oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. január 18. 06:52,  Iszonyatosan meg kell küzdeni 138 komment

2013. január 18. 06:52 Határátkelő

Iszonyatosan meg kell küzdeni

A tegnapi, többé-kevésbé sokkoló fülöp-szigeteki gasztronómiai kaland után ma egészen más jön, egy északi történet, ismét Lantos Gábor, a Magyar Rádió munkatársa tollából. (Eddig itt megjelent írásait itt és itt olvashatjátok el.) A történet, amit elmesél, nem mindennapi, Krisztián sorsa a kitartás, az elszántság példája.

Cím.jpg

"Gyanítom, odahaza kevesen hallottak még Storslett városáról. Azt is bevallom, pár hónappal ezelőtt én sem tudtam, hol van ez a hely. Most viszont innen, a Tromsø és Alta között félúton, a fjordok és a hegyek ölelésében megbúvó piciny településről jelentkezem.

Egy mesebeli, sárgára festett faházban ülök az erdő közepén. Odakint négy szánhúzó kutya, idebent a másik négy. És a gazdájuk, Kiss Krisztián Roland, aki 2011-ben az Oslo melletti Holmenkollenen norvég színekben ötödik lett a kutyaszánhúzó-világbajnokságon. Története azonban nem csak ezért érdekes.

„Nyolcvan kiló cuccal, a zsebemben 1700 koronával érkeztem Norvégiába 2006-ban" – fogott bele az események felidézésébe Krisztián. „Soha nem gondoltam arra, hogy valaha szánhúzó kutyákkal foglalkozom. Az egészet egy betörésnek köszönhettem. Akkori párommal a Miskolc melletti Kistokajban vettünk házat. Az egyik hajnalban idegenek jártak nálunk, ekkor határoztuk el, hogy kutya nélkül nem élet az élet.

Barátnőm mindenképpen különleges ebet akart, így hosszas utánajárást követően a szerencse segített, amikor ajándékba kaptam egy vörös-fehér szibériai husky szukát és egy alaszkai huskyt. A tulajdonos Kanadába utazott, ezért kellett megválnia a kutyáktól.

Ebben a pillanatban a sorsom megpecsételődött. Az otthoni helyzetem – hasonlóan sok más magyar fiataléhoz – nem volt éppen rózsás. Nagyon sok mindennel foglalkoztam, ipari alpinistaként dolgoztam, de ez idénymunkát jelentett csupán. A miskolci Kalandtúra Parkban is megfordultam, miközben az élelmiszeripar rejtélyeit tanulmányoztam az egyetemen. Szóval, elég mozgalmas életem volt, de a két kutya érkezése villámcsapásként ért, attól fogva csak az járt a fejemben, hogy szánhúzó ebek közelében legyek.

Kezdetben az Egyesült Államokban akartam elsajátítani az alapokat, hiszen Észak-Amerika, ezen belül Alaszka ennek a sportágnak az őshazája. A Magyar Szánhúzókutya Sportegyesület két tagja, Drahos István és Horváth János volt a két mentorom. Ők lebeszéltek Amerikáról, helyette Norvégiát ajánlották."

Kiss Krisztián ekkor írt egy e-mailt, amely felkerült arra az oldalra, ahol a sportág legjobbjai egymással leveleztek. A sorok eljutottak a Storslett-ben élő Kjell Løken birtokába, s ő hívta magához a miskolci sportembert, akinek közben akadtak más norvég, sőt svéd ajánlatai is. Mindennek már lassan hét éve, hiszen Krisztián 2006. július 7-én lépte át a határt, s érkezett meg többszöri átszállás után Tromsø-be. Ekkor már csak 230 kilométerre volt Storslett-től.

Buszállomás nem akadt, a megállóban aludt

„Jaj, az nagyon vicces volt" – eleveníti fel a nevezetes napot a 38 éves magyar. „Írtam Kjell-nek, hogy ugye akkor fogad, helyette jött egy üzenet, hogy nem, majd találkozunk náluk. Késő este érkeztem Tromsø-be, magam után vonszoltam a zsákokat, kerestem a buszállomást. Gondoltam, ott lepakolok, aztán a reggeli járattal megyek tovább.

A Prostneset, ahonnan a távolsági buszok indulnak csupán egy üres betonplacc, semmi más. Ezen picit meglepődtem, de az összes kabátomat magamra húzva végül is elmúlt az éjjel. Reggel nekiindultam, és erre a csodálatos helyre érkeztem, amit te is látsz. Persze odahaza próbáltam előzetes információkat szerezni a városról, de nem sokra jutottam.

Kjell Løken, azzal kezdte, hogy itt a kis ház, van hol laknom, kapok havonta háromezer koronát majd jó munkát kívánt. Mi bajom lehetett? Volt fedél a fejem felett, nekiláttam. Norvégul akkor persze nem beszéltem. Szerencsére Kjell Løken angolul hibátlanul kommunikált, rengeteget köszönhettem neki. (A képen Krisztián látható a holmenkolleni világbajnokságon.)

Kiss Krisztián a holmenkolleni világbajnokságon.jpg

A munka? Akadt itt vagy 60-65 kutya. Etetés, itatás, edzés, futtatás. S miközben 50-80 kilométert tettem meg ezekkel az állatokkal, naponta kétszer átjártam a szomszédba birkákat etetni. Egy év múlva, 2007-ben már 25 tehenet fejtem egy közeli gazdaságban. Én, a Miskolcon született lakótelepi srác, aki azelőtt soha nem csinált ilyeneket, bár a nagymamánál Hernádvécsén láttam jószágokat.

2008 januárjában újabb csavar következett, amikor munkát kaptam a storsletti fogyatékosokat gondozó otthonban. Ez a foglalkozásom, s bár Magyarországon a súlyosan sérült emberekről nem sokat beszélünk, nagyon szeretem ezt a munkát. El is kezdtem egy iskolát, az elméleti vizsgát letettem, most jön a gyakorlat, utána hivatásos ápoló leszek.

Az otthonban vannak autisták, élnek olyanok, akikkel beszélgetni is lehet, de akadnak annyira súlyos betegek, akik semmit sem tudnak magukról, önálló életre teljesen alkalmatlanok. Amikor segítek rajtuk, etetem, mosdatom őket, eszembe jut, hogy mindez velem is bármikor megtörténhet.

Norvégia rendkívül jól bánik ezekkel az emberekkel, az egészségesek pedig nem fordítják el a fejüket akkor, ha az utcán kerekesszékben fogyatékos társuk közeledik. Egy- egy érintés, mosoly olyan pozitív energiákkal tölti fel a sérülteket, amire mi gondolni sem tudunk."

Életmentés a cementgyárban

Kiss Krisztián Magyarországon is véghezvitt egy tettet – nem is akármilyet. Miskolcon a cementgyárban ipari alpinista munkát végzett, amikor az üzemcsarnokban az egyik dolgozóra ömleni kezdett a cement. „Mire odaértem, a szerencsétlen embert nyakig belepte a szürke anyag, körülötte pedig mindenki állt és jajveszékelt. Kezembe vettem a dolgok irányítását és az alpinista technikák, a kötelek, valamint egy lélegzést segítő hosszú cső segítségével megmentettem a munkás életét. Pedig a bajba jutott melós már lemondott mindenről, de hosszas küzdelem után csak sikerült az akció. Az igazgató ott helyben megszorította a kezemet, majd ment mindenki a maga útjára. Félreértés ne essék, nem a plecsniért csináltam, nem is vártam különösebb hálát, de azért fura volt, hogy másnap mindenki úgy tett, mintha mi sem történt volna."

A borsodi srác igazi élete a kutyák között zajlik, s az évek során annyira megtanulta ennek a különleges sportágnak a fortélyait, hogy 2011-ben Oslóban, a legendás Holmenkollenen rendezett világbajnokságon – norvég színekben - a négykutyás szuper sprint számban ötödik lett a világbajnokságon. A hatalmas sikerről Magyarországon szinte senki sem értesült, a hazai médiumok egyetlen sort, hangot nem szenteltek e jó szereplésnek. Pedig a norvég állami televízió élőben közvetítette a versenyt, aki kíváncsi rá, íme, az összefoglaló.

„Magyar állampolgár vagyok, azaz nem kellett útlevelet cserélnem ahhoz, hogy a vb-n Norvégia színeiben versenyezhessek" – meséli Krisztián. „Ebben a sportágban az a szabály, hogy ha két évet folyamatosan éltél az adott országban és ugyanennyi időt sportoltál a fogadó állam bármely klubjában, indulhatsz annak zászlaja alatt.

Tisztában vagyok azzal, hogy Magyarországon ezt a sportot sokan egyfajta úri huncutságnak gondolják, pedig nem az. A kutyaszánhúzás száz százalékban az állatokkal való törődés, egyfajta ápolás. Ez nem a macsó emberek sportága, itt minden egyes megtett méterért iszonyatosan meg kell küzdeni. Van egy angol mondás: keep your dogs happy, azaz tartsd a kutyáidat vidáman. Erről szól a történet.

Amúgy ezek a négylábúak rendkívül érzékeny élőlények. Ha velem valami nincs rendben, ha nem vagyok tökéletes állapotban, azt ők üstöllést megérzik. A 2011-es esztendő eddigi sportpályafutásom csúcsa volt. A vb ötödik hely mellett a több állomásból álló Európa Kupán összesítésben a második helyen végeztem. Pedig ahhoz, hogy egy-egy verseny helyszínére eljussak, sokszor 3-4 ezer kilométert kell vezetnem. De semmi baj, imádom ezt az életformát, s szerencsére a kutyáim is elvannak a furgonban."

Nyolc kutya a siker letéteményese

Krisztián az idei alaszkai világbajnokságot kihagyja, de 2014-ben biztosan ott lesz az Eb-n. E történetben az emberről már sok szó esett, jöjjenek most a négylábú főszereplők. A Storslett-ben élő magyar egyenként mutatta be őket.

„Cie, az én tiszteletreméltó nyugdíjasom, már 9 éves, de elképesztő fizikummal rendelkezik. Sóder, a különös, kukorékoláshoz hasonló hangot adó eb, ő a kukurikú-kutya. Exxon, zseniális vezér, de nagyon hangulatállat, ha ennek a kisfókának nincs kedve dolgozni, nehezen veszem rá a munkára. IT, a világ legjobb vezérkutyája. Kuta, hatos kategóriában svéd bajnok volt, amúgy egy futógép. Pajken, őt azért vettem meg, mert kellett nekem egy sárga kutya is. Frøken, az én szerelmem. Nem véletlenül tettem a neve mellé saját vezetéknevemet is, s lett Frøken Kiss. A legfiatalabb pedig Michael Jackson – ez utóbbi nevet az alomban adták neki, mert a fekete kutya mellső lába fehér, tisztára olyan, mint a néhai énekes fehér kesztyűje." (A képen is elég jól látszik.)

Kiss Krisztián Michael Jackson társaságában.jpg

Ők nyolcan a siker zálogai. De van egy kilencedik is. Ám róla Krisztián nem tud sírás nélkül beszélni.

„Kämpe, akit Csempének hívtam, mert így kellett kiejteni a nevét. Ő volt az első kutyám Norvégiában. Imádtuk egymást. A tragikus nap 2010. június 29-én következett be. A ház mellett játszott, majd beszaladt az erdőbe. Hívtam, de nem jött. Borzalmas gondolatok fogtak el, szinte éreztem, hogy baj történt. Egy jávorszarvas támadta meg és agyonrúgta. Mindez a mai napig feldolgozhatatlan számomra. Kämpe nevének jelentése amúgy harcos, bátor, küzdő, vitéz. Nem véletlen, hogy a nyakában lógó kis fémbilétát a szánra akasztottam. Amikor versenyzünk, ez a drága kutya mindig velünk van."

Bár Krisztián még nincs negyven éves, élete máris kész regény. Mint ahogyan azok a körülmények is, ahogy és ahol él. Mesebeli táj ez. Akár balra, akár jobbra indulunk el, hamar jön egy fjord, amelynek partján magába szállhat az ember és rendezheti a gondolatait.

De folytassa megint e történet főszereplője. „A kezdet nagyon nehéz volt számomra. Az első héten mély depresszió szállt meg, el akartam menni innen. Áldom az eszem, hogy nem tettem, mert maradásommal teljesedett ki az életem. Gondolkodtam azon is, hogy délebbre költözöm, mondjuk Hamarba, de aztán maradtam a fenekemen. Az sem zavar, hogy bennünket a dél-norvégok csak a nagy sötétségben ülőknek tartanak, s kissé lenéznek. Semmi baj. De azért két dolog nagyon hiányzik az életemből. Az egyik a Magas-Tátra látványa és a hegység kitaposott útjai, ösvényei. Ott nőttem fel. A másik pedig egy társ, aki megért és elfogadja azt az életet, amilyen az enyém.

Olykor elfog a félelem, hogy meddig fogom bírni az egyedüllétet, de aztán ránézek a kutyáimra, vagy felcsatolom a lécet és elindulok az erdőbe. Fejlámpával siklani a finom havon, beszívni a mínusz 10-15 fokos levegőt, majd hazatérni és a másnapi feladatokra gondolni, ez az én igazi világom."

Hat napot töltöttem el Kiss Krisztián Roland mellett Stroslett-ben. Szívesen maradnék még, de az idő halad, irány kelet. Hamarosan találkozom egy magyar olajmérnökkel Alta városában, aki – remélhetőleg – feltárja nekünk a norvégok nemzeti kincsének, a fekete aranynak valamennyi titkát. Addig is gyertek és kövessétek utamat egy lájkolással a Facebookon!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Norvégia Skandinávia Száz nap északon

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr935023382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bpetya75 2013.01.18. 10:26:43

@100 nap északon:

Nem úszod meg ennyivel. Agyonhallgatjuk, mert nem nézünk szembe vele, hogy akár aznap elkerülhetetlenül megismétlődhetne a baleset? Vagy leszarom, hogy mi történt a Józsival, csak éljem túl ezt a napot is? Vagy mi?

Sehogy se normális, hogy egy ilyen eset nórieksönt váltson ki. Nem hiszem, hogy ez csak közömbösség.

tanato 2013.01.18. 10:27:55

@100 nap északon: Most akkor van barátnője Krisztiánnak vagy nincs?Úgy írja az első mondataiban hogy barátnőm,nem pedig volt barátnőm vagy régebbi barátnőm.

100 nap északon 2013.01.18. 10:29:57

@tanato: az első mondatai 2006-ra vezetnek vissza. most 2013 van

100 nap északon 2013.01.18. 10:31:38

@bpetya75: nem agyonhallgatás ez. arról van szó, hogy történet egy baleset. krisztián heroikus küzdelemmel megoldotta azt, amit más nem. a jajveszékelés helyett kezébe vette a dolgokat. majd sikerült. jött a meleg kézfogás. és másnap, mintha mi sem történt volna. ő nem az életmentő emlékéremért tette. nem tudom, a sorok között ott van-e az, amit ezzel mondani akartam,.

tanato 2013.01.18. 10:38:47

@andraszuzu: Érdekeseket írsz,egy időben tényleg kedvenc disszidálási útvonal volt a kommunista diktatúra idejéban a Jugó-Olasz határ.Jugóba azért könnyebben mint nyugatra lehetett kapni útlevelet,sőt a déli határ mellett élők ún.kishatár.útlevéllel évente többször is fordulhattak.A Jugó-Olasz határon viszont szökniük kellett,ahol kerítés is volt,szerencsére ritkán jártak arra a határőrök,így 90%-ban sikerült a magyaroknak áthágva a kerítést Itáliába jutniuk.Ott meg azonnal menekülttáborba kerültek döntő többségében a Spartacus rabszolgalázadásáról ismert Capuába.Egy idő után onnan osztották a kelete európai menekülteket tovább a világ négy sarkába.És jól írod nagyon sok magyar elhárító,titkosügynököt küldött a magyar Állambiztonsági Hivatal a menekültek nyakára,szintén menekültnek álcázva.Egyes esetekben még gyilkosságok is előfordultak,pl a szökevény repülőstiszteket likvidálták,olyannyira hogy meg is mondták nekik pályájuk elején,úgy próbáljanak meg nyugati repülőtérre szökni,hogy nem élik túl.
Egyébként a barátaid itthon vagy kint végezték el az Orvosi Egyetemet?

Nordstjernen 2013.01.18. 10:39:09

@100 nap északon:
"nem tudom, a sorok között ott van-e az, amit ezzel mondani akartam,. "

en ertettem az egeszet :)

tanato 2013.01.18. 10:41:05

@100 nap északon:Mea Culpa Igazad van ez tényleg benne van.Én az utána következő mondatra koncentráltam ahol csak simán barátnőt írt.Remélem azért most sincs egyedül,gondolom azért skandi barátnője van,vagy tévedek, facér most is?

nevem van 2013.01.18. 10:44:25

Ez a Krisztián egy nagyon rendes ember, kívánok neki sok sikert és jó kutyákat.

Nordstjernen 2013.01.18. 10:45:56

@tanato: Az is benne van az iromanyban, hogy egy tarsat szeretne maganak, kvazi facer :)

tanato 2013.01.18. 10:46:13

@Határátkelő: Köszi,várom az újabbnál újabb témákat.

andraszuzu 2013.01.18. 10:46:40

@Határátkelő: küldj egy email cimet a bartosandrew@freemail.hu ra és egy telefon számot. Ők biztosan nem irják meg a történetüket amiben még az is benne van hogyan lehetett egy utlevéllel ketten utazni a régi "átkos" világban, hogyan lehet jelen lenni ha nem vagy jelen, vagy azt hogyan tölt el A helyett B egy éjszakát N nel ugy hogy azt N észre sem veszi. A történet több egy hozzászólásnál történetük maga a nagybetüs Kaland. Szevasz

tanato 2013.01.18. 10:47:20

@Nordstjernen: Hát ez sajnálatos egy ilyen srác esetében.

andraszuzu 2013.01.18. 10:53:11

@tanato: Fogorvos itthon nőgyógyász kint. Sajna vagy szerencsémre nem vagyok mai gyerek, keresztfatert 3x akarták élesben kinyirni, engem 1x de hát elmult, kereszt tulélte én is, de ugy élesben akkor és ott beszartam nem tagadom.

csőcsere 2013.01.18. 10:53:23

Krisztiánnak gratulálok, fantasztikus, amit véghez vitt!
Egy igaz ember.

@bpetya75: nagyon jól látod, és úgy látom, Philosoraptornak is feltűnt ez a sztori, nekem is kikeredett a szemem, ahogy olvastam.
Álltak és nézték volna, ahogy egy ember, a kollégájuk meghal. És tudod, pontosan tudod, hogy ez bárkivel, bármelyik nap ugyanígy megtörténhet. Persze, nem a cement :-), hanem az, hogy mások állnak és nézik, hogy egy embernek szüksége van segítségre, de nem segítenek. Közben meg megy az álságos duma, hogy így társadalami szolidaritás, meg empátia, meg a magyarok melegszívűek meg faxomkaratekutya.

Határátkelő 2013.01.18. 10:55:07

@tanato: Ha van ötleted, amiről szívesen olvasnál, ne habozz megírni!! Nekem és az országfelelősöknek is könnyebb, ha konkrét ötletek vannak.

tanato 2013.01.18. 10:58:53

@andraszuzu: Köszi a választ,bizony jónéhány igazi menekültet eltettek láb alól a kommunista, magyar,magukat menekültnek álcázó állambiztonsági tisztek,sőt olyan is volt hogy Ausztriából visszahurcoltak embereket elkábítva és itthon börtönözték be őket,még diplomáciai bonyodalom is lett egy-néhányból,mert véletlenül elkapták őket az osztrák csendőrök hazafelé jövetben,csomagtartóban a "pacienssel".Én sem vagyok mai gyerek 53 múltam.Te mennyi vagy?

nigara 2013.01.18. 11:01:07

@Határátkelő: Belgiumból jöhetne poszt :)

tanato 2013.01.18. 11:04:24

@Határátkelő: Egy párat már felsoroltam,de majd eszembe jut több is.Állatok-kutyák a különböző kultúrákban,további gasztro postok,mert a magyarok nagyon szeretik a hasukat,történelmi témák pl. a második világháború megítélése a különböző országokba,Környzetvédelem helyzete államonként.Vagy mint írtam a női témák úgymint.Öltözködés,divat a különböző földrészeken államokban,vagy háztartásvezetés különbözősége,vagy gyermekvállalás,gyermeknevelés ,születésszám a különböző kultúrákban stb.Hirtelen most ennyi jutott eszembe.

bpetya75 2013.01.18. 11:13:09

@csőcsere:

Azért mozdultam rá a történetre, mert (igaz ugyan, hogy ennyire éles szitum nem volt) én nem ezt tapasztaltam. Eddig két komoly autóbalesetet sikerült összehoznom. Az elsőnél az egész családdal (akkor még 2 gyerek), a másodiknál csak a kicsi volt velem. Az első BAZ-ban, a másik Somogyban. Mindegyiknél az első 10 autóból 10 megállt. És nem nézelődni, hanem segíteni. A somogyinál a tízből az egyik olyan ismerős volt, akivel nem éppen a legjobb a viszonyunk, mégis megkérdezte, hogy segíthet-e valamivel. Szóval amikor szükségem volt rá, akkor találkoztam szolidaritással. Ha meg csak annyiról van szó, hogy elismerem a másik kiváló cselekedetét, az semmi sem lenne. Ezért nem értem...

bpetya75 2013.01.18. 11:14:53

@tanato:

A környezetvédelmes és a történelmes témajavaslatodat maximálisan támogatom!

kokkusz 2013.01.18. 11:37:30

szeretettel üdvözlöm a Határátkelőt!
nagyon tetszett a cikk, örömmel adtam tovább és kommenteltem magam is.
További hasonló, izgalmas történetek reményében kívánom a legjobbakat!

kriosz 2013.01.18. 11:42:58

Szuper jó, érdekes poszt, végre megint egy új dolog amiről olvashatunk. Gratulálok Krisztiánnak a szuper eredményéért és továbbra is sok sikert.
Nagyon remélem hogy Krisztiánnak a barátnő is bejön, mert azért valljuk be aranyosak a kutyák megminden de főleg ott a hidegben, sötétben, az egyedüllét szerintem még duplán megszenvedteti az embert. Viszont tény és való hogy nem sok ember és nő vállalja be ezt a fajta bezártságot, csak ha esetleg ugyanígy ennyire otthon van ebben a kutyatartásban.
Már beszéltem olyan szánhúzóval /nő is/ akik indultak az alaszkai versenyen, vagy tenyésztő volt ilyen kutyákhoz, ehhez baromi nagy elszántság, kitartás és egy kis klikk kell :) szerintem anélkül nem megy főleg ezen a vidéken. Jó lenne ha esetleg Krisztián is jönne, érdekes lenne kicsit eldumálni vele.

kriosz 2013.01.18. 11:46:00

@Nordstjernen: Hátha olvassa egy egy mindenre elszánt, bevállalós, kutyaszerető hölgy akinek az egyik álma hogy kipróbálja ezt a fajta kutyasportot is és nem fél az északi klimától. ;)
Sosem lehet tudni, gondolom ez egy meglehetősen zárt közösség.

kriosz 2013.01.18. 11:52:14

@100 nap északon: Akkor meséld már el hogy mi volt ami ennyire tetszett. Mi volt ami legjobban megfogott?

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.01.18. 12:41:08

Nagyon klassz cikk volt, remélem Krisztián révbe ér hamarosan, minden értelemben.
Még ilyet sokat.

zopilote 2013.01.18. 12:43:43

@andraszuzu:
En egy kemkedesi ugyben hallottam Svedorszagban elo magyar orvos testverparrol, de az
o tortenetuk nem ennyire fenyes es el is lettek itelve. A nevuk K. Imre es Sandor.
Ha nem roluk van szo, akkor ugy latszik, tobb magyar orvos testverpar is disszidalt Svedor -
szagba.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.01.18. 12:53:28

Namégegyszer: milyen fűtés van abban a kis sárga házikóban?

Határátkelő 2013.01.18. 13:03:17

@kokkusz: Kösz szépen és neked is üdv! :)

Kis-Vuk 2013.01.18. 13:05:55

@Határátkelő: Kedves Hataratkelo! Mivel a kesobbiekben melyebben szeretned erinteni a nok helyzetet kulfoldon, szeretnek ajanlani egy blogot, esetleg felvehetned a tulajdonosaval a kapcsolatot is, O gyakorlatilag erre a temara specializalodott: nokkulfoldon.hu/

Tovabbi szep napot!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.18. 13:48:00

hat a riport jo es erdekes, profi irta, nincs mit csodalkozni rajta
azert szivesen olvastamm volna meg hogy, hogyan telik egy napja vagy mit csinal mondjuk szombat este?
nem arra gondolok, hogy a szombat estet cask romkocsmaban lehet eltolteni, de hogy van-e valami szorakozas, klub kikapcsolodas
a masik, a szivemre tettem a kezem es megkerdeztem szeretnem-e pl en ezt
es nagyon gyorsan nemet mondtam
szamunkra kicsit kulonleges elet, de nem, nem szeretnek eszaknorvegiaban 8 kutya tarsasagaban elni, partner nelkul, csalad nelkul
6 napig lehet romantikus, de 7 evig?
persze nem vagyunk egyformak es jo volt olvasni, meg minden, csak...

bpetya75 2013.01.18. 14:10:18

@hagyma:

Egyetértek. Lehet, én bírnám akár 16 napig is, de csak azzal a biztos tudattal, hogy utána megyek a családhoz ;-)

Az engem is érdekelne, hogy mivel tudja agyonütni az időt. Mennyire pici az a település? Összejárnak valamennyire a népek, vagy el vannak magukban?

Északifény74 2013.01.18. 14:37:15

@100 nap északon: Igen végig néztem a videót a versenyről és a lengyelt, aki az első helyen végzett valószínű kizárták, mert a finn óvott. Hogy mi történt az pont a kamerák látószögén kívül volt, így nem láttuk, sem a kommentátorok, de őt zárhatták ki, mert ellene óvtak. Így lett Krisztián ötödik, akit nagy meglepetésnek neveztek, mert a többi versenyzőhöz képest, kevés tapasztalattal rendelkezik.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.01.18. 14:38:41

Gyááá, de jó, miért nincs több kép...Az a vidék a legszebb talán egész Európában.És a sarki fényekből meg annyi van, hogy már szinte unják... Már nem az keresztutcáknál a lámpákra gondolok, hanem a zöld csodára... :D

tanato 2013.01.18. 15:01:04

@andraszuzu: Akkor sok boldog Szülinapot kívánok!

tanato 2013.01.18. 15:05:17

@zopilote: Kiknek Kémkedtek?A szo vjteknek?Nagyon s kémet is küldött a KGB magyar 56-os menekülteknek álcázva nyugatra és az igazi menekültek közül is sokakat rávettek,főleg
az itthon maradt rokonságot fenyegetve,hogy együttműködjenek a szovjet titkosszolgálatokkal.

Rick Carton 2013.01.18. 15:07:26

Krisztián akarása és ereje elképesztő, mindannyiunk számára iránymutató.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.18. 15:39:45

@Rick Carton: mondjuk azt nem tudom mi a tortenetben az elkepeszto, de nem akarok en itt karogni
sajat akaratabol kutyakkal foglalkozik, siel, ul otthon, es szellemi fogyatekosok otthonaban dolgozik, sot egy evig tehenet is fejt
ez utobbi kulonosen megbecsulendo, nade azert ne csinaljunk host belole
ez egy eletforma
az igaz, en nem vallalnam

bpetya75 2013.01.18. 15:40:00

@Északifény74:

Na ez gyors moderálást kapott. Nagy veszteség, hogy nem olvashattam miért? ;-)

bpetya75 2013.01.18. 15:44:27

@hagyma:

Ha hőssé nem is kell avatni, nekem azért jó olvasni, hogy egy ember akinek elég csekély esélye volt rá, megtalálja amire született. Gondolok itt arra, hogy vajon mennyi sansza volt Borsodból indulva sikeres kutyaszán versenyzővé válnia?

Északifény74 2013.01.18. 16:01:54

@bpetya75: nem:)
reklámozta magát, youtoube videók, pénzszerzés stb...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.18. 16:03:15

@bpetya75: hat olvasni jo, ezt mondtam en is
nem nagyon erzem, hogy felhotlenul boldog lenne
es mondjuk ha eppen ez as mania jonne ram, ez a kutyaszan, akkor eleg jol el lehet indulni, hogy itt van egy haz, meg 3000 korona
sokan bevallalnak
en nem, az teny
nem cikizem, felreertes ne essek, igyekszem a helyen kezelni es feltetlenul erdekes eletut az vitathatatlan

ffüttyfürütty 2013.01.18. 16:18:40

Nagyon jó történet volt a mai. Mik vannak, egy norvég Robinson! :)

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2013.01.18. 16:20:04

El sem olvastam de azért megkérdezem.
Ez most majd pont olyan lesz mint az olajfúró tornyos sztori?

zopilote 2013.01.18. 16:29:57

@tanato:
Nem kell azert ilyen romantikusan elkepzelni ezt a dolgot: legtobben ideologiai okokbol
vallaltak a kemkedest, meg tobben penzert es volt olyan is, aki hivatasbol csinalta. Az em-
litett testverpar leginkabb futarszolgalatot vallalt a magyar katonai felderites szamara, jo
penzert. Mert van akinek a sok sem eleg es van olyan is, akinek a keves is sok :)

Határátkelő 2013.01.18. 16:43:32

@bpetya75: Most már ez van. Aki spammel vagy bunkó, kivágom innen.

Az elmúlt jó pár napot elnézve, eddig működik a dolog. :)

xylon 2013.01.18. 16:50:16

@zopilote: A Conrad csoport futarai voltak mindketten orvosok, ahogy latom meg ma is. Belovai Sandor buktatta le oket a CIAnak (Aztan ot is Aldrich Ames a KGBnek).

zopilote 2013.01.18. 17:05:00

Visszaterve a posztra, nekem is tetszett Krisztian helytallasa a zord eszakon, gratula!!!
Mar csak azert is megertem a helyzetet, mert en is eltem telen egyedul eszakon, igaz
Kanadaban. Egy hatalmas geologiai taborra vigyaztam honapokig, a legkozelebbi ember
100 km - re volt tolem. Nekem nem voltak kutyam, ellenben volt ket szolgalati motoros
szanom es helikopter is jart ki hetente, hogy kivigyen kornyezetvedelmi adatokat begyuj-
teni. Sokszor a rossz ido miatt nem tudott jonni, es olyankor motoros szannal mentem ki, sokszor 40 - 50 km - re a tabortol, es parszor elakadtam a meteres hoban, orakba tellet,
mig ki tudtam szabaditani a gepet. Az eszaki feny volt a legcsodalatosabb, sokszor orakig
neztem a -40C fokban, ahogy tancol, zenel, a szivarvany minden szineben. A ketelkedok
kedveert megnevezem a helyet is, Mt. Milligan, British Columbia. Ha szukseges, kepekkel
is szolgalhatok. Amikor odamentem dolgozni, 10 centet ertek a Continental Gold reszve -
nyei, amikor 92 - ben eladtak, 20 $ - ra ment fel. 200 X - os haszon!!!! Mondtak a munkatar -
saim, vegyek reszvenyeket, inkabb hazamentem az arra szant penzbol Magyarorszagra:))

zopilote 2013.01.18. 17:07:10

@xylon:
Igen, a Conrad csoprtnak dolgoztak.

2013.01.18. 17:27:44

'Hamarosan találkozom egy magyar olajmérnökkel Alta városában'

Csak nem Norbi???

2013.01.18. 17:35:37

@Határátkelő: Aha. Akkor most már értem, hogy miért nincsenek jelen az indexes trollok.

tanato 2013.01.18. 18:05:23

@zopilote: Természetesen sokan pénzért csinálták és utólag takaróztak azzal hogy az otthoni családtagjaikat baj érheti ha nem működnek együtt a magyarokkal illetve ismerve az akkori függőségünket a szovjetektől, a KGB-vel. Bár szerintem volt ez is az is ugyanazon személy esetében,fenyegetés,zsarolás meg pénz is.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.01.18. 18:08:19

Elvezetes volt olvasni, es milyen erdekes veletlen, hogy pont most olvasom Horvath Janos konyvet (Amerika - ami Fabry amerikai, Cadillac-es kalandjairol szol a tarsak, igy tobbek kozott Horvath Janos szemevel). O is nagy szeretettel mesel a szanhuzo kutyakrol, es alaszkai elmenyeirol.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.18. 18:42:07

@Zsuzsi65: hat igazabol a fajtatiszta kutyak hosszutavu versenye a klassic, nem a rovdtavu 4 keverek- kutyas
de le akalappal srac elott

Krisztian Roland Kiss 2013.01.18. 19:05:06

@hagyma: Hosszutavu versenyeken szinte csak ALASZKAI HUSKYK futnak!

Krisztian Roland Kiss 2013.01.18. 19:09:12

Szivesen valaszolok egyebkent, ha barkinek barmilyen kerdese van! ;)
pl:
Nincs baratnom, a kutyaim nemet vizsla/pointer/alaszka husky illetve nemet vizsla/greyhound keverekek, az egyik szulo legtobb esetben fajtatiszta nemet vizsla.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.18. 19:29:06

@Krisztian Roland Kiss: errol beszeltem:)

ja, engem az erdekelne, amit mar masok is kerdeztek, hogy a munkadon es a kutyaidon kivul megis mit lehet csinalni?
tenyleg mindig sotet van es hideg:)?
szoval van ugy valami tarsadalmi elet?
baratnot meg keress otthonrol a NET-en, tuti talalnal aki szimpi es rohanna egy jo kis hazikoba a termeszet kozepen es a kutyakat is szereti
/valaki fontos, en is eltem 5 evet amerikaban tokegyedul, nem orom, gondolom nalatok plane nem
ja meg hogy miket eszel? tartod a Magyar konyhat vagy raszoktal a norveg konyhara (amit nem tudok, hogy mi?/
zsebben nem turkalunk, ugye, de nem koltseges 8 kutyat "fenntartani?"
akarsz-e hosszutavu versenyeken is indulni?
es vegul, hogy gondolod most, vegleg letelepdtel, vagy terved mashova, haza. akarhova menni?

2013.01.18. 19:32:01

@Krisztian Roland Kiss: Nagyon elvezetes volt olvasni. Ami erdekelne, hogy mit lehet ott csinalni szabadidoben, amikor nem eppen training van es kutyakkal foglalkozol? Mennyire lehet ott szocializalodni?

Krisztian Roland Kiss 2013.01.18. 19:35:50

@hagyma: Indultam egy 320km-es versenyen 2007-ben 8-kutyas kategoriaban a Pasvik Trail nevu norveg versenyen. Sikeresen celba is erkeztem.

zopilote 2013.01.18. 19:45:33

Nem tudom, ki emlekszik vagy hallott a 3 evvel ezelott tortent szornyu esemenyrol, amikor-
is a 2010 - es teli olimpia utan kozel 100 husky szanhuzo kutyat meszaroltak le, mert csok -
kent az "elmenyszankozasra" az igeny. Nem ment a cegnek, igy szabadultak meg toluk. Nem
vagyok egy nagy allatbarat - mar csak az eletformam miatt sem - de meg engem is melyen
megrazott a dolog. Nem lett volna egyszerubb eladni vagy elajandekozni azokat a kutyakat?
Sokszor lattam az Alaszka Highway kozeleben dolgozva (Fort Nelson, Fort St. John) kutyaszan
huzo versenyre igyekvo pick up trackokat a jellegzetes kutyaol felepitmennyel, amiben 6 - 8
kutya is utazott. Es hallottam, amikor a hajtok a hires "hush, hush" kurjongatasaval igyekez -
tek gyorsabb tempora birni oket edzes kozben.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.18. 19:49:20

@Krisztian Roland Kiss: az remek
ebben a mufajban en azokat szeretem nezni meg az erdekel
az a nem semi
nem minth a rovidtavut leneznem vagy ilyesmi
de 8 kutyaval ilyen tavon
az mar valami
nagy gratulacio!!!!!!!!!!!
/en tuti nem tudnam veghezvinni, meg kocsival is elfaradok ilyen tavon:)/

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.01.18. 21:58:11

A leghiresebb alaszkai hosszu tavu versenyrol itt lehet olvasni ( Horvath Janos konyveben olvastam errol is) en.wikipedia.org/wiki/Iditarod_Trail_Sled_Dog_Race

Anyádlóháton 2013.01.18. 22:05:34

Olvasgatom Lantos Úr beszámolóit (a hgv-n is), bemutatott honfitársaink kalandos életét, mindennapi élethelyzetüket és emelem kalapom előttük. Aki földünk északi felén él (nem kirándul! ... huzamosabb ideig él) az rövid időn belül megtanulja, hogy a legkisebb dolgoknak is nagyon lehet örülni. Remélem Gábor napról-napra edződik, száraz és pirosodik az arcbőre a metsző északi szélben! :-) Erre a mézes whisky nagyon jó gyógyszer. Kitartást és sok sikert! Eddig élvezetes, lebilincselő olvasmányok..... grat!

nyuszigonosz 2013.01.18. 22:13:42

Ez egy jó poszt, jó volt olvasni!

@Krisztian Roland Kiss: Sok -sok sikert, és minden jót!

Határátkelő 2013.01.18. 22:23:34

@Krisztian Roland Kiss: Én is hadd gratuláljak és ezúton is köszönöm neked is (Gábor mellett természetesen), hogy elmesélted a történeted és ide kikerülhetett!

nyuszigonosz 2013.01.18. 22:23:40

@zopilote: Én nem egy kételkedö, hanem egy északi fényt látott valakire ( rád) irigykedö vagyok.
Nem tudnál felrakni ide? Még illik is a poszthoz!

Muscari 2013.01.18. 22:37:56

En sem tudok mast tenni, mint csatlakozni a gratulalok csoportjahoz. Igazan elveztem, termeszetesen eszre lehet venni, hogy profi irta, de ez egyaltalan nem baj. CSak nehogy ezutan tul magasan legyen a lec minden posztolo szamara ;-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.18. 22:44:54

@Muscari: na,, azert ha akarok talalnek benne hibat:)
don't worry:)

zopilote 2013.01.18. 23:45:01

@nyuszigonosz:
" Én nem egy kételkedö, hanem egy északi fényt látott valakire ( rád) irigykedö vagyok.
Nem tudnál felrakni ide? Még illik is a poszthoz! "
Na, most lebuktam:) Bar nem azt igertem, hogy az ejszakai fenyrol vannak kepeim, hanem
a taborrol,a kornyekrol, a helikopterbol keszitett tajrol, stb. A 90 -es evek elejen meg nem
voltak digitalis fenykepezok, csak olcso kis eldobhato gepeket hasznaltam. Igaz, voltak mun-
katarsaim, akik komoly gepekkel rendelkeztek, es csinaltak az eszaki fenyrol is egesz jo fel-
veteleket. En csak olyan csattogtatos, turista kategoriaju fotos vagyok. Visszaterve az eszaki fenyre, csodalatos es lenyugozo, amikor az ejszaka kozepen megjelenik egy nagy fenyes folt,
utana meg egy es elkezd kulonfele es varatlan iranyokba mozogni, kozben a szinet is valtoz-
tatja. Kozben hallani elektromos kisuleshez hasonlo hangokat, tisztara minr a szferak zeneje.
(bar nem tudom, az milyen lehet) Az nem mindig van, hogy tancol vagy zenel, es legtobbszor
amilyen gyorsan jon, olyan gyorsan elmulik. Minel eszakabbra megyunk, annal tovabb szokott
tartani ez a jelenseg. Egyszer egy egesz oraig is eltartott, azt nem felejtem el soha. Be is ugrot -
tam egy nagy lampaert, es elkezdtem kulonfele jeleket adni az egre:) - pedig nem is szivtam
semmit:) Utana kezdtem el gondolkozni, hogy legjobb lesz otthagyni ezt a munkat, mielott
teljesen megmegy az agyam:) Kesobb meseltem ezt egy munkatarsamnak, aki halkan megkert
utana, hogy ha az UFO - k esetleg lejonnenek ertem, szoljak mar az erdekeben:) Es ezt halal
komolyan mondta!!! :)
Azert nem kell irigykedni sem az eszaki fenyert, nagy arat fizettem erte, hogy lathattam: tel,
hideg, magany, kemeny munka, stb. De azert megerte.Szoktak is mondani sokan az ismeroseim kozul - amikor meselek nekik vagy a kepeket mutatom, hogy merre jartam - hogy meg ha nem
is vitted semmire kint, de a kalandkert, amiket ateltel, megerte disszidalnod:)

zopilote 2013.01.18. 23:56:51

@zopilote:
Maskulonben a Youtubon vannak az eszaki fenyrol egesz jo dolgok, Aurora Borealis neven kell
keresni . Termeszetesen eloben teljesen mas, nekem mindig megborsozott a hatam, akar
hanyszor lattam.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.18. 23:58:45

@hagyma: ezek szerint nem olvastad a norveg blogom. :P
Amig masok nem jonnek, valasozlok apr dologra:

Tenyleg mindig sotet van es hideg:)?
Fugg attol hol vagy, en delebbre voltam. Es nem igaz.

szoval van ugy valami tarsadalmi elet?
Van, pl. az erettsegizok berelnek egy buszt, es azzal jarjak a varost, etterembe is szoktak jarni az emberek.

ja meg hogy miket eszel? tartod a Magyar konyhat vagy raszoktal a norveg konyhara (amit nem tudok, hogy mi?/
Magyar konyha -> emlekeim szerint ott kevesbe hianyoztak a magyar izek. Tejfoluk volt, en rendszeresen garnelat ettem, emg isteni lekvarjuk is van, reggelire lekvaros kenyer ment parszor. A sommerkoteter ( nyarikaraj?) isteni, a fustolt husaik is. Finom volt a virsli is.
Amikor ott eltem az alabbi arak voltak forintba szamolva :
Pl. a kenyer 600 ft itt.( 20 nok)
A sor 600.(20 nok)
A kola ara valtozo 300-600 ft/1.5 liter. (10-20NOK)

Tej 300.(10NOK)
Kivancsi vagyok, azota mennyit valtozott.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.19. 00:12:18

@tildy:): nem, nem olvastam, annyi blog van, hogy a sajatomat sincs idom irni nem meg olvasni is...
koszi a valaszt, mondjuk kifejezetten Krisztiantol vartam, hogy kozelebbrol megerezzem, hogy el ott
nagyon maganyos-e/ ezekbe beletartozik a kaja is, meg hat a tarsasag stb./
sok valaszt nem adott
de O dolga
az nekem azert fura hogy norvegiaban nem kellett a Magyar kaja de angliaban igen
a tejfolmaniad mar kicsit vicces:)
sorry
nem tudom Te mennyi idot toltottel ott , de Krisztian ott van 7 eve
azt hiszem Te toredeket....

zopilote 2013.01.19. 00:18:14

www.youtube.com/watch?v=cAS7d5H_ltk
Az egyik legjobb video az eszaki fenyrol (erdekes, magyar v. magyar szarmazasu tette fel)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.19. 00:56:22

@Krisztian Roland Kiss: Elöször is sok sikert! A kérdésem a következö: Mint lätom/olvastam a kutyäk keverékek. Tudatosan tenyésztik/keverik öket, fajtära, vagy pedig bizonyos kutyäkat, akik mär elértek eredményeket kereszteznek.(vagy hogy mondjam)
Néha-néha, ha TV-adäs közelébe kerülök el szoktam csipni a Goodbye Deutschland nevü adäst. Ott lättam öket, igaz ök Lappföldre mentek ki: www.trails-of-lapland.de/3-huskyfarm.htm
A képek között van északi fény is.

Krisztian Roland Kiss 2013.01.19. 00:56:36

En is kuldok nektek egy kis eszaki fenyt!
A kisfilm pontosan itt keszult ahol elek.

www.youtube.com/watch?v=1rKu_tUPyHY

Krisztian Roland Kiss 2013.01.19. 01:02:32

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
szia! Ezek a kutyak hosszu generaciokon keresztul versenyzesre lettek szelektalva, teljesen tudatos modon. Ezeknek a kutyaknak eppen ezert vezetik a szarmazasi lapjat, hiaba nem fajtatiszta kutyak. Az enyeimnek is minimum 7 generaciora visszavezetheto pedigree-je van. A legtobb szanhuzokutya versenykutya pedigreeje megtalalhato egy internetes adatbazisban, fotokkal, eredmenyekkel , hasznos informaciokkal kiegeszitve.

Krisztian Roland Kiss 2013.01.19. 01:03:40

@hagyma: Igerem valaszolni fogok a kerdeseidre hamarosan!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.19. 01:32:59

@Krisztian Roland Kiss: Köszi! Valahogy sejtettem, h nem minden mezei kutyäbol lehet szänhuzo.:-) Ezekszerint akkor nem is nagyon van lehetöség kivülröl bekerülni. Ugy értem, h kicsit hülyén tudom csak megfogalmazni, de mint a tehetségkutatoknäl. Vagy van olyan, h vérfrissités céljäbol kisérleteznek? Vagy mär csak a dijnyertes kutyäkat tenyésztik toväbb?

zopilote 2013.01.19. 01:39:24

Krisztian!! En is sok sikert es kitartast kivanok es gratulalok az eletedben eddig vegig vitt dol -
gokhoz. A Magany lehet hogy rossz jelenleg, de talan eljon az az ido, amikor nosztalgiaval fogsz
visszagondolni ra. Es a Telnek is megvan a maga szepsege: a megsokszorodott csend, a nyuga -
lom, a letisztult karcos levego, es nem utolso sorban a tudat, hogy lesz meg nyar is:) A teli
magany nagy elony, aki szeret olvasni, hotalpon jarni a szabadban, esetleg vadaszni, lekhor -
gaszni es telen megpihen az ember lelke, erot gyujt a mozgalmasabb evszakokra, stb. Akkor te
is biztosan tudod, milyen megborzongato erzes az eszaki fenyt latni?

nigara 2013.01.19. 10:36:25

@Krisztian Roland Kiss: Nagyon gratulálok minden szempontból, sok sikert a továbbiakban is!
A német vizsla érdekes dolog - ha mindegyiknek egyik szülője, akkor ezek szerint Te tenyésztetted? :)
Nagyon irigyellek a kutyás életed miatt :)

ffüttyfürütty 2013.01.19. 14:35:49

Ezek a videók annyira valószerűtlenül gyönyörűek, remélem (legalább) egyszer saját szememmel is láthatom a sarki fényt. Tényleg arrafele fél év nappal, fél év éjszaka van? Mert a videóból úgy tűnt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.01.20. 04:23:01

@ffüttyfürütty: Én éltem a sarkkör közelében 2 évet.Az biztos, hogy ott még minden nap van világos, olyan 9-fél10 felé kel a nap és 2-fél3 felé nyugszik délután.Ha nincs is verőfény de azért az nappalnak számít.Ez van télen.Nyáron viszont hepaj, mert világos van éjfélig, utána kis szürkület olyan fél kettőig, és utána vadul világosodik.Imádtam.Bár van aki anyázkodik, mert nem tud aludni.Norvégia északi vége az már jóval túl van a sarkkörön, minél inkább felfelé megyünk, annál ritkább a téli nap, ill. a nyári éj.Valszeg fent a Spitzbergákon már télleg több hónapos a folyamatos sötétség/világosság.

(deleted) (törölt) 2013.01.20. 18:29:22

@Krisztian Roland Kiss: köszi a videót! Most már nem kétséges, hogy arra fogok gyűjteni, hogy lássam egyszer ezt...

Stupidella 2013.01.21. 03:11:33

Szia Krisztián! Örülök, hogy hallottam Felőled és büszke vagyok Rád!
Karina
(a TO-s nénid, aki azóta Svájcban tetovál ;) )

iqfighter 2013.01.21. 09:56:14

@hagyma: maradjunk abba, hogy 3000 koronaert nem sokan vallalnak:) Mintha valaki Magyarorszagon, mondjuk havi 30 ezer + koszt-kvartelyert teljes allasban foglalkozna allatokkal. Ehhez vagy nagyon kell szeretni az allatokat, vagy kilatastalan helyzetben kell lenni (vagy mindketto).

iqfighter 2013.01.21. 09:58:32

@Krisztian Roland Kiss: heihei, indulsz esetleg a Femundsløpeten?

Playa de Maya 2013.02.21. 08:53:16

Csodálatos történet! Szívvel íródott, öröm olvasni! Kívánom Krisztiánnak, hogy megtalálja élete párját!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása