oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. március 02. 06:50,  A kisfiamnak megadni a lehetőséget 249 komment

2013. március 02. 06:50 Határátkelő

A kisfiamnak megadni a lehetőséget

Magyarország sok szempontból az egyik legjobb hely – írja mai szerzőnk, Pitytor, ám gyorsan hozzá is teszi: csak megélni nem lehet, különösen, ha az eddigi átlagosnál jobb életminőséget a munkanélküliség fenyegeti. Ráadásul egy kisgyermekes anyának gondolnia kell a gyermeke jövőjére is.

felnőtt és gyerek kézfogás.jpg

„Vidéki városban éltem szülőkkel panelban 20 évig. Az előző rendszerben voltam gyerek, nem éreztem a szegénységet, nem vágytam új cuccokra, valahogy elég volt az, amit kaptunk (pedig igen kevés jutott).

Aztán a szüleim belefogtak egy vállalkozásba, bejött nekik, vettünk családi házat. Az akkortájt igen nagy dolog volt.

Mondhatjuk, hogy a kalandvágy miatt indultam el Angliába, tipikus au pair munkára még az egyetem alatt. Pasi repült, én is London irányába. Ott aztán mondhatni fel kellett nőni, pedig egy idő után már normális munkám volt. Értsd: magán nyelviskolákban tanítottam angol nyelvet külföldieknek.

Közben végeztem az egyetemet itthon (csupa kettessel, de kit érdekelt), külföldi párommal kint éltünk, és dolgoztunk. Sok minden nem volt ideális. Finoman szólva. Én nem akartam kint maradni, mindig csak egy idegen maradtam, nőként, magyarként sokat kellett küzdenem, hogy elfogadjanak.

Nem minden a pénz

Aztán rájöttem, hogy miért is akarok én itt érvényesülni? Volt otthon családom, volt egy lakásom, nem minden a pénz. (Hogy értsétek, 2003-ban, amikor még 400Ft körül volt a GBP, akkor én kb. nettó 600 ezer forintot kerestem fontban).

Azóta nagyon felmentek az albérlet és egyéb költségek árai Londonban, de ahogy hallom a fizetéseké nem. Szóval nem ezen a téren volt a gond.

A párom nem akart Magyarországra jönni én nem akartam Mexikóba menni, gyereket vállalni egy olyan helyre meg nem akartam. Persze volt igényesebb lakás, normálisabb lakótársakkal aranyáron...

Szóval hazajöttem, és itthon kezdtem el dolgozni. Nemsokára megismerkedtem a férjemmel, az utazás iránti szenvedélyünk hozott minket össze. Dél-Amerikában esküdtünk meg 4 éve, van egy 3 éves kisfiunk.

Adjam lejjebb?

Jó életünk volt eddig (érzelmileg és anyagilag is), minden évben többször nyaraltunk olyan helyeken, amikről sokan csak álmodnak (nem dicsekvésképpen mondom, hanem mert itt kezdődik a dilemma). Most a férjem munkahelyén leépítések vannak, lesznek, előbb-utóbb ő is lapátra kerül, ez csak idő kérdése.
Megszoktam egy életszínvonalat, most adjam lejjebb?

Emlékszem még azokra a paneles évekre, nem felejtettem el őket, de azt hiszem, sokat változott a felnőttek igénye, a gyerekeké is. Nekünk nem volt ciki műanyag szandálban flangálni nyáron és ostyát venni a gyógyszertárban, hogy azt rágcsáljuk. A Balatonra is 15 évesen jutottam el először, de valahogy nem éreztem magam lelki sérültnek emiatt.

Azt tudni kell, hogy a férjem egy zseni, számítástechnikával foglalkozik, próbált már itthon munkát keresni, ezen a szinten egyszerűen nincs. Nagyon lejjebb se sok, de megértem, hogy nem akarja szakmailag lejjebb adni.

Én GYES után a kutyának se kellek 4 órában (beszélek felsőfokon angolul, spanyolul), nagyon nyolcban se. Van több éves "multis" pénzügyes szakmai tapasztalatom is. Van egy eladhatatlan házunk a fővárosban, azt is fent kell tartani.

Tehát marad a külföld

A férjem közben megtanult középfokon németül, én most tanulok. Svájc, Ausztria, Németország a lehetőségek, egyikbe se vágyom. Sokat utaztam életemben, ki merem jelenteni: Magyarország sok szempontból az egyik legjobb hely.

Csak megélni nem lehet nálunk. Szeretek itthon lenni, de azt is tudom, hogy eddig nem az átlagemberek életét éltük. A kisfiam állítólag gyorsan alkalmazkodna az új környezethez, én is találnék munkát, ezekben az országokban a nyelvtanárok többszörösét keresik, mint itthon.

A múltkor olvastam valahol, hogy egy szülő a legtöbbet, amit adhat a gyerekének, az a lehetőség, vagyis idővel majd ő eldöntetné, hogy hol szeretne élni és tanulni, ha annyi idős lesz, hogy ezt megtegye.

Kicsit úgy vagyok vele, hogy nekem már mindegy lenne, van honnan lejjebb adni, voltam szegény én is (van az a bankbetét, ami elfogy). Tudom mit jelent külföldön élni, lehúztam 4 évet, nem vágyom rá újra. Családom és férjem családja is itthon van.

Miért ne próbálhatnánk meg?

De aztán meg arra gondolok, hogy a gyerekeimnek majd jobb jövőt tudok biztosítani, mert itthon katasztrófa a helyzet, eddig is láttam és évek óta elszomorított, ha láttam, hogy tehetséges, kisgyerekes családok költöztek külföldre, mert itthon reménytelen volt a helyzetük.

Talán ezért is mondja az egyik felem, hogy menni kell, nekünk 89-ben azt mondták, hogy majd 20 év eltelik és jobb lesz. Igen, nekem jobb volt, de sokaknak nem. Szeretem ezt az országot, de amíg van rá lehetőségem, miért ne próbálhatnánk meg másutt is?

Sokszor elképzelek két szitut a jövőből, hogy milyen lenne: a fiamat majd egyszer megkérdezem, hogy hol szeretne tanulni és azt mondja, hogy a Corvinus-on. Erre én azt mondom neki, sajnos fiam azt nem bírjuk kifizetni, mert anno itthon maradtunk nagy hazaszeretetből.

Vagy elmegyünk külföldre és ugyanezt megkérdezem tőle 15 év múlva és sorolom neki: Bécs, Zürich vagy netán Budapest?"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr405112628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zopilote 2013.03.02. 07:01:40

Menjetek Mexikoba!! Komolyan!! Ha ujra kezdhetnem, csak oda
emigralnek!!

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.03.02. 07:09:33

Az adóelvonás közel 80%-os, és abból a kis maradékból kellene gyerekeknként összegyűjteni egy 2-3 milliós tartalékot.

Az infláció persze keményen elviszi a félretett pénz értékét is.

A kormány decemberben arra tett javaslatot, hogy szünjenek meg az egyetemek.

A Corvinus az első volt a listán.

Rengeteg rendszer illszekedési probléma van ezzel.

Nemcsak a családi életstratégia ütközik a kormány szándékaival, hanem mondjuk egy egyetemet se lehet el működtetni egy ilyen kormányzás mellett.

Én fizettem a Corvinusos HR szakon és döbbenetes hogy mennyire keveset keresnek ott a tanárok,

Lehet arra országot építeni, hogy az emberek csak a lakásrezsire való összeget kapják meg fizetésként és a kaját meg a közlekedést megoldják máshogy?

De akkor hogy raknak félre a gyerekeik tandíjára?

NIKI LAURA 2013.03.02. 07:23:02

Na végre,Anglia régen volt!
Örülök,hogy egyet ért velem valaki,hogy bizony Jó hely Magyarország!
A dilemma mindig visszatér-na nem az ingyen disznóhús,szombaton Israelben-hanem az,a gyerekek miatt menjünk külföldre?
Hát persze,hogy mi is,40-50 évesen jól,boldogan akarunk élni,ezért persze önzőek vagyunk.

Egy pár napja voltam-látogatóként-a kecskemélti megyei kórházban!
Hogy jön ez ide?
Hát úgy,hogy beszarás,milyen technika van a műtőben!
Mintha,egy scifi filmben volnék...nem vicc,pedig láttam korábban,milyen körülmények vannak egy átlagos Kanadai-Dél-afrikai public hospital-ban!
És láttam svájci,német kórházakat is!

Azt hiszem Birca olvtárs irta,ha van pénzed,mindenhol jól lehet élni.Szerintem egy itthoni 2e euro bevétellel dőzsölni lehet,ennyi pénzből svájcba,angliába,kanadában csak vegetálsz.

Összegezve:20-30 évesen jó,kell az angol Tescos raktárosi állás,nyelvtanulás,tapasztalat,első autó-lakásra gyűjtés...de 40-50 évesen tessék az alföldi tanyán a kis "Dutra ue28"-sal tárcsázni az általunk telepitett akácost.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.02. 07:56:40

"én nem akartam Mexikóba menni"

Na, itt követted el életed nagy hibáját...

Derek707 2013.03.02. 08:01:24

Ha a férjed egy zseni az IT-ben, és nem szobatudós, akkor a világ eddig is ki volt nyitva nektek. A te 1500 fontos fizetésed ugyan nem ment feljebb talán, de egy kezdő IT-s is megkeres 2000 font körül, de simán feljebb is, bár azt nem írtad, hogy a középfokú német mellett van-e angol nyelvtudása is.
Amúgy meg a döntés egyszerű: mi fontosabb, az életszínvonalad, vagy a család hiánya. Bármit meg lehet oldani később is, kivétel ez a kettő. Kint is kell pénz, hogy elindítsd a gyereket, és ott is hitelből fog menni az egyetem. Fizetni meg úgyis ott fogod, ahol felvetted.

komisz_kölök 2013.03.02. 08:03:38

Szerintem a jövőben egyre többen fogják az euroatlanti térségben ezzel a problémával szembetalálni magukat. Az egyszerűen nem megy, hogy egymásnak adogatjuk el a Kínában gyártott holmikat meg ilyenolyan szolgáltatásokat, és közben fenntartunk egy, a világ többi részéhez képest elképesztő életszínvonalat. Plusz a világ többi részében ismeretlen szociális rendszert.

Egyenlőre el lehet odázni a problémát azzal, hogy az Unió gazdasági központjaiba költözik az ember, de a folyamat oda is el fog érni. Más kérdés, hogy ezek az országok, pont a peremrégiók "kiszákmányolásával" fenn tudják még tartani a jólétet.

Azon is el kell gondolkozni, hogy az új országban valóban fenn tudsz-e tartani egy, az otthonihoz mérhető életszínvonalat, amibe az ésszerű megtakarítás is bele tartozik. Ha saját ingatlant akarsz például, akkor gondom, az utazgatást kicsit hanyagolnod kell.

2013.03.02. 08:31:47

@NIKI LAURA: "Hát persze,hogy mi is,40-50 évesen jól,boldogan akarunk élni,ezért persze önzőek vagyunk."

Hm, az mióta önzőség, hogy jobb életszínvonalat akar magának bárki?... Csak azok lehetnek nagy nemzeti hősök, akik szolgalelkűen itt maradnak vegetálni?

Azt nem állítom, hogy itthon lehetetlen elérni magasabb beosztást + fizetést, de azt igen, hogy külföldön se csak diplomások és közép v. felsővezetők dolgoznak. A másik, amit sokan megemlítenek és valahogy mindig elsiklik fölötte mindenki, hogy ez a létbizonytalanság nem tesz jót az ember közérzetének hosszabb távon.

kutya vacsorája 2013.03.02. 08:40:31

kicsit zavaros, de érteni vélem: ifjúkori kalandozás után megállapodás, polgárosodás magyarországon, majd kopp és majré.
ez még nem határátkelés, ez a tipródás időszaka, ezeket a dilemmákat nem reprezentatív felmérésem szerint kb.félmillió magyarországi család mantrázza magának mostanában. (és mindig másra jut tszetesen. ha majd igazán szar lesz, akkor fogtok dönteni.)

egyetlen kérdés: mi volt a gond mexikóval? nem is értem.

nyuszigonosz 2013.03.02. 08:41:30

@Philosoraptor: "...ez a létbizonytalanság nem tesz jót az ember közérzetének hosszabb távon."

Nem. Viszont a létbizonytalanság az már bármelyik országban benne van a pakliban.

tanato 2013.03.02. 09:09:42

Ez egy jó cikk,annak ellenére hogy tényleg zavaros,pörögnek az országok Magyrország ,Anglia Mexikó,Svájc, Németország,Ausztria Dél-Amerika úgy am blokk.De a lényeg amit kihámoztam,hogy legjobban szerény kis hazánk tetszene a posztírónak ha itthon is az angliai szintű fizetést lehetne megkeresni.Hát igen ez itt a lényeg,ha tényleg így lenne,ez a blog sem jöhetett volna létre.

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.02. 09:30:48

Húzzál el innen nagyon gyorsan, ha a férjed IT-s, menjetek Svájcba, ha az nem jön össze, akkor Németországba, Ausztriába.

A Corvinus nehogy itthon tartson, az egy vicc, ami ott megy, tudom, mert ott végeztem jó néhány évvel ezelőtt kifejezetten nem kamuszakon.
Csak a híre nagy, de a színvonal bőven átlag alatti.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.02. 09:31:12

@komisz_kölök:

"Az egyszerűen nem megy, hogy egymásnak adogatjuk el a Kínában gyártott holmikat meg ilyenolyan szolgáltatásokat, és közben fenntartunk egy, a világ többi részéhez képest elképesztő életszínvonalat. Plusz a világ többi részében ismeretlen szociális rendszert."

Teljesen igaz,

gyapjasmaki 2013.03.02. 09:38:59

Nem tudom, de érdekelne és lehet valaki tudja itt, hogy egy külföldi országban mennyit fizet(bér+adók+akár juttatások) egy munkáltató a dolgozója után és hogy ez a pénz mire megy el. Hasonlóan fel kellene vázolni jó pár országot és persze a magyart is és megnézni mi a különbség. Engem legalábbis érdekelne egy effajta összehasonlítás.

ger-man 2013.03.02. 09:39:08

Anyagi gondjaitok aligha lesznek ha a 3 orszag egyiket valasztjatok, de emlited az irasban, hogy nem minden a penz es nem is vagysz oda. Megis a penz ill. a gyerek jövöje miatt mennetek. Azert gondoljatok magatokra is, a gyerköc is akkor lesz boldog, ha a szüleit kiegyensulyozottnak latja.

Mindent ne bizzatok a veletlenre, valasszatok meg azt a nemet, svajci, ausztriai varost, ami a leginkabb passzol hozzatok. Nemetorszagon belül szvsz a legklasszabbak Franfurttol delre, a Rajna/Neckar menti varosok, egeszen Svajcig. Munka akad böven. Itt egy kisvarosnak nagyobb az ipara mint egesz Budapestnek. Nem ertek IT-n belül a különbözö szakterületekhez, de azt latom, hogy a meghirdetett allasok döntö többsege IT-s.

A nyelvtudas lehet a buktato, nemetül folyekonyan kell tudni, elvarjak, es nektek is jobb ha nem szeretnetek magatokat kirekesztettnek erezni. Sok sikert a felkeszüleshez es az elindulashoz.

SECI 2013.03.02. 09:47:01

@nyuszigonosz:
Ebben csak reszben van igazad: a cikkiro szamara nem. De teny, hogy a mosogatunk-Londonban szinten megrekedtek szamara igen.

Pitytor 2013.03.02. 09:49:19

Hú,tényleg sokat zagyváltam össze különböző helyekről:)A lényeg.Valaki írta,hogy Mexikóba miért nem.
1.A közbiztonság,több mint szar(már akkor is katasztrófa volt,amikor én jártam ott).Az utóbbi években elég,ha csak követi az ember a híreket(drog,gyilkolás stb).
2.Szegénység van,akár itthon,persze legalább jobb az idő:)
3.A volt párom piált,ne szépítsük,utólag mindent jobban lát az ember.A két végén égette azt a bizonyos gyertyát.Én egy idő után szerettem volna megállapodni.

Valaki kérdezi,hogy a férjem beszél e angolul,igen.

01234567 2013.03.02. 10:00:55

A döntése a posztírónak megvan, vagy legkésőbb a férje munkanélkülivé válásával meglesz.
Amúgy elég hasonló a szemléletünk, mint ha kottából olvastam volna. Itt fentebb írják, dönteni kell, egzisztencia vagy haza. És aki itt akar élni? De dolgozni csak ott tud? Itt általában a keményen dönteni, határozottan megcsinálni típusú emberek dominálnak, csak nekem az a furcsa, én annyi apát láttam a négy fal közt ülve a plafont bámulni, és a gyerekei után sóhajtozni, sírni, annyi embert hallottam Linzben, Salzburgban, Dortmundban a pesti éjszakáról, a Duna-parti panorámáról, egy tál jó magyaros kajáról egy étteremben..stb.. vágyakozva mesélni. Nem értem ezek az emberek hol vannak erről a fórumról? Igaz valszeg a gyerekükkel, vagy sétálnak a Duna-parton, vagy a családdal egy étteremben. Vagy itt sokan csak szóban ilyen kemények mint a b@kaszar. Nem egyszerű ez. Szívben, már akinek van, meg lelke.
Főleg hogy én is észrevettem, 98-ban amikor először "kint" voltam 2001-ig, még schillinges idők voltak, meg DM-es, az ember max. két év alatt összerántotta amit tervezett, ha csak nem egy óceánjárót akart, palotával, luxusautóval. 2006-tól már tényleg csak jól élni lehetett, 2008-tól pedig megélni gondtalan.
Viszont az ellen oldal az itthon, amit most látok, itt semmit nem lehet. Arról nem beszélve, hogy az "alacsonyabb" néprétegek, ahová én is tartozom, és szerintem az ország 60-70%-a, és azok az értelmiségiek, akik mondjuk úgy választottak pályát, hogy 15-25 évvel ezelőtt még nem tudhatták mi lesz itt, bizony állati sorba vannak taszítva. A remény és a kilátás minden esélye nélkül. Ahogy ezekkel az emberekkel a munkahelyükön, a hétköznapi életben bánnak, arról már nem is beszélve, ha ne adj isten munkájukat vesztik. Van mindenféle jogvédő szervezet már Mo.-n, ezekből egy sem jár munkaügyi hivatalok környékén, HR cégek helyiségeiben. Egyáltalán, ezt a ma egyik legfontosabb szegmensét, a munkát, egzisztenciát döntően meghatározó helyét a dolgoknak, vajon ők hogy látják? Mert döbbenet ami ott van. Sokan sokat röfögnek mindenhol az egyenlő bánásmódról, az emberi jogokról, a megkülönböztetésről, a rasszizmusról. Hát kérem ott igaz egyformán bánnak mindenkivel, mint egy tárgyal, ezért emberi jogok nincsenek, biorobot vagy, egy élő, nem kérdező, csak szó nélkül mindent teljesítő mechanizmus. Megkülönböztetés? Próbáld ki, milyen a 40 feletti szakmunkás, vagy érettségizett rasszhoz tartozni. :) És sehol egy Mandela, hidd el! A direkt rasszizmusról? Egy magyar ismerősöm, mérnöki végzettséggel, HR-es barátnője tanácsára, ugyan arra nem volt hajlandó, hogy megváltoztassa a családnevét, de arra ügyelt, a fényképe a neve mellett közel legyen, és jó megvilágításban mutassa, kihangsúlyozandó, a neve miatt nem kell aggódni, fehér ember. Lakatosnak hívták a szerencsétlent. Azóta már kivándorolt ő is.
Így élünk eme szép hazában. Most hivatalokról, bürokráciáról, társadalmi helyzetképről ne is essék szó.

Gabóca71 2013.03.02. 10:02:43

Miért,milyen Mexikó? Írhatna valaki róla! :)

GrandMasterB 2013.03.02. 10:02:53

Nem tudom mit jelent az szerző számára a zseni és a számítástechnika úgy általában, de én még olyat nem hallottam, hogy IT-ban nem talált valaki otthon az ő magas szintjének megfelelő munkát. Nagyon profi cégek vannak otthon, pl. Prezi, Balabit, NNG.

DieNanny CH 2013.03.02. 10:03:18

@gyapjasmaki:

Ez engem is érdekelne - már ha olyasmire gondolsz, hogy az adó hány százaléka megy el oktatásra, útépítésre, családi pótlékra, szociális juttatásokra. Erre gondoltál?

(Van egy német nyelvű oldal, nem túl részletes, de összehasonlításnak jó. Igaz, nem az adót veszi, hanem a BIP százalékát. Mo-ról egy pl:

Öffentliche Gesundheitsausgaben (am BIP): 7,4%
Öffentliche Ausgaben für Bildung und Erziehung (am BIP): 5,4%

Öffentliche Ausgaben für Altersversorgung (am BIP): 10,5%

Medizinische Versorgung: Ärzte: 2,8/1000 Einwohner

Säuglingssterblichkeit: 5/1000 Geburten

Müttersterblichkeit: 6/100.000 Geburten

Lebenserwartung: Männer 70 Jahre, Frauen 78 Jahre
Schulpflicht: 6-16 Jahre

Címe: www.spiegel.de/thema/ungarn/ )

hiirvi piirvi 2013.03.02. 10:08:39

Kezd eldurvulni a Határátkelő is......minden második poszt arról szól, hogy de jó hely ez a magyarország, a túrórudival, a gulyással, meg a bejglivel, és de jó panelban lakni, de jó 100 ezret keresni....vagy csak nekem átlátszóak ezek az írások??????

tableno 2013.03.02. 10:13:32

@hiirvi piirvi: biztos, hogy ugyanazt a blogot olvassuk?

gyapjasmaki 2013.03.02. 10:15:52

@DieNanny: Igazából minden egyes kiadás érdekelne amit a munkáltatónak ki kell fizetni, illetve hajlandó kifizetni egy dolgozóért. Aztán meg kellene nézni, hogy mennyibe kerül a megélhetés egy adott városban(albérlet+rezsi+kaja) és a megélhetéssel arányosan kellene nézni a fizetéseket. Így talán jobban lehetne látni, hogy valójában mennyivel is több a kinti fizetés.

Aztán persze a második lépcső az lenne hogy az egyes helyeken ezek a pénzek mire mennek el és milyen szolgáltatásokat kapnak a munkavállalók és hogy ezeknek milyen a színvonala. Hogy pl a kemoterápiát hol mennyire támogatják ez persze csak egy sarkalatos példa. Vagy éppen a közlekedést oktatást. Meg amiket te is írtál.

Ez a alapján valószínűleg a magyar emberek is jobban megértenék miért magas kint a fizetés miért alacsony itthon. Mert bár nem tudom milyen mértékben, de Magyarországon tuti arányaiban többet adunk állambácsinak.

SilentDreams 2013.03.02. 10:18:33

@Pitytor: Hello,

IT-s férj, méghozzá jó is a szakmájában, angolul beszél, németül tanul, a gyerek jövőjét is fontosnak tartjátok, és szeretnétek továbbra is jó színvonalon élni => tényleg elég egyértelmű Svájc, Németország, Ausztria közül választani.

IT-s lehetőségek "dögivel", az igazán jókat nagyon jól meg is fizetik, még válogatni is lehet a különböző lehetőségek között. Ezenkívül az élet nyugodt, adnak a minőségre, a tisztaságra is (még ha nem is mindenki, sajnos...), és szerintem csodálatos tájak is jellemzik e 3 országot.
Az egyetlen bajnak az tűnik, hogy neked egyikhez sincs kedved. Ez így nem túl jól hangzik indulásnak, de ha belegondolsz az említett előnyökbe, s abba hogy férjed egy jó IT-s állás mellett nem kell megszakadnod, elég ha mondjuk félállásban dolgozol (vagy akár úgy sem), marad idő a gyerekre és sok minden másra, és így is nagyon jó színvonalon élhettek, akkor mindenképp megpróbálnám akkor is, ha egyik országhoz sincs kedved 3 közül. Még akár ez meg is változhat, főleg, ha tényleg komolyan veszed a németet és már használható német tudással mentek ki, amivel - ha akarod- sokkal könnyebben beilleszkedhetsz majd.

Nekem bejött Németország és Svájcot is kipróbálnám majd.... :)

Spacecake 2013.03.02. 10:18:55

életszínvonal lejjebb adása teljesen ördögtől való?:-)
értem én hogy nehéz,meg nem kellemes,pedig jobb lenne,ha lassan a legtöbben kezdenének hozzászokni a gondolathoz és megbékélni vele...
itt is,ott is,és amott is:-)
vége az álomvilágnak,ideje felébredni...

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.03.02. 10:25:28

@NIKI LAURA: igen 2000 euro havonta elegendo 1 embernek dőzsikélni, ha egy pár és mindketten ezt megkeresik az 4000 na az tuti..
viszont ez Mo-n igen ritka, Nyugaton meg iigen valószinu

és tudom, hogy vilaglatott ember vagy, de ne hidd hogy drágább az élet ( ok a lakhatas de az se vészes)

Puch Cavette 2013.03.02. 10:28:12

Sokszor mardos minket a lelkiismeret, amikor a gyerekeink jövőjére gondolva feltesszük a kérdést, vajon mi lesz neki a legjobb, és hibáztat-e majd minket a rossz döntéseinkért. Azt hiszem, túlspilázzuk ezt a dilemmát. Ahogy mi is felnőttünk (és többségünk nem cserélné el a gyerekkorát máséval), és nem kesergünk azon, mi lett volna, ha a szüleink emigráltak volna/vállalkoztak volna/többet kerestek volna, ugyanígy a gyerekeink is majd abból próbálják kihozni a maximumot, amijük van, és attól lesznek elégedettek vagy elégedetlenek, hogy azt mennyire sikerül. (Ezért lehetünk elégedettek a félmilliós fizetésünkkel, noha tudjuk, vannak, akik kétmilliót visznek haza, ezért vagyunk boldogok, ha évente egy hétre külföldre mehetünk nyaralni, pedig tudjuk, mások akár az egész telet valami déli országban töltik el, ezért érezzük sikeresnek magunkat, ha a legjobb magyar egyetemre tudjuk járatni a gyerekünket, miközben tisztában vagyunk vele, hogy az a Harvard vagy a Cambridge nyomába sem ér, és még sorolhatnám.)
A gyereknek egy a lényeg: hogy kiegyensúlyozott, békés és boldog családban nőjön fel. Ha úgy érzed, ezt külföldön tudjátok biztosítani neki, menjetek, ha itthon, akkor maradjatok.

2013.03.02. 10:28:27

@nyuszigonosz: Kérlek, sorolj párat ny-európai országok közül. Mert gondolom, azt mondanom se kell, hogy a többség nem azért megy el, hogy a rosszat lecserélje még rosszabbra...

2013.03.02. 10:30:23

@SECI: Igen, nyilván csak mosogatni mennek az emberek ki. Ezt tanítják valahol nektek, vagy tényleg ennyire ostobák vagytok?

01234567 2013.03.02. 10:33:08

@gyapjasmaki: A béreket nálunk két évtizedig mesterségesen szorították le, ugyan így, az olcsó, mobil, könnyen kapható munkaerő érdekében kezdetben generálták a munkanélküliséget. A társadalmi feszültség elkerülése érdekében volt a sok korkedvezményes nyugdíj, és az állam hallgatólagos beleegyezésével könnyen szerezhető rokkant nyugdíj. Ugyan ezen okokból a segélyek széles skálája. a cigányság szinte segélyre "idomítása", bizonyos területek szinte gazdasági "kiürítése". Hát úgy néz ki, nem ez volt a helyes út, de nem kell aggódni, mert nem azok szívják, akik kitalálták, és csinálták...

gyapjasmaki 2013.03.02. 10:34:53

@Puch Cavette: +1. Ahol ti a leginkább kiegyensúlyozott életet tudjátok neki adni az lesz a legjobb neki. Lényegtelen, hogy ez itthon vagy külföldön van.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.02. 10:36:37

@Gabóca71:

Kb. magyar életszínvonal, de az emberek nagyon mások. Az éghajlat sokféle és kellemes. Az emberek sokfélék.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.02. 10:38:50

@gyapjasmaki:

Ez országonként változik.

Magyarország arról híres, hogy az első helyek egyikén van az adóterheket illetően, Mo. 100 Ft-ból az állam elvisz átlag 75 Ft-ot. Ilyen magas szint Európában csak Dániában és Svédországban van. Azaz adószempontból szinte mindenhol jobb, mint Mo-n.

tableno 2013.03.02. 10:39:12

Hát nekem eléggé ambivalens érzéseim vannak a poszttal kapcsolatban. Egyrészt, ha egy gyereknek ki vannak elégítve az alapvető szükségletei, akkor a boldogságához és a fejlődéséhez már csak egy szerető és kiegyensúlyozott család kell, amit nehéz lesz megadni egy olyan országban, ahol a szülők nem szeretnek lenni. Másfelől viszont a mai Magyarországon én is félnék a jövőtől, szóval a dilemma nagyon is valós...

01234567 2013.03.02. 10:39:17

@Spacecake: Kedves barátom :) Ígérem én szó nélkül topogok az ingyenkonyha előtt a bádogcsajkámmal a tál levesért, ha azt látom, hogy az elmúlt 25 év politikusai (Németh M.- Orbánig), gazdasági vezetői, "váratlanul" gyarapodott haszonélvezői meg a cellájukban még levest sem. Addig engem ne szorongasson senki, amíg hízik rajtam. Főleg, hogy a dolgokért nem én vagyok a felelős. Én dolgozni, termelni akartam, gyarapodni. Ja hogy akkor az 1%-nak kevesebb jut?

DieNanny CH 2013.03.02. 10:40:39

@gyapjasmaki:

Hát, igen, egy ilyen táblázat jó lenne, de hatalmas munka!

Itt van mellettem Schwyz kanton adótáblázata, egyedülállóknak, egyházadó nélkül. 2012-es. Néhány példa:

800 Fr-ig adómentes. Utána 50 Fr-ként emelkedik.
Pl:
1001-1050: 0,59% az adó.
1401-1450: 1,12%
2001-2050: 1,88%
3451-3500: 3,31%

Egyedülálló 1 gyerekes 2100Fr-ig adómentes. 2 gyerekes 3350Fr-ig. Efölötti gyerekszámnál nem tudom, nincs kinyomtatva nálam...

Viszont, a munkáltató nem fizeti a busz/vonatköltséget. A legolcsóbb bölcsőde 1 napra 80 Frank. Babysitter 20Fr/ óra.
35m2 körüli lakás 800Fr/hó. TB: kb 300/hó. Lakásbiztosítás kb 50/hó.
1 kiló kenyér 4Fr, 1 tej 1-1,50.

Viszont ezek az adatok erre a kantonra érvényesek!

Nem túl sok adat, de segít a "belelátásban"...

Alice in Wonderland 888 2013.03.02. 10:41:15

En a helyedben nem maradnek, a gyereknek szempontjabol.
Am neked kell tudnod, hogy te kepes vagy-e mas helyen elni, ha ez eddig nem sikerult...

Alice in Wonderland 888 2013.03.02. 10:43:06

@Karinette: bocsi, a gyerek szempontjabol...
Az en fiam 2,5 eves, tudom, hogy mirol beszelek, tobb szempontbol is.

gyapjasmaki 2013.03.02. 10:43:15

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Arra szeretnék rávilágítani. hogy ha pl angliai szintre csökkennének az adók. Akkor vajon a megélhetés mennyiben változna Magyarországon és ez milyen viszonyban lenne az angliaival. Hasonlóan a német, osztrák, amerikai bérekkel.

Spacecake 2013.03.02. 10:46:35

@01234567: ez azért (nem) kicsit demagóg volt:-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.02. 10:47:11

@gyapjasmaki:

Utána kellene ennek pontosna számolni. Így saccolva: 75 %-ról 50 %-ra csökkene az adóteher.

DieNanny CH 2013.03.02. 10:49:45

@gyapjasmaki:

Ja, még annyit az előzőhöz, hogy ez az adótáblázat a KÜLFÖLDI munkavállalókra vonatkozik. Valójában nem tudom, a svájciak ennél alacsonyabbat, vagy magasabbat fizetnek-e. Mindenesetre a szolgáltatások igénybevétele mindkét csoportnak ugyanannyi.

gyapjasmaki 2013.03.02. 10:52:41

@DieNanny: Ezek akkor kb. 3x árak a magyar árakhoz képest. Az a kérdés hogy a munkáltatónak kell-e fizetnie valamit a 800 Fr után.

Meg persze az lenne az érdekes hogy egy azonos munkakörben elhelyezkedő mennyit keres kint és mennyit itthon. Aztán meg, hogy milyen szolgáltatásokat kap az államtól "alanyi" jogon.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.02. 10:55:01

@gyapjasmaki:

Bár nem fog érdekelni, a bolgár adózást be tudom gyorsan mutatni, mert nagyon egyszerű.

Munkaviszony esetében a bruttó bérből 2 levonás van:
- egészség- és nyugdíjbiztosítási járulék,
- jövedelemadó.

Az egészség- és nyugdíjbiztosítási járulék havi 330 ezer Ft-ig: 11 %, 330 ezer Ft felett pedig 0 %.

A jövedelemadó pedig 10 %. Nincs más kulcs, se kedvezmény.

Viszont a szuperbruttó a bruttó felett +21 %, azaz egyit fizet még a munkaadó.

Magyarul: az átlagos munkás a szuperbruttója 65 %-át kapja meg nettóbna, s bruttójának pedig a 79 %-át.

Az ÁFA mindenre 20 %.

gyapjasmaki 2013.03.02. 10:58:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Itt is hasonló lenne a kérdés hogy mennyit keresne egy azonos szakmában elhelyezkedő és hogy mennyibe kerül egy kenyér egy albérlet, hasonlók. Meg persze hogy milyen juttatásokat kapnak az állampolgárok.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.02. 10:59:43

@Derek707: kezdo IT-s inkabb netto 1400-1500.

01234567 2013.03.02. 11:06:47

@Spacecake: Ez azért nem kicsit az élet volt. Hidd el, a korábbi szakmámból kifolyólag volt szerencsém a magyar "újgazdag" réteget megismerni, sőt a nagyon fentre is volt rápillantásom. Itt 88-től napjainkig csak az csinált gazdasági karriert akinek lehetett. Meg az a pár száz töltelék, aki kell mindig a kirakatba, hogy közben az üzletben mi megy, ne mondjam hátul a raktárban, arról szerintem nincs fogalmad.
Kontraszelekció. Ismerős gondolom. De tényleg, az igazság miért populizmus? Itt olyanokra gondolok: Apolitikusok korrupt, becstelen, primitív emberek. A gazdasági elit nagy része tolvaj, becstelen, gátlástalan. Amiben mindkettő egyezik, egymásra vannak utalva és pszichopaták jórészt. Ilyesmi hogy Ángyán? Mert minden így ment, megy ebben az országban.

zopilote 2013.03.02. 11:06:58

@Pitytor:
" 1.A közbiztonság,több mint szar(már akkor is katasztrófa volt,amikor én jártam ott).Az
utóbbi években elég,ha csak követi az ember a híreket(drog,gyilkolás stb).
2.Szegénység van,akár itthon,persze legalább jobb az idő:) "
En irtam, hogy miert nem Mexiko. Lehet, hogy en egy masik Mexikot ismerek, amelyik
biztonsagos, sot Mexiko City biztonsagosabb, mint pl. a kanadai Vancouver. Mint mar
tobbszor emlitettem itt, 2004 - tol 2008 - ig dolgoztam ott, Sonoratol Oaxacaig nagyon
sok helyen, de soha nem volt semmi problemam, meg csak kozuti balesetet sem lattam,
nem hogy lovoldozest vagy gyilkossagot. Tavaly megint lenn voltam Michoacanban dol-
gozni 2 honapig es utana csavarogtam egyet Mexiko Cityben, Guadalajaraban, Mazat -
tanban, Zacatecasban sot a " hirhedt " Culiacanban is elidoztem 3 napot teljes biztonsag-
ban. Egy odakoltozo europai 2-3 even belul bekerul az also kozeposztalyba, ha akarja,
ha nem. A mexikoi gazdasag " duborog, szarnyal az aztek jaguar , " GDP eves noveke -
dese 3.4 %. Minden sokkal olcsobb, a benzin pl 160 Ft/l korul van. Az idojarasrol nem
is irok:) Ott is vannak jo egyetemek, pl az UNAM Mexiko Cityben vagy a Monterrey
Institute of Technology.

zopilote 2013.03.02. 11:08:24

@Gabóca71:
" Miért,milyen Mexikó? Írhatna valaki róla! :) "
Most boldog vagy? :)))

Alice in Wonderland 888 2013.03.02. 11:08:47

@tableno: Szerintem az sem elhanyagolando szempont, hogy egy 3 eves akcentus nelkul jatszva megtanul egy masik nyelvet is meg baromi gyorsan...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.02. 11:09:40

egy zsenit nem tesznek lapatra

gyapjasmaki 2013.03.02. 11:16:28

@hagyma: Gondolom azért előfordul és hát ez elégé minősíti is a céget. Ott amúgy se igen érdemes dolgozni, ahol zseniket rúgnak ki. Vagy pedig nem is zseni az illető.

na4 2013.03.02. 11:16:53

Mi az, amivel Magyarország sokkal jobb, mint Svájc vagy Németország? Ezt nem írtad meg.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.02. 11:27:31

jódógába' nem tudja, mit csináljon...

Gizi Bé 2013.03.02. 11:30:24

Mi ugyanezen tipródtunk, aztán belevágtunk 2009-ben.
A világ hatalmas, és nagyon szerencsések vagyunk, mert a XXI. sz-ban ott választhatsz otthont magadnak ahol csak akarsz. Ha rosszul választottál, mehetsz tovább. Akár egyedül, akár családdal. Ha a férjed erős szövetségesed, akkor bárhol meg fogjátok állni a helyeteket, mert tudjátok támogatni egymást. (Valószínűleg ez hiányzott ugye a korábbi kapcsolatodból).
A magyarországi lét nem csak azért problémás, mert az ember feje felett lebeg állandóan a munkavesztés, a bizonytalanság, hanem a környezet maga. Hiába Budapest a világ legszebb városa, ha azon a gyönyörű helyen csak szürkeség uralkodik az embereken. Viszonylag gyakran járok haza, átlag 3-4 havonta, és egyértelműen lehet látni a leépülést. Ilyen környezetben hiába van pénzed, te magad is a részesévé válsz a kollektív depressziónak. Épp ezért van az egyébként - szerintem - hogy sokan a kezdeti nehezebb körülmények ellenére külföldön mégis jobban érzik magukat. Optimizmust, jövőképet, mosolygós embereket látsz magad körül, és ez téged is motivál.
A gyerekekkel kapcsolatban pedig a döntő - legalábbis nekünk - az iskolai rendszer volt. Nekem nem elég, hogy mi is túl éltük valahogy, és még diplomát is szereztünk. Azt szeretném, ha a gyerekeim elfogadó, nyitott környezetben tanulhatnának, magukévá tennék a longlife-learning szemléletet, képesek legyenek bármikor váltani, és ők maguk is elfogadók, toleránsak legyenek. Használható nyelvtudásuk legyen. Nem konkrét tudást akarok nekik adni mindenáron, hanem inkább egyfajta szemléletet, amit otthon nem sajátíthat el. A kötelező erkölcstan, a vita a németnyelv elsőségéről, meg a latin bevezetéséről, a töméntelen lexikális tananyag, az osztályzás mindenhatósága, a röghözkötés, stb... ezek ellenében hat.
Az, hogy mi túléltük valahogy kulcsos gyerekként a panelban, és van olyan akinek sokkal rosszabb, nekem nem volt indok a maradásra.
Valaki írta fentebb, hogy a gyerek sosem fog számon kérni, hogy miért nem vándoroltál ki, abból fogja majd kihozni a legtöbbet amit kapott. Lehet. Lehet, hogy ők nem fognak számon kérni, de nekem nem az a fontos, hogy kívülről jön-e a számonkérés, sokkal fontosabb, hogy én magamnak megfeleljek.
A gyerekek jövőjének biztosítása csak egy pont a pro érvek sorában, kétségkívül igen erős.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.02. 11:33:47

@Gizi Bé: "gyerek sosem fog számon kérni, hogy miért nem vándoroltál ki,"
hm, olyat mar hallottam, hogy azt viszont megkerdezte, miert nem jottunk korabban?

DieNanny CH 2013.03.02. 11:35:56

@gyapjasmaki:

Nem minden ár 3x. Pl 2 hete voltam vásárolni, 10 Fr-ot költöttem (tej, kenyér, mustár, rizs...), kb 2400 Ft, átszámoltam az élelmiszerek árát Ft-ba, és ez 2000 lett. Tehát az élelmiszerárak Svájcban kb 25%-kal magasabbak a Mo-inál.

Spacecake 2013.03.02. 11:38:30

@Babette_: :-)nagyjából ez a lényeg,szerintem is.

DieNanny CH 2013.03.02. 11:39:13

@gyapjasmaki:
Egy Mo-i óvónő 110ezer nettót keres. Egy svájci 4000nettót. Vegyük a kenyeret. 4Fr/db, ezer db kenyér a fizetésből Svájcban.
Mo-on kenyér 220, ötszáz db kenyér havonta.
Hát itt a baj!

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.03.02. 11:42:10

@tildy:): Igen ez nekem is sokszor eszembe jut, hogy miért nem előbb jöttünk. De szerencsére nincsen elkésve semmi. :)

A cikk írónak: Vágjatok bele haza menni bármikor tudok ha nem jön össze. De ha nem próbáljátok meg akkor egy életen át rágni fog titeket. mert mi lett volna ha ...

Gizi Bé 2013.03.02. 11:42:33

@Babette_: igen, ez szó szerint igaz. "Jó dóga van" és azt azért tudja, hogy meg is akarja tartani. Én ebben nem látok semmi kivetnivalót. Vagy te igen?

Spacecake 2013.03.02. 11:43:10

@DieNanny: hogy a bánatba akarsz ennyi kenyeret megenni??:-)

gyapjasmaki 2013.03.02. 11:52:41

@DieNanny: Ez elégé leegyszerűsíti a dolgokat.

A kérdés éppen azért az, hogy mondjuk Svájcban mennyit fizet egy munkáltató a dolgozó után és ebből mennyit kap meg maga a munkás. Valamint hogy ha Magyarországon is, ennyi lenne az adó, akkor mennyit kapna kézhez. Erre vagyok kíváncsi.

Meg persze arra, hogy a közben elvett pénzeket mire fordítják Svájcban és mire nálunk. Pl. Svájcban van-e kedvezmény a nyugdíjasoknak a tömegközlekedésben. Vagy a diákoknak különböző kedvezmények. Mi számít alapellátásnak a kórházakban és mi az amiért már fizetni kell. Az oktatásban hasonlóan,....

Pitykeőrmester 2013.03.02. 12:08:18

Én egy picit úgy érzem, hogy a cikkíró nem akar semmit feladni. Ha jól értem ő most otthon van a gyerkőccel. Nem talál munkát négy órában sem, nyolcban sem. Közben a férje dolgozik. Ha esetleg elveszíti a férje a munkáját, akkor 180 fokos fordulatot vesz az életük. Ami a posztoló szempontjából valószínűleg rosszabb lesz. Talán újra dolgozni kell, talán nem 600 ezer forintért. Visszaesés-e ez vagy fejlődés? A férj szempontjából visszaesés, a posztoló szempontjából talán fejlődés. Bölcsik, óvodák meg vannak, bár egyre kevesebb.

Svájc, Németország, Ausztria? Nem elég jók? Nincsenek pálmafák az igaz. De relatív közel vannak Magyarországhoz. És relatív pénzt adnak a munkáért. Nem elég egzotikus a posztírónak? Nem értem ezt a fajta dilemmázást. Lehet menni egzotikus, gyönyörű országokba nyaralni vagy akár hónapokat ott tölteni, de ahhoz általában pénz kell, amit általában nem ott keres meg az ember.

A gyerek jövőjéről meg már sokan írtak. A gyerek abból fogja kihozni a legtöbbet, ami éppen van. Ha Magyarországon, akkor ott, ha a Cayman szigeteken, akkor ott. Neki egyelőre a kiegyensúlyozott, mosolygós, kedves szülők a legfontosabb. Nem egy görcs, aki a vakolat alatt attól fél, hogy ha a férje elveszíti az állását, akkor neki lejjebb kell adnia. Igen sokan lejjebb adták az elmúlt években. Nem szégyen az.

Ha a férj valóban zseni, akkor szerintem nem kell tartani az állása elvesztésétől sem. Azért a zseniktől ritkán válnak meg még Magyarországon is.

2013.03.02. 12:12:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Meg arról is híres lehet(ne), hogy milyen alacsony a foglalkoztatottság... :)

gyapjasmaki 2013.03.02. 12:15:13

@DieNanny:

www.kkve.hu/pdfs/gazdalkodas/A_munkaero_ara.pdf

Ilyesmi kellene mondjuk a svájci helyzetről. Aztán már csak azt kellene megnézni mennyibe fáj ott élni és milyen szolgáltatásokat kapsz alanyi jogon.

Gizi Bé 2013.03.02. 12:17:46

@Pitykeőrmester: Miért kellene lejjebb adnia? Ha tud rá megoldást, hogy ne kelljen (pont ezt keresi), akkor hajrá! Ez visz előrébb, nem?

gyapjasmaki 2013.03.02. 12:18:24

@DieNanny: A fenti táblázat alapján a 110 ezer HUF-os nettó bér az elején még kb. 260 000 HUF körül volt. Az érdekelne Svájcban ez hogy néz ki.

DieNanny CH 2013.03.02. 12:24:21

@gyapjasmaki:

Talán Tilmir erre jár Svájcból, akkor ő erre szerintem tud válaszolni, mert ha jól tudom, vállalkozást vezet itt. Ja, van is posztja:
hataratkelo.blog.hu/2013/02/06/elni_es_dolgozni_hagyni

Nincsen nyugdíjas jegy, 6éves korig ingyenes az utazás, 16 éves korig 3,40 helyett 2,60 egy zónajegy, ami 60 percig érvényes.
Havibérlet 25 éves korig 65Fr helyett 48 egy zóna.

Kórházban, ha jól tudom, nincs olyan, hogy alapellátás. Amit a biztosításod fedez, azt megadják. Van kb 50 féle biztosító, különböző csomagokkal, te döntöd el, mennyire kétballábas vagy - magasabb rizikó -, vagy óvatos. Ettől függ a havi összeg is.
Óvoda 5 éves kortól kötelező és ingyenes (h,k,sz,cs,p: 8:00-11:20-ig, kedden pluszban délután 13:30-15:00-ig. Néhány településen van lehetőség 4 éves kortól járni, ott h,sz,p délelőtt, kedd csak du, cs-ön nincs óvoda.
Gyerek délben otthon, vagy babysitternél eszik, attól függ, szülő dolgozik vagy sem.
Ez csak és kizárólag Schwyz kantonban az én környékemre jellemző!!! Minden kanton maga határozza meg a dolgokat. Pl van, ahol óvoda 8:20-tól 11:45-ig van.
Ja, iskola UGYANÍGY, legfeljebb délután maradnak tovább.

Még sok minden van, de még én sem tudok mindent...

nyuszigonosz 2013.03.02. 12:24:34

@Philosoraptor:
Munkanélküliség mindenhol van. Ny-Európában is!
Képzeld, hogy itt is -Németország - vannak emberek, akik szinte egyik napról a másikra vesztik el az addig biztosnak hitt állásukat.

Jó, egy darabig megtart a szociális háló, de aztán már csak a Hartzt IV. vagyis a szocisegély van.

És bizony nem mindenkinek jön be a nagy fizetés itt sem! Itt is laknak külföldi munkavállalók tömegszállásokon, minimálbérért dolgozva közben. Szerencsétlen munkaszerzödések is vannak, félig bejelentett munkák, ahol akkor derül ki, hogy még csak betegbiztosítása sem volt sokaknak, amikor valami történik. Csak azok valahogy nem írnak a HA-ra.

Természetesen IT-s munkák, az keresett itt, és azt rendesen megfizetik. De még ezeknél a munkáknál is megtörténik, hogy egyszercsak ott állsz a felmondással a kezedben. Igaz, hamarabb találsz mást.
Ezért írtam, hogy a létbizonytalanság mindenhol benne van a pakliban, mert tényleg benne van!

kifordított nagyanyó 2013.03.02. 12:26:22

Azért Mexikóba én sem mennék.
Jó az idő de a közbiztonság...?

Pitykeőrmester 2013.03.02. 12:26:47

@Gizi Bé:

Persze, fel lehet fogni úgy is, hogy választ keres, meg úgy is, hogy elutasít lehetőségeket, mert nem tetszik neki az adott ország. Miért nem jó egy Svájc, Németország, Ausztria? Beszélik a nyelveket, bármit kihozhatnak belőle. Kihozhatnának.

rumitom 2013.03.02. 12:26:59

a beszolas arnyeka nelkul az abszolut joszandek vezette tanacsadaskent. ha a ferjed valoban jo az IT-ben es folyekonyan beszel angolul akkor barhova mentek nyugat-euroaban az o fizetsebol is meg fogtok elni. de amit en javaslok, hogy csak o menjen, es szinte barmilyen ceghez is keruljon, fel even belul (ha tenyleg jo) ki fogja tudni harcolni hogy home officebol dolgozhasson. ami akar magyarorszag is lehet. de azt is kiharcolhatja hogy csak 4 napot dolgozzon.

az IT tipikusan az a munka ami nem feltetlenul a leglelekemelobb, de korabban soha nem tapasztalt flexibilitast ad mind munkaidoben mind munkavegzes helyet tekintve. tapasztalatbol beszelek. a 4 napos munka het es az otthonrol dolgozas sem alom, es meg csak az sem, hogy a ferj fizetesebol meg fogtok tudni elni ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.02. 12:27:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hat valoszinu
egy alkoholistaval kikoltozni mexikoba az palya

gyapjasmaki 2013.03.02. 12:30:54

@DieNanny: Nagyon szépen köszönöm az eddigi információkat is.

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.02. 12:31:01

@DieNanny: most jól látom, hogy gyermekvigyázóként arra vagy büszke és azt bizonygatod, hogy Svájc mennyire jobb Magyarországnál gazdasági szempontból?

Ezt szánalmasnak tartom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.02. 12:31:30

@kifordított nagyanyó: dee miert lenne jo az ido, es miert fontos ez mindig?
mi a turo problema van pl magyarorszag idojarasaval
allandoan a klima, meg palmafak
minden magyarnak ez a maniaja

DieNanny CH 2013.03.02. 12:40:07

@gyapjasmaki:

Hű, ez nagyon tetszik! Már értem, miért nem éri meg a munkaadónak a főállás és a magas kereset...

Viszont Svájcban a bökkenő, hogy nincs olyan, hogy főállás, mellékállás. Százalékok vannak. Itt a napi munkaóra 9,4. Persze, munkakörönként változhat. 7 óránként be kell iktatni 30 perc szünetet. Vegyük a 45 órás munkahetet. Az kb 180 óra havonta. Na most, valakinek van 3 munkahelye, 10-20-25%-os elfoglaltsággal. Akkor azt mondja, 55%-ot dolgozom egy hónapban! Az 99 óra. Ez egy egyszerű osztással 11 munkanapot jelent.

Tehát ebből a szempontból is más az adózás.

kifordított nagyanyó 2013.03.02. 12:46:30

@hagyma: Én speciel utálok fagyoskodni.Sose bírtam a hideget.
Most már jobban bírom,mint gyerekkoromban.De pl Görögben jobban ellennék.Nem zavar a 30 fok.

DieNanny CH 2013.03.02. 12:48:35

@Tökfőzelék:

Nem tudom, Svájc mennyivel jobb gazdaságilag. Nem vagyok közgazdász. Én egy egyszerű, földhözragadt ember vagyok, és csak azt tudom, hogy azért jöttem ide, mert Mo-on az óvónői diplomámmal nem találtam állást. Svájcban 20%-ot egy bölcsiben, 60%-ot egy család 3 picijére vigyázok. Büszke vagyok arra, amit elértem. Szeretem a munkámat, a munkatársaimmal jól kijövök, fizetésemből megélek és a hitelemet is fizetni tudom. Ja, és még egészséges is vagyok. Számomra ezek a dolgok fontosak.

gyapjasmaki 2013.03.02. 12:50:42

@DieNanny: Éppen erre szeretném felhívni az emberek figyelmét, hogy oké hogy valaki többet szeretne keresni, de akkor meg kell változtatni az adórendszert. Le kell mondani bizonyos az állam által szolgáltatott dolgokról. A nagyon széles alapellátásokról a rengeteg kedvezményről és akkor többet fogunk keresni. Persze mindenkinek jobban át kell majd gondolnia mire mennyit ad ki(pl betegbiztosításra). Látni kell hogy pl. Svájcban valaki sokkal többet keres még mondjuk a kenyérárban kifejezve is, de cserében rengeteg olyan dologért fizetnie kell amiért itthon nem. Az nem megy hogy minden eddigi szolgáltatást megtartunk, meg még többet is keresünk.

DieNanny CH 2013.03.02. 13:11:34

@gyapjasmaki:
Egyetértek!

"cserében rengeteg olyan dologért fizetnie kell amiért itthon nem"
Viszont csak azért fizet, amit használ! Itt a különbség.

Pl valakinek az adójából elmegy autópálya építésre, közoktatásra, egyebekre. De mondjuk a városában van a munkahelye, ahova gyalog jár, és autója sincs. Meg gyereke sem. Fizesse ő más autókázását, és más gyerekének a közellátását?
(Mondjuk ebből a szempontból nem jó a példa, mert Svájcban sokkal több az autópálya, a díja meg ugyanannyi, mint Mo-on...)

DieNanny CH 2013.03.02. 13:16:58

@gyapjasmaki:

Ja, még:
Mo-on néhány állami bölcsibe is bevezették a havidíjat. Óvodában is kellett csoportpénzt adni, iskolában osztálypénzt, voltam olyan óvodában, ahol WC-papírt, ágyneműt, törölközőt szalvétát a szülők vittek, pedig elméletileg arra is szedtek adót.
A tanárok vegyék meg a saját pénzükből a krétát - pedig erre is szednek adót.

Igazából, ha jól belegondolok, azzal, hogy kisebbek lennének az adóterhek, a szülőknek alig lenne több költsége, legfeljebb a felső zsebtömködők járnának rosszabbul.

2013.03.02. 13:26:09

@hagyma: valamelyik nap volt, hogy Pecs mikroklimaja nagszeru. A fuge is megterem.

gyapjasmaki 2013.03.02. 13:26:35

@DieNanny: Hát igen, a nyújtott szolgáltatások, se éppen a legpiacképesebbek. Az állam nem feltétlenül tudja olyan hatékonyan felhasználni a pénzeket mint a magánszektor. Az adók csökkentése mellett fontos lenne a elköltött adóforintok feletti nagyobb ellenőrzés is. Tudom a magyar ilyen meg olyan, de ez nem feltétlen igaz. Mindenen lehet változtatni. Kellőképpen tálalt információt minden polgárhoz el lehet juttatni és megfelelő alternatíva felvázolásával is lehetne választásokat nyerni szerintem. A rendszereket meg lehetne változtatni. Csak tettre kész emberek kellenének.

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.02. 13:45:11

@DieNanny: Akkor szeretnélek arról tájékoztatni, hogy semmi értelme összehasonlítani Magyarországot Svájccal, ami a világ egyik, ha nem a leggazdagabb országa, rengeteg multiközponttal, ott tárolják és mossák tisztára, vagyis adóoptimalizálnak a multik és a gazdag emberek.

A világban csak néhány ilyen hely van, gondolom te is tudod melyek ezek (Ciprus, Szingapúr, jó néhány USA mellett kis szigetcsoport), így az ottani államnak rengeteg adóbevétele keletkezik csak azért, mert alacsony az adókörnyezet és a jogszabályi háttér megfelelő ilyen tevékenységek elvégzésére (kettős adóegyezmények).

gyapjasmaki 2013.03.02. 14:33:40

@Tökfőzelék: Szerintem mindenképpen érdemes összehasonlítani.

Más a rendszer ott. Lehet, hogy 4000 CHF (kb. 960 000 HUF) a fizetése egy óvónőnek, Magyarországon meg csak 110 000 HUF, de egyrészt ott drágább is az élet, másrészt egész más az adórendszer. Fontos lenne hogy mindenki lássa hogy nem csak azért magasabb a fizetés Svájcban, mert erősebb a gazdaságuk, vagy bankok vannak ott, vagy éppen pénzt mosnak. Hanem a másféle adórendszerük miatt is.

fénycsepp 2013.03.02. 14:38:33

@Pitytor: nem te kerestél a neten némettanárt?

ha ilyen helyzetben lennék, én azonnal pakolnék, és mennék Németo-ba :)

Spacecake 2013.03.02. 14:45:07

@Gizi Bé: előbb-utóbb mindenkinek lejjebb kell adnia.van aki ezt már felfogta,az emberek többsége még nem.és teljesen mind1 h No.-ban,UK-ban,Mo-n,vagy az USA-ban él az ember.
Nyilván nem mindegy,hogy a négy autó közül az egyik kabrióról mond le az ember,vagy pedig arról,hogy az egyik hónapban áram lesz,-e,vagy fűtés...

montroyal ( CAN qc) 2013.03.02. 14:47:02

@kutya vacsorája: ja ezt kell erteni belole egyes reszeket tobbszor kellet elovasnom de talan nem is fontos megerteni a kommentek a lenyegek..

Spacecake 2013.03.02. 14:51:20

@hagyma: egy alkoholistával költözni sehova sem pálya:-)
még az is mellékes,hogy mennyit keres.
szerintem:-)

montroyal ( CAN qc) 2013.03.02. 14:58:32

@Pitytor: igazad van pontokba foglaltad ..MO ugyanaz kivetel sikerult egy jobb pasit fognod ..utazas penz biztonsag stb.. ha egy no ezt megtalalja rendbe lesz az elete . a tobbi munka, kepzetseg , gyermekvalalas, stb csak bullshit..

Spacecake 2013.03.02. 15:02:57

@DieNanny: ja,csak amíg két gyerek után az oviban fizetek havi 12000Ft-ot kajára,meg párszáz Ft csoportpénzt,(ezek mellett oda utalom,mint a többi szülő az 1%-omat,néha viszek be gyümölcsöt,vagy bármit brahiból,meg ha kell,akkor simán zsebembe nyúlok),addig a tesómnak Londonban a bölcsi-sintér-homecare combo(trio:-) havi 1000fontjába kerül.
osztogathatod ezt fizetéssel meg költségekkel,azért ez sokkal jobb itthon,na.
sztem!!!!:-)

montroyal ( CAN qc) 2013.03.02. 15:14:05

@hagyma: egy alkoholistaval kikoltozni mexikoba az palya

nem az az elso lepes volt vahogy el kellet jutni egy IT geniehez..

XTaki 2013.03.02. 15:30:14

a posztbol azt szurtem le, hogy az otthoni vastagon kozeposztalyba tartozo reteg is kezd elbizonytalanodni. Ha kirugjak, akkornincs 6-12 honapra valo megtakaritasa [mibol is lenne?]. Ha valakinek meg CHF hitele is van, akkor 2 felol is bizonytalansagban tartja a gazasag. Keresi a kiutat a kozeposztaly es nem otthon fogja megtalalni...szerintem.

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.03.02. 15:49:01

@hagyma: es ez miert baj? :))) miert kell mindenkinek alaskara vagynia? en biztos hogy, amikor mar megengedhetem magamnak, ertem ez alatt, hogy komoly passziv jovedelmeim lesznek, sima liba Belize, Costa Rica, Dominika Rep. de akár Thaiföld is :) amig meg melozni kell es lovét csinalni addig leszarom az idojarast :)))) meg a pálmafákat..egyszer egy évben ugyis meg van ;)

Kacorlakk 2013.03.02. 15:52:45

@Spacecake: @01234567:
Ha valaki látja és kimondja a nyilvánvaló igazságokat, azt mások szívesen nevezik demagógnak.

"Viszont az ellen oldal az itthon, amit most látok, itt semmit nem lehet. Arról nem beszélve, hogy az "alacsonyabb" néprétegek, ahová én is tartozom, és szerintem az ország 60-70%-a, és azok az értelmiségiek, akik mondjuk úgy választottak pályát, hogy 15-25 évvel ezelőtt még nem tudhatták mi lesz itt, bizony állati sorba vannak taszítva. A remény és a kilátás minden esélye nélkül. Ahogy ezekkel az emberekkel a munkahelyükön, a hétköznapi életben bánnak, arról már nem is beszélve, ha ne adj isten munkájukat vesztik." - Ez a magyar rögvalóság. Megaláztatás és reménytelenség. Jó annak, aki nyugatról ezt nem tapasztalhatja meg, örüljön neki.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.02. 15:57:17

@charlieharper: megterem, de utana sopronban kifagy
@tildy:): jo, Te eszkimo genekkel rendelkezel
@Spacecake: najo,, de raadasul mexikoba... az durva
@45eskoltozik: egyaltalan nem baj,, csak erdekes magyarorszag idojarasa tokeletes, pecsen meg a fuge is megterem, megis mindenki a hosegbe vagyik, 100 %-os paratartalom stb. persze ezen emberek tobbsege eleteben nemm volt meg akar miamiban sem,, meg "gorogbe" is csak nyaralni

DieNanny CH 2013.03.02. 15:58:06

@Tökfőzelék:

Nos, ott kezdődött a beszélgetésem @gyapjasmakival, hogy vajon a munkaadó mennyi járulékot fizet az államnak az alkalmazottja után.
Nem Svájcot kérdezte, de én itt vagyok, és ha erre a kérdésre nem is, arra válaszolni tudtam, mekkorák az adóterhek a munkavállalónál. Igazából ott lehetne elkezdeni a javítást, ha megnézzük, más országnak miért sikerül jobban? Sajnos egyik ország sincs/nem volt olyan helyzetben, mint Mo, ezért minden egyes lépésüket nem tudjuk átvenni. Tehát az én információim csupán arra voltak, hogy EGY európai ország 1%-át megmutattam.
Persze, hogy nem akarok példálózni!

Példálózni talán Szlovákiával, Csehországgal lehetne, de még ők sem voltak anno a "legvidámabb barakk".

Szerintem pont ezért van haszna az emberek kivándorlásának. Ha, és aki 20 év múlva hazamegy, szedett össze annyi tapasztalatot (és pénzt), és van annyi rálátása ennyi év távlatából a problémákra, hogy talán részt tud venni - ha akar - Mo felvirágoztatásában.

De visszatérve az összehasonlításra:
Egy ilyen statisztikában az a jó, hogy 100 adatból találhatunk egyet, amire rácsodálkozunk, hogy "Jé, ezt otthon is meg lehetne csinálni!"

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.02. 16:07:22

ja, ha a gyerek a Corvinuosn akarna majd tanulni/ami eleve nonszesz/ akkor nem azt kell mondani neki, hogy O kicsfiam nincs ra penzunk, hanem hogy, latod hulyegyerek, ha tanultal volna jobban, most mehetnel osztondijjal a Yalera, hiaba dumalok 12 eve

DieNanny CH 2013.03.02. 16:09:30

@Spacecake:

Igen az is igaz, hogy Mo-on jobb ebből a szempontból az óvoda-iskola-helyzet. Ráadásul a minősége is, bár eddig minden határátkelő azt írta, hogy a gyereke, aki otthon mindig gyomorgörccsel ment suliba, az idegen országban jókedvvel.
Viszont az unokaöcsém a svájci óvodában évente tanult 3 dalt, és két verset, a verseket úgy, hogy óvónéni hazaküldte a szöveget, oszt a gyerek tanulja meg otthon...
(Az unokaöcsém amúgy imád énekelni, tanítottam neki sok dalt, meg húgom zongorázott nekik Cserháti Zsuzsát, azokat is imádja. Szóval, nem vele volt a baj)
Én amíg otthon voltam óvónéni, évente 30 dalt tanítottunk, és kb minden héten egy verset.
Persze, ez teljesítményközpontú, de egy gyerek agya olyan, mint a szivacs! Mit lehet amúgy tanítani egy óvodásnak verseken és énekeken kívül - persze, tudom, mást is, de amiből a szülő látja, hogy foglalkoznak vele...

Kacorlakk 2013.03.02. 16:10:00

@DieNanny: Olvasva a kommentjeidet, okos, talpraesett hölgy vagy, sorsodat jól vetted kézbe. Ismét kiegyensúlyozott, boldog ember vagy, ráadásul rendkívül segítőkész. Maradj ilyen, ne vedd fel a piszkálódást!

Én nagyon sokat tanulok Tőletek, posztolóktól, kommentelőktől. Megismerhetek napi aktualitásokat olyan országokról, ahova csak vágyom. Köszönöm nektek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.02. 16:12:46

@DieNanny: 20 ev utan senki nem megy haza
maximum nyugdijaskorara, mert tobbet er majd a nyugdija otthon
hjaggyuk mar ezt a kimegyek angliaba, loszt utana haza es felviragoztatom az orszagot
ez baromsag
svajcrol meg kulon nem is erdemes beszelni, mart ha van egy orszag amelyik europa kozepen kimaradt ket vilaghaborubol....

DieNanny CH 2013.03.02. 16:13:56

@Kacorlakk:
Hűha, most elpirultam... :-)

Kacorlakk 2013.03.02. 16:19:34

@DieNanny: Bocs, ha túl személyesre sikeredett, de tényleg sokra becsüllek, s meg akartalak védeni, volt, aki félreértette az írásodat.

DieNanny CH 2013.03.02. 16:24:45

@hagyma:

Viszont, ha 20 év után hazamegy, még 60 évesen is lehet belőle felvilágosult! politikus, nyugati tapasztalattal és értékrenddel. Ha a Tisztelt Házban 20 év múlva csak 10% ilyen ember ül, akkor már van remény!
Ne felejtsük el, mikor jött az ötlet, hogy felemelik a nyugdíjkorhatárt 55-ről 60-ra, még én is csóváltam a fejem, hogy "trottyosként, bottal botladozva kergetem a gyerekeket az udvaron?"
Ma meg Anyukám 63 éves (tényleg ma!) és nem trottyos, és még 5 évet simán dolgozhatna.
Tehát 20 év múlva egy 60 éves lesz olyan fizikai kondícióban, mint egy mai 50 éves.

Amúgy én is nagyon vágyom haza, de még nem mehetek. De nyugdíjasként hazamegyek! (Ami még majd' 30 év...)
Lesz egy jó meleg házam, ahol télen befűthetek, nyárra légkondit szerelek be, meg lesz medencém is a 40° ellen... :-)

DieNanny CH 2013.03.02. 16:25:57

@hagyma:
Öööö... Izé... Svájcban vagyok...

Kacorlakk 2013.03.02. 16:26:08

@hagyma: Én a nyuggerségbe menekültem, nem keresek munkát, dolgoztam majd 40 évet.
De ha mégis úgy lenne, állításaimat akkor is fenntartom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.02. 16:27:45

@DieNanny: @Kacorlakk: vicc lett volna:)
nanny nem ertette, te emg komolyan vetted

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.02. 16:29:09

@DieNanny: azert annyira nem lehet jol elni ha valaki mashova /eppen haza/ vagyik
azt varni,, hogy nyugdijaskeny hazamegyek...
hat nem tudom
nem vagy Te ott Svajcban otthon ugy tunik

SzerződésSertés 2013.03.02. 16:29:48

@DieNanny:
Javíts ki, ha tévedek, de úgy rémlik Svájcban már 4 évesen vége az ovinak és kezdődik az iskola, 6 éves korukra már tudnak íni, olvasni, számolni, 2 nyelven beszélnek. Ehhez képest a magyar gyerekek 7 évesen tudnak mondókákat, meg versikéket, háát..

2013.03.02. 16:29:50

@nyuszigonosz: Tehát akkor mindenki maradjon a fenekén csak azért, mert máshol is válság van?

DieNanny CH 2013.03.02. 16:35:49

@hagyma:

Valóban nem vagyok itthon, sosem akartam Svájcban élni, húgomhoz is csak akkor jöttem, ha muszáj volt (1 esküvő, 2 keresztelő); ezelőtt 11 évig Ausztriában éltem, oda is honvágyam van. Viszont: attól, hogy nem akartam itt élni - meg Svájc sem akarta, mert kétszer visszadobták a letelepedési engedélyemet -, megbecsülöm és értékelem azt, amit kaptam. És mindent megteszek azért, hogy engem is megbecsüljenek.
Így jobban is érzem magam, mert vannak céljaim. Ez csupán egy állomás, de azért érdemes itt is kicsit leszállni...

Kacorlakk 2013.03.02. 16:36:39

@hagyma: Még jó, hogy közvetítesz közöttünk, tényleg elbeszéltünk egymás mellett. Nem értettem meg a humorod, pedig máskor igen.
(Sokkal jobb csak olvasni a blogot, mint beszállni, nem az én műfajom, ti ebben már perfektek vagytok...)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.02. 16:40:42

@DieNanny: OK erezd jol magad, nekem fura volt, hogy, hu majd ha megtehetem megyek haza
@Kacorlakk: nem a Te hibad, nincs humorom, viszont szivesen kozvetitek

marsha 2013.03.02. 16:47:43

Amikor leadom a színvonalat valamiből, akkor az "ökológiai lábnyomomra" meg a pazarlás fékezésére, kreatív megoldásokra fókuszálok (pl. hogyan tudnék grillezőn lángost sütni:)).
Közben elég sok felesleges sallangtól meg lehet szabadulni, persze azért még nem Szent Margitként élek...
Külföldre költözni mindig lemondás is, van, ami jobb, van, ami rosszabb, de élettapasztalatnak elég jó, úgyhogy én bátorítanálak a költözésre, ez nem száműzetés, haza is lehet menni bármikor.
Esetleg segít, ha közben célokat is tűztök ki, de nem olyat, hogy "két év alatt összegyűjtök annyi pénzt, amennyit csak tudok" - szerintem ilyet nem érdemes. Tanulással, szellemi fejlődéssel kapcsolatos célok tudnak hasznosabbak lenni. Vagy ha már mindened megvolt, segíthetsz másoknak önkéntes munkával...

montroyal ( CAN qc) 2013.03.02. 16:53:56

Viszont, ha 20 év után hazamegy, még 60 évesen is lehet belőle felvilágosult! politikus, nyugati tapasztalattal és értékrenddel

de bizony nezd meg az iraki es afgan vezetoket mind hazament az USAbol ahol eltek olyan bazi szerencsejuk volt mindjat meg is valasztottak oket , es milyen hasznos politikussa valtak hazajukban csak a nepuk erdekeit szem elott tartva...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.02. 16:55:46

@marsha: ez nagyon sok esetben felemerulo es valos cel
2 ev alatt csinalok x ezer dollart/eurot/ es huzok haza
es nagyon sok esetben meg is tortenik

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.02. 16:57:30

@montroyal: naja,de pl itt vagyok en
8 ev mulva hazamegyek miniszterelnoknek
tele vagyok tapasztalattal

DieNanny CH 2013.03.02. 16:59:53

@SzerződésSertés:

Ez úgy tudom, a francia részre jellemző, hogy 4 éves kortól kezdődik az iskola.
Itt van egy poszt:
hataratkelo.blog.hu/2012/08/09/osszeszorul_a_szivem_a_magyar_gyerekekert
Én a német részen vagyok, itt más.
Nyelvtanulást nem tudom, itt a bölcsiben a gondozónők még németül helyesen írni sem tudnak, nyelvet meg pláne nem. De ez csak 10 ember!
Az olasz rájuk ragad az állomás hangosbemondójából, meg utazásokból, angolt meg valahogy másodikban kezdenek.
Itt Schwyz kantonban 6 éves kortól kötelező az iskola (Tanév kezdődik idén augusztus 19-én, tehát aki július 31-ig betölti a hatot, az iskolaköteles. És nem maradhat az óvodában.)
(A másik húgom egyszer úgy 10 éve volt itt, ő angolul beszél. A helyi mentősök bemutatót tartottak a vizimentőkkel, és a húgom játszotta a sérültet. Persze angolul beszélt. Hát, a mentősök a motorcsónakban bizony csak lestek, hogy most ő igazi sérült, vagy mi van? Mert amúgy ismerősök szokták játszani. De legalábbis svájciak.)
De tényleg nem tudom, milyen arányban beszélnek nyelveket.

DieNanny CH 2013.03.02. 17:01:44

Egy apróság, hogy MÁR Svájcban sincs kolbászból a kerítés!
(De Mo-on még mindig túrórudiból...):
svajcesmas.blogspot.ch/2013/02/megint-szegenysegrol.html

montroyal ( CAN qc) 2013.03.02. 17:04:41

@hagyma: nem fogsz ra érni miniszterelnok lenni ... valaszolnod kell a blogokra es kommentalni ...(-:

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.02. 17:05:54

@montroyal: hat az ugyanaz, csak eloben..
en tudok beszelni is

DieNanny CH 2013.03.02. 17:06:21

@montroyal:
Nem vagyok naprakész az iraki és afgán belpolitikában. Igazából egyikben sem.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.02. 17:13:07

@DieNanny: csak egy kis ironia. en is sz..om le oket.
.@hagyma: és azzal is nagy szolgalatara vagy hazadnak( kommentek)

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.03.02. 17:24:05

Én is hasonló okok miatt vágtam neki Angliának, vagyis én is jól éreztem magam otthon, nekem is volt jó fizetésem (na nem IT-s szintű, gondolom), de csak NEKEM, nem a családomnak, nem a férjemnek. És éppen ezért most itt vagyok, Londonban, és hála az előzményeknek, hogy hogyan dolgoztam otthon, most itt is jó munkám lesz, jó fizetéssel (jobb, mint egy kezdő IT-nak), és itt a férjem is tud majd boldogulni. És a jövendő gyermekünknek is jó lesz remélem, mert ha nem, akkor kettévágom!!! :DDD Na jó, ez vicc volt...

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.03.02. 17:27:58

Gyermekeim, úgy írtok, mintha csak német nyelvterületen volnának betöltendő IT-s munkakörök. Embernőnk nem ír arról, Anglia miért esik ki. Eléggé rinyaposzt egyébként, írom ezt úgy, hogy bennem is pontosan ez van: jó (lenne) itt, a kukimnak sem kell hosszútávon a más kultúra, nem érdekel az egész. Itthon meg nyomorgatás van, legtöbbek számára. Szeretném, ha különbséget tennénk a posztoló dilemmája, meg azon polgártársaink dilemmája között, akik megélni szeretnének, nem pedig jobban élni. Értsd: nem kaján felüli juttatásokért vagy több utazásért többet vagy mást dolgozni, hanem egyáltalán; hogy enni tudjanak.
Na igen, a nők, meg az ő árnyalt belelátásuk - rendszerint fogalom a férjuruk foglalkozását illetően. Ha zseni lenne, már ott toporognának az ajtótokban a következő munkaadók, a lapátra kerülés esetlegességének fennforgása egyáltalán nem lenne releváns. Ennyit talán a szuperlatívuszokról. Zavar még nagyon, hogy nem tudtuk meg mi is ő. Rendszergazda, esetleg programozó, netán professzionál helpdeszker? És hogy erre csak nekem van igényem.. Az meg egyenesen kétségbeejtő. Hogyan tudnánk érdemben segíteni, ha azt sem tudjuk miről beszélünk? Még azonos tapasztalattal, azonos posztoknál is nagy a fizetésbeli szórás, hát még így.
Annyira picsáskodó ez a magatartás, hogy gyereket akarok, sok pénzt, nagy házat, sok utazást, mindent akarok és még nő vagyok, tehát mindez nekem jár - egyszerre jár. Igen, az élet, az életszakaszok ilyenek, hogy egyszer ebből kaphatunk többet, máskor abból. Bár említést teszt saját szakmai múltjáról, mibenlétéről, mégis alibinek vélem ezt, alapvetően a férjétől várja az anyagi megváltást. Attól pedig nem fog többet kereseni, hogy felmagasztalja. Számos anyuka tér vissza a munkaerőpiacra, tehát erre kár is hivatkozni. Nem kellesz se jobban, se kevésbé, mint a többi közgazdász light, aki ma már túl van egy gyereken.

@petrasp: te szándékosan ecseteled a semmit? Könyörgöm az égre: milyen munkád volt, milyen van és milyet szeretnél? Lásd már, lássa mindenki, hogy az ilyen beírásoknak nulla értelmük és hasznuk van.

@marsha: ez nem igaz, nem lehet bármikor hazamenni. Jó, nekik itt marad egy házuk, ha nem tudják vagy nem akarják eladni. De nem szuperhősök a szereplők és nem egy filmben vagyunk, hogy akkor és ott es abban változtassunk, amiben csak akarunk (és az rögtön sikerül is, pont úgy, ahogyan azt mi elképzeltük). Te szívesen vállalnád-e be a munkakeresés újabb stresszeit, az újbóli (vissza)változást? Arról nem is beszélve, hogy cseperedő gyermek is van az egyenletben, szóval ne írj ilyet.

Link Elek 2013.03.02. 17:40:29

Ha van penzed, es a penzkereset mellet marad idod, akkor vannak valasztasi lehetosegeid.

Ha nincs penzed, akkor a valasztasi lehetosegeid _sokkal_ kisebbek.

nyuszigonosz 2013.03.02. 17:44:01

@Philosoraptor: Nem azt írtam, dehogy!
Söt, szerintem fantasztikus, hogy manapság bárhová mehet az ember.
Óriási lehetöség szerintem a világot megismerni. Dolgozni itt, vagy amott, továbbállni, vagy letelepedni, ki hogy szeretné.

Csak arra akartam rámutatni, hogy azért nem automatikusan jobb máshol.

blackhairlady 2013.03.02. 17:49:35

@DieNanny: Boldog szuletesnapot anyukadnak!:) Es foleg jo egeszseget meg sokaig!

montroyal ( CAN qc) 2013.03.02. 17:50:02

@Kellemes Zérókomponista: polgártársaink dilemmája között, akik megélni szeretnének, nem pedig jobban élni.
mindent akarok és még nő vagyok, tehát mindez nekem jár
-férjétől várja az anyagi megváltást

wow.. szivembol szoltal minden szoval egyetertek..és a gyerek a biztositek ra .. egy nonek csak ennyit kell tenni (persze jo ferjet valasztani) egy kicsit sirni panaszkodni pusholni a ferjet...a tobbi a ferfi kutya kotelessege..

egy ismeros par ferfi tagja felajanlotta majd o marad a gyerekkel es a haztartassal a no menjen dolgozni.... naaaa neee ez nem mukodik magyar novel ... a holgy koltozik is vissza Mo-ra...

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.02. 17:55:08

@DieNanny: rendben, csak arra akartam felhívni a figyelmedet, hogy nem a legeslegjobb országhoz kell hasonlítani a magyarországi rossz helyzetet, mert akkor vehetnénk az Etiópokat is, hogy itt milyen jó

Igazad van, a legjobban a volt kelet-európai államokkal lehetnek példálózni, hozzájuk képest vagyunk a legközelebb.

A statisztikákkal az a baj, hogy minden mindennel összefügg, így csak egységben lehet minden vizsgálni.

Amúgy ennyi évet melyik részén voltál Ausztriának ?

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.03.02. 18:01:14

@Kellemes Zérókomponista:
kereskedelemben dolgoztam egy multinál középvezetői beosztásban, most is pont ugyanazt fogom csinálni, ugyanannál a multinál fogok dolgozni ugyanabban a pozícióban, és őszintén szólva, ha megadathatna, akkor nem szeretnék dolgozni egyáltalán.
nagy kereskedelmi egységek vezetése volt a feladatom.
igen, a kommentem nem volt túl információ dús. mennyivel jobb, hogy a Tied az..:D

2013.03.02. 18:03:23

@nyuszigonosz: Én se szeretném mondani, hogy máshol automatikusan jobb a helyzet, de figyelembe véve a hazai helyzetet, sajnos nem tudok ilyen kijelentést tenni. Ha képzetlen vagy (értsd se szakma, se nyelv), itthon se boldogulsz az éhbérből. Nos, ez valószínűleg kint sincs másként. de ha beszéled a nyelvet és van szakmád, akkor bizony van lehetőséged kint jobban élni. És nem minden a pénz természetesen. Az, hogy kiszakad az ember ebből a mentalitásból, ami itthon van, szuper érzés lehet.

2013.03.02. 18:06:27

@Tökfőzelék: "Igazad van, a legjobban a volt kelet-európai államokkal lehetnek példálózni, hozzájuk képest vagyunk a legközelebb."

Földrajzilag lehet, de nekünk (ellentétben velük) nincsen gazdaságunk. Kérdem én, milyen ország az, aminek a gdp felét az adó adja?

DieNanny CH 2013.03.02. 18:07:10

@Tökfőzelék:
Ausztriában 1 évet voltam Bad Vöslau mellett, 2-t Bécsben, aztán 4-et Badenben, és 4-et Mödling mellett. Eléggé egy kupacban sikerült maradnom...

DieNanny CH 2013.03.02. 18:10:32

@Philosoraptor:

Hát, igen, talán lehetnénk megint Európa zöldséges- és gyümölcsöskertje, ha hagynák...
Bár tegnap vettem Mo-ról származó kaliforniai paprikát! Itt, Svájcban.

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.02. 18:11:40

@montroyal: írtam neked privát üzenetet

@DieNanny: és sikerült megtanulnod kifogástalanul az osztrák németet?
én egyelőre próbálkozom vele, de a Hochdeutsch még mindig túlsúlyban van

montroyal ( CAN qc) 2013.03.02. 18:14:47

@petrasp: ha megadathatna, akkor nem szeretnék dolgozni egyáltalán..
noi szemlelet , az en elmeletemet tamassza ala... tudom a gyerek miatt...

nyuszigonosz 2013.03.02. 18:17:50

@Philosoraptor: Igen, szakma és nyelvtudás az kell.
És a pénz nem minden.

Én szeretek itt élni.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.02. 18:19:30

@Tökfőzelék: hol lehet megnezni soha nem kaptam -irtam

marsha 2013.03.02. 18:19:36

@hagyma: a hangsúly azon volt, hogy nincs konkrét összeg a célban. Szóval egyrészt nem jó cél, másrészt meg úgy gondoltam, hogy a posztoló családjának nem a pénzgyűjtés lenne az egyetlen lehetősége külföldön.

marsha 2013.03.02. 18:22:49

@Kellemes Zérókomponista: igen, pontosítanom kell: bármikor el lehet dönteni, hogy ekkor és ekkor hazamennek.. Tudom, nem ugyanaz, de a poszt írójának most egyelőre elég a következő lépésen gondolkozni.

DieNanny CH 2013.03.02. 18:29:11

@Tökfőzelék:
Azon a részen nagyon hasonlít a hochdeutsch-ra. Csak ha nagyon gyorsan beszélték, akkor volt nehezebb megérteni. De nyelviskolába is Badenbe jártam, ott is vizsgáztam le, amit aztán az ELTE-n honosíttattam.
De a svájci német magasan veri! Rendkívül kell koncentrálnom, hogy megértsem. De érdekes, a gyerekek értik a hd-mat, én meg az ő beszédüket...

gyapjasmaki 2013.03.02. 18:31:57

@Tökfőzelék: Szerintem meg mindenkivel össze kellene vetni. Nem tudom, de ha rendesen utánajárnánk. Nem hiszem, hogy olyan rettentő nagy különbségeket tapasztalnánk.

Mert ugye óvónő bérében nagy a különbség:

Itthon 110 000 HUF
Svájcban 4000 CHF = 960 000 HUF

8,7x több, de

Itthon egy kenyér 160-290 HUF ~ 225 HUF
Svájcban egy kenyér 4 CHF = 960 HUF

4,2x drágább a kenyér

Itthon az óvónő ha csak kenyeret venne 488 db-t tudna
Svájcban az óvónő ha csak kenyeret venne 1000 db-t tudna

2x több kenyeret keres máris leesett a 8,7-t 2-re

A munkáltatónak nem 110 000 HUF-ba kerül ez az óvónő, hanem kb 260 000 HUF-ba, amiből 1155 kenyér kerülne ki.

A kérdés az hogy Svájcban mennyibe kerül a munkáltatónak z óvónő és hogy ebből mennyi kenyér kerülne ki. Azt a számot kellene összevetni az 1155-el. Ebből szerintem látszódna hogy messze nem 8.7x-es a különbség, de nem is 2x.

Utána meg kellene vizsgálni hogy mégis mi az amiben különbség van és miért ért kap kint az óvónő 2x annyit, mint a magyar társai.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.03.02. 18:37:17

@montroyal: nem a gyerek miatt....nincs is gyerekem, és ha nem is lenne, akkor is szívesebben választanám a nem dolgozást, mondjuk ha nyernék a lottón nagyon sokat, de sajnos nem vagyok az a típus, aki szeret függésben élni, szóval nem, nem támasztom alá az elméleted, én nem akarom, hogy a férjem helyettem dolgozzon, én meg csak élvezzem a semmittevést. 19 éves korom óta folyamatosan dolgozom, mindig támogattam a szüleimet, a testvéreimet, és és az esetek többségében többet kerestem, mint a férfi, aki velem volt/van. A célom, hogy megálljak a saját lábamon, ne szoruljak rá senkire. Ez eddig mindig meg is valósult.

Szóval igen, ha tehetném akkor inkább nem dolgoznék.

30-06 2013.03.02. 18:37:55

erre találták ki a fogyasztói kosár intézményét a közgazdászok

gyapjasmaki 2013.03.02. 18:41:15

@30-06: Nem tudom pontosan az hogy megy. Mármint abba mennyire vannak beleszámolva a munkáltató terhei? Az érdekelne hogy egy adott munkáért az egyes országokban mennyit fizetnek. Nem netto, hanem még a legelején. Minden adóteher nélkül. Hogy ez mennyire elég az ottani árak fényében?

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.02. 18:41:52

@montroyal: kattints rá a nevedre és ott van, hogy üzenetek

@gyapjasmaki: azért értelmetlen, mert teljesen eltérő a gazdaság szerkezete, így nincs értelme hasonlítgatni

@DieNanny: a bécsi dialektus is hasonlít rá?

zopilote 2013.03.02. 18:42:01

@DieNanny:
" ... és aki 20 év múlva hazamegy, szedett össze annyi tapasztalatot (és pénzt), és van
annyi rálátása ennyi év távlatából a problémákra, hogy talán részt tud venni - ha akar -
Mo felvirágoztatásában "
Na, ebben ne bizz! Ha vki kint el 2 evig egy mas orszagban es hazamegy latogatoba, ugy
ossza az eszt, ugy veri magat, hogy megutaljak meg a regi baratai is. Es azt hiszed valtoz-
nak kinn? Megmaradnak ugyanolyan begyepesedett, nagykepu, homofob, rasszistanak,
mint amilyenek otthon voltak, sot! Csak a penz a mindenuk, aszerint merik az embert. Ha
esetleg csinalnanak is valami vallalkozast, abban ugyanugy megszivatnak a honfitarsaikat,
mint a tobbi hazai vallalkozo. Es ha nem jonne be nekik, megint az orszagot okolnak si-
kertelenseguk miatt. A politikarol ne is beszeljunk, hiszen legtobb azert ment ki, hogy ne
legyen reszse. De kinn is virit a kocsijan a Nagymagyarorszag matrica. Csak azt tudja,
A befogado orszag tortenelmerol csak annyit tud, amit esetleg a TV - bol lat.
Termeszetesen van kivetel, nem sok, jo ha 10 % - a kivandoroltaknak.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.02. 18:43:13

@petrasp: bocs nem ismerlek ha kivetel vagy az jo ..az elmeletem azert nem cserelem fel..

gyapjasmaki 2013.03.02. 18:50:42

@Tökfőzelék: Lehet igazad van nem értek hozzá. Azt szeretném csak kihozni ebből, hogy nyugaton sem fizetik meg jobban ugyanazt a munkát, mint itthon. Hogy nem 8x annyit keres valaki odakint, mert a kinti árak is magasabbak. Egyúttal szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a rendszer is más, és azért kap valaki arányaiban is több pénzt kint mint itthon, mert ott kevesebbet vesz el az állam és inkább a dolgozóra bízza a pénzt.

Nem vagyok közgazdász, de ha itthon drasztikusan le szeretnénk csökkentenék az adókat és az egyes állami szolgáltatásokat fizetőssé szeretnénk tenni. Akkor ez milyen akadályba ütközne a lakosság esetleges nem tetszésén kívül?

zopilote 2013.03.02. 18:52:10

@hagyma:
" 8 ev mulva hazamegyek miniszterelnoknek, tele vagyok tapasztalattal "
Tokeletesen passzolnal a sorban a rendszervaltas utani miniszterelnokok soraban:)

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.03.02. 18:54:38

@montroyal: :) semmi gond. Nem tudom, hogy kivétel vagyok-e, mert a barátnőim között soknak van ilyen felfogása (szerintem mindnek), de az elméletedet ezek alapján ne másítsd meg, mert ez nem reprezentatív adat...:D

DieNanny CH 2013.03.02. 18:56:34

@gyapjasmaki:
"miért ért kap kint az óvónő 2x annyit, mint a magyar társai. "

Mert becsülete van a pedagógusnak. Meg a kétkezi munkának. Itt 17 éves kortól már több mint a fele dolgozik. Nem nézik le azt, akinek nincs diplomája, ne adj' isten érettségije. A fodrászüzlet kirakatában ki van plakátolva névvel, fényképpel, ha egy gyakornok sikeres vizsgát tett...

DieNanny CH 2013.03.02. 18:58:50

@Tökfőzelék:
Egyszer hallottam a bécsi dialektust, úgy 10 éve, de teljesen másmilyen. Bár, számomra ugyanolyan érthetetlen volt.

DieNanny CH 2013.03.02. 19:00:47

@zopilote:
Ezért csak olyan alkalmas rá, aki elsajátította a nyugati értékrendet. - Már azt, amelyik előrébb vitte a gazdagabb országokat...

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.02. 19:01:49

@gyapjasmaki: elvileg meg lehet tenni, ha nem borul fel az államháztartás

zopilote 2013.03.02. 19:10:59

@DieNanny:
" aztán 4-et Badenben "
Badent olvasva, visszajottek a regi szep emlekek:) A menekultaborbol ( Traiskirchen )
sokszor atjartunk oda " bulizni " Nagyon szep kis varoska, szivesen setalgattam a bel-
varosaban.

gyapjasmaki 2013.03.02. 19:13:25

@DieNanny: Hát igen Magyarországon ez kicsit máshogy megy.

"fényképpel, ha egy gyakornok sikeres vizsgát tett..." - Eddig vizsga nélkül vágta a hajam :O

Viszont szerintem az elvégzett munka Svájcban sem 2x annyit ér, az adok is tuti belejátszanak még.

zopilote 2013.03.02. 19:23:38

@DieNanny:
" Ezért csak olyan alkalmas rá, aki elsajátította a nyugati értékrendet. - Már azt, amelyik
előrébb vitte a gazdagabb országokat... "
Az nyugati ertekrendeken kivul volt nagyon sok mas ok is, ami elorevitte oket: a hidegha-
boru politikaja, ertve ezalatt azt, hogy a nyugati munkasnak tobb szabadsagot es penzt
adtak, csakhogy fogja be a pofajat. Megszunt a ket vilagrend, gyozott a nyugati, veszik
is vissza szepen az engedmenyeket, szocialis juttatasokat.
Olaszorszagban es Franciaorszagban nem protestans munkamoral es ertekrend az uralkodo,
megis egesz elheto, emberi tarsadalmuk van.

Jaffar 2013.03.02. 19:32:45

@gyapjasmaki:
Kár azon lovagolni, hogy miért kap egy adott országban ugyanazért munkáért jóval több fizut. Arról nem is beszélve, hogy szinte mindenki a magyar béreket a fejlett nyugattal és nem a környezö (Ausztria kivétel) országokéval hasonlítja. Miért nem Kínával hasonlítotok, vagy Thaifölddel? Mert akkor a magyar bér lenne "indokolatlanul" magas?
Inkább azt kell megnézni, hogy az adott országban mennyit ér az a fizetés. Jól hangzik az 1000€-s osztrák minimálbér, de csak akkor, ha ezt Magyarországon kell elkölteni. Az ottani lakásárak és bérlemények mellett a minimálber valóban arra elég, hogy kifizesd a számlákat és a hónap végéig talán kitart a kajára is. S Ausztria az egyik leggazdagabb ország Európában.
Ha össze kellene hasonlítani az ár/értéket, akkor azt mondanám, hogy az 1000€ Ausztriában annyi, mint odahaz kb 90e FT, max 100e és nem több.

gyapjasmaki 2013.03.02. 19:32:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Már csak adott munkabére lenne érdekes kint és itthon hogy mennyi.

Bulgáriában az eredeti bér 65%-át kapja meg
Magyarországon az eredeti bér 42%-át kapja meg

Az árszint 75%-a a magyarnak, akkor egy kenyér úgy 170 Ft vagyis úgy 1 BGN (Bolgár leva).

Most már csak az lenne a kérdés hogy egy bizonyos szakmában mennyi kb. kint egy fizetés és itthon mennyi.

gyapjasmaki 2013.03.02. 19:37:47

@Jaffar: Éppen ezt akarom kihozni amit te is leírtál. Bár Svájcban 8x a bér, de az árak 4x akkorák. Továbbá a Svájcban sokkal kevesebb a teher a munkabéren vagyis messze nem annyival többet fizetnek Svájcban ugyanazért munkáért mint itthon. Ha itthon a munkabéred nem csak 42%-át kapnád kézhez, hanem mondjuk 80%-át már majdnem ugyanannyit keresnél mint egy svájci(vásárlóértékben és megélhetésnem értve).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.02. 19:50:21

@marsha: akkor minek mennek?
a ferje zseni, O diplomas nyelvekkel
van lakasuk
nincs olyan, hogy medoglok ha nem elehetek canadaban pl.
hanem csak ugy valahova mennek, mert a 3 eves fiam nem mehet a corvinusra
nem tul eletszeru a dolog, de ha igaz is, nem ertem minek
ervenyesuljenek otthon

30-06 2013.03.02. 19:56:29

www.euvonal.hu
szerintem elég sok érdemi információval szolgál, persze nincs minden ország folyamatosan pontosítva, de úgy nagyjábó

gyapjasmaki 2013.03.02. 20:14:22

@30-06: Köszönöm, itt tényleg nagyon sok infó van.

marsha 2013.03.02. 20:20:51

@hagyma: á, nem kell mindent érteni:)
Még nem forrta ki magát a döntés. De pénzgyűjtés helyett/mellett élhetnek is kicsit, hátha akkor nem fáj annyira, és nem is túl messzire, elszakadni a hazájuktól...

bpetya75 2013.03.02. 21:16:47

@hagyma:

Kikérem magamnak! Én egyáltalán nem vágyom pálmafákra ;-)

tanato 2013.03.02. 21:33:45

@zopilote: Nagyon jól látod a dolgokat,a két világrendnek nagyban köszönhető hogy a nyugati munkások sokkal jobban éltek mint a keleti blokkban,kénytelenek voltak a tőkések sokkal magasabb életszínvonalat biztosítani a dolgozóknak,erkölcsileg bizonyítandó a tőkés rend fölényét a kommunista rend felett,hogy felülkerekedjenek a kommunista országokon.Most hogy legyőzték a keleti blokkot,már nem annyira fontos a munkások relatíve magasabb életszínvonalának megtartása,most fontosabb a profit maximalizálás a dolgozók kisajtolása által.És ez még fokozottabban vonatkozik pl. a magyar kapitalista rendszerre.Hiába na, mi kis híján egyidősek vagyunk sok dolgot ugyanúgy látunk.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.03.02. 21:40:27

@DieNanny: nálunk is mi visszük az oviba a wcpapírt, zsepit, gyümölcsnapra a gyümit, meg társadalmi munka az ovi udvarán, stb. Én se értem teljesen, mire fizetem azt a brutálsok adót.

2013.03.02. 21:48:29

@DieNanny: Megpróbálták anno erőltetni az mg-t, nem igazán jött be (azt aláírom, hogy maga a rendszer erősen megkérdőjelezhető volt). A hazai gazdaság pár százalékát adja "csupán".

montroyal ( CAN qc) 2013.03.02. 21:51:02

@Tökfőzelék: megtalaltam az e-mailben kosz olvasgattam
ez is egyfajta HA ... mig masok haboruznak te dicso ausztria hazasodj... ez a mondas atforditva mig masok kinlodnak dolgoznak te dicso holgy hazasodj... igy is meglehet oldani ..nem is sok esz kell hozza, csak jo test, es egy palimadar..

2013.03.02. 21:54:17

@Jaffar: A szegénységi küszöb valami 700-800 euró (?). Értem én, hogy ott az 1000 euró nem sok pénz, csak azt nem értem, hogy miért az itthoni 90 ezerrel kell összehasonlítani. Aki itthon beszél (és nem papírja van róla) németül, az biztos, hogy nem megy el éhbérért dolgozni sehova, maximum akkor, ha a szükség viszi rá.

2013.03.02. 21:56:41

@nyuszigonosz: Én meg nem szeretek, és nemcsak az alacsony fizetések miatt...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.03.02. 22:01:22

@Jaffar: de az sem mindegy hogy a dolgozók fele keres-e ennyit, vagy csak az alsó 10%...Mert itthon sajnos kb a fele.

nyuszigonosz 2013.03.02. 22:04:52

@Philosoraptor:
Sajnálom. Talán - ha megtehetö - próbálj ezen változtatni.

2013.03.02. 22:14:31

@nyuszigonosz: Hm, ahhoz a társadalom nagy részének kellene változnia. Ahhoz meg én kevés vagyok, és nem is díjazom, ha engem bárki is megakarna változtatni, így én sem szeretnék senkin sem változtatni, a változásnak belülről kell jönnie. De amíg az emberek nem vállalják a felelősséget a tetteikért, és mindig mást hibáztatnak, ahelyett, hogy önkritikát gyakorolnának, nem fog itt semmi érdemi változás történni szvsz.

Arról meg jobb nem is beszélni, hogy a politikusok hogyan játsszák ki egymás ellen az embereket. Lásd, nyugdíjemelés, rezsicsökkentés, tandíj és röghöz kötés, határon túli magyarok szavazójoga meg amit olvashat az ember. Az a lényeg, hogy mindig lehet valakit utálni meg hibáztatni, addig sem kell gondolkodni. :)

nyuszigonosz 2013.03.02. 22:24:48

@Philosoraptor: Sajnos ez tényleg így van.
Mondjuk minden országban vannak mindenféle politikai képtelenségek, itt is. (No) Föleg mert ezévben még választások is lesznek.
Magyarország viszont már valahol a ló nagyon többedik oldalán van éppen. Vagyishogy a politikusok az oda-vissza semmire-sem-jó döntéseikkel.

2013.03.02. 22:34:58

@nyuszigonosz: Nem tudom, hogy máshol hogy van, de ebben az országban semmi meglepő nincsen azon, hogy nyíltan nyerik a közbeszerzéseket az ismerősök, pajtások, hogy legyen mit visszaosztani. És ez csak a jéghegy csúcsa.

Személy szerint én nem fogom feláldozni a fiatalságom, se az életem arra, hogy árral szemben ússzak, mert fölösleges. Amíg az emberek nem változnak meg, és nem kerülnek ki olyan vezetők, akik esetleg az ország javát is néznék, nemcsak a saját zsebüket töltenék és a hatalmat gyakorolnák, addig nem lesz változás itthon.

nyuszigonosz 2013.03.02. 22:43:54

@Philosoraptor: Máshol is van ez a ki- és visszaosztás, csak ugye nem nyíltan. Az is igaz, hogy ha mégis fény derül ilyenre, hát legalább "gurul pár fej". ( igaz, néha felfelé )

Egészében az élet itt mégis jó, más, másképp jó.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.02. 23:49:51

@DieNanny: Nem voltam ovono, de amig a berenyi oviban voltam nekunk logikai feladatokat adtak. Rengeteget. Imadtam. Mindig probaltak lekotni a gyerekeket , kinek kinek a kepessegei alapjan. Volt akit rajzolassal kotottek le, volt akit festessel.

Nem csak enek meg vers memorizalas letezik.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.02. 23:56:44

@tildy:): de lehet ezt rosszul is csinalni, falura kerulven olyan csoportba kerultem, amelynek joval kevesebbet engedtek. Tilos volt konyvet olvasni ( azt csak a tanarok gyerekeinek lehetett!!!) , es abszolut nem engedtek azt , amit a masik csoportnak igen.
Nehogymar valaki kilogjon a sorbol.
Na a korabbi inspiralo kornyezethez kepest nem kicsit vettem zokon.

váj mí 2013.03.03. 00:10:23

@Philosoraptor: De elmegy, ha csak a német nyelvtudása van meg. Elmegy olyan munkakörbe német nyelvterületre, ahol egy kelet-európai nyelv ismerete előny. Kettőé meg valóságos bónusz. Plusz angol.
Itthon 3-4 nyelvvel mihez tud kezdeni? A fordítói-tolmács brancsba kihalásos alapon lehet bekerülni, komoly kapcsolatokkal... még akkor is. Vagy annyira alámegy az áraknak, hogy az már szégyen.. például 40 fillér/leütésként vállal fordítást, vagy 5 ezerért 1 órás szinkrontolmácsolást...

Ja, különben, én szeretem Magyarországot ... turistaként. Úgy kurvafasza. De tényleg.

váj mí 2013.03.03. 00:51:39

@tildy:): Én csak átlagos román oviba és napközibe jártam, sem logikai feladatokra, sem más manapság divatos izékre nem emlékszem. Arra viszont igen, hogy rengeteg népmesét, népdalt és hasonlókat tanultunk.

Das schönste Bundesland der Welt 2013.03.03. 01:19:33

@gyapjasmaki: A svájci - magyar összehasonlításhoz lenne egy-két gondolatom:

- a 4 frankos kenyér azért nem pont olyan minőségű, mint a 220 forintos. Nem tudom, hogy élsz, de - ha Magyarországon - , akkor egyszer vegyél egy 500 HUF/kilós kenyeret. Még az sem éri el a 4 frankos színvonalát.

- a lakhatás természetesen nagyon drága dolog Svájcban, de ha a 4000 frankból kifizeti a lakbért meg a számláit és még kaját is vesz magának az ember, meg még utazik és mulat is egy kicsit, akkor szerintem olyan 1500 frank megmarad. A magyarországi 110000-ből talán egy 10000-es (de ebben az utóbbiban nem biztos, hogy benne van a mulatás). Meddig kell spórolni, hogy vegyen az ember mondjuk egy Skoda Fabiat? Ha esetleg akar valaki nyaralni, ahhoz mennyit kell dolgozni?

A svájci 4000 frank sokkal többet ér, mint a magyarországi 110000 forint.

váj mí 2013.03.03. 01:29:38

@tildy:): Nem, semmi ilyen iq tesztszerű izé nem volt. Sokat kirándultunk a környéken, sok mesét, népdalt meg ilyesmiket tanultunk. Mindez a '70-es évek legeslegvégén. Biztos nem volt korszerű, de leszarom, mert amennyire én emlékszem, imádtam a napközit és az ovit. Két rossz emlékem van ezzel kapcsolatban, a tejleves és az, hogy egyszer nagyon bevágtam az oldalam egy szekrény szélébe, amikor valami pörgetős táncos izét gyakoroltunk.

PannonBoy 2013.03.03. 01:42:41

A diploma-dologhoz: Szóval, nem hiszem, hogy Corvinus-os diplomát akarnának, ez csak itthon nagy szám, külföldön azt se tudják, mi az a Corvinus. De tényleg, túl sok a felsőoktatási intézmény Magyarországon. Inkább lenne feleennyi, de akkor legyünk már rajta azokon a ranglistákon. Ugyanis nagyon bosszantó, hogy valaki itthon szerez egy diplomát, de ha nemzetközi szinten is messze akar jutni, akkor külföldön is kell még egy diplomát csinálnia. Frusztráló. Szóval itt a felsőoktatás problémája remekül rávilágít az ország gondjára.

zopilote 2013.03.03. 02:57:26

@PannonBoy:
Mivel megszunt a sorkatonasag es a bortonok is tultelitettek, be kell valamifele rendezett
keretek koze terelni az amugy munka - es elfoglaltsag nelkuli fiatalsagot. Erre megfelelnek
a felsooktatasi intezmenyek:)
(ez nem hungaricum, Ny - Europa es Amerika is igy csinalja, es eleg reg ota)

zopilote 2013.03.03. 03:56:38

Sajnos csak keson jutott eszembe egy reszeg mexikoi ferjre jellemzo rovid videolinket
betenni:
www.youtube.com/watch?v=w9ZJMH5yQvQ
Eufemio, a reszeg tancos Michoacanbol. Jo szorakozast!!:))

zopilote 2013.03.03. 05:20:20

@montroyal:
Nem rossz, sot! :) Tetszett!!

DieNanny CH 2013.03.03. 06:22:47

@gyapjasmaki:

Most jutott eszembe, hogy pl a családhoz, ahol dolgozom, a bölcsődén keresztül vagyok kiközvetítve. A család fizet 23Fr-ot óránként a bölcsinek, én 21-et kapok bruttóban. Mivel tényleg nem értek a gazdasághoz, akkor tulajdonképpen én nem kerülök semmibe a bölcsinek? Mert a 2 Fr óránként elmegy neki egyéb költségekre. Vagy hogy van ez?
Ha van egy mosógépszerelő cég, emberke jön javítani, én a cégnek fizetek 1000 Ft-ot óránként, emberke megkap 800-at, akkor még milyen pluszköltsége van a cégnek? És azt honnan teremti elő?
Nem tudom, te értesz-e ilyenhez, de talán más igen...

DieNanny CH 2013.03.03. 06:30:09

@Philosoraptor:
"határon túli magyarok szavazójoga"

Hú, egy nagyon rosszindulatú gondolat fészkelte be magát a fejembe. Esetleg, nem azért akarják a kettős állampolgárságot, meg szavazati jogot nekik, hogy aztán jól meg lehessen adóztatni őket? Mert aki nyugaton dolgozik, de magyar állampolgár, azt meg akarják. Aki keleten dolgozik, de állampolgár...???

Hiába na, vasárnap kora reggel van...

DieNanny CH 2013.03.03. 06:33:34

@tildy:):
Persze, igazad van, a vers és ének csupán a szülő felé való reprezentálás legjobb eszköze. Meg a rajz, de azt nem minden szülő értékeli.

DieNanny CH 2013.03.03. 06:37:52

@Das schönste Bundesland der Welt:

Igen, végül sok osztás-szorzás után az jött ki, hogy vásárlóértékében kb 2x annyit ér.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 08:34:57

@gyapjasmaki:

Igen, kb. ez az ár.

Fizetések. A magyarnál kisebbek. Az átlag jelenleg bruttó 713 leva (110 ezer Ft), azaz nettó 563 leva (86 ezer Ft).

Hozzá kell tenni: a munkahelyek alig 20 %-a teljesen fehér, azaz a valós bérszint magasabb ennél.

Óriási különbségek vannak szakmák között, az egyik posztoló által leírt egyiptomi viszonyokhoz hasonlítanak. S még nagyobbak a különbségek az ország különböző részei között.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 08:37:21

@gyapjasmaki:

"Ha itthon a munkabéred nem csak 42%-át kapnád kézhez, hanem mondjuk 80%-át"

Ilyen csak egyes jóléti olajállamokban és egyes adóparadicsomokban van.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 08:37:54

@DieNanny:

A legtöbb országgal megállapodás van a kettős adóztatásról.

gyapjasmaki 2013.03.03. 08:55:53

@Das schönste Bundesland der Welt: Igazad van. 110 000 HUF nem azonos a 4000 CHF-al. Nem is ezt mondtam, hanem ha nem 42%-ot hanem 80%-ot kapna meg az ember a munkabéréből, akkor lenne kb ugyanott. Az meg az óvónő 110 000 HUF-ja helyett 208 000 HUF körül lenne.

kb. 300 HUF-ért tökéletes kenyeret kapok a helyi pékségben. 400 HUF-ért már akár magam is meg tudnám sütni. Persze tudnék 600 HUF-ért is csinálni vagy venni. Az emberek többsége nem 500 HUF-ért veszi a kenyeret, hanem 230 HUF-ért kb. és nem a minőség az elsődleges szempont. Gondolom sokan meg a nagy raktáráruházakban(Tesco, Auchan,..), ahol 154-170 HUF -tér is lehet kapni.

A számításaim amúgy se a kenyéráron buknának meg. Hanem hogy ez csak egy pár adat. Rengeteg szakmát össze kellene hasonlítani, hogy bármiféle összefüggést le lehessen vonni. Arról nem is beszélve, hogy én se voltam elég pontos. Az áfa-t pl bele se számoltam és megélhetést csak a kenyér árában mértem. Szóval jó 1000 sebből vérzik a dolog, de az látható belőle, hogy nem 8x a különbség a fizetések között, hanem sokkal inkább 1-1,5x mondjuk. A svájci adórendszertől függ pontosan mennyi, amit nem ismerek(a magyart se túlzottan).

2013.03.03. 08:56:08

@nyuszigonosz: Bizonyára így van, kapzsi emberek mindenhol vannak a világon. Ami itthon megy, az azonban már vérlázító.

gyapjasmaki 2013.03.03. 08:58:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Akkor ez meddig mehetne fel normálisan?

Mondjuk 60%, 65%?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 09:01:17

@gyapjasmaki:

Igen, így gondolom. Az élhetőbb európai országok szintjéig. Ami komoly változás lenne, hiszen az életszínvonal egyharmadnyival javulna.

2013.03.03. 09:01:22

@váj mí: Erre én sajnos nem látok rá, de azt nem értem, hogy miért kell mindig a legrosszabbat feltételezni mindenről, legalábbis itt 1-2 majom mindig kinyilvánítja a nagy igazságot, hogy ki csak mosogatni mennek az emberek. De ha itthon volt előtte éhbérért rabszolga, az persze teljesen természetes és jól is van így. Aki jól beszéli a nyelvet, annak szerintem van annyi önbecsülése, hogy nem feltétlen vállalja el a legrosszabbul fizető munkát. Persze, a szükség ráviheti.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.03. 09:06:12

@gyapjasmaki: lényegtelen, de 400ért már két kiló kenyeret sütsz, ha magad csinálod.

2013.03.03. 09:09:44

@DieNanny: Valami lázálommal teli éjszakán találhatták ezt ki. Mármint a kettős adóztatást. Nem hiszem, hogy sikerülne belőle bármit is kihozni, eu-ban nem is létezhet kettős adóztatás. Azt meg ők sem gondolhatják komolyan, hogy bárkinek kiadja egy másik ország az adatait.

A határon kívüli magyarság kérdése meg szerintem nagyon egyszerű, ha politikus fejjel gondolkodsz. Kapnak szavazati jogot és állampolgárságot, ami újabb szavazóbázist jelent majd neki, másrészt akik a határ innenső oldalán vannak, nem akarják, hogy jöjjenek tömegével, és így majd legalább lehet utálni megint valakit. Manipuláció az egésznek a lényege.

2013.03.03. 09:11:37

@Babette_: Majdnem 400 hozzászólás. :O Azt talán nem olvasom végig.

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.03. 09:14:42

@montroyal: de én ezt undorítónak tartom, különösen akkor, ha erről még dicsekszik valaki

gyapjasmaki 2013.03.03. 09:17:21

@Babette_: Attól függ milyent szeretnél csinálni. Persze 40-ből akár 2-öt is lehet, de ha már magam csinálom, akkor legyen olyan amilyent szeretnék, ne sima fehér kenyér.

gyapjasmaki 2013.03.03. 09:26:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Akkor ha mondjuk 65%-al számolunk akkor a Svájci bérek "csak" 40%-al több kenyeret érnek, mint a magyarok. Ami még mindig elég sok, de messze nem 2x vagy 8x. Vagyis csak az adórendszerünk átdolgozásával 60%-al csökkenthetnénk a különbségeket, ami azért jelentős lenne. Persze ehhez szemléletváltás is kell.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 09:32:29

@gyapjasmaki:

Ez csak az alapcikkekre igaz. De az életszínvonal nem csak ez. Hiszen nyaralás, műszaki cikkek, stb. azonos árban vannak szinte mindenhol, s ezeknél a több fizetés sokkal többet jelent, itt már nem kell vásárlóértéket számolni.

gyapjasmaki 2013.03.03. 09:36:31

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Gondolom csak olyan cikkeknél igaz amelyeket helyben, vagy legalábbis az országban is elő tudnak állítani. Mert ami import az persze hozza magával árát is általában magával. Van, hogy drágább is.

gyapjasmaki 2013.03.03. 09:49:23

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

A magyar bruttó 220 ezer HUF, ami 126 ezer HUF nettó
A bolgár bruttó 713 leva (110 ezer Ft), ami nettó 563 leva (86 ezer Ft).

Vagyis jelenleg egy átlag magyar 560 kenyeret tud venni.
Egy átlag bolgár 550-560-at. Mivel itt a fekete gazdaság is benne van legyen inkább 570-580. Bár nem tudom mennyi lehet a tényleges bér.

Szóval kb. azonos.

Ha meg a munkáltatónál nézzük az összes bérterhet.

akkor a 220 ezer HUF bruttó az valójában 298 ezer HUF
mindez Bulgáriában 713 BGN bruttó az valójában 866 BGN(130 ezer HUF kb.)

Itt a kenyérarány:

magyar 1324 db
bolgár 866 db fekete gazdaság miatt mondjuk 900 db

13:9 vagyis 44%-al többet fizetnek Magyarországon egy átlag magyar munkájáért, mint Bulgáriában egy átlag bolgárnak. Persze ki tudja mennyit kompenzálnak a fekete pénzek. Valamint itt is csak kenyereket vettem, szóval szintén 1000 sebből vérzik.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 09:56:55

@gyapjasmaki:

Szubjektív alapon saccolva 2007-ben az átlagmagyar életszínvonalja az átlagbolgárénál 30 %-kal magasabb volt, Azóta ez csökkent, de szerintem az átlagmagyar most is jobban él.

Nagyon sok függ attól, hogy mit nézel. A rezsi pl. a magyarnak a fele.

DieNanny CH 2013.03.03. 11:17:42

@Philosoraptor:
"nem akarják, hogy jöjjenek tömegével,"

Hát, nagyon objektíven nézve, a határon túli magyarok mind egy kicsit jobb gazdaságú országban vannak, tehát ennek kicsi a valószínűsége...

DieNanny CH 2013.03.03. 11:22:01

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"műszaki cikkek, stb. azonos árban vannak"

Vagy kint olcsóbbak! Novemberben vettem egy 1 terás merevlemezt 80Fr-ért. (Kb 20ezer Ft) Ugyanaz a termék márkanévre, mindenféle számra stimmelve Mo-on 36ezer Ft lett volna. ????

DieNanny CH 2013.03.03. 11:55:19

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Megpróbálom százalékban kifejezni a kiadásaimat. Előre mondom, én nagyon kis igényű vagyok, azonkívül étkezni hetente 4x a munkahelyen étkezek, tehát ha nem ezt tenném, a kajaköltség a duplája lenne. Tehát most amit kézhez kapok pénzt, abból írom a százalékokat!

TB: 11%

Telefon,net: 2,5% (Vezetékeset is be kellett kötnöm, anélkül nincs gyors netem. De nem használom, engem viszont hívhatnak)

Lakásbiztosítás: 1%
Munkába járás útiköltsége: 2,2%
Lakbér+rezsi: 16%
Mobiltel (feltöltőkártya): 0,3%
Kaja: 3,5%
Egyéb vásárlás: 0,7%

Ezek a havi állandó költségeim. Ez 46,2%.
50%-át magam döntöm el, mire költöm. Szerintem így kicsit átláthatóbb az ár-érték arány.

gyapjasmaki 2013.03.03. 12:20:56

@DieNanny: Ebbe is közrejátszanak az adók, de ettől függetlenül én is érzékelem hogy valahogy túláraznak dolgokat Magyarországon.

gyapjasmaki 2013.03.03. 12:32:41

@DieNanny: Jó lenne a tudni hogy a munkáltatód, is fizet-e utánad, valamilyen járulékot. Az ottani étkezés pedig valamilyen juttatásnak számít, a magyar étkezési jegyhez vagy hasonló, étkeztetéshez hasonló.

Magyarországon a munkáltató a bruttó bér után:

Nyugdíj biztosítási járulék: 18%
Egészség biztosítási járulék: 11%

A munkavállaló pedig szintén a bruttó bére után:

Nyugdíjárulék 8%
Egészségbiztosítási járulék 3%
adóra meg 20-30-40% (0-600 ezer-ig, 600-1200 ezer-ig, 1,2 miliótól éves bér persze)

Vagyis a bruttó bére 26%-a megy nyugdíjra és 14%-a az egészségbiztosításra.

DieNanny CH 2013.03.03. 12:52:04

@gyapjasmaki:

Hát, azt tényleg nem tudom, ő mennyit fizet, viszont az én alapfizetésemből lejön 5,15% nyugdíj, betegség-biztosítás, és 1,1% munkanélküli járulék - az elnevezést nem tudom pontosan, amiből, ha munkanélküli lennék, fizetnének.

Ja, a kaja: ha a bölcsiben vagyok, akkor arra a napra levonnak 5Fr kajapénzt. Ez heti 1x van.

2013.03.03. 12:55:24

@DieNanny: Sokan vélik úgy, hogy a vendégmunkások is közrejátszanak abban, hogy színvonaltalan a szakmunkás munka és pluszban le is törik az árakat. A gazdasága lehet, hogy jobb (ez szinte mindegyik környező országról elmondható), de én nem vagyok arról meggyőződve, hogy jobb odaát élni, ott is van ugyanúgy szegénység meg elmaradottság.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 12:56:03

@DieNanny:

Mivel nem lenne helyes átlagokat mondani, leírom az én jelenlegi havi költségeimet itt Szeredőcön, ahol egy háromszobás lakásban lakom, egy négyemeletes házban:

villany: 9 ezer Ft
hideg víz: 6 ezer Ft
közös költség: 2 ezer Ft
telefon vezetékes: 3 ezer Ft
mobiltelefon, 2 db: 8 ezer Ft
internet: 4 ezer Ft
kábéltévé: 4 ezer Ft
fűtés és meleg víz: nyáron 9 ezer Ft, télen: 45 ezer Ft

2 gyereknek zsebpénz: 50 ezer Ft

utazás: 20 ezer Ft

étel otthon: 120 ezer Ft
étel utcán: 40 ezer Ft

kozmetikai szerek: 15 ezer Ft

Tehát összesen:
290 ezer Ft - nyáron
326 ezer Ft - télen.

Lakbér nincs, mert megvettem a lakást. Ha lenne, ez még plusz 75 ezer Ft lenne.

A fentiek 3 ember és 1 kutya (a lányom) étkezését tartalmazzák.

Hozzájuk vehetsz még havi 60 ezer Ft egyéb kiadást.

Két ember keres pénzt. Ha mindketten átlagbéren lennénk, a jövedelmünk 170 ezer Ft lenne. Azaz kb. a fenti kiadások 40 %-át fedezné.

Ebből azt hiszem már tudsz számolni.

gyapjasmaki 2013.03.03. 12:56:41

@DieNanny: Nehéz így megállapítani, hogy pontosan mennyi a különbség, de mindenképpen kint fizetnek meg jobban. Viszont szemlátomást kevesebb is az adó, mint itthon. Így bár hasonló életszínvonalat nem is lehetne elérni, de az adók csökkentésével a rendszer átszervezésével, jelentős javulást lehetne elérni. Ami kézzel fogató lenne mindenki pénztárcáján.

2013.03.03. 13:41:28

@gyapjasmaki: Meg talán kevesebbet is lopnak, nem? :)

gyapjasmaki 2013.03.03. 13:43:27

@Philosoraptor: Magyarországon korrupció vagy lopás? Azt se tudom az mi. :D

PannonBoy 2013.03.03. 15:59:41

@zopilote: Értem, amit mondasz. Ezzel csak egy gond van, hogyha túl sokan lesznek diplomások, akkor a diploma leértékelődik, azaz egy ember diplomája devalválódik. Ez vonatkozik mindazokra, akik régebben, ill. akik a közelmúltban szerezték a diplomájukat.
Vagyis annyit, fog érni, mint egy érettségi (azaz semmit), pedig az régen sokat ért (legalábbis nekem ezt mesélték).
Szóval, hogyha valaki ki akar tűnni a többi közül, akkor kénytelen doktorit, vagy MBA-t (ha olyan a szakterület, ahol van) tenni.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.03. 16:56:38

@Tökfőzelék: en is .. es mar irtam a szuleteskor megvan egyeseknek a foglalkozasa, vegul is minden ebbol ered kint allni az utcan vagy finomabb modszerrel keresni egy gazdag palimadarat es raakaszkodni , .. ez igy van igy fogadom el nekem is lanyom van 26 eves es nem szeretnem ha egy csoveshez menne..... ez a sok kitartott no azert bosszant es meg buszkek is ra .. es igen irigy vagyok en is szeretnem ha mas oldana meg az eletemet..

2013.03.03. 17:17:25

@DieNanny: Hm, nem is gondolná az ember...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.03. 20:28:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: milyen szuperbrutto? Kicsit le vagyok maradva, 2009-ben meg emlekeim szerint nem volt ilyesmi, nem is igazan ertem , mi ez.

24%. Ennyit fizet utanam a munkaltato az allam fele. Semmi egyeb fizetesi kotelezettsege nincs.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 21:25:12

@tildy:):

Nettó - amit kézhez kapsz.

Bruttó - amennyi hivatalosan a fizetésed.

Szuperbruttó = bérteher - amennyiben kerülsz összesen a munkáltatónak.

Pl. a bruttó béred 156 ezer Ft. ebből megy az államnak 54 ezer Ft. ezt azonal levonja munkaadód. Neked marad nettó 102 ezer Ft. Viszont a munkaadó köteles még 44 ezer Ft-ot befizetni az államnak utánad. Tehát a munkaadónak te összesen 200 ezer Ft-ba kerülsz, ez a szuperbruttód.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.04. 00:10:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: oke, akkor itt a brutto = szuperbruttoval. Nem tudok rola, hogy pluszban meg ok fizetnenek utanam az allamnak.

Ahogy neztem, 2010-ben vezettek be otthon a szuperbruttot, bar emlekeim szerint elotte is volt olyan jarulek, amit a munkalatonak pluszban be kellett fzetni, max nem neveztek meg.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.04. 08:22:13

@tildy:):

Két kölönböző dologról beszélünk. Szuperbruttó akkor is volt, amikor nem így nevezték. A bérteher mindig több volt a bruttó bérnél.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.04. 10:02:22

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: igen, de nem ez volt az alap kerdesed.
Hanem hogy mibol 24% az ossze levonas. Leirtam. :)

bpetya75 2013.03.04. 10:43:52

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Nem ez a szuperbruttó. Az egy rejtett szja-növelés volt. Az szja alapját növelték meg 27%-kal, ami történetesen a munkáltató által fizetett TB-járulék, de ezen kívül mást is fizet a foglalkoztató.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása