oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. február 17. 07:02,  Nem volt más választásom 266 komment

2013. február 17. 07:02 Határátkelő

Nem volt más választásom

Ma Hollandia az úticélunk, ám Zeeuws Meisje posztjaival ellentétben most nem az egyetemi életről lesz szó, hanem a munkás hétköznapokról. Főhősünk, Viktor a családot hátrahagyva vágott neki a (majdnem) ismeretlennek, és nem csekély hányattatás (és azt gondolom, mindenki számára érvényes tanulság, kezdve a nyelvtudástól a lakhatásig) után jutott el odáig, hogy azt mondhassa: megérte, mert biztosítani tudja gyerekei jövőjét.

Amszterdam, csatorna.jpg(A kép innen származik.)

„Négy éve indultam Hollandiába egy bőrönddel és némi készpénzzel, mert a magyarországi helyzetünk nagyon elkeserített. Hiába dolgoztunk éjjel-nappal és még vállalkoztunk is, csak adósságaink voltak.

Szóval felültem a repülőre, miközben csak annyit tudtam Hollandiáról, hogy hol fogok dolgozni és aludni. Arra gondoltam, hogy jól beszélek angolul és majd úgyis mindent megoldok. Csak amikor a szerződést írtam alá, akkor rájöttem, hogy igazából nem is tudok olyan nagyon jól angolul.

A holland nyelvre azt mondtam, hogy ezt senki nem tudja megtanulni. Viszont ezek ellenére ekkor már nem volt más választásom, maradtam, tanultam a hollandot és próbáltam beilleszkedni, mert a két gyermekem és a feleségem otthon maradtak és számítottak rám.

Az elején nagyon nehéz volt

Az első fél év nagyon nehéz volt, meg kellett tanulnom a nyelvet, biztos munkát kellett találnom magamnak, és lakást a családomnak. Mikkor végre hat hónap elteltével úgy éreztük, hogy minden megvan, ami ahhoz kell, hogy a feleségem és a gyerekeim is kiköltözzenek, beültem a kisteherautóba, hogy megyek haza a családért.

Ekkor jött a feketeleves, mert a főnököm közölte: már csak pár hónapig tud munkát biztosítani. Ennek ellenére kihoztam a családot és beköltöztünk a két szobába. Ez ráadásul egy olyan házban volt, ahol még vagy négyen laktak rajtunk kívül.

Próbáltunk elköltözni, de családdal itt nem könnyű, hiszen magánszemélytől drágán lehet csak bérelni. Így maradt az a megoldás, hogy kivettünk egy nyaralót és közben beregisztráltunk bérlakásra, ami olcsóbb ugyan, de várni kell rá.

Két év várakozás

Több mint két évet vártunk, hogy végre el tudjunk költözni a nyaralóból. Közben annak a településnek az önkormányzata, ahol a faházat béreltük, mindig ki akart rakni minket, vagy legalábbis megbüntetni.

Csak akkor fogták vissza magukat, amikor közöltem velük, hogy akkor kiköltözöm a gyerekekkel az utcára. A feleségem nem beszélt semmilyen nyelvet, neki nagyon nehéz volt munkát találni, és ha találtunk is, akkor is csak alkalmi vagy csak rövid ideig tartó munkát.

Közben a kisebbik gyereket iskolába kellett íratni, és az ő iskolába vitele is gondot jelentett, eleinte csak heti három napot járt.

A lakással minden megváltozott

Miután sikerült a mostani lakásunkat megkapni, minden megváltozott, itt nagyon segítőkészek az emberek. Mindenki mehetett tanulni ingyen hollandot, én is tovább fejleszthettem a nyelvtudásom.

A nagyobbik gyereknek is segítettek munkát találni, így most már mindenkinek van rendes munkája, és nem kell napi 12-14 órát dolgozni, van szabad hétvégénk és több időt tölthetünk el egymással.

Kifizettük az adósságaink felét és mindig szépen törlesztjük a maradékot. Még egy autót is fenn tudunk tartani mellette. Az elmúlt 4 évben többet elértünk Hollandiában, mint Magyarországon 10 év alatt. Szerintem elég nagy elkeseredettség után döntöttünk úgy, hogy mindent hátrahagyva egy másik országba újra kezdjük az életünket felépíteni.

Könnyen ment a beilleszkedés

Könnyű volt beilleszkedni, mert a szomszédaink kiválóak és nagyon segítőkészek. Nyaranta együtt szoktunk grillezni, születésnapi partikat rendezünk a gyerekeknek, segítünk egymásnak a kerti munkában. Tavaly nagyon jól sikerült a grillparti, mert megitattuk őket pálinkával és megetettük őket sajtos pogácsával.

Ugyanakkor hiányozik a család, hiányoznak a barátaink és sok apróság, például hogy nem tudunk moziba menni.

Az árakról

Az árak teljesen rendben vannak a fizetésünkhöz képest. Egyedül az autó adója kerül sokba. Mióta mind a ketten dolgozunk a feleségemmel, még félre is tudunk tenni a fizetésből. Amikor nagy bevásárlásra készülünk, akkor általában átmegyünk Németországba, mert ott sok minden olcsóbb és több mindent lehet kapni.

Ha magánszemélytől bérel az ember lakást, az meglehetősen drága, 900-1200 euró (az önkormányzati 400-600 euró) közt mozog, ezért egy 2-3 szobás lakást lehet bérelni.

A biztosítás kötelező, természetesen mi is és a gyerekek is biztosítva vannak, ennek a díja 95-150 euró közt mozog.

Az átlagfizetés 1200-2400 euró között változik, mondjuk a gyári munkástól a kamionsofőrig bezárólag.

Összefoglalva nekünk megérte egy idegen országban újrakezdeni az életünket, mert tudjuk, hogy ezzel biztosíthatjuk a gyerekeink jövőjét."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr165084143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.17. 07:31:01

mondjuk azert annyi meg erdekelt volna, mit dolgoznak
az atlagfizetes helyett, hogy mennyit keresnek
milyen kocsijuk van
es miert nem lehet moziba menni? hozzateve, hogy en kifejezetten utalok moziba jarni, ezert nem is jarok

/grillpartin sajtos pogacsa?/ kizarolag tepertos johet szoba

NIKI LAURA 2013.02.17. 08:28:47

Általában az Önigazolás keresők kedvenc indoklása,hogy "a gyerekek jövőéért tettem"...
Én önző vagyok,és most,és Én is jól akarok élni!
A dédpapa is erre hivatkozott,aztán a nagyapám,majd az apám tett meg mindent értem,de én nem folytatom a sort.
Nekem is jó legyen,meg a kölyöknek is!

Igy döntöttem.
Tegnap a zindexen megjelent egy cikk Csollány Szilveszterről,hogy Islandon dolgozik piti pizé,de boldog.Az olimpiai járadékból fizeti a hiteleket,de itthon mindenki lesz@rta.

Allicsh 2013.02.17. 09:00:47

@hagyma: Hagyma neked van egy kis APEH-os mivoltod :D

Taxomükke (UK) 2013.02.17. 09:07:14

Mar megint Hollandia? Szievesen olvasnek vegre egy angliai posztot inkabb...
;)

montroyal ( CAN qc) 2013.02.17. 09:12:29

kedvet kaptam hollandiahoz .. annyi konkretumot megtudtam... foleg igy hogy mindent tudok a cikkirorol es csaladjarol..

nigara 2013.02.17. 09:26:48

hááát....lassan tényleg nem lesz érdemes még idekattintani sem...

A posztok régóta hmmm... gyengécskék, a trollok száma viszont sikeresen megnőtt. Akik meg nem trollok, azok meg a saját kis személyes csevejükkel viszik el értelmetlenbe a blogot.

Muscari 2013.02.17. 09:34:33

@hagyma: Meg nem volt alkalmam gratulalni, most megteszem. Ugyes voltal! Well done, Hagyma!

A poszt meg elegge osszecsapott, kb. nulla informacioval. Meg az autoja markajat sem tudtuk meg ;-)

Zuzimama 2013.02.17. 09:34:57

@NIKI LAURA:

mi is a gyerekek jövője miatt jöttünk. Én diplomával is takarítónőként dolgozom már három éve, mert válság van és a hollandok is nehezen találnak munkát.
De a gyerekeimnek jobb lesz és ez nekem fontos és még be is merem vallani.

Ha nem folytatod a sort, akkor az a te döntésed, senki nem fogja leharapni a fejed úgy, ahogyan te nekirontottál azoknak akik viszont megteszik a gyerekükért.

@Taxomükke: írjál egyet, marha egyszerű.

tanato 2013.02.17. 09:35:41

Egy kis OFF,de azért szorosan a Határátkelő szellemiségéhez tartozónak vélem:www.origo.hu/itthon/20130216-felall-az-asztaltol-a-hook.html

Egyébként a mai posttól is egy kicsit több konkrétumot várnék,elsősorban a családfő szakmájával,állásával kapcsolatban.

Muscari 2013.02.17. 09:39:12

@nigara: En speciel sokszor elvezettel olvasom a szemelyes csevejeket is, nagy ritkan en is reszt veszek bennuk. Szerintem a kommentek sokzsor szorakkoztatobbak, adott esetben meg tobb informaciot is tartalmaznak az adott orszagrol, mint a poszt maga. En pont ezert szeretem olvasni.

tanato 2013.02.17. 09:41:33

@Muscari: Pontosan, HÁ-ben legtöbbször a kommentek érdekesebbek mint maga az alap.

Muscari 2013.02.17. 09:46:20

@Zuzimama: Szia Zuzimama, remelem, jol vagyok. Sosem fogom elfelejteni a posztodat, akarmilyen regen is jelent meg itt, ill. a regi HA-n.
Nekem is meggyozodesem, ogy a gyerekeimnek jobb lesz itt kint, epp tegnap olvastam, hogy minden negyedik fiatal allastalan Mo-n. Lehet, hogy ok is minimalberes munkat fognak majd vegezni sokaig, de itt legalabb abbol is meg lehet elni.

marsha 2013.02.17. 09:49:33

Én a nyúlfarknyi posztból, "félszavakból" is magunkra ismertem, és tényleg ezek a legfontosabbak a hollandiai kezdéshez:)

Zuzimama 2013.02.17. 09:53:09

@Muscari: szia. Igen, sajnos az a történet a legszomorúbb és legtragikusabb fejezete az életemnek. Lassan másfél éve, de még mindig ellátogat a pszichológus ha megkérem.
Jobban vagyunk, talán most már én is kicsit ki merem dugni a fejem a csigaházból. A nyelv is egyre jobban megy, szinte már csak hollandul beszélek, még az autószerelőnél is.

A gyerekek imádják, a sulitól kezdve a sulin kívüli rengeteg lehetőséget. Élvezik, hogy mennyire gyermekbarát ez az ország, és én is élvezem. És aminek nagyon örülök, a nagyobbik lányom egy csomó mindent megért angolul, pedig soha nem tanítottam, de a holland nyomán egy csomó szó és kifejezés megragad nála.

ÉS ti?
Írj nyugodtan privátban.
Szép napot nektek. :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.02.17. 09:59:31

Valóban egy picit rövidecske, de szerintem vasárnap belefér.
:)
Remélhetőleg bejelentkezik az író, és akkor lehet tőle kérdezni.

zopilote 2013.02.17. 10:11:24

Sokan irjak, hogy a gyerekuk jovoje miatt vallaltak a kulfoldi eletet. Megertem, es oszin -
ten kivanom, hogy igy legyen. Sajnos neha az elet tud meglepetesekkel szolgalni. En
egyet tudok: halat adok a sorsnak, hogy Magyarorszagon szulettem es ott tolthettem a
gyerekkoromat, ifjusagom legszebb eveit!! Meg akkor is, ha az az un. "atkosban" tortent.

Határátkelő 2013.02.17. 10:13:55

@nigara: Na, azért remélem, nem gondolod annyira komolyan. :( Mindenféle posztok vannak, holnap például Amerika lesz, számokkal, konkrétumokkal, de a korábbi holland posztokban is voltak számok.

A közeljövőben tervezek egy posztot az ausztriai munkavállalásról is (az nem személyes történet lesz, hanem mit hol hogyan kell intézni), és még akad más is a tarsolyban.

Határátkelő 2013.02.17. 10:15:28

@tanato: Őszintén szólva én ennek nagyon örülök. Én egy közösségként tekintek a Határátkelőre, ahol a kommentek legalább annyira fontosak (és sokszor többet elárulnak egy adott országról) mint a posztok. Szerintem ez így van jól.

DieNanny CH 2013.02.17. 10:15:30

Én tényleg nem szoktam kötekedni, de ez fura így egymás mellett:
"csak annyit tudtam Hollandiáról, hogy hol fogok dolgozni és aludni." Utána meg:
"Az első fél év nagyon nehéz volt, (...), biztos munkát kellett találnom magamnak".

A másik meg, hogy állandóan ki akartak titeket rakni, aztán meg hogy itt nagyon segítőkészek az emberek.

Különben én is azt vártam, hogy egy "friss"-diplomás szeme után egy kb negyvenes - ha a gyereked dolgozik -, hogyan látja Hollandiát.
Hogyan találtad itthonról az állást, aztán miért nem tudott a főnök tovább alkalmazni, miért okozott gondot a gyerek iskolába járása.
Bár, ha hamar jelentkezel, gondolom minden kérdésre válaszolni fogsz.

Ettől függetlenül jó egészséget és sok sikert kívánok idegenben!

Ja, és tervezitek, hogy hazalátogattok? Vagy már meg is történt?

(Nagy erénye a posztnak, hogy hazaköpködést nem olvastam benne! Mert azzal, hogy leírta, otthon nem boldogultak, nem köpködött, csupán tényeket közölt.)

szaszo71(D) 2013.02.17. 10:17:02

Nekem 2 kérdésem lenne a posztíróhoz: Az egyik, amit már valaki kérdezett, h. mért nem tudnak moziba menni. (Az előttem szólóval ellentétben engem ez zavarna, imádok moziba járni:)))
A másik, amit soha nem értek meg, h. a felesége mért nem beszélt semmilyen nyelvet, amikor nyilvánvaló volt, h. külföldre akarnak költözni. Legkésőbb, amikor a férj kiment, akkor kellett volna nekiállni egy nyelvnek. Először arra gondoltam, h. esetleg nem ért rá, mert ott voltak a gyerekek (bár, mint tudjuk, mindenkinek arra van ideje, amire szakít magának), de miután olvastam, h. a nagyobbik gyerek már dolgozik, ez az indok sem lehetséges.

A másik "vitatémához": Szerintem, h.a gyereknek jobb legyen, az minden normális szülő vágya. Csak az a kérdés, h.érdemes-e feláldozni saját magunkat ezért. Én biztos nem tennék semmit, ami nekem nem jó, csak azért, mert úgy gondolom, h. majd attól a gyereknek jobb lesz. Így nem kell magam később mártírnak érezni,és a gyereken sincs a lelki teher, h. mindenképpen meg kell hálálnia valamit. Nem kell olyanokat hallgatnia, h. én mindent feláldoztam, h. orvos lehess, és te mégis kukás lettél, mert az tetszik. Ha akar, nyugodtan lehet kukás. Persze, a lehetősége megvan arra is,h.orvos legyen, de ez lehetőség, nem elvárás.

Határátkelő 2013.02.17. 10:21:45

@DieNanny: Egyrészt nem kevesen vannak, akik nem szeretnek túl sokat elárulni magukról (amit speciel én meg tudok érteni).

Másrészt én a "hol fogok dolgozni" és "biztos munkát kell találnom" között olyan feszítő ellentétet nem látok, mert lehet szó átmeneti, pár hétig tartó melóról is az elején.

Zuzimama 2013.02.17. 10:22:33

@szaszo71: marha egyszerű és mondhatni kézenfekvő: holland moziban hollandul vagy angolul mennek a filmek .......

Ha a szülőben meg van az ösztön, hogy a legjobbat akarja a gyerekének akkor soha nem fogja a szemére vetni, hogy miattad szenvedtem ...
Ez a szülőt minősíti ha később ezzel kínozza a gyerekét.

tableno 2013.02.17. 10:24:42

@zopilote: szerintem az "átkosban" jobb volt Magyarországon gyereknek lenni, mint most.

zopilote 2013.02.17. 10:29:17

@tableno: Tudom. Azert is irtam:)

szaszo71(D) 2013.02.17. 10:30:03

@Zuzimama: De ha valaki 4 éve ott él, akkor talán megérti annyira a nyelvet, legalábbis normál esetben.

Én már sok "mártír" szülőt láttam, sőt, fórumokon is olvasok olyan topikokat, h. hálátlan a gyerek, pedig én....

Zuzimama 2013.02.17. 10:36:33

@szaszo71: nem, sajnos nem. Ugyanis itt mindenki szinte anyanyelvi szinten beszél angolul, emiatt sok külföldi "betelepülő" szívesebben hagyatkozik a stabil angol tudására.
)Ha hivatalos ügyeket intézek (APEH pl. akkor én is azt választom).
Ez hátráltatja a nyelvtanulást.
Nem beszélve, hogy a legtöbben egy bizonyos tevékenységi kört és a hozzá kapcsolódó kifejezéseket tanulja meg, illetve a napi élethez szükséges nyelvi formulákat.
Egy szlenggel teli amerikai filmet nem hinném, hogy tudnék élvezettel végigülni.....

Az a szülőt minősíti, ha ezzel kínozza a gyerekét. Ez a saját sikertelenségének a kivetítése, ráadásul pont ellenkező célt ér el vele, ugyanis belekódolja a gyerekbe, hogy "te vagy az oka, mert ÉN mindent megtettem".

Nem beszélve a sikertelen szülőkről, akik ezzel húzzák vissza a gyereket, nehogy az sikeresebb legyen, mint ők mert akkor ......

nigara 2013.02.17. 10:37:18

@Muscari: @Határátkelő: hát, azzal nem is lenne baj, ha a kommentek valamennyire kapcsolódnának legalább a blog témaköréhez (és ebbe beleértem az életvitelbe bárhogy beleillő témákat), de amikor a kommentek fele egymás fikázása (személyesen, nem általában, és kommentelők között), vagy amikor ki-mit-szeret-enni és hasonlóan érdekfeszítő társalgás megy, azt nem vagyok képes olvasni.
Sajnálom, tényleg - az elmúlt egy hétben így éreztem.
És az értelmetlenül rám öntött fikázás sem hiányzik...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.17. 10:43:30

@szaszo71: Nem feltetlen. MEg akkor sem, ha netan volt valamennyi alapja a nyelvbol. Ha te nem magyarkent , 4 eve mMagyarorszagon beulnel egy moziba, hany szazalekat ertened a filmnek?

Sajat tapasztalat: mi mikor kijottunk, rendszeresen jartunk moziba, bar nekem csak alapfoku tudasom volt. Volt hogy csak 30%-at ertettem a filmnek. Most harom ev utan me gmindig nem m ondanam, hogy mindent ertek, de nagyjabol 70%-t, es nem tobbet ( ha van angol felirat, pl. teveben, az azert mas, de moziban nem szokott lenni).
Ettol fuggetlenul szeretek moziba jarni, de emlekszem az elejere. 0 tudassal kimenve lehet o is meg csak 30%-nal tart hollandbol.

karburator (törölt) 2013.02.17. 10:43:39

@zopilote: Hát persze, hogy jobb volt a többségnek.

Hajtani nem lehetett hova, mindenki rosszul élt, viszont nagyon rosszul senki nem járt, mert mindenki dolgozott valahol. Mindenki kellemesen, de szegényen elvolt.

Ma viszont már kisgyermekkortól lehet folyton azon izgulni, hogy felveszik-e jó általános iskolába, ha jót akarsz, akkor fizetősbe mész, aztán középiskolai felvételi, szintén a fizetős a jó, nyelvvizsgák, fakultáció, jó érettségi kell, egyetemi felvételi, újabb nyelvvizsgák, szakmai gyakorlat, tanulmányi versenyek és végül megkapod azt a jutalmat, hogy elmehetsz egy kicsit több pénzért napi 10 órát dolgozni, mint amit az átlag kap. Ebből a pénzből rendesen kijön az albérlet, kocsiról csak évek múlva álmodhatsz, arról, hogy lakást veszel, szinte soha.

Lássuk, hogy ki hogyan járt: míg a szocializmusban mindenki valahogy eléldegélt, addig ma gyerekkortól kezdve hajt azért, hogy a szocialista normálishoz hasonló életet élhessen. Aki erről lecsúszik, az pedig rosszabbul él, mint a szocializmus alatt. És nem kevés van ilyen. Néhány milliárdos is kinőtt azóta a földből, nekik dolgozik mindenki.

S. Lala 2013.02.17. 10:46:39

@ Viktor,

írod, hogy nem tudtok moziba járni. Nem írtad, hogy miért, anyagiak vagy nyelvi nehézség miatt, vagy másért, de azért hadd adjak egy tippet.

Ha van a közeletekben "sárgakakasos" mozi (p***é) , akkor érdemes venni oda bérletet, mert a mozilánc bármelyik egységében használhatod. Havi 19 euróért korlátlatlan számú előadásra szól, csak spéci dolgokért kell ráfizetni (3D, IMAX stb). Ha kétszer egy hónapban elmész, már a pénzednél vagy, ha többször, bőven megérte.
Van drágább bérletük is, abban az extrák is benne vannak. Ha csak alkalmanként akartok menni vagy családdal, akkor családi jegyet is árulnak, érdemes utánanézni.

Én is vettem bérletet - kifejezetten a nyelvtanulás miatt, hogy fejlesszem a tudásomat. Ha rendeszeresen fizetek, akkor kicsit kényszerítem magam, hogy el is menjek. És nem bárntam meg, mostanában elég jó filmek vannak. Már kb. egy éve járok, és mondhatom, hogy használ.

Muscari 2013.02.17. 10:48:47

@Zuzimama: Jo, irok majd. Orulok, hogy jobban vagy, en el sem tudom kepzelni, milyen nehez lehet neked...
Most megyunk haza egy hetre, ugyhogy nem biztos, hogy lesz idom, de ha visszajottunk, mindenkeppen irok.
Jobb is lesz, ha nekiallok csomagolni.

szaszo71(D) 2013.02.17. 10:49:54

@Zuzimama: Tényleg nem kötekedni akarok, csak érdekel: Azt írta a posztoló, h.tanulhattak ingyen hollandot, így ő is továbbfejleszthette a nyelvtudását. A gyerek, gondolom, az iskolában hollandul tanul. Nekem azért furcsa, h. valaki 4 év után sem tud megnézni egy filmet a moziban, mert el sem tudom képzelni, h. akkor pl. a rádiót sem értik meg ott? Vagy nem néznek TV-t sem? Tudom, h. nem ez a legfontosabb az életben, de ha egy országban élek, akkor érdekelnek az ottani hírek, történések, esetleg megnézek este egy krimit a TV-ban (itt most magamból indultam ki:))

szaszo71(D) 2013.02.17. 10:57:03

@S. Lala: Szegény posztíró, biztos nem gondolta, h. egy csomóan (velem együtt) ezen a mozi ügyön akadnak fenn.
Amit írsz, az tök jó, kár, h.Németo-ban nincs ilyen. (Vagy csak én nem tudok róla.)

Zuzimama 2013.02.17. 10:59:58

@Muscari: rendben.
Érezzétek jól otthon magatokat és várom a levelet majd. :)

szaszo71(D) 2013.02.17. 11:01:50

@tildy:): Hát nem tudom, a férjem anno 0 tudással jött M.o-ra, 4 év után már dolgozott orvosként, pedig még honosítani is kellett a német diplomáját, ami egy csomó vizsgával járt, ráadásul magyarul. A moziban a filmeket is simán értette.

nyuszigonosz 2013.02.17. 11:04:10

@szaszo71: Ingyenes német nyelvtanfolyam Németországban van.
Legalábbis a rengeteg orosz bevándorlónak ingyenes.
Általában a Kolping foglalkozik ilyennel, de az Ausländeramt-ban is megkérdezheted.

A mozi: esetleg nincs mozi a környéken, ahol a posztíróék laknak.

Zuzimama 2013.02.17. 11:05:25

@szaszo71: nem tudom hol tanult ingyen hollandul, mert ha tudnám már indulnék is. Ugyanis egy pár éve a kormány nem támogatja az integrációt sajnos olyan szinten, mint előtte és éppen az ingyenes nyelvoktatást törölték. :(

Nem tud megnézni, én sem tudok, holott mondom, az autószerelőnél hollandul mondom el, hogy "mi bánt".
A rádiót sem értem maximálisan, a tévében pedig angolul mennek a filmek holland felirattal.

Most a technikai problémámat leszámítva (rövidlátó vagyok, nem látom a feliratot még kukkerral sem) vagy az időbeni korlátaimat (egyedül nevelem a két lányomat és nincs időm tévézni) nem szeretek tévézni.
Engem is érdekelnek a hírek, amíg a párom élt, a híradó szent és sérthetetlen volt, mindent akartunk tudni az országról (mindkettőről).
Amióta meghalt, nem nézek tévét, már lassan be sem tudom kapcsolni.

Amúgy az itteniek a "buitenleven" jegyében élnek, rengeteget vannak kint, kirándulnak, játszanak, jönnek-mennek, nem jellemző az otthonülés. Ez szerintem sok betelepülőre ráragad.
El tudom képzelni, hogy ez a család is, főleg két gyerekkel, nem ül otthon tévézni, hanem jönnek-mennek.

szaszo71(D) 2013.02.17. 11:10:29

@nyuszigonosz: Kösz, az ingyenes német tanfolyamokkal képben vagyok, azt dolgozom:)))) Integrációs tanfolyamokat vezetek (ezek egyébként mindenkinek ingyenesek, ha jogosan tartózkodik az országban, ha valaki nem a minimum pénzből él, annak kell havi 120 euro hozzájárulást fizetni, de ez napi 5 óra, heti 5 nap, 6 hónapig tart.)

A kérdésben a mozibérletre gondoltam.

szaszo71(D) 2013.02.17. 11:11:58

@Zuzimama: Most már kíváncsivá tettél, elolvasnám a blogod. Hol találom?

Gabóca71 2013.02.17. 11:17:17

Nem értem miért kell a hozzászólók nagyrészének ilyen utálatosan támadóan kritizálni?! Valaki veszi a fáradságot,hogy megossza az élményeit....lehet kulturáltan is kérdezni tőle,amire még kíváncsi vagy! Elég sok posztban voltak konkrétumok,most ebben nincsenek...na bumm. De azért erőt,lelkesítést még adhat! De ha már a konkrétumoknál tartunk...én nagyon örülnék ha lennének a posztokhoz olyan képek(egyszer-kétszer már volt),amiket a posztírók készítettek. Nem,nem az arcuk érdekel,tőlem maradhatnak inkognitóban,de érdekelne pl.,hogy amikor a bérelt szobák,lakások,házak áráról írnak,akkor milyen minőséget,felszereltséget ,stb.képzeljek el,és a környék,a táj hangulata is érdekelne. Szóval néhány életkép jó lenne... :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.17. 11:18:19

@szaszo71: A siman, meg a nagyjabol kozt azert van kulonbseg, arrol nem is beszelve, hogy nyelverzektol , es gyakorlastol is fugg, ki mennyire van otthon benne.
Van akinek elmondasz egy szot, mar megragad, van akinek 40-50-szer vagy tobbszor kell elismetelni, es akkor tanulja csak meg.

Valoszinuleg a ferjed az elso csoportba tartozik.

szaszo71(D) 2013.02.17. 11:21:36

@Zuzimama: "Amúgy az itteniek a "buitenleven" jegyében élnek, rengeteget vannak kint, kirándulnak, játszanak, jönnek-mennek, nem jellemző az otthonülés. Ez szerintem sok betelepülőre ráragad." - Ez tetszik. Itt ezek a keletnémetek meg pont a fordítottja. A kisvárosban, ahol élünk még nyáron is bezár a fagyizó délután 5-kor. 7 után már embert nem látsz az utcán. A barátaink pedig még a nyitottabbak közül valók, velük szoktunk vasárnaponként túrázni menni, ha olyan az idő, de ha pl. a férjem vasárnap ügyel, és inkább szombaton mennénk, az megoldhatatlan, mert takarítani kell.
Múlt hétvégén elmentünk 2 napra Weimarba, megnéztük a Goethe-, Schiller-házat, Bauhaus-múzeumot, meg elmentünk egy jó étterembe. Mikor ezt elmeséltem, akár a munkahelyemen, akár a tornán, ahová járok, úgy néztek rám, mint az ufora.

nyuszigonosz 2013.02.17. 11:26:29

@szaszo71: Van mozibérlet is: Kinoabo néven, vagy Kinoflatrate, vagy Kinogutschein néven.

Most látom: Keletnémetországban élsz... hát azt nem tudom. Azok olyan más népek ott.... :)))

Zuzimama 2013.02.17. 11:28:48

@szaszo71: kiricsalad.blog.hu

Most éppen szafarizni viszem a lányaimat, süt a nap, isteni az idő.

Itt amúgy nagyon értékelik a jó időt, a járókeretes öregek is nekiindulnak egy-egy körnek a tömb körül.
Itt nagyon szeretnek kint lenni, ráadásul az eső sem zavarja őket, fociznak, gyeplabdáznak, miegymás.
Most is már üres az utca, mindenki elment valahová ebben a gyönyörű időben.
:)

szaszo71(D) 2013.02.17. 11:34:24

@Zuzimama: Hát akkor jó szórakozást. Itt borult az idő, szakad a hó. (fújolós szmájli)
De hogy ne legyen teljesen OFF: Hol van a posztíró, hogy megmondja végre, mért nem tud moziba járni? Mert eddig csak találgattunk.

zopilote 2013.02.17. 11:39:48

@karburator:
" Hajtani nem lehetett hova, mindenki rosszul élt, viszont nagyon rosszul senki nem járt,
mert mindenki dolgozott valahol. Mindenki kellemesen, de szegényen elvolt. "
Akiben volt ambicio, tehetseg, szorgalom, az tudta kamatoztatni: mehetett tanulni, egye-
temre, ledoktoralhatott. Ha melos volt, lehetett muvezeto, ujito, mehetett tanfolyamokra,
nyelvet tanulhatott, utazhatott, igaz, leginkabb Kelet - Europaba. Ha meg akart gazda -
dodni, lehetett maszek, kisiparos, gebinens, langossuto, adva volt a lehetoseg. Es meg
csak parttagnak sem kellett lennie. Aki mast mond, az hazudik!! Csak a tobbseg meg-
elegedett a langyos vizzel, a csendes elettel. Engem kuldott a cegem egyetemre, nappa-
li tagozatra, a fizetesem 70 % - ert. Csak a szobeli elott levo napon ugy berugtam, mint
egy alban szamar:) Pedig meg csak parttag sem voltam (oda sem vettek be, pedig ker-
tem a felvetelemet) :) Otthon jobban eltem, mint kint, az elejen, kb 5 evig.
" Néhány milliárdos is kinőtt azóta a földből, nekik dolgozik mindenki "
Az egyikuk nagyon tehetseges mernok volt, dolgoztam egy altala tervezett muszeren,
sokszor jott javitani. Az is mindig mondta, menjek egyetemre, es roppant haragudott
ram, mert ittam. O is munka mellett vegezte el az egyetemet. Kar volt neki jobbra
fordulni, a Magyar Hirlap es az Echo TV tulajdonosakent..

gattac 2013.02.17. 11:56:17

@tildy:): és ez Téged nem zavar? Erről senki sem szokott írni, pedig nem hiszem, hogy ezen mindenki könnyedén át tud lépni. Külföldön nincs elérhető magyar választék sem könyvben, sem filmben, vagy csak egyáltalán a körülötted folyó hétköznapokban, az angollal pedig azért nagyon sok év kell, hogy olyan szintre érjen az ember, hogy ténylegesen megértsen mindent. Pl. az igazán jó filmeknél, mondjuk egy politikai kriminél, még magyarul is figyelnie kell az embernek, hogy követni tudja... :-)

DieNanny CH 2013.02.17. 12:01:17

@Gabóca71:

Utálatosan, támadóan senki nem kritizált!

VíziLó 2013.02.17. 12:15:55

@tildy:): Ez a filmnézés is gyakorlás kérdése. Teljesen persze még magyarul sem értesz egy filmet, mert közben háttérzaj van, lövöldöznek, ajtók csapódnak stb. Filmek helyett én általában sorozatokat ajánlok kezdetnek, mert ott kevésbé komplikált a sztori, és általában jobban kapcsolódik a mindennapi élethez. Ha a sorozatokat már úgy érted mintha magyarul lenne, akkor rátérhetsz a filmekre.

VíziLó 2013.02.17. 12:19:42

@karburator: A szocializmus korabeli jólét tulajdonképpen hitelekből lett finanszírozva, s amikor már ezt nem lehetett fenntartani, akkor összeomlott. Kellő motiváció, gazdasági kényszer senki sem dolgozik teljes erőbedobással. Ahol nincsenek hitelek (pl. Észak-Korea), de még a 80-as évekbeli Románia is gyakorlatilag nyomor van. Emlékszem, hogy szappant, cukrot vittünk ajándékba erdélyi ismerőseinknek, mert még fürödni se nagyon volt mivel.

szaszo71(D) 2013.02.17. 12:21:35

@VíziLó: Igen, és lehetőleg olyat, ami nem szinkronizálva van, hanem eleve azon a nyelven vették fel, ahogy nézed. Ilyen filmeknél a száj mozgása összhangban van azzal, amit hallunk, így még egy zavaró körülményt ki lehet küszöbölni.

VíziLó 2013.02.17. 12:26:20

@szaszo71: Igen, amíg gyerekkoromban természetes volt, hogy szinkronizált filmeket nézek, ma már rendkívül zavar a szájmozgás és a beszéd közötti disszonancia. Ha olyan nyelven készült a film, amit nem értek, akkor jobb szeretem felirattal, mintsem szinkronizálva nézni.

Rebarbaraa 2013.02.17. 12:27:13

@hagyma: tobbszor megfigyeltem, hogy ennyire kivancsi vagy:) Nezd elmondok neked valamit: Sok ember van aki a munkajat, fizeteset maganugykent kezeli. Hogy miert? Mert esetleg abbol ra lehetne ismerni mikor anonimuskent akar irni valamirol, vagy pl mert ha raismernek akkor mondjuk az ismerosok a nyakaba akaszkodnak. Szoval ha valaki ezt nem osztja meg akkor arra komoly oka van.
@NIKI LAURA: Ha azt mondod, hogy az onigazolast keresok jelmondata ez akkor felvilagositalak kicsit teged is: Ha eltel mar olyan korulmenyek kozott amikor azt mondtad magadban: Jaj istenem, nem erdekel ha en nem eszek egy falatot se, csak a gyereknek jusson, akkor beled ivodik a lemondas. Mindenrol. A levegoetelrol lemondanal, hogy a gyereked jollakott legyen, jo korulmenyek kozott eljen. Barmit megtennel! Az ember (sot inkabb nok) vedelmi osztone az utodok eletben tartasara, joletben tartasara oly mertekben hatterbe szorit mindent amikor letszukseglet, hogy nem gondol egy percig sem magara. Az iro ilyeten megnyilvanulasa is azt tamasztja ala, hogy igen komolyan nehez helyzetben volt.
Hidd el, hogy amikor jut is marad is, akkor keud el egy szulo eloszor magara gondolni. Ez a genjeinkbe van kodolva. Az utod az eletben maradast jelenti.
Mas kerdes, hogy ezt a bennunk levo kodot olykor a neveles atirja es megvaltotatja.
Bocs a kioktatasert, de ez akkor is igy van. Verkomolyan!

morsels (törölt) 2013.02.17. 12:40:27

@zopilote: Azt a mindenit :-)
A kommentek az erdekesek, de jol van ez igy :)

VíziLó 2013.02.17. 12:50:33

@zopilote: A szocializmus kezdetben a mások tulajdonának elrablása, később pedig a hitelek révén tudott fennmaradni, és soha sehol életképes formában létezni nem tudott.

Tanulni csak az tudott akinek nem volt X a neve mellett, mert esetleg az apjának pár holdnyival több földje volt, vagy esetleg kemény munkával létrehozott egy vállalkozást. Kulákok, burzsoák és más népnyúzó elemek és gyermekeik számára ugyanis a szocializmus egy élet munkája eredményeinek az elrablását, kitelepítést, börtönt és kényszermunkatábort jelentett. A gulyáskommunizmus éveiben a nyílt terror állandó rendőri megfigyelésre, időnkénti alaptalan zaklatásra, s persze az előmeneteli lehetőségek bezáródására, útlevél tilalomra enyhült.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.17. 12:55:07

@gattac: De zavar, pont ahogyan az is, hogy nem tudom ugy kifejezni sokszor magam, ahogyan valojaban szeretnem. Bar az is igaz, ez az magyarul is siman megtortenik.

bpte 2013.02.17. 13:01:15

A gyerek jövője miatt elmenni,én ettől mindig rosszul voltam, nem kell a gyerekre fogni,én saját magam miatt tervezem az elmenést,a gyereknek egyáltalán nem biztos,hogy jobb lesz,ja,anyagilag mindenképp,de hát az csak egy dolog. Viszont egy csomó mindent meg elveszek tőle,például,hogy a szülőföldjén nőjön fel,az anyanyelvén tanulhasson stb. Szóval szerintem ez olyan hülyeség, a gyerek jövőjére fogni,de lehet,hogy csak ballábbal keltem ma fel :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.17. 13:02:27

@VíziLó: A sorozatok gyakran nem tudnak lekotni, foleg nem szamitogepen. Majd 10 evig televiziom sem volt, nem is hianyzott, most lett ismet nem olyan reg

Azt vettem eszre, sokkal inkabb le tud kotni egy termeszetfilm, vagy amikor a videkre koltozesrol beszelnek, de volt mar, hogy az ausztral border controlrol volt valami a teveben. Rendszeresen nezem a hireket is.

Szoval ezek ele szivesebben leulok, igaz nagy segitseg, hogy van angol nyelvu felirat, igy konnyebb erteni.

Muscari 2013.02.17. 13:13:35

@tildy:): Ja, azokat a koltozkodos musorokat en is nagyon szeretem, sajnos termeszetfilm ritkan van, csak a BBC-n idonkent. Most mar sokkal kevesbe van szuksegem a feliratra, mint egy eve, mikor megvettuk a tevet.
Nagyon sokat segit a megertesben, szokincsfejlesztesben, tenyleg mindenkinek csak ajanlani tudom, megeri azt az evi 140 fontot a license. Es a musorok 99%-a feliratozva van, vagyis ki-be lehet kapcsolni a feliratot.

bpte 2013.02.17. 13:13:53

@szaszo71: Örülök! És ez nem önzőség,nekem is a gyerekeim a legfontosabbak.

VíziLó 2013.02.17. 13:14:31

@tildy:): Nyilván azt kell nézni, ami érdekel. Ha természetfilmeket szeretsz nézni, akkor azt, bár a túlságosan specializált témáknak van némi hátulütőjük: pl. lehet, hogy mindent tudsz majd a jegesmedvék vedléséről vagy a mezei rozmaring pollenjeiről, de a mindennapi életben ezt a tudást, az ezzel kapcsolatos kifejezéseket kevésbé tudod hasznosítani, hacsak ne ez a szakmád.

Én angolul East Enders-t kezdetm először nézni, de kb. 2 hónap után feladtam, mert annyira nem érdekelt, sőt kifejezetten utáltam. Ezzel szemben a Coronation Street-et nagyon szeretem, s a hétköznapi angol nyelvhasználat tekintetében sokkal többet tanultam a Corrie-ból, mint bármely nyelvkönyvből.

Sok sorozat van, főleg angolul, szerintem ha rászánsz egy kis időt a keresgélésre, akkor találsz olyat, ami érdekel. Én pl. a youtube-on belenézek mindig több epizódba találomra, mielőtt elkezdenék nézni egy sorozatot, s ha ne tetszik, akkor tovább lépek, s keresek másikat.

bpte 2013.02.17. 13:15:54

@szaszo71: Vagy azzal értesz egyet,hogy ballábbal keltem fel?

szaszo71(D) 2013.02.17. 13:21:42

@bpte: " Vagy azzal értesz egyet,hogy ballábbal keltem fel?"
Nem, az elejével.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.17. 13:28:26

@VíziLó: jesszus:D Eastenders. NEm csodalom, helyi Baratok kozt, azt meg mar odahaza sem tudtam megnezni. :D

Viszont a channel 4-en vannak jo sorozatok, es bar nem szokasom sorozatot nezni, mint mondtam, de az Utopia osszes reszet lattam, a kov. szerintem a Black mirror lesz. Azt hiszem korabban volt az Outcasts is (BBC- Sci-fi ), sajnos talan csak 1 evad volt belole. PEdig tetszett.

Ami meg jo, az a QI , meg a 8 out 10 cats, de ezek meg ugye inkabb olyan jelleguek, mint otthon a heti hetes.

@Muscari: volt tegnap egy film, ahol egy kb 500 eves hazat ujitottak fel. Erdekes musor volt, es nem csak a felujitas miatt. Hanem kiderult, hogy egy kornyeki volt kastellyal is kapcsolodik az ottani epiteszet.

sikerviktor · www.vitaminwebstore.nl 2013.02.17. 13:34:03

Sziasztok

A fizetés alatt mire vagy kíváncsi mennyit keresünk hetente vagy havonta, mert itt aki munkaközvetítőnél dolgozik az általában hetente kap fizetést mint mi. Azért nehéz írni arról mennyit is keresünk mert itt ha van munka akkor sokat dolgozol ha nincs akkor heti 2-3 nap. kb ketten a legrosszabb fizetésünk heti 250€ a legjobb 800€. Ennek átlagát nézve kb 600 € a heti átlag kettőnknek
Ez egyébként nem túl jó fizetés itt.

Amiért nem tudtunk menni moziba hogy még nem értettük annyira a Hollandot. Most már egyébként a középfokon tanulom a Hollandot szóval ezzel se lesz gond.

szaszo71 ma szerintem bal lábbal keltél fel.:)

VíziLó 2013.02.17. 13:35:46

@tildy:): Na majd belenézek Channel 4 programjaiba.

A sorozat másik nagy előnye, hogy ha érdekel, akkor mindig meg is nézed. A filmek, egyszeri vagy nem összefüggő programok esetében mindig lesz ok arra, hogy ne nézd meg: ma fáradt vagyok, nincs időm, kedvem, inkább ezt csinálok vagy azt stb. Ha viszont mindenáron tudni szeretnéd, hogy mi történik holnap kedvenc hősöddel, akkor biztos találsz rá időt, hogy leülj, s megnézd a következő epizódot. S ez a rendszeresség a lényeges. Attól, hogy megnézel pár filmet, nem fogsz jobban tudni egy nyelvet, de ha az év 300 napján megnézel egy epizódot, annak már lesz nyoma.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.17. 13:36:28

@Muscari: thx
nade most egeszen oszinten
mit tudtunk meg?@Zuzimama: annyi iagaza azert van, hogy az ember ugy altalaban a csaladjaert, magaert stb. megy ha megy es nem ugy, hogy na en most akkor elindulok a gyerekem jovojeert /persze benne van az is, akinek van gyereke
@tableno: ez nem kerdes
@szaszo71: vagy akkor mennyen lovoldozos feilmet nezni, esetleg Chaplint:)@Gabóca71: en semi utalatos kritizalast nem olvastam, jo blogot olvasol Te?@Rebarbaraa: jo De ebbol a poszxtbol annyit tudtunk meg, hogy mennyi egy Holland kamionos atlegbere meg hogy lehet lakni nyaraloban ugy hogy elvileg megsem lehet mert ki akarjak lakni....

mommmmo 2013.02.17. 13:44:42

@bpte: ja, en is egyetertek

De valoban mikor van olyan kielezett szituacio, hogy a gyerek es a szulo erdeke ellentetes? Tenyleg csak ehezeskor, kabe. Amugy meg, ami neked jo, az altalaban a gyerekednek is jo, hiszen hogyha egy fusztralt, nyuzott idegbeteg vagy azt szenvedi meg a legjobban a gyereked.

codenamecass 2013.02.17. 13:50:28

Sziasztok! Hollandiában élő magyarok segítségére lenne szükségem.
Az alábbi kérdőív kitöltéséről lenne szó, témája a hollandiai munkavállalás. (max. 15-20 percet vesz igénybe) docs.google.com/spreadsheet/viewform?fromEmail=true&formkey=dElLN1ZZOXY5aV8tZmhKTk9ySEtyN0E6MQ

Nagyon fontos lenne, szakdolgozathoz szükséges.

Előre is köszönöm a segítséget!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.17. 14:03:26

@sikerviktor: aszittem bonyolultaabb oka van es hollandiabann nincs mozi
moziba lehet menni nyelvtudas nelkul is de amugy folosleges, mert van tv, es otthon kenyelmesebb
szabad tudni mit meloztok?
nem rossz penz az ha odafigyeltek
/itt is hetente vagy max 2 hetente fizetnek/

33621 2013.02.17. 14:07:38

@Zuzimama:
Most néztem a blogodat. A két kislány nagyon szép és az anyukájuk sem panaszkodhat. Sok sikert!

Alice in Wonderland 888 2013.02.17. 15:16:42

@szaszo71:

Lehet érteni, ha valaki tanulja a nyelvet.
Amikor mi moziba megyünk, akkor általában vagy franciául beszélő, német-angol feliratosat választunk vagy angolul beszélő francia-német feliratosat...

Engem mindkét esetben kicsit zavar a német, mert a másik két nyelven beszélek, de értem a filmeket, a tvt, a rádiót .

Lehet érteni. Kizárólag abban az esetben nem, ha valaki nem tanulja az adott ország nyelvét. Szerintem. Mi így járunk moziba lassan 1 éve...és az elején nem volt szuper a francia nyelvtudásom...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.17. 15:18:06

@NIKI LAURA: mit kene Szilveszterrel kezdeni?
nagyon jo kis havi apanazst kap az olimpiai aranyaert
ezen kivul, megis mit?
Izlandon van izlandon van
olvastam mar itt orosz pizzafutarrol, aki olimpiai bajnok volt
vege a sportnak el kell kezdeni mast dolgozni es az orszag nem engedte el a kezet, kapja a jaradekot
allast kene krealni neki?

Alice in Wonderland 888 2013.02.17. 15:18:26

Az írónak pedig gratulálok, nem lehetett könnyű, de tanult és tett azért, hogy változzon a helyzet. Ez pedig elismerésre méltó!

DieNanny CH 2013.02.17. 15:30:42

@Karinette:
"Kizárólag abban az esetben nem, ha valaki nem tanulja az adott ország nyelvét."

Hát, nem tudom, nálam párszor volt úgy, hogy egy-egy amerikai sorozat egy epizódjánál nem bírtam kivárni a feliratot; és bár életemben nem tanultam angolul, volt, hogy még a vicceket is megértettem. Jó, a mindennapi, utcai beszédet nem érteném - bár még sosem voltam angol nyelvi környezetben...

tanato 2013.02.17. 15:34:19

@sikerviktor: Köszi a megjelenést,és az információkat.Tulajdonképpen mivel foglalkozol?

tanato 2013.02.17. 15:36:47

@szaszo71: Elnézést,a férjed Magyarországon végezte az orvosit?Vagy Németországban,esetleg még DDR-ben?Milyen szakos?Bocsi a zaklatásért,de magam is orvos volnék.

karburator (törölt) 2013.02.17. 15:40:11

@VíziLó: @tildy:): @Karinette: @sikerviktor:

Ha szabad megkérdeznem, akkor hogyan tanultok még ott kint nyelvet? Úgy, mint Magyarországon?

Ugye amikor kimentetek, biztos rengeteget tanultatok még a meglévő tudásotokhoz. Ezt is a szótár + magolás kombóval tanultátok? Vagy ha sorozatot néztek, akkor kiszótárazzátok az ismeretlen szavakat?

Arra lennék kíváncsi, hogy hogyan tanul az ember idegen nyelvet, amikor már külföldön van, mi ennek a leghatékonyabb módja.

tanato 2013.02.17. 15:41:59

@Határátkelő: Igen,igen már az indexes blognak is gyakorlatilag kialakult törzsközönsége,olvasótábora van.Igaz nem ugyanaz mint az origósnak,de vannak azért átfedések is.Persze sokat sajnálok is akik elmaradtak a blogos váltás után.

Alice in Wonderland 888 2013.02.17. 15:43:17

@DieNanny:
Igen, ilyenre nálam is van példa más nyelveken..:)
Ám nem ez a jellemző...erre szoktam azt mondani, hogy értettem, csak nem biztos, hogy azt, amiről szólt, de ettől még jó volt nálam a történet, jót szórakoztam...:)

Alice in Wonderland 888 2013.02.17. 15:50:36

@karburator:

Nálam a jó nyelvtanár esete áll fenn- még mindig heti 4 órában tanulom a franciát és szerintem még kb két évig így lesz, mert francia irodalmat és történelmet szeretnék tanulni egyetemen. Így kell az irodalmi nyelv is. Nekem írnom és beszélnem is kiválóan kell majd.

Írok erről egy bejegyzést hamarosan, én rengeteg módszert kipróbáltam... pl a szótárral is másképp kell bánni, a szavakat is másképp, más szisztéma szerint érdemes tanulni és még sorolhatnám...

A helyi nyelvtanulás szerintem teljesen más, hiszen napi szinten használod a nyelvet...
Vannak nagyon jó, hatékony módszerek, a francia nem éppen a legkönnyebb nyelvek egyike, így elég nagy kitartást kíván, ha igazán jól akarod beszélni.

2013.02.17. 15:58:35

Számomra kicsit rövid volt. :)

sikerviktor · www.vitaminwebstore.nl 2013.02.17. 15:59:16

Annyi kérdést írtatok, hogy szerintem egy új posztot fogok belőle írni.
Röviden annyit hogy most is Hollandiában élünk és dolgozunk. A fizetésem havonta kb 1600€ A mozi alatt inkább értsétek azt hogy elmenni kikapcsolódni beülni egy helyre, beszélni a barátaiddal, a család tagjaidat meglátogatni és ezt persze a saját anya nyelveden .A mostani Holland nyelvtudásom is kiváló épp a középfokú diplomát csinálom.

Hamarosan megírom a konkrét számokat is a következő posztban. Tegyétek fel a kérdéseiteket és próbálok rájuk válaszolni

veracity 2013.02.17. 16:06:01

Néhanapján meg lehetne itt mutatni azt is, hogy vannak akik nem kimennek, hanem hazajönnek! Bizony, ahogy mondom!

Én ismere kolyan embert aki Svédországból költözött haza a svéd feleségével és a még kiskorú gyerekeivel. Csaknem 20 évet töltött kinn. Sokkal rosszab fizetést kap itthon. És mégis, a svéd feleség választhatott, hogy vagy elveszíti magyar férjét, vagy jön vele Magyarországra. Csak semmi hazaszeretet, meg honvágy, meg maszlag. Csak éppen aki magyar, az egy edő után nem tud máshol élni, csak itthon. Szar egy helyzet, de gyakori!
Más. Valaki 22 év Svájc után tért haza, jelentéktelen közalkalmazotti státusért. Diplomás, vezető munkakört hagyott Svájban... Hogy miért? Ja, a bankszámla már nagyon vastag volt. Az életérzés meg kb. kibírhatatlan. És most boldog, hogy a mocskos pesti utcákat róhatja. Hogy milyen hülyék az emberek, ugye?
Tessék csak megpróbálni! Zúgjon az éji bogár, menjen neki a falnak.

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.02.17. 16:09:28

@veracity: igaz, en 16 ev utan koltoztem haza...es 6 evet birtam, most koltozok megint :) vajon miert? Bennem van a hiba? Mindegy..en a sajat eetem elem es boldog vagyok!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.17. 16:15:30

@sikerviktor: hat mar feltettem parat, meg annyi lenne a kerdesem, hogy lehet ilyen idiota nicknevet valasztani?
de ha a siker a vezetekneved, akkor visszavonom

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.02.17. 16:25:48

@hagyma: menj maaaa, miert jobb a hagyma ? Igaz. Csipi a szemem neha ;)

nyuszigonosz 2013.02.17. 16:27:10

@karburator: Ha már külfödön vagy, de még nem beszéled - érted jól a nyelvet: rádiót hallgatni, tv-t nézni, és könyvet olvasni!
Ottani újságot olvasni.
Bizonyára van kedvenc íród, vagy kedvenc témád, amiben magyarul is olvastál, hát ilyen könyvvel kezdeni. Hogy érdekeljen, még ha nem is érted az elsö jó pár oldalat rendesen. Nem kell ehhez szótarazni. ( lehet)

Meg az utcán, mindehol: odafigyelni mit beszélnek a népek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.17. 16:29:32

@45eskoltozik: huje
nekem ez a nicknevem 50 eve
de nem teszem ele, hogy superfantasztikusonion
@nyuszigonosz: mondtam
kocsma
ott megtanulsz beszelni, iszol, 1 ora mulva folyekonyan beszelsz az uri kozonseggel

sagdiyev 2013.02.17. 16:39:50

@sikerviktor: Senkinek semmi koze hozza, hogy mennyit keresel. A posztoknak nem az a lenyege, hogy az emberek masok zsebeben turkaljanak, hanem leirjanak szemelyes tapasztalatokat. A magyarok ugy gondolkodnak, hogy mennyiert erne meg nekem felallni a dagonyabol es kimenni dolgozni, kuzdeni a jobb eletszinvonalert. A magyar erdekes felfogasban el. Kell nekik a mutogatos kocsi, telefon, ruha es nyaralas, de tenni nagyon nem akarnak erte. Minden talponmaradt kulfoldon elo magyarnak sok sikert kivanok!

Zuzimama 2013.02.17. 16:46:53

@hagyma: persze, csak és kizárólag a gyerekek jövőjéért nem indul el senki, de a gyerekek jövője a szülők jelenén múlik és az nekünk nem volt Magyarországon. Jövőnk meg pláne nem.

@33621: ez kedves, nagyon szépen köszönöm a lányok nevében is. :)

DieNanny CH 2013.02.17. 16:48:06

@Karinette:

Én is Ausztriába kb 100 órai nyelvtanulás után mentem ki. Ott heti kétszer másfél órát jártam nyelviskolába, a családnál (au-pair voltam) is németül kellett tudnom valamennyit, bár apuka szülei magyar származásúak voltak, tudott magyarul, így ha valami homályos volt, este 8-kor az ő fordításában elmondhattam. Azonkívül, volt az ORF2-n minden vasárnap kora délután Heimatfilm (1930 és 1970 között készült osztrák, német filmek). Na, azokat néztem! Gyönyörű kiejtéssel beszéltek benne, lassan, nem hadartak, szóval így tanultam, ráadásul szórakoztam is közben.

kacce 2013.02.17. 16:49:51

@veracity: Szia, mi idén költözünk haza Hollandiából. Majd talán írok erről :)

Egyébként aki Hollandiában munkaközvetítőn keresztül dolgozik, annak nagyon bizonytalan a munkája, jövedelme. Sosem lehet tudni előre, hogy mennyi munka lesz és mikor közlik, hogy "köszönjük, ennyi volt."

Lakást találni nagyon nehéz és drága is, ha meg nem jelentkezhetsz be az adott címre hivatalosan, akkor meg vagy lőve.

A moziban csak a holland filmek és néhány mesefilm megy hollandul, jóformán minden eredeti nyelven megy holland felirattal. Tévé dettó.

Remek is összetartó magyar társaságok vannak itt, lehet hozzájuk csatlakozni.

kacce 2013.02.17. 16:50:21

remek kis összetartó...így akart hangzani, lemaradt a k :)

DieNanny CH 2013.02.17. 16:51:59

@sagdiyev:
"A magyar erdekes felfogasban el. Kell nekik a mutogatos kocsi, telefon, ruha es nyaralas, de tenni nagyon nem akarnak erte."

Kérlek ne sérts meg senkit! Ez egy nagyon durva általánosítás!!!
(Nincs autóm, a 2. és 3. telefonomat használtam kaptam, ruhákat szinte az összeset rokonoktól örököltem, nyaralni meg 2011-ben voltam utoljára Domboriban 5 napot...)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.17. 16:53:21

@kacce: de mi az a munkakozvetito?
be vagy valahova jelentve es ha eppen kazankovacsot keresnek oda kuldenek, ha eppen raktarost, akkor oda?
komolyan nem tudom

nyuszigonosz 2013.02.17. 17:07:44

@hagyma: Gondolom hasonlán müködik Hollandiában is az ilyen mint itt Németországban.
Egy ideje a cégek, irodák, akármik, nem vesznek fel saját munkásokat, alkalmazottakat. Helyette munkaközvetitö irodák vannak. Oda regisztrálnak a munkát keresök.
És ezek a munkaközvetítök "kölcsönzik" ki öket oda, ahol szükség van a munkájukra. Ezért is van itt az a kifejezés, hogy "Leiharbeiter", aki esetleg évekig egy gyárban dolgozik, de a fizetése a 3/4-e, fele annyi, mint az ugyanazt dolgozó munkásé, akit maga a gyár alkalmaz, vett fel.
És ezek a "kölcsönmunkások" a fizetésüket is a munkaközvetítö cégtöl kapják.
Azért nem úgy van, hogy ma falat raksz és holnap autót raksz össze... hanem általában a képzettség szerint.

blackhairlady 2013.02.17. 17:12:03

@karburator: "agy ha sorozatot néztek, akkor kiszótárazzátok az ismeretlen szavakat? "
Ez nalam az elejen amikor kikoltoztunk nagyon vicces volt. A laptom mellettem, kinyitva a google forditonal, a film, sorozat feliratozva ment, es sorba potyogtem be a az angol szavakat a gepbe amit nem ertettem:) A mai napig elofordul, bar most mar egyre ritkabban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.17. 17:12:23

@hagyma:

A legjobb nyelvtanulási módszer a házasság.

Egy igaz történet. Volt munkahelyi főnököm mesélte.

Nagyon régen egy arab cégnél dolgoztam Bulgáriában, én voltam a számítógépes szakember. A cégünk fagylaltokkal kereskedett. Az egyik üzleti partner a Danone bulgáriai részleges volt. Éppen friss főnökük volt, egy XY nevű flamand emberke, aki holland anyanyelvén kívül angolul és franciául beszélt. A mi főnökünkkel angolul beszélgettek mindig.

Eltelt FÉL ÉV, mely alatt nem volt kapcsolat a 2 cég között. Cseng a telefon és keresik a főnököt. Főnök felveszi, s a vonal másik oldaláról szinte tökéletes bolgár nyelven megszólalnak:
- Szervusz, XY vagyok.
Főnök először azt hiszi, valaki viccelődik, de aztán gyanús neki, hogy a hang tényleg XY hangja, s megkérdezi:
- Tényleg te vagy az? Dehát múltkor még egy szót sem tudtál bolgárul!

Szóval. igen, XY volt az. Közben összemelegedett a Danone bolgár tolmácsával, egy bolgár csajjal. 2 hónap múlva meg is házasodtak.

- Tudod, ágyban könnyű a nyelvtanulás - mondta XY.

Aztán nő terhes lett, otthagyta a munkát, de nem vettek fel senkit a helyére, mert XY szólt a belgiumi központnak: már nincs szükség tolmácsra, boldogulok én is. Ott kicsit megelepődtek, hogy miként képes valaki 1 évnél kevesebb idő alatt megtanulni egy nyelvet folyékony szinten, de nekis is elmondta, hogy "az ágyban tanulás igen intenzív nyelvtanfolyam".

mommmmo 2013.02.17. 17:13:09

@DieNanny:
A "magyar" az olyan is, hogyha az atlag feletti szinvonalon elek, es ezt nem is titkolom, akkor pofakat vag, hogy mit hencegek.
Ha viszont nem elek atlag feletti szinvonalon, akkor ugyanaz a szemely pofakat vag, hogy luzer vagyok.

Ilyenkor mi a teendo???? Ja az, hogy tojok a velemenyere.
Amugy persze nem mindenki ilyen, de azert vannak boven. Leginkabb a kozvetlen csaladomban sajnos. Bar lehet, hogy csak azert, mert a csaladtagok mindig jogosnak erzik azt, hogy "oszinten megmondjak"

sagdiyev 2013.02.17. 17:13:36

@DieNanny: OK akkor rad az elkenyelmesedett dagonyazas az igaz. Ott van az EU konform szemelyid, amivel munkat vallalhatsz. Talan ideje lenne tenni erte valamit, hogy jobb eletszinvonalon elj.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.17. 17:14:57

@hagyma:

Ez Mo-n is nagyon elterjedt módszer. Az előnye az a tényleges alkalmazó számára, hogy semmilyen jogi kötelezettsége sincs a munkavállalóval szemben: se felmondási idő, se kárpótlás. A munkavállalónak meg persze ugyanezért szar ez a megoldás.

tableno 2013.02.17. 17:17:02

@veracity: Most őszintén, miért kell ennek ekkora feneket keríteni? Szabad emberek oda mennek élni, ahol jól érzik magukat. Van akinek itt jön be az élet, másnak meg amott, ennyi.

"Csak éppen aki magyar, az egy edő után nem tud máshol élni, csak itthon" - hülyeség általánosítani. Van ilyen is, meg olyan is.

2013.02.17. 17:25:11

Szerintem ha valaki hazajön külföldről mindig lesz "okos" aki megmondja az igazat. Ez ellen nem tud tenni senki mert ez egy alapvető tulajdonsága az embernek...vagy csak a magyaroknak? nem tudom :)
A kocsmában való nyelvtanulást én is alá tudom támasztani :)
Igen gyorsan leomlanak a nyelvi akadályok egy olyan társaságnál ahol angolul tudtok csak beszélni egymással. Minél több alkohol + annál könnyebb komunikáció :))

DieNanny CH 2013.02.17. 17:27:30

@mommmmo:
:-D
Olvasd el @sagdiyev hozzászólását teutánad... Azt hiszem, ilyennek gondoltad azt, aki engem lúzernek hív...

DieNanny CH 2013.02.17. 17:33:37

@sagdiyev:
Tettem érte. 1 éve Svájcba élek. Végzettségemnek megfelelő munkát kaptam. A fizetésem egyelőre arra elég, hogy a hiteltörlesztésemet fizethessem (a megélhetésen kívül).

De azt hiszem, ott kezdődött a beszélgetés, hogy a magyarok csak drága cuccokban érzik jól magukat. Erre mondtam, hogy én nem, pedig magyar vagyok. Viszont ekkor meg a szemedben lúzer lettem...???
Hát ki érti ezt?
:-)

kacce 2013.02.17. 17:34:38

@hagyma: Hollandiában ezek az uitzendbureauk, a cégek rajtuk keresztül alkalmazzák a munkásokat, mert így kevesebb a kötöttség és akkor rúgják ki őket, amikor csak akarják.
Fizikai munkások esetében gyakori, hogy egy héttel korábban még nem tudják, hogy következő héten lesz-e munkájuk és hány napot dolgoznak. Irodai dolgozók esetében meg mindig 1-2 hónapra kapnak szerződést és azt hosszabítgatják, ha hosszabbítják persze.

szaszo71(D) 2013.02.17. 17:35:59

@tanato: A férjem Németo-ban végzett, 1998-ban, akkor már nem volt NDK.

szaszo71(D) 2013.02.17. 17:45:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Igen, így szól amondás is: Egy nyelvet 2 helyen lehet megtanulni: a bölcsőben meg az ágyban.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2013.02.17. 17:56:12

Skype-on is tanítok angolt, és először irgalmatlanul meglepődtem, amikor Angliából jelentkeztek tanítványnak-valók. Kimentek alap vagy még annyi se nyelvtudással, és velem, itthoni magyar nyelvtanárral akartak tanulni. Sajnos, nagyon kevesen tanultak megfelelő ideig, ezerféle ok miatt, de az egyik visszatérő típus az a feleség, akinek a férje kiment dolgozni, különböző, de inkább magasabb beosztásokba, és ő, aki nyelvtudás nélkül ment utána, és ott van akár több éve is, még mindig nem tud a bevásárláshoz szükséges dolgokon kívül semmit. És ez a típusú tanítvány az, aki nem is akar megtanulni, csak arra keres alibit, hogy neki nem megy. Pedig mindenki meg tud tanulni bármilyen idegen nyelvet, csak nyitottság, önbizalom és kevés szorgalom kérdése.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.17. 18:01:53

@szaszo71:

Igen, én 17 éves koromban úgy terveztem, hogy 2-3 évente fogok házasodni, mindig más országban, ahol eltart a feleségem, s így sok nyelvet fogok tudni magas szinten elsajátítani. De aztán közbejöttek váratlan események, s nem tudtam terveimet véghez vinni...

zopilote 2013.02.17. 18:04:31

@hagyma: es az a'gy! :)
Miutan kierkeztunk, volt egy szlovak osztalytarsam az angol nyelviskolaban - ismertem meg
a menekulttaborbol - aki a TV - n kikapcsolta a hangot sokaig, mert zavarta, hogy nem erti.
Volt egy magyar csalad - ket pici gyerekkel - , akik mindig sirankoztak, ezert joszandeku
emberek TV - ket (is)adtak nekik.Amitket ok eladtak. Most ingatlanugynokok, milliomosok.
Sikersztori.
Lakas: van egy erdekes ismerosom, aki Hawaii - tol kezdve Seattlen, Azori - szigeteken,
Floridan, Nemetorszagon, Franciaorszagon, Japanon at 20 eve magyar ismeroseinel huzza
meg magat par honapig (mielott belekotne vki, van a sracnak USA utlevele is, felesege legi
utaskisero, neha talalkoznak, akitol evente kap ingyen repulojegyet, plusz neha dolgozni is
szokott) Ritkan, mikor foberlo voltam, hozzam is johetett boldog - boldogtalan megpihenni.
Legutobb Vancouverben egy magyar autoszerelo haverom muhelyenek az irodajaban lak -
tam 4 evig (volt fenn konyha, WC,zuhany, bar leginkabb raktarnak hasznaltam.) Elotte
honapokig egy legendas jobaratnal (aki 4x disszidalt) huztam meg magam, a nappaliban
aludva. (erdekes, o sem tanult meg angolul, ertett mindent, de beszelni nem tudott)
hu.wikipedia.org/wiki/Bodola_Gy%C3%B6rgy
passzio.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=15644
rimretro.hu/doc.php?id=1051
Isten nyugosztolja szegenyt! :(
Mielott el nem felejtem: kivanok a posztolonak es csaladjanak bekes es szep jovot az ide-
gen orszagban.

veracity 2013.02.17. 18:07:30

@tableno: miért kell ennek ekkora feneket keríteni?

Csak akkora feneket neki, mint a kiköltözőknek! A többivel szóról szóra egyetértek. A romantikus nacionalizmust épp annyira nem kedvelem, mint a kormánygyűlöletből fakadó "itthon meg lehet dögleni" felfogást.

tableno 2013.02.17. 18:10:35

@veracity: jó, abban igazad van, hogy a mellverő emigráns sem feltétlenül szép látvány...

tucano 2013.02.17. 18:15:13

@tanato: Viszont az olvasótábor lefogadom, hogy 100x. És a postr bakijait, azért tényleg csak a legelszántabbak tudták elviselni. Hányszor anyáztam...

tanato 2013.02.17. 18:22:08

@szaszo71: Köszi az infót.És dolgozott Magyarországon is?

szaszo71(D) 2013.02.17. 18:27:05

@tanato: Igen, 5 évig. Aztán szakvizsgázni szeretett volna, akkor megint el kezdték szívatni. Ekkor mondtuk, h. kösz, ennyi volt.

tanato 2013.02.17. 18:28:14

@tucano: Az biztos, a kommentek is megsokszorozódtak,néha már követhetetlen mennyiségben.

tanato 2013.02.17. 18:29:16

@szaszo71: Miből szeretett volna szakvizsgázni?

szaszo71(D) 2013.02.17. 18:30:21

@tanato: Aneszteziológia és intenzív terápia

anyahajókabinajtóhajtogató 2013.02.17. 18:32:36

Ezek miatt a mocskos szemét hazaárulók miatt tart itt ez a gyönyörű ország! Hogy meritek itt hagyni a hazátokat? Pont most amikor végre vége a komcsik rémuralmának és van egy felelős nemzeti kormányunk! Jobb is ha mentek, nem szívnék veletek egy levegőt mocskos balliberális szennyek! Orbán Miniszterelnök Úr helyében beleírnám az alaptörvénybe, hogy még látogatóba se jöhessetek haza vagy ha mégis akkor vessenek börtönbe sok sok évre és kobozzák el vagyonotokat mocskos hazaárulók! Sőt aki itthon maradt családtagotok azokat is kitoloncolnám, menjenek a fattyú rokonaik után!

Á csak marhulok, menekülök én is innen hamarosan :(

tanato 2013.02.17. 18:50:40

@szaszo71: Hűha,az egy nagyon kurrens szak,itthon is meg kint is.Abszulute hiányszakma.

tanato 2013.02.17. 18:54:58

@tanato: Na meg qrva fárasztó és nagyon nagy odafigyelést ,koncentrációt kívánó szak,ezért is mernek nekimenni kevesen.Gratulálok hozzá.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.17. 19:10:13

@nyuszigonosz: hat ez itt is mukodik, mondjuk foleg fekete- vagy idenymunkasoknal mukodik
hat nem egy eletbiztositas...
aki ilyenbe dolgozik , annak fo celja elhelyezkedni fulltime-ba, mert inincs "tappenz" fizetett szabadsag stb stb stb.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.17. 19:11:54

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hat ez is igaz, amerikai felesegem van 5 eve, viszont vannak hatranyai is
a nyelvtan el-el marad, mert felszavakbol is megertjuk egymast az agyban...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.17. 19:14:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hat ezt mondom, a munkavallalonak szopas
bizonytalan munkaido, bizonytalan penz semmi benefits
en feketemunkas koromban voltam "kontraktoros" meloban
kicsit kiszolgaltatott is vagy, mer ugy is kezelnek, hogy ha "dumalsz" nem hivnak, hivnak mast

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.17. 19:16:02

@tableno: en szinte keptelen lennek mar otthon elni, akar hiszi barki, akar nem

33621 2013.02.17. 19:16:33

@Zuzimama:
Te amúgy mit dolgozol odakint, hogy ennyi időt tudsz a lányokkal tölteni?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.17. 19:20:40

@kacce: thx
ertem
bizonyos munkakorokben es esetekben itt is mukodik, ha valakinek nincs meloja, akkor jo ugrodeszkanak a foallas fele

2013.02.17. 19:24:52

..és a hollandok vajon örülnek, hogy ott vagytok pereputtyal mindenestül?!

2013.02.17. 19:35:35

@kacce:

Náluk törvény tiltja, hogy olyan munkakört amit egy holland is be tud tölteni, nem kínálják fel idegennek, főleg nem egy kelet-európainak.

Nem csak ha bejelentett lakcímed nincs, tudtommal bankszámlát sem nyithatsz sofinummer (adószám) nélkül. Albérletet is csak érvényes 3 hónapnál régebbi munkaszerződéssel vehetsz ki.

star70 2013.02.17. 19:41:19

@szaszo71:

Kedves Szaszo!
Küldtem üzenetet a nyelvtanfolyammal kapcsolatban:-)Remélem tudsz segíteni:-)

Amúgy én megértem a posztírót..a férjem 4 hónapja van kint,igaz Németországban...én itthon 2 gyerekkel..nagyon nehéz,de tudja,hogy ki kell tartania,és az első év kőkemény!!!
Nekem itthon viszonylag jó állásom van(MÉG) ,de bizonytalan minden:-(((Nehéz 40 fölött más országban élni..de nyugodtabb életre vágyik mindenki..remélem pár hónap múlva már csomagolunk...

Dilis Csávó 2013.02.17. 19:57:16

Sok sikert a psztironak. Engem egyebkent meglep mikor valaki kedves, baratkozos hollandokrol ir. En akkor egy masik orszagban elek? Itt (Hollandia kellos kozepen) a szomszedok meg csak altalaban nem is koszonnek. Lehet videkre kene koltoznom.

montroyal ( CAN qc) 2013.02.17. 19:58:00

Az ember (sot inkabb nok) vedelmi osztone az utodok eletben tartasara, joletben tartasara ...

ez igaz foleg a nokre amit irtal ...attol a naptol hogy megtudja egy no hogy terhes , atveszi az iranyitast es mindent afyermek erdekeden aldoz fel, a parja eletet is . Sok ferfit eszrevetlenul bele lehet ebbe vonni igy termeszetesnek veszi hogy eletuk kozpontjaban a gyerek lesz . Az iranyitast atveszi a no - kis ruhak gyerekkocsi agy butor kell a gyereknek, nyaralni nem mehetunk nem hagyhatjuk itt a gyereket, csak olyan helyre mehetunk ahova visszuk ot,azutan ovoda iskola spotr agyereknek rohanas tobb penz kell iskola egyetem komputer stb .... ez az elet ez a nok vilaga es ebbe bevonjak a ferfiakat is akinek kutya kotelessege a biztonsag megteremtese .. ezert kell barhova menni, barmi aron barmit csinalva ,barmit felaldozva elni,.. ebben a no 100%ig resztvesz viszont nagyon sokszor elszamolja a kovetkezmenyeket es egyedul marad a gyerekkel mert a ferfi nem birja ezt az eletet vagy nem elegge papucs vagy un. csaladcentrikus..ha pedig felnonek a gyerekek( vegre onalloak lesznek) akkor is a no segiteni fogja oket foleg ha jonnek az unokak.. tehat folytatodik a kor...
ez a vilag rendje es el kell fogadni a gyerekek jovoje miatt...

Dilis Csávó 2013.02.17. 19:58:46

@kommentelő123: Ahogy en latom, magasrol szarnak ra, hogy ki van itt. Csak magukkal foglalkoznak, de ha mondjuk a marokkoiakat le lehetne cserleni magyarokra, akkor azt azert megtennek.

mommmmo 2013.02.17. 20:02:12

@tanato: de hogy lehet abbol megelni? Marmint az anaszteziologiabol?
En legutobb csak szules kozben lattam az anaszteziologust, amikoris nem volt erom elokaparni a penztarcamat, se elotte, se utanna nem tunt fel. Meg a takaritoneni is tobb halapenzt kapott tolem, azota is furdal a lelkiismeret. Remelem a dokik leosztjak a zset egymas kozott valamilyen szinten legalabb..

mommmmo 2013.02.17. 20:09:43

@montroyal: vicces amiket mindig mondassz a nokrol, sok a rossz tapasztalat... A gyerek erdeke is hogy a szulei jo parkapcsolatban eljenek, szerintem ez az egyik legjobb dolog, amit valaki a gyerekenek adhat.

Zuzimama 2013.02.17. 20:14:11

@33621: én nem töltök el aaaannyi időt a lányokkal, csak mivel a blog alapvető célja az volt, hogy a nagyik, rokonok, ismerősök lássák a lányokat felnőni, ill. lássák, hogy "nem halunk éhen" és külföldön is működünk, ezért van róluk egy csomó kép és infó. :)
Magyarán ha keresztbe áll a f*ng, a nagyik arról is tudnak. Meg tulajdonképpen mindenki aki követi a blogot vagy odatéved.

Amúgy takarítok magánházaknál, már 3 éve. Folyamatosan munkát keresek, de nem olyan künnyű, mert egy csomó dologhoz túlképzett vagyok (eladónő pl.) egy csomó dologhoz meg kellene egy stabilabb nyelvtudás.

montroyal ( CAN qc) 2013.02.17. 20:17:14

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: amikor ossze kerultam franciaul beszelo felesegemmel(14 evet eltunk egyutt) en is ezt mondtam .. meg a lanyom is azt kerdezte hogy csinaljatok .apam nem beszel franciaul... neki akkor meg nem magyaraztuk el mert csak 10 eves volt...

2013.02.17. 20:20:20

@Zuzimama: Nem követed (követted) a blogot folyamatosan, emiatt nem érted. Egy bizonyos időszakban túl sok angol poszt érkezett, azóta forog fenn ez a tarthatatlan állapot, hogy nem kap a nép utánpótlást.

Taxomükke (UK) 2013.02.17. 20:23:37

@VíziLó: Teljesen igazad van... en sokaig tanitottam angolt, minden tanitvanyomnak azt mondtam, hogy olyasmit nezzen, amit szivesen nez. Ha a krimit szereti, akkor azt, ha a szappanoperat. akkor azt. Nincs ertelme az embernek olyasmivel farasztania magat, amit eleve nem szeret. Engem pl. a szappanoperakkal ki lehet uldozni a vilagbol, ugyanakkor a BBC-n a jo kis hazfelujitos, arvereses, vonatozos stb. musorokat szivesen nezem. A felesegem ugy gyakorol, hogy angol felirattal nezi az angol musort. Ja, meg 45-48 ora heti munka mellett haromszor jar nyelvtanfolyamra. Szoval aki akar, az tanulja a nyelvet, mas meg kifogasokat talal...

Zuzimama 2013.02.17. 20:24:05

@Philosoraptor: értem, ez esetben elnézést.
Tényleg nem követem a blogot.

kacce 2013.02.17. 20:24:13

@kommentelő123: Azt nem tudom, van-e ilyen törvény, de az biztos, hogy a hollandokat preferálják. Viszont nagyon sok olyan alulfizetett fizikai munka van, amire csak külföldit találnak. Az ilyen törvényeket - ha vannak, nem tudom, mindig ki lehet játszani és a nyelvet nem beszélő külföldieket úgy csicskáztatják, ahogy nem szégyellik.

Azért írtam a lekcímbejelentést, mert az az első lépcső. MIkor valaki bejelentkezik a helyi önkormányzatnál, rögtön megkapja a BSN számot (mostmár ez van sofi helyett, sofi szám csak azoknak kell, akik itt dolgoznak, de nem itt vannak bejelentkezve, de ide kell adót fizetniük, kicsit kacifántos).
Szóval a lakcím a kulcs az adószámhoz és mindentovábbihoz is, amit írtál.

33621 2013.02.17. 20:27:57

@Zuzimama:
Akkor le kel tagadni a tudásodból a cél érdekében: A nyelvet meg gyúrni kell! Sok sikert így egyedül a két lánnyal. Úgy látom a nagyobbik lányod szereti az One Directiont. Az én kisebbik lányom is nagy imádójuk!

montroyal ( CAN qc) 2013.02.17. 20:28:07

@mommmmo: bizony a jo parkapcsolat fontos es ehhez egy ferfinak be kell allnia szepen a sorba, es mindent a gyerekert, a csaladert felaldozni .. igy lesz holtomiglan holtodiglan ... a nok szinte 100% ig birjak igy lesznek csaladfok.. es amelyik ferfi nem birja.. hat ezert van pl sok rossz parkapcsolat , csak a gyerek miatt egyutt maradok ,vagy addig legalabb mig a gyerekek felnonek, annyi valas ,gyereket egyedul nevelo no...( akik utana csak olyan palimadarat keresnek akiknek kotelezo folytatni amit az igazi apa feladott.. ez az elet igy kell elfogadni..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.17. 20:32:12

@montroyal: es ezen a notipuson kivul van meg egymillio masfele

Taxomükke (UK) 2013.02.17. 20:33:17

@Zuzimama: Latod, errol beszelek... :( Nem erted. Ha magyarazni kell, akkor mar reg rossz. Ironia... ismeros?

Taxomükke (UK) 2013.02.17. 20:35:09

@Taxomükke: Kozben tovabbolvastam a kommenteket. Na, szoval bocs, nem akartalak megbantani.

Zuzimama 2013.02.17. 20:35:23

@33621: igen, most már az jön sajnos. Kétféle önéletrajzot kell összeállítani, az igazit, meg egy olyat amibe vastagon beletörlök. :(
Mondjuk én otthon is vissza lettem utasítva túlképzés miatt, ez nem csak itteni jelenség.

Köszönöm, igyekszem talpon maradni.

Jajj, mindenféle One Direction-t, Justin Biebert, Beyonce-t, Gangnam Style-t imád. És a Kicsi megy a Nagy ízlése után. Nekem (rockerként) ez tiszta büntetés. :D
De azért túlélem. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.17. 20:38:48

@Zuzimama: bocs de ezt a tulkepzest sosem ertettem
ha pincer allasra jelentkezem, nem fogom beiirni, hogy diplomam van..
ez nem ordongosseg
ki a fasz akar mondjuk egy bolcsesz pincert?
erettsegi mindenhova, oszt semmi tobb ha nem feltetel, vagy nem irjak, hogy ajanlott, vagy elony

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.17. 20:42:57

erdekesseg keppen Mary unokaja hamarosan 17 / nem nem annyira oreg meg az asszony, de koran kezdte:)/ es el kezdett munkat keresni, mar most
juliusban vegez a kozepiskolaval
kerdezem, nem akar tovabb tanulni, egyetem, college akarmi
aszongya Mary, de akar, azert keres munkat......
na ez a felfogasbeli kulonbseg a HAHA-sok meg mit tudom en mik kozott
/ez cask szeljegyzet volt, mert meg en is meglepodtem
juniusban vegez, nem am, hogy oh meg ezt a nyarat es azutan majd szeptemberben
nem mar most keresi
nem am, hogy cask ugy megyekk egyetemre
nem
meg kell teremtenie a felteteleit
magyaran dolgoznia kell
cask ugy mondtam, mi itt a valo vilag

33621 2013.02.17. 20:45:36

@Zuzimama:
És milyen csinos rocker! Nálunk a lányok között három év van, de nem egyforma a zenei és az általános ízlésük sem.

Zuzimama 2013.02.17. 20:46:30

@hagyma: én már csak ilyen béna vagyok, hogy elhiszem, hogy örülnének egy olyan pincérnek, aki önállóan tud köszönni és még távozáskor kellemes napot is kíván a vendégnek saját kútfőből.

Sanyi9 2013.02.17. 20:47:42

@kommentelő123: sokan neked se orulnek, de na, ez van. Nem lehet mindig ugy, ahogy szeretnenk, hogy legyen...

Zuzimama 2013.02.17. 20:50:19

@hagyma: valóban, néhány embernek még az érettségi meg a nyócátalános se elég hozzá.

montroyal ( CAN qc) 2013.02.17. 20:51:02

@hagyma: igaz csak en pont ilyennel talakoztam..es mint amikor veszel egy bizonyos autot (nem népauto) egyre csak szemedbe szokik ha latsz az uton ugyan olyant..sok kliensem tudvan a storymat , mesel ok is vagy ismerosuk is igy jart...
@Taxomükke: nyelvtanulasrol vagy inkabb gyakorlasrol film nezesrol- mivel most magyar felesegem van es bar eroltetetem jarjon iskolaba de nem hajlando velem csak magyarul beszelni - ezert a filmeket ,hireket ugy nezem hogy lehetoseg szerint legalabb a fejembe villamgyorsan utana mondom a mondatot ( vagy olvasom a felirast), ez segit folyamatosan karbantartani a nyelvtudasomat fejbe tartani a kifejezeseket mondatokat..

Zuzimama 2013.02.17. 20:53:26

@33621: köszönöm. :)

Gondolom idősebbek a lányaid, mint az enyémek és ezért.

Az én lányaim között is 3 év van, de a kicsi most még azt szereti amit a nagy, de legalább van egyezség köztük.

Köztem és a húgom közt is 3 év van, de egy bizonyos életkorban csakazértse szerettük ugyanazt amit a másik. (Mégha élesben utáltam is a Guns n' Roses-t titokban jajj de szerettem, a húgom ugyanez a Metallicával. Nehogymár ugyanazt szeressük! :D)

wusso (törölt) 2013.02.17. 20:56:20

@hagyma: a te idődben nem tudom hogy volt, de manapság Magyarországon az egyetemisták legalább 3/4 dolgozik keményen
nem csak játék és mese az élet
amúgy meg Magyarországon az adókból tartják fenn a fősikolákat, egyetemeket, nem úgy, mint az USA-ban, hogy a legnagyobbak, legjobbak magán egyetemek, ezért mivel az adófizető pénze is benne van, joggal várja el, hogy a gyerekének legyen majd hol tanulni
mert már belefizetett az egyetemi szféra működésébe az adójából
szerintem is jobb az a rendszer, hogy az állam otthagyja a pénzt az embereknél, azok maguknak gyűjtik, az egyetemért meg kifizetik a kőkemény tandíjat, akik akarják
---
bölcsész pincért meg többet is ismerek, Budapest belvárosi színvonalas bárokban elég sok nyelvszakos csaj dolgozik felszolgálóként, német-angol-holland-olasz-spanyol nyelvismeret (akár ezek tetszőleges kombinációja) erősen elvárt már a legtöbb jobb helyen, azzal meg szerintem senki nem születik és jellemzően nem is otthonról hozza sajnos

nyilván ha Amerikában a vendégek 99%-a amerikai, akkor elég az angol nyelv egy pincérnek, de ahol multikulti van, mint a budapesti éttermekben, kávézókban, bárokban, romkocsmákban ahol a vendégek jelentős része külföldi, elég meredek lenne hozzájuk magyarul karattyolni

wusso (törölt) 2013.02.17. 21:02:04

@sagdiyev: ekkora ostobaságot régen olvastam
gondolod, hogy alacsonyabb fizetésért megéri egy másik országba költözni, ahol ráadásul sokszorosa a lakásbérlés költsége a magyar árszínvonalnak?

a blog természetéhez szerintem hozzátartozik a jövedelmi lehetőségek megbeszélése is, elvégre a többség a jobb életkörülmények miatt kel útra
elévégre elég fontos tapasztalat, benyomás, hogy mennyire értékelik ott a posztoló munkaerejét

én személy szerint utálom a csupa ködös, konkrétumok nélküli posztokat, ahol még az sem derül ki, hogy mit és mennyiért melózik az illető

mzgldr 2013.02.17. 21:05:18

Az volt már, hogy Hollandia élhetetlen, embertelen, kegyetlen ország, ahonnan a legjobb elmenekülni? Nem? Akkor már volt.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.17. 21:05:20

@veracity: engem az érdekel, hányan jöttek haza közmunkáért, nulla bankszámlával. köszi.

mzgldr 2013.02.17. 21:07:31

@hagyma: ejha, amikor én 17 voltam, a mama már közelebb volt a hetvenhez mint a hatvanhoz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.17. 21:10:16

@wusso: hat erre en is gondoltam, a romkocsmaban a hotpicsareszeg hollanddal illik az anyanyelven beszelgetni
@Zuzimama: hat nyolc altalanos egy pincernek tokeletesen eleg, ha normalis es normalis csaladban nott fel, az eerettsegi meg plane
nebassz az en idomben volt vendeglatoipari kozepiskola oszta nnyi
de meg mondom oszinten ha nalunk keresnenek pincert es dontesi helyzetben lennek tuti nem a diplomast vennem fel
miert?
mert valoszinuleg atmeneti melonak tekinti, okoskodni fog, vagy annyira szerencsetlen, hogy meg diplomaval sem tud mashova elhelyezkedni
/de ez amerika, az teny, itt mosolyogni kell, felvenni a rendelest, udvariasan kiszolgalni, amit egy utcarol beesett ember is megtanul 3 nap alatt, nem kell 5 ev egyetem ahhoz,hogy
" joreggelt kivanok, kesz a rendelesre?"

33621 2013.02.17. 21:11:14

@Zuzimama:
Már kinőtték ezt az egymást utánzó korszakukat. Igazából mindig is különböző jelleműek és érdeklődési körűek voltak mindig. Amúgy 23 és 20.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.17. 21:15:28

@mzgldr: az en nejem elsore 17-18 evesen szult
es az elso fia sem sokat varakozott:)
de ha erdekel egykoru velem:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.17. 21:19:17

@Babette_: neztem ma a buszos videot a totalcaron
komolyan mondom...
egymas seggeben autoznak, mutogatnak, kosz piszok igenytelenseg
hat koszi, nem kernek ujra belole
es ez nem visszakopkodes
elkepeszto volt nezni
es emellett jo kocsik.....
hat nem tudom, tuti erdekes less ha iden verge hazajutunk, de mar kezdek felni tole
remelem sok rosszabra gondolok a hirekbol, mint amilyen az egesz valojaban

pocaklakó minimanó 2013.02.17. 21:23:26

Miért van az, hogy amikor az ilyen sikertörténeteket olvasom, az jön el mindig belőle, hogy büszkén hivatkoznak azokra a dolgokra, amelyeket itthon "én nem leszek senkinek ennyire a csicskája!" felkiáltással szoktak hangoztatni?

33621 2013.02.17. 21:25:22

@hagyma:
Már hiányoltalak is a Totalcaron! Mostanában ott nem láttam a hozzászólásaidat:

montroyal ( CAN qc) 2013.02.17. 21:26:20

@hagyma: ja es az elobbire hogy sok mas fele no van - probalnad megmagyarazni a felesegednek vagy a tobb masfele nonek hogy a ti kapcsolatok minden ok oriasi a szerelem de a gyerekeikrol unokaikrol hallani sem akarsz nem igazitod az eletedet hozzajuk nem dolgozol ertuk stb ... azonnal rugnanak ki mehetnel a levesbe .. tehat mindent a gyerekek jovojeert.. sajat v idegen gyerek ugyan az...

tanato 2013.02.17. 21:40:49

@mommmmo: Magyarországon általában vállalkozásban dolgoznak az aneszthes orvosok,és mivel nagyon kevesen vannak,elég magas vállalkozói díjat tudnak kipréselni a kórházaktól.Legtöbbször ingáznak a különböző kórházak között.Egyik héten itt a másikon ott.Persze azért még így sem nyugati a jövedelmük,ezért is van nagy szívóerő nekik kintről,mert relatíve ott is kevesen vannak a nagy leterheltség miatt.Bár nem tudom,de szerintem van ahol adnak a műtétet végzők is nekik valamennyit nagyobb beavatkozásoknál.De a vállalkozásukkal ki tudják kerülni a közalkalmazotti bértábálát.

christophe 2013.02.17. 21:47:55

@veracity: '' Csak éppen aki magyar, az egy edő után nem tud máshol élni, csak itthon. ''
-1 ez igy tul katerogikus,èn nem,màs lehet igy èreznem vitatom....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.17. 21:53:11

@33621: komkretan ki vagyok tiltva a belsosegbol
mashoz meg nem nagyon tudok hozzaszolni
de olvasom
index-homar-totalcar-hatarat-
napi program
onigazolas vegett:)
@montroyal: kiveve ha eppen csalja a ferjet, aki ezert elvagja a gyerekek torkat....
az elet furabb
mi mar tul vagyunk egy kicsivel az 50-en, nincs kihez es miert igazodnunk
megmondom oszinten, sosem gondoltam huszonevesen, hogy otvenesen a leg jobb elni:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.17. 22:08:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: amugy mi ez a nagy tuntetes bulgariaban az aram miatt?

Zuzimama 2013.02.17. 22:34:09

@hagyma: köszönöm a továbbképzést.

@33621: nálunk még tart a majomszokás, bár néha nem is emlékeznek, hogy előző nap éppen mit szerettek (vagy utáltak).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.17. 22:41:04

@Zuzimama: no problem
barmikor fordulhatsz hozzam

mommmmo 2013.02.17. 23:09:05

@tanato: Na akkor jo, megnyugodtam.

zopilote 2013.02.17. 23:29:25

@hagyma:
Egy erdekes eszrevetel az USA es Europa kozotti kulonbsegrol:
" The waiter at the local restaurant has learned "waitering" in a three year apprenticeship,
waiting to become a Meister at his craft. In L.A. I have yet to meet a waiter that wasn't mo-
re focused on a script than the fishfork, or one that could even identify one. "
Ez az idezet Kai Krause - tol van, a Kai Power Tools kitalalojatol, ami a 90 - es evek egy
nepszeru grafikai plugin - je volt. Kesobb hazakoltozott az USA - bol Nemetorszagba.
A cikk az Edge oldalan jelent meg, egy kommentkent. Termeszetes a tobbi intellektuel
kontrazta, koztuk Simonyi, Szentmihalyi, hogy csak a magyarokat emlitsem. Akit erdekel,
itt elolvashatja : www.edge.org/discourse/schirrmacher_eurotech.html#krause

montroyal ( CAN qc) 2013.02.17. 23:32:36

@hagyma: sosem gondoltam huszonevesen, hogy otvenesen a leg jobb elni:)
csak hogy amikor husz évesen meglattam egy noi biciklit bekemenyedtem , most ha latok egy meztelen not ..semmi .. tehat baj van a szememmel , amugy is itt faj ott faj.. multkor az uj felesegemnek megmutattam a beachen hogy ugrok hatra szaltot.. huszevesen barmikor megcsinaltam most ugy fejre pofara estem majdnem ott maradtam szoval 50 év utan mar ovatosabban

zopilote 2013.02.17. 23:33:36

@hagyma:
Miert nem all be a hadseregbe? Biztos jovo!! Tanulhat is, ingyen.

mommmmo 2013.02.17. 23:36:29

@montroyal:
Szerintem te csak elegge megszivtad az anyatigrisekkel:(

Normalisan menedzselt maganelet mellett szerintem egy gyerek nem nullazza le a felnottek eletet, es nem tesz tonkre parkapcsolatokat, kiveve talan ha valamilyen fogyatekossaga van.
Viszont a felnottek szivesen kenik a gyerekre a sajat elb@szasaikat. Az meg nem igazan jutna eszembe, hogy a felnott gyerekemet egy olyan pasi penzebol tamogassam, aki nem is az apjuk. Szerintem elegge el lehetett szalva annak a nonek az agya aki ezt allitotta be alapkovetelmenykent. A csaladomban is vannak elvalt nok uj pasival, de a kolkoket a sajat apjuk tamogatja, nem az uj pasi, hogyha meg felnottek, akkor mar az se.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.17. 23:37:47

@montroyal: ugy latszik otvenesen is kulonbozoek vagyunk:)
jelek szerint nekem jobban megy a "szalto"
@zopilote: egyaltalan nincs kizarva
mi becsuljuk a hadseregunket, a rendorsegunket, sot meg a postasokat is
mas a felfogas
itt a hadsereg nem 2 vitorlazorepulobol all

mommmmo 2013.02.17. 23:45:24

De ez biztos valami amerikai tyuk lehetett, azok olyan nagyok ebben a lenyulasban ugy latom. A parom exet is az USA-bol eresztettek, szoval errol tudnek meselni.

Es amikor guglizok a notartasrol barmit is, mindig azt talalom, hogy amerikai bimbok tarsalognak arrol, hogy hogyan lehet az exuket minel inkabb megkopasztani.
A gyerekre hivatkozva termeszetesen (mondjuk a paromnak gyereke sincs az exevel, szoval azert ez nem alapkovetelmeny, de azert ha van, az egybol szent ragyogasba vonja a dolgokat.)

Na szoval minden guglizas az USA csajok tarsalgasat hozza a temarol, europaiakat meg sohasem dobott ki a temaban a google, nekunk valahogy kevesebb bor van a pofankon itt az oreg kontinensen. Kelet europaikent meg meg kevesebb, szoval ennyit arrol, hogy mi vagyunk akik a penzert csinaljuk.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.17. 23:56:03

@mommmmo: viszont keleteuropaban sokkal tobb a kurva

mzgldr 2013.02.17. 23:57:07

@hagyma: ha nagy koponya akkor szerezhet full scholarshipet még a Harvardon is. Ha meg nem, akkor minek akar diplomát? Őt is megmételyezték a HAHÁ-sok?

zopilote 2013.02.17. 23:59:03

@hagyma: tapasztalatbol tudod? :)

montroyal ( CAN qc) 2013.02.17. 23:59:52

@mommmmo: igen megszivtam egy anya tigrissel de amig fel nem nottek a gyerekek super volt es mivel en is bent alltam a sorba es kuszkodtem a gyerekeiert de amikor azt mondtam -eleg volt tobbet nem dolgozok nem tamogatom a gyerekeket a valasz az volt -o meg igen mert az o gyerekei ( normalis) termeszetesen ment le a kapcsolat akkor rajott nem tudja fentartani az eddigi eletszinvonalunkat fele-fele koltseggel, nem tudott velem jonni Mo-ra es mas utakra ( en 2x mentem evente szuleim miatt) es derult egbol a villam birosagi felszolitas vart hogy el kell adnom a hazat es elfelezni a penzt es bye...
persze visszakapta az elettol a penzem amit a hazamert kapott szetosztotta a gyerekei kozott , oda ment lakni hozzajuk, akik egy ev mulva finoman kirugtak, es most se lakas se penz csak depressio es 30kgos csontvaz.. ja nem altalanositok de nekem ezt huzta a gép..

morsels (törölt) 2013.02.18. 00:00:11

@tanato: Te is honosittatni akarod az orvosi diplomadat? :-)

mommmmo 2013.02.18. 00:12:11

@montroyal: na akkor rendesen megszivta o is, en no vagyok de ilyen hulye soha nem leszek.
Csak magambol indulok ki, hogy en mennyire dijazom a fuggetlensegem, es ugy gondolom, hogy a gyerekem is igy lesz vele, szoval 25 eves kora utan max pup leszek a hatan. Utanna mar csak a paromra szamithatok, mint tarsasagra, remelhetoleg nem dolgozza agyon magat addig.

mommmmo 2013.02.18. 00:18:09

@hagyma: a kurvasag az legalabb egy korrekt uzlet, a felek altal elozetesen egyetertett feltetelek mellett, 1000x etikusabb mint amit nehany exfeleseg csinal.

morsels (törölt) 2013.02.18. 00:28:08

@zopilote: Elkepeszto tortenetek vannak...

morsels (törölt) 2013.02.18. 00:40:48

@Zuzimama: Amennyire kivettem (nem olvastam itt az posztodat), nem semmi az, amin keresztulmentel. Nem lehet konnyu az eleted. Sok sikert kivanok, oszinten.

morsels (törölt) 2013.02.18. 00:48:34

@hagyma: Remelem irsz egy postot a magyarorszagi utadrol. Vagy inkabb tobb postot. Engem erdekelne.

montroyal ( CAN qc) 2013.02.18. 02:00:59

@mommmmo: ezert jok a blogok commentek .. megosztani tanulni belole
amugy en sajat karamon tanultam mostani felesegemmel olyan szerzodest kotottem notarynal semmit sem nyerhet es en semmit sem veszithetek...

Bélabáttya (törölt) 2013.02.18. 03:18:39

@VíziLó: Sajnos nem jól tudod, nem hitelekből lett finanszírozva mindenapi élet, a nyugdíj, az ország üzemeltetése, mint manapság.
Érdemes rákeresni az akkori termelési, gazdasági statisztikákra, egyszerűen elképesztő adatok vannak a maiakhoz képest.
Gyaníthatóan némileg persze kozmetikázva, de azt beleszámolhatjuk manapság is...

Bélabáttya (törölt) 2013.02.18. 03:43:28

@Ez a név jelenik meg a blogokban...: Pár éve egy új-zélandi mókussal rendszeresen találkoztam egy kiskocsmában, jól eldumálgattunk angolul. Hanem egyszer korábban jött, mondta a marhaságait, én meg nem értettem egy szót se csak néztem rá bután. Valahogy kinyökögtem neki, hogy várjon már még vagy három sörnyit, mert nem értem. Gyorsan belémdiktált egy páleszt, türelmesen kivárt két sört, és már dumáltunk is..

Bélabáttya (törölt) 2013.02.18. 03:45:05

@pocaklakó minimanó: Mert ott megfizetik. Itt csak hobbiból csicskázhatsz.

hothead 2013.02.18. 03:55:01

@tanato: hiányzik fd, mi? vannak hasonlóak bőven :p

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.18. 03:57:06

@mzgldr: miert lenne egy 17eves lany "nagy koponya?"@zopilote: igen
@mommmmo: a kurvasagaz egyik legmocskosabb uzlet
@Bélabáttya: ettol felek@morsels: megmondom oszinten /meg nem biztos hogy megyunk/ az a tervem, hogy eppen a hazalatogatas tapasztalataival akarom befejezni a blogomat

hothead 2013.02.18. 04:03:26

@hagyma: ."de nem teszem ele, hogy superfantasztikusonion" de azért odagondolod...

Bélabáttya (törölt) 2013.02.18. 04:06:37

@hagyma: Persze erősen függ attól, hova jösz haza, milyen előzetes elvárásaid vannak, hol, milyen a rokonság?
Lehet akár kellemes is a meglepetés. De nem túl sanszos...

hothead 2013.02.18. 04:17:25

@hagyma: elmagyarázták már neked a munkaerközvetítés lényegét, csak kicsit egészíteném ki: a munkaerőközvetítő/kölcsönző cég hírdeti meg a munkát, akit felveszenk, velük ír alá szerződést, és a szerződés időtartama alatt tőlük kapja a fizetést (persze kevesebbet, mintha a közvetlenül az adott céggel szerződne), esetenként szállást is biztosítanak (a bérleti díjat levonják a fizetésből). a szerződés lejárta után pedig vagy kap céges szerződést immár több fizetésért, vagy meghosszabbítják az előzőt, vagy kereshet új munkát. lakást bérelni legálisan (!) (pláne olyat, ahova a családot is viheti) csak aláírt munkaszerződéssel lehet.

hothead 2013.02.18. 04:22:15

@kommentelő123: ami egy magyar szakmunkásnak (gyanítom, magasabb képzettség esetén is így van) jó fizetésnak számít, annyiért a holland nem vállalja el ugyanazt a munkát.

hothead 2013.02.18. 04:34:21

@Dilis Csávó: majdnem 1,5 éve jöttünk el hollandiából, de a mai napig tartom a kapcsolatot az ottani barátainkkal. a nagylányom pl. a múlt héten kapott levelet - igazi, hamisítatlan, kézzel írott levelet - az egyik holland barátnőjétől.
nem erre mondják, hogy amilyen az adjon isten...?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.18. 05:22:12

@hothead: nem gondolom oda, az ott van, ugy hogy nem kell odairnom
akinek oda kell annak nincs ott

a laksberles szamomra erthetetlen, amerikaban barki berelhet lakast, munkaszerzodes nelkul
/semmi kozuk hozza, hol melozok/
az mas kerdes, hogy ha nem fizetek eleg gyorsan kirugnak/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.18. 05:29:28

@Bélabáttya: semi elvarasom, ha Mary nem akarna menni, nem is mennek
rokonsagom szukos, de a legfontosabb
az anyukam
de miutan allampolgar leszk /marc.19 ha valaki nem tudna/ megkezdem a kikoltozteteset:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.18. 05:35:28

@hagyma: jobb lesz, mint amire számítasz.
de csak mert látogatóban nem érzékeled a mélyebb rétegeket...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.18. 05:40:32

@Babette_: remelem
neha mar megijedek, de komolyan, nem vicc
hogy tenyleg hajlektalanok kozott kell atvagni egy aluljaron?
agresszivak az emberek?
15 ev alatt sok minden valtozhatott
amugy biztos tulreagalom

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.18. 05:43:52

@hagyma: pesten igen, hacsak nem változott meg, mióta nem lakom pesten.
az emberek talán inkább fáradtak, és fejlógatóak...

15 év alatt minden. egyáltalán ne arra számíts.

de kíváncsi leszek, hogy te hogyan látod.

Zuzimama 2013.02.18. 06:15:18

@morsels: köszönöm a jókívánságot, nagyon kedves vagy.

Tavaly január 11.-én jelent meg az írásom még a "régi" Határátkelő blogon. Amúgy valóban nem volt könnyű az elmúlt időszak, és egy darabja az életemnek mindig hiányozni fog. Kell erő hozzá tényleg, és bevallom neked, hogy most már nagyon szeretnék inkább "gyenge" lenni.

Köszönöm még egyszer. :)

tanato 2013.02.18. 07:12:01

@morsels: Nekem nem kell én itthon végeztem és itthon is dolgozom.De az EU-n belül nincs már honosítás,ekvivalencia van 2004-től.

tanato 2013.02.18. 07:13:22

@hothead: Szegény FD,nem tudom hova lett.Illegalitásba vonult mert többen is rájöttek kit takarhat a név.

2013.02.18. 09:19:44

@Zuzimama: Nehogy elnézést kérjél itt nekem, nem történt semmi, sőt, szerintem ez lenne természetes mindenki életében, hogy kevesebbet tölt el a gép előtt a szabadidejében/munkaidejében (haha). :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.18. 09:49:14

@karburator:
ALapfoku nyelvtudassal jottem ki . Es nagyon nem ugy tanultuk itt a nyelvet, mint otthon.

Szotar/magolas nalam nem jatszik, amit magolok, nagyon konnyen elfelejtem. Vizsgazasra jo, hosszutavu memoriara kevesbe.

1 evig jartam suliba angolra, egy college-ba. Heti ketszer harom ora. Ami a leginkabb feltunt, hogy a tanar nem magoltatt, nem a nyelvtanra megy ra, hanem hogy az elet minnel tobb teruleterol megismerjunk szavakat. A biased, a nuclear family, es meg jopar szo igy maradt meg.

Termeszetesen kijavitott bennunket, ha rosszul alkottunk mondatokat, vagy rosszul hasznaltunk egy-egy szot, de sokkal tobb csoportmunka volt, mint otthon.

Annyit elmondhatok, itt nem egyszer elofordult, hogy senki nem rohant haza angolrol -pedig munka utan jartunk tanulni- olyanra sem emlekszem, hogy annyira eerdektelen lett volna az ora, hogy majd bealszunk.

En speciel imadtam :)
Sajnos a kovetkezot (professional English) mar nem ajanlotta, mert nagyon megdragitottak, 1000 font lett (mondom no problem, szivesen jarnek meg angolra) , de inkabb elkuldott, hogy keressek egy CAE-re felkeszito tanfolyamot ( amikor ezt meghallottam, majdnem dobtam egy hatast , szerintem Rigo kozeprol siman kivagnanak meg).

Ami nalam mukodik : kepekhez, szituaciokhoz kapcsolom a szavakat. Ilyen pl. a spectacular - o2 arena kapcsolat:D

A masik, hogy tevenezeskor ott van mellettem vagy a laptop, amin megkeresem az ismeretlen szot, vagy a parom, akitol megkerdem. ( bar poised szot o sem ismerte:) )

Dilis Csávó 2013.02.18. 10:25:56

@hothead: Ezt csak ket esetben mondanak:
1. Ha provokalni akarsz vagy megserteni.
2. Ha szemelyesen ismersz es tudod, hogy egy kiallhatatlan, baratsagtalan alak vagyok. De gondolom nem ismerjuk egymast.

Annagabi · http://annagabika.blogspot.hu/ 2013.02.18. 10:44:38

@Zuzimama:
A kommentek miatt néztem meg,ki is lehetsz.Már régóta olvasom a Ha-t,és persze a te történeted is olvastam.Azóta sem ment ki a fejemből,mert szívesen olvastam volna még,hogyan is alakult az életetek.Talán meg is írhatnád egy újabb posztban!,-))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.18. 12:13:38

@tildy:): ha a tevet nezem, nalam is van laptop
a teven meg egy arab altalaban
van mikor tv-t nezek, olyankor az asztali computert hasznalom es nincs arab
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem szoktal te ilyen bobeszedu lenni

Zuzimama 2013.02.18. 12:24:59

@Annagabi: megírom majd, főleg ha végre valóra tudom váltani az elképzeléseimet.
Köszönöm az érdeklődést, nagyon kedves tőled.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.02.18. 12:32:09

@Zuzimama: ezt a túlképzett dolgot sose értettem. Mennyibe kerülne letagadni a diplomát, ha épp úgy áll a dolog? :)

Chamroe 2013.02.18. 12:39:20

@hagyma: Gratulálok a vizsgádhoz, hiányoltalak is csütörtökön :)

Egyébként maxval is eltűnt 2 napra, és mióta megjelent újra, alig kommentel.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.18. 12:41:48

@Chamroe: thx
annak orulok kulonosen, hogy abszolute hibatlan let:)
marcius 19-en ceremonia, majd teszek fel fotot, jon a fel munkahelyem is:)

Chamroe 2013.02.18. 12:51:51

@hagyma: Biztosan nagyon jó lesz a ceremónia. Mindig jó érzés megünnepelni azt, ha eléred a célt, amit kitűztél magad elé.
Az egyik legkedvesebb barátnőm 2010-ben lett állampolgár. Idén nyáron hazajön majd egy évre a gyerekekkel, már alig várom :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.18. 13:10:36

@Chamroe: igen, varom en is
tuti erdekes lesz egy orszagra feleskudni, ami nem a szulohazam..

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.18. 15:05:47

@Zka: mondjuk egy gerincbe?
Letagadni a diplomat az kb olyan, mint hazudni. Van akinek belefer, van akinek nem.

pocaklakó minimanó 2013.02.18. 18:16:03

@Bélabáttya:

És miért van az, hogy itt akkor sem vállalnád, ha megfizetnék? Vagy miért van az, hogy a külföldről gigantikus lajbival hazatámolygó emberke a határon túl még tudja, mi a szelektív hulladékgyűjtés, de a határon innen már lazán elpöcköli a cigarettacsikket?

Satöbbi.

Diffeomorfizmus 2013.02.18. 19:17:47

@karburator:
Németül tudtam Magyarországról.

Hollandiában pedig elöször az újságokat olvasgattam, aztán ragadt rám annyi, hogy a TV-t is megértsem.
Következö staçió az volt, hogy a munkahelyen is elvárta a fönököm a hollandot.
Utána könyveket vettem hollandul -pl Huizinga Középkor alkonyát- (amikor már elhagytam Hollandiát), és holland honlapokat olvasgatok.
És igen : a szavakat kiírom egy file-ba és néha meg is szoktam tanulni.

A volt fönökömmel is havonta 1X skypeolok hollandul, és a holland fejvadászokkal is hollandul beszélek ( órákon át ).

Bélabáttya (törölt) 2013.02.18. 20:06:52

@pocaklakó minimanó: Mert más a megszokott környezet. Ott senki nem dobál szemetet összevissza, hát emberünk sem. Itt a nagy többség igen, tehát ő is. Egyszerűen nem akar sehol sem kilógni a sorból... és még csak nem is tudatosan, a többség észre sem veszi, ahogy mindenhol igazodik a helyi szabályokhoz.
Jó példa a csoportos tusristaút. Olyankor - együtt - mindenki egy kicsit „mégmagyarabb”, hangsúlyozottabban hozza az itthon megszokott formát. Amikor ezért-azért leszakad a csoporttól, vagy a csoport pár tagja külön megy kajálni, múzeumba, akárhová, gyakorlatilag azonnal „normális” emberré válik - szinte - mindenki.

Idehaza - tulképp teljesen jogosan - az az általános elvárás, hogy fizetgetnek, dolgozgatok. Így nem lóg ki emberünk a sorból, nem lesz megvetendő stréber, tudja szépen, komótosan beosztani a munkáját anélkül, hogy a szűkebb csoportjában konfliktusokat okozna. Ugyanez az ember, mikor más környezetben (pl. egy valóban profitorintált multinak, értelmesebb vállkozónak, vagy akár ép alkalmanként nekem) dolgozik, pillanatok alatt aktivizálódik, teli lesz ötlettel, motiválhatóvá válik érdekesebb, értelmes feladatokkal is, ha ezt látja a környetében is.

Ehhez „csak” a megfelelő környezetet kell kialakítani (ebbe beleértve az anyagi biztonságot jelentő jövedelmet is), és ez nem megy országos szinten, ami miatt szidhatjuk nyugodtan emberünket, de méginkább a helyi politikai, gazdasági környezetet.
Emberünk - és persze mi is - akkor változunk meg, amikor majd a „kritikus tömeg”. Szép apránként, az anyagi biztonság, a szabadidő, majd ezek után a környezetére való figyelem kilakulásával. Amíg arról szól az átlagember élete, hogy számlától számláig vergődik, szopatják a munkahelyén, vele - nagyjából - egy fajsúlyú, csak szerencsésebb, gátlástalanabb emberek az orra előtt lopják szét mindenét, addig ne várj el semmilyen csodát.
És nem, nem fogja ezt pusztán pár értelmesebb „véleményvezér”, követendő példát mutató, magasabb erkölcsiségű(nek vélt) akárki megváltoztatni, legfeljebb még inkább pokollá teszi az ilyen a környezete életét.

A „megváltás” valamilyen formában mindenképp „felülről” jön. Értelmesebb, kevésbé lopós fajta politikus, az átlagembert, a vállalkozását kicsit jobban védő törvények, alacsonyabb adók, az okttást, az elhelyezkedést támogató törvényi háttér kialakítása kell hozzá. Persze, a politikára ható, netán egyes idegesítőbb hivatalokat, cégeket befolyásoló, kisebb-nagyobb civil „nyomás” sokat segíthet, ahogy - ha megnézed - a „fejlett nyugaton” se megy igazán nélkülük. Mifelénk meg gyakorlatilag nincs ilyen. Majd egyszer, ha elegen jönnek vissza a kinti jövedelmükkel, nyugdíjukkal, netán itt is kereshetnek elegen, akkor talán kialakul.

De attól, aki napi tíz órát szív a munkahelyén, annyiért, amiből talán épp meg tud élni, ne várj el ilyesmit.

Uff, én beszéltem...

Bélabáttya (törölt) 2013.02.18. 20:29:03

@pocaklakó minimanó: Ja igen. Itt élek, és azon kevesek közé tartozom, akik dolgoznak, ha megfizetik őket. Egyébként meg nem...

pocaklakó minimanó 2013.02.19. 07:32:35

@Bélabáttya:

"A „megváltás” valamilyen formában mindenképp „felülről” jön."

Nem. Ez a legnagyobb tévedés. Ennek a magatartásnak otthon kell kialakulnia gyermekkorban, a családi közegben.

Amit te mondasz, az nem más, mint annak megerősítése, hogy nincs otthoni szocializáció.

Példa: Ha nem söprik a közterületeket, akkor a te logikádat követve az emberek sem söprögetnek a saját portájukon.

Persze, tudom: mindig más a hibás. Ez alap Proletárfalva-Alsón.

Aki nem igényes magával szemben, mindig talál kifogást.

Üdv:

-plmm-

pocaklakó minimanó 2013.02.19. 07:34:10

@Bélabáttya:

"Itt élek, és azon kevesek közé tartozom, akik dolgoznak, ha megfizetik őket. Egyébként meg nem..."

Ilyen hozzáállással nem is lenne meglepő, ha kevés helyre vennének fel dolgozni. Én például biztos nem adnék munkát egy embernek sem ilyen hozzáállással.

pocaklakó minimanó 2013.02.19. 08:53:08

Részlet: "Az iskolákból kikerülő gyerekeknél a legalapvetőbb technikai készségek hiányoznak - mondja Takács. - Nem tudnak normálisan hagymát aprítani, szabályos hasábokat, kockákat vágni, vagy szakszerűen szeletelni. Megtanulnak mondjuk húslevest főzni, hogy hogyan, azt hagyjuk, a helyett, hogy az alatt az idő alatt inkább anyagfelismerést tanulnának. Hogyan különböztessenek meg tízféle hagymát, és melyiket mire használjuk. A probléma, hogy a képzésben résztvevők nagy része egyáltalán nem is akar komolyan megtanulni főzni, nagyon sok olyan van, aki bekerül az iskolába, ott elvan három évig, mint a befőtt, AZTÁN A PAPÍRRAL A KEZÉBEN KIMEGY AUSZTRIÁBA PIZZÁT SÜTNI." (www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20130214-szakacskepzes-tragedia-csod.html)

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.19. 10:23:01

@pocaklakó minimanó: tehát te olyan embereket szeretnél fölvenni, akik ingyér' dolgoznak?

pocaklakó minimanó 2013.02.19. 10:30:36

@Babette_:

"tehát te olyan embereket szeretnél fölvenni, akik ingyér' dolgoznak?"

a) Hol olvastál te ilyet?
b) Segítsek az értő olvasás fejlesztésében?

Bélabáttya (törölt) 2013.02.19. 11:55:06

@pocaklakó minimanó: Igazad van, csak és kizárólag én tehetek a világ minden bajáról.

Bélabáttya (törölt) 2013.02.19. 11:56:29

@pocaklakó minimanó: Tudom, kötözködés, de nem lehet, hogy a képzéssel van a baj?

Bélabáttya (törölt) 2013.02.19. 11:57:20

@Babette_: Dehogy. Engem nem akar felvenni, pénzért se. Szerencsés ember vagyok!

pocaklakó minimanó 2013.02.19. 12:07:47

@Bélabáttya:

Talán nem mindenről, de a munkamorálos részt revízió alá venném a helyedben.

Már ha érted. :)

pocaklakó minimanó 2013.02.19. 12:08:39

@Bélabáttya:

De. Elképzelhető az is. Viszont az én tapasztalatom meg azt igazolja, hogy vélhetőleg a nyilatkozónak jobban igaza van.

pocaklakó minimanó 2013.02.19. 12:11:56

@Bélabáttya:

Persze, hogy szerencsés ember vagy, mert jobb helyeken amikor felveszik az embert, nem érdekli őket, hogy az ő munkamorálja a "kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci" puskási elméletén alapul (az amúgy is csak hobbi), hanem megmondják, hogy ennyi meg annyi a pénz és ez meg az az elvárás érte.

Az nem játszik be, hogy ha nem annyi, amennyit az ember elvér, akkor elfogadja az állást, de csak annyit dolgozik, amennyi szerinte abból a pénzből kijön.

Aki így gondolkozik, egy év alatt sok munkahelyen megfordulhat. Jobb esetben.

Rosszabb esetben megfordulhat az utcasarki talponállóban, ahol ampullás alkoholra költi a munkanélküli segélyét, amiért persze ismét másokat hibáztat.

Bélabáttya (törölt) 2013.02.19. 12:15:21

@pocaklakó minimanó: Hát, elég fura tapasztalataid vannak az oktatásról. Sajnos, nem így van. Ha rendesen, értelmesen, érdekesen összeállított, teljesíthető a tananyag, jól motiválják a nebulókat (fenébe, megint felülről) akkor megtanulják, amit kell. Amikor nem, akkor unott arccal rágózva lesújtó véleményök lesz a világról, és nagyon pontosan tudni fogják, ki tehet a helyzetéről...

Bélabáttya (törölt) 2013.02.19. 12:19:02

@pocaklakó minimanó: Ez úgy néz ki, hogy a munkaadó közli az elvárásait, oszt vagy elfogadod, vagy nem.
És nem fogadsz el olyat, ahol nem éri meg - valamiért - számodra dolgozni. Lehet, hogy az a valami nem feltétlenül készpénz, lehet akár szakmai előmenetel lehetősége, továbbképés, bármi, de te döntöd el, hogy elvállalod, vagy sem.
(döntöttem, nem megyek hozzád dolgozni...)

pocaklakó minimanó 2013.02.19. 12:27:30

@Bélabáttya:

"Nem, azt hiszem, nem akarom érteni :)"

Megleptél volna, ha másképp lett volna. A lényeg megmaradt: más a hibás, nem te.

pocaklakó minimanó 2013.02.19. 12:29:13

@Bélabáttya:

"Ha rendesen, értelmesen, érdekesen összeállított, teljesíthető a tananyag, jól motiválják a nebulókat..."

a) Ha.
b) A tanulásra, fejlődésre, szorgalomra, munkára, stb. való motiválás pedig már otthon kezdődik.
c) De ez nem jellemző. Olvasom az itteni beírásokat.

pocaklakó minimanó 2013.02.19. 12:30:36

@Bélabáttya:

"És nem fogadsz el olyat, ahol nem éri meg - valamiért - számodra dolgozni."

Igen, ez lenne a helyes lépés, ámde a "dolgozom, ha megfizetik" általában nem ezt fedi, hanem azt, hogy elfogadod és aztán a saját igényeidhez szabod a dolgokat.

Bélabáttya (törölt) 2013.02.19. 12:31:24

@pocaklakó minimanó: Örülök egy kicsit, hogy ezt szűrted le hosszas csevegésünkből, végre valaki egyből felismert, hiába próbáltam ostobaságok özöne mögött meglapulni.
A legnagyobb szerencse az, hogy te megtaláltad azt a mást, aki, hibás mindenért: engem.

Ez mindenképp jó, mert így - szerencsére - neked már nem tovább keresned...

Bélabáttya (törölt) 2013.02.19. 12:38:17

@pocaklakó minimanó: Hát, szerintem nem ezt írtam, de ha ezt akartad kiolvasni belőle, természetesen mégis így van.

Tudom, baromi nehéz elvonatkoztatni attól, amit érteni szeretnénk más mondanivalójából, és nem arra figyelni, amit ír. Gyakorta megesik velem is.

Néha nekifutok ismeg, pontosabban fogalmazva, de csak olyankor, amikor bármiféle értelmét látom az esetleges megértési szándéknak. Hát, most nem.

Helyette elmegyek egy kicsit újságot olvasni, kávézni, lélekben felkészülni a ma még rám váró rengeteg munkára, és elátom, ehelyett kicsit söpörgethetném az utcát, taníthatnám a gyerekeket, és akár még toppanthatnék is a miattam ennyire negatív világ miatt. De nem teszem.

pocaklakó minimanó 2013.02.19. 12:39:15

@Bélabáttya:

"A legnagyobb szerencse az, hogy te megtaláltad azt a mást, aki, hibás mindenért: engem."

Igaz, hogy nem írtam ilyet, de örülök annak, hogy az egyik szélsőségből átestél a másikba.

pocaklakó minimanó 2013.02.19. 12:40:49

@Bélabáttya:

"Helyette elmegyek egy kicsit újságot olvasni, kávézni, lélekben felkészülni a ma még rám váró rengeteg munkára..."

És legalább megfizetik? Vagy csak annyit végzel el, amennyit méltányosnak tartasz azért a pénzért?

Bélabáttya (törölt) 2013.02.19. 12:46:53

@pocaklakó minimanó: Nem, sajna nem fizetik meg rendesen se az újságolvasást, se a kávézást, de azért megpróbálom mindkettőt becsölettel elvégezni.
A délutáni munkám meg pont olyan, amennyiért vállaltam...
---
Már megbocsás, melyik az a két szélsőség? Az egyik a veled való együttérzés lehet, hogy neked biza végre nem kell magadban keresni a hibát, meglettem.
De a másik szélsőséget nem lelem.

pocaklakó minimanó 2013.02.19. 12:56:52

@Bélabáttya:

Az egyik az, amiről írtam (mindig a másik a hibás), a másik pedig az, amiről te, miszerint csak te vagy.

Hidd el, ennél bonyolultabb az élet.

Ferdeszemüveg 2013.02.24. 13:55:42

@kacce: szia, hol vannak eek a társaságok? én nemrég költöztem Hollandiába, és nagyon örülnék, ha találnék társaságot.

bubuka0609 2013.02.25. 12:35:05

Sziasztok!

A véleményeteket szeretném kérni egy dologban. A Párom és én Írországban élünk most már közel 5 éve. Az angolt mindketten jól beszéljük és értjük. Azon gondolkozunk, hogy országot váltunk. Szóba jött már Kanada, Ausztrália, de ezek ugye elég messze vannak Magyarországtól (mert azért a család és a barátok mégis ott vannak). Még Hollandián gondolkozunk. A kérdésem az lenne, hogy mennyire elég az angol nyelv egyenlőre, hogy eligazodjunk és munkát kapjunk. Igazából mindketten a vendéglátásban dolgozunk. Előre is köszönöm, ha bárki bármilyen véleményt tud írni!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása