oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. április 11. 06:30,  Életképek egy svájci fedett ügynök hétköznapjaiból 66 komment

2018. április 11. 06:30 Határátkelő

Életképek egy svájci fedett ügynök hétköznapjaiból

Ismét sajátos hangulatú írással jelentkezett Ütvefúró, aki ezúttal arról számol be, milyen egy „fedett ügynök” munkája. Persze azért nem valamelyik titkosszolgálat munkájára kell gondolni, de a megfejtés legalább ennyire érdekes lesz, ígérhetem.

james_bond.jpg

„Volt szerencsém bekerülni a boltlátogatók népes táborába, csak annyi különbséggel, hogy itt németül folyt a karattyolás. Már régóta szerettem volna ide bekerülni, mert itt lehet „fedett” ügynökként tevékenykedni, mint valami James Bond-filmben, csak ezt épp veled forgatják.

Az ügyintéző megkérdezte, hogy mihez értek. A válaszom gyors, és lehengerlő (Pintér után szabadon). Mindenhez. Mindenhez is.

Így kaptam ezt az autóipari megbízást. Megkaptam a részletes leírást, miszerint egy Ford Autószalonban kell új Transit teherautó után érdeklődni. Nem a legalapabbra kell gondolni, plusz kérjek hozzá extrákat. 

Kellett fényképeket csinálnom kívülről az épületről, igazi rejtett üzemmódban. Ezenkívül kellett ajánlatot is kérnem, ez igazolta, hogy ott voltam. A végén még rá kérdeztem a finanszírozási lehetőségekre, a(z) (olasz) rizlingre és a hitelre. Ezután könnyes búcsú. 

A teszt 

Megérkezem, a helyi Media Markt előtt parkolok. Magamra veszem az elegáns szövetkabátom, a sapkát a fejemre illesztem, magamhoz veszem a bőr irattáskámat majd sietősen elindulok. 

A célpontot gyalogszerrel érem el. Fázósan összehúzom magam, ma kifejezetten szeles idő van. Benyitok a szalonba, sehol senki. Odabicegek a pulthoz. Bújok kifelé a kabátomból, mikor is egy erős negyvenes rövidhajú hölgyike siet oda hozzám. Vörös a haja, piros keretes szemüveget hord. 

Köszön, megkérdezi, hogy miben segíthet. Mondom időpontra jöttem. Int, hogy üljek le, kedvesen egy italra invitál. Elfogadom. Ez is része a tesztnek ugye... 

Megjön az emberem. Vele beszéltem meg ezt az időpontot. Elég elfoglalt, láttam, hogy egy másik ügyfelet az előbb kísért ki. Mosolyogva beljebb invitál, az irodájába megyünk. 

A beszélgetés 

Ötvenes pasas, elég nagydarab. Csuklóján Hamilton Jazzmaster automata óra feszül. Felismerem, ez az óra 1500 frankról indul. Ő az a fajta ember, aki a boltban nem a polc aljáról válogat... 

Megkérdezi hogy miben segíthet. Felvázolom gyorsan. Takarítócégem van, de költöztetést is vállalunk. Ford Transitra gondoltam, de nem a rövid verzió kell, mert legalább három euro raklapot akarok vele szállítani, teherbírás 1300 kg legyen, tolatóradarral, rakománybéléssel, tempomattal. 

Megdicsér, hogy milyen felkészült vagyok. Bólintással nyugtázom. Gyakorlott ujjai olyan sebesen ütik be az adatokat a gépbe, hogy azt egy gyors- és gépírónő is megirigyelné. Hangosan koppan ahogy entert üt. 

- Sajnos nincs raktáron, amit kért, 4 hónap a várakozási idő - mondja az értékesítő.

- Mit tud ajánlani, ami hasonló felszereltségű, de méretre pont ugyanaz? - kérdezem reménykedve. Innen nekem - ha törik, ha szakad - ajánlattal kell elmennem. 

Talál egyet, 100 km-es távolságra, de át tudja hozatni. Tempomat nincs benne, annyi baj legyen. Megkérdezi hogy az ajánlatot emailben küldje, vagy megvárom. Természetesen megvárom. Miközben a billentyűket üti, szóval tart. Látszik, hogy profi, nem most kezdte az ipart. 

- Hol tanult meg németül? - kérdezi.

- Még az iskolában, majd aztán autodiktata módon sajátítottam el. Tudja, hogy van ez, van, amihez van affinitása az embernek, van, amihez nincs – felelem. 

Megdicsérve 

Átveszem az ajánlatot az elmaradhatatlan névjegykártyával együtt. Megállapodunk, hogy a jövő héten érdeklődik. Ez az akció 2 órát vett igénybe, nem siethetek, látszania kell, hogy tényleg potenciális vásárló vagyok, akinek égeti a zsebét a pénz. 

Itt is, akár csak otthon a hitelt részesítik előnyben. A vállalkozók már egy autóra is flottakedvezményt kapnak. 

Elköszönök. Otthon még egy 3 oldalas kérdőívet kell kitölteni. Mellékelnem kell az ajánlatot, a névjegykártyát, fényképet az épületről, valamint az összes emailváltást.

Megdicsért a kapcsolattartóm, hogy milyen gyors vagyok. Jöhet a következő megbízás!”

HÍRMONDÓ

Irány Németország - munkalehetőségekkel 

Nagyon megugrott a külföldi munkavállalás iránt érdeklődők száma vasárnap este óta (ennek okát aligha kell részletezni), úgyhogy természetesen folytatjuk az állásajánlatok rendszeres közzétételét - ezúttal Németországgal.

Egy londoni magyar levele a Fidesz-szavazóknak 

„Most már legalább tudjuk, hogy nincs miért hazamennünk, nincs hova hazamennünk. Nem is akarunk menni. Semmi pénzért. 

Kire szavaztak a londoni magyarok? 

Ezt persze pontosan nem lehet tudni (hála istennek), ám egy önkéntesekből álló csapat készített egy exit pollt. Ami még mindig nem jelent sokat, de azért nagyjából be lehet lőni belőle a brit fővárosban szavazó magyarok pártpreferenciáit. 

Ez most a legkeresettebb szó a Google-ben a magyarok között 

Na vajon melyik szóra kerestek rá elképesztő számban a magyarok a parlamenti választás éjszakáján? Az adatok nem hazudnak.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3413824926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kék madár 2018.04.11. 08:36:45

"finanszírozási lehetőségekre, a(z) (olasz) rizlingre"
ez remelem komoly volt, mert viccnek.... :)
kulonben is vasarnap ota kinek van kedve viccelodni

_z_ 2018.04.11. 09:29:21

Ez kur... ööö, csudajo!
Szabad tudni, hogy mi ennek a munkanak a pontos neve nemetül?

Golf2 2018.04.11. 09:30:16

OFF.A Magyar Nemzetnek vége,ma jelent meg utoljára.

Ütvefúró 2018.04.11. 09:33:53

@_z_: Mystery Shopper, de ne igyekezz, elèg gyenge a pènz...

Ütvefúró 2018.04.11. 09:39:15

@kék madár: ezt fèl évvel ezelôtt îrtam...

Csodabogár 2018.04.11. 09:46:16

@Golf2: Meg a Lánchíd rádiónak és a HIR TV is leépít. Legközelebb még egyszerübben fog menni a néphülyités.

Poszt jó, de rövid. Lehet ilyesmiből élni?

Golf2 2018.04.11. 09:48:38

@Csodabogár: Rákosi alatt volt ilyen légkör?

Ütvefúró 2018.04.11. 09:51:21

@Csodabogár: màskor meg azzal piszkàltok, hogy minek îrok 10 oldalas novellàkat, amikor ebben a rohanô vilàgban nincs idô vègigolvasni

_z_ 2018.04.11. 10:13:05

@Ütvefúró: Köszi!
Szerintem is rövid, olvastam volna meg. Szerintem nincs olyan, hogy tul sokat irjon valaki. Akkor nem kell elolvasni.

vándor madár 2018.04.11. 11:30:26

@_z_: "mi ennek a munkanak a pontos neve nemetül?"

Szerintem ennek T e s t k ä u f e r a neve.

Arthamyr 2018.04.11. 11:42:33

@Ütvefúró: Nem emlékszem, hogy bárki a terjedelem miatt panaszkodott volna, de nem kizárt, a lényeg, hogy bármit próbálsz, valakinek szar lesz, ne aggódj! :D

Teljesen jó poszt. Mi a célja ennek? Az eladási szolgáltatás minőségét méri?

Ütvefúró 2018.04.11. 11:48:52

@Arthamyr: igen az elejétôl a vègèig. De lehet mèg âgyat, èttermet màs egyebet is tesztelni. Bàr utôbbival rosszul jârnak, mert kieszem ôket a kêszletûkbôl...

Mrs. Clayton 2018.04.11. 11:54:10

@Arthamyr: altalaban megmondja az importor/ gyarto h melyik heteken, hetekben kuldik a tesztvasarlokat es h kb mit neznek, plusz a korabbi vasarloidnak is kikuldenek egy kerdoivet, amit egy szines hangszoroert visszakuldhet, vegul a kereskedo kap egy total atfogo kepet arrol hogy milyen teljesitmenyt nyujt. Mi anno 95%-os elegedettsegi mutatot kaptunk. Egyebkent olyanokat teszteltek, hogy mennyire ismeri az elado a modellpalettat, felszereltseget, ajanl-e extrakat, van-e kint elerheto katalogus, tisztasag, vannak e utbaigazito tablak az utak mellett.

Arthamyr 2018.04.11. 12:37:02

@Ütvefúró: Étteremtesztelőnek én is elmennék. Lehet a Michelinhez kéne jelentkeznem. :D

P.Elliot 2018.04.11. 12:51:12

Csak almelkodok hogy milyen foglalkozosok is vannak, teljesen le vagyok maradva mert ilyet nem is hallottam. Miota van? Vagy csak en vagyok ilyen tudtatlan?
Az biztos hogy erdekes foglalkozas, kivancsi lennek hogy az elado felismeri-e az ilyen tesztelo alakokat.
Autovasarlasnal hasonlo pattogast eszleltem en is, igaz hogy engemet ismernek mert ugyanattol az elado cegtol 5 kocsit is vettunk sorban az evek folyaman, vejem, lanyommal egyutt, tehat minden vasarloval kimeritoen foglalkoznak, felhivjak a figyelmet hogy mivel, hogy lehet nyerni meg extra penzt, egyszer rabeszeltek hogy ne teljesen keszpenzben fizessek hanem vegyek fel ra kolcsont legalabb ketezer dollart akkor tudnak lejjebb engedni vagy 600 dollart es utana szepen mar a kovetkezo reszletnel kifizethetem a maradek adossagot egyben. Nemigazan akartuk elhinni de egy probat megert, valoban elfogadtak kifizetesnek egyszerre a a ketezer dollart es igy nyertunk extra hatszazat, annyival is olcsobb lett a kocsi, gondolom az elado ezzel atverte a kolcsonzo bankot de ez mar ne az en gondom legyen.
Meg engedtek mindenfele jogcimen is hogy ha valami listan van a ferjem munkahelye akkor ott is lemegy egy-ketszaz dollar vagy tobb, nem emlekszem pontos reszletekre, meg hogy nem az elso kocsinkat vesszuk naluk, torzsvasarlok vagyunk azert is, na meg eppen valami nagy unnep volt amikor szinten engednek valamennyit, egesz szep penzt szedtunk vele ossze tehat ha probavasarlo lettem volna akkor megallapithattam volna hogy igazan mindent megtettek a vasarloert.
Ettol fuggetlenul tobbet nem vasarolunk naluk mert eddig a Ford kocsikkal nagyon meg voltunk elegedve, maximalisan, semmi baj nem volt vele, most az utolsonal az elso evben tobbszor vissza kellett vinni ezert-azert javitasra ami azelott soha nem fordult elo bar azota megint kitunoen fut de a bizalom eltunt, tehat a Ford kocsik tobbet nem felelnek meg pedig milyen erosek voltak, milyen hibatlanul mentek sok-sok even at....
Arrol meg ne is beszeljunk hogy regen szep nagy ablakok elol, oldalt, ez most joval kisebbre van epitve, ebbol alig tudok kilatni, nem ilyenhez vagyok szokva.
Az is hiba hogy a hatso ablak is nagy volt, most kicsi es meg abbol is elvesz egy darabot a kilatasban a ket hatso ules magasitott fejtamlaja, ez nem tunt fel az elejen csak kesobb es ezert egyszeruen leszereltem oket, ritkan vagyunk tobbet mint ketto ebben a kocsiban, ha meg megis mas is van visszanyomom a helyere.
Nahat, ilyen kocsi tobbet nem kell ahol meg a kilatas is akadalyozott...

Mrs. Clayton 2018.04.11. 12:51:46

@Arthamyr: anelkul is tesztelhetsz, max a szamlat neked kell fizetned. Szombat este en a la table d’eugeneben ezt teszem, nincs ketsegem, hogy meg fognak felelni az elvarasoknak.

P.Elliot 2018.04.11. 12:55:02

@Mrs. Clayton: Kave es fank is van mindig kinnt, lenyomjak a torkodon, hehehe....Igaz hogy a szerelo muhelyukben is van kiteve amig a kocsidra varsz, sot szendvicsek is. A szamlaban szerintem bele van titkolva van de megis erzed hogy kaptal valamit...
Vasarolo be etetes..

Arthamyr 2018.04.11. 12:58:40

@Mrs. Clayton: Szoktam, de előnyösebb volna, ha nem nekem kéne állni a cechet, sőt, még fizetnének is érte. Nem tartok ott, hogy napi 500-1000 eurot kiszórjak tápra, és jó eséllyel soha nem is fogok. Plusz gondolom tanítanak is ezt-azt, ami kajabuziként biztos érdekelne, azt is el tudom képzelni, hogy elvárás, hogy legyen valamiféle vendéglátós múltad, nem tudom, és akkor sajna bebuktam.

Arthamyr 2018.04.11. 13:02:01

@P.Elliot: Fánk helyett adhatnának spacecake-t, aztán az űrséta közben nem lenne kötekedős a vásárló. :D

Mrs. Clayton 2018.04.11. 13:18:39

@Arthamyr: nem 3 csillagos helyre kell menni vagy ebedmenut kell rendelni, azok mindig barati aron vannak. Meg miert akarsz napi szinten ilyen helyen enni? Mi kb felevente 4 havonta megyunk. Pl en tok szeretek felfedezni uj helyeket, olyanokat ahol a chef korabban jo konyhakon szerzett tapasztalatot aztan nyit egy sajat helyet. Anno ilyen volt a Salut! Londonban, pedig fent sincs a michelin listajan

Arthamyr 2018.04.11. 13:31:28

@Mrs. Clayton:
"nem 3 csillagos helyre kell menni vagy ebedmenut kell rendelni, azok mindig barati aron vannak. Meg miert akarsz napi szinten ilyen helyen enni? Mi kb felevente 4 havonta megyunk." - Mindig menüt kérünk, és hozzá borpárosítást is, ha "csillagos" helyre megyünk. Nem akarok, mert időigényes, és nem is optimális a tápanyagkompozició, bár el tudnám viselni, hogy heti 2-3 nap ilyen minőségű kaját tudjak enni, otthon.

" Pl en tok szeretek felfedezni uj helyeket, olyanokat ahol a chef korabban jo konyhakon szerzett tapasztalatot aztan nyit egy sajat helyet. Anno ilyen volt a Salut! Londonban, pedig fent sincs a michelin listajan " - Szerinted mégis hogyan kerül rá valami a "Michelin listájára", véletlenszerűen sorsolják, aztán kipróbálás nélkül hozzáírják a végéhez?

puhacica 2018.04.11. 13:32:37

@P.Elliot: neha felismered, neha nem. ha iszonyu sokat kerdez mindenre kiterjedoen, akkor gyanus, hogy secret shopperrel volt dolgod. :D
minden szart neznek, uniformod hogy all, kormod tiszta-e, latszik-e az osszes fogad mosolygas kozben, es persze a felkeszultseged is.

Golf2 2018.04.11. 13:34:55

@P.Elliot: Nálunk is most vett a cég új Smax-ot de a régi jobb volt.Itt a szalonban csak prospektusokkal etetnek be,szendvics,pohár víz nincs.Ott is vagyont szerzel ha kocsit veszel a saját pénzeden?

Mrs. Clayton 2018.04.11. 13:36:29

@Arthamyr: epp az a lenyeg a felfedezesben, hogy a hely meg nem hires, uj, igy kb fele aron lehet minimum michelin minosegut enni, ha mar fent lesz a listan akar bib gourman akar csillagoskent rogton felmegy az ar is. Az ebedmenut meg arra irtam, ha fontos h csillagos legyen a hely ahol eszel, de nem akarsz minimum 200 fontot otthagyni, akkor egyel delben. Igaz nem lesz 5 meg 7 fogas, csak 3 de siman kijon egy 100-bol vagy ha nem iszol alkoholt meg 70-bol is sok helyen ket fore.

P.Elliot 2018.04.11. 14:21:36

Ezt nem ertem hogy itt is vagyont szerzek ha sajat penzen veszek kocsit?

Mi csak az elso ket kocsit vettuk reszletre bizonyos osszeg letetelevel, utana mindig osszegyujtottuk mar elore az arat most meg csak egyszeruen megveszem es annyival van kevesebb a bankban, majd persze kipotlodik idovel mert a nyugdijat nem szoktuk elkolteni teljesen, egy ezres mindig marad havolna pedig nem sporolunk kulonosebben de nem kis szorjuk. Persze szo sincs luxuskocsirol, a ferjem sem kocsimanias, meg sem nezi meg az utakon sem a kulonleges kocsikat, nem erdekli, nekunk a legfontosabb az hogy biztonsagosan lehessen vezetni tehat ne blokalja el a kilatast semmifele jokinezetu fejtamla es uj kocsi letere ne kelljen a szervizbe jarkalni vele mar az elso evben is meg akkor sem ha garancias a hibasodas, mit kepzelnek !
Nem, vagyont nem szerzek ha keszpenzben fizetek mert nem adjak olyan nagyon dragabban ugy sem de megszoktuk az elejetol fogva hogy ha lehet reszletre semmit, illetve fizessuk csak ki a kartyara vasarolt dolgokat minden alkalommal ahogy kijon a szamla, nekunk ez biztositja a nyugalmas eletet , utalom az adossagot es a bizonytalansagot.
El nem tudnam kepzelni a nyakamban nagy adossagokat, meg kicsit sem, addig nyujtozkodunk amig a takaronk er, ez szabaly nalunk.
A hazunkat 30 evi kolcsonre vettuk mert nem biztunk magunkban hogy mindig lesz-e munkank vagy hogy milyen szarsagokat hozhat a jovo de kifizettuk 16 es fel ev alatt ugy hogy mindig tettunk be amit tudtunk extraban a szokasos koltsegvetes mellett, siettettuk, jo erzes volt hogy tehermentes lett.
Ha azt nezed hogy ne nagyon vegyel kamatra barmit, akkor egeszen szep penzt tudsz megtakaritani.
Mar az is erdekes hogy a Discover kartyamon vasarolok szinte mindent azert mert az ad vissza 5 szazalekot a vasarlas utan es mivel mindig kifizetem amit vettem havonta, ugy nezem hogy evente lehet vagy 300 dollar amit kapok, bolond lennek nem igenybevenni, es a ferjemnek is van ilyen kartyaja bar o joval kevesebbet vasarol. Es ez csak ez. Van meg mas ahonnan lehet visszakapni ezt azt de a legfobb visszakapas az ha az ember kifizeti a kartyat minden honapban hogy ne legyen rajta kamat. Debit kartyank nincs mert nem kell, penzzel is szoktam fizetni aprobb dolgokat.
Amit nem hasznalok azok a kuponok az elelmiszer boltokban pedig vannak, kapok de valahogy nem jut eszembe ha ottvagyok vagy csak kesobb amikor lejar....

Golf2 2018.04.11. 15:17:24

@P.Elliot: Vagyonszerzési illetéket kérnek ha kocsit veszel.Tehát ha a vagyonodból vagyon-kocsit veszel.

P.Elliot 2018.04.11. 15:32:24

@Golf2: ezekhez a ferjem ert hogy mit hogy foleg, en megbizok benne mert mindig tudja hogy mit es miert csinal.

Arthamyr 2018.04.11. 16:21:00

@Mrs. Clayton: Nem érted... Megpróbálom újra:

1. Mrs C.: Pl en tok szeretek felfedezni uj helyeket, olyanokat ahol a chef korabban jo konyhakon szerzett tapasztalatot aztan nyit egy sajat helyet. Anno ilyen volt a Salut! Londonban, pedig fent sincs a michelin listajan
2. A.: Szerinted mégis hogyan kerül rá valami a "Michelin listájára", véletlenszerűen sorsolják, aztán kipróbálás nélkül hozzáírják a végéhez?
3. A helyes válasz: úgy, hogy a michelines étteremtesztelő (vagy tököm tudja minek hívják), valamilyen forrásból információt szerez róla, elmegy oda enni, majd ezt több hasonló étteremtesztelő is megteszi, és ha megfelelő véleménnyel vannak róla, akkor felteszik a "Michelin listájára", a megfelelő kategórába.
4. Következtetés: a michelines étteremtesztelő is fedez fel helyeket, ez is a feladatai közé tartozik. És kipróbál olyan helyeket is, amik nem kerülnek rá a listára, és ezek sem vállalhatatlanul rosszak, csak nem felelnek meg valamilyen kritériumnak.

Ebédidőbe szoktunk menni, ha lehet, mert nem szeretem a tömeget, és hétközben sokkal kellemesebb, de preferálom a sokfogásos menüt, a meglepetést, és a menü összeállítását is értékelem, valamint jó, ha 8-10 féle bort is adnak hozzá, amit egy szakértő választ ki, aki jó esetben felelős volt a borok kiválasztásáért is a pincébe. Utána egy szivart is elfogyasztok pár konyakkal, viszkivel, ha van rá megfelelő helyiség.
Hiába mennénk olcsóbb menüt enni, az "opportunity cost" akkor is jelentős, simán lehet annyi, mint amit az étteremben hagyok. Ugyanis az étterembe el kell jutni, általában taxival megyünk, ez pénz és idő. Ott is eltöltünk pár órát, ez már így elég jelentős.
Viszont ha a michelin guidenak dolgozom, akkor sokkal kisebb az opportunity cost, mert fizetnek azért, hogy tesztelem az éttermet (ha meg csak ezt csinálom főállásban, akkor nincs is).

Mrs. Clayton 2018.04.11. 17:12:42

@Arthamyr: vezess blogot es kerj ingyen kajat az ettermektol, ez is egy megoldas. A tobbi reszehez nem szolok hozza mert amire te rakerdeztel annak soha nem gondoltam vagy allitottam az ellenkezojet.

Shaktee 2018.04.11. 17:37:33

Milyen itallal kináltak Furdancs? :-)

Arthamyr 2018.04.11. 17:40:49

@Mrs. Clayton: Ne mondd már, 1. (amit te mondtál) és 2. (a reakcióm) nem összekapcsolható logikailag? Kb. arra kérdeztem vissza, csak nem ilyen direkt, hogy "miért, szerinted a michelin kóstolóembere nem fedez fel új éttermeket, nem megy sosem olyan étterembe, ami nem kerül rá a listára?"

Nem akarok blogot vezetni, és az ingyen kaja sem motivál (a michelines kóstolói munkában is inkább a tanulás és a szakmai oldala érdekel, mint mondtam, szerintem ezek nem random, az utcáról berángatott emberek, akad ott némi "kiképzés" is).
Ezekben az éttermekben az emberek fantasztikus munkát végeznek, nagy szenvedéllyel, ők a szakmájuk élmezőnye, kiváló szolgáltatást nyújtanak, ha őket választom arra, hogy a szabadidőmet náluk töltsem, nem fogok filléreskedni, nem sajnálom rájuk a pénzt, teljesen megérdemlik.

Az anyagi vonzata meg csak egy dolog, amiért nem csinálnám ezt napi rendszerességel (ez csak egyszerűen ha szeretném is, meggátolná), írtam azt is, hogy nem igazán kompatibilis az edzéssel ("nem is optimális a tápanyagkompozició"), azt meg nagyon valószínűtlennek tartom, hogy egy étterem fog spéci menüt csinálni, bár némelyiknél esetleg van az a pénz (nagyon sok pénz), de a nívósabb éttermek többsége egyszerűen elhajtana a vérbe, ha elmondanám, hogy akkor csináljanak nekem változatos és csillagos minőségű kaját, amiben ennyi és ilyen fehérje, szénhidrát, zsír található, és ezt hozzák ki nekem frissen. :D

Mrs. Clayton 2018.04.11. 17:45:12

@Arthamyr: oke kisult a key lime pieom mar tudok hosszabban reagalni. Semmit nem allitottam arrol, h hogyan kerul egy etterem az emlitett katalogusba. En arra reagaltam, hogy nem akarsz 500-1000 fontot etteremre kolteni. Ezert mondtam, ha uj, meg fel nem fedezett helyre mesz, ahol tudod hogy a szakacs mar dolgozott csillagos konyhan, akkor toke ilyen minoseget fogsz kapni ezen a helyen csak az ar lesz sokkal baratibb.
Egyebkent en meg nem voltam zsufolt csillagos helyen, mondjuk ettol meg lehet hogy van ilyen. Habar ki sem tudnak szolgalni egy tomeget. Legutobb 8-an voltunk 4 asztalnal osszesen. Plusz a szalonban volt 3 fo, akik egy eskovo reszleteit beszeltek meg.
En annyira nem vagyok oda a borparositasokert, neha volt egy-egy jo tetel, pl egy kanadai jegbor egy desszerthez, de amugy nem hagyott mas mely nyomot bennem.
Nem is szoktunk csak egy uveggel rendelni altalaban kb 60 fontos ertekben. Mi a jo abban ha lereszegedsz eves kozben? Mert ha megiszol 8 fele bort, az bizony 8 deci, az azert megut meg akkor is ha 3 ora alatt nyomod be.
A harmadik felvetesed pedig h ott az egyeb koltseg is, ami felnyo ja a vacsora arat. Hat mi ezert direkt egy utra, szulinapra szervezzuk az ilyen etteremlatogatast.

Mrs. Clayton 2018.04.11. 17:57:09

@Arthamyr: lasd a fentebbi hozzaszolasom. + azert az edzes me legyen mar kifogas, fel ev alatt csak ledolgozod az egy vacsora alatt felszedett plusz fel dekat. En meg a cruiseon sem hiztam egyik alkalommal sem, pedig ott ket hetig napi haromszor zabaltunk, meg ittunk. Na mindegy, eloszor sem meggyozni akartalak, meg mindenki ott es azt eszik amit akar felolem. Azert majd szolj ha etteremkritikus leszel. Az en kedvencem jay rayner, imadom a cikkjeit a guardianben.
Majd remelem te is ilyeneket irsz mint o, hogy a portas a soromponal olyan udvozito mint a kolera, vagy h nem maradtunk a desszertig, mert mar igy is eleget szenvedtunk, meg hogy a szomszed hamburgeresnel vegre ettunk egy jot.

Arthamyr 2018.04.11. 17:57:23

@Mrs. Clayton: Nem részegedek le 8 deci bortól (a feleségem más kérdés, de szoktam neki segíteni). :) Eddig még elégedettek voltunk a sommelier-k teljesítményével, szerintem megintcsak megérte az extra árat. Szívesebben iszok 8 fajta bort, mint 4 vagy 8 decit egy vagy két fajtából.

Nem értem, hogy a szülinap meg az út hogy csökkenti az opportunity cost-ot. Ha elmegyek egy útra, szerintem sokkal több idő, tehát csak nagyobb lesz. Gyűlölöm az utazást/közlekedést, amíg nem találják fel a teleportációt, addig igyekszem minimalizálni.

Arthamyr 2018.04.11. 18:01:02

@Mrs. Clayton: Ez a munka nem jár automatikus írói vénával. :) Gyanítom, hogy a Michelines tesztelők inkognitóban vannak, és nem nagyon adnak magukról publikusan életjelet, főleg nem guardian olvasottságú médiumokba írnak.

Mrs. Clayton 2018.04.11. 18:06:06

@Arthamyr: nem, nem csokkenti az arat, csak ha kirandulunk, szulinapja van valakinek es azt megunnepeljuk, akkor en nem banok tobbet kolteni. A mostani budzsenkre nagyon nem emlekszem, de olcson vettem a eurostarra a jegyeket meg a hotel sem volt draga, a vasarnapi etteremben pedig nem szandekozom 200 fontnal lenyegesen tobbet kolteni. Ez azert nem olyan veszes.

Mrs. Clayton 2018.04.11. 18:10:07

@Arthamyr: nem latom miert ne irhatnanak cikkeket napilapoknak. Nyilvan nem irjak oda h ezt az ettermet ennek a megbizasabol latogattak meg es hogy ilyen ertekelest ad majd le a megbizonak. Persze lehet hogy nem irhatnak valoban.

Arthamyr 2018.04.11. 18:11:30

@Mrs. Clayton: Te tudod, mi az oppurtunity cost?

Arthamyr 2018.04.11. 18:17:16

@Mrs. Clayton: Meglepődnék, ha írhatnának. Ezeknek az embereknek radar alatt kell maradni, minél ismertebbek, annál kevésbé hatékonyan végzik a munkájukat. Esetleg anonim írhatnak. És ha írhatnak is, nem feltétlenül írnak, mert az írás egy teljesen más képesség, van, akiben nincs, és nem is lesz meg és nem is érdekli.

Arthamyr 2018.04.11. 18:19:11

@Mrs. Clayton: Mert árakról beszéltél az előbb.

Mrs. Clayton 2018.04.11. 18:20:59

@Arthamyr: azt meg mindig arra irtam h nem akarsz 500-1000 fontot kolteni

Arthamyr 2018.04.11. 18:27:26

@Mrs. Clayton: Felesleges annál leragadni, azóta már megosztottam sok egyéb, fontos információt is, többek között az "alternatív költséget" (ezt írja fordításnak a google), ami elég könnyen veri a sima költséget, az utazás utálatát, és az megfelelő tápanyagbevitel fontosságát (számomra).

Sosem vitatattam, hogy lehet olcsón is jókat enni. Ez így van.

Mrs. Clayton 2018.04.11. 18:37:16

@Arthamyr: de hat akkor michelin inspector sem leszel, az altalad felvetett kerdesre hogy tudom e mi az opportunity cost a te esetedben nyilvanvaloan az ido, macera es a tul sok bevitt kaloria tul nagy ahhoz kepest hogy otthon is ehetsz pont annyit amennyit te akarsz es olyat, igy nem mesz csillagos etterembe, majd ha oda lehet teleportalni es elkeszitik a dietas menudet akkor esetleg.

Arthamyr 2018.04.11. 18:38:25

@Mrs. Clayton: Egyezzünk ki ebben, majdnem jó! :)

Mrs. Clayton 2018.04.11. 18:38:53

@Arthamyr: rossz a guglid, nekem kiadja h haszonaldozat koltseg

Arthamyr 2018.04.11. 18:39:35

@Mrs. Clayton: Az valóban sokkal kifejezőbb.

Mrs. Clayton 2018.04.11. 18:44:42

@Arthamyr: hurra, csak ket felevet tanultam kozgazdasagtant az egyetemen

gabors 2018.04.11. 20:53:06

@Ütvefúró:Most akkor ha jol ertem elbasztal 2 orat egy kereskedo idejebol annelkul hogy barmi szandekod (vagy a megbizodnak) is lett volna jarmuvet venni .... ezt buntetni kellene ugyanis valakinek csak meg kell fizetni ....

ja azok akik tenyleg vasarolnak autot/truckot/mini-van-t

Csodabogár 2018.04.11. 21:58:26

@Golf2: Rosszabb volt, mert ha akkor a taxis megkérdezte volna, hogy "elhiszi, hogy ez nem csalás" és ezt az aktuális, akkor nem létező választásra értette volna, akkor hamarosan az AVH karmaiba kerültünk volna mindketten. Nem kell aggódni van ennél még rosszabb is. :-(

Ütvefúró 2018.04.11. 22:13:01

@gabors: a bolt ès a boltlàtogató úgy hasonul egymàshoz mint a pics@ meg a picsogàs

gabors 2018.04.11. 22:44:24

@P.Elliot: "A hazunkat 30 evi kolcsonre vettuk mert nem biztunk magunkban hogy mindig lesz-e munkank vagy hogy milyen szarsagokat hozhat a jovo de kifizettuk 16 es fel ev alatt ugy hogy mindig tettunk be amit tudtunk extraban a szokasos koltsegvetes mellett, siettettuk, jo erzes volt hogy tehermentes lett."

na azert tegyuk hozza hogy gondolom ez Reagen elott volt amikor egy a hazak sokkal olcsobbak voltak es ketto az inflacio lenullazta az adosagot az elso 10 evben ... :-) valoban az volt a riziko ha elvesztetted a munkadat de ha nem a kamat nem valtozott az inflacioval egyutt, mig a fizetesek ha nem is teljesen de kovettek azt. Igy a fizetes egyre kisebb reszet tette ki a mortgage (nem?)

kocsit meg ugy kell venni hogy elore tudja az ember mit is akar pontosa es mennyit hajlando fizetni kulonben a nem letezo "arengedmenyekkel" mindket szemed kiegetik ...

legutobb elore leirtam hogy mennyit fizetek a kocsiert es hogy mi az kamat amit elfogadok ...

kb 10 perc utan megmondtam az eladonak hogy az adott autoert amit elotte megneztunk ennyit fizetek "out of the door price" plusz tax

Taxomükke (UK) 2018.04.11. 23:26:54

@gabors: A mystery shoppingot altalaban a cegvezetes/cegtulajdonos rendeli meg. Csak szolok.

S=klogW 2018.04.12. 00:15:47

@Ütvefúró:

Es mi történt ket het mulva?

Közölted, h csak teszt volt?

Ütvefúró 2018.04.12. 00:27:15

@S=klogW: nem, bocsi, de a mobile.de ről talàltam fèlàron csà

gabors 2018.04.12. 03:34:30

@Taxomükke (UK): most mar a kommentek alapjan tudom de azert arnyalhatta volt a posztot ha ez is benne se " boltlàtogató"-rol se "mystery shoppingot " nem halottam (lehet egyedul vagyok)

azt hittem ez valami teszteles mondjuk egy ujsagnak vagy egyebb blognak ...

ettol fuggetlenul igy is 2 orajaba kerult az eladonak ugy hogy eleve nem volt eselye hogy ebbel "sale" is lesz

GTI100 2018.04.12. 08:08:36

A téma iránt bővebben érdeklődőknek két megbízható, korrekt, hazai próbavásárló cég, akik mindig keresnek próbavásárlókat:

phantomshopping.hu/
clientfirst.hu/

Megélni ebből nagyon nem lehet. Egy ilyen munkáért mint amiről a posztban szó van itthon 1500-1800 Ft körül fizetnek. Minimum 1 óra a felkészülés, a szalonban is legalább elmegy 1 de akár 2 óra is. Ehhez még hozzájön a látogatás után a jegyzőkönyv kitöltése fotók, névjegy, számla vagy ajánlat képének feltöltése az online jegyzőkönyv mellé. Ez még egy rutinos próbavásárlónak is ha rendesen csinálja további 1 óra. Svájci árakat nem tudom de 25-30 franknál nem hiszem hogy többet fizetnek. Egyébként érdekes, változatos munka, mellékjövedelemnek jó lehet. Én nyugdíjasként évekig csináltam, kb 300 próbavásárláson vagyok túl. Főleg a fent említett két cégnek dolgoztam.

Golf2 2018.04.12. 09:01:05

2" megbízható, korrekt" hazai kamucég fillérekért hülyíti az álvevőt és az eladót is.

GTI100 2018.04.12. 10:22:05

@Golf2: Te már csak tudod. Egyik állítás sem stimmel. Az "álvevőt" nem hülyíti mert a próbavásárló előre és pontosan tudja, hogy melyik munkáért milyen díjazás jár. Nem éri meg neki nem is jelentkezik rá. Ugyanis ez önkéntesen vállalt alapon működik, nem kötelezően kiosztják a munkákat hanem jelentkezni lehet rá. Az eladót egyrészt nem fillérekért hanem a próbavásárlónak fizetett összeg kb. három-négyszereséért tesztenként, és nem hülyíti hanem egy átfogó, jó, torzításmentes képet kap a munkájáról a vevők kiszolgálásának minőségéről. Továbbá az egész nem arra megy, hogy na rajtakapjanak egy eladót valami hibán, hanem hogy elemezzék és kiértékeljék a tesztek alapján a tapasztalatokat és ezek figyelembe vételével szervezzék a dolgozók oktatását vagy javítsák a hiányosságokat. A próbavásárlások során rengeteg olyan dolog ki szokott derülni, amit egy főnök soha nem lát ha személyesen megy ellenőrizni, továbbá a több szem többet lát miatt a próbavásárlói jegyzőkönyvek olyan dolgokra is felhívják a figyelmet amire a vezetőség magától nem is gondolt. Úgyhogy itt köpködni neked.teljesen felesleges. Ha nem tetszik ne legyél próbavásárló, bár gondolom sose voltál az.

GTI100 2018.04.12. 10:22:05

@Golf2: Továbbá egyik sem kamucég. Egyes nagy bolthálózatok évek sőt több mint tíz év óta rendszeresen megbízzák őket. Biztos nem tennék ha ez nekik felesleges és haszontalan lenn.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása