oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. május 04. 06:30,  Csendből vederbe, avagy életképek két svájci szállodából 33 komment

2018. május 04. 06:30 Határátkelő

Csendből vederbe, avagy életképek két svájci szállodából

A mai poszt címe lehetne akár az is, hogy housekeeping felsőfokon, és kiderül belőle, milyen hatalmas különbség lehet egy nagyüzemi, hatalmas nagyvárosi hotel és egy kisebb, családi szálloda között. A szerző ebben az esetben is Ütvefúró, aki most korábbi, két évvel ezelőtti tapasztalatait foglalta össze.

svajc_luzern_astoria_hotel_foto_astoria-luzern_ch.jpg

„Ezt a helyet messziről, nagy ívben kerüljétek el, a név valamivel lentebb. Aki szeret takarítani, annak főnyeremény ez a hely, de annak, aki otthon a fenekét is segítséggel törli ki, annak vége lesz, mint a Twin Píksznek. 

A szálloda, amiről szó van, kis túlzással akkora, mint a Parlament, egy utcát majdnem elfoglal. Kétszázötven szobás, amikor csurig van, akkor 600 ember horkol a szobákban. 

Budapesten van egy olyan metrómegálló, amelynek a neve az, hogy Astoria. Pont ugyanúgy hívják a szállodát is, csak azzal a különbséggel, hogy ez Luzernben található. 

Amikor én odakerültem, bemelegítésként 9 autóbusznyi ember óhajtott volna egyszerre távozni. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a 3.-4.-5.-6. emeletről azt a pár száz bőröndöcskét lepakolni úgy kellett, hogy közelharcot vívtunk a vendégekkel, hogy ki használja a lifteket. 

Régen az volt a divat, hogy davaj-davaj, most meg cakk-cakk, vagy ezt cifrázva bumm-cakk. Mármint a hajcsárok ezt ordítozzák öblös torokhangon... 

Az én emberem 160 cm magas, akarom mondani alacsony volt, ráadásul olyan választékosan káromkodott, mintha Karády őrmester az Angyalbőrben sorozat tiszthelyettese lett volna egy az egyben. 

Arca gránit, tekintete réveteg, messziről látszik, hogy régóta idegbeteg. 

Nagyüzem ez a javából... 

Amikor nem elég gyorsan pakoltam a bőröndöket ez a kiképző őrmester kedélyesen megjegyezte, hogy talán nem aludtam az éjjel? Mindenhová futva kellett menni, hogy látszódjon az igyekezet. Erre a hotelra nappali műszakban 3 (!) portás jutott, plusz az idegbeteg főportás. 

Amikor levittük az emeletekről a csomagokat, katonás rendben a hotel fala mellé kellett rakni, majd amikor lehetett, megpakoltuk a buszt. Természetesen az idegenvezető, aki a csoportért felelt, a főportásnak csúsztatta oda a borravalót. 

Ha azonban véletlenül nekünk adták, akkor Karády őrmester rögtön mögöttünk termett, majd idegesen toppantott a lábával. Esetleg ha erre nem reagáltunk elég gyorsan, akkor még a torkát is köszörülte, még a szeme is villogott. A többi portás eskü alatt váltotta, hogy ilyenkor még füstöt is ereget, tisztára, mint Süsü a sárkány... 

A portásoknak kell az éppen elhagyott szobákat is rendbe tenni, azaz az összes ágynemű huzatot leszedni szintidőre, 1,5-2 perc egy szoba, az összes fürdőszobai törülköző összegereblyézésével együtt. Ezt a folyosón letámasztott szennyeshordozó konténerbe kellett ízlésesen belehelyezni. 

A folyosó olyan szűk volt, hogy a konténer mellett alig fért el egy ember. Ilyenkor ha volt szembeforgalom, vagyis a vendégek is éppen arra jártak, akkor elegánsan arrébb kellett sasszézni a kulinak, mert ugye a vendégek részére elsőbbségadás kötelező. 

Fogyni jó… 

Itt van egy szünet, 8:30 körül, itt már nem lesik folyton azt, hogy mennyit eszel. Az ebéd is kiadós, süti meg minden, ami beléd fér. Déltől négyig Zimmerstunde, majd ezután a műszak este 8-ig tart. Szabadságot egy hétre max. kétszer fél napot adtak eddig. Kemény. 

Aki fogyni akar, annak jó ez a lóti-futi meló, annak ellenére, hogy rendesen eszel, sikerült megszabadulni 2 kg-tól 3 nap alatt. A kollégák mesélték, hogy egy nap alatt több mint 12 km-t szaladgáltak össze-vissza, úgyhogy ide nem kell fitnesz kaja, hogy formában legyél... Havonta rongyosra koptatnak egy fekete makkos cipőt. 

Itt állandóan emberhiány van. Szinte naponta jönnek próbanapra a lelkes jelöltek. Így pont jó a hotelnek, mert ingyen dolgoztatja a jelentkezőket, a nap végén meg annyival lerendezi a dolgot: „Majd szólunk!” 

Két hét múlva küldik a levelet, hogy bocs de nem kellesz. Azért nem azonnal, hogy ne ott puffogjál a hotel előtt. Nem baj, kell a munka, de nem ennyire. 

Portugálok dolgoznak itt a legtöbben. 90 százalékuk nem is röfög idegen nyelveken, és mégis svájci munkavállalók. Ráadásul hotelban. Ez felettébb különös, mert minket többkörös interjúval, próbanappal tesztelnek, mire nagy nehezen bejutsz. 

A vendégek összetétele 

Túlnyomó többségben kínai vendégek vannak. A 2008-as válságot a svájci hotelek is megérezték. A német ajkú vendégkör nagy része eltűnt. Helyettük bejöttek a kínaiak. Rengetegen. 

Ez igaz volt Luzernben, illetve Interlaken környékén is. Davosban se voltak ennyien. Minden kacatot megvesznek, mert nekik az a kuriózum, ami nem náluk készül. 

Wengeni kalandok 

Most egy családi szálloda a soros.  42 szoba, max. 84 vendég. Ez felüdülés Luzern után, itt mindenki kedves és megértő, segítőkész. A főnök a második nap már mondta, hogy tegezzem. 

Mindenes recepciós a feladatkör. Nem csak irodai munka van, hanem fűnyírás, csomaghordás, takarítás, azaz a portás feladatait is nekem kell végezni. Mivel Wengen hegytetőn van, autóval nem megközelíthető, csak gyalog vagy vonattal. A vonatjegy 7 Chf per út. 

Wengenben minden szállodának van egy Piaggio Porter mikrobusza, ezekkel hozzák-viszik a vendégeket és a csomagokat. Amikor árú érkezik, akkor viszont platós elektromos járgánnyal szaladgálnak. 

Már a második nap le is kellett vizsgázni belőle, ami abból állt, hogy 2 órát furikáztam a vizsgabiztosként pózoló kollégámat a faluban. Az irányítás hasonlít egy elektromos rokkantkocsiéra. 

Itt azonban észnél kell lenni. Mert sok a turista, bármikor kiléphetnek eléd, ráadásul szabadon kóricáló kutyák, ritkábban macskák is vannak. Minden árút a platóssal hozunk fel a szállodába. 

A vasútállomás mellett van egy depó, ha felszólnak, már rohanni is kell a beérkező szajréért. Ez lehet akár virágföld, virágok, alapanyagok, stb. Még benzinkút is van az egyik iparos udvarában, ahol a benzint tankolhatod a szállodai Piaggio mikrobusznak. Mivel állandóan hidegen üzemel, meg 4X4, ezért beszippantja a 20 lityit százon. 

Macskabarát szálloda 

A főnökségnek van két macskája, amelyeket nagy becsben tartanak. Néha azt gondolom, hogy inkább a macskának van egy szállodája... 

Az egyik be van tanítva, hogy használja a liftet. Megnyomod a liftben a 4. emeletet, majd a macska komótosan beszáll, és egyedül felmegy a 4.-re. Ha esetleg elköveti valamelyik vendég azt a hibát, hogy ekkor be merészel szállni a liftbe, a macska türelmesen megvárja, mire az ő szintje következik, és elegánsan távozik. Őkelme ezt onnan tudja, hogy az ő emeletén a lifttel szemben egy macskaajtó van diszkréten elrejtve. 

A másik macskának lent van a földszinten a rezidenciája. Egymást viszont nem szívlelik, ezért amikor néha napján összetalálkoznak, akkor fülsiketítő nyivákolás hallatszik. 

Bármikor képes az irodában megjelenni, majd az asztalra felugorva tudomásunkra hozni, hogy ő éhes, és azonnali ellátásra szorul. Közben repülnek a szőrszálak mindenfele. Egyébként képesek a lobbyban bármelyik kanapéra vagy székre orvul leheveredni. 

Pazar kilátás 

Ez a hotel erősen három csillag. Ami mégis eladja, az a leírhatatlan látvány a hegyekre. A létszám két takarító csajból, egy segéd- és egy főszakácsból, három recepciósból (ebbe voltam én is beleszámolva), egy portásból, valamint két felszolgálóból állt. 

Ezt a 10 főt tartotta el ez a kicsiny szálloda, úgy, hogy egyszer sem volt teltházas. Ez masszívan ráfizetéses volt. Szvsz. 

Wengenben semmi mást nem lehet csinálni, csak túrázni, ezért bár nem szokásom, mégis bejártam a környéket. Gyönyörű. Mindig is értékeltem a csapatépítő agytágító tréningeket.  Az egyik alkalommal a Jungfraujochra, Európa tetejére vittek fel minket a hotel szervezésében. Ez a hegycsúcs 3454 m magas, és vonat visz fel oda, már 1912 óta. 

Fent a látvány leírhatatlan, amikor kisétálunk a hegytetőre, az nem semmi. Három étterem van fent. Megebédeltettek az egyikben, miután végighallgattunk egy fél órás turisztikai témájú előadást. 

Túrázás a környéken 

Egyébként egyértelmű, hogy mindenki potyázni jött. Mielőtt le leszek támadva, hogy ez nem így van, a kolléganőm felszolgálónő, tehát nem fog a recipultnál sose álldogálni. 

Van ebben logika, én is csak akkor tudok beszélni valamiről, ha voltam már ott, vagy kipróbáltam. Tehát az is előfordulhat, hogy a vendég infót kérne, hogy mit nézzen meg abban a szűk két napban, amit a hotelban tölt. Ekkor elő lehet adni azt, ami nekünk a legjobban tetszett. 

Három gangos menü volt, az ital a Fechy és a Dóle bor szabadszedésű volt. Kolléganőm hathatós segítségével el is fogyasztottunk vagy másfél palackkal. 

Máskor amikor szabadnapos voltam, szolid 15-20 km-es túrákra mentem, az elmaradhatatlan acélbetétes bakancsommal. Ezt ugyanis mindig magammal viszem, ha esetleg maszekolni kellene valahol... 

Pár szót a szállásról 

A szállás még valamikor a múlt század hatvanas éveiben készülhetett. Én a legfelsőbb emeleten voltam. Rajtam kívül még 6-an laktunk, plusz az egerek. Éjszaka arra aludtam el, hogy az egerek kaparásznak a padláson. 

A konyha közös volt. Még egy ilyen halálközeli élményt nem akarok átélni, mint ami ott fogadott. A hat ember szemete hetente volt ürítve, de abban se volt köszönet. A takarítás dettó. Nemegyszer farkasszemeztem egy egérrel, lesett, mint hal a szatyorban. 

A szoba 8 négyzetméter volt, amiből 2 négyzetmétert elvett a beépített szekrény. WC, zuhanyzó közös. Mindezt 250 Chf -os árfolyamon. 

Barátok közt 

Nem hiába hozom fel az RTL-es sorozatot. Ilyen élményben nekem még nem volt részem. A főnököm két nap után már engedte, hogy tegezzem. A tulajdonos, aki egy idős hölgy, az ebédkor és vacsorakor személyesen jön le szólni, hogy kihűl a kaja, menjünk enni. 

A szüneteket olyan komolyan betartják, hogy abban a szúrásban megáll az élet, mikor delet üt az óra. Szólnak is, hogy mars szünetre! Lesápadtam, én nem ehhez vagyok szokva. 

Űzött vadként csapódtam eddig ide-oda, de itt otthon érzem magam. Miért is? Megbecsülnek, itt embernek érezheted magadat, nem robotnak. Az előző melóhelyről származókkal még most is tartom a kapcsolatot. 

Azt mesélik, hogy még most, a második szezon elején is gyomorgörccsel mennek be dolgozni, és nem a kollégák miatt. Még mindig piszkálják őket, hogy mennyit esznek, miközben fizetnek érte. A szabadidőben felvett ruhájukat megszólják, hogy a szállodához nem méltó. 

(Olyan 4 csillagos szállodáról beszélünk, ahol még mindig gázzsámolyok vannak a konyhában, meg ha bemennél abba a pudva konyhába, simán elhányod magad a látványtól. Itt a mostani helyen még már 5 éve indukciós főzőlapok vannak, és úgy néz ki belülről, mint egy műtő, olyannyira rend és tisztaság van.) 

Arról nem is beszélve, hogy bármikor beránthatják azonnali hatállyal őket dolgozni, a szabadnap kellős közepén...”

A nap idézete 

„Amikor elhagytam Magyarországot, úgy éreztem, nincs vesztenivalóm. Az akkori Nyugat-Berlinben találkoztam először az igazi szocializmussal. Szemben az itthoni egyik albérletből a másikba vándorlással, rögtön kaptunk lakást, meg segítséget a talpra álláshoz. Ott tapasztaltam meg, hogy mi a demokrácia.” (A teljes cikket itt találod.)

(Fotó: astoria-luzern.ch)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1413888208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Din Serpahis 2018.05.04. 06:50:41

Eszement sok kínai turista van Svájcban és ez néha hihetetlen idegesítő. Az egyik fő rajzási pontjuk pont Luzern, ez fix pont azoknak az irodáknak amik idehozzák őket.

Pont Luzernben élnek a barátaink, egy idős házaspár, ők nagyon nyitott emberek, egyáltalán nem mondhatók rasszistának, mégis múltkor a bácsi elkezdett nekem puffogni, hogy nem igaz már, hogy nem mehet végig a főutcán nyugodtan mert mindent elállnak a kínai turisták.
Egyszer voltunk fenn az asszonnyal a Pilatuson, pont egy kínai csoporttal sikerült beszállni a felvonóba, ordítoznak, köpködnek, az egyik sikeresen fejbevágott a három méteres fényképezőállványával, iszonyat idegesítő,

Olliék 2018.05.04. 07:31:03

A Barátok közt rész tetszik.
Nekem a főnököm műszakot vállal be,ha kevesen vagyunk.
Nem ám aszongya,hogy ez nem az én dolgom, meg berángat valakit. Nem. Dolgozik.
Sok sikert. Az egereket meg megszokod ha nevet adsz nekik.

Golf2 2018.05.04. 07:47:33

Pestet is elárasztották a sárgák sajnos.

Shanarey 2018.05.04. 07:51:16

12km ?

A mostani beosztásomban én is kb ennyit megyek, de ettől nem fáradok el.

Egerek, anno még Reddichben laktam, ott lakoztak egerek, s előszeretettel látogatták a szemét gyűjtésre használt aktuális szatyrot, és persze kirágták. Én meg ennek örömére vettem egy egér riasztó kütyüt, amely mozgásérzékelős volt, vagyis csak akkor jelzett ha egér is volt a közelben avagy ha én mocorogtam, de az a hang amit kiadott magából, számomra nem volt hallható, ám az egerek zokon vették, s többé nem jöttek a szobámba.

Kínai turisták, sajnos a többségüknek csak pénze van, de viselkedni,legalábbis európai szinten az nem mindig megy nekik.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2018.05.04. 08:24:57

Nahát, eddig azt hittem, hogy Svájcban minden fix und fertig. Aztán kiderül, hogy a kis családi vállalkozás a tuti. Van macska, egér, emberség... Ugyanaz a hegyi nép, mint az albán. :D

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.05.04. 08:41:22

Az különbözteti meg az elegáns szállodát a munkaerőhiánnyal és szervezetlenséggel küszködő gagyitól, hogy az előbbiben a személyzetnek nem kell futkosnia. Az Astoria már rég nem méltó a híréhez...

Din Serpahis 2018.05.04. 09:10:50

@VPBA: Hát izé, ez nem feltétlenül igaz. Svájcot az viszi előre, hogy embertelen mennyiségű pénzük van, és ezzel gyakorlatilag minden problémát képesek valahogy áthidalni, és pusztán ennek a tehetetlensége viszi őket előre.

Volt itt olyan munkahelyem (IT) ahol akkora volt a disznóól meg a szervezetlenség, hogy olyat még Magyarországon se láttam sehol.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2018.05.04. 09:32:47

@Din Serpahis: Igazad lehet, de ők sem voltak mindig gazdagok. Az ókorban és a középkorban sarcolták a hágókon áthaladókat, és a hegyi emberek olyan szegények voltak, hogy tél végén már csak krumplijuk, uborkájuk és megkeményedett sajtjuk volt. Ebből lett a raclette. Nyilván Albániának teljesen más a történelme, de ha mélyebbre nézel, meglepően sok a hasonlóság a két nép között. Svájcot is a külföldi pénz tette gazdaggá, Albániát is az fogja. Ja, és a népnek itt is nagy a hatalma. Nemrég akartak fizetőssé tenni egy (az első) autópályát. A kormány nem egyeztetett senkivel. A nép egyszerűen fogta és szétverte a kapukat. :)

Csodabogár 2018.05.04. 10:07:51

A svájciak nagyon is örülnek a kínai és orosz turistáknak, no meg a pénzes araboknak. A szomszéd országokból már nemigen mennek oda az emberek, mert iszonyat drága. Német barátaim csak a levegőt kapkodták, az éttermi árak láttán. No és a tömeg semmilyen emberfajtából nem kellemes. Luzern nekem a legszebb svájci város volt mindig, de régen nem voltak ott sem tömegével turisták. Mi minden látogatónkat oda vittük, kényelmes kis kirándulás volt.

Svájci gazdagság. Volt egy barátnőm, ennek 30 éve, aki a református egyháznál volt amolyan szociális munkás. Ő mesélte, hogy milyen mély nyomorban élő nyugdíjasokkal találkozott a gazdag svájcban. Ott ugye az emberek ahhoz vannak szoktatva, hogy mindenki magáról gondoskodik és nem állam bácsitól várja a segítséget. Ezek az öregek nyomorogtak és eszükbe se jutott valahol valamilyen segitségért folyamodni. Ő beszélte rá őket, hogy kérjenek. Gondolom ez ma már más, mert akik ma lesznek állami nyugdíjasok (AHV) azoknak már lesz az u.n. második oszlop nyugdíjuk is, ami csak valamikor a 70-es évek közepétől lett kötelező.

Din Serpahis 2018.05.04. 14:08:23

@VPBA: Igazából úgy indult ez az egész, hogy mivel szegények voltak mint a templom egere, a férfiak elmentek zsoldosnak különféle europai seregekbe harcolni. Ennek két hozadéka is lett, egyrészt kerestek egy csomó pénzt (erre alapozva építették fel a bankjaikat később) másrészt megtanultak harcolni - aztán amikor mondjuk Merész Károly elindult, hogy elfoglalja Svájcot, háromszor is elkenték a száját, a végén ő maga is ott maradt a csatatéren. Ebből adódóan egy idő után elterjedt, hogy a pénzed Svájcban biztonságban van.

DieNanny CH 2018.05.04. 14:14:36

Azt a 12 km-es gyaloglást ki lehet használni valamelyik biztosítónál: felcsatolod, és a megtett táv függvényében kapsz olcsóbb havidíjat.

London2009 2018.05.04. 15:59:03

@libslobsi fuszal: ha hagytak volna szavazni, en rajuk szavaztam volna. Buszken! : )

Csodabogár 2018.05.04. 17:18:56

Engem hagytak és a szivem szerint én is rájuk szavaztam volna. Sajnos az eleve egy elveszett szavazatot jelentett volna. Bár nemigen reménykedtem a kicsit egyesített ellenzékben, azért nem akartam az értékes szavazatomat elprédálni.:-)

gabors 2018.05.04. 17:25:55

"A szoba 8 négyzetméter volt, amiből 2 négyzetmétert elvett a beépített szekrény. WC, zuhanyzó közös. Mindezt 250 Chf -os árfolyamon. " naponta ?

gabors 2018.05.04. 18:26:04

@VPBA: " A nép egyszerűen fogta és szétverte a kapukat. :) "

balkan ...

gabors 2018.05.04. 18:32:08

@libslobsi fuszal: nem rossz !! kutyamenhej ...

Arthamyr 2018.05.04. 18:37:23

@gabors: Komoly a kérdés? Ennyire azért Svájc sem drága. :D

Golf2 2018.05.04. 18:50:31

@libslobsi fuszal: Az a busz kb.1-1.5m forint 10 éves öreg Ford.7millió hiányzik.De legalább nem milliárdok.

Golf2 2018.05.04. 18:53:23

@VPBA: sok a hasonlóság a két nép között.Láttad az elrabolva című filmet? Ott bemutatták az albán maffiát.

gabors 2018.05.04. 18:56:12

@Arthamyr: komolyan.... naponta hetente vagy havonta ... mert nem mindegy

egy jobb Davosi szallodaban napi 250 font az alacsony kategoria ...

Arthamyr 2018.05.04. 18:58:39

@gabors: Itt Ütvefúró lakott, ez nem szálloda. Ő a szállodában általában dolgozik (legalábbis a posztjai erről szóltak eddig), nem lakik.

gabors 2018.05.04. 19:12:03

@Arthamyr: "@gabors: Itt Ütvefúró lakott, ez nem szálloda. Ő a szállodában általában dolgozik (legalábbis a posztjai erről szóltak eddig), nem lakik. "

ELNEZEST VICCCC VOOOOOOT vagy akart lenni :-(

(rendes vagy de tenyleg nem kell tovabb magyaraznod ... )

puhacica 2018.05.04. 19:56:46

@Golf2: nahat, hogy kitort beloled a pozitivizmus megint! :D
(el tudom kepzelni, hogy nem egy autot vettek. azt is, hogy a kocsi ara nem tartalmazza pl a festest, matricazast. hogy koltottek felszerelesre. uzemanyagra is felretehettek, kesobbi kiadasokra. akarmi. barmi. a lopas az utolso, amit el tudok roluk kepzelni.)

gabors 2018.05.04. 21:41:15

epp az jutott eszembe hogy kb napra egy eve halt meg hagyma :-(

kék madár 2018.05.04. 21:48:24

@gabors: szegeny, nem solat elvezhette az uj allampolgarsagat

gabors 2018.05.04. 22:59:27

@kék madár: "@gabors: szegeny, nem solat elvezhette az uj allampolgarsagat "

Par evvel azert korabban lett allampolgar Trump-ra mar valszeg szavazhatott :-))) De az uj hazat valoban nem sokaig elvezhette ..

En a konyvet sajnalom hogy nem lett kesz (na meg a blogja maradt felbe igaz az mar korabban) szivesen meg is vettem volna. Mert ha ugy volt megirva mint a blog (foleg az eleje) akkor elvezetes olvasmany lett volna.

Latcho Rom 2018.05.05. 07:38:46

@gabors: hiteles történetet írt...

Ütvefúró 2018.05.07. 06:26:20

Hol talàlhatô hagyma blogja? Honnan tudtàtok meg hogy eltàvozott?

Herr Géza 2018.05.09. 01:13:03

@Ütvefúró: A fiától. A blogja pedig imhol található: hagyma.blog.hu
Csak ilyen egyszerűen... :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása