oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. február 10. 06:57,  Két év után először Magyarországon 553 komment

2013. február 10. 06:57 Határátkelő

Két év után először Magyarországon

A tematikából adódóan rengeteg szó esik a blogon arról, milyen elmenni, ám viszonylag kevesebbet beszélünk arról, milyen hazajönni – akár csak látogatóba is. Ezt írta meg Rozamami, aki tavalyi élményét osztotta meg. Már csak azért is érdekes, hiszen a dolgok természetéből adódóan egy-egy magyarországi nyaralás inkább hasonlít véget nem érő rokon- és barátlátogatási hajszához, mintsem pihenéshez. Lássuk!

Pécs, Rozamami.jpg

„Hazalátogattunk. Két év után először. Nincsen a posztban hasznos információ, tehát aki ezek alapján olvasná, ugorja át.

A családból inkább a gyerekek várták jobban a magyarországi nyaralást, mi vegyes érzésekkel vágtunk neki az útnak. Túl élénken élt még bennünk a sok keserűség, ami ott ért minket.

Autóval mentünk, azért, hogy elhozzuk magunkkal az otthon hagyott életünk maradékait, melyek eddig anyu garázsában várták türelmesen sorsukat.

Felkészületlenül

Mondhatni, nem készültünk fel lelkileg, értem ezalatt, hogy képtelenek voltunk elképzelni, hogy ha valahová elindulunk, nem érünk a végére. Legalábbis ezt éreztük. Megálltunk ugyan aludni Németországban, de még így is a végkimerültség jelei mutatkoztak rajtunk.

A GPS százalékmutatója még 200 km megtétele után sem mozdult el felfelé, az édes női hang is csak annyit ismételgetett „menj tovább 285 kilométert" aztán két és fél órát csöndben maradt.

A gyerekeknek százszor elmagyaráztam, hogy nem egymást akarják megölni, csak fáradtak és nem beszámíthatóak a reakcióik. A férjemet az út vége felé egyre gyakrabban locsolgattam a maradék ásványvízzel, mert arra sem gondoltunk, hogy a légkondiból kifogyhat a gáz (Angliában nem függött össze az utazási komfortfokozat a légkondi meglétével).

Ezredszer is megbizonyosodhattam róla, hogy apámtól örökölt végtelen türelmem mennyire hasznomra válik a nehéz élethelyzetekben. (A férj meg arról bizonyosodott meg ismét, hogy mennyire idegesíti az én végtelen türelmem.)

Összeugrott a gyomrom

Amikor a határon a táblán láttam „Magyarország", kicsit összeugrott a gyomrom, elkapott az ismerős gyomorideges érzést, de elhessegettem magamtól.

Aztán néhány röpke óra múlva csak lekanyarodtunk az utolsó autópályáról, ismerős lett minden bokor, minden közlekedési tábla. Megérkeztünk. Nekem volt némi nosztalgikus és szentimentális hangulatom, a férjben nyomát sem találtam, a gyerekek inkább izgatottak voltak, hogy ismét látják a barátokat, barátnőket.

Mindenhol enni kellett

Az otthon töltött két hétben mindenhol voltunk, de elég keveset a fenekünkön, azt is inkább csak az autóban. Én igazán örültem, hogy ilyen sokan szeretnének látni minket, de ennek volt hátulütője is, hogy mindenhol, és tényleg mindenhol enni kellett.

A férjem meg is jegyezte úgy az ötödik nap táján: „Én nem értem, ez az egész Magyarország egy nagy KONYHA, mindenki csak főz egyfolytában..." Az evések után nagyon mást tenni már nem tudtunk a 40 fokban, mint ülni a teraszon a karosszékben és levegővételre koncentrálni.

Esténként a szúnyogokkal közelharcot vívva sütögettünk a kertben, és ismét ettünk... na meg ittunk is. A szomszédokat is megörvendeztettük egy jó kis spontán rockpartival, minthogy öcsém is és én is szülinapunkat ültük épp akkor.

Jó volt összeverbuválni a régi barátokat, gitározgatós, éjszakába éneklős hejehuja keretében. A pécsi rockmaratonon az Éjféli lány közben kapott el először a sírás, de nem annyira a hazám, inkább talán a fiatalságom után, meg lehet, hogy némileg a vodkának is köszönhető.

A sosem volt nászút

A gyerekek összevissza voltak folyton, így gyakorlatilag mi a férjjel végre nászúton érezhettük magunkat ahol ugye sose voltunk. Mondjuk nem anyámmal képzeltem el, szerintem a férj sem, de így is jó volt, legalább volt, aki sütötte a pogácsát naphosszat.

Egy-két kirándulást is megejtettünk éppen csak a városba, ahol mindketten az egész fiatalságunkat töltöttük. Olyan érzésekkel indultam neki, hogy majd biztosan megmozgat bennem mélyen valamit, ha látom a lovas szobrot a főtéren (Hunyadi), ahol annak idején randiztunk - a ló farka alatt - , vagy a dómteret, ahol annyit üldögéltünk annak idején a barátokkal. Éppen a gasztrofesztivál hetében jártunk, így számtalan kis pavilonban borocskát kóstoltunk, beszagoltuk a csülök illatát, (enni már nem bírtunk többet).

A sétatértől visszafelé kandeláberes kis utcán sétáltunk, hallgattuk az utcazenészeket, fagyit nyaltunk. Leültünk az új szökőkútnál, élveztük a forró estét.

Egyre nehezebb

A néhány megmaradt barát és a rokonok többségében nem tudtak jókat mesélni. Mindenkinek egyre nehezebb az élete, mindenki azt bizonygatta, milyen jól tettük, hogy eljöttünk. Hát egyetértettem abban, hogy nehéz a borokat, csülköket meg a szúnyog lepte szép estéket értékelni, ha még nyugodtan aludni sem tudnak, ráadásul voltunk mi is ebben a cipőben és valóban....

Az igazsághoz hozzátartozik ugyan, hogy van egy család a sok ismerős között, akik egészen jól élnek, jut is marad is alapon. Bár nekik is jobban meg kell gondolni minden lépésüket, sokat segít az is, hogy együtt élnek egy jó nyugdíjjal rendelkező nagypapával, és a két gyerekük is már félig felnőttként besegít. Hitelük nincsen, még annak idején a szülők anyagi segítségével építkeztek kalákában.

Bürokrácia magyarosan

Még tavaly Angliában ért minket a hír, hogy még mindig be vagyunk jelentve a lakcímünkre, holott a ház már réges régen más tulajdona. Nosza, ezt is el kellett intézni. Be is mentünk szépen az önkormányzatra, hogy kijelentkezzünk, és meglepődtünk azon, hogy ezt mi nem tehetjük meg.

Kiderült, hogy a kedves jogászembernek (végrehajtó) kellett volna megtenni annak idején, de nem tette meg, és papírok híján mi sem tehetjük már. Na, de sebaj, felkerestük az új tulajdonost, hogy megkérjük, kérelmezzen kényszerkijelentést, mert mi már nem szerettünk volna magyarországi lakcímet.

Aztán nekifogtunk a gyerekek útlevelének intézésébe, kicsit ott is elképedtünk, hogy sürgősséggel darabja 20 ezer pénz volt, de hát lenyeltük a pirulát. Ami kicsit fura volt, hogy lévén érvényes útlevéllel rendelkeztek még – csak már közel volt a lejárati idő, nem gondoltuk, hogy az anyakönyvi kivonatokat is magunkkal kellett volna vinni, így futottunk még egy kört – hát, akinek nincsen a fejében, legyen a lábában.

Érezhető az elkeseredés

Elképedtünk, hogy épp csak beugorva egy boltba némi kaja, ez-az, egy szatyornyi is alig, és kifizettünk érte 20 ezret, pedig hát nem sonka és kaviár volt a kosárban. Anyu szomszédjának a biciklijét a kertből lopták el épp azon a héten, pedig nem laknak rossz környéken, és még örült is, hogy a garázst nem rámolták ki, nem is beszélve az autóról.

A buszsofőr kicsit leüvöltötte az egyik gyerekem fejét, mert a városi buszon buszjegyet szeretett volna venni, (a lehetőség adott, bár drágább a buszon) nem lévén a közelben újságosbódé. A férjem azt mondta be kéne puncsolni egyet, szerintem csak nőt kellene szerezni neki, de aztán megegyeztünk abban, hogy valószínűleg neki is tele van a hócipője az életével, és a frusztráltságát vezeti le, akin tudja, épp egy 16 éves akadt az útjába, némi rossz szájízt okozott azért.

Érezhető a hétköznap emberein az elkeseredés, de mindezek ellenére azért a többség próbál úgy élni, ahogy eddig, jó képet vágva mindenhez, próbálja megtalálni a kapaszkodót. Naponta tesznek kísérletet jól érezni magukat a bőrükben, még ha ez nem is sikerül mindig.

A megmaradt érzés teljesen vegyes volt. Mondhatnám, ugyanúgy, mint régen, újat nem tudok mondani. El kellett jönnünk, és nem bántuk meg.

Úgy szeretném, ha mindenki egyszer úgy élhetne, hogy a gondokat lerázza, ha úgy kelhetne fel reggel, hogy látná, a nap végére is minden úgy maradt rendben, ahogy kell. Ahogy most mi élünk.

Rendes rendőrök

Indulás előtti napon egy napig rámoltuk az autót a cuccainkkal, átválogattam a dobozokat ezerszer, sok dolognál töprengtem el, hogy vajon mi a fenének tettem el? A férj több ízben kiakasztott a „Biztos, hogy ez a sz@r is kell?" mondataival, valamint a kisebbségnek akarta adni a pókhálómintás farmerdzsekimet.

A végén választás elé állított, vagy az egyik gyereket hagyjuk ott, vagy két dobozt. Végül fájó szívvel megváltam a porcelánbaba és faautó gyűjteménytől, valamint egy későbbi postázásra félretettem a karácsonyfadíszeket (naná, hogy kell, 10 évig gyűjtögettem mind fából van), de a nokedli szaggatóból és az őzgerincformából nem engedtem.

A visszafelé úton kétszer is megállítottak minket rendőrök, de minden híreszteléssel ellentétben semmi gond nem volt a külföldi rendszámos autóval. Megnézték a műszaki idejét, jogosítványt, útleveleket, az adókarikát a szélvédőn (tök képben volt a rendőr) és jó utat kívántak.

Végtére is összeállt a tapasztalat – jó volt kicsit hazamenni, de jó volt ismét hazajönni."

(Rozamami nem először írt ide, első írását itt olvashatjátok, a gyerekek iskolai beilleszkedéséről itt írt, saját munkakereséséről pedig itt számolt be.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr115071613

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Master-, Bachelor-, Diplom-, Lehramtsstudium 2013.02.10. 13:11:07

Mit is takarnak pontosan ezek a gyakran használt fogalmak? Olyan végzettség típusokról beszélünk, amelyek a Bologna folyamat következtében kerültek használatba mind Ausztriában, mind az EU egyéb tagállamaiban. Ausztriában a korábbi „Magister” tanulm...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NIKI LAURA 2013.02.10. 07:31:53

Off
A t.hataratkelo blog gazda hölgy vagy úr?
Mar rég szeretnem tudni!:))
On

Ha mar Anglia megint,bár a haza útról szól:

Az ügyesek kint vesznek egy occso angol autót,kötnek rá egy tescos biztit,,és hazagurulnak vele.Itthon dupla áron el tudja adni vagy bontásra,vagy egy helyi vagány megveszi használatra.
ugye a rendszámot nem kell leadni,és lehet száguldozni,parkolni,terepezni vele.
A poszttal ellentétben tapasztalat,hogy a magyar rendőr sík hülye,nem tudja mi az a road tax,MOT papír,insurance...mert a sün lelkem magyarul sem tud,nemhogy englishul.

Aki lábon jön haza,hozzon autót mert kigyun a hazaut költsége.
Pár nap alatt eladja a hahun.
Aztán a magyar jogsit tudja cserélni angolra,azt kint elveszik ,onnantól a magyar sün azt kapja,és nem tudja elvenni.
További angolos okossagokban állok rendelkezésre!

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.02.10. 07:43:01

Nekem is 2 év után lesz egy "nyaralásom" otthon idén nyáron. Kíváncsi vagyok. :-)

DieNanny CH 2013.02.10. 08:04:21

De jó, hogy megírtad, Rózamami, az első posztodat megkönnyeztem...

csőcsere 2013.02.10. 08:34:55

Tavaly nyáron a párom megjegyezte, hogy mi ez a rengeteg angol turista az angol rendszámú autóval. Mondtam neki, hogy szerintem ezek hazalátogató magyarok. Tényleg egy csomóan voltak, egy átlag egyórás vezetés alatt min 3 angol rendszámos autóval összefutottunk. És igazam volt, magyarok jöttek, szeptember óta ismét nem látni angol rendszámos autókat :-)
Kicsit weird volt, ahogy jön szembe velem egy autó és a "vezetőülésben" nem ül senki :-)

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.10. 08:51:18

"úgy élhetne, hogy a gondokat lerázza, ha úgy kelhetne fel reggel, hogy látná, a nap végére is minden úgy maradt rendben, ahogy kell"

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.02.10. 09:14:11

Egyébként azt vettem észre, hogy lassan, de javul a dolog.
Én sokat járok haza, és ha összehasonlítom a 4 évvel ezelőtti állapotokkal, most jobb.
Kocsit vittem szervizbe, a főnök ott sertepertélt egész idő alatt, azt se tudta, hogy kedveskedjen. (márkaszerviz)
Az étterembe kaját rendeltünk, a kaja nem volt jó. Nem balhéztam, csak mondtam a pincérnek, hogy ez nem sikerült túl jól. Nem számlázták ki.
Ezek apróságok, de ezektől (is) élhető egy ország.

zopilote 2013.02.10. 09:16:32

Kozel 6 ev tavollet utan 1989 aug. 5. - en mentem haza elosszor. Frankfurtban szalltam
at a MALEV budapesti jaratara. A gepre varakozo utasok kozul a magyarok hangosko -
dassal, " susogos sportos ruhazatukkal ", megpakolt kezicsomagjaikkal tuntek ki. Oket
latva dobbentem ra, honnan is jottem el :( A gepen a hatso sorba ultem le, mivel ott
sok szabad hely volt. Hamarosan hatrajott egy Las Vegasbol hazatero artista, aki vas -
tag aranylancokat rejtett el egy specialis ruhadarabba majd azt az a zakoja ala. Emlek -
szem egy izgaga amerikai " turistara " aki videokamerajaval fel - ala jarkalva probalta
filmezni az utasokat. Emlekszem egy idosebb nenire is, aki Argentinabol jott az ott
szuletett unokajaval, es izgalommal magyarazott neki regi dolgokrol. Amikor a pilota
bemondta, hogy beertunk Magyarorszag legterebe, csendesen eleredtek a konnyeim.
Az utaskisero akkor ert oda, kavet, uditot kinalva. Ramnezett, majd konnyeimet latva
megertoen, szo nelkul tovabb ment en pedig az ablakon at neztem tovabb meghatod-
va gep alatt elterulo hazai tajat. Vegtelen boldogsag fogott el, hogy ujra itthon lehetek.
(Lehet, hogy modorosnak tunik a hozzaszolasom, de nem szegyenlem!)

tableno 2013.02.10. 09:39:52

Keserédes Hungarian Blues. Szép volt, Rozamama!

Taxomükke (UK) 2013.02.10. 09:49:34

Huh, nagyon kivancsi vagyok a mai kommentaradatra - ha lesz... Vasarnap leven, ugye, kevesen vannak a munkahelyukon, otthonrol meg ki er ra kommentelni?
Nekem tegnap esett le a tantusz, hogy a felesegem egyaltalan nem akar visszakoltozni Magyarorszagra... en meg azt hittem, ezt meg nem dontottuk el. Eddig nyilvan azt hallottam, amit hallani akartam, nem azt, amit o mondott.
Szoval most komolyan felmerult, hogy eladjuk a hazunkat (sokmillioval kevesebbert, mint mondjuk 5 eve lehetett volna), es felveszunk itt jelzaloghitelt (azt hittem, vegre tul vagyok az ilyesmin). Hurra, megfiatalodtam, most kezdodik (ujra) az eletem...! (?)

Spacecake 2013.02.10. 09:54:01

autóval,gyerekekkel Angliából ide és vissza??
biztos én vagyok korlátolt,és értem h cuccokat akartak kivinni,de megéri ez a leírt gyötrelmeket(mer elhiszem és el tudom képzelni) és időt??
szerintem a benzinköltséget/matricákat/1szeri szállást/kaját/időt számítva a repülő/autóbérlés is olcsóbban jön ki.és lehet h még 1 szállítócég is kijön belőle,ha a cuccokat hozzácsapják egy meglévő szállítmányhoz(olyan sok azért nem lehetett,hiszen be kell férjen a kocsiba)
nem kekeckedésből,és elnézést,de nem értem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.10. 09:58:20

Van egy orosz vicc Fjodor Saljapin, neves orosz operaénekesnől. A XX, sz. elején olyan híres volt, mint mondjuk a XX, sz, végén pl. Pavarotti.

Leninék puccsa után külföldre távozott, de sosem politizált, így nem számított "szovjetellenesnek", azaz haza is látogathatott időnként.

Róla szól a történet:

Megérkezik Finnországból - ott lakott - Szentpétervárra a 30-as években, leszáll a vonatról, látja a teljes káoszt, így döbbenetében leteszi maga mellé a 2 bőröndjét, majd összecsapja a kezét és felkiált:
- Nem ismerlek meg, Oroszország!
Aztán fél perc múlva kijózanodik a döbbenetből, s lenyúl a 2 bőröndért, hogy menjen tovább, de a 2 bőrönd már nincs a helyén, a tolvajok elvitték őket. Ekkor Saljapin ismét megszólal:
- Már megismerlek, Oroszország!

Spacecake 2013.02.10. 09:59:12

@zopilote: sztem ez így rendben volt:-)

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.02.10. 10:02:29

@Spacecake: a kutyusunk miatt mentunk fokent autoval. El is hoztuk, de mar nagyon oreg volt es mar csak egy kis idot toltott velunk itt... Ezert is hagytam ki a tortenetbol - meg mindig fajo pont. ( elnezest az ekezetek hianya miatt ... Jelenleg a munkahelyemen kalozkodom)

Spacecake 2013.02.10. 10:07:48

@Mammaroza: értem.sajnálom.a kutya családtag,ez egyértelmű.

Mrs. Clayton 2013.02.10. 10:14:09

@Mammaroza: nálatok cél a brit állampolgárság? vmi a tervetek, ha nem vagyok indiszkrét?

deputy sheriff 2013.02.10. 10:17:35

Az elso magyar latogatasom jopar ev tavollet utan a kovetkezok tuntek fel. Minden mocskosul draga. Az emberek imadnak az ablakbol, erkelyrol, kispadrol bamulni, mas embereket az utcan elhaladva.
A McDonald's-ban a ketchup-ert fizetni kell (WTF?), eloszor nevettem egy jot, de azta rajottem, hogy komoly, igy leperkaltam a 60 pezt. Az akkori baratnom nem fogyasztott semmit, igy csak az en blokommal tudott a wc-be bejutni. (Ezen nem nagyon nevettem, inkabb nem tudtam mire velni). Ja es meg mindig eleg meno, aki a McDonald's-ban eszik, sehol Amerikaban nem lattam meg ilyen tomott gyorsettermeket, sorokat a penztarnal. Itt altalaban ki sem szallnak a kocsibol.
A TGI Friday's Magyarorszagon elit helynek szamit, ha itt TGI-ba hivnek randizni egy igenyesebb not, akkor valoszinuleg nem jelenne meg a randira :))
A bevasarol kozpontokban a bevasarlo kocsik 100 forinttal mukodnek (ujabb WTF). Ugy gondoljak, hogy ellopom a bevasarlokocsit? :)))) (Lehet ez csak nekem furcsa).
A Tescoban szabalyosan beleptetok vannak, orokkel, ilyennel itt csak akkor talalkozok, ha federal buildingbe akarok bejutni, pl. birosag, bevandorlasi hivatal, rendorseg...stb.
A baratok eltuntek, meghazasodtak, gyerek...stb. Fozes persze a rokonoknal az volt ezerrel, ahova mentem, ott terulj-terulj asztalkam volt.
En is tapasztaltam, hogy miutan megettuk a 16 fogasos vacsorat es megittunk 6 uveg bort, mindenkire rajott a panasz-ora, hogy mekkora sullyedo hajo es milyen nagy a kilatastalansag es szinten engem is megerositettek, hogy jol tettem, hogy elhuztam a turoba.
De azert orommel konstataltam, hogy a 4-es metroval haladtak olyan 20 metert, miota elmentem. >)

portugéza 2013.02.10. 10:22:48

Rendőrök: igen, Baranyában vadásznak az angol rendszámú autókra, de nem elsősorban az adóelkerülés miatt, mint Pesten a szlovák rendszámúakra, hanem a "rossz" oldalon lévő kormány jelentette potenciális balesetveszély miatt. Egy időben sok angol autó cirkált pl. Mohácson, egy bizonyos kisebbség tagjai vezették, akik nem csak látogatóba jöttek haza, hanem x hónap angliai munka (v. egyéb) után x hónapra hazaköltöztek, hogy elverjék a pénzüket, majd újabb x hónap Anglia, végtelen ciklusban. A forgalomban állandóan jelenlévő jobb kormányos autókat elégelték meg, szerintem jogosan.

Bevásárlás: Mo.-on ugye magasabb az ÁFA, ez is hozzáad a végösszeghez.

Útlevél: a sürgősségi tarifát a korrupció kikerülésére vezették be, így nem az ügyintézőt kell megkenni, hogy gyorsítsa meg az ügymenetet. Az, hogy érvényes okmány ellenére kértek anyakönyvit, meglepő, nem szoktak.

Lakcím: mintha a blogodon olyasmit írtál volna, hogy a hátrahagyott dolgok nem érdekelnek, de látod mégis érdemes elvarrni a szálakat. Remélem a TB, NAV, gyámügy le van rendezve. (Nem rossz szándékkal írom.) Soha nem tudhatod!

Amúgy Pécs tényleg szépen megújult, turistaként, diákként paradicsom. A megélhetés más kérdés, ahogy írtad, valóban azok vannak könnyebb helyzetben, akiknek a szülők, nagyszülők összedobták a lakást/házat, autó is van már, hitelük nincs, esetleg még családi nyaraló is van Balatonon/Orfűn/Harkányban, így nem kell fizetni, ha üdülni akarnak. Az ilyenek (még) jól tudnak élnek. De a vásárlásnál, mi hol olcsóbb, nekik is oda kell figyelniük. Én is azért olvasgatom ezt a blogot, mert elvagyok ugyan, mint a befőtt, történetesen Pécsett, de ez csak annak köszönhető, hogy elég behatárolt az életem, 30 felett is a szüleimmel lakom, nincs saját családom, autóm, nem vállalkozok, stb. Így még relatíve könnyű. De ha akarnék "valamit", már falakba ütköznék...

SzerződésSertés 2013.02.10. 10:23:51

Az első mellbevágó hazalátogatás döbbenetei:

- A taxisok erőszakos nyomulása a reptéren
- Bejelentkezés a szállodába, úgy jön oda valaki, hogy "EZEK A KUTYÁSOK" miután direkt előre, telefonon odaszóltam, hogy kutya is jön. Köszönés, londiner viszont nem volt, csak ez a fogadtatás. És ez nem egy lerobbant Marinéni Panziója volt, hanem a budapesti Hilton.
- Az első séta az Andrássy úton... (azelőtt ott laktunk) telistele kutyaszarral, a padok meg bűzlő csövesekkel, nesze neked világörökség.
- Az ismerős érzés -amit kint már el is felejtettem- amikor a közelembe ér egy-egy lepukkantabb, avagy "sötétkék" honfitársam és én automatikusan erősebben szorítom a táskámat..
- A döbbenet, hogy MÉG MINDIG nem tudok anélkül végigsétálni a Nagykörúton, hogy ne képne oda néhány koldus, illetve "sötétkék" ember, akik (lopott?) iPhoneokat kínálnak eladásra.
- Nagybevásárlás egy könyvesboltban, vettem tizenvalahány könyvet, legyen mit olvasni "otthon" mire a kasszáskislány úgy viselkedett, mintha bűnöző lennék, csapkodott, húzta a száját...
- A barátok totális közönye. Persze mindenki megkérdezi, hogy "Na, milyen kint?" de igazából annyira mélyen nem kíváncsiak a részletekre, mint amikor még itthon éltem. Egyikük sem.
- A feszengés, amikor mindenki csak panaszkodik, jajveszékel, majd megkérdezik, hogy "hát veletek mi van?" Olyan kellemetlenül érzem magam, hogy semmi viszontpanaszom. Mégsem válaszolhatom, hogy "nálunk Svájcban minden oké, szép az élet, kiszámítható a jövő, egyszerűen elégedettek, megkockáztatom, hogy boldogok vagyunk" -holott ez az igazság.
- De mindenekfelett az érzés egy hét után, hogy én már nem itt vagyok otthon. Én már "ott" vagyok otthon, ide csak a rokonok kötnek, ha nem lennének, többé be sem tenném a lábam :(

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.02.10. 10:24:17

@Jess G: a ferj erre egyertelmu igennel felelne... Igy nehany ev utan en is. Egyszerubb az elet, tobb a lehetoseg ( pl. utazas) ilyenek miatt.

Spacecake 2013.02.10. 10:29:49

@deputy sheriff: látom a zaba központi helyen van:-)

a bevásárlókocsis dolog azért ne legyen már magyar különlegesség,kb. Európában mindenhol így van.
nem hiszi senki azt,h ellopod(rossz az,aki rosszra gondol:-),
hiszen benne a 100Ft-ossal is ellophatnád.
Arról szól,h az emberek vigyék vissza a gyűjtőhelyre,és ne kelljen erre külön embert alkalmazni.(költséglefaragás nyugati módra)
egyébként otthagyhatod,a kéregetők vadásznak rá,sőt,gyakran leszólítanak,h elkérhetik e a kocsit,a 100Ft-os reményében.

portugéza 2013.02.10. 10:34:00

@deputy sheriff: hű, ez a bámulás engem is zavar, pedig itt élek.

Külföldön járva is ki lehet szűrni a magyarokat a fürkésző, már-már szúrós tekintetű nézés, az arckifejezés alapján. Legalábbis a turistákat, rövid ideje ott tartózkodókat, akik még nem asszimilálódtak eléggé.

Magyarország ebből a szempontból is Nyugat-Kelet között van félúton. Az emberek nem közönyösek, távolságtartóak, ridegek, ugyanakkor az érdeklődésük nem szívélyes, szívből jövő, mint a balkáni/mediterrán/közel-keleti országokban. Itt inkább arra kíváncsiak az emberek, hogy akár 1 mm-rel is előrébb tartasz-e mint ők. Ha Pécsett felszállok a buszra, mindig van, aki alaposan végigmér, milyen ruha, cipő van rajtam, vajon mit dolgozhatok, mennyit kereshetek.

Tesco: és más áruházakban azért kell az érme, hogy visszatold a helyére a kocsit, így kevesebb munkaerőt kell alkalmazni (ha egyáltalán) külön a kocsik tologatására.

Mrs. Clayton 2013.02.10. 10:37:10

@deputy sheriff: mondjuk azért a mekibe is beszivárog ez-az nyugatról
először Győrben leptek meg, amikor közölték, h az üdítőt én töltöm ki magamnak, nagy újdonság volt, h akár 2x is tölthetek, bár lehet volt figyelmeztetés, h túlzásba ne essek
aztán az Uk-ban hülyén nézett rám a kiscsaj a driveban, amikor megkérdeztem, h mennyi lesz a ketchup, ő meg visszakérdezett h inkább azt mondjam meg mennyi kell
egyébként a kocsipénz az sztem rendben van, mert így sem mindenki teszi rendesen vissza a helyére és természetesen 1 fontért is sokan hazatolják vásárlás után, mondjuk azt, h tartósbérlik
egyébként lehet használni kocsipénzt, múltkor egy néni visszatolás helyett elkérte volna a pénzemet a kocsiért cserébe
mondtam neki h csak kocsipénzem van, azt felelte h nem gond, mert neki is az van bent, így most neki lett egy rákalapítványos, nekem meg egy szívinfarktus alapítványos

zopilote 2013.02.10. 10:38:26

@deputy sheriff:
" A bevasarol kozpontokban a bevasarlo kocsik 100 forinttal mukodnek (ujabb WTF).
Ugy gondoljak, hogy ellopom a bevasarlokocsit? :)))) (Lehet ez csak nekem furcsa). "
Ez egyszeruen azert van, hogy vigyek vissza a kocsit vasarlas utan a taroloba, ugyanis
csak igy kapjak vissza a 100 Ft - t. Kanadaban ez termesztes. Es nem 100 ft, hanem 1 $.
A Walmartnal ilyen nincs, de az uzletek nagy reszenel igen.

venember 2013.02.10. 10:39:23

Gratula az írónak!!!

Egy szokásos rúgjunk és köpjünk egyet Magyarországba írás!!!!!

_Jeff_ 2013.02.10. 10:41:05

@Spacecake: például visszafele úton lehet hozni cigit, amit még mindig szép haszonnal el lehet passzolni... repülőn ez nem lehetőség
aztán vannak olyan elvetemültek, akik kifejezetten szeretnek vezetni, tehát maga az út élvezet (én speciel jobban várom az utat, amikor megyünk, mint magát az ottlétet...). elképzelhető hogy az ott tartózkodás alatt van szükség autóra, mert mondjuk sokfelé kell menni, és családban nincs másik. vagy például kisbabával annyi egyéb cucc van, hogy azt mind feladva repülőn nem biztos, hogy sokkal olcsóbb. illetve mentes az út az olyan apróságoktól, mint a fapadoson repülő fillérekért luxust elváró magyar törzközönség rosszalló megjegyzései és pofavágásai egy esetleges síró kisbabára...
és ez csak pár ok. "gondolkozz mcfly, gondolkozz!" :)

deputy sheriff 2013.02.10. 10:41:06

@Spacecake: Erdekes, hogy a magyaroknal/europaiaknal mindig van apro. Bar ez is valoszinu, hogy csak nekem furcsa. Ha itt bevezetnek, akkor eleg nagy szopas lenne, latom magam elott a kepet, ahogy az emberek a kocsi ules alol, kesztyutartokbol kapargatjak ki a 25 centeseket. :))

Mrs. Clayton 2013.02.10. 10:45:10

@deputy sheriff: nem, soha nincs, minek
ezért van kocsipénz a kulcstartómon

deputy sheriff 2013.02.10. 10:45:25

@zopilote: Hat nalatok ezekszerint eleg gyakori a fem egydollaros, itt nagyon ritka, a legnagyobb coin az a 25 centes, az meg nem sok embert keztetne arra, hogy vissza rohangaljon a parkolo masik vegebe a bevasarlo kocsival, foleg ilyen qrva hidegben/hoban/esoben. Meg hat valakinek ugyis be kell vinni kintrol a kocsikat, - itt nem divat,hogy kinnt tartjak -, akkor mar miert ne alkamazzanak egy urget, aki osszeszedi, rapattan a kis trolijara es behuzza oket bentre.

pamut 2013.02.10. 10:45:58

Az itt kommentelő, de már egy ideje külföldön élő magyarok kapcsán, akik így meg úgy csodálkoznak a magyar viszonyokon, stb., sokszor olyan érzésem van, hogy bár kimentek külföldre, az egész logikájuk, mentalitásuk megmaradt mélyen magyarnak. Hiába illeszkedtek be a gazdag nyugati ország mindennapjaiba, azért az a alapokon nem tudnak változtatni. Visszajönnek, szinte keresik a koszt, a hibát, vagy akár az ürügyet amin jól fel tudnak háborodni.

Én értem hogy elképesztő erő, egy életre szóló pszichés program az önigazolás kényszere, hogy mindig meg kell erősíteni újra és újra hogy "ugye milyen jó döntés volt a kivándorlás", de azért kicsit fura innen átélni, hogy jönnek vissza oszt rögtön szembesítenek minket azzal, hogy milyen pocsék is ez a hely.
Ráadásul a kritikák néha egészen piti és felszínes dolgokban testesülnek meg, vagy éppen keresik amin felháborodhatnak, ami miatt panaszkodhatnak, na ilyenkor érzem hogy magyarok voltak, magyarok maradtak.

Ezt most nem írtam senkinek (pláne nem a mostani posztnak szól, mely amúgy nekem annyira nem tetszett, olyan semmilyen) csak egy ilyen összbenyomás alakult ki a megszólalások egy része alapján, tényleg nem lehet általánosítani, szóval ne vegye senki magára.

zopilote 2013.02.10. 10:49:39

@deputy sheriff:
Nemcsak az 1 dollaros, a 2 dollaros is gyakori, sot nagyon gyakori:) Erdekesseg: az 1 centest
mult heten kezdtek kivonni a forgalombol.

deputy sheriff 2013.02.10. 10:53:50

@pamut: Itt senki nem haborgott, nem tudom miket olvasol te. Konstatalas =/= haborgas, panaszkodas.

pamut 2013.02.10. 10:59:50

@deputy sheriff:
Sikerült végigolvasni? Ezt tudod értelmezni?: " ne vegye senki magára."
Volt hogy egész poszt született (nem is olyan rég, pár napja) a semmiből felfújt sértődésre.

Spacecake 2013.02.10. 11:01:16

@G Boogie: ha Neked 1500km-t adott esetben gyerekkel levezetni élvezet,lelked rajta,nekem nem az:-)
rosszalló tekinteteket,ha magadra veszel,egyéni szocprobléma,pszichésen labilisnak lenni sehol nem egyszerű:-)
az autóbérlést már feltalálták,múlt héten pont béreltem autót magánembertől(nem csak a nagy cégek vannak,a gúgli a barátod-írd és mondd-NAPI 2000Ft-ért:-)
viszont a nyugati mentalitás még sokat nem fogott rajtad,ha cigicsempészettel büszkélkedsz:-)
PEACE

Spacecake 2013.02.10. 11:04:01

@pamut: meglátásaiddal nagyrészt egyet kell értsek.sajnos:-(

deputy sheriff 2013.02.10. 11:04:58

@pamut: Ha ne vegye senki magara, akkor kinek irtad? Vagy minek egyaltalan? Maskor inkabb tartsd magadba, ha senkinek nem szol, de legalabb hangulatot akarsz vele kelteni.

esztam 2013.02.10. 11:05:37

Én is önigazolásnak érzem.... Eléggé kínlódás volt végigolvasnom, így érdemben nem is reagálnék a sok hablatyra, csak egyetlen megjegyzést tennék: azt gondolom, örülni kellene annak, ha az emberlányának olyan rokonai, barátai vannak, akik örülnek neki, és ezt pl. folyamatos 'etetésben' fejezik ki. Gondolom, ha nem hívták volna a posztolót, vagy nem látták volna vendégül, akkor az lett volna a baj, most arról nyöszörögne... Mi így fejezzük ki a szeretetünket, bár lehet, hogy Idegenben gyorsan felejt az ember...

2013.02.10. 11:05:51

@deputy sheriff: melyik allamban vagy deputy?

tableno 2013.02.10. 11:07:03

@pamut: te magad mondtad, hogy a poszt "semmilyen". Ezt azért érzed így, ugyanis teljesen hiányzik belőle az a "hazaköpködés" és "magyarfikázás", amit meg te keresel. Ugye az önigazolás nem csak egy irányba működik, az otthonmaradók ugyanúgy állandóan azt próbálják belelátni az emigránsok megnyilvánulásaiba, hogy valójában nem is érzik jól magukat, csak felvágnak az otthoniak előtt, fikáznak, stb. Persze van ilyen is, de az esetek többségében nem erről van szó, hanem egyszerű ténymegállapításokról, amik egy otthon élő szájából teljesen természetesnek tűnnének. Csan persze itt is érvényes a "magamat kigúnyolom, hogyha kell, de ha más mondja azt nem tűröm el" alapelve, annak ellenére, hogy a külföldön élő magyar nem igazán érzi magát "másnak".

deputy sheriff 2013.02.10. 11:08:42

@pamut: kb ezt irtad "senkinek nem szol, ne vegye senki magara, de azert leirom, hogy a legtobb ide posztolo csak komfortot probal magaban teremteni, hogy a helyes dontest hozta meg, es haborog a legkisebb-szirszaron is, mikozben az ugyanolyan kicsinyes magyarossagat a "joletben" sem tudta levetkozni. Persze ez senkinek nem szol, senki ne vegye magara, de aze ezt most ide jol beiorm"!

Spacecake 2013.02.10. 11:10:17

@deputy sheriff: hát ez itt ilyen:-)
jól jön az egy automatához üccsit venni,parkoláshoz(ha nincs kedvem a telefonnal/SMS-sel szarakodni),borravalóra a pizzafutárnak(akinél kártyával fizetek),a 'saját' csövesem támogatására a helyi közértnél,és még kismillió dologra.
és egyébkénts is:cash is king!:-)

pamut 2013.02.10. 11:13:22

@deputy sheriff:
Hát ezt nem hiszem el... DIREKT odaírtam, hogy egy csak egy "összbenyomás", de csak a '"a megszólalások egy része alapján", (érted: _egy_ része_ alapján) és hogy biztosan ne legyen semmi gond, még külön odaírtam a gyengébbeknek, hogy "ne vegye senki magára." De nem, te nem hagyod magad...
Mi az hogy minek írtam? Hát azért mert kedvem volt leírni, képzeld. Volt egy véleményem, leírtam. Tudod, szólásszabadság, demokrácia, ilyenek. Gondolom abban az országban is van ilyen, ahová te emigráltál.

" Maskor inkabb tartsd magadba". Nem, nem tartom magadban. Nem te mondod meg meg mit írjak és mit ne. És tudod mit? Bár tényleg nem neked szántam, de ezek után az eredeti kommentemnek ezt részét: "keresik amin felháborodhatnak", na ezt nyugodtan magadra veheted...

pamut 2013.02.10. 11:14:20

@deputy sheriff:
Nem ezt írtam, kiforgattad a szavaim. Te tök hülye vagy...

_Jeff_ 2013.02.10. 11:14:35

@Spacecake: bírom amikor ilyen nagyon okosok kettő mondatból teljes képet alkotnak egy emberről :))) gondoltam tágítom a látóköröd merthogy nem láttál okot a levezetésre... de úgy látszik elég "tág" az így is, el nem tudod képzelni hogy valami máshogy is működhet, nem csak a te elképzelésed szerint

igen, bizonyára cigicsempészettel foglalkozom, és összetörök attól ha valaki rosszallóan néz rám. valamint autóbérlésről se hallottam még, de köszönöm hogy szóltál róla, utánanézek ígérem. beszámoljak majd róla mire jutottam? :)))

_Jeff_ 2013.02.10. 11:16:41

nem tudom, miért írok ide... mindig akad egy két phaszfej aki mindig mindent (jobban) tud. mondjuk azt nem értem hogy akkor miért tart mégis ott az az ország, ahol... lehet hogy mégsem annyira okosok? ááá nem, ez ki van zárva :)

HakapesziM 2013.02.10. 11:18:09

Nekem rokonaim élnek Svájcban, két, már kint született unokatestvérem. Nem rossz fejek egyébként, de ott nem kell tartani a túletetéstől, az biztos. Jól kereső, jómódú család, de csipszet, galamb méretű csirkét esznek, egyet az egész család és a vendégek. Reggelire egy pár virslit / fő. Nem mossák el a poharat, mert spórolnak a vízzel, ilyen eco - öko tudatosak, vagy mifene. Ott állítólag a rokonok vendégeskedés után kifizetik egymásnak az árát ami megettek - megittak, nem tudom igaz - e általánosan, de mikor sok éve nálunk voltak próbálkoztak, mivel tartoznak, csak néztünk, miről beszélnek.
Sajna, a magyar prosztó még nem tart itt, eteti - itatja a szeretteit. Hát igen. Ha lemegyek a csóró szabolcsi rokonokhoz, ott biztos, hogy háziállatok végzik életüket az érkezésemre, de Svájcban, komolyan mondom éheztünk.

pamut 2013.02.10. 11:19:05

@tableno:
Sajnos nagy bakot lőttél, egyrészt én nagyon kritikus vagyok a saját hazámmal szemben, és a kritikát könnyen el tudom fogadni, ha az valós, és komoly, nem pedig kisszerű és felszínes, mert azon érzem az erőltetettséget.
"hiányzik belőle az a "hazaköpködés" és "magyarfikázás", amit meg te keresel." De most komolyan, hogy vagy képes ilyet írni? Egy poszt sokféleképpen lehet jó, ki ne találd már hogy én direkt keresem a magyarfikázást, hogy lehetsz ennyire rosszindulatú?Ráadásul semmiféle "maradók önigazolása" nincs bennem, ugyanis régóta foglalkoztat a kivándorlás gondolata, többek közt ezért is olvasom ezt a blogot, sok hasznos infót szedtem már innen össze...

2013.02.10. 11:20:35

@deputy sheriff: hat tudod mire is emlekszem a 10 ev USA alatt:
1. Iszonyat dagadt nok, akiknek nem tudod elmagyarazni, hogy dagadtak es ez nem szep
2. Szombaton kigyozo sorok a McDo elott; Amerika ebedel!
3. Ha nem egy nagyobb varosban vagy bent, emberek a lakasokban kuksolnak. Uresek az utcak, jardak nincsenek
4. Botranyos egeszsegugy, ha nincs biztositasod. Ha van, akkor meg az a szivato show megy, hogy jard vegig, hogy melyik orvos fogadja el a biztositasodat. Xray-re menj ide, majd orvoshoz oda. A gyerekszules konkretan usd 10k-ba kerult
5. Volt egy par szep no (nem dagadt), de a feelingjein kivul masrol nem tud beszelni. Tisztelet a kivetelnek!
6. A jozan esz teljes hianya. Minel delebbre mesz, annal jobban.

TGIF tenyleg gaz.

Emelett USAban van sok jo dolog is, de ha mar Morol leirtad a gaz dolgokat, akor ez igy fair

Thor vagyok 2013.02.10. 11:23:34

@deputy sheriff: Te azért egy ritka nagy tipikus amerikás bunkómagyar vagy. Szerintem ha valakinek minden mondata WTF-val végződik, az háborgás, olvasd vissza magadat. Hálisten, hogy az ilyenek nem Magyarországon rontják a levegőt

tableno 2013.02.10. 11:24:38

@pamut: Na látod, milyen jó érzés, ha egy önjelölt pszichológus kielemzi a lelki motivációidat, úgy hogy semmit sem tud rólad? Kb úgy, ahogy te teszed ezt a kivándorlók "kisszerű és felszínes" problémáival.

"ki ne találd már hogy én direkt keresem a magyarfikázást, hogy lehetsz ennyire rosszindulatú?" - hát pont úgy, ahogy te: "Visszajönnek, szinte keresik a koszt, a hibát, vagy akár az ürügyet amin jól fel tudnak háborodni."

Thor vagyok 2013.02.10. 11:24:53

@deputy sheriff: Ja és vedd nyugodtan magadra, azért írtam.

ffüttyfürütty 2013.02.10. 11:24:57

Jó volt hallani rólatok Rózamami! :)

_Jeff_ 2013.02.10. 11:28:04

nem értem, miért kell állandóan rugózni a negatív és pozitív dolgokon. a világ minden országában van ez is meg az is (fúúú, micsoda újdonság).
néha ölik egymást egyesek hogy "de bezzeg itt meg ott ez meg az"... most nem azért, de ez az egész annyira egyénfüggő hogy na. az összes pozitív negatívból ki mennyit vesz észre, vagy kinek mi a fontos és kevésbé fontos - ez dönti el hogy jól érzi-e magát az egyén ott, ahol van, vagy sem.
aki eljött magyarországról, azt minek győzködni arról, hogy az jó hely? valószínüleg azért jött el mert neki nem volt jó. aki visszalátogat, az meg minek ír olyat, hogy "fú nekem tényleg rossz ott"?. aki ott van, az sértésnek veszi, saját maga pedig amúgy is tudja (meg azok is akik szintén eljöttek) .. szóval ez a poszt egy olyan "kiírtam magamból az érzéseimet magamnak", nem igazán ide való. szerintem.

deputy sheriff 2013.02.10. 11:29:38

@Thor vagyok: A WTF nalam inkabb "csodalkozas a levegobe" jelentessel bir, nem haborgas. Bunkozza' nyugodtan, en nem sullyedek le a szintedre. :-)

ps: Ja es magamra vettem, azota is hiperventillalok.

Spacecake 2013.02.10. 11:33:06

@G Boogie: nyugi,nyugi:-)szép vasárnap van,esik a hó,rotyog a csülkös bableves..:-)
viszont én nem faszfejeztelek le,és ez egy nagy különbség 2őnk között.
tőlem aztán ingázhatsz kocsival 2naponta is Anglia és MO.-között:-)

Mrs. Clayton 2013.02.10. 11:37:49

@G Boogie: nekem spec jobban bejön az ilyen, mint az agymenés, mint amik az elmúlt pár napban, héten voltak, amikor filozofálnak a nagy semmiről
ez legalább személyes és nem általános
hogy hülyeség-e arról meg nem lehet megegyezni, mert neki ilyen volt hazamenni

moTmeN 2013.02.10. 11:38:06

@Spacecake: a bevasarlokocsis temakorben en olyat hallottam, hogy mostanaban nehany helyen (peldaul Pesti uti tesco, BP) inkabb leszereltek a 100 forintos lakatot, mert zavarta oket (a boltvezetoket, a vasarlokozonseget?) az a nehany nincstelen, akik ebbol probaltak az aznapi betevojuket osszeszedni.

_Jeff_ 2013.02.10. 11:40:43

@Spacecake: a másik nagy különbség? az egyetlen különbség, hogy amíg te "szépen becsomagolva" gúnyosan feltételeztél rólam pár dolgot, addig én egyszerűen lefaszfejeztelek. én legalább egyenes voltam :)

még soha nem repültem kisgyerekkel (elég volt látni hogy másokéra hogy reagálnak)
soha nem hoztam magammal a legálisnál több cigit (ami mellesleg unlimited, saját célra, csak bizonyos mennyiség felett megkérik kinek hoztad), ellenben több ismerősöm így foltozza be az útiköltséget
több mint 3 év alatt mindössze háromszor jártam magyarországon, szarul élnék csempészetből

elnézést, de a bankszámlakivonatomat és a tb számomat most nem adnám meg

szép vasárnapot :)

szelephézag 2013.02.10. 11:41:05

@pamut: Ez egy nagyon érdekes komment, az első itt, amelyik a rendszeren kívül képes gondolkodni. Ezért is könnyű félreérteni azoknak, akik érzelmileg reagálnak rá.
Kint élek már jópár éve én is, és valóban, az emberben ott mocorog az önkéntelen önigazolás minden alkalommal. Hiszen mihez mérné a döntéseit, ha nem egy párhuzamosan haladó világhoz, amiben eredetileg részt vett? Nincs ebben semmi probléma, ez megint nem érzelmi kérdés, csak könnyebb azt csinálni belőle.
Ugyanakkor ha valakik éveket töltenek kint, majd hazalátogatnak, sokkal kontrasztosabban tűnnek fel olyan jelenségek, amelyek annak idején, míg itt élt (referenciapontok híján) rejtve maradtak. Ezt pedig ne vegye senki zokon, inkább használja mindenki bölcsen. Már ha tudja. És a legfőb probléma itt van: sokan nem tudják, és nem azért, mert esetleg nem akarják... na, itt lesz érzelmi kérdés az egész, mert a tehetetlenségnél frusztrálóbb dolog kevés van...

pamut 2013.02.10. 11:42:54

@tableno:
Ja, hogy nem is gondoltam komolyan amit írtál, csak gondoltad önjelölt pedagógusként didaktikai céllal ellenem fordítod saját kritikámat? Tableno, van egy javaslatom: ne menj el pedagógusnak nagyon nem vagy annak való. A dolog ott kezdődik, hogy a kivándorlók önigazolása egy teljesen közismert jelenség, szinte már közhelyes, ki ne találd már hogy nincs ilyen, szóval ne akarj már te engem nevelni, inkább nyisd ki a szemed és láss. A kivándorlók megjegyzései a magyar viszonyok kapcsán pedig igenis kisstílűek és felszínesek gyakran, nem is szólva a csinált műproblémáikról. Neked nem teszik hogy én ezt szóvá teszem? Bocs, ettől én még leírom, nagyon sajnálom. Pár napja egy egész poszt született egy kivándorló tök alaptalan műgörcséről, de a kommentek között is előfordul ám ilyen. Egy szó mint száz amit írtam az jogos és megalapozott, sőt közismert jelenség, amit meg te írtál rólam az tök alaptalan, sőt öngól, mert mint írtam annyira nincs bennem a "maradók önigazolása", hogy én is tervezek kimenni...

_Jeff_ 2013.02.10. 11:43:07

@Jess G: nem azt mondtam hogy hülyeség, ne mosd össze a fogalmakat. nem minősítettem egyáltalán. csupán arról nem vagyok megggyőződve, hogy ide való. de szerencsére nem az én posztom ezt eldönteni :)

tableno 2013.02.10. 11:47:27

@G Boogie: "szóval ez a poszt egy olyan "kiírtam magamból az érzéseimet magamnak", nem igazán ide való. szerintem." - abban igazad van, hogy a poszt egy szubjektív érzés nagyon választékos megfogalmazása. Viszont szerintem nagyon is idevaló. Hogy miért? Hát azért, mert tapasztalataim szerint a kivándoroltak elsöprően nagy részének hasonló élményekben van része, amikor hosszú idő után hazalátogat.

Úgy fogalmaznám meg, hogy "minden ismerős, de már nem tartozom ide" - ez egy ilyen keserédes, kissé melankólinkus érzés, de ugyanakkor az is benne van az emberben, hogy minden egy kicsit rosszabb lett, amióta elment, és reálisan nézve jobban járt. Ami tényleg rossz tud lenni, az a barátok (ritkábban a család) felemás reakciója. Az ember látja, hogy nehezebb az életük, mint neki, sajnálja is, de kimutatni nem nagyon meri, mert nem akarja, hogy leereszkedőnek, dicsekvőnek tűnjön. Ugyanezért nem nagyon dicsekszik el az elért sikereivel sem, pedig nagyon jól esne, főleg, hogy iszonyatosan megküzdött értük...

Viszont így meg mindig van egy kis távolságtartás, amit a másik megérez, és ettől sértődik meg ("na látom ez is fennhordja az orrát, nem vagyunk már elég jók neki"). Ettől pedig az emigránsra rátör a honvágy - az új hazája iránt - ahol nem kell tojáshéjakon lépkednie, nem kell bűntudatot éreznie a sikerei miatt, ahol a környezete megérti, és természetesnek veszi a helyzetét.

Biztos vagyok benne amúgy, hogy az otthoniak szemszögéből ez az egész máshogy csapódik le - örülnék, ha valaki megírná kommentben a másik oldalról - bpetya esetleg?

_Jeff_ 2013.02.10. 11:48:15

azért az is mókás (többek között), hogy amikor a hazalátogató szóva tesz egy negatívumot, az köpködés meg hibakeresés, de amikor az ott élő teszi ugyanezt, az rendben van (merthát ő ugye abban él tehát joga van hozzá... wtf?)

_Jeff_ 2013.02.10. 11:51:19

@tableno: értem én, amit írsz. mondom, a poszttal magával nem volt bajom, csak az én olvasatomban a blog célja a magyarországról elindulás segítése, nem pedig a már kint élők lelkének ápolása ("hú tényleg, te is így érzel?").
de való igaz, már nagyon nem olyan ez a blog, mint amilyennek indult.

pamut 2013.02.10. 11:52:58

@szelephézag:
Na ez már egy valódi válasz, köszönöm hogy érdemben foglalkoztál azzal amit írtam, így még értelme is lehet a beszélgetésnek :)

"Ez egy nagyon érdekes komment, az első itt, amelyik a rendszeren kívül képes gondolkodni."
Ezért is értik félre, már egyéb kommentjeimmel is jártam így, ha valami új dolgot írok azzal sokan egyszerűen nem tudnak mit kezdeni, és akkor jönnek a zavarok... :)

"Ezért is könnyű félreérteni azoknak, akik érzelmileg reagálnak rá."
Pont ezért írtam a végére direkt, hogy senki ne vegye magára, mert már számítok rá hogy egy új gondolat megzavar párakat. De látod, az ember hiába írja...

"Ezt pedig ne vegye senki zokon"
Hát nagy tragédiát nem csináltam belőle, ezt írtam: "azért kicsit fura innen átélni, hogy jönnek vissza oszt rögtön szembesítenek minket azzal, hogy milyen pocsék is ez a hely."

És tudod tényleg furcsa. Néha egészen felszínes dolgokat írnak le, ami önmagában nem is lenne baj, de hidd el a még ebben az országban élőknek nem ezekkel van a legnagyobb bajuk, hanem sokkal durvább, az egész életet ellehetetlenítő viszonyokkal, mindenekelőtt a pusztító szegénységgel és kilátástalansággal és mind az országos mind az egyéni lecsúszással. És akkor jön vissza valaki Amerikából vagy bárhonnan és megjegyzi hogy piszkos az utca vagy mittudomén... mondom, nagy tragédiát nem csinálok belőle, de tudod azért tényleg fura :)

Ja és mielőtt újabb félreértések lennének: NEM, ez nem igaz mindenkire, ez csak egy részjelenség! Nem általánosítok, de tényleg nem, NE vegye senki magára... (már előre félek hogy megint félreérti valaki :))

tomfree 2013.02.10. 11:53:46

@pamut: egyetértek a mai hozzászólásodhoz.

tableno 2013.02.10. 11:54:43

@pamut: Nem akartalak bántani, de tényleg az volt a célom, hogy rávilágítsak, hogy más nézőpontból a dolgok másként látszanak. De igazad van, tévedtem. A valóság az, hogy a te birtokodban van az Örökérvényű Igazság, és öngól akár csak feltételezni is, hogy rajtad kívül is lehet valaki okos. Ezentúl ehhez tartom magamat.

tableno 2013.02.10. 11:57:14

@G Boogie: "a blog célja a magyarországról elindulás segítése, nem pedig a már kint élők lelkének ápolása ("hú tényleg, te is így érzel?")." - hát pedig ez fontos lehet az elindulóknak is. Ugyanis ha kimennek, rájuk is nagy valószínűséggel ez vár, ezt kell bevállalniuk. Mi legalább szóltunk... :)

pamut 2013.02.10. 11:58:53

@tableno: Kifinomult, tényszerű, briliáns érvelés, lesöpörtél az asztalról...

psyery 2013.02.10. 11:59:14

Hát nem tudom,lehet, hogy én is önigazolok (amúgy azzal mi a baj?igenis szükség van rá!), de 2 hét otthoni karácsony mérlege:
-Ferihegyről eljutni Érdre órák kérdése
-imádkozás a metrón,hogy ne gyulladjon ki alattam (egyszer már megtörtént még otthon!)
-igen, a jó öreg csövesek,szaguk és modoruk
-Pest egyik legelitebb szórakozóhelyről való menekülés,miután 3 percet nem tud 3 nő úgy táncolni,beszélgetni,jól érezni magát,hogy valami magát jó pasinak képzelő barom oda ne jöjjön...és ha 2 percig nem nézünk rá,még akkor sem veszi észre magát
-Bp-Nagykanizsa viszonylatban 4 hónap után 500Ft-tal emelkedett a buszjegy ára,majdnem dobtam egy hátast(v.ö:BP-Nagykanizsa oda-vissza: majdnem 10.000Ft, BP-London oda-vissza,ha időben veszed:30.000Ft)
-Váci utca,luxus nőgyógyász, számla nélkül
-Felháborodott és ordítozó anya-lánya páros,mert nem engedjük őket előre a pénztárnál,hiszen nekik színházba kell menniük

Nem tom,nekem ilyenkor jól esik kimondani,hogy igen,ezekért jöttem el.

_Jeff_ 2013.02.10. 12:00:10

@tableno: ez igaz
ugyanakkor mielőtt eljöttem, mindenki azt szajkózta, hogy majd a honvágy így meg úgy... aztán az a pici ami eleinte volt, nemhogy erősödött, de teljesen eltűnt :) szóval nem feltétlenül fog mindenki ugyanúgy érezni

tableno 2013.02.10. 12:03:35

@G Boogie: Mondjuk amiről ez a poszt szól az nem kifejezetten a honvágy, inkább az elszakadás élménye és a "survivor's guilt".

Spacecake 2013.02.10. 12:06:38

@tableno: 'Az ember látja, hogy nehezebb az életük, mint neki, sajnálja is, de kimutatni nem nagyon meri, mert nem akarja, hogy leereszkedőnek, dicsekvőnek tűnjön. Ugyanezért nem nagyon dicsekszik el az elért sikereivel sem, pedig nagyon jól esne, főleg, hogy iszonyatosan megküzdött értük... '

alapvetően egyetértek veled,de valahogy nem értem,h nagyon sokan egyszerű sémákban gondolkodnak,pl. kinn mindenkinek jól megy,itthon mindenkinek rosszul.

sztem ez nem igaz,itthon is vannak-és szerintem nem is kevesen-legalábbis az én baráti körömben-akiknek nagyon is jól megy.
tehát én örülök külföldre szakadt barátaim sikereinek,és ha elbüszkélkednek vele,és meggyőződésem h tudják,h nem vagyok irigy rájuk-,iért is lennék?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.10. 12:07:42

@tableno: en peldaul nem keresem direkt a hibat. Az ott van sokszor.
Ha ejfelkor hazaer az ember lanya , es nem tud normalisan jegyet venni sem a repteren sem a ferihegyi mav automatabol, az akkor sem oke, ha fene fenet eszik is. Es nem haborgok, ellenben roppant duhos vagyok erte, hogy rendszeresen kell magyar forintot vinnem innet haza, holott 5 fontnal tobbel itt sem szokasom maszkalni. Kartyaval fizetek szinte mindenhol.

Egyebkent a budapesti elovarosi vonalakon kezd korrekt jaratokat inditani a mav:) Desiroval mentem haza hajnal egykor.

VíziLó 2013.02.10. 12:11:14

@HakapesziM: Engem ez a magyaros etetés mindig nagyon idegesített, lehet, azért mert elég finnyás vagyok, s nem eszem meg mindent. Ha egy angolhoz elmegyek látogatóba, akkor megkérdezi, hogy kérek-e teát, esetleg valami kekszet hozzá, s ha nem kérek, akkor tudomásul veszi és nem erőlteti. Ha elmegyek magyar rokonokhoz, akkor elő a kocsonyát, csülköt, pacalt, mindent, amire ránézni se bírok, s ha finoman hivatkozom, hogy nem vagyok éhes, meg az orvos speciális diétát írt elő, akkor is folytatják az erőlködést, s végül harag és sértődés. Értem én, hogy jó szándék vezérli őket, de sokkal szerencsésebb lenne tiszteletben tartani a másik ízlését, akaratát. Ha mindenáron kínálni akarja, hát tegye, de ha a válasz nem, akkor könyörgöm, ne erőszakoskodjanak. Attól, hogy nem kérek a pörköltből még lehetünk jó rokonok, barátok, vagy nem?

Taxomükke (UK) 2013.02.10. 12:11:22

Hihetetlen, bazmeg, vasarnap delelott nincs jobb dolgotok, mint it kotozkodni???

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.10. 12:11:45

@psyery: Bp-London odavissza nekem rendszeresen 7-9-15 ezerbol megvan:) Osszel voltunk otthon ketten, akkor Debrecenbe mentunk, 18 ezer volt kettonknek a returjegy. Mikor meglatogattuk onnet a szuloket, es visszamentunk a repterre az meg 14 volt returban, mavval.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.10. 12:13:24

@VíziLó: anyum is ilyen, de nem csak velem, a vendegekkel is. Rendszeresen kerem tole NE ETESSEN.
Szerintem o is , mint sokan, ezzel probaljak azt mutatni, hogy jo hazigazdak.

Spacecake 2013.02.10. 12:15:57

mondtam én,az a fránya BKV jegy:-)

deputy sheriff 2013.02.10. 12:16:12

@VíziLó: Szerencsere a legtobb rokon szeret buszkelkedni a sajat keszitesu barackpalinkaval is, szoval azert ennyire nem tragikus. Bar a "tipikus" rokon valoban tenyleg eleg eroszakos tud lenni.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.10. 12:17:17

@venember: Szerintem meg egyáltalán nem az. Viszont a Te rövid kommentedből az süt, hogy "rúgjunk és köpjünk egyet azokra, akik megpróbáltak megállni a saját lábukon, és sikerült is nekik".

Rózamamáéknak pont ez a mentalitás nem tetszik többek között (egyébként meg nincsenek egyedül ezzel).

HakapesziM 2013.02.10. 12:17:26

@VíziLó: Persze, ez udvariasság kérdése. A feleségem például lisztérzékeny, és a rokonság megtanulta, hogy legyen bármilyen finom egy sütemény, abból ő nem fog enni. Sőt, már tartanak rizslisztet az ilyen látogatásokra, s neki abból sütnek.
Én meg hagyom magam traktálni...

szelephézag 2013.02.10. 12:18:06

@pamut: Igen, pontosan ezek a méltatlan viszonyok azok, amik akár egy beszélgetésben legitimációs különbségeket tenni a beszélgetőpartnerek közt.
Én kicsit tovább is mennék, mint te (várom is a bárdokat a fejem fölé), de igenis vegyen mindenki magára mindent, amit csak lehet. Nem rosszból, és semmiképpen sem személyes szempontból, hanem mert ez az egyetlen lehetősége annak, hogy bármi és bárki is változzon. Amíg ma is mindenki ugyanazt és ugyanúgy csinálja, mint tegnap, addig az eredmény is az lesz, mint tegnap, vagy a természetes korrózió miatt esetleg kevésbé üdvös.
Mi magyarok veszélyeztetett faj vagyunk ilyen szempontból, mert az "igazam van" modul egy megkérdőjelezhetetlen, egyre vastagodó, tokosodó pszichés tartalom, ami kölönösen nehézzé teszi az adaptációt egy olyan alapvetően dinamikus környezethez, mint a világ. A magyar világhoz is és a külföldihez is. Amíg mindenki változtatni akar és nem változni, addig csak erősödő, csikorgó feszültségek nőnek ki a kapcsolatokból, nem pedig az együttműködés. Sajnos, szociális, társadalmi, mentális és kulturális szinten a magyarság ma olyan kényszerhelyzetben van, ahol feladni valamit valami másért már szinte az alapvető léthelyzetet veszélyezteti. Ebből könnyen lesz érzelmi reakció, ami megeteti az egót egy rövid időre, de érdembeli változást nem hoz, inkább még jobban betokosodik tőle a helyzet.
Emlékszem, mert nekem is volt pár elragadtatott évem, ami a egyre szűkülő tehetetlenségemből fakadt, és az egyik legfontosabb dolog, amit nyertem a kitelepüléssel, hogy újra megengedhetem magamnak a gondolkodás luxusát a tehetetlen érzelmi reakciók sodrása helyett. Óriási ajándék, tiszta levegő a tüdőnek.
Én is látom, mi nem stimmel odahaza, valahányszor hazamegyek, de már képes vagyok gondolkodni róla, és hálás vagyok, hogy nem kell megélnem ehelyett. Sajnálom az egészet. Főleg azt, hogy hiába akar mindenki változtatni, változni szinte senki, így a "gondolkodós" játékot nem tudjuk együtt játszani.
És megint: ennek - valljuk be - anyagi korlátai vannak. Agyonképzett és agyonhipnotizált emberként ("tanulj minél többet, és akkor sikeres leszel") a mindennapi árulásokkal és önmagunk drasztikus szembeköpködésével, a resziért és a parizerért futva nem lehet konstruktívnak lenni. Ez egy össztársadalmi probléma, és nemcsak magyar, de mi magyarok azért sikeresen tovább nehezítjük azzal a különös mentalitással, amivel a világot ki lehet fordítani a sarkából máskor, de egy ilyen helyzetben hatványozottan csak rombolunk vele... egymást.

szelephézag 2013.02.10. 12:22:28

@szelephézag: (ez is tele lett elírással... elnézést.)

Fekete Pestis 2013.02.10. 12:22:28

@szelephézag:
"Ugyanakkor ha valakik éveket töltenek kint, majd hazalátogatnak, sokkal kontrasztosabban tűnnek fel olyan jelenségek, amelyek annak idején, míg itt élt (referenciapontok híján) rejtve maradtak."

... vagyis minden "sima" sokaság lokálisan euklídeszi. ;)

VíziLó 2013.02.10. 12:22:32

@deputy sheriff: Így van, s én sajnos olyan csodabogár vagyok, hogy barackpálinkát sem iszom :-) Persze azért csak kitöltik, én meg koccintok, szorgosan emelkedem a számhoz, s egy alkalmas pillanatban kilöttyentem a földre.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.10. 12:23:30

@pamut: Most akkor fordítsuk meg a logikát:

Te azt írod, hogy a külföldön élők mindenképpen önigazolást keresnek, hogy jól tették, hogy elmentek. Én meg azt írom, hogy számtalan kommentelőnél tapasztaltam azt, hogy mindenképpen önigazolást keres arra, hogy jó Magyarországon maradni.

Csak azt nem értem, hogy miért baj ez? Mindenki azt gondol, amit akar, ez a gondolkodás szabadsága.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.10. 12:25:50

@esztam: Lásd az előző kommentemet, amit @pamut-nak írtam.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.10. 12:28:29

@Spacecake: Igy van:) Megoldja az ember, mert muszaj. Ellenben kevesbe hagyja annyiban. Irtam egy korrekt levelet a BKK-nak, valaszoltak is korrekt hangnemben, es megkoszontek, hogy bejelentettem a ferihegyi automata hibajat.

KB 20 evesek ezek az automatak , kulsos ceg vegzi a karbantartas. En meg biztonsag kedveert megveszem elore a 10 es gyüjtőt.

2013.02.10. 12:32:13

@Spacecake: Pedig alkalmaznak...

Spacecake 2013.02.10. 12:32:49

@tildy:): ennyi!!!:-)alkalmazkodás és probléma megoldva.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.10. 12:44:35

@tableno: Ez egy nagyon jó okfejtés volt. Gratula.

Nekünk pl. azért volt érdemes elolvasni ezt a posztot, mert mi is már másfél éve vagyunk itt, és még nem voltunk azóta Magyarországon. Meg a Te kommentedet is pont ezért volt érdekes és érdemes elolvasni. Hasonló gondolatok járnak a mi fejünkben is, már előre is, hogy mi lesz, ha egyszer Magyarországra megyünk. Mondjuk nekünk szerencsénk van ebben, mert inkább a rokonok-barátok látogatnak minket itt, ezért aztán fogalmam nincs, hogy mi mikor fogunk Magyarországra menni, de ettől függetlenül gondolkodtunk már ezen is.

pamut 2013.02.10. 12:53:33

@szelephézag: Na ez érdekes volt, jókat fogunk mi még beszélgetni úgy látom :) De nem most, most porszívózással múlatom a délutánt, pedig ha nyugaton élnék már biztos vettem volna egy robotporszívót és amíg takarít neteznék, de itthon egyelőre én vagyok a robot :)

@Jani haverja:
Olvass tovább, ezeken már túlléptünk.

morsels (törölt) 2013.02.10. 12:58:32

@Spacecake: Most nem azert, de az a 2000 Ft/nap autoberles kb. olyasmi, mint a cigicsempeszet :-)

Spacecake 2013.02.10. 13:02:06

@morsels: most nem azért,de miért is??:-)
őszintén kíváncsi vagyok.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.10. 13:03:34

@VíziLó:

Keletebbre rosszabb is van: ha nem eszel, a házigazda fog egy falatot és beleteszi a szádba.

portugéza 2013.02.10. 13:09:15

@psyery: @tildy:):

Tudományosabb lenne a megközelítés, ha a magyarországi vonat/távolsági buszárakat a megfelelő külföldi vonat/busztarifákkal hasonlítanánk össze. És nem a sok megkötéssel érvényes, adott időpontban előre megvásárolt, akciós fapados jegyárral. Ez csak kiegészítés, nem vitatkozni akarok.

Egyébként a MÁV árakban az is benne van, hogy 10-ből kb. 8 utas ingyen vagy kedvezménnyel utazik (beleértve a svájci és EU-s nyugdíjasokat is), a hiányzó pénzt így a kevés számú, teljes áron utazó fizeti meg, pl. a külföldről hazalátogató, aktív korú kitántorgók. :) Bár idéntől megrostálták a kedvezményeket, úgy tudom. Mindezek részben a Volán társaságokra is igazak.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.10. 13:12:01

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: DDD

Tényleg valahogyan így van keleten :) Szerencsére itt azért nincsen így, itt csak a kínálgatás megy, és szerencsére a sokszori kínálgatás utáni visszautasításnál sem sértődnek meg (általában). Ettől függetlenül azért jártam néhányszor úgy, hogy olyan dolgokat "kellett" megennem, amiket abszolúte nem szeretek, pl. a kukurec-nek nevezett sült marhabél, ami itt nemzeti kaja, és hiába mondtam, hogy kóstoltam már, és nekem nem ízlett, a válasz az volt, hogy biztosan abban az étteremben rosszul csinálták, de itt isteni, és kóstoljam meg...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.10. 13:13:06

@HakapesziM:

"Ott állítólag a rokonok vendégeskedés után kifizetik egymásnak az árát ami megettek"

Embertelen északi robotemberek világa.

Egyszer volt egy ilyen esetem. Két holland nemzetiségű ismerőst elvittem kocsival (még volt kocsim), kb. másfél kilométer távolságra. A végén megkérdezték:
- Mennyivel tartozunk?
- Ezer euró lesz - válaszoltam.
Erre zavartan egymásra néztek. Nagy csend lett. Végül az egyikük megkockáztatta:
- Viccelsz?
- Én igen. Miért, ti nem? - válaszoltam.
Ezen jót nevettek, megjegyezve, hogy még idegen nekik a kelet-európai balkáni humor,

morsels (törölt) 2013.02.10. 13:15:00

@VíziLó: Ez egy vizilotol erdekes hozzaallas :-)

morsels (törölt) 2013.02.10. 13:21:14

@Spacecake: Azt mondod, hogy legalisan 2000 ft-ert berelhetsz autot egy napra?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.10. 13:26:24

@Jani haverja:

Robert Sheckleynek van erről is egy fantasztikus írása.

A lényeg emlékezetnől:

A vendég megebédelt.
- Jó volt?
- Köszönöm, nagyon finom volt.
- S most egy kis deszert, egy szelet torta vagy egy adag fagylalt.
- Köszönöm, nem kérek.
- Akkor egy sajttál.
- Köszönöm, nem.
- Akkor pár gyümölcs.
- Köszönöm, azt sem.
- Legalább egy alma, egy narancs és pár szem szöllő?
- Nem, azt sem.
- Akkor se, ha meghámozom az almát és a narancsot?
- Nem, akkor sem.
- Értem már...
- Mit?
- Értem, hogy nem ízlett az ebéd. Nyugodtan megmondhatta volna, nem kellett volna hazudnia nekem udvariasságból...
- De, nagyon is ízlett, jóllaktam és finom volt.
- Ha ízlett volna, kért volna deszertet. Deszert nélkül nem teljes az ebéd.
- Na jó, akkor kérek egy fürt szöllőt!
- De nem, nem kell csak miattam, hagyjuk a témát.
- Nem, tényleg kedvem támadt időközben szöllőre.
- Ne érezze magát kényszerítve, ha nem kíván deszertet...
- IDE AZONNAL A SZÖLLŐT!

tableno 2013.02.10. 13:26:32

@Spacecake: Szerencsére az én barátaim többsége sem él anyagilag rosszul. Viszont ezért gyakorlatilag kizsigerelik magukat, napi 12 órákat dolgoznak, se szombatjuk se vasárnapjuk, valamint állandó para, hogy csődbe megy-e a héten a cégük, és ha igen, akkor a jövő hónapban miből fizetik tovább a hiteltörlesztést. Ezt nem én mondom, hanem ők.

Viszont erre meg én mit reagáljak? Azt, hogy nagyon sajnálom, meg hogy nem lesz ennek jó vége egészségileg meg családilag? Ők is tudják, csak tehetetlenek ez ellen, mert otthon nincs más választásuk. Én külföldön hasonló anyagi színvonalat értem el (illetve magasabbat, de ezt már nem is merem mondani), úgy hogy közben nyugodt az életem, nem melózok többet, mint ami még egészséges (na jó, legfeljebb néha), és ráadásnak nem kell bizonytalanságban élnem, tudok évekre előre tervezni. Plusz egy olyan helyen élek, ahol a mindennapok hangulatát nem teszi tönkre a politika, hiányzik rengeteg fölösleges bosszúság, nincs hálapénz, nem hoznak hetente újabb szivatós rendeleteket, stb...

Ha ezt így elmondom, rosszul esik nekik, nem azért mert nem szeretnek, vagy irígyek, hanem mert nagyon kontrasztos ahhoz képest, ami otthon van. És nem tudnak változtatni rajta, mert az egész rendszer van elcseszve. Hidd el, ha egyszer az ország tényleg nekidurálná magát, hogy "na most aztán tényleg helyrerakjuk a dolgokat, mert ez így nem mehet tovább", komolyan meggondolnám, hogy hazatelepüljek segíteni (és tudnék is, ugyanis kint elég magas pozícióban dolgozom egy komoly cégnél, és sok mindent elsajátítottam a nyugati menedzsmentről, látom hogy min és hogyan lehetne otthon javítani). Viszont pont az ellenkezőjét látom: az ország egyre inkább magába fordul, műbalhékkal üti el a politika az időt, miközben szépen visszacsúszunk a háború előtti félfeudális viszonyok közé.

Hát ez az, amit sokan szeretnénk az otthoniak fülébe ordítani (mert nekünk is fáj), de a tipikus reakció rendszerint az, hogy aki elment az csak kussoljon, és ne "köpködjön haza".

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2013.02.10. 13:29:25

@pamut: Kösz, hasonlót akartam, ellopták a szomszéd biciklijét + vendégségben meg enni kell, sőt otthon főznek(!!:( )ez tényleg igaz vérbeli posztkommcsi balkááááán, :DDDD

VíziLó 2013.02.10. 13:39:04

@tableno: Bocs, melyik országban is élsz, most ne emlékszem.

Spacecake 2013.02.10. 13:45:25

@morsels: igen,azt.tudod:piacgazdaság,kereslet-kínálat

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.02.10. 13:47:19

Van akit a görcs fog el mikor hazamegy, a másikat meg elönti az egész testben szétáramló eufória. Én az utóbbi vagyok. A hazádat nem gdpben kell mérni. Ebben a kérdésben nincs helye a szar pénznek. Lehet puffogni hazafele, de ha jobban megnézzük minden problémának a pénz a gyökere ha levezetnénk. A többi csak ilyen látszólagos kreálmány... mi ilyenek vagyunk, mi olyanok, mi depressziósok... ilyen hangzatos baromságok, amiket a szívünk mélyén mi sem hiszünk el, csak már annyira megszoktuk hogy mi is beállunk a sorba és mondogatjuk...

egyébként a labancok is ilyen embertelen robotemberek úgy általában. (hozzánk képest egész biztosan). Egyszer felemeltem kicsit a hangom a netszolgáltatónál mert nem tetszett a marketingdumája, aztán úgy nézett rám mint aki le akarja szúrni, teljesen lefagyott... :DDDDDDDDDDD

deputy sheriff 2013.02.10. 13:47:38

@morsels: 10 eve telepettem le vegleg. Szulok mar elotte par evvel kijottek (akkor voltam 17), aztan jottem elotte ketszer is par honapra, de csak 10 eve dontottem ugy, hogy vegleg maradok.

Spacecake 2013.02.10. 13:48:17

@morsels: csak nem a Hertz meg az Avis honlapjat kell nézni:-)

morsels (törölt) 2013.02.10. 13:53:39

@deputy sheriff: Ahhoz kepest mar eleg jol amerikanizalodtal :-).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.10. 13:54:40

@portugéza: Olyat annak idejen, mikor Norvegiaban eltem, sikerult osszahasonlitani. Kb haromszoros az arkulonbseg Magyarorszaghoz kepest, bar fugg attol is hova veszed a jegyet.

Viszont pl. Zahony-Szombathely kb 560 km , arban egyiranyukent 10E forint, London-Edinburghba multkor reklamoztak van £17 font (kb. 5800 ft).

christophe 2013.02.10. 13:54:45

@venember: abszolut tàrgyilagos,pozitivumokat is ir benne rendesen,persze ha vègigolvastad....

morsels (törölt) 2013.02.10. 13:55:14

@Spacecake: Akkor mi a legalis kolcsonzes? :-)

tableno 2013.02.10. 13:56:33

@VíziLó: Mert még soha nem is írtam le... :) Teljesen mindegy, bármelyik fejlett nyugati országra ugyanúgy érvényesek ezek a dolgok.

Spacecake 2013.02.10. 13:57:37

@morsels: eskü nem értem.mi a nem legális kölcsönzés?:-)

morsels (törölt) 2013.02.10. 14:02:22

@Spacecake: Hat arra lennek kivancsi, hogy szerinted mi a legalis kolcsonzes definicioja.
Mert persze kolcsonadhatja valaki az autojat neked 2000Ft, de ha valami baj tortenik, akkor egy csomo legalis problema lehet. Biztositas, miert te vezetted, ha nem vagy tulaj, meg ilyesmi.

tableno 2013.02.10. 14:03:44

@házelőtthinta: "Lehet puffogni hazafele, de ha jobban megnézzük minden problémának a pénz a gyökere ha levezetnénk." - ebben nagyot tévedsz. Inkébb a pénz hiánya következik bizonyos mentalitásbeli gondokból.

christophe 2013.02.10. 14:03:45

@HakapesziM: Hàt rossz helyre kerultèl,Belgiumban akkoràkat zabàlunk baràtokkal,hogy az csak na:-))Nàlunk gulyàs,almàspite mikor mi megyunk barbecue,mouse au chocolat :-)))

deputy sheriff 2013.02.10. 14:07:18

@morsels: Ezt most nem tudom, hogy boknak vegyem-e...
Hat nezd, 18 eves voltam mikor kijottem, most 29 vagyok, tulajdonkeppen itt "nottem fel", itt volt eletem elso munkahelye, sajat keroja, kocsija, sajat eletem. Itt voltam eletemben eloszor magamra utalva, bevasarlas, sajat magam ellatasa, szamlak befizetese es egyeb felelossegek.
Magyarorszagon "csak" suliba jartam, otthon vart a terulj-terulj asztalkam, bevasaroltak nekem, berletet vettek nekem, tulajdonkeppen a kisujjamat nem kellett semmiert mozditani. Nem, ez nem azt jelenti, hogy gazdagok voltunk es el voltam kenyeztetve, csak annyit, hogy meg nem repultem ki a biztonsagos csaladi feszekbol.

VíziLó 2013.02.10. 14:07:39

@tableno: Ne haragudj, de tényleg nem emlékszem, bár mintha Te is itt lennél Angliában. Így van?

Alapvetően ez nem rossz ország, én nagyon sokat köszönhetek Angliának, s az itteni embereknek. Ennek ellenére egyre gyakrabban keresem, hogy miként és hova tudnék innen továbblépni. Anyagilag valamivel jobban keresek mint a brit átlag, s kizárólag a pénzt nézve, továbbra is Anglia az egyik legjobb hely Európában. Sok más pozitívum is van emellett, de családalapításra gyereknevelésre nem tartom ideálisnak. Az állami oktatás inkább butításnak tűnik, s hiába keresek viszonylag jól, a magániskolákat nem tudnám finanszírozni. Így ha gyermekem lesz, legkésőbb 4-5 éves kora körül búcsút fogok mondani az angoloknak.

Persze először anyát kellene találni a gyereknek, ami egy angliai kisvárosban nem egyszerű feladat. Az angol nők többsége egyszerűen sem külsőleg, sem a mentalitását, viselkedését, érdeklődését tekintve nem jön be, a lengyel gettó pedig elég belterjes, s az itt élő lengyel lányok, csinosak ugyan, de elég gyengén beszélnek angolul, s nem túl iskolázottak.

morsels (törölt) 2013.02.10. 14:08:19

@tableno: Egyebkent azt tenyleg erdekesnek talalom, hogy (mint peldaul a tegnapi poszt) tobbnyire azt irja minden hataratkelo, hogy a tolerancia, meg a multikulturalis kornyezet mennyire megvaltoztatja a szemleletuket, aztan mikor visszaternek Magyarorszagra, akkor rogton olyan aprosagok szurnak nekik szemet, amik elotte fel sem tuntek :-).

Plane akkor erdekes ez, amikor csak 1 vagy 2 ev mult el az elkoltozes es hazalatogatas kozott.

Mondjuk 10 ev Amerika - plane kisvarosi, nem pedig egyetemi kornyezet - drasztikusan noveli az ilyen hozzaallast. Legalabbis nekem igy tunik :-).

morsels (törölt) 2013.02.10. 14:10:21

@deputy sheriff: Hat annyira nem bok... tudod, 10 ev nem olyan hosszu ido, hogy WTF-ozni kellene. Persze elfogadhato, a magyar radioban is hallom a 'best of' kifejezest, csak furanak talalom. Azt meg plane, hogy Magyarorszagon is McDonaldsba mentel :-)

VíziLó 2013.02.10. 14:10:23

@tableno: Ezzel nagyon egyetértek.

tableno 2013.02.10. 14:10:29

@VíziLó: Nem, én a Csatorna túloldalán leledzem.

moTmeN 2013.02.10. 14:11:26

@morsels: szamlat kaptal a kifizetett osszegrol, es ebbol a jarulekok/adok az allam fele be lettek fizetve?

Spacecake 2013.02.10. 14:12:43

@morsels: ja,nem,semmi sumákság,érvényes biztosítás,sőt casco,külcsönszerződés és kalap-kabát.
esetleg-ha új vagy-kérhetnek kauciót,de azt a nagyok is ugyebár.

Tamás András György 2013.02.10. 14:13:03

@tableno: a brit munkanelkuliseg lassan eleri a lelektani 3 millios szamot. ha nem lenne annyira fasz a feudalis kiralynonyalo a brit rendszer, akkor odamennek segiteni (eleg magas pozicioban vagyok es kurva okos is), de a lofaszt! ha ennyire hulyek, meg is erdemlik!

tableno 2013.02.10. 14:13:04

@morsels: "aztan mikor visszaternek Magyarorszagra, akkor rogton olyan aprosagok szurnak nekik szemet, amik elotte fel sem tuntek :-)" - igen, például hogy mennyire zárt és intoleráns a magyar társadalom... Nagy a kontraszt, na! :)

christophe 2013.02.10. 14:13:35

@Jani haverja: no nèzd csak megint egyetèrtsek Veled:-))Hozzànk is jonnek a (rokonok a szuk csalàd,tobbiekkel M;o-n sem igazàn talàkoztunk)Valahogy nem hiànyzik.....

morsels (törölt) 2013.02.10. 14:15:13

@christophe: ?
En egyszer kolcsonoztem autot, akkor az tok hivatalosan ment (nem Avis vagy Hertz), viszont nem is 2000Ft/nap volt :-)

morsels (törölt) 2013.02.10. 14:16:22

@Spacecake: Hmm.. es mennyi autoval uzemel ez a kolcsonzo?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.02.10. 14:18:09

@tableno: bezzeg a nagyon fejlett nyugati liberális kultúrák mi? ócska már ez a nemesebb vér folyik az emberekben arrafele duma. 40 éve talán elhitte bárki is, ma már egyszerűen ócska duma. Azért tűnnek annak, mert már beleszoktak a helyzetbe. Mi meg nem. De ha megengeded nekem jobban tetszik a hazám, ahol nem fejkendős minden 3. nő.

morsels (törölt) 2013.02.10. 14:18:44

@tableno: Nezd, nekem is vannak torteneteim, de kutyaszar nincs benne :-)

deputy sheriff 2013.02.10. 14:20:55

@morsels: WTF-ozik az ember, amikor valami olyasmival talalkozik, amivel meg nem talalkozott, vagy csak mar olyan regen, hogy elszokott tole.
Ja, igen es McDonald's-ban is ettem egyszer a latogatasom alatt, nem ertem, hogy ez miert relevans. Jaaaa, persze, merthogy Amerikaban elek, az automatikus, hogy itt mindenki mindennap azzal tomi a fejet.

morsels (törölt) 2013.02.10. 14:21:06

@házelőtthinta: Te mar regen voltal falun, mi? Vagy mar ott is valtozik a szokas? :-)

VíziLó 2013.02.10. 14:21:59

@tableno: Igen, a magyar társadalom zártsága nekem is feltűnik. Ennek sok oka van, de az egyik a nyelvtudás hiánya. Amit ma elolvasok az angol sajtóban, azt holnap elolvasom franciául, holnapután meg magyarul. Sok mindent viszont sosem olvashatsz el magyarul, mert nem fordítják le.

A zártság azonban más országokban is létezik, egy kisváros, falu Angliában is zártabb. Ahol én élek (Csorna, Vásárosnamény kategóriájú település) se nagyon érdeklődőek a helyiek. Magyarországot, esetleg néhány itt játszó magyar focista kivételével, nem ismerik, én is "VíziLó a lengyel" néven vagyok ismert. A focin, pubon, brit TV-programokon és celebeken, esetleg autókon kívül itt se nagyon lehet másról beszélgetni. Nyilván London más, ahogy Budapest is.

portugéza 2013.02.10. 14:22:51

@tildy:): egy malomban őrlünk, szerintem is drága a magyar távolsági tömegközlekedés, pontosabban a kedvezmények rosszul célzottak. A feudális előjogok helyett üzletpolitikai kedvezmények kellenének, mint az általad említett országokban. Pl. a 17 fontos jegyár valószínűleg bizonyos kötöttségekkel érvényes üzletpolitikai kedvezményt takar, a magyar jegy meg mindig ugyanannyiba kerül. A 17 fontot a magyar nyugdíjasjeggyel lehetne összehasonlítani.

Az eredeti mondanivalóm a fapados repjeggyel való összehasonlításra vonatkozott. A fapados árban nincs benne pl. a reptérre/ről való közlekedés költsége, míg a busz/vonat általában a városközpontban tesz le.

morsels (törölt) 2013.02.10. 14:23:55

@deputy sheriff: Tudom, hogy mit jelent a WTF, csak ha mar az apad is olyan muvelt, az atlagnal muveltebb, akkor valoszinuleg te is hasznalhatnal valasztekos magyar kifejezeseket. Termeszetesen nem muszaj, jelentosege nincs kulonosebben.

A McDonalds meg csak azert erdekes, mert sosem ertettem, hogy miert megy McDonaldsba Magyarorszagon olyan, aki elvileg naponta megteheti azt, az uj hazajaban.

Spacecake 2013.02.10. 14:25:27

@morsels: sok ilyen van.6-8-10,nemmind1 ha 1 autót akarsz bérelni??:-)
ha hosszabb távra bérled,még olcsóbb.jelemzően privát autószerelő műhelyek futtatják mellékszolgáltatásként,nyilván nekik a karbantartás nem olyan nagy action,nem kell kiszervezni etc.

deputy sheriff 2013.02.10. 14:26:57

@morsels: A WTF-olasara visszaterve, mikor meg Magyarorszagon eltem, ilyen szavakat, hogy "meeting", "casting", "celeb", "lol" meg "CEO" meg a hasonlok sosem talalkoztam, most meg tele van veluk a magyar media.
Nem ertem mi ez a nagy fennakadas a WTF-on, de ha gondolod, akkor legkozelebb azt irom, hogy MAF.

moTmeN 2013.02.10. 14:30:00

@morsels: en is ettem langost Koppenhagaban, kivancsisagbol. :)

Sanyi9 2013.02.10. 14:30:23

@SzerződésSertés: frusztralt vagy, vagy csak nekem tunik ugy?

morsels (törölt) 2013.02.10. 14:30:55

@Spacecake: Ja, hogy autoszerelo muhelyek. Az megis mas, mint maganszemely. Bar mindenkepp erdekes. Mondjuk en szivesen vonatozok, nem szeretek vezetni. Pecs meg eleg kicsi varos, szoval a taxi olcsobb, mint a berles :-)

morsels (törölt) 2013.02.10. 14:31:41

@deputy sheriff: Nincs fennakadas :-)
Te mikor leszel allampolgar? :-)

Tamás András György 2013.02.10. 14:32:13

az milyen mar, hogy hazamegy a proli, aztan a bkv-n picsog, meg a vonatjegyen? en mar kintrol lefoglalom a sixtnel az autot ami ott var, amikor leszallok.

morsels (törölt) 2013.02.10. 14:32:14

@moTmeN: Azert az nem ugyanaz, ugye :-)

deputy sheriff 2013.02.10. 14:33:14

@morsels: Pall Mall-t is ugyanugy szivhatok itt is, meg ott is. Aze', mer' szeretem. Nem tul bonyolult. Nem a kulinaris elvezetekert mentem elsosorban latogatoba.
Es hogy jon ide apam? Attol meg hogy o muveltebbnek tartja magat az atlagnal, en miert nem lehetek egy bunko nyers amerikalizalodott magyar?

morsels (törölt) 2013.02.10. 14:33:14

@Tamás András György: Es a sofor kinyitja az ajtot, esernyovel a kezeben :-)

morsels (törölt) 2013.02.10. 14:34:08

@deputy sheriff: Lehetsz, persze.
Land of the free :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 14:34:11

@morsels: szerintem ehes volt es akart enni gyorsan egy szendvicset

Spacecake 2013.02.10. 14:36:27

@morsels: most meg az a baj,h nem magánszemély,hanem cég,hivatalosan,minden lószarral??:-)
na mind1,hagyjuk,a gúgli a barátod,üsd be egyszer h 'olcsó autóbérlés':-)
v járj vonattal ha azt szereted.szabad ország:-)

tableno 2013.02.10. 14:36:54

@VíziLó: Na ja, a vidék az nyilván mindenhol provinciális, per definitionem. Csak Magyarországon a provincionalizmus országos szinten jellemző, és főleg a vezetők körében. Na az pedig igazi tragédia.

morsels (törölt) 2013.02.10. 14:38:06

@deputy sheriff: Egyebkent pont erre gondoltam, amikor irtam azt, hogy a 'kitantorgott' magyarok olyasmiket vesznek eszre, amit mashol elfogadnak. Esetleg rajonnek arra, hogy oka van annak, hogy miert ugy van, ahogy.

Mint peldaul a te torteneted a McDonaldsben. Hogy a baratnod a te jegyeddel mehetett csak wc-re. Fel sem merult benned, hogy ennek valami oka van. Csak 'WTF'. Mert te mar amerikai vagy es hat ugy jo, ahogy az ott van. Kozben meg tobbet eltel Magyarorszagon, mint USAban.

De tenyleg nem akarok ezen vitatkozni veled, semmi problema nincs, csak erdekesnek talalom. Ennyi.

Tamás András György 2013.02.10. 14:39:05

@tableno: ahol egy nem kisebbsegi faluban is mindenki mindenkinek a rokona, akkor mit varsz? kicsi az orszag.

morsels (törölt) 2013.02.10. 14:39:56

@Spacecake: Nemnem, dehogyis. Sot, ha maganszemely lett volna, akkor lett volna egy mosoly az orcamon.
Najo, igy is van, de ez igy korrektnek tunik.

Egyebkent nem erdekel az autoberles, de a 2000Ft/nap meglepett.
Milyen autok ezek?
Gondolom a garazs be is huzza ingyen, ha valahol megadja magat :-)
(csak viccelek, nem erdekel kulonosebben)

deputy sheriff 2013.02.10. 14:40:10

@morsels: Koszi, lehet meg elek is a lehetoseggel (sokak szerint mar elek is vele). Az en statuszomat nem kotom senki orrara, lehet, hogy mar allampolgar vagyok, az is lehet, hogy meg nem :)
Ha lesz kedvem, majd irok en is egy blogot rola, bar nem hiszem hogy sokakat erdekelne, semmi rendkivuli es erdekes nincs benne. Nem bogtem evekig mielott kijottem es nincs gyomoridegem sem, mikor meglatom a Magyarorszag tablat, tejfol sem hianyzik (bocs tildy :)), nem vagyok Executive senki, csak egy egyszeru melos a FedEx-nel es jol megvagyok, thx. :-)

mommmmo 2013.02.10. 14:41:29

Nahat en is irhatnek egy posztot, hogy nekem milyen 3 ev UK 4 ev kozel kelet utan fel evre hazajonni. Mert ugye engem mar tenyleg nem befolyasolnak az erzelmek.

Megjegyzem, egyaltalan nem latom olyan borzasztonak a magyar mentalitast, az emberek 90%-a kedves a tomegkozlekedesen\boltokban\hivatalokban, persze lehet, hogy ez annak is szol, hogy vagy elorehaladott terhesen, vagy kisbabaval latnak, na de akkor is. Es az egesz sokkal szemelyesebb, mint az angolok kotelezo mosolya, vagy amit a kozel keleten kasztos kornyezeteben tapasztaltam.

Hogy ugy mondjam, az effele feluletesebb tarsadalmi interakciokba a magyarok sokkal inkabb beleadjak a szemelyiseguket, mint a "multikulti helyeken", ahol mindenki valamifele jol olajozott bar kisse uncsi udvariassagi semat kovet. Es ez jo, mert a kedvesseg oszintebbnek tunik, es szorakoztatobb is.

De! van ugye az a 10%, amelyik ugy viselkedik, hogy olyat mashol nem latsz a foldteken! Foleg a boltokban, hivatalokban egyeb kiszolgaloegysegeknel.. Az a tipikus "tudod milyen keveset keresek te kis idiota, en a tarsadalom aldozata, es megis kiszolgallak dogolj meg" attitud.
Ezen amikor eloszor hazajottem jot szorakoztam mint helyi egzotikumon, igy negyedik honapban mar kezd az agyamra menni.

deputy sheriff 2013.02.10. 14:42:34

@morsels: A varosban ahol eltem Magyarorszagon, ket evvel azelott nyilt meg az elso mekdonac, mielott kijottem es talan ketszer futotta ra, hogy letoljak egy hambit. Es akkor meg kidobhattam a sargat blokk nelkul is. Ezert volt "erdekes".

morsels (törölt) 2013.02.10. 14:44:25

@deputy sheriff: Hat ha a FedExnel dolgozol, akkor valoszinutlen, hogy illegalis legyel :-)

Egyebkent nekem tok mindegy, csak kivancsisagbol kerdeztem. Nyilvanvaloan nem kell valaszolni :-)

morsels (törölt) 2013.02.10. 14:48:06

@mommmmo: :-)
Ez most nem kritizalas, de igy visszagondolva tenyleg neha volt olyan erzesem, hogy a boltban a kasszanal ulo holgy egyfajta deity volt.

Persze az ordog a reszletekben van. Kesobb jottem ra, hogy eleve az furcsa, hogy ul a kasszaban... amerre en maszkalok, ott nem ulnek. Neha el is csodalkozom azon, hogy hogy birjak. Masreszt meg azon mosolyogtam jot magamban, hogy a 'hatalma' par negyzetmeter, viszont arra precizen ugyel :-)

Spacecake 2013.02.10. 14:49:14

@morsels: hát a legóccsóbb a Swift persze,de műszakilag OK-sok egyébként,és igen,ahogy mondod,ha lerohad a garázs bevontatja,de nem jellemző.
én sem bérlek gyakran,de az opció megvan és kész.

mommmmo 2013.02.10. 14:54:03

Azt hiszem a legjobb helyi magyar sztorim a kovetkezo volt:
Mister Minithez beesik 2 sved csaj, hogy kizartak magukat a lakasbol, es a Mister Minites srac ki tudja-e nekik cserelni a zarat valahogy.

A srac nagyjabol kivette, hogy mirol hapognak angolul, aztan rajuk formedt, hogy nem hagyhatja el a pultjat. Ami nyilvan igaz is.

De nekem magyarul odavetette, hogy van olyan ceg ami direkt ezzel foglalkozik, ajtomentessel, na szoval az en angoltudasommal a mister minites srac infoja alapjan megszerveztuk a csajoknak az ajtomentest, de nem volt csekely munka.

Na es itt jon most a poen: a mister minites srac lathatolag teljesen emelkedett hangulatba kerult, hogy milyen jo dolog is embereken segiteni. Meg a raformedos stilusat is levetette, es egesz normalisan beszelt az ujonnan erkezett ugyfelekkel. Es mi tobb, szamla nelkul, jo nagy diszkonttal megcsinalta a taskamat!!
Mondjuk hirtelen tamadt emelkedett hangulatat nem akartam elrontani, szoval szepen megkoszontem.

Es amikor ezt meseltem a csaladtagjaimnak (az utolso reszt) ok nem is ertettek, hogy ebben most mi a poen!

NNNNa, szoval en tenyleg jol szorakozok itthon, bar nem erzem kevesbe egzotikusnak a kornyezetet, mint pl az arab vilagot.

morsels (törölt) 2013.02.10. 14:55:09

@Spacecake: Nem kotozkodni akartam, csak tenyleg meglepodtem a 2000Ft/nap aron :-).

Eddig meg sikerult megoldanom a kozlekedesi dolgaimat, majd lesz ezutan is valahogy :-)

Spacecake 2013.02.10. 15:01:49

@morsels: ok,np.hát ilyen is van,no:-)

mommmmo 2013.02.10. 15:01:54

@mommmmo: Na de ezen kivul is volt meg jopar csucspoenom, a korhaz ahol szultem, az kabe olyan volt nekem, mint Aliz csodaorszaga. bar nem orulnek, ha az anekdotak resztvevoi itt visszaolvasnak hogy en hogyan is lattam az akcioikat, mert gyakran nem a rossz szandek vezerelte oket, csak az itthon szokasos abszurd szemlelet.. Es en nem szeretek nyiltan gunyolodni embereken. (csak a hatuk mogott, az nem faj).

M. Péter 2013.02.10. 15:08:24

@tildy:): Ha viszont most akarnék Edinburgh-ba menni, 63 font lenne a legolcsóbb jegy, hétköznap a délutáni csúcsidőben meg egyenesen 152 font. Ezért nehéz összehasonlítani a jegyárakat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.10. 15:19:27

@morsels:

Amikor először jártam Spanyolországban, 1980-ban (pontosabban jártam korábban is, 6 évesen, de erre nem emlékeztem már 1980-ban, 13 éves koromban), első étkezésünkre megkértem a szüleimet, hogy McDonald's-ba menjünk, mert nem tudtam mi az, csak hallottam róla, hogy az valami nagyon jó, amit tiltanak a komcsik.

Tamás András György 2013.02.10. 15:22:21

@mommmmo: nem ertem. szulni jottel haza? minek?

morsels (törölt) 2013.02.10. 15:23:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Egyebkent semmi baj a hamburgerrel, jo kaja az, csak persze nem a McDonalds a merce.

Hasonlo etelt csinalnak sokfele, plane a balkanon. Ugye :-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.10. 15:24:13

@morsels:

Valakivel keversz. SOHA nem éltem az USÁ-ban, csak átutazóban jártam ott: 3-szor New Yorkban és egyszer Puerto Ricóban.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.10. 15:27:09

@házelőtthinta: Hát, ahogy a magyar társadalomból egyre több fiatal elmegy, lassanként Magyarországon is minden harmadik nő fejkendős lesz (a falusi öregasszonyok). Ezt nem bántásból írtam, hanem tényként.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.10. 15:27:34

@morsels:

A hamburgeres láncok közül én a Burger King híve vagyok. Múltkor is mentem moziba megnézni a Hobbit című fimet, s előtte ettünk Burger Kingben. (A film rossz, el is aludtam rajta. Bár a Gyűrűk Uránál azért jobb.)

A hamburgerhez hasonló ételekből sokféle van a Balkánon.

morsels (törölt) 2013.02.10. 15:29:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem keverlek senkivel. Te vagy az, aki Kubaban tanult, ott ismerte meg a feleseget :-)

A kerdesem ironikus volt. Mert megertem, hogy te 13 eves korodban eloszor egy McDonaldsba akartal menni, nadehat a deputy sheriff mar 10 eve USAban el, aztan megis McDonaldsba ment, mikor Magyarorszagra ment latogatoba.

Fiatalsag bolondsag :-)

mommmmo 2013.02.10. 15:29:13

@Tamás András György:
Mert 5 honapos terhes voltam amikor a parom Del Amerikaba ment dolgozni, es szerintem kisse razos lett volna kovetni olyan allapotban. Itthon viszont itt volt a tamogato csalad.
Mielott barki rakezdene, hogy kihasznalom a szuper magyar egeszsegugyet.
Amugy szakmailag tenyleg jo a magyar egeszsegugy, az utobbi 7 evben pl egyszer nem fordult elo velem, hogy vervetelnel egybol eltalaltak a venamat :))) csak itthon.. csak ugye a vezetes szervezes resze a dolgoknak. sajnalom a jo szakembereket, hogy ilyen sz@r korulmenyek kozott kell dolgozniuk.

morsels (törölt) 2013.02.10. 15:31:23

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: En a hamburgeres lancokat nem kedvelem, viszont pubokban lehet jokat kapni. Persze ez megint orszag kerdese.

De elvagyok en a csevapcsival, meg pleskovicaval is, ha nagyon muszaj :-)

christophe 2013.02.10. 15:34:21

@házelőtthinta: '' De ha megengeded nekem jobban tetszik a hazám, ahol nem fejkendős minden 3. nő. ''
ja ,inkàbb legyen pornoszinèszno :-))

Tamás András György 2013.02.10. 15:35:10

@mommmmo: magankorhazrol meg nem hallottal?

morsels (törölt) 2013.02.10. 15:36:25

@mommmmo: Errol jut eszembe.

Voltunk konyvesboltban (marmint Magyarorszagon), egy szakacskonyvet kerestunk. Es a holgy kifejezetten kedves volt, a vegen meg mondtam is neki, hogy milyen kedves, vidam, meg mosolyog.
Azt mondta, hogy a munkam resze. Szoval van ilyen is.
Meg az Arizona Pub Pecsett... kedvesek voltak, az etel jo volt, jokat beszelgettunk a kiszolgalonkkal.
Aztan volt egy masik hely Uranvarosban, az egyetemi kollegium mellett, ott meg egy algirba futottam bele... fura volt eloszor, mert olvasom az etlapot es akartam valamit kerdezni, de nem tudta. Gyanus volt a figura, a magyarja is elegge akcentusos volt ahhoz, hogy tajszolas legyen... a vegen kiderult, hogy azt hiszem algir, mar vagy 20 eve el Magyarorszagon es szeret ott.
Mondjuk ezt mar angolul beszeltuk meg, nekem egy elmeny volt ;-).

Vagy amikor a kinai kiscsaj a Jokai teren egesz jo magyarsaggal Jehova Tanui roplapot akart adni nekem... na, az is olyan volt, amire azt mondtam, hogy erre sosem gondoltam volna :-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.10. 15:36:55

@morsels:

"a deputy sheriff mar 10 eve USAban el, aztan megis McDonaldsba ment, mikor Magyarorszagra ment latogatoba"

Kereste a hazai ízeket.

mommmmo 2013.02.10. 15:44:50

@Tamás András György:
De, es majdnem odamentem, viszont volt egy nagyon jo szuleszno, akinel csaladilag szulunk es o volt a preferenciam. O viszont nem magankorhazban dolgozott.
Ugyanakkor a zsebekbe szetosztogattam a kozel a magankorhazi kezeles arat.
Meg a takaritonenit is megkentem, hogy hozzon nekem WC papirt, mert a szules hevuleteben elfelejtettem eleget vinni. Bar igy is csak fel meternyit tudott nekem elohalaszni a korhazi keszletekbol:)
De a szakmai resz legalabb ok volt, es engem csak az erdekelt ez esetben.

mommmmo 2013.02.10. 15:47:39

@Tamás András György:

Egyetlen problemam volt csak, hogy a csaszarmetszes utan alig birtam megmozdulni es igy eleg nehez volt diszkreten a zsebekbe dugdosnom:). Vagy nem tudom, hogy hogy is csinaljak ezt itt mostansag.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.10. 15:48:22

@morsels:

A pljeszkavica nekem nem kedvencem, de az se rossz azért. Bulgáriában ritkább, az inkább szerb kaja.

A magyar turista jellemzően azt hiszi, hogy a csevapcsici (bolgárul: kebapcseta) és a fasírt az ugyanaz, csak más a formája, pedig nagyon nem.

Erről jut eszembe: apám gyerekkoromban minden étkezéskor, amikor kebapcseta volt, igyekezett időt találni, hogy elmondja egyik viccét:
- Mi a fő előnye a kebapcsetának?
Persze senki sem tudta a választ, így jött a válasz is:
- Az, hogy nem veszi túlságosan igénybe az emberi szervezetet, ugyanis ugyanolyan alakban kerül be a szervezetbe, mint amilyenben később kikerül belőle.

deputy sheriff 2013.02.10. 15:50:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: De lehet, hogy csak egyszeruen megehezett es inkabb megallt egy szendvicsre az utbaeso mekiben, minthogy beuljon egy "nem gyors" etterembe egy full ebedre otszor annyiert.

Tamás András György 2013.02.10. 15:51:36

@mommmmo: hat akkor ugye, valamit valamiert. a zsebekbe dugdosas az oregasszonyok sportja! :-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.10. 15:52:22

@morsels:

Van erről egy durva orosz vicc:

Két bélféreg, egy nagy és egy kicsi beszélgetnek a végbél peremén. A kisebb faggatja a nagyobbat:
- Anya, mi ott az a kék azokkal a repülő lényekkel?
- Az az ég madarakkal.
- S mi az az illatos zöld azzal a sok színnel?
- Az a fű, sok virággal.
- S anya, mi miért élünk itt ezen a szűk, sötét, bűzös helyen?
- Mert ez a hazánk.

2013.02.10. 15:52:25

@morsels: a deputy apukaja a hagyma?

mommmmo 2013.02.10. 15:56:07

@Tamás András György: akkor a fiatalok hogy csinaljak?

csak hogy tudjam ha netalan lesz legkozelebb...
bar a csecsemosoknek a pelenkak koze rejtettuk, ez kreativabb volt.

2013.02.10. 16:02:51

@VíziLó: a maganiskolatol sem kell elajulni UK-ben. Annyi, hogy akikkel egyuttjar a gyerek mas szubkulturabol jon. Az oktatas viszont nalunk a kommunizmus alatt jobb volt, mint az itteni maganban, foleg matek/fizika szinten.
Ami jo, hogy osztalykirandulasra Berlinbe, Parizsba, stb viszik oket.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.10. 16:07:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Mind a két vicc nagyon jó :)

Itt nálunk a csevapot, vagy az általad írt kebapcsetát qofte-nek hívják, de ugyanaz. Nagyon jó kis balkáni kaja. Nem belvárosban, nem tengerparton, de bárhol egyéb helyen, bármelyik kávézóban a "pilaf me dy qofte", azaz a két db csevap egy kupac rizzsel, mindenhol 100 Lek, azaz 200 Ft átszámolva. Nem azt mondom, hogy hű de tartalmas kaja, de azért ha siet az ember, akkor mégiscsak evett valamit, és rendes meleg ételt evett, tetejében fillérekért.

morsels (törölt) 2013.02.10. 16:11:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A hamburger sem igazan fasirt, nade azert a hasonlosag ott van valahol :-)

Egyszeruen csak arra probaltam utalni, hogy ha daralt hust kikevernek ugy, hogy jo az ize, azt meggrillezik, akkor az mar kozos alap, hivjak barminek :-)
Nade a McDonalds az mar eleve tobb kategoriaval alatta van az altalam elvartaknak... a tobbit meg szivesen megkostolom, aztan eldontom, hogy nekem az jo, vagy sem.

morsels (törölt) 2013.02.10. 16:12:32

@charlieharper: Persze.
A hagyma blogban olvashato.

morsels (törölt) 2013.02.10. 16:14:02

@deputy sheriff: En egyszer jartam ugy, hogy megeheztem varatlanul :-)

Aztan a piacon, ahova fiatalon eleg sokat jartam, volt langosos, meg kolbaszos, gondoltam megprobalom a kolbaszost.
Az ehsegemet elcsapta, a felet a kukaba dobtam, pedig semmivel sem volt rossz, mint egy McDonalds :-)

Éhes_ló 2013.02.10. 16:21:12

No ismét egy poster, akinek az önmeghatározása az "otthon minden szar és már az országtáblánál összeszorul a gyomrom ettől" szintjén állt be.
Nem kell jönni.
Nem lesz nyáron meleg és szúnyog se.
Nem etet, töm meg a nagyi és a sok szerető, vendéglátó rokon és barát akik nem láttak évek óta és örülnek nektek
Ez olyan szar dolog, megértelek.
Ellenberger:
Lehet ülni nektek a sziget partján körben a szép új világban és lógatni a lábatokat a tengerbe a többi negyvenmillióval, mert bizony ott szúnyog sincs a +18 fokban.
Nem lop a cigány, hanem az arab, vagy a részeg brit késel.
De az sokkal coolabb és haladóbb.

Szóval sziasztok! Mi magyarok még pármilliónyian kösz megvagyunk itthon, mint az őseink is ezerpárszáz éve.
Megküzdünk a gondjainkkal, bajainkkal, még ha tudjuk is, hogy szarok vagyunk nektek és a magadfajtáknak.
Nem érdemlünk meg benneteket, belátjuk.

Pá, és ne gyertek, ha nem akartok, mert nyáron meleg lesz, télen meg hideg!

33621 2013.02.10. 16:23:25

@morsels: Az is meglepő volt amikor Constanta-ban a plázában a kínai kajáldában perfekt és tiszta magyarsággal beszéltem a kinai tulajnővel. Kiderült hogy tíz évig Budapesten élt, de a férje ott kapott munkát és odaköltöztek. Mint később kiderült, abban a plázában több magyar érdekelségű üzlet is volt méghozzá Pécsi érdekkörhöz tartozó!

2013.02.10. 16:23:35

@morsels: ertem. nem olvasom a blogjat. De igy mar osszeallt a kep. Miert olyan nagy szam az amerikai allampolgarsag? Boven eleg a vegleges zold kartya.

morsels (törölt) 2013.02.10. 16:24:23

@33621: Az a gyanum, hogy a kinaiak jobban meg tudjak tanulni a magyart, mint az angolt :-)

morsels (törölt) 2013.02.10. 16:26:54

@charlieharper: Hat ha nem olvastad a blogjat, akkor persze hogy nem erted. Hagyma vagy 7 evig (nem tudom, csak ahogy kiszedtem, lehet hogy tovabb is) illegalis bevandorlo volt. Mondjuk tenyleg meredek dolgokon ment keresztul, az meg meg nem derult ki, hogy hogyan kapott zold kartyat, de jovo het csutortokon lesz az allampolgari eskutetele, az biztos :-)

mommmmo 2013.02.10. 16:29:21

@Éhes_ló:
az arabokrol lehet rosszakat mondani, de a lopkodas az pont nem jellemzo rajuk. Legalabb valami elethubbet mondtal volna, peldaul hogy az Irish Travellerek lopkodnak, vagy azok akik Romaniabol jottek.

Ja de persze Mucsarol arab=cigany, UK=Magyarorszag csak tobb a le, meg "divatos".

Amugy en nem ereztem, hogy a kajaltatast vagy az idojarast panaszkent irta volna a posztolo, szerintem ezek epp pozitivumkent jelentek meg az irasban.

morsels (törölt) 2013.02.10. 16:29:37

@charlieharper: Egyebkent neki azert nagy szam, mert mar fiatalon az akart lenni. Vagy valami ilyesmi.
En meg azert olvastam utana, mert olvastam az itteni hozzaszolasait es kivancsi voltam, hogy ki ez a fazon, aki mindenre megmondja, hogy hogyan kell, meg hogyan jo.

Szoval egy Rejto karakter, eloben. Nem rosszindulatu, csak az a tipikus amerikai nagybacsi karakter, a 60-as evekbol. Ami azert erdekes, merthat ugye 94-ben ment ki kalandos uton Amerikaba :-)

2013.02.10. 16:30:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ezt tudom, de ez nekem nem eleg ok. Nem is kertem meg soha az allampolgarsagot pedig a 10 ev alatt egy percig sem voltam illegalis. :)

morsels (törölt) 2013.02.10. 16:33:38

@charlieharper: Gondolom te maskepp kerultel az USAba. Azert gondold vegig.
Magyar utlevelet nem hasznalhat, igy utazni sem tud sehova. Vagy nem engedik vissza az orszagba, plane ha illegalis. Az allampolgarsag ad neki utlevelet is. Ertheto, nem?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.10. 16:36:07

@HakapesziM:

Az ugyanaz, csak persze a török köftében nincs sertéshús, míg a bolgár kjufte meg jellemzően félig marha, félig sertéshús.

A szó miért módosul, kérdezheti valaki. A török fonetika hasonlít a magyarhoz abban, hogy gyakorlatilag nincs semmilyen magángangzó-redukció, azaz ugyanaz a magánhangzó ugyanúgy van ejtve hangsúlyos és hangsúlytalan szótagban is. Ezzel szemben a bolgárban erős redukció van, olyannyire, hogy hangsúlytalan szótagban nincs különbség "o" és "u" között, egyezik az ejtés. Így aztán megesik, hogy a bolgárban "o" szerepel egy olyan török szónál, ahol eredetileg "u" volt vagy fordítva. Pl. a döner is djuner bolgárul.

(Az iskolázatlan bolgár embert onnan lehet legkönnyebben felismerni, hogy írásban keveri az "o" és az "u" betűket, s az "a" és az "ъ" betűket hangsúlytalan szótagokban, hiszen az ejtésük UGYANAZ.)

2013.02.10. 16:36:47

@morsels: Nem teljesen, de mindegy.

Off
Ha veletlenul (valoszinutlen), de ha megis a lanyomat valaha is ezen a blogon latod, kerlek szoljal. Nem akarom, hogy a spagnola-birca-hagyma sexdialogust olvasson.

morsels (törölt) 2013.02.10. 16:41:31

@charlieharper: :-))
Nem igerhetem meg, de ha veletlen megis ugy alakol, akkor szolni fogok :-))

portugéza 2013.02.10. 16:43:00

@M. Péter: pontosan erről van szó, én is azon problémáztam, hogy teljes árú jegy lett összehasonlítva kedvezményessel. Almát a körtével. Mo.-on is jobb lennének amúgy a kortól, foglalkozástól független üzletpolitikai kedvezmények.

2013.02.10. 16:46:25

@morsels: a celallomastol fugg, hogy melyiket hasznalom.

morsels (törölt) 2013.02.10. 16:50:41

@charlieharper: Nekem volt egy idoben ket ervenyes utlevelem, de az egyik nem volt semmire sem jo igazabol...

Szoval tenyleg kivancsi vagyok, hogy ha USAban elsz es tobb utleveled van, akkor mik azok es mik a celallomasok. Sot, szerintem ez kulon posztot is megerdemelne :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 16:58:14

@charlieharper: ez nekem elvi ,vagy inkabb erzelmi kerdes
amerikai allampolgar akarok lenni
ennyi es elnezest kerek, de en egyertelmuen elhatarolodtam a szexrol folytatott dialogustol
@morsels: miert ne hasznalhatnek Magyar utlevelet?
es a zold kartyam is eleg regen meg van, miert ne engednenek vissza?

2013.02.10. 16:58:26

@morsels: mar tobb, mint 10 eve nem elek az USAban. Visszajottunk Europaba, elotte egy par ev Kanadat beiktatva.
Nem volt eredetileg Europa a tervben, de az anyukamnak lett egy komolyabb balesete, igy akkor ugy dontottunk, hogy olyan helyen kell a bazisnak lennie, ahonnan konnyen Magyarorszagra tudok repulni. Nejem nem orult neki, de nem volt akkor valasztasunk. Ennyi.

UK utlevel es magyar utlevel. Semmi James Bondos nincsen benne. Egyszeruen arrol van szo, hogy bizonyos orszagokba konnyebb turistakent a brit utlevellel menni, mint a magyarral, pl Ausztralia. Egesz Afrikaban is konnyebb a UK utlevel. Munka miatt kellett egyszer mennem Izraelbe utana a UAE-be, kifejezetten jo volt, hogy nem latta az egyik a masik pecsetjet, kulon utleveleket hasznalva.

morsels (törölt) 2013.02.10. 17:00:22

@hagyma: Mit tudom en. Azt nem irtad, hogy mikortol van zoldkartyad es plane azt nem, hogy hogyan kaptad. Az erdekelne.

Hogy mikor es hogyan kaptad.

morsels (törölt) 2013.02.10. 17:01:57

@charlieharper: Ja, hogy mar nem elsz ott.
Csak mert ugy volt fura, hogy tobb utlevel, mikozben USAban elsz :-)

Ja, a magyar utlevel kulonosebben nem jo sehova. Meg Magyarorszagon sem :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 17:02:55

@morsels: majd a blogomban, ha vegre raszanom magam es befejezem:)

szájhúzó kutya · http://szajhuzokutya.blog.hu 2013.02.10. 17:04:14

Az, hogy az ilyen gitározós tarisznyarákok elhúznak a retekbe nem baj, de inkább ne jöjjenek vissza soha! :D

morsels (törölt) 2013.02.10. 17:04:30

@hagyma: Na varj. Szoval persze, magyar utleveled lehet, nade amig illegalis voltal, addig annak sok ertelme nem volt ugye. Meghat most sem akarsz magyar utlevellel es zoldkartyaval magyarazkodni az INS-nek :-)

Nade mikortol van a zoldkartyad es hogyan jutottal hozza? Mert a blogodon csak az illegalis idoszakrol irsz.

morsels (törölt) 2013.02.10. 17:05:43

@hagyma: Sosem fogod befejezni :-)
Meg kulonben is. Itt roviden leirhatod, ott meg kifejted hosszabban :-)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.10. 17:05:52

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A qofte (amit itt tyoftének kell ejteni, merthogy itt a "q" az a "ty") az a mindenféle darált hús, de elsősorban az, amit a volt Jugoszláviában csevapcsicsának hívnak (hosszúkás, és csak darált húst, meg fűszereket tartalmaz). Ha igényes, akkor többfajta húst kevernek bele (borjú, bárány, kecske, de láttam már részben disznóhúst tartalmazót is), ha a boltban veszed félkészen, azaz, hogy csak ki kell sütni, akkor rá is van írva a csomagolására, hogy milyen húsokat, és milyen %-ban tartalmaz, a legdrágább, és egyben a legjobb az az, ami 1/3-ad-1/3-ad arányban tartalmaz borjú, bárány, kecskehúst.

Bulgáriában nem tudom, hogy mi a helyzet, én csak az itteni dolgokat ismerem :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 17:06:18

@charlieharper: akkor ugyanilyen praktikus okokbol miert nem csinaltattal annak idejen amerikait?

morsels (törölt) 2013.02.10. 17:07:40

@hagyma: Mar tobb mint egy eve nem irtal bejegyzest. Vagy en nem talalom :-)

Éhes_ló 2013.02.10. 17:07:58

@mommmmo: sajnálom, ha elveszel azokban a részletekben, melyek ithhonról nem túl fontosak és nyilván nem gugliztam meg a friss keletlondoni bűnügyi statisztikát... DD

Arra gondoltam célozni az arab kisebbség nem túl eurokonform viselkedésének említásável, hogy talán amarra sem kolbász a kerítés és arra, hogy akit itthon zavar a cigány tolvaj, azt van mi zavarja a ködös Albionban is.

De tudod mit, lehet ott nincsenek is tolvajok, csak itthon nálunk.
Szúnyog sincs, csak nálunk.
Meleg sincs, csak nálunk.
Ilyen nyomorult egy hely ez a Magyarország és mi méltóan nyomorultak vagyunk hozzá.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 17:08:33

@morsels: az nem olyan roved tortenet
zold kartyaval nem kell semmit magyarazkodni
a Magyar az valoban lejart mar, majd eldontom csinaltatok-e ujat

Mrs. Clayton 2013.02.10. 17:09:03

@morsels: ha engem kérdezel, azt mondom hagyma brandet épít a könyvéhez, sőt vhol már írta is, h a blog amolyan előpróba szerűség volt
nem lepődnék meg, ha előbb lenne könyv és soha befejezett blog

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.10. 17:09:49

@Éhes_ló: Csak azt nem értem ezen logika alapján, hogy Te "minek jössz ide", azaz miért olvasod a Határátkelőt, és miért kommentelsz. Merthogy ez a blog pont nem Neked íródik nap, mint nap, hanem azoknak, akik külföldön élnek, meg azoknak, akik mostanában akarnak külföldre menni Magyarországról. Mivel egyikbe sem tartozol, ezért a saját szavaiddal kérlek: "ne gyere ide".

mzgldr 2013.02.10. 17:10:03

Jaaaj, azért nem kell a "ket honaplya londonba elek" típusú embereknek úgy hazajönni, mintha kábé a világ segglyukába tennének egy kirándulást.

Egy-két jótanács nekik. Nem kell megsértődni, ha nem ájul el egyből mindenki tőlük és nem kérdezgetik egyfolytában hogy milyen az élet a gazdag nyugaton, például lehet-e kólát kapni és tele vannak-e az üzletek löncshússal. Nem kell úgy végigjárni a rokonságot, mintha az anyakirálynő tenne látogatást. Nem kell fintorogni ha megkínálnak zabával. Nem kell a "magyar viszonyokról" hangzatos és lenéző kijelentéseket tenni. Ha vendégségbe mentek, illik legalább valami ajándékot vinni a kölköknek (csoki), vagy a vendéglátóknak (egy üveg bor, vagy akármi) és nem csak két böfögés között a búcsúzásnál elejteni a "majd nézzetek be, ha felénk jártok" kifejezést (mi a tökömet keresnék én a paki negyedben Londonban???). Nem kell angol kfiejezéseket használni illetve feltűnően keresgetni a szavakat. Tudom, könnyű elfelejteni a bérleti díj, kaució, jelzálog hitel szavakat magyarul, meg én is tudom hogy mit jelent a rent, deposit, mortgage de azért ha az 56-os szenilis nagybácsi emlékszik rá, akkor neked sem nehéz.

2013.02.10. 17:10:30

@hagyma: mert akkor meg nem voltam olyan pozicioban, hogy orszagon kivul kellett volna utaznom. Akkor csak orszagon belul utaztattak. Ha mar akkor kellett volna nemzetkozi utazasokat csinalni, valoszinuleg megcsinaltam volna az allampolgarsagot es lett volna kek utlevel. Most csak pirosas van. Nem erzelmi okokbol, hanem egyszeruen praktikus. Nalam az utlevel csak egy praktikus utazo eszkoz, nem csinalok belole semmilyen erzelmi ugyet.

morsels (törölt) 2013.02.10. 17:12:56

@hagyma: Javits ki ha teveked, de zoldkartyaval nem csinaltathat utlevelet.

micsoda? 2013.02.10. 17:15:14

"Úgy szeretném, ha mindenki egyszer úgy élhetne, hogy a gondokat lerázza, ha úgy kelhetne fel reggel, hogy látná, a nap végére is minden úgy maradt rendben, ahogy kell. Ahogy most mi élünk"

Már készül az elnöki levél a külföldön tartózkodóknak, és légy szíves a válaszlevélben az idézett mondatot ird meg. Tetszett amit irtál, a vendéglátás tényleg, erőn felül is megy nálunk.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 17:17:24

@morsels: de bizonyos feltetelek meglete eseten zold kartyaval megszerezheti az allampolgarsagot es onnantol mar rutin, akar par nap az utlevel, de sima uton is kevesebb mint 2 honap

ja fel lett fuggesztve, mostanaban jovoiget meg a kedvem, ugyhogy hamarosan folytatom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 17:18:29

@Jess G: be akarom fejezni mielott befejezem a konyvet
azt meg iden befejezem, ahogy elnezem:)

morsels (törölt) 2013.02.10. 17:18:37

@hagyma: Engem tenyleg erdekelne... kb. mikor jutottal hozza es hogyan. Analekul ugy levegoben log az egesz blogod. Meg te is :-)

mzgldr 2013.02.10. 17:19:43

@mommmmo: De! van ugye az a 10%, amelyik ugy viselkedik, hogy olyat mashol nem latsz a foldteken!

Haha, például nem öntik le savval a kuffir lányokat, a feleségük vezethet autót, illetve nem csak a négy fal között veheti le a burkát, illetve a degenerált viszonyok miatt nem frusztráltak szexuálisan? Hagyjuk már ezt a "nem látsz a földtekén" dolgot.

A hálapénzt pedig nem dugdosni kell a zsebekbe (mert megalázó), hanem megköszönni a munkájukat és átnyújtani egy borítékot.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 17:20:13

@morsels: erre ne tegyel nagyobb osszeget:)

Mrs. Clayton 2013.02.10. 17:20:53

@morsels: lehet, de vmiért nekem nem tűnik nagyotmondónak, se lustának
lehet a kép, amit felépítettem róla, nem fedi a valóságot, de ha hiszek az elméletemnek, akkor egy befejezett könyv az belefér, s így megértem, ha a blogban épp a végkifejletet nem akarja lelőni, és itt sem beszél róla,
bár ha jobban belegondolsz, nem olyan nagy dolog kitalálni, h jutott ahhoz a zöldkártyához

morsels (törölt) 2013.02.10. 17:21:30

@hagyma: Vilagos, az allampolgarsagot a zoldkartyan keresztul lehet megkeresni... nade itt arrol volt szo, hogy charliharper nem volt allampolgar, igy utlevele sem lehetett. Marmint amerikai. De ha visszaolvasod, akkor ez eleg egyertelmu, plane egy bolcsesz diplomasnak, atlagnal muveltebbnek nem okozhat kulonosebben gondot.

Es ezt most nem bantasibol irom, csak neha tenyleg olyan vagy, mint a falu bolondja. Valoszinuleg mert megszoktad, hogy szokasbol mesz keresztul mindenen. Neha olvasnod is kene. Persze nem muszaj, csak mondom :-)

2013.02.10. 17:24:23

@hagyma: bocs, nem tudom, hogy miert kevertelek bele a spagnola-birca sexdialogusba. Biztos elfelejtettem, hogy ki mit mondott. Jahh, oregszem!!!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.10. 17:24:40

@mzgldr: Ezek szerint te sem olvastad a posztot. Merthogy az általad felsoroltak egyikéről sem írt Rózamama.

De mindegy is, a hozzád hasonlóakat a tények nem szokták érdekelni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 17:26:28

@morsels: tudom, hogy nem volt allampologar
de akkor lassan irom,, hogy megrtsd azt kerdeztem tole, miert nem csinaltatott utlevelet, ebben benne van miert nem lett allampolgar?
O ertette es meg is valaszolta, nem volt ra szuksege, nem azt a hulyeseget valszolta, hogy mert nem voltam allampolgar
OK?

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.10. 17:26:52

@33621: kínai tiszta magyarsággal?

kicikici haszugszag?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 17:28:04

@charlieharper: egy pillanatra belekeveredtem, de rogton el is hatarolodtam

morsels (törölt) 2013.02.10. 17:28:10

@Jess G: Hat...
A blogban semmi szerkezet nem volt, a visszaemlekezesek csapongoak. Bar van egy alaphangja (mondom, Rejto egyik karakterje sajat maga irja le a tortenetet), de az onmagaban nem eleg. Illetve eleg egy blogra, de konyvre semmikepp.

Par fejezet esetleg, amibol a fele unalom, meg hat milyen nyelven adna ki es hol? USAban?
Life of illegal alien.
Magyarorszagon?
Ut a zoldkartyahoz. Mary es az allampolgari esku.

Aztan ki venne meg? Persze, a blog egy PR ehhez, ertem en, nadehat mar tobb mint egy eve oda sem ir. Szoval az ottani reszek elvileg segitenek a konyv eladasat magyar teruleten (merthat angolul senki nem erti ugye, masreszt ez megmagyarazza hagyma magyar-blog teriteset), nade ki fog onnan konyvet rendelni?

Alaister Grand 2013.02.10. 17:28:39

Szeretem ezeket a fajta írásokat, amikor a pszichébe is betekintést nyerünk.

(Ó, bárcsak már itt tartanék! Két évvel később...)

Éhes_ló 2013.02.10. 17:30:06

@Jani haverja: érdekel ki miként él, boldogul messze a hazájától.
Érdekel, hogy létezik-e a távozottak közül olyan, akinek a otthona, a hazája ahol felnőtt kedves maradt a hibáival, gyarlóságaival és terheivel együtt.
Érdekel, hogy az új hely ahol boldogulnak miben más, miben jobb és miben rosszabb mint a hazájuk volt.

Érdekel, lehet-e anélkül tekinteniük a honfitársaikra, hogy leköpnék, lebecsülnék, lesajnálnák őket.

Van akinek megy.
Miattuk érdemes olvasni.
Van akinek nem.
Nekik meg szólni kell, hátha észreveszik magukat.

Ha neked Magyarország gyűlöletes, élhetetlen és szar hely, ne habozz, indulj.
Szabad ember vagy.

morsels (törölt) 2013.02.10. 17:30:26

@hagyma: :-)

Nezd, en probalom ugy kezelni ezt, hogy elnezek neked sok mindent. De van egy hatar.
Aztan persze megint eszembe jut, hogy min mentel keresztul es megsajnallak.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.10. 17:30:44

@mzgldr:
'Haha, például nem öntik le savval a kuffir lányokat, a feleségük vezethet autót, illetve nem csak a négy fal között veheti le a burkát, illetve a degenerált viszonyok miatt nem frusztráltak szexuálisan?"

Jaja. Hogy is volt azzal a Bándi Katával Magyarországon?

"A hálapénzt pedig nem dugdosni kell a zsebekbe (mert megalázó), hanem megköszönni a munkájukat és átnyújtani egy borítékot."

Látod ez a baj. Ez az amit nagyon nem értesz. Sokunk szerint ugyanis az általad leírt mód ÉPPEN ÚGY MEGALÁZÓ mindkét fél részére, mint a zsebbe dugdosás.

Mrs. Clayton 2013.02.10. 17:31:01

@hagyma: persze majd kiírod h kész a könyv usánka lettél a könyv itt és itt megrendelhető :-)
de ezzel nincs semmi gond
angolul írod a könyvet v magyarul? esetleg is? érdekel egy ilyen sztori egy amerikait?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.10. 17:31:03

@Jani haverja:

Értem, tehát a török köfte szónak más a jelentése az albánban és a bolgárban.

Bolgárul a kjufte az a fasíroztt, darált vegyes hús, hagymával és áztatott kenyérrel, ebből olajban vagy roston sütött kerek húsdarabkák. Míg a kebapcseta (= szerb csevapcsici) az csak hús, hagyma nélkül és áztatott kenyér nélkül.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 17:32:41

@morsels: orulok, hogy van meg egy ember rajtam kivul aki ismeri a 2/3-ban kesz konyvemet
ugy tunik feltorted a computeremet
amugy otthon akarom kiadni, de ha megy akkor akar itt is

mzgldr 2013.02.10. 17:34:59

@Jani haverja: Olvastam, sőt nem is neki szántam leginkább, hanem a kommentek között voltak olyan dolgok, amikre úgy éreztem hogy reagálnom kell. Például az amerikai állampolgárságról, albániai vízdíjról sem volt szó az utóbbi pár posztban, mégis valahogy mindig előkerülnek. :D

morsels (törölt) 2013.02.10. 17:35:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Mondtam en.
Daralt hus (jobb esetben vegyes, amiben lehet barmi), meg fuszerezes.

A tobbi csak hit kerdese :-)

Mrs. Clayton 2013.02.10. 17:36:06

@morsels: szerintem nem véletlen, h bedobott egy-két érdekes sztorit, amit aztán nem fejtett ki, főleg, ha tényleg egy könyv fog kikerekedni belőle
a magyar internetes társadalom tökéletesen tisztában van Hagymási Tivadar élettörténetével, ezt ő eléggé felépítette, nem is véletlen, h nagyon nem takargat magáról semmit
ha hiteles akar majd maradni, mint szerző, ez szinte kötelező
sztem biztosan vennék páran a könyvet
engem annyira nem érdekel, a blogját elolvastam
ettől még gratulálok majd neki, ha lesz aki kiadja

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.10. 17:37:56

@Éhes_ló: Te itt sokkal jobban fikázol minden külföldön élőt, mint ők Magyarországot. Ez tény.

Ezen meg qrva jót röhögtem:
"Ha neked Magyarország gyűlöletes, élhetetlen és szar hely, ne habozz, indulj.
Szabad ember vagy. "

Ugyanis csak itt a Határátkelőn van két posztom, valamint rengeteg kommentem (ehhez a bejegyzéshez is írtam rengeteg olyan kommentet is), amelyekből egyértelműen kitűnik, hogy már megtettem ezt a lépést családostól, kisgyerekkel.

Tényleg nem olvasol, hanem csak dobálózol mindenfelé.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.10. 17:38:19

@mzgldr:

"azért nem kell a "ket honaplya londonba elek" típusú embereknek úgy hazajönni, mintha kábé a világ segglyukába tennének egy kirándulást"

Ez a neofita betegség.

Kiment tavaly Londonba, most hazalátogatott, s amikor adnak neki túrós palacsintát, azt mondja "milyen furcsa étel, mi angolok ilyet nem eszünk". :-)))

De erre a legjobb egy zsidó alapvicc:

Kohn és Grün elhatározzák, hogy megkeresztelkednek. Bemegy Kohn először a templomba. Amikor jön ki, Grün megkérdezi:
- Na, Kohn, milyen volt?
Erre Kohn fölényesen végignéz rajta és megszólal:
- Először is: a nevem már nem Kohn. Másodszor pedig egy kérdésem lenne hozzád: miért feszítettétek meg Jézus urunkat?

morsels (törölt) 2013.02.10. 17:39:00

@Jess G: Hat akkor majd legkozelebb unnepeljuk a konyvkiadast.
Addig meg itt van az allampolgari vizsga, szoval van min kormot ragni :-)

Egyebkent tenyleg nem tudom teljesen komolyan venni a fazont, bar meg vagyok gyozodve arrol, hogy IRL is ilyen. Erdekes is, egy bizonyos pontig, szo se rola :-)

Azt hiszem lesz meg otletem a konyv magyar cimere :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 17:39:45

@Jess G: termeszetesen magyarul
erdekelhet szerintem amerikait is egy aranylagerdekes tortenet az illegalistol az allampolgarsagig, nem tudom egyelore angolul nincs tervbe veve, nem kifejezetten riport kopnyv less int a blogom, igy ha jol akarom angolul is akkor normalis fordito kell hozza
blogszinten at tudnam tenni angolba, de ez mas

@Éhes_ló: ezzel kicsit az a baj hogy sok a szterotipia, a prekoncepcio
en pl szeretem a szulohazamat, majdnem 40 evig ott eltem, hogy a francba ne szeretnem, meg hat ott szulettem, ott nottem fel
nade, ha esetleg leirok valamit, hogy az USA-ban szerintem ez vagy az jobban mukodik akkor onnantol leszek hazaarulo, visszakopkodo de minimum keresem az onigazolasom
olyan valaszt meg sosem kaptam,, hogy je, ez szerintem tenyleg job modszer, kar hogy mi nem vesszuk at
hat ez van

tableno 2013.02.10. 17:40:55

@Éhes_ló: "Érdekel, lehet-e anélkül tekinteniük a honfitársaikra, hogy leköpnék, lebecsülnék, lesajnálnák őket." - nem lehet. Tudod miért? Azért mert a honfitársaink egy része (például te) MINDENBE a lebecsülést és a lesajnálást látja bele, akkor is, ha a posztoló szándékától semmi sem állt távolabb. De persze megsértődni régi kurucos erény.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 17:41:36

@morsels: amikor megyek majd haza, akkor haza megyek es otthon leszek, mikor jovok haza akkor meg haza jovok es itthon leszek
most eppen itthon vagyok

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.10. 17:41:55

@Jess G:

Most már csak pár napig lesz Hagymási Tivadar. Aztán Theodore Onion lesz már.

:-)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.10. 17:43:38

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Igen, ez tényleg furcsa :) Viszont írtam, hogy albánul a qofte másodlagos jelentése a rendes fasírt is, de az elsődleges a "csevap". Tehát ha csak úgy kérek valahol két qoftét, meg egy kupac rizst, akkor biztosan nem két fasírttal kapom a rizst :)

Mrs. Clayton 2013.02.10. 17:44:06

@hagyma: meglepődtem volna, ha nem ezt mondod :-)
nem azért mert nem tudom elképzelni, h írnál olyan jól angolul, mint magyarul, bár kétségtelen, h az kissé hihetetlen
de ez tipikusan magyar piacnak szóló történet lehet
sok sikert, néhány példányt nyilván el fogsz belőle adni

2013.02.10. 17:44:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "SOHA nem éltem az USÁ-ban, csak átutazóban jártam ott: 3-szor New Yorkban és egyszer Puerto Ricóban." Puerto Rico nem USA.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 17:45:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: szo sincs rola
bar mikor elvettem Maryt megkerdeztem, akarja -e, hogy esetleg modositsak a nevemen, pl a nagybatyam annak idejen cserlte a Tivadart Tedre, de nem akarta es ennek orultem

sot meg az alairasomat sem valtoztattam meg, azaz nem forditotam meg

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.10. 17:47:01

@mzgldr: Az amerikai állampolgárság sokat érdekel itt, ezért jön elő sokszor.

Az albán vízdíj meg akkor szokott előjönni, amikor valaki magát okosnak gondoló belinkel valamit mondjuk a Wikipédiáról, ami arról szól, hogy a magyar átlagfizetés mennyivel magasabb, mint az albán, ergo sokkal szarabbul él egy átlagember itt Albániában, mint egy magyar átlagember.

Szóval mindkét információra sokszor megjelenik az igény.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 17:47:13

@Jess G: kidertul ez is egy regi vagyam, egy konyv,, nem is lesz tobb es most van itt az ideje, mar eletkorilag es nalam...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 17:48:24

@morsels: ezen most hangosan rohogtem, pedig nem szokasom
de azert rendes toled:)

Mrs. Clayton 2013.02.10. 17:49:55

@hagyma: hát akinek csak úgy megy, az kicseréli a személyiségét is,
még nevet változtatni is nagyon rázós
ismerek egy lányt, akinek a szülei 5-6 éves korában megváltoztatták a keresztnevét
szerintem, meg mások szerint is azóta defektes

deputy sheriff 2013.02.10. 17:52:12

@charlieharper: Nem az USA allama, de az USA-hoz tartozik. Mint ahogy az a par tucat kisebb sziget a Bermudaknal az angoloke. Aki Puerto Rico-i szuletesu, az US Citizen.

moTmeN 2013.02.10. 17:52:48

@hagyma: ad 1, valoszinuleg meggazdagodni nem fogsz a magyar piacon kiadott konyvbol, sot lehet, hogy az angolul kiadott verziot tobben megvennek. Spanyol nyelven meg talan meg bestseller is lenne. :)
ad 2, az ilyen konyvek szerintem ha angolra akarod atultetni, akkor szerintem az akademiai angol forditas rossz otlet, jobb az, ha a sajat angoltudasodat hasznalod. Autentikusabb.

2013.02.10. 17:55:54

@deputy sheriff: az ok, de az akkor sem az USA. Ha elmesz a British Virgin Islandre, akkor sem a UK-ba jottel.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.10. 17:56:27

@charlieharper:

Köszönöm ezt a megjegyzést.

Puerto Rico valóban nem része az USÁ-nak, de az USA szuverenitása alatt van, így GYAKORLATI szempontból tekinthető USÁ-nak: pl. amerikai vízum kell a beutazáshoz, a lakosok amerikai állampolgárok, vámszempontból az USA része, a határokat az amerikai fegyveres erők őrzik.

PR annyiban különbözik egy normál amerikai államtól, hogy:
- nagyobb a hatóságok hatalma, autonómabb egy átlag amerikai államnál,
- elvileg joga van elszakadnia az USÁ-tól,
- a hivatalos nyelv a spanyol is az angol mellett,
- kulturális és sportügyekben független az USÁ-tól, pl. önállóan szerepel az olimpián,
- viszont PR választott képviselői Washingtonban nem rendelkeznek szavazati joggal.

Van egyéb is, most nem sorolnám.

mzgldr 2013.02.10. 17:57:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Jah, sajnos nekem a közvetlen környezetemben vannak ilyen emberek. Tartozom annyival az igazságnak hogy nem mindenki ilyen, csak itt ezen a blogon is olyan sokan írták le, hogy gondoltam megosztom.

@Jani haverja: nem ez általában úgy szokott előjönni, hogy jön egy poszt Bangladesből, hogy az milyen szuper hely, mert nem mérnek le a buszon, amikor fölszáll, te meg válaszul leírod, hogy Albánia a legszuperebb hely a világon, mert milyen olcsó. Erre valaki megjegyzi, hogy ez egy kicsit túlzás, amire jön a vízdíjas, 10 ezer forintos nyugdíjas tiráda. Egyébként lehet hogy tényleg jó hely Albánia, nem mondom azt hogy nem, de főleg azért mert olcsó. Majd ha azt is beépítik és eléri a horvát árszínvonalat, akkor lehet menni tovább.

mommmmo 2013.02.10. 17:57:09

@Éhes_ló: Nyugat Europaban altalanossagban fejlettebb, kiegyensulyozottabb a tarsadalom, mint nalunk.
Ezt lehet tagadni es bizonygatni, hogy deee mindenhol sz@r, de felesleges. Hasonlokeppen Magyarorszagon is fejlettebb es kiegyensulyozottabb a tarsadalom, mint pl Afganisztanban, ahol az allam nulla, es helyi hadurak uraljak a terepet kozepkori stilusban. Persze ezt is lehet tagadni, es bizonygatni, hogy deee, afganisztan sem sz@rabb mint Europa, mert nekik ugy jo, hogy van.
De nekem nem ez a tapasztalatom, hanem az, hogy vannak fejlett, visszamaradott, es zsakutcaba jutott tarsadalmak (ez utobbi a posztkom regio). Es jobb tanulni a fejlettebbtol es sikeresebbtol, mint bizonygatni, hogy mindenhol ugyanaz van.

Éhes_ló 2013.02.10. 17:57:36

@Jani haverja: talán érdemes lenne idézni, kit és hol fikáztam.
Kivárom türelemmel.
Neked konkrétan válaszoltam a kérdésedre.

2013.02.10. 17:58:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: igen, ismerem PR statuszat. Mivel mindig nagyon preciz vagy orszagokat/teruleteket illetoen, gondoltam megyjegyzem :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 17:58:27

@moTmeN: tenyleg nem a penzszerzes vezerel
amugy megfontolando amit mondassz

Mrs. Clayton 2013.02.10. 17:58:56

@moTmeN: tekintettel arra, h hagyma egy magyar netes "brand", ha vannak kapcsolatai sztem még bestseller is lehet otthon
sok minden függ attól, h ki és milyen körülmények közt adja ki
lásd a különböző felfuttatott celebeket, akikkel a kertv-k milliókat keresnek
pedig csak x. senkik a szomszédból

Éhes_ló 2013.02.10. 17:58:59

@Jani haverja: még valami: nem tartom számon az életművedet.
Nincs is szándékomban.
A hozzászólásodra próbáltam válaszolni.

morsels (törölt) 2013.02.10. 17:59:35

@hagyma: Namost neha hagynad a posztolokat kibontakozni es nem magadat reklamozni?
Van egy nepszeru blogod, csak oda kene irnod, ott is reklamozhatnad a szuletendo konyvedet :-)

spangola 2013.02.10. 18:00:45

"Úgy szeretném, ha mindenki egyszer úgy élhetne, hogy a gondokat lerázza, ha úgy kelhetne fel reggel, hogy látná, a nap végére is minden úgy maradt rendben, ahogy kell. Ahogy most mi élünk."

Ez olyan szép mondat volt.

Én is ezt szeretném. Szép és humoros poszt volt.

spangola 2013.02.10. 18:01:32

@Taxomükke:

"Nekem tegnap esett le a tantusz, hogy a felesegem egyaltalan nem akar visszakoltozni Magyarorszagra... en meg azt hittem, ezt meg nem dontottuk el."

Férfiak... :D

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.10. 18:01:54

@deputy sheriff:

"Mint ahogy az a par tucat kisebb sziget a Bermudaknal az angoloke."

Az egész Bermuda brit.

Ma is van 4 ország, melynek vannak függő területeI: UK, USA, Új-Zéland, Norvégia.

- Egyesült Királyság: 16 terület,
- Norvégia: 1 t.,
- USA: 13 t.,
- Új-Zéland: 3 t.

tableno 2013.02.10. 18:02:28

@mommmmo: Na most ezt így leírni minimum hazaárulás.

morsels (törölt) 2013.02.10. 18:03:12

@Jess G: Ez nem is rossz hasonlat. Hagyma egy magyar netes celed... nem igazan, de ha igy folytatja, akkor az lesz :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 18:03:41

@morsels: egesz nap a te hulye kerdeseidre kellett valszolnom es azutan meg leirod, hogy sokat szereplek:)
vices vagy

Éhes_ló 2013.02.10. 18:04:55

@hagyma: én nem erről írtam.
Konkrét állításokat hoztam fel ebből a postból.
Ennek kapcsán jegyeztem meg: nem kell jönni nyáron, ha meleg van.
Nem kell jönni ha a meleg mellett a szúnyog is ennyire zavaró itthon.
(Máshol nyilván nincs se meleg, se szúnyog).
Nem kell jönni egyáltalában, ha ennyire "összeszorul a gyomra" már a Magyarország tábla kapcsán.

moTmeN 2013.02.10. 18:05:59

@Jess G: hat ezt a folfuttatosdit azert nehez lenne az operencian tulrol osszemenedzselni. Mindenesetre jobaratom is adott ki konyvet az elmenyeirol, pozorkodott vele a kertevekben, de megsem ebbol folytatja a kalandjat. Igaz, o nem olyan izgalmakat elt at, mint illegalkodas az usaban, majd kesobb zoldkartya. O csak egyedul korbevitorlazta a Foldet egy 6 meteres hajoval.

spangola 2013.02.10. 18:06:23

@Mammaroza:

Nagyon sajnálom a kutyátokat, nálunk Nyuszika (ez a hivatalos neve is) a családtag. Nem is tudom mi lenne, ha történne vele valami.

morsels (törölt) 2013.02.10. 18:06:27

@hagyma: Azert ne tulozz kerlek. De szeretsz szerepelni, ami egy bankett kapitanynak nem is olyan nagy baj azt hiszem :-)

morsels (törölt) 2013.02.10. 18:07:18

@tableno: Egy birca nem felejt

(bocs, nem lehetett kihagyni :-))

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.10. 18:07:46

@tableno:

Nem, a franciáknak nem maradt egy sem. Integrálták az összes volt függő területüket. Ugyanez a dánok, hollandok, ausztrálok stb, esetében. Csak az említett 4 ország nem tette meg ezt, náluk továbbra is van különbség "külső" és "belső" terület között.

morsels (törölt) 2013.02.10. 18:09:09

@moTmeN: Hat ha keves litvan, ukran, roman szobatarsa volt par matracon, akkor semmi eselye arra, hogy barkit is erdekeljen a dolog :-)

Mrs. Clayton 2013.02.10. 18:10:25

@moTmeN: lehet megbukik, v kiadóra se talál, passz, meg nekem m1 is, de az biztos, h egy könyv sikere Mo-n is meg máshol is azon függ, h ki adja ki, magyarán milyen promót csinál neki, ha nem kap nagy felhajtást, akkor anyukán, meg a nagybácsikon és a szomszédon kívül senki sem fogja megvenni

Éhes_ló 2013.02.10. 18:11:55

@mommmmo: nem volt szándékomban bizonygatni semmit, mert kommentelő vagyok nem poster, vagy író.
Ő tette ezt, akinek a postja alatt kommenteltem.
Postot sem én írtam arról, amit bizonygatnom kellene szerinted.

Én egy posthoz fűztem megjegyzést, az abban leírtak kapcsán.
Nincs szándékomban azt bizonygatni, méricskélni mi az ami itt jobb, mi az ami amott.
Kinek mi.
De nem gondolom, hogy le kellene köpnöm aki szabad emberként elment, és azt a helyet sem ahová elment, ahogy nekik sem engem és a többi magyart, akik maradtunk és Magyarországot sem, ahol élünk.
Ez semmiképpen nem feltétele és nem is szükséges kelléke a döntésünknek legyen az maradás, vagy menet.
Fontos lenne a realitásérzékünk és a mások tiszteletének fenntartása, nem csak itthon, hanem távol is.

moTmeN 2013.02.10. 18:13:38

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Gronland es a Feroer-szigetek a belugyeiket onalloan intezik, sajat parlament, esatobbi. Ez az integraltsagba meg belefer?

Mrs. Clayton 2013.02.10. 18:14:47

@Éhes_ló: szerintem te nagyon félreértetted a posztot és nem ismered az előzményeket

2013.02.10. 18:16:01

@spangola: egy tarsashazban tartod a nyulat? Hova sz@ratod?

deputy sheriff 2013.02.10. 18:16:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Oke, nem vagyok nagyon jartas a bermudai viszonyokkal kapcsolatban, csak emlekeztem, hogy ott van vagy 30 kisebb sziget es az mind a UK-hez tartozik. Nem is vitatkozom, ha valaki jobban tudja nalam, ez van :)

mommmmo 2013.02.10. 18:16:44

@mzgldr:
Rendkivul vicces, Ilyen tenyleg nincs mashol a foldteken, a nok savazasa az egy mas kategoria, olyan dolgok meg mashol vannak a foldteken. Szerinted nem??
Nem azt mondtam, hogy az a 10% a legsz@rabb ember a foldon, hanem, hogy olyan viselkedesformakat kepviselnek, ami mashol nincs, csak a posztkom regiora jellemzo.
Ugyanis a fold osszes tobbi pontjan az emberek orulnek ha van melojuk, es nem viselkednek ugy, hogy de kib@szott nagy szivesseg, hogy pl kimernek nekem 20 deka csirkemellett ugyis, hogy csak 80 ezret keresnek. Ezt senki sem gondolja igy, meg a kis indiai kulik sem, azok is orulnek, ha van melojuk, pedig azok meg annyit sem keresnek. Ez a jogom van pofakat vagni, mert keveset keresek egyedulallo gulyaskommunista orokseg.

Ja es en is csinaltam a boritekot is, de az sem volt egyszerubb, mert tok varatlanul bukkantak fel az emberek a penzert, nem amikor epp ossze volt keszitve. Es szerinted ez a boritekozas nem megalazo amugy, csak a zsebbedugdosas? Hat annak aki mar megfelelo vastagsagu bort novesztett biztos nem, de szerintem egy magasan kepzett egeszsegugyi szakember megis elvarhatna, hogy ne ilyen boritekokbol jojjon a megelhetese hanem korrekt keretek kozott.

2013.02.10. 18:17:08

@deputy sheriff: Nem ismered a regi mondast: "The sun never sets on the British Empire"?

spangola 2013.02.10. 18:19:02

@charlieharper:

Amúgy Magyarországon is azt hiszik a fiatal kövér lányok, nők magukról, hogy ők szexik. Mostanában pont erről beszéltünk egy munkatársnőmmel.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.10. 18:21:23

@moTmeN:

A dánoknál ez úgy van, hogy van Dániai Királyság, mely 3 részből áll: Feröer, Grönland és az európai kontinentális Dánia. Ezek MINDEGYIKE önállóan intézi a belügyeit. (Csak az európai kontinentális Dánia EU-tag, a másik 2 nem az.) De a külpolitika közös, a pénzügy és a hadügy is. Azaz ez tulajdonképpen egy államszövetség 3 taggal. Persze nyilván az európai kontinentális Dániának a legnagyobb a súlya, hiszen ott a lakosság 99 %-a meg a gazdaság 99 %-a is. De jogilag ez egy föderáció.

Hasonló a rendszer a hollandoknál, csak ott nem 3, hanem 4 részből áll a szövetség.

A francia rendszer más: ott központosítva van az állam, azaz nincsenek autonóm részek.

Éhes_ló 2013.02.10. 18:21:36

@Jess G: meglehet, bár mazochista módon ismét elolvastam és szerintem nem.
Az írásban velünk közölt kép nem pozitív és erre rá is erősít, ha a nem lenne eléggé világos az olvasónak.
Joga van így látni minket.
Nekem meg jogom van rá nem egyetérteni vele.
Szabad emberek vagyunk.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.10. 18:24:26

@Tamás András György: az olyan, hogy azt a penzt, amit autofoglalasra meg taxira koltene, inkabb odaadja a csalad otthon elo , lehet hogy beteg tagjainak.

A masik meg, aki szegenysegbol jott, az ha hirtelen jol megy neki, vagy elkezdi szorni a penzt, vagy szinte ugyanugy el mint korabban, es nezi mire adja ki a penzt. En bevallom, fukar vagyok, es bar megtehetnem, hogy british airwayssel jarjak, vagy autot bereljek, azt a 100-150 ezer forintos kulonbseget inkabb odaadom szuleimnek.

morsels (törölt) 2013.02.10. 18:28:21

@Éhes_ló: En mar probaltam mondani, hogy messze nem mindegy az, hogy valaki egy-ket ev utan latogat haza, raadasul ilyen modon, vagy mondjuk 20 ev utan.

1-2 ev utan ilyen aprosagok tunnek fel, ami persze erthetetlen a Magyarorszagon elonek... plane ugy, hogy ha belegondolunk, akkor igaza van, hogy mondjuk angliaban meg a posztolonak egy csomo olyan dologhoz kellett hozzaszoknia, ami miatt nem vag savanyu kepet. Vagy legalabbis nem beszel rola.

Viszont kontrasztok vannak, azok meg (merthat az a dolguk) kiutkoznek.

En peldaul emlekszem, mikor a pecsi taxisofort kerdeztem, hogy mit szol az uj belvaroshoz. A fazon kiakadt es mondta nekem, hogy a megkerdezese nelkul elbasztak a varost, meg milyen dolog ez...

Szoval neha nem egyszeru leirni benyomasokat. Mert a benyomas az nem azert van, hogy valakit megbantsunk, nade attol meg ugy erzunk. Nem ertem, hogy ezzel mi a problema.

deputy sheriff 2013.02.10. 18:31:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Oke-oke, mondom, hogy utana kene neznem az ottan foldrajznak, de lusta voltam kutakodni, koszi a felvilagositast. :)

spangola 2013.02.10. 18:33:29

@VíziLó:

Ne is mondd, ez az etetés engem is idegesít.
Gluténérzékeny vagyok, mindig előre kikötöm, senki semmit ne készítsen nekem, mert nem fogok enni belőle (leteszteltem a rokonokat, titokban csak beledobták a levesbe a glutént tartalmazó leveskockát, vagy a Delikátot... stb.), szóval nem eszem semmit, saját ételekkel érkezem mindenhová.

De csak jön a chips vagy a mogyoró, amire rá van írva, hogy nyomokban glutént tartalmaz, vagy búzát feldolgozó üzemben csomagolva, vagy a Hamlet, ami pont búzából van, vagy akármi.

És a végén mindig én érzem magam kellemetlenül, mert annyira etetnének, de vissza kell utasítanom, nem tehetek mást.

spangola 2013.02.10. 18:40:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Múlktor Discoveryn volt, hogy elmentek egy törzset meglátogatni a riporterek, és a welcome drink az volt, hogy a nők szedtek valami nagyon sok gyökeret, megpucolták őket, körbeülték, egyenként jó sokáig rágták, jól átvegyítették a nyálukkal, és beleköpdösték egy nagy tálba.

A végére egy folyékony, de sűrű, sárga lé lett belőle.

Ezt kellett meginnia a riporternek, különben, nem forgathatott volna a törzsről.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.10. 18:49:35

@mzgldr: Akkor mit mondasz a housing associationre?:D A viccet felreteve, ha napi szinten mas nyelvu kornyezetben mozogsz, akkor lehet hamarabb jut eszedbe az a szo azona nyelven.

En peldaul honapokig nem tudtam, hogy forditsam a celery-t. MErt otthon a zeller az total mas. Vegul megtalaltam: angol zeller. Otthon ezt a szot sosem hallottam meg.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.10. 18:58:36

érdekes, hogy sose írja, hogy férJEM, csak férj.

"mi a férjjel" pl. :D

spangola 2013.02.10. 19:00:21

@mommmmo:

varratszedéskor kettesben maradsz az orvossal, akkor szokás a pénzt odaadni. Nekem így mondták, én is így csináltam, a bugyimba rejtettem a borítékot. Mármint a széléhez.

Nekem nem császármetszésem volt, csak nagy hasi műtétem petefészektől petefészekig.

spangola 2013.02.10. 19:03:00

@charlieharper:

Van speciális nagy nyúlketrece, és van speciális nyuszi WC-je.
Külön gyártanak nekik, és tényleg csak ebbe volt hajlandó piszkítani.
Szobatiszták, ha a megfelelő WC-t veszed meg nekik.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.10. 19:14:36

@spangola:

Mindenhol más a szokás.

Amikor Kubában voltunk, apámnak volt egy marha érdekes könyve. Ez az akkori magyar Külügynek volt a belső használatra kiadott bizalmas kiadványa diplomaták és más magyar hivatalos személyek részére. Bár bizalmas volt, én is elolvasgattam, mert marha sok hasznos infó volt benne.

Volt benne több rész.

Volt először is egy ilyen általános illemszabály része okulásul bunkóknak. (Ne feledjük, a kiadványt a 70-es években adták ki, akkor még elég sok úgynevezett "kiemelt káder" - magyarul: félanalfabéta tanyasi emberek, akinek egyetlen piros pontja az volt, hogy fanatikusan hittek a rendszerben - volt az országban, s szokásban volt sokakat elküldeni külföldre kiküldetésbe, hogy ne zavarják a légkört Budapesten.) Pl. ne viselkedjünk idióta módon, ne legyünk fölényesek. A könyvben vicces példák is le voltak írva. Pl. máig emlékszem, hogy a illemtelen viselkedés példájára egy magyar diplomata esete volt vázolva, akit behívott az amerikai Külügy, ott kávéval kínálták, mire a magyar diplomata öntudatosan kijelentette az amerikai félnek "ezt nevezik maguk kávénak? ez egy híg moslék!". Szóval ezek le voltak írni, hogy aki így viselkedik, az bunkó, s rontja az MNK meg a szocialista világrend hírnevét.

Az is le volt írva, hogy ha az ellenséges titkosszolgálat megfigyel minket, ne kezdjünk intézkedni, hanem csináljunk úgy, mintha semmi sem történt volna, majd készítsünk jelentést Budapestre és várjuk az utasításokat. Itt a példa egy magyar nagykövetfeleség volt, akit az illető országban állandó jelleggel követett a helyi elhárítás, de nem túl profi módon, mert a nő is tudta, hogy követik. Egyik nap a nő megy kocsival, s elromlik a kocsija. Akkoriban mobiltelefonok még nem voltak. Így a nő feltalálta magát, odament az őt követő elhárítás autójához és beszólt nekik "elnézést, de Önök úgyis követnek engem, visszavinnének a követségre?".

De a legjobb rész az egyes országok szokásainak leírása volt. Milyen furcsaságok vannak? Mit tegyünk? Mit ne csináljunk? Konkrét adatok.

Pl. mindig nagyon éhesen menjünk vendégségbe arab országban, ha hivatalos meghívásunk van, mert enni kell, ha nem eszünk rendesen, az sértésnek számít. S ha a házigazda kivesz egy falatot a tálból és azt a szánkba nyomja, akkor ne öklendezzünk, ne vegyünk elő zsebkendőt, hanem mosolyogjunk és örüljünk a megtiszteltetésnek. S eszünkbe ne jusson az arab házigazda feleségének köszönni, neki csak akkor szabad köszönni, ha a férje bemutatta, addig észre se vegyük.

Meg hogy Svájcban és Skandináviában mindig a fogadás kezdete előtt 5 perccel érjünk oda, mert sértés késni. Latin-Amerikában meg késsünk fél vagy egy órát, mert sértés korán menni.

Meg, hogy kelet-európai diplomatát, hivatalos embert semmiképpen ne szólítsunk úrnak/asszonynak, semmilyen nyelven. Tehát angolul sem Mister.

S ha állófogadás van, akkor a kávé kihozatala azt jelenti, hogy "mindenki takarodjon haza negyed órán belül".

Sok más, sajnos nem emlékszem már sok mindenre.

spangola 2013.02.10. 19:15:51

@charlieharper:

"Off
Ha veletlenul (valoszinutlen), de ha megis a lanyomat valaha is ezen a blogon latod, kerlek szoljal. Nem akarom, hogy a spagnola-birca-hagyma sexdialogust olvasson."

:D
Jogos.

2013.02.10. 19:19:31

@spangola: Nyuszi van a foton, ugye?

spangola 2013.02.10. 19:22:45

@charlieharper:
bocs, de hagyma is benne volt ebben a dialógusban, jól emlékeztél, bár ő azt mondta, hogy elhatárolódott, de csak nem bírta ki, hogy szóljon bele.

01234567 2013.02.10. 19:23:12

@www.aonang.hu: Majd megöregszel! Boccs, ezt nem bírtam ki :)

spangola 2013.02.10. 19:23:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Ez nem volt vicces, Nyuszika családtag, majdnem, mintha a gyerekünk lenne, lehet röhögni. Hagyma, kímélj meg...

spangola 2013.02.10. 19:24:00

@charlieharper:

Igen, Nyuszika kiskorában. Nagyon okos, mert sokat foglalkozunk vele.

spangola 2013.02.10. 19:28:00

@Jess G:

"a magyar internetes társadalom tökéletesen tisztában van Hagymási Tivadar élettörténetével" :DDD

Én meg azt a taktikát követem, hogy senki blogját nem olvasom innen, kivéve Ágiét Aricából.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.10. 19:28:17

@spangola:

Na, az a röhej. BG-ban sokkal nagyobb a korrupció, mint Mo-n, de átlagember szinten ez SOKKAL kevésbé érződik.

Pl. nekünk mind a 2 szülésünk császár volt, s mindkét alkalommal BG-ban szültünk. De ilyen, hogy hatalmas pénzeket kell adni az orvosnak, egyszerűen nincs itt. Maximum az van, hogy a VÉGÉN az ember odaad az orvosnak egy ajándékcsomagot, melynek értéke nevetséges a magyarországi hálapénz-tarifákhoz képest.

Pl. amikor a második gyerek lett 1996-ban, bevittem két ajándékcsomagot, mindegyikben: jobbfajta csoki, 1 kg kávé, drágább verziójú viszki, szóval ilyesmi, mondjuk mai pénzben 15 ezer Ft.

S ha nincs pénz, akkor nincs. Nem bosszulják meg, hogy nem adtál semmit. Persze, ha egyszer adtál, megjegyeznek és legközelebb veled TÖBBET fognak foglalkozni, ez tény.

spangola 2013.02.10. 19:31:41

@charlieharper:

Köszi, tenyésztőtől vettük. Különleges a színe, rőn.

Amúgy lógófülű kosorrú törpenyúl, és kisfiú.

A férjemet tekinti az anyjának, őt kurkássza, nyalogatja, fel akarja magát vetetni állandóan, én meg néha jó vagyok arra, hogy ringassam, énekeljek neki, azt nagyon szereti, imád a hátán feküdni.

A nyulak a kutya és egy kisgyerek keverékei, akinek nincs nyuszija, nem hiszi.

És állandóan úgy csinál, mintha épp akkor adnánk neki enni, amikor már majdnem leállt a pulzusa az éhezéstől.

Vendégek előtt kicsit égő, de ezt mindig el kell játszania.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.10. 19:33:06

@spangola:

Jó, én is viccnek szántam. Szoktam ilyeneket mondani. Egyszer egy tengerimalac fórumon beszóltam, hogy "délamerikai rokonok jönnek vendégségbe, szeretnék nekik tengerimalacot sütni, nem tudjátok, hol vehetnék Budapesten két tucat hízlalt tengerimalacot, ha lehet helyben frissen vágva és pucolva?". Persze mindenki rám támadott, hogy miféle piszok alak vagyok. Aztán ki is tiltott a moderátor.

spangola 2013.02.10. 19:36:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Én azért fizettem, mert évek óta ő volt a nőgyógyászom állami SZTK-ban (véletlen alakult így, mindenki utálta ezt a dokit, mert rendkívül nyers és bunkó modora volt, nekem sem tetszett az első két alkalommal, de aztán harmadjára már bejött),
s amikor évek múlva beteg lettem, hozzá jártam a műtét előtti hónapokig tartó vizsgálatokra, őt fogadtam fel műtőorvosomnak, mivel állami kórházban dolgozott.

Szóval természetes, hogy ilyenkor fizet az ember.

Kár, hogy elköltöztünk, azóta sem találtam hozzá hasonló nődokit.

Amúgy elvből nem adunk orvosnak pénzt, kivétel, ha mi fogadjuk fel egy vizsgálatra.

spangola 2013.02.10. 19:39:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"De erre a legjobb egy zsidó alapvicc:

Kohn és Grün elhatározzák, hogy megkeresztelkednek. Bemegy Kohn először a templomba. Amikor jön ki, Grün megkérdezi:
- Na, Kohn, milyen volt?
Erre Kohn fölényesen végignéz rajta és megszólal:
- Először is: a nevem már nem Kohn. Másodszor pedig egy kérdésem lenne hozzád: miért feszítettétek meg Jézus urunkat?"

Te honnan tudsz ennyi hülye viccet? :)

Void Bunkoid 2013.02.10. 19:46:04

@tableno: én inkább azon szoktam röhögni, hogy a legtöbb, ha nem mindegyik ilyen hazalátogatós élménybeszámoló kb. egy harmadikos gyerek "Nyári élményeim" szeptemberi fogalmazásával van egy szinten stilisztikailag :)

Jó, nem lehet minden kivándorló Kossuth-díjas író, de azé' felelős felnőttként ENNYIRE iszonyúan felszínesen gondolkodni-fogalmazni...böeeee :)

mommmmo 2013.02.10. 19:56:08

@spangola:

Aha, szoval a bugyimba kellett volna tenni a penzt varratkiszedeskor, hat ez nagyon vicces:)))
Amugy mi is fogadtuk a dokit, be is jott a szulesemkor ejszaka kozepen, meg jo, hogy fizettem. De ezek a korulmenyek akkor is tavol allnak attol, mint amit civilizaltnak lehet nevezni.

spangola 2013.02.10. 19:57:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Én azt olvastam, Latin-Amerikában nem fél-1 órát kell késni, hanem 3-4 órát:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.10. 19:58:51

@spangola:

Mindig gyűjtöttem a vicceket.

Bár kedvenceim az orosz politikai viccek, azért más kategóriából is tudok.

A jó viccel könnyű egy adott helyzetet leírni, sokszor könnyebb, mint egy hosszú magyarázással.

Csak amerikainak ne kelljen viccet mondani, na az nehéz dió, gyakorlatilag nem értenek meg egyetlen kelet-európai viccet sem, néznek bambán és kérdezik "na hol a vicc?", s magyarázni kell aztán 5 percet.

Pár éve próbát tettem 3 Bulgáriában élő amerikaival. Nagy vesződés volt, a lényeg: nem értettek meg egyetlen viccet se.

Kezdtem 2 orosz viccel.

*

- Hogyan fog kinézni a kommunista jövő embere?
- Elsorvadt lábai lesznek, mert nem fog sehová se járni, mindenhová kocsik, vonatok, repülők, ürrepülők viszik. Elsorvadt kezei lesznek, mivel helyette minden munkát gépek és robotok fognak elvégezni. Elsorvadt hasa lesz, hiszen normál étel helyett magas tápértékű kis tablettákat fog szedni. Hatalmas feje lesz, mert egész nap és éjjel csak gondolkozni és gondolkozni fog, azon fog gondolkozni állandóan, hogy honnan a fenéből szerezze be a magas tápértékű kis tablettákat.

*

Moszkvai óvodások kimennek sétálni a parkba. Találnak egy sündisznót az egyik bokor alatt.

A tanítónéni megjegyzi:
- Látjátok gyerekek? Ugye felismeritek? Hiszen több dalt is tanultunk már róla!

Az egyik gyerek lehajol a sünihez, közelről ránéz:
- Sosem gondoltam volna, hogy így nézel ki, Vlagyimir Iljics!

*

Amerikaik hülyén néztek, semmi reakció.

Aztán próbáltam 2 kubai viccel:

*

A nyolcvanas évek eleje. A kubai hadseregben politikai oktatás folyik. Az oktató kiteszi a táblára Ronald Reagan képét és megkérdezi a kiskatonáktól, hogy felismerik-e. Senki sem válaszol, segíteni próbál az oktató:
- Hát ő az, aki miatt ilyen szegénységben élünk..
Erre a kiskatonák felszabadultan mosolyognak:
- Ó, hát így már könnyű, de szakáll és egyenruha nélkül nehéz volt felismerni!

*

Havanna központjában egy részeg kiabál:
- Tudom, hogy ki a felelős azért, hogy éhezünk!

Azonnal odalép hozzá két civilruhás és betuszkolják egy rendőrautóba, majd a kocsi elindul a rendőrörs felé. Néhány másodperc múlva megint megszólal a részeg:
- Tudom, hogy ki a felelős azért, hogy éhezünk! Az amerikai imperializmus és az embargó!

Rendőrautó gyorsan megáll, kiengedik a részeget, majd a kocsi elhajt.

A részeg a kocsi után kiabál:
- Azt is tudom, hogy maguk kire gondoltak!

*

Amerikaik megint nem értik. Gondoltam akkor legyen valami óvodás vicc. Hát lett:

3 béka ül a tóparton.
- Brekk - mondja az első.
- Brekk - mondja az második.
- Brekk, brekk - mondja a harmadik.
Ekkor az első béke pisztolyt húz elő és lelölvi a harmadik békét.
- Ezt miért tetted? - kérdezi a második béka.
- Túl sokat tudott!

Az amerikaiak 10 percig röhögtek ezen, még a következő héten is mondták, hogy milyen jó volt a viccem

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.10. 20:01:06

@spangola:

Van több "Miből tudhatod, hogy amerikai-kubai vagy?" lista a neten.

Az egyik pontja:
"Amikor este 7-re hívsz vendégeket és megérkeznek fél 9-kor, csodálkozol, hogy miért jöttek a megbeszélt időpontnál korábban."

spangola 2013.02.10. 20:01:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"Egyszer egy tengerimalac fórumon beszóltam, hogy..."

Hát, te olyan hülye vagy, komolyan mondom, már itt röhögtem:D

Egyszer majd összeszedem, hogy hányféle fórumon szóltál be és kiknek, voltak itt már keresztényeknek mesélt zsidó viccek és fordítva, fetisiszta beépülős chatelések, és persze téged mindenhonnan ki is tiltanak, de nem a végén, hanem már az elején:D

Feleség hogy bírja?

Vízöntő vagy?

montroyal ( CAN qc) 2013.02.10. 20:03:47

en 7 ev mulva latogattam eloszor haza es mivel meg az atkosbol mentemel (utana 2x evente (idos beteg szuleim miatt)
- szembetunt a sok valtozas szebb hazak benzinkutak uzletkozpontok
- ami nem valtozot vagy rosszabb lett az udvariatlansag mogorva stresszes emberek , mcDo kethup ,rablo taxisok pincerek, fizeto parkolok maffiak a szantofoldeken a videki furdohelyeken vasarokon. bunko vezetok kozlekedesben, pesti 5os uton 2 kmre rendorok ellenorzesre.. kihalt belvaros sotetedes utan ( a kulvaros foleg) ciganyok mindenhol. stb
@SzerződésSertés:@psyery:: talat minden negativ tapasztalat
@zopilote: bevasarlo kocsiba penz dobas .. quebecben soha nem lattam
@Éhes_ló magyaros vendegszeretet, magyar mentalitas, de az is lehet Neked bejott a mutyizas corrupcio bunozes lehuzasok kiskiralykodas mert az ilyenek termeszetesen nem akarnak kulfoldre menni es lenezik a sok csovest aki kulfoldre megy boldogulni , emberi korulmenyeket teremteni csaladjuknak.

spangola 2013.02.10. 20:07:03

@mommmmo:

Ez tök civilizált volt, hisz ketten voltunk, a műtétet teljesítette, túléltem, miegymás.

Amúgy hálóing volt rajtam és bugyi, kézben nem akartam egy borítékot végigvinni a folyosón, nehogy leüssenek...

A bugyim nem vettem le, felfeküdtem az asztalra simán, mondom magamban, a varrat úgyis a hasam aljánál van, elboldogul.

Erre rám is förmedt, hogy miért nem vettem le a bugyim, mire mondtam neki, azt hittem, majd félrehúzzuk.

Erre rávágta mérges hangon, az máskor szokás:D

Imádtam a nyers humorát.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.02.10. 20:09:08

@spangola: Köszönöm. Azért még megvárt minket, legalább egy kicsit még velünk lehetett, most egy darabig nem lesz kutyánk, nem állunk még készen rá, nagyon hiányzik.

spangola 2013.02.10. 20:10:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Jellemző rád az a naivitás, mellyel azt hitted, hogy az ovis vicceken kívüli vicceken röhögni fognak az amerikaiak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.10. 20:10:22

@spangola:

Augusztus 8-án születtem. Könnyű megjegyezni: 8 és 8.

spangola 2013.02.10. 20:13:31

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Oroszlán vagy. Akkor téged imádni, tisztelni, fényezni kell, és feltétlen mindig el kell ájulni tőled.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.10. 20:16:03

@spangola:

Vannak azért jó vicceik is, pl. a "hány ember kell egy kiégett villanykörte kicseréléséhez" sorozatban van pár találó vicc. De gondolom, ezek ott elitviccnek számítanak.

Meg ezt is egy amerikai mesélte:

Amerikai iskolában az új tanárnő érdeklődik a gyerekek neve iránt:
- Téged hogy hívnak?
- Jule.
- Nem, a “Jule” az becenév, az iskolában mondd így: “Julius”!
A tanárnő továbbmegy a másik gyerekhez:
- S téged hogy hívnak?
- Billius.

Mrs. Clayton 2013.02.10. 20:16:15

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: beteg :-)
mondjuk nem csodalom h akik nem eltek a kommunizmusban fogalmuk sincs h ezek a viccek miert viccesek

spangola 2013.02.10. 20:21:57

@Mammaroza:

Nekem öt törpehörcsögöm volt életemben, folyamatosan jött egyik a másik után, Töperhöri I., Törpehöri II. és így tovább.

A végén már nem bírtam.

A rágcsálók betegsége a daganat.

Az első még kicsi korában eltűnt mellőlem a kertben, amikor a gyönyörű tulipánfát szagolgattam és csodáltam, talán fél perc lehetett, de Törpehöri I. sosem került elő, két hétig kerestem.

Aztán a többi mind daganatos lett, iszonyatos nagy daganatok nőttek rajtuk, a végén alig tudták cipelni, s bár látszólag nem szenvedtek, fájdalmuk nem volt, egyszer csak meghaltak reggelre. Orvos nem vállalta a műtétet, mert azt mondta, olyan pici a súlyuk, hogy fél, hogy az altatásból sosem ébrednének fel.

Az utolsó viszont a daganattól nem halt meg, a végén lefogyott nagyon, eltört valamiért az egyik kis lábacskája, nem tudott menni, megvakult, etetni, itatni kellett, szenvedett, nagyon rossz állapotban volt a végén az utolsó héten, a szívem majd' megszakadt, akkor megfogadtam, soha többet nem lesz törpehörcsögöm, pedig imádom őket.

Nem akartam többet állatot, egy idő után előállt a férjem a nyúl ötletével. Reggel kinéztük a tenyészetet, estére már szinte minden nyúlfelszerelés megvolt a Fressnapfból, és délben megvettük Nyuszikát.

spangola 2013.02.10. 20:23:31

@Jess G:

Hát, erről beszélek, miért mondott ilyen viccet egy amerikainak?
És őszintén hitte, hogy röhögni fognak rajta.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.02.10. 20:26:13

@micsoda?: Köszönöm... elnöki levél? Beszarock :-)
A kommentekhez:
Azért írtam meg ezt a posztot, mert az előző posztoknál felvetődött a kommentekben, hogy írjam meg, hát megírtam. Amúgy semmi bajom a hazámmal, nem ezért jöttünk el.
Magyarokhoz: Egyetlen dolog előtt állok értetlenül ma Magyarországgal kapcsolatban, mégpedig: elborzaszt mennyire szétszakadt....és nem is csak két részre. Elképesztő. Ha Heti Hetest nézek, komcsi vagyok, vagy zsidóbérenc, ha Hunyadit olvasok akkor jobbikos, vagy rasszista, ha József Attilát akkor posztkomcsi, ha Fábry-t nézek fideszes barom....és még sorolhatnám. Csak nekem tűnik nevetségesnek?? (És ennek semmi köze ahhoz, hogy nem ott élek, ez már akkor is gáz volt, amikor ott éltünk, csak most "büntetlenül" nézhetek akármit, olvashatok akármit.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 20:26:55

@spangola: mivel a tobbseget qrwara nem erdekli es nem tudja, hogy az orosz gyerekek Lenin dalokat enekeltek, vagy hogy mi van kubaban, egyaltalan, hogy mi a kommunizmus, azon kivul, hogy nem jo stb. azon kivul nem szeretem a nyulpaprikast, nem vagyok veszelyes, bar a Tersanszky Jozsi Jeno Legenda a nyulpaprikasrol c novella /kisregeny?/ es az abbol keszult tv film Bodrogival az nagyon ott van:)
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: szerintem meg stand up-ban es kulonfele sokban kifejezetten jok, arrol nem beszelve, hogy nem igazan jo viccek es nagyon nagyon sok orszag van meg, ahol cask lesnenek rohoges helyett

2013.02.10. 20:27:00

milyen lehangoló szellemi színvonal:" be kéne puncsolni egyet"
lehet,hogy az ilyenek miatt akarjak korlátozni a kelet-európai bevándorlást

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.10. 20:28:25

@spangola:

Egy nyulas vicc neked:

- Hogy hivják a magyar radióaktív nyulat?
- Paksifüles.

Mrs. Clayton 2013.02.10. 20:28:51

@spangola: az enyemek mind 2 eves korukban vagy egyszeruen elvereztek, soha tobbet nem ebredtek fel, soha nem vennek ilyen allatot megegyszer foleg h budos is mint a dog

spangola 2013.02.10. 20:29:59

@Mammaroza:

Szerintem ilyen poszt is kell, mint a mai.

A határátkelésnek olyan utóélete is van, hogy milyen érzéssel jön az ember lánya haza látogatóba.

Volt itt már olyan poszt is, hogy milyen körülmények között költözött valaki vissza, akkor pedig ilyen is kell.

igi1 2013.02.10. 20:30:54

@charlieharper: de a New York az, te idióta

hát látszik, ez a mentalitás, egyből a szart, a rosszat emelni ki

spangola 2013.02.10. 20:31:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Köszike? Csak nekem?
Miért nem használtad a szubjektív helyesírást?:)

Mrs. Clayton 2013.02.10. 20:32:20

@Mammaroza: nem kell felvenni, h itt ki mit mondott/mond, sztem rendben volt amit irtal

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.02.10. 20:33:14

@spangola: Voltak fenntartásaim ezzel a poszttal kapcsolatban, mennyire vág ide, de mivel ez is hozzátartozik a történetünkhöz elküldtem.

spangola 2013.02.10. 20:33:29

@Jess G:

Nem büdös, csak megfelelő rendszerességgel kell a terráriumot tisztán tartani, nyúlnál a ketrecet.

Nyúlnál napi 1-2 almozás sima menet. Ha ivartalanított, mint a miénk, akkor pedig szagtalan a pisije, nem hormonos erős húgyszagú.

És hipózás minden héten az atkák miatt.

Én tisztaság- és rendmániás vagyok, és semmi probléma nincs.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.10. 20:34:21

@hagyma:

Az a tapasztalatom, hogy a standup előadók nagy része gyakorlatilag politizál, de láttam azért én is jó amerikai humoristát. Aztán kiderült róla, brit, s nem amerikai.

De a kanadai humoristának múltkor belinkeltem az egyik számát. Ha jól emlékszem ez www.youtube.com/watch?v=QaF05LuGqxs volt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 20:34:45

@igi1: mi van igi, felidegesitettek valahol?

spangola 2013.02.10. 20:34:47

@Mammaroza:

Nekem legjobban az a rész tetszett, mikor választani kellett az egyik gyerek és két doboz között:D

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.02.10. 20:35:13

@Jess G: Köszönöm, nem veszem fel...
A trollok meg nem érdekelnek. Csak a motivációikon szoktam időnként gondolkozni, de mostanában erre nem is igen van időm :-)

2013.02.10. 20:36:19

@igi1: nem, nem NY. De koszonom a roppant bolcs hozzaszolast.

Mrs. Clayton 2013.02.10. 20:36:39

@spangola: sztem en sem vok dzsuvas de nem fogok napi 2x egy nyavalyas terrariumot pucolni
egyebkent 2 nap utan fortelmes szagot araszt egy 10 dkg-s horcsog

spangola 2013.02.10. 20:37:13

@hagyma:

biztos, már két napja kapja az ívet deputy sherifftől

tudod, csak a nők imádják

hot-spot (törölt) 2013.02.10. 20:37:58

Nekem is le kéne mennem Somogybizgafaszra egy bútorért,azt épp azon agyalok hogy;
-1 még bizsut sem veszek magamra-
-2 a személyigazolványnak is csak a fénymásolatát
-3 hasitasit táska helyett.

Na csak mert mint ha egy középkori utazásra indulnék vagy valami hasonló.
Remélem nem koncolnak és esznek meg útközben a somogyiak?

spangola 2013.02.10. 20:38:31

@spangola:

ja bocs, azt hittem hagyma, neked írták

hot-spot (törölt) 2013.02.10. 20:38:51

Magyarul be vagyok szarva a nagyon vidéki úttól.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 20:39:15

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hat ezt igy nem jelentenem ki, sokan erintik, ki tobbet ki kevesebbet, de nagyon sok csaka hetkoznapi eletrol szol, amiben persze, ha nem is annyira mint otthon, benne van a politika is
bar az is teny nem vagyok naprakesz, nem sokat nezek tv-t, bar napi 22 oraban megy
munkahelyen ,kocsmakban stb sem mondanam humortalannak az embereket
lehet mas jellegu a humor sot biztos, de az is sokkal tobbet rohognek mint otthon/ ez remelem nem visszakopkodes/

Mrs. Clayton 2013.02.10. 20:39:28

@Mammaroza: nekem senki sem vegrehajtotta a fejem folul a hazat, es most is a sajat agyamba fogok hazamenni, de tudom milyen amikor matracon kell kecozni mert gyujtod a penzt butorra, meg a gyerekek otthon
en sem szeretek meg hazameni, vagyis hulye erzes

spangola 2013.02.10. 20:40:06

@Jess G:

a nyúl napi 1-2 almozás, a hörcsögöt azt hiszem kb. pár naponta, de megfelelő forgáccsal, amit direkt höriknek illatosítottak be.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 20:41:44

@spangola: az ugy lett volna dramaturgiailag helyes ha a gyerek marad es a faautok mennek

a fiam savazza Igit???
akkor kap a pofajara:)

Mrs. Clayton 2013.02.10. 20:43:17

@spangola: na nem, ami nalam a. Haz faszerkezetenek gyalulasabol osszejott forgacs az volt a ragcsalonak, ennyi semmi faxni, az csak egy ragcsalo, vicces, de budos

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.10. 20:51:15

@Éhes_ló: Itt például masszív fikázásod volt a külföldön élő magyarokra:

Éhes_ló 2013.02.10. 16:21:12

Csak szóltam...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.10. 20:52:52

@Éhes_ló: Aki sok helyen fikáz, az értelemszerűen nem tudja számon tartani, hogy kit, és miért fikáz...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.10. 20:58:32

@hagyma:

Persze, van amerikai humor, de európai érzékkel hát eléggé alacsonyabb kategória.

Ha látok amerikai humort, ami jó, mindig valami európai motívum van benne.

Az egyetlen amerikai sitcom, ami TÉNYLEG vicces volt és érdemes volt nézni egy, a 80-as évek végén készült sorozat volt. 100-nál is több része volt. De az alaptörténet már európai: a lényeg, New Yorkba költözik Larryhoz, a már az USÁ.ban születt, de féig.meddig balkáni származású emberhez az őshazából az unokatestvére, Balki. Eleve már ez a BALKI név is röhej. Az őshaza valamilyen kitalált sziget, Miposz.

S aztán a humor forrása, hogy Balki mindenféle fura balkáni szokást alkalmaz New Yorkban.

A sorozat végén a 30-éves Balkit édesanyja hazaviszi Miposzra. Larry meglepődik:
- Dehát hogyan vihet haza egy felnőtt embert bárki bárhová akarata ellenére?:
- Hogyhogy hogyan? Hát ő az anyám.

Szóval Larry is elmegy Miposzra Balki után. S észleli, hogy milyen az élet Miposzon: senki sem dolgozik, hanem az emberek nyugányakon fekszenek és koktélokat isznak egész nap. Annyira megtetszik ez Larrynak, hogy most már ő is Miposzon akar maradni, nem akar visszamenni az USÁ-ba.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.10. 20:59:04

@Éhes_ló: Neked meg nem kell jönni erre a blogra, ha nem tetszenek az itteni írások...

mariann49 2013.02.10. 21:03:02

@tildy:): en ismertem Mo-on is, szárzellerkent

mariann49 2013.02.10. 21:04:28

@spangola: nagyon edes a Nyuszika!
Nem irsz blogot? Szivesen nezegetnek kepeket rola!

Jossarian 2013.02.10. 21:07:43

@VíziLó: "sokkal szerencsésebb lenne tiszteletben tartani a másik ízlését, akaratát"

ezzel nagyjabol osszefoglaltad mi hianyzik k-europabol. Minden mas ennek a kovetkezmenye. A poszt meg jo volt, erdekes volt olvasni, koszi. :)

Mrs. Clayton 2013.02.10. 21:09:00

@tildy:): hát látszik nem a főzés meg a gasztronómia a hobbid,már bocs

2013.02.10. 21:09:24

@montroyal: kepzeld a lanyommal franciat kell gyakorolni. a tanar az iskolaban pocsek es szerintem alkoholista. Az aller-vel kezdjuk; je vais, tu vas....

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.10. 21:10:40

@Éhes_ló:
"Nekem meg jogom van rá nem egyetérteni vele.
Szabad emberek vagyunk."

Persze, hogy jogod van: szólásszabadság, internet szabadsága, stb.

Csak akkor ne csodálkozz, ha KONKRÉT TÉNYEKKEL rádrontanak sokan egy adott blogban, AMI NEM NEKED SZÓL, mert ez is a szólás szabadságához tartozik.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.10. 21:13:43

@mommmmo:
ha ez téged zavar (engem is), akkor ne olvass praxis blogot. ott alapvetés, hogy azért bunkó az orvos meg az ápoló, mert keveset keres.

33621 2013.02.10. 21:14:35

@Babette_: Kedves Babette hidd el hogy szépen és érthetően beszélt, a húszas évei eleje felé járó hölgy magyarul. Fel is akadt a szemem amikor a hazámtól 1000 Km távolságra egy kínai tiszta magyarsággal szól vissza hogy mit parancsolunk enni? Mi egymás között beszéltük a pult előtt magyarul a leendő menüről, és ezt hallotta úgy szólított meg minket

Sanyi9 2013.02.10. 21:15:21

@charlieharper: kuldj esetleg egy kepet a lanyodrol, hogy felismerjuk, ha megjelenik itt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 21:15:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hat ebben nem ertunk egyet
foleg, hogy europai erzekkel, a fergeteges svajci vagy nemet humorra gondolsz? vagy a svedre?
es azert lattam mar eleg sok jo amerikai vigjatekot is
az meg hogy sokszor van benne europai humor
ha meg nem mondtam volna ezt az orszagot ugy nagy vonalakban az europaiak talaltak meg, foglaltak el es epitettek fel
@mariann49: en is zellerszarnak hivnam vagy ilyesmi, de amugy celerynek hivom:)

mzgldr 2013.02.10. 21:24:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: @hagyma: na mondok én egy amerikai viccet, de az ÁLLAMPOLGÁRSÁGI VIZSGÁN ne süsd el, meg szerintem Max se az amerikai barátjának

Középkorú amerikai férfiak ülnek az autóban és látnak egy feketét amint egy tévét cipel az utcán.
- Ez pont olyan mint az enyém!
- Ugyan már Joe, az előbb láttuk nálatok hogy a cipődet tisztítja.

2013.02.10. 21:24:39

@spangola: "Mert? Most ezt mire írod?"
Lassuk, mit is tudunk:
- birca: mindenrol mindent tud es furcsa, aberalt site-okra jarkal beszelgetni aberalt beszelgetesekert/gondolatokert
- kis nyuszi: kicsi novesu, akit egy csomo alberletbol elzavartak, gyors es gepiro (ez egyebkent most komoly), nyuszit tart bent a lakasban. Szamomra az utobbi allatkinzas.

01234567 2013.02.10. 21:26:56

2011 márciusa óta vagyok újra Magyarországon. 2012 júliusáig teljesen kívülállóként lehettem itt. Csak a munkám kötött a társadalom többi részéhez, de azóta teljes jogú állampolgárként :) Az első részről is volna mit írnom, de a tavaly júliustól datálódó tapasztalatok az igazán komolyak. Erősen gondolkodom egy poszton, főleg, hogy itt az utóbbi időben erre is nyitott a profil.

mzgldr 2013.02.10. 21:27:15

@tildy:): nem tudom, írd körül. Ha Angliában nem jut eszedbe valami, vagy nincs rá megfelelő angol szó, akkor magyarul mondod?

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.10. 21:29:41

@33621: te. én mindent elhiszek. meg mindennek az ellenkezőjét is.

zopilote 2013.02.10. 21:30:29

@montroyal:
" bevasarlo kocsiba penz dobas .. quebecben soha nem lattam "
En Kanadarol beszeltem:)

zopilote 2013.02.10. 21:41:25

@charlieharper:
Nem lehetett kihagyni! :)
(bocs montroyal, ne vedd szemelyeskedesnek)

zopilote 2013.02.10. 21:44:46

@zopilote:
De Quebec mellett barmikor kiallnek, ha egy mas orszagbeli cikizne!

Muscari 2013.02.10. 21:48:19

@Mammaroza: Well done, Rozamami, nagyan jo volt ismet olvasni teged :-)
Kivancsi vagyok egyebkent az otthoni allapotokra, jovo hetne megyek haza egy hetre.
Ezennel megfogadom, hogy nem fogom kifejezetten keresni a rosszat, ellenben a jot igen.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.10. 21:49:11

@Jess G: Arra esetleg nem gondoltal, hogy van kb 5-6 fele zoldseg amit megeszek, es slussz-passz? :D
Amugy valoban, parom a foszakacs itthon.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 21:49:27

@zopilote: oh ne menteegetozz, azok franciaul beszelnek, ha meg angolul akkor francia akcentussal, ami komoly kihivas

Muscari 2013.02.10. 21:50:32

@charlieharper: Irtad fentebb, hogy szoljunk, ha latjuk a lanyodat. Az en lanyom mar olvassa a HA-t, mindig meg is jegyzi, ha latja a hozzaszolasomat, ugyhogy vigyaznom kell, mit irok :-D

2013.02.10. 21:50:53

@hagyma: hat az nem francia amit azok beszelnek. csak valami hasonlo.

mzgldr 2013.02.10. 21:50:57

Mert olyat még sohasem hallottál, hogy máshol BÁRHOL a világon a posztkomcsi mucsaparaszti Magyarországon kívül, valaki tahó kiszolgálásban részesült volna? Vagy ha igen, akkor ott biztos magyarok voltak? Nem tudom, én nem azért járok boltba, hogy óriási műmosolyokat kapjak azért mert vettem tíz deka felvágottat, vagy megcsókolják a cipőmet. Korrekt kiszolgálást várok (az esetek 99%-ában azt is kapok), de nem várom el, hogy még egy ölelést is kapjak a kenyeres nénitől, azért mert vettem valamit 200 forintért.

Nem azt mondtam, hogy a borítékozás a megfelelő, hanem hogy ha már ilyen egy fos a rendszer, akkor legalább tiszteljük meg azzal, hogy nem úgy dugjuk a zsebébe a pénzt mint anno a prímásnak. A te által írt helyzetre a megoldás az, hogy megkéred egy hozzátartozódat hogy adja át a borítékot. Ahogy a másik oldalról pedig elvárható, hogy ne nézzen bele és kommentálja az összeget satöbbi.

Az ő fizetésük nem rajtam múlik közvetlenül, de azért még mindig egész normális rendszert tartanak fent. Még szülni is haza lehet jönni, ha éppen nem akarjuk a fejlett nyugaton ezt megtenni.

Egyébként gratulálok (és ezt most komolyan mondom)!

Mrs. Clayton 2013.02.10. 21:51:58

@tildy:): nem, aki mint, én érdeklődik a gasztronómia iránt az tudja h az említett zöldség neve magyarul v szárzeller v angol zeller
egyébként az egy nagyon klassz zöldség, nekem mindig van a hűtőmben

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 21:52:43

@tildy:): 5-6 az nagyon keves
egyre tippelhetek?
tejfolos uborkasalata?

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.02.10. 21:53:55

@Jess G: És milyen finom a zellersaláta (az amelyik almával meg mazsolával van) egyik kedvencem...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 21:54:51

@charlieharper: meg sosem voltam kanadaban, de kollegam volt canadai francia, meg igazi francia akik itt telepdtek le
en tudom, nekem nem jo a hallasom meg a nyelverzekem, de ezzel egyutt is nagyon kellett figyelnem hogy ertsek valamit , mit panpognak

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.10. 21:57:35

@mzgldr: termeszetesen korulirom, bar a housing associationnek nem igazan van magyar megfeleloje, talan olyasmihez hasonlit, mint otthon a fecskehaz es az allami berlakasok egyvelege , de megsem teljesen.

@Jess G: megkockaztatom amugy, hogy a csaladomban sem volt hasznalatban sose. En legalabbis otthon meg csak nem is talalkoztam vele, se csaladi korben, se mashol.

Tenyleg, te tudod mi a mucimag?:)

zopilote 2013.02.10. 21:57:38

@hagyma:
de a franciat is akcentussal beszelik, nem csak az angolt:)
bar a nyelvuk a kissebb problema, szinte mindenben kulonboznek English Canadatol
attol a Canadatol, amit ok fedeztek fel, es egy ideig az ovek is volt

Muscari 2013.02.10. 21:59:16

@Jess G: egyik szakacskonyvemben halvanyito zellerkent szerepel a szoban forgo zoldseg, de zellerszarkent is talalkoztam mar vele. Es milyen finom! Az utolso nev termeszetesen ekezettel ertendo...

Muscari 2013.02.10. 22:03:22

@tildy:): Errol a mucimagrol nekem most a mucus jutott az eszembe, tudjatok, a kopteto reklambol, ha jol ertelmezem, ez a valadek, ami lerakodik a legutakban. Mindig akkorakat derulok rajta, hogy a magyar jelentese mennyire tavol all az angoltol.

nyuszigonosz 2013.02.10. 22:03:39

@mzgldr: Tudod mi az érdekes?
Ha én Mo-n járok: velem szemben mindig kedvesek az emberek.
Nekem mindig szép emlékeim vannak arról, ha ott voltam.

Szépnek találom, szépnek látom, és én eleve mindenkihez kedvesen szólok, ugyanazt kapom vissza is. Bevásárlóközpont, információ, népek az utcán...
Pedig sosem várom el.

Mrs. Clayton 2013.02.10. 22:03:55

@tildy:): nem, de ez egy népi elnevezés, míg a fenti zöldségnév nem az, hivatalosan ismerem a napraforgó magot is, meg a szotyolát is
@Muscari:
ja, az a 3. féle neve
hát nem is egy szar az a zeller ;-)

Mrs. Clayton 2013.02.10. 22:04:42

@Mammaroza: na ácsi a zellersaliban nem szárzeller van, hanem a gumó

nyuszigonosz 2013.02.10. 22:06:22

@tildy:): esetleg a házkezelöség?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.10. 22:08:43

@hagyma: persze :D imadom.
Talan icipicivel hosszabb alista utanaszamolva, de nem sokkal. Uborka, cekla, paprika, retek, jegsalata, mindenfele hagyma es nagyjabol ezzel ki is fujt. Krumpli johet meg ide? Ha igen, akkor oke, legyen 7-8.

Van par, amit csak bizonyos modokon:
Kaposztat csak kaposztasalatanak meg szekelykaposztanak eszem meg. Cukkini ha nem muszaj kihagyom. Bab is csak ritkan. Paradicsom ( ami kilog gyumolcs volta miatt a sorbol) ha egeszben van, kiszedegetem az etelbol. Borsót otthon nem, itt viszont edes, nem a kedvencem, magamnak nem vennek, de ha etterembe megyunk maradhat.

Tiltolistan van a : zeller, repa, feherrepa, karalabe, , brokkoli, karfiol, asz osszes kel ( bimbo, kinai kel, stb) spenot, soska, sparga, tok es meg lehetne hosszan sorolni.

Mrs. Clayton 2013.02.10. 22:09:04

@nyuszigonosz: nekem fogalmam sincs, de ez inkább nem lakásszövetkezet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 22:10:10

@Jess G: buffalo chicken wingshez ranch dressinggel kotelezo:)

Mrs. Clayton 2013.02.10. 22:10:27

@tildy:): akkor mondhatjuk h eléggé válogatós vagy, nem tudod miről maradsz le :-)

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.02.10. 22:11:15

@Jess G: Itt Angliában van egy olyan zellersaláta, amiben zellerszár van, na én azt szeretem :D Finom, édes, majonézes, ropogós, teli almával és mazsolával.

Rebarbaraa 2013.02.10. 22:11:52

@zopilote: Az en konnyeim akkoreredtek el amikor a pilota bemondta, hogy megkezdjuk az ereszkedest a repter fele. Mert szinte el sem hittem, hogy sikerult. Ideertem. Es Rozamami irasa fejezi ki legjobban, hogy miert:

"Abban, hogy nem igazán van honvágyam, biztosan szerepet játszik az is, hogy a sok elszenvedett keserűség tarisznyája mély nyomott hagyott, és a vállunk még most is sajog tőle. Boldogok voltunk, de ez inkább csak rajtunk múlt, mert a hazával mi a szenvedésünket hagytuk magunk mögött - ahogy olyan sokan manapság."

En az en tarisznyammal meg boldog sem tudtam ott lenni. Mar ez a par nap is nyugalmat hozott ram. Nem is sorolom miert. Irogattam mar ide tudjatok. Mostmar en is igyekszem azt a tarisznyat szogre akasztani. Sajnos velem marad mert az eletem resze volt, megszabadulni sosem tudok tole, de berakom a szekrenybe...amolyan csontvaz lesz:) Mondjuk nem fog gondot okozni ha valaki megtalalja, nem vagyok politikus:) Foleg nem magyar politikus:) Hallottam mar az utcan magyar hangokat magam mogott, nagyon kerestek valamit,mondja az egyik a masiknak: kerdezzuk meg ezt a not. Megkerdeztek, valaszoltam, mosolyogtam mint az itteniek, elkoszontek. Hallottam ahogy mondjak: hulye angol pics...mit vigyorog.
LOL nem alltam meg, visszaszoltam: nem vagyok angol magyar vagyok, es szegyelljetek a pofatokat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 22:13:31

@tildy:): na cask osszejon majd egy tucat
mondjuk nalam ami nalad tilosban van, abbol csakk a feherrepat es a soskat nem kedvelem annyira
nalam tuti van 30 amit szivesen fogyasztok mindenfele salatanak es koretnek

Mrs. Clayton 2013.02.10. 22:14:44

@Mammaroza: nem tudom miért de nekem a waldorf ugrott be mint sali

mommmmo 2013.02.10. 22:15:04

@mzgldr:
Koszi a gratulaciot.

Es ezzel a dologgal, hogy "jogom van pofakat vagni mert keveset keresek" hozzaallassal tenyleg nem talalkoztam mashol, ez regiospecifikus. Nem azert mert itt bunkobbak az emberek, hanem azert, mert mas orszagokban ott van a tulaj vagy a menedzsment, es kirugjak az ilyen pofakat vago savanyu figurakat, mert nem jo az uzletnek.

Ez nem magyarfikazas, minden regionak megvannak a regiospecifikus baromsagai, nalunk ez van, posztkom orokseg. Valoban jobb, mint az, hogy mashol meg sosavval ontik le a noket.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.10. 22:15:41

@nyuszigonosz: nem, nagyon nem, mar ha gondnoki feladatokra gondolsz.

@Muscari: Halvanyito zeller, igy mintha valami remlene, de odahaza sosem talalkoztam vele.

@Jess G: nepi elnevezes , igen, amugy en is ismerem a tobbit elnevezeset is. Az angol zeller viszont teljesen kimaradt 30 evig az etrendembol, nem lattam es nem is hallottam rola, itt talalkoztam vele eloszor.

Mrs. Clayton 2013.02.10. 22:17:59

@tildy:): az igaz h anyukám sem használta lehet sosem, nálam alap cucc, imádom magában mártogatóssal enni, nálunk a suliban, ha büfé van mindig kirakják, fincsi

mommmmo 2013.02.10. 22:18:20

@nyuszigonosz: Ha ezt az en hozzaszolasom kapcsan irtad, en is azzal kezdtem, hogy az emberek 90%-a kedves. A maradek 10%rol irtam, hogy 7 ev kulfold utan sokkolo amit muvelnek, mert mashol ilyet nem nagyon latsz.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.02.10. 22:19:05

@Jess G: Lehet, hogy az, de itt zellerszárral csinálják, és nagyon finom - bár a családban csak én szeretem az ilyen "extrém" (hagyományos íztől eltérő) dolgokat.

Mrs. Clayton 2013.02.10. 22:21:23

@Mammaroza: hát ahogy leírtad az egyértelműen waldorf, de eddig nem szárzellerrel ismertem és vmiért nem vonzott különösebben a dió majonéz kombó így nem is néztem utána h a gumó vagy a szár a jobb hozzá

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.02.10. 22:23:06

@Jess G: Érdemes egyszer megkóstolni, én ezt magában, vagy max. egy pirítóssal eszem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 22:24:31

@mommmmo: igen itt is a tobbseg jobban felti a munkajat annal, minthogy ne akarjon a fonoksegnek maximalisan megfelelni
lehet mondani, hogy mumosoly, de nem teljesen igaz
meg Louisvilleben dolgoztam egy hotelben es az egyik etteremben volt 3 Magyar pincer, meg 3 amerikai
mindenki szeles mosollyal dolgozott kint a placcon es igyekezett mindent megtenni / itt a pincerek borravalobol elnek/ nade ahogy bent voltak a konyhaban a magyarok arcarol lefagyott a mosoly, reklamaltak, szentsegeltek, kocsogoztek a vendeget, mig az amerikaiaknal elvetve hallottam megjegyzest a vendegekre / hangsulyozom, bent a konyhaban/
es meg azt mondjak az itteniek mumosolyognak
nem igazan
tudjak mi a munkajuk es megprobalnak ugy melozni, mig a Magyar lanyok ugyea azt tudtak, kint a placcon mosolyogni kell, meg mikor jon a fonok
jo nem mondom, hogy minden amerikai minden masodpercben szivbol mosolyog, de szolgaltatasi es vendeglatasi szektorban ez ALAPKOVETELMENY!
emellet mar talalkoztam bunkoval ez nem kerdes, de azok nem is ragadnak meg sokaig

deputy sheriff 2013.02.10. 22:24:38

@spangola: Ki az az igi es milyen ivet adok en kinek?

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.02.10. 22:25:18

@Rebarbaraa: En is így voltam. És nem zavart az üres lakás, a gumiágy, a hűtő- és tévénélküliség, semmi...
A nyugalom mindent megért.

mommmmo 2013.02.10. 22:27:37

@mzgldr:
Amugy altalanossagban is ugy gondolom, hogy Magyarorszagon nincs olyan elfogadott viselkedesi kod, mint altalam ismert mas orszagokban.
A UK-ban es a UAE-ben az emberek tartjak magukat bizonyos szabalyokhoz, tarsalgas kozben kerulnek bizonyos temakat, megnyilvanulasokat, lehet, hogy azert is, mert ott multikulti van es az emberek megszoktak, hogy ezt tapintattal kezelik.

Nalunk egyreszt sokszinubb es erdekesebb az emberek kozotti feluletes csevely, mert a szabalyok kovetese helyett az emberek jobban beleteszik a sajat egyeniseguket.

Masreszt viszont eleg szeles korokben divat is mucsai taho velemenyeket hangoztatni. Lehet, hogy nincs is tobb rasszista, vagy irigy, vagy miegyebb kozottunk mint mashol, csak mashol legalabb tudjak, hogy mikor kell befogni.

Mrs. Clayton 2013.02.10. 22:29:57

@Rebarbaraa: jókba botlottál bele te is :-)
@Mammaroza: azért a gumiágy az kemény volt, soha többet nem akarok ennyire elölről kezdeni semmit

mommmmo 2013.02.10. 22:32:01

@hagyma:
Persze, mert a hozzaallast amit a munkahelyi kultura megkovetel az ember egy ido utan internalizalja. A magyarok meg nem voltak ott eleg ideig, meg gondolom a kis csoportuk sajat kis szubkulturat alkotott, amiben egymast is hecceltek.

micsoda? 2013.02.10. 22:36:14

@Mammaroza: Igy igaz. Ez semmi. A testvér a testvérrel képes haragot tartani. /már a hülyébbje/Barátokról már ne is beszéljünk. Milyenek legyünk ha még a pártok sem képesek egységbe terelni a népet. Lásd az LMP.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.10. 22:38:53

@mzgldr: errol jut eszembe, allnak benn az allomason a DLR potlok ma, mindnek zarva az ajtaja, kiveve egyet. Odamegyek megkerdem, hogy ez jon-e xy allomasra.
Emberunk visszakerdez, milyen gyakran szoktam az ut kozepen felszallni a buszra? Ahh, mondom oke, bocsika. ( bar lehet mondanom kellett volna, otthon volt azert mar 1-2 alkalom buszallomason, hogy nem allt be a busz a megalloba :D )

Odamegyek paromhoz, mondom kisse kifigurazott az emberunk, erre az elottunk levo angol no mondja, hogy hat inkabb faragatlan volt. Vegulis igaza volt az emberunknek, de a no ragaszkodott hozza, hogy ez akkor is nyers /faragatlan volt.

Szoval ja, itt is elofordul, bar ilyen azert nem tul gyakori.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.02.10. 22:40:11

@Jess G: Én sem, de mára már ez (is) romantikus nosztalgiává nemesedett ...

Taxomükke (UK) 2013.02.10. 22:55:54

@hagyma: Inkabb a mumosoly legyen, mint a valodi, hamisitatlan rosszkedv es bunkosag...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 22:57:36

@tildy:): amerikaban is van boven ember aki nem szereti a kulfoldieket
es van aki ki is mutatja
nem gyakori de elofordul

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 23:00:13

@Taxomükke: de ez a "mumosoly" kifejezes is Magyar talalmany
/lehet alapbol ideges eppen, rossz napja van, menstrual csalja a ferje stb. de ez nem mumosoly
ezek mosolyognak reflexbol/
najo lattam mar siro amerikait is munkahelyen, de nem jellemzo:)
es semmikeppen a "public" elott

zopilote 2013.02.10. 23:00:39

@Rebarbaraa:
Nem vagyunk egyformak, szerencsere:) Es az ido megszepiti az emlekeket. En csak a
szepre emlekezem es nem a hazat hibaztatom, hanem magamat. Van egy mondasom:
" Lehet az ember a menyorszagban is boldogtalan es a pokolban is boldog" Mert az
embertol fugg leginkabb a boldogsag, nem a kornyezettol. A kivandorlaskor az ember
kulonbozo fazisokon megy keresztul, mint ahogy par poszttal ezelott valaki nagyon jol
leirta: az elso evek euforiaja, kesobb megszokas, es ha mar az ember huzamosabb ide-
je el az adott orszagban, megismeri belulrol is jobban (15 - 25 ev) akkor rajon, hogy
az sem sokkal kulonb, mint az ohaza, csak a diszlet mas:) " Kromozott kapitalizmus " :)

Kihaennem00 2013.02.10. 23:02:09

Szerintem tök érdekes lenne egy pszichológiai tanulmányt készíteni az itteni posztokról és kommentekről. Kezdve ott, hogy kb. minden poszt és minden 2. komment arról szól, hogy élete legjobb döntése volt elmenni innen, soha nem jönne vissza stb, de hogy hogy sem valahogy mindig visszatalálnak a magyar fórumokra. 2 évente ugrik "haza" egy féólrára, de ez az idő bőven elég arra, hogy levonja a konzekvenciákat arról, hogy, a dolgok csak úgy lehetnek jók ahogyan "máshol" vannak, mégpedig azért mert azok ott vannak és nem itt. Kötelező nyitott szemmel járni és lehetőleg mindenbe belekötni, kioktatni az itteniket, hiszen ami nyugaton van az tökéletes, bezzeg itthon. Természetesen mindenkinek van rossz élménye, csak úgy leugatja a buszsofőr, a járókelő, a sarkifűszeres stb... pedig ő nyilván mindenkihez nagyon-nagyon kedvesen és tisztelettudóan megy oda és nem süt belőle felsőbbrendűségi érzés mint ahogyan itt jónéhány posztból, csak azért mert ő éppen 2000 kmrel arrébb építgeti az átlag bevándorlók mesébe illő karrierjét. Kötelező ecsetelni, hogy az ország mennyire nem élhető és mi nem kapott meg tőle, de arról módszeresen el kell felejtkezni, hogy ő mit tett az országért, meg különben is az ország élhetőbbé tétele a "többiek" dolga. Azt is bele kell fűzni, hogy mennyivel befogadóbb és toleránsabb lett mióta kiment és csak azért nem volt itthon cigány, kínai, zsidó, néger stb. barátja mert az ország ebben megakadályozta... stb. stb.

montroyal ( CAN qc) 2013.02.10. 23:02:41

@zopilote: meg oda tartozunk (canada)de mar megint szervezkednek a separatistak de mindenki szarja le oket..

Rebarbaraa 2013.02.10. 23:03:19

@Taxomükke: "Inkabb a mumosoly legyen, mint a valodi, hamisitatlan rosszkedv es bunkosag..."

Igy van mert az ram is atragad es jobbkedvem lesz.Ez sztem olyanmint az asitas. Ingerel. Ha valaki asit, vagy csak beszel rola en asitok. A mosolygas is ragados, a mosollyal pedig a jo kozerzet jon.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 23:07:01

@Kihaennem00: hat nekem nem ez volt az eletem legjobb dontese, ott szurtam el, hogy 20 evvel korabban kellett volna jonni:)
de ettol, vagy eppen azert, mert kesobb jottem engem erdekel a szulohazam es latogatok nehany blogot
ma pl egesz nap a Magyar NET-en logtam
de az is teny, ha holnap lekapcsolnak magyarorszagot a net-rol 2-3 het utan megszoknam a dolgot
mondjuk en 15 ev utan fogok hazaugrani, pedig mar kb 5-6 eve megtehetnem
/tudom, ez most onigazolas volt, hogy jol dontottem:)/

montroyal ( CAN qc) 2013.02.10. 23:08:05

@charlieharper: en nem iskolaban tanultam franciaul 14 evig quebecoiseval es gyerekeivel eltem ..ezert nincs szuksegem semmilyen foku nyelv vizsgara .. jo egyebkent angol teruleten is tudni jo logos jol fizeto allami allasokra ...

2013.02.10. 23:12:38

@montroyal: nem kell neki nyelvvuzsga, csak tudjon megszolalni! Majd ha idosebb lesz kotelezo lesz vizsgazni a suliban

montroyal ( CAN qc) 2013.02.10. 23:18:04

@charlieharper: ha csak addigra nem fog piros ho esni ,mert akkor quebec leszakad es nem kell a francia angol teruleten.. itt is tanulnak es vizsgaznak angolbol de a Montrealon kivul nem hasznaljak igy el is felejtik akiknek munkajahoz, barati korehez nincs szuksege az angolra

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 23:18:43

@morsels: ahhh
mondtam
mindenhez
bar az igaz, a semi filologiat tekintve vannak feher foltok, de dolgozom rajta, hogy eltunjenek

mommmmo 2013.02.10. 23:21:11

Ja, ezt az allando "onigazolasosodast" sem ertem.

Mi a fenenek kellene azt igazolnia barkinek is onmaga elott, hogy jol dontott? mert amugy nem biztos benne? ha nem biztos benne miert nem jon haza inkabb, mint hogy igazolgatna magat?

Szamomra egy erthetetlen baromsag ez az egesz vad, azon alapul, hogy az elmenetel vagy a visszajovetel valami megvaltoztathatatlan dontes, pedig rohadtul nem.

zopilote 2013.02.10. 23:22:25

@hagyma:
Ezek szerint meg nem lattal reggel villamoson munkaba indulo embereket: a legtobb
felalomban, undorral az arcan, mosoly nelkul ul vagy all. De nem mind fizikai melos am,
sok kozottuk az irodai alkalmazott. kozepvezto, sot lattam "nyakkendos uriembereket" is.
(Mondhatnad, nem kell tomegkozlekedni, sajat kocsi kell. Erre a valaszom: kocsival 1
ora beerni, villamossal 25 perc, a parkolas min. 25 $/nap, a berlet 90 $/ho es a villamos
csucsidoben 5 percenkent jar, 4 x 20 km vonal van. Es ez csak egy kisvaros Vancou -
verhez viszonyitva, ahol sokkal jobb a tomegkozlekedes, sot Torontoban meg jobb)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 23:25:36

@zopilote: mint emltettem volt, sosem jartam Canadaban, itt amerikaban pedig egeszen pontosan negyszer ultem buszon es az sem reggel volt

mommmmo 2013.02.10. 23:26:18

Es mellesleg ez nem egy kifelyezetten "magyar forum", hanem egy magyar expatos forum, en is kulfoldi tapasztalatokkal rendelkezo magyar vagyok. Ha szeretek hasonlo emberekkel beszelgetni, akkor az mar feltetlenul azt jelenti, hogy valami bazi nagy psziches problemaban szenvedek, kulfoldi tavozasombol adodoan?
Ugyan mar.
Es senkit nem akarok megbantani, de a sajogerezdi asszonyok tarsalgasaban, meg politikai sardobalasban a belpol forumokon tenyleg nem vennek reszt, mert ahhoz meg annyi kozom sincs, mint a kozel kelethez. Szoval itt nem arrol van szo, hogy magyar forumokon tarsalgunk, hanem hozzank hasonlo magyar expatokkal tarsalgunk, meg olyan magyarorszagi magyarokkal is persze, akiket mindez erdekel.

Kihaennem00 2013.02.10. 23:32:09

@hagyma:

Nekem nem azzal van a bajom, ha valaki kimegy ha vagy ha érdeklődik az itthoni dolgok iránt, hanem azzal ha valaki gusztustalan módon kétpofával köpködni jár vissza. Csak kapkodom a fejem, hogy milyen stílusban írnak itt néhány, közben meg vannak róla győződve, hogy mennyivel felsőbbrendűek, csak azért mert ott vannak és nem itt. A nagy többség igenis önigazolást keres ugyanis, ha tetszik ha nem ő ott csak a hárommillióhatszászhuszonháromezredik bevándorló, itt meg el tudja adni, hogy mekkora király élete van. Ráadásul ha én utálok valamit ,pl. m.o-t, akkor eszembe nem jut magyar fórumokon lógni egész nap. Elgondolkodtató az is hogy ha valaki ilyen szinten utálja a saját hazáját, vajon mennyire is volt hasznos tagja a társadalomnak...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.10. 23:33:24

@Kihaennem00: Naszóval:
1./ Az természetes egy ilyen fórumon (blogon) hogy túlnyomórészt olyanok írnak, akiknek jobb Magyarországon kívül. Egyrészt ez a blog azért jött létre, hogy az ilyen emberek írásait összegyűjtse, másrészt meg ritka az, akinek nem jön be a külföldi lét, és ennek ellenére ide ír (bár van itt ilyen is, több is), harmadrészt meg sokunknak tényleg könnyebb külföldön érvényesülni, mint Magyarországon volt. Kb olyan a felháborodásod, mintha én a kurucinfón panaszkodnék, hogy nem enged teret a liberális eszméknek :)

2./ Az, hogy sokan megemlítünk rossz dolgokat Magyarországról, azt nem biztos (sőt a többség biztosan nem!!!) ártó szándékkal teszi, hanem mert hisszük azt a magyar közmondást, hogy "más kárából tanul az okos..." Ezek szerint Te nem az okosok csoportjába akarsz tartozni, és baromira nem érdekel, hogy a saját országod csak úgy lesz jobb, ha mindenhonnan eltanulod a jobb dolgokat, a rossz dolgokat meg nem veszed át, sőt kerülöd.

3./ "de arról módszeresen el kell felejtkezni, hogy ő mit tett az országért"
Elárulom Neked nagyon sokan, nagyon sok mindent tettünk Magyarországért, mielőtt kijöttünk külföldre. A legtöbben közülünk nem is kaptak vissza semmit Magyarországtól, de nem is számítanak rá, hogy valaha is visszakapnak valamit. Az meg különösen gusztustalan a részedről, hogy pont Rózamama posztjában írod ezt a gondolatot, annak a családnak a posztjában, akik igencsak sokat tettek a munkájukkal Magyarországért, cserébe Magyarország meg elvette mindenüket (a házukat, a boldogságukat, az egészségüket, stb.). De nem csak ők vannak egyedül ebben a helyzetben.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.10. 23:36:00

@hagyma: Az egész kommentedre +1, de erre a gondolatra különösen:
"hat nekem nem ez volt az eletem legjobb dontese, ott szurtam el, hogy 20 evvel korabban kellett volna jonni:)"

Hát kb. én is így vagyok vele.

zopilote 2013.02.10. 23:36:11

@hagyma:
" amerikaban is van boven ember aki nem szereti a kulfoldieket "
" Born in East LA " :))))
www.youtube.com/watch?v=LMfYNqJgO8Y

Eurydice 2013.02.10. 23:38:36

Tetszett a poszt, ezt a "melyik doboz maradjon" dolgot pedig teljesen átérzem, ha indulunk vissza.

Én az első hazautazásomkor még nem tudtam megmondani, hogy mi olyan zavaró, aztán a sokadik után rájöttem: a falvakban hazafelé kanyarogva mennyi baromi sok villanyoszlop/pózna van, és mennyi vezeték. Teljesen elrontja a települések összképét.
És ennek ellenére mindig elmorzsolok egy könnycseppet ha megpillantom ezt az égi kesze-kuszaságot :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.10. 23:40:02

@Kihaennem00: Tudod, kihaennem, ha az ember elkezdi ecsetelni, hogy otthon miket tett, milyen onkentessegben volt benne, hogy hajtott fel iskolanak, ovodanak, korhaznak, satobbi tamogatasokat, de akarcsak ment es a ket kezevel segitett, akkor meg az a baj, az meg mellveregetes. Van rajta sapka, nincs rajta sapka.

Egyebkent nezz ra amit irtal, csak cserelj ki par szot : egy az egyben ervenyes a te hozzaszolasodra is , csak a szereploket kell kicserelni. Pont ugyanugy altalanositasz, mint akiket szidsz, hogy altalanositanak.

Mindenhol vannak problemak, sem Uk, sem Nemetorszag, sem USA nem tokeletes. De sok esetben elhetobb, lehet fejlodni, kiszamithatobb. Ezt talan te sem vitatod.

zopilote 2013.02.10. 23:42:17

@hagyma:
En jartam az USA - ban, lattam NYC - ben a foldalattin mindenki nevetve, a Yankee
Doodle -t futyulve megy dolgozni reggel. Bar ott is a csak prolik veszik igenybe a
tomegkozlekedest:)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 23:42:25

@Kihaennem00: amivel abszolult nem ertek egyet
az a "nagy tobbseg"
es pl amerikaban tuti nem vagyok 34564879365-ik bevandorlo senki
szerintem elenyeszo az a kivandorlo aki utalja magyarorszagot, az nagy szegenysegi bizonyitvany
ezen a blogon nem is igen talalkoztam ilyennel, meg olyannal sem aki arrol regelne mekkora kiraly kint
en pl sokszor elmondtam, mi qrwa sokat melozunk a felesegemmel, itt nem lehet szorakozni, nem nehezebb utcara kerulni mint otthon

2013.02.10. 23:43:14

@zopilote: a Washington Postban (ott is kommentelek) is rendszeresen irogatnak mexicunt-ot, nehany kommentelo.

Kihaennem00 2013.02.10. 23:54:02

@tildy:):

Tőlem biztosan nem kaptál kritikát, ha felsorolnád az érdemeidet. Azt sem állítom, hogy nincs mit tanulni máshonnan, mert nyilvánvalóan van. Az építőjellegű kritika sem zavar, viszont itt nagy részt csak köpködés megy. Szívesen olvasnék legalább néha-néha olyan posztot, hogy én kinnt vagyok xy helyen, itt ezt és ezt a dolgot tanultam és majd ha egyszer hazamegyek akkor ezt és ezt fogom az ország(és a saját magam) javára fordítani. Sajnos én olyan naiv ember vagyok aki hiszi azt, hogy egy országnak a változást sosem a politika vagy az "elit" szintjén kell kezdeni, hanem a kisembernek és akkor az előbb-utóbb felszivárog a felsőbb szintekre is...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.11. 00:06:31

@Kihaennem00: Nem nekem írtad, de válaszolok én is:

"Az építőjellegű kritika sem zavar, viszont itt nagy részt csak köpködés megy."

Konkrét példát írj légyszi!

"Szívesen olvasnék legalább néha-néha olyan posztot, hogy én kinnt vagyok xy helyen, itt ezt és ezt a dolgot tanultam és majd ha egyszer hazamegyek akkor ezt és ezt fogom az ország(és a saját magam) javára fordítani."

A többségünk pont az olyanok miatt, mint Te, már rég letett arról, hogy visszamenjen lakni Magyarországra. Azonfelül pedig a magánvéleményem (lehet, hogy másoké nem ez), hogy én nem vagyok egyetlen országért sem, hanem az országok vannak értem. Az országok ugyanis szolgáltatást nyújtanak a pénzemért (a befizetett adómért), ugyanúgy, mint a fodrász (az általam fizetett pénzért), csak egy kicsit mást. Ha nem tetszik az adott szolgáltatás ár-érték aránya, akkor odébb állok. Én ilyen egyszerűnek látom a dolgokat.

"Sajnos én olyan naiv ember vagyok aki hiszi azt, hogy egy országnak a változást sosem a politika vagy az "elit" szintjén kell kezdeni, hanem a kisembernek és akkor az előbb-utóbb felszivárog a felsőbb szintekre is... "

Ebben nem vagy naiv. Abban vagy naiv, hogy amíg Te és a Magyarországon lakó emberek többsége úgy gondolkodik, mint az a többi megnyilvánulásodból eddig kitűnt, addig hiába hiszed az ellenkezőjét, biztosan nem lesz változás Magyarországon.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.11. 00:09:25

@deputy sheriff: "nem sok embert keztetne arra, hogy vissza rohangaljon a parkolo masik vegebe a bevasarlo kocsival, foleg ilyen qrva hidegben/hoban/esoben. Meg hat valakinek ugyis be kell vinni kintrol a kocsikat, - itt nem divat,hogy kinnt tartjak -, akkor mar miert ne alkamazzanak egy urget, aki osszeszedi, rapattan a kis trolijara es behuzza oket bentre. "

nekem is az jutott eszembe, hogy ez egy munkahelyteremto dolog:) Nalunk sincs bedobos kocsi, viszont a parkoloban viszonylag tobb helyen vannak ezek a kocsitarolo "boxok", igy nem kell annyit gyalogolni (az amerikaiak koztudottan lustak:) tapasztalatom szerint eleg sokan visszatoljak a bevasarlo kocsit (igaz, itt Kaliforniaban nics hideg es ho:)

kovacs55 2013.02.11. 00:16:55

@SzerződésSertés:
"én már nem itt vagyok otthon. Én már "ott" vagyok otthon"

En 30 ev utan ugy erzem hogy sem itt sem ott nem vagyok otthon, valahol a ketto kozott a "levegoben" pedig egyebbkent panaszra semmi okom...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.11. 00:20:17

@szelephézag: "Ugyanakkor ha valakik éveket töltenek kint, majd hazalátogatnak, sokkal kontrasztosabban tűnnek fel olyan jelenségek, amelyek annak idején, míg itt élt (referenciapontok híján) rejtve maradtak"
Nagyon jól megfogalmaztad, én is nagyon hasonlóan látom. Sokszor ezek a "hazaköpködés"ként titulált dolgok csak arról szólnak, hogy amig ebben a környezetben élsz, fel sem tűnik, hiszen hozzá vagy szokva. Viszont pár, külföldön eltöltött év után ezek az apróságok is feltűnnek. Amikor ezeket megemlitjük, szerintem sokunkban nem a kritizálás az, ami dominál, hanem az, hogy mi magyarok miért nem tudunk ilyen apróságokon változtatni, és jobbá, könnyebbé, elviselhetőbbé stb. tenni az életünket. Az persze más kérdés, hogyan fogalmazzuk meg ezeket az észrevételeket: negativ kritikaként (bezzeg itt és itt mennyivel jobban és/vagy problémamentese mennek a dolgok, vagy esetleg segitő szándékkal, épitő kritikaként. Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.

KopaszMercis 2013.02.11. 00:22:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Te bolond vagy
Foxworthy, Ron White, Gabriel iglesias, Jeff Dunham, Jerry Seinfeld, Russel Peters...

Es a szo klasszikus ertelmeben pl Chris Rock es George Carlin sem politizal, max univerzalisan kritizalja a politikat... nem ugy mint fasznyalo fabri.

Hagyjuk ezt... Carlin a humor magas iskolaja. Nincsen nala feljebb. Pont. Es amerikai...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.11. 00:24:09

@tableno: "Az ember látja, hogy nehezebb az életük, mint neki, sajnálja is, de kimutatni nem nagyon meri, mert nem akarja, hogy leereszkedőnek, dicsekvőnek tűnjön. Ugyanezért nem nagyon dicsekszik el az elért sikereivel sem, pedig nagyon jól esne, főleg, hogy iszonyatosan megküzdött értük...

Viszont így meg mindig van egy kis távolságtartás, amit a másik megérez, és ettől sértődik meg ("na látom ez is fennhordja az orrát, nem vagyunk már elég jók neki"). Ettől pedig az emigránsra rátör a honvágy - az új hazája iránt - ahol nem kell tojáshéjakon lépkednie, nem kell bűntudatot éreznie a sikerei miatt, ahol a környezete megérti, és természetesnek veszi a helyzetét."

Nagyon jól megfogalmaztad, és teljesen egyetértek veled, Tableno. sokszor én is igy érzem, és azt hiszem, sokan vagyunk igy ezzel. Én is kiváncsi lennék az érem másik oldalára egyébként:)

kovacs55 2013.02.11. 00:30:46

@venember:
en is igy latom mint Te, de majd kerdezd meg par ev mulva hogy akkor mi a fenenek megy haza ujra ha ott annyira szar...

Kihaennem00 2013.02.11. 00:35:57

@Jani haverja:
Milyen konkrét példát írjak? Olvas végig a hozzászólásokat és ha akarod meglátod, ha meg nem akarod, írhatok akárhány példát. Az én gondolkodásommal van baj? Lehet. Lehet, hogy én vagyok a korlátolt, te meg a felvilágosult, viszont személyeskedni te kezdtél el... Én általánosságban írtam, te viszont szépen magadra vetted. Csak nem betalált? Egy szóval nem írtam azt, hogy mindenkinek haza kéne jönni. Szerintem te pl. jó helyen vagy ott ahol vagy.

kovacs55 2013.02.11. 00:39:26

@pamut:

Ismerek par ilyen f@szkalapot akik majdnem hogy csak azert mennek (hala istennek hogy ritkan) haza hogy utana tudjak meselni a veluk tortent negativumokat...Kerdezem hogy lattatok ezt vagy azt amit epitettek, renovaltak, kikupaltak...hat persze hogy nem csak a szar dol beloluk, az ilyeneket ki kellene tiltani az orszagbol...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.11. 00:47:08

@Kihaennem00: Szóval nem tudsz KONKRÉT példát írni. Nem baj, nem is vártam tőled.

Egyébként meg nem vettem magamra, és nem magam miatt háborodtam fel, mert engem egyszerűen az ilyen fajta hozzászólások teljesen hidegen hagynak. Ami miatt felháborodtam, de nagyon, az az,hogy az általánosító fröcsögésedet PONT Rózamama posztjába írkáltad, annak a családnak a osztjába, akiktől tényleg mindent elvett Magyarország.

Egyébként meg szerintem is nagyon jó helyen vagyok ott, ahol jelenleg vagyok, a feleségem, és a kisfiam is jó helyen van itt. Ebben látod egyet kell, hogy értsek Veled.

kovacs55 2013.02.11. 00:50:43

@Spacecake:
"az autóbérlést már feltalálták,múlt héten pont béreltem autót magánembertől(nem csak a nagy cégek vannak,a gúgli a barátod-írd és mondd-NAPI 2000Ft-ért"

ugyes vagy, a kerdes csak az hogy milyen auto es mennyi idore kototted hogy 2 ezer per nap, meg mi van benne (biztositas,onreszmegvaltas,matrica,stb), sokszor bereltem es minden evszakban de ez az ar meg koszonoviszonyban sincs amiket olvastam, persze minden elofordulhat...

Spacecake 2013.02.11. 00:57:48

@kovacs55: reszletesen ki lett targyalva,olvasd vissza:--)

kutyasziv 2013.02.11. 01:00:43

Ahogy a multkori post iroja olyan talaloan mondta: en azert jottem el, mert honvagyam volt. Nem akarok visszamenni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.11. 01:01:34

@Kihaennem00: Annak idejen megfogalmaztam, hogy lehet jobb lenne az ellenoroket a kokin athelyezni a lepcso aljara a tetejerol, ugyanis a lepcso tetejen aki a repterrol jott busszal nem tud jegyet venni , nagy a tumultus , ( mozgolepcso sincs) az emberek a nagy boronddel probalnak fel-ala maszkalni, senkinek sem jo ez a helyzet.

Amit kaptam erte itt valakitol... Hat ne szoljak bele, igen eszrevette mar mas is, amugyis ritkan jarok otthon.
Nem csunyan lett mondva, persze a "nem kell ahhoz penz, hogy 10 meterrel arrebb ellenorizenek"-et lehet tamadaskent is erteni, ha az ember nagyon ugy akarja.

meatclone 2013.02.11. 01:09:02

@morsels: Lattam hogy nem valaszolt a kerdesedre hogy hogy kapott zold kartyat. Ugy hogy megismerkedett a baratnojevel, osszehazasodtak (ahoz csak egy igazolvany kell) es a hazassag levellel beadtak a zoldkartya kerelmet.Eloszor megkapod az ideigleneset es utana (egy ev) beadod a kerelmet az allandora.
Harom evvel kesobb meg beadhatod az allampolgarsagira is.
Ha meg kozben elvaltal akkor 5 evet kell varnod.

kovacs55 2013.02.11. 01:17:10

@HakapesziM:
nem Svajc hanem egy masik orszag de ott meg az divik hogy ha vendegsegbe mennek akkor viszik magukkal az uveg bort (sort) es szigoruan a sajatjukat isszak (meg nem kinalnanak mast abbol a tetves uveg borbol!!!!...f@szom eszem megall, meg ma is szokatlan nekem ha megkinalok a borbol mast, neznek ram mint a hulyere es mondjak hogy nekik is van meg az uvegben... ) ha meg egy szal cigarettat kernek (ismeros, munkatars) kezedbe nyomjak annak az arat...nem akar a lekotelezetted lenni...

meatclone 2013.02.11. 01:45:23

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Bocs de azert mert nem talalja valaki humorosnak a vicceid az nem csak azt jelentheti hogy nincs humor erzekuk hanem hogy a viccek nem humorosak.(Plane hogy ha helyi jelleguek mint ezek) En imadok viccelni/humorizalni
es a jo vicceket is, de ezekben en sem talaltam semmit. Lattam a tobbit is es legtobbje meg a masodik vilaghaboru elotti, vagy azok atalakitasa a helyi korulmenyekre.(attol meg lehet jo) Mondjuk en inkabb a szemelyes humorerzeket szeretem mint a vicc meselest)

kovacs55 2013.02.11. 01:56:56

@mzgldr:

idetartozik meg hogy surun szoktak emlegetni az uzletekben, ettermekben ha valami nem klappol hogy "nalunk nyugaton" (orszag tetszes szerint behelyettesitheto) maskepp van...

Sanyi9 2013.02.11. 02:51:21

@mommmmo: az onigazolas letenek a tagadasa onigazolas...

Sanyi9 2013.02.11. 03:04:27

@Jani haverja: ja ja, a 20 evvel ezelotti Albania meg a mostani turbo-Albanianal is faszabb volt...

montroyal ( CAN qc) 2013.02.11. 03:39:09

@Zsuzsi65: neveles kerdese a kocsi gyujto helyek mindenhol kozel vannak mindenki visszatolja oda nem is kerdeses... viszont ezt el kellett magyarazzam a magyar uj felesegemnek mi lenne ha mindenki szethagyna a kocsit, hogy parkolnanak be az autok..( en pakoltam es inditottam a kocsit )

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.11. 03:56:54

@Sanyi9: nade ha az az onigazolas letenek a tagadasa onigazolas..., akkor az onigazolas letenek nem tagadasa az onigazolas letenek elismerese

@kovacs55: hat beletrafaltal, mert pl USA-ban ha valami sokkal de sokkal ojbban mukodik az a kereskdelem es a vendeglatoipar
ezt ugy ki m erem jelenteni, hogy nagyonregen nem voltam otthon@Zsuzsi65: @montroyal: itt is mindenki betolja a boxba azutan jon a csavo es begyujtogeti

montroyal ( CAN qc) 2013.02.11. 04:02:52

@hagyma: neha lehet latni bevasarlo kocsit tavolabb a boltol lakotombnel... magyar ciganyok laknak ott es miert cipelnek kezben...( jo mas nemzetisegu is lehet bunko)

hothead 2013.02.11. 04:05:05

@Kihaennem00: " ha én utálok valamit ,pl. m.o-t, akkor eszembe nem jut magyar fórumokon lógni egész nap." ha meg a mo-ról elköltözők ellenszenvesek, akkor nem olvasok róluk/nekik szóló blogot... nem "önigazolom", hogy milyen jó is mo-n élni.

hothead 2013.02.11. 04:19:03

@mommmmo: momo visszatért :) hurrá!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.02.11. 05:09:55

@Kihaennem00: Hülyeség amit írsz. Sokan vagyunk itt, akik nem fikázunk, max. építő jellegű kritikát fogalmazunk meg. Ezt nem kéne összekeverni. Egyébként pont a mai (bocs már tegnapi) hozzászólásomban azt emeltem ki, hogy vannak pozitív változások.
Miért kell mindig általánosítani?
Ha már - a véleményed szerint - itt minden cikk és komment egyről szól - a fikázásról -, akkor mi a csodának olvasod?
Valaki fegyvert tart a fejedhez?
Csak kérdem... :)

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.02.11. 06:01:29

Ezek az építő jellegű kritikák - már elnézést -, de szart sem érnek.

Ha sokan visszajönnek, és ők próbálják megváltoztatni itthon a dolgokat, na annak van értelme. Fél millió, más látásmóddal megáldott munkavállaló biztosan változtatna. Ezek a blogok - nem.

A poszt picsogós, önigazoló gyenge.

Szegénység van - az :( -,
drágaság - aha, menj el Norvégiába, az még az ottaniaknak is az -
csípnek a szúnyogok - Finnország nyáron, szerintem a tróposokon sincs ennyi rovar -
csúnyán beszéltek vele a buszon - Londonban egyszer úgy üvöltött velem a buszvezető, mert értetlenkedtem, hogy sírva fakadtam -
ez volt a nászútjuk - ez csak ne a mi balfaszságunk legyen már -
itt lopják a biciklit - hát még Hollandiában. De nekem a franciáknál a hütte elől nyúlták le a síleceimet. -

Az, hogy milyen okmány kell egy irat igényléséhez fenn van a neten, gondolom nyelvi akadálya nem lett volna utána nézni. 10 ezer forint a sürgősségi díj? Na, az volt régen, ma már 39 ezer a 24 órán belüli, 29 a 3 napon belüli, és ha elég egy hét, hogy a kezedbe vedd, még akkor is 19 ezer.
Olyan ez, mint a buszjegy Angliában.

"Úgy szeretném, ha mindenki egyszer úgy élhetne, hogy a gondokat lerázza, ha úgy kelhetne fel reggel, hogy látná, a nap végére is minden úgy maradt rendben, ahogy kell. Ahogy most mi élünk."
Én is. Itthon. Ezt úgy tudom megtenni, hogy van pénzem. Csupán ennyi a titok.

Gela 2013.02.11. 06:23:44

@tableno: "Szerencsére az én barátaim többsége sem él anyagilag rosszul. Viszont ezért gyakorlatilag kizsigerelik magukat, napi 12 órákat dolgoznak, se szombatjuk se vasárnapjuk, valamint állandó para, hogy csődbe megy-e a héten a cégük, és ha igen, akkor a jövő hónapban miből fizetik tovább a hiteltörlesztést. Ezt nem én mondom, hanem ők.

Viszont erre meg én mit reagáljak?"

tableno megfogalmazta az én gondolataimat is, egy az egyben, és igen, jó lenne, évekkel később több ilyen emberrel hazatérni, magas egzisztenciával, külföldi tapasztalatokkal, elhatározással, és a kezünkbe venni az ország megváltoztatását, kiemelését a korrupció és rossz management hálójából. Álmok.

esefe 2013.02.11. 06:28:29

@deputy sheriff: Ezeket hol tapasztaltad? Mert sem az általam ismert gyorséttermekben, sem a Tescoban én ilyet nem tapasztaltam. Épp a múlt héten séta közben a feleségemnek ki kellett menni. Senki nem kért tőle semmit a Mc'Donaldsban. Pedig nem ismerhettek minket, mert utoljára vagy tíz éve voltunk ott.

esefe 2013.02.11. 06:31:01

Ja és olyan "tömegek vannak" a Mc'Donaldsban, hogy vagy tíz éve az egyik Kispesi bazárt, nyilván mert nem annyira ment. Azóta Rossman van az épületnem, pedig kifejezetten a gyorsétteremnek építették.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.02.11. 06:47:27

@esefe: München és Salzburg között a pálya közelében, biztosan van egy meki vagy BK ahol csak blokk ellenében mehetsz be a mosdóba. Pedig az már a nyugat.

Itthon is lehet utántölteni a poharakat, de én azt utálom, mert régen kértem egy nagy üdítőt, most meg a törpe pohárral mehetek félidőben utántölteni.

lüke 2013.02.11. 07:16:35

csak két év után tudtatok hazajönni?
hát mennyi fizetést kaptatok?

lüke 2013.02.11. 07:20:59

@kovacs55:
csak azt ne írd, hogy ugyanúgy

alien24 2013.02.11. 07:25:43

@mzgldr: Nem bántásból, de tökéletesen alkalmazkodtál a körülményekhez. Miért? Mert nem hiányzik az ami alap lenne. A közelemben van egy pékség, tündéri szőke eladóval. Pár éve elkötöztem. Még mikor vissza megyek most is mosolyog (az utcán is) mikor meglát, megkérdezi mi van velem. Pedig csak 200 Ft-os kenyeret veszek a pékségben ahol dolgozik.... Szerinted megyek másik pékségbe?

jog-ász 2013.02.11. 07:35:18

Rózamami tetszett az írásod, de ettől a blogtól mindig depresszios lesz az ember..a posztírók elköltöztek és minden fasza külföldön, a hozzászólók meg legszívesebben öngyilkosok lennének, és mindig van egy két büszkélkedő külföldi aki folyton lehúzza magyarországot-megjegyzem, lehet nem olyan nagy baj ha ők már elmentek.

a lényeghez csak annyit: biztos őszinték az érzelmeid, én az országon belül nem éreztem jól magam az egyik városban, környezetben, így 200 km-rel odébb költöztem, de ugyanilyen érzéseim vannak, ha visszalátogatok. ugyhogy lehet ez nem külföldi specifikum, hanem egyszerűen csak nem volt jó a régin, keres az ember újat, én országon belül találtam meg:)

Sanyi9 2013.02.11. 08:03:44

@lüke: nem, hogy addig nem tudtak volna hazamenni, csak nem ertek ra. Amugy, ha erdekel elmondom, mert biztosan tudom, hogy az evi fizetesuk fejenkent £1.683.942. Vannak meg kerdeseid?

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.02.11. 08:13:49

@jog-ász: Jol ereztul magunkat otthon. Volt viszont a hatterben vegig valami rossz erzes, ami csak akkor tunt el mikor feluton voltunk vissza Angliaba. Nem tudom megmagyarazni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 09:05:53

@meatclone:

Az én vicceim kiválóak, azaz erről ne is nyissunk vitát.

M. Péter 2013.02.11. 10:17:04

@deputy sheriff: Az USA-ban, San Franciscoban is van olyan McDonalds, ahol csak a fizető vendégek használhatják a wc-t. A bevásárlókocsin arra jó a pénzbedobás, hogy így a vevő inkább visszaviszi a helyére, nem hagyja pl. az út közepén a parkolóban. Létezik lopásgátló is, amely befékezi az egyik kereket, ha kiviszik a kocsit a boltból vagy a parkolóból. Az USA-ban viszont arepülőtereken bedobsz 2 dollárt a kocsiért, és ha visszaviszed, visszakapsz 25 centet. Ez nem olyan mint a fizetős ketchup?

Éhes_ló 2013.02.11. 10:38:24

@montroyal: senkit nem nézek le.
Leírtam már ezen post alatt is többször, hogy - szerencsére már már - szabadság vagyon és bárki mehet ahová néki tetszik.
Nem volt mindig így.

Azt is leírtam soxor, hogy önmagában a maradó, vagy távozó döntése nem minősítendő kultúrember által, mert hogy mindenkinek 1 (azaz egy) élete vagyon és azt jogában áll úgy élni ahogy bírja.

Ellenberger kéretik nem leköpni vice versa sem azokat kik másként döntenek és a hazánkat (kies messzi országokat ) sem kell lehányni a döntésünk okán, önigazolásképp. A világnak sok szeglete van, és sehol nem van kolbászból a kerítés, ahogy az általad kárhoztatott politikusok és a bábosaik is nagyon speciális állatfajta, bárhová vet a sorsod.
Szóval csak visszafogottan és kiegyensúlyozottan számba véve, mint az öreg Rombinson Crusoe, a hajótörése után.

Éhes_ló 2013.02.11. 10:44:23

@Jani haverja: csaxólok, hogy a hivatkozott első hozzászólásomban a poster szavait idéztem és ezek alapján a postjáról alkottam véleményt, nem a posterről.
Sajnálom, hogy nem egy nyelvet beszélünk és nem nagyon érthető, hogy egy szuverén döntéshez értelmes embereknél nem feltétlen kellék a másként döntők és/vagy a (régi?) hazájuk, Magyarország leszólása.
Vice versa, mint azt nem győzöm elégszer hangsúlyozni.

Éhes_ló 2013.02.11. 10:48:01

@Jani haverja: az arcod elég nagy, amikor a hozzászólók többsége nevében nyilatkoznál.
Szerintem a többség megértette amit írtam és kivételként te csak erősíted a szabályt....

Globetrotter2014 2013.02.11. 12:20:26

Két év? Jól bírtátok... :)

A személyes rekordom 5 hónap volt.

lüke 2013.02.11. 14:23:34

@Sanyi9:
ja:)
kulturlényként más pénztárcája nem érdekel(söt pártállása se)
(90 dec 3-án kezdtem Bécsben dolgozni( dr med.) ,az elsö karácsonyra be se osztottak ügyeletre -mert már 2 hónapja elkészült a beosztás-így a szüleimmel is karácsonyozhattam )

spangola 2013.02.11. 22:18:19

@mariann49:

Nem írok blogot, nem vagyok olyan típus, de köszi.

Most már nagyobb, kicsinek még édesebb volt.

Ha küldesz privátban e-mail címet, küldök pici korából képeket, annyira ééééédddiiiiiiiii volt:)

spangola 2013.02.11. 22:32:37

@charlieharper:

"Lassuk, mit is tudunk:
- birca: mindenrol mindent tud es furcsa, aberalt site-okra jarkal beszelgetni aberalt beszelgetesekert/gondolatokert

- kis nyuszi: kicsi novesu, akit egy csomo alberletbol elzavartak, gyors es gepiro (ez egyebkent most komoly), nyuszit tart bent a lakasban. Szamomra az utobbi allatkinzas"

Bircát jól jellemezted, engem egyáltalán nem.

1. A lakások egyrésze nem albérlet volt, szüleimmel is sokat költöztünk, sok suliba jártam.

2. A főbérlőkkel rendkívül jó a kapcsolatom, imádom őket, ők is engem, mert mindig pontosan fizetek, s mivel rend- és tisztaságmániás vagyok, ragyog az albérlet, mindössze egy helyről dobtak ki, ahol a főbérlő lányának kifizettem az albipénzt, majd ő eltökítette valahova, és azt hazudta a szüleinek, hogy nem fizettünk. Én nem voltam hajlandó kétszer fizetni, ezért kidobtak az utcára.

3. Ez a nyuszi nem házinyúl, nem hízlalásra, vágásra született, tenyésztett törpenyúl. Nem való kintre, csak lakásba. Mindenféle felszerelése megvan, ami egy nyúlnak meglehet, nem sajnáljuk rá a pénzt. És minden nap ki kell engedni a (nem kicsi) ketrecből, hogy rohangáljon, ugrándozzon, különben meghízna, és depressziós is lenne. Nagyon lelkis, nem olyan, mint egy házinyúl. Ne keverd a szezont a fazonnal.

4. Pici vagyok, igen, 158 cm, jelenleg 47-48 kg, átlagos a testalkatom, nem vagyok se sovány, se törpe.

5. Összesen 4 végzettségem van, melyek összefüggnek, egymásra épülnek, ebből 1-hez nem értek (nincs benne gyakorlatom, sosem dolgoztam benne), és a gyakorlatban kitanultam egy ötödiket, ami szintén kapcsolódik az alapvégzettségeimhez.

Amúgy a gépírás és a gyorsírás két külön fogalom, ezt sokan nem tudják. A gyorsírás során jelekkel írunk kézzel és puha ceruzával lapra, ami olyan, mint egyfajta titkosírás. Sztenográfia a neve.

spangola 2013.02.11. 22:34:05

@deputy sheriff:

Írtam, hogy bocs, félreolvastam valamit.

Amúgy hagymának adtad az ívet, nem?

DieNanny CH 2013.02.11. 23:04:44

@spangola:
OFF
"Amúgy a gépírás és a gyorsírás két külön fogalom"

Húgom közgazdaságiba járt, és tanulta! Nekem nagyon tetszett - a vonalak, ívek, melyik hány mm-re nyúlik lefelé... Amúgy is imádom a titkosírásokat, a Sándor Mátyásból is készítettem egyet, úgyhogy húgomat irigyeltem, hogy ő még házi feladatot is csinálhat belőle... :-)

spangola 2013.02.11. 23:46:00

@DieNanny:

Igen, és a vastagítások, amik a mély hangokat jelölik, ezért kell a puha ceruza, mert azzal könnyű a vastagítás, és siklik a ceruza a papíron, ami élőbeszéd leírásakor nagyon sokat számít.

Ja, napi 4-5 óra hossza gyorsírás, az esti híradó leírása... stb.
Éveken át.

Én versenyeztem is, nagyon szerettem.

Egyébként világbajnokság is van gépírásból és gyorsírásból is, de oda az őstehetségek mennek, nem én, én csak simán voltam tehetséges.

Egy ideig parlamenti gyorsíró akartam lenni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.02.13. 02:15:46

@Spacecake: Attól függ.Mi svédből járunk haza kocsival, cseszlovák bandát kerülve olyan 4500-5000 km oda-vissza.Illetve 2x2 nap.Ha sokáig maradunk 3 hét-1 hónap, akkor megéri a saját kocsi, mert a repülő+bérautó több.Pedig a legolcsóbb helyen béreljük az autót.És mégsem egy fullfapad sz@rral kell járni, hanem a saját jól felszerelt kocsinkkal.Illetve, ha az ember a hazautat is a nyaralás részeként éli meg, vagyis nem rohanva, hanem megnézve a látnivalókat, (oké, úgy nem 2x2 nap, de egy hónapból azért futja rája...) akkor úgy méginkább megéri a saját kocsi.

grovian 2013.02.14. 07:16:17

A hozzaszolasokbol jol latszik, hogy aki sokaig el kulfoldon az fokozatosan elveszti a kepsseget, hogy Magyarokkal beszeljen. Kikerul a mondatokbol az alszerenyseg, a sirankozas, a masok hibaztatasa. Viszont bekerul a buszkeseg az elert sikerekre az eltero kulturakbol osszeszedett tudas es szelesebb koru ismeretek.

Nekem karacsonyi szunetben mo-n szoltak, hogy furak a mondataim, mert ugy kerdezek, hogy: "Van kedved moziba menni?" es nem ugy, hogy "Nincs kedved moziba menni?".

KopaszMercis 2013.02.16. 16:39:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Tenyleg... melyik eloadasat lattad is eloben? :)

Dehogy ismered te... Angolul sem tudsz, nem hogy ismerned, vagy ertened a 21. szazad legzsenialisabb elmejet...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.17. 09:02:23

@KopaszMercis:

Élőben nem láttam, de láttam videót 3 előadásáról. Ostoba, gyűlölködő ripacs.

KopaszMercis 2013.02.18. 23:40:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Nem a te hibad, hogy nem erted... vigasztaljon ez.

KopaszMercis 2013.02.19. 21:06:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Igen, sajnos ez a fajta önértékelési zavar rendszeresen jelen van a balkán cigány fábri féle szaron szocializálodott hegyeshalomnál végetérő világban nevelkedetteknél... :(

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.19. 21:22:59

@KopaszMercis:

Akinek nem tetszik Carlin, az önértékelési zavarban szenvedő cigány? Bevetted te a mai gyógyszeredet?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása