oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. január 06. 08:09,  A jó melósra mindig van igény 246 komment

2013. január 06. 08:09 Határátkelő

A jó melósra mindig van igény

A mai poszt alighanem kicsit kilóg a sorból, hiszen szerzője, Leslie rengeteg munkahelyen dolgozott már, és mint írja, vagy dolgozik és spórol, vagy a munka mellett félretett pénzt költi. Érdekes sors, sok tapasztalattal.

Ausztria gasthaus.jpg

„Gyerekkoromtól készültem a gasztroágazat meghódítására. Lagziban, keresztelőn vagy hasonló családi megmozduláson, kultúrházban, csárdában, étteremben már nem lehetett kizavarni a konyha-söntés-tálaló háromszögből. Vasárnapi ebédfőzésnél kizárólagos joggal rendelkeztem a grízgombóc, rántott hús /panírozás/, káposztasaláta-lé elkészítésére, mindenki megelégedésére.

Teljesen nyilvánvaló volt a középiskola választása, kettő volt az országban, nekem a vidéki jutott, irányított volt a felvételi. A suliban a nyolc félévből négyszer húztak meg, egy kivétellel mindig nyelvből, orosz és német vegyesen, nem tudtam mit kezdeni a hülyébbnél degeneráltabb témákkal. A végén aztán (nagy meglepi) csak leérettségiztem jó minősítéssel.

Aztán elkezdtem pincérkedni, nagyapám segítségével, bekezdtem az első „felnőtt" melóhelyen, 960ft. havi fizuért, napi 14 óra, szabadnap nélkül. Az első napon 380 forint lett a jatt, a sör 15 forint, a halászlé 29 forint, a legdrágább kaja a rántott harcsa 72 forint volt!

Suli után, ősszel pedig exanyósi beajánlással bekezdtem a világhírű téli-nyári gyógyvizes üdülőhely frissen megnyílt csárdájában, mint a legmagasabb végzettségű pincér gasztroszakember.

Nem jött be a kifőzde

1991-ben aztán próbálkoztam maszekként kifőzdével a Balatonnál, de nem jött be. Biztos voltam benne, hogy én kaját-piát akarok eladni és nem nyomtatványokat töltögetni. 300 ezer forint profittal és még 2 év opcióval visszaadtam a más szerinti „aranybányát"és elkezdtem érdeklődni Ausztria felé.

1992-ben sikerült egy Németországba távozott magyar kolléga helyén kezdenem Bécs alatt, kisvárosi top olasz étteremben mint segéd (viccesen letzte dreg)! Ott már akkor százalékra kaptuk a pénzt, fix fizu nem volt, havi 15 nap melóra 13-15 ezer schilling jött be.

Kettő év után megint szabira mentem, de most már 6 évre! 2000-ben kezdtem újra, immár szezonálisan Vorarlbergben. Ezt a hotelpincéri állást már magyar újságban találtam december közepén, másnap kopogtam az ajtón 1200 kilométerrel odébb.

Tisztelik, ha tudod, mi a kötelességed

Olcsó üzemű (HTO) diesel verdával jártam, tudtam jól, hogy sokszor az első nyer. Tudtam vinni magammal a kezdésre mosogatót is, azt is kerestek, nagyon tetszett nekik. Aztán 3 hét után elkezdődött, ami azóta már sokszor. Már nem volt jó, ami előtte jó volt, mindenbe belekötöttek. Felgyógyult a beteg pincérjük, így kierőszakolták a felmondást. Mi meg léptünk.

Ahogy azóta is: mindig megmondom nekik a végén, hogy tisztában vagyok a munkaügyi törvényeikkel, normális összeget akarok a papír alján látni és fájdalommentesen elválni. Eddig mindig bejött, tisztelik, ha tudod mi a kötelességed és a hozzá tartozó jogaid!

2005-ben Pesten vállaltam munkát (pénzmosoda) üzletvezetőként,16 hónap meló jó tanulópénz volt, majd ugyanott 16 hónapig éltem abból, amit megkerestem!

Talán feltűnhetnek a hosszú szabik, de nálam így megy mindig, vagy dolgozom és spór, vagy nem és költöm! 30 éve vagyok aktív, ebből 12 a meló. Szólózok, se család, se gyerek, se hitel, se menő verda-telcsi-ház-cuccok! 9 hónapot biciklizem, majd' mindenhova elvisz, persze vidéken.

Tavaly nyáron 4 melóhelyem volt 4 tartományban, 5 hónap alatt dolgoztam összesen 40 napot, így maradt max.1000 euró. Volt olyan 9 hónap, hogy 6 állásom volt 3 országban!!

Újrakezdtem szinte a nulláról

Most váltottam a hotelmelóból a gasthausra, tegnap volt a 11. napom, nagyon bizakodom, rám férne már valami jó is, de nem panaszkodom. Egyedül vagyok magyar a konyhán, 4 cseh szaki, jó fejek, a tulajok szintén, 1687 óta a család birtokában a Post-Gasthaus, a legmodernebb berendezésekkel, a legjobb kassasystem, amit valaha láttam.

2009 óta volt vagy 20 állásom, akkor kezdtem újra, szinte a nulláról, azóta az 500 eurós autót 1500-asra cseréltem és van a kontón annyi, hogy pár hónapig nem lehet baj!

Amit viszont nem hittem volna, ha nem a saját szememmel látom, hogy az elmúlt években találkoztam melóhelyen magamkorú olyan férfiakkal-nőkkel, csakis Kelet-Magyarországról, akik NULLA nyelvtudással mosogattak, szobalánykodtak 1200-1400euróért és akkor voltak ELŐSZÖR! Ez azt jelenti, hogy a jó melósra mindig van igény. Rokon-ismerős letárgyalta nekik németül, aztán már csak meló számított!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vendéglátás Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr695000798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NIKI LAURA 2013.01.06. 19:12:44

@Mirjam2: álmodj csak királylány,fingod sincs a repüléshez,ütügesd csak a googlit.

Hogy mi a feltétel,az köztudott.
Hogy mi a valóság,az nem köztudott,hisz ha kiderülne,hogy a 3. "say again"után miért küldi a gépet kitérőre Frankfurt approach,sosem utaznál repülőn.

spangola 2013.01.06. 19:12:55

@zopilote: Igen, arra gondoltam, hogy engem érdekel, hogy nyelvtudás nélkül hogyan boldogultál szakmunkát ellátva.

Hogyan dolgoztál (gondolom egyedül, senkivel nem kellett beszélni), hogyan vásároltál, hogyan kapcsolódtál ki nyelvtudás nélkül...?

Mert én ezt simán el tudom képzelni egy ilyen esetben még akkor is, ha csak magyarul tudtál volna, angolul nem, de úgy látszik, itt többek nem.

Amúgy ha valaki tud egy kicsit angolul, szerintem nagyon sok helyen igenis nem fog hirtelen éhen halni vagy a világűrben légüres térben találni magát.

Megnéztem a youtube-on két videót a mexikói temetőről és képeket is néztem, de én egy gyönyörű temetőt láttam,
aztán megláttam egyet len egy darab képet, ahol egy halott férfi feje kilógott a sírból????

2013.01.06. 19:16:47

@charlieharper: 'Nem kell ennyi golf course manager, stb, mint pl itt a UK-ben, mert nem tud ennyit felvenni a piac. De igaz ez sok mas szakra, mint egyiptologus, regesz.. Ugyan sokan ezek kozul elhelyezkednek, de nem a szakmajukban, akkor meg megeri kijonni az egyetemrol £30k - 40k student loan-nal? Egy 1-2 eves minositett szakkepzes sokaknak jobb lenne, mint egy egyetem.'

Nyilvan a golf course manager-kepzes tenyleg nem tunik piackepesnek, es vannak akik jobban jarnanak valamilyen szakkepzessel. De szerintem felreerted miert tanulnak az emberek pl. regeszetet Angliaban. (Hogy Magyarorszagon miert, azt nem tudom, nem ott elek.)

Nagyon sok irodai allashoz, illetve a nagy cegek graduate kepzesi programjaihoz, kell diploma. A legtobb esetben teljesen mindegy hogy milyen tantargybol van a diploma; ami szamit hogy milyen minositesu (pl. first class, upper second class).

Szinte senki nem akar 'a szakmajaban elhelyezkedni' aki regeszetet tanul, hanem jelentkezni akar pl. graduate programra, es ezert olyan targyat tanul ami erdekli, mert ebbol lesz a leheto legjobb eredmenye, es az irodai allasokra vagy graduate programra valo jelentkezesnel az fog szamitani hogy van neki egy 2.1 diplomaja. Mindegy hogy milyen targybol. A targy csak akkor szamit ha pl. orvos, mernok akar lenni az ember.

2013.01.06. 19:19:51

@NIKI LAURA: A linken amit belinkeltem a valosagrol beszelgetnek tobb orszagbol szarmazo pilotak. De te biztosan jobban tudod, latszik hogy rengeteget tudsz a nemzetkozi repulesrol meg sok minden masrol is. Egyertelmuen tele van a vilag nemzetkozi vonalakon repulo magyar pilotakkal akik csak magyarul beszelnek...

tableno 2013.01.06. 19:36:34

@miegysmàs: ha már ezt a teherautósofőrös posztot hoztad szóba, olvasd el miket kommenteltem ott! Konkrétan lehülyesznoboztam mindenkit, aki szerint egy "egyszerű" sofőrnek nem lehet véleménye. De a ló másik oldalára se essünk már át, miszerint aki diplomás, az semmire sem jó, mert csak a kétkezi munka a munka...

montroyal ( CAN qc) 2013.01.06. 19:41:19

@Tom Bobb: a jo szakmunkas plane gyakorlattal itt canadaban tenyleg ritka es nagyon megbecsult a TV reklamok is tele vannak az osztonzessel a fiataloknak mennyire fontos a szakma es menjenek szakmat tanulni... a foiskolat egyetemet nem reklamozzak mert a kozepiskolakbol szinte az egesz osztaly tovabb megy es ez igy normalis itt (mert dolgozni fizikai munkat a fiataloknak az derogal) ezert van hogy canada van egy uj statsztika elen a legtobb diplomas vegzettseggel...lehet elhelyezkedni nem tudnak de az se baj irany a kovetkezo 1-2 ev tanulas ... jo nekik...14 eve van sajat karosszera muhelyem es szakmunkast (csak az dolgozhat) lehetetlen talalni... utanpotlas nem letezik , meglevo jo szakikat 2 kezzel, oriasi fizetesekkel megtartjak hosszu evekig,, vagy onallo sajat muhelyt nyitottak vagy autonom munkasok, ami azt jelenti vallalkozo es kulombozohelyekre hivjak , es maga szamlaz es ado bevall..
ha neha valaki keres munkat mint jo szakember ott baj is lehet mert eppen most rugtak ki a drog ital vagy egyeb megbizhatatlansag miatt

zopilote 2013.01.06. 19:50:54

@Sanyi9:

De nada. :)

Kozben azert eszembe jutnak dolgok. Altalaban az elso generacioban a bizonyitani aka -
ras hatvanyozodva jelentkezik, mert bizonyitani kell onmaguknak es az othonmaradottak-
nak is, hogy megerte eljonni, ezert tobbet dolgoznak, ami a csaladi elet es a gyerek-
neveles rovasara mmehet, es ha vmi nem ugy sikerul, ahogy eltervezik, akkor jon a dep-
resszio, alkohol, valas esetleg a drug. Ezt is megerzi a gyerek. De ha minden bejon, a
gyerek megkap mindent, akkor meg az veszti el az ambiciojat, ami megint egy emigrans csa-
ladi problemahoz vezethet. Sok kis problema csunya dolgokhoz szulhet: alkoholizmus, kab -
szer fuggoseg, stb. Legtobben azert valasztjak az emigraciot, hogy a gyerekuknek jobb e
eletfelteteleket, jovot biztositsanak. Ez neha sajnos a visszajara ut:(

kisQtya 2013.01.06. 20:04:26

@Karinette: De sokkal a te szinted fölött és sokkal a te szinted alatt is élnek emberek.
Én ismerek olyan magyar embert, aki itt született, itt élt mindig és "töri" a magyart. Írni sem tud. Itt dolgozik, mezőőr.
De a youtube sztárja, "Ne fürgyé' le!" Józsi is magyarul beszél.

Nem szándékozom kötekedni, de szerény véleményem szerint nem lehet olyan általánosító kijelentéseket tenni, hogy "kell a nyelvtudás az elinduláshoz". Van, ahova kell, van ahova nem kell. Munkája válogatja.
Ismerek olyan kőművessegédet, aki 12 fős segédmunkás brigáddal dolgozik spanyol, francia, olasz építkezéseken, együtt laknak, együtt élnek, olyan, mint egy gettó, még az irataikat is elveszi a főnök, a fizetésüket is csak itthon kapják meg (levonva belőle a megélhetésre fordított pénzt).
Egyetemen voltak olyan évfolyamtársaim (ázsiaiak, szudáni, etióp, afgán, stb.), akik egy éves nyelvi képzés után magyarul tanultak jogot úgy, hogy alig értettük egymást. Nem is tudom, hogy jutottak el a diplomáig....

Európa jobbik felén igenis alkalmaznak mocskos, alantas munkára nyelvtudás nélkül keletről, vagy éppen Afrikából jött szegény ördögöket.
Ennyi. Én mást nem akartam mondani.

2013.01.06. 20:12:27

@NIKI LAURA: Na, ez a link durva volt

2013.01.06. 20:17:43

@Mirjam2: Egen. Tudom, hogy ACCA es a tobbi kepzesre mindegy, hogy mi csak diploma legyen az elvaras vagy legalabbis eddig ez volt. De azt latom, hogy most mar az elso koros interjukon is egyre jobban szeretik, ha az elso diploma is mondjuk matematika vagy modern languages es nem pl egyiptologia. 2012-ben volt eloszor, hogy a HR holgy nalunk megkerdezte a bejovo jeletkezot, hogy megis mit gondolt, hogy ezzel a Bachelors-szal mit fog majd kezdeni az eletben.
De ez csak az en tapasztalatom, ami ugye erosen limitalt.

Alice in Wonderland 888 2013.01.06. 20:18:16

@kisQtya:
Szerintem nem akarod érteni, amit leírtam.
Sebaj.

Nos, csak ismerve egy-két általad szegény ördögnek nevezett illető élethelyzetét, bátran állítom, hogy nem mindig kapják meg azt a pénzt és juttatást, amit megkaphatnának és fogalmuk sincs, az adott ország munkaügyi rendelkezéséről és esetleges elküldésük esetén arról, hogy milyen lehetőségeik lennének 1-2 vagy több év után..mivel segítené őket az ország....

Igen, lehet kihasználni embereket, sajnos. Én pedig pont ezért állítom,hogy nem árt, ha tudsz beszélni a főnökkel közvetítők nélkül...

Persze, lehet ebbe belekötni, mert én is tudok példákat mondani a spanyol baráti körünkből, hogy nyelvtudás nélkül jönnek ide. De! Várják őket a spanyolok, segítenek elintézni mindent, szállást kapnak stb..mégis az első dolguk az, hogy munka mellett minél előbb megtanuljanak franciául.
Azt pedig még én itt nem láttam, hogy a magyarok ilyen szinten fogadták volna honfitársukat...
Ettől még biztosan van ilyen is, csak nem errefelé. Ezért írtam, hogy tapasztalat.
Az pedig, hogy kinek melyik munka mocskos és alantas, szerintem egyénfüggő. Megváltoztatni ezeket a dolgokat nem tudod egyelőre. Ha viszont nekem kellene majd esetleg Portugáliában élnem, tuti, hogy azonnal elkezdek portugálul tanulni.

Elképzelni sem tudom, hogyan tanul valaki úgy jogot, hogy nem érti tökéletesen a nyelvet..az orvosin még inkább lehetetlen szerintem...

Amúgy meg mindenki maga dönt, csak aztán ezzel a döntéssel együtt kell ám élni..és nem mindegy hogyan.

2013.01.06. 20:23:51

@spangola: Akkor nalatok lehet, hogy inkabb a ferjednek kellene nyelvet tanulnia? Te mar tudsz valamennyire. Nem tudom hogyan definialod a kozepfokot, de ha tudsz a kozertben bevasarolni, intezkedni hivatalokban es el tudsz kezdeni dolgozni az altalad emlitett szakmakban, akkor az mar indulasnak eleg. Ha a ferjed a jo szakmunkas, akkor nem inkabb az o nyelvtanulasaba kellene inkabb befektetni? Tavol alljon tolem, hogy tanacsot osszak.
Amit irtal, azt a lanyom ugy mondana, hogy no pain no gain.

miegysmàs 2013.01.06. 20:25:27

@tableno:

Bevallom öszinten,hogy nem olvastam minden kommentedet vegig.
Azt meg vegkepp nem gondolom,hogy a ketkezi muka,vagy barmilyen munka egy masikkal szemben elönyt vagy hatranyt elvezne.
Reszemröl minden tiszteletem,megbecsülesem azoknak,akik vegig csinaljak az egyetemi eveket,tovabbkepzik magukat,vagy azoknak akik munka es csalad mellett diplomat szereznek............
de pl. imadom azokat a vendeglato helyeket,ahol mondjuk a pincerböl sugarzik,hogy imadja a munkajat,az üzletet ahol profik az eladok,a rendelöt ahol a növer az ugy mosolyog ram,hogy szinte mar el is felejtem miert mentem oda.......
Igazabol csakis azert reagaltam pont a te kommentedre,mert szivesen olvasom amiket irsz,es igy a velemenyedet is fontosnak tartom.

tanato 2013.01.06. 20:27:25

@tableno: Magyarországon nagyon nagy a kommunista beidegződés amely szerint csak az dolgozik,aki fúr,reszel.kalapál stb.Aki diplomás az csak élősködik,improduktív.Kell még egy kis idő amíg ez a szemlélet változni fog.

zopilote 2013.01.06. 20:34:29

@NIKI LAURA:
"Na meg Vancouverben,Albertába dupla a lóvé,mint Ontarioba bammeg...de még Saskace-ba
is...ne etess minket."

Ontarioban az en szakmamban a "union wage" most 37.5o $/ora. Vancouverben 18 $/ora lenne
a fizetes, csak egy a problema, a kelet - indiaiak atvettek az epitoipart, es rendkivul
olcson dolgoznak es rendkivul xarul:( Jelenleg Albertaban elek, itt 20 es 30 $/ ora korul
van a ber, itt sincs szakszervezet, ami controllalna a fizeteseket, csak Torontoban.
Amirol en irtam, az 2002-ben volt. Vancouver es Vancouver Island ket kulonbozo hely, kulo-
nosen munka es fizetes szempontjabol. Termeszetesen a megelhetes is olcsobb a Szigeten.

A mexikoiak nem csak menekultkent jonnek, hanem vendegmunkaskent is, 3 eves szerzodessel.
Es sokkal tobb a vendegmunkas, mint a menekult. Kolumbiabol is ezrevel jonnek a szakkep-
zetlen vendegmunkasok. Tavaly dolgoztam egy epitkezesen is, a munkasok 30 % - a volt la -
tino legalis vendegmunkas. Es mennyi csinos kolumbiai lanyka volt koztuk!!! :-) Es mind
apoltan, tisztan jelent meg a munkahelyen, ellentetben a kanadai szakmunkas holgyekkel.

Annak pedig, hogy en kanadaikent Mexikoban is dolgozom, egyszeru oka van: a mexikoi banyak
80 % - ban kanadai tulajdonban vannak, es jobban megbiznak bennem, mint egy helyiben, meg
ha 10 X tobb fizetest kell, hogy adjanak.

volga 2013.01.06. 20:35:15

"Kettő év után megint szabira mentem, de most már 6 évre!"

Tuti sittre vágták.

KenSentMe 2013.01.06. 20:36:53

A melost nem nezik le, de nem hiszem, hogy felneznek ra. Orvosnak, mernoknek, egyetemi tanarnak, ugyvednek vagy bankigazgatonak lenni ugyanakkor menobb, foleg, ha kulfoldben gondolkodunk. Nem jon ossze mindenkinek, a kepzes minden szintjen van lemorzsolodas, de ha igen, akkor garantaltan nem egy kocsiban fogsz csovezni 50 evesen, csalad nelkul.

En elhiszem, hogy ertekesitokent/acskent/gazszerelokent is lehet keresni, pincerkent is, csak azt nem ertem, miert kell ennyire ruhellni azt, aki tanulni szeretne (nem diplomat, nem pattogni, hanem tenyleg tudni valamit), es miert azokat a szerencsetleneket kell baszogatni, akik jartak egyetemre/el is vegeztek, de megsem jott nekik ossze a nagy alom, nem lett meno kulfoldi ertelmisegi allasuk, es most ugyanugy az aruhazat takaritjak, mint a szakkepzetlen munkasok. Miert?

Ja, ha hetfon bemesz a meno ertelmisegi munkahelyedre, garantaltan nem arrol lesz szo, hogy mi volt a Megasztarban, vagy hogy ezen a heten kit gyuloljunk, mert mondjuk a kollegaid attanultak a hetveget/sokkal erdekesebb es normalisabb dolgokat csinaltak. Mar csak az irigyseg es utalat hianya (esetleg leplezese:) ) miatt is megeri egy meno helyen dolgozni, probaljatok ki, jot tesz az idegeknek.

Alice in Wonderland 888 2013.01.06. 20:37:38

@miegysmàs: Egyetértek, én is imádom, ha a munkájukat szerető emberek vesznek körül, bármi legyen is a foglalkozásuk.
Sajnos, lassan már átlendül mindenki a másik oldalra és elképzeli azt, hogy akkor őt már nem veszik emberszámba, ha nincs diplomája.
Az én férjemnek sincs diplomája, nekem pedig kettő van, mégis ő kellett nekem. Ez nem iskolafüggő, ahogyan sok helyzetben láthatjuk.

tanato 2013.01.06. 20:40:15

@Karinette: Való igaz az én időmben/53 vagyok/egy év nyelvi képzést kaptak a külföldi diákok a Nemzetközi előkészítő Intézetben Budán.De egy év alatt csak magyarul és nagyon intenzíven tanultak.Döntő többségük olyan szinten tudott magyarul egy év után,hogy el tudta végezni az egyetemet,és nagyon sok magyar évfolyamtársunkál nagyságrendekkel jobb eredményt is tudott elérni sokuk./az én esetemben az orvosin/Aki nem ért el ilyen szintet,azt nem engedték elkezdeni a tanulmányait.
Nyelvtudás:Igazad van,nem megy nélküle,csak csapatban tolmácsoló csapatvezetővel.De ez nem az a dolog hogy egyedül vagy családdal nekivágok a világnak.Az egy szervezett magyar cég keretében történő kinti munkavégzés.Nem sokban különbözik attól amikor egy magyar turistacsoport megy külföldre a nekik tolmácsoló idegenvezetővel,csak nem turistáskodni mennek.

Alice in Wonderland 888 2013.01.06. 20:40:42

@VRbagoly:
Nagyon igaz. Totál más az ilyen közeg.

Alice in Wonderland 888 2013.01.06. 20:45:24

@tanato: Itt is hasonló a gyerekeket felzárkóztató rendszer, de a lányomnak még fogadtunk egy magántanárt is, hogy gyorsabban haladjon.

Igen, az a rendszer biztosan más, azt én nem ismerem. Mindenesetre én nem szeretnék úgy élni, hogy ne értsem a környezetemet. Találkoztam már olyan emberekkel, akiket ez nem zavart, engem zavarna...szóval én mindenkinek ezt tanácsolnám:tanuljon nyelvet, mert ahogyan a nagymamám mondogatta: azt senki sem veszi el tőled.:)

tanato 2013.01.06. 20:45:43

@kisQtya: Érdekes amit írsz a Pesten háztartási alkalmazottként dolgozó filippina nőről.Nemrégen éppen én fejtegettem itt a HÁ-n hogy egy idő után nálunk is meg fognak jelenni az ázsiai bentlakó,háztartási alkalmazottak,a tehetősebb magyar háztartásokban.De azt nem gondoltam hogy már el is kezdődött ez a folyamat.De a szituáció logikus,nyilván a felével -harmadával is beéri mint egy magyar ugyanezen munkakörben.

miegysmàs 2013.01.06. 20:47:10

@tanato:
annak nem sok köze van szerintem a kommunista beidegzödeshez,hogy a ketkezi munka az kezzelfoghato eredmenyt produkal.
Alapanyagbol,nyersanyagbol egy uj termek jön letre.
Az,hogy erre manapsag mennyire van szükseg,vagy eppen nincs,mas kerdes.
az en esetemben talan meg konkretabb a dolog,veszek egy darab aranyat,ezüstöt....es nehany ora, nap elteltevel ekszer lesz belöle.
A szellemi tevekenysegnek ilyen konkretan kezzelfoghato eredmenye nincs,illetve a produktum az mas.
Szerintem aki az egyikben jo,az a masikban meg sikertelen lenne,vagy egyszerüen erdeklödes hianyaban nem is tudja igazan mit is csinal a masik.
pl.kezügyesseg,kontra, jo üzleti gazdasagi erzek.
PL.En igyekszem a gazdasagi hireket figyelemmel kiserni,talan a folyamatokat is ertem,de ha elökerül a cikkben nehany tablazat,vagy reszletes elemzes,az nekem mar sok,nem köt le,nem ertem,de nem is igazan akarom megerteni.
Ugyanigy egy közgazdasz sem akarja megtudni,hogyan keszül az ekszer amit a felesegenek ajandekba vasarol.
Nem tudom jobban megfogalmazni,mert nincs diplomam::))))))de szep ekszereket készitek::)))))

miegysmàs 2013.01.06. 20:47:48

@tanato:
annak nem sok köze van szerintem a kommunista beidegzödeshez,hogy a ketkezi munka az kezzelfoghato eredmenyt produkal.
Alapanyagbol,nyersanyagbol egy uj termek jön letre.
Az,hogy erre manapsag mennyire van szükseg,vagy eppen nincs,mas kerdes.
az en esetemben talan meg konkretabb a dolog,veszek egy darab aranyat,ezüstöt....es nehany ora, nap elteltevel ekszer lesz belöle.
A szellemi tevekenysegnek ilyen konkretan kezzelfoghato eredmenye nincs,illetve a produktum az mas.
Szerintem aki az egyikben jo,az a masikban meg sikertelen lenne,vagy egyszerüen erdeklödes hianyaban nem is tudja igazan mit is csinal a masik.
pl.kezügyesseg,kontra, jo üzleti gazdasagi erzek.
PL.En igyekszem a gazdasagi hireket figyelemmel kiserni,talan a folyamatokat is ertem,de ha elökerül a cikkben nehany tablazat,vagy reszletes elemzes,az nekem mar sok,nem köt le,nem ertem,de nem is igazan akarom megerteni.
Ugyanigy egy közgazdasz sem akarja megtudni,hogyan keszül az ekszer amit a felesegenek ajandekba vasarol.
Nem tudom jobban megfogalmazni,mert nincs diplomam::))))))de szep ekszereket készitek::)))))

NIKI LAURA 2013.01.06. 20:49:46

@Tom Bobb: csak nem az" agymosott"Tom,Mellittáék kedvence a Kanadahun-ról?

A toronto blogod a legjobb,de az agymosott is király!!!!

tanato 2013.01.06. 20:51:13

@Karinette: Erre azért volt akkor szükség,mert a Kádár rendszerben nem volt még idegen-nyelvű képzés pl. az orvosin mint most.Volt viszont nagyon sok külföldi hallgató a szoc. rendszerrel kokettáló harmadik világbeli országokból.De természetesen ezen gyerekeket azért a küldő államokból is megválogatták értelmi képességek szempontjából,hogy be ne égessék az illető államot.Tehát már eleve jófejű fiatalok jöttek és mint mondtam,nagyon sok magyar társukat megelőzték tanulmányi eredményekben,dacára hogy arab,amhara,bengáli,kecsua,oromo,örmény stb anyanyelvűek voltak,hogy csak a közvetlen akkori jó haverjaimat említsem.

tanato 2013.01.06. 20:54:10

@miegysmàs: Nincs is ezzel semmi gond,de amikor egy fegyvergyárban tankokat szerelő,kalapáló reszelő ember leszólja az orvost,vagy a tanárt/ez konkrétan megtörtén t velem/ hogy az nem munka amit csinálnak,bezzeg az övé.Na mondtam neki hogy akkor kié a hasznosabb a társadalom számára.

NIKI LAURA 2013.01.06. 20:55:03

@montroyal: Van egy autószerelő barátunk,itthon eszi a fene,de a felesége Kanadai.Makog angolul,PR státuszú,de jó szakember.
Nincs valami munka neki-nálad?

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.06. 21:06:07

@kisQtya: 2002ben A royal szalloban dolgoztam.A sef egy francia f.sz volt.Nem tudott magyarul, megis 10K euro/ho volt a fizetese.De nyelvtudas nelkul nem lehet boldogulni!
Rohejes..

tobias2 2013.01.06. 21:08:17

"nem nyomtatványokat töltögetni" Így igaz! Többek között ezért vállalkozik sok magyar mindenütt, csak éppen Magyarországon nem.

ördög_ 2013.01.06. 21:17:31

@NIKI LAURA: az angol kötelező. Az irányítás miatt, többek között.

zopilote 2013.01.06. 21:20:42

@spangola:

Az a temeto a Sinaloa Cartel "hosi halottainak" a temetoje, egy atlagos sir ill. kripta ara
100 000 USA $ korul mozog! Amugy a kivancsisag miatt latogattam meg plusz kalandvagy. Tul -
eltem:-) Lehet, hogy az iden is elmegyek, de mar videot is fogok kesziteni:)

Raterve a munkara es a nyelvtudasra. Elosszor 1997 - ben dolgoztam Mexikoban, igaz, csak 3
hetig, helyettesitenem kellett vkit. Egy szot sem tudtam spanyolul, a masik munkatarsam
kanadai volt, vele angolul beszeltem termesztesen. Munkambol kifolyolag radion is allando
kapcsolatban kell lennem a csoport tagjaival, mert nagyfeszeltsegu arammal dolgozunk es
gyakran kell a kimeno aramerosseget is kozolnom, plusz a muszer ki - es bekapcsolt allapo-
tat. Ezt spanyolul kellett mondanom, hogy mindenki megertse. A szamokat es a legfontosabb
szakmai kifejezeseket leirtam es a papir mindig elottem volt a kezdetekben. Egy kis falucs-
kaban laktunk, a Sierra Madre - ben. Kajara, szallasra nem volt gond, egy hazat berelt a
ceg es szakacsunk is volt. Az alapveto udvariassagi, koszonesi szokasokat es cifra karomko-
dasokat a munkasainktol es a falubeliektol tanultam meg. Az konnyu volt:) A 3 het alatt
megszerettem Mexikot, az embereket de leginkabb a decemberi +30C meleget. Legkozelebb 2003-
ban mentem le megint, szinten helyettesiteni 3 hetre, amibol 4 ev lett, de ez mar egy masik
sokal izgalmasabb es szinesebb story. Utana megint 4 ev szunet es tavaly ujrakezdtem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.06. 21:34:31

@spangola: muhhaha
imadok takaritani
megcsinalnal egy hotelben 14 checkoutot, oszt majd megtudnad:)

2013.01.06. 21:36:37

@charlieharper: '2012-ben volt eloszor, hogy a HR holgy nalunk megkerdezte a bejovo jeletkezot, hogy megis mit gondolt, hogy ezzel a Bachelors-szal mit fog majd kezdeni az eletben.'

Megkerdezhetem hogy ez milyen allassal kapcsolatban tortent? Mellesleg, ha azt gondolta az HR holgy hogy a jelolt nem alkalmas a vegzettsege alapjan, miert hivta be interjura? Felesleges valakit behivni interjura es utana sertegetni.

En egy regeszethez hasonlo tantargyat tanultam egyetemen Londonban, es az evfolyamon senki nem gondolta hogy a 'szakmajaban' fog elhelyezkedni, nem errol szolt az egesz. Minden evfolyamtarsam akivel tartom a kapcsolatot el tudott helyezkedni, pl. tanarkent, muzeumokban, illetve kulonbozo irodai allasokban. Nem kaptak volna hasonlo allasokat diploma nelkul.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.06. 21:39:12

@Sanyi9: igen, van aki kevesebbet fog kapni, m int amit befizetett, van aki tobbet
ez ilyen felallas
van aki rakos less 30 evesen es meg 20 evig kezelik az "allam" penzen van aki 60 eves koraig kihuzza egy db natha nelkul es a nyugdija napjan eldobja a kanalat, tehat semmit nem vesz ki a kozosbol
ez van
nyugdij mindig less nagy valoszinuseggel, vagy a mar dolgozni keptelen embreket le kell loni
ez is egy megoldas vegulis
ahogy olvasom a a Magyar velemeyeket a "nyuggerekkel" kapcsolatban, lenne is tamogatottsaga a dolognak

Határátkelő 2013.01.06. 21:42:02

No, egy pár dolgot én is hadd tegyek hozzá.

Mindenekelőtt azt, hogy amikor nekiültem átolvasni a hozzászólásokat, kicsit aggódtam, miket fogok olvasni, de sikerült megmaradni a kulturált beszélgetés keretein belül, aminek örülök.

A másik a poszt címe. Általában én adom, speciel most nem én adtam, mert tetszett az eredeti. Valaki felvetette, hogy ha szleng szerepel a címben, akkor az már sugallja a színvonalat - ezzel azért nem értek egyet.

A harmadik (és legfontosabb): fontosnak tartom, hogy legyenek ilyen posztok is, mert nem vagyunk egyformák. Vannak köztünk diplomásak és diploma nélküliek, szakképzettek és szakképzetlenek. Akad olyan, aki mosogat és akad, aki multinál vezető beosztásban van. Van, aki szorgalmasan gyűjtöget és van, aki elkölti, amit megkeresett. Egyik sem rosszabb a másiknál (más kérdés, hogy mindenkinek megvan a magánvéleménye és a szimpátiái), csak más.

Én is ismerek olyan embert, aki képtelen megragadni egy munkahelyen és olyat is, akinek az adja a biztonságot, hogy 10-15 éve ugyanott dolgozik.

2013.01.06. 21:45:02

@Mirjam2: acca kepzesre egy investment banknal. Azert hivtak be, mert jo eredmennyel vegzett, jol szerepelt az elso korokben es jo volt a cover anyaga. Az utolso interjuk vannak velunk, akik megkapjak a programost es a HR is jon az utolso korokre "tamogatni". Az utolso kort a regesz kollega nagyon elszurta. A vegen, hogy oldjam a stresszt a tanulmanyairol kerdeztem, ekkor jott ez a kerdes a HR-tol.

zopilote 2013.01.06. 22:01:48

@hagyma:

Hagyma! Regota olvasom a hozzaszolasaidat, de neha embertelenul kemeny dolgokat tudsz irni!!
(annak ellenere, hogy a foldim vagy, ugyanis Egerben szulettem es ott is vegeztem a Doboban
erdesz szakon, igaz, lassan 40 eve)

nyuszigonosz 2013.01.06. 22:08:50

Érdekes dolog ez a nyugíjasok utálata újabban.
Pedig mindegyikünknek vannak/voltak szülei, nagyszülei..
Az enyémek bizony hosszú évtizedekig dolgoztak mind, és bizony nem keveset. Részben fizikai munkát, részben mást, ami szintén nem volt könnyebb.

Nagyon is megérdemélték a nyugdíjukat, ami nem volt sok és most sem sok.

Olyan csúnya szó az, hogy "nyugger". Olyan leértékelö.
Miért kell ennyire leértékelni embereket, akik végigdolgozták az életüket és megöregedtek és nyugdíjasok lettek.
Nem ezt érdemlik.

2013.01.06. 22:12:12

@charlieharper: 'acca kepzesre egy investment banknal. Azert hivtak be, mert jo eredmennyel vegzett, jol szerepelt az elso korokben es jo volt a cover anyaga. Az utolso interjuk vannak velunk, akik megkapjak a programost es a HR is jon az utolso korokre "tamogatni". Az utolso kort a regesz kollega nagyon elszurta. A vegen, hogy oldjam a stresszt a tanulmanyairol kerdeztem, ekkor jott ez a kerdes a HR-tol.'

Hat azt tudom mondani, hogy nagyon bunko HR-est alkalmaztok, en a jelolt helyeben panaszt tettem volna ellene. Sok allasinterjun voltam mar Angliaban, de meg soha nem beszelt velem senki ilyen hangnemben.

Nyilvan egy ACCA kepzes egy investment bank-nal az egyik legnepszerubb kepzes egesz Angliaban, amire rengetegen jelentkeznek. Az hogy valaki egyaltalan bekerult az utolso korokbe egy regesz diplomaval, pont azt mutatja hogy mennyire nem haszontalan egy regesz diploma. Kevesbe nepszeru, de meg mindig jo allasokban siman el lehet vele helyezkedni.

En szemely szerint nem regeszetet vegeztem volna, ha erdekelne a konyveles meg a bank-szektor. De a volt baratom aki nagyon jol keresett investment banker-kent, eredetileg sport science-t vegzett egyetemen, es ez soha nem jelentett neki hatranyt a karrierjeben.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.06. 22:17:45

@zopilote: nem tudom, mi az embertelen, a tenyek makacs dolgok, a szuleim korosztalya ujja epitett egy orszagot es mire nyugdijba vonultak, a zomuknek alig jutott valami, mert az O idejukben 1200 ft volt a havi fizetes
es az O idejukben a nok szultek is, es nem 40 evesen
a mostani ifjusag meg nem nagyon akar szulni, meg inkabb elegyetemezik
igaz a regi kedvezmenyeket, mint tandijjmentesseg azt azert fenntartana
tanulna is ingyen, meg ki is menne dolgozni utana, de a nyugdijas nagyanyam ne utazzon ingyen a buszon:)
itt az USA-ban sokkal nagyobb tiszteletet kapnak a "nyuggerek" a tarsadalom reeszerol, meg ugyis, hogy bizony aki nem robotlja vegihgg az eletet az itt sem kap semmit

elcsepelt mondas, nehez szuznek maradni ha... megy az ember

amugy en Gardonyis voltam
a lassan 40 nekem 32

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.06. 22:19:44

@zopilote: ja es foleg a fiataloknal innen nem tunik az a nagy szegenyseg
ahogy elnezem az oltozetuket, a telefonokat, a bulizohelyek telitettseget
hat sok amerikai cserelne veluk

spangola 2013.01.06. 22:37:32

@charlieharper: tökéletesen igazad van, hogy a férjemnek is kellene tanulnia, ez evidens de...
nem bírom rávenni, nyelvérzéke szerinte nulla, utálja a nyelvtanulást, és látom, hogy csak idő- és pénzpocséklás lenne. Azért döntöttünk úgy, hogy inkább több pénzzel indulunk, és olyan helyre, ahonnan több hónap után sem küldenek haza, akkor sem, ha nincs munkánk. Neki idegennyelvi környezetben kell megtanulnia a nyelvet a nulláról, erre kell felkészülnünk.

spangola 2013.01.06. 22:39:52

@zopilote: A kolumbiai nők híresen gyönyörűek és szexisek.

spangola 2013.01.06. 22:46:10

@zopilote: Irigyellek. Ennyi a sztori. A nyelvi kételkedők valahogy túldimenzionálják ezt az egész nyelvi dolgot. Nem mindenki egyből menedzser lesz, akinek előadást kell tartania.

Valahogy mindig van az embernek segítsége, mindig van körülöttünk valaki. A másik, hogy van okostelefon szótárprogrammal, ha pl. ügyintézésnél nem jut eszembe egy szó. Vagy körülírom. Nem bonyolult munkához nem kell nagy szókincs és felsőfokú nyelvtan. A másik, hogy ahogy telik az idő, az embernek napról napra egyre jobb a nyelvtudása. Fejlődik, ha nyelvi környezetben vagy. Mi, ha nem lesz munkánk, önkéntes munkát fogunk vállalni a nyelvtanulás miatt.

Akkor neked gondolom most már folyékonyan megy a spanyol. Én nemrég kezdtem.
És egyébként hogy van, az hogy kilóg a halott feje? És akkor ott rohad el az időjárás viszontagságai között, amíg egy koponya marad csak belőle, vagy mi?

spangola 2013.01.06. 22:47:50

@hagyma: Drága öreg medve!
Én még fiatal vagy és gyors! Rohadt kemény a szállodatakarítás, de ugyanannyi eséllyel indulok, mint egy román, vagy egy mexikói, vagy akárki.

Ne Mary-ből vagy magadból indulj ki!

nyuszigonosz 2013.01.06. 22:48:43

@spangola: Ne válaszolj, ha nem akarsz, de most úgy elgondolkoztam: Férjed jó szakember, mint írod, megbecsült, keresett. Neked is van - gondolom- a végzettségedhez megfelelö munkahelyed.
Miért kell mindenáron külfödre menni, ahol te takarítani akarsz és a férjed esetleg talál valamilyen segédmunkát.
Tudod, hosszú távon tönkreteszi az embert, ha hónapokig munkát keres, tömeg-lakik, és az ilyenek velejárói..

Talán érdemesebb lenne egy szép külföldi üdülés. Mármint kivándorlás helyett a bizonytalanba.

spangola 2013.01.06. 22:52:53

@Határátkelő: Határátkelő! Tegnap éjjel a 2011. év végén közreadott posztokat és azok kommentjeit olvasgattam, összehasonlításképp, hogy akkoriban milyen volt itt a hangulat.

Biztosan mindenki emlkészik Ági (Grafogirl) és Catgirl chilei nagysikerű posztjaira, mely után kitört a Chile-mánia. Ezek a nagysikerű posztok akkor rekord 67 körüli hozzászólást eredményeztek, és MINDEGYIK pozitív volt, nem voltak becsmérlő, fikázó, undorító stílusú posztok a négy poszt közöl egyikben sem.

Azóta többen kommentelünk, de sajnos nem jóindulatú, érdeklődő, nyitott emberek kommentelnek itt.

Nem tudom, lehet mind Fidesz-bérenc, vagy csak szimplán unatkozó gonosz emberek, de nekem már nagyon lenyomja a blog színvonalát a hozzászólások stílusa helyenként.

Marie-Luise (törölt) 2013.01.06. 22:55:29

A posztoló történetéhez hasonlókat bizony ismerek... Kelet-Magyarországról származom, sok ismerős nulla vagy nulla közeli nyelvtudással is kijut Ausztriába, Dél-Tirolba (Olaszország), Németországba és évente egy nyári és egy téli turnust lenyomnak hotelekben, mint szobalány, konyhai kisegítő vagy házmester, takarító. Megkapják az 1300 euro körüli pénzt havonta, kaja, szállás megoldva helyben a hotel által.
Nem nagy pénz, főleg kinti mércével, de ők nem is ott élnek, hanem csak ott laknak évente 2-szer 5 hónapot. 1-1 hónapot meg Magyarországon töltenek és jól elvannak. Sajnos a nyugati minimálbér Kelet-Magyarországon egy nagyon jó fizetésnek felel meg, ezért mennek, csinálják, dolgoznak kint.
Persze ebből előrelépés kint nem lesz, mindig szobalány lesz az illető, de ha itthon költi el, akkor jól élhet belőle.
Ismerek olyat, aki már 6 szezont (3 évet) lehúzott kint, de németül még csak makog, mégis megfelel a munkára. Van ilyen.

spangola 2013.01.06. 22:55:30

@hagyma: A szüleid idejében valóban 1200 ft volt a fizetés, de azt elfelejtetted írni, hogy akkor mennyi volt a kenyér és a tej ára.

spangola 2013.01.06. 23:01:01

@nyuszigonosz: Mert hiszek benne, hogy a férjem a saját szakmunkájában el fog tudni helyezkedni, amint a nyelvtudása megengedi. És tudom, hogy így lesz.
Nekem sem kell csak az elején takarítani.
Az ember bevállalja a kezdeti nehézségeket, ha tudja, hogy van előbbre jutási lehetősége. Itthon nincs.

Amúgy azért, mert itthon hiába van kettőnknek 4 állása, nem jutunk előre, nem merünk gyereket vállalni sem itthon.
Ha én gyereket vállalnék, nem vennének vissza egyik munkahelyemre sem, és sehol sem találnék munkát többet. Ez van itthon. Ráadásul nálunk a kor is számít, én már lassan öregnek számítok a munkakörömben, totál, mint a modellszakma, röhej. Csak a fiatal huszonéveseket keresik irodai munkára.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.06. 23:18:07

@kisQtya: nyugdíjasok majd nem járnak világkörüli utakra
kivetel a rosszul fizetet magyar orvos nyugdijasok voltam par tengerentuli uton magyar irodaval...65 felett jart a belepojegyekre kedvezmeny jobbra alljanak.... dr ez dr az dr amaz.. csak kevesen maradtunk a masik csoportba 65 alatt kedvezmeny nelkul siman XY.... egy egy ilyen utazas otthoni viszonylatban egy hazasparnak egy vagyon is lehet...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.06. 23:29:15

@spangola: ye draga idiota, mi sosem takaritottunk szallodai szobat, de neked fongod sincs az egeszrol
aki ezt a baromsagot leirja, hogy szeretek takaritani es el leszek egy darabig szobalanykent annak halvany lila segedfogalma sincs errol a munkarol
mexikoiak latatlanban kenterbe vernek
de probald ki
nem tudod megint mirol beszelsz

a szuleim keresetenek, meg a kenyer aranak, mi koze van a nyugdijhoz
kapd ossze magad, mert cask tovabb fokozod a kozvelemeny azon velemenyet, hogy ezert kar mindenkinek diplomat szerezni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.06. 23:32:00

@spangola: arrol mar nem is beszlek
" ha kimennek az USA-ba peldanak kedveert"

mert erre se a szakmunkas ferjednek se a szobatakaritonak otthonrol az eselye kb -12

Spacecake 2013.01.06. 23:32:53

jól indult a poszt,aztán a végére csak annyi maradt bennem:
"Csórikám,te is túl későn döbbensz majd rá hogy elbasztad az életed,se kutyád,se macskád,és.......rábasztál..."
avagy,
és ezt jegyezzétek meg:-)
jobb fiatalnak,egészségesnek és gazdagnak lenni,
mint öregnek,betegnek és szegénynek!!!
:-)

apropo:
nem olvastam ma végig a kommenteket,bztos vasárnap is mosogatniuk kellett:-) :
UK-s törzsmegmondóemberkéink megmondták ma már a tutit???:-)

Sanyi9 2013.01.06. 23:33:51

@Határátkelő: nekem valahogy a melos szo modorosnak tunik, de na, ez szubjektiv velemeny.

Amugy a cikk irojat mennyi "ellenorizted le"? Mert a forumon nem jelent meg, annak ellenere, hogy sokan sok mindenre kivancsiak lennenek.

Határátkelő 2013.01.06. 23:37:00

@spangola: Igen, ez igaz. Egyfelől ez adódik az Origo és az Index szocializációjából is, azaz abból, hogy itt sokkal többen kommentelnek, és ebből (is) adódik, hogy több a rosszindulatú hozzászólás.

Másrészt például ehhez a mai poszthoz szerintem teljesen korrekt kommentek érkeztek, egyet sem kellett moderálnom, aminek örülök.

Harmadrészt: 2013 újdonságot hoz abban a tekintetben is, hogy sikerült találni valakit, aki segít a trolltalanításban. Reményeim szerint ez talán javít valamennyit a helyzeten, de értelemszerűen azokat tiltom majd ki, akik minősíthetetlen hangvételben szólnak hozzá.

És még valami: szerintem elég sokat romlott a helyzet az országban, és ez a blog is jobban szem előtt van, mint egy éve (csak nézd meg a Facebook-követők számát, ma kb. háromszor-négyszer annyi, mint tavaly) - sajnos ez is vele jár...

Nem vagyok meggyőződve arról, hogy ha maradtunk volna az Origón, sokkal jobb lenne a helyzet. Néha beleolvasok az Úton cím hasonszőrű bloghoz érkező hozzászólásokba - hát az sem egy matyóhímzés, pedig Origo, pedig kevés a komment, stb.

De mondom: annyit tudok ígérni, hogy (éppen azért, mert az általad leírtak engem is zavarnak), sokkal erősebben szűrök majd.

Logorrheic 2013.01.06. 23:38:38

@tanato: Nem feltètlenül. Én is ismerek magyar mosogatotòt, aki 1200- at keres 0 - azaz semmi - nyelvtudàssal.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.06. 23:41:38

@Határátkelő: a hulyeseget nehez szurni, mert az szubjektiv
hat a kolleginanak vannak erdekes hozzaszolasai, amik igen felvetik a "kamu" eselyet
nem mintha zavarna
egy ilyen blogon mindig less kamu, mert ugye 10 eves mondas
messzirol jot ember, azt mond amit akar
naes
belefer
szerintem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.06. 23:42:59

@Logorrheic: en szinte nem is ismerek angolul beszelo mosogatot

2013.01.06. 23:50:20

@hagyma: Elfelejted megemlíteni, hogy az akkori hatalmas nagy jólét hitelből volt megteremtve a Kádár korszakban. E tény felett valahogy mindig mindenki elsiklik. De azért megy a "régen minden jobb volt" mantra ezerrel.

"a mostani ifjusag meg nem nagyon akar szulni, meg inkabb elegyetemezik
igaz a regi kedvezmenyeket, mint tandijjmentesseg azt azert fenntartana
tanulna is ingyen, meg ki is menne dolgozni utana, de a nyugdijas nagyanyam ne utazzon ingyen a buszon:)"

Ki lett találva anno, hogy menjen mindenki egyetemre, ami még a mai napig nem vesztette el a varázsát a jelek szerint. Dolgozni senki se szeretne, de a légkondis irodában szívesen keresne mindenki több kilót havonta a semmittevéssel. Természetesen kellenek diplomás emberek is (sőt!), csak nem mindegy, hogy mit végeznek el. Azoknak a képzéseknek nem látom értelmét, ami csak potenciális munkanélkülieket termel ki.

Sajnos a kormány megint sikeresen alkalmazza az oszd meg és uralkodj elvet, most lehet aktuálisan utálni az egyetemistákat... De azok is, amilyen hülyék, nem arra gondolnak, hogy mindenki fizetne x (jelképes) tandíjat, nem, inkább felveszik a diákhitelt, hogy adóssággal induljanak neki az életnek. Esetleg nem kellene annyit bulizni meg el kellene mellette menni dolgozni, és akkor telne a tandíjra is.

Szakura 2013.01.07. 00:02:08

@spangola: Nem a takaritás a nehéz. Én a végén már meg tudtam volna ölni a néger housekeepert. És a munkatársak is szörnyűek voltak. Egy magyar 43 éves rendőrnő csicskáztatni akart, amikor nem mentem bele, nagyon megkeseritette az életem. 5 hét és feladtam. A takaritással semmi gond, hidd el. Harc mindenért, törülközőtől kezdve a lepedőkig, vécépapir, nevetséges, de igy van. Nekem a gyár jobban bejött, nem vagyok harcos tipus.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.07. 00:05:19

@Philosoraptor: en nem akarok politizalni ne mennyunk bele
ez nem az a blog
sot mas blogon sem akarok errol politizalni
az az adossagallomany az ugy meg huszorozodott 2 ev alatt a rendszervaltas utan
az oktatassal nincs bajom, tanuljon mindenki aki osztondijat kap, vagy megfizeti
nade tenyleg..
kerulom az index politikai blogjait
szoval itt sem akarnek
bar ennek a blognak is latszik egy bizonyos szolid politikai vonulata
de amig szolid, addig nincs baj:)
/amaerikaban, mar mondtam, az egeyetemistak jelentos resze dolgozik, kivalo sportolo, vagy a hadsereg tagja/ a maradeknak milliomosok a szulei
ez van

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.07. 00:07:38

@Szakura: najo ez egy komolyabb szallodaban nem igy megy, de nagyon kemeny a kontroll mindenhol es hat 14 szoba az 14 szoba es neha milyen vendegek utan...
egy jo hotelnek alap a szobak ragyogo tisztasaga

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.01.07. 01:17:35

csak a melo szamitott? szopnak is azok rendesen, ha kell.

mommmmo 2013.01.07. 01:30:25

@spangola:
Hat igen, amugy nem az a baj, hogy minden melohoz KELL a nyelvtudas, hanem az, hogy nyelvtudas nelkul hogy fogtok helyezkedni, meglatni a lehetosegeket, eszrevenni, hogy mikor vagnak at titeket...arra ne szamits, hogy majd a tobbi magyarok utbaigazitanak, mert annyi agyament baromsagot amit azok ossze tudnak hordani, soha nem lesztek kepesek szelektalni ha ti magatok el vagytok tevedve.

Plusz a nyelv ott kint sem fog magatol a ferjedre ragadni, ott is tanulni kell, ugyanugy mint itthon.

zopilote 2013.01.07. 01:46:27

@Surreyman:

igen:) thx, hogy lebuktattal:( maskulonben tavaly nyaron jartam Vancouverben, megalltam par
napra Mexikobol jovet, de nem kerestem fel senkit sem az ismerosok kozul. Es Te ki vagy?
Amugy Boldog Ujevet! (nem volt nehez felismerned, ugy latom, legkozelebb jobban alcazom magam)
azert jo erzes, hogy emlekeznek meg valahol a nagyvilagban a ven csavargora, el is erzekenyed-
tem egy pillanatra)

Surreyman 2013.01.07. 01:52:44

Sokszor gondoltam rad mi lehet veled. Es legutobb mikor hivtal, meg hazason latogattad Vancouvert, kertem hogy legkozelebb ne ot ev mulva hivjal (vacsora utan igerted visszahivsz lol). Betartottad a ne ot evet. Tobb mint 10 lett belole.
Tudod ki vagyok?

Surreyman 2013.01.07. 01:54:00

@zopilote: Sokszor gondoltam rad mi lehet veled. Es legutobb mikor hivtal, meg hazason latogattad Vancouvert, kertem hogy legkozelebb ne ot ev mulva hivjal (vacsora utan igerted visszahivsz lol). Betartottad a ne ot evet. Tobb mint 10 lett belole.
Tudod ki vagyok?

Es csak miattad regisztraltam!

zopilote 2013.01.07. 02:39:03

@Surreyman:

Csak nem az Erno vagy? Ha igen, akkor tegyuk at a beszelgetesunket maganba, megtalalod az email
cimemet a profilban (vagy en a Tiedet vica versa) Es nagyon orulok, hogy ujra "talalkoztunk"
Emlekszel, volt egy kis restanciam veled kapcsolatban, amit meg ma is szegyenlek plusz az ex -
em abban az idoben probalt jo kanadait faragni belolem, megtiltotta peldaul, hogy magyarokkal
tartsam a kapcsolatot, meg egymassal sem beszelgethettunk magyarul, pedig jol beszelte a nyel -
vunket, azert is mentunk a Szigetre lakni, minel tavolabb a karos befolyastol:) Maganban foly -
tatom. Meg annyit, hogy Neked koszonhetem az Internet, 95 - ben Te vettel ra, hogy lepjek fel.
Es azzal, hogy miattam regisztraltal, lekoteleztel.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.07. 02:58:38

@NIKI LAURA: karosseria muhelyem van es 4 eve a volt tanulommal dolgozunk argentin szulokttol tehat spanyol es canadaban nott fel tehat francia angol es nalam tanult a szakmat es mindent ra lehet bizni (8ev mulva a muhelyt is papiron nyugdijjazok ) de azert kosz most nem keresek senkit

zopilote 2013.01.07. 03:02:19

Elnezest a Blog Gazdajatol es az Olvasoktol e kis maganbeszelgetesert.

Határátkelő 2013.01.07. 06:46:07

@zopilote: Őszintén szólva én nem bántam, mi több, nem semmi, hogy itt futottatok össze. :)

tanato 2013.01.07. 07:03:54

@Logorrheic: Akkor annak valaki erősen segít,vagy rokon,vagy közeli jó ismerős,akinek az illető akarva akaratlanul a "nyakára száll",mivel az összes hivatalos ügyet,vagy váratlan esemény esetén,betegség,baleset stb tolmácsolni kell neki az illetékeseknél.Ez így nem fair játék az illető mosogatótol.

tanato 2013.01.07. 07:06:02

@Határátkelő: Én is itt a HÁ-n futottam össze még az Origós időben a volt szomszédommal,aki régen sokat kommentelt ide.A nickneve alapján gyanítottam hogy ő az és írtam neki az iwiw-en mert ott ismerős,és talált süllyedt,ő volt az csak már vagy tíz éve külföldre költözött.

vitamax 2013.01.07. 07:13:37

Ha annak idejen meg a balaton sem jott ossze,akkor nagyon nem ertettel a vendeglatashoz, vagy durvan hulyen vagtad at a vendegeket. Nincs mas magyarazat ra.

jog-ász 2013.01.07. 08:07:00

komolyan mondom ha újra születnék víz, vagy villanyszerelő lennék..van ilyen felnőttképzésben?:)sztem is az számít, hogy itthon a szakmával bíró munkást sokan lenézik, külföldön meg nem ezzel foglalkoznak hanem megfizetik, főleg azért mert ott sincs sok szakképzett munkás.

Logorrheic 2013.01.07. 08:29:40

@tanato: Nem feltetlenül. Általában ilyen helyen több magyar dolgozik, vannak köztük németül jól beszélők. A hivatalos ügyeket, bejelentés, adó a munkáltató intézni.
Az, hogy fair vagy nem fair az az ő dolguk, meg nem is az én gondom.

tanato 2013.01.07. 09:49:31

@Logorrheic: Így persze más,ha csapatban vannak,mert akkor a németül tudó tudja hogy az ő feladata a tolmácsolás,akkor az nem veszi ezt" lejmolásnak".

2013.01.07. 10:31:14

@hagyma: Nem volt szándékomban, szimplán leírtam egy TÉNYT.

Az, hogy az emberek mindent ingyen akarnak meg minden jár nekik szerintük, tökéletesen demonstrálja azt, hogy a szocialista rendszer még mindig elég mélyen gyökerezik sok emberben. Így nem is fogunk sohasem előrébb lépni.

2013.01.07. 10:34:40

@jog-ász: Pont ezen gondolkodtam a minap. Ha vége lesz a sulimnak és adja Isten, munkám is lesz, akkor valami ilyesmit fogok én is elvégezni következőnek. Minden van felnőttoktatásban, csak győzd pénzzel. Majdnem 400e jelenleg egy ilyesmi szakma elvégzésének az összköltsége...

bpetya75 2013.01.07. 10:39:29

@miegysmàs:

Nem feltétlenül ilyen egyszerű a dolog. Feleségem jó darabig matekkorrepetálással egészítette ki a gyest, ez ugye a nem termelő tevékenységek közé tartozik ;-)

Viszont, mivel igénye volt/van rá és érzékei is van hozzá, kézműves tevékenységekbe is belefogott (üvegfestés, kosárfonás), mert nem akar "féloldalas" lenni. Szóval elfér a szellemi meló mellett a fizikai is, ha arra van igénye a dolgozónak.

Muscari 2013.01.07. 10:42:27

@Határátkelő: Haho, kedves Hataratkelo, nem lesz ma uj poszt? Most pont lenne egy kis idom olvasni, nem csak utolag, mint altalaban :-(

miegysmàs 2013.01.07. 15:09:25

@bpetya75:
szia!
persze,hogy elfer egymas mellett mindenfele kepesseg,hirtelen az a pelda jutott eszembe,egyertelmüen nem fekete vagy feher a dolog.
Ujithat fel atomfizikus regi butorokat a garazsban::))))).....................................................................................................................................................................

miegysmàs 2013.01.07. 15:37:55

@mommmmo:

Nyelvtudas hianyaban valoban kisse vakmerö mutatvany,de meg lehet tanulni a nyelvet,plane nyelvi környezetben.
En sem beszeltem egy mukkot sem nemetül,az otthoni nyelvtanfolyamon nem sok ragadt ram,es nem az oktato vagy a nyelviskola hibaja voltvagy a lustasage,hanem nekem nincs nyelverzekem,
Ugyanarrol a tanfolyamrol,volt aki hasznalhato tudassal indult el.
Amennyi idöt es energiat penzt en mar a nyelvtanulasba belefektettem,mas jo adottsaggal harom minimum közepfoku nyelvvizsgaval/tudassal a zsebeben szaladgal.
Csak azert nem adom fel,mert a mai vilagban egyszerüen kell nyelveket beszelni,nem lehet meguszni,de en konkretan barmi mast hamarabb elsajatitok.
Ugyhogy hadd döntse el egy felnött ember,hogy vallalja-e ezt a kockazatot.
Nyelvi környezetben meg mindenki meg fog valamilyen szinten tudni tanulni egy masik nyelvet.

A masik:
Nem abbol kell kiindulni,hogy majd biztosan jol atvagja valaki öket,mert ez egyaltalan nem biztos,miert nem lehet inkabb batoritani vkit.,annak a figyelembe vetelevel ,hogy a legrazosabb utat valasztja.
Valoszinüleg tisztaban is van vele.
Ha meg nem sikerül,egy tapasztalattal több,es haza tud menni.

miegysmàs 2013.01.07. 15:44:18

@Határátkelő:

Engem a Hollandiaban elö volt gimis osztalytarsam ismert fel ,nehany kommentemböl,pedig nem vagyok gyakori vendeg itt.
Nyaron a 25. gimis osztalytalalkozon talalkoztunk is,es azota is el a kapcsolat.
Söt,egy szamomra vad idegen Hataratkelöt akit innen a blogrol ismertem csak,sikerült nemregen a vilag masik sarkaban jol meglatogatnom!
De ezt majd igyekszem bövebben egyszer csak egy postban elmeselni!

KanáriHajni 2013.01.07. 15:48:47

@spangola: Nagyon drukkolok, hogy összejöjjön, és amennyire te bízol magadban és a férjedben, össze is fog! A lényeg az, szerintem, hogy a legelején ne égessetek fel minden hidat. Ha mégsem sikerül, felfoghatjátok egy hosszabb nyaralásnak, és az élet megy tovább. De egyébként sikerülni fog! :-)

spangola 2013.01.07. 20:19:07

@hagyma: Idióta vagy te! Disztingválni tudsz-e, öreg?

spangola 2013.01.07. 20:21:11

@KanáriHajni: Köszönjük szépen a kedves szavakat! Nem égetünk fel minden hidat, ebben már rég megegyeztünk a férjemmel.
De mi nem dolgozni mennénk ki, hanem ki akarunk telepedni. Meglátjuk, hogy alakul az életünk, sosem tudni előre semmit.

spangola 2013.01.07. 20:22:09

@mommmmo: Amíg én nem beszélek folyékonyan spanyolul-angolul, addig maradunk. Mondjuk én elindulnék hamarabb is, de a férjem nem olyan bátor, mint én.

spangola 2013.01.07. 20:24:25

@Szakura: Igen, ha az ember szart lapátol, de jó társaságban, még az is jobb, mint irodában ülni viperák közt.
Nem mindegy a társaság, az biztos.

Én a gyári melót nem bírnám, nem bírok sokáig állni. Tisztelek minden gyári melóst, az munka a javából, szalag mellett dolgozni!

Családból van tapasztalat, és ő is nyelvtudás nélkül ment ki gyárba Németországba.

GepidaPampass 2013.01.08. 02:14:31

Jó estét Mindenkinek!!
Leslie vagyok,a posztot 6 napja írtam,annyi változott,hogy megkaptam a dec. fizut(470 euro 10 napra+500 euro jatt,amiből osztottam a konyhának is) és nem rúgtak ki és én sem mondok fel,tehát ezúttal másképp alakult.Nagyon elégedettek vagyunk egymással a munkaadómmal,az elődöm 6 év után váltott privátra,a konyhai cseh brigád 10 éve van itt!!
Szivesen reagálok a tisztelt kommentelők észrevételeire:
-a 6 év pihi nem SITTEN volt,hanem többek közt Svájcban,Bázelben mint kisteherautóvezető 1995-ben
-1981-ben KETTŐ Vszk.volt,a keszthelyi és a bp.-i
-a német nyelvet csak annyira értem-beszélem(bécsi,tiroli,karintiai,bajor,hesseni,sváb,ex-NDK dialekt),hogy gond nélkül társalgok a vendégekkel a munkámhoz kapcsolódó témákban,esetleg érintőlegesen még a napi politika-gazdaság-sport-közlekedés-időjárás stb.is belefér,
-ajánlóleveleim olyan hotelekből vannak,ahol 1 fő/éj téli főszezonban 225 euró/Salzburgland/ ill.az elmúlt években nem átallott a tisztelt labanc 10 mill.euróért mélygarázst, és wellnest a 11. emeletre építeni ,gyenge rálátással a nyáron is síelhető H.Tux gleccserre,
-munkaügyi esetekben Ausztriában elég 1 szót kimondani:ARBEITERKAMMER,
-2 db.saját tehermentes lakást azért sikerült összeraknom 30 év alatt LOPÁS.ügyeskedés,szocpol nélkül is.
-segélyt soha nem vettem igénybe,ha otthon vagyok ,fizetem a tb.-t
-az elmúlt 20 év alatt NEM láttam még pénztárgépet,standolás meg pláne nincs,ügyeskedni meg NINCS értelme,mert nem idióták(néha alkeszek) a tulajok...
Holnap ill.ma lesz,már van az első szabadnapom,nem bírom tovább nyomni a témát,sok minden maradt még,talán írok majd még...
U.I. köszi a sok letaplózást,legyökerezést,miegymást...
ami az Én ingem,magamra is vettem!!!

miegysmàs 2013.01.08. 16:47:57

Szia!

Ugyan en semmi okot nem talaltam arra,hogy belekössek abba amit irtal,es hianyerzetem sem volt az elolvasasa utan,megköszönnem,hogy reagaltal,es reszemröl kivancsian varom a folytatast,ha van meg kedved az irashoz

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.08. 16:49:47

@GepidaPampass: Hagyjad.Nem a te hibad.Itt mindenki nagyokos, es jol megszakerti a dolgokat!Teljesen mindegy mit irsz, ugyis belekotnek.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2013.01.08. 23:17:39

@NIKI LAURA: Hehehe, hát Kotsog Melitta mindenhol utolér, igaz-e? :-) Igen, volt egy kisebb afférunk a dohányribivel, írtam is egy kellemes cikket a CanadaHun visszaéléseiről (a felét sem mondtam el annak, amit tudok), így aztán én vagyok az ügyeletes fekete bárány - ahogy látom, még 2 évre rá is. :-)

Köszönöm, hogy pozitívan látod a blogjaimat. Ez is ritkaság.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása