oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. november 08. 06:58,  Egy apa levele határátkelő lányához 615 komment

2012. november 08. 06:58 Határátkelő

Egy apa levele határátkelő lányához

Régen voltam ilyen nehéz helyzetben egy poszt felvezetésekor, hiszen mit is mondhatnék egy olyan levél elé, melyet Zoltántól kaptam, és melyben elbúcsúzik a külföldre költöző lányától? Talán csak a számomra legfontosabb gondolatot idézném: „ne feledd a lényeget: a haza benned van, te vagy a haza, bárhová is mész, és mindazok, akik veled közös nyelvet beszélnek."

reptér váró.jpg

„Ma reggel hat órakor egy különleges repülőgép szállt fel Magyarországon. Fedélzetén a kislányommal, elsőszülött gyermekemmel, elrepítette innen az életem egy részét. A jobbik részét.

Mit mondhat egy apa most, amikor tudja, hogy a gyermeke legelső értelmes emberi szava az anyanyelvén, ezen a csodálatos magyar nyelven az volt: „apa"!? Sőt, nem ám így, egyszerűen, hanem egyenesen így: APA!

Büszkén, újdonsült tudománya, az emberi beszéd, a magyar nyelv használatának képessége felett érzett jogos büszkeséggel, és némi, a közös gének által diktált csibészséggel, mindezekhez ráadásul ragyogó szemekkel.

Mit is mondhatok tehát most, amikor ott szállsz éppen Európa felett; szépen, huszonkét évesen, okosan, és tudom, hogy félsz? Félsz az ismeretlentől, az egyedülléttől, a rád váró kihívásoktól.

Sok mindent mondhatok, és most bele is teszem a kicsi, takaros tarisznyádba az én útravalómat, az egyedülit, amit adhattam neked; hamuban sült pogácsákat.

Íme hát:

Ne félj semmitől, mindig megtalálod majd a helyes utat! Fel vagy vértezve mindennel, amire Angliában, vagy a világ bármely normális, emberi értékekkel bíró országában szükséged lehet ahhoz, hogy boldog és sikeres, tisztességes emberként élhess.

Magyarországon, a szülőhazádban mindez kevés lett volna; sőt, éppen csak arra elég, hogy örökösen megalázott, számkivetett nyomorultként, a saját, amúgy a te kegyelmedből is hatalmukat gyakorló honfitársaid packázásának kitéve stresszben, meg-nem-értésben tengesd napjaid életed végéig.

De ott szeretni fognak. Szeretni fognak, mert ott tudnak szeretni, és szeretni fognak, mert te megérdemled, hogy szeressenek. Mi több: becsülni fognak, mert ott becsülete van mindazoknak a dolgoknak, amikkel te bírsz: a szorgalomnak, az egyenességnek, a kreativitásnak, és a tisztességnek!

Látod, ugye kislányom, hogy nincs mitől tartanod?!

Azt kívánom neked, hogy soha ne gyere haza! Ne gyere haza, vagyis inkább soha eszedbe se jusson, hogy valaha is még itt akarj élni, ebben az elátkozott, végromlásra ítélt, ma élő és 22 év óta folyamatos bizonyítási lehetőséget kapott „nagyjaink" által tönkretett, kifosztott és örök időkre szóló reménytelenségbe taszított szülőhazában!

Szeresd, ápold, és soha ne felejtsd el az anyanyelvedet! Azt a nyelvet, amely az egész világon a legszebben, legárnyaltabban tud mesélni, közölni, álmodni; azt a nyelvet, amely hűen közvetíti mindazokat a kivételes képességeket, amelyeket minden megszületett magyar ember magában hordoz, és amellyel mindegyikük felhatalmazást nyer arra, hogy kivételes legyen!

Sajnos valamely gonosz varázslatnak köszönhetően ez itt, Magyarországon nem lehetséges. De bárhol másutt igen, hidd el nekem!

Legyél hát mindig büszke arra, hogy magyar vagy, és elsősorban arra, hogy ember vagy, méghozzá nem is akármilyen: nagyszerű! Maradj is meg mindig ilyennek! Végül is ehhez nem kell, hogy hazája legyen az embernek.

Tőlünk, akik itt születtünk és itt élünk, fennkölt vezetőink mindörökre elvették azt az érzést, az egyszerit, a megismételhetetlent, a mindig mindenki számára csak egyetlen helyen át- és megélhetőt, amit úgy hívnak, hazaszeretet.

De te ne feledd a lényeget: a haza benned van, te vagy a haza, bárhová is mész, és mindazok, akik veled közös nyelvet beszélnek.

Tudom, sok-sok emberrel fogsz közös nyelvet beszélni életed most kezdődő, hosszú és boldog időszakában. Köszönöm ezt neked, és büszke vagyok rád! Egy kicsit én is elmentem most veled, örökre. Sajnos még dolgom van itt, de találkozunk, tudom!

Szeretlek: apa"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr404896448

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Válasz Brumellától 2012.11.08. 17:10:26

Válasz APÁM levelére. * Kedves APA, csupa nagybetűs APÁM! Már eltelt 4 év, amióta egy különleges fapados csarter repülőgéppel elszálltam Magyarországról. A gép fedélzetén rajtam kívül ott volt életed egy része is, életed jobbik része. Szállongtam végig...

Trackback: Válasz Brumellától 2012.11.08. 16:46:48

Válasz APÁM levelére. * Kedves APA, csupa nagybetűs APÁM! Már eltelt 4 év, amióta egy különleges fapados csarter repülőgéppel elszálltam Magyarországról. A gép fedélzetén rajtam kívül ott volt életed egy része is, életed jobbik része. Szállongtam végig...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.08. 09:54:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madscientist 2012.11.08. 07:20:27

Hát igen, mit is mondhatna a család, ha ők is látják, hogy nincs jövő...de legalábbis kiszámítható, nyugodt, becsületes életre kevés a kilátás. Akkor legalább a pereputty kerüljön már jó helyre.

"Sajnos valamely gonosz varázslatnak köszönhetően ez itt, Magyarországon nem lehetséges."

De legalábbis sokak számára (túlontúl sok ember számára) elérhetetlen. :s Ez a gondolat nap, mint nap eszembe jut és olyankor haragszom, nem is tudom kire, mire, talán kicsit a világra...

"Azt kívánom neked, hogy soha ne gyere haza! Ne gyere haza, vagyis inkább soha eszedbe se jusson, hogy valaha is még itt akarj élni, ebben az elátkozott, végromlásra ítélt, ma élő és 22 év óta folyamatos bizonyítási lehetőséget kapott „nagyjaink" által tönkretett, kifosztott és örök időkre szóló reménytelenségbe taszított szülőhazában!"

Ez picit erős, illetve sarkos, nyilván apukából is a keserűség és harag(?) szólal meg. Most nem jó irányba mennek a dolgok úgy en block, de hogy örökre így maradjon? Nagyon remélem, és merem remélni, hogy nem így történik majd.
Magyarország sok szempontból lehetne versenyképesebb és jobb hely, mint most és már most is vannak dolgok amiben élhetőbb, mint egy-két nyugati jóléti ország.
De én még olyan magyarral nem találkoztam külföldön, akinek egy picit ne hiányzott volna az otthon, itt nem a legendás túró rudira gondolok. :)

Alice in Wonderland 888 2012.11.08. 08:37:45

Szep es sok igazsag van benne.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2012.11.08. 08:41:29

Az olvasás elején még azt kívántam, bárcsak minden "határátkelő" apja így búcsúztatná a gyermekét.
Aztán a második felére megváltozott a véleményem. Én hiszem és remélem, hogy egy szép napon hazatérek...

2012.11.08. 08:46:54

@madscientist: nem, valoban nem marad igy orokre (remelhetoleg), viszont az "elmult 2-6-8-10 ev" eredmenyei alapjan, kell majd par evtized, amig visszarangatjuk oda a gazdasagot, ahonnan sikerult leamortizalni. Meg egyszer: tobb evtizednyi szopas kovetkezik szazezrek szamara, parszaz (!) baromallat hatalomvagya/dilettanizmusa miatt. Erre nem mindenki "er ra", erre nem mindenki kivancsi, egy eletunk van sajnos.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.11.08. 08:51:51

Vitathatatlan tény, hogy a kivándorlás/otthonmaradás mérleg serpenyőjében a az otthonmaradás oldalon szülő az egyik legnehezebb az egyik legnehezebb "súly".

Bryges 2012.11.08. 08:56:56

hát majdnem megkönnyeztem én is, szép és igaz búcsú:)

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.08. 08:59:32

azt a modoros pátoszos úristenit.

zachary 2012.11.08. 09:02:42

Nagyon szép levél volt és tökéletesen kifejezi a helyzetet. Hazamenni pedig már nem érdemes. Otthon soha az életben nem lesz olyan jó, mint itt. Ahhoz hogy az ember a külföldön élés után otthon számkivetett legyen és a mindenkori magyar kormány még le is húzza, azért nem érdemes hazamenni. A szülőknek is érdemesebb lenne kitelepülni és külföldön dolgozni kicsit még, akkor kaphatnának nyugdijat (nincs hosszú i a klaviatúrámon) ők is.

SilentDreams 2012.11.08. 09:27:10

Szépnek szép, de azért túlzásnak érzem a külföld "felmagasztalását" és a "teljes lemondást" Magyarországról.

Szerintem is vannak sokkal élhetöbb, nyugodtabb, kiszámíthatóbb (jogbiztonság!) országok Magyarországnál, s meg is lehet próbálni ezekben élni, de ez nem mindenkinek jön be.
Hiába az elönyök, ha a hátrányok (mert azok is vannak böven ám) nagyobb súllyal esnek latba.

Ezt tehát szerintem hagy döntse el majd a lány, saját érzéseire alapozva....

Mindenesetre a legjobbakat kívánom neki és sok kitartást föleg az elején!

madscientist 2012.11.08. 09:34:50

@Whave:

Igen, én is ezt látom, nagyon jól megfogalmaztad, engem és a környezetemben nagyon sokakat a 'csak egy életem van' motivált, mert még nem a semmiből kellett szerencsét próbálni, még lettek volna lehetőségek, tartalékok otthon is. Viszont elkezdtek fogyatkozni, és hát sokan nem várják meg míg végül már semmi sem marad. Sajnos a másik oldalon meg ott él a tudat, hogy így is kicsit kényszerből mentek el és emiatt keserűséget éreznek.

nigara 2012.11.08. 09:37:31

"Tőlünk, akik itt születtünk és itt élünk, fennkölt vezetőink mindörökre elvették azt az érzést, az egyszerit, a megismételhetetlent, a mindig mindenki számára csak egyetlen helyen át- és megélhetőt, amit úgy hívnak, hazaszeretet.

De te ne feledd a lényeget: a haza benned van, te vagy a haza, bárhová is mész, és mindazok, akik veled közös nyelvet beszélnek."

GolyofogoToni 2012.11.08. 09:41:35

Fajintos iras. Szerintem en is igy ereznek, ha lenne egy elsöszülött leanyom, a szemem fenye, akinek el kell mennie messzire...
Bar erdekes a level hangulata. Termeszetes, hogy keserü, friss a dolog, de azert nem megy az a leanyzo a vilag vegere, kedves apuka. Manapsag mar potom arom repülünk ide-oda, Angliabol akar hetente hazaugorhat, ha akar. :)

Sok szerencset neki, kitartast nektek. Nem könnyü, de alakul az majd ;)

ZOH 2012.11.08. 09:43:43

ez nagyon nagy iras, grat

tipcsi 2012.11.08. 09:43:45

@zachary: Rájt!
...mikor anno én is hazatértem, igencsak "számkivetett" és csalódott lettem.
OFF
Csak egy aranyos példa a magyar hozzáállásról:
HR-es kollegina az állásinterjú legelején(!!!):
- Látom dolgozott külföldön. Remélem azt tudja, hogy mi "annyit" nem tudunk Önnek fizetni. Az bérfeszültséget okozna a kollégák körében. (gúnyos mosollyal kis orcáján)
Én:
- Mennyit is? Mert még magáról a munkáról sem beszéltünk és azt sem mondtam, hogy tetszik-e egyáltalán. A "bérfeszültség" szót meg nem értem. Tessék elmagyarázni, hogy a kollégák honnan fogják megtudni az én béremet. Tán ki lesz plakátolva a gyárkapuban? Vagy netán Ön fogja elárulni nekik? Egyik sem etikus, asszem. Mert, hogy én nem fogom elmondani senkinek, az tuti, tehát a rés a pajzson nem az én oldalamon tátong...
Irult-pirult Mária... én meg szépen felálltam és kiballagtam.
Köszönjük kedves Emese! Köszönjük magyarország... (csupa kisbetűvel)

2012.11.08. 09:44:55

@madscientist: Valahogy igy. Bennem is megvan a tetemes mennyisegu keresuseg; 20 evesen is terveztem mar, hogy majd szerencset probalok mas orszagban is, csak akkoriban ugy gondoltam, ezt penzszerzes celjabol teszem majd, es ideiglenesen. Adtam erre magamnak ugy 10 evet.

Ehhez kepest, most 8 evvel kesobb konkretan rakenyszerultem a kivandorlasra, es azt sem latom, hogy mikor es miert jonnek majd vissza. 30-hoz kozeledve, par even belul szeretnek gyereket is, es ugy erzem, egyszeruen buntetes lenne szamara, ha ide szuletne, es akkor most csak es kizarolag Rozsaek torekveseit neztem, a gazdasagot felre is tettem (romlo szinvonal az ovodakban melyek fizetosek lesznek, allamositando iskolak megszurkult, befasult tanarokkal, rohejes NAT, nyelvtanitas fabatkat sem er a mai napig, az informatikai tanterv konkretan a morbid vicc kategoria, gimnaziumok szamanak csokkentese, rosszul kitalalt szakiskolak, zsakutca felsooktatas, majd vegul munkanelkuliseg vagy ehber - ez a jovo varjon ra?). Nem beszelve arrol, hogy milyen "jo" a helyzetuk Magyarorszagon a kismamaknak/kisgyerekes anyukaknak. Na, igy fogy a magyar.

mommmmo 2012.11.08. 09:48:03

Hm, hat az en csaladom csak akkor jott ra, hogy jobb, hogy leleptem, amikor kint olyan karriert epitettem ami itthon nem sikerult, meg amikor rajottek, hogy mennyit valtozott odakint a hozzaallasom es mennyire megvaltoztam normalis iranyban... Ebben a szakaszban inkabb idiotanak tartottak. De legalabb nem volt nehez pozitiv meglepetest okozni:))))

2012.11.08. 09:49:29

Egyre jobban kezdek leszokni a Hataratkelorol. :( Az postr-en volt egy csomo erdekes es hasznos poszt, amiben erdekes helyeket ismerhettem meg a kint elok szemevel, es ezt mindig is nagyon erdekesnek tartottam, fuggetlenul attol, hogy en is ugy latom-e az adott helyet, vagy maskepp. Nem egyszer bennem is elo sztereotipiakat sikerult eloszlatni egy-egy posztnak.

De azt gondolom, ez mar kb. a legalja kezd lenni annak, ami itt az utobbi idoben megy. Jo, ha hetente egy olvashato poszt van!

A tobbi ket csoportba sorolhato:
- vagy a kinti orszag szapulasa velt vagy valos serelmek alapjan, aminek nagy resze a mas kultura el nem fogadasabol es az integracio elutasitasabol fakad,
- vagy Magyarorszag szapulasa es a kinti vilag esztelen dicsoitese, szinten abszolut szubjektiv es igencsak megkerdojelezheto alapokon.

Engem speciel egyik sem erdekel. Sem az, aki arrol rinyal, milyen rossz Magyarorszagon, de bezzeg kulfoldon a szarnak is rozsaillata van, sem az, aki arrol, hogy kulfoldon minden szar, es mindenki hulye, mert nem ugy el es gondalkozik, mint mi.

Kerem vissza a regi Hataratkelot, ahol normalis es erdekes sztorikat es elmenyeket, tanulsagos eletutakat es kuzdelmeket lehet megismerni a vilag egy-egy tajarol, vagy egy-egy ember eletebol, de kommentgeneralo hatasvadaszat es indulatkeltes nelkul, mint regen. Kulonben en biztosan tavozom az olvasotaborbol - meg ha tudom is, hogy ez nem nagyon fog megrengetni lelkileg senkit.

Jesus.Green 2012.11.08. 09:52:31

Erre most mit lehet mondani, egy elkeseredett szulo levele a kicsi lanyahoz, meg en ereznem magam gonosznak ha belekotnek. Azert tulteng benne a patosz, kicsit hatasvadasznak es modorosnak is erzem, az alabbi meg egy elcseszett szuloi tanacs, kiveve az anyanyelv szereteserol, apolasarol es el nem felejteserol szolo mondatot:

"(Szeresd, ápold, és soha ne felejtsd el az anyanyelvedet!) Azt a nyelvet, amely az egész világon a legszebben, legárnyaltabban tud mesélni, közölni, álmodni; azt a nyelvet, amely hűen közvetíti mindazokat a kivételes képességeket, amelyeket minden megszületett magyar ember magában hordoz, és amellyel mindegyikük felhatalmazást nyer arra, hogy kivételes legyen!"

Uriel 2012.11.08. 09:57:38

@phaszfej: nem,hanem olyan köcsögökből mint te :D na látod ezért megy el mindenki.

Határátkelő 2012.11.08. 09:57:51

@Nyulz of the World: Engem speciel megrengetne, és ezt komolyan mondom. Szerintem sok olyan poszt is van (és lesz is), amilyet hiányolsz.

Valahol már írtam, hogy úgy érzem néha magam, mint az a bizonyos nyuszika, akin vagy van sapka vagy nincs, valaki mindig protestál.

Próbálok egyensúlyozni a tényszerű posztok, az inkább érzelmekre ható írások, a külföldet pozitív szemszögből bemutató (miért jó nekem kint) és a negatívumokat megíró (miért jöttem haza / miért jobb otthon) levelek között. De valaki mindig elégedetlen. (És akkor még nem is beszéltem azokról, akik állandóan azt hajtogatják, hogy a blog tele van Londonról szóló írásokkal, és... és... és...).

Persze, aki blogot indít, az számoljon ezekkel, nincs is ezzel gond, csak gondoltam, hátha ez a pár sor kicsit jobban megvilágítja a dolgokat.

Mindenesetre én szeretném, ha maradnál, és ígérem, lesz sok tényszerű poszt is. :)

Üdv:

Határátkelő

2012.11.08. 09:58:11

@Nyulz of the World: tedd, mit tenned kell... ;)

mommmmo 2012.11.08. 09:59:10

@tipcsi: mondjuk tipcsi,
Nalunk kulfoldon is mindenhl volt olyan, hogy "salary structure" egeszen pontosan meghatarozott formaban, mert az ilyesmi ugyis kiszivarog, es ha nagyon nem fair, akkor mergezi a levegot. Jobb helyeken ezt meg auditaljak is. Ettol fuggetlenul a HR kollegano felutese tenyleg eleg fura volt.

tundrazuzmo (törölt) 2012.11.08. 10:00:11

Ekkora szentimentális szemét nyavalygást még nem láttam. Drága apuka is inkább azt tanította volna meg a kicsilányának, hogy ő a felelős a sorsának alakulásáért, és nem a körülmények. Legfőképpen nem az állam.

enrobag 2012.11.08. 10:01:00

Ha ez a levél egy igazi apa igazi búcsúlevele lenne, akkor csak egyet tudnék tanácsolni a lánynak: az első géppel irány haza kislány, mert apád már felkötötte magát. Ld. az utolsó mondatot:"Sajnos még dolgom van itt, de találkozunk, tudom!"
De persze műapa műlevele miatt ne forduljon vissza a műlány:-)))

madscientist 2012.11.08. 10:01:45

@Whave:

Igazad van megint (sajnos), mert bár nagyon sötétnek tűnik, amit leírtál, de a dolgok ebben az irányba mennek, még ha 'csak' általánosan is. Épp elég baj már ez is. :s

Mindemellett bennem azért van sokszor keserűség, mert én jól éreztem magam otthon, de látva előre bizonyos dolgokat, meg magam körül is voltak nem túl pozitív történések, ezért jobbnak láttam mindennek elejét venni.
De nem tartom a gazdasági kényszerből történő el/kivándorlást 'jó', vagy nem is tudom hogy mondjam, 'pozitív' dolognak, az egyén szempontjából biztos nem, mert tud hagyni egy keserű szájízt maga után, de még milyet.
Még, ha valaki pénzt gyűjteni megy is külföldre, az az előzőek tekintetében csak hagyján, a kalandvágy meg tök oké, szerintem.
De a gazdasági kényszer az cudar egy dolog, tudja az ember, hogy maradhat(na), nem akarják lelőni, nincs szó szoros értelmében vett háború a sarkában, mint a háborús menekülteknek, mégis a semmire nem lehet építeni, se rövid, se hosszú távon.

nyanyus 2012.11.08. 10:01:58

Pátosz ide, vagy oda, a kissé túlérzelmes, de legfőképpen nagyon igaz tanácsokat jó lesz tudomásul venni. Azt meg, hogy itthon a fiataloknak( kevés kivétellel) nincs jövőjük, azt vastagon aláhúzom.
Szomorú az az ország, ahonnan menekülnek az emberek és azok, akik tehetnének ez ellen, csak a saját pecsenyéjüket sütögették és sütögetik a jövőben is. Az ő gyerekeik külföldön tanulnak, vagy élnek( Schmitt Pali bácsi lányai is) és bele se botlanak még gondolatban sem azokba a problémákba, amik a mai fiatalságot érintik.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.11.08. 10:02:46

Ha a stílus kifejez valamit egy emberről, ez a pátosz vajon mit fejez ki? Ez a hangnem diszkreditál mindent, ami ezen a hangon szólal meg. (Kivéve talán a coelho- és müllerpéter-fanoknál)
Nem találok szavakat, de annyi biztos, hogy borzongok.

grovian 2012.11.08. 10:04:45

Ennek az apanak dolgoznia kellene a lelki problemain. Azert Magayrorszag nem Szomalia...
Az is latszik, hogy nem beszel mas nyelvet normalisan :)

2012.11.08. 10:05:49

@tundrazuzmo: ezt mondd meg annak, aki eveket es milliokat fektetett egy iparagba (ket gyors pelda, lasd kozelmultbol: nyerogepek), vagy evekig-evtizedekig gyujtotte a nyugdijmegtakaritast, es az allam ezeket 1-1 tollvonassal, gyorsitott eljarasban, NAPOK alatt szuntette meg, vagy pl a mindig vicces tema, hogy a meteorologia eseten csak fogja. :)

tipcsi 2012.11.08. 10:07:47

@mommmmo: tudom, hogy ez mindenütt így megy. Előbb, vagy utóbb kiszivárog.
DE: ezzel kezdeni? Úgy, hogy még se munkáról, se bérről nem esett szó. Na ez a hányinger.
Azóta töröltem az önéletrajzomból azt a külföldi tartózkodást, nehogy hátrányos megkülönböztetés áldozata legyek emiatt ;)

KrisztinaKrisztina 2012.11.08. 10:08:10

Engem az érdekelne, hogy akik kifogásolják Mo ekézését, ugyan mennyi ideje élnek itt, mennyire próbáltak meg minden erejükkel becsületes, boldog emberekké válni, és mire jutottak?

Mi, akiknek már felnőtt gyerekeink vannak, és mindent, de mindent megpróbáltunk, hogy becsületes munkával, tanulással, pozitív hozzá állással megtudjunk itt élni, mi bizony látjuk, hogy ez nem sikerül - hát engedtessék már meg, hogy egy végig dolgozott élet, megszült, és felnevelt gyerekek szüleiként véleményt mondhassunk, és baromira sajnálom, hogyha ez valaki(k)nek nem tetszik - sajnos az igazság olyan, hogy sokszor nagyon FÁJ!! Ahogy annak a szülőnek a szíve is, akinek vagy a gyermeke megy el, vagy neki kell (legalább egy időre) itt hagynia a családját, mert itt nem lehet élni!!

Mi is azt szeretnénk a legjobban, hogyha lennének kilátások a normális életre ebben az országban - de nincsenek!!! Nehogy már ezért a szenvedők legyenek a bűnösök!

2012.11.08. 10:09:12

@Whave: ok, nem tudok kettoig szamolni, van ez igy, na.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.11.08. 10:11:31

Drakula a poszt tolónak!!!
A kislánkának meg kitartást, meg türelmet!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.11.08. 10:11:45

A blogon szerintem ez az eddigi legteátrálisabb, legszánalmasabb szar írás, amit valaha olvastam. Gratulálok.

Apa nagyon ügyesen forgatja a pennát, kicsit mintha az ellenzéki sajtót olvasnám. Gondolom, csak véletlen egybeesés.

Óriási :D

nincs1itt 2012.11.08. 10:13:38

Azt már látom, hogy "csak" a lényeget sikerült elkerülnie azoknak, akik a levelet "pátoszosnak" stb nevezik... Kijelenthetem, hogy sok évtizedet lehúztam magyarországon/-ért. de amit a levél írója elmond, az betűről, betűre igaz! Még talán Albánia rosszabb, élhetetlenebb hely magyarországnál. Akik pedig "fikázzák" a mondanivalót, azoknak csak annyit üzenek: Reménykedjetek, mert az nagyon fontos! Elmentem én is, vissza sem nézek, mert ott a "mindent jobban tudás egyetemén" végzettekkel, sajnos nem lehet mit kezdeni!

agresszív hájfej, legalább mozgott aznap valamit 2012.11.08. 10:14:30

A 9 éves lányom már arra készítem fel, hogy ha felnő, húzzon el innen. Jól tanul, jól sportol, kiváló képességű. Nem fogom hagyni, hogy a tehetségét itthon kidobja az ablakon. Ennyire ezt a hazát nem tudom szeretni.

ZOH 2012.11.08. 10:15:07

@Whave: telitalalat, ez a lenyeg sajnos

KevinMulder 2012.11.08. 10:15:49

Lehetne tagelni a postokat:

"kolbászbólkerítés" - külföldön jobb,
"savanyúszőlő" - külföldön rosszabb, amúgy is hazaáruló az ember
"sasszem" - helyi emberke beszámolója

stb...

madscientist 2012.11.08. 10:16:51

@KrisztinaKrisztina:

"sajnos az igazság olyan, hogy sokszor nagyon FÁJ!!"

Na igen, én erre mindig azt szoktam mondani a hőbörgőknek, úgy kell vagy úgy kellett volna csinálni a dolgokat, hogy az igazság ne legyen sz@ros..ezt nem csak arra igaz, amit írtál, hanem úgy általában is.

De, hogy mondjak még egy közhelyet, az is úgy szokott lenni, hogy aki ki meri mondani az őszinte igazságot az lesz mindig a sz@r, és azt akarják mindig megkövezni. Miért? Mert a valós tények esetleg mellbevágóak... és már vissza is kanyarodtunk az előző bekezdésemhez...:)

tundrazuzmo (törölt) 2012.11.08. 10:17:58

@Whave: "ezt mondd meg annak, aki eveket es milliokat fektetett egy iparagba (ket gyors pelda, lasd kozelmultbol: nyerogepek), vagy evekig-evtizedekig gyujtotte a nyugdijmegtakaritast, es az allam ezeket 1-1 tollvonassal, gyorsitott eljarasban, NAPOK alatt szuntette meg"

Váltani kell, nem ujjal mutogatni. A nyerőgépeket inkább nem minősítem morálisan, mert felakasztatnám aki milliókat fektetett abba az "iparágba". Aki becsületesen építette fel a vállalkozását, az újra tudja kezdeni.

A magánnyugdíjpénztárba betett pénzt pedig sosem az állampolgár gyűjötte, tévedésben élsz. Az állami nyugdíjrendszer gyűjtette ott a járulék módjára beszedett nyugdíjpénzeket. Az sosem volt az állampolgáré.

Érdekes, hogy kétféle ember van:
- az egyik mindig csak picsog, mellébeszél, másra keni a saját élete felelősségét, és nem látja, hogy mit tehetne ő magáért.
- a másik viszont észreveszi a lehetőséget, a maga szerencséjének a kovácsa. Akkor is ha külföldre megy.

Nem a külföldre menetel ellen vagyok egyébként sem, mert aki ott boldogul jobban, az menjen! A másokat hibáztató nyálas nyavalygás ellen emeltem fel a szavamat.

Malachi 2012.11.08. 10:18:00

engedjétek meg, hogy aztakurva. hát én azt mondom, a leánynak szerencséje van, hogy még időben elhúzott az apja mellől, mert ha marad, akkor pár év és tuti vízbe öli magát.

nyilván elég szar a helyzet itthon és én is küldeném a gyerekemet kifelé, de azért ez kicsit sok. nem. túl sok. az utolsó kapcsolja le a villanyt, szevasztok.

azért akad ám még itt néhány tízezer ember, akik nem adták fel teljesen a reményt az élettel, meg úgy általában mindennel kapcsolatban...én úgy vagyok vele, hogy ez a mi országunk és a mi bűnünk, ha átengedjük pár senkiházinak, hogy kedvükre játszadozhassanak vele. ha menni kell, menjenek, mindenki, lássanak világot, tanuljanak, nyíljon ki a szemük - aztán idővel, ha adott lesz a lehetőség, vissza kellene jönni újra felépíteni, amit a mostani negyvenes-ötvenes (húsz éve huszas-harmincas) korosztály képtelen volt.

szerintem jobb és menőbb feladat, mint bárkinek élete végéig idegenként élni egy idegen kultúrában, idegen földön.

preddy 2012.11.08. 10:18:26

89'ben boldogan hazajöttem, most boldogan visszamennék, de sajnos már túlkoros vagyok. Egy szem gyermekemnek viszont megmutattam ezt az írást, tanuljon belőle!
Ne reménykedjetek, hogy ez a helyzet valaha is jobb lesz, csak a rossz és a kisebbik rossz a választék, az "ember az embernek farkasa" mondást pedig egyenesen hazánk ihlethette, mert így müxik itt a rendszer. Elég a blogok kommentjeit végig olvasni és hálát adni Istennek, hogy nincs annyi fegyver a kezekben mint az USA-ban...

2012.11.08. 10:19:18

@KrisztinaKrisztina: Az, hogy neked (vagy meg x masik embernek) nem sikerult, az teny. Az, hogy nem lehet (ugy altalanossagban kijelentve) pedig velemeny. Jo lenne latni a ketto kozti kulonbseget.

2012.11.08. 10:19:44

@Modor Tibi: tudod, sokak szerint a szinvonal-esest felhanytorgatni a modoros blognak van a legkevesebb alapja ;)

Call 2012.11.08. 10:19:56

Én bevallom, megkönnyeztem.
Lehet, hogy érzelgős, kissé patetikus...de minden szülő az, amikor elengedi a gyermeke kezét, főleg ha az a "nagy ismeretlenbe" ugrik éppen.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.11.08. 10:20:17

ez így, ahogy van, mehetne a modorosblogra. Némi kétségem azért van, hogy fájón közhelyes apukának tényleg lehet-e kreatív lánya, csak bízhatni benne, hogy lehet. Hehe.

Rebelde 2012.11.08. 10:20:40

@agresszív hájfej, legalább mozgott aznap valamit:

hagyjad már élni, még csak egy gyerek!
ezzel a hozzáállással sikeresen kinevelsz egy fiatal felnőtt korára frusztrált embert, akinek semmi nem lesz jó, csak amit az apja mond

2012.11.08. 10:20:52

Érdekes, hogy az én gyerekem - az anyjukkal ellentétben - nem óhajt elmenni Mo-ról. Jól keresnek, minek is menne, hisz jobban keres otthon, mint az anyja külföldön.

Szerintem apuka elcseszett valamit a gyermeknevelésben, és ezért most másokat hibáztat.

Tetszett volna kicsit jobban odafigyelni, és akkor most nem kellene szomorúan integetni.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.11.08. 10:21:41

@Whave: jó, hát akkor beszéljünk rólam.

johevi 2012.11.08. 10:22:08

Szép és nagyjából rendben van, de kint se jó mindenhol és itthon sem ennyire szar.

preddy 2012.11.08. 10:22:47

... amúgy üdvözletem minden reménykedőnek, azoknak akik hittek a "következő ötéves tervben majd jobb lesz" és azoknak is akik az Orbán/Matolcsy páros jövő évi 1%-os növekedésében bíznak!

Mind a két esetre igaz, hogy lehet a Nyugat nagy bajban, a szakadék szélén, de mi majd egy ugrással megelőzzük!

Viktus 2012.11.08. 10:23:13

Hányingerkeltő ...

Gyurma73 · https://plus.google.com 2012.11.08. 10:23:40

Teher alatt nő a pálma:-)
Itthon legalább megerősödik az ember.

KrisztinaKrisztina 2012.11.08. 10:24:15

@Frengi:
Jól fizető állás a fidesz kommunikátorának lenni, mi??

madscientist 2012.11.08. 10:24:46

@Malachi:

"azért akad ám még itt néhány tízezer ember, akik nem adták fel teljesen a reményt az élettel, meg úgy általában mindennel kapcsolatban...én úgy vagyok vele, hogy ez a mi országunk és a mi bűnünk, ha átengedjük pár senkiházinak, hogy kedvükre játszadozhassanak vele. ha menni kell, menjenek, mindenki, lássanak világot, tanuljanak, nyíljon ki a szemük - aztán idővel, ha adott lesz a lehetőség, vissza kellene jönni újra felépíteni, amit a mostani negyvenes-ötvenes (húsz éve huszas-harmincas) korosztály képtelen volt."

Ez tök jó, de a lényeg benne, az "aztán, ha adott lesz a lehetőség", az itt kommentelők, meg szerintem az olvasók közt is elég sok olyan van, akinek, ha adva lenne a lehetőség ( a változásra, a változtatásra és egyáltalán egy kiszámítható életre Mo.-on), akkor menne és vinné a tapasztalatát, a tudását a mindenét. Mondom, ha látna erre komoly esélyt.

KrisztinaKrisztina 2012.11.08. 10:24:59

@Malachi:
Lehet tudni, hogy te hány évesen osztod itt az észt??

Malachi 2012.11.08. 10:26:00

@KrisztinaKrisztina: figyelem, nem ellened írok, a korosztályodnak.

ti vagytok a felelősek azért, ahova mostanra az ország jutott. bizony, ti. akiknek mostanra felnőtt gyerekeik vannak és bár becsülettel végigdolgoztátok az életeteket, és a légynek nem ártottatok soha, tétlenül végignéztétek, hogy ide jusson az ország. húsz év, húsz éven át ment a hazudozás és egyszer nem kaptatok a fejetekhez, hogy valami itt nem kafa. aztán most tömegesen mennek a felnőtt gyerekeitek külföldre és ti meg nem értitek mi van és szidjátok az országot, a társadalmat, mindenkit és mindent.

van tanulság. mostantól nyitott szemmel járni, figyelni a szűkebb és tágabb környezetetekre és felelősen, az országért felelősen élni és gondolkodni. tíz éven belül látható változás lenne.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2012.11.08. 10:26:09

Márai Sándor

Halotti beszéd

Látjátok, feleim, szem’ tekkel mik vagyunk
Por és hamu vagyunk
Emlékeink szétesnek, mint a régi szövetek.
Össze tudod még rakni a Margitszigetet? ...
Már minden csak dirib-darab, szilánk, avitt kacat
A halottnak szakálla nőtt, a neved számadat
Nyelvünk is foszlik, szakadoz és a drága szavak
Elporlanak, elszáradnak a szájpadlat alatt
A „ pillangó ”, a „ gyöngy ”, a „ szív ”- már nem az, ami volt
Amikor a költő még egy család nyelvén dalolt
És megértették, ahogy a dajkaéneket
A szunnyadó, nyűgös gyerek álmában érti meg
Szívverésünk titkos beszéd, álmunk zsiványoké
A gyereknek T o l d i - t olvasod és azt feleli, o k é
A pap már spanyolul morogja koporsónk felett:
„ A halál gyötrelmei körülvettek engemet ”
Az ohioi bányában megbicsaklik kezed
A csákány koppan és lehull nevedről az ékezet
A tyrrheni tenger zúgni kezd s hallod Babits szavát
Krúdy hárfája zengi át az ausztrál éjszakát
Még szólnak és üzennek ők, mély szellemhangokon
A tested is emlékezik, mint távoli rokon
Még felkiáltsz: „ Az nem lehet, hogy oly szent akarat ...”
De már tudod: igen, lehet ... És fejted a vasat
Thüringiában. Posta nincs. Nem mernek írni már.
Minden katorga jeltelen, halottért sírni kár
A Konzul gumit rág, zabos, törli pápaszemét
Látnivaló, untatja a sok okmány és pecsét -
Havi ezret kap és kocsit. A Mistress s a baby
Fénykép áll az asztalán. Ki volt neki Ady?
Mi volt egy nép? Mi ezer év? Költészet és zene?
Arany szava?... Rippli színe? Bartók vad szelleme?
„ Az nem lehet, hogy annyi szív ...” Maradj nyugodt. Lehet.
Nagyhatalmak cserélnek majd hosszú jegyzékeket.
Te hallgass és figyelj. Tudjad, már él a kis sakál
Mely afrikai sírodon tíz körmével kapál
Már sarjad a vadkaktusz is, mely elfedi neved
A mexikói fejfán, hogy ne is keressenek
Még azt hiszed, élsz? ... Nem, rossz álom ez is.
Még hallod a hörgő panaszt: „ Testvért testvér elad ...”
Egy hang aléltan közbeszól: „ Ne szóljon ajakad ...”
S egy másik nyög: „ Nehogy ki távol sír e nemzeten ...”
Még egy hörög: „ Megutálni is kénytelen legyen.”
Hát így. Keep smiling. És ne kérdjed senkitől, m i é r t?
Vagy: „ Rosszabb voltam mint e z e k ? ...” Magyar voltál, ezért.
És észt voltál, litván, román ... Most hallgass és fizess.
Elmúltak az aztékok is. Majd csak lesz, ami lesz.
Egyszer kiás egy nagy tudós, mint avar lófejet
A radioaktív hamu mindent betemet
Tűrd, hogy ember nem vagy ott, csak osztályidegen!
Tűrd, hogy már nem vagy ember i t t, csak szám egy képleten
Tűrd, hogy az Isten tűri ezt s a vad, tajtékos ég
Nem küld villámot gyújtani, hasznos a bölcsesség
Mosolyogj, mikor a pribék kitépi nyelvedet
Köszöni a koporsóban is, ha van, ki eltemet
Őrizd eszelősen néhány jelződet, álmodat
Ne mukkanj, amikor a b o s s megszámolja fogad
Szorongasd még a bugyrodat, rongyaidat, szegény
Emlékeid: egy hajfürtöt, fényképet, költeményt -
Mert ez maradt. Zsugorin még számbaveheted
A Mikó-utca gesztenye fáit, mind a hetet,
És Jenő nem adta vissza a Shelley-kötetet
És már nincs, akinek a hóhér eladja a kötelet
És elszáradnak idegeink, elapadt vérünk, agyunk
Látjátok, feleim, szemtekkel, mik vagyunk
Íme, por és hamu vagyunk
/Possilipo,1951.Nyár./

Viktus 2012.11.08. 10:26:43

Vihetné a hülye apját is ... kicsit lásson v.mit a való világból nyugaton is ne csak a szappanoperákban. :D A valóság elég más.

dr.pupak30 2012.11.08. 10:27:19

"De ott szeretni fognak. Szeretni fognak, mert ott tudnak szeretni, és szeretni fognak..."

Hát ez az amit erősen kétlek.

2012.11.08. 10:28:28

@tundrazuzmo: nezd, ilyen elven be lehetne zaratni az osszes kocsmat, semmit nem utalok jobban a burjanzo alkoholizmusnal, a reszeges, csaladvero jolmegmondom-nagymagyaroktol, akik 40 evesen akkora majjal rendelkeznek, mint a fejem, es akkora arccal, mint egy elefant segge (mely hasonlat egy masik szempontbol is ervenyes lehetne). Itt arrol van szo, hogy van egy vallalkozasi forma, amire epitesz, es amit egy masodperc alatt kihuznak a segged alol, ne etikazzunk most, mert akkor pl a kozgepet alapvetoen meg kene szuntetni, az raadasul bevetelt is hozna az orszagnak, szazmilliardokat, nem szaros parmilliot.

A magannyugdij-dolgot lehet forgatni, ahogy selmeci is tette, de a kovetkezo a lenyeg, amivel NEM LEHET vitatkozni, mert teny:
-nincs maganszamlad, ha visszaleptel allamiba
-nincs az allamnak nyugdijfizetesi kotelezettsege, a jarulek mar ado lett
-nem orokolheto, csak hazastars szamara (nekem jelenleg a ket kedvezmenyezettem halal esetere a ket testverem)
-rosszul gazdalkodnak vele, ekkora negativ hozamot a piac-vesztes mnyp-k sem hoztak, VALSAG ALATT SEM
-a legrosszabbkor, valsag utan, amikor a reszvenyek erteke lofasz volt, dontottek igy
-masik szempontbol a legrosszabbkor, tizenegynehany ev utan bontottak el a rendszert, aminek 30-40 ev kell a felallasahoz, igy most gyakorlatilag a rosszat mar megeltuk, de a szebb jovo, amit ez nyujthatott volna, odalett, foloslegesen szenvedtunk (mint a matolcsi-csomagok).

En sem szeretem a masokat hibaztato nyavajgast, de azt ne mondjuk mar, hogy csak azert el szarul az atlagmagyar, mert ugy dontott, VISZONT ha ugy dontene hogy mostantol o jol el, akkor gyakorlatilag be is ulhetne a mukodo piacra... azert igen sok, rajtunk kivulallo, megkerulhetetlen, de megis ertelmetlen es lehuzo tenyezo van, ami igenis neheziti az altalanos LETEZEST. Ez az, ami elol rengetegen menekulnek.

Viktus 2012.11.08. 10:28:49

@dr.pupak30:

Most miért? a z Esmeralda-ban is végül mindenki szerette egymást :D

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.11.08. 10:29:46

@KrisztinaKrisztina: Ez a legszebb, neked is köszi ;-))

"Jól lehet élni itthon is" = Fidesz-kommunikátor, brava!

Mr. Rustical 2012.11.08. 10:29:46

Nem kell coelho fannak lenni, elég apának, és a pátosz máris érthető.

Azért érdemes mégis megnézni mindezt más perspektívából is.

Az emberek migrációja egy természetes dolog. Ha nem migrálnánk, még mindig Afrikában kéne éljünk. (Mondjuk a világ biztos jobban járt volna...) Ha a modern korban nem migrálnánk, nem laknának európaiak Amerikában és Ausztráliában, stb.

Aztán: egy angliában élő magyar fiatal még mindig közelebb van a szüleihez, mint egy Kaliforniában élő keleti parti amerikai fiatal.
Amerikában mégis természetes ez a távolsági migráció, és a nyugat-európai országokban is sokkal elfogadottabb, mint Magyarországon. A nyugati fiatalok - és családjuk - számára természetes, hogy össze vissza járkálnak a világban, élnek itt-ott, aztán letelepednek valahol, vagy hazamennek.
A 90-es években sokat utazgattam mindenfelé, ahol magyarral még utatóban sem találkoztam, de x generációs fiatalok ezrei számára ez az életforma természetes volt. Az angol ananyelvűek hatalmas tömegei járnak pl. nyelvet oktatni szerte a világban.

Magyarország az utóbbi évtizedekben sokkal kevésbé volt érintve migráció által, mint más (kelet-közép- és nyugat európai) országok, ezért szokatlan a fiatalok vándorlása, és az emberek kicsit túlaggódják ezt a témát.
A most 50-es generáció fejében az angliai munkavállalásról az 56-os emigráció képe ugrik be: átment az ember a vasfüggönyön egy másik világba, és tényleg soha nem jött vissza.

Ma ez teljesen másként van, a külföldi munkavállalás -pláne EUn belül- nem nagyobb ugrás, mint amikor 40 éve Szabolcsból Pestre költöztek az emberek.

Én vigasztalnám az apukát, minden rendben lesz.

Malachi 2012.11.08. 10:30:56

@madscientist: az az esély marhára nem fog senkinek az ölébe pottyanni, nem ártana tenni valamit érte. első körben már az is állati nagy dolog lenne, ha négy évente nem mindig arra szavazna a tömeg, aki nagyobbat tud hazudni a tévébe. ez a mi feladatunk, akik itthon maradtunk. hogy azoknak, akik most elmennek - és jól teszik, hogy elmennek - legyen hova hazajönniük, ha úgy adódik.

nekem szinte minden barátom elment külföldre. van aki tíz, van, aki öt éve, van, aki mostanában. mind rendszeresen hazajár és mind úgy ment el, hogy visszajönnek. de nem mernek. és megértem őket. ez az őrült nagy baj. hogy nem mernek.

@KrisztinaKrisztina: nem lehet. bibi.

35up (törölt) 2012.11.08. 10:31:00

@madscientist: "Most nem jó irányba mennek a dolgok úgy en bloc, de hogy örökre így maradjon?"

1) Tudnal olyan korszakokat mondani Magyarorszag tortenelmenek utobbi 100 evebol, amikor szerinted kifejezetten jo iranyba mentek a dolgok?
2) Mit tervezel, meddig fogsz elni?

Viktus 2012.11.08. 10:31:38

"De ott szeretni fognak. Szeretni fognak, mert ott tudnak szeretni, és szeretni fognak, mert te megérdemled, hogy szeressenek. Mi több: becsülni fognak, mert ott becsülete van mindazoknak a dolgoknak, amikkel te bírsz: a szorgalomnak, az egyenességnek, a kreativitásnak, és a tisztességnek!"

Bár lehet prosti lesz úgy már értem ezt a nagy szeretet mantrát. A becsület necces, de bizonyára értékelik sok fontban, ha jól szop.

preddy 2012.11.08. 10:31:56

@KrisztinaKrisztina:

Nem csak ő dolgozik itt egyedül... :-)
A húsosfazék körül mindig elégedettek az emberek!
Az pedig, hogy oda csak mások elrugdosása árán jutottak, miért is zavarná őket?

nyomasek 2012.11.08. 10:33:05

Ha valamit azon a reggelen kellett volna/tudtam volna írni, mikor a második gyerekemet is felraktam a hajnali gépre, valami hasonló, sőt ettől még picsogósabb írás született volna. Konkrétan végigbőgtem az utat hazafelé. Szerintem akik itt fikáznak, vagy nincs gyerekük, vagy nem kényszerültek hasonló szituációba.
Apuka feltételezhetően most döbbent rá, mint ahogy én is, hogy az a repülő valójában véglegesen elszakította tőle a gyermekét, aki addig nap mint nap ott sertepertélt körülötte, egy lakásban éltek. Ez csak súlyosbította a helyzetet. Néhány év múlva könnyebb lesz, de a meghitt beszélgetések sorának mindörökre vége.

dr.pupak30 2012.11.08. 10:33:47

@Viktus: ja. ennek a bejegyzésnek is kcisit agit prop. szaga van. kíváncsi lennék kik íratják ezeket.
szegény kicsit lány ha egyáltalán igaz a sztori, hányszor fogják beledöngölni a földbe, hányszpr fognak köszönés nélkül elmenni mellette a munkahelyen. azt a végén majd kifog egy nagyfarkú négert és a kölke magyarul sem tud majd és kiröhögi az akcentusát. menjetek külföldre, hogy megtanuljátok, mi az igazi szopás(nem Te, szerintem Te tudod :))

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2012.11.08. 10:33:52

"Magyarországon, a szülőhazádban mindez kevés lett volna; sőt, éppen csak arra elég, hogy örökösen megalázott, számkivetett nyomorultként, a saját, amúgy a te kegyelmedből is hatalmukat gyakorló honfitársaid packázásának kitéve stresszben, meg-nem-értésben tengesd napjaid életed végéig."

A pofám ég ilyenkor a magyarok miatt. Az ilyenek vándoroljanak ki valóban, és hagyjanak minket itt, legalább azok, akik itthon akarnak tenni valamit, fognak is tudni csinálni valamit.
Ja, és magyarul felejtsenek el sürgősen.

preddy 2012.11.08. 10:34:03

@Mr. Rustical:

Jól mondod! Őseink migrálásának ezredik és ezerszázadik évfordulóját is milyen nagy pompával ünnepeltük!
Főleg azok a farizeus lelkűek, akik most ellene pofáznak...

plüss arctámadó 2012.11.08. 10:34:24

Kiment a luzer lany Londonba hotelben mosogatni, apuka meg pityikezik. pfff...Ez a Hataratkelo blog elkepesztoen ruppotlan. Nem tudom ki szerkeszti es miert, de egyszeruen dobbenet. Komolyan ilyen hulladek szinvonalu megjelenesi feluletet erdemel ez a kulfoldre koltozes tema?

Frőczy Sanyi 2012.11.08. 10:35:01

@Mr. Rustical: teljesen egyetértek veled, a mai világban a migráció teljesen természetes dolog. Anglia is csak másfél óra repülővel, míg vonattal leutazni Szabolcsba még mindig jóval több idő....

preddy 2012.11.08. 10:35:34

@dr.pupak30:
Látszik, hogy még nem éltél és nem dolgoztál külföldön!
Ott nem úgy müxenek a dolgok mint itthon...

VT Man 2012.11.08. 10:36:00

Hát, elég vegyes. Megértem az apát valamennyire, és igaza is van.

De miért kislány a 22 éves gyerek? Kislány? KIS?

Nincs itt valami probléma? Másrészt pedig a gyerekek felnőnek. Akkor is felnőnek, ha "csak" más városba költöznek, ami az ország túlsó részén van. De akkor nem írt volna az apa ilyen levelet?

2012.11.08. 10:36:10

Komolyan nem értelek benneteket. Lépten-nyomon siránkoztok, hogy micsoda fertő ez az ország, szapuljátok, ahol tudjátok, majd leléptek külföldre és onnan folytatjátok. Zsigeri beidegződéssé válik nálatok, de pont azt nem veszitek észre, hogy amint probléma jelentkezett, ti leléptek. Ennyi energiával beleölhettétek volna a pénzt egy piacképes szakmába, és itthon is érvényesülhettetek volna. Természetesen lehet, hogy valakinek élete álma mosogatni Angliában, de azért nem sokan lehetnek olyanok. Ausztriában, Franciaországban, Németországban, Angliában ugyanúgy fújja a szemetet a szél, ugyanúgy vannak hajléktalanok, és jelen van a megélhetési probléma. A keleti blokk lakossága ömlik nyugatra, ahol már elég nagy utálattal fogadják őket. Ebben a közegben lehet élni, na de érdemes-e? Én sem örülnék, ha minden második szó román lenne, de már ők is továbbléptek a germán országok felé. A franciáknál pl. ott tartanak, hogy nem merik az arabok által elkövetett bűncselekmények felvételeit nyilvánosságra hozni... Ebbe az országba születtünk, ugyan ez nem jelenti azt, hogy itt is kell leélni az életet, de az, hogy állami pénzből ki vannak az emberek tanítva, majd amikor szükség lenne a munkájukra, országépítés helyett lelépnek és mocskolják a származási helyüket, az tulajdonképpen nem az ország, hanem önmaguk képen turházása. Nem kell szépíteni a dolgokat, "nem sz*runk oda, ahonnan eszünk", illetve ez esetben ettünk, azaz ettek. A blogot szeretem olvasni, jó látni, hogy külföldön miként lehet érvényesülni. De a gyomrom fordul ki az olyan hozzászólóktól, hogy itthon ez szar, az szar. Tegyetek érte, hogy ne így legyen! Nem gyáván kell menekülni! Mi lesz, ha külföldön is észreveszitek, hogy nem kolbászból van a kerítés? Onnan hova menekültök? Ha kizárólagosan ilyen hozzáállás lett volna az emberiség történelme folyamán, ma nem lennének államok, csak nomád törzsek. Akinek nem inge...

2012.11.08. 10:36:24

@Határátkelő: Koszonom, ez tenyleg jol esett. Engem leginkabb az zavar, hogy egy pozitiv es europai hangnemu expat blogbol atment az egesz egy agyonpolitizalt, rinyalos, a mindennapi problemakat kozzetevo csataterre. Es ezaltal elvesztette azt a vonasat, ami miatt en ideszoktam: hogy mentes a magyar netet atitato szemettol, es erdekes, elgondolkoztato irasokat lehetett olvasni, amiben ha voltak is erzelmek, soha nem a negativ volt kiemelve, hanem a pozitiv.

Ha kintrol jott poszt, akkor az foleg arrol szolt, hogy miert jo ott, miben mas, miben jobb, miben roszabb, de ez anelkul, hogy a poszt nagyresze Magyarorszag vagy a kinti orszag lealazasa lett volna. Ha pedig itthoni poszt volt (pl. a Pedroatya-e), akkor pedig arrol szolt, hogy miert lehet jo itt IS. Ezzel osszehasonlitva, ma a posztok nagyresze most arrol szol, hogy kint miert rossz, vagy hogy otthon miert rossz, a lenyeg, hogy mindket esetben a negativumok dominalnak es nem a pozitivumok.

En tovabbra is azt hiszem, hogy mindenhol lehet jo es rossz, es mindenkinek szive joga ott elni, ahol jol erzi magat. Es titkon remelem, hogy sok magyar jut el olyan tajakra, ahova en talan soha, es kuld erdekes irasokat. De biztos vagyok benne, hogy Londonbol is lehetne meg tobb ezer erdekes posztot irni, amiben nem sablonok lennenek, hanem a helyi kultura vagy hetkoznapok egy-egy kis csipetnyi sava-borsa. (Engem egyebkent nem zavarnak az angliai posztok, pl. a tegnapi helyenkent kimondottan tetszett, mert voltak benne egeszen erdekes infok pl. a turazasrol.)

Tudom, hogy te is csak a hozott anyagbol tudsz dolgozni, de szamomra ez, ami mostanaban van, legtobbszor nem igazan tesz hozza semmit az eletemhez, nem igazan ad semmit. Ha ilyen sztorikat akarok olvasni, akkor megrendelem a Magyar Nemzetet es a Nepszabadsagot, es akkor mindket oldalrol megkapom a szemetaradatot. Nem akarlak megbantani, es ez tenyleg csak 1 ember nem tul hangsulyos velemenye, de en mindenkeppen elvesztettem valamit, valami pozitivat, amiota megvaltozott a hangnem itt a blogon. :(

preddy 2012.11.08. 10:36:26

Na megyek, mert vérszagra gyűlnek a fideszes vadak... :-)

Frőczy Sanyi 2012.11.08. 10:37:15

@Mr. Rustical: teljesen egyetértek veled, a migráció teljesen normális dolog kellene, hogy legye, főleg a mai világban. Hogy is van? London kb. másfél óra repülővel, míg Szabolcsba leutazni jóval több...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.11.08. 10:37:17

@nyomasek: Ja, valószínű. Muterom is bőgött biztos, de tíz év után hazajöttem én is.

Tényleg ennyire hihetetlen, hogy ki lehet menni pénzt keresni, nyelvet tanulni, és utána itthon a versenyszférában dolgozva jól megélni?

Áldom az eget, hogy sok-sok kormányváltást-kormányzást külföldön éltem át, és nem attól tettem függővé itthoni boldogulásomat, hogy éppen ki ül a Kossuth téren.

Na mindegy, nagyon nem akartam elrontani a bulit, bocs a blogszerkesztőktől is.

dr.pupak30 2012.11.08. 10:37:23

@preddy: csak 6 éve nyomom kint. nálam jobban senki nem tudja milyen egyedül élni kint. én nem a barátnőmmel jöttem ki hanem tök egyedül. menj Te is hogy megtudd milyen az igazi élet, amikor anyuka nem vár vasárnapi húslevessel.

Malachi 2012.11.08. 10:37:30

@nyomasek: ez teljesen érthető és én sajnálom ezt az apukát is, meg mindegyiket, akinek külföldre szakad a gyereke, de el kéne dönteni, hogy ez itt a családsegítő blog, vagy a külföldi munkavállalós blog. mert a probléma létezik és talán a legnagyobb gond a mai Magyarországgal, de pár szentimentális mondattól semmi nem lesz jobb, semmi. ez a levél kb. egy stílusgyakorlat szintjén van, a létező legnagyobb közhelyekkel megtűzdelve.

átlátó 2012.11.08. 10:37:34

Apuka, megertek en mindent, de ennyii brazil sorozatot nem szabad nezni. Atformalja a zembert.

baliquez 2012.11.08. 10:37:52

Tény hogy 2012 Magyarországán azoknak akik nem kriminálisan gátlástalanok szinte semmi esélye nincs a prosperálásra. A becsület, a szorgalom, az értelem, a fejlődés iránti igény konkrétan hátráltató tényező, mivel minden felelős pozíció kontraszelektált szarházikkal van megtöltve, akik mindent megtesznek az állásuk megtartására és az avítt rendszerek konzerválására.

Gyakorlatilag semmi máshoz nem értenek, csak és kizárólag a kapaszkodáshoz és mások aljas módszerekkel történő ellehetetlenítéséhez. Felfelé nyalnak meleg szarig, lefelé taposnak szögesbakanccsal.

Ha nincsenek ilyen undorító kvalitásaid akkor a a lehetőséged a karrierépítésre itthon NULLA. Örülhetsz ha nem halsz éhen, mert automatikusan ellenségnek számítasz mint rendszerellenes lázító, akkor is ha nem lázítasz, hanem pusztán becsülettel szeretnéd végezni a munkádat. Az már önmaga lázadás a status quo ellen.

VT Man 2012.11.08. 10:38:15

@35up:
"1) Tudnal olyan korszakokat mondani Magyarorszag tortenelmenek utobbi 100 evebol, amikor szerinted kifejezetten jo iranyba mentek a dolgok?"

Kiegyezesés és 1. VH közötti időszak például. Ha megnézed Budapestet, szinte az összes híres épület akkor épült (Hősök terén múzeumok, Vajdahunyad vára, bár az később is, stb. stb.), virágzás volt!

madscientist 2012.11.08. 10:38:16

@35up:

Hát nézd én a magyar történelemnek csak pirinyó szeletkéjét élem meg a jelenben, és amennyit a múltban már sikerült.
A többit nem ismerem, mert nem tudtam megélni (törikönyveket meg inkább hagyjuk), úgyhogy arról nem nyilatkozom.

Hogy meddig 'tervezek' élni, hát hallod, ha ez így működne... :D

Böffencs 2012.11.08. 10:38:28

Ne aggodj apa.

Nekem mar tobb okos kislany ismerosommel is megtortent, hogy huszonevesen, hatalmas siras es gyaszhangulat mellett elbucsuztak apjuktol es barataiktol. Egy hajnali geppel atrepultek Europa folott szerencset problani Angliaba, par honap mulva a papa kuldott egy kis penzt meg repjegyet es egy esti geppel vissza is jottek.

udv,
Böffencs

Viktus 2012.11.08. 10:38:48

@dr.pupak30:

Az aki itthon is szop az 99%-ban a nagy nyugaton is szopni fog ...

seagull 2012.11.08. 10:38:53

@KrisztinaKrisztina: Így van! Arról nem beszélve, hogy a probléma tagadása, az nem old meg semmit, sőt. Meg az sem, hogy XY veri a mellét, hogy de bezzeg ő milyen jól él, aki nem, az saját maga tehet róla. Mert most éppen van állása, szerencsés, csak jobb, ha tudja, ez nem biztos, hogy mindig így lesz. Több száz kollégám el se tudta képzelni, hogy a céget, ahol dolgoztunk, valaha bezárják. Bezárták. Aki ma azt mondja Magyarországról, hogy az egy élhető hely, az szemellenzőt hord vagy burokban él. Ami persze nem azt jelenti, hogy erre csak az a válasz van, hogy el kell menni. És ami nagyon fontos, az élhetőség alatt nem csak az anyagiakat értem, sőt. A hangulatot, az állam, a hivatalok packázását, az ostoba szabályokat, a mutyit, a rosszindulatot, a hangulatot...soroljam? Számomra ezek teszik igazán élhetetlenné az országot. És amikor arra ébred az ember nyugdíj előtti barátja, hogy el van keseredve, mert nem ment el 20 évvel ezelőtt, amikor tehette volna, mert szerette a hazáját, szerette a családját, a barátait, és bízott benne, hogy egyszer talán jobb lesz, és csak sokkal rosszabb lett....Ma bánja, és biztat, hogy menjek, amíg tehetem. Szomorú ez annak is, aki marad, és annak is, aki megy.

Frőczy Sanyi 2012.11.08. 10:39:03

@preddy: nem fideszesek, csak idióták és rosszindulatúak.

KrisztinaKrisztina 2012.11.08. 10:39:12

@Malachi:

Tudod? Ebben még igazad is lehet. Nagyon sok embernek kellett volna időben széjjel rúgni a fejét....és kellene most is!

KrisztinaKrisztina 2012.11.08. 10:39:44

@seagull:

Én sem csak az anyagiakra gondolok, - messze nem!

nonamemem 2012.11.08. 10:40:24

@Nyulz of the World: Egyetértek!
Ez a levél nem ide való, egy elkeseredett apa magánlevele a kislányához. Mindenki szive-joga azt írni amit akar, de ez hangulat keltés kategória és arra semmi szükség. Van elég hangulatkeltő ember minde táborból.
Aki menni akar menjen, aki maradni akar maradjon, de ne kelljen már komplett idiótának érezni magát annak aki itt maradt. Miért nem tud a magyar túlzások nélkül írni, gondolkodni??????????????
Minden országból mennek el emberek, de nem csinálnak ekkora tragédiát se a menésből, se a maradásból.
Írom ezt úgy, hogy éltem 10 évet "nyugaton" és visszajöttem, mindent túléltem. Én választottam mindkét utat, két helyen úgyse tudja leélni az ember az életét, tehát kár siránkozni. Ha itt vagyunk tegyünk azért, hogy ne totál depisen keljünk reggelenként, viselkedjünk úgy, ahogy mi is elvárjuk másoktól. Mert ne mondja senki, hogy ha én "normális" vagyok mindenkivel, velem szemben bunkó lesz mindenki. Ki lehet próbálni, csak fel kellene hagyni ezzel az össznépi siránkozással és hisztivel. Itt hiszti van a köbön és a magyart nagyon könnyű befolyásolni. A tv-ből, médiából folyik a sirám, jaistenemmileszvelünk, stb. Ezt hallják a gyerekek, fiatalok, bele van égve már mindenbe. Ennek ellenére pl 1-2 napos ünnepek előtt dugig vannak a madaras teckók, mert jajisteneméhenfogunkhalni, karácsonyra nem ember aki nem vesz drága cuccokat a családnak és sorolhatnám. Hány mobil van az országban? Ebben a fene nagy nyomorban? Hányan veszik fel az ócó hiteleket, utána jön a sirám, nem tudom fizetni, mert ez egy rohadt ország, drága autó, merteznekemjár, részletet nem tudok fizetni,menj kislányom itt nem lehet megélni, majd kinn kóbászból lesz a kerítés ... X magyart láttunk kinn is így élni, pofára esni és szidni a befogadó országot. Ha ott tudnak változni, itthon miért nem?

Jöhetnek a kövek, de majd rájönnek a dobálók, hogy változni először nekünk kell és akkor lesz más a környezet is. Itthon azt hiszik mindig a környezet a hibás. Hát roszz hírem van, a környezet mi vagyunk ...

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.08. 10:40:34

Elviselhetetlen ömlengés, hisztis majomszeretet, beltenyésztett család picsogása. Modorosblogról szedtétek, vagy mi?

A lánya Angliába megy, nem a világ végére. Angliából jellemzően nem egy nagy teljesítmény néha hazaugrani.

Az ilyen posztoknál valahogy mindig felmerül bennem a kérdés, hogy miért kell politikai ál-indokokat keresni a kivándorláshoz? Mert az nem olyan gáz, mintha azt mondaná a csaj, hogy "apa, a kommunikáció szakos diplomámmal itthon csak McDonald's-ban tudnék dolgozni, ezért inkább kimegyek egy angliai mekibe, ott jobban megélek belőle".

"De ott szeretni fognak. Szeretni fognak, mert ott tudnak szeretni, és szeretni fognak, mert te megérdemled, hogy szeressenek." - a posztoló még nem járt külföldön, az látszik, el kellene már felejteni ezt a hülyeséget, hogy kint mindenki imádni fog és minden kolbászból van, még a kolbász is

A csaj 22 éves, biztos nagyon sok politikai meghurcoltatásban volt része eddigi életében :)

Én támogatom, hogy menjenek ki emberek külföldre, melózni, tanulni, de aki ekkora pöcs és valószínűleg a lányát is egy érzelgős, hisztérikus kis rüfkének nevelte, az bizony maradjon csak otthon és kösse fel magát.

"Szeresd, ápold, és soha ne felejtsd el az anyanyelvedet! Azt a nyelvet, amely az egész világon a legszebben, legárnyaltabban tud mesélni, közölni, álmodni" - megint belefutottunk egy olyan faszságba, aminél kevés nagyobb van. A magyar az über nyelv. Más nyelven nem is érdemes, mert azok olyan primitívek... főleg az angol! Elárulnám, hogy a magyar semmivel nem jobb, rosszabb, mint más nyelvek.

Egyetértek azzal, hogy külföldön jobb, magasabbak a fizetések, tervezhetőbb az élet, tapasztaltam sokfelé, aki teheti, az menjen.
De ha ilyen mentalitású magyarokkal találkozok külföldön, mint a levélíró apuka, akkor mindenütt sikítva menekülök előlük. Igazi energiavámpírok, lerabolják a pszichés tartalékaimat a picsogásukkal és idiotizmusukkal.

@Quadrille Lobster: igen, pont így, az egy dolog, hogy valaki kivándorol, még ha olyan messzi, helyre is, mint Anglia, ahonnan mint tudjuk soha haza se látogathat, soha senki nem tért vissza még onnan... (irónia), de hogy mellé ilyen picsogást levágjon... az nem semmi
szentimentális ömlengés, hiszti, ostoba közhelyek puffogtatása (a magyar a világ legszebb nyelve stb.)

Arra tippelek, hogy a 22 éves lány eddig még két napot sem töltött távol a családtól, apuci szeme fénye, még a szüzességét is az apja vette el, mert más csak fájdalmat okozott volna neki, apa meg tudja, hogy kell a lányával bánni, csak ő az, ki valóban jót akar neki, ő adta meg neki azt, amit megérdemel... mert a pici lánya bizony különleges :) LOL bazmeg

Kivándorolni is lehet normálisan, egészséges mentalitással, ép elmével. Úgy látom ez ennek a családnak nem jött így össze.

Komolyan nem értem hol teremnek ezek az emberek, szerencsére az ismeretségi körömben nem sok ilyen van.

Viktus 2012.11.08. 10:41:08

@Böffencs:

Na igen. Végre a realitás az esetek többségében az.
Az tud ott is érvényesülni aki itthon tudott ... nyelv-szakma-megfelelő végzettség nélkül ott se kellesz. Ráadásul ott is az kell a leginkább, aki itthon is keresett.

KrisztinaKrisztina 2012.11.08. 10:41:17

@Frőczy Sanyi:
...attól még lehetnek fideszesek (is)...

hopptarisznya 2012.11.08. 10:41:43

És hova ment a pici leányzó? Apunak Bécsig van elmesélve a sztori, de ott átült egy dubaji gépre? Vagy mire föl el ez a kánaánozás? A fickó iszonyú negatívan áll a sorsához, és persze mindig más a hibás. Sajnálom azt a magasztalt "külföldet", hogy mi lesz ott ha ezeknek az embereknek majd ott sem tetszik valami.

KrisztinaKrisztina 2012.11.08. 10:42:03

@Viktus:
Ez stimmt, de ha ott nem vagy "több", mint mondjuk egy titkárnő,
akkor is mindig van állásod, holnapod, és nem kell nélkülöznöd.
Ez már több, mint ami ebben az országban elmondható!

preddy 2012.11.08. 10:43:13

@dr.pupak30:

Akkor te le vagy maradva, mert én már több mint tizenkét évet húztam le külföldön, ebből csak négy és fél évet családdal!
Itthon, közalkalmazottként, tizedét kerestem annak, amit kinn, itt a szüleimnél lakhattam csak, esélyem se volt lakásra, kinn a munkaadóm családi házat biztosított. Nem voltam számkivetett, mindenhol befogadtak, mindenhol barátokat szereztem, akikkel a mai napig összejövünk.
persze ez hozzáállás kérdése, én nem a szenvedős és szenvelgős típus vagyok...

KrisztinaKrisztina 2012.11.08. 10:43:16

@hopptarisznya:
...aztán te mennyi idős is vagy, mit látsz te ebből a magyarországi életből, elmeséled? vagy harmincas yuppiként osztod itt az észt,
jó kis családi kapcsolat-rendszerrel?

dr.pupak30 2012.11.08. 10:44:45

@Viktus: jó hát a szopást nem szó szerint értettem. :) az, hogy valaki sikeres-e, jól érzi-e magát vagy sem, az nem csak a munkahelytől és pénztől függ, hanem sok más tényezőtől is. kezdeteben mindeki szív, a kérdés az, ki meddig bírja. van aki nagyobbat, van aki kissebbet. van aki sosem képes beilleszkedni és nem biztos, hogy az ő hibájából. mindenestre meleg barátságos fogadtatást, kebelre ölelést, amit a levél sugall ne várjon senki.

Frőczy Sanyi 2012.11.08. 10:45:10

@hopptarisznya: szerinted külföldön csak így lehet érvényesülni? Mert Magyarországon mennyivel lehet jobb a helyzet, ha egy álláskereső "reality" show keretében komoly, felelősségteljes pozícióba keresnek alkalmazottat a didi bárba?

dr.pupak30 2012.11.08. 10:46:53

@preddy: ja mindig ez duma. hihetettlen, hogy a magyar csak akkor tud elégedett lenni, ha minden a picsája alá raknak. gondolkozz, vállalkozz, tanulj azt ott élsz ahol akarsz.

szeki_74 2012.11.08. 10:47:10

Nehezen vettem rá maga, hogy ennyi "hagyjuk itt a francba ezt a rohadt országot, ha nem úgy van, ahogy mi szeretnénk, mert mi látjuk, hogy minden rosszul megy" vélemény közé írjak, de ugyanezen ok miatt nehéz nem írnom. Nem megyek bele politikába, gazdaságba (pedig értek hozzá), mert nem ez a lényeg. Lényeg a szülői és a hazaszeretet.
Szóval ha valaki így búcsúztatja a lányát, a büszkeségét, akit annyira szeret, nehéz megérteni. Nehéz megérteni, mert a saját keserűségét, félelmeit, bajait adja át vele egy éppen csak felnőtté vált, de sok mindenre még meg nem érett fiatalnak.
Nekem az az egyik legnagyobb félelmem, hogy nem láthatom a két fiam felnőni, emberré válni, érezni a szeretetüket és kifejezni, hogy én mennyire szeretem őket. Ettől függetlenül sosem kérném tőlük, hogy maradjanak itthon, ha világot akarnak látni, ki akarják magukat próbálni, mi több, segíteném, ahol tudnám.
Egyet viszont kérnék, kérni fogok tőlük. Jöjjenek vissza, egyszer, ez a hazájuk, minden hibájával és szépségével. Ha nem tetszik itt nekik valami, azt itt oldják meg.
Jó atyám ugyanezt mondta régebben nekem, hogy elmehetek (végül csak nyelvet tanulni voltam), de gondoljak arra, hogy itt leszek mindig itthon. Ez van. Ezért vagyunk mi magyarok, ezért német a német és szlovák a szlovák. A világpolgár más kategória, az én szememben a világproletárhoz hasonlít, aki mindenhol otthon van, éppen ezért sehol sincs igazán otthon. A hangsúly az "igazán"-on van...
És még azt is elmesélte jó atyám, hogy neki is lett volna választása, hiszen volt egy értékes diplomája (villamosmérnök), nyelvtudása, kiváló sportoló volt, bár itthon csak a második-harmadik a Rózsavölgyiék mögött. Igen, megtehette volna, hogy '56-os emlékeivel, a Corvin közzel és a sok elvesztett egyetemista társával, keserűséggel a háta mögött kint marad Dél-Amerikában vagy bárhol, ahol éppen versenyen volt. Mert bejárta a fél világot, és elmondta, hogy vitte magával a diplomáját mikrofilmen, és csábították is őket rendesen. Sok országban ő lehetett volna az első számú versenyző, az eredményei, a hozzáállása adottak voltak hozzá.
De valahogy hazajött, bár sok társa maradt. Ő itthon lett szakember, tanár, apa. És én emiatt is születhettem meg.
Én kérek bocsánatot, ha ezzel a drága levélíróval soha nem fogok egyetérteni, de még csak elfogadni sem tudom a hozzáállását és kívánalmait, hogy a lánya soha ne térjen haza.
Z

KrisztinaKrisztina 2012.11.08. 10:47:10

Minden nagyokosnak a kommentelők közül:

magyarázzátok már meg, hogy negyvenes férfi, angol-német nyelvtudással, külker főiskola szállítmányozási és logisztikai oklevelével, haladó szintű számítástechnikai ismeretekkel, B-kat. jogosítvánnyal, fémipari szakközépiskolával, 18 év szakmai gyakorlattal miért nem talál évek óta állást?! Ráadásul jó felépítésű, fizikailag erős, élsportoló volt, és még csak nem is válogatna különösebben!

Ja! Hogy Németországba azonnal felvették egy erőműbe lakatosnak, havi 4500.- euróért?!
Minden magyarázatot szívesen fogadok!:))

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2012.11.08. 10:47:25

3 sort bírtam elolvasni ebből a modoros nyálaskodásból.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.11.08. 10:47:30

@zachary: néhányan ellenben úgy látjuk, hogy egy csomó elveszített dologért nem kárpótol a több pénz. Ez nem minőségi különbség, tehát nem teszek kisebb-nagyobb kelet közéjük, hogy én vagyok az ilyenebb, vagy te az olyanabb, egyszerűen megállapítható, hogy a külföld jobb azoknak, akiknek a fontossági sorrendben elöl (előrébb) az anyagi megélhetés szerepel. Ennyi csak a lényeg.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2012.11.08. 10:47:48

@tundrazuzmo:

Sajnos te hülye vagy vagy egyszerűen csak egy az állami tuti langyos hugyban tapicskáló, az adófizetők pénzén élő nulla adminisztrátor valamelyik heted osztályú elfekvőben (minisztérium, minisztériumi garázs, stb). Csak a hozzád hasonlók mondanak olyan baromságokat mint amilyet te írtál.

Talán azért mennek el annyian innen mert ez ami itt van (az állam!!!!!!!!!!!!!!!!!!) egy fos!

Olvassál még! Rádfér!

KrisztinaKrisztina 2012.11.08. 10:48:12

@szeki_74:
Nehéz megérteni. Mert nehéz megérteni, hogy vannak emberek, akiknek a gyermeke élete, jövője sokkal fontosabb, mintsem hogy önzően maradásra bírják őket....

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2012.11.08. 10:49:02

A poszt meg irgalmatlanul jó és találó! Sajnos:(

mikorkakalman 2012.11.08. 10:49:15

Eredj, ha tudsz… Eredj, ha gondolod,
hogy valahol, bárhol a nagy világon
könnyebb lesz majd a sorsot hordanod,
eredj…
Szállj mint a fecske, délnek,
vagy északnak, mint a viharmadár,
magasából a mérhetetlen égnek
kémleld a pontot,
hol fészekrakó vágyaid kibontod.
Eredj, ha tudsz.

Eredj, ha hittelen
hiszed: a hontalanság odakünn
nem keserűbb, mint idebenn.
Eredj, ha azt hiszed,
hogy odakünn a világban nem ácsol
a lelkedből, ez érző, élő fából
az emlékezés új kereszteket.

A lelked csillapuló viharának
észrevétlen ezer új hangja támad,
süvít, sikolt,
s az emlékezés keresztfáira
téged feszít a honvágy és a bánat.
Eredj, ha nem hiszed.

Hajdanában Mikes se hitte ezt,
ki rab hazában élni nem tudott
de vállán égett az örök kereszt
s egy csillag Zágon felé mutatott.
Ha esténként a csillagok
fürödni a Márvány-tengerbe jártak,
meglátogatták az itthoni árnyak,
szelíd emlékek: eszeveszett hordák,
a szívét kitépték.
S hegyeken, tengereken túlra hordták…
Eredj, ha tudsz.

Ha majd úgy látod, minden elveszett:
inkább, semmint hordani itt a jármot,
szórd a szelekbe minden régi álmod;
ha úgy látod, hogy minden elveszett,
menj őserdőkön, tengereken túlra
ajánlani fel két munkás kezed.
Menj hát, ha teheted.

Itthon maradok én!
Károgva és sötéten,
mint téli varjú száraz jegenyén.
Még nem tudom:
jut-e nekem egy nyugalmas sarok,
de itthon maradok.

Leszek őrlő szú az idegen fában,
leszek az alj a felhajtott kupában,
az idegen vérben leszek a méreg,
miazma, láz, lappangó rút féreg,
de itthon maradok!

Akarok lenni a halálharang,
mely temet bár: halló fülekbe eseng
és lázít: visszavenni a mienk!
Akarok lenni a gyujtózsinór,
a kanóc része, lángralobbant vér,
mely titkon kúszik tíz-száz évekig
hamuban, éjben,
míg a keservek lőporához ér.
És akkor…!!

Még nem tudom:
jut-e nekem egy nyugalmas sarok,
de addig, varjú a száraz jegenyén:
én itthon maradok.

preddy 2012.11.08. 10:49:32

@dr.pupak30:
... viszont, talán Bécs kivételével, sehol nem kérdezik meg pártállásodat és aszerint vagy leírnak vagy elvtelenül mások elé helyeznek!

szeki_74 2012.11.08. 10:50:10

@KrisztinaKrisztina: Ha neked az önzőség, amit írtam, hát komoly gondok vannak a neuronjaid között. Tiszteletem.

Frizuravarjú 2012.11.08. 10:50:12

Aki itthon kevés, az külföldön még kevesebb lesz. Csak egy nyomorult auslander bevándorló. Majd meglátod.

xylon 2012.11.08. 10:50:20

@Nyulz of the World: Nem tudom eszrevetted-e de MINDEN letezo poszt utan elindul a fikazas, teljesen mindegy hogy a vilag melyik pontjarol milyen esemenyekrol es milyen hangvetellel ir a posztolo. Udv az indexen.

KrisztinaKrisztina 2012.11.08. 10:50:24

@Megyko:
Nyilván legalább negyvenes, 4 gyermekes családapa vagy....

Viktus 2012.11.08. 10:50:25

@KrisztinaKrisztina:

Már ahol ... érdekes módon pl. a magyar alaphangon szeret sírni. Nekem pl. unokanővérem kivándorolt Angliába a férjével itt volt két házuk ... mindketten mérnökök elégedetlenek voltak milyen szar itthon. Ott meg egy szobát bérelve mosogatónak baromi boldognak érzi magát ...
Tegyük hozzá azt is a nagy nyugaton hirtelen nagyon vissza tudnak venni az emberek az igényekből. Míg itthon lazán írta alá mondjuk a lízinget egy sok milliós autóra amire semmi lehetősége sőt szüksége sem volt. Nyugatabbra vígan elvan a társadalom legalja környéki fizetésével meg, hogy van kajára való ... mikor itthon, ha nem veszi a sok szart a nyakába nyugodtan élhetne.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.08. 10:51:03

@Malachi: igen! mi tanítottuk őket a kurvás öltözésre, az iphone-ra, a facebookot is mi vertük a fejükbe, sőt vokos, szupcsis, ienes és szercsis különnyelvórákra járattuk őket, és ha nem mentek, nem kaptak estére hamburgert a mekiből!

KrisztinaKrisztina 2012.11.08. 10:51:52

@szeki_74:
Igen, az. Nem, nincsenek gondjaim, köszönöm, ellenben két húsz év körüli gyermekem, tehát tudom miről beszélek. Az ember szíve megszakad, hogy azt kell mondania: menj, mert itt sosem lesz semmid! De mondja, mert annyira szereti a gyermekét, hogy inkább kicsit meghal, mint marasztalja....szerintem te nem érted, amiről írsz!

Frőczy Sanyi 2012.11.08. 10:52:13

@tundrazuzmo:
"Drága apuka is inkább azt tanította volna meg a kicsilányának, hogy ő a felelős a sorsának alakulásáért, és nem a körülmények. Legfőképpen nem az állam."
Lehet a lány megtanulta a leckét és ezért ült fel a repülőre? Mert saját maga akarja kovácsolni a szerencséjét? Nem vár a sültgalambra?

KrisztinaKrisztina 2012.11.08. 10:52:25

@Viktus:
Nem állítom, hogy ennek nincsen némi igazságtartalma.

preddy 2012.11.08. 10:52:31

@szeki_74:

Ha jól értelek, akkor pont ideje, hogy felkeresd az őshazát!
Az elvek azok elvek, nem tekerheted, csűrheted vagy csavarhatod...

Viktus 2012.11.08. 10:52:39

@KrisztinaKrisztina:

Valószínűleg elmebeteg vagy Magyarországon belül nem óhajtott pár kilométerrel sem arrébb munkát vállalni ... ez a leírásában mind igaz csak a környéken találhatna rögtön több tucat jól fizető állást.

2012.11.08. 10:52:44

@KrisztinaKrisztina: Mert egy balfasz. Bocsanat, de ha minden igaz, amit leirtal, akkor ez az egyetlen logikus magyarazat. Mar ha kizarjuk azt a lehetoseget, hogy nem is akart munkat talalni.

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.08. 10:52:53

@KrisztinaKrisztina: Mert Németországban több a lehetőség, munkahely stb.?
Nem tudom, ez csak egy tipp volt :)

Nem azzal van a baj, hogy valaki elmegy Magyarországról. Én is dolgoztam külföldön és ha úgy alakul, akkor bármikor kimennék újra, de ezt a modoros, pátoszos, istenfasza, felkötöm magam, patásorbán miatt nem talál a faiskolát végzett kislányom állást... el kellene felejteni

nekem nem a kivándorlással van a bajom, mindenki menjen, én is mentem már, jó volt élveztem
de a posztoló tipikusan azt a beteg magyar vonalat hozza, mitől én menekülnék Magyarországról és ha külföldön hoz össze a balsorsom ilyenekkel, akkor feláll a szőr a hátamon és ökölbe szorul a kezem

az emberrel van itt a baj, nem a kivándorlással

KrisztinaKrisztina 2012.11.08. 10:53:24

@Nyulz of the World:
Nem, nem az, és folyamatosan próbáltunk munkát találni.
A hr ismerősöm szerint azért, mert őt már meg kellene fizetni!

dr.pupak30 2012.11.08. 10:53:42

@preddy: mondom, függetlenítsd magad a munkahelytől és nincs ilyen probléma. ja, hogy ahhoz tudni kéne valamit jól, ismerni kéne a piacot és dolgozni kéne mint állat? kiábrándítalak máshol is így megy ez főleg az igazi kapitalizmusban. a persze a langymeleg közalkalmazotti stb állásokban nem. ott el lehet lavírozni. kényelmes, meleg van, még lehet, hogy ebédet is adnak. :)

KrisztinaKrisztina 2012.11.08. 10:54:06

@Viktus:
Tényleg? képzeld, vele együtt kerestem, minden követ megmozgattunk...ha pedig mozdulni nem akart volna, akkor nyilván nem megy el németországba sem!

Frőczy Sanyi 2012.11.08. 10:54:24

@Megyko:
"3 sort bírtam elolvasni ebből a modoros nyálaskodásból."
De szerencsére nem voltál rest ideírni egy fél sort még :D

KrisztinaKrisztina 2012.11.08. 10:54:42

@wásztákhurwáh:

OTT a PONT!!! Mert ott VAN MŰKÖDŐ GAZDASÁG, TERMELÉS, és VANNAK MUNKAHELYEK!!!

Malachi 2012.11.08. 10:54:46

@Babette_: neked mi is a bajod? nem értem, mit akarsz mondani.

szeki_74 2012.11.08. 10:54:58

@KrisztinaKrisztina: Szerintem meg olvasni sokan tudunk, értelmezni kevesebben. Ha elolvasod, amit írtam, és értelmezed is végre, megérted, hogy miről szól. Lehet sikeres máshol a gyermekünk, és segítünk neki, de hogy arra biztassuk, SOHA ne jöjjön haza, csak azért, mert MI nem érezzük itt jól magunkat, hát ez számomra nem elfogadható. Hogy ebben mit értettél önzőségnek, én nem tudom...

Viktus 2012.11.08. 10:56:40

@KrisztinaKrisztina:

Pedig ott v.mi bibi van az egyénnel ... az angol-német+főiskolai papír segítségével már helyből mehetett volna pl. Bosch v. Samsung mindig keresik az embereket akik értenek v.mihez, és netán nyelvet is beszélnek.

NincsITTNick 2012.11.08. 10:56:45

Azért olvasom a blogot, mert már lassan 8 éve tervezem, hogy megpattanok innen, főleg hogy nem Magyarországon születtem, és nem tudatos döntés volt, csak valahogy ide kerültem.

Sok minden zavar ebben az országban, nem igazán érzem hazámnak, ahol születtem az pedig nem az én országom bár hazának haza.

Ennek ellenére ez a gusztustalan levél csak az On the Spot adását tudta eszembe juttatni, és a zsidó telepesek fanatizmusát amit ott lehetett látni. Ők tudják mennyit ér a haza! Ölni is érdemes érte és a halált kockáztatni is. Hülye politikusok miatt kár feláldozni a jövődet, de a boldogulás keresése külföldön nem egyenlő hazád megtagadásával, ez a levél viszont felér egy gyalázkodó hazaárulással.

Majd ha kitakarodtatok Palesztinából akkor tegyetek közzé ilyen kamu leveleket ocsmány férgek!

VT Man 2012.11.08. 10:57:58

@KrisztinaKrisztina:
"Ja! Hogy Németországba azonnal felvették egy erőműbe lakatosnak, havi 4500.- euróért?! "

Ha oda felvették 4500 euróért, akkor miért dolgozna itthon havi 800 euróért? Hülye-e?

Logisztikusra pedig annyira van szükség, amennyit a magyar gazdaság elbír.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2012.11.08. 10:58:03

Mindenki egyéni problémáját megértve és tiszteletben tartva azért összességében sértőnek érzem azt a feltételezést, hogy Magyarországon csak az tud anyagi értelemben boldogulni, aki lop-csal-hazudik. Ez így, ebben a formában egészen biztosan nem igaz. Nyilván ezen a blogon többségben vannak azok, akik a) valamilyen okból elhagyták az országot, b) elégedetlenek az itthoni helyzetükkel, ezért a távozáson gondolkodnak.

A fentiek a legkevésbé sem a jelenlegi vagy bármelyik előző kormány teljesítményét akarják igazolni, mert erről én is negatív véleményen vagyok. Viszont az egyéni döntés kérdése, hogy ki áll oda a szarkupachoz lapátolni, ami nyilván nagyon frusztráló abban az esetben, ha a szar gyorsabban termelődik, mint ahogy a lapátot fogók ezt el tudják takarítani.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.08. 10:58:18

@Viktus: most ezt hogyan érted? a mosogatói álláshoz bónusz a boldogtalanság? avgy kötelező?

2012.11.08. 10:58:42

@Viktus: egeszen nyugdijas koraig, amikoris ehenhalna szepen. Aki jelenleg jol el, annak is csak a jelenje van biztositva. Ezt szemlatomast nagyon nehez felfogni, elfogadni, belatni.

2012.11.08. 10:59:14

@KrisztinaKrisztina: Mindenkit meg kell fizetni, csak az a kerdes, hogy a kinalat es a kereslet talalkoznak-e? Van logisztikai menedzser ismerosom, eleg jol keres. Persze netto felmilliot nem nagyon fog sima logisztikuskent senki kapni, de 200-300 ezer kozti netto par ev utan siman elerheto, es viszik is a a nyelveket jol beszelo logisztikusokat, mint a cukrot.

Viktus 2012.11.08. 10:59:34

@KrisztinaKrisztina:

Van ez is az is Németországban is ki kell fogni. Meg előre oda kell figyelni merre megy a szerencsétlen kalandor pl. Bajorországban elég drága a lakhatás.
Volt a hvg-n pár hónapja pl. ilyen szerencsétlen magyar hülye, hogy elvan ájulva apróért-kajáért dolgozhat, és lakhat több más nővel egy szobában takarítónőként ... miközben itthon állítólagos két nyelv ismeretével-idegenforgalmi végzettséggel nem talált melót. Meg a mese habbal tudod ...

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2012.11.08. 10:59:49

na csak végigrágtam magam rajta, meg pár kommenten is.
mindig ledöbbenek ha ezt a blogot kirakják indexre,
gyakran elolvasom a bejegyzéseket is, amiket azért fenntartással kell kezelni, mert ha nem is fake, akkoris messzire ment ember azt mond amit akar. a kommenteknek is neki szoktam esni, de az életkedvem elmegy tőlük. átrágom magam rajtuk és úgy érzem, hogy a világ legszarabb országában élek, ahol semmilyen perspektíva nincs, és mindenki aki ittmarad hülye idióta nemnormális.

aztán továbbolvasok, és szinte azok miatt szégyellem magam, akik külföldön dolgoznak, mert "a haza ugyan bennünk van", de azért "örökre kivándorolni"... felejtsük már el ezt a hülye szentimentalizmust. most őszintén ha valaki külföldre megy el dolgozni (most tessék ismerősökre gondolni) valójában leszarja ezt a kérdést, és pénzt akar keresni/karriert akar csinálni/kalandvágyból megy. és ebben nincs semmi rossz. szerencsére olyan világban élünk, amikor ezt meg lehet tenni.

és mivel ez így van, még évekig, ameddig MO. csak a szart kavargatja valós problémamegoldás helyett, a külf. munkavállalás visszatérő és megosztó kérdés marad. és örüljünk annak, hogy ez így van. más országok meg nálunk is szarabbak, minden csak mérce kérdése. igaz, most szar MO-n, de lesz majd jobb is.

Seang Lee 2012.11.08. 10:59:54

Apam nem irt nekem ilyesmiket, sot vidaman integetett :) mondjuk ok mar hozza voltak szokva hogy en allanodoan jovok-megyek. (egyetem alatt minden nyaron Amerikaban dolgoztam) szoval nem volt szentimentalis es erzelgos bucsu (na jo, anyam kicsit elpityeredett mikor mondtam hogy soha nem fogok hazakoltozni) igy 4 ev utan nekem olyan mar mintha par orara laknek az otthontol (es tenlyeg, ha ugy vesszuk). Ha mondjuk anyamek Debreceniek lennenek en meg Zalaegerszegen/Sopronban dolgoznek/elnek sem latnam oket sokkal tobbet.
Nehanyszor en megyek haza, parszor ok jonnek (apam kifejezetten szeret ide jarni, es mostmar szokta hozni a haverjait is. jo foci meccsek -szinte az osszes nagy csapat meccsen volt mar es pubok ugye.. :) tobb honapja biciklivel kozlekedem, es bar csak Nyugat Londonban jarok kelek nem erzem tobbe hogy ez a varos annyira de annyira nagy lenne (pedig az). Mindegy, lehet csak nekem zsugorodott ossze es lett nagyon otthonos.

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2012.11.08. 11:00:38

@Frőczy Sanyi:
ami szar, az szar. nem bírtam magamban tartani.

baliquez 2012.11.08. 11:01:30

@mikorkakalman: Reményik Sándor verse, szokás kiírni, különben még azt hihetné a nagyérdemű kevésbé műveltebbik fele hogy a te csökött agyadból pattant ki. A vers meg egy transzszilvanista patetikus fos szerintem, jóhogynemmá' az adjátokvisszaafaszodat idézed te korcs. Miattatok is élhetetlen az ország, mert überebbnek hiszitek magatokat másoknál, magyarkodó szarmagyarok.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.08. 11:01:35

@KrisztinaKrisztina: én biztosan defektes vagyok, mert nem szakadt meg a szívem, amikor a gyerek kiment, és most is arra biztatom, menjen csak. mert tudom, hogy sokkal jobban fog tudni boldogulni.
és ezzel nem az országot szidom, csak reálisan látom, hogy jelenleg itthon nem lehet egy felnőtt életet sikeresen elindítani. és itt a sikert arra értem, hogy ne az legyen a legfőbb gondja, hogy hó végén kitől kér pénzt kölcsön.

és nekem a szívszakadásnál sokkal fontosabb a gyerekem boldogsága, elégedettsége. a szívszakadás önző dolog.
persze aggódom, mint a rosseb:DDDDDD

Viktus 2012.11.08. 11:01:42

@Babette_:

Annak fényében érdekes, ha v.kinek itthon mindene megvan csak éppen magát hecceli a nagy szarral ... ott meg kimegy tényleg a szarba, és baromi happy lesz, merthogy az a nagy nyugat.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.11.08. 11:02:17

@VT Man: ha jól értem, szerinted tehát az 1867 és 1914 közötti időszak 100 éve volt? (ez már csak ilyen szöszölés, amúgy tartalmileg értelek:)

Viktus 2012.11.08. 11:03:03

@Whave:

Az öregedő nyugaton gondolod nem így van? nekik is kb. annyi fogalmuk van róla miből fizetnek 20-30 év múlva nyugdíjat, mint Magyarországon. Szépen elkezdik feltolni a korhatárt 70-75 évre ...

Viktus 2012.11.08. 11:03:44

@Böffencs:

"Tenyleg amikor az okos kislany majd 3 honap mulva hazajon aztan nyaron ismet nekivag, de ezuttal Irorszagnak, mar megszokott lesz."

:D

darthvad 2012.11.08. 11:06:09

@tundrazuzmo: Tudod a magánnyugdíjpénztáramat igenis én gyűjtöttem, az én munkámért cserébe fizette be a munkáltatóm és ez volt ez EGYETLEN vígaszom azokkal szemben akik viszont adóelkerülés és adócsalás formájában nem fizettek szinte semmi magánnyugdíjpénztárat (sem) és ezzel sok millió forinttal többet tettek zsebre hosszú évek (mondjuk 1 évtized) alatt.
Más kérdés hogy a pénztárak rosszul kezelték a pénzeket, de még mindig sokkal jobban mint ahogyan az állam teszi.

Ami pedig az ország helyzetét illeti, picsogás vagy sem, de egy óriási öngerjesztő spirálban csúszunk lefelé, egészen más irányba és tendenciákkal mint azok az országok (CZ-SK-PL) akikről 10-15 éve azt gondoltuk hogy mi vagyunk közülük a legügyesebbek.
Tény hogy a helyzet okai nem a politikusok, ők csak az mutatják meg milyenek vagyunk mi magunk. Ahol rendszeresen azt tapasztalom pl. 3 sávos a váci úton ha sávot akarok váltani és jó időben kiteszem az indexet akkor direkt rámnyomják a gázt, ahol a zebránál az autósok harmada áll meg, és ahol a 15 milliós terepjárók 60%-ban kopasz tetkós kigyúrt állat ül, a maradék egy része meg szlovák vagy német rendszámmal közlekedik, ahol tucatjával tudok olyan helyet ahol a pénztárgépet 10 éve nem láttam megmoccanni, ahol például a mi szakmánkban azt nézik hülyének akinek rendesen bejelentett állása van, az "okosak" minimálbéresek vagy eváznak, de persze a gázártámogatás is hozzájuk jut, meg nekik engedik el az illetéket nehogy éhen haljanak... Sorolhatnám még és egy könyvet teleírhatnék.
Az mondja erre hogy picsogás aki még a fentiekkel soha de SOHA nem találkozott.
A helyzet szerintem az, hogy nyugat-európában is bőven van ilyesmi de valahogy nálunk ezek a dolgok átlépték már az elviselhetőség ingerküszöbét és a legrosszabb nem is a mostani helyzet hanem az amerre az egész irányt vett.

Malachi 2012.11.08. 11:07:09

@Babette_: egy igazi jósnő vagy. és elmondod, vagy hagysz itt a homályban tépelődni?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.11.08. 11:07:58

Sajnos sok igazság van benne! De kicsit komorizált és önigazoló. Szerintem.

kifordított nagyanyó 2012.11.08. 11:08:29

Kicsit kezdem azt hinni,hogy direkt nyomatják néha ezt a blogot,hogy lássa mindenki hogy most milyen szar itthon és erről ez a csúnya kormány tehet.
Nem mintha nem lenne részben igaz de akkor is.

Mr. Rustical 2012.11.08. 11:08:43

@Whave: Egy kicsit off-topik ez a magánnyugdíj dolog.

Viszont a kivándorlás-maradás témában azt mindenképpen érdemes meggondolni, hogy milyen helye lehet reálisan Magyarországnak a világgazdaságban.

Tény, hogy Európa mindenestől kezd egyfajta világgazdasági perifériává válni, amelyik egyre kevésbé képes komolyan felvenni a versenyt Kelet-Ázsiával és Amerikával. Ez jelentősen leszűkíti az EU lehetőségeit, és gyakorlatilag ellehetetleníti a kohéziós célokat (vagyis, hogy a jelenleg kevésbé dinamikus térségeket új gazdasági centrumokká fejlesszék). Ezért már ma is az van, hogy az EU a központi, dinamikus területek utánpótlására használja a perifériákat.

Lehet vitatkozni, hogy ki tett többet ezért, de tény, hogy Magyarország az elmúlt 10 évben elveszítette azt a lehetőséget, hogy dinamikus gazdasági centrummá váljon. Ezen radikálisan változtatni már nem is lehet, de még a kis változásokra sincs esély, mert a politikai rendszer az inaktív szavazókra alapul, így a versenyszféra érdekeit képviselni képtelen. Változás akkor lehet, ha a költségvetés nem bírja fizetni a transzfereket az inaktívak felé, és összeomlik. Onnantól viszont még nagyon sok idő, amíg valami értelmesebb rendszer felépül, ha felépül.

Arra kell tehát számítani, hogy Magyarország hosszabb távon is egy periféria lesz, ahol csak kihelyezett feldolgozó-ipari tevékenység folyik, és az emberek főleg szolgáltatásokból élnek.
Akinek ez nem tetszik, aki a történések kellős közepébe vágyik, annak el kell menni innen.

Ez együtt jár a közös európai munkaerő-piaccal. Amíg egy országnak zárt belső munkaerő-piaca van, addig a belső központok - főváros, stb.- szívják fel a munkaerőt, ha egy nagy közös piacba kerül, akkor a piacon legerősebb központok átveszik ezt a szerepet.

Tehát szerintem ez egy nagyon erős makrofolyamat, magánnyugdíj ide vagy oda, ez közép-hosszú távon így marad.

Vállalkozóként vagy az állami elosztórendszereken lógsz, vagy valamilyen periferiális szolgáltatást végzel, nagyot dobbantani itt igen nehéz.

mikorkakalman 2012.11.08. 11:10:34

@baliquez: Köszönjük a bemutatkozást. További szép napot.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.08. 11:10:53

@Babette_: hat en is kb. ennyit akarta mondani
itt lanyom nem lehet elni, de ott kulfolldiaban tart karokkal varnak:)
muhhaha

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2012.11.08. 11:11:16

A levél túlontúl érzelmes, ami tekintve, hogy egy apa-lány kapcsolat változásáról szól szerintem teljesen elfogadható, még szép is. A “magyar-nyelv” motívum is nagyon tetszik és szerintem is ez az, ami leginkább összetart engem ezzel az országgal, amíg ezen a nyelven nevelem fel a gyerekeimet én magyarnak és hazafinak tartom magam.

A stílus azonban, hogy mindent feketén-fehéren ír le a levél, hogy Magyarországon csak “megalázott, számkivetett nyomorult” lehetsz de ott majd “Szeretni fognak, mert ott tudnak szeretni”, na az végtelenül rossz. Semmi nem fog megváltozni csak attól, hogy valaki külföldre költözik. Sajnos magyarként még mindig azt hisszük, hogy a boldogság és a megélhetés nekünk “jár” és a gonosz politikusok miatt ezt nem kaphatjuk meg itthon, akkor külföldön majd biztosan meg fogjuk kapni.

Drukkolok a lánynak, hogy találja meg a számítását, remélem, hogy fejlődni fog. Lépésről-lépésre megismeri majd magát és a világot is és pár év tapasztalatával majd ő tudja befolyásolni és a saját sorsát és nem az élettől várja majd el, hogy minden megoldódjon. Manapság a világ mobil és teljesen természetes, hogy valaki egy másik országban találja meg a számítását, de ez nem azt jelenti, hogy soha nem jöhet majd haza. Igenis lehet megélhetést és megbecsülést kapni itthon is, de ehhez nagyon is tudni kell, hogy mi az amire képesek vagyunk és mi az amit fejlesztenünk kell magunkban. És semmi sem végleges és semmi sem ennyire végletes. Mindig és mindenhol várnak ránk kihívások és ahol nem, ott magunknak kell megkeresni különben nem tartjuk a lépést a világgal.

Viktus 2012.11.08. 11:12:38

@Mr. Rustical:

Az a baj ez amit leírsz már most hülyeség.

"Arra kell tehát számítani, hogy Magyarország hosszabb távon is egy periféria lesz, ahol csak kihelyezett feldolgozó-ipari tevékenység folyik, és az emberek főleg szolgáltatásokból élnek.
Akinek ez nem tetszik, aki a történések kellős közepébe vágyik, annak el kell menni innen. "

Magyarország most sem az hiszen a kivitelünk nagyobb a behozatalnál ergo az országban a termelés nagyobb, és az emberek nem a szolgáltatásokból élnek.
A feldolgozó ipar sajnos pedig nem létezik már-még amíg a mezőgazdaság is nem jön helyre nem is fos.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.08. 11:13:31

@Viktus: hát ha ettől boldog? :) akkor megtalálta. más nem számít, igaze.

elkoltozott. 2012.11.08. 11:13:33

Tele vana levél közhellyel és amúgy borzalmas. Nem csodálkoznék ha a kislány kiugrana repülőből miután elolvasta.

Viktus 2012.11.08. 11:14:14

@Mr. Rustical:

fog.

"Vállalkozóként vagy az állami elosztórendszereken lógsz, vagy valamilyen periferiális szolgáltatást végzel, nagyot dobbantani itt igen nehéz."

A legtöbben nem a Közgépnél vannak.

fighting 2012.11.08. 11:14:28

Erre most sok mindent nem lehet hozzátenni. Az átlagember gyerekeinek az esélye sajnos jelenleg nem itthon van.
S ami szörnyűbb, már az átlagember is nagyon könnyen talajt veszthet, és akkor nem nagyon van másik lehetőség számára, mint országot váltani. De fiatalon sokkal egyszerűbb.
Sok sikert a levélíró lányának!

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.08. 11:15:02

@hagyma:
off
írtam neked levelet, megkaptad?

kacagány 2012.11.08. 11:15:33

Szentimentálisch fosch

2012.11.08. 11:16:30

Az egyik leghányingerkeltőbben megírt, közhelyes, modoros szemét, amit olvastam az utóbbi időben, Oravecz Nóra facebook-os baromságainak méltó párja.

Viktus 2012.11.08. 11:18:44

@Babette_:

Na igen ez jogos. Mindenki próbálkozzon-csinálja azt amit szeret-szeretne. Csak ez a baromi nagy hanta propaganda szánalmas ezzel a szeretni fognak stb. ömlengéssel ... a bevándorlókat mindenhol hawaii virágfüzérekkel fogadják ... mindenhol dolgozni kell, és még többet kevesebbért, mint az ottani népeknek. Az más kérdés arányaiban az jobb, mint az itthoni bér ... bár ez is leginkább helyzet függő egy adott bérszint felett. Londonban az az 1000 font igazából kb. semmi ... Münchenben 1000 euro nagyjából az, mintha itt elmenne v.melyik gyárba a sorra.

tableno 2012.11.08. 11:21:21

@Nyulz of the World: Hát, sokszor előfordul, hogy nem értünk egyet, de ezúttal egy a tábor, egy a zászló. Őszintén szólva ez volt az első poszt itt a Határátkelőn, aminek ránéztem a címére, és arra gondoltam, hogy "kösz, de nekem erre nincsen szükségem". A kommenteket elnézve jó volt a megérzésem, hogy ezt inkább hagyjam ki...

2012.11.08. 11:22:34

@Viktus: de, igy van, mindenhol.

csak ott:
-valoszinu hogy azert VALAMIT kapni fogsz, hisz van fizetesi kotelezettsege es mellesleg a magyarokenal tobb penze az allamnak
-ha jol keresel, akkor annak egy reszet magan-megtakaritasba be tudod fektetni, relative ongondoskodova tudsz valni anelkul, hogy ennek az eletszinvonalad inna meg a levet

na most magyarorszagon egy 300.000-es netto a nagy tomegek szamara csak alom, es ebbol meg mindig nem lehet olyan iszonyatosan sokat befektetni, egy "normalis" (ertsd: nem az allandoan eloszeretettel emlegetett naprol-napra-mosogato) eletszivonal mellett. Pl ha elraksz 50.000 forintot havonta, es akkor mar tobb a megtakaritasod, mint a magyarok 90%-anak.

elozetes (es igen szigoru forgatokonyv szerinti) angliai kalkulacioim alapjan, ott felre fogok tudni tenni ennyit, persze a kezdeti nehezsegek lekuzdese utan, mondjuk ugy fel ev mulva. Emellett, mivel alapvetoen nagyobb a fizum, eleve egy nagyobb osszeg kerul be a kotelezo nyugdijszamlara, tehat mar az alap magasabb lesz, mint amirol itt valaha almodhat az ember.

Viktus 2012.11.08. 11:22:34

@fighting:

Manapság nem is nagyon érdemes neki indulni. Anglia is 2008-ig volt igazán jó most már csak, ha tényleg perfekt angol meg megfelelő hiányszakmád vagy diplomád van. Régebben pl. tesco-ba angol nem ment dolgozni a raktárba 2008 után bizony elmennek stb.
A németeknél a románok özönlenek el mindent húgyért-szarért dolgoznak.
Így tovább ...

2012.11.08. 11:22:44

@KrisztinaKrisztina: úgy tűnik csak ebben tudsz gondolkozni.

Mr. Rustical 2012.11.08. 11:23:54

@Viktus: A kereskedelmi meg a fizetési mérleg irreleváns ilyen szepmontból.
Az, hogy van néhány multicég, aki az export 90%-át adja, nem vigasztalja a hazai vállakozót, főleg,hogy a beszállítói lehetőségek nagyon korlátozottak. Nem beszélve arról, hogy a multik úgy jönnek-mennek, ahogy a szél fúj.

Aki komolyan meg akar valamit csinálni, (és nem az állami újraelosztásból megélni) az nem tud boldogulni, mert a rendszer nem az ilyenekre van beállítva. Ezzel az állítással nincs vállalkozó, aki vitatkozna.

Mo. akkor lehetne centrum, ha olyan gazdasági környezetet sikerülne kialakítani, amelyik az aktív szereplőknek kedvez. 60%-os újraelosztás mellett ez lehetetlen, még a skandinávoknak se ment, pedig ott más az adózási- és a munkamorál.
Viszont az újraelosztás arányain se lehet változtatni, mert a szavazók nagy többsége inaktív vagy állami alkalmazott, úgyhogy sakkmatt.

2012.11.08. 11:24:48

@Viktus: igen, fel is szamolnak havi 2-3000 vallalkozast. Mert nem a kozgepnel vannak, ill. nem az o alvallalkozoik, nem tartoznak a holdudvarhoz, nem engedik oket az allamilag lezsirozott csecsekhez.

veracity 2012.11.08. 11:25:35

@wásztákhurwáh: Értelmes hozzászólás.

Az én fiam is elment külföldre, most egyetemen tanul Németországban.

Néhány évet biztosan ott is fog mérnökként dolgozni, aztán ha úgy látja jónak, hazatér.

Jobb körülmények, jobb fizetés, modernebb ipar, lehet fejlődni, anyanyelvi szinten megtanulni németül.

És ennek semmi köze a haza politikai helyzethez. Itthon egy szegény ország van, itt az elérhető életszinvonal sokkal alacsonyabb mint odakinn. Aki tud és akar, az javítson a körülményein.

De ezen ömlengeni ostobaság.

És ha magamból indulok ki, 22-23 éves korban kifejezetten jó volt már elszakadni a mindennapokban a szüleimtől. És miért ne tudna valaki beilleszkedni egy külföldi egyetemi vagy munkahelyi társaságba.

viragimado 2012.11.08. 11:25:45

Hát ez egy nagyon sz@r post!! És biztos nem valódi a levél! Nekem kint él az egyik gyerekem, itthon kettő. És sem a kintinek, sem az itthoniaknak nincs gondjuk megaláztatással, olyan problémákkal, amiről a levél szól. Apuka és "kislánya" talán kisebbségi? Gazdasági, politikai, etnikai problémák pont úgy vannak külföldön is! És ez a nagy hazafias hanta!!! Apuka miért nem megy ki, ha ilyen rossz neki itt?
A lányom pont úgy tanítja magyarul beszélni a gyerekét, mint olaszul. Nem fogja elfelejteni hol született, attól, hogy 6 órányira innen él!
Számalmas ez az iromány!

Reszelő Aladár 2012.11.08. 11:26:43

Azért van ez, mert sikerült eladni az országot. A ország gazdasági szerkezete tarhatatalan volt a szovjet szétesés után.
Jöttel ugye pénzügyi nehézségek, és az ország jövedelemtermelő képessége elenyészett. Jött a külföldi, és mindent megvett fillérekért, néha nem is az államtól, hanem az igazgatótó, aki magát kiálotta ki tulajdonosnak.

Miután külföldiek milliószámra nem jöttek be, a külföldi tulajnak magyar meló kellett. Aki beszélt nyelvet és hűséges volt, az vazallus lehetett, aki lázadt az ellenség.
Azóta az árak sok tekintetben elérétk a nyugati szintet, a fizetések meg nem.

A megoldás egyszerű. Nekünk, keleti országoknak kell finanszírozni a nyugatiak jólétét. Hogy miért?
Példa: adatt egy szögelő munkás itthon és hollandiában. Mindkettő azonos meenyiségű szöget ver be 8 óra alatt. A holland mégis 42832$ GDP-t állít elő, míg a magyar csak 21610$-t. Pont a duplája. Többet dolgozott? Aligha.
Az itt megspórolt költség az otthoniak bérét kompenzálja, az tulaj hasznát növeli.
A bank itt 10% felett ad hitelt. Euró övezetben 3-4% között. AZ itteni profit odamegy, és teszi lehetővé az ottni alacsonyabb szintet, hisz ott "verseny van". A mi kamatszintünket alig lehet kitermelni, az ottanit simán. Ha sok a havi törlesztő, csak drágán lehet a kész terméket árulni,vagyis nem fog felfutni a bolt. Vica versa.
Röviden ezért drága minden. És nem pörög semmi.
Ha karcsúsítani kell, előbb zevernak itthonról el melóst mint nyugaton. Itt kirúgni is olcsóbb. Ott marha drága.

Lehet itt politikusozni, oligarházni, tolvajozni. Ez nam most kúrtuk el. De talán elkerülni sem lehetett volna. A kérdés, hogy hogy oldjuk meg.
Azzal, hogy a legokosabbjainkat külföldre küldjük, őgy biztos nem. Nonszensz, hogy állami pénzen képzünk orvosokat, majd volt idő, amikor az egyetemen tanulták a svédet, norvégot, hogy ha majd menni kell... Janics Natasákat képeztünk, és ingyen adtuk őket. Szinte tukmáltuk. Teccikérteni.

megértek mindenkit, aki elvágyódik innen, csak azt értsük meg, hogy ettől nem lesz jobb. Akik itt maradnak, biztosan nem.

Cormorant 2012.11.08. 11:26:44

@tundrazuzmo: "Ekkora szentimentális szemét nyavalygást még nem láttam. Drága apuka is inkább azt tanította volna meg a kicsilányának, hogy ő a felelős a sorsának alakulásáért, és nem a körülmények. Legfőképpen nem az állam."
Gondolom nem vagy több 25 évesnél, buzog benned a tennivágyás és meggondolatlanul odamondasz mindenkinek, akivel esetleg nem egyezik a véleményed. Nos még meg kellene tanulnod kicsit önmérsékletet tanusítani, megérteni mások problémáját, akár szimpatikus az számodra, akár nem. Nem kell feltétlenül az embert a földbe döngölni.
És képzeld, nem mindenkit tanítottak úgy, hogy nem az állam a felelős a boldogulásáért, főleg nem ebben az országban! Az én korosztályom PONT AZ ELLENKEZŐJÉT tanulta. Volt, aki tudott ezzel szakítani, volt aki kevésbé. Én személy szerint nagyon együttérzek a blog írójával, a szívemből szólt. Ezek szerint én is csak egy általad lenézett apuska vagyok, de engem ez büszkeséggel tölt el. Te pedig majd ha felnősz és elkezdesz gondolkodni, megérted, mi rejlik a sorok mögött. Nekem a szüleim azt mondták, ha meggondolatlanul beszéltem, hogy "Hallgattál volna, bölcs maradtál volna".

Viktus 2012.11.08. 11:27:02

@Whave:

A legtöbben a helyi minimál környéki fizetéseket kapják abból ugyan nem tud takarékoskodni, ahogyan itthon sem tud. A behelyettesítési ráta csökken egyre kevesebb lesz eleve. A nyugdíjáról álmodozik v.ki az jobban teszi, ha inkább a gyerekét taníttatja ki v.mi nagyon jó szakmára-diplomára, hogy az tudja támogatni vagy félretenni pénzt céget indítani ...

Ja csak a 300.000 nettónyi font az ott Angliában nagyjából lópikula ... hacsak nem nyugdíjig egy szobában akarsz másokkal kushadni egy lakásban, hanem pl. saját albérletet szeretnél - család stb.

OmegaMale 2012.11.08. 11:29:03

@baliquez: "Tény hogy 2012 Magyarországán azoknak akik nem kriminálisan gátlástalanok szinte semmi esélye nincs a prosperálásra."

Ha így gondolod, azoknak a tömegét gyarapítod, akik semmire nem mennek az életben, ha valaki nem fogja a kezüket. Érdekes módon külföldön teljesen oké, ha nem fogják a kezét a lelépőknek és láss csodát, önállóan is boldogulnak. Vajon, ha az itthoni karrierjükbe is beletettek volna akkora erőfeszítést, lehet, hogy itthon is boldogultak volna?

Frick László Emlékzenekar 2012.11.08. 11:29:36

Azért gyorsan megnéztem a levél dátumát, nehogy egy Modor Tibor féle vicc legyen ez és mondjuk a levél dátuma 2008. november 8. Na, most már a 100-as papírzsepicsomimhoz nyúlok és brühühü, a roattkormány miatt KELL a szegény gyerekeknek szerteszédelegnie, de nehogy azt higgye ám valaki, hogy, hanem a sok munka, a tej a mézzel folyik egybe, óriási keresetek várják a fiatalokat, nyelveket sem kell tudni, aki nem hisz nekem, vásárolja meg a Külföldi munkák című hirdetési újságot, csupa szak meg nyelvtudást nem igényló munka szerte a világon, pl félműszakos raktárvezetői állás egy fő Londonban gmail-cím ésígytovább! Jó sok sofőri munka. ja és még kétmillióan az arab tavasz menekültjeiből, ők is Angliában szeretnének dolgozni, csak nekik nem kell ágy az albérletbe, tudnak linóleumon ois aludni és húszan is egyszobában.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2012.11.08. 11:30:59

@Brother Love: eddig nem tudtam, hogy ki az az Oravecz Nóra, most utánanéztem.

A modormérő kiakadt.

Viktus 2012.11.08. 11:31:12

@Mr. Rustical:

Ez mégis a szokásos magyar búvalbasz*s , hogy itt minden szar itt nem lehet semmit ... ezzel szemben én ismerek több magyar céget is akik mégis beszállítók sőt évről évre növekednek lásd. pl. Jász-Plasztik Kft. Minden multi környékén van elég sok. Növekednek. Nem könnyű az tény meg a kkv szektor nagy része napról-napra él ...

viragimado 2012.11.08. 11:31:17

@multikarrier: nem a nyelvtől hazafi az ember! És nem az ilyen hamis ömlengéstől, ami a levélben van. Akkor is maradhat hazafi, ha elmegy innen. A mai helyzetben jogosan mondja egy szülő, ha nyelve(ke)t beszélő gyereke van, és valamilyen szakmai tudása, hogy menjen ki külföldre. Majd ha javul a helyzet vagy hazajön, vagy nem. Ettől nem dől össze a világ!

2012.11.08. 11:32:25

@Viktus: a 300.000-et azert hoztam fel, mert itthon ennyi egy igen jonak szamito fizetes, es abbol meg nem nagyon tudsz takarekoskodni erdemben.

Nem az ottani minimalberrel akartam osszevetni; aki itthon ennyit keres, mert szakember, az angliaban sem mosogatni fog (altalaban, tudom, vannak mosogato mernokok is, igen).

En odakinn az itthoni, boven magyar atlag feletti fizetesem haromszorosat fogom megkapni. A 300.000-et arra irtam, hogy annyit fogok tudni _elrakni_, ha minden jol megy. Ha szarul, akkor "csak" 150.000 korul. Nyugdijaskent pedig nem Angliaban (legalabbis nem Londonban) szandekozok majd elni; azert a havi also hangon 150-es megtakaritasbol igen szep osszeg lesz majd, amit ertelmes helyen is el lehet kolteni. Ami addigra TALAN Magyarorszag is lehetne, ha jobban el nem basszuk, mint a szekely a fogpiszkalot.

klausztro 2012.11.08. 11:32:27

Ez mekkora hülyeség! Egy apa soha ne beszéljen így a lányával, mert erre a lányának semmi szüksége nincs! Ha valaki apaként ezt éli meg kis hazánkban, az az ő dolga, de egy 22 éves, életerős, tehetséges és kreatív fiatalnak ez a szöveg annyira geil! Biztos vagyok benne, hogy valójában ezt a levelet nem is a gyerekének írta az apa, hanem magának. Siránkozik a saját sorsán. A 22 éves gyereke pedig tök normális módon megnézi, mi van a világban, megtanulja, hogy a lusta és rossz munkásokat mindenhol kirúgják, megérzi, hogy nem fogják magukhoz ölelni csak azért, mert megjött Magyarországról, ki kell érdemelni a tiszteletet, a bizalmat, és ezután is lesznek, aki nem fogják szeretni. Valahogy így épül fel egy egészséges lélek. Az apa sajnos ezt nem élhette meg, mert a Kádár-rendszerben szocializálódott, amikor "állam bácsi" mindent megoldott. Szóval, kedves képzeletbeli apuka! Hagyd békén azt a gyereket, hidd el, hogy semmi rendkívüli nem történik vele amikor elmegy körbenézni, és megpróbálja a magyar állam pénzén megszerzett tudását értékesíteni a világban!

giorgione80 2012.11.08. 11:32:59

Sajnos máshol sincs kolbászból a kerités. Én itthon is igyekszem mindenkit szeretni :)

Szelid sunmalac 2012.11.08. 11:33:53

@OmegaMale: Nem. En pl itthon mindent beleadok, es mivel rajtam kivul ismerek tobb orszagban is kollegakat, akik ugyanezt csinaljak, ugyanilyen szinten, ugyanilyen tudassal es feladatkorrel,ugyanannal a cegnel. Tudom hogyan elnek, igy egesz egyszeruen kijelenthetem, hogy NEM boldogulnanak itthon ugy, mint a mas orszagokban, ahol vannak.

Ennyi! Lehet am magyarazkodni, de a tenyek makacs tenyek!

rajen 2012.11.08. 11:35:39

Vers mindenkinek

Apácska levelecskéje kicsinyecske lányocskácskájának

Nehezen áll kezem alá a Word
Ezt kell megéljem, hogy a szívem összetörd
Felszállsz ma egy gépre, melyre 7990 a poggyász
Szívemben nőttön-nő a gyász

Kisbabaként még volt remény
Ágyad rácsai között kidugtad fejed, mely kemény
Talán bennem van a hiba,
Mert első szavad ez volt: Anglia

Akkor tudtam, szabadnak születtél, mint a madár
Kire külföldön sok koszos edény vár
Sírok, könnyezek, remegek
Nehogy valami szellő megfújjon téged is, mint
Engemet

Mert gonosz hely a Világ
És benne a leggonoszabb
Magyarország

Óh, sors, azóta hajtom fejem búra
Mióta igent mondtunk az Uniúra
Rossz itt minden, rossz, rossz, rossz
A reggeli busz is tiszta kosz

Lop-csal-hazudik a sok politikus
Bárány-lelkemnek nem jut, csak a kuss
Menj hát lányom, itt nem lakhatsz
Szegény apádnak marad a Xanax

Te vagy a legjobb, ezt soha ne feledd,
Ha bárki megszólna, a nevemben felképelheted
Gazdagít majd, mit külföldön látsz
Innen nézve ott Gundel a McDonald’s

Ápold kint is csodás magyar nyelvedet
Hazatérve itthon is hasznát veheted
Ha ragad rád angol szó, üsse kavics
De a Magyar Nyelv a Legdrágább Kincs

Várlak haza, míg meg nem halok,
Utoljára ennyi útravalót adhatok:
„Ember kűzdj, és bízva bízz”
Ha mégsem jön be, hazahoz a Wizz

Air

viragimado 2012.11.08. 11:35:39

@klausztro: abszolut egyetértünk! :)))

KG2000 2012.11.08. 11:36:55

@veracity: Hát ez az. Lehet azzal érvelni, hogy nekem személyesen EGZISZTENCIÁLISAN rossz itt, ezért elmegyek. Érhető. De ez a politikai demagógia, amelyet az index nem először nyomat, UNDORÍTÓ. A csúcs az volt, hogy egy poszt kb. 20 pontban felsorolta, miért is megy, és abban benne volt pl. az, hogy az állam megvette a MOL 25%-át, mint indok. Hogy azért megy, mert az állam megvette!

klausztro 2012.11.08. 11:38:39

@rajen: ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ! :-)))))))))))))))))

fizetekmegegysort 2012.11.08. 11:40:08

Azoknak, akik szerint meg lehet itthon élni, igazuk van.
Mi is jól élünk, igaz, a férjem reggel 7- től este 7 ig gályázik vállalkozóként, közben rettegve figyeli a híreket, hogy neazemberekkelfizettessékmeg címen mikor tesznek a bankok alá megint, mert a munkája 80%ban tőlük függ. A gyerekeket alig látja, én meg elájulok a fáradtságtól, mert most , hogy várandós vagyok sem tud levenni egy kicsit se a vállamról abból, amit a 2 picivel való foglalkozás plusz itthoni dolgok és cégügyek intézése jelent. Igen, elmehetne multihoz, csak ott ugyanúgy 12 órázhatna, de cserébe nem keresne annyit, hogy megéljünk, engem meg 3 gyerekkel nulla százalék eséllyel vesznek vissza bárhová. Nincs más hátra, nyomjuk a családi bizniszt. Közben az országot elhagyó barátaim, rokonaim ledolgozzák a napi 8 órájukat és családoznak utána. A sógornőm a gyerekei mellett 8 éve otthonról dolgozik napi 6 órát és minden másra is jut ideje, energiája.
Szóval igen, igazatok van, meg lehet itthon is élni. És tessék mondani, minősègi, nyugodt, békés életet is olyan könnyű itthon élni? Én nem ezt látom.
És akkor még nem beszéltem a nővérekről, tanárokról, óvónénikről. Könnyű odavágni, hogy váltani kell, ha nem fizet a meló, de jólfizető melóban dolgozó nagyokos apuka vajon mit szólna, ha a gyereket nem tudná sehol otthagyni, mert óvónéni/tancsinéni váltott?!
Igen, tényleg pátoszos az írás, és erősen érzelmeskedő. Én talán máshogy írtam volna. De teljesen megértem az apuka gondolatait/érzelmeit, és szerintem sok dologban igaza van.

tableno 2012.11.08. 11:40:54

@rajen: ZSE-NI-Á-LIS! :))))))))))))))))))))))))

2012.11.08. 11:43:47

@rajen: :)))))))))))) Es ismet!!!!! Es ismet!!! :))))) Meg-meg-meg!!!! :)))))))))

Sarkvideken · http://sarkvideken.blog.hu/ 2012.11.08. 11:45:34

ezt a nyafogást! ez tutira kamu poszt!

random guy 2012.11.08. 11:46:12

Ezért tart itt az ország!!!!!!!!!!44

Mocskos kormány, mocskos ballib, mocskos bankok, mocskos mindenki aki nem én vagyok!!!!!!!44

Innen csak a negativitás jön, még szerencse, hogy ez a blog mindig pozitív hangvételű!!!!!!

Ne feledd, kicsi lányom, kint szeretni fognak, hiszen te vagy a haza! És az angolok minden bevándorlót jobban szeretnek, mint saját magukat.

bye.

szurtieperke 2012.11.08. 11:46:22

@mikorkakalman: Azért a vershez illett volna biggyeszteni egy szerzőt: Reményik Sándor. A vers címe: Eredj, ha tudsz!

2012.11.08. 11:46:36

@rajen: Kerlek, csinalj egy blogot, ahol ezeket a kozenk szort gyongyszemeket osszegyujtod es kozzeteszed! :)

Viktus 2012.11.08. 11:49:53

@Whave:

"En odakinn az itthoni, boven magyar atlag feletti fizetesem haromszorosat fogom megkapni. "

Igen arányaiban az meg ugyanannyi lesz, mint itthon mire szépen magadnak elintézel v.mi hasonló szintű házikót-lakást, mint itthon. Autót stb.

VT22 2012.11.08. 11:50:49

Ó, most széthatódtam ezen a modorosságkupacon.
Olcsó közhelypuffogtatás, kifejezetten érzelgős stílusban. Képzelt apuka levele a képzelt lányához, elvégre tök jó, hogy mindent filozofálgatást le tudunk hozni olvasói levélnek álcázva.

"Magyarországon, a szülőhazádban mindez kevés lett volna; sőt, éppen csak arra elég, hogy örökösen megalázott, számkivetett nyomorultként, a saját, amúgy a te kegyelmedből is hatalmukat gyakorló honfitársaid packázásának kitéve stresszben, meg-nem-értésben tengesd napjaid életed végéig."

A rohadt magyarok, ők az okai mindennek!
Na végre kiderült!

preddy 2012.11.08. 11:51:00

@Viktus:

Én meg kapom a heti csődértesítőt, minden héten vagy száz cég nevével...
Őket mivel tudnád lelkesíteni? A következő ötéves tervben jobb lesz?

preddy 2012.11.08. 11:55:31

@dr.pupak30:
Hej, Hombre, azért ez nem így van mint ahogy írod!
Aki itthon nem akaródzik jól dolgozni, annak kinn sem lesz kolbászból a kerítés, aki pedig tud és akar dolgozni, azt tárt kapukkal várják!
Két lehetőség van, vagy marad ez a helyzet itthon és akkor joggal nem kivánkozik haza aki kiment, vagy javul és akkor hazajönnek, beruháznak a keresményből mint a törökök java része teszi.
A kiszámíthatatlan gazdasági és élethelyzet viszont nem az utóbbiaknak ad okot a lelkesedésre, hanem a zavarosban halászóknak és a csinovnyikoknak...

2012.11.08. 11:56:04

na, ezt nem tudtam végigolvasni. persze a koelhó-idézetes törzsközönség biztos sokat bólogatott, könnyet törölt a szeméből olvasás közben.
én inkább hányok.

KaPé 2012.11.08. 11:56:12

Nem a lánynak kellett volna elmenni, hanem az apjának. Lehetőleg olyan helyre, ahonnan nem tud visszajönni.

2012.11.08. 11:56:46

@Viktus: KONYORGOM, utananeztel mar barminek egyaltalan, amirol itt osztod az eszet? :) 2 havi fizumbol tudok majd ott venni egy autot, amire itthon egy evig sporolnek, hogy utana hitelre megvehessem... :)))

Elmondom egyszeruen: anelkul, hogy lejjebb adnam az eletszinvonalam, odakinn a haromszorosat-negyszereset tudom elrakni megtakaritaskent, amennyit itthon tudnek. Ez most MEGTAKARITAS, amihez evekig nem nyulok. Nem biztos, hogy ott koltom el majd, ne az angol realerteket nezd, vagy hogy mondjam ezt szepen. Egy utazas, egy technikai/haztartasi eszkoz, egy auto, ezek mind ugyanannyiba kerulnek VAGY olcsobbak is, mint itthon. Mindez ugy, hogy arra is maradni fog penz, hogy kuldjek haza a csaladnak.

En ertem, hogy te epp nem a kivandorlo embertipus vagy, de azert ne magyarazd mar el nekem, hogy ha marad ott 300.000 forintom, amit nem koltok el hanem befektetem/hazakuldom, az rosszabb nekem, mintha itthon 50-esevel rakosgatnam el :)

Es most a kezdofizumrol van szo, mely 2014 januarban a szerzodesem szerint felulvizsgalasra kerul.

Viktus 2012.11.08. 11:57:27

@preddy:

Sajnos v.hol most tisztul a gazdaság már régen meg kellett volna lépni jobban állna az ország.

xylon 2012.11.08. 11:57:50

@Viktus: Magyar netto atlagber 5000 font/ev angol 20000 font/ev.

Ha a kinti fizetesed kevesebb mint negyszerese a magyarnak akkor rosszabbul fogsz elni. Hogy ez miert jelent problemat sok embernek kiszamolni azt nem tudom.

preddy 2012.11.08. 11:58:38

@Viktus:
Nem igaz amit írsz, de sebaj, megteheted, sőt valakik vagy valakik még vállon is veregethetnek érte...
Nem kell messzire menned, elég hozzá a Gúgli, hogy találj egy statisztikát, hány havi munkabér árán vehetsz itthon autót és lakást, hány havi bérből egy olasz vagy angol! Ez egyszerű matematika, ami nem hamisítható olyan sikeresen mint a történelem.

rug82 2012.11.08. 12:01:11

Nagyon vissza fogjátok még sírni ezt a tejjel mézzel folyó kánaánt , ha orsós viktorunk még pár évig dagonyázik a hatalomban...:-) A mai Magyarország a legjobb példa arra, hogy nincs olyan rakat sz@r, aminél ne lehetne negyobbat csinálni!

preddy 2012.11.08. 12:02:13

@Viktus:
Szeretem benned, hogy ilyen optimista vagy! :-) Az én nézetemben a Fidesz felrúgta a síbolási közmegegyezést a pénztárnokok között, de ha változik a helyzet, azaz mindketten elesnek a zsozsótol, mert az MSZP ha hatalomhoz jut visszaadja a lépést, majd megint megegyeznek...
Ahogy Dávid Ibolya mondta: aki a hatalomban annak 2/3, aki ellenzékben annak 1/3!

Viktus 2012.11.08. 12:03:36

@Whave:

Nem az természetesen más, ha sok emberrel albérletben egy kis szobában elvagy gyűjtögeted a pénzt. Én életszínvonalról beszéltem ... bár 50-nél hasonló szinten többet is félre tudsz tenni itthon.

Autót persze tudsz venni nem is megvenni sok fenntartani.

Mindenesetre érdekes a példád, mert ha ennyire szuper vagy érdekes, hogy itthon nem lettél csúcs szuper ...

Lorinc 2012.11.08. 12:03:53

@KrisztinaKrisztina: Havi 4500 euroert? :-)) Egy atlagos mernok keres annyit (vagy meg annyit se), ugyhogy ezt nemigen tudom elhinni.

Viktus 2012.11.08. 12:04:47

@xylon:

Kit érdekel az átlagbér? a legtöbb magyart nem az várja ott ... ahogyan a németeknél-osztrákoknál sem.
Az a magyar akit meg ott az átlag várja az itthon átlag feletti keresettel bír.

Viktus 2012.11.08. 12:05:29

@preddy:

Nem optimizmus tényleg sok zsivány volt a rendszerben, és még így is van.

belekotty 2012.11.08. 12:06:11

Ez nagyon kemény. :-((

Viktus 2012.11.08. 12:07:02

@Lorinc:

Ja ez megint a mese habbal rész. Főleg itthon sehova sem hívták be. Ott meg mindjárt lakatos-logisztikus plohisztor

preddy 2012.11.08. 12:11:17

@Viktus:
Az igazi zsiványok rendszer és párt függetlenek, mindig az aktuális segg lebeg a nyelvük előtt!

pirosfeherzoldezamagyarfold (törölt) 2012.11.08. 12:11:56

egyutt sikerulhet (vegleg tonkretenni az orszagot)! FIDESZ

xylon 2012.11.08. 12:12:55

@Viktus: eloiteleteken kivul ezt ala tudod massal is tamasztani?

A legtobb ember aki hosszutavra jon (es marad) az az otthoni munkajahoz hasonlo munkat vegez.

Most az au-paireket, vagy a fel evig mosogatokat ne szamitsuk ide mert az atmeneti allapot. Vagy feljebb lepsz vagy hazamesz.

A nyugat meg nem oregedik el annyira mint a kelet, tudod a bevandorlok fiatalabbak, szaporak ES keletrol jonnek.

leonito77 2012.11.08. 12:14:28

Szerintem az a fajta megosztottság, ami az itt látható kommentenkből is kitűnik jól reprezentálja a magyar virtus egy részét. Inkább örülünk annak, ha megdöglik a szomszéd tehene... is..

Szerintem mindenki magánügye, hogy elmegy-e. Legalább is egyénileg és ezért senkit nem lehet elítélni. Viszont az ország számára, Magyarország számára rémisztőek a statisztikák. Elmegy a fiatal szellemi tőke egy igen jelentős része.

Ezek sajnos tünetek, az meg még borzalmasabb tünet, ha valaki diplomás létére jobban érzi magát külföldön képzettségénél alacsonyabb munkakörben, mint itthon a szakmájában.

Ez nem csak egyszerűen pénz kérdése. Nekünk magyaroknak szükségünk lenne némi önvizsgálatra, hogy miért jutottunk ide. Igen, mi magunk tehetünk róla így együtt, mert mi vagyunk magyarok.

Az itthon maradottak lenézik aki elment és jobban él, de legalább jobban érzi magát? Igen a jó magyar irigység... akkor van ez, ha ő nem érzi itt jól magát, de más se érezze... dögöljön meg a szomszéd tehene.

Fel kéne nőni... ha meg politikai kérdést csinálunk belőle, akkor én ezzel értek egyet...

“Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba …”

csortu 2012.11.08. 12:20:27

@Mr. Rustical: Arra kell tehát számítani, hogy Magyarország hosszabb távon is egy periféria lesz, ahol csak kihelyezett feldolgozó-ipari tevékenység folyik, és az emberek főleg szolgáltatásokból élnek.
Akinek ez nem tetszik, aki a történések kellős közepébe vágyik, annak el kell menni innen.

Csak hogy olvasmánnyal is megtámogassam az általad írtakat:
mek.oszk.hu/07100/07147

98-ban írták, érdemes végigolvasni az előzményeket, és az akkori előrejelzéseket. Az igazság az, hogy a magyar gazdaságnak esélye sem volt, és kb a legrosszabb előrejelzett scenáriót éljük meg.
A konklúziót vonja le mindenki maga.

2012.11.08. 12:21:27

@Viktus: megint osztod az eszet, de mar szemelyeskedsz is. Ezt meg leirom, aztan szerintem fejezzuk is, be, mert nem tudsz erdemben hozzatenni a vitahoz, csak probalsz belekotni a magad altal krealt ellensegkepbe vagy en nemtom :) Direkt megemlitettem, hogy az eletszinvonalam csokkenese nelkul erem el mindezt.

Lassuk: Hazat fogok berelni. Idovel kovet baratno, talan majd joval kesobb a hugom, nem balkani kommunaba fogok koltozni.

Autot itthon megvenni is sok, nemhogy fenntartani, errol ennyit. Nezz utana, mennyi ado/jarulek terheli ott es itt.

Nemtom csucsszuper alatt mit ertesz. Itthon is jol elvagyok, mint mondtam igencsak versenykepes a fizum, tuloratol fuggoen valtozo, de nem kettessel kezdodik. Azt latom azonban, hogy a mindent agyonbaszo kulonadok, vallalatokat es hitelezeseket kizsigerelo intezkedesek szep lassan bizonytalanna teszik a munkahelyem. Nem latom, hogy mondjuk 2 ev mulva is ugyanigy csinalhatnam ugyanezt. Raadasul jobban jarnek, ha feketen lennek bejelentve, hisz a nyugdij-levonasoknak ugye nincs ertelme, jobban orulnek, ha magam fektethetnem be azt a penzt.

A magyar fizetesi viszonyokat ismerve (jopar hazai interjura is elmentem a londoni elott, kis baratom), hasonlot se talalnek a piacon, ha itt barmi tortenne. Az IT-t meg ott egyszeruen ennyire megfizetik. Es tegyuk hozza, hogy 2008 ota gyakorlatilag ismeretlen fogalom a fizetesemeles, persze nem mindenhol, de eleg sok ismerosom kuzd ugyanezzel a problemaval. Itt meg mar most elore tudom, hogy mikor is lesz, es elozetes tajekozodasaim alapjan, nem a magyar 5%-os emelesi szinten kell majd gondolkodnom.

Puszi, kishaver, jo bizonygatast, hogy itt olyan kurvajo, beszeljunk mondjuk 5 es 10 ev mulva is, mit szolsz :)

váj mí 2012.11.08. 12:22:44

@Babette_: Talált melót Bécs környékén végül?
(Remélem, most nem jár erre Rékuc ;) ).

csortu 2012.11.08. 12:23:08

@leonito77: Nekünk magyaroknak szükségünk lenne némi önvizsgálatra, hogy miért jutottunk ide.

Az önvizsgálat megvolt, sokszor is, csak hát nem nagyon tetszik az eredmény. Egyszerűbb bárki másra mutogatni.

padlas 2012.11.08. 12:24:37

@Nyulz of the World: nekem hianyoznal, ezt most a leheto legkomolyabban mondom. Ritka kincs a magadfajta kulturalt vitapartner, es en szemely szerint sokat tanulok toled.

A mai poszt meg tenyleg borzalmas. Altalaban nem szeretem, mikor a posztokat anyazzak, mert mindig vannak erdekes reszek, es egyebkent is a kommentek neha fontosabbak, mint a poszt, na de ez a mai nalam is kiverte a biztositekot. Mar az eleje se semmi, de ennel a mondatnal vegleg elasta magat nalam a szerzo:
"Sajnos valamely gonosz varázslatnak köszönhetően ez itt, Magyarországon nem lehetséges. De bárhol másutt igen, hidd el nekem!"

preddy 2012.11.08. 12:29:18

@csortu:

Szólj igazat, mindjárt többen is betörik a fejed! :-)

váj mí 2012.11.08. 12:29:57

Ja, a poszt, mertrhogy az is van, ugye ... na, hát az szar. Így tömören.

KrisztinaKrisztina 2012.11.08. 12:31:08

@Lorinc:
Nem baj, nem kell elhinni. Heti 6 napban napi 10 óra, mindenféle pótlékok a túlórán felül: veszélyes hely, koszos hely, mert Erőmű...

Viktus 2012.11.08. 12:31:31

@preddy:

Nem itt nagy tévedések vannak. Bizony az Orbánékról sok szart lehet mondani az tény, de éppen azok akik ott is jó keresnek azoknak itthon is nagy kedvezményeket hoztak lásd. SZJA stb.
A kiskeresetűek szívtak a gyárakban stb. azokra ott sem vár a kánaán.

mayaa 2012.11.08. 12:32:11

Bizony sokszor nem is tidjuk, hogy az otthon hagyott szeretteink mit is érezhetnek...
Megható írás.

preddy 2012.11.08. 12:34:47

Némi empátia, emberek, némi empátia és egyből más lesz a nézete a posztnak! Aki hagyott már otthon szülőt vagy akit már hagyott otthon a gyermeke, az könnyen tud azonosulni a levélíróval.
Akinek pedig lételeme a fikázás, attól meg ne várjunk mást!

Viktus 2012.11.08. 12:35:11

@xylon:

Ja első generációs kivándorlás a családban 56-ban volt Kanada felé. Ott jól elvannak azóta is akkoriban könnyebb volt érvényesülni.
Második generáció hetvenes évek Ausztria mérnök keményen dolgozik elvan. Nagyjából most úgy, ahogyan itthon egy jó mérnök megél.
Harmadik generációs próbálkozók is vannak egyik Anglia 2005 segédmunka már itthon van 2008 óta beszűkültek a lehetőségek.
Németországban is élnek ott is nekik még szerencséjük volt, mert öt éve mentek , de a cégnél már ugyanazt a munkát románokkal végeztetik az új felvételeseknél majd fele annyiért.

Viktors 2012.11.08. 12:35:35

Üdv Mindenkinek,
először is azzal kezdeném,h sok marhaságot olvastam a hozzászólások között :-(
Akik azt mondják,h itthon minden rendben ment/megy,azoknak tuti,h homokban van a fejük.
A poszt talán tényleg kicsit érzelgősre sikerült,de teljesen érthető.A Magyar embereket nagyon sokáig a család és a Haza iránti szeretete különböztette meg más nemzetektől.Ennek okán a pont az apukánál.
A világ viszont elvárja manapság a mobilitást.A kevesebb kötöttséget,akár a család felé is!Aki meg tudja ezt szokni,annak van jövője külföldön.
Személyes tapasztalatom,h kint (Németországban) sincs kolbászból a kerítés,de az embereknek nem az a (mindennapos) problémája,h a jövő héten vagy a jövő hónapban miből fognak megélni.Ezért nem is töltik felelősök keresésével az időt.Tehát sokkal kevesebbet politizálnak (és kevesebb a másikra mutogatás is).Ami a mai Magyar ember lelkét megmérgezi az a politika!Mert tényleg elkúrták "nagyjaink",de nem 8 vagy akár 20 évig.Ez bizony 1945 óta folyamatosan így van.
Persze gondolom ezért kapni fogok az arcomra mindkét (vagy akárhány) oldalról,de nem érdekel.Aki nekiáll engem fikázni,attól az kérem nézzen körbe!Nem mi voltunk az egyedüli "szocialista" ország.A többiek hol tartanak?Hol tartunk mi?Kiben van a hiba?Igen,bennünk!Mert hagytuk,h elbutuljon az ország nagy része,h leépítsenek mindent/mindenkit.Kis túlzással,örülhetünk,h még létezünk.

Mielőtt nekem esnének páran:azért vagyok (újra) itthon,mert rossz helyen próbálkoztam.Magyar vállalkozónak dolgoztam külföldön.Csak hát az újabban egyre többször tapasztalható átverésben találtam magam.2 hónapnyi munka után (fél havi fizetéssel a zsebemben!) most újra a boldogulásomat keresem.Azért külföldön,mert nem vagyok egyik párt tagja sem,nincs ismerősöm vagy rokonom olyan helyen,aki segítene és itthon az "egyszerű",normálisan dolgozó szakmunkásnak (Villanyszerelő) nincs jövője.Saját családom nincs,szüleim közül már csak Apám él....ennyi.

Kérek mindenkit,h aki bennem "kommunistát","fidesz bértollnokot" lát,az hanyagoljon!Köszönöm

bloggen 2012.11.08. 12:35:43

@wásztákhurwáh: Nincs a levellel baj.Azt leszamitva,h ez privat dolog.Nem kellett volna ide kitenni,mert nem ide valo...

Nyilvanosan ez mar gaz.

Viktus 2012.11.08. 12:37:22

@Whave:

Nem személyeskedés csak érdekes. Mérnököket akiket itthon ismerek élnek, mint hal a vízben akik tényleg beszélnek nyelveket, és értenek a szakterületükhöz. Eszük ágában sincs bármerre elindulni. Ráadásul Orbánékkal mind nyertek lásd. önmagában az SZJA-gyerek kedvezmény ...

preddy 2012.11.08. 12:39:27

@Viktus:
Az itthoni preferáltság és jó kereset önmagában nem elég a nagy bizonytalanság okozta stressz ellen, de politikailag nem is fizetődik ki! Elég visszagondolni az MDF győzelmi vonulására a Fradi stadionban, a választás nem igazolta őket...

VT Man 2012.11.08. 12:39:35

@fizetekmegegysort:
"Közben az országot elhagyó barátaim, rokonaim ledolgozzák a napi 8 órájukat és családoznak utána."

Amit írtál, az alapján ti is elhagyhatnátok az országot, ha rosszabbodna a helyzet. Az, hogy nem teszitek, a ti választásotok.

A szerelő 2012.11.08. 12:41:13

Úgy látom, sokan elfelejtenek valami nagyon fontosat:
Ezt a levelet NEM neked írták!

xylon 2012.11.08. 12:41:17

@Viktus: Nyilvan a szemelyes tapasztalatod tokeletesen erdektelen egy 2-300ezres (csak UK) csoport leirasaban.

Azok a tarsasagok akikkel en kapcsolatban vagyok (parszaz ember) mind minimalbernel jobban keresnek. Nyilvan en inkabb olyan emberekkel talalkozom akik mar 2-3 evet legalabb itt toltottek de igazabol ok a kivandorlok, mindenki mas inkabb csak turista.

VT Man 2012.11.08. 12:42:08

@Viktus:
"A feldolgozó ipar sajnos pedig nem létezik már-még amíg a mezőgazdaság is nem jön helyre nem is fos. "

Na igen, importáljuk a cukrot dél-amerikából (!!!), pedig itthon is lehetne termelni és gyártani. Ráadásul akkor lenne rengeteg munkahely, így pedig csak az exportra folyik el a pénz.

De van akiknek ez nem fontos, tönkre is tették a cukoripart.

ugatok 2012.11.08. 12:43:09

Vegyed le belőle a valóban túlzott -de a helyzetnek megfelelő- érzelmi töltést, s máris helyén van ez az írás -sajnos ilyen ország lettünk: gyűlöljük egymást, irigyek vagyunk egymásra, kapcsolatainkat nem az azonosság, hasonlóság, hanem a különbözőség határozza meg, vezéreink pedig ezt látva, tudva, kihasználva, markukba röhögve játszanak ki egymás ellen bennünket. Ez lesz a vesztünk, nem Európa. Mi vagyunk a magunk legnagyobb ellenségei, nem kell másutt keresni a rosszakarókat.

2012.11.08. 12:46:45

Amúgy azt észrevettétek, hogy legtöbbször a külföldön _minthalavízben_ honfitársaink elfelejtik használni az ékezeteket?
Ezen csak azért szoktam kuncogni, mert magam is több évet éltem külföldön, mái napig rendszeresen járok ki (évi 2 hónap+), de ha nem kölcsön gépről, vagy világvégén netcafe-ból írok, akkor azért meg szoktam találni a beállítások között az ékezetes karaktereket. Még akkor is, ha nem azok a karakterek vannak ráfestve a szép kicsi billentyűkre, mert bizony az nem előfeltétele a dolognak.
Persze biztos a cégtől ír, angolra állított billentyűzettel dolgozik. Ja, dolgozik? Akkor hogy hegeszt hozzászólást? Ja, a kajaszünetben. :D

Viktus 2012.11.08. 12:48:41

@VT Man:

Nem csak a cukrot a konzervgyárakat stb.

@xylon:

Nem egy ismerősöm van ... ott ugyanaz a szar sokkal fényesebben van előadva, mert külföldi. Azok viszont nagyon kevesen vannak, akik bizony olyan munkát végeznek-olyan keresetet kapnak, amelyből azt mondom ténylegesen lehet alapozni ott lásd. megfelelő lakhatás-család alapítás.
A 2-300 ezres angliai magyar lélekszám pedig alapból jó 60-80 ezer főnek. Mostanában nagy divat lett ez a menekülnek a fiatalok rizsa, de közben a fele sem igaz. Ez a szám is nem most két év alatt jött össze.
Egy rétegnek mindenféleképpen bejön az igaz akinek megvan a megfelelő szakmai háttér. Igen nagy az ide-oda inga, ahogyan Németország esetében is a kivonulók fele az első éven belül vissza vonul.

Viktors 2012.11.08. 12:52:37

@ugatok: sajnos szóról-szóra igaz!

ugatok 2012.11.08. 12:52:48

@Modor Tibi: kedves Tibi!
nyugi, ne félj, kapcsoljad fel a villanyt, s látni fogod, nincs ott a sárkány a sarokban.....de a kupac, amit odatettetek, bizony ott bűzölög, s előbb-utóbb Téged is zavarni fog.....

hotyb 2012.11.08. 12:54:15

júniusban a kicsi lányom ( 20 éves ) tettem fel a repülőre, júliusban a nagyot ( 24 éves ), igaz Őt már másodszor szeptemberben a feleségem.Nagyon hiányoznak, de örülök hogy elmentek. Nem azért mert nem kellenek, hanem mert jól döntöttek.
31 éve folyamatosan dolgozom, de januárban magam teszem fel a repülőre.A " nagy magyarok " meg váltsák meg a világot itthon, én megpróbáltam tisztességgel, becsülettel, munkával ( mást mit is tehettem volna ha már lopni-csalni nem akartam ) nekem nem sikerült. Ha majd a mostani hazafiak 20-30 év múlva azt tapasztalják , hogy nem sikerült egy élhető országot létrehozniuk, akkor így jártak. Mint ahogy én is. Ezért megyek a családom után 50 évesen.

2012.11.08. 12:54:38

@Viktus: nem vagyok mernok, nem minden IT-s az. Persze itthon elvarjak, hogy netto 200-as ber melle legyen diplomam :) talald ki, odakinn meglatva a 9 ev szakmai tapasztalatot, hany helyen kertek diplomat :)

En tenyleg elhiszem h lehet itthon jol elni, de ettol a rovidtavu jovot meg mindig nem latom biztositottnak, ennyi.

TilosazA (UK) 2012.11.08. 12:54:42

@Határátkelő: Félve kérdezem, és lábujjhegyen: nem lehetne vissza a poster.hu-ra? ...Hm?

exlex 2012.11.08. 12:57:09

Lófaszt a seggedbe, kedves Zoltán!

Viktus 2012.11.08. 12:58:08

@Whave:

Ez megint szép, és jó csak az a baj a nagy cégeknek mindenféle ISO stb. rizsának kell megfelelni, ahhoz pedig olyan embereket kell alkalmazni akiknek a szakterületük kiváló ismerete mellett a megfelelő papírokkal is rendelkeznek ez Európában mindenhol így megy. A nagyobb cégeknél mindenhol kellett kérniük. Itt sem viccből kérik.

dzsaszper 2012.11.08. 12:59:15

@SilentDreams: nocsak, te ismered a lányt? Mert az apja ismeri, hiszen az apja...
Nem minden határátkelőnek szóló levél, egy másik apa egy másik lánynak picit máshogy ír majd levelet...

Ismeretlenül viszont kár belekötni: ez a levél elsősorban a saját lányának írt levél. Mellesleg felkerült a blogra is.

2012.11.08. 13:03:04

@Viktus: kisapam te tenyleg hulye vagy :) itthon az egyik legnagyobb szolgaltatonal dolgozom, nem epp valami kis kftnel feketen. Vilagceghez megyek angliaba is. Es pl Svajcban anno az utso fordulonal azert buktam el, mert volt egy hadonlo kvalitasu srac csak sokkal erosebb nemettel es gyengebb angollal, de oda az kellett. Egy olajipari cegrol beszelunk, nem valami kis fosrol. Torj ki kicsit a magyar papircentrikus alternativ valosagbol, szakertokem :) ezt csinalom evek ota, nem a seggembol rantom ki az allaspontom, mint pl te :)

Holak Kriszt 2012.11.08. 13:04:07

Persze arról nem szól a fáma, hogy miért viszik ki a lányát az országból.

Magyarországon nincs szankcionálva a gyermekszöktetés. Válás esetén az anyának ítélik a gyermeket és szülői felügyeleti joga szünetel az apának. Így sok esetben külföldre viszik a gyermeket, hogy lerázzák a megunt apát. Én is ilyen vagyok, de nekem "csak" az ország másik végébe vitték a gyermekem. Mert így rákényszerülök, hogy eltűnjek és az anya másik pasit találjon magának.

Minden emberi cselekedetet az érdek vezérel!!!!

Ajánlom olvasásra az új Polgári Törvénykönyv tervezet.

Alikam 2012.11.08. 13:05:45

@GolyofogoToni: ki a fasz akar hetente repülőzgetni?

Komolyan, a sok angilai barom, mindegyik ezzel jön. Ez nem taxi, kapásból egy-másfél óra a becsekkolás stb. Aztán mondjuk két óra a repülőút.

Mire kiérsz a reptérre, fél óra.

Szóval alsóhangon is 8 óra oda vissza. Ki csinálja ezt? Hülye vagy?

Kint is dolgoznak hétfőtől péntekig és csak két nap szabad a héten.

dzsaszper 2012.11.08. 13:05:47

@VT Man: egy apa szemében a lánya hogyne maradhatna végig kislány?! (feltéve hogy a lányát nem zavarja)

Viktus 2012.11.08. 13:07:15

@Whave:

Én azt tudom, hogy multinak dolgozva tőlem megköveteli az ISO szabványokhoz bizonyos előírásokat alvállalkozóként is milyen eszközökkel dolgozhatok nekik-milyen minimális végzettség legyen az embereimnek .... te tényleg érdekes vagy, ha már személyeskedés. A papír központúság nem magyar találmány, hanem EU.

preddy 2012.11.08. 13:08:04

@Viktus:

Kis falunkból már mindegyik fiatal külföldön dolgozik és egyre kevesebbet járnak haza! Egy van itthon még, a helyi KISZ titkár, akarom mondani most már Fidesz mozgalmár...

rókafogta 2012.11.08. 13:08:12

@Viktus: Na és aztán? Az emberek tovább ének tovább aktívak és talán egészségesebbek.Mitől vagytok úgy oda ,Magyarországon is már 65 év kívétel a "bírák" -voltak, de még a hülye is tudja miért akarták. Egyébként az én lányom (másod szülött ) igen 5. éve Skóciában él (dolgozozott tanúlt és most is tanúl és dolgozik) nyilvánvalóan most nem veti fel a pénz (mivel heti 3 napot dolgozik a fősuli mellett és igen is el lehet mondani nagyjából elégedett ,kivétel az időjárás,és más miatt nem nagyon vágyik haza. Mióta kinn él megjárta Canadát, Portugáliát Görögországot , Horvátországot és még itthon is volt ,míg volt motorja ill. autója(most nincs rá szüksége) bejárta Skóciát Angliát.Bízom benne, ha elvégzi a tanulmányait (ami persze számára elég nehéz , hiába beszéli a nyelvet a (szakmai nyelvel azért vannak bajai) vagy talál magának munkát vagy vállalkozik(hisz az unoka öccse már 4 .éve vállalkozó Skóciában, nem olyan ördöngősség, vagy majd melegebb helyre megy de nem magyar utlevéllel, mivel hamarosan intézi a letelepedési engedélyt és remélhetőleg az állampolgárságot is majd.Van összehaonlítási alapom mert az elsőszülött lányom meg Budapesten él és még hála Isten tűrhetően is keres ( egy külföldi cégnél (3 nyelven beszél) de sokkal stresszesebb stb. mint a kisebbik lányom ráadásul könnyen lehet ,hogy el is veszti az állását a jó Orbáni politika miatt és akkor neki se nagyon marad más lehetőség mint irány kifelé, mivel mi szülők nem tudjk átvállalni at SCH hitelét, elég volt a beugró a lakásra ami kifosztotta a mi kasszánkat is , ráadásul folyamatosan romlik a mi (szülők) helyzete is,58 évesen már elég nehéz lenne újba belevágni. Bizony én is szomorú vagyok ,hisz Skypen kívűl én se sűrűn látom ,de a nagyváros melleti falú ahol élünk a 20-30 közötti fiatalok 90% külföldön él, csak az van itthon aki még tanúl vagy a szülei el tudják nagyrészt tatrani.Bizony szomorú!

2012.11.08. 13:11:08

@Viktus: a tenyekkel vitatkozol, nem tehetek rola, johetsz nekem az isoval... Hazudtolj meg, ha attol neked jobb. Kb egy honap, es megirom a tortenetem majd a hataratkelonek, johetsz majd kotekedni :)

2012.11.08. 13:11:39

Szegény Whave nagy kompenzál valamit. Jó kérdés, hogy mit. Az már bizonyos, hogy az egyetemről kirúgták. :D

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2012.11.08. 13:11:42

"elátkozott, végromlásra ítélt, ma élő és 22 év óta folyamatos bizonyítási lehetőséget kapott „nagyjaink" által tönkretett, kifosztott és örök időkre szóló reménytelenségbe taszított szülőhazában!"

nem a lába fáj.

Viktus 2012.11.08. 13:11:45

@Whave:

Nem is beszélve a hatóságokról. Hiába jó targoncás pl. Józsi nem vehetem fel, ha nincsen meg a szép fényképes EU-s gépkezelői papírja ...

preddy 2012.11.08. 13:12:13

@Whave:

Kinn még soha nem kérték a diplomámat, igaz az elején még nem is mertem volna kicsempészni!
Mindenhol azt mondták, hogy ha el tudom látni a munkakört akkor mérnök vagyok, ha nem akkor viszontlátásra...

dzsaszper 2012.11.08. 13:12:15

@Babette_: vannak családok, ahol ez a stílus megy alapból :)

Persze csak felteszem, tényleg elrepült valaki, és nem csak az ellenzéki sajtó trükkös megnyilvánulásáról van szó egy fiktív történet alapján, ahogy arra @Modor Tibi: kommentje finoman utalt. Abban az esetben +1 részemről is :)

KG2000 2012.11.08. 13:13:19

Ha már itt a sok nagyokos politizál, akkor elmondom: ha visszajönnek a komcsik, vagyis Bajnai és tsai, akkor még én (is) megyek.

Egyébként pedig érdekes, ha ilyen szar Magyarországon, akkor vajon mér vásárolták fel a fél Dunántúlt az osztrákok, és ez csak egy példa?

Viktus 2012.11.08. 13:13:25

@Whave:

Biztos igazad van nyugaton még mehetek BritishAirways-hez is pilótának nem kérnek papírt elég, ha bemondom, hogy kurvajó pilóta vagyok ...

2012.11.08. 13:14:53

@Viktus: ez ITben egyszeruen nem igy megy. Meg az extraszigoru, papirmanias Svajcban sem. Ez van. Nem tudok tobbet hozzatenni. Szinten diplomatlan volt fonokom hollandiaban kozepvezeto, o is megirta ide a sztorijat meg nyaron... szinten vilagcegnel.

fizetekmegegysort 2012.11.08. 13:17:30

@VT Man: Teljesen igazad van, erre is készülünk. Azt várjuk, hogy a pici megszülessen, illetve azt, hogy a férjemnek azok a projektjei, amiket aztán "nemzetköziesíteni" lehet beérjenek, és pakolunk. Ez maximum 2-3 év. Úgy tervezzük, hogy a legnagyobb már kint kezdje a sulit.

preddy 2012.11.08. 13:17:37

@KG2000:
Hülye a kérdésed! Azért, mert ők még tudnak gazdaságosan termelni és gazdaságosan értékesíteni!
Látszik, hogy nem vidéken élsz...
Nyugaton a mezőgazdaság az szakma, nem csak tudás nélküli megélhetési lehetőség!

2012.11.08. 13:17:43

@Viktus: nyilvan igenkemeny szakmai interjusorozaton mentem at. Az IT support azert nem rendszertervezes, repulovezetes, katedralis-epites... nyilvan ha architectnek akartam volna kimenni, kellett volna diploma.

micsoda? 2012.11.08. 13:18:10

Nem, annyira nem csodálkozom az apa érzelmes kitörésén. Ezen azok ámulnak, akik még nem élték át, hogy felnő a gyerek, és kilép a házból. Viszont nekem is túlzott a magyar országot érintő kritikája, és sehogysem fér a képbe. Ami viszont roppantul tetszik, a magyar nyelv iránti tisztelete. Ezt nem ártana sokszorosítani, és nem "lájkolva".

preddy 2012.11.08. 13:19:33

@Viktus:
Átestél a ló másik oldalára! Természetesen kérik a "szakszit" és a típusra érvényes vizsgádat, mérnöknek is csak egy vállalat fogad el diploma nélkül, de egy egyetem vagy tudományos intézet nem!

Viktus 2012.11.08. 13:19:58

@Whave:

Itt is cége válogatja kéri-e vagy sem ... van IT-s ismerős nem egy. Mindenesetre, ha van papírod jól kereshetsz pláne, ha még mondjuk értesz is pl. sok unix huncutsághoz hülyére keresheted magad helyből papír nélkül is.

Viktus 2012.11.08. 13:21:02

@Whave:

Na igen így a te példád egyedi a kivándorlók 99 %-a nem IT szakember.

KG2000 2012.11.08. 13:22:22

@preddy: Neked meg hülye a válaszod. Ugyanis nem az a baj, hogy szar Magyarországon, hanem hogy pl. az emberek képtelenek/nem akarnak hatékonyan és keményen dolgozni a mezőgazdaságban.

micsoda? 2012.11.08. 13:24:22

@KG2000: Nem fogsz hiányozni. Ugyanis jó lenne megosztás, úszitás, mocskolódás nélkül élni. Ja, és a föld amit felvásárolnak örök érték.

2012.11.08. 13:26:34

@Viktus: igen, tudom. De en nem is beszelek masrol, csak a sajat peldamrol, te meg ezzel kotekedtel :)

preddy 2012.11.08. 13:27:51

@KG2000:
Na végre, köszönöm, rátapintottál

Jobban élünk mint négy éve... :-)
Majd ha igazán szarban leszünk, márpedig afelé haladunk, lesz megint kiskert a ház mögött és nem hagyjuk a termést megrohadni a fán...
Évekig dolgoztam Bécsben, hajnalban mentem, este jöttem. A határ innenső oldalán senkit nem láttam a földeken, odakinn viszont télen-nyáron serénykedtek! Itt drága volt a gyümölcs, ott olcsóbb, vajon miért?

rohadjmegARCgeci 2012.11.08. 13:28:25

Szerintem igazi kihívás ebben az országban élni.Minden napra jut valami negatív hír,esemény vagy történés.Ami nem öl meg az erősebbé tesz.

KG2000 2012.11.08. 13:29:12

@micsoda?: Igen, semmi mást nem olvasok a zindexes fórumokon két éve, mint mocskolódást, uszítást, megosztást, mégpedig 90%ban az MSZP-SZDSZ-LMP-DK-Millásoktól. Mérhetetlenül mocskosszájú, anyázós, undorító gyűlölködő alakok tisztelet a kivételnek.

GolyofogoToni 2012.11.08. 13:32:14

@Alikam: A level hangulata alapjan irtam, hogy ha az apa szeretne, nomeg a leanya is, akkor annyira azert nem olyan rossz ez a helyzet, hiszen barmikor hazarepülhet a lany, ha akar.

Teny, hogy kevesen csinaljak ezt. Van, aki akarja, van aki nem. Mindenki maga dönti el. Biztos nem te...

SilentDreams 2012.11.08. 13:33:19

@dzsaszper: Nem állt szándékomban belekötni a levélbe. Csak annyit jegyeztem meg, hogy az apa - bár tanácsot természetesen adhat a lányának - de a végsö döntést arról, hogy ott marad-e, ahova most kiment, továbbáll-e máshova vagy esetleg visszamegy-e elöbb-utóbb Magyarországra magának a lányának kell majd meghozni.

Hisz felnött ember saját akarattal, saját élettel. Ö fogja megtapasztalni az idegen országbeli mindennapokat, örömöket, problémákat, nem pedig a kedves papája, aki elhiszem, hogy nagyon jót szeretne a lányának, de már a levél alapján sincs teljesen tisztában a külföldi dolgokkal....

tundrazuzmo (törölt) 2012.11.08. 13:34:00

@Frőczy Sanyi: "Lehet a lány megtanulta a leckét és ezért ült fel a repülőre? Mert saját maga akarja kovácsolni a szerencséjét? Nem vár a sültgalambra?"

Egyetértek. Megtanulta a leckét. De nem Szentimentális Szipogó Szilárd apukától...

tundrazuzmo (törölt) 2012.11.08. 13:35:20

@darthvad: "Sorolhatnám még és egy könyvet teleírhatnék.
Az mondja erre hogy picsogás aki még a fentiekkel soha de SOHA nem találkozott."

Nem igaz. Találkoztam ezekkel, de én nem ilyen vagyok. És ennek ellenére tudok boldogulni. Hozzáállás kérdése.

dr.pupak30 2012.11.08. 13:38:00

@preddy munkaado tart karokkal varja amig nem akar kezdo bernel tobbet keresni. helyi konkurencia mas teszta, aki csak azt latja, hogy elveszed elole a munkat. hat az nagyon nem orul. es neked azzal kell egyutt dolgozni.

tundrazuzmo (törölt) 2012.11.08. 13:39:03

@Cormorant: "Az én korosztályom PONT AZ ELLENKEZŐJÉT tanulta. Volt, aki tudott ezzel szakítani, volt aki kevésbé."

Az már a ti dolgotok. Azaz a miénk, mert én is ez a korosztály vagyok. Talán azért gondolsz fiatalabbnak, mert szakítottam a "mindenható állam" gondolatával és saját lábamra álltam.

Ennek egyfelől örülök, másfelől viszont mélységesen elszomorít, hogy a generációnkról úgy véled, hogy itt már senki nem lehet egészséges gondolkodású, hanem csak sebeit nyalogató államfüggő véglény...

Chingachgook 2012.11.08. 13:39:36

nem akartam kommentelni, mert feher ember lenni veszekedos, de:
az igazi hazaszeretet kitartasra is buzdit, maradj (amig kozvetlen eletveszely nem fenyeget). vallald a sorsod. mert ha mind elmegyunk ki marad itt meg magyarnak?
vannak jo koltoink, akik ezt szebben megfogalmaztak...

HAnonymus 2012.11.08. 13:42:36

Hölgyek, Urak!

Úgy vélem, egy csöppet modorosra sikeredett az elbocsátó üzenet. Kívánom, hogy a leányzó ennek ellenére találja meg boldogulását a ködös Albionban!

Tisztelettel,
egy olvasó

Gizi a laborból 2012.11.08. 13:46:35

Én is érintett vagyok. Egyetelen gyermekem elment és az a legnagyobbn baj, hogy nem is tudom milyen indokkal hazahívni. Egyedüli indokom az lenne, hogy én idehaza egyedül vagyok...De ennyire nem vagyok önző.

Pedig idehaza a lányomnak mindene megvolt: lakás Budapesten, kocsi. Perfekt angol nyelvtudással és német felsőfokú nyelvvizsgával nem volt elhelyezkedési gondja sem. Havi nettó 300.000 felett keresett. Azonban annyira megváltozott ez az ország, hogy itt nem kíván élni. Ember embernek farkasa, olyan mély a gyűlölet egymás iránt, hogy nevetséges indokok miatt ölni képesek az emberek. A jogtalanság, a cinizmus, a felelőtlenség tombol: ez egy következmények nélküli ország. Ezek felszámolásáért elsősorban a jelenlegi politikai elit tehetne a legtöbbet, de a jelenlegi állapotok megszűntetését senki nem akarja részükről, sőt: ahol lehet, még inkább összezavarják a tiszta vizet: újabb és újabb aljasságokat találnak ki hatalmuk megőrzésére.

Nem érzem modorosnak az apa levelét. Tehetelen a szülő, megérti a gyerekét és szívből sajnálja, de ugyanakkor örül is, hogy egy normálisabb világban élhet gyerrmeke.Együttérzek a levél írójával.

tableno 2012.11.08. 13:46:51

@A szerelő: "Ezt a levelet NEM neked írták!" - Nem-e? Akkor mijafasznak tették ki egy nyilvanos blogra, he? Egyébként igazad van, szerintem sem kellett volna...

puffancs 2012.11.08. 13:46:52

ez milyen level mar? ha apam ilyet irna nekem, szegyellnem magam, plane ha meg "publikalna" is.

nehogy azt higgye apuka amugy, hogy angliaban majd mindenki hanyattesik a kislanyatol...
:)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.08. 13:47:35

@rajen: Nagyon jó, a mai poszt és a vers is mehetne a Modorosra :)

puffancs 2012.11.08. 13:49:03

@Gizi a laborból: ha valakinek tehermentes lakasa, kocsija es netto 300k havija van, de boldogtalan, annak nem kulfoldre kell mennie, hanem a dilihazba :)

tableno 2012.11.08. 13:49:31

@Gizi a laborból: Komolyan mondom, Modor Tibi és csipet csapata megszállta a blogot, és most különféle álneveken posztolnak és kommentelnek! Basszameg.

rajen 2012.11.08. 13:49:36

@Nyulz of the World: Elképzelhető. Ez a mai poszt (is) átlépte a határt nálam.

Ezúton reklámoznám az általam írt verset úgy 100 hsz-el feljebb!

Réz Aladár · http://gesztus.blog.hu/ 2012.11.08. 13:50:00

Megint megtudtuk, hogy valaki tehet róla. Valaki aki véletlenül sem mi vagyunk. Gonosz varázslat meg inkompetens vezetők. Innen már csak egy lépés a cigány meg a zsidó. A "Másik" aki felelős érte. Hogy mi mindannyian? Á dehogy. Az ki van zárva. Hogyan lépjünk le, hogyan meneküljünk a nehézségek elől. Erről vezetünk blogot. Sokan mondták már az elmúlt 200 évben, hogy "Ááá ez szar innen le kell lépni." Nem lett tőle jobb itt élni sőt. Szerintem akkor lenne jobb itt élni, ha ezen blogba fektetett pszichés, szellemi és fizikai potenciált arra fordítanánk, hogy megoldást keresünk a problémára.

tomwar 2012.11.08. 13:50:46

@zombizan: Koszono a verset, nem ismertem. Megrazo.

ácsi gitár 2012.11.08. 13:53:29

Kedves apuka.
Ha a maga gyereke 13 évesen szülte volna első purgyéját mint én akkor már lenne 6 kölke és annak 3 apja.
Na most ez a kiemelt családival (mert betegek) meg a gyermekvédelmivel (mert elváltam 2 cer) meg a lakhatási támogatással és a gyessel 260 eFt. A ovodába nem fizetek, mert az ingyen, van tüzelőt ad a TANÁCS, mert az jár - ha nem megyek lopni fát mert aztat nekem lehet mert megélhetési bűnözés a villanyt meg nem köthetik ki, mert védett fogyasztó vagyok.
Gyerektartásit a vót uram nem fizet, mert Baracskán, Márianosztrán, Állampusztán nem sokat keresnek. 3-an összesen nem adnak annyit ami a cigerettára elég legyen.
Nem értem miért ment el a jánya ÉN nem megyek nekem itt nagyon jó.
Tisztelettel. L. Vanyessza

fizetekmegegysort 2012.11.08. 13:55:49

@puffancs: Ne gondold. A tesómék is hasonló dolgok miatt nem jönnek haza. Hogy mik is: oktatási rendszer, a gyereknevelésbe (és minden másba) lépten-nyomon kéretlenül belepofázás, egymás (és a gyerek) minősítgetée, bunkó viselkedés (bolt, pincér, ketolnak és levillognak az autópályán), stb. Baromi sok kis apróság, ami lényegtelennek tűnik, de mióta nem itthon élnek észreveszik mikor hazajönnek és bosszantja őket. Én meg teljesen megértem őket. Ugyanúgy èlnek (anyagilag) mint itt, csak nagyobb biztonságban, és lényegesen nyugodtabban.

Cormorant 2012.11.08. 13:58:21

@tundrazuzmo: "Ennek egyfelől örülök, másfelől viszont mélységesen elszomorít, hogy a generációnkról úgy véled, hogy itt már senki nem lehet egészséges gondolkodású, hanem csak sebeit nyalogató államfüggő véglény... "
Szó sincs róla, megint feltételezésekből indulsz ki és erős szavakat használsz.
1. Nem állítottam, hogy államfüggő a korosztályunk, csak cáfoltalak abban, hogy ezt tanították-e. Továbbra is állítom, hogy ezt tanították!
2. Azt is állítottam, hogy több kevesebb sikerrel ki lehetett ebből vergődni.
3. Engem pedig az szomorít el, hogy egy magam korabeli ember -mint ahogy magadról állítod nem képes magát kifejezni a témában anélkül, hogy általánosságkat tartalmazó durva szavak használatával ne személyeskedjen. Higgadj le barátom, szép napot kívánok.
U.i.: a személyeskedésre pedig főleg azért nem kívánok válaszolni, mert meglepődnél, mennyire nincs velem kapcsolatban igazad és az pedig esetleg dicsekvének tűnne a szemedben, amely újabb olaj lenne tűzre. Itt be is fejezem ennek a blognak a látogatását, elmondtam amit akartam, te nyugodtan éld ki még egyszer utoljára magad, ha úgy gondolod, az előre viszi és jobbá teszi a világot.

ezabloghunickmarfoglalt 2012.11.08. 13:58:30

nem jutok szohoz. csak remelni tudom hogy ez nem egy igazi tortenet, igazi APA-val. bazzeg, APAnak el kellene menni Sierra Leoneba vagy Ugandaba egy kicsit, hogy tudja ertekelni egyatalan hogy el. Magyarorszag egy paradicsom a vilag kb egy harmadanak, minimum!
Nyilvan van ahol meg meg jobb, de azert ne csinaljuk mar ugy mintha Magyarorszagon csak lepra es nyomor es felsiro gyerekek lennenek.

ezt a kulfoldon elo magyarok magyarorszag-fikazasat sosem ertettem, nehanyan odaig fejlesztik ezt a muveszetet, mint pl egy parizsban elo ismerosom, aki azt mondta, hogy azert olyan nepszeru a Szurke otven arnyalata magyarorszagon, mert ott nem lehet kielni a szexualitast, ezert fajlak a soft pornot otthon! bezzeg parizsban tokre termeszetes barmilyen szexualis deviancia, mert neki minimum egy francia ismerose van aki nyiltan swinger klubba jar...
szerintem a kulfoldon levo magyar-szapulo magyarok mind a kognitiv disszonancia aldozatai, mas ertelmet nem latom, hiszen ok mar amugy sincsennek ennek a nagy "nyomornak" kiteve

Viktus 2012.11.08. 13:59:21

@Gizi a laborból:

Jaja külföldön mindenki szereti egymást lávcsi-szupcsi ...

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.11.08. 13:59:29

Kicsit olyan érzésem van, mintha egy szkriptet olvasnék, ahol az első telepesek nekivágnak az Újvilágnak, a rokonok meg zsebkendővel integetnek a horgonyt felvonó hajónak..

Apuka!

Kislánya a hiedelemmel ellentétben nem esett le a világ végén, a világ legjobban megközelíthető országában tartózkodik, feltételezem annak fővárosában. Emellett a Ryanair olcsó.

Javaslom tehát, tegyen nála egy hét látogatást, aztán jöjjön vissza és olvassa el újra ezt a levelet. Higgye el, jól meg fog lepődni saját írásán, és talán a belpolitika lesz az utolsó dolog, amin töprengeni fog.

preddy 2012.11.08. 14:00:46

@Chingachgook:

A hazaszeretet egy dolog.
Az, hogy vállalod a gazdaság 30%át kitevő fekete vagy szürke gazdaságban dolgozók helyett a közterhek viselését - az a másik...

Gaspar Gil y Pollas · http://www.kulturtapas.com 2012.11.08. 14:00:58

Mondjuk egy ilyen levelet elküldeni egy blognak... és azt publikálni... nem tudom. Ez minimum furcsa, esetleg kamu...
.........................................
www.kulturtapas.com

antropomókus 2012.11.08. 14:01:09

@HUN_Sector: Amit leírtál igaz is volna, ha ma Magyarországon lenne -ahogyan te fogalmaztál- országépítés. Én itthon élek, dolgoztam közszférában, civil szektorban és a versenyszférában is. Sajnos amit ma tapasztalok az, hogy az országban jelenleg nem zajlik több egyfajta kormányzati onániánál, aminek eredményeként az ország jelenleg nem képes kilépni a saját farkát kergető kutya szerepből. Ezzel a helyzettel a termelő ágazatok sem képesek semmit kezdeni, egyelőre még kivárnak, de fejlesztésekről, előrelépésről szó sincs. Én itt vagyok, cselekvésre készen, de olyan országépítésben egyre kevesebb kedvem van részt venni, amely nem szól másról, mint a források 4 évenkénti újraelosztásáról és az ezt megalapozó hatalmi átrendeződésekről, ami a nagy struktúráktól kezdve a legkisebb rendszerekig mindent áthat. 4 évenként újra és újra és újra. Ebbe lassan nagyon bele lehet fáradni.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.11.08. 14:02:33

@Gizi a laborból: Lelövöm a poént: ugyanezekkel "kint" is legalább ugyanilyen eséllyel lehet találkozni.

Viktus 2012.11.08. 14:02:52

@preddy:

A mezőgazdasági segédmunka ott sem a jól fizetett szuper állások közé tartozik. Nem véletlenül pl. románok végzik.

KG2000 2012.11.08. 14:03:28

@ezabloghunickmarfoglalt:
Így van.

Más.
Az egyébként szoci origo ír egy tudósítást a húsos csalásról.
www.origo.hu/itthon/20121108-durva-es-hihetetlen-csalasnak-tartjak-a-hentesek-a-husok-atfesteset.html

A konklúzió nagyon is fontos:
"Menczel Lászlóné, a Vágóállat- és Hús Terméktanács titkára azt mondta az [origo]-nak, hogy most hallott életében először ilyen jellegű húsos csalásról, amelyet "a magyar piacon ismeretlen kis cég követett el". Hozzátette, hogy a cégek kétszeres, háromszoros nyereséghez jutottak, a magyar húspiac kára azonban milliárdos lehet, mert az eset "veszélyezteti a külföldi megrendelők és a magyar fogyasztók bizalmát". Ahogy egy cégvezető ezt megfogalmazta: "félő, hogy külföldön innentől bármit el tudnak képzelni a magyaroktól érkező húsról"."

Az ország olyan, amilyenné MINDENKI építi.

KürtiT (Tromb74) 2012.11.08. 14:03:44

Ez valami borzalmas. A legnagyobb tisztelettel üzenném az apukának, hogy senki nem vágyik ilyen útravalóra.
Ha az ember fialánya külföldre megy azt pénzért vagy tapasztalatért teszi (és rengeteg lemondás árán), de biztos nem azért mert ott finomabb a hamburger meg határtalan a szeretet és a megbecsülés.
Az a kisebbik baj, hogy egy kibaszott nyálas, modoros ömlengés az egész, de ráadásul még hazugság is.

Netuddki. 2012.11.08. 14:04:25

Tiborc panasza. Tenni kellett volna valamit, hogy ne ezek a megélhetési politikusok határozzák meg a sorsunkat 23 évre. Még talán nem késő...

veracity 2012.11.08. 14:05:23

Nagyon helyes, ha minél több jól tehetséges és okos magyar gyerek megy külföldre tanulni és sok képzett szakember megy külföldre dolgozni.

Egyrészt tehermentesítik a hazai felsőoktatást másrészt ha kevesebben keresnek munkát idehaza, akkor az itthon maradók magasabb béreket tudnak majd kiharcolni. Egyébként is túlkínálat van szakemberből az országban ma. Semmi baj nincs azzal, ha kimennek.

Évtizedek múlva egy szabad világban mindenki eldöntheti, hogy visszatér-e hazájába és alaphelyzetben sokan visszjönnek majd. Ha 5-ből egy, az is teljesen OK. Szaktudást, nyelvtudást, személyes kapcsolatrendszert hoznak majd haza. És tőkét, vagy vásárlóerőt. Kifejezetten hasznos lesz az ország számára.

Csak nyerhetünk azon, ha most sok-sok fiatal próbál szerencsét a gazdagabb, fejlettebb Európában.

Tessék csak megnyugodni, amint annyi orvos távozik az országból, hogy az itthon maradók érdekérvényesítő képessége elég lesz hozzá, akár a jelenlegi háromszorosát is megadják majd az orvosoknak. De az orvosi hierachia a paraszolvenciával együtt ma a legfőbb ellenség az egészségügyben. Ez ellen az orvosok kivándorlása segíthet majd.

A munkaerő szabad vándorlása a legerősebb eszköz arra, hogy a politikai újraosztogató rendszert féken lehessen tartani. Ha a politikai vezetés látja, hogy az adófizető szakemberek könnyen elhagyhatják az országot, nem merik majd agyonadóztatni őket, hogy aztán a szavazatokért a nyugdíjasoknak és a segélyek népének osztogassanak az adókból. Ha meg mégis megteszik, a határok nyitva állnak! Előbb-utóbb majd minden érintett megtanulja a leckét! Vagy éhen hal!

Facehugger 2012.11.08. 14:06:46

@KG2000:
Hát nem azért, hogy tömegével itt tegyék le a seggüket. Bizniszelni szar helyen is lehet. Egyébként internetről, emailről, telefonról hallottál már? Csuda jópofa dolgok, a távolsági ügyintézést, vásárlást, ilyeneket pl. remekül segítik.

fizetekmegegysort 2012.11.08. 14:11:19

@Réz Aladár: Keressük itt a megoldást jó sokan. Tudod a gond az, hogy minden megoldás fájna valakinek, és senki nem akar fájni. Összefogni azt persze, amíg elég a szánk hozzá. De esetleg bedobni valamit a közösbe? Jaaaa azt neeem! Te pl. miről mondanál le a Haza javára?

dzsaszper 2012.11.08. 14:13:05

@Gábor (Gee Halen): a levél amúgy nem pártpolitizált, nem egyik vagy másik párthoz köti a dolgok alakulását. 1989-2012 eredményéről beszél eredőben.

Szóval pártpolitikát keresni emögött... elég furcsa lenne. Leginkább a jobbik vagy az lmp mondanivalójával vág össze. Előbbi szimpatizánsa nyilván nem így tálalna. Az lmp még szóba jön. de ez a fáintos közvetett szurkálás mintha nem ő stílusuk sem lenne. Szóval a poszt vagy nem kamu és személyes, vagy valamelyik párt kommuniukátora a saját pártját is szidja, vagy valamelyik új párt kéretlen prókátoráról van szó szerintem.

Facehugger 2012.11.08. 14:14:14

@ezabloghunickmarfoglalt:
Kevésbé fogsz fázni, ha azt mondom, hogy az Északi-sarkon mínusz 40 fok van? Kevésbé leszel szomjas, ha azt mondom, hogy a Szaharában nincs víz? Ki a faszt érdekel, hogy az ugandaiaknak Magyarország maga a Paradicsom? Nekünk legyen az, okostojás.

Bicepsz Elek 2012.11.08. 14:17:11

Szánalmas. Az apja a hibás mert nem adott jó szakmát a kezébe, nem tanította meg csalni, lopni, hazudni, helyezkedni. Nem tettek be csókos helyre és most az ország a hibás. Inkább õ bukott meg, mint szülõ.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.11.08. 14:19:15

@dzsaszper: Én is bel-, nem pártpolitikát említettem. És nem véletlenül hoztam fel.

NIL7 2012.11.08. 14:21:03

Jó kis nyálas levél :-))

A magam részéről az első lányomat 2005-ben vittem ki a repülőtérre. Meglehetősen be volt szarva mert először repült, ráadásul átszállással, aztán még azt is mondtam neki búcsúzóul, hogy "többet meg ne lássalak Magyarországon"
Aztán 2010-ben még két gyerekemet vittem ki a repülőtérre, de akkor ők mondták, hogy nem akarnak itt élni .. és azóta sem változott az akaratuk és jól is érzik magukat ahol vannak. Oké, hogy mindazok a "haza" akikkel egy nyelvet beszélnek, de ők angolul és görögül beszélnek.

Azóta sokat utaztam hozzájuk és kalandoztam velük szép vidékekre, annyit tudtam mondani atyai tanácsként, hogy legyenek jó britek és legyenek jó görögök.
Egyáltalán nem valami nyálas érzelgős téma ez, jobb vidáman és határozottan megszabadulni ettől a mocsártól ami itt van ... s mint kiderült van/lesz nekem is hely.

Magyarországot a magyarok ilyenné amilyen, és nem a különféle politikai erők - ha az Úristen hirtelen Svájcot teremtene ide, tíz év múlva akkor is lerobbant nyomorteleppé válna a Kárpátmedence.

Menekülni és felejteni ... És más országban élve kerülni a magyarokat, mert lehúznak a mocsárba.

ezabloghunickmarfoglalt 2012.11.08. 14:21:33

teljesen igazad van, asshugger, kit erdekel hogy olyan orszagban elunk ahol nincs haboru, kit erdekel hogy nem itt robbant az atombomba, kit erdekel hogy tobb mint elegendo mennyisegu ivovizkeszletunk van, kit erdekel hogy nincs rendszeresen foldrenges, kit erdekel hogy nincsennek kabitoszeres bandahaboruk, stb stb.
ps. az ilyeneknek mint te, sosem lesz Magyarorszag Paradicsom, es persze sehol mashol

Kabbe (törölt) 2012.11.08. 14:21:38

a húgom 11 éve él külföldön,Angliában.(én sem Magyarországon élek, hanem egy másik országban).
3 éve megpróbált hazajönni.....egy évig bírta a reménytelenséget, kilátástalanságot, provincializmust....majd újra elment. asszem már nem fog visszamenni ....oda, ahogy én sem.

teljesen megértem azt az apát - az az ország egy gőgös, középkori(olvastam, a napokban valahol borsodban egy polgármester nyilakkal lövöldözi agyona kutyákat...a barbár), elmaradott hely.

iszonyatosan sajnálom, de reménytelen...sztem.

Misi56 2012.11.08. 14:22:58

@leonito77: Ezzel teljesen egyetértek: Hát tegyünk róla!!!

ZOH 2012.11.08. 14:23:47

@tundrazuzmo: "A magánnyugdíjpénztárba betett pénzt pedig sosem az állampolgár gyűjötte (...) Az sosem volt az állampolgáré."

1997. évi LXXXII. törvény
a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról

5. § (4) A pénztártag követelése - a tulajdonlás elve szerint - a pénztártag tulajdona, ...

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700082.tv

KG2000 2012.11.08. 14:25:42

@KürtiT (Tromb74): Ha én végleg vagy hosszú időre kimegyek, akkor nem azért megyek ki, mert Horn Gyula eladta a németeknek a hőerőműveket, vagy mert privatizálták és visszaállamosították a MOLt vagy a MALÉVot vagy Ferihegyet, hanem azért, mert itthon nincs munkám vagy rossz, külföldön meg van és jó. Teljesen képtelen és abszurd érvelés, vagy fizetett pártpropaganda a poszt vagy egy súlyosan beteg személyiség írta.

A külföldön tanulás egészen más ügy (teljesen bevett nyugaton, hogy gyakorlatilag minden egyetemista legalább egy szemeszetr más országban tölt el), de az biztos, hogy nem azért megy valaki ki tanulni, mert Kaszinót épít a Gyurcsány vagy mert Simicska. Ezek hazugságok vagy beteg dolgok.

dzsaszper 2012.11.08. 14:26:29

@Gábor (Gee Halen): nem pártpolitika, oké.

az itthonmaradás külföldre távozás óhatatlanul belpolitika.
A lánya belpolitizált, miért ne reagálná le ő is?

Vagy hogy értetted azt, hogy nem véletlenül?

darthvad 2012.11.08. 14:26:46

@tundrazuzmo: Ha jól értem amit írsz, a hozzáállásod az hogy tudsz boldogulni és amit látsz magad körül azzal nem foglalkozol?
Én is jelenleg tök jól boldogulok, de nem tudok elnézni ezek felett a dolgok felett amikről írtam. Ráadásul az irány sem jó, így azt gondolom egyre kevesebben fognak jól boldogulni akármilyen frankó a hozzáállásuk.
Az meg például nem hozzáállás kérdése hogy nem találtam a lakóhelyemen olyan állami óvodát ahová szívesen adnám a gyerekemet. Az a véleményem hogy az ország egy zárt egység, ide vagyunk összezárva kevesebb mint 10 milliónyian. Képletesen szólva az ország hajóján hiába evezek én tök jó hozzáállással és még rajtam kívül jó pár százezren teszik ezt velem együtt, ha 5 millió másik az evezőn fekve napozik a hajó süllyedni fog.
Sajnos ha rosszul leszek a kórházban sem azt nézik milyen a hozzáállásom hanem olyan ellátást kapok amilyen a sok millió felnőtt állampolgár hozzáállásának a végeredménye.
Úgyhogy nagyon nem értek egyet vele hogy ez csak hozzáállás kérdése.

2012.11.08. 14:27:30

@Réz Aladár: felfoghatna a hozzad hasonlo, hogy sokan evek-evtizedek befektetett munkaja es ennek "eredmenye" utan jutnak el oda, hogy "ok, eleg, ennyi volt, ne tovabb."

Facehugger 2012.11.08. 14:33:21

@ezabloghunickmarfoglalt:
Einstein rólad fogalmazta meg azt a szellemes mondatát a világegyetem és az emberi ostobaság végtelenségéről. Bátran verd a faszod arra tényre, hogy Észak-Koreához képest nekünk milyen jó. Hát ja. Ahhoz képest persze. De hogy milyen jó lehetne önmagunkhoz képest - ez már neked magas. Nem baj, pihenj, recskázz tovább, tapló.

KG2000 2012.11.08. 14:33:26

@NIL7: Kétségtelen, mondják, hogy még külföldön is érdemes kerülni a magyarokat:(((((((((

De miért is van, hogy sok külföldi meg éppenséggel beleszeret Magyarországba? Nemrég olvastam egy német rövid cikket, amely arról számolt be, hogy egy német (echte, nem magyar származású) házaspár nyugdíjazása után Magyarországra költöznek, mert beleszerettek az országba.

Misi56 2012.11.08. 14:35:59

@Viktors: Tényleg! Kiben is van a hiba! Igazad van sőt mégjobban.
Nem mi voltunk az eggyetlen szocialista ország. Ellenben mi voltunk a lázadó, a nyugathoz mindíg közelebb álló " a legvidámabb barakk". Tudom mert megéltem. Romániából, csehszlovákiából, ukrajnából, ndk.-ból, lengyelországból, hozzánk jöttek nyugatra. Ezerk többsége már nyugatabbra ál tőlünk sajnos.Amikor kinyitottuk az ndk-sok előtt a határt, még utcahosszal vezettünk. Holvan az az előny ? Hogyan lett ebből hátrány? Na ezt a kérdést kellene megválaszolni az azóta hatalmon lévőknek. Főleg a mostaniaknak!!

KG2000 2012.11.08. 14:36:46

@darthvad: ott kezdődik, hogy nekem is nyugtát/számlát kell kérni. Van, ahol ez ráadásul nem is drágább, mint pl. a benzinkútnál, ahol ugyanannyit fizetsz, akár ad nyugtát a kutas, akár nem.

ezabloghunickmarfoglalt 2012.11.08. 14:37:20

@Facehugger: erre mar tenyleg csak annyit tudok mondani hogy kurva anyad, meg hogy hidd el, jobban is fogod magad majd erezni!

2012.11.08. 14:39:16

@KG2000: mert nem beszelik a nyelvet, van penzuk jo teruleten lakni, nekik az is olcsonak szamit ami itt nekunk luxus. Ha kinn elsz mondjuk Budakeszin vagy Solymaron a milliomos-negyedben, es azt se tudod, hogy letezik a nyocker vagy a nyugati vagy Borsod, a nemet arak toredekeert kaphatsz itt egy nagyon szep kornyezetben egy nyugis kis eletet. De ehhez annyi penz kell, amennyi leginkabb a nemet nyugdijasnak van... :)

NIL7 2012.11.08. 14:39:21

@KG2000: Ez az ő gusztusuk :-)) Nincs mögöttük 100-200 éves családi tapasztalat, se 20-50 éves személyes élmény. Megaztán nem is vagyunk egyformák, van aki ezt szereti.

Budapesti Szeretkezési Vállalat 2012.11.08. 14:41:04

Nyugi, apa!

Ha másnak nem, prostinak majd jó lesz az angoloknál.
Lehet, hogy előkelő körökben is, ha jól néz ki.

2012.11.08. 14:44:40

@rajen:

Akkor engedd meg, hogy reklamozzam itt a masik gyongyszemet is (ami szerintem meg a mait is felulmulja):
Rasszista IT-s voltam, de már elmúlt (a rasszizmusom)
hataratkelo.blog.hu/2012/10/04/sok_energiaval_vetkoztem_le_az_eloiteleteim?fullcommentlist=1#c17964191

Ezt azota is mutogatom es mindig rohognom kell, amikor neha eloszedem. :))))) Tenyleg kene vmi blogot csinalj, ahova mas blogok vagy posztok parodiait teszed fel. :))))

Misi56 2012.11.08. 14:45:34

@Kabbe: Azért jó lenne, ha nem az országot, hanem a vezetőit minősítenéd. Talán az is igaz, hogy a polgárok tették meg a vezetőket. De már sokan bánják. Felhívom a figyelmedet arra, hogy az egyszerű magyar ember ugyanolyan, kedves, jószívű, vendégszerető, nagy empátia készségű, toleráns, mint azelőtt volt. Arról csak is a vezetőink tehetnek, hogy ezt valami eltakarja. Meg azok akik megválasztották őket.

Mindfield 2012.11.08. 14:49:27

Éljen a néphergelő trollblog. Ez a levél szerintem szimpla kitaláció.

Misi56 2012.11.08. 14:52:47

@KG2000: Ha valakinek biztos megélhetésevan ( az országon kívűlről) az mindjárt más. Itt "minden szép, minden jó, mindennel megvagyok elégedve" mondá Ferenc József. Én hozzá tenném: ha van elég pénzed. Az a baj, hogy itt élni jó, csak itt MEGÉLNI nem lehet.

Misi56 2012.11.08. 14:55:13

@Mindfield: Az a baj, hogy nem így van. Sajnos ma már ez mindennapos. Csak nem mindenki írja meg. Ezt mindeki látja aki csak körülnéz egy kicsit.

mojoking77 2012.11.08. 14:56:05

@Hataratkelo: Ne haragudj, probalok kulturaltan fogalmazni. Ertem valahol, hogy miert raktad ki a post-ot, tenyleg nehez lehet elvalni egy apanak a lanyatol, de:
Ez mar nagyjabol a harmadik post sorban egymas utan, ami teljesen elrugaszkodott az eredeti temaktol, es nem mas mint jol hangzo trollmagnes. Pontosan kellene mar tudnod, itt az Indexen rengeteg szellemileg fokozottan hatranyos helyzetu, (magyarul kreten) rohangal, akik orommel lecsapnak egy ilyen magas labdara. Nezd meg ezt a ferget is itt nem sokkal felettem (Budapesti Szeretkezési Vállalat 2012.11.08. 14:41:04 ). Ezzel csak az lesz elerve, hogy egyre kevesebbet fognak a regi torzstagok idejarni, mert ehez a mocsok folyamhoz keveseknek van ereje.
Konkluzio: Nem muszaly kirakni minden bejovo irast (Bar termeszetesen ki vagyok en, hogy beleszoljak a blog szerkesztesebe... )

fizetekmegegysort 2012.11.08. 14:57:47

@KG2000: Mert baromi jók az ország adottságai, tényleg szép. De kíváncsi vagyok a német nyugdíjas szerelme alábbhagy-e , ha mondjuk bekerül egy orvosi rendelőbe/ügyeletre?

Misi56 2012.11.08. 15:01:29

@ezabloghunickmarfoglalt: És még mennyivel jobbá tehetnénk, a politikusainkkal? Vagy lehet, hogy nélkülük. Mert ugye azt te is tudod, hogy ez nem az Ő érdemük ,hanem inkább Árpádé. Köszönjük meg neki, a maiakat meg akik lassan pokollá teszik ezt az általad leírt "kánaánt" zavarjuk a fenébe!

Andal 2012.11.08. 15:01:31

@Misi56:
A legvidámabb barakk már akkor is hitelből volt olyan vidám, a '80-as évek végén a kommunista blokkon belül az egy főre eső államadósság Magyarországon volt a legmagasabb. Ballib idióták megpróbálták megint ugyanezt a 2000-es években, és csodák csodája megint pofára estünk, jól elkúrták az eu-csatlakozást, míg más térségbeli országok okosan kihasználták.

Amúgy remélem ez a levél is kamu, annyira modoros és nevetséges.
"ebben az elátkozott, végromlásra ítélt, ma élő és 22 év óta folyamatos bizonyítási lehetőséget kapott „nagyjaink" által tönkretett, kifosztott és örök időkre szóló reménytelenségbe taszított szülőhazában!"
" ott becsülete van mindazoknak a dolgoknak, amikkel te bírsz: a szorgalomnak, az egyenességnek, a kreativitásnak, és a tisztességnek!"

Érdekes, hogy sokan a kalandvágyból itt élők mentalitását (önző, kapzsi, aljas, lusta stb. nemzet) okolják azért, mert nem tudnak itt boldogulni, mégsem olvastam olyan posztokat, hogy az "emigráns" inkább egy lepusztult afrikai, ázsiai, dél-amerikai faluba költözött volna, mert ugyan ott nagy a szegénység, de az ott élő emberek legalább becsületesek, tisztességesek, szeretik egymást. :) Érdekes módon mindenki egy gazdagabb országba igyekszik, ahol talán könnyebb elhelyezkedni és megélni, ami egy természetes dolog, csak ez a teljesen ostoba hazaköpdösés ne lenne. Képtelenek felfogni, hogy az alaphelyzeten nem változtatna az, ha minden magyar hirtelen tisztességes, szorgos, becsületes emberré válna: az ország a fejlett országokhoz képest szegény, nincsenek értékes nyersanyagai, erős ipara stb. Persze, lehetett volna meg lehetne jobb is, de a nyugati életszínvonalat, jóléti társadalmat évtizedek alatt lehetne csak utolérni, de ez is már csak elvi lehetőségnek tűnik.

Misi56 2012.11.08. 15:04:27

@mojoking77: Az a baj, hogy válaszoltok rá. Nem kell hagyni kell őket a fenébe. Majd megunják.

KG2000 2012.11.08. 15:05:52

@fizetekmegegysort: A jó egészségügyi szolgáltatás mindenhol drága, és azért vannak, akik meg tudják vásárolni. Biztos vagyok azonban benne, hogy a privát magyar orvoslás olcsóbb, mint a privát német orvoslás, lásd még fogorvosok.

KG2000 2012.11.08. 15:08:38

@Andal: Így van.

érdekes, hogy abban már ezen fórum két oldalon (vagyis balos és jobbos) álló egyes kommentelői is megegyznek, hogy pl. Magyarországon a mezőgazdaságban nagyon kevesen akarnak dolgozni. Mert kemény munka, és piszkos. Rosszabb a helyzet, mint a kádári háztáji idejében. Mondom ezt én, aki városban nevelkedett:)))

dr kíváncsivagyok 2012.11.08. 15:08:55

@KG2000:
"a komcsik, vagyis Bajnai és tsai, akkor még én (is) megyek."

" A Haza benned van ! "
A komcsik meg kormányon...MOST !

babu2000 2012.11.08. 15:10:09

Megértem az apát. Viszont itt megint találkozunk a jellemzően magyar "megkerülő" megoldással. Mert ahelyett, hogy összefognánk és mint a görögök vagy spanyolok kinyitnánk a szánkat és tiltakoznánk, inkább szép csendesen mindenki elhúzz. Ezért van az, hogy ott tartunk ahol.

Misi56 2012.11.08. 15:10:46

@Andal: Sajnos nem értettél meg. Mindössze az volt a kérdésem, hogy az akkor meglévő, nyugathoz közeli előnyünket, hogyan sikerült hátránnyá változtatni az említett országokkal szemben. Függetlenül, hogy ki volt hatalmon. Nem kell mindíg politikát csinálni.(1990-2004, 1998-2002, nem a ballibek voltak hatalmon, bár a fidesz akkor még liberális párt volt).

Frau Holle 2012.11.08. 15:12:05

@rajen: És kérünk még alkalomadtán újabbakat!
Mostanában egyre több a magas labda, és a te verziód ezerszer jobb, mint az eredeti!

Jut eszembe: a t. posztolót ma sem tisztelhetjük körünkben? Ez már kiment a divatból?

Frau Holle 2012.11.08. 15:13:54

@Misi56: Úgy, hogy mindent eladtak. Ipart, piacot, mindent. Pl. a csehek nem tették, látszik is a különbség.
Most újra kell gründolni, kicsit a nulla alól. Ez a helyzet.

fizetekmegegysort 2012.11.08. 15:15:11

@KG2000: Ez tuti. Viszont az egyszerű átlagos szolgáltatásnak ott van egy alap színvonala. Itt meg ha sürgősséggel bekerül valahova, megtapasztalhatja a poklot. Az más, amikor befizet a Telki magánkórházba vagy a Rose klinikára egy kis ilyen-olyan előre tervezhető kivizsgálásra, vagy elmegy egy hétre Hévízre gyógykúrára. Nyilván ezeken a helyeken kap szolgáltatást a pénzéért, és ez neki olcsó. De ha mondjuk elcsúszik a jégen, és bekerül az ügyeletes kórházba a 8-10 ágyasba... Na arra kíváncsi lennék. :)

Misi56 2012.11.08. 15:17:55

@Frau Holle: Ez nem gazdasági kérdés. Magyarúl: Akkor minket "szerettek" alegjobban. Mármint a nyugat. Most minket útálnak a legjobban. Azt hiszem, hogy erről nem a nép tehet. Függetlenül politikától, gazdaságtól.

Bogyó 2 2012.11.08. 15:18:31

"Szeretlek: apa"

Azért apa is elég fiatal ahhoz, hogy amerikai filmeken nőjön fel. Ez a szeretlekes elköszönés se volt még divat 20 éve. Bár áradozik a magyar nyelv szépségeiről - inkább csak közhelyszerűen -de mégsem tud egy normális megszokott magyar kifejezéssel elbúcsúzni. Igen, neki talán már ez is normális "magyar" elköszönés. De a WTF, Lol és hasonszőrű társai korában már nem kell meglepődni, hogy ilyet ír egy "poszter", lassan ez a legkevesebb.

Andal 2012.11.08. 15:19:08

@Misi56:
Arra próbáltam rávilágítani, hogy nem volt előnyünk, hanem egy nagy adósságállományunk volt, ezért jóval nagyobb terheket jelentett az átállás. A 2000-es évek közepéig ugyan a sikeresebb ex-kommunista országok közé soroltak, de az eu-csatlakozást nem sikerült jól kihasználni, a térségtől leszakadtunk-elmaradtunk, míg mások megelőztek minket (gdp terén), illetve bevezették az eurót (szlovén, szlovák, észt, ciprus, málta).

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.11.08. 15:19:21

@dzsaszper: A _mindennapi élet_, az emberi kapcsolatok annyira másak, hogy azzal apuka nem biztos hogy tudna azonosulni. Sőt, lehet még el is borzadna rajta (persze attól függően, hogy lánya milyen közegben, milyen emberek között él). Lehet inkább azt mondaná, hogy "ejj, lányom, valahogy csak elkottogunk otthon, de neked nem kell ez". Akkor aztán nem számít sem az államadósság, sem a lakáshitel, sem a GDP, sem egyik párt csinnadrattája sem. De ez szerencse, meg apuka hozzáállásának kérdése is.

Frau Holle 2012.11.08. 15:19:31

@Misi56: Persze hogy szerettek. Ki ne szeretne egy outletet?

darthvad 2012.11.08. 15:19:43

@KG2000: Ez sok helyen meglehetősen erős konfliktusokat szülne... Nem a benzinkúton, ahol amúgy is adnak számlát.
Próbáltál már mondjuk egy szülészorvostól számlát kérni a borítékban zsebre dugott pénzről? Én nem tenném ha akarok még gyereket.
Volt egy hely ahol ezt - márminthogy automatikusan a pénztárgépbe kellene ütniük a pályadíjat - szóvá tettük (sportcentrum focipályája) és nem is értették mit akarunk...
Jársz fodrászhoz például? Szokott adni blokkot/számlát? Ha nem akkor el szoktad kérni?

Azt gondolom a számlát elsősorban adni kell, ahol már kérni kell és várhatóan emiatt ferde szemmel is fognak rád nézni az már gáz...

Frau Holle 2012.11.08. 15:21:40

@Misi56: Egyébként meg nem, nem utálnak. Rossz a sajtónk, de ha leülsz valakivel beszélgetni, akkor ég és föld a különbség. Sőt...

preddy 2012.11.08. 15:24:36

@Frau Holle:

Tévedés, nem aladtak, hanem elhagytak! Gőgből, indulatból, utálatból, szinte már mindegy... Ez egyértelműen az Antall kormány bűne! Az osztrákok pedig megtalálták, ma a volt kelet-európai országok az osztrákok második legnagyobb piaca, dicsér is érte minket osztrák barátom!

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.11.08. 15:25:33

@KG2000: Ez önmagában tökre egy városi legenda, hogy _csak_ a magyarok szivatják egymást külföldön, "mer' ilyen irigyek vagyunk mi". A lengyelek, a litvánok, a pakisztániaiak, stb. ugyanúgy lehúzzák honfitársaikat. Csak azt tudod megszívatni akivel szót értesz, és javarészt ezért megbízik benned kiszolgáltatottságában.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.08. 15:27:09

@Andal:

"A legvidámabb barakk már akkor is hitelből volt olyan vidám"

Ez így nem pontos.

Kezdetben azért működött, mert lazítottak az idióta marxista elveken, beengedték részben a kapitalizmust. Ez pörgette a dolgokat előre. Aztán eljött az a pillanat, amikor a lendület leállt, mert a marxista gazdaság visszafogta a további fejlődést. A megoldás a kínai módszer lehetett volna: teljesen leépíteni a marxizmust, dehát ezt politikai okokból Kádárék nem vállalták fel. Aztán a lendületet elkezdték hitelekkel pótolni, hogy ne essen vissza ismét az életszínvonal.

KG2000 2012.11.08. 15:27:26

@darthvad: Egyetértek, különösen akkor, amikor kiszolgáltatott vagy, mint pl. az orvosnál. Én pl. két deklaráltan privát rendelésnél (tehát mégcsak nem is állami helyen, hálapénz) sem kaptam nyugtát. Nem is mertem kérni.

De ha az ember nem kerül kiszolgáltatott helyzetbe, mert nagy a konkurrencia, akkor lehetséges.

1bak 2012.11.08. 15:28:39

Végigszaladva a kommentek egyáltalán érthető, vagy inkább értelmezhető részén, felteszek néhány kérdést, azoknak, akiknek mindenről ugyanaz jut az eszükbe.
Milyen ország az, ahol népszvazást lehet arról tartani, hogy legyen-e az egyetemeken tandíj? Tovább ezen a pályán, milyen ország az, ahol a népszavazást követően, pár év múlva, maga a népszavazás kezdeményezője hihetetlen mértékben megtépázza a továbbtanulás lehetőségét, bevezet olyan tandíjat, ami a többszötöse az elútáltnak. És, milyen értékrendű, hazafias érzelmű az az ország, ahol elmennek népszavazni félévenkénti 8 ezer forint ellen, de nem törik össze az ország vezetőit, a 100 ezer miatt.
Az az ország ahová a gyerekem elment, olyan ország, ahol a befejezett 4 orvosi egyetemi év után megkérdezik, hogy ott, az idegenben be kívánja-e fejezni az egyetemet, akar-e diplomát szerezni, mert, amennyiben igen, bizonyos feltételek mellett munkidő kedvezménnyel és valamennyi ösztöndíjjal hajlandóak segíteni ebben.
Ott, abban az országban, ahol ilyet kérdeznek az idegentől, ott nem cigányoznak, nem zsidóznak, nem kérkednek a hazafiságukkal, nem az évszázados vélt dérelmeiken busonganak. Ott azt nézik, hogy ott egyber, 4/5- részben kiképezve, jobban járnak, ha a 4/5-öt nem is nekik kellett finanszírozni és lesz egy jó szakemberük, aki hálás lesz ezért.
Ott a közösségi szellem, a másik iránti szolidaritás erősebb a nacionalista, soviniszta buzgalomnál. Ott az enberek többsége vallásos, de az egyháznak kuss van az állami életben. Ott nem fordulhat az elő, hogy egy szálloda folyosólyán a magyaréhoz hasonló értelmetlen dolg lógjon, hiszek a..........ország feltámadásában. Ott úgy hisznek, hogy meg is csinálják.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.08. 15:29:12

@Misi56:

"Ellenben mi voltunk a lázadó, a nyugathoz mindíg közelebb álló " a legvidámabb barakk". Tudom mert megéltem. Romániából, csehszlovákiából, ukrajnából, ndk.-ból, lengyelországból, hozzánk jöttek nyugatra. Ezerk többsége már nyugatabbra ál tőlünk sajnos.Amikor kinyitottuk az ndk-sok előtt a határt, még utcahosszal vezettünk. Holvan az az előny ?"

A hiba a magyar mentalitásban van. A magyar ember alapvetően antikapitalista, egyenlőségpárti. A késői Kádár-rendszert ma is visszasírja a többség.

KürtiT (Tromb74) 2012.11.08. 15:29:24

@NIL7: Görögország tényleg a legjobb alternatíva?
Na én akkor szedném a sátorfát, ha hirtelen ide Svájcot varázsolna a mindenható.

Viktus 2012.11.08. 15:30:48

@puffancs:

Nana nem mindegy, hogy Ugi bungi törzsfő leszármazottja rabolja ki vagy Lakatos Romeo ... :D mennyivel előkelőbb az ugibungi

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.08. 15:35:08

@kovi1970:
na ez mondjuk érdekelne. mit tehetnék én?

a gengszterváltás után a demokratákra szavaztam. aztán a zöldekre, mert hátha nem megélhetésiek.
majd a fiatalokra, hátha nem megélhetésiek.
utána egyre rosszabb lett, rosszabb, mint a szocialistáknál, úgyhogy akkor a szocialistákra, hátha legalább a régi szintre visszahoznak.
nem sikerült. most az ellenzékük van, ez se jobb. sőt.

mégis mit kéne még csinálnom azon kívül, hogy próbálom a szavazatommal irányítani ezt az abszurd valóságot?

részemről elvonultam vidékre, mert az emberem nem akart külföldre menni.
eddig.

dzsaszper 2012.11.08. 15:39:11

@Gábor (Gee Halen):

szerencse kérdése is, valóban. Amennyire értem, a leányzó az emberi kapcsolatokra panaszkodott átlalában a társadalomban. Nem kell óriási pech kifogni rossz munkahelyeket, nem reklámozom az ezzel kapcsolatos blogot ;)
Idehaza sajnos tényleg sokkal több a zizi ember aki tudat alatt alig várja hogy valakibe beleköthessen.

Sok helyen munkahelyen éveken át nem látni, merre van az előre, és hogyan lehetne kibontakozni. Ez részben összefügg a fentiekkel.

és ezen felül jönnek másoknál az anyagiak, ami 300+ nettóval itt aligha volt igazán lényegi szempont.

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.08. 15:39:51

szerintem senkinek nem azzal van itt a baja, hogy a lány kiment Angliába dolgozni
hanem az apja stílusával, az ömlengéssel, modoros szófosással, az egyszerű megélhetési kivándorlás átpolitizálásával, mintha a lánya legalábbis politikai üldözött lenne, vagy éppen etnikai tisztogatás áldozataként kellene menekülni az országból

a képlet egyszerű: Angliában jobban lehet keresni, mint Magyarországon... nem kell mellé a hiszti, ez önmagába is elég ahhoz, hogy egy fiatal a távozás mellett döntsön

meg az a szöveg, hogy a csajt ott kint jobban fogják szeretni, mint Magyarországon... nonszensz
ő csak egy lesz a sok millió k-európai közül, le se szarják, ahogy Magyarországon se szarták le

meg előadni a nagy drámát, hogy sose jön vissza... ja, hamarabb van Londonból Budapesten fapadossal, mint Nyíregyházáról Budapestre vonattal és a repjegy árától se szarja össze magát

fogadok, hogy a kint keresett pénzét itthon fogja kozmetikusra, fodrászra, fogorvosra stb. költeni, nem Angliában
mert az angliai magyar se hülye, ott veszi igénybe a szolgáltatásokat, ahol azok olcsóbbak

remélem a lány nem az apa gyenge idegrendszerét és hisztérikus stílusát örökölte, mert ha igen, akkor nem sok jót jósolok neki az életben

dzsaszper 2012.11.08. 15:40:04

@Gábor (Gee Halen): mindenesetre én nem várnám el egy apától hogy a hazaszeretet oltárán durván összerúgja a port a lányával...

kela-bá 2012.11.08. 15:41:11

Érdekes ez a levél és valóságot is tükröz. Sajnos volt oly kor amikor
3 millió ember vándorolt ki, miután az országunk kétharmadát elcsatolták, aztán tombolt a gazdasági válság, mint most. Aztán 1956-ban is "lelépett" több százezer honfitársunk. Most is válság van, méghozzá világválság, és emiatt számtalan országból menekülnek az emberek a jobb élet reményében. Úgy tűnik mintha valakiknek (?) még jól is jönne ez a zűrzavar.
Vajon ki törődik a szorgalmas becsületes emberekkel ? Demokrácia ! Sajtó és szólásszabadság ! Jogállamiság! No ezek a fő jelszavak amikkel operálnak az "illetékesek". Minden van, a pénz nem számít... az a legkevesebb, már az "alacsonyabb szinteken". Azért reménykedjünk.
További szép napot !

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.11.08. 15:41:37

"...és kislányom: mindenképpen használj óvszert!"

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.08. 15:44:28

@KG2000: német nyugdíjjal te is beleszeretnél az őrségbe...

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.08. 15:44:47

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: talán az Oraveczék lyánya, de ez csak egy tipp :)
jó, rékerestem facebook-on
ő valami modoros és közhelyes, nyáltengerben tocsogó, facebook-os, ízlésficamos csaj

Viktus 2012.11.08. 15:45:36

@NIL7:

Magyarán egzotikus helyeken futtatod őket? :D

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.08. 15:46:24

@Mindfield: ellentétben az internet többi részével, ami viszont szó szerint igaz és megtörtént.

Andal 2012.11.08. 15:48:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
A '60-as évek második felétől a '73-as olajárrobbanásig tartott ez a dicső korszak, amikor a kapitalista termelési rendszerek egy részét lemásolva rájöttek, hogy az jobban működik mint a komcsi. Az olajárrobbanások és az erre adott komcsi válaszok viszont hazavágták az egészet, '70 és '80 között lett 0,8mrd ---> 9,1mrd dollár az államadósság, deficites költségvetés, '78-ban már 5%, sőt ekkortól volt az adósságcsapda is: az exportbevételek már nem fedezték a felvett hitelek kamatterheit sem, szép adósságspirálba kerültünk, azért vettünk fel új hitelt, hogy a régit törleszteni tudjuk, így '89-re még megduplázták, 20mrd dollár fölé nőtt az adósság. Mert a teljes foglalkoztatottságból meg az életszínvonal emeléséből nem lehetett engedni, hiszen ez volt a legvidámabb barakk.

moTmeN 2012.11.08. 15:49:28

@puffancs: es akinek netto 400-a volt? Ez egy nagyfoku rovidlatas, amit te itt emlegetsz.
Attol meg, hogy "zsiros" jovedelmem van,
- a gyerekem kap-e majd tisztesseges oktatast a befizetett adombol
- kapok/unk-e tisztesseges egeszsegugyi ellatast a befizetett tb hozzajarulasombol
- talalok-e tisztesseges jo szakembert, ha a hazamon/automon kell valamit javitani?

Cang 2012.11.08. 15:51:31

Ez egy kamu süket duma, méghogy levél a kislányomnak, LOL, ez egy papagáj hisztije, aki visszhangozza amit itt-ott hall.

preddy 2012.11.08. 15:53:41

@Babette_:

Sajnos siralmas a választék! Amíg nem szavazhatsz a jóra, addig szavazz a jobbnak tűnőre...

aszterik 2012.11.08. 15:54:07

azért talán szelektálhatna a Határátkelő a neki küldött írások közül

preddy 2012.11.08. 15:55:47

@moTmeN:
Fiam Londonban dolgozó osztálytársa 5 év után már jogosult nyugdíjra! Már tervezi hogy hazajön, majd ha eléri a nyugdíj korhatárt...

Viktus 2012.11.08. 16:01:53

@preddy:

Rokkant nyugdíjas lesz? Lakatos Romeo?

SilentDreams 2012.11.08. 16:01:58

@preddy: Jelenlegi szabályok szerint az EU-n több országban is dolgozóknak nem kell egy-egy országban az ott elöirt évet a nyugdíjhoz ledolgozniuk, hanem az EU-ban összességében ledolgozott évet veszek alapul. Tehát, ha teszem azt Angliában 5 évet kell dolgozni a nyugdijhoz, akkor elég, hogy az EU-ban összesen dolgozzon 5 évet.

Az egyes országokban járó teljes nyugdíjnak aztán annyiad részét kapja meg az illetö az adott országból, amennyied részt ott dolgozott az összes ledolgozott évén belül.

Jenleg legalábbis, aztán ez nem garancia arra, hogy 10-20-30 év múlva is ez a szabály lesz érvényben...

Elijah_Baley 2012.11.08. 16:06:52

mégeccer valaki előjön a magyar nyelv a lexebb, legválasztékosabb csodanyelv hülységgel, isten biza, én is kivándololok...

SilentDreams 2012.11.08. 16:08:34

@Viktus: Itt a nyugdijjogosultsághoz szükséges ledolgozott évekröl van szó, nem a nyugdíjkorhatárról.

Tehát, pl. van oylan ország, ahol 20 év munkaviszony kell ahoz, hogy a nyudíjkorhatár elérése UTAN kaphass nyugdijt. Más országban elég ehhez akár 2-5 év is.

1bak 2012.11.08. 16:08:39

@preddy:
Amit írsz minden bizonnyal igaz. A baj az, hogy itt hiába írsz olyat, ami a valóságnak megfelel, itt, a kommentelők egy része szerint semmi nem igaz.
Ebben a témában a minap leírtam, hogy nem kell az adózónak adóbevallást készenie, mert a munkáltató (kifizető hely) megküldi az adatokat az adóhivatalba, ott pikk-pakk megcsinálják és ha visszajár a befizetett adódból, azt sem kell kérvényezgetni, hanem a hivatal elutalja. Erre a véleményemre kaptam 4 választ, hogy ez nincs is így! Akkor nincs így, pedig dehogynem, de könnyebb cikizni, mint utánanézni, esetleg személyesen kipróbálni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.08. 16:10:25

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY! Időközben megjött a válasz a levélre:

***

Kedves APA, csupa nagybetűs APÁM!

Már eltelt 4 év, amióta egy különleges repülőgéppel elszálltam Magyarországról. A gép fedélzetén rajtam kívül ott volt életed egy része is, életed jobbik része. Szállongtam végig az idegen Európa felett, s nem felejtettem el eközben amit mondtál nekem zokogva genetikus csibészséggel a repülőtéri jegykezelő pultnál: hogy Magyar vagyok, s a Magyar az emberiség ősnyelve, egy hatalmas kincs, mely hűen közvetít mindent, s hogy a Haza bennem van! S féltem, bevallom, majd összecsináltam magamat. Az ígért hamubasült pogácsádat sajnos nem találtam meg a kézicsomagomban, pedig marhára kerestem, de ne aggódj: adtak valami szalámis vackot, így nem maradtam éhes.

Szóval itt vagyok immár 4 éve Angliában, East Sheepshire megyében, Shitborough városkában. Nincs semmi stressz, senki sem packázik velem, itt mindenki megbecsüli a szorgalmat, az egyenességet, a kreativitást, a tisztességet, s nem kell
meg-nem-értésben tengetnem napjaimat. S szeretnek, mert megérdemlem vagyis parce que je le vaux bien ahogy a német mondja.

Végre nincs mitől tartanom, mert távol vagyok az elátkozott, végromlásra ítélt, reménytelen Büdösparasztfalvától, ahol születtem és ahol te most is szenvedsz nap mint nap a község gonosz varázserővel rendelkező átkozott polgármesterének hatalma alatt!

A hazaszeretetet nem felejtettem el, máig keresem a hazát, ami bennem van. Még nem találtam meg, de minden vécézésnél alaposan megnézem a vécékagylót, hátha már kijött.
Amíg kijön, addig is sok-sok emberrel beszélek mindennap.

Addig is: büszke vagyok, hogy büszke vagy rám, s én is tudom, hogy te is büszke vagy, hogy én büszke vagyok, hogy te büszke vagy. Ezt köszönöm neked!

Sajnos most hív a főnököm, hogy menjek lesikálni a csempét a mellékhelyiségben, de majd írok megint!

Szeretlek és várom válaszod, mint pacsirta várja a tavaszt:
kicsi egyetlen imádott lányod, Brumella

tableno 2012.11.08. 16:11:25

@SilentDreams: Meg ugye a TELJES nyugdíjat csak 30-40 év munkaviszony után adják szinte mindenütt, 5 év után arányosan kevesebb jár.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.08. 16:11:50

@De gustibusaut bene, aut nihil:

S a magyar konyha is világhírű, a magyar nők a legszebbek és a magyar kuvasz szarik a legnagyobbat. S persze a magyarra szinkronizált amerikai filmek jobbak az eredetinél.

preddy 2012.11.08. 16:11:52

@SilentDreams:

... akkor hogy van az, hogy ha elmegyek nyugdíjba és több mint három hónapra más EU országba költözöm, megvonják a magyar nyugdíj folyósítását? Arra nem vonatkozik ilyen kötelezettség?

1bak 2012.11.08. 16:14:34

@SilentDreams:
Magyarország is ilyen, itt is 20 év munkában töltött idő a minimum az öregségi nyugdíjjogosultsághoz.
A másik tényező a számításnál az addig szerzett átlagjövedelem. Nem véletlen, hogy már 28 ezer valahányszáznál tart a minimum. Abból aztán lehet élni.

Viktus 2012.11.08. 16:23:45

@SilentDreams:

Na és öt év után jogosult mondjuk 10 font nyugdíjra. Mesés. Ki ne találja nekem v.ki 5 év angol mosogatás után mindjárt több ezer fontos nyugdíjra is jogosultságot szerez ...

Tamás András György 2012.11.08. 16:23:56

en bizony megkonnyeztem ezt a szep levelet,

Tamás András György 2012.11.08. 16:27:27

ezt a levelet az en apam is irhatta volna. csak akkoriban mi meg "disszidense"k voltunk.

Mikrobi 2012.11.08. 16:29:41

Egy hazátlan senki levele lányához, akit fél attól, hogy még maradt benne hazaszeretet. Ilyet nem írtak még a kommunizmusban sem, pedig akkor százezrek menekültek el az országból a kommunista diktatúra és az életet szó szoros értelemben fenyegető üldözés elől.

fizetekmegegysort 2012.11.08. 16:31:29

@Viktus: Én nem tudom ez a mosogatás duma honnan kattant be neked... Jó pár ismerősöm dolgozik az EU-ban, kutató, mérnök, adminisztrátor, IT szakember, krupié...stb. Mind azt csinálja amit itthon, sokkal jobb körülmények között, sokkal több fizetésért.
Apropó, itthon mennyi nyugdíjat is kapok 5 év után?!

nyuszigonosz 2012.11.08. 16:33:12

Remélem már mindenki literszámra könnyezett ma, így a papírzsebkendö gyártásnak nem kell leállnia.

Hát ma @rajen: írasai voltak az olvasni érdemesek, meg egypár további komment.

SilentDreams 2012.11.08. 16:34:14

@Viktus: (Legalább) átlagosan fizetett munkánál 5 év után szerintem már összejöhet pár száz fontos nyugdijjogosultság. Ami még mindig nem sok, de ez csak egy része a különbözö országokban megszerzett nyugijnak: ezek összeadódnak majd, s ezekböl jön ki a teljes nyugdíj.

SilentDreams 2012.11.08. 16:39:48

@preddy: Ilyenröl még nem hallottam. De ez kicsit más is, mint amiröl én irtam. en arról irtam, hogy ha különbözö országokban dolgozik az emeber, akkor EU-s országok esetén egybeszámitandó az egyes országokbeli munkaviszony, majd pedig az egyes országokban járó nyugdíjat (idö)részarányosan kiszámitják és midnen ország nyugdijhatosága ezt fogja utalni, persze csak az adott országban ervenyes korhatár elerese után.

Amiröl Te irsz - ha jol ertem - az valami olyasmi, hogy CSAK Magyarországon dolgoztál, ezért CSAK magyar nyugijat kapsz, amit már folyositanak is, s cdak ezután költözöl több mint 3 honapra EU-s országba. Azaz már nyugdijas korodban, nem pedig nyugdij elött.
Erre nem tudom mi a szabály, de nem tartom valoszinünek, hogy a ezesetben nem járna a magyar nyugdij. hisz más nyugdij logikusan nem jár, ha más országban nem dolgoztál...

Almandin 2012.11.08. 16:44:25

@baliquez: Teljesen igazad van, én is ezt tapasztaltam. Pl. gyakran ki is rúgják az állásukból azokat, akik nem korruptkodnak.

alaszka 2012.11.08. 16:45:19

22 évvel ezelőtt demokráciát akart a társadalom nem pedig ezt a sz*rt ami a globalizáció hatására kikerekedett belőle.
Az USA és NY-Eu pedig tapsikol örömében amikor ilyen leveleket olvas. Ott sem jobb, csak az emberek száját több pénzzel tömik be.

A piacunkat és gyárainkat megszerezték. Ők irányítanak mindent és mindenkit, mert ki vagyunk szolgáltatva nekik.
A következő lépés a tradicionális társadalom szétrombolása, hogy a szülőföld és a haza már csak emlék legyen.

Azt hisszük, hogy demokrácia van a világon?
Nem ez a modern rabszolgaság!

Toby Lerone 2012.11.08. 16:47:23

A kommentelők igen nagy százalékán látszik, hogy még mindig rengeteg gyökér van ebben az országban. Külföldi tapasztalat nélkül tessék osztani az észt, az megy mindenkinek. Sokan mennek ki külföldre nagy reményekben pénzt összeszedni, hogy aztán itthon kezdjenek az életükkel valamit, aztán hazajönnek, a pénzt kiszedik a zsebükből és végül ők is belátják, hogy "igen, ebből a pénzből kint megvalósíthattam volna azt amit itthon terveztem". Végül mindenki visszamegy. Akinek az élet a segge alá rakta a jólétet itthon az inkább maradjon csendben és élvezze azt amilye van úgy, hogy nem tett érte semmit. Boldog 2013-at Magyarországnak: index.hu/gazdasag/vilag/2012/11/08/az_europai_bizottsag_szerint_nem_szabad_lazitani/

preddy 2012.11.08. 16:48:10

@Viktus:

Senki nem állította, de te már sikeresen belemagyaráztad! :-)

preddy 2012.11.08. 16:50:25

@alaszka:

Rád is igaz, hogy bölcsebb lennél ha csöndben maradtál volna!
Ha módodban áll, akkor menj vissza az Ural mögé büszke vadásznak, halásznak vagy gyüjtögetőnek...

preddy 2012.11.08. 16:53:15

@SilentDreams:

Apám ment nyugdíjba és a határozatban láttam ezt! Ha kimegy külföldre több mint három hónapra, mondjuk hozzám, akkor nem folyósítják tovább a nyugdíját...

Elijah_Baley 2012.11.08. 16:53:31

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ez igaz, de ha tudsz magadd vinni elég sóletkonzervet, hazai asszonyt, és tudod honnan kell letorrentezni a doktorháuz szinkronos epizódjait, nyugodt szívvel itthagyhatod ezt a lángoktól ölelt kis hazdasági siralomhalmot és kezdhetsz boldog és megbecsült életet bármelyik nyugati országban.
csak arra kell felkészülj, h az ottani emberek nem tudják eléggé cizelláltan kifejezni magukat, persze nem azért, mert a gondolkodásuk nem eléggé struktúrált és az évszázadok alatt nem csiszoltak ki maguknak a kultúrájuk mélységét kellőképpen tükröző nyelvet, csak valamiért leragadtak egy alacsonyabb igényszintű kommunikációs módnál...

hkata 2012.11.08. 16:53:50

sajnálom, de nekem ez egyáltalán nem tetszik...részint a mi felelősségünk is, hogy ez az ország itt tart, és hogy ilyen jövőt hagyunk a gyerekeinkre.. vajon ez az apuka , aki még az előző rendszerben nőtt fel, a rendszerváltáskor mit tett, hogy ne ez legyen? egyáltalán előtte tett valamit? az pedig álságos hazugság, hogy ez az elmúlt 22 év hozadéka... és mint tudjuk sehol a világon nincs kolbászból a kerítés...az pedig finoman szólva is ellentmondás, hogy legyen magyar, mert ehhez nem kell, hogy hazája legyen az embernek szerintem kell..ha nincs hazánk, akkor semmit nem ér az a szó, hogy magyar...és talán előtte kérdezte volna meg apuka azokat, akik mondjuk angliában bébiszitterkednek, vagy a nagy ás bámulatos amerikában dolgoznak, hogy mennyire nem fognak hanyatt esni, és nem fognak a nyakába borulni... tőlem senki nem vette el a hazaszeretetet, pedig ezen kívül mindenünket elvették, az apám a kistarcsai internáló tábor vendégszeretetét élvezte, nyomai élete végéig megmaradtak, mégsem bíztatom arra fiamat, hogy fordítson hátat az országnak, és vissza se nézzen...

Viktus 2012.11.08. 16:54:34

@preddy:

Pedig olyan szépen hangzott a kánaánról ez ... szűz lányok is várják a kivándorlót vagy az v.mi más sztori?

alaszka 2012.11.08. 16:56:01

@preddy: Csak nem fáj az igazság?
Az Ural mögé nem szeretnék menni, mert jól érzem magam ebben az országban:)

hkata 2012.11.08. 16:59:12

@preddy: akkor valamit elnézett: ez a folyósítás szabálya:
Amennyiben a külföldi utazás várható idıtartama meghaladja a 90 napot, a nyugellátásban részesülı köteles - az utazás elıtt - a külföldi lakcímérıl (tartózkodási helyérıl) a nyugdíjfolyósító szervet tájékoztatni.
E bejelentésében kell jeleznie az ellátás utalási módjára vonatkozó kérését is. (Számlára utalás esetén
szükséges:
· belföldi pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett számla esetén a 2x8, vagy 3x8 jegyő számlaszám,
· valamely EGT-tagállamban történı utalásnál a SWIFT vagy BIC kód és IBAN szám.
A meghatalmazott részére történı utalás kérésekor pedig a meghatalmazott nevét és címét kell írásban
közölni.) [R. 75.§. (1-2)]
úgyhogy a kedves papa éppen úgy kapaj a nyugdíját, akár az ön lakcímére is...

SilentDreams 2012.11.08. 16:59:14

@preddy: hirtelen rákeresve ezt találtam itt: www.onyf.hu/index.php?module=news_archive&action=show&nid=627

=>
"Lényeges változás, hogy 2006. január 1-jétől lehetőség nyílik arra, hogy az Európai Gazdasági Térség tagállamainak területén élő személy nyugellátását, baleseti járadékát a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság bármely tagállamban vezetett pénzintézeti számlára utalja. A külföldi számlára történő utalás külön költséggel nem jár.
A nyugdíj folyósításának nem akadálya sem az átmeneti, sem a végleges szándékú külföldi tartózkodás."

Soval még akár külföldi számlára is utalják a nyugdijat pluszköltéseg nélkül.

DE:

"Ugyanakkor felhívjuk szíves figyelmet, hogy egyes nyugdíjszerű ellátások - rendszeres szociális és átmeneti járadék, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, házastársi pótlék és házastársi jövedelempótlék - jogosultsága viszont megszűnik a végleges szándékú külföldön történő letelepedéssel. ... Amennyiben a külföldi tartózkodás várható időtartama meghaladja a 90 napot, a jogosult köteles - az utazás előtt - a külföldi lakcíméről (tartózkodási helyéről) a nyugdíjfolyósító szervet tájékoztatni. .."

Viktus 2012.11.08. 17:00:03

@preddy:

Kérje számlára. Annyi. Nagyanyám a magyar nyugdíj részét is úgy kapja.

rexter 2012.11.08. 17:02:22

szánalmas az egész. remélem minél többen elhúznak, jobb lesz itt. aztán ha az összes selejt, másokat hibáztató, magatehetetlen okos elhúzott eljön majd a Kánaán.

hkata 2012.11.08. 17:07:00

@Toby Lerone: ez remek általánosítás... ki szedi el a pénzt? ezek szerint ott kolbászból van a kerítés, és minden álom megvalósul,? most amikor a gazdasági helyzet már odakint sem olyan fényes, és lassan de határozottan kezdik kiutálni a a közép-európai vendégmunkásokat is?

Viktus 2012.11.08. 17:08:35

@rexter:

Az a baj a többségük szépen hazasunnyog ... mag a baj másik forrása a jelentős etnikumra se nagyon tartanak igényt nyugatabbra. Csak nekünk tudják mondani milyen derék nép is a cigány.

Zabaalint (törölt) 2012.11.08. 17:10:38

Tiszta modoros blog ez a poszt.

micsoda? 2012.11.08. 17:11:04

@KG2000: Ez nem igaz! Más pártban Szijjártó v. Selmeczi Gabriellához hasonló piaci stílusú, hozzászólásra nem emlékszem. Valószínű azért is, mert ennyi telik tőlük, és rendesen gyakorolják /ezért a jó fizetésért/ lusta népség. Nincsenek napi képben, mert érdemben nem tudnak vitázni. Az, hogy itt ki, hogyan kommentel az Ő dolga /nem kap fizetést, mint a nevezettek.

Nadiposzi (törölt) 2012.11.08. 17:12:11

Ha paródiának fogjuk fel, zseniális ez a levél. A kedves apukához beiratkozhatna a modoros blog teljes rajongói köre. Aki szerint ez komoly, sőt megható, azt kérdőn felvont szemöldökkel, óvatosan kikerülném. Jó messzire.

na4 2012.11.08. 17:41:29

Ilyen egy lúzer apa levele.

Gizi a laborból 2012.11.08. 17:59:52

@puffancs:

Az ilyen véleményt írónak jobb helye lenne ott.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.08. 18:08:58

nincs igaza az apukának, a kislánya mindössze a rossz helyeken próbálkozott eddig és a rossz emberekkel barátkozott

itt van pl ez

atlatszo.blog.hu/2012/11/08/a_szerencsejatek_250_millio_forintot_adomanyozott_a_fradinak?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_11_08&utm_campaign=index

van itt pénz, csak bele kell tartozni abba az 1%-ba, amelyik így-úgy kötődik a mindenkori döntéshozókhoz:)

Dr.Bio74 2012.11.08. 18:12:52

@alaszka:

A demokráciát nem kapjuk. Alkotjuk és óvjuk, (nekünk kellett volna a magunk működő demokráciáját megalkotni ) Hát ez nem megy olyan könnyen.

@na4:
Ha levél valós alapon nyugszik, akkor az ez az apa? egy APA, és a lúzer az te vagy (esetleg éretlen mint életkorilag, vagy érzelmileg, mindegy).

2012.11.08. 18:13:55

Épp most volt itt Írország miniszterelnöke. Megköszönte a 15 ezer írországi magyarnak, hogy gazdagítja Írországot.
A jó k....anyádat, gondoltam erre.

Dr.Bio74 2012.11.08. 18:15:47

@Kispangit:
Mármint kinek a jó k....anyját?

2012.11.08. 18:17:15

@Dr.Bio74: Írország min.elnökének.

Dr.Bio74 2012.11.08. 18:19:05

@Kispangit:
Ő legalább értékeli és megköszöni.

venator 2012.11.08. 18:22:54

@rajen: Ez megint nagyon jó lett, köszönöm! :) Neked valóságos aranybánya ez a blog.

Messzi Vetek 2012.11.08. 18:29:01

@Nadiposzi: pont ugyanez jutott eszembe nekem is, úgyhogy bekiabálom:
svindli!

rajen 2012.11.08. 18:45:39

@venator: Hát ez most erős volt, az olvasók modormétere is kiakadt. Egy szó van erre: gáz, gáz, gáz.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.08. 18:46:41

@Nadiposzi: két lehetőség van: vagy tényleg egy apa írta és akkor lehet hernyóskodni a stílusán, de nem lehet könnyű neki, vagy pedig egyenesen modor tibi tollából született, hogy megszívassa a szerkesztőt, ebben az esetben viszont elég sekélyes a gyerek humora. a szomorú az, hogy ez a blog egyáltalán létrejöhetett, olyan sokan húznak el innen

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.08. 18:49:52

@Réz Aladár: adj néhány tippet légy szíves, hogyan tegyünk bármit is. köszi.

venator 2012.11.08. 18:51:34

@rajen: Na ja, lassan ötszáz komment egy ilyen semmi poszthoz. Jó kis bulvár blog lesz ez is hamarosan, annyit is ér.

Amúgy hová lett a szűrés gomb?

Viktus 2012.11.08. 18:55:15

@balage_81 reloaded:

Hanta ... többen húztak el régen. Máshonnan meg még többen lásd. lengyelek-románok. Ilyen a modern világ ... de most éppen egy ideje nyugaton is szűkülnek a lehetőségek.

szgy 2012.11.08. 19:00:56

ez egy origós bolgváltozat történethez volt hozzászólás, talán több mint egy hónapja.

St.Clark 2012.11.08. 19:02:18

@HUN_Sector:
"Komolyan nem értelek benneteket. Lépten-nyomon siránkoztok, hogy micsoda fertő ez az ország, szapuljátok, ahol tudjátok, majd leléptek külföldre és onnan folytatjátok. Zsigeri beidegződéssé válik nálatok, de pont azt nem veszitek észre, hogy amint probléma jelentkezett, ti leléptek. Ennyi energiával beleölhettétek volna a pénzt egy piacképes szakmába, és itthon is érvényesülhettetek volna."

Én nem siránkoztam kimentem. Az emirátusokba ahol ugynazzal a mérnöki diplomával a 4 év munkatapasztalatommal és angol nyelvutásommal kezdőként 1,1 mió-t kapok kézbe + teljes ellátás bejelentve. Itthon 4 cégnél is dolgoztam, de egyik roszabb volt mint a másik, ment a mutyizás meg a nem fizetés, az utolsónál már 130 ezer forintot kerestem volt amikor 300 munkaórára, mert nem fizettek ki 1 tólórámat sem, a napi 12 óra munka pedig alap volt, majd idegkimerültség miatt pszichiáriára kerültem, ekkor döntöttem úgy hogy itthon befejeztem.

szgy 2012.11.08. 19:03:35

@micsoda?: "Selmeczi Gabriellához hasonló piaci stílusú, hozzászólásra nem emlékszem."

Selmeczi milyen piacon? a közéleti megnyilatkozásoknak kb. a legalja amit ő csinál. persze a részeg Szanyi és társai egy más kategória.

gnme 2012.11.08. 19:09:51

ja ja, négy éve áll a pd-m a garázsban, akcióra vár (el innen)

szépen akksit cseréltem benne, olajat cseréltettem, átnézettem, top állapotban van

gondos gazda vagyok. készülök.

www.youtube.com/watch?v=79-ySK_1Hps

A Tyne folyó déli partja 2012.11.08. 19:20:06

nekem ettől a poszttól hánynom kell.

Viktus 2012.11.08. 19:21:06

Rendőrök mentettek meg a kihűléstől egy spanyol férfit a Komárom-Esztergom megye Ácson.

Előzőleg egy ácsi lucernaföld tulajdonosa kért rendőri segítséget, mert a földjére beköltözött spanyol férfi teleszemetelte a környéket - tájékoztatott a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense csütörtökön.

-

Na még itt panaszkodtok :D még a spanyol csöves is ide vágyik :P

01234567 2012.11.08. 19:22:15

Az írás nagyon szar. Az viszont, hogy ez az ország is egy rakás szar lett a politikai és a gazdasági elitnek köszönhetően az elmúlt 25 év alatt, az vitathatatlan. És az is, hogy minden esélye megvolt hogy ez ne így legyen. Ausztriát kivéve természetesen, infrastruktúra, a termelő erő képzettségét tekintve, bizonyos feldolgozóipari ágazatok, szellemi tőke, magasan a környező országok előtt jártunk. A mezőgazdaság pedig versenyképes volt, sőt, a nyugat-európai országok mezőgazdaságával. Az élelmiszer feldolgozóipart sem véletlenül vásárolta fel a nyugati konkurencia, és tette tönkre. De beszélhetnénk a MOM, a Ganz Hajó és Daru gyár sorsáról...stb..
A hitelnél pedig hagy legyek populista. Igen, akkor a társadalom jólétét tartották tovább fenn a hitelekből. Az azóta, főleg a 2000 óta felvettből mit? És hol a magyar aranyfedezet?
Vak aki nem látja mi van itt. Vak az önteltségtől vagy az önzéstől, vagy a demagógiától....

H.Solo 2012.11.08. 19:23:11

Lehet, hogy visszajön hamarosan, lehet, hogy nem. Nincsen távolság a világban ma már, mi a probléma pontosan abban, ha valaki nem tolnában, hanem walesben él?

monddazigazatmar 2012.11.08. 19:48:38

@St.Clark: 300 munkaóra??? Az napi 15óra?
130 e Ft 4 év után mérnökként? Ismerek krumplipucoló betanitott munkást itthon, aki ennyit keres.
Talán, talán, picivel kisebbeket kellene kamuzni.

monddazigazatmar 2012.11.08. 19:57:19

Még egy ekkora szar irást, azért ritkán látni. Ezt a blogot valami angol szponzorálja, vagy mi a bánat?

szeretni fognak, mert ott tudnak szeretni :D:D:D na igen, az ángyélus pont a nagy empátiájárol hires népség.
"Hi darling, how are you?
I feel bad, probably I'm sick
Oh, shame, call me when you feel better, we can go out.."

2012.11.08. 19:59:37

Valami túlbuzgó amatőr-irodalmár írhatta... nyálas, közhelyes és unalmas.
Ezt negyedennyiben (sallangot mellőzve) elmondhatta volna szóban is, akkor érhetett volna valamit annak, akinek mondja.

szokásosnál szarabb poszt
2/5

Viktus 2012.11.08. 20:06:19

@monddazigazatmar:

persze kamu, de nagy divat ez a hantázás manapság ...

Arch$tanton 2012.11.08. 20:07:03

Az információ pénz, egészítsd ki jövedelmed az internet adta lehetőségekkel:

penzkereses-interneten.hu/internetes-p2468.penzkereses

2012.11.08. 20:09:48

Az, hogy a veled egy anyanyelvet beszélők között van a hazád,

tévedés.

1.) Akinek egyszerre szerb és horvát az anyanyelve, az kire lőtt a háborúban? Mikor védte a "hazáját"? Hol volt "otthon"?

2.) A haza, az otthon egy kulturális kérdés. Ennek fontos eleme a nyelv. De nem az egyetlen. Én nem érzem jól magam általában véve Magyarországon, ellenben kitűnően éreztem magam Németországban. Semmi közösségérzetem nincs a mutyizós, kurválkodós, urambátyám társadalommal.

3.) Hülye duma, hogy "a vezetőink" hibája. A többség őket akarta, tevőlegesen. Ez a nép hibája, Deák is megmondta.

4.) Ha a hazám elhagyott, én természetesen én is szakítok ővele. Ez nem földrajzi, repjegy kérdés. Lehet valaki magyarországi lakos úgy, hogy nem magyar, nem érzi magát otthon.

5.) A magyar nép nem kivételes, nem jobban, mint sok más. A közelmúltbéli kultúránk pedig inkább hasonlít a Balkánhoz, mint Európához.

A humán exportunk Nyugat-Európába a kultúránk legmagasabb és a legalacsonyabb szintjéből tevődik össze.

KLMS 2012.11.08. 20:13:39

Szép kezdet után gyalázatos folytatás. Így tudnám osszefoglalni ezt a levelet.

Kedves apuka, vigasztalódjon; a kislánya nagy valószínűséggel hamarosan hazatér, mint a legtobb kivándorolt, akinek van itthon is élete. Angliában, meg úgy en block Nyugaton nem terem babér a bevándorlóknak, legyen az kelet-európai, kelet-ázsiai, vagy afrikai. Az, hogy főnok lesz a bevándorlóból - lásd pl: kínai büfék - csak nálunk szokás. Tőlünk Nyugatra még a belét is kidolgoztatják - ami alapvetően még elviselhető, ha az embernek nincs munkaundora - és mellette minden nap minden percében érezni fogja, hogy ő csak egy betelepedett, alsóbbrendű csicska. Mondom ezt úgy, hogy megtapasztaltam. Bár csak kalandvágyból mentem el anno pár éve tőlünk balra, de hányingerrel jottem vissza. Méghozzá úgy, hogy engem szerettek és becsültek. Hazajottem, és azóta a mi szeretett hazánk bőven tolja rám a próbatételeket, de valamiért azóta egyszer sem jutott eszembe elmenni innét. Már csak azért sem, mert akkor ki marad itt?

Kedves apuka, ha annyira szereti a kislányát, akkor ne küldje el innét, hanem fogja magát és teremtsen neki egy élhető világot ITTHON. Én is ezt teszem.

Ja, és van egy kedves mondás, amit egy londonitól tanultam, úgy gondolom ide illik: home is where the heart is.

kriosz 2012.11.08. 20:15:13

@rajen: Hát, ez mekkora:)))))))))))))
És még a véleményemet is tükrözi.

Toby Lerone 2012.11.08. 20:23:52

@hkata: Senki sem mondta, hogy kolbászból van a kerítés, ugyanúgy keményen meg kell dolgozni a pénzedért. A sok semmittudó mondogatja ezt aki még túristaként tette ki a lábát az orszgából. Pici különbség van a túrista és a kint dolgozó között. A különbség az, hogy kint a pénzednek van értéke, itthon meg az ellenkezője. Ha spórólsz és nem faszságokra költöd el a pénzedet mert dőzs van és eurót vagy fontot keresel és nagykirály vagy, akkor igenis össze tudod szedni a pénzt a saját vállalkozásodra, vagy bármilyen más célra amit magadnak szánsz. Általánosításról pedig szó sincsen, ahogy minden témában itt is van egyik, meg másik oldal. A gazdasági helyzet meg pont most javult meg odakint, ha valaki követi a híreket akkor ezzel tisztában van. Felejtsétek el a "kolbászból van a kerítés" kifejezést, ezt csak a retardált idióták hiszik el.

Behajtó70 2012.11.08. 20:25:19

Ez egy gyenge, izzadtságszagú, politikai hangulatkelő, kamu, szar!

Kifejezetten kormányellenes baromságokkal!

De már nem dőlünk be a hazugságaitoknak!

St.Clark 2012.11.08. 20:26:06

@monddazigazatmar: Ráadásul ez egy +10.000 fős német cég hazai kirendeltségénéll, nem szükséges kamuzni, hisz ez a valóság, Bosch 250 nettó, Audi 250 Nettó, GE 350 nettó, ezek lehettek volna a következők, mert ekkor már megvolt a diplomám is, így jobban fizető ajánlatokat kaptam, de a napi 12 óra munka ott is garantált, így inkább mondtam hogy köszönöm szépen nem kérném. A +15 óra az nem a munkahelyen jön ki, add hozzá a hétvégét és az otthon munkával töltött időt, mert 30-an dolgoztunk 60 ember helyett ugye. Magyarország én így szeretlek.

Sombi_úr 2012.11.08. 20:32:48

Drága Apa!

Ne aggódj miattam, olcsóbb leszek valamivel mint a többi lány, így lesz forgalmam. Ahogy te is tanítottad!

Idővel remélem találkozom majd azzal a kuncsafttal, aki majd a későbbiekben eltart. Remélem tudok neki szülni is, úgy nagyobb az esély a maradásra a későbbiekben, mikor már a 4. Xet nyaldosom, és gyakran szűri össze a levet fiatalabb üszőkkel. Ha netán mégse, akkor jövök haza, aztán majd közösen beosztjuk a nyugdíjadat!

ölel szerető lányod! :)

micsoda? 2012.11.08. 20:33:53

@szgy: Úgy értettem, hogy Szijjártó és Selmeczi beszéd stílusa, piaci kofához hasonló. Ami nekem kiábrándító, hogy rendszeresen gyakorolják:) /talán Szijjártó az új beosztásában már kevésbé/

Ruxin 2012.11.08. 20:39:10

@KLMS: Ez a baromság honnan jön, hogy Nyugaton a bevándorlóknak a belét is kidolgozzák és nincs semmi lehetőség az előrelépésre? Én személyesen ismerek többek közt pl. magyar, spanyol vagy indiai menedzsert is akik mind alulról kezdték és közülük többen elég nagy cégnél vannak.

Nyilván ha valaki csak makog angolul az nem fog előrelépni, de ha valaki beszéli a nyelvet és jól dolgozik akkor igenis van lehetőség előrelépésre, ha meg valami normális végzettsége is van akkor szinte csak elszúrni tudja.

monddazigazatmar 2012.11.08. 20:45:44

@St.Clark: Látod, látod, hazug embert mint sánta kutyát. Beszélsz itt összevissza.
"Itthon 4 cégnél is dolgoztam - az utolsónál már 130 ezer forintot kerestem a következő lett volna a Bosch 250 nettó, Audi 250 Nettó, GE 350 nettó, ezek lehettek volna a következők, mert ekkor már megvolt a diplomám is"
Akkor miért is magyarázod, hogy 130at kerestél a diplomáddal? Diploma nélkül voltál, most mondod.
Összehasonlitod a gyakornoki fizetésedet az emirátusokban dolgozó mérnökökével?

Viktus 2012.11.08. 20:47:22

@St.Clark:

29 éves mérnök ismerős Boschnál nettó 4 kilót kap ...

lexicus 2012.11.08. 20:53:44

@HUN_Sector:
"Ebbe az országba születtünk, ugyan ez nem jelenti azt, hogy itt is kell leélni az életet, de az, hogy állami pénzből ki vannak az emberek tanítva, majd amikor szükség lenne a munkájukra, országépítés helyett lelépnek és mocskolják a származási helyüket, az tulajdonképpen nem az ország, hanem önmaguk képen turházása."

Sok mindennel egyetértek, amit írtál, de ezzel a mondatoddal kapcsolatban kérdezem: ha szükség van a munkájukra, akkor miért van olyan sok tanult munkanélküli? És nemcsak a diplomásokról beszélek. Szerintem mindenki, aki tanult, hajtott, hogy meglegyen a végzettsége/diplomája, biztosan nem azért tette, hogy a) munkanélküli legyen b) röhejes bérért dolgozzon 10-12 órát, mondván 'ha nem tetszik, elmehetsz, van a helyedre másik 100 jelentkező". Mindenki azért tanul, hogy legyen egy jó állása a szakmáján belül. Egy olyan állása, ahol megbecsülik és megfizetik. Nem kellenek milliók, csak annyi, hogy normálisan meg lehessen belőle élni és ne kelljen sakkozni minden hónapban, hogy csekket fizetünk vagy eszünk. Aki pedig az itthon megszerzett tudásával kimegy szerencsét próbálni és pl. pincérkedéssel kezdi, az azért van, mert valahol el kell kezdeni, és hajt, küzd és remél (de addig is megél, mert van miből), hogy x idő múlva már a szakmájában dolgozhat normális fizetésért. Több nyugati országban erre van reális esélye, itthon elég kevés a jelenlegi helyzetben. Szerintem.

NIL7 2012.11.08. 20:58:58

@KürtiT (Tromb74): "Görögország tényleg a legjobb alternatíva?"

- Nekik igen, szeretik ls jólérzik magukat. Voltam ott és laktam náluk, szerethető hely - "tenger, napfény, kék ég ... mi kell még?" És nem utolsósorban jó az időjárás valamint fess és udvarias férjeket találtak - nemsokára pedig az első görög unokám születik. Na meg utána az UK-ban is egy british ... az is egy szerethető hely. Tele van a világ szerethető helyekkel - hát nem csodálatos ez a világ? De! :-)

Toby Lerone 2012.11.08. 21:00:30

@lexicus: Erre szerencsére példát is tudok mondani. Egy ismerősöm egy szaros OKJ műkörömépítő tanfolyamot csinált meg, csak mert szeretett ezzel foglalkozni. Nem cicababa, teljesen normális lány, aki egy irodában dolgozott és ez volt a hobbija. Itthon kb 60-80e forintot kereset 1 éven át, majd kiment Dublinba ezzel a szakmával elhelyezkedni. Két éve van kint és saját üzlete van már lassan 6 hónapja. Ha valaki ezt megcsinálja itthon, annak kezet csókolok.

Tíz:59 2012.11.08. 21:02:03

Megható ha igaz,bár kétlem,erősen szaga van a levélnek.
Az biztos hogy a most 5-éves lányomat már külföldre kondicionálom.
Ha elmennek a nagyszülők(elöttünk),eladunk mindent és irány mi is ki.
Nem csak a pénz miatt. Itt nem lehet érvényesülni,amint elérsz egy bizonyos összeget bevételben,furcsa módon csődbe mész.
Nagy cégeknél,meg ha nem dugod a főnököd,vagy ő téged,vagy nem vagy a sógor koma jó barát. Mehetsz a levesbe.

KLMS 2012.11.08. 21:04:37

@Ruxin:

Én személyesen ismerek többek közt pl. magyar, spanyol vagy indiai menedzsert is akik mind alulról kezdték és közülük többen elég nagy cégnél vannak. - menedzserként, és elég nagy cégnél vannak? ...

Egyébként orülok, hogy neked ilyen remek tapasztalataid vannak. De tegyük hozzá, hogy a nagy átlag nem ez.

Én anno nem makogtam, 2 nyelven - egyiken kozépfokon, másikon anyanyelvi szinten - beszéltem első éves egyetemistaként.

Most 2 és fél diplomával sem mennék vissza.

Viktus 2012.11.08. 21:04:59

@lexicus:

Manapság meg ott is az a helyzet, hogy kihasználják a külföldit rendesen főleg a német új felvételiseknél a bejelentéstől kezdve, ha bejelentik az eü. biztosításig zsiványabbak mint itt. Reménykedni meg lehet, hogy majd jobb lesz ... de bizony nem lesz, ha v.ki nem úgy megy, hogy van ismeretsége kiemelkedő képzettsége amivel rögtön talál v.mit.

Rowar Atkinson 2012.11.08. 21:06:52

Az év legszarabb posztja...

Viktus 2012.11.08. 21:07:28

@Toby Lerone:

Elég sok fodrász meg műkörmös szalon van ... egyiket sem professzorok üzemeltetik.

@NIL7:

Ja sokan járnak ki kurvának a görögökhöz-olaszokhoz-ciprusra. Az más kérdés más apukák-anyukák nem olyan büszkék rá. :D

Ruxin 2012.11.08. 21:08:29

@KLMS: Igen, nagy cégnél. 5 csillagos szállodában pl.

Embere válogatja, én például haza nem tervezek menni jó darabig, családlátogatásoktól eltekintve.

Toby Lerone 2012.11.08. 21:12:35

@Viktus: Nem kell mindenkinek professzornak lennie. Aki az egyszerű hobbiból üzletet csinál, az jár a legjobban, mert amellett, hogy szereti is csinálni a munkájának is tekintheti. Az ilyen emberek csinálják a legjobban. Erre mondják, hogy "sosem kell dolgoznia" mert a hobbijából él meg.

Viktus 2012.11.08. 21:15:13

@Toby Lerone:

"Ha valaki ezt megcsinálja itthon, annak kezet csókolok."

Szerinted mégis kik nyitnak fodrász üzletet? vagy műkörmöst? kozmetikai szalont? :D

KLMS 2012.11.08. 21:21:17

@Ruxin: ja, igen, így már világos; 5 csillagos szállodában dolgozni az valami.

Az, hogy te nem akarsz hazajonni, a tapasztalataidon alapuló magánvéleményed.

Toby Lerone 2012.11.08. 21:26:37

@Viktus: Akik ezzel szeretnek foglalkozni és ha az ember körbenéz akkor van rá kereslet.

Ruxin 2012.11.08. 21:27:53

@KLMS: Az hogy te nem jönnél vissza 2,5 diplomával sem, az nem a te tapasztalataidon alapuló magánvéleményed? :)

35up (törölt) 2012.11.08. 21:38:23

@VT Man: "Kiegyezesés és 1. VH közötti időszak például."

Vagyis az elmult 100 evben 2 jo ev volt, az is 98 evvel ezelott. Fasza. Hat oreg, ha te erre akarod alapozni a jovod, hajra!

bpetya75 2012.11.08. 21:39:41

Azoktól, akik álló ovációval ünneplik ezt a posztot, megkérdezném, hogy NÓÓÓÓÓRMÁNIS???

Szerintetek tényleg az az APASÁG csúcsa, hogy hazugságokkal lila ködbe burkolva a gyereket kihajtom valahová, mert bárhol jobb, mint itt? Mert Bárholország Bárholvárosában minden szép és jó lesz, csak ezt a pöcegödröt felejtse el végérvényesen, mert ez az aljadékok aljának a gyűjtőhelye?

Szánalmas.

oldkarak 2012.11.08. 21:45:30

@Behajtó70: okos kis behajtó - mondjuk ruhásszekrény méretű? - sajnos te vagy izzadtságszagú és ezért a verejtékeden át nem látod a Fidesz nagy népbutító és nyomorító valóságát. Kinek vagy a behajtója? ja, hogy abból neked is cseppen-csurran annyi, hogy másokat le tudj nézni? ejha! Neked itthon a helyed és állj a "kimagasló" főürü mögé védeni.

2012.11.08. 21:50:32

@bpetya75: me te is csak 1 mocsek fideszbérencjudeónáci vagy, na! (Gondoltam alkalmazkodom a blog új stílusához és hangneméhez...) :))))

kenájkikit 2012.11.08. 21:52:37

that's the gayest shit i ever heard:D

monddazigazatmar 2012.11.08. 21:53:36

@oldkarak: Annyira nevetségesen egyszerű vagy. :D
Aki nem ugy gondolkodik mint te, az a fidesz népbutitottja.

Magyarországon nem lehet megélni... Haver, én élek, jól vagyok, van pénzem. Akkor miért is nem lehet? Ja, hogy te nem tudsz... Akkor benned van a hiba.

2012.11.08. 21:54:38

@lexicus: Nem azzal van probléma, ha valaki a szamárlétrát végigjárja, hanem aki kimegy, hogy "ú de jó lesz külföldön, álom lóvé és miegymás lesz", S az életét a meki mosogatópultja mellett letudja, arányaiban ugyanannyit költ és ugyanannyi marad meg.
Értelemszerű. Ha itthon nem talál munkát, menjen külföldre. De ott is van munkanélküliség, így ha nem igazán jó valamiben, akkor azt fogja elvégezni, ami az ottaniaknak derogál. Ilyet valószínű itthon is talált volna...
Egyébként a hiányszakmák: www.tanfolyam-kepzes.hu/hianyszakmak-2012---2013.html
Ezeket természetesen külföldön is keresik, mert szakemberek. Az OKJ képzés - ha nem a munkaügy fizeti - az egyén pénze és nem diplomához kötött, így azt csinál, amit akar. Amit írtam, azokra vonatkozik, akik az állam pénzén éltek, tanultak, majd amint végeztek, nagy sírás-rívás közepette elmentek, hogy de sz@r itten. Külföldön az első félévhez sem lett volna elég a pénzük, ahol szinte minden fizetős.

bpetya75 2012.11.08. 21:54:55

@Nyulz of the World:

Na mi van? Egyből láncos kutya lettél, mert HÁ vetett egy kis csontot? Acsarkodj csak, Te osztrákok talpnyalója! :-D

oldkarak 2012.11.08. 21:57:29

@monddazigazatmar: jó lenne, ha a fejedből is kilátnál, modjuk tovább az orrodnál. Neked van pénzed, jól vagy és mindenki más le van szrva! Hát tipikus fideszmentalitás

2012.11.08. 21:58:58

@bpetya75: inkább leszek a hajnau láncos kutyája, mint az Orbáné!! A hajnau legalább nem lopta el a magánnyugdíjamat!!! (Megy ez, csak gykororolni kell :)))))

bpetya75 2012.11.08. 21:59:13

@monddazigazatmar:

Na az azért épp akkora hülyeség, hogy aki nem boldogul ma Magyarországon, az csak magának köszönheti, mint az, hogy aki boldogul, az csak fideszbérenc lehet.

Egyik hülyeségre nem másik hülyeség kéne legyen a válasz.

monddazigazatmar 2012.11.08. 22:05:49

@oldkarak: nekem van. tőled kértem? nem. mástól? nem. sokat dolgoztam? igen. dolgozni kéne meg tanulni kéne te lusta disznó, nem puffogni arra akinek van.
@bpetya75: aki nem boldogul az kinek köszönheti, hogy nem megy? Nem magának? Ne haragudj, volt olyan időszak, hogy 2 teljes értéku munkahelyem volt. 2x8 óra. Nem sokáig, egy évig, meg fiatal is voltam, aztán ami pénzem lett belole azt beletettem a vállalkozásomba. Erre jön oldkarak, hogy itt nem lehet, meg tipikus fideszmentalitás.

bpetya75 2012.11.08. 22:06:06

@Nyulz of the World:

Na, barátom, jó gazdát választottál :-D

Szegény annyira hülye volt, hogy el sem tudta képzelni, mennyire rühellik. Még azt hitte, nyugdíjas fejjel békésen visszavonulhatna egy magyarországi birtokra...

Asszem valahol, talán Angliában jól meg is verték valami munkások. Szóval gondold meg ezt. Ovi mégis csak egy igaz szabadságharcos! Csak zászló ne kerüljön a kezébe, mert elfújja a szél ;-)

monddazigazatmar 2012.11.08. 22:10:33

@Nyulz of the World: amugy szerinted mire koltotték el a zellopottnyugdijadat?

kenájkikit 2012.11.08. 22:10:55

@monddazigazatmar: ja, hogy minimálbéren dolgoztatsz, és meg vagy győződve, hogy túl sokat fizetsz az embereidnek, igaz? te vállalkozók gyöngye, büszke lehetsz magadra.

enrobag 2012.11.08. 22:13:03

@bpetya75:
Ne csináljátok fiúk!!! Olvasni is szörnyű:-)))

bpetya75 2012.11.08. 22:15:06

@monddazigazatmar:

Ne add az értetlent, kérlek. Biztos vagyok benne, hogy ismersz olyanokat, akik alól úgy rúgtak ki mindent, hogy levegőt sem tudtak venni. Pedig csak ugyanazt csinálták, amit a többiek, csak épp ráléptek valakinek a tyúkszemére, vagy példát kellett rajtuk statuálni.

Nyilván mi vagyunk a felelősek a saját sorsunkért, de ezt nem egyszerűsíteném le odáig, hogy aki elmegy innen, az lúzer.

2012.11.08. 22:15:44

@bpetya75: Közben rájöttem, hogy az előbb vétettem egy komoly hibát: csak az orbánt szidtam, a magyarokat és réged nem. De nem baj, jó pap holtig tanul. Szóval:

te beszélsz, aki a fidesz erdeiben dolgozol és a komádbátyádurad a főnököd?? te, te fehérterrorista klerikális reakció?? Ennél az országnál még Uganda is jobb!! Ott legalább őshonos az orrszarvú és nem olyan rasszista a lakosság, hogy utálja a feketéket! Sőt, ott olyan rendes emberek vannak, hogy szeretik a feketéket, és sok a fekete és nem bántják őket rasszista módon mint a magyarok (csak így csupa kisbetűvel. egyébként is azzal lenne, de mivel nincs kisebb így csak ekkora kisbetűkkel. mert ez is a zorbán miatt van, mert korlátozza a kisbetűk használatának a szabadságát!!!)

2012.11.08. 22:19:47

@bpetya75: Sőt, arról már nem is beszélve, hogy az Orbán Ráchel is a zorbán miatt van!!!!!

2012.11.08. 22:21:24

@enrobag: Én csak alkalmazkodom az új idők szeleihez, nem akarok a dinozauruszok sorsára jutni... :)))))))

bpetya75 2012.11.08. 22:21:25

@enrobag:

Tudom, hitelesebb lenne, ha nem vigyorognék közben, mint tejbetök, de mit tegyek, rámozdult az ujjam ;-)

venator 2012.11.08. 22:21:56

@bpetya75: Jaj, de jó kis trollposzt. Látom te is kezdesz ráérezni az ízére. :)) Olyan, mint a tiltott gyümölcs....

bpetya75 2012.11.08. 22:25:42

@Nyulz of the World:

Nagyon jól nyomod! Meg se próbálom felvenni veled a versenyt, esélyem sincs :-))))))

Bár azért Ráchelre rákerestem, de a képek tanúsága szerint nem érdemes firtatni, hogy Ovi tehet-e róla, avagy sem ;-)

monddazigazatmar 2012.11.08. 22:26:37

@kenájkikit: büszke is vagyok. hogy mennyit fizetek az az én dolgom, ha nem tetszik akkor elmegy. Ja, mellesleg meg ugye csak ez lehet? Olyan, hogy valaki mondjuk normális, meg tisztességes, olyan nincs ugye? Mindegy, maradjunk annyiban, hogy elég szar a hozzáállásod, és hogy te addig eszel, amig én szarok...
@bpetya75: ismerek. többek között magamat is. sőt én is voltam kulfoldon, ott is volt cégem, nem anyagi oka volt annak, hogy hazajöttem. És nem egyszerű az élet, és tudom, hogy mennyire nem könnyü. Az a nagy helyzet, hogy máshol sem olyan könnyű. Ez a blog, meg a rajtuk kommentelők viszont gáz.
Ir mindenki minden faszságot, a fele a nagy megmondóknak még életében nem járt sehol, sőt a sulit sem fejezte be.
Mi mondjuk a mai irásnak a célja? Hogy APA intelmei, hogy MENJ, mert itthon lehetetlen? Nincs lehetetlen, csak tehetetlen.
Mindegyik, aki itt ir, annak itthon gáz, mert sok a hitel, kulfoldon nem is álmodik saját lakásrol. Hogy is van ez?

enrobag 2012.11.08. 22:28:05

@Nyulz of the World: @bpetya75: @venator:
na jó, ha már ennyire élvezitek trollkodjatok még egy kicsit, de nehogy sírás legyen a vége:-)))

monddazigazatmar 2012.11.08. 22:28:42

@Nyulz of the World: :D Ha valahol van rasszizmus, meg xenofobia az afrika. Ott tényleg nagyon van okuk utálni feketéket

2012.11.08. 22:31:57

@enrobag: kikérem magamnak ezt a szélsőjobbos kirekesztő hozzáállást! Nem trollkodom, csak szocializálódóm!! NA! :)))

bpetya75 2012.11.08. 22:33:50

@venator:

Óóóó, én sokat tanultam mindenféle fórumokon. Pl netes éveim elején a zorigó fórumán magyarázták el nekem a gój szó jelentését ;-)

Ha már tiltott gyümölcs, úgy rémlik, hogy azt az infót is a netről szedtem össze, hogy a tudás fája valójában a jó és rossz tudásának fája. Qrvára nem ide illik, csak úgy megemlítettem ;-)

2012.11.08. 22:34:02

@bpetya75: Hát a száját mindenestre az apjától örökölte, csak neki kicsit jobban áll... :))

Nade, lassan elfogy a borom, úgyhogy jóéjszakát is kívánok, mert holnap még építeni kell az osztrák kapitalista államszocializmust! :))

venator 2012.11.08. 22:34:49

@enrobag: Ezt nem szabad mondani a gyereknek, belekódolod a vereséget. :)))

venator 2012.11.08. 22:38:18

@bpetya75: Oho, szép emlékű Index polforumok. De jó kis csörték mentek ott.

Volt olyan fórum, ahol egy helyi politikust ekéztek, de nagyon keményen. Erre a fickó ráállította az egész apparátust a fórumra és megpróbálták levadászni a tagokat.

Még feljelentések is mentek ide-oda. :)

enrobag 2012.11.08. 22:38:23

@venator:
igaziból azt akartam írni, hogy csak addig rosszalkodhattok, amíg apa hazajön:-))) De nevelési szempontból asszem, ez se lett volna túl nyerő:-)))

bpetya75 2012.11.08. 22:38:39

@enrobag:

Az egész család alszik körülöttem, ezért megígérhetem, hogy nem fogok sírni a röhögéstől :-D

Frőczy Sanyi 2012.11.08. 22:38:43

Ez igen, 500+ hozzászólás, acsarkodás. Ma is meglett a trollok betevője

venator 2012.11.08. 22:43:01

@enrobag: :)) Én vagyok apa!

Mázli, hogy mindkét gyerekem külföldön született. Megspóroltam két repülőjegyet, meg egy sírós levelet a HÁ-nek. :)

bpetya75 2012.11.08. 22:44:17

@Nyulz of the World:

Én holnap szabin leszek, a főnök meg már alszik, úgyhogy csak reggel tudom meg, mit fogok építeni ;-)

@venator:

Nekem kábé fél év kellett, hogy leakadjak a polfórumokról. A végén már csak a gyerekszájat olvastam. Oda még vissza is kéne mennem kigyűjteni a csajok megörökített benyögéseit...

2012.11.08. 22:44:48

És basszus, 1-0-ra vezet a Basel.. :(

De ez is a zorbán miatt van, mert Svájcban még a foci is zöldebb és édesebb!! Meg is érdemli az a mocskos fideszvári fideszoton, hogy a Basel nyerjen!!

enrobag 2012.11.08. 22:45:18

@venator:
HOPPÁ!!! MINDKÉT????? Gratulálok!!!! A blogodon bővebben?

venator 2012.11.08. 22:47:41

@enrobag: Igen, egyelőre egy fotóval. De később jön a többi is, nem ússzátok meg. :)

venator 2012.11.08. 22:49:35

@bpetya75: Nekem is volt vele gondom, illetve a feleségemnek volt. Ettől aztán az én gondom is lett. Gondoskodott róla. :)

bpetya75 2012.11.08. 22:54:28

@Nyulz of the World:

Mennyé mán alunni! Ne izgasd magadat a Basel-meccsen, mert holnap szégyenben maradsz, hogy nem tudod eléggé tolni a sógorok szekerét ;-)

@venator:

Mármint a Gyerekszájjal? Milyen gondotok volt?

enrobag 2012.11.08. 22:57:53

bpetya75,venator, Nyulz of the World
Jól szórakoztam:-))) kösz!

venator 2012.11.08. 22:58:33

@bpetya75: A polfórummal, nem a gyerekszájjal. :)

venator 2012.11.08. 22:59:10

@enrobag: Én csak most jöttem. :)

enrobag 2012.11.08. 23:00:22

@venator: az igaz, de a jókedv-csinálásban nagyon is sáros vagy:-)))

bpetya75 2012.11.08. 23:02:07

@enrobag:

Részemről szívesen :-)

@venator:

Aha. Na annyira sosem merültem bele, hogy gondom legyen belőle. Igazából nem akartam annyit foglalkozni a témával, hogy érdemben vitázni tudjak róla. Neked mondjuk szakmába vág, gondolom...

zachary 2012.11.08. 23:04:42

@tipcsi:tökéletesen megértelek. Szerintem jelen állapotában az ország alkalmatlan a normális létre
@vészmadár: ez elég sértő megjegyzés volt és szerintem inszenszitive is. Ugyanis: sok ember nem azért költözik külföldre, mert harácsolni akar, hanem élni (lsd devizahitelesek) és nekik nagyon hiányzik a család hidd el..... nektek otthonélőknek ez valami szent keresztetek, hogy ti nem mentek el mert.... másrészt én előbb élnék külföldön és megismerném ki miért ment oda mielőtt ilyen véleményt irok...

venator 2012.11.08. 23:08:33

@bpetya75: Az említett fórum, pont ilyen volt. Durván rákattantam. De szerencsére pár hónap után én is ráuntam, az állandó ismétlések, a folyton cserélődő kommentelők miatt egy idő után már nem izgalmas. Tiszta verkli, mint ez a blog néha...

bpetya75 2012.11.08. 23:14:15

@zachary:

"másrészt én előbb élnék külföldön és megismerném ki miért ment oda mielőtt ilyen véleményt irok"

Hasonlóan szolidáris lehetnél azokkal is, akiknek nincs szent keresztjük, mégis többé-kevésbé normális életet tudnak élni idehaza.

zachary 2012.11.08. 23:17:31

@bpetya75: jó neked hogy te otthon (? nekem sosem volt az igazán, igen most lehet fröcsögni meg nyáladzani..:D:D:) normális életet tudsz élni. Én orvosként nem igazán tudtam és valszeg nem is fognék tudni..

bobsys 2012.11.08. 23:18:35

@St.Clark:" Én nem siránkoztam kimentem. Az emirátusokba ahol ugynazzal a mérnöki diplomával a 4 év munkatapasztalatommal és angol nyelvutásommal kezdőként 1,1 mió-t kapok kézbe "
Miert jo HUFba atvaltott oszegekkel dobalzoni, mikor nem ott koltod el hanem az araboknal? 1.1 millio nem mond semmit, attol meg lakhatsz nyomornegyedben.
Ausztraliaban forintra atszamolva a nettom nekem is 1+ millio volt. Aztan a lakberre megis elment tobb mint 40% a fizetesbol mig Magyarorszagon meg 13% volt mikozben az ott megtermelt netto meg ugye kevesebb.

bpetya75 2012.11.08. 23:22:13

@monddazigazatmar:

"Ir mindenki minden faszságot..."
"Mindegyik, aki itt ir..."

Ezekkel az általánosításokkal ütöd agyon, amit írsz. Egy csomó dologban igazad van, de alapvető hibát követsz el azzal, ha egy kalap alá veszel annyira különböző embereket, mint az itt posztoló pár száz.

bpetya75 2012.11.08. 23:31:48

@zachary:

Az, hogy kinek jön össze és kinek nem, rengeteg dolog függvénye. Se jogom, se szándékom arra, hogy elítéljem azokat, akik külföldön próbálnak boldogulni. Azt viszont úgy vélem joggal várom el, hogy engem, meg a többieket se ítéljen el senki azért, mert nekünk összejön az, ami neki nem. Márpedig bőven van itt példa arra, hogy valaki pl a külföldiek toleranciáját méltatva fikáz szénné mindenkit, aki nem akar lelépni innen.

kenájkikit 2012.11.08. 23:34:17

@monddazigazatmar: ezek szerint fején találtam a szöget, a hozzá állásról meg csak ennyit:"és hogy te addig eszel, amig én szarok...", vissza száll majd rád, ha eddig még nem.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.09. 00:08:05

@Viktus: régen elmentek, most inkább elmenekülnek. a szűkülő nyugati lehetőségekről pedig nyugodtan kérdezz meg egy mérnököt, egy informatikust vagy egy szállodai dolgozót.

bpetya75 2012.11.09. 00:13:29

@venator:

Akartam már kérdezni, hogy a nicked Thorral kapcsolatos, a Star Wars-szal, vagy egészen mással?

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.09. 03:30:11

@Nyulz of the World: "Kerem vissza a regi Hataratkelot, ahol normalis es erdekes sztorikat es elmenyeket, tanulsagos eletutakat es kuzdelmeket lehet megismerni a vilag egy-egy tajarol, vagy egy-egy ember eletebol, de kommentgeneralo hatasvadaszat es indulatkeltes nelkul, mint regen. Kulonben en biztosan tavozom az olvasotaborbol - meg ha tudom is, hogy ez nem nagyon fog megrengetni lelkileg senkit."

Nekem hiányozni fogsz :-) Egy "pártban" voltunk a kommentelők között. Azonban úgy tűnik az index címlappal a kommentelő közösség világképe eléggé egy irányba tolódott, a sok visszakézből gratulációs komment ehhez a megkönnyezendően szép és pontos és érzelmes, gyönyörű irományhoz mindent elmond. Amúgy meg nem is vagyok cinikus.

*Egy kommentelő levele blogelhagyó társához*

A mai napon különleges komment érkezett egy poszthoz. Nyúz írta, aki elkeseredettségében magával kívánja vinni énem egy egészen kicsike és jelentéktelen (hisz nem nagyon ismerem), mégis hozzám tartozó részét.

Mit mondhat egy kommentelő (aki másik kontinensről ír, és amúgy szarul érzi magát, mikor családjának nőtagjai minden alkalommal elbőgik magukat a reptéren az évi 1-2 hazalátogatás végén), mikor tudja, hogy az ezazelcseszettország-nemismertazazelceszettorszag tengelyen vele egy magassában (origó közeli) helyet foglaló kommentelő társa lépni készül erről az amúgy csodálatos blogról?

Ne félj semmitől! Biztos lesz olyan blog, ahonnan nem űznek el! Ahol szeretni fognak. Szeretni fognak, mert ott tudnak szeretni, és szeretni fognak, mert te megérdemled, hogy szeressenek. Mi több: becsülni fognak, mert ott becsülete van mindazoknak a dolgoknak, amikkel te bírsz: az objektivitásnak, pozitív életszemléletnek, a toleranciának, az ékezetes betűk használata iránti vágynak. (Ja, ez utóbbi mégsem, mindegy, már bennehagyom...)

Látod, ugye kommentelő társam, hogy nincs mitől tartanod?!

Azt kívánom neked, hogy azért gyere vissza!

Gyere vissza, mert bár a hatásvadászat hangyarépányit elburjánzott errefelé, de azért vannak még mindig érdekes és jó posztok, jófej és förcsögésnél többre is képes kommentelők.

Szeresd, ápold, és soha ne felejtsd el az elveidet és világos, tiszta, egyensúlyra alapuló és szépen, értrhetően megfogalmazott világképedet! Azt a megközelítést, mely szépen, árnyaltan tud mesélni, közölni, álmodni; azt a jó szándékból merítkező kifejezőkészséget, amely alkalmas hűen közvetíteni érdekes gondolataidat. Sajnos valamely gonosz varázslatnak köszönhetően ez itt, a Határátkelőn nem lehetséges. De bárhol másutt igen, hidd el nekem!

Tőlünk, akik a postr-en kezdtünk, az index címlap mindörökre elvette azt az érzést, az egyszerit, a megismételhetetlent, a mindig mindenki számára csak egyetlen helyen át- és megélhetőt, amit úgy hívnak, hasznos, tanulással egybekötött szórakozás.

Tudom, sok-sok emberrel fogsz közös nyelvet beszélni életed most kezdődő, hosszú és boldog időszakában. Köszönöm ezt neked, és büszke vagyok rád! Egy kicsit én is elmentem most veled, örökre. Sajnos még dolgom van itt, de találkozunk, tudom!

Kedvellek: Lobelt

Utóirat: Bocsáss meg, Határátkelő, úgy tűnik ma furcsa hangulatban kelltem :-) És még nem olvastam csak az első 30 kommentet...

nincs1itt 2012.11.09. 06:55:51

Az utolsó megjegyzés a részemről, azokhoz, akik leszólták az írást és azokat is, akik egyetértenek az "apa" gondolataival, érzéseivel, jövőképével:
- Sajnálni tudom azokat, akik nem veszik észre, hogy jelenleg Magyarországon a normális élet valószínűsége a nulla felé konvergál. Azokat még jobban, akik a saját gyávaságuk, képzetlenségük, vagy csak szimplán a lustaságuk miatt, meg sem próbálnak a saját helyzetükön változtatni. Viszont vadul védik az álláspontjukat, egyetlen érvvel:"...ott(külföldön) sem jobb".
Valóban nem jobb, ha azt nézzük, hogy dolgozni kell. Magyarországon is kell(-ene), ha lenne olyan munka, amit megfizetnek.(Nem tartozik ide a fidióta bér-kommentelő). Mivel ilyen elvétve akad, ezért kénytelenek voltak azon kevés bátrak, elmenni a hazájukból. Ne tessék fikázni, hanem meg kellene próbálni utánuk csinálni! Az sem szégyen, ha nem sikerül, de a panelból pofázni, hogy xar alakok, meg ott sem jobb, na ez szégyen.
Aki pedig a 40-eseket tette felelőssé a jelenlegi helyzetért, az bátran gondolkozzon el, hogy ő mit tett le az asztalra. Gyanítom, hogy 20-as éveiben járó, mindent jobban tudás egyetemén végzett fiatalról van szó, aki még életében nem dolgozott egy jóízűt! Viszont a "diplomás minimálbérért", féltéglával veri a mellét...Lobogtatja a szertár-ruhatár-büfé szakon, apuci/anyuci által kifizetett "diplomáját"! Bizony, "kommunikáció" szakos, meg cocciólógia szakos, esetleg mezei bölcsész ott a vad-nyugaton sem nagyon kell, majd mosogat, takarít, esetleg gyorsétteremben alkalmazzák. De ugye ez a nagyságos "értelmiségi" hölgyeknek/uraknak zsenánt... Na ettől kellene megszabadulni és végre értéket teremtő munkát végezni!!
Csókol apátok!

bpetya75 2012.11.09. 08:40:05

@Lobelt Ledfold Reloaded:

Ez nagyon jó volt Lobelt balát!

Ajánlom figyelmedbe ezt a bejegyzést is: rajen 2012.11.08. 11:35:39

Már épp kezdtem hiányolni rajent (a nicket is elfelejtettem), és nagyon reménykedtem, hogy talán ezt a toronymagas labdát leüti. Meg is tette. Mondja valaki, hogy nincs Isten! :-D

bpetya75 2012.11.09. 08:41:44

@Lobelt Ledfold Reloaded:

Közben rájöttem, hogy így: @rajen:

egyszerűbb ;-)

Viktus 2012.11.09. 08:47:04

@balage_81 reloaded:

Persze mérnököket - szakágtól függ meg informatikust keresnek a vendéglátás már elég necces ott bizony könnyen a szopórollert kaphatja a kalandvágyó.
A lehetőségek szűkülnek ez tény még 5-6 éve sokkal könnyebb volt.

tableno 2012.11.09. 08:51:11

@Lobelt Ledfold Reloaded: Lobelt, Lobelt, engem nem versz át! Lefogadom, hogy a poszt csak jó ürügy volt arra, hogy kitehessed ide ezt a csöpögős szerelmeslevelet, ami már régen porosodott a fiókodban! :)

bpetya75 2012.11.09. 08:59:10

@tableno:

Nézd már a kis gonoszt! :-D Irigy vagy marhára, hogy nem neked írták, mi? ;-)

2012.11.09. 08:59:48

@Lobelt Ledfold Reloaded: Jajjj!!! :))))
A Határátkelő elhagyásán gondolkodó (de egyelőre csak a józan ész határait néha átlépő) társ válasza:

Kedves Apám, Darth Vadre!

Ahová megyek, ott jobbak a borok (szomjasgodeny.hu/) és szebbek a lányok (legalábbis a legtöbb esetben... a linket a 18+ minősítés miatt nem tehetem be :)))). Nem kell annak a rusnya Chubakkanak a fejét néznem, sem a Birodalmiak és a Lázadók közti állandó cstatér közben iszogatnom békésen a reggeli kávémat. Inkább átmegyek a Star Trekbe, nekik legalább jól fegyverzett hajójuk van, van fotontorpedójuk is, a lányok miniszoknyát hordanak, és ami a számomra a legmeggyőzőbb, nem vágják le senki kezét és egy állat büdös belsejében sem kell melegednem, hiszen nekik van fazer-ük, amivel a követ is felmelegítik. Itt ilyen még a Birodalmiaknak sincs.

És tudod Apám, az a baj, hogy nem látom, hogy ha a Lázadók nyernek, jobb lenne. Elindul ugyanaz a hajtóvadászat, ami most is folyik, csak akkor majd a Birodalmiak lesznek a nyulak. Mennyivel jobb ennél a Bolygók Egyesült Föderációja, ahol egy mindenkiért,mindenki egyért, és ha a későbbi részekbe sikerülne csöppennem, akkor már a félelmetes Klingonok is barátok, mindössze a Romulán Birodalommal van gondunk (mondanom sem kell, hogy ők is Birodalom, akárcsak ti, Apám, remélem érzed a párhuzamból áradó bűzt - ja, bocsánat, ez csak Chubakka már volt megint).

Szóval megyek egy jobb élet reményében, mert az Enterprise-on wc-t takarítani jobb, mint lázadó vezérként állandóan menekülni és küzdeni. És csak egy életem van, sajnos nem tudok róla, hogy a Disney vállalná azt is a szerződésében, hogy a halálom esetén feltámasztanak, visszaírnak a történetbe (bezzeg annó a Dzsordzsi az Obivánnal simán megcsinálta,de tudod miről beszélek, hiszen veled is ő tette ezt,ő kényszerített ebbe a géptestbe)

May the Force be with You, my Vader... azaz Father,
Luke

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.09. 09:02:16

@bpetya75: Köszi, de @rajen-nél a pont, azért a líra az líra :-)

@tableno: Milyen igaz. Bár megmondom őszintén, meg voltam győződve róla, hogy Nyulz hímnemű... :-) Lehet alternatív érdeklődésű lettem, csak még nem tudatosult...

2012.11.09. 09:09:12

@Lobelt Ledfold Reloaded: Nyulz a lehető leghatározottabban hímnemű!!! Papírja is van róla, az áll a tetején, hogy "Születési anyakönyvi kivonat" és a Nyulz neve határozottan a "Gyermek apja" rubrikánál lelhető fel... :))))

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.09. 09:17:28

@Nyulz of the World: Drága Fiam!

A konkurens univerzum egy sorozaton alapul, melyből újabb sorozatok nőtték ki magukat, és néha véletlen filmeket is csináltak. Mi azonban a gonosz náci Sith és jóságos nyugat-európai Jedi tengelyen született filmekből lettünk és a sorozatok voltak utángyártva. Ezt ne felejstd el!

Bár kétség kívül nem rossz az Űrszekerek imázsa, de mivel értelmes, lelkes és érdeklődő gyereknek ismertelek meg (azért a Halálcsillagos manőverért még kicsit mindig haragszom) inkáb javasolnám Neked az spacefantasy műfaj helyett a hardcore sci-fi világát. Főleg azon vonalon, melyből Verhoeven filmeket rendezett, de végső soron a Babylon 5 se rossz, igaz ott a jó nők mind gondolatolvasók, a Galaktika csatacsillagon meg kivétel nélkül robotok. Bár a kezed úgyis kompatibilis már velük végső sorban, mit veszíthetsz? Velem együtt amúgy is robotfetisiszta vagy.

Na, ott tuti szeretni fognak, menjél is, de ne hagyd itt a fénykardodat, mely a kétségbeesés legsötétebb óráiban is világot mutat neked, és amelynél hasznosabb dolog csak kettő van az univerzumban: a szónikus csavarhúzőó meg a törülköző.

Szerető apád: Tört Vödör

tableno 2012.11.09. 09:18:13

@bpetya75: @Nyulz of the World: @Lobelt Ledfold Reloaded: tényleg, nem érdekelne benneteket egy IGAZÁN jó politikai blog, marhajó posztokkal, színvonalas vitákkal és (szinte) trollok nélkül? Mert van ám ilyen is, csak nem a blog.hu-n! :)

bpetya75 2012.11.09. 09:37:26

@tableno:

Engem speciel érdekelne. Bár nem rendelkezem elég mély tudással ahhoz, hogy hozzátegyek egy ilyen bloghoz, de szívesen olvasnám.

tableno 2012.11.09. 09:41:56

@bpetya75: adj egy e-mail címet, elküldöm a linket.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.09. 09:42:00

@Babette_: majd mingya' megnezem
amugy hova?:)

2012.11.09. 09:59:36

@Lobelt Ledfold Reloaded: Szerintem par ember a vonaton elkezdte diszkreten a becsi elmegyogyintezet telefonszamat guglizni az okostelefonjan, amikor az az ember, aki addig bekesen potyogott a laptopjan, a leszallas elott par perccel egyszer csak varatlanul hangosan visitva rohogni kezdett, hogy a konnyei is csorogtak!! :)))

2012.11.09. 10:00:34

@tableno: kuldj egy linket privatban, olvasokent mindenkeppen erdekel. :)

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.09. 10:21:17

@tableno: Remélem ez valami durva beszervezés és titkos gyűlések is lesznek végül, és 5 éven belül megdöntjük az kommunista világrendet… várjál, elbizonytalanodtam, most kiket is utálunk?
feat at freemail dot hu

@Nyulz of the World: Ennyire ütős volt? :-)

oldkarak 2012.11.09. 10:52:09

@monddazigazatmar: lehet, hogy olvasási problémáid vannak - dislexiának hívják - én nem írtam, hogy itt nem lehet. Ha vígasztal van 2 diplomám és 3 diplomás - közte Phd-s, és postgrad-os is - gyermekem. De azt is látom, hogy ma nem tudnám fizetni az egyetemeiket, pedig akkor is nehéz volt. Te a le nem adózott bevételeidből szépen megélhetsz, míg 2 diplomával brutto 120ezer egy Phd-snek a fizetése. No, erre varrjál gombot. Ki a lusta?

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.11.09. 11:26:06

@KG2000: Elég fejletlen humorérzéked lehet, de az olvasás segíthet rajta. Az általad emlegetett írás a Modoros blogon volt.

ZOH 2012.11.09. 11:32:52

@Mr. Rustical: "Lehet vitatkozni, hogy ki tett többet ezért, de tény, hogy Magyarország az elmúlt 10 évben elveszítette azt a lehetőséget, hogy dinamikus gazdasági centrummá váljon. Ezen radikálisan változtatni már nem is lehet, de még a kis változásokra sincs esély, mert a politikai rendszer az inaktív szavazókra alapul, így a versenyszféra érdekeit képviselni képtelen. Változás akkor lehet, ha a költségvetés nem bírja fizetni a transzfereket az inaktívak felé, és összeomlik. Onnantól viszont még nagyon sok idő, amíg valami értelmesebb rendszer felépül, ha felépül.

Arra kell tehát számítani, hogy Magyarország hosszabb távon is egy periféria lesz, ahol csak kihelyezett feldolgozó-ipari tevékenység folyik, és az emberek főleg szolgáltatásokból élnek.
Akinek ez nem tetszik, aki a történések kellős közepébe vágyik, annak el kell menni innen. "

korrekt, sajnos :-(

tableno 2012.11.09. 12:09:30

@bpetya75: @Nyulz of the World: @Lobelt Ledfold Reloaded: ment a link mindenkinek! Konspiracio, elvtarsak!!!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.09. 13:58:29

@Nyulz of the World:

A klasszikus magyar alámondásos amatőr fordításban: "May the force be with you!" = "Május negyedikén veled leszek!". Lehet, hogy csak urbanlegend, de fordítói körökben népszerű.

2012.11.09. 14:11:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Igen, ezt mar en is hallottam. A masik ilyen (nem tudom, hogy urbanlegend vagy nem), az a "Doors opening at 9 PM" = "A rendezvenyt a Doors zenekar nyitja este 9-kor". :)))))

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.09. 14:14:09

@Nyulz of the World:

Viszont mondok neked egy VALÓDI esetet, ami biztos, mert láttam. S nem is alámondásos amatőr fordítás, hanem mozifilm. Lényeg: sci-film, az űrhajó megsérül, s a kapitány segítséget kér a bázistól. Angol szöveg: "Mayday, mayday!", magyar fordítás: "Majális, majális!".

venator 2012.11.09. 14:43:43

@bpetya75: Nem, egyikhez sincs köze. Igazából semmihez nincs köze, csak kellett valami név, amikor a blogot indítottam. Gondoltam legyen valami latin....s lőn. :)

bpetya75 2012.11.09. 14:52:00

@tableno:

Köszönettel! Egyelőre csak könyvjelzősítettem, mert nagggyon elfoglalt ember vagyok ám :-D

@venator:

Pedig azt hittem Te is betagozódsz az űroperák sodorvonalába Venator osztályú csillagrombolóként ;-)

bpetya75 2012.11.09. 14:52:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Ezt még nem hallottam. Elő is adtam egy LOL szabadgyakorlatot ;-)

Sadist 2012.11.09. 15:38:55

"Mi több: becsülni fognak, mert ott becsülete van mindazoknak a dolgoknak, amikkel te bírsz: a szorgalomnak, az egyenességnek, a kreativitásnak, és a tisztességnek!"

Itt is lehetne becsülete ezeknek a dolgoknak, mégsincs. És nem (csak) a politikusok miatt, hanem azért, mert ez egy beteg és ostoba társadalom. Nyugati jólétet akar, de lehetőleg minél kevesebb munkával és nulla felelősségvállalással. Vár arra, hogy majd valaki megoldja a gondjait, csak be kell húzni az X-et. Végtelenül passzív és nem tesz semmit azért, hogy jobb legyen, még olyan dolgokat sem, amikhez nem kellene egy huncut fillér sem.

Sadist 2012.11.09. 15:40:28

@Sadist: És felmerül a költői kérdés, hogy ha a normálisabbja (értsd szorgalmas, egyenes, kreatív és azok, akiknek mindez jelent is valamit) elmegy ebből az országból, akkor ki/mi marad itt?

venator 2012.11.09. 15:51:55

@bpetya75: Bár ahhoz a generációhoz tartozom, de fogalmam sem volt, hogy létezik Venator osztályú romboló. Utólag szembesültem a műveletlenségemmel.

bpetya75 2012.11.09. 16:46:18

@venator:

Én sem tudtam, csak rákerestem a nickedre ;-)

DieNanny CH 2012.11.09. 19:39:33

@zombizan:
Ez szuper! Pedig már 60 éve...!

Én a svájci bölcsődében (Kinderkrippe), mikor a kolléganőim nincsenek a közelben, magyar mondókákat meg énekeket mondok a gyerekeknek, kint meg hintázásnál a Hinta-palintát. Tetszik nekik! :-)

DieNanny CH 2012.11.09. 20:02:45

@rajen:
Te egy zseni vagy! Nincs kedved minden posztot rímbe szedni?
Gratula!!!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.11.09. 23:11:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Imadom ezeket a felreforditasokat:) errol a mar-mar klasszikus Berlitz reklam (German Coastguard) jut az eszembe, ismeritek, ugye? :) www.youtube.com/watch?v=yR0lWICH3rY

Egyebkent meg koszi a jo humoru kommenteket itt a vegefele:) a pentek delutani csendes irodai legkort kicsit feldobta :)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.11.09. 23:13:25

Hopp, most latom, vki fent mar belinkelte ezt a reklamot:))

Én lennék terrorista! 2012.11.10. 00:23:56

Apa,

azért ennyire ne panaszkodj. Kaptál szocpolt, olcsó hitelt a házra/lakásra. Ja, és nem kell napi 30 kilométert gyalogolnod pár liter vízért mint Afrikában sok helyen. Ennyire rossz lenne neked?

LOL ez a poszt. Csöpögős-röhögős. A kiscsajnak azért sok sikert és kevés adót!

Lehet nekem is ki kellene menni valahová egy kis időre, megnézni hogy mi olyan jó Külföldiában.

2012.11.10. 01:15:26

@KG2000: 'De miért is van, hogy sok külföldi meg éppenséggel beleszeret Magyarországba? Nemrég olvastam egy német rövid cikket, amely arról számolt be, hogy egy német (echte, nem magyar származású) házaspár nyugdíjazása után Magyarországra költöznek, mert beleszerettek az országba.'

Persze, akar en is beleszerethetnek Magyarorszagba, ha nem beszelnek magyarul (tehat nem ertenem a sok hulyeseget, pesszimizmust, politizalast), nem kene dolgoznom, lenne jo par szaz euro koltopenzem havonta es a ketszobas panellakasom arabol hatalmas kerteshazat vehetnek. (Nekem pl. az a menekulesi tervem nyugdijas eveimre, ha ne adj Isten egyedul maradnek keves nyugdijjal, hogy Magyarorszagra koltozom - nem azert mert beleszerettem az orszagba, hanem mert a brit nyugdijam megiscsak tobbet fog erni ott mint Angliaban, es nyugat-europai mercevel nevetsegesen alacsonyak a magyarorszagi ingatlanarak.)

Sadist 2012.11.10. 02:04:12

@Mirjam2: Egyszer a termálfürdőben beszélgettem egy idős úrral, azt mondta, hogy 79 éves, én max a 70-et néztem volna ki belőle, mindegy. Huszonéves korától kint élt Kanadában, de a felesége pár éve maghalt, ezért hazajött Magyarországra, hogy felejthessen és esetleg még másik feleséget(!) is találjon. Átszámolva kb. 400000 Ft a nyugdíja, amiből Kanadában átlagosan meg tud élni, itt Magyarországon viszont röhögve vesz egy vidéki házat, eljár színházba, fürdőbe, élheti vígan az életét.
Ha belegondolsz, Magyarország egy kellemes, nyugis hely, jó a klíma, nincsenek természeti katasztrófák, ilyen nyugdíjjal pedig az sem érdekli az embert, hogy gazdasági katasztrófa sújtotta övezet.

Druida 2012.11.10. 03:29:05

Hogy ez egy mekkora szar (Leontve cukormazzal), pont azt arulja az embereknek, hogy kulfoldon kolbaszbol van a kerites, mert "itt megbecsulnek" .. loszart, ugyanulgy keresztul nez rajtad a szomszed, akinek a nevet sem tudod, (es nem is erdekel), ugyanugy elmennek a biciklitolavaj mellett, ugyanugy fizetestol fizetesig elnek a csaladok... A masik meg, hogy Anglia, az mar szinte nem is kulfod, hamarabb hazaer az ember innet repulovel, mint Debrecenbol vonattal.
Egy szerencses angliai magyar...

GutBesserWasser · http://blog.gutbesserwasser.com 2012.11.10. 14:24:44

Nem olvastam el az összes hozzászólást (609 db :)), csak az utolsó néhányat, és a legtöbbnek nagyon +1. Viszont én nem abban látom az igazi gondot, hogy kint sem jobb, vagy arányaiban nem sokkal jobb, vagy hogy hasonlóan átnéztek egymáson a szomszéddal. Hanem abban, hogy azt a kincset, amit a magyar nyelv és kultúra jelent, kiviszed az országból, és a gyerekednek már hiába adod tovább, nem lesz funkcionalitása egy más kultúrközegben. A helyi nyelvet fogja használni (hiszen senki nem érti a magyart), helyből fog párt választani, és a gyereküket a helyi kultúra szerint fogják tudni nevelni. És mivel - néhány busznyi behülyített szerencsevadászt, akik aztán vissza is "jövődnek", leszámítva - az értelmesebbje érzi magát elég szarul itt ahhoz, hogy a külföldre menés mellett döntsön, ha ez jelentős méreteket ölt, tényleg átengedjük a Kárpát-medencét az igénytelen hülyéknek. Márpedig ahhoz itt túl jó az éghajlat, hogy szarkasztikus legyek.

Szerintem egy ország olyan, amilyenné a lakói teszik. Ha megtanulunk jó minőségű termékeket előállítani, és ezeket megbecsülni, és megtanuljuk megbecsülni azt, amiben egyediek vagyunk (nyelvünk, történelmünk, nagyjaink, rege- és mondavilágunk, népmeséink, dalaink, táncaink stb.), lehet itt jobb. És ehhez nem kell turullal bélelt árpádsávos gúnyában járni, és rókafarkas kopjafát tűzni az előkertbe. Elég "csak" megismerni a kincset, amink van, és a gyerekünknek továbbadni, mint az összes többi normális nemzet tagjai is teszik. Politikai hovatartozástól függetlenül!
És nem mondunk a gyerekünknek olyat, hogy menj el, mert itt szar, még akkor sem, ha esetleg pillanatnyilag így gondoljuk. Hanem dolgozunk azon, hogy ne kelljen elmennie...

Enlili 2013.01.07. 01:33:27

GutBesserWasser!
Beléd szerettem. Pont ilyen gondolkozású férjet szeretnék! Sajnos nagyon kevesen lehettek, mert még nem találkoztam ilyen emberrel...

madártejföl 2013.01.07. 12:07:24

Ilyen hatásvadász irományt még sosem olvastam. Kedves apukától idézve: "De ott szeretni fognak. Szeretni fognak, mert ott tudnak szeretni, és szeretni fognak, mert te megérdemled, hogy szeressenek. Mi több: becsülni fognak, mert ott becsülete van mindazoknak a dolgoknak, amikkel te bírsz: a szorgalomnak, az egyenességnek, a kreativitásnak, és a tisztességnek!" Tény1: Nagy-Britannia lezárná határait, ha az EU nem kényszerítené másra. "A brit belügyminiszter, és közvetve a kormányfő is szükségesnek nevezte a munkaerő szabad áramlásának korlátozását a brit munkahelyek megvédése céljából." Vagyis amit szeretetnek vélsz, az fanyalgás, valójában EU-s kényszer elfogadása, gazdasági értelemben pedig az olcsó munkaerő kihasználása, nem megbecsülés. tény2: A britek naponta tüntetnek a kislányod (és több százezer bevándorló) ellen, mert kiszorulnak a munkaerőpiacról és veszélyben a kultúrájuk. Vagyis ki nem állhatják a lányod több százezren... Kelet-európai (főleg lengyel, román), ázsia, afrikai bevándorlók színesítik a palettát, nem magyar specialitás a telhetetlenség. tény3: irigyelt ország társadalma raktározta el elnökük szavait : "Ask not what your country can do for you--ask what you can do for your country." (J.F. Kennedy) Ha nem tudsz angolul, kérdezd az okos kislányod még felszállás előtt, érdemes! Nem gonosz varázslatok irányítják az országot, hanem a bennük élő emberek! Olyan az ország, amilyenné az emberek tették. Az EMBEREK, nem a kormány. tény4: előbb küldted volna el a kislányodat Namíbiába, ahol por-zsír keverékével kenik, dörzsölik magukat mosdásként (víz híján), esetleg É-Koreába, Kubába, vagy bármelyik dzsungel civilizálatlan törzséhez, esetleg az eszkimók közé, de jelenleg Görögországba is küldhetted volna (estig tudnám sorolni az országokat, ahol rosszabb, mint itt). A rosszat is tapasztalni kellene, hogy érezze a jót! A pénz-itt-most-szentháromságának bűvöletében élni, a törtetés mindenek felett, a fogyasztói társadalom MEGTŰRT uniformizált, gyökértelen robotmelósának lenni egy nagy nemzetkatyvasz- rendszerben minden, csak nem jó! De ugyanez szól a papának is! Amióta világ a világ, folynak vándorlások, a világ minden részén, hol nagyobb ütemben (felfedezéskor, gyarmatosításkor, háborúk idején vagy épp új Unió-tagországok felvételekor), hol kevésbé. Jelenleg viszont a fogyasztói-társadalom anyagi telhetetlenségi hulláma vet idegen földekre számkivetetteket. A kislánynak több lelki többletet kellene felhalmoznia, nem anyagit.

Kék az ég 2013.05.15. 06:52:51

@bpetya75: "Na az azért épp akkora hülyeség, hogy aki nem boldogul ma Magyarországon, az csak magának köszönheti, mint az, hogy aki boldogul, az csak fideszbérenc lehet

Milyen érdekes ezt most olvasni a Trafik ügy fényében !

Igen 35 ezer ember gürcölt éveken át és csak az számított fideszes rokon vagy-e.

Igaza van mindenkinek aki elmegy orbánisztánbol. A jobbágy lelkűek maradjanak csak...

GutBesserWasser · http://blog.gutbesserwasser.com 2013.05.17. 00:09:56

@Enlili: Köszönöm! (Egyébként nem járnál jól velem, rengeteg kiállhatatlan dolgom van, amik csak együttéléskor derülnek ki.) Remélem, hamar megtalálod, akit keresel!

Sámánka 2014.04.12. 20:51:52

Hihetetlen látni hogy egyesek milyen primitívek. Szerintem senki nem jókedvéből megy külföldre. Ott az ember mindig csak egy külföldi lesz. Én is kint élek. Szerintem mindenki először a pénz miatt jön ki. De lassan észre kell vennünk menyire feladtuk a kultúránkat a nyitottságunkat más nemzetekhez képest, Lehet elvekről beszélni nekem is vannak. Mert apám és anyám megtanított rájuk. Azelőtt pedig az ö szüleik őket. De most mit tud tanítani egy szülő a gyermekének? "Kicsim tanulj sokat és ha olyan okos leszel hogy el tudsz nyomni másokat akkor sikeres lehetsz a hazádban is" Vagy " Látod fiam menyit dolgozok na te is ennyit fogsz, látod mi van a hűtőbe, na ennyi lesz holnap is és ennyi lesz akkor is ha majd te fogsz munkába járni" Ez a szomorú valóság. Én ezt nem akarom elfogadni. Ha lesz gyerekem tisztességben alkarom felnevelni és otthon a házamban magyar lesz a hivatalos nyelv . nem az a legnagyobb baj hogy szegénység van eddig is az volt. Az a legnagyobb baj hogy olyan szegénység van hogy rengeteg szülő annyit dolgozik és van távol gyerekeitől hogy nincs se ideje se energiája öt megnevelni!! Sajnos így vesznek el azok az értékek amit 1000 év alatt ez a nemzet felépített.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása