oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. május 23. 06:30,  Így vágj neki a külföldi diákéletnek! 8 komment

2018. május 23. 06:30 Határátkelő

Így vágj neki a külföldi diákéletnek!

A határátkelés különleges változata, amikor az ember egyetemistaként vág bele mondjuk egy külföldi félévbe, hiszen egyrészt nagyon sok minden adott, másrészt azért a tapasztalatlanság akár problémákat is okozhat. Ezért hasznos szerintem a világegyetemista Luca mai írása, mellyel elsősorban a kezdeti időkhöz próbál gyakorlati segítséget nyújtani. Ő Portóban tölti a félévét, onnan küldte a képeket is.

cim_porto.jpg

„Már akkor tudtam, hogy egyszer külföldön szeretnék tanulni, amikor még gimnáziumba jártam, és ez csak egyre erősödött bennem az egyetemi évek alatt.

Tavaly szeptemberben, miután hazaérkeztem a második Texasban töltött nyaramról, a kari koordinátor megemlítette, hogy milyen nagyszerű helyen járt Portóban, és hogy tavaszra akár meg is pályázhatnám.

Nyugodt szívvel mondhatom, ez a döntés, hogy legalább öt hónapig tanulok külföldön, életem egyik legjobb döntésének bizonyul. Nincs két egyforma nap, mindig van valami új, valami izgalmas felfedezni való, amiért érdemes kimenni a városba még szakadó esőben is!

luca.jpg

Persze, nem árt felkészülve érkezni, úgyhogy összegyűjtöttem nektek néhány hasznos tippet, az indulástól az érkezésig. :) 

Pályázás 

A Campus Mundi ösztöndíj pályázás menete egyszerű és online történik. Az oldalon meg vannak adva a formanyomtatványok, amiket értelemszerűen ki kell tölteni, majd kinyomtatni, aláírni és feltölteni az online adatbázisba. 

Nem árt, ha ránéztek az értékelési lapra, hogy mire hány pontot kaphattok, és a szerint írjátok meg a motivációs levelet, hogy tényleg a legrelevánsabb információ kerüljön csak bele. 

Vessetek be mindent a pályázásnál! Én még a háttérképemet is átállítottam egy portói képre, hogy jobban motiváljon a pályázatírásnál és a dokumentumok összegyűjtésénél. 

Ha mindennel elkészültetek határidőn belül, már csak várnotok kell az eredményre. Ha megkaptátok - márpedig miért is ne kapnátok meg, minden követelménynek megfeleltek -, indulhat az ösztöndíj procedúra izgalmasabb része. 

Repülőjegy

Tudod már az úticélod, de a dátum még képlékeny? A legjobb, ha olyan oldalakon nézelődsz, mint a skyscanner, a bravofly, repjegy.hu vagy csak simán „guglizd” ki, és máris látod a legjobb ajánlatokat. Érdemes megnézni a fapados légitársaságok saját oldalát is! 

Abban az esetben, ha megvan a kiválasztott időpont, de nem tudod még biztosan hova is szeretnél utazni, van olyan lehetőség is, hogy megadsz egy kiindulási pontot, és megmutatja a kereső, hogy onnan melyek a legjobb ajánlatok világszerte.

1_176.jpg

Plusz tipp: a keresések előtt mindig töröld az előzményeidet és a sütiket, valamint lehetőleg inkognitó ablakban végezd a böngészést, hogy a lehető legjobb ajánlatokat kapjad. 

Ennek az az oka, hogy előfordulhat, az oldalak megjegyzik, ha nagyon érdeklődsz egy úticél iránt és az árak egyre magasabbak lesznek. Általában javasolnám azt is, hogy minél előbb foglald le a jegyedet. Nézz meg pár dátumot, ha teheted, és hasonlítsd össze az árakat, mert könnyen lehet, hogy fele annyiért utazhatsz pár nappal előbb vagy később! 

Check in! 

Ha megvan a jegyed, bepakoltál, és már készen állsz arra, hogy a reptérre menj, bizonyosodj meg róla, hogy becsekkoltál online! Fapados légitársaságok fel is hívják a figyelmedet arra, hogyha a kapunál regisztrálnak, az akár 50 euró is lehet. Azonban vigyázz, mert itt törölheted is a foglalásod! 

Az online bejelentkezés lehet két kattintás is, ahol elfogadod, hogy a csomagod nem fog tartalmazni veszélyes eszközöket és további tiltott anyagokat, vagy pedig meg kell adnod az úti okmányod adatait, és leokézni a csomagjaidat. 

Itt még vásárolhatsz extra feladós csomagot olcsóbban, vagy upgradelheted a már megvett kilószámot. A folyamat végén megkapod az úgynevezett boarding pass-t, azaz a beszállókártyát. Ezt, ha tudod, nyomtasd ki. 

Előfordul azonban, hogy a légitársaságok külön telefon applikációval rendelkeznek, pl. Ryanair, de az is lehetséges, hogy kötelező kinyomtatni a beszállókártyát, pl. Wizzair esetében. 

Ha mégsem vagy biztos az online check-inben, akkor vannak kiosk desk nevezetű pultok a reptereken, ahol manuálisan beviheted az adataidat a self check-inhez. Ezt leginkább nagyobb légitársaságoknál teheted meg, pl KLM, Lufthansa, Delta, Airfrance stb… 

Bőrönd 

A csomagfeladásnál mindig ellenőrizd a súlyt, mert könnyen vagyonokat fizethetsz rá. A kézipoggyász esetén pedig érdemes megnézni a méreteket is, mert azt jobban figyelik. 

A feladós bőröndöt mindig címkézd fel (kívül-belül) és jó, ha be tudod fóliázni vagy összefogni egy bőröndpánttal. És persze legyen minél egyedibb, hogy azonnal megismerd a futószalagon! 

Az enyém rikító rózsaszín szivárványszín pánttal és matricákkal, amelyek közül a kedvencem egy fekete darab egy Konyha idézettel: „Egy kotyogós kávé egy motyogós reggelen”.

borond.jpg

Érkezés 

Érkezz meg az orientációs nap/hét előtt egy-két nappal, hogy legyen időd berendezkedni a szobádban és felfedezni a környéket! Így lesz alkalmad elmenni egy boltba és rácsodálkozni a sok új termékre, és kitalálni, hogy mit vegyél a jól megszokott dolgok helyett. Talán még egy metróbérletet is tudsz venni, amivel eljuthatsz az egyetemre. 

Szállás 

Még az indulásom előtt csatlakoztam az ESN Porto Facebook-csoporthoz, amit egyébként mindenkinek ajánlok, ha külföldi szemeszterbe vagy gyakorlatba kezd. 

Rengeteg hasznos információt és sorstársakat is találhatsz a csoportban! Ha olyan helyzetben vagy, mint én, hogy az egyetemnek nincs kollégiuma, és albérletet kell találnod, ez a hely az, ahol gyorsan szállásra lelhetsz. 

Egy másik út, ahonnan elindulhatsz, hogy felveszed a kapcsolatot azokkal, akik előtted már eltöltöttek egy-két szemesztert az adott városban, lehetőleg az adott egyetemen. 

Azt, hogy kik azok a potenciális jelöltek, akiket bombázhatsz a kérdéseiddel, az intézményi koordinátortól megtudhatod, biztosan szívesen segítenek. Én is így találtam szállást, egy ajánláson keresztül. 

Beilleszkedés 

Menj el minden orientációs programra az egyetemen, az ESN által szervezett programokra, utazásokra, bulikra! Ha sportolsz, akkor kereshetsz egy csapatot, akikhez csatlakozhatsz a külföldön töltött idő alatt. Önkénteskedj, vegyél részt különböző workshopokon, ahol mindig valami újat tanulhatsz és persze mindenhol barátokra lelhetsz!

allo_1.jpg

+1 tipp: Nem árt, ha viszel magaddal pirospaprikát, pirosaranyat, és a kedvenc fűszereidet, vagy egy nagy csomag túrórudit, csak hogy meglegyen minden hazai íz a konyhádban a kezdetekben. :)” 

Ha szívesen olvasnátok Luca (és mások) külföldi tapasztalatairól, egyetemi életéről, látogassatok el a Világegyetemista blogra!

A nap idézete

"Közösen eldöntöttük, hogy hazaköltözünk, de engem még kötött pár dolog a külföldre, így maradt a távkapcsolat, ami végleg eldöntötte, hogy ennek nincs jövője." A szakítás teljes történetét itt találod.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egyetem Erasmus Portugália

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4513992254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabors 2018.05.23. 15:25:59

Erdekes nekem mar 30+ evvel tul keso ...

Hari Seldon 2 2018.05.23. 21:29:12

1 Kicsit lehetett volna több kép a városról.
2 A jótanácsok úgy érzem nem a fórum társaságának szólnak.

adg 2018.05.23. 23:28:17

@Hari Seldon 2: szerintem hasznos iras azoknak, akik ilyesmire keszulnek. A “forum tarsasaga” meg szerintem az olvasok toredeke, es igazan nincs is olyan iras, ami igazan nekik _szol_. Kommentet vagy a nagyon allja posztok hoznak, mint a svajci parkeresos macskano a minap, vagy a valamit gyalazo (mo, london, nyugat, akarmi) irasok, amiken lehet acsarkodni.

Ez a mostani egy tok pozitiv iras egy szimpatikus holgytol, nem fogja a kommenteloket osszerazni.

Bele kellett volna tenni, hogy magyarorszagon minden szar, bezzeg, vagy forditva meg jobb lett volna, esetleg egy kis europa-usa osszehasonlitast, hogy hol mi volt rossz, meg egy kis napi politikat, magyar rasszizmust, migrancsokat, es hogy a ferfiak mind novero szadista allatok, es maris lett volna 200 komment.

gabors 2018.05.24. 04:41:37

@Hari Seldon 2: "2 A jótanácsok úgy érzem nem a fórum társaságának szólnak. "

ez sosem volt ok arra hogy ne kommenteljen itt egy csomo ember valami masrol

valami unnep lehet ...

vagy mindenki a felcsutot siratja es Orban Viktor urnak kivannak reszvetet hogy hazi csapata veszitett es erdemes lenne meg egy stadiont elhelyezni felcsuton. Mivel Makovec nincs tobbe igy uj stadiont sem tud tervezni fel kenne epiteni meg egyett ugyanazon tervek szerint de a payafutest mar mindjar bele kellene epiteni

tanato 2018.05.24. 06:27:00

Nagyon jó írás elküldtema kisebbik lányomnak nemsokára utazik Portugáliába tanulmányi célból szakmai gyakorlatra.
SZóval a cikk egyetemista közösségnek szól,nem tartós határátkelőknek,azért kevés a komment,egy főiskolásnak pl. nincs ideje kommentelgetni tanulni kell,főleg most vizsgaidőszakban,

blablaa 2018.07.16. 11:13:24

@tanato: ugyan már, a teljes egyetemi csapat szinte minden egyes nap az Adega - 77 - Erasmus bár háromszögben található meg itt Portoban :)

Kieg.: van egy szláv bolt az Aliados tér közelében, ott a tejföl hiány is leküzdhető, ill. a szörnyű ecetes uborka helyett van rendes (számunka rendes :D ) csemege.

Kicsit megkésve, de szép félévet, kedves cikkíró! Porto tökéletes a városnézésre, óceánpart felfedezésére, környékbeli kisvárosok látogatására, ill. egy kicsit a tempó lenyugtatására. Itt mindenki rettenetesen türelmes, akkor is, ha activityzve próbálod elmutogatni a boltban, hogy mit szeretnél és hatalmas a sor.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása