oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. november 19. 06:30,  Kalandos költözés Spanyolországba 47 komment

2017. november 19. 06:30 Határátkelő

Kalandos költözés Spanyolországba

Kevés kellemesebb pillanat van annál, amikor az ember a felpakolt autóval megérkezik jövendő otthonába (lehetőleg sok száz vagy inkább ezer kilométer után) és akkor elkezdenek sorjázni a problémák... Ez (és még sok minden más) történt a Spanyolországba költöző Svájci Sapkával. Aztán ellátogatunk egy egészen furcsa születésnapra, végül eltöprenghetünk egy félreértett ikonon is.

„Tíz ok, amiért szeretek itt élni” – miért szereted azt a várost / országot, ahol élsz? Szedj össze 10 okot, és írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

spanyolorszag.jpg

„Ott tartottunk, hogy megvettük a második lakást, amit nem titkoltan kiadási célra szánjuk. Mivel elég foghíjas a spanyol tapasztalatunk, ezért minden okos dolgot meghallgattunk a témában.

Bevallom őszintén, hogy kicsit meg is lepett angol ingatlanosunk segítőkészsége. Mivel ő is foglalkozik ingatlanok kiadásával is, elég jó tapasztalata van. 

Mi elmondtuk a terveinket és örömmel töltött el, hogy az ötleteket jónak tartja. Ettől a pillanattól kezdve csak épp örökbe nem fogadott bennünket, egy csomó hasznos információt megosztott. 

Felajánlotta, hogy használjuk a saját webes felületét, és ha már indulásra készen állunk, akkor abban is segít majd. Nem vettük zokon. (...) 

Már nagyon féltem az utazástól, hisz az a közel 15 óra egy dobozban, ami a legkevésbé sem mondható komfortosnak, eléggé elborzasztott. Annyival egyszerűbb volt a helyzet, hogy legalább hazamentünk és volt hol lakni. 

Egy szeptemberi szombaton aztán telepakoltuk a Vivarót és másnap hajnalban elindultunk. Sajnos, szembesültünk vele, hogy az összes cucc nem fért be, még egy kanyarra szükségünk lesz. 

Nagggyon lassan hagytuk magunk mögött a kilométereket, annak ellenére, hogy szinte nulla volt a forgalom. Igyekeztünk minél kevesebbszer megállni, hátha úgy előbb érünk. :) 

Végül 14 óra alatt lefutottuk a távot, és beestünk otthonunkba. Sajnos a rakodásnál nem tudtuk figyelembe venni a sorrendet, hogy mit hol kell kipakolni, ezért az eredeti terv az volt, hogy másnap válogatunk. 

Reggel az új lakásnál kezdtünk (volna). Kissé még fáradtan, de újult erővel indultunk neki. Odaérve lett nagy „meglepi”. Én, mint mitfahrer nyomom a kapu távirányítóján a gombot, de az csak nem akar megindulni. Hm. 

A biztonság kedvéért végignyomtam mind a négy pöcköt és különböző variációit is. Semmi. Hát ez jól indul... Az utcáról a kiskapun cuccolni nem lesz egyszerű dolog... 

Ez is egy picit vicces volt. Valószínűleg a másolásnál egy hangyányi eltérés lehetett, mert akadt kissé. Meg kellett találni azt a bizonyos pontot, ahol hajlandó volt nyílni. Betörő kéz kellett hozzá. No, mindegy. 

Úgy döntöttünk, hogy mégsem lesz kínlódás, megpróbálunk kapcsolatba lépni az ingatlanossal, hátha tudja mi történt a kapuval. Így aztán vissza a régi lakásba és felvittük, amit oda szántunk. 

Persze, ezt megelőzően is volt még módosítás, mert rájöttem, hogy pár bútor, amit a régi lakásba vettem, sokkal jobban illene az újba. Ellenben, hogy fel tudjuk vinni a másodikra, szét kell szerelni, mert lift az nincs, de jó kis fordulók azok vannak. (...) 

Sajnos, az ingatlanosunk sem tudott semmit intézni kulcs ügyben, mert az illetékes szabin van. Ez egy kicsit lesokkolt. 

Másnap - felkötve a gatyát -, indultunk neki ismét, annak tudatában, hogy az utcáról kell költözni. Amikor odaértünk látjuk, hogy nyitva a nagykapu. Azzal a lendülettel hajtottunk be. 

Nagy megnyugvás. Bár, amikor felnéztem, nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek. 

Már majdnem a végére értünk, amikor látom, hogy egy manus ül be a kocsijába és épp indul. Gyorsan leesett a tantusz, ő be fogja a kaput maga mögött zárni. Igen ám, de akkor hogyan megyünk ki? 

Szaladok le a másodikról és kiabálom, hogy senor, senor... Hamar kiderül, hogy a spanyolon kívül semmilyen nyelven nem beszél. Én meg a senoron kívül nem sokat tudok spanyolul... 

Próbáltam kérni (kézzel, lábbal, magyarul, németül, angolul, ahogy eszembe jutott), hogy 5 percet várjon, még pár darab van a kocsiban, gyorsan kihányjuk és megyünk is. 

Nem jött be, azzal a lendülettel ahogy indult, be is zárta a kaput. Fantasztikus. (...) 

Még szerencse, hogy a szomszédban van egy „Obi”. Ha már ott vagyunk, vegyünk zárat is, hogy le tudjuk cserélni a lakáson. Itt az a szokás, hogy minden ingatlanosnak van kulcsa a lakáshoz. Bár nem vagyok bizalmatlan, de még véletlenül se menjen be senki a későbbiekben. 

Minden jól alakult volna, ha.... Párom kivette a régi zárat, új be... csakhogy az új zár nem zár, nem fordul el a retesz. Pedig elméletben minden stimmelt. Mivel más dolgunk is volt, mondtam neki, hogy ráérünk még ezzel vacakolni, rakja vissza a régit és majd visszatérünk a problémára. Így is történt, vissza a régi, de amikor zárni próbálta, már az sem zárt. Remek. 

Napokig volt „nyitva” a lakás. Szerencsére senki sem akarta meglátogatni. (...) 

A tervezett nyaralásból persze semmi sem lett az elhúzódó munkák miatt, az utolsó két napra még az idő is elromlott, hogy még véletlenül se tudjunk sütkérezni egy kicsit a napon." 

A teljes posztot további izgalmakkal és sok fotóval itt találjátok

Egy különös születésnap története 

A gyerekek sok mindenre képesek, amire csak rátesz még a különböző kultúrák és nevelési stratégiák keveredése – miként azt az Élet a határon túl blog szerzője is megtapasztalhatta, amikor kisebbik gyermekét meghívták egy szülinapi zsúrra. Mit mondjak, érdekesen zajlott…

torta_2_foto_pixabay_com_sarahdev.jpgA kép illusztráció (Fotó: pixabay.com/sarahdev) 

„Az egyik kislánynak viszont elérkezett a születésnapja, ahová meghívta kisebbiket. Meghívót nem láttunk, ami szokatlan, mert már rengeteg szülinapra vittük a lányokat, és mindig volt meghívó, meg megadták a szülők a telefonszámukat, meg kértek visszajelzést, de most semmi. Kisebbik mondta, hogy ők mindent megbeszéltek, és ezeket az információkat meg is osztotta velünk. 

A szülinapot eredetileg ottalvósra tervezték, de azután a szülők ezt lefújták. Amit mélyen meg is értek, mert nálunk se lesz többet. A lényeg, hogy 11 órára kell vinni a gyereket, címet megadták, és délután 5-re érte menni. 

Ez is kissé szokatlan, mert 3-4 óránál nem szokott tovább tartani a buli, de kisebbik mondta, hogy lehet később is menni, de ha szeretnének segíteni a tortasütésben, akkor 11. Ő pedig szeretne, ami nem is csoda, hiszen nekem is mindig segít, imád a konyhában tevékenykedni. 

Közeledett a szülinap időpontja, és jött az újabb engedélykérés, mégpedig, hogy pénteken suli után bemehetnek-e együtt a lányok a városba, mind a négyen, vásárolni a szülinapra. 

Mivel egyébként is szoktak bemenni a városba suli után, ami nem nagy kunszt lévén az iskola a belvárosban van, így igent mondtunk. Ami furcsább, hogy a szülinapos azt szerette volna, ha együtt veszik meg az ajándékot is neki. 

Mivel nekem mindegy, hogy pénzt kap-e, vagy kisebbik választ valamit, vagy együtt, így belementem. Itt egyébként is az a szokás, hogy az ünnepelt megmondja mit szeretne, és a legtöbbször pénzt, ami nekem még mindig fura, de ez van. 

Megtörtént a bevásárlás, vettek pinatát, meg belevalókat, meg minden lány kapott ajándékot az ünnepelttől, az ünnepelt is kiválaszthatta mit szeretne. A program sikeres volt. Következhetett a buli. 

Másnap a Zuram elvitte kisebbiket a bulira, majd érte is ment ötre. Majd kisebbik beszámolt a buliról. 

Valóban 11-kor tortasütéssel kezdődött a program. Csak elfelejtettek lisztet venni, ezért az ünnepelt és kisebbik, meg még egy kislány elbuszoztak a boltba és vettek lisztet. 

Nem nagy buszozás, mert mindössze két megálló, ráadásul az ünnepelt itt lakik a közelünkben, tehát ugyanabba boltba mentek, ahova mi is járunk. Megvették a lisztet. Én is el szoktam küldeni a gyerekeimet boltba, de szülinapi programba ezt még nem vettem bele. 

Végre, végre kezdődhetett a torta sütése, de azt csak két kislány csinálta, kisebbik és egy másik kislány, mert az ünnepeltnek ki kellett még takarítania a buli előtt. Tehát ez még nem a buli volt, hanem nem tudom mi. 

Az ünnepelt anyukája nem segédkezett a torta sütésében. A konyha, sőt a ház közelében sem volt, mivel ő és a kislány apukája, az ünnepelt legkisebb testvérével elmentek otthonról, viszont mivel az ünnepeltnek két kistestvére van, így a középső gyereket rábízták az ünneplő gyerekekre. 10 éves gyerekekről beszélünk, kisebbik 11, mivel évvesztes. 

Sokáig sült a torta, kisebbik szerint volt vagy 3 óra, és még akkor sem sült meg a közepe, de kreatívak voltak, kivágták a piskóta közepét, és mindenféle édességet, csokit, cukrot raktak a közepére, és elnevezték fánk tortának. 

Le sem tudom írni, hogy milyen büszkék voltak magukra, és azt sem, hogy milyen lett a torta, mert szerencsére nem kóstoltam, de kisebbik elmondása alapján szerintem cukor sokkot kaptam volna. 

Ezután már minden a normál kerékvágásban zajlott, csak szülők nélkül. Amikor délután a Zuram elhozta kisebbiket a szülők még nem voltak otthon. Ennek ellenére, vagy éppen ezért remekül szórakoztak. 

Elsőre kaptunk egy enyhe sokkot az elbeszélés után, de nem mondtunk semmit, mert kisebbik nagyon jól érezte magát, mondjuk éhes volt, mert a buliban enni nem kaptak, csak a torta volt, de nutellás félfolyós piskótával mégse lehet jól lakni. 

Azután megbeszélgettük a dolgokat, és kisebbik megígérte, hogy ha még egyszer ilyen helyzetbe kerül, akkor felhív bennünket. Érezte ő, hogy furcsa ez az egész, ilyen szülinapon még nem volt, de kicsit elbizonytalanodott, mert a kislány anyukája kínai, és azt gondolta, hogy ez valami kínai szokás.

Tudom, hogy a németek alapból sokkal nagyobb szabad teret hagynak a gyerekeik fejlődésének kibontakozásához, de azért egy kicsit meghökkentem. 

A kínai gyereknevelésről nem sok fogalmam van, de van egy ismerősöm, vegyesházasság, szintén anyuka a kínai, a férj német, és anyuka mesélte, hogy náluk állandó konfliktus a gyereknevelés, mivel a férje szerint ő túl szigorú, és nem hagyja a gyerekeket gyereknek lenni, szerinte pedig a férje túl engedékeny, és nagyon nehéz a két nézőpontot összeegyeztetni. 

Egyébként a mexikói vagy épp brazil, ecuadori, orosz ismerőseim szerint is túl engedékenyek a német szülők.” 

Ezek után talán ajánlgatnom sem kell, de azért megteszem: szóval olvassátok el a teljes posztot is.

Egy félreértett ikon: Kånken 

Biztosan én vagyok elmaradott, de őszintén szólva egészen addig nem is hallottam a Kånken táskáról, amíg a napokban bele nem futottam a Bezzeg a svédek blog posztjába. Vagy hallottam, csak nem tudtam, hogy az, ami végül is mindegy. A lényeg, hogy még egy táskáról is kiderülhetnek érdekes dolgok.

sved_taska.jpg

„Az első sokk akkor ért, amikor a legutóbbi pesti látogatáson egy rokonom megkérdezte:

– Te is vettél ilyen csúnya táskát?!

Jól van, ízlésen nem vitatkozunk. Mindenkinek más tetszik, én boldog vagyok a legújabb szerzeményemmel. Ami viszont bevitt egy gyomrost, az a folytatás volt: 

– Ez az új Fila-táska – tudhattam meg a húszas évei elején járó, általam menőnek, öntudatosnak, széles látókörűnek tartott lánytól. 

Makogtam valamit arról, hogy de hiszen ez egy nagyon jó minőségű, klasszikus darab aztán próbáltam nem gondolni sokat az ügyre. (...) 

A filás párhuzam több szempontból is helytelen. Ezek közül néhány: 

  1. Ez a táska a 70-es évek vége óta tradíció és nem igazán változott az idők során. 
  1. A Fila a csórók által is megengedhető márkásnak vélt táska volt. Ez nagyon nem az, az árkategória alapján sem. Egyébként nem csak hipszterek hordják Svédországban, hanem mindenki-bárki. A lányomnak is van, meg nekem is. 

A párhuzamot valószínűleg azért húzzák, mert most kezd Skandinávián kívül divat lenni és a tömeges elterjedés ténylegesen hasonló attribútuma volt a Fila-táskának. továbbá a Fila is táska volt. Ezen kívül semmilyen összefüggést nem látok. 

Illetve de: a szenvedélyes gyűlöletet. Egy tárgy iránt? Vagy amit ez megtestesít? Az elérhetetlen skandináv jólétet, ahol egy ilyen táskáért fél napot kell dolgoznia egy diplomás embernek? 

Magyar ki/bevándorlóként évekig én sem értettem, hogy miért fizetnek az emberek 30 rongyot egy ilyen egyszerű táskáért. Amióta van kettő a családban, már értem. 

Kevesen gondolnak arra, hogy a drágaság relatív fogalom. El kell osztani a vételárat a használt alkalmak számával és máris más a képlet eredménye. Egy ilyen táska évtizedekig szolgálhat anélkül, hogy kimenne a divatból vagy tönkremenne. Környezettudatosan készítik, javítható. (...) 

Ami szíven üt az a magyarok érzelmi reakciója egy tárgyra vagy márkára. Otthon a mercis nem áll szóba a bmw-sel, az iphone-os szerint az androidos csóró fasz és hasonlók." 

A teljes posztot itt találjátok.

HÍRMONDÓ 

Külföldi munkák angol nyelvtudással 

Direkt nem az Egyesült Királyságot írtuk, hiszen az angollal szerencsére nem csak ott lehet boldogulni (ha viszont nem érdekel a Brexit, akkor itt érdemes keresgélned), hanem például Írországban, de akár Hollandiában is. Szóval ma több országból is ajánlunk külföldi álláslehetőségeket. 

Egyre hangosabban ketyeg a Brexit-bomba 

Hatalmas lendülettel fut ki az Egyesült Királyság (és persze az Európai Unió) az időből, így egyre kisebb az esélye, hogy még idén sikerül kimozdulni a tárgyalások során megásott gödörből. A helyzetet nem könnyíti az sem, hogy Theresa May brit kormányfő helyzete napról napra bizonytalanabb. 

Mi bajuk a magyaroknak? 

Furcsa kettősség, hogy miközben emelkednek a jövedelmek és elvileg javulnak a gazdasági kilátások, a magyarok mégis a legelégedetlenebbek között vannak az OECD legújabb jelentése szerint. Ráadásul éjszaka rettegnek az utcán, holott erre semmi okuk sincs. 

Egyre több a gyerek Németországban 

Immár ötödik éve emelkedik a születések száma Németországban, és ennek nem csak a bevándorlás az oka. Az okok összetettek, ugyanúgy szerepel benne a demográfia, mint a politika, vagy természetesen a határátkelés is.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Németország Spanyolország Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6113294073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.11.19. 07:27:40

"Egyre több a gyerek Németországban" Szegény németek.

adg 2017.11.19. 08:08:13

Sok sikert spanyolorszagban, legalabb nem egy olyan rideg, robotoknak valo szabalyorszag (vagy miket szoktak mondani),es lesz majd egy kicsit tobb elet is. :)

A masodiknal szerencse, hogy illusztracio a kep, elgondolkodtam rajta, hogy mit vétett az a gyerek, aki ilyen tortat kap a szuletesnapjara.

A harmadikat nem tudtam feldolgozni.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.11.19. 08:50:15

Svájci Sapka. Sok sikert és legyen sok örömetek az új országban/otthonban.

A szülinapos dolog nálam is kiverte volna a biztosítékot. De a lényeg hogy a gyerekek azért jól kezelték a dolgot.

Dikusz 2017.11.19. 09:30:31

@adg:
A második posztnál én is arra gondoltam, hogy eléggé fertelmesre sikerült -a fotó alapján- a torta. Aztán el is olvastam a posztót, és azt a csudálatos felfedezést tettem, hogy ezt gyerekek készítették. A harmadik sokk akkor ért, amikor elolvastam a te hozzászólásodat és rámutattál, hogy a fotó illusztráció (nem vettem észre).
Azt már meg sem említem, hogy vajon milyen lehetett az a torta, amit a posztban szereplő gyerekek készítettek.
Komolyan: milyen szülinap lehetett az, amikor 10 éves gyerekeket magukra hagynak azzal, hogy oldják meg a szülinapot ahogy tudják. Nem az ajándékvásárlással van gond, addig rendben(?) van, bár az, hogy pénzt kérnek (mégis mennyit) ilyen korban a gyerekek, nekem enyhén szólva is furcsa.

A harmadiknál elolvastad ez egész posztot is? Én igen, és be kell valljam, attól sem lettem előrébb, én sem tudtam feldolgozni, ahogy a másodikat sem. Nem emlékszem, hogy a képen szereplő rózsaszín, macifejes táska a 70-es évek vége óta tradíció lenne. Hol kellene keresgélnem a neten, hogy ennek bizonyítékát megtaláljam?

Turchi 2017.11.19. 09:36:25

Svici, sok sikert az új élethez! ÉS ha lehet még több képet!

cattaneo 2017.11.19. 09:36:36

Svájci Sapkának ajánlom a google translate-t, ha az ottani élet ellenére immunis szeretne maradni a nyelvre. A megbélyegző "magyaros" kritikákat meg jó érvekkel hamar le lehet kezelni (mondjuk egy mindentudó 20 évessel nyilván nehéz ringbe szállni, de a feladat annál szebb :-), szóval a Kånken táska konkrétan designtörténeti múzeumi darab Stockholmban, úgyhogy erre mondjon valamit a fejlett stílusérzékű kritikus.

Határátkelő 2017.11.19. 09:41:03

@adg: Nem tudom, de borzalmasan néz ki szerintem is. :)

SzZoole 2017.11.19. 09:41:11

Szegeny Tilmir mit fog kapni ezert, nem is egy, hanem ketto hazat haracsoltak ossze....:-)))
Sok sikert Tilmir!!

Jaaaaaajjjjjjjj a az torta, tenyleg kapnak ilyet gyerekek?

@adg: "A harmadikat nem tudtam feldolgozni."

Akarsz rola beszelni?-:))

DieNanny CH 2017.11.19. 09:53:57

Jók voltak.
SvájciSapka: Hogyhogy nem tudtátok, milyen anyagú a lakás fala?

Szülinapnál nagyon is amellett vagyok, hogy a testvérek NE LEGYENEK JELEN.
Mégis milyen ünneplés az, ha ott van a tesó? Mert, gondolom, külön ünnepel a család nagynéni-nagybácsival-tesóval...

A 3. poszt: számomra is teljesen érthetetlen a hozzáállás, meg maga a poszt is.
Amúgy, nekem van egy hátizsákom (Racoon), itteni mércével közepes árkategória. Kb 10 éve van meg, naponta járok vele dolgozni, hurcolászok 8-10 kilókat az országok között és hibátlan. Remélem, sokáig az is marad.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2017.11.19. 10:01:13

@adg: Köszi. Igen, kicsit más a stílus.
:)
@ChristineK: Köszi. Sajnos, még csak fél lábbal, de előbb-utóbb leér a másik is.
:)
@Turchi: Igyekszem. Legközelebb az ünnepekkor.
@cattaneo: Már elkezdtem a tanulást, hivatalos helyen meg lehet angollal boldogulni. Többnyire.
@Zoole Reloaded: Köszi. ;)
@DieNanny CH: Amikor vásároltuk, nem volt releváns, utána meg egyszerűen megfeledkeztünk róla. :)

adg 2017.11.19. 10:16:50

@Dikusz: nem, pont eleg volt a beidezett reszlet is, majd a svajci ingatlanmaffiasok tortenetet elolvasom kesobb, ha nem felejtem el.

puhacica 2017.11.19. 10:41:13

@Dikusz: svedorszagban tradicio. a macifej pedig egy sarkiroka.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.19. 10:43:48

@Dikusz: a magyaroknak ez egy státusz szimbólum (lehet, nem tudom, de az írásból ez jön le nekem). A svédeknél használati tárgy...

gabors 2017.11.19. 10:54:39

@Zoole Reloaded: "Szegeny Tilmir mit fog kapni ezert, nem is egy, hanem ketto hazat haracsoltak ossze....:-)))" na ja mosogatasbol ...

jon majd virag man IT es a tobbiek (hinta)

puhacica 2017.11.19. 11:07:40

@kisrumpf: nekem inkabb ugy tunik, hogy a fikazodas es leszolas utan probalta erzekeltetni a fjallraven "eszmei" erteket.

erdekes, hogy pont most kerul szoba a brand, a kozelmult ota szemelyes kotodesem is van hozza valamilyen szinten es orulok, hogy megismertem egy ujabb ceget, aminek nem csak a termekei baromi jok, de nagyon konnyu a kulonfele projectjeikkel is azonosulni. :)

Csodabogár 2017.11.19. 11:09:36

Első poszt. Költözködni jó! Spanyoloknál mindig kell számítani meglepetésre, néha majdnem megütött a guta. De már tul vagyok rajta és "csak a szépre emlékezem".:-)

Gyerek születésnaphoz nem értek. Minden esetre anyukának jó idegei lehetnek, ennyi gyereket egyedül ott hagyni. Lehet, hogy náluk ez így szokás.

Táskához sem értek. Ne haragudjon rám a posztolo, de szerintem nagyon ronda, max egy kisgyereknek adnám a hátára. No de ha ez a svéd státusz szimbolum, akkor hordja egészséggel.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.19. 11:34:50

@libslobsi fuszal: gondolod...? Akkor teljesen fölösleges írás, akiknek ez divatcucc, azoknak kár magyarázni, hogy jól kitalált tárgyról van szó ami bírja a gyűrődést, mert az úgyis csak a logót nézik. Sas nem fogdos legyeket, vagy mi..

(Erőlködtem egy darabig, hogy jó táskát találjak, végűl egy mindent befogadó vállra akasztható teljesen mezei darab lett a győztes, amibe a tortaformán át a pár cipőig minden belefér. Plusz macskás/irodalmis a díszítése, egyből látni, milyen kiművelt, vidám teremtés vagyok, haha.)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.11.19. 11:59:53

Érdeklődésemre, ezt a választ kaptam a svéd kollegámtól:

A Fjällräven cég - magyarul havasi róka - Kånken típusú hátizsákját harminc évvel ezelőtt tervezték, azzal a céllal, hogy a kisiskolások gerincét megkíméljék. A névadó egy nagy teher – ilyen például a világ összes gondja - cipelését jelentő svéd szó, a ”kånka” ige.

Svéd ”lagom”retro divatcikk. Viselője környezetvédő, ”lagom” alternativ és politikailag korrekt.

A Kånken strapabíró, kis mérete ellenére elférnek benne Marx összes művei.

:-)

P.Elliot 2017.11.19. 14:04:35

Ez a torta borzasztoan nez ki, kifejezetten gusztustalan meg akkor is ha csak ez kep es nem egeszen igy nezett ki a posztban szereplo gyerekek altal keszitett torta.
Ahogy visszaemlekszem a lanyom gyerekkori szuletesnapjaira, amikor egeszen kicsi volt a McDonaldos szulinap jarta, / mara kiment a divatbol, vajon miert, a kolkok imadtak a jatszoteruket, a ricsajt amit csaphattak es nem a lakast dultak fel, mekkora megkonnyebbules volt a szulonek.
Akkor volt az ettermekben kesobb gyerekparti, kulonszobaban, ez jo volt, mar nem kivantak annyira mozogni, az etel jo volt, a torta szep, cukraszdai, sok nevetes, keves kergetozes az asztal korul, a szulo is bekesen kavezgathatott a sarokban es beszelgetett a tobbi szulovel.
Mar a 12 ev utan szerettek maguk unnepelni de meg idehaza, volt hogy a baratnok, osztalytarsak sutottek tortat, / a szep torta akkor is megvolt de azt csaladi korben ettuk meg, illetve ki volt teve hogy ha akarnak belole egyek de jobbjara a maguk sutotte, / tortaporbol, uzleti kremmel/ tortat ettek es orakig ezen nevettek, meg emlekszem ra hogy a 17 evesem is sutott tortat a baratnojenek mert o volt ebben a soros es nem hagyta hogy segitsek.
A torta persze ugy is nezett ki de ok vidaman ettek, nem is ertettem.
Az utana levo evekben megszunt a tortasutes, azota ugy veszik a tortat, szerintem ez valami gyerekes szertartas lehetett amihez ragaszkodtak.
Magara hagyni a gyerekvendeget szulinapon oke ha a haznal van is de csak ha a szulok jelen vannak, egyebkent kizart dolog, ez most is ugy van.
Penzt adni ajandek helyett, az mar nem szuletesnapi ajandek, kell a murihoz a meglepetes, az ilyen-olyan meglepo vagy szep ajandekok, akkor mitol buli ha meg az sincs.
Volunk parkban megrendezett szulinapon is, voltak vagy 9 evesek, na oda senki sem engedte el a gyereket egyedul, a szulo hogy ne zavarjon joval odebb ult le egy padra vagy asztalhoz ahonnan azert odalathatott.
Ott alvos bulira csak a baratnom gyerekeihez engedtem el a lanyomat, mashova nem, nalunk vagy ketszer volt ilyen, nagyon faraszto volt hogy ejfel utan is rohangalas volt a lakasban, hajnalig fennt voltak.

Az a hatitaska nem tudom hogy volt divat mert ilyen itt mindig is volt hogy rajta van valami figura vagy rajzolva, az a cicas japan macska, nem jut eszembe a neve meg komoly felnottek hatzsakjan is lathato de szerintem ugyis azt hordja mindenki ami kenyelmes neki. Nekem nincs. Van a csaladban tobb is de nem igazan hasznaljuk.
Svajci sapkanak kivanok sok szerencset a masodik hazhoz, okosan csinalja, ha ki lesz adva akkor az majd kifizeti maga magat, penzzel jobban ellatott nyugdijaskor ele nez.
A koltozesi cirkuszt nem szabad komolyan venni, ugy kell nekiindulni mint aki most harcba megy, haboruba, gyozni fog a vegen, inkabb nevetni kell dolgokon.
Nalunk en veszek mindent vidaman, a ferjem az aki fel tudja huzni magat varatlan dolgokon de mara mar elfogadja jobban az en szemleletemet.
Gondolj ilyenkor arra hogy masok milyen szivesen bonyolodnanak bele ilyenbe ha egy sajat haz miatt van, regebben te magad is ha errol lett volna szo.
Bezart kapu? Na, legalabb nem tud bemenni senki idegen ha ezt ilyen komolyan veszik es kesz.

puhacica 2017.11.19. 14:21:06

@kisrumpf: sosem art az ismeretterjesztes. :D de amugy total ertem a posztert, annyiszor talalkoztam mar ezekkel a jajnekedcsakilyenvan es biztosnemiseredeti leszolasokkal, kozben meg azt sem tudjak a nepek, mirol beszelnek. :)

kivancsi lennek a taskadra. :) en 7 evig nyuztam a varazstaskam, meg a jovo het is belefer, kenyelmes, ahova en mentem, oda ment a taska is, kek, aeroflot "cabinbag", imadom. de mar olyan cefetul nez ki, hogy szegyen. nemreg nyugdijaztam, eloszor a hawaiian airlines hasonlo tatyojaval probalkoztam, de nem jott be, igy mergemben vettem egy sotetszurke decathlonos kis hatizsakot 2 fontert, van rajta egy simon's cat kituzo es kalap. :D

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.19. 14:52:25

@libslobsi fuszal: Simon's cat forevör!

Aeroflot-os?! Biztos van tortenete. ..

(Egy sznob allat vagyok kerlek, mert Barnes and Noble Punctuate taska, a nagy konyvvasarlasokkor vettem mindig ujat - bar az USA-ban nincs kultura, de a konyveik szepek, ugye - , s az elson macskak vannak beoltozve iroknak (karikaturak), a mostanin idezetek vannak, amit a nepek szoktak olvasni a villamoson, en pedig okosan nezek. 5-6 evente utazunk, annyit pont birnak, aztan itt-ott mar szetjon a varrasuk. Vastag vaszon. A kituzoimet leszedtem rola, mert nem birtak a gyurodest, s volt, amit elhagytam, hupp...)

puhacica 2017.11.19. 15:07:31

@kisrumpf: hat... tortenete sajnos nincs, ezek ilyen kamu cabinbagek voltak, nem is aruljak mar oket.

ohhh barnes and noble... posh! :D multkor nezegettem a kamerataskaikat, aztan arra jutottam, hogy ugyis csak a csomagtartoban meg a foldon hemperegne, azert meg minek.

Dikusz 2017.11.19. 15:14:17

@libslobsi fuszal: elhiszem, hogy tradíció, miért ne hinném.
De mi a tradíció? A hátizsák, vagy kifejezetten ez a márka?

Magam is hordok táska helyett hátizsákot, ha illik, ha nem. A gond inkább akkor van, ha ridikült kell használnom, teljesen elszoktam tőle.

Dikusz 2017.11.19. 15:22:27

@kisrumpf: Sok minden státuszszimbólum itthon (ruha, táska, autó-mint a világon bárhol), de -szerintem- a hátizsák nem tartozik ezek közé.
A városban járva minden korosztály hordja a hátizsákot, itt is inkább kényelmi okok miatt.

Pernilla 2017.11.19. 15:29:22

A képen látható ocsmány torta egy ún. "piñata cake". Sikerültebb formájában valahogy így kéne kinéznie:
www.fergusonplarre.com.au/birthday-pinata-cake
(bár számomra így se túl étvágygerjesztő.)

@Hobbiszakács: "Viselője környezetvédő, ”lagom” alternativ és politikailag korrekt."
na pont ez rettent el a vásárlástól :) na meg hogy drága és nem is tetszik. De nem szólok meg senkit, akinek tetszik.
(én egy kevésbé trendi Björn Borg hátizsákkal járok. So 2000...)

Tilmiréknek sok boldogságot az új otthonban!

Dikusz 2017.11.19. 15:37:43

@svájci sapka (ch): majd jöhet a folytatás, képekkel:)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.19. 15:43:09

@libslobsi fuszal: :-D affenét posh... ahol kaját vettünk minden nap, ilyen parkszerű bevásárlóközpont, volt egy boltjuk, útbaesett, mikor egy új regényt kerestem, ami még nem jött át Európába. Szatyort meglátni és megszeretni... pár dollár. Az enyém elég khm, foltos már, kimosni elég nehézkes, mert utána formára kell húzogatni, betét alja van stb...

Folio Society, na az posh, hehe.

puhacica 2017.11.19. 15:44:23

@Dikusz: gondolom a taska, hogy 30 eve ez a dizajn es meg mindig mukodik.
a tiszahoz hasonlitanam, ok az egyik modelljuknek egyebkent ezt a nevet adtak.
www.tiszacipo.hu/bolt/cipok/tradicio-80/

puhacica 2017.11.19. 15:47:07

@kisrumpf: :D
na ezt a fs-t meg nem is hallottam. nem is csoda ez egy mosogatotol. :D

Dikusz 2017.11.19. 15:48:26

@Pernilla: Húgom csinált a 7 éves kislányunokájának a szülinapjára egy nyuszitortát, a hölgyike azt rendelt.
Már amikor mondta a tesóm, hogy ő süti, elkezdtem kételkedni a torta formájában, ugyanis nem nagyon szeret sütit sütni, de hát az unoka kedvéért ugye...
Leokostelefonozta a művet, na akkor már nem tudtam uralkodni magamon, eléggé harsányan elkezdtem nevetgélni:)))
Volt annak csodaszép formája, nyomokban hasonlított is a nyuszihoz. A lényeg (most komolyan), hogy a kislány nagyon örült neki, és azt mondta, hasonlít is az eredetire:)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.19. 16:13:43

@Dikusz: nekem egy mackó a hétfői feladatom, szerencsére van formám. Két hete egy vonatot csináltam...

adg 2017.11.19. 16:36:01

@Pernilla: nem tudtad volna azt a kepet egy masik orszagbol talalni? Mondjuk uj zeland, vagy valami... :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.19. 16:49:23

@libslobsi fuszal: (nem tudom, emlegettem-e, de az egész státusz szimbólum stb. témához egy remek könyv, a magyar fordítás külön plusz: moly.hu/konyvek/paul-fussell-osztalyletran-amerikaban)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.19. 16:52:19

Dikusz, rendelhetett volna unikornist is, most az a menő. Vagy az Én Kicsi Pónimat...

Csodabogár 2017.11.19. 17:02:16

@kisrumpf: Neked könnyű, te profi vagy.

Pernilla 2017.11.19. 17:40:57

@adg: mindegyik kép ozziföldről bukkant fel...
De ez se tetszik? elég válogatós vagy.
Még szerencse, hogy már kinőttél a szülinapi zsúrok korosztályából. :D

puhacica 2017.11.19. 18:11:27

@kisrumpf: koszi az ajanlot!

vannak ezek a tesztek, hogy hany ilyenolyan targyad van a felsoroltakbol es minel tobb, annal felsobb osztalybeli vagy. mindig olyan jokat vigyorgok rajtuk. :)

Shanarey 2017.11.19. 19:26:19

Tilmiréknek sok siker és kevés problémát ott hol "Lenn délen édes éjen édent remélsz"

Szülinapos gyerekbuli, szülők nélkül, a gyerekeknek álom, a szülőnek rémálom.

Táska ügyben, ami jó az jó, ami nem az nem, a lényeg a funkcionalitás, nem pedig a felirat avagy a logó az adott terméken.

Dikusz 2017.11.19. 19:50:54

@kisrumpf: De nem azt rendelt a kiscsaj. Van otthon egy fekete színű nyuszijuk, az óvónéni anyuka mentette haza valamelyik ovisától.
Az a lényeg, hogy a nagymami (a húgom) tiszta szívvel csinálta, de az tény és való, hogy cukrászversenyt nem nyert volna a tortával. Egy kerek piskótalapból mókolta össze, mondhatom szép látvány volt a végeredmény:)))

Egyébként tényleg sikere volt a tortának, csokiból volt, nagy vonalakban hasonlított is a nyuszira, és ez volt a lényeg.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.11.19. 20:12:45

@Dikusz: igen, olvastam, csak gondoltam, elarulom, hogy errefele miket kernek a kicsik. Az a lenyeg, hogy az unnepelt oruljon neki.

blackhairlady 2017.11.19. 20:39:06

A Fila taska nem a markaja miatt van leszolva, hanem mert a fel orszagnak ugyanolyan volt amikor Tescos pontokert be lehetett valtani par eve.

Svajci Sanka, sok oromet a lakasokboz!

És rengeteg szulinapi zsurt levezenyeltem, mind igen jol sukerult. A legkisebbem itt a Main Eventben tartotta tobbszor is, bowling, laser tag meg sok mas jatek, orakat eltudtak lenni ott.

gabors 2017.11.20. 01:14:36

most nezem az 1977-es (40 eves szilveszteri kabaret !!! ) tok jo

hofi mondja hogy kimenekultek DOLGOZNI

www.youtube.com/watch?v=ad4zmGxX1P4

gabors 2017.11.20. 01:23:12

@gabors: "ha egy kadert kiemelnek az anyjat sem ismeri meg " ... Hoi

nekunk akkor nem volt szinestevenk igy ezt mos lattam szinesben eloszor ...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.11.23. 13:15:55

@svájci sapka (ch): Sok sikert részemről is.Akkor most már Spanyol Sapka leszel?
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.11.23. 13:17:37

@libslobsi fuszal: Macifej lóg ki a táskából, szerintem arra gondolt...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása