oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. június 14. 06:30,  Malajzia sötétebb oldala 91 komment

2018. június 14. 06:30 Határátkelő

Malajzia sötétebb oldala

Múlt héten jelent meg a blogon Krónikás posztja, melyben arról írt, mi az a tíz dolog, ami miatt szívesen letelepedne Malajziában. Erre érkezett válaszul Zsolt írása, aki idén év elején költözött haza másfél év után Malajziából. Amellett, hogy egy csomó szuper fotót küldött, végigvette és kiegészítette Krónikás pontjait. (A Tíz dolog-sorozat korábbi részeit itt olvashatod.)

esos_evszak.JPGTioman sziget az esős időszak idején

„A poszt elolvasása után éreztem, hogy ehhez kapcsolatban nekem is lenne egy pár hozzászólásom. Hiszen a cikk szerzője saját bevallása szerint se volt kint Malajziában az esős évszak alatt, illetve a terület (Penang), amit megjelölt egy turistaparadicsom és egyáltalán nem lehet az ott tapasztaltakat általánosítani az országra. 

Én magam 2016 júniusa és idén február között voltam kint Malajziában, Johor tartományban. Dolgozni voltam kint egy Petronas-építkezésen, és az én tapasztalataim merőben mások. 

Azt hiszem az a legegyszerűbb, ha az eredeti cikk számozásával jelölőm a saját tapasztalataimat. 

#1 Lakhatás 

Helyszín kérdése, hogy mennyibe kerül a lakhatás. Kuala Lumpur már európai szemmel is drága, a turistakörnyékeken (mint Penang) a havi 100 eFt körüli ár reális (plusz rezsi). Vidéki területeken ennek töredékéért is lehet egy nem új építésű házat bérelni. 

Azon a környéken, ahol én voltam/dolgoztam, a bérleti árak még a Kuala Lumpur-i árszintet is felülmúlták, ugyanis az építkezés miatt érkezett sok ezer fő ennyire felnyomta az árakat. (Az egyszerű külföldi ázsiai munkások kibérelt bolti helyiségekben voltak összezsúfolva, emeletes ágyakon és olyan 2 nm/fő sűrűségben...)

hazak.JPG

Malajziában szinte csak tömbházak vagy condominiumok épülnek, nagy állami támogatással, az egyéni építkezés nem elterjedt vagy csak a felső tízezer kiváltsága. Azonban még ezek a tömbházak is drágák az egyszerű közembereknek. 

Ezért hitellel vesznek házat, ami aztán hatalmas teher egy átlagos családnak (pedig a hitel is államilag támogatott). Vagy nem is vesznek házat... aki követi a maláj híreket, az tisztában van vele, hogy rengeteg az eladatlan üres lakás, mert állami támogatással/nyomásra a cégek nyakra-főre húzzák fel az újabbnál újabb lakóparkokat, amik azt üresen, eladatlanul állnak. De ezzel már jócskán elkanyarodtam az eredeti témától... 

#2 Csodálatos kirándulási lehetőségek 

Ezzel egyetértek. Valóban vannak nagyszerű helyek. De az ember legyen felkészülve a 25-30 fokos melegre és a 90% fölötti páratartalomra (vagy ha nem, ez akkor a szakadó esőre).

hotel_medence.jpgHotel medencéje Desaruban, gyönyörű. A tenger 50 méterrel arrébb, de nem volt ajánlott úszni benne, mert néha az áramlat az olajfúrók felől olajas vizet hozott.

tengerpart_3.JPGAz említett tengerpart... itt éppen fürödhető

Hosszabb túra a szabadban semmiképpen nem ajánlott, de ha már kimegy az ember, legyen biztos benne, hogy van nála elég ivóvíz, és lehetőleg vagy reggel vagy délután menjen. Malajziában, lévén hogy közel van az egyenlítőhöz, szinte állandó érvényű az, hogy reggel 7-től van világos és este 7-től sötét. 

A Malajzia körüli kis szigetek szinte mind vámmentes terület (olcsó alkohol és cigaretta). Illetve itt már a tenger is gyönyörű szép, nem kevés búvárparadicsom található ezeken a szigeteken (lásd pl.: Tioman, Langkawi, Tinggi, stb...)

legoland.jpg

legoland_2.jpgA malajziai Legoland

#3 Vallásszabadság 

Valóban vallásszabadság van, de ettől függetlenül muszlim ország. Ezért nem árt tisztában lenni az alapdolgokkal. Például a Ramadán ideje alatt nem illik a nyílt utcán enni, de még csak inni se. Érdemes egy kínai vagy indiai étterembe betérni, hogy ne legyen az ember szem előtt. 

Illetve ami szerintem nagyon nyitottá teszi a maláj embereket a többi vallás irányába, az az, hogy még egy ünnep, amit ünnepelni lehet és nem kell jönni dolgozni. 

A világon Malajziában van majdnem a legtöbb állami ünnep (plusz tartományi ünnepek, illetve a Szultán is dönthet úgy, hogy holnap munkaszüneti nap van, mert valami jeles esemény történt).

majmok_1.JPGMajmok kutatnak a szemétben élelem után

2016-ban és 2017-ben is kint karácsonyoztam, mert hatalmas elmaradásban voltunk az ütemtervhez képest, csak 25-én és 26-án tudtam a lakásomban maradni a feleségemmel, de a muszlim maláj mérnök kollégám minden további nélkül elment 1,5-2 hét szabadságra „karácsonyozni". 

Általában a malájokat nem tudod rávenni, hogy dolgozzanak ünnepnap vagy hiába kellene jönni dolgozni, egyszerűen nem jön be. Ha mégis dolgoznak az ünnepnap (a 300%-os túlórapénz miatt) akkor biztos lehetsz benne, hogy az ünnep után nem jön 1-2 napot. (Mert akkor csak normál napi fizetést bukja.) 

#4 Közlekedés 

Nincs tömegközlekedés Malajziában!!! Pár turistahelyen van rövid távon üzemeltetett buszjárat, illetve Kuala Lumpurban van magasvasút, de ennyi! Johor tartományban is csak annyi van, hogy átjuss Szingapúrba, amúgy semmi. 

Mindenki autóval (a szegényebbek robogókkal) járnak. A maláj közlekedési kultúra önmagában megérdemelne egy 10 oldalas cikket. Ha Malajziában vagy és el akarsz jutni A-ból B-be, akkor a taxi a megoldás. Na nem úgy, hogy leintek találomra egy taxit az utcán! 

Nagyon jól működik az Uber kint, illetve van egy direkt Dél-Kelet-Ázsiára specializált alkalmazás, a Grab! Működik Thaiföldön és Szingapúrban is, előre látod, mennyit kell fizetni, ez a legjobb és legelterjedtebb alkalmazás. 

#5 Az emberek 

Ez a téma szintén megérdemelne egy hosszú posztot. Ami nagyon fontos és jó, ha tudod, a maláj emberek mindig mosolyognak. Akkor is, ha nagyon mérgesek rád és éppen válogatott szitkokat szórnak rád magukban. Szóval csak azért, mert valaki mosolyog, ne higgyünk annak a mosolynak. 

#6 Ételek 

Számomra az egyik legnagyobb trauma az étel volt. Természetesen ha turistahelyen vagy nagyvárosban vagy, az megint más. Igen, lehet jókat és finomakat enni, de azért nagy általánosságban jellemző a kifogásolható higiénia, a nagyon csípős, ehetetlen ételek, valamint ne felejtsük el, hogy ha valaki csak pár hetet van kint, akkor élvezi a különlegességeket, de más az, ha hónapokig, évekig kell ezt enned…

leves_1.jpgKínai jellegű leves, európaiaknak kifejezetten nem ajánlják

A munkahelyemen üzemelt kantin, amit kifejezetten az európai kollégákra tekintettel alakítottak ki, ennek ellenére az volt a mondásunk, hogy legalább próbáljunk meg annyit enni, hogy vacsoráig túléljük (vacsorát már otthon ettünk, amit magunknak főztünk). 

Illetve menekülőhely volt még a McDonalds és a Burger King. A KFC felejtős, a név ugyanaz, mint itthon, de a minőség messze alatta marad (többen is többször rosszul lettek, mire rájöttünk, hogy hol a baj).

homar.JPGHomár, egy helyi kínai étteremben. Johor tartomány nagyon híres a finom a rákjairól, de csak nagyon szűk réteg engedheti meg magának. Szingapúrból járnak rendszeresen, mert az ottani árszinthez képest olcsó.

#7 Éghajlat 

Már kifejtettem a korábbi pontokban. 

#8 Nyugalom 

Szintén kifejtettem már korábban a vallásszabadság résznél. De én azt mondanám, hogy nem a nyugodtság a lényeg, hanem, hogy ne kelljen dolgozni. 

#9 Multikulti és tolerancia 

Szintén említettem már korábbi pontokban, de erről is könnyedén össze lehetne hozni egy több oldalas cikket. 

#10 Egészségügy 

A kommentek között már mások is említik, hogy ezek a tapasztalatok nem biztos, hogy elegendőek egy korrekt megítéléshez. Hála az égnek, kinn tartózkodásom ideje alatt összesen olyan 2-3 alkalommal fáztam csak meg, a túl sokat használt klíma miatt. 

De volt olyan európai kollégám, aki bélférget kapott a dobozos üdítő miatt, egy másik lábát pedig egy parazita támadta meg, mert mezítláb mászkált a homokban a strandon (6-8 cm-es férgek voltak a lábfején). 

szemet.JPGJohor Bahru-i állatkert, itt szegény krokodil mutatja be, hogy mennyire szemetelnek az országban (sajnos nagyon)

Malajziában elfogadható egészségügyi ellátást csak magánkórházakban remélhet az ember, még a helyieknek sincs jó véleménye a közkórházakról. Magánkórházi praxis mindenhol van, európai szemmel meg is lehet fizetni. De ha valami komolyabb baj van, mint egy influenza, akkor irány Szingapúr! Ott európai színvonal feletti a kórházi ellátás. 

Az a terület, ahol mi dolgoztunk, ráadásul Dengi-lázas terület is volt, bár hála égnek nem mutatták ki senkinél.... még... 

Nagyából ennyit szerettem volna hozzátenni az íráshoz. Természetesen közel 2 év tapasztalatát nehéz pár sorban kifejteni, de igyekeztem a legtöbbet kihozni magamból. Ha esetleg merül fel még kérdés Malajziával kapcsolatban, akkor állok szíves rendelkezésre.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Malajzia tíz dolog

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr714043750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2018.06.14. 06:48:41

Ez kicsit realisabbnak tunik, koszi.
Honnan lehet tudni, hogy a dobozos uditotol lett ferges valaki?

Dikusz 2018.06.14. 07:55:14

Jól megírt, reális poszt. Lehetett volna még hosszabb is, szívesen olvastam volna még tovább.

Golf2 2018.06.14. 08:00:08

Valóban vallásszabadság van,...L...szt.

Olliék 2018.06.14. 09:12:11

Ezekkel a férgekkel,kukacokkal,puhatesűevéssel a világból el lehet üldözni.
Pedig úgy elmennék ilyen helyekre.

Muscari 2018.06.14. 10:10:34

nagyon jo, koszi, hogy megirtad. Arrafele jo sok a fereg sajnos. Az Utazomajmon lattam egy posztot, ahol a csajnak a hasan a bore alatt furt komoly jaratokat egy, lattam rola kepet, brrr.

Amugy nem szivesen mennek olyan orszagba lakni, ahol ennyire rossz az egeszsegugy.

Hari Seldon 2 2018.06.14. 10:10:36

Azt hiszem ez most sokkal reálisabb kép. - És azt sem lehet mondani, hogy túl rossz színben tünteti fel a valóságot.

Hari Seldon 2 2018.06.14. 10:16:33

@Muscari:
Ha már szóba hoztad az egészségügyet: Hogy vagy?

2018.06.14. 11:43:44

Kíváncsi vagyok, ma is feltűnik-e a kolléga, aki szerint 4 hét turistáskodás alatt jobban meg lehet ismerni egy országot, mint évekig ott élve. (sóhaj)

Geni Andrea Finta 2018.06.14. 11:56:57

@adg: 20 eve elek Malajziaban es meg senkivel se talalkoztam aki belferges....foleg nem dobozos uditotol

Geni Andrea Finta 2018.06.14. 11:56:57

@Olliék: gyere nyugodtan. Nekem 20 eve nem akadt semmi problemam ilyesmivel

Geni Andrea Finta 2018.06.14. 11:56:57

@Muscari: 20 eve elek itt es sokkal jobb tapasztalataim vannak az EÜ ellatassal mint otthon.
A bör alatti kukacok meg szerintem afrikaban elnek

Geni Andrea Finta 2018.06.14. 11:56:57

@Dikusz: felig realis. 20 eve elek itt.....

adg 2018.06.14. 12:05:33

@Geni Andrea Finta: oke, tied lesz akkor a kovetkezo malaj poszt jovo heten. Koszi, hogy onket jelentketel ra, alig varjuk! :D

Dikusz 2018.06.14. 12:21:53

@Geni Andrea Finta: akkor írd meg, ha kérhetem a másik reális felét, tényleg érdekelne.

Geni Andrea Finta 2018.06.14. 12:34:58

@Dikusz: igyekszem. Iroi venam kicsit gyenge de ezek utan.....

Hari Seldon 2 2018.06.14. 13:20:50

@Golf2:
Szerintem ez addig terjed, hogy ha külföldi vagy, békénhagynak. De ha muzulmánnal házasodik valaki, nagyon nehéz kikerülni, hogy gyereked ne arra az izére neveljék a helyiek. - De azán lehet, hogy rosszul tippelek.
- Aztán kérdés, hogy kiterjed-e például rám is a "vallástalanok szabadsága" vagy nem? Jó, ha egy ilyen helyre megy az ember mondjuk turistáskodni, arra a két hétre bevállalja, hogy "keresztény", de aki hosszabb akar ott élni, annak alakoskodni kell?

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2018.06.14. 13:27:02

Azért az elég szánalmas, hogy olyan emberek itélkeznek egy országról, akik egy gagyi régióban gyűjtögetnek pénzt, onnan ki nem mozdulva. Teljesen mindegy, hogy 1, 2 vagy 4 évig gyűjtögetnek a véleményük nem számít az egész országra levetítve. Elmentek felfedezni? Bejárták? Költöttek pénzt szabadidős programokra? Ha valaki Nyugati világból kapna egy melót Szabolcsban Nyíregyházától 50 kilométerre, annak mennyire vennétek komolyan a Magyarországról írt véleményét? Aki nem költ időt és pénzt magára, azoknak ilyen megkeseredett véleménye lesz X vagy Y országról, miközben ki sem mozdúlt a jól láthatóan gyűlölt melóhelye környzetéből. Ezért nem lehet őket hiteles forrásnak tekinteni az ott töltött évek ellenére. Sajnálom! Aki hetekre, vagy hónapokra látogat egy-egy ilyen fantasztikus országba az olvasók 99.99% számára hitelesebb forrás.

Almandin 2018.06.14. 13:27:05

@adg: Valószínűleg nem mosta le a fémdobozt ivás előtt és közvetlenül abból ivott, így lenyalhatta róluk a féregpetéket.
Ez a mi éghajlatunkon is előfordulhat. Volt olyan eset, hogy valaki attól lett beteg, hogy a fémdobozon patkányvizelet maradt (a raktárban a rágcsálók lepisilték), valószínűleg hantavírus-fertőzés volt.

2018.06.14. 13:44:18

@Nagy kámpics:

"Kíváncsi vagyok, ma is feltűnik-e a kolléga, aki szerint 4 hét turistáskodás alatt jobban meg lehet ismerni egy országot, mint évekig ott élve. (sóhaj)"

Feltűnt! Szuper! :D

London2009 2018.06.14. 14:07:25

@Dikusz: @adg: @Hari Seldon 2: Ti kommentelotarsak megis honnan tudjatok, hogy ez a poszt realisabb, mint a korabbiak? Jartatok mar arra? Egyaltalan jartatok mar Europan kivul? Igazabol csak megmosolyogtato, hiszen aki nem jart meg arra, annak ez a poszt maximum az o altala elkepzelt vilaghoz kepest lehet realisabb. Csak erdekesnek talalom, hogy mindenki mennyire raugrott, hogy na ez aztan valoban igy van, ez sokkal realisabbnak tunik! Pedig az orszagnak meg a kozeleben sem jartak… (javitsatok ki, ha tevedek)

London2009 2018.06.14. 14:09:36

@Geni Andrea Finta: Nem kerunk irodalmi erteku alkotast! Tomondatokkal is megelegszunk! 1. Nincsenek halalos fergek. 2. A korhazban nem csak meghalni lehet. 3. … Koszi! : )

London2009 2018.06.14. 14:10:20

@adg: bocs, feltetelezem, hogy te mar jartal Europan kivul. :D

meggyes alfonz 2018.06.14. 14:11:07

Ezt a tömegközlekedés dolgot nem értem.

Van tömegközlekedés a városok között buszokkal. Olcsón és viszonylag pontosan járnak.
Kuala Lumpurban, Johor Bahruban és Kutchingban is biztosan van helyi közlekedés is!

kronikas 2018.06.14. 14:14:10

Azt hiszem írtam, Penang s környéke ahol voltam. Sok rég ott élő expattal beszéltem. Nekik bejött. Sajnálom a rossz tapasztalait a posztirónak. Valamiért sok nyugati ember is mégis szivesen él ott. Kfc-ben is ettünk, nem volt gond. De nyilván más Penang més részek, ahogy Budapest s Nógrád is mondjuk.

London2009 2018.06.14. 14:15:45

@Nagy kámpics: Nevetsz, de… Aki turistakent vegigjar egy orszagot, azert egy benyomast mindenkeppen fog szerezni. Lehetsz helyi is, hogy ha nem hagyod el a megyenek a hatarat. Biztos voltal mar ilyen szituacioban, hogy elkezded sorolni egy helyinek, hogy merre jartal egy adott orszagban aztan csak neznek. Legalabbis velem egy csomoszor megtortnet, hogy egy beszelgetes soran kiderult, hogy sokkal jobban ismerem es bejartam ezt a szigetet, mint az, aki itt szuletett…

adg 2018.06.14. 14:22:43

@London2009: nartam europan kivul. Malajoknal eppen nem, de en azt irtam, hogy realisabbnak tunik. A multkori tul rozsas volt, minden nagyon klasz volt, meg az influenzajat is kigyogyitottak jaro etegrendelesen. Volt utana eleg sok kiegeszito komment, meg mashonnan is lehet hallani dolgokat, itt meg azert sokan vannak, akik jartak ott, es ezek jobban hasonlitanak a mostani irasboz, de mint halljuk, itt van azert furcsasag, pl van-e akkor most tomegkozlekedes?

Ha jon valaki egy poszttal burkina fasobol, es mindenrol szulerlativuszokban beszel, negativumkent valami lenyegtelen dolgot emltve, azert te is ketkednel kicsit, nem?

Vagy masik pelda. El itt egy nagyon rendes hazaspar baratunk, es a vendeguknek meseltem a fulunk hallatara, hogy itt csak egy buszjarat van, az megy korbe korbe, de senki sem hasznalja. Mi meg neztunk ki a fejunkbol, hogy basszus itt elnek vagy 15 eve, es nem tunt fel nekik, hogy van vagy 25-30 jarat, az egesz varost behalozzak, stb? Es hat o itt el, hiteles forras, nemde? :)

adg 2018.06.14. 14:26:12

@Almandin: jo, de a kerdesem az volt, hogy honnan lehet tudni, hogy igy lett ferges? Nem gyumolcsrol, utcai kajatol, akarmitol, hanem igy.

2018.06.14. 14:34:26

@London2009:

"Aki turistakent vegigjar egy orszagot, azert egy benyomast mindenkeppen fog szerezni"

Igen, az egy _benyomást_ szerez.

Nem tudom emlékszel-e az első benyomásaidra londonról vagy a britekről, és hogy esetleg szerinted azóta finomodtak-e vagy mélyültek-e.

Hogy ki mennyi helyen jár egy országban, az nem tudom, mérvadó-e egyáltalán, mert egy ország ismeretét nem így mérik.

Te hány Mo-i megyeszékhelyen jártál felnőttként? Én épp a minap szedegettem össze, a töredékében. Portugáliából már lehet, hogy többet láttam, mint mo-ból.

Ennek ellenére, ha nekem valaki azt mondja, hogy 4 hét mo-i körutazás, szegedi dóm, hortobágyi ostorcsattogtatás meg rudas fürdő után jobban ismeri mo-t, mint én, el találom nevetni magam.

Ugyanígy, biztos van egy _csomó_ olyan portugál, aki nem szeret kimozdulni, és esetleg többet láttam már az országából, mint ő. No akkor, hogy aránylik a tudásunk vajon Portugáliáról?

Meg aztán biztos ismert neked is a kultúrsokk nászutas szakasza. Aki rövid időt tölt valahol, eleve nem a valóságot látja, hiszen turistalátványosságok =/= való élet, de HA még azt is látná, az agya megtréfálja, és nem úgy látja.

Ez ismert, tudott.

Szőröm kihullik ettől a hübrisztől, hogy pl voltam 4 hetet phuketen meg krabin, és már tudom, milyen thaiföld, sőt, jobban tudom. Lópikulát.

Remélem, nem torkoltalak le nagyon, elnézést. :)

adg 2018.06.14. 14:41:10

@London2009: kampics esszejehez annyit, hogy a multkori szerzo negy vagy hat eve lakottt ott, helyi felesege volt, kozos gyerekuk a helyi iskolaba jart satobbi. Lehet, hogy nem latott annyi mindent, de az orszagot valoszinuleg jobban erti, mint egy par hetet ott tolto turista.

LebensraumamOsten 2018.06.14. 14:53:44

@adg: Úgy, hogy nem mosta meg, és beleivott a hűtőből kivett párás dobozba, ahol a fertőzést a dobozhoz érő száján keresztül kapta el. De az is lehet, hogy nyitott dobozból ivott amit korábban bontottak meg.

desw 2018.06.14. 14:53:49

@London2009:

"Ti kommentelotarsak megis honnan tudjatok, hogy ez a poszt realisabb, mint a korabbiak? Jartatok mar arra? Egyaltalan jartatok mar Europan kivul? "

+1

chepunk 2018.06.14. 14:53:52

@Olliék: Nálunk is vannak férgek, egy csomó magyar vízben tapadhat rád pióca...

adg 2018.06.14. 14:58:36

@LebensraumamOsten: nade mostugyanazt leirtad megegyszer. Tehat azt honnan tudja, hogy igy kapta el, es nem mashogy?
Ferget sok modon lehet szerezni, honnan tudja, hogy pont a dobozbol?

De amugy annyira nem fontos.

London2009 2018.06.14. 15:02:57

@Nagy kámpics: Dehogy torkoltal le, amugy sem vagyok sertodo. Azzal a reszevel nyilvan egyet ertek, hogy turistakent minden mas, mint ott lakva. Nem is feltetlenul erre gondoltam, lehet, hogy akkor rosszul fogalmaztam meg. Viszont hiaba elsz egy orszagban, ha azt nem jarod be es csak egy fajta nezopontbol szemlelolodsz.
Magyarorszagot keresztul kasul bejartam, de ez most lenyegtelen. Egyebkent ez nem is rossz tema, mert tenyleg akkor, hogy maradjunk Londonnal, ki ismeri vajon jobban? Az aki, ki sem teszi a labat a belvarosbol, nem berel, nem tomegkozlekedik stb. Vagy az aki a keves fizetesebol probal talpon maradni es mar a huszadik alberleten is tul van? Mindketto a varosnak egy teljesen masik oldalat tudna bemutatni, hiszen azt ismerik. Ez vonatkozik erre a posztra is. Ha ez a ficko valami munkas reszen elt es dolgozott masfel evig, akkor fogalma nem lesz a jo lehetosegekrol, amik ugyanugy ott vannak az orszagban, csak szamara ismeretlenek vagy nem elerhetoek.
Lehet, hogy valaki nem fogja jobban ismerni Magyarorszagot egy 4 hetes korutazas utan, de azert mert te ott nottel fel, nem jelenti automatikusan azt, hogy jobban is ismered. Megismerni akkor lehet igazabol egy orszagot vagy varost, ha mesz es tapasztalsz es kiprobalsz mindent, amit tudsz. Ezt teheted turistakent is meg helyikent is. Csak azt probaltam leirni, hogy ez nem ezen mulik. Nem vagyok biztos benne, hogy masodjara sikerult jobban elmagyaraznom, hogy mire gondoltam. :D

London2009 2018.06.14. 15:04:56

@adg: Lehet. De, hogy egy Londonorszagos peldat hozzak erre. Ha valakinek van egy angol felesege es fent laknak eszakon valahol, annak fogalma nem lesz az eletrol Londonban vagy Del-Angliaban.

2018.06.14. 15:21:19

@London2009:

"maradjunk Londonnal, ki ismeri vajon jobban? Az aki, ki sem teszi a labat a belvarosbol, nem berel, nem tomegkozlekedik stb. Vagy az aki a keves fizetesebol probal talpon maradni es mar a huszadik alberleten is tul van?"

Ez egy érdekes méricskélés, hogy ki ismer mit mennyire. Eleve mind csak egy kicsit szeletet kapunk a saját társadalmi osztályunkból, ugyebár.

Többet látsz, ha nyitott vagy, kevesebbet, ha zárkózott.
Többet, ha szeretsz kimozdulni, kevesebbet, ha nem.
Többet, ha spontán vagy, kevesebbet, ha rutinjaid vannak.

És a többi. Én nem tudom, van-e értelme méricskélni, és lehet-e itt bármi értelmes következtetésre jutni.

Egyet viszont tudok:
4 hét (hónap) alatt csak felszínt lehet karcolgatni, még perfekt nyelvismerettel is, hát még anélkül, és a malajziai búvárkodás pont úgy aránylik a maláj mindennapokhoz, mint az ostorcsattogtatás a magyarokhoz, vagy a trafalgar tér meg a madám tüsző londonhoz, azaz teljesen irreleváns.

Nagy tudású bolgár hősünk fejtette meg, ugye, úgy hollandiát (ha jól emlékszem), hogy eltöltött néhány órát a reptéren, és látott pár hollandot.

4 hét után "ismerni" malajziát szvsz ugyanez a műfaj.

DieNanny CH 2018.06.14. 15:29:58

@LebensraumamOsten:

Na, jó, de mondjuk 2 napig mást sem evett/ivott, csak ezt a dobozos üdítőt? Hogy ennyire biztos a posztíró benne?
Nem lehet, hogy a buszon való fogantyú-kapaszkodás után megvakarta a szája szélét, így kerültek bele a peték?

kutya vacsorája 2018.06.14. 15:30:08

tényleg reális? ha szabolcsban vagy napszámos másfél évig, akkor reálisan mutatod be budapestet? biztos? sok okból sem a kedvencem ázsia úgy ahogyan van, egyszerűen távol áll tőlem, ráadásul kétségtelenül régen, kb 20 éve jártam malajziában, de pont az ellenkezőjét tapasztaltam. laboratóriumi tisztaságot, zsizsiárdos bírságokat, azoknak, akik eldobtak akár csak egy csikket. ilyesmiben a mentalitás nem szokott változni. iható csapvizet, közbiztonságot, vidéken és kuala lumpurban éppúgy. az pedig, hogy meleg van második (4? már nem emlékezem) szélességi körön, azért nem lep meg senkit, gondolom.

DieNanny CH 2018.06.14. 15:31:35

@Nagy kámpics:

Bolgár hősünk Svájcot még jobban ismeri. Itt 30 percet ült a tranzitban. (Ha jól emlékszem...)

London2009 2018.06.14. 15:37:42

@Nagy kámpics: Ezzel nem is vitatkozom, ebben egyetertunk. Igazabol csak annyit kellett volna irnia, hogy “benyomasaim” Malajziarol es akkor nem lett volna mibe belekotni. Mert azok nyilvan lehetnek es lesznek is. Kulonben meg nem tudom, hogy igy mar jartal e, de amikor eloszor jott velem a ferjem Mo-ra es 3 napot toltottunk ott, leginkabb szechenyizve meg romkocsmazva, megdobbento volt hallgatni, hogy az elso elmenyei, milyen kozel allnak a valosaghoz. Pedig csak turistaskodtunk… Mericskelni nem kell, de ilyet kijelenteni, hogy az egyik cikk realisabb, mint a masik, amikor igazabol fogalmunk sincs a ferges vagy nem ferges valosagrol, no ezt nem ertettem igazan…
Kulonben en egesz pontosan 30 orat toltottem Malajziaban. Nem volt fereg. :D

Hari Seldon 2 2018.06.14. 15:53:08

@London2009:
Abban az értelemben gondolom reálisabban, hogy valóban elismeri például, hogy szép ország, de figyelmezet arra is, hogy nem feltétlenül turista szemüvegen át kell nézni, akkor ha valaki le akarna telepedni. Márpedig, kronikás azt mondta, hogy turista tapasztalati alapján azt gondolja, hogy ott szeretne letelepedni. - Egyébként meg ezt a posztot sem tartom feltétlenül CSAK negatívnak.

2018.06.14. 15:57:58

@London2009:

"akkor nem lett volna mibe belekotni"

Én nem akartam beléd kötni, elnézést, sőt, érzésem szerint nem is elsősorban veled van vitám. :)

Dikusz 2018.06.14. 15:58:04

@London2009: Igazad van. Európán kívül valóban nem voltam még. Tényleg nem ítélhetem meg, hogy abban az országban, ahol csak turistaként jártam, milyen élni. Nem írtam azt, hogy reálisabb a poszt, csak azt: reális. Belátom, ez hiba volt. sajnálom.

alalala 2018.06.14. 16:00:34

"Kuala Lumpur már európai szemmel is drága, a turistakörnyékeken (mint Penang) a havi 100 eFt körüli ár reális (plusz rezsi)"

Én meg 3000 Ft-ot fizettem tegnap az ebédért. Ez most európai szemmel nézeve drága? Nyílván nem tud rá senki sem válaszolni, mert nem mondtam, hogy mit és mennyit ettem ennyiért.. :)
Szóval milyen lakhatás az? Mert európai szemmel nézve az inkább olcsó - már amennyiben nem egy 10nm-es tömegszállásról van szó.

Zsoltimintolyan 2018.06.14. 16:00:40

@London2009: Ha megnézed a képeket látszik, hogy jó pár helyről van összeválogatva. Tioman sziget, LEGOLAND, Állatkert.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2018.06.14. 16:01:26

@London2009: Jól látod a helyzetet. Egyszerüen vannak itt olyan kommentelőtársak, akiknek minden fehér vagy fekete. Nekünk turistáknak, vagy olyanoknak akik külföldön élnek lehetőségünk van arra, hogy egyensúlyba hozzuk az élet által felkínált lehetőségeket. Én is Londonisztánban élek, és kb a másodperc tőrtrésze alatt levágom, hogy egy minimálbéres gyűjtögető az aki nyavajog, hogy Londonisztán milyen szar. Kérdezz vissza: hány ingyenes (minden nagy múzeum ingyenes Londonisztánban) múzeumban jártál? Egyben sem? Mert drága a metró? Egy turista jár erre, arra és találkozik emberekkel akikkel szívesen beszélget. Egy gyüjtögető fillérbaszó meg a négy fal közt vegetál évekig ha éppen nem dolgozik. Pont ezért frusztráltak, megcsömörlöttek. Érdekes, hogy csak olyanok kedvelik az írásaikat, akik igénytelenek voltak kimozdulni a szűk komfortzónájukból. Szerinted egy művelt angol hallgatna egy belvárosi nyugger prolira, aki szerint mondjuk Gyurcsány lenne jó Magyaroszág miniszterelnökének? Kinevetné! Külföldiként annyi tapasztalatot illik szereznünk amenyit csak lehet, az bőven elég arra, hogy érdemi döntést hozzunk az országról. Kuala Lumpur belvárosában kétszer hatsávos sztráda van, a Ministry of Sound buli egy 5 csillagos szálloda 43(!!!) emeletén volt. Miközben egy órányira ösközösség él. Szerinted ennek a siránkozásnak a szerzője ezt megtapasztalta? Ha nem, mert nem. Akkor mitől lenne hiteles?

desw 2018.06.14. 16:01:34

@London2009:

Arról nem is beszélve, hogy mennyire szubjektív lehet egy útleírás. Vki a nyüzsit szereti, így jól érzi magát a forgatagban, amíg a másik a nyugit keresi és vidéken jó neki.

És relatív is: adott ember honnan ment hová, pl egy ausztrál máshogy ítéli meg a maláj eü-t, közlekedést, . . . , mint egy indiai, stb.

=> kb semmi értelme nincs útleírásokat olvasni :DD

London2009 2018.06.14. 16:01:38

@Nagy kámpics: nem, nem kell elnezest kerni jeez. Mindenki azt mond, amit akar!

London2009 2018.06.14. 16:03:20

@Dikusz: jajj, ne kerj mar elnezest te is! Mi van itt ma? : ) Csak egy eszrevetelezes volt!

London2009 2018.06.14. 16:06:24

@Zsoltimintolyan: Te vagy a posztelkoveto? Tok jo, hogy beneztel! Nekem nincs tobb kerdesem. Elhiszem, hogy te igy elted meg, ez a velemenyed, masnak pedig ennek a szoges ellentetje.

London2009 2018.06.14. 16:21:07

@desw: Haha. Szerintem sincs igazan. Bar persze azert el szoktam oket olvasgatni egy nagyobb ut elott. Leginkabb talan a rutin segit. Minel tobbet utazott valaki, annal jobban tud olvasni a sorok kozott az utleirasok, szallas ertekelesek stb. kapcsan. Illetve nyilvan jobban tudja mar, hogy mi az amit meg szeretne nezni es szinte biztos, hogy tetszeni is fog. Persze mindig bele lehet futni nagy meglepetesekbe. : )

Dikusz 2018.06.14. 16:26:38

@Hungarian Geographic: szabad lenne megkérdeznem, hogy engem is minimálbéres gyűjtögetőnek gondolsz? Meg szabadna-e megkérdeznem tőled, hogy jön ide Gyurcsány,vagy bármilyen más politikus?

Dikusz 2018.06.14. 16:30:36

@London2009: Nem tudom, mi van ma, de itt esik az eső, és olyan melankólikás hangulatom van:)
Ilyenkor mondják azt a nagy filozófusok, amolyan úri módon, hogy még a sz*r is keserű:)
Pedig nem lenne okom búsulni, mert szülinapi ajándékként Budapest -állítólag legjobb éttermébe hívott meg egy általam meglehetősen kedvelt személy:)))

London2009 2018.06.14. 16:40:09

@Dikusz: Kolikad is van? Az kellemetlen lehet! :D
Ez nagyon tetszett. Budapest legjobb etterme es egy altalad kedvelt szemely. Meg ha nem is ez az igazsag, de hadd maradjak meg abban a hitben, hogy valami orult randevura keszulsz!! :D
Oh es boldog szuletesed napjat! Isten eltessen sokaig!

Dikusz 2018.06.14. 16:58:53

@London2009: Kólikám nincs, pálinkám van.:)
Őrültnek őrült vagyok, ki a fene szeretne normális lenni, az elég unalmas. Az általam kedvelt személy az egyszem egyenesági leszármazottam, és ő állítja (szakács-IT-s), hogy a legjobb étterem a fővárosban a R*****tein.
Köszi a gratulációt.:)))

London2009 2018.06.14. 17:00:35

@Dikusz: csak a melankolika miatt kerdeztem! :D
Jo etvagyat!!

_atya_ 2018.06.14. 17:43:57

Elnézést, én úgy szólok hozzá, hogy jártam már kuala lumpurban.
Gyűlöltem.
Ja volt kérdés, hogy vallásszabadság: Malajziában hitehagyásért halálbüntetés jár.
Nemigen reklámoztam, hogy ateista vagyok.

Olliék 2018.06.14. 17:56:24

@Dikusz: Isten éltessem 22. Születésnapod alkalmából!!
:)

Olliék 2018.06.14. 17:57:05

@chepunk: Ami ha végzett távozik.

Etniez 2018.06.14. 18:12:19

Most nem migránsozni meg muszlimozni akarok, de azért azt jegyezzük meg, hogy az iszlám egy fasiszta jellegű vallás.

Ahol muszlim többség van, ott a többi vallásúnak csend a neve.
Két hónapja voltunk a Maldív-szigeteken, átnézték a táskánkat befelé menet, hogy van-e nálunk Biblia, mert az tiltott tárgy.
Még tudnék ezer ilyesmit felsorolni, nem akarok vitát gerjeszteni, csak a tényt megjegyezni.

Nekem is mondták egyik munkahelyemen itt Londonban, hogy Ramadánkor legyünk toleránsabbak a kollégáinkkal, én meg felemeltem erre a középső ujjamat, hogy ez munkahely. Aki nem tud az éhezés miatt dolgozni, az vegyen ki szabadságot, semmi közöm a vallásához.

Csodabogár 2018.06.14. 19:01:51

@Geni Andrea Finta: Gondolom ennyi idő után, már sok minden természetesnek tűnik neked, ami egy csak éppen oda tévedőnek még nagyon is feltünő. De érdekes lenne olvasni a te véleményedet az országról.

Mrs. Clayton 2018.06.14. 19:07:18

@Etniez: tapasztalatom szerint ezt sosem a muszlimok toljak tul, vagy igenylik h legyenek veluk figyelmesek ramadankor. Az en kitchen assistantom minden tovabbi nelkul kiszolgal 1600 gyereket ugy h elotte reggel kettokor evett es ivott, raadasul ilyenkor a konyhan dog meleg van, de mindig mosolyog es kedves. Ajanlotta mar bojt tartasat olyanoknak, akik konnyen elvesztik az onuralmukat. Meg sose kerte h ne rakjuk etel kozelebe. Mondjuk egy konyhan nem is lehetne megoldani.

Hari Seldon 2 2018.06.14. 19:12:56

@Mrs. Clayton:
"Ajanlotta mar bojt tartasat olyanoknak, akik konnyen elvesztik az onuralmukat."
Szerintem ez marhaság. - Az éhes ember inkább ingerlékeny, miont a jollakott. A jóllakott ember nem nyugtalankodik.

Csodabogár 2018.06.14. 19:16:28

@Dikusz: Majd áruld el nekem, melyik az a legjobb étterem. Erről is megoszlanak a vélemények, de tényleg kiváncsi vagyok.

Csodabogár 2018.06.14. 19:18:32

@Dikusz: Tényleg jó hely! Már úgy reméltem, hogy kapok egy új tippet.

Mrs. Clayton 2018.06.14. 19:38:09

@Hari Seldon 2: ez igaz, viszont az is, h aki onszantabol bojtol az megtanul uralkodni magan...

Hari Seldon 2 2018.06.14. 20:37:49

@Mrs. Clayton:
Senki nem önszántából böjtöl, legalábbis az elenyésző kisebbség, aki egészségiügyi okok miatt, ahhoz képest, akik babonák miatt böjtölnek.
A döntő többség a törzsi babonák csoporttörvénye miatt böjtölni kénytelen. - Ergo mások (csoport) uralkodnak felette.

Muscari 2018.06.14. 20:47:08

@Hari Seldon 2: már jobban, köszönöm. Ma voltam kötözésen, még majd hétfőn otthon is lesz egy. Csak a szlovéniai rafting ugrik, amit a jövő hétre terveztem be :-((((

2018.06.14. 21:11:31

@Hari Seldon 2:

"Ergo mások (csoport) uralkodnak felette."

Ez olyan, mint azt mondani, senki sem önszántából hord nadrágot, vagy vezet a jobb oldalon, vagy házasodik, nem?

Valahol egész mélyen nyilván igaz, de feltételezem, hogy ahogy az idő nagy részében a nadrághordást sem éljük meg terrornak (holott az), tkp. böjtölni is lehet kvázi önszorgalomból.

A káposztaleves kúra például olyan, mint a böjt. No, azt vajon önszántukból csinálják a teltkarcsúak, vagy kényszerítik őket? (Nem beugratós kérdés. Gondolom, is-is.)

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2018.06.14. 21:25:26

@Hari Seldon 2: A bőjt=méregtelenítés. Az, hogy te ezt a minden kultúrában bevett szokást babonának tartot. Nos, mindent elmond rólad és hozzászólásaid komolyságáról.
Amúgy akinek van kínai ismerőse aki Malájziában él az kérdezze meg, hogy milyen együtt élni muszlimokkal kisebbségben?
Sajnos ennek a számunkra is fontos információhoz nem juthatunk ennek a megkesereddet írásnak a szerzőjétől, mert ő két évig a maga kis szűk komfortzónájában számolgatta a megkeresett pénzecskéjét, onnan ki nem mozdulva. Pont ezért is ért többet egy aktív utazó pár hete (esetünkben pár napja is) mint egy megkeseredett melósnak a szomorkodása éveken át a számítógépe képernyője elött.
Az utazó alatt nem a két hétre lábat lógató, all inclusiveen tolakodó turistát értem.
Egyébként felesleges hitelességről beszélni, azok tudnak érdemben és hitelesen bemutatni egy országot, akiket oda is köti valami ami a munkánál magasabbrendű: iskolát végzett ott, odaházasodott, aktív társadalmi életet él, világot jár.és emelett nyitott a világra
Amikor olvasok egy egy beszámolót (meg kommentet :D ) ezen a blogon sokszor az jut eszembe, hogy ezek valami vidéki porfészekből, vagy külvárosi panelből külföldre szabadult prolik, akiknek Budapesten a metrók mozgólépcsője is kultúrsokkot okozna.
Messziről ember azt mond amit akar. Csak bíztatni szeretnék mindenki, hogy pakolja be életet egy hátizsákba, és fedezze fel saját maga mi is az igazság!

Hari Seldon 2 2018.06.14. 21:46:21

@Nagy kámpics:
Ha-ha. Igazad van, a nadrághordás is az. Az én részemrõl meg az inghordás kultúsza ellen lázadok... Nem is vettem fel még idén inget. :-)

2018.06.14. 22:02:49

@Hari Seldon 2:

Igen, inghordásban én sem vagyok erős. Vive la liberté! :)

Etniez 2018.06.14. 22:57:21

@Hungarian Geographic: Az megvan, hogy nem létezik olyan, hogy méregtelenítés?

Ezt valaki kitalálta, de csak egy jól hangzó hülyeség.
Ott a májad, az méregtelenít. Folyamatosan, 0-24, nem csak akkor, ha böjtölsz.
Sőt, a máj helyes működéséhez folyadékot kell bevinni, tehát a böjt pont gyengíti a méregtelenítést.

Muscari 2018.06.14. 23:26:55

@Geni Andrea Finta: Thaiföld volt, 100%. Képet is tett fel az illető, és kiderült, hogy a kutyák terjesztik. Ezért nem szabad olyan beach-re menni, ahol kutyák is járnak, mert belőlük kerül a homokba.

alalala 2018.06.15. 07:26:37

@Etniez: jaj de jó, hogy leírtad, én nem tudtam volna ilyen tömören :D Még annyit hozzátennék, hogy nem csak a testet nem méregteleníti a böjt, de a lelket sem, mivel az éhes embernél nincs mérgesebb :D

Berelhetoreklamfelulet 2018.06.15. 09:34:26

@kutya vacsorája: Még jó, hogy egy országról volt szó, nem egy város bemutatásáról egy másik város meglátogatásával :DDDD

aliz.dob 2018.06.15. 10:58:30

Hát, megint nem értek egyet ezzel a poszttal sem. Bár, nem lehet egy leányálom építkezésen dolgozni ilyen éghajlaton, lehet, hogy én is sötéten láttam volna a világot. Mi 4 évig éltünk (dolgoztunk, tanultunk )Penangon. Bár az északi rész túristák által látogatott terület, de Penang egy ipari sziget rengeteg multinacionális céggel, és több ezer külföldi (európai) alkalmazottal. Igyekeztünk bejárni az egész országot (is), számos tengerparton sétáltam, műanyag székes helyeken ettem (finomakat), és soha nem hallottam ilyen férges dologról, nem lett semmi bajom. Pedig még a borneói részen is több helyet meglátogattunk.
Az egészségügyi ellátás a magánkórházakban szuper (ingyenes, a biztosító fizette), bár én csak a személyes tapasztalatokról nyilatkoznék: terhesség, fogászat, csonttörés, daganatos elváltozás. A többiről nincs tapasztalatom. Magyarországról is lehetne nagyon rossz dolgokat írni, de attól az még nem lenne reális kép. Malajzia csodás hely, de nem való mindenkinek. Aki kíványcsi rá, lenyűgöző helyeket fedezhet fel. Akinek nem szimpi, az biztosan ezek után is csak a negatívumokat fogja keresni.

martineden 2018.06.15. 11:43:04

@Hungarian Geographic:,, Szerinted egy művelt angol hallgatna egy falusi nyugger parasztra, aki szerint mondjuk orban jó Magyaroszág miniszterelnökének? Kinevetné! "...szoval ha mar politikat kevertel bele, igy is feltehetted volna a kerdest.

nakiazaki 2018.06.15. 11:43:10

2016 végén voltam az országban néhány hetet (Langkawi, illetve KL és környéke), kis tapasztalatom nekem is van. A tömegközlekedés tényleg nem a legjobb. Távolsági buszjáratok, vonatok, repülők vannak, de településen belül sok kívánnivalót hagy maga után a szolgáltatás. Kuala Lumpurban van monorail és metró, de sajnos nagyon kicsi a hálózat egy ekkora méretű városhoz képest. Buszok vannak, de a menetrend betartása lehetetlen, annyi a jármű az utakon. A Google Maps-be nincs integrálva a tömegközlekedés, ez elég kényelmetlen sajnos. Buszmegállók a legtöbb helyen nincsenek jelölve, illetve ugyanannak a megállónak több neve is van, pl. a környék neve, utcanév vagy csak annyi hogy az XY utáni benzinkút. Ember legyen a talpán, aki idegenként ez alapján könnyen eligazodik :) A leírás ezen részével, ha fenntartásokkal is, de egyetértek. Szóval van tömegközlekedés, de korántsem az a szint, ami Budapesten is elérhető.

Dikusz 2018.06.16. 11:37:18

@Csodabogár: Roseinstein vendéglő, a Mosonyi utcában.
Fiam -úgymond- szakmabeli (szakács az eredeti szakmája), bár mindenki, legfőképpen az ő szerencséjére, nem dolgozik szakácsként. Igen dicsérte az ételek minőségét -jogosan. Ha még nem voltatok ott, érdemes, megéri.

Dikusz 2018.06.16. 11:38:40

@Olliék: Másképp nem is?:)
63 az a 22...:D

Dikusz 2018.06.16. 11:42:45

@Olliék: "Indul a bakterház"-ból idézve: Nem segít már, csak a piócás ember!
Remélem ismered ezt a remekművet. Nem tudom, melyil volt jobb, a könyv, vagy a film.:)

Golf2 2018.06.16. 22:05:25

@Dikusz: A Rosenstein étteremben durva árak vannak.Héberül,oroszul is van az étlap azok megtudják fizetni.

Latcho Rom 2018.06.16. 23:52:29

@Hungarian Geographic: ez egy hangyányit zavarosra sikerült

Latcho Rom 2018.06.16. 23:52:30

@Golf2: tördelem a kezem hogy szeretek ott enni..

Mea culpák pupák.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása