oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. február 10. 06:57,  Két év után először Magyarországon 553 komment

2013. február 10. 06:57 Határátkelő

Két év után először Magyarországon

A tematikából adódóan rengeteg szó esik a blogon arról, milyen elmenni, ám viszonylag kevesebbet beszélünk arról, milyen hazajönni – akár csak látogatóba is. Ezt írta meg Rozamami, aki tavalyi élményét osztotta meg. Már csak azért is érdekes, hiszen a dolgok természetéből adódóan egy-egy magyarországi nyaralás inkább hasonlít véget nem érő rokon- és barátlátogatási hajszához, mintsem pihenéshez. Lássuk!

Pécs, Rozamami.jpg

„Hazalátogattunk. Két év után először. Nincsen a posztban hasznos információ, tehát aki ezek alapján olvasná, ugorja át.

A családból inkább a gyerekek várták jobban a magyarországi nyaralást, mi vegyes érzésekkel vágtunk neki az útnak. Túl élénken élt még bennünk a sok keserűség, ami ott ért minket.

Autóval mentünk, azért, hogy elhozzuk magunkkal az otthon hagyott életünk maradékait, melyek eddig anyu garázsában várták türelmesen sorsukat.

Felkészületlenül

Mondhatni, nem készültünk fel lelkileg, értem ezalatt, hogy képtelenek voltunk elképzelni, hogy ha valahová elindulunk, nem érünk a végére. Legalábbis ezt éreztük. Megálltunk ugyan aludni Németországban, de még így is a végkimerültség jelei mutatkoztak rajtunk.

A GPS százalékmutatója még 200 km megtétele után sem mozdult el felfelé, az édes női hang is csak annyit ismételgetett „menj tovább 285 kilométert" aztán két és fél órát csöndben maradt.

A gyerekeknek százszor elmagyaráztam, hogy nem egymást akarják megölni, csak fáradtak és nem beszámíthatóak a reakcióik. A férjemet az út vége felé egyre gyakrabban locsolgattam a maradék ásványvízzel, mert arra sem gondoltunk, hogy a légkondiból kifogyhat a gáz (Angliában nem függött össze az utazási komfortfokozat a légkondi meglétével).

Ezredszer is megbizonyosodhattam róla, hogy apámtól örökölt végtelen türelmem mennyire hasznomra válik a nehéz élethelyzetekben. (A férj meg arról bizonyosodott meg ismét, hogy mennyire idegesíti az én végtelen türelmem.)

Összeugrott a gyomrom

Amikor a határon a táblán láttam „Magyarország", kicsit összeugrott a gyomrom, elkapott az ismerős gyomorideges érzést, de elhessegettem magamtól.

Aztán néhány röpke óra múlva csak lekanyarodtunk az utolsó autópályáról, ismerős lett minden bokor, minden közlekedési tábla. Megérkeztünk. Nekem volt némi nosztalgikus és szentimentális hangulatom, a férjben nyomát sem találtam, a gyerekek inkább izgatottak voltak, hogy ismét látják a barátokat, barátnőket.

Mindenhol enni kellett

Az otthon töltött két hétben mindenhol voltunk, de elég keveset a fenekünkön, azt is inkább csak az autóban. Én igazán örültem, hogy ilyen sokan szeretnének látni minket, de ennek volt hátulütője is, hogy mindenhol, és tényleg mindenhol enni kellett.

A férjem meg is jegyezte úgy az ötödik nap táján: „Én nem értem, ez az egész Magyarország egy nagy KONYHA, mindenki csak főz egyfolytában..." Az evések után nagyon mást tenni már nem tudtunk a 40 fokban, mint ülni a teraszon a karosszékben és levegővételre koncentrálni.

Esténként a szúnyogokkal közelharcot vívva sütögettünk a kertben, és ismét ettünk... na meg ittunk is. A szomszédokat is megörvendeztettük egy jó kis spontán rockpartival, minthogy öcsém is és én is szülinapunkat ültük épp akkor.

Jó volt összeverbuválni a régi barátokat, gitározgatós, éjszakába éneklős hejehuja keretében. A pécsi rockmaratonon az Éjféli lány közben kapott el először a sírás, de nem annyira a hazám, inkább talán a fiatalságom után, meg lehet, hogy némileg a vodkának is köszönhető.

A sosem volt nászút

A gyerekek összevissza voltak folyton, így gyakorlatilag mi a férjjel végre nászúton érezhettük magunkat ahol ugye sose voltunk. Mondjuk nem anyámmal képzeltem el, szerintem a férj sem, de így is jó volt, legalább volt, aki sütötte a pogácsát naphosszat.

Egy-két kirándulást is megejtettünk éppen csak a városba, ahol mindketten az egész fiatalságunkat töltöttük. Olyan érzésekkel indultam neki, hogy majd biztosan megmozgat bennem mélyen valamit, ha látom a lovas szobrot a főtéren (Hunyadi), ahol annak idején randiztunk - a ló farka alatt - , vagy a dómteret, ahol annyit üldögéltünk annak idején a barátokkal. Éppen a gasztrofesztivál hetében jártunk, így számtalan kis pavilonban borocskát kóstoltunk, beszagoltuk a csülök illatát, (enni már nem bírtunk többet).

A sétatértől visszafelé kandeláberes kis utcán sétáltunk, hallgattuk az utcazenészeket, fagyit nyaltunk. Leültünk az új szökőkútnál, élveztük a forró estét.

Egyre nehezebb

A néhány megmaradt barát és a rokonok többségében nem tudtak jókat mesélni. Mindenkinek egyre nehezebb az élete, mindenki azt bizonygatta, milyen jól tettük, hogy eljöttünk. Hát egyetértettem abban, hogy nehéz a borokat, csülköket meg a szúnyog lepte szép estéket értékelni, ha még nyugodtan aludni sem tudnak, ráadásul voltunk mi is ebben a cipőben és valóban....

Az igazsághoz hozzátartozik ugyan, hogy van egy család a sok ismerős között, akik egészen jól élnek, jut is marad is alapon. Bár nekik is jobban meg kell gondolni minden lépésüket, sokat segít az is, hogy együtt élnek egy jó nyugdíjjal rendelkező nagypapával, és a két gyerekük is már félig felnőttként besegít. Hitelük nincsen, még annak idején a szülők anyagi segítségével építkeztek kalákában.

Bürokrácia magyarosan

Még tavaly Angliában ért minket a hír, hogy még mindig be vagyunk jelentve a lakcímünkre, holott a ház már réges régen más tulajdona. Nosza, ezt is el kellett intézni. Be is mentünk szépen az önkormányzatra, hogy kijelentkezzünk, és meglepődtünk azon, hogy ezt mi nem tehetjük meg.

Kiderült, hogy a kedves jogászembernek (végrehajtó) kellett volna megtenni annak idején, de nem tette meg, és papírok híján mi sem tehetjük már. Na, de sebaj, felkerestük az új tulajdonost, hogy megkérjük, kérelmezzen kényszerkijelentést, mert mi már nem szerettünk volna magyarországi lakcímet.

Aztán nekifogtunk a gyerekek útlevelének intézésébe, kicsit ott is elképedtünk, hogy sürgősséggel darabja 20 ezer pénz volt, de hát lenyeltük a pirulát. Ami kicsit fura volt, hogy lévén érvényes útlevéllel rendelkeztek még – csak már közel volt a lejárati idő, nem gondoltuk, hogy az anyakönyvi kivonatokat is magunkkal kellett volna vinni, így futottunk még egy kört – hát, akinek nincsen a fejében, legyen a lábában.

Érezhető az elkeseredés

Elképedtünk, hogy épp csak beugorva egy boltba némi kaja, ez-az, egy szatyornyi is alig, és kifizettünk érte 20 ezret, pedig hát nem sonka és kaviár volt a kosárban. Anyu szomszédjának a biciklijét a kertből lopták el épp azon a héten, pedig nem laknak rossz környéken, és még örült is, hogy a garázst nem rámolták ki, nem is beszélve az autóról.

A buszsofőr kicsit leüvöltötte az egyik gyerekem fejét, mert a városi buszon buszjegyet szeretett volna venni, (a lehetőség adott, bár drágább a buszon) nem lévén a közelben újságosbódé. A férjem azt mondta be kéne puncsolni egyet, szerintem csak nőt kellene szerezni neki, de aztán megegyeztünk abban, hogy valószínűleg neki is tele van a hócipője az életével, és a frusztráltságát vezeti le, akin tudja, épp egy 16 éves akadt az útjába, némi rossz szájízt okozott azért.

Érezhető a hétköznap emberein az elkeseredés, de mindezek ellenére azért a többség próbál úgy élni, ahogy eddig, jó képet vágva mindenhez, próbálja megtalálni a kapaszkodót. Naponta tesznek kísérletet jól érezni magukat a bőrükben, még ha ez nem is sikerül mindig.

A megmaradt érzés teljesen vegyes volt. Mondhatnám, ugyanúgy, mint régen, újat nem tudok mondani. El kellett jönnünk, és nem bántuk meg.

Úgy szeretném, ha mindenki egyszer úgy élhetne, hogy a gondokat lerázza, ha úgy kelhetne fel reggel, hogy látná, a nap végére is minden úgy maradt rendben, ahogy kell. Ahogy most mi élünk.

Rendes rendőrök

Indulás előtti napon egy napig rámoltuk az autót a cuccainkkal, átválogattam a dobozokat ezerszer, sok dolognál töprengtem el, hogy vajon mi a fenének tettem el? A férj több ízben kiakasztott a „Biztos, hogy ez a sz@r is kell?" mondataival, valamint a kisebbségnek akarta adni a pókhálómintás farmerdzsekimet.

A végén választás elé állított, vagy az egyik gyereket hagyjuk ott, vagy két dobozt. Végül fájó szívvel megváltam a porcelánbaba és faautó gyűjteménytől, valamint egy későbbi postázásra félretettem a karácsonyfadíszeket (naná, hogy kell, 10 évig gyűjtögettem mind fából van), de a nokedli szaggatóból és az őzgerincformából nem engedtem.

A visszafelé úton kétszer is megállítottak minket rendőrök, de minden híreszteléssel ellentétben semmi gond nem volt a külföldi rendszámos autóval. Megnézték a műszaki idejét, jogosítványt, útleveleket, az adókarikát a szélvédőn (tök képben volt a rendőr) és jó utat kívántak.

Végtére is összeállt a tapasztalat – jó volt kicsit hazamenni, de jó volt ismét hazajönni."

(Rozamami nem először írt ide, első írását itt olvashatjátok, a gyerekek iskolai beilleszkedéséről itt írt, saját munkakereséséről pedig itt számolt be.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr705071613

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Master-, Bachelor-, Diplom-, Lehramtsstudium 2013.02.10. 13:11:07

Mit is takarnak pontosan ezek a gyakran használt fogalmak? Olyan végzettség típusokról beszélünk, amelyek a Bologna folyamat következtében kerültek használatba mind Ausztriában, mind az EU egyéb tagállamaiban. Ausztriában a korábbi „Magister” tanulm...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mommmmo 2013.02.10. 22:18:20

@nyuszigonosz: Ha ezt az en hozzaszolasom kapcsan irtad, en is azzal kezdtem, hogy az emberek 90%-a kedves. A maradek 10%rol irtam, hogy 7 ev kulfold utan sokkolo amit muvelnek, mert mashol ilyet nem nagyon latsz.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.02.10. 22:19:05

@Jess G: Lehet, hogy az, de itt zellerszárral csinálják, és nagyon finom - bár a családban csak én szeretem az ilyen "extrém" (hagyományos íztől eltérő) dolgokat.

Mrs. Clayton 2013.02.10. 22:21:23

@Mammaroza: hát ahogy leírtad az egyértelműen waldorf, de eddig nem szárzellerrel ismertem és vmiért nem vonzott különösebben a dió majonéz kombó így nem is néztem utána h a gumó vagy a szár a jobb hozzá

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.02.10. 22:23:06

@Jess G: Érdemes egyszer megkóstolni, én ezt magában, vagy max. egy pirítóssal eszem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 22:24:31

@mommmmo: igen itt is a tobbseg jobban felti a munkajat annal, minthogy ne akarjon a fonoksegnek maximalisan megfelelni
lehet mondani, hogy mumosoly, de nem teljesen igaz
meg Louisvilleben dolgoztam egy hotelben es az egyik etteremben volt 3 Magyar pincer, meg 3 amerikai
mindenki szeles mosollyal dolgozott kint a placcon es igyekezett mindent megtenni / itt a pincerek borravalobol elnek/ nade ahogy bent voltak a konyhaban a magyarok arcarol lefagyott a mosoly, reklamaltak, szentsegeltek, kocsogoztek a vendeget, mig az amerikaiaknal elvetve hallottam megjegyzest a vendegekre / hangsulyozom, bent a konyhaban/
es meg azt mondjak az itteniek mumosolyognak
nem igazan
tudjak mi a munkajuk es megprobalnak ugy melozni, mig a Magyar lanyok ugyea azt tudtak, kint a placcon mosolyogni kell, meg mikor jon a fonok
jo nem mondom, hogy minden amerikai minden masodpercben szivbol mosolyog, de szolgaltatasi es vendeglatasi szektorban ez ALAPKOVETELMENY!
emellet mar talalkoztam bunkoval ez nem kerdes, de azok nem is ragadnak meg sokaig

deputy sheriff 2013.02.10. 22:24:38

@spangola: Ki az az igi es milyen ivet adok en kinek?

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.02.10. 22:25:18

@Rebarbaraa: En is így voltam. És nem zavart az üres lakás, a gumiágy, a hűtő- és tévénélküliség, semmi...
A nyugalom mindent megért.

mommmmo 2013.02.10. 22:27:37

@mzgldr:
Amugy altalanossagban is ugy gondolom, hogy Magyarorszagon nincs olyan elfogadott viselkedesi kod, mint altalam ismert mas orszagokban.
A UK-ban es a UAE-ben az emberek tartjak magukat bizonyos szabalyokhoz, tarsalgas kozben kerulnek bizonyos temakat, megnyilvanulasokat, lehet, hogy azert is, mert ott multikulti van es az emberek megszoktak, hogy ezt tapintattal kezelik.

Nalunk egyreszt sokszinubb es erdekesebb az emberek kozotti feluletes csevely, mert a szabalyok kovetese helyett az emberek jobban beleteszik a sajat egyeniseguket.

Masreszt viszont eleg szeles korokben divat is mucsai taho velemenyeket hangoztatni. Lehet, hogy nincs is tobb rasszista, vagy irigy, vagy miegyebb kozottunk mint mashol, csak mashol legalabb tudjak, hogy mikor kell befogni.

Mrs. Clayton 2013.02.10. 22:29:57

@Rebarbaraa: jókba botlottál bele te is :-)
@Mammaroza: azért a gumiágy az kemény volt, soha többet nem akarok ennyire elölről kezdeni semmit

mommmmo 2013.02.10. 22:32:01

@hagyma:
Persze, mert a hozzaallast amit a munkahelyi kultura megkovetel az ember egy ido utan internalizalja. A magyarok meg nem voltak ott eleg ideig, meg gondolom a kis csoportuk sajat kis szubkulturat alkotott, amiben egymast is hecceltek.

micsoda? 2013.02.10. 22:36:14

@Mammaroza: Igy igaz. Ez semmi. A testvér a testvérrel képes haragot tartani. /már a hülyébbje/Barátokról már ne is beszéljünk. Milyenek legyünk ha még a pártok sem képesek egységbe terelni a népet. Lásd az LMP.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.10. 22:38:53

@mzgldr: errol jut eszembe, allnak benn az allomason a DLR potlok ma, mindnek zarva az ajtaja, kiveve egyet. Odamegyek megkerdem, hogy ez jon-e xy allomasra.
Emberunk visszakerdez, milyen gyakran szoktam az ut kozepen felszallni a buszra? Ahh, mondom oke, bocsika. ( bar lehet mondanom kellett volna, otthon volt azert mar 1-2 alkalom buszallomason, hogy nem allt be a busz a megalloba :D )

Odamegyek paromhoz, mondom kisse kifigurazott az emberunk, erre az elottunk levo angol no mondja, hogy hat inkabb faragatlan volt. Vegulis igaza volt az emberunknek, de a no ragaszkodott hozza, hogy ez akkor is nyers /faragatlan volt.

Szoval ja, itt is elofordul, bar ilyen azert nem tul gyakori.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.02.10. 22:40:11

@Jess G: Én sem, de mára már ez (is) romantikus nosztalgiává nemesedett ...

Taxomükke (UK) 2013.02.10. 22:55:54

@hagyma: Inkabb a mumosoly legyen, mint a valodi, hamisitatlan rosszkedv es bunkosag...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 22:57:36

@tildy:): amerikaban is van boven ember aki nem szereti a kulfoldieket
es van aki ki is mutatja
nem gyakori de elofordul

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 23:00:13

@Taxomükke: de ez a "mumosoly" kifejezes is Magyar talalmany
/lehet alapbol ideges eppen, rossz napja van, menstrual csalja a ferje stb. de ez nem mumosoly
ezek mosolyognak reflexbol/
najo lattam mar siro amerikait is munkahelyen, de nem jellemzo:)
es semmikeppen a "public" elott

zopilote 2013.02.10. 23:00:39

@Rebarbaraa:
Nem vagyunk egyformak, szerencsere:) Es az ido megszepiti az emlekeket. En csak a
szepre emlekezem es nem a hazat hibaztatom, hanem magamat. Van egy mondasom:
" Lehet az ember a menyorszagban is boldogtalan es a pokolban is boldog" Mert az
embertol fugg leginkabb a boldogsag, nem a kornyezettol. A kivandorlaskor az ember
kulonbozo fazisokon megy keresztul, mint ahogy par poszttal ezelott valaki nagyon jol
leirta: az elso evek euforiaja, kesobb megszokas, es ha mar az ember huzamosabb ide-
je el az adott orszagban, megismeri belulrol is jobban (15 - 25 ev) akkor rajon, hogy
az sem sokkal kulonb, mint az ohaza, csak a diszlet mas:) " Kromozott kapitalizmus " :)

Kihaennem00 2013.02.10. 23:02:09

Szerintem tök érdekes lenne egy pszichológiai tanulmányt készíteni az itteni posztokról és kommentekről. Kezdve ott, hogy kb. minden poszt és minden 2. komment arról szól, hogy élete legjobb döntése volt elmenni innen, soha nem jönne vissza stb, de hogy hogy sem valahogy mindig visszatalálnak a magyar fórumokra. 2 évente ugrik "haza" egy féólrára, de ez az idő bőven elég arra, hogy levonja a konzekvenciákat arról, hogy, a dolgok csak úgy lehetnek jók ahogyan "máshol" vannak, mégpedig azért mert azok ott vannak és nem itt. Kötelező nyitott szemmel járni és lehetőleg mindenbe belekötni, kioktatni az itteniket, hiszen ami nyugaton van az tökéletes, bezzeg itthon. Természetesen mindenkinek van rossz élménye, csak úgy leugatja a buszsofőr, a járókelő, a sarkifűszeres stb... pedig ő nyilván mindenkihez nagyon-nagyon kedvesen és tisztelettudóan megy oda és nem süt belőle felsőbbrendűségi érzés mint ahogyan itt jónéhány posztból, csak azért mert ő éppen 2000 kmrel arrébb építgeti az átlag bevándorlók mesébe illő karrierjét. Kötelező ecsetelni, hogy az ország mennyire nem élhető és mi nem kapott meg tőle, de arról módszeresen el kell felejtkezni, hogy ő mit tett az országért, meg különben is az ország élhetőbbé tétele a "többiek" dolga. Azt is bele kell fűzni, hogy mennyivel befogadóbb és toleránsabb lett mióta kiment és csak azért nem volt itthon cigány, kínai, zsidó, néger stb. barátja mert az ország ebben megakadályozta... stb. stb.

montroyal ( CAN qc) 2013.02.10. 23:02:41

@zopilote: meg oda tartozunk (canada)de mar megint szervezkednek a separatistak de mindenki szarja le oket..

Rebarbaraa 2013.02.10. 23:03:19

@Taxomükke: "Inkabb a mumosoly legyen, mint a valodi, hamisitatlan rosszkedv es bunkosag..."

Igy van mert az ram is atragad es jobbkedvem lesz.Ez sztem olyanmint az asitas. Ingerel. Ha valaki asit, vagy csak beszel rola en asitok. A mosolygas is ragados, a mosollyal pedig a jo kozerzet jon.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 23:07:01

@Kihaennem00: hat nekem nem ez volt az eletem legjobb dontese, ott szurtam el, hogy 20 evvel korabban kellett volna jonni:)
de ettol, vagy eppen azert, mert kesobb jottem engem erdekel a szulohazam es latogatok nehany blogot
ma pl egesz nap a Magyar NET-en logtam
de az is teny, ha holnap lekapcsolnak magyarorszagot a net-rol 2-3 het utan megszoknam a dolgot
mondjuk en 15 ev utan fogok hazaugrani, pedig mar kb 5-6 eve megtehetnem
/tudom, ez most onigazolas volt, hogy jol dontottem:)/

montroyal ( CAN qc) 2013.02.10. 23:08:05

@charlieharper: en nem iskolaban tanultam franciaul 14 evig quebecoiseval es gyerekeivel eltem ..ezert nincs szuksegem semmilyen foku nyelv vizsgara .. jo egyebkent angol teruleten is tudni jo logos jol fizeto allami allasokra ...

2013.02.10. 23:12:38

@montroyal: nem kell neki nyelvvuzsga, csak tudjon megszolalni! Majd ha idosebb lesz kotelezo lesz vizsgazni a suliban

montroyal ( CAN qc) 2013.02.10. 23:18:04

@charlieharper: ha csak addigra nem fog piros ho esni ,mert akkor quebec leszakad es nem kell a francia angol teruleten.. itt is tanulnak es vizsgaznak angolbol de a Montrealon kivul nem hasznaljak igy el is felejtik akiknek munkajahoz, barati korehez nincs szuksege az angolra

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 23:18:43

@morsels: ahhh
mondtam
mindenhez
bar az igaz, a semi filologiat tekintve vannak feher foltok, de dolgozom rajta, hogy eltunjenek

mommmmo 2013.02.10. 23:21:11

Ja, ezt az allando "onigazolasosodast" sem ertem.

Mi a fenenek kellene azt igazolnia barkinek is onmaga elott, hogy jol dontott? mert amugy nem biztos benne? ha nem biztos benne miert nem jon haza inkabb, mint hogy igazolgatna magat?

Szamomra egy erthetetlen baromsag ez az egesz vad, azon alapul, hogy az elmenetel vagy a visszajovetel valami megvaltoztathatatlan dontes, pedig rohadtul nem.

zopilote 2013.02.10. 23:22:25

@hagyma:
Ezek szerint meg nem lattal reggel villamoson munkaba indulo embereket: a legtobb
felalomban, undorral az arcan, mosoly nelkul ul vagy all. De nem mind fizikai melos am,
sok kozottuk az irodai alkalmazott. kozepvezto, sot lattam "nyakkendos uriembereket" is.
(Mondhatnad, nem kell tomegkozlekedni, sajat kocsi kell. Erre a valaszom: kocsival 1
ora beerni, villamossal 25 perc, a parkolas min. 25 $/nap, a berlet 90 $/ho es a villamos
csucsidoben 5 percenkent jar, 4 x 20 km vonal van. Es ez csak egy kisvaros Vancou -
verhez viszonyitva, ahol sokkal jobb a tomegkozlekedes, sot Torontoban meg jobb)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 23:25:36

@zopilote: mint emltettem volt, sosem jartam Canadaban, itt amerikaban pedig egeszen pontosan negyszer ultem buszon es az sem reggel volt

mommmmo 2013.02.10. 23:26:18

Es mellesleg ez nem egy kifelyezetten "magyar forum", hanem egy magyar expatos forum, en is kulfoldi tapasztalatokkal rendelkezo magyar vagyok. Ha szeretek hasonlo emberekkel beszelgetni, akkor az mar feltetlenul azt jelenti, hogy valami bazi nagy psziches problemaban szenvedek, kulfoldi tavozasombol adodoan?
Ugyan mar.
Es senkit nem akarok megbantani, de a sajogerezdi asszonyok tarsalgasaban, meg politikai sardobalasban a belpol forumokon tenyleg nem vennek reszt, mert ahhoz meg annyi kozom sincs, mint a kozel kelethez. Szoval itt nem arrol van szo, hogy magyar forumokon tarsalgunk, hanem hozzank hasonlo magyar expatokkal tarsalgunk, meg olyan magyarorszagi magyarokkal is persze, akiket mindez erdekel.

Kihaennem00 2013.02.10. 23:32:09

@hagyma:

Nekem nem azzal van a bajom, ha valaki kimegy ha vagy ha érdeklődik az itthoni dolgok iránt, hanem azzal ha valaki gusztustalan módon kétpofával köpködni jár vissza. Csak kapkodom a fejem, hogy milyen stílusban írnak itt néhány, közben meg vannak róla győződve, hogy mennyivel felsőbbrendűek, csak azért mert ott vannak és nem itt. A nagy többség igenis önigazolást keres ugyanis, ha tetszik ha nem ő ott csak a hárommillióhatszászhuszonháromezredik bevándorló, itt meg el tudja adni, hogy mekkora király élete van. Ráadásul ha én utálok valamit ,pl. m.o-t, akkor eszembe nem jut magyar fórumokon lógni egész nap. Elgondolkodtató az is hogy ha valaki ilyen szinten utálja a saját hazáját, vajon mennyire is volt hasznos tagja a társadalomnak...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.10. 23:33:24

@Kihaennem00: Naszóval:
1./ Az természetes egy ilyen fórumon (blogon) hogy túlnyomórészt olyanok írnak, akiknek jobb Magyarországon kívül. Egyrészt ez a blog azért jött létre, hogy az ilyen emberek írásait összegyűjtse, másrészt meg ritka az, akinek nem jön be a külföldi lét, és ennek ellenére ide ír (bár van itt ilyen is, több is), harmadrészt meg sokunknak tényleg könnyebb külföldön érvényesülni, mint Magyarországon volt. Kb olyan a felháborodásod, mintha én a kurucinfón panaszkodnék, hogy nem enged teret a liberális eszméknek :)

2./ Az, hogy sokan megemlítünk rossz dolgokat Magyarországról, azt nem biztos (sőt a többség biztosan nem!!!) ártó szándékkal teszi, hanem mert hisszük azt a magyar közmondást, hogy "más kárából tanul az okos..." Ezek szerint Te nem az okosok csoportjába akarsz tartozni, és baromira nem érdekel, hogy a saját országod csak úgy lesz jobb, ha mindenhonnan eltanulod a jobb dolgokat, a rossz dolgokat meg nem veszed át, sőt kerülöd.

3./ "de arról módszeresen el kell felejtkezni, hogy ő mit tett az országért"
Elárulom Neked nagyon sokan, nagyon sok mindent tettünk Magyarországért, mielőtt kijöttünk külföldre. A legtöbben közülünk nem is kaptak vissza semmit Magyarországtól, de nem is számítanak rá, hogy valaha is visszakapnak valamit. Az meg különösen gusztustalan a részedről, hogy pont Rózamama posztjában írod ezt a gondolatot, annak a családnak a posztjában, akik igencsak sokat tettek a munkájukkal Magyarországért, cserébe Magyarország meg elvette mindenüket (a házukat, a boldogságukat, az egészségüket, stb.). De nem csak ők vannak egyedül ebben a helyzetben.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.10. 23:36:00

@hagyma: Az egész kommentedre +1, de erre a gondolatra különösen:
"hat nekem nem ez volt az eletem legjobb dontese, ott szurtam el, hogy 20 evvel korabban kellett volna jonni:)"

Hát kb. én is így vagyok vele.

zopilote 2013.02.10. 23:36:11

@hagyma:
" amerikaban is van boven ember aki nem szereti a kulfoldieket "
" Born in East LA " :))))
www.youtube.com/watch?v=LMfYNqJgO8Y

Eurydice 2013.02.10. 23:38:36

Tetszett a poszt, ezt a "melyik doboz maradjon" dolgot pedig teljesen átérzem, ha indulunk vissza.

Én az első hazautazásomkor még nem tudtam megmondani, hogy mi olyan zavaró, aztán a sokadik után rájöttem: a falvakban hazafelé kanyarogva mennyi baromi sok villanyoszlop/pózna van, és mennyi vezeték. Teljesen elrontja a települések összképét.
És ennek ellenére mindig elmorzsolok egy könnycseppet ha megpillantom ezt az égi kesze-kuszaságot :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.10. 23:40:02

@Kihaennem00: Tudod, kihaennem, ha az ember elkezdi ecsetelni, hogy otthon miket tett, milyen onkentessegben volt benne, hogy hajtott fel iskolanak, ovodanak, korhaznak, satobbi tamogatasokat, de akarcsak ment es a ket kezevel segitett, akkor meg az a baj, az meg mellveregetes. Van rajta sapka, nincs rajta sapka.

Egyebkent nezz ra amit irtal, csak cserelj ki par szot : egy az egyben ervenyes a te hozzaszolasodra is , csak a szereploket kell kicserelni. Pont ugyanugy altalanositasz, mint akiket szidsz, hogy altalanositanak.

Mindenhol vannak problemak, sem Uk, sem Nemetorszag, sem USA nem tokeletes. De sok esetben elhetobb, lehet fejlodni, kiszamithatobb. Ezt talan te sem vitatod.

zopilote 2013.02.10. 23:42:17

@hagyma:
En jartam az USA - ban, lattam NYC - ben a foldalattin mindenki nevetve, a Yankee
Doodle -t futyulve megy dolgozni reggel. Bar ott is a csak prolik veszik igenybe a
tomegkozlekedest:)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.10. 23:42:25

@Kihaennem00: amivel abszolult nem ertek egyet
az a "nagy tobbseg"
es pl amerikaban tuti nem vagyok 34564879365-ik bevandorlo senki
szerintem elenyeszo az a kivandorlo aki utalja magyarorszagot, az nagy szegenysegi bizonyitvany
ezen a blogon nem is igen talalkoztam ilyennel, meg olyannal sem aki arrol regelne mekkora kiraly kint
en pl sokszor elmondtam, mi qrwa sokat melozunk a felesegemmel, itt nem lehet szorakozni, nem nehezebb utcara kerulni mint otthon

2013.02.10. 23:43:14

@zopilote: a Washington Postban (ott is kommentelek) is rendszeresen irogatnak mexicunt-ot, nehany kommentelo.

Kihaennem00 2013.02.10. 23:54:02

@tildy:):

Tőlem biztosan nem kaptál kritikát, ha felsorolnád az érdemeidet. Azt sem állítom, hogy nincs mit tanulni máshonnan, mert nyilvánvalóan van. Az építőjellegű kritika sem zavar, viszont itt nagy részt csak köpködés megy. Szívesen olvasnék legalább néha-néha olyan posztot, hogy én kinnt vagyok xy helyen, itt ezt és ezt a dolgot tanultam és majd ha egyszer hazamegyek akkor ezt és ezt fogom az ország(és a saját magam) javára fordítani. Sajnos én olyan naiv ember vagyok aki hiszi azt, hogy egy országnak a változást sosem a politika vagy az "elit" szintjén kell kezdeni, hanem a kisembernek és akkor az előbb-utóbb felszivárog a felsőbb szintekre is...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.11. 00:06:31

@Kihaennem00: Nem nekem írtad, de válaszolok én is:

"Az építőjellegű kritika sem zavar, viszont itt nagy részt csak köpködés megy."

Konkrét példát írj légyszi!

"Szívesen olvasnék legalább néha-néha olyan posztot, hogy én kinnt vagyok xy helyen, itt ezt és ezt a dolgot tanultam és majd ha egyszer hazamegyek akkor ezt és ezt fogom az ország(és a saját magam) javára fordítani."

A többségünk pont az olyanok miatt, mint Te, már rég letett arról, hogy visszamenjen lakni Magyarországra. Azonfelül pedig a magánvéleményem (lehet, hogy másoké nem ez), hogy én nem vagyok egyetlen országért sem, hanem az országok vannak értem. Az országok ugyanis szolgáltatást nyújtanak a pénzemért (a befizetett adómért), ugyanúgy, mint a fodrász (az általam fizetett pénzért), csak egy kicsit mást. Ha nem tetszik az adott szolgáltatás ár-érték aránya, akkor odébb állok. Én ilyen egyszerűnek látom a dolgokat.

"Sajnos én olyan naiv ember vagyok aki hiszi azt, hogy egy országnak a változást sosem a politika vagy az "elit" szintjén kell kezdeni, hanem a kisembernek és akkor az előbb-utóbb felszivárog a felsőbb szintekre is... "

Ebben nem vagy naiv. Abban vagy naiv, hogy amíg Te és a Magyarországon lakó emberek többsége úgy gondolkodik, mint az a többi megnyilvánulásodból eddig kitűnt, addig hiába hiszed az ellenkezőjét, biztosan nem lesz változás Magyarországon.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.11. 00:09:25

@deputy sheriff: "nem sok embert keztetne arra, hogy vissza rohangaljon a parkolo masik vegebe a bevasarlo kocsival, foleg ilyen qrva hidegben/hoban/esoben. Meg hat valakinek ugyis be kell vinni kintrol a kocsikat, - itt nem divat,hogy kinnt tartjak -, akkor mar miert ne alkamazzanak egy urget, aki osszeszedi, rapattan a kis trolijara es behuzza oket bentre. "

nekem is az jutott eszembe, hogy ez egy munkahelyteremto dolog:) Nalunk sincs bedobos kocsi, viszont a parkoloban viszonylag tobb helyen vannak ezek a kocsitarolo "boxok", igy nem kell annyit gyalogolni (az amerikaiak koztudottan lustak:) tapasztalatom szerint eleg sokan visszatoljak a bevasarlo kocsit (igaz, itt Kaliforniaban nics hideg es ho:)

kovacs55 2013.02.11. 00:16:55

@SzerződésSertés:
"én már nem itt vagyok otthon. Én már "ott" vagyok otthon"

En 30 ev utan ugy erzem hogy sem itt sem ott nem vagyok otthon, valahol a ketto kozott a "levegoben" pedig egyebbkent panaszra semmi okom...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.11. 00:20:17

@szelephézag: "Ugyanakkor ha valakik éveket töltenek kint, majd hazalátogatnak, sokkal kontrasztosabban tűnnek fel olyan jelenségek, amelyek annak idején, míg itt élt (referenciapontok híján) rejtve maradtak"
Nagyon jól megfogalmaztad, én is nagyon hasonlóan látom. Sokszor ezek a "hazaköpködés"ként titulált dolgok csak arról szólnak, hogy amig ebben a környezetben élsz, fel sem tűnik, hiszen hozzá vagy szokva. Viszont pár, külföldön eltöltött év után ezek az apróságok is feltűnnek. Amikor ezeket megemlitjük, szerintem sokunkban nem a kritizálás az, ami dominál, hanem az, hogy mi magyarok miért nem tudunk ilyen apróságokon változtatni, és jobbá, könnyebbé, elviselhetőbbé stb. tenni az életünket. Az persze más kérdés, hogyan fogalmazzuk meg ezeket az észrevételeket: negativ kritikaként (bezzeg itt és itt mennyivel jobban és/vagy problémamentese mennek a dolgok, vagy esetleg segitő szándékkal, épitő kritikaként. Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.

KopaszMercis 2013.02.11. 00:22:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Te bolond vagy
Foxworthy, Ron White, Gabriel iglesias, Jeff Dunham, Jerry Seinfeld, Russel Peters...

Es a szo klasszikus ertelmeben pl Chris Rock es George Carlin sem politizal, max univerzalisan kritizalja a politikat... nem ugy mint fasznyalo fabri.

Hagyjuk ezt... Carlin a humor magas iskolaja. Nincsen nala feljebb. Pont. Es amerikai...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.11. 00:24:09

@tableno: "Az ember látja, hogy nehezebb az életük, mint neki, sajnálja is, de kimutatni nem nagyon meri, mert nem akarja, hogy leereszkedőnek, dicsekvőnek tűnjön. Ugyanezért nem nagyon dicsekszik el az elért sikereivel sem, pedig nagyon jól esne, főleg, hogy iszonyatosan megküzdött értük...

Viszont így meg mindig van egy kis távolságtartás, amit a másik megérez, és ettől sértődik meg ("na látom ez is fennhordja az orrát, nem vagyunk már elég jók neki"). Ettől pedig az emigránsra rátör a honvágy - az új hazája iránt - ahol nem kell tojáshéjakon lépkednie, nem kell bűntudatot éreznie a sikerei miatt, ahol a környezete megérti, és természetesnek veszi a helyzetét."

Nagyon jól megfogalmaztad, és teljesen egyetértek veled, Tableno. sokszor én is igy érzem, és azt hiszem, sokan vagyunk igy ezzel. Én is kiváncsi lennék az érem másik oldalára egyébként:)

kovacs55 2013.02.11. 00:30:46

@venember:
en is igy latom mint Te, de majd kerdezd meg par ev mulva hogy akkor mi a fenenek megy haza ujra ha ott annyira szar...

Kihaennem00 2013.02.11. 00:35:57

@Jani haverja:
Milyen konkrét példát írjak? Olvas végig a hozzászólásokat és ha akarod meglátod, ha meg nem akarod, írhatok akárhány példát. Az én gondolkodásommal van baj? Lehet. Lehet, hogy én vagyok a korlátolt, te meg a felvilágosult, viszont személyeskedni te kezdtél el... Én általánosságban írtam, te viszont szépen magadra vetted. Csak nem betalált? Egy szóval nem írtam azt, hogy mindenkinek haza kéne jönni. Szerintem te pl. jó helyen vagy ott ahol vagy.

kovacs55 2013.02.11. 00:39:26

@pamut:

Ismerek par ilyen f@szkalapot akik majdnem hogy csak azert mennek (hala istennek hogy ritkan) haza hogy utana tudjak meselni a veluk tortent negativumokat...Kerdezem hogy lattatok ezt vagy azt amit epitettek, renovaltak, kikupaltak...hat persze hogy nem csak a szar dol beloluk, az ilyeneket ki kellene tiltani az orszagbol...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.11. 00:47:08

@Kihaennem00: Szóval nem tudsz KONKRÉT példát írni. Nem baj, nem is vártam tőled.

Egyébként meg nem vettem magamra, és nem magam miatt háborodtam fel, mert engem egyszerűen az ilyen fajta hozzászólások teljesen hidegen hagynak. Ami miatt felháborodtam, de nagyon, az az,hogy az általánosító fröcsögésedet PONT Rózamama posztjába írkáltad, annak a családnak a osztjába, akiktől tényleg mindent elvett Magyarország.

Egyébként meg szerintem is nagyon jó helyen vagyok ott, ahol jelenleg vagyok, a feleségem, és a kisfiam is jó helyen van itt. Ebben látod egyet kell, hogy értsek Veled.

kovacs55 2013.02.11. 00:50:43

@Spacecake:
"az autóbérlést már feltalálták,múlt héten pont béreltem autót magánembertől(nem csak a nagy cégek vannak,a gúgli a barátod-írd és mondd-NAPI 2000Ft-ért"

ugyes vagy, a kerdes csak az hogy milyen auto es mennyi idore kototted hogy 2 ezer per nap, meg mi van benne (biztositas,onreszmegvaltas,matrica,stb), sokszor bereltem es minden evszakban de ez az ar meg koszonoviszonyban sincs amiket olvastam, persze minden elofordulhat...

Spacecake 2013.02.11. 00:57:48

@kovacs55: reszletesen ki lett targyalva,olvasd vissza:--)

kutyasziv 2013.02.11. 01:00:43

Ahogy a multkori post iroja olyan talaloan mondta: en azert jottem el, mert honvagyam volt. Nem akarok visszamenni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.11. 01:01:34

@Kihaennem00: Annak idejen megfogalmaztam, hogy lehet jobb lenne az ellenoroket a kokin athelyezni a lepcso aljara a tetejerol, ugyanis a lepcso tetejen aki a repterrol jott busszal nem tud jegyet venni , nagy a tumultus , ( mozgolepcso sincs) az emberek a nagy boronddel probalnak fel-ala maszkalni, senkinek sem jo ez a helyzet.

Amit kaptam erte itt valakitol... Hat ne szoljak bele, igen eszrevette mar mas is, amugyis ritkan jarok otthon.
Nem csunyan lett mondva, persze a "nem kell ahhoz penz, hogy 10 meterrel arrebb ellenorizenek"-et lehet tamadaskent is erteni, ha az ember nagyon ugy akarja.

meatclone 2013.02.11. 01:09:02

@morsels: Lattam hogy nem valaszolt a kerdesedre hogy hogy kapott zold kartyat. Ugy hogy megismerkedett a baratnojevel, osszehazasodtak (ahoz csak egy igazolvany kell) es a hazassag levellel beadtak a zoldkartya kerelmet.Eloszor megkapod az ideigleneset es utana (egy ev) beadod a kerelmet az allandora.
Harom evvel kesobb meg beadhatod az allampolgarsagira is.
Ha meg kozben elvaltal akkor 5 evet kell varnod.

kovacs55 2013.02.11. 01:17:10

@HakapesziM:
nem Svajc hanem egy masik orszag de ott meg az divik hogy ha vendegsegbe mennek akkor viszik magukkal az uveg bort (sort) es szigoruan a sajatjukat isszak (meg nem kinalnanak mast abbol a tetves uveg borbol!!!!...f@szom eszem megall, meg ma is szokatlan nekem ha megkinalok a borbol mast, neznek ram mint a hulyere es mondjak hogy nekik is van meg az uvegben... ) ha meg egy szal cigarettat kernek (ismeros, munkatars) kezedbe nyomjak annak az arat...nem akar a lekotelezetted lenni...

meatclone 2013.02.11. 01:45:23

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Bocs de azert mert nem talalja valaki humorosnak a vicceid az nem csak azt jelentheti hogy nincs humor erzekuk hanem hogy a viccek nem humorosak.(Plane hogy ha helyi jelleguek mint ezek) En imadok viccelni/humorizalni
es a jo vicceket is, de ezekben en sem talaltam semmit. Lattam a tobbit is es legtobbje meg a masodik vilaghaboru elotti, vagy azok atalakitasa a helyi korulmenyekre.(attol meg lehet jo) Mondjuk en inkabb a szemelyes humorerzeket szeretem mint a vicc meselest)

kovacs55 2013.02.11. 01:56:56

@mzgldr:

idetartozik meg hogy surun szoktak emlegetni az uzletekben, ettermekben ha valami nem klappol hogy "nalunk nyugaton" (orszag tetszes szerint behelyettesitheto) maskepp van...

Sanyi9 2013.02.11. 02:51:21

@mommmmo: az onigazolas letenek a tagadasa onigazolas...

Sanyi9 2013.02.11. 03:04:27

@Jani haverja: ja ja, a 20 evvel ezelotti Albania meg a mostani turbo-Albanianal is faszabb volt...

montroyal ( CAN qc) 2013.02.11. 03:39:09

@Zsuzsi65: neveles kerdese a kocsi gyujto helyek mindenhol kozel vannak mindenki visszatolja oda nem is kerdeses... viszont ezt el kellett magyarazzam a magyar uj felesegemnek mi lenne ha mindenki szethagyna a kocsit, hogy parkolnanak be az autok..( en pakoltam es inditottam a kocsit )

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.11. 03:56:54

@Sanyi9: nade ha az az onigazolas letenek a tagadasa onigazolas..., akkor az onigazolas letenek nem tagadasa az onigazolas letenek elismerese

@kovacs55: hat beletrafaltal, mert pl USA-ban ha valami sokkal de sokkal ojbban mukodik az a kereskdelem es a vendeglatoipar
ezt ugy ki m erem jelenteni, hogy nagyonregen nem voltam otthon@Zsuzsi65: @montroyal: itt is mindenki betolja a boxba azutan jon a csavo es begyujtogeti

montroyal ( CAN qc) 2013.02.11. 04:02:52

@hagyma: neha lehet latni bevasarlo kocsit tavolabb a boltol lakotombnel... magyar ciganyok laknak ott es miert cipelnek kezben...( jo mas nemzetisegu is lehet bunko)

hothead 2013.02.11. 04:05:05

@Kihaennem00: " ha én utálok valamit ,pl. m.o-t, akkor eszembe nem jut magyar fórumokon lógni egész nap." ha meg a mo-ról elköltözők ellenszenvesek, akkor nem olvasok róluk/nekik szóló blogot... nem "önigazolom", hogy milyen jó is mo-n élni.

hothead 2013.02.11. 04:19:03

@mommmmo: momo visszatért :) hurrá!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.02.11. 05:09:55

@Kihaennem00: Hülyeség amit írsz. Sokan vagyunk itt, akik nem fikázunk, max. építő jellegű kritikát fogalmazunk meg. Ezt nem kéne összekeverni. Egyébként pont a mai (bocs már tegnapi) hozzászólásomban azt emeltem ki, hogy vannak pozitív változások.
Miért kell mindig általánosítani?
Ha már - a véleményed szerint - itt minden cikk és komment egyről szól - a fikázásról -, akkor mi a csodának olvasod?
Valaki fegyvert tart a fejedhez?
Csak kérdem... :)

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.02.11. 06:01:29

Ezek az építő jellegű kritikák - már elnézést -, de szart sem érnek.

Ha sokan visszajönnek, és ők próbálják megváltoztatni itthon a dolgokat, na annak van értelme. Fél millió, más látásmóddal megáldott munkavállaló biztosan változtatna. Ezek a blogok - nem.

A poszt picsogós, önigazoló gyenge.

Szegénység van - az :( -,
drágaság - aha, menj el Norvégiába, az még az ottaniaknak is az -
csípnek a szúnyogok - Finnország nyáron, szerintem a tróposokon sincs ennyi rovar -
csúnyán beszéltek vele a buszon - Londonban egyszer úgy üvöltött velem a buszvezető, mert értetlenkedtem, hogy sírva fakadtam -
ez volt a nászútjuk - ez csak ne a mi balfaszságunk legyen már -
itt lopják a biciklit - hát még Hollandiában. De nekem a franciáknál a hütte elől nyúlták le a síleceimet. -

Az, hogy milyen okmány kell egy irat igényléséhez fenn van a neten, gondolom nyelvi akadálya nem lett volna utána nézni. 10 ezer forint a sürgősségi díj? Na, az volt régen, ma már 39 ezer a 24 órán belüli, 29 a 3 napon belüli, és ha elég egy hét, hogy a kezedbe vedd, még akkor is 19 ezer.
Olyan ez, mint a buszjegy Angliában.

"Úgy szeretném, ha mindenki egyszer úgy élhetne, hogy a gondokat lerázza, ha úgy kelhetne fel reggel, hogy látná, a nap végére is minden úgy maradt rendben, ahogy kell. Ahogy most mi élünk."
Én is. Itthon. Ezt úgy tudom megtenni, hogy van pénzem. Csupán ennyi a titok.

Gela 2013.02.11. 06:23:44

@tableno: "Szerencsére az én barátaim többsége sem él anyagilag rosszul. Viszont ezért gyakorlatilag kizsigerelik magukat, napi 12 órákat dolgoznak, se szombatjuk se vasárnapjuk, valamint állandó para, hogy csődbe megy-e a héten a cégük, és ha igen, akkor a jövő hónapban miből fizetik tovább a hiteltörlesztést. Ezt nem én mondom, hanem ők.

Viszont erre meg én mit reagáljak?"

tableno megfogalmazta az én gondolataimat is, egy az egyben, és igen, jó lenne, évekkel később több ilyen emberrel hazatérni, magas egzisztenciával, külföldi tapasztalatokkal, elhatározással, és a kezünkbe venni az ország megváltoztatását, kiemelését a korrupció és rossz management hálójából. Álmok.

esefe 2013.02.11. 06:28:29

@deputy sheriff: Ezeket hol tapasztaltad? Mert sem az általam ismert gyorséttermekben, sem a Tescoban én ilyet nem tapasztaltam. Épp a múlt héten séta közben a feleségemnek ki kellett menni. Senki nem kért tőle semmit a Mc'Donaldsban. Pedig nem ismerhettek minket, mert utoljára vagy tíz éve voltunk ott.

esefe 2013.02.11. 06:31:01

Ja és olyan "tömegek vannak" a Mc'Donaldsban, hogy vagy tíz éve az egyik Kispesi bazárt, nyilván mert nem annyira ment. Azóta Rossman van az épületnem, pedig kifejezetten a gyorsétteremnek építették.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.02.11. 06:47:27

@esefe: München és Salzburg között a pálya közelében, biztosan van egy meki vagy BK ahol csak blokk ellenében mehetsz be a mosdóba. Pedig az már a nyugat.

Itthon is lehet utántölteni a poharakat, de én azt utálom, mert régen kértem egy nagy üdítőt, most meg a törpe pohárral mehetek félidőben utántölteni.

lüke 2013.02.11. 07:16:35

csak két év után tudtatok hazajönni?
hát mennyi fizetést kaptatok?

lüke 2013.02.11. 07:20:59

@kovacs55:
csak azt ne írd, hogy ugyanúgy

alien24 2013.02.11. 07:25:43

@mzgldr: Nem bántásból, de tökéletesen alkalmazkodtál a körülményekhez. Miért? Mert nem hiányzik az ami alap lenne. A közelemben van egy pékség, tündéri szőke eladóval. Pár éve elkötöztem. Még mikor vissza megyek most is mosolyog (az utcán is) mikor meglát, megkérdezi mi van velem. Pedig csak 200 Ft-os kenyeret veszek a pékségben ahol dolgozik.... Szerinted megyek másik pékségbe?

jog-ász 2013.02.11. 07:35:18

Rózamami tetszett az írásod, de ettől a blogtól mindig depresszios lesz az ember..a posztírók elköltöztek és minden fasza külföldön, a hozzászólók meg legszívesebben öngyilkosok lennének, és mindig van egy két büszkélkedő külföldi aki folyton lehúzza magyarországot-megjegyzem, lehet nem olyan nagy baj ha ők már elmentek.

a lényeghez csak annyit: biztos őszinték az érzelmeid, én az országon belül nem éreztem jól magam az egyik városban, környezetben, így 200 km-rel odébb költöztem, de ugyanilyen érzéseim vannak, ha visszalátogatok. ugyhogy lehet ez nem külföldi specifikum, hanem egyszerűen csak nem volt jó a régin, keres az ember újat, én országon belül találtam meg:)

Sanyi9 2013.02.11. 08:03:44

@lüke: nem, hogy addig nem tudtak volna hazamenni, csak nem ertek ra. Amugy, ha erdekel elmondom, mert biztosan tudom, hogy az evi fizetesuk fejenkent £1.683.942. Vannak meg kerdeseid?

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.02.11. 08:13:49

@jog-ász: Jol ereztul magunkat otthon. Volt viszont a hatterben vegig valami rossz erzes, ami csak akkor tunt el mikor feluton voltunk vissza Angliaba. Nem tudom megmagyarazni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.11. 09:05:53

@meatclone:

Az én vicceim kiválóak, azaz erről ne is nyissunk vitát.

M. Péter 2013.02.11. 10:17:04

@deputy sheriff: Az USA-ban, San Franciscoban is van olyan McDonalds, ahol csak a fizető vendégek használhatják a wc-t. A bevásárlókocsin arra jó a pénzbedobás, hogy így a vevő inkább visszaviszi a helyére, nem hagyja pl. az út közepén a parkolóban. Létezik lopásgátló is, amely befékezi az egyik kereket, ha kiviszik a kocsit a boltból vagy a parkolóból. Az USA-ban viszont arepülőtereken bedobsz 2 dollárt a kocsiért, és ha visszaviszed, visszakapsz 25 centet. Ez nem olyan mint a fizetős ketchup?

Éhes_ló 2013.02.11. 10:38:24

@montroyal: senkit nem nézek le.
Leírtam már ezen post alatt is többször, hogy - szerencsére már már - szabadság vagyon és bárki mehet ahová néki tetszik.
Nem volt mindig így.

Azt is leírtam soxor, hogy önmagában a maradó, vagy távozó döntése nem minősítendő kultúrember által, mert hogy mindenkinek 1 (azaz egy) élete vagyon és azt jogában áll úgy élni ahogy bírja.

Ellenberger kéretik nem leköpni vice versa sem azokat kik másként döntenek és a hazánkat (kies messzi országokat ) sem kell lehányni a döntésünk okán, önigazolásképp. A világnak sok szeglete van, és sehol nem van kolbászból a kerítés, ahogy az általad kárhoztatott politikusok és a bábosaik is nagyon speciális állatfajta, bárhová vet a sorsod.
Szóval csak visszafogottan és kiegyensúlyozottan számba véve, mint az öreg Rombinson Crusoe, a hajótörése után.

Éhes_ló 2013.02.11. 10:44:23

@Jani haverja: csaxólok, hogy a hivatkozott első hozzászólásomban a poster szavait idéztem és ezek alapján a postjáról alkottam véleményt, nem a posterről.
Sajnálom, hogy nem egy nyelvet beszélünk és nem nagyon érthető, hogy egy szuverén döntéshez értelmes embereknél nem feltétlen kellék a másként döntők és/vagy a (régi?) hazájuk, Magyarország leszólása.
Vice versa, mint azt nem győzöm elégszer hangsúlyozni.

Éhes_ló 2013.02.11. 10:48:01

@Jani haverja: az arcod elég nagy, amikor a hozzászólók többsége nevében nyilatkoznál.
Szerintem a többség megértette amit írtam és kivételként te csak erősíted a szabályt....

Globetrotter2014 2013.02.11. 12:20:26

Két év? Jól bírtátok... :)

A személyes rekordom 5 hónap volt.

lüke 2013.02.11. 14:23:34

@Sanyi9:
ja:)
kulturlényként más pénztárcája nem érdekel(söt pártállása se)
(90 dec 3-án kezdtem Bécsben dolgozni( dr med.) ,az elsö karácsonyra be se osztottak ügyeletre -mert már 2 hónapja elkészült a beosztás-így a szüleimmel is karácsonyozhattam )

spangola 2013.02.11. 22:18:19

@mariann49:

Nem írok blogot, nem vagyok olyan típus, de köszi.

Most már nagyobb, kicsinek még édesebb volt.

Ha küldesz privátban e-mail címet, küldök pici korából képeket, annyira ééééédddiiiiiiiii volt:)

spangola 2013.02.11. 22:32:37

@charlieharper:

"Lassuk, mit is tudunk:
- birca: mindenrol mindent tud es furcsa, aberalt site-okra jarkal beszelgetni aberalt beszelgetesekert/gondolatokert

- kis nyuszi: kicsi novesu, akit egy csomo alberletbol elzavartak, gyors es gepiro (ez egyebkent most komoly), nyuszit tart bent a lakasban. Szamomra az utobbi allatkinzas"

Bircát jól jellemezted, engem egyáltalán nem.

1. A lakások egyrésze nem albérlet volt, szüleimmel is sokat költöztünk, sok suliba jártam.

2. A főbérlőkkel rendkívül jó a kapcsolatom, imádom őket, ők is engem, mert mindig pontosan fizetek, s mivel rend- és tisztaságmániás vagyok, ragyog az albérlet, mindössze egy helyről dobtak ki, ahol a főbérlő lányának kifizettem az albipénzt, majd ő eltökítette valahova, és azt hazudta a szüleinek, hogy nem fizettünk. Én nem voltam hajlandó kétszer fizetni, ezért kidobtak az utcára.

3. Ez a nyuszi nem házinyúl, nem hízlalásra, vágásra született, tenyésztett törpenyúl. Nem való kintre, csak lakásba. Mindenféle felszerelése megvan, ami egy nyúlnak meglehet, nem sajnáljuk rá a pénzt. És minden nap ki kell engedni a (nem kicsi) ketrecből, hogy rohangáljon, ugrándozzon, különben meghízna, és depressziós is lenne. Nagyon lelkis, nem olyan, mint egy házinyúl. Ne keverd a szezont a fazonnal.

4. Pici vagyok, igen, 158 cm, jelenleg 47-48 kg, átlagos a testalkatom, nem vagyok se sovány, se törpe.

5. Összesen 4 végzettségem van, melyek összefüggnek, egymásra épülnek, ebből 1-hez nem értek (nincs benne gyakorlatom, sosem dolgoztam benne), és a gyakorlatban kitanultam egy ötödiket, ami szintén kapcsolódik az alapvégzettségeimhez.

Amúgy a gépírás és a gyorsírás két külön fogalom, ezt sokan nem tudják. A gyorsírás során jelekkel írunk kézzel és puha ceruzával lapra, ami olyan, mint egyfajta titkosírás. Sztenográfia a neve.

spangola 2013.02.11. 22:34:05

@deputy sheriff:

Írtam, hogy bocs, félreolvastam valamit.

Amúgy hagymának adtad az ívet, nem?

DieNanny CH 2013.02.11. 23:04:44

@spangola:
OFF
"Amúgy a gépírás és a gyorsírás két külön fogalom"

Húgom közgazdaságiba járt, és tanulta! Nekem nagyon tetszett - a vonalak, ívek, melyik hány mm-re nyúlik lefelé... Amúgy is imádom a titkosírásokat, a Sándor Mátyásból is készítettem egyet, úgyhogy húgomat irigyeltem, hogy ő még házi feladatot is csinálhat belőle... :-)

spangola 2013.02.11. 23:46:00

@DieNanny:

Igen, és a vastagítások, amik a mély hangokat jelölik, ezért kell a puha ceruza, mert azzal könnyű a vastagítás, és siklik a ceruza a papíron, ami élőbeszéd leírásakor nagyon sokat számít.

Ja, napi 4-5 óra hossza gyorsírás, az esti híradó leírása... stb.
Éveken át.

Én versenyeztem is, nagyon szerettem.

Egyébként világbajnokság is van gépírásból és gyorsírásból is, de oda az őstehetségek mennek, nem én, én csak simán voltam tehetséges.

Egy ideig parlamenti gyorsíró akartam lenni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.02.13. 02:15:46

@Spacecake: Attól függ.Mi svédből járunk haza kocsival, cseszlovák bandát kerülve olyan 4500-5000 km oda-vissza.Illetve 2x2 nap.Ha sokáig maradunk 3 hét-1 hónap, akkor megéri a saját kocsi, mert a repülő+bérautó több.Pedig a legolcsóbb helyen béreljük az autót.És mégsem egy fullfapad sz@rral kell járni, hanem a saját jól felszerelt kocsinkkal.Illetve, ha az ember a hazautat is a nyaralás részeként éli meg, vagyis nem rohanva, hanem megnézve a látnivalókat, (oké, úgy nem 2x2 nap, de egy hónapból azért futja rája...) akkor úgy méginkább megéri a saját kocsi.

grovian 2013.02.14. 07:16:17

A hozzaszolasokbol jol latszik, hogy aki sokaig el kulfoldon az fokozatosan elveszti a kepsseget, hogy Magyarokkal beszeljen. Kikerul a mondatokbol az alszerenyseg, a sirankozas, a masok hibaztatasa. Viszont bekerul a buszkeseg az elert sikerekre az eltero kulturakbol osszeszedett tudas es szelesebb koru ismeretek.

Nekem karacsonyi szunetben mo-n szoltak, hogy furak a mondataim, mert ugy kerdezek, hogy: "Van kedved moziba menni?" es nem ugy, hogy "Nincs kedved moziba menni?".

KopaszMercis 2013.02.16. 16:39:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Tenyleg... melyik eloadasat lattad is eloben? :)

Dehogy ismered te... Angolul sem tudsz, nem hogy ismerned, vagy ertened a 21. szazad legzsenialisabb elmejet...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.17. 09:02:23

@KopaszMercis:

Élőben nem láttam, de láttam videót 3 előadásáról. Ostoba, gyűlölködő ripacs.

KopaszMercis 2013.02.18. 23:40:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Nem a te hibad, hogy nem erted... vigasztaljon ez.

KopaszMercis 2013.02.19. 21:06:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Igen, sajnos ez a fajta önértékelési zavar rendszeresen jelen van a balkán cigány fábri féle szaron szocializálodott hegyeshalomnál végetérő világban nevelkedetteknél... :(

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.19. 21:22:59

@KopaszMercis:

Akinek nem tetszik Carlin, az önértékelési zavarban szenvedő cigány? Bevetted te a mai gyógyszeredet?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása