oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. október 31. 06:59,  Is real 401 komment

2012. október 31. 06:59 Határátkelő

Is real

Mindenkinek van véleménye róla, de kevesen ismerik. Bár ezt elég sok mindenről elmondhatjuk, ebben az esetben Izraelről van szó. Éva posztjából (eddigi két írása itt és itt olvasható) kiderül, hogy egy átlaglakás megvásárlásához 130 havi átlagjövedelem szükséges, a 3 gyerekes családmodell az átlagos, de az ortodox vallásosok körében a 10-12 gyerek sem ritka.

Tel Aviv kávézó.jpg

"Izrael államot 1948. május 14-én alapították újjá. Az ország a történelmi Júdea és Izrael, ókori zsidó királyságok területén helyezkedik el." – akik az adatok iránt érdeklődnek, ajánlom nekik a Wikipédiát, egész jó az országgal kapcsolatos szócikk magyarul is.

Magyarországgal való összehasonlításban: Magyarország területének 22,3%-án él 7,93 millió ember (friss, 2012-es adat), akik az egy főre eső GDP dupláját termelik a magyarénak. A lakosság 46%-ának van felsőfokú képzettsége. A népességnövekedés aránya a bevándorlási hullámoktól függően ingadozó, de a népesség határozottan növekszik, mert a népszaporulat önmagában is 2 körül van, a bevándorlással kb. 3%-os. További adatokat is lehet elemezni, de maradjunk a személyes tapasztalatoknál, bármilyen szubjektívek is azok.

Nem egy hatalmas, befogadó ország

Izraelbe ma sokan akarnak bevándorolni, vagy legalábbis dolgozni pár évig. Utóbbira számtalan lehetőség van, de kétségtelen, a munkalehetőségek között, idegenek számára kevés a kvalitásos munkaerőre számító igény. Azért is adtam meg a területi és népességi mutatókat, hogy világos legyen – ez nem egy hatalmas, befogadó ország, ahová bárkinek érdemes elindulni. Bár azt hiszem, hogy ma már sem Ausztrália, sem Kanada nem ilyen.

Izrael legújabb kori létrejöttének célja egyértelműen az üldözött zsidóság visszatelepítése az ókori hazába. Ezért a letelepedés kritériuma a zsidósághoz való tartozás valamilyen formája: zsidó, akinek az anyja zsidó, akinek csak az apja az, a vallási törvények szerint csak zsidó származású, de nem számít zsidónak.

Ebből kifolyólag a magyarországi vegyes házasságokból született gyerekek egy része nem érti, hogy miért tartják őket „magyar" nemzetiségűnek, míg másokat „zsidó" nemzetiségűnek. A letelepedést ez nem befolyásolja, de kétségtelen, problémája lesz az illetőnek, ha házasságot akar kötni.

Hallgatólagos megegyezés

A Ki a zsidó? kérdéskörön már az állam megalakulása óta jól elvitatkoznak a politikusok, de a dolgok ezen a téren nagyon kevéssé változnak. Van egyfajta hallgatólagos megegyezés, hogy a vallási kérdésekbe a szekuláris, állam-építő zsidók nem szólnak bele, bár éppen az utóbbi évtizedben ez a megegyezés kezd szétbomlani.

A lényeget illetően azonban igaz, hogy Izrael a zsidók, zsidó származásúak és közvetlen családtagjainak befogadást segíti. Mert, természetesen, egy zsidó férfi vagy nő nem zsidó házastársa is ugyanúgy megkapja a letelepedéssel járó jogokat.

Sőt, nem csak zsidók esetében működik az egységes család elve, hanem az izraeli arabok esetében is, sok éven át szinte automatikusan, egészen addig, amíg sikk lett a palesztin területekről beházasodni Izraelbe.

Afrikában is felfedezték

Pár évvel ezelőtt dolgozott nekem egy kőműves, aki ilyen módon nősült be. Személyesen, gazdasági indoka volt erre – Izraelben több a munka, jobb a megélhetés, de a Palesztin Autonómiában támogatják is az ilyen házasságközvetítést, hiszen ők még mindig a demográfiai győzelemben hisznek – kiszámolták, hogy hány nemzedéken belül tudják elfoglalni az egész országot...

Erre az izraeli bevándorlási hivatal bekeményített... De ennek a hivatalnak mostanában amúgy is rengeteg a dolga, mert Afrikában is felfedezték az "ígéret földjét". A probléma annál összetettebb, mint hogy az egyiptomi-izraeli határon nincs kerítés, ami megakadályozná a beszivárgást.

Sok izraeli, különösen az idősebbek, úgy gondolják, hogy a választóvonal a híres Hatnapos háború volt, amikor a kis, szegény, de küzdeni képes ország győzött, korábbi méreteihez képest hatalmas területeket foglalt el az ellenségeitől, de a győzelem egy kicsit a fejébe is szállt... a hirtelen növekedés itt is egy sor problémát okozott, és ezek közül máig ható a mentális változás.

Az alija

A klasszikus cionista eszme az volt, hogy a világban szétszóródott zsidóság visszatelepül, és kemény (fizikai) munkával termővé teszi a sivatagot, lecsapolja a mocsarakat, megteremti az újra közös, világi kultúrát, vagyis olyanná válik, mint minden más nép, amelynek hazája van.

Az 1800-es évek végén az Oszmán Birodalomnak ez a része alkalmasnak látszott erre, mert bár nem volt lakatlan, természetesen, de a völgyeiben mocsaras, hegyein a talajerózió miatt kopár, délen sivatagos terület volt.

Az "alija" – vagyis a hazatérési program a zsidók kétezer éves galuti (a világban való szétszórattatást hívják így) korszakában (az ókori zsidó állam függetlenségét a Római Birodalom szüntette meg i.sz. 70-ben) többször felmerült, de igazán eredményesen az európai nacionalista mozgalmakkal párhuzamosan indult meg.

Az első letelepülők valóban földművesekké váltak (innen ered a kibuci mozgalom), és a terméketlen, vacak földeken csodát műveltek – mert ésszel, nem csak a kezükkel dolgoztak.

Palesztina tartományban a zsidók bevándorlása hozta a fejlődést, és az araboknak ez akkor sem tetszett, ha ezáltal nekik is munkájuk lett, és a környező vidékekről egyre több arab is érkezett.

Beáradt az olcsó munkaerő

Az első világháború után a Brit Birodalom uralma alá került a terület, akik hol a zsidóknak, hol az araboknak ígértek önálló államot. A konfliktus tehát sokkal régebbi, mint maga az ország, ami persze nem jelenti azt, hogy nem lenne jó egyszer már megoldani, és békében élni.

A Hatnapos háborút követően először az elfoglalt területekről áradt be az olcsó munkaerő, miközben az egalisztikus eszmék hívei csökkentek a zsidók körében, a földművelő ethosz kiment a divatból. Az állam megalakulása után egyre nagyobb számban érkeztek keleti zsidók a környező arab országokból, akik nem feltétlenül lelkesedtek a kibuci mozgalomért.

Így fokozatosan, a kezdeti, szocialista gazdálkodás egyre kapitalistábbá vált. Az összefogást, sok helyen felváltotta a verseny, ami viszont kétségtelenül fellendítette az izraeli gazdaságot.

Nem szégyellik, ha meggazdagodnak

Úgy tűnt, hogy az "összefogás" ma már csak akkor működik, ha az ország háborúban áll, és miután ez egész eddigi történetére igaz, ennek a „zsidó értéknek" a megőrzése nem volt probléma, de mostanában, amikor már nem robbannak fel autóbuszok vagy nagyvárosi kávéházak békés közönsége egy-egy palesztin terrorista/szabadságharcos (kinek-kinek ízlése szerint) tevékenysége okán, a társadalmi problémák megoldásában is egyre szükségesebbnek látszik.

Az izraeliekben, általában, nagyfokú az együttműködési készség, ha baj van, sokszorosára nő bennük a kreativitás, az oldhatatlan vágy, hogy megoldják a problémát. Gyorsan mozdulnak rá az üzleti lehetőségekre, ettől sok esetben sikeresek, és persze a "nem izraeliek" irigységgel vegyes ellenérzéssel nézik ezt. Magyarországon is ez történt a kilencvenes évek elején, mert a rendszerváltás után az elsők közt voltak, akik meglátták a befektetési lehetőségeket.

Nem szégyellik, ha meggazdagodnak, sőt, bizonyos értelemben a meggazdagodás átvette a korábbi, magasztos társadalmi célok helyét. Már a kibucnyikok sem akarják a földet túrni, és miután megalkották a világ legfejlettebb, intenzív mezőgazdasági termelését, a kétkezi munkára idegeneket alkalmaznak, a technológiát pedig jó pénzért eladják Afrikában, Kínában, ahol éppen megfizetik. Az izraeliek többsége jól érzi magát a bőrében, ami nem akadályozza meg abban, hogy panaszkodjon arra, ami nem jó, és keresse a még jobb lehetőségeket.

...és akkor jött Stanley Fischer

Az izraeli gazdaságot, lényegében elkerülte a világválság (az európai piacok válsága miatt a tavalyi növekedés mértéke csak 3,3%), és ezért egy ember felelős: Stanley Fischer, aki 2005-ben lett az Izrael Bank elnöke. Natanjahu, a mai miniszterelnök, akkor a Saron-kormány gazdasági minisztere kérte fel, és ez volt élete legjobb politikai lépése.

Ariel Saron annyira utálta Natanjahut, hogy azt a minisztériumot bízta rá, ahol csak veszíteni lehet a népszerűségből, de Bibi (Benjamin) idehívta a 62 éves Fischert, akinek áldásos működése következtében az akkori 134 milliárd dolláros bruttó hazai termék öt év alatt 217 milliárdra nőtt.

A rögtönzésnek, amelyet sokáig különleges izraeli erényként tartottak számon, ma egyre kevesebb tere van, viszont időközben az izraeliek megtanultak tervszerűen, szisztematikusan dolgozni. Amíg én Magyarországon voltam, fergeteges változások történtek az országban, olyannyira, hogy amikor 2010-ben három éves kihagyással idejöttem, csak kapkodtam a fejem.

Amiről Magyarországon húsz évig képesek az értelmiségiek elvitatkozgatni és közben nem csinálni semmit, itt fél év alatt összehozzák. Az üzleti életben a verseny fergeteges, de miután az izraelit éppen ez indítja be, egyre jobb eredményre sarkallja.

A városrehabilitáció, amiről Budapesten téptem a szám éveken át, Tel-Avivban szépen megvalósul. Jól ismertem ezt a várost, tudtam, hogy hol milyen problémái vannak, és amikor 5 év múltán kezdtem bejárni öröm volt látni a javulást.

Az árakról

Magasak a megélhetési költségek, de őszintén bevallva, az izraeliek igényei is magasak. Az átlaglakás 4 szobás, két fürdőszobás, nagy konyha és nappali, terasz, minimum 100 négyzetméter. Az egyik szoba a rakétatámadások elleni is védett, vastag beton falú „bunker" szerepét is betölti, az 1991-es Öbölháború óta, amikor Szaddam Huszein lövöldözte az izraeli városokat, bár Izrael nem vett részt a háborúban.

Egy ilyen lakás megvásárlásához 130 havi átlagjövedelem szükséges, ami 25 éves eladósodást jelent. A 3 gyerekes családmodell az átlagos, de az ortodox vallásosok körében a 10-12 gyerek sem ritka. Az izraeli arabok átlagosan 4 gyereket nevelnek egy családban, de az életszínvonal növekedésével ez is csökken.

A sikeres izraeli arab ugyanúgy akar élni, mint a zsidó szomszéd, és hallani sem akar arról, hogy a Palesztin Autonómiához tartozzon az a település, ahol ő lakik. Elvben persze, két népnek, két országot, de ő marad a "cionista entitás" területén, ha lehet.

Egyszerű(bb) adórendszer

Az izraeli adórendszer összehasonlíthatatlanul egyszerűbb, kiszámíthatóbb és betarthatóbb, mint a magyar. Két évtizeden át magam csináltam a cégem könyvelését, és pár év után az éves adóbevallást is. Logikus, áttekinthető, nem söralátét, de nem is összehajtogatott futballpálya. Egyszer volt adó-ellenőrzésem, ami kb. fél órái tartott, és kaptam egy papírt, hogy "nagyon rendezett".

Ezek után Magyarországon sírógörcsöt kaptam az APEH-ban, amikor egyik pulttól a másikig küldözgettek, és bár magyar az anyanyelvem, nem értettem, hogy mit akarnak tőlem. Végül feladtam, és szakembernek adtam át az egészet, mert az idegeim értékesebbek annál, mintsem az adóhivatalban tépázzam őket.

Az iskolák

Az izraeli iskolarendszer (12 év) elvileg ingyenes, de azért hol erre, hol arra kell pénz (kirándulások, osztály-rendezvények, stb.) a könyveken, táskákon, ma már számítógépeken kívül. Arról nem is beszélve, hogy nagyon sokféle iskola van, ebben is megszűnt a hajdani egalizmus.

Az én gyerekeim a gimnáziumi 6 osztályt kibucban töltötték, ahol 22 fős osztályokban tanultak, és az osztályfőnökön kívül volt egy "gondozó"-juk is, akihez bármiféle problémával fordulhattak. Viszont minden nap egy órát dolgozniuk is kellett – a koruknak és a képességeiknek megfelelő, de közösségi munkát, például szortírozni a kimosott ruhát a mosodában, ételt kiadni az étteremben, stb. Érettségi után külföldi osztálykirándulás, amit a saját munkájuk ellenértékeként kaptak.

A katonaság

Elvileg minden izraeli állampolgár katonaköteles. A lányok is. Ez alól az arabok fel vannak mentve, mivel az arab-izraeli konfliktus miatt senki nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy saját nemzetiségével szemben kell harcoljon. Önkéntesek ezzel együtt vannak, harci alakulatoknál beduik, drúzik, cserkeszek is.

A lányok kevesebb ideig szolgálnak, de ha harci alakulathoz kérik magukat, akkor az előrelépésüknek megfelelően maradnak. A sorköteleseken kívül, természetesen, vannak hivatásos katonák is. Nők is. Az ortodox vallásos lányok, ha még nem mentek férjhez, akkor általában polgári szolgálatot teljesítenek.
Valójában a tendencia az, hogy maradjon a kötelező katonai szolgálat, sőt terjedjen ki valóban mindenkire, de az Izraeli Véderő csak a modern hadviseléshez szükséges részt foglalkoztassa, a többiek polgári szolgálatot teljesítsenek (kórházakban, iskolákban, nehéz sorsú családoknak segítsenek).

Az "átlag-izraeli" leérettségizik, katona 2-3 évig, majd elmegy világot látni. Saját pénzéből, úgy, hogy itt-ott dolgozik, valamilyen alkalmi munkát vállal, majd utazik tovább. Minimum fél év, de van, akinek 1-2 év kell ahhoz, hogy eldöntse, hogy mi akar lenni...

A továbbtanulás ugyanis szintén egy izraeli mánia, bár cseppet sem olcsó, mert az egyetemeken tandíj van, és egy huszonnégy-huszonöt éves ember már nem akar a szüleivel együtt lakni, tehát lakást is bérel, legfeljebb a barátaival közösen. Vagyis, az egyetem mellett még dolgozik is, hogy ezt a pénzt előteremtse.

Ha nem jut be a választott szakmában az egyetemre, akkor megy külföldre tanulni – Magyarországon is tanulnak fizetős diákként. A diploma utáni gyakorlatot is sokszor külföldön végzik – minél többet megismerni alapon. Ehhez képest, amikor családot alapítanak, akkor a legtöbb esetben hazajönnek, mert a gyerekeiket azért ebben a "levantin őrületben" szeretnék felnevelni.

A statisztika kedvelőinek

A zsidó újév alkalmából, idén szeptember 17-én volt, megjelennek az éves statisztikák, mivel az egyes adatok amúgy is számítógépen vannak, nem probléma az összesítés, ezért nem kell népszámlálást tartani.

Ezek szerint a közel 8 milliós népesség vallási/etnikai megoszlása a következő: zsidó 76%, muszlim 16%, keresztény 3%, drúz 2%, egyéb 3% (vannak magukat ateistának valló orosz nemzetiségű bevándorló családtagok is). 2011-ben 16 892 új bevándorló érkezett - Oroszországból 2666, Etiópiából 2363, Ukrajnából 2051, Franciaországból 1775, a többiek pedig összesen 88 országból. Magyarországról 136-an vándoroltak Izraelbe.

A férfiak várható élettartama 80 év, a nőké 83,6 év. Az elhalálozás okai között a legmagasabb arány a rák (26,3%), a szívbetegségek (16,3%), cukor és érrendszeri betegségek (5,8%). Az elhízottság a felnőtt (20 év feletti) lakosság 16%-át érinti, és 24% a dohányzók aránya. Az autóbalesetek száma 2011-ben 4%-al csökkent, de így is 341 ember veszítette el az életét, ily módon.

Az izraeliek 193 kg/fő zöldséget, 190kg/fő gyümölcsöt, 138 kg/fő gabonafélét, 166 liter/fő tejet, 68 kg/fő húst, 7kg/fő halat, 248 db/fő tojást ettek meg tavaly.

45 ezer lakás építését kezdték meg, a tel-avivi agglomeráció a legsűrűbben lakott része az országnak, itt 7522 ember lakik egy négyzetkilométeren, míg a Negevben csak 79-en - vagyis, van még hová fejlődni.

De ami mindennél aggasztóbb számukra, hogy a Holt-tenger szintje tovább süllyedt, majdnem egy méterrel az elmúlt évhez viszonyítva."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Izrael

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr354880278

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Na mi bennünk a legértékesebb? 2012.10.31. 13:51:33

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de az én figyelmemet nem kerülte el az állampolgárság ócsóé'fele akció iróniája. Az EU ellen kézzel-lábbal küzdő, az EU szemében szálkát kereső kormányunk egyetlen dolgot tudott végül eladni a kínai felebarátainak:...

Trackback: Welcome to the jungle! 2012.10.31. 12:47:03

Még mindig a szavannányi kertben állok és taposom az ásót. Nem vagyok hülye, béna és lassú sem, csak kevés az időm, de ami szabad belőle, azt bizony felforgatással töltöm. Föld felforgatással. Fülemben pedig dübörög a Guns 'n' Roses. A véletlenek mi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bpetya75 2012.10.31. 20:37:02

@venator:

Mert már nincsenek is itt trollok. Vagy védettség alá esnek. Vagy? :-D

JohnHenry 2012.10.31. 20:38:24

itt most valamiféle trágárkodási verseny van a kommentelők között, hogy ki tud randábban beszélni?

Zabaalint (törölt) 2012.10.31. 20:38:53

@bpetya75:
Nem tudom, egészen eddig én csak a másik oldalról vitatkoztam ebben a témában, azaz Izraelt és a zsidókat védtem vitapartnereimmel szemben, úgyhogy most nagyon fura nekem, hogy Izrael ellenes lettem, csak mert egyetlen izraeli politikus ellen kikeltem akár jogosan, akár alaptalanul.

váj mí 2012.10.31. 20:39:48

@bpetya75: Köszcsike ;) (phűűűű ... :-p). Kaphatok egy pohár száraz fehéret? Az se baj, ha chardonnay ... ;)

venator 2012.10.31. 20:43:12

@bpetya75: ...vagy esetleg kellenek a trollok is a kommentszám növeléséhez.

De bírom amikor igazam van. :P

bpetya75 2012.10.31. 20:43:58

@váj mí:

Egy pohár száraz fehéret? Ezt ne velem egyeztesd. Áldásom rád leányom, tégy belátásod szerint ;-)

VT22 2012.10.31. 20:45:35

@váj mí: Képzeld, a kommentfolyamban kommentelni szoktak.
Ha zavar a kritika, akkor mi a francért írod le? Azt ne várd, hogy sajnáljam az illetőt. Ez nem valami feminista teadélután ahol majd tízen ráugranak a témára együttérzően hogy a mocskos férfiak az okai mindennek.

01234567 2012.10.31. 20:47:14

@váj mí: Egy kollégám mondta ilyenkor: "Valami történt.." :) Egy rossz utánfutó árt az autónak, az meg nem jó :)))

radikalisviccek 2012.10.31. 20:48:25

@Zabaalint: meg Kun Béla meg Rákosi meg Marx meg Lenin meg Péter Gábor meg még kurva sok olyan aki miatt sztem pont az ilyen érvelés irreleváns.
És pont eme fent felsoroltakhoz hasonló mai parazita patkányok bújnak manapság a zsidóságuk mögé, amikor kérdőre vonnád őket a tetteikért, és közlik, hogy te antiszemita vagy, mert ő zsidó.

@Megmondó1: ajvék-ajvék, a te logikád alapján a te apád akkor csakis rendes ember lehetett, hogy egy ekkora senkiházi szar alak lett a fia, mint te :) Leszámítva persze, hogy rendszeresen erőszakolt téged, de hát ez meg nálatok úgyis megszokott :)
Na takarodj vissza a metszettfaszú cimboráid közé te tevebaszó buckalakó fasz :)

Tóth Ágas 2012.10.31. 20:50:24

@venator: ha ennyire elnyomják a nőket, akkor miért nem bombázza őket az USA? ;)

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2012.10.31. 20:50:44

A posztertől kérdezném. Nemzsidóként hogyan lehet kimenni dolgozni? Nem kibucba.

venator 2012.10.31. 20:51:47

@Tóth Ágas: Ez egy 2006-os írás, azóta nyilván sokkal jobb a helyzet. :)

micsoda? 2012.10.31. 20:52:16

@váj mí: Nemcsak a szókincsed alacsony, de a szöveg értelmezése is hasonló. Irhattam volna azt is, hogy génjeikben van a kereskedés. Nézz már körül, minden nemzetnél utalni lehet valamilyen hozott tulajdonságra, formára, szinre, mentalitásra,stb.

Zabaalint (törölt) 2012.10.31. 20:52:56

@radikalisviccek:

"meg Kun Béla meg Rákosi meg Marx meg Lenin meg Péter Gábor meg még kurva sok olyan aki miatt sztem pont az ilyen érvelés irreleváns."

Mármint a zsidó tudósos érvelés? Igen, pontosan ugyanannyira irreleváns, mint Kun Bélával meg Rákosival érvelni. Nekünk magyaroknak is ugyanúgy megvannak a pozitív és a negatív történelmi szereplőink, meg jóval többen a kettő között, mégsem leszünk ettől sem jobbak, sem rosszabbak.

"És pont eme fent felsoroltakhoz hasonló mai parazita patkányok bújnak manapság a zsidóságuk mögé"

Pl.? Csak mert eme felsoroltak ezzel szemben nem bújtak a zsidóságuk mögé.

bpetya75 2012.10.31. 20:55:15

@Zabaalint:

Gondoltam, hogy valami olyasmi történt, hogy a korábbi vitapartnereiddel vett a tag egy kalap alá. Ráadásul minősíthetetlen elemekkel tarkítva az értekezését, amivel persze hiteltelenítette is magát kapásból...

@venator:

Oké, de miért fontos a kommentszám? Nagyon erősen kétlem, hogy a reklámokból számottevő bevételre lehetne szert tenni. Az itt futó reklámoknak egyáltalán van valamiféle marketing értéke? Én azt sem tudom mik futnak, és nincs semmiféle blokkolóm...

váj mí 2012.10.31. 20:55:38

@Babette_: Várjááá' mááá', szedem elő a zsepiket, mert lefolyik a vízálló sminkem :).

@VT22: Képzelem .... én is csak kommenteltem. Feminizmus témában meg egyeztess majd a Vérnyúllal, ha mersz ;).

@bpetya75: Höh, semmi felelősségvállalás? Höh, tipikus pasi :-P

@01234567: Ja, történt. Hamupipőke kijött a konyhából ;-).

Tamás András György 2012.10.31. 20:57:13

@váj mí: terelokutya? milyen szoveg ez mar. te sem egy mai csirke vagy, mi?

venator 2012.10.31. 20:57:41

@bpetya75: Korábban ezt már kitárgyaltuk, boldogan levezetném újra, de jön a Top Gear és közben csecsemőruhákat vasalok. :D

váj mí 2012.10.31. 20:58:01

@micsoda?: Meg esetedben a rasszizmusra ...Akarsz még valamit megbeszélni velem?

gam111 2012.10.31. 21:03:14

Könnyű úgy nagynak lenni, hogy olyan területekből élnek meg, amelyeket más emberek, családok vér-verítékkel tettek hasznosítható, mezőgazdasági területekké. Emellett ott van még a csatorna rendszer, amely megoldja az öntözést, azt se ők oldották meg. Egy kicsit utána kéne olvasni a történelemnek és akkor rögtön kiderülne a turpisság...Olyan lenne, mintha Mo. egyik napról a másikra közölné az osztrákokkal , hogy adjátok már ide a területeitek 75%, természetesen azokat a területeket, amelyeken fejlett az ipar, rendezett/szép városok találhatóak és hogy igazán szemetek legyünk dolgozhattok is rajta éhbérért. Na vmi nagyon hasonló történt ott.....

Zabaalint (törölt) 2012.10.31. 21:03:42

@micsoda?:
Annak, hogy sok zsidó jó a kereskedelemben, történelmi okai vannak. De 2000 év történelme genetikai szempontból szinte semmi.

@bpetya75:
Ebben persze benne van, hogy simán lehet, hogy tévesen ítélem meg Sharon politikáját, hiszen teszem azt a hazai politikáról is csak töredékinformációim lennének, ha Izraelben élnék. Tehát a mondanivalójában akár igaza is lehet, a gázai övezetből való kivonulásra emlékszek, de én arra is, hogy utána Sharon kijelentette, hogy nem tárgyal a palesztin vezetőkkel, mert azok terroristák, aztán addig feszítette a húrt, hogy aztán a palesztinoknál az Arafat féle vonalnál jóval radikálisabb csoportok erősödtek meg, akik aztán tényleg el akarják törölni Izraelt. De ez csak az én olvasatom, a valóság lehet más, pl. ha Magyarországról csak a Magyar Nemzet, vagy csak a Népszava hírei kerülnének hozzám, aki külföldön élnék, akkor nyilván egyoldalú képem lenne az egészről. Nekem azért az a tippem, hogy mind palesztin, mind izraeli oldalról rengeteg a csúsztatás.

BetaI 2012.10.31. 21:04:02

@radikalisviccek:

kik is a palesztinok? www.nyest.hu/hirek/palesztinok
ha nem lenne Izrael is balhé lenne: youtu.be/wb6IiSUxpgw
miért is nem jött létre az arab állam? youtu.be/XGYxLWUKwWo

@Tóth Ágas: nem lehet földet venni és a házasság egyházi kézben van és zsidó - másvallású Izraelben nem köthet házasságot de bárhol máshol kötött házasságot elfogadnak. Szemétség de ez van.

gam111 2012.10.31. 21:06:25

"A probléma annál összetettebb, mint hogy az egyiptomi-izraeli határon nincs kerítés, ami megakadályozná a beszivárgást."
-kicsit se rasszista mondat, mintha kártevőktől tartanának

bpetya75 2012.10.31. 21:06:55

@váj mí:

Mi más is lehetnék? Némely férfiak mind egyformák, nem? Meg némely nők is ;-)

@venator:

Jóvanna! Akkor ne vezesd le :-D

Egyébként nem emlékszem a kitárgyalásra. Arra igen, hogy valami aprót emlegettél, hogy leesett, amikor csináltad a blogot, de hogy azért nem éri meg mindenáron hajtani a címlapot. Akkor meg?

Továbbá jó babaruha-vasalgatást. Sokáig már úgysem csináljátok ;-)

BetaI 2012.10.31. 21:07:00

@rockseiaXLL: vannak hiányszakmák pl. házigondozó oda mindig keresnek embereket.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.31. 21:07:05

@váj mí: hat nem meglepoen, ha Izraelrol irnak akkor a zsidokrol beszelunk, ha nemetorszgrok akkor nemtekrol...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.31. 21:09:52

@váj mí: hat igen nagy lovet kene fizetni, hogy atkoltozzek a tulso partra...

bpetya75 2012.10.31. 21:11:51

@Zabaalint:

" Nekem azért az a tippem, hogy mind palesztin, mind izraeli oldalról rengeteg a csúsztatás."

Erről van szó. Ezért nem érdemes nagy firifittyel támadni vagy védeni őket. Ebben a témában mégis mindig szélsőséges a hangnem. Így könnyen megy az, hogy a nagyjából középutas szélsőségessé válik, hiszen az egész csak nézőpont kérdése. A jobbszélső számára a középpályás balos, a bal szélsőnek meg jobbos.

Nnna, már megint marha okos vagyok. Asszem iszom egy kis bort. Nekem száraz vörösöm van. Csatlakozik valaki? Akár száraz fehérrel? ;-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.31. 21:12:30

@ByA:

"Arafat az előző kormény békeajánlatát utasította vissza, ami benne már benne volt arab Jeruzsálem átengedése is."

Nem, ezt rosszul tudod. Kelet-Jeruzsálem kérdésében az izraeli politika egységes és NEM hajlandó átadni a területet az araboknak (leszámítva egyes szélsőbalos izraleli pártokat, szervezeteket, akik erre is hajlandók).

Az ajánlat az volt, hogy Kelet-Jeruzsálem egyes külső kerületeit átadják az araboknak, így a palesztínok végülis jelképesen bent lesznek Jeruzsálemben, s ott fel tudják állítani a fővárosukat Ramalah helyett, ahol jelenleg van a palesztín főváros.

A palesztín fél erre viszont azt mondta, hogy Kelet-Jeruzsálem az egy jelkép és nem mondanak le róla soha.

A menekülkérdésben viszont a palesztínok hajlandók lettek volna a kompromisszumra. Tulajdonképpen a Jeruzsále,-kérdés teszi az egész vitát megoldhatatlanná jelenleg.

Nem akarom Arafatot védeni, de egy valamit tudni kell: ha belement volna abba, hogy lemond Kelet-Jeruzsálemről, valószínűleg a saját testőrei ölték volna meg fél órán belül.

váj mí 2012.10.31. 21:19:23

@hagyma: Jaja, csak a magyarországi közbeszédben elharapódzott zsidózást tudnám feledni.
A másikban meg egyetértünk.Ez már félelmetes, nonem? ;)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.31. 21:21:48

@Zabaalint:

Egyszerűen időközben demokrácia lett a palesztínoknál, s a palesztínok demokratikusan a radikálisokra (Hamasz) szavaztak a mérsékeltek (Fatah) ellenében. Egyszerűen a helyzet az, hogy az átlagpalesztín a Hamaszt támogatja. A Hamasz 74 mandátumot nyert, a Fatah meg 45-öt a 132-tagú palesztín parlamentben. Egymagukban többségük van.

venator 2012.10.31. 21:24:11

@bpetya75: "Továbbá jó babaruha-vasalgatást. Sokáig már úgysem csináljátok ;-) "

Gondolod? Már a következőnek vasalok! :)

bpetya75 2012.10.31. 21:32:20

@venator:

Gondoltam, hogy neki. Viszont mihelyst őkicsisége is elindul világfelfedezőbe és már ketten termelik a napi 2-3 öltözetnyi szennyest, várható némi visszaesés a vasalt babaruha iránti igényetekben. Hacsak nem vagytok fanatikus vasaló-mániások ;-)

padlas 2012.10.31. 21:33:41

@JohnHenry: sajnos úgy tűnik. A kulturáltabb kommentekért olvasd vissza esetleg a kommentfolyam elejét, ott még más volt a hangulat. Vagy használd a szűrés gombot (bár sajnos most már kritikus tömegű kommentelőt kell szűrni).

bpetya75 2012.10.31. 21:39:16

@váj mí:

Földobtam a labdát borozás-ügyben, de nem reagáltál rá. Így számítson rád az ember! ;-)

Megmondó1 2012.10.31. 21:40:35

@radikalisviccek:
a válaszod önmagáért beszél: egy primitív, bunkó ember vagy. Dehát ezen nem érdemes csodálkozni: pont mint édesanyád (tényleg még nem fingott ki?)

váj mí 2012.10.31. 21:42:37

@bpetya75: Kabe, nem vártam rád, kinyitottam a chardonnayt :-P

2012.10.31. 21:43:46

@zsebhümmögő: 'Nem véletlenül alakul ki egy ellenszenv egy csoporttal kapcsolatban. Azért meg kell "dolgozni" elég rendesen.'

Tenyleg? Peldaul mit tettek a 'kelet-europaiak', hogy a nyugat-europaiak nagy resze lenezi oket, rengeteg negativ sztereotipia van veluk kapcsolatban Nyugat-Europaban? Meg a feketeket / azsiaiakat is azert neztek (nezik) le a feherek, mert az elobbiek megdolgoztak az eloiteletert? A te logikadat kovetve, a feketeknek aztan tenyleg jo melyen magukba kene nezniuk hogy miert nezik le oket olyan sokan vilagszerte... Kelet-europaiakra kb. ugyanez vonatkozik...

váj mí 2012.10.31. 21:45:02

@hagyma: Te, én nagyon szívesen töltöm el az időm LA-ben. Szórakozni, pihenni, szabira menni, tökéletes, de ott élni? Szkizofrén egy állapot lehet ....

bpetya75 2012.10.31. 21:45:43

@váj mí:

Akkor én meg rácuppanok egy kis cabernet sauvignonra. És nem kapok be semmit :-D

Na jó, mégis. Egy kis sajtot...

váj mí 2012.10.31. 21:51:28

@bpetya75: Dió és szőlő, fekete vagy piros... nehogy fehéret nassolj mellé ;). És khm, valami kemény sajtot, ha van, de semmiképp sem brie-t vagy hasonló állagút ... ;)

bpetya75 2012.10.31. 21:56:07

@váj mí:

Igazán kösz, de nem vagyok egy gourmet. A bor is csak alsó-közép kategóriás, meg a sajt is. De azért jól esett. Kár is belém jobb, nem tudom igazán értékelni. Akkor lettem biztos benne, mikor a jószerencse, meg anyósom összehozott bennünket Szepsy Istvánnal. Olyan szamorodnikat meg aszúkat kóstoltatott velünk, hogy csak na, de nekem csak annyi tűnt fel, hogy édes ;-)

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.10.31. 21:56:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Ezt honnan veszed?

Tévedsz. Egy árnyalattal jobb, mint az a hülye összehordott, de nem igaz így sem.

Minden lényeges pontban megegyezés született. Amire gondolsz, hogy volt némi huzakodás az nem Jeruzsálem arab lakta része volt (az értelmetlen, sőt értelmezhetetlen, hogy külvárosa, mintha csak elképzelnél valamit, vagy arab propagandát szopsz be, mint rengetegen ilyen-olyan szűrőkön keresztül, ugyanis utólag nemzeti sportjukként a csillagot is lehazudták az égről), hanem olyan részetek, hogy templom hegy alatt az Izraeliek miközben elfogadták az arab fönnhatóságot, a mélyét meg akrták tartani, hogy a régészeti kutatásoik lehetőségét ne veszítsék el. Alagutak és ilyenek voltak a téma. Nem ez volt az akadály, hanem amit mondtam.

Nem iagaz a msik sem amit mondsz. Annyia dezinforméció, hogy rossz nézni. Engedemelddel én ezekt jobbna ismerem mint elképzeled., De ne erősködj, mert utálok szívrohamot kapni tudtalan, de nagyon erősködő, mert a látsaztot az anyjuk életénél is többre becsülő gyönge jellemű magyar blogolóktól. Most ezt a teljes blog szférára mondom, nem erre a témára. Ha mégis hozzáírsz, előre megmondom, az utolsó szót szánalmasan kicsikarhatod, ahogy szokés, de tőlem választ nem. Az a hülye is csak föidegesített azzal ahogy veri az asztalt, kiforgat, mellébeszél, vádaskodik, ahelyett, hogy utánanézne. Veled meg sok bajom volt már más témákban is, nagyon okosnak képzeled magad, aztán általában csak kapkodom a fejem, hogy mi? Úgyhogy hagyjuk., semmi kedvem. Sérts meg boldogan, aztán aludj jól tőle. Ha lesz türelmem keresek neked egy linket föntiekhez és idemsolom minden egyéb nélkül, de ha nem jön be hamar, azt sem,mert nem ezért élek. Na csao.

padlas 2012.10.31. 21:57:07

@bpetya75: a minap egy kommentelő rasszistának nevezett engem, egy másik posztnál. Én megpróbáltam neki elmagyarázni, hogy félreérti a helyzetet. Elmondtam, hogy mi a rasszizmus, és hogy ehhez képest mit mondtam én, hogy mi a különbség. Ha megérti, jó, ha nem, nem, az ő baja, én attól nem leszek rasszista, mert más nincs tisztában a fogalmakkal.

Jártam már úgy is, hogy valaki antiszemitának tartott. Egy idő után világossá vált, hogy nagyon el van borulva szegény, nem lehet meggyőzni az ellenkezőjéről. Megintcsak, magamat továbbra sem tartottam antiszemitának, viszont őt nagyon sajnáltam, súlyos lelki sérülések derültek ki.

Szóval nem értem, mirefel ez a nagy lábujjhegyen tipegés az antiszemitizmus szó körül. Akinek nem inge, ne vegye magára. Ha valaki antiszemita, akkor jogosan nevezik annak, nem? Ha meg valaki nem az, akkor miért hisztizik? Vagy mutasson rá a tévedésre, vagy sajnálja, hogy a másik nem érti meg, de ne hisztizzen már. Tudod, akivel minden rendben van, az nem kiabál és toporzékol.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.31. 21:58:28

@váj mí: 3 nap nekem eleg a nyugati partbol, akkor isnak Vegas
nem az en vilagom
mint emlitettem volt alapvetoen konzervativ emberenk tartom magam
az erkolcsok mellett meg draga is, + a bunozes is magas
maradok en itt keleten
es meg itt is kiesik 4-5 varos ahova nem mennek
mondjuk leginkabb en mar itt akarok maradni a seggemen, koltoztem mar eleget, mert ez jo hely

01234567 2012.10.31. 22:02:31

@váj mí: Hamupipőke azt nagyon jól tette.

bpetya75 2012.10.31. 22:08:13

@padlas:

Igazad van. Engem sem ráz meg, ha hülyeséget ír rólam valaki, inkább csak meglep. Azt viszont kritikán aluli tahóságnak tartom, amikor valaki egy általa antiszemitának és/vagy félretájékozottnak tartott fórumtársnak olyat ír, hogy "a te tetves názi anyád picsáját". Nyilván beteg szegény, de akkor kezeltesse magát...

váj mí 2012.10.31. 22:10:13

@bpetya75: Mna, az én sem vagyok, és az édes borokat kifejezetten nem szeretem. Mondjuk, annyit már megtanultam, hogy milyen ételhez, milyen bor, vagy ha bor önmagában, akkor az mivel, hogy kiadja az ízét. De nem vagyok egy sommelier ... egy étteremben valahol más poszton szeretném elképzelni magam ;)

@hagyma: Vegas szerintem unalmas. Ok, engem egyetlen kaszinó sem érdekel, meg a szerencsejátékok is hidegen hagynak. Bulizni, lazulni, tök jó hely, de ha arra kényszerítenének, hogy az USA-ban éljek, nem azt az államot választanám, tuti.

váj mí 2012.10.31. 22:13:24

@01234567: Ahham, majd kérdezd meg a barátom róla. Azon rágott be, hogy fél üveg viszki után nem voltam egészen önmagam ;í. A hülyéje ... :-D

venator 2012.10.31. 22:15:20

@bpetya75: Jaja, nagyon remélem. Nem rajongok a vasalásért. :)

min 2012.10.31. 22:16:25

Jó poszt, tetszett.
Azért látszik az agyilag buggyant hozzászólásokból, hogy miért is uralkodnak a jelenlegi viszonyok kis hazánkban.

micsoda? 2012.10.31. 22:18:45

@váj mí: Aha. Van egy cigány ismerősünk, és amikor jön a kutyánk megugatja. Ő szokta mondani, ez a kutya rasszista:D

bpetya75 2012.10.31. 22:20:59

@venator:

Meg kell valljam, most nagyot nőttél a szememben. Én képtelen lennék rávenni magamat ilyen, számomra értelmetlennek tűnő dologra. Pláne éjjel. Elmosogatok, meg kiteregetek, meg ruhát is hajtogatok, ha kell, de annak látom értelmét. Babaruha vasalásnak nem.

váj mí 2012.10.31. 22:22:08

@micsoda?: Régi vicc, és ócska :-P

01234567 2012.10.31. 22:48:17

@váj mí: Vagy mert önmagad voltál. :) Megijedt. Vad lehettél :P

váj mí 2012.10.31. 22:56:22

@01234567: Hmmm, hát lehet.... én önmagamban is tudok ijesztő lenni ;). Nyúlbélák kíméljenek :D.

váj mí 2012.10.31. 22:58:23

Ja, most duzzog. Van még 3 napja. Ha nem dönt,nem jelentkezik kirakom a picsába. Van mááásik .... ;)

dzsugasvili 2012.10.31. 23:06:49

Tehát kiderült, hogy egy roppant agresszív, militarista országról van szó, ahol igazából csak háború esetén tudnak összefogni a helyiek, akik mellesleg nagyon széles körben alkalmaznak származás alapján való megkülönböztetést, és óriási bajaik vannak a bevándorlással is. Írja ezt igazán hiteles forrásként egy ott élő.

Balliberális szemmel ez nyilván maga a földi pokol. Mégsem látom az őrjöngve gyalázkodó libsi kommenteket. Sőt, aki negatív véleményt írt, az kapott a pofájába. (Nyilván én is fogok.)

Örülök ennek a cikknek, mert mostantól ha ennek a mesterséges országnak a szent tehénként való kezelésére rá kell mutatnom, ezt a cikket fogom linkelgetni.

Amúgy a 130 havi fizetés/lakásról szóló részt elég vicces volt kitenni az Index főoldalra kiemelt érdekességként. Szerintem nálunk legalább ugyanennyi havi fizetés kell egy átlagos lakáshoz. Csak ameddig ott kint ez nyilván normális, és nem halnak éhen, amíg kifizetik, addig nálunk igen. Mégse láttam még ezzel reklámozni Magyarországot sehol.

01234567 2012.10.31. 23:09:52

Mindig van másik. Elvárásai vannak, amiknek meg kéne felelned, ha akarod. Az elég fárasztó tud lenni. Egyszerűbb ha valaki önmagadért szeret, akár fél üveg viszki után is. De gondolom ezt te is tudod.

venator 2012.10.31. 23:11:46

@bpetya75: Az újszülöttnek a sterilizálás miatt vasalunk, később már én is lazábban kezelem. Én hajtogatni utálok, a mosogatás még elmegy. Meg leviszem a szemetet. :)

váj mí 2012.10.31. 23:28:06

@01234567: Hm, elvárásaim nekem is vannak. És persze, tudom, hogyne... Kibaszottul stresszes a munkám, 3-4 havonta viszont muszáj leeresztenem a fáradt olajat, valahogy. Lehet, kóláznom kellene :-P Álszent faszfejekre (bocs Petya ...), viszont tényleg nincs időm ...

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.10.31. 23:56:51

@rockseiaXLL: nem foglalkozom munka közvetítéssel, de néha látok hirdetéseket, főként idős emberek ápolása vonatkozásban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.01. 00:16:43

@váj mí: hat en sem azt valasztottam, nekem North Carolina tokeletesen megfelel, sot west north carolina, mer az sem mindegy

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.01. 00:18:08

@bpetya75: mi szinte semmit nem vasalunk, mert ertelmetlen
jo, nem hordok ing-nyakkendot csak elvetve

váj mí 2012.11.01. 00:25:05

@hagyma: Hm, ha nekem kellene választanom az amerikai államok közül, felmennék valahova a kanadai határ közelében. Az óceántól frászt kapok ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.01. 03:55:09

@váj mí: azert vagyok a hegyek kozott, kb 500 km-re az oceantol....
ehhez nem kell eszakra menni

BetaI 2012.11.01. 06:47:49

@rockseiaXLL: szívesen ha érdekel akkor itt még érdemes körülnézni: www.expatexchange.com/israel/liveinisrael.html

BetaI 2012.11.01. 07:19:02

@dzsugasvili: Militarista ország de ez a helyzetéből adódik de a katonai jelenlét a látványon kívül nem zavaró. Agresszív; kivel vagy mivel szemben? Sajnos mint minden olvasztó tégelyben megjelent itt is a rasszizmus de lassan sikerül a szetreotípiákat leküzdeni. Ehhez még egy generációnak fel kell nőnie.
Ami talán sokkal nagyobb probléma az a vallásosok és a szekulárisok ellentéte ami kb. annyira feloldható, mint az izraeli arab ellentét.
A bevándorlással nincs az illegálissal annál nagyobb. Az afrikából érkező illegális bevándorlók érkezésével növekedett a bűnözés és bizonyos kerületek a jelenlétük miatt élhetetlenné vált.
Lakással kapcsolatban nem magyar viszonyokat kellene nézni hanem a hozzá jobban hasonlító országokban egy átlag lakáshoz hozzájutni mennyibe kerül. Amúgy az átlagfizetés 9000 shékel környékén van de a minimálbér ennek kevesebb, mint fele és nagyon sokan főleg a fiatalok ennyiért dolgoznak.

Izrael nem tökéletes ország de próbál boldogulni és sokkal jobban teszi, mint a környezetében a hasonló adottságú országok és ez nem az USA vagy EU pénzének köszönhetően hanem mert szerettek volna egy számukra biztonságos világot megteremteni. Voltak/vannak érdekellentétek? Voltak, de hol nem?

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.11.01. 09:16:41

@bpetya75: Rossz volt a gépem kb. 3 hétig, telefonról meg nehézkes. Utána hazamentem 1 hétre, most már megint itt vagyok.
Nem mindig olvasom, és ritkán szólok hozzá...
Nincs időm ennyi kommentet elolvasni általában!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.01. 09:51:34

@ByA:

Azt hiszem, neked sürgős szükséged van egy jó pszichiáterre...

ál48mos 2012.11.01. 11:29:57

Nagyon érdekes írás volt amit olvashattam Izraelről. Nekem rendkívül tetszett Stanlsey Fischer-ről szóló rész. Bárcsak nekünk is lenne ilyen emberünk és akkor esetleg nem lenne ekkora gáz ebben az országban. Az is szemet szúrt nekem hogy az átlag életkor sokkal magasabb mint a magyar átlag életkor.
Izraelnek szüksége van az USA támogatására ez a szerény véleményem. A blogban olvashattuk hogy 8 millióan élnek Izraelben. Mindenki katona köteles. De szükség van Amerika támogatására mert a környező arab országok sokkal több embert tudnak mozgósítani. De ahogy tudhatjuk amikor háború zajlott mindig túlerővel kellett szembe néznie Izraelnek és mindig valamilyen csoda folytán győzött és személyes hittem szerint Istennek köszönhetően.
Oktatásról még annyit ott kell fizetni az oktatásért de lassacskán Mo.-n is kell az egyetemi díjat fizetni.
Palesztinokkal való ellentétet helyén kell kezelni. Vannak tények. A múlt héten megint több száz rakéta támadás érte Izraelt a gázai övezetből. Természetesen a Hamasz ott a vezető ha jól tudom. A sajtóban egy helyen se hallottam erről a dologról kivéve az atv.hu-n. De amikor Izrael lelőtte a Hamasz drónját egy pár hete akkor minden médium beszámolt róla. Úgyhogy a palesztinok nem egy békés emberek ezek alapján

Naschkatze (Mostindien / CH) 2012.11.02. 01:55:01

Éva megint tetszett a postod!
Naptärra pontosan 2évet dolgoztam Izraelben, a häboru vetett véget ennek. Nem mondom, h ha nem lett volna még mindig ott dolgoznék, mert az ottani mentalitäs nekem kicsit meredek volt még ugy is, h eléggé burokban éltünk, nem nagyon érintkeztünk izraeliekkel. Viszont borzasztoan hiänyzik! A mai eszemmel tudom, h tul fiatalon jött a jolét, amit ott akkor természetesnek vettem.
Nekem Tel Aviv annyira nem volt a szivem csücske, bär csak tengerpartozni järtunk oda néhanapjän. Jobban bejött Netanya, vagy Caesarea. :-) Megvan még Yafon a vilägitotoronyban az étterem? Életem legfinomabb tonhalsalätäit ettem ott!
Elolvastam a kommenteket is... az elején még örültem, és csodälkoztam is, h jééé izraeli poszthoz normälis hozzäszoläsok? Sajnos nem kellett sokäig olvasnom, és megjelentek a nem tul kulturält hozzäszoläsok is. :-(
Birom amugy, amikor olyan emberek osztjäk az észt Izraellel kapcsolatban, akik soha nem éltek ott. Én amikor anno beszélgettem a helyiekkel, mindenki azt mondta, h ök csak békében akarnak élni. Az egyszerü arab (meg mi is) räadäsul igy el is vesztette a munkäjät, mert nem engedték mär ät a check point-on dolgozni. Senki nem akarta elhinni, h akkor most tényleg kitört a häboru, föleg azok utän, h mäjusban mär volt egy 3napos balhézgatäs amit sikeresen leällitottak.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2012.11.02. 02:03:36

@váj mí:
OFF
Birom a hozzäszoläsaidat! A posztod utän meg még jobban! Viszont borozni azt biztos nem fogunk együtt max ugy, h mindenki issza a sajätjät!:-) (Elöször azt hittem, h a hugom egyik barätnöje vagy)
ON

Monarch (törölt) 2012.11.02. 09:27:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "talán minden második mai zsidónak van genetikai kapcsolata az ókori zsidókkal, de ez azt is jelenti, hogy 50 %-nak pedig nincs."

Téves. A mai askenázi zsidók kb. 50%-ban közel-keleti eredetűek, és kb. 50%-ban európai eredetűek (a keveredés legalább ezersokszáz éve történt, azóta endogámok), de ez azt jelenti, hogy kb. minden zsidó 50%-ban közel-keleti és 50%-ban európai eredetű. Persze egyéni különbségekkel, van aki mondjuk csak 30%-ban közel-keleti, van aki 70%-ban az, de 0% közel-keleti nincs.

Monarch (törölt) 2012.11.02. 09:51:30

@ál48mos: Az arab túlerő azért egy kicsit mítosz. Persze az arab országok lakossága sokkal nagyobb, de ezen az alapon India és Kína lenne a világ legnagyobb katonai hatalma, oszt mégse így van.

Martin van Creveld (izraeli hadtörténész) világosan kimutatta, hogy

- 1948 elején a palesztin milíciák még ahol nem voltak létszámhátrányban, ott is súlyos felszerelésbeli és persze szervezettségbeli hátrányban voltak, de összességében létszámhátrány is fennállt

- 1948-ban az arab államok támadása (május 15.) után a palesztin milíciák már nem játszottak szerepet (addigra megsemmisültek), a támadó arab haderők összesített létszáma (tehát ha pl. Egyiptomnál nem számoljuk bele Kairó helyőrségét is, hanem csak a ténylegesen támadó 5-15 ezer fős egyiptomi sereget számoljuk) egy rövid kéthetes időszakot leszámítva mindig alatta maradt az izraeli létszámnak. Felszereltségre eleinte volt fölényük, de a fegyverembargó őket jobban sújtotta, mert egyfelől a jobb felszerelés hamarabb tönkrement alkatrész híján, másfelől meg a Hagana/CAHAL gerillaszervezetként kezdte, és ezért voltak fegyverüzemei, meg jól szervezett csempészútvonalai is, amiket az araboknak rögtönözniük kellett - volna.

- 1956-ban az angol és francia beavatkozás miatt nem beszélhetünk egyiptomi túlerőről

- a libanoni háborúk egyikében se lehet arab túlerőről beszélni

Azaz arab túlerő a létszámot tekintve csak 1967-ben és 1973-ban volt. Viszont az arab hadseregek híresen a világ leggyengébb hadseregei között vannak a nehezen számszerűsíthető harcérték dolgában, valódi esélyük a győzelemre még 1973-ban is csak korlátozottan volt (értsd: ha korlátozott célokat követve kis területfoglalás után megállnak, és megpróbálnak fegyverszünetet elérni).

Mostanra pedig már felszereltségben is messze elmaradtak az arabok Izraeltől.

Monarch (törölt) 2012.11.02. 09:57:22

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem a százalékos érték volt a hozzászólásom lényege, a tényleges értékek a friss kutatási eredmények ismeretében változhatnak, a mitokondriális DNS-ük jórészt európai, az Y-kromoszómáik meg jórészt közel-keleti eredetűek, és a keveredés ezersokszáz éve történt, azóta endogám a populáció.

De nem tudom, mi az abszurd a számaimban. A te számaid teljesan abszurdak, hogy a zsidók 50%-ának semmi köze ne lenne az eredeti közel-keleti zsidó népességhez.

Monarch (törölt) 2012.11.02. 10:03:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Egyébként azért írtam 50%-ot, mert a te hozzászólásodban is ez szerepelt (valójában tudtommal több 50%-nál a közel-keleti eredet), és ez így egyszerűbb volt. Azt hittem, csak annyit nem értesz, hogy mit jelent az "50% közel-keleti eredet".

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.02. 13:19:51

@Monarch:

Sajnos most nem találom hol olvastam ezzel ellentétes adatokat. Mindenesetre számomra hihetetlen, hogy a mai zsidók gyakorlatilag 100 %-a genetikailag az ókori zsidók leszármazottja lenne.

Monarch (törölt) 2012.11.02. 15:46:43

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem 100%-ban. Ha egy zsidó férfinak, és egy nemzsidő nőnek születik három gyereke, akkor a gyerekek 100%-a tartalmaz zsidó géneket.

Ha 100 vagy 200 ilyen család alapít egy közösséget, akkor a második generációtól kezdve minden ember tartalmaz (átlagosan kb. 50%-ban) eredetileg zsidóktól származó géneket. Akkor is, ha közben eltelik akár ötven még több generáció is.

Monarch (törölt) 2012.11.02. 16:08:49

@Monarch: Azaz, a közösség 100%-a tartalmaz eredeti zsidó géneket, de átlagosan csak 50%-nyi eredeti zsidó gént. (Ez ingadozhat, mert a gyerekek génjeinek 50%-a az apától és 50%-a az anyától származik, de az unokák génjeinek már csak átlagosan 25%-a származik egy-egy nagyszülőtől. Lehet olyan nagyszülő, akitől még 20%-ot se örököl, és olyan, akitől 30%-nál is többet.)

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.11.02. 22:51:26

@gam111: ezt a zagyvasagot honnan vetted? Egyáltalán elolvastad a cikket?

Rasszista eszkimó (törölt) 2012.11.03. 01:56:00

Az, hogy idaig fajult a palesztin-izraeli konfliktus arrol csakis a palesztinok tehetnek. Ez nem azt jelenti, hogy a masik oldalon nem tortentek hibak, bunok, de teny, hogy Izrael hajlando kompromisszumokra, engedmenyekre, amit a palesztin vezetok (elen a pinaszajuval) altalaban lesoportek az asztalrol a beketargyalasok soran. Minden jel arra mutat, hogy a palesztinok nem akarnak beket. Ok egyvalamit akarnak: hogy Izraelt eltoroljek a Fold szinerol. Az Izrael irant erzett gyuloletuk hajtja oket. A mainstream media pedig igenis Izrael-uszito. Emlekszem olyan esetre, amikor egy egesz hajonyi fegyvert es robbanoszert akartak becsempeszni a Gazai ovezetbe, az egeszet segelyhajonak alcazva.Termeszetesen az izraeli haderok visszaforditottak a hajot. Masnap mitol volt hangos a nyugati sajto? Hogy a 'gonosz' Izrael nem enged be segelyt! Ahogy nezem a kommenteket, itt eleg sokan megkajaljak ezt a sok hazugsagot, pedig siman utana lehet nezni. A tortenelemkonyvekbol kene tajekozodni, ne az Echo TV, meg a tobbi gennyharsona legyen a merce.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.11.06. 12:52:07

@Amichay: "A dél-szudániakat reptették vissza, 1000 dollárral a zsebükbe,"

Erről olvastam, de úgy emléxem, hogy 300 $-. De gondolom az 1000 $ sem számít, ha kinyírnak érte!

"földet szerez, és mezőgazdasági szövetkezetet hoz létre, hogy legyen megélhetésük, helyben."

Ennek több értelmét látom!

"Erről, nyilván nem olvastál magyar lapokban, mert egy ilyen hírben nem lehet "elitélni az agresszort", nem illik bele a sztereotipiába...:) "

Nem akartam senkit sem elítélni. Csak én pont Izraeltől várnék el több megértést.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.11.06. 13:10:21

@TrueY: Dél-Szudán már nem polgárháborús övezet, ezért reptethették vissza öket! Ám közben naponta több tucat afrikai lép be az egyiptomi-izraeli határon... és nem a fél-Dunántúl méretű Izraelnek kéne megoldani az afrikai gazdasági problémákat! Az megint más kérdés, hogy az izraeliekben van annyi jó érzés, hogy azzal is foglalkozzanak, hogy azok, akik visszaérkeznek a hazájukba, ahonnan gazdasági okokból jöttek el, legyen olyan megélhetésük, ami otthonmaradásra bírja őket. Az EU és az összes nemzetközi szervezetek tanulhatnának belőle.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.11.09. 10:42:16

@Amichay: "Dél-Szudán már nem polgárháborús övezet,"

Nem tudom, hogy áll a konszolidáció, de igazad lehet!

"Ám közben naponta több tucat afrikai lép be az egyiptomi-izraeli határon..."

Hát igen, olvastam, hogy elég jó ott a titkos átjáró felhozatal.

"Az megint más kérdés, hogy az izraeliekben van annyi jó érzés, hogy azzal is foglalkozzanak,"

No meg elemi érdekük is. ;)

Köszi a választ! Kicsit satírozgattad a tudásom térképén leledző fehér foltokat!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.11.09. 10:43:56

@lerchenfelder: Én született piréz vagyok! Nemsokára önkormányzatunk is lesz! ;) Célunk az anatómia (sic!) kiharcolása! ;)

lerchenfelder 2012.11.09. 16:16:18

@TrueY: Támogatom a pirézek anatómiai törekvéseit, főleg ha azok csöcsben teljesednek ki!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.11.14. 12:56:51

@lerchenfelder: Első menetben én kultúrális anatómiára gondoltam. :) Abban nincs csöcs! Na jó, lehet, de csak ha nagyon alternatív. ;)

Mikrobi 2012.11.20. 16:52:54

Ha annyira jó Izraelben és annyira szar Magyarországon, nyugodtan maradj kint!

Az arabok nem felmentve vannak a hadkötelezettség alól, hanem ki vannak zárva a hadseregből. Rasszista indítékok miatt. Attól tartanak, a zsidók ellen fordulnának.

Mikrobi 2012.11.20. 16:57:46

@Rasszista eszkimó: úgy tudom, azon a hajón az izraeli kommandósok nem találtak egy fia fegyvert sem, ellenben halottakat hagytak, jó párat.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása