oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. január 30. 06:30,  Kösz, nem kell importpasi! 69 komment

2018. január 30. 06:30 Határátkelő

Kösz, nem kell importpasi!

Ha azt mondom, Tenerife, akkor mindenkinek a napsütés, pálmafák, vízpart és csomó kellemes dolog jut az eszébe. Irigyelni való? Bizonyos szempontból persze. Csakhogy mint az Pamela posztjából is kiderül, a dolgok ennél bonyolultabbak, a napsütésben is lehet néha fázni, az otthon maradtak pedig egészen furcsán tudnak viselkedni.

tenerife_palmafa.jpg

„Több, mint öt hónapja költöztünk Tenerifére, ami nem nagy idő, de már kimondhatom: itt élünk. Sok mindent készen kaptunk, de mindeközben meg kell küzdenünk minden nap magunkkal, a nyelvi nehézségekkel és a „jé, ezt sem ismerem, pedig itthon vagyok” érzéssel. 

És természetesen foglalkozni kell az otthonhagyott családtagokkal, barátokkal, ismerősökkel. És sokuk beszólásaival. Már nem kapom fel a vizet, de minden nap jönnek a kis furkálódások, a beszólások és egyre kevéssé fogadom nyitottan az otthonról érkező tanácsokat. Ne általánosítsunk: szerencsére ez a kisebbség, egy csomó normális rokonom és barátom van! 

Az ismeretségek sokkal gyorsabban kopnak, mint gondoltam 

Még a költözés utáni pár hónapban folyton jelzett a Messengerem. És szinte napról napra halkul. Persze én sem keresek sokakat. Van pár pending üzenetem egy régi-régi baráttól, és még megnézni sincs kedvem. Talán mert ő tényleg hiányzik, és ő érti meg mindezt a legjobban. 

„Szia! Mikor hívhatlak?” Írom, hogy bármikor / 6-kor / amikor neked jó. És azóta nem hallok felőle. Majd egy újabb fellángolás és már én sem akarom keresni. 

Nem tudom, milyen itt élni 

A leggyakoribb kérdés, hogy milyen? „Mégis milyen?”. És erre azt szoktam mondani, hogy „Sivatagos-szállodás-éttermes-shopingolós-zöld-érdekes-tanulságos-tele programmal-és-milyen-Budapest?” Te sem tudsz erre értelmes választ adni. Hát én sem. 

Szóval, mi a jó válasz a „Milyen”-re? Fogalmam sincs. „Milyen?” Jó, különben nem lennénk itt. Sőt, jó az időjárás, bár én még itt is tudok fázni. Na, ja, éjjelente 13-14 fok van, fűtés meg nincs. Csak vastag pizsi és takaró. 

Reggel, mikor várjuk az iskolabuszt, 14 fok van. Persze nem mínusz, de délután lerohad rólam az a gatya, ami még reggel létszükséglet. Hát ilyen. Néha azt válaszolom, hogy dolgozom. Nem lottóötössel érkeztem és nem 6 zsák pénzzel.

Itt is dolgozni kell, ami marha könnyű ahhoz képest, hogy milyen egy 13-14 éves gyerek napja. 

„Milyen?” Hát nem tudom, túl általános a kérdés. 

Elszakadok a magyar valóságtól 

Sokan nem értik, hogy miért nem olvasom napi szinten a magyar híreket, miért nem magyar rádiót hallgatok, sőt miért nem nézek magyar TV-t, miért nem vagyok képben az eseményekkel. 

És én nem akarom elmagyarázni, hogy az nem az én világom, hogy amíg Budapesten éltem sem néztem TV-t, és egy idő után a rádióban is csak zene ment. 

Hogy nem vágyom vissza és mégis képben vagyok a fontosabb eseményekkel. Már nem lógok a magyar köldökzsinóron, viszont olvasom az itteni híreket és a nagyvilágét. És persze két-háromhetente egyszer egy indexet/hvg-t megnézek. 

Elmenekültem Magyarországról 

Ez a menekülés szó nem feltétlen negatív, de mégiscsak van benne egy kis élc: hős, aki Magyarországon marad. Persze én nem érzem menekülésnek azt, hogy másik városba költöztünk, még ha ez 4500 km-re is van Budapesttől. 

Hosszú évek alatt döntöttem így. Évekig rágódtam azon, hogy a gyerekeim tönkremennek az állami iskolarendszerben, majd sikerült őket másik iskolába íratni, és rendbe jött az oktatásuk kérdése: ezredannyi stresszel is le lehet érettségizni, méghozzá eredményesen. 

És még csak nem is azért jöttünk el Magyarországról, mert nekem nem volt munkám, mert nem kerestem elég jól, mert nem tudtam eltartani a gyerekeim, mert nem volt hol laknunk, mert rosszul éltünk. Most pont ugyanolyan színvonalon élünk, mint 7 hónapja, csak egy kicsit többet süt a nap és többet költünk repjegyre. 

Egy azonban tény: egyedülálló anyaként külföldre költözni gyerekekkel para. Na, jó, nagyon para, még akkor is, ha a cég, ahol állást kaptam, szinte minden szükségeset a seggünk alá tett: lakás, kocsi és hétfőn, akkor gyere dolgozni, hónap végén fizetés. 

Volt költségük bőven, de elosztották hosszú hónapokra, hogy ne egyben kelljen kifizetnem. És még így is ijesztő. Még úgy is, hogy a kollegáid segítenek és tudod, hogy legrosszabb esetben veszel pár repjegyet és visszamész Magyarországra. 

A költözés költözés, nem több és nem kevesebb. 

„A pálmafák tövében könnyű az élet” 

Nem tudom, hogy aki ezt teljes magabiztossággal kijelenti, képes-e felfogni (erősen kétlem), hogy milyen tiniként nem egyszerűen új iskolába menni, hanem egy tök idegen helyen, idegen nyelven új iskolába menni. 

Hogy a régi barátaid, az apád, a nagyszüleid tőled 5 óra repülőútra élnek. Itt is iskolába kell járni (bár ezt a volt osztálytársak egy része még mindig nem hiszi). És a gyerekek élete kőkemény, akárcsak a fejük, hogy minden napot végigcsinálnak. 

Szeptember közepén, mikor kezdődött az iskola, már komoly 1 (vagy 2?) hetes nyelvtanulás állt mögöttük. Természetesen spanyol iskolába járnak, első nap megismerkedtek mindenkivel, aki beszél angolul: az angol, a svéd, a pakisztáni és néhány vegyes gyerek. És a mai napig fenntartják maguknak ezt a luxust, hogy velük kényelmes beszélni. 

Öt hónapja tart az iskola, napi 6 óra a szokásos tárgyakkal, de spanyolul. Majd este nyelvtanár, hétfőtől-péntekig. És az eredmény, hogy ma már nem alszanak el minden délután a kimerültségtől, már csak csütörtökre fáradnak el nagyon és ebből lassan péntek lesz. 

Pedig az iskola befogadó, jegyeket nem kapnak, év végi bizonyítvány is csak akkor lesz, ha nem buknak meg. És mégis küzdenek minden nap, holott akár hátradőlhetnének és csinálhatnák úgy, mint némelyik osztálytársuk, aki 2-3 év alatt sem tud spanyolul megszólalni. 

És akkor kapom, hogy ő is kezdte nulláról és én már el sem olvasom, meg sem hallom, amit mond. 

Nem, így nem kezdted újra: minden reggel elszánt makacssággal kelni és indulni iskolába, vagy épp reggelente annyi erőt töltögetni a gyerekeidbe, hogy végigcsinálják a napot. 

Nem tudod, milyen úgy megírni dolgozatokat, hogy a 100%-át nem érted, pedig nem kapsz rá jegyet, csak ha jól sikerül. Naponta kérdezgetik tőlem a gyerekeim, hogy ők buták-e, mert kevés a napi sikerélményük. 

Nem tanultad meg értékelni, hogy minden nap egyre több szót tudsz, egyre többet értesz a tanárodból, a dolgozatokból. Nem tudod, hogy milyen minden nap este 8-kor még spanyolt tanulni, hogy holnap a 100% már egy kicsit kevesebb legyen. Mindezt 12-13 évesen. 

De tény, a lányom barátnője sokat segít. Talán harmadikosok voltak, amikor Kínából beleesett a 13. kerületi állami iskolába. Sok ötletet kapunk tőle. 

Áh, itt nincs semmi: sem operatőr, sem nekem való pasi, ezért importálnom kell! 

Igaz, hogy még nem jártál itt, vagy épp pár éve egy hétre eljöttél nyaralni, de te tudod! 

Ha operatőr kell, szólj! Naná, hisz itt a kőkorszakban még senki nem látott kamerát, sőt te tudod, hogy az itteniek mindegyike sokkal tehetségtelenebb, mint te. 

De a legviccesebb társaság az önfelajánlkozók, testüket, társaságukat árulók. 

„Még mindig egyedül vagy? Még mindig magányos vagy? - Nem.”

„Akkor együtt élsz valakivel? - Nem.” 

(Most itt nem megyek bele a témába, hogy párban is lehet valaki magányos, míg szingliként is boldog.) 

„Te figyelj! Nem tudsz ingyen szállást nálad 1-2-3 hétre, és meghálálom, hogy ne legyél addig sem egyedül.” 

Erre 1-2 hónap alatt kidolgoztam az egyszerű választ: Airbnb-ről kikapok egy szállást, link elküld, megjegyzés hozzátesz: „Nézd, itt még a testedet sem kell árulnod!”. 

A másik típus keményebben nyomja: ő ide költözne, de hát ugye nincs munkája, de majd szerez. Csak előbb nyelvet tanul, itt helyben. És megpróbál érzelmileg behálózni, sőt elmondja, hogy kezd belém szeretni. Naná, én is, hisz nem láttuk egymást X éve, vagy épp soha, mert valamelyik ismerősöm ismerőse vagy. És ő már csomagolná is a bőröndjét és a lakását. 

Hogy is fogalmazzak egyszerűen?! Ez itt nem egy Merle regény, mi nők nem tartjuk az utolsó férfipéldányt ketrecben, hogy benépesítsük a szigetet. Az ivararány itt is hasonló, mint Magyarországon, nem kell importpasi. Ráadásul magyarból is válogathatunk bőséggel. :)” 

Ha szívesen olvasnál még Pamelától, akkor látogass el a blogjára!

HÍRMONDÓ 

És akkor leszáll az éj a folyami hajón…

Nem állítjuk, hogy őrülten romantikus munka lenne, de lehetőségnek lehetőség az éjjeli recepciós munka például egy folyami hajón. De aki éppen másra vágyik (mondjuk liftet szerelne Nyugat-Európában vagy éppen időseket ápolna Németországban), az is talál remélhetőleg megfelelő ajánlatot a mai válogatásunkban.

Az anyákat jobban megviseli, ha gyermekük külföldre költözik 

Sokat beszélünk a határátkelőkről, viszonylag ritkábban esik szó az otthon maradó családtagokról. Vajon hogyan élik meg ők, különösen, ha szülők, gyermekük külföldre költözését? 

A fiatalok és a középkorúak jelentős hányada elvágyódik Magyarországról 

Noha várhatóan tovább emelkednek a magyarországi fizetések, ám nagy kérdés, hogy ez milyen hatással lesz az immár jó pár éve tartó elvándorlási kedvre. A KSH egy tanulmánya szerint a fiatalok és a középkorúak jelentős hányada elvágyódik Magyarországról. 

Perceken belül belefullad az ország a szakemberhiányba 

Vannak szakmák, ahol annyira hiányoznak a szakemberek, hogy az már-már válsághelyzetet teremt a területen. Ez a helyzet az autószerelők között, akiknél aki beszél valamilyen nyelvet és van benne minimális vállalkozókedv, az már vagy elment külföldre, vagy most tervezi.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Spanyolország Tenerife

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9213613101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olliék 2018.01.30. 06:51:30

Én a 13-15"évessel kezdtem kint az iskolát. Nyelvtanulós osztályba kerültek,ahol a pakisztáni,az ukrán,a kínai egy mukkot sem beszélt angolul. De újra visszamentek gyerekbe, és minden szünetben fogócskáztak, kártyáztak egyszóval mindent amihez nem kell nyelv. Mára, 6 hónap után kikerültek német osztályba, de még mindig a nyelvtanulós haverok az igazi haverok. Talán a 15 évesnek nehéz,mert bár szinte mindent megért, fél megszólalni. Tini....

Off...
Két kamaszt kiskutyára cserélnék
On

Hari Seldon 2 2018.01.30. 07:09:39

Nagy bátorság / elszántság kell hogy valaki tizenévessel váltson országot és nem beszêli a helyi nyelvet. Amikor kijöttünk próbálták mondani, hogy legalább addig maradjunk, amíg iskolába mennek... Hát az lett volna a rosszabb.

Golf2 2018.01.30. 07:11:30

A legjobb hely volt legalábbis a 90es években Tenerife.

Olliék 2018.01.30. 07:27:55

@Hari Seldon 2: Az enyémek nagyon könnyedén vették szerencsére. De én is nagyon féltem, mert a kamaszkor igen törékeny, és konkrétan meg tud utálni a saját gyereked ha rosszul sül el.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.01.30. 07:28:16

Igen, az otthoni ismerősök/rokonok gyorsan kopnak, főleg mikor rájönnek hogy nem hagyod őket a pénztárcádban kotorászni, az életedbe beleszólni és még csak ingyen szállót és ingyen ajándékcsomag küldőt se kívánsz üzemeltetni. Vagy mint legutóbb, nem kívánsz élő bank automata lenni, vagy a másik kedvéért a rendszert meghackelő cyber bűnöző lenni. (mindezt egy olyan embertől akiről öt éve nem hallottam) Csoda hogy a fb ismerőseim számát lassan kinullázom?

lapetiteparisinne 2018.01.30. 07:30:01

Kitartás!!! Nalunk detto ugyanez a helyzet, szurkolok neked:)) a nyelv kulonben tudod jobb lesz ( az en kamaszom a franciaval kuzd, a kicsinek par honap alatt tokeletesen ment, a nagy tanulja)
Vicces különben - én is nemrég vettem észre, h itt nálunk is vannak magyar pasik :)) ( #magyarokmindenholvannak ;))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.30. 08:29:53

@ChristineK: amikor a távoli, ezer+ éve nem látott rokonok jelennek meg, na, az ijesztő. Aztán ha nem segitesz, akkor megy a duma, hogy szívtelen vagy, elszaladt veled a ló, stb. Csudás.

(A semmiből kaptam egyszer mailt aztán telefont, egy 5 év után feltűnt bloghavertól, hogy segítsem ki egy nagyobb (félelmetesen nagyobb) összeggel, mert ő és a többgyerekes családja éppen utcára kerülőben, Skóciában. Amikor utoljára hallottam róla, éppen nősült, az is csak fb info volt, tehát nem napi kapcsolat. Próbáltam utánanézni, hogy mégis, mi a helyzet, de teljesen eltűnt, én meg rántsak elő vagyonokat a zsebemből, úgy hogy egyszer találkoztunk, hát nem. Több napig ült a döbbenet s gyomromban, azóta is kellemetlenül érzem magam, de tudom, jó döntés volt nemet mondani.)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.01.30. 08:38:15

@kisrumpf: Nekem a legszebb az volt az illetőben, hogy öt év némaság után azzal jön, hogy hát ő mennyire szeret minket és fontosabbak vagyunk mint a családja, meg nem akar elveszíteni. De egy iciri-piciri szívességet ugyan tegyünk már neki, mert senki más nem tudja ezt megtenni, de mi a kisujjunkból kirázzuk. Brühühü. Azt hiszem erre szokták azt mondani, ha ilyen barátaid vannak nincs szükség ellenségekre.

parhuzamok 2018.01.30. 09:37:04

@Olliék: Itt nincs ilyen, itt csak nem osztályoznak, max osztályt ismételsz. Sőt, most már ugyanazokat a dolgozatokat írják, mint a többiek, az elbánás is azonos. De nem baj, maximum nyelvi évnek tudjuk be a dolgot :))) Mivel itt ez a középiskola még nem számít a felvételihez, így nyugodt vagyok, mire érettségi előkészítőbe megy, addigra meg a nyelv nem lesz probléma :))

Golf2 2018.01.30. 09:47:05

De mi a meló kedves Fruzsi,hogy ahogy te írtad, a segged alá tett lakást, kocsit a cég? Mennyi a munkanélküliség a spanyoloknál,25%?

puhacica 2018.01.30. 09:51:53

neha ugy erzem, nem lehet eleg messzire koltozni

Csodabogár 2018.01.30. 10:10:36

Olvasom a hozzá szólásokat és az az érzésem, hogy igen sokuknak nem sikerült rendes barátokra szert tenni.
Mi sokkal rázósabb időben éltünk Zürichben, de soha senki nem akart rajtunk élősködni vagy minket kihasználni. Akik jöttek néhány napra mindet mi hívtuk és örültünk nekik.

A poszt nekem kicsit zürzavaros, kapkodós. Ettől Teneriffe csodás, Különösen az az oldala, amit nem árasztottak el a turisták. Puerto de la Cruse pl.

Golf2 2018.01.30. 10:34:35

@parhuzamok: Ja te vagy a posztíró,akkor neked címeztem a meló kérdést IT- s meló?

Hari Seldon 2 2018.01.30. 11:25:12

@Csodabogár:
"Mi sokkal rázósabb időben éltünk Zürichben, de soha senki nem akart rajtunk élősködni vagy minket kihasználni. "

Hát azért gondold meg, abban az időben amikor Svájban éltél az emberek nem igazán mertek ilyeneket levélben (sem) megírni. Volt akkor (még) cenzúra, levélfelbontás, stb...
Szóval aki valaha is ki akart menni, akárcsak IBUSZ úttal valahova két évente egyszer, nagyon vigyázott, hogy semmi jelét ne adja, hogy "nyugati isemrősökkel" levelezik. Pláne szállásról.

A poszt egyébként valószínűleg azért csapongó, mert még az elején van, és kicsit még fel vannak kavarva benne a dolgok. Csak kiragadott pár pillanatot az elmúlt 5 hónapból.

A sziget szerintem is szép, de HA már elege van (az elmondása szerint), miért pont egy viszonyleg kis helyre megy? A mozgása eléggé behatárolt így. ( - bár lehet, hogy másnál ez nem szempont)

2018.01.30. 11:40:42

Aztamindenit. A dühös nők rém lehangolók. (Egyébként felteszem, a dühös férfiak is. Mindegy.)

De nem is ezt akarom igazából mondani, hanem:

"öt hónapja költöztünk Tenerifére, [..] már kimondhatom: itt élünk. "
"És azóta nem hallok felőle. Majd egy újabb fellángolás és már én sem akarom keresni. "

Látszik, hogy azért ez még nagyon az eleje a kultúrsokkos fáziskáknak. Lesz itt még tánc, hajjaj.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.30. 11:46:04

@Csodabogár: Puerto de la Cruz a tenerifei turizmus egyik központja, ott a Loro Parque a város szélén és az óriási szállodák teli vannak angol nyugdíjasokkal...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.30. 12:32:29

@Csodabogár: na ja, akkoriban aligha kaptál érdeklődő üzenetet senkitől, hogy kiad-e a "polisz" Írországból?

Mondjuk, megírhatnám azokat az eseteket, amikor kedves embereknek segítettünk, és remekül sült el, és barátság lett belőle, de nem akarom magamat fényezni, már így is ragyogok :-), s a negatív sztorik úgyis kapósabbak.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.30. 12:34:08

@libslobsi fuszal: hacsak le nem rakja az ember a netet. Akkor lehet.

P.Elliot 2018.01.30. 12:44:39

@Olliék:
Ez az off-on olyan edes volt, hehehe....

Ezt a nehany kamasz evet ki kell valahogy birni aztan automatikusan billennek helyre, nyugi.

MRN 2018.01.30. 12:48:48

Azért Pamela megpróbálhatta volna mégiscsak megírni, milyen ott élni. Miben más, miben jobb, vagy rosszabb, mint Magyarországon. Kíváncsi lettem volna.
Na jó, az időjárásról, meg a nyelvtanulásról megtudhattunk valamit, de sokkal többet arról, hogy már 5 hónap alatt mindenki őt akarja kihasználni.

P.Elliot 2018.01.30. 12:57:42

@ChristineK: Nalunk meg olyan tavoli rokon jelentkezett a ferjem reszerol hogy kikuldik ide nehany evre angolt tanulni a tini gyerekuket, pont jo hogy van egy nagybacsi itt, mindezt kijelento modban, keres nelkul pedig pontosan tudtak hogy a szuleik es a ferjem szulei nem beszeltek egymassal vagy 30 eve, a rokon istenverte modon kitolt a ferjem apjaval valaha, csak nyomokban ismerem a sztorit ami vegen egy anyagilag, erzelmileg kifosztott kozepkoru no allt aki italba es ongyilkossagba menekult a rokon miatt/ valami csunya valoperi, gyerekelhelyezesi cirkusz/, es mi most fogadjuk annak az illetonek a gyereket aki benne volt a sztoriban, marmint hatat forditott az anyjanak szinten tinikent mert a penz az apjanal volt, ment a penz utan, megtagadva az anyjat.
Hat nem! a ferjem nem allt szoba vele hanem egy baratjaval meguzentette hogy mit gondol roluk, mire a szemely sirva mondta, / volt pofaja sirni/ hogy o ilyenre nem emlekszik, / 17 eves volt akkor/...
Kizarolag olyan rokonnal tartottam a kapcsolatot akik a multban is rokonok voltak es utana is kapcsolatot tartottak egymassal, segitettek es szamontartottak egymast, azokat mi is szamontartottuk, senki mast, ma sem tennem maskeppen.

Barat is jelentkezett tobb is aki otthon inkabb csak tavoli ismeros volt de azonnal irt utanunk hogy ugy tudja hogy itt nincs kave !!!!???, majd o kuld, cserebe csak annyit ker, es itt terjedelmes lista mert hogy ott olyan olcso minden.....
Ezek utan elegge bezarkoztunk...

Babi_84 2018.01.30. 13:33:24

Sziasztok

Minket is èrdekelne a kinti èlet.Mi is csalàddal mennènk.( 2 gyerkőc ) 12 èves ès 4 èves.Mi màr tavaly jàrtunk a szigeten ès tetszett nekünk.De csak 2 èv mùlva lenne esedèkes a költözès , mert a pàrom akkor fejezi be a tanulmanyait a főiskolàn.Mi irorszagban èlünk , de nagyon szeretnènk vàltani , mert nem bìrjuk elviselni az időjàràst.Èrdekelne pèldàul , hogy merre lenne èrdemes letelepedni.Olyan helyet keresünk ahol sokan beszèlik az angolt , mert akkor talàn nem lessz olyan nehèz a kezdet.Kèsöbb persze a spanyolt is elsajàtìtjuk.Èrdekelne minden ami a mindennapi èlethez szüksèges.Ügyntèzès, iskolarendszer, hazbèrlès stb....Köszönöm

Olliék 2018.01.30. 14:28:37

@P.Elliot: Tudom, minden tapasztalt anyuka mondja, hogy ki kell bírni, és egyik nap normálisan ébrednek majd fel.

London2009 2018.01.30. 14:39:59

Ilyenkor mindig rajovok, hogy nekem milyen jofej barataim meg rokonaim vannak! A posztolonak pedig kivanom, hogy valakivel gyorsan gyurje ossze a lepedot, de ugy igazabol, hatha boldogabban latja a vilagot masnap. :D
Vicces ezek az emberek, na.

puhacica 2018.01.30. 15:01:37

@kisrumpf: akkor viszont nem szukseges messzire koltozni :)

Csodabogár 2018.01.30. 16:40:11

@Hari Seldon 2: Mindenki hivatalos útlevéllel jött. Soknak mi küldtünk meghívó levelet, de volt aki a szokásos 2 évente "járó" utlevelével jött. Zürich remek kiinduló pont volt. PL. onnan mentek Londonba vagy Párizsba charter úttal. Az anyagiakról persze nem leveleztünk. Muszáj volt levelezni előtte mert talán egy ideig még vízum is kellett. Kint élők azt mondták akkoriban, hogy ez Kádár bosszúja, hogy megkönnyítették az utazásokat.:-)

Csodabogár 2018.01.30. 16:43:58

@Online Távmunkás: Nem annyira rossz, mint a másik oldal, ahol a semmibe építettek szállodákat. Itt legalább van egy valódi város valódi üzletekkel és vendéglőkkel, ahova az ottani lakosok is járnak.
Minden esetre én lakni nem mennék szigetre soha, nekem az túl zárt. De biztos nem mindenki akkora szabad mozgás igényű mint én vagyok.

2018.01.30. 17:02:28

Vajon besertodik virago, ha azt mondom, hogy a kanari szigetek foldrajzilag afrikahoz tartozik? :D

SzZoole 2018.01.30. 17:04:37

@London2009: de szepen fejeztek ki magad :-)
Ezzel azt akartad mondani, hogy basztalan savanyú fapuna? :-))

SzZoole 2018.01.30. 17:13:04

@Olliék: azért meg a te gyermekeid elég fiatalok, majd most fog jönni az igazi fejfájás :-)

Shanarey 2018.01.30. 17:35:05

Reggel hűvös van nappal túl meleg? Réteges öltözködés, na meg egy egy elektormos fűtő egység a szobákba. Problem solved.
:-)

www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&_nkw=Mini%20Handy%20Air%20Heater&rt=nc&LH_PrefLoc=3&_trksid=p2045573.m1684

SzZoole 2018.01.30. 17:41:52

@kisrumpf: na de Moni, hol itt az úriember ?:-)))
Amúgy meg csak kimondtam azt amit sokan csak gondolnak :-)))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.30. 17:47:02

@Zoole Reloaded: engem úgy tanított a zédesanyám, hogy "úrinő nem mondja, csak mutatja".

(Hogy mit, arról nem szólt. Hm.)

London2009 2018.01.30. 18:02:23

@Zoole Reloaded: a mondanivalo ugyanaz volt, de nekem volt gyerekszobam eccsapa! :D

parhuzamok 2018.01.30. 18:15:39

@Golf2: Most sem nagyon rossz ;)

parhuzamok 2018.01.30. 18:17:19

@Golf2: Szia, nem IT meló, bár némi IT beüté van benne.

SzZoole 2018.01.30. 18:18:06

@kisrumpf: ok ok, na de ezt hogy mutogassam el?:-)))

SzZoole 2018.01.30. 18:21:39

@London2009: nem fogod elhinni, de a híresztelésekel ellentétben, nekem is volt :-))

M. Péter 2018.01.30. 18:25:14

@Babi_84: Tenerife déli része tele van britekkel meg egyéb külföldivel.

Shanarey 2018.01.30. 18:26:31

Magyarországra csomagot küldő személyek figyelmébe :-)

homar.blog.hu/2018/01/30/immar_189_990_forintos_kuldemenyt_hianyol_a_legertekesebb_elveszett_csomag_verseny_listavezetoje

Nekem az a szerencsém hogy a Royal mail a GLS-ek adja a csomagjaimat.

Olliék 2018.01.30. 18:35:04

@Zoole Reloaded: @Shanarey: Köszönöm a bíztatást. Imádom őket,jó a kapcsolatunk is,csak ezeket a fél percenként bekövetkező hangulat ingadozásokat nehezen viselem. Egyik percben boldog, fél perc múlva meg lóg a a szike a kezében és a világ összes fájdalmát cipeli. Meg talán picit többet kelnek fel délben ballábbal. Na mindegy. Több cigi, több határolvasás és piálás veletek. :D

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.30. 18:38:06

@Olliék: kitartás, rokon gyerekei egyik-napról a mésikra lettek megint normálisak, meg is volt lepve, azóta is emlegeti.

Ez a "lóg a szike" most felrémlett előttem, haha....

Olliék 2018.01.30. 18:40:15

@Shanarey: Na azért ez gáz. Nem csak a gyereknek kell leválni a szülőről,hanem fordítva is igaz. Segíteni kell és lehet a fiatal felnőttet,na de eltartani??????

Olliék 2018.01.30. 18:40:57

@kisrumpf: Akkor sikerült pontosan érzékeltetnem a hangulatot.

Shanarey 2018.01.30. 18:54:41

@Olliék:

Igen ez "gáz", de hát a világ tele van "okos" szülőkkel, akik nem értik hogy a gyerek már nem gyerek többé, hanem felnőtt, s mint olyan a saját lábán kell állnia. A "mai" gyerekek nagy része pedig nem érti miért kellene nekik saját zsebből élni, hiszen a szülők zsebében több pénz van. Manapság tele a világ az olyan, épp hogy felnőttekkel, akik mama hotelben laknak avagy nem, de pumpolják a szülőt, mert az jó nekik.

parhuzamok 2018.01.30. 18:57:00

@Babi_84: Szia!
Hát sajnos itt az angollal nem sokra mész, csak ha spec területen helyezkedsz el.

Babi_84 2018.01.30. 19:21:43

@M. Péter: Köszönöm szèpen a vàlaszod.A dèli rèszen hüvösebb a sziget? Szeretnèm mèg megèrdezni , hogy milyen a szigeten a közbiztonsàg ès az egèszsègügyi ellàtàs.Köszönöm a vàlaszt igy előre is

Olliék 2018.01.30. 19:37:59

@Shanarey: Nem vagyok pszihomókus, de én úgy látom,hogy a mamahoteles szülők a saját kudarcukat egyfajta megmentő hősként takargatják. Elb@sztam az életre nevelést,hát segítek hogy talpra álljon. Csak sose fog.

gabors 2018.01.30. 19:40:55

@LepesMez: " hogy a kanari szigetek foldrajzilag afrikahoz tartozik? :D " meg kelet vagy mar kozep ? az az afrika ott ?

SzZoole 2018.01.30. 20:06:59

@Olliék: az enyémek 13 és 11 voltak(most 21 és 19) amikor kijöttek.
Nem akarlak ijesztgetni, ha akarnalak fel öltöznék indiánnak vagy bekormoznám magam, de a java most fog jönni :-)

SzZoole 2018.01.30. 20:10:47

@elmehunyt favágó: kend be árokzsírral, attól nem lesz cserepes :-)

wien74 2018.01.30. 20:22:43

Külföldre költözni kihívás. Kamasszal külföldre költözni dupla kihívás. És nem feltétlenül a nyelv miatt. A köznyelvet viszonylag gyorsan képesek elsajátítani. Remekül elboldogulnak a hétköznapokban. Hamar magabiztos (kvázi középfokú) tudásuk lesz. Tök jó dolog a felzárkóztató osztály (akár 2 évig is), vannak jó nyelvsulik. Ezt a részét hamar ki lehet pipálni.

De a gimis tananyag egész más. Szakszavak biológiában, bonyolult kifejezések matekban, német/osztrák irodalom ált. iskolás alapok nélkül. Nehéz úgy tovább lépni, hogy hiányzik a többiek által már tanult (de legalábbis hallott) kisiskolás anyag, ezt kéne tovább bővíteni. Nem egyszerű. Főleg ha hozzáveszzük a kamasz az iskolához és a tanuláshoz való viszonyát, "hatalmas lelkesedését".
A haverok, a bulik kerülnek előtérbe, melyek miatt hazahúz a szíve. De ha helyben van party és pár party-arc, na az se sokkal jobb, mert akkor meg amiatt nem tanul.
Szorgalom, kitartás. Hát... ez nem az az életszakasz, amikor ezek túltengenek bennük.
Most légy okos! Ugye-ugye?

Úgyhogy az egyedül álló szülőnek csak gratulálni tudok, hogy mégis boldogul. Le a kalappal! Sok sikert!

Shanarey 2018.01.30. 20:50:10

@Olliék:

Nos ezt főleg az anyukák rontják el. Persze átlag családapu nem görcsöl rajta, amíg kijön a családi költségvetésből a dolog, ám utána már van emiatt némi harc.Az elvált szülőknél gond ez főleg, ott általában anyuka az aki nem engedi el a pici csemetéjét, hiszen "még" csak 23 éves.

:-)

Olliék 2018.01.30. 22:12:29

@Shanarey: Én pl imádtam a koleszt. Szinte teljes önállóságra nevelt, és alkalmazkodásra. Mondjuk ott döntöttem el,hogy sose akarok 3-4 kotlóssal egy irodában dolgozni.

NorthPier 2018.01.30. 22:21:56

@Hari Seldon 2: "Volt akkor (még) cenzúra, levélfelbontás, stb... "

A hatalomnak ma is vannak ilyen kényszercselekvései, azt nem tudom, hogy mit csinálnak a levelekkel, ha egyáltalán küld valaki olyat papiralapon, az emailfiókok feltöréséről sem tudok, mert azt én nem veszem észre, legalábbis olyan látványos jele nincs, ami még nekem is feltűnne, de hogy a telefonokat (rendszeresen) lehallgatják*, az ezer százalék, erre én magam is tanú vagyok.
* Méghozzá elég balfék módon.

NorthPier 2018.01.31. 00:59:15

@kisrumpf: @Herr Géza:
Zolee egyszer már részletesen leírta, ez megerősítés volt nekem, mert addigra túl voltam két ilyen történeten.
Aztán volt meg egy és még egy alkalom. Akkor olvastam az alábbi cikket, a megjelenése óta is újra megtörtént.
m.hvg.hu/itthon/201747__titkos_adatgyujtes__lehallgatas__szoftverhiba__visszajatszasu
(Remélem, jól masoltam ide a linket, telefonon nem mindig sikerül.)
Az első eset 2016 nyár végén, az utolsó több, mint egy hónapja volt, összesen öt alkalom. Ebből egyszer egy volt kollégámmal, kétszer ua másik volt munkatársammal, kétszer pedig ua családtaggal -beszéltem.
Van meg vmi. más is, ami arra enged következtetni, h a külföldről bemenő hívásokat figyelik, ui soha nem tapasztaltunk anomáliát, ha engem hívnak otthonról.

NorthPier 2018.01.31. 01:37:11

Tehát úgy tűnik, h helyben vannak bizonyos személyek, akiket a) vmilyen tevékenység alapján ( aki nincs velünk az ellenünk ugye, de kétség nem fér hozza h a saját alom is ellenőrzés alatt van), b) foglalkozás alapján, c) spontán külföldről bejövő hívások.
*
Ezt magyarázza meg nekem valaki: kb öt éve törtent (még Mo-on) , csörög a mobilom, ismeretlen 30-as szám. Felveszem, es némi recsegés után az évek óta külföldön elő csaladtag beszél benne. Mondom te hol vagy, honnét hívsz? Tisztáztuk, h véletlenül sem Mo-rol, nem magyar mobilról. -beszéltünk pár szót, mondom tegyük le. Mentettem a számot, némi tűnődés után visszahivtam. Nem csörgött ki, nem volt semmi autómat közlés, h ezen a számon nincs előfizető v nem kapcsolható, hanem egy hosszabb szünet után egy rövid, fura fütyfürütty dallam, mint régen, amit hívástúlterheléskor lehetett hallani, aztán lebontotta a vonalat.
Kísérletképpen pár nap múlva megcsörgettem újra, ua történt, vagyis semmi sem.
Deviszont. Kb két hónappal később, ott volt előttem nyitva a teló, készültem egy kellemetlen beszélgetésre, megcsörren a készülék, látom egy 30-as szám. Felvillant és utána eltűnt, azután csak a "privát szám " volt látható a kijelzőn. Ua az a csaladtag hívott, akiről beszéltem. És nem volt kikapcsolva a hívószám kijelzése.

Jelzem, nem vagyok sem paranoiás sem debil, egy szót nem írtam félre, viszont szívesen vennék vmi magyarázatot a fentiekre -nem műszakira gondoltam-, ami más irányba mutat, mint amit a hvg-s cikk is tartalmaz és én is gondolok.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.31. 07:41:43

Amúgy meg ajánlom mindenkinek a skype out szolgáltatást.Cirka 10 ojrónyi pénzért lehet majdnem bárhova majdnem korlátlanul telefonálni Európán belül, vezetékes számokra.A hívás az internet hálózatából indul, és átmegy a vezetékes telefonhálózatba.Ezért az átjátszásért kérik el azt a kis gempát.És lehallgatni sem nagyon lehet, max a vezetékes teló felőli végén.Szerintem megéri.
Azért majdnem bárhová, mert pl. Románia valamiért nem Európa náluk; a majdnem korlátlanság pedig olyan cirka 4,5 óra naponta.Nem korlátlan, de azért ez q sok idő pof@'zni, az ember hasa kihűl ennyi idő alatt...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.31. 07:43:24

@geegee: jajj, pontatlan voltam, szóval 10 euró / 3 hónap a díj...

onlame 2018.01.31. 16:26:25

Akinek ilyen szar fej ismerősei/barátai vannak, az nem csodálom, hogy lelép innen. :)

6. Ienin 2018.02.01. 12:59:25

Nem tudom mit esztek ezen a kanári szigeten, szerintem egy kopár szikla az egész, akkor sem mennék oda ha zavarnának. Ennél már csak thaiföld "szebb". Olaszországban sokkal több szebb hely van, a klímája hasonló, csak vannak növények, szép zöld a vegetáció, és jóval közelebb van.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása