha Carolinabol irom, akkor okos leszek es eszoszto
ugorgyunk

Zizifull 2013.04.05. 14:29:28

@dirtyfreebird: Semmi baj, a cimzett ertette. :)

anestesilege 2013.04.05. 14:31:34

@M. Péter: Hat, nem tagadom, regen olvastam es nem az ssb-n.

kriosz 2013.04.05. 14:33:27

@hagyma: mi a gond az amerikai feleséggel? Tényleg van különbség? persze tudom tudom hogy ne általánosítsunk de akkor is érdekel.

Én úgy érzem hogy a hazám az mindig megmarad Magyarország az otthonom meg most itt van, később lehet máshol lesz.

anestesilege 2013.04.05. 14:39:28

@M. Péter: Køszønøm a kiigazitast, bar az alaptezist nem cafolta meg az altalad belinkelt cikk, a jovedelem kulonbsegek Norvegiaban a legkisebbek egesz Europaban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.05. 14:40:18

@kriosz: semmi baj nincs vele, de neki is mindig ezt mondom
ez szlogen nalam:)
imadom
namost igen, magyarorszag orokre a szulohazam
amerika a "befogado" hazam
mind a kettot szeretem, de mar nem akarok visszakoltozni magyarorszagra
ezt ugy szoktam megfogalmazni,, hogy magyarorszag az anyam, amerika a szerelmem
es az ember elobb-utobb elkoltozik az annyatol a szerelmehez

kriosz 2013.04.05. 14:45:39

jaaaaaa, azt hitttem van valami extra amerikanős izé:)
Ez is egy jó megfogalmazás a haza otthon dolgokra.

zopilote 2013.04.05. 15:00:33

@ctboy:
Bald eagle egyszerubb szerintem:)
Ugy vagyok vele, mint egyik kedvenc novenyemmel, a steviaval.
Konyebb a latin nevet (angolul is az) kiejteni, mint a magyart: jázminpakóca :)

fizikusmanó 2013.04.05. 15:03:16

@01234567:
Kicsit eltévedtél:
nem csak a nagybetűs melósok bére 90-100 ezer, hanem a közalkalmazottaké (melós, vagy 1-2 több diplomával). Sajnos :-(

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.05. 15:04:23

@hagyma: Ez tetszik. Latod mukodik a bolcsesseg faktor.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.05. 15:07:10

@zopilote: jázminpakóca

En meg nem is hallottam magyarul, Jo hogy mondtad,
Meg fogom tannitani a tobbieknek is.

zopilote 2013.04.05. 15:09:13

@hagyma:
" ha otthon mondom egy kocsmaban, akkor OK "
Csak gondolod! Konnyen elcsattanhat egy pofon otthon, ha amerikaikent viselkedsz, ha pedig kritizalod is Magyarorszagot, el is csattan! Ettol fuggetlenul a kocsmaban tobbet tudnak az USA - rol vagy Kanadarol, mint mi, pedig meg nem is jartak ott, de volt haverjuk, aki hallotta, es az biztos tuti:)

01234567 2013.04.05. 15:20:24

@fizikusmanó: Tudom mi van itthon. Itt most a melósokról volt szó. Gondolod nem látom mi megy a közalkalmazotti szférában? Kirúgják és visszaveszik ugyan arra 47ezerért. Hogy a HR-es ugyan úgy dobja félre az önéletrajzát, ha meglátja volt közalkalmazott, mint a 40 felettiét. Hogy már ott is kezd a fizetetlen túlóra a "csicskáztatás" megszokott dolog lenni.
Sajnos az emberek nem gondolták nálunk, hogy ezek olyan dolgok (bér, munkaidő, munkahelyi bánásmód..stb..) lassan begyűrűznek mindenhová, ha egyszer valamelyik szférában elkezdődött. Amikor ez a melósokkal elkezdődött a 90-es évek elején, közepén, megvolt rá a sztereotípia: prolik, képzetlenek, bezzegakádáralatt..bla..bla. Most meg ott tartunk, a mai fiatalok akik már ebben szocializálódtak, tanulnak, akkor meg sok az egyetemista, meg büfészak. Miért nem akar inkább dolgozni. Azért b@zdmeg. (ez nem konkrétan neked szól). Ennyire birka, sötét népet egy országban nem láttam. Mentségre legyen mondva, leginkább nem ők tehetnek róla.

zopilote 2013.04.05. 15:21:27

@tucano:
Egy evig eltem szigeten, de fobiam volt. Amikor neha a komppal megerkeztem a mainlandenre, ugy ereztem magam, mint aki bortonbol szabadult:) (nem tudom milyen lehet ettol fuggetlenul, eddig megusztam a bortont, de el tudom kepzelni)
Es milyen az ember, megint szigetre vagyom: Newfoundlandra:)
A tenger egy csoda szerintem!! A partjan lehet igazan radobbeni, hogy milyen kicsik is vagyunk. A tengeri levego pedig hasznos az egeszsegre. Termeszetesen a tenger es az orok nyar a Menyorszag szamomra! :)

01234567 2013.04.05. 15:26:08

@Kovermadar: Addig jó, még kevés a magyar!
Az időjárás dolog olyan, van aki a telt nőket szereti, van aki a vékonyat. Ettől függetlenül, ha "muszáj" :) hát mindkettő beleeshet az ellen oldalba, szex az is, de nem az igazi :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.05. 15:27:09

@zopilote: a lofaszxt
a kocsmaban mindenki kritizalja magyarorszagot, az aktualis kormanyt stb
ha kivulrol teszi valaki, akkor az mar hulye

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.05. 15:28:34

@zopilote: Megtalatad.

Mexiko, Yucatan felsziget.
Tenger, (ketto is)
Orok Nyar
Sziget is, nem is (csak fel)

zopilote 2013.04.05. 15:29:57

@hagyma:
"hogy soha de soha ne vegyetek el amerikai not"
Ez igy van! De meg Kanadaban felnottet se. Nyelvtanulasra nagyon jo, de semmi masra:( Mas vilag, mas kultura.
Mentem dolgozni:(

zopilote 2013.04.05. 15:33:06

@ctboy:
A masik oldalt jobban szeretem, nem olyan turistas (Oaxaca)
A mayakat sem igazan szeretem, mi mexikoiak changoknak hivjuk oket:)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.05. 15:33:36

@zopilote: Igen, itt van meg egy allatfaj amit nem biztos hogy le kell forditani
Florida Panhandle - Florida a palacsinta suto nyele

zopilote 2013.04.05. 15:37:19

@ctboy:
Ezen en is el szoktam gondolkozni mindig, mit is jelenthet es miert. Mint a Pennsylvania Turnpike:)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.05. 15:48:51

@zopilote: Turnpike - igen ez sincs benne a szotarban.
Az utdijas utszakaszok helyi megnevezese. (Tollroad)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.05. 15:50:39

@zopilote: Miert?
Olyan a formaja a terkepen mint a palacsinta suto es a nyele. Nekem ez az elmeletem. Meg nem teszteltem.
Hagyma?
Mary?

tucano 2013.04.05. 16:37:50

@zopilote: Attól függ, hogy milyen szigeten él az ember:) Ott van pl. Capri vagy Gozo Európában és még pár görög apróság, nem szoktak panaszkodni. Vagy a karibi szigetvilágban is vannak jó helyek, eltekintve a hurrikánszezontól.
De ha igazán tökéletes szigetre vágysz, akkor Fernando de Noronha. Az maga a tökéletesség. 400x km-re a braziloktól. Úgy csoda ahogy van, 12 delfinfaj jár oda szaporodni többek között. Ilyen ni:
www.youtube.com/watch?v=VP5tccabSyw

Norbert Zseli 2013.04.05. 16:46:39

Meg csak anyit kedves mindenkinek.hogy a Magyar håzunk rezsiet a mai napig fizetjuk .igy tisztåban vagyunk azzal hogy milyen helyzet uralkodik oda haza,csak most mår ezt nem stresz køzepette hanem mosolyogva,kivånom mindenkinek hogy kapjon hasonlo lehetøseget! :) es eljen is vele!!!

Világpolgár2012 2013.04.05. 16:48:42

@tucano:
Napfény + tenger + szörf = engem meggyőztél
Cápák vannak???

tucano 2013.04.05. 16:55:14

@Világpolgár2012: ott nem annyira:) Állítólag nem szeretik egymást a delfinekkel, szerintem ebben van igazság, együtt szinte sosincsenek. A brazil szárazföldön viszont rengeteg és folyamatosan támadnak, gyakorlatilag Pernambuco összes strandja veszélyes, kivéve a zátonyokon belül, de láttam már ott is hajnalban bennrekedt cápuszt, elég parás volt, ahogy kereste a kiutat.
De Fernando maga a paradicsom. Valami káprázat úgy egészében.

tucano 2013.04.05. 16:59:20

@ctboy: most is igaza van. Mindenben :)
Nem baj az, ilyenkor ugorni kell:)

VHB 2013.04.05. 17:03:31

@01234567: "Mentségre legyen mondva, leginkább nem ők tehetnek róla. "

Hanem kik?
A zsidók, biciklisták, cigányok, ufók, a szíriuszi származás, Attila a hun, a környező országok, a balsors, pilisi szívcsakra, Orbán, Gyurcsány?

Off
Ez a video nagyon tetszik.
index.hu/video/2013/03/15/slam/?s=slammerek

Világpolgár2012 2013.04.05. 17:40:34

@tucano:
Köszi, jól hangzik :) Egyenlőre Peniche-n bénázunk, de a cél legalább már megvan :)

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.04.05. 17:45:56

@kozmopolita: jogos, en 16 ev utan menekultem a sotetseg elol :)))) de azt a tisztasagot es rendezettseget ami ott fent van eszakon, vissza sirom!!!!

brummama 2013.04.05. 17:52:55

Gratulálok a Zseli családnak!!!A gyors és bátor döntésükhöz.Lehet,hogyha nem így döntenek,akkor egész életükben azon gondolkodnának,hogy:"Mi lett volna ha....?"Szeretem az ilyen bátor fiatalokat.Nekünk már felnőtt gyerekeink vannak,de ők is indultak,amikor lehetőségük akadt.Sőt,ha egyszer nekünk lesz még mi sem gondolkodunk. Jó egészséget sok kitartást és sok boldogságot kívánunk!"A bátraké a szerencse!!!"

01234567 2013.04.05. 18:05:38

@VHB: Az ország rendszerváltás utáni vezetői. Mielőtt ágálnál, egy egyszerűbb példa: egy munkahelyen, ahol szarok a főnökök, ott is minden szar. Körülmények, hangulat, viszonyok, beosztottak mentalitása..stb..A hal mindig a fejétől büdösödik. Sajnos nálunk már annyira meghülyítették az embereket, már az evidenciák sem evidensek.

tucano 2013.04.05. 18:27:15

@Világpolgár2012: Peniche és a bénázás nem férnek egy mondatba :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.05. 18:45:19

@Kellemes Zérókomponista:
Én is segítséggel jöttem ki Svédországba... és akkor mi van?

Ha viszont a segítség kapása után nem bizonyít az ember, akkor megy a leesbe. Nem olyan, mint a magyar minisztériumok, hogy ha haver az illető, akor lehet tök hülye is, attól még elviszi az osztályt, majd a titkárnő megoldja...

Van, aki a Rózsa dombra születik... azokat is utálod, csak mert "segítséggel indultak"?
Persze ettől a mentalitástól csak neked lesz rossz, neked fő le a kávé.

Biztosíthatlak, hogy Zseliék is és én is magasról tojunk arra, hogy neked mi b@ssza a csőrödet velünk kapcsolatba... ettől még csodálatos az életünk (ha nem csodálatosabb :) ).

Kellemes hétvégét!

VHB 2013.04.05. 19:00:17

@01234567: Csak bejött a Gyurcsány Orbán. Én erre meg azt mondom, hogy tetszettek volna... , hogy klasszikust idézzek.

De talán te sem gondolod komolyan, hogy a nép a politikai osztály túsza lenne. Vagy igen?

Világpolgár2012 2013.04.05. 19:20:04

@tucano:
Dehogynem! Csak minket kell megnézni és egy hétig röhögni fogsz :)

micsoda? 2013.04.05. 19:30:47

Kellemes, életvidám családi történet, jó volt olvasni. Kicsit szomorú is, mert nem csak én érzem, hogy itt milyen keserves az itt az élet. Pedig nagyjaink mindent megtesznek, hogy az ellenkezőjét higgyem. Reggelizésnél Orbán Viktor, ebédnél idézés a szavaiból. Mindeközben azon jár az eszem, meddig tart a hideg, a fűtésszámlám miatt.

01234567 2013.04.05. 19:55:42

@VHB: Pedig ez így van. Dél Amerikanizálódtunk, egy szűk, papíron két pólusú(igazából egy tőről fakadó, egy ívású) elit tartja markában az országot. Dél amerikai is lesz a vég.

01234567 2013.04.05. 20:02:16

@Norbert Zseli: Adok egy tanácsot, hál Isten nektek már csak egy jó játék. Írjátok fel egy papírra, a megszokott élelmiszerek árait egy papírra, aztán nézzétek meg legközelebb, amikor jöttök. Itt mindig túrórudiznak, hát annak pl. az ára 4 hónap alatt 30 Ft-t ugrott.
Arra sem kedvetek, sem időtök nem volna hogy állásra kamuból jelentkezzetek, de ott tapasztalnátok csak az igazi horror dolgokat.
Most egy munkanélkülivé válás, a már csak három hónapos segéllyel(tavaly januártól, amikor a szerencsésebb is 6-9 hónap után talál munkát), a közmunkával, hidd el, nektek szürrealisztikus lenne, még csak ezután a 3 évi távollét után is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.05. 20:10:52

@Norbert Zseli: hat azert mosolyogva meg eletemben nem fizettem semmi szamlat es azert erosits meg,abban amit gondolok, kemenyen kell melozni azon a szigeten es ha nem tenned, teszem azt emiatt felmondananak eleg nagy bajba kerulnetek
/csak szeretnem ha mindenki tudna, melozni kell, mindenhol a vilagon, sok helyen jobban meg lehet belole elni, de...../

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.05. 20:14:02

mert azert ne felejtsuk, heti 40 oraban lazacot tisztitani,pucolni, belezni, az nem egy telefonos ugyfelszolgalat
csaxoltam:)

tucano 2013.04.05. 20:15:28

@01234567: "Dél amerikai is lesz a vég"
Tapsolnánk, ha olyan lenne, mint Brazília vagy Chile :)
Még Uruguayjal is kiegyeznék néha.

01234567 2013.04.05. 20:36:47

@tucano: Én speciel Argentínára gondoltam. Aztán lehet itt a kár egy jó kis közép amerikai hacacáré, Kuba 58, Salvador a 80-as években...

Norbert Zseli 2013.04.05. 20:46:26

@hagyma: meg erøsitve :) felre ertes ne essek a "mosolyogva" fizetem a szåmlåimat persze nem ugy ertendø .de persze a bankszåmlåt itt sem tøltik fel csak ugy!kemenyen megdolgozunk minden egyes koronåert, es ezt meg is becsulik !DE! ami nem mindegy hogy menyire ertekelik a munkånkat itt ,otthon tøbbet dolgoztunk eh berert.Mint itt, Norvegiaban a munkåltato van a munkåsert es nem forditva mert tisztåban van vele hogy nelkulunk nem lehetne munkåltato!

Norbert Zseli 2013.04.05. 20:53:57

@01234567: azert jårunk haza es låtjuk mi van otthon :( mi leptunk! a lehetøseg mindenki eløtt ott van :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.05. 20:54:46

@Norbert Zseli: en , ha valaki, ertem a kulonbseget
mint mondtam 15 eve itt elek, mar amerikai vagyok es ha lehet mondani, hogy is mondjak otthon? a vegzettsegemhes, kepzettsegemhez kepest alja munkat vegzek, vagy tulkepzett vagyok
tudja a tokom..
de a szallodlanc tulajdonosa szinte hajbokol es megkoszni az eredmenyeket
viszont el is varjak a korrekt, perfekt munkat
nalunk pl 1 perces kesesnel is szuros szemmel neznek rad, pedig hat a forgalom neha okoz meglepetest
rettenetesen ertekelik, ha bevallalsz tulorat, ha szukseges, mert a ceg erdekeben teszed es elvileg nem vagy ra kotelezheto
stb.
az a vicc, hogy itt nincs szakszervezet, de a vezerkar tud mindent es ha jol dolgozol megbecsuli

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.05. 20:56:30

a hotelben a tavalyi "ev munkasa" egy szobatakarito lett
majdnem sirt az atadason es vicces volt, mert a tulorakat is megkoszonte:)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.05. 20:57:48

@hagyma:
Hogy all a blog? Varjuk a folytatast!!!

2013.04.05. 21:00:47

@hagyma: a kommunizmusban is volt ilyen, nem? Sztahanivista?

01234567 2013.04.05. 21:05:32

@Norbert Zseli: Lehúztam én is két részletben 8 évet, sajnos nem tudok "kint" megszokni. Pedig lehet megint mennem kell, mert itt a fű sem nő.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.05. 21:06:32

@ctboy: tenyleg befejezem, szerintem mar holnap lesz uj
@charlieharper: nem. itt rengeteg ember orul az overtimenek
kell a penz!!!!!!!!!
a megelheteshez
nagyon aranyos volt, ahogy megkoszonte, hogy dolgozhatott pluszban is:)
amugy egy tunderi lany
szinamerikai es igen, szobat takarit, meg klotyot....
a munka csak otthon szegyen

Norbert Zseli 2013.04.05. 21:07:31

@Kovermadar: køszi :) a szivunkbøl szoltål !

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.05. 21:10:09

pont ez a bejegyzes is azt mondja amit hajtogatok
nem csak bolcseszekre van szukseg
kell aki a lazacot csomagolja, a csirket belezi
es a magyar ember meg is csinalja, ha megbecsulik, normalisan megfizetik es abbol normalisan megel
en annak idejen 2 evig takaritottam aruhazat, de egyszeruen jobb volt a kozerzetem, mint elotte az APEH adoellenorekent
meg a penzem is tobb volt mellesleg

2013.04.05. 21:10:39

@100 nap északon: Ez nagyon erdekes, jol megirt poszt, egy szamomra teljesen mas vilagot, mas nezopontot ismerhettem meg - kezd visszaterni a hitem a Hataratkeloben! Vegre valami amit erdemes volt elolvasni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.05. 21:20:21

@Mirjam2: ez igazabol nem posz,t ez egy ujsagcikk egy profitol

Északifény74 2013.04.05. 21:47:33

Köszi Lanti, hogy ezt is megírtad!!!

Úgyanígy érzek, mint a Zséli család!

Akkor léptem,mikor lépni kellett, egy barátom segített, és nem adnám semmiért a nyugalmat , nem cserélném fel az itteni életemet!
Ja és nálunk, Ösloban 2 hete süt a nap, semmi eső, hó, napközben plusz fokok:)

pizo 2013.04.05. 22:04:14

@think different: Apámat 1979. nov. 7-én majdnem cigivel a kezében vitték el a mentők. Szívinfarktus. Szerencséje volt, gyorsan rendbejött, még 29 évet élt aktívan, jó egészségben. Soha többet nem gyújtott rá, elmondása szerint 2 hónappal az eset után a cigifüsttől fizikailag volt rosszul. Az autót 2 napig takarította, (mikor már jól volt - bár az nem volt koszos), hogy a füstszagot eltüntesse. Otthon tapétázás, festés, szőnyegtisztítás, függönycsere...

Zoli

tucano 2013.04.05. 22:10:25

@01234567: Azt inkább nem. Pont ma néztem egyébként, Argentínában a lakosság 26 százaléka szegény, nálunk 15. Hihetetlen hova leküzdötték magukat 50 év alatt.

encore 2013.04.05. 22:16:16

@Norbert Zseli:
Én nem értek veled egyet ezen kijelentéseddel Norbi:
"Magyarországon a munkásembereknek nem sok becsületük maradt"
Én úgy gondolom Magyarországon a munkásembernek semmi becsülete nem maradt! (én is az vagyok még Magyarországról)
Remélem hamarosan Norvégiából, rosszabb esetben Angliából

encore 2013.04.05. 22:21:17

@Északifény74:
Ha tényleg jó az idő Osloban én is küldöm a pályázatokat. :)))

2013.04.05. 22:40:24

@hagyma: A fizetések a szégyen, nem a munka.

spangola 2013.04.05. 23:16:24

@tanato:

"Egy másik postnál meg Tablenóra fogták rá hogy én vagyok,nem is oly régen."

Igen, az én voltam, véletlen volt, és bocsánatot kértem, de keverem a neveket.

spangola 2013.04.05. 23:20:42

@ctboy:

"Anyja magyar apja magyar de O mar amerikai. 14 eves de mar minden tud.. Nem is ertem miert kell meg iskolaba jarnia.
"
:D

tanato 2013.04.05. 23:21:24

@spangola: Ja,tényleg ,most már emlékezem.

spangola 2013.04.05. 23:31:35

@hagyma:

Ma hányszor írtad le, hogy amerikai állampolgár vagy?
És az elmúlt két hétben?:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.05. 23:32:37

@Philosoraptor: is
rengeteg ember nem menne el bizonyos munkakorokbe otthon jo fizetesert sem, mert mit mond a szomszed?
ez klotyot takairit?
haha
ez csirket belez?

haha
stb

spangola 2013.04.05. 23:41:53

Mivel a férjem melós, ezért nagyon örültem egy ilyen posztnak, nagyon vártam már.

Nagyon tetszett, hogy pár nap alatt belevágtak, de ritka az ilyen ember, úristen!
Én is ugyanilyen vagyok.

Örülök, hogy sikerült nekik, még az időjárást is bírják, meg a szigetet.

Én sem kis helyen nem tudnék élni (lakosság számára gondolok), sem fél évig sötétben, sem szigeten, mert bezártnak, elzártnak érezném magam. De ez mindegy.

"Magyarországon sokan azért kerülnek kilátástalan helyzetbe, mert foggal-körömmel ragaszkodnak saját tulajdonú házaikhoz, lakásaikhoz." Ezzel maximálisan egyetértek. Nincs lakásom, amúgy pénzem sem lenne rá, de egyáltalán nem zavar, sőt kifejezetten élvezem a bérlést, mert 2 hónap felmondási idő köt, ha épp nem akarom elveszíteni a kauciót, és oda megyek, ahová akarok. Soha nem vennék fel hitelt, csak azért, hogy lakásom, házam legyen. Emiatt a mániákus tulajdonjog-ragaszkodás miatt került sajnos sok család olyan helyzetbe, hogy megy a végrehajtó, ők meg mennek albiba, és szarabb helyzetben vannak, mint bárki, aki hitel nélkül bérel.

Gratulálok a turai családnak, ügyesek voltak!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.05. 23:43:18

@hagyma: Arra nem gondolsz, hogy esetleg azert nem mert kvalitasan alulinak erzi?

En sem mennek el, jo penzert sem, mert egyszeruen szellemielg nem elegit ki.

spangola 2013.04.05. 23:43:51

@hagyma:

Hagyma! Én jó fizetésért elmennék mindennek, kivéve:
- erotikus munka
- becstelen munka, ahol szart kell eladni, nyomulni kell öregekre stb.
- olyan munka, amit az egészségi állapotom nem enged meg, mert az egészség a legfontosabb

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.05. 23:44:48

@tildy:): egyetlen kivetel van, amikor esetleg meggondolnam, erre mar volt is anno pelda : amikor minden filler szamitott, es nem volt ra lehetoseg. Elmentem a novotelbe takaritani, de ket nap eleg is olt belole.

2013.04.05. 23:50:39

@hagyma: 'ez igazabol nem posz,t ez egy ujsagcikk egy profitol'

Koszonom a helyesbitest, igazad van, de akkor is nagyon jo - sokszor 'profik' sem irnak nagyon profin, de ez a cikk nagyon tetszett, es sok sikert kivanok a csaladnak a tovabbiakban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.05. 23:53:56

@tildy:): ha penz kell, akkor melozni kell, meg ha az ember ugy gondolja a kepessegein alul is van
@spangola: ezzel en is igy vagyok, nem azt mondtam, mindent el kell vallalni
SOT!
de sokan ugy gondoljak, hogy en ezt nem csinalom, nekem egy irodaban kell ulnom
en hordtam ujsagot, butort, dolgoztam komuvesnel
hidd el mind a haromnal magasabba vegzettsegem es kepzettsegem
sot itt eloszor tetofedo voltam, azutan aruhaztakarito
sot!
meg a mai munkamhoz sem kellenenek azok a papirok, amikkel remdelkezem, de nekem megfelel, meg is fizetik
es ha szarba kerulnek en is kimennek norvegiaba lazacot pucolni
demeghogy
persze lehet varni a nekem megfelelo magas kvalifitasomnak megfelelo allasra is
mindenki mas utat jar
- erotikus munka szoba sem johet, nem fer ossze a gondolkodasommal
- becstelen munka, az mar razosabb, lehet kepes lennek eladni olyat is amirol nem tudom, hogy jo -e valoban, persze nem beszamithatokra nem nyomulnek
ez raszorultsag kerdese, nem hiszem, hogy csinalnam, holnaptol kezdhetnem itthonrola telefonos nyomulast, halistennek nem vagyok raszorulva
- az egeszseg a legfontosabb, nem kerdes en halistennek egeszseges vagyok, tehat szinte barmit el tudnek latni ettol

termeszetesen ha az embernek van valasztasi lehetosege, akkor valaszt, en veletlenul sodrodtam a hotelszakmaba es leptem evrol evre elobbre
igen, mosogatokent kezdtem 1500 dollarert es mar azx is tobb volt mint egy adoellenor fizetese

spangola 2013.04.05. 23:54:21

@pizo:

Az én apukám nagyon fiatalon kezdte a cigit, pedig tinédzser korában szívbetegséget diagnosztizáltak nála.
40 évesen koszorúér-szűkületben halt meg otthon. Halála előtt 15 perccel még rágyújtott, pedig nagyon rosszul volt.

Annyira megviselt, 6 évig nem bírtam kiheverni, ennek ellenére, most ezt nem mindenki fogja megérteni, nem tudtam letenni a cigit, sőt, a halála után szoktam rá, addig csak kocabagós voltam.

27 évesen úgy leszoktam, hogy kb. másfél év után már undorodtam tőle, még az utcán is zavart. Kb. 6 évig nem szívtam soha.

Aztán pár hónapja a 33 éves férjem fél oldalára lebénult egyik reggelre, mikor felkeltünk, aki mellesleg melós, és az előző napi maszekjában nagyot emelt, és gerincsérve lett idegbecsípődéssel párosítva.

S.O.S. műtét, ami itthon MO-on azt jelentette, hogy 2 napig küldözgettek bennünket ide-oda.

Azóta újra cigizünk. Most próbálom újra abbahagyni, utálom, büdös, de legalább fogytam tőle.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.05. 23:55:34

@hagyma: Nem azert osztanak , mert Amerikabol beszelsz, ha eddig nem esett volna le, es nem csak Magyarorszagon elo magyarok szoktak osztani.

Elmondom miert osztanak, mert megy a nagyarckepzes, vagy mert poenosnak hiszed a beszolasaid, mikozben nagyon nem az.
Bocsanat az oszintesegemert.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.05. 23:55:46

@Mirjam2: teljesen egyetertunk
csak azert akartam helyesbiteni, hogy ne ez legyen majd a szint ha egy kulfoldi magyar ir
ez egy magasabb szint
az ujsagiras egy szakma
volt regen
ma mar nem annyira, de Lantos meg eppen valahol a hataron tanulta meg:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.05. 23:58:28

@tildy:): a tobbseg erti es kedveli a humoromat
nagyarcom az nincs, de van dicseretes onbizalmam
imadom a felesegem
buszke vagyok arra amit elertem a szakmamban
es kurva buszke vagyok, hogy amerikai lettem, ami te sosem leszel
es ezt nem rejtem veka ala:)
en arcot jobban latok toled, kijottem a kolbaszaimmal londonba es en vagyok a kiralyno
pedig ezt pl. barki megteheti holnap
bocsanat az oszintesegemert

spangola 2013.04.05. 23:58:31

@hagyma:

a tegnapi posztnál ma olvastam, hogy írtad, hogy itt nem is röpködtek a trágár szavak az elmúlt napokban.

Pedig de.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.05. 23:58:44

@hagyma: ha nagyon ra van kenyszerulve az ember , igen.

De ameddig nem, en amondo vagyok, probaljon inkabb olyan munkat talalni, amit szeret is, meg ki is tud bene teljesedni. Ha epp elete alma az, hogy takarito legyen, tegye azt, ha elete alma, hogy szallodaban dolgozzon szinten, ha mernok akar lenni, tegyen ugy.

De ne legyen egy munkajat csak muszajbol vegzo, megkeseredett ember, ha nem muszaj.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.05. 23:59:54

@tildy:): ja, amugy egyaltalan nem szoktak osztani:)

spangola 2013.04.06. 00:02:36

@hagyma:

"es kurva buszke vagyok, hogy amerikai lettem, ami te sosem leszel"

Semmi baj nincs azzal, amiket írsz, én nem szeretem az álszerény embereket, én sem vagyok az, és sokszor dicsérem magam, abban, amiben jó vagyok, PÉLDÁUL FŐZNI NAGYON JÓL FŐZÖK, de...

Ezek a kijelentéseid, hogy: ami te sosem leszel.

Ezzel magadat feljebb helyezed másnál, mintha te különb lennél jelen esetben Tildynél.
Sosem tudhatod, lehet, hogy megnyeri a vízumlottót, és hamarabb lesz amcsi, mint te, mármint nem 18 vagy hány évet kell rá várnia.

Ilyeneket nem jelenthetsz ki másokról.

Oké, amcsi lettél, örülsz neki, én nem irigykedem rosszindulatúan senkire, és bevallom, szívesen kipróbálnám magam Amerikában, de mondanám másról, hogy te sosem tudnád utánam csinálni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.06. 00:03:05

@spangola: mindent nem olvasok el
neha vajmi elragadtatja magat
de neha esterhazy Peter is
Gerendast nem olvastam vegig, ott esetleg
en tovabbra i igen kulturalt blognak tartom es sokszor nem ertem a haborgast
latod most tildy kostogat, pedig semmi bajom vele arrol nem tehetek, hogy nem ismer es nem tudja mit mondok komolyan es mit nem
tul racionalis
@tildy:): mindenkinek az a jo ha megtalalja a helyet, de pl 96-ban nekem el kellett mennem komuves segedmunkasnak, mert megszunt az ujsag ahova irtam es enni kellett

spangola 2013.04.06. 00:04:12

@spangola:
sorry:

de NEM mondanám másról, hogy te sosem tudnád utánam csinálni.

spangola 2013.04.06. 00:05:43

@hagyma:

jaj, te is tudod, hogy neked vájmival csak az a bajod, hogy mit és hol dolgozik.

spangola 2013.04.06. 00:07:01

@hagyma:

" a tobbseg erti es kedveli a humoromat"

Például??? Mármint Maryn kívül?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.06. 00:07:54

@spangola: de nem akar, tehat nem lesz
namost teny, ugy gondolom - megha volt oriasi szerencsem is sokszor - nem sokan tudnak vegigcsinalni, hogy kijonnek 100 dollarral es megmaradnak itt
most ilyen reszletekbe nem mennek bele, hogy 20 eves gyerekek doltek ki mellolem , mikor a Hilton tetejen meloztunk miamiban augusztusban

akaratero
ez kulcsszo

de en nem akarom fenyezni magamat es senkinel nem tartom tobbnek sem
pl.
ha most visszagondolok es 97-ben jon egy telefon, siman kimentem volna norvegiaba halat pucolni
most lenne egy drabalis szoke felesegem es heti 3 kg salmont ennenk:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.06. 00:08:36

@spangola: majusban kiderul :) Bar nem veszem tul komolyan, de egy probat megert.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.06. 00:08:49

@spangola: pl Te kifejezetten kedvelsz, bar sokszor nem ertessz
Mary is kedveli
es meg akad hidd el:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.06. 00:10:58

@spangola: vajmival az egvilagon semmi bajom, csak kozoltem vele, hogy az erkolcseimmel nem fer ossze, hogy valaki kupiban melozik, de semmi kozom hozza
honapokig azt hittem pasi annak idejen a homaron,, vagy mar nem is tudom hol
legutobb mar ovatosabb ajanlatot is tettem neki randevu igenyevel
/persze viccbol, mert maryt sosem csalnam meg/

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.06. 00:11:25

Sorvezeto mindenkinek:

Tanato - orvos -- alfoldi kisvaros
Tableno - kozgaszdasz -- nemetorszag???
Tucano - ??? - brazil feleseg - sziget valahol europaban???????
Tilmir - menedzser --- svajc

Javitsatok ami hibas!

spangola 2013.04.06. 00:12:12

@tildy:):
@hagyma

Na, látod, most kiderült, hogy Tildy beadta a vízumlottót.

Miért írod, hogy soha? Ennyit a soháról. Ugyanúgy lehet belőle amcsi, mint ahogy belőled, sőt lehet, hogy hamarabb odaér, mint te.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.06. 00:13:53

@spangola:
En kedvelem az irasait (tobbnyire).
A Blog kulonosen szorakoztato.

Egyebkent annak is van valami sarmja ahogy tildy-vel apritjak egymast.

spangola 2013.04.06. 00:13:57

@hagyma:

"Te kifejezetten kedvelsz, bar sokszor nem ertessz
Mary is kedveli
es meg akad hidd el:)"

1. Honnan veszed, hogy kedvellek?
2. Honnan veszed, hogy kifejezetten kedvellek?
3. Honnan veszed, hogy még akad itt, aki kedvel?

Az első kettő kijelentésedre nem adtam semmi okot, arra igen, hogy sokszor nem értelek:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.06. 00:14:23

@hagyma: persze lophattam volna szalamit is

spangola 2013.04.06. 00:16:07

@hagyma:

"legutobb mar ovatosabb ajanlatot is tettem neki randevu igenyevel"

Úristen! Hol? Mikor? Azonnal linkeld be!
Erről lemaradtam.
Nem szoktál te ilyet csinálni. És pont vájmival, amikor annyiszor leírtad, hogy már a fülemen is kifolyik, hogy munkája nem fér bele a te katolikus és mittomén milyen felfogásodba???

Most csalódtam benned.

2013.04.06. 00:17:10

@ctboy: es az avatarokat is tudod mar felbol?
Tilmir: epitoipar

spangola 2013.04.06. 00:17:39

@ctboy:

Bocs, tévedsz, májusban lehet megtudni.

Októberben nyílik meg az újabb vízumlottóra való jelentkezés lehetősége minden évben, de májusban nyílik ki a kapu, hogy meg lehessen nézni, hogy be lehet-e menni interjúra, tehát kisorsoltak-e.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.06. 00:17:55

@ctboy:
"You must retain your confirmation number in order to check your entry status via www.dvlottery.state.gov/ESC/ between May 1, 2013 and September 30, 2014 to determine whether your entry was selected for further processing in the 2014 Diversity Visa Lottery. "

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.06. 00:18:40

@spangola: ezt egy ferfi erzi
itt sokan kedvelnek, de foleg csak az olvasok
mikor elinditottam a blogomat megdobbento meretu olvaso olvasta hozzaszolas nelku
tenyleg megdobbentem
egy nem cimlapos blogot
3-4-5 ezer ember?
innen gondolom
ha erre jartok ugorj be, elviszlek vacsorazni

spangola 2013.04.06. 00:20:07

@ctboy:

"Sorvezeto mindenkinek:

Tanato - orvos -- alfoldi kisvaros
Tableno - kozgaszdasz -- nemetorszag???
Tucano - ??? - brazil feleseg - sziget valahol europaban???????
Tilmir - menedzser --- svajc

Javitsatok ami hibas!"

KÖSZÖNÖM! ERRE VÁRTAM IDÁIG.
Végre valaki leírja, hogy ki-ki. De hiányzik, hogy ki a férfi, ki a nő. "

Amúgy annyi a "t" betűs név, nem csoda, ha nem tudom, kinek mit írok.

2013.04.06. 00:20:24

@tildy:): komolyan beadtad??
Annak idejen meg volt valami pletyka, hogy ez a lotto nem igazan lotto, mert sulyozzak az egyeneket iskolak ( es talan kor) szerint.
Nem tudom igaz e, lehet, hogy csak urban legend.
Nekem meglepoen sok ismerosom van aki nyert, ohd es masters-szel

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.06. 00:20:47

@charlieharper: Tanulom, koszi a kiegeszitest.
Te most UK-ban vagy ugye?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.06. 00:21:00

@spangola: hat mi a faxot csinaljak
nem fer el az eletszemleletemben a kurvasag
ennek semmi koze a keresztenyseghez
de O nem az
ez enyhito korulmeny
mar nem tudom hol es nem volt nagyon durva
csak felajanlottam neki egy futo szeretkezest

2013.04.06. 00:22:03

@ctboy: termeszetesen. Segitek, bank szektor

spangola 2013.04.06. 00:22:15

@hagyma:

Akkor én vagyok az egyetlen, aki nem olvassa a blogodat.
Senki blogját nem olvasom, kivéve Ágiét Chiléből.
Nem érek rá. És nem is érdekelnek a blogok.

Amúgy én is azt mondanám a helyedben, hogy az itt kommentelők nem kedvelnek, csak azok, akik némán olvasnak, csak nem regiztek be.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.06. 00:22:28

@tildy:): Bocsanat. Igazatok van.
Csak elbambultam, es keson ertettem meg mire gondolsz.
Majus a nyero.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.06. 00:23:36

@charlieharper: nem sulyoznak semmit
teljesen vakszerencse
legalabbis az en idomebn ugy volt
emlekszem, mikor a vizumomert alltam sorba a nagykovetsegen, jott egy kifejezetten, de tenyleg rossz szandek nelkul rosszul oltozott csalad 3 gyerekkel valahonnan borsodbol, amennyi kivettem, zero iskolaval es angollal
es megkaptak
ugy foglalkozott vele az ugyintezo, mintha Karoly herceg lenne
erdekes lenne megtudni mi lett veluk idekint

01234567 2013.04.06. 00:24:09

@tucano: Magyarországon nagyon rövid időn belül sokkal rosszabb lesz. És olyan adottságaink sincsenek. A szegénységstatisztika, mint minden statisztika....Ahogy látom Budapesten az emberek 50%-a szegény. Országosan rosszabb az átlag.

spangola 2013.04.06. 00:24:40

@hagyma:

"csak felajanlottam neki egy futo szeretkezest"

Ja, ilyen konkrét voltál? Te kis keresztény, házas, Mary-imádó, erkölcsös férfi...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.06. 00:25:42

@spangola: Te is kedvelsz
tildyt regen ismerem meg a prohardverrol
szeretem cikizni, de sokszor "felveszi", pedig ertekelem, hogy pl mert lepni
amellett teljesen mas az eletszemleletunk
na es?
holnap akarom a kb 2 eve abbahagyott blogomat folytatni es befejezni
varlak szeretettel
hidd el megeri
kurva jol irok

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.06. 00:27:06

@charlieharper: igen, beadtam. Pontosan erre vagyok en is kivancsi.

Dolgozni szivesen dolgoznek ott, kiprobalnam magam, hosszutavon viszont a mano tudja. Nem tudom, nem vagyok benne 100%-ig biztos. Nomeg szeretem a briteket , meg az izes beszeduket is, na:) Olyan kuloncok:) Mint en:D

spangola 2013.04.06. 00:29:54

@hagyma:

"hidd el megeri
kurva jol irok"

Állítólag én is. Mármint jól írok. És főzök, ugye, el ne felejtsük.

Most eldöntöttem, ahányszor leírod, hogy: "nézd, én már 2 napja, 1 hete, 2 hete amerikai állampolgár vagyok",
én annyiszor szóbabhozom (bármennyire is nem illik az adott poszt tartalmához, és a kommentem szövegkörnyezetébe), hogy kurva jól főzök.

spangola 2013.04.06. 00:30:32

@hagyma:

És nem kedvellek, hehe.
Nem, nem, nem, soha nem!

2013.04.06. 00:37:06

@tildy:): akkor majd majusban tudositasz?
Mit vsinalsz, ha megkapod? Csomagolsz es mesz a baratoddal?

2013.04.06. 00:38:09

@spangola: tudsz fozni vindaloot? Es chanat?

spangola 2013.04.06. 00:42:36

@charlieharper:

Lehet, hogy tudok, de nem tudom mi az.

amúgy különös tehetségem van ahhoz, hogy amit elsőre főzök, azt is úgy meg tudom csinálni, hogy ha bármelyik férfinak felszolgálnám, egyből el akarna venni feleségül,
mindaddig, amíg meg nem szólalok...

Nem sokan bírják a nagy temperamentumom, a határozottságom, a nagy szám, a rossz természetem.

Szóval, ezzel kompenzálok.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.06. 00:46:02

@charlieharper: van idom meg utana is eldonteni.
Tavlati tervben cel valami nagyobb ceghez bekerulni , lehetoleg GUI , mobilos fejlesztesek teruletre. Dagadna a majam mondjuk egy google eseten. :D Bar az mondjuk itt is van:D

Meglatjuk.

Egyelore meg nem gondoltam amugy bele, de szeretem a kihivasokat, igy megprobaltam. Az ceg lesz , ha meg is kapom :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.06. 00:48:51

@spangola: mert ugranak ra es elvezem
namost meg annyit hozzatennek nagyon gyorsan
hogy
csulkos bablevesben
borsostokanyban
es brassoiban tulajdonkeppen verhetetlen vagyok
+ tojasrantottaban
sokan hiszik, hogy az semmi
pedig nem
mast ne mondjak, ha tojast eszunk reggelre, akkor Mary koveteli a magyar valtozatot
/a mostani bablevesemet 2 pofara zabaljak a fiammal/
ezen kivul meg rantott hust es paprikaskrumplit, esetleg rakootkrumplit vagyok hajlando fozni-sutni, ami szinten fantasztikus
de a csirket es a marhat /ha nem porkolt/ mar rahagyom, mert jobb

nem kedvelsz, latensen szinte erzelmeket keltek benned:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.06. 00:49:44

@tildy:): en is tudom, Te is tudod
neked amerika valo

2013.04.06. 00:53:04

@tildy:): ha megkapod, es miertisne, szerintem talalnal munkat client facing applications team-ben.
Szerintem elvezned USAt egy ideig biztosan.

tucano 2013.04.06. 00:54:27

@01234567: Nem akarok hülyeséget írni, de ha jól emlékszem akkor Argentínában volt a 2. vh előtt a legjobb oktatás a világon. Jelenleg talán a 45. helyen állnak. Mentesek voltak minden klasszikus dél-amerikai problémától, szilárd gazdaság, természetesen phallosz vezetők, de hol nem? (Selmeczi Peron Gabriella szerepében Madonna, amint elénekli a "Megmentettem a nyugdíjatokat" c. slágert, miközben Bayer újságíró szerepében Antonio Banderas jegyzetel)
És nagyon elcseszték.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.06. 00:54:27

@tildy:): anglia neked ugrodeszka
nem a Te eletstilusod

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.06. 00:55:30

@tucano: argentina es venezuela nagyon futott akkoriban
hat ma nem annyira

spangola 2013.04.06. 01:01:15

@hagyma:

Ne haragudj, de pont az egyik étel, amiről híres vagyok, az a borsos tokány.

Csülkös bablevesem és a brassóim is fel lehetne szolgálni az esküvőiden.

A specialitásom mára már a cigánypecsenye. A tarjám úgy omlik szét a szájban, mint ahogy kell.

Én 47-49 kg között vagyok, de annyit eszem, mint a 100 kg-s férjem. 3 dolgot imádok az életben, szex, evés, alvás. Sorrend nincs, mindhárom az 1. helyen áll.

2013.04.06. 01:01:18

Tildy, Hagyma, ne veszekedjetek mar! Mind a ketten a 'top ten' kedvenc kommenteloim kozott vagytok, most meg egymasnak estek? Ne mar! En egyebkent nagyon birom Hagyma humorat, van egy nagyon egyeni stilusa aminek resze hogy 'almagabiztos' (az alszereny helyett), ez egy stilisztikai dolog es nem kell komolyan venni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.06. 01:01:39

@hagyma: szakmailag biztosan, emberileg mar vannak ketsegeim.

@charlieharper: viszont en nem vagyom ugy ra, mint hagyma. Hogy kb mindenaron.
Sot, lehet ez is csak ujabb rovatka a falon, hogy na, ezt is sikerult. Szeretem megmerettetni magam.

Igazandibol Kanada lenne lehet az en vilagom. Angolul is beszelnek, meg hideg is van, emberileg pedig amit eddig latok bejon, sot meg a kiralyno is ugyanaz maradna :D

spangola 2013.04.06. 01:03:37

"nem kedvelsz, latensen szinte erzelmeket keltek benned:)"

Na, arról már hallottam, hogy valaki látens homokos, de hogy látensen vagyok beléd szerelmes? Némi túlzással.

Hidd el, ebben tévedsz.
Talán kedvelnélek bizonyos körülmények között, melyek soha nem jönnének létre amúgy,
de érzelmekről szó sincs. Sorry.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.06. 01:04:44

@charlieharper: ja, es fel sem merult bennem, hogy amerikai legyek :-) Nem azert adtam be.

spangola 2013.04.06. 01:05:58

@charlieharper:

Na, egy biztos nem vagyok: hisztis. Soha nem is voltam.

Szenvedélyes vagyok.
Az más.
Az összes csillagkép közül a Szűz, az Oroszlán és talán még a Skorpió, aki bírja ezt, főleg a Szűz csillagjegyűek, azoknak kifejezetten tetszik.

A többiek menekülnek.

Amúgy a férjem Rák. És ki nem állja, hogy szenvedélyes vagyok.
De hát, mint tudjuk, annyira jól főzök, hogy eltekint tőle.

spangola 2013.04.06. 01:07:58

@Mirjam2: Én pont azt írtam, hogy sem hagyma, sem én nem vagyunk álszerények. Ebben egyformák vagyunk. Másban nem nagyon.

nem szeretem az álszerénységet, ha valamiben jó vagyok, abban jó vagyok, ezt el is mondom,
ha nem vagyok jó valamiben, azt is elmondom

montroyal ( CAN qc) 2013.04.06. 01:08:15

@spangola: férfinak felszolgálnám, egyből el akarna venni feleségül,akkor a pasid meg nem vett el? akkor ot nem sikerult megetetni... en szeretek enni de mar nos vagyok ... de a nejem is nagyon jol foz ...OK tobben is fozhetunk

csak hulyeskedek .. szerencsere vadul beindult a munkam ezert meg olvasni sincs idom mindennap, nem hogy ossze-vissza irkalni ..

2013.04.06. 01:09:09

@spangola: most komoly, hogy hiszel a horoszkopban?
Nalam a fozes egy jo indiainal kezdodik. A fozessel sok mindent el lehet am erni!

Off a lanyom azt hitte, hogy te vagy a poszt "tunderkeje" a nyuszi miatt valamelyik nap.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.06. 01:09:18

@tildy:): amerikainak lenni rovatka egy falon?
tildy ne hulyulj el
es nem minden aron
milyen minden aron?
szo nincs rola
idojarasban eszak amerika es canada kozott...
Istenn ments, hogy ide csabitsalak, Canadaba meg sokkal egyszerubben bejutsz
@spangola: me vicccelj velem
borsos tokanyban eselyed sincs, hogy akar a nyomoba lepj
a bablevesem, most figyel a hutoben
mikor csak melegitem dorombolnek a szomszedok az illat miatt hogy aggyak nekeik
@Mirjam2: en nem veszekszem, en mondtam mar sokszor, kedvelem de ezert szeretem cikizni is a tejfolevel meg a langolt kolbaszaval
ugy elottem van, ahogy ket par gyulaival enekli az Isten ovd a kiralynot

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.06. 01:11:32

@spangola: szoval dugasra van esely/ raktaroztam/
@tildy:): ha ferlmerul sem lesz egyszeru

spangola 2013.04.06. 01:12:05

@montroyal:

Jaj, ma vág az eszed, mint a borotva, montroyal!

attól még, hogy férjnél vagyok, más még érezheti úgy, hogy el akarna venni, nem?

Oké, legyen, most nem kértél képet, biztos fáradt vagy,
ezért belemegyek a közös főzésbe.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.06. 01:12:48

ez kb olyan, hogy ah lofaszt en nem akarok lottmilliomos lenni, nem akarom megdugni Camaron Diazt stb
szoval konnyu arrol lemondani amire a gyakorlati eselyed minimalis

spangola 2013.04.06. 01:13:21

@charlieharper:

"Off a lanyom azt hitte, hogy te vagy a poszt "tunderkeje" a nyuszi miatt valamelyik nap."

És remélem, hogy rávágtad, hogy: Igen. Vagy nem?

Igen, a főzéssel sok mindent el lehet érni. Én tudom.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.06. 01:14:16

@hagyma: nem langolt az te, hanem lo, vagy jo kis csipos csabai. :P
AMugy a greencardra ertettem a megmerettetest. Sikerul, akkor kiprobalhatom magam ott is, ha nem sikerul, akkor meg ez van , nem fogoka kardomba dolni:)

2013.04.06. 01:14:42

@tildy:): nem kell belevinni a proudly american B.S.-t, de ugyis kezeled ezt majd ertelemszeruen.

Szerintem jo megtapasztalni egy amerikai munkastilust, mert tud az jo lenni. Nyilvan attol fugg, hogy hol dolgozol. Nekem az amerikai munkastilus, UKban lakva jott be a legjobban. Egyszeruen csaladdal jobb UKban dolgozni, szamomra.

spangola 2013.04.06. 01:18:50

@hagyma:

"borsos tokanyban eselyed sincs, hogy akar a nyomoba lepj"

De van, a volt élettársam szerintem a borsos tokányom miatt nem tudott elhagyni, pedig szegény már menekült volna. Végül én hagytam el, mert csak kínlódott szegény.

"a bablevesem, most figyel a hutoben
mikor csak melegitem dorombolnek a szomszedok az illat miatt hogy aggyak nekeik"

Nálunk meg kihívták a rendőröket, mert annyira jó illata volt a lépcsőházban, hogy a szomszédban a gyerekek egész délután sírtak az anyuknak, hogy jöjjön át kérni belőle.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.06. 01:19:24

@spangola: jo keverjunk egyutt majd csak kisutunk valamit
szerencsere faradt vagyok ( dolgozni is kell a canadaiaknak). ezert az agyam csak ugy vag mint a borotva nyele..
mind1 megint lecsusztam valamirol...

spangola 2013.04.06. 01:20:07

@hagyma:

"szoval dugasra van esely/ raktaroztam/"

hagyma! Maximum arra van esélyed, hogy felnézzek egyszer a blogodra, nemhogy többre!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.06. 01:21:04

@tildy:): amiert igazabol merges vagyok rad az a lokolbasz
a lo nem evesre valo allat

@spangola: szivem, szolok elore
borsostokany es balevesfozesi versenyben eselyed nincs ellenem

spangola 2013.04.06. 01:22:16

@montroyal:
nyugi, nem csúsztál le semmiről!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.06. 01:22:20

@spangola: igy szokott kezdodni
felnezek a blogodra
es mi a vege........
az agy
csak Mary meg ne tudja

2013.04.06. 01:24:39

@spangola: kuldom hozzad az asszonyt tanulni. Hatha valami ehetot is tudna utana produkalni, marmint a szendvicsen kivul.
Indiai etelkre koncentralj legyszives

montroyal ( CAN qc) 2013.04.06. 01:27:43

@spangola: OK akkor nalatok v nalunk ... csak a paromnak nincs meg utlevele..

spangola 2013.04.06. 01:28:27

@hagyma:

A fősulin az élettársam állandóan hívta a haverjait, hogy borsos tokányt főzzek nekik. Aztán fősuli után is mindig azt kellett főzni. Most eldöntöttem, holnap is azt főzök.

A fősulin szinte én voltam az egyetlen lány, aki tényleg tudott főzni. Volt olyan srác, aki megkért, hogy tartsak mini főzőtanfolyamot a csajának. Tartottam is.

Olyan koleszban laktam, ami hostel is volt, legalábbis a mi szintünk, és volt olyan, hogy hétvégén pont csirkét sütöttem a közös konyhában, és volt ott kb. 6 vendég, középkorúak. És odajött az egyik férfi, és mondta, hogy valami vendéglője van, és ha nem tudnék tanárként elhelyezkedni, keressem meg, felvesz szakácsnak. Persze csak viccelt, de jól esett.

Amúgy a fősulin rendszeresen főztem sok embernek, a legtöbb kb. 20 ember volt, az étteremből kértünk akkora fazekat, hogy letakarta mind a 4 gázrózsát. Egyik haverom eredeti szakmája szakács volt, ő kommunikáció-magyar szakos volt amúgy, és vele főztünk paprikáskruplit az én nagy szülinapi bulimra.

tucano 2013.04.06. 01:28:47

@hagyma: Venezuela olyan, mint egy rémálom. Sose hittem volna, hogy valaha sikerül valamelyik országnak alulmúlnia Guatemalát, de Chavez összehozta.

spangola 2013.04.06. 01:29:41

@hagyma:

"igy szokott kezdodni
felnezek a blogodra
es mi a vege........
az agy
csak Mary meg ne tudja"

:D Hülye!

Amúgy fiatal vagyok, 50 év körüliek szóba sem jöhetnek! prosztata és egyéb problémák, tudod te azt.

spangola 2013.04.06. 01:34:20

@charlieharper:

"kuldom hozzad az asszonyt tanulni. Hatha valami ehetot is tudna utana produkalni, marmint a szendvicsen kivul."

Hú, ezen jót röhögtem! Nem vagy semmi a beszólásban!

Ha tud szendvicset csinálni a feleséged, akkor egy lépéssel feljebb -- a fokozatosság elvét betartva -- olasz bruschetta (isteni, egyszerű, gyors), mexikói guacamole házi tortillával (tök egyszerű), erdélyi padlizsánkrém, magyar körözött, tojáskrém...?

Nem válaszoltál, hogy mondtad-e a lányodnak, hogy tündérke vagyok.

spangola 2013.04.06. 01:35:26

@montroyal:

Akkor csináltass neki. És amíg én főzök a feleségeddel, ti meg söröztök? Vagy tokaji?

tucano 2013.04.06. 01:35:43

@spangola: ne idegesíts/többiek se, csak tésztát tudok csinálni és ráönteni a sugo-t és kész. Egy hónapja felváltva eszem pizzát és hamburgert, mert addig vagyok hajlandó elsétálni. Még két ilyen komment és bemegyek a szomszéd faluba enni. VAGY kibontok egy joghurtot, de ezt vehetitek fenyegetésnek is.

spangola 2013.04.06. 01:38:03

@dirtyfreebird:

Oh, drágám, hát téged vártalak. Láttam, hogy tegnap írtál nekem, de hát nem voltam fenn.

spangola 2013.04.06. 01:39:06

@tucano:

Légy szíves oszlasd el a kétségeinket, hogy te most honnan is vagy, nő vagy férfi, brazil feleség vagy ki? Nem láttad feljebb, hogy szó volt a t betűs nickkel rendelkezők beazonosításáról?

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.06. 01:39:28

@hagyma:
Milyen blog?
A nyulnak van blogja?

2013.04.06. 01:39:39

@spangola: a korozottet nem ismeri. Altalaban az agyon fuszerezett eteleket szeretem, indiai, thai, malaj (es nem maszaly!!), libanoni. Asszony meg probalkozik, volt fozotanfolyamon is, de meg nem az igazi.

Uriember ilyenre nem valaszol. Engem meg anno rendesen neveltek

spangola 2013.04.06. 01:40:36

@charlieharper:

csicseriborsóból arab humusz, vagy szezámmagból édes vagy sós tahini (nekem egyik sem jött be e kettő közül, de lehet neked igen).

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.06. 01:42:53

@spangola: Akkor megbocsatok kockasfulu nyul.
En csak azert neztem annak idejen mert szerettem ahogy nyikorog a fule a tavcso lencsejen.
Azt tudod e miert vannak cakozott fulu macskak?
egyik fulenek a vege hianyzik.

Világpolgár2012 2013.04.06. 01:43:40

@charlieharper:
Itt vidéken, a semmi közepén nehéz jó indiait találni, muszály voltam megtanulni miután már nagyon ki voltunk rá éhezve (2 évig kerestem éttermeket a környéken, mindegyiket kipróbáltuk, de egyik sem jött be). Mostanság tökéletesítettem a curryjeimet, még anyukám is azt mondta, hogy jobb, mint egy étteremben. A jó fűszert szerencsére be lehet elég könnyen szerezni. Vannak egyszerű receptjeim, ha esetleg érdekel :)

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.06. 01:44:10

@spangola:
A humusz az a termofold.
Csak szolok.
Olyan meg hogy apatehen nincs.
Csak szolok.

spangola 2013.04.06. 01:45:06

@charlieharper:

a kedvencem a házi pestó. Még a legdrágább bolti pestó sem érhet a nyomába a házinak. Drága, de intenzív íze miatt kevés kell belőle.

Olasz zöld pestót szoktam csinálni,a paradicsomos nem jön be.

Szigorúan betartom a pirított fenyőmag-parmezán kombót, nem helyettesítem az olcsóbb diókkal, mint dió, szotyi, és a parmezánt trappistával meg ilyenek, hiszen az már NEM PESTÓ!!!!!!!!!

Szigorúan csak penne tésztával esszük. Abból is a legjobb minőségűt vesszük. Mind páromnak, mind nekem (nekem gluténmentes tészta kell).

Alig várom, hogy tavasz legyen, és újra lehessen venni a piacon szép, nagy, zöld bazsalikomot, aztán jöhet a pestós tészta.

2013.04.06. 01:45:37

@Világpolgár2012: johet. A chanat kuktaban fozod?
Gondolom csinalsz onion bajit is?

spangola 2013.04.06. 01:46:06

@dirtyfreebird:

Hagymának van blogja. Ma sem tudsz szöveget értelmezni, már látom.

tucano 2013.04.06. 01:47:51

@spangola: férfi vagyok és rohadt éhes, a feleségem és a kölkök otthon suli végéig. Múlt héten mostam életemben először géppel:)
Tényleg csak tésztát tudok csinálni, meg zacskós levest. Viszont a faluban csak 1 "vendéglő" van és ott pizza van, meg hamburger. Fúj a szél, horgászni sem nagyon lehet, pedig akkor szomszéd néni oldja a sütést:)
Egyébként per pillanat Gozo-n. De gyakrabban költözünk, mint egy átlagos vándorcirkusz, szóval ez nem számít túl sokat, viszont csöpög a nyálam, ahogy a kajákról írtok. Reggel az első dolgom lesz bemenni a főfaluba és enni valami rendeset.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.06. 01:48:54

@spangola:
Az osszes nonek akinek nyula van meg tud fozni vagy kokuszgolyot gyurni mindnek van bakancsa?
Ize, parja.
Picsaba.
Megyek levagok egy nyulat mergembe.
Halottal mar nyuszit sirni?
Egyebkent nalatok legalabb 01:48-van.
Nem tudtok aludni?
Kanadaba nem tudom mennyi.

2013.04.06. 01:49:11

@tucano: akkor ott olcso a hal!

spangola 2013.04.06. 01:49:32

@charlieharper:

"indiai, thai, malaj (es nem maszaly!!), libanoni"

:D, jaj, ez a maszáj dolog nagyon megmaradt itt egy-két emberben.

Azt hiszem elég nagy reklámot csináltam a filmnek.
De hát az a gyönyörű, erős, csodás mosolyú, visszafogott maszáj férfi...

Amúgy mondd csak meg nyugodtan a kislányodnak, hogy én vagyok a tündérke, mert kettős személyiségem van, egyrészt sárkány, másrészt bújós kis cicamica, ugye NIKI LAURA?

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.06. 01:51:11

@spangola:
Ja, hogy idezet volt.
Mit tudtam en hogy mit keresnek ott az idezojelek.

spangola 2013.04.06. 01:51:34

@dirtyfreebird:

"Azt tudod e miert vannak cakozott fulu macskak?"

Nem tudom, de a múltkori nyuszi farka miért fehér alul kérdésednek sem volt alapja, mert megnéztem az én Nyuszikámét, és neki ott is ezüst.

Én is néztem a kockás fülű nyúl meséjét, de jó is volt az.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.06. 01:52:33

@spangola:
Mi van koztetek Niki Lauraval?
Kihez bujogatsz te?

2013.04.06. 01:55:10

@dirtyfreebird: nem akarlak elkeseriteni, de ez nem egy nagy halmaz:
"Az osszes nonek akinek nyula van meg tud fozni vagy kokuszgolyot gyurni"
Es nem valoszinu, hogy Watfordban lakik a fozni tudo nyultulaj holgy

tucano 2013.04.06. 01:55:25

@charlieharper: egész pontosan ingyen van:) És bitang nagy kardhalak vannak többek közt, de annak van a szezonja még egy-két hétig, meg az harcol igazán.

spangola 2013.04.06. 01:57:10

@tucano:

Jaj, szegény, akkor nem írok kajáról inkább.

Én meg leírom neked, hogy lemondanék 2 hétig a szextről, ha ehetnék egy igazi hamburgert!!!!!!!!!!!!!!!
Nem ettem már 3 éve, mivel akkor diagnosztizálták, hogy gluténérzékeny vagyok születésem óta.

A húst meg tudom itthon csinálni, az nagyon finom, de a gluténmentes zsömle mármint a bolti szó szerint szAR.
iTTHON próbálkoztam, de mivel kelt tészta, és a mi lisztünkből épp a glutén hiányzik, nekünk nehéz kelt tésztát csinálni. Szóval jó, de nem az igazi.

2013.04.06. 01:57:31

@tucano: vagy 6 honapja nem horgasztam mar. Majd, ha tavasz lesz, felpakolom a nagyobbikat es nyomas ki a hajora!
A halbelezes nem a kedvencem, dehat velejar. Es a poszt fohose ezt csinalja minden nap!

Világpolgár2012 2013.04.06. 01:59:11

@charlieharper:
Nem főzök semmit kuktában, mindent csak normál edényben vagy sütőben, még a tandoorit is. Chanaból a chana sag a kedvenc, csak normalisan megfőzöm a csicseriborsót, majd curry alapot csinálok és összekeverem a hozzávalókat. Az onion bahji-ért nem vagyunk oda, de a következő feladat a samosa elsajátítása. Az nagyon hiányzik. Előkeresek pár receptet, aztán majd elküldöm.

spangola 2013.04.06. 01:59:30

@dirtyfreebird:

Te már megint összefüggéstelenül írsz. Ez mi akar lenni?

"Az osszes nonek akinek nyula van meg tud fozni vagy kokuszgolyot gyurni mindnek van bakancsa?
Ize, parja.
Picsaba."

Milyen bakancs,
Milyen íz?

Ha még egyszer jössz a nyúlöléssel kicsinállak te sorozatgyilkos skizofrén!

Amúgy mindenki használja az idézőjeleket, ha idéz.

spangola 2013.04.06. 02:01:58

@dirtyfreebird:

"Mi van koztetek Niki Lauraval?
Kihez bujogatsz te?"

Hú, visszanéztem a kommentet, amire ezt kérdezted, és tényleg tök félreérthető volt. Épp ez az, hogy nemhogy nem bújunk egymáshoz, de még utáljuk is egymást.

Ráadásul ő nőnek adja itt ki magát, holott egyértelmű, hogy egy bunkó, hímsoviniszta, öreg pasas valahonnan az alföldi tanyák magányából.

spangola 2013.04.06. 02:03:24

@charlieharper:

"nem akarlak elkeseriteni, de ez nem egy nagy halmaz"

:D
Neked egyre jobb a szöveged! Hújjaj.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.06. 02:03:42

@spangola:
Mar a nyul farka alatt is bujkalsz?
Miket el nem erek.
De legalabb mar tudod hogy a tied ezust.
Akkor egy hibrid nyulnak ne nezd meg mert az meg teljesen feher es piros szeme van.

Na most mikor nyulrol beszeltem feher farokkal akkor a vadnyulakra gondoltam.

"A nyúl apró, bolyhos farka egyenes, általában a tomporához simul, mert fenntartva hordja. A nyúlkommunikációban játszik szerepet, például az udvarló baknyúl billegeti."

Na en ezt nem lattam, az en baknyulam csak ramaszott a csajara, majd ratata, horkanas majd mint aki szivinfarktust kapot lefordult oldalra.
Ha megfeledkezett magarol elfelejtette elengedni az anyanyul grabancat a fogaival es kitepet egy marek szort a tarkojabol.

Vicces.
Aztan mikor teszed anyava a nyuladat?

A macskakat most olvastam.
Nem tudtam rola.
Azert mert ha ivartalanitanak egy kobor macskat akkor lecsipik a fule csucsket hogy ne fogjak be megegyszer.
Na azert.

tucano 2013.04.06. 02:04:25

@charlieharper: borzasztóan kemény munka lehet egyébk. Engem nem zavar, megszoktam. De ipari méretben?

2013.04.06. 02:06:36

@Világpolgár2012: johet! Koszonom
Az E-indiai izvilag az enyem, bengali. Ha olyan a recept, halas koszonet. Raktal fel youtubera is oktatot?

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.06. 02:07:28

@spangola:
Jaj, nehez engem kovetni.
Hiaba, az IQ-m.
Meglatszik.
Szoval.
Neked parod van.
A ciponek is.
Bakancsnak is.
Nem akartam papucsot irni.
Az ize az izé akart lenni.
Ezek a himsovinisztak mar csak ilyenek.
Aztan meg te fozol 20 embernek.
A francokat pampogtal a multkor.
Ki se mozdulsz a konyhabol.

spangola 2013.04.06. 02:09:03

@dirtyfreebird:

Itt már amúgy -- kérdésedre válaszolva -- 2:05 van. És mindig sokáig fenn vagyok éjjel, hétköznap ált. éjfél vagy 1 óráig, hétvégén tovább.

Szóval tudom, hogy szexelnek a nyulak, láttam a youtube-on.
A miénk bak, ivartalanítottuk, mert állandóan rámászott a férjem karjára és szexelni akart a karjával. Persze előtte megvolt az udvarlás, körbejárta a kezét és makogott, olyan édes volt.

Aztán rá a kezére, gyors mozdulatokkal imitálta a szexet, közben persze a fogát belemélyesztette párom karjába. Úgy nézett ki, mint a tűpárna.

tUDOM, hogy amikor vége, akkor dobbantanak egyet és leesnek a lány nyusziról, ezt a párom mesélte, mert régen házi nyulakat tenyésztet, és megnéztem youtube-on is.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.06. 02:10:40

@spangola:
Ez a baj a nyulakkal erzekenyek.
En meg lemondanek a hamburgerrol egesz eletemre ket het szexert.

E van.

spangola 2013.04.06. 02:12:01

@dirtyfreebird:

Ja, akkor már értem. Bakancs=pár (amúgy férjnél vagyok másfél éve kb.).
És az íze az izé. Jól eldumálunk egymás mellett.

Én hétköznap sokszor 11 és éjfél körül főzök vagy sütök.

De a múltkor is írtam, hogy sokat főzök, és tudok is főzni.

spangola 2013.04.06. 02:14:22

@dirtyfreebird:

"En meg lemondanek a hamburgerrol egesz eletemre ket het szexert."

Ez érződik azért rajtad, már ne haragudj, már az első kommented után erre céloztam, remélem emlékszel.

ezért célozgattam a húsvéti locsolás szimbolikus jelentésével, dehát nem értetted a híres IQ-dal

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.06. 02:15:08

@spangola:
Hol a feneben volt a ferjed karja hogy a baknyul kivanatosnak talalta?
Na jo, ez "koltoi" kerdes volt.

Kihereltetted a nyuladat es meg en vagyok kegyetlen?

Es raadasul ti sajat magatok csinaltatok.
Ki fogta le a nyulat es ki fogta a kest?

Kerdezd meg a ferjed hogy o mit szolna hozza ha kiherelnek?
Lehet inkabb leugranna a hidrol.

Tud valaki jo indiai nyul receptet? Curryvel?
Valaki?

Világpolgár2012 2013.04.06. 02:16:41

@charlieharper:
Az én izlésem inkább bangladesi (hiába Londonban az van a legtöbb).

Azért annyira nem vagyok jó, hogy a youtube-ra feltegyem a főzésemet :) Viszont onnan tanultam a lazac filézést, ha már a témánál vagyunk, valamint van egy nagyon jó portugál blog is videókkal, amit gyakran használok.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.06. 02:17:20

@spangola:
A husveti locsolkodas szimbolikajaval meg mindig nem tudom mit akarsz.

De te sem erted azt mikor a onironiara es cinizmusra gondoltam.
Mivel direkt adom a lapot hogy le lehessen csapni.
De mindegy.
Igy szorakoztatom magam.

spangola 2013.04.06. 02:20:02

@dirtyfreebird:

A nyulat ki kell engedni a nyúlketrecből, hogy ne legyen elhízva és ne legyen depressziós. Ilyenkor mindig rosszalkodik, meg ugrálgat. Olyan édes.
És akkor csinálta, amikor a férjem játszott vele, vagy simogatta.

Sok érv és ellenérv van az ivartalanítással kapcsolatban.
sokat olvastam róla, mielőtt megtettük, elég sokat is töprengtünk, nem akartuk.
10 hónapos koráig vártunk vele, pedig már 4 hónaposan ajánlatos.

Muszáj volt, mert nem volt szobatiszta, és annyira szexelni akart, hogy már nem lehetett vele játszani, mert mindig ment rá a férjem karjára, és mélyesztette bele a fogacskáit.

Engem meg mindig sugárban lepisilt. Sugárban!

És nagyon hormonos volt a pisije, tehát erős szaga volt.

Ahogy megvolt a műtét, a nyúl már 2 nap múlva teljes személyiségváltozáson ment át, lenyugodott, egyből szobatiszta lett, 2 nap alatt, szóval, meglett az eredménye.

És így tovább él, kevesebb az esélye a ráknak. Ez pedig a főbetegségük.

spangola 2013.04.06. 02:22:04

@spangola:

természetesen állatorvos csinálta, minek nézel te engem?

A nyulas recepteket meg hagyd már abba, ne szadizz!

tucano 2013.04.06. 02:24:47

@Világpolgár2012: egy francesinhát is bedobnék, ha már Észak-Portugália:)

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.06. 02:30:15

@spangola:
Nem csodalom hogy szemelyiseg valtozason ment keresztul.
Akkor unokai mar nem lesznek a nyulam bulamnak.
Na, elmentem aludni.
Ne, ne is probalj visszatartani.

spangola 2013.04.06. 02:34:25

@dirtyfreebird:

:D
"Ne, ne is probalj visszatartani."

persze, maradj, hogy olvashassam a nyulas receptekre vonatkozó megjegyzéseid!

Világpolgár2012 2013.04.06. 02:44:19

@tucano:
Nézd meg ezt a honlapot, nagyon jó, van francesinha is :)

www.saborintenso.com

(Bocs, ha a link nem működik, nem tudom miért nem tudom rendesem belinkelni.)

montroyal ( CAN qc) 2013.04.06. 02:52:26

@spangola: Akkor csináltass neki. És amíg én főzök a feleségeddel, ti meg söröztök? Vagy tokaji?
nem , mi leszunk a kuktak azt nagyon ertem attol lesz jo a kaja hogyan pucolom a krumplit ... sor vagy tokaji OK ebbe a sorrendbe jo lesz ..

tucano 2013.04.06. 02:53:49

@Világpolgár2012: ettől még éhesebb lettem:) na jóéjszakát, egyébként is le kell dobnom egy tizest:)

Világpolgár2012 2013.04.06. 02:55:18

@tucano:
Nekem is, de egy portugál férfi mellett lehetetlen. Persze rajta nem látszik :) Jó éjt.

spangola 2013.04.06. 03:00:31

@montroyal:

Na, azt utálom, ha a férfi főz, nem engedek férfit a konyhámba, de azt szeretem, ha pucolja a krumplit.)

tucano 2013.04.06. 03:11:19

@spangola: "ha a férfi főz, nem engedek férfit a konyhámba"
De szépen megfogalmaztad, hogy nem enged ki a konyhából :) és most tényleg szpaty.

spangola 2013.04.06. 03:47:52

@tucano: biztos valami freudi elszólás.

Ha én főzök, nem engedek férfit a konyhába. Abból jó nem sül ki.

spangola 2013.04.06. 03:49:28

@spangola:
Egyébként úgy volt a tagolás, hogy:
na, azt utálom, ha a férfi főz

nem engedek férfit a konyhámba

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.06. 06:17:13

@spangola: prosztata?
mit erdekel teged ha dugas utan vizelesi problemaim vannak?
bar jelzem nincsenek eegyelore

2013.04.06. 06:30:14

@hagyma: Van benne valami, habér azért nem hiszem, hogy itthon mindenki ennyire kivagyi lenne.

01234567 2013.04.06. 07:36:47

@tucano: Ott is valami klán kaparintotta a kezébe a hatalmat (most valami nő a miniszterelnök) és szétlopták az országot. És még mindig teszik. Minden ország működik valamilyen szinten, a legcsóróbb is, ha a megengedhető mérték alatt becstelenek a vezetők, és hagyják az embereket élni.

tanato 2013.04.06. 08:52:40

@spangola: Egyébként a T betűs kommentelőknél majdnem talált,mind ,én az vagyok teljesen,Hogy Tilmir Svájcból pontosan mivel foglakozik azt nem tudni,ugyanígy nem tudni Tableno melyik országban él,ezekről nincs információ.Tucanóról úgy tudtam Dél-Amerikában vannak a brazil házastárssal,de most Gozo szigetét emlegeti.

Wilzor 2013.04.06. 09:43:58

Nagyon jó volt a cikk, elgondolkodtató. Itt szerintem a lényeg az hogy sokkal kevesebb a stressz, azért mert van anyagi biztonság, mert nem a magyar pesszimizmusban kell élni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.06. 10:08:26

@spangola: 3. mondjuk rólam konkrétan tudja, mert mondtam neki.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.06. 10:22:07

@dirtyfreebird: az ivartalanítottnak, hogy messziról meg tudják különböztetni.

tucano 2013.04.06. 11:16:38

@01234567: hát ott nem. Nagyon kedves guatemalai barátaim mesélték, hogy már a "legszarabb latin ország" címet is bukták, mert amikor Chávez adott egy köztörvényes amnesztiát, akkor egyszerűen rászabadított egy csomó elmebeteg bűnözőt az országra, persze pártaktivista szerepben.

tucano 2013.04.06. 11:18:10

@tanato: Minden évben költözünk meló miatt. Brazíliát úgy brusztoltam ki, hogy legalább a kölkök kicsit rendesebben megismerjék a család másik felét, de elég gyakran kb. kéthavonta vissza kell mennem.

tanato 2013.04.06. 15:24:07

@tucano: Oké ,köszi,most már értem.

DieNanny CH 2013.04.07. 11:12:40

@spangola:
Szerintem beszéljetek meg egy "randevút" nyárra Hagymával, úgyis jön Mo-ra, te meg pesti vagy. Mindketten főztök-süttök (hogy írják?), aztán majd a férjed meg Mary lesz a zsüri.

Annamari69 2013.04.08. 05:16:20

Gratulálok a családnak , sok sikert és kitartást. Azt meg szeretném kérdezni , milyen nyelven beszéltek amikor kimentek? Gondolom mikor a férj kiment még nem tudott norvégul.Angolul vagy németül kellett kint a munka-felvételnél beszélni ? És milyen szinten kérték a nyelvtudást? Köszönöm ha válaszolnak! Annamari

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.04.10. 14:39:14

Jáájj, bakker, Észak-Norvégia, annál nincs szebb hely.De kár megint, hogy nem láttam a posztot korábban...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.04.10. 15:48:46

@kozmopolita: Haha, köszönöm, hogy megírtad, nekem már nem kell.Én is el vagyok csodálkozva ettől a sok ostobaságtól, amiket itt egyesek összehordanak, mindenféle hallomásból kapott infókból.Emberek és nyáron fürödtem a sarkkörnél, héló! Ott is van meleg, meg napsütés, meg nyár, bármilyen hihetetlen.
Kár, hogy már senki nem fogja ezt elolvasni, minek is írom, nem tudom...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.04.10. 16:02:33

@anestesilege: És nem lopja el senki, nem államosítják?Hogy lehet ez? :D

De komolyra fordítva, mit csinálnak ezzel a rahedli pénzzel?Azt értem, hogy mindent megtesznek, hogy soha többé ne legyen Norvégia szegény ország.De hogyan csinálják, mibe forgatják bele?Kösz, ha tudsz infót.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása