oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. március 31. 07:02,  Vissza sem néztem a határon 347 komment

2013. március 31. 07:02 Határátkelő

Vissza sem néztem a határon

A mai történet arra példa, hogy cégen belül is micsoda különbségek lehetnek a magyarországi és a svájci kirendeltség között. Tibor Facebookon érkezett beszámolója az ügyintézés mikéntjére is rávilágít.

Svájc, Rorbas.jpg

„Nemrégen, idén január 3.-án kezdtem új munkahelyemen. Nem titok, Magyarországon ugyanennél a multinál dolgoztam középvezetői pozícióban nevetséges bérekért, ami pont elég volt a megemelkedett devizahitelem, valamint a rezsiköltségeim befizetésére, hogy hónap végén már remegve vártam következő hónap 15.-ét, amikor is fizetést kaptam.

Két éve privát okokból döntöttem úgy, hogy elhagyom a hazámat, és külföldön keresem a boldogulásomat. Választásom az említett privát okokból Svájcra esett, ezért 2011-ben elkezdtem böngészni az itteni munkakereső portálokat.

Ha akad egy lehetőség, ne felejtsen el

Nyelvtudással nem volt probléma, hála istennek jó nyelvérzékem van, csak hát sok helyen előfeltétel a Switch Dütch (svájci német) nyelv ismerete. A sors úgy hozta, hogy 2011 év végén részt vehettem egy állásinterjún az SBB-nél.

Az állást végül is nem fogadtam el, mivel nem teljesen egyezett a kiírásban szereplő funkciókkal, és nem szerettem volna olyan állást betölteni, ami nem felel meg az elvárásaimnak.

Még abban az évben megkértem egy a németországi központban dolgozó kollégámat, hogy amennyiben tud lehetőséget a cégcsoporton belüli elhelyezkedésre Svájcban, ne felejtkezzen el rólam.

Mindez meghozta gyümölcsét, 2012 tavaszán (miután e-mailben elküldtem önéletrajzomat, motivációs levelemet, és korábbi munkáimról szóló bemutatót) fel is hívtak, hogy szeretnének meghívni egy bemutatkozó beszélgetésre, ahol a leendő főnökömnek, és a vezérigazgatónak kell bemutatkoznom.

Egy hétfői napra időzíttettük az elbeszélgetést, ahol megígérték, hogy pénteken minden esetben felhívnak. Itt ért az első meglepetés, hiszen voltak tapasztalataim Magyarországon a hozzáállással, ahol nekem kellett rátelefonálnom a cégre, hogy mi is van a jelentkezésemmel, majd visszahívtak, hogy felvettek...

A létszámstop következményei

Tehát azon a héten pénteken jött a telefon, hogy nagyon szimpatikus vagyok, szeretnének felvenni, DE (itt szokott érkezni a feketeleves) sajnos a vállalatnál globálisan létszámstop van (ezt én is tudtam, hiszen a magyar leányvállalatnál dolgoztam), ezért nehéz kiharcolni új ember felvételét (de nem lehetetlen). Nyáron újra hívnak.

Nyáron újból felhívtak, hogy várjak még türelemmel, mindenképpen fel szeretnének venni, de nem egyszerű a német vezetésen átverni a létszámbővítést. Eddigre annyira elegem lett a magyar viszonyokból, valamint a munkahelyemen uralkodó teljes lehangoltságból, hogy közös megegyezéssel felmondtam. Hihetetlen megkönnyebbülés volt, amikor utolsó napomon kijöttem a munkahelyemről.

Szeptemberben kaptam meg a várva várt telefont, január 3.-án kezdhetek. Ekkor kezdtek el felgyorsulni az események, hiszen az első, amit el kellett intéznem, hogy legyen hol laknom, mivel bejelentett lakhely nélkül nem megy semmi. Sem tartózkodási engedélyt (Bewilligung), sem betegbiztosítást, sem bankszámlát nem lehet elintézni bejelentett lakhely nélkül.

Szerencsére egy ismerősöm megengedte, hogy amíg nem találok saját lakást, lakhatok nála. Természetesen nem vártam ingyen, meg is egyeztünk egy mindkettőnk számára korrekt árban. Első gond: pipa.

Következett a költözés mikéntje. Ezt egyszerűen megoldottuk, szüleim szerették volna látni, hova is megyek, így ők hoztak ki autóval. Ezután jött a legnehezebb, a búcsú a családtól...

Eljött a költözés napja, december 29. Hajnalban elindultunk, hiszen jó pár órás autóút állt előttünk megpakolt autóval. Amikor átléptük az osztrák határt, hátra sem néztem, az élet arra tanított, mindig előre kell tekinteni, így hát előre néztem, és vártam az új életemet.

Késni nem lehet

Január 3.-án reggel 9 órakor kellett jelentkeznem munkahelyemen. Itt ért az első „kellemetlenség", ugyanis ideiglenes lakhelyem elég messze található munkahelyemtől (1.5 óra vonattal egy irányba). Interneten ellenőriztem a vonat indulását előző nap.

Reggel késve érkeztem a pályaudvarra, hiszen még nem voltam teljesen tisztában a megteendő távolságokkal. Magyar fejjel gondolva, 2-3 perc késés úgyis belefér, hiszen a vonatok is késnek. Hát nem! Furcsa módon mindenki a német precizitásról beszél, de inkább lehetne svájciról, hiszen a buszok, és vonatok is óramű pontossággal közlekednek, a tájékoztatás is elsőrendű. Nincs mit tenni, telefon elő, e-mail írás, kések fél órát. Jön a válasz: semmi gond, előfordul.

A rendőrkaland

Eltelt az első két nap, többnyire bemutatkozással, a cég ismertetésével töltöttük a napokat. Minden kolléga kedves, és előzékeny volt, és azóta is az. Péntek este, mikor sétáltam haza a vonattól, egy civil ruhás rendőr megállított, megkérdezte mit is csinálok ott. Mondtam megyek haza. Kérte, igazoljam magam, megtettem az útlevelemmel, megkérdezte van-e pár percem, mert nemsokára jönnek kollégái, és ha nem gond várjuk meg őket, így hát megvártuk.

Itt kezdtem el egy kicsit aggódni a rendőri vegzálás miatt. Nem kellett volna. Megjött a járőrautó, kiszálltak belőle a járőrök. Elvették az útlevelem, feltettek pár kérdést, a központot megkérdezték, hogy van-e valami ellenem.

Amíg vártuk a visszajelzést, a hölgy megkérdezte, hol dolgozom, hogyhogy nincs még engedélyem. Elmagyaráztam neki, mivel most kezdtem, és a hivatal hétfőig zárva van, nem tudtam még intézkedni. Egy szívélyes viszontlátással el is búcsúztunk egymástól.

Ügyintézés

Rákövetkező kedden mentem el megigényelni az engedélyemet, mivel azon a napon voltak tovább nyitva. Munkahelyemen jeleztem a főnökömnek, akinek annyi volt a válasza, menjen csak, amit el kell intézni, azt el kell intézni. Ez a rugalmas hozzáállás is ismeretlen volt számomra, és felüdülésként ért.

Bementem a bevándorlási hivatalba, ahol természetesen megint a magyar hivatali gyakorlatot ismerve, felkészültem a mogorva, keresztkérdéseket feltevő, rugalmatlan, órákig tartó ügyintézésre.

Itt jött a következő meglepetés: 10 perc alatt végeztem a meglepően segítőkész, és kedves ügyintéző segítségével. Két héten belül ígérték az igazolvány megérkezését, ami meg is jött, csak az elvárásoktól eltérően nem B, hanem L igazolványt kaptam, ami nem 5, hanem csak 1 évre érvényes.

Nem értettem miért, ezért másnapra szabadságot kérve, bementem a központba megkérdezni, mi történt, hiszen határozatlan időre van munkaszerződésem. Az úriember az ablak mögött türelmesen, és érthetően elmagyarázta, hogy a második körben csatlakozott EU-s tagállamokkal szemben életbe léptettek egy korlátozást, így minden évben megvannak a határszámaik, hogy hány B típusú engedélyt adhatnak ki. Megkérdeztem, hogy rendben, de csak január van. Igen ám, de az új számok csak áprilisban érkeznek.

Lelombozva jöttem ki a hivatalból, de egy lehetőségem volt, mivel más tartományban kerestem lakást, hogy közel kerüljek a munkahelyemhez, ezért amint meglesz a lakásom, ott talán megigényelhetem a B-t.

A lakáskeresés nehézségei

Elkezdődött a lakáskeresés horrorisztikus folyamata. Itt teljesen másképp megy a folyamat, mint Magyarországon, hiszen a lakás tulajdonosával még csak nem is találkozol, így nem lehet szimpátiát kialakítani.

Ehelyett a házmester, vagy a tulajdonos képviselője mutatja be neked a lakást, ha tetszik, kitöltesz egy formanyomtatványt, és sok más emberrel egyetemben jelentkezel a lakásra, reménykedve, hogy téged választanak.

Ebben a tekintetben is szerencsém volt, hiszen az egyik lakás sürgősen, még a költözési időszak előtt volt kiadó. Igen, nem írtam el, itt évente 3 időszak van megadva a költözésre: április, július, és szeptember. Ezekben a hónapokban lehet költözni.

A jelenlegi bérlő már kiköltözött a lakásból, és mivel én szerettem volna mielőbb költözni, pont kapóra jött a dolog. Még azon a héten felhívták az ismerősömet, akinél laktam, és a főnökömet, ugyanis itt utána nyomoznak az embernek, hogy biztosan őszinte volt-e az adatainak megadásában. Itt az embernek csak egy lehetősége van, egy becsülete, ha azt eljátszotta, vége.

Tehát jött a megkönnyebbülés, megvan a lakás, március 1.-től költözhetek. Igen ám, de február 25.-én üzleti útra indultam 3 hétre, így nem tudtam semmit intézni. Gyorsan előtte el kellett intézni a kauciót, valamint a szerződés aláírását is.

Mindez megtörtént 23.-án szombaton, majd jött az üzleti út. Mire hazaértem, már a frissen kifestett lakásba mehettem, ahol egy levél várt a „városházáról", hogy tudomásukra jutott, március 1.-vel Rorbasba költöztem, legyek szíves a törvényben meghatározott rendelkezésemre álló 15 napon belül lejelentkezni.

Március 15.-e péntek volt, akárhogy is számoltam, 17.-e előtt nem tudtam lejelentkezni, de korábbi tapasztalataim alapján nem aggódtam, hiszen tudtam, hogy itt nem a büntetésre fáj a hatóságok foga, és rugalmasan kezelik ezeket a dolgokat.

Így 17.-én egy szabadnapot kivéve útra keltem, először előző lakhelyemen kellett kijelentkeznem, ami pár perc alatt meg is történt, majd irány néhány nagyáruház, hiszen természetesen a lakásba bútor is kell.

A bejelentkezés

Délután bementem bejelentkezni, ahol közöltem a hölggyel, miért nem tudtam eddig megtenni, a hölgy kedvesen mosolygott, közölte velem, semmi gond, elintézzük visszamenőlegesen. Kapva az alkalmon, rákérdeztem a B tartózkodási engedélyre, elmondtam, miért is kaptam csak L-et. Válasz: természetesen megpróbálhatjuk. Adott egy nyomtatványt, ezt kitöltve, a szükséges mellékletekkel hozzam be másnap.

Másnap munkahelyemen közöltem a HR-vezetővel az örvendetes hírt. Vállalkozott rá, hogy kitölti helyettem a nyomtatványt, majd amit nem tud, azt kitöltöm én. Ebéd után jött is, kész, csak a szüleim nevét kell beírnom. Megköszöntem, majd elindultam beadni a nyomtatványt.

Útközben vettem észre, hogy nem az új, hanem a régi lakhelyemet írta be a nyomtatványba. Mindegy, gondoltam, majd átjavítom a hivatalban. Ott egy ablak volt nyitva, egy nyugdíjas intézte ügyeit a feltűnően kedves, és türelmes hölggyel, én türelmesen várakoztam a háttérben.

Amikor ezt meglátta a másik kishölgy, azonnal kinyitotta a másik ablakot, és megkérdezte miben segíthet. Mondtam neki, milyen ügyben jöttem, és milyen hiba történt. Javítsam, vagy adnak másik nyomtatványt. Visszakérdezett: bejelentkezett már nálunk? Természetesen, tegnap. Akkor nem szükséges, én kijavíthatom maga helyett.

Amikor ezt meghallottam, azt hittem rosszul hallok. Micsoda? Helyettem megcsinálja? Ehhez aztán tényleg nem voltam hozzászokva. A hivatalokban uralkodó kedvesség, előzékenység, ami a hivatalokban van, előttem eddig teljesen ismeretlen fogalom volt.

Az értékelés

Ezen kívül a jelenlegi főnököm hozzáállása a dolgokhoz is teljesen meglepett. A vállalatnál évente van egy kérdőív, amit ki kell tölteni a munkavállalói elégedettséggel kapcsolatban. Otthon középvezetőként részt vettem ennek a kiértékelésében.

Amikor a fizetési részhez értünk (természetesen nagyon alacsony pontszámot ért el), egy legyintéssel elintézte, mindig mindenki elégedetlen a fizetésével. Ezzel léptünk is tovább a következő kérdésre.

Most ez a kérdés 56%-ot ért el, ami azt jelenti, az osztályon dolgozók 44%-a egyáltalán nincs megelégedve a fizetésével. Osztályvezető megjegyzése: jövő héten lesz stratégiai megbeszélés az osztályvezetőkkel és a vezérigazgatóval, ott megemlítem ezt a problémát.

Már ez a hozzáállás is, hogy nem söpörjük a szőnyeg alá a gondot, teljesen új volt a számomra, és még írhatnék rengeteg példát, hogy mi az, amit otthon el kellene sajátítani, magunkévá kellene tenni, hogy élhetőbb, és elviselhetőbb országban legyen Magyarország.

Meg kell állapítanom, fényévekre van Magyarország a nyugati világtól, és nem csak a fizetés ár/érték arányról beszélek, hanem az emberek hozzáállásáról. Mindez csak egy rövid (3 hónapos) itt tartózkodás eredménye. Biztos, hogy a jövőben lesznek még hasonló élményeim."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr405185073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.31. 07:11:57

"az elvárásoktól eltérően nem B, hanem L igazolványt kaptam, ami nem 5, hanem csak 1 évre érvényes."

Tisztelettel kérdezem az írótól mi a manóért olyan fontos az a B?
Semmiben sem másabb -jogilag- mint az L.
:)

Link Elek 2013.03.31. 08:00:01

Egy jol mukodo demokraciaban a hivataloknak az a dolga, hogy SEGITSEK az emberek boldogulasat.
Egy diktaturaban az, hogy megakadalyozzanak, mindent ami a ditkatornak problemat okoz.

topi15 2013.03.31. 08:33:12

Nincs értelme a kommentelésnek...

GrandMasterB 2013.03.31. 09:40:24

@tilmir: Az 'L' évente hosszabbitandó, de maximum kétszer. A 'B' pedig alapból 5 év. Nagyobb biztonságot nyújt, főleg ha majd céget szeretnél váltani. Ráadásul 'L'-lel szinte lehetetlen pecót kapni, nincs tulaj, aki ilyenre kiadná neked.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.31. 09:57:27

@GrandMasterB: Tudom a jogi kritériumait, magam is itt élek.
Ha van munkahely, akkor gond nélkül meghosszabbítják az L-t. annak pedig sehol sincs jó üzenete, ha valaki éven belül munkahelyet vált. (szerintem)
Az egyetlen különbség, hogy L engedéllyel nem lehet ingatlant vásárolni, B-vel pedig igen.
Lakást nem könnyű szerezni, valóban. (B-vel sem)
Én anno engedély nélkül béreltem. :)
Szóval szerintem nem kell ezt nagyon túlmisztifikálni.
:)
Egyébként, nagyon-nagyon ritka esetben adnak B-t elsőre, még akkor is ha valakinek nagyon "jó" a munkaszerződése.
Kantontól függ,és hogy az adott negyedéves kvóta hol tart épp.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.31. 09:58:39

@tilmir: " még akkor is"... akkor sem... akart lenni. sorry, az elírásért

GrandMasterB 2013.03.31. 10:06:07

@tilmir: Én B-t kaptam alapból és minden európai országból érkező kollégám. Az L-t inkább indiai, latin-amerikai kollégák kapják. B-vel sem könnyű, de sokkal könnyebb, ezt a kollégáim körében láttam. Én a legális bérlésről írtam, én ezt preferálom.
Céget lehet nyugodtan váltani néhány éven belül is, rengeteg svájci tesz így, akinek a szakmai tapasztalata megvan hozzá.

NIKI LAURA 2013.03.31. 10:07:05

...és mire bejelentkeztek,beköltöztek,bebutoroztal,az összes engedély,papír,erlaubnis,bewiligung,meglett...a munkáltató közölte,csaknem olyan jó ez a magyar arbaiter,vissza nach Ungarn....

s.g.l. 2013.03.31. 10:09:17

francba!!

oda minden izgalom!!

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.03.31. 10:10:17

Próbálnátok egy thai hivatalban ügyet intézni! :-D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.31. 10:15:13

@GrandMasterB:
Nem vitatkozni akartam, félreértettél.
2011 májusától van visszaállítva a kvóta rendszer, előtte is volt, akkor egy évre megnyitották azt. Akkor mindenki B-t kapott, most kevesen kapják meg elsőre. Ahogy írtam függ a kantontól, és a kiadott engedélyek számától. Arról bizonyára hallottál, hogy a kantonok nem mindegyike "kedveli" a külföldieket, ott egyébként is kétszer meggondolják, hogy mit adnak ki.
Lakásbérlet: én is legálisan béreltem lakást, nem tudom mire a feltételezés. :(
Csak a tulajt (magánszemély) nem érdekelte, hogy van engedélyem vagy nincs. Ennyi és nem több.
Cégváltás: 1. ha jól elolvasod, akkor azt írtam, hogy nem célszerű éven belül munkahelyet váltani, 2. soha ne hasonlítsd össze magad egy svájcival. :)
Sajnálom, hogy támadásnak vetted a hozzászólásom, pedig csak ki szerettem volna egészíteni a leírtakat.
:(

Pici121 2013.03.31. 10:15:27

@tilmir: A fent említett dolgokon kívül szeretném kiváltani az otthoni svájci frank alapú hitelemet, hogy az itt jóval kedvezőbb feltételű, és kamatú hitelt kelljen a jövőben fizetnem. L-el nem szeretnek hitelt adni, amíg B-vel kicsit egyszerűbb.

Pici121 2013.03.31. 10:17:21

Ja, amúgy csütörtök délután megküldték a levelet, hogy mehetek felvenni a B-met.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.31. 10:17:54

@Pici121: Igen, ez jogos. Vannak bankok, akik adnak L-re is, de B-vel ez könnyebb.
Másban egyébként tényleg nincs különbség.
Nekem volt L- is, B is.

Disznó Úr 2013.03.31. 10:18:42

Schwyzerdütsch. Ha már jó nyelvérzék. Bocs. Sok sikert!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.31. 10:19:02

@Pici121: Gratula. Melyik kanton? (Zürich, Thurgau, St, Gallen kantonokban könnyebb.

Pici121 2013.03.31. 10:20:25

@tilmir: Köszönöm. kanton Zürich. Valóban. Egyből megadták.

GrandMasterB 2013.03.31. 10:22:02

@tilmir: Oké, akkor az 'engedély nélküli bérlés' részt értettem félre. Elnézést.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.03.31. 10:33:11

Az én tapasztalatom is az hogy a munkaadók hozzáállása a legnagyobb különbség Magyarországhoz képest.
Otthon kizsákmányolandó rabszolgának tekintik és úgy is beszélnek a munkavállalóval. Aki egy kicsit is feljebb kapaszkodott az uborkafán abból máris sugárzik a felsőbbrendűségi érzés.
Nyugaton a munkavállaló partner és úgy is bánnak vele.
Ha a melós jól dolgozik jó szakember akkor megbecsülik.
Az én szakmámban itt Angliában ügynökségek közvetítik ki a gépkezelőket. (részletesen írok erről a posztom második részében de úgy látom az soha nem fog megjelenni)
Szóval volt olyan munkahely ahol minden szombaton dolgozni kellett.
Pénteken szólt a művezető hogy nem tud szombatra munkát adni ne jöjjek. Ok rendben. A következő héten nézem a fizetésem benne van a szombati bér is.
Másik eset.
Szerdán kezdtem egy cégnél. Én raktam a földet egy dömperre az hordta el de a kezelőnek el kellett menni a mérnökkel valamit kimérni. A művezető vette át a helyét és dolgozott a dömperrel is meg csinálta a saját dolgát. Láttam hogy iszonyú elfoglalt így mondtam Neki hogy majd én hordom a földet. Mindegy volt mert egy dömper volt amíg vissza nem jött úgy sem tudtam semmit csinálni. Lényeg a lényeg pénteken vittem hozzá a jelenléti ívet hogy igazolja a három napomat.
Látom hogy hétfőtől írja. Mondom én csak szerdától voltam.
Tudom mondta és írta tovább.
Az ilyen hozzáállás annyira tudja inspirálni az embert legalábbis engem hogy a maximális teljesítményt igyekszem kihozni magamból folyamatosan azt nézem hol miben tudnék segíteni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.31. 10:36:38

azert nekem qrwara furcsa, hoy van egy orszag europa kozepen es mindenfele felteleket szabnak, nemhogy a hazvasarlashoz, de egy lakasberleshez is
hat ne man'
ha lakast akarok berelni, akkor lakast fogok berelni
engedelyt kerni lakasberlesre
hat beszaras

cukorhal 2013.03.31. 10:50:54

Erre a posztra már csak egy rózsaszín masnit kellett volna kötni, és meghinteni cukormázzal... mellesleg ez az első, aminek a hitelességét még én is megkérdőjelezem.

SzerződésSertés 2013.03.31. 10:51:02

Azért pár hónap után ne trotykold össze magad. Itt (Svájcban) is vannak olyan ügyintézők, akiktől kihullik a hajad, lusta/lassú/értetlen/arrogáns, bár tény, hogy arányaiban jóval kevesebb, mint Magyarországon.

A rendőri vegzálásért majd még hálás leszel pár éven belül, amikor meglátod, hogy némelyik parkban/vasútállomáson mi folyik sötétedés után... úgy leszel vele, hogy inkább téged is ellenőrizzenek feleslegesen, de nehogy akár csak egyetlen szarházi is büntetlenül ott tobzódhasson. Nincsenek sokan, de éppen ezért annál felháborítóbb, amit művelnek és persze mind külföldi..

Egyébként meg sok sikert kívánok neked az új életedhez. Tartson ki a lelkesedésed, hogy ilyen pozitívan állsz hozzá mindenhez, akkor is, ha már kicsit felszállt a rózsaszínű felhő a szemed elől : )

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.31. 10:53:52

jó poszt, de kicsit rózsaszín a kép, amit leírt a posztoló

Én arra lennék kíváncsi, hogy milyen iparágban tevékenykedik és hogy csak egy interjú volt a leendő főnökökkel?

Tudtommal elég nagy a verseny mindenféle svájci állásokra a németek és az osztrákok részéről, mivel még ezekhez az országokhoz képest is nagyon jók a fizetések. Sokszor a német anyanyelvűeket is részesítik előnyben.

SzerződésSertés 2013.03.31. 10:59:31

@hagyma:

Pedig itt így működik. Itt nagyon kevesen vannak rászorulva, hogy mindegy kinek, de sürgősen kell a pénz, ezért kapnak a bérlőn. Sőt, jobbat mondok: ha a szomszédaid (okkal) panaszkodnak rád, úgy kibaszarintanak a bérelt lakásodból, hogy csak pislogsz. És tudod mit: ez így tökéletesen működik. Te nem tudod elképzelni, micsoda nyugalmat, micsoda biztonságot ad ez a szűrés. Itt nincsenek olyan "balesetek", hogy költözésed után pár héttel az új szomszédod hangosan zenélő/bulizgató/alkesz/drogos/száztagú fura szerzet....

Nagyok az elvárások, de mindenki pont annyit vár el a másiktól, amennyit ő maga is nyújt. És ha utánagondolsz, ez sokkal jobb, mint mindig azon aggódni, hogy bármikor beköltözhet melléd egy félőrült fegyverb*zi, mint mondjuk nálatok..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.31. 11:08:05

@SzerződésSertés: nezd
itt is 2 perc alatt kibasznak az apartmanbol, ha nem tartod a rendet
de engedely nem kell a berleshez

zuzzer 2013.03.31. 11:11:40

Anyám borogass: "Switch Dütch".....

Pici121 2013.03.31. 11:12:38

@SzerződésSertés: Kedves "Sertés",

nem "trotykolom" össze magam, csak a (számomra) hihetetlen pozitívumokat írtam le.
A rendőri "vegzálásról" pedig csak annyit, én teljesen pozitívan éltem meg, szerintem a posztból is kivehető, csak attól féltem, kisüt majd az egészből, hogy külföldi, mit keres itt! Az ellenőrzésekkel semmi bajom, amíg nem csap át zaklatássá.
Tudom, hogy lesznek negatív élményeim is, nem kétlem, hogy találkozok majd bunkó, lusta ügyintézőkkel, de hála istennek eddig még elkerültem őket.

Üdv.

Pici121 2013.03.31. 11:14:30

@Tökfőzelék:
Kedves Tökfőzelék, Kriogén techológiával foglalkozó cégnél dolgozom. Meglehetősen speciális szakirány, ezért kapva kapnak a már tapasztalattal rendelkező munkavállalók iránt.

Pici121 2013.03.31. 11:15:18

@zuzzer: Rendben, rendben.........
Nemcsak a beszédével, az irásával is vannak gondok... :)
Majd beletanulok.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.31. 11:17:23

@hagyma: itt sem engednek am csakugy ( bar ugye van, hogy nem tud az onkormanyzat rola ). Valahol jogosan, hiszen nem kene, hogy 7-8 ember koltozzon egy ket szobas lakasba.

sárospataki 2013.03.31. 11:18:51

@tilmir: pl. a lakások feléről legalább lecsúszol L-el, ami azért is kínos, mert amúgy sincs túl sok.

sárospataki 2013.03.31. 11:21:58

@tilmir: ez is hülyeség, nyitott végű szerződéssel B-t adnak euniós országokból érkezőknek, kivéve az 1 éve 1 évre életbe léptetett korlátozás miatt kiadott L-ek miatt. L - ideiglenes tartózkodási engedély, B - tartózkodási engedély, C - letelepedési. Nekem pl. azért dátumozták vissza a munkaszerződésemet tavaly május 1 előttre, mert akkor kérdés nélkül megadták a B-t.

sárospataki 2013.03.31. 11:23:32

@cukorhal: a ténykérdéseket én is megerősíthetetm (gyors ügyintézés, stb.), a többi, szubjektív dolog meg azért kérdőjeles, mert három hónap után az ember ne nagyon osztogassa az észt, az még nem tapasztalat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.31. 11:27:08

@tildy:): hat itt sem lakik 8-9 eber egy lakasban, ha berli
de engedely nem kell hivataloktol meg stb
elmegyek
kiberlem
le van irva a szerzidesbe mit lehet es mit nem
ha megsertem kirugnak

sárospataki 2013.03.31. 11:29:58

@hagyma: Svájcban minden szabályozva van. Minden. Nem feltétlenül agyatlanul, de szabályozva van. Gombászni például minden hónap 10-e és hó vége között lehet, este nyolcig. Legalábbis Zürich kantonban. Sorolhatnám az óvodai szabályokat, gyerek addig nem veheti le a cipőjét, ameddig kézfogással nem üdvözli az ovónénit, ugyanúgy nem hagyhatja el az ovit, amíg nem köszönt. Kb. percre pontosan ki van osztva, mikor tanulnak (!) az oviban, mikor játszanak, ha valakinek születésnapja van, pontosan meghatározott koreográfia van, ha valakinek születésnapja van, ésatöbbi, ésatöbbi. Magyar szemmel, főleg idióta liberalizmussal megfertőzött szemléletmóddal ez maga a börtön, túlszabályzott, konzervatív, fegyelmezett ország. Ez az egyik oka annak, hogy mocsokjól élnek. Magyarországon országos és egyéni szinten is túlzott szabadosság és fegyelmezetlenség van.

Ezt tessék hozzátenni az elégedetlenkedés mellé.

sárospataki 2013.03.31. 11:38:04

Kedves posztíró, nem Switch Dütch (kapcsoló holland), hanem Swiss Dütsch, avagy Schwyzerdütsch.

Ez a vissza sem nézek, ezt azért revideáld, amikor két éve laksz ugyanabban a lakásban, és a szomszéd csak akkor köszön, ha véletlenül elnézte a mosási naptárt, és elkezdte a mosást helyetted, az esbánon hiába köszönsz rá hangosan, átnéz rajtad. Amikor a bevándorló külsejű csapos vicceskedve ugyan, de nem hajlandó sört adni neked, csak ha utána ismételed svájcinémetül a kérek egy sört dumát. Ha a fiad megbabonázva bámulja a modellvasutas kirakatot, és a köpenyes eladó felháborodva jön ki, hogy ne ácsorogjunk itt minden nap, és ne taperoljuk a kirakatot, és még sorolhatnám.

Ameddig nem akarsz svájci lenni (és három hónap alatt ezzel nem szembesültél), és betartod az ő szabályaikat, addig békén hagynak, de amint ezt meg akarod haladni, kurvára felnéznek a seggedbe is. Svájcban a legdurvább az alkalmazkodási nyomás a bevándorlókra, nézd végig a Die Schweitzermacher c. filmet ezügyben, szóval ez a vissza sem nézek, ez egy kicsit erős.

cukorhal 2013.03.31. 11:40:20

Nem is a ténykérdéseket vitatom, csak az egész cukorszirupos sztori furcsa úgy egyben. A kedves ügyintézős néni, aki új ablakot nyit, türelmes, és még a címet is átírja egy csábos mosoly kíséretében... na itt nyerítettem fel kínomban. Közben rájöttem, hogy a 3 hónap miatt valóban "csak" a rózsaszín szemüvegről van szó. Minden esetre sajnálatosnak tartom (úgy általánosságban) hogy a hatát átlépésével hajlamosak vagyunk rögtön inkább a pozitívumokat észrevenni, míg otthon mindenki a negatívumokra fókuszál. Illetve nem is az a sajnálatos, hanem hogy ezekből "tanmesék" publikálódnak itt a HAn. Mikor fog valaki mondjuk az otthoni, kedves ABC-s Marinéniről (aki mindig félreteszi a legszebb húst nekünk) bejegyzést írni?

sárospataki 2013.03.31. 11:41:11

@hagyma: itt nagyon nehezen lehet kirúgni valakit. Egyrészt. Másrészt pedig a szabad lakások aránya Zürich kantonban 0,2% körül mozog, tehát valahogy meg kell szűrni a jelentkezőket.

sárospataki 2013.03.31. 11:45:50

@cukorhal: igen, pontosan.

A svájci ügyintézőnek megéri így működni, mert ha így működik, nincs gondja, kapja a fizetést, ami nem kevés, szóval win-win szituáció. Ha egy magyar ügyintéző megcsinálja ugyanezt, akkor arról tudod, hogy tényleg szívből jön, mert más indoka nem nagyon van :-)

A három hónapos tapasztalatról: a népítélet (totalcar közösségi autós értékelője) sem veszem figyelembe a "három hónapja hajtom, életem legjobb autója" típusú értékeléseket :-)

user137 2013.03.31. 11:47:18

Switch dütch mi? Helló "jó nyelvérzék" :-p

Mindenesetre Willkommen in der Schweiz, érezd jól magad.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.31. 11:49:14

@sárospataki lány: ertem en
nincs is semmi vagyam, hogy svajcban eljek

Pici121 2013.03.31. 11:49:28

@cukorhal: Kedves cukorhal.
Hiszed vagy sem, a 20-25 éves kisasszony tényleg nyitott egy új ablakot. Nem tudom miért kétkedsz a szavaimban.Természetes, hogy még a rózsaszín szemüvegen keresztül látom a világot, hiszen most új minden számomra. Nem kételkedem benne, hogy lesznek negatív élmények is az életemben.

Üdv

user137 2013.03.31. 11:51:00

@cukorhal: survival bias a jelenség, de ez sztm tök normális 3 hónap után.

a nénik a hivatalban persze kedvesek, de ügyintézésenként ez 5000Ft-nyi frankba kerül, egy kiló hús 20-25ezer forint(!), a posztíró pedig majd akkor tapasztalja meg a svájci közvetlenséget, amikor először hívják meg egy svájci háztartásba vacsorázni - 2-3 év múlva esetleg... :-)

én 1 éve vagyok itt, és még nem mernék ide posztolni, mert az elején csak a "hűdejó hűdejó hűdejó" érzés jött le, kb dacból is, azóta azért persze itt is vannak árnyoldalak. Persze tegyük hozzá gyorsan, h a mérleg azért masszívan pozitív nálam is.

Pici121 2013.03.31. 11:53:49

@sárospataki lány: Kedves Sárospataki lány.

Ha még tudsz Magyarul, (jelen és múlt idő), kérlek értelmezd újra a vissza sem nézTem a határon című mondatot, és ne vonj le belőle olyan messziremenő következtetéseket, amiket csak te látsz bele. Nem költő vagyok, hogy a függöny színével a hangulatomat fejezzem ki, hanem ha a függöny kék volt, az azt jelenti, hogy az a k***a függöny kék volt. :)

üdv.

sárospataki 2013.03.31. 11:59:33

@Pici121: elhiheted, én megérteném az indulatot is, de arra szakítsál egy elmélkedős estét, hogy az un. európai ember nem gondolkodik végletesen a mobilitással kapcsolatban. Nem kell leszámoljon a régi lakhelyével, stb., hogy az újjal megbékéljen. Ez tényleg fontos, ha meghallgatod egy öregebb ember tanácsát.

GrandMasterB 2013.03.31. 11:59:56

@user137: "egy kiló hús 20-25ezer forint". Ez milyen különleges állat húsa?
Import csirkemell ~ 3500Ff/kg, svájci ~6000Ft/kg, naturafarm bio svájci ~13.000Ft/kg.

sárospataki 2013.03.31. 12:01:09

@user137: az elsőnél nyilván kell a survival bias, de az ötödik ország után már megpróbál praktikus lenni az ember :-)

Jonathan 2013.03.31. 12:02:51

@sárospataki lány: Hozzaszolasodra 100 pontot adok! Latom te mar erted a mechanizmus müködeset. :) Grüzzi

Pici121 2013.03.31. 12:03:55

@sárospataki lány: Nem számoltam le végleg a lakhelyemmel, hiszen megvan a lakásom, és meg is tartom. Bármikor "haza"térhetek Magyarországra, ha úgy hozza a sors. A főcím nem azt jelenti, hogy soha többet, hanem azt jelenti, amikor eljöttem "kishazámból", nem bánkódtam, hogy el kell hagynom, hanem előre néztem, várva az új kihívásokat. Sosem számolnám fel teljesen a Magyarországi kötődéseimet, nem is tudnám, hiszen a családom, barátaim, szeretteim mind ott vannak. Nem is tudom, mi történne velem ha nem lenne Skype. ;)

Üdv.

user137 2013.03.31. 12:04:16

@GrandMasterB: ezekszerint nem jársz piacra :-) a hétvégén simán 100CHF volt a frissen vágott kecske, bárány, etc kilója.

importot meg nem veszek itt sem, ha megtehetem, ahogy otthon se nagyon vettünk.

sárospataki 2013.03.31. 12:05:18

@GrandMasterB: muhahaha, mutass nekem 15 frankért kiló csirkehúst, valahol 40 körül kezdődik a nem bio. A bio 70.
Kimentem a hűtőhöz, a coopban vettem utolsó pillanatban tegnap nem olcsóított bio báránycombot, 45 chf per kiló.

Egyébként valóban nem 20-25e forint, hanem 15e körül van.

sárospataki 2013.03.31. 12:07:20

@user137: hú, mondjál nekem ilyen piacokat, bár a coop/migros jó, de szeretnék termelői piacra járni, mert.

GrandMasterB 2013.03.31. 12:07:34

@user137: a betyárját. Tényleg nem járok... ezek után nem is fogok. :) Sokszor magyar az import csirkehús... támogatni kell a hazai termelőket, ugyis mindig annyi sírnak... ;)

svajcineger 2013.03.31. 12:08:02

"Kicsit" tul rozsaszinre sikerult a poszt... En tovabbra is azt mondom, hogy Svajc egy nagy marketing lufi. Probaljak elhitetni a vilaggal, hogy ok aztan mindenben uberelnek mindenkit. Ami aztan annyira jol sikerul nekik, hogy sokan tenyleg el is hiszik. Meg ok maguk is! :-)

sárospataki 2013.03.31. 12:08:29

@user137: hú, mondjál nekem ilyen piacokat, bár a coop/migros jó, de szeretnék termelői piacra járni, mert.

sárospataki 2013.03.31. 12:10:20

@GrandMasterB: Lidl vagy Aldi? Mert a többiben sokkal drágább.

sárospataki 2013.03.31. 12:11:51

@Jonathan: hát, nem nehéz megérteni, csak nem kell elájulni az elején tőle, illetve minél hamarabb túl kell lépni ezen az állapoton (ájulás).

user137 2013.03.31. 12:11:52

@sárospataki lány: attól függ hol laksz, de a "<lakhely> market" keresés sztm megteszi :-)

Zürichben Oerlikon Martkplatz minden szerdán és szombaton van piac, mi oda járunk. Sokkal drágább, mint a Coop/Migros, de hát itt az élményt meg kell fizetni, h a nénikék a kezükkel vágják neked a húst. Sok minden mellett ez is fordítva működik. :)

GrandMasterB 2013.03.31. 12:16:15

@sárospataki lány: Lidl. Most nem talaltam az hirdeteseik kozott csirkemell arat, de a kilos szinhus pulykamell egyben 13CHF, a csirkemell 500 grammos kiszerelesben 15CHF/kg.

sárospataki 2013.03.31. 12:20:41

@user137: Oerlikon az közel van, köszi.
A <lakhely> market (BNF? te is?) pedig elvileg segít, laktam x-ben, kigugliztam a legközelebbi piacot, nagy lendülettel kimentem, és volt 3 virágárus meg 2 levárárus, szóval ennél azért több kell, hogy lelkesedjek, ha érted :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.31. 12:22:23

Jó poszt és drukkolok a szerzőnek!

Mi is visszanézés nélkül jöttünk ki a svédekhez és... be kell valljam akkor 99% bizonyosság a soha-vissza-nem-térésre azóta már 110%.
Hivatalos ügyek miatt néha menni kellett, de minden alkalommal jobban vártuk a hazatérést új otthonunkba.

Attól pedig, hogy pl. Svájcban sem tökéletes minden, még Magyarország ugyan olyan elmaradott és élhetetlen lesz a számodra, mint nekünk is... NE HAGYD MAGAD MEGGYŐZNI! ;)

Még egyszer sok sikert és boldogságot!

sárospataki 2013.03.31. 12:22:44

@GrandMasterB: najó, de a Lidli az szemetet árul mindenhol, Magyarországon sem vásároltam ott. Akkor már inkább átgurulok Németeországba, ott valahol félúton van az Edeka a svájci jó minőség és a lidl/aldi között, a jó minőség árának harmadáért.

sárospataki 2013.03.31. 12:23:43

@GrandMasterB: a Denner is szemetet árul, bocs, lásd előző hozzászólást.

GrandMasterB 2013.03.31. 12:25:03

@sárospataki lány: Szemetet? Ugy erted magyar/nemet csirkehus az szemet? De arulnak svajcit is, 23CHF/kg-ert.
De tudnad esetleg objektiven bizonyitani, miert szemet? Rendszeresen tesztelik a cuccaikat nemet minosegellenorok.
Masreszt a Denner is szemet?

sárospataki 2013.03.31. 12:28:27

@Kovermadar: ez is survival bias.
Az életminőségnek egy kiegyensúlyozott ember esetében a hivatali ügyintézés csak kis része. Akinek nagyon nagy az ilyen okok miatti diszkomfortja, az menjen olyan helyre, ahol sima az ügyintézés. És az ilyen ember nyilván jobban viseli azt a környezetet, amelyben a könnyű ügyintézés megvalósult, megvalósulhatott.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.03.31. 12:32:36

csak a szokásos selyem Nyugat poszt.

egyébként egyetlen mondat mindent elárul az elidegenedett, gennyes társadalomunkról :

"Szerencsére egy ismerősöm megengedte, hogy amíg nem találok saját lakást, lakhatok nála. Természetesen nem vártam ingyen, meg is egyeztünk egy mindkettőnk számára korrekt árban."

pofám leszakadna ha pénzt kérnék a barátomtól mert neki éppen kell itt szállás. Egyáltalán milyen ember az aki ezért nyújtja a számlát? Szerintem egy tróger.

a posztban meg szinte semmi tartalom nincsen. csak a szokásos Nyugat fényezések. Egy fokkal talán magasabb színvonalú mint a Nyugaton nem löknek fel az emberek a buszon jellegű posztok.

sárospataki 2013.03.31. 12:32:59

@GrandMasterB: nem A magyar és nem A német csirkehús a szemét, hanem a nagyipari húselőállítás végterméke. Antibiotikumozott, növekedési hormonnal gyorsított, ebből a célból tápozott csirke esetében lehet ilyen árat elkérni. Egyszer csinálj A/B tesztet egy rendes (nem feltétlenül bio) csirke és egy ilyen denner/lidl/aldi nyomorcsirkével. Ehhez csak egy migrosos, vagy coopos elég vásárolnod. Ég és föld.

A dennerben nem véletlenül a segélyeken tengődő bevándorlók vásárolnak, és itt nem szeretnék kitérni az félkész ételek szörnyűségére, de az nem jó, na.

user137 2013.03.31. 12:34:01

meg ne öljétek egymást :) a csomagolt-előrevágott termékek gyengébb minőségűek, mint a piaci frissáru, ezt talán elfogadhatjuk axiómaként. A K-Eu csirkeimport (igen a magyar is) a kelet-Eu trükközésekkel (antibiotikum, növekedési hormon, etc) megspékeltek, a svájci biotermés az itteni szabadon tartott (Freilandhaltung) "boldog csirkét" eredményez, aminek egészségesebb a húsa.

Ugyanakkor a Migros-ban is a helyi termelők csirkehúsa van, meg a piacon is - csak a piacon a hozzá kapcsolódó élőmunka terheit is meg kell fizetni amellett, h frissebb az áru.

A Denner a Migros olcsó leányvállalata, ami a minőség legaljának "temetője" is sztm - az áru minősége is olyan, ahogy a boltok általában kinéznek: igénytelenül.

Ennek ellenére mindenki ott vesz mindent, ahol akar. :-)

2013.03.31. 12:36:40

@diggerdriver: Igen, ez a nem mindegy... :)

GrandMasterB 2013.03.31. 12:37:28

@sárospataki lány: azert irtam, hogy lehet venni svajci, allatbarat modon felnevelt csirkehust 23CHF-ert a Lidlben, mig a Coop-ban az import nemet 21CHF/kg (uaz mint a Lidlben 15CHF). Szoval akar svajci dolgokat is olcsobban adnak az Aldi/Lidl-ben. En felkesz dolgokat sehol nem veszek, nem komalom a lohust... ;)

sárospataki 2013.03.31. 12:37:41

@házelőtthinta: szerintem ezzel nincs baj, főleg, ha az befogadott illetőnek van rendes fizetése. Egy normál albérlet Zürichben (tehát nem luxus) 1700-2500 chf körül alakul, rezsivel együtt. Az az átlagbér kb. 30%-a, magyar forintban 400-600e forint körül van. Miért is kellene elvárni bárkitől, hogy ingyen lakhatást biztosítson? Mégegyszer, az illetőnek van rendes, svájci fizetése. Az természetesen más kérdés, ha szükséghelyzet van, vagy vendég az illető.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.31. 12:41:13

@sárospataki lány:
Nyilván.
A mi jobb életminőségünk is több dologtól függ:
- sokkal jobb bérek
- mosolygósabb emberek
- szomszédok hiánya (előző helyen ahol laktunk 4 lakás volt az emeletünkön. Hetente jó ha egyszer találkoztunk össze valakivel). Nekem ez mindent megér :)
- szebb tájak, mindenhol tavak, erdők és sziklák
- minden hivatalos dolog gördülékeny, ami nem, az nekem is ráér :)

Sokkal kényelmesebb itt élni és biztos vagyok benne, hogy sok nyugati országban is.

sárospataki 2013.03.31. 12:41:42

@hagyma: egyébként a fegyelem, tapasztalataim szerint, mindenhol nagyobb szinte, mint Magyarországon. Meg a konzervativizmus is. Egyedül a magyarok kajálták be a minden szabad-dumát, olyan sehol sincs.

vörösbor(de)minőségi 2013.03.31. 12:51:53

@sárospataki lány: bocs az offért de itthon a lidl-mit árul szemetet?nem teljes felsorolást várok csak néhányat.teljesen korrekt az áru pontosan azt adja amit igér-de ez meg sem közeliti a szemét kategoriát.
ha ízléseddel nem találkozik valami-az nem biztos,hogy ezt a jelzőt érdemli.
kicsit nagymellényes megállapitásnak tűnik nekem.

sárospataki 2013.03.31. 12:55:40

Igen, eléggé off, bocs, amiért belekezdtem.

Egyszer próbálj rendes, tenyésztett csirkét. akkor megtudod, miért hulladék a teszkótól elkezdve minden nagyáruházi csirkehús. És ennek semmi köze ahhoz, hogy mit ígér.

Svájcban annyi a különbség, hogy van fizetőképes kereslet nem nagyiparilag előállított húsra, és van is rá fizetőképes kereslet.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.03.31. 12:57:07

@sárospataki lány: mert erről (is) szólnak az emberi kapcsolatok. Hogy nem keverünk bele olyan szarságokat hogy pénz :)

@Kovermadar: életminőség... jobb bérek..aláírom, tényleg jobb érzés úgy lefeküdni és felkelni hogy tudod hogy lesz pénzed kajára.

mosolygósabb emberek? ez már megint egy hülye selyem nyugat szöveg, mégis mi ez már? ha még igaz is, nekem attól kurvára nem lesz jobb életem hogy vicsorgó emberekkel van tele a város.

szebb tájak? Hol? Ennek mégis mi köze az életminőséghez? ez már az erőlködés inkább, magyarázzunk meg miért szebb Nyugat mindenáron. Ott még a hegyek is jobban néznek ki.

a hivatalos dolgok meg mindenhol szoktak macerásak lenni. nekem otthon se volt semmi gondom vele. főleg hogy alig jártam ilyen helyre. most se járok. az évi 1-2 alkalom meg kurvára mindnegy hogy milyen.

sárospataki 2013.03.31. 13:04:05

@házelőtthinta: te nagyon fiatal és/vagy naív vagy :-)

GrandMasterB 2013.03.31. 13:06:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: az elveimmel ütközik. Számomra a ló a kutya státuszában van.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.31. 13:07:07

@sárospataki lány:

Idegen, embertelen robotvilág, élő embernek nem való. De majd ha meghalok, svájci temetést fogok kérni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.31. 13:09:17

@hagyma:

Ilyen ez a germán faj: folyton egyenruhában akar menetelni és parancsoknak engedelmeskedni...

2013.03.31. 13:13:55

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Idegen, embertelen robotvilág, élő embernek nem való."
Szerintem is. Amikor a svajci irodaban vagyok, allandoan azt hiszem, hogy kisdobos/uttoro avatas van korulottem. Mindenkin feher ing, fekete oltony/ szoknya van. Semmi fantazia vagy szin az oltozkodesben (sem).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.31. 13:16:28

@házelőtthinta:
Bérek: én nem arról beszélek, hogy van-e pénzem kajára... akkor már régen rossz. Arról beszélek, hogy a számlabefizetés, kajavásárlás, megtakarítás, autófenntartás mellet van pénzem ott nyaralni, ahol csak szeretnék. Arról, hogy ha megkívánok egy új notebookot, smartTV-t, telefont, akármi, akkor elmegyek és veszek egyet (gondolkodás nélkül). Arról, hogy évente minimum 1 trópusi hajóút is belefér... ezt jelentik az anyagiak a számomra és nem azt, hogy éhenhalok-e.

Emberek: kifejezetten sok múlik azon a mindennapokban, hogy milyenek a bolti eladók, a banki előadók, a rendőrök, a hivatali ügyintézők, a munkahelyen a kollégák és mindenki más, akikkel kapcsolatban állok.
Nem "vicsorgás" :)
És marhára nem hiányzik a veresegyházi postán vagy a Takarékszövetkezetben tapasztalt "Ez most mi a frászt akarhat?" nézés.

Tájak: szintén a mindennapjaim részét képezi az utazás a munkahelyem és a lakóhelyem között. Nem mindegy, hogy mit látok az autóból, nekem fontos ez is. Hogy a bejárás közben legyen miben gyönyörködni, legyenek szép részek és nem egy halálosan unalmas Alföld vesz körbe (bár van, aki azt szereti, mikor Szegeden laktam 1 évet, beteg voltam tőle :) ).
Ki merem mondani, hogy Magyarországnál már csak Hollandia unalmasabb a természetet illetően :) De szép Nepál is, bár nem nyugat és még csak nem is jobb az életminőség.

Szóval nyugalom :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.03.31. 13:21:44

@sárospataki lány: aki nem a pénzt helyezi minden elé az mindenképpen naív? könyörgöm ne legyetek már ennyire pénzéhes megszállottak. De hát nem kell magyaráznom, a legtöbb ember ilyen. Azt hiszi hogy ha sok pénze lesz, akkor majd szabad lesz. De a helyzet szokás szerint pont fordítva van. A szabadság ott kezdődik hogy tudsz pénz nélkül élni.

egyébként nem tudom miért butaság ez? kifejtenéd amúgy hogy miért a naív butaság tetőfoka az hogy én nem kérnék ismerőstől /baráttól egy ilyenért pénzt? mert ez minden csak nem emberi. Tartani a markom Nyugaton az apróért mert megszorul egy ismerősöm. Alap hogy nem tartom hanem segítem.

talán nem véletlen hogy nekem szinte egy barátom sincs. az ilyen dolgok miatt vagyok mizantróp. egyszerűen a legtöbb ember képtelen érdek nélkül adni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.31. 13:29:41

@házelőtthinta:

Tényleg nem lehet véletlen, hogy nincsenek barátaid :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.31. 13:31:02

@charlieharper:

Igen.

Svájcban jártam összesen 10-szer, ebből 8-szor csak átutazóban (Zúrich) és kétszer hosszabb ideig, pár napig.

Első látásra persze vonzó sok mindenben a hatalmas rend és tisztaság. A reptéri nyilvános vécé olyan tiszta, mint egy jó szállódában.

De amint az ember elmélyed a viszonyokban, látja, hogy mindennek mi az ára, s azonnal imádni fogja a koszos vécéket.

A legjobban az döbbentett meg, hogy Genfben . ami pedig Svájc "legbohémabb" része - este 9-kor senki nincs az utcán és a legtöbb étterem 8-kor zár.

Rögtön megértettem Lenint, hogy mibe őrült bele. Hiszen ott lakott évekig.

GrandMasterB 2013.03.31. 13:37:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: tény, Bulgária mindenben veri Svájcot... Te, milyen anyagot szívsz? Adhatnál nekem is... ;)
Ez a 8 órakor zár minden meg akkor a kamu... Mutass nekem csak egy éttermi honlapot, ahol a záróra este 8...

GrandMasterB 2013.03.31. 13:40:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ne haragudj, de abba is belekötni, hogy tiszta a wc... Neked nem tetszik Svájc, de valótlanságot ne állítsunk már.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.31. 13:40:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Azt elképzelhetetlennek tartod, hogy vannak olyan emberek, akik pont ezt szeretik?
Svédországra is jellemző a tisztaság, rendezettség és igen, alkoholt sem lehet csak az állami boltokban (vagy a haver garázsában) kapni. Nincs éjszakai élet, nincs mulatozás.

Nekem pont ez tetszik. Lakhatok társasházban, de nincs zaj, olyan, mintha egyedül mi lennénk az egész tömbben.

Ha mulatni szeretnék, akkor irány Amszterdam, annál jobb hely (a közelben) erre nincsen.
De a hétköznapokban igenis igénylem, hogy csend, nyugalom, békesség, kihaltság legyen.

Mi ezt szeretjük, így szeretjük. Van akinek ez nem jön be, az megy Spanyolországba. Én ott nem tudnék élni, túl nyüzsgős.

De ettől még egyik sem élhetetlen, csak max. neked nem tetszik.

(igaz, itteni rövid pályafutásom alatt árjöttem, Te nem az elfogadás és megértés Havas Henrikje vagy... vagy mifene :) )

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.31. 13:42:42

@GrandMasterB: ma estére hasis-party van előirányozva... majd akkor is elolvasom a kommentjeit, hátja öszeáll nekem is a kép :) Majd tudósítok :D

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.31. 13:43:50

@Kovermadar:

Sokféle ember van, de alapvetően aki ezt szereti, annak is káros ez. Legfeljebb csak akkor jön rá, amikor már hurkot köt a nyakára és fellógatja magát.

A svájci terror egyébként világhírű. Embereket hurconak meg, mert nem olyan színű szemeteszsákot használnak, mint a többi lakó!

2013.03.31. 13:48:19

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: angol kollegam atkoltozott a zurichi irodankba 2 evre. Talalt egy lakast (allitolag tendereztetik a berloket a lakasert).
A lakasban nem lehet mosogep, hogy a szomszedokat ne zavarja a mosogep hangja. Lent a pinceben van mosogep es lakasonkent meg van adva a "schedule", ki hasznalhatha melyik napon es hanykor.
Ezt pl Mo-n el sem tdnam kepzelni, hogy barki is elfogadna.

Hogy valami jot is irjak Svajcrol, szep arcuak a nok es jo steaket lehet ott enni. A London-Zurich Swiss jaraton adnak csokit is:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.31. 13:52:22

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Való igaz, hogy sok itt is az öngyilkosság, de alapvető különbség a helyiek és a bevándorlók között, hogy mi nem itt nőttünk fel.

Ha nekem valami nem tetszik vagy másra vágyom, akkor pillanatok alatt képes vagyok megoldani a dolgot.

Sok esetben a helyiek lehetőségei korlátozottabbak... ha mulatni akarnak, akkor fel sem merül, hogy egy 2 órás repülőút árán jót szórakozzanak.

A fiatalok egyébként sokkal rugalmasabbak és sokkal kevésbé olyanok, mint amilyennek beállítod őket. Kérdés, hogy mi lesz a vége hosszú távon :)

Nekem mindenesetre tetszik, hogy senki sem szól hozzám, ha nem akarom és ebből nem engedek :D

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.03.31. 13:59:18

nem lehet mosógépet használni mert zavarja a lakókat? mi a retkes faszom? én meg simán bömböltetem a házimozim mert nem azért fizetek egy talicska pénzt havonta hogy csendben, halott módjára éljek ebben a retkes rendőrállamban. de ahogy olvasom, ausztria sokkal élhetbbnek tűnik mint svájc. (bár én "csak" 1 éve élek itt)

Anyádlóháton 2013.03.31. 14:03:09

Kíváncsi lennék rá, hogy 23 hónap kint tartózkodás után mit írna a poszt szerzője? Igen, most még minden rózsaszín és cukormáz....de majd jönnek ott a negatívumok is idővel. Így van ez mindenhol.

Kiszeraméra Bávatag 2013.03.31. 14:07:53

jaj jaj ez a minap volt a 20 minutenen, a poszternek kötelező (bár nem Zürichben lakik, de azért lesz még pár ilyen élménye a kolbász-kerítés viszonylatban):

whenyoureallyliveinzurich.tumblr.com

: )

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.31. 14:12:11

@házelőtthinta: en meg nem azert fizetek, hogy a Te hazimozidat hallgassam.

Tipikus magyar mentalitas... buszke lehetsz magadra. ;)

Kiszeraméra Bávatag 2013.03.31. 14:14:19

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ez nem a színről szól, hanem hogy a "hivatalos" címeres szemeteszsákokból 10 darab kerül mittomén 25 frankba, a sima feketék meg nyilván 3 frank - a címeres zsákok árából finanszírozzák az egész szemétszállítást ugyanis.
Tehát aki nem a kék-fehér Zürisack-ot, hanem az óccsót használja, az egyszerűen nem fizet szemétszállítási díjat, hanem ingyenél. Aztat meg nem szeretik.

Dr. Panasz Muki 2013.03.31. 14:23:50

Nekem tetszett a post, gratulálok az írójának, örülök, hogy jól érzi magát Svájcban.
4 éve élek Svájcban, és nekem nagyon bejött. Persze, van ebben kényszer is; az otthoni morális és gazdasági válság (de inkább a morális) miatt jöttünk el.
A szabályokat lehet fikázni, erről azt gondolom, hogy olyan országban kell letelepedni, ami megfelel az adott fikázó elvárásainak. Mégjobb, el se indulni otthonról.
Nekem nagy biztonságot ad ez a sok szabály. Az ügyintézők tényleg tündérek.
Persze, nyaralni (telelni) Thaiföldre megyünk, de ahogy Cooper is írta, hát az azért nem Svájc, és egy idő után hiányzik az itteni kiszámíthatóság.
Megértem a posztoló hátra nem nézését: nekem a párom van így ezzel, míg én rendszeresen hazajárogatok, őt egyáltalán nem fűti a vágy.
Fura, hogy még akad aki pénzéhesnek állítja be, ha valaki jól szeretne élni a munkájából, vagy az ismerőse (nem barátja) pénzt kér a lakásért.

mzgldr 2013.03.31. 14:27:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Haha, már vártam ezt, de tényleg undorító egy hely lehet. Nekem mindenesetre örökre elvették a kedvem ezek a svájci beszámolók az országtól. Mindenki kuksol a lakásban a jólétben, retteg a szomszédtól, amíg egyszer bekattan. Ez a megvalósult amerikai álom!

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.03.31. 14:28:27

Tehát összefoglalva: Svájc pontosan ugyanolyan nevetségesen bürokratikus, mint Magyarország, de mindez nem gond, mert szépen mosolyognak hozzá,

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.31. 14:30:51

@sárospataki lány: Akkor adj hálát a magasságosnak, hogy B-t kaptál. Most nagyon jó szerződésnek kell lennie, hogy élből B-t adjanak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.31. 14:39:43

@mzgldr:

Egy Svájcban élt magyar nőtől olvastam: feljelentették a rendőrségen, mert a ház kapuját nem kulcssal csukta be, hanem egyszerűen behúzta az ajtót maga után. Ez az ottani elmebetegnek csendháborításnak hatott.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.31. 14:47:29

Emlekszik valaki hol talahato az elemzes a beilleszkedes fazisairol? (Elso: honeymoon .......)
Nagyon tetszett, de nem volt annyi eszem hogy kimasoljam.
Meg altalanosabban.
Van arra mod hogy a teljes blogban (nem csak egy napiban) keressen az ember?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.31. 14:54:48

@mzgldr: "amíg egyszer bekattan. Ez a megvalósult amerikai álom!"
Hol vagy Hagyma? Ki fog megvedeni bennunket?

mzgldr 2013.03.31. 14:58:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: teljesen érthető reakció, remélem azonnal kiutasították az országból

@ctboy: talán charlieharper írta, de én sem tudom már melyik posztnál

Jaj, már a tegnapinál is olyan koncentrációban volt itt, hogy könnyezett a szemem mire elolvastam a kommenteket.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.31. 15:05:24

@hagyma:

Hagyma.....
Haaagymaaaa....
Szornyu felfedezest tettem.
Itt nagyon beteg emberek vannak.
Tudod mit talaltam?
De ne a hir hozojat bantsad.
blog.hu/user/790599

blog.hu/user/790599/tab/activity

Ezt ugye nem te csinaltad?
Egyebkent kepe is van.
Csak nem latszik csak a blogban.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.31. 15:10:06

@Kovermadar:
Mi ez itt?
Nyul invazio?
En vagyok a roka.
Csak szolok.
A kis ravaszdi, vorhenyes dog.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.31. 15:23:19

@Pici121:
Mi vag te?
Inszeminator?
Azok is kirogen technologiaval dolgoznak.

dean23 2013.03.31. 15:25:51

Mi már annyira megyünk ismét a balkáni világba, hogy bármilyen külföldről hallott normális hivatali ügyintézést is képesek vagyunk hitetlenkedve fogadni! LOL
Nemrég jártam az adóhivatalban, mert volt tb járulék elmaradásom. Szerettem volna megtudni mennyivel tartozom, erre a nő kezembe nyomott egy tucatnyi üres csekket és elküldött, hogy számoljam ki magamnak és fizessem be! Magyarország én így szeretlek!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.31. 15:30:35

@sárospataki lány: esz nem kerdes
a rebdszervaltassal betort a fejetlen liberalizmus
otthon azt hiszik, mindent lehet amit akarok
ez volt a jelmondat
azt csinalok, amit akarok, amig masokat nem sertek vele
hat a nagy lofaszt
azt csinalsz amit a torvenyek eloirnak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.31. 15:31:29

@sárospataki lány: ettol fuggetlenul kurvara utalnam ha ilyen korulmenyes lenne egy haz berlese mint svajcban

cukorhal 2013.03.31. 15:31:29

@Pici121: ne "harapj", már a kommented elött is (magamtól) meglengettem a fehér zászlót és visszavonulót fújtam. Nem, nem a szemüveggel van a bajom, ez normális... még tán nem is azzal, hogy ezeket mindeni nagy "né má miket tapasztalhat a csúnya, gonosz hazánkból elszakadt tékozló fiú aZ nagy nyugaton" posztba foglalja, hanem hogy az összes ilyen itt meg is jelenik. De ez tényleg nem offenzíva a posztíró ellen, inkább csak elszomorít (megintcsak hangsúlyozom, h úgy általánosságban) hogy külföldre szakadva még a kedvesirodisták is megérnek egy külön bejegyzést.

macamuca [IHUN] 2013.03.31. 15:47:24

@házelőtthinta:
"pofám leszakadna ha pénzt kérnék a barátomtól mert neki éppen kell itt szállás. Egyáltalán milyen ember az aki ezért nyújtja a számlát? Szerintem egy tróger."

Nos, nekem meg a pofám leszakadna, ha elvárnám, vagy akár csak elfogadnám (nem ugyanaz!!) INGYEN a szállást-egyebet hetekig (!!).
Tekintve, hogy lakást találni-bérelni nem egyszerű = nem pár napról van szó (függetlenül attól, hogy előfordul a gyorsabb "találat" is, de ezt nem véletlenül tartják váratlan szerncsének = alapvetően nem erre számít a lakást keresgélő).
Hasonló szituban részemről az az alap (!!), hogy felajánlom (=nem várom meg, hogy esetleg kérjék, vagy 2-3-pár hét után ferde szemmel nézegessenek rám, hogy "meddig akar ez még itt dekkolni?!, mindennek van határa!"), hogy beszállok a költségekbe. Lakbér, rezsi (ugye, ha 1 fővel megnő a lakók száma, akkor megnő a vízfogyasztás, stb. is = nem tekintem mamahotelnek a szívességből felajánlott lakhatást, és nem élek vissza a szívességgel, tudva, hogy annak bizony költségei is vannak....).

Mivel nem pár napos vendégeskedésről van szó, így szerintem is az a korrekt, ha felajánlja az illető a költségmegosztást.

Ha pedig szerinted az a minimum, hogy akár hetekig is nálad lakhasson valamelyik ismerősöd vagy barátod (megintcsak nem ugyanaz....) ingyen, akkor tégy így.
Ugyanakkor arra is kíváncsi lennék, hogy miért nincs eme felfogásod mellett egyetlen barátod sem, akit akár csak egy mondjuk 2 hetes nyaralása időtartamára ingyen vendégül láthatnál a lakásodban..... (egy nyaralásnál is takaros summa a szállásköltség = biztosan szívesen venné valamelyik ismerősöd-barátod /aki ha volna..../, ha felajánlanád neki(k). )

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.31. 15:49:33

@házelőtthinta: a pofam leszakadna ha ingyen akarnek lakni valahol

macamuca [IHUN] 2013.03.31. 15:49:38

@hagyma:
Eddig még csak magamban mondogattam, de most írásba is adom: gratula! :)
És kívánom, hogy teljesüljön minden vágyad épp így: tán sokára, tán macerásan, de teljesüljön. :)

tucano 2013.03.31. 15:53:28

@tilmir: hahó, EU/EFTA tagálamok polgárai minden további nélkül vásárolhatnak ingatlant, persze szigorú megkötésekkel, pl. lakóingatlant csak akkor, ha ott laknak, tyúk és tojás esete.

@Tökfőzelék: egyáltalán nem nehéz Svájcban munkát találni szerintem. Egyszerűen, ha jó szakember vagy és bekerülsz egy-két hr listára, akkor csak les az ember. Svájcban a felső vezetők és magasan képzett szakemberek közel FELE külföldi és irgalmatlan pénzeket fizetnek. Most, hogy az idióta EU lefaragja a bankárok bónuszait, sorban állnak a svájci bankoknál(ahol szintén, sőt már 4 éve, de nem olyan hülyén, mint az unióban), az nehéz terep, de egyébként szerintem nem nagy kunszt. Pl. ha valaki megtanul egy egzotikusabb nyelvet (kínai vagy valamelyik indonéz nyelvjárás) azonnal felveszik, mert nagyon erősen arrafelé tendálnak.

Taxomükke (UK) 2013.03.31. 15:57:26

Háááát... nem is tudom, mit gondoljak....
Switch Dütch
apu-anyu viszi a gyereket megnézednő, jó helyre kerül-e
fél éve tudja, hogy megy Svejcba, de nem tűnik fel neki, hogy a lakhely másfél órára van a melóhelytől
első nap elkésik a munkából
stb. stb.
ééééééééédesjóistenem
ez a szakember milyen ember lehet?

Taxomükke (UK) 2013.03.31. 15:59:35

@sárospataki lány: "idióta liberalizmussal megfertőzött szemléletmóddal..."
Hát te liberális biztosan nem vagy, de idióta igen.

tucano 2013.03.31. 15:59:50

@sárospataki lány: A svájciak sokkal szabadabbak, mint mi valaha voltunk. Csak ehhez be kell tartani egy sor szabályt. Ellentmondásnak tűnik, pedig nem az. Volt idejük patikamérlegen kimérni, hogy mihez mi kell. Ugye, mi sok esetben keverjük a szabadságot a szabadossággal és a duhajsággal. Ezzel együtt persze jelentős kulturális különbségek vannak és sok idegesítő apróság. Amikor először figyelmeztettek, hogy minden első héten hétfőn, minden második héten csak kedden moshatunk (egy kétlakásos ház közös mosókonyhájában) azt hittem agyhúgykövet kapok a helyszínen. Nem is bírtam sokáig:)

tucano 2013.03.31. 16:02:56

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: @charlieharper: Nyomás Luganoba, ott napi milánói divat, sehol németes kinézet.

macamuca [IHUN] 2013.03.31. 16:06:07

@cukorhal:
".... inkább csak elszomorít (megintcsak hangsúlyozom, h úgy általánosságban) hogy külföldre szakadva még a kedvesirodisták is megérnek egy külön bejegyzést."

Engem inkább az szomorít el, hogy Mo.-on nem szolgálnak rá arra, hogy dicsérjék őket....
A külön bejegyzést (pozitívan értékelve a tapasztaltakat) az indokolja, hogy teljesen máshoz van szokva a külföldre kikerülő hazánkfia/lánya, így rögtön feltűnik neki, hogy jéééé, lehet ezt máshogy is?? És még műxik is?? Hatékony, gyors, pontos?? Ráadásul még mosoly is előfordul az ügyintéző arcán??
Mert Mo.-on lassú, pontatlan, nem hatékony. Bónuszként pedig megszemlélhető az ügyintéző orcáján a méla undor: "mi a francnak zargat ez engem?", "miért nem megy a fenébe?", stb.

Tekintve, hogy külföldre kerülve eleinte (és később is egy darabig) olyan ügyeket kell elintézni, melyek létfontosságúak a maradáshoz, munkához, egyebekhez (lakcím, bankszámla, stb), így az otthoni ügyintézési tempóhoz-morálhoz szokott ember némi gyomorgörccsel indul neki, hisz mi lesz, ha ..... ha késik az irat, az adatrögzítés, nem értesítik ki, nem időben értesítik, nem végez aznap, így mehet vissza másnap is, stbstbstb.
Ezek után nem csoda, ha teljesen mást tapasztalva utóbb említésre méltónak tartja azt, és pozitívumként kiemeli. Hiszen a várthoz képest sokkal (!!) jobbat kapott = ezt meg megjegyzi mindenki, olymindegy, hol és mivel kapcsolatban szerzett efféle tapasztalatot (=magánéletben éppúgy, mint munkahelyen, tehát nem csak hivatali ügyintézés terén).

A mo.-i viszonyokról pedig akkor lesz elismerő bejegyzés, megemlékezés, ha a hasonlóan pozitív tapasztalatok lesznek a jellemzőek. Mert van ugyan rá példa, de nem ez a jellemző.
És a jellemző, általános dolgok lényegesebbek (általánosságban, általános megítélésnél), mint az egyedi esetek. Akkor is, ha az egyén csak az egyedivel találkozik napi szinten (=Mo.-on mindig mindenütt mindenki kedves vele /hivatalban, boltban, bárhol/, külföldön meg az adott országban mindig mindenki mogorva, lassú, "elhajtó"-stílusban bánik vele).

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.31. 16:16:02

@macamuca:

Pár éve volt egy érdekes felmérés valamilyen igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézésről az EU országaiban.

A felmérés egyik pontjában egy bizonyos ügy (már nem emlékszem mi volt) átlagos ügyintézési ideje egyformán 25 perc volt Magyarországon és Hollandiában.

A vicces az volt, hogy a hollandok alig 30 %-a volt elégedett, míg a magyarok 90 %.-a elégedett volt. Ez mutatja, hogy mennyire számít a szubjektív momentum. Mert mit mond a holland a 25 percre "borzasztó, egy egyszerű ügy miatt 25 teljes percet várakoztattak a hivatalban!", míg a magyar meg azt mondja "szuper volt a hivatal, alig fél óra alatt elintéztem az ügyet!".

rumitom 2013.03.31. 16:20:23

@cukorhal: akkor amikor kulfoldrol hazalatogaskor csak megkozelitoleg lesznek annyira kedvesek magyarorszagon az idegenforgalomban, hivatalokban, mint az atlag kulfoldi hasonlo pozicioban dolgozo. Nem a szuper kedves egy ember varakozik uj ablakot nyitos hanem csak a normal hangnem, amikor ugy allnak hozzad hogy ember vagy, es nem unalombol jarsz ugyet intezni, hanem mert van valami kotodesed az orszaghoz es ezert magyar vagy, mi tobb valamilyen minimalis exisztenciat fenntartasz otthon, ami miatt meg x ev utan is a burokraciaval kell kuzdened.
a soromert a kocsmaban meg fizetek, mi tobb meg borravalot is hagynek, nem szivesseget kerek amikor rendelek.

Es az hogy megfizetik marhara mindegy ebben a kerdesben. Ha ez a munkaja fuggetlenul mennyi penzert vegzi azt a munkat, akkor azt vegezze rendesen. Otthon keves penzert dolgozom, feljogositva erzem magam, hogy leszarjam az ugyfelet, es ha a hivatalban 12ig van ugyfelfogadas penteken, akkor 12:00 kor mar a takaritono zarja az ajtot kivulrol.

es igen, vannak otthon is kedves aranyos rendes ugyintezok, meg mici neni az abc-ben, 1:100hoz az aranyuk, (nem csak otthon, egesz kelet-euban) es nyugaton is vannak kocsogok ugyfelkozpontu pozicoban hasonloan 1:100 aranyban :)
no ezert szol sok poszt errol

miegysmàs 2013.03.31. 16:28:14

Pentek este,egy nem tipikus svajci születesnapi buliban jartam.
A hazigazda, nö letere egy kempingben mer elni,most eppen kubai baratjaval.
A bulin resztvettek a szomszedok is,"svajciak",velük a bemutatkozasnal,es az elköszönesnel hat ora elteltevel sem jutottam messzebre.
Ott volt egy barati par,akik ket eve ismernek,mondhatni összejarunk,(egy evben jo ha haromszor talalkozunk,hosszas egyeztetes utan),kettöjük közül az egyik svajci,a masik nemet,a buli alatt többször erdeklödtek arrol,hogy Bulgariaban,milyenek a szokasok......mert ugytünik Bulgaria fövarosa Budapest,nagyon jol esett a figyelmessegük!
En a kapcsolatom okan kerültem ide Svajcba,olyan tipus vagyok,aki nem adja egykönnyen fel,ha valamibe belefogott,de en azt hiszem ebben az orszagban nem szeretnek megöregedni.
Akad rengeteg pozitivuma,nem kell befogadniuk sem,de ha zaros hataridön belül,nem sikerül baratokra szert tennem,sajnos masfele fogok tovabbindulni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.31. 16:30:47

@macamuca: kosz
jol esik
@dirtyfreebird: nezd , ha segitseget kerek, nem varom el ingyen, mikor floridaba erkeztem 1 hetig idegeneknel laktam
meg a villanyszamla negyedet is kifizettem, pedig a szobamban pl nem volt lampa
szo szerint
kifizettem a rent negyedet, pedig agy sem volt a szobamban
egyaltalan semmi nem volt a szobamban
nappal meloztam, Ok ejjel, nem is lattuk egymast, kulcsom sem volt a lakashoz
delutan 5 -8 kozott voltunk kozosen az apartmanban
nekik minden ugyanannyiba kerult volna ha nem lakok ott 1 hetig, de ugy tartottam helyesnek, hogy fizetek erte
keres nelkul
az mas kerdes, hogy halistennek 1 het utan le tudtam lepni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.31. 16:35:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: @maxval, a gondolkodni próbáló birca: ez igy ahogy van teljes hulyeseg
a magyar az egyik legturelmetlenebb nep es nem kepes sorban allni es varni
barhol jartam europaban es amerikaban, az emberek nyugodtan vartak a sorukat
a magyarok idegesek, ha mar 3 ember van elottuk a sorban, ha nem rogton intezik az ugyeiket a hivatalokban stb.
csehszlovakiaban pl arra is varni kellett a boltban, hogy kosarat kapjal es bekesen vartak es sorolhatnam

2013.03.31. 16:42:35

@hagyma: onnan tudod, hogy a sorban kelet-europai van mogotted, hogy rad all es a nyakadba liheg. Ezt legkonnyebben luton es stansted repteren lehet megfigyelni. Ezekrol a repterekrol indul a legtobb fapados jarat K-Europaba. Csak meg kell neni hogy allnak a sorban. Lengyel/magyar a sarkadon all.

rumitom 2013.03.31. 16:43:43

@Kovermadar: Koppenhaga ;) szerintem van annyira jo mint Amszterdam

2013.03.31. 16:45:15

@macamuca: 1 evben hanyszor mesz ugyet intezni? Onkormanyzat/jarasi ize....A bankot meg a 70 eves anyukam is internetrol intezi, akkor valszeg neked is sikerul.
Mennyire jatszik kozbe a hivatali ugyintezes az eleterzesbe, ami nem egy mindennapos dolog?

rumitom 2013.03.31. 16:53:42

@charlieharper: nem kene, hogy az legyen, es nyugaton altalaban nem is az, otthon nekem sajnos az eletem resze volt. mult honapban meg is lepodtem mikor nem sikerult a reggeli friss ujsagot vegigolvassam mire vegeztem az utlevel igenylessel.

otthon pl. meg vonatjegyet sem tudsz online venni (nemzetkozit), be kell menni szemelyes atvetelre a nemzetkozi jegypenztarba...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.31. 16:55:58

@charlieharper: igy van azt hiszi jobban halad ha a seggedbe er a farka

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.31. 16:56:45

@hagyma:
Nem hagyma.
Ezt nezted?
Nezd meg a linkeket.

dirtyfreebird 2013.03.31. 15:05:24
@hagyma:

Hagyma.....
Haaagymaaaa....
Szornyu felfedezest tettem.
Itt nagyon beteg emberek vannak.
Tudod mit talaltam?
De ne a hir hozojat bantsad.
blog.hu/user/790599

blog.hu/user/790599/tab/activity

Ezt ugye nem te csinaltad?
Egyebkent kepe is van.
Csak nem latszik csak a blogban.

2013.03.31. 16:59:46

@rumitom: hat aki nem fizeti ki a buntetest..... Akkor itt is intezkedhetsz

cukorhal 2013.03.31. 17:02:08

@macamuca: igen, én is így értettem az idézett mondatomat. Nagyjaból ugyanarról beszélünk! ;)

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.31. 17:02:18

@hagyma:
Ezt majd probald meg arabokkal, torokokkel.
Az meg szol is hogyha nem tapadsz ra az elotted allora.
Igaz az en ki a bejaraton, a hatamon volt a keze, hogy ne beszelgessek a Litvan alkalmazottal.
yem meg udrarias is volt.
De hozzaert a vallamhoz.
Erted?

Az indiai boltos meg majdnem ugy lokott ki a bejaraton, a hatamon volt a keze, hogy ne beszelgessek a Litvan alkalmazottal.
Egy gyonyoru szep szoke csaj volt. (A magyar nok a legszebbek mi? A francokat. )
O akarta megdugni.
Remelem nem sikerult neki a mocskos barna kezevel hozzaernie.
Remelem egy kicsit raszista volt a csaj.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.31. 17:13:23

@mzgldr: "könnyezett a szemem mire elolvastam " Tetszett, koszi

aberdon 2013.03.31. 17:21:26

@ctboy: erre gondoltál? hataratkelo.postr.hu/kultursokk-es-ami-vele-jar

szerintem is marha jól leírta a fázisokat

rumitom 2013.03.31. 17:24:03

@charlieharper: hihi :) jogos, de nem, emiatt nem kellett meg ugyet intezzek. cserebe viszont nem is voltam meg bolhabol elefant ugy reszese mashol es buntetni is csak ketszer buntettek meg mondvacsinalt okkal magyarorszagon kivul, ebbol az olaszorszagi bar draga volt es velemenyem szerint nem torvenyes, nem hetkoznapi jarmu reven lehetett rajta mit belekotni, kulonosen egy koztudottan kulfoldi rendszamokra utazo helyen, ha valaki nagyon akart, az olasz rendor aznap pont akart.

A masik irorszagban tortent, de ott boven pozitiv a merlegem az osszes rendori interraktust illetoen.
Mondjuk a szemelyes igazsag erzetemnek jobban esett volna ha amikor volt okuk megbuntetni (pl gyorshajtas) megbuntetnek es nem hagynak elmenni (persze orulok hogy nem tettek), cserebe amikor nem volt okuk meg nem kapok csekket, bar teny osszesitesben igy jobban jartam.

str1955 pipi 2013.03.31. 17:24:20

én szeretnék kimenni svájcból a 15évvel ezelőtti svájcba

str1955 pipi 2013.03.31. 17:26:51

@rumitom: te hol élsz ember tényleg a balkánon

macamuca [IHUN] 2013.03.31. 18:00:30

@charlieharper:
"Mennyire jatszik kozbe a hivatali ugyintezes az eleterzesbe, ami nem egy mindennapos dolog?"

Bankot-amit lehet én is neten intézek.
Kérdés, mit lehet neten intézni itthon. Egyrészt.
Másrészt meg amikor be kell kocogni a hivatalba, akkor nem apróságról van szó, tehát nem a napi szintű életérzésemet befolyásolja, hanem a jelenemet/jövőmet határozza meg valamiképpen. És nem mindegy, hogy kitolásból (hisz zavarni merészeltem őket), hozzá nem értésből, vagy más ok miatt eltolják az ügyet, emiatt annak elintézése hetekig-hónapokig húzódik, netán számomra kedvezőtlenül intéznek valamit, és a reklamáció után ("bocsesz!" mellőzésével, hisz ilyesmit virtigli magyar ügyintéző nem mond) újabb hetek telnek el a korrekcióra várással.
Nem kell ahhoz naponta-hetente-havonta hivatalba járni, hogy szembesülj effélével.
Pld: vásárolj egy házat/lakást, aminek a teljes ügyintézése (banki hitel nélkül) alig pár hónap. Addig nem a tied, hiába tudnád helyben leszurkolni az árát. Ha volt az előző 5 éven belül ingatlaneladásod, amikor is a kapott összeg után befizetted az szja.-t és azt most (joggal) visszaigényelnéd az ismét ingatlanvásárlásra fordított összeg után, akkor cifrább a szitu. Ha banki hitel is játszik valamennyi, szintén fokozódik a helyzet. Ha felújítanád-átépítenéd, további ügyintézésre (és tapasztalatszerzésre) lesz lehetőséged, természetesen újabb heteken-hónapokon át. A kecóhoz kapcsolódó közüzemi számlák átíratása szintén szép kör (pld a mostani lakhelyünkön a vízdíjszámlát 3 évig nem voltak hajlandóak átírni a mi nevünkre, mert jöjjön be a volt tulaj is. Mondtuk, nem tud, a temetőben van. Akkor nem lehet átírni.... 3 évig -papíron- az elhunyt volt tulaj fogyasztotta a vizet. Becsületére legyen mondva, a számlát is mindig kiegyenlítette.... nem halmozott fel tartozást.... Aztán 3 év múlva másik ügyintéző került a pult másik oldalára. Nála is "bepróbálkoztunk". Mecsoda meglepetés: azonnal átírta az adatokat, a köv. havi számla már a mi nevünkre szólt...)
És ez csak egyetlen példa (lakás/ház vásárlása), ahol sok-sok ügyintézővel lehet találkozni, és sok-sok tapasztalatra szert tenni....

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.03.31. 18:08:33

"Következett a költözés mikéntje. Ezt egyszerűen megoldottuk, szüleim szerették volna látni, hova is megyek, így ők hoztak ki autóval. Ezután jött a legnehezebb, a búcsú a családtól..."
Én csak azt szeretném kérdezni, hogy häny éves a szerzö, hogy a szüleinek kellett kikocsikäztatni :-)
Nagyon szeretek itt élni, de még a kezdetekkor sem volt ennyire rozsaszin a szemüveg, pedig nekünk anno a sejhajunk alä volt tolva szinte minden...
... és most nekiugrok a kommentekne. :-)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.31. 18:10:18

@Koós: Igen ez volt. Koszonom a segitseget. Es persze a szerzonek a frappans elemzest ha meg jar erre.

2013.03.31. 18:12:32

@macamuca: ertem, ilyenrol nem tudok nyilatkozni. Mon meg a 80-as evekben orokoltem lakast, mint kiskoru.
Viszont Angliaban sem konnyu a hazvasarlast vegigjatszani. A hitel konnyu jatszma(ha van megfelelo fizetesed), de maga az ugyintezes itt sem nem leanyalom, marmint a jogi resz. Nekunk anno 4 honapba telt, attol a pillanattol, hogy megtettuk az janlatot, amit az elado el is fogadott (ennyi a jogi herce hurca). A szabalyok szerint a 4 honap alatt amig "closing" volt, az elado barmikor visszalephet es persze a vevo is. Akkor kezdheted a haz nezest / ajanlat tevest elorol!
Az, hogy kozben mosolyog e az ugyintezo, tenyleg nem erdekel.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.03.31. 18:21:36

@tilmir: Szinte éreztem, hogy te leszel az elsö..-) Ez a kinek milyen engedélye van mizéria itt mär szinte olyan, mint a ki mennyit keres. :-) Mi anno B 1 évest kaptunk. Ezzel csak abban a kantonban lehetett lakni ahol dolgoztunk, és csak a szakmänkban lehetett vele elhelyezkedni. Mikor beléptünk az EU-ba, volt több olyan kollégäm is (különbözö kantonokban), aki bement a Gemeinde-ra balhézni, hogy miért nem 5évest kapott, merthogy ugye EU. Volt akinek fölküldték Bernbe a tartozkodäsijät(LU), és volt akinek azt mondtäk, hogy nyugi, azért kaptäl 1évest, hogy jövöre megkapjad a C-t (BE). És meg is kapta 5év utän a C-t, holott magyarok 10év folyamatos ittartozkodäs utän kérvényezhetik. És ezt figyeld! Volt olyan kollégäm, aki elköltözött, hogy hamarabb a kezébe legyen az 5éves B-je. :-) Pär éve a C-re izgultak rä, mert SG-ben kaptak päran az adohivataltol levélkét, hogy akkor adobevalläst ide. Erre ök, C-t nekünk, és lön megkaptäk. :-) Ez a C-re izguläs a mai napig megy, mert ugye 2012-ben tellt le a 10év. Igy akinek van, az olyan fölsöbbrendü nézéssel + hanglejtéssel juttatja mäsok tudtära, hogy neki mär C-je van. :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.31. 18:22:40

@hagyma: ugye?
En is kifizettem aposomnak a fele lakbert + kajat, mikor vartuk kint az elso lakasunkat.

Ingyen lakni valahol... nem tudom, szerintem ciki.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.31. 18:24:18

@rumitom: van CaffeShop, ahol kiszolgalnak (legalisan) minden foldi joval?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.31. 18:31:50

@tucano: A-aaaa. B kell hozzá.
5 éve még csak C-vel lehetett, most már lehet B-vel.
Utánajártam.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.31. 18:36:37

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Én is ezt tapasztalom. :) Mi először L-t kaptunk egy évre. Utána B-t 4 évre. Egy ismerősünk ugyanekkor, ugyanezen Gemeindénél B-t egy évre, holott AG-t alapított. :)
Mi is kérhetnénk C-t, de nem akarok. Így jobban járok, egyszerűbb az adózás.
Akinek C van, az otthoni ingatlan után is kell adót fizetni.
Másrészről meg a kutyát nem érdekli, hogy kinek milyen van. Ugyanannyiért kapom a kenyeret B-vel, C-vel is.
:)

tucano 2013.03.31. 18:47:58

@tilmir: kivéve Vaud, Valais, Fribourg, Bern, Neuchâtel, Ticino és Graubünden, ahol nem rezidens külföldiek is vásárolhatnak, azonban nem lehet első számú lakhely, csak nyaraló. (Nézd meg Lex Koller). De persze ki a fene vesz Svájcban csak nyaralót? Aki ott akar élni, annak kell a B. De nem lakóingatlant persze vehet, kivéve spekulációs céllal.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.03.31. 18:53:55

@tilmir: Ejnyebejnye! Nem olvasol figyelmesen! :-) Hät még majdhogynem pontos GPS kordinätäkat is megadott a cikben annyira lelkes.:-)
@cukorhal: Ezen mekkorät röhögtem!
@sárospataki lány: Tänctanärom C-vel 1évig keresett lakäst ZH-ben... elöször azt hittem, hogy viccel... az öcsém kb 6honapja keres, és teljesen kétségbe van esve, mert eddig csak a sajnos nem nyert, probälkozzon ujra levelet kapta.
@user137: Akartad mondani Grüezi, oder? :-)
És a nyäri grillparty megvolt mär? Ami itt azt jelenti, hogy mindenki hozza magäval a kajäjät, én adom a grillräcsot? :-) (Egyetlen egy haverunk volt, aki nem igy csinält, modjuk ö egy hadseregre valot väsärolt be az egyik legjobb hentesnél...lakohelyétöl lb 100km-rel arrébb. :-) )
@Pici121: Nem is tudom, mi történne velem ha nem lenne Skype. ;) Harakirit követnél el? :-)
@házelőtthinta: Bocsi, de ha nem nyaralni jött ki, ergo fizetésért dolgozik, akkor elvärhato, hogy a räesö részt fizesse a lakbérböl. És még igy is jol jär, mert gondolom az éves elszäszämoläskor jövöre nem fogja a barät megkeresni, hogy izé, adjäl még x CHF-t, mert annyi a rädesö rész...
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: És akkor mär arrol ne is beszéljünk, amikor az öreg néni kilesi, hogy az ipse a mäsik häzhoz tartozo konténerbe dobta a zsäkjät, kiszedi a zsäkot, becsönget az ipséhez, és räboritja a szemetet, igy ni, legközelebb a sajätodba dobd fölkiältässal!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.03.31. 18:57:18

@tilmir: Igen, én is csak az adobevalläs miatt nem akarok C-t. :-) (Amugy itteni adotanäcsadok szoktäk tanäcsolni, hogy be ne merje senki se vallani a külföldi ingatlanjät, mert nem annyi lesz a vagyonado rä, mint amennyi az értéke.)
Bär hamarosan igyis-ugyis kelleni fog a C, ha végre sikerül összehäzasodni. :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.31. 18:58:04

@tucano: Ok-ok, más szempontok alapján nézzük a dolgokat.
:)
Igazad van, de én kizárólag lakóingatlan ügyében érdeklődtem és ehhez nekem kellett a B.
Amit te mondasz, az oroszok miatt van így, de gondolom ezt jobban tudod mint én.
:)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.31. 19:00:45

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Pontosan. Persze, lehet játszani az adóbevallással, ha valakinek már van itteni ingatlanja (egy csomó mindent le lehet írni), addig amíg nincs és más nem indokolja - véleményem szerint - felesleges.
Egyébként pont most akarnak könnyíteni a C feltételein és az állampolgárság kritériumain is.

tucano 2013.03.31. 19:03:46

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): külföldi tőkebefektetés nem adózik, írd át egy svájci/más offshore cégre, azt csá.

@tilmir: nem is értem miért mondod :D

tucano 2013.03.31. 19:07:10

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): "És akkor mär arrol ne is beszéljünk, amikor az öreg néni kilesi, hogy az ipse a mäsik häzhoz tartozo konténerbe dobta a zsäkjät, kiszedi a zsäkot, becsönget az ipséhez, és räboritja a szemetet, igy ni, legközelebb a sajätodba dobd fölkiältässal!"
Ez annyira svájci :)
De mennyire igaza van!

rumitom 2013.03.31. 19:07:58

@Kovermadar: freetown Christiania, Coppenhaga belvarosaban, onnalo varos a varosban. es a szorakozohelyek is kulturaltabbak szerintem mint Amsterdamban. bar maga a varos dragabb.

tucano 2013.03.31. 19:11:26

@rumitom: menjetek Lisszabonba, mert olcsó, biztonságos, kender legalizálva és a Bairro Alto 400 kocsmájának felében élő zene van.
Ja, és sosincs hideg.

rumitom 2013.03.31. 19:11:29

@tucano: de ez a generacio (egyebkent nemetorszagban is megtalalhato) kihalo felben van szerintem, a fiatalabbak mar nagyon nem ilyenek amennyire en lattam/latom

rumitom 2013.03.31. 19:13:06

@tucano: de kovermadarnak svedorszagbol az egy nagysagrenddel hosszabb repulo ut :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.03.31. 19:13:19

@Kiszeraméra Bávatag: A simära kell Vignette, amit szintén a boltban/postän/Gemeinde-n lehet kapni. 1iv asszem 20piz, és rajta van, hogy mekkora szemeteszacsira mennyi kell belöle. Ezt kell amugy a kidobando egyéb dolgokra, mint pl karäcsonyfa, matrac, siléc stb. is rakni, hogy elvigyék.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.03.31. 19:18:41

@tilmir: Én le tudnäm irni a munkäba järäst (km-pénz, amortizäcio), a ruhämat, mert nincs munkaruha, a kajämat, mert nincs kajälda. Ezt B-vel is meg lehet tenni, viszont amint ezt egyszer kitöltöttem, onnantol kezdve életem végéig meg kell csinälni. Én meg lusta vagyok/voltam hozzä, vonjäk csak le a Quellensteuer-t. :-)
@tucano: (Fél)häzam van otthon haszonélvezettel terhelve...melyik offshore cégre sozzam rä?:-)

nyuszigonosz 2013.03.31. 19:21:38

Elolvastam a posztot és nekem tesztik. Így, ahogy van.
Az is, hogy meglátja a neki szépet, ott ahol él, az is, hogy leírta, hogy saját hibájából elkésett az elsö nap, mert legyünk igazak, a fél kommnetelö társadalom ezt pont kihagyta volna.
Söt, nekem külön tetszik, hogy a szülei vitték öt oda! Mert ebböl is látszik, hogy szeretik öt, törödnek vele, tudni, látni akarták, hol is él majd.
Sok sikert Svájcban!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.31. 19:21:38

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): A lakáskereséshez "gógyi" is kell.
:)
Mi így csináltuk: a kinézett lakás akkori bérlője Nachmietert keresett. Mi felajánlottuk neki, hogy kifestjük és takarítjuk a lakást. Hiába volt vagy 20 jelentkező, "kijárta" a tulajnál, hogy mi kapjuk meg.
:)
Kecske meg a káposzta.
Most költözünk.

tucano 2013.03.31. 19:22:50

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): sehogy, de erre ne is fizess adót, inkább tehernek tűnik :(

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.03.31. 19:27:49

@tucano: Az egyik kolléganöm akart vältani bankba. Azt mondtäk neki, hogy jo, hogy beszél németül/angolul/franciäul, de azt itt majdnem mindenki...inkäbb tanuljon meg oroszul, és rögtön kap munkät.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.03.31. 19:30:50

@tilmir: Hät az öcsémnek nincs szerencséje... Nem tudsz valakit ZH-Selnau megällo 2km-es körzetében aki szeretne igy megszabadulni a lakäsätol?:-)
@tucano: Hät az is... de az ugye senkit nem érdekel. :-(

tucano 2013.03.31. 19:53:36

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): pontosan. Vagy portugálul, bár rengeteg tuga van Svájcban. Amiben nincs verseny, az a kínai, indonéz, maláj, stb. Aki ezek közül bármelyiket tudja és köze van a pénzügyhöz, stb, már mehet is 12.000 CHF+ bónusz dolgozni a marketing vagy vagyonkezelés osztályra.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.31. 19:57:49

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Sajna nincs. A könyvelőmtől kaptam egy tanácsot, miszerint rámenősnek kell lenni minden tekintetben, az sokat segít. Itt kevésbé vannak hozzászokva, :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.31. 20:03:37

@tucano: na, igen. A múltkoriban ránéztem a bértáblára, kikerestem az otthoni pozíciót. Kisebb infarktust kaptam. :)

tucano 2013.03.31. 20:03:37

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): figyu, nem akarlak idegesíteni, de a vagyonadó/tulajdoni adó nem szövetségi, hanem kantonális teher, közük nincs a külföldi tulajdonodhoz, egyszerűen nincs mit bevallani rajta. Ha jövedelmed származna belőle, akkor sem kéne adóznod, mert külföldi tőkebefektetésből és ingatlanból származó jövedelem után nem adózol.
Felejtsd el.

tucano 2013.03.31. 20:09:16

@tilmir: megtettem én is, csak markoltam a karfát rendesen. De akkor sem tudnék bevonulni hivatalosan egy svájci bankhoz. Megpróbáltam, nem megy. Maradok szabadúszó, inkább keressem a tizedét, de blokkoljon reggelenként más.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.31. 20:14:40

@tucano: Megértem. Otthon nagyfokú szabadságot élveztem, itt én sem bírnám a napi rutint. Szép, nem szép, a szokás hatalma... :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.03.31. 20:36:26

@tilmir: Nekem vhogy mindig szerencsém(?) volt. De nem is ZH-City-ben kerestem lakäst soha. :-) Mindegy, megmondtam neki, hogy aug 1-ig ki kell költöznie, mert Braziliäbol jönnek hozzänk. Ugyhogy ez mär remélem elég motiväcio.
@tucano: Engem nem idegesitesz. :-) De van egy ilyen rész, rögtön a 4. oldalon, hogy Vagyon bel- és külföldön; azon belül ingo(és itt van többek között az értékpapir és barätai) és ingatlan. :-) De Media Markt. :-)

Alice in Wonderland 888 2013.03.31. 20:40:10

Én gratulálok a poszt írójának, csak így tovább!
Sokkal jobb, hogy pár hónap után a szép dolgokat látja és tervezget, mint az olyan üzeneteket olvasni, amiben benne van, hogy most itt kell élni és milyen rossz, pedig semmi kedve...
Ez majd változik kicsit erre vagy arra, de mindenképpen jobb!
Sok sikert!

(Én személy szerint nem szeretnék Svájcban lakni, pedig közel van Genf, egyszerűen megfojtanak azok a pici, igénytelen kiadó lakások horror árakon, ráaadásul alig lehet hozzájutni, mert annyian bérelnének...de van, akinek Svájc jön be és sosem lakna a franciáknál, mert az mégsem Genf...-örök ellentét a francia-genfi..:) Ám vásárolni minden héten átugranak azért Fro-ba:) Vicces, de nem zavar, mert én úgy látom, hogy aki Svájcba költözik előbb-utóbb nagyarccal kezd el mászkálni, mert ő svájci..;)A múltkor voltunk egy családnál, akik egy kétszobás lakásban laktak 14 éve 5-en...na, ott aztán kihívás lehetett a szülői magánélet megoldása! Ám mégis Genfben éltek! Hurrá! Szóval, én inkább kösz, de nem...;) )

tucano 2013.03.31. 20:41:54

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): kíváncsivá tettél, megkérdezem kedden, sztem irreleváns, de most már tudni akarom :)

DieNanny CH 2013.03.31. 20:50:05

@tilmir:
Nekem például a háztulajdonos nem akart lakást kiadni az 'L'-re, így húgom volt a bérlő, én pedig az ő albérlője (neki 'B' van). Így már megfelelt!
Amit meg is értek, hiszen ha valakinek 1 év után nem hosszabítják, mit kezd a lakással?
Bár a posztoló is 'L'-re kapott...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.31. 20:53:38

@DieNanny: Megoldottátok... :)
Néha nem árt egy kis lelemény.
Az első időkben érdemes magán tulajdonostól bérelni.Rugalmasabbak.
Igaz, velük vigyázni kell. Legalábbis nekem ezek a tapasztalataim.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.03.31. 21:06:11

@tucano: Direkt utäna néztem, mert pär éve lättam utoljära adobevalläst, el is dobtam gyorsan magamtol. :-) 2012-es letölthetö a netröl, de ugye németül van, ugy meg te nem beszélsz, ha jol tudom, ezért nem raktam linket hozzä. :-)

DieNanny CH 2013.03.31. 21:13:58

@sárospataki lány:
Nekem '12 márc. 1-től volt határozatlan idejű szerződésem, és márc. 7-én 'L'-t kaptam. Nem adtak kérdés nélkül 'B'-t. Novemberben kaptam meg.

anuki 2013.03.31. 21:16:29

@tilmir: egyetértek. nekünk nagy szerencsénk volt, mert egyből sikerült lakást találni, magánszemélytől, aki ráadásul nagyon normális, a lakás és a környék is olyan, hogy hosszú távon megfelel.
tavaly novemberben a férjem határozatlan munkaszerződésére L permitet kapott, (amire számítottunk is, mert addigre elfogytak a kiadható B-k, és nincs is vele gondunk). idén év elején érdeklődött, hogy folyamodna B-ért (hiszen tavaly csak a kvóta miatt kapott L-t). azt válaszolták, hogy amíg le nem jár az L novemberben, addig nem folyamodhat - ha nem változik a jelenlegi kvótarendszer, addigra megint jól elfogynak a kiadható B-k. úgyhogy nekem az nem tiszta, hogy a posztoló hogy kaphatott két három hónappal az L után B-t.

DieNanny CH 2013.03.31. 21:26:08

@cukorhal:
"A kedves ügyintézős néni, aki új ablakot nyit, türelmes, és még a címet is átírja egy csábos mosoly kíséretében... "

Én amikor harmadszorra adtam be a papírjaimat a hivatalba, azzal fogadott a hölgy, hogy éppen a húgomat próbálta elérni telefonon, hogy megtudja, miért ő a bérlő. Tehát Ő hívta, saját maga akart utánajárni, nem pedig engem "zaklatni" Aztán hogy bementem - ez tök véletlen volt, hogy azon a napon mentem be -, engem kérdezett, és elfogadta a válaszomat. És kedves volt, udvarias.

Mo-on nagyon ritkán intézek ügyeket, de akkor is kedvesek, udvariasak velem...

rumitom 2013.03.31. 21:30:03

@anuki: ugy, hogy masik kantonban probalkozott

DieNanny CH 2013.03.31. 21:40:09

@házelőtthinta:
Mivel ott be volt jelentve - gondolom, mert írta, hogy ki kellett jelentkeznie -, talán a rezsi magasabb lett, és azt ugye valakinek ki kell fizetni. Amúgy szerintem ez nagyon is tisztességes dolog.

sárospataki 2013.03.31. 21:42:12

@házelőtthinta: az, hogy te kinek mit ajánlasz, az más kérdés, de hogy elvárni valakitől, hogy ingyen lakasson téged, az eléggé éretlen dolog, hogy úgy mondjam.

DieNanny CH 2013.03.31. 21:49:53

@Kovermadar:
Érdekes, számomra Svájc pont azért nem álmaim hazája, mert sok benne a hegy és a szikla. Bezárva, elnyomva érzem magam tőlük, mintha állandóan falakba ütköznék. Míg Mo-on kinézve az ablakon a végtelen síkságot látom, és elönt a szabadság érzése... (Jó, a dombok, magyar hegyek beleférnek...)
Szóval, mindenkinek más.

Tiheli 2013.03.31. 21:51:52

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): a nyavalyának kéne a C, jól elvagyok én a Quellensteuer-ral...
Egyébként nekem először 6 hónapos L volt, aztán egy 2 hónapos L, aztán 1 éves B, és utána kaptam csak meg az 5 éves B-t.
Párom 7 hónappal később jött ki, az igénylés időpontjában munkahelye sem volt, mégis előbb volt 5 éves tartózkodásija, mint nekem.

anuki 2013.03.31. 21:55:06

@rumitom: köszi a választ. nekünk nincs gondunk az L-lel sem, költözni nem akarunk, úgyhogy akkor hosszabbítgatjuk...

abaya-oman 2013.03.31. 21:56:10

A hozzászólásokat olvasva nem jött meg a kedvem arra, hogy Svájcba költözzek. Engedély-szemetcímke-mosási nap. Jó dolgok ezek kellenek is szabályok, en sem vagyok anarchista. Azért megis fontos, hogy szerintem egy fejlett demokráciában az ember magától próbálja a megfelelő dolgot tenni és nem azért fizet a szemétszállításert mert címke nélkül nem viszik el hanem azért, mert magától is tudja, hogy ha senki nem fizet összeomlik a rendszer. Inkább hallgatnam, hogy a szomszéd évente kétszer (szükségböl vagy sem) éjfélkor mos mint azt, hogy ha törik ha szakad csak kedden moshatok. Akkor is, ha a gyerek beteg és egy éjszaka 3 ágynemű huzatot hányt össze. Ha ennyi szabalyra-engedélyre van szükség, akkor megkérdőjelezem az ottani emberek kompromisszum készséget.

sárospataki 2013.03.31. 22:02:36

@tilmir: ez nem pontosan így van, van egy keret, asszem 2000, és amikor az elfogy, akkor senki sem kap B-t, a legjobb szerződésre sem - ez csak az újonnan csatlakozott k-európai országokra igaz. Május elseje után határozatlan munkaszerződésre újra adnak B-t, mindenkinek, mint ahogy tavaly május elseje előtt is. Nézz kicsit utána. Egyébként ez a németek miatt van, csak őket nem lehet baszogatni (k-európából 6000, németországból kb 50000 bevándolró volt tavalyelőtt).

Tiheli 2013.03.31. 22:03:36

@abaya-oman: nem tudom, engem a mosási rend megléte egyáltalán nem zavar. Igaz, nincs gyerekem, lehet úgy már zavaróbb.
Nekem kifejezetten tetszik, hogy a háznak van mosókonyhája, mosógéppel, szárítóval. Nem nekem kell megvenni, nem az én gondom, ha elromlik. Nem is mindenhol van ennyire szigorúan beosztva, a mi házunkban pl. csak ki van téve egy táblázat amibe előre be lehet írni - de nem kötelező - hogy mikor akarsz mosni.

abaya-oman 2013.03.31. 22:04:56

Ja, érdekes ez a 'vissza se néztem, nem tudom mi lenne velem Skype nélkül' hozzaallas. Én a kulfoldre koltozesre mindenféle okot megertek és elfogadok legyen az szerelem, kalandvagy, anyagi ok, politikai ok stb. Azt nem értem meg ha valaki elment utána minek Magyarországot szapulni.

rumitom 2013.03.31. 22:05:09

@abaya-oman: a mosasi napok kiragadott, extrem peldak, persze igazak, de a lakokozessegek mosasi szabalyzatara, vagy egyaltalan annak megletenek kotelezettsegere vonatkozolag semmilyen szabalyozas, kantonalis vagy "nemzeti" nincsen, ez a lakokozosseg sajat ugye, es ugy alakult ki, hogy a lakok a jobb egyutteles erdekeben es a konfliktusok elkerulese vegett megallapodtak benne :)

alapvetoen maximualisan igazad van es tokeletesen egyetertek a meglatasoddal, ha odafigyelunk a masikra, semmi szukseg ilyen szintu mikro szabalyozasokra

rumitom 2013.03.31. 22:09:07

@abaya-oman: a kulonbsegek eszrevetele es megallapitasa annak, hogy mashol konnyebb peldaul az ugyintezes, szerintem nem magyarorszag szapulasa, inkabb csak szomoruan allapitjuk meg es nem ertjuk otthon miert nem mukodnek az ilyen, az eletet konyebbe tevo aprosagok.

kevesen szoktak irni, hogy magyarorszagon minden szar, inkabb csak kiemelik mi az ami mashol jobb, neha ez mondjuk egeszen sok minden is tud lenni

tucano 2013.03.31. 22:10:05

@sárospataki lány: már csak 3 évig, aztán lejár a szerződés átmeneti ideje (2016)és megint mehet bárki.

abaya-oman 2013.03.31. 22:11:39

@Tiheli: Akkor is mostan, mikor nem volt gyermekünk. Hetente egyszer, fehéret, szineset, sotetet. Megszáradt, összeturtem és egy hétig nem gondoltam rá. Ez mar az első gyerek után drasztikusan megváltozott. Ha most azt nézem, hogy a gyerekem egy foci egyenruhát kap (es lehetetlen megegyet venni) és hetente kétszer kell viselnie...:-)

sárospataki 2013.03.31. 22:12:28

@tucano: hát, ez a szabadság ez relatív, de hogy jobban működnek, az biztos. Aktuálpolitikától függetlenül, én mindig elcsodálkozom azon, hogy vadliberális emberek egyrészről a túlszabályzó, diktátor fideszkádéenpén hörögnek, másrészt pedig példaképnek állítják Svájcot, ahol mekkora demokrácia van. Meg konzervatív túlszabályozottság, de ezt már elfelejtik hozzátenni.

A szabadságról annyit, hogy ilyen magas életszínvonalból ilyen nemlétező szociális hálón átesni az igencsak súlyos zúzódásokat okoz, tehát aki svájci akar lenni, az nem teheti meg, hogy nem keres jól. Cserébe a mindennapi apró stresszfaktorok nincsenek, de azért én ezt nem nevezném szabadságnak. Átlag Gipsz Jakab nagyon oda kell figyeljen, hogy nyugdíjas korára is maradjon havi 1500-2000 frankja például lakásra, satöbbi.

sárospataki 2013.03.31. 22:13:47

@tucano: én úgy tudom, 2013.05.01 a határidő. Egy évig lehet ilyen védőszámokat alkalmazni. De lehet, hogy tévedek.

sárospataki 2013.03.31. 22:15:32

@DieNanny: jó, de mekkora összegről? Évi 50e alatt rossz parti vagy, asszem.

Tiheli 2013.03.31. 22:17:23

@abaya-oman: na jó, az egyenruhával így tényleg szívás, ha csak heti egy napod van :). De mint mondtam, azért nincs ez mindenhol így, nem egyedi eset a miénk a feliratkozással.

sárospataki 2013.03.31. 22:21:58

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): én elsőre, 2 hét után találtam lakást: 90 m2, 3.5 szoba, 1550 chf. HB-tól 25 perc, egy faluban. Nem a hivatalos költözés (március, július, szept) előtt kell keresni, hanem utána, mert akkor mindenkinek érdeke, hogy valaki beköltözzön, és akkor kevesebb a jelentkező, és érdems vidéken keresni. Persze, akinek Zürich kell mindenáron, annak ez nem opció, de nekem pont jó volt. Szóval lehet, csak kompromisszumokkal.

abaya-oman 2013.03.31. 22:32:22

@rumitom: Szerintem elég sokan írtak. Azt is sokan mondjak, hogy a magyarok ilyenek-olyanok egymással külföldön. Nem azt mondom, hogy nem valós dolgokat mondanak. De; "az igazat mond ne csak a valódit". Az olaszok "családokat" hoztak létre a többi olasz bevándorló kihasználására (védelmi pénz, stb) Amerikában, a Kínaiak egymást öltek a magyarországi bevandorlasuk kezdetén, az uzbegek adjak veszik a gyakran gyanútlan uzbeg nőket, akiket kivisznek Dubaiba, hogy ott aztán prostituciora kényszerítsék őket, a Fülöp-szigeteken elelmes helyiek ugynoksegeket alapítanak, fut-fát ígérnek a honfitársainknak, beszedik a nagy pénzt aztán elküldik őket olyan helyekre, ahol az ígértnél felet sem keresik. Az indiaiak ugyanezt csináljak. Vegyük mar észre, hogy nem vagyunk másoknál rosszabbak. Ha ez egyszer megtörténik, utána mar csak hozza kell látnunk, hogy jobbitsuk az országot. Több helyen éltem külföldön, de mindig azért, mert ott akartam élni. Nem azért, mert nem akartam Magyarországon élni.

sárospataki 2013.03.31. 22:36:39

@abaya-oman: elsőre ijesztő, de ezek a szabályok ki lettek érlelve, és működőképesek. Ha a gyereked hányt, akkor becsengetsz az éppen aktuális mosásra feliratkozotthoz, és rendkívül segítőkészen megengedi, hogy moss, tehát ez nem arról szól, hogy mindenki mereven ragaszkodik ehhez, hanem hogy ez biztosítja a normális működést. A szemetes-zsák kérdés így van szabályozva, nem kell külön bajlódni a szemétdíjjal, hanem veszel egy matricát, vagy zacskót, jó drágán, és ezzel letudtad a szemétszállítási díjat.

Svájc egyébként életvitelében és mentalitásában és erkölcseiben egy nagy-nagy falu, ez talán segít a megértésben, semmi köze például egy Londonhoz, vagy akár Párizshoz. Természetesen ez nem a legjobb megoldásokat hozza, de szerintem ebben nincs legjobb, sok jó megoldás van, az a társadalom felkiálltással ezt választotta. Nekik jó.

rumitom 2013.03.31. 22:40:31

@abaya-oman: egyetertek, es hogy az altanositasnal maradjunk, vannak akik szerint minden szar magyarorszagon (szerintem csak sok minden :) ), es van aki szerint a magyarok a legjobbak, mintha csak ez a ket tabor letezne, es a jozan ertekiteletek nem, vagy csak keveset kapnanak hangot. en viszont szeretnem hinni hogy ok vannak tobben es a nagyhanguak, jellemzoen szelsosegesek akik hallatjak a hangukat.

ettol fuggetlenul az hogy mas nepek hogyan huzzak le egymast nem kell hogy peldaul alljon elottunk es nem ment fel minket a sajat egymassal szemben elkovetett "buneink" alol

DieNanny CH 2013.03.31. 22:41:17

@sárospataki lány:
Oké, ez igaz, jóval alatta vagyok.

abaya-oman 2013.03.31. 22:41:21

@sárospataki lány: Igazad van, minden azt mutatja, hogy működik. Nyilván az megy oda aki bírja az ilyesmit. Azért ha jól emlékszem te is azt írtad, hogy meg a kirakat bámulasért is raszoltak a gyerekedre.

tucano 2013.03.31. 22:42:39

@sárospataki lány: annyira el vagy tévedve, hogy csak na. Svájcot nem felülről dirigálja néhány autoriter politikus, akik a saját zsebüket tömik, hazájuk érdekeit teljesen elhanyagolva, hanem közvetlen demokrácia van.
De a kifejezéseidből látom, hogy erről felesleges veled vitatkozni, ne is próbáld kérlek.

Egyébk 2016-tól szabadul fel teljesen a svájci munkaerőpiac.

abaya-oman 2013.03.31. 22:48:54

@rumitom: Igazad van, nem ment fel minket az, ha mások sem jobbak. De az sem segít ha azt hisszük mi vagyunk a legrosszabbak. Egyetértek, jó lenne a középút. Vegyük észre a hibákat és próbáljuk őket javitani. Angolrol szabadon fordítva: Minnel kevesebbet beszélünk róla annál gyorsabban javítjuk.

sárospataki 2013.03.31. 22:50:58

@abaya-oman: persze, nem is maradok itt, míg a világ, de amíg itt vagyok, addig ezeket a szabályokat be kell tartani. Mint gyakorló szabály-betartó, belülről nem olyan vészes. Például 22:05-kor - mert egy kis lazaság azért belefér, öt perc csúszással - lehúzzák a szomszédok az ostoba zenéjüket. Szóval ennek van jó oldala is.

babo81 2013.03.31. 22:53:02

Meg kell állapítanom,hogy az emberek hozzáállása a dolgokhoz nagyban összefügg azzal,hogy mennyi zsetont visz haza. Te is megírtad az itthoni fizuddal nem voltál megelègedve,akkor min csodálkozol?!A többség sokat gürizik kevéske pénzért! Mégis mi a f@****t örüljünk?! :(

sárospataki 2013.03.31. 22:57:35

@tucano: nem szeretném elvinni ezt nagyon offtopikba, de abban egyet kell értsek, hogy Svájcot, Magyarországtól eltérően, kevésbé határozzák meg a politikusok - ennek nyilván a direkt-demokrácia a legfőbb oka. Itt nem is lehet elhitetni, hogy a túlhajszolt liberalizmus (vö. Magyarország elmúlt húsz éve) a mindent meggyógyító kenyőcs, és rögtön egy évre rá, hogy mostmár a felülről jövő szabályozottság a mindent megoldó csodaszer (egyébként a magyar ballib politikum legalább annyira doktríner és merev, mint a konzervatív, csak nekik nagy sajnálatukra nincs orbánviktoruk, pedig igény lenne rá ...) A kontraszt kedvéért írtam le, hogy az átlag magyar liberális a liberális demokrácia mekkájának tartja Svájcot, de azt kevesen tudják, hogy pl. az általános női választójog 1991-től érvényesül szövetségi szinten. Így már érthető számodra?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.03.31. 23:24:38

@Tiheli: Mi ismerjük äm egymäst! :-) Ha még nem lettem volna elég ismerös. :-)

kirándulóutak · http://kiranduloutak.blogspot.hu/ 2013.03.31. 23:38:28

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): nem biztos, h olyan fiatal, lehet h csak a szülei túl előzékenyek

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.03.31. 23:40:52

@kirándulóutak: Hät engem senki nem kisért el sehovä, még 15évesen sem... pedig féltett anyukäm rendesen, de bizott bennem. Bär lehet, hogy hülyén fogalmazott...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.03.31. 23:43:21

@sárospataki lány: Nincs jogsija, és ugy végez, hogy van, hogy az elsö vonatig még van egy pär oräja. Ezért keres a city-ben. Meg azért is, mert ha lenne is autoja kb a hätära kéne vennije, ha nem akarja a gatyäjät is otthagyni a parkoläsért. :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.03.31. 23:54:09

@tucano: Sajnos mär mäs gépnél vagyok, mäs helyen, és itt mär ugye nem ugyan az a keresö...nem talälom. :-(

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.03.31. 23:55:17

@Tiheli: Mikor jöttök felénk?Tök jo a Seilpark a vizesés mellett. :-)

Tiheli 2013.04.01. 00:27:32

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): a vízesés felé többször jártunk, de a seilparkban még nem. Felveszem a listára :) a telszámodnak meg kell lennie :)

tucano 2013.04.01. 01:10:39

@sárospataki lány: 1971-től, ha pontosak szeretnénk lenni. Ez akkor sem volt szép tőlük, nem meglepő módon, főleg egyházi ellenálláson bukott meg az első 1959-es népszavazás 2:1-hez arányban.
Ahogy írod, fogalmad sincs róla mi a liberalizmus. Finkelstein jó munkát végzett, mint Hearst a kenderrel. Zseniális pr szakemberek, végtelen pénzzel. Csak egy kulcsszót kellett az önmagukban és céljaikban bizonytalan emberek szájába adni, valamit olyat, amit hibáztathatnak.
Te ilyeneket szajkózol, csupa politikai pr kifejezést, amit volt kollégáim találnak ki/magyarítanak és nyerítve röhögnek rajtatok, hogy tényleg annyira egyszerűek vagytok, mert szlogenek alapján gondolkodtok. Szabadulj meg ezektől, hidd el sokkal jobban jársz. Svájc nem liberális demokrácia (az maga a képviseleti demokráciát jelenti, annak szinonimája), sosem volt az. Közvetlen demokrácia.
Otthon meg nincsenek oldalak/politikai elvek, csak gazdasági csoportosulások köré szerveződött klientúra és sok-sok bégető birka.

tucano 2013.04.01. 01:30:32

@sárospataki lány: Nem, sikerült jól védeniük a piacaikat, 2016.május 31. a végleges határidő, addig kell a románoknak és bolgároknak is legkésőbb megadni, addig húzhatnák a többi kelet-európait is. De nagyon valószínűleg nem fogják, ugyanis a korlátozással kevesebben vándorolnak be, mint amennyinél fenntarthatják a kvótát, tehát nem lesz joguk rá, hogy megtartsák és nem akarnak újabb frontot nyitni az EU-val emiatt.
@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Most olvasom, nem jó a cikk, slampos újságíró utánanézhetett volna a törvénynek:) Pont emiatt kellett végighallgatnom egy teljes és roppant száraz jogi csűrcsavarokkal teli tájékoztatót, ha akarják, akkor húzhatják tovább, lásd feljebb, de ehelyett inkább képesek lesznek megszavaztatni az általános és országos minimálbért, ezzel nagyon keményen bevédeni a munkaerőpiacot és beáldozni a versenyképesség elég tekintélyes részét. Egyébként meg semmi értelme sem volt a korlátozásnak(statisztikai szempontból), inkább belpolitikai célokra lehetett felhasználni.

tucano 2013.04.01. 01:31:10

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): megnézem, tényleg kíváncsi vagyok rá.

rumitom 2013.04.01. 03:10:45

@tucano: svajcot illetoen mindenkepp igazad van, ellenben a liberal democracy (magyar forrasokban pongyolan megfogalmazott) jelentese a collins dictionary alapjan: "a democracy based on the recognition of individual rights and freedoms, in which decisions from (b)direct or representative(/b) processes prevail in many policy areas" /www.collinsdictionary.com/dictionary/english/liberal-democracy/

direkt nem a wikipedia szocikket masoltam, bar annak nyito mondata igy hangzik Liberal democracy is a form of government in which representative democracy operates under the principles of liberalism. , tehat e szerint akar igazad is lehet. sajna nem emlekszem mar az egyetemen hogyan tanitottak, nem mintha ott megkerdojelezhetetlen dolgokat tanitananak, de mindenkepp jo bazis es megbizhato forras az ilyen tipusu "vitaknal" .

tenyleg erdekelne, hogy a liberalisbol miert kovetkezik, hogy csak kepviseleti demokracia lehet

tucano 2013.04.01. 04:17:47

@rumitom: erről egy bizonyos Thomas Jefferson nevű úrral kéne társalognunk :)
Nem is annyira filozófiai, mint történelmi szerintem az elnevezés forrása.
Egyébként, ami Svájcban csodálatra méltó az nem is az, hogy mindenről szavaznak, hanem ahogy eljut valami a szavazásig. Lehet népi kezdeményezés vagy a kormányé, Szövetségi Tanácsé, szakmai szervezeteké. De minden döntést szigorúan szakmai alapon készítenek elő, majd konzultációra bocsátják és szépen végigmegy az összes fórumon, majd következik a népszavazás. És így kiderült, hogy tulajdonképpen semmi sem kíván azonnali és előkészítetlen döntést. Ha mégis megtörténik (tudnak pánikolni a svájci kormányban ha akarnak, lásd USA vs. UBS), akkor viszont vállalják az utólagos felelősséget. Semmi sem tökéletes, miért pont Svájc lenne az? De így lehet felnőtteket nevelni, míg láthatjuk, hogy minket mire szoktattak és milyen következményekkel járt. Miről dönthet otthon egy közösség? Arról, hogy melyik pártpolitikus követheti a fensőbb utasítást. Ha valahol egy darab független jelölt nyer helyi szinten, akkor karanténba zárják és addig szopatják a rá szavazó pár utcát, amíg vissza nem menekülnek a párt oltalmazó szárnyai alá.

tucano 2013.04.01. 04:26:48

@rumitom: Egyébk. megpróbálok visszaemlékezni a tanulmányaimra, azt hiszem a liberális/képviseleti demokrácia hármas alapelvei az alkotmány tisztelete, a szabad választás és talán plurális társadalom? Elvben majd az egész világon ez van, legalábbis papíron.

rumitom 2013.04.01. 04:35:56

@tucano: Svajccal kapcsolatban egyetertunk, a tulszabalyozottsag elsore szembetuno - es irritalo, azonban az esetek tobbsegeben a mikro kozosseg altal konszenzus altal elfogadott es legtobbszor altaluk kezdemenyezett korlatozasrol van szo, semmikeppen sem felulrol eroszakolt intezkedesrol.
ily modon elmondhato hogy akinek a svajci szabalyrendszerrel baja van, annak a svajciakkal, mint nepcsoporttal van baja (mint azt a kinvandorlo svajciak tobbsegenek :) ), betelepultkent igy azonban eleg eselytelen pozicioban van az illeto a beilleszkedeshez.

az otthoni politikai rendszer, es annak teljhatalmi jellegehez inkabb hozza sem szolok.

erdekesseg kepben, mikozben a liberal democracyra kerestem, ezt a friss cikket is kidobta a kereso www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/mar/31/britain-signs-away-its-democratic-rights
a tartalom is erekes, de a fading democracy peldanal nem tudtam nem eszrevenni hazank emliteset, persze ez csak egy ujsagiro velemenye

rumitom 2013.04.01. 04:39:59

@tucano: ez mind ok, en csak a liberalis mint kepviseleti szinonimajat vitatom, szerintem a kettonek keves koze van egymashoz.
A liberalis egyfajta ertekitelet es a mindenfele korlatozasoktol mentes egyenloseg, gazdasagi vagy politikai kifejezoje az en vilagkepemben (bar korlatozasoktol mentes egyenloseg onmagaban picit ellentmondasos es nem megvalosithato), mig a kepviseleti demokracia csupan a hatalom gyakorlasanak formaja.

tucano 2013.04.01. 06:13:18

@rumitom: sztem sincs egymásnak közük. Történelmileg viszont igen, bár a liberalizmust csak később kezdték úgy hívni, de azért íram Thomas Jeffersont, mert a modern képviseleti demokráciát főleg az ő nevéhez és az Alapító Atyákhoz szokás fűzni, márpedig ők erőteljesen szabadságpártiak voltak, akárcsak az 1789-es franciák. Szerintem (de ez csak magánvélemény, lehet hogy egy 18,5 éves romkocsmatölteléksohasemtanulóbüfészakos történelem/ruhatár/politológus szétkapná egy pillanat alatt), itt van a kapcsolódási pont. Magát a liberálist, mint politikai irányzatot viszont talán csak az 1860-as évek óta tekintik különállónak, de így hajnalban erre se mernék fogadni nagyobb tétben :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.04.01. 07:19:45

@sárospataki lány: Nem a németek miatt van, rosszul tudod. A németeknek G-s engedélyük van. A két ország között született egy megegyezés ebben a tárgyban. Ezért nem kell e németeknek lecserélni az autó rendszámát sem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.04.01. 07:29:01

@sárospataki lány: Ebben teljesen igazad van. maguk hozták a szabályokat, amik messziről sem annyira merevek.
A mosásához: én pl. mosómedve vagyok álruhában, ezért - annak ellenére. hogy van közös mosókonyha-, vettem magamnak gépet és akkor mosok, amikor akarok.

sárospataki 2013.04.01. 09:36:59

@tucano: ha nagyon pontosak akarunk lenni, akkor 1990-ben az utolsó kanton, Appenzeller Innerrhoden torkán a szövetségi törvénykezés lenyomta a nők szavazójogát, mert ők ellenáltak. Tehát nem 1991, hanem 1990.

Amúgy meg nájsz tráj, de én pontosan tisztában vagyok a liberális, liberális demokrácia, satöbbi fogalmakkal, nem teljesen értem, miért szeretnéd rámhúzni, hogy nem. Lehet, hogy enyhe szövegértési problémáid vannak, ami persze jöhet a felületes, gyorsolvasásból is. Az életképpel, amit felrajzoltam, a magyarországi általános fogalomzavart kívántam kifigurázni, amelyben a liberalizmust keveredik a libertanizmussal, Svájc liberális demokráciána, a fidesz konzervatív és az emeszpé demokratikus párt, érted, ezt nem én keverem, hanem ők.

sárospataki 2013.04.01. 09:40:33

@tucano: én a magyarokról beszéltem, meg a 2004-ben csatlakozott többi állam polgárairól, velük szemben valami szabály alapján egy évig volt kvótarendszer, ami májusban lejár. Tehát: ha van legalább 50e évi fizud, automatikusan kapod a B-t.

sárospataki 2013.04.01. 09:43:09

@tilmir: a németek miatt csak áttételesen. Mivel a svájciaknak nagyon csípi a szemüket a német bevándorlás (lassan jobban utálják őket, mint a portugálokat és az albánokat, pedig az nagy szó), ezért dühükben, és belpolitikai látszatintézkedés gyanánt jól belerúgtak a kelet-európaiakba. Mert azért a németekbe rizikósabb.

rumitom 2013.04.01. 11:03:12

@tucano: azt azert erzed, hogy a "romkocsmatölteléksohasemtanulóbüfészakos történelem/ruhatár/politológus" picit degradalo es erosen negativ sztereotipikus hozzaallas :)

rumitom 2013.04.01. 11:09:17

@sárospataki lány: nem kotoszkodeskeppen es nem is okoskodaskepp, bar ugy hangozhat, de a konzervativ es a demokratikus nem egykutya, alma-korte, marpedig osszehasonlitasnak csak almak kozott van ertelme, gondolom liberalist akartal irni demokratikus helyett, ugy mar van ertelme ;)

a svajciakat valoban zavarja a sok nemet, nemet-belga kettos allampolgar ismerosom (soha nem elt belgiumban) soha nem volt meg annyira belga mint svajcban :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.04.01. 11:11:25

Szimpatikus poszt es posztolo. Olyan karakan, "segits magadon es Isten is megsegit" tipus.
Nem ertem viszont, a posztolok miert nem kuldenek be nehany fotot a környekrol, közlekedesrol, barmirol... sokkal erdekesebb lenne latni a környezetet, ahol elnek. (mondom ezt ugy, hogy en se kuldtem a sajat posztomhoz) :)

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.04.01. 11:36:26

Milyen érdekes, hogy a szemét állat posztoló Magyarországot véletlenül Svájchoz hasonlítja.
Én most jötem haza Kuwaitból, találtam egycéget, amelyik Kuwaitba, és Dubaiba keres embereket, szállodákba, mosogatástól szállodaigazgatóig mindent.
Svájc pl Kuwait Cityhez képest olyan, mint egy nyomornegyed.A kuwaiti gdp/fő kb a duplája a svájcinak.

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.04.01. 11:37:38

Ha esetleg úgy alakul, hogy kijutok Kuwaitba, majd írok egy posztot, amiben összehasonlítom Kuwaitot Svájccal.

mp1526 2013.04.01. 11:44:47

@Pici121: nekem csak egy kérdésem lenne: a korábbi magyar munkaadójánál, ami egy nagy nemzetközi hátterű multi tagja volt, hogy kaphatott minden hó 15-ig fizetést, amikor törvényileg legkésőbb 10-ig kell fizut osztani?

mp1526 2013.04.01. 11:49:02

@Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent: majd az ügyintézés részét is hasonlítsd össze, ne csak a GDP-t!!! (meg mondjuk az egyiptomi bevándorlók 40-60 KWD-s bérét egy svájci bevándorlóbérrel). Vasta nélkül egy jogsi ügyintézés (igen aktív törődéssel is!) simán 1 év!!! Mondjuk a 45 HUF/literes üzemagyagárral egy összehasonlítást biztosan nyerni fog Kuwait... :)

sárospataki 2013.04.01. 11:56:49

@rumitom: te sem érted. Én az emberek fejében élő képzavarról beszélek. Nem a saját véleményemről.

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.04.01. 12:00:09

@mp1526: Nyiván túloztam.
Nekem csak az tűnik fel, holgy időről időre feltűnik egy posztoló. és a hazáját okolja a saját sikertelenségéért, és rögtön el kezd fröcsögni, hogy diktatúra van, meg hogy el van nyomva.
Pedig úgy tűnik, még egyenlőre tagjai vagyunk az eunak, még egyenlőre, egy kis ideig szabad a külföldi munkavállalás, és bárki hisztizhet egy blogon hogy mennyire szar minden, anélkül hogy elhallgattatnák.Majd akkor milyen sírás lesz, ha meszűnik az eu tagságés lehet hazamenni!
És természetesen Magyarországot mindíg jóval fejlettebb országokkal hasonlítgatják ssze.Nagyon gyakori a MO Vs Svájc.
Kezd kicsit már unalmas lenni, miért nincs egy Kuwait/Svájc, vagy Luxemburg/Svájc, vagy pl Dubai/Svájc?
Mondom, pár hetet voltam kint, és hát égés föld a külömbség , Svájc tényleg nyomortelepnek tűnik Kuwait vagy akár Dubai után, Qatarról már nem is szólok.

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.04.01. 12:05:45

Had mondjam el, Kuwaitba milyen feltételekkel lehetne menni.
1200Kuwaiti dínár/hó
repülőjegyet fizetik, szállást fizetik.
Egy évben 30nap +15 nap bank holidays.
Évi prémium a fizetés 25%-a.
A cég elmondása szerint Kuwait szuper biztonságos.
A vízumhoz erkölcsi bizonyítvány kell, és ők intézik, 3hét alatt érkezik meg, és ingyenes.

sárospataki 2013.04.01. 12:11:36

@Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent: nem akarok nagyon beleugatni, de 1200 KWD az kb 4000 CHF. Ha hozzácsapjuk a pecót svájci áron, akkor az 6000 CHF-nek megfelelő fizu. Ha még a prémiumot is hozzácsapjuk, akkor az 7000 CHF. Ehhez képest egy jól képzett szakember Svájcban megkeres 10-11e CHF-et, ami adózás után 8000-9000 CHF, szóval nem feltétlenül jobb Kuwait. Csak a tisztánlátás kedvéért :-)

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.01. 12:15:05

@mp1526:
Az tok jo hogy olcso a benzi Kuwaitban de ugyan hova fogsz autozni egy sivatagban?

A helyzet erdekes Magyarorszag eseten hogy mi lesz ha felbomlik az unio, de addigra mar meglesz az allampolgarsaga sok kivandoroltnak.
Igy ez oket nem erdekli.
Halkan jegyzem meg, hogy a jelenlegi helyzet nagyon hasznos a jelenleg es meg egy darabig kulfoldon tartozkodni szandekozo, de evek multan hazatero "vendegmunkasoknak.
Mivel igen jo aron tudjak atvaltani a kulfoldi fizetoeszkozuket forintra.
Aki nem akar hazamenni soha tobet annak meg mindegy.
Szoval csak igy tovabb Magyarorszag.

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.04.01. 12:15:43

@sárospataki lány: De azt is vedd hozzá kedvesem, hogy svájcban mennyibe kerül egy albérlet?
Mennyibe kerül pl egy havibérlet?
Menniybe kerül az élet??
10-11ezer/hó nem egy átlagos bér, ne vetíts.És abból nem marad meg 9000nettó.
11000-nél eleve a quellensteuer 2000chf/hó.
És most nem feltétlenül a pénzre, hanem az életminőségre, tisztaságra, kultúrára céloztam.
Leesett az állam, és valóban úgy éreztem, ehhez képest svájc egy szimpla nyomornegyed.
Köszönöm.

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.04.01. 12:17:31

@dirtyfreebird: nagyonis közel van, mikorra nem leszunk unios tagok.1ev alatt nem kapsz állampolgarsagot.Aki mar régota kint el az igen, de aki csak 1-4éve annak bukta.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.01. 12:21:38

@tilmir:
Es nem lonek le?
Valami extra csendes mosogepet vettel?
Vagy tenyleg mosomedvekkel csinaltatod?
Nem hallatszik at a Svajci paraszthoz?Ha ilyet lehet erdemes elgondolkozni svajcon.

Mas. Kosoru torpenyulat tarthatok a lakasban?

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.01. 12:27:21

@Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent:
Ez azert nem igy mukodik.
Egy az, hogy en tenyleg nem hiszem hogy felbomlana az unio.
De ne vessuk el a lehetoseget.

Akinek nincs allampolgarsaga az is resident statuszban van meg ha temporary is.
Vagy pedig munkavallalasi engedelyel dolgozik.
Ezeket az embereket nem tobnak ki agyik naprol a masikra.
Ossze is omlana a gazdasaga a befogado orszagnak.
Az ingatlanpiactol kezdeve a munkaero piacig.

Szoval most nem kell almatlan ejszakakat atelnie senkinek, vagy azon nyomban hozzamenni a az elso szembejovo bantu negerhez.

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.04.01. 12:29:45

@dirtyfreebird: Bassz, csak vicceltem!!
Én csak azt figuráztam ki, amiket írogatnak!
Valójában nem hiszem, hogy a belátható jövőben felbomlana/kilépnénk/kirúgnának.
Szóval nyugalom, vicc volt!(még akkor is ha rossz)

sárospataki 2013.04.01. 12:32:17

@Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent: beleszámoltam, 2000 chf-et számoltam rá, nézd végig még egyszer: 4000 alap + 2000 a lakás - amit fizetnek -, 1000 - a 25% prémium -, azaz 7000. Tehát amit te felvázoltál, az Svájcban egy 7000 chf-es nettónak felel meg.

A forrásadó meg soktényezős, Zürich kantonban hasonló összegre gyerek + feleség esetén 7% körül van, Aarauban meg 12 körül, egyedüllállóként 12 és 17 a két kanton, tehát az, hogy 2000, nem igaz semmiképpen. Én azért írtam nettót, mert abban már benne van a kb. 10% nyugdíj is, tehát nekem gy+f verzióval 10e körüli bruttóból 8300 körül marad(na, ha megmondanám, mennyi a fizetésem, :-)

A jó szakemberek simán keresnek ennyit, eleve évi 120e alatt nem kell adóbevallani, tehát az a játékpénz kategória (majdnem). Asszem a "minimálbér" (hivatalosan nincs ilyen) kb. 4000 chf, amiből nem adózol, ez pontosan megfelel az 1200 KWD-nek.

Az életminőség, tisztaság: hát, nekem már ez is túl steril. Viszont ez egy organikus rend, tehát ez fenntartható kvázi pénz nélkül, a kuwaiti, érzésem szerint csak nagyon nagy pénzráfordítással, tehát az nem "zöld".

vuvuvu2 2013.04.01. 12:40:18

szórakoztató ez a poszt. kitűnően mutatja be a naivitást amelyet sokak tudhatnak magukénak. pl. az a rész tetszik nagyon, hogy a vezető megígéri hogy a következő megbeszélésen feldobja azt a témát, hogy a kollégák 44%-a elégedetlen a fizetésével.

szeretném megkérdezni a posztolót az alábbiakról.
vegyük pl. az SBB-t, ahol (ha jól értettem) ő is dolgozott. az SBB-nél nem az anyacég határozza vajon meg azt, hogy mennyi a rendelkezésre álló büdzsé? azaz nem a külföldi anyatulajdonos dönt arról, hogy mennyi a rendelkezésre álló ún. személyi költségkeret? azaz tulajdonképpen nem a külföldi anyacég az, aki miatt a magyar leánycég keze meg van kötve pl. abban, hogy mennyi béremelést tud adni a dolgozóinak? vagy mennyi cafeteriát? vagy úgy gondolja, hogy a magyar menedzsment szabadon dönthet arról, hogy a profit egy részét visszaforgatja béremelésbe, hogy a dolgozói elégedettséget növelje? ugyan már, ébredj fel, kedves középvezető! eddigi összes és főleg ajelenlegi állásomban van rá módon belelátni ezekbe a döntési folyamatokba, és merem állítani, hogy a CEE régióban kőkeményen fogják a személyi költségkereteket, míg a nyugat-európai országokban olyan juttatások vannak, amelyeket halandó CEE polgár el sem tud képzelni. éshogy miből telik mindenre? nem kis mértékben a CEE-ben alacsonyan tartott költségekből! ÉBRESZTŐ!

na4 2013.04.01. 12:42:14

Svájc csúcs. Egy oázis.

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.04.01. 13:08:16

@sárospataki lány: Tévedsz.
Egy svájci átlagbér 4-6000Bruttó.
10,000/hó az nem.

TupakkaMinutti 2013.04.01. 13:25:43

azt nem vagom csak ha ez a szerencsetlen svejcba megy kozepvezetonek, a fasze nem tud egy mondatot haromszoros szoismetles nelkul leirni?

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.01. 13:34:40

@TupakkaMinutti:
Aztan szerinted mi koze van a helyesirasnak es a helyes mondat tagolasnak a betoltot poziciojahoz ?
Nem irodalom tanarnak megy hanem termelest iranyitani.
Szervezo keszseg kell nem jo gramatikai ismeretek.
En is haromszor tobbet keresek mint egy kozepvezeto magyarorszagon pedig nagy paraszt vagyok.

Ki a sikeresebb szerinted?
Egy ket diplomas munakanelkuli vagy egy milliokat kereso frrelancer>
Aki az egyetemen toltod ido helyet is penzt keresett?

TupakkaMinutti 2013.04.01. 13:38:42

@dirtyfreebird: oh, hat en aztan a hejjes irast pont leszarom, csak aszinne a zember hogy a kozepvezetok olyan okos emberek vagymi, vagod, legalabb fogalmazni , meg irni tunnak...

sárospataki 2013.04.01. 14:03:24

@Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent: 4000-et egy takarítónő kap, helló. A hivatalos átlagbér 6000 körül van. Informatikában, bankban 10000-11000. Egyébként itt szépen körülnézhetsz, a svájciak alapos emberek, és csináltak kalkulátort neked:

www.lohnrechner.bfs.admin.ch/Pages/SalariumWizard.aspx?lang=de

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.04.01. 14:15:55

@sárospataki lány: akkor most 6000 vagy 10000??
Ne vetíts kedvesem, én is Svájcban élek.Valaki másnak lökd a rizsát, kösz.
A lényeg, hogy ne magyarországhoz hasonlítsad svájcot, mert ez kb olyan, mint amikor Pistike konstatálja hogy az ő faxa a legnagyobb az osztályban, csak azt felejti el, hogy ő 12éves, a többiek meg 7.
Szóval miért nem kuwaittal, vagy qatarral hasonlítgatod ösze?

2013.04.01. 14:23:30

Azért a kommenteket is elolvasva, nem kívánkozom oda. Ennél Magyarország jobb, ha az ember valamivel átlagbér fölött keres.

A táj, na az tényleg hótt unalmas itthon :(

De nehéz jó helyet találni. Ha mennék, legszívesebben meleg, tengerpartos helyet keresnék de görög / olasz / spanyol / stb. mind döglődik... ok francia jobb de azok meg nagyképűek és koszosak.

sárospataki 2013.04.01. 14:29:39

@Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent: ha figyelmesen visszaolvasol, azt mondtam, 6000 az átlagbér, de jól képzett munkaerő esetében az iparági átlagbér 10e. Gondolom, nem takarítókat keresnek Kuwaitba 1200-ért, a bónuszok mértékéből, tehát nem a jól kereső kuwaiti és a svájci átlagbért hazavivőt kell összehasonlítani, hanem a jól kereső kuwaitit és a jól kereső svájcit. Ebben azért egyetértünk, nem?

Énnekem pedig mindegy, te mihez hasonlítgatod Svájcot, ez a te vesszőparipád, nem az enyém :-) Én nem hasonlítottam semmihez, egyszerűen csak arról beszélek, hogy itt mi van.

Ja, és nem vagyok nőnemű. Gondolom, téged sem Jimmy-nek hívnak _igazából_.

smartdrive 2013.04.01. 14:50:43

"hónap végén már remegve vártam következő hónap 15.-ét, amikor is fizetést kaptam"

már bocsánat, de a "hónap vége" tkp. egy metafora, és a fizetés előtti napokat jelenti - bármikor is van az a fizetés

smartdrive 2013.04.01. 14:52:46

látjátok, az Unión kívül is van élet

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.01. 16:20:31

@sárospataki lány:
Azert eleg erdekes lekivilagra vall ugymond noi borben kommentelni.
Hi-hi-hi.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.01. 16:23:04

@TupakkaMinutti:
Tevedes.
Sok esetben nem okosabba a szo szoros ertelmeben de megvan a munkakor betoltesehez szukseges vegzettseguk, esetleg rokonuk.

igazságos 2013.04.01. 16:25:47

ISMERŐS ISMERŐS ISMERŐS

Tömören ennyi.

igazságos 2013.04.01. 16:26:35

És legalább meghálálta a kedves poszter az ismerősök segítségét?

Ja, hogy ott még nem tartunk gondolkodásügyileg.

rocksztar 2013.04.01. 16:33:48

de kurvára utálom már a Magyarország szar hely típusú állandó panaszáradatot

zrzr 2013.04.01. 16:44:05

Igen, amikor kimegy az ember és elösször jó pénzt keres( forintra átszámolva) az jó érzés. Èn 13 év után azt mondom a gond ott kezdödik amikor a pároddal aki nem magyar és nem tud magyarul,( nem akarja megyarországon tölteni a nyugdíjas éveit) egy saját lakást akarsz venni. Arra a keletröl az alacsonyabb fizetési igény miatt azonnal felvett munkaerö fizetése soha nem lesz elég. Ezt szerintem sokan elfelejtik. Ha család mélkül mész ki ez simán benne van a pakliban. Az esetleg Magyarországon megörökölt szülöi ház árából mondjuk egy fél garázst vehetsz kint.

kutya vacsorája 2013.04.01. 16:44:17

@babo81: ha így lenne, havannában mindenki fölvágná az ereit a depitől. de nem.

zrzr 2013.04.01. 16:46:47

mielött legyalulnak: elöször

traktoroslány 2013.04.01. 16:51:28

@vuvuvu2: Azt hiszem, hogy igazad van, de azt mondd meg, hogy akkor miért vannak minden évben ilyen dolgozói elégedettséget mérő tesztek. Minek vegzálnak minket minden évben ezzel, ha úgyis a kukába dobják az egészet? 14 éve dolgozom egy multinál, és minden évben kitöltöttem ilyet, még sosem történt semmi. Inkább az az undorító, hogy hülyének néznek.

traktoroslány 2013.04.01. 16:55:38

@Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent: Kevés kuwaiti és quatari olvassa ezt a posztot. Tökre nem érdekel senkit Quatar és Svédország összehasonlítása. Magyarországon élünk, vagy éltünk, ezt ismerjük, ezért érdekel, hogy milyen a világhoz képest. Akit ez nem érdekel, az meg olvas egy másik blogot.

igi1 2013.04.01. 17:36:31

@traktoroslány: ezzel sokmindent felmérhetnek

ki a nyaller, ki milyen típus, ki mnennyire pattog, ki a titokban lázadó

nem az a lenyeg, hogy mindig mindenki elégedetlen, majd jövőre

ki tudnak elemezni, még akkor is, ha kamuzol

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2013.04.01. 17:50:33

aranyos ez a naiv optimizmus, ahogy egy burokratikus spartai bigott katonaallamrol irsz, akik a nacik penzebol alapoztak meg a penzrendszeruket europa kozponti bankjakent.

2013.04.01. 18:06:34

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Szornyen idegesito egy troll vagy. Letelemed hogy mindenhol, mindenkibe vagy barkibe belekoss. Az eletben nem lattam meg ennyire irritalo kommentelot. Bloggernek nem hivlak hiaba nyomod ki magadbol az iromanyaidat, eleg keves a kovetoid szama valojaban.
Az viszont feltunt hogy mindenhol a beketlenseget szitod es onmagadnak is ellentmondasz csak azert hogy kinyilatkoztathasd a baromsagaidat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.01. 18:10:40

@vágtázó halottkém:

Nem szoktam magamnak ellentmondani. Nem szítok békétlenséget.

MACISAJT 2013.04.01. 18:13:47

"Vissza sem néztem a határon"

Aha.
Csak éppen azóta is az Indexre jársz vissza köpködni a bezzegnyugatról...

Ugyan kérem.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2013.04.01. 18:18:42

@rocksztar:
"de kurvára utálom már a Magyarország szar hely típusú állandó panaszáradatot"

1. Utálni lehet, csak éppen igaz....

2. Ne olvasd!

traktoroslány 2013.04.01. 18:32:21

@igi1: Nem hiszem, hogy ez lenne. Nem azért nem hiszem, mert nem nézek ki belőlük minden rosszat, egyszerűen nem tartom őket képesnek erre. Ezek névtelen felmérések, tehát eleve az is nehéz (biztos nem lehetetlen, csak nehéz) hogy beazonosítsák őket, és aztán ilyen mélyreható következtetéseket levonni mindenki jellemére... Az FBI-nál lehet, hogy vannak ilyen szakértők, a mi cégünknél biztos nincsenek. Szerintem egyszerűen csak szó szerint lefordították a kinti működés lépéseit, és ez is benne volt. Ennyi. Csináljuk, mint egy majom.

30-06 2013.04.01. 18:33:17

A poszt teljesen a helyén van, ha mindenkinek az első három hónap alatt jönne össze minden létező negatív élménye, akkor Hazatérő poszt lenne (ami szintén határátlépő) Mert mindenütt szar és legjobb otthon, hiszen délibáb, csikós, gulyás, gólyamadár szárnyán elterülő furulyaszó fatornyos kis falumban, meg,hogy édesanyámrózsabimbóskispejlovasárgáravan meszelve és zokogva hazatérünk és húzatjuk a cigánnyal. Vagy nem????

Csezso74 2013.04.01. 18:44:04

Aki járt és élt már Svájcban az tudja, hogy nem minden így van. De azért hajrá:) Köved a helyi politikai életet és majd rájössz milyen kevés párt képviseli a jogaidat és nem azért mert magyar vagy (arra légy büszke), hanem mert nem svájci állampolgár vagy...

Studiosus 2013.04.01. 18:53:04

jó nyelvérzékkel Switch Dütch... köszönöm, nagyon jót nevettem! ;-)))

Leone_510 2013.04.01. 18:53:22

gratula a skacnak, végre nem egy mindenkinél okosabb és képzettebb vagyok emberke írása, abszolút inspiráló tök jó iromány, elhiszem minden egyes mondatát, egyszer jutottam el Svájcba és igen ilyen, rémélem következő életemben születhetek oda :)

mokkaczuka 2013.04.01. 19:11:53

Árakat-béreket soha nem írtok. Ezt utálom.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.04.01. 19:15:36

NBA mondta anno, mikor Orfű polgármestere lett:

Európát itt helyben kell felépíteni.

A fejekben kell rendet rakni, akkor rend lesz az országban is.

tucano 2013.04.01. 19:35:43

@rumitom: tréfának szántam:)
@sárospataki lány: ok-ok, egyáltalán nem akarok sem veszekedni, sem megbántani téged, csak ne írj ilyeneket, hogy "vadliberális" kérlek szépen :D

tucano 2013.04.01. 19:38:02

@randomgenerator: "de görög / olasz / spanyol / stb. mind döglődik..."
Hááát, sehol sem egyszerű az élet a mediterrán világban, de a döglődés az erős túlzás. Főleg március és november között :)

Csezso74 2013.04.01. 19:45:51

@rocksztar: Egyetértek! Marha unalmas, hogy állandóan szarozzák az itthoni létet. Akik ezt szajkózzák azok 1-2 hétnél többet nem töltöttek más országban. Miért hiszik azt az emberek, hogy más országban nincsnek gondok? Más országban mindenkit megbecsülnek? Frászt...

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.01. 19:50:17

Minél több posztot és hozzászólást olvasok, annál egyértelműbb számomra hogy igaz a marketing szlogen amit Brit Kolumbia használt 2011-ig: "The Best Place on Earth". :)

01234567 2013.04.01. 20:02:21

Svájcban jobban működik a vasút, a tömegközlekedés, rend, fegyelem van, tisztaság, kulturált, profi a rendőr, az ügyintézés minősége klasszisokkal jobb, egyszerűbb, a munkahelyeden nem alkalmazott, hanem kolléga, sőt ember vagy, a béred is emberi, nem egy bérrabszolgáé.
Ezt tapasztaltam Ausztriában is, amikor ott éltem. Németországban is.
A poszt jó, de őszintén bevallom, az írás alapján viszont a posztoló meg nem volt szimpatikus. És nem tudom miért éreztem ezt.
ui.: Már vergődök itthon egy ideje, minden áron itthon akartam boldogulni. Szeptember óta kb. 200 helyre jelentkeztem, ebből volt kb 5-6 interjú. Nekem iszonyat nyomorult és bénának tűnt mindnél a másik fél, életszerütlen, amatőr b@szakodásnak ami csak az idődet lopja. Minden hihetetlenül kínosan éreztem magam, hol vigyáznom kellett ne röhögjek, hol hogy ne dühöngjek, vagy egyszerűen csak fel ne álljak és ki ne menjek.
Sehova nem vettek fel, ezt abból gondolom, egyik helyről sem szóltak vissza. Bujkált bennem a kisördög, lehet még is bennem a hiba. Hirdetett egy külföldi cég itt Mo.-n, kintre embereket keresve. Próbaképp jelentkeztem. Hívtak riportra. És ott rögtön rá kellett döbbennem, nem bennem volt a hiba. amikor a fenti érzések voltak bennem. És rögtön megértettem mi folyik nálunk, mi van. Mondom ezt annak ellenére, még nem szóltak, és őszintén, gyengének éreztem magam, szerintem fel sem vesznek. De az a profizmus, ugyanakkor emberség, az az atmoszféra, amit ott láttam, tapasztaltam, éreztem, minden rögtön letisztult. Mert az embernek néha kell ilyen, mert itt nyakig ülve ebben a híg f@sban, sajnos nagyon beszűkül a tudata.

Don Quixote de la Ferko 2013.04.01. 20:03:49

"Már ez a hozzáállás is, hogy nem söpörjük a szőnyeg alá a gondot, teljesen új volt a számomra, és még írhatnék rengeteg példát, hogy mi az, amit otthon el kellene sajátítani, magunkévá kellene tenni, hogy élhetőbb, és elviselhetőbb országban legyen Magyarország.

Meg kell állapítanom, fényévekre van Magyarország a nyugati világtól, és nem csak a fizetés ár/érték arányról beszélek, hanem az emberek hozzáállásáról. Mindez csak egy rövid (3 hónapos) itt tartózkodás eredménye. Biztos, hogy a jövőben lesznek még hasonló élményeim."

Csodás.

Egy apró észrevétel, annak tudatában, hogy ismét sokakat, köztük a posztolót is ki fogja borítani egy újabb igazság:

A világ olyan, amilyenné teszed. Ha egy multi szar itthon, de kint tökéletes, akkor a probléma nem a multival van, hanem az itthoni vezetőkkel. Sajnálatos módon pont a középvezetőkkel. Igen posztoló, veled. Ha neked tanulni kell a kinti mentalitást, az jó, de ha magadtól nem voltál alkalmas megtanulni a normális hozzáállást itthon, akkor azért nem a multit kell szidni, egyszerűen te voltál a gyökér, aki kizsákmányoltad az alattad lévőket.
Tudom, fáj az igazság, de ez van. Az élet kegyetlen.

01234567 2013.04.01. 20:06:20

@Csezso74: 8 évet éltem külföldön. Egy szar ami itt van. Mondom ezt 10 hónapi 100%-os ittlét után. Légyszíves takarítsd meg az: "akkor húzzak vissza" vagy a "minek jöttél vissza" dumákat. Egyébként mert honvágyam volt.

igi1 2013.04.01. 20:09:25

@mokkaczuka: hülyék lennének kiplakátolni

nehogy még kimenj te is

a magyarok többsége ilyen, csak a pénztárca, és a jobb fizetés, minden más utána jön

csak NEKEM SEGÍTS, utána leszarok minden mást, meg mehetsz a búsba, tőlem hálát ne várj, nem láttam, hogy megköszönte volna a segítséget itt is

kint is vannak gondok, bajok, kint is vannak pozitívumok, de szerintem a hangulatot is túlreagálják itt a blogok hatására

nem értem még mindig, ha ugyanazt csinálják kint a munkahelyen, mint itt, akkor miben más?

hiszen ugyanúgy lekoptatták, sőt még hitegetik is, hogy majd jövőre, ez meg sokkal rosszabb

aztán persze van pofája elkésni az első munkanapján is, ismerjük a típust, miért nem ment ki előző nap, terepszemlére?

hát csak kíváncsi vagyok, hogy néz ki a hely, ahol dolgozok, hogy juthatok el oda, hogy másnap ne legyen gond

ebből is látszik, ész az nuku

J.László 2013.04.01. 21:18:47

@vágtázó halottkém:
@maxwal az egyik legértelmesebb hozzászóló a magyar blogszférában. Bocsánat a közbeszólásért.

sárospataki 2013.04.01. 21:24:06

@dirtyfreebird: igen, és női fehérneműket hor... izé, dehogy, ez csak egy csapda, és beépített trollfaktor, mindig azután szoktam elővenni ezt a kártyát, amikor jellemzően suttyók lekisanyámoznak :)

sárospataki 2013.04.01. 21:28:49

@tucano: jó, én vevő vagyok az újbeszélre, de akkor hogy hívjam őket? :-)

kutya vacsorája 2013.04.01. 21:29:19

@vágtázó halottkém: én szeretem @maxval, a gondolkodni próbáló birca: kommentjeit, tényleg. pedig úgy fest, kevés dologban egyezik a véleményünk, de értékelem, hogy okos. ritka adottság sajnos.

vuvuvu2 2013.04.01. 21:40:03

@traktoroslány: hogy miért is csináltatnak elégedettségi felméréseket? jó kérdés. rövid válasz: nem tudom. hosszú válasz: attól is függ a helyzet, hogy milyen kérdéseket tartalmaz az elégedettségi. az elégedettség nem csak a fizetésről szól, hanem sok olyan visszajelzést adhat a HR-nek és a vezetésnek, amely alapján a belső kommunikációs, vezetési, HR folyamatok fejleszthetőek. de sok cég van, ahol (éppúgy mint a teljesítményértékelési rendszerek esetében) csak arra használják a felmérést hogy elmondhassák a feladat ki van pipálva, nálunk van elégedettség mérés, van teljesítményértékelés stb. sajnos a vállalati kultúra MO-n az elmúlt 20 évben nagyon gyenge szintre jutott. olyan ez is mint a magyar "kapitalizmus". plusz a gyarmattartók nem mindig a szakmailag és vezetési szempontból legalkalmasabb vezetőket jelölik ki CEO és MD pozíciókba, hanem azokat akik a legjobb bábok. ezért aztán tőlük nem érdemes azt várni hogy az elégedettség vagy a teljesítmény igazán érdekli őket, max. az, hogy az anyacág felé riportolni tudják, hogy a feladat kipipálva. szomorú, de szerintem ez a nagy büdös helyzet. a feladat pedig hogy mindettől ne ess kétségbe, hanem tűzd ki saját céljaidat, tanuld meg mindenhol amit megtanulhatsz, majd lépj tovább és érd el amit szeretnél. ez bizony itthon sem lehetetlen!

lenoardo999 2013.04.01. 21:48:46

Hát hogyha ez valakinek szimpatikus! Az 1984 jut az ember eszébe. Dugni melyik nap, hánytól hányig szabad? És azt is a pincében?

**büdösmackó** 2013.04.01. 21:58:56

svájc kibaszott igénytelen. a szállodák (csak 4 és 5 csillagosban voltam) M.O. 70-es éveit idézik. Leharcolt matracok, papírvékony falak, lassú net.

Genfből sajnos vonatra kényszerültem, tiszta lepukkant szar.

Minden utca zajos és zsúfolt.

Emellet kurva drága minden, de minden.

Az a nemzet, aki az alpokban lakótelepeket épít (4 emeletes panelfaszomkockák)...

Genfben mindenhol narkós gecik fekszenek és kunyerálnak.

Zürichben beképzelt majom mindenki, és az alap az, hogy a külföldi csakis szaralak lehet.

Undorító, provinciális fos ország, rablelkű, szabályelvű társadalommal. Svájc a legszarabb országok egyike ojrópában.

**büdösmackó** 2013.04.01. 22:02:39

@lenoardo999: mindenki mindenkit feljelent. imádják egymást feljelenteni. feljelentenek, ha nem locsolod a kibaszott kötelező muskátlid, ha hangosan hallgatsz zenét, ha nem megfelelően csomagoltad a kibaszott szelektív hulladékot.

feljelentenek, ha vasárnap üveget mersz kidobni, merthogy az zajos. amennyiben 45-el hajtasz egy 40-es táblás hegyi faluban, reszkess, mert esélyed van, hogy bebasznak egy börtönbe. végig mindenki 90-el araszol a kurva autópályájukon, mert átlagkamerázás van. iszonyatos ország, iszonyatos emberekkel.

brrrr....

**büdösmackó** 2013.04.01. 22:05:51

@01234567: rend... fegyelem... te kurvára nem éltél ott... svájcban nincs rend és nincs fegyelem.

vider 2013.04.01. 22:31:38

"Vissza sem néztem a határon" - és szerinted kire fogunk emlékezni? Aki visszanézett vagy aki visszaköpött? Szevasz!

tucano 2013.04.01. 22:47:24

@sárospataki lány: hát a nevükön:) honatyáinknak az van, de politikai indíttatásuk az nem volt sosem.

JohnHenry 2013.04.01. 23:13:02

@mp1526: ez nagyon buta kérdés volt. én se kapok 10-ig fizut, pedig nálam hivatalosabban nem sok ember dolgozik az országban.

bolek 2013.04.01. 23:15:41

@ (posztoló)
"vissza se néztem a határon"
"fényévekkel"

LOL. reggel bevettem a rózsaszín tablettácskám, délre megvakultam, estére tudtam mindent mindenről...

igazam van, gondolkodni, elmélyülni nem kell. három hónap alatt igenis MINDENT meg lehet tudni egy országról! Igenis! Sok hüle magyar birkák, ugye! Nem is tudjátok, hogy Svájcban minden más! A minden is, meg a más is! Csak ti nem tudjátok, mert nem léptétek át a határt! Ha átléptétek, akkor se tudjátok!
Pláne.

És nem tudjátok, hogy három hónap rengeteg tapasztalatával már most tudni, hogy elégedett ember leszek Svájcban! Tíz év múlva is! Nem gyökértelen! Nem jöttment! Nem egy finoman távoltartott és lenézett kelet-európai! Nem biza. Mert megbecsülnek! És mert szeretik a bevándorlókat! Főleg a kelet-európaiakat!
Én meg szeretem nem kicsit pedáns országokat.
Tik-tak! Tik-tak! Micsoda élet.
Csodásan boldog vagyok, hogy kijöttem.

Hah.
A rózsaszín ugyan egy kicsit sok, de a geil nagyon fincsi!
Köszönöm, Svájc, hogy vagy Nekem!

bolek 2013.04.01. 23:19:02

@bolek:

"Én meg szeretem nem kicsit pedáns országokat."

hát a büdös fattya "a" nem kimaradt!
tipikus magyar.

==))

nemzeti csótány írtó 2013.04.02. 00:19:06

Amit a jóember itt leírt az majd mind igaz. A kommentelők nagy része pedig bele fog pusztulni az irigységbe. Miért van az? Ha valaki megtalálta a boldogulás útját és azt megosztja másokkal, azt elkezdik egyből cikizni, köpködni és lehurrogni! Igenis, a svájci hivatalokban segítőkészek az emberek. Oda nem kávézni meg trécselni járnak be, hanem dolgozni. Tisztában vannak vele, hogy ők vannak értünk és nem mi őértük! A bérekről és az árakról csak annyit. A minimálbérből élők /4000 CHF/ tudnak 2-3 szobás lakást bérelni, fenn tudnak egy autót tartani, a rendszeres étkezés mellett tudnak sportolni, és még 500 - 1000 CHF-t is félre tudnak rakni!
Naa!!! Sok irigy köcsög, ti csak harcoljatok, háborúzzatok a vezéretekkel, karozzátok a tököt a kocsmába és osszátok az észt! Mi pedig addig is dolgozunk egy olyan országban, ahol embernek érezhetjük magunkat! Persze az anyagi biztonság sem egy utolsó dolog!

Oszt jó napot!!!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.04.02. 03:49:27

@Kovermadar: Hátőőő, azért ez a svéd tisztaság eléggé rapszodikus, hogy finoman fogalmazzak.Jártál e már Stokiban a Gamla Stan meg Sódermalom közt a Slussennél?Még azt a fertőt, basszus.És máshol is rengeteg szemetet látok, tavakba beb@$2va mindenféle hulladék, kábeldob, műanyag szék, az utcákon az erdős részekben cigisdoboz, gyorséttermi hulladék, stb.És ez bárhol előfordulhat, nagyon sok helyen láttam már "jó" példákat...Na mindegy, nem kötözködöm, csak vannak ilyen heyek is ebben az országban.Ha te még el tudtad kerülni, akkor grat hozzá... :-)
Én inkább úgy mondanám, hogy Magyarországnál egy kicsit jobb a helyzet idekint szemétügyileg, de nem sokkal.Üdv.

tommygun 2013.04.02. 04:02:42

csak én hányok a blog "nyugaton bezzeg kolbászból a kerítés" mentalitásától vagy mások is így vannak vele?

csavari 2013.04.02. 05:47:55

Határátkelő

A cikk címe igaz csak okokat hallgatod el!
Amíg a Magyar nép az életéért küzdött a "demokratikus" nyugat gyarmatosította a földet és kirabolta azokat az országokat amiket gyarmatosított! A mai napig ennek a hozadékából élnek kiváltságos helyzetben nem a saját munkájuk eredményeként! Arról nem is beszélve, hogy a labancok akik ténylegesen virágesővel fogadták hitler bevonulását is kaptak belőlünk cirka 8 ezer négyzetkilométert a gazdasági és emberi erőforrással egyetemben! Furcsa módon akiknek köszönhető, hogy hitler hatalomra került azok az országok nem fizettek a zsidóknak holokamú pénzeket annak elleneére, hogy azokból az országokból is hozzánk menekültek a zsidók és emiatt nem engedte anglia kiugrani a Magyarokat a háborúból! Jó lenne te kis köcsög, hogy a tényeket írnád le és nem az aljas propagandátokat!

MACISAJT 2013.04.02. 08:18:46

Movies on ·
"Más a mentalitás Svájcban... "

Hogyne.
De már eszmélnek:)
Lásd a szélsőjobboldali svájci Néppárt (SVP) előretörését

kutya vacsorája 2013.04.02. 08:21:40

drága határátkelő, legalább a holokauszttagadó faisztákat zárjad karanténba, légyszives, a"holokamuzó" @csavari: -ra gondolok. szép dolog a szólásszabadság, de azt is kizavarják az étteremből, aki a terítőre szarik, nem?

Fejesrob 2013.04.02. 10:24:19

Micsoda beképzelt seggfej. Pedig már az első tapasztalatából kiderül, kibökték, hogy külföldi. Nem minden a nagy pénz, majd rájön.

Fejesrob 2013.04.02. 10:25:28

@kutya vacsorája: Mi vagy te itt, ellenőr? Micsoda seggfej, jelentgetős rohadék vagy te.

Pici121 2013.04.02. 12:46:47

@vuvuvu2: Hät, akkor olvasd el ujra. Nem dolgoztam az SBB-nél, csak jelentkeztem egy àllàsra. A bérek pedig sàvrendszerben vannak, amit a helyi cégvezetés dönt el, hogy a sàv also, középsö, vagy felsö részét adja a dolgozoknak.

Pici121 2013.04.02. 12:49:01

@bolek: Annyira szeretem ezt az igazi magyar mentalitàst. Irtam én, hogy mindent tudok svàjcrol? Irtam én, hogy soha semmi negativ tapasztalatban nem lesz részem? Nagyon jol tudom, hogy nincs itt sem kolbaszbol a kerités, viszont ha becsülettel, és jol végzed a munkàdat, akkor itt megbecsülnek, és jol megfizetnek. Ennyi.

Démonmac1 2013.04.02. 13:00:35

Jó cikk tetszett.
Sok sikert odaát.
Minél több időt eltölt ez a blog az index főoldalon, annál több falhozragadt troll áramlik be :)

silent76 2013.04.02. 14:14:14

Switch Dütch ???
Meinst du schwitzerdütsch?
Süt az írából a magyar mentalitás.

Schöns Tägli noch!

Pici121 2013.04.02. 16:07:04

@igi1: Felmértem a terepet, csakhogy az ünnepi menetrend kicsit màs, mint a munkanapi menetrend. Ennyi a különbség, ha meg csak mocskolodni akarsz, kösz, nem kérünk belöle.

Csezso74 2013.04.02. 16:37:28

@01234567: Nem, nem írok ilyeneket, nagyon távol áll tőlem, hidd el. Őszintén sajnálom, hogy úgy alakult számodra, hogy hazajöttél, haza kellett jönnöd. A honvágy az egy szép dolog, nemes lélekre vall. Mindenesetre kívánom, hogy megtaláld a sikeredet akár itthon, akár külföldön!

30-06 2013.04.02. 21:42:55

Nem honvágyból jött haza hanem kalandvágyból. Hadd zúgjon az adrenalin.Lassan izgalmasabb lesz Magyarországon (meg) élni mint egy kalandtúra.
Ha életben maradtál, meg nem fagytál és még a számláidat is kifizetted akkor egy piszkos adócsaló lehetsz, feltéve, hogy súlyosabb bűn nem terhel.

vuvuvu2 2013.04.02. 22:12:59

@Pici121: SBB vagy nem SBB, a lényegen nem változtat semmit. elég jól rálátok arra a döntési mechanizmusra amely megmutatja hogy egy cég miért éppen annyit költhet bérekre amennyit. a költségkeretről beszélek (másnéven büdzséről). mondok egy példát. van egy cég ahol dolgozik 200 munkavállaló. nem mindegy,hogy az anyatulajdonos éves szinten 24 millió CHF-et ad bérre (csak bérre juttatások és bónusz nélkül) vagy 3 millió CHF-et. ahogy az sem mindegy hogy béremelésre a leánycég kap 3%-ot. vagy 0%-ot. vagy 10%-ot. ha vezető voltál, akkor tisztában kell lenned azzal mit jelent a 0 és a 3 és a 10 között a különbség amikor motiválni szeretnéd az embereidet. BTW: MO-n is eléggé jellemző hogy a cégek bérsávrendszert alkalmaznak, alapvetően nem ezen áll vagy bukik az elégedettség kérdése, inkább a béremelésre költhető keret az ami a problémákat okozza.

csavari 2013.04.03. 12:31:18

@kutya vacsorája:

Jegyzőkönyv
Felvétetett a Magyarországi Zsidók Szervezete Vidéki Osztályán, Budapest, VII. Síp u. 12. szám alatti helyiségében 1945. április 9-én. Jelen vannak: a Vidéki Osztály részéről Salzer Izidor.
Megjelent nálunk kisvárdai lakos és a következőket adja elő:
A kisvárdai deportáltakkal indultunk 1944. április havában Auschwitzba. A fogászokat azokat külön lágerba tették és 2 hét múlva elindítottak bennünket kb. Auschwitztól 150-200 km távolságú Porcellán és Zahnfabrikba. 135-en voltunk, francia hadifoglyokkal, az ellátás elég jó volt, orvosi felügyelet alatt álltunk, ha valaki beteg lett, azonnal kórházba szállították, ahol a legjobb ápolásban és kosztban részesült. Február vége felé mikor felszabadítottak bennünket az oroszok, azonnal útnak indultunk, utunkban találkoztunk sok hazatérő zsidóval.
Lágerban laktunk a francia hadifoglyokkal együtt, reggelire kaptunk feketét és a kenyéradag napi 60 dkg volt, ebédre leves vagy főzelék volt, ami nagyon jól volt elkészítve, vacsorára szintén valami leves. Húst egyetlen egyszer sem ettünk. A franciák kaptak csomagot a Nemzetközi Vöröskereszttől, amiből mi is kaptunk a franciáktól. Fekhelyünk egymás fölötti fából készült ágy volt, mindegyikünk kapott egy takarót, sokat szenvedtünk azonban a hidegtől. A gyárban, ahol lengyel zsidók voltak a felügyelők jó dolgunk volt, csak a lengyel zsidó felügyelők voltak nagyon rosszak és kegyetlenek, ütöttek, vertek bennünket, ha nem készítettük el időre a munkát. A németek jól bántak velünk. Haláleset egyetlen egy sem fordult elő, a franciák között volt flekktífusz járvány, akkor bennünket elkülönítettek tőlük.
Egy délután, amikor hazajöttünk a gyárból, egy autón érkezett egy magasrangú német tiszt és felszólítottak bennünket, hogy egy óra alatt menetkészen álljunk. Aztán jöttek teherautók tisztekkel és sürgősen felpakoltak a németek és mivelünk nem törődve elmentek, 2 napig felügyelet nélkül maradtunk, nem dolgoztunk, az élelmet a németek otthagyták úgyhogy remekül voltunk ellátva. Harmadnap délután 12-14 orosz katona jött be a gyárba, mi informáltuk őket, hogy a németek már elmentek és hogy mi deportált zsidók vagyunk. A franciákat mindjárt magukkal vitték, mi ottmaradtunk, estefelé aztán bejöttek az oroszok és mi élelemmel felszerelve útnak indultunk hazafelé gyalog. Beérkeztünk egy faluba, ami kb. 20 km-re volt a gyártól, ott már nagyon jó dolgunk volt, rengeteg szép ruhát hoztunk magunkkal. Az út nagyobb részét vonaton tettük meg, közben rengeteg deportált, főleg szabolcsi és cseh zsidókkal találkoztunk és ők mondták, hogy még nagyon sokan jönnek haza. Ezek csak fiatalok voltak és főleg nők.

Azaz egy üdítően becsületesnek tűnő zsidó vallomása gyakorlatilag ugyanazt erősíti meg, amit a revizionisták már régóta állítanak.

Pici121 2013.04.03. 15:59:02

@igazságos: Természetesen meghàlàltam, csak mivel ez részemre természetesnek tünik, azért nem hangsulyoztam ki iràsomban.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása