oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. június 07. 06:30,  Egy történet eleje 16 komment

2018. június 07. 06:30 Határátkelő

Egy történet eleje

Rézi és családja sztorija kétségkívül különleges egyrészt annyiban, hogy Lengyelországból viszonylag kevés írás érkezett eddig, másrészt azért is, mert azt bizonyítja, hogy (noha domináns, de) az Európai Unión belül nem cask nyugat felé lehet mozogni. Hogy miként kerültek Krakkóba és a lengyel város mennyiben hasonlít és tér el egy magyartól, az hamarosan kiderül, Rézinek pedig köszönöm a fotókat is.

20170824_150842.jpg

“Lengyelországról kevés posztot láttam és arra gondoltam érdekes lehet egy krakkói történet… Nem vagyok tipikus határátkelő, mert nem a munkám hozott Krakkóba és még lengyelül sem beszélek. 

Viszont a férjem Krakkóban kapott munkát és így költöztünk. Családostól. Első kérdés az iskola volt, mivel a gyerekeink (9 és 10 évesek) nem beszéltek lengyelül. Mivel úgy gondoltuk, hosszútávon jobban tudják használni az angolt, nemzetközi iskolát kerestünk nekik (mondjuk angolul sem beszéltek, hisz az otthoni emelt - értsd heti 2 óra – angol oktatással nem sokra mentek itt). 

Ami meglepő, hogy már akkor (2017) három nemzetközi iskola is volt egy 750 ezres városban. (Mostanra megnyílt egy negyedik is.) 

Iskola 

Megérkeztünk csütörtökön este, a holmink péntek reggel és aznap délután már mentünk az iskolába ismerkedni, mert hétfőn 8.30-kor kezdődött a tanítás. Angolul. 

A két megszeppent csemete pedig mint két kis hős ült az osztályban (6-8 fős osztályok), ahol próbálták megérteni, mi is zajlik körülöttük. Tanáraik (angol anyanyelvű tanárok) nagyon kedvesek és megértőek voltak és lassan, lépésről-lépésre vonták be őket a tanulásba, miközben a társaik pedig nagyon nyitottan és befogadóan álltak hozzájuk.

20170824_153213.jpg

Hisz valamennyien voltak ilyen helyzetben, majdnem mindegyiknek második nyelve az angol. Az osztályokban nem szabad lengyelül beszélniük azoknak sem, akik helybéliek. 

Regisztráció 

Na, ehhez kellett segítség. A céges HR-esek segítsége kellett ahhoz, hogy kb. 2x3 óra sorbanállás után a mogorva ügyintéző hölgyeken átjussunk és beadhassuk a megfelelő papírokat a regisztrációhoz. 

Majd következett újabb 3 óra sorbanállás, hogy átvegyem az elkészült pecsétes papírokat. 

Közlekedés 

Az autóval való közlekedésben meg kell szokni, hogy egy kereszteződésben bárhonnan előléphet egy gyalogos vagy biciklis. A bringautakat úgy alakították ki, hogy az autók sávjára ráfestették a kerékpársávot, ahol akár szembe is jöhet kerékpáros. Így mindkét fél különös elővigyázatossága és körültekintése kell a közlekedéshez. 

Amit még szintén meg kell szokni az otthoni vagy más európai országok közlekedéséhez szokott sofőrnek, az a visszakanyarodó sáv.

20170822_121717.jpg

Tehát a kereszteződésben - főleg a két-három sávosokban - általában nem lehet balra kanyarodni, hanem át kell menni a kereszteződésen és visszafordulni, majd nagy bravúrral kisorolni jobbra és már kanyarodhatunk is. 

Légszennyezés 

Mivel Krakkó egy “katlanban” felkszik, így a légmozgás korlátozott. Itt még nagyon sokan fűtenek fával és szénnel (nagyon jó minőségű az itteni szén és az állam támogatja is bányászat fejlesztését), ezért ősszel-télen-tavasszal kb. + 3 és -3 fok között kialakul szmog. 

Tehát gyakorlatikag október elejétől március végéig kevés kivételtől eltekintve határérték fölött van a légszennyezettség. Erre már fejlesztettek is egy appot, amelyen online nyomon lehet követni a P10, P2,5 stb. értékek alakulását. 

Így mindig pontosan lehet tudni, hogy mikor kell szmogmaszkot venni és bekapcsolni az otthoni légtisztítót.

20180302_083751.jpg

Telekommunikáció 

Nagyon sok szolgáltató van és az otthoni árak töredékéért lehet igénybe venni a szolgáltatásukat. Csak egy (nem is a legolcsóbb) ajánlat példaként: havi 10GB net + korlátlan telefon + korlátlan sms 25zl/hó (kb. 1800 Ft) 

Tömegközlekedés 

Erre is van egy nagyon jó app, ami akár a pozicód alapján megmondja, hogyan tudsz eljutni a kívánt helyre, milyen lehetőségeid vannak, azok mikor jönnek, hol és hogyan tudsz átszállni és mennyibe kerül az út pénzben és időben. 

Itt idő alapú a jegy. Vannak 20, 40 és 60 perces jegyek. És természetesen havi bérletek. (Például a 20 perces felnőtt jegy 2,8 zl /kb. 200 Ft/ és akárhányszor átszállhatsz vele.) 

Árak 

Az árak - főleg az élelmiszerek - jóval alacsonyabbak, mint Magyarországon, esetenként akár 25-30 százalékkal is. A max. ÁFA 23 százalék,de az élelmiszerek nagyrészt 3 vagy 5 százalékos ÁFA-kategóriába esnek.

20170326_144748.jpg

Tapasztalat 

Elenyésző azoknak a helyeknek a száma, ahol nem tudok elboldogulni angol nyelvtudással. Az otthonihoz nagyon hasonló a kultúra, a gasztronómia, az emberek. Az időjárás 4-5 fokkal hidegebb. 

Elcsépelt, de Krakkó belvárosa a Wawel és a Kazimierz tényleg nagyon hangulatos. Rengeteg a kis kávézó és étterem. 

Közel van Magyarországhoz, a Flixbus 7 óra alatt teszi meg az utat Budapestről és fillérekért lehet jegyet venni. És már van közvetlen repülőjárat is a LOT-nak köszönhetően. 

Nagyon sok a fiatal a sok egyetem miatt és mindent megtesznek, hogy ezek a fiatalok itt is maradjanak, ezért sok multi idetelepítette a kutatásfejlesztését vagy az SSC-jét és rengeteg az álláslehetőség.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Lengyelország Krakkó

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4014027036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wuaaa 2018.06.07. 07:24:19

Krakkóban van egy Balaton nevű magyar étterem is, ahol állítólag magyar a szakács, de amikor ott jártam pont szabin volt. Van tűzokádó sárkány is. A toronyból meg trombitálnak minden nap, aztán egyszer csak megszakad a trombitaszó, mert a sztori az, hogy anno lelőtték a trombitást és ma is pont ott van vége a dalnak, ahol anno a trombitás akaratlanul befejezte nem csak a dalt, de a pályafutását is.
Vannak még gyönyörű lovas hintók, a Wawelben sok piros fehér zöld szalagos, magyar feliratos koszorú és meglepően sok magyar turista.

Golf2 2018.06.07. 07:54:42

Tegnap este 1 lélek nem volt a Balaton étteremben Krakkóban,elég lepukkant.

Antal Jozsa 2018.06.07. 07:56:38

Nem tudom meddig maradtok de en sajnalnam ha a gyerekeim nem tanulnanak meg lengyelul.Egyre tobb helyen jelent elonyt egy-egy kelet europai nyelv ismerete.nezz meg egy-ket allashirdetest Ausztriaban.Angolul meg mindenkinek kell tudnia az alap . nem kell C2 vagy bbc english szint hogy az embert felvegyek munkahelyre.
Az egyik cimboram Lengyelorszagban jart nem olyan reg es kinlodott az angollal pl vonatjegyvasarlas vasutallomas.

wuaaa 2018.06.07. 07:58:04

@Golf2: Hát lepukkantnak lepukkant, az biztos, főleg ahhoz képest, hogy milyen jó helyen van.

tsabus UAE 2018.06.07. 10:11:37

@wuaaa: Én 4 éve jöttem el Lengyelországból, tehát kb. 8 éve voltam a Balatonban. Akkor nem tűnt annyira lepukkantnak. Ráadásul, a lengyelek szeretni szokták a magyar kajákat, szóval nem értem mi történhetett velük...

Golf2 2018.06.07. 10:13:45

@wuaaa: Szembe a kisutcában jó pizzázó van 3 paprika a jele 10 éve jó pizzát ad.

Hari Seldon 2 2018.06.07. 11:02:49

A széntüzelés átka, a rossz levegő. - De ez máshol is így van: Amikor Budapest környékén dolgoztam, általában hamar eljöttem munka után kocsival. Egyszer kétszer úgy alakult, hogy pont november környékén kellett busszal mennem. Álltam a buszmegállóba és majdnem megfulladtam, annyira sokan tüzeltek szénnel.

nyuszigonosz 2018.06.07. 17:12:27

Krakkó - de régen voltam ott elöször: szinte semmire nem emlékszem, csak arra, hogy esett az esö. :-)
Aztán voltam még ott, amikor nem esett az esö. :-) Az is jó régen volt.

2018.06.07. 18:50:30

Ez a magyarorszagrol lengyelorszagba koltozes nem a csederbol vederbe legvegytisztabb analogiaja, hehehe?

2018.06.07. 18:52:00

@Hari Seldon 2: Budapest kornyeken nem a szen miatt lehet megfulladni, hanem mert sokan MINDENT elegetnek.

2018.06.07. 20:07:33

mint kétlaki annyiban korrigálnám a leírást, hogy nem, a lengyelek éppen hogy kva szar minőségű szénnek fűtenek, az állam azért támogatja a bányászatot, mert a bányászszakszervezet zsarolási potenciálja számunkra elképzelhetetlenül nagy.

A téli szmog elképesztő tud lenni, bár Krakkó még istenes Sziléziához képest. Katowice-Zabrze környéke egy nyirkos téli napon olyan, mint Anglia lehetett 60-70 éve.

Brix 2018.06.07. 20:47:00

Engem mindig is vonzott, ez a nagy , fehèr, keresztény, homogèn ország, ahol testvèrkènt tekintenek ránk ès a gyors gazdasági fejlődès eredményei együtt vannnak jelen a szocialista múlt emlèkeivel..Olyan magyaroknak való , nosztalgia orszàg ez, mert olyan mint mint voltunk\vagyunk\leszünk, csak nagyban...Kár, hogy a túltolt iparosítás eredményeként Európa egyik legszennyezettebb levegőjű országa...Egyébkènt , minden megtalálható ott, ami egy élhető országban szüksèges....

Budapest a kutyaszar városa 2018.06.07. 20:47:36

Lengyel barátainknál is diktatúra érlelődik....

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.08. 09:45:25

A topmenedzserek nehéz kenyere... Náluk 10-szer kevesebbet kereső bennszülöttek igazgatása. Fájdalomdíjként jár a luxuslakosztály, s a pezsgős-kaviáros tízórai a gyerekeknek a helyi nemzetközi sznobképzőben.

2018.06.08. 16:16:57

@maxval balcán bircaman: jobb lenne, ha olyan lumpenproli lenne, aki 0-24 órában több száz blogra beírja ugyanazt a faszságát vég nélkül?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása