oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. augusztus 04. 06:55,  A legkisebb lányunk már angolul álmodik 887 komment

2012. augusztus 04. 06:55 Határátkelő

A legkisebb lányunk már angolul álmodik

Amikor egy család gyerekekkel vág neki a külföldi életnek, az egyik legfontosabb kérdés az iskolai beilleszkedés. Különösen nehéz lehet a helyzet, ha nyelvi nehézségek is adódnak, márpedig általában ez a helyzet – még szerencse, hogy a gyerekek gyorsan tanulnak és beilleszkednek. Egy ilyen helyzetről számol be Rozamami írása is, akik Anglia felé lépték át a határt. (Külön köszönet a képekért!)

UPDATE: Padlás hívta fel nagyon helyesen a figyelmem arra, hogy nem linkeltem be Rozamami alapírását, ami két hónapja jelent meg. Remélem, még nem késő, de most pótolom a mulasztásom, amiért elnézést kérek elsősorban a szerzőtől, no meg persze tőletek is. Szóval a kezdetekről szóló írás ide kattintva érhető el!

Cím.JPG

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért!

„A döntés után néhány hónappal, mikorra már kikristályosodott, hogyan – miképpen lesz ez a mi elindulásunk az ÚJ nagybetűs életünkbe, tartottunk egy kanapédélutánt a gyerekekkel, és felvázoltuk a tervet, töviről-hegyire. Elég aktívan próbáltuk őket óvni a nehézségektől, nem minden dologgal voltak száz százalékig tisztában, de azért azt nyilván ők is észrevették, hogy nagyon nehéz volt az utóbbi pár év.

Ennek ellenére számítottunk némi szemkerekedésre, de tulajdonképpen nagyon higgadtan kezelték a dolgot. A kicsi (10) úgy fogta fel, ahogy szerintem minden dolgot addigi élete során – nagy kalandként. Ő örökölte a férjem izgágaságát, az én hajlamomat a rosszalkodásra, és fene nagy önérzetet (tartok tőle, hogy az anyósomtól).

A két közép tini (12-13 évesek) aggódtak egy kicsit, bár ők ketten édestestvérek, a habitusuk nagyon különböző. Egyikük beszédes, talpraesett, a másik csendesebb, irányíthatóbb. A nagylányunk a család esze, (akkor 17) abszolút a döntés mellett foglalt állást. Ezek voltak az első reakciók.

A legidősebb maradt

Az apjuk nélkül töltött fél évben (férj ugye előre jött Angliába életfeltételt teremteni) szerintem ők is csak megerősödtek ebben a döntésben, magyarázatunk után értették és tudták, hogy miért nincs jövőnk, jövőjük Magyarországon. Azzal is tisztába kellett jönnünk, hogy a legidősebb éppen csak egy kis időt fog velünk tölteni, hiszen abban az évben töltötte a 18. évét, mikor a férjem elment, előtte nagy döntés állt - orvosi egyetem minimum hat éve, vagy egy természettudományos szak három éve, és utána angliai továbbtanulás.

A pontszámai alapján (amit már szinte előre lehetett tudni +80 pont miatt, amit a SZÉTV fizikai-kémia országos versenyéről hozott) bármi szóba jöhetett. Neki barátja is volt már harmadik éve, így adott volt, hogy ketten egy albérletet vesznek ki, az egyetemhez közel, édesanyám és az öcsém is a közelben, így nem maradt teljesen egyedül, a főiskola ideje alatt – mert a döntés végül a rövidebb főiskola mellett született.

A kisebbeknél a barátnők, barátok elhagyása jelentette a legnagyobb gondot. Ők abban a faluban nőttek fel, együtt a gyereksereggel, biztosan jobban fájt a szívük, mint azt kimutatták. Az apjuk is nagyon hiányzott mindegyiknek, így számukra is nehéz volt a kezdet. A hátrahagyott életünkért nem aggódtam egyáltalán, nem úgy a gyerekek miatt. Jót teszünk-e velük, hogy fognak boldogulni, nem fogja e nagyon megviselni őket ez a nagy változás? Ilyen kérdéseim voltak folyton, pedig tudtam, hogy csak az idő ad rá majd választ.

Készültek a nagy kalandra

Az utazás időpontjához közeledve a hangulatuk inkább már izgatott volt, készültek a nagy kalandra, a repülésre, új országra. Próbáltam felkészíteni őket, jóra is rosszra is, bár én is csak sötétben tapogatóztam.

A megérkezésből (éjjel 11 óra) a bristoli reptér nyulaira emlékeznek, arra, hogy első estén, mikor az azóta otthonunknak nevezett kis lakásba értünk, végre meleg vízben zuhanyoztunk, (az utolsó két hónapban már nem volt fűtés és meleg víz otthon) és a fáradtságtól a gumiágy sem tűnt olyan kényelmetlennek, mint később olyan sokszor.

Aztán kb. egy hónap elteltével - a hétköznapi gyarapodások nyomán, melyeket az angol munkatársaknak köszönhetünk - lett egy ronda, de kényelmes angol fotelünk, kaptunk kölcsön egy netbookot egy mobilnetes dugasszal, valamint egy régi dekstopot öribe.

Az iskolától eleinte tartottak nagyon, de itt jegyzem meg, hogy végül is (amit nem gondoltam volna), nagyon jól jött ez a kis kezdeti nehézség, az üres lakás, a kissé ingerszegény környezet. Augusztusra eljutottunk odáig, hogy már nagyon várták az iskolát, mert végre történik valami. Eljött a szeptember, nagylányunk otthon kezdte a főiskolát biológia szakon.

Leskelődtünk, tapogatóztunk, kérdezősködtünk

Az itteni iskolai jelentkezést a helyi önkormányzatnál kellett megtenni. Nagyon tanácstalanok voltunk a két nagyobb ügyében, a kicsinél adott volt, hogy a két lépésre szemben lévő primary lesz a cél. Sokat mászkáltunk a közelben lévő két secondary school környékén. Leskelődtünk, tapogatóztunk, kérdezősködtünk a férjem kollégáitól. Végül az alapítványi és az állami suli közül az utóbbit választottuk.

Az önkormányzat felé elküldtük a jelentkezést, hamarosan továbbították az iskoláknak, és azok levélben jelentkeztek. Kaptunk időpontot a személyes megjelenésre, egy beszélgetésre az igazgatóval és a szülői kapcsolattartóval (governor), ahol gyerekkel együtt kellett megjelenni.

01.jpg

Mindkét helyen bemutatták az iskolát, körbevezettek minket, különös tekintettel a mellékhelyiségekre (nem tudom, ez valami angol dolog), megnézhettük az osztályt, a felszereltséget. Abban a hitben élnek az angol pedagógusok, hogy semmi olyan nem történhet az iskolában, amiről a testület nem tud, minthogy mindenütt kamerák vannak. Az osztálytermekben is, és még a klotyóban is - na azért nem az ücsörgőben, csak az előtérben.

Az otthoni bizonyítvány nem kellett

Kaptunk brossúrát az iskolai egyenruha, sportfelszerelés, házirend és egyéb ügyekben segítségül. Beszereztük az egyenruhát, némi ráfizetéssel, ugyanis később olcsóbb lehetőségeket is találtam, mint az egyenruhabolt a főutcán. A specifikus dolgot – mint nálunk például az emblémás kardigán, pulcsi, és tornapóló - ugyan csak ott lehet beszerezni, de fehér galléros pólót és fekete szoknyákat, nadrágokat azóta nyilván nem ott vásároljuk.

Érdemes tehát informálódni, de nekünk túl sok helyismeretünk sem volt (a férjem kevés női konfekció boltban fordult meg addig), és a sok megpróbáltatás után a tengerparton forgolódni fontosabb volt nekünk, így már az idő is sürgetett. Az iskolai beiratkozásnál csak az útleveleket kérték a hivatalban, később a suliban pedig az oltási könyveket.

Az oltási könyvek tekintetében kellenek a hat éves korig szóló gyermek-egészségügyi könyvek (tehát amíg védőnői felügyelet alatt állt a gyermek), valamint az iskolakezdés utáni, egészségügyi könyv is, amit értelemszerűen az iskolai kikérővel együtt lehet megkapni. Az otthoni bizonyítványuk senkit sem érdekelt.

Elkezdték tehát az iskolát

Ami egységes mindegyik gyereknél azok következők:

Minden iskolásnál mindig kilenctől háromig van suli, mindig ugyanakkor vannak a szünetek napközben, és ugyanakkor van iskolai szünet is. (Tudomásom szerint ez egységes egész Angliában). Egy iskolaév három term-re oszlik el, ezek autumn (őszi) term, spring (tavaszi) term, summer (nyári) term, (a telet biztos azért hagyták ki, mert nem akarják a gyerekeket frusztrálni a téllel). Minden terminus felénél egy hét iskolaszünet van – ez a half term holiday.

A terminusok közötti van a hosszabb szünet – ezek pl. az autumn term utáni karácsonyi szünet, mely három hét, a spring term utáni tavaszi szünet, ami épp húsvét táján van, szintén három hét, és a summer tem utáni nagyszünet, ami hat hét, idén pl. július 19- szeptember 1 –ig fog tartani. Összesen tehát körülbelül ugyanannyi az iskolamentes nap, mint Magyarországon, csak egész évre elosztva kapják itt a gyerekek.

31.jpg

Az év közbeni, vagy nyári elutazások, telelés, nyaralás stb. nem ütközik akadályba akár iskolai idő alatt sem, egy ún. kikérőt kell kitölteni, és a gyereket bármikor elengedik. A hiányzásokat is nagyon jól kezelik, nem kell például orvosi igazolást vinni, viszont minden esetben csak a szülő bejelentését fogadják el, ha beteg a gyerek, telefonon vagy személyesen.

Primary school: nincsen akkora hajtás

A legkisebb lányunk egy kicsike primary school (összesen 68 gyerek 6 évfolyamon) utolsó évébe – vagyis hatodik osztályba – kapcsolódott be. Az osztálytársai (12-en voltak) eleinte az újdonság miatt nagy érdeklődéssel fogadták, de amint rájöttek, hogy nem túl „szórakoztató" társaság, eleinte sokszor maradt egyedül.

Néha lehangolódott emiatt, de olyankor sokat beszélgettünk arról, hogy másképpen is lesz majd ez, csak legyen egy kicsit türelmes. Más napokon meg nagyon lelkesen ment suliba, mert például bekerült a neve a golden book-ba pénteken (oda csak valami jó tettért, jó teljesítményért stb. lehet kerülni), vagy, mert épp olyan hét volt, amit élvezettel tanult, vagy csinált. Szerencsére ezekből a napokból volt több.

A primary school rendszere egy kicsit óvodás a magyarországi általános iskolánkhoz képest. Nincsen akkora hajtás, annyi tananyag, és a tanulási rend is sokkal lazább, bár az órák sűrűbben vannak, és kevesebb, hosszabb szünet van az órák között. A kisiskolásoknál egyáltalán nincsen más, csak és kizárólag szöveges értékelés, amit minden term végén, postán kap a szülő.

33.jpg

A tanrend is egészen másképpen épül fel. Mindent témakör szerint tanítanak, pl. mikor az athéni demokrácia volt terítéken, akkor átnézték annak irodalmát, történelemből a történelmét, földrajzból Görögországban jártak körbe, rajzból görög motívumokat festettek cseréptálakra, összetörték, majd összeragasztották. A római birodalomról tanultakkor tógát csináltak, és gladiátorosat játszottak, Olaszországot vették át földrajzból stb.

Segítettek a nehézségek leküzdésében

A tanárok nagyon jól próbálták a másnyelvűséget kezelni, sok olyan játékot játszottak pl. tornaórán, amihez nem kellett feltétlen nyelvtudás. Jó kis kommunikációs táblát készítettek a gyerekkel együtt, amivel eleinte a nehézségek leküzdhetőek lettek. Sokszor megkérték, énekeljen egy-egy magyar dalt, vagy írjon otthon pár soros dolgozatot a magyar diákok hétköznapjairól, vagy arról hogyan, mit tanulnak az iskolában.

Természetesen délután ezek megírásához is kapott segítséget, illetve mi is igyekeztünk a férjemmel bekapcsolódni több-kevesebb sikerrel az ilyen feladatokba. Szereztek neki Magyarországról szóló angol nyelvű turisztikai könyvet, ebből az osztálytársai is láthatták, honnan jött, kapott szótárt.

Külön angol órája kettő volt egy héten, kedden és csütörtökön délután, valamit egy segítő pedagógus asszisztens három hónapon át vele volt, segített neki mindenben. A legkisebb lányunk elképesztően gyorsan szívta magába a nyelvet. Meglátásom szerint a fordulópont nála február-március környékén jött el, amikor is egyik hétről a másikra kezdett nagyon összetetten beszélni, az addigi tőmondatok helyett.

Automatikusan érzett rá nyelvtani dolgokra, kezdte helyesen használni az igeidőket, prepozíciókat, szórendet. Ezzel együtt jelent meg a hibátlan olvasása és helyesírása, még az addig ismeretlen szavakat is helyesen olvasta ki. Akik tanulnak nyelvet – angolt – tudják, hogy egy idő után ez kialakul, de érdekes volt végigkísérni, egy 10 éves gyereknél.

Ahogy jobban ment a nyelv, egyre inkább jóban lett az osztálytársakkal, hívták játszóterezni, szülinapi bulira. A férjemmel ráfogtuk a legkisebb gyerek gyors haladását arra, hogy annyira szeret beszélni, hogy inkább gyorsan megtanult angolul, csak ne kelljen csöndben maradni.

De komolyra fordítva, amit én sem hittem, hogy tényleg annál jobb, minél kisebb a gyerek. Mostanra ő már annyira elvegyül – és annyira akcentus nélkül használja a nyelvet, hogy még az angolok is rácsodálkoznak, mikor kiderül, hogy nem itt született.

Magyar sajátosságok: brmm-brmm és vau-vau

A primary school végén, kicsi búcsúünnepség volt a „végzősöknek", ez is teljesen másképp zajlott, kisebb családiasabb módon. Az ünnepségen osztálytársak emlékezetes pillanatokat írtak egymásról, ezt a tanár felolvasta – a mi lányunkról emlékezetesnek gondolták megemlíteni, hogy Magyarországon másképpen mennek az autók, mint Angiában – brmm-brmm, a kutya is másképp ugat, vau-vau, de a macskák nyelve majdnem ugyanaz.

Lányunkról megemlítették még például, hogy mindig minden körülmények között táncol és énekel, és egyszemélyes show-t is rögtönözni tud, ha épp olyan kedve van. Érdekes érzés volt, mikor a játszótéren a tökmag angol gyerekek teli torokkal éneklik egy magyarral együtt az ominózus rigmust „hogy mondjam el, hogy vágyom rád, szeretem a bőröd illatát".

Secondary school: elromlik valami

A secondary school, vagy college-ok academy-k világa egészen más. Az elején még megvan a primary-k varázslatos világa, de a második év után kicsikét elromlik valami. Talán a túl liberális nevelésnek köszönhető, talán a hormonok buzogásának, vagy a kettőnek együtt.

A két középső lányunk startolt itt az állami suliban. Akkor közülük a kisebbik nyolcadikba került (az a második év ott – a primary 6. után a secondary 7. év jön), a nagyobbik pedig tizedikes lett. A 11. évfolyam a végzős év (bizonyos szempontból, de erről később).

Zsír új, 2010 tavaszán átadott iskolában még a festék sem száradt meg, mikor a közel 1000 diák birtokba vette szeptemberben. A lányaink lelkendezve mesélték, hogy az ebédnél a kaját ujjlenyomattal kell kifizetni, hogy minden teremben ilyen meg olyan számítógépek vannak, a folyosókon nagy Samsung-kijelzőkön lehet követni az iskola eseményeit, stb., stb. Tehát a technikai feltételek adottak voltak.

32.jpg

A suliban abszolút felkészültek voltak a külföldi diákokra, mert csereprogramban 10. és 11. évfolyamon több külföldi diák tanul itt, ugyan magyarként ők voltak az elsők az iskola történetében. A számítógépeken fordítóprogram állt rendelkezésre, a lányok órán ezzel nagyon jól elboldogultak az első nehéz időkben.

Ők is kaptak külön angolórát, velük egy nagyon kedves idős hölgy foglalkozott, és tavaly év végére a búcsú is könnyesre sikeredett, hisz többé nem volt rá szükség. A nagyobbak dolga viszont beilleszkedés ügyében kicsit nehezebb volt. Nagy segítség voltak ők egymásnak, mert barátokra csak idén találtak, tavaly szinte teljes egészében egymásra voltak utalva.

Kicsit több türelemre volt szükségünk

A tizenévesek még kevésbé toleránsak ugye, így senkinek sem volt indíttatása arra, hogy istápoljon két vadidegen leányzót. Ezért néha a mi gyerekeink is bedurcultak, és tojtak a beilleszkedésre. Voltak napok, mikor befüggönyözték magukat egy kapucniba, és az mp3 lejátszón kívül nem kommunikáltak senkivel.

Ilyenkor nekünk is egy kicsit több türelemre volt szükségünk, és próbáltunk pozitív élményeket adni. Nekik kicsikét több idő kellett a nyelvhez is, bár ők nem voltak eleinte sem annyira elveszve, mint a kicsi, aki semmit sem tudott angolul. Az otthoni iskolában magukra szedett némi angol azért segített, hogy ha bármi gondjuk volt, vagy kérdésük azt azért összehozták. Idénre azért már sokkal jobb lett a helyzet, akadtak barátnők is.

Minthogy az angolok a statisztika, és a rubrikák rabjai, a secondary értékelésén még ma sem ismerem ki magam teljes egészében. A táblázatokból annyit hámoztam ki, hogy van egy minimum szint, amit el kell érni, van egy ajánlott szint, van az, amit a te gyereked elért, ezen kívül az adott tesztre ill. dolgozatra van ugye az A B C D E F osztályzat.

A bizonyítvány szintenkénti teljesítmény alapján, a szerint kapnak oktatást a gyerekek, amely szerint teljesítenek. Tehát ebből a szempontból, ha gyengébb valaki mondjuk matekból, akkor abba a matek csoportba jár az adott félévben, ahol lassabban haladnak, és többet foglalkoznak az adott témakörrel. Még előttem sem tiszta teljesen, hogyan, de működik.

Egy végzős diákunk lett idén, aki most a vizsgái után továbbtanul szakképzőben, egészen érdekes szakmában. Azóta már nyári munkát is talált magának egy kínai étteremben.

A GCSE és a sixth form

A végzős évfolyamban két lehetőség van, leteszik az ún. GCSE-vizsgát – ami az én értelmezésem szerint olyan, mint egy alapszintű érettségi, vagy valami hasonló. (A GCSE a General Certificate of Secundary Education név kezdőbetűiből áll össze, és valóban egy általános, alapfokú vizsgát jelöl – Határátkelő) Ezen vizsga eredményétől függően választhat szakképzést az erre rendelt iskolákban. A választható szakok, és ezek szintjei különböző jegyekkel célozhatók meg, ezek egy tájékoztatóban vannak megadva.

A szakképesítést adó iskolák nagy többsége ingyenes, sőt ösztöndíjat is kapnak a tanulók, valamint utazási támogatást, vagy bérletet. Mi ezt céloztuk meg. A másik lehetőség a végzős évben az ún. sixth form – ez további tanulást tesz lehetővé az adott iskolában, a felsőoktatáshoz szükséges tantárgyakból felkészülési lehetőséget, és vizsgát. Mondjuk, mint az emelt szintű érettségi. (Nem egészen pontos mindkettőt az érettségihez hasonlítani, de talán így érthetőbb.) A felsőoktatás viszont eléggé drága, erre különböző diákhiteleket, és támogatásokat lehet igénybe venni, amiről én még pontosabbat nem tudok.

Lehet, hogy nem egészen pontosan írtam le ezeket, de egyrészt nekünk is sokáig elég bonyolult volt az értékelési rendszer, másrészt még mindig benne vagyunk, és tanuljuk, mi hogyan működik.

Egész évben vizsga

A vizsgarendszer sem ugyanaz, nem egy nagy vizsga van az iskolaév végén, hanem egész évben kapnak a vizsga részeként ott kidolgozandó esszéfeladatokat, melyekre előzetesen készülni kell, tesztírások is vannak, olvasónaplót kell készíteni stb, valamint minden nagyobb témakör végén egy-egy témazáró dolgozat van. Ezek együttesen beszámítanak az összesített osztályzatba. A végzős évben az iskolának már májusban vége van, de még júniusban is volt egy – két vizsganap.

34.jpg

A vizsgákon nagyon szigorúan veszik a puskázást – mondjuk majdnem lehetetlen is, mert minden teremben kamerák, és tükrök vannak, a gyerekek egyesével ülnek, egymástól távol, és két felügyelő is van a teremben. Azt gondolom, hogy mindenki eredménye a saját teljesítményét tükrözi.

A mi gyerekeink az osztályzatok tekintetében A B és C jegyeket hoznak többnyire, bár ahogy a nyelv erősödik a C-k egyre ritkábbak.

Az assembly

A suligyűlést – mi otthon így hívtuk – assembly-nek hívják, és nem az egész iskolának tartják, hanem az évfolyamoknak külön-külön. Ekkor beszélik meg az adott évfolyamra tartozó dolgokat, vagy hirdetik meg a pályázatokat (pl. most olimpia művészeti- és esszépályázat van, ezeknél díjazás is szokott lenni). A szülői értekezletnek két formája van – egyik a governor's day, a másik a parent's evening.

Az elsőnél iskolai szünetnapon 15 perces időtartamokra vannak a szülők időpontra beírva, ahová a gyerekkel együtt lehet menni, és megbeszélni a dolgokat. A másiknál közös megbeszélés, de külön-külön is lehet kérdezni, és minden oktató tanár jelen van.

A követelményszint az otthoninak kb. a fele matematikából (a lényeges dolgok megvannak pl. kicsiknél szorzás, osztás, törtek stb. nagyoknál egyenletek, százalékszámítás, szöveges feladatok), de nem tanulnak nagy mélységig, és a közepes nehéz feladatoknál nem mennek tovább. Kötelező olvasmány van, de közel sem olyan mennyiségű, mint Magyarországon, a kémia – biológia – fizika – földrajz tantárgyakat science néven egyben tanulják, és tényleg csak az alapokat.

Bátorítják a kreativitást

A suliban sok fakultatív lehetőség van zenére, hangszerre, sportra. Az ünnepek köré előadásokat szerveznek pl. Christmas carol, sokkal nagyobb hangsúly van az alkotó tevékenységen, a diákoknak sok kiállítást csinálnak, amit pl. art – órákon készítenek. Mindent összevetve, a gyerekeink sokkal szívesebben járnak itt iskolába, mint eddig bármikor, utoljára talán az óvodában voltak ennyire jókedvűek és tényleg nagyon büszkék vagyunk rájuk.

Végezetül az angol ifjak (itt vidéken legalábbis) semmivel sem rosszabbak, mint a magyarok. Az iskolában vannak kötekedősebb, neveletlenebb, modortalanabb srácok is, találkoztak a lányok rosszindulattal nem egyszer. Otthon viszont durvább dolgok is történtek, verés, megszégyenítés, (nem a mieinkkel szerencsére), lopás, zsarolás, ami itt eddig nem fordult elő.

Vannak dolgok, amikben a gyerekek jobbak otthon, vannak olyan dolgok, amiben itt járnak előrébb. Az oktatásra ugyanezt mondanám. A lányainkat látva 10 év távlatában valószínű többet fognak angolul beszélni, mint magyarul, az unokáink már még inkább.

A legkisebb lányunk már most angolul álmodik."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oktatás Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr844694873

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mennyit kell még aludni a Fidesz-kormány leváltásáig? 2012.08.04. 11:05:44

Hány nap múlva váltunk kormányt? Ha 2014. április 6-án lesz a választás, akkor szeptember elsejétől már csak ötszáznyolcvankettőt kell addig aludni. Ezt a kis időt már fél lábon állva, sőt akár fejen állva, sőt akár fejen aludva is ki lehet bírni, nem ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a nagy levin 2 2012.08.05. 11:08:11

@Archenemy:
Nem rossz:).
Magyar Vitéz barátunk a 2. kategória lehet...vagy az 5.: itthon van és köcsög:D

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2012.08.05. 11:16:00

@sajtos pogi: "A posztíró a borzalmas meleg víz nélküli élete mellett ugye azt is elmesélte, hogy: " --- nem volt borzalmas életem, és nem is állítottam ezt, sőt - boldog életem volt otthon is.
-" lányanyaként támogatásokat, ingyenes orvosi ellátást kapott saját és gyermeke részére, amit külföldre távozása miatt valószínűleg soha nem kompenzál az államnak - "közel húsz évet dolgoztam le otthon, plusz- önkéntes munkát is vállaltam nem keveset
- "gyermekei olyan szintű oktatásban részesültek, hogy kint csak a nyelvi nehézségekkel és a beilleszkedéssel kellett megbirkózniuk" nem-sőt- az angoluk csapnivaló volt, az iskolában a tanárok nagy része mind emberként mind pedig pedagógusként elbukott, meggyőződésem, hogy amit a gyerekek tudnak én tanítottam meg nekik.
- "legnagyobb lánya ingyenes egyetemi képzésben vesz részt Mo.-on, de a megszerzett tudást nem ott fogja hasznosítani "az egyetemi képzés nem ingyenes, de valóban nem otthon fog hasznosulni.
- "súlyos betegsége kezelésekor senki nem firtatta, hogy eddig mennyit tett a TB-kasszába" mikor otthon éltem otthon kezeltek, szerintem ez normális ott voltam biztosítva... most itt élek itt kapom a szemüvegemet (évente egyet ingyen). Az otthoni ellátásról: én otthon 20 évig egészségügyes voltam, ebből a betegségem idején sem származott előnyöm, kivéve talán hogy a vérvételnél előrevettek. A sugárra novemberben - februárra kaptam időpontot...az onkocentrum vezető főorvossal való találkozás után (75,000 zsebbe ennyit tudtunk összekaparni) dec.3.-án kezdték a kezelést)
- "ő és férje is nagy valószínűséggel igen kedvező költségek mellett szerzett diplomát, de a költségvetésbe már ők alig-alig csepegtettek vissza valamit" -- mindketten estin szereztünk végzettséget, költségtérítéses szakon, munka mellett. A sulit a férjnek a munkáltató fizette, (még anno állami cég) és vonta le a béréből. Nekem három évnyi ledolgozandó időt kötöttek ki. Vagyis tanulmányi szerződésünk volt, és a vállaltakat teljesítettük.
- "gyerekeire külön díj fizetése nélkül vigyáztak az oviban, suliban akár reggeltől estig, amíg ők tanultak, dolgoztak"..... ezzel nem tudok vitázni, de valóban lehet, hogy tényleg a magánóvódát kellett volna választanunk..
KEDVES HOZZÁSZÓLÓ
MOST ELMESÉLTEM, de mert sosem szidtam a hazámat, és nem köpködök haza, nem is igazán értem ezeket a bántó kommenteket.

padlas 2012.08.05. 11:19:11

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): @Muscari: hát igen, nem vagytok egyedül ezzel az érzéssel... Én megírtam Határátkelőnek a problémát, remélem, lesz hatása. Szerintem érdemes neki is elmondani a gondunkat, elvégre ő a bloggazda, ő tud lépni az ügyben. Én egyébként a szűrés, vagyis tahótlanítás gomb bevezetését ajánlottam megoldásként.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2012.08.05. 11:28:21

@tildy:): A "Londoni Május" (vagy ilyesmi) c. postodban a lakásodból fényképeztél?

a nagy levin 2 2012.08.05. 11:32:44

@padlas:
Ez egy nyitott fórum. HÁ átjött mert többen látogatják és valszeg jobb biznisz. Minek a folytonos szűrés? Vélemények jönnek mennek, stílusok keverednek. Pont nektek, liberális mindent elfogadóknak kellene ezt jobban tolerálni, nem?

Léteznek viszont zárt fórumok, ahol reg. alapján lehet belépni és megteremteni az általad vágyott langy-akolmeleget. Létre kell hoznod egy ilyet és azt engedsz be, akit szeretnél.

think different 2012.08.05. 11:37:09

@Mammaroza: Szerintem válaszolnod sem kellett volna. Sajnos mindig vannak olyan emberek, akik azért néznek sportokat, hogy más kedvence ellen szurkoljanak, nem pedig sajátjukat biztatják.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.08.05. 11:39:47

@sajtos pogi:

Nézd, amiket írsz, abban akkor lenne valami, ha az ország elitje vitéz lovagokból állna, akik az erkölcsi tartásból példát mutatnak az "általuk vezetetteknek".

A. Súlyos hiba ( amit főleg a jobboldal követ el ), hogy " a zEmbereket" ugyanolyan inputnak és adottságnak veszi, mint a vízrajzot, termőföldeket vagy gázmezőket esetleg bányákat.

B. Amit mondasz, az logikus lenne, ha teszemazt az elit is példát mutatna. De amíg a jobboldaltól a baloldalig sportot űznek a lopásból és a korrupcióból, addig engedtessék már meg, hogy a "köznép" is éljen az olyan leehetőségekkel, mint az egyetemi oktatás meg az orvosi ellátátás.

Tudom, hogy ez nem válasz, de azt is tudom, hogy nettó hülyeség lenne az embernek emiatt lelkiismeret furdalásának lenni és ezeket a lehetőségeket visszautasítani.

( P.s. az én ingyenes egyetemi oktatásomhoz a következőket tenném hozzá. Apám a mikroelektronikában volt igen elismert szakember, anyámnak meg milliós példányszámban jelentek meg könyvei. Mindezt a szocializmusban. Ha ugyanezt "egy házzal odébb" csinálták volna, akkor nemcsak hogy ők is anyagilag előrébb lettek volna, de engen is Oxbridgeben oktathattak volna ( mert telett volna rá ). Ja igen : anyámat a rendszer még ellenségnek is minősitette, apámat meg delkasszálta. Szerintem a minimum, hogy kompenzációként én megkaphattam, egy igen kemény egyetemi felvételi után, még amikor az egyetemi felvételik igen kemények voltak, az ingyenes oktatást. De mindez csak az én személyes esetem, amelyből nyilván nem lehet általánosítani. )

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2012.08.05. 11:40:17

Én még mindig nem értem, hogy miért van állítólag dögivel a magyaroknak jól fizető állás, amikor ilyen híreket olvasni:
"A legnagyobb európai humánerőforrás-tanácsadó csoport, a londoni székhelyű Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) azzal számol prognózisában, hogy 2012 egészében további 210 ezren veszítik el állásukat Nagy-Britanniában, és ezzel a hivatalosan nyilvántartott munkanélküliek száma jövőre eléri a 2,85 milliót. Ez a gazdaságilag aktív népességre számítva 8,8 százalékos munkanélküliségi rátát jelentene. Ilyen magas arányt legutóbb 1991-ben mértek Nagy-Britanniában; akkor a brit gazdaság recesszióban volt.

2013 nem a fellendülés, a mélypont éve lesz

A CIPD előrejelzése szerint azonban az állástalanok tábora legalább 2013 közepéig még tovább duzzad, és addigra eléri a 2,9 milliót, ahonnan azután lassan csökkenni kezd.

A brit munkanélküliség már most is több mint másfél évtizede nem mért szinten van, a fiatalok körében pedig rekordra emelkedett.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legújabb, decemberi összesítése szerint az októberrel zárult három hónapban a nyilvántartott állástalanok száma elérte a 2,64 milliót. Nagy-Britanniában - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban - 1994 óta nem mértek ilyen tömeges munkanélküliséget. Az állástalanok aránya jelenleg 8,3 százalék."
forrás: index.hu/gazdasag/vilag/2011/12/28/rekord-munkanelkuliseg_angliaban/

think different 2012.08.05. 11:42:31

@marne: Fizettem annyit az építőiparból anno, ami fedezi a rájuk fordított támogatásokat, így már megnyugodhatsz és visszamehetsz a trollbarlangba.

Vagy szólj hozzá az angol oktatási rendszerhez, amiről a blogbejegyzés szól.

padlas 2012.08.05. 11:49:24

@a nagy levin 2: hát ebben nagyon tévedsz, itt Hollandiában jöttem rá, hogy nem a tolerancia a kulcsszó, hanem az ignorancia. Nem arról van szó, hogy itt mindenki tolerál mindenkit, hanem hogy ignorálja őket. Nem elfogadja, hogy olyan amilyen, hanem nem törödik vele, úgy tekinti, hogy az a másik ember választása, hogy hogyan él, és ezért még azt sem bánja, ha szerinte rossz amit csinál a másik. Tehát nem az a lényeg, hogy minden holland elfogadó például a homoszexualitással szemben, hanem hogy még ha rossz dolognak tartja is, akkor is úgy gondolja, hogy az az illető dolga, ha úgy akar élni, tegye. Na itt is pontosan erről van szó, én egyáltalán nem akarom tolerálni a fröcsögést, én ignorálni akarom. Úgy vagyok vele, hogy az ő baja, ha fröcsög, neki a legrosszabb, hogy ennyi rosszindulat és frusztráció halmozódott fel benne. Éntőlem fröcsögjön, majd rájön úgyis, hogy semmire se jut vele, de addig se az én képembe csinálja. Erre jó a szűrés/tahótlanítás gomb, nem véletlen, hogy ignore gombnak hívják angolul.

think different 2012.08.05. 11:53:47

@dr. Kóser Malac:

Nem az egyszerű bevándorlónak kell izgulnia, mert az angolok nem fognak pizzát hordani vagy kávét főzni.
Ugyanaz a gondjuk, mint a magyaroknak: szinte mindenki diplomás és el is várja, hogy a végzettségének megfelelő munkát kapjon.
Rosszul vannak, ha egy gumigyűrűt ki kell cserélni a csaptelepben, ha képes vagy valamit lefesteni, összecsavarozni, netán egy porszívót magadtól megjavítani, akkor számukra már handyman/builder/plumber vagy. Ha nem élnék meg abból, amit csinálok, akkor vennék egy szerszámkészletet és eladnám magam, mint ezermester, holott építkezést csak helyszíni szemléken láttam, szerszámokat pedig nagyapám adott a kezembe.
Az angolok miatt nem kell félnie a fizikai munkásoknak, de talán a kreatív foglalkozást gyakorlóknak sem.
Nem fognak £1500-ért kimozdulni az otthon melegéből.

Nem egy dokumentumfilmet láttam álláskereső angol fiatalokról, ennek az országnak vége lenne tehetséges bevándorlók nélkül, mert olyan nincs, hogy mindenki bankár akar lenni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.08.05. 11:59:17

@dr. Kóser Malac: Nem. Le is van irva, hogy munkatarsakkal egyutt voltam. Azok a kepek a Clerkenwell roadrol keszultek.

Az Ujevi szosszenetben vannak kepek a lakasrol.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.08.05. 12:06:46

@dr. Kóser Malac: Valoszinuleg azert, amiert pl egy munkanelkuli brit sem jelent meg, amikr biztos allast szereztek nekik a job centresek. A problema az, ha nincs munkahelyed, annyi benefitet kapsz, hogy a lakast is es a kajadat is ki tudod fizetni. Egyszer utanaszamoltam, mert nem ertettem , miert maradnak ennyien otthon: pl mi 1200 fontot kaptunk volna az allamtol. Munka nelkul. Hat ezert van annyi munkanelkuli .

MAsreszt draga az egyetem, kevesen vegzik el.

Amin viszont meglepodtem, a mostani csapat nagy resze angol, mind igencsak kvalifikalt, es abszolut nem illik rajuk a lusta jelzo, sot. Workaholicok a szo jo ertelmeben, imadok veluk dolgozni.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2012.08.05. 12:13:05

@tildy:): "1200 fontot kaptunk volna az allamtol. Munka nelkul. Hat ezert van annyi munkanelkuli ."
Nem csak a bennszülöttek kapnak ennyit? Kimegyek munkanélkülinek és én is kapok ennyit? :)))

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2012.08.05. 12:15:09

@think different: Nálunk is kezd ez lenni a trend. Friss diplomás nem kap bankigatgatói állást (kis túlzással), aztán szar ország! felkiáltással kimegy pizzát kihordani angliába.

think different 2012.08.05. 12:26:47

@tildy:): Én csak olyan angolt ismerek, aki azért dolgozik, mert freelance, self-employed és a megélhetése múlik a teljesítményén. Bankban, postán még egyet sem láttam megszakadni.

Az egyetem lehet, hogy drága, de amíg nem keresel 25.000GBP/annum felett (ha jól tudom felemelték a korábbi 21k-ról), addig nem kell törlesztened. Ami pedig igen barátságossá teszi a felsőfokú oktatás finanszírozását.
Én is mennek a University of Arts Londonra, egyedüli gondom, hogy freelance vagyok én is, azaz legtöbbször az ügyfél dönti el, hogy mikor dolgozok, az pedig összeegyezhetetlen a tanulással:(

Ha lesz félretéve 50k-m, akkor esküszöm beülök, addig marad a sóvárgás vagy vmi kurzus.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.08.05. 12:43:49

@dr. Kóser Malac: Abban nem vagyok biztos, hogy kell hozza ket ev munkaviszony, hogy jobseeker allowancet megkapj, de "sajnos" igen, elvileg barmely europai unios allampolgar megkaphatja. Bar Dailymail, amit fenntartassal illik kezelni, de erdemes ezt elolvasni:
www.dailymail.co.uk/news/article-1380204/Bar-benefits-lifted-East-European-migrants-able-claim-250-week.html

Amugy, ja 750 volt a lakas, csak epp ha ketten egyutt ket minbert keresnek, akkor is marad meg majd 1000 fontjuk egy honapban ( utazasra, kajara, szorakozasra, council taxra, rezsire) , amibol azert ket embernek szepen meg lehet elni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.08.05. 12:47:10

@think different: Viszont azert altalaban a kezdok, akik itt kikerulnek az egyetemrol 20 kozul kezdenek, tehat viszonylag hamar el kell kezdeni a visszateritest.

Lehet szerencsem van, mert a korabbi munkahelyemen sem logattak a labukat a britek, a mostani meg aztan vegkepp hajtos munka, de abbol az inspiralo fajtabol. :)

Tanar szakon gondolkodom amugy, mert idovel az szerettem volna lenni, info tanar, de itt mas a rendszer, ugyhogy ez lehet kimarad az eletembol.

allahakbar 2012.08.05. 12:50:20

@Magyar Vitéz: ha már választani lehet inkább templom mint kocsma-bocsánat-pub-tényleg mi a baj a templomokkal?

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2012.08.05. 12:51:42

@tildy:): Minimálbérért íratták meg veled a National Gallery webshopját? Nagy huncutok ezek az ángliusok! :)))

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.05. 12:54:29

@Mammaroza: Tudom nehéz, de próbálj meg nem foglakozni azokkal a hozzászólókkal, akik nem érdemlik meg.
Sajnos ez az új felület átka:-(

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.08.05. 13:09:11

@dr. Kóser Malac: ha olvasod a blogom, kiderul, hogy ketten vagyunk kinn, de csak nekem van munkahelyem, parom vallalkozik, neki vagy van bevetel vagy nincs ( egyelore inkabb az utobbi) .

Es igen, akkoriban egymagam ket minimalbernek megfelelo osszeget kerestem.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2012.08.05. 13:10:02

@Gilda66: Túl vagyok rajta.
Csak megerősítettek abban, hogy jól tettük amit tettünk. :)

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2012.08.05. 13:13:07

@think different: Ilyen skóciában is van, és azt hiszem talán Bournemouth - ból is hallottam hasonlóról... sőt éjszakai klub is létezik állítólag.

think different 2012.08.05. 13:23:34

@tildy:): Évekig nálunk is ez volt, mikor hivatást váltottam, tavaly novemberben változott valami, azóta már van bevétel, fizetős munka egyre több. Nagyon sokat köszönhetek a páromnak ez miatt. Igaz anno fordított helyzetben éltünk otthon, ahol én könnyedén eltartottam mindkettőnket és szinte bármit megvehettünk. Egyedül biztos befordultam volna, mire felépült itt (valójában most is épül) a vállalkozás és portfólió. Nagyon kellett a támogatása.

Jó, hogy vagytok nekünk - azt hiszem mondhatom a párod nevében is:D

apanna 2012.08.05. 13:27:32

@komplikato: ""A hazaköpködés az, ami megkeseríti az itt maradottak szája ízét...."
Már amennyiben valakinek a beteg agyában a töketlen magyar kormányok és azok nyomora után hátrahagyott szabályozatlan káoszt összekeverik a HAZA vagy Magyarország fogalmakkal. Szóval nekik lehet "hazaköpködés" az, hogy idióták és az őket védő emberek (bűnösök közt cinkos aki néma) miatt élhetetlen lett az ország, de ez TÉNY."

Te is összekevered a hazát, a politikusokkal.

Felesleges magyarázkodni.

Maradj ahol vagy, élj boldogul,. és a köpködést hagyd meg azoknak, akik ennek az országnak a "vendégszeretetét" élvezik. Te már lemondtál ezekről a jogokról.

allahakbar 2012.08.05. 13:29:42

@think different: a dolog viccesnek tűnik holott mélységesen elszomorító,egy társadalom halotti leplét rázod éppen mert templomból kocsma csak ott lehetséges ahol a morál megengedi!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.08.05. 13:40:51

@apanna: Szerintem te keversz ossze dolgokat. Kvazi meddig magyar a magyar, es meddig szolhat bele az otthoni eletbe? Volt egy posztom korabban, mikor mar kinn eltem, de meg otthon adoztam, es persze elmentem itt szavazni az otthoni partokra. Hogy en akkor mit kaptam? Mit kepzelem, mit szolok hozza, ugyse otthon fogok elni, blabla. Csak azt felejtettek el, hogy:

1. meg odahaza adoztam, ergo ez alapjan van annyi jogom beleszolni mi folyik otthon, mint aki pl. egy kanyi vasat sem fizet be, de elvezi az elonyoket...
2. lehetosegem is volt ra.

ez a "te mar lemondtal ezekrol a jogokrol" tipikusan peldazza azt, hogy magyar magyarnak a farkasa. Szegyen.

Azt mar nem is mondom, hogy otthon nekem fel sem tunt sok dolog. Gondolom sok embernek szinten nem. Mert nem tudjak, hogy lehetne maskepp is. Ezt ismerik, ezt szoktak meg, jo ez. Aztan az ember kiszabadul kicsit nyugatra, ahol van ami joval rosszabb ( a britek pl. nem tudnak normalisan epitkezni , a penesz tok altalanos es sorolhatnam , talan mostanaban mar valtozik a helyzet), viszont latja mi van piszokmod elqrva otthon. Es biza ilyenkor felmerul az emberben, de miert nem lehet ezt maskepp?

@think different: nem egyszeru, gondolom nalatok sem volt az. Folyton remenykedni, hogy bejonnek a dolgok...

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2012.08.05. 13:50:21

@tildy:): "ez a "te mar lemondtal ezekrol a jogokrol" tipikusan peldazza azt, hogy magyar magyarnak a farkasa. Szegyen. "
Hát pedig én (aki kibaszottul liberális vagyok) is azt mondom, hogy aki kint él - ott nagyon happy - és nem tervezi, hogy 1-2 éven belül hazaköltözik, ne szóljon bele a magyar belpolitikába.

think different 2012.08.05. 14:38:39

@allahakbar: Nem, nem az, mivel az épület az enyészeté lett volna.

Tennen magam 2012.08.05. 15:34:53

komplikato 2012.08.04. 22:38:15
@apanna: "A hazaköpködés az, ami megkeseríti az itt maradottak szája ízét...."
Már amennyiben valakinek a beteg agyában a töketlen magyar kormányok és azok nyomora után hátrahagyott szabályozatlan káoszt összekeverik a HAZA vagy Magyarország fogalmakkal. Szóval nekik lehet "hazaköpködés" az, hogy idióták és az őket védő emberek (bűnösök közt cinkos aki néma) miatt élhetetlen lett az ország, de ez TÉNY.

Válaszom erre.:
A "hazaköpködés" szégyenletes dolog. De elgondolkodhatnánk akik ithol vagyunk, hogy miért is alakult ki ez a helyzet. Tényleg elmebeteg kormányaink miatt? Az ország nem a kormányé, hanem a népé. Az értelmiség dolga lenne, lett volna, hogy az országot civil szervezeteken keresztül, szakszervezeteken keresztül irányítsák. Felkészítsék a népet a változásokra, és hasonlók. Erről sokat lehetne írni. Amíg nem ismerjük fel, hogy minden ami itt ma Magyarországon van az a MI hibánk, addig nem lesz változás. És én is jobbnak látom inkább külföldön a boldogulásomat. Egy kicsit kemény dolog de... Az a hazám, amely a tisztességes munkámért tisztességes bért fizet, hogy megélhessek belőle. És akiben megbízhatok, hogy nyugdíjas éveimben is tisztességes nyugdíjat tud biztosítani számomra.

Ugyandehogy (törölt) 2012.08.05. 15:51:39

@marne:
"Azt írja, hogy 16 évesen esett teherbe, és 17 éves a nagylánya."

ha kötözködni akarsz olvass figyelmesebben, nem ezt írta.

sajtos pogi 2012.08.05. 16:03:59

@Mammaroza: 11:16-ra

Nem azért írtam, hogy magyarázkodj, hanem hogy lásd, hogy sok jót is kaptál/kaptatok itthon. De ha már így leírtad, egy észrevétel:: Rengeteg az ellentmondás a történetetekben.
-Életkorod - ledolgozott évek száma;
-a gyerekek már ágyban voltak mire haza értél - a pedagógusok hóhányó banda, mindent te tanítottál meg a gyerekeidnek;
-nagylányod országos tanulmányi versenyen kimagasló eredményért +80 pontot kapott - mégis költségtérítéses szakra jár a szakirányú egyetemen;

Négy gyerek mellett 2 önköltséges diplomát bevállalni, amiből az egészségügyis itthon nagy valószínűséggel meg sem térül, szerintem felelőtlenség. De ez nem tartozik rám, csak egy vélemény.

(Azért, hogy így kellett elhagynotok az országot nem szabad csak másokat és a körülményeket hibáztatnotok.

Semmitmondó 2012.08.05. 16:13:32

Nagyon értelmes és helyénvaló írást olvastam! Tele racionalitással, ami nagy segítség azoknak (is), akik készülnek Angliába.
Olvastam a hozzászólásokat, ami viszont felkavaró volt. Előre is elnézést kérek (bár ez nem szokásom), hogy kényszeresen írnom kell a reakciókra, de nem minden életút egyforma, nem mindenkit lehet egy kalap alá venni egy-egy rossz példával, vagy pro kontra jó példával. - tehát pl.: nem minden magyar lop, mert valaha egy magyar lopott. Nem mindenki menekül, mert valaki menekült az országból...
Szóval elolvastam a kommenteket, és azok, akik felhatalmazva érzik magukat, hogy ítélkezzenek egy olyan témában, amelyben talán saját maguk sem részesek, jobban tennék, ha inkább olvasnának - valami könyvet.
Az életfelfogás mindenkiben más és más, amit tisztelni kell, kivétel, ha nem zavarja más emberek életfelfogását szándékosan.
Nekem is van történetem, amiben biztos vagyok, hogy nem egyedülálló történet. A célom, nem megváltani a világot, de ezt a sok mocskolódást nagyon rossz olvasni, pláne egy olyan blogon, ahol csak jóérzésű élmények hagyták el Rozamami "száját".
30 éves vagyok, házas, két gyermek édesapja (2 és 9 éves - utóbbi a feleségem első házasságából). 2012 júniusáig Magyarországon éltem és dolgoztam egy globális multinacionális cég középszintű vezetőjeként. Ezt a pozíciót valóban kemény és napi akár 12 órás valódi munkával (nem seggnyalással) érdemeltem ki. A családom pedig tolerálta, mert tudták, az a cél, hogy legyen jó keresetem. Főiskolát végeztem, levelezőn, mellette dolgoztam. (Effektív középiskola 1. osztályától dolgozom, családi okok miatt)
Van egy lakásunk, 70nm, amelyen nincs hitel, mert sikerült jó áron venni és korábban sokat spórolni.
Tehát a családi élet, a karrier sínen volt.
Egy 10 éves autónk van. És egyikünk se dohányzik, se alkoholt, se kávét nem iszunk.
Egyetlen szenvedélyünk, hogy egészségesen próbálunk élni, étkezni. (amely manapság Magyarországon sokba kerül).
Én kerestem a nettó minimálbér 3 szorosát, hatalmas felelősséggel a nyakamban - a munkakörömet tekintve; a feleségem GYED-en van, de aktív munkavállalóként ő is annyit keres mint én, jelenleg csak GYED+Csp.
A mindennapjainkban nincs luxus, pl.: 1 tv-nk van, az se LCD vagy LED-es, nincs még mosogatógépünk sem. Viszont vannak olyan költségek, amelyeket fizetni kell, nemcsak nekünk, hanem mindenkinek ...ezek az adók és a havi rezsiköltségek, + egyéb ránk kivetett költségek (iskola, szakkörök, orvos...stb). Így egy hónapban marad kb félszázezer forint megtakarítás.
Ez mind szép és jó, és fogjam be a számat, mert van aki ennyit sem tud félrerakni és éppen, hogy nem hal éhen. Igaz, de valóban minden ember, saját életének a maga kovácsa, így minden élethelyzetből a legjobbat kell saját magának kihozni.( Így én nem fogok senkit sajnálni, tegyen meg mindent a jobbért...akkor is, ha lehetetlennek tűnik, mert csak tehetetlen ember van.)
Jelenleg Magyarországon, az adózás után is adózunk triplán, így nem igazságos a rendszer. Mellette tombol a cigánybűnözés, nincs közbiztonság, mindenhol csak közöny és panasz, csupa negatív löket és irreálisan drága az élet.
Sokat beszélgettem a feleségemmel, hogy itt csak az a jövőkép vár ránk, hogy nyugdíj nélkül maradunk és mellette nyöghetnénk a gyerekek diákhitelét valamint járhatunk (a megtakarítás egy idő után nem fog érni semmit...) orvoshoz meg patikába, mert a 7 napból 6 napi munka nem mindig csak erősíti az embert, hanem egy idő után árt...Mellette a gyerekekkel se mindig találkoztam, volt egy hét, amikor úgy mentem el otthonról dolgozni, hogy a fiam aludt és mire hazaértem, megint csak aludt.
Ez nem élet...az én értelmezésemben az ember nem azért él, hogy csak dolgozzon, hanem élvezze is azt a 70-80 évet, ami esetleg megadatik itt a földön.
Ezért arra jutottam, hogy Németországban kell élnünk és dolgoznunk, mert mindketten beszélünk középfokon németül és az ország is tetszik.
Tehát elkezdtem keresni a neten munkát, pályázatokat küldtem e-mailben, de nem vezető munkakört kerestem, hanem egyszerű alkalmazotti lehetőséget. Meg is adatott, így valóban fájdalmas búcsút vettem a családomtól és az értetlenül néző főnökeimtől, kollégáimtól és június óta, jelenleg is Németországban élek és dolgozom, egyszerű kétkezi munkát. Hogy miért "fejlődtem vissza"? Mert a magyarországi munkatapasztalat és referencia, nem minden esetben elfogadott itt, illetve szerettem volna másodjára is felépíteni a karrierem, úgy, mint otthon. Tudom, ez hülyeség, de én pl.: így jobban érzem magam és jobban is megbecsülöm magam.
Hogy rövidre fogjam a mondandóm, itt a keresetem szemtelenül jobb, mint az otthoni.
Most épp folyamatban van az autóvétel (99-es Opel Vectra B, kp-ra), októbertől pedig egy 75 nm lakást fogok bérelni, amelybe a családommal nyugodtan tudok élni.
És még így is marad annyi, hogy, bőven marad. Minden nap, amikor jó idő van, lejárok egy tóra úszni, sétálok, kirándulok.
Az elvégzett munkám után megkapom az elismerést, megköszönik az aznapi munkavégzésem és tiszteletben tartják a szabadnapjaimat, amelyet megbeszélés alapon dönthetem el, mikor kívánom kivenni. Már most megadták a lehetőséget, hogy fejlődhessek a munkámban, továbbképzésre küldtek.
A vásárlást ugyanannyiból végzem el, mint otthon, ugye nem kell vennem 5€-s cigarettát, 15€ italt, helyette veszek paprikát, paradicsomot, uborkát potom pénzért, valódi német minőségű húst ugyanannyiért, mint a hazai multikban forgalmazott román hús. A tej valódi és nem szlovák, fehér víz.
Itt nyugalom van, az emberek kiegyensúlyozottak, van bennük tisztelet, kevés a rosszindulat, nagy a nemzeti tudatosság. Egy hátrány van, amely csak egy állapot: hiányzik a családom, de nagyon.
És még egy löket: otthon lokálpatriótaként éltem, részt vettem és szerveztem is olyan eseményeket, amelyek jobbá tehetik a környezetemet, a városomat. De mindhiába....mindig valakinek van egy rosszindulatú megjegyése, még akkor is amikor teljesen ingyen kaptak egy társaságtól, amelynek korábban tagja voltam, karácsonyfát rászorultként.
A magyarok lehúzzák egymást, ott, ahol lehet.
Én köszönöm, nem kérek ebből, így a családommal a nyugalmat és a megbecsülést választjuk és nem menekülünk, hisz nincs miért.
Otthon már bizonyítottam, hogy nem halok éhen. Itt most ismét bizonyíthatok; nem lesz nehéz.
Nem prófétáskodni akarok, csak remélem segít a károgóknak elfogadni a lehetőséget kereső és élni akaró külföldön élő magyarok döntését.

sajtos pogi 2012.08.05. 16:18:21

Babette

Tudom nem hozzám szólsz, de...

16 évesen teherbe esik, 17 évesen szült. A gyereke 17 éves mikor eldöntik, hogy külföldre mennek, s 18 éves mikor költöznek.
Tehát anyuka 35 éves mikor költöznek, és állításaa szerint közel 20 év munkaviszonyt hagy a háta mögött. Az már csak cukor a tortán, hogy 25 éves korában is szült, ami csökkenti a 20éves (HA-HA-HA:)))) munkaviszonyát.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2012.08.05. 16:46:48

@sajtos pogi: A lányom nem önköltséges szakra jár, de még ezzel együtt sem ingyenes az egyetem, egy valag pénzbe kerül. A 20 év hozzávetőleges, de igen 16 éves koromtól munka mellett tanultam végig az életemet. 37 éves vagyok. GYES-t GYED-et nem vettem igénybe (magyarázat - akkor még nem voltunk összeházasodva, és így a nevelt gyerekek után nem járt), a két nevelt és egy saját, majd később mégegy saját gyermekemmel otthon voltam hivatásos anya 8 évig, emellett pedig félállásban dolgoztam idősotthonban és pszichiátrián - többnyire éjszakában - de ezt is megmagyarázom, nehogy bele legyen kötve - 6-6 ig 12 óra utána négy nap otthon. És igen, minden szabadidőmet a gyerekeim töltötték ki, tanultunk, fejlesztettem őket ahogy csak tudtam. Nem vagyok hazug, ami a történetemből kimaradt az is csak azért, mert nem akartam még hosszabban taglalni. NEm hibáztattam senkit sem a sorsomért, mi is sokban hibáztunk, főleg abban, hogy mertünk nagyot álmodni ahogy azt annak idején orbánbácsi is javasolta. Mindezekkel együtt a történések szerencsétlen sorozata vezetett oda, hogy nem láttunk más kiutat, mint eljönni. És ha ilyen kultúráltan teszed fel a kérdéseidet hajlandó vagyok továbbra is válaszolni.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2012.08.05. 16:50:10

...jah és még valami,,, a hivatásos anyáskodás után teljes állásba mentem vissza dolgozni, majdan később ez a munkahelyem szűnt meg. A betegséget leküzdve nem százalékoltattam magam le, hanem féligmeddig felgyógyulva szintén teljes állást kerestem az utolsó egy évre, amit még otthon töltöttem, szintén a szakmámban.
...és abszolút nem vagyok tökéletes, csak ez a blog nem arról szól mekkora szar ember vagyok, hanem arról, hogyan indultunk el, hogyan boldogulunk itt.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2012.08.05. 17:12:13

...és a munkahely megszűnése - és a betegségem utáni közel három év sem pöcökpengetéssel telt, akkor is épp tanultam, ugyanis egy pályázaton EU-s lóvéból két év alatt újabb végzettséget szereztem nappali tagozatos iskolában ezúttal számítógépes szakon - lehet kezdeni megint a követ dobálni.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2012.08.05. 17:12:25

@Semmitmondó: "Én kerestem a nettó minimálbér 3 szorosát, hatalmas felelősséggel a nyakamban - a munkakörömet tekintve; a feleségem GYED-en van, de aktív munkavállalóként ő is annyit keres mint én, jelenleg csak GYED+Csp.
A mindennapjainkban nincs luxus, pl.: 1 tv-nk van, az se LCD vagy LED-es, nincs még mosogatógépünk sem."
Két gyerekkel mosógép nélkül? Kemény asszony a feleséged... (vagy közel van a mosoda).

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2012.08.05. 17:13:49

@dr. Kóser Malac: Elnézést nem tudok olvasni! Mosógépet olvastam, mosogatógép helyett. Anélkül tényleg lehet gyerekeket nevelni. ;)

apanna 2012.08.05. 17:21:10

@tildy:):

Szóval kimentél, és máris azt hiszed, hogy aki itthon maradt, az csak azért mert, "Mert nem tudjak, hogy lehetne maskepp is. Ezt ismerik, ezt szoktak meg, jo ez. "....

Az ember azért nem lép, mert ide született, itt szeret élni, és reménykedik, hiszi, hogy jobb is lesz.
És van amikor elszakad a cérna, és akkor veszi a kalapot.
De attól még az itthon maradottak, nem hülyék, hogy ne ismernék a kinti életet, hisz nincs olyan család akinek ne lenne odakint rokona, ismerőse..

A külföldre kitelepülők többségét azért nem viseljük, mert azt képzelik, hogy ők különbek a maradottaknál, mert felismertek valamit, amit mi gyarló maradók el sem tudunk képzelni, mert nem tudjuk, hogy másképp is lehet, és egyébként is megszoktuk, és ez nekünk jó......
Mi örülünk, hogy megtaláltad a számításaidat, és boldog vagy. Te is próbálj velünk örülni, tanáccsal, és jóindulattal ellátni, úgy, hogy kezelj minket egyenrangú partnerként, ahogy mi is azt tesszük.

mommmmo 2012.08.05. 17:38:54

@apanna:
"De attól még az itthon maradottak, nem hülyék, hogy ne ismernék a kinti életet, hisz nincs olyan család akinek ne lenne odakint rokona, ismerőse."

Nezd, azert azt eleg meredek allitani, hogy valaki ismeri a kinte eletet, a masok torteneteibol.. Igazabol Tildynek igaza van, tenyleg sok mindent nem lat az ember, amig nem megy ki es nem erzi a boren. De ez nem azt jelenti, hogy hulyek vagytok, szerintem Tildy sem igy ertette, bar lehet, hogy van itt nehany idiota aki ilyeneket mondogat.
Csak aki 3 kulonbozo orszagban elt evekig, tobbet tapasztalt, mint aki 1-ben. Gondolom ezt folosleges is tagadni. De nyilvan nem az adja meg egy ember abszolut erteket, hogy mennyit tapasztalt a kulonbozo orszagok tarsadalmairol. Van aki ugy is sz@r ember marad, vagy balfek, hogy kozben bejarja a vilagot van aki meg ugy is boldog es joember, es bolcs, hogy a falujabol ki sem kukkant.

Szaffi91 2012.08.05. 18:02:51

Sziasztok! Én Rozamami legnagyobb lánya vagyok, és a kommentelőknek csak ennyit: www.szaffizsofi.blogspot.hu/2012/08/oktoberben-csalad-utan-megyek.html szeretnék mondani.

Világpolgár2012 2012.08.05. 18:17:34

@Szaffi91:
A te írásod is nagyon jó volt Szaffi! Nekem sem volt se időm, se türelmem elolvasni tegnap a sok hozzászólást, de tényleg ne foglalkozz a sok hülyeséggel, amit némelyek írtak. Sokan nem kommentelnek itt, akiknek biztosan nagyon tetszett a cikk és szerintem mi vagyunk többségben. Gratulálok a diplomádhoz és sok sikert a másodikhoz!

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.05. 18:21:22

@Szaffi91: Ejnye te lány! Ezt is megkönnyeztem, mint annak idején anyukád első írását:-)
Ne törődjetek a nem idevaló emberekkel, legyetek büszkék magatokra! Az egész család!
Sok boldogságot a továbbiakban, de érzem, hogy ebben már nem lesz hiány!

Szaffi91 2012.08.05. 18:21:28

@Világpolgár2012: Köszönöm szépen a gratulációt! Igazad van a sok-sok pozitív kommentről nem beszéltem, de olvastam mindet, mindkét cikknél, és ezúton én is megköszönném a sok bíztató hozzászólást is, ezek megnyugtatóak picit :)

Szaffi91 2012.08.05. 18:24:08

@Gilda66: Nem tudtam szónélkül hagyni a nem idevaló embereket, mert az igazságérzetem nagyobb annál, mint ami megengedné, hogy befogjam sajnos... :D

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.05. 18:32:07

@Szaffi91: Megértem, de próbáljatok túllépni ezen!
Jó, hogy megírtad, örülök neki:-)

Semmitmondó 2012.08.05. 18:32:27

@dr. Kóser Malac: Elfogadom, semmi gond...csak megint a szokásos szisztéma: hamarabb beszélünk, mint gondolkodunk...így aztán keletkeznek bizonyos komplikációk...

2012.08.05. 18:38:02

@Gee Halen: En mar nem elmekszem, mit törtel össze, de azert szegyelld magad! :D

Azura2012 2012.08.05. 18:42:07

Hello,
Csak most kaptam egy ismerősömtől ezt a bejegyzést. Edinburgh-ban vagyok május vége óta, és egy hónapja tudok dolgozni. Otthon várja a 11 éves kislányom, hogy végre anyukámmal utánam jöhessen, de a lakásbérlés itt elég problémás. Egy ember egy keresetből nem tud bérelni lakást, még akkor sem ha pont kitudná fizetni. Az ingatlan ügynökségek elvárnak egy minimum jövedelmet, és ez változik lakásonként. Ha gyerek van, akkor már nem engedik kivenni az egy hálószobás lakást. A nagyobb meg megint megfizethetetlen...Lassan kezdődik az iskola is, tehát már itt kellene lenniük, hogy be tudjam íratni az általános iskolába....Nem szívesen hagynám itt a munkát, de ha nem találok lakást, lehet átmennék Londonba, vagy a környékére. Megtudnád mondani, hogy ott is ilyen körülményes a lakás igénylés? Kell munkáltatói igazolás, referencia. Néztem a Gumtree-n, sokkal olcsóbb ott a lakás, mint itt, pedig London elég drága.....Megköszönök minden információt!

Azura2012 2012.08.05. 18:42:38

Tudunk esetleg privátban levelezni?

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2012.08.05. 18:48:59

@Azura2012: Nem tudom a londoni viszonyokat, (mi nem ott vagyunk, hanem dél-angliában), de úgy tudom minél nagyobb egy város annál több az alternatíva.
Itt felénk a lakásbérléskor - mivel nem volt előzmény, mert előtte a férj csak szobát bérelt - egyen felül még plusz egy havi kauciót kértek, és egy havi lakbért előre, tehát összesen három havit. Referenciának elfogadták a férjem három angol kollégájának ajánlását. Mi így tudtunk ügynökségtől bérelni, és azóta is nagyon korrektek velünk.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2012.08.05. 18:51:01

Privátban könnyebb viszont a lakásbérlés néha, viszont sok hátránnyal is jár.

Azura2012 2012.08.05. 18:53:25

Értem. London nekem csak Alternatíva, szívesen mennék Oxfordba, vagy kisebb városba, de nyilván új érkezőként az gondolom nehezebb ismeretség nélkül....És az ingatlan iroda, nem szabja meg mekkora jövedelemmel kell rendelkeznem? Köszönöm! Üdv

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2012.08.05. 18:56:59

@Azura2012: A férjemtől nem kértek jövedelemigazolást, csak munkáltatóit + a munkatársak referenciáját. De ha nagyon magas a lakás ára, el simán kérhetnek - volt erre példa ismerősnél aki egyedül akart kivenni egy egész házat. Olyankor megnézik, biztosan tudja e majd fizetni. Próbálj először egy fél évre mondjuk egy kis studiolakást vagy egyszobást bérelni, és fél év után - mikor már megvan a bérlési referencia tovább állni egy nagyobba.

Azura2012 2012.08.05. 19:01:12

JAJA, én is stúdióra gondoltam, ott elférnék a kicsivel simán. Most amúgy is meg van kicsit zuhanva, szóval úgy is mellettem aludna :-) Köszönöm még egyszer!
üdv!

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2012.08.05. 19:02:38

Van a londoni magyaroknak weboldaluk, ill. a facebookon is vannak csoportok - londoni magyarok, bournemouthi magyarok stb. ezeken rendszeresen szólnak egymásnak a tagok kiadó lakásokról, vagy bérlőtárs keresés folyik, vagy a felszabaduló lakásokról is van közlemény. Sok ismerősre is szert lehet tenni, munkát is hirdetnek sokszor. Talán te is találnál valami megoldást, illetve ha odaírod miben tudnának segíteni, kapsz javaslatokat. Mert ellentétben a vélekedőkkel, nagyon sok segítőkész magyar él idekinn.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.08.05. 19:04:05

@apanna: kerlek, ne ragadd ki a szovegkornyezetbol , amit irtam. Szo nem volt arrol, hogy aki otthon marad, az azert marad otthon , mert azt szokta meg, teljesen masrol szolt a mondatom, koze nem volt az altalad leirtakhoz.
Ha megkerhetlek, ne hamisitsd meg a szavaim. Koszonom.

Hidd el belulrol nagyon sok dolog nem tunik fel. Ettol meg nem lesz az az ember rosszabb. Egyszeruen csak maskepp latja a dolgokat. Ha azt hiszed , lenezessel tekintek otthon is barkire... Arcul kopnem magam egy ilyen kijelentessel, a fel csaladom otthon van, rokonaim stb. Annyit irtam, vilagot latva sokkal eroteljesebben elojon az otthoni negativum ( de a pozitivum is) .

Nem tudom masra mennyire igaz, magamrol mindenesetre elmondhatom a fentieket, hogy otthon pl. sokkal kevesbe zavart a sok mutyi ( zavart akkor is, de nem tunt fel az a hatalmas mertek) , mikor ott eltem, mig most hazautazva herotot kapok tole.
Csupan ennyirol van szo.

Mommmo: abszolut igazad van, nem ugy ertettem. Nem is ertem, miert kell felreerteni. Meglehet en fogalmazok felreerthetoen, sosem voltam jo fogalmazasbol, de csak arrol beszeltem, nekem is kevesbe tunt fel , mikor benne eltem. MErt megszokott, ezt latjuk, es sokszor fogalmunk sincs, hogy lehetne maskepp.

@Azura2012: nem egyszeru, es elegge ragaszkodnak a szabalyokhoz. 3 ember eseten pl. mar kell a ket haloszoba. Es a munkaltatoi igazolas is, ugyanis max x szazaleka lehet a fizetesednek az albi ( talan 47%?) Viszont ha kinn van a gyerek, akkor jar az itteni csaladi potlek, van working tax credit, meg a lakasra is jar benefit , ha keves a kereseted.

Azura2012 2012.08.05. 19:11:19

Igen a támogatások itt is vannak, de addig nem tudom megigényelni, míg a kicsi nincs itt. Ez egy ördögi kőr. Jövőhéten még bemegyek a Conculil office-ba, lakásigénylés miatt, hívtak tolmácsot is nekem. Ha ez sem segít akkor tényleg tovább kell menni....ebben a hónapban a fesztivál miatt 600 font egy ágy a Hostelban. Ebből már két szobás lakást tudnék bérelni, de nem engedik. Ami meg nagyon olcsó 475 font/ hónap, az meg mind a gettóban van, mert hát az is van itt, nem is kevés. Otthon azt hittem nyugis hely Edinburgh, de nagyon nem...

apanna 2012.08.05. 19:29:40

@tildy:): Te írtad úgy, hogy én félreértettem, így elnézés kérek.

" sokkal kevesbe zavart a sok mutyi " Látod, minket itthon ez zavar a legjobban.

mommmmo 2012.08.05. 19:44:43

Mondjuk azert szerintem Trianonrol eleg intelligens beszelgetest is folytattunk a vegen:)))) na persze off volt, az igaz.

a nagy levin 2 2012.08.05. 19:45:35

@Szaffi91:
Totál fölöslegesen írtad le a "anyamentegető posztodat". Nagy büdös igazságérzet ide, vagy oda, aki tehetetlennek, gyávának, ingyenélőnek...stb. tart, az még jobban annak fog, aki pedig már lelépett az nyilván rajongótok.
Ez egy nyitott fórum: aki kiáll a sarokra, ne csodálkozzon......

Egyébként meg a ti sorsotoknál létezik igen sok rosszabb, akik nem nyavalyognak itt hangosan és nem lépnek le magyarázkodva és magukat mentegetve.

Szaffi91 2012.08.05. 19:52:49

@a nagy levin 2: Elsőként a posztom nem "anyamentegetésnek" készült. Csak azoknak szólt akik rólam írtak ezt meg azt. Igen van a mi életünknél rosszabb élet is, sőt sokkal rosszabb is, tisztában vagyok ezzel. Mindenkinek meglehet a saját véleménye, ezt is értem. Értem azt is, hogy aki nem akar leégni ne menjen a napra. Úgylátszik viszont feleslegesen hangúlyoztam azt, hogy ez nem a nyavalygásról szólt, hanem pontosan az ellentétéről... Ha csak nyavalyogtak/nyavalyogtunk volna már nem itt tartanának/tartanánk..., de köszönöm, hogy megosztottad a véleményedet, ezzel is gazdagabb lettem.

Szaffi91 2012.08.05. 19:58:44

@a nagy levin 2: Mondjuk azért azt megkérdezném, hogy mit keresel a határátkelőn? Nem szép dolog ítélkezni idejárni...

Frőczy Sanyi 2012.08.05. 20:20:54

@a nagy levin 2:
"Egyébként meg a ti sorsotoknál létezik igen sok rosszabb, akik nem nyavalyognak itt hangosan és nem lépnek le magyarázkodva és magukat mentegetve."
Nem nyavalyogtak, nem is magyarázkodva és magukat mentegetve csomagoltak össze. Kilátástalanná vált az életük, osztottak-szoroztak, aztán meghoztak egy döntést. Az ember szabadnak született, és azért kaptak agyat, hogy döntsenek. Ki így, ki úgy. Ezt nem ártana tiszteletben tartani.
Aztán akinek rosszabb a sorsa, lehet azért nem tud itt "nyavalyogni", mert pl. kikapcsolták már rég az áramot, ha volt is számítógépük már el kellett adniuk. Aztán lehet, hogy már annyira nehéz helyzetben vannak, hogy akár a városba sem tudnak beköltözni, ahol munka lenne. Na mindegy. Ha valaki folyamatosan csinál valamit, de a helyzete nem javul (és esély sincs rá) akkor azt nem szabad tovább folytatni mert ostobaság. Változtatni kell. Így vagy úgy.

Örülök, hogy ennek a családnak jobbra fordult a sorsa. Őszintén szólva rájuk is fért. Kár, hogy nem mindenkinek adatik meg a javulás egy pici reménye sem.

think different 2012.08.05. 20:31:41

@a nagy levin 2: Szerintem te nem érted a blog lényegét, számodra egy politikai dühöngő sokkal jobb fórum lenne.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2012.08.05. 21:24:35

@think different: "Az ország átlépte a határt, ezért mi is átlépjük."
Na, honnan idéztem? :) Semmi politika, persze!

2012.08.05. 21:27:07

@Szaffi91: Szia, most olvastam a blogodat, nagyon erdekes volt - meg ha helyenkent szomoru is -, sok sikert kivanok neked a tovabbiakhoz es ha lehet ne idegesitsd magad a kommentelokon akik ismeretlenul kritizalnak. Latszik hogy ertelmes, szorgalmas ember vagy, nem erdemes arra forditanod az energiadat hogy 'trollokkal' vitatkozol.

padlas 2012.08.05. 21:28:14

@Szaffi91: annyiban igazat kell adjak nagylevinnek, hogy mindig lesznek olyanok, akik rosszindulattal állnak másokhoz, és bármit is írsz, csak a negatívumot fogják meglátni. Szerintem pont ezért tényleg felesleges a lelkedre venned, és magyarázkodnod előttük.

Számomra egyébként érdekes volt a posztod, emlékeztetett pár dologra (a mi családunkban is voltak hasonlóan nehéz helyzetek, amit néhány rokonom gyerekként élt át, és nagyjából hasonlóan élték meg szerintem a dolgokat mint ahogy te itt most leírtad). Nekem úgy tűnik egyébként, hogy bár sok nehézséget adott nektek a sors, valójában nagyon szerencsés vagy. Szerető családod van, és a párod is nagyszerű ember lehet, ha mindezen nehézségek során melletted volt.
Az is látszik, hogy okos és szorgalmas vagy, csak gratulálni tudok ehhez, és bátorítani, hogy haladj szépen előre tovább a tanulmányaiddal. Én is Angliában folytatnám a helyedben, már csak azért is hogy a családodhoz közel lehess, meg szakmai szempontból is valószínűleg jobban jársz. Az egyetlen, ami talán nehéz lehet, az a párod helyzete, gondolom ő is kimegy veled, ami neki is nagy változás lesz, erre nem árt felkészülnötök lélekben.

Szaffi91 2012.08.05. 21:38:33

@Mirjam2: Nem is szándékozom a továbbiakban vitába szállni, csak érthetetlen volt számomra, hogy MIÉRT?. Közeli ismerőseim sokszor kinevetnek, mert gyakran értetlenkedem "demiért" felkiáltással sok helyzeten, emberen. :)

@padlas: Szerencsés vagyok igen, imádom a családomat és bizonyos értelemben örülök, hogy így volt, ami volt, mert úgy érzem, hogy ettől sokat fejlődtem "ami nem öl meg, az megerősít" alapon. A párom már nagyon szeretne Angliába lenni, igazából csak rám "várt", míg befejezem a sulit. Köszönöm a gratulációt, ettől mindig zavarba jövök :)

Globetrotter2014 2012.08.05. 21:46:57

Remek poszt. Érdekes látni hogy merre tartanak olyan nemzetek amelyek 1. nem csak a belső poltikai megisztottásggal vannak elfoglalva hanem a saját előbbrejutásukkal 2. rájöttek hogy nem ők a világ közepe és ha nem próbálnak javítani a helyszeten, akkor a mélybe süllyednek, mégha egykoron a világ meghatározó hatalmai voltak.

Bármilyen oktatási rendszerről is láttam elsőkézbő infromációt, mindig az jött le hogy sokkal modernebb, sokkal nyitottabb, sokkal ered,ényoriontáltabb, mint a miénk.

padlas 2012.08.05. 21:51:31

@Gee Halen: én meg a hogyvolt blogról ismerlek, együtt olvastuk Hajnalka beszámolóit. Mikor megláttam hogy itt kommentelsz, egy percre azt hittem, hogy régi határátkelős vagy, majdnem rádírtam, hogy helló öregem, de jó hogy látlak, hova tűntél ennyi ideig. Aztán rájöttem, hogy te sehova se tűntél, hanem én tűntem el a hogyvoltról, meg úgy egyáltalán blog.hu-ról, ahol anno találkoztunk :)
Emlékszem, egyszer a hogyvolton írtál valami nagyon depressziós szöveget, és közben elkezdted boncolgatni az öngyilkosság témát, aztán hirtelen eltűntél a beszélgetésből, én meg kezdtem beparázni, hogy vajon mi lehet veled. írtam is neked, aztán kiderült, hogy csak elmentél NASCAR futamot nézni :)
Ott más volt a nicknevem egyébként, aztán átmentem a postr-re ahol ez a blog ment, és ott padlás néven regisztráltam. Most hogy átjött a blog.hu-ra, én is visszatértem ide.

Barakkah 2012.08.05. 22:35:08

@tildy:): Részemről is meg tudom erősíteni, hogy valóban így van: ha kint vagy pár évig, a magyarországi miliő jellegzetességei minden pozitívumával és negatívumával sokkal kontrasztosabban érzékelhetővé válnak - és sajnos jóval több negatívumával tűnik ki, mint pl. az általad is említett mutyizós szemlélet. Mikor megtapasztalja az ember, hogy mindezt másképp is lehet, utána a mutyis posványtól egyenesen undorodni fog. Viszont ha meg ezen mégis szeretne változtatni, akkor szembe találja magát otthon azzal, hogy "messziről jött ember, mit akarsz te belepofázni a mi ügyeinkbe?". Ez az igazán elszomorító, és nem önmagában a magyarországi megélhetési gondok. Szerintem sokan azok közül, akik külföldre vándoroltak, szívesen hazamennének, ha magán a miliőn lehetne változtatni, és ehhez akár még a nyugati megélhetési színvonalból is hajlandóak lennének alább adni egy bizonyos szintig. De ez tipikusan az a dolog, amiben 'egy fecske nem csinál nyarat'. Ezeken a mély berögződéseken csak akkor lehet változtatni, ha arra valódi társadalmi igény és kezdeményezés volna, legalább a hazai értelmiség egy részében. Ehhez kellő inspirációt és tanácsot tudnának adni a külföldre szakadt, de a hazájukkal és az otthoniakkal továbbra is erős kapcsolatot ápoló magyarok, de ehhez kellenek azok is, akik mindezt befogadnák.

Barakkah 2012.08.05. 22:47:48

@apanna: Bezzeg a dicsőség fényében, ha azt egy magyar külföldön érte el, akkor abban otthon is szívesen sütkérezik mindenki. Ld. ugye a már említett Nobel-díjasainkat, akik közül egy kivételével mindegyik külföldön végzett munkájával és tett felfedezésével érdemelte ki a díjat. De egyébként meg fogja be a száját a külhonba szakadt magyar, mert lemondott ő már a jogairól és magyarságáról.. Tényleg elég sötét mélységekbe süllyedt ez a nemzet.

ladybird 2012.08.05. 23:59:03

Rozamami, ritkán kommentelek a blogon, mert általában mire odáig jutok, hogy elolvassak egy-egy posztot, addigra már az már rég lecsengett. :-) De nem állom meg, hogy ne írjak - le a kalappal előtted és a családod előtt is!

A trollokkal meg ne foglalkozz, nem számítanak - idióták mindenütt voltak és lesznek, és csak a vesszőparipájuk számít, a poszt tartalmától függetlenül képesek eljutni Trinanonig és az árpádsávos zászlóig. A politizálás még egy dolog, de ez a temérdek fröcsögés, gyűlölködés, számonkérés, hazaárulózás....egyszerűen felfordult a gyomrom. És sajnálom, hogy pont te fogtad ki mindezt - bár bármelyik másik posztírót is sajnálnám. Tényleg nem volt jó ötlet a költözés... :-(

Az írásod nagyon informatív és érdekes volt, nekem nagyon tetszett a stílusod is, az meg pláne, hogy szinte magam előtt láttam az angol iskolákat. :) Lehet kommentelni, hogy mennyivel jobb a magyar oktatás, a rengeteg információ bemagoltatása, de szerintem ezerszer több marad meg abból, amit a gyerekek játszva tanulnak, mintha bemagoltatják velük az atlaszt. És ez egyébként tényleges példa, a töri/föcitanárunk mániája volt, hogy legeldugottabb helyeket mutassuk meg neki a vaktérképen, ezért kellett 100 oldalas világatlaszt beszerezni otthonra, ami minden 100 fős falucskát tartalmazott még Timbuktuban is - a gyakorlati hasznát akkor se, és most se látom.

Örülök neki, hogy felgyógyultál és boldogultok mindannyian - most meg megyek és elolvasom Szaffi blogját, mielőtt kidőlök. ;)

ladybird 2012.08.06. 00:12:12

@Szaffi91:
Én is csak gratulálni tudok - már az alapján is egy pozitív kép alakult ki bennem, amit Rozamami írt, de a te posztod csak felerősítette ezt. Elég ritka az ilyen idősekben az ennyire érett gondolkodás és céltudatosság, mindez úgy, hogy nem megy a családi élet rovására. Látszik, hogy nálatok összetartó a család, ez pedig mindennél többet ér.

A trollok beszólogatása megértem, hogy rosszul esett, főleg mert igazságtalan, és sajnálom, hogy pont az utolsó, elutazás előtti időszakban ezt tapasztalod Magyarországból. Sajnos sosem fogják megérteni a nagy hazafiak, hogy nem attól lesz magyar valaki, hogy veri a kokárdákkal teli mellét és fröcsög mindenkire, aki kicsit is másképp gondolkodik és él, mint ő. Tolerancia, empátia, türelem....ettől még messze vagyunk.

De azért nem mindenki ilyen itthon sem - remélem, pár év távlatából a szép dolgok fognak megmaradni és nem ezek. Sok sikert az egyetemhez és Angliához - azt hiszem, nem lesz gondod ott sem, mert megállod a helyed! :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.08.06. 01:40:16

@Barakkah: Nagyon jol megfogalmaztad, tenyleg kontrasztosabb lesz. Es valoban, nem csak a mutyirol van szo, de a buskomorsagrol, a nemtorodomsegrol, az egymasnak alaasasrol is. Pedig ennek nem kene igy lennie.

Van jopar brazil ismerosunk, kozuluk meselte az egyik, aki rendszeresen jar Magyarorszagon, hogy rettentoen buskomor az orszag. Nem mi mondtuk, o mondta. Buskomorak es zarkozottak vagyunk. Oke, ertheto valamennyire az ok, de nem epp vendegcsalogato ez a hozzaallas.

Nem tudom , hogyan lehetne valtoztatni. Egy fecske nem csinal nyarat. Probalkozni persze lehet, de egyre tobb ember, raadasul egyre inkabba kvalifikaltabbak unjak meg a szellel szembeni kisdologvegzest.

hothead 2012.08.06. 06:28:13

@a nagy levin 2: elvileg a megbizhatobb blogmotor volt a cel meg a kevesebb leallas, a sok hozzaszolas pedig a koltozes kovetkezmenye. tulajdonkeppen nem is a szamukkal van a baj... hogy "kemenyebbek" a velemenyek, igazan szeliden fogalmaztal :)
annak meg orulok, hogy sok munkad van.

a nagy levin 2 2012.08.06. 06:51:29

@Szaffi91:
Tapasztalatcsere, mások véleménye és persze esetenként szórakoztat.

hothead 2012.08.06. 09:29:03

@a nagy levin 2: miert erezne magat jobban barki attol, hogy masnak sokkal rosszab, nehezebb a sorsa?

ioi (törölt) 2012.08.06. 09:33:05

@Szaffi91: anno olvastam Rozamami első posztját és a mostanit is, aztán most a tiédet. A hozzászólásokat nem, de ami a te írásodból lejön, el tudom képzelni... Ne törődj velük, élénk az emberek fantáziája, és külön élvezik, ha fröcsöghetnek valakire egy arctalan kommentben, és nem tudják, ha még nem próbálták, hogy egy posztnyi terjedelemben mennyire nehéz egy eseménydús élet leírása úgy, hogy minden kérdést kielégítsen.

Barakkah 2012.08.06. 10:27:08

@tildy:): A búskomorság, apátia, zárkózottság végülis érthető, sajnos a magyar társadalom szellemi, lelki és anyagi tartalékainak a végső kimerülése felé közelít, és ennek a kifelé vetülése nyilván nem egy kellemes jelenség. Végtére is nehezen várható, hogy onnan induljanak építő jellegű kezdeményezések a társadalomban, ahol az ember energiáinak nagy részét elemi, fizikai létfenntartása viszi el, napról napra éléssel és romló kilátásokkal.

Ebből a szempontból szerintem jogosan merül fel, hogy kifejezetten az értelmiség azon részének, amely külföldre szakadt, illetve azoknak, akik kint nem egy túlélés jegyében küzdenek (mint pl. az olyan esetek, ahol az adott cél a megmaradt devizahitelek kifizetése, x számú gyerek mellett egy alulfizetett munkából), mindenképpen van egy felelőssége (-ünk). A legkevesebb, hogy az otthonmaradt rokonok, barátok körében az ember megpróbálja átadni szemléletben azokat a pozitívumokat, amiket kint tapasztalt.

Egy személyes példa, aminek ilyen szempontból is pozitív hozadékai voltak: az egyetemen, ahol itt kint dolgoztam, egy másik magyar kollégával sikerült elérnünk, hogy egy spin-off cég által futtatott projekthez szükséges egyedi műszert egy magyar kisvállalkozóval készítessünk el, akit jól ismerünk. Ezért egy tisztességes pénzt kapott, aminek valószínűleg a töredékére tudott volna szert tenni, ha ezt valaki otthon rendeli meg tőle, de az itteni cég is jól járt, mert itt meg a többszörösét kellett volna fizetni, ha errefele csináltatjuk meg. Az illető szépen, törvényesen adózott belőle, tehát a magyar államkasszába is jutott a bevételből, tehát mindegyik fél számára egy win-win szituáció. Emellett a kisvállalkozó új tapasztalatokkal gazdagodott, hogy milyen az, mikor nyugati elvárásokhoz alkalmazkodva kell elkészíteni egy egyedi műszert, anyagminőségben, kivitelezésben, külcsínben. Eközben pedig megvolt az egész mögött az a szemlélet, hogy legyen minőségi munka, ne legyen belőle semmi kispórolva, minek ellenében jól meg van fizetve és legyen minden törvényes, tisztán adózott, ami után még mindig tisztes nyereséget lehet elkönyvelni.
Nyilván ez egy egyedi példa és lehetőség volt számunkra is, de úgy vélem, valami ilyesminek kellene elindulnia nagyobb méretekben, hogy érdemben valami változás álljon be hazánkban.

Pakos · http://iranynewyork.hu 2012.08.06. 12:48:16

@marne: Ez nagyon szép és jó, részben egyet is értek veled, de a hozzászólásodból igazán az jön le, ahova születtél ott is dögöljél meg.
Ugyanis, mire felnő az ember, végzettséget szerez, mire Önálló lesz, azt csak a hazájában érheti el - ha csak a szülei nem ráncigálják el - tehát addig már néhány millióban benne van a ''becsületes'' magyar adófizetőknek.
Mit vársz el? Sétáljon be az ember az NAV-ba, és kérje ki a számlát, hogy mennyibe is került, fizesse ki, és akkor lépheti át a határt?
Gondolom azért fáj neked ez ennyire, mert világ életedben keményen kellett robotolnod valahol, hogy bármid is legyen, miközben egy csomóan a semmiből gazdagodtak meg melletted, adófizetés nélkül. Ezért úgy érzed, azon kevesek közé tartozol, akik eltartják ezt a koszfészket, és a saját pénzed ellopásának érzed amikor valaki külföldön kamatoztatja az itt megszerzett tudását. Nem gondolod, hogy ez marha önző?
Talán, ha ez egy olyan ország lenne, ahol az állampolgárok nem félázsia származékok, és nem fenyegetnének a demokrácia eltiprásával, és nem mellesleg nem mondanák, hogy itt 47 000 Ft-ból meg lehet élni, akkor sokkal kevesebben lépnének le innen.
Amig az állam nem teremti meg a minimális feltételeket, addig azt mondom, aki tud az lépjen le innen.

Zombinyussz 2012.08.06. 17:07:59

Végigpörgetve a "savanyú a szőlő" emberek kommentjeit, a következő családi sztori ugrott be:
Kiccsaláddal vendégségben. Házigazdáról és Házigazdanéről tudni kell, évente kétszer minimum elutaznak külföldre (városnéző körutak, nyaralás), ami tök jó, mert ez a kikapcsolódásuk, erre költenek és jó hallgatni a mesélgetést, miközben nézzük a fényképeket.
X. évben végre az én családomnak is sikerült határt átlépnie nyaraláskor, Görögország irányban. Házigazdáéknak vittük a képeket, mutogattuk a tengert, az apartmant, a lepukkant vonaton történő utazás képeit, egyszercsak Házigazdáné elsápítja magát szájbiggyesztve: "Jáááj de jó nektek, hogy ilyen helyekre járhattok nyaralni!"
Nálam ez betette az ólajtót.
Nagy mértékben ez is üldözi el a társadalom egyre szélesedő kivándorló rétegét. Ez a hozzáállás. (Fent említett példa a jéghegy csúcsa.)
Akinek nem inge, ne öltözködjön.

bpetya75 2012.08.07. 11:36:25

@Mammaroza:

Szia!

Érdemes lehet benézned a postr-es posztodhoz. Egy hozzátok közel élő sorstárs szólt hozzá. Ha mostanában ránézel, akkor könnyen meg lesz, az az utolsó hozzászólás most. Napi egynél több nem igen van már ott...

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2012.08.07. 12:46:27

@bpetya75: Köszönöm benéztem, már fel is vettük a kapcsolatot, a hétvégén találkozunk is velük, hátha tudunk segíteni.
Köszönöm Petya.. :-)

bpetya75 2012.08.07. 13:43:45

@Mammaroza:

Remélem a találkozás után is örülni fogsz, hogy szóltam ;-)

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2012.08.07. 14:37:31

@bpetya75: Nem vagyunk mi olyan elveszett emberek... :-)

mommmmo 2012.08.07. 17:11:12

@Barakkah:
Teljesen egyetertek Barakah..Az otthoniak jatszhatjak a host meg akarmit, a helyzet az, hogy egyedul nem fognak tudni valtozast eloidezni... eloszor is, nem is nagyon tudjak, hogy "mashogy is lehet".. En sem tudtam, amig otthon voltam.

Masreszt, az otthoni rendszer az olyan, hogy hajlamos bedaralni a normalis kezdemenyezeseket anyagilag es szellemileg is. Lasd valamennyien ismerjuk az egetvero adoterheket es egyeb adminisztracios koltsegeket, ezek mindent lenyomnak. Masreszt ott megy a sz@rkeveres meg az ellensegeskedes szitasa, szoval szellemileg is nehez a helyzet.

A kulfoldi magyaroknak megvannak azok az eroforrasai, amit a magyar rendszer mar nem tud beszippantani, es megvan a szelesebb latokorunk is, mi viszont teljesen nyilvanvaloan nem tudunk mit csinalni ha nem vagyunk a "terepen"

Tehat csak a kulfoldiek\belfoldiek egyuttmukodese lenne az egyetlen jarhato ut ahhoz, hogy barmi is valtozzon.

bpetya75 2012.08.07. 17:30:57

@Barakkah:

10 pont. Ilyen dolgokra gondoltam én is. A postr-en vitáztunk is erről hónapokkal ezelőtt. Köszi, hogy leírtad a személyes példádat!

hothead 2012.08.08. 04:18:09

@Barakkah: ez egy nagyon jo peldaja annak, hogyan is mukodhet valami, ha mindket fel korrekt.

Annagabi · http://annagabika.blogspot.hu/ 2012.08.16. 14:02:20

Kedves Rózamami!Nagyon sok erőt meríthet mindenki a ti történetedből!!De biztos vagyok benne,hogy a legbüszkébbek mégis a gyerekek!!,-))
Remélem,nem szegte kedvedet a sok negatív ember,nincsenek a ti helyetekben.
Mi most készülünk kiköltözni külföldre,de egy dolgot szeretnék kérdezni tőled,remélem írsz nekem ide:
annagabi1978@gmail.com
Várom!
Köszönöm

patkányarcúáginéni 2012.08.24. 21:25:42

" a legkisebb lányunk már angolul álmodik"...ez szomorú.

egy magyarral kevesebb.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2012.08.29. 22:15:28

@csef: Igen szomorú, én is így gondolom - lehet, hogy ez a posztból nem jött le, ez az én hibám valószínűleg. Minden igyekezetemmel azon leszek, hogy azért a gyerekeim tudják, honnan jöttek, és ne felejtsék el a nyelvet (írásban sem).

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.09.22. 10:03:10

A nagyobbik lány miért nem kint tanult már, főleg, ha itt olyan rossz? Pasiját is vihette volna :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.22. 10:28:53

@patkányarcúáginéni:
Szerintem inkább egy esély, hogy soha ne legyen boldogtalan magyar ;)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása